Pentru constructii cu regim variat de inaltime si/sau incarcari mari de compresiune si smulgere transmise terenului, se adopta de cele mai dese ori fundarea indirecta.

Sistemul de fundare este format din radiere de solidarizare din beton armat, fundate indirect pe piloti din beton armat, executati prin procedura de forare.

Care sunt avantajele fundatiilor speciale

Rolul elementelor de fundare este de limitare a tasarilor si de asigurare a unei deformabilitati reduse a terenului de fundare aferent noilor imobile, precum si de preluare a incarcarilor generate de suprastructuri. Aceste fundatii speciale ofera:

• Multifunctionalitate
• Siguranta
• Transportare usoara
• Timp scurt de asamblare
• Protectia mediului inconjurator

Stalpii forati, numiti si piloti forati sunt un tip de fundatie din beton armat care sustine structuri cu sarcini verticale grele. Un stalp forat este un stalp de beton turnat pe loc, ceea ce inseamna ca este turnat pe santier.

Acest lucru difera de alte fundatii de piloti din beton, cum ar fi fundatiile de piloti filati si fundatiile de piloti patrati din beton armat, care utilizeaza piloti prefabricati din beton.

Pilotii forati sunt utilizati in mod obisnuit pentru lucrari la poduri, cladiri inalte si complexe industriale masive, toate acestea necesitand fundatii adanci.

Procesul de elaborare a pilotilor forati

Pentru fundatii speciale, instalarea unui stalp forat incepe cu forarea unei gauri verticale in sol, cu ajutorul unei masini de forat.

Masina poate fi echipata cu unelte de foraj, cupe si dispozitive de prindere special concepute pentru a indeparta solul si roca. Procesul de forare poate include introducerea unui cilindru de otel temporar, sau a unui manson, in sol. Acesta ramane pe loc in partea superioara a gaurii pana cand se toarna pilonul.

Dupa ce gaura este forata, se construieste o structura din armaturi de armare din otel si se coboara in gaura, apoi gaura este umpluta cu beton.

Partea superioara a stalpului poate fi acoperita cu o talpa sau un pilon aproape de nivelul solului pentru a sustine structura de deasupra.

Aceasta este o operatiune specializata care necesita cunostinte si experienta vaste privind constructia si ingineria pilotilor forati, precum si conditiile solului si ale amplasamentului.

Aplicatii ale pilotilor forati

Atunci cand sunt utilizati pentru fundatii speciale, pilotii forati sunt specificati pentru cladiri si alte structuri care impun sarcini de mii de tone.

De asemenea, acestia sunt deosebit de potriviti pentru conditii de sol instabile sau dificile. Pe langa sistemele de fundatii, pilotii forati sunt utilizati pentru a crea pereti subterani structurali pentru retentia pamantului.

Stalpii pot fi amplasati aproape unul de altul, sau pot fi amplasati astfel incat sa se suprapuna, pentru a crea un perete de piloti secanti, care este adesea utilizat pentru a controla migrarea apelor subterane.

Fundatiile speciale joaca un rol important atunci cand vorbim despre o constructie solida. Sistemele pe baza de piloti forati sunt unele dintre cele mai des intalnite, eficiente chiar si in conditii dificile de terenuri de fundare.

2 thoughts on “Ce avantaje ofera pilotii forati in procedura de fundatii speciale

  1. Totodata, este impresionant modul in care tinerii reusesc sa atraga atentia asupra acestei probleme si sa mobilizeze oamenii din intreaga lume. Este motivant sa vedem cum actiunile lor devin virale pe retelele de socializare si cum generatia tanara devine tot mai constienta de importanta protejarii mediului inconjurator.

  2. Articolul este foarte interesant deoarece dezbaterea privind schimbarile climatice este una extrem de importanta in zilele noastre. Este impresionant sa vedem cum tinerii sunt implicati activ in aceasta lupta pentru protejarea mediului inconjurator si pentru un viitor mai bun. Este incurajator sa observam ca acestia se implica atat de puternic si sunt constienti de impactul pe care il au actiunile noastre asupra planetei.

Comments are closed.