vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: Gorjeanul23 de utilaje au deszăpezit drumurile naționale din Gorj 21 Feb 2017

Reprezentanții SDN Târgu-Jiu au acționat, noaptea trecută, cu 23 autoutilaje s-au răspândit 71 tone material antiderapant pe DN 66, DN 67, DN 67B, DN 67C.A început Școala Națională Salvamont 21 Feb 2017

În perioada 20 februarie – 9 martie 2017, la Centrul Național de Pregătire Salvamont Padina din Munții Bucegi se vor desfășura cursurile Școlii Naționale Salvamont, începători și avansați și sesiunea de iarnă a examenelor de atestare și reatestare în profesia de salvator montan organizate de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentă în formarea profesională și, prin Legea 200/2004, singura instituție abilitată pentru pregătirea, atestarea și re-atestarea salvatorilor montani în România. Detalii în ediția de mâine a cotidianului Gorjeanul.Sărbători religioase astăzi 21 Feb 2017

Ortodoxe
Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei

Greco-catolice
Sf. cuv. Timotei; Sf. Eustatie al Antiochiei

Romano-catolice
Sf. Petru Damian, ep. înv.

(I.M.)Acuzații: Ajutoarele alimentare europene pentru Berlești, mâncate de șoareci în incinta primăriei 21 Feb 2017

Prefectura și Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Gorj au primit sesizări, în perioada 15-17 februarie, de la un consilier local din Berlești că aproximativ 90 de pachete de ajutoare alimentare care provin de la UE, și aveau termen limită de distribuire 1 ianuarie, stau distruse la parterul primăriei, fiind mâncate de șoareci. Alesul local susține că a ridicat problema și în ședințele de CL Berlești, la finalul lui 2016, solicitând că alimentele în cauză sunt perisabile și trebuie distribuite de urgență beneficiarilor. Consiliul local ar fi respectat solicitarea abia luna aceasta și ar fi distribuit alimentele neconforme unor cetățeni ai localității. Primarul comunei neagă însă că alimentele sunt neconforme, în magazie mai aflându-se cel mult 20 de pachete nedistribuite.

Primăria Berlești a primit în august, anul trecut, de la Prefectura Gorj 1600 de pachete conținând alimente europene, care trebuiau distribuite familiilor cu venituri de subzistență, persoanelor cu handicap, șomerilor și pensionarilor cu pensii minime. Autoritățile locale au anunțat la Prefectură, spune consilierul Iustin Lihu, că nu le ajung cele 1600 de pachete, mai având nevoie de încă 500 pentru a acoperi nevoia cetățenilor comunei. Necesarul s-a asigurat de la Primăria Licurici, care a oferit comunei Berlești în jur de 500 de pachete. Cele aproape 2100 de ajutoare astfel adunate au început să fie distribuite în toamnă beneficiarilor din Berlești. La parterul primăriei au rămas însă, la finalul anului trecut, nedistribuite în jur de 90 de pachete, alimentele fiind depozitate într-un fost magazin, în clădirea instituției publice. Autoritățile nu au mai făcut eforturi să distribuie restul alimentelor, deși pe raza comunei Berlești mai sunt persoane care se încadrează în textul legii și nu au primit, dar și altele care au fost trecute în liste, dar au fost omise la primirea ajutoarelor. Nevoia acestor cetățeni l-a determinat pe consilierul PNL, Lihu Iustin, să ridice problema pachetelor rămase, în ședințele de CL Berlești de la finalul anului trecut.

Excremente de șoareci, pe conserve și pe pungile de făină
“Am solicitat în CL Berlești să se pună la dispoziția aleșilor locali procesul verbal care conține cantitatea primită de ajutoare europene în localitate și tabele cu beneficiarii care au ridicat pachetele. Am fost refuzat inițial, dar am primit răspunsul abia pe 7 februarie, după ce am depus la primărie o solicitare scrisă. Atunci am aflat că în localitate s-a adus o cantitate de 2140 de pachete, dintre care au rămas nedistribuite circa 90 de pachete. Am trimis primăriei un tabel cu persoanele care au fost omise din liste și cu alte persoane care se încadrează în textul legii, iar noii beneficiari au primit pachetele luna aceasta, dar beneficiarii au primit doar câte un pachet de persoană și nu două, în timp ce cutiile erau desfăcute, produsele dându-li-se în plase. În magazie au mai rămas, lucru pe care l-am văzut cu ochii mei, numeroase cutii deteriorate, cu excremente de șoareci, pe conserve, pe pungile de făină și de zahăr. Cutiile care rămăseseră intacte erau și ele ude, cred că de urină”, a declarat consilierul local Lihu.

Neglijența încă netaxată
După ce a văzut starea în care se află alimentele europene, alesul liberal a sesizat Protecția Consumatorilor și Prefectura Gorj. “Voi sesiza și Curtea de Conturi pentru a le fi imputată persoanelor responsabile toată cantitatea de alimente europene care nu poate fi justificată, fiind deteriorată ori roasă de șoareci. Aștept ca Prefectura Gorj să ia măsuri și să taxeze neglijența autorităților locale, dar aștept ca și cei de la Protecția Consumatorilor să vină la fața locului și să constate pericolul în care sunt puși beneficiarii acestor ajutoare, nevoiți să consume alimente neconforme”, a mai spus alesul local și el beneficiar al acestor pachete.
“Am făcut acest demers nu pentru că aș avea probleme cu primarul care este din același partid ca mine, ci pentru că îmi doresc ca funcționarii publici să își respecte atribuțiile de serviciu și drepturile cetățenilor. Știu că asta nu se întâmplă la Primăria Berlești, comună unde, din păcate, funcționarii nu lucrează pentru cetățeni, ci chiar împotriva lor”, a mai spus liberalul.

PRIMAR BERLESTIPrimarul de Berlești: “Sunt cutii ude de la ulei, unele s-au distrus la transport!”
Iulian Berlescu, primarul comunei Berlești, susține în schimb că situația nu este cum a creionat-o colegul său de partid. “Comuna Berlești a primit 1600 de pachete cu alimente europene de la Prefectura Gorj, dar alte primării au avut surplus și am mai primit încă 500. Le-am solicitat consilierilor să găsească și alți beneficiari decât aveam noi pe tabele, iar ajutoarele au fost aproape toate distribuite. Mai avem vreo 15-20, depozitate în incinta primăriei. Este adevărat că unele cutii sunt distruse din transport, și unele sunt ude că, probabil, s-a spart vreo sticlă de ulei, dar nu de la urină, ori șoareci. Nu sunt nici mâncate de șoareci, consilierul exagerează. Responsabili cu aceste pachete sunt viceprimarul și băieții de la Asistență Socială, ei răspund de distribuirea și starea alimentelor europene”, a precizat primarul Berlescu, la solicitarea Gorjeanul.
Edilul declară că vrea să distribuie și restul de pachete, dar susține că în comună nu mai sunt doritori care să se încadreze în textul legii.

Reamintim că, pot beneficia de aceste ajutoare alimentare persoanele al căror venit net lunar este de până la 450 de lei (pensie, indemnizaţie de şomaj, venit minim garantat, alocaţie pentru susţinerea familiei sau venituri din alte surse), potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 799/2014 privind implementarea Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare. Beneficiarii trebuie să primească câte două cutii cu ajutoare alimentare, fiecare cutie conţinând: făină albă de grâu (1 kg), mălai (2 kg), paste făinoase (400 g), ulei (2 l), zahăr (1 kg), conservă carne de vită (300 g), conservă pateu de ficat de porc (200 g), orez (1 kg), conservă de pastă de tomate (400 g) şi fasole boabe (500 g).
Anamaria StoicaUn fost pandur, pasă de gol în Liga Campionilor Asiei 21 Feb 2017

Mijlocașul român Lucian Sânmărtean a pasat decisiv la golul prin care formația saudită Al-Taawoun a învins-o pe Lokomotiv Tașkent cu scorul de 1-0 pe teren propriu.

Fostul pandur a executat foarte bine un corner, iar căpitanul saudiților, Talal Al Absi, a marcat în minutul 68. Echipa antrenată de Constantin Gâlcă, debutantă în Liga Campionilor, a avut și o bară, prin Abdulrahman Al-Barakah, la scurt timp după pauză. (A.C.)Cătănoiu și Drăgușin, primarii de șapte stele ai Gorjului 21 Feb 2017

Primarul comunei Căpreni, Emil Cătănoiu, și edilul comunei Crușeț, Viorel Drăgușin, sunt singurii primari din Gorj “de șapte stele”. Cei doi au fost nominalizați și premiați, ieri, în cadrul celei de-a XX-a sesiuni ordinare a Asociației Comunelor din România (ACoR), întrunire organizată la Palatul Parlamentului din București, pentru că au șapte mandate în fruntea administrației locale din comunele lor. Primarul Cătănoiu susține că este mândru de ce a realizat din 1990 de când conduce Primăria Căpreni, localitatea mai având nevoie doar de canalizare, investiție ce va fi demarată în primăvara acestui an.

O delegație de peste 11 primari din Gorj, membri ai Asociației Comunelor din România, a participat, luni, la evenimentul cu caracter jubiliar, care s-a bucurat și de prezența premierului, a unor miniștrii și chiar a președintelui PSD, Liviu Dragnea, și a celui de la ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. În fața audienței, președintele ACoR, Emil Drăghici, a vorbit, luni, în cadrul celei de-a XX-a sesiuni ordinare a ACoR, despre o unire a eforturilor din partea structurilor asociative care reprezintă autorităţile locale, dar şi despre crearea unui pact pentru autonomie locală. Tot aici, edilii care au avut până în prezent şapte mandate în fruntea comunităţilor locale au primit trofeele pentru “primarii de şapte stele”. Acestea au fost înmânate de vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale. Conform statutului ACoR, numărul de stele se acordă în funcţie de numărul de mandate obţinut de fiecare primar.

Edilii cu ștate vechi ai Gorjului
Distincții, adică o diplomă și o statuetă, au primit de la Gorj, doar primarii Emil Cătănoiu și Viorel Drăgușin.
“M-am simțit mândru de distincția primită, deoarece conduc Primăria Căpreni de la vârsta de 27 de ani. Sunt cel mai vechi primar al Gorjului, fiind edil din 1990, iar acest lucru a contat pentru localitate și pentru cetățeni”, a declarat primarul Cătănoiu.
emil catanoiu capreni ins“Am fost în slujba cetățenilor 28 de ani, ușile mele permanent au fost deschise și singurul meu stăpân este cetățeanul. Mă bucur că mă aflu în elita celor mai vechi primari ai Gorjului și ai țării”, a declarat și Viorel Drăgușin.
CRUSET DRAGUSINEdilul susține că a finalizat, recent, o mulțime de proiecte în localitate, ultimele fiind modernizarea drumurilor din Măiagu și Slăvuța pe o distanță de 15 km și parcul care se întinde pe o distanță de două hectare și jumătate. Drăgușin susține însă că urmează să realizeze și canalizarea în satele Mierea, Sărnești și Măiagu, proiect în valoare de un milion de lei, acesta fiind deja aprobat, dar și proiectul de extindere și modernizare a Școlii Gimnaziale Crușeț. Pentru sala de sport din localitate va începe construcția acesteia, în timp ce căminele culturale din Măiagu și Slăvuța vor fi modernizate, lucrările urmând să înceapă anul acesta.
A.StoicaÎncepe judecata în dosarul ”Masa Caldă” 21 Feb 2017

Judecătorii Tribunalului Dolj au decis că poate să înceapă judecarea dosarului supranumit ”Masa Caldă”, în care inculpat este și Daniel Burlan, fostul director al fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO). Instanța a constatat ”legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu”. Magistratul de caz a verificat și legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Hotărârea nu este definitivă. ”Dispune începerea judecăţii cauzei. Cu contestaţie în termen de trei zile de la comunicare”, au decis magistrații de la Tribunalul Dolj.
Daniel Burlan a fost deferit Justiției în luna iunie a anului trecut, alături de 22 de persoane, foşti sau actuali angajaţi ai CEO. Acesta a fost trimis în judecată în cauza care a vizat decontarea ilegală a unor porţii de mâncare de către compania din minerit, respectiv infracţiunea de delapidare. Aceeași calitate de ”inculpat” o are și Cazare Cantine Motru, prestator contractual al serviciilor de masă, care ar fi “asigurat masă caldă și alte alimente altor persoane decât celor îndreptățite și în alte împrejurări decât cele legale, ajutând reprezentanții unităților miniere la comiterea infracţiunii de delapidare, cauzând un prejudiciu la SNLO, la acea vreme, de 2.810.813, 3 lei”. “Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu s-a dispus printre altele, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor. (…) Burlan Daniel, în perioada 11.01.2009-31.05.2012, în calitate de director general şi implicit gestionar de drept al bugetului de venituri şi cheltuieli al SNLO a dispus şi a acceptat decontarea din fondurile societăţii cu capital majoritar de stat, prin intermediul conturilor subunităților miniere, a sumelor destinate plăţii unor prestaţii efectuate în mod nelegal şi fără bază contractuală către SC Cazare Cantine SA Motru, decontarea meselor servite de persoasne care nu erau îndreptăţite, inclusiv sportive, cauzând un prejudiciu de 2.180.798, 8 lei”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurori.
Loredana FîciuAngajat al Complexului Energetic Oltenia, mort la locul de muncă 21 Feb 2017

Șeful Sectorului 3, din cadrul Carierei Tismana, Viorel Pupăzan, a decedat, ieri dimineață, în timp ce se afla la serviciu. Acesta avea 48 de ani, iar primele verificări arată că ar fi suferit un infarct. ”A fost la raport, de dimineață, dar nu am vorbit față în față, prin telefon am vorbit. Am discutat problemele de producție, atât, chiar am glumit cu el, i-am spus că ieri a fost liber, astăzi suntem cu poftă de muncă toți. Și a zis «da, da, da!». Nu a spus că se simte rău, nu am știut nimic. Apoi am intrat în raport cu sucursala și m-au sunat după ce i-a venit rău. Terminasem discuția. Am vorbit, am glumit. Lucra de peste 20 de ani aici. Un foarte bun meseriaș, un coleg deosebit, nu era impulsiv. Era un tip calm. Stătea în Câlnic. Era un om deosebit și înțeleg că și un familist convins. Nu intra la program de concedieri. Înțeleg că urma un tratament la Timișoara, de inimă”, a declarat pentru Gorjeanul, Nicolae Cilibiu, șeful carierei Tismana.
O echipă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj efectuează verificări în acest caz. ”Am fost anunțați de conducerea Complexului Energetic Oltenia și am dispus o echipă care a plecat la fața locului, formată din doi inspectori de muncă”, a declarat George Romanescu, inspectorul șef al ITM Gorj. La faţa locului a fost trimisă și o ambulanţă, însă eforturile medicilor de a-i salva viața au fost în zadar.
Viorel Pupăzan era căsătorit şi avea un copil, care este student. Pe 3 martie, bărbatul ar fi împlinit 49 de ani. ”Conducerea CE Oltenia își exprimă regretul profund pentru tragicul eveniment care a avut loc la Cariera Tismana, respectiv decesul inginerului Pupăzan Viorel, șef de sector. Salariatul avea o vechime în câmpul muncii de 24 de ani. La fața locului s-au prezentat ambulanța proprie a CE Oltenia și două ambulanțe solicitate prin intermediul serviciului de urgență 112. După efectuarea manevrelor de resuscitare s-a declarat decesul, cauza presupusă fiind producerea unui infarct miocardic. Evenimentul a fost comunicat organelor abilitate, urmând să stabilească, cu exactitate, cauza decesului. Societatea va acorda familiei ajutorul de deces conform prevederilor CCM aplicabil”, au precizat reprezentanții CEO, într-un comunicat de presă.
Loredana FîciuSora fostului director Iliuță, transferată cu serviciul la Trezoreria Cărbunești 21 Feb 2017

Angela Iliuță nu mai este de la finalul anului trecut contabil-șef al Primăriei Turburea, angajata transferându-se cu serviciu la Trezoreria orașului Târgu-Cărbunești. O susține chiar primarul comunei Ion Bîrcă, care a suspendat-o pe aceasta din funcție, edilul trăgând-o astfel la răspundere pe sora lui Ion Iliuță(n.r. fost director al DSVSA Gorj) pentru că aceasta nu a sesizat, la timp, faptele fostei casiere Ioana Berbece, cea din urmă fiind acuzată de sustragerea a 11.400 de lei din casieria primăriei. Salariata Iliuță a contestat sancțiunea disciplinară și a reușit să o înlocuiască cu diminuare a drepturilor salariale cu 20% pe o perioadă de 3 luni.

Delapidarea de la Turburea s-a constatat în 2015, casiera Ioana Berbece rămânând fără loc de muncă, cu dosar penal și cu obligativitatea de a restitui banii sustrași de sub ochii neatenți ai șefei directe, Angela Iliuță. Banii au fost recuperați, spune acum primarul Ion Bîrcă, deoarece fosta angajată a câștigat în instanță niște drepturi salariale care i-au fost oprite de instituția publică pentru acoperirea găurii din casierie. Problema s-a rezolvat și cu contabila-șefă sancționată disciplinar de primarul Bîrcă, acesta transferându-se cu serviciul la Cărbunești.
sentintaNu înainte însă ca aceasta să atace în instanță la Tribunalul Gorj sancțiunea disciplinară ce i-a fost aplicată de primarul comunei Turburea. Instanța a admis în octombrie, în parte, acţiunea Angelei Iliuță, “formulată în contradictoriu cu pârâtul Primarul comunei Turburea. Modifică decizia nr. 218/02.06.2016 emisă de pârât în sensul că înlocuieşte sancţiunea disciplinară prevăzută de art. 77 alin. 3 lit. d din Legea nr. 188/1999 cu sancţiunea de diminuare a drepturilor salariale cu 20% pe o perioadă de 3 luni prevăzută de art. 77 alin. 3 lit. b din Legea nr. 188/1999. Menţine în rest decizia susmenţionată”. Instanța a respins în rest cererea fostei angajate.
A.StoicaZiua amenzilor pentru cei care au “comentat” Poliția Locală pe Facebook 21 Feb 2017

Primii trei utilizatori ai rețelei de socializare care au comentat “negativ” imaginile cu o intervenție a polițiștilor locali sunt așteptați, azi, la sediul Poliției Locale Târgu-Jiu pentru a afla cuantumul amenzilor ce le vor fi aplicate. Șapte persoane au fost în total invitate la sediul instituției, după ce au lăsat diverse comentarii la adresa agenților locali, pe invitațiile trimise acestora acasă menționându-se drept motiv de aplicare a amenzilor “proferarea de expresii jignitoare menite să lezeze onoarea și demnitatea Poliției Locale”. Cu această ocazie Poliția Locală a făcut cunoscut și că există o decizie a instanțelor de judecată prin care Facebook este definit ca spațiu public și, ca urmare, regulile de comportare în mediul virtual trebuie să fie aceleași ca și pe stradă sau în piață.
Posibilele amenzi pe care ar urma să le primească cele șapte persoane invitate marți și miercuri la sediul Poliției Locale Târgu-Jiu au generat o serie de polemici cu privire la drepturile pe care (nu) le au agenții pentru a aplica amenzi celor care nu le apreciază activitatea. Jurnaliști din Gorj sau plecați de la Târgu-Jiu în străinătate în ultimii ani au adresat cu această ocazie o scrisoare deschisă autorităților locale, mesajul fiind susținut inclusiv de Cristina Guseth, președinte al Asociației Freedom House. În scrisoarea respectivă autorii menționează că hotărârea judecătorească prin care Facebook este definit drept spațiu public nu se poate aplica fiecărei persoane în parte pentru că legislația în vigoare nu prevede așa ceva, decizia instanței fiind valabilă doar pentru persoana care a solicitat lucrul respectiv.
“Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție invocată de Poliția locală Târgu-Jiu este pronunțată într-un caz concret, definit de anumite circumstanțe și nu poate fi invocată în orice caz, deoarece nu este o decizie obligatorie de interpretare și aplicare a legii și nu este o decizie pronunțată în urma unui «recurs în interesul legii», deci nu este aplicabilă în orice situație de utilizare a rețelei de socializare Facebook. Prin urmare, decizia ÎCCJ respectivă este folosită în mod ERONAT ca argument în acest caz. Este falsă afirmația că «ÎCCJ a definit Facebook-ul ca fiind spațiu public» deoarece această hotărâre nu este susceptibilă să o facă. Decizia ÎCCJ este o hotărâre dată într-o speță singulară și nu constituie izvor de drept pentru a putea fi invocată ca temei juridic pentru luarea unei măsuri”, se arată în scrisoarea deschisă adresată autorităților locale, prin care polițiștilor locali li se solicită să renunțe la sancționarea celor care i-au criticat, asta cu atât mai mult cu cât în fișa postului nu au prevăzută o asemenea obligație de serviciu.
Gelu IonescuScarlat Iriza: Factorii decizionali ai gazoductului BRUA, întruniți în martie la Târgu-Jiu 21 Feb 2017

Construcţia conductei de gaze Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), lucrare de amploare care va fi demarată în luna septembrie și în Gorj, gazoductul urmând să traverseze 12 localități din județul nostru, necesită o întrunire a factorilor de decizie și cu autoritățile locale din comunele gorjene. O declară chiar senatorul ALDE, Scarlat Iriza, care a discutat cu reprezentanții Transgaz despre șantierele care vor fi deschise în Gorj, conducta urmând să traverseze, pe o distanță de 560 de km, terenuri publice și private din județul nostru. Posesorii de terenuri cultivate vor fi despăgubiți ca și proprietarii de terenuri forestiere.

iriza alde (2)“De exemplu, dacă pe terenul unui cetățean din Scoarța trece conducta și omului îi afectează via, proprietarul va fi despăgubit pentru produsele pe care acesta nu le mai poate avea timp de trei ani, perioadă necesară viței de vie să dea rod. Măsuri similare se iau și pentru proprietarii de terenuri forestiere și nu numai. Aceste lucruri, dar și multe altele vor fi discutate, la începutul lunii martie, cu autoritățile locale din cele 12 localități, cu un reprezentant de la cadastru de la București, cu reprezentanți ai Direcției Silvice, cu conducerea Transgaz și nu numai, asta deoarece cei care vor avea șantiere deschise pe teritoriile lor să știe ce au de făcut. Conducta BRUA va tece la 1,80 m sub pământ, aceasta având un diametru de 80 de cm. În Gorj vor fi deschise trei mari șantiere, se vor face licitații pentru stabilirea firmelor care vor realiza lucrările, iar județul nu va avea decât de câștigat. Se va câștiga la capitolul consum, în ceea ce privește, cazarea și hrana echipelor care vor lucra în Gorj până la finalizarea lucrării, în timp ce numeroși cetățeni din județ vor fi despăgubiți conform legii”, a declarat senatorul de Gorj, interesat de bunul mers al acestui proiect.
A.StoicaCe a declarat Ponta despre cine are voie să facă politică 21 Feb 2017

Fostul premier Victor Ponta, deputat PSD, a declarat în această seară, într-o emisiune TV, că în România este o bătălie de putere în care se stabilește cine are voie să facă politică și cine nu, în care au intrat persoane care nu candidează și care nu sunt alese, bătălie care a început în anul 2005 și care a cunoscut un apogeu în 2015-2016.”Toată lumea vorbește de justiție. Nu vorbim de justiție, nu am văzut pe nimeni să conteste deciziile judecătorilor. Discuția este o chestiune de putere. Dacă un procuror, că îl cheamă domnul Negulescu sau îl cheamă domnul Uncheșelu, sau îl cheamă altfel, poate să decidă în România de astăzi cine face politică și cine nu, răspunsul este categoric „da”. Pentru că s-a decis că domnul Blaga nu mai poate fi șef la PNL, s-a decis că nefericitul de Petrache nu mai e secretar general, s-a decis că Ponta nu mai poate fi. Este un sistem de război de putere. Cine este mai puternic? E mai puternic cel ales, partidul politic sau e mai puternică această unitate din procuratură, pentru că nu s-a plâns nimeni de procurori în general”, a afirmat deputatul de Gorj la România TV.(A.C.)Eveniment omagial extrem de reuşit – BRÂNCUŞI, LA EL ACASĂ / Peştişani – Hobiţa, 17-18 februarie 2016 21 Feb 2017

Însemnările sau consemnările de faţă, cum vreţi să le spunem, nu se doresc altceva decât simple note de suflet despre manifestările culturale ce au avut loc timp de două zile, în 17 şi 18 februarie 2017, începute la Târgu-Jiu, în preajma Coloanei Infinită, şi continuate la Hobiţa şi Peştişani cu o participare peste aşteptări – ca număr şi probitate ştiinţifică – de nivel naţional.

Omagiul organizat de mai mulţi naşi
O vorbă populară zice că atunci când sunt mai multe moaşe rămâne copilul nemoşit! În cazul de faţă Omagiul fuse pus la cale – şi a fost o extrem de izbutită manifestare cultural-artistică şi ştiinţifică – în cel mai mic amănunt, de către Fundaţia „Casa Brâncuşi-Hobiţa”, preşedinte prof.univ.dr Moise Bojincă -, cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj, Primăriei şi Consiliului Local al comunei Peştişani şi Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Peştişani, în parteneriat cu Fundaţia SUCCES „Aproape de oameni”, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Federaţia „Societatea Civilă Românească” şi Teatrul NOSTRUM Bucureşti.

De la Coloana Infinită, la Casa Muzeu Constantin Brâncuşi, de la Hobiţa-Peştişani
Vineri după amiază, oaspeţii din Bucureşti – aici mă refer la poeţii şi actorii membri ai Teatrului NOSTRUM, dar bucureşteni şi argeşeni din Societatea Civilă Românească – au fost aşteptaţi la Gara Târgu-Jiu. Împreună cu târgujieni, cu reprezentanţi ai Primăriei Peştişani, precum şi cu cei din Fundaţia Casa Brâncuşi-Hobiţa au avut o întâlnire cu Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, la Coloana Infinită.
De acolo, cu un microbuz al Primăriei Peştişani şi cu autoturisme participanţii au mers, însoţiţi de primarul Cosmin Pigui şi de viceprimarul Nicolae Nicolcioiu într-o vizită la Casa Muzeu din Hobiţa, ce poartă numele patronului spiritual al întregii manifestări omagiale – Constantin Brâncuşi.

Expoziţie de costume populare, lansarea Monografiei satului Brădiceni şi Seară de poezie
Spre seară, în Sala Centrului de Documentare şi Informare a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” simpozion brancusi2Peştişani, s-a vernisat şi vizionat o Expoziţie de costume populare din comuna Peştişani, unele din lada de zestre a bunicilor, costume vechi de peste 100 de ani. Emoţionantă s-a constituit şi lansarea Monografiei satului Brădiceni, fost târg şi fostă reşedinţă de plasă, la care au vorbit şi autorii Ion Posdărăscu – fiu al satului -, dar şi Ion Cârstea, autor al mai multor cărţi cu caracter istoric şi monografic, argeşean de baştină, dar cu buletin de Bucureşti, un îndrăgostit al arhivelor, bibliotecilor, dar şi al meleagurilor fostei aşezări aristocratice Brădiceni. Monografia merită o recenzie aparte, mai ales pentru originalitatea ei şi că din ea nu lipsesc nici Peştişanii, Hobiţa, Frânceştii, Boroştenii, Gureşii şi Seuca, într-un cuvânt toate satele comunei Peştişani. Seara de poezie l-a avut ca invitat de seamă pe poetul gorjean Nicolae Dragoş, care-a citit din volumele Domniei sale mai multe poeme dedicate Părintelui sculpturii moderne – Titanul de la Hobiţa Constantin Brâncuşi. Unul dintre poeme rememora cu har o întâmplare petrecută într-o zi de decembrie 1967, când poetul Nicolae Dragoş a căutat fără ghid Mormântul din Cimitirul Montparnasse al lui Bădia Costache şi a găsit acolo o lumânare aprinsă. Semn al neuitării Sfântului din Montparnasse de către contemporani. Dintre mulţii poeţi ce l-au preamărit – aşa cum se cuvine – pe Constantin Brâncuşi îl amintim pe talentatul şi prolificul Ion Popescu-Brădiceni, dar şi pe sensibila poetă bucureşteană Rodica Subţirelu, Redactor şef al revistei lunare „Cronica Timpului” – Publicaţie de cultură, atitudine şi performanţă, editată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Director general DORU DINU GLĂVAN.

Simpozionul „Brâncuşi la el acasă”
Este aproape imposibil să povestim toate gândurile, amintirile şi ideile propuse pentru viitorime ale acestor intervenţii şi comunicări ştiinţifice susţinute de participanţi. Ca şi în prima zi, Sala Centrului de Documentare şi Informare al Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” s-a dovedit a fi aproape neîncăpătoare. Mai ales că Moderatorul era nimeni altul decât distinsul brâncuşiolog Dr. Ion Mocioi. Care-a vorbit şi în deschiderea lucrărilor Simpozionului, a susţinut şi o comunicare ştiinţifică, dar i-a prezentat pe toţi cei care şi-au adus contribuţia, după puterile domniilor lor, la păstrarea vie a memoriei Titanului de la Hobiţa – Constantin Brâncuşi.
simpozion brancusi4Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani, a prezentat „Implicaţii ale autorităţilor publice locale pe linia valorificării lui Constantin Brâncuşi”. Dr. Ion Mocioi a susţinut comunicarea „Specificul naţional în arta lui Constantin Brâncuşi”, iar prof. Ştefan Stăiculescu tema „Brâncuşi între modestie şi geniu”. Scriitorul Mihai Sporiş a glosat despre „Brâncuşi acasă, după 60 de ani de eternitate”, în vreme ce subsemnatul a citit eseul „Autostrada Brâncuşi”, al scriitorului Ion Căpruciu, ca şi intervenţia publicistică semnată Ion Predoşanu: „Investiţiile lui Brâncuşi”, ambele văzând lumina tiparului în Gorjeanul.
Extrem de aplicată, de modernă şi bine ilustrată a fost comunicarea realmente ştiinţifică şi pe o temă inedită a Dr. Sorin Lory Buliga: „Objets trouves în grădina Casei Barbu Gănescu. O altă creaţie a lui Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu.” Din publicistica vremii, adică din biblioteci sau de la naftalină, prof. Dan Pupăză a prezentat însemnarea „O mândrie a neamului: Constantin Brâncuşi”, publicată în anul 1930 de către învăţătorul Dumitru Pupăză. Despre doi corifei ai neamului român s-a ocupat Prof.dr. George Ene în al său studiu: „Eminescu – Brâncuşi – cultul ţăranului român.” Cei din urmă, dar poate că şi cei dintâi, ordinea prezentării nefiind alfabetică, sunt Dipl. ec. Petre Răcănel cu „Brâncuşi fericit la el acasă” şi Prof. univ.dr. Moise Bojincă autorul eseului de atitudine: „Moment
Firesc, au urmat succinte concluzii şi încheierea lucrărilor Simpozionului „Brâncuşi la el acasă.” Factotum-ul acestor două zile de manifestări – Prof. univ.dr. Moise Bojincă – a fost propus şi a acceptat să devină Preşedintele Filialei Gorj al Federaţiei „Societatea civilă românească”, la propunerea simpozion brancusi5Preşedintelui Federaţiei, Prof.dr. George Ene, un remarcabil patriot.
Ne-am lungi prea mult dacă am pomeni şi titlurile altor comunicări ce nu au fost susţinute pentru că din motive de sănătate şi distanţă, precum sunt cazurile acad. Grigore Brâncuşi ori scriitorul Dumitru Dănău, dar şi alte personalităţi, au absentat. Fundaţia Casa Brâncuşi-Hobiţa îşi propune să reunească într-un volum toate aceste comunicări ştiinţifice.

Momente artistice: teatru, muzică şi dans
Spre onoarea lor, membrii Teatrului NOSTRUM Bucureşti au prezentat un fragment cu teribil impact la public din piesa „Ne vedem la Paris” a autorului gorjean Marin Voican Ghioroiu, printre altele şi autorul unui poem inspirat de trecerea la cele veşnice a celui mâhnit că patru academicieni ai RPR i-au repudiat opera şi au respins intenţia lui Constantin Brâncuşi de a dărui statului român Atelierul şi operele sale, care fiind refuzate constituie acum chintesenţa Centrului de Artă Modernă Georges Pompidou din Paris.
Rolul lui Bădia Costache l-a jucat strălucit un personaj ce se aseamănă cu Sfântul din Montparnasse, Dipl. ec. Petre Răcănel, pe Arethia Tătărescu poeta, publicista şi actriţa cu har Rodica Subţirelu, iar pe Maria Tănase o superbă îngemănare de actriţă şi cântăreaţă cu voce de aur – Dana Irina Gâju. Am mai admirat şi momentul muzical susţinut de soprana de coloratură Rodica Angelescu şi actriţa Dana Irina Gâju. Ca o surpriză, la final au cântat soliste vocale şi naiste, dar am privit şi cum tradiţia continuă la dansatorii Ansamblului „Cântec şi Joc” Peştişani.
Ion PREDOŞANUZăpadă de aproape jumătate de metru, la Spitalul de Pneumoftiziologie 21 Feb 2017

În urma ninsorilor din ultimele zile, în zona Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu s-a format un strat de zăpadă, ce măsoară aproape o jumătate de metru. Din fericire, drumul de acces spre unitatea spitalicească a fost curățat, astfel că atât angajații spitalului, cât și aparținătorii pacienților pot ajunge la destinație fără probleme.

Iarna nu se dă bătută, deși ne apropiem cu pași repezi de primăvară. La sfârșitul săptămânii trecute a nins destul de mult în anumite zone din județul Gorj. La munte, stratul de zăpadă măsoară câțiva zeci de centimetri. A nins mult și în zona Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna spital dobrita zapada (3)Runcu. Cu toate acestea, unitatea nu este izolată, drumarii acționând prompt pentru deszăpezirea drumului de acces spre unitatea sanitară. „A nins mult în zona noastră. Stratul de zăpadă măsoară aproximativ o jumătate de metru, dar drumul este bun; s-a acționat cu utilajele de deszăpezire și este negru acum. spital dobrita zapada (4)Duminică, a nins abundent”, a confirmat Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.
Chiar dacă se află într-o zonă montană, Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu asigură toate condițiile necesare acordării tratamentelor optime pentru pacienți. La ora actuală, peste 180 de persoane sunt internate aici, în condițiile în care spitalul are contractate 176 de paturi.
Minodora SuceaȘase turiști au avut nevoie de ajutorul salvamontiștilor 21 Feb 2017

La sfârșitul săptămânii trecute, salvamontiștii gorjeni au fost solicitați la șase cazuri în stațiunea Rânca. Unul dintre turiștii accidentați a fost transportat cu ambulanța la spital, altul a fost trimis la spital cu mașina personală, restul cazurilor fiind soluționate pe loc.

Tot mai mulți turiști aleg să își petreacă weekend-urile la Rânca. În acest sfârșit de săptămână, a mai nins la munte, formându-se un strat de zăpadă de peste 30 de centimetri. Salvamontiștii au fost la datorie și de această dată, șase persoane având nevoie de ajutorul lor. „Am avut șase cazuri, unul dintre cei accidentați a fost transportat cu ambulanța la spital și altul cu mașina proprietate personală, iar restul cazurilor au fost soluționate pe loc de salvamontiști, cei accidentați continuându-și sejurul”, a confirmat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj. La Rânca sunt permanent câte șase salvamontiști în timpul săptămânii și opt în weekend. La ora actuală, stratul de zăpadă măsoară aproximativ 50 de centimetri, fiind cel mai mare din această iarnă. Dacă se menține zăpada, cu siguranța vor fi pornite și celelalte pârtii din stațiune.
Minodora SUCEAGorjenii au venit cu 7 medalii de la Bucureşti! 21 Feb 2017

Atleţii de la CS Pandurii au avut o comportare bună la Campionatele Naționale de atletism în sală, seniori și tineret. Delegaţia noastră s-a întors cu 7 medalii, 4 la tineret şi 3 la seniori. “Sâmbătă şi duminică, în Campionatul Naţional de sală, s-au obţinut 7 medalii de către sportivii clubului Pandurii Tg-Jiu, dintre care două de aur prin Andreea Pîşcu (1.500 de metri şi 3.000 de metri, tineret), două de argint prin Adrian Garcea (1.500 metri şi 3.000 metri, tineret) şi trei de bronz în probele seniorilor, prin Adela Bălţoi(1.500 metri), Andreea Pîşcu şi Adrian Garcea (1.500 metri, 3.000 metri)”, a spus antrenorul emerit al clubului, Ion Bură. Profesorul Bură s-a declarat mulţumit de comportarea elevilor săi, dar se aşteaptă la rezultate şi mai bune în următoarele competiţii: “Rezultatele au fost obţinute în urma unei munci susţinute în perioada de iarnă şi timpii realizaţi sunt excepţionali. Adrian Garcea este al treilea în Europa la vârsta juniorilor, iar Andreea Pîşcu locul 4 în categoria tineret. Săptămâna viitoare va urma campionatul naţional de juniori 1, la care va participa Garcea, iar Pîşcu va participa la Campionatul Balcanic ce va avea loc la Belgrad. În mod normal, Garcea trebuie să câştige două medalii de aur la acest campionat, iar Pîşcu, la Belgrad, să obţină un rezultat mai bun ca la Bucureşti, pentru că ea a fost chiar la 3 secunde de baremul de participare la Campionatul European de Sală. În vară avem alte obiective, Campionatul European de Tineret, 10.000 metri”.
Cătălin PasărePenitenciarul Târgu-Jiu, în topul închisorilor aglomerate 21 Feb 2017

În cadrul campaniei #Dizgraţiaţii, agenţia de presă Mediafax, a realizat un top al închisorilor din România din punct de vedere al aglomerării. Din aceste liste, reiese clar faptul că în penitenciarele româneşti abia mai ai unde să arunci un ac. Dintre cele 16 penitenciare de maximă siguranţă din România, 12 şi-au depăşit capacitatea după standardul românesc, iar pe cel european 15 sunt supraaglomerate.
În ceea ce priveşte închisorile cu regim deschis şi semideschis din România, din totalul de 18, doar 4 sunt supraaglomerate pe standardul impus de legea din România, însă doar unul – cel din Găeşti – respectă standardul european CPT, de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut. Pe primul loc se află Penitenciarul Târgu Mureş, cu o rată de ocupare de 220% pe ambele standarde, urmat de închisorile din Satu Mare, Ploieşti, Târgu-Jiu şi Jilava. Astfel, închisoarea de la Târgu-Jiu ocupă poziţia cu numărul 4 din punct de vedere al aglomerării pe unităţile cu regim deschis şi semideschis. În Penitenciarul Târgu-Jiu, la 31 ianuarie 2017, erau încarceraţi 450 de deţinuţi, gradul de ocupare standard pe România fiind de 92%, în timp ce ocuparea la nivel european are un grad de 196%.
I.M.Se fac înscrieri la Festivalul Național al Cărții pentru Copii ”Bucuria Lecturii” 21 Feb 2017

FICE România organizează anul acesta cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Național al Cărții pentru Copii „Bucuria Lecturii”. Termenul limită de înscriere a participanților este 8 martie 2017, iar cel de primire al lucrărilor 10 mai 2017.

Festivalul Naţional „Bucuria Lecturii”, ediţia a XIII-a, este structurat în două secţiuni: ”Lectură şi Creaţie” și ”Evenimente dedicate Cărţii, Lecturii şi Creativităţii”. Prima secțiune cuprinde realizarea următoarelor tipuri de lucrări: un eseu inspirat din universul lecturilor, scrisoare către un personaj sau autor favorit, o poveste originală, desene, picturi inspirate de lumea lecturilor, reviste şcolare și cărți pentru copii şi tineri, scrise de copii, tineri. Secțiunea a II-a cuprinde: concursuri pe diverse teme, inspirate de universul lecturii, carnavaluri cu personaje din lumea cărţilor, întâlniri cu scriitori şi autori îndrăgiţi, lecturi publice, dezbateri pe tema lecturii şi a cărţii, piese de teatru, recitaluri de poezie, poezia şi muzica – tărâmul magic al artelor și șezători literare. Creativitatea și originalitatea vor fi factori esenţiali de departajare a competitorilor. Ideile creative, obiectivate în evenimente de succes, vor fi premiate cu diplome şi cărţi. Fiecare instituţie participantă va realiza un raport final, ilustrat cu fotografii, privitor la evenimentele şi activităţile desfăşurate în cadrul festivalului, la nivelul instituţiilor de educaţie. Ediția a XIII-a a Festivalului se desfășoară în următoarele etape: februarie 2017 – aprilie 2017: derularea activităților; mai 2017: selecția și jurizarea; iunie 2017: festivitatea de premiere. Termenul-limită de înscriere a participanţilor este: 8 martie 2017. Înscrierea se face pe una dintre adresele de mail: fice.romania@yahoo.com; ficeromania@hotmail.com. La înscriere, participanţii vor specifica datele personale de identificare, secțiunea şi lucrările ori evenimentele pe care le vor realiza în cadrul festivalului. Lucrările originale de la Secţiunea I care au fost premiate la nivel local şi rapoartele de la Secţiunea a II-a vor fi trimise, în vederea participării la faza națională, la adresa de mail: fice.romania@yahoo.com, iar desenele, picturile, CD-urile, fotografiile (cu specificarea autorului, cadrului didactic coordonator, unității de învăţământ, localității de proveniență), revistele şcolare şi cărţile vor fi expediate la adresa poştală: Şcoala Gimnazială Nr. 96, Str. Rezonanţei, nr. 2, Bucureşti, sector 4, cod poştal 041539, urmând să fie alese pentru expoziţie. Termenul-limită de primire a lucrărilor şi rapoartelor este 10 mai 2017. Pe data de 3 iunie 2017, la Palatul Național al Copiilor (București), va avea loc festivitatea națională de premiere a lucrărilor și evenimentelor din cadrul Festivalului „Bucuria Lecturii”, ediția a XIII-a. Vor fi conferite premii şi diplome pentru fiecare categorie de lucrare originală de la Secţiunea I şi pentru acţiunile şi evenimentele de la Secţiunea a II-a. Premiile şi diplomele vor fi acordate copiilor care au obţinut locul I la faza locală, câte unul pe categoria de vârstă. Vor exista diplome şi premii de excelenţă, premii speciale şi premii-surpriză, pentru copiii selecţionaţi la faza naţională pentru fiecare categorie de vârstă, precum şi certificate pentru organizatori.
R.L.Post vacant de consilier la Primăria Turcineşti 21 Feb 2017

Primăria comunei Turcinești organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei publice de execuţie, vacantă de consilier juridic, clasa I, grad profesional principal din cadrul Compartimentului Juridic. Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare. Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei publice sunt: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul ştiinţe juridice; vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice – minimum 5 ani.
Concursul se va organiza conform calendarului următor: 8 martie 2017, ora 09.00 – termenul limită pentru depunerea dosarelor; 4 aprilie 2017, ora 11:00 – proba scrisă; 7 aprilie 2017, ora 10:00 – proba interviu. Dosarele de înscriere la concursul demarat pentru ocuparea postului amintit mai sus se depun la sediul Primăriei Turcineşti şi trebuie să conţină: cererea de înscriere la concurs; copia actului de identitate; copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor şi ale altor acte care arată efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituţia publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverinţele care dovedesc vechimea în muncă; cazierul judiciar; adeverinţă medicală; curriculum vitae.
I.M.Soprana Felicia Filip, spectacol de excepție la Târgu-Jiu, de ziua lui Brâncuși 21 Feb 2017

Duminică, 19 februarie, scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din municipiul Târgu-Jiu a devenit neîncăpătoare pentru cei care au dorit să vadă spectacolul „Brâncuși-Zbor și dor”. Soprana Felicia Filip a interpretat piese cu are a ajuns la sufletul publicului, iar talentații balerini de la Teatrul de balet din Sibiu i-au fermecat pe cei prezenți.

Zi de mare sărbătoare la Târgu-Jiu, pe 19 februarie. Peste 200 de târgujieni au asistat, duminică vrăjiți la minunatul spectacol pregătit de Consiliul Județean Gorj și instituțiile partenere cu ocazia celebrării a 141 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Duminică dimineața, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu a avut loc spectacolul „Brâncuși- Zbor și dor”, dedicat Zilei Brâncuși. Pe scena teatrului au evoluat, spre încântarea publicului spectator, soprana Felicia Filip, actorul Mircea Diaconu, Teatrul de balet din Sibiu și Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”. Fiecare dintre reprezentațiile susținute l-au omagiat pe Brâncuși în felul lor frumos și profesionit de a se exprima prin artă. La eveniment a participat și Elise Stan, realizator emisiuni la TVR. Organizatorii evenimentului au brancusi 141 ani (1)fost: Consiliul Județean Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, la Sala Teatrului ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu. În ropote de aplauze a urcat pe scenă Mircea Diaconu și prin ceea ce a avut de spus a ridicat nenumărate întrebări printre cei care l-au ascultat. „Brâncuși s-a format ca om la Gorj! (…) Să ne bucurăm că l-am avut, că e al nostru. (…) Iată o statuie, iată un om. Ne uităm la statuia, la mitul Brâncuși, care este mondial! Pe mine mă impresionează și mă emoționează cum statuile au fost oameni! Cu tot ce înseamnă un om: cu bucurii, cu împliniri, iubiri, realizări. Partea de copilărie a lui Brâncuși ar trebui să existe într-un sanctuar aici, în România. Partea în care s-a format. Contează mult. (…)”, a spus actorul Mircea Diaconu.

Felicia Filip a ridicat sala în picioare
Cum era de așteptat, unul dintre cele mai așteptate momente din spectacol a fost recitalul sopranei Felicia Filip, venită pentru prima dată la Târgu-Jiu. Aceasta a spus că nici nu putea alege o ocazie mai potrivită de a vizita orașul lui Brâncuși, decât ziua de 19 februarie! Felicia Filip a interpretat piese brancusi 141 ani (6)precum: „Fata din vis”, „La fereastra ta” sau „Eșarfă în dar”, dar și melodii din repertoriul Mariei Tănase. „Felicia Filip este solistă o Operei Naționale din București și a performat pe toate scenele lumii, având o carieră extraordinară. Are un repertoriu vast, iar pentru performanțele sale artistice i-au fost oferite premii, titluri. (…) Mii de ore de studiu stau în spatele performanțelor sale artistice, a fost mereu exigentă cu sine, a fost atentă la detalii, conduce Opera Comică pentru copii din București-singura operă comică pentru copii din lume! Când vine în fața publicului amintește de efectele binefăcătoare ale muzicii de calitate! Este foarte greu să creionezi în câteva fraze o carieră impecabilă a unei artiste de talie internațională! Numele său este un brand și o garanție a calității”, a declarat Elise Stan despre soprană. Un alt moment cu totul special a fost reprezentația Teatrului de balet din Sibiu. Prestația talentaților balerini a fost excepțională.
Mai trebuie spus că de „Ziua Brâncuși”, pe scena Teatrului din Târgu-Jiu au dansat primsolistul Teatrului din Kremlin Ballet-balerinul Kirill Ermolenko, cooptat anul trecut în echipa Teatrului de balet din Sibiu, dar și alți dansatori cu experiență.
M.S.Campionat strâns la Minifotbal 21 Feb 2017

Luptă extrem de echilibrată la titlu în Campionatul Județean de Minifotbal Dolce Vita. Dream Team și Peppy Dolce Vita s-au impus în etapa cu numărul 12 și sunt despărțite de numai două puncte cu 6 runde înaintea finalului de sezon. Cel mai tare meci al rundei cu numărul 12 s-a jucat între locurile 1 și 3, Dream Team și ISU Gorj. Cei de la ISU au oferit o replică excelentă liderului, lider lipsit însă de două piese cheie, Al-Ioani și Cănăvoiu. ISU a condus cu 3-1 în repriza a doua și părea că va reuși să pună piedică singurei echipe neînvinse în acest sezon, dar Dream Team a revenit spectaculos cu 3 goluri în decurs de 5 minute și s-a impus în final cu 4-3. Golul victoriei a fost unul superb marcat de la aproximativ 12 metri distanță de către Edi Frățilescu. “A fost un meci dificil având în vedere că am jucat cu echipa de pe primul loc, puteam să câştigăm. Am avut 3-1, un pic de ghinion că a intrat golul doi al lor repede după ce am marcat noi. Asta a fost soarta partidei. Sper să ne reglăm greşelile din apărare şi pe viitor să avem cât mai multe victorii”, a declarat Florin Constantinescu, portar ISU Gorj. “Am întâlnit o echipă care ne-a pus reale probleme. Ţin să le mulţumesc băieţilor că am revenit de la 3-1, nu ne-a mai condus nimeni până acum la două goluri diferenţă. Creăm un grup foarte bun, puternic, ne dorim să mergem la turneul zonal de la Severin şi, de ce nu, să mergem mai departe, pe ţară, cu un rezultat pozitiv”, a spus portarul de la Dream Team, Dragoş Constantinescu.
Într-un alt meci tare al etapei, Peppy Dolce Vita a avut viață grea cu Farmacia Victoria. Rivală la titlul de campioană cu Dream Team, Peppy Dolce Vita s-a impus în cele din urmă la capătul unui meci extrem de disputat cu scorul 4-3 și rămâne în plasa liderului, la două puncte în spatele acestuia.

Etapa 12
Gazde Scor Oaspeti
Ecologiștii Târgu-Jiu 2 – 5 Karma Târgu-Jiu
ISU Gorj 3 – 4 Dream Team
Real Târgu-Jiu 5 – 3 Minprest Rovinari
Primăria Rovinari 4 – 2 Primăria Bîlteni
Peppy Dolce Vita 4 – 3 Farmacia Victoria

Clasament
Loc Echipa J V E I GI GP Gol. Puncte
1 Dream Team 12 10 2 0 65 22 43 32
2 Peppy Dolce Vita 12 10 0 2 53 32 21 30
3 ISU Gorj 12 8 0 4 35 28 7 24
4 Real Târgu-Jiu 12 6 2 4 46 43 3 20
5 Farmacia Victoria 12 3 6 3 42 42 0 15
6 Primăria Rovinari 12 3 4 5 47 46 1 13
7 Primăria Bîlteni 12 4 1 7 43 53 -10 13
8 Minprest Rovinari 12 3 2 7 50 44 6 11
9 Karma Târgu-Jiu 12 2 2 8 61 93 -32 8
10 Ecologiștii Târgu-Jiu 12 1 1 10 29 68 -39 4
Cătălin PasăreDotări pentru şcolile din mediul rural! 10 laptopuri, puse la bătaie şi de GNM Gorj 21 Feb 2017

Prima ediţie a proiectului de economie circulară “Let’s Be Eco!” a demarat şi la Gorj fiind o competiţie dedicată unităţilor de învăţământ din mediul rural. Scopul proiectului este susţinerea comunităţilor de la sate prin reutilizarea resurselor.

Circa 10 şcoli din mai multe comune ale judeţului nostru s-au înscris în concursul demarat de organizaţia “Let`s Do It, Romania!”, în parteneriat cu Garda Naţională de Mediu. “În perioada 10 ianuarie – 8 februarie, a existat înscrierea la concursul «Let`s be eco», în care s-a pus accentul pe învăţământul din mediul rural. S-a dorit ca elevii din toate şcolile participante să fie foarte inventivi. Concursul se desfăşoară în perioada 15 ianuarie – 28 februarie, iar până pe 30 aprilie va fi extragerea în care vor fi desemnate cele mai inventive proiecte cu privire la reutilizarea deşeurilor şi materialelor, şi stimularea şi creativitatea elevilor din învăţământul primar, gimnazial şi de liceu din mediul rural. Până în momentul de faţă sunt la nivel naţional 500 de şcoli înscrise, şi în medie se vor repartiza 10 laptopuri pe şcoală, ce vor fi împărţite ca şi premii. Pe pagina noastră de internet au fost afişate câteva fotografii şi proiecte destul de inventive ale şcolarilor. La nivel judeţean, centralizarea se face direct la centru, la Bucureşti, dar din ce am discutat eu, cred că până acum sunt 10 unităţi de învăţământ din mediul rural din Gorj înscrise. Sperăm ca anul acesta să se pună accent pe partea de învăţământ şi stimulare a copiilor şi să mai avem astfel de evenimente. Ne dorim un număr cât mai mare de elevi participanţi şi totodată să educăm copiii să realizeze ce înseamnă deşeurile în momentul de faţă. S-a tras un semnal de alarmă anul acesta şi asupra României. Suntem pe ultimul loc la depozitarea deşeurilor, selectarea şi refolosirea lor. Anul trecut în medie pe o gospodărie erau produse circa 400 kg de deşeuri şi se încearcă de anul acesta şi prin conştientizarea copiilor din învăţământul primar şi chiar de la grădiniţă, să trecem la o selectare a lor şi predarea direct către centrele de depozitare”, a declarat Cristian Juscu, coordonatorul judeţean al echipei “Let`s Do It, Romania!”.

600 de laptopuri şi 280 de birouri
Înscrierile unităţilor de învăţământ şi a proiectelor acestora s-au încheiat pe 8 februarie, şcolile câştigătoare urmând a primi laptopuri şi birouri utilizate însă în stare de funcţionare. Sunt puse la bătaie la nivel naţional 600 de calculatoare şi 280 de birouri. “Sunt laptopuri şi birouri folosite de la Garda Naţională de Mediu, ca şi premii. Acestea vor fi repartizate pe fiecare şcoală unde copiii au avut cât mai multe proiecte depuse. În special, proiectele sunt realizate la centrele lor de învăţământ şi constau în nişte fotografii transmise şi încărcate pe site-ul nostru naţional, ulterior analizându-se proiectele şi organizându-se extragerea; sunt mai multe criterii de selectare a proiectelor efectiv. Laptopurile vor fi folosite în unităţile de învăţământ. Este prima ediţie a acestei competiţii, iar din ce am înţeles de la comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj şi aici sunt 10 laptopuri pentru această acţiune”, a precizat Cristian Juscu.
Jurizarea participanţilor se va realiza de către organizatorii şi partenerii proiectului. Vor fi luate în considerare criterii precum creativitatea, originalitatea şi complexitatea lucrărilor, dar şi nevoia argumentată în formularul de înscriere şi numărul de elevi participanţi raportat la numărul total de elevi din fiecare unitate de învăţământ înscrisă. Însumarea punctajelor va da clasamentul celor mai implicate şcoli la nivel naţional.
Izabella MolnarStoican vede partea plină: “Jocul nostru e bun, trebuie să avem mai multe ocazii” 21 Feb 2017

Înfrângerea din partida cu Chiajna nu i-a tăiat avântul lui Flavius Stoican. Pandurii a pierdut la limită confruntarea de la Severin, dar, în ciuda posesiei prelungite din partea a doua, echipa noastră şi-a creat foarte puţine şanse de gol. Cu toate acestea, antrenorul gorjenilor speră să-şi ia revanşa în play-out, unde cele două formaţii vor fi din nou adversare. “Cred că de la început am avut o posesie bună, o dominare teritorială, dar fotbalul se joacă pe goluri. Chiajna a marcat pe greșeala noastră. O să o întâlnim și-n play-out și poate o să ne luăm revanșa.Trebuie să avem mai multe ocazii, să marcăm, pentru că jocul nostru e bun”. Cu toate că şi-a băgat elevii în “şedinţă”, Stoican a glumit la finalul meciului, şi a dat “vina” pe antrenorul oaspeţilor, Dan Alexa. În opinia sa, fostul său coechipier a abordat partida mult prea defensiv. “Le-am reproșat jucătorilor, la final, faptul că pierdem puncte cu echipe pe care le dominăm și au simțit şi ei acest lucru. Azi am întâlnit un adversar care a stat bine în teren, s-a apărat și a profitat de ocaziile avute pe parcurs. Ca joc am fost peste Concordia. Chiar i-am reproșat lui Alexa în timpul meciului că e prea defensiv. Au fost și multe momente în care au tras și de timp”. Eşecul l-a afectat mai mult pe căpitanul Pandurilor, Răzvan Stanca. Acesta a spus după confruntare că şansele gorjenilor de a se salva sunt din ce în ce mai mici. “Să spunem că suntem supărați e prea puțin. Nu contează cum pierzi, dar nu trebuie să pierzi în halul ăsta. Am pierdut inacceptabil. Nici nu-mi găsesc cuvintele, sunt atât de supărat, atât de trist. Nici nu știu ce să mai spun. E foarte greu să ne salvăm acum, dar nu e imposibil. Avem șanse în continuare” , a declarat portarul.16838203_10154877508366397_109190867_n

Alexa: “Ştiam că nu va fi un meci uşor”
Concordia merge “brici” cu Dan Alexa antrenor. Echipa din Chiajna a obţinut, în 2017, 7 puncte din 3 meciuri, iar “verzii” au făcut la Severin încă un pas spre salvare. Deşi spectacolul fotbalistic a fost sacrificat cu desăvârşire, antrenorul oaspeţilor a subliniat importanţa succesului. “Ne așteptam să găsim o echipă determinată. Pentru ei era un derby pentru evitarea retrogradării. Știam că nu va fi un meci ușor. Sunt 3 puncte foarte importante. Cred că ocaziile mari le-am avut noi, chiar dacă am suferit în unele momente ale jocului. E mult mai ușor să antrenezi când condițiile din punct de vedere financiar sunt bune”. Raul Costin, marcatorul unicului gol al confruntării, a răsuflat uşurat după terminarea timpului regulamentar. “Mi-a fost teamă că putem pierde acest meci, dar până la urmă a ieșit bine. N-am avut posesie foarte mare, dar dacă înscriam la ocazia lui Herea puteam câștiga cu 2-0”, a spus mijlocaşul.
Cătălin PasărePușcă deținută ilegal de o femeie din Alimpești 21 Feb 2017

Polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase au depistat, în comuna Alimpești, o femeie de 56 de ani, fără ocupaţie, care deţinea fără drept o armă neletală de tir sportiv cu aer comprimat, supusă autorizării. ”În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Pușca a fost confiscată. Surprinși de ”achiziția” făcută de o localnică au fost și reprezentanții primăriei.
Loredana FîciuCa la noi, la nimeni – Guvernul Grindeanu denunţat penal, la Laura Codruţa Kovesi nu se poate! 21 Feb 2017

Mai nou, se poartă denunţurile penale. De regulă, cele cu iz politic. Până şi Alina Mungiu Pipidi este surprinsă cum un fost şofer de-al domniei sale şi amic la cataramă al Monicăi Macovei, cea care îl îmbrăţişează într-o fotografie, pre numele său parcă predestinat – Mihai Poliţeanu – a depus o plângere penală.
Şi nu-i vorba de una oarecare, de o plângere penală la DNA împotriva primului ministru, Sorin Grindeanu, şi a fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Mihai Poliţeanu şi încă doi denunţători nu-şi trec în respectiva plângere Codul Numeric Personal, adică CNP-ul. Aşa cum se pretinde altora! N-a fost nicio problemă, plângerea a fost acceptată, doi secretari de stat de la Ministerul Justiţiei au şi fost audiaţi. Probabil urmează săptămâna aceasta audierea primului ministru, Sorin Grindeanu, în încercarea de a-l compromite şi forţa să se retragă de la Palatul Victoria.
Tot anul acesta, Parchetul General a refuzat să primească şi să ia în serios o plângere penală împotriva Laurei Codruţa Kovesi, Şefa DNA! Nici n-am fi aflat dacă autoarea plângerii penale contra „Cucuvelei mov” nu ar fi anunţat presa. Florina Maior este soţia revoluţionarului Dorin Lazăr Maior şi în numele amândurora a trimis prin poştă o plângere penală, cum spuneam, împotriva „imaculatei” Laura Codruţa Kovesi. Ditamai Procurorul şef al DNA. Doamna Florina Maior a avut neplăcuta surpriză să primească înapoi scrisoarea, însoţită de un răspuns nesimţit! Semnatarul răspunsului năucitor, care-a semnat în numele Parchetului General, este procurorul Romulus Dan Varga, vestit pentru Rechizitoriul adacadabrant din cazul Elodia. În baza căruia procurorul Mihai Iacob, acum adjunct al lui Kovesi la DNA, a trimis dosarul incomplet în instanţă.
Dar, ca să vă cruciţi, să cităm din răspunsul primit de doamna Florina Maior cu nr. 45/VIII-1/2017: „În conformitate cu dispoziţiile art. 294, alin. 2, din codul de Procedură Penală, vă restituim, alăturat, petiţia formulată de dumneavoastră (26 de file) şi înregistrată la Parchetul de (pe, bănuim!) lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, la data de 13.01.2017, sub nr. 45/VIII-1/2017, în vederea completării întrucât nu conţine toate elementele prevăzute la art. 289, alin. 2, din Codul de procedură penală, respectiv codurile numerice personale, descrierea faptelor care formează obiectul plângerii şi indicarea mijloacelor de probă. În conformitate cu dispoziţiile art. 10, alin. 2 din Ordonanţa nr. 27/2002, dacă după trimiterea răspunsului se primeşte o nouă petiţie cu acelaşi conţinut, aceasta se clasează, la numărul iniţial, şi nu veţi mai primi răspuns.”
Ce-i drept, plângerea penală nu are CNP-ul, dar are însă telefonul, adresa şi e-mail-ul. În plus, la art. 289, alin. 2, din Normele Codului de Procedură Penală se mai spune ceva despre „elementele” invocate: „descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.”
În cele 26 de pagini sunt prezentate fapte deosebit de grave: atentat la siguranţa naţională a ţării; tergiversarea dosarelor – cel al Revoluţiei din decembrie ’89 şi implicit crearea şi tergiversarea Dosarului Romexterra. Păi cum să fi îndrăznit procurorul Romulus Dan Varga să-şi facă datoria, din moment ce adjunctul Laurei Codruţa Kovesi la DNA este fostul lui şef – procurorul Mihai Iacob?!
Cele 26 de pagini ale plângerii penale a doamnei Florina Maior le găsiţi pe site-ul www.cotidianul.ro. Vorba mai multor analişti politici şi juridici, există suspiciunea de grav abuz în serviciu ori la Parchetul General, ori la DNA sau chiar la amândouă!
Ion PREDOŞANUMinerul-văcar din Lupeni, amendat din nou 21 Feb 2017

Bărbatul din Valea Jiului, care este angajat ca miner la Lupeni, dar care crește și vite, având peste zece vaci libere pe străzile orașului, a primit încă o amendă din partea autorităților pentru că nu se îngrijește de animale. Ion Gruia a fost sancționat acum de Direcția Sanitar-Veterinară cu 3000 de lei pentru că și-a lăsat vacile slobode prin oraș. Amenda a fost dată în condițiile în care el are sancțiuni în cuantum de circa 20.000 de lei primite în ultimii ani pentru același motiv, de la diverse instituții ale statului. Primarul orașului, Iacob Mezaroș, se declară exasperat de situația creată de animalele respective, el fiind cel care primește criticile pentru că autoritățile locale nu rezolvă situația vacilor care mănâncă gunoaie de la tomberoane pentru a nu muri de foame.
„Am încercat să discut cu dumnealui inclusiv în prezența camerelor de luat vederi și nu vrea să stăm de vorbă sub nicio formă. Șefii dumnealui la mină au încercat să îl facă să înțeleagă situația și în afară de faptul că le-a râs în față nu a făcut nimic altceva. Este o situație de neimaginat pentru că nici noi, ca autorități locale, nu mai suportăm să vedem animalele umblând libere pe străzi. Nu putem să le luăm însă să le ducem la un adăpost pentru că acel adăpost trebuie să aibă apă curentă, gresie și faianță și multe alte condiții pe care nu le îndeplinim. În plus, dumnealui ne-ar reclama că îi furăm vitele pentru că le are înregistrate la APIA pentru subvenții. E greu de rezolvat problema aceasta, mai ales când nu găsim înțelegere din partea proprietarului”, se plânge primarul din Lupeni, exasperat că vacile libere pe străzi îi fac praf imaginea în ochii turiștilor, mai ales că sunt suficient de mulți cei care urcă spre Straja și pot să vadă în orice moment animalele mâncând din tomberoanele de gunoi.
Gelu IonescuProgram special de Dragobete 21 Feb 2017

Direcţia de Turism şi Evenimente Culturale din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică “Constantin Brâncuşi” organizează vineri, 24 februarie 2017, o serie de manifestări prilejuite de marcarea Sărbătorii Dragobetelui. Acţiunile debutează la ora 11.00 cu un spectacol susţinut de Fanfara “Armonia” la foişorul din Parcul Central “Constantin Brâncuşi”, iar, începând cu ora 16.00, artiştii Şcolii Populare de Artă vor oferi publicului spectacolul Sărbătoarea Dragostei – Dragobetele, eveniment ce va avea loc la amfiteatrul din zona centrală a municipiului Târgu Jiu.
Potrivit tradiţiei, reprezentanţii Primăriei Municipiului Târgu-Jiu vor oficia şi anul acesta căsătorii cu prilejul Sărbătorii Dragobetelui. Trei cupluri îşi vor uni destinele, atât la Poarta Sărutului, cât şi în sala de căsătorii a instituţiei.
I.M.Trei rețineri în urma unui control în trafic 21 Feb 2017

Trei bărbați în vârstă de 30, 33, respectiv 37 de ani, doi din oraşul Tismana și unul din comuna Mătăsari, au fost depistați în timp ce transportau cu o autoutilitară mai multe subansamble metalice miniere şi 10 litri de ulei industrial. Aceștia au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în arest, după ce oamenii legii au stabilit că întreaga marfă ar fi fost furată dintr-o exploatare minieră. ”Din cercetările efectuate de polițiști s-a constatat faptul că bunurile au fost sustrase din perimetrul unei cariere miniere de pe raza comunei Mătăsari. Bunurile au fost predate unității miniere, iar autoutilitara a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor. Faţă de cei trei suspecţi a fost dispusă măsura reținerii pe bază de ordonanţă pentru 24 ore, fiind introduşi în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj. În data de 19 februarie au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, care a dispus măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 30 de zile. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat şi complicitate la furt calificat”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Furt și la Tehomir
Tot sâmbătă, polițiștii din cadrul Postului de Poliţie Mătăsari au prins în flagrant un bărbat de 42 de ani, din municipiul Motru, în timp ce transporta cu un autoturism pe DJ 673 A – Drăgoteşti, zece ţevi metalice, cu lungimea de 1,5 metri fiecare, fără a putea justifica provenienţa lor.
”Din cercetările efectuate de polițiști s-a constatat faptul că bunurile au fost sustrase din perimetrul unei cariere miniere de pe raza localității Tehomir. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat”, au mai precizat reprezentanții Poliției Gorj.
Loredana FîciuConstantin Brâncuşi 21 Feb 2017

„Trupul omenesc este frumos în măsura în care oglindeşte sufletul“.
Născut la 19 februarie 1876, în Hobiţa, Gorj. Hobiţa, sat cu podgorii şi livezi, sat de păstori şi ciobani, cu minte ageră şi înţeleaptă, înfrăţiţi cu cerul, cu munţii, cu pământul şi apele. Sat de meşteşugari şi cioplitori în lemn şi piatră. Constantin avea să ducă mai întâi viaţa tuturor copiilor de prin partea locului: să pornească de timpuriu cu vitele la păscut în zăvoi… Atâta doar: că el se apuca să culeagă pietre de râu, le punea în săcui, până când rupea săcuiul de tot.
La Hobiţa nu era încă şcoală pe atunci, aşa că s-a dus la şcoală la Peştişani şi apoi la Brădiceni, unde învăţător era Grigore Brâncuşi, unchiul lui. A absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova (1894-1898) şi Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti (1898-1902). În 1904 pleacă la Paris, unde, un an mai târziu, este admis prin concurs la Ecole Nationale des Beaux-Art. Începând cu anul 1907, marele sculptor român trece la o artă monofigurativă, intrând astfel în circuitul avangardei pariziene. Participă la numeroase expoziţii care îi vor răspândi faima de părinte al sculpturii moderne în întreaga lume. A creat peste 200 de lucrări în lemn, ghips, bronz, piatră, marmură. Majoritatea se găsesc în muzee şi colecţii particulare din S.U.A, Marea Britanie, Suedia, Germania, Franţa, Elveţia, Australia. Cele mai mari colecţii ale operelor lui Brâncuşi se găsesc la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris şi la Muzeul de Artă din Philadelphia. Atelierul său din Impass Ronsin nr.11 a fost reprodus cu fidelitate la Centrul G. Pompidou din Paris, aşa cum a lăsat artistul prin testament. „Să creezi ca un zeu, să porunceşti ca un rege, să munceşti ca un rob“. Este crezul genialului C. Brâncuşi.
În data de 16.03.1957, l-a aşteptat pe bunul Dumnezeu în atelierul său şi a plecat la cele veşnice.
Opera monumentală de for public a lui Constantin Brâncuşi se găseşte la Tg. Jiu. Ansamblul arhitectural, ridicat în memoria eroilor căzuţi la Tg. Jiu în toamna anului 1916, este întreg ca o carte mare deschisă, în piatră şi oţel, o carte a înţelepciunii plaiurilor lui gorjeneşti, un spectacol de amplitudinea arhaicelor spectacole cosmogonice, exprimând comuniunea ursitei individuale cu cea a societăţii şi a întregului univers. Pe malurile Jiului, acolo unde se dăduseră luptele, se înfiripă o masă: Masa Tăcerii. O masă la care te aşezi să te aduni cu ai tăi, să te reculegi. Momentul mesei este solemn şi sacru, moment de comuniune cu ai tăi şi cu roadele pământului, care te hrănesc. E o Masă a Tăcerii şi a jertfei! Scaunele dimprejur, douăsprezece de asemenea de piatră, nu te apropie spre a putea să stai la ea ca la orice masă, te ţin doar alături spre a te reculege. Masă sculptată, bornă de început de viaţă, a fiecăruia în parte, părtaş al luptelor şi jertfelor petrecute aici. Ca apoi să te ridici şi să porneşti pe aleea parcului, purtat de alte scaune, în părţi, către al doilea monument: Portalul sau Poarta, Poarta Sărutului sau Poarta Dragostei. Împlinindu-ţi astfel misiunea ce-o ai de dus pe lume, menirea, unicul sens al existenţei tale către care te îndreaptă strămoşii cu care ai făcut comuniunea la Masa Tăcerii. Treci printre stâlpii porţii, stâlpii dragostei pe care ai împlinit-o pe această lume cu perechea ta, unică şi veşnică, străjuită de un imens ochi (unic ochi, unică luciditate, dar despicat), ca un Soare, ca un germene ce stă să înfloare. Este depăşirea morţii, este versul de biruinţă asupra morţii al perechii unite prin sărut, contopite prin sărut monolitic, cu braţele ei înlănţuindu-se etern pentru toate generaţiile. Treci pe sub acest Arc de Triumf al victoriei de pe Jii, pe drumul împlinirii vieţii, către mai departe: la ultimul monument, care a fost primul gândit: Coloana fără Sfârşit. Rămâi singur să ieşi din parcul foşnitor şi înmiresmat, apoi parcurgi Calea Eroilor, treci de biserică şi calea ferată şi ajungi la noul parc, un parc cu zarea şi cerul larg desfăcute, nemaiumbrite de nimic; cel al Coloanei: Coloana recunoştinţei nesfârşite, Coloana fără sfârşit construită din romburi alungite, romburi cu muchiile rotunjite, unificare din nou şi într-altfel al perechii bărbat-femeie. Rombul se înalţă, dar este şi sămânţă şi rodeşte, îl rodeşte şi îl înalţă pe cel de deasupra lui la…..nesfârşit. Aşa rodesc şi se înalță generaţie după generaţie, una pe umerii celeilalte, spre lumină şi cunoaştere, spre tot mai înalt. Referitor la Coloana Infinitului, Brâncuşi spunea: „Toată puterea şi înţelepciunea omului îşi trag trăinicia din legătura cu glia. Cu cât e mai adânc şi solid înfipt în pământ, cu atât e mai puternic, mai durabil. De aici pornesc gândirea şi înţelepciunea, care se înalţă spre lumină, către soare, spre infinit. Romburile octoedrice arată că drumul spre sferele infinitului nu este drept şi lin, ci sinuos, cu urcuşuri şi coborâşuri. Elementele stâlpilor mei nu sunt altceva decât: respiraţia omului; drumul sufletelor; drumul trecerii printr-o gură de rai; drumul rodului. Ascensiunea omului de geniu este grea, dar până la urmă biruitoare. Să arzi ca o flacără, să te prefaci în fulger legând cerul cu pământul”.
Tretie Paleolog e de părere că Brâncuşi intenţiona să adauge Ansamblului monumental de la Târgu-Jiu şi alte sculpturi, printre care un Prometeu uriaş, din capul căruia ţâşnea fulgerul minţii.
Fiecare să-şi amintească că în desfăşurarea vieţii trebuie îndeplinite trei condiţii. Cea dintâi este de a primi cum se cuvine pâinea de la părinţii tăi. A doua condiţie este să iubeşti. Ce se leagă pe pământ se leagă şi în cer reprezintă a treia condiţie. Ansamblul monumental de la Tg. Jiu, dezvăluie sensul existenţei umane, acela al căutării, descoperirii şi contopirii spirituale cu Dumnezeu, cale care reprezintă ieşirea din Labirintul unei vieţi pierdute/haotice: ”Nici nu vă puteţi da încă seama de ceea ce vă las EU”. Constantin Brâncuşi a făcut paşi pe nisipul eternităţii. „Am ajuns să scot din piatră, din bronz, din lemn şi din marmură acel diamant ascuns – esenţialul”. Pe toate le-a făcut să cânte pentru omenire.
Geo Bogza spunea: „Tăind piatra şi lemnul cu mâinile lui de ţăran din Gorj, el a deschis artei şi spiritului omenesc poarta unui nou univers. El a impus materiei fluiditatea spiritului şi a descătuşat din miezul ei fierbinte sculpturile sale. Este mai mult decât un sculptor, mai mult decât un artist de geniu. Este un demiurg.”
Constantin Brâncuşi a făcut paşi pe nisipul eternităţii.
Să ne mândrim cu înaltul far de la Hobiţa, care emite continuu şi puternic!
„Rătăceam de milenii/ printre pietre sfărâmate/ până când veni unul/ să le trezească la viaţă/ să le-nveţe/ să umble/ să zboare/ să vorbească/ să cânte./ Se numea Brâncuşi:
– mai bătrân şi mai tânâr ca lumea – trăia cu vremurile toate laolaltă.” (Anise Koltz)
(Sursă: Nina Stănculescu-Opera brâncuşiană ca spectacol; Tretie Paleolog-De vorbă cu Brâncuşi)
Romulus ModoranSenatorul Iriza a ajutat un grup de elevi din Berlești să ajungă la Parlament 21 Feb 2017

Un grup de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială din Lihulești, comuna Berlești, au reușit să ajungă la București să vadă Parlamentul României. Grupul de elevi din comuna Berlești a bifat această performanță pentru că la împlinirea acestui deziderat au pus umărul profesorul Florin Garcea, dar și senatorul ALDE de Gorj, Scarlat Iriza.

copii parlament (2) copii parlament (3) copii parlament (4)

Elevii au fost foarte încântați că au avut acces în Palatul Parlamentului și mai ales în sala de plen.
A.S.Apel de lucrări pentru expoziția ”Desenul post Brâncuși” 21 Feb 2017

Filiala Târgu-Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România primește în aceste zile lucrări pentru cea de-a doua ediție a expoziției naționale de desen cu tema ”Desenul post Brâncuși”. Cei interesați sunt așteptați să trimită fotografii ale lucrărilor până la data de 23 februarie.

Pe 15 martie, în cadrul programului cultural național „Colocviile Brâncuși”, Filiala Târgu Jiu a UAP din România va organiza expoziția națională de desen cu tema ”Desenul post Brâncuși”, ediția a II-a. ”Desenul post Brâncuși” este o manifestare expozițională de grup a membrilor UAP din România, realizată cu ocazia comemorării a 60 de ani la trecerea în eternitate a sculptorului Constantin Brâncuși. Expoziția va fi realizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ,,Constantin Brâncuşi”, Institutul Cultural Român și Uniunea Artiștilor Plastici din România. Prima fază a selecției lucrărilor pentru expoziție constă în trimiterea unor fotografii ale lucrărilor artiștilor pe adresa Filialei Târgu-Jiu a UAP României. ”Participanții vor trimite o singură lucrare fotografiată, format electronic JPG, rezoluție 200 dpi, pe adresa de e mail uaptgjiu@yahoo.ro, în perioada 15-23 februarie 2017. Fotografia lucrării va fi însoțită de datele de identificare scrise cu Times New Roman 12, litere de rând, în format Word: nume artist, titlul lucrării, dimensiunea, tehnica, anul execuției. Se vor preciza, de asemenea, datele de contact al artistului (adresa de e-mail, site) și Filiala UAP din care face parte artistul. Tehnica desenului și maniera stilistică este la latitudinea fiecărui artist care decide să participe la această expoziție. Fiecare artist selectat va aduce/trimite o singură lucrare, cu dimensiunea maximă de 100/100 și minimă de 40/40, pregătită corespunzător de expunere pe simeză. Lucrările trimise în primă fază în format electronic vor fi jurizate, pentru ca acest eveniment să își păstreze ținuta primei ediții. Artiștii selectați de comisia de jurizare vor fi cuprinși în expoziție și în catalog”, au anunțat organizatorii. Jurizarea lucrărilor trimise pentru expoziție va avea loc în perioada 24-25 februarie, de către o comisie stabilită de Filiala Târgu-Jiu a UAP din România, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ,,Constantin Brâncuşi” și Institutul Cultural Român. Comunicarea rezultatelor se va face în format electronic de pe adresa de e-mail uaptgjiu@yahoo.ro pe adresele de e-mail ale artiștilor participanți, în perioada 27 – 28 februarie 2017. Predarea lucrărilor se va face în zilele de 6 și 9 martie, la sediul Filialei Târgu-Jiu a UAP din România, respectiv – Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, strada Traian, nr. 27, parter. Lucrările livrate prin curier vor fi primite numai la această adresă. Potrivit organizatorilor, artiștii care doresc să-și trimită lucrările prin Curier rapid trebuie să-și ambaleze corespunzător lucrările, pentru a nu fi deteriorate la transport și pentru a putea fi reambalate și returnate la sfârșitul expoziției. Organizatorii nu-și asumă responsabilitatea pentru deteriorarea lucrărilor trimise prin curier/poșta, dacă aceste daune sunt constatate la primire. Lucrările trimise trebuie să aibă elemente de prindere pentru expunerea pe simeze și trecute datele de identificare pe spatele lucrării: nume artist, titlul lucrării, dimensiunea, tehnica, anul execuției. Comisia de jurizare a lucrărilor își păstrează dreptul de a respinge lucrările ce sunt neglijent prezentate. Pe întreaga durată a expoziției, participanții nu își pot retrage lucrările.
Roxana LupuExercițiu de Salvare și căutare în avalanșe, la Rânca 21 Feb 2017

Stațiunea montană Rânca găzduiește un exercițiu de salvare și căutare în avalanșe. Zeci de salvatori montani din mai multe județe participă la această acțiune. La ora actuală sunt în desfășurare trei acțiuni de pregătire și reatestare.

Timp de trei zile, peste 30 de salvatori montani din Gorj, Bihor, Hunedoara, Neamț, Sibiu și Caraș vor participa la Rânca la un amplu exercițiu de salvare și căutare în avalanșe, exercițiu ce urmărește verificarea cunoștințelor salvatorilor montani, prezentarea ultimelor cercetări în domeniu la nivel de echipamente și tehnici de căutare, precum și de omogenizare a echipelor de salvatori din județe diferite, pentru intervenția în comun.
Partea a doua a iernii este perioada în care salvatorii montani își organizează formele de pregătire și reatestare, în acest moment numai puțin de trei acțiuni desfășurându-se la nivel național, Școala națională salvamont etapa de iarnă, începători, urmată de cea de avansați, la Padina, în masivul Bucegi; școala de câini de avalanșe, în Masivul Făgăraș și cursul de avalanșă de la Rânca.
Pe lângă activitățile de salvare, patrulare și prevenire, salvatorii montani din țara noastră trebuie să parcurgă periodic etape de specializare și perfecționare, precum și de reatestare periodică la fiecare trei ani.
Minodora SuceaTemeri pentru panduri: “Va urma un play-out cu probleme” 21 Feb 2017

Situaţia de la Pandurii este disecată de mai mulţi oameni apropiaţi echipei de fotbal. Gorjenii par victime sigure în actualul campionat, asta deşi începutul din 2017 a lăsat loc de speranţe. Dacă după meciul cu Iaşi, primarul interimar al municipiului, Aurel Popescu, îi lăuda pe fotbaliştii lui Stoican, acum, fostul “vice” îşi arată îngrijorarea. După 3 runde, Pandurii a acumulat un punct, iar echipa nu arată mare lucru pe teren. “Am văzut meciul Pandurilor, îmi pare rău de rezultatul pe care l-am înregistrat. Sper, îmi doresc, să fie un eşec întâmplător. Îmi doresc să găsească Flavius Stoican formula cea mai bună pentru ca echipa Pandurii să rămână în Liga 1 fără nicio problemă. Va urma, cu siguranţă, un play-out destul de interesant, un play-out cu o grămadă de probleme. Nu este nici pe departe un secret. Este greu să formezi o echipă din mers şi este foarte greu să formezi o echipă atunci când nu dispui de toate pârghiile pe care ţi le doreşti. Eu totuşi cred în Flavius Stoican, şi cred în această echipă până la capăt”, a afirmat Popescu.

Au vândut 17 bilete!
Situaţia extrem de dificilă pe care o traversează echipa se reflectă şi în tribune. Deşi la Severin nu s-a înghesuit lumea când a venit vorba de Pandurii, echipa pare să bată “recorduri” de asistenţă meci de meci. Doar 17 plătitori de bilet s-au încumetat să vină pe arena din Mehedinţi. În comparaţie, meciul de sâmbătă, Craiova-Steaua, a adunat în tribune peste 15.000 de oameni. Din nefericire, gorjenii au fost părăsiţi şi de galerie, şi ţinând cont că echipa joacă în play-out se anunţă cifre similare. Poate când se îndreaptă vremea…
“E regretabil acest lucru, e regretabil că se întâmplă aşa ceva. În ceea ce mă priveşte ştiu că trebuie să fac tot posibilul ca proiectul pentru Stadionul Municipal să se finalizeze cât mai repede şi campionatul 2017/2018 să se poate desfăşura, aici, la Târgu-Jiu. Repet, îmi doresc să rămână echipa în prima ligă, să-i putem susţine, în campionatul viitor, pe stadionul nostru”, a spus Aurel Popescu.

edi iordanescuIordănescu îşi dă cu părerea
O poziţie tranşantă vizavi de situaţia Pandurilor a avut fostul antrenor, Edi Iordănescu. Acesta a sugerat că legile României nu permit potenţialilor investitori să se apropie de sport. Interesant este că, înainte să plece, Iordănescu ar fi adus anumiţi afacerişti interesaţi să preia clubul. Să fie doar zvonuri? “Pandurii este o mostră românească de cum poți distruge o echipă în timp record. În loc să facă cinste României în Europa, e la un pas de dispariție. Bine că s-a construit însă un stadion nou. Tipic românesc. Susținem sus și tare că politicul nu are ce căuta în fotbal, însă în ce fel stimulăm privatul să se implice în sport. Sportul românesc merge spre dezastru. Copiii României vor face sport doar pe internet în viitorul apropiat”, a fost reacția lui Edi pe pagina sa de Facebook.
Cătălin PasăreProcuror de la Novaci, transferat la Târgu-Jiu 21 Feb 2017

Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât transferul procurorului Dăianu Alexandru Mădălin, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, începând cu data de 01 martie 2017. Acesta a promovat examenul de capacitate organizat în perioada 3 iulie – 5 noiembrie 2015, la care a obţinut media 8.135. Transferul său face ca gradul de ocupare al posturilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu să fie de 92,86 %. Potrivit situației prezentate pe site-ul CSM, pe 13 februarie, toate cele 12 posturi de execuție sunt ocupate, fiind vacant unul singur, de conducere. Secţia pentru procurori a CSM a hotărât, în aceeași ședință, ”respingerea cererii de transfer” în cazul unui procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, care ar fi dorit transferul la Târgu-Jiu.
Loredana FîciuStudenți și elevi gorjeni participă la Gala de 10 21 Feb 2017

Treizeci de studenți ai Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu și doi elevi de la Colegiul Național „Spiru Haret” Târgu-Jiu vor participa vineri, 24 februarie 2017, la prima ediție a galei studențești, Gala de 10, organizată de Uniunea Națională a Studenților din România.

Studenții care vor participa la eveniment sunt membri voluntari ai celor două organizații studențești din UCB, Liga Studenților din Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu și Asociația Studenților Basarabeni din Târgu-Jiu, iar cei doi elevi Dobroiu Daiana Elena și Eftenoiu Antonius sunt președintele Consiliului Județean al Elevilor Gorj, respectiv prim-vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Gorj.
Gala de 10 este organizată de către organizațiile studențești membre ale Uniunii Naționale a Studenților din România provenite din cele 17 centre universitare din țară, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la înființarea federației. Cu ocazia acestei aniversări, UNSR dorește să promoveze tineri excepționali ai țării noastre, atât studenți cât și elevi, voluntari, asociații ce s-au remarcat de-a lungul timpului și foști membri ai federației ce merită pe deplin titlul de Alumni UNSR. Astfel, ziua de 24 februarie 2017 va fi cea în care toate aceste merite vor fi recunoscute într-un loc la înălțimea evenimentului, Palatul Parlamentului.
Minodora SuceaÎncasări de peste 45.000 de lei, la magazinul Fiscului gorjean 21 Feb 2017

Bluze de adulţi şi copii, jeans, geci, cizme şi pantofi de damă, încălţăminte sport, sunt doar câteva dintre produsele care pot fi găsite, în această perioadă, la magazinul de valorificare al mărfurilor confiscate din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, accesibile şi celor cu venituri modeste.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj a realizat pe parcursul anului trecut, prin magazinul propriu de valorificare a bunurilor confiscate, venituri în valoare totală de 45.002,68 lei, sumă care a fost virată la bugetul de stat. Cele mai mari vânzări s-au înregistrat la: produse de îmbrăcăminte şi încălţăminte (tricouri, treninguri, bluze, cămăşi, costumaşe pentru copii, pantofi, cizme) cu o valoare a vânzărilor de 24.264,88 lei; produsele alimentare (zahăr, ulei, cafea, dulciuri, băuturi răcoritoare, produse făinoase) – valoarea vânzărilor fiind de 3.890,38 de lei; produse diverse, precum articole de papetărie, produse de curăţenie, bunuri de uz casnic – cu o valoare a vânzărilor de 16.847,42 lei.
“În prezent, sunt la vânzare articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte atât de sezon, cât şi articole din extra-sezon, precum şi articole casnice la preţuri accesibile. Astfel, avem: textile – bluze adulţi şi copii, pantaloni adulţi şi copii, articole din blue jeans, geci adulţi; încălţăminte – cizme damă, pantofi bărbaţi şi femei, ghete damă, încălţăminte sport, papuci cauciuc; corpuri de iluminat, prize şi siguranţe electrice; ochelari de soare, articole de gablontz, mărţişoare” a declarat Marin Ciumag, şeful AJFP Gorj.
magazin finante (1)Programul de funcţionare al magazinului este de luni până joi, între orele 10.00 – 14.00, iar vineri, unitatea este deschisă cumpărătorilor în intervalul orar 10.00 – 12.00. Este de precizat faptul că toate veniturile încasate prin magazinul de valorificare a bunurilor confiscate se virează la bugetul statului.
Izabella MolnarAnsamblul ”TISA”, în spectacol la Clubul Țăranului Român 21 Feb 2017

Ansamblul ”TISA” din Tismana va participa, vineri, de Dragobete, alături de alte două ansambluri din țară și mai mulți interpreți de muzică populară, la spectacolul de datini și obiceiuri populare ”De Dragobete iubește românește!”, ce se va desfășura la Clubul Țăranului Român.

Spectacolul este organizat de Asociația Culturală ”La noi la români” și va începe la ora 17.00. Pe lista participanților figurează personalități culturale (Dr. Doina Isfănoni, Victoria Milescu, Elena Armenescu, Rodica Elena Lupu, Doina Bârcă, Crina Lință, Silvia Săracu, Domnica Iosu și George Călin), ansambluri (Ansamblul Profesionist pentru Promovarea Culturii Tradiționale ”Doina Oltului”, Ansamblul ”Doina” al Casei de Cultură a Studenților din București și Ansamblul de Datini și Obiceiuri ”TISA” al Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu) și interpreți de muzică populară (Mariana Stănescu, Gheorghe Gheorghe, Mărioara Man Gheorghe, Georgel Nucă, Ioana Marin, Ion Toader, Niculina Arapalea, Daniel Arapalea, Georgiana Aurică, Cătălin Maximiuc și Octavian Mândruță). Aportul reprezentanților județului Gorj la spectacol va consta în obiceiuri specifice sărbătorii Dragobetelui din satele Tismanei. ”O onoare pentru membrii Ansamblului de Datini şi Obiceiuri Populare ,,TISA” din Tismana să fie invitaţi într-un spectacol de o astfel de anvergură, alături de personalităţi marcante din cultura românească! Mulţuminm organizatorilor pentru încrederea acordată, vom duce în inima ţării un ,,colţ” din satul gorjenesc de odinioară cu tot ce îi aparţine: cântec, joc, port, grai… toate împletite armonios şi dăruite cu dragoste pentru dragostea românilor ce ştiu să iubească româneşte, aşa cum ştiu ei; din inimă, în fiecare zi. Fiecare sat aparţinător Tismanei având cel puţin un reprezentant- membru al ansamblului ,,TISA”, e de înţeles faptul că, vom lua la drum în ,,bagaj” câte un ,,colţişor” de peste tot de pe la noi”, a declarat Maria Corlan Mischie, coordonatorul Ansamblului ”TISA”.
R.L.Extragere de februarie la Loteria bonurilor fiscale 21 Feb 2017

Bonurile fiscale emise în data de 2 ianuarie 2017, cu o valoare de 338 de lei, au fost desemnate câştigătoare la ultima extragere a Loteriei bonurilor fiscale, ce a avut loc duminică, 19 februarie. La această extragere au participat bonurile fiscale emise între 1 şi 31 ianuarie 2017. Fondul de premiere este de 1 milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii. Selecţia câştigătorilor va fi realizată în două etape. Astfel, după centralizare, dacă numărul cererilor de revendicare este mai mare de 100, va fi organizată cea de-a doua extragere, pentru determinarea celor maxim 100 de bonuri câştigătoare.
Rezultatele extragerii vor fi publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi al C.N. “Loteria Română” (CNLR) pentru o perioadă de minim 30 de zile. Dacă există câştigători în judeţul nostru este important să cunoască faptul că, cererile de revendicare pot fi depuse începând cu prima zi după efectuarea extragerii, respectiv de ieri, 20 februarie, timp de 30 de zile, la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj. Posesorii bonurilor câştigătoare trebuie să depună bonurile fiscale (în original), copia actului de identitate şi o cerere.
În 2017, Ministerul Finanţelor Publice organizează extrageri lunare în cadrul Loteriei bonurilor fiscale, precum şi două extrageri ocazionale, una de Paşte şi una de Crăciun, fondul anual de premiere fiind de 14 milioane de lei.
I.M.Încep preselecțiile pentru Festivalul ”Filofteia Lăcătușu” 21 Feb 2017

De astăzi, se va da startul preselecțiilor pentru cea de-a IV-a ediție a Festivalului Național de Folclor al Copiilor ”Filofteia Lăcătușu”. Zeci de copii din mai multe județe ale țării se vor întrece săptămâna aceasta, în zile și locații diferite, pentru a se număra printre cei 30 de finaliști care vor urca în data de 4 martie pe scena festivalului.

Potrivit organizatorilor, anul acesta, în vederea participării la festival s-au înscris 68 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, din județele: Gorj, Olt, Dolj, Mehedinți, Vâlcea, Argeș, Hunedoara, Ialomița și din municipiul București. În finală vor ajunge însă doar 30 dintre aceștia, cei care vor trece de preselecțiile organizate în cursul acestei săptămâni la Târgu-Jiu, Balș și Horezu. ”Avem 68 de copii înscriși și am decis ca în finală să meargă 30. Preselecțiile se vor desfășura marți, 21 februarie, la Muzeul Județean Gorj, pentru cei 32 de participanți din Gorj, miercuri, 22 februarie, la Balș, pentru copiii din zona Olt, Dolj și Mehedinți, și joi, 23 februarie, la Casa de Cultură ”Constantin Brâncoveanu” Horezu, pentru cei din Vâlcea, Argeș și București. În fiecare dintre cele trei zile, preselecțiile se vor desfășura începând cu ora 17.00. Am avut solicitări și din alte părți ale țării, însă partea materială nu ne permite să facem festivalul pe o perioadă de cel puțin două zile, cum ar trebui dacă am accepta toate solicitările. Înscrierile au mers foarte bine. Au acceptat cu toții competiția și au înțeles că într-un festival care poartă numele unei mari artiste trebuie să existe competiție serioasă. Cei care vor ajunge în finală vor fi cei mai buni dintre cei buni. Bucuria noastră este că sunt foarte mulți copii. Iată că nu este adevărat că elevii nu mai iubesc cântecul popular. Vine o generație foarte bună. De aceea am adus un juriu pe măsură. Acesta va fi compus din profesori de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu, Școala Populară de Artă Târgu-Jiu și Liceul Teologic Târgu-Jiu, profesori care lucrează zilnic cu copiii și știu să-i înțeleagă. Vom mai avea în juriu reprezentanți ai Muzeului Județean Gorj și ai Casei de Cultură ”Constantin Brâncoveanu” Horezu, gazda festivalului. De asemenea, din juriu va face parte și un reprezentant al copiilor. Este vorba de Mara Vătavu, câștigătoarea ediției a II-a a festivalului. Președintele juriului va fi interpreta Nina Predescu”, a declarat Dorin Brozbă, realizatorul festivalului.

Sica Rusu Durlai și Nelu Ciocan, invitați speciali
Cum anul acesta se împlinesc și 40 de ani de la trecerea în eternitate a Filofteiei Lăcătușu, organizatorii au dorit ca evenimentul să fie mai mult decât un simplu spectacol folcloric. În acest sens, ca invitați speciali, la festival vor participa doi dintre colegii de scenă ai Filofteiei Lăcătușu, dar și membri ai familiei acesteia. ”Vom avea doi invitați de seamă: colegii de scenă ai Filofteiei Lăcătușu – Sica Rusu Durlai, cu o activitate de 30 de ani la ”Doina Gorjului” și naistul Nelu Ciocan. Ei vor depăna amintiri despre Filofteia în pauzele din timpul spectacolului. Vor depăna amintiri și frații dumneaiei. Pe scena festivalului vom aduce și unul dintre costumele de scenă ale Filofteiei Lăcătușu, donate de familia acesteia, care se află la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara. Încercăm să fie mai mult decât un simplu spectacol folcloric, să fie o bucurie de neuitat atât pentru copii ,cât și pentru noi, cei care organizăm festivalul. Mulțumiri sincere autorităților publice, respectiv primarului Nicolae Sărdărescu și domnului Constantin Iovan, directorul Casei de Cultură Horezu, locația în care se va întâmpla acest frumos eveniment”, a mai precizat Dorin Brozbă. Ediția a IV-a a Festivalului Național de Folclor al Copiilor ”Filofteia Lăcătușu” se va desfășura în data de 4 martie 2017, începând cu ora 12.00, la Casa de Cultură ”Constantin Brâncoveanu” din Horezu, Vâlcea. Probele concursului sunt: o doină (live), maxim două strofe; un cântec la alegere (cu negativ), maxim 3:40 minute. Pe scena festivalului vor mai urca, pe lângă concurenți, Nina Predescu, Nicoleta Lăcătușu, Maria Corlan Mischie, Emilia Drăgotoiu Nanu, Angelica Mirea, Sica Rusu Durlai, Nelu Ciocan, Elena Popescu Lăzăroiu, Neluțu Trandafir, Alina Darap, Ana Maria Nițu, Luiza Ciudin, Roxana Croitoru, Adnana Dinea, Cristina Ciortea, Mara Vătavu și Andrada Betej. Momente poetice va oferi Dorel Dobre Delagorj.
Roxana LupuCampionat de karate, la aniversarea C.S. Karate Kyokushinkai Târgu-Jiu 21 Feb 2017

În perioada 17-18 februarie 2017 s-a desfășurat a 3-a ediție a Campionatului de Karate Kyokushinkai, pentru Copii, Juniori, Tineret şi Seniori, eveniment organizat de C.S. Karate Kyokushinkai Târgu-Jiu. Evenimentul a fost coordonat de către Dorin DUMITRU, Sempai-2 DAN.

Competiția organizată la Târgu-Jiu de către C.S. Karate Kyokushinkai Târgu-Jiu a fost deschisă tuturor campionat carate (3)practicanților de karate kyokushin din cadrul clubului, fiind dedicată maestrului fondator MASUTATSU OYAMA, 10 DAN Karate Kyokushinkai. Campionatul s-a desfășurat cu prilejul împlinirii a patru ani de activitate a C.S. Karate Kyokushinkai Târgu-Jiu. „Felicitări tuturor participanților, copii și juniori deopotrivă. Apreciem atitudinea, nivelul de disciplină și pregătirea tehnică foarte bună, ceea ce ne face campionat carate (4)să fim mândri de elevii noștri. Țin să mulțumesc Decathlon Târgu-Jiu, pentru sponsorizare. În mod deosebit, mulțumesc ajutoarelor noastre, Mihaela, Madălina, Sica, Adi și Ionuț. Pentru susținere și încurajare, mulțumim lui Shihan Neagoie Horațiu Adrian! OSU!”, a mărturisit Sepmai Dorin Dumitru.
Minodora SuceaVezi ce a hotărât ALDE Gorj 20 Feb 2017

Delegaţia Permanentă a ALDE Gorj a votat, astăzi, convocarea congresului extraordinar al ALDE la nivel naţional. În cadrul acestuia urmează să fie votat un nou statut şi un preşedinte unic. În acest moment, ALDE are doi copreşedinţi, pe Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. În cadul întâlnirii, ALDE Gorj a validat şi preşedintele organizaţiei de femei, pe Mădălina Negrescu. (A.C.)

 OUG 13/2017, respinsă 20 Feb 2017

Plenul Senatului a adoptat cu 110 voturi pentru, 9 abțineri și un vot împotrivă proiectul de lege pentru respingerea OUG 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

În timpul dezbaterilor din plenul Senatului, secretarul de stat din Ministerul Justiției, Mariana Moț, a precizat că Guvernul susține abrogarea OUG 13/2017. „Guvernul susține adoptarea proiectului de lege privind respingerea OUG 13/2017 cu amendamentul adoptat în Comisia juridică privind modificarea titlului legii și a articolului unic”, a spus reprezentantul MJ.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că nu și-a putut „permite să patroneze” o ședință a Camerei superioare în care este adoptată o lege de respingere a unei ordonanțe abrogate. (A.C.)ANUNȚUL făcut de CEO, după moartea șefului de sector de la Cariera Tismana 20 Feb 2017

Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia au anunțat, în urmă cu puțin timp, că vor sprijini financiar familia inginerului Viorel Pupăzan, care a decedat, în această dimineață, în timp ce se afla la locul de muncă. ”Conducerea CE Oltenia își exprima regretul profund pentru tragicul eveniment care a avut loc la Cariera Tismana, respectiv decesul inginerului Pupăzan Viorel, șef de sector. Salariatul avea o vechime in câmpul muncii de 24 de ani. La fața locului s-au prezentat ambulanța proprie a CE Oltenia și două ambulanțe solicitate prin intermediul serviciului de urgență 112. După efectuarea manevrelor de resuscitare s-a declarat decesul, cauza presupusă fiind producerea unui infarct miocardic. Evenimentul a fost comunicat organelor abilitate, urmând să stabilească, cu exactitate, cauza decesului. Societatea va acorda familiei ajutorul de deces conform prevederilor CCM aplicabil”, au precizat reprezentanții CEO, într-un comunicat de presă. (L.F.)Vremea în Oltenia 20 Feb 2017

Vremea va continua să fie oscilantă, în următoarele două săptămâni, dar îşi va menţine tendinţa de încălzire, anunţă Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM). Astfel, în Oltenia pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că temperaturile maxime vor ajunge la medii cuprinse între 13 și 17 grade, iar cele minime vor oscila între 2 și 6 grade, mult mai ridicate decât mediile climatologic specifice perioadei. Din data de 26 februarie, valorile termice vor scădea accentuat și vor deveni, în general, apropiate de cele normale, cu 6….8 grade ziua și – 3…..0 grade, noaptea Pentru începutul lunii martie este estimată o încălzire ușoară și treptată a vremii. Precipitații mai frecvente vor fi în jurul datei de 25 februarie, în restul intervalului fiind posibile doar ploi slabe, pe areale restrânse.

(I.M.)Boza e în Polonia, Ciobotărică la Comisia de Negociere de la SE Rovinari! 20 Feb 2017

Comisia Paritară de Negociere a CEO, întrunită azi la ora 10.00 la SE Rovinari, nu s-a bucurat de prezența managerului Sorin Boza, acesta fiind plecat în Polonia într-o vizită de lucru pe minerit. Ședința a fost prezidată de Laurențiu Ciobotărică, directorul financiar, din partea administrației mai fiind prezent Daniel Antonie, Sorin Olaru și Ion Rușeț. La comisie s-a discutat foarte puțin pe buget ci pe incompatibilitatea liderului de sindicat, punct pe care sindicaliștii vor să-l prindă în noul CCM. Practic se va stabili în CCM dacă liderii de sindicat mai pot fi și în administrație cu funcții de conducere și lideri de sindicat. Un alt articol care a stârnit interes a fost cel privind mituirea cu funcții a liderilor de sindicat din comisia de negociere, pe durata noului CCM. Următoarea ședință va avea loc miercuri, tot la Rovinari.Un șofer și doi pasageri, reținuți în urma unui control în trafic 20 Feb 2017

Trei bărbați în vârstă de 30, 33, respectiv 37 de ani, doi din oraşul Tismana și unul din comuna Mătăsari, au fost depistați în timp ce transportau cu o autoutilitară mai multe subansamble metalice miniere şi 10 litri de ulei industrial.

”Din cercetările efectuate de polițiști s-a constatat faptul că bunurile au fost sustrase din perimetrul unei cariere miniere de pe raza comunei Mătăsari. Bunurile au fost predate unității miniere, iar autoutilitara a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor. Faţă de cei trei suspecţi a fost dispusă măsura reținerii pe baza de ordonanţă pentru de 24 ore, fiind introduşi în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj. În data de 19 februarie au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, care a dispus măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 30 de zile. În cauza s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de  furt calificat şi complicitate la furt calificat”, au precizat reprezentanții IPJ Gorj. (L.F.)Se ia apa! Vezi unde! 20 Feb 2017

Conducerea APAREGIO Gorj aduce la cunoștința cetățenilor din municipiul Târgu Jiu că marți, 21 februarie 2017, între orele 9.00-10.00, se va sista furnizarea apei potabile pe străzile Constantin Brâncuși , Crișan  și parțial zona pietonală Victoria- Centru pentru lucrări de înlocuire rețele de apă.

(I.M.)Șef din CEO, mort la locul de muncă 20 Feb 2017

Șeful Sectorului 3, din cadrul Carierei Tismana, Viorel Pupăzan, a decedat, în această dimineață, în timp ce se afla la serviciu. Acesta avea 49 de ani, iar primele verificări arată că ar fi suferit un infarct. ”A fost la raport, în această dimineață, dar nu am vorbit față în față, prin telefon am vorbit. Am discutat problemele de producție, atât, chiar am glumit cu el, i-am spus că ieri a fost liber, astăzi suntem cu poftă de muncă toți. Și a zis «da, sigur că da!». Nu a spus că se simte rău, nu am știut nimic. Apoi am intrat în raport cu sucursala și m-au sunat după ce i-a venit rău.  Terminasem discuția. Am vorbit, am glumit. Lucra de peste 20 de ani aici. Un foarte bun meseriaș, un coleg deosebit, nu era impulsiv. Era un tip calm. Stătea în Câlnic. Era un om deosebit și înțeleg că și un familist convins. Nu intra la program de concedieri. Înțeleg că urma un tratament la Timișoara, de inimă”, a declarat pentru Gorjeanul, Nicolae Cilibiu, șeful carierei Tismana.

O echipă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj efectuează verificări la fața locului. ”Am fost anunțați de conducerea Complexului Energetic Oltenia și am dispus o echipă care a plecat la fața locului, formată din doi inspectori de muncă. Am înțeles că s-ar fi produs în jurul orelor 06.50-06.55”, a declarat George Romanescu, inspectorul șef al ITM Gorj. (L.F.)Procuror nou la Târgu-Jiu: CSM a aprobat transferul 20 Feb 2017

Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât transferul procurorului Dăianu Alexandru Mădălin, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, începând cu data de 01 martie 2017. Acesta a promovat examenul de capacitate organizat în perioada 3 iulie – 5 noiembrie 2015, la care a obţinut media 8.135 şi următoarele note: 5 şi 9.90 la drept civil, 9.95 şi 8.66 la drept procesual civil, 5.62 şi 8.06 la drept penal, 7.35 şi 10 la drept procesual penal, 8.80 la fundamentele constituţionale ale statului de drept şi 8.01 la organizare judiciară.

Transferul său face ca gradul de ocupare al posturilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu să fie de 92,86 %. Toate cele 12 posturi de execuție sunt ocupate, fiind vacant unul singur, de conducere.

Secţia pentru procurori a CSM a hotărât, în aceeași ședință, ”respingerea cererii de transfer” în cazul lui Băloi Grigore Cosmin. Acesta este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti și ar fi dorit transferul la Târgu-Jiu.  (L.F.)

 Drumarii au acționat cu 28 de utilaje 20 Feb 2017

Pe parcursul nopții trecute, la nivelul Secției Drumuri Naționale Târgu-Jiu s-a acționat cu 28 autoutilaje și s-au răspândit 219 tone material antiderapant pe DN 6B, DN 66 , DN 67, DN 67B , DN 67C , DN 67D.Drumuri acoperite cu zăpadă 20 Feb 2017

La ora actuală, pe mai multe drumuri din județul Gorj este zăpată. Astfel, pe DN 66 km 100+000 – 126+000 Bumbești Jiu – Petroșani, zăpada măsoară 1 cm, pe DN 67C km 0+000 – 20+000 Bengești – Novaci este izolat zăpadă de 1 cm; pe DN 67C km 20+000 – 34+800 Novaci – Rânca, zăpada măsoară 1-3 cm, iar pe DN 67D km 30+000 – 76+830 Tismana – Valea Cernei sunt porțiuni cu zăpadă de 1-3 cm.Înscrierile la Festivalul ”Filofteia Lăcătușu”, la final 20 Feb 2017

Înscrierile la ediția 2017 a Festivalului Național de Folclor al Copiilor ”Filofteia Lăcătușu” s-au încheiat. Potrivit organizatorilor, anul acesta la festival s-au înscris aproape 70 de copii din mai multe județe ale țării. În finala ce se va desfășura pe 4 martie, la Horezu, vor ajunge doar 30 dintre aceștia, cei care vor trece de preselecțiile ce urmează a avea loc săptămâna aceasta.Începe judecata în dosarul fostului director al SNLO 20 Feb 2017

Judecătorii Tribunalul Dolj au decis că poate să înceapă judecarea dosarului supranumit ”Masa Caldă”, în care inculpat este și Daniel Burlan, fostul director al fostei Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO). Instanța a constatat ”legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu”. Magistratul de caz a verificat și legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Hotărârea nu este definitivă.

”Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Burlan Daniel, Ciorecan Alexandru, Ogârlaci Vasile, Caragea Mihai, Olaru Daniel, Crețan Vasile, Mezinca Mircea, Iovan Sorin Ioan, Gheorghescu Florentin Nicu, Râbu Vasile, Ghiga Ion, Dondera Ion, Stelescu Nicolae, Giuranu Liviu, Bojincă Constantin, Năstasie Sebastian, Căciulan Marinela Ana (fostă Drăghici), Giuran Nicolae, Tatomir Valentin, Ciocan Fănel, Popescu Gheorghe, Mihăilă Virgil, Olaru Marian și SC Cazare Cantine Motru SA. Cu contestaţie în termen de trei zile de la comunicare”, au decis magistrații de la Tribunalul Dolj.

Daniel Burlan a fost deferit Justiției  în luna iunie a anului trecut, alături de 22 de persoane, foşti sau actuali angajaţi ai CEO. Acesta a fost trimis în judecată în cauza care a vizat decontarea ilegală a unor porţii de mâncare de către compania din minerit, respectiv infracţiunea de delapidare.  Aceeași calitate de ”inculpat” o are și Cazare Cantine Motru, prestator contractual al serviciilor de masă, care ar fi “asigurat masă caldă și alte alimente altor persoane decât celor îndreptățite și în alte împrejurări decât cele legale, ajutând reprezentanții unităților miniere la comiterea infracţiunii de delapidare, cauzând un prejudiciu la SNLO, la acea vreme, de 2.810.813, 3 lei”. (L.F.)

 

Detalii în ediția de mâine!Dezbateri pe OUG 13 şi 14 20 Feb 2017

Comisia juridica a Camerei Deputatilor va discuta astăzi Legea de aprobare a OUG 14/2016, prin care au fost abrogate modificarile controversate aduse Codurilor penale, urmand ca, cel mai probabil, marti ea sa fie votata, in timp ce Comisia de resort din Senat incepe dezbaterile asupra OUG 13, PSD angajandu-se sa voteze respingerea Legii de aprobare a acestui act.

(I.M.)Atenţionare de ceaţă în Gorj! 20 Feb 2017

Potrivit meteorologilor, până la ora 11:00, în județul Covasna se va semnala ceață, fenomen care determină scăderea vizibilității, local, sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri, iar până la 10:00, va fi ceață în zona de câmpie a județului Gorj. În aceste zone, izolat, vor fi și condiții de polei.

(I.M.)Condamnări în dosarul Tech Safety! Afaceristul Floarea: bani de dat înapoi plus trei ani și jumătate cu executare 20 Feb 2017

Primul verdict în dosarul ce vizează afacerile derulate de o fostă firmă din Târgu-Jiu a omului de afaceri Dan Floarea, cu o companie de stat, a fost pronunțat la sfârșitul săptămânii trecute. Instanța de judecată nu a publicat deocamdată decizia magistraților, dar informațiile publice pe acest subiect arată că afaceristul gorjean a primit o pedeapsă cu executare, la fel ca și nașul său, fostul senator și consilier prezidențial Cătălin Voicu. Cei patru inculpați din dosar, Voicu, Floarea, Măruță și Coroiu, mai trebuie să restituie prejudiciul stabilit de procurori în dosar, de peste cinci milioane de lei.

Cel din urmă nu va intra însă la pușcărie pentru că executarea ține cont de perioada anterioară în care fostul politician a stat deja în spatele gratiilor într-un alt dosar în care a fost condamnat tot pentru fapte de corupție. Pedeapsa dispusă pentru Floarea este de 3 ani și jumătate, în timp ce Voicu a fost condamnat la 5 ani, contopiți însă cu cei 7 din condamnarea anterioară, în cazul fostului consilier prezidențial finală rămânând pedeapsa de 7 ani. Dosarul l-a vizat și pe administratorul de la Tech Safety, Ion Dumitru Măruță, care a primit 3 ani cu suspendare. Un fost director general de la Electrica SA, Nicolae Coroiu, a fost condamnat la cinci ani de pușcărie pentru afacerile respective.
DNA susține că Nicolae Coroiu l-a obligat pe directorul comercial al unei subunități subordonate, Petru Andronache, de la Sucursala de Întreținere și Servicii Energetice Moldova, să achiziționeze de la firma din Târgu-Jiu echipamente de protecție a muncii în cuantum de peste 14, 7 milioane lei, asta în condițiile în care compania de stat avea deja suficiente rezerve de echipament.
În plus, adaosul comercial a fost unul colosal, dar plățile s-au făcut pentru că, așa cum arată ancheta, de afacere era direct interesat fostul consilier prezidențial Cătălin Voicu, dar și alți ofițeri de servicii secrete implicați în diverse afaceri postrevoluționare.
“În intervenţiile sale directe la directorul general al ELECTRICA S.A. – Coroiu Nicolae şi la directorul economic al ELECTRICA SERV S.A, inculpatul Voicu Cătălin le-a solicitat acestora să acorde contracte firmei S.C. TECH SAFETY S.A. pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare (ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate de la acelaşi furnizor. Aceste intervenţii au vizat, pe lângă încheierea contractelor, şi efectuarea cu prioritate a plăţilor către firma S.C. TECH SAFETY S.A. Prin aceste intervenţii, Voicu Cătălin a înlesnit infracţiunea de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro. În perioada 2004-2005, inculpatul Floarea Radu Dan, în calitate de acţionar al SC TECH SAFETY SA, împreună cu administratorul Măruţă Ion Dumitru şi în înţelegere cu directorul general al ELECTRICA SA – Coroiu Nicolae şi Voicu Cătălin, ştiind că nu s-au organizat proceduri de achiziţie publică, a efectuat livrări de produse către SISE Moldova în cantităţi foarte mari (14.750.685 lei fără TVA), cu preţuri la care s-au practicat adaosuri comerciale până la 2.490,93%, în scopul obţinerii de foloase patrimoniale, prin aceasta înlesnind cauzarea prejudiciului sus menţionat”, arată DNA.
Gelu IonescuS-a reîntors iarna în Gorj! 20 Feb 2017

Iarna a revenit în forță la sfârșitul săptămânii trecute pe meleagurile Gorjului și în general în toată zona de sud-vest a țării, pentru care meteorologii au emis cod galben de ninsori abundente. Prognozele s-au adeverit din plin cel puțin pentru zona montană a județului, acolo unde primii fulgi au căzut încă de sâmbătă noaptea. Duminică dimineața, au apărut deja probleme pe drumurile din zona montană, drumarii având cel mai mult de lucru pe DN 67C, acolo unde turiștii încercau să urce spre Rânca. Un filtru de poliție a fost instituit la baza muntelui și toți cei dornici să ajungă în stațiune au fost obligați mai întâi să își echipeze mașinile cu lanțuri și apoi au fost lăsați să își continue călătoria. Mulți dintre ei au fost nevoiți să coboare în Novaci și să își cumpere lanțurile necesare, dar chiar și așa pe drum nu au fost scutiți de emoții pentru că nu toată lumea știa să monteze lanțurile sau să conducă în condițiile meteo date.iarna in gorj (2)
Nouă utilaje de deszăpezire au acționat numai pe tronsonul dintre Rânca și Novaci, reprezentantul Secției Drumurilor Naționale Gorj, Cristian Tudor, precizând că zona a fost împărțită în segmente tocmai pentru a se interveni cât mai eficient. Pe carosabil a rămas un strat de zăpadă tocată de câțiva centimetri, dar nu au fost înregistrate blocaje sau accidente. Înrăutățirea vremii a dus la creșterea traficului dinspre munte spre Novaci, mulți dintre turiști preferând să plece acasă, în timp ce cei care urcau se bucurau că ninge, unii prelungindu-și șederea cu o zi sau două. „Nu am avut impresia sâmbătă când am ajuns aici că suntem la munte, dar iată că peste noapte a nins și parcă nu ne vine să mai plecăm acasă. Din păcate, luni trebuie să fim la muncă și nu avem încotro, plecăm. Ne-am făcut damblaua, cum se zice, pentru că ne-am dat pe pârtie, ne-am bătut cu zăpadă, am prins ninsoarea asta frumoasă și totul a fost foarte frumos”, a spus un turist din Craiova.
Gelu IonescuRecco şi Carlos Taşcău de la Salvamont Gorj participă la Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă 20 Feb 2017

În perioada 17-26 februarie, la cabana Capra din masivul Făgăraş, se va desfăşura, Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă, acţiune la care va participa şi echipajul canin de intervenţie al salvamontiştilor gorjeni,  câinele Recco, din rasa Border Collie, şi conductorul acestuia Carlos Taşcău, salvamontist în cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont  al Consiliului Judeţean Gorj.

Pe parcursul a zece zile, unitatea canină, formată din conductor (care trebuie să fie salvamontist atestat) şi câine, va trebui să progreseze în aşa fel încât la examenul final să dovedească capabilitatea operativă de intervenţie şi a accesului oriunde în zona montană. Echipajul va executa misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă, după care va arăta că se poate retrage în Reccosiguranţă. Probele de acces vor conţine deplasare în tandem în teren variat, câinele alături de salvatorul pe schi de tură, în rapel pe stâncă şi gheaţă, precum şi alte situaţii care pot fi întâlnite în timpul unei acţiuni de salvare pe timp de iarnă. Anul acesta participă pentru brevetare echipaje din judeţele Gorj, Alba şi Bacău, unităţi canine care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu şi eliminatoriu, în perioada 20-22 ianuarie 2017, la Cota 2000 Transfăgărăşan. Dacă vor trece şi acest examen final, cele trei echipaje de intervenţie, se vor alătura celorlalte șase atestate deja şi care activează pe lângă structurile Salvamont din: Argeş, Mureş, Caraş Severin, Sibiu şi Suceava. În data de 8 februarie 2017 a fost semnat un protocol de colaborare între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, care vizează cooperarea în domeniul unităţilor canine de avalanşă şi căutare rătăciţi şi dispăruţi.
Minodora SuceaCE Oltenia, oprită în demersul recuperării celor 145 de milioane de lei de la RAAN 20 Feb 2017

O instanţă a Tribunalului Mehedinți a suspendat provizoriu, la finalul săptămânii trecute, efectele sentinţei pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în favoarea Complexului Energetic Oltenia (CEO) prin care RAAN urma să fie executată silit pentru suma de 125.776.169,53 de lei. Instanța a decis asta până la “soluţionarea cererii de suspendare a executării formulate prin cererea de apel”.

Sentința dată joi de magistrații din Mehedinți opresc deocamdată demersul CEO de a-și recupera cei peste 145 de milioane de lei de la RAAN, stabiliți de Judecătoria Drobeta Tr. Severin pe 3 ianuarie, judecătorii admițând, luna trecută, cererea de executare silită a companiei din Gorj.
ceo sentintaReprezentanții RAAN consideră că magistraţii Tribunalului Mehedinți au admis pe bună dreptate apelul formulat de lichidatorul judiciar Euro Insol SPRL care a apreciat că decizia Judecătoriei Drobeta Turnu Severin este “netemeinică şi nelegală”. De altfel, în acţiunea firmei care gestionează falimentul RAAN se arată că CEO nu poate avea o asemenea pretenţie, având în vedere că s-a înscris la masa credală şi “în tabelul suplimentar cu suma totală de 145.572.391,98 de lei, sumă acceptată de lichidatorul judiciar”. Reprezentanţii RAAN au mai precizat că “executarea silită punea în pericol producerea în continuare a agentului termic necesar încălzirii celor 30.000 de locuinţe, 250 de instituţii şi agenţi economici, 37 de unităţi de învăţământ şi cinci spitale din Drobeta Turnu Severin şi conservarea stocului de apă grea în valoare de 1,3 miliarde euro aflat pe platforma industrială a Sucursalei Romag-Prod a RAAN”.
A.StoicaElena Vintilescu bate din picior pentru un post cu studii superioare în Primăria Motru 20 Feb 2017

Consiliera primarului de Motru, Elena Vintilescu, a transmis, la finalul săptămânii trecute, o adresă Consiliului Local prin care îi solicită acestui for să-i ia în considerare studiile superioare absolvite. Mai exact, Vintilescu se revoltă astfel împotriva Consiliului Local Motru, care și-a permis, anul trecut, aroganța de a nu modifica pentru ea structura organizatorică a instituției privind postul de consilier personal al primarului, ocupat de persoana sa. Vintilescu se consideră astfel foarte discriminată la studii, pe motiv că al său coleg de muncă, consilier personal și el, a fost încadrat cu studii superioare și ea, care în plus mai este și inculpată într-un dosar de corupție, nu!

Fosta directoare a Minprest Rovinari, Elena Vintilescu, aflată pe culmi profesionale când la cârma PDL se afla Ionel Manțog, plecată din funcție cu un dosar penal agățat de coadă, a devenit consilier al noului primar de Motru, în vara anului trecut. În loc să aprecieze gestul de bunăvoință făcut de edilul Gigel Jianu la adresa sa, primarul angajând-o în subordinea sa după ce a trecut cu vedere că Vintilescu este inculpată într-un dosar de corupție și a petrecut 24 de ore în beciul IPJ Gorj, Elena de la PNL (acum) își permite să se comporte ca un copil râzgâiat. Mai exact, respectiva dă de zor din picioare și din coate să conteste hotărârea CL Motru din august 2016 prin care acest organism a refuzat să o încadreze și pe ea consilier cu studii superioare ca și pe colegul Matei. Vintilescu nu este doar supărată pe consilierii care o mențin într-o funcție cu studii medii, ci și pe primarul Jianu, care, în opinia sa, ar fi trebuit să facă un mic artificiu pentru a-i fi pe plac. Mai exact, în opinia consilierei Vintilescu, primarul Jianu ar fi avut nevoie doar să aprobe un referat legat de modificarea postului în unul cu studii superioare, și nu o întreagă tavetură în care să fie implicat Consiliul Local care oricum îi este ostil.
Spre nefericirea solicitantei, primarul a refuzat însă să facă acest gest “mărunt” pentru consiliera sa, dintr-un considerent destul simplu. Mai exact, Jianu nu a vrut să încalce legea.

vintilescuCL Motru, la ordinele Elenei!
Până una alta însă, Vintilescu cere acum, cu tupeu, CL Motru să își revoce propria hotărâre dată în august și să facă cum vrea ea dacă nu … Din păcate, Vintilescu nu spune că, dacă nu i se acceptă solicitarea, ea își ia jucăriile și pleacă, deoarece e conștientă că nu s-ar descurca fără salariul actual de 1390 pe care îl încasează lunar de la Primăria Motru.
A.StoicaAnghelescu și Dobrică, favoriții din cursa pentru Direcția Publică Motru 20 Feb 2017

Actualul director executiv al Direcției Publice Motru, Ion Anghelescu, numit, luna trecută, în această funcție din cea de președinte al Consiliului de Administrație al societății Consiliului Local, și Tudor Dobrică, fostul ocupant al postului, sunt cei doi candidați care au cele mai mari șanse să ocupe locul vacant de la cârma societății pe acțiuni a municipiului. În cursă se vor mai înscrie și alți candidați, liderul PMP Motru, Aurel Slapciu fiind unul dintre cei care și-a anunțat public candidatura, dar o va face, se aude, și un anume Arjoca, diriginte de șantier.

dobrica2Dosarele se depun până la finalul acestei săptămâni, iar cei care intră în cursă trebuie să treacă, în primă fază, de îndeplinirea criteriilor cerute de organizatori. Mai exact, CA-ul Direcției Publice Motru va stabili dacă acești candidați au cazier, experiență profesională și în funcții de conducere, studii. Abia apoi se vor nota proiectele de management, în cauză organizându-se un concurs de dosare. Pretendenți vor fi în jur de cinci, se vehiculează în localitate, dar cu siguranță se va decide între proiectele a doi dintre candidați, social-democratul Aghelescu și Dobrică de la ALDE. De altfel, primul a fost împuternicit de AGA, la finalul lunii trecute, să preia atribuțiile directorului general, până la finalizarea selecției și numirea unui alt șef la Direcția Publică, acesta având o indemnizație lunară de 3.000 de lei. Administratorul societății este Niculina Chițulescu, șefa femeilor din PSD Motru, în timp ce în CA au intrat social-democratul Mihăiță Popa, profesorul Angela Diaconu, membră a ALDE Motru, Ion Răducu, de la PSRo și cumnatul acestuia Ilie Petrescu, șeful PSRo Motru. Camelia Modoran și fostul consilier al primarului Hanu, Aristide Marius Lonea, completează CA-ul.
A.StoicaProcesul Prefecturii Gorj cu Primăria Bîlteni s-a mutat la CA Craiova 20 Feb 2017

În luna noiembrie a anului trecut, Tribunalul Gorj a dat o primă sentinţă în procesul demarat de Prefectura Gorj împotriva Consiliului Local Bîlteni, acţiune intentată pentru anularea unor hotărâri luate la nivel de Consiliu Local, prin care salariaţii Primăriei Bîlteni s-au ales în aprilie 2016 cu prime generoase. Din păcate, banii nu au fost înapoiaţi de salariaţi nici până în prezent, deoarece aceştia au contestat luna trecută la Curtea de Apel Craiova decizia emisă de Tribunalul Gorj anul trecut.

O primă hotărâre emisă de Tribunalul Gorj în favoarea Instituţiei Prefectului, care a decretat ca fiind ilegale sporurile atribuite de Consiliul Local Bîlteni în primăvara lui 2016 pentru câţiva zeci de angajaţi, a fost dată chiar în noiembrie anul trecut, la cea de-a treia înfăţişare în procesul dintre Prefectura Gorj şi CL Bîlteni. Instituţia Prefectului – Judeţul Gorj a atacat în instanţă o hotărâre de Consiliu Local emisă de consilierii comunei Bîlteni prin care cu ocazia Sărbătorilor Pascale din 2016 s-au acordat prime salariaţilor Primăriei Bîlteni. Dosarul de anulare a actului administrativ în Contencios-Administrativ a fost pus pe rolul Tribunalului Gorj la data de 2 iunie.

În aşteptarea primului termen
Totuşi, procesul nu s-a încheiat, în continuare, magistraţii Curţii de Apel Craiova fiind cei care se vor ocupa de judecarea recursului intentat de CL Bîlteni. “În procesul cu Consiliul Local Bîlteni, noi am avut câştig de cauză în primă instanţă. Hotărârea dată de Tribunalul Gorj în noiembrie 2016 a fost atacată cu recurs. Practic, s-a decis anularea HCL 15 şi 16 din 22 aprilie 2016 prin care salariaţii Primăriei Bîlteni şi-au acordat ilegal prime. După ce hotărârea judecătorească va deveni una definitivă şi irevocabilă, cei 25 de angajaţi ai Primăriei Bîlteni vor trebui să dea înapoi suma totală de 37.500 de lei, iar alţi 13 salariaţi ai fostului Serviciu de Gospodărie Comunală trebuie să înapoieze câte 1.000 de lei fiecare. Cei de la Bîlteni au depus recursul la Curtea de Apel Craiova la sfârşitul lunii ianuarie anul curent. Acum, noi aşteptăm să ne vină recursul, să facem întâmpinarea, iar cei de la Curtea de Apel Craiova să stabilească un termen. Recursul a fost făcut de CL Bîlteni în numele salariaţilor care au încasat primele de anul trecut”, a declarat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului – Judeţul Gorj.
Izabella MolnarUCB, în topul universităților 20 Feb 2017

Conducerea Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu susține faptul că poziționarea UCB în clasamente internaționale este una bună. Informația a fost confirmată de rectorul Luminița Popescu.

În luna ianuarie 2017, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu ocupa locul 16 în România în topul realizat de 4icu.org, cuprinzând 11958 de universităţi şi colegii din 200 de ţări. Acest top măsoară popularitatea site-urilor universităţilor pe baza celor mai importante motoare de căutare și este realizat de http://www.4icu.org.
De asemenea, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu ocupă locul 23 între Universităţile din România în Clasamentul Webometrics Ranking of World’s Universities. Webometrics Ranking of World Universities este realizat pe baza conţinutului web generat de universităţi, de relevanţa acestui conţinut măsurat atât prin numărul de linkuri externe spre instituţiile de învăţământ, cât şi prin numărul de citări ale lucrărilor postate pe site-urile proprii. Pentru realizarea acestui top, Cybermetrics Lab analizează universități din întreaga lume, clasamentul rezultat fiind publicat de două ori pe an, în ianuarie şi iulie.
Minodora SUCEAConcurs județean de interpretare, la Novaci 20 Feb 2017

Școala Gimnazială Novaci va găzdui luna viitoare cea de-a V-a ediție a Concursului Județean de Interpretare Vocală și Intrumentală pentru elevi. Cei interesați se pot înscrie până la data de 20 martie, prin transmiterea fișelor de înscriere scanate, pe adresa de email: concursmuzica@gmail.com.

Concursul Județean de Interpretare Vocală și Instrumentală se desfăşoară pe două niveluri: nivelul primar și gimnazial – interpretare vocală și instrumentală – la care participă elevii claselor I –IV și V–VIII, și nivelul liceal – interpretare vocală și instrumentală, la care participă elevii claselor IX – XII. În cadrul competiției, elevii concurează la secţiuni şi instrumente după cum urmează: pian, corzi, suflători, canto clasic, canto popular și muzică ușoară. La secţiile instrumentală și vocală clasele I-XII, probele de concurs constau în interpretarea a două lucrări la alegere, diferite ca stil, caracter şi formă: canto clasic – arie preclasică sau clasică, lied sau prelucrare din creația românească, canto popular – doină, cântec din folclorul obiceiurilor, muzică ușoară – două lucrări (una din repertoriul internațional și una din repertoriul românesc). Regulamentul complet al concursului poate fi consultat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
R.L.A crescut numărul studenţilor străini care studiază la Târgu-Jiu 20 Feb 2017

Potrivit statisticilor Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, numărul studenţilor străini care studiază aici s-a triplat, în ultimii trei ani. Cei mai mulţi provin din Serbia şi din Republica Moldova. Studenţii UCB se implică în diverse activităţi, făcându-re remarcaţi şi la competiţiile sportive la care au participat.

În ultimii trei ani, numărul studenților străini – etnici români – ce studiază la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a crescut de aproape trei ori, astfel: anul universitar 2014-2015: 17 studenți, din care 17 etnici români din Republica Moldova; anul universitar 2015-2016: 30 studenți, din care 29 etnici români din Republica Moldova și un etnic român din Serbia; anul universitar 2016-2017: 42 studenți, din care 38 etnici români din Republica Moldova, 4 etnici români din Serbia. „De asemenea, 3 etnici români din Serbia studiază anul pregătitor în alte universități, urmând a fi înmatriculați în Universitatea noastră în anul universitar 2017-2018; abandonul școlar a fost limitat la 12%”, a confirmart Luminiţa Popescu, rectorul UCB Târgu-Jiu.

Studenţii UCB, rezultate remarcabile
Studenții Facultății de Științe Medicale și Comportamentale au obținut în anul 2016 15 medalii la Campionatele Naționale Universitare dintre care 5 medalii de aur, 6 medalii de argint și 4 medalii de bronz.
Echipa de handbal masculin a universității a fost Campioană Națională Universitară, reprezentând România la Jocurile Universitare Europene desfășurate în Croația, în perioada 11-19 iulie 2016.
Studenţi de la Facultatea de Inginerie și Dezvoltare Durabilă, programul de studii Automatică și Informatică aplicată au obţinut locul al II-lea la secţiunea Mecatronică a concursului studenţesc „Să cunoaştem Mecatronica şi Robotica”, ediţia a II-a, desfăşurat în cadrul Universităţii din Craiova, în perioada 21-22 aprilie 2016.
De asemenea, în anul 2016 a continuat programul Voluntariat în Universitate fiind cuprinși în acest program peste 150 de studenți. Pe 05 decembrie 2016, cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarilor, au fost premiați 42 studenți ce au finalizat activități de voluntariat în anul universitar 2015-2016, fiind desfășurate peste 14.000 ore de voluntariat. Peste 400 de studenți au participat la Conferințele și Cercurile Științifice organizate în universitate.
Minodora SuceaAu scăpat de plata impozitelor! 20 Feb 2017

Este vorba despre zeci de firme mici şi mijlocii din judeţul Gorj care până la începutul acestui an îşi achitau anual către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj taxa pe construcţii speciale. Aceasta, cunoscută şi ca “taxa pe stâlp”, a fost introdusă la începutul anului 2014. “La nivelul AJFP Gorj, în anul 2016, impozitul pe construcţii a fost achitat de 63 contribuabili, suma totală încasată de la aceştia şi virată la bugetul de stat fiind de 64.592 de lei. Potrivit art. 500 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, impozitul pe construcţii s-a datorat până la data de 31 decembrie 2016. Începând de luna trecută, mai precis de la 1 ianuarie a.c., contribuabilii nu mai datorează acest impozit”, a declarat şeful AJFP Gorj, Marin Ciumag.
Până în anul curent, contribuabilii gorjeni erau obligaţi să calculeze şi să declare impozitul pe construcţii până la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul. Impozitul pe construcţii, declarat, se plătea în două rate egale, până la datele de 25 mai şi 25 septembrie inclusiv. Prin execuţie, contribuabilii care încetau să existe în cursul anului aveau obligaţia de a declara şi a plăti impozitul pe construcţii până la data încheierii perioadei din an în care persoana juridică a existat. Contribuabilii nou-înfiinţaţi datorau impozitul pe construcţii începând cu anul fiscal următor. Impozitul pe construcţii reprezenta venit al bugetului de stat şi era reglementat de Titlul X din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
I.M.Daum a remarcat un fost pandur 20 Feb 2017

Selecţionerul României, Christoph Daum, a fost prezent, sâmbătă seară, la Severin. Neamţul a asistat la meci şi pentru a-i urmări pe Andrei Ivan şi Denis Alibec, jucătorii care au ratat ultimele acţiuni ale primei reprezentative. Din păcate, pentru cei doi, atacanţii nu au impresionat în acest meci, şi nu au fost nominalizaţi de antrenor la sfârşitul întâlnirii. În schimb, fostul pandur Mihai Pintilii, dar şi colegii săi, Niţă şi Enache au primit laude. Daum l-a evidenţiat şi pe Laurenţiu Reghecampf. “Cei doi (Alibec și Ivan – n.r.) pot juca mult mai bine. Jucătorii experimentaţi au făcut diferenţa, cum ar fi Pintilii, Enache, Niţă. Poate Steaua a jucat puţin mai bine, mai cu nerv, decât Craiova. Cred că Reghecampf a procedat foarte bine și cu schimbările făcute. Spectatorii au fost incredibili. Atmosfera a fost foarte bună aici, dar la final golurile au făcut diferenţa, iar Steaua a înscris două goluri”, a declarat Daum. “Intru şi dau 100% indiferent de meci. Eu n-am nimic de demonstrat. Îmi fac treaba pe teren, sunt mândru că joc la Steaua. Patronul poate să zică orice, au fost momente când m-a lăudat, acum m-a criticat. E important să treci peste astfel de momente. Mă bucur că a venit acest gol, eu dau rar, dar dau goluri frumoase”, a spus, după meci, Mihai Pintilii. “A fost o perioadă mai grea pentru mine. A fost un meci greu, de luptă, e important că am câștigat și ne menținem sus. E normal să mă deranjeze când sunt criticat, dar eu îmi fac treaba și joc pe postul pe care mă pune antrenorul”, a comentat şi Gabriel Enache.
Cătălin PasăreReparaţii pe drumurile naţionale 20 Feb 2017

Reprezentanţii Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Târgu-Jiu au demarat lucrările de reparaţii pe drumurile naţionale din judeţul nostru. Se „plombează” gropile din asfalt, create în urma fenomenului de îngheţ-dezgheţ.

Iarna şi zăpada şi-au pus amprenta în asfalt, pe anumite tronsoane de drum creându-se adevărate drumari (2)„cratere”. De aceea, reprezentanții Secției de Drumuri Naționale din Târgu-Jiu au început lucrările de reparație ale carosabilului, pe anumite tronsoane de drum. Gropile sunt astupate cu o mixtură specială, folosită în perioada cu temperaturi scăzute, iar atunci când mercurul va mai creşte în termometre se va drumari (4)trece la asfaltarea drumurilor. Lucrările actuale se desfășoară pe mai multe drumuri naționale din județ, fiind deja demarate în zona Tismana, pe DN 67 D. În perioada următoare, lucrările de reabilitare vor continua și pe DN67 B în zona Târgu-Cărbuneşti, dar şi pe DN 67 C, în zona Ciocadia – Novaci.
M.S.PSD Gorj vrea sancțiune pentru primarul Chirică, edilul de Iași se ține tare 20 Feb 2017

Social-democraţii gorjeni vor propune, astăzi, la centru, la fel ca și alte zeci de organizații din țară, excluderea din PSD a vicepreşedintelui formaţiunii, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirică. Decizia s-a luat la Comitetul Executiv Județean al PSD Gorj, dar a fost comentată de către Chirică, edilul de Iași considerând că organizația de la Gorj va face altceva decât să-i facă pe plac șefului de partid, Liviu Dragnea, măsura fiind bazată pe o ,,interpretare stalinistă”.

„Pe lângă cele două rezoluţii adoptate în cadrul Comitetului Executiv Judeţean de susţinere, fără rezerve, a Guvernului Grindeanu şi de reconfirmare a sprijinului necondiţionat pentru preşedintele PSD, Liviu Dragnea, PSD Gorj va merge, luni(n.r. astăzi), la Bucureşti, cu propunerea ca Mihai Chirică, vicepreşedinte al PSD şi primar al municipiului Iaşi, să fie sancţionat cu excluderea din partid ca urmare a conduitei pe care a avut-o într-o perioadă grea pe care am traversat-o. Prin declaraţiile sale s-a încercat aducerea de grave daune de imagine, ceea ce contravine statutului PSD”, se menţionează în comunicatul de presă remis, vineri, de PSD Gorj. În document se mai susţine că PSD Gorj militează pentru unitate, fermitate şi continuarea programului de guvernare, program cu care social-democraţii au câştigat alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.
În replică, primarul municipiului Iaşi a transmis organizaţiei judeţene că este ”o interpretare stalinistă” şi o „încercare de a te pune bine cu şeful”.
,,Vremea măsurilor staliniste a încetat în 1989. Atâta timp cât un om nu este sută la sută pe principiul <capul plecat sabia nu-l taie>, nu înseamnă că este un om care nu reflectă o conduită politică corectă. Am reflectat şi voi reflecta în continuare o conduită politică corectă faţă de PSD, fără să perturb actul de guvernare şi actul de conducere al acestui partid, dar fără să rămân indiferent la lucrurile care înseamnă derapaje”, a mai declarat Chirica în momentul în care a văzut că numeroase organizații PSD din țară i-au cerut excluderea din partid.
A.STOICANoi lucrări ale SGA Gorj 20 Feb 2017

În cursul săptămânii trecute, echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj au executat lucrări de întreţinere la digurile din administrare: dig la Canal deviere râu Tismana la Câlnic – Şomaneşti, dig la regularizare râu Amaradia la Târgu-Jiu, zona Drăguţeşti, dig la regularizare şi îndiguire râu Gilort la Novaci – pârâu Gilorţel, care au constat în defrişare manuală a suprafeţelor şi doborârea mecanică a arborilor.
De asemenea, Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj a continuat să ia măsuri ca la priza de apă Rovinari să fie asigurate toate condiţiile pentru tranzitarea debitului necesar alimentării cu apă industrială a termocentralei Rovinari. Totodată, echipele judeţene ale SGA monitorizează în teritoriu cursurile de apă în vederea identificării sectoarelor de apă unde se poate forma pod de gheaţă, în special în zona podurilor rutiere, în vederea eliminării eventualelor pericole de inundaţii.
I.M.Graficul concursului pentru gradațiile de merit, modificat 20 Feb 2017

Ministerul Educației Naționale a decis decalarea cu o lună de zile a graficului desfășurării sesiunii 2017 a concursului pentru acordarea gradațiilor de merit.

Potrivit OMEN nr. 3252 din data de 14 februarie 2017, noua perioadă rezervată pentru detalierea punctajelor aferente criteriilor de către comisia paritară de la nivelul inspectoratului școlar, stabilirea numărului gradațiilor de merit și a punctajului minim pe categorii de personal și pe discipline de învățământ este 27 – 31 martie 2017. Inițial, această etapă ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 13 – 20 februarie. Perioada 3 – 6 aprilie este rezervată pentru comunicarea fișelor de evaluare, a numărului gradațiilor de merit și a punctajului minim pe categorii de personal și pe discipline de învățământ de către inspectoratul școlar în teritoriu, urmând ca întocmirea și depunerea, de către candidați, a dosarelor și obținerea avizelor la nivelul unității de învățământ să se facă în perioada 7 aprilie – 5 mai. Dosarele care conțin documentele justificative privind activitatea candidatului vor fi depuse la secretariatul/registratura inspectoratului școlar în perioada 8 – 12 mai, urmând ca în intervalul 9 – 26 mai acestea să fie analizate de către inspectorul școlar care coordonează disciplina, cu consultarea consiliului consultativ. Cu această ocazie va fi elaborat raportul privind activitatea candidatului în specialitate. Verificarea dosarelor și acordarea punctajelor de către comisia de evaluare a dosarelor depuse în vederea acordării gradației de merit se va face în perioada 29 mai – 21 iunie, iar lista cu punctajele acordate în urma evaluării va fi afișată la avizierul inspectoratului școlar până la data de 27 iunie. Pentru depunerea contestațiilor este rezervată perioada 29 – 30 iunie, urmând ca soluționarea acestora să se facă în perioada 3 – 5 iulie. Rezultatele finale ale concursului vor fi validate până la data de 7 iulie, iar listele cu personalul didactic din unitățile de învățământ validat în vederea acordării gradației de merit vor fi înaintate la Ministerul Educației Naționale în perioada 10 – 11 iulie.

Cine poate participa la concurs
La concursul pentru acordarea gradației de merit poate participa: personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar de stat, angajat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin patru ani, cu calificativul ”Foarte bine” în fiecare an școlar din perioada evaluată și performanțe deosebite în inovare didactică, în pregătirea preșcolarilor sau a elevilor, prevenirea și combaterea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, în integrarea copiilor cu nevoi speciale în învățământul de masă, în progresele școlare ale elevilor în risc de abandon școlar, în inițierea și managementul unor proiecte școlare care au condus la consolidarea culturii școlare centrate pe progres, cooperare și incluziune. La concurs mai poate participa și personalul didactic auxiliar din învățământul preuniversitar de stat, angajat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin patru ani, cu performanțe în activitate și calificativul ”Foarte bine” în fiecare an școlar din perioada evaluată. Personalul didactic din învățământ care beneficiază de gradație de merit până la 31 august 2017 poate participa la un nou concurs. Cadrele didactice care, în perioada 1 septembrie 2011 – 31 august 2016, au îndeplinit și funcții de conducere, de îndrumare și control pot participa la concurs fiecare personal didactic de conducere, de îndrumare și control, fiecare personal didactic de predare, iar evaluarea se va realiza conform grilei specifice opțiunii exprimate în scris la depunerea dosarului. Numărul maxim de gradații care pot fi acordate reprezintă 16% din totalul posturilor didactice auxiliare, respectiv 16% din totalul posturilor didactice de predare, de conducere, de îndrumare şi control existente la nivelul inspectoratului școlar. Potrivit prevederilor în vigoare, cuantumul gradației de merit se determină prin aplicarea procentului de 25% la salariul de bază pentru fiecare beneficiar în parte. Potrivit noii metodologii de acordare a gradațiilor de merit, în evaluarea dosarelor candidaților sunt luate în calcul patru criterii majore al căror punctaj maxim însumat reprezintă 100 de puncte: activități complexe cu valoare instructiv-educativă (70 de puncte), performanțe deosebite în inovarea didactică/managerială (10 puncte), activităţi extracurriculare şi implicarea în proiecte (15 puncte) și contribuția la dezvoltarea instituțională (5 puncte). Astfel, în cadrul criteriului activităților complexe cu valoare instructiv-educativă vor fi punctate și rezultatele deosebite obținute în pregătirea preșcolarilor și a elevilor din medii dezavantajate, cu cerinţe educaţionale speciale și cu alte dificultăți de învățare, precum și inițierea și aplicarea unor proiecte didactice inovatoare pentru progres în învățare a fiecărui copil, inclusiv a celor aflați în risc de abandon școlar și a copiilor cu cerințe educaționale speciale. De asemenea, se pot acorda puncte pentru inițierea și aplicarea unor proiecte didactice inovatoare la clasele în regim simultan, pentru progres în învățare a fiecărui copil, inclusiv a celor aflați în risc de abandon școlar și a copiilor cu cerințe educaționale speciale. Suplimentar, în cadrul criteriului privind performanțe deosebite în inovarea didactică/managerială a fost introdus un nou indicator: elaborarea/ susținerea de programe de formare sau de dezvoltare profesională inovatoare pentru cadrele didactice care lucrează cu preșcolari/elevi aparținând grupurilor dezavantajate/vulnerabile.
Roxana LupuUniversitatea „Constantin Brâncuși” a încasat 3.263.456 de lei din proiecte 20 Feb 2017

Anul 2016 a fost unul benefic pentru Universitatea „Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu din punct de vedere al cercetării științifice. UCB a încasat 3.263.456 de lei din proiecte sau contracte de cercetare.

Cercetarea științifică în anul 2016, la nivelul Universității „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, a cuprins: 14 aplicații de proiecte depuse la diverse competiții; 7 proiecte de cercetare derulate; 4 contracte încheiate cu agenți economici. În ceea ce privește sumele încasate din proiecte/contracte de cercetare/educaționale inclusiv ERASMUS+, acestea se ridică la 3.263.456 de lei.
Tot în anul 2016 cinci cadre didactice au depus dosare pentru obținerea atestatului de abilitare: Prof.univ.dr. Adrian Gorun; Prof.univ.dr. Horațiu Tiberiu Gorun; Prof.univ.dr.ing. Luminița Georgeta Popescu; Prof.univ.dr. Hadrian Gorun; Prof.univ.dr. Diana Pociovălișteanu.
De asemenea, în anul 2016 au fost organizate în cadrul Universității „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu 11 Conferinţe științifice cu participare internațională, fiind susținute peste 900 de lucrări științifice.
M.S.”Les Amis Francophones”, la a VII-a ediție 20 Feb 2017

Elevii gorjeni pasionați de limba lui Molière sunt așteptați să se înscrie la cea de-a VII-a ediție a concursului județean de interpretare ”Les Amis Francophones”, ce urmează să se desfășoare luna viitoare, la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu.

Association Roumaine des Professeurs de Français – Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Casa Corpului Didactic Gorj și Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Târgu-Jiu vor organiza, în ziua de 19 martie 2017, cea de-a VII-a ediție a concursului județean de interpretare francofonă ”Les Amis Francophones”. Concursul se desfăşoară în cadrul unui parteneriat educaţional iniţiat de către Association Roumaine des Professeurs de Français – Gorj şi se adresează atât cadrelor didactice cât şi elevilor de gimnaziu și liceu pasionaţi de ”limba lui Molière”. Principalul scop al acestui concurs este valorificarea potenţialului intelectual al elevilor, cu privire la capacitatea acestora de a învăţa o limba străină şi de a o folosi în diverse contexte, scrise şi orale. În afara acestor scopuri ştiinţifice, proiectul îşi propune şi scopuri culturale şi sociale, constând în socializarea tinerilor din Târgu Jiu şi judeţul Gorj. Drept urmare, concursul îşi propune să descopere şi să promoveze talente interpretative, să încurajeze activitatea muzicală a tinerilor, să asimileze elemente specifice limbii şi culturii franceze, să dezvolte creativitatea şi spiritul de competiţie”, spun organizatorii. Concursul se va desfășura pe o singură secțiune – ” Poésie, chanson et théâtre”. Această secţiune se va derula sub formă de spectacol și se va diviza în cele trei părți/subsecțiuni (poezie, cântec și teatru, pe categorii de vârstă, gimnaziu și liceu). Acompaniamentul se realizează cu ajutorul înregistrărilor negative pe CD, care va fi adus personal sau prin poştă, până la data de 10 martie 2017, de către cadrul didactic coordonator, împreună cu suportul scris la Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Târgu-Jiu. Interpretarea poate fi însoţită de o coregrafie şi nu poate depăşi 5 minute, iar piesele de teatru nu pot dura mai mult de 15 minute. De asemenea, profesorul coordonator al elevului va trimite cererea de înscriere la concurs, pe adresa de e-mail ady_rianna@yahoo.com, până la data de 10. 03. 2017. Fiecare cadru didactic-coordonator are dreptul la trei înscrieri. La piesele de teatru nu pot să participe mai mult de 10 elevi într-o grupă. Cei interesaţi se vor înscrie în perioada 01-10 martie 2017, pe adresa de e-mail: ady_rianna@yahoo.com. Evaluarea va fi făcută în funcţie de diferitele etape şi secţiuni de vârstă, având în vedere anumite criterii. Astfel, pentru cântece se va urmări calitatea repertoriului ales, calitatea muzicii şi a textului, linia melodică adecvată vârstei solistului, calitatea interpretării, calităţi vocale, expresivitate artistică, prezenţă scenică, dicţie adecvată şi originalitate. Pentru poezii vor fi evaluate expresivitate artistica, prezenta scenică și dicția adecvată, în timp ce la piesele de teatru vor conta creativitatea și originalitatea, calitatea artistică, expresivitate artistică, prezenţă scenică și dicţia adecvată. Juriul va fi format din profesori de muzică şi de limbă franceză, actori. Toţi participanţii vor fi recompensaţi cu o diplomă de participare. Pentru fiecare secțiune, vor fi premiul I, premiul II, premiul III, mențiune. De asemenea, se va acorda Trofeul festivalului.
R.L.Elevii gorjeni, angrenaţi în competiţia „Alege! E dreptul tău!” 20 Feb 2017

Elevii din unităţile de învăţământ ale judeţului Gorj din clasele I-XI sunt invitaţi să se înscrie la concursul naţional pe teme de protecţie a consumatorilor “Alege! E dreptul tău!”, organizat anual în această perioadă de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Scopul acestui concurs este de conştientizare a tinerilor consumatori asupra drepturilor şi intereselor lor legitime. Concursul va fi organizat pe trei categorii de vârstă, astfel: clasele I-VI, clasele VII-VIII şi clasele IX-XI, pe etape: etapa pe şcoală, etapa judeţeană şi etapa naţională. Pentru elevii claselor I-VI (departajaţi pe două categorii de vârstă: clasele I-III şi clasele IV-VI ) proba este de desene. Pentru elevii claselor VII-VIII este o probă de creaţie grafică pe tema concursului şi una de testare a cunoştinţelor din domeniul protecţiei consumatorilor, sub forma unui test grilă. Pentru elevii de liceu concursul are două probe: un test grilă şi realizarea unui eseu – secţiunea individuală. Liceenii care doresc să participe la proba pe echipe trebuie să ştie că această competiţie conţine patru probe: întrebare cu răspuns deschis/interpretare, interpretarea unui spot publicitar, realizarea unui poster reprezentativ pentru zonă şi studiu de caz/probă practică. Clasamentul se stabileşte prin însumarea notelor obţinute la cele patru probe. Etapa pe şcoală a acestui concurs se desfăşoară până la finele lunii februarie, etapa judeţeană pe 11 martie, urmând ca etapa naţională să aibă loc în intervalul calendaristic 18-23 iunie în Năvodari.
I.M.Angajări la Primăria Fărcăşeşti 20 Feb 2017

Primăria comunei Fărcăşeşti organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei contractuale de execuţie, vacante, de conducător auto microbuz şcolar – 2 posturi. Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant candidaţii trebuie să îndeplinească toate condiţiile generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările şi completările ulterioare. Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei contractuale sunt: absolvent studii medii (cu diplomă de bacalaureat); permis de conducere categoria B, C, D; vechime de conducător auto cu permis B, C, D de minimum 5 ani; atestat transport persoane valabil; aviz psihologic; stare de sănătate corespunzătoare atestată prin acte medicale emise de către un cabinet medical specializat. Concursul se va organiza conform calendarului următor: 28 februarie 2017, ora 16.00 – termenul limită de depunere a dosarelor; 8 martie 2017, ora 09.00 – proba scrisă; 10 martie 2017, ora 09.00 – proba interviu. Dosarele de înscriere la concursul demarat pentru ocuparea posturilor amintite mai sus se depun la sediul Primăriei Fărcăşeşti şi trebuie să conţină: cererea de înscriere la concurs; copia actului de identitate; copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor şi ale altor acte care arată efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituţia publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverinţele care dovedesc vechimea în muncă; cazierul judiciar; adeverinţă medicală; curriculum vitae.
I.M.La Gorj, nu se alocă subvenţii pentru crescătorii de porcine 20 Feb 2017

Guvernul României a lansat în dezbatere publică un document prin care iniţiază acordarea unui ajutor de stat crescătorilor de suine, iar pentru acest lucru fermierul trebuie să deţină cel puţin două sute de capete.

Pentru accesarea “Programului carne de porc din ferme româneşti – 200 capete = 10.000 euro”, producătorii de carne de porc trebuie să livreze şi să clasifice în abatoare autorizate minimum 600 şi maximum 100.000 capete de porci graşi pe an per exploataţie. Se va acorda ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet fiind echivalentul a 10.000 de euro pentru porcii graşi, intraţi în exploataţia beneficiarului la o greutate de maximum 30kg/cap, livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate. De altfel, în cadrul acestui program se face menţiunea că un producător de carne de porc poate beneficia de maximum 250 de pachete de sprijin pe an.
Noul ajutor va fi derulat tot prin Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Gorj, însă, din păcate, la nivelul judeţului nostru nu se vor înregistra beneficiari eligibili. “La noi nu este cazul să participăm la acest ajutor financiar pentru că nu ne încadrăm. E un ajutor mai complex. Trebuie ca producătorii să aibă 200 de capete, ajutorul e de 10.000 euro şi se adresează fermelor. Iar noi în Gorj nu avem aşa ceva. Nu este un program destinat micilor producători”, a declarat Dan Tănăsescu, şeful DAJ Gorj.
Ajutorul de stat se acordă producătorilor de carne de porc organizaţi ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: deţin exploataţii înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor, astfel cum e prevăzut în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare; au livrat şi au clasificat porci graşi în abatoare autorizate, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare.
Izabella MolnarAgricultura pe înțelesul tuturor – Cum să exploatăm corect și rentabil grădina de legume 20 Feb 2017

În legumicultură se pot obţine şi 2 – 3 culturi pe an în aceeaşi parcelă, prin culturi anticipate și succesive. Astfel nu numai că se face economie de spațiu, suprafață, dar se asigură și o mai bună întreținere a culturilor.
tabel1În vederea unei mai bune protecții fitosanitare a legumelor se poate recurge la asocierea, intercalarea acestor culturi ca astfel să se protejeze una pe alta.
tabel2Culturile secundare se amplasează în rânduri de sine stătătoare, dispuse intercalat la o paritate de 1 la 4 -5 rânduri ale culturii de bază.
Pentru o bună înțelegere a recomandărilor tehnice pe care le facem în legătură cu grădina familială de legume explicităm gruparea legumelor după partea din plantă pe care o folosim.
tabel3Pentru asigurarea fiecărei culturi a celor mai bune condiții agrotehnice vă prezentăm cele mai bune plante premergătoare pentru legume.
tabel4Premergătoarele indicate eliberează terenul la timp, nu lasă în teren substanțe și materiale care să dăuneze culturilor următoare, iar bolile și dăunătorii specifici lor nu sunt specifici și culturilor următoare.
Premergătoarele contraindicate pot întârzia eliberarea terenului, lasă în teren resturi vegetale și substanțe care pot dăuna culturilor următoare, iar bolile și dăunătorii lor pot fi comuni și plantele ce urmează.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICISpectacol de ținută la Târgu-Jiu, pentru Brâncuși 20 Feb 2017

Soprana Felicia Filip a susţinut, duminică, la Târgu-Jiu, un recital cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi, în cadrul spectacolului „Brâncuşi – Zbor şi dor”. Ieri, au mai urcat pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” actorul Mircea Diaconu, membrii Teatrului de Balet din Sibiu şi cei ai Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean (CJ) Gorj, în colaborare cu unităţile de cultură subordonate.

Activităţile au început joi, cu vernisajul expoziţiei de pictură „Cu şevaletul prin Târgu-Jiu” a Corinei Perianu, la Casa de Cultură din municipiul Motru, unde a avut loc şi lansarea culegerii de folclor literar şi muzical „Hora-i obicei străbun”, de Mircea Tutunaru. Vineri, la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” din Târgu-Jiu a avut loc expoziţia fotodocumentară „Brâncuşi – 141 ani de la naştere”, dar şi vernisajul de fotografie „De la Brâncuşi am învăţat piatra să cânte”, cu imagini din taberele internaţionale de sculptură organizate de-a lungul anilor de CJCPCTC Gorj, şi lansarea Nr. 1/2017 al revistei „Portal Măiastra”, număr festiv închinat Zilei Brâncuşi.
Duminică, ora 11,00, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu a avut loc spectacolul „Brâncuşi – Zbor şi dor”, dedicat Zilei Brâncuşi. Pe scenă au evoluat soprana Felicia Filip, actorul Mircea Diaconu, Teatrul de Balet din Sibiu şi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.
A.S.A fost publicat calendarul olimpiadelor naționale 20 Feb 2017

Ministerul Educației Naționale a publicat calendarul olimpiadelor din anul școlar 2016-2017, cu detalii referitoare la locațiile în care se vor desfășura etapele naționale ale acestora.

Pentru marea majoritate a olimpiadelor școlare, etapa națională este programată în luna aprilie. Până atunci urmează să se desfășoare etapele județene și zonale. Astfel, etapa națională a Olimpiadei de Limba și literatura română va fi organizată în perioada 19 – 22 aprilie, la Deva, pentru elevii de gimnaziu, respectiv în perioada 25 – 29 aprilie, la Alba Iulia, pentru elevii de liceu. Etapele naționale ale olimpiadelor de limbi romanice și limba engleză se vor desfășura în perioada 24 – 28 aprilie, în următoarele locații: Gura Humorului (limba franceză), Botoșani (limba spaniolă, limba portugheză, limba italiană) și Pitești (limba engleză). În ceea ce privește etapa națională a Olimpiadei de limba germană modernă, aceasta este programată în perioada 20 – 26 aprilie, la Piatra Neamț. Elevii calificați la etapa națională a Olimpiadei limba rusă modernă sunt așteptați în perioada 21-25 aprilie, la Vaslui, iar cei calificați la faza națională a olimpiadelor de limbi clasice (greaca veche, latina) vor merge la Timișoara, în perioada 23 – 26 aprilie. Tot la Timișoara va fi organizată și etapa națională a Olimpiadei de matematică; în cazul elevilor din clasele V-VI, aceasta se va desfășura în perioada 19 – 22 aprilie, iar în cazul celor din clasele VII-XII în perioada 19 – 23 aprilie. Etapa națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică se va desfășura în perioada 19 – 22 aprilie, la Călimănești, cea a Olimpiadei de Fizică va fi organizată în perioada 23-28 aprilie, la Târgu-Jiu, cea a Olimpiadei de Chimie la Târgoviște, în perioada 19 – 25 aprilie, cea a Olimpiadei de Biologie la Baia Mare, tot în perioada 19-25 aprilie, cea a Olimpiadei de Geografie la Oradea, de asemenea, în perioada 19 – 25 aprilie, iar cea a Olimpiadei de Informatică la Brașov (liceu) și Sibiu (gimnaziu), în perioada 20 -25 aprilie, respectiv 26 – 30 aprilie. Pentru Tehnologia Informației, etapa națională a olimpiadei este programată în perioada 18 – 21 mai, la Ploiești, pentru Istorie în perioada 24 – 28 aprilie, la Buzău, pentru Științe Socio-Umane în perioada 24 – 28 aprilie, la Deva, pentru Pedagogie – Psihologie (licee pedagogice) în perioada 23 – 26 aprilie, la Arad, iar pentru Religie (cultul ortodox) în perioada 24 – 28 aprilie, la Craiova. Etapa națională a Olimpiadei de Arte vizuale, arhitectură și istoria artelor (clasele XI-XII) se va desfășura tot în aprilie, la Hunedoara, iar cea a Olimpiadei de Muzică – Interpretare instrumentală, vocală și studii teoretice (clasele IX-XII), la Timișoara, în perioada 27 – 30 aprilie. Tot în cursul lunii aprilie vor fi organizate și etapele naționale ale Olimpiadei de Muzică – Interpretare instrumentală (clasele III-VIII), Olimpiadei Corale, Olimpiadei de Coregrafie și Olimpiadei Arta Actorului. Etapa națională a Olimpiadei ”Lectura ca abilitate de viață” se va desfășura în perioada 19 – 22 aprilie, la Deva (gimnaziu) și Bistrița (liceu). Și etapa națională a Olimpiadei de Lingvistică se va desfășura în locații diferite, în funcție de secțiune; pentru secțiunea de antrenament (clasele V-VI), etapa națională se va desfășura în perioada 5 – 7 mai, la Focșani, iar pentru secțiune de exercițiu (clasele VII-VIII) și secțiunea de performanță (clasele IX-XII) aceasta va fi organizată în perioada 12 – 14 mai, la Măgurele. Tot în mai, mai exact în perioada 26 – 28 mai, se va desfășura și etapa națională a Olimpiadei ”Universul cunoșterii prin lectură). Faza națională a Olimpiadei Naționale Interdisciplinară ”Științele pământului” se va desfășura în perioada 27 – 30 aprilie, la Vaslui, cea a Olimpiadei de Științe pentru Juniori va avea loc la Reșița, în perioada 30 iulie – 4 august, iar cea a Olimpiadei naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică ”Tinerii dezbat”, la Piatra Neamț, în cursul lunii august.
Roxana LupuFrustrarea Maxima! Craiova, răpusă pe final de Steaua 20 Feb 2017

Universitatea Craiova a ajuns la două înfrângeri consecutive şi trebuie să se regrupeze rapid pentru ultimele runde din sezonul regulat. Din 2002 “Ştiinţa” nu a mai bătut-o pe Steaua, bucureştenii fiind, fără îndoială, “celebra” bestia nera pentru craioveni. Având alături un public fierbinte, gazdele au jucat mai bine în prima repriză, când au ratat şi un penalti, dar treptat au cedat iniţiativa, iar vizitatorii au dat lovitura cu 10 minute înainte de final.

Filmul meciului
Minutul 9: Craiova a început meciul în atac, iar Andrei Ivan putea marca după o eroare a lui Moke, dar Tamaş a respins balonul trimis peste Niţă.
Minutul 10: Ivan a obţinut un penalti, după ce l-a ridiculizat pe Tamaş, dar Niţă a scos şutul lui Zlatinski (12`)
Minutul 24: GOL Steaua! Pintilii a marcat cu un voleu de senzaţie de la peste 22 de metri.
Minutul 28: Calancea a respins şutul periculos expediat de William De Amorim.
Minutul 32: GOL Craiova! Tamaş a comis un nou fault în careu asupra lui Bancu. Arbitrul a dictat penalti, iar Zlatinski nu l-a mai iertat pe Niţă (34`)
Minutul 75: Alibec a executat bine o lovitură liberă, dar portarul craiovenilor a fost la post.
Minutul 79: GOL Steaua! Gabi Enache a profitat de găurile din apărarea Craiovei şi a înscris la colţul scurt din interiorul careului.

Partida, decisă de goluri “stupide”
Craiova nu are timp să-şi vindece rănile, deoarece săptămâna viitoare dă piept cu Dinamo. Dacă echipa lui Cosmin Contra câştigă în această seară, cu FC Botoşani, partida devine şi mai interesantă, dar şi cu mult mai grea pentru “juveţi”. “Am avut o primă repriză dominată de noi, dar n-am reușit să materializăm. Am luat un gol stupid după ce trebuia să dăm noi gol. A fost un meci echilibrat apoi, dar am primit iar un gol stupid. Cu Dinamo va fi un meci foarte greu. Ne trebuie măcar un punct pentru a fi siguri de play-off. De regulă, se produce un șoc când se schimbă antrenorul. Dar noi depindem de jocul nostru, să eliminăm greșelile. I-am încurajat pe jucători la final, le-am spus că trebuie să ne pregătim pentru meciul cu Dinamo. Am avut o evoluție bună și azi, dar nu eficientă”, a spus antrenorul Gheorghe Mulţescu. “Sunt foarte supărat, puteam deschide noi scorul, apoi am egalat, dar ne-au dat acel gol pe final. La pauză am spus să fim ceva mai agresivi, să fim primii la minge. Îmi pare rău pentru public și că nu am luat aceste 3 puncte pentru a fi siguri de play-off. O să fie un meci foarte greu la Dinamo, trebuie să mergem motivați”, a declarat căpitanul “juveţilor”, Andrei Ivan.

CS Universitatea Craiova – FC Steaua 1-2 (1-1)
Au marcat: Zlatinski 34` / Pintilii 24`, Enache 79`
CS Universitatea Craiova: Calancea – Dimitrov, Kelic, Acka, Briceag – Popov (R. Petre 90+1`), Zlatinski, Băluţă (Fajic 76`) – Nuno Rocha, Ivan, Bancu. Antrenor: Gheorghe Mulţescu.
FC Steaua: Niţă – Bălaşa (Enache 46`), Moke, Tamaş, Momcilovic – Ov. Popescu, Pintilii (Muniru 75`) – Jakolis, Achim (Fl. Tanase 62`), De Amorim – Alibec. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.
Arbitri: Ovidiu Haţegan – Octavian Şovre, Sebastian Gheorghe – Florin Andrei
Cătălin PasăreProblemele rromilor din Scoarța, discutate de autorități în satul Pișteștii din Deal 20 Feb 2017

Autoritățile locale din comuna Scoarța au organizat, joi, o acțiune de amploare în satul Pișteștii din Deal, punctul central al întâlnirii fiind rromii, problemele pe care aceștia le produc comunității, dar și nevoile la care trebuie să percuteze comunitatea în cazul lor. rromi scoarta (4)
Primarul Ion Stamatoiu alături de șeful postului de poliție Scoarța, Cătălin Chiriță, de directorul școlii gimnaziale, de expertul local pentru rromi și de numeroși consilieri locali au discutat, despre abandonul școlar, salubrizarea cartierului, achitarea taxelor și impozitelor locale și de parcarea mașinilor pe domeniul public.

rromi scoarta (3)
Cei prezenți au adus în discuție inclusiv conducerea mașinilor de persoane fără permis sau în stare de ebrietate în cartierul de rromi Pișteștii din Deal.
A.S.Caravana filmelor documentare revine la Târgu-Jiu 20 Feb 2017

Asociaţia pentru film documentar românesc Docuart organizează în perioada martie – iunie 2017 cea de-a patra ediţie a Caravanei Docuart, în cadrul căreia sunt anunţate proiecţii la: Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Satu Mare, Gherla, Târgu-Jiu, Arad şi Vălenii de Munte.

Caravana reprezintă o extensie a festivalului Bucureşti Docuart Fest (BDF), din cadrul căruia este extrasă o selecţie de filme pe care proiectul le face cunoscute publicului cinefil în mai multe oraşe ale ţării. În 2017, evenimentul adaugă destinaţii noi pe hartă, urmărindu-şi ţelul de a aduce filmul documentar românesc în zone în care fenomenul cinematografic este aproape inexistent.
Producţiile înscrise pe lista Caravanei aparţin unor tineri regizori români şi unora consacraţi deopotrivă, majoritatea premiate la Docuart Fest 2016. În această selecţie se disting suflul tânăr şi viziunea cineaştilor la început de drum. Din acest segment fac parte filme precum 10:34 to Belgrade (R. Ioana Grigore), Stories in Tea Cups (R. Mirona Radu), Perfection is Forever (R. Mara Trifu) sau Capoeira, dansul libertăţii (R. Rista Enxhi). Unele sunt coproducţii cu Marea Britanie, China şi Serbia şi ating teme sociale, politice şi filosofice. Lista filmelor continuă cu Proiecţionistul, un documentar hibrid în regia lui Norbert Fodor, Ultimul căldărar (R. Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu) – un film despre o meserie pierdută, premiat pentru cea mai bună imagine la BDF 2016, Imagini din Vis (R. Sorin Luca) – câştigătorul marelui trofeu Docuart pentru “povestea unui personaj cât o lume”, Angela (R. Botond Pusok) – un fragment de viaţă din sânul unei minorităţi, 100 de movile prin care regizorul Max Ciorbă propune o călătorie antropologică prin muzica românească de astăzi, Doar o răsuflare (R. Monica Lăzurean-Gorgan) – film despre iubire şi credinţă – şi Un film mai puţin vesel, mai mult trist, poetic şi sfătos (R. Cornel Mihalache) proiectat în secţiunea “Variaţiuni, despre oameni şi locuri”, în premieră, la Docuart Fest 2016.
Proiecţiilor li se vor alătura şi realizatorii filmelor pentru sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu publicul. Acest proiect are ca scop popularizarea şi încurajarea producţiei de documentar românesc, stimulând atât regizorii, cât şi spectatorii în desfăşurarea evenimentului.
Caravana Docuart este co-finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Accesul la proiecţiile Caravanei este liber. Anul trecut, Caravana Docuart a poposit la Târgu-Jiu în centrul oraşului, chiar în zona amfiteatrului.
Izabella MolnarLiberalii vor trecerea Cinematografului “Sergiu Nicolaescu” în domeniul public 20 Feb 2017

Consilierii municipali ai PNL Târgu-Jiu au depus, vineri, un proiect de hotărâre prin care solicită transferarea imobilului Cinematografului “Sergiu Nicolaescu” din domeniul public al statului, în domeniul public al municipiului Târgu-Jiu. Demersul este motivat de faptul că în acest imobil se pot desfășura, după aprobare, și un alt gen de evenimente cultural-artistice, pe lângă cele cinematografice.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Grupul consilierilor locali PNL Târgu-Jiu, motivul pentru care acest proiect a fost depus este acela că în municipiu, în acest moment, nu există nicio sală cu avizele necesare în care să se desfăşoare activităţi cultural-artistice, în schimb, săli de cinematograf sunt mai multe, în incinta mall-ului.
“Sala ar putea fi folosită pentru activităţile cultural-artistice desfăşurate de instituţiile subordonate Consiliului Local al Municipiului Târgu-Jiu, iar cetăţenii ar avea acces mai uşor la evenimente culturale, în condiţii decente”, se menţionează în comunicat. Inaugurat în decembrie 2012, în urma modernizării fostului Cinema Victoria, cinematograful “Sergiu Nicolaescu” se află în administrarea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF).
A.S.UCB-iştii, egal la Oradea! 20 Feb 2017

Formaţia de handbal CSU Constantin Brâncuşi a început cu dreptul returul. Echipa pregătită de Adrian Gorun a furnizat un adevărat şoc pe terenul de la Oradea, fiind egala CSM-ului. Meciul s-a încheiat 34-34. “Ţinând cont de configuraţia clasamentului şi de rezultatele celor două echipe putem spune că e surpriza campionatului. Oradea avea 10 victorii şi un egal până în momentul de faţă. Faptul că am reuşit să scoatem un rezultat de egalitate, pentru noi, este foarte important şi demonstrează că proiectul de la Târgu-Jiu poate fi unul foarte bun. Este şi un rezultat de moral. Cred că jucătorii au crescut în valoare, încep să se maturizeze, şi, eu am mai spus-o, cu două- trei plombe, tot jucători tineri, dar de valoare, această echipă poate peste un an de zile să intre în Liga Naţională”, a declarat tehnicianul gorjenilor. Cel mai bun marcator din tabăra noastră a fost Sabin Constantina cu 8 reuşite.
“Pentru mine este un lucru foarte bun faptul că am reuşit să marcăm de peste tot. Au marcat mulţi jucători, asta înseamnă că am o echipă. Nu mi-ar plăcea să marcheze un jucător 15 goluri şi ceilalţi un gol, două”, a mai spus Gorun.
Antrenorul a precizat că şi problemele financiare se vor rezolva în curând. “Eu am înţeles că acea cerere a conducerii echipei către Consiliul Judeţean a fost aprobată şi vor fi viraţi nişte bani pentru echipa de handbal şi, în momentul acela, se vor rezolva problemele. De asemenea, Ministerul este obligat să ne dea bani pentru că acest club este aprobat prin ordin de ministru şi ei se obligă să finanţeze clubul. Anul trecut, noi am făcut echipa la jumătatea anului, iar banii se dau pe an calendaristic nu competiţional”.15 2

Heimbach, înlocuitorul lui Mănescu
Echipa de la UCB s-a repliat rapid după pierderea căpitanului Alex Mănescu. Gorjenii l-au achiziţionat pe Raul Heimbach, un internaţional român de tineret. Noul inter stânga pare că s-a acomodat deja cu noii colegi, marcând 5 goluri în egalul din această runda. “Plecarea lui Alex Mănescu aparent ne slăbea, dar, pe de altă parte, se pare că am regăsit un alt ritm, jucăm mult mai în viteză. Am făcut o achiziţie importantă în locul său, un jucător de la Reşiţa, de la echipa de Ligă Naţională care s-a desfiinţat. Este vorba de Raul Heimbach, un jucător de 19 ani şi 6 luni, care joacă pe postul de inter stânga. Se pare că după două antrenamente s-a adaptat cât de cât cu noii colegi. Este un jucător inteligent, un jucător de echipă şi a avut un randament foarte bun. A marcat 5 goluri şi a participat foarte bine în faza de apărare. E din <film> cu jucătorii mei, urcă împreună în viteză. Chiar am făcut o figură frumoasă la Ordea, au fost impresionaţi şi spectatorii şi echipa gazdă, ne-au felicitat pentru că nu se aşteptau la un joc atât de bun al nostru”, a spus Adrian Gorun.
Cătălin PasăreLiga Elevilor Social Democrați Gorj derulează proiecte comune și cu alte organizații din țară 20 Feb 2017

Elevii social democrați craioveni au fost, la final de săptămână, la Târgu-Jiu, acolo unde, pe parcursul întregii zile, membrii celor două organizații LESD Gorj și LESD Craiova au derulat un schimb de experiență și au elaborat noi proiecte ce vor fi puse în practică, în următoarea perioadă. La activitate au participat președintele TSD Gorj Claudiu Manta, cei doi președinți ai LESD Gorj, Alis Cojocaru și Sebastian Marian, invitatul special Crețan Eugen Răzvan, dar și cei 13 membri ai LESD Craiova. Întâlnirea a continuat cu o vizită în centrul orașului, pentru ca mai apoi, ziua să se încheie și cu alte întâlniri cu tinerii din orașul lui Brâncuși.
psd (1)LESD Gorj și LESD Craiova sunt organizații înfrățite, în urma parteneriatului încheiat în data de 3.10.2015, la Târgu-Jiu. “Le mulțumim colegilor noștri craioveni pentru schimbul de experiență. Astfel de activități sunt mereu binevenite în cadrul organizației noastre și au un impact benefic asupra membrilor noștri. Acest gen de acțiune ne ajută în dezvoltarea noastră personală, ne oferă oportunitatea de a ne prezenta ideile și de a le contura cu ajutorul tuturor colegilor, punându-le, mai apoi, în practică.”, a declarat Alis Cojocaru, președintele LESD Gorj.
A.S.

psd (3)Ioan Oniciuc, în juriul Salonului de Pictură „Arte Mici” 20 Feb 2017

Salonul de Pictură „Arte Mici” are și în acest an un juriu internațional. Între membrii acestuia se regăsește și Ioan Oniciuc. Acesta lucrează ca pictor restaurator în Israel și în Spania.

Născut în anul 1964, în Comuna Corni din județul Botoșani, Ioan Oniciuc a manifestat încă din copilărie un interes special pentru desen și pictură, la Școala Octav Băncilă din Corni; a urmat liceul, serviciu militar, școala de arte. A lucrat ca profesor de desen la Școala Octav Băncilă și director la centrul cultural Corni Botoșani. În străinatate, Ioan Oniciuc lucrează ca pictor restaurator în Israel și actualmente în Spania. A studiat Arte la UAH .
Expoziții: La Congresul Spiritualități românești Alba-Iulia; Casa Studenților Alba –Iulia; Simpozionul Național de Pictură Alba –Iulia; Galeria de Arte Studio Alba -Iulia
În ISRAEL, Ioan Oniciuc expune în galerii de artă în Telaviv, Hertzelia Pituah și Ierusalem, iar în SPANIA la: Centro Hispano -Roman Alcala de Henares; Universitatea Complutense Madrid; Centru Hispano -Roman Coslada; Casa memoriala de Juan Ramon Jimenez Moguier Sevilla; Espacio Niram Madrid; Galeria Jescal Madrid; Biblioteca Municipala Valdemoro Madrid; Biblioteca municipala Meco; Biblioteca municipala Cardenal –Cisneros; Galeria de Arte Libreros Alcala de Henares; Feria INTEGRA MADRID; Feria Intercultural Alcala de Henares; Feria de Arte Madrid ; Centro Civic 7 Ojos Alcorcon Madrid; Feria Internationala de Arta contemporana de Marbella; Centro Cultural de Arganda del Rey Madrid; Consulatul Roman din Zaragoza; Ambasada Romana din Madrid; Auditoriul Municipal Tarancon; Casa Artelor de Torrejon de Ardoz; Școala de Arhitectura Alcala de Henares și Universitatea Alcala de Henares.
Membrii juriului Salonului de Pictură „Arte Mici” vor examina, on-line, lucrările participanţilor şi vor desemna câştigătorii. La ediţia din acest an a Salonului de Pictură „Arte Mici”, juriul este format din: Michael Lassel (Fürth, Germania), Nicolae Maniu (Paris, Franţa), Mihail Diaconescu (București, România), dr. Ioan Traian Mârza (Alba-Iulia, România), Oprina Felicia Dolea (Laval, Canada), Alexandra Maciac (Veneţia, Italia), Ioan Oniciuc (Madrid, Spania), Daciana Ungureanu (Novaci, România) şi Florin Preda-Dochinoiu (Motru, România). Lucrările vor fi expuse de organizatori pe pagina artemici.ro, la categoria «ARTIŞTI ÎNSCRIŞI LA EDIŢIA A VIII-A 2017»arte mici (2)

Expedierea lucrărilor, până pe 28 februarie
Lucrările vor fi expediate direct sau prin poştă în ambalaje corespunzătoare, până la data de 28 februarie 2017 (data poştei), pe următoarea adresă: CASA DE CULTURĂ A MUNICIPIULUI MOTRU, strada Macului, nr.29, municipiul Motru, judeţul Gorj, cod poştal 215200, ROMÂNIA, cu menţiunea «PENTRU SALONUL DE PICTURĂ „ARTE MICI”».
Pe spatele fiecărei lucrări se va menţiona: numele şi prenumele artistului, vârsta (data naşterii), titlul lucrării, tehnica, dimensiunile, anul de realizare, numărul de telefon sau adresa de e-mail, pentru contact, adresa unde locuieşte. Această ediţie este deschisă artiştilor români, de pretutindeni şi din Republica Moldova.
Potrivit regulamentului concursului, pentru artiştii din diasporă şi Republica Moldova, pentru scurtarea timpului, lucrările pot fi trimise în format digital pe adresa de e-mail artemici@yahoo.com (purtând aceleaşi însemnări: numele artistului, vârsta (data naşterii), titlul lucrării, tehnica, dimensiunile, anul de realizare, adresa de e-mail – <obligatoriu>, adresa unde locuieşte), urmând ca ulterior, de comun acord cu organizatorii, să fie expediate direct sau prin poştă, în ambalaje corespunzătoare, pe aceeaşi adresă.
Această ediţie a Salonului de Pictură „Arte Mici” este deschisă artiştilor români, de pretutindeni şi din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 3 şi 15 ani, fiind organizată pe trei grupe (3-6 ani, 7-10 ani şi 11-15 ani) numai pentru secţiunea PICTURĂ (acuarelă, tempera, guaşe, acrylic, ulei şi tehnică mixtă).
Orice temă şi tehnică este admisă, pentru a putea permite fiecărui artist să aleagă acel sector al creaţiei care îl reprezintă cel mai bine. Se recomandă ca artiştii să prezinte câte două lucrări (dimensiune minimă 29×20 cm), pentru a permite juriului o judecată cât mai obiectivă în acordarea premiilor.
Până în prezent, peste 50 de participanți din: Gorj, Constanța, București, Buzău, Republica Moldova, Spania și Australia s-au înscris la ediția din acest an a Salonului de Pictură „Arte Mici”. Ceremonia de premiere va avea loc în ziua de 25 martie 2017, în municipiul Motru, judeţul Gorj.
Minodora SuceaFără inspiraţie! Pandurii – Concordia: 0-1 20 Feb 2017

Pandurii Tg-Jiu a pierdut “meciul de 6 puncte” disputat împotriva Concordiei, iar echipa condusă de Flavius Stoican încă îşi caută identitatea. Chiajna a părut la cârma jocului doar în prima parte, imediat după gol elevii lui Alexa cedând total iniţiativa. Din nefericire, trupa gorjeană nu a avut un creier limpede la mijlocul terenului, iar gazdele şi-au creat foarte puţine ocazii. Jeffrey Ket şi-a făcut debutul în tricoul Pandurilor, iar Samson Nwabueze a început meciul titular în flancul drept al apărării. Paul Batin, atacantul revenit la Tg-Jiu, nu a luat loc nici pe banca amfitrionilor, Flavius Stoican mizând în atac pe Sergiu Negruţ.

Filmul meciului:
Min. 6: Stana l-a testat pe Bălgrădean cu un şut puternic de la 16 metri, dar portarul oaspeţilor a scos mingea de sub transversală cu un reflex bun.
Min. 28: Surugiu şi-a făcut bine mingea, dar şutul său din afara careului a trecut mult peste poarta Chiajnei.
Min.32: Ket s-a descurcat bine în careu, a centrat spre Negruţ, dar vârful venit de la Cluj a controlat mingea cu mâna în careu, irosind o oportunitate bună.
Min. 41: Gol Chiajna! Stanca l-a închis bine pe Răducanu la marginea careului, dar portarul Pandurilor nu a avut timp să se retragă şi a fost lobat, din afara suprafeţei de pedeapsă, de către Raul Costin.
Min. 43: Surugiu a intrat în careu, dar şutul său a fost blocat în ultimul moment de apărarea adversă.
Min. 45: Samson a avut o intervenţie providenţială la Răducanu, care ar fi scăpat singur cu Stanca.
Min.53: Herea a dejucat pasul la offside al pandurilor, a scăpat singur cu Stanca, dar portarul gorjenilor a reuşit o intervenţie de senzaţie şi l-a blocat pe mijlocaş.
Min. 70: Negruţ a fost lansat bine în careu, dar şutul său a fost respins în ultimul moment de un apărător al Concordiei. Florin Ilie putea primi penalti la faza premergătoare, dar arbitrul nu a văzut infracţiunea din careu.
Min. 74: Buşu a centrat periculos în careu, dar Bălgrădean a fost primul la minge şi a respins în aut.
Min. 76: Ket a finalizat o acţiune a lui Buşu, însă mingea a fost expediată slab, pe centrul porţii, fără probleme pentru portar.

Pandurii Tg-Jiu – Concordia Chiajna: 0-1 (0-1)
Au marcat: – / Raul Costin 41`
Pandurii Tg-Jiu: Stanca – Nwabueze, Ene, Ilie, Bușu – Zaina (Trifu 55`), Ket (Hamed 78`). – Surugiu (Pîrcălabu 67`), Stana, Firțulescu – Negruț
Rezerve: Popescu, Tătaru, Negoiță, Hlistei. Antrenor: Flavius Stoican
Concordia Chiajna: Bălgrădean – Feussi, Dobrosavlevici, Melinte (Bejan 66`), Fota – Răsdan (Albu 54`), Raul Costin – Serediuc, Herea, Grădinaru (Valentin Alexandru 75`) – Răducanu
Rezerve: Drăghia, Pena, Munteanu, Ciobanu. Antrenor: Dan Alexa
Arbitrii: Iulian Călin, Mircea Orbuleț, Gabriel Stroe
Cătălin PasăreInvestiţii de amploare la universitate 20 Feb 2017

Reprezentanţii Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu au alocat fonduri pentru dezvoltarea patrimoniului universității. În anul 2016, s-au reluat lucrările la Obiectivul de investiții „Lucrări de construcţii în continuare la Investiţia Spaţii de învăţământ în Campusul Universitar Debarcader, proiectarea aferentă şi asistenţă tehnică proiectant”. Pentru această investiţie, în 2016 au fost efectuate plăţi pentru lucrări, taxe și servicii în valoare de 1.389.141,17 de lei cu TVA. Şi investiţiile nu se opresc aici.

Potrivit conducerii UCB, au fost realizate lucrări de reabilitare la Căminul din Complexul Studențesc Debarcader, constând în schimbarea soluției de alimentare cu agent termic la Cămin și sală de sport și montarea panourilor solare pentru producerea apei calde menajere, în valoare de 405.200,40 de lei, cu TVA. „Pentru îmbunătățirea condițiilor studenților căminizaţi, în anul 2016, au fost amenajate oficii pentru studenți. A fost înființat Cabinetul medical studențesc”, a confirmat rectorul Luminiţa Popescu. De asemenea, au fost alocate sume pentru realizarea unor reabilitări sau dotări. „A fost alocată suma de 30.000 de lei pentru Laboratorul de clinică judiciară – Facultatea de Științe Juridice; A fost alocată suma de 160.000 de lei pentru dotarea cu mobilier a sălilor de la etajul II al sediului nou din str. Tineretului, nr. 4; s-a alocat suma de 80.000 de lei pentru reabilitarea amfiteatrului B111 – Facultatea de Științe Economice; de asemenea, a fost alocată suma de 20.000 de lei pentru lucrări de reparații interioare la IPPASE”, a mai precizat rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
M.S.Ca la noi, la nimeni – Ne trebuie un Preşedinte! 20 Feb 2017

Motto: „Brâncuşi: Mâine, mâine, mâine! Iată boala incurabilă a românilor, doctore! Sindromul amânării! Eternitatea lor îndeamnă mâine!…”Replică din piesa de teatru Infinitul Brâncuşi de Valeriu Butulescu

Astăzi, ar fi trebuit să scriu despre eclatantele manifestări dedicate de Fundaţia „Casa Brâncuşi-Hobiţa”, preşedinte prof.univ.dr. Moise Bojincă, desfăşurate la Târgu-Jiu, Hobiţa şi Peştişani în zilele de 17 şi 18 februarie 2017, culminând cu Simpozionul Naţional „Brâncuşi, la el acasă”. Probabil, consemnările mele vor aparea mâine. Nu-i bai, replica din piesa de teatru Infinitul Brâncuşi a scriitorului târgujian Valeriu Butulescu, ce locuieşte vremelnic la Petroşani. Este elocventă. Piesa respectivă a fost prezentată şi Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, dar secretarul literar a respins-o. Nu-i bai, veţi zice. Oricum ştiaţi cu toţii că nimeni nu-i profet în ţara sa. Piesa se joacă încă la Teatrul Dramatic „Ion D. Sârbu” Petroşani şi a avut mare succes şi în Grecia!
Manifestarea omagială ajunsă la apogeu prin Simpozionul ”Brâncuşi, la el acasă”, a avut nenumărate momente de aleasă simţire şi înalt patriotism. Totul decent. Ca partener al manifestărilor am avut onoarea să-i avem şi pe membrii Federaţiei „Societatea civilă românească”, inclusiv pe Preşedintele acesteia Prof.dr. George Ene. Nu ştiu prea multe despre domnia sa, deşi a avut mai multe intervenţii. Între altele, şi-a susţinut comunicarea ştiinţifică de înaltă cultură şi simţire: „Eminescu – Brâncuşi – cultul ţăranului român”.
Nici că se putea o mai bună alegere şi recunoaştere a similitudinii că prin Poetul Naţional Mihai Eminescu şi prin Părintele sculpturii moderne a lumii românii rămân nemuritori. S-au purtat discuţii între autorii comunicărilor ştiinţifice şi ceilalţi participanţi. Totul în limitele unui imens bun simţ. La un moment dat, Prof.dr. George Ene fiind Preşedintele Federaţiei „Societatea Civilă Românească”, din sală, cineva a făcut aprecierea că în ţara noastră există prea mulţi preşedinţi.
Ei bine, dintr-o altă parte a sălii, cineva a completat că ne mai trebuie unul. Nu s-a trecut la politizare, dar era evidentă remarca la faptul că România nu are un Preşedinte. Unul aşa cum ar merita şi cum prevede Constituţia – Moderator. Şi nu preşedinte pe faţă al Noului PNL! Cât despre ilegalităţile comise pe vremea când deţinea funcţia de Primar al municipiului Sibiu şi Preşedinte de Onoare al forumului Democratic German din România, care se revendică făţiş drept continuator al Grupului Etnic German, organizaţie cu trecut fascist şi revendicări de clădiri ce nu i-au aparţinut – în valoare estimată de 15 miliarde euro – ce-ar mai fi de zis?
Pentru unul care-a deţinut 7 (şapte!!!) case şi a pierdut doar vreo două! Pe 22 februarie, Curtea de Apel Piteşti se va pronunţa asupra obţinerii tot pe căi ilegale a încă uneia. Punem pariu că Preşedintele Iohannis Klaus Werner va obţine o decizie favorabilă?
Şi se mai spune în articolul 16 din Constituţie că „Nimeni nu este mai presus de lege.” Iată de ce România are nevoie urgent de un Preşedinte. Unul adevărat şi nu un surogat impus din afară!
Ion PREDOŞANUCe spune Iordănescu Jr. despre Pandurii 19 Feb 2017

Pandurii Târgu Jiu a suferit o nouă înfrângere în partida cu Concordia Chiajna, scor 0-1. Fostul antrenor al Pandurilor, Edi Iordănescu, a reacționat pe Facebook. ”Pandurii este o mostră românească de cum poți distruge o echipă în timp record. În loc să facă cinste României în Europa, e la un pas de dispariție. Bine că s-a construit însă un stadion nou. Tipic românesc. Susținem sus și tare că politicul nu are ce căuta în fotbal, însă în ce fel stimulăm privatul să se implice în sport. Sportul românesc merge spre dezastru. Copiii României vor face sport doar pe internet în viitorul apropiat”, a postat pe rețeaua de socializare fostul tehnician al Pandurilor, Edi Iordănescu.Un nou eșec pentru Pandurii 19 Feb 2017

Pandurii Târgu Jiu a pierdut meciul de pe teren propriu, de la Severin, în fața Concordiei Chiajna, scor 0-1, în fața a doar 19 spectatori plătitori de bilet. Bălgrădean a dat încredere apărării ilfovene încă din minutul 7, când a scos mingea șutată sub transversală de Stana.

Băieții lui Dan Alexa au înscris unicul gol al partidei în minutul 42. Stanca l-a blocat pe Răducanu la marginea careului de 16 metri, mingea a ajuns la Raul Costin, iar acesta a trimis peste portarul și apărarea gorjenilor. Ilfovenii puteau majora diferența în minutul 53, dar Herea n-a reușit să-l învingă pe Stanca, deși rămăsese singur cu portarul Pandurilor.

După această partidă, Pandurii ocupă locul 12, după Chiajna, cu 19 puncte. (A.C.)Mesajul de ULTIMĂ ORĂ al edilului de Târgu-Jiu 19 Feb 2017

Potrivit ANM, județul Gorj se află sub cod galben de ninsori, ce vor depune strat nou de zăpadă de peste 10 cm. Primarul interimar al municipiului Târgu-Jiu, Aurel Popescu,  a atenționat locuitorii orașului. ”Veștile despre vreme nu sunt deloc bune. Meteorologii au prelungit avertizarea COD GALBEN de ninsori abundente până la ora 20.00. Circulați cu prudență și vă rog să aveți grijă unde și cum vă parcați autoturismele pentru ca utilajele de deszăpezire să intervină eficient”, a fost mesajul postat de primarul interimar al municipiului Târgu-Jiu pe o rețea de socializare. (A.C.)Miron Cosma, câteva zile la Târgu-Jiu 19 Feb 2017

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, prezent vineri la comemorarea de la Stoenești, în județul Olt, alături de sindicaliști din Gorj, a decis să rămână câteva zile la Târgu-Jiu. Cosma vrea să aibă câteva întâlniri și cu minerii din Complexul Energetic Oltenia pe teme sindicale.Comisie de Negociere la CEO, tema principală-salarizarea! 19 Feb 2017

Luni dimineață la ora 10.00, la SE Rovinari, se va întruni iar Comisia Paritrară de Negociere a CCM. La ședință este așteptată prezența managerului Sorin Boza și a directorului financiar, Laurențiu Ciobotărică pentru a prezenta liderilor sindicali noua formă de buget discutată vineri la Ministerul Energiei. O dată bugetul cunoscut, sindicaliștii susțin că se va discuta, în sfârșit, pe salarizarea ce va fi prinsă în noul CCM. Majoritatea liderilor vor o grilă de salarizare care să pornească în CE Oltenia de la 2000 de lei, voucere de vacanță de valoarea salariului minim pe economie, adică de 1450 de lei, prime pentru evenimentele din cursul anului și tichete de masă de 15 lei pe zi. Se dorește ca de data acesta cota de cărbune de 10 tone/angajat să fie prinsă în CCM și nu în act adițional cum a fost anul trecut.Vezi dacă ai câștigat la Loteria bonurilor fiscale 19 Feb 2017

Bonurile fiscale emise în data de 2 ianuarie 2017, cu o valoare de 338 de lei, au fost desemnate câștigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale de astăzi. Potrivit unui comunicat al MFP, selecția câștigătorilor va fi realizată în două etape. Duminică, 19 februarie, a fost organizată prima etapă, respectiv extragerea bilelor care vor determina ziua emiterii și valoarea bonurilor câștigătoare. După centralizare, dacă numărul cererilor de revendicare este mai mare de 100, va fi organizată cea de-a doua extragere, pentru determinarea celor maxim 100 de bonuri câștigătoare.

Fondul de premiere este de 1 milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii. (A.C.)MEDIA