vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulControale si amenzi pentru magazinele din judeţ 3 Mar 2015

În perioada 23 februarie – 1 martie, în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor s-au desfăşurat verificări, evaluări, controale şi inspecţii la mai multe unităţi din judeţul nostru, în scopul verificării condiţiilor de igienă la recepţia, manipularea, depozitarea, prelucrarea şi desfacerea produselor alimentare. S-au făcut verificări în unităţi supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din localităţile Târgu-Jiu, Drăguţeşti, Schela, Câlnic, Săuleşti, Vladimir, Bărbăteşti, Bumbeşti-Jiu, Rovinari, Prigoria, Stejari, Urdari, Padeş. Toate aceste controale s-au încheiat cu amenzi de mii de lei aplicate pentru neregulile depistate de inspectorii sanitar-veterinari. Mai multe detalii în Gorjeanul de mâine!Bărbat găsit mort într-un apartament din Târgu-Jiu 3 Mar 2015

Cadavrul unui bărbat a fost descoperit în urmă cu puţin timp într-un apartament de pe strada Olari, din municipiul Târgu-Jiu. Nu se cunosc încă cauzele decesului acestuia.Preşedintele PSD, ales în 20-21 martie 3 Mar 2015

Biroul Permanent Naţional al PSD a confirmat data reuniunii Consiliului Naţional, respectiv la 20 şi 21 martie, pe ordinea de zi fiind în principal noul program politic al partidului, modificarea statutului şi alegerea unui nou preşedinte al forului de conducere. “Am confirmat data pentru Consiliul Naţional – 20 şi 21 martie, având ca principale teme în primul rând noul program politic al PSD cu care vom merge în 2016 în alegeri, un raport de activitate al meu şi al conducerii partidului, modificările propuse la statut şi alegerea noului preşedinte al CN. Candidaturile se vor depune până în data de 15 martie, în aşa fel încât la Biroul Permanent de luni, 16 martie, să validăm aceste candidaturi şi procedura de vot”, a anunţat preşedintele PSD, Victor Ponta, la finalul BPN.
Principalele condiţii pentru depunerea candidaturii la şefia CN sunt trei ani vechime şi susţinerea a cinci organizaţii, ultimul care a deţinut această funcţie fiind Adrian Năstase. Victor Ponta a susţinut că în noul Statut al PSD nu vor exista sancţiuni, pentru că acestea se aplică doar de către instanţe.
“Va exista o propunere pe care eu o voi susţine, dincolo de alte propuneri, care se referă la un tip de responsabilitate politică, şi anume la ce funcţie trebuie să renunţi fie în guvern, fie în conducerea Parlamentului, fie în partid, în funcţie de momentul unei cercetări penale. Dar sancţiuni – sancţiuni aplică doar instanţa. Noi nu instituim prezumţia de vinovăţie. Noi facem altceva: luăm nişte măsuri statutare prin care orice persoană, începând cu mine până la cel mai nou membru al partidului, în măsura în care este vizat în mod direct de către o cercetare legată de fapte de corupţie, că despre asta vorbim, nu mai poate ocupa pe acea perioadă anumite funcţii. O să vin exact la Consiliul Naţional cu forma pe care o propunem”, a precizat preşedintele PSD.Angajaţi ai Transloc, cercetaţi pentru delapidare 3 Mar 2015

Doi angajaţi ai societăţii Transloc sunt cercetaţi penal pentru delapidare după ce au fost prinşi în flagrant în timp ce furau motorină din rezervorul unui autobuz condus de unul dintre ei. Poliţiştii au stabilit că şoferul se înţelesese cu colegul său să-i dea carburant pentru a-l folosi în scopuri personale.Seară de muzică şi poezie pentru târgujience 3 Mar 2015

Primăria Municipiului Târgu-Jiu vă invită sâmbătă, 7 martie 2015, începând cu orele 19:00, la o seară de muzică şi poezie dedicată femeii! Locaţia – Centrul Magnolia. Invitațiile se pot ridica începând de astăzi, de la Centrul de Informare a Cetățeanului din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.Chiriac şi Orzan, la un pas de pierderea funcţiei de la Primăria Târgu-Jiu 3 Mar 2015

Raul Chiriac, directorul de Investiţii al Primăriei Târgu-Jiu, şi Mihaela Orzan, consilier în cadrul instituţiei publice, ambii urmăriţi penal în dosarul privind reabilitarea clădirii în care lucrează, îşi vor pierde temporar funcţiile dacă Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj va transmite Primăriei Târgu-Jiu că, aceştia nu mai pot presta în aceleaşi departamente, pentru că ar putea influenţa ancheta penală în curs. Deja, Direcţia Judeţeană de Cultură a solicitat, în scris, explicaţii Parchetului Gorj legat de mutarea consilierei Monica Vlădăianu, şi ea urmărită penal în acelaşi dosar, pentru care Legea 188/1999 impune angajatorului să mute funcţionarul public din postul în cauză, dacă are această calitate pentru fapte legate de serviciu. Primăria Târgu-Jiu aşteaptă o comunicare similară de la Judecătoria Novaci şi pentru consilierul superior Ofelia Vasile, trimis în judecată pentru conflict de interese de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru acesta impunându-se suspendarea din funcţie. Scapă în schimb de suspendare Marian Negrescu, şi el trimis în judecată într-un dosar penal, pe motiv că directorul Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” nu ar fi funcţionar public, asta deşi, inclusiv, Parchetul General asimilează managerii de instituţii culturale-artişti cu această calitate.

Raul Chiriac şi Mihaela Orzan îşi riscă funcţiile publice pentru că au calitatea de “urmărit penal” în dosarul privind reabilitarea Primăriei Târgu-Jiu. Ambii, conform Legii 188/1999, art 86, al 5 trebuie să fie mutaţi temporar la un alt compartiment al instituţiei publice până când sunt fie achitaţi, fie scoşi de sub urmărire penală. “De la momentul începerii urmăririi penale, în situaţia în care funcţionarul public poate influenţa cercetarea, persoana care are competenţa numirii în funcţia publică, are obligaţia să dispună mutarea temporară a funcţionarului public în cadrul altui compartiment sau altei structuri fără personalitate juridică a autorităţii ori instituţiei publice”, se precizează în textul de lege stipulat mai sus.
Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu susţin însă că vor lua măsurile care se impun pentru cei doi, doar dacă Parchetul Gorj le va transmite în scris că, aceştia au fiecare calitatea de urmărit penal în dosar. Până în momentul de faţă, această informare nu a ajuns la Primăria Târgu-Jiu, susţine secretarul instituţiei, Grigore Jianu.

raul chiriacCiolacu a vrut să ia măsuri cu subalterna urmărită penal
Monica Vlădoianu, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Cultural Gorj, se încadrează şi ea la art 86, al. 5 din Legea 188. Cum însă la instituţia unde lucrează sunt “omul şi postul”, precum singur recunoaşte directorul instituţiei, Pompiliu Ciolacu Jr., şeful lui Vlădoianu nu a avut unde să o mute pe funcţionara urmărită penal. Acesta a cerut ajutor procurorului de caz care i-a transmis în scris că poate să treacă de articolul 86, pe motiv că funcţionara nu ar putea influenţa ancheta din postul pe care îl ocupă.
“Potrivit răspunsului primit de la Parchetul Gorj o pot păstra în funcţie pe Monica Vlădoianu, pentru că nu poate influenţa ancheta din poziţia pe care o ocupă”, a explicat directorul Direcţiei de Cultură Gorj.
De fapt, o solicitare similară ar putea face şi juriştii Primăriei Târgu-Jiu, dacă vor să fie siguri că îi pot menţine, legal, pe Chiriac şi pe Orzan în actualele posturi.

Negrescu scapă, Ofelia nu prea
Acelaşi articol din legea funcţionarului public impune angajatorului şi suspendarea din funcţii a angajaţilor, care sunt trimişi în judecată pe perioada procesului penal, dacă fapta pentru care respectivii au fost trimişi în judecată are legătură cu serviciul. “În cazul în care, funcţionarul public este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, va dispune suspendarea funcţionarului public din funcţia publică pe care o deţine”, se arată în articolul 86, al. 2 din Legea 188/1999. În această situaţie se află Ofelia Vasile, trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru conflict de interese. Consilierul superior respectiv va fi suspendat din funcţie, comunică Jianu, doar dacă Judecătoria Novaci va transmite Primăriei Târgu-Jiu, calitatea procesuală a respectivei salariate. Pe portalul instituţiei de justiţie apare însă că femeia este inculpat în dosar, cum apare şi pentru Marian Negrescu, şi el aflat într-o situaţie similară.
De fapt, Negrescu, inculpat şi el într-un dosar penal de conflict de interese în formă continuată, a tot scăpat printre degetele responsabililor din Primăria Târgu-Jiu, pe motiv că nu e funcţionar public. Nici Comisia de Cultură a CL Târgu-Jiu nu a luat o măsură cu respectivul, nici dacă acesta este mangerul unei instituţii culturale a muncipiului pentru care organismul respectiv trebuie să aibă o reacţie. Jianu susţine că, Negrescu nu e funcţionar, ci personal contractual al primăriei, deşi Parchetul General spune, legat şi de alţi manageri aflaţi într-o situaţie similară cu directorul de la Târgu-Jiu, că sunt funcţionari publici.
negrescu insProcurorii din capitală ca şi cei de la Craiova consideră contractul de management încheiat de artişti-mangeri de teatre, ca fiind cel care le conferă acestora statutul de funcționar public, îndeplinind, astfel, calitatea necesară pentru a fi subiecţi activi ai conflictului de interese.
Cu toate acestea, “contractualul” Marian Negrescu îşi aşteaptă liniştit, în aceste zile, calificativul “excelent” de la comisia Primăriei Târgu-Jiu pentru activitatea penală desfăşurată în fruntea teatrului municipal.
Anamaria StoicaSpitale sancţionate de DSP pentru lipsa curăţeniei 3 Mar 2015

Direcţiile de sănătate publică (DSP) din ţară vor fi intransigente cu spitalele care nu respectă normele de igienă prevăzute în normativele actuale. Luna trecută, oficialii Ministerului Sănătăţii au cerut, într-o videoconferinţă, cu reprezentanţii DSP-urilor din ţară, înmulţirea controalelor în unităţile spitaliceşti. DSP Gorj a aplicat deja sancţiuni pentru lipsa curăţeniei.

Marius Boeriu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj a cerut exigenţă maximă în privinţa curăţeniei în unităţile sanitare. Spitalele din judeţul nostru nu vor fi păsuite de către inspectorii sanitari din cadrul direcţiei şi vor fi sancţionate în cazul în care nu vor respecta condiţiile de igienă. Deja au fost luate măsuri, după cum confirmă Boeriu.
“Noi am intensificat controalele în spitale şi este normal să acţionăm astfel pentru că nu se pot face compromisuri în privinţa igienei. Am aplicat şi sancţiuni, chiar penalizări, respectiv 500 de lei de la persoana responsabilă cu curăţenia pe o secţie”, a confirmat directorul executiv al DSP Gorj.

Trei spitale, amendate în 2014
Nici în trecut, inspectorii DSP Gorj nu au trecut cu vederea neregulile unităţilor sanitare. “Anul trecut am amendat trei spitale, mai exact Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu – când avea management privat, Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti şi Spitalul Orăşenesc Rovinari”, a explicat Marius Boeriu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Conducerea DSP Gorj face precizarea că, spre deosebire de alte judeţe, Gorjul stă destul de bine la capitolul curăţenie în spitale. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii le-au solicitat autorităţilor locale să aibă în vedere şi respectarea de către clinici a programelor de conformare. În Gorj, toate unităţile spitaliceşti sunt autorizate cu plan de conformare.
Minodora SuceaGura târgului / Victor Banţa îşi trage Mercedes 3 Mar 2015

Consilierul judeţean Victor Banţa este în această perioadă în tratative pentru achiziţionarea unui autoturism la mâna a doua, marca Mercedes. Acesta încă mai stă pe gânduri dacă să cumpere sau nu maşina care i-a căzut cu tronc, deoarece suma pe care ar trebui să o scoată din portofel s-ar ridica la circa 13.000 de euro. Cel mai probabil, liberalul Banţa va achiziţiona automobilul, el dorindu-şi să-şi schimbe actuala maşina cu o alta cu un confort sporit şi mult mai puternică.Boeriu: “Nu există dovezi medicale care să indice dezvoltarea unui focar epidemiologic la Grădiniţa nr. 8” 3 Mar 2015

Marius Boeriu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, subliniază că nu există nicio dovadă medicală, care să indice dezvoltarea unui focar epidemiologic la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 8 Târgu-Jiu. Precizările conducerii DSP Gorj vin ca urmare a apariţiei mai multor articole în presa locală, conform cărora s-a putea dezvolta un focar de infecţie în această grădiniţă, după ce un copil a fost depistat cu stafilococ auriu.

Ca urmare a articolelor publicate în presa locală săptămâna trecută, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Gorj face o serie de precizări privind posibilitatea apariţiei unui focar epidemiologic la Grădiniţa cu Program Prelungit nr.8 Târgu-Jiu. Astfel, în urma controlului efectuat nu au fost constatate abateri de la normele igienico-sanitare prevăzute în ordinul MS 1955/1995. La triajul epidemiologic efectuat de către cadrul medical din instituţie la intrarea preşcolarilor în colectivitate nu au fost semnalate cazuri de boli infecto-contagioase.

gradinita cu program prelungi nr 8 mioriteiNu există focar la grădiniţă
Directorul executiv al DSP Gorj face precizarea că, “în prezent nu există dovezi medicale, respectiv exudat faringian pozitiv la stafilococus aureus sau streptococ B-hemolitic, care să indice dezvoltarea unui focar epidemiologic”. Prin urmare, la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 8 Târgu-Jiu nu există un focar de infecţie confirmat.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică mai fac precizarea că, în cazul îmbolnăvirii, preşcolarul va fi îndrumat către medicul specialist de boli infecţioase, va urma tratamentul corespunzător şi va reveni în colectivitate numai cu aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie.

Exudat faringian la copiii din două grupe
DSP Gorj efectuează, prin laboratorul propriu, analize medicale gratuite numai pentru boli transmisibile prioritare din cadrul Programelor Naţionale de Sănătate. Strict referitor la situaţia apărută la Grădiniţa nr. 8, Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj spune că “părinţii preşcolarilor din grădiniţă, împreună cu educatoarele de la grupa mare C şi mijlocie D, au luat hotărârea de comun acord de a efectua exudatul faringian, printru-un proces verbal încheiat cu ocazia şedinţei cu părinţii în data de 25.02.2015. Menţionăm că, orice copil care frecventează o colectivitate poate deveni purtător sănătos de stafilococ auriu”.
Minodora SuceaFNME şi Univers organizează un nou miting! 3 Mar 2015

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate “Univers şi Federaţia Naţională Mine Energie” vor organiza, joi, 5 martie, cel de-al patrulea miting. Acesta va avea loc, la fel ca şi în dăţile anterioare, de la orele 17.00 în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu. În cursul zilei de ieri, sindicaliştii de la FNME şi Univers au transmis un comunicat prin care îndeamnă minerii şi energeticienii să iasă din nou la protest pentru militarea menţinerii drepturilor salariale avute în anul 2014 şi în anul curent. Noul miting vine ca urmare a faptului că reprezentanţii FNME şi Univers nu agreează şi nu recunosc acordul semnat zilele trecute între 10 sindicate şi conducerea Complexului Energetic Oltenia.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Lavinia Truşcă, a declarat faptul că liderii FNME şi cei ai Univers au solicitat, ieri, aprobare din partea autorităţilor municipale pentru organizarea unui miting cu cinci mii de persoane, ce este programat a se desfăşura, joi, în intervalul orar 17.00 – 18.30.
I.M.Peste 300 de absenţi şi doi eliminaţi la simularea probei de Limba şi literatura română 3 Mar 2015

Simularea examenului de Bacalaureat a debutat cu incidente, la nivelul judeţului Gorj. Doi elevi au fost eliminaţi, după ce au încercat să fraudeze examenul, iar alţi 314 au chiulit de la testare.

Elevii de clasa a XI-a şi clasa XII-a din toată ţara au susţinut, luni, simularea probei scrise la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat. La nivelul judeţului Gorj, testarea a debutat cu incidenţe. Deşi, notele obţinute de elevi nu vor fi trecute în catalog, doi liceeni din Gorj au încercat să copieze şi au fost eliminaţi din examen. Este vorba despre un elev de clasa a XI-a de la Liceul Tehnologic Bîlteni şi un elev de clasa a XII-a de la Colegiul „Mihai Viteazu” din Bumbeşti-Jiu. Alte câteva sute de candidaţi nu s-au prezentat în sălile de examen. „La clasa a XI-a am avut înscrişi 3343 de elevi şi s-au prezentat 3182, în timp ce la clasa a XII-a din cei 3978 de elevi înscrişi s-au prezentat 3825”, a precizat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Ce subiecte au primit elevii
Liceenii au primit subiecte diferite, în funcţie de profil şi clasă. Astfel, elevii de clasa a XII-a, de la profilul uman, au avut la primul subiect un text la prima vedere din „Jocurile Daniei” de Anton Holban, text pe baza căruia au trebuit să răspundă la mai multe cerinţe, cum ar fi să explice rolul unei cratime, să indice tipul de perspectivă narativă şi să ilustreze două trăsături ale genului epic. La subiectul al doilea au avut de redactat un eseu de 150-300 de cuvinte despre influenţa traducerilor asupra literaturii naţionale, iar la ultimul subiect li s-a cerut să redacteze un eseu în care să prezinte tema şi viziunea despre lume aşa cum apar într-un text poetic studiat aparţinând lui Tudor Arghezi. Elevii de clasa a XII-a de la profilul real şi tehnologic au primit la subiectul I un text la prima vedere din romanul “Accidentul” de Mihail Sebastian, pe bază căruia trebuiau să rezolve nouă cerinţe care vizau cunoştinţe de vocabular şi teorie literară, precum şi capacitatea de a înţelege şi analiza un text literar. La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text argumentativ despre relaţia dintre părinţi şi copii, iar la subiectul al treilea, un eseu despre opera lui George Bacovia sau Mihai Eminescu. Liceenii de clasa a XI-a de la profilul uman au primit la primul subiect un text la prima vedere de I.L. Caragiale, la cel de-al doilea un eseu argumentativ despre importanţa vizitării muzeelor şi caselor memoriale pentru cultura generală, iar la subiectul al treilea li s-a cerut să redacteze un eseu despre relaţia dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată. Elevii de clasa a XI-a de la profilul real şi tehnologic au avut un text la prima vedere scris de Ioan Slavici – “O viaţă pierdută” – pe baza căruia trebuiau să răspundă la mai multe cerinţe. La cel de-al doilea subiect li s-a cerut să argumenteze importanţa ecranizării operelor literare, iar la ultimul să redacteze un eseu despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

simulare (1)Urmează simularea la Matematică sau Istorie
Atât elevii de clasa a XI-a, cât şi cei de clasa a XII-a vor susţine în data de 4 martie proba obligatorie a profilului, iar pe 6 martie se va desfăşura simularea probei la alegere a profilului şi specializării, probă pe care o vor susţine doar elevii de clasa a XII-a. Rezultatele examenului vor fi afişate în cursul zilei de 12 martie.
Roxana LupuVerdict final pentru medicul Brădișteanu 3 Mar 2015

Un an de zile cu suspendare, aceasta este pedeapsa pe care au stabilit-o judecătorii în cazul medicului Șerban Brădișteanu, în dosarul în care este acuzat de favorizarea infractorului. Cetățean de onoare al municipiului Târgu-Jiu și vestit medic chirurg, șeful secției de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca, din capitală, în urmă cu un an magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție dispunând achitarea acestuia. Decizia a fost însă atacată cu apel, fiind judecată de un complet din cinci judecători, doi pronunțându-se pentru achitare și trei pentru condamnare.
Ca urmare, medicul care își are originile în Gorj, s-a ales cu o condamnare de un an cu suspendare. Necazurile sale vin după ce l-a primit în îngrijire pe fostul premier Adrian Năstase, în momentul în care acesta a încercat să se sinucidă și s-a împușcat în zona gâtului, provocându-și răni care necesitau internarea sa. Medicul a considerat că Năstase are nevoie de o intervenție chirurgicală, în timp ce un alt medic transmisese la D.N.A. că acest lucru nu este necesar, procurorii apreciind că, de fapt, Brădișteanu ar fi încercat astfel să întârzie punerea în aplicare a mandatului de arestare emis la vremea respectivă pe numele fostului prim-ministru.
Gelu IonescuGladiatori pe teren, cavaleri dincolo de el 3 Mar 2015

Trupa lui Antonis Constantinides a ales ca de 1 martie să facă o surpriză plăcută doamnelor şi domnişoarelor oferind flori şi mărţişoare în incinta Mall-ului din Târgu Jiu.

După ce au arătat ca nişte adevăraţi gladiatori pe terenurile de baschet atât în competiţia internă cât şi în EuroChallenge, baschetbaliştii Energiei au arătat că sunt şi galanţi, doamnele şi domnişoarele pe care elevii lui Constantinides le-au întâlnit pe 1 martie putând confirma acest fapt.
De la acţiunea clubului, una lăudabilă, au lipsit, motivat, antrenorul Constantinides şi americanii Porter Troupe şi Giordan Watson, însă restul lotului şi întreg staff-ul tehnic a dat curs iniţiativei. Deşi, gestul lor a fost întâmpinat de doamne şi domnişoare cu zâmbetul pe buze, unii dintre baschetbaliştii Energiei au fost ceva mai rezervaţi, asta pentru că nu au participat singuri, ci însoţiţi de prietene.
În afara doamnelor şi domnişoarelor, de vizita in corpore a lotului Energiei în Mall s-au bucurat mai ales cei mai mici dintre suporterii echipei gorjene, puştii îndrăgostiţi de baschet profitând de acest prilej pentru a-şi îmbogăţi colecţia de autografe oferite cu largheţe de jucătorii proaspăt sfert finalistei EuroChallenge.
Jucătorii Energiei şi-au exprimat convingerea că echipa va fi susţinută corespunzător la următoarea partidă pe care echipa gorjeană o va susţine pe teren propriu. Energia va juca mâine, pe teren propriu, cu începere de la ora 17:45, un meci extrem de important pentru configuraţia clasamentului, în compania celor de la Steaua. Programul viitor al echipei gorjene cuprinde apoi o deplasare pe malul Begăi pentru un meci cu Timba Timişoara pentru ca pe 10 martie să evolueze pe propriul teren în primul meci din tripla confruntare cu francezii de la Le Mans, un duel care ar putea trimite Energia în Final Four-ul EuroChallenge.
Cristi ConstantinescuCS U Craiova, o nucă tare în Liga 1 3 Mar 2015

CS U Craiova a reuşit să termine fără înfrângere o nouă etapă în Liga 1, echipa lui Brandan şi Bawab fiind invincibilă în campionat sub bagheta antrenorilor Emil Săndoi şi Sorin Cîrţu.
După succesul de la Târgu Jiu, craiovenii au remizat pe teren propriu cu Steaua, un rezultat considerat de Sorin Cîrţu drept unul pozitiv având în vedere şi faptul că aproape întreaga repriză secundă CS U Craiova a fost nevoită să evolueze cu un om în minus: “E un rezultat pozitiv având în vedere că am jucat în zece oameni în repriza a doua. Şi în prima repriză am simţit că echipa nu a prins o formă deosebită. Singurul target al nostru era să scoatem măcar un punct. Nu am putut să pun în aplicare nimic în a doua repriză după eliminarea lui Brandan. Ne-am apărat destul de bine şi până la urmă rezultatul ne mulţumeşte. Formăm o echipă contra căreia e greu să joci, asta pentru că noi intrăm mereu pe teren cu gândul la victorie”, a declarat Sorin Cîrțu pentru site-ul oficial al grupării craiovene. Acesta nu a acuzat în niciun fel eliminarea lui Brandan, a respins ideea conform căreia CS U Craiova ar ţinti chiar titlul şi a explicat şi de ce nu s-a putut juca pe un gazon mai bun la Craiova în meciul cu Steaua: „A fost corectă eliminarea lui Brandan. Două cartonașe galbene corect acordate. Acum în niciun caz nu ne gândim la titlu. Sunt puncte multe, greu de recuperat. N-am putut repara gazonul în perioada din toamnă din cauza birocrației care există în România“, mai declarat Sorinaccio. Meciul cu Steaua a fost al 13-lea consecutiv în care echipa lui Cîrţu şi Săndoi, ultimul sărbătorit chiar în ziua meciului pentru cei 50 de ani împliniţi, nu a cunoscut înfrângerea.
Cristi ConstantinescuFlori pentru automobiliste! 3 Mar 2015

ACR–ul şi Poliţia  Rutieră  din Gorj au sărbătorit şi marcat sosirea primăverii, făcând o surpriză plăcută tuturor conducătoarelor auto din municipiul Târgu-Jiu şi judeţul Gorj, care au fost în trafic, ieri, 2 martie. Înarmaţi cu flori şi materiale promoţionale, specifice  ACR-ului şi Poliţiei Rutiere, participantele la trafic au primit cu bucurie micile simboluri ale primăverii venite din partea ACR-ului şi Poliţiei, în semn de preţuire a tot ceea ce înseamnă femeia. Gestul lor a adus zâmbetul pe buzele tuturor doamnelor şi domnişoarelor automobiliste, prezente pe drumul public şi, cu siguranţă, le-a făcut ziua mai frumoasă.
Menţionăm că, la această bucurie au  contribuit ing. Ionică  Berbecel şi Cana Marian, din partea ACR, inspector principal Florin Nanu Cziko, Poliţia  Rutieră, Florăria “Ion Surlea” şi semnatarul acestor rânduri.
Nicu GîtanSpectacole la Târgu-Jiu oferite de Doina Gorjului şi ŞPA 3 Mar 2015

Iubitorii de muzică populară sunt invitaţi în perioada următoare la o serie de spectacole oferite de Consiliul Judeţean Gorj, prin Ansamblul Artistic Folcloric Profesionist “Doina Gorjului” şi Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu. Astfel, joi, 5 martie 2015, de la orele 18.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor, va avea loc spectacolul intitulat “Mama, file de poveste”. Acesta se vrea a fi un regal folcloric timp de 3 ore în semn de omagiu adus femeii, cu intrare liberă. Îşi dau concursul artiştii Ansamblului Doina Gorjului, cu orchestra condusă de maeştrii Marcel Parnica şi Aurel Blondea, corpul de balet condus de Valeriu Salaoru şi Marin Stelea, precum şi soliştii: Maria Loga, Victoriţa Lăcătuşu, Olguţa Berbec, Valentin Samfira, Maria Roberta Crintea, Alexandra Bleaje, Georgiana Bârsac, Natalia Gorjanu, Marian Medregoniu, Reli Sanda, dar şi Claudia Torop, directorul artistic al ansamblului. Acestora li se vor adăuga invitaţi surpriză, tinere talente ale folclorului din Gorj.
doina_gorjuluiŞi directorul Şcolii Populare de Artă (ŞPA) Târgu-Jiu, Alexandru Bratu, a declarat, ieri, că o serie de spectacole sunt pregătite pentru zilele următoare pentru iubitorii de muzică populară. “În data de 6 martie vom avea un spectacol la Casa Armatei organizat de către instructorii de canto muzică ușoară și dansuri moderne, iar la sfârșitul săptămânii, pe 8 martie, alături de toate instituțiile de cultură, suntem implicați în organizarea festivalului-concurs de la Stoina intitulat «Mărțișoare folclorice». Cel mai important eveniment din luna martie pe care îl avem noi, cei de la Școala Populară de Artă, este aniversarea a zece ani de la înființarea Ansamblului Folcloric «Maria Lătărețu». La acest spectacol din data de 12 martie avem și invitați de la Craiova, dar şi foști elevi, actuali colaboratori ai școlii, invitaţi de la «Doina Gorjului»”, a declarat directorul ŞPA Târgu-Jiu.
Astfel, în vederea celebrării a 10 ani de existenţă a Ansamblului „Maria Lătăreţu”, va avea loc, săptămâna viitoare, în ziua de 12 martie, de la orele 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu un nou spectacol. În cadrul acestuia, vor urca pe scenă soliştii Ansamblului “Maria Lătăreţu” alături de orchestra dirijată de prof. Adrian Luca, soliştii Ansamblului Artistic Profesionist “Doina Gorjului” – Claudia Torop, Marian Medregoniu, Olguţa Berbec, şi invitaţii speciali Maria Beatrice Băndoiu, Nicoleta Lăcătuşu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu, Niculina Stoican şi Petrică Mâţu Stoian. Preţul unui bilet este de 25 lei, iar acestea vor fi puse în vânzare la casa de bilete din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu, începând cu data de 4 martie.
Izabella MolnarUn simbol al educaţiei şi culturii Gorjene 3 Mar 2015

Anul acesta se împlinesc 125 de ani de la înfiinţarea primei şcoli stabile, Gimnaziul real din Târgu-Jiu. Acest început merită să fie cunoscut de locuitorii Gorjului, cu deosebire de către tânăra generaţie. De aceea am găsit de cuviinţă să evoc evenimentul respectiv, cu impact deosebit în viaţa noastră în secolul trecut şi în viitor.
După cum ne face cunoscut revista Liceului, Tudor Vladimirescu „Amicul tinerimii”, în zile de 17-18 februarie 1940 a avut loc, într-un cadru festiv, marcarea jubileului de 50 de ani ai liceului Manifestarea a fost organizată de către profesorul Teodor Gâlcescu, directorul liceului şi fost elev al şcolii.
De asemenea, în vara anului 1990, a fost sărbătorită împlinirea a 100 de ani de la eveniment respectiv, prilej cu care a fost lansată o monografie realizata de către profesorul doctor Corn Cârstoiu, profesor şi director al acestui liceu intitulat: „Liceul Tudor Vladimirescu Târgu-Jiu, în secol de lumină (1890-1990)”.
În acest context se cuvine să arătăm, pe scurt, evoluţia acestui prestigios locaş de educaţie în 125 de ani de existenţă. Astfel, între 1890-1918, a funcţionat ca gimnaziu real în clădiri particulare improprii până în 1898 când şi-a inaugurat cursurile în local propriu. Din anul 1919 a fost transformat în liceu, iar după 1990 a primit denumirea de Colegiu Naţional „Tudor Vladimirescu”, din zile noastre. De precizat că denumirea de „colegiu” era acordată acelor licee cu existenţa de peste 100 de ani. După câte ştiu, în Oltenia, după 1940, era un singur Colegiu la Craiova sub denumirea şi „Colegiul Naţional Carol I”.
Înfiinţarea gimnaziului şi apoi a Liceului Tudor Vladimirescu din capitala judeţului Gorj datorează sprijinului  material al  unor personalităţi din fruntea ţării  între care amintim  pe Titu Maiorescu, Spiru Haret  şi   Gheorghe Tătărăscu. O   contribuţie însemnată a adus-o   şi   Ton Cămărăşescu, fost prefect de Gorj, deputat şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
Contribuţia directă a fost adusă de către distinşii şi harnicii profesori, animatori, factori vii veşnici luptători pe ogorul vieţii culturale, atât în cadrul şcolii, cât şi în afara ei. „Amicul tinerimii consemnează printre aceştia pe Ştefan Bobancu, luliu Moisil, C. Roibănescu, C. Visinescu, Petroşanii, Al. Andronescu, Tiberiu Popescu, Dr. S. P. Voiteşti, Arghir lancu, Augustin Crainic alţii, în lista acestora merită să amintim şi pe foştii elevi, deveniţi profesori şi directori ai liceului, între care: Mircea Pârvulescu, Teodor Gâicescu. Ghe. Câtă, Pompiliu Taşcău, Nicolae Andriescu, Mire-Pavelescu, Alex Mihuleţ, C. Demetrescu, Ion Tănase ş.a.
Desigur, aceste însemnări nu pot cuprinde pe toţi cei care şi-au adus aportul la dezvotarea liceului, respectiv al actualului Colegiu Tudor Vladimirescu, unde am fost şi eu elev, la fel ca fii şi nepoţii mei. Memoria completă este redată de revista „Amicul tinerimii” şi de monografia din 1990, documente de arhivă, ce pot fi cercetate.
Poate că dâra luminoasă a activităţii acestor apostoli pe tărâmul educaţiei, mai dăinuie încă cadrul moştenirii ce o mai păstrează din vechiul şi reputatul liceu Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu. Ei fac parte din sufletul celor care au avut norocul să primească cu dăruire din virtuţiile şi harul cu care i-a miruit Bunul Dumnezeu. Aşadar ne plecăm fruntea în faţa celor care au pus bazele acestei şcoli au reuşit să o menţină nepătată în perioada celor două războaie mondiale şi a altor greutăţi din secol trecut.
De altfel, trebuie precizat că apariţia gimnaziului şi apoi a liceului ce poartă numele marelui pandur al Cortului, a însemnat şi apariţia altor şcoli între care amintim: Liceul de fete, liceul pedagogic (şcoala normală), liceul comercial, şcolile de meserii din unele localităţi ale judeţului nostru.
Prin învăţătura de carte, cel mai sărac judeţ al Olteniei a putut să se dezvolte economic şi social aşa cum au nădăjduit moşii şi strămoşii noştri. Simbolul deschis de prima şcoala stabilă în urmă c 125 de ani, de către bunii şi neuitaţii profesori care au preţuit cum se cuvine pe oricine se trude pentru cei care dovedeau voinţă şi stăruinţă în muncă, a determinat dezvoltarea spirituală, dătătoare de speranţe în viitor.
Aşa a fost posibil ca dintre elevii Liceului Tudor Vladimirescu să se ridice sute şi mii de profesori, medici, ingineri, economişti, oameni de artă, meşteşugari s.a. care s-au distins pe plan local, naţional şi chiar internaţional.
De aceea suntem datori să aducem un omagiu, să ne închinăm în faţa celor care s-au străduit în domeniul educaţiei şi culturii în judeţul Gorj.
Ing. Constantin CălugăruEdi Iordănescu le cere elevilor săi cumpătare după succesul de la Cluj / “Greul abia de acum începe” 3 Mar 2015

Pandurii a făcut un pas important în ceea ce priveşte îndeplinirea unui prim obiectiv al acestui retur, acela de a se îndepărta de zona periculoasă a clasamentului, însă Edi Iordănescu spune că victoria din faţa CFR-ului trebuie confirmată cu evoluţii bune şi rezultate pe măsură şi în următoarele etape.

Un succes cu 4-0, în deplasare, pe terenul unei foste campioane, ar avea darul de a entuziasma peste poate mulţi dintre jucătorii Ligii 1 şi tocmai de aceea antrenorul Pandurilor nu vrea ca acest succes al echipei sale de la Cluj să fie sărbătorit mai mult decât trebuie, mai ales că încă nu au fost rezolvate toate problemele care au pus trupa gorjeană în postura de a ierna în buza prăpastiei, tremurând cu gândul la retrogradare.
“Vreau să transmit echilibru echipei, trebuie să rămânem echilibrați. Greul abia de acum începe, a fost pasul acela cu CSU Craiova, vedem unde ne duc rezultatele. Eu mă gândesc doar să scoatem echipa cât mai repede din această zonă și să ne depărtăm de subsol, pentru a avea liniște”, a declarat Edi Iordănescu, un antrenor tânăr care dă dovadă că se află cu picioarele pe pământ chiar şi după un prim succes important la cârma echipei gorjene.

Au gestionat bine înfrângerea în faţa Craiovei
Pandurii pornea în confruntarea de la Cluj Napoca cu stigmatul unei noi înfrângeri suferită pe teren propriu, acel 0-1 cu CS U Craiova din prima etapă a returului, iar Edi Iordănescu mărturiseşte că o misiune importantă pe care a avut-o între cele două meciuri a fost aceea de a face echipa şi jucătorii în parte să treacă peste acel eşec: “Îmi felicit echipa, jucătorii pentru rezultat, evoluție, modul cum s-au implicat, atitudine, realizări. A fost un joc de o importanță mare, criza punctelor își pune amprenta asupra noastră. Veneam după un rezultat nefericit cu Craiova, deși jocul a fost consistent și în care am avut ocazii, a fost frustrant să pierdem. S-a creat o stare de spirit pe care a trebuit să o gestionăm bine, să transmitem încredere jucătorilor și să scoatem maxim la Cluj”, a mai declarat antrenorul principal al Pandurilor.

CFR, un mix de experienţă şi improvizaţie
Învinsă de Pandurii categoric chiar pe terenul ei, CFR Cluj este, în opinia lui Edi Iordănescu, o echipă care încă mai are resurse ţinând cont că în lotul lui Eugen Trică se mai află jucători care au evoluat pentru ardeleni în cupele europene, precum: Deac, Chanturia, Camora sau Tade: “Mă bucură rezultatul, în ciuda problemelor de lot pe care CFR-ul le are nu mă așteptam la un joc ușor pentru că primul unsprezece a fost competitiv, cu 4-5 jucători care au jucat în cupele europene”, a mai declarat antrenorul pandurilor. Acesta a recunoscut şi că misiunea echipei sale a devenit cu mult mai uşoară din momentul în care Mihai Roman a punctat încă din minutul 2 al întâlnirii din Gruia: “E bine că am marcat în startul meciului, am marcat, a apărut descătușarea și apoi am gestionat bine momentele din joc”, a mai spus Edi Iordănescu.
Tehnicianul echipei gorjene deplânge în acelaşi timp situaţia fotbalului românesc, unul ajuns să-şi renege mult prea repede campionii: “Îmi pare rău și este un regret că fotbalul românesc traversează o perioadă nefericită că o echipă care și CFR-ul, echipă care ne-a făcut să fim mândri în cupele europene”, a declarat Iordănescu jr..

Cu gândul la derby-ul de la Piatra Neamţ
Edi Iordănescu a lăsat deja în spate succesul de la Cluj Napoca şi se gândeşte la modul în care Pandurii va aborda partida de sub Pietricica, cu Ceahlăul Piatra Neamţ, o altă echipă care are emoţii în ceea ce priveşte retrogradarea. Tehnicianul Pandurilor consideră acest meci drept un derby al zonei retrogradării şi tocmai din această cauză spune că jucătorii săi ar trebui să se concentreze pentru a obţine maxim şi de la această partidă: “Trebuie să ne bucurăm de acest meci și apoi să ne concentrăm pe următoarea deplasare, la Piatra Neamț, care va fi un derby, având în vedere situația pe care o avem”, a mai declarat antrenorul Edi Iordănescu.
Ceahlăul se află între cele şase echipe care acum ar face drumul spre liga secundă, moldovenii acumulând 16 puncte după 18 etape din actuala stagiune.
Cristi ConstantinescuPădurarul pistolar nu scapă de cătușe 3 Mar 2015

Fostul angajat al Direcției Silvice Gorj, Constantin Turtoi, nu va redeveni prea curând o persoană liberă, instanța de judecată prelungind, ieri, mandatul de arestare emis pe numele acestuia. Bărbatul a ajuns după gratii la sfârșitul lunii ianuarie, inițial, fiind emis un mandat de 20 de zile pe numele său, care a fost prelungit ulterior de instanțe. Magistrații au stabilit și acum că el trebuie să rămână după gratii, mai ales că procurorii au finalizat rechizitoriul și l-au trimis în judecată pentru a fi tras la răspundere pentru faptele sale. Turtoi are probleme cu legea, după ce s-a dus prin sat cu pistolul din dotare pentru a trage după iubita care îl părăsise. El nu a nimerit-o pe femeie, dar chiar și așa a plecat într-o pădure de la marginea comunei Bălești, unde a încercat să se ascundă, fiind găsit de polițiștii și jandarmii plecați pe urmele sale. Bărbatul poate contesta verdictul de acum al instanței și doar dacă obține o sentință favorabilă la Curtea de Apel Craiova, mai poate spera la libertate, până la judecarea contestației, el rămânând în arest.
Gelu IonescuCJAS Gorj are bani pe Programele Naţionale de Sănătate, pentru luna martie 3 Mar 2015

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj derulează mai multe programe naţionale de sănătate. În prezent, instituţia are buget doar pentru primele trei luni ale anului. Cele mai mari sume sunt alocate Programului Naţional de Oncologie, celui de Diabet şi celui de Transplant.

Pentru programele naţionale de sănătate, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a primit buget pentru primele trei luni ale anului. Astfel, pentru Programul Naţional de Oncologie s-a alocat suma de 2.067.000 lei, pentru Programul Naţional de Diabet – 2.035.000 lei. O sumă importantă a fost alocată şi Programului Naţional de Transplant – stare post-transplant, fiind vorba despre 2.089.000 lei. Următorul clasat ca şi nivel al bugetului alocat este Programul Naţional de Hemofilie şi Talasemie – 122.000 lei. Programul Naţional de Boli Endocrine are un buget de 80.000 lei, iar cel pentru Boli rare – 31.130 lei.
Programul Naţional de Ortopedie are un buget de doar 65.000 lei pentru primele trei luni ale acestui an. Deocamdată, nu se ştie ce sume vor fi alocate pentru următoarea perioadă, cert fiind faptul că, pentru unele programe sumele ar trebui majorate.
Minodora SuceaPetre Pandrea: „Memoriile mandarinului valah” 3 Mar 2015

Sub pseudonimul Petre Pandrea se ascunde identitatea scriitorului Petre Marcu-Balș. Timp de 36 de ani, din 1932 și până la trecerea în veșnicie, în iulie, 1968, Petre Pandrea a făcut cinste pseudonimului ales și sugerat de bunica sa, Baba Stana, care străjuia zăvoiul Oltețului, cu o baltă năpădită de nuferi, stuf, lintiță, brotăcei și pești, cu numele de Pandra, unde mergea mereu la scăldat și pescuit micuțul Petre Marcu.
Licențiat în Drept, cu „magna cum laude”, obține o bursă de studii de șapte ani prin renumitele universități din Berlin, München, Heidelberg, Paris și Roma. După obținerea doctoratului, i se oferă o catedră de universitar, posturi de ministru plenipotenţiar la Paris și Bruxelles, dar refuză, „pentru a-și păstra autonomia în lupta pentru umanismul judiciar”, preferând avocatura.
Personalitate proteică, a desfășurat o activitate de jurnalist, eseist, sociolog, economist, moralist, filosof. A onorat profesia de avocat cu probitate și curaj, a scris lucrări de referință, a pledat în procese grele, cu larg ecou: „Am iubit avocatura până la demență”. Viața lui Petre Pandrea are o semnificație mai profundă decât opera, a fost un adevărat roman de aventuri. „Opera mea, afirmă diaristul, va fi viața mea memorabilă, memoriabilă, prin pilda ei, fiindcă este o operă realizată cu sudoare, sânge și suferință”.
Ne-a lăsat și unele aspecte legate de laboratorul său de creație: „Ca scriitor, am debutat cu eseuri ample între 1926-1932. În loc să trec la carte, am fost obligat, pentru căutarea pâinii zilnice, să fac jurnalistică. Gravă greșeală!”. Condeiul jurnalistului și al eseistului a continuat și în timpul scrierii principalelor cărți: „Portrete și controverse”, „Pomul vieții”, „Brâncuși. Amintiri și exegeze”, la care adaugă scrieri de specialitate: „Procedura penală”, ,,Criminalogia dialectică”, „Psihanaliza judiciară”.
Petre Pandrea își întregește opera cu jurnalul intitulat „Memoriile mandarinului valah”, scris între 1954-1958, apărut în Editura Albatros, București, 2001. Este un volum masiv, 600 de pagini, format mare, care cuprinde: „Jurnalul mandarinului valah”, „Conversațiile mandarinului valah”, „Crugul mandarinului valah” și „Cronica mandarinului valah”. Prietenii de la „Meridian ” și „Cuvântul liber” îl porecliseră „mandarin valah”… În legătură cu „Memoriile” sale, diaristul Petre Pandrea nota: „Din 1915 până în 1956, am urmat bunul obicei al autoanalizei și al consemnării în jurnal, rapid, fără pretenții stilistice, fără a te privi în oglinda nemuririi. Aceste caiete, scrise la iuțeală și la întâmplare, pot fi utile spre documentare asupra meandrelor epocii. Eu sunt placid, inutil, deasupra învălmășagului. Când vorbesc de mine, vorbesc de alții, oglindiți în mine. Suferința altora se răsfrânge imperios în mintea și sufletul meu”. Este un fel de profesiune de credință. Altădată afirma: „Notele mele din aceste caiete sunt borhot, poame căzute din livada gândirii, adunate în pripă și aruncate în butoaie pentru fermentație. Târziu le voi scoate la iveală, le voi așeza în cazan, voi aprinde focul dedesubt și apoi va începe să curgă lichidul limpede al creației și gândirii clare. Rog a nu se publica nimic din borhot” (Pentru familie, în caz de deces).
Și aceste „Memorii ale mandarinului valah” sunt atipice, nu respectă clauzele diarismului, atât principiul calendarității, cât și al cotidianității. E greu de încadrat într-un anumit gen de creație, sunt nesistematizate, „scrise la iuțeală și la întâmplare”, multe aspecte se repetă. Nefiind o calendaritate strictă, se observă adeseori abateri de la subiectul principal, în favoarea evadării în alte momente temporale și în alte locuri, cu alte cuvinte, făcând loc unor digresiuni. Nu respectă nici regulile  memorialisticii, prin urmare, s-ar situa intermediar, între jurnal și memorialistică. „Memorialistul cunoaște pe scurt toată lumea, are darul ubicuității și descoperă pretutindeni zavistia, complicitatea, injustiția.” (Eugen Simion). Petre Pndrea este un moralist de primă calitate, dar nu de teapa celor raționaliști (Maiorescu, Ibrăileanu, Ralea, Călinescu), ci dintr-o tagmă răzvrătită. În cazul lui Petre Pandrea, noțiunea de moralist acoperă înteaga semantică: gânditor care se preocupă de probleme de morală, dar și de persoana căreia îi place să dea sfaturi, în același timp, să dojenească. Petre Pandrea se întreabă: „De ce târăsc aproape cotidian acest făraș cu deșeuri fiziologice, gunoaie morale și zdrențe de gânduri”? „Eu sunt născut anarhist, mi-am alungat anarhia, afirmă Petre Pandrea și mă construiesc pe coordonatele străbunilor”.
Tematica „Memorialelor” este numeroasă și felurită, primim informații, în primul rând, despre personalitatea moralistului Petre Pandrea, despre viața sa tumultoasă, agitată, plină de aventuri, despre contemporanii săi, scriitori, jurnaliști, filosofi, oameni politici, femei celebre ale timpului și amanții lor, mașinaţii, înscenări, intrigi și despre profesia de avocat.
Petre Pandrea era al șaselea copil din cei doisprezece, din cei doi părinți, Tata Ion și Mama Ana, tatăl căsătorit la 16 ani, iar mama, la 14 ani, oameni înstăriți și gospodari, cu 30 de pogoane, pământ arabil, vie, livadă, zăvoaie, în afară de averea mamei. Locuiau în Balș, județul Romanați. Totodată, tatăl era pescar, cârciumar, stăpân de hanuri, factor poştal și negustor. Curtea, cu acareturi și slugi multe, gospodăria gemea de vite, porci și păsări, mai târziu, case la Craiova. Toți copiii sunt trimiși la școli iar în vacanțe dau ajutor în gospodărie. „Neamul Marcilor” a produs 16% intelectuali, fără niciun infractor de drept comun, dar cu patru încarcerați din pretexte politice, ceea ce le înnobilează stirpea. Petre Pandrea, aflat printre cei patru, a fost arestat de patru ori înainte de 1944, ca om de stânga, fără să aparțină vreunui partid, și de șapte ori în perioada 1946-1964, ca agitator anticomunist, deși, paradoxal, ca avocat, sub burghezie, a salvat de la moarte, gratuit, 1000 de comuniști, antifascisti, muncitori și israeliți, numai prin procesul Mediaş, judecat în mai 1941 la Curtea Marțială Craiova, au fost 300 de inși încadrați la moarte, dar eliberați, în numele umanismului judiciar, ca urmare a pledoariilor sale. „Eu am avut o mare sănătate înfloritoare, arată Petre Pandrea, o vitalitate dinamică, am avut bani, frumusețe, succes în adolescentă și tinerețe. Pe urmă au sosit furtunile care m-au doborât. Mi-am atras mânia unor politicieni politicaștri”. Și spovedania continuă: „Când am intrat în pușcărie, mi s-au răpit condeiul și glasul de avocat, cele două arme ale mele, armele ctitoriale moderne în Valahia. Am descoperit în mine, atunci, mandarinul din mine, pe intelectualul dotat cu memorie și multiple cunoștințe, de tip intelectualist. Sufletul meu era bolnav, bolnav de alean universal, bolnav de nedreptăți sociale, contemplând și suferind de răul fără leac din lume (Weltschmerz). Petre Pandrea a fost un învederat antifascist și antihitletist”.
Memoriile se deschid cu execuția lui Lucrețiu Pătrășcanu, fiul scriitorului D.D. Pătrășcanu și cumnatul lui Petre Pandrea. A fost ucis în inima Capitalei, într-un proces monstrous. Comuniștii l-au executat, pentru că era considerat agent antisovietic, în relații cu Siguranța Generală burghezo-moșierească. „Mihail Sadoveanu, Gala Galaction și Dr. Petru Groza, afirmă Petre Pandrea, au prezidat moartea lui Lucrețiu Pătrășcanu”, deși, între Mihail Sadoveanu, Gala Galaction și D.D Pătrășcanu, tatăl, au existat relații cordiale, l-au legănat când era mic.
Nu de puține ori, Petre Pandrea vorbește despre păcatul carnalității moștenit de la Tata Ion, despre paradisul erotic din Germania, în timpul studiilor, se mândrește cu virilitatea sa excentrică, cu o vitalitate debordantă, pasiunea sa carnală lua uneori forme demențiale. „Amorul, se justifică moralistul, este singurul sport serios practicat cotidian de bărbații însurați în Oltenia, provincia mea natală, populată de oameni abrași, energici și activi”. În „Conversațiile mandarinului valah”, Petre Pandrea afirmă că sensul prezenței sale în lume este „de a împlini și respecta doctrina strămoșilor, îți umpli mațul și-ți deșerți lichidul seminal pentru a odrăsli”. Ține o statistică a fecioarelor deflorate, de asemenea, menționează că niciodată nu s-a atins de clientele, guvernantele și servitoarele sale. Este interesat cum se practică sportul erotic în Occident, în Balcani sau în India, mărturisește că, la 54 de ani, are ca ideal sihăstria, dar nu una monahală (taedum vitae), cu alte cuvinte, renunțarea la izvorul plăcerilor sale sexuale, dar constată că „clocotul testicular și hormonal îi perturbează sihăstria”. Dar, la un moment dat, se întreabă: „Cui prodest? Cui folosește ceea ce scriu aici despre tabù sub obrocul sincerității totale și a dezvăluirii unor sacre intimități?” Prin urmare, se rușinează de ceea ce scrie, nu are noțiunea păcatului, dar are noțiunea rușinii: „Mă cutremur că acest „Jurnal de mandarin valah” ar putea fi foiletat de copii, de nepoți, de frați sau de alte rude ale mele, de sânge. M-aș zvârcoli în mormânt și mi-ar plesni pomeții hârcii de rușine, dacă aș apărea nețeselat, nespălat, cu prohab descheiat în fața lumii”. Desigur că autorul are în vedere stilul său presărat cu crudități de limbaj, vorbe licențioase. Cu toate acestea, la începutul „Memoriilor”, notează: „Strict secret!”. Numai pentru Nadia și Andrei, când vor împlini 25 de ani…. (Tata, aprilie 1954, București).
Tipologia acestor „Memorii” este complexă și variată: scriitori, jurnaliști, filosofi, actori, femei celebre, oameni politici. În general, este o lume românească văzută, mai ales prin viciile ei, memoria diaristului Petre Pandrea este înfricoșătoare și reține totul. Întocmind o listă a lichelelor, Mihai Ralea ocupă locul întâi, „un crampon ministerial pe diverse strapontine”, „s-a căţărat pe scară socială după pilda lui Dinu Păturică”, „l-a lăsat pe Ibrăileanu să moară pe pat de spital în sărăcie, aproape în mizerie”, a fost felon față de criticul moldovean și față de C. Stere și Virgil Madgearu.
Ralea, Camil Petrescu și Cezar Petrescu, spune Petre Pandrea, sunt niște „veleitari și conformiști”. „Pentru Sadoveanu, aveam o antipatie radicală (fiind cu toate regimurile), Gala Galaction mi se părea superficial și livresc, D.D. Pătrașcanu (socrul) era un candid, Panait Istrati un semidoct, Brătescu-Voinești cu cap de pasăre, Garabet Ibrăileanu, prea maladiv. Numai Arghezi era pe gustul meu: gospodar oltean și rafinat poet european, salubru în gusturi și viață, detașat de contemporani, invectivându-i. De la Arghezi, am învățat pledoaria corosivă, sarcastică, simbolică. Poetul s-a dovedit cobilițar oltean abraș. El mă iubea, fiindcă eram din Oltenia și era prieten cu socrul meu, D.D. Pătrașcanu”. Tot despre M. Sadoveanu, se exprimă într-un limbaj crud, licenţios pe care cu greu îl putem reda. Inconsecvent în opinii, altădată spune că Tudor Arghezi este „o lichea în ariergardă”. Despre O. Goga spune că „a fost ucis de propria soție, otrăvitoare în masă și vrăjitoarea Veturia Goga”, iar Victor Eftimiu, „Victimiu”, a fost victimă a femeilor frumoase și a frumuseții lui. Aflăm că Radu Gyr (Radu Demetrescu-Gyr) a fost încarcerat 13 ani, fiind legionar. Pe Geo Bogza, chiar dacă spune că este un amic al său, îl face lichea și „Țârcovnic leninist”. O altă informaţie furnizată de „Memorii” este că directorul revistei craiovene „Meridian”, Tiberiu Iliescu, profesor secundar, a etichetat-o pe Elena Farago cu sintagma „catafalcul liric”. Aceasta, impresionată de articolul înduioșător al lui Tiberiu Ionescu, scris  cu ocazia uciderii lui  Nicolae Iorga, intitulat „Bună seara, Domnule Iorga!” îl sună la telefon și îi spune: „Aici este „Catafalcul liric”. Știu că mă urăști și mă disprețuiești. Am citit articolul despre Domnul Iorga. Dă-mi voie să-ți mulțumesc și să-ți sărut mâna!”. Elena Farago era semănătoristă. Iată ce scrie despre Zaharia Stancu:  „Zaharia Stancu a fost un copil frumos, vital, dotat cu inteligență și sensibilitate, simpatic tuturor, inclusiv dascălilor săi care l-au iubit și pe care i-a iubit. Era, firește, premiant”. La 11 ani, se pregătea să dea examen ca bursier la liceul model al țării. Cu o lună înainte de examen și-a scrintit piciorul și-a rămas infirm pe toată viața, ca lordul Byron. Cu toate acestea, Petre Pandrea îl face „un pokerist politic, un cafegiu de Turnu Măgurele”, iar cărțile sale sunt „cărți rușinoase și inutile”, pe când Zaharia Stancu, generos, l-a primit la Fondul Literar și l-a introdus la cantina scriitorilor.
Printr-un limbaj defăimător îl prezintă și pe filosoful Emil Cioran, pentru nihilismul său, prin ethosul agresiv față de ţăranul român și mioritismul acestuia. Acesta este copios înjurat de Petre Țuțea, pentru diatriba împotriva românilor. Lui Petre Țuțea îi apreciază „inteligența monstruoasă”, dar îl detestă pentru oportunismul și cinismul său. Mandarinul Petre Pandrea povestește despre un zaiafet din vara anului 1937 (1939) cu participarea lui Sorin Pavel, Emil Cioran, Mircea Eliade. După  miezul nopții, filosoful Emil Cioran, autorul scrierii „Pe culmile disperării”, s-a aruncat îmbrăcat în lacul Herăstrău, să se înece. A fost salvat cu ajutorul participanților la acel chef cu lăutari.
Despre profesorul Nae Ionescu afirmă că era „un țigan lăutar filosofic”, „filosoful tulburător și aventurier”, otrăvit de Elena Lupescu și Carol II.
Take Ionescu era onest, om bun, blând, cu oratoria lui îi domina pe toți, „avea fibră de om de Stat și de gospodar al cetății”, dar în 1907, a dat mâna cu marele său rival, Ionel Brătianu. „Constantin Stere n-a guvernat niciodată, deși este unul dintre cei mai mari oameni politici, omul care a arat adânc brazdele vieții publice în etapa 1900-1925. Triumviratul Pauker-Luca-Tehoari Georgescu a fost nefast pentru țară. Ana Pauker și Vasile Luca, doi străini fără patrie, fără credință, fără neam, vor să sugrume națiunea!” .
Ion Gheorghe Maurer (Jenică Maurer), „omul lui Ghiță Dej”, a fost primit în Academie într-o promoție cu Tudor Arghezi, fără titluri și lucrări, un avocat și jurist clasa III. „Eu am fost turnat, afirmă Petre Pandrea, de H. Soreanu, Ion Gheorghe Maurer și Miron Constantinescu. Ei m-au mâncat”.
Mandarinul Petre Pandrea dă sfaturi bărbatului privind comportamentul sexual. „Bărbatul mai trebuie, de pildă, să respecte cu sfințenie, opt ore de muncă, opt ore de somn și opt ore de lenevie”. Și opiniile despre femei sunt nefericite, peste așteptări: „Misiunea femeii este la pat, iar nu la sfat”. „O femeie măritată sau nemăritată fără ac, mătură, cârpă și făraș este ca o albină fără ac, ca un scriitor fără stilou, ca un mire fără copulațiune”. „Cea mai inteligentă femeie nu atinge nivelul unui bărbat cu inteligență medie”. Se vede treaba că acest Don Juan mândru de bărbăția sa, atras permanent de frumosul și eternul feminin, subestimează rolul femeii în societate.
Diaristul Petre Pandrea e la punct cu toate bârfele din Capitală. Femei celebre ale timpului din Valahia: Regina Maria, Martha Bibescu, Cella Delavrancea, Maruca Cantacuzino, sunt femei frumoase, inteligente și talentate, pe când Ferdinand, îndrăgostit de Elena Văcărescu, este „un răţoi printre patru lebede”. Nu este neglijat nici amorul lor extraconjugal. Dă pe față, fără perdea, toate aventurile lor erotice.
Moralistul Petre Pandrea nu uită să-și enumere și viciile sale: viciul femeii, viciul lecturii și viciul zaiafetului (chef mare cu lăutari). „Nășitul este una din cele trei profesiuni ale mele: naș, avocat, scriitor”.
Trăind într-o epocă de calomnii și minciuni, cu ignorarea oricăror criterii morale, Petre Pandrea a fost un necruțător şi demolator cu vocaţie: „N-am cruțat pe nimeni, nu m-am cruțat nici pe mine. Amicus Plato sed magis amica veritas (lat. „Mi-e prieten Platon, dar mai prieten adevărul”). Am scris într-un anumit sens sine ira et studio (lat. ,,fără ură și părtinire”).
Limbajul lui Petre Pandrea  este crud, colorat, violent, original, punând pecetea unui stil aparte, stilul pandrist.
Apărător permanent al moralei și tradiției țărănești, spirit cobiliţar și pandur, situându-se mereu de-a curmezișul istoriei, viața acestui intelectual erasmic a fost o succesiune de tragedii.
„Un Saint-Just însoțit de un Don Juan oltean…..” (Eugen Simion).
Constantin E. UngureanuAngajatori sancţionaţi de inspectorii ITM Gorj 3 Mar 2015

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfăşurat pe parcursul săptămânii trecute mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Astfel, reprezentanţii Serviciului Control Relaţii de Muncă au efectuat 20 de controale, dintre care 18 verificări pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.
“În urma controalelor, nu au fost depistaţi angajatori care să presteze activitate cu persoane fără forme legale de angajare. Însă, au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale la 5 angajatori, în valoare totală de 11.000 lei, amenzile fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată, H.G. nr. 500/2011, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea 108/1999, republicată”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă al salariaţilor, neîndeplinirea de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă la termenele stabilite de acesta.
De asemenea, inspectorii din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă al ITM Gorj au efectuat 21 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 17 neconformităţi. Drept urmare, au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale în valoare de 36.500 lei. Neregulile pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neefectuarea controlului medical periodic.
Izabella MolnarAproape 2.500 de gorjeni sunt dependenţi de insulină 3 Mar 2015

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, pe parcursul anului trecut, au fost diagnosticate cu diabet zaharat 1.201 persoane din judeţul nostru; 228 dintre acestea sunt dependente de insulină. În total, în Gorj sunt rămaşi în evidenţe aproape 2.500 de insulino-dependenţi.

La ora actuală, la nivelul judeţului nostru sunt prinşi în evidenţele medicilor nu mai puţin de 11.878 diabetici. Dintre aceştia, 2.493 sunt dependenţi de insulină. “Avem 2.493 insulino dependenţi, 6.600 non insulino dependenţi şi 2.785 alte forme de diabet. Din totalul de 11.878 de persoane diagnosticate cu diabet, 7.031 provin din mediul urban”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Sfatul specialiştilor
Specialiştii spun că, pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, cetăţenii ar trebui să elimine din viaţa lor factorii de risc: fumatul, consumul dăunător de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul. Trebuie precizat că, evitarea factorilor de risc în relaţie cu diabetul – fumatul, consum excesiv de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi stresul – adică adoptarea unui stil de viaţă sănătos reprezintă o direcţie prioritară de acţiune pentru politica Ministerului Sănătăţii în scopul prevenirii bolilor netransmisibile.
M.S.Cupele europene, încă la stadiul de lux 3 Mar 2015

Victoria de la Cluj a făcut ca Pandurii, după foarte multă vreme, să urce în prima jumătate a clasamentului Ligii 1 şi o rapidă evaluare a situaţiei actuale arată că dacă echipa gorjeană reuşea să se impună în meciul cu CS U Craiova din prima etapă a returului, trupa lui Edi Iordănescu s-ar fi aflat la doar patru puncte în spatele Botoşaniului şi opt în urma Astrei, echipe care acum sunt în postura de a reprezenta România în ediţia viitoare a cupelor europene.
Edi Iordănescu vede şi el posibilitatea ca Pandurii să se înscrie din nou într-o astfel de luptă, însă consideră că e prematur să-şi încarce elevii cu o astfel de presiune, cel mai important fiind acum ca echipa sa să se desprindă decisiv de zona fierbinte a clasamentului şi abia apoi să înceapă să viseze: “Sper să consolidăm tot ce e bun, să mergem cu încredere la următorul joc și să ne ducem la următorul joc să scoatem maxim, iar apoi să nu jucăm sub presiunea din acest moment. Apoi am încredere că băieții ne pot duce într-o zonă unde să ne gândim la cupe europene. Dar, acum e un lux lucrul acesta. Nu ne putem hazarda. Trebuie să avem continuitate și să fim constanți. Am făcut niște pași, însă distanța mai există încă. Sunt sigur că în momentul în care vom reuși să ne detașăm de partea a doua a clasamentului, jocul va fi și mai consistent și mai estetic”, a concluzionat antrenorul echipei târgujiene.
Cristi ConstantinescuOpt agenţi economici, amendaţi de poliţişti 3 Mar 2015

Opt agenţi economici din Gorj au fost sancţionaţi contravenţional în urma unor controale efectuate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice pe raza localităţilor Aninoasa, Vladimir şi Bengeşti-Ciocadia, a municipiului Târgu-Jiu şi a zonei turistice Rânca.  Valoarea totală a amenzilor ridicate depăşeşte suma de 48.000 lei.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu reprezentanţi din cadrul D.S.V.S.A. Gorj, au acţionat săptămâna trecută pe raza municipiului Târgu Jiu şi a localităţilor Aninoasa şi Vladimir, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale ce se comit în domeniul producerii, depozitării, circulaţiei şi comercializării produselor de panificaţie şi patiserie. În cadrul acestei acţiuni, oamenii legii au verificat  şase agenţi economici, iar ca urmare a neregulilor constatate au aplicat patru sancţiuni contravenţionale în valoarea totală de 41.500 lei. De asemenea, poliţiştii au confiscat bunuri în valoare totală de 31.200 lei. Este vorba de 44 de tone de grâu, 600 de kilograme de făină şi 1.560 bucăţi pâine albă. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au mai acţionat zilele trecute în zona turistică montană Rânca şi în comuna Bengeşti-Ciocadia. De această dată, acţiunea a vizat prevenirea şi combaterea fenomenului de evaziune fiscală de către agenţii economici ce desfăşoară activităţi specifice de cazare, a respectării normelor privind accesul, evidenţa şi protecţia turiştilor în structurile de primire turistice.
Cu această ocazie, oamenii legii au verificat şase societăţi comerciale şi au aplicat patru sancţiuni contravenţionale, trei în baza H.G. 237/2001 şi una în baza Legii 12/1990. Valoarea totală a acestor sancţiuni se ridică la suma de 7000 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea de ţigări şi băuturi alcoolice în valoare de 415 lei.
Roxana LupuCa la noi, la nimeni / “Guvernul meu” – parodia programului Iohannis! 3 Mar 2015

În ultima sâmbătă – cea a Pomenirii morţilor – ne-am trezit cu grăbitul Program al Guvernului clocit de Marele PNL, prezentat cu graţie feminină de Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, cei doi copreşedinţi, şi apărat de presupusul prim ministru din fruntea botezatului “Guvernul meu”, cum i-ar zice preşedintele Klaus Iohannis, acestui guvern din umbră.
Cum în Calendarul ortodox, acea sâmbătă avea cruce neagră, este foarte posibil ca şi Guvernului Predoiu să i se pună cruce. Tot neagră. Luat la bani mărunţi, Programul de guvernare al Marelui partid liberal pare o firavă ciornă demagogică a programului electoral avut de actualul preşedinte Iohannis în campania sa electorală din noiembrie 2014, când, surprinzător, a câştigat.
Acel program fusese scris, până la un punct, de actualul anchetat penal Adriean Videanu. Coleg de guvern cu Cătălin Predoiu şi cu Vasile Blaga, ultimii doi fiind doi dintre principalii exponenţi ai fostului regim PDL, care-au făcut foarte mult rău României în anii trecuţi.
De altfel, ministrul Justiţiei de atunci – Cătălin Predoiu – se rugase de preşedintele Traian Băsescu să-l păstreze, chit că el făcuse parte şi din Guvernul Tăriceanu. Vreme în care puşcăriabila Alina Bica, secretar de stat la ministerul Justiţiei, semna mai toate documentele în numele ministrului Justiţiei. Nu chiar pe toate, Cătălin Predoiu punându-şi semnătura pe tăierea de salarii, a ajutoarelor de şomaj, pe împrumutul de 20 miliarde euro de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, bani de care s-a ales praful în Campania prezidenţială din 2009 şi la capitalizarea băncilor străine cu sucursale în România.
Programul de guvernare fusese promis până-n 28 februarie. Şi, după cum se vede, graba strică treaba. Sunt nişte însăilări copiate din programul electoral al candidatului la prezidenţiale Klaus Iohannis în care mai apar şi aşa-zise noutăţi. Una dintre el ar fi creşterea natalităţii, prezentată ca fiind o problemă de siguranţă naţională, ca şi cum aşa ceva poate fi programat. Ori pentru o creştere reală a natalităţii ar fi nevoie de o sporire a locurilor de muncă, eventual o dublare a salariilor, alocare de bani mulţi în Sănătate şi deci de asigurarea unui trai decent ca să nu mai plece în străinătate cetăţenii români.
O altă gogoaşă numai bună de adormit copiii ar fi creşterea clasei mijlocii la nici mai mult nici mai puţin decât 50% din numărul total al populaţiei, un indicator pe care nu-l atinge nici măcar Germania. Acolo unde s-a dus cam prea pripit în vizită preşedintele Klaus Iohannis. Iar mass-media din Germania nici nu l-a băgat în seamă. Excepţie a făcut un ziar, dar niciun post de televiziune n-a transmis nicio ştire măcar, chit că omul s-a străduit. La conferinţa de presă a răspuns la o întrebare în limba germană!
Îmi aduc aminte cum preşedintele-jucător Traian Băsescu ne aburea lăudându-l pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Că are relaţii la Bruxelles şi-l păstrează în Cabinetul Boc pentru că garantează intrarea în selectul spaţiu Schengen. În care nici măcar Angela Merkel nu i-a promis oaspetelui său etnic german Klaus Iohannis că ne-ar ajuta să intrăm. Preşedintele Forumului Democrat German din România, Paul Porr, prezent împreună cu Klaus Iohannis la întâlnirea cu Cancelarul Angela Merkel, susţine că ne-am ales cu o evaluare rece, egală cu arătarea obrazului de către Doamna Cancelar de Fier: “România şi Bulgaria au intrat un pic precoce în Uniunea Europeană.”
Dacă preşedintele Klaus Iohannis şi liderii Marelui partid liberal se îmbată cu apă rece şi se amăgesc cu intrarea în Spaţiul Schengen până la 1 ianuarie 2016, pe motiv că vom fi susţinuţi şi de Cancelarul Angela Merkel, întreb şi eu – nu dau cu parul – la ce ne folosesc asemenea minciunele?!
Nu mă îndoiesc că Directorul SRI, nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis, Eduard Helvig, a fost votat de către Parlamentul României. Cu multele lui cusururi, Programul de guvernare al PNL s-a lansat spre dezbatere. Dar dacă în Campania electorală prezidenţială ni se spunea de către Klaus Iohannis că nu-i bine ca puterea să fie în mâinile unui singur partid – PSD, atunci -, de ce-ar fi normal să acapareze PNL toată puterea?!
Ion PredoşanuStart la Luna Curăţeniei în cartierele din Târgu-Jiu 3 Mar 2015

Primăria municipiului Târgu-Jiu, cu sprijinul societăţilor Edilitara şi Polaris, a demarat începând de ieri, Luna Curățeniei. Cu această ocazie, vor fi mobilizate toate sectoarele societății Edilitara şi cei circa 90 de angajaţi ai acesteia. De asemenea, se acţionează cu utilaje, unelte, excavatoare, tractoare cu remorcă şi rabe. În această lună, pe lângă acţiunile de salubrizare şi igienizare, prioritare vor fi şi reparaţiile drumurilor din municipiu după trecerea iernii, refacerea marcajelor rutiere și curățirea zonelor verzi.

An de an, martie este recunoscută drept “luna curăţeniei”. Autorităţile locale au stabilit deja programul activităţilor ce urmează a se desfăşura pe parcursul acestei luni. Reprezentanţii Primăriei municipiului Târgu-Jiu dau asigurări că la sfârşitul lui martie, oraşul va fi mai vesel şi mai curat. “Până pe 31 martie vom intra în toate cartierele din municipiu; sunt lucrări specifice care se realizează în această perioadă, mă refer la refacerea spaţiilor verzi, la curăţirea, la tunderea şi toaletarea arborilor şi arbuştilor, vor fi şi plantări de arbori şi arbuşti, dar şi de flori în toate spaţiile amenajate din municipiu.
Efectuăm lucrări cu beneficiarii ajutorului social, care au obligaţia de a presta muncă în folosul comunităţii pentru acel ajutor social pe care îl încasează; sunt cei de la Aparegio care curăţă canalizările, iar Salubritatea execută lucrările de primăvară de la curăţire poduri, refacerea străzilor şi a aleilor din cartierele de blocuri, se vor realiza plombările necesare, se vor ridica la cotă căminele. În cursul acestei luni, vom începe marcajele rutiere, nu doar cele stradale; mă refer la marcajele rutiere din parcările de reşedinţă. Sperăm că vom beneficia şi de sprijinul asociaţiilor de proprietari, dar şi a cetăţenilor din zonele de case, acolo unde este cazul”, a declarat Ionuţ Jilăveanu, şeful Serviciului de Gospodărire Comunală.

activitati2Curăţiri pentru platformele ce colectează deşeuri
În cadrul acţiunilor din Luna Curăţeniei, s-au mobilizat şi salariaţii societăţii care se ocupă de salubrizare pe raza municipiului. Prioritare pentru aceştia sunt în prezent spălarea platformelor subterane şi a celor de suprafaţă, unde târgujienii aruncă deşeurile menajere. “În această perioadă ne-am apucat să reparăm platformele din municipiul Târgu-Jiu. Spre deosebire de anii trecuţi, în prezent avem 40 de platforme subterane, care ne uşurează într-un fel munca, acestea vor trebui spălate pe loc. Restul platformelor din oraş vor trebui luate fiecare în parte, acolo unde este nevoie va fi înlocuită acea plasă din jurul containerelor, se vor face şi revopsiri, deci, în total, la nivelul municipiului Târgu-Jiu, vom avea de spălat aproximativ 700 de eurocontainere dintre care 160 sunt subterane, iar restul sunt la suprafaţă. Sperăm ca la sfârşitul lunii martie, toate platformele să fie ecologizate şi rog cetăţenii municipiului ca în momentul în care merg la platforme să arunce gunoiul să nu mai împrăştie pe lângă şi să le pună direct în aceste containere”, a declarat Luis Popa, directorul Polaris M Holding Târgu-Jiu.

În martie, la Târgu-Jiu, autorităţile locale, prin serviciile din subordine, vor acţiona pe toate sectoarele. Astfel, la spaţii verzi, se vor executa tăieri de corecţie arbori, garduri, plantare flori în rabate, plantare arbori şi arbuşti în aliniamente stradale, greblări, degajarea terenului de corpuri străine, măturat alei, străzi, trotuare, transport gunoi, văruit pomi, borduri. De asemenea, se vor repara balustrade, garduri de protecţie, se vor executa reparaţii la locurile de joacă, vopsitorii de borduri, garduri, bănci, coşuri, semne de circulaţie, se vor curăţa gurile de scurgere de ape pluviale, se vor face plombări alei în cartierele de blocuri şi ridicări la cotă a căminelor, şanţurile şi rigolele vor fi decolmatate.
Izabella MolnarUn scriitor gorjean: Grigore Beuran 3 Mar 2015

S–a născut la data de 3 noiembrie 1924 în satul Răşina, comuna Ţicleni, jud. Gorj. Tatăl, George Beuran, învăţător şi publicist, care editează la Lipova săptămânalul „Tineretul Învăţătoresc” între anii 1935 – 1944; mama, Ioana (născută Gogonea).

Urmează şcoala primară la Lipova ( 1931 –1935 ); gimnaziul ( 1935 – 1939) şi Liceul Comercial în aceeaşi localitate. Urmează apoi cursurile Şcolii de ofiţeri de rezervă de la Lipova. Regimentul acestei şcoli militare participă la luptele împotriva armatei germane pentru eliberarea Văii Mureşului. Beuran Grigore a făcut parte din Detaşamentul de la Păuliş, care, luptând eroic, a dat sute de victime contabilizate la Războiul II Mondial. Pentru aceasta a fost recunoscut ca veteran de război şi i s–au acordat diplome şi medalii. Se înscrie apoi la Facultatea de Drept a universităţii din Cluj, pe care a absolvit–o cu succes.
În perioada facultăţii a îndeplinit şi funcţia de pedagog la Liceul Sanitar din Cluj, iar după absolvire a fost profesor la Liceul Comercial din aceeaşi localitate. Este angajat apoi ca jurisconsult la Clinici; în acestă perioadă publică o serie de articole în gazetele locale, fapt ce-i determină pe cei de la revista „Tribuna” să–i propună să se angajeze în cadrul colectivului acestei reviste literare. Aici a funcţionat timp de 17 ani, după care trece la revista militară „Scutul Patriei”, unde lucrează până la pensionare.
Debutează în clasa IV în una din revistele şcolare „Ştie multe”, scrie apoi   epigrame în „Tineretul Învăţătoresc” (1943), semnate Valeriu Beuran; acesta e săptămânalul condus de tatăl său – un gorjean aprins.
A debutat la câţiva ani după război, în „Almanahul Literar” (azi revista clujeană „Steaua”), condus de A. E. Baconsky.
S–a consacrat ca scriitor prin volumele de proză: „Ochi Adânci” (1962) „În Valea Mureşului” (1964), „Regăsire” (1968 ), „Cifrul Petre Petrescu” (1968).
„Ora  23”, „Ancora n–a fost aruncată la timp” (1979). Este autor al unei piese într–un act – „Coţofana” (1964 ) şi  a unor scenarii radiofonice inspirate din realitate.
Protagoniştii operelor sale exprimă diverse concepte morale, pe care autorul le consideră semnificative pentru schimbările în viaţa contemporană. Ironia este mereu prezentă în paginile operelor sale. Prin aceste metode încercă să dea o valoare educativă scrisului său.
Aşa se explică faptul că în 1964 este propus să devină membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Socialistă România, iar academicianul Ovid Crohmălniceanu este cel care semnează actul de intrare în acestă uniune literară.
Participarea activă la luptele de la Păuliş l–a determinat să reflecte această temă în unele din operele sale – cea mai semnificativă din acest punct de vedere este „În Valea Mureşului”.
Eroul romanului său „Evadarea”, Radu Cornea, elev al Şcolii militare de ofiţeri de rezervă din Lipova.
Datorită faptului că a lucrat câţiva ani la o revistă militară şi a temelor de acest gen tratate, a fost denumit şi scriitor militar. Celebrează cu emoţie atitudinea patriotică şi spiritul de sacrificiu, omagiază eroismul ca permanenţă a istoriei noastre naţionale.
În cartea lui Nicolae Pop „Perimetru sentimental, dialoguri cu scriitori olteni” G. Beuran declară că, deşi a locuit în alte părţi ale ţării, sufleteşte nu a părăsit niciodată meleagurile de unde s-a ridicat. Era mândru de originea lui oltenescă, de faptul că Oltenia a dat ţării şi lumii pe Coandă, Brâncusi, Arghezi, Titulescu. Nu suporta bancurile de prost gust pe seama aşa – zisei neemancipări a oltenilor.
În paginile revistei „Tribuna”, ca redactor a mijlocit publicarea operelor unor scriitori olteni, singura condiţie fiind talentul acestora.
G. Beuran recunoaşte faptul că stilul exploziv pe care-l foloseşte este o moştenire ancestrală, iar biografia celor mai mulţi eroi ai cărţilor sale începe în Oltenia, apoi continuă în alte părţi (ceea ce confirmă spusele de mai sus, că nu a părăsit sufleteşte meleagurile natale). Deci, eroii săi îi dezvăluie obârşia.
Eroul cărţii „Cifrul Petre Petrescu”, un locotenent inginer de aviaţie, o victimă a hitleriştilor, sugerează că este inventatorul rachetelor. În perioada scrierii cărţii autorul nu ştia nimic despre H. Coandă. În cartea de mai sus el a spus un adevăr – oltenii sunt printre primii realizatori ai supersonicelor.
G. Beuran îl consideră pe H. Coandă un poet în felul lui, pe Brâncuşi de asemenea, iar de Arghezi nu mai e nimic de comentat. Asemenea lor, Tudor din Vladimiri şi Ecaterina Teodoroiu. Toţi marii fii ai Olteniei au purtat şi poartă în ei fiorul poeziei.
Referitor la oamenii Gorjului, contemporani cu el, care sunt petrolişti, mineri, energeticieni, constructori de locomotive electrice, oameni politici – apreciază că–şi aduc cu brio aportul la dezvoltarea ţării şi consideră că acesta e încă un argument a releva eclipsa de inteligenţă a acelora ce, mizând pe un râs în sine, fără acoperire, adică de dragul efectelor facile, inventează bancuri pe seama oltenilor.
Proza lui G. Beuran este presărată cu umor. Este considerat un umorist, el susţine că românul, mai cu seamă cel de pe meleagurile Olteniei, are o vădită înclinare nativă spre umor. Un moţ pur–sânge, literat şi doctor în filozofie a spus că ţâşneşte umorul din tot ce scrie G. Beuran. Menirea lucrărilor sale era să–i facă pe oameni mai buni, mai educaţi, mai iubitori de adevăr şi dreptate; demnitatea şi lupta pentru menţinerea ei este firul roşu ce străbate tot scrisul său.
Din păcate, cu volumul II al romanului „Evadarea” a avut foarte multe necazuri datorită cenzurii, care i–a cerut de nenumărate ori schimbarea unor pasaje din text, deoarece mereu se recunoşteau în ele unele persoane suspuse ale timpului. Luni în şir a corespondat cu secretari ai C.C. ai P.C.R. trimiţându-le noi variante. Când totul a fost gata, a izbucnit revoluţia, care a adus schimbări majore în viaţa nostră, iar romanul n–a mai văzut lumina tiparului.
Moare în 1999 răpus de un cancer pulmonar.
Au rămas două cărţi în manuscris. Una dintre ele, „Misteriosul povestitor din Atlantida” a publicat–o fiul său, Rareş Beuran, în 2004, la 5 ani de la moarte. Sperăm că şi pe cea de a doua carte o va publica; ea poartă titlul  „Amintiri de la „Tribuna” ” şi redă o serie de momente importante din activitatea desfăşurată acolo, profilurile unor colegi de breaslă, momente hazlii din viaţa unora. Sperăm că apariţia acestei cărţi va constitui o pagină din istoria literară a epocii trăite de Gr. Beuran.
Figurează în: Dicţionar de literatură română contemporană de Marian Popa, 1971, Dicţionar cronologic de literatură română, Editura Ştiinţifică şi enciclopedică Bucureşti, 1979 şi Dicţionarul Scriitorilor Români, Editura Fundaţiei Culturale Române, 1995, Dicţionarul „Autori gorjeni şi cărţile lor”, Editura Măiastra, 2007, redactată de către Al Doru Şerban şi Nelu Vasile.
În vara anului 1979, scriitorul Grigore Beuran, însoţit de către mama sa – „Mama Ioana Beuranca”, de către soţie şi fiul său Rareş, mi-au făcut o vizită la domiciliu, cu care prilej mi-a oferit cartea „Ancora n-a fost lansată la timp”, cu autograf. Păstrez vie acea amintire de suflet, dar şi regretul că de atunci nu l-am mai întâlnit.
Jurist, Ion M Ungureanu-ŢicleniTaedium Vitae 3 Mar 2015

În deceniul care se încheie în ziua Solstiţiului de iarnă, deceniu de care ne vom aminti  cu durere (Cui dolet, meminit: Cine plăteşte îşi aminteşte), încercăm să scurtăm viitorul Republicii  Române, cu un nou locatar la Cotroceni….Încercăm, dar ne este teamă să ghicim! Teama, deoarece pe majoritatea românilor credincioşi democraţiei i-a
cuprins un “TAEDIUM VITAE” -dezgust de viaţă uriaş!…
În  ultima lună care a trecut de la 6 noiembrie (al doilea tur al prezidenţialelor-unde “acei tineri frumoşi şi liberi”, despre care marele Marin Preda, scria, că: “tinereţea e o TRUFIE, rareori o VALOARE”, au încercat să incendieze România, să creeze perimetre “de foc” în marile oraşe, ca apoi să trâmbiţeze toată presa de dreapta, că: “şi-au luat ŢARA înapoi!”…(spre ştiinţa acelor cu puţini ani, un “Musatism: “Să nu uite tinerii că mustul se transformă în vin nou, numai cu ajutorul butoaielor vechi, şi tot nea Tudorică spunea: “Nu sfâşiaţi bătrânii cu colţi tinerei. E ca şi cum aţi muşca din ramuri cu dinţii de lapte!”
Dar: “Errare humanum est.” şi cum spunea Marele Victor HUGO.
“Neprevăzutul…acel arogant nu ştiu ce în  mâinile căruia omul este o jucărie.”
Şi în consecinţă Ponta s-a încrezut prea mult în şeful de campanie şi în alţi colegi, nu s-a   pus în gardă, a minimalizat  forţele  informaţionale prezente şi…a pierdut.
Şi odată cu el, am  pierdut şi noi românii cu vederi democratice…
Şi în  loc să stea în ţară a plecat…la Mecca (vorba vine!)
Şi înainte de a pleca l-a felicitat (pe nerumegate!) pe rivalul său fără a zice, nici “pâs! faţă de neregulile făcute de oamenii lui Blaga şi “lupii tineri” – “aghesmuiţi “c-o otravă
revanşardă celor care abia aşteaptă să pună LABELE pe România…
Aşa cum spuneam, se observă  o atmosferă de dezgust, de scârbă faţă de trecutul  din deceniul obsedant (al doilea), faţă de prezentul incert şi…viitorul şi mai incert.
Răsfoind atât presa tipărită, cât şi de pe oglinzile TV “ţâşneşte” şi de acolo, acelaşi “taedium vitae”, şi parcă o “punere în  gardă”, de ATENŢIE MĂRITĂ, că nu stim  “ce va FI!”…
Sunt sătul de discordie, şi vreau: “Concordia laetitiam, discordia tristitiam parat” (Înţelegerea procură veselie, dezbinarea, mâhnire.”…Că mi s-a urât, cu urâtul RĂULUI…
PS: Am  observat o atenţie deosebită, parcă “o punere în gardă” la mulţi ziarişti. Iar un cunoscut om de televiziune, se  plângea că la televiziunea unde lucrează, se numără pe degetele de la o mână, “patrioţii adevăraţi”.
Urez românilor un viitor mai frumos şi să nu uite în această perioadă plină de FĂŢARNICI, ca (vorba lui IORGA): “Şarpele e odios nu pentru că muşcă, ci  pentru că se ascunde ca să muşte”.
Şi le amintesc “LEGEA POLARITĂŢII: “Totul este dublu; orice lucrare are doi poli; are două extreme; asemănătorul şi neasemănătorul au aceeaşi semnificaţie; polii opuşi au o natură identică, însă de grade diferite; extremele se ating; toate adevărurile nu sunt dec ât semiadevăruri; toate paradoxurile pot fi conciliate”.
…Să sperăm că urmează să stăm sub semnul POLULUI BUN!…
Gh.RădulescuMărţişoare şi flori, împărţite de poliţiştii TF 3 Mar 2015

Poliţiştii de la Transporturi Feroviare au pregătit surprize pentru doamnele şi domnişoarele care au călătorit de 1 Martie cu trenul – mărţişoare şi flori.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Mărţişorului, poliţiştii din cadrul Biroului Judeţean de Transporturi şi posturilor de poliţie Transporturi Feroviare au dăruit mărţişoare şi flori doamnelor şi domnişoarelor aflate atât în sălile de aşteptare cât şi pe peroanele staţiilor C.F.R.. Mărţişoare şi flori au fost oferite şi reprezentantelor sexului frumos care au călătorit cu trenurile de persoane pe raza judeţului sau care au judeţul Gorjul.
R.L.

untitled2Idei de afaceri- Făbricuţa de ambalaje personalizate 3 Mar 2015

Oricât de multă iscusinţă veţi dovedi la alegerea cadoului potrivit  pentru un eveniment, până la vederea sa, veţi pune o mică piedică între cadou şi adresant, veţi mări suspansul şi efectul surprizei doar prin acel mic amănunt, numit ambalaj, care, dacă are un aspect plăcut şi sugestiv, provoacă un efect cu atât mai mare. Gorjenilor le place  să aleagă cadouri frumoase pentru cei dragi, însă, adeseori se încurcă la ambalatul acestora sau renunţă la ambalaj, prevalându-se de faptul că „gestul contează”.
Pentru o persoană preocupată de obţinerea unor câştiguri mulţumitoare datorate unui mic efort fizic şi a unei imaginaţii bogate, confecţionarea ambalajelor (cutiuţe din carton de  diferite forme îmbrăcate în material textil, hârtie de lux lucioasă sau plastifiată, denumite uneori origami) ar putea constitui o bună idee de afaceri cu bani puţini şi câştig  garantat. Pentru iniţierea activităţii, plăcută şi creativă de altfel, aveţi nevoie doar de o foarfecă performantă, un cutter şi o ghilotină pentru materialul mai gros şi de material adeziv,  pentru  îmbinări. Din materialele rămase după confecţionarea ambalajelor se pot realiza mici obiecte utile: semne de carte, plicuri, coşuleţe, ornamente de pom, floricele  şi altele, obţinându-se astfel o eficienţă maximă în utilizarea materialului.
Cartea cu diagramele cutiilor şi cutiuţelor vă va costa 25-30 E, ustensilele 100 E, iar materialele pentru o lună de activitate a micii dvs. făbricuţe, aproximativ 200 E. Desfacerea produselor  finite se va face, în general, fără niciun fel de probleme, cerere pentru ambalaje personalizate există, iar concurenţa este minimă. Beneficiarii interesaţi vor fi din rândul comercianţilor de bijuterii, jucării, produse de cofetărie şi patiserie, lenjerie intimă, etc. Inscripţionarea numelui  comerciantului sau a produsului, combinaţiile de culori şi formele geometrice alese vor fi criterii de apreciere pentru eventualii beneficiari, de aceea se va pune un accent deosebit pe aceste elemente, pe disponibilitate  şi  seriozitate în onorarea comenzilor. La o comandă standard de 100 cutiuţe pentru bijuterii de mici dimensiuni personalizate veţi obţine un câştig de 500 lei, după ce am scăzut contravaloarea materialelor. Presupunând că veţi onora lunar 5 comenzi de acest fel, care vă vor aduce 2500 lei şi un număr suplimentar de 300 comenzi diferite cu un preţ mediu pe obiect de 4 lei, veţi avea un câştig lunar de aproximativ 3700 lei, sumă deloc  neglijabilă  pentru cineva care desfăşoară o activitate plăcută, lipsită de stres şi efort.
Şi ar mai fi satisfacţia că aţi provocat cuiva, într-o zi importantă din viaţa sa, dacă nu o bucurie mare, măcar un zâmbet adevărat.
A.PopŞoferi fără permis, sancţionaţi cu dosare penale 3 Mar 2015

Poliţiştii gorjeni au întocmit dosare penale pe numele a patru bărbaţi depistaţi în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice fără a avea acest drept.

Trei dosare penale au fost întocmite în cursul zilei de 28 februarie, pe numele unui tânăr de 26 de ani, din Muşeşti, a unui bărbat de 45 de ani, din Negomir şi a unui localnic în vârstă de 30 de ani, din Bălăneşti. Tânărul de 26 de ani a fost identificat de poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Bumbeşti Jiu în timp ce conducea un autoturism pe D.J. 665/A, comuna Bălăneşti, fără să posede permis de conducere. Bărbatul de 45 de ani, din Negomir, a fost depistat de poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Poliție Rurală Rovinari şi Postului de Poliție Negomir în timp ce conducea pe D.J. 674 un utilaj agricol neînmatriculat sau neînregistrat, de asemenea, fără să posede permis de conducere.
Bărbatul de 30 de ani, din Bălăneşti, a fost prins de poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Bengești-Ciocadia în timp ce conducea pe D.N. 67 o autoutilitară, deşi nici el nu avea permis. Cei trei gorjeni sunt cercetaţi pentru săvârşirea  infracțiunilor de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană ce nu posedă permis de conducere şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat.

Prins la volan cu permisul suspendat
Un alt dosar penal a fost întocmit duminică, pe numele unui bucureştean prins în timp ce conducea un autoturism pe DN 67, deşi avea permisul de conducere suspendat. “La data de 01.03.2015, ora 13:45, poliţiştii din cadrul Poliției orașului Novaci au depistat un bărbat din municipiul București pe DN 67, localitatea Bumbești Pițic, în timp ce conducea un autoturism, aflându-se în perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată în perioada de suspendare a exercitării dreptului de a şofa autovehicule pe drumurile publice”, a anunţat Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
R.L.Retragerea Petrofac, în atenţia lui Călinoiu 3 Mar 2015

La sediul Consiliului Județean Gorj a avut loc, ieri, o întâlnire de analiză între președintele Ion Călinoiu și reprezentanți ai Companiei OMV Petrom, fiind luată în discuție intenția firmei Petrofac de a se retrage din parteneriatul pentru gestionarea operațiunilor din zona oraşului Țicleni. Discuțiile s-au axat asupra efectelor pe care le-ar putea avea întreruperea contractului dintre cele două societăți din domeniul petrolier, din punct de vedere al gestionării locurilor de muncă asigurate de firma Petrofac. Referitor la acest aspect, la solicitarea președintelui Consiliului Județean Gorj, urmează ca în decurs de două săptămâni, să se desfășoare o întâlnire între reprezentanții autorității județene și conducerea companiei OMV Petrom.
I.M.Conducători auto beţi, depistaţi în trafic de poliţiştii gorjeni 3 Mar 2015

Patru şoferi, trei din judeţul Gorj şi unul din Vâlcea, s-au ales cu dosare penale zilele trecute, după ce au fost prinşi conducând autoturisme pe drumurile publice deşi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.

Printre şoferii care s-au ales cu dosare penale se numără şi un tânăr de 21 de ani, din Bumbeşti-Jiu. Acesta a fost prins de poliţiştii rutieri din cadrul Poliției municipiului Târgu Jiu în timp  ce conducea un autoturism pe strada Ecaterina Teodoroiu, din municipiu, având o concentraţie alcoolică de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat. Mai mult, tânărul nici măcar nu avea permis de conducere, autoturismul la volanul căruia se afla fiindu-i împrumutat de un prieten. Cei doi tineri sunt acum cercetaţi de poliţişti pentru săvârşirea  infracţiunilor de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană ce nu posedă permis de conducere, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană ce prezintă o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, respectiv încredinţarea unui autovehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere sau conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului. Cu dosar penal s-a ales şi un tânăr de 23 de ani, prins de poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Motru în timp ce conducea un autoturism pe DJ 671 B, localitatea Cătunele, având o concentraţie alcoolică de  0, 60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tânărul de 23 de ani este cercetat acum pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea  unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană ce prezintă o îmbibaţie alcoolică peste limita legală. Pentru săvârşirea aceleiaşi infracţiuni este cercetat penal şi un tânăr de 22 de ani, din Târgu-Jiu, prins în noaptea de sâmbătă spre duminică de poliţiştii din municipiu conducând un autoturism pe strada Lotrului, deşi avea o concentraţie alcoolică de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea  unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană ce prezintă o îmbibaţie alcoolică peste limita legală s-a mai ales duminică şi un bărbat de 45 de ani, din comuna Vaideeni, judeţul Vâlcea. Acesta a fost depistat de poliţiştii din cadrul Posturilor de Poliţie Polovragi și Baia de Fier în timp ce conducea  un autoturism pe DJ 665, localitatea Polovragi, având o concentraţie alcoolică de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.
R.L.A început bătălia pentru gradaţiile de merit 3 Mar 2015

Cadrele didactice din judeţul Gorj, care doresc să beneficieze de gradaţie de merit începând cu data de 1 septembrie 2015, au termen până la 20 martie pentru a-şi întocmi şi depune dosarele şi a obţine avizele la nivelul unităţii de învăţământ în care au funcţionat în perioada 1 septembrie 2009—31 august 2014.

La concursul pentru acordarea gradaţiei de merit poate participa personalul didactic de predare şi personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar de stat, cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin 4 ani, cu performanţe deosebite în inovarea didactică, în pregătirea preşcolarilor sau a elevilor, în pregătirea elevilor distinşi la concursuri şcolare, faza judeţeană şi a municipiului Bucureşti, interjudeţeană, faza naţională şi internaţională, în perioada 1 septembrie 2009 – 31 august 2014 şi calificativul „Foarte bine” în fiecare an şcolar din perioada evaluată, precum şi personalul didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin 4 ani, cu performanţe în activitate, în perioada 1 septembrie 2009 — 31 august 2014 şi calificativul „Foarte bine” în fiecare an şcolar din perioada evaluată.

Ce documente trebuie să conţină dosarele candidaţilor
Dosarele candidaţilor trebuie să conţină următoarele documente: opisul dosarului, în două exemplare, dintre care unul se restituie candidatului, cu semnătura sa şi a conducerii unităţii de învăţământ, în care sunt consemnate documentele existente, cu precizarea paginilor aferente; fişa de (auto)evaluare pentru gradaţie de merit, elaborată de inspectoratul şcolar, la categoria de personal didactic la care candidează, cu punctajul completat la rubrica (auto)evaluare; raportul de activitate, pentru perioada 1 septembrie 2009—31 august 2014; declaraţia pe propria răspundere, prin care se confirmă că documentele depuse la dosar aparţin candidatului şi că prin acestea sunt certificate activităţile desfăşurate; documentele justificative, grupate pe criteriile şi subcriteriile din fişa de (auto)evaluare pentru gradaţie de merit, elaborată de inspectoratul şcolar, la categoria de personal didactic la care candidează, certificate „conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ la care candidatul depune dosarul.

Punctajele candidaţilor, afişate pe 18 mai
Dosarele care conţin documentele justificative privind activitatea candidatului respectiv vor fi depuse la secretariatul/registratura inspectoratului şcolar în perioada 23-31 aprilie, urmând ca până pe 13 mai comisia de evaluare a dosarelor să le verifice şi să acorde punctaje. Rezultatele vor fi afişate în cursul zilei de 18 mai, la avizierul Inspectoratului Şcolar. Profesorii nemulţumiţi de punctajul obţinut pot depune contestaţii în perioada 19-20 mai. Acestea vor fi soluţionate în perioada 21-25 mai. Stabilirea ponderii gradaţiilor de merit pe categorii de personal, precum şi pe discipline de învăţământ în cadrul comisiei paritare de la nivelul inspectoratului şcolar, validarea rezultatelor finale ale concursului de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar şi afişarea acestora la inspectoratele şcolare vor avea loc pe 26-27 mai 2015. Lista cu personalul didactic validat în vederea acordării gradaţiei de merit va fi trimisă la Ministerul Educaţiei în perioada 28-29 mai, urmând ca pe 11 august să fie emis un ordin al ministrului Educaţiei ce va cuprinde beneficiarii.
R.L.TSD Gorj, alături de femei de 8 Martie 3 Mar 2015

Cu ocazia zilei de 8 Martie, Organizația de Tineret a Partidului Social Democrat sărbatorește femeile din întreg județul Gorj. Pentru a le însenina sufletul, pentru a le bucura inima, pentru a întoarce cuvintele frumoase și zâmbetele din fiecare zi, tinerii social-democrați vor organiza pe parcursul acestei săptămâni o serie de acțiuni dedicate doamnelor și domnișoarelor. Aceştia vor împărți flori în toate localitățile județului Gorj.
O acţiune similară a avut loc şi în Ziua Mărţişorului, de 1 Martie, când membrii TSD Gorj au împărţit flori şi mărţişoare. “În fiecare an, organizația de tineret a PSD Gorj s-a gândit ca de 1 Martie să ofere o mică bucurie doamnelor și domnișoarelor prin oferirea de mărțișoare și flori”, a declarat Claudiu Manta, președinte TSD Gorj. Cu această ocazie, organizaţia de tineret a PSD Gorj transmite tuturor o primăvară frumoasă, un cuvânt bun, un zâmbet și o floare pentru mamele noastre, pentru surori, prietene sau iubite!
I.M.Trei cazuri noi de infectare cu HIV 3 Mar 2015

Pe parcursul anului trecut, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, trei cazuri noi de infectare cu HIV au fost confirmate. La finele lui 2014, la nivelul judeţului nostru erau nu mai puţin de 135 seropozitivi.

HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV.
Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia.
A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.

Cazuri noi
La nivelul judeţului nostru, pe parcursul anului trecut au fost confirmate trei cazuri noi de infecţie cu HIV, în total fiind 135.
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare.
HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
Minodora SuceaProtecţia Consumatorilor, în control! Sute de kilograme de alimente verificate şi operatori amendaţi 3 Mar 2015

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj au desfăşurat acţiuni de control cu privire la modul de respectare al prevederilor legale la indicarea preţurilor, la comercializarea alimentelor şi încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limită de consum a produselor existente la vânzare.

În urma acţiunilor derulate luna trecută de către comisarii de la Protecţia Consumatorilor au fost controlaţi 23 de operatori economici, constatându-se abateri la 18 dintre aceştia. Acţiunile de control au vizat agenţi economici din localităţile Aninoasa, Bustuchin, Motru, Dăneşti şi Târgu-Jiu. Per total, a fost verificată o cantitate de 571 de kilograme de produse alimentare, constatându-se că 319,35 kilograme nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.
“Măsurile dispuse de noi în urma verificărilor au fost: oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 5,46 kilograme de produse alimentare în valoare de 45 lei, produse improprii consumului uman, precum şi aplicarea de 18 sancţiuni contravenţionale, dintre care 12 amenzi în valoare de 22.000 lei şi 6 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor”, a declarat Mădălin Giurcău, comisar-şef adjunct în cadrul CJPC Gorj.

Amenzi de zeci de mii de lei
Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de comercializare, verificându-se următoarele aspecte: indicarea în mod corect a preţurilor la comercializarea produselor alimentare; inscripţionarea datei limită de consum a produselor alimentare existente la vânzare. Un număr de cinci operatori economici nu indicau concomitent preţul de comercializare şi costul pe unitatea de măsură pentru compararea cu uşurinţă a contravalorii produselor de către consumatori, fapt pentru care au fost aplicate patru amenzi contravenţionale în valoare de 7.000 lei şi un avertisment. Totodată, 10 operatori economici au fost depistaţi că nu indicau preţurile pe unitatea de măsură la produsele vândute vrac, prin cântărire pentru informarea corectă a consumatorilor, fapt pentru care au fost aplicate şapte amenzi în valoare de 13.000 lei şi trei avertismente. De asemenea, alţi doi agenţi s-au ales cu avertismente pentru că nu indicau preţurile de vânzare şi costul pe unitatea de măsură uşor de citit, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă pentru informarea corectă a consumatorilor.
O altă amendă de 2.000 lei a fost aplicată de comisarii gorjeni de la Protecţia Consumatorilor pentru un operator economic care deţinea la comercializare produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită. Pentru acelaşi agent, s-a dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 5,46 kilograme de produse alimentare în valoare de 45 lei, produse improprii consumului uman.
Izabella MolnarAlunecările de teren, sub lupa CJ Gorj 3 Mar 2015

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj sunt preocupaţi în această perioadă de soluţionarea problemelor apărute în mai multe zone ale judeţului, unde s-au produs alunecări de teren la finele săptămânii trecute. “Avem mai multe alunecări de teren care s-au reactivat. În zona Roşia de Amaradia, alunecarea a afectat drumul 675 C la kilometrul 19. Acest traseu a fost mereu afectat de deplasările de teren şi trebuie să intervenim cu măsuri provizorii, deoarece zona este una cu risc maxim la stabilitatea perimetrului. A fost comisia la faţa locului, iar noi intervenim tot provizoriu pentru asigurarea circulaţiei. La ora actuală, se circulă cu restricţii pe varianta existentă. În situaţia în care alunecarea de teren avansează şi afectează întreaga cale rutieră, avem posibilitatea de a ne duce în zona limitrofă să realizăm variante. Ne-am uitat foarte atent. Sunt nişte salcâmi acolo şi cred că, dacă îi tăiem, fuge şi zona aceea”, a declarat şeful CJ Gorj, Ion Călinoiu.
alunecariAcesta a vorbit, ieri, şi despre o altă deplasare de teren care a avut loc în satul Dealul Pomilor din Motru. “În acest caz, o casă a fost afectată. Am luat legătura cu administraţia Complexului Energetic Oltenia să asigure utilajele pentru evitarea eventualelor distrugeri şi să ia măsuri de a elimina prin soluţii tehnice activarea alunecării de teren”, a precizat preşedintele CJ Gorj.
Izabella MolnarCJ Gorj, noi drumuri propuse pentru modernizare prin POR 3 Mar 2015

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat, ieri, că au fost pregătite o serie de proiecte în infrastructura judeţului ce sunt propuse a fi finanţate din Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Astfel, este vorba de patru drumuri din reţeaua de infrastructură a judeţului Gorj pentru care s-ar putea obţine sume importante pentru modernizare prin POR. “La ora actuală, putem vorbi despre circa 200 de kilometri de drumuri ce vor fi modernizate dacă proiectele propuse de noi vor obţine finanţare prin POR 2014-2020. În judeţul Gorj, avem două drumuri judeţene 675 B şi 675 C ca priorităţi. În ceea ce priveşte 675 C Târgu-Logreşti – Bustuchin- Roşia de Amaradia – Alimpeşti, acest drum va face legătura cu judeţul Vâlcea. Mai vorbim şi despre drumul 675 B Câmpu Mare – Albeni – Prigoria – Alimpeşti. Acest proiect cu cele două drumuri înseamnă modernizarea a 61 de kilometri. Al doilea traseu regional care leagă judeţele Gorj şi Mehedinţi este Drumul Judeţean 674 Picu – Vlăduleni – Fărcăşeşti-Urdari – Turceni – Ioneşti până la limita cu judeţul Mehedinţi şi 674 B Fărcăşeşti – Negomir – Menţii din Dos până la limita cu judeţul Mehedinţi. Şi aceste două rute însumează 70 de kilometri”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj.
De asemenea, alte câteva drumuri au parte de proiecte prin care ar putea obţine fonduri pentru modernizare prin POR 2014-2020. Este vorba despre 605 A cu originea la limita cu judeţul Dolj ce traversează Dănciuleşti – Hălăngeşti – Rădineşti – Bibuleşti – Obârşia până la limita cu judeţul Vâlcea şi modernizare DJ 605 B cu originea în DN 6 B ce traversează localităţile Brăteşti – Baloşani – Stejari – Popeşti Stejari – Piscoiu – Obârşia. Aceste două porţiuni însumează un traseu total ce va fi suspus modernizării de 43,5 kilometri. Un alt drum pentru care CJ Gorj are planuri de modernizare este DJ 673 ce traversează localităţile Şiacu, Bolboşi, Borăscu, Calapăru, Turceni, Broşteni până la E79, cu o lungime totală de 25 kilometri.
Izabella MolnarPeste o mie de gorjence, diagnosticate cu cancer la sân 3 Mar 2015

Mii de persoane din judeţul nostru se regăsesc în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), având o formă de cancer. Numai pe parcursul anului trecut au fost confirmate 854 de cazuri noi. Cele mai răspândite forme de cancer sunt în rândul femeilor, 1.056 gorjence suferind de cancer la sân, alte 878 rămânând în evidenţa DSP cu cancer de col uterin.

Cancerul afectează mii de persoane numai la nivelul judeţului nostru. Boala apare ca urmare a diviziunii necontrolate a anumitor celule cu caracteristici aparte, determinând astfel apariţia unei mase tumorale. Aceste celule de la care porneşte diviziunea necontrolată au denumirea de celule primare. Dintre celulele primare ce formează tumora se pot desprinde celule care pot intra în circulaţie însămânţând alte zone şi dând naştere unor tumori secundare, denumite metastaze. Celulele tumorilor metastatice păstrează tipul celulelor primare din tumorile de provenienţă.

Cele mai multe cazuri de cancer la sân, confirmate
De la an la an, numărul cazurilor de cancer creşte într-un mod alarmant. În 2014, la nivelul judeţului nostru, au fost diagnosticate cu cancer 854 persoane. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cele de sân, col uterin sau cancer bronhopulmonar. “Pe parcursul anului 2014 au fost diagnosticate cu cancer 854 de persoane. Dintre acestea, 81 de persoane au fost diagnosticate cu cancer la sân, 43 cu cancer de col uterin. În total, sunt 785 cazuri de cancer de col uterin şi 1.056 cazuri de cancer la sân”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.
Cancerul mamar este o afecţiune în care celulele care alcătuiesc sânii, încep să crească anormal într-o manieră necontrolată. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer la femei.
Minodora SuceaEdi Iordănescu, îngrijorat de situaţia contractuală a unor jucători 3 Mar 2015

Cum Pandurii începe, încet-încet, să se detaşeze de zona fierbinte a clasamentului, şi antrenorul Edi Iordănescu începe să gândească mai departe de etapele pe care echipa gorjeană le mai are de disputat în actuala stagiune. Astfel, tehnicianul echipei târgujiene este îngrijorat de faptul că mai mulţi dintre actualii jucători cu care abordează meciurile din Liga 1 ar putea părăsi din vară corabia: “Sunt mai mulți jucători veniți sub formă de împrumut. Au venit pentru o perioadă scurtă Nistor, Eric, Pintilii. Contează cum terminăm, pe ce loc terminăm, ce perspective avem de vară și apoi ne vom așeza și discutăm. Pe unii e posibil să-i pierdem. Dar acum e important să ieșim din această zonă, să evităm retrogradarea după care din vară avem timpul să vedem ce e de făcut pentru sezonul viitor”, a declarat Edi Iordănescu. Iar jucătorii pe care Pandurii îi are acum sub formă de împrumut nu sunt singurii care ar putea pleca de la gorjeni la finele stagiunii, ci şi alţi jucători, aflaţi la final de contract. Conducerea a fost avertizată din vreme de această problemă şi în iarnă anunţa că se va concentra şi asupra acestui aspect, cel al oferirii de noi contracte jucătorilor care se află la final de contract şi pe care antrenorul Iordănescu îi doreşte în continuare sub bagheta sa şi pentru sezonul 2015-2016.
Cristi ConstantinescuSpectacol de Ziua Femeii 2 Mar 2015

Joi, 5 martie 2015, de la orele 18.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor, va avea loc spectacolul intitulat „Mama, file de poveste”. Acesta se vrea a fi un regal folcloric timp de 3 ore în semn de  omagiu adus femeii, cu intrare liberă. Îşi dau concursul artiştii Ansamblului Doina Gorjului, cu orchestra condusă de maeştrii Marcel Parnica şi Aurel Blondea, corpul de balet condus de Valeriu Salaoru şi Marin Stelea, precum şi soliştii: Maria Loga, Victoriţa Lăcătuşu, Olguţa Berbec, Valentin Samfira, Maria Roberta Crintea, Alexandra Bleaje, Georgiana Bârsac, Natalia Gorjanu, Marian Medregoniu, Reli Sanda, dar şi Claudia Torop, directorul artistic al ansamblului. Acestora li se vor adăuga invitaţi surpriză, tinere talente ale folclorului din Gorj.Foto: Redacţia 2 Mar 2015


Din nou, miting joi! 2 Mar 2015

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate “Univers şi Federaţia Naţională Mine Energie” vor organiza joi, 5 martie, cel de-al patrulea miting. Acesta va avea loc, la fel ca şi în dăţile anterioare, de la orele 17:00 în Piaţa Prefecturii din Târgu-JiuUcraina: Separatiștii din regiunea Donețk susțin că au încheiat retragerea armelor grele de pe linia frontului 2 Mar 2015

Rebelii din autoproclamata republică Donețk (estul Ucrainei) au anunțat duminică, prin vocea comandantului lor adjunct Eduard Basurin, că au încheiat retragerea armamentului greu de pe linia frontului.
“Retragerea armelor grele a fost încheiată în prezența observatorilor OSCE. Armata ucraineană își retrage, de asemenea, armele sale grele, dar nu a informat centrul de coordonare asupra cantităților armamentului (retras) și a locurilor în care acesta a fost depozitat”, a afirmat Basurin, conform aceleiași agenții.

RIA Novosti scrie că și regiunea Lugansk și-a anunțat intenția de a încheia retragerea armelor sale grele, conform acordurilor de la Minsk din 12 februarie.

Retragerea armamentului greu din zona de conflict constituie a doua etapă esențială din acordurile de la Minsk, după ce la 15 februarie a intrat în vigoare un regim de încetare a focului, regim ce pare a fi în general respectat, armata ucraineană confirmând duminică, potrivit AFP, menținerea unei acalmii pe teren.

Șeful misiunii OSCE în estul Ucrainei, Ertugrul Apakan, declara însă vineri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, că îi lipsesc elemente pentru a verifica retragerea armelor grele anunțată de cele două părți implicate în conflict.
AgerpresPrognoza meteo pînă pe 15 martie 2 Mar 2015

După câteva zile ploioase,incepand de luni seara, vremea se încălzește din 9 martie; acestea sunt fenomenele meteo prognozate în următoarele două săptămâni, potrivit estimărilor Administrației Naționale de Meteorologie valabile pentru intervalul 2-15 martie 2015

In OLTENIA, primele zile ale intervalului de referinţă vor fi caracterizate de o vreme mai caldă decât în mod normal la începutul lunii martie, concretizată prin medii ale maximelor de 10…14 grade şi ale minimelor de -1…5 grade. Începând din data de 5 martie, valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile de 3…5 grade ziua şi -4…0 grade noaptea se vor situa sub cele normale specifice datei din calendar. Pentru cea de-a doua săptămână, este estimată o încălzire a vremii, astfel că temperaturile se vor situa din nou, cu mici variaţii, peste mediile climatologic specifice perioadei din an.
Pe parcursul primei săptămâni de prognoză probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată, acestea urmând a fi mai frecvente în noaptea de 2/3 martie, când vor fi ploi, dar şi în zilele de 5 şi 6 martie când se vor semnala precipitații mixte. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, ploile vor fi slabe, pe spaţii mai restrânse, în principal în jurul datei de 10 martie.
ANMAmenzi drastice pentru comercianţi 2 Mar 2015

Fiscul va penaliza comercianţii care vor da clienţilor un alt document decât bonul fiscal. “Le atragem atenţia operatorilor economici că ţinerea unei evidenţe duble, inclusiv prin mijloace informatice, a activităţii prestate este sanctionată drastic de legislaţia în vigoare, prin Agenţia Natională de Administrare Fiscală, sancţiunea putând ajunge până la suspendarea activităţii în punctul de lucru şi sigilarea acestuia pentru o perioada cuprinsă între o lună şi 3 luni”, se arată într-un comunicat al ANAF. Inspectorii Fiscului vor aplica penalizări în cazul în care un client nu va primi bonul fiscal sau dacă acesta este înlocuit cu un alt document, precum notă proformă, notă de consum sau bonuri nefiscale.Eliminaţi de la simulare 2 Mar 2015

Un elev de clasa a XI-a de la Liceul Tehnologic Bîlteni şi un elev de clasa a XII-a de la Colegiul “Mihai Viteazu” din Bumbeşti-Jiu au fost eliminaţi astăzi de la simularea probei scrise la Limba română din cadrul examenului de Bacalaureat după ce au fost prinşi încercând să copieze.Peste 200 de absenţi la simulare 2 Mar 2015

Peste 200 de elevi de liceu au absentat astăzi de la simularea probei scrise la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat. Este vorba de 117 elevi de clasa a XI-a şi 90 de elevi de clasa a XII-a.Start la Luna Curăţeniei! 2 Mar 2015

Primăria Municipiului Târgu-Jiu, cu sprijinul societăţilor SC Edilitara Public SA şi a Polaris M. Holding Târgu-Jiu, demarează începând de astăzi Luna Curățeniei. Cu această ocazie, vor fi mobilizate toate sectoarele societății Edilitara şi cei circa 90 de angajaţi ai acesteia. De asemenea, se va acţiona cu utilaje, unelte, excavatoare, tractoare cu remorcă, rabe şi altele.571 kg de produse alimentare, controlate de Protecţia Consumatorilor 2 Mar 2015

În perioada 09-13.02.2015 , comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Gorj au desfăşurat acţiuni de control cu privire la modul de respectare a prevederilor legale la indicarea preţurilor la comercializarea produselor alimentare şi încadrarea în data durabilităţii minimale. Au fost controlaţi 23 de operatori economici şi o cantitate totală de 571 kilograme de produse alimentare. Mai multe detalii în Gorjeanul de mâine!41 de controale, finalizate cu amenzi de 47.500 lei 2 Mar 2015

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au efectuat pe parcursul săptămânii trecute un număr total de 41 de controale, iar pentru neregulile constatate, angajatorii au primit sancţiuni totale în valoare de 47.500 lei.Amenzi de aproape 50.000 lei, aplicate de poliţiştii gorjeni 2 Mar 2015

În urma unor controale efectuate la şase agenţi economici din Târgu-Jiu, Aninoasa şi Vladimir, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Gorj au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 41.500 lei. Cu această ocazie au fost confiscate 44 de tone de grâu, 600 de kilograme de făină şi 1.560 de pâini. Poliţiştii au mai verificat zilele trecute şi şase societăţi comerciale din Rânca şi Bengeşti Ciocadia. Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate alte patru amenzi în valoare totală de 7.000 lei şi au fost confiscate ţigări şi băuturi alcoolice în valoare de 415 lei.“Zece negri mititei”, de Laurenţiu Ciurel 2 Mar 2015

Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, a reuşit performanţa de a îngenunchia o parte a sindicatelor din companie pentru semnarea unui adiţional, care ţine loc de Contract Colectiv de Muncă, apelând atât la promisiuni, cât şi la ameninţări, lăsând chiar sindicatele fără cotizaţii sau apăsându-le punctele sensibile ale liderilor semnatari. Cum la astfel de negocieri, aceste metode sunt practicabile, deoarece contează doar rezultatul, Ciurel se poate lăuda că a dezamorsat conflictul din CEO, comisiile de negociere fiind deja desfiinţate. Astfel, cine nu a prins “trenul”, compania ar putea rămâne pe margine şi asta în urma talentului managerului de a-şi atrage de partea sa unele sindicate cu care a reuşit să taie firul unei bombe, care ameninţa să-i dinamiteze chiar propriul scaun. Ciurel se poate astfel mândri, că a reuşit să scrie, asemenea unui romancier cunoscut, un capitol important din cartea CEO, rămânând să stabilească ce va face cu restul personajelor, care par că nu mai au şanse să schimbe deznodământul poveştii. Interesant este că, deşi par câştigători, soarta celor “zece negri mititei” depinde tot de el…

Din 51 de sindicate existente în cadrul Complexului Energetic Oltenia, zece au semnat, duminică, un acord cu administraţia, documentul ţinând loc de Contract Colectiv de Muncă(CCM), până la finalul acestui an. Cele zece sindicate reprezintă 8000 dintre actualii salariaţi ai companiei, 9600 dintre angajaţi rămânând, în opinia managerului structurii, neprotejaţi în ceea ce priveşte drepturile ce sunt stipulate în noul acord. Peste jumătate dintre cei care nu se află sub umbrela administraţiei CEO, sunt membrii ai FNME şi ai Federaţiei Univers, primii declanşând conflictul colectiv de muncă, iar următorii anunţând un nou miting, joi, în Piaţa Prefecturii.

Cei zece lideri, care reprezintă sindicate din minerit şi energie din zonele Rovinari, Turceni, Motru, Işalniţa, Jilţ, Husnicioara, Roşia, Peşteana, Pinoasa şi Craiova II, s-au aşezat, ieri, la masa ultimelor negocieri cu administraţia CEO, împinşi şi de lipsa CCM-ului şi de refuzul colegilor de a accepta tăierea unora dintre drepturile membrilor lor de sindicat. Sindicaliştii în cauză, consideraţi “trădători” şi “oportunişti” de cei de al Univers şi FNME, au semnat acordul, spun ei, fiind mandataţi de membrii lor de sindicat, documentul urmând să fie anunţat, azi, şi la ITM Gorj şi înregistrat apoi la un notariat. Documentul va ţine loc de Contract Colectiv de Muncă, până la finalul lunii decembrie a acestui an.

Acorduri individuale doar la cele zece sindicate
Acordul îi lasă fără o serie de drepturi tocmai pe 5100 de sindicalişti membrii ai FNME şi ai sindicatelor din Federaţia Univers, şi pe 4500 de angajaţi care nu sunt membrii de sindicat. Cei interesaţi pot încheia, duminică, acorduri individuale cu CEO prin intermediul sindicatelor semnatare ale documentului, care a oferit satisfacţie administraţiei companiei. “Le-am dat dreptate partenerilor de negociere stabilind că, orice fel de aderare viitoare la acest acord să se facă doar cu aprobarea lor. Adică, dacă vor mai exista solicitări ale altor organizații, entităţi juridice … ele or să fie aprobate la nivelul conducerii dânşilor pentru a semna un adiţional”, a subliniat, ieri, Laurenţiu Ciurel.
Semnarea acordului s-a făcut, duminică, la ora 13.00 la sediul Diviziei Miniere a CEO, la masa negocierilor fiind atât liderii de sindicat, cât şi reprezentanţi din conducerea CEO, unul dintre aceştia fiind Ion Ruşeţ. Managerul companiei, Laurenţiu Ciurel, a explicat ce drepturi mai au salariaţii CEO pe noul acord. “În mare, în acest acord, care va fi făcut public, i-am recunoscut partenerului social toate drepturile contractuale din Contractul Colectiv de Muncă aferent anului 2014, cu câteva excepţii. Excepţia numărul unu este prima de vacanţă”, a declarat, în sală, Ciurel.

ciurel (4)Prima de vacanţă, 250 de lei brut/lunar în salariu
“Legea s-a schimbat, nu mai este posibilă acordarea primei de vacanţă în bani, ci doar a unui voucher de vacanţă care poate fi folosit doar în scopul utilizării sale pentru bilete de odihnă. Cea mai mare parte a salariaţilor foloseau banii astfel decât să plece în concediu, de asta am hotărât, împreună cu partenerii sociali, să acordăm un adaos lunar de 250 de lei, pentru fiecare angajat. Adică vom da 25 de milioane de lei vechi pentru fiecare salariat, anual. Practic, am făcut o primă de vacanţă introdusă în salariul lunar, unică, adică egală pentru fiecare angajat. Nu în cuantumuri diferite cum se lua până acum, pentru că prima se lua în funcţie de salariu. Aceasta este cea mai importantă schimbare”, a explicat Ciurel. “Au rămas în acelaşi cuantum zilele de concediu, cu promisiunea organizaţiilor sindicale de a analiza atent posibilitatea reglării acestor zile pentru anul trecut. Mai exact, pentru a uniformiza concediile în asa fel încât toate categoriile de personal să beneficieze de acelaşi număr de zile, nu cum este acum”, a completat managerul CEO.

Trei prime sub formă de tichete, cota de cărbune neparafată şi 3000 de angajaţi acasă
Ciurel a explicat că minerii şi energeticieni, 8000 la număr, pe noul acord, practicat şi la companii mai mari, gen CFR sau TAROM, vor rămâne cu trei prime, cu cota de cărbune în discuţie şi mai “subţiri” cu 3000 de angajaţi.
“În acord sunt stipulate trei prime, cea de Paşte, de Ziua Meseriei, adică de SF. Ilie şi de Sf. Varvara şi cea de Crăciun. Sunt prime sub formă de tichete. Primele două sunt în cuantum de 700 de lei, iar cea de-a treia de 550 de lei minim, ea poate fi suplimentată. Ne-am luat angajamentul, aici, şi ca în perioada lunilor iulie-august să ne întâlnim pentru a analiza, cum am făcut-o şi în 2013 şi în 2014, posibilitatea acordării către salariaţii, semnatari ai acordului şi ai cotei de cărbune. Pentru că s-a putut am făcut-o, în anii trecuţi. La fel vrem să procedăm şi anul acesta, este o acţiune prudentă, pentru că nu vrem să anunţăm nişte cheltuieli la care nu ne putem angaja”, a mai declarat, la SDM, managerul Laurenţiu Ciurel.
Acesta a explicat şi că CEO va fi obligat să renunţe la 3000 dintre actualii angajaţi, 1100 fiind deja externalizaţi prin predarea Berbeştiului la CET Govora. “Acest acord a fost posibil în urma unor calcule şi analize făcute în care, anul acesta trebuie să începem şi o restructurare de personal, de proporţii, destul de însemnată. Asta, în sensul micşorării numărului de salariaţi, dar a menţinerii producţiei la acelaşi nivel. Reducerea va fi de 3000 de persoane. După cum ştiţi cea mai importantă parte s-a rezolvat. Este legată de externalizarea carierei de la Berbeşti, de altfel cei de aici de mâine(n.r. astăzi) nu mai sunt salariaţii noştri. Din păcate, pentru dânşii, îmi pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat, dar sunt 1100 de persoane care pleacă din CEO fără niciun fel de garanţii. Dacă ar fi fost şi dânşii semnatarii acestui acord sau a unui CCM ar fi trebuit ca administraţia de la CET Govora să ţină cont de acest acord. Dar ei sunt membrii ai FNME şi s-a refuzat orice iniţiativă de dialog şi de a semna ceva. Dânşii pleacă din CEO complet descoperiţi. Vor primi însă de la CET Govora ce le va da administraţia de acolo”, a completat Ciurel.

Căldăruşe şi “obligaţia morală”
O parte a liderilor de sindicat semnatari ai acordurilor au explicat, la rândul lor, duminică, de ce au semnat actul, care în opinia colegilor lor îi fac însă “trădători”. “Regretăm faptul că nu am reuşit încheierea unui CCM, dar încheierea acestui acord este efectiv singura măsură de protecţie pentru membrii noştri de sindicat. (..) Noi am conştientizat că avem obligaţia morală faţă de membrii noştri de sindicat să negociem acest acord şi să-l semnăm. Acesta nu implică însă nicio responsabilitate, din partea membrilor noştri de sindicat. Dacă un membru al sindicatelor noastre consideră că nu e satisfăcut de acest acord, poate pleca în altă organizaţie sindicală nemaibeneficiind de acesta”, a declarat Gabriel Căldăruşe, lider al SMEO, sindicatul cel mai mare din CEO, care a semnat acordul în cauză. SMEO numără, conform preşedintelui său, peste 4000 de salariaţi, membrii de sindicat.

caldaruse iovan si nanu micIovan şi pilda cu cămaşa
Eugen Iovan, liderul Sindicatului “Energia” de la SE Turceni a explicat şi el că a semnat acordul pentru că a fost astfel mandatat de membrii săi de sindicat. “Am fost împuternicit de a semna acest acord, nu a fost uşor să ajungem la acesta, mai ales că el cuprinde toate drepturile şi facilităţile pe care am reuşit să le obţinem de la administraţie pentru membrii nostri. Nu mai este astfel problemă cu transportul, cu cele trei prime, cu salariile de încadrare, s-au păstrat sporurile pentru sâmbată şi duminică, şi era nevoie deoarece este un sector greu, unde se munceşte la foc continuu. La Turceni avem 5 grupuri în exploatare, iar în programul de reorganizare ni s-a spus chiar că vor fi patru grupuri în Turceni”. Întrebat cum comentează faptul că ai lui colegi de la “Univers” îi fac pe semnatari “trădători”, Iovan a răspuns: “este mai aproape cămaşa de piele decât sacoul, nu putem să riscăm să lăsam salariaţii fără sporuri, fără sporurile permanente şi fără celelalte toate care sunt. Mai puţin la prima de vacanţă unde este o diminuare, dar toţi vor primi 250 de lei lunar în sumă brută”.

Nanu Mic le-a replicat lui Roşca şi Marciuc
Un punct de vedere a avut şi Nanu Mic Aurel, liderul de sindicat de la SE Craiova, acesta părând cel mai mişcat de faptul că ai săi colegi de Federaţie îl fac trădător. “Colegii m-au mandatat că dacă nu se reuşeste finalizarea CCM-ului, să putem semna acest acord care satisface, în mare, toate drepturile salariaţilor noştri. Dacă sunt colegi care nu şi-au asumat acest acord, dacă Roşca şi Marciuc ne acuză de nişte treburi, treaba lor. Eu vă spun doar că am discutat şi cu preşedintele Mureşan şi i-am spus că vom semna”, a declarat Nanu Mic, critic la adresa celor care comentează despre prima de vacanţă de care se bucurau însă cel mai mult, angajaţii cu salarii mari.

dobrogeanu marcel elcfu (4)Dobrogeanu: “Există dialog…”
Unul dintre semnatarii acordului este şi liderul Sindicatului ELCFU de la Motru, Marcel Dobrogeanu. Deşi, conduce un sindicat mic, de peste 160 de persoane, Dobrogeanu spune că s-a alăturat colegilor săi pentru că a fost astfel mandatat, el subliniind bunul dialog cu administraţia CEO, dar şi faptul că s-a găsit cea mai bună soluţie pentru prima de vacanţă.
Un alt semnatar a fost Constantinescu Paul, liderul sindicatului de la Husnicioara, care a menţionat că, deşi se teme că unitatea de unde provine va fi externalizată, tot a semnat acest acord cu administraţia CEO.
Aceste acorduri s-au semnat la trei zile, după ce FNME a declanşat conflictul colectiv de muncă, iar Univers anunţă miting în faţa SDM, joi, după-amiaza.
Anamaria StoicaGura târgului – Victoriţa vrea viceprimar la Bumbeşti-Jiu 2 Mar 2015

Victoriţa Stolojanu, fosta candidată la şefia Aparegio, a dat de veste că şi-ar mai încerca norocul pentru o funcţie. De data aceasta scaunul dorit este de viceprimar la Bumbeşti-Jiu. Liberala este convinsă că îi poate lua locul vicelui în exerciţiu, Cristian Păunescu, membru al PSD, pe motiv că PNL-ul ar schimba majoritatea în forul local. Victoriţa aspiră la scaunul lui Păunescu, deşi este singura pedelistă din noul PNL. Stolojanu se plânge că mai are nevoie doar de un vot pentru a-şi vedea visul cu ochii.“Acordul, ilegal”! Departamentul “Solidaritatea”, neîngenunchiat de CEO 2 Mar 2015

Conducerea Departamentului “Solidaritatea” din cadrul Federaţiei Univers critică demersul administraţiei de a încheia noul acord cu cele zece sindicate, transmiţând prin liderul de la UMC Lupoaia, Nicu Bunoaica, un avertisment către salariaţii CEO aflaţi în afara documentului pe care aceşti sindicalişti îl consideră ilegal. Bunoaica susţine că “Solidaritatea” priveşte cu îngrijorare acest acord, care nu ar putea fi recunoscut de ITM Gorj, deşi administraţia va căuta o cale de a-l legifera împotriva angajaţilor, care s-au menţinut fermi în faţa presiunilor conducerii. Şi Constantin Creţan este la fel de critic la adresa semnatarilor pe care îi trimite să răspună în faţa angajaţilor CEO pe care i-a lăsat, dintr-un moft, fără o serie de drepturi. “Este o trădare pe faţă, trădătorii s-au bucurat pentru o cotizaţie şi pentru postul de inspector social”, a declarat Creţan.

“Cu îngrijorare vă avertizăm că administraţia încearcă să evite negocierile şi înregistrarea unui CCM corect prin care să nu fie diminuate drepturile şi veniturile salariaţilor, încercând să semneze acorduri cu sindicate «galbene», creându-se un precedent şi folosindu-se de lideri trădători. Cei din urmă au semnat deja pentru tăierea drepturilor minerilor şi energeticienilor, pentru care noi, cei de la Departamentul «Solidaritatea» ne-am menţinut şi ne vom menţine fermi în faţa presiunilor administraţiei. Aceste acorduri nu au, în opinia noastră, nicio valoare juridică, aşa cum îl are un CCM, încheiat corect, iar salariaţii, din păcate, sunt lăsaţi descoperiţi total în faţa administraţiei. Noi vom recurge, în continuare la proteste şi dacă este necesar, vom trece şi la greva generală”, a declarat liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, de la UMC Lupoaia.
bunoaica insÎn opinia acestuia, noul acord nu-i poate lăsa fără drepturi pe angajaţii celor două cariere de la Motru, mai exact pe salariaţii de la Roşiuţa şi Lupoaia, care duc greul contractului cu Serbia al CEO. De altfel, cele două cariere, au peste 2000 de sindicalişti, care sunt în afara acordului semnat de un sindicat, gen ELCFU, care are mai puţin de 200 de angajaţi. Bunoaica susţine, de asemenea, că sindicatele semnatare nu pot fi considerate majoritate în CEO, că dacă ar fi fost în acea situaţie, ar fi putut încheia singuri noul CCM. “Liderii de sindicat semnatari sunt doar scutul trădătorilor din faţa directorului general”, a spus Bunoaica.
Constantin Creţan, lider FNME, este la fel de critic în legătură cu documentul semnat, duminică, la SDM. Acesta consideră că, acordul nu are nicio valabilitate, este ilegal, putând fi anulat. “SMEO a rupt Federaţia Univers în două pentru propriul interes”, a completat Creţan menţionând că, Comisia de Negociere a sindicatelor rămâne în picioare, joi, sindicaliştii ieşind iar la miting în Piaţa Prefecturii.
Anamaria StoicaLiberalii lui Dian, la şueta de vineri seara 2 Mar 2015

“Ședința de vineri seara a fostului PNL nu a fost o ședință de Comitet Executiv Județean, acest for nefiind constituit”, ţin să transmită, printr-un comunicat de presă, liberalii lui Dan Vâlceanu. De fapt, copreşedintele PNL Gorj critică întrunirea de vineri seara, pe care au avut-o reprezentanții vechiului PNL, dar pe care cei din urmă au numit-o drept “ședință de Comitet Executiv Județean”, chiar dacă acest organism nu a fost încă realizat.

“În plus, ședința de Comitet Executiv Județean pentru a fi statutară trebuie convocată de cei doi copreședinți”, mai transmit liberalii “portocalii” făcând referire la Hotărârea nr. 2 din 31.01.2015 a Consiliului Național al Partidului Național Liberal, care prevede la Capitolul III care sunt “Atribuțiile Comitetului Executiv Județean”. “Comitetul Executiv Județean al PNL Gorj nu poate fi constituit, pentru că senatorul Dian Popescu este suspendat din partid, conform Art.22, alin. (4) din Statutul PNL, iar Biroul Politic Național al PNL nu a numit, până în acest moment, un copreședinte la vechiul PNLGorj”, continuă să susţină organismul lui Dan Vâlceanu luând peste picior adresa prin care copreședintele acestei formaţiuni era “informat”, de senatorul Dian Popescu că, la ora 17.30, are loc “ședința de CJEX”. “Copreședintele Dan Vâlceanu poate fi eventual invitat, dar în niciun caz informat de convocarea respectivei ședințe, pentru că tocmai copreședinții sunt cei care convoacă forul respectiv. Acea adresă este neserioasă atât prin formă, cât și prin conținut”, mai spun portocalii făcând, critici, analiză gramaticală şi ortografică a “scrisorii” lui Dian.
A.StoicaNepotul lui Daniel Gorgotă a accidentat mortal un tânăr la Alimpeşti 2 Mar 2015

De o moarte cumplită a avut parte un tânăr de 26 de ani din Alimpești, care sâmbătă noaptea, a plecat de acasă pentru a merge la o discotecă de Mărțișor. Însă, pe drum prietenul său cu care mergea cu mașina a lovit un iepure și a oprit pentru a vedea dacă există avarii și dacă animalul e mort. Din nefericire, autoturismul a fost lăsat pe contrasens, tinerii dorind să ajungă mai repede la iepurele aflat în agonie. Neșansa lor a reprezentat-o faptul că, o altă mașină venea pe contrasens, aceasta deplasându-se normal, pe banda pe care trebuia să circule. Un impact frontal a fost evitat, însă șoferul, nepot al PMP-istului Daniel Gorgotă, a încercat o manevră de a trece pe lângă autoturismul oprit aiurea pe partea dreaptă, observând de abia apoi că exista un parapet de protecție pe acea parte. Cosmin Pociovălișteanu a fost luat pe parbriz și târât zeci de metri pe șosea. Moartea sa a fost instantanee, medicii care au venit să îl salveze, nu au mai putut face nimic pentru el. Trupul neînsuflețit a fost preluat de Serviciul de Medicină Legală Gorj, în vederea efectuării necropsiei. Acum, mama lui Cosmin este așteptată de la muncă din Germania să vină să-şi înmormânteze fiul. Autorul accidentului este fiul unui consilier local PSD din Alimpeşti.
G. Ionescu
A.StoicaPonta, înlocuită cu Urluescu la şefia SLI Târgu-Jiu 2 Mar 2015

Zilele trecute a avut loc Conferința Județeană a SLI Târgu-Jiu, în cadrul căreia,  s-a ales un nou președinte. Luciana Florinela Ponta a predat ștafeta colegei sale de sindicat, Simona Urluescu.

Sindicatele Libere din Învățământ (SLI) și-au ales un nou președinte. Simona Urluescu, profesor consilier, va ocupa pentru o perioadă de cinci ani funcția de președinte în cadrul SLI Gorj. La conferința județeană au luat parte membrii marcanți de la vârful FSLI, Simion Hancescu, președinte FSLI și Constantin Rada, secretar general FSLI. Invitat a fost și Ion Zoican, președinte sindicat Mehedinți. Aceștia au felicitat vechea conducere de la Gorj pentru aportul pe care l-a avut în perioada de mandat și au adus în discuție actualele probleme cu care se confruntă personalul din învățământ spunând, de asemenea, că mandatul care tocmai s-a încheiat a fost unul cu cele mai multe procese.

presedinte SLI 2Printre cele enumerate de liderii de la vârf amintim: procese pentru decontarea navetei, procese privind obținerea dobânzii pentru toate sumele obținute prin hotărâri judecătorești executorii, procesul pentru reținerea pe ştatul de plată a cotizației de sindicat și altele. În urma numărării voturilor, comisia de validare a anunțat rezultatul. Astfel, funcțiile importante din cadrul SLI Gorj au fost ocupate prin vot de Simona Urluescu, președinte SLI, cea de vicepreședinte i-a revenit lui Luță Antonie Adrian, în timp ce pe funcția de secretar executiv pe o perioadă de cinci ani, a fost validată, Iulia Nănuț. Tot în cadrul aceleiași reuniuni au fost desemnați și membrii în biroul operativ și anume pe primul loc s-a clasat Constantin Dudău, urmat de Daniela Covrig.
Deși, nu a mai candidat pentru un nou mandat la funcția de președinte a SLI Târgu-Jiu, Florentina Ponta va rămâne, în continuare, un susținător al sindicatului din învățământul gorjean.
Cristina RăscolCăldăruşe face sindicat majoritar cu semnatarii acordului din CEO 2 Mar 2015

Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, a anunţat, ieri, la SDM că intenţionează să repună pe tapet formarea sindicatului majoritar din CEO. “În continuare ne dorim şi sunt sigur că împreună cu colegii care au semnat, să ajungem la o înţelegere, ca în viitorul apropiat să începem, cu adevărat, reconstrucţia acelui sindicat majoritar reprezentativ. Asta pentru că, la finalul acestui an, să încheiem Contractul Colectiv de Muncă de care oamenii au nevoie”, a declarat Căldăruşe. Acesta s-a arătat convins că intenţia sa va fi de bun augur pentru salariaţi.
Nu la fel de optimist este însă Constantin Creţan, membru în Federaţia Univers, care susţine că planul lui Căldăruşe nu va putea fi realizat chiar dacă ideea i-a fost “suflată în ureche” de Laurenţiu Ciurel sau de Ion Ruşeţ. “Nu se va realiza acest sindicat majoritar la care visează Căldăruşe, dar el poate visa în continuare”, a declarat, ieri, Creţan.
Surprize pregătesc şi cei de la Departamentul Solidaritatea din cadrul Federaţiei Univers, unele putând fi materializate chiar în cursul acestei săptămâni.
A.StoicaFlori şi mărţişoare de la social-democraţii din Târgu-Jiu şi de la cei de la TSD 2 Mar 2015

Membrii Partidului Social Democrat Târgu-Jiu împreună cu cei de la TSD Târgu-Jiu au încercat să le facă, la final de săptămână, o surpriză plăcută tuturor doamnelor și domnișoarelor din municipiu oferindu-le o flore și un mărțișor, ca simbol al primăverii. Grupul de tineri însoțit de președintele PSD Tg-Jiu, Aurel Popescu a ajuns și în Centrul Maternal Târgu-Jiu, acolo unde angajatele instituției, cât și cele opt mămici instituționalizate au primit câte un mărțișor și o floare. Nici micuții nu au fost uitați, fiindu-le date pachete cu dulciuri și jucării, astfel încât primăvara să fie mai plăcută și pentru ei.

P1090579„Organizația PSD Târgu-Jiu, conform tradiției, a făcut tot posibilul, ca de 1 Martie să ofere doamnelor și domnișoarelor din Municipiul Târgu-Jiu, o floare, un mărțișor, un micuț cadou. Bineînțeles nu a rămas deloc lipsit de importanță să luăm în calcul și Centrul Maternal, unde am venit cu mare plăcere să oferim atât personalului, cât și celor care au nevoie de sprijinul nostru, sprijinul societății, celor care se bucură de căldura pe care o oferă Centrul Maternal, mici cadouri. Le urăm din tot sufletul, o primăvară frumoasă cu multă sănătate și bucurii, pentru că au nevoie de sprijinul nostru și susținerea noastră”, a declarat Aurel Popescu, președinte PSD Târgu-Jiu.
P1090584Pentru o parte din mămicile instituţionalizate în Centrul Maternal este pentru prima dată când primesc o floare și un mărțișor, ce a făcut ca emoțiile să se vadă pe chipurile lor.
“Este foarte frumos, apreciez gestul, vă mulțumim frumos. Este foarte frumos ce se întâmplă atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri.”, a spus una dintre mămici.

11015847_936261479747246_419642809_nAcțiuni stradale de 1 Martie
PSD Târgu-Jiu și TSD Târgu-Jiu au continuat acțiunile, astfel încât 1 Martie să fie o zi cu totul specială.

MallMembrii PSD au mers în Piața Centrală, Piața Mică și în Shopping City Mall, unde au surprins femeile cu flori şi mărţişoare viu colorate. În fiecare an, social democrații au organizat astfel de acţiuni, menite să celebreze femeia.
A.S.Aflux de turişti la Rânca, pe final de sezon 2 Mar 2015

Ultimul sfârşit de săptămână al lunii februarie a adus un nou val de turişti, în staţiunea montană Rânca. Stratul de zăpadă este consistent, astfel că probabil se va schia şi în luna martie, cu atât mai mult, cu cât se mai anunţă temperaturi scăzute şi precipitaţii sub formă de ninsoare.

Staţiunea montană Rânca rămâne între preferinţele pasionaţilor sporturilor de iarnă. Finalul lunii februarie a adus un aflux de turişti în această zonă, spre bucuria proprietarilor spaţiilor de cazare. Oamenii profită de preţurile accesibile din Rânca, dar şi de condiţiile foarte bune pentru practicarea sporturilor de sezon. S-a schiat pe toate pârtiile, însă cea mai mare aglomeraţie a fost, ca de obicei, în centrul staţiunii.

La schi şi în luna lui Mărţişor
Ranca, 27febDin fericire, date fiind prognozele meteorologilor, se pare că şi în luna martie se va schia la Rânca.
La ora actuală, stratul de zăpadă măsoară zeci de centimetri, iar în următoarele zile sunt aşteptate noi precipitaţii sub formă de ninsoare.
Trebuie precizat faptul că, staţiunea Rânca este ideală şi pentru relaxare, ea fiind preferată şi de persoanele care nu schiază, în primul rând, pentru peisajele de poveste, dar şi pentru aerul curat şi atmosfera numai bună de evadare din cotidianul tumultuos din oraşe.
M.S.

 Patron din Târgu-Jiu, mort într-un accident rutier 2 Mar 2015

Constantin Bodescu, patronul unei brutării din Târgu-Jiu, şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier, ce a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Accidentul s-a produs în jurul orei 02:00, pe DE 79 – Vlăduleni. Din primele cercetări efectuate de poliţişti la faţa locului, se pare că bărbatul de 58 de ani a adormit la volan şi a pierdut controlul direcţiei de deplasare, părăsind partea carosabilă şi intrând în coliziune cu un cap de pod. În urma impactului, conducătorul auto care se afla singur în autoturism, a decedat. Trupul neînsufleţit al acestuia a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, iar în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.
R.L.Energia se întăreşte pentru finalul sezonului 2 Mar 2015

Energia caută să-şi formeze o echipă cât mai puternică şi echilibrată pe compartimente în lupta pe care o are de dat în partea a doua a sezonului, pentru sferturile de finală ale EuroChallenge şi pentru ceea ce va urma în play-off-ul competiţiei interne şi a decis să-l transfere pe americanul Lamont Mack.
Jucătorul american va împlini în curând 28 de ani şi a evoluat înainte de a semna cu Energia la Argentina Club la Union, în ţara tangoului. Lamont Mack are însă şi o bogată experienţă europeană, el evoluând pe bătrânul continent la AEK Atena (GRE), Lukoil Academic Sofia (BG), Scavolini Pesaro (IT), S.OLIVER Baskets Wuerzburg (GER), Korihait (FIN) şi BC Valladolid (ESP).
Cristi ConstantinescuŞoferiţele din Gorj, “amendate” cu mărţişoare de poliţiştii rutieri 2 Mar 2015

Ca în fiecare an, cu ocazia Zilei Mărţişorului, şoferiţele din toată ţara au fost trase pe dreapta de poliţiştii rutieri pentru a fi “amendate” cu mărţişoare. O astfel de acţiune s-a derulat şi la nivelul judeţului Gorj.

A devenit deja o tradiţie ca la începutul lunii martie poliţiştii să desfăşoare, la nivel naţional, o acţiune ce are drept “grup ţintă” participantele la trafic.
martisoare (1)Şi în acest an, poliţiştii rutieri gorjeni s-au înarmat cu mărţişoare şi au ieşit în stradă pentru a le felicita pe doamne şi domnişoare cu ocazia zilei de 1 Martie. „Şi în acest an, de sărbătoarea Mărţişorului, în anumite puncte de control prestabilite, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, împreună cu reprezentanţii filialei Gorj a OMNIASIG – VIENNA INSURENCE GROUP şi R.A.R au oprit pentru „un control de rutină” maşinile conduse de doamne şi domnişoare. În loc de formula … „actele la control”, de această dată poliţiştii rutieri au oferit participantelor întâlnite în trafic, mărţişoare”, a declarat Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Odată cu simbolurile primăverii oferite doamnelor şi domnişoarelor aflate la volan, poliţiştii rutieri au adresat acestora şi recomandări de care trebuie să ţină cont, pentru a nu fi implicate în incidente în trafic.
R.L.Au răzbunat eliminarea din cupă 2 Mar 2015

Trupa lui Antonis Constantinides a reuşit un succes important în campionat învingând în deplasare, scor 76-80 (22-21, 11-24, 22-16, 21-19), pe CSU Atlassib Sibiu

Energia a evoluat fără Glyniadakis suspendat după incidentul din partida cu CSM U Oradea, dar şi fără Kremen, accidentat, însă a reuşit să se impună pe terenul pe care a pierdut la începutul anului calificarea în Final Four-ul Cupei României, după acel meci cu cântec ce s-a concretizat şi cu câteva suspendări pentru cei trei arbitri care au fluierat la acea partidă.
Primul sfert a fost unul echilibrat, câştigat la limită de gazde, scor 22-21, însă al doilea a aparţinut clar echipei târgujiene, care a avut o apărare exactă în primele 6 minute, interval în care nu a primit niciun punct şi s-a detaşat la 22-35. Energia a câştigat clar sfertul doi şi a intrat la cabine cu un avantaj important, care avea să fie şi decisiv. Pe cât de bine a jucat Energia în sfertul doi, pe atât de prost a început sfertul al treilea, gazdele reuşind să revină ajungând la un singur punct în spatele echipei gorjene după şase minute din repriza secundă, scor 50-51.
Energia s-a trezit însă la timp şi a echilibrat din nou jocul, a condus cu 53-61, dar ultimele zece minute le-a început cu un avantaj de şase puncte, scor 55-61.
Sibiul a început sfertul patru cu o reuşită de trei puncte reducând din handicap, dar Energia a luat din nou un avans considerabil, scor 61-75 cu ceva mai mult de două minute înainte de final. CSU Atlassib Sibiu a avut un final în forţă, a redus mult din handicap, dar Constantinides a cerut de două ori time-out în ultimele două minute reuşind să-şi facă echipa să gestioneze bine situaţia câştigând până la urmă partida cu 76-80.
Troupe a fost cel mai bun marcator al partidei, cu 24 de puncte, el fiind urmat de un alt jucător al Energiei, Watson strângând şi el 21 de puncte. Lee, de la gazde, a atins şi el 20 de puncte, acesta bifând şi un double-double cu 14 recuperări.

“Vreau să urez succes echipei Sibiului pentru restul campionatului și în Final Four-ul Cupei României. Înainte de a veni la Sibiu am avut probleme mari, așa că am făcut deplasarea fără doi dintre cei mai buni jucători ai noștri: Glyniadakis și Kremen, iar misiunea noastră părea foarte dificilă. Sigur că ne-am făcut planul diferit și le-am spus jucătorilor mei să joace inteligent în defensivă și așa am reușit. Jucătorii sibieni au avut probleme în a ne stopa, pentru că îl avem pe Darby pe poziția 4 și lui Popovic și Zyle le-a fost greu să îl oprească”, Antonis Constantinides, antrenor Energia Târgu Jiu.

CSU Atlassib Sibiu – Energia Târgu Jiu 76-80 (22-21, 11-24, 22-16, 21-19)
Sala „Transilvania”, Sibiu
CSU Sibiu: Pascu, Bojovic (15), Tincu, Manitiu, Păun, Popa Calotă (10), Zyle, Popovic (4), Răducan, Johnson (15), Lee (20), Hurd (12). Antrenor: Miodrag Perisic.
Energia: Watson (21), Troupe (24), Darby (19), Milosevic (9), Bratoloveanu, Minea, Vlaicu, Karpelesz (5), Omer, Aktaş, Sanda. Antrenor: Antonis Constantinides.
Arbitri:Alexandru Olaru, Istvan Bertalan, Sorin Drugău.
Cristi ConstantinescuTrei tineri din Rovinari, reţinuţi pentru furt de componente auto 2 Mar 2015

Trei tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani, din Rovinari, suspectaţi că ar fi sustras componente auto în valoare de circa 4.000 lei de pe mai multe autoturisme parcate pe raza municipiului Târgu-Jiu, au fost reţinuţi de poliţişti sub acuzaţia de furt calificat.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Târgu Jiu au reţinut, vineri, pentru 24 ore, trei tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 21 ani, toţi din oraşul Rovinari, bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de furt calificat. “Din cercetări a reieşit faptul că în noaptea de 26/27.02.2015, cei trei tineri au sustras mai multe componente auto de pe şapte autoturisme staţionate în parcările de reşedinţă, situate pe raza municipiul Târgu Jiu. Prejudiciul total cauzat este de aproximativ 4.000 lei, fiind recuperat în proporţie de 90%”, a precizat Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Cei trei tineri au fost introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Gorj. Poliţiştii continuă cercetările în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a celor trei tineri, urmând ca la finalizarea acestora dosarul penal să fie înaintat magistraţilor cu propuneri legale.
R.L.Eşec pe Bega pentru trupa lui Andrieş 2 Mar 2015

Energia îşi dorea o victorie pe malul Begăi, succes cu care să se apropie de echipa timişoreană şi cu care să-şi facă un bagaj mai consistent cu care să plece la start în play-out, însă socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la Timişoara şi trupa lui Liviu Andrieş s-a întors fără niciun punct din această deplasare.

Echipa gorjeană nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, deşi a fost cea care a deschis scorul în confruntarea de la Timişoara, Kekezovic fiind cel care a pus primul gol pe tabela de marcaj. Energia a condus pentru ultima dată în acest meci în minutul 8, după ce Mota a marcat pentru 2-3. Gazdele au pus apoi stăpânire pe joc şi s-au detaşat la 9-4. Trupa lui Andrieş nu a reuşit să-şi revină având în câteva rânduri şi de înfruntat situaţii de inferioritate numerică evoluând şi cu doi oameni în minus, aşa că diferenţa a tot crescut, de la 10-6 s-a ajuns la 13-6, iar la pauză gazdele aveau să conducă tot cu şapte goluri, scor 15-8.
Debutul părţii secunde a fost unul care a dat speranţe gorjenilor. Energia a înscris de cinci ori fără să primească gol, aşa că s-a ajuns la o diferenţă de doar două goluri între cele două echipe, scor 15-13 pentru timişoreni. Din păcate, Energia nu a putut continua în acest fel, eliminările au început să curgă pe bandă rulantă, gorjenii au evoluat minute bune chiar şi cu patru jucători de câmp, iar gazdele au profitat la maximum de oportunitatea oferită mărind din nou diferenţa şi de la 19-16 în minutul 45 s-a ajuns la 25-19 cu cinci minute înainte de final, perioadă în care doar Grigoraş şi Ilieş au mai înscris câte un gol pentru fiecare echipă, timişorenii reuşind să se impună şi în retur după ce câştigase în toamnă şi la Târgu Jiu.
După un început mai bun în 2015, Energia pierde din nou teren, e drept şi ciupită constant de arbitri, în vreme ce Timişoara a reuşit să treacă peste pasa neagră câştigând după şase înfrângeri consecutive în campionat.

Poli Timişoara – Energia Târgu Jiu 26-20 (15-8)
Sala “Constantin Jude”, Timişoara
Poli: Daskalovski – Grigoraș (8), Timofte (4), Fenici (4), Irimescu (3), Kaftin (3), Halcă (2), Chikovani (1), Santeiu (1), Păiuş, Leordean. Antrenor: Pero Milosevic.
Energia: Antonaru, Şelaru – Acatrinei (8), Apolzan (4), Kekezovic (3), Dragnea (2), Mota (1), Stankevicius (1), Sifre, Ilieş, Stoica, Enache, Rodrigues, V. Popescu. Antrenor: Liviu Andrieş.
Cristi Constantinescu88 de firme, sancţionate pentru netransmiterea REVISAL-ului 2 Mar 2015

Nu mai puţin de 88 de societăţi din judeţul Gorj au avut de suferit anul trecut, pentru netransmiterea la timp către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a Registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic (REVISAL).

Potrivit legii, fiecare angajator din judeţul Gorj are obligaţia de a înfiinţa şi transmite REVISAL-ul la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi de a-l prezenta organelor de control, la solicitarea acestora. Anul trecut, inspectorii de muncă au identificat aproape 90 de cazuri, în care angajatorii nu aveau întocmit sau transmis REVISAL-ul. „În 2014, inspectorii de muncă ai ITM Gorj au aplicat un număr de 95 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 63 au fost amenzi în valoare totală de 335.000 lei şi 32 au fost avertismente. Atât amenzile, cât şi avertismentele, au fost aplicate pentru un număr total de 88 de agenţi economici, care desfăşurau activitate pe teritoriul judeţului, motivul fiind nerespectarea termenelor legale de transmitere a REVISAL-ului”, a declarat George Romanescu, inspector-şef al ITM Gorj.
Cea mai mare amendă pe care o riscă administratorii sau angajatorii pentru netransmiterea Registrului general de evidenţă a salariaţilor este în valoare de 10.000 de lei, pentru fiecare persoană primită la muncă fără transmiterea completă a informaţiilor la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, fără ca amenda totală cumulată să depăşească suma de 50.000 lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de muncă. Contravenientul poate achita în cel mult 48 de ore jumătate din minimul amenzii contravenţionale.
Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de angajatori, persoane fizice sau juridice: netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de muncă prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a)-g) din HG 500/2011 cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză; refuzul de a pune la dispoziţie inspectorului de muncă registrul în format electronic, precum şi dosarul personal al salariaţilor; necompletarea elementelor contractului individual de muncă conform art. 3, respectiv netransmiterea registrului în termenele prevăzute la art. 4; completarea registrului de către alte persoane decât cele prevăzute la art. 2 alin. (5) sau alin. (6); completarea registrului cu date eronate sau incomplete; alterarea sau ştergerea datelor din registru, precum şi intervenţia neautorizată asupra aplicaţiei informatice a registrului; nerespectarea prevederilor privind informarea inspectoratelor teritoriale de muncă cu privire la prestatorii de servicii; refuzul angajatorului de a elibera copii după documentele prevăzute la art. 8 alin. (3), solicitate de către salariat.
Izabella MolnarAccident mortal la Bârsești! 2 Mar 2015

Un gorjean de 54 de ani și-a pierdut viața sâmbătă după-amiază chiar în apropiere de locuința sa, omul mergând ca pieton pe trotuarul amenajat în zona Bârsești. O mașină l-a lovit în plin, l-a aruncat printr-un gard de plasă și l-a lăsat fără suflare acolo, la rândul său mașina fiind izbită de un autocamion de mare tonaj care, cel mai probabil, poartă responsabilitatea pentru întreaga nenorocire. Șoferul acestuia este un tânăr din Lelești, care nu a vrut să spună ce s-a întâmplat, el încercând mai mult să se scuze, în condițiile în care dorea să facă un viraj la stânga pentru a intra pe un drum pe care nu avea acces.
Șoferul autoturismului, și el tânăr, din Stănești, mergea spre casă și s-a angajat într-o depășire regulamentară, linia întreruptă de pe șosea arătând că putea să facă manevra respectivă fără probleme. Cei care au văzut impactul dintre mașini și lovitura fatală dată pietonului spun că nu credeau că e posibil să se întâmple așa ceva. „Vecinul nostru mergea ca omul spre casă, pe trotuar, iar mașina mică a intrat în depășire la a mare. Când cea mică a ajuns în dreptul celei mari, aceasta, cea mare, a virat brusc stânga și a dat în cea mică. A târât-o pe șosea și a împins-o apoi pe trotuar, chiar în locul pe unde trecea vecinul nostru spre casă. L-a omorât pe loc pentru că, vă dați seama, din impactul cu camionul, mașina a mică a rupt un stâlp de curent, atât de mare a fost izbitura”, a spus un localnic.
Șoferul de pe camion a refuzat să spună cum s-a produs accidentul, iar celălalt, cel de pe mașina mică, un Audi de zeci de mii de euro, a fost transportat la spital. Deși mașina lui a fost făcută praf, fiind lovită pe ambele părți, pe stânga de stâlpul de electricitate pe care l-a rupt, iar pe dreapta de către camion, conducătorul auto nu s-a ales cu răni care să îi pună în pericol viața. Norocul său l-au reprezentat multele airbag-uri din dotarea mașinii sale. Și el și celălalt șofer au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. Moartea lui Grigore Hotoboc și rănirea șoferului Alexandru Popescu fac însă obiectul unei anchete în care principalul suspect este șoferul de pe autocamion, neatenția lui costând viața unui om și rănirea altuia. Tânărul, la fel ca și alții de vârsta lui care ajung să conducă asemenea mastodonți pe drumurile publice, era fericit că el nu a pățit nimic, convingerea sa fiind că nu are nicio vină în această nenorocire.
Gelu IonescuZiua Bolilor Rare, marcată la Centrul “Christian” 2 Mar 2015

Asociaţia Persoanelor cu Handicap Oltenia prin Centrul de Zi “Christian” a organizat, la finele săptămânii trecute, Ziua Bolilor Rare, denumită “Zi de zi, mână în mână”. Anul 2015 marchează cel de-al optulea an consecutiv în care se celebrează această zi. Memento-ul Zilei Bolilor Rare din acest an s-a concentrat pe viața de zi cu zi a pacienților, familiilor și a îngrijitorilor (asistenților personali) care trăiesc cu o boală rară.

Activitatea de informare privind Ziua Bolilor Rare a început, vineri, după-amiază în incinta Centrului de Zi “Christian” pentru persoane tinere și adulte cu dizabilități din Târgu-Jiu. Programul activității a marcat ziua intitulată “Zi de zi, mână în mână” şi a constat în prezentarea atât din perspectiva medicală a cazurilor de boli rare înregistrate în cadrul Centrului la membrii beneficiari, cât și măsurarea tensiunii arteriale de către asistenții medicali împreună cu elevii de la Școala Postliceală “Ion Mincu” din municipiul Târgu-Jiu a tuturor participanților la această activitate.
“Eu… și povestea mea!”, mărturia proprie a pacientului aflat în această situație a constituit motorul de dezbateri asupra memento-ului privind petrecerea vieții cotidiene a persoanelor și familiilor cu boli rare. De asemenea, s-a desfășurat o competiție legată de “Un stil de viață sănătos”, mai exact un concurs pe echipe ce s-a desfășurat între membrii participanți ai Centrului de Zi “Christian”.
În cadrul acţiunii “Eu … și povestea mea!” pacienta care suferă de o boală rară şi anume “torticolis spasmodic”, mărturisește: “Această boală mi-a schimbat radical viața în rău. Familia are nevoie de mine și nu reușesc să îmi îndeplinesc sarcinile necesare, tratamentul este scump, iar viața mea socială nu mai există. Nu doresc nimănui să treacă prin aceste stări, sunt prea multe dureri sufletești”. De asemenea, un bărbat care suferă de boala “Parkinson” a declarat: “Totul, după părerea mea, este să nu privesc lucrurile ca pe o fatalitate și să nu mă mai gândesc de ce, pentru că aceeași întrebare este pusă de milioane de persoane de pe Terra. Am reușit să trec peste acest obstacol de gândire. Aici, la Centrul Christian, mă simt ca într-o familie. Încerc să ajut toate persoanele care au diverse probleme, cu un sprijin moral cât de mic, încerc să le explic faptul că soluția ieșirii este comunicarea, nicidecum închiderea într-o carapace impenetrabilă în care să-și făurească o lume a lor, o lume pe care numai ei o pot înțelege, o lume care să-i dirijeze în permanență pe întuneric”.

Peste 6.000 de boli rare diferite care au fost identificate, afectează zilnic viața a peste 30 milioane de oameni numai în Europa. Natura complexă a bolilor rare, alături de accesul limitat la tratament și servicii, fac ca principala sursă de solidaritate, suport și grijă să vină din partea familiei. De regulă, bolile rare cronice au repercusiuni enorme pentru întreaga familie. Deși au diferite denumiri și simptome, impactul bolilor rare asupra traiului de zi cu zi al pacienților și familiilor lor sunt similare.
Izabella MolnarSă te crezi mai abitir decât un bancher, este un semn de imbecilitate 2 Mar 2015

Nu behăitul bahic şi nici flecăreala smintită, nu hoţii şi nici imbecilii nu pot hotărî destinul economic, civilizator al românilor înglodaţi în credite păgubitoare şi, evident, în marasmul sărăciei năucitoare. Se vede cu ochiul liber averea făcută prin hoţie şi fapt, prin şmecherii şi plocoane ascunse de sărăcia şi degenerarea morală şi civică a ticăloşilor şi fariseilor alunecaţi în hăul minciunii şi sfidării penale. Implic aici şi opinia lui Nicolae Filimon: „Este cunoscut că omul îmbogăţit prin furtişag nu se satură niciodată de avere, oricât de bogat ar deveni, ci, din contră, caută nouă mijloace de a-şi mări bogăţiile”. Avuţia este necesară familiei ca şi societăţii când interferează cu calităţi intelectuale, morale, culturale, estetice, profesionale superioare, demne şi onorante. Când îi văd pe Băse, Udrea, Cocoş, Pinalti, Bica, Videanu şi toată gaşca asta de imbecili îmi vin în memorie stihurile lui lacob Negruzzi:
„Te lauzi cu trufie şi crezi că eşti bogat,
Căci mii de pungi de aur în lăzi ai îndesat!
Tu eşti sărac, sărmane!
Dac-ai avea din lume
Tot aurul ce-n funduri ascund a mării spume
Şi arde sub pământuri, el tot n-ar compensa
Inima ta săracă şi goală mintea ta!”
Vastitatea averii, structura şi ramurile ei depind de purcoiul de bani, de sacoşele de euroi „găsite”, ba, chiar furate ori prin convenabile credite din bănci „binevoitoare” împrumutaţi. Mulţi au ajuns acolo încât banii le dau bătaie de cap: Băselu şi întreaga lui camarilă, Cocoş-găinarul, decoltata Nuţica din Pleşcoi, Videanu „fiul” marmorei şi mulţi-mulţi alţii bântuiţi de angoase din cauza banilor. Banii răscolesc suflete, îndeamnă la suicid ori la furt şi dezonoare pe parşivi şi imbecili.
Asistăm la o mare agitaţie. Se plânge cu lacrimi cât pruna şi se cerşeşte pomană statală. Francul elveţian a luat-o razna, îşi face de cap arogantul – adică guvernul elveţian, băncile elveţiene şi industriaşii elveţieni au hotărât să-şi dezlege moneda naţională de la ţăruşul euro. Au ei motivele lor să facă asta, ceea ce nu le poate contesta nimeni. Că, odată cu asta, s-au produs tulburări monetare la nivel global – asta ar fi mai degrabă o chestiune de sentimentalism decât calcul financiar şi economic. Saltul usturător şi intempestiv al francului elveţian asupra celorlaltor monede – internaţionale şi naţionale – a afectat şi o parte dintre români. Nu atât pe oamenii de afaceri care au relaţii cu Elveţia (aceştia sunt puţini, iar volumul afacerilor lor cu producătorii şi magnaţii elveţieni este nesemnificativ). Cei afectaţi de creşterea valorii francului elveţian faţă de leu sunt românii care au contractat credite bancare pe termen lung. Au făcut-o atunci când francul elveţian era 1,8-2,0, lei iar dobânzile erau mici.
Eu începusem să fiu iritat, chiar scos din pepeni de frecventele avertizări ale guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care sugera românilor să ia credite în valută în care îşi iau salariul. Altfel spus, nimeni să nu se bazeze pe dragostea altora care le-ar aduce fericire românilor. Dar cine să-1 asculte pe Isărescu. Guzganii lalomiţeanu, Videanu, Nuţa şi atâţia alţi neisprăviţi erau în căutarea umplerii desăgii cu euroi după modelul Traian Băsescu, vaporean cu dezvoltat simţ al mirosului banilor. România este ţara şmecherilor, a descurcăreţilor şi răufăcătorilor cocoţaţi pe superioare trepte. Este adevărat că împrumuturi pe termen scurt în valută elveţiană ar fi fost avantajoase, mai ales pentru aceia care se pricep să urmărească zilnic cursurile de schimb şi la momentul potrivit, să transforme împrumuturile dintr-o valută în alta. Totuşi pentru asta e puţin să fii doar şmecher ori găinar precum Cocoş. Trebuie să fii javră, câine turbat precum BĂSELU ori cu tupeu ca Nuţica pe pârtie sau răscrăcănată în piscină. Trebuie să fii specialist ca Videanu ori Uioreanu, ca Apostu sau Hoară, ca Bica şi Chiuariu, ca toţi ticăloşii conduşi de vaporeanul alcoolic spre beciuri cu cătuşe şi gratii la ferestre. Aceşti calpuzani mârşavi, demni de tot oprobriul României sărăcită, înfometată şi în mizerie aruncată. Am auzit că licheaua de Apostu s-a plâns la CEDO că în puşcărie n-are în dotare saltea DORMEO, iar la masă nu este servit cu lubeniţă de Dăbuleni ca desert. Nimerit ar fi să fie mutat parşivul imbecil la Sinaia sau la Predeal!!
Cei care au luat împrumuturi în franci elveţieni pe 15-30 de ani, imaginându-şi că îi păcălesc pe toţi, profitând de subita generozitate „creştinească” a „evlavioşilor” bancheri elveţieni, astfel încât, prin împrumuturile lor suspecte, să aducă lapte şi miere, ba chiar raiul pe pământul românilor, aceştia s-au dovedit imprudenţi şi neatenţi la riscuri şi momeala întinsă de şireţii din Ţara Cantoanelor (Elveţia). Unii dintre ai noştri erau „şmecheri” nevoie mare. Şi îşi imaginau că pot fi mai „şmecheri” decât nişte bancheri – mai cu seamă bancheri din Ţara Cantoanelor. Să te crezi „mai şmecher” decât un bancher este un semn de frivolitate, futilitate şi filistinism. Alţii au fost doar naivi şi creduli. Urmează categoria aşa-zişilor „descurcăreţi”: negreşit, o s-o scoatem cumva la capăt (îi vom păcăli, îi vom trage pe sfoară, ceea ce se poate întâmpla de azi pe mîine, dar nu pentru un credit pe 20-30 de ani). Cu mulţi ani în urmă B.Şt. Delavrancea atenţiona: „Mai bine să nu te încrezi decât să-ţi pară rău că te-ai încrezut”.
Cu ani în urmă, cei care îşi luau credite în lei păreau „fraieri”, neiscusiţi pe lîngă „inteligenţii” şi agerii la minte, capabili de stufoase manevre economico-financiare, care contractau (unii „inteligenţi fiind” la mai multe bănci în acelaşit timp) credite în valută străină.
Acum, ce să vezi? Vreo 75.000 de angoasaţi şi necăjiţi apelează la bunăvoinţa şi chiar intervenţia financiară a statului român pentru a o scoate la capăt şi a rămâne nepăgubiţi. Mi se pare că, ne place ori ba, mai de voie, mai de nevoie, trăim în economia liberă de piaţă; că nimeni, cu atât mai puţin statul romîn, nu i-a obligat să ia credite, mai cu seamă în valută străină. Orice om este dator să gîndească singur, să cîntărească cu grijă riscurile şi avantajele şi să nu aştepte pomană ori chilipir de la altcineva, mai ales de la stat, să-i „sutureze şi panseze rănile”, să-i plătească datoriile, să-i asigure traiul, să-1 scoată din sărăcie, dacă nu vrea să muncească onest. Este indubitabil că, la vârsta senectuţii şi ca „bun creştin” mă doare soarta conaţionalilor mei care riscă să hăituiească pe drumuri precum câinele fără stăpân, deşi, repet, şi-au făcut-o cu mâna lor, considerîndu-se mai dibaci decât ceilalţi businessmani români şi de pe aiurea. La urma-urmei, nu sânt cu tot dinadinsul împotriva unui ajutor din partea statului pentru aceşti businessmani de paie, dar nu în sensul unui ajutor financiar de la buget, adică din buzunarul meu. Altruismul nu are nimic comun cu mila şi aventura, cu cerşeala şi bâjbâiala. În consecinţă, nu văd motivul pentru care eu, contribuabil onest, să plătesc oalele sparte de un concetăţean aventurier care nu m-a consultat anticipat dacă aş fi cumva dispus să-l ajut, prin subterfigiul dirijării de la buget a unor sume nu pentru interesele generale ale României, ci pentru persoane private, fie ele şi 75.000. Mi se par non-perisabile vorbele lui Al. Vlahuţă: „a putea să te opreşti exact unde trebuie, iată marea putere în artă, ca şi în viaţă”. Dar, dincolo de punctul meu de vedere poate fi decelată o altă problemă. Ce fel de stat vrem? Vrem un stat social cu atentă aplecare asupra fiecărui cetăţean şi mai cu seamă asupra categoriilor defavorizate, ori vrem un stat de tip neoliberal, un stat slab, indiferent la necazurile oamenilor, limitat doar la câteva atribuţii generale – restul rămânând la discreţia şi bunul-plac al capitalului autohton ori adus de aiurea? Ştim că majoritatea covârşitoare a celor care au contractat aceste credite sunt slujbaşi şi vocali sindicalişti – cei mai mulţi slujbaşi la stat. Bag sama, nu sunt contributori efectivi la buget, dar cer sau pretind totul de la stat. Au şi ei rostul lor, fără îndoială, chiar extrem de important, în cazul unora, categorii întregi (medici, profesori etc.). Şi-atunci cum se decodifică şi explică valul de peste un milion care, la ultimul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale au votat de-a valma, aderând la programe de tipul statului minimal, statului liberal şi neoliberal?! Unii au căutat chiar buletinele de vot cu decolteul apetisant şi frivol al vulgarei Udrea Elena Gabriela! Nu vi se pare ciudat, schizofrenic de-a dreptul, din punct de vedere politic, că oamenii care au nevoie de un stat puternic să voteze programe care pot conduce la diminuarea puterii statului? Dacă un patron – care şi-a riscat capitalul ca „întreprinzător” -votează un program liberal, care să favorizeze capitalul şi nu munca asta este normal şi încape în canoanele logicii. Dar să aibă sprijinul entuziast al unui sindicalist asta este greu să înţeleg, fiindcă se postează pe meterezele ponosite ale schizofreniei politico-economice. Să nu pierdem contactul cu realitatea, aceasta e mereu mai crudă, mai inumană, închipuirile delirante şi halucinante duc la izolare socială şi la autism. Banii se repercutează benefic ori malefic asupra mersului afacerilor, de aceea ei trebuie drămuiţi cu înţeleaptă iscusinţă!!
Prof.univ.dr. Grigore DrondoeLocatari noi la Muzeul Judeţean Gorj 2 Mar 2015

Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” se mândreşte cu două noi achiziţii – două manechine înfăţişând o femeie şi un copil din epoca preistorică. Ambele piese au fost realizate de artistul plastic craiovean, Emil Paşcalău.

David, cunoscutul manechin care întruchipează omul preistoric, nu va mai fi singur. De acum înainte, acesta îşi va împărţi peştera cu alte două piese ce înfăţişează o femeie şi un copil. “Muzeul Judeţean Gorj s-a îmbogăţit cu două piese care reprezintă replici după personaje preistorice. Este vorba de o femeie şi un copil, care întregesc sala intitulată «Cadrul natural şi omul» din cadrul Secţiei de Istorie şi Arheologie a Muzeului Judeţean Gorj. (…) Acestor două personaje li se adaugă şi două tablouri, care redau evoluţia omului, din preistorie până astăzi, iar în viitor avem intenţia de a realiza încă două personaje”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. Cele două manechine au fost realizate de către artistul plastic craiovean, Emil Paşcalău. Procesul de realizare a unei astfel de piese este destul de complex şi poate dura şi câteva luni, cu tot cu perioada de uscare. “Până acum am realizat cinci astfel de lucrări pentru Muzeul Judeţean Gorj.

foto 004Pentru manechine, procesul de realizare este complex. Este vorba de lucrări în volum, care în prima fază sunt modelate în lut, pe o armătură; în faza următoare se toarnă un negativ. Procesul este destul de complex pentru că la un personaj negativul acela trebuie să fie porţionat din elemente, care se pot detaşa la decopertare şi după ce negativul acesta s-a turnat, s-a uscat, se desface, se scoate lutul, după care eşantioanele de elemente care compun negativul se tratează cu o emulsie specială, se reasamblează după ce s-a aşezat armătura înapoi în formă şi se toarnă piesa finală în acest negativ. După o perioadă de uscare, negativul se desface de pozitiv şi, după o perioadă de uscare, se pigmentează personajul. Întreg procesul, de la modelare până la turnare, la un personaj, durează cel puţin două săptămâni, dacă se lucrează zilnic. Urmează pictarea lui, care durează câteva zile şi după acea perioadă de uscare, care normal ar trebui să fie de două-trei luni, într-un mediu aerisit”, a explicat Emil Paşcalău.

foto 006Micii vizitatori, încântaţi de “omul cavernelor” şi celelalte manechine
Noii locatari ai muzeului vor reprezenta cu siguranţă un punct de atracţie pentru cei care vor călca pragul instituţiei, mai ales că manechinele achiziţionate în trecut, David – omul preistoric, dacul tarabostes şi soldatul roman, s-au dovedit deja a fi pe placul vizitatorilor, în special al celor mai tineri dintre aceştia. “Din caietul de impresii care se află la intrarea în Secţia de Istorie şi Arheologie, vizitatorii sunt încântaţi mai ales de «omul cavernelor», cum îi spun ei, şi de soldatul roman”, a precizat directorul Muzeului Judeţean Gorj.
Roxana Lupu

foto 009Depunere de candidaturi la UCB 2 Mar 2015

Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu organizează alegeri pentru poziţiile vacante de membru în Senat şi în Consiliile facultăţilor. Este vorba despre posturi pentru studenţi, depunerea candidaturilor făcându-se până joi, 5 martie.

Calendarul privind alegerile studenţilor pentru ocuparea poziţiilor vacante de membru în Senatul Universităţii “Constantin Bâncuşi” din Târgu-Jiu şi de membru în Consiliile facultăţilor a fost afişat pe pagina de internet a Universităţii „Constantin Brâncuşi”. Astfel, până pe data de 05.03.2015, ora 12.00 se depun candidaturile; pe 11.03.2015 are loc primul scrutin, iar pe 18.03.2015-al doilea scrutin. Depunerea contestaţiilor se face pe data de 19.03.2015 până la ora 12.00.
M.S.Astăzi încep simulările pentru Bacalaureat 2 Mar 2015

Luna martie începe în forţă pentru liceenii din anii terminali. Elevii vor susţine, săptămâna aceasta, simularea examenului naţional de Bacalaureat. Prima probă pe care o vor susţine atât elevii de clasa a XII-a, cât şi cei de clasa a XI-a va fi cea la Limba şi literatura română.

În perioada 2 – 6 martie, elevii de clasa a XI-a şi cei de clasa a XII-a vor susţine simularea examenului de Bacalaureat. Liceenii ambelor clase vor susţine, astăzi, simularea probei scrise la Limba şi Literatura română, urmată pe 3 martie de simularea probei la Limba şi literatura maternă şi pe 4 martie de simularea probei obligatorie a profilului la disciplinele Matematică sau Istorie. Pe 6 martie se va desfăşura simularea probei la alegere a profilului şi specializării (Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, Argumentare şi Comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie şi Filosofie), doar pentru elevii de clasa a XII-a. Rezultatele obţinute de elevi vor fi afişate în cursul zilei de 12 martie. Simulările au un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen de bacalaureat naţional şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor liceale. În vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral. Anul trecut, 57,87% dintre elevii de clasa a XII-a din judeţul Gorj, care au participat la simularea examenului de Bacalaureat au reuşit să obţină note peste 5 la Limba română, 40,65% la proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie şi 51,91% la proba la alegere a profilului. În ceea ce priveşte elevii de clasa a XI-a, 43,78% dintre aceştia au luat note peste 5 la Limba română, în timp ce la proba obligatorie a profilului doar 34,32% au reuşit să obţină note peste 5.
R.L.81 de fermieri din judeţ şi societatea Artego, verificaţi de inspectorii APIA 2 Mar 2015

În perioada ianuarie-februarie 2015, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Gorj au desfăşurat activitatea de control la faţa locului în cadrul “Programului General de Control al cotei de lapte pentru anii de cota 2013/2014 si 2014/2015”, conform Regulamentului CE nr. 595/2004.

Astfel, au fost verificaţi un număr de 81 fermieri, deţinători de vaci de lapte, din localităţile: Novaci, Baia de Fier, Polovragi, Bumbeşti – Piţic, Bengeşti – Ciocadia, Crasna, Muşeteşti, Bumbeşti – Jiu, Schela, Padeş, Tismana, Runcu, Stăneşti, Negomir, Prigoria, Săuleşti şi Scoarţa. Verificările anului anterior de cotă, respectiv 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014, presupun controlul declarației anuale a producătorilor ce dețin cota individuală de vânzări directe. Scopul controlului a fost acela de a verifica o serie de aspecte tehnice si procedurale privind: corelaţiile între vânzările directe si capacitatea de producție a fermierului pe întregul an de cotă; verificarea exactității declarației anuale depuse de fermier; completarea corectă a caietului fermierului; estimarea consumului propriu si a hranei pentru animale pe baza înregistrărilor fermierului privind cantitățile de lapte nevândute; existenţa echipamentului de muls şi a echipamentului pentru stocare şi răcire a laptelui.
Verificările anului de cotă în curs, respectiv de la data de 1 aprilie 2014 până la data controlului efectiv, presupun controlul producătorilor cu cota de vânzări directe sau cu cota de livrări în timpul anului de cotă. Scopul controlului este verificarea îndeplinirii calității de producător cu cota de vânzări directe/cota de livrări; verificarea compatibilității între numărul de animale şi cantitatea de lapte vândută/cantitatea de lapte livrată la procesator; existenţa documentelor de livrare primite de la cumpărător în cazul fermierilor cu cotă de livrare.

Societatea Artego, cuprinsă în verificări
Pe întreg parcursul controlului la faţa locului a existat o informare permanentă a fermierilor în ceea ce privește sistemul de administrare al cotei de lapte, liberalizarea pieței laptelui începând cu anul 2015, reținerea problemelor întâmpinate de fermieri în activitatea de obţinere şi valorificare a laptelui şi produselor din lapte, modificările legislative în sectorul zootehnic în perioada 2015—2020.
“Activitatea de verificare a cotei de lapte pentru anul în curs se va încheia după finalizarea controlului pentru cumpărătorul SC Artego SA Târgu-Jiu. În ceea ce priveşte controlul transportului laptelui la sediul lucrativ din municipiul Târgu-Jiu, strada Ciocârlău, pentru anul de cotă 2014/2015, se va urmări îndeplinirea următoarele aspecte: traseul de colectare al laptelui; metodele de preluare ale laptelui şi prelevare a probelor; înregistrarea cantităţilor de lapte; colectarea laptelui numai de la producătorii arondaţi; dacă vehiculul de colectare corespunde din punct de vedere al transportului de lapte. Per general, la fermierii verificaţi în lunile ianuarie şi februarie nu s-au întâmpinat dificultăți şi abateri de la respectarea normelor legislative şi procedurale”, a declarat Constantin Negrea, director executiv al APIA Gorj.
Izabella MolnarPeste 1.400 de cereri de înscriere în clasa pregătitoare, în prima săptămână 2 Mar 2015

Peste 1.400 de cereri de înscrie în clasa pregătitoare au fost înregistrate la nivelul judeţului Gorj până vineri după-amiaza. Majoritatea solicitărilor vizează copiii, care împlinesc 6 ani până la data de 1 septembrie 2015.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) a centralizat situaţia preliminară privind înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2015-2016 (prima etapă). Datele înregistrate în sistem indică faptul că, până vineri, 27 februarie, ora 18.00, au fost completate la nivel naţional 90.037 de cereri. Dintre acestea, 75.245 (83,6%) de cereri vizează copiii cu vârsta de 6 ani, împliniţi înainte de data de 1 septembrie 2015, iar 14.792 (16,4%) de cereri, copiii cu vârsta de 6 ani, împliniţi începând cu data de 1 septembrie 2015. La nivelul judeţului Gorj, au fost completate 1.463 de cereri. 1.172 dintre acestea vizează copiii cu vârsta de 6 ani, împliniţi înainte de data de 1 septembrie 2015, iar 291 copiii care împlinesc vârsta de 6 ani începând cu data de 1 septembrie 2015. Părinţii sau tutorii legali mai au la dispoziţie încă două săptămâni pentru a completa în prima etapă cererile de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2015-2016. Ultima zi de înscrieri este 13 martie 2015. În cazul copiilor a căror vârstă permite înscrierea în clasa pregătitoare, cererile-tip se pot completa online sau la unitatea de învăţământ la care se solicită înregistrarea copiilor. Validarea cererilor-tip se face zilnic, în intervalul orar 08.00 – 20.00 (luni-vineri), respectiv 08.00 – 13.00 (sâmbăta).
În intervalul 20 – 21 martie, vor fi afişate, atât în unităţile de învăţământ, cât şi pe site-urile acestora şi ale inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, candidaţii înmatriculaţi, numărul locurilor rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă.
A doua etapă de înscriere se va desfăşura în perioada 24 martie – 3 aprilie, iar pe 10 aprilie se vor afişa rezultatele finale. Între 13 – 17 aprilie, inspectoratele şcolare vor soluţiona toate cazurile nerezolvate după finalizarea celei de-a doua etape de înscriere.

A început şi înscrierea în clasa I
Luni, 23 februarie, a început şi înscrierea copiilor în clasa I, în unităţile şcolare din circumscripţia de care aceştia aparţin. Înscrierea se va face direct la sediul unităţilor de învăţământ, pe acelaşi segment orar destinat şi înscrierilor pentru clasa pregătitoare. Etapa se va încheia tot în data de 13 martie. Pentru părinţii care doresc înscrierea copiilor în alte unităţi de învăţământ decât cele de circumscripţie, MECS a alocat perioada 23 martie – 3 aprilie. În data de 10 aprilie, la sediul fiecărei unităţi de învăţământ, vor fi afişate listele finale ale copiilor înscrişi în clasa I.
R.L.Numărul persoanelor diagnosticate cu TBC, în creştere 2 Mar 2015

Statistic vorbind, la nivelul judeţului nostru, există sute de persoane suferinde de tuberculoză. Peste o sută dintre acestea sunt internate la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Din păcate, cele mai multe cazuri noi sunt în rândul tinerilor.

Pe parcursul anului trecut, în Dispensarul TBC s-au confirmat 285 cazuri de TBC la persoane de peste 15 ani şi 11 la copii cu vârste de până în 14 ani. Tot anul trecut, potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 27 de gorjeni şi-au pierdut viaţa din cauza tuberculozei. La sfârşitul lui 2014, în Gorj erau rămaşi în evidenţă 311 bolnavi de tuberculoză.
La ora actuală, în Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, mai mult de jumătate din totalul pacienţilor internaţi suferă de TBC. Trist este faptul că, mulţi dintre ei sunt tineri. „Din păcate, am observat că toate cazurile noi sunt în rândul tinerilor. Noi avem condiţii foarte bune pentru pacienţi, asigurându-le hrană de bună calitate, tratamente specifice, căldură şi tot confortul necesar pentru tratarea bolii. Din nefericire avem şi pacienţi chimiorezistenţi”, a declarat Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”.

Diagnosticarea precoce, de o importanţă majoră
În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate.
De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că, în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni.
Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog.
Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.

Strategia Naţională de Control a Tuberculozei, aprobată de Guvern
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, Strategia Naţională de Control a Tuberculozei pentru perioada 2015-2020. Scopul acesteia este reducerea incidenţei şi mortalităţii provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare şi creştere a aderenţei la tratament, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Strategia va fi finanţată prin 145 milioane lei din fonduri structurale din exerciţiul financiar 2014-2020, 46 milioane lei din fonduri donate de Norvegia, 37 milioane lei provenind din Fondul Global de Luptă împotriva HIV/ SIDA, Tuberculozei şi Malariei, alocări de la bugetul de stat, alte finanţării rambursabile şi nerambursabile.
Minodora SuceaTarif orar majorat pentru Edilitara Public 2 Mar 2015

Consilierii locali au aprobat, săptămâna trecută, majorarea salariului tarifar mediu orar la Edilitara Public, societatea din subordinea Primăriei Târgu-Jiu. Astfel, tariful, care ultima dată suferise o majorare în anul 2015, a crescut din această lună de la 10,18 lei la 10,96 lei. Potrivit adresei înaintate de conducerea societăţii către administraţia publică din Târgu-Jiu, de creşterea salariului tarifar mediu orar vor beneficia 420 de angajaţi ce fac parte din personalul direct productiv.
Pentru anul curent, SC Edilitara Public SA Târgu-Jiu pune la bătaie un fond total de salarii de 776.408 lei, dintre care: 515.240 lei sunt salarii de încadrare, 128.810 lei reprezintă sporuri de vechime, 29.855 lei vor merge către plata orelor de noapte, 3.391 lei reprezintă spor condiţii vătămătoare, 84.107 lei fac parte din fondul pentru concediile de odihnă, iar 15.005 lei au fost alocaţi pentru viitoarea creştere a salariului minim la nivel de ţară începând cu 1 iulie a.c.
Izabella MolnarVerdict final în dosarul de mituire al unui polițist gorjean 2 Mar 2015

Bărbatul de etnie romă din Dolj, care în toamna anului trecut, a încercat să mituiască un polițist de la Țânțăreni cu monede din aur (cocoșei), și-a primit acum pedeapsa finală, Curtea de Apel Craiova dând verdictul pe care nu îl mai poate modifica nicio altă instanță. Mihai Toma a sperat, în zadar, că magistrații îi vor admite contestația depusă la sentința Tribunalului Gorj, prin care era arestat pentru un an și jumătate, lucrurile nestând deloc așa cum își dorea el. În plus, judecătorii l-au lăsat și fără mita pe care i-o oferise polițistului care l-a denunțat.
“Confiscă de la inculpat în folosul statului un ducat mare Austro-Ungaria, efigia «Frantz Iosif», an emisie 1915, din aur puritate 986‰, cu greutatea de 13,98 grame în valoare de 1881,38 lei, ce a fost depusă la Trezoreria Municipiului Târg-Jiu prin ordonanţa procurorului nr. 460/P/2014 din 29.10.2014”, se arată în decizia Tribunalului Gorj, menținută și de către Curtea de Apel Craiova. Mai mult, pentru că a atacat cu apel, dar fără argumente solide, sentința pronunțată de instanța de fond, bărbatul trebuie să suporte cheltuieli judiciare statului român de 100 de lei. Aurul pe care Toma încerca să îl ofere polițistului era pentru a-l “îndupleca” pe omul legii, care deschisese un dosar penal și pe numele fiului doljeanului, depistat la rândul său şofând fără să aibă permis de conducere.
Gelu IonescuAccident cu patru victime la Bărbăteşti 2 Mar 2015

Patru persoane au ajuns la spital în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce au fost rănite într-un accident produs pe raza comunei Bărbăteşti.

Potrivit poliţiştilor, vinovată de producerea accidentului s-ar face o şoferiţă din Târgu-Jiu. „Din primele cercetări efectuate de poliţişti la faţa locului, se pare că o femeie de 32 ani, din municipiul Târgu Jiu, în timp ce conducea un autoturism pe D.J. 661, localitatea Bărbăteşti, din cauza neatenției în conducere, într-o curbă la dreapta semnalizată corespunzător, a pierdut controlul direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism ce se afla parcat în afara părții carosabile, pe partea stângă a sensului de mers. În urma impactului atât coducătoarea auto, cât și trei pasageri cu vârste cuprinse între 24 şi 30 ani, au suferit leziuni, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu, în vederea acordării de îngrijiri medicale”, a anunţat Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
R.L.Peste 50 de participanţi, la Cupa Rotary 2015 2 Mar 2015

Rotary Club Târgu-Jiu şi Salvamont Gorj au organizat, cu sprijinul Primacons Grup – telescaun Rânca, o nouă ediţie a competiţiei Cupa Rotary la schi şi snowboard. Evenimentul s-a desfăşurat, sâmbătă, 28 februarie 2015, pe pârtia din partea de nord a staţiunii Rânca. S-au înscris în concurs peste cincizeci de persoane. Organizatorii le-au oferit acestora diplome, medalii, cupe şi premii surpriză.

rotary3Seria competiţiilor sportive organizate în acest an la Rânca a fost deschisă de Cupa Sănătăţii, săptămâna trecută, şi a continuat cu o nouă ediţie a Cupei Rotary la schi şi snowboard, care s-a desfăşurat, sâmbătă. “Au fost peste 50 de participanţi, între 6 şi 65 ani, care şi-au arătat îndemânarea şi talentul în practicarea sporturilor de sezon: schi şi snowboard. Concurenţii au fost premiaţi cu diplome, medalii, cupe şi premii surpriză”, a confirmat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
rotary4Scopul competiţiei a fost acela de a promova sportul şi zona turistică montană. Ca de fiecare dată, Cupa Rotary a reuşit să aducă la linia de start de la participanţi de vârste fragede, până la seniori de peste 65 de ani. Organizatorii s-au bucurat că şi în acest an au avut parte de un număr impresionant de concurenţi şi promit că vor continua tradiţia şi în anii ce vin.
Minodora Sucea

rotary2Ca la noi, la nimeni – DNA şi SRI pe drumul de la interceptări la delaţiuni ! 2 Mar 2015

Nu mai este o noutate că mai toate acţiunile DNA – dosare penale, dintre care unele se sfârşesc cu arestări după ce se pronunţă judecătorii – sunt rodul colaborării cu SRI. Chestiune recunoscută de ambele instituţii, în referatele întocmite de către DNA. Cu o schimbare de macaz în ultima vreme.
Ani la rând, în vremea Regimului Băsescu, dezastruos şi de tristă amintire în istoria României, dosarele DNA se bazau pe interceptări. Unele cu mandat din partea judecătorilor, dar şi cu destule interceptări ilegale. Au fost situaţii în care magistraţii au întreprins demersurile legale, au efectuat interceptările şi mai apoi au plătit scump îndrăzneala de a intercepta oameni sus-puşi, ori prea apropiaţi de Traian Băsescu! Nu puţine cazuri au condus la îndepărtarea din sistemul Justiţiei româneşti a celor incomozi. Procurorul cu obârşii gorjene Eugen Iacobescu ajunsese încă din 2011 la Mircea Băsescu şi cunoştea exact traseul „mormanului” de bani, după cum se exprima fratele preşedintelui într-un dialog filmat cu o cameră ascunsă în cravată de ingeniosul „Băsică”! Şi lupta dintre Clanul Bercea Mondial şi Clanul Băsescu a mai fost înmormântată vreo trei ani! Până la difuzarea de către o televiziune a filmărilor lui „Băsică” în cazul furăciunilor lui Mircea Băsescu. Şi iată că a trecut vremea, iar de la interceptări s-a ajuns la delaţiuni. Cu denunţători ce cooperează cu procurorii DNA din proprie iniţiativă sau la solicitarea procurorilor. Dosarele Microsoft şi Gala Bute se bazează aproape exclusiv pe delaţiuni. Denunţătorii care cooperează cu procurorii DNA sau DIICOT beneficiază, conform bizarului Cod de procedură penală asumat de Guvernul Boc, fără o dezbatere parlamentară. Aşa cum s-ar fi impus în cazul Codului Penal şi al Codului de procedură penală, extrem de importante într-o societate ce se pretinde a fi democratică.
Miza delaţiunilor în cazul Gala Bute se va vedea în zilele următoare. Elena Udrea a solicitat să fie confruntată cu denunţătorii săi, nefiind exclusă o eliberare a sa! Cu toate că sunt plătiţi cu sume grase, procurorii DNA nu se grăbesc să găsească probe elocvente care să confirme cele afirmate de denunţători!
Ce-i drept, Elena Udrea are dreptate când se tânguie că este victima denunţătorilor şi a Justiţiei. Dar tot ea se bucura la vremea când adversarii lui Traian Băsescu – cazurile Adrian Năstase şi Dan Voiculescu sunt doar două dintre ele – erau umflaţi de mascaţi şi intrau la pârnaie tot în urma unor denunţuri neconfirmate de vreo probă adusă de procurori!
ION PREDOŞANUViitori agenţi de poliţie, în practică la IPJ Gorj 2 Mar 2015

25 de elevi ai şcolilor de agenţi de poliţie de la Câmpina şi Cluj Napoca îşi vor efectua în perioada 27 februarie – 15 mai stagiul de practică la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj.

Potrivit specializării şi anului din care fac parte, viitorii poliţişti au fost repartizaţi să îşi execute stagiul de practică la serviciile şi subunităţile teritoriale de poliţie ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. „Cei 34 de studenţi ai Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti şi-au încheiat stagiul de practică pe care l-au început la data de 02 februarie a.c., însă 25 de elevi ai Şcolilor de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj Napoca şi „Vasile Lascăr” Câmpina şi-au început cu data de 27 februarie a.c., stagiul de practică la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj. Elevii vor executa stagiul de practică cu respectarea strictă a specializării, având posibilitatea să-şi pună în practică noţiunile teoretice dobândite în timpul orelor de curs. În perioada stagiului, elevii vor fi îndrumaţi profesional de poliţişti cu experienţă din cadrul I.P.J. Gorj”, a precizat Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Cei 25 de elevi ai şcolilor de agenţi de poliţie îşi vor finaliza stagiul de practică la data de 15 mai 2015.
R.L.Hunedorean, reţinut pentru furt calificat 2 Mar 2015

Un bărbat de 56 de ani, din municipiul Petroşani, a ajuns săptămâna trecută în arestul IPJ Gorj sub acuzaţia de furt calificat. Acesta este suspectat că ar fi sustras mai multe bunuri dintr-o anexă gospodărească din Bumbeşti-Jiu.

Potrivit poliţiştilor, în cursul zilei de 28 ianuarie, bărbatul în vârstă de 56 de ani ar fi pătruns într-o anexă a unui imobil ce aparţine unui bărbat de 50 de ani, din oraşul Bumbeşti-Jiu şi ar fi sustras mai multe bunuri. Săptămâna trecută, suspectul a fost reţinut pentru 24 de ore şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Gorj, sub acuzaţia de furt calificat. Poliţiştii efectuează în continuare cercetări în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a suspectului, urmând ca la finalizarea acestora dosarul penal să fie înaintat magistraţilor cu propuneri legale.
R.L.O retorică a tăcerii 2 Mar 2015

Autorul a ajuns la maxima concentrare a versurilor şi a dus meditaţia poetică la frontiera tăcerii, care reprezintă performanţa extremă a exprimării actoriceşti.
Domnul George Drăghescu e un actor de altă factură decât Emil Botta şi, consecutiv, se înscrie şi într-o diferită tipologie poetică, undeva în apropierea universului lui Lucian Blaga, de exprimare aforistică sentenţioasă. Discursul minimalist propune o maximă concentrare textuală şi o redusă eflorescenţă expresivă, aşa cum am lăsa pe scenă un actor, un cabotin tragic, legat cu o funie, de la umeri până la călcâie, aplicându-i şi un căluş în gură. Ce ar putea el oferi unei săli pline, decât imaginea tragică a unui condamnat la moarte, care nu ştie că armele plutonului de execuţie nu au gloanţe. Cabotinul tragic nu mai are decât ultima soluţie – să se roage fără să ştie că interogaţia sa tragică va ajunge la Dumnezeu. Dar există şi o retorică a tăcerii cu o mare demnitate a mesajului, care nu poate să nu ajungă la Cel de Sus.Diversele cupole sub care se roagă poetul nu se poate să nu ajungă unde trebuie, pentru că Pantocreatorul poate să fie şi moşneagul din reprezentările folclorice şi chiar o einsteiniană „particulă a lui Dumnezeu” – pentru că rugăciunea sa are cea mai înaltă funcţie comunicantă – credibilitatea. Şi chiar rugăciunea particulară pe care o înalţă George Drăghescu devine mai complexă, paradoxal, nu atunci când se adresează direct Creatorului, ci în ipostazele umile, de „poverello”, când aduce imnuri creaţiei lui Dumnezeu, „de la plăpânda iarbă” – cum spune un mare poet – „la fruntea gânditoare”.
Aureliu GociPreţurile medicamentelor trebuie actualizate până pe 10 martie 2 Mar 2015

Ministerul Sănătăţii solicită tuturor deţinătorilor de Autorizaţie de Punere pe Piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul Ministrului Sănătăţii 75/2009. După această dată, unele dintre acestea vor putea fi achiziţionate la preţuri mai mici.

Oficialii MS susţin că, actualizarea preţurilor medicamentelor înseamnă de fapt o schimbare în beneficiul sistemului de sănătate, astfel încât majoritatea acestora vor avea o revizuire în scădere a preţurilor, ceea ce însemnă o economie substanţială la bugetul de stat, economie ce se va regăsi în tratamente şi medicamente inovatoare pentru pacienţi. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj susţin că, solicitarea Ministerului Sănătăţii se va aplica uniform, în întreaga ţară, implicit şi în judeţul nostru. „Solicitarea Ministerului Sănătăţii a fost făcută publică de săptămâna trecută şi se va aplica la nivelul întregii ţări. Actualizarea preţurilor medicamentelor se va face până la data de 10 martie”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Concret, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 75/2009, ,,preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi tratament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania”.
Preţul medicamentelor va fi avizat pe o perioadă de un an, calculată de la data aprobării, conform legislaţiei în vigoare.
M.S.FNME îşi păstrează revendicările şi în faţa noului acord al “minoritarilor” 2 Mar 2015

Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME) acuză, în continuare, Directoratul CEO de manipulare şi îşi menţin revendicările care i-au făcut să declanşeze, joi, conflictul colectiv de muncă. FNME încurajează salariaţii să nu semneze acordul deja încheiat de cele zece sindicate, ieri, la CEO, pe motiv că administraţia doreşte să impună “dictatura minorităţii împotriva majorităţii salariaţilor”.

Printr-un comunicat de presă, FNME a transmis, ieri, un mesaj angajaţilor care nu au semnat acorduri cu administraţia CEO. “Toate încercările de manipulare ale Directoratului C.E.O., cât şi ale liderilor sindicali aserviţi acestora, sunt sortite eşecului, deoarece încalcă prevederile art. 5 alin. 1 şi 2 din Codul Muncii, privind principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii. De asemenea, aducem la cunoştinţă opiniei publice că, niciun membru titular sau înlocuitor al comisiei de negociere din partea Federaţiei Naţionale Mine Energie nu este inspector social şi nu a urmărit în ultimii doi ani decât interesele membrilor de sindicat fapt dovedit şi de atitudinea ostilă a Directoratului C.E.O., care a dorit şi insistă pe eliminarea liderilor incomozi. Mineri şi energeticieni nu vă lăsaţi manipulaţi de încercările disperate ale Directoratului C.E.O. de a încheia acorduri cu sindicatele aservite prin care doreşte să impună dictatura minorităţii împotriva majorităţii salariaţilor”, se arată în comunicatul transmis după ce, duminică, la sediul Diviziei Miniere, zece sindicate au parafat deja acordul în cauză.
Documentul este completat de vechile revendicări ale FNME: “câştigul mediu lunar în anul 2015 pe salariat determinat pe baza cheltuielilor cu salariile să fie identic cu cel din anul 2014, indexat cu rata prognozată de creşterea preţurilor pe anul în curs; bonusurile, facilităţile şi alte drepturi de natură salarială şi nesalarială să rămână neschimbate în anul 2015 raportate la cele acordate în 2014; sumele destinate biletelor de odihnă şi tratament acordate în anul 2014 să fie transformate în vouchere de vacanţă, iar acestea să fie acordate angajaţilor care le solicită pe baza unor criterii stabilite în prealabil de comun acord; prima de vacanţă să fie inclusă în indemnizaţia de concediu de odihnă, astfel încât nicio categorie de salariaţi, exceptând funcţiile de conducere, să nu aibă pierderi provenite din această transformare”.
A.StoicaNoi reglementări privind cardul de sănătate 2 Mar 2015

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat un proiect de ordin prin care se stabilesc regulile în vederea eliberării duplicatului cardului. Înmânarea unui nou card se va putea solicita în următoarele situaţii: pierdere, furt sau deteriorare; modificarea datelor personale ale titularului cardului; cardul are defecţiuni tehnice sau erori în informaţiile înscrise ori nu poate fi folosit din motive tehnice de funcţionare; alte cazuri justificate. Cât priveşte costurile, acestea pot fi suportate de solicitat sau de Imprimeria Naţională.

Potrivit proiectului de lege publicat de CNAS, cheltuielile de producere şi distribuire vor fi suportate de asigurat atunci când se va cere eliberarea duplicatului pentru pierderea, furtul, deteriorarea cardului, modificarea datelor personale sau alte situaţii justificate. Însă, când eliberarea duplicatului va avea ca motiv o defecţiune tehnică, o informaţie eronată înscrisă sau imposibilitatea de a folosi cardul din motive tehnice de funcţionare, cheltuielile vor fi suportate de Imprimeria Naţională.

Documente necesare
Acelaşi proiect prevede că pentru eliberarea duplicatului, solicitanţii vor depune o cerere la Casa de Asigurări de Sănătate sau o vor transmite prin poştă, împreună cu anumite documente.
Pentru pierdere, furt, deteriorare sau alte situaţii justificate, asiguratul are nevoie de: copia actului de identitate, dovada plăţii contravalorii duplicatului cardului şi a distribuirii acestuia; pentru modificarea datelor personale ale titularului: copia actului de identitate sau alte acte doveditoare privind modificarea datelor personale, cardul de sănătate, dovada plăţii contravalorii duplicatului cardului şi a distribuirii acestuia; pentru defecţiuni tehnice, erori în informaţiile înscrise sau imposibilitatea de a fi folosit din motive tehnice de funcţionare: copia actului de identitate, cardul de sănătate.
Costurile de producere şi distribuire vor putea fi plătite într-un cont al casei de sănătate în evidenţa căreia se află asiguratul. Duplicatul va fi emis în cel mult 30 de zile de la depunerea cererii, iar până la momentul primirii acestuia, solicitantul va dovedi calitatea de asigurat cu ajutorul unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate. Potrivit proiectului legislativ, adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate va fi eliberată odată cu depunerea cererii de eliberare a duplicatului şi va fi valabilă timp de 60 de zile. Proiectul de ordin poate fi vizualizat la adresa: http://www.cnas.ro/media/pageFiles/proiect_act_normativ_card.pdf.

Peste 250.000 de carduri au ajuns în Gorj
Pentru judeţul Gorj au fost emise peste 250.000 de carduri de sănătate. Dintre acestea, aproximativ 8000 încă nu au ajuns la titulari, acestea putând să fie ridicate de la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.
Cardul naţional de asigurări de sănătate se eliberează titularului în baza actului de identitate şi a semnăturii acestuia sau reprezentantului legal al acestor persoane în baza buletinului şi declaraţiei pe propria răspundere.
Eliberarea cardului se face la sediul CJAS Gorj, strada Prahova nr. 5, Târgu-Jiu, de luni până joi, în intervalul orar 08.30 – 14.00. Ridicarea acestuia de la sediul CJAS Gorj se va face până la data comunicării obligativităţii utilizării cardului naţional de asigurări de sănătate. Lista asiguraţilor ale căror carduri au fost returnate de Poşta Română este publicată pe site-ul www.cnas.ro/casgorj.
Persoanele asigurate care nu au primit cardul şi nu se regăsesc pe aceste liste vor fi informate ulterior privind modalitatea de a intra în posesia cardurilor.
Minodora SuceaSpitalul Orăşenesc Turceni şi-a angajat economist 2 Mar 2015

Săptămâna trecută, mai exact pe data de 26 februarie, la Spitalul Orăşenesc Turceni s-a desfăşurat concursul pentru ocuparea postului vacant de economist IA. S-a depus un singur dosar, candidatul reuşind să ocupe postul în urma susţinerii probelor.

Spitalul Orăşenesc Turceni a scos la concurs postul vacant de economist IA la Biroul Financiar-Contabil. Înscrierile au avut loc până la data de 16 februarie, fiind depus un singur dosar. „Am avut un singur candidat, care a şi promovat probele examenului, ocupând postul. Este vorba despre doamna Gabriela Udrişte, care ocupa în interimat postul de director financiar-contabil; fiind în afara mandatului de director, legislaţia îi permitea să candideze pe acest post”, a subliniat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.
Activitatea şi experienţa Gabrielei Udrişte o recomandau pentru postul de economist pe care a candidat, iar în cazul în care va dori să se înscrie şi la concursul pentru ocuparea funcţiei de director financiar-contabil, postul de economist i se va rezerva.
Minodora SuceaUn fleac, i-au ciuruit! 2 Mar 2015

După ce nu a reuşit nici măcar o remiză în confruntarea cu CS U Craiova de pe teren propriu, Pandurii şi-a pus toate speranţele în deplasarea de la Cluj Napoca, iar elevii lui Edi Iordănescu au obţinut ceea ce şi-au propus, trei puncte care să-I îndepărteze măcar pentru moment de zona minată a clasamentului.

Pandurii încearcă să remonteze un tur de campionat dezamăgitor şi după prima etapă a returului când a pierdut nemeritat pe teren propriu în faţa craiovenilor, a obţinut primele puncte din 2015 pe un teren pe care multe echipe au pierdut în prima parte a sezonului. CFR Cluj se află într-o situaţie dificilă, a fost depunctată şi se află pe ultimul loc, deşi încheia turul ca principala urmăritoare a Stelei. Cu acest succes, Pandurii a trecut în avantaj în confruntările directe cu CFR Cluj în Liga 1, gorjenii acumulând acum 9 victorii, 3 egaluri şi 8 înfrângeri în duelurile cu formaţia ardeleană pe parcursul a 10 sezoane petrecute împreună în primul eşalon.

În avantaj din start
Pandurii n-a avut milă pentru trupa lui Eugen Trică şi a “muşcat” chiar în debutul întâlnirii. Momcilovic a sprintat pe stânga în minutul 2, a centrat perfect, în spatele fundaşilor CFR-ului, iar Mihai Roman a venit la întâlnirea cu balonul marcând cu o alunecare din marginea careului mic. Cu acest avantaj luat chiar din debut, Pandurii a arătat multă siguranţă la mijlocul terenului, acolo unde a revenit şi Nistor lângă un cuplu de mijlocaşi la acoperire, Pintilii şi Anton, care a recuperat extrem de multe baloane. După un şut al lui Chanturia deviat de Cordoş în corner, Pandurii a avut o mare oportunitate în minutul 18, la o fază plecată din piciorul lui Dan Nistor. Mijlocaşul Pandurilor a trimis o diagonală de vis cu care l-a găsit pe Nicoară, acesta l-a depăşit fără probleme pe Tiago Lopes pentru a rămâne faţă în faţă cu Amadio, dar şutul a fost destul de slab şi portarul clujenilor a păstrat avantajul minim luat de gorjeni. Roman a încercat şi el ceva un minut mai târziu, dar lovitura sa de cap a fost slabă şi Amadio a reţinut fără probleme. Tabela se putea modifica din nou în minutul 24, dar după un şut foarte bun al lui Anton, Amadio a respins în faţă, dar Vasiljevic a reluat din colţul careului mic tot în portarul gazdelor apoi mingea fiind respinsă din faţa liniei porţii de Camora. A urmat apoi o perioadă în care gazdele au încercat mai mult, dar fără a se apropia periculos de buturile gorjene, cel mai periculos jucător al CFR-ului dovedindu-se Chanturia, care a trimis de două ori spre poarta, la unul din aceste şuturi, în minutul 40, făcându-l KO pe Vasiljevic, care a recepţionat şutul în bărbie. Cornerul ce a urmat a fost un moment în care poarta lui Gliwa a fost în pericol, dar nu din cauza clujenilor, ci a lui Cordoş, care a fost aproape de un autogol cu o reluare de cap. Autogolul a venit până la urmă, în prelungirile primei reprize, însă în poarta lui Amadio, cel care a reuşit această performanţă fiind chiar portarul clujenilor, care a boxat în propria poartă un corner executat de Nistor.

Clujenii, făcuţi KO pe final
Repriza secundă a părut a fi una în care Pandurii s-a jucat de-a şoarecele şi piscica cu echipa gazdă. I-a lăsat acesteia impresia că domină jocul, a lăsat în anumite momente deliberat posesia, însă clujenii nu au ştiut ce să facă cu mingea. Amadio a avut din nou emoţii în minutul 50 la un şut al lui Anton, iar Roman a şutat imprecis în minutul 63 după o deschidere frumoasă a lui Eric. Deac a şutat pentru prima dată pe poartă pentru clujeni în minutul 70, dar a făcut-o direct în braţele lui Gliwa. Harul lui Eric a început să se vadă din ce în ce mai pregnant în jocul Pandurilor, iar brazilianul a găsit un culoar pentru Shalaj în minutul 72, dar şutul elveţianului a fost respins de lângă bară de Amadio. Până la urmă, Eric avea să înscrie, a făcut-o în minutul 82 şutând cu sete din marginea careului după ce a trecut de Ene. Lângă gol, Eric a pus şi un assist, brazilianul găsind un culuar perfect pentru Shalaj, de această dată elveţianul finalizând cu sânge rece, din interiorul careului. Acest succes, extrem de important pentru echipa lui Edi Iordănescu, trebuie însă confirmat de panduri şi în următoarea deplasare, cea de la Ceahlăul, cu un nou succes echipa gorjeană putând ieşi clar din zona minată a clasamentului.

CFR Cluj – Pandurii Târgu Jiu 0-4 (0-2)
Stadion “Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj Napoca, spectatori: 2.000
Au marcat: – / M. Roman (min. 2), Amadio (min. 45+1 – autogol), Eric (min. 82), Shalaj (min. 85)
CFR Cluj: Amadio – T. Lopes, Larie, Ene, Camora (min. 36 Jakolis) – Deac, Muniru, Carp, Chanturia (min. 68 Chanturia) – Jazvic (min. 85 Negruţ), Tade. Antrenor: Eugen Trică.
Pandurii: Gliwa – Unguruşan, Cordoş, Vasiljevic, Momcilovic – Anton (min. 61. Eric), Pintilii- Buleică (min. 67 Shalaj), Nistor, Nicoară – M. Roman (min. 75 Matulevicius). Antrenor: Edi Iordănescu.
Cartonaşe galbene: T. Lopes (min. 64), Muniru (min. 79), Deac (min. 80) / Pintilii (min. 26), Nicoară (min. 32), Eric (min. 73), Shalaj (min. 74)
Arbitri: Radu Petrescu, Bogdan Gheorghe, Bogdan Velicu.
Cristi ConstantinescuLumina, şi Adevărul, şi Viaţa / “Trebuie să ne gândim întotdeauna la formele de bază ale vieții bisericești” 2 Mar 2015

În prima Duminică din Postul Mare, numită a Ortodoxiei sau a biruinței Ortodoxiei, sărbătorim victoria dreptei cinstiri a icoanelor asupra iconoclasmului, prin decizia Sinodului VII Ecumenic din anul 787, consfințită de sinodul de la 843, iar în acest fel, cu evlavie se cuvine să prăznuim restaurarea cinstirii icoanelor în practica de cult a Bisericii, ca și în viața particulară a creștinilor, deoarece a fi ortodox înseamnă a avea credinţă dreaptă și o aplecare deplină asupra sensului vieții!

“Parohia este leagănul în care ne naștem ca entități ființiale”

- Rep. Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit, dr. IRINEU, căutând o deslușire a învățăturilor Pericopei Evanghelice din Duminica Ortodoxiei, am surprins faptul că este vorba despre o încununare a hotărârilor celor şapte sinoade ecumenice care ne-au arătat cu adevărat, Cine este Tatăl Cel Ceresc, Cine este Fiul Cel ce S-a întrupat şi cine este Duhul Sfânt, mai ales că temeiul cinstirii icoanei este însăşi Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos!
-Mântuitorul Iisus Hristos ne-a arătat că trebuie să cinstim Chipul Său pe care l-a luat făcându-se om și jertfindu-Se pentru noi, pentru că a lăsat Chipul Său pe năframă, iar Sfântul Evanghelist Luca a fost cel care a zugrăvit şi Chipul Maicii Domnului, astfel că icoanele acestea minunate sunt ferestre pline de lumină care ne apropie de ceruri, pentru ca mereu cinstindu-le, să ne umplem de fiori şi de credinţă şi să ne putem ruga mai uşor Mântuitorului Hristos, Sfintei Treimi, Maicii Domnului şi Sfinţilor! Ortodoxia, Biserica Lui Hristos, s-a păstrat prin jertfă, din Răsărit până în Apus, de aceea, toţi suntem chemaţi ca să înţelegem ortodoxia prin icoane, prin nădejde, dragoste, rugăciune şi jertfă!
- Rep. Înaltpreasfinția Voastră, suntem, iată, la sfârșitul primelor două luni ale anului 2015, declarat anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi, iar Arhieria voastră sunteți ca întotdeauna un mare «păstor de suflete» și ostenitor în sfintele lăcașe de cult din Gorj1 Iată-vă, la Mănăstirea Crasna, la începutul Postului Mare, de aceea, aș dori să aflu câteva cuvinte privitoare la rolul mănăstirii în pregătirea și întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului!
-Suntem în această preocupare și apoi în evaluarea activității pastoral-misionare a parohiei și a mănăstirii. Trebuie să ne gândim întotdeauna la formele de bază ale vieții bisericești. Parohia este locul în care se formează credinciosul, crește, se dezvoltă și își încheie viața pământească, pentru a se înfățișa la Înfricoșata judecată a Mântuitorului Iisus Hristos. Parohia este leagănul în care ne naștem ca entități ființiale, ca oameni cu credință, ca preoți, episcopi, călugări și călugărițe, pentru că și în viața familială se ridică problema unei asemenea vocații.

“În mănăstire avem spațiul cel mai activ și eficient pentru viața duhovnicească”

- Rep. Parohia e și locul copilăriei noastre, al tinereții…
-Al nașterii, pentru că niciodată nu se poate face misiune fără parohie, fără familie! Putem să numim «familia cea mare» parohia, și «familia cea mică» este locul unde ne-am născut noi! Ne naștem acolo ca ființe, ca oameni, și apoi ne botezăm în sfânta biserică pentru a deveni «copii ai Împărăției Cerurilor», și tot în biserică noi creștem și primim Harul Duhului Sfânt care ne ajută să ne împlinim vocația noastră de creștini. Evident, că alături de parohie este și mănăstirea! Mănăstirea este «spitalul duhovnicesc»!
- Rep. Minunat spus!
-Dacă parohia este locul unde noi ne vindecăm toate neputințele noastre, în același timp, noi primim și puterea de a ne «construi» după chipul Lui Dumnezeu, prin asemănarea cu El! Unii dintre credincioșii parohiei, cu o dorință fierbinte de a-L iubi și mai mult pe Dumnezeu, părăsesc lumea cu greutățile și neputințele ei și vin în mănăstire ca să se dedice cu totul Voii celei sfinte a Mântuitorului Iisus Hristos! Evident că, mănăstirea nu este ceva aparte față de parohie, însă, mănăstirea are această alcătuire de vocație, ca să ne arate un chip ideal al vieții creștine! Nu se poate spune că în parohie n-am putea trăi după «sfaturile Evanghelice», după învățătura Mântuitorului Hristos, dar se consideră că în mănăstire, cu adevărat avem spațiul cel mai activ și eficient pentru viața duhovnicească!

“O mănăstire cum este cea de la Crasna, poate fi socotit un loc paradisiac”

- Rep. Considerați că putem vorbi de o seducție deosebită a mănăstirii, pentru omul de azi, atât de mult marcat de o criză profundă, ca și de grijile vieții?
-Nu aș spune, ca și formă exterioară, ci este locul împlinirii acelor dorințe sufletești! Că exemplul mănăstirii sau prezența mănăstirii în spațiu, nu întotdeauna atrage de la sine oameni care să dorească viața pustnicească. Constatăm de multe ori că mănăstiri așezate în aria unei parohii sau a mai multor parohii, nu dau vocație pentru viața mănăstirească, ci acestea vin din alte părți. Totuși, e de subliniat faptul că mănăstirea este locul cu adevărat ales de Dumnezeu, cu oameni sfinți! O mănăstire cum este cea de la Crasna, poate fi socotită un loc paradisiac! Este firesc, deci, ca mănăstirea să aibă multe din ceea ce dorește sufletul omului!
- Rep. Prin formația mea de sociolog, pot spune că percep o anumită opinie a oamenilor, iar în dialogul pe care îl am cu oamenii, am realizat că aceștia simt ceva deosebit pentru mănăstire!
-Firește, iar cei care au venit la mănăstire ca să trăiască viața călugărească, au simțit o chemare irezistibilă a mănăstirii. Am putea spune că mănăstirea este un lăcaș care atrage sufletele îndrăgostite de Dumnezeu. La mănăstire, firește că rugăciunile călugărilor, și ale celor dinainte și ale celor de astăzi, sunt o emanație de putere energetică pentru cei care vin aici, iar oamenii simt acest lucru și pleacă de aici încărcați duhovnicește! Spuneam că mănăstirea este un «spital duhovnicesc», și pentru omul de astăzi și pentru cel de ieri! Mănăstirea a fost și rămâne centrul acesta haric din care ne adăpăm și din care ne hrănim permanent! Lăsând grijile lumești și venind la mănăstire, avem un anumit câștig, dobândim ceva deosebit, dar acest lucru nu înseamnă că mănăstirea se suprapune peste parohie, pentru că în parohie suntem uniți în fiecare zi de sărbătoare, iar la mănăstire mergem din când în când, pentru că e necesar ca mănăstirea să fie căutată și să fie înconjurată cu dragoste. Am putea spune, după o analiză atentă a vieții monahale, că mănăstirea a impresionat foarte mult viața parohială. Creștinismul nostru gravitează întotdeauna în jurul mănăstirii!

“Ortodoxia este un complex de lucrări și de valori duhovnicești”

- Rep. Ce este ortodoxia și cum se prezintă ea în zilele noastre, ca un sistem bine fundamentat al gândirii teologice?
-Ortodoxia nu se prezintă doar din punctul de vedere al vieții filocalice, transfigurate sau al vieții pustnicești, călugărești, ci ortodoxia este un complex de lucrări și de valori duhovnicești, care se vor întotdeauna conjugate cu cei din jurul nostru. Astfel că Împărăția Lui Dumnezeu este prezentată de către Mântuitorul Iisus Hristos prin imaginea judecății viitoare, unde El se vede în fiecare dintre cei care suferă, care au lipsuri în lumea aceasta. «Dacă n-ați făcut unuia dintre acești mai mici ai mei, nici Mie nu mi-ați făcut! Sau dacă ați făcut unuia dintre acești mai mici ai mei, frați ai mei, Mie mi-ați făcut!». Așadar, Fiul Lui Dumnezeu se face Fiu al Născătoarei de Dumnezeu, fiu al omului, și fiind Fiul Tatălui, ca Fiu al Fecioarei, El este frate cu fiecare în parte, frate al nostru și Dumnezeu al nostru, și Mântuitorul nostru! Deci, prin El, noi avem trecere la Tatăl Cel Ceresc, în El avem comuniunea cu Tatăl Cel Ceresc, avem împărtășirea de viața divină, căci, așa cum S-a arătat pe pământ, smerit, chip de rob luând, Născut din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, așa Se arată în fiecare dintre noi, crește și se desăvârșește, ajutându-ne ca și noi să ajungem la vârsta deplinătății Lui Hristos, la această măsură a desăvârșirii. Deci, El este în noi, El este în viața noastră și irigă întreaga noastră existență. Rămâne ca noi să realizăm acest lucru, că El este în noi. Trebuie ca noi înșine să ajungem la convingerea că El este în noi.
- Rep. Ce îi împiedică pe unii oameni spre a avea o deschidere mai largă spre marea înțelepciune a credinței în Dumnezeu?
-De multe ori, noi nu ne mai simțim sufletul nostru, suntem prea preocupați cu lumea materială, avem prea puțin timp pentru noi, pentru lumea spirituală. De aceea, există o mare luptă în viața credinciosului de astăzi! Se gândește prea mult la lucrurile materiale și prea puțin la lucrurile spirituale, ca și când, El ar fi creatorul valorilor și el ar fi artizanul propriei vieți. Pentru aceasta, se stresează, se zbuciumă, aleargă și în final nu câștigă nimic. Dar, dacă realizăm că în sufletul nostru este cu adevărat Mântuitorul Iisus Hristos, atunci ajungem la esențialul rugăciunii «Tatăl Nostru»: «Facă-se Voia Ta!». Neapărat că ne sustragem de la această colaborare cu Dumnezeu și Îl lăsăm numai pe El să lucreze în interiorul nostru. Însă, dacă începem lucrul nostru cu Dumnezeu, în mod sigur că El ne va ajuta ca să ajungem la bun sfârșit!

“În fiecare lucru, în fiecare moleculă se află Dumnezeu”

- Rep. Unde Îl putem afla cu adevărat pe Dumnezeu?
-În fiecare lucru, în fiecare moleculă se află Dumnezeu! Dumnezeu ca Viață, Dumnezeu ca Rațiune, Dumnezeu ca înțelepciune. Nu există nimic fără Dumnezeu! Toate sunt cuprinse în Dumnezeu și își au existența lor. Nu există o evoluție în afara speciei noastre, în afara identității noastre! Ci, există un salt calitativ, adică o creștere de la lucrul minor spre lucrul major, de la lucrurile mici spre lucrurile mari. Nu depășim firea noastră, atunci când ajungem sfinți! Ci, ne dezvoltăm din punct de vedere sufletesc, iar sufletele noastre, sufletele sfinților, sunt mari înaintea Lui Dumnezeu! De aceea, sunt și sfinți în calendarul nostru, care se numesc Vasile cel Mare, Grigore cel Mare, și alții, așa după cum numele arată în calendar, nu neapărat că au fost mai mari de statură, ci, că au avut suflete mari!
- Rep. Constat cu bucurie că păstrați în suflet optimismul unui «păstor de suflete», în ciuda opreliștilor de tot felul!!
-Noi avem mărturii clare și precise că Mântuitorul Hristos Cel Înviat este prezent cu noi și în viața Bisericii, că niciodată Biserica nu va fi «înghițită» de secular, nici nu va fi vreodată biruită, cum vedem tendințele acestea privitoare la religia în școală, unde anumite persoane gândesc la faptul că atacul acesta «prin învăluire», un asalt subversiv asupra Bisericii, ar putea să le «aranjeze» ideile, oarecum, să le creeze o satisfacție în biruință! Niciodată! Pentru că biserica nu este zidită și nici construită de către om, ci Biserica este înălțată de Mântuitorul Iisus Hristos, Care a spus: «Nici porțile iadului nu o vor birui»! Deci, optimismul nostru se bazează pe concretul Învierii și în același timp al prezenței Mântuitorului în lume!
- Rep. Înalpreasfințite Părinte Mitropolit, vă mulțumesc îndatoritor pentru acest prilej minunat de a avea un dialog la Sfânta Mănăstire Crasna și vă doresc multă sănătate, și îndelungă, și luminoasă păstorire spre slava credinței dreptmăritoare!
Profesor, Vasile GogoneaTaxe noi la Serviciul Agricol 2 Mar 2015

Săptămâna trecută, în şedinţa lunară, Consiliul Local Târgu-Jiu a aprobat două noi taxe, care au fost propuse în vederea recuperării contravalorii generate de tipărirea atestatelor de producător şi a carnetelor de comercializare din sectorul agricol. Astfel, târgujienii care vor solicita eliberarea unuia dintre cele două acte menţionate mai sus de la Serviciul Agricol din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Jiu, vor plăti suma de 10 lei pe an pentru eliberarea atestatelor de producător, respectiv 20 lei/an pentru eliberarea carnetului de comercializare.
În referatul înaintat Consiliului Local spre aprobare, reprezentanţii Direcţiei Juridice şi Administraţie Publică – Serviciul Agricol, menţionează că formularele pentru atestat, carnet de comercializare şi registrele pentru evidenţierea acestora au regim special, prevăzute cu elemente de siguranţă şi se tipăresc la Imprimeria Naţională. “Conform adreselor nr. 1404/09.02.2015 şi 1843/09.02.2015 transmise de Imprimeria Naţională, costurile pentru formulare şi registre pentru evidenţă sunt următoarele: atestat de producător (bloc a 100 file) – 290 lei; carnet de comercializare (carnet a 120 file) – 10 lei; Registru pentru evidenţa atestatelor de producător (50 file) – 10 lei/bucată; Registru pentru evidenţa carnetelor de comercializare (50 file) – 10 lei. Preţurile nu includ TVA. Pentru anul 2015, necesarul de atestate, carnete de producător respectiv registre de evidenţă este următorul: atestate 2 bucăţi, carnet de comercializare 720 bucăţi, Registru pentru evidenţa atestatelor de producător 4 bucăţi, Registru pentru evidenţa carnetelor de comercializare 4 bucăţi”, se arată în referatul întocmit de Registrul Agricol al Primăriei Târgu-Jiu.
Izabella MolnarRoman, din nou marcator 2 Mar 2015

Mihai Roman a reuşit din nou să marcheze pentru Pandurii, vârful echipei gorjene aflându-se la o nouă reuşită din această ediţie de campionat. Golul înscris de jucătorul crescut de Universitatea Craiova a fost însă o bornă importantă pentru actuala ediţie de campionat fiind golul cu numărul 400. Jucătorul Pandurilor s-a declarat mulţumit de ceea ce a reuşit el şi echipa sa: “Este o victorie meritată, e bine că am câştigat şi am depăşit zona minată a clasamentului. Am controlat jocul şi e bine că am câştigat în maniera în care am făcut-o. Obiectivul meu e să înscriu cât mai multe goluri şi să-mi ajut echipa să urce cât mai sus pentru că nu este locul nostru aici”, a declarat Mihai Roman după finalul meciului din Gruia.
Cristi ConstantinescuSpitalul Turceni organizează concurs pentru ocuparea posturilor de directori adjuncţi 2 Mar 2015

Spitalul Orăşenesc Turceni organizează concurs pentru ocuparea posturilor vacante de director medical şi director financiar-contabil, pe 4 şi 10 martie. Concursul constă în probă scrisă, respectiv un test grilă de verificare a cunoştinţelor din legislaţia specifică postului, un proiect şi interviul de selecţie.

Pentru ocuparea posturilor vacante de director medical şi director financiar-contabil, Spitalul Orăşenesc Turceni a demarat procedura de concurs, anunţurile, cerinţele şi tematica fiind disponibile şi pe site-ul unităţii. Astfel, concursul pentru postul de director medical are loc pe data de 4 martie, iar cel pentru ocuparea postului de director financiar-contabil a fost programat pe 10 martie. Concursul sau examenul va avea loc la sediul Spitalului Orăşenesc Turceni şi va cuprinde următoarele probe de evaluare: lucrare scrisă/Test – grilă de verificare a cunoştinţelor din legislaţia specifică postului (probă eliminatorie); proiect sau lucrare de specialitate pe o temă din domeniul de activitate al postului; interviul de selecţie.
Temele-cadru pentru proiectul de specialitate şi bibliografia de concurs sunt disponibile pe site-ul unităţii www.spitalturceni.ro.

Înscrieri finalizate pentru director medical
Perioada de depunere a dosarelor pentru postul de director medical s-a finalizat. Au fost depuse două dosare, în cursă rămânând un singur candidat. „Două persoane s-au înscris, dar la selecţia dosarelor a rămas un singur candidat. Este vorba despre domnul doctor Liviu Martin, chirurg”, a confirmat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.
Înscrierile continuă pentru postul de director financiar-contabil; cel mai probabil unul dintre candidaţi va fi Gabriela Udrişte, cea care a ocupat acest post în interimat. Pentru a fi declaraţi admişi, candidaţii trebuie să obţină în cadrul concursului/examenului media finală cel puţin 7,00, iar la fiecare probă minimum nota 6,00. Candidaţii pot contesta rezultatul final al concursului/examenului, cu excepţia interviului de selecţie, în termen de 24 de ore.
Minodora SuceaMEDIA