Multe companii se intorc asupra deciziei de a lucra la distanta, cerandu-le angajatilor sa se intoarca la birou – desi multi s-ar putea sa nu doreasca sa faca acest lucru.

La mai bine de trei ani de cand munca la distanta a devenit regula in timpul pandemiei de COVID-19, lucrul de acasa se confrunta cu rezistenta, cu mai multe companii care isi cheama angajatii inapoi la birou si titanii industriei tehnologice condamnand deschis practica.

In mai, CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a declarat ca munca la distanta a fost un „experiment esuat”, numind-o una dintre „cele mai mari greseli ale industriei tech de mult timp” si sustinand ca practica afecteaza creativitatea, in special pentru start-up-uri.

In martie, Elon Musk le-a spus angajatilor de la Twitter ca biroul „nu este optional”.

In iunie, Google a informat angajatii ca vor trebui sa petreaca cel putin trei zile pe saptamana la birou, in timp ce prezenta la birou va fi luata in considerare pozitiv in evaluarea lor de performanta, asa cum a fost raportat prima data de Wall Street Journal.

Unele dintre cele mai mari ziare din lume, precum New York Times, au publicat articole de opinie care sustin ca munca la distanta esueaza tinerii angajati si priveaza lucratorii de experienta comunitara a unui loc de munca comun in acest an.

Dar munca la distanta esueaza cu adevarat, asa cum cred companiile?

„Absolut nu”, a declarat pentru Euronews Mansoor Soomro, entuziast al viitorului muncii si conferentiar senior in Sustenabilitate si Afaceri Internationale la Universitatea Teesside din Marea Britanie.

„Pe baza sondajelor, a intalnirilor si a interviurilor pe care le realizam, nu a esuat. Munca la distanta nu va disparea”, a spus el.

Deci, ce se intampla cu adevarat? Expertii spun ca situatia este mai complicata decat a spune daca munca la distanta a esuat sau a reusit.

Renegocierea muncii la distanta

„Ceea ce s-a intamplat in timpul COVID-19 a dus la o perceptie initiala ca lucrurile se vor schimba destul de semnificativ dupa pandemie, ca va exista aceasta mutare catre o crestere a muncii la distanta si ca nu exista niciun mod in care valul s-ar intoarce”, a declarat pentru Euronews Mark Stuart, conferentiar la Leeds University Business School.

Desi angajatorii erau „destul de confortabili” cu ideea ca lucratorii sa ramana acasa, a spus Stuart, in ultimele 12 luni am vazut companii care isi cer tot mai mult angajatii sa se intoarca la birou.

„Ceea ce se intampla acum este un proces de renegociere intre angajatori si forta lor de munca in ceea ce priveste cum va arata munca la distanta in viitor”, a spus Stuart.

Desi exista lucratori care nu au putut niciodata sa lucreze la distanta, nici macar in timpul pandemiei, exista multi care inca au aranjamente flexibile cu angajatii lor si lucreaza fie in timp integral, fie in timp partial de acasa.

Cei care lucreaza la distanta apreciaza faptul ca renunta la naveta, reduc costurile de mers la birou si chiar au un echilibru mai bun intre munca si viata personala, a spus Stuart, in timp ce cei care prefera sa lucreze la birou apreciaza sociabilitatea acestuia, retelele de contacte si spontaneitatea.

Munca la distanta vs intoarcerea la birou

Stuart crede ca renegocierea muncii la distanta va duce la „diverse tensiuni” intre angajati si angajatori, rezultand in tensiunea actuala resimtita de lucratori din mai multe industrii, care protesteaza impotriva salariilor stagnante care nu au tinut pasul cu inflatia.

„Dar multe vor depinde de acordurile locale si de managerii de linie de sustinere”, a spus el. „Managerii de linie trebuie sa se obisnuiasca sa aiba echipe si personal care nu sunt la birou tot timpul si care lucreaza la distanta, dar trebuie sa fie o acceptare mutuala a acestui lucru”.

Stuart crede ca este mai probabil ca renegocierea muncii la distanta sa duca la un compromis intre ceea ce ar putea dori lucratorii – mai multe zile de lucru de acasa – si ceea ce ar putea cere angajatorii – mai multe zile la birou.

Soomro crede ferm ca munca la distanta este aici pentru a ramane.

„Oamenii s-au mutat si nu vor sa faca naveta”, a spus el. „Oamenii s-au adaptat la flexibilitatea recent descoperita si nu vor sa o lase sa plece”.

Pentru a face biroul mai atractiv pentru lucratori, companiile vor trebui sa ofere avantaje si sa „faca locul mai confortabil”, a spus Soomro – dar o intoarcere in masa a tuturor lucratorilor pare putin probabila pentru moment.”

1 thought on “Munca la distanta: Este timpul ca angajatii sa se intoarca la birou?

  1. Adevarul e undeva la mijloc, e buna si socializarea asta la ceva, dar si flexibilitatea de a da randament maxim fiecare cand/cum poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *