vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulMergea și Tecău, adversari la Roland Garros 29 May 2015

Gorjeanul Florin Mergea și tenismenul Horia Tecău vor fi adversari în optimile de finală ale probei masculine de dublu din cadrul turneului de la Roland Garros, al doilea de Mare Șlem al anului. Asta după ce cuplul româno-indian Florin Mergea/Rohan Bopanna a trecut de americanii Austin Krajicek/Donald Young, cu 3-6, 6-3, 7-5, astăzi, într-un meci din turul al doilea.Cartierele din Târgu-Jiu, verificate după scandalul apei 29 May 2015

Reprezentanții primăriei Târgu-Jiu vor efectua o serie de controale în cartierele municipiului. Totul după ce, mai mulți bogătași ai orașului nu au plătit pentru apa consumată ani de zile.Doctorul Lita a murit 29 May 2015

Medicul gorjean Dumitru Lita s-a stins din viata la Spitalul Județean de Urgenta Targu Jiu. Acesta se afla în coma de câteva zile.Vezi ce anunță BCR 29 May 2015

Banca Comercială Română va opri pentru efectuarea unor actualizări, în noaptea de duminică spre luni, sistemul informatic care gestionează operaţiunile cu carduri, automatele de schimb valutar şi aparatele multifuncţionale, a anunţat banca. Sistemul nu va funcţiona între orele 22.00 şi 24.00. Totodată, serviciile de Internet, mobile şi phone banking, împreună cu cel de notificare a operaţiunilor nu vor fi disponibile de duminică, ora 22.00, până luni, ora 12.00.

 

 Tânărul reținut pentru lovire, eliberat 29 May 2015

Tânărul din Mătăsari reținut pentru lovire va fi eliberat, după ce victima și ceilalți prieteni au mers, astăzi, la Parchet și și-au retras plângerea. Scandalul  a avut loc într-un local, tinerii luându-se la ceartă pentru muzică.

 

 Reţinut pentru lovire 29 May 2015

Un bărbat de 27 de ani din comuna Mătăsari, a ajuns în arestul IPJ Gorj, sub acuzația de lovire sau alte violențe. El este acuzat că, în noaptea de miercuri spre joi, în urma unui conflict spontan, a agresat un tânăr în vârstă de 22 de ani, din aceeași localitate, altercaţia producându-se într-un bar din Mătăsari.Final de program pentru “O zi cu tata” 29 May 2015

În perioada februarie – mai 2015, Serviciul Educaţie şi Asistenţă Psiho-Socială din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu a derulat programul educativ “O ZI CU TATA”, program care s-a desfăşurat în colaborare cu Asociaţia Bărbaţilor Creştini şi în care au fost incluşi nouă deţinuţi. Acesta s-a finalizat în data de 23 mai 2015.Cursuri încheiate pentru elevii de clasa a XII-a 29 May 2015

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cursurile pentru elevii de clasa a XII-a se vor încheia astăzi. Aceştia urmează să intre în febra competenţelor ligvistice, a celor informate, urmând apoi probele scrise ale sesiunii de Bacalaureat.Branşamente ilegale, căutate de poliţişti şi la bogătaşii din Primăverii 29 May 2015

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj au fost sesizaţi că branşamente ilegale la apă ar exista nu numai în cartierul municipal Bicaz, ci şi în Primăverii, locul unde îşi au domiciliul şi alţi bogătaşi ai oraşului, dar şi numeroase persoane publice. Poliţiştii vor ancheta astfel, în aceste zile, dacă se confirmă aceste sesizări care dau ca sigur că o conductă de apă din Primăverii nu ar fi contorizată, o parte a vilelor de lux beneficiind, fără să plătească, de serviciile Aparegio.

Scandalul creat recent în zona Bicaz, unde există proprietari de vile care s-au sustras, intenţionat, de ani buni, de la plata apei furnizate de Aparegio, se va muta în cartierul Primăverii. O declară chiar cei care au sesizat organele de poliţie că şi acest cartier de lux are proprii săi bogătaşi care consumă apă din reţeaua acestei societăţi fără să plătească pentru ce consumă, conducta de apă care furnizează non-stop apă pentru locatarii acestei zone nefiind contorizată.

Şeful de la Aparegio, în verificare la vecini!
Amuzant este că furtul de apă se practica de ani buni în cartierul Bicaz, acesta fiind sesizat abia în urmă cu aproximativ două săptămâni, când reprezentanţii societăţii Aparegio, operatorul care se ocupă de serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, au efectuat un control în acest cartier. Ilar este că însuşi şeful Aparegio, Traian Pătrăşcoiu, are o vilă în acest cartier, dar până la venirea pe funcţie nimeni nu a verificat dacă aceste vile au contracte la apă. Ion Popescu, fostul director al Aparegio, nu a vrut să se pună rău cu superiorii şi nici cu persoanele publice care deţin proprietăţi în zonă, deşi respectivii au de unde plăti pentru apa consumată.
De altfel, a fost necesar ca DNA-ul să vină în verificare la societate pentru ca Pătrăşcoiu să-şi ia la verificat vecinii din Bicaz, despre care este greu de crezut că nu ştia, că nu plătesc nimic pentru apa consumată şi nici cea care era deversată în reţeaua de canalizare. Asta cu atât mai mult, cu cât situaţia aceasta se înregistrează de patru-cinci ani, de când a început să se ridice cartierul de vile.
Prejudiciul înregistrat este enorm, pentru că unii dintre cei prinşi cu branşamente ilegale deţin chiar şi piscine. Nimeni nu va fi tras însă la răspundere pentru prejudiciul creat societăţii conduse de vecinul Pătrăşcoiu.
Anamaria StoicaFirmă “de recuperare” din Bucureşti, la intimidare la Primăria Stoina şi Primăria Căpreni 29 May 2015

Reprezentanţii unei firme din capitală au vizitat, joi, câteva primării de pe Valea Amaradiei, respectivii comportându-se însă, potrivit primarilor care au avut contact cu cei trei, o atitudine nepotrivită în raport cu reprezentanţii autorităţilor locale. Aceştia au încercat să tragă de mânecă primarii pe motiv că nu au afişat rău-platnicii comunei, cerând totodată diverse informaţii legate de buget, dar şi de taxe şi impozite, de la primarii din Stoina şi Căpreni. Când au fost rugaţi să se legitimeze şi să aştepte, conform legii, după datele în cauză, respectivii, care susţineau că reprezintă Programul pentru aplicaţii bugetare SRL Bucureşti, au plecat rapid din primăriile pe care le-au călcat.

Edilul de Stoina, Ioana Buşe, povesteşte că a fost luată, joi, direct, de cei trei, la întrebări legate de activitatea primăriei, fără însă ca respectivii să explice care este motivul pentru care se află în instituţia publică şi ce urmăresc, de fapt. “În primă fază m-au criticat că la avizier nu este lista cu datornicii la taxe şi impozite locale. Apoi m-au luat la întrebări legat de bugetul primăriei, de cheltuieli, de sumele pe care le încasăm din amenzi şi aşa mai departe. Dacă iniţial am dat răspuns la solicitările respectivilor apoi am realizat că nu ştiu la cine furnizez datele în cauză şi pentru ce motiv. Când le-am pus să se legitimeze şi le-am explicat că le voi răspunde la solicitări în timpul legal, respectivii au plecat imediat”, a explicat primarul din Stoina, anunţând că şi omologul ei din Căpreni a trecut prin aceeaşi întâmplare.
“Ştiu că au fost şi la Căpreni, cu o maşină de Gorj, dar şi de acolo au plecat când interesul lor a părut suspect pentru funcţionarii publici”, a completat Ioana Buşe, menţionând că nici colegul ei nu a oferit reprezentanţilor acelei firme bilanţul cerut.
Edilul susţine, de asemenea, că respectivii se comportau, în mod ciudat, ca nişte recuperatori, de altfel, la o căutare pe internet se vede că societatea a fost înfiinţată abia în ianuarie 2015. Aceasta nu are un trecut financiar care să arate că firma în cauză este credibilă pentru ca o instituţie publică să încheie un contract cu această societate. Modul de abordare al clienţilor este însă şocant.
A.StoicaMorega: “Numirea lui Barbu la PNL Gorj este o batjocură” 29 May 2015

Senatorul Tudor Barbu, cel care a schimbat trei partide în ultimii trei ani, a devenit preşedinte interimar al PNL Gorj, în urma şedinţei BPN-ului PNL. Numirea lui Barbu nu i-a încântat prea tare pe vechii liberali, care ar fi preferat o altă variantă de înlocuitor al lui Dian Popescu, suspendat din funcţie în urma modificărilor la statutul partidului. Unii au şi reacţionat plângându-se fostului preşedinte al organizaţiei, Dan Morega. Acesta, la rândul său, a criticat promovarea lui Barbu în locul lui Dian Popescu, considerând demersul centrului drept o batjocură la adresa vechilor membri ai acestei formaţiuni politice. Se ştie că Barbu nu a făcut absolut nimic pentru Gorj în cei trei ani de mandat, ocolind judeţul cu bună-ştiinţă în ultimii ani pentru a face politică, cum îi place, doar la televizor.

Promovarea lui Barbu la vârful PNL Gorj l-a determinat pe fostul preşedinte al partidului, Dan Morega, să-l “felicite” pe Dian pentru că a reuşit să-şi promoveze prietenul în fostul său scaun. “Dian Popescu este bun prieten cu Tudor Barbu, deci toate jocurile mizerabile care s-au făcut pentru numirea acestuia, senator care nu a făcut nimic pentru Gorj, arată interesul deplorabil al centrului pentru organizaţia din judeţul nostru. M-au sunat primari şi aleşi ai PNL Gorj care mi-au spus că este inadmisibil aşa ceva, că este inadmisibil să-l pui pe Barbu în acestă funcţie. Evident că Barbu nu va face nimic pentru PNL Gorj, continuând acelaşi dezastru pe care l-a creat Dian în fosta organizaţie”, a declarat Morega.
“Este inadmisibil ca o conducere a PNL central să fie atât de neghioabă şi atât de nenorocită ca să nu pună unul dintre oamenii care sunt aici, care sunt de calitate şi se bucură de credibilitate, ştiţi sondajul făcut de IAIPP, în fruntea organizaţiei. Ar fi putut să-l pună pe Leuştean, pe Vulpe, pe Marcel Romanescu care are 22% la Târgu-Jiu. Dar s-a preferat să se facă aceste jocuri mizerabile în favoarea lui Dian Popescu, în colaborare cu cei de la Bucureşti. Este jenant aşa ceva. Acest joc al lui Dian nu va aduce nimic bun Gorjului, gorjenilor sau organizaţiei”, a declarat, revoltat, Morega.
De altfel, de la numirea de miercuri, Barbu nu s-a sinchisit să plece spre Gorj, dar vorbeşte, de la Bucureşti, despre mafia din judeţul nostru şi despre eliminarea scandalurilor din organizaţia lui Dian.
A.StoicaGura târgului – Primarul şi vicele de la Bîlteni au dat cu subsemnatul la DNA Craiova 29 May 2015

În cursul zilei de miercuri, primarul Gheorghe Păsărin şi viceprimarul Dumitru Oprea s-au prezentat la Direcţia Naţională Anticorupţie Craiova pentru noi declaraţii. Acest lucru vine ca urmare a faptului că, în urmă cu o săptămână şi jumătate, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au făcut descinderi la Primăria Bîlteni, vizată fiind conducerea administraţiei publice locale în cadrul unui dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Deşi săptămâna trecută, în urma descinderilor, se eliberaseră opt mandate de audiere, iar conducerea Primăriei Bîlteni a fost condusă la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj pentru a da declaraţii, pe numele acestora nu au fost emise mandate de arestare, procurorii şi poliţiştii neclasând însă cazul. Drept urmare, cercetările penale continuă pentru edilul şi viceprimarul de la Bîlteni, astfel că şi în următoarea perioadă, aceştia vor mai fi chemaţi să dea explicaţii organelor de cercetare penală.Liviu Dragnea rămâne titular în PSD 29 May 2015

Condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul, Liviu Dragnea va rămâne în continuare coordonatorul programului naţional 2016 – 2020 al Partidului Social Democrat. Ion Călinoiu, vicepreşedinte PSD, a fost prezent, miercuri, la lucrările Comitetului Naţional Executiv al partidului, unde s-a discutat soarta lui Dragnea în rândul organizaţiei.
“Aşa cum se ştie, în cadrul PSD, echipa este factorul numărul unu în realizarea obiectivelor politice ale partidului. Şi de data aceasta, am reuşit ca echipa Victor Ponta-Dragnea să continue prin responsabilităţi. Şi Dragnea şi-a asumat în continuare responsabilitatea aşa cum Comitetul Executiv a stabilit, să coordoneze campaniile electorale, să coordoneze şi să realizeze oferta electorală şi, bineînţeles, activitatea legată de deciziile politice în plan guvernamental. A fost o măsură înţeleaptă prin care Comitetul Executiv a decis ca în continuare să lucrăm sub această formulă şi să ne ocupăm de treabă; de alegerile interne în partid, de pregătirea pentru campania din 2016 pentru cele locale, apoi cele parlamentare, şi, practic ceea ce i s-a întâmplat lui Dragnea era de neprevăzut şi de neconceput”, a declarat Ion Călinoiu.
Şeful judeţului Gorj mai spune că însuşi fostul preşedinte Băsescu a confirmat că implicarea lui Liviu Dragnea în Referendum nu a influenţat rezultatul alegerilor. “Toată lumea a participat neimplicată să mobilizeze oamenii la vot. Asta a făcut şi Dragnea, a mobilizat oamenii la vot. Nu e vorba de fraudarea alegerilor; rezultatul alegerilor referendumului a fost validat, dar am înţeles că şi fostul preşedinte Traian Băsescu a confirmat că Dragnea n-a influenţat rezultatul alegerilor. Acesta este practic nevinovat şi Dragnea însuşi a spus că nu comentează deciziile instituţiilor abilitate de a pune în ordine prin sentinţele date anumite activităţi”, a precizat Călinoiu.
În cursul zilei de ieri, la sediul PSD Gorj a avut loc şedinţa Biroului Permanent Judeţean. În cadrul acesteia, şefii organizaţiei judeţene au discutat despre deciziile luate la Comitetul Executiv Naţional de ieri, dar şi despre graficul de desfăşurare al adunărilor general-teritoriale din Gorj.
Izabella MolnarMaşina Mănăstirii Tismana, tamponată la Peştişani 29 May 2015

Un Opel al Mănăstirii Tismana, care circula regulamentar în noaptea de miercuri spre joi, în centrul comunei Peştişani, în intersecţie, a fost acroşat de un alt autoturism ce venea dinspre Boroşteni, care nu a acordat prioritate. Tamponarea a avut loc după miezul nopţii, şoferiţele, una fiind o măicuţă a lăcaşului de cult, nemaichemând poliţia la locul accidentului. Martorii susţin că maşina mănăstirii ar fi fost buşită bine, dar şoferiţele ambelor maşini şi pasagerii din autoturismul mănăstirii, nu au fost răniţi.
A.StoicaServicii de preconcediere pentru disponibilizaţii de la CEO 29 May 2015

În cursul acestei săptămâni, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj au organizat sesiuni de informare cu privire la serviciile de preconcediere oferite pentru salariaţii care urmează să-şi piardă locurile de muncă din cadrul Complexului Energetic Oltenia. “Eu zic că problemele dezbătute şi informaţiile pe care le-au primit au fost destul de clare. Noi am stabilit de săptămâna trecută un scenariu de discuţii, un scenariu care a fost respectat întru-totul de către colega mea care a fost prezentă ieri (n.r. miercuri) la locaţiile din Rovinari. Din cele 668 persoane care ne aşteptam să participe la aceste servicii de preconcediere pe bazinul Rovinari au participat doar 441. În această dimineaţă (n.r. ieri), colega mea a continuat cu aceste acţiuni de informare şi la Exploarea Minieră Peşteana. De asemenea, avem un coleg care face azi (n.r. ieri) acţiunile de prezentare a serviciilor de informare şi toate cele necesare, la UM Lupoaia, apoi la Unitatea de Închidere şi Conservare Motru, şi după la Cariera Roşiuţa. Avem o colegă şi la Mătăsari; la Jilţ Nord au fost prezente 29 de persoane, apoi merge la Jilţ Sud şi ulterior la Mina Tehomir”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.
Conducerea AJOFM Gorj regretă faptul că cele peste o mie de disponibilizări de la nivel judeţean al companiei vor îngroşa rândurile şomerilor. În acelaşi timp, disponibilizaţii de la CEO vor avea un statut special, faţă de alţi gorjeni care îşi pierd locul de muncă şi care primesc doar indemnizaţie de şomaj. “Este regretabil; sunt într-adevăr nişte locuri de muncă pierdute, dar, să fim sinceri că, totuşi, persoanele care urmează să fie disponibilizate urmează ca până în 31 mai 2017 să îndeplinească condiţiile de pensionare. Părerea mea, este că, totuşi, au un statut privilegiat, faţă de alte persoane care urmează să fie disponibilizate fără să primească nimic, beneficiind doar de indemnizaţie de şomaj în condiţiile în care dumnealor vor beneficia şi de plăţi compensatorii ori de venit de completare”, a mai spus şeful AJOFM Gorj.
De la 1 iunie, Complexul Energetic Oltenia va da afară 2.133 de salariaţi, iar circa 1.500 dintre aceştia provin din cadrul unităţilor din judeţul Gorj.
Izabella MolnarȘi play-out-ul va da echipe pentru Europa! 29 May 2015

Edi Iordănescu și-a fixat deja propriile obiective pentru sezonul următor, unul în care vrea să ducă echipa gorjeană în play-off, cu gândul de a prinde chiar un loc în cupele europene. Tehnicianul Pandurilor, analizând atent situația fotbalului intern, este sigur că și echipe care vor evolua în play-out vor avea la final satisfacția de a evolua în cupele europene: “Obiectivul va fi calificarea în play-off, sigur că sunt multe echipe care au probleme și vor fi echipe din play-out să meargă în cupele europene. Vedem, noi ne propunem să fim în primele 6 locuri. Dacă vom avea posibilitatea de a merge în cupele europene ne vom bate să realizăm acest obiectiv. La mijloc e multă muncă, plecând un număr mare de jucători trebuie să punem în loc. Trebuie să avem grijă la selecție, nu avem timp mult la dispoziție. Vreau să arătăm ca o echipă competitivă!”, a declarat antrenorul Pandurilor.
Pandurii ar putea ajunge și în acest sezon în cupele europene. Deși se vorbește destul de puțin despre acest caz, ASA Târgu Mureș ar putea fi retrogradată în urma cazului “Mită în elicopter”, un caz încheiat și în urma căruia Vasile Avram, fost șef al arbitrilor, a fost trimis la închisoare dovedindu-se faptul că Sorin Țerbea, decedat între timp, i-a dat lui Vasile Avram bani în schimbul delegării anumitor arbitri la meciurile celor de la FCM Târgu Mureș, echipă transformată între timp în ASA Târgu Mureș. Un precedent a fost creat prin retrogradarea celor de la FC Argeș după ce s-a demonstrat vinovăția lui Cornel Penescu, singurul argument fluturat de cei de la Târgu Mureș fiind că Sorin Țerbea nu avea nicio calitate oficială în cadrul clubului.
Cristi ConstantinescuStudenţii UCB, pe drumul către o carieră profesională de succes 29 May 2015

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu  participă, în calitate de partener, la implementarea proiectului „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”, Contract nr. POSDRU/160/2.1/S/137280, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, “Investeşte în oameni”. Proiectul a fost lansat de către Universitatea de Vest din Timişoara şi este realizat în parteneriat cu S.C. Gi Group Staffing Company S.R.L, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Obiectivul general al proiectului „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine” constă în îmbunătăţirea inserţiei pe piaţa muncii în domenii profesionale relevante specializării studiate şi propriului set de competenţe, prin dezvoltarea aptitudinilor de muncă a 5.000 de studenţi ca urmare a participării la un program integrat de consiliere şi orientare profesională. Grupul ţintă al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu este estimat la 800 de studenţi de la ciclurile de licenţă şi masterat.
ucb proiect1Principalele activităţi la care participă studenţii sunt: conferinţe de management al carierei, sesiuni de evaluare generică a aptitudinilor, sesiuni de evaluare specifică a aptitudinilor şi construirea planului de dezvoltare profesională, vizite de studiu la agenţi economici şi instituţii publice relevante pentru domeniul de pregătire al studenţilor, conferinţe despre dezvoltarea durabilă, inovare şi IT. O parte foarte interesantă a conferinţelor de management al carierei  a fost aceea în care studenţilor le-au vorbit  invitaţi din mediul economic al judeţului Gorj, despre cum trebuie să acţioneze pentru a realiza o carieră profesională de succes. Sesiunile de consiliere au contribuit la  cunoaşterea aptitudinilor, competenţelor transversale şi personalităţii fiecărui individ, precum şi corelarea acestora cu cerinţele locului de muncă pe care un tânăr absolvent de facultate  îl doreşte. Activitatea de vizite de studiu este complementară activităţilor de consiliere şi orientare profesională pe care studenţii le-au parcurs prin participarea la conferinţele de management al carierei, consilierea generică si consilierea specifică. Prin participarea la vizitele de studiu studenţii din grupul ţintă au ocazia să interacţioneze direct cu mediul de afaceri şi cu unele instituţii publice şi să vadă cum se desfăşoară o zi din viaţa unei companii.

Conferinţe în deplasare
În cadrul proiectului studenţii au avut posibilitatea să participe şi la două conferinţe care s-au desfăşurat la Universitatea de Vest din Timişoara. Astfel un număr de 20 de studenţi de la UCB au participat in zilele de 9 şi 10 decembrie 2014 la o conferinţă cu tema “DEZVOLTARE DURABILĂ” , unde s-au implicat activ obţinând şi premii la activităţile organizate.
În zilele de 14 şi 15 mai 2015 , la Centrul Regional de Afaceri – Timişoara, a avut loc conferinţa pe tema “INOVARE şi TIC”,  un subiect de mare actualitate în toate companiile orientate în sensul dezvoltării cerute de tendinţele actuale. UCB, prin proiectul “Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”, a trimis la această conferinţă 20 de studenţi.
Studenţii participanţi s-au înscris într-o competiţie de idei de afaceri  în care şi-au expus interesante business planuri în faţa unui juriu format din antreprenori şi business angels. De asemenea, studenţii au participat la un concurs „Treasure Hunt”,  conceput astfel încât să îmbine utilul cu plăcutul şi care le-a oferit ocazia de a se cunoaşte mai bine ucb proiect2cu colegii lor de la alte universităţi din ţară şi a afla lucruri interesante despre oraşul Timişoara. „După participarea la cele două conferinţe de la Timişoara studenţii de la UCB s-au întors acasă cu convingerea că temele de “DEZVOLTARE DURABILA”  şi “INOVAREA şi TIC” trebuie să fie o prioritate pentru civilizaţia noastră ajunsă la un înalt nivel cultural, ştiinţific, tehnologic şi economic.
Iată cum proiectul “Studenţii de azi, profesioniştii de mâine” vine permanent cu noi şi interesante activităţi care sperăm să stârnească interesul cât mai multor studenţi pentru a se înscrie în proiectele derulate de Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. UCB doreşte  ca absolvenţii săi să-şi găsească un loc de muncă rapid şi, foarte important, în domeniul în care au studiat”, a menţionat prof. univ. dr. ing. Ştefan Ghimişi, coordonator proiect din partea Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Pentru cei care vor să afle mai multe detalii despre  acest proiect le recomandăm să consulte pagina web cu adresa  www. cariera.uvt.ro. trebuie menţionat faptul că în data de 3 iunie 2015 se va organiza ultima conferinţă de management al carierei, astfel că responsabilii de proiect îi invită pe studenţii interesaţi să profite de ultima şansă pentru înscrierea în proiect.
Minodora SuceaCade cortina și în Liga a 3-a 29 May 2015

Sezonul 2014-2015 se va încheia în acest week-end și la nivelul Ligii a 3-a, acolo unde în acest an Gorjul a avut trei reprezentante.
Pandurii II Târgu-Jiu, Știința Turceni și Minerul Motru nu au emoții în ceea ce privește rămânerea în acest eșalon din punct de vedere sportiv, însă problemele financiare i-ar putea opri pe motreni să se regăsească și în sezonul viitor în Liga a 3-a. Cu mari probleme în ceea ce privește asigurarea condițiilor minime, Minerul Motru a făcut eforturi mari, însă a capitulat chiar la ultimul joc. Minerul Motru nu va mai organiza meciul de pe teren propriu cu Nuova Mama Mia Becicherecul Mic, după cum declară Mihai Cernica, directorul sportiv al Minerului: „Situația este foarte gravă! Am înaintat toate actele, am anunțat la federație, nu mai avea rost să mai delege și arbitri la acest meci. Nu avem banii să acoperim costurile pentru organizare. Mai aveam de asigurat și cazarea pentru oaspeți, în urma unei reciprocități cu echipa din Becicherecul Mic, care ne-a asigurat cazarea la ei, în tur. Noi am mai încercat să atragem atenția, la Ineu am fost cu 12 jucători pe foaie, doar o rezervă am avut. Sunt neplătiți jucătorii de 4-5 luni, au plecat la muncă prin Anglia, prin Germania”, a declarat oficialul motrean.
În ultima etapă, Știința Turceni va evolua pe teren propriu primind vizita celor de la CS Ineu, în vreme ce Pandurii II va încheia sezonul cu o deplasare, la Filiași.
Cristi Constantinescu“2 IUNIE – ZIUA NAŢIONALĂ PENTRU ADOPŢIE” – Încuviinţarea adopţiei interne, ultima etapă în faţa instanţei judecătoreşti 29 May 2015

Persoanele care pot adopta trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să nu aibă boli psihice şi handicap mintal, să fie cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât adoptatul şi să îndeplinească garanţiile morale şi condiţiile materiale necesare creşterii, educării şi dezvoltării depline şi armonioase a copilului.

Adopţia fraţilor şi altor persoane, cazuri speciale
În cazul fraţilor se iau măsurile necesare ca aceştia să fie adoptaţi împreună, în mod excepţional putându-se face o adopţie separată numai dacă se apreciază că separarea este în interesul lor superior. Este interzisă adopţia între fraţi, adopţia a doi soţi sau foşti soţi de către acelaşi adoptator sau familie adoptatoare, precum şi adopţia între soţi sau foşti soţi.

Încuviinţarea adopţiei interne, ultima etapă în faţa instanţei judecătoreşti
Încuviinţarea adopţiei interne este strict de competenţa instanţelor judecătoreşti, cererea putând fi adresată direct Tribunalului, de către adoptator sau familia adoptatoare, în cazul în care adoptatorul este major sau în cazul adopţiei copilului de către soţul părintelui firesc sau adoptiv.
În toate celelalte cazuri, cererea de încuviinţare a adopţiei interne va fi introdusă fie de către adoptator sau familia adoptatoare fie de către D.G.A.S.P.C. de la domiciliul acestora, la sfârşitul perioadei de încredinţare în vederea adopţiei interne, după trecerea unei perioade de 90 de zile, pentru copilul pentru care a fost deschisă procedura adopţiei interne şi acesta se află în plasament la unul dintre soţii familiei adoptatoare sau la familia adoptatoare de cel puţin doi ani, precum şi în cazul adopţiei copilului de către tutorele său, dacă au trecut cel puţin doi ani de la data  instituirii tutelei.
Cererea adresată instanţei judecătoreşti trebuie să fie însoţită de o serie de acte precum: certificatul de naştere al copilului în copie legalizată; certificatul medical privind starea de sănătate a copilului, eliberat de către unităţi publice nominalizate de direcţia de sănătate publică; atestatul valabil al adoptatorului sau familiei adoptatoare, excepţie făcând cazul când adoptatorul este major sau copilul este adoptat de către soţul părintelui firesc sau adoptiv; hotărârea judecătorească irevocabilă de încredinţare în vederea adopţiei interne, excepţie făcând cazurile când pentru copil a fost instituită măsura de protecţie specială – plasament la adoptator sau familia adoptatoare, în cazul copilului adoptat de tutorele său, precum şi în cazul adopţiei copilului de către soţul părintelui firesc sau adoptiv; certificatul de naştere al adoptatorului sau al soţilor din familia adoptatoare, în copie legalizată; certificatul de căsătorie al adoptatorului sau al soţilor din familia adoptatoare, în copie legalizată; cazierul judiciar al adoptatorului sau, după caz, al fiecărui membru al familiei adoptatoare; certificatul medical privind starea de sănătate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista căruia este înscris; hotărârea judecătorească irevocabilă de deschidere a procedurii adopţiei interne a copilului, excepţie făcând cazul când copilul este adoptat de către soţul părintelui firesc sau adoptiv; documentul care consemnează rezultatul expertizei pentru confirmarea filiaţiei faţă de tată, realizată prin metoda serologică ADN, în cazul adopţiei copilului de către soţia părintelui firesc atunci când copilul a fost recunoscut de tată pe cale administrativă, precum şi în cazul în care paternitatea copilului a fost stabilită prin hotărâre judecătorească prin care s-a luat act de recunoaşterea de către tată sau care consfinţeşte învoiala părţilor, fără a se fi cercetat temeinicia cererii; raportul de anchetă socială privind copilul; raportul final referitor la evoluţia relaţiilor dintre copil şi adoptator sau familia adoptatoare.
Judecarea cererilor de încuviinţare a adopţiei interne se face cu citarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) în a cărei rază teritorială se află domiciliul copilului, a D.G.A.S.P.C. care a solicitat deschiderea procedurii adopţiei interne.
Judecarea cererilor de încuviinţare a adopţiei interne a majorului se face cu citarea adoptatului care a îndeplinit capacitatea deplină de exerciţiu, a adoptatorului sau familiei adoptatoare, iar în cazul adopţiei copilului de către soţul părintelui firesc sau adoptiv cu citarea adoptatorului şi a părinţilor fireşti ai adoptatului.
Instanţa poate solicita din nou consimţământul la adopţie al părinţilor fireşti, dacă există indicii că după data la care consimţământul a devenit irevocabil au intervenit elemente noi, de natură să determine revenirea asupra consimţământului iniţial.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului care a solicitat deschiderea procedurii adopţiei interne are obligaţia să aducă la cunoştiinţa instanţei, prin intermediul D.G.A.S.P.C. în a cărei rază administrativ-teritorială se află domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare, dacă este cazul, existenţa oricăror elemente noi cu privire la situaţia părintelui firesc ori a familiei extinse, care ar putea determina modificarea finalităţii planului individualizat de protecţie.
Chemarea părinţilor fireşti, în această etapă a adopţiei, se face prin invitaţie adresată acestora, în Camera de consiliu, fără a se indica date cu privire la dosar sau alte date care ar permite, în orice fel divulgarea identităţii sau a altor informaţii cu privire la persoana ori familia adoptatoare. De asemenea instanţa poate invita la aceeaşi dată reprezentaţii D.G.A.S.P.C. de la domiciliul copilului, cât şi reprezentanţii D.G.A.S.P.C. de la domiciliul adoptatorului sau familiei adoptatoare.
Instanţa judecătorească va admite cererea de încuviinţare a adopţiei interne numai dacă, pe baza probelor administrate, şi-a format convingerea că adopţia este în interesul superior al copilului.

D.G.A.S.P.C. Gorj a solicitat 190 de încuviinţări în perioada 2005 – mai 2015
În perioada 2005 – mai 2015, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Gorj a solicitat instanţei judecătoreşti încuviinţarea adopţiei interne pentru un număr de 190 de copii.
Elementele de noutate prevăzute de Proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 273/2004 (R2) în ceea ce priveşte încuviinţarea adopţiei unui copil sunt următoarele: soluţionarea cu celeritate a cauzelor prevăzute de Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei de către instanţele judecătoreşti; reducerea altor termene şi introducerea unor dispoziţii derogatorii celor prevăzute de Codul de procedură civilă, care să permită evitarea unei durate mari a soluţionării dosarelor.
„Va urma …”
Minodora SuceaCursuri gratuite pentru 100 de membre Sanitas 29 May 2015

Federaţia SANITAS din România, în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu o societate comercială şi Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, implementează proiectul “Şanse egale pentru acces în carieră” POSDRU/6.3/S/132140, începând cu data de  06.05.2014. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni. În cadrul acestui proiect, pe lângă cele 150 de persoane care beneficiază de cursuri de calificare şi recalificare profesională, alte 100 de femei, membre Sanitas, au posibilitatea de a urma cursuri gratuite creditate cu 20 de puncte EMC.

Proiectul „Şanse egale pentru acces în carieră”, derulat la nivelul judeţului nostru de către Sanitas şi OAMGMAMR vine în sprijinul asistentelor medicale oferindu-le posibilitatea de a participa la cursuri gratuite, creditate EMC. „O sută de femei din sindicat vor participa la aceste cursuri, care sunt gratuite şi care le vor aduce 20 de puncte EMC. Cursurile urmează să înceapă şi vor fi parcurse în şase zile, lucrându-se câte opt ore pe zi, online. Sunt patru grupe, a câte 25 de persoane, înscrise pe următoarele specialităţi: Igienă, Management şi legislaţie sanitară, Resuscitare cardio-respiratorie, Prim-ajutor”, a menţionat Valentin Popa, preşedintele Sanitas Gorj.

Obiectivul proiectului
Obiectivul general al proiectului „Şanse egale pentru acces în carieră” îl constituie promovarea respectării principiului egalităţii de şanse şi de gen, a tratamentului şi a accesului egal pe piaţa muncii, prin acţiuni de conştientizare, informare, dezvoltare şi furnizare de programe de calificare/recalificare, specializare/ perfecţionare pentru 1500 de femei, în vederea integrării/ reintegrării şi menţinerii pe piaţa muncii. Dintre acestea, 900 de femei vor participa la cursurile de calificare/ recalificare şi 600 de femei vor participa la programe de formare specifice adresate femeilor din sistemul sănătăţii. Potrivit reprezentanţilor SANITAS, grupul ţintă de 1500 de persoane va fi recrutat din regiunile: Nord Vest, Vest, Centru, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia şi Nord Est.
Minodora SuceaErasmus+, un plus pentru învățare 29 May 2015

Sub auspiciile programului Erasmus+, am avut oportunitatea de a participa la un curs, în Glasgow – Marea Britanie, având ca temă cetățenia europeană. Cursul organizat de Agenția Naționala din Marea Britanie în colaborare cu Agenția Națională din România, a fost finanțat prin programul Erasmus+ KA2-TCA (Actiunea Cheie 2, Transnational and Cooperation Activities) și a câștigat admirația și respectul nostru prin eficiența organizării, amabilitatea si solicitudinea pe care gazdele au arătat-o permanent fiecărui participant.
Au fost prezenți 25 de participanți din Marea Britanie, România, Bulgaria, Portugalia, Spania, Italia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Grecia, Cipru, Turcia, Albania, Rusia;  cei mai buni dintre cei buni şi interesaţi de subiectul trainingului, au fost selectaţi după evaluarea candidaturilor, finanțați şi trimişi la Glasgow în perioada 8-14 martie 2015 pentru a discuta și învăța despre cetățenia europeană. Participanții au fost încurajati să dezvolte o atitudine  analitică, democratică și creativă cu privire la cetățenia europeană și să conștientizeze rolul social, politic și cultural activ pe care îl au în construirea unei Europe comune, unite. În același timp  cursul a promovat programul Erasmus+: Tineret, punând accentul pe standardele de calitate și  posibilitățile de a integra temele discutate în activitatea de tineret.
Activitățile puse în practică ne-au atras atenția asupra spațiului, timpului și locului pe care îl avem în Europa contemporană, dezvoltându-ne aptitudinile, motivându-ne să fim agenți activi ai schimbării democratice și să participăm, fiecare după posibilități, la construirea Europei, prin transmiterea cunoștințelor acumulate, în rândul tinerilor cu care lucrăm pentru a-i determina să facă alegeri în cunoștință de cauză pe viitor.
Pentru a-și atinge scopul, cursul a urmărit cinci obiective:
- Să cerceteze critic relevanța, sensul și implicațiile cetățeniei europene în activitățile de tineret în toate dimensiunile sale;
- Să promoveze și să faciliteze utilizarea activă a programelor și structurilor de sprijinire a activităților pentru tineret, cu accent pe cetățenia europeană, inclusiv Erasmus +: Tineret;
- Să experimenteze și să exploreze potențialul cetățeniei europene de a realiza   schimbări democratice în societate;
- Să familiarizeze participanții cu accepțiile actuale asupra cetățeniei europene  (conceptele, sensurile formale și expresiile cetățeniei europene);
- Să exemplifice legătura dintre cetățenia europeană, drepturile omului, democrație, învățarea interculturală și valorile care stau la baza acestora.
În ceea ce privește abordarea educațională, trainerii ne-au orientat în această dezbatere asupra cetățeniei europene cu accent pe implicațiile în activitatea de tineret, prin metode de învățare nonformală, bazate pe experiențele noastre, pe motivația personală, pe nevoile și obiectivele de învățare proprii. Am avut la dispoziție cele mai moderne mijloace didactice, computere conectate permanent la internet, table interactive, mese digitale, flipchart-uri mobile, produse de papetărie și birotică la discreție.
O gamă cuprinzătoare de materiale suport a fost postată pe platforma electronică european-citizenship.org: suport de curs (Cetăţenie Europeană, Participarea tineretului, Drepturile omului, Învăţarea interculturală, Educaţia nonformală, Competente cheie, etc.)  prezentari power-point, video, imagini. A fost creat un grup pe Facebook, în care ne-am înscris cu toții în vederea unor viitoare colaborări.
Ca loc pentru desfășurarea cursului, organizatorii au ales orașul Glagow, situat la 33 km de Marea Nordului, al treilea oraș ca mărime din Marea Britanie și cel mai mare port fluvio-maritim al Scoției. Orașul cu o populație de 598000 de locuitori este situat în câmpia Scoției Centrale, pe ambele maluri ale fluviului Clyde, al cărui canal, în permanență dragat, are astăzi un gabarit comparabil cu cel Canalului de Suez. Oraşul este ”capitala” construcțiilor de nave din Marea Britanie (1/3 din întreg tonajul construit în arhipelag). Glasgow este orașul unde se construiesc cele mai multe vase navale din UK; cel mai mare vas de croaziera Queen Elisabeth 2 a fost contruit în șantierul naval de aici.
Cazarea a fost asigurată la The Beardmore Hotel and Conference Centre – un hotel de lux, situat pe malul râului Clyde, cu camere elegante şi moderne, dotate cu computere, numeroase săli de studiu şi de conferință,  precum şi facilităţi de spa şi de agrement.
Recomand cursul celor care sunt interesaţi, deoarece totul este la superlativ, de la calitatea informației, a abordării educaționale, până la cazare, asigurare transport local, ieșiri în oraș, seri culturale favorabile socializării și relaxării.
Gabriela Ionescu, Asociația European Project, Târgu-Jiu128 de gorjeni, reclamanţi la Protecţia Consumatorilor 29 May 2015

Primele patru luni ale acestui an, au fost încărcate în reclamaţii şi sesizări care au ajuns pe birourile reprezentanţilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj.

Astfel, au fost înregistrate nu mai puţin de 128 de reclamaţii din partea consumatorilor gorjeni după cum urmează: 51 reclamații au fost constatate întemeiate; 33 reclamații au fost constatate neîntemeiate; 29 reclamații s-au soluționat pe cale amiabilă; şapte reclamații au fost redirecționate; trei reclamații au fost clasate; patru reclamații au fost constatate nesoluționabile; o reclamație a fost retrasă.
Aspectele reclamate au privit: servicii și produse financiare; diferenţe între preţul de la raft şi cel achitat la casă; tablete și telefoane mobile defecte în termen de garanție; piese, acumulatori şi operațiuni de service auto; componente IT defecte în termen de garanție; electrocasnice defecte în termen de garanție; servicii furnizare utilități; nerespectarea contractelor de telecomunicații; servicii agrement; servicii de alimentaţie publică; produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită; comerț online; servicii croitorie; servicii de transport în comun.
„În vederea limitării prejudicierii consumatorilor, au fost dispuse măsuri de remediere fără costuri suplimentare pentru consumatori sau de înlocuire a produselor constatate cu deficiențe în valoare totală de 16.602 lei, precum și sancționarea, pentru abaterile constatate, a unui număr de cinci operatori economici cu un avertisment și patru amenzi contravenționale în valoare totală de 30.000 lei”, a declarat Daniela Cornea, şef serviciu în cadrul CJPC Gorj.
Izabella MolnarDosar penal pentru furtul unui excavator 29 May 2015

La data de 27 mai a.c., poliţiştii din cadrul Poliției orașului Novaci au fost sesizaţi de un bărbat, de 41 de ani, din localitate, despre faptul că un alt bărbat, de 59 de ani, din aceeaşi localitate, i-a sustras un excavator ce era parcat în fața locuinței acestuia. Din verificările efectuate de oamenii legii a reieşit faptul că în urmă cu doi ani, bărbatul, de 41 de ani, i-ar fi plătit o sumă de bani celui de 59 de ani, pentru acest excavator, dar fără să întocmească acte în acest sens și fără să primească documentele utilajului. Astfel, novăceanul de 59 de ani, ar fi solicitat utilajul pentru a efectua săpături la o canalizare și profitând de neatenția reclamantului, ar fi introdus excavatorul într-o hală din curtea locuinței și ar fi refuzat să i-l mai înapoieze, motivând că i l-ar fi închiriat și nu i l-ar fi vândut în urmă cu doi ani. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.
I.M.Medicii din cele 18 centre de permanenţă au acordat 3.346 de consultaţii 29 May 2015

Pe parcursul lunii aprilie, în cele 18 centre de permanenţă, care funcţionează pe raza judeţului nostru, s-au acordat 3.346 de consultaţii. Potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în luna februarie adresabilitatea a fost 3.361, în martie ajungând la 3.543.

În anul 2014, numărul centrelor de permanenţă din Gorj a crescut; în luna martie s-a dat în folosinţă cel de la Câlnic, iar în iunie a devenit funcţional şi cel de la Scoarţa. Astfel, la ora actuală, 18 centre de permanenţă sunt funcţionale în judeţul nostru, în localităţi precum: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Tetila, Bîlteni, Târgu-Cărbuneşti, Ţicleni, Câlnic şi Scoarţa. „În luna aprilie am avut 3.346 de prezentări la centrele de permanenţă, în timp ce în februarie adresabilitatea a fost 3.361 şi în martie 3.543. La cele trei centre de permanenţă din Târgu-Jiu s-au prezentat 711 persoane”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Programul şi cheltuielile centrelor de permanenţă
În localităţile unde sunt centre de permanenţă este asigurată asistenţa medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se efectuează în intervalul 08.00-08.00 a doua zi. Potrivit legislaţiei în vigoare, cuantumul sumelor primite de către cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate. Spre exemplu, pentru medici, contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este de opt lei. În plus, medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat, doctorul care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră pentru acoperirea cheltuielilor administrative.
Minodora SuceaFinanţare pentru proiecte de tineri 29 May 2015

La nivelul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Gorj s-a derulat concursul local de proiecte de tineret din fonduri publice nerambursabile pentru structurile asociative de şi pentru tineret, sesiunea 2015, în temeiul Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, aferent perioadei 10 iunie – 15 noiembrie 2015. Potrivit conducerii instituţiei judeţene, în perioada 14 aprilie – 27 mai 2015 au fost depuse un număr de zece dosare în vederea finanţării şi au primit finanţare doar cinci proiecte, trei dintre ele depuse de ONGT-uri din Gorj, unul din Olt şi unul din Dolj.
I.M.Proiectul UCB „Acum facem practică”, în plină desfăşurare 29 May 2015

Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, în parteneriat cu Endurance – Olanda, Consiliul Judeţean Gorj şi Fundaţia Institutului Universitar  „Constantin Brâncuşi” continuă activităţile prevăzute în cadrul proiectului POSDRU/161/2.1/G/138515 cu titlul ”Acum facem practică”, proiect cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Până în prezent au fost încheiate parteneriate cu peste 20 de furnizori de practică, alte zece fiind în curs de încheiere.

Proiectul „Acum facem practică” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 2 – „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”,  Domeniul major de intervenţie 2.1 – „Tranziţia de la şcoală la viaţă activă”. Perioada de implementare este 29.04.2014 – 29.10.2015, adică 18 luni. Potrivit responsabilului mass-media şi comunicare, Virgil Popovici, nu sunt probleme în derularea proiectului. S-a făcut întocmirea şi finalizarea Metodologiei privind selectarea furnizorilor de practică; până la această dată au fost încheiate un număr de circa 22-23 de parteneriate cu furnizori de practică pentru studenţii înscrişi în cadrul proiectului de mai sus, studenţi aflaţi la specializările din cadrul facultăţilor implicate, respectiv: Facultatea de Inginerie, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative şi Facultatea de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale. Mai sunt in curs de încheiere alte zece parteneriate, care vor acoperi necesarul de furnizori de practică pentru studenţii înscrişi.  „Furnizorii de practică, cu care s-au încheiat deja parteneriate sunt următorii: a) autorităţi ale administraţiei publice locale şi judeţene – Consiliul Judeţean Gorj, Primăria – Consiliul local din localităţile Baia de Fier, Bumbeşti – Piţic, Polovragi, Alimpeşti; b) instituţii de învăţământ şi de cultură – Muzeul Judeţean Gorj, Grădiniţa cu program prelungit Lumea copiilor; c) instituţii bancare şi societăţi de asigurare – reasigurare – SC OTP Bank SA, SA Asigurare-Reasigurare ASTRA SA; d) agenţi economici – SC Turism Parc SA, SC Centrul de Calcul SA, SC CEZ România SA, Artego SA, SC Un produs genial SRL, SC Ratipest Prod SRL, SC Initial Cont SRL, SC CNC Tech SRL, SC Mirfo Trading SA; e) Birouri Notari Individuali, Cabinete Individuale de Avocaţi, Birouri Executori Judecătoreşti”, menţionează  Virgil-Ion Popovici, responsabil mass-media şi comunicare.

Consiliere pentru studenţi
Studenţii înscrişi beneficiază de consiliere profesională individuală, minimum două ore pentru fiecare student. În cadrul biroului amenajat pentru proiect, se vor organiza seminarii de acumulare de competenţe şi orientare profesională şi în carieră pentru studenţi pe diverse teme.
Pentru fiecare dintre aceste seminarii este elaborat kitul de instrumente pentru activităţi de consiliere şi orientare profesională şi în carieră de către experţii responsabili cu această activitate. „Pentru a facilita accesul cât mai multor studenţi la aceste servicii de consiliere şi orientare, serviciile vor fi furnizate  şi online prin intermediul platformei online e-consiliere şi e-mentorat. În urma acestor activităţi de evaluare şi consiliere, fiecare student îşi structurează o mapă de carieră”, a mai spus Popovici.
De fapt, prin raportare la conţinutul concret al proiectului, până la această dată, au fost realizate sau a fost prelungită perioada de derulare pentru următoarele activităţi propuse pentru această perioadă: A2.2. Elaborare instrumente şi metode inovative de informare, consiliere şi orientare profesională prin programe de practică (realizată); A3.1.1 Dezvoltare metodologie şi instrumente de identificare, selecţie şi derulare relaţii parteneriale cu organizaţii gazdă pentru stagiile de practică (realizată); A 3.1.2 Identificarea, negocierea condiţiilor de desfăşurare a stagiilor de practică şi semnarea convenţiilor de practică cu instituţiile publice sau private (realizată); A3.3.1. Dezvoltare metodologie program practică judeţeană şi europeană – prelungită cu încă trei luni; A3.3.2.
Înscriere şi selecţie studenţi – prelungită cu încă trei luni; A3.3.3 Derularea stagiilor de practica la nivel judeţean – prelungită cu încă trei luni; A 3.3.4 Derularea stagiilor de practică la nivel European – prelungită cu încă două luni; A3.3.5 Monitorizarea şi Evaluarea stagiilor de practică – prelungită cu încă două luni. În ceea ce priveşte informarea celor 500 de studenţi propuşi, această activitate se apropie de final, iar consilierea s-a realizat pentru aproximativ 200 de studenţi din totalul grupului ţintă. Pentru mai multe informaţii, studenţii  interesaţi pot accesa site-ul proiectului www.acumfacempractica.ro.
Minodora SuceaCercetat pentru vătămare corporală din culpă 29 May 2015

La data de 27 mai a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Ţicleni au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe DJ 675 din localitate, s-a produs un accident de circulaţie soldat cu victime. Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că un bărbat, de 56 de ani, din oraşul Rovinari, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 675, localitatea Ţicleni, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a părăsit partea carosabilă, a intrat în coliziune cu un cap de pod şi s-a răsturnat.
În urma impactului, conducătorul auto şi o pasageră, de 34 de ani, din cel de-al doilea autoturism, au suferit leziuni şi au fost transportaţi la Spitalul Oraşului Târgu-Cărbuneşti pentru acordarea de îngrijiri medicale. În cauză, şoferului i s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
I.M.Vulpea 29 May 2015

Trăia odată dragii mei, undeva pe malul apei, într-un tenebru lăstăriş, la margine de codru falnic, ducându-şi viaţa pe furiş, un vulpoi prea obraznic,un vulpoi prea viclean, nesincer şi obraznic, şiret nevoie mare..
Iar dup-o masă copioasă, că de găini nu ducea lipsă şi profitând de-a Soarelui eclipsă, şi-a luat picioarele la spinare şi a pornit în cercetare, pe-a codrului cărare…
Era un mamifer sălbatic şi un bun înotător(înota în fiecare dimneaţă, şi-şi da peste cap, singura suviţă de păr ce-o mai avea) un carnivor din familia canidelor, verişor cu lupul şi şacalul Codrul acela era imens(iar la marginea lui era o apă întinsă, învecinată şi ea cu un mare continent, numit Lumea Nouă…); în mijlocul codrului, unde creştea o vegetaţie abudentă şi variată, îşi duceau traiul toate animalele pământului, de la majestoşii elefanţi, la falnicii lei, de la caprele sălbatice, la micile găinuşe, iar în copaci se zbenguiau în voie maimuţe de toate neamurile, liniştea pădurii fiind întreruptă atât de răcnetul animalelor de pradă, cât şi de gama pestriţă, amestecată a păsăretului de tot felul.
Mergând el pe potecile pădurilor nesfârşite, atenţia îi este captată de un cor funebru al animalelor, de scheunatul dureros al câinilor “Dingo”, de plânsetul aproape omenesc al maimuţelor, de glasurile papagalilor pestriţi,de behăitul oilor sălbatice şi răgetul dureros al puilor de leu…
Toate aceste vietăţi erau strânse într-o poiană înconjurată de dealuri, ce-i dădeau înfăţişarea de amfiteatru natural. În mijlocul amfiteatrului, pe un soclu de piatră , era aşezat corpul neînsufleţit al unui LEU, care fusese, până mai ieri, REGELE acelor meleaguri…
Maimuţele băteau în tobele de pământ, marşuri funebre, iar papagalii, aceşti curieri înaripaţi, duceau vestea morţii Suveranului lor, anunţând alegeri pentru un NOU CONDUCĂTOR… Bag-samă-că şi la animale există o ordine, şi nu iubesc anarhia. (ca-n romanele lui Edgar RICE BOUROUGH sau Rudiard Kiplyng) şi au o conducere republicană (aleasă)cel ales fiind un fel de monarh, care oricând poate fi demis, conducerea nefiind ereditară (ci contând meritele!)
Auzind vestea, vulpoiul care nu era deloc prost începu să aibă visuri de mărire şi se în fiinţă la Divanul vieţuitoarelor, depunându-şi candidatura… Le-a promis câte-n luna şi-n stele, iar contra-candidatul lui pierdu(fiind cam”GOL”pe dinăuntru şi neavând nici un staff electoral bun, asemănându-se cu mulţi senatori de-ai noştri…) mai ales că l-au trădat chiar un grup de antropoizi puri.
Mai pierdu contra-candidatul lui şi pentru că se lăsă uşor intimidat de şuvoiul de vorbe obraznice al vulpoiului, care-l acuza de infidelitate şi alte păcate.
Vulpoiul îşi sărbători victoria în tam-tam-ul războinic al maimuţelor, promiţând că vor trăi mult mai bine sub conducerea lui…Apoi, trântind la pământ, un fruct enorm tropical din care băuse sucul, încheie cu urarea: “SĂ TRĂIŢI BINE!”
Se lăsă liniştea în acea poiană uriaşă, stelele pieriseră de pe CER, când plecară să se culce cu toţii…
Iar noul Rege îşi mută reşedinţa într-o poiană mirifică, unde era veşnic primavară (d-aia se numea “Cartierul Primăverii!)…Reşedinţa lui era masivă, o clădire cu multe etaje din piatră, tencuite de maimuţele”constructori”, în curtea imensă de câteva zeci de hectare se afla şi o minune de “piscină naturală”, unde vulpoiul se îmbăia în fiecare dimineaţă.
Am uitat să vă spun că era căsătorit cu o vulpiţă din Nordul Codrului şi avea şi două vulpiţe-copile mici.
Prima sa grijă a fost să-i înlăture pe cei care-l ajutaseră, precum stramosul lui din fabula lui ESOP(işi mâncase luntrasul binefăcător, dupa ce-l trecuse apa…)
Apoi îşi formă un guvern al său, unde la loc de cinste era o frumoasă vulpiţă, a cărei străbunică făcuse “mare iureş, într-unul din romanele lui DRUMES” Se înconjură de nişte maimuţe –intelectuale (maimuţele fiind în pădure cele mai avansate pe scara cerebrală!(Şeful guvernului fu un maimuţoi mic, căruia taică-său îi spărsese cu ocazia unei sărbători de primăvară un ou de struţ în cap…Să se deştepte!) Se înconjură şi de mai multe armate de spionaj, formate din papagali vorbitori (numai la şefi-aşa erau dresaţi!) care ascultau ce vorbeau supuşii săi în baza depoziţiilor papagalilor-spioni DNP (DIRECŢIA NAŢIONALĂ A PĂDURII), aceşti duşmani ai vulpoiului erau judecaţi de o Curte formată din câini-Dingo, având nişte maimuţe grefieri.Condamnaţi la închisoare sau încarceraţi în nişte cazemate de piatră moştenite de pe vremea unui război. Îşi aranjă neamurile şi familia pentru O MIE DE ANI, în timp ce vieţuitoarele răgeau de foame.
Dar cât era de rege trebuia s-asculte de Sfatul Bătrânilor ca-n Sparta, care era format din longevivi Elefanţi, cât şi de Adunarea reprezentanţilor tuturor vieţuitoarelor din codru
Pentru a distra tineretul, înfiinţa la sfatul unei maimuţe (fost ministru al Dreptăţii) bordeluri, unde dansau”CONGA”, şiruri de maimuţe-nud, ce-şi boiau faţa cu buruieni roşietice, iar în sâni injectau lapte de cocos, printr-o siringă din cucuta sterilizată, având drept ca o fibră de la o plantă anume, pentru a fi mai “SEXI”, un fel de transplant…Maimuţele cocote erau răsplătite cu câte o găină sau chiar pui de căprioară pe care le ofereau regelui;
Iar unele maimuţe mestecau în gingii o buruiană ciudată care le făceau să viseze frumos, şi despre care fiica mai mică a regelui, care fusese aleasă din ordinul Bătrânului Vulpoi “SILVO DEPUTATA”, spunea că:”sunt droguri uşoare, nu fac rău”. Pe fiica mare o făcuse “SILVO NOTAR” şi câştiga bani frumoşi de la nişte vecini ce prăduiau pădurea…Ambele “vulpiţe” erau măritate cu vulpoi bogaţi şi cea mare avea un copil, iar cea mică doi vulpişori…O ducea bine vulpoiul, dar la iniţiativa unui elefant, care avea o întreprindere tipografică , scriind pe foi de palmier “aranjate”, fu destituit din funcţia de “Şef al Codrului, o lună de zile…
Atât i-a trebuit şiretului, şi răzbunătorului vulpoi, că l-a urmărit “până-n pânzele albe” şi având câinii şi papagalii de partea lui, a fost judecat “harş-marş” în câteva ore şi condamnat la 10 ani temniţă în “întunecimea codrului”…Dar anii pentru care a fost ales s-au scurs repede şi urmau noi alegeri aşa că le spuse supuşilor săi:”Ştiţi voi de ce nu aveţi iarbă din-destul? O mănâncă elefanţii care consum 200 kg iarbă pe zi. Iar Sfatul Bătrânilor compus din elefanţi, propun să-l desfiinţăm ,iar Adunarea Reprezentanţilor este prea numeroasă, şi tainul lor zilnic este prea mare. Propun să reducem numărul lor cât de mult, că “toţi sunt nişte hoţi!Ha!HA!Ha!Rânji vulpoiul. D-aia nu aveţi carne pe săturate!
Vă cer să votaţi pentru reducere a numărului lor; de asemenea să se reducă cu 25 la sută tainul tuturor angajaţilor Codrului…
Ca să trăiţi bine! şi lingându-se pe bot că va fi reales, îşi aranjă cu laba şuviţa de păr-pe care mai târziu a tăiat-o de tot şi lăsându-se gâdilat de nişte maimuţe, surâse în sinea sa şi gândi: ‘Ha!HA!HA! O să-i înving pe contra-candidaţii mei.De cine să mă tem? De leul acela care rage în limbi străine? şi care are vederi liberale/Sau de leopardul ce face pe doctorul? Am să-i înving! Şi i-a învins!Prin fals şi minciuni.
Şi a mai fost odată destituit de peste şapte milioane de vieţuitori ai Codrului. Dar, cu ajutorul unui ambasador al ţării de peste mare, cât şi al unui ministru de rangul 18, am călcat în picioare voinţa lor.
Şi am rămas Şef pe CODRU,unde am: “FURAT CA-N CODRU!
Acum am predat mandatul unuia care se trage din “Codri germani” şi vulpiţa mea pe care am v rut-o în locul meu,va fi arestată.
Eu nu pot s-o ajut, că am mai dat de-o”dandana”: Am pitit 50 de dosare, scrise pe foi de palmier, şi trebuie să le predau şi..nu ştiu cum să-mi salvez blana…
Hotărât, numai să nu-i înveţe înţeleptul BOA, să se unească toate vieţuitoarele flămânde şi înşelate de mine…
Dar…”după mine potopul” sper să-mi pot pune la adăpost averea furată şi familia mea…Am satisfacţia că trebuie să mai treacă ani buni până să”DEvulpe-rizeze “întreg codrul..HO!HO! HO!
Codrul va trebui după plecarea acestui vulpoi de la cârma sa, să-şi vindece toate rănile fizice şi sufleteşti.Care nu sunt puţine…
Şi zdrobind între dinţi nişte boabe de vită sălbatică, simţi o stare euforică de satisfacţie, de mulţumire că a înşelat un Codru întreg cu vieţuitoarele lui ZECE ANI, şi a FURAT O IMENSĂ AVERE, şi cu acest gând pleca la culcare…Şi înainte de a adormi se mai gândi i-am mai înşelat odată pe membrii acestui guvern, care mi-au asigurat la pensie o locuinţă frumoasă.
Numai de-aş avea timp să mă bucur atât de noua locuinţă, cât şi de “agoniseala” mea de-a lungul unei vieţi …Of, tată, tată cum ţi-am moştenit eu priceperea la “gheseft”!
Gh.RădulescuTeodora Ciobanu, suspendată din funcţie 29 May 2015

Şefa Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu, Teodora Ciobanu, a fost suspendată din funcţia de director al instituţiei, urmând ca în locul acesteia să fie numit un interimar, a declarat, joi, primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru. Curtea de Apel Craiova a decis, miercuri, înlocuirea arestului preventiv cu arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile în cazul fostei şefe a DPPS Târgu-Jiu, acuzată de luare de mită, în formă continuată.

“După cele întâmplate, în operativa de dimineaţă am discutat cu directoarea de personal, a primit ca temă să găsească cea mai bună soluţie pentru coordonarea activităţii la această direcţie. Prin fişa postului poate să coordoneze activitatea domnul Bucică, directorul economic, sau să găsim altă soluţie pentru a numi un director interimar. Rămâne ca în această după-amiază să mă întâlnesc cu directoarea de la personal, să vedem cu ce variante vine”, a precizat Florin Cârciumaru.
Magistraţii Curţii de Apel Craiova au admis, miercuri, contestaţia formulată de către şefa DPPS Târgu-Jiu cu privire la măsura de arest preventiv, urmând ca aceasta să fie arestată la domiciliu începând cu data de 27 mai pentru următoarele 30 de zile.
A.S.De la bacşişul chelnerilor la veniturile „nesimţite”, de la cronicile medievale la „deciziile Curţii Concesionale” 29 May 2015

Cu sute de ani în urmă, cu un adevărat şi sincer patriotism, acelaşi lucru au făcut şi scriitorii medievali, în faţa scrierilor acestora, politicienii şi analiştii sunt nevoiţi să lase capetele în jos.
Cel mai fierbinte subiect al „incendiilor” care calamitează micile ecrane, acela privind pensiile şi salariile „nesimţite”, precum şi averile imperiale dobândite prin această „nesimţire”, precum şi cele obţinute prin jecmănirea statului, nu este nou în gândirea economică românească.
Legile veniturilor „nesimţite” care au fost declanşate de cei de la CÂRMA, pentru câştigarea alegerilor anterioare, acum expiră ultimii ani de mandat prezidenţial) dau în clocot nu numai pe micile ecrane, ci şi în ageorele (un fel de poiana lui Iocan) societăţii româneşti. Maiestuosul Crin ţinea cu dinţii de cota unică, iar marele Ponta (nu mai este „micul” lui Năstase) cerea impozitare progresivă pentru venituri, dar nu şi pentru magistraţi, care probabil asudă din greu ca să desţelenizeze ţara de nedreptăţi!?!… De la aceşti lideri de partide pornesc două cercuri ideea impozitării, dar mai tare decât toate. Cel Ales în mandatele anterioare propune impozitarea tuturor veniturilor prin cota unică…
Dacă în secolul al XVII-lea, „cei” mai de treabă la voroavă (discurs)” cum era renumit în epocă, scriitorul Miron Costin, constata că se „nasc şi la noi oameni”, aceşti oameni ai zilelor noastre constituiţi în Curtea „Concesională”, instituţie promovată în regimul Iliescu, au parafat problema salariilor şi pensiilor „nesimţite”, cu o singură… concesie, inamovibilitatea magistraţilor şi la încasarea de venituri.
Acest gest suprem, bine ancorat în articolul 16 (nimeni nu-i mai presus de lege) al Constituţiei, tot de ei întocmit (după principiul proverbelor româneşti „cine-mparte, parte-şi face” şi „la unii părţi şi la alţii părticele”), având în vedere că au sporuri de peste 65%, demne de secolul XXI, ne trimite tot spre scrierile lui Miron Costin, „cel mai tare la voroavă”, care în anul 1673 ne-mpărtăşeşte ceea ce acest patriot moldovean, pe care au vrut să-l vadă Vizirul şi Sultanul, o rostit cel mai mare gest de patriotism: „Suntem noi moldovenii bucuroşi să se lăţească împărăţia, în toate părţile cât mai mult, dară peste ţara noastră nu ne pore bine să se lăţească.”
Probabil că de aici a extras Parlamentul Curtea „Concesională” excepţia lor de mare eroism profesional – exceptarea judecătorilor şi procurorilor de la recalcularea pensiilor prin sistemul unic.
Numai că şi militarii „ridică-n proţap jalba” contractului lor cu moartea şi chiar garanţia dată de preşedinte că de „pensiile lor nu se atinge nimeni” (nu cumva milităria cuprinde şi lucrătorii poliţiei şi ai securităţii, care să fie şi ei exceptaţi de la lege?). Dor dacă excepţia lor intră în contradicţie cu articolul 16 din Constituţie (nimeni nu-i mai presus de lege).
Parafrazând marxismul, putem zice: Jurişti din toata lumea, judecaţi-vă”. Excepţiile, concesiile sau „privilegiile”, cum le numesc guvernanţii îşi au germenii în regimul trecut când oamenii erau împărţiţi în buni şi răi după apartenenţa la partidul unic, dar acesta stăruie şi astăzi prin salarii şi gradaţii de merit fără vreo evidenţă clară a minunilor săvârşite precum şi prin sporuri de domeniul freneziei, toate patronate de o conducere coruptă şi incapabilă. Aceste lăcomiei fără acoperire în muncă, dobândite prin influenţă şi tupeu, acordate „fără voroavă cu sfat”, cum zice acelaşi Miron Costin, îl îndreptăţesc să spună cu peste trei secole în urmă că aceste nereguli vor duce la distrugerea ţării: „De-ar fi domnii care stăpânesc în ţară înţelepţi încă/ Ţara n-ar pieri aşa lesne” pentru că „nesăţioasă este firea domnilor, spre lăţire şi avuţie oarbă, precât să mai adauge pre atâta râvneşte”.
Anatema îndreptată spre conducerea societăţii capătă caractere pamfletare: „veac desfrânat, când ţara fierbe în greutăţi şi tocmele, cu oameni care umbla în tot ceasul cu zilele în mână”. Continuatorul operei sale, scriitorul Ion Neculce are aceeaşi gândire economică, socială şi juridică când deplânge „norocirea ţării cu stăpâni ca aceştia, cu spurcăciuni de obiceiuri, care duc aceste supărări la cumplite vremi”. Singura consolare a acestor scriitori, de acum peste 300 de ani, în faţa acestui uragan al îmbogăţirilor şi nedreptăţilor care astăzi este mai puternic ca oricând, este legea divină „Dumnezeu plăteşte celor care var să cuprindă lumea în toate desfătările cu averile şi stăpânirile ei”. Ne gândim numai de Târgovişte ‘891. Pentru aceşti mari scriitori patrioţi viaţa este „cumplită” din cauza unei lumi cu griji şi primejdii, însă viclene şi înşelătoare, numai că din toate acestea vor rămâne „fum, umbră, visuri şi păreri”. Iar „împăraţii lumii cu avere peste tot s-au stins ca spuma pe care înşelătoare roată i-a stins cu vremea”. Are dreptate poetul Vasile Cârlova când a afirmat că „Tiranul se  simte înspăimântat” (Ruinele Târgoviştei).
Se cuvine totuşi o comparaţie între pensiile de 350 de lei şi veniturile „aleşilor”, insuficiente pentru „coafuri şi trei costume pe zi”.
Prof. Virgil CercelaruSocial-democratele din Târgu-Jiu, cu cadouri la preşcolarii din Bârseşti şi Ursaţi 29 May 2015

Aproximativ 40 de copii de la Grădinița Bârsești și Școala Primară și Grădinița Ursați au avut parte, joi, de o surpriză uriașă. Micuții au primit vizita membrele Organizației de Femei ale Partidului Social Democrat Târgu-Jiu, care au mers încărcate cu dulciuri și jucării cu ocazia zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului. OFSD Târgu-Jiu desfășoară acțiuni orientate către activități culturale, educative și caritabile.
P1090639“Prin contribuțiile noastre personale, financiare, am reușit să strângem fonduri și să cumpărăm 36 de cadouri pentru copiii de la aceste două grădinițe. Am cumpărat toate aceste pachete știind că cea mai mare bucurie o au copiii, când primesc dulciuri și jucării. Cu această ocazie am vrut să aducem un gram de bucurie, de fericire în inimile micuților”, a declarat Liliana Luca, președinte OFSD Târgu-Jiu.
A.S.

P1090643Centrul de Agrement Săcelu îşi deschide porţile pentru sute de turişti 29 May 2015

Peste fix o lună de zile, Centrul de Agrement Săcelu va avea parte de primii elevi veniţi în tabără. Nu mai puţin de 11 serii de turişti vor veni în acest sezon de vară la Săcelu, în spaţiul administrat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Gorj.

Aproximativ 550 de elevi din mai multe judeţe ale ţării sunt aşteptaţi în această vară în Tabăra de la Săcelu. “Odată cu vacanţa de vară e cunoscut faptul că şi copiii încep să îşi petreacă timpul liber în centrele de agrement din ţară. Şi la Săcelu o să avem în acest an în cele 11 serii programate, un grad de ocupare de peste 80%. Seriile sunt de câte 50 de locuri. În cadrul acestor serii avem şi plăcerea de a organiza Tabăra Naţională de Dans pe care am câştigat-o în urma unei licitaţii de proiecte ce a avut loc la nivelul Ministerului Tineretului şi Sportului. Sperăm din tot sufletul ca perioada pe care o vor petrece tinerii la noi în centrul de agrement să fie una care să-i facă să revină ulterior în Gorj, ca turişti”, a declarat Horaţiu Gorun, director DJST Gorj.
Potrivit conducerii Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, printre cei care vor veni în Centrul de Agrement de la Săcelu se numără elevi din Galaţi, Călăraşi, Bucureşti, Craiova şi Constanţa: “Prima serie o aşteptăm începând cu 29 iunie. Solicitările deocamdată le avem cam de la judeţele care ne vizitează anual, Călăraşi, Galaţi, Constanţa, avem de la Craiova, avem de la Bucureşti o solicitare şi aşteptăm să vedem dacă se concretizează o solicitare de la Oradea şi una de la Bacău. Deocamdată nu sunt încheiate contracte pentru acestea două. Tarifele sunt aceleaşi de doi ani de zile, iar scopul nostru este acela de a avea un grad de ocupare foarte bun şi nu vrem să afectăm nici buzunarul tinerilor”.

tabara65 de lei/zi – pensiune completă
Şi în acest an, tarifele practicate la Centrul de Agrement Săcelu vor rămâne aceleaşi ca în ultimii doi ani. Astfel, părinţii vor achita pentru copiii lor doar 65 de lei pe zi, costurile incluzând pensiune completă, cu masă şi cazare.
Centrul de Agrement Săcelu are o capacitate de 50 de locuri/serie, în camere de cinci locuri şi grupuri sanitare proprii, televizoare racordate la cablu în fiecare cameră. Centrul dispune de bloc alimentar modern, sală de mese cu 200 de locuri, parc de joacă, terasă acoperită cu 30 de locuri, acces la internet. La sfârşitul fiecărei serii de tabără se va efectua o evaluare a activităţilor desfăşurate, precum şi sondaje pentru cunoaşterea preferinţelor turistice ale elevilor, tinerilor şi cadrelor didactice care să stea la baza elaborării programelor turistice pentru anul următor.
Izabella MolnarCa la noi, la nimeni – România lucrului prost făcut! 29 May 2015

Ni s-ar putea reproşa că este mult prea devreme să admitem că păcăleala din campania electorală prezidenţială a câştigătorului Klaus Iohannis, aceea cu România lucrului bine făcut, rămâne o himeră. Au trecut şase luni şi semnele dătătoare de speranţe nu se întrevăd.
IOHANNIS CONTINUĂ CU ECHIPA LUI BĂSESCU. La un moment dat a fost atacat prim-adjunctul directorului SRI, generalul cu vreo patru stele Florian Coldea, care era maior în timpul mascaradei dovedite cu „răpirea” aranjată a jurnaliştilor români în Irak. Iohannis ne-a spus răspicat, la numirea directorului apropiat lui, liberalul sas Eduard Hellvig, că Florian Coldea rămâne!
Mai nou, senatorul Călin Popescu Tăriceanu a trimis o Scrisoare preşedintelui Iohannis spre a-l informa că o femeie din Galaţi, Mariana Rarinca, fostă secretară a Cabinetului de avocatură al decedatului soţ al Liviei Stanciu, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a făcut şase luni de puşcărie nevinovată. Cu toate că ea a fost achitată de judecători ai Curţii de Apel, femeia a suferit cumplit în cele cinci luni de detenţie la Penitenciarul Târgşor. Şi totul pornise de la un denunţ de şantaj, ce s-a dovedit în final mincinos, al numitei Livia Stanciu. Al cărei abuz a continuat cu complicitatea Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA, partenera Liviei Stanciu. Dacă un preşedinte ce se pretinde că a fost măcar cât negru sub unghie liberal nu se preocupă de apărarea drepturilor omului, deci ale cetăţeanului de rând, dar îşi găseşte timp pentru tenis şi amendarea Legii vânătorii, ce speranţe să aibă ceilalţi cetăţeni?
Klaus Iohannis s-a şi grăbit să răspundă Scrisorii senatorului Călin Popescu Tăriceanu, semnată şi de alţii, prin care se cerea demisia/demiterea abuzivelor Livia Stanciu şi Laura Codruţa Kovesi. Mai înainte cu o zi, Consiliul Suprem al Magistraturii îl dăduse pe Călin Popescu Tăriceanu pe mâna Inspecţiei Judiciare, dar nu luase nicio măsură asupra celor două din echipa lui Traian Băsescu.
Iohannis face un pas înapoi şi se dezice, cum că n-ar fi de competenţa lui. Fals.
Legea răspunderii magistraţilor prevede că preşedintele numeşte şi revocă pe preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi pe procurorul şef al DNA. Din două una: preşedintele ţării ori nu ştie, fiind prost informat de o echipă de consilieri ageami, ori nu are curajul să ia masuri radicale şi să se pună rău cu SUA, în cazul Laurei Codruţa Kovesi!
Dacă Iohannis crede că nu are competenţe în materie de Justiţie, oare în conducerea către România lucrului bine făcut o avea? Că, deocamdată, face eforturi să continuăm cu echipa lui Traian Băsescu în România lucrului prost făcut. Cu „stat de drept” în care-s pedepsiţi nevinovaţii.
IOHANNIS ATACAT DE COMUNITATEA ROMÂNILOR DIN SUA PENTRU AMBASADORUL GEORGE MAIOR. În subtitlu am cam spus tot. Comunitatea românilor din SUA, deci o adevărată Diaspora, susţine că în mandatul lui George Cristian Maior ca director al SRI, instituţia a involuat spre fosta securitate.
TRANSALPINA, DEPLOIRABILĂ. De prin 2008 încoace s-au tocat 400 de milioane euro pentru permanenta renovare a Drumului Regelui – Transalpina, ce merge din Gorj până la Şugag. Fără a fi practicabil, modernizarea Transalpinei rămâne neterminată. Ca şi autostrăzile dintre vechiul Regat şi Transilvania.
ION PREDOŞANUEdi Iordănescu, mulțumit de finalul returului / “Suntem toți fericiți și îmi felicit și elevii!” 29 May 2015

După un sezon jucat mai mereu la limita dintre prima și a doua ligă, Pandurii și-a încheiat reprezentațiile cu un succes clar în Giulești și cu un mandat pentru încă un an în primul eșalon, iar acest lucru îl mulțumește pe deplin pe antrenorul Edi Iordănescu, pentru moment.

Cu acest 3-0 sec în Giulești, Pandurii așteaptă pași falși ai celor de la CSMS Iași și ai Viitorului pentru ca de pe locul 9 să obțină o sumă mai mare de bani pentru reconstrucția echipei. Edi Iordănescu ține să-și felicite jucătorii mai ales pentru felul în care au abordat finalul de campionat, ultimele patru etape aducând cu ele 10 puncte din 12 posibile: “Suntem mulțumiți pentru finalul de sezon, suntem mulțumiți pentru că ne-am îndeplinit obiectivul, pentru că am reuşit ca în ultimele patru meciuri să nu pierdem, am obținut trei victorii și un egal, ba mai mult, în premieră în acest sezon am reușit să legăm două victorii și pentru asta sunt fericit. Suntem toți fericiți și îmi felicit și elevii!”, a declarat antrenorul Pandurilor după victoria obținută în fața Rapidului, în deplasare, în ultima etapă de campionat.

I-au așteptat pe contre
Cu privire la modul în care Pandurii a abordat meciul cu Rapid, Edi Iordănescu a explicat că se aștepta la o replică tăioasă din partea gazdelor, dar și că știa că se vor descoperi în apărare, ceea ce le-a permis să plece din Giulești cu toate cele trei puncte: “Rezultatul vorbește de la sine, am făcut un joc exact, în special defensiv, am propus o organizare defensivă bună de joc și nu întâmplător nu am primit gol în acest meci. Am dezvoltat bine momentele de tranziție și știam bine că Rapidul, în ciuda locului pe care se află și a faptului că a retrogradat are în componență jucători cu calitate și vor vrea să demonstreze la ultimul meci în fața suporterilor că nu merită să meargă în Liga a 2-a, că vor ataca, faptul că vor construi, dar și că se vor desface și vor lăsa spații”, a explicat tehnicianul echipei târgujiene.

Vrea Rapidul înapoi în Liga 1
Tehnicianul Pandurilor crede că Rapidul nu merita să retrogradeze și că dacă ar fi avut actualul lot de la startul campionatului, alta era soarta giuleștenilor: “Rapidiștii au dorit să arate că locul lor este în Liga 1. Această echipă dacă era în actuala componență de la începutul campionatului nu era în situația asta. Îmi închipui cum au trăit anumite jocuri, și noi am trăit la fel. Ei avut de recuperat multe puncte. Nici nouă nu ne-a fost ușor, am avut multe absențe, la ce mentalitate este în România e greu să mai găsești motivația. Rapidul are forța necesară având acest public să revină după un an în Liga 1”, a mai declarat Iordănescu junior. Acesta este trist că fotbalul românesc a pierdut în acest sezon trei echipe importante de pe prima scenă: “Va fi mai trist fotbalul românesc fără echipe cum e Rapidul, cum e U Cluj sau Galați, echipe de tradiție, cu suporteri în spate, echipe care reprezintă mult pentru fotbalul românesc. Sunt sigur că aceste echipe au tăria să revină, eu îmi doresc asta!”, a mai declarat tehnicianul Pandurilor.

Începe reconstrucția
După ce cortina a fost trasă deja de gorjeni peste sezonul 2014-2015, vacanța se dovedește a fi practic inexistentă. De la meciul cu Rapid până la reunirea lotului fiind doar 11 zile, însă acestea nu pot fi considerate de vacanță și pentru staff-ul tehnic, unul preocupat de formarea noului lot: “Ne așteaptă un an foarte greu pentru că nu mai puțin de 13-14 jucători sunt la final de contracte și împrumuturi și asta înseamnă, automat, un an de reconstrucție. În paralel, ne dorim ca la anul să fim pe o cu totul altă poziție decât am fost în acest sezon, locul acestei echipe este mult mai sus decât am avut în acest an”, a declarat Edi Iordănescu. Acesta a reconfirmat faptul că își dorește foarte mult și jucători din Liga 1 pe care îi cunoaște foarte bine: “Avem o listă cu jucători din Liga 1 și străinătate. Am mână liberă la selecție, sunt condițiile mele puse. Dacă aducem prea mulți jucători din străinătate au nevoie de perioadă de adaptate. Există riscul să mai fim și neinspirați. Vrem 5-6 jucători din Liga 1”, a mai spus Iordănescu.
Cristi ConstantinescuFilozofii estivale – La pas prin urbea cărbuneştenilor 29 May 2015

Zilele trecute m-am aflat iar prin Târgu-Cărbuneşti cu treburi de gazetă cum spunea un cunoscut de-al meu, aşa că am dat „o talpă” prin urbe. Deşi printre blocuri era curăţenie, locurile fuseseră recent asfaltate şi marcate pentru parcarea autovehiculelor în siguranţă, m-a nemulţumit un fapt. Fuseseră amenajate locuri îngrădite pentru amplasarea containerelor de gunoi menajer printre altele între ultimul rând de blocuri şi calea ferată, dar respectivele containere se aflau în afara spaţiului,  iar în interiorul acestuia se aflau depozitate tot felul de molozuri aruncate de cetăţenii din zonă.

Sincer nu am priceput de ce containerele standard de gunoi au fost scoase din ţarcul îngrădit făcut special ca  resturile menajere să nu fie împrăştiate de vânt ori animale, iar în respectivele ţarcuri (căci fenomenul se manifesta în mai multe puncte din oraş) să fie depozitate deşeuri ori alte resturi din construcţii. Pentru că respectivele amenajări făcute prin urbe (mă refer la locurile îngrădite cu plasă) tocmai de aceea (zic eu) că au fost realizate să 2protejeze zona containerelor de împrăştierea conţinutului prin cartiere, iar molozurile  pot fi colectate (aşa cum am mai văzut prin alte locuri chiar în mediul rural) în containere special cumpărate ori închiriate de la societăţi de salubrizare. Başca nu mai vorbesc (şi o spun pe şoptite să nu ne audă cineva din instituţiile de resort) că prin tot 3perimetrul unde aceste resturi erau aruncate puteau fi văzute nişte construcţii pe care scria „puţ foraj”. Probabil forajele de apă ale urbei şi atunci este impetuos necesar sa zona din proximitatea acestora  să fie „ca-n farmacie”, iar 4locurile cu containere (dacă nu s-au găsit în altă parte) să fie delimitate clar pentru ca deşeurile din acestea să nu fie răspândite. De vânt ori de câinii din cartiere (am văzut vreo doi printre blocuri care aveau cred că râie pe aproape toată suprafaţa corpului de arătau ca în filmele de groază), iar lumea să arunce  resturile  care apoi să poată fi evacuate standard şi nu ca în cazul de faţă când  au fost aruncate în ţarcurile îngrădite pentru containerele de gunoi, 5iar acestea au rămas „pe afară”.
Adică aşa un fel de „viceversa” cum spunea îndrăgitul actor Grigore Vasiliu Birlic. Pentru ca dotările în care s-a investit să-şi aibă menirea, iar locuitorii respectivelor cartiere să fie feriţi de împrăştierea gunoaielor, mai ales acum pe căldură cu toate consecinţele negative ce pot decurge de aici.
Ei dar după atâta preumblare mi s-a făcut foame şi noroc că mi-am luat nişte ştrudele de undeva din apropierea 6centrului  urbei dintr-un loc unde dacă ar fi să mă iau după firmă  se fac „schiţe cadastrale!!!”. O să mai vin prin aceste locuri că am mai văzut (dar n-am apucat să zăbovesc ) locuri de preumblare cum ar fi târgul de haine vechi (amplasat cam neinspirat în proximitatea gării), o stradă (am uitat cum se cheamă) cu depozite pe o parte şi pe alta şi 8nu în ultimul rând hidranţii dintre blocuri (iarăşi sunt nevoit să fac paranteză dar am văzut mai multe improvizaţii pe la blocuri) şi în caz de (doamne fereşte) o situaţie de urgenţă respectivii hidranţi ajută mult la scurtarea timpului de intervenţie, precum şi la furnizarea apei necesară în astfel de nefericite evenimente. De aceea la final vin cu o 9lămurire. Respectivii hidranţi nu trebuie transformaţi  de locuitori în cişmele riscul fiind acela că fiind nişte mecanisme ca oricare altele se pot bloca taman când este nevoie mai mare de ele. Adică la un nedorit incendiu.
Mugurel PetrescuScutite de la plata timbrului de mediu 29 May 2015

Penitenciarul Târgu-Jiu nu va mai plăti timbru de mediu către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj pentru maşinile din dotarea unităţii. Unitățile sistemului Administrației Penitenciare vor fi exceptate de la plata timbrului de mediu pentru autovehiculele utilizate, prevede un proiect de lege adoptat de Guvern la începutul acestei luni. Drept urmare, şi autovehiculele din dotarea Penitenciarului Târgu-Jiu nu vor mai plăti timbru de mediu.
În prezent, nu se achită timbru de mediu în cazul autovehiculelor utilizate de forțele armate, forțele de securitate a statului, de poliție, de jandarmerie, de poliția de frontieră, de pompieri, precum și celor destinate transportului preșcolarilor și elevilor. Sistemul administrației penitenciare în România este constituit din Administrația Națională a Penitenciarelor și 47 de unități subordonate, considerate instituții publice de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Timbrul de mediu reprezintă suma datorată de către contribuabili pentru emisiile provenite de la autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 (autovehicule cu patru roți destinate transportului de persoane) și N1, N2, N3 (autovehicule cu patru roți destinate transportului de mărfuri). Timbrul de mediu se face venit la bugetul Fondului pentru mediu și se utilizează de Administrația Fondului pentru mediu în vederea finanțării programelor și proiectelor pentru protecția mediului.
I.M.Casa de Pensii Gorj vinde doar 66% dintre biletele de tratament primite 29 May 2015

O nouă serie de bilete de tratament sunt puse la dispoziţie pentru pensionarii gorjeni prin intermediul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj. Este vorba de aproape 270 de tichete în majoritatea staţiunilor balneo-climaterice din ţară.

Potrivit conducerii instituţiei, situaţia din acest an nu este una tocmai roz spre deosebire de anii trecuţi, când erau la mare căutare şi biletele de tratament în perioadele de extra-sezon, nu doar cele din timpul lunilor de vară. “Ca şi în anii ceilalţi, vara este cel mai aglomerat. În fiecare an, avem şi cereri nerezolvate, dar avem şi bilete rămase. Şi asta s-ar explica prin faptul că majoritatea dintre beneficiarii noştri şi-ar dori să meargă la tratament în perioada de vară şi atunci vara nu putem rezolva toate solicitările. În perioada de extra-sezon rămânem cu bilete nevândute. Comparativ cu anii anteriori, ne-am confruntat cu o situaţie mai puţin obiectivă, adică ne rămân foarte multe bilete. Per total în primele şapte serii am reuşit să vindem numai 66% din biletele primite. De exemplu, la seria care cuprindea Sărbătorile Pascale ar fi o explicaţie faptul că oamenii stau acasă să-şi petreacă sărbătorile, însă pentru celelalte perioade n-am găsit o altă explicaţie obiectivă la faptul că nu putem vinde biletele decât lipsa banilor”, a declarat Ioana Talău, directoarea adjunctă a CJP Gorj.

270 de bilete pentru seria a opta
La ora actuală, la sediul instituţiei judeţene au ajuns biletele pentru ce-a de-a opta serie cu plecare în perioada 8-11 iunie. “Acum eliberăm biletele pentru seria a opta care are plecare în 8-11 iunie; avem în jur de 270 de bilete primite, majoritatea sunt distribuite de către Casa Naţională de Pensii. Nu ştiu dacă toate persoanele cărora le-au fost repartizate se vor prezenta să-şi ridice biletele, dar cele care vor rămâne vor fi redistribuite. Cele mai multe bilete, ţinând seama că un criteriu de repartiţie este şi aşezarea în teritoriu, le avem în staţiunile de pe Valea Oltului, foarte multe le avem la Olăneşti, Govora şi Bala. Dacă în anii anteriori, la Olăneşti, aveam perioade când suplimentam repartiţiile şi tot nu făceam faţă solicitărilor, acum nu putem vinde toate biletele care ne sunt repartizate. Staţiunile Felix şi Herculane sunt două staţiuni foarte solicitate, iar la nivel naţional există foarte multe cereri pentru acestea”, a mai spus directoarea adjunctă a CJP Gorj.
Casa Judeţeană de Pensii Gorj aduce la cunoştinţa pensionarilor faptul că, având în vedere că tratamentul balnear şi pentru recuperare a capacităţii de muncă este un serviciu medical, la momentul prezentării în staţiunea balneară, beneficiarii trebuie să aibă asupra lor cardul de sănătate, activat la medicul de familie şi să cunoască codul PIN al acestuia. “Începând cu data de 1 mai 2015, toţi pensionarii şi alte categorii care ridică bilete pentru tratament balnear, la prezentarea în staţiune, trebuie să aibă obligatoriu cardul de sănătate activat la medicul de familie, inclusiv codul PIN. În caz contrar, nu vor putea beneficia de tratamentul din staţiune”, transmite conducerea CJP Gorj.
Izabella MolnarLumina, şi Adevărul, şi Viaţa – “Întotdeauna, Cuvântul Lui Dumnezeu este lucrarea Duhului Sfânt” 29 May 2015

În Duminica a 8-a de după Paști, la marele praznic al Pogorârii Sfântului Duh, ca și în ziua de luni, când prăznuim Sfânta Treime, pentru a înțelege că Duhul Sfânt lucrează prin Biserică, iar dacă Biserica există pentru că este de faţă Duhul – spune Sfântul Ioan Gură de Aur, mai ales că Duhul Sfânt lucrează în Biserică prin preoţi şi episcopi (Fapte 20, 28) şi prin Sfintele Taine săvârşite de aceştia. Putem spune că Rusaliile sunt Duhul Lui Iisus în noi, Cel Care transformă întregul nostru mod de a gândi, de a simţi, de a voi, de a alege şi de a vorbi, că Duhul Lui Hristos este Cel Care ne conduce viaţa ca să devenim «ca Iisus în lume»!

“Duhul Sfânt este acela care ne cheamă, ne sfințește și ne îndumnezeiește”

- Rep. Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit, dr. Irineu, iată că sunteți din nou oaspetele ales și drag al dreptcredincioșilor din Gorj, pentru că în Ziua de Rusalii, vom avea resfințirea Bisericii din Parohia Cârbești, iar luni veți oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea «Sfânta Treime» Strâmba-Jiu, după ce vom vedea că Duhul Sfânt dă viaţă instituţiilor evanghelice pe care Hristos le-a întemeiat, pentru a dărui Bisericii noastre făgăduinţele viitoare, că Duhul Sfânt ne izbăveşte de păcate, ne aduce de la rătăcire la adevăr, ne îndeamnă la rugăciune şi la orice lucru bun, iar prin aceasta, ne ajută să urcăm la Dumnezeu şi Îl coboară pe Iisus în inimile şi în viaţa noastră!
-Așadar, Duhul Sfânt este acela care ne cheamă, ne aduce, ne sfințește și ne îndumnezeiește, ca să fim asemenea îngerilor, asemenea sfinților și asemenea Lui Dumnezeu în Împărăția Cerurilor! Pentru aceasta, Biserica noastră ortodoxă este plină de Duhul Sfânt, este plină de dumnezeire pentru că avem sfinți, iar sfinții sunt martori ai lucrării Duhului Sfânt! O biserică ce nu are sfinți este fără Duhul Sfânt, așa cum sunt sectanții, așa-zisele biserici care n-au pe Duhul Sfânt! Prin urmare, numai o biserică ce are pe Duhul Sfânt are sfinți, precum și reciproca, o biserică ce are sfinți, are și pe Duhul Sfânt! De aceea, spunem că toți suntem chemați la această sfințenie, fiindcă sunt mulți cei chemați, aleșii sunt numai cei care lucrează cu Duhul Sfânt și devin sfinți, așa cum spunem întotdeauna, că mărturisirea noastră este în comuniunea sfinților! Prin urmare, în toți sfinții Îl vedem pe Duhul Sfânt! Când sărutăm sfintele icoane, când sărutăm sfintele moaște, noi intrăm în contact nemijlocit cu Duhul Sfânt, în primul rând! Dacă vedem în fața noastră imaginea sfântului, trebuie să știm că prin culoarea frumoasă a icoanei vedem și culoarea Duhului Sfânt!
- Rep. La Sfânta Liturghie, așadar, să înțelegem că Dumnezeu ajunge în sufletul nostru prin Sfintele Taine?
-De aceea, în biserică Duhul Sfânt lucrează atât în noi, cât și în taine! Simțim că lucrează în noi, predispunându-ne sau îndemnându-ne spre viață curată! În biserică lucrează prin sfintele taine, care sunt alcătuite atât dintr-o parte văzută, cât și una nevăzută! De o parte văzută, pentru că și creația este chemată să vină în sprijinul nostru, iar de duminicapartea nevăzută, pentru că Duhul Sfânt este în toate, așa cum spunem la sfânta rugăciune: «Care pretutindenea ești și pe toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață»! Prin sfintele taine Duhul Sfânt ne hrănește întotdeauna, dar ne prezintă în față pe Mântuitorul Iisus Hristos, fiindcă noi toți suntem copii ai Lui Dumnezeu Tatăl, frați ai Mântuitorului Iisus Hristos, și chemați cu o vocație sfântă, pentru că Duhul Sfânt ne cheamă întotdeauna să fim «pietre vii», așa cum ne spune Sf. Apostol Petru!
- Rep. Deci, Sfinții Apostoli sunt «călăuzele» noastre spre Împărăția Lui Dumnezeu?
-Așadar, Sfinții Apostoli, care au fost aleși de Mântuitorul Iisus Hristos și care au fost «umpluți» de Duhul Sfânt la Rusalii, aceștia vor judeca oamenii, pentru că ei s-au arătat modele de sfințenie. De fapt, nu numai Sfinții Apostoli, ci, și toți sfinții sunt modele de urmat în viața noastră! De aceea, purtăm și numele, sfinților, atunci când la botez părinții dau nume copiilor lor nume de sfinți!

“Duhul Sfânt este în noi, și noi putem să-L chemăm pe Tatăl Cel Ceresc”!

- Rep. Dar, noi, oamenii muritori și apăsați de atâtea păcate știute și neștiute, avem întotdeauna tăria de a mărturisi că Duhul Lui Dumnezeu este în noi?
-În felul acesta, Îl putem chema pe Dumnezeu-Tatăl, pentru că Dumnezeu-Duhul Sfânt este în noi. Duhul se roagă în noi cu suspine negrăite! Deci, Duhul Sfânt este în noi, și noi putem să-L chemăm pe Tatăl Cel Ceresc și să-L chemăm «Tată»! N-am putea să-L rugăm pe Dumnezeu fără de Duhul Sfânt pentru că El este acela care ne îndeamnă, stârnește în inima noastră dorința, bucuria de-a ne ruga Lui Dumnezeu, tot el ne menține în această bucurie duhovnicească de-a fi împreună cu Dumnezeu, de-a crește permanent în viața noastră dorința după Dumnezeu! Așa putem spune că neliniștit este sufletul nostru până se va odihni întru Dumnezeu! Nu putem să stăm nici o clipă în loc, și întotdeauna suntem în mișcarea Duhului Sfânt! Pentru că el face ca viața noastră să fie binecuvântată, și așa putem spune și chiar credem, iar știința o dovedește, că suntem «câmpuri energetice», adică noi suntem o lucrare a Harului Duhului Sfânt, lucrare care înseamnă energie! Suntem pătrunși de energia Duhului Sfânt!
- Rep. Când simțim cu adevărat că Duhul Sfânt este prezent în sufletul nostru?
-Când facem o rugăciune, în noi se află Duhul Sfânt, pentru că întotdeauna, Cuvântul Lui Dumnezeu este lucrarea Duhului Sfânt, așa cum spunem în Crez: “Duhul care a grăit prin prooroci”! Și grăiește și prin noi, grăiește și în biserică, Duhul care se află în cuvântul Scripturii, Duhul care se află în rugăciunile Bisericii, Duhul care se află ori de câte ori zicem: “Doamne miluiește”! În aceste cuvinte se află Duhul Sfânt, deoarece cuvântul are puterea lui lucrătoare. De aceea, ne înțelegem și răspundem atunci când suntem chemați, pentru că numele nostru, cuvântul este sfințit de puterea Duhului Sfânt, este un nume dat persoanei și la acest nume răspundem noi. Așadar, ne-a sfințit pe noi Duhul Sfânt și ne-a scris în Cartea Vieții, atunci când am primit creștinismul, am primit botezul, când am fost aduși înaintea lui Dumnezeu. Prin urmare, dacă vrem să rămânem cu viață în noi, să păstrăm Duhul, cum ne învață Scriptura, să știm totodată că Duhul Sfânt ne ajută să-I mulțumim Lui Dumnezeu pentru cele știute și pentru cele neștiute! El activează totul în viața noastră și ne poartă de multe ori, fără să ne gândim, ne aduce în biserică, în viața călugărească, în viața preoțească, pentru că el poartă grijă de noi, și niciodată nu se separă de noi, mai ales de aceia care și-au încredințat viața Lui Dumnezeu!
- Rep. Prin urmare, Calea care ne duce la Dumnezeu este Lucrarea Duhului Sfânt?
-Deci, atunci, Duhul Lui Dumnezeu lucrează și mai intens, pentru că el nu mai este oprit de obstacolele păcatului. Singurul lucru pe care Duhul Sfânt nu îl acceptă în viața noastră este răul! Acolo unde este păcat și întunecime, Duhul Sfânt nu lucrează, pentru că El nu poate sta laolaltă cu întunericul!

“Duhul Sfânt ne face ca să fim vii, pentru că El este viața noastră”

- Rep. Ce minunat mi se pare să înțelegem, că Duhul Sfânt ne dă viața pe care o trăim și pe care unii dintre noi o risipim în atâtea rătăciri!
-Deci, noi suntem vii, pentru că Dumnezeu este în noi! Așa cum din toată creația care ne înconjoară și o privim cu admirație, pentru frumusețea ei, se află lumină, se află viață, așa și în noi, Duhul Sfânt ne face ca să fim vii, pentru că El este viața noastră, cel care o cârmuiește, îndreaptă viața noastră, așa cum ne învață și Sf. Apostol Pavel, că “Duhul Lui Dumnezeu strigă în noi cu suspine negrăite și Îl cheamă pe tatăl Cel Ceresc «Ava Părinte»”! Avem, deci, roada Duhului din momentul Cincizecimii, din momentul praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, la cincizeci de zile după Învierea Mântuitorului Hristos și la zece zile după Înălțarea la ceruri! Mai înainte de a veni Duhul peste Sfinții Apostoli, ucenicii Mântuitorului Hristos au fost învățați ca să rămână în Ierusalim, în rugăciune, până ce vor fi “învestiți” cu putere de sus, adică, vor fi pătrunși de lucrarea Duhului Sfânt! Căci, Duhul Sfânt este acela care îi învață pe Sfinții Apostoli ce să vorbească, le dă o experiență, le dă ceva deosebit în inimile lor!
- Rep. Care este sentimentul care ne face părtași, dar mai ales făpturi ce conștientizează în sufletul nostru prezența Duhului Sfânt?
-Prezența Duhului Sfânt este o lucrare a PreaSfintei Treimi, pe care lumea n-o poate cunoaște! Însuși Mântuitorul Iisus Hristos ne spune că lumea nu cunoaște pe Tatăl Cel Ceresc, numai aceia care cred în El, care s-au botezat și au devenit purtători de Dumnezeu și purtători de Duh Sfânt! Astfel, ascultând de poruncile și de învățăturile Mântuitorului Iisus Hristos, Apostolii au auzit pe îngeri spunând că așa cum S-a Înălțat la ceruri, așa va veni la sfârșitul veacurilor ca să judece viii și morții. Toate acestea sunt zise de Mântuitorul Iisus Hristos prin cuvintele Sfântului Ioan Evanghelistul în “ziua cea mare”, ziua cea din urmă a sfințirii, când Mântuitorul Iisus Hristos S-a adresat mulțimilor: “Cine însetează, să vină la Mine și să bea! Iar cine va avea Duhul Sfânt, din acela vor curge ape curgătoare”, adică, vorbind despre Duhul Sfânt care avea să fie dat Sfinților Apostoli! Venirea Mântuitorului Iisus Hristos, Înălțarea Sa la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt sunt legate unele de altele. Pentru că îndată ce Mântuitorul a venit, adică Fiul Lui Dumnezeu S-a întrupat, lumea este plină de Treime, căci Fiul Lui Dumnezeu este unul din Treime, iar unde este Treime este și Tatăl și Duhul Sfânt! De multe ori, în Sfânta Scriptură vedem cum Tatăl Cel Ceresc mărturisește pe Fiul Său iubit, iar Duhul Sfânt este acela care săvârșește minuni!
- Rep. Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit, să înțelegem că toată credința noastră, atâta cât o poate cuprinde sufletul nostru, ne pregătește pentru Împărăția Lui Dumnezeu?
-Desigur, pentru că lucrarea Domnului este lucrarea PreaSfintei Treimi, dar în chip deosebit, fiecare lucrează în momentul acțiunii sale! Tatăl creează lumea, iar prin Fiul, în Duhul Sfânt, apoi Fiul este trimis ca să mântuiască lumea, trimis ca să moară pentru oameni, să se răstignească, să Învieze și să se Înalțe la ceruri, iar apoi Duhul Sfânt este trimis în lume, ca să sfințească lumea, Duhul adevărului, care de la Tatăl purcede! În Duhul Sfânt toate viază, toate se mișcă, toate au o destinație, o țintă – Împărăția Lui Dumnezeu! Astfel, vorbim că Biserica, întemeiată la Pogorârea Duhului Sfânt este unitatea tuturor credincioșilor, uniți în comuniune cu Mântuitorul Iisus Hristos, cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, împărtășiți cu sfintele taine și în drum spre Împărăția Cerurilor!
Profesor, Vasile GOGONEAVictorie la despărțirea de proprii suporteri 29 May 2015

Energia a scăpat de emoțiile ultimului loc cu o etapă înainte de finalul play-out-ului. Echipa gorjeană s-a impus cu scorul de 28-26 în fața unei trupe fără motivație, HC Vaslui fiind departe de ceea ce arăta echipa moldoveană în sezonul regulat.

Partida ce se anunța capitală pentru echipa gorjeană nu a avut deloc încărcătura unui meci cu miză, mai ales că veștile dinspre Moldova, acolo unde CSU Suceava trebuia să învingă pentru a mai spera, erau bune, Poli Timișoara defilând practic în fața echipei care a retrogradat după această etapă. Energia a controlat de la un capăt la altul partida, vasluienii nepereclitând în niciun moment victoria gorjeană. Trupa lui Andrieș s-a instalat din start la conducere, a avut 7-3 și 9-5, Vasluiul s-a apropiat la un gol, 11-10, dar la cabine s-a intrat la pauză cu un avantaj de două goluri pentru Energia, scor 14-12. Repriza secundă a început cu două goluri pentru Energia și s-a ajuns din nou la un ecart de patru goluri. Cea mai mare diferență, de cinci goluri, s-a înregistrat între minutele 47 și 58. La scorul de 28-23, cu două minute înainte de final, Energia s-a relaxat și a permis rezervelor de la Vaslui să se afirme. Trei goluri consecutive ale moldovenilor au închis tabela la 28-26 pentru gazde și sezonul Energiei de pe teren propriu cu un succes care îi trimite la barajul pentru supraviețuire în Liga Națională.

Ultima etapă, antrenament pentru baraj
Energia mai are de disputat în play-out un singur meci, în deplasare contra celor de la Poli Timișoara. Gorjenii au pierdut toate meciurile disputate în acest sezon în compania bănățenilor și ar fi greu de crezut că se vor impune acum, chiar dacă meciul nu mai are nicio miză, pentru niciuna dintre echipe. Locurile 11 și 12, ocupate de Energia și Steaua indiferent de rezultatele ultimei etape, ar trebui să participe la turneele de baraj: “După acest meci rămânem cu victoria care ne aduce trei puncte liniștitoare pentru ultima etapă. Astfel, putem să ne pregătim pentru baraj. Așteptăm să vedem unde se va ține și cu cine vom juca. Urmează să ne pregătim pentru baraj. Nu ne satisface acest lucru, dar trebuie, dacă se ține acest baraj, să facem în așa fel încât această echipă să rămână în Liga Națională”, a declarat antrenorul Energiei, Liviu Andrieș.
Alături de Energia și Steaua, la baraj vor fi prezente și echipele HC Argeș Pitești, CSU Galați, CSM Oradea și CSM Satu Mare, echipe clasate pe locurile 2 și 3 în cele două serii ale Diviziei A de handbal masculin. Vor fi două grupe formate dintr-o echipă din Liga Națională, o formaţie de pe locul 2 dintr-o serie a Diviziei A și o echipă de pe locul 3 din cealaltă serie a eșalonului secund.

Și-au pus cenușă-n cap
După ultimul joc susținut pe teren propriu în acest campionat, antrenorul Energiei a ținut să le mulțumească celor care au rămas lângă echipă chiar dacă aceasta a dezamăgit și a rămas mult datoare suporterilor și susținătorilor săi: „Este un an negru pentru această echipă, un an care ne-a afectat pe toți cei care suntem implicați la această echipă. Am rămas datori celor care iubesc acest sport și celor care finanțează acest sport. Le cerem scuze pentru ceea ce s-a întâmplat în acest sezon. În viața unei echipe sunt și asemenea momente, iar după un asemenea sezon trebuie să încercăm să învățăm ca pe viitor să nu mai ajungem într-o astfel de situație. Este pentru prima dată în cariera mea, atât ca antrenor, cât și ca jucător, când trec prin așa ceva. Niciodată nu am avut o asememea situație. Nu am fost cei mai buni, dar am fost o echipă care cu greu era învinsă, o echipă pe care adversarii o considerau puternică și incomodă. Acest an ne-a arătat și o altă față a sportului de performanță, ce înseamnă când lucrurile nu merg bine, poți să ajungi și în această situație”, a căutat Andrieș să scuze anul dezastruos al Energiei.

Energia Târgu Jiu – HC Vaslui 28-26 (14-12)
Sala Sporturilor, Târgu Jiu, spectatori: 300.
Energia: Șelaru, Antonaru – Acatrinei (10), Dragnea (4), Kekezovic (4), Giotoiu (3), Enache (2), Mota (2), Stoica (1), Flores (1), Stankevicius (1), Rodrigues, Becheru, V. Popescu. Antrenor: Liviu Andrieș.
HC Vaslui: Pralea – Hagiu (7), M. Bujor (7), Cotinghiu (4), S. Ignat (2), Roșu (2), G. Bujor (1), Țuțu (1), Barac (1), L. Acatrinei (1), C. Ignat, Pleșca, Soare, Bejinariu, Rață. Antrenor: Leonard Bibirig.
Arbitri: Gabriel Badiu și Ionuț Barbu, ambii din Cluj.
Observator: Viorel Ciucan – București.

Clasament play-out Liga Națională de handbal masculin:
1.Poli Timisoara 15 10 1 4 433-385 31
2. HC Vaslui 15 9 1 5 412-402 28
3. Energia Targu Jiu 15 6 1 8 372-391 19
4. Steaua Bucuresti 15 6 1 8 391-396 18*
5. CSU Suceava 16 4 2 10 418-452 14
* echipă penalizată cu un punct

Rezultate etapa a 9-a:
Energia Târgu Jiu – HC Vaslui 28-26 (14-12)
CSU Suceava – Poli Timișoara 20-30 (9-15)

Programul ultimei etape (30 mai, ora 12:00):
Poli Timișoara – Energia Târgu Jiu
HC Vaslui – Steaua București
Cristi ConstantinescuZeci de gorjeni suferă de scleroză multiplă 29 May 2015

Scleroza multiplă (SM) este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice şi cauze de invaliditate la adulţii tineri. Cele mai multe persoane cu SM sunt diagnosticate între 20 şi 40 de ani, fiind de două ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. La nivelul judeţului nostru, la sfârşitul anului trecut erau în evidenţele medicilor 75 de gorjeni diagnosticaţi cu scleroză multiplă.

Scleroza multiplă este o boală progresivă a sistemului nervos central (SNC), caracterizată prin episoade de inflamaţie şi demielinizare focală cu localizări multiple diseminate în timp. Simptomele sunt imprevizibile, în ansamblu incluzând oboseala, pierderea vederii, slăbiciune în picioare şi braţe, rigiditate, spasme musculare, ameţeală, încetinirea vorbirii şi altele, potrivit www.smromania.ro.
Potrivit specialiştilor, încă nu se ştie ce anume cauzează boala şi nu există un tratament pentru vindecare. Există însă terapii care reduc simptomele şi evoluţia bolii. Este important ca pacienţii să beneficieze de tratament cât mai repede din momentul în care sunt diagnosticaţi.

Gorjul are 75 de bolnavi de SM
La nivelul judeţului nostru, la sfârşitul anului trecut erau în evidenţele medicilor 75 de gorjeni diagnosticaţi cu scleroză multiplă. „La începutul anului trecut erau în evidenţele noaste 72 de persoane cu scleroză multiplă; pe parcursul anului au intrat în evidenţe alţi 27 de bolnavi, timp în care 24 au ieşit din evidenţe. Astfel, la finele anului 2014, au rămas în evidenţe 75 de bolnavi diagnosticaţi cu scleroză multiplă”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Pe data de 27 mai s-a sărbătorit Ziua Internaţionala a Sclerozei Multiple, care este o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale pentru Scleroza Multipla (FISM), stabilită pentru a fi marcată în ultima zi de miercuri a lunii mai. FISM este singura reţea la nivel mondial care are afiliate 90 de organizaţii dedicate pacienţilor cu scleroză multiplă.
Platforma Europeană pentru Scleroză Multiplă (EMSP) reprezintă interesele persoanelor cu SM la nivel european. Este o organizaţie non-guvernamentală, fondată în 1989, fiind umbrela pentru organizarea a 39 de societăţi din 34 de ţări europene.
Minodora SuceaPrimarii trecuţi la PSD, şefi interimari de organizaţii locale 29 May 2015

Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al PSD Gorj s-a întrunit, joi, pentru a stabili preşedinţii interimari ai organizaţiilor locale şi structura noilor departamente ale formaţiunii politice, se arată într-un comunicat de presă al partidului. Au primit astfel funcţii, în acest context, primarul din Aninoasa, cel din Fărcăşeşti, cel din Turburea, viceprimarul din Prigoria, primarul de Runcu, cel de Săcelu şi cel de Tismana.

În cadrul şedinţei de ieri s-a decis, astfel, numirea unor preşedinţi interimari de organizaţii locale pentru organizarea şi desfăşurarea adunărilor generale/ conferinţelor PSD de analiză şi alegeri şi s-a votat structura noilor departamente ale PSD Gorj. Promovaţi au fost în special primarii trecuţi la PSD, dar şi unii lideri ai partidului din zonele în cauză. Fostul liberal, Ilie Petroi a fost numit astfel președinte interimar al PSD Aninoasa, în timp ce Cristian Păunescu, viceprimarul localităţii, a ajuns președinte interimar al PSD Bumbești-Jiu. Dănuț Bălu, primar ex-PDL, a devenit președinte interimar la PSD Fărcășești, în timp ce Vasile Laurențiu Turcilă a fost numit președinte interimar PSD Lelești. Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului “Doina Gorjului” a devenit președinte interimar al PSD Novaci, viceprimarul Totoșel Becheanu a fost numit președinte interimar al PSD Prigoria, primarul liberal Adi Câmpeanu a fost numit şi el președinte interimar PSD Runcu, ca şi edilul liberal Florin Jurebie devenit președinte interimar al PSD Săcelu. Fostul pepededist Marian Slivilescu a fost numit președinte interimar al PSD Tismana, în timp ce fostul democrat-liberal Ion Bârcă a devenit președinte interimar al PSD Turburea. Cel din urmă va fi uns în funcţie în cadrul unei şedinţe interne ce va avea loc pe 13 iunie.

Strategii pentru alegeri!
În cadrul aceleiaşi şedinţe s-a mai stabilit că structura de partid este formată din 11 departamente a căror activitate doreşte să atingă obiectivele strategice şi politice pe care PSD le are până în 2020. “Viziunea acestor departamente este în strânsă corelare cu modul în care sunt organizate şi acţionează politic partidele membre ale Partidului Socialiştilor Europeni, adică partidele surori ale PSD, pe plan european, pentru a fi convergenţi în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor Uniunii Europene. Este o mobilizare generală în PSD Gorj pentru câştigarea alegerilor, tocmai de aceea trebuie luate o serie de măsuri care să conducă partidul la rezultate foarte bune în 2016, mai ales că politica făcută de Guvern este una foarte bună”, a declarat preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru.
A.StoicaInfracţiuni în trafic 29 May 2015

La data de 27 mai 2015, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală 1 Târgu-Jiu au depistat un bărbat, de 43 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, în timp ce conducea un autoturism pe D.J. 664/A, comuna Stăneşti, fără a deţine permis de conducere.
În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a deţine permis de conducere.
Tot la data de 27 mai, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Târgu Cărbuneşti au depistat în trafic un bărbat, de 45 de ani, din comuna Bustuchin, în timp ce conducea un moped, pe D.J. 675 din localitate, fără a fi înregistrat/înmatriculat. În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui moped neînmatriculat pe drumurile publice.
M.S.12,6 milioane de lei pentru salariaţii disponibilizaţi de la CEO 28 May 2015

Guvernul a aprobat alocarea sumei de 12,6 milioane de lei pentru salariaţii disponibilizaţi de la CEO. Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat în funcție de vechimea în muncă, respectiv:
-  pentru 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani până la 10 ani,
-  pentru 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani,
-  pentru 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani,
-  pentru 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.
Măsura concedierii colective vizează 2.133 de salariați, potrivit Planului de disponibilizare, aprobat în condițiile legii. La data elaborării planului, societatea avea un număr de 18.424 de salariați. Motivul care a dus la necesitatea disponibilizării de personal este eficientizarea activității acestei societăți. Întrucât, în perioada următoare, nu există premise pentru creșterea veniturilor la un nivel care să poată susține actuala structură organizatorică, pe lângă celelalte măsuri de reducere a costurilor în vederea redresării activității, Complexul Energetic Oltenia trebuie să implementeze un program de restructurare și reorganizare care presupune:
- menținerea în funcțiune doar a capacităților de producție eficiente şi redimensionarea numărului de personal în funcție de necesarul care să asigure funcționarea în siguranță a capacităților menținute în funcțiune, informează ecopolitic.

 

 100 de lei primă de 1 iunie la CEO 28 May 2015

Veste bună pentru salariaţii Complexului Energetic Oltenia. Angajaţii companiei care au minori în întreţinere vor primi 100 de lei cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului. Banii vor fi viraţi în conturile muncitorilor până mâine.Teodora Ciobanu, suspendată din funcţie! 28 May 2015

Teodora Ciobanu, şefa Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu-Jiu, a fost suspendată din funcţia de director al instituţiei, urmând ca în locul acesteia să fie numit un interimar, a declarat joi primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru.Dosar penal pentru furtul unui excavator 28 May 2015

Poliţiştii din cadrul Poliției orașului Novaci au fost sesizaţi de un bărbat, de 41 de ani, din localitate, despre faptul că un alt bărbat, de 59 de ani, din aceeaşi localitate, i-a sustras un excavator ce era parcat în fața locuinței acestuia. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.Şi-a reclamat soţul pentru violenţă 28 May 2015

La data de 27 mai a.c., poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Plopşoru s-au sesizat cu privire la faptul că la data de 25 mai a.c., o femeie de 39 de ani, din localitate, a fost agresată fizic şi alungată din locuinţă de soțul său, de 40 de ani, care consumă frecvent băuturi alcoolice. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie.Primari, numiţi şefi interimari ai organizaţilor locale PSD 28 May 2015

Biroul Permanent Județean PSD Gorj s-a întrunit, astăzi, pentru a dezbate mai multe puncte pe ordinea de zi. Pe agenda de lucru s-a aflat numirea unor președinți interimari de organizații locale pentru organizarea și desfășurarea adunărilor generale/ conferințelor PSD de analiză și alegeri.
Președinții interimari,votați de BPJ Gorj sunt:
- Ilie Petroi – președinte interimar PSD Aninoasa
- Cristian Păunescu – președinte interimar PSD Bumbești – Jiu
- Dănuț Bălu – președinte interimar PSD Fărcășești
- Vasile Laurențiu Turcilă – președinte interimar PSD Lelești
- Gheorghe Porumbel – președinte interimar PSD Novaci
- Totoșel Becheanu – președinte interimar PSD Prigoria
- Adi Câmpeanu – președinte interimar PSD Runcu
- Florin Jurebie – președinte interimar PSD Săcelu
- Marian Slivilescu – președinte interimar PSD Tismana
- Ion Bârcă – președinte interimar PSD Turburea

Tot în cadrul ședinței de astăzi, a fost votată structura noilor departamente ale PSD Gorj. Structura este formată din 11 departamente, a căror activitate doreşte să atingă obiectivele strategice şi politice pe care PSD le are până în 2020.Servicii de preconcediere pentru disponibilizaţii CEO 28 May 2015

Şi astăzi, angajaţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, vor continua acţiunile de prezentare a serviciilor de preconcediere pentru salariaţii Complexului Energetic Oltenia ce vor fi disponibilizaţi începând cu 1 iunie. “Avem un coleg care face azi acţiunile de prezentare a serviciilor de informare şi toate cele necesare, la UM Lupoaia, apoi la Unitatea de Închidere şi Conservare Motru, şi apoi la Cariera Roşiuţa. Avem o colegă la Mătăsari la Jilţ Nord unde au fost prezente 29 de persoane, apoi va merge la Jilţ Sud şi la Mina Tehomir”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.“Dragnea a mobilizat oamenii la vot” 28 May 2015

Aceasta este declaraţia preşedintelui CJ Gorj, Ion Călinoiu, în legătură cu condamnarea lui Liviu Dragnea cu privire la fraudarea Referendumului din 2012. În această dimineaţă, vicepreşedintele PSD, Ion Călinoiu, a făcut primele declaraţii în legătură cu lucrările de ieri ale Comitetului Executiv Naţional al partidului: “Toată lumea a participat neimplicată să mobilizeze oamenii la vot. Asta a făcut şi Dragnea: a mobilizat oamenii la vot. Nu e vorba de fraudarea alegerilor; rezultatul alegerilor referendumului a fost validat dar am înţeles că şi fostul preşedinte Traian Băsescu a confirmat că Dragnea n-a influenţat rezultatul alegerilor. Este practic nevinovat!”Evazionist prezentat la Parchetul Judeţean 28 May 2015

Astăzi, în jurul orei 11:00, va fi prezentat la Parchetul Judeţean un barbat de 43 de ani, reţinut pentru evaziune fiscală. Prejudiciul se ridică la 5 milioane de lei.20 de subalterni, audiaţi la DNA! Arest la domiciliul din Băleşti pentru şefa DPPS Târgu-Jiu 28 May 2015

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au admis, ieri, contestaţia formulată de către şefa Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu, Teodora Ciobanu, cu privire la măsura de arest preventiv, urmând ca aceasta să fie arestată la domiciliu, începând cu 27 mai, pentru următoarele 30 de zile. Ciobanu va fi obligată să stea închisă în casa sa din Băleşti şi să ţină distanţă atât de cei şase denunţători ai săi, cât şi de cei paisprezece martori, subalterni ai săi, dar şi de familiile acestora.

Magistraţii Tribunalului Dolj au admis pe 22 mai 2015 cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul şefei Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu-Jiu, Teodora Ciobanu, formulând în aceeaşi zi contestaţie la această măsură. Şefa DPPS va fi obligată să rămână o lună la domiciliul său din Băleşti, sat Corneştii Noi, timp în care trebuie să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemată. Instanţa i-a mai pus în vedere inculpatei “să nu comunice direct sau indirect cu denunţătorii Taşcău Nicolae, Taşcău Elena, Măruţă Mihaela, Manasia Alina Rodica, Bojincă Constantin Cosmin şi Bojincă Laura şi cu membrii de familie ai acestora şi cu martorii Manasia Dorinel, Taşcău Maria-Janina, Jugravu Nicoleta-Simona, Gridan Ioana, Ridichie Adina-Ramona, Calotă Camelia-Elena, Băltăreţu Diana-Cornelia, Ruszkovan Carmen, Piluţă Nela-Graţiela, Bălţoi Luminiţa, Viezure Dumitru, Jianu Laura, Geamănu Gabriela şi Gogan Gabriel şi cu membrii de familie ai acestora”, stabilind, totodată, că supravegherea respectării măsurii arestului la domiciliu şi a obligaţiilor impuse Teodorei Ciobanu se va efectua de către Postul de Poliţie al comunei Băleşti.

dppsMită în formă continuată
Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au reţinut-o pe 21 mai pe Teodora Ciobanu, acuzată de luare de mită, în formă continuată. Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2007-2015, Teodora Ciobanu, în calitate de director în cadrul DPPS Târgu-Jiu, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 4.000 de lei şi 3.000 euro, primind în final suma totală de aproximativ 4.000 euro. Sumele au fost pretinse şi primite de Teodora Ciobanu în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în vederea angajării sau promovării persoanelor respective pe diferite funcţii (infirmier, asistent medical, etc.) din cadrul instituţiei publice unde inculpata îşi desfăşura activitatea.
Anchetatorii au descins la sediul DPPS, în ziua reţinerii Teodorei Ciobanu, ridicând anumite documente. Măsura luată împotriva Teodorei Ciobanu impune conducerii Primăriei Târgu-Jiu să delege un înlocuitor în funcţie al acesteia, pe perioada arestului la domiciliu.
A.StoicaGura târgului – Filip vrea de la primărie, la Parlament 28 May 2015

Edilul oraşului Rovinari, Dorin Filip, se gândeşte serios să nu mai candideze în 2016 pentru un nou mandat de primar. Acesta se pare că şi-a arătat în ultima vreme nemulţumirile faţă de guvernarea de la nivel naţional de câţiva ani încoace, arătându-şi dezamăgirea cu privire la faptul că a crescut gradul de sărăcie, în special în oraşul Rovinari. Chiar dacă primarul Filip şi familia sa sunt încă în barca clasei de sus, şeful administraţiei publice din Rovinari îi compătimeşte pe locuitori şi şi-ar dori să facă ceva mai mult pentru întregul judeţ, astfel că îşi doreşte să candideze anul viitor pentru un mandat de deputat. Ideea acestuia, deocamdată, este doar în stadiul de analiză. Dorin Filip este primarul oraşului Rovinari încă din anul 2004.Deputatul Weber, la exerciţiul militar NATO de la Cincu 28 May 2015

Deputatul Mihai Weber, la invitaţia ministrului Duşa, a participat, marţi, la exerciţiul militar multinaţional Sarmis 15, ţinut în poligonul Cincu, în judeţul Braşov. La această manifestare au fost prezenţi peste 1500 de militari din Canada, România, SUA şi Marea Britanie. “Acest exerciţiu a fost menit să demonstreze că alianţa NATO poate să exceleze prin diversele mijloace de luptă, acţionând în aceleaşi zone, în acelaşi timp. Încă o dată a fost scoasă în evidenţă şi capacitatea de luptă a armatei române. Susţinem în continuare creşterea capacităţii de lucru a armatei din România, aceasta putând în acest fel să răspundă cererilor NATO”, a declarat parlamentarul PSD.

weber nouAcesta consideră, de asemenea, că prezenţa parlamentarilor din Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională la astfel de exerciţii şi aplicaţii militare ar fi mai mult decât necesară din perspectiva întăririi cooperării şi dialogului instituţional dintre Ministerul Apărării şi Parlamentul României. “Astfel, senatorii şi deputaţii au prilejul de a cunoaşte «la firul ierbii» cum se spune, modalităţile de execuţie a misiunilor de către militarii români în parteneriat cu trupele statelor membre NATO şi pot evalua stadiul îndeplinirii acestora. În plus, din perspectiva noii construcţii bugetare pentru anul viitor, vom putea analiza nevoile de dotare şi înzestrare, precum şi nivelul de instrucţie al militarilor români”, a completat Weber menţionând şi că, în opinia sa, România trebuie să-şi consolideze credibilitatea strategică în cadrul parteneriatelor cu NATO şi UE.
A.StoicaDisponibilizaţii CEO au venitul de completare aprobat de Guvern 28 May 2015

Guvernul a aprobat, ieri, o hotărâre prin care alocă 12,6 milioane de lei pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială destinate salariaţilor disponibilizaţi în acest an de la Societatea Complexul Energetic Oltenia.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, banii provin din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul în curs şi sunt destinaţi plăţii venitului lunar de completare persoanelor disponibilizate de la Complexul Energetic Oltenia. Venitul lunar de completare se adaugă indemnizaţiei de şomaj şi se acordă în baza Ordonanţei privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială destinate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. “Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat în funcţie de vechimea în muncă, respectiv: pentru 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani până la 10 ani, pentru 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani, pentru 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 ani, pentru 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani”, precizează Executivul.
ceo nou (3)Guvernul anunţă că măsura concedierii colective vizează 2.133 de salariaţi, potrivit Planului de disponibilizare, iar la data elaborării acestui document societatea avea 18.424 de angajaţi. Motivul care a dus la disponibilizarea de personal este, potrivit Guvernului, “eficientizarea activităţii acestei societăţi”.
“Întrucât, în perioada următoare, nu există premise pentru creşterea veniturilor la un nivel care să poată susţine actuala structură organizatorică, pe lângă celelalte măsuri de reducere a costurilor în vederea redresării activităţii, Complexul Energetic Oltenia trebuie să implementeze un program de restructurare şi reorganizare care presupune: menţinerea în funcţiune doar a capacităţilor de producţie eficiente, redimensionarea numărului de personal în funcţie de necesarul care să asigure funcţionarea în siguranţă a capacităţilor menţinute în funcţiune”, mai susţine Executivul.
A.S.Ateliere de confecţionat jucării la bibliotecă 28 May 2015

Filiala pentru Copii a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” a găzduit săptămâna aceasta, o serie de ateliere de confecţionat jucării. În cadrul acestor ateliere, zeci de elevi de gimnaziu au avut ocazia să înveţe de la instructori din cadrul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu cum să realizeze jucării din diverse materiale.

jucarii muzeu (3)Sub denumirea de „Cum prind viaţă jucăriile?”, la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” au fost organizate săptămâna aceasta o serie de ateliere de confecţionat jucării. Acestea au fost organizate în colaborare cu Şcoala Populară de Artă, instructori de la această instituţie mergând la bibliotecă pentru a-i învăţa pe copii cum pot să transforme bucăţi de material, lemn, hârtie sau sârmă în jucării colorate. „Această activitate se cheamă „Cum prind viaţă jucăriile?” şi se derulează în perioada 25 – 29 mai, la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”.

jucarii muzeuAtelierele sunt dedicate Zilei Internaţionale a Jocului şi a Copilului. Colaborăm cu Şcoala Populară de Artă, unde meşterii populari învaţă copiii să confecţioneze diferite jucării manual, dându-le viaţă prin culoare. În prima zi a venit domnul profesor Ionel Traian, care a învăţat copiii să confecţioneze o căsuţă din lemn, nu o casă oarecare, ci Casa memorială a lui Constantin Brâncuşi.

jucarii muzeu (7)În cea de-a doua zi a venit doamna Adriana Vasile care a învăţat copiii cum se pot prelucra din sârmă pomişori împodobiţi cu diverse ornamente şi maşinuţe făcute din reziduri, stil lego. Astăzi (n.r. miercuri) doamna Filomela, doamna Claudia şi doamna Popescu Elena învaţă copiii să confecţioneze păpuşi din bucăţele de sârmă şi hăinuţe din bucăţele de material. În ultima zi o să facem origami cu doamna Coconu, care învaţă copiii cum se pot face diverse jucării confecţionate din hârtie colorată”, a precizat Luiza Sandu, bibliotecar la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”.

jucarii muzeu (4)Ideea organizării acestor ateliere a venit ca urmare a participării a tinerilor utilizatori ai bibliotecii la atelierul de vacanţă „În bătătura bunicilor”, organizat în ultimii trei la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara, atelier în cadrul căruia copiii au avut ocazia de a deprinde tainele meşteşugurilor tradiţionale chiar de la meşteri populari. „Noi am colaborat de mai mult timp cu Şcoala Populară de Artă pe timpul vacanţei de vară, când am mers la Curtişoara, la muzeu, şi meşterii populari de acolo îi învăţau pe copiii diverse meşteşuguri.

jucarii muzeu (2)Nouă ne-a plăcut foarte mult această idee pentru că am văzut şi feed-back-ul copiilor. Am fost foarte încântaţi de ei, de modul în care au reacţionat, şi ne-am gândit să colaborăm şi în alte activităţi cu meşterii populari”, a spus Luiza Sandu. Atelierele organizate, săptămâna aceasta, la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” s-a bucurat de o participare numeroasă din partea elevilor de gimnaziu, care au venit, zi de zi, în număr mare pentru a învăţa cum să creeze jucării.
Roxana Lupu

jucarii muzeu (1)Gorjul, locul trei la tăierile de pădure 28 May 2015

Conform unor date făcute publice, ieri, de către Institutul Naţional de Statistică, suprafaţa fondului forestier la 31 decembrie 2014, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2013, a înregistrat o creştere de aproximativ 0,1%. Aceasta se datorează unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate şi a celor neîmpădurite, stabilite a fi împădurite. Suprafaţa pădurilor reprezintă 97,6% din fondul forestier naţional.
Chiar dacă în ultimul an suprafaţa împădurită a crescut, judeţele Mureş, Vrancea şi Gorj sunt cele în care suprafeţele pădurilor au scăzut cel mai mult faţă de anul 2008. Astfel, Mureşul a înregistrat o scădere cu peste 5.000 de hectare de pădure, în vreme ce în Vrancea s-au tăiat peste 3.000 de hectare, iar în Gorj alte 2.100 de hectare. În topul tăierilor de pădure în perioada 2008 – 2014, Alba şi Maramureş sunt următoarele judeţe, cu câte peste o mie de hectare tăiate.
suprafataDistribuţia fondului forestier pe regiuni de dezvoltare indică o concentrare într-o proporţie însemnată a acestuia în regiunile de dezvoltare Centru (19,3% din totalul fondului forestier) şi Nord-Est (18,3%), urmate de regiunile de dezvoltare Vest (16,0%), Nord-Vest (15,1%), Sud-Vest-Oltenia (12,4%), Sud-Muntenia (10,1%), Sus-Est (8,4%) şi Bucureşti-Ilfov (0,4%). Anul trecut, cel mai mare volum de masă lemnoasă s-a recoltat în regiunea de dezvoltare Nord-Est (26,1% din totalul volumului de masă lemnoasă recoltată), urmată de regiunea de dezvoltare Centru (24,6%) şi, într-o proporţie mai mică, de regiunile de dezvoltare Vest (12,4%), Nord-Vest (11,8%), Sud-Muntenia (9,8%), Sud-Vest Oltenia (7,7%), Sud-Est (7,2%) şi Bucureşti-Ilfov (0,4%). În acelaşi timp, cele mai mari suprafeţe pe care s-au realizat lucrări de regenerare a pădurilor s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Nord-Est (25,5% din suprafaţa totală regenerată) şi Centru (16,5%), urmate de regiunile de dezvoltare Sus-Est (16,1%), Nord-Vest (13,1%), Vest (11,9%), Sud-Muntenia (9,6%), Sud-Vest-Oltenia (6,7%) şi Bucureşti-Ilfov (0,6%).
I.M.Sanitas pregăteşte noi proteste, dacă salariile din Sănătate nu cresc cu 10% 28 May 2015

Federaţia Sanitas va declanşa un amplu program de acţiuni sindicale revendicative, dacă Guvernul nu va decide, în perioada imediat următoare, acordarea unei creşteri salariale de minimum 10% din salariul de bază tuturor lucrătorilor din Sănătate, începând cu 1 septembrie 2015. Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj, a participat la întâlnirea cu reprezentanţii Guvernului şi confirmă că dacă nu se vor soluţiona problemele sindicaliştilor, în toamnă vor fi declanşate noi proteste.

După ce aproximativ 150 de membri ai Federaţiei Sanitas au pichetat, pe 7 aprilie, sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, respectiv al Ministerului Sănătăţii, pentru a atrage atenţia asupra problemelor existente în sectorul sanitar din România, negocierile cu reprezentanţii Guvernului au continuat.
sanitas protest (1)În data de 26 mai 2015 a avut loc, în Bucureşti, şedinţa Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS care a luat act de stadiul negocierilor cu Ministerul Sănătăţii şi a analizat rezultatele acestora. „În urma discuţiilor care au durat mai bine de 3 ore, luând în considerare tergiversarea finalizării acestor negocieri şi rezultatul incert de la acest moment, liderii organizaţiilor judeţene Sanitas au mandatat Biroul Executiv să negocieze cu reprezentanţii Guvernului acordarea unei creşteri salariale de minimum 10% din salariul de bază tuturor lucrătorilor din SĂNĂTATE, începând cu 1 septembrie 2015”, confirmă Valentin Popa, preşedintele Sanitas Gorj. Astfel, sindicaliştii atrag atenţia că, dacă în perioada imediat următoare nu vor fi găsite soluţii la problemele semnalate în  mod repetat de Federaţia SANITAS, iar negocierile cu privire la creşterile salariale vor eşua, Consiliul Naţional s-a hotărât să se declanşeze un amplu program de acţiuni sindicale revendicative.
Minodora SuceaPrimăriţa de Berleşti face ferme şi sere pe islazul comunal 28 May 2015

Maria Dumitraşcu, primar PSD de Berleşti, a izbucnit, marţi, în plâns atunci când le-a vorbit jurnaliştilor despre proiectul său pe care vrea să-l implementeze în viitorul mandat în comună. Primăriţa a spus că îşi doreşte să aducă tinerii comunei, plecaţi la muncă peste hotare, înapoi acasă, motiv pentru care s-a gândit să transforme islazul comunal în ferme şi sere, unde să lucreze aceştia. Dumitraşcu are copilul plecat de aproape trei ani în Franţa şi spune că nu l-a mai văzut de atunci pe acesta, pe noră şi pe nepot, decât în fotografii. Nici măcar ultimul membru al familiei adus pe lume în străinătate nu a apucat să fie strâns în braţe de bunica aflată în România, a povestit, la finalul conferinţei de presă, primăriţa din Berleşti.

PSD Berleşti va organiza în perioada imediat următoare o conferinţă de alegeri interne, primarul Maria Dumitraşcu anunţând că nu este deocamdată hotărâtă dacă va candida sau nu pentru această funcţie. Ezitarea edilului local a fost taxată imediat de către preşedinta Organizaţiei de Femei a PSD Gorj, Elvira Şarapatin indicându-i acesteia să acceadă în funcţia de conducere, deoarece este un lider “strong” (tradus-puternic) care ar trebui să aibă controlul şi asupra organizaţiei politice. Maria Dumitraşcu a menţionat, în schimb, că va accepta funcţia doar dacă va fi propusă şi susţinută de colegii ei din localitate pentru şefia PSD Berleşti. În acest context, primăriţa a menţionat că şi-a dus la îndeplinire aproape toate obiectivele din acest mandat, oferindu-le condiţii de oraş locuitorilor de aici. Dumitraşcu a vorbit despre modernizări de drumuri, investiţii realizate, privind apa şi canalizarea. Edilul mai are însă un proiect de suflet, dar pentru viitorul mandat.
Primăriţa îşi doreşte să aducă tinerii plecaţi peste hotare, la muncă, acasă, intenţionând să realizeze ferme şi sere pe islazul comunal, unde să lucreze “stranierii” veniţi astfel înapoi lângă părinţi, soţi şi copii.
Expunerea viitorului proiect a emoţionat-o până la lacrimi pe Dumitraşcu, care a izbucnit în plâns când şi-a amintit că unul dintre cei plecaţi astfel, cu familia, este şi fiul său.
“Al doilea nepot, născut în martie, nu l-am văzut decât pe Facebook, nu am apucat să-l strâng în braţe”, a spus, cu amărăciune edilul din Berleşti, obligat de activitatea din primărie să renunţe la vizitele, chiar şi scurte, în străinătate.
A.StoicaUnităţile poştale se vor închide! 28 May 2015

Oficiile şi subunităţile poştale de pe toata raza judeţului Gorj vor fi închise luni, pe 1 iunie, de Rusalii. Poşta Română informează că, în data de 1 iunie 2015, toate oficiile poştale şi subunităţile poştale subordonate acestora vor fi închise. Programul anunţat este în conformitate cu prevederile Codului Muncii, potrivit cărora prima şi a doua zi de Rusalii sunt declarate zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Astfel, există posibilitatea ca toate trimiterile poştale prezentate în zilele de 29 şi 30 mai să înregistreze timpi mai mari de circulaţie. De asemenea, subunităţile poştale cu activitate de tranzit vor asigura schimburile de expediţii poştale planificate, prelucrarea şi îndrumarea trimiterilor poştale în timp util şi se vor lua toate măsurile pentru protejarea trimiterilor poştale şi a valorilor.
I.M.Dorin Dragnea: “Nu ştiu unde voi fi în iunie!” 28 May 2015

După trei sezoane petrecute la Energia, Dorin Dragnea se află la final de contract și nu știe încă dacă va continua la Târgu-Jiu sau va alege să evolueze pentru altă echipă în campionatul viitor.
În ciuda faptului că Energia a avut în acest campionat un parcurs foarte slab, Dorin Dragnea consideră că a avut parte și de momente frumoase, care au mai estompat din “negrul” acestui sezon: “Am avut ani şi mai negri, am jucat la nişte echipe care au retrogradat, nu ştiu dacă au retrogradat din cauza mea, dar nu este cel mai urât an. A fost un sezon cu bune şi rele, partea bună a fost că am jucat finala Cupei României, partea rea e că suntem la retrogradare, din păcate. E o tragedie ca această echipă să retrogradeze, pentru că am arătat în anii trecuţi că avem valoare şi ne putem bate în primele cinci locuri”, a declarat jucătorul care mai are contract cu Energia doar până la finele acestei săptămâni. Dragnea mai spune că nu știe nici unde va juca din toamnă și nici dacă va ajuta Energia la meciurile de baraj care vor fi programate în luna iunie: “Nu ştiu unde voi fi în iunie, nu am luat nicio decizie, nu mă grăbesc, aştept. Deocamdată am un contract până pe 1 iunie şi o să-mi respect contractul. Nu ştiu dacă rămân să joc şi la barajul de pe 5 iunie, vom mai discuta după meciul cu Vasluiul. Mi s-a propus prelungirea contractului, dar deocamdată vrem să vedem rezultatul de mâine, după care se vor lua anumite decizii (n. red. – partida cu HC Vaslui s-a terminat ieri, după închiderea ediției)”, a mai spus Dorin Dragnea.
Întrebat ce decizii ar fi trebuit să se fi luat pentru ca Energia să nu aibă acest parcurs slab în campionat, Dorin Dragnea nu a dorit să se pună în această postură: “Nu sunt în postura de conducător şi nu ştiu ce decizie aş fi luat. E uşor să vorbim, dar este greu să iei decizii”, a mai declarat conducătorul de joc al Energiei.
Cristi ConstantinescuDin dragoste de cultură şi poezie – Încă o „CEAŞCĂ DE CAFEA”. Bună! 28 May 2015

Mini-lunarul cultural, literar şi artistic „CEAŞCA DE CAFEA” a ajuns la numărul 136: Bag seama că fondatorul George Drăghescu, care-i şi editor, trebăluieşte mai mult singur, ajutat cu tehnoredactarea computerizată de polivalentul Grig. M. Dobreanu, care-i şi secretar de redacţie.

Aparent, şi redactorul asociat Ion Popescu-Brădiceni ar fi cazul să pună osul la muncă, dar nescriind nimic sub semnătură propria-i ori despre propria-i persoană bănuiesc că s-a mulţumit cu faptul că pe contracopertă se scrie – adevărat sau fals, n-am ştiinţă – că această bună publicaţie “CEAŞCA DE CAFEA” ar fi supliment al revistei Serile la Brădiceni.
Cert este că grafica are desene de Charles Baudelaire şi ca semn de bun gust mai găsim catrene de dragoste ale lui Omar Khayyam, în româneşte de Geo Olteanu. Cititorii se mai pot desfăta cu poemul „Un mire fără căpătâi” cap. XXVIII) semnat de Şerban Foarţă, un „Cîntec de leagăn” de Radu Gyr, după pseudonimul consacrat, deşi este trecut şi numele patern Demetrescu, părinţii săi fiind actori ai Teatrului din Craiova. Poezia lui Radu Gyr a fost memorată în închisorile comuniste de G. Arădeanu-Bera. Dintre „Muşatismele” lui Tudor Muşatescu ne-a plăcut cel mai mult acesta: „Când îmi spăl rufele amintirii, nu-mi ajung frânghiile de gând pe care le întind, ca să se usuce.”
La rubrica „Autograf”, nespecificată, semnează regretatul poet Ştefan Augustin Doinaş o dedicaţie de complezenţă: „Marelui critic literar şi poet impecabil Gheorghe Grigurcu, documentul liric al pragului de viaţă 75. Cu drag Ştefan Augustin Doinaş, 12 iunie 1997”. Spre ilustrare, ni se oferă poemul „Geneză” de Gheorghe Grigurcu. Într-adevăr, e un bun meşteşugar.
Mai sunt prezenţi cu mini-creaţii Petru Creţia, Ştefan Augustin Doinaş cu un “Psalm” şi filosoful Constantin Noica cu poemul „Înviere”, publicat întâia oară în „Viaţa literară”, an III, nr. 78, 17 martie 1928, pag. 2). O, tempora!
La fotografii inedite apar criticul şi istoricul literar Alexandru Piru, Mircea Iorgulescu, decedat prematur la Paris, şi poetul Leonid Dimov.
ION PREDOŞANUManifestările Eminescu la Floreşti – „GORJ” – 50 (I) 28 May 2015

Cinci decenii de la înfiinţarea celei mai complexe şi îndelungate mişcări culturale din ţara noastră din a doua jumătate a secolului al XX-lea până în prezent.

Motto: „Nu există fericire dincolo de cultură” – C. Noica
„Orice mişcare are nevoie de un mentor” – Liviu Poenaru

„În anul 1965, un grup de entuziaşti dascăli împreună cu câţiva săteni şi elevi din satele gorjene  Floreşti şi Poiana s-au întâlnit la şcoală şi au pus bazele grupării literare (cenaclu) cu numele Mihai Eminescu, cunoscută fiindu-le taina şederii Marelui Român pe plaiurile lor, cu opt decenii în urmă. Între aceştia se aflau profesorii Liviu Poenaru, Constantin Guţă, Constantin Maria, Ioan Anastasia (elev pe atunci) şi Constantin Sgaibă (singurul trăitor astăzi).
Conducerea cenaclului a fost asigurată în timp de scriitorii Mihai Duţescu şi Ion Cepoi.
Pe parcurs vor adera mulţi alţii, de ordinul sutelor, dar tot în sute se numără şi elevii care se vor «şcoli» la izvoarele creaţiei eminesciene, prin concursul de creaţie literară „Freamăt de codru”. Învăţătorii localnici Ioana Păunescu, Dumitru şi Domnica Angheloiu şi Ion Titel Vasile au fost prezenţi la toate manifestările (organizate de mai multe ori pe an!), pag. 65 – 66.
Încă de la înfiinţarea sa, Cenaclul literar – artistic „Mihai Eminescu” şi-a desfăşurat activitatea pe baza unor programe anuale cu manifestări literar – artistice aniversare şi comemorative bianuale la 15 ianuarie şi 15 iunie, dar şi la 8 noiembrie (Arh. Mihai!).
Mişcarea culturală (care cuprinde parcul Eminescu cu bust, muzeul memorial), de la Floreşti a cuprins pe lângă concursul literar amintit, manifestările Zilele Eminescu, Te Deum „Eminescu” la biserica Barbu Bălcescu din Floreşti. Simpozionul Naţional „Mihai Eminescu”, de două ori la Târgu-Jiu, apoi la Floreşti şi Brădiceni (1997, 1999).
Prin Simpozionul Naţional Mihai Eminescu de la Târgu-Jiu, Floreşti şi Brădiceni, coordonat de prof. dr. P. Popescu – Gogan, s-a urmărit ca Târgu-Jiul să devină o capitală culturală a Olteniei, prin extinderea eminescologiei, brâncuşologiei, practicii argheziene, eticii lui Eufrosina Potecă, sociologia monografică a lui Al. Ştefulescu şi Vasile Lascăr, arheologia lui C.S. Nicolescu – Plopşor, folcloristica şi fabulistica lui Gheorghe Bistriţa, geologia lui I. Popescu – Voiteşti.
Cum „virtutea la înălţime este invidiată” (Shakespeare) n-au lipsit nici incidente, ocrotite sus de spiritul eminescian.
Lărgindu-şi aria cu mulţi aderenţi, mişcarea culturală de la Floreşti a simţit nevoia să fie statuată juridic în Societate. Ce putea fi mai curat şi simplu, decât sintagma şcolărească „Prietenii lui Eminescu la Floreşti”, avându-l ca preşedinte pe Liviu Poenaru.
Numai că, în anii 1988 – 1989, funcţionarea Societăţii nu a fost aprobată, dar au urmat şi măsuri de anihilare a activităţii ei.
Material eminescu1Printre zecile de membri, sosiţi din întreaga ţară, s-au infiltrat şi… informatori.
Liderul Liviu Poenaru a fost chemat la Securitate şi „bătut peste o masă învârtitoare, ţipând până la afectarea coardelor vocale” (propria mărturisire, 1990), dar şi a Insp. Şc. Gorj („am fost chemaţi de Securitate şi hărţuiţi”, C. Stana, insp.şc., la conf. pers. didactic, ’90, sala Cinema „Dacia”).
Peste un alt membru al conducerii Societăţii „Prietenii lui Eminescu la Floreşti”, a căzut o furtună cu o ploaie de sancţiuni „profesionale”, aplaudată de corul unor „colegi”, nerăbdători să-i ocupe catedra didactică.
Printre acuzaţii figura şi faptul că unii membri ai Societăţii, de vârsta a III-a, făcuseră politică interbelică.
În iunie ’89, la comemorarea Centenarului intrării lui Eminescu în Nemurire, manifestările au fost coordonate de Comitetul pentru Cultură a jud. Gorj, comunicările au fost stopate, totul limitându-se la cântece şi versuri, multe cu pecetea epocii (în agonie).
O jumătate de secol de la începuturile celei mai consecvente, corespunzătoare şi extinse în timp şi chiar nonconformistă mişcare culturală.
Bibliografie:
Almanahul „Eminescu la Floreşti”, editura Ager, 2000, pag. 65 – 66
Prof. Virgil Cercelaru, membru al Societăţii „Prietenii lui Eminescu la Floreşti”Cercetat pentru furt de lemne 28 May 2015

Un localnic din Urdari s-a ales cu dosar penal după ce a furat mai mulţi arbori dintr-o pădure din satul Strâmba Jiu.

Furtul arborilor a fost sesizat de către un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Turceni. „La data de 26 mai a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Turceni au fost sesizaţi de un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Turceni despre faptul că din pădurea proprietate publică din zona Gârbovu, sat Strâmba Jiu, au fost tăiaţi şi sustraşi mai mulţi arbori. Din verificările efectuate de poliţişti a fost identificat un bărbat, de 33 de ani, din comuna Urdari, care ar fi tăiat fără drept 35 arbori”, a anunţat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere ilegală şi furt de material lemnos.
R.L.Arestaţi preventiv pentru înşelăciune 28 May 2015

Cei doi bărbaţi din Teleorman, reţinuţi zilele trecute după ce au înşelat bătrâni din mai multe judeţe, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

Judecătoria Târgu-Jiu a admis, marţi, propunerea procurorilor şi a dispus emiterea de mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele celor doi bărbaţi din Teleorman, reţinuţi la începutul acestei săptămâni pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de înşelăciune şi o infracţiune de furt calificat pe raza judeţelor Gorj, Dolj, Călăraşi şi Ilfov. Reamintim că în perioada aprilie – mai, cei doi au abordat mai multe persoane vârstnice din mediul rural cărora, sub pretextul că au fost trimişi de rudele lor, le percepeau diferite sume de bani pentru achitarea unor aşa-zise diferenţe din preţul de achiziţionare al unor bunuri. Prejudiciul cauzat prin desfăşurarea acestei activităţi infracţionale este de aproximativ 15.000 de lei.
R.L.Iluminatul public anual din Turceni costă autorităţile locale aproape patru miliarde de lei vechi 28 May 2015

Autorităţile locale din Turceni au achitat aproape patru miliarde de lei vechi pentru iluminatul public al localităţii şi al satelor componente. Culmea este că, cei mai mulţi bani nu s-au dus anul trecut pentru iluminarea oraşului, pentru această zonă fiind achitată doar o jumătate de miliard de lei vechi. Cei mai mulţi bani s-au “ars” pentru localitatea Strâmba-Jiu, cheltuielile cu iluminatul public apropiindu-se, în acest caz, de un miliard de lei vechi.

La aproape patru miliarde de lei vechi s-au ridicat, în 2014, costurile totale ale iluminatului public ale autorităţilor din Turceni. Edilul Dumitru Gâlceavă a făcut publice sumele în publicaţia primăriei, în demersul legat de transparenţa cheltuielilor publice. Cetăţenii din Turceni şi satele componente au putut să vadă astfel cât consumă becurile din drepturile porţilor lor şi ce sume exorbitante se plătesc pentru ca gospodăriile lor să fie asigurate împotriva răufăcătorilor. Aproape 300 de milioane de lei vechi s-au plătit, într-un an, pentru Murgeşti, în timp ce iluminatul public pentru Jilţ a fost de doar 220 de milioane de lei vechi. Pentru satul Valea Viei s-au achitat aproape 750 de milioane de lei vechi, iar pentru Gârbovu alţe 640 de milioane de lei vechi. Iluminarea publică a satului Stolojani a impus o cheltuială de peste un sfert de miliard de lei vechi, ca pentru Turcenii de Sus să se achite aproape o jumătate de miliard de lei vechi. Cei mai mulţi bani s-au plătit pentru ca iluminatul străzilor din Strâmba-Jiu, cheltuielile depăşind în acest caz 930 de milioane de lei vechi. De altfel, în agenda pe 2015 a primarului Gâlceavă, modernizarea iluminatului public ocupă un loc fruntaş, edilul fiind pregătit să aprobe alte patru miliarde de lei vechi pentru menţinerea acestei investiţii în localitate.
A.StoicaMandate de arestare preventivă pentru tinerii care au tâlhărit o poştăriţă 28 May 2015

Pe numele celor doi tineri din Rovinari care au tâlhărit o poştăriţă au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 20 de zile.

Magistraţii Judecătoriei Târgu-Jiu au dispus, marţi, arestarea preventivă pentru 20 de zile a celor doi tineri în vârstă de 22 şi 27 de ani, din Rovinari, care la începutul acestei săptămâni i-au furat unei poştăriţe geanta în care se afla suma de 7.800 de lei. Ambii tineri sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de tâlhărie.
R.L.Au fost stabilite centrele de examen şi de evaluare pentru Bacalaureat 28 May 2015

Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj a fost afişată lista centrelor de examen pentru sesiunea iunie – iulie a examenului de Bacalaureat, precum şi cea a centrelor de evaluare.

Anul acesta, absolvenţii claselor a XII-a din judeţul Gorj vor susţine Bacalaureatul în 12 centre de examen, majoritatea organizate la nivelul municipiului Târgu-Jiu. Astfel, la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Târgu-Jiu ar urma să susţină probele din cadrul examenului de Bacalaureat 400 de candidaţi, 150 de la „Ion Mincu, 100 de la Colegiul Tehnic „G-ral Gheorghe Magheru Târgu-Jiu şi 150 de la Liceul Tehnologic Bîrseşti. La centrul de examen organizat la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu vor susţine Bacalaureatul 545 de candidaţi, 225 de la Colegiul „Gheorghe Tătărăscu” Rovinari, 250 de la Colegiul Auto „Traian Vuia” şi 70 de la Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia. 396 de absolvenţi de clasa a XII-a ar urma să susţină examenul la Colegiul Comercial „Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu (36 de la Liceul Tehnologic Bustuchin şi 360 de la Colegiul Comercial „Virgil Madgearu”), în timp ce alţi 306 candidaţi îşi vor da Bacalaureatul la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” (35 de la Liceul Roşia Jiu, 20 de la Liceul Tehnologic „G-ral C-tin Sandru” Bîlta şi 251 de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”). Centre de examen vor mai fi organizate la: Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Târgu-Jiu (378 de candidaţi, 110 de la Liceul Teologic Târgu-Jiu şi 268 de la Colegiul Naţional „Spiru Haret”), Colegiul Naţional „George Coşbuc” Motru (546 de candidaţi, 55 de la Liceul Tehnologic „C-tin Brâncuşi” Peştişani, 65 de la Liceul Tehnologic Tismana, 219 de la Colegiul Tehnic Mătăsari şi 207 de la Colegiul Naţional „George Coşbuc”), Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu (491 de candidaţi, 55 de la Liceul Tehnologic Stoina, 177 de la Liceul Energetic Târgu-Jiu şi 259 de la Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu), Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu (465 de candidaţi, 111 de la Liceul cu Program Sportiv, 110 de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu şi 244 de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”), Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Târgu-Jiu (465 de candidaţi, 70 de la Liceul Tehnologic Baia de Fier, 145 de la Liceul Tehnologic Ţicleni, 125 de la Colegiul „Mihai Viteazu” Bumbeşti-Jiu şi 125 de la CT „Henri Coandă”), Colegiul Naţional „Tudor Arghezi” Târgu-Cărbuneşti (320 de candidaţi, 180 de la Liceul Teoretic Novaci şi 140 de la CN „Tudor Arghezi”), Liceul Tehnologic Turceni (434 de candidaţi, 113 de la Liceul Tehnologic Bîlteni şi 321 de la Liceul Tehnologic Turceni) şi Colegiul Tehnic Motru (500 de candidaţi).

Trei centre de evaluare

La nivelul judeţului au fost stabilite şi trei centre de evaluare: Şcoala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu” Târgu-Jiu, Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu şi Şcoala Gimnazială „Sfântul Nicolae” Târgu-Jiu. Prima sesiune a examenului de Bacalaureat va debuta în data de 8 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În perioada 10 – 12 iunie se va desfăşura proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, urmată în perioada 15 – 19 iunie de evaluarea competenţelor digitale, iar în perioada 22 – 26 iunie de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise sunt programate în perioada 29 iunie – 3 iulie, după cum urmează: 29 iunie – Limba şi literatura română; 30 iunie – Limba şi literatura maternă; 1 iulie – proba obligatorie a profilului; 3 iulie – proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în data de 6 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor putea fi depuse în cursul aceleiaşi zile, în intervalul orar 12.00 – 16.00. Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 7 – 9 iulie, iar rezultatele finale ale primei sesiuni a examenului de Bacalaureat vor fi afişate în cursul zilei de 10 iulie.
Roxana LupuLa Gorj, DSP distribuie vaccinul hexavalent începând de săptămâna viitoare 28 May 2015

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit, miercuri, 20 mai, peste 2500 de doze de vaccin hexavalent. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, de săptămâna viitoare se va face distribuţia la medicii de familie, urmând a se trece la imunizarea bebeluşilor.

Săptămâna trecută distribuitorul autorizat a furnizat aproximativ 140 000 de doze de vaccin hexavalent către toate direcţiile de sănătate publică de la nivel naţional. Acestea vor fi utilizate pentru imunizarea copiilor de 2, 4 şi 11 luni, conform noului Calendar obligatoriu de vaccinare valabil de la data de 01 aprilie 2015. Ministerul Sănătăţii a transmis în teritoriu toate măsurile care trebuie luate în această perioadă  pentru derularea în bune condiţii a campaniei de vaccinare. Astfel, s-a solicitat direcţiilor de sănătate publică să anunţe medicii de familie că pot ridica vaccinul pentru derularea programului de imunizare în condiţii optime.
Până în prezent au fost distribuite la nivel naţional peste 190 000 de doze de vaccin din cele 571 500 achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii pentru acest an.

Mii de vaccinuri, distribuite în Gorj
La Gorj au ajuns recent în jur de 2500 de doze. Acestea vor ajunge la medicii de familiei la începutul lunii iunie. „Am primit peste 2.500 doze de vaccin hexavalent. Acestea au ajuns la noi săptămâna trecută, iar de săptămâna viitoare, la început de lună, demarăm distribuirea la medicii din judeţ, după care aceştia vor demara imunizarea”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Bebeluşii care nu au fost vaccinaţi din cauza lipsei dozelor, vor fi imunizaţi de medicii de familie. Vaccinul hexavalent protejează sugarii de difterie, tetanos, pertussis (tuse convulsivă), hepatită B, poliomielită şi infecţii invazive produse de Haemophilus influenzae tip b. El se administrează copiilor la vârsta de 2, 4 şi 11 luni.
Minodora SuceaProgramul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer, derulat în zece clinici 28 May 2015

Zece clinici vor derula în acest an Programul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer al Ministerului Sănătăţii, care va beneficia de un buget de 1.857.000 de lei. Din estimările ministerului, în partea a doua a lunii iunie, cuplurile infertile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru includerea în program vor putea depune dosarele.

Veşti bune pentru gorjencele care întâmpină greutăţi în privinţa conceperii unui copil.
Zece clinici vor derula în acest an Programul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer al Ministerului Sănătăţii. Oficialii MS estimează că 300 de cupluri vor putea beneficia în acest an de program, iar în funcţie de adresabilitate, dar şi de fondurile alocate Sănătăţii, suma poate fi majorată în urma rectificărilor bugetare.
Comisia de specialişti desemnată prin Ordin de ministru a încheiat procesul de selecţie a unităţilor sanitare care au îndeplinit criteriile de eligibilitate stabilite pentru 2015-2016.
Clinicile selectate în program sunt: Clinica Promed System SRL (Spitalul Wellborn) Târgovişte, SC Life Line—Medical Center SRL Bucureşti, SC Medlife SA Bucureşti, Clinica Medicală Gynera SRL Bucureşti, SC Biogenesis IVF SRL Bucureşti, SC Clinica Polisano SRL Sibiu, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ‘Prof. Dr. Panait Sârbu’ Bucureşti, SC BABE SRL Sângeorgiu de Mureş, SC Gynatal SRL Timişoara SC LID Medical Center SRL Bucureşti.
Direcţiile de sănătate publică vor încheia contractele cu unităţile sanitare selectate pentru demararea procedurilor de fertilizare.
Din estimările ministerului, în partea a doua a lunii iunie, cuplurile infertile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru includerea în program vor putea depune dosarele de includere în program.
Persoanele interesate trebuie să ştie că se va deconta o singură procedură FIV, în sumă de aproximativ 6.188 de lei.
De precizat că în acest an, ministrul Nicolae Bănicioiu a aprobat reluarea Programului de fertilizare in vitro şi embriotransfer, după ce în anul 2013 conducerea de la acea dată a decis sistarea acestuia.
M.S.349 de taxiuri circulă pe străzile din Târgu-Jiu 28 May 2015

Primăria Târgu-Jiu a eliberat în acest an sute de autorizaţii de transport persoane în regim de taxi pentru persoane fizice şi juridice din municipiu. Potrivit Laviniei Truşcă, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, în acest an, au obţinut autorizaţie pentru a-şi desfăşura activitatea de transport persoane în regim de taxi 180 de persoane fizice şi 60 de societăţi, acestea din urmă primind autorizaţie pentru 169 de maşini în regim taxi.
“De la începutul acestui an, două autorizaţii de transport persoane în regim de taxi au fost suspendate, deoarece nu şi-au actualizat documentele la timp, ulterior, acestea fiind reluate, suspendarea efectuându-se pe o perioadă de trei luni de zile. De asemenea, am avut şi două autorizaţii anulate pentru că nu şi-au prelungit în termenul legal viza autorizaţiei taxi. Autorizaţiile pentru transport persoane în regim taxi pe raza municipiului Târgu-Jiu se vizează la primărie o dată pe an şi se prelungesc la o perioadă de cinci ani de zile”, a declarat reprezentanta Primăriei Târgu-Jiu.
Taximetriştii care prezintă anumite probleme la maşini pot cere la Primărie o suspendare a autorizaţiei şi o amânare la autorizarea pe acest an, care poate fi cuprinsă într-o perioadă de una până la trei luni de zile. Un transportator poate obţine autorizaţia de transport în regim de taxi dacă îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii, printre care să aibă ca obiect de activitate “transport în regim taxi” de persoane şi/sau bunuri, codificat CAEN, să deţină parc auto agreat de Registrul Auto Român pentru efectuarea transportului în regim taxi, să nu fie debitor la bugetul local la data solicitării autorizaţiei şi să administreze autovehicule deţinute în proprietate sau cu contract de leasing.
Izabella MolnarDouă maşini, implicate într-un accident la Logreşti 28 May 2015

Un accident de circulaţie soldat cu rănirea unui tânăr de 24 de ani s-a produs, marţi, pe raza comunei Logreşti, după ce un şofer nu a acordat prioritate.

În cursul zilei de 26 mai, poliţiştii Secţiei 8 Poliţie Rurală Stoina au fost sesizaţi de un bărbat, de 30 de ani, din localitatea Logreşti, cu privire la faptul că pe D.N. 67 B s-a produs un accident de circulaţie soldat cu victime. Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că un bărbat de 38 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe D.N. 67 B, localitatea Logreşti, nu a acordat prioritate de trecere unui autoturism condus de un bărbat, de 30 de ani, din aceeaşi localitate şi a intrat în coliziune cu acesta. În urma impactului, un pasager, de 24 de ani, din cel de-al doilea autoturism a suferit leziuni şi a fost transportat la Centrul de Permanenţă din comuna Logreşti pentru îngrijiri medicale. Ambii conducători auto a fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
R.L.Concurs cu tematică de protecţie civilă la Târgu-Jiu 28 May 2015

Astăzi, începând cu ora 09.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Lt. col. Dumitru  Petrescu“ al judeţului Gorj, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, organizează la Şcoala generală „Voievod Litovoi” din Târgu Jiu, strada Calea Severinului, etapa judeţeană a concursului cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa” – ediţia 2015.

Această competiţie se desfăşoară anual şi reuneşte elevi din ciclurile gimnazial (clasele V – VIII) şi liceal (clasele IX – XI). Echipele participante la această etapă, sunt câştigătoarele etapei pe localităţi. Concursul cu tematică de protecţie civilă are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv în domeniul protecţiei civile şi se organizează în scopul: dezvoltării capacităţilor de percepţie a protecţiei civile ca ansamblu de activităţi cu caracter exclusiv umanitar; cunoaşterii şi aprecierii factorilor de risc potenţial generatori de situaţii  de urgenţă sau dezastre la care este expusă comunitatea din care fac parte; adoptării comportamentului adecvat şi cunoaşterii modului de acţiune în cazul iminenţei producerii sau al apariţiei unei situaţii de urgenţă; formării spiritului de solidaritate şi implicare individuală sau în echipă în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă.
R.L.Program în avans de Ziua Internaţională a Copilului 28 May 2015

Un program special destinat Zilei Internaţionale a Copilului ce va fi sărbătorită luni, 1 iunie, va fi organizat în avans de către Primăria Municipiului Târgu-Jiu. Astfel, mâine, 29 mai, copiii au planificate activităţi în centrul municipiului, unde va fi amenajată o alee a animatorilor ce va cuprinde diverse standuri menite a oferi ore bune de divertisment celor mici: Stand “Micile Talente” cu planşe de desenat şi colorat, Stand “Face painting”, Stand Poliţia Română, Stand “Sfaturi practice pentru mămici”, Stand caricatură, Centru de prim-ajutor şi donaţii, Stand de magie.
1 iunie (1)Activităţile fizice vor debuta, de la ora 10.00, în Piaţa Prefecturii, unde Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj va organiza un concurs de biciclete, iar o jumătate de oră mai târziu, în zona Amfiteatrului, Teatrul de păpuşi Pinocchio va prezenta piesa “Poveşti din pădure”. De asemenea, de la orele 11.30, elevii de la Palatul Copiilor vor organiza un spectacol dedicat Zilei Internaţionale a Copilului.
1 iunie (2)Programele destinate celor mici vor continua, de la orele 16.00, când Poliţia Jandarmeria, Poliţia Locală, echipa Salvamont Gorj şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă vor oferi o demonstraţie de tehnică şi echipamente din dotarea fiecărei unităţi în parte. Totodată, de la ora 17.00, în zona Amfiteatrului, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu va prezenta un spectacol.
Izabella Molnar4.200.000 de lei, investiţi în reabilitarea străzilor din municipiul Târgu-Jiu 28 May 2015

Primăria Municipiului Târgu-Jiu va cheltui aproape 4.200.000 de lei în perioada următoare pentru modernizarea străzii Livezi, dar şi pentru refacerea stratului de uzură de pe alte trei artere.

În şedinţa de Consiliu Local de la începutul acestei săptămâni, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru câteva străzi din Târgu-Jiu ce urmează să intre în reabilitări. Una dintre aceste hotărâri prevede modernizarea străzii Livezi, obiectiv de investiţii a căror costuri ar putea ajunge la suma de 520.000 de lei. Din aceşti bani se vor moderniza circa 4.230 metri pătraţi de carosabil şi alţi 1.172 metri pătraţi de trotare. Durata de execuţie a lucrărilor este de şase luni de la momentul începerii acestora.

Straturi noi de uzură
Tot în perioada următoare se vor începe lucrărilor de refacere a stratului de uzură pe trei străzi din municipiul Târgu-Jiu. Este vorba despre strada Alexandru Ioan Cuza, unde cheltuielile de refacere a stratului de uzură pe o lungime de 416 metri se vor ridica la 410.300 de lei, termenul de execuţie al asfaltării fiind de două luni de zile. Investiţia constă în frezarea straturilor bituminoase existente pe o grosime de 3 cm, turnare strat de egalizare şi reparaţii după frezare, turnare strat de uzură din beton asfaltic de 6 cm, ridicare la cotă a capacelor şi a gurilor de scurgere.
Tot de refacere a stratului de uzură va avea parte şi Bulevardul Constantin Brâncuşi, unde se vor aloca din bugetul local suma de 1.941.080 de lei pentru: frezarea straturilor bituminoase existente, turnarea stratului de egalizare, turnarea de strat de uzură de 6 cm din beton asfaltic pe 1.042 metri, precum şi ridicarea la cotă a celor peste o sută de capace de cămine şi guri de scurgere. În acest caz, durata de execuţie a lucrărilor de la debutul acestora va fi de patru luni.
Cea de-a treia arteră care va avea un strat de uzură nou este strada Vasile Alecsandri. În acest caz se vor executa aceleaşi lucrări prevăzute a fi executate înainte de turnarea stratului de uzură pe o lungime de 697 metri. Şi în acest caz, durata lucrărilor este de patru luni de zile, valoarea totală a investiţiei fiind de 1.320.060 de lei.
Izabella MolnarPerformanţa vs. Sclavie – Oana Dolea – Locul I la etapa judeţeană a Sesiunii de comunicări şi referate ştiinţifice 28 May 2015

“Negrii sunt și ei oameni. Dacă ei nu știu la fel de multe că stăpânii lor, cui îi aparține vina? Nu li se permite să știe nimic. Dumneata ai cărți și gazete, poți să mergi oriunde dorești și să culegi informații într-o mie de feluri. Dar sclavii dumitale nu au privilegii. L-ai biciui pe unul dacă l-ai prinde citind o carte. Ei sunt ținuți în robie, generație după generație, lipsiți de educație, și atunci cine se așteaptă să aibă multe cunoștințe? Cât timp nu sunt reduși la același nivel cu animalele, voi, proprietarii de sclavi, nu veți fi niciodată învinuiți pentru asta. Dacă ei sunt babuini, sau dacă nu se ridică pe scara inteligenței dincolo de astfel de animale, dumneata și oameni ca dumneata va trebui să răspundeți pentru asta”. (Solomon NORTHUP, 12 ani de sclavie)
Imaginaţi-vă că vă aflaţi într-unul din statele din sudul SUA, acum 200 de ani. Dacă sunteţi negru, veţi fi condamnat să fiţi toată viaţa un sclav, indiferent de ce eforturi aţi depune. În plus, nimeni nu vă va putea ajuta, deoarece educarea unui sclav este considerată ilegală. A educa un negru însemna, atunci, posibilitatea de a-i oferi resursele necesare eliberării, reducând, astfel, vulnerabilitatea la care întregul sistem îl supune.
Un cetățean își cunoaște drepturile și protestează atunci când acestea îi sunt încălcate. Nu acceptă ca un incompetent să decidă în numele lui, nu acceptă să fie umilit sau sălbăticit. Un cetățean nu va accepta niciodată să fie arestat în mod nedrept, fără un proces echitabil. Va realiza că libertatea, viața și proprietatea sunt valori inviolabile și garantate de statul în care trăiește, fără a avea frica lui Hobbes că “omul este lup pentru om”.
În schimb, un babuin nu are legi, nu are drepturi, iar omul îi este superior. America a avut o problemă care a pus în pericol securitatea și existența întregii națiuni: Problema sclaviei și a dezumanizării negrilor, întreținută de faptul că negrii erau excluși de la educație. De aceea, albii erau superiori, iar negrii erau biciuiți, batjocoriți, și, nu în ultimul rând, uciși fără ca nimeni să răspundă pentru asemenea orori. Acum aduceţi-vă aminte de faptul că se aproprie din nou eterna paradă a DNA-ului la examenul de bacalaureat. Din nefericire, politicienii şi analiştii din studiourile de televiziune vor repeta din nou aceleaşi discursuri: învăţământul nostru produce… Indiferent de reformele introduse, singurii vinovaţi sunt elevii, profesorii, părinţii, fără ca sistemul însuşi să aibă vreo vină.
Având în vedere aceste aspect, am rămas surprins de “îndrăzneala” elevei Oana Dolea, care a participat la etapa judeţeană a Sesiunii de comunicări şi referate ştiinţifice cu o lucrare a cărei teme a vizat problema abolirii sclaviei şi a discriminării rasiale în America. O temă extrem de sensibilă, în special în spaţiul american, din păcate, prea puţin studiată în spaţiul european. Un adevărat colos economic-tehnologic s-a confruntat vreme de mai bine de 150 de ani cu problema sclaviei şi a discriminării rasiale, în urma căreia negrul era devalorizat de la condiţia umană. Oana a obţinut locul I şi va reprezenta judeţul Gorj şi Colegiul Naţional “George Coşbuc” Motru la faza naţională. Felicitări Oana şi mult succes la faza naţională!
“Sâmbătă, 23 mai, am avut deosebită plăcere de a participa la etapa judeţeană a Sesiunii de comunicări şi referate ştiinţifice, în urma căreia am obţinut premiul I. Trebuie să recunosc că acest lucru s-a datorat atât experienţei dobândite anul trecut, cât şi profesionalismului domnului profesor Negrea Nicolae. Tema lucrării mele, bazată pe abolirea sclaviei şi a discriminării rasiale în America, a fost apreciată de către comisie, reuşind să ocup unul dintre cele două locuri ale lotului care va reprezenta Gorjul la faza naţională organizată anul acesta la Piteşti, între 14-17 iulie”. (Oana Dolea, clasa a XI-a, profesor coordonator Nicolae Negrea, Colegiul Naţional “George Coşbuc” Motru).
Concursul naţional Referate şi comunicări ştiintifice este dedicat elevilor de liceu care pot să realizeze o lucrare ştiinţifică de istorie a României sau istorie universală Domnul profesor subliniază că acest concurs este de un nivel foarte ridicat implică cercetare, pecum şi redactarea de către elevi a unei lucrări care trebuie să respecte toate rigorile ştiinţifice.
“Sclavia desemnează condiția umană a persoanelor care lucrează pentru un stăpân fără remunerație și ce nu dispun de drepturi asupra propriei persoane. Sclavii trebuie să îndeplinească toate ordinele stăpânului de la naștere sau capturare (trecerea de la libertate la sclavie) până la moarte sau eliberare (trecerea de la sclavie la libertate). Din punct de vedere istoric, sclavia înseamnă, prin definiție, negarea egalității între oameni, iar filozofic sclavii erau considerați o specie aparte și inferioară. Sclavia poate fi definită și ca o << stare de totală dependență politică, socială și economică în care este ținută o țară, o categorie socială, un individ >>.” (Oana Dolea)
Vladimir-Adrian CosteaCa la noi, la nimeni – Justiţia, la mâna lui Iohannis! 28 May 2015

Luat cu treburile politichiei externe a României, s-ar putea ca preşedintelui Klaus Iohannis să-i scape multe. Consiliat prost, el a comis-o decorându-l pe un medic imoral din punctul de vedere al profesiei sale de om ce a depus Jurământul lui Hipocrat.
Scuza Administraţiei prezidenţiale cârmuită de nepriceputul Dan Mihalache, ca prim sfetnic şi şef al acesteia, dintr-un comunicat este o scuză care mai mult îi acuză! Cică, doctorul respectiv ar fi fost recomandat de Managerul spitalului. Mare stupiditate, nimic de zis.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, oricât de bine intenţionat ar fi, nu le poate şti pe toate. Că doar nu-i cu nimic asemănător cu predecesorul lui la Cotroceni. Şi totuşi, s-a petrecut un caz strigător le ceruri în (in)Justiţia românească. Anul trecut, o femeie din Galaţi – simplu cetăţean – îşi cerea drepturile de la judecătoarea Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fiindcă rămăsese neplătită de răposatul soţ al Liviei Stanciu, avocat cu cabinet şi apartament la Galaţi. Pentru care apartament amărâta din Galaţi mai plătise şi facturile la gaz, electricitate şi alte angarale.
Ca să scape de datorii şi de telefoanele femeii disperate că-şi cheltuise ultimul bănuţ pentru familia Stanciu, care-i era datoare, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, parteneră a DNA-ului condusă de Laura Codruţa Kovesi i-a făcut celei necăjite un denunţ penal. La o cafeluţă, pe un colţ de birou al adjunctului Laurei Codruţa Kovesi a scris plângerea. Cum pârâta nu era parlamentar, demnitar ori om de afaceri primul abuz s-a consemnat prin imixtiunea ilegală a DNA!
Vă daţi seama că, imediat, doi procurori ai Luluţei Kovesi i-au luat o declaraţie judecătoarei Livia Stanciu şi alta singurului ei martor – un cumnat. Ziua următoare, dis de dimineaţă, şase mascaţi i-au pus cătuşele femeii din Galaţi, fostă slujbaşă la Cabinetul de avocatură al soţului doamnei judecător Livia Stanciu. Judecătorii s-au luat după procurorii Laurei Codruţa Kovesi şi nu au admis actele în apărare ale gălăţencei. Pe care-au băgat-o la zdup, la Penitenciarul Târgşor, unde-a suferit şase-şapte luni. Vă daţi seama că după acest procedeu fiecare dintre noi ne putem pierde libertatea?
S-a găsit un om cu scaun la cap, Preşedintele Senatului – Călin Popescu Tăriceanu -, care i-a trimis o Scrisoare Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Prin care-l informează şi cere măsurile ce se impun – demisiile Liviei Stanciu şi a Laurei Codruţa Kovesi. Ori demiterile de către Consiliul Suprem al Magistraturii.
S-au găsit o serie de lătrăi ce l-au acuzat pe Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cum că n-ar cunoaşte Constituţia. Tocmai el care s-a luptat ca un leu patru ani de zile, când deţinea funcţia de prim ministru al României, cu conflictualul preşedinte de atunci al României. Lătrăii sunt din PNL, dar ei sunt nepricepuţii care nu cunosc faptul că Preşedintele României, indiferent care este el, prezidează şi conduce şedinţele Consiliului Suprem al magistraturii. Postură din care poate cere să se facă, în sfârşit, curăţenie în Justiţie!
 ION PREDOŞANU

P.S. Gorjeanul Marcel Ţundrea a făcut şi el 12 ani de puşcărie nevinovat! Oare câţi nevinovaţi mai sunt încă după gratii prin abuzurile pretinşilor magistraţi numiţi de Traian Băsescu prin Decret prezidenţial, dar aleşi după chipul, caracterul şi asemănarea lui?
(Ion Predoşanu)Cursuri la preţ redus pentru asistenţii gorjeni 28 May 2015

Membrii filialei Gorj a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) fac cursuri de educaţie medicală continuă la preţuri reduse. Conducerea judeţeană a OAMGMAMR susţine că vine în sprijinul asistenţilor prin organizarea acestor cursuri, obligaţia sa fiind, în fapt, doar aceea de a verifica efectuarea cursurilor.

Urmare a unor sesizări conform cărora anumiţi asistenţi medicali din judeţul nostru ar fi favorizaţi în privinţa efectuării cursurilor de educaţie medicală continuă, conducerea filialei Gorj a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) a făcut precizarea că regulile sunt general valabile pentru toţi asistenţii, indiferent de apartenenţa sindicală. Mai mult decât atât, preşedintele OAMGMAMR Gorj, Lucian Cîrstoiu, susţine că preţurile percepute la noi pentru cursurile de educaţie medicală continuă sunt minime. „Aceste cursuri sunt obligatorii, fiecare asistent trebuind să cumuleze 30 de puncte EMC anual. Eu respect regulamentul şi nu favorizez pe nimeni. Eu fac acest cursuri tocmai pentru a ajuta oamenii, dar eu nu am obligaţia să le organizez, ci doar să verific dacă fiecare asistent are cele 30 de credite EMC. Taxa de participare este 60 de lei, suma fiind modică faţă de alte judeţe; din aceşti bani se face suportul de curs şi se plătesc lectorii. Practic, aceasta este o facilitate pentru asistenţi, întrucât dacă ar fi să meargă în alte zone ale ţării pentru aceste cursuri ar fi nevoiţi să suporte costurile de cazare, transport şi masă, plus taxele de participare la cursuri, care sunt de ordinul sutelor de lei”, explică Lucian Cîrstoiu, preşedintele OAMGMAMR Gorj.
Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj menţionează, la rândul său, că nu sunt favorizaţi membrii Sanitas, cursurile de educaţie medicală continuă fiind obligatorii pentru toţi asistenţii şi făcându-se în mod unitar pentru toată lumea.
În plus, Popa precizează că „nu a fost înregistrată nicio sesizare scrisă de la niciun membru care ar fi nemulţumit de taxele percepute pentru cursuri”.
M.S.Prins beat la volan 28 May 2015

Poliţiştii gorjeni au întocmit dosar penal pe numele unui tânăr din Bumbeşti-Jiu, prins în timp ce conducea mort de beat un autoturism pe drumurile publice.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Bumbeşti-Jiu au depistat, marţi, în trafic un tânăr în vârstă de 22 de ani, din oraşul Bumbeşti-Jiu, în timp ce conducea un autoturism pe strada ACH Tetila, din localitate, având o concentraţie de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pe numele acestuia s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului.
R.L.Educaţia…şi Lecţia de viaţă – Interviu cu Domnul Prof. univ. dr. Adrian GORUN, Preşedintele Senatului Universităţii «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu, secretar general al Comisiei Naţionale de Prognoză 28 May 2015

- Rep. Domnule Preşedinte Adrian GORUN, iată-vă, aşadar, autorul unei alte cărţi de senzaţie, am putea spune, pentru care vă felicit sincer! E o carte semnată împreună cu fiul dumneavoastră, dl. prof. univ. dr. Horaţiu Tiberiu Gorun, poate o lucrare care priveşte «şocul trecutului» proiectat în acel controversat decembrie 1989, dar care generează efectele a ceea ce am putea numi «şocul viitorului» pe termen mediu şi pe termen lung, parafrazându-l pe Toffler, aşa că v-aş întreba, dacă sunteţi de acord cu această proiectare în viitor?

“Decembrie 1989 reprezintă un «Ianus cu două feţe» pentru români”

-Anul 1989 reprezintă, cu sau fără voia noastră, un hotar, funcţie de care s-a «desenat» în mentalul colectiv graniţa permeabilă a istoriei recente. Or, tocmai această permeabilitate a generat percepţia diferită a evenimentelor din decembrie 1989: fie percepţia circumscrisă unei serii istorice pozitive şi prospective, fie sub forma unei serii negative şi retrospective. Permeabilitatea graniţei a generat un spaţiu vast şi extrem de permisiv în observarea, interpretarea şi explicarea «miracolului» românesc!
- Rep. Totuși, de ce ați ales tocmai acest Decembrie 1989, plin de atâtea necunoscute?
-Decembrie 1989 reprezintă un «Ianus cu două feţe» pentru români, pentru că singurul aspect care nu poate fi nicidecum contestat este acela că a existat şi – în linia lui Descartes – nu putem să ne îndoim de realitatea şi desfăşurarea evenimentelor. Controversate sunt opiniile obiectivate în spaţiul public, mediate şi atent prelucrate în «laboratoare» specializate. Atât «şocul trecutului», cât şi «şocul viitorului» sunt – ca de altfel pretutindeni – cenzurate de «viclenia» istoriei. La noi, amplitudinea şi intensitatea «şocului trecutului» a populat serios efectele «şocului viitorului», sporindu-i gradual incertitudinile. E ca în basmele lui Ispirescu, privitoare la lupta dintre bine şi rău…! Doar diriguitorii acelor zile de decembrie au ştiut să valorifice fecunditatea răului pe care «Principele» lui Machiavelli a propus-o lumii încă din 1514. Toţi ceilalţi, am fost dominaţi de emoţia momentului!

“O carte în care să surprindem «câştigurile» şi «pierderile» României după 1989”

- Rep. Ce v-a determinat să vă aplecaţi cu acribia unui analist politic asupra unui asemenea subiect extrem de delicat?
-Subiectul în sine pare inepuizabil! Cum inepuizabile au fost mijloacele de manipulare grosieră. În frecvente întâlniri cu apropiaţii s-au repetat cu obstinaţie două întrebări: Ce s-a întâmplat în România, în decembrie 1989?  şi Ce s-a întâmplat cu România, după 1990? Au contat mult şi studiile privitoare la legislaţia din învăţământul românesc (cele 5 volume), studii care evidenţiază constanţa vectorului involuţiei calităţii în acest domeniu. S-a conturat, astfel, un nou proiect: acela de a scrie o carte în care să surprindem «câştigurile» şi «pierderile» României după 1989.  Pe toate planurile! Numai că, ne-am izbit exact de ceea ce nu putea fi evitat, anume, să ne clarificăm ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Atunci, ne-am dat seama că numai pentru intervalul 16 – 25 decembrie sunt necesare sute de clarificări. Noi ne-am concentrat pe aspectele de ordin sociologic, politologic, juridic şi de filosofia istoriei, fără a neglija istoria factuală. Aşa că, pe parcurs am ajuns la concluzia că detectarea şi decelarea resorturilor mersului istoriei noastre recente necesită încă 4 – 5 volume pe care le vom elabora în următorii ani.
- Rep. Vorbiţi despre intenţia de a identifica o poziţie cât mai aproape de adevăr, atunci când aveţi în vedere «România între revoluţie şi lovitură de stat», aşa că mă interesează să aflu, dacă punctul dumneavoastră de vedere este echidistant sau, eventual, mai aproape de una sau de alta dintre aceste repere teoretice şi practice din arsenalul vocabularului politic!
-Am depăşit demult paradoxul lui Taminaux, care pune cercetătorul în poziţia unei opţiuni între epistemé şi doxa, îmbrăţişând neutralitatea axiologică propusă de Max Weber. Şi acelaşi mod de abordare l-am cerut colaboratorilor, studenţilor implicaţi în cercetare. Noi nu confundăm judecăţile de valoare, cu judecăţile despre valoare şi nici judecăţile normative, cu judecăţile constatativ-descriptive. Titlul cărţii: «1989. România între revoluţie şi lovitura de stat» – spune totul!
- Rep. Ei, nu chiar «totul», pentru că înțelegerea și pătrunderea ei presupune și o lectură atentă!
-Cine citeşte această carte, constată că nu dăm verdicte, decât acolo unde evidenţa este incontestabilă. Decembrie 1989 este supus succesiv şi gradual observării, interpretării şi teoretizării, demonstrând, de ce unele mişcări sociale ample sunt apreciate drept evenimente istorice majore, adică revoluţii, şi de ce altele nu! La fel şi în privinţa contrarevoluţiei şi loviturii de stat. Aşa s-a întâmplat şi se întâmplă şi la noi, iar impunerea – în conştiinţa comună – a ideii de revoluţie a fost determinantă spre a rezolva «vidul de putere» şi a legitima «emanaţii»! Rămâne să ne întrebăm, în linia lui Anthony Giddens, cum este apreciată o lovitură de stat urmată de reforme substanţiale? Mai precis, care este termenul utilizabil?

“S-a ajuns la cea mai ruşinoasă şi primitivă manipulare din istoria modernităţii târzii a României”

- Rep. Care dintre evenimentele care s-au succedat cu o repeziciune uimitoare în acele zile fierbinţi din decembrie 1989, credeţi că a însemnat factorul decisiv în ceea ce priveşte direcţia în care s-a îndreptat România în ultimul sfert de veac?
-E un complex de evenimente produse între orele 11.30 («fuga lui Ceauşescu») şi 19.00 (umplerea «vidului de putere») din ziua de 22 decembrie. Celelalte sunt, fie antecedente, fie consecinţe ale «scenariului»! Comunismul dinastic s-a prăbuşit atunci, dar comunismul ca regim politic şi ideologie coercitivă, nu! Îndelungata şi dezastruoasa tranziţie a condus cu greu la…încheierea conturilor cu regimul totalitar!
- Rep. Extrem de interesant ceea ce spuneți! Dar, pentru că modalităţile de receptare a evenimentelor petrecute în acele zile de 22-25 decembrie 1989 privesc implicarea directă a unor diverse categorii de public din ţara noastră, nu credeţi că au fost şi o serie de factori externi care au imprimat cursului evenimentelor o anumită direcţie greu de disecat?
-Poporul român a acţionat sincer, «la vedere», mânat de ideea libertăţii. Exponenţii puterii – fie că este vorba de garda pretoriană din jurul lui Ceauşescu, fie de reţeaua «emanaţilor» – au mers pe linia discursului dublu şi comportamentului bivalent. Aşa s-a ajuns la cea mai ruşinoasă şi primitivă manipulare din istoria modernităţii târzii a României. Cu cvasi-complicitatea Televiziunii «libere»! Cartea indică seria certitudinilor, inclusiv rolul jucat de liderii mondiali! Malta este «recursul» întârziat la Yalta. Un «recurs» în care actorii sunt alţii, vectorii geopolitici şi geostrategici aşijderea, dar puterea expresiei de voinţă aceeaşi. Trocul care i-a avut ca obiect pe Ceauşescu şi pe Noriega este doar una dintre feţele ascunse ale înţelegerilor dintre actorii lumii. Doar că, de data aceasta, împărţirea sferelor de influenţă n-a mai stat în creionul roşu utilizat de Stalin!

“Studiile ulterioare vor dezvolta problemele puse în discuţie în cartea pe care am lansat-o”

- Rep. Aveţi temeri în privinţa modalităţilor de receptare a cărţii dvs şi a reacţiilor «nervoase» ale unor «specialişti», în sensul că ideile dezvoltate pot genera observaţii şi reproşuri mai mult sau mai puţin avizate?
-Nu am temeri, şi, aşa cum am spus-o cu alte ocazii, datul cu părerea nu mă interesează! Argumentele articulate şi fundamentate ştiinţific se vor bucura de întreaga atenţie din partea noastră.
- Rep. Intenţionaţi să adânciţi abordarea acestei teme şi să o extindeţi prin cercetarea unor documente inedite în viitor?
-Deja am răspuns la întrebare! Studiile ulterioare vor dezvolta şi vor întemeia multe dintre problemele puse în discuţie în cartea pe care am lansat-o!

“O nouă Lege a Educaţiei trebuie să recredibilizeze şcoala românească”

- Rep. Sunteți prolific, Domnule Președinte, pentru că de Zilele Universității «Constantin Brâncuşi» pregătiți lansarea unei alte cărți privitoare la Proiectul unei noi Legi a Educației Naționale!
-Reiterez ceea ce am spus și în această carte, pentru că elaborarea unui asemenea proiect de lege este prin sine o întreprindere dificilă, iar cu atât mai dificilă devine munca organizată în echipă, în vederea elaborării proiectului Legii Educaţiei Naţionale. Iată, Universitatea «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu şi-a asumat un rol de maximă importanţă într-un context socio-cultural complex, dominat de incertitudini şi controverse: rolul de a se situa în avangarda promovării ideilor novatoare în educaţie, construind o arhitectură legislativă necesară redobândirii identităţii învăţământului românesc în era globalizării. O arhitectură care valorifică tradiţia care a susţinut strălucirea şcolii româneşti şi încurajează, totodată, participarea noastră la circuitul de valori universale.
- Rep. Vă fascinează până la seducție această temă a educației naționale!
-Pentru că educaţia este o investiţie rentabilă pe termen lung, o investiţie certă de care depinde direct viitorul oricărei naţiuni! Începând cu anii ’60 ai secolului trecut s-au produs transformări profunde în mediul şi în modul de viaţă, ceea ce a condus la o decredibilizare a educaţiei instituţionalizate de tipul celei realizate în şcoli şi universităţi.
- Rep. Domnule Președinte, Adrian Gorun, promitem cititorilor Ziarului «Gorjeanul», că vom reveni cu prilejul Zilelor Universității «Constantin Brâncuşi», tocmai pentru a detalia ceea ce ne propuneți în aceasă nouă Lege a Educaţiei Naționale!
-Pentru că o asemenea Lege trebuie să elimine carenţele Legii 1/2011, realizând estimări consistente ale consecinţelor juridice, dar mai ales sociale produse prin aplicarea ei. În acest mod, pot fi evitate situaţiile prin care, introducând numeroase discriminări pozitive, se amplifică inegalităţile, dar şi situaţiile care amplifică tutela administrativă şi golesc de conţinut autonomia unităţilor şi a instituţiilor de învăţământ. O nouă lege a educaţiei trebuie să recredibilizeze şcoala românească şi să genereze capitalul educaţional şi social care să relanseze identitatea educaţiei noastre în contextul globalizării!(VA URMA)
Profesor, Vasile GOGONEA“2 IUNIE – ZIUA NAŢIONALĂ PENTRU ADOPŢIE” – Selectarea familiei potrivite şi încredinţarea în vederea adopţiei 28 May 2015

Familia reprezintă ansamblul condiţiilor necesare creşterii şi dobândirii deprinderilor, precum şi locul prin care copilul se integrează în viaţa umană şi în societate, fiind cadrul în care îşi elaborează personalitatea. Prezenţa părinţilor alături de copil, cât mai mult şi cât mai eficient, îi oferă acestuia şanse serioase de a trăi integral şi profund copilăria şi de a deveni un adult echilibrat, împlinit afectiv şi generos.

Copilul care urmează să intre în familia adoptatoare este aşteptat cu mult drag, este dorit, ceea ce va determina ca el să fie bine primit, iar dezvoltarea sa să fie urmărită clipă de clipă cu atenţie, bucurie şi mândrie.
Respectarea demersului etapizat în procesul de adopţie permite satisfacerea nevoii copilului de a se obişnui treptat cu familia adoptivă, printr-un program de vizite, şi care uşurează procesul de adaptare reciprocă.

Selectarea familiei potrivite
Potrivirea teoretică se iniţiază la nivelul Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (A.N.P.D.C.A.) şi constă în identificarea şi selectarea adoptatorului/familiei adoptatoare care, din punct de vedere teoretic, corespunde în cea mai mare măsură nevoilor copilului. În procesul de potrivire sunt incluşi copiii pentru care s-a încuviinţat deschiderea procedurii adopţiei interne şi adoptatorul/familia adoptatoare cu reşedinţa obişnuită în România care deţine atestat valabil, înregistrat în Registrul Naţional pentru Adopţii (R.N.A.).
În vederea iniţierii de către (A.N.P.D.C.A.) a procedurii de potrivire teoretică, D.G.A.S.P.C. este obligată să transmită acesteia informaţiile cu privire la adoptatorii/familiile adoptatoare atestaţi/atestate, cât şi cu privire la copiii pentru care s-a încuviinţat deschiderea procedurii adopţiei interne.
După obţinerea atestatului, adoptatorul/familia adoptatoare este informată cu privire la copilul pentru care a fost selectată ca fiind cea mai potrivită persoană/familie, privind nevoile şi caracteristicile lui, prezentându-i-se totodată informaţii generale şi fotografii recente ale copilului.
Dacă adoptatorul /familia adoptatoare acceptă continuarea potrivirii practice, stabilesc împreună cu responsabilul de caz al acestora şi cu cel al copilului, de comun acord, data primei întâlniri cu copilul.
Prima întâlnire are loc în mediul de viaţă al copilului, fără a i se aduce la cunoştinţă scopul acesteia. Copilul este asistat în mod obligatoriu de persoana sa de referinţă.
În maximum trei zile de la data primei întâlniri cu copilul, adoptatorul/familia adoptatoare îşi exprimă în scris opinia cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică.
În situaţia în care se decide continuarea procedurii de potrivire practică, se stabileşte de comun acord cu adoptatorii programul şi modul de desfăşurare a următoarelor întâlniri, precum şi participanţii la întâlniri. Psihologul participă la cel puţin una dintre întâlnirile stabilite.
Întâlnirile au drept scop realizarea treptată a acomodării cu adoptatorul/familia adoptatoare si pot fi realizate atât în mediul de viaţă al copilului, cât şi în afara acestuia.
Numărul întâlnirilor necesare pentru constatarea compatibilităţii dintre copil şi adoptator/familia adoptatoare se stabileşte de către cei doi responsabili de caz, în funcţie de particularităţile şi evoluţia cazului. Numărul minim al întâlnirilor este de 4.
La finalul potrivirii practice, responsabilul de caz al copilului şi cel al adoptatorului/familiei adoptatoare întocmesc raportul final de potrivire, formulându-se şi propunerea de sesizare a instanţei judecătoreşti pentru încredinţarea copilului în vederea adopţiei la persoana/familia adoptatoare selectată.

Încredinţarea în vederea adopţiei
Încredinţarea în vederea adopţiei este etapa imediat următoare realizării potrivirii teoretice şi practice prin care se urmăreşte facilitarea acomodării şi integrării copilului în cadrul familiei adoptatoare.
Mutarea efectivă a copilului în cadrul familiei adoptatoare se face din momentul pronunţării, în baza unui certificat de grefă privind soluţia, sentinţa civilă de încredinţare în vederea adopţiei fiind executorie de la pronunţare. În perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, perioadă de 90 de zile, profesioniştii din cadrul compartimentului de adopţie vor efectua vizite la domiciliul persoanei sau familiei adoptatoare în vederea realizării monitorizării evoluţiei copilului, întocmindu-se rapoarte bilunare.
Acestea conţin constatările rezultate ca urmare a evaluării relaţiilor dintre copil şi familie în urma vizitelor efectuate, punându-se accent pe calitatea interacţiunii dintre aceştia.
La sfârşitul perioadei de încredinţare în vederea adopţiei, se întocmeşte un raport final, care conţine propunerile şi concluziile referitoare la evoluţia relaţiilor dintre copil şi familia adoptatoare, pe care-l comunică instanţei judecătoreşti competente în vederea soluţionării cererii de încuviinţare a adopţiei.

În Gorj – 143 de copii, încredinţaţi în vederea adopţiei în perioada 2005- mai 2015
Statistic vorbind, în perioada 2005 – mai 2015, atât Tribunalul Gorj. cât şi alte Tribunale din ţară au încuviinţat încredinţarea în vederea adopţiei pentru un număr de 143 de copii, la persoane sau familii din judeţul Gorj.
Elementele de noutate prevăzute de Proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 273/2004 (R2) în ceea ce priveşte încredinţarea în vederea adopţiei unui copil sunt următoarele: posibilitatea acordării unui concediu de acomodare pe perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, cu o durată de maximum 90 de zile, timp în care este acordată şi o indemnizaţie lunară; realizarea demersurilor de potrivire a copilului cu adoptatorii la nivel local, respectiv prin direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, fără a mai fi implicată în această etapă autoritatea centrală (A.N.P.D.C.A.), urmărindu-se astfel simplificarea acestei etape, reducerea termenelor de realizare şi a formularisticii utilizate în prezent; judecarea cererilor de încredinţare în vederea adopţiei fără a mai fi necesară citarea părţilor, ceea ce va permite soluţionarea mai rapidă a unor astfel de cauze în care nu există interese contradictorii ale părţilor.
„Va urma …”
Minodora SuceaEdi Iordănescu, obligat să reconstruiască foarte repede lotul Pandurilor – “Cel mai mare dușman (…) va fi timpul!” 28 May 2015

Pandurii va fi din sezonul viitor, foarte probabil, o echipă schimbată din temelii. Mulți dintre jucători se află la final de contract și, cu toate că Edi Iordănescu spune că ar vrea continuitate și o echipă cât mai aproape de ceea ce a avut la dispoziție în acest sezon, este de așteptat ca doar puțini dintre ei să se regăsească și în lotul care va fi prezent la reunirea din 8 iunie.

Antrenorul Edi Iordănescu spune că nu se teme de posibilele plecări ale unor panduri de vor fi obiectul unor transferuri, acestea fiind, până la urmă, un plus care intră în bugetul echipei, ci de faptul că nu va reuși în timp util să formeze o nouă formaţie, startul viitoarei ediții de campionat fiind programat extrem de repede, în prima jumătate a lunii iulie. „Problema nu e că pot să apară una, două oferte. Problema este că avem foarte mulți jucători la final de contract, la final de împrumut. Nu mă apuc acum să-i enumăr, dar trebuie să fim foarte atenți. Cel mai mare dușman pentru mine va fi timpul! Există foarte puțin timp și pierzând mulți jucători, pierdem din omogenitate și nu numai asta… Nu vom avea timp să ne mișcăm pe piața transferurilor așa cum ne-am dori. Mi-aș fi dorit să ne îndeplinim acest obiectiv mai repede și eu, în paralel să încep munca de a contacta jucători și a-i oferta pentru acest club”, a declarat Edi Iordănescu, antrenorul Pandurilor admițând acum că se află deja în căutarea unor jucători pe care să se bazeze în sezonul viitor.

Au pierdut deja din jucătorii ofertați
Tehnicianul Pandurilor spune că încă nu s-a trecut la ofertele oficiale, dar au avut loc mai multe runde de discuții cu jucători sau impresari. Dintre cei cu care s-a vorbit, Edi Iordănescu recunoaște că deja s-au pierdut câțiva jucători: „Clubul nu a făcut încă nicio ofertă oficială. Eu am discutat cu mai mulți jucători, cred că cel puțin 15. Vorbeam deja cu unii împreună cu staff-ul meu cu o parte din ei de acum o lună, o lună și jumătate. Aveam atunci o listă de zece jucători, sigur nu putem să fim exacți în momentul de față pe posturi pentru că nu știm cum vor decurge negocierile cu jucătorii care sunt la final de contract sau cei care termină împrumuturile. În funcție de asta vedem exact unde avem nevoie. Sunt însă clare lucrurile la unele posturi unde avem nevoie pentru că e normal să plece anumiți jucători. Nu intru în acest subiect, dar din lista de care vorbeam eu la început, patru sau cinci jucători, am informații, au semnat cu alte cluburi”, a mai declarat antrenorul echipei târgujiene.
pintilii 27Edi Iordănescu lasă să se înțeleagă faptul că în această vară se va merge pe o campanie de achiziții echilibrată, fără a se risca prin aducerea unor jucători străini, ale căror calități sau putere de adaptare le sunt necunoscute: „Nu putem să aducem nici foarte mulți jucători din străinătate pentru că nu avem controlul exact asupra lor, nu îi știm. Încercăm să facem un echilibru, o balanță, între ce aducem de aici, din competiția noastră, pe care îi știm foarte bine, și cei pe care îi aducem de afară. Eu mi-aș dori să menținem cât mai mulți dintre jucătorii pe care îi avem acum”, a recunoscut Edi Iordănescu.

Încearcă să-i oprească pe Pintilii și Nistor
Pandurii a beneficiat în acest retur de doi jucători care aveau contracte semnate cu alte cluburi, Nistor fiind împrumutat pentru un an de la Evian TG, în vreme ce Pintilii a reuşit și el să-i convingă pe arabii de la Al Hilal să-l lase la Târgu Jiu în această primăvară. Edi Iordănescu le cunoaște calitățile și spune că i-ar dori în continuare sub bagheta sa, motiv pentru care, de mai mult timp, a început deja discuțiile cu impresarii, dar și cu cei doi jucători: „Eu am avut discuții cu agentul lui Nistor și cu agentul lui Pintilii, chiar de acum două luni și ceva. I-am abordat și am discutat și cu jucătorii”, a mărturisit antrenorul Pandurilor. Acesta spune și cu ce i-a ademenit pe cei doi: „Ce e mai important este că jucătorii sunt dispuși să rămână. Cred că important este ceea ce le-am propus eu, acum eu le propun, după ce ne reunim le impun. E vorba de obiectivul de la anul. Vreau să fim în play-off și să ne batem între primele șase. Asta îi motivează!”, a mai spus Iordănescu junior. Chiar dacă din partea jucătorilor există un acord preliminar, Edi Iordănescu este conștient că misiunea de a-i păstra la Târgu- Jiu este extrem de dificilă: „Și-au arătat interesul, dar trebuie să fim realiști, ei sunt la mâna cluburilor care-i plătesc. În perioada următoare vom intra în discuții și cu cluburile. Agenții au început negocierile și în următoarele zile vom putea da mai multe răspunsuri la aceste întrebări”, a completat antrenorul Pandurilor.

Simte nevoia unui ajutor
Campania de achiziții presupune un efort comun al mai multor membri ai conducerii Pandurilor, iar în acest moment echipa gorjeană are o conducere interimară, fapt care ar putea încetini negocierile.
Edi Iordănescu spune că are încredere că actualul președinte interimiar, Mihai Stelescu, poate duce această muncă la bun sfârșit, însă crede că ar trebui luată o decizie, iar clubul să aibă cât mai repede o conducere stabilă: „În momentul de față este un președinte, este de aici, este al orașului, este fost fotbalist, fost antrenor. Eu îl respect, nu știu ce decizie se va lua. Sper cât mai repede să se ia o decizie finală. Că va rămâne dumnealui, că va veni altcineva, să se ia o decizie cât mai repede pentru că nu eu sunt cel care voi negocia cu jucătorii! Nu pot să fac asta. Deja lista este întocmită cu cei pe care mi-i doresc, trebuie să se facă niște pași, altfel intrăm în criză de timp”, a avertizat antrenorul Pandurilor.
Cristi ConstantinescuLocul opt la rata şomajului pentru judeţul Gorj 28 May 2015

Deşi este precedat de alte şapte judeţe, Gorjul rămâne încă în primele zece judeţe ale ţării care înregistrează cel mai mare număr de şomeri, fie că vorbim despre şomeri indemnizaţi ori neindemnizaţi.

Rata șomajului înregistrat la sfârșitul lunii aprilie 2015, la nivel național, a fost de 5,12%, mai mică cu 0,25 puncte procentuale față de cea din luna precedentă și cu 0,02 pp față de cea din aprilie 2014. Deși într-o ușoară scădere, cele mai ridicate niveluri ale ratei șomajului au continuat să fie atinse în aceleași județe ca și în lunile anterioare: Teleorman (11,05%), Vaslui (10,98%), Mehedinți (9,68%), Dolj (9,13%), Buzău (9,08%), Galați (8,94%), Alba (8,17%), Gorj (8,04%) şi Olt (7,79 %). Judeţele cu cea mai mare pondere a şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor sunt: Mureş (89,35%), Teleorman (88,30%), Vaslui (87,44%), Brăila (86,53 %), Satu Mare (86,09%), Iaşi (85,99 %), Dolj (85,58 %), Vrancea (85,20 %) şi Giurgiu (85,01%). Nivelul minim al ratei şomajului în luna aprilie, de 1,40%, se înregistrează în judeţul Timiş.

50 de joburi pentru şomerii gorjeni
Angajatorii statelor Uniunii Europene pun la dispoziţia lucrătorilor români, prin reţeaua Eures, 50 de locuri de muncă în domeniul agricol şi cel al serviciilor. Persoanele care nu deţin nicio calificare, dar au cunoştinţe de bază de limba engleză, pot aplica joburile oferite de Irlanda – zece posturi muncitor necalificat (culegător ciuperci). Ocupaţia presupune culegerea manuală a ciupercilor, sortarea şi ambalarea în funcţie de greutatea acestora. Experienţa anterioară privitoare la fructe şi legume constituie avantaj. Aplicanţii trebuie să fie apţi fizic pentru munca în ferme vegetale. Salariul oferit este de 8.65 euro/oră, 5-6 zile pe săptămână, 40-45 ore/săptămână, durata contractului fiind pe perioadă nedeterminată. Persoanele interesate vor transmite CV în limba engleză prin e-mail, la adresa: mckennamushroomsjobs@gmail.com, până la data de 30 iunie 2015. Candidaţii al căror CV va fi selectat vor da un interviu prin Skype.
Şi Olanda oferă 20 de posturi de culegători de căpşuni. Se solicită condiţie fizică bună. Experienţa în culesul căpşunilor constituie avantaj. Cazarea este oferită de angajator. Contractul de muncă este pentru perioada aprilie – mijlocul lunii septembrie. Candidaţii vor transmite CV Europass cu poză, în limba engleză, la adresa de e-mai: yvonne@seizoenarbeid.nl, până pe data de 6 iulie 2015.
De asemenea, un angajator din Marea Britanie a declarat vacante 20 de posturi de îngrijitori persoane. Locul de muncă presupune realizarea următoarelor sarcini: monitorizarea pacienţilor, furnizarea serviciilor de curăţenie, spălare, pregătirea hranei, îmbrăcare, plimbare în aer liber, administrarea medicamentelor etc. Persoanele interesate vor transmite CV prin e-mail, la adresele: jmcarrera@clece.es şi astephens@clececare.co.uk. Contractul oferit este pe perioadă nedeterminată. Termenul de transmitere a CV-urilor este 30 iunie 2015.
Relaţii suplimentare se pot obţine la compartimentul Eures din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj.
I.M.Au tras cortina peste Giulești! 28 May 2015

Pandurii a încheiat en-fanfare un sezon în care a dezamăgit foarte mult. Trupa lui Edi Iordănescu a mai bifat două premiere. Pandurii a învins în premieră Rapidul în Giulești și tot pentru prima dată, însă în acest sezon, Pandurii a legat două victorii. Cu acest succes, Pandurii așteaptă meciurile Viitorului și Iașiului pentru a vedea dacă termină pe locul 9 sau mai jos.

Meciul din Giulești a început în ritm de vacanță în ciuda celor două ocazii avute de Șandru și Sapina, care au ratat deschiderea scorului în primele cinci minute de joc. Roman și-a adus aminte că are nevoie de cel puțin două goluri pentru a spera la titlul de golgheter și a încercat poarta lui Buchta cu un șut de la marginea careului, dar mingea a trecut puțin pe lângă poarta Rapidului.
Pandurii a acceptat o dominare a gazdelor, care însă nu a creat și panică în careul gorjean, apărarea lui Edi Iordănescu făcându-și bine treaba ținând jocul la 20-25 de metri de poarta lui Stanca. Totuși, după o lovitură liberă irosită de Juan Oriol, Stanca a avut mari emoții, însă în aceeași măsură și noroc. În minutul 31 Daniel Niculae a trecut ușor de Vasiljevic, a șutat din interiorul careului, dar mingea a lovit bara din dreapta lui Stanca, l-a lovit pe portarul Pandurilor în spate pentru ca Șandru să respingă apoi din fața lui Rui Miguel. După doar un minut, Pandurii a avut și ea prima mare ocazie, Shalaj a centrat bine de pe stânga, dar mingea ștearsă cu capul de Mihai Roman a trecut pe lângă buturile rapidiste. Nu avea să treacă mult timp și Pandurii avea să egaleze scorul barelor, Grecu a centrat din banda stângă, dar mingea a căzut pe bara transversală.
Rapidul a atacat mai mult în finalul primei reprize. Garai a șutat mult peste poarta lui Stanca în minutul 40, peste două minute goalkeeperul pandur a scos șutul lui Daniel Niculae pentru ca apoi Rui Miguel să reia imprecis din poziție favorabilă. Dacă Rapidul a avut ocaziile mai mari ale primei reprize, Pandurii avea să fie mai eficientă. În primul minut de prelungire a primei reprize, gorjenii aveau să profite de o gafă și să deschidă scorul în Giulești. Nistor a trimis un balon la întâlnire pentru Mrzljak, Săpunaru a gafat ca un începător și i-a pus pe tavă un balon croatului, care a pătruns în careu și l-a executat cu sânge rece pe Buchta.

Încă două după pauză
Săpunaru a avut prima ocazie a reprizei secunde, dar fundașul rapidist a trimis puternic peste poartă în minutul 52. Mihai Roman a căutat și el golul, dar Gecov avea să îi devize șutul din minutul 59 refuzându-i reușita celui care căuta să se apropie de Tade. N-a fost decât o amânare a desprinderii, Cmovs deviind în propria poartă centrarea din corner a lui Shalaj. Elton a fost la un pas să ducă scorul la 3-0 pentru echipa gorjeană, dar Buchta i-a blocat șutul din minutul 61, când Nistor l-a găsit foarte bine pe brazilian în careul rapidist.
Ultima jumătate de oră a fost o luptă a giuleștenilor pentru golul de onoare, însă Pandurii a ținut plasa porții lui Stanca neatinsă până la final, ba mai mult, pe o contră, în prelungiri, Shamsin a obținut un penalty pe care Răduț l-a transformat în minutul 90+2.

Supravegheați de selecționeri
Meciul din Giulești a fost urmărit din tribuna oficială și de staff-ul echipei naționale. Nu numai “Generalul” Iordănescu a fost prezent la meci, ci și doi dintre locotenenții săi, Ionuț Badea și Daniel Isăilă. Din păcate, cei trei antrenori au avut destul de puțin de văzut la acest meci în perspectiva partidei pe care România o va juca la Dublin, cu Irlanda de Nord. Pintilii a părăsit foarte repede terenul de joc, în minutul 15, foarte probabil simțind o recidivă a accidentării ce l-a ținut departe de teren în ultima vreme. Nici Mihai Roman, susceptibil de o convocare la echipa națională după tripla din meciul cu CSMS Iași, nu a avut o prestație strălucită. Atacantul Pandurilor a și fost schimbat pe final de joc de Edi Iordănescu, deși Mihai Roman mai spera să-l egaleze pe Tade în fruntea clasamentului golghetrilor din Liga 1.

Rapid București – Pandurii Târgu-Jiu 0-3 (0-1)
Stadion “Giulești”, București, spectatori: 3.000
Au marcat: – / Mrzljak (min. 45+1), Cmovs (min. 60 – a.g.), Răduț (min. 90+2 – din penalty)
Rapid: Buchta – Săpunaru, Sapina, Cmovs, J. Oriol – Gecov (min. 71 Josl), Garai – Kikas (min . 46 Cerlincă), Rui Miguel (min. 79 Coimbra), E. Oriol – D. Niculae. Antrenor: Cristiano Bergodi.
Pandurii: Stanca – Ungurușan, Șandru, Vasiljevic, Grecu (min. 67 Răduț) – Mrzljak, Pintilii (min. 15 Elton) – Buleică, Nistor, Shalaj – M. Roman (min. 78 Shamsin). Antrenor: Edi Iordănescu.
Arbitri: Iulian Călin – George Florin Neacșu, Gabriel Sabin Stroe.
Cartonaș galben: Cmovs (min. 86), Sapina (min. 90+2)
Cristi ConstantinescuProducerea legumelor ecologice 28 May 2015

5 – Despre culturile legumicole

Continuăm prezentarea agrotehnică a culturilor legumicole. Am ales acest mod de prezentare spre a vă fi mai ușor să dobândiți informațiile dorite.

UntitledUntitled1Untitled2Untitled3Untitled4 Untitled5
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICIAcţiune de colectare DEEE-uri la Crasna şi Bustuchin 28 May 2015

La sfârşitul acestei luni, mai exact pe 30 mai în Crasna și pe 31 mai în Bustuchin, Asociația RoRec desfășoară câte o acțiune de colectare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE) în județul Gorj. Acţiunea de la Crasna se va derula în intervalul orar 09.00-17.00, iar localnicii care doresc să se debaraseze de DEEE-uri o pot face fie la maşina specială de colectare, fie la sediul administraţiei publice locale. Acelaşi orar cu aceleaşi locaţii de colectare este valabil şi pentru acţiunea de a doua zi, din comuna Bustuchin.
“Cetățenii interesați să se debaraseze corect de deșeurile electrice pot apela TelVerde 0800 444 800, serviciul de preluare gratuită de la domiciliu sau sediu de firmă ori instituţie, a DEEE! La TelVerde 0800 444 800 pot afla informaţii despre unde și cum se pot debarasa de deșeurile electrice, unde există puncte de colectare, când și unde sunt zile de colectare în localitatea lor, precum și alte informații despre colectarea DEEE. TelVerde 0800 444 800 este disponibil zilnic, între orele 09.00-17.00, gratuit din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă”, anunţă Alexandra Scutaru, PR Editor în cadrul Asociaţiei Române pentru Reciclare RoRec.
DEEE înseamnă Deşeuri de Echipamente Electrice şi Electronice, adică televizoare, frigidere, maşini de spălat, cuptoare cu microunde, aspiratoare, computere, imprimante, monitoare, telefoane mobile, chiar şi becuri şi tuburi fluorescente (neoane). În general, orice echipament a cărui funcţionare necesită energie electrică, devine deşeu atunci când se strică sau pur şi simplu nu ne mai e de folos.
Izabella MolnarHalep, eliminată în turul al doilea la Roland Garros 27 May 2015

Românca Simona Halep, numărul trei mondial și finalistă anul trecut, a fost învinsă fără drept de apel de croata Mirjana Lucic-Baroni, cu 7-5, 6-1, astăzi, în runda a doua a turneului de tenis de la Roland Garros, al doilea de Mare Șlem al anului.Barbu i-a luat locul lui Dian Popescu 27 May 2015

Tudor Barbu a fost numit în funcţia de copreşedinte al PNL Gorj,  în locul lui Dian Popescu. Biroul Permanent Naţional al vechiului PNL a decis numirea senatorului, propunerea fiind votată în unanimitate de membrii BPN.Pandurii – Rapid: 3-0 27 May 2015

Pandurii a obţinut o nouă victorie în deplasare. Formaţia gorjeană s-a impus cu 3-o în faţa celor de la Rapid.Femeie în comă hepatică, preluată de elicopter 27 May 2015

O femeie, în vârstă de 69 de ani, a fost preluată de un elicopter SMURD, în urmă cu câteva minute. Aceasta se află în comă hapatică şi va fi transportată la un spital din capitală.MEDIA