Am fost total surprins de divort. Asta se intampla cand nu ai mai fost pe acasa de 18 ani. – Lee Trevino, jucator profesionist de golf din Hall of FamePrecum demonstreaza citatul de mai sus, domnul Lee Trevino este cunoscut pentru faptul ca a dezbatut cu un amestec de compasiune si simt al umorului mai multe subiecte sensibile. Acum, la varsta de 77 de ani, Trevino se afla intr-o casnicie fericita cu cea de-a doua lui sotie, Claudia Bove, cu care este casatorit de 23 de ani.

Pentru multe persoane divortate, experientele prin care au trecut nu sunt surse de amuzament. Acelasi lucru se aplica si in cazul avocatilor specializati pe divort, care, de multe ori, trebuie sa preia greutatile ce survin in urma greselilor dintr-un cuplu. Un fost avocat de divorturi s-a exprimat astfel:

„Cand am inceput sa profesez, am realizat ceva destul de devreme – puteam lucra si fara dramele, certurile si bagajele pe care oamenii le aduceau odata cu cazurile lor. Am inceput sa imi utilizez abilitatile psihologice la fel de mult precum le foloseam pe cele juridice…nu obtineam niciun pic de satisfactie…si nu simteam ca ajut oamenii intr-un fel pozitiv.”

Pe langa ca schimba vietile oamenilor, divortul este si un proces destul de indelungat. Un avocat specializat pe divort este, probabil, singura persoana pe langa cuplul in sine care trebuie sa observe natura extrem de urata a despartirii dintre doi oameni. Insa, respectivii profesionisti poseda un bagaj destul de mare de cunostinte in legatura cu acest subiect sensibil.

Deci, de ce aproape jumatate dintre casnicii se termina in divort? Aceasta intrebare a fost pusa mai multor avocati din SUA.

Conform avocatilor, acestia sunt cei 7 factori care conduc la destramarea casniciilor:

1. Linistea (nu) este de aur
Cu riscul de a puncta un lucru evident, o buna comunicare este vitala intr-o casnicie. Cand factorul important al comunicarii se deterioreaza, este normal ca ambii parteneri sa intre intr-o faza de tacere.

Conform avocatilor de divort, tratamentul tacerii apare mult mai frecvent in cadrul casniciilor defectuoase. Evie Jeang, una dintre cele mai remarcabile avocate de divorturi din America, spune: „Mai exact, este sarutul mortii pentru cupluri, deoarece va induce resentimente. Capacitatea de a rezolva problemele este singura solutie prin care se poate pava calea catre un deznodamant.”

2. Comportamentul dominant
Incercarea de a controla unul dintre soti, indiferent de problema (ex. sta treaz/a pana tarziu, casa dezordonata, etc.), nu este un semn bun intr-o relatie. Combinarea acestui comportament cu faptul ca majoritatea persoanelor dominante nu prea isi schimba comportamentul va permite sa vedeti foarte clar de ce coabitarea cu un astfel de om va fi foarte dificila.

Controlul asupra banilor prin faptul ca ii respingeti partenerului accesul la ei sau la orice informatie legata de situatia financiara, conturi bancare, credite, etc., reprezinta un factor ce poate contribui la un eventual divort.

3. Comportamentele dependente
Joan Bibelhausen, doctor in jurisprudenta si avocat de familie, declara intr-un articol scris pentru Revista Avocatilor de Familie ca „in ceea ce priveste legislatia dedicata familiilor, dependenta de alcool, de droguri sau comportamentele compulsive, precum obsesia cu jocurile de noroc, reprezinta cauzele majoritatii proceselor de care ne ocupam.”

Dependentele de alcool si droguri sunt tulburari recuperabile; insa, numarul de dependenti netratati depaseste cu mult cazurile de reabilitare. Dependenta – si consecintele sale negative – poate fi, de multe ori, prea greu de suportat.

4. Problemele financiare
In mod ideal, orice aspect legat de finante este discutat inainte de casatorie, dar, de multe ori, nu se intampla asa. Probabil mai daunatoare decat orice posibila repercusiune financiara (ex. dificultatea de a obtine o ipoteca) este lipsa perceputa de incredere.

Cele mai multe probleme financiare apar in timpul casniciei. Cheltuielile prea mari, cumparaturile secrete, depasirea limitelor de creditare, intarzierea platii la facturi – toate sunt posibile motive pentru ca unul dintre parteneri sa inceapa sa se gandeasca la divort.

5. Lipsa de interese comune
Opusurile se atrag nu se traduce neaparat in Opusurile vor ramane atrase.
Lisa Meyer, avocata specializata pe divorturi in California, spune ca „In timp ce este adevarat ca opusurile se atrag, nu presupuneti ca acele calitati de care v-ati indragostit vor putea tine in picioare casnicia.”

Tipurile diferite de personalitati se bucura de lucruri diferite. Cand exista o lacuna mare intre interesele a doua persoane, vor petrece mai mult timp despartiti, ceea ce ne trimite catre…

6. Senzatia de separare
Este normal ca intr-un mariaj sa simtiti emotii de poluri opuse; printre ele s-ar putea afla si senzatiile de apropiere si de distanta. Cand dinamica respectiva apare in intervale rezonabile, poate fi perceputa precum un semn bun. Pasiunea si grija reala pentru parteneri se vor evidentia in decursul acestor schimbari.

Insa, in majoritatea cazurilor, senzatia deranjanta de distanta va fi cea care va pune capat relatiei. Evolutia lenta a separarii poate fi declansata de multiple componente ale relatiilor, unele fiind mentionate si in aceasta lista.

7. Locul de munca este pe primul loc
Familia este pe primul loc reprezinta o axioma adevarata, probata de cuplurile si familiile fericite. Cand unul dintre parteneri devine subit obsedat de munca, ar putea fi un semn rau. In final, circumstantele din jurului unui astfel de comportament determina rezultatul relatiei.

Fara nicio surpriza, comunicarea eficienta este vitala; cand unul dintre parteneri incepe sa petreaca o perioada disproportionala de timp la munca fara a da vreo explicatie, sansele de divort vor creste considerabil.

4 thoughts on “Avocatii dezvaluie cele 7 semne evidente ale divortului

  1. Este important ca astfel de articole sa fie promovate si citite de cat mai multa lume, pentru a creste gradul de constientizare si pentru a stimula discutiile pe marginea acestui subiect.

  2. Sunt impresionat de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul a reusit sa ofere o perspectiva obiectiva asupra situatiei si sa aduca in discutie diverse aspecte importante.

  3. Ma bucur ca am dat peste acest articol, deoarece imi place sa fiu mereu la curent cu ultimele noutati. Informatiile prezentate sunt foarte utile si m-au ajutat sa inteleg mai bine contextul acestui subiect.

  4. Articolul de pe acest link este extrem de interesant, oferind informatii relevante despre un subiect actual si important. Este bine documentat si usor de inteles pentru oricine doreste sa afle mai multe despre acest subiect.

Comments are closed.