Datorita performantei sale de neegalat, iarba artificiala inlocuieste acum in mod constant iarba naturala in multe situatii.

Deci, a devenit indispensabil nu numai in designul peisajului, ci si in amenajarea terenurilor de sport, in special, a terenurilor de fotbal.

Acest lucru nu este surprinzator, deoarece un gazon artificial este mult mai rational decat unul „viu” – nu necesita ingrijire speciala si cosit regulat, este potrivit pentru utilizare in orice moment al anului, are o absorbtie excelenta a socurilor si nu este afectat de factori externi.

Cu o instalare corecta si cu respectarea regulilor de functionare, un astfel de gazon sintetic poate rezista 7-10 ani fara a-si pierde calitatile si aspectul de baza.

Etapele de  amenajare gazon artificial

Care sunt principalele calitati care sunt importante pentru un teren de sport, in special pentru un teren de fotbal?

Desigur, acestea sunt caracteristici de joc inalte, prevenirea ranilor, absorbtia excelenta a socurilor, rezistenta la influentele mediului, rezistenta la uzura si altele.

Nu exista nuante neimportante in asezarea gazonului artificial pentru terenurile de sport – calitatea rezultatului final in ansamblu depinde de calitatea fiecarei etape. Prin urmare,  tehnologia de amenajare a unui teren de iarba artificiala consta in:

  • asezarea stratului si lipirea rulourilor
  • marcarea liniilor
  • umplerea gazonului
  • stropirea gazonului

Atunci cand se alege o acoperire si se efectueaza lucrarile de amenajare, trebuie luate in considerare principalele caracteristici ale santierului, precum si scopul sau functional, deoarece tehnologia de asezare si caracteristicile acoperirii vor varia semnificativ la amenajarea unui teren de fotbal, teren de tenis sau alt tip de gazon.

Iarba artificiala este o suprafata excelenta pentru terenurile de sport, permitandu-le sa fie folosite 24 de ore pe zi, indiferent de conditiile meteorologice.

Desigur, chiar si iarba artificiala are nevoie de ingrijire si, daca nu ii ignori regulile elementare, ii poti creste semnificativ durata de viata fara a-si pierde calitatile de baza.

Ingrijirea gazonului

Gazoanele artificiale moderne, de inalta calitate, se arata perfect in functionare, indiferent de clima si conditiile meteorologice. In acelasi timp, este important sa intelegem ca respectarea regulilor elementare de functionare va contribui la prelungirea semnificativa a „duratei de viata” a gazonului, pastrandu-i calitatile de baza pentru o lunga perioada de timp.

Desigur, principala procedura pentru ingrijirea gazonului artificial este pieptanarea acestuia – ar trebui facuta o data pe saptamana folosind o perie speciala.

Periajul regulat ajuta la mentinerea umpluturii distribuite uniform si, de asemenea, mentine fibrele de iarba in pozitie verticala.

In plus, este, de asemenea, necesar sa se curete in mod regulat gazonul de resturi, in special toamna, cand frunzele si ramurile care au cazut din copaci si tufisuri se pot incurca in fibre, le pot deteriora si pot afecta semnificativ permeabilitatea la apa a stratului de acoperire.

Cel mai bun mod de a elimina astfel de murdarie este cu o suflanta, dar se pot folosi si perii speciale sau greble. De asemenea, este important sa ne amintim ca atunci cand buruienile apar pe iarba, acestea trebuie indepartate imediat – cel mai bine manual, cat mai atent posibil.

In ceea ce priveste intretinerea profesionala, aceasta consta in verificarea cantitatii de implutura si adaugarea acesteia daca este cazul, precum si verificarea simetriei si inspectarea cusaturilor si a liniilor de marcare pentru deteriorari.

In acelasi timp, daca acoperirea necesita reparatii, atunci ar trebui sa fie efectuata exclusiv de profesionisti care cunosc toate complexitatile acestui proces.

4 thoughts on “Pregatirea terenului pentru amenajare cu gazon artificial si ingrijirea acestuia

  1. Este impresionant sa constatam amploarea problemei legate de e-waste si necesitatea unei actiuni rapide. Autoritatile trebuie sa ia masuri urgente pentru a gestiona aceasta situatie critica si pentru a proteja mediul inconjurator.

  2. Informatiile prezentate in articol sunt alarmante si ar trebui sa determine o schimbare in modul in care gestionam deseurile electronice. Ar trebui sa existe politici mai stricte si programe de reciclare eficiente pentru a contracara acest fenomen distructiv.

  3. Sunt de acord cu ideea ca reciclarea e-waste-ului poate contribui semnificativ la protejarea mediului. Este responsabilitatea noastra sa fim constienti de impactul pe care il avem si sa luam masuri pentru a reduce poluarea generata de deseurile electronice.

  4. Articolul prezinta o perspectiva interesanta asupra impactului tehnologiei moderne asupra mediului inconjurator. Este important sa constientizam efectele negative pe care le pot avea produsele electronice asupra naturii si sa ne implicam activ in reducerea acestora.

Comments are closed.