Nu era nevoie ca sotul meu sa ridice tonul sau sa ma loveasca, pentru ca metoda lui de violenta se rezuma la cuvintele care ma taiau mai adanc precum niciun alt cutit din lume, distrugand orice urma de incredere pe care o mai aveam in mine. – Megan Holgate, mentor pentru viata si cazuri de divortUn narcisist se poate indragosti?
Intrebarea daca un narcisist se poate sau nu indragosti este demna de o dezbatere foarte aprinsa. Deci, inainte de a ne cufunda prea mult in motivele pentru care acestia nu pot ramane indragostiti, haide sa analizam intrebarea de mai sus.
Conform expertilor, raspunsul este un Da neechivoc. Iata ce are de spus Elinor Greenberg, doctor in psihologie si psihoterapeut specializat pe diagnosticarea si tratarea diferitelor tipuri de tulburari de personalitate:
„Daca voi (fostii unor narcisisti) credeati ca partenerii vostri Narcisisti va iubeau si voiau sa se casatoreasca cu voi, nu sunteti nebuni. Chiar daca relatia s-a destramat, barbatul acela vorbea serios cand iti spunea ceva, iar lucrurile pe care le spunea erau adevarate. Era indragostit de tine sau cel putin de fantezia romantica pe care si-o crease despre voi doi sub forma unui cuplu perfect.”
Desigur, problema este ca fantezia de cuplu perfect nu se poate materializa. Viata sau relatiile nu sunt fantezii, dar narcisistii nu par sa inteleaga acest concept elementar.
Iata cele 5 motive:
1. Idealismul nu este realism
Dorintele fanteziste din mintea unui narcisist nu se bazeaza nici macar putin pe realism. Acelasi lucru poate fi spus si despre orice notiune bizara care duce lipsa de solutii pentru a transforma o idee in realitate.
O persoana ar putea visa la o vila perfecta pe coasta uneia dintre cele mai frumoase plaje; dar, daca nu esti un multimilionar, nu prea ai cum sa o obtii. Stim aceste lucruri si le acceptam – narcisistii nu.
Ar trebui sa intelegi ca idealizarea unei relatii nu este singura idee pe care narcisistul a dezvoltat-o cand era cu capul in nori. Isi imagineaza casa perfecta, corpul perfect, masina perfecta sau locul de munca ideal si tot asa.
2. Are nevoie de o rezerva constanta
Un utilizator de pe Quora si-a impartasit experienta pe care a avut-o in timpul casniciei cu un narcisist:
„Precum butelia de oxigen pentru un scafandru, trebuia sa ii confer rezerva de care avea nevoie in acel moment si, precum butelia de oxigen, odata ce nu mai este destul pentru ambii, esti dat la o parte fara remuscari.”
Termenul de Rezerva unui Narcisist a fost introdusa de psihoanalistul Otto Fenichel in 1938. Definitia acestui termen este: „un tip de admiratie, sustinere interpersonala sau sustenanta obtinuta de catre un individ din mediul sau, acestea fiindu-i esentiale pentru alimentarea increderii in sine.”
Odata ce rezerva se termina, s-a dus. Din pacate, la fel si partenerul narcisist.
3. Partenerul sau este un simplu om
Explicat mai simplu, daca narcisistul nu pune capat relatiei, partenerul ar putea sa faca asta (si sa speram ca o va face). Lipsa totala de empatie a unui narcisist, natura manipulativa si insultele verbale nu sunt deloc favorabile unei relatii fericite si satisfacatoare.
Din pacate, narcisistul poseda o cale sireata, dar sarmanta, de a recupera pe cineva. De ce ar vrea sa faca asta? Pentru ca ii este teama sa nu-si termine Rezerva. Destul de incurcat.
Sa speram ca cealalta persoana va vedea narcisistul pentru cine este cu adevarat – si va trece mai departe inainte sa ii ruineze viata.
4. O persoana nu este o insula
Daca partenerul nu poate spune lucrurilor pe nume, altcineva ar putea sa o faca. Majoritatea dintre noi au un sistem de sustinere – prieteni sau familie – iar membrii te pot ajuta cu pareri sincere despre o persoana. Din pacate, de cele mai multe ori, un terapeut sau un expert in tulburari de personalitate (de care sufera narcisistii) iti va spune adevarul despre un astfel de individ.
Daca ar fi vreun sfat de dat, ar fi sa cauti parerea acelor persoane din cercul social care citesc oamenii. Si, cel mai important, sa asculti cand auzi opinii recurente.
5. Intotdeauna exista mai mult
Viata unui narcisist se explica prin patru cuvinte Intotdeauna exista mai mult. Nimic nu este de ajuns ar putea fi o optiune secundara potrivita.
Nevoile narcisistilor sunt mereu schimbatoare. Adica, nu vor fi satisfacuti pentru mult timp si deciziile lor nu sunt niciodata finale. Cand combini aceste lucruri cu o fire extrem de materialista, nu ne surprinde faptul ca narcisistii nu pot fi vreodata multumiti.
Iata cateva citate anonime pe care Preston Ni, specialist in psihoterapie comportamentala, le-a auzit in comunicarile pe care le-a avut cu indivizii diagnosticati cu personalitati narcisiste:
„Realizarile mele inseamna totul.”
„Mi-am vopsit parul si mi-am marit sanii pentru a atrage atentia barbatilor – si pentru a face alte femei geloase.”
„Niciodata nu vreau sa fiu vazut precum un om sarac. Atat eu, cat si logodnica mea, avem cate un Mercedes. Si cavalerul de onoare de la nunta pe care o vom face conduce un Mercedes.”
Pastrati-va eleganta, oameni buni. Pastrati-va eleganta.