Lordoza este denumirea medicala pentru arcuirea anterioara a regiunii lombare din cadrul coloanei vertebrale. Adevarul este ca lordoza nu este un lucru atat de rau. Insa, arcuirea constanta a regiunii lombare poate cauza dureri, precum si accentuarea regiunii abdominale.
Este o problema comuna in randul celor care ridica greutati sau a persoanelor care isi petrec foarte mult timp stand pe scaun. Totodata, un factor declansator poate fi si excesul de grasime corporala, deoarece se depune foarte multa presiune pe coloana.
Exista o multime de cauze medicale pentru lordoza. Unele dintre ele includ osteoporoza (oasele devin fragile si casante), spondiloza (vertebra este dispusa inainte) si discita (infectarea sau inflamarea discului intervertebral). Totodata, lordoza ar putea fi cauzata de existenta unei sarcini.
Precum am mentionat mai devreme, lordoza poate cauza dureri de spate, in special daca arcuirea anterioara este foarte severa.
Motivul pentru acest fenomen este: arcuirea excesiva comprima discul intervertebral – structura dispusa intre fiecare vertebra sau os din coloana vertebrala, cu rol de absorbire a socului si de minimizare a frictiunii.
Durerile de spate resimtite de persoana cu lordoza s-ar putea manifesta fie cand sta in picioare sau jos.
Remedii medicale pentru lordoza
De obicei, rar este nevoie de tratament pentru lordoza, in special daca nu exista niciun simptom. Dar, daca se resimt dureri si boala incepe sa afecteze viata normala a persoanei, este necesar un tratament. Urmatoarele sunt cateva dintre remediile medicale pentru lordoza:
Medicamente nesteroidiene, non-inflamatoare sau NSAID – aceste medicamente sunt administrate indivizilor cu lordoza pentru a-i ajuta sa isi calmeze durerile si inflamatiile, ambele fiind simptome comune ale tulburarii care afecteaza zona lombara din cadrul coloanei vertebrale.
Suplimente de calciu si vitamina D – In special daca tulburarea se datoreaza osteoporozei, nu este neobisnuit ca medicul sa recomande suplimente de calciu si vitamina D.
Precum probabil stii deja, calciul este necesar pentru intarirea oaselor. Pe de alta parte, vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului in oase.
Corset lombosacral – Cunoscut si ca aparat pentru spate, acest echipament medical este recomandat de obicei persoanelor care au lordoza severa. Sunt purtate pentru a ajuta la sustinerea partii lombare si pentru a reduce arcuirea.
Interventii chirurgicale – Sunt efectuate in cazuri extreme de lordoza.
Remedii naturale pentru lordoza
Cazurile moderate de lordoza ar putea fi tratate prin cateva solutii naturale. Sunt perfecte pentru persoanele a caror probleme cauzeaza doar un disconfort mediu ce poate fi diminuat usor prin administrarea analgezicelor cumparate de la farmacie. Urmatoarele sunt cateva remedii eficiente si complet naturale pentru lordoza:
Elimina excesul de grasime din zona abdominala – In mod normal, o greutate prea mare in zona mediana poate presa foarte mult coloana vertebrala, in special in zona lombara, unde se formeaza lordoza.
Reducerea consumului de grasimi saturate si calorii, precum si cresterea consumului de fructe si legume va permite eliminarea grasimii abdominale. Obiceiurile adecvate in ceea ce priveste alimentatia ar trebui acompaniate si de o doza regulata de exercitii.
Scapa de kilogramele nedorite – Ar fi o idee buna sa reduci din intregul nivel de grasime corporala pentru a-ti salva coloana vertebrala de toata presiunea exercitata asupra articulatiilor, care trebuie sa sustina foarte multa greutate.
Din nou, cea mai buna metoda de a ajunge la greutatea ideala ar fi sa iti formezi o dieta sanatoasa si sa faci exercitii fizice in mod regulat.
Evita sa stai jos pentru mult timp – Statul in picioare din cand in cand te poate ajuta sa controlezi lordoza.
Cand te afli la locul de munca, profita de fiecare oportunitate de a conferi zonei lombare o pauza. Acasa, incearca sa faci unele activitati stand in picioare, precum mancatul, cititul ziarului sau vorbitul la telefon.
Mentine o postura corecta – Incovoierea spatelui poate inrautati lordoza. Din aceasta cauza, este bine sa te asiguri mereu ca ai o postura corecta, in special cand stai jos. Mai mult, ar trebui sa iti intinzi des partea de sus a spatelui si sa faci exercitii care iti vor intari spatele si umerii.