Cand spui Da altora, fii sigur ca nu iti spui tie Nu. – Paulo CoelhoCand iti spui tie nu, in loc sa simti implinire, recunostinta sau fericire, incepi sa simti un gol, o lipsa de viata si o amorteala. Si, intr-adevar, poate fi foarte solicitant, extenuant si stresant daca incerci sa multumesti pe toata lumea.

Pentru ca tu esti o persoana extrem de grijulie, compatimitoare, buna, loiala si muncitoare, nivelul tau de energie scade intr-o secunda si vei incepe sa ai nevoie de mai mult timp pentru a te relaxa si pentru a-ti incarca bateriile.

Iata 6 motive pentru a inceta imediat sa ii mai multumesti pe toti din jur

1. Te vei pierde
Cand incerci prea tare sa ii multumesti pe altii, incepi sa devii genul de persoana data la o parte si lingusitoare. Deci, te rog, inceteaza.

Chiar daca nu vezi acest lucru atat de rau, crede-ma, este. Cu cat vei incerca sa intri mai mult in gratiile celor din jur, cu atat mai repede iti vei pierde esenta si pe tine insuti.

2. Vei deveni vulnerabil

Cand faci tot posibilul sa ii multumesti pe ceilalti, devii vulnerabil in fata criticismului si a propriilor defecte, pentru ca incepi sa depinzi prea mult de opiniile altora. Nu poti multumi pe toata lumea, deci, te rog – inceteaza!

3. Te vei auto-rani

Odata ce realizezi ca nu vei reusi sa multumesti pe toata lumea, ai putea suferi enorm. Cand eforturile tale trec neobservate de cei din jur, ai putea incepe sa simti o durere imensa, pentru ca identitatea ta a depins mereu de opiniile altora. Curand, vei incepe sa crezi ca viata ta nu are niciun sens.

4. Vei crea co-dependente

Alti oameni vor incepe sa depinda de tine pentru ca se vor obisnui cu gandul ca tu poti sa faci atat de multe lucruri valoroase pentru ei si vor incepe sa se bizuiasca pe tine la propriu.

Deci, atunci cand nu te vei prezenta la datorie, le-ai putea ruina planurile, iar vietile lor ar putea avea de suferit. Aceasta co-dependenta este periculoasa, pentru s-ar putea intampla subit, fara ca tu sa realizezi.

5. Iti va afecta sanatatea

Cand depui prea mult timp, efort si prea multa energie pentru a-i multumi pe ceilalti, poti uita foarte usor sa mai ai grija de tine si de bunastarea ta. Axandu-te pe nevoile altor persoane in defavoarea celor proprii, iti poti cauza un stres ce iti va afecta sanatatea pe termen lung.

6. Nu vei simti iubire

Ironia este ca, atunci cand ii ajuti pe altii, ai putea avea unele dificultati in a gasi ajutor sau sustinere cand vine si randul tau.

Multe persoane nici nu se vor astepta ca tu sa ai nevoie de ajutorul lor, iar acest dezinteres te-ar putea face sa crezi ca nu esti iubit sau ca nimanui nu-i pasa de tine.

In final, toate aceste lucruri pot sa apara in urma unei lipse de incredere in sine si a unei frici ascunse de refuz, precum si datorita unor sentimente de vina sau presiune. In plus, foarte usor poti crea o dependenta din nevoia de a multumi pe toata lumea, deci, ai grija.

Si, atunci cand nu esti ocupat facand tuturor pe plac, vei avea mai mult timp doar pentru tine, pentru a-ti urma visurile, pentru a te reincarca, pentru a citi, calatori si pentru a te conecta cu tine insuti.

Nu este destul de motivant sa spui nu altora si, intr-un final, sa iti spui tie da?

4 thoughts on “6 motive sa te pui pe primul loc si sa nu mai faci pe plac tuturor

  1. Articolul subliniaza importanta educatiei pentru viitorul societatii noastre. Sunt de acord ca trebuie sa acordam o atentie sporita sistemului educational si sa incurajam excelenta in randul elevilor.

  2. Sunt de acord cu propunerile prezentate in articol pentru imbunatatirea sistemului de sanatate din Romania. Este necesar sa investim mai mult in acest domeniu si sa asiguram accesul la servicii medicale de calitate pentru toti cetatenii.

  3. Este impresionant modul in care autorul abordeaza subiectul coruptiei si nepotismului din tara noastra. Ar trebui sa fim constienti de aceste probleme si sa luptam pentru o societate mai corecta si transparenta.

  4. Articolul prezinta o analiza interesanta a situatiei politice din Romania. Sunt de acord cu autorul ca este important sa fim informati si sa ne implicam activ in deciziile care ne afecteaza viata.

Comments are closed.