Precum indica si numele, scoarta de salcie este invelisul exterior al trunchiului salciei. Majoritatea produselor din aceasta gama vandute in magazinele naturiste sau de specialitate sunt derivate din salcia alba, aceasta fiind nativa unor tinuturi din Asia Centrala si Europa, putand fi gasita si in unele regiuni arctice sau temperate de pe glob.Scoarta de salcie este folosita de obicei sub forma de ceai; mai exact, prin infuzia unor bucati tocate de scoarta in apa fierbinte pentru cateva minute. Insa, o poti gasi si sub forma de pudra, capsule si tinctura.
Deci, fara a mai lungi vorba, iata unele dintre avantajele scoartei de salcie pentru sanatate si frumusete:
Atenueaza durerile
Timp de sute de ani, scoarta de salcie a fost aplicata pentru diminuarea diferitelor tipuri de dureri. Majoritatea oamenilor se bazeaza pe scoarta de salcie pentru a calma durerile cauzate de inflamatiile articulare.
Anumiti compusi din scoarta de salcie au proprietati analgezice si antiinflamatoare; de aceea, scoarta respectiva este perfecta pentru atenuarea oricaror tipuri de dureri sau inflamatii.
Tratament pentru migrene
Foarte multe persoane afectate in mod repetat de migrene se bazeaza pe scoarta de salcie. Conform studiilor, beneficiile scoartei de salcie pentru cei care sufera de migrene se datoreaza abilitatii acesteia de a reduce presiunea acumulata in vasele de sange din creier.
Se spune ca scoarta de salcie ar fi la fel de eficienta si pentru atenuarea altor tipuri de dureri de cap sau migrene.
Reduce febra
Este una dintre plantele medicinale pe care tamaduitorii se bazeaza pentru a reduce febra. Febra se dezvolta in mod natural, in special cand exista o infectie in corp, pentru a ajuta corpul sa combata microbii periculosi.
Insa, o febra prea mare poate cauza multe alte probleme si, de aceea, se aplica tratamente pentru a o controla.
Remediu pentru sindromul premenstrual
Se spune ca scoarta de salcie este capabila sa echilibreze nivelurile de hormoni. De aceea, femeile care sufera de sindromul premenstrual sau SPM se bazeaza ocazional pe aceasta planta medicinala.
Chiar si cantitatile mici de scoarta de salcie pot ajuta in cazul mai multor tipuri de simptome ale SPM, de la schimbari de dispozitie la crampe abdominale.
Controlul disconfortului gastrointestinal
Persoanele care sufera de tot felul de probleme asociate tractului gastrointestinal ar trebui sa incerce si scoarta de salcie. Ar putea fi administrata pentru indigestie.
Datorita incredibilelor sale proprietati antiinflamatoare, scoarta de salcie ar putea fi folosita in cazul mai multor tipuri de afectiuni inflamatoare cu sursa in tractul gastrointestinal.
Protejeaza pielea
Pe langa proprietatile antiinflamatoare, scoarta de salcie prezinta si abilitati antioxidante. De aceea, este foarte buna pentru mentinerea sanatatii si tineretii pielii.
Fie aplicata la suprafata pielii sau administrata oral, scoarta de salcie este cunoscuta precum un calmant minunat in cazul mai multor tipuri de probleme de piele, incepand de la linii fine pana la muscaturi de insecte sau intepaturi.
Slabeste
Un alt beneficiu al scoartei de salcie este abilitatea sa de a grabi metabolismul. Astfel, este folosita in general de oamenii care au probleme cu slabitul si care nu reusesc sa isi atinga telurile de fitness.
Insa, scoarta de salcie va functiona cel mai bine daca este insotita si de obiceiuri alimentare sanatoase si activitate fizica regulata.
Cateva cuvinte de precautie
Este posibil ca unele persoane sa fie sensibile la compusii din scoarta de salcie. Utilizarea ar trebui intrerupta daca pe piele apar iritatii, daca apar stari de greata, ameteli sau dureri de stomac.
Scoarta de salcie ar trebui folosita avand sustinerea unui specialist in plante medicinale, o persoana care stie foarte bine sa aplice astfel de plante.
Precum in cazul tentativei de a folosi oricare alta planta medicinala din lume, ar fi o idee buna sa discuti cu un medic inainte pentru a-l anunta in legatura cu planul tau de a folosi scoarta de salcie.
Acest lucru este neaparat pentru femeile insarcinate sau pentru cei care au fost diagnosticati cu afectiuni medicale si care administreaza medicamente.