De multe ori, persoanele stabile emotional sunt percepute in mod gresit a fi reci si apatice, din moment ce emotiile au fost privite mereu ca fiind antiteza logicii si stabilitatii.In realitate, puterea emotionala nu se rezuma la eliminarea completa sau evitarea tuturor sentimentelor; mai degraba, se refera la rezilienta pe termen lung a unei persoane fata de factori stresanti si emotii. Adeseori, stabilitatea se refera la capacitatea oamenilor de a-si reveni dupa o sarcina sau o situatie mai dificila.

„Deci, putem alege si, uneori, poate sa para foarte greu, dar cea mai buna solutie pentru a te vindeca emotional sau fizic este de a ramane pozitiv.” – Petra Nemcova

De aceea, cand judecam puterea emotionala, reactia imediata la stres nu se pliaza dupa model. Poate, cand suntem pusi in fata unei incercari, o persoana pe care noi am considera-o indiferenta va expune o fata calma, dar care, de frica sa nu greseasca, nu va mai incerca sa reia sarcina.

Pe de alta parte, o persoana poate avea o reactie emotionala extrem de viscerala in fata factorului initial al provocarii si, apoi, ceda in lacrimi – insa, dupa cateva zile, sa revina si sa reia aceeasi sarcina, abordand-o prin noi metode.

In acel scenariu, intelegem ca ei sunt mai stabili din punct de vedere emotional, deoarece au gasit puterea de a se ridica si de a continua, nu de a se plange de propria nereusita. Considerati ca sunteti stabili din punct de vedere emotional?

Iata cele 5 aspecte dupa care puteti recunoaste oamenii cu personalitati puternice

1. Nu se tem de riscuri
Oamenii cu mentalitati puternice nu se tem sa isi depaseasca limitele si sa traiasca noi experiente. Abordeaza logic fiecare oportunitate si preiau riscuri calculate pentru a se putea bucura de beneficii. Totodata, sunt deschisi la ideea de nereusita si sunt pregatiti pentru a o contracara, chiar daca va fi neplacut.

Autoarea Amy Morin a spus, „Oamenii cu mentalitati puternice privesc adversitatea precum o oportunitate de a deveni si mai puternici. Cu fiecare obstacol depasit, castiga incredere in abilitatile lor de a deveni mai buni.”

Puteti trai astfel daca va explorati zonele de confort si, apoi, le depasiti limitele. O data ce ati descoperit aspectele inconfortabile sau terifiante si reusiti sa treceti peste ele, data viitoare veti reusi sa depasiti ceva si mai mare; in final, veti fi mult mai deschisi in fata riscurilor.

2. Sunt responsabili

Persoanele puternice din punct de vedere emotional si mental stiu ca trebuie sa preia intreaga responsabilitate pentru tot ce li se intampla in viata. Nu incearca niciodata sa arunce vina asupra altcuiva doar pentru ca le va fi mai usor si asculta parerile celor din jur pentru a evolua si pentru a excela data viitoare.

Totodata, se plang mai putin, deoarece realizeaza faptul ca singura metoda prin care pot schimba o situatie neplacuta este de a face ceva in acel sens. Puteti incerca si voi sa va insusiti acest model comportamental.

3. Isi exprima nevoile si sentimentele

Puterea nu va fi identificata mereu in functie de abilitatea de a internaliza diferite probleme.
Majoritatea oamenilor stabili emotional sunt foarte deschisi in privinta sentimentelor si nevoilor lor. Nu presupun ca vor crea probleme, deoarece, in ochii lor, toate emotiile si nevoile oamenilor sunt importante.

Stiu ca si emotiile altor persoane sunt la fel de serioase precum ale lor. O buna metoda de a pune in practica aceasta mentalitate este sa lucrati la abilitatile voastre de comunicare, in primul rand cu persoanele apropiate si, apoi, cu cei din afara cercului personal. Practica va da roade in privinta acestei abilitati.

4. Nu stiu cum si unde sa seteze limite

In societatea moderna, aproape ca exista o stigma asociata refuzului, creata de lucruri precum atitudinea (obligatorie) sa faci sau conceptul de FDRD (frica de a ramane pe dinafara). Persoanele puternice din punct de vedere emotional pot spune foarte usor nu si pot seta limite sanatoase, asa incat sa se poata dezvolta spre propriul simt de maturitate mentala.

Chiar daca asta ar presupune dezamagirea altor persoane, isi pozitioneaza propria bunastare pe locul intai si pot refuza anumite lucruri daca simt ca vor fi afectate negativ. Este un obicei foarte greu de deprins, insa, persistenta este cheia. Incepeti cu lucrurile mici, spunand nu la unul din 5 lucruri la care sunteti invitati si, daca functioneaza, dezvoltati. Totul se rezuma la crearea unui spatiu de confort si la faptul ca va veti cunoaste limitele.

5. Spera la un viitor mai bun

Persoanele stabile din punct de vedere emotional si-au setat ochii pe orizont si nu privesc peste umar la trecut. Binenteles, pot reflecta la aspecte precedente, privind inapoi la invataturile pe care le-au inteles si la felul in care acestea le pot ajuta sa devina mai bune. Insa, cugetarea in privinta greselilor din trecut va pot incetini progresul si va pot ingreuna inaintarea.

Persoanele stabile emotional „se lipsesc de recompensele imediate si isi mentin telurile de lunga durata in minte. Privesc obstacolele precum niste incercari, nu precum baraje in fata succeselor lor,” spune Morin.

O buna metoda de a face asta este sa eliminati obiectele fizice ce v-ar putea aminti de greselile din trecut. Fotografiile partenerilor cu care nu v-ati inteles? Abonamentul de autobuz din timpul scolii, la care mergeati in fiecare dimineata cu groaza? Este timpul sa lasati aceste lucruri si sa va faceti loc pentru experiente si amintiri noi, mai fericite.

Autoarea Hara Estroff Marano a spus, „La baza puterii se afla credinta in propria persoana – dar si credinta in ceva mai maret. Persoanele rezistente nu permit adversitatii sa le defineasca. Gasesc puterea de a se indrepta spre teluri mai importante, trecand peste durere, suparari si percepand momentele grele precum stari si probleme temporare.”

Invatarea si adoptarea unor strategii de stabilitate emotionala nu vor fi niciodata sarcini usoare; insa, puteti obtine mai mult decat ati crede daca va setati mentalitatea pentru reusita, daca sunteti determinati sa va imbunatatiti puterea mentala si increderea in voi insiva. Urmati acesti 5 pasi si veti putea vedea diferentele cat mai curand!

3 thoughts on “5 obiceiuri ale persoanelor stabile din punct de vedere emotional

  1. Ma surprinde faptul ca exista atat de multe cazuri de coruptie in randul politicienilor nostri. Articolul subliniaza importanta luptei impotriva coruptiei si necesitatea unor pedepse mai severe pentru cei vinovati.

  2. Sunt de acord cu autorul articolului in privinta necesitatii unei reforme in sistemul educational. Este esential sa investim in educatie si sa oferim resurse adecvate elevilor pentru a se dezvolta si a-si atinge potentialul maxim.

  3. Articolul ofera o perspectiva interesanta asupra situatiei politice actuale si prezinta argumente solide pentru punctul sau de vedere. Este important sa fim informati si sa ne formam propria opinie inainte de a lua decizii importante.

Comments are closed.