Covoarele marocane au captat inimile designerilor de interior si acum sunt peste tot pe retelele de socializare. Cunoscute pentru designul lor unic, durabilitatea si semnificatia culturala, aceste covoare nu sunt doar piese decorative, ci si investitii care poarta povesti si traditii.

Vorbim in acest ghid despre originile lor, de ce covoarele marocane sunt considerate o investitie buna dar venim in final si cu sugestii de unde poti cumpara covoare marocane autentice. Iar partea buna este ca nu trebuie sa te duci tocmai in Maroc ca sa le achizitionezi.

Originile si semnificatie culturala a covoarelor Berber

Covoarele marocane au o istorie bogata care dateaza de mii de ani. Se crede ca arta teserii acestor covoare din lana a fost introdusa in Maroc de triburile indigene berbere, care au locuit regiunea de milenii. Aceste triburi au dezvoltat tehnici si modele distincte de tesut care reflectau modul lor de viata, credintele si mediul inconjurator. 

In mod traditional, femeile berbere erau principalele tesatoare, iar abilitatile lor s-au transmis de-a lungul generatiilor, facand din fiecare covor o piesa unica a mostenirii culturale.

Originile covoarelor marocane sunt profund impletite cu viata de zi cu zi si practicile spirituale ale poporului berber. Aceste covoare nu erau doar obiecte decorative, ci serveau unor scopuri practice, cum ar fi de a le asigura caldura si confort in climatele montane aspre. Ele au fost, de asemenea, folosite in diverse contexte ceremoniale si religioase, semnificand importanta lor atat in ​​mediul domestic, cat si in cel comunal. Lana folosita in aceste covoare a fost adesea obtinuta de la oile proprii ale familiei, facand din covoare un produs al mediului si stilului lor de viata imediat.

De ce toate covoarele marocane poarta denumirea de covoare Berber?

Termenul „covoare berbere” a fost recent popularizat si este adesea folosit pentru a descrie covoarele monocrome Beni-Ourain, care au avut o renastere in ultimii ani. 

Adevarul este ca toate covoarele marocane sunt de fapt covoare berbere, deoarece toate sunt facute de diferite triburi berbere din Maroc. Cu toate acestea, fiecare trib are un stil distinct – care apare adesea din cauza unor factori precum resursele locale, plantele native pentru coloranti si clima fiecarei zone.

Diferite regiuni si triburi din Maroc si-au dezvoltat propriile stiluri distinctive si limbi simbolice. De exemplu, covoarele Beni Ourain din Muntii Atlas sunt cunoscute pentru modelele lor geometrice minimaliste alb-negru, in timp ce covoarele din tribul Azilal se caracterizeaza prin culorile lor vibrante si motivele complexe. 

Covoarele Boujad din regiunea Atlasului Mijlociu sunt cunoscute pentru tonurile lor calde, pamantesti si designurile abstracte, incorporand adesea simboluri ale fertilitatii si protectiei.

Fiecare covor este o expresie personala a tesatorului, reflectand adesea propriile experiente de viata, vise si aspiratii. Combinatia de simboluri si modele din covoarele marocane creeaza o bogata tapiserie de naratiuni culturale, facand din fiecare piesa nu doar un element decorativ, ci un artefact de povestire impregnat cu semnificatie profunda si semnificatie.

De ce covoarele marocane sunt considerate o investitie?

Covoarele marocane sunt o investitie solida datorita maiestriei, durabilitatii si valorii culturale exceptionale. Tesute manual de artizani priceputi folosind materiale de inalta calitate precum lana, aceste covoare pot dura generatii, facandu-le piese atemporale care isi pastreaza frumusetea si functionalitatea de-a lungul anilor. 

Designurile lor unice, bogate in simbolism cultural si istorie, adauga o valoare estetica si emotionala semnificativa oricarui spatiu. Pe masura ce covoarele marocane autentice devin mai rare si mai cautate, valoarea lor de piata tinde sa se aprecieze, mai ales atunci cand provin din origini reputate. 

Aceasta combinatie de calitate durabila si arta unica autentica asigura ca covoarele marocane nu sunt doar articole de decor frumoase, ci si bunuri valoroase care pot fi apreciate in timp.

De unde poti cumpara covoare marocane autentice in Romania?

Nu foarte multe magazine de specialitate din Romania se concentreaza pe importul si vanzarea de covoare marocane autentice.

Am descoperit o selectie de articole unice de casa in magazinul Mango and Bloom care este specializat in furnizarea de covoare din lana autentice marocane si covoare traditionale kilim. Cu un personal experimentat care poate oferi informatii detaliate despre originile si maiestria fiecarui covor, merita descoperita colectia lor de produse lucrate manual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *