Diabetul zaharat este o afectiune cronica netransmisibila, care apare atunci cand pancreasul nu mai poate produce insulina sau atunci cand organismul nu mai utilizeaza insulina in mod optim.
In timp, diabetul zaharat duce la afectarea rinichilor, a sistemului nervos, a retinei (tulburari de vedere), afectand starea intregului sistem nervos si vascular.
Diabetul este de mai multe tipuri, si poate afecta atat tinerii, cat si pe cei varstnici. In functie de tipul de diabet zaharat, pacientul necesita un tratament special, care se bazeaza pe modificari ale stilului de viata, selectia unei diete si medicamente, indeosebi insulina.
Ce sa faci daca ai diabet de tip 2?
• In primul rand, ai grija sa iti procuri:
• Un glucometru;
• Un pulsoximetru
• 2 cantare: unul de bucatarie si unul pentru masurarea greutatii corporale.
• Exclude din alimentatie: zaharul, aluatul dospit si foietajul, dulciurile, sucurile (inclusiv cele naturale fara zahar), fructoza (fructoza creste glicemia in aceeasi masura ca zaharul obisnuit), carnea grasa, carnatii.
Nutritia in diabetul zaharat are urmatoarele obiective:
• mentinerea unei greutati corporale normale;
• mentinerea nivelului normal de colesterol;
• mentinerea nivelului normal de glucoza.
Totodata, mentinerea greutatii corporale normale si a nivelurilor de colesterol este importanta pentru toti oamenii, si nu doar pentru diabetici.
• Reconsidera continutul caloric al alimentelor si al dietei.
Nevoia de calorii poate fi clarificata cu un medic, poate fi calculata folosind programe speciale. Continutul caloric zilnic individual este calculat in functie de formule tinand cont de sex, varsta, greutate corporala si nivelul de activitate fizica.
In continuare, trebuie sa ai un meniu personalizat nevoilor si stilului tau de viata, tinand cont de calorii. Pentru a face acest lucru, este convenabil sa utilizezi programe speciale de numarare a caloriilor care pot fi instalate si pe telefon.
Portiile trebuie cantarite, nu determinate „la ochi”. Daca vrei sa mananci, iar caloriile au fost deja consumate, bea apa sau ceai.
O alta problema este cina. Pentru multi oameni este masa principala a zilei. Acest regim trebuie reconsiderat. Dar nu ar trebui sa te culci flamand. Inainte de a merge la culcare, trebuie sa mananci alimente care nu contin carbohidrati.
• Cantareste-te in fiecare zi.
E important sa iti tii greutatea in frau, nu doar in cazul diabetului. Monitorizeaza-ti kilogramele frecvent si incearca sa pastrezi un echilibru. In cazul obezitatii, greutatea corporala ar trebui sa fie redusa cu 400-500 g pe saptamana.
• Masoara glicemia cu un glucometru inteligent. Poti face asta pe stomacul gol, inainte de pranz, inainte de cina si inainte de culcare. Consulta-te cu medicul tau in caz de schimbari sau fluctuatii.
• Creste activitatea fizica. Nu trebuie sa fii sportiv de performanta pentru a te mentine in forma si a-ti pastra sanatatea fizica si mentala. Incepe cu pasi si activitati mici. Un exemplu in acest sens ar fi plimbarile in aer liber.
• Masoara nivelul hemoglobinei glicate o data la 3 luni. Hemoglobina glicata arata care a fost nivelul mediu de glucoza din sange in ultimele 3 luni. Consulta medicul pentru nivelurile tinta individuale ale hemoglobinei glicate.
• Verifica nivelul lipidelor din sange, in special trigliceridele si lipoproteinele cu densitate scazuta (colesterolul „rau”). Asigura-te ca iti faci analizele de sange periodic si ca te sfatuiesti cu medicul tau de fiecare data inainte de a lua orice dezicie cu privire la sanatatea ta.
• Monitorizeaza tensiunea arteriala in fiecare zi. E bine sa ai la indemana un tensiometru pe care sa il folosesti zilnic, in special daca ai probleme cu tensiunea arteriala.
• Ai grija de picioarele tale. Nu purta pantofi stramti, nu merge descult, inspecteaza-ti regulat picioarele de crapaturi, ulcere, inflamatii, infectii, etc.
• Renunta la fumat. Da, fumatul reprezinta un pericol major pentru sanatate, in special daca te confrunti cu afectiuni cronice precum diabetul. Renunta la acest obicei sau macar incearca sa il raresti.
Prin urmare, diabetul se poate tine in frau atata vreme cat ai un stil de viata sanatos, prevenind astfel dezvoltarea complicatiilor si reducand severitatea simptomelor pe termen lung.
Faptul ca acest articol ofera solutii si sugestii practice pentru problema prezentata este un mare plus. Sper ca cititorii vor gasi informatiile utile si vor aplica sfaturile oferite.
Mi se pare ca subiectul abordat este foarte actual si ar trebui sa fie cunoscut de cat mai multe persoane. Este important sa fim constienti de aceste aspecte si sa discutam deschis despre ele.
Articolul de pe site-ul ziare360.ro este foarte interesant si ofera informatii importante despre subiectul discutat. Este impresionant cum autorul a reusit sa adune atatea detalii relevante intr-un singur articol.