De obicei, in povestile cu zane, iubirea castiga. Beatles au spus ca iubirea este singurul lucru de care avem nevoie. Majoritatea dintre noi sunt firi romantice fara scapare si ne dorim sa credem ca iubirea va avea puterea de a triumfa mereu. Poate din aceasta cauza, rata divorturilor este in continua crestere – ne prostim pe noi insine.Iubirea este puternica dar, de una singura, nu este destul pentru a pastra flacara intr-o relatie. Iubirea a fost comparata cu o floare si asta pentru un motiv intemeiat – nu poate reusi de una singura. Trebuie sa fie ingrijita si sustinuta pentru a continua sa infloreasca. Daca este neglijata, se va ofili si va muri.

Pe langa iubire, mai este nevoie de inca patru lucruri pentru ca o relatie sa functioneze.

Incredere

Cand doua persoane isi impart vietile, aleg sa aiba incredere. Nu exista un parteneriat mai intim decat in cazul unei relatii in care cineva isi imparte viata cu un alt om.

Partenerii trebuie sa fie de incredere – sinceri, de nadejde, sa se tina de cuvant. Totodata, trebuie sa aiba incredere in cealalta persoana – sa aiba siguranta ca nu vor fi raniti sau inselati in mod deliberat de partener.

Fara incredere, nu puteti avea cu adevarat o relatie fericita – numai indoieli si suspiciuni. Nu va puteti lasa niciodata garda jos si nu va implicati intr-o relatie daca nu aveti incredere.

Respect

Dictionarul defineste respectul precum un simt de valoare al persoanei si conditia de a fi stimat si onorat. Valoarea omului se reflecta in modul in care partenerul il pretuieste si il stimeaza. Respectul arata valoarea – cea esentiala – pe care o atribuiti unei persoane.

Cat de valorosi sunteti voi pentru partenerii vostri? Cat cred ca valorati? Exista persoane care ar putea spune Oh, as omori pentru tine; as muri pentru tine! Esti soarele, luna si stelele pentru mine!

Dar, vorbele sunt ieftine; masura adevarata pentru valoarea pe care cineva v-o atribuie se evidentiaza in modul in care se comporta cu voi (iar masura adevarata cu care voi apreciati pe cineva devine evidenta prin felul in care va purtati, la randul vostru, cu ei).

Lipsa constanta de respect fata de altcineva – cuvinte dure, nechibzuinta, incalcarea promisiunilor, inselatul, etc. – se traduce prin nu valorezi nimic pentru mine. Acesta este un mediu toxic si sigur va distruge orice farama de iubire.

Valori comune
Iubirea a trecut peste orice clasa, educatie, varsta, cultura, religie – hei, exista chiar si persoane iubitoare de caini care au reusit sa formeze relatii cu cele care prefera pisicile! Cuplurile care fac relatiile sa mearga nu trebuie sa cada de acord mereu; dar, au cateva valori comune.

Persoanele dintr-un cuplu nu trebuie sa imparta acelasi hobby sau opinie. Insa, trebuie sa cada de acord in privinta unor probleme de viata destul de importante – cum vor sa traiasca, cum se vor descurca in legatura cu banii si cum isi vor creste copiii.

Cuplurile trebuie sa fie in acord cand vine vorba de principiile non-negociabile. Trebuie sa isi stabileasca prioritatile, ce este mai bun pentru familia lor si unde se va trage linia.

Persoanelor cu valori diferite, pur si simplu, li se pare mai greu sa faca asta si compromiterea valorilor partenerului poate conduce la acumularea stresului in timp.

Teluri comune

Iubirea adevarata nu se rezuma la a va uita unii la altii cu ochii mari; inseamna sa va uitati in aceeasi directie in unison. Relatiile reprezinta parteneriatul suprem si o munca in echipa este necesara pentru un parteneriat de succes.

Daca doua persoane nu se aliaza pentru teluri comune, nu impartasesc planuri in privinta directiei vietii lor impreuna, relatia nu va fi decat un razboi continuu.

Dupa o vreme, acea lupta va deveni extenuanta. Compromisurile devin din ce in ce mai grele, pana cand realizati ca ati ajuns in impas – singurele optiuni ar fi ca una dintre persoane sa se supuna sau ca cei doi sa plece pe cai diferite.

Increderea, respectul, valorile si telurile comune sunt precum lumina soarelui, ploaia, pamantul bogat si plivirea pentru flori. Pentru a ajuta iubirea sa se dezvolte, este nevoie de un pamant fertil in care sa creasca.