Cu totii ne lovim, cand vine vorba de decorarea livingului de dimensiunile acestuia sau de forma lui. Dintre toate, insa, livingul dreptunghiular pare sa fie cel mai putin iubit, pentru ca o configuratie neinspirata a mobilierului iti lasa impresia ca te afli intr-un vagon de tren.
Insa o camera de zi lunga si ingusta este cel mai usor de amenajat. In general oamenii o subestimeaza si isi fac griji cand vine vorba de amenajarea unei astfel de incaperi deoarece dupa ce creeaza zona principala de conversatie, cu canapeaua si fotoliile traditionale, nu stiu ce ar putea face cu restul spatiului.
Unii il lasa, pur si simplu, liber, altii il aglomereaza cu scaune, vitrine si comode, fara sa le ancoreze in decor sau sa le dea macar un rol concret (de socializare, de relaxare, de dining).
Daca ai un living dreptunghiular si nu stii cum sa il amenajezi iti vom face cateva recomandari in cele ce urmeaza.
Creeaza doua sectiuni similare
Nu exista nicio regula care sa-ti interzica sa ai mai multe zone de conversatie in camera de zi. In cazul livingului lung si ingust, doua astfel de sectiuni completeaza armonios un spatiu aparent dificil.
Ce variante ai?
Exista mai multe scheme de aranjare a mobilierului intr-un living cu doua zone de conversatie. Poti avea chiar si doua canapele in camera, cu conditia sa dispui de suficient spatiu.
Zona principala de conversatie cuprinde o canapea flancata de o masuta laterala si de un fotoliu confortabil, cu taburet, asezate in fata unui punct de interes (televizor, semineu). Intre cele doua elemente poti aseza o masuta de cafea.
Daca suprafata iti permite, adauga in dreptul peretelui mai mic o canapea mai mica (loveseat). Altfel, poti opta pentru un coltar mare, cu suficiente locuri de asezat, care sa inlocuiasca cele doua canapele.
Zona secundara de conversatie este cea mai intima. De aici lipseste punctul de interes extern, atentia indreptandu-se asupra interlocutorului, nu asupra unui ecran sau asupra decoratiunilor de pe polita semineului.
Ai nevoie de doua fotolii asezate fata in fata, despartite de o masuta de cafea rotunda sau de doua pufuri si un taburet scund care poate juca rol de masuta.
O alternativa inedita este sa asezi doua canapele spate in spate si sa le desparti printr-o masuta dreptunghiulara. In felul acesta separi natural incaperea in doua sectiuni si adaugi un punct de interes original cu ajutorul mesei pe care poti crea grupaje de decoratiuni (fotografii inramate, figurine, vaze cu flori).
Creeaza o sectiune pentru socializare si una pentru luat masa
Daca organizezi deseori mese in familie, atunci o solutie avantajoasa de amenajare a livingului este sa-l imparti intr-o zona pentru conversatie (zona principala din exemplele de mai sus) si una de dining.
Zona de dining este, in principiu, simplu de creat. O masa ale carei dimensiuni depind de spatiul disponibil si de numarul de persoane care o vor folosi, inconjurata de scaunele aferente, vor fi suficiente.
Va fi binevenit in aceasta zona si un dulap in care sa pastrezi tacamurile si vesela.
Zona de socializare va fi asezata in fata punctului central al incaperii si anume, televizorul, si va cuprinde suficiente locuri de asezat.
Poti recrea partial si zona secundara de conversatie (cea mai intima), adaugand o a doua masuta de cafea, mai mica decat cea din fata canapelei, care sa separe doua fotolii sau scaune asezate fata in fata.
In concluzie, tot ce trebuie sa faci este sa dai frau liber imaginatiei tale si sa combini ideile cu recomandarile tale si vei decora livingul in cel mai frumos mod posibil.