Importanta corpurilor de iluminat in arhitectura

Calitatea iluminarii face diferenta in ceea ce priveste confortul – chiar si sanatatea – celor care traiesc in aceste spatii. De aceea ai nevoie de cele mai bune corpuri de iluminat.

Dar lumina nu joaca doar un rol major la nivel decorativ.

Iluminatul a fost intotdeauna un element fundamental in conceptia spatiilor arhitecturale, deoarece este capabil sa se joace cu volumele, sa distorsioneze perceptia spatiului si chiar sa dramatizeze formele si texturile materialelor, sporindu-le in mod dramatic caracteristicile estetice.

Aspecte esentiale despre lumina artificiala si naturala

Desi aceasta este o informatie pe care toti o recunosc lumea proiectarii arhitecturale, se aplica de obicei numai utilizarii luminii naturale. Dar, ce zici de lumina artificiala?

Fie ca este vorba pur si simplu de a inlocui lumina naturala pe masura ce se lasa noaptea sau de a aduce lumina in zonele in care lumina naturala nu ajunge, iluminarea artificiala este o necesitate absoluta.

Mai mult, a incetat sa mai fie o metoda simpla de iluminare de baza si a devenit unul dintre pilonii fundamentali ai designului interior si exterior. Am parcurs un drum lung de la prima bec si pana la luminile complexe de acum.

Lumina este elementul care a castigat cea mai mare importanta in acest secol. Imaterialismul a devenit mai important decat restul formelor si materialelor, deoarece utilizarea acestuia poate spori orice proiect, fie interior, fie exterior.

Deci, avand in vedere importanta iluminarii artificiale, de ce este rar inclusa in etapele de proiectare ale proiectelor de arhitectura? Iti recomandam sa nu uiti de lustre, candelabre si lampi in momentul in care te gandesti la interiorul tau.

In majoritatea cazurilor, proiectul include iluminat artificial numai dupa finalizarea proiectului arhitectural final. Acest lucru se datoreaza faptului ca, de prea multe ori, acest aspect este luat in considerare doar la nivel tehnic; este redus la alegerea anumitor corpuri de iluminat, fara a lua in considerare valoarea adaugata a iluminatului bine conceput complet integrat in proiect.

Desi s-ar putea sa nu fie o problema in ceea ce priveste respectarea standardelor pentru nivelul de lumina necesar, inseamna adesea ca proiectarea este departe de a fi complet integrata cu proiectul arhitectural.

Cu toate acestea, exista multe modele de proiecte interioare si exterioare care au reusit sa incorporeze utilizarea iluminatului artificial de la inceput. In aceste cazuri, planificatorii au luat in considerare trei aspecte de baza.

In primul rand, calitatea estetica a designului – valoarea sa sculpturala si cromatica -, care va depinde de tipul de proiect, precum si de preferintele lor de design. In al doilea rand, aspecte tehnice, cum ar fi respectarea legislatiei cu privire la nivelurile de lumina pentru spatiile interioare, traseele pietonale la exterior si eficienta energetica.

Si, in cele din urma, bunastarea si placerea consumatorilor, care implica aspecte dincolo de cele cerute de reglementarile tehnice si care pot transforma un spatiu mediocru intr-unul mai atractiv.

Lumina artificiala are capacitatea de a crea o serie de ambiante diferite in acelasi spatiu, facandu-o un fel de „modelator de spatiu”, adaptand atmosfera in functie de nevoile consumatorilor.

Citeste continuarea articolului aici: Importanta corpurilor de iluminat in arhitectura

Related Articles

Ultimele articole