vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulDSVSA Gorj, chemată în instanţă! liuţă, la judecată cu instituţia pe care a condus-o 4 Sep 2015

Mai multe procese au ajuns, luna trecută, pe fondul instanţei Tribunalului Gorj, acestea fiind intentate de o mână de salariaţi din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj. Alături de acestea, se regăseşte şi o acţiune intentată de fostul director al instituţiei, Ion Iliuţă.

Toamna aceasta vine cu numeroase înfăţişări în instanţă pentru actuala conducere a DSVSA Gorj, care se vede nevoită să răspundă cerinţelor intentate pe rolul Tribunalului Gorj de o mână de angajaţi. Primele procese intentate şi care, încă fie nu au primit termen de judecată, fie sunt în curs de judecare, au intrat pe rolul instanţei în primăvara acestui an. Între acestea se numără o acţiune intentată de fostul şef al DSVSA Gorj, Ion Iliuţă, în prezent detaşat pe o funcţie în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) de la Bucureşti. Potrivit actualei conduceri a instituţiei de la Gorj, fostul director a fost primul care şi-a cerut anumite drepturi băneşti ori recalcularea unor tichete. “Din câte cunosc eu, dânsul a fost primul care a intentat această acţiune. Referitor la ceilalţi salariaţi, ştiu că, în principiu, au solicitat în instanţă prin chemarea în judecată a instituţiei, recalcularea unor tichete de masă ori anumite diferenţe salariale. Probabil că nu vor fi nici probleme în câştigarea acestor procese, dacă se demonstrează că drepturile li s-au cuvenit, însă nu şi le-au primit”, a declarat Nicolae Călescu, actualul director executiv al DSVSA Gorj.
Primul termen de judecată în procesul intentat de Iliuţă împotriva unităţii pe care acesta a condus-o vreme de ani întregi a fost stabilit pentru săptămâna viitoare, mai precis pe 15 septembrie. Foştilor săi subalterni, angajaţi în cadrul DSVSA Gorj, care au formulat acţiune de chemare în judecată abia la începutul lunii trecute, nu au primit încă termen, oamenii nefiind dispuşi să renunţe la drepturile pe care le consideră cuvenite. Asta, mai ales, că doi dintre angajaţii DSVSA Gorj au avut câştig de cauză în această vară, reuşind obţinerea în instanţă a unor drepturi băneşti restante, cu plata dobânzii actualizată.
Izabella MolnarGura târgului / Chestorul Codiţă, candidat independent la Primăria Peştişani 4 Sep 2015

Chestorul de poliţie, Constantin Codiţă, pensionar în prezent, este vehiculat în comuna Peştişani drept candidat surpriză la fotoliul de edil al localităţii. Codiţă, de loc din Brădiceni, ar urma să candideze independent pentru funcţia de primar de Peştişani, acesta nefiind înscris în vreun partid politic. Gorjeanul Codiţă, cu o locuinţă şi în Târgu-Jiu, ar fi al treilea candidat vehiculat în localitate pentru scaunul ocupat acum de Florin Pavel.Râbu rămâne în PSD Motru 4 Sep 2015

Vasile Râbu, vicepreşedinte al PSD Gorj, a ales să nu mai părăsească organizaţia municipală a PSD Motru unde activează, în ciuda faptului că a fost invitat de conducerea PSD Târgu-Jiu să treacă în rândurile acestei filiale. Râbu susţine că este membru fondator al PSD Motru, motiv care l-a şi determinat să rămână în filiala condusă de Dorin Hanu, chiar dacă aici are calitatea de simplu membru de partid. “Îi mulţumesc domnului viceprimar Aurel Popescu pentru invitaţia făcută de a activa în PSD Târgu-Jiu, dar am luat hotărârea, fără o consultare cu alte persoane, să rămân în filiala de la Motru, deşi acolo sunt simplu membru de partid. Voi activa astfel la Motru unde anunţ că mă implic în alegerile locale de anul viitor”, a declarat Vasile Râbu.
Acesta a dat de înţeles că i s-ar fi dorit transferarea de la Motru la Târgu-Jiu, pentru că deranja conducerea PSD Motru, organizaţie care a fost condusă timp de cinci ani de zile de actualul vicepreşedinte. Râbu nu a avut nicio discuţie cu Dorin Hanu pe tema plecării sau revenirii la PSD Motru, filială din care face parte din 1991, fiind cel mai vechi membru al acestui partid în municipiu. “Nu îmi doresc să candidez pentru postul de consilier municipal şi nu mai vreau o candidatură pentru Consiliul Judeţean Gorj”, a conchis Vasile Râbu care şi-a subliniat susţinerea faţă de premierul Victor Ponta.
A.STOICASecretele lui Ciobotărică! Ciurel a acceptat la conducerea Diviziei Financiare a CEO un personaj cu o autobiografie obscură 4 Sep 2015

Numirea, în urmă cu două luni, a lui Laurenţiu Ion Ciobotărică în funcţia de director al Diviziei Financiare a Complexului Energetic Oltenia părea o chestiune normală, survenită în urma procesului de selecţie derulat prin firma de recrutare Qest Advisors. Multitudinea de semne de întrebare cu privire la experienţa profesională a personajului desemnat să administreze un buget de 4,2 miliarde de lei a creat în jurul noului director destule controverse, mai ales în ceea ce priveşte resorturile care l-au împins dintr-o oarecare zonă gri a afacerilor, direct în bordul celei mai mari companii energetice din România.

ciobotarica1Încrengătura intereselor
Trebuie menţionat, de la început, că CV-ul directorului financiar al CEO e încă secret, nefiind publicat pe site-ul companiei.
Totuşi, potrivit unor informaţii aflate în spaţiul public, Laurenţiu Ion Ciobotărică a plecat în carieră din poziţia de economist la o companie olandeză care produce seminţe de cartof. Ulterior, adică în urmă cu 14 ani a fost cooptat ca şi contabil şef la o subsidiară a GDF Suez. În martie 2008, ocupă pentru prima dată un post de conducere, fiind numit director economic al Vital Gaz, firmă de distribuţie a gazelor, preluată în urmă cu câţiva ani de Distrigaz Sud.
Cât timp a fost în conducerea Vital Gaz, Ciobotărică s-a aflat într-un anturaj extrem de influent, iar în acea perioadă şi-a consolidat unele relaţii care au gravitat în jurul producătorilor de energie.
Majoritatea acţiunilor la Vital Gaz erau deţinute de două firme off-shore, cu sedii în paradisuri fiscale: JTC Trustees Ltd. din Jersey Channel Island şi Ged Eastern Fund I. Ltd. din Cipru, însă printre acţionari, se afla şi Dan Victor Alesandru, care era şi director general al companiei, deci şeful direct al lui Ciobotărică.
facsimil vital gazAlesandru ocupase, cu doar trei ani în urmă, din partea PUR, funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei şi Comerţului şi a coordonat tocmai activitatea Departamentului Politici Energetice din cadrul ministerului condus, la acea vreme, de Codruţ Sereş. De fapt, numele lui Alesandru apare în dosarul privatizărilor strategice în care Sereş a fost condamnat la 4 ani şi opt luni de închisoare.
alesandru_19020600Acelaşi Alesandru, potrivit unei note a SRI, invocată de presa vremii, a fost acţionar şi administrator al firmei Conef Gaz, deţinută de Conef SA, companie controlată de oligarhi ruşi, cea care intermedia aproape jumătate din cantitatea de gaze pe care Gazprom o livra României.
Prin asocierile sale, potrivit relatărilor presei, Alesandru era apropiat de un anume Adrian Covăcescu, acţionar, la rândul său la Enerom Services SRL, firmă care cumpăra energie ieftină de la Turceni şi Rovinari, în perioada “băieţilor deştepţi”.
Dar asta nu e singura legătură a lui Covăcescu cu energia din Oltenia. Acesta apărea în acţionariatul Deloitte Audit SRL, cu 13%, în vremea în care firma a câştigat un contract cu MEC pentru servicii de consultanţă financiară în vederea privatizării complexelor energetice Rovinari şi Turceni.
Trebuie amintit că Deloitte a făcut auditul extern la CEO până la finele lui 2012.

facsimil actionari deloitteCât de bine şi-a administrat directorul financiar propriile afaceri
Revenind la Ciobotărică, după ce VitalGaz a fost preluat de Distrigaz Sud, a mai prestat doar şase luni în cadrul companiei Distrigaz Confort, ca director financiar adjunct. În ultimii cinci ani, adică din martie 2010 şi până în iunie a.c., Ciobotărică a fost director economic al Energy Consulting Company, o societate ce pare că face parte din grupul General Electric Company, însă acest aspect nu e clar, iar vidul informaţional din jurul ei lasă impresia că e o firmă fantomă. De altfel, nici măcar în declaraţia de avere, devenită publică odată cu numirea în funcţia de director financiar al CEO, Ciobotărică nu menţionează nici ultimul loc de muncă şi nici veniturile obţinute, ci doar: “contracte de muncă şi contracte de management cu clauze de confidenţialitate”.
declaratie avereAutobiografia neromanţată a directorului financiar al CEO relevă un prim aspect: Ciobotărică nu a fost director economic la GDF Suez, de fapt a îndeplinit funcţii pe linie financiară la subsidiare ale companiei franceze.
În timp ce se ocupa de problemele financiare ale companiilor enumerate mai sus, sau de cele ale societăţii Transporturi Auto IJTL SA Găieşti, în calitate de cenzor, Ciobotărică a trebuit să renunţe la afacerile sale. Una dintre firmele la care este asociat, Elrom Construct Invest SRL, care oferă servicii de consultanţă pentru afaceri şi management, a avut activitatea suspendată şi, culmea, a generat pierderi în ultimii doi ani. Cei care conduc firma ar trebui ei înşişi să primească consultanţă, pentru că au eşuat în încercarea de a accesa fonduri prin Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, iar anul trecut, societatea a fost executată silit pentru unele facturi neachitate în valoare de 40.000 de lei.
declaratie intereseO altă firmă la care directorul financiar al CEO este asociat, Dey Energy SRL, cu acelaşi obiect de activitate ca şi cea menţionată anterior, a derulat afaceri, în 2014, de 267.000 de lei şi a obţinut un profit de 11.000 de lei.
Nici firma soţiei lui Ciobotărică nu a avut o soartă mai bună – Consulting Serv SRL a fost radiată, în mai 2010, după ce s-a finalizat procesul de faliment declanşat de către Direcţia Finanţelor Publice Târgovişte din cauza debitelor restante la bugetul de stat.

Cine-l recomandă pe Ciobotărică?
Cu toate acestea, selecţia lui Laurenţiu Ion Ciobotărică a costat CE Oltenia 20.000 euro, bani pe care compania energetică trebuie să-i plătească firmei Qest Advisors, cea care s-a ocupat de selecţia noilor membri ai Directoratului.
Cum au hotărât cei de la Qest Advisors să fie selectat Ciobotărică drept “Chief Financial Officer” la ditamai mastodontul energetic în condiţiile în care CEO dispune de numeroşi specialişti în domeniul financiar?
E o întrebare la care nu se va obosi să răspundă în vreun fel firma de recrutare, însă ar fi interesant de aflat dacă Ciobotărică a fost recomandat şi de “performanţele” firmelor sale. Cert este că, managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, nu a avut nimic de comentat în legătură cu jocurile de culise din spatele propulsării lui Ciobotărică în Directoratul companiei energetice, sau nu le-a ştiut.
Există voci din interiorul Diviziei Financiare care-l acuză direct pe Ciurel că a acceptat la conducerea acesteia un personaj creat în laboratoarele unor firme puternice care gravitează în jurul producătorului de electricitate, direct interesate de partea financiară a acestuia pentru a şti cum se vor poziţiona în eventualitatea unei privatizări a CEO.
Astfel, Ciurel dovedeşte încă o dată că nu este decât o marionetă dispusă să accepte orice ca să-şi salveze postul.
Anamaria StoicaMarciuc Jr., sub control judiciar 4 Sep 2015

Robert Marciuc, fiul sindicalistului Adrian Marciuc, a fost pus, ieri, în libertate, în urma audierilor. Cercetat pentru patru infracţiuni, Marciuc a fost pus sub control judiciar, el fiind acuzat că la finalul lunii trecute a făcut scandal într-o cafenea din Motru, de unde au rezultat două victime. De altfel, în urma altercației angajata barului a fost lovită, ea fiind cea care a și sunat la 112.

foto 025După gratii a ajuns și un prieten al lui Robert Marciuc, care a fost la rândul lui eliberat joi, după 24 de ore petrecute în arestul IPJ Gorj.
A.S.2.863 de popriri, înfiinţate pe pensiile gorjenilor 4 Sep 2015

Pentru că nu şi-au achitat anumite impozite, facturi ori rate la bănci, luna trecută, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Gorj a trecut la înfiinţarea a peste 2.800 de popriri pe pensiile gorjenilor. Chiar dacă nu au dus grija facturilor mărite la întreţinere datorită temperaturilor crescute de afară, pensionarii din judeţul nostru s-au ales cu reţineri din venituri, numărul popririlor fiind unul crescut faţă de luna de dinainte.
“Situaţia pentru luna august se prezintă astfel: am efectuat un număr de 2.863 de popriri pe veniturile pensionarilor, suma totală a viramentelor fiind de 494.334 de lei. Cu o lună înainte, adică în iulie, numărul popririlor înfiinţate a fost de 2.775”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct în cadrul CJP Gorj.
Persoanele cu popriri pe pensie pot rămâne fără o treime din aceasta dacă au datorii către un singur creditor, iar dacă este vorba despre datorii cu titlu de întreţinere sau alocaţii pentru copii, debitorul poate rămâne doar cu jumătate din pensie, cealaltă fiind reţinută pentru acoperirea restanţei. De altfel, se reţine tot jumătate din pensie, dacă persoana are datorii către mai mulţi creditori. Cele mai frecvente motive pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Gorj, impozite şi taxe locale, amenzi, facturi la întreţinere neplătite de la asociaţiile de proprietari, debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi, actuali pensionari.
Conform art. 728, “pensiile pot fi urmărite până la 1/2 din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii şi până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”. Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii.
Izabella MolnarÎnsemnări de lectură – Cu MARIN I. ARCUȘ printre Oameni & Întâmplări – temă cu variațiuni 4 Sep 2015

De circa un an de zile, mă chinuie ideea că am primit, cu o dedicație de o profundă sensibilitate, volumul din titlul acestor considerații și că n-am găsit inspirația să spun câte ceva. Aceasta și din cauză că, după lectură, am rămas copleșit de dimensiunea sufletească a textului, de amprentele de neșters pe care acesta le lasă asupra cititorului. Atât de multe sunt problemele surprinse și de adânci urmele brăzdate, încât, efectiv, nu știi cu ce să începi și unde să pui punct. Așa că – iertare, maiestre!
1.Într-un stil… boieresc autentic, autorul îmi adresează și câteva meditații asupra rosturilor noastre pe traseul existenței terestre, la care mă refer succint.
•Ne aflăm la senectute, spune domnia-sa, iar noi înțelegem prin senectute, nu o etapă ultimă, fără orizont și fără speranță, marcată doar de angoase și tristeți, ci și o stare de grație și spirit în care se îmbrățișează experiența cu înțelepciunea, încolțite de posibilitatea de a-ți privi trecutul ca pe un bilanț, ca pe o sursă de realism pentru a-ți lua curajul să spui “ălor mici” cam ce și cum e cu viața și de a privi înainte, fără frica de necunoscutul spre care, vrând-nevrând, mergem. Despre aceste chestii se poate dialoga la nesfârșit.
•Dispunând de o cultură de invidiat, Marin Arcuș îl aduce în discuție pe filosoful german Nietzsche, întemeietorul „voinței de putere” și teoriei „supraomului”, al zicerii „Dumnezeu a murit”, cu țelul de a indica îndemnul spre acțiune și libertate. Îl și citează pe marele gânditor: „Creația. Singurul surâs al tragediei noastre”. Într-adevăr, ce idee genială a autorului lui „Ecce homo!”.
•„E nobil să fii la bătrâneţe și să scrii”, notează Marin Arcuș, referindu-se la cineva, de „undeva”. Dumnealui bătrân nu e, dar de scris, scrie…
•Întorcându-ne la… senectute, menționăm cuvintele lui Marin Arcuș: „Încercăm, așadar, a ne mai mângâia cu câte ceva anii și a ignora tentații la agresiunea unor iminente maladii”. Aș zice că unul dintre leacuri se găsește și în neastâmpărul de a te autodepăși în privința scrisului, de a nu înceta până la sfârșit.
2. Nu știu de ce îl asemăn în mintea mea pe Marin I. Arcuș cu Mihail Sadoveanu, așa cum arăta bătrânul scriitor într-o poză din anii de maturitate.
Îl văd pe Marin I. Arcuș ca pe o fire robustă, cu față expresivă, cu nuanțe de șaten și blond, cu ochii luminoși și mari, gata să cuprindă dintr-o dată universul întreg, protejați de gene și sprâncene bine îngrijite. Un om frumos și elegant, armonios și bine îmbrăcat, cu un zâmbet prea greu de ascuns, ce poate irumpe în orice clipă. Jovial și molcom la vorbă, calculat și respectuos, așa cum îi stă bine unui posibil prototip pe care l-ai accepta mereu lângă tine. Aduce prea puțin, spre deloc, cu cel ce era, prin anii 1955-1956, elev al Școlii pedagogice mixte din Craiova, căutător al tainelor infinite ale lumii…
Până acum a descoperit multe dintre aceste taine: pe aceea a apostolatului didactic, ca model, pe aceea a măiestriei de a pune în lumină graiul și tradițiile zonei de baștină (este absolvent al facultăților de filologie și de muzică, ucenic al unor iluștri consacrați), pe aceea de întemeietor de mișcare și de revistă culturale și, nu în ultimul rând, pe cea de a realiza o viață demnă și exemplară în familie și comunitate. Iubitor al vetrei străbune în care s-a zămislit, Marin Arcuș și-a făurit un binemeritat renume prin care a depășit, de multă vreme, granițele frumosului sat Rădinești din comuna Dănciulești, fiind astăzi cunoscut și respectat de elita intelectuală a Gorjului cu care a intrat, cumva, în contact și de iubitor al scrisului și cititului din alte părți, ca un cărturar de seamă, ca un remarcabil povestitor, un plin de vocație făurar de portrete umane. Nu l-a “ajuns” încă pe Sadoveanu, dar e pe calea cea bună, cale în care senectutea de care vorbește devine un stadiu.
3. Cartea pe care o evocăm este dedicată copiilor săi, Ileana și Costel, pe care i-a îndrumat întru alegerea traseelor corecte de viață, conform valorilor morale perene. O prefață, presărată cu mult suflet, semnează un alt coleg de-al nostru, profesorul Constantin E. Ungureanu, din Țicleni, dascăl devotat, autor al mai multor studii și articole de limbă și literatură. Cum recomandă și titlul, avem de-a face cu oameni și întâmplări, în contexte istorice diverse, autorul reușind să redea dramatismul și tragismul vieții dirijate brutal sau voalat de către alții. E vorba de o temă cu „variațiuni”, întrucât putem desluși conexiunile dintre faptele și personajele prezentate, cu altele, din lucrări anterioare, cum ar fi: Drum prin vremuri (memorialistică), Ipostaze, Graiul locuitorilor din Rădinești-Gorj, Monografia Școlii Generale Rădinești sau articolele și studiile din revista pe care o editează, Interfluvii și altele. Prin ceea ce ne înfă-țișează, Marin Arcuș se dovedește un om total care cunoaște și folosește bine instrumentele științelor (filologice, muzicale, istorice, filosofice, sociologice) pentru a spune ce are de spus. De aceea, cartea domniei-sale cuprinde de toate: peripeții din prizonierat, impresii de călătorie, sondarea profunzimii relațiilor interumane, surprinderea filonului care unește ființele umane, dar și a aceluia care dezbină și provoacă ură, dorința de îmbogățire fără temei, goana după bani, disensiuni între rude, legende locale pline de mister, destine împlinite sau frânte, poezie (din Eminescu, Aron Cotruș, Sergiu Mandinescu, folclor), proverbe și zicători, metehne, păcăleli, pe scurt, complexitatea viețuirii în locuri și timpuri diferite, mai ales din mediul rural, unde statornicia neamului are de înfruntat năvălirea dușmănoasă a multitudinilor de factori distrugători. Să nădăjduim că va învinge veșnicia satului pentru că acolo s-a născut (Lucian Blaga).
Personajele (oamenii) cărții sunt, în cea mai mare măsură, făpturi reale (asta e senzația lăsată de citirea cărții); unele sunt istorice (Tătărăscu, Zelea-Codreanu, Apostol, Gheorghiu-Dej, Maurer, foști primari, notari, prefecți, prim-secretari). Altele sunt locale, aievea ori imaginate de autor, interesante și demne de cunoscut: Nicolae Ionescu – care trece prin Iad și prin Rai, mânat de vânturile istoriei belicoase, acel Iago modern, „împrumutat” din Shakespeare, un preot fățarnic și intrigant, un Picaro, aventurier din literatura spaniolă, Lady T, o doamnă combatantă, însă malefică și așa mai departe. Printre toate acestea, regăsim cu drag pe însuși autorul cărții, în felurite… ipostaze; alături îi sunt rude apropiate, printre care notarul I.A., vecini și alte persoane cu care a interferat. Să ținem minte că scriitura este, evident și autobiografică. Ocupându-se, cum mai arătam, de graiul locuitorilor din Rădinești, autorul utilizează multe cuvinte și expresii ale locului: mneata, machia, ce-o fi?, bețâv, mămiță, umblă prin odăi (pentru cei cărora nu le place să stea pe acasă), Doamne, ia-mă! și multe altele. Folosește, de asemenea, cuvinte și expresii latinești, sugestive pentru sublinierea intențiilor autorului: incipit vita nova, centrum mundi, dura lex, veritas semper omnia vincit etc. Toponimia e specifică zonei, cu precizarea că domnul Marin Arcuș introduce, ca modalitate artistică, anagrama probabil pentru a „camufla” de moment anumite locuri; totuși, consătenii dumnealui și mulți dintre ceilalți vor pricepe ușor că Diaamara este râul Amaradia și numele unei forme administrativ-teritoriale. Și, ca acesta, multe altele. Întâmpările sunt de tot soiul, unele traumatizante, altele hazlii, cum este modul în care se desfășurau alegerile de primar prin anii 1938: venea subprefectul, din comună în comună și invita pe doritorii de funcție să facă un pas înainte… De luat aminte! Nu putem încheia aceste scurte considerații înainte de a mai puncta câteva… variațiuni:
•Marin I. Arcuș constru-iește o punte de iubire între cei care au rămas pe aici și cei plecați în altă lume. În capitolul intitulat „Au rămas doar amintiri”, dar și de-a lungul textului, autorul evocă personalități mult regretate ale vieții sociale românești, producând cititorilor care i-au cunoscut pe cei despre care e vorba duioase aduceri-aminte și iremediabile tristeți. Ne putem reîntâlni, astfel, cu muzicologul George Bălan, cu omul politic Gheorghe Tătărăscu, preotul-profesor-doctor Alexie A. Buzera, cu profesorul Haralambie Bodescu, avocatul Dumitru Bădescu, evocați cu mult suflet de către autor.
•În Appendix, la sfârșitul cărții, poetul Spiridon Popescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, adaugă un excelent interviu cu Marin I. Arcuș, care pune în evidență crezul de viață al acestui destoinic gorjean, cu care ne mândrim și din a cărui creație ne putem lua hrană pentru suflet pe o bună perioadă de timp.
Nicolae BrânzanUn absolvent de liceu din Gorj vrea să devină ministrul pentru Dialog Social 4 Sep 2015

Un proaspăt absolvent de liceu din Gorj se numără printre zecii de elevi din ţară care s-au înscris anul acesta în proiectul “Ministru pentru o zi” al Consiliului Naţional al Elevilor (CNE). Numele său este Mihai Popescu şi îşi doreşte să ocupe, pentru o zi, fotoliul de ministru pentru Dialog Social.

Proiectul „Ministru pentru o zi”, implementat pentru al doilea an consecutiv de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), s-a bucurat de un succes destul de mare în rândul elevilor din învăţământul preuniversitar. 59 de elevi din toată ţară s-au înscris în proiect, în speranţa că se vor număra printre cei nouă candidaţi selectaţi să fie, pentru o zi, ministru al Educaţiei și Cercetării Științifice, ministru al Apărării Naționale, ministru al Tineretului și Sportului, ministru al Afacerilor Externe, ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, ministru al Economiei, Comerțului și Turismului, ministru al Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, ministru pentru Dialog Social sau ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Printre cei 59 de elevi înscrişi în proiect se numără şi Mihai Popescu, un tânăr gorjean care a absolvit în vara acestui an Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, iar din toamnă va studia la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti. În aplicaţia sa, tânărul absolvent de liceu vorbeşte despre două dintre cele mai importante proiecte în care a fost implicat, respectiv DragoDance (un concurs de dans organizat în februarie 2014 cu scopul de a strânge fonduri pentru un elev rămas paralizat în urma unei excursii la munte) şi „Un regat pentru o carte” (o caravană organizată în centrul municipiului Târgu-Jiu cu scopul de a dona sau a face schimb de cărţi cu trecătorii), dar şi despre competenţele care îl recomandă pentru a participa la acest proiect. “Una dintre cele mai importante calități, care consider că mă recomandă pentru acest proiect, este spiritul civic. De altfel, mi-am dovedit această calitate prin implicarea în acțiunile Consiliului Județean al Elevilor Gorj, ca membru, pe postul de Avocatul Elevului. Mi-am dorit conștientizarea drepturilor, pe care le au toți colegii mei. Astfel, am participat la diverse acțiuni și am inițiat proiecte de informare. (…) Alte competențe care mă recomandă ar fi spiritul de echipă, comunicarea, capacitatea de adaptare rapidă, implicarea în activități socio-culturale și inițiativa”, spune Mihai Popescu.

Vrea să creeze un portal destinat ONG-urilor
Acesta a explicat şi de ce anume şi-ar dori să fie ministru pentru Dialog Social. Motivul este acela că îşi doreşte să fie organizate proiecte din ce în ce mai importante, iar din punctul său de vedere, acest lucru nu este posibil fără “înţelegere perfectă între organizaţii şi între organizaţii şi instituţii”. S-a gândit şi la un proiect care să ducă la dezvoltarea domeniului de activitate al Ministerului pentru Dialog Social. Este vorba de un proiect prin care să fie creat un portal destinat ONG-urilor. “Din perspectiva ministrului pentru Dialog Social, proiectul pe care l-aș susține ar fi crearea unui portal destinat ONG-urilor. Acest portal ar fi, de fapt, o platformă online pe care orice reprezentant al societății civile (organizație, fundație, asociație) să se înregistreze.Importanța acestui proiect este datorată faptului că dialogul între administrație sau Guvern și ONG-uri, înţeles ca dialog civic, este limitat, în lipsa unei platforme sau a unor rețele directe. Astfel, s-ar putea asigura transparența în administrația publică în legăturile cu toate ONG-urile. Mai mult, așa s-ar putea ține evidența tuturor organizaţiilor și proiectelor acestora, în special acelora care trebuie aprobate de către autorități”, spune Mihai Popescu. Acesta consideră că platforma respectivă ar avea un impact major în rândul studenţilor şi al elevilor în ceea ce priveşte informarea acestora cu privire la anumite evenimente. “Principala cauză pentru care participarea este scăzută la anumite evenimente de cultură este lipsa de publicitate și informare. O funcție a acestei platforme ar putea fi chiar afișarea evenimentelor tuturor organizațiilor după anumite criterii (cum ar fi: afișarea după oraș, după data la care vor avea loc, după numărul de participanți aşteptați, după vârsta medie a participanților aşteptați). Pe de altă parte spiritul civic al studenților se pierde odată cu trecerea timpului, din cauza faptului că nu sunt informați despre asociațiile din care ar putea face parte”, consideră Mihai Popescu. Cei nouă „miniştri pentru o zi” vor fi selectaţi de o comisie mixtă, iar în a doua decadă a acestei luni îi vor dubla pe actualii guvernanţi. Proiectul „Ministru pentru o zi” are drept scopt conștientizarea atribuțiunilor și respon-sabilităților pe care un lider implicat la nivel național le are, precum și diminuarea barierelor ce pot apărea între elevi și mediul decizional.
Roxana LupuEnergia începe aventura europeană în Capitală 4 Sep 2015

Echipa de handbal a Energiei joacă, în acest week-end, primul meci din Cupa EHF, turul dublei manșe cu Dinamo București, adversarul surprinzător hărăzit de sorți gorjenilor.

Sâmbătă, de la ora 18.00, Energia debutează în acest sezon al cupelor europene cu un joc în deplasare contra celor de la Dinamo, adversarul cel mai dificil pe care gorjenii îl puteau întâlni în acest tur preliminar. “Este un meci în primul tur al Cupei EHF, din păcate sorţii ne-au hărăzit un adversar destul de puternic, sigur cel mai puternic adversar din acest prim tur al Cupei EHF. După cum am arătat şi la Supercupa României, sunt convins că băieţii se vor mobiliza şi vor avea o prestaţie bună. Sper să scoatem cât mai mult din acest prim joc, jucăm la Dinamo meciul în deplasare şi ei vor fi la fel de mobilizaţi, pentru că este o participare a lor în cupele europene după foarte mult timp şi cred că îşi doresc şi ei la fel de mult cum ne dorim şi noi o calificare. Se anunţă un meci echilibrat, important pentru ambele echipe”, prefațează antrenorul Liviu Andrieș duelul româno-român din primul tur al Cupei EHF.

Dinamo are prima șansă
Privind prin prisma rezultatelor din sezonul precedent, a valorii loturilor, a investițiilor făcute, dar și a rezultatelor din primele etape ale acestui campionat, Dinamo pleacă cu prima șansă în dubla confruntare cu Energia. Acest lucru este recunoscut și de antrenorul Energiei, care însă precizează că echipa sa nu va ceda și va lupta pentru calificare până la final: “Putem să spunem că nu plecăm ca şi favoriţi, Dinamo e considerată ca şi favorită, dar noi, cum am demonstrat-o şi în meciurile de pregătire şi în acest început de campionat, ne mobilizăm şi jucăm mult mai bine cu echipele care pleacă favorite şi vrem să ne vindem scump pielea. Va fi un meci care se joacă în două manşe, de aceea primul joc e destul de important, trebuie să-l gestionăm bine şi să scoatem cât mai mult din acest prim joc”, a declarat Liviu Andrieș.

Vor un scor strâns la București
Conducerea Energiei știe că un succes în Capitală în fața celor de la Dinamo este greu de obținut, dar și o înfrângere la limită ar putea însemna un pas mare către calificare dacă echipa gorjeană se va organiza bine în retur, în fața propriilor suporteri: “La primul joc e clar că ne ducem să ne vindem scump pielea, să jucăm şi dacă reuşim să câştigăm e foarte bine, dacă pierdem la o diferenţă mică de goluri şi meciul de acasă să fie cel care să asigure calificare cred că ar fi foarte bine. Ne ducem să scoatem cât mai mult posibil în favoarea noastră la acest prim tur”, a mai spus Andrieș.

Energia, fără probleme de lot
După ce în sezonul trecut Andrieș avea două echipe în lot, una a valizilor, alta a accidentaților, acum se poate declara un antrenor fericit. Niciun jucător nu acuză probleme medicale, așa că are toate variantele la dispoziție. Inspirație să fie! “La ora actuală nu avem nicio problemă de lot, tot lotul este valid. Până la ora jocului mai avem patru antrenamente, se pot întâmpla multe, dar sper să nu se întâmple. Până acum ne-a ferit Dumnezeu de acest lucru şi suntem bucuroşi că avem tot lotul valid şi că putem să aliniem toată echipa la acest prim tur de cupă europeană”, a declarat Andrieș cu privire la lotul de care Energia dispune. În ceea ce-i privește pe dinamoviști, aceștia au jucat și la jumătatea săptămânii, ei fiind cei care au deschis etapa cu numărul 4 a Ligii Naționale. Meciul a fost unul ușor, Danubius Galați fiind un partener de antrenament pentru dinamoviști, așa cum o făcuse și cu două etape în urmă, la Târgu-Jiu. Dinamo a învins categoric, scor 40-24, iar antrenorul Eliodor Voica nu s-a folosit de Șandru, Asoltanei și Răpciugă, toți cu probleme medicale.

“Sunt două meciuri speciale pentru că sunt meciuri de cupă europeană şi sunt convins că echipa noastră se va mobiliza şi meciurile vor fi altfel, ceva în genul Supercupei României. Spre deosebire de Supercupă, în cupele europene se joacă în două manşe, să dea posibilitatea publicului să-şi urmărească echipa favorită pe teren propriu. Eu cred că jucătorii noştri se vor mobiliza exemplar şi sper ca noi să ne calificăm în turul următor şi acest lucru să se facă pe terenul din Târgu-Jiu, sub ochii spectatorilor noştri. Teoretic n-avem nimic de pierdut, dar orice jucător, orice antrenor, orice conducător de club îşi doreşte să câştige orice meci şi bineînţeles că toţi vrem să trecem în turul următor. Sunt două meciuri care contribuie şi la uniformizarea lotului nostru, la stabilirea şi întărirea relaţiilor de joc dintre jucători, meciuri care ne vor folosi şi pentru meciurile următoare din campionat”, Benedict Geamănu, președintele secției de handbal a clubului Energia.
Cristi Constantinescu

 Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, la ceas aniversar 4 Sep 2015

Autorităţile locale şi judeţene vor organiza marţi, 8 septembrie, o serie de manifestări cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la inaugurarea Mausoleului Ecaterina Teodoroiu, lucrare de artă şi monument funerar realizat în anul 1935 de către sculptoriţa Miliţa Petraşcu, ucenică a lui Constantin Brâncuşi, la comanda Ligii Naţionale a Femeilor Române din Gorj. Evenimentul de marţi va debuta la ora 10.00, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Târgu-Jiu, cu semnalul de trompeţi, păstrarea unui moment de reculegere în memoria Eroinei de la Jiu, intonarea Imnului României, precum şi cu alocuţiunile evocatoare ale primarului de Târgu-Jiu, prefectului judeţului Gorj şi ale preşedintelui Consiliului Judeţean. Ulterior, profesor Gheorghe Nichifor, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Istorice din România – filiala Gorj, va prezenta o lecţie de istorie, evenimentul continuând cu depunerea de coroane la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu şi defilarea Gărzii de Onoare. De asemenea, tot marţi, începând de la orele 12.00, la Muzeul de Artă din Târgu-Jiu se va organiza o Masă rotundă evocatoare a figurii Eroinei de pe Jiu.
I.M.La controalele din august, CJAS Gorj a imputat 28.328 de lei 4 Sep 2015

Corpul de Control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a finalizat raportul activităţilor derulate în luna august. Au fost efectuate 15 controale, zece fiind tematice şi cinci operative. Furnizorilor de servicii medicale, prinşi pe picior greşit, li s-au imputat 28.328 de lei.

În luna august, Corpul de Control al CJAS a verificat activitatea unui număr de 15 furnizori de servicii medicale. Între controalele efectuate, trei s-au derulat la unităţi spitaliceşti, fiind vorba despre un control tematic şi două operative. Cu această ocazie s-au depistat câteva neconformităţi, fapt pentru care inspectorii CJAS au aplicat sancţiuni în valoare de 18.836 de lei.

Şase medici de familie, verificaţi
Tot în luna august, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate s-au deplasat şi la cabinetele a şase medici de familie din judeţul nostru. Şi aici au depistat nereguli, aplicându-se sancţiuni în valoare totală de 1.075 de lei. Şi trei furnizori de medicamente au fost verificaţi, sancţiunile aplicate acestora fiind de doar 5.257 de lei. În total, în urma celor 15 controale efectuate în luna august, CJAS a imputat nu mai puţin de 28.328 de lei. Corpul de Control al CJAS Gorj continuă acţiunile şi în această lună, fiind prevăzute mai multe controale tematice, însă nu lipsesc nici cele operative şi inopinate.
M.S.A început sezonul depresiilor şi al tentativelor de suicid 4 Sep 2015

Instalarea toamnei este resimţită din plin de persoanele care au o sensibilitate psihică mai mare. Medicii spun că, în această perioadă, este bine să ajutăm organismul să se adapteze. Depresiile, dar şi tentativele de suicid sunt mai frecvente acum, trecerea de la anotimpul cald la cel ploios fiind percepută distinct de fiecare persoană în parte.

Specialiştii spun că în această perioadă a anului foarte mulţi pacienţi resimt trecerea de la vară la toamnă ca pe o traumă, până la intrarea în depresie nemaifiind decât un pas. Depresia sezonieră, denumită şi tulburare afectivă sezonieră, este o stare de disconfort psihic şi fizic care se asociază cu schimbarea de anotimp, de obicei toamna şi iarna. Statisticile spun că cele mai afectate sunt femeile, însă şi tinerii cad pradă acestor stări deloc plăcute. Odată cu schimbarea anotimpului, procesele fiziologice şi psihologice se schimbă şi ele. Ne schimbăm treptat stilul de viaţă, intrăm în alt ritm; organismul trebuie să se readapteze la mediul extern, iar persoanele mai fragile nu fac întotdeauna faţă cu succes acestor schimbări. “Orice schimbări climaterice dau modificări psihologice. Pentru a depăşi stările date de trecerea de la vară la toamnă, care, desigur, nu sunt deloc plăcute, este bine să ajutăm organismul. O doză de Xanax poate face minuni”, spune Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj. Se poate încerca, de asemenea, o prevenire a depresiei sezoniere prin administrarea unor suplimente de vitamine, minerale, oligoelemente, printr-o dietă bogată în vitamine, minerale, printr-un program ordonat, cu somn suficient şi activitate fizică în aer liber.

Mai multe cazuri de depresie
Depresia sezonieră se manifestă asemănător oricărei forme de depresie: o tristeţe permanentă, în special dimineaţa, dificultăţi de concentrare, pierderea interesului pentru orice gen de activitate zilnică, iritabilitate, oboseală şi lipsă de energie, tulburări de somn: cum ar fi hipersomnia, adică dormitul excesiv, creşterea apetitului, bulimia, atracţia pentru dulciuri, creşterea în greutate, iar uneori chiar gânduri suicidare. “Într-adevăr, suntem într-o perioadă în care numărul depresiilor este tot mai mare şi are tendinţă ascendentă şi numărul tentativelor de suicid”, confirmă medicul Mihai Moisescu. Cercetătorii au studiat legătura dintre depresie şi sănătatea inimii, ajungând la concluzia că, dintr-un total de 93.676 de femei, aproape 16% au avut un nivel ridicat al stării depresive. Rata deceselor datorate bolilor de inimă a fost, în consecinţă, cu 50% mai mare în rândul femeilor depresive.
M.S.Post vacant la Grădiniţa “Constantin Brâncuşi” 4 Sep 2015

Grădiniţa cu Program Prelungit “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei contractuale vacante de îngrijitor.

Pentru ocuparea acestei funcţii sunt necesare doar studii medii. Concursul se va organiza conform calendarului următor: 18 septembrie, ora 15.00 – data limită pentru depunerea dosarelor; 28 septembrie, ora 14.00 – proba scrisă; 29 septembrie, ora 14.00 – proba practică. Pentru înscrierea la examen candidații vor prezenta un dosar de concurs care va conține următoarele documente: cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorității sau instituției publice organizatoare; copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz; copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor și ale altor acte care dovedesc efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care atestă îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie; cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează; adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult şase luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate; curriculum vitae. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul unităţii de învăţământ.
R.L.Vasco, singurul pandur ce continuă cursa integraliștilor 4 Sep 2015

Pandurii are doi jucători care au evoluat până acum în fiecare minut al celor nouă runde disputate din Liga 1, însă unul dintre ei va lua o pauză forțată în etapa a X-a, ceea ce-l scoate din cursa integraliștilor campionatului intern.

Cei doi jucători folosiți de Edi Iordănescu în toate cele 9 etape scurse fără a fi scoși de pe teren nici măcar un singur minut sunt Bogdan Ungurușan și Vasco Fernandes. Dacă Vasco va putea continua această cursă, Ungurușan a încasat în meciul cu Dinamo cel de-al patrulea cartonaș galben din actuala stagiune și va fi nevoit să stea pe margine la meciul de la Giurgiu cu Astra. În ceea ce-l privește pe Vasco, portughezul adus de Pandurii în această vară pare a fi destul de “cuminte” în fața arbitrilor, doar Lucian Rusandu, arbitrul ultimului meci al Pandurilor, arătându-i cartonașul galben, așa că fundașul cel mai constant din trupa lui Edi Iordănescu poate sta multe etape de acum înainte pe teren fără a fi înlocuit, asta dacă va fi scutit și de probleme medicale în această perioadă.

Vasco, unul dintre remarcații lui Edi
Venit foarte târziu în lotul Pandurilor, practic odată cu revenirea echipei din cantonamentul din Olanda, Vasco Fernandes a reușit rapid să se impună în garnitura de start a gorjenilor profitând și de problemele de lot pe care Edi Iordănescu le avea și le are în continuare în acea zonă. Spre suprinderea multora, Vasco și-a făcut destul de bine treaba până acum, a greșit mult mai puțin în comparație cu ceilalți fundași, dar a făcut-o o dată decisiv, la meciul de la Chiajna, contra Concordiei. Edi Iordănescu nu l-a pedepsit pentru acea mare gafă, o pasă cu pieptul în propriul careu ce a fost interceptată de Marian Constantinescu și transformată în gol pentru Concordia, ba mai mult decât atât, tehnicianul Pandurilor îl vede pe Vasco drept unul dintre marile câștiguri ale echipei: “Vasco joacă din ce în ce mai bine, mai exact, mai sigur pe linia de fund. Nu vreau să anticipez deja, dar are toate șansele să fie una dintre soluțiile de bază la nivel de fundași centrali în acest sezon”, declara Iordănescu junior despre fundașul său, unul cu calități de lider, portughezul vorbind destul de mult pe teren în încercarea de a-și coordona cât mai bine coechipierii.

Alți doi jucători au câte 9 meciuri
În afara celor doi integraliști, Vasco și Ungurușan, Edi Iordănescu a mai mizat constant pe alți doi jucători. Hora și Ciucur, chiar dacă nu au fost mereu titulari, au prins fiecare câte 9 meciuri în acest sezon, adică nu au lipsit de pe teren deloc în actuala stagiune. Interesant este faptul că nu de puține ori cei doi fotbaliști ai Pandurilor s-au schimbat între ei pe parcursul meciurilor, ambii fiind jucători de bandă, ambii preferând să joace în dreapta, dar evoluează cu succes și pe stânga.
La nivel de minute jucate, integraliștii Ungurușan și Vasco sunt urmați de doi jucători care au fost opriți la un moment dat de cumulul de cartonașe galbene, Momcilovic și Mrzljak fiind, alături acum și de Ungurușan, jucătorii care au strâns deja patru cartonașe galbene. Momcilovic a strâns 720 de minute pe teren, iar Mrzljak a jucat 700 de minute în acest sezon în Liga 1. Sârbul este un obișnuit al acestui tip de ierarhii. Sezonul trecut a fost integralist până în runda a 33-a, dar a fost înlocuit în acea etapă știind și că în etapa a 34-a avea să fie absent motivat de la echipă, Momcilovic cerând atunci permisiunea antrenorului de a participa la nunta fratelui său.

Integraliștii Ligii 1:
ASA Târgu-Mureș – Stăncioiu
CFR Cluj – Larie, Paulinho, Petrucci
Concordia – Giurgiu
CSMS Iași – Golubovic, Grahovac
CS U Craiova – Bălgrădean, Vătăjelu, Mateiu
Dinamo – Cerniauskas, Mevlja
Pandurii – Ungurușan, Vasco
Petrolul – Pecanha
Steaua – Toșca
Poli Timișoara – Dan Popescu
Viitorul – Mitrea, Filip
FC Voluntari – Balauru, Maftei, Pîrvulescu
Cristi ConstantinescuÎPS Irineu va sfinţi biserica din localitatea Apa Neagră 4 Sep 2015

În Duminica a 14-a după Rusalii (6 septembrie 2015), Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a Bisericii “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Apa Neagră, comuna Padeş.
Evenimentul duhovnicesc este prilejuit de încheierea lucrărilor de ridicare a noului sfânt locaş, prin osteneala credincioşilor în frunte cu preotul Vasile Daniel Motea şi sprijinul autorităţilor publice locale.
C.P.Gorjul se află sub Cod roşu pe harta zonelor cu risc de defrişări ilegale 4 Sep 2015

Defrişările ilegale continuă la nivelul întregii ţări. Ministerul Mediului a pus pe picioare Garda Forestieră, care va acţiona alături de „Radarul pădurilor” pentru stoparea tăierilor în mod ilegal de lemne din pădurile patriei. 27 de judeţe din România se află în zone de risc privind defrişările ilegale. Pe această hartă, întocmită de Ministerul Mediului, judeţul Gorj ocupă un loc de mijloc între judeţele cu cod roşu, 21 la număr, şase alte judeţe fiind în zona de cod galben.

Harta zonelor de risc privind tăierilor masive şi ilegale de lemn la nivel naţional a fost realizată de Asociaţia World Wide Fund for Nature (WWF) Programul Dunăre Carpaţi România, Ministerul Mediului, cu colaborarea direcţiilor silvice, comisariatelor regionale şi ocoalelor silvice şi al altor ONG-uri. Constituirea hărţii zonelor de risc privind la nivel naţional s-a realizat în cinci etape: stabilirea criteriilor și a pragurilor, centralizarea datelor raportate de CRSC în teritoriu, constituirea unui prim draft al hărţii zonelor de risc, consultarea factorilor interesaţi relevanţi, elaborarea formei finale a hărţii. Harta publicată de Ministerul Mediului va constitui un punct de plecare pentru viitoarele controale care vor fi demarate în toate judeţele de către cei care se vor constitui în noua instituţie, denumită Garda Forestieră.

harta defrisariGorjul are 19 zone de risc
Zonele de risc au fost împărţite pe hartă în două categorii: cele sub cod galben şi cele sub cod roşu. În ceea ce priveşte teritoriile care se află sub cod galben privind defrişările ilegale, se numără judeţele Argeş, Dâmboviţa, Olt, Mehedinţi, Bacău şi Maramureş. Alături de acestea se numără alte 21 de judeţe din România, printre care şi judeţul Gorj, care se află sub cod roşu, semnalând astfel cel mai mare pericol. Privind harta alăturată, se poate observa că la nivelul judeţului nostru există nu mai puţin de 19 zone de risc, acestea urmând să fie punctate, verificate şi păzite de comisarii Gărzii Forestiere care urmează să îşi preia atribuţiile încă de luna aceasta.

12.000 de ha pentru fiecare comisar
Potrivit Ordonanţei de Guvern din 30 iunie, se înfiinţează nouă gărzi forestiere teritoriale, cu rolul “implementării şi controlului aplicării regimului silvic şi cinegetic”, luând locul celor nouă comisariate regionale de regim silvic şi vânătoare. La nivel naţional, vor fi 645 de angajaţi, din care 545 cu atribuţii de control şi implementare. Şi la nivelul judeţului Gorj, suprafaţa de fond forestier care îi va reveni fiecărui comisar al Gărzii Forestiere va fi de circa 12.000 de hectare.
Principalele atribuţii ale Gărzilor Forestiere sunt următoarele: monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional; monitorizarea şi controlul trasabilităţii materialelor lemnoase; monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional.
Izabella MolnarO nouă expoziţie, vernisată la Muzeul Judeţean Gorj 4 Sep 2015

Timp de o lună de zile, cei care vor trece pragul Muzeului Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” vor putea admira o nouă expoziţie de pictură şi grafică. Cele circa 30 de lucrări incluse în această expoziţie sunt semnate de artistul plastic Viorel Surdoiu.

foto 004Intitulată “METAFORmE”, expoziţia a fost vernisată în martie la Bucureşti, la Centrul cultural “Jean- Louis Calderon”. Miercuri, aceasta a fost vernisată şi la Târgu-Jiu.
foto 003La eveniment au participat prieteni şi admiratori ai artistului plastic. “Îl admir pentru că pe cât este de bun poet, tot atât de bun este ca pictor. Omul ştie ce vrea, ştie ce poate, ştie să-şi aleagă, legat de inima sa, acea imagine pe care o să exprime. De această dată a venit cu o suită de tablouri, făcute anume pentru interioarele mai sărace sau mai bogate ale noastre.
foto 021Ar fi binevenite pentru orice om care meditează asupra existenţei, asupra stărilor şi îşi caută în gânduri o anumită fericire. (…) Fiecare tablou îşi are ideea lui, fiecare este creat pentru o anumită comunicare. Alteori gândeşte liric şi ne spune nişte gânduri foarte interesante. El meditează în faţa tabloului şi ne cheamă şi pe noi să medităm, de asemenea, văzându-i lucrarea”, a spus prof. dr. Ion Mocioi.
Viorel Surdoiu se află la cea de-a doua expoziţie personală. Dacă prima a cuprins în principal lucrări de grafică, de această dată artistul s-a axat mai mult prin pictură, abordând mai multe teme. “Am lucrat doi ani de zile la această expoziţie. (…) Am zis că ideea mea de împărtăşire trebuie să o fac cunoscută şi altora. Am abordat mai multe teme: ideea de credinţă, dragostea faţă de natură şi imaginativul, fenomenalul pe care îl vezi, îl intuieşti, îl afli în tine şi simţi nevoia să-l împărtăşeşti. Faţă de prima expoziţie, am mai multe lucrări de pictură. Sunt etape când simţi că prin culoare pot să exprimi ceea ce ai de exprimat mai bine. Multe din lucrările de grafică sunt realizate cu gândul la eventuale teme lirice care pot să apară în cărţile de poezie, ale mele sau ale altora”, a declarat artistul. Expoziţia va rămâne la Muzeul Judeţean Gorj timp de o lună de zile.
Roxana LupuCercetat pentru furt de salcâmi 4 Sep 2015

Un localnic din Săuleşti este cercetat de oamenii legii, după ce ar fi sustras mai mulţi salcâmi de pe un teren forestier din Bărbăteşti.

În cursul zilei de 2 septembrie, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Bărbăteşti s-au sesizat cu privire la faptul că un bărbat în vârstă de 49 de ani, din comuna Săuleşti, a tăiat şi sustras 17 arbori esenţa salcâm, care nu prezentau marcă silvică, de pe un teren cu vegetaţie forestieră de pe raza comunei Bărbăteşti. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere ilegală şi sustragere de material lemnos.
R.L.S-a omorât pe calea ferată în Defileul Jiului 4 Sep 2015

O persoană care inițial era neidentificată și-a pus capăt zilelor, miercuri seara, pe calea ferată ce face legătura între Târgu-Jiu și Petroșani, în zona Pietrele Albe din Defileul Jiului. O femeie care s-a dovedit în cele din urmă a fi tocmai din Arad a ales să își încheie socotelile cu viața aruncându-se în fața unui tren într-unul din tunelele din Defileu. Impactul cu locomotiva i-a fost fatal arădencei, ea pierzându-și viața pe loc. Medicii de la Ambulanța Gorj au făcut deplasarea până acolo fără să mai poată acorda primul ajutor, la coborârea cadavrului de pe calea ferată printr-o zonă accidentată contribuind pompierii din cadrul ISU Gorj.

DisparutaAncheta polițiștilor a dus la identificarea sinucigașei ca fiind Alina Georgeta Rus, o femeie de 34 de ani pe care rudele au mai dat-o dispărută la IPJ Arad de câteva ori, anul acesta ea plecând de acasă chiar în noaptea de Înviere. Femeia avea tendințe sinucigașe, iar de data aceasta a plecat cât mai departe de casă pentru a fi sigură că își duce la bun sfârșit planurile. Trupul său neînsuflețit a fost preluat de Serviciul de Medicină Legală Gorj în vederea efectuării necropsiei. După producerea accidentului, traficul feroviar prin Defileul Jiului a fost blocat preț de mai bine de o oră, timp în care două trenuri de persoane și un marfar au fost trase pe dreapta și nevoite să aștepte finalizarea cercetărilor la fața locului.
Gelu IonescuStaţiunea montană Rânca, pregătită pentru turiştii de week-end 4 Sep 2015

Primul week-end de toamnă se anunţă a fi unul cu temperaturi caniculare, astfel că, cel mai probabil, mulţi oameni se vor orienta către staţiunile montane. Proprietarii spaţiilor de cazare din Rânca sunt pregătiţi să-şi întâmpine turiştii.

După ce în ultimul week-end al verii, staţiunea Rânca a fost în centrul atenţiei, fiind gazda mai multor evenimente organizate în cadrul Zilelor Turismului Gorjean, urmează un sfârşit de săptămână liniştit şi relaxant în această staţiune. Meteorologii au veşti bune pentru primul week-end al lunii septembrie, astfel că proprietarii cabanelor şi pensiunilor din Rânca sunt pregătiţi pentru un nou val de turişti. Drumul de acces în staţiune este bun. De altfel, Transalpina atrage turiştii ca un magnet, mai ales după ce a fost deschisă oficial, în data de 15 august.

Atracţii pentru turişti
Cei care aleg să îşi petreacă timpul liber la Rânca au posibilitatea de a face drumeţii, sau de a se relaxa la terasele şi restaurantele care funcţionează, în această perioadă. Pentru cei tineri, în centrul staţiunii funcţionează o instalaţie de tubing, care este atracţia celor mici, în special, însă şi adulţii se pot bucura de acest sport. Amatorii de suveniruri au la dispoziţie mai multe spaţii, de unde îşi pot achiziţiona diferite obiecte. De asemenea, comercianţii de produse naturale, specifice zonei, au şi ei oferte bune, turiştii putând cumpăra siropuri de fructe de pădure, dulceaţă, gem, sau diverse produse lactate. În această perioadă, peisajele montane sunt de o frumuseţe ce greu poate fi descrisă în cuvinte. Astfel, iubitorii muntelui şi ai naturii au toate motivele să se îndrepte spre Rânca şi Transalpina.
M.S.A crescut adresabilitatea la centrele de permanenţă 4 Sep 2015

Pe parcursul lunii iulie, 3.356 de persoane au ajuns la centrele de permanenţă din judeţul nostru. Acestora li s-au acordat îngrijiri în regim de gardă în 17 centre de permanenţă, activitatea celui de la Samarineşti fiind suspendată.

Anul trecut, numărul centrelor de permanenţă din Gorj a crescut; în luna martie s-a dat în folosinţă cel de la Câlnic, iar în iunie a devenit funcţional şi cel de la Scoarţa. Astfel, la ora actuală, 18 centre de permanenţă sunt funcţionale în judeţul nostru, în localităţi precum: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Tetila, Bîlteni, Târgu-Cărbuneşti, Ţicleni, Câlnic şi Scoarţa. În acest an, în luna iunie s-a suspendat activitatea centrului de la Samarineşti, rămânând active 17 unităţi, peste trei mii de persoane primind îngrijiri de la medicii care îşi desfăşoară activitatea în acestea. Şi în iulie au funcţionat tot 17 centre, 3356 de persoane trecând pragul lor. “În luna iulie au funcţionat doar 17 centre de permanenţă, celui de la Samarineşti suspendându-i-se activitatea. Au fost 3.356 de prezentări, 696 dintre pacienţi prezentându-se la cele trei centre de permanenţă de pe raza municipiului Târgu-Jiu”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Programul şi cheltuielile centrelor de permanenţă
În localităţile unde sunt centre de permanenţă este asigurată asistenţa medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se efectuează în intervalul 08.00-08.00 a doua zi. Potrivit legislaţiei în vigoare, cuantumul sumelor primite de către cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate. Spre exemplu, pentru medici, contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este de opt lei. În plus, medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat, doctorul care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră pentru acoperirea cheltuielilor administrative.
Minodora SuceaEdi nu face apel 4 Sep 2015

Antrenorul Pandurilor, Edi Iordănescu, suspendat două jocuri de către Comisia de Disciplină din cadrul FRF după eliminarea din meciul cu Dinamo, nu va depune apel pentru reducerea pedepsei primite.
“Nu comentez. Dacă asta s-a decis, mi-o asum. Totuși cred că am fost eliminat foarte ușor pentru că am avut un limbaj decent și nu m-am manifestat exagerat. Nu voi face apel” a declarat Edi Iordănescu după aflarea deciziei comisiei federale. La finele partidei cu Dinamo, Edi Iordănescu se arăta încrezător în faptul că va fi pe banca echipei la următoarele meciuri, însă raportul făcut de arbitri și observator nu i-a fost favorabil, așa că două partide vor fi urmărite din tribună de tehnicianul Pandurilor.
Cristi ConstantinescuGrădiniţa din Preajba va avea program prelungit 4 Sep 2015

Actuala grădiniţă cu program normal pentru preşcolarii din cartierul Preajba al municipiului Târgu-Jiu va fi transformată de către autorităţile locale într-una cu program prelungit.

Indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect de investiţie deja au fost aprobaţi, valoarea acesteia ridicându-se la suma de 16.370 de lei. Din momentul în care lucrările de extindere şi modernizare vor debuta, acestea au ca şi termen aproximativ de finalizare o lună de zile. Suprafaţa grădiniţei are o capacitate de 433 mp. “Obiectivul investiţiei îl reprezintă reamenajarea spaţiului aferent grădiniţei în vederea funcţionării ca şi grădiniţă cu program prelungit, adaptarea spaţiului existent aferent grădiniţei la cerinţele minime de funcţionare prin lucrări de: recompartimentare a sălii de festivităţi pentru a realiza o sală de mese, o bucătărie cu magazie, un spălător, duş şi GS pentru personal; realizarea unui cabinet medical; înlocuirea lambriului existent la pereţi realizat prin vopsitorii cu vopsea în ulei cu un lambriu nou din OVC imitaţie de lemn; refacerea finisajelor; echiparea corespunzătoare a spaţiilor nou create cu instalaţiile necesare; înlocuirea uşilor interioare existente din lemn cu tâmplărie nouă din profile de aluminiu şi panouri din geam tip termopan; dotarea grădiniţei cu echipamentele minime necesare funcţionării”, se arată în referatul întocmit de Serviciul Investiţii din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
Izabella MolnarCa la noi, la nimeni – Manifestările doctorilor, precum ale intelectualilor 4 Sep 2015

Un om de cultură, el însuşi eseist şi scriitor de talent – Dumitru Velea, oltean strămutat în Valea Jiului, unde a fost ani de zile secretar literar al Teatrului Dramatic din Petroşani, mi-a oferit prin anul 2004, mai multe cărţi apărute în Editura Fundaţiei Culturale “Ion D. Sârbu”. Toate volumele făcând parte din literatura de sertar a imensului scriitor I.D. Sârbu. Mi-a mers la suflet mai ales volumul Jurnalul unui jurnalist fără jurnal – poate cel mai izbutit dintre tomurile celui, deşi fiu de minier, ajuns mai apoi asistent al filosofului şi poetului Lucian Blaga, cu idei de stânga, a ajuns în temniţele comuniste pentru că nu şi-a trădat profesorul de la Universitatea Cluj, mutată la Sibiu pe timpul Diktatului de la Viena şi al războiului. După temniţă, asistentul universitar a ajuns vagonetar, spre reeducare – el însuşi fiind fiu al minerului Dezideriu Sârbu, la mina Petrila – iar mai târziu, după un oarece dezgheţ al ideologiei vremii a primit domiciliu forţat la Craiova. Unde-a funcţionat ca secretar al teatrului din Bănie.
Dar, îmi cer iertare, m-am prea lungit cu vorba. Şi volumul V – Publicistică – al singurului scriitor român cu literatură de sertar în epoca dinainte de 1989, ediţie îngrijită şi Postfaţă de Dumitru Velea, Petroşani – 1999, este remarcabil. Este intitulat “Râs-cu-plânsul nostru valah”, iar într-un articol publicistic cu titlul “Astăzi ne vorbeşte un intelectual” brodat pe un dialog mai mult imaginar, cu argumente şi referiri în realitatea anului 1945, tânărul Ion D. Sârbu primeşte nişte răspunsuri ce se potrivesc de minune cu vremurile de astăzi ale României. Şi atunci, ca şi acum, intelectualii nu ies în faţă. Nu fac politică la modul direct. Nu protestează, deşi votează. E suficient să ne aducem aminte de promisiunea lui Traian Băsescu legată de mărirea salariilor profesorilor cu 50%. Ca o momeală, aceasta a atras voturi. Şi am avut 10 ani oribili. Aş mai da exemplul doctorilor, al medicilor adică. Invitaţi de acelaşi Traian Băsescu să meargă unde vor în Europa. Unde sunt apreciaţi şi au salarii mai bune. Ce-i drept, Sănătatea are nevoie de finanţare serioasă – cam 6% din PIB-ul României. Pe care n-a avut-o. Iar Guvernul Ponta se căzneşte să repare ceva cu remunerarea personalului din Sănătate înainte de apariţia Legii Salarizării unitare a bugetarilor. Ei bine, o oarecare bâlbâială guvernamentală s-a strecurat la pretinsa legiferare a şpăgii. Înţeleasă greşit. Totuşi, pe Facebook, s-au strâns sute de mii de semnături pentru un miting de protest al medicilor şi întregului personal din domeniul sănătăţii publice. Ce credeţi, la forma de protest anunţată şi acceptată au venit în jur de maximum o sută de doctori. Eu, unul înţeleg că poate e sub demnitatea medicilor să protesteze. Dar cu asemenea poziţii ambigue, nici doctorii şi nici intelectualii nu ajută la progresul democraţiei din România.
ION PREDOŞANUTineri reţinuţi după 24 de furturi 4 Sep 2015

Doi tineri, unul în vârstă de 17 ani, iar celălalt de 18, suspectaţi că ar fi autorii a nu mai puţin de 24 de infracţiuni de furt calificat, au fost reţinuţi zilele trecute de poliţişti.

Potrivit anchetatorilor, cei doi ar fi comis furturile în perioada ianuarie – august 2015. “Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu – Biroul de Investigaţii Criminale au reţinut pentru 24 de ore şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Gorj doi tineri, de 17, respectiv 18 ani, din localitate, bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că, în ianuarie – august a.c., cei doi tineri ar fi săvârşit un număr de 24 de infracţiuni de furt calificat din locuinţe, societăţi comerciale, tonomate şi alte furturi de subzistenţă de pe raza localităţii”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Joi, cei doi tineri au fost prezentaţi magistraţilor cu propuneri legale.
R.L.Sentinţă pentru unchii violatori 4 Sep 2015

Cei doi bărbaţi, de 26 și 30 de ani, din oraşul Turceni, arestaţi în iunie, după ce a ieşit la iveală faptul că şi-au violat nepoata în vârstă de doar 12 ani, şi-au aflat, ieri, pedeapsa. Judecătoria Târgu-Jiu i-a condamnat la zece, respectiv opt ani de închisoare. De asemenea, cei doi bărbaţi vor trebui să plătească daune morale în valoare a câte 45.000 de lei. Sentinţa nu este încă definitivă.

Coșmarul fetiței ar fi început în anul 2010, când aceasta avea doar 8 ani. În vara acelui an, fetița a fost obligată de unul dintre unchii săi să întrețină raporturi sexuale cu el. În cursul zilelor de 6 și 7 iunie a.c., un alt unchi de-al minorei, fratele primului suspect, a profitat de lipsa temporară a mamei acesteia pentru a întreține, prin constrângere, acte sexuale cu fetița.
Totul a ieşit la iveală în iunie, iar cei doi fraţi au fost arestaţi şi trimişi în judecată sub acuzaţia de viol. Ieri, magistraţii Judecătoriei Târgu-Jiu s-au pronunţat în acest dosar, condamnându-i pe cei doi la 8, respectiv zece ani de închisoare. “În baza art. 218 alin. 1 şi alin.3 lit. c) N.C.p. cu aplicare art.35 alin.1 cp şi art.41 alin.1 cp (un act material în formă tentată şi un act material în formă consumată), condamnă pe inculpatul Trăsnea Alexandru Daniel, la pedeapsa de 8 ani închisoare. (…) În temeiul art. 15 din Legea nr. 187/2012 rap. la art. 83 CP din 1969 revocă suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.1065/2011 a Judecătoriei Târgu-Jiu, rămasă definitivă prin decizia penală 2027/24.11.2011 a Curţii de Apel Craiova şi dispune executarea în întregime a acestei pedepse la care se adaugă pedeapsa de 8 ani închisoare aplicată în prezenta cauză, inculpatul urmând să execute în total 10 ani închisoare şi pedeapsa complementară prev. de art. 66 alin. 1 lit. a) , b) , n) şi o) NCP pe o durată de 2 ani de la executarea pedepsei principale. (…). În baza art. 218 alin. 1 şi alin.3 lit. c) N.C.p. cu aplicare art.5 C.P., art.374 alin. 4 raportat la art. 396 alin.10 C.p.p., condamnă pe inculpatul Trăsnea Ovidiu Andrei, la pedeapsa de 8 ani închisoare”, au decis judecătorii.

Nu au voie să se apropie de victima lor şi sunt obligaţi să-i plătească daune morale
În hotărârea Judecătoriei Târgu-Jiu se mai precizează şi că cei doi bărbaţi nu au dreptul de a comunica şi de a se apropia de minoră, de locuinţa acesteia, de şcoala sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale, la o distanţă mai mică de 50 metri, pe o durată de doi ani. Prin aceeaşi hotărâre, cei doi bărbaţi sunt obligaţi să plătească daune morale în valoare a câte 45.000 de lei fiecare.
Roxana Lupu  Plante medicinale din Farmacia Domnului / Nucul şi proprietăţile sale terapeutice 4 Sep 2015

Denumire ştiinţifică. Juglans reggia
Prezentare. Nucul este un arbore foarte impunător, cu o înălţime ce ajunge uneori până la 30 de metri. Scoarţa nucului este netedă când nu este prea bătrân, cu o plăcută nuanţă de culoare cenuşiu-argintie. Frunzele sunt mari, penat-compuse, iar florile se prezintă sub formă de mâţişori. El înfloreşte în luna mai, iar fructele se coc începând cu luna august şi toamna, fiind de formă sferică, binecunoscutele nuci. Nucul este un arbore ce se cultivă, dar poate creşte şi amestecat cu alţi arbori în pădurile de foioase.
Frunzele nucului, învelişul verde al nucilor şi mâţişorii (amenţii) au valoare medicinală şi deci se recoltează. Naturiştii apreciază că şi nuca are valoare medicinală. Ba chiar se spune că 4-5 nuci consumate pe zi întăresc memoria şi sporesc imunitatea. Din frunze şi cojile de nuci verzi se prepară infuzie, decoct, poţiune, vin tonic, cataplasme. Se folosesc în terapii medicinale şi frunzele fragede sau cojile de nucă proaspete.
Substanţele active importante sunt conţinute de frunze, coji şi mâţişori: taninuri, acizi, vitamina C, flavone. Ulei volatil, substanţe minerale şi o substanţă specifică – hidroiuglona.
Întrebuinţări. Toate preparatele din frunze şi coji de nuci au efecte dezinfectante, astringente, hipoglicemiante (micşorează cantitatea de glucoză din sânge, antiinflamatoare, precum şi efecte uşor hipotensive şi antialergice. Tot aceste preparate mai sunt şi un agent antidiareic şi se folosesc şi ca antiseptic intestinal. Adică, aceste preparate din frunze şi coji de nuci îmbunătăţesc funcţionarea tractului gastrointestinal. Preparatele de nuc au efecte benefice şi în funcţionarea ficatului, contribuind la curăţirea sângelui şi reduc sau chiar elimină transpiraţia nocturnă a bolnavilor de TBC.
Alte afecţiuni la care se utilizează preparatele de nuc: aplicaţii interne – infecţii sau edeme renale, diaree, diabet zaharat, enterite acute, leucoree, scrofuloză, rahitism; aplicaţii externe – furunculoză, afecţiuni oculare, tenuri grase, eczeme, ulceraţii. Din frunzele de nuc se mai prepară şi o alifie eficientă în vindecarea rănilor.
Cum mai aminteam, produsele pe bază de nuc se folosesc şi pentru întreţinerea tenurilor grase, deci în cosmetică, dar şi pentru revigorarea părului. Din frunzele de nuc – prin macerare şi în amestec cu vin roşu – se obţine un vin medicinal cu proprietăţi tonice de excepţie.
Ion PredoşanuExamen pentru obţinerea titlului de medic specialist în ATI 4 Sep 2015

Medicii, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică, confirmaţi în rezidenţiat, care, la data de 31 decembrie 2015, încheie stagiul de pregătire, pot participa la examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist în ATI. Examenul are loc în data de 19 septembrie, simultan cu European Diploma in Anaesthesiology (EDA). La examen se mai pot înscrie şi medicii care au încheiat stagiul de pregătire şi nu au susţinut acest examen sau nu l-au promovat în sesiunile anterioare, dar şi medicii care au efectuat cea de-a doua specialitate.

Examenul de medic specialist se va da în toate centrele medicale universitare care asigură pregătirea pentru toate modulele teoretice, precum şi baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice din curriculumul de pregătire, cu excepţia specialităţii Medicină de urgenţă, pentru care examenul se va desfăşura, ca de fiecare dată, doar în centrele universitare Bucureşti şi Târgu Mureş.
Potrivit regulamentului de organizare a examenului, candidaţii vor susţine proba scrisă (testul A şi testul B), cu 120 de întrebări cu răspunsuri multiple, la alegere. Fiecare test are 60 de întrebări, durează două ore şi se susţine după testele-grilă elaborate de către Societatea Europeană de Anestezie. Probele clinice şi proba practică, se susţin conform tematicii de examen. Nota minimă pentru promovarea probelor clinice/practice este 7,00.
Nota minimă pentru confirmarea ca medic specialist anestezie şi terapie intensivă este 7,00.
Dosarele de înscriere pentru specialitatea Anestezie şi terapie intensivă (ATI) se vor depune la sediul Ministerului Sănătăţii din str. George Vraca, nr. 9, sector 1, Bucureşti, în perioada 31 august – 10 septembrie 2015, inclusiv. Direcţiile de sănătate publică, respectiv direcţiile ministerelor cu reţea sanitară proprie vor completa on-line, listele nominale cu candidaţii înscrişi, până la data de 18 septembrie 2015, ora 12.00.
M.S.Au datorii către AJOFM Gorj 4 Sep 2015

Este vorba despre 279 de gorjeni care datorează Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj o sumă totală de peste 360.000 de lei. În evidenţele instituţiei judeţene, figurau luna trecută nu mai puţin de 279 de şomeri care înregistrau debite din diverse motive către AJOFM Gorj.
“Din datele ultimei balanţe, avem în baza de date un număr de 279 de debitori, soldul debitelor fiind de 3.616.875 de lei. Debitele provin din reîncadrări în muncă, conform unor hotărâri judecătoreşti, pensionare, realizare venituri de către persoanele şomere, concedii medicale respinse de către Casa de Asigurări de Sănătate, prime, şomeri care urmează o formă de învăţământ, prime angajare absolvenţi care nu au respectat menţinerea contractului de muncă timp de un an, conform legii, debite din cursuri de calificare (nefinalizarea cursului datorită neprezentării la acesta)”, a declarat Diana Văduva, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj. Şomerii gorjeni au dreptul să realizeze venituri, dar trebuie să le declare şi către AJOFM, iar pe perioada în care dobândesc câştiguri trebuie să conştientizeze faptul că drepturile la şomaj se suspendă, pentru că nu pot beneficia cumulativ de indemnizaţie de şomaj şi de venituri, indiferent de valoarea acestora. Chiar şi, câştigurile realizate ocazional, din activităţi de tip multi-level, venituri realizate din activitatea de zilier şi cele care vin din contracte de prestări servicii trebuie declarate.
Izabella MolnarSeceta scumpeşte legumele 4 Sep 2015

Preţul kilogramului de cartofi din pieţele judeţului Gorj ar putea înregistra o creştere semnificativă în următoarele săptămâni, deoarece producţia de cartofi este una diminuată datorită secetei instalate la nivelul întregii ţări. Producătorii din zona Braşov-Covasna, de unde pleacă spre pieţele şi supermarket-urile din ţară cea mai mare producţie de cartofi, se plâng că recolta este mai scăzută faţă de anul trecut chiar şi cu până la 30%.
Asupra acestui lucru a atras atenţia şi conducerea Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România. “Se simte deja o creştere de preţ, mai ales la ceapă şi la cartofi, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De exemplu, ceapa se vindea cu 0,9 lei pe kilogram, iar acum a ajuns la 2 – 2,2 lei/kg. Acelaşi efect va fi şi la cartofi, pentru că producţiile vor fi anul acesta mai mici cu cel puţin 30 – 40%, în condiţiile în care tuberculii nu au crescut. Acum, cartoful în pieţe se vinde cu 1,5 lei pe kilogram, chiar a sărit la 2 lei, în timp ce anul trecut preţul din fermă era de 0,5 – 0,6 lei pe kilogram, iar în pieţe ajungea până la un leu pe kilogram”, a explicat directorul Aurel Tănase.
I.M.Pacientă sinucigașă 4 Sep 2015

O gorjeancă în vârstă de 81 de ani, din Aninoasa, și-a găsit sfârșitul, ieri dimineață, în zori, după ce a căzut de la fereastra etajului unu al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. Bătrâna era internată la secția Medicală II și, cel mai probabil, a vrut să se sinucidă, anchetatorii luând însă în calcul și varianta unei căderi accidentale, deși e puțin probabil ca la ora 4.00 dimineața să se întâmple așa ceva. Trupul neînsuflețit al femeii a fost observat zăcând pe caldarâm, chiar pe trotuarul ce duce spre băncile din zona centrală a orașului, de către o patrulă mixtă formată dintr-un polițist și un jandarm. Inițial, oamenii legii au crezut că pe stradă e vreo persoană căzută ca urmare a unor lovituri sau a consumului de băuturi alcoolice, dar, ulterior s-a dovedit că realitatea era mult mai tristă. Aceștia au chemat de urgență medici de la spital care să acorde primul ajutor, dar bătrâna era deja decedată, cadavrul ei fiind ridicat și dus la Serviciul de Medicină Legală Gorj în vederea efectuării necropsiei. Femeia se internase la spital pentru a se tratata de o colică abdominală, acum rudele pregătindu-se să o ducă acasă și să o conducă pe ultimul drum.
Gelu IonescuSpitalul Municipal Motru continuă să se confrunte cu deficit de personal 4 Sep 2015

Echipa managerială a Spitalului Municipal Motru caută soluţii pentru a rezolva problema deficitului de personal cu care se confruntă unitatea. Managerul Theodor Zavate spune că ar mai fi nevoie de infirmieri şi asistente. În cursul acestei luni vor susţine examen doi medici care deja lucrează în spital.

Spitalul Municipal Motru se află în plin proces de acreditare. În această săptămână la unitate a venit comisia de acreditare. Pentru a trece cu bine de acest proces, conducerea spitalului a făcut eforturi să fie îndeplinite toate cerinţele. Cu toate acestea, deficitul de personal încă nu a fost rezolvat. “Ne mai trebuie şi infirmieri şi asistente. Deocamdată pot spune că în septembrie vor susţine examene doi medici care deja lucrează în spital, este vorba despre un chirurg şi doamna doctor de la Laborator. Sperăm să găsim soluţii pentru a mai face angajări în următoarea perioadă”, a confirmat Theodor Zavate, managerul Spitalului Municipal Motru. Între timp, la acest spital se mai fac investiţii, astfel încât pacienţii să beneficieze de condiţii optime pe perioada internării.
Minodora SuceaMeciul administraţie-sindicate la Comisia Paritară a CEO, finalizat cu 1-0 4 Sep 2015

Reprezentanţii administraţiei Complexului Energetic Oltenia, întruniţi, ieri, în Comisie Paritară cu liderii de sindicat nu cedează deloc în faţa reprezentanţilor angajaţilor din CEO. Niciuna dintre solicitările sindicatelor, în cadrul primei runde a discuţiilor, nu a primit avizul administraţiei, liderii cerând plată în bani pentru cei care nu vor cota de cărbune în natură, dar şi acordarea a peste 100 de lei adaos, din fosta primă de vacanţă. Sindicaliştii au finalizat dezamăgiţi prima rundă de discuţii, întinsă pe parcursul a câteva ore, fiind pregătiţi să mai scadă din pretenţii, măcar la capitolul adaos, în runda a doua a discuţiilor care au început joi, la ora 17.00.
În ceea ce priveşte solicitarea de cărbune, sindicaliştii au fost refuzaţi, administraţia motivând că nu are bani pentru aceste drepturi, deoarece s-au achiziţionat certificate verzi.
A.StoicaSocietatea care va realiza noul grup de la Rovinari, supusă aprobării AGA CEO 4 Sep 2015

Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a fost mandatat de Guvern, printr-un memorandum aprobat în şedinţa de miercuri a Executivului, să exercite dreptul de vot în Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii Complexul Energetic Oltenia (CEO), în vederea constituirii companiei care va implementa proiectul de construcţie a unui nou grup energetic de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul CEO.

“Proiectul, de tip «Green/Brown Field», va fi realizat de o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport iniţial, în numerar, de cel puţin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiţiei şi cu asigurarea ulterioară a finanţării, şi Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport în natură (terenuri şi construcţii). Valoarea totală a proiectului, estimată prin studiul de fezabilitate, este de 847,639 milioane euro, cu o perioadă de recuperare a investiţiei de aproximativ 12 ani şi o durată de viaţă de 30 de ani, punerea în funcţiune fiind prevăzută pentru anul 2019”, se arată într-un comunicat al Guvernului. Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de bază lignitul de la carierele Roşia, Tismana şi Pinoasa, ce aparţin CEO, va aduce avantaje substanţiale Complexului Energetic Oltenia, dar şi economiei româneşti, în general. Printre avantajele aduse de proiect se numără faptul că acesta reprezintă o investiţie de aproape un miliard euro, în condiţiile în care, de 25 de ani, nu s-au făcut investiţii majore în sistemul termo-energetic din România, asigurarea, din ţară, a unei părţi din echipamentele şi materialele necesare în construcţia şi exploatarea noii centrale, asigurarea forţei de muncă pe perioada implementării proiectului (circa 4.000 de locuri de muncă), vânzarea, către noul grup energetic, a unei cantităţi de lignit de 4,6 milioane tone anual, ceea ce înseamnă securizarea a 3.000 de locuri de muncă şi crearea a 1.800 de noi locuri de muncă, asigurarea, contra cost, a serviciilor de întreţinere şi reparaţii cu personalul CEO, asigurarea stabilităţii şi securităţii sistemului energetic românesc.
A.S.Zacuscă de vinete cu ciuperci 4 Sep 2015

Ingrediente
2 kg ceapă
2 kg vinete
2 kg ardei copţi (kapia şi gogoşar)
1 kg pastă de roşii cu ardei
1 kg ciuperci conservate
750 ml ulei
piper măcinat
cimbru
foi de dafin
sare după gust
4 linguri zahăr

Mod de preparare
Vinetele şi ardeii se cântăresc după ce au fost copţi şi curăţaţi, precum şi lăsaţi la scurs. Ceapa se toacă solzişori şi se căleşte în ulei cu puţină sare până devine translucidă, apoi punem ciupercile scurse şi tocate şi mai lăsăm puţin pe foc amestecând din când în când. Nu este riscul să se lipească pentru că este ulei mult. Trecem vinetele şi ardeiul prin robot şi le punem în vasul în care vom pregăti zacusca, apoi adăugăm ceapa şi ciupercile şi omogenizăm. Asezonăm cu piper, cimbru, sare şi foi de dafin şi dăm vasul la cuptor la 180 grade pentru aproximativ 3 ore. Pe parcurs, mai scoatem vasul din cuptor şi mai amestecăm zacusca cu o paletă de lemn. De câte ori scoatem vasul, oprim câte o lingură de zacuscă pe o farfurie şi lăsăm să se răcească, apoi gustăm să ne dăm seama dacă mai adăugăm condimente. După ce începe să se ridice ulei deasupra înseamnă că este aproape de final şi punem pasta de roşii cu ardei. Mai lăsăm la cuptor circa 30 – 40 de minute, timp în care mai gustăm şi mai potrivim cu sare şi condimente dacă mai este cazul.
Apoi pregătim borcanele, le spălăm, le scurgem şi le punem într-o tavă, pe care o vom introduce la cuptor după ce scoatem zacusca, pentru a steriliza borcanele. Lăsăm tava cu borcane în cuptor 5 minute, apoi umplem borcanele cu zacusca, punem capacele şi le dăm din nou la cuptor pentru alte 5 minute, după care stingem focul şi lăsăm tava cu borcanele în cuptor până la răcirea acestora.Prins beat la volan 4 Sep 2015

Un tânăr din Mehedinţi este cercetat de poliţiştii gorjeni, după ce a fost prins conducând beat un autoturism pe drumurile din judeţ.
Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Tismana şi ai Postului de Poliţie Padeş au depistat zilele trecute în trafic un tânăr în vârstă de 27 de ani, din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, în timp ce conducea un autoturism pe DN 67D Apa Neagră din direcţia Baia de Aramă – Tismana, având o concentraţie de 0,74 mg/l alcool pur în aer expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană sub influenţa alcoolului.
R.L.Lumina, şi Adevărul, şi Viaţa – Dumnezeu ne cheamă să «nuntim» în Împărăția Cerurilor 4 Sep 2015

Prin Evanghelia(de la Matei. 22, 1-14) Duminicii a 14-a după Rusalii, la un moment de răscruce a vremii, pătrundem neașteptat în Taina Împărăției Cerurilor, unde Dumnezeu ne cheamă să «nuntim» la ospățul vieții celei veșnice, cu toții îmbrăcând haina smereniei de care are nevoie sufletul nostru, tocmai pentru a face să strălucească firul negrăit al curăţeniei şi al sfinţeniei, dar și pentru a confirma certitudinea profundei legături cu viaţa noastră creştină de astăzi, când aceia care sunt chemaţi, adică fiecare dintre noi, de cele mai multe ori refuzăm să ne înfățișăm la dumnezeiasca sărbătoare, tocmai ca în parabolă, din pricina feluritelor ispite şi a nenumăratelor păcate ale omului pământesc din noi.

“Împărăţia cerurilor asemănatu-s-a omului împărat care a făcut nuntă fiului său”
De fapt, Evanghelia aceasta e o parabolă despre nunta Fiului Lui Dumnezeu cu creația Sa, fiindcă avem o discuție despre cei care vin și despre cei care nu au timp de Împărăția Lui Dumnezeu! Deci, să fim cu multă luare aminte, ca să nu pierdem folositoarele învăţături ce le desprindem din frumoasa pildă, deoarece, pentru a fi primiţi la ospăţul de nuntă al Fiului Lui Dumnezeu, nu e de ajuns ca să fim numai botezați şi să avem credinţă mărturisită, dar trebuie ca omul să fie îmbrăcat cu harul sfinţilor, adică să aibă sfinţenia şi dragostea creştină. De aceea trebuie să ştim care e haina cu care se cuvine să fim îmbrăcaţi ca să intrăm la ospăţ, iar în plan secundar, mai trebuie ştiut că e bine să ne agonisim prin osteneală o astfel de haină curată şi împodobită pentru nunta dumnezeiască și să ştim că această haină, după ce am agonisit-o cu vrednicie, se poate murdări, se poate fura, se poate pierde. Din păcate, tocmai când vine vremea să ne prezentăm la nunta fiului de împărat, ne vom afla ori cu ea murdară, ori cu ea ruptă, ori fără de ea, adică goliţi de orice faptă bună, ca să înţelegem cât se poate de bine rostul vieţii creştineşti pe pământ și să nu ne aflăm uneori înşelaţi de iluzii. Hotărât lucru, Împărăţia cerurilor înseamnă Biserica Lui Hristos, iar Împăratul care pregătește nunta fiului său este Însuși Dumnezeu Tatăl, Cel care împărăţeşte în cer cu slava Sa, jos pe pământ cu Harul Său şi în iad cu dreptatea Sa. Domnul Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, s-a pogorât din cer pe pământ ca să ne învrednicească de această mare fericire şi să deschidă calea către bucuria dragostei Lui Dumnezeu. Pentru aceasta şi-a dat trupul şi sângele jertfă pentru noi şi s-a înălţat de pe pământ la cer, ca să ne gătească nouă loc la această sfântă bucurie. Pentru aceasta, ni s-a dat Sfântul Botez şi Sfânta Împărtăşanie și către aceasta se îndreaptă rugăciunile și milosteniile noastre, ca să putem ajunge şi noi la ospăţul ceresc! Deci, Evanghelia ne istorisește, prin glasul unei parabole a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, despre Împărăţia Cerurilor, despre chemarea pe care Însuşi Dumnezeu ne-o face de a intra într-însa şi despre vrednicia cu care trebuie să ne apropiem de vistieriile acestei Împărăţii.

«Spuneţi celor chemaţi: “Iată, am pregătit ospăţul meu”»
De fapt, Parabola a fost rostită de Mântuitorul în Templul din Ierusalim, cu puţine zile înainte de patimile Sale, spre a arăta cele ce aveau să urmeze pentru El şi pentru Biserica Sa. Când spunem că Dumnezeu ne cheamă să «nuntim» în Împărăția Cerurilor, subînțelegem că Mântuitorul S-a unit cu Biserica Sa şi cu fiecare suflet credincios în parte, printr-o însoţire duhovnicească negrăită care începe prin credinţă, se întăreşte prin dragoste şi se perfecţionează prin fapte bune. Tatăl Ceresc cheamă pe toţi oamenii la nunta Fiului Său, la acest ospăţ, la Sfânta Biserică, fiindcă aici se găseşte tot ceea ce poate fi folositor pentru suflet pe pământ: învăţături sfinte, harul Sfintelor Taine – Sfânta Împărtăşanie, care este Însuşi Trupul şi Sângele Lui Iisus Hristos, propovăduiri, îndemnuri şi exemple nenumărate ale sfinţilor din Vechiul şi Noul Testament, virtuţi ale apostolilor, jertfele mucenicilor, curăţia fecioarelor, sudorile şi lacrimile pustnicilor şi toate virtuţile şi podoabele sfinţilor, iar acestea toate le găsim aici, în Casa Tatălui Ceresc, la nunta Fiului Său. Deci, Împăratul – Dumnezeu a trimis slugile Sale să cheme poporul la nuntă. Cei trimişi întâi au fost proorocii de la Adam, care au chemat mai întâi poporul evreiesc, a doua oară a trimis Dumnezeu alte slugi, pe Ioan Botezătorul, pe Sfinţii Apostoli să-i invite la nuntă să primească învăţătura pentru mântuirea sufletului. Dar iudeii, mai toţi au fost neascultători, ocupaţi cu interesele lor materiale, cu plăcerile şi cu desfrânările de tot felul şi n-au ţinut seama de chemarea Împăratului, n-au voit să vină la nuntă. Puţini au fost aceia care au ascultat, adică au intrat în această veselie dumnezeiască a dreptei credinţe creştineşti. Ceilalţi n-au avut decât un singur scop pe pământ, să strângă averi, să se îmbogăţească tot mai mult, chiar au făcut şi mai rău, fiindcă au pus mâna pe cei trimişi, i-au batjocorit şi i-au omorât, spune Sfânta Scriptură. Cei care au făcut aceste nelegiuiri au fost arhiereii şi fariseii, cărturarii Anna şi Caiafa, dimpreună cu Irod, cei care au dat morţii pe Sfântul Ioan Botezătorul, pe Sfinţii Apostoli aruncându-i în temniţă pe sfinții Iacob şi Ştefan i-au omorât, neîncetat urmărindu-i pe toţi ucenicii şi trimişii Împăratului!

«Şi i-a zis: “Prietene,cum ai intrat aici fără haină de nuntă”»?
Așadar, Dumnezeu ne cheamă să «nuntim» în Împărăția Cerurilor pentru a desluși cu ochiul minții o continuă și bogată călăuzire a noastră, pentru ca să trecem de la o gândire trupească sau intelectuală asupra vieții și asupra relației cu Dumnezeu, la una duhovnicească, în care voia Lui Dumnezeu și harul Său sunt cele care ne conduc viața. Iar la nunta din veci, la comuniunea înveșnicită cu Prea Sfânta Treime, pentru ca să cunoaștem iubirea veșnică, preadumnezeită și incomparabilă dintre Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, la comuniunea veșnică cu Prea Sfânta Treime în Împărăția Sa, acum și întotdeauna a fost și este chemată întreaga umanitate, fără discriminare, prin Sfinții Vechiului Testament și apoi prin Sfinții Bisericii dreptmăritoare care au trăit în comuniune până astăzi. Cu toții au fost, sunt și vor fi chemați în mod insistent la nunta fericirii dumnezeiești. Slugile Lui Dumnezeu, adică Sfinții și slujitorii Bisericii sunt chemați la fericirea veșnică a relației cu Dumnezeu. În mod paradoxal, insistenței acesteia de mii de ani i se opune foarte multă rezistență în inimile multora care se consideră atoateștiutori. Și mulți preferă o viață aiurea, fără sens, fără bucurii reale, fără bucurii autentice, în locul vieții cu Dumnezeu, care e singura împlinire a omului. Pentru că nunta veșnică la care suntem chemați laolaltă e viața împreună cu Preasfânta și Preacurata Treime, la comuniunea cu Dumnezeul nostru treimic și nu la o veșnicie văzută ca singurătate și ca o inactivitate abstinențială, în mod cert, Împărăția Lui Dumnezeu e comuniunea veșnică a celor care au aceeași credință și aceeași iubire pe care au exersat-o încă de aici, din viața Bisericii și din cea socială, iar Biserica Lui Dumnezeu ne cheamă la comuniune, la conlucrare și la întrajutorare duhovnicească și materială pe toți, pentru că ne pregătește pentru această maximalizare a vieții și a bucuriei cu Dumnezeu și cu semenii noștri întru Împărăția Sa! Dincolo de orice îndoială suspicioasă, Dumnezeu ne cheamă să «nuntim» în Împărăția Cerurilor, iar aici, pe pământ, nu facem altceva decât să ne formăm și să ne dezvoltăm părticelele sufletului și ale trupului nostru pentru starea transfigurată, înduhovnicită a persoanelor noastre, pe care o vom avea la învierea morților, când tot conținutul interior al vieții noastre sufletești se va reliefa, în mod pregnant, în trupul nostru transparentizat prin lucrarea Harului Dumnezeiesc!

“Căci mulţi sunt chemaţi, dar puţini aleşi”
Revenind cu obstinație la conținutul punctual al parabolei, trebuie să precizăm faptul că versetul al 4-lea al Evangheliei are o perspectivă dublă din punct de vedere teologic, mai ales că, pe de o parte, ospățul/cina (formată din boii și din cele îngrășate care au fost jertfite) face referire la Sfintele Taine ale Bisericii, izvorâte din întruparea, moartea și învierea Domnului și fără a participa aici, la cină, nu poți participa și în veșnicie la ospățul ceresc! Pe de altă parte, în perspectiva veșniciei, la comuniunea cu Dumnezeu se intră numai în stare de jertfă, ceea ce înseamnă că actualitatea acestor cerințe e cu atât mai mare, cu cât lumea postmodernă nu mai crede în adevărul unic, transcendent, dumnezeiesc, ci doar într-o sumă de adevăruri personale, subiectiviste, fapt pentru care a renunțat la o împlinire duhovnicească și valorică pentru una frugală, telurică și fără sens. De fapt, Dumnezeu ne cheamă să «nuntim» în Împărăția Cerurilor, fiindcă în locul personalizării și al înduhovnicirii persoanei, postmodernitatea noastră alege notorietatea obținută facil sau obscen, lipsa de gust și de principii, conformismul cu tot felul de ideologii extremiste, decadența ca mod de viață definit prin confort și lux nemăsurat. În concluzie, să reiterăm faptul că intrarea împăratului în camera de nuntă simbolizează a doua venire a Mântuitorului, când va veni să judece lumea. Oaspeţii, pe care Împăratul (Mântuitorul) îi privea, sunt credincioşii adevăraţi, care prin credinţă şi fapte bune şi-au dobândit dreptul de a rămâne cu Hristos în împărăţia veşnică. Iar cel ce nu avea haină de nuntă reprezintă pe cei care s-au numit creştini numai cu numele, dar nu şi-au făcut sufletele lor veșminte de fapte bune, fiindcă nu au hrănit pe cel flămând, n-au îmbrăcat pe cel gol, n-au primit pe cel străin, n-au adăpat pe cel însetat, n-au vizitat pe cel bolnav sau în suferinţă! Deci, aceştia sunt pomi fără roade, oaspeţi fără haine de nuntă, pentru care Dumnezeu îi va arunca în focul veşnic. Așadar, Dumnezeu ne cheamă să «nuntim» în Împărăția Cerurilor, în locul acesta de petrecere cerească, de veselie şi de nuntă duhovnicească, de mari bucurii, care este Împărăţia Lui Dumnezeu din cer, unde nu poate intra oricine şi oricum, unde simțim dreptatea și sfințenia Lui Dumnezeu în viața noastră. Aici intră numai sufletele care au haină de nuntă, sufletele curăţite şi sfinţite prin credinţă, faptele cele bune şi Harul Lui Dumnezeu!
Profesor, Vasile GOGONEASpitalul Turceni scoate la concurs două posturi de infirmier 4 Sep 2015

Continuă angajările la Spitalul Orăşenesc Turceni. Conducerea unităţii a obţinut aprobarea pentru organizarea unui nou concurs, de această dată căutându-se doi infirmieri. Unul dintre posturile vacante este la Compartimentul Primiri-Urgenţe, iar celălalt la Chirurgie.

La Spitalul Orăşenesc Turceni se fac eforturi pentru a se corecta deficitul de personal creat în ultimii ani. Astfel, după ce au fost scoase la concurs mai multe posturi, pentru diferite categorii de personal, acum se încearcă recrutarea a doi infirmieri. “Am obţinut aprobarea pentru scoaterea la concurs a două posturi de infirmier. Unul este la Compartimentul Primiri – Urgenţe, iar celălalt la Chirurgie. Urmează să fie publicat anunţul de angajare”, a confirmat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.
Conducerea Spitalului Turceni confirmă faptul că unitatea ar mai avea nevoie şi de medici. La Urgenţe, spre exemplu, încă nu s-a reuşit angajarea unui medic, motiv pentru care înfiinţarea Compartimentului Primiri-Urgenţe este încă în stand-by, deşi au fost obţinute toate avizele necesare pentru punerea lui în funcţionare.
Spitalul Orăşenesc Turceni asigură acordarea asistenţei medicale complete populaţiei din comunele: Turceni, Brăneşti, Borăscu, Ioneşti, Plopşoru, Ţânţăreni şi Urdari.
Minodora SuceaDenivelările în asfalt, cauzate de alunecările de teren – Drumarii demarează reparaţii pe Transalpina, la intrarea în Novaci 4 Sep 2015

O alunecare de teren a făcut ca o porţiune de aproximativ 500 de metri de pe DN 67C – Transalpina să arate ca o ruină. Reprezentanţii CNADNR au dispus începerea lucrărilor de reparaţii a zonei afectate. Între timp, drumarii au semnalizat corespunzător porţiunea de drum afectată de alunecarea de teren.
drum denivelat2Transalpina (DN 67C), cunoscută şi sub numele de Drumul Regelui, traversează Munţii Parâng, prin Staţiunea Rânca din Gorj, leagă Oltenia de Transilvania şi este cea mai înaltă şosea din România atingând în Pasul Urdele altitudinea de 2145 metri.
drum denivelat3Transalpina porneşte din Bengeşti-Ciocadia, judeţul Gorj, comună aflată pe drumul naţional 67, la aproximativ 35 kilometri de Târgu-Jiu.
Pe Transalpina se circulă bine, oficialităţile anunţând chiar deschiderea oficială, începând din 15 august, a DN 67C, în condiţii de “drum în lucru”.
drum denivelat4Totuşi, la limita localităţilor Bengeşti-Ciocadia şi Novaci, o alunecare de teren a făcut ca o porţiune a “Drumului Regelui” să fie ruinată.
Din fericire, drumarii vor începe lucrările de reparaţii.
“Au fost alunecări de teren, pe DN 67C, pe o porţiune cam de 500 metri, la intrare în Novaci. Săptămâna viitoare încep lucrările, ele fiind prinse în programul de reparaţii de vară al CNADNR. În 3 – 4 săptămâni va fi gata. Drumul este semnalizat corespunzător, fiind şi o restricţie de viteză în zonă”, a confirmat Ion Turor, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Gorj. Dat fiind faptul că DN 67C este un drum intens tranzitat, mai ales de străini, drumarii încearcă să remedieze cât mai curând problema apărută în urma alunecărilor de teren.
Minodora SuceaVezi ce mesaj i-a transmis Chivu președintelui PP-DD 3 Sep 2015

După ce a aflat de excluderea din PP-DD, Laurențiu Chivu a reacționat pe pagina sa de socializare. iată ce mejas i-a transmis Simonei Man:
”Scrisoare deschisa catre doamna Presedinte Simona Alice Man
Va rog sa ma scuzati de deranj, numele meu este Laurentiu Chivu, Viceprimar cu atributii de Primar la Primaria orasului Rovinari, Judetul Gorj, si voiam sa stiti in cunostinta de cauza atunci cand ma excludeti, sa stiti pe cine excludeti, ce am facut pentru partid, si mai ales sa stiu si eu care este singurul lucru in care am adus prejudiciu de imagine partidului? Am fost impreuna cu dumneavoastra si am demonstrat cu postarile mele, am fost al doilea dupa primarul Filip cu cele mai multe voturi, am fost inca de la inceput cu Presedintele Prunariu, Pecingina si am avut cele mai frumoase rezultate, am fost impreuna cu doamna Deputat Niculina Mocioi si am adus voturi pentru a iesi deputat, am fost impreuna cu domnul Presedinte Zamfira, am facut tot ce a fost omeneste posibil, am fost cu domnul Presedinte Dan Diaconescu in campania de la Gorj si mai ales la Rovinari, de care sunt mandru, impreuna cu toata echipa PP-DD Rovinari.
SUNT OMUL care am fost trup si suflet alaturi de dumneavstra si PP-DD, impreuna cu copresedintele de la Rovinari Dumitrescu Ion si nu in cele din urma cu Presedintele Filip Robert.
Care este prejudiciul de imagine adus partidului???
Nu pot sa cred ca renuntati la un Primar PP-DD [UNPR] si la Primaria Rovinari, in favoarea unui Primar de alta culoare politica. Va multumesc pentru intelegere si pentru decizia pe care o veti lua in cunostinta de cauza!”.Rețineri în dosarul ”Mafia cărbunelui” 3 Sep 2015

Șase persoane au fost reținute în dosarul ”Mafiei cărbunelui”, din cele 29 de persoane aduse la audieri. DGA audiază și cei 13 polițiști implicați. Aceștia sunt suspectați că ar fi protejat persoanele care furau cărbunele.Administraţia CEO spune ,,Nu” acordării de bani în locul cotei de cărbune 3 Sep 2015

În cadrul primei runde de discuţii administraţie-sindicate în cadrul Comisiei Paritare a CEO, de astăzi, nu s-a ajuns la o înţelegere privind cererea liderilor privind acordarea cotei de cărbune în bani, pentru cei care nu o vor în natură. Discuţiile, derulate deja pe parcursul a câteva, continuă, sindicatele cerând totodată peste 100 de lei adaus la salariu, parte din fosta primă de vacanţă. Administraţia a refuzat astăzi şi această solicitare.Marciuc , sub control judiciar 3 Sep 2015

Robert Marciuc a scăpat de cătuşe. În urma audierilor s-a decis ca acesta să fie cercetat sub control judiciar. Fiul liderului de sindicatAdrian Marciuc a ajuns în arest pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, lovire sau alte violenţe, ameninţare şi distrugere.Cremeneanu rămâne după gratii 3 Sep 2015

Veste proastă pentru Mădălin Cremeneanu. Judecătorii de la Tribunalul Gorj au respins contestaţia formulată împotriva măsurii de arestare preventivă. Decizia este definitivă, Cremeneanu urmând să-şi petreacă următoarele 30 de zile după gratii. Acesta este acuzat de distrugerea maşinii judecătoarei Mirela Popescu, dar şi de incendierea gardului lui Nicu Măroiu.Unchii violatori, condamnaţi la închisoare 3 Sep 2015

Cei doi gorjeni acuzaţi că şi-au violat nepoata în vârstă de doar 12 ani au fost condamnaţi de Judecătoria Târgu-Jiu la 10, respectiv 8 ani de închisoare. De asemenea, cei doi bărbaţi vor trebui să plătească daune morale în valoare a câte 45.000 lei. Sentinţa nu este încă definitivă.Chivu a fost exclus de Biroul Național de Coordonare al PP-DD 3 Sep 2015

Laurențiu Chivu a fost exclus din partid. În aceste condiții, primarul interimar al orașului Rovinari va pierde această funcție. Chivu a preluat atribuțiile de primar după decesul edilului Dorin Filip din 8 august.Mitropolitul Olteniei, la Padeş 3 Sep 2015

În Duminica a 14-a după Rusalii (6 septembrie 2015), Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, va săvârşi Sfinta Liturghie şi slujba de sfinţire a Bisericii “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Apa Neagră, comuna Padeş.Încă două zile caniculare, în Gorj 3 Sep 2015

Joi, 3 septembrie şi vineri 4 septembrie, vremea se va menţine caniculară în Oltenia, sudul Banatului, Muntenia, precum şi în sudul şi centrul Moldovei, unde se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În restul teritoriului doar izolat vor mai fi temperaturi maxime în jurul a 35 de grade şi se va atinge pragul de disconfort termic.Pandurii se alătură „Săptămânii europene a sportului!” 3 Sep 2015

Clubul Pandurii Târgu Jiu va susține Campania „Săptămâna Europeană a Sportului” printr-o varietate de activități și inițiative, care se vor desfășura pe parcursul săptămânii 7-13 septembrie 2015, conform parteneriatului dintre clubul Pandurii şi European Club Association. ECA, clubul Pandurii devenind recent membru al acestei asociaţii.Arestări în dosarul de trafic de persoane 3 Sep 2015

Șalapa Bogdan-Gheorghe și Nimară Dumitru-Florin au fost arestați preventiv pentru următoarele 30 de zile. Cei doi sunat acuzați că au obținut peste 150.000 euro după ce ar fi obligat mai multe tinere să se prostitueze atât în țară, cât și peste hotare. ”Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Gorj. Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Nimară Dumitru-Florin şi Şalapa Bogdan-Gheorghe pe o perioadă de 30 zile. Respinge propunerea de arestare preventivă a inculpatului Cartianu Claudiu-Ion. Cu drept de contestaţie în 48 ore de la pronunţare pentru cei prezenţi şi de la comunicare pentru cei lipsă”, a decis instanța. În acest dosar a fost audiat ca și martor polițistul Claudiu Racoviță, suspectat că și-a pus la dispoziția tinerelor imobilul ca să se prostitueze.UPDATE: Polițiști cercetați pentru luare de mită 3 Sep 2015

Perchezițiile din această dimineață vizează și mai mulți polițiști, suspectați că ar fi luat mită de la hoții de cărbune. ”În data de 03.09.2015, lucrătorii de poliţie judiciară ai Direcției Generale Anticorupție, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, pun în executare un număr de 23 mandate de percheziţie domiciliară emise de către Tribunalul Bucureşti la domiciliile suspecţilor şi la locurile de muncă ale acestora, respectiv Poliţia Oraşului Turceni şi Poliţia Oraşului Rovinari. De asemenea, se vor pune în executare, în vederea continuării cercetărilor, un număr de 28 mandate de aducere a suspecţilor, 10 dintre aceștia fiind cercetaţi pentru furt calificat, 5 pentru pentru dare de mită şi 13 pentru luare de mită. În urma cercetărilor efectuate, au fost identificate mai multe persoane care aveau ca preocupare constantă sustragerea unor cantităţi însemnate de cărbune din instalaţiile de transport ale Complexului Energetic Oltenia. Ulterior, acest cărbune era transportat şi comercializat pe raza judeţelor Dolj, Gorj şi Mehedinţi. Activitatea de transport a cărbunelui sustras era desfăşurată sub protecţia unor agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Gorj – Poliţia Oraşului Turceni, Poliţia Oraşului Rovinari şi posturile de poliţie arondate, care pretindeau şi primeau sume de bani pentru a permite tranzitarea zonei de competenţă a autoutilitarelor folosite în acest scop”, se precizează într-un comunicat al Direcției Generale Anticorupție.S-a sinucis la spital 3 Sep 2015

O bătrână internată la Spitalul Judeţean a murit în această dimineață, după ce s-a aruncat de la etaj. Poliția a deschis o anchetă.Zeci de percheziții în Gorj 3 Sep 2015

În această dimineață, peste 100 de ofițeri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, sprijiniți de jandarmi din cadrul Grupării Mobile ”Frații Buzești”, efectuează peste 25 de percheziții și patru controale la societăți comerciale pentru destructurarea unei grupări specializate în furt de cărbune. 20 de persoane urmează să fie duse la sediul IPJ Gorj pentru audieri.Criză de legalitate la Primăria Peştişani: Fratele comandantului Penitenciarului Pelendava a contestat concursul de jurist 3 Sep 2015

Respectarea şi aplicarea legii în Primăria Peştişani au rămas, în mod ilar, doar în pixul primarului Florin Pavel, posesor al unei condamnări pe fond pentru modul incorect în care a condus instituţia. Asta deoarece, de ieri, primăria, confruntată cu o adevărată criză de legalitate, a rămas fără viceprimar, după ce cu câteva zile în urmă a pierdut şi secretarul instituţiei, şi se află şi în situaţia de a rămâne fără juristul, angajat printr-un concurs anulat recent de instanţa de judecată. Totul după ce, Paul-Ciprian Taşcău, fratele comandantului Penitenciarului Pelendava, a reuşit să convingă Tribunalul Gorj, instanţă de fond, că acel concurs organizat în martie de către Primăria Peştişani, privind ocuparea postului de jurist, este nul.

Primăria Peştişani se confruntă cu o situaţie fără precedent după ce în ultimele zile a pierdut, rând pe rând, doi salariaţi. Este vorba despre secretarul primăriei, Miruna Porumbel, transferată la Finanţele Gorj, şi despre viceprimarul Ilie Fuiorea, lăsat fără partid, chiar ieri, de Comitetul Executiv al PSD Gorj. Decizia acestui organism este executorie, excluderea lui Fuiorea din PSD, dar şi a lui Ion Poenaru şi Vasile Turtoi, ambii consilieri locali, fiind decisă şi bătută în cuie chiar şi cu un vot împotrivă şi cinci abţineri.
Astfel, începând de ieri, Primăria Peştişani a rămas fără viceprimarul, acuzat că fraterniza cu alte partide, şi este la un pas să rămână şi fără consilierul juridic, angajat în martie în urma unui concurs destul de controversat.

facs deschidereFratele directoarei de la Pelendava, victorios la prima instanţă!
Ciprian Taşcău, fratele Oanei Valeria Taşcău, comandantul Penitenciarului Pelendava, a făcut valuri încă din luna mai, după ce a reclamat chiar şi la DNA felul în care Primăria Peştişani a organizat concursul pentru ocuparea unui post vacant de jurist. În opinia acestuia, examenul din martie de la Peştişani ar fi fost organizat doar de fațadă, funcția fiind acordată cu dedicație unei persoane favorizate de comisia de evaluare. De altfel, Taşcău a sesizat pe parcursul examenului că unele lucruri nu sunt întocmai cum o cere legislația în vigoare, dar cu toate acestea a reușit să obțină cea mai mare notă la scris. Aşa cum se practică în cazul unui concurs aranjat, candidatul de pe locul doi a reușit să-l învingă pe cel de la scris la proba de interviu. “La proba scrisă nu s-a dat o pondere a subiectelor din nota finală, nu s-a publicat la avizierul primăriei grila de corectare, motiv pentru care nici nu am putut face contestaţie. La proba de interviu nu s-a publicat un plan de interviu. Am făcut totuşi contestaţie după aceea, care mi-a fost însă respinsă nemotivat”, spunea în luna mai Ciprian Taşcău, anunţânt totodată că a sesizat DNA-ul pentru cele petrecute. “Am făcut şi o acţiune în instanţă pe contencios administrativ”, declara atunci Taşcău.
Şi aşa a şi făcut, deşi la momentul respectiv primarul condamnat Florin Pavel ţinea partea comisiei de concurs.
După două termene de judecată, pe 1 septembrie, o instanţă a Tribunalului Gorj îi dădea dreptate lui Taşcău astfel: “Admite contestaţia. În baza art. 71 din HG nr. 611/2008, Constată nulitatea concursului de ocupare a funcţiei publice vacante de consilier juridic, gradul profesional asistent, organizat de Primăria Peştişani şi publicat în Monitorul Oficial al României, partea a III-a, nr. 240 din 16.03.2015”.
Sentinţa nu este definitivă putând fi atacată cu recurs.

Noul jurist, slab pregătit!
De altfel, consilierii locali s-au plâns, în ultimul timp, de pregătirea slabă a noului jurist, care are astfel zilele numărate în funcţie. Cu toate acestea, cel promovat incorect pe post va proteja încă legalitatea într-o instituţie condusă de un primar cu probleme juridice.
Anamaria Stoica

 Italian sinucigaș la Târgu Cărbunești 3 Sep 2015

Un cetățean italian, de 53 de ani, și-a pus capăt zilelor, ieri, la locuința pe care și-o ridicase la Târgu Cărbunești cu mai bine de un deceniu în urmă. El își întemeiase aici o familie și părea să fie foarte fericit, lucru care nu a fost însă și suficient, pentru că Silvio Rensi a ales să își încheie socotelile cu viața după o banală ceartă cu soția. Căsătorit cu Tonica Lumezeanu cu zece ani în urmă, acesta a fost, marți seara, la o petrecere la Țicleni, unde ar fi băut un pic mai mult decât era firesc, fără să fie însă într-o stare avansată de ebrietate.

Apropiați ai familiei spun că, pe drumul către casă, soția i-ar fi reproșat cele câteva pahare băute în plus, italianul replicând, mai în glumă mai în serios că se va spânzura pentru așa ceva, dacă ei nu îi place. Evident că nimeni nu ar fi putut să ia în serios asemenea afirmații, soția italianului mergând la culcare, cu convingerea că și acesta va veni în pat în minutele următoare. Tonica Lumezeanu a avut însă parte de un șoc ieri dimineață când, observând că bărbatul nu a venit la culcare, a plecat să îl caute, descoperindu-l atârnând de un ștreang într-o anexă din gospodărie.
Silvio Rensi era mort de ore bune, iar de efectuarea unor manevre de resuscitare nici nu s-a mai pus problema, femeia fiind cea care a avut nevoie, până la urmă, de îngrijiri medicale, făcându-i-se rău după ce l-a văzut pe bărbat atârnând fără suflare. Pentru că o salvare de la spitalul din Târgu Cărbunești, aflat la 500 de metri distanță, nu era disponibilă, rudele au dus-o pe femeie la unitatea medicală cu o mașină personală, Tonica Lumezeanu având nevoie de asistență medicală pentru a trece mai ușor peste momentele grele. Trupul neînsuflețit al bărbatului a fost ridicat de Serviciul de Medicină Legală Gorj în vederea efectuării necropsiei, polițiștii care au efectuat cercetări la fața locului nedescoperind vreun bilet prin care italianul să își motiveze în vreun fel gestul.
Gelu IonescuPolițist implicat într-o rețea de proxenetism 3 Sep 2015

Descinderi ale mascaților în prima zi a lui septembrie la locuințele unor indivizi acuzați că fac parte dintr-o rețea de proxenetism, care în ultimii cinci ani au dus în străinătate inclusiv fete minore pentru a se prostitua, în grupare fiind implicat și un agent al Poliției Municipale Târgu-Jiu, care însă nu este inculpat în dosar întrucât a ales să colaboreze cu procurorii DIICOT care efectuează ancheta. Cercetările procurorilor și ale ofițerilor de la BCCO Craiova și SCCO Gorj arată că gruparea a câștigat peste 150.000 euro din proxenetism, fetele racolate și duse în străinătate, unele dintre ele de 14-15 ani, fiind mințite cu promisiunea unui loc de muncă bine plătit la mii de kilometri distanță de casă. Tinerele au fost duse în Germania, Anglia, Austria și Italia, unde au fost exploatate sexual, întreaga rețea fiind destructurată în urma descinderilor efectuate acum de mascați. Doi dintre membrii grupării au fost prinși în flagrant la Petroșani, în timp ce se deplasau spre graniță, unde încercau să scoată din țară alte fete, reținerea lor fiind urmată de percheziții care au avut loc inclusiv la locuința agentului Claudiu Ionel Racoviță. Acesta a ajuns să aibă însă calitatea de martor, pentru că a ales să colaboreze cu anchetatorii, polițistul știind destul de bine legea pentru a alege varianta care să îi fie cea mai convenabilă.

Omul legii este cel care le punea la dispoziție proxeneților apartamentul său pentru ca fetele obligate să se prostitueze să vină aici și să se culce cu clienții. Tinerele erau racolate din baruri, pentru unele dintre ele prețul pentru o partidă de amor ajungând și la 2000 de lei. Racoviță a devenit martor, însă amicii săi, Gheorghe Bogdan Șalapa, Florin Dumitru Nimară și Ion Claudiu Cartianu, ajungând acum în spatele gratiilor, ei fiind acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și spălarea banilor. Anchetatorii susțin că ei ar fi câștigat sume mari de bani din proxenetism, pe care le-au investit în case și mașini. La percheziții oamenii legii au ridicat de la aceștia circa 1000 euro, telefoane mobile, laptopuri, dar și un pistol cu gaze, deținut ilegal de unul dintre membrii grupării.
Gelu IonescuFiul bătăuş al sindicalistului Marciuc, băgat la beci pentru patru infracţiuni 3 Sep 2015

Fiul prim-vicepreşedintelui Federaţiei Univers, Adrian Marciuc, a fost prezentat, ieri, IPJ Gorj unde a fost băgat 24 de ore în arest, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, lovire sau alte violenţe, ameninţare şi distrugere. Băiatul lui Marciuc, Robert Cristian, fusese reţinut de poliţiştii din Motru, după ce săptămâna trecută ar fi făcut scandal într-un bar şi ar fi lovit o tânără. În acelaşi dosar a mai fost reţinut şi un tânăr de 19 ani. Alţi doi tineri, unul dintre ei minor, sunt cercetaţi în stare de libertate. Marciuc JR ar fi bătut o tânără și un client, cu pumnii şi cu picioarele, dintr-un bar din Motru, în noaptea de 27 spre 28 august, dar în ciuda unei plângeri în acest sens, cei implicaţi în scandal au fost reţinuţi abia acum.
A.S.Weber face recensământul localităţilor care necesită fonduri după alunecările de teren 3 Sep 2015

Deputatul PSD Mihai Weber s-a interesat de solicitările făcute la diverse instituţii de către primăriile din Gorj, afectate de alunecările de teren de la începutul acestui an. Răspunsul primit nu a fost unul tocmai favorabil pentru câteva localităţi afectate care nu au depus solicitări pentru includerea obiectivelor în cadrul subprogramelor derulate de CNI, ele nefiind luate astfel în evidenţă. Pentru aceste primării, dar şi pentru încă câteva, Prefectura Gorj a făcut un astfel de demers la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, însă deocamdată solicitarea a rămas fără rezolvare, neexistând disponibile sumele cerute.

Având în vedere situaţia dificilă cu care se confruntă judeţul Gorj în urma alunecărilor de teren provocate de precipitaţiile abundente de la începutul anului 2015, deputatul Mihai Weber a formulat o întrebare înaintată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu privire la demararea lucrărilor de refacere a drumurilor şi gospodăriilor distruse în urma acestor calamităţi. În răspunsul dat de către Minister, reiese că, în cadrul subprogramului “Lucrări în primă urgenţă”, ce face parte din “Programul naţional de construcţii de interes public sau social”, derulat de către CNI, pe listă se regăsesc doar cinci localităţi a căror obiective au fost luate în evidenţă. Este vorba despre: Hurezani, Preajba, Bustuchin, Bălăneşti şi Leleşti.

Patru primării, în afara programelor CNI
Aici s-a subliniat, de asemenea, că autorităţile localităţilor Bumbeşti-Piţic, Licurici, Logreşti şi Roşia de Amaradia nu au depus solicitări pentru includerea obiectivelor în cadrul subprogramelor derulate de CNI, acestea nefiind luate în evidenţă. “Includerea unui obiectiv în cadrul programelor se face în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 25/2001, în baza unei adrese a autorităţii locale ce este transmisă la CNI, care ulterior va transmite către unitatea administrativ-teritorială lista cu documentele necesare a fi depuse în vederea promovării obiectivelor de investiţii, urmând ca finanţarea acestora să se realizeze în corelare cu alocaţiile bugetare anuale aprobate pentru subprogramul vizat”, transmite Weber, pregătit să ajute, în acest sens, autorităţile din aceste localităţi.

Solicitarea Prefecturii Gorj, în stand-by
La nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost înregistrată, de asemenea, o solicitare, depusă de către Instituţia Prefectului – judeţul Gorj şi Consiliul Judeţean Gorj, pentru alocarea unei sume în valoare de 20.821,3 mii lei, în vederea înlăturării efectelor calamităţilor naturale produse în lunile februarie – martie 2015 în judeţul Gorj pentru următoarele unităţi administrativ teritoriale: Bustuchin – 8.151,6 mii lei, Bumbeşti Piţic – 153 mii lei, Vladimir – 136, 7 mii lei, Văgiuleşti – 613 mii lei, Licurici – 2.447 mii lei, Muşeteşti – 784,3 mii lei, Dănciuleşti – 2.525, 7 mii lei, Bălăneşti – 529 mii lei, Consiliul Judeţean Gorj – 4.500 mii lei, Roşia de Amaradia – 981 mii lei. “Deşi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a iniţiat un proiect de hotărâre a Guvernului privind alocarea unei sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul anului 2015, Ministerul Finanţelor Publice a restituit neavizat proiectul iniţiat, specificând că nu sunt disponibilităţi băneşti în Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi nici în Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului”, i s-a mai transmis deputatului.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a anunţat, de asemenea, la solicitarea lui Weber că nu poate onora solicitarea Instituţiei Prefectului şi a Consiliului Judeţean Gorj, aceasta rămânând în continuare sub atenţie, “urmând ca în momentul în care se va dispune de sumele necesare, proiectul să fie avizat”.
Anamaria StoicaÎncă o sută de mineri din Motru renunţă la masa caldă 3 Sep 2015

După ce Directoratul Complexului Energetic Oltenia, în şedinţa de săptămâna trecută, a avizat cererile a 122 de mineri din Motru privind renunţarea la masa caldă, încă o sută de angajaţi de la cele două cariere din municipiu au solicitat acelaşi lucru în aceste ultime zile. Cererea celor o sută de salariaţi, care vor tichete în locul mesei calde, vor fi supuse aprobării Directoratului întrunit în şedinţa de vineri.

În cursul zilei de ieri, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, din UMC Lupoaia, Nicu Bunoaica, a mai dus la sediul CEO încă 30 de cereri individuale privind renunţarea la masa caldă de la unitatea minieră unde acesta lucrează. De la CEO i s-a transmis că s-au mai depus alte 70 de astfel de cereri în ultimele zile, şi salariaţi ai UMC Roşiuţa solicitând tichete de masă, fără să aştepte avizul liderilor de sindicat. De altfel, lipsa acestei aprobări a creat, ieri, polemică între Bunoaica şi cei doi lideri de la Roşiuţa şi Lupoaia, adică Nelu Roşca şi Nicolae Bădiţa, cei doi nedorind renunţarea la masa caldă. Bunoaica le-a spus că angajaţii au dreptul să ceară individual tichete de masă, în vreme ce ceilalţi doi o ţineau că acest drept trebuie avizat de sindicat, lucru contrazis de CCM-ul pe 2015.
“În anexa 7 din CCM-ul pe 2015 se scrie foarte clar, la poziţia D4-Alte drepturi-faptul că salariaţii pot beneficia de tichete de masă, cu excepţia celor care beneficiază de masă caldă. Aceste tichete sunt aprobate prin Directorat, la solicitarea salariaţilor. Aceste lucruri nu sunt cunoscute de cei doi lideri, care fac gargară şi populism din orice, chiar şi atunci când ştiu că nu au dreptate şi minerii vor tichete de masă”, a spus Nicu Bunoaica.
Minerii de la Motru erau singurii angajaţi ai CEO care beneficiau de masă caldă în judeţul Gorj.
A.StoicaDupă o intervenţie eşuată la Spitalul Cărbuneşti, Pacientă, supusă unei artroplastii de şold la Ortopedia Târgu-Jiu 3 Sep 2015

O târgujiancă de 60 de ani, internată la Secţia Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu va fi supusă, în scurt timp, unei artroplastii de şold pentru a i se monta o proteză bipolară. Femeia s-a ales cu o fractură de col femural, în urma unei căzături. După o experienţă traumatizantă, la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti, Georgeta Lazăr s-a internat la Târgu-Jiu, la dr. Bogdan Niculescu. Pacienta este deosebit de mulţumită de condiţiile de la acest spital şi, mai ales, de modul în care este tratată de medicul Niculescu şi de restul personalului de la Ortopedie. Asta cu atât mai mult cu cât ortopedul Alexandru Drăghici, cel care a operat-o primul pe femeie, i-ar fi spus acesteia recent că situaţia sa nu mai are aproape nicio rezolvare.

Internată şi operată iniţial la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti, Georgeta Lazăr, o târgujiancă în vârstă de 60 de ani, îşi pune acum toate speranţele în personalul Secţiei Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi, mai ales, în medicul Bogdan Niculescu, cel care urmează să o opereze. „Am ajuns în situaţia în care mă aflu acum după ce am căzut şi m-am dus la urgenţe la Cărbuneşti; m-au operat acolo şi nu mi-au reuşit operaţia, după care am venit aici la domnul doctor Niculescu. Dumnealui este un medic foarte bun, vorbeşte şi niculescufrumos cu pacienţii şi este un profesionist foarte, foarte bun. Urmează să îmi pună o proteză de şold. Îi mulţumesc din tot sufletul! Vreau să vă spun că sunt foarte mulţumită de condiţiile de la Ortopedie, de aici, de la Târgu-Jiu. Toată lumea se poartă bine cu mine şi cu toţi pacienţii, chiar şi infirmierele şi asistentele”, a explicat Georgeta Lazăr.
De altfel, vorbe de laudă la adresa ortopedului Niculescu are şi fiica pacientei, Elena Lazăr, aflată în Spania, care i-a cerut ajutor doctorului, iar acesta după o simplă discuţie telefonică, s-a angajat să preia cazul. Mai mult, doctorul a găsit şi metoda medicală care îi va reda mobilitatea pierdută femeii suferinde.

Pacienta, operată joi sau vineri
Astăzi, sau mâine, medicul Bogdan Niculescu o va opera pe Georgeta Lazăr, aceasta putând să meargă în următoarea săptămână. „Pacienta de 60 de ani a suferit o fractură de col femural şi urmează să fie operată joi sau vineri. Este vorba despre o artroplastie de şold cu proteză bipolară. Starea generală este bună, recuperarea sperăm că va fi bună, iar pacienta va putea să meargă în următoarea săptămână, după un program de recuperare”, a declarat dr. Bogdan Niculescu, medic-şef Secţia Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Artroplastia de şold implică înlocuirea articulaţiei deteriorate, uzate sau bolnave cu o articulaţie artificială sau cu implant protetic, în vederea redării mobilităţii şi a dispariţiei durerilor pacienţilor.
Proteza bipolară de şold este cel mai frecvent acceptată pentru tratamentul fracturilor de col femural, deoarece uzura cotilului este scăzută datorită dublei mobilităţi a capului şi cupei protezei.
Minodora SuceaConflict de muncă, stins şi nu prea, la Spitalul Motru 3 Sep 2015

În urmă cu mai bine de două luni,  Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului “Sănătatea” Gorj, a făcut demersuri pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă salariaţii Spitalului Motru, respectiv acordarea unor sporuri. Theodor Zavate, managerul unităţii medicale, susţine că respectivul conflict s-a stins, după ce o parte dintre salariaţi au acceptat un spor de 30%. Pe de altă parte, liderul sindical Ion Măruţă  spune că a angajat un avocat şi că se adresează instanţei pentru că alţi 14 membri ai sindicatului său nu au acceptat oferta managerului Zavate.

Ion Măruţă, liderul Sindicatului “Sănătatea” Gorj a demarat o serie de demersuri pentru a-şi ajuta sindicaliştii din Spitalul Orăşenesc Motru să îşi recupereze sporurile restante. Ion Măruţă susţine că nu a găsit înţelegere la managerul unităţii sanitare. “Managerul de la Spitalul Motru mi-a solicitat să fiu de acord cu acordarea micşorată a sporului de ATI şi CPU, care e prevăzut în sumă fixă în lege şi nu poate fi negociat. Prin urmare, ne vom adresa instanţei şi cerem acordarea retroactiv pe ultimii trei ani; din 2011 nu li s-a mai acordat oamenilor acest spor, în total fiind vorba despre 3 miliarde 600 milioane lei vechi. Managerul consideră că ne îndreptăm împotriva lui personal, ceea ce este fals. Sunt foarte dezamăgit de atitudinea managerului Theodor Zavate şi prin atitudinea lui mă obligă să mă îndrept împotriva spitalului”, a explicat Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului “Sănătatea” Gorj.

Zavate: „Conflictul s-a stins!”
Contactat telefonic, Theodor Zavate, managerul Spitalului Municipal Motru, a declarat că din punctul său de vedere acest conflict s-a stins. „S-a stins conflictul cu cei de la Urgenţă şi cu o parte din cei de la ATI. Am discutat cu ei şi ne-am înţeles să le acord un spor de 30%”, confirmă managerul Zavate.
Deşi unii dintre angajaţii Spitalului Motru au acceptat propunerea managerului, renunţând la ideea de a acţiona unitatea în instanţă, restul continuă să lupte pentru sporul de 50%.

Măruţă: „Din punctul meu de vedere nu s-a încheiat niciun conflict”
Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj îl contrazice pe managerul Theodor Zavate şi susţine că a angajat un avocat care îi va reprezenta în instanţă pe cei 14 angajaţi nemulţumiţi. „Din punctul meu de vedere nu s-a încheiat niciun conflict la Spitalul Motru. Faptul că anumite persoane de la respectivele locuri de muncă au fost şantajate şi ameninţate au semnat că ar accepta acordarea unui spor de 30%, nu reprezintă încheierea conflictului de muncă, întrucât sporurile sunt în cuantumuri fixe, nenegociabile, de 50%, respectiv 75%. Am angajat un avocat şi ne vom adresa instanţei cu 14 procese pentru recuperarea sporurilor retroactiv”, a explicat Măruţă.
În luna iunie, Ion Măruţă s-a adresat şi primarului Dorin Hanu, dar şi Consiliului Local Motru, informând autorităţile cu privire la eşecul discuţiei cu managerul Spitalului Motru. Cum nu a primit niciun răspuns, Măruţă spune că pentru el C.L. Motru nu există.
Minodora SuceaPaul Anton crede că va continua la Pandurii / “Eu muncesc în continuare” 3 Sep 2015

Mijlocașul la închidere al Pandurilor, Paul Anton, nu a mai ajuns acolo unde și el s-a văzut pentru câteva zile, în prima ligă din Rusia. Jucătorul continuă alături de Pandurii, cel puțin pentru o vreme.

Căpitan al Pandurilor atunci când intră pe teren, Paul Anton recunoaște că a trecut prin momente mai puțin plăcute atunci când a picat transferul său în Rusia, însă spune că este puternic și trece peste această problemă antrenându-se în continuare alături de colegii săi: “Într-adevăr, nu a fost ușor, pentru că am fost foarte aproape și până la urmă nu s-a mai realizat, dar asta nu e o problemă. Eu muncesc în continuare”, a declarat Paul Anton pentru Dolce Sport. Dan Nistor, cel care a purtat banderola de căpitan la ultima partidă din Liga 1, în lipsa lui Anton, spune că pentru echipă rămânerea lui Anton la Târgu-Jiu înseamnă un mare plus: “E bine că nu a plecat, e un jucător foarte important pentru noi, căpitanul echipei noastre. Dar, pentru el era mai bine să plece, pentru el și familia lui. Nu are ce să facă, trebuie să se pregătească și poate la iarnă i se va ivi altă ocazie și va pleca”, a declarat Dan Nistor, un jucător al Pandurilor care trecut prin situația unui transfer nereușit, experiența sa la Evian TG, în campionatul Franței, terminându-se foarte repede, fără ca mijlocașul să poată să-și arate clasa în Hexagon.
Paul Anton a jucat în ceva mai mult de două sezoane și jumătate, de când a ajuns la Pandurii, 72 de partide în Liga 1, meciuri în care a reușit să marcheze de șase ori. În actuala stagiune, Anton a îmbrăcat doar de patru ori tricoul gorjenilor adunând 255 de minute pe terenul de joc. În primele etape, Anton a lipsit din cauza unor dureri la spate ce l-au făcut să piardă mare parte din pregătirea de vară, iar în ultimele runde a stat pe bară așteptând transferul care nu a mai venit.
Cristi ConstantinescuConducerea Sanitas Gorj, invitată la Spartachiada XXX 3 Sep 2015

Valentin Popa, preşedintele UJT Sanitas Gorj şi colegii săi Gheorghe Boruga şi Lucian Ardelean au fost invitaţi la cea de-a XXX-a ediţie a Spartachiadei Lucrătorilor ocrotirii sănătăţii. Evenimentul este organizat de Federaţia Sindicală „Sănătatea” din Republica Moldova, în perioada 10-13 septembrie 2015.

Federaţia Sindicală „Sănătatea” din Republica Moldova organizează Spartachiada XXX-a a Lucrătorilor ocrotirii sănătăţii. Având în vedere că evenimentul este la o ediţie aniversară, dar şi pentru că se doreşte fortificarea relaţiilor de prietenie şi fraternitate dintre Federaţia Sindicală „Sănătatea” din Republica Moldova şi Federaţia SANITAS din România, mai mulţi lideri SANITAS au fost invitaţi să participe la una din probele de echipă: mini-fotbal, volei, dar şi la probele individuale: tenis de masă, şah, dame. Valentin Popa, preşedintele UJT Sanitas Gorj şi colegii săi Gheorghe Boruga şi Lucian Ardelean au fost invitaţi la cea de-a XXX-a ediţie a Spartachiadei Lucrătorilor ocrotirii sănătăţii.
În cadrul Spartachiadei sunt organizate competiții la volei, mini-fotbal, tenis de masă, șah, dame și aruncarea dartului. La finalul competițiilor, câștigătorilor li se vor înmâna diplome și premii bănești.
M.S.Numărul de taxiuri din Târgu-Jiu, redus în următorii ani 3 Sep 2015

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Târgu-Jiu intenţionează reducerea numărului de maşini care circulă în regim taxi pe străzile oraşului. În ciuda solicitărilor venite din partea taximetriştilor individuali ori a firmelor sau chiar a cetăţenilor, numărul de staţii taxi nu va creşte, ba chiar va scădea numărul autovehiculelor de acest gen.

Florin Paşolea, reprezentantul Compartimentului Transport Public de Călători din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, a prezentat, ieri, situaţia la zi a numărului de taxiuri care circulă pe străzile municipiului. “La momentul actual, avem un număr de 347 de autorizaţii taxi eliberate, din care 181 sunt pentru taximetrişti independenţi, iar 166 sunt pentru transportatori autorizaţi, persoane juridice. Au venit solicitări din toate părţile pentru înfiinţarea de noi staţii taxi. Din păcate, nu avem spaţiu, fizic vorbind, pentru a creşte numărul staţiilor. Cel mai mult se cere înmulţirea acestora pe zona centrală. (…) în ultimii ani am observat o scădere a numărului de autorizaţii pentru transportul persoanelor în regim de taxi, dar ne dorim şi o reducerea a acestora pe viitor. Optim pentru municipiul Târgu-Jiu ar fi un număr de 330”, a declarat Florin Paşolea, reprezentantul Primăriei Târgu-Jiu.

Vize anuale
Conform reprezentanţilor Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, autorizaţiile pentru transport persoane în regim taxi pe raza municipiului Târgu-Jiu se vizează la primărie o dată pe an şi se prelungesc la o perioadă de cinci ani de zile. Taximetriştii care prezintă anumite probleme la maşini pot cere administraţiei locale o suspendare a autorizaţiei şi o amânare la autorizarea pe acest an, care poate fi cuprinsă într-o perioadă de una până la trei luni de zile. Un transportator poate obţine autorizaţia de transport în regim de taxi dacă îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii, printre care să aibă ca obiect de activitate “transport în regim taxi” de persoane şi/sau bunuri, codificat CAEN, să deţină parc auto agreat de Registrul Auto Român pentru efectuarea transportului în regim taxi, să nu fie debitor la bugetul local la data solicitării autorizaţiei şi să administreze autovehicule deţinute în proprietate sau cu contract de leasing.

Încasări de peste 72.000 de lei la bugetul local
Compartimentul Transport Public de Călători din cadrul Primăriei Târgu-Jiu a făcut public şi raportul de activitate pentru primele şapte luni ale acestui an. Din raportul prezentat, reiese că la bugetul local s-a strâns suma de 69.280 de lei din vizarea autorizaţiilor taxi şi a tichetelor de acces în staţii. Totodată, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie a.c., au fost înregistrate un număr de 28 de vehicule încasându-se suma de 3.000 de lei.
Nu doar încasarea de bani din autorizaţii sau înregistrări a fost preocuparea Compartimentului Transport Public de Călători, ci şi o serie de controale care au vizat dacă serviciile de transport deţin autorizaţii vizate la termen, dacă taxiurile sunt autorizate, dacă şoferii acestora deţin certificate de atestare a pregătirii profesionale.
Ca şi obiective, Compartimentul Transport Public de Călători, doreşte continuarea controalelor în domeniul taximetriei, verificarea în teren a legalităţii desfăşurării acestei activităţi, rezolvarea sesizărilor venite din partea cetăţenilor în acest domeniu, dar şi întocmirea de referate şi propuneri pentru proiecte de hotărâri care să ducă la îmbunătăţirea activităţii de transport persoane în municipiu.
Izabella MolnarAmintiri din Casa Amintirilor* – Ocru de manciuria 3 Sep 2015

Am cunoscut odată un general. Un om de nimic. Înaintat în grad la strigarea bocancilor. Ca înălţime, n-avea mai mult de 1,60 m, dar era pe vremea când ţara se închina spre Răsărit şi când avea nevoie de ofiţeri “de paie”, care să ştie să stea drepţi chiar dacă nu aveau nici şapte clase.

Generalul meu însă era şcolit, spunea că avea Liceul la fără frecvenţă. Ca şi şeful statului, pe atunci, tovarăşul Preşedinte făcuse în doi ani liceul şi ASE-ul. Generalul acesta, fiind încă mai modest şi ajungând Ministru îi era de ajuns o stea mare în loc de trei mai mici. Aşa spunea. Dar, încolo bâtă.
Aşa că din Ministru adjunct a fost adus comandant de trupă la o unitate de elită care prindea broaştele, le număra picioarele şi le arunca înapoi în lac. Între timp cântau ca pitpalacul şi primeau raţia zilnică de cartofi şi fasole cu ciolan.
Domnul General purta mereu uniforma că era mic şi avea cisme cu tocul înalt să-l ţină în formă.
Locuia pe Bulevardul Ana Ipătescu, din Bucureşti, în casa unui fost boier dat afară şi despăgubit că-i luaseră şi fata pe post de servitoare, întrucât ştia că tacâmurile de argint se înegresc dacă nu se freacă foarte atent cu un praf special şi nu se şterg cu o pastă specială.
Când s-a mutat din casa aceea, domnul General a devenit şi mai renumit că şi-a pus soldat la poartă cu Kalaşnicovul gata de luptă.
Tocmai trecea pe stradă un motan aiurit după o mâţă tărcată. Coborâse pe un coş care nu fusese scuturat fiindcă în ziua aceea coşarul era în concediu.
Ei dar…
Generalul când primea în sufragerie avea o masă cu 12 scaune a fostului proprietar.
El bea numai coniac de Segarcea şi dacă erai tânăr te servea şi pe tine că avea o fată de măritat.
Fata era frumoasă, dar minte mai puţină că semăna cu mă-sa, care suferise de scarlatină. Mă rog, la urma urmei ce-i trebuia fetei greaca şi latina.
M-am dus şi eu într-o zi, invitat la ceaiul de la ora cinci, după obiceiul rusesc, nu ştiu dacă Dostoievschi a scris dar englezul are o vorbă “five o’clock”.
Eu eram de la ţară şi purtam ochelari. Minus doi la un ochi şi celălalt privea la slănină.
Fata era frumoasă, dar şchiopăta puţin, o sărutase unul tocmai când se ridicase pe călcâie…
Asta ştia să cânte la ţambal. Ştia toate cântecele pe dinafară, că învăţa mai întâi melodiile şi apoi notele.
Ca bărbat, era unul brunet, prea negru ca să fie român şi-şi ţinea ţambalul pe genunchi. I-am uitat numele… Fata însă i-a mărturisit Generalului că altul ca ăsta nu-i şi-l aducea mereu să-i cânte. Un ţambalagiu, zicea Generalul. Şi mă servea cu un coniac şapte stele de la Segarcea.
Apoi eu am fost mutat în altă garnizoană. Mâncam la popotă, 5 lei prânzul şi seara mă întâlneam cu o domnişoară.
Ea mi-a spus că a fost servitoare la Domnul general, dar a primit o moştenire şi a venit la mare.
Ce mai face Ioana, am întrebat-o, Ioana era fiica Domnului General.
Ioana s-a măritat cu un căpitan. Domnul General s-a îmbătat într-o seară şi a spart ţambalul lui Dan. De fapt, Dan venea pentru mine…
Şi Domnul General, am întrebat-o, plimbă căţelul, a, am uitat, a fost degradat şi l-au scos şi la pensie, iar casa ne-au dat-o înapoi nouă, mie şi mamei mele.
Cum, aşa să-l degradeze aşa din senin, nu îmi spune Felicia, că aşa o chema pe fată, Domnul General a avut într-o zi o pierdere de memorie şi la Inspecţia de dimineaţă în loc să spună “Bună ziua soldaţi!” a răcnit “S-auzim numai de bine”.
Ion Căpruciu

*Povestirea face parte din volumul al doilea „Amintiri din Casa Amintirilor”, aflat în curs de pregătire. Primul tom a apărut la Editura MĂIASTRA, Târgu Jiu – 2013, fiind dedicat lui Ion Popescu-Brădiceni (I. Predoşanu)O carte ce merită să fie citită: “Viaţa ca o inecuaţie”, de Costel Răducan (II) 3 Sep 2015

În nuvela “Născuţi a doua oară”, foloseşte tehnica povestirii în ramă sau a povestirii în povestire, o formulă narativă cu vechime, prin care naratorul este si personajul principal al naraţiunii, iar autorul îşi face simţită prezenţa doar la început şi la sfârşit. Pasiunea acestuia pentru frumuseţile muntelui este transferată personajului povestirii. Norocel Lepădatu povesteşte despre calvarul vieţii sale. Abandonat de mama sa într-un jgheab pentru porci, la un mare restaurant, este salvat de către Tonica, slujbaşă a respectivului local, în urma unor cercetări zadarnice, se întocmesc actele necesare, prin care copilul îşi capătă identitatea, un nume de botez şi de familie, ambele sugerate de salvatoare: Norocel şi Lepădatu, Norocel, pentru că a avut un mare noroc şi Lepădatu, deoarece a fost abandonat. Tonica îl îngrijeşte trei ani ca pe copilul ei, după care rămâne paralizată şi se stinge din viaţă. Luat de către fiul Tonicăi, Codin, care n-avea copii, Norocel este pus la muncă în gospodărie de la cinci ani. Pe lângă argăţeală şi vorbe grele, primea şi bătaie. Scapă de răutatea aşa-zişilor “părinţi”, urmând o şcoală profesională la Braşov şi la Casa de copii unde întâlneşte oameni cu suflet mare. După absolvirea şcolii, ca premiant, se angajează la o uzină de mecanică fină la Sinaia. După armată, revine la uzină, dar provoacă un accident de circulaţie, în urma căruia moare o femeie, face trei ani de puşcărie. Se angajează tot la o uzină de mecanică fină la Bucureşti, unde urmează studiile superioare la Politehnică. Se întâlneşte cu Nuşa, o studentă pe care a cunoscut-o prin pustietăţile munţilor. După ce obţine diplomă de licenţă, se încadrează ca inginer, o duce pe Nuşa la Braşov să-i arate şcoala unde a învăţat, Casa de copii, apoi, retraşi în Poiană, Norocel îi povesteşte cuceritoarei sale dragi viaţa prin care a trecut. Petrec împreună clipe minunate pe munţi, de la care primesc cele mai bune lecţii. Se căsătoresc, sunt fericiţi, dar viaţa lui Norocel este pusă din nou la încercare. Nuşa a fost prinsă sub dărâmături la cutremurul din martie 1977, dar a scăpat ca prin minune, cu fracturi la picioare şi cu nişte răni pe faţă şi pe spate. Aflată pe patul Spitalului de Urgenţă, se adresează tatălui şi soţului astfel: “Tată! Norocel! M-am născut a doua oară, dragilor.” În final, Norocel Lepădatu îi povesteşte autorului despre primejdiile prin care a trecut, în expediţiile sale pe munte, de unul singur şi cum le-a rezolvat.
Acţiunea din cea de-a treia nuvelă, “Cu inima-n dinţi”, se petrece înaintea, în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial. Titlul nuvelei conţine o expresie: “A-şi lua inima în dinţi” înseamnă a se îmbărbăta, a-şi face curaj. Licu Vâlceanu, un ,,flăcăiandru zvelt şi chipeş, după care fetele întorceau capul “, a venit într-un sat de la poalele Parângului, unde s-a angajat ca păcurar la un oier înstărit. Se căsătoreşte cu o fată orfană, dar harnică, la fel de săracă. După cinci ani de slugărit, îşi cumpără o căruţă şi un cal şi astfel devine căruţaş, dar începuse mobilizarea bărbaţilor pentru front. Licu, “cu inima pe jar” şi “spini pe creieri”, aştepta din clipă în clipă să-i vină ordinul de chemare. La apariţia blestematului ordin, jale mare în întreaga familie, Ana rămâne cu doi copii şi cu unul în pântec: “Ea îşi încolăci braţele de după grumazul lui. El i le desprinse uşor, căzu în genunchi şi îi sărută pântecul în care mai era o viaţă înfiripată din sângele lui”. În mintea lui Licu se frământau tot felul de gânduri:”Ce mai e de făcut, decât să-mi iau iar inima-n dinţi”. Autorul oglindeşte cu artă aspecte din război, pentru aceasta foloseşte prezentul istoric (dramatic), abundenţă de verbe, dar şi enunţuri scurte, nominale: ”Trag puşcaşii din amândouă părţile. Comenzi şi dincolo şi dincoace. Încleştare şi orbecăială. Explozii de grenade anti-tanc. Strigăte ale răniţilor după brancardieri. Viermuială infernală.” Licu Vâlceanu este rănit, se vindecă, apoi este luat prizonier într-un lagăr din Vestul Siberiei, unde sunt puşi la munci grele. Dorul de casă îl astâmpără cântând din frunză şi din fluier, lucru neobişnuit pentru ruşi, este îndrăgit de gardieni şi de prizonieri, dar e mutat pe un mare şantier, în sudul Munţilor Urali. Reuşeşte să evadeze din lagăr. Cu migală, autorul insistă asupra peripeţiilor evadatului aflat în drum spre ţară, acţiunea se agită, creează adevărate suspansuri, lectura devine captivantă şi emoţionantă. Desigur că a fost necesară o întregire a cunoştinţelor de istorie şi geografie. Ajuns acasă după cincisprezece ani, îmbrăţişări şi lacrimi. Atitudinea antirăzboinică este evidentă:” De ce, domnule, să ne omorâm unii pe alţii, când pământul ăsta ne încape şi ne poate hrăni pe toţi? De ce? Că nu suntem dihănii, să ne pândim şi să ne sfâşiem unii pe alţii pentru pofta rânzei. La înălţimea asta a ajuns înţelepciunea lumii? Şi Dumnezeu ce face? Se uită liniştit şi mulţumit la ce se întâmplă jos?”
raducan costelÎn proza scurtă, “Zodia hârciogului”, acţiunea se petrece în contemporaneitate. Dosin şi soţia sa, Maria, moştenesc de la părinţi doar sărăcia. Pentru a-şi întreţine familia cu cei trei copii, munceşte ca salahor, la negru, într-un oraş în care face naveta,” zece ore pe zi dărâmă, trage, împinge, ridică, repară, leagă, dezleagă, clădeşte”. Aglomerarea de verbe sugerează activitatea zilnică a lui Dosin cu eforturi considerabile. Într-un dialog cu naratorul, Dosin este de părere că „lumea asta-i rânduită rău”, iar când vine discuţia despre zodii, acelaşi consideră că ar trebui adăugată la cele douăsprezece încă una, “zodia hârciogului”. “Care alta ar fi mai potrivită pentru a sugera marasmul şi polarizarea din societate românească de azi?”. Titlul conţine o metaforă, pentru a sugera lăcomia unora care strâng averi, aşa cum hârciogii transportă provizii în galeriile subterane.
De reţinut arta narativă a scriitorului în cele trei nuvele, prin îmbinarea armonioasă a modurilor de expunere literară, naraţiunea fiind preponderentă, dialogul îi serveşte pentru dinamizarea acţiunii şi caracterizarea personajelor, faptele se succed cu rapiditate, acţiunile şi personajele sunt individualizate prin detalii care particularizează, nuanţând mişcările, gesturile şi întreaga viaţă sufletească. Scriitorul omniscient pătrunde cu minuţiozitate, scrupulozitate şi veracitate în structura psihică a caracterelor văzute în cadrul mediului lor natural, social şi istoric, pornind de la autenticul virtuţilor şi vicilor acestora. Personajele sunt surprinse în transformare. Detaliile au menirea să sublinieze ceea ce este mai semnificativ, tipicul. Indirect, scrierile sale au şi un caracter critic, acuzator, vizând aspecte de ordin social, iar atitudinea antirăzboinică este scoasă în relief, sunt condamnate ororile războiului şi neputinţa lumii de a le evita. Se remarcă, de asemenea, prin păstrarea unui echilibru între general şi particular, prin arta portretistică, creează anumite pauze, folosind descrierea, ca un fel de respiro, pentru a da răgaz cititorului să mediteze. Expresivitatea limbajului îl trădează pe poet. Adeseori autorul face mereu aluzii la cititor, mai ales în prima nuvelă, scopul fiind menţinerea atenţiei acestuia. Mesajul prozei lui Costel Răducan este unul realist şi umanist, autorul ne atrage atenţia că în intenţia sa a fost să-l provoace pe cititor la „o lectură folositoare sub aspect moral”.
Sub titlul „Între glumă şi sarcasm”, apar nişte dialoguri scurte cu jocuri de cuvinte ce ţin de amuzament şi ironie:
-Se dă ceva pe-aici?
-Se dă bună ziua.
-Din toate acestea ce poţi tu să iei?
-Să iau aminte.
-De ce jură parlamentarii cu mâna dreaptă pe Biblie?
-Ca să poată fura cu stânga oricât de mult.
„Urme de suflet şi de gând”, un volum de poezii, este ultima apariţie editorială, Casa de editură Mureş, 2014. Cartea mai cuprinde şi o sută şaptezeci de epigrame şi o anexă cu nişte dialoguri amuzante prin care observăm cât de expresivă este limba română.
Iată câteva creaţii din acest volum: „ Miracol e că eşti, că sunt,/ Că-i soare şi că e pământ;/ Miracol e orice cuvânt./ E ochiu-nvins, neputincios,/ Ca să cuprindă-atât frumos/ Cât este în nemărginire. / Miracol e întreaga fire./ Veşnică, taina de zidire.”, „ Pe al timpului răboj/ E-ncrustat cuvântul Gorj./ Denumirea-i veşnicită/ Prin Coloana Infinită/ Şi prin tot ce s-a iscat/ Din spirit înaripat/ Pe-un plai binecuvântat”. O epigramă: „Dând vorba lui Marcellus, marele Will a spus/ Că-n Danemarca vremii ceva putred era./ Dacă în România el astăzi s-ar afla,/ Ce-ar zice e uşor de presupus.”. Dialoguri ghiduşe:
„- De ce spun copiii lucruri trăsnite?
-Fiindcă le fulgeră minţile ”
„-Mi-a făcut capul calendar.
-Ortodox sau catolic?”
„Suflet nestatornic” şi „inimă rebelă”, publicist asiduu, poet şi prozator cu talent, epigramist valoros, un înverşunat luptător pentru adevăr şi dreptate, valori pe care le-a sădit în sufletul mai multor generaţii de elevi, Costel Răducan este prea puţin cunoscut în mediile literare. Poate că din prea multă modestie. Împrumutăm o sintagmă a lui George Călinescu cu referire la un scriitor, care se potriveşte şi pentru autorul scrierilor de mai sus: „ un scriitor cunoscut ca necunoscut”. Şi e păcat!
Constantin E. UngureanuÎnsemnări de prieten – Portretul lui Ion Căpruciu, la deplină maturitate scriitoricească 3 Sep 2015

Poetul, prozatorul, eseistul şi publicistul Ion Căpruciu îmi este mai cunoscut şi mai aproape de suflet de prin anul 2009 încoace. Cu toate că scriitorul brădicenean cu Buletin de Bucureşti mi-ar fi putut ieşi în cale şi în Capitală.

Mi-a plăcut ca un blajin şi cumpătat ce este, citindu-i poeziile – cele mai multe balade ale lumii satului – încât adesea îl rugam să mi le încredinţeze spre a le publica în Gorjeanul. La un cenaclu ad-hoc, acasă la domnia sa, de faţă fiind poeţii Mircea Bârsilă şi Ion Popescu Brădiceni – şi el născut tot pe uliţa Morii ce măcina pe vremuri grâu, iar acum, de când cu Serile la Brădiceni, macină poezie de bună calitate, iar eu am apreciat că dacă o ţine tot aşa va face Brădiceniul cel puţin la fel de celebru ca Bulzeştii lui Marin Sorescu.
Anul acesta, Ion Căpruciu a încherbat 75 de cotolani pe fuiorul vieţii. La aniversarea celor 73 de ani ai domniei sale aminteam că este un emul ieşit din mantaua imensului şi generosului poet Geo Dumitrescu. Căruia îi trimitea poezii încă din studenţia sa ieşeană la defuncta Gazetă Literară – izvorâtă nenatural din Literaturnaia Gazeta moscovită – spre a fi debutat cu un grupaj de poeme abia în august 1968. Spre norocul lui Ion Căpruciu, debutul s-a produs în România Literară, cum se numea atunci cea mai importantă revistă literară a Uniunii Scriitorilor din România.
Omul acesta, obligat de convenţii şi regulamente nepotrivite, aşa cum erau multe înainte de Marea Învălmăşeală din Decembrie ‘89, semna la începuturi Constantin Dochianu. Aşa a debutat editorial într-un volum colectiv la Editura Eminescu, iar apoi cu o carte de poezii pentru copii la Editura Ion Creangă. Abia după ce a scăpat de obligaţia, de sorginte iliesciană, de a merge civil în Piaţa universităţii bucureştene, din 13-15 iunie ‘90, s-a apucat şi mai vârtos de scris. Recâştigându-şi dreptul de a semna Ion Căpruciu. Nume aşternut pe mai multe tomuri de poeme precum Edenul de acasă, Aşteptând să înflorească magnolia, ambele apărute la Editura MĂIASTRA, ori mai ales volumul antologic La Nord de caii sălbatici, Editura LIMES, din Cluj-Napoca, în colecţia Magister, coordonată de poetul Mircea Petean.
Ar mai fi multe de spus, dar între timp i-a apărut şi cartea de proză Amintiri din Casa Amintirilor, iar acum definitivează volumul al doilea din acest ciclu de povestiri. Scrise sub semnul unui realism magic. În care Ion Căpruciu face o tulburătoare radiografie socială, morală, intimă, descrie eşecul democraţiei dinainte şi de după 1989, toate pe fundalul anilor copilăriei sale.
Fireşte, atât în poezie, cât şi în proză, ne transpare deghizat cu mijloacele artei cuvântului, ale unei maturităţi scriitoriceşti remarcabile. Ce-l ajută să apeleze cu siguranţă şi decizie, dar şi cu libertatea de a gândi la sinceritatea spovedaniei religioase.
Ion PredoşanuDialog activ între studenţi, cadre didactice şi angajaţi la UCB, la a XIV-a sesiune InfoStud 3 Sep 2015

În cursul zilei de 27 august 2015, la sediul Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, s-a desfăşurat o nouă  sesiune de informare în cadrul proiectului „Construieşte-ţi o carieră de succes!”. Au fost prezenţi studenţi,  absolvenţi UCB, oameni de afaceri şi cadre didactice.

Începând cu luna mai 2014 Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti în parteneriat cu Universitatea ”Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu derulează proiectul „Construieşte-ţi o carieră de succes!”. Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. A paisprezecea sesiune de informare InfoStud, a avut loc joi 27 august, începând cu ora 16.00. „Au fost prezenţi studenţi, absolvenţi, cadre didactice care au studiat la noi şi oameni de afaceri”, a declarat Alin Stăncioiu, coordonator proiect U.C.B.
ucb1În cadrul reuniunilor InfoStud s-au organizat dezbateri privind importanţa consilierii şi orientării profesionale în vederea construirii unei cariere de succes. La aceste reuniuni au fost invitaţi să participe studenţi de la specializarea: Ingineria şi Protecţia Mediului în Inginerie, T.C.M., absolvenţi din diferite promoţii de la specializări din domeniul ştiinţelor inginereşti, cadre didactice, persoane de succes din diferite companii. De asemenea, a fost purtat un dialog interactiv cu studenţii despre procesul de muncă, lucrul în echipă, raporturile de muncă, studiu de caz privind activitatea economică.
Campania InfoStud s-a derulat în sprijinul activităţii de consiliere şi orientare profesională prin care proiectul oferă membrilor grupului ţintă competenţe profesionale şi informaţii concrete despre aşteptările angajat-angajator, despre cadrul legal şi economic la care să se raporteze absolvenţii universităţii.
M.S.Troacă îşi ia adio de la Primăria Padeş 3 Sep 2015

Mihai Troacă va fi detronat din scaunul de primar al comunei Padeş, funcţie obţinută după alegerile locale din 2012, urmare a condamnării sale recente de un an de închisoare cu suspendare pentru conducere a unui autovehicul fără permis. Din păcate, Troacă nu are siguranţa că, dacă va mai fi ales o dată anul viitor, nu va fi suspendat iar din funcţie prin ordin de prefect. Asta deoarece el are un termen de încercare de trei ani pentru fapta comisă. Conducerea PNL Gorj a anunţat că îl va susţine pe Troacă pentru un nou mandat asta dacă edilul va dori să candideze iar pentru funcţia de primar al localităţii.
Până atunci, Troacă şi-a luat însă măsuri de precauţie, ştiind că va fi suspendat din funcţie, şi a lăsat Primăria Padeş deja pe mâinile unui coleg de partid de la PNL. Este vorba despre Ilie Dragoteanu, viceprimarul ce va avea de la finalul acestei săptămâni şi atribuţii de primar, asta mai ales că prefectul Alin Văcaru a anunţat recent că ordinul de suspendare a lui Troacă va fi emis în scurt timp, edilul având cazier.
A.StoicaAmical cu Voluntariul pentru CSU Craiova 3 Sep 2015

CSU Craiova va juca la finalul acestei săptămâni, sâmbătă, un joc de verificare în compania celor de la FC Voluntari. CSU Craiova se află în aceste zile în cantonament în Poiana Brașov, iar conducerea tehnică a alb-albaștrilor a decis ca această perioadă de pregătire să se încheie cu un joc amical. Partida este programată să se desfășoare sâmbătă, de la ora 11.00, locația urmând a fi stabilită de gazdele acestui joc test, fie pe stadionul “Dinamo”, fie la CNT Buftea. După acest meci amical, jucătorii Universității Craiova vor reveni în Bănie pentru a pregăti partida cu Viitorul Constanța, din optimile Cupei Ligii Adeplast.
Cristi ConstantinescuMopedist fără permis, depistat în trafic 3 Sep 2015

Poliţiştii gorjeni au întocmit dosar penal pe numele unui bărbat din Hunedoara, prins în timp ce conducea un moped pe drumurile din judeţ, deşi nu avea acest drept.

La data de 1 septembrie, poliţiştii din cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul Rutier au identificat în trafic un bărbat de 58 de ani, din municipiul Petroşani, judeţul Hunedoara, în timp ce conducea un moped pe raza comunei Crasna, fără a poseda permis de conducere. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere.
R.L.Prins beat la volan 3 Sep 2015

Un bărbat de 35 de ani, din Negomir, s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins conducând beat un autoturism pe drumurile publice.

Poliţiştii din cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul Rutier au identificat, luni, în trafic un bărbat în vârstă de 35 de ani, din comuna Negomir, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din municipiul Târgu-Jiu, având o concentraţie de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de o persoană sub influenţa alcoolului.
R.L.Liviu Andrieș avea așteptări mai mari de la echipa sa în debutul sezonului / “Ca și puncte, suntem pe minus!” 3 Sep 2015

Antrenorul Energiei recunoaște că echipa sa nu a pornit prea bine în actuala stagiune. Zestrea de puncte este sub ceea ce aștepta, dar are încredere că lucrurile vor merge mai bine în perioada următoare.

Un bilanț al jocurilor oficiale disputate în acest debut de sezon de echipa de handbal a Energiei spune că trupa lui Liviu Andrieș are trei înfrângeri din patru partide și doar un joc câștigat, ceea ce este puțin, o recunoaște chiar și antrenorul grupării târgujiene: “Ca şi puncte suntem pe minus, până la urmă rămân punctele în clasament, noi chiar dacă am bifat la prestaţie şi ca evoluţie, până la urmă nu am scos mai nimic din aceste meciuri, am pierdut la un gol, e un lucru care ne-a afectat şi de aceea cred că suntem pe minus”, a declarat Liviu Andrieș. Acesta crede că lucrurile ar fi putut sta diferit dacă Energia ar fi câștigat primul joc disputat și Supercupa ar fi ajuns la Târgu-Jiu: “Dacă reuşeam să câştigăm Supercupa mă gândesc că erau altele rezultatele care urmau. Sper să fi tras toate învăţămintele şi să nu le mai facem pe viitor”, a concluzionat Andrieș.

Drumuri lungi, meciuri multe
Pentru Energia urmează un program foarte încărcat, cu multe meciuri pe care le va disputa într-o perioadă destul de scurtă. În acest weekend, Energia își începe și parcursul european, cu o evoluție contra celor de la Dinamo, la București, dar antrenorul Liviu Andrieș crede că echipa dispune de un lot destul de numeros și valoros pentru a putea face față acestor provocări: “Deplasările ne omoară cel mai tare şi căldura care este afară, acest lucru pune foarte mult accent pe ceea ce arătăm noi în joc, dar trebuie să facem faţă, jucăm cu echipe puternice, este un program condensat, jucăm din 3 în 3 zile şi nu jucăm cu echipe care sunt la subsolul clasamentului, ci jucăm cu echipe care se bat pentru obiective destul de mari în acest campionat şi acest lucru va conta foarte mult. Sunt convins că trebuie să facem faţă, pentru că avem în lot 20 de jucători şi trebuie să facem faţă. În funcţie de rezultate, îi vom rula”, a mai spus antrenorul Energiei.
Cristi ConstantinescuCardul de sănătate creează probleme în spitalele gorjene 3 Sep 2015

Începând cu data de 1 septembrie, cardul naţional de asigurări sociale de sănătate a devenit unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate, pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani, cărora li s-a emis cardul de sănătate. Managerii spitalelor din Gorj spun că implementarea cartelei electronice dă serioase bătăi de cap medicilor şi nu numai. Sistemul funcţionează greu, pacienţii sunt nemulţumiţi, iar cozile create la internări şi pe alte compartimente îngreunează activitatea medicală. Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj susţine că nimeni nu a semnalat nicio problemă legată de funcţionarea necorespunzătoare a sistemului; Danile Bondoc, preşedintele CJAS Gorj, a menţionat că va face verificări în acest sens.

În pofida promovării intense privind implementarea cardului naţional de sănătate, asiguraţii din judeţul nostru se pare că încă nu au înţeles că de la 1 septembrie prezentarea documentului este obligatorie atunci când merg la spital sau la cabinetul medical. La majoritatea spitalelor din Gorj, pacienţii s-au supărat când au fost informaţi că fără card nu pot fi internaţi şi trataţi de bolile pe care le au. „Sunt probleme cu cardul de sănătate pentru că oamenii nu sunt informaţi suficient. Când le cerem cardurile, se supără, unii fac şi scandal. În plus, sistemul informatic merge greu”, confirmă Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.

Cozi la internări
Constantin Talabă, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari, confirmă că pacienţilor le este greu să se obişnuiască cu ideea utilizării cardului de sănătate. În plus, la internări se creează aglomeraţie după ce a devenit obligatorie utilizarea documentului. „Sunt probleme cu sistemul, care merge foarte greu. Se fac cozi la ghişee, la internări. Este clar că obligativitatea acestui card creează probleme şi nu văd de ce am ascunde adevărul. Mai sunt discuţii şi cu pacienţii, pentru că, bineînţeles, e greu să schimbăm mentalitatea”, precizează Constantin Talabă, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari. Şi la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti sunt probleme cu cardurile. „Sistemul merge greu şi medicii resimt aceste probleme. La Paraclinice, Laboratorul de Analize şi la Radiologie merge foarte greu sistemul”, susţine Constantin Târziu, managerul unităţii.

Bondoc: „La noi nu s-a plâns nimeni”
Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj spune că nimeni nu a sesizat probleme legate de nefuncţionarea sistemului. „La noi nu s-a plâns nimeni. Totuşi, noi vom face verificări să vedem şi la CNAS dacă sunt probleme în acest sens”, a declarat preşedintele CJAS Gorj.
Implementarea cardului de sănătate s-a început de acum câteva luni, astfel că oamenii ar fi trebuit să se obişnuiască, până acum, cu ideea utilizării acestuia. De altfel, la unele spitale s-a lucrat cu cardul încă de la începutul verii, astfel că atât personalul, cât şi pacienţii, se descurcă şi după ce a devenit obligatorie utilizarea documentului.
Minodora SuceaAdevărata iubire de sine 3 Sep 2015

Dumnezeu este iubire. Dumnezeu este pretutindeni. Este iubirea în esenţă: iubirea de credinţă, iubirea de natură, iubirea de semeni şi mai ales iubirea de sine. Atotputernicul sădeşte în inima credinciosului acest sentiment de seamă încă de la naştere. Este de datoria noastră să valorificăm această sămânţă a dragostei, să o îngrijim ca pe o floare şi să facem tot posibilul să crească. De aceea trebuie să fim buni cu cei din jur pentru a fi buni cu noi. De-i vom iubi pe cei din jur, ne vom iubi pe noi. La uşa spre iubire, Dumnezeu are cheia, însă este de datoria noastră să încercăm dacă aceasta se deschide.

Este de la sine înţeles că unul dintre oamenii pe care merită să-i iubim este propria noastră persoană. Din cele mai vechi timpuri se vorbeşte despre iubirea de sine, dar înţelegem, oare, în mod corect această dragoste? De multe ori auzim expresia ‘’a ne trăi cu bucurie viaţa’’, de cele mai multe ori ni se dau sfaturi despre felul cum trebuie sa ne iubim pe noi înşine. Toate acestea se reduc la indulgenţa faţă de propriile slăbiciuni, la punerea propriilor interese înaintea intereselor celorlalţi, la autoamăgire. De parcă iubirea de sine este cu totul altceva decât iubirea faţă de alţi oameni, de parcă ar fi făcută dintr-un alt material.
Părintele Dumitru Stăniloaie spunea: ‘’Iubirea este înrudirea omului cu Dumnezeu. Ea uneşte maxim persoanele umane fără să le confunde. În iubire se arată plenitudinea existenţei.’’ Dacă vrem să ne umplem viaţa de iubire, să iubim şi să fim iubiţi, trebuie să ne iubim pe noi înşine în mod autentic. Să ne dăm ceea ce merităm! Nu suntem ultimul om de la rândul spre o viaţă fericită şi împlinită, nu suntem oamenii care să ne mulţumim cu ‘’surogate de fericire’’. Iubirea de sine este de neînlocuit. Dacă n-o să ne iubim singuri cu adevărat, o să rămânem neiubiţi…de noi înşine!
Pentru a înţelege ce este adevărata iubire de sine, trebuie să ne amintim care sunt însuşirile iubirii adevărate. Iubirea adevărată înseamnă dăruire totală, atenţie şi încredere. Iubirea adevărată nu aşteaptă să primească, ci ea se dăruieşte pe deplin şi mai întâi. Prin dăruire, viaţa ne este plină, iubirea se multiplică.
Altă caracteristică a iubirii adevărate ar fi persistenţa. Iubirea adevărată trece proba timpului şi este mai profundă şi mai abundentă odată cu scurgerea vremii. Iubirea nu se consumă repede ca un foc de paie, ci ca un foc de cărbuni ce se aprinde mai greu, dar odată aprinsă nu se mai stinge. Orice însuşire a iubirii am lua, rezultă că dacă vrem să ne iubim pe noi înşine trebuie să facem eforturi pentru a ne schimba în bine faţă de cei ce ne înconjoară şi să înţelegem adevăratele taine ale vieţii, pentru a ne dezrădăcina defectele, pentru a învăţa să iubim.
Într-un moment al vieţii toţi am suferit că nu ne iubim pe noi înşine. Uneori ni s-a instalat ură în suflet, alţii au ajuns să nu-şi mai recunoască nici măcar dreptul de a trăi. Răspunsuri la întrebarea ‘’de ce se întâmplă cu noi aşa ceva?’’ ar putea fi destule, însă cel mai potrivit ar fi faptul că nu ne descoperim în noi înşine acele trăsături mari şi minunate care trebuie să existe în noi. Inevitabil, făcându-le rău celorlalţi, ne facem rău nouă înşine. Devenim sclavi ai unei vieţi cenuşii, ai obiceiurilor rele, fără a fi în stare să ne smulgem din robia lor. Suntem creatorii propriei vieţi…şi totuşi de ce să fim iubiţi?
Primul pas pe care ni-l propun psihologii este să ne ridicăm nivelul aprecierii de sine, să ne autoexaminăm cu luciditate, să ne vedem însuşirile bune şi defectele, ca să depunem eforturi pentru a ne schimba în bine. Să ne amintim că într-adevăr suntem nişte fiinţe mari, minunate, aşa cum ne învaţă˝ Psalmul 138,14‘’: ˝Te voi lăuda, că sunt o făptură aşa de minunată!’’ Din amăgirea de sine nu va ieşi niciodată un lucru bun. Dacă vom face lucruri rele şi totodată ne vom strădui să ne considerăm oameni buni, acest comportament va avea două consecinţe. În primul rând nemulţumirea faţă de noi înşine se va ascunde în adâncul sufletului, transformându-se în depresie sau boli somatice. În al doilea rând, se va deforma percepţia noastră asupra lucrurilor fiindcă punctul de referinţă, adică noi inşine, este puternic deplasat faţă de realitate.
Adevărul este o condiţie indispensabilă a evoluţiei şi a succesului. Numai el ne va ajuta.
Pe măsura drumului parcurs, a învăţăturilor acumulate, omul începe să se respecte pentru strădaniile depuse şi să se iubească pentru toate însuşirile alese care ies la iveală sau cresc în el. Manifestările dragostei trebuie să fie mărunte, în lucrurile cele mai obişnuite: în felul acesta ne vom păstra luciditatea. Aşadar, dacă vrem o atitudine mai bună faţă de noi înşine trebuie să ne străduim să avem o atitudine mai bună faţă de ceilalţi. Datoria de a ne face plăcuţi semenilor noştri decurge din măreaţa învăţătură despre iubirea creştină. Fireşte, în toate cuvintele şi faptele noastre, în relaţiile cu apropiaţii noştri, trebuie să avem în vedere să-i slujim numai în ceea ce le este de ajutor.
Iubirea de sine va veni, ne va bate timidă în uşa inimii, exact când va veni momentul, când ne vom învăţa toate lecţiile şi când vom întinde mâna spre acceptare şi îngăduinţă.
Preot Ion TomescuMinori cercetaţi pentru furt de roşii 3 Sep 2015

Doi minori, unul în vârstă de 13 ani, iar celălalt de 17 ani, au intrat în vizorul oamenilor legii, după ce ar fi sustras câteva zeci de kilograme de roşii din grădina unei târgujience.

În cursul zilei de 1 septembrie, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Târgu-Jiu au fost sesizaţi de o femeie, de 37 de ani, din localitate, despre faptul că, în noaptea de luni spre marţi, persoane necunoscute au pătruns, prin escaladarea unui gard împrejmuitor din spatele locuinţei pe care o deţine în localitate, într-un solar de unde i-au sustras circa 40 – 50 kg. roşii, cauzându-i un prejudiciu în valoare de 100 de lei. Din cercetările efectuate de poliţişti la faţa locului a reieşit faptul că autorii furtului sunt doi minori în vârstă de 13, respectiv 17 ani. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.
R.L.Conferinţa ştiinţifică: «Revoluţia din 1989 – sfârşitul regimului totalitar din România» 3 Sep 2015

Astăzi, ora 15.00, la Institutul de Politici Publice, Administrație și Științele Educației, din Universitatea «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu se va desfăşura Conferința cu tema: «Revoluţia din 1989 – sfârşitul regimului totalitar din România», susţinută de către d-l drd. Flavius Cristian Marcău, cu scopul de a sublinia că Revoluţia din România a fost una aparte faţă de restul statelor ce au trecut prin schimbarea regimului totalitar. Facem această menţiune pornind de la considerentul că această revoluţie a produs morţi şi răniţi cât toate revoluţiile din Europa Centrală şi de Est la un loc. În anul 2005 datele furnizate de către Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) au evidenţiat faptul că pe durata revoluţiei au fost împuşcaţi mortal 1142 de persoane şi rănite alte 3138, iar numărul celor reţinuţi a fost de 760. Desigur, dramatismul revoluţiilor nu rezultă numai din evenimentele şi procesele ce se succed şi conduc la transformări radicale, ci şi din semnificaţia pe care revoluţiile o au pentru actorii direct implicaţi, semnificaţie ce-şi circumscrie un mit în care revoluţionarii cred şi pe care-l doresc înfăptuit: acela că revoluţia este un moment de răscruce în istoria unui popor. Prin conferinţa: «Revoluţia din 1989 – sfârşitul regimului totalitar din România» constatăm că drama unei revoluţii provine şi din consecinţele, de multe ori neaşteptate pe care le produce. Cum altfel se explică faptul că Revoluţia franceză a dat Franţei o dictatură în toată regula, că revoluţia bolşevică din Rusia a condus la uciderea a milioane de oameni şi alte zeci de milioane de deportări, că revoluţia din Nicaragua a generat haos economic, că revoluţia iraniană din 1979 şi regimul care a permis unui despot religios (Ayatollahul Khomeini) să răpească unui popor umil greu dobândita libertate a marcat pentru omenire, pentru femei în special, «un uriaş pas înapoi»?
În concluzie, cazul României este unul puternic discutat, având în vedere că încă nu s-a ajuns la o idee finală în privinţa tipului evenimentelor din decembrie 1989. O parte dintre istorici merg pe considerentul că a fost lovitură de stat, în timp ce alţii consideră că a fost o revoluţie populară. Cu toate acestea, noi nu dorim să ne pronunţăm asupra acestui aspect, ci, doar să prezentăm evenimentele, aşa cum s-au petrecut în realitate.
Prof. univ. dr. George NICULESCU, directorul I.P.P.A.S.E, din Universitatea «Constantin Brâncuşi» Târgu-Jiu370 de tineri din Gorj vor să intre la şcolile de agenţi de poliţie 3 Sep 2015

370 de tineri din Gorj vor participa în perioada următoare la concursurile de admitere la şcolile de agenţi de poliţie de la Câmpina şi Cluj-Napoca.

Concursul de admitere la şcolile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne se organizează şi se desfăşoară în perioada 05.09-13.09.2015, conform graficului stabilit de către instituţiile de învăţământ. Din Gorj, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Miruna Prejbeanu, vor participa la concurs anul acesta 370 de tineri, 136 de fete şi 234 de băieţi. Iniţial, în vederea participării la concursul de admitere la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina şi la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca s-au înscris 519 candidaţi, dar doar cei 370 au trecut de testarea psihologică. În perioada 7 – 10 septembrie sunt programate contravizita medicală şi verificarea aptitudinilor fizice, urmate pe 11 septembrie de proba de verificare a cunoştinţelor (test grilă limba română şi limba străină, engleză sau franceză, potrivit opţiunii la înscriere). Candidaţii se vor prezenta la sediul şcolilor de agenţi de poliţie pentru care au optat, în zilele de 05.09.2015-06.09.2015, în vederea înscrierii şi achitării taxei de participare la concurs, în cuantumul stabilit conform competenţelor şi al eliberării legitimaţiei de concurs. Aceştia trebuie să aibă asupra lor următoarele documente: buletinul/cartea de identitate, în original, diploma de bacalaureat în original sau copie legalizată, foaia matricolă în original sau copie legalizată. Sunt exceptate de la plata taxei de concurs persoanele care sunt orfane de ambii părinţi, provin din casele de copii sau din plasament familial, sunt copii ai eroilor martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989, sunt răniţi în lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 sau au venituri nete lunare pe membru de familie, calculate în luna anterioară celei în care se desfăşoară concursul de admitere, care nu depăşesc salariul minim net pe economie, calculat prin deducerea din salariul minim brut a impozitului. Candidaţii care solicită scutirea de taxă de participare la concurs trebuie să probeze cu acte că se află în una din situaţiile enumerate mai sus, la data înscrierii.
Roxana LupuNu l-au găsit încă pe viitorul “Roman” 3 Sep 2015

Aceste zile sunt extrem de încărcate pentru conducerea clubului Pandurii, care trebuie să acopere golul lăsat de plecarea lui Mihai Roman.

Edi Iordănescu și-a luat trupa și îi pregătește la Brașov pentru ceea ce va urma în campionat, dar și pentru dificilul test cu Dinamo din Cupa Ligii. Pe lângă pregătire, Edi Iordănescu are de rezolvat și problema principalei “guri de foc” a echipei, Mihai Roman, recent transferat în Olanda, la NEC Nijmegen. Deși conducerea clubului trebuia să fie deja pregătită și odată cu transferul lui Roman la echipa din Țara Lalelelor ar fi fost firesc să se anunțe și numele celui care-i va lua locul fostului golgheter, lucrurile merg destul de greu în acest sens. Până acum negocierile nu s-au finalizat și echipa stă într-un singur vârf, Carlos Wellington, și acela cu probleme medicale, brazilianul acuzând o ruptură fibrilară la meciul de la Botoșani, penultimul disputat de gorjeni în Liga 1. Este posibil ca el să poată să joace contra celor de la Dinamo, în Cupa Ligii, la mijloc fiind o săptămână în care atacantul s-ar putea recupera, dar este riscant ca o echipă cu pretenții la accederea în play-off să stea într-un singur atacant de careu.

Discuții președinte-antrenor
Alegerea jucătorului care va veni în locul lui Mihai Roman se va face în urma unor discuții pe care președintele Narcis Răducan le va avea cu tehnicianul echipei gorjene, Edi Iordănescu: “Avem câțiva jucători pe listă, vom alege unul. În cel mai scurt timp ne vom decide. Pot spune că voi merge în cantonamentul echipei, voi sta de vorbă și cu Edi și ne vom decide în privința jucătorului pe care îl vom transfera. Avem 3-4 variante luate în calcul. Liber de contract sau nu, vedem. Dacă este să aducem un jucător, vrem unul care să nu coste mult”, a declarat Narcis Răducan, care lasă să se înțeleagă faptul că gruparea gorjeană are, cum se zice, ariciul în buzunar și nu este dispusă să cheltuiască prea mult.

Vizează jucători de națională
Narcis Răducan nu lasă nimic să-i scape în legătură cu jucătorii vizați pentru un transfer la Pandurii. Numele jucătorilor sunt ținute la secret, dar președintele echipei târgujiene mărturisește că e vorba de jucători importanți, unii dintre ei cochetând cu loturile naționale: “Unii dintre cei care sunt monitorizați de noi sunt în atenția echipelor naționale. Vrem să luăm un jucător bun, un jucător care să ne ajute. Nu vă pot da nume sau naționalități, dar când o să fie totul perfectat o să aflați totul. Acum nu suntem deciși, vom analiza și apoi vom încerca parafarea transferului dorit de Edi”, a mai declarat Narcis Răducan. Acesta a mai recunoscut că pe lângă discuțiile purtate cu Anton în privința prelungirii contractului, mijlocașul ar putea totuși să se transfere la o altă echipă atâta vreme cât fereastra transferurilor nu este încă închisă: “Dacă pleacă Anton mai luăm și un mijlocaș. Cu Paul Anton sunt în plin proces de negociere, o să discut cu el în acest cantonament. Încă mai este perioadă de transferuri, nu s-a închis, așa că poate să mai plece. Banii pe Roman vor fi virați într-o singură tranșă. Așa am stabilit de la bun început și olandezii au fost de acord”, a mai spus Răducan.
Cristi ConstantinescuAgricultura pe înţelesul tuturor / Arbuștii fructiferi 3 Sep 2015

4 – Căpșunul – 3
1 – Tehnologia culturii este diferită în funcție de regimul remontante sau neremontant, în câmp sau în spații protejate, anuală sau multianuală.
1.1 – Tehnologia de cultură a căpșunului neremontant este diferită în funcție de caracterul anual sau multianual al soiurilor cultivate.
1.1.1 – Cultura anuală a căpșunului se practică pentru fructe de foarte bună calitate, deoarece căpșunul produce cele mai mari și bune fructe la prima recoltă, iar calitatea acestora se diminuează pe măsură ce cultura îmbătrânește. Pentru acest sistem de cultură cele mai pretabile terenuri sunt cele plane sau ușor înclinate, panta sub 7 % și cu posibilități de irigare. Inițial terenul cultivat anterior cu cartofi timpurii sau varză timpurie trebuie fertilizat cu 40 – 50 to gunoi bine compostat / ha, desfundat la 35 – 40 cm adâncime cu minimum 2 – 3 săptămâni înainte de plantare și bine mărunțit. Pentru combaterea dăunătorilor din sol este recomandabil ca la pregătirea patului germinativ să fie încorporate și insecticidele specifice, Sinoratox 5 G, Sintogril, Grilosan sau alte produse aflate în comerț. Se pot administra și fertilizanți chimici și recomandăm complexele care au azot (N), fosfor (P) și potasiu (K). Dacă se practică irigarea pe brazde este bine ca panta acestora să fie de 0,10 – 0,25 %, adâncimea de 15 – 20 cm, iar lățimea de 50 cm. Epoca de plantat optimă este vara în lunile iunie – iulie cu completare a golurilor în august. Întârzierea plantatului conduce la o slabă diferențiere a mugurilor florali și deci recoltă redusă anul următor. Densitatea optimă este de 80 – 100.000 plante / ha.

fZyC39USchema de plantat cea mai bună este în benzi de două rânduri distanțate la 25 cm între ele și 75 – 80 cm între benzi. Pe rând plantele trebuie să fie distanțate la 15 – 20 cm. Plantarea se face manual, cu plantatorul, pe rândurile marcate (trasate) anterior. Dacă la plantare solul nu este suficient de reavăn se recomandă udarea anticipată. Materialul săditor poate fi procurat din comerț sau prin recoltare de stoloni din plantațiile pe rod ori din stoloniere-mamă. Din comerț pot fi procurați stoloni proaspăt recoltați sau refrigerați și păstrați până la plantare la -1,5 – -2,2 g C. Ei trebuie să aibă rădăcini puternice, lungi de cel puțin 10 – 12 cm și la plantare li se înlătură frunzele rupte sau uscate, se lasă numai 3 – 5 frunze în rozetă și se mocirlesc. La înfigerea în sol se are în vedere ca aceștia să nu fie plantați prea adânc sau prea superficial, adică mugurele de creștere trebuie să rămână la suprafața solului și pământul să fie bine apăsat peste rădăcini pentru a face un bun contact cu ele. O echipă alcătuită din trei lucrători poate planta zilnic cca 20.000 de stoloni. După plantare plantele se udă local imediat cu 0,5 – 1,0 l apă pentru a asigura prinderea. Până în toamnă se mai aplică 4 – 5 udări și prașile pentru a afâna solul și a favoriza creșterea rapidă a culturii. Înainte de îngheț se face mulcirea cu strat gros de 3 – 5 cm și lat de 20 – 25 cm de paie pe ambele laturi ale rândurilor pentru a proteja plantele de gerurile iernii. Primăvara, la pornirea în vegetație, pentru întreținerea culturii, materialul folosit ca mulci se strânge și se compostează în platforma de gunoi, se aplică prașilele necesare și chiar 1 – 2 udări. La începutul înfloririi se mulcește din nou cu paie sau benzi de folie de polietilenă neagră sau gri pentru a stopa creșterea buruienilor și a împiedica murdărirea fructelor sau putrezirea acestora. Înainte de mulcire se poate instala rețeaua de irigare prin picurare. La irigarea pe brazde se are în vedere ca acestea să nu fie acoperite cu mulci pentru a nu împiedica scurgerea apei pe ele. Pentru mulcit sunt consumate cam 5 – 10 to paie / ha. De asemenea, se fac tratamentele fitosanitare care se impun.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VeliciAviz medicilor şi asistenţilor! Angajări multiple în cadrul DPPS Târgu-Jiu 3 Sep 2015

Se caută personal medical pentru creşele din municipiul Târgu-Jiu. Este vorba despre câteva posturi de asistenţi medicali, medic specialist şi un psiholog stagiar, funcţii pentru care Direcţia Publică de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu va organiza concursuri la sfârşitul acestei luni, respectiv în luna octombrie.

Direcţia Publică de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu organizează concurs pentru ocuparea posturilor contractuale vacante de: asistent medical Pl. două posturi – Compartimentul Creşe; un post asistent medical debutant Pl. – Compartimentul Creşe; un post medic specialist – Creşa nr. 8; un post psiholog stagiar – Compartimentul Protecţia drepturilor copiilor. Pentru ultimele două posturi termenul limită de depunere a dosarelor este data de 16 septembrie, ora 16.00, proba scrisă a concursurilor fiind programată pe 28 septembrie, ora 10.30, iar interviurile vor fi susţinute pe 1 octombrie. Candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile generale prevăzute de art. 3 din Regulamentul anexă la HG nr. 286/2011 privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale.
Pentru postul de medic specialist singura condiţie specifică este ca viitorii candidaţi să aibă studii universitare de licenţă, absolvite cu diplomă în domeniul medic specialist Pediatrie sau Medicină de Familie. Pentru postul de psiholog stagiar, candidaţii trebuie să deţină studii universitare de licenţă, absolvite cu diplomă în domeniul Psihologiei, precum şi să fie posesori de atestat de liberă practică în specialitatea Psihologie Clinică.

Concursuri şi în octombrie
Concursurile pentru ocuparea unor posturi în cadrul DPPS Târgu-Jiu vor continua şi în luna octombrie când vor fi puse la bătaie două posturi de asistent medical şi un altul de asistent medical debutant. Dosarele de concurs au termen limită de depunere ziua de 16 septembrie, iar proba scrisă a concursurilor se va ţine pe 12 octombrie, ora 10.30, urmând ca interviurile să aibă loc pe 15 octombrie. Pentru posturile de asistent medical, singurele condiţii impuse candidaţilor sunt să fie absolvenţi de şcoală sanitară postliceală şi să aibă vechime în specialitatea studiilor de minimum şase luni. De asemenea, pentru postul vacant de asistent medical debutant, condiţia unică este absolvirea cursurilor unei şcoli sanitare postliceale.
Relaţii suplimentare despre posturile vacante şi concursurile care urmează să se organizeze în vederea ocupării funcţiilor, pot fi obţinute la sediul DPPS Târgu-Jiu, Compartimentul juridic-salarizare, telefon 0253/216.494.
Izabella MolnarDediu: “Trebuie să fim mai eficienți!” 3 Sep 2015

Supărat după meciul pierdut de echipa sa în ultima etapă, când Energia a cedat la limită la Călărași, antrenorul Liviu Andrieș a nominalizat partea stângă ca fiind cea care încă nu se ridică la nivelul așteptărilor sale, unul dintre cei vizați fiind și Claudiu Dediu, jucător care ar fi trebuit să reprezinte unul dintre “tunurile” echipei gorjene. Interul stâng spune că își vede și el prestațiile ca fiind sub cerințe, dar speră ca ușor, ușor să ajungă la nivelul cerut de antrenor: “Mulţumit de prestaţia mea n-am cum să fiu, dar cred că cu mai multă muncă şi mai multă pregătire o să reuşesc să trec peste această pasă proastă în care mă aflu momentan”, a declarat Claudiu Dediu. Acesta crede că dacă echipa gorjeană va reuși să facă un joc bun în prima manșă a dublei cu Dinamo din Cupa EHF, Energia va avea șanse reale de a merge mai departe în competiție: “Dubla cu Dinamo va fi foarte grea, o să fie un meci foarte greu la Bucureşti, ne dorim foarte mult să câştigăm această manşă şi să ne calificăm. Cred că foarte important la Bucureşti este să facem un meci bun, să facem spectacol, să mulţumim pe toată lumea, iar apoi să reuşim să tranşăm calificare aici, în meciul de acasă. Trebuie să fim mai eficienţi decât în meciurile pe care le-am avut până acum şi să ştim să gestionăm mai bine momentele cheie ale meciurilor”, a declarat Dediu.
Referindu-se tot la meciul cu Dinamo din Cupa EHF, Dediu a arătat că un atu important al Energiei îl reprezintă banca mai lungă: “Şi ei au un lot destul de numeros, dar noi totuşi reuşim să punem mai mulţi jucători în teren, să joace 11,12 inşi şi cu mai multă prospeţime. Cred că şi la meciul cu Baia Mare am fost tot outsideri şi am fost la limită să facem surpriza, cred că suntem în stare şi acum să o facem”.
Prima manșă a dublei din Cupa EHF dintre Energia și Dinamo se va disputa în Capitală, sâmbătă, cu începere de la ora 18.00.
Cristi ConstantinescuRăducan, cu ochii pe prima reprezentativă 3 Sep 2015

Triplu campion al României cu Steaua, Narcis Răducan a bifat și un meci în tricoul echipei naționale, lucru care-l face să trăiască într-un mod deosebit jocurile tricolorilor. Președintele Pandurilor mărturisește faptul că va urmări jocurile pe care echipa națională le va disputa în această perioadă și se declară optimist în ceea ce privește șansele de calificare ale României la Campionatul European din Franța din vara anului viitor: “O să urmăresc meciul naționalei cu Ungaria, normal. Sunt optimist că ne calificăm. Avem un lot superior ungurilor, avem nevoie de calificare și sunt sigur că vom obține rezultate bune din cele două meciuri”, a declarat Narcis Răducan.
Cristi ConstantinescuPandurii joacă vinerea acasă! 3 Sep 2015

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat calendarul meciurilor din ultimele trei etape ale turului sezonului regulat din Liga 1. Conform desfășurătorului acestor etape, Pandurii va juca de două ori vinerea, la meciurile disputate pe teren propriu cu ASA Târgu Mureș și Viitorul, și sâmbăta, în partida susținută în Bănie contra celor de la CSU Craiova.
Pentru prima dată în istoria competiției interne, campionatul este organizat după sistemul play-off și play-out, cu un sezon regulat destul de condensat, prima parte a acestuia urmând a se termina în primul weekend din octombrie.
Cristi Constantinescu

Programul etapei a XI-a:
Vineri, 18 septembrie
Ora 18.30 / FC Voluntari – Poli Timişoara
Ora 21.00 / Pandurii – ASA Târgu Mureş
Sâmbătă, 19 septembrie
Ora 18.30 / CSMS Iaşi – FC Viitorul
Ora 21.00 / CFR Cluj – Astra
Duminică, 20 septembrie
Ora 18.30 / Petrolul – CSU Craiova
Ora 21.00 / FC Botoşani – Dinamo
Luni, 21 septembrie
Ora 21.00 / Steaua – Concordia
Programul etapei a XII-a:
Vineri, 25 septembrie

Ora 18.30 / Poli Timişoara – CSMS Iaşi
Ora 21.00 / ASA Târgu Mureş – CFR Cluj
Sâmbătă, 26 septembrie
Ora 17.30 / CSU Craiova – Pandurii
Ora 21.00 / FC Viitorul – Petrolul
Duminică, 27 septembrie
Ora 18.30 / Astra– FC Botoşani,
Steaua – FC Voluntari, ora 21.00
Luni, 28 septembrie
Ora 21.00 / Concordia – Dinamo
Programul etapei a XIII-a:
Vineri, 2 octombrie

Ora 18.30 / FC Voluntari – Concordia
Ora 21.00 / Pandurii – FC Viitorul
Sâmbătă, 3 octombrie
Ora 18.30 / Petrolul – Poli Timişoara
Ora 21.00 / CSMS Iaşi – Steaua
Duminică, 4 octombrie
Ora 18.30 / FC Botoşani – ASA Târgu Mureş
Ora 21.00 / Dinamo – Astra
Luni, 5 octombrie
Ora 21.00 / CFR Cluj – CSU Craiova11.336 de gorjeni primesc pensii de urmaş 3 Sep 2015

La nivelul judeţului nostru există în plată în prezent nu mai puţin de 11.336 de persoane care încasează pensie de urmaş. Pensia de urmaş este reglementată în cadrul Legii pensiilor publice nr. 263/2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 852/2010. Acest venit se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
Banii pe care îi primesc urmaşii de la stat se calculează în funcţie de vârsta, de anii de căsnicie sau de existenţa unui grad de handicap, iar soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile pentru obţinerea pensiei de urmaş poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie. În ceea ce priveşte copiii, aceştia pot beneficia de pensie de urmaş dacă au până în 16 ani sau dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ, până la terminarea acestora, fără a depăşi însă vârsta de 26 de ani.
Pensia de urmaş se acordă din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data decesului, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător era pensionar, la data decesului; de la data decesului, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător nu era pensionar, la data decesului; de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, referitoare la vârsta standard de pensionare, ulterior decesului susţinătorului.
I.M.Debite de 60.000 de lei pentru beneficiarii de ajutor social 3 Sep 2015

Inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj au desfăşurat o campanie pentru identificarea beneficiarilor de ajutor social din judeţul nostru care, în urma suprapunerii bazei de date cu CNP-urile, au fost identificaţi cu venituri nedeclarate din pensii şi salarii.

Campania de control a avut ca obiectiv verificarea concordanţei veniturilor declarate cu cele obţinute prin încrucişarea bazelor de date şi s-a desfăşurat în primăvara acestui an, rezultatele fiind făcute publice în urmă cu câteva zile. Grupul ţintă de control au fost titularii aflaţi în plată în perioada octombrie 2013 – ianuarie 2015. “Controlul a debutat cu verificarea suspiciunilor în baza de date a instituţiei noastre şi în dosarele administrative ale titularilor, identificarea datelor de contact ale angajatorilor, întocmirea şi transmiterea adreselor către aceştia în vederea clarificării, cât mai urgente, a informaţiilor privind veniturile obţinute anterior acordării dreptului sau veniturile obţinute în perioada acordării dreptului şi solicitarea stagiilor de cotizare de la Casa Judeţeană de Pensii Gorj. Ca urmare a răspunsului primit de la o parte din unităţile angajatoare cu privire la veniturile obţinute de beneficiari şi a stagiilor de cotizare solicitate de la CJP Gorj, inspectorii sociali au verificat toate suspiciunile transmise în vederea verificării, şi în cazul confirmării acestora au dispus măsura recuperării prejudiciului, înaintând compartimentului responsabil referate cu propunerea de emitere a deciziilor de recuperare”, a declarat Viorica Roşianu, directorul executiv al AJPIS Gorj.
Numărul de dosare verificate de către inspectorii sociali a fost de 204, cele găsite cu nereguli datorită identificării veniturilor după CNP-uri au fost de 188, numărul total de măsuri de remediere a deficienţelor constatate a fost de 188, iar deciziile de recuperare a debitelor emis au fost de 166, cuantumul debitelor fiind de 59.676 de lei. Ulterior încheierii campaniei de verificare, din fericire, inspectorii AJPIS Gorj au reuşit să recupereze din valoarea totală a debitelor suma de 58.843 de lei.
Izabella MolnarSalariaţii Spitalului Rovinari îşi primesc tichetele, lunar şi integral 3 Sep 2015

După ce timp de câteva luni, angajaţii Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari au aşteptat, în zadar, să îşi primească tichetele de masă, de la începutul verii situaţia a revenit la normal. Bonurile se acordă lunar şi integral. Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj spune că apreciază că acordarea tichetelor a devenit o normalitate la Spitalul Rovinari.

Veşti bune pentru salariaţii Spitalului Orăşenesc “Sfântul Ştefan” Rovinari. Conducerea unităţii a reuşit să găsească resursele financiare necesare acordării tichetelor de masă. „La spitalul din Rovinari, acordarea lunară şi integrală a tichetelor de masă, conform normelor legale, a devenit o obişnuinţă şi nu un cadou din partea managerului, aşa cum obişnuia vechea conducere, care a şi creat situaţia existentă. Recunoaştem că suntem în urmă cu acordarea acestor tichete, dar măcar se dau”, spune Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului Sănătatea Gorj.

Talabă: „Oamenii îşi primesc drepturile”
Sistarea acordării tichetelor de masă la unitatea sanitară menţionată i-a nemulţumit profund pe angajaţi, chiar dacă, de fiecare dată, conducerea spitalului a precizat că nu este rea voinţă, dar nu sunt resurse financiare pentru tichete. Din fericire, se pare că lucrurile vor intra în normal, managerul Constantin Talabă dând asigurări că va face tot ce este posibil pentru a acorda drepturile angajaţilor, dar şi pentru a asigura o bună funcţionare a Spitalului Rovinari. „Oamenii îşi primesc drepturile, atât cât se poate. Absolut orice problemă ar fi la nivelul spitalului, îi aştept pe angajaţi să vină să le discutăm. Toate deciziile se iau în urma consultărilor cu salariaţii”, precizează Talabă. De altfel, şi angajaţii care au acţionat în instanţă spitalul sunt dispuşi să renunţe la procese dacă până la sfârşitul anului se vor acorda şi tichetele restante, aferente lunilor ianuarie-iunie 2015.
Minodora SuceaSute de note contestate la Bacalaureat 3 Sep 2015

Val de contestaţii în Gorj după afişarea primelor rezultate ale sesiunii de toamnă a Bacalaureatului. La nivelul judeţului, în cele patru ore alocate în acest sens, au fost depuse circa 300 de cereri de recorectare a lucrărilor. Cele mai multe au fost depuse de candidaţii nemulţumiţi de notele primite la Limba şi literatura română. Rezultatele finale vor fi afişate în cursul zilei de 4 septembrie.

Afişarea notelor obţinute de candidaţii care au susţinut examenul de Bacalaureat în sesiunea august-septembrie a fost urmată, ca de obicei, de un val de contestaţii. La nivelul judeţului nostru, marţi, în intervalul orar 16.00 – 20.00 au fost depuse nu mai puţin de 301 contestaţii, majoritatea la Limba şi literatura română, Matematică sau Biologie. “S-au înregistrat 100 de contestaţii la Limba română, 73 la Matematică, 13 la Istorie, 20 la Anatomie, 69 la Biologie, 25 la Geografie şi una la Informatică”, a precizat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Contestaţiile vor fi soluţionate până pe 4 septembrie, când este programată afişarea rezultatelor finale. Reamintim că, înainte de soluţionarea contestaţiilor, procentul de promovabilitate la Bacalaureat înregistrat la nivelul judeţului nostru este de doar 15,85%. De altfel, Gorjul este unul dintre cele patru judeţe în care s-au înregistrat cele mai mici rate de promovare. Doar 195 dintre cei 1230 de candidaţi prezenţi au reuşit să obţină cel puţin media 6. Dintre candidaţii promovaţi, 153 au obţinut medii între 6 şi 6,99, 40 medii între 7 şi 7,99 şi doi absolvenţi medii între 8 şi 8,99. Cea mai mare medie înregistrată la nivelul judeţului nostru în cadrul acestei sesiuni a Bacalaureatului este 8,1 şi a fost obţinută de o absolventă a Colegiului Tehnic Motru. Liceele cu cele mai mici procente de promovare sunt: Colegiul Auto „Traian Vuia” Târgu-Jiu (2,94%) şi Liceul Tehnologic Bîrseşti (3,33%). La nivel naţional, au promovat 10.779 (24,1%) de absolvenţi de clasa a XII-a din totalul celor 44.759 de candidaţi prezenţi. În funcţie de promoţia absolvită, 8.097 (75,1%) de candidaţi reuşiţi provin din promoţia curentă, iar 2.682 (24,9%) din promoţiile anterioare. Dintre candidaţii promovaţi, cei mai mulţi (6.089) s-au situat în segmentul de medii 6 – 6,49. Nu a fost consemnată nicio medie de 10. Cele mai mari rate de promovare – peste 30% – s-au înregistrat în judeţele Alba (35,81%), Iaşi (34,15%), Cluj (33,09%), Harghita (30,90%) şi Caraş-Severin (30,38%).
Roxana LupuPosturile noi, deja ocupate! Noua organigramă a Primăriei Băleşti, reluată la vot 3 Sep 2015

În şedinţa de CL Băleşti de vineri s-a supus la vot noua organigramă a instituţiei publice, completată cu patru noi posturi, de arhivar, şofer, inspector pe achiziţii publice şi referent pe registrul agricol. Proiectul a fost votat de şase consilieri, şapte fiind împotrivă, fapt care a determinat reluarea proiectului la şedinţa extraordinară de la finalul acestei săptămâni. Preşedintele PMP Băleşti, Florin Papuc, susţine că de data asta organigrama va fi votată deoarece posturile au deja ocupanţi, înainte de concursurile care nu s-au anunţat oficial. Acesta susţine că postul de şofer va fi ocupat de fratele funcţionarei Cristina Saragea, cel de arhivar va fi ocupat de soţia lui Daniel Cişmaşu, angajat al Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Gorj, consilierul primarului Florin Sasu ar urma să ocupe postul de inpector achiziţii publice, iar cel de referent va fi ocupat de Dan Muraru, şoferul personal al edilului Aristică Paicu.
A.StoicaCa la noi, la nimeni – Anonimul Iohannis! 3 Sep 2015

Am consemnat ca un lucru pozitiv faptul că preşedintele României, Klaus Iohannis, a ieşit în Aula Mare a Academiei Române cu un discurs. Fie el, adică discursul unul scris. Că prea dispăruse în ceaţă. O vară întreagă.
Învăluindu-se de o discreţie demnă de o cauză mai bună, preşedintele Klaus Iohannis i-a determinat pe unii dintre români să-i uite şi numele. Un astfel de moment, destul de jenant, s-a consumat la o reuniune organizată de Academia Română pe teme ale cercetării ştiinţifice în domeniul opticii şi laserilor. Unde, orice s-ar spune, România are tradiţie, laserul fiind descoperirea lui Henry Coandă. Savant despre care se zice că ar avea obârşii gorjeneşti.
Klaus Iohannis fusese invitat să participe la deschiderea Conferinţei Internaţionale „Micro-to-Nano-Photonics IV” – ROMOPTO 2015. În calitate de gazdă, şi ca moderator al dezbaterilor importantei reuniuni ştiinţifice internaţionale, preşedintele Academiei Române – Ionel Valentin Vlad s-a încurcat rău de tot, uitându-i numele aceluia pe care trebuia să-l prezinte şi invite la microfon. La început şi-a adus aminte că-i profesor. Apoi a avut noroc cu noptiţele sale la care-a tras cu ochiul şi a descoperit numele de Klaus Iohannis. Faptul că este încă preşedintele României parcă nici n-a mai contat.
În aceste condiţii, profesorul (de fizică) Klaus Iohannis a ignorat gafa preşedintelui Academiei Române şi a început să-şi citească discursul scris. Mai moderat ca alte dăţi, el s-a disculpat pentru lunga absenţă din spaţiul public, afirmând că nu este adeptul războiului în declaraţii incendiare. N-ar fi rău să fie aşa, aducându-ne aminte că tot domnia sa şi-a depăşit prerogativele constituţionale şi a cerut „Demisia” primului ministru în chiar ziua depunerii Moţiunii de cenzură a PNL.
Mai grav, deşi la prima lectură foarte grăbită nu mi-am dat seama, e faptul că preşedintele Klaus Iohannis a declarat „că nu se va schimba”. Afirmaţie pe care-am mai auzit-o la predecesorul său – preşedintele de tristă aducere aminte Traian Băsescu.
Şi noi credeam că, mai odihnit ca niciodată – că a alternat vacanţele cu concediile şi cu cele 20 de vizite oficiale în străinătate – în sfârşit i-a venit mintea la cap. Şi că va colabora, instituţional măcar, cu primul ministru Victor Ponta, în interesul oamenilor necăjiţi ai acestei ţărişoare.
Discretul preşedinte, reiterând faptul că nu se va schimba, întăreşte previziunile unora că ar fi destul de pervers şi ipocrit. Am spera să nu fie aşa.
ION PREDOŞANUSisteme de încălzire noi pentru unităţile de învăţământ 3 Sep 2015

Primăria Târgu-Jiu continuă înlocuirea reţelelor de încălzire vechi cu unele moderne la nivelul unităţilor de învăţământ. Ultimele proiecte de investiţii aprobate presupun montarea de centrale termice la Şcolile Generale „Voievod Litovoi” şi „Ecaterina Teodoroiu”.

În numai câteva luni, două şcoli generale din Târgu-Jiu vor beneficia de noi sisteme de încălzire. Indicatorii tehnico-economici ai investiţiilor au fost aprobaţi la începutul acestei săptămâni, în cadrul şedinţei lunare de Consiliu Local. Proiectul de înlocuire a sistemului de încălzire la Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” are o valoare totală de 492.430 de lei, aceste costuri incluzând montarea şi achiziţionarea unei centrale termice, a instalaţiei termice din cupru, modificări la instalaţia de utilizare a gazelor naturale.
“În prezent, încălzirea acestei unităţi de învăţământ este asigurată de sobe de teracotă, care funcţionează de peste 30 de ani şi au o stare avansată de degradare, nemaiputând fi reparate. De asemenea, consumul de combustibil este mare, instalaţiile actuale nu mai asigură încălzirea tuturor spaţiilor, neavând nici siguranţă în exploatare. Se propune ca încălzirea spaţiilor să se realizeze cu echipamente termoenergetice cu randamente ridicate, prin producerea centralizată a agentului termic, echipamente automatizate care să asigure o flexibilitate în funcţionare, în raport cu programul de desfăşurare al activităţilor şcolare”, se arată în referatul întocmit de Serviciul Investiţii din cadrul Primăriei Târgu-Jiu. Lucrările ce urmează să se efectueze la Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” vor avea o durată de executare de trei luni de la momentul debutului acestora.

525.890 de lei la “Voievod Litovoi”
Aceleaşi lucrări vor fi efectuate şi la Şcoala Gimnazială „Voievod Litovoi”, acolo unde costurile pentru schimbarea sistemul de încălzire se ridică la suma de 525.890 de lei. Şi la această unitate de învăţământ, la ora actuală, elevii au parte de încălzire pe timp rece cu ajutorul sobelor de teracotă, vechi de câteva zeci de ani şi degradate pe măsură.

Instalaţie termică înlocuită la LPS
Investiţiile în şcolile din municipiu vor continua în acest an şi cu proiectul de înlocuire a instalaţiei termice interioare de la Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu. Valoarea totală a investiţiei este de peste 286.000 de lei. “În prezent, instalaţia termică interioară a şcolii este realizată dintr-o reţea formată din 138 calorifere metalice şi de fontă colmatate şi înfundate, vechi de peste 20 de ani, instalaţie ce nu mai oferă randamentul dorit şi presupune un consum foarte ridicat de gaz. Clădirea are un regim de înălţime P+3 cu un număr de 50 săli de clasă, grupuri sanitare, spaţii conexe şi administrative şi o sală de sport anexată. În vederea eficientizării sistemului de încălzire în unităţile de învăţământ din Târgu-Jiu pentru scăderea costurilor, dar şi a faptului că actuala instalaţie termică este foarte veche şi ineficientă, este necesară înlocuirea acesteia”, se precizează în referatul întocmit de reprezentanţii Serviciului Investiţii.
Izabella MolnarConsiliu ştiinţific pentru Centrul “Brâncuşi” 3 Sep 2015

Centrul de cercetare, documentare şi promovare „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu are de acum un Consiliu ştiinţific. Acesta va funcţiona cu rol consultativ, având următoarea componenţă: Doru Strîmbulescu, manager al Centrului şi preşedinte al Consiliului ştiinţific; Sorana Georgescu-Gorjan – cercetător, brâncuşiolog, traducător eseist – membru; Doina Lemny – muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă „Centre G. Pompidou” Paris – membru; Constantin Zărnescu, scriitor, autor al mai multor lucrări despre Brâncuşi – membru; Pavel Şuşară, critic şi istoric de artă –membru; Vlad Ciobanu, sculptor – membru; profesor Ion Mocioi, scriitor, brâncuşiolog – membru; Matei Stîrcea Crăciun, cercetător – membru; arhitect Iosef Kovacs – membru; prof. univ. dr. Cristian Robert Velescu – membru; prof. univ. dr. Paul Rezeanu – membru; dr. ing. Roxana Rădvan – membru; Cornel Mihalache, regizor TVR Bucureşti – membru.
Secretariatul Consiliului ştiinţific va fi asigurat de Elena Brotea, consilier juridic în cadrul Centrului de cercetare, documentare şi promovare „Constantin Brâncuşi”. Pentru participarea şi activitatea depusă la lucrările şi şedinţele Consiliului ştiinţific, membrii acestuia nu vor fi remuneraţi. Acestora le vor fi decontate cheltuielile de transport şi cazare ocazionate de deplasările pentru întâlnirile în cadrul acestuia (maxim patru şedinţe anual), sumele urmând a fi suportate din bugetul de venituri şi cheltuieli al Centrului „Brâncuşi”.
I.M.Au început înscrierile la Juvenes Translatores 3 Sep 2015

În perioada 1 septembrie – 20 octombrie, liceele își pot înscrie elevii la concursul anual al Uniunii Europene pentru tinerii traducători, cunoscut sub numele de Juvenes Translatores, la adresa de internet ec.europa.eu/translatores. Formularul online este disponibil în toate limbile oficiale ale UE.

Concursul, aflat la a IX-a ediţie, va avea loc în data de 26 noiembrie 2015, simultan în toate liceele selectate prin tragere la sorți. Ediția 2015 este deschisă elevilor născuți în 1998, indiferent de naționalitate, și participării a peste 751 de licee. După finalizarea perioadei de înscrieri va avea loc o tragere la sorți, în vederea selectării şcolilor care vor participa la concurs.
Lista școlilor selectate va fi publicată pe site-ul Juvenes Translatores până la sfârșitul lunii octombrie 2015. Fiecare dintre școlile selectate va trebui apoi să aleagă între doi și cinci elevi participanți și să introducă în baza de date numele lor și combinațiile de limbi alese de aceștia, până cel târziu la data de 20 noiembrie 2015. În ziua testului, elevii vor traduce un text de o pagină în funcție de alegerea exprimată pentru oricare dintre cele 552 combinații posibile între cele 24 de limbi oficiale ale UE.
Textele traduse de elevi vor fi notate de traducători din cadrul Comisiei Europene, care vor selecta câte un câștigător pentru fiecare țară. În aprilie 2016, toți câștigătorii vor fi invitați la Bruxelles pentru decernarea premiilor.
Concursul Juvenes Translatores este organizat în fiecare an de către Direcția Generală Traduceri din cadrul Comisiei Europene, începând cu 2007. Scopul său este de a promova studiul limbilor străine în școli și de a le oferi tinerilor elevi posibilitatea să vadă cum este să fii traducător.
Roxana LupuSperanţe pentru mii de bolnavi, Medicament revoluţionar împotriva cancerului de piele 3 Sep 2015

Comisia Europeană a autorizat fabricarea şi comercializarea unui nou medicament pentru tratarea carcinomului bazocelular, o formă de cancer de piele, informează actusante.net. Numit Odomzo, medicamentul este produs de compania Novartis şi este destinat adulţilor care suferă de acest tip de cancer şi nu pot fi supuşi intervenţiei chirurgicale sau radioterapiei.

Mii de persoane din judeţul nostru se regăsesc în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), având o formă de cancer. Pe parcursul anului trecut, la nivelul judeţului nostru au fost diagnosticate cu cancer 854 de persoane, 14 dintre ele având cancer de piele. Între timp, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală a continuat să crească, în total, la ora actuală, la nivelul judeţului nostru fiind confirmate 333 de cazuri de cancer de piele. În ţară, mii de persoane suferă de această boală.

Medicament revoluţionar contra cancerului de piele
Carcinomul bazocelular cutanat reprezintă 80 la sută dintre cazurile de cancer de piele care nu au legătură cu melanoamele. Numărul persoanelor afectate de acest tip de cancer este în creștere, ca urmare a îmbătrânirii populației, precum și a expunerii excesive la radiații ultraviolete. Deși acest tip de cancer ajunge foarte rar la un stadiu avansat, șansele de vindecare au fost până în prezent foarte limitate. Medicamentul revoluţionar Odomzo a fost deja autorizat în mai multe țări, printre care Statele Unite ale Americii, Australia și Elveția. Pe viitor, va putea fi comercializat și în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, în Norvegia, Liechtenstein și Islanda.
M.S.Fişa medicală a pacientului poate fi verificată de aparţinători 3 Sep 2015

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 673/2015 privind completarea Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 386/2004. La normele de aplicare a Legii pacientului au fost adăugate două noi articole conform cărora, prin semnătura proprie, pacienţii vor putea să îşi dea consimţământul pentru ca alte persoane să primească date din dosarul medical.

Potrivit noilor prevederi legale, pacienţii vor putea să îşi dea consimţământul pentru ca alte persoane să primească date din dosarul medical. “La internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, după caz, medicul curant are obligaţia să aducă la cunoştinţa pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informaţiile medicale prezentate i-ar cauza suferinţă, precum şi dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său. Acordul pacientului privind desemnarea rudelor sau prietenilor care pot fi informaţi despre evoluţia investigaţiilor, diagnostic şi tratament se exprimă în scris, prin completarea formularului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme”, se arată în ordin.
Astfel, va fi semnat un formular prin care pacientul va putea alege una dintre variantele: „îmi exprim decizia, în conformitate cu art. 7 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, să nu fiu informat în cazul în care informaţiile prezentate mi-ar cauza suferinţă. (…)Îmi exprim opţiunea, în conformitate cu prevederile art. 9 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, de a permite accesul la datele cu caracter confidenţial privind starea mea de sănătate domnului/doamnei . . . . . . . . . ., în calitate de . . . . . . . . . ., (….)Nu sunt de acord să permit accesul altei persoane la datele cu caracter confidenţial privind starea mea de sănătate. (…) Am retras accesul la datele cu caracter confidenţial privind starea mea de sănătate domnului/doamnei . . . . . . .”.

Modificare a legislaţiei, la iniţiativa Asociaţiei Pacienţilor
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacientului (ANPP) a solicitat în nenumărate rânduri promovarea unui ordin de ministru prin care reprezentanţii spitalului să fie obligaţi ca, la internare, să informeze adecvat şi să solicite pacienţilor desemnarea în scris a unui aparţinător care să aibă acces la datele sale medicale din foia de observaţie pe perioada internării sau în caz de deces.
Minodora SuceaIordănescu, suspendat două etape 3 Sep 2015

Antrenorul Pandurilor, Edi Iordănescu, a fost suspendat de către Comisia de Disciplină din cadrul FRF pentru două jocuri. De asemenea, Iordănescu junior a fost și amendat, el urmând a plăti o penalitate de 320 de lei.
Edi Iordănescu a fost suspendat după ce arbitrul Lucian Rusandu l-a trimis în tribună la meciul din campionat cu Dinamo pentru proteste repetate. Tehnicianul Pandurilor a considerat nedreaptă eliminarea sa și se aștepta chiar să nu primească nicio etapă de suspendare, însă altfel au stat lucrurile după judecata comisiei federale. Acum rămâne de văzut care vor fi jocurile pe care Edi Iordănescu le va viziona din tribună. Decizia Comisiei de Disciplină spune că este vorba de o suspendare de două jocuri, nu de două etape, ceea ce poate fi interpretat și luând în calcul meciul din Cupa Ligii. Astfel, Edi Iordănescu poate absenta de pe bancă fie la meciul cu Dinamo din Cupa Ligii și cel cu Astra din campionat, fie la următoarele partide de campionat, cu Astra în deplasare și cu ASA Târgu Mureș pe propriul teren.
Cristi ConstantinescuMergea s-a calificat în turul doi la US Open 2 Sep 2015

Florin Mergea și Rohan Bopanna s-au calificat, astăzi, în turul doi al probei de dublu masculin de la US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului. Cei doi au învins în runda inaugurală, cu scorul de 6-3, 6-4, cuplul american Austin Krajicek-Nicholas Monroe.
În turul doi, Florin Mergea și Rohan Bopanna vor întâlni perechea Mariusz Fyrstenberg / Santiago Gonzalez.Pentru calificarea în turul doi la US Open, tenismenul gorjean și Bopanna vor primi 90 de puncte în clasamentul de dublu și un cec în valoare de 21.700 de dolari.Femeie lovită de tren 2 Sep 2015

O femeie a fost lovită de tren în această seară. Accidentul a avut loc la Pietrele Albe, între Târgu-Jiu și Petroșani.MEDIA