Calitatea manusilor utilizate pentru munca de zi cu zi joaca un rol cheie in mentinerea sigurantei. Utilizarea manusilor de calitate mai slaba nu e justificata din punct de vedere economic, deoarece pentru pretul mai mic al produselor, exista o uzura mai mare si mai multe probleme care trebuie platite uneori cu personalul sau cu sanatatea.

Cum sa recunosti manusile chirurgicale?

Ca in orice industrie, exista produse cu aspect similar, de calitate mai buna si mai proasta. Chiar daca nu vezi diferenta la prima vedere, ar trebui sa studiezi cu atentie informatiile de pe ambalajul manusilor chirurgicale.

Pentru a fi siguri ca vei cumpara manusi cu drepturi depline, mai intai de toate, acorda atentie marcajelor si aprobarilor. Acele manusi chirurgicale trebuie sa fie marcate CE si fabricate in conformitate cu EN 455. Standardul consta din patru parti:
• EN 455-1 – fara gauri prin care agentii patogeni (bacterii, virusi si altele) pot patrunde,
• EN 455-2 – ofera o rezistenta adecvata la intindere si rupere,
• EN 455-3 – manusile au o evaluare biologica pozitiva, iar etichetarea ambalajului respecta testele,
• EN 455-4 – specifica durabilitatea, de ex. 3 ani de la data productiei.

Respectarea celor patru parti ale standardului EN 455 ofera cea mai inalta garantie de siguranta. Te intrebi mereu: de unde pot cumpara manusi chirurgicale, pentru a avea garantia calitatii si sigurantei?

Manusile medicale de la producatori individuali difera prin calitate – fiecare dintre ele determina individual nivelul de protectie. In plus materialul poate avea diverse proprietati care afecteaza confortul lucrului cu manusi.

Utilizarea unor manusi chirurgicale sterile de inalta calitate este aparent mai scumpa, deoarece uzura mai mare a manusilor de calitate slaba si protectia inferioara genereaza costuri mai mari decat o simpla diferenta de pret de achizitie.

Ce trebuie sa cautati atunci cand cumparati manusi medicale

• Scopul manusilor medicale

Cand alegi manusi medicale, nu uita ca acestea nu sunt un produs universal. Siguranta utilizatorului depinde de potrivirea manusilor medicale cu tipul de lucru.

De obicei, pliantele si ambalajele informeaza despre utilizarea intentionata a manusilor. Este important sa retii ca inscriptia de pe ambalaj garanteaza ca acele manusi chirurgicale vor fi testate in conditii specifice de lucru.

• Dimensiunea manusilor medicale si confortul muncii

Cu cat sunt mai dificile conditiile de lucru, cu atat este mai important confortul. Manusile necorespunzatoare il pot reduce eficient sau chiar te pot impiedica sa finalizezi sarcina.

Prin urmare, este deosebit de important ca manusile sa nu restrictioneze miscarea. Manusile de diagnostic si chirurgicale ofera de obicei o senzatie buna, in timp ce manusile de urgenta au pereti ingrosati, ceea ce creste siguranta, dar reduce sensibilitatea la atingere.

• Flexibilitatea si rezistenta manusilor medicale

Manusile medicale trebuie sa protejeze in primul rand impotriva pericolelor biologice si a substantelor chimice. Un nivel ridicat de protectie impotriva agentilor patogeni de obicei nu merge mana in mana cu rezistenta la solventi etc.

Alte caracteristici importante pentru evaluarea calitatii manusilor medicale sunt flexibilitatea si rezistenta la deteriorarea mecanica, cum ar fi rupturile, taieturile si gaurile, precum si durabilitatea lor in timpul utilizarii.

Este usor de vazut daca manusile indeplinesc cerintele stricte verificand ambalajul. Acest lucru este definit de marcajul EN 455-2.

Toate manusile chirurgicale disponibile indeplinesc aceste cerinte, in timp ce manusile de diagnostic pot varia considerabil.

• Culoarea manusilor medicale

Munca eficienta este asigurata nu numai de valoarea de utilitate confirmata de avize si certificate, ci si de elemente mai putin importante, cum ar fi forma sau culoarea produsului.

Oferta producatorilor include o selectie larga de manusi, in diverse variante si preturi, asa cum sunt acele manusi chirurgicale negre. O practica obisnuita este sa apara pe piata produse mai ieftine care nu indeplinesc standardele relevante recomandate in industria alimentara sau atunci cand deservesc pacientii sau clientii.

Daca pretul manusilor este cu 15% mai mic, iar consumul acestora este cu 30% mai mare decat la modelele mai scumpe, atunci se stie ca aceasta achizitie nu merita banii.

Dar nu uita, atunci cand cumperi manusi medicale, ar trebui sa fii ghidat nu numai de calitate, pret si scop, ci si de alegerea marimii potrivite. Manusa trebuie sa se potriveasca pur si simplu cu mana celui care o poarta.

Contrar aparentelor, este una dintre cele mai importante reguli pentru utilizarea corecta a acestui tip de protectie, deoarece o manusa slab potrivita reduce siguranta si eficacitatea muncii.

{{clean2}}
{{clean3}}