Oxitocina: elementul chimic al iubirii si complexitatea sa uimitoare

Toata lumea a auzit de oxitocina, nu? Hormonul cunoscut si ca elementul chimic al imbratisarilor, eliberat de glanda pituitara in urma productiei de catre hipotalamus, a inceput sa primeasca ceva mai multa atentie in ultima vreme: de fapt, incepand cu anii 1970, domeniul stiintei a explodat de interes in privinta respectivului hormon.Totusi, se pare ca prin numirea oxitocinei ca element chimic al imbratisarilor si calificandu-l precum un agent ce promoveaza apropierea dintre oameni, am comis cateva greseli. De fapt, oxitocina este mult mai complexa decat credeau cei mai multi dintre noi.

Oxitocina este cel mai bine cunoscuta pentru rolul sau din timpul nasterii si in decursul formarii legaturii materne, fiind elementul chimic ce activeaza degajarea laptelui de la mama pentru hranirea copilului, care cauzeaza contractiile in timpul travaliului si care face ca mamele sa se emotioneze atat de tare in momentul in care isi vad nou-nascutii.

Cu toate acestea, cu cat il studiem mai mult, descoperim ca indeplineste un rol mult mai complex in legaturile sociale umane decat s-a crezut pana in prezent.

Se pare ca oxitocina creeaza favoritism in cadrul grupurilor sociale

Citeste continuarea articolului aici: Oxitocina: elementul chimic al iubirii si complexitatea sa uimitoare

Related Articles

Ultimele articole