De ce unor persoane le este greu sa deosebeasca intre dreapta si stanga

Vi s-a mai intamplat sa nu va dati seama care este stanga si care este dreapta? Spre exemplu, daca sunteti la o ora de condus si instructorul va spune sa faceti la stanga, iar voua va trebuie o pauza pentru a va da seama care este stanga.Spune multe despre creierul persoanei.

Daca vi s-a intamplat, aflati ca nu sunteti singurii – un raport semnificativ din populatie arata o dificultate in a diferentia intre stanga si dreapta.

Discriminarea stanga-dreapta este un proces neuro-psihologic complex, implicand mai multe functii neurologice, precum abilitatea de a integra informatia vizuala si senzoriala, functiile limbii si memoria.

Pentru unii este ca o a doua natura, iar pentru altii este o sarcina grea.

O alta problema de care cadrele medicale s-au lovit este situatia in care un doctor sau o asistenta sta in fata unui pacient; partea lor dreapta este in stanga pacientului.

Deci, distinctia corecta intre dreapta si stanga in cazul unui pacient implica si functia vizual-spatiala de rotatie mentala a imaginilor.

Schimbarea incorecta a partii in cazul unor greseli ce puteau fi evitate
Nu este chiar sfarsitul lumii daca gresiti drumul cand mergeti undeva, dar exista multe situatii in care confuzia dintre stanga si dreapta poate avea consecinte devastatoare.

Unele dintre cele mai tragice greseli medicale au fost cele in care interventia chirurgicala a fost efectuata asupra partii gresite a pacientului: extirparea rinichiului gresit sau amputarea piciorului gresit.

Desi exista sisteme, verificari si norme pentru a anticipa si minimiza aceste tipuri de abateri, cand se ivesc, eroarea umana este de cele mai multe ori cauza de baza.

Greseala este o caracteristica mostenita a comportamentului uman – uneori, se intampla sa intelegem gresit – dar, confuzia in privinta diferentei stanga–dreapta ar putea fi mai grava decat un simplu accident minor.

Dovezile sugereaza ca aceasta problema este mai des intalnita in cazul femeilor. In literatura de specialitate se sugereaza ca barbatii demonstreaza un nivel superior al functiei vizual – spatiale.

Efectul de distragere
Diferentierea dintre stanga si dreapta nu apare niciodata in cazuri izolate. Spitalele si alte institutii medicale sunt locuri complexe si aglomerate.

Doctorii pot fi foarte usor distrasi in timp ce lucreaza; primesc telefoane, incepe sa sune aparatul de control cardiac, raspund la intrebarile colegilor, a pacientilor si a familiilor acestora – mediul clinic poate fi foarte solicitant.

Citeste continuarea articolului aici: De ce unor persoane le este greu sa deosebeasca intre dreapta si stanga

Related Articles

Ultimele articole