vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulFOTO: Zeci de pompieri, jandarmi, polițiști și mai multe ambulanțe, la Polovragi 30 Jun 2016

Pompierii din Gorj și Vâlcea se pregătesc să stea startul exercițiului programat la ora 10.30, pe raza Ocolului Silvic Polovragi. Va fi o simulare de incendiu de proporții la fondul forestier, pentru testarea capacității de intervenție  și pentru a vedea cum ar decurge operațiunea de salvare a turiștilor. Exercițiul va avea loc în apropiere de Peștera Polovragi și de mănăstire, conform unui scenariu bine stabilit. ”Zona comunei Polovragi dispune de o serie de obiective turistice cunoscute la nivel naţional, ceea ce conduce la apariţia unui număr mare de turişti în această zonă. Obiectivele exercițiului sunt: verificarea viabilităţii documentelor operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, verificarea modului de cooperare între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi, organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi acordarea primului ajutor persoanelor afectate de evenimentul produs, verificarea viabilităţii Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Gorj”, anunță reprezentanții ISU Gorj.

13576484_566056533581965_1414270576_n 13563663_566061756914776_920332700_n 13563440_566056960248589_1413001119_n 13563372_566056420248643_1456235517_n 13563317_566056390248646_155975927_n 13553373_566061800248105_241310536_n


Pechezițiile din Gorj au legătură cu fosta carieră privată Lorfa! 30 Jun 2016

Fostul sediu al Lorfa de la Cătunele a fost călcată astăzi de anchetatorii. Aceștia au stat de vorbă cu câteva persoane aflate în preajma fostului depozit al Lorfa SRL. Au întrebat despre depozitul abandonat, despre utilaje.. Anchetatorii au descins și la Bumbești-Jiu, loc în care Lorfa are 6 imobile, scoase la licitație.

Microcariera Lorfa de la Cătunele este închisă de la începutul anului 2014 de când societatea nu a mai avut contracte cu RAAN Severin. Societatea, intrată între timp în insolvenţă, şi-a mutat din microcarieră toate utilajele, abandonând inițial un morman de cărbune, de mărimea unui bloc cu patru etaje. Cărbunele a rămas pe loc, nesupravegheat până anul acesta, pentru că societatea nu mai avea ce face cu el, neputând să-l comercializeze din lipsă de contracte.Firma de recrutare pentru fabricile de cablaje din vestul țării caută forță de muncă la AJOFM Gorj 30 Jun 2016

Astăzi la ora 11.00, firma Gi Group din Timișoara, reîncepe la Târgu-Jiu recrutarea de forță de muncă din județul Gorj pentru fabricile de cablaje din vestul țării. Firma se află într-un parteneriat cu AJOFM Gorj din mai 2011. Potrivit lui Marius Tout, reprezentantul acestei agenții, până în prezent peste 1000 de gorjeni, selectați de această firmă, au muncit și muncesc pentru fabricile de cablaje din județele Arad și Timiș. De regulă, pe lângă pachetul salarial atractiv, angajatorii oferă și cazare dar și minim două mese gratuite zilnic. Agenția caută câteva sute de persoane interesate din județul Gorj să presteze pentru cele două unități.Perchezitii in patru localitati din Gorj 30 Jun 2016

Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliției Române desfăşoară 22 percheziţii domiciliare într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Activitățile se desfășoară în judeţele Vâlcea (10), Mehedinți (3) și Gorj (8), precum şi în municipiul Bucureşti (1). In Gorj, descinderile sunt facute la Motru, Bengesti-Ciocadia, Bumbesti-Jiu si Catunele. La Valcea este vizat CET Govora.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2015 – 2016, un agent economic, cu obiect de activitate producerea de energie electrică şi termică, ar fi evidenţiat în actele contabile cheltuieli nereale, în baza unor contracte de achiziţie a cărbunelui încheiate cu firme de profil.

În documentele de însoţire a mărfii ar fi fost înscrise cantităţi mult mai mari decât cele achiziționate în realitate.

De asemenea, în înscrisuri ar fi fost evidențiat cărbune de calitate superioară, în realitate, puterea calorică a cărbunelui achiziționat fiind mult inferioară.

Prejudiciul cauzat a fost estimat la peste 8.000.000 de lei.Antonie, pe cale să-și atingă scopul: 20 de directori și adjuncți ai UMC-urilor CEO, cu posturile desființate 30 Jun 2016

Printr-o hotărâre a Directoratului CEO, dată în februarie, dar pusă în aplicare abia acum, asta după o încercare eșuată în martie, s-a reluat procesul de schimbare a șefilor de Unități Miniere de Carieră(UMC) din companie. 20 de directori și adjuncți au fost afectați de această decizie, care are ca scop nu eficientizarea Diviziei Miniere, ci îndepărtarea șefilor de UMC-uri din funcții, numiți în timpul Guvernării Ponta. Celor 20 de salariați de la cele zece UMC-uri CEO li s-a oferit în locul posturilor de conducere desființate funcții de șef de carieră, care înseamnă o reducere cu câteva clase de salarizare sub fostele poziții deținute. Șocant este că, deși au fost retrogradați din funcțiile deținute legal, ei trecând de proba de 120 de zile, cei 20 vor fi obligați să susțină și concursuri pentru posturile coborâte din grilă.

În luna februarie, în acord cu o parte dintre sindicatele din CEO, care vroiau să-și pună directorii favoriți în funcții la carierele miniere, pentru a-i manevra și a le face lor jocurile sindicale, Directoratul, condus la acea vreme de către Laurențiu Ciobotărică, dă celebra hotărâre nr.13 din 21 februarie 2016, prin care se reorganizează zice-se societatea. Prin aportul fostei juriste-șefe Dorina Jianu, care concepe hotărârea 13, documentul ascunde tocmai dorința șefilor “tehnocrați” ai CEO de destituire a directorilor numiți din vremea lui Victor Ponta. De altfel, Jianu, aflată acum sub control judiciar, a mai făcut o ghidușie, ea fiind autoarea și a deciziei prin care fostul director Aurel Medințu a primit salarii compensatorii de peste 120.000 de lei, pentru ca beneficiarul să dispară din Directorat.

Antonie pune degetul
Hotărârea trece atunci cu aportul substanțial al lui Daniel Antonie, directorul Sucursalei Divizia Minieră, care atunci a arătat că a schimbat barca PSD pentru a-și proteja interesele din zona minieră. Tot atunci se înființează și cele două “centre de putere” din Rovinari și Motru, adică sucursalele Rovinari-Roșia și Motru-Jilț.
În martie, Antonie încearcă să pună în aplicare hotărârea nr. 13 a Directoratului, dar nerăbdător fiind să scape de directorii UMC-urilor, uită să trimită decizia de desființare a UMC-urilor și cea a posturilor de șefi de UMC. El trimite, direct, decizia de numire a noilor șefi de cariere în locul directorilor de UMC. Antonie realizează greșeala și anulează toate deciziile de numire a respectivilor șefi de cariere. Public CEO nu recunoaște greșeala lui Antonie, ci se anunță că, din motive de integritate, numirile nu se mai pot face. Adevărul este pe jumătate spus însă, deoarece printre noii numiți erau și persoane cu probleme penale.

Hotărârea 13 se repune pe tapet după alegeri
Decizia ghinionistă a Directoratului CEO este ținută în stand-by până după alegeri, așteptându-se o victorie a PNL, pe plan național, la scrutinul din 5 iunie. Cum nu a fost să fie, totuși lunile nu au fost chiar în totalitate pierdute, asta deoarece atât Iustin Ioniță și Mihail Dafinoiu și-au încasat indemnizații conducând sucursale fără niciun angajat.
Ioniță și Dafinoiu au luat salarii mari fără să aibă înființate structuri la sucursale și fără să aibă în subordine cariere, așa cum arăta hotărârea nr.13. Ei au avut nu numai salariile asigurate, ci și serviciile a câte cinci femei de serviciu pentru fiecare sucursală, fără aparat.
Antonie începe să facă presiuni începând de marți, asta în timp ce patru lideri de sindicat din CEO fuseseră, luni, la Ministerul Energiei tocmai pentru problema celor două sucursale și a reorganizării SDM. Deși cei patru anunță public, luni, că ministrul Energiei nu este de acord cu înființarea celor două sucursale, considerându-le ineficiente și greoaie pentru procesul de decizie, Antonie începe să semneze de marți decizii pentru schimbarea stucturii miniere, pe hotărârea 13, pliată pe interesele acestuia.

Notificări legate de schimbarea posturilor, azi la cele 10 UMC-uri
Drept urmare, arătând că are o țintă precisă, Antonie transmite, miercuri, la cele două sucursale Rovinari-Roșia și Motru-Jilț notificările pentru directorii și adjuncții de UMC-uri de la Rovinari, Tismana, Pinoasa, Roșiuța, Lupoaia, Husnicioara, Jilț Nord, Jilț Sud, Roșia, Peșteana.
În notificări, celor 20 li se aduce la cunoștință că li s-au desființat posturile și că li se propune o funcție sub nivelul celei deținute pentru care vor trebui să dea concurs.
Deși nu are trecută la subsol mențiunea că cei care nu acceptă retrogradarea vor fi disponibilizați, beneficiarii documentului au înțeles, printre rânduri, că sunt idezirabili actualei conduceri a CEO, și implicit a directorilor de sucursale numiți de Daniel Antonie.
De altfel, posturile lui Dafinoiu și Ioniță nu s-au scos la concurs pe parcursul celor patru luni, deși era timp să se organizeze competiția, iar respectivii oricum nu aveau obiectul muncii. Mai mult, nu există temei legal pentru ca respectivii să fie definitivați pe funcții, în urma unui referat privind o activitate bine coordonată.

Grigorescu va tăia în carne vie, vineri, la București
Tot acest efort al lui Antonie, cuprinzând numirile lui Ioniță și Dafinoiu, notificările pentru cei 20, desființarea UMC-urilor, ar putea să cadă, vineri, în biroul ministrului Energiei, Victor Grigorescu. Asta deoarece ministrul i-a chemat pe membrii Directoratului, vineri, la Ministerul Energiei tocmai pentru o discuție pe activitatea minieră.
Grigorescu sau, de ce nu, DNA Craiova, ar putea atunci să-i mai taie aripile lui Daniel Antonie, subordonat Directoratului și nu managerului Ionel Ilie, care chiar a ținut să precizeze, ieri, acest lucru.
Rămâne astfel de văzut cine va învinge la București, Antonie, aflat sub control judiciar, ministrul Grigorescu ori DNA…
Anamaria StoicaCE Oltenia duduie prima oară după patru luni 30 Jun 2016

Toate grupurile Complexului Energetic Oltenia lucrează la capacitate spune managerul companiei, Ionel Ilie, anunțând, ieri, că grupurile celor patru termocentrale produc 1700 de MW. Asta însă după patru luni în care producția a fost mult mai mică, perioada februarie-mai fiind problematică pentru CEO. “Funcționăm cu trei grupuri din trei la termocentrala din Rovinari, cu două din două la Turceni, cu unul din unu la Ișalnița și unul din unu la Craiova. Suntem spre bine, iar luna viitoare vom produce și mai mult. Contracte sunt, destule și societatea funcționează”, a declarat managerul CE Oltenia, Ionel Ilie.
A.StoicaSchimbări în organizațiile lui Davițoiu: Gorjul scapă, filialele din Olt, Vâlcea, Dolj și Mehedinți au președinți interimari 30 Jun 2016

PMP a obținut în Gorj la localele din 5 iunie 6,75% din voturi, are un primar la Stejari, viceprimar în această comună, dar și la Berlești și Padeș, 47 de consilieri locali, trei județeni și doi municipali. Rezultatele nu au fost însă la fel de bune în celelalte județe din Oltenia, aflate sub coordonarea liderului de la Gorj, Nicu Davițoiu. PMP Vâlcea care a luat 2,67% și PMP Olt 2,55% au acum președinți interimari la conducere, schimbările fiind oficiate de Davițoiu.

Scorul PMP, obținut în Gorj, a scăpat partidul de schimbările de care au avut parte organizațiile care au luat sub 4,67% la scrutinul tocmai încheiat, adică sub media partidului pe țară. O declară chiar Nicu Davițoiu, coordonatorul PMP pe Oltenia, care a fost nevoit să tranșeze conducerile organizațiilor care au obținut prea puțin la alegerile de la începutul acestei luni. Schimbări s-au produs, mai ales, la Olt și Vâlcea care au avut cele mai mici procente din Oltenia. De altfel, la alegerile locale PMP Vâlcea a obţinut doar 2,67 la sută şi 16 consilieri locali. Președintele organizației Marian Mirea va fi menţinut în fruntea PMP Vâlcea, chiar dacă, deocamdată, în calitate de preşedinte interimar. “La Bucureşti a avut loc, recent, o analiză a rezultatelor obţinute, pe ţară, de către filialele judeţene ale Partidului Mişcarea Populară. S-a decis ca la toate organizaţiile, care au sub scorul partidului – aceasta însemnând 4,67 la sută -, liderii acestora vor fi transformaţi în lideri interimari, dacă, bineînţeles, nu s-au numit alţi lideri noi. În regiunea Oltenia, cu excepţia judeţului Gorj, toate celelalte judeţe au conduceri interimare, pentru că au obţinut rezultate sub media partidului pe ţară. Mă refer la Mehedinţi, la Dolj, Olt şi Vâlcea. La ora actuală, la Vâlcea, lider interimar a fost numit tot domnul Marian Mirea”, a declarat Nicu Davițoiu.

La PMP se iau analize!
Acesta a anunțat că peste tot se va face însă o analiză destul de pertinentă şi corectă a cauzelor care au dus la aceste rezultate. “La Gorj am scos şi primar, iar, în două localităţi mari şi într-un oraş, am pierdut, cu până la 15,16 voturi, primăriile respective. Am luat un scor destul de bun – cred că suntem al treilea judeţ din ţară având trei consilieri judeţeni şi doi consilieri municipali”, a declarat Nicu Davițoiu, anunțând că doar Gorjul a scăpat de radierile decise de centru.
O parte din rezultate sunt și meritul deputatului Scarlat Iriza, vicepreședinte al PMP Gorj, care a răspuns, în campanie, de 21 de localități din Gorj, care au scos, per total, 21 de consilieri PMP, un primar și doi viceprimari.
A.StoicaFalimentul UEF, egal apartament în București! Nevasta și fratele lui Ilie Petrescu, plasați la UMC Lupoaia 30 Jun 2016

Candidatul PSRo, Ilie Petrescu, la fotoliul de primar de municipiu, care se visează acum și director adjunct al mineritului din Motru, negociindu-și la sânge cu PSD avansarea profesională din postul de inginer al UMC Jilț Nord, a avut grijă nu numai să falimenteze UEF-ul, ci să își plaseze membrii familiei în posturi călduțe la unitățile din oraș. Astfel, nevasta fostă disponibilizată cu salarii compensatorii a politicianului nu numai că a fost reangajată în minerit, ci a fost promovată anul acesta și șefă a Biroului Administrativ al UMC Lupoaia, unitate pe care, culmea, soțul Petrescu aspiră să o conducă din postura de director. În aceeași unitate minieră, Petrescu și-a angajat și fratele, Dan, care prestează ca lăcătuș mecanic, deși spun salariații, taie frunze la câini toată ziua pe un salariu de cel puțin 2000 de lei.

uef-motru-480x300Ilie Petrescu a făcut ravagii pe unde a trecut, falimentând UEF-ul și trimițând numeroși angajați acasă, totul pe baza unei candidaturi fericite la Primăria Motru, și a negocierilor pentru formarea unei majorități cu PSD-ul. În mandatul trecut de consilier, Petrescu a bifat nu numai funcția de director al UEF, ci și cea de membru în Adunarea Generală a Acționarilor la Direcția Publică Motru. Cu trei servicii la activ, cea de consilier, în urma căreia a încasat, numai anul trecut, suma de 6.852 de lei, cea de membru în AGA, în urma căreia a luat alți 4.480 de lei și cea de director al UEF Motru de unde a încasat 71.067 de lei, dar și urmare a salariului nevestei de șef Serviciu Administrativ al UMC Lupoaia, de 44.800 de lei, politicianul, simplu consilier local la acea vreme, a reușit să-și achiziționeze, anul trecut, și un apartament de 60 de mp, în București.
Acum, Petrescu, pe metoda deja patentată, a tras sforile la PSD pentru formarea noii majorități în CL Motru. Petrescu s-a cerut mai aproape de casă, adică să fie mutat cu serviciul la Motru, dar nu ca simplu inginer, ci ca director adjunct la sucursala minieră din localitate. Dacă sucursala nu se va mai realiza, cum a anunțat recent ministrul Energiei, Petrescu va rămâne cu buza umflată.

d petrescu 1 d petrescu 2Fie postul lui Dafinoiu, fie al lui Dobrițan
Văzându-se pe cai mari, deși știe că și-a adus, pe aceleași metode, consoarta și fratele la UMC Lupoaia, Petrescu a ridicat pretenții să fie promovat director al acestei cariere, conduse de Gheorghe Dobrițan. Acesta a fost de fapt a doua variantă, deoarece Petrescu a vrut chiar funcția de director al Sucursalei Motru, în fruntea căruia a fost plasat Mihai Dafinoiu. Funcțiile în cauză nu sunt singurele enumerate de Petrescu la negocierile avute în Motru, deși conducerea partidului său de la Gorj, anunțase deja că PSRo face majoritate cu PSD în localitate. Petrescu și-a mai cerut postul în AGA, dar și alte beneficii pentru el, familie și apropiați.

Nu-l vor pe Petrescu!
Întrebat dacă știe situația familiei Petrescu de la UMC Lupoaia, liderul de sindicat Nicu Bunoaica a confirmat prezența în cadrul unității atât a consoartei fostului senator, cât și a fratelui acestuia, adus în unitate de pe vremea fostei conduceri a carierei.
“Salariații nu trebuie conduși de acești așa-ziși baroni politici care se văd deja în fruntea UMC Lupoaia, fiind deja acceptați de cameleonii sindicali, mai puțin interesați de viitorul unității miniere. Prezența lui Ilie Petrescu în fruntea carierei, discutată de salariați, îi îngrijorează pe toți, deoarece angajații știu unde a ajuns UEF sub conducerea respectivului. O astfel de promovare ar fi nocivă pentru unitatea care are deja suficiente probleme, numeroase lipsuri și nu ar fi necesară și o criză administrativă la vârful carierei”, a declarat Bunoaica.

d petrescu 3 d petrescu 4Familia Petrescu trebuie să-și plătească cumva datoriile
Potrivit declarației de avere, publicată în aprilie 2016, o dată cu candidatura sa la Primăria Motru, familia Petrescu a făcut trei credite, la trei bănci, în perioada 2015-2016. Soții Petrescu au de rambusat astfel 2 miliarde de lei vechi unităților bancare, bani care se regăsesc în achiziționarea imobilului din Capitală, a casei de la Florești și a campaniei electorale tocmai finalizate.
Reamintim că, Petrescu a ocupat locul al treilea în clasamentul candidaților intrați în cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Motru. PSRo-ul lui Petrescu a obținut trei mandate de consilieri locali, care i-au permis acestuia să își joace încă o dată cartea politică în municipiu. Petrescu este președintele PSRo Motru și vicepreședinte al PSRo Gorj.
Anamaria StoicaDobrică(ALDE), numit director interimar al Direcției Publice Motru 30 Jun 2016

Fostul viceprimar de Motru, Tudor Dobrică, lider al filialei locale a ALDE, este începând de astăzi director interimar al Direcției Publice din localitate. Dobrică a fost numit în funcție, ieri, în urma întrunirii Consiliului de Administrație al societății, postul devenind vacant după demisia lui Cosmin Morega, numit între timp viceprimar al municipiului. Dobrică va conduce instituția cel puțin patru luni de zile, abia apoi organizându-se un concurs pentru această funcție. Perioada de interimat a lui Dobrică se poate amâna însă chiar cu încă două luni, asta din motive obiective. Promovarea lui Dobrică nu a trecut prin Consiliul Local și nu a necesitat acordul primarului, ales pe 5 iunie.

ALDE continuă colaborarea fructuoasă cu PSD de la Motru, inițiată pentru majoritatea în Consiliul Local. O dovedește faptul că, liderul ALDE Motru, Tudor Dobrică, a fost promovat, ieri, de către Consiliul de Administrație al Direcției Publice, în funcția de director interimar al societății. Dobrică începe efectiv munca de astăzi, acesta având alături echipa formată de către fostul director Morega. Numirea lui Dobrică nu a avut niciun fel de refuz din partea membrilor CA, și nu s-a lovit nici de alte piedici, societatea nefiind subordonată primarului Gigel Jianu, ci Consiliului Local.
Edilul nu a fost chemat la ședința prin care a fost uns în funcție noul director al Direcției Publice pe care și el l-ar fi numit viceprimar dacă PNL ar fi reușit o majoritate confortabilă cu ALDE, asta deoarece procedura nu implică astfel de invitații. Primarul a fost doar informat de schimbarea produsă la societatea CL Motru, acesta replicând cu un control la stația de sortare a deșeurilor, aparținând Direcției Publice.

Ședință plus control
Edilul a cerut aici explicații angajaților, a verificat stocul de deșeuri și a fotografiat registrele unității, pentru o verificare ulterioară. Primarul s-a arătat astfel interesat dacă stația funcționează la parametrii, în timp ce angajații sunt îngrijorați dacă în prima jumătate a lunii viitoare își vor încasa sau nu salariile.
Chenzinele angajaților Primăriei Motru și cele ale Direcției Publice implică un efort bugetar deloc simplu pentru noua administrație publică municipală, asta mai ales că în visteria in stituției sunt cel mult 100.000 de lei.
ANAMARIA STOICADeclarații în exclusivitate – CSM apără reputaţia profesională a procurorului Grecu 30 Jun 2016

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public referitoare la activitatea procurorului Laurențiu Grecu, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, sunt ”nefondate şi au afectat reputaţia profesională a magistratului”, care este și purtătorul de cuvânt al instituției. Acesta a solicitat, pe 16 mai, apărarea reputaţiei profesionale, după ce, în aceeași lună, a fost denigrat într-un cotidian local și o publicație online, articolele fiind preluate ulterior și de alte ziare. Unul dintre articole a fost publicat pe 13 mai și a vizat măsura de reținere dispusă în dosarul fostului manager al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică.
”Prin opiniile exprimate în cuprinsul materialelor de presă menţionate s-a indus ideea că procurorul Grecu Laurențiu Marius a efectuat acte de urmărire penală cu încălcarea dispoziţiilor legale într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, acesta fiind instrumentat la ordin politic. S-a mai susţinut că magistratul s-a aflat în stare de incompatibilitate la momentul instrumentării cauzei penale, dar şi faptul că, după dobândirea calităţii de magistrat, procurorul ar fi desfăşurat activităţi economice, fiind implicat în săvârşirea unor fapte de natură penală.Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că acuzaţiile referitoare la activitatea și cariera domnului procuror în sensul efectuării unor acte de urmărire penală cu încălcarea dispoziţiilor legale, existenţa unei incompatibilităţi, desfăşurarea de activităţi economice şi implicarea în săvârșirea a numeroase fapte penale sunt nereale şi lipsite de suport probator. Atât sesizările disciplinare, cât şi cauzele penale privindu-l pe domnul procuror au fost soluţionate de organele competente prin clasare, anterior publicării materialelor de presă în discuţie. S-a constatat că modul de prezentare de către mass media a unor informaţii privind activitatea profesională a unui magistrat, fără verificarea realităţii datelor publicate, prin deformarea situaţiei de fapt şi folosirea unui limbaj agresiv creează o imagine şi o percepţie publică negative asupra domnului procuror, afectându-i autoritatea de care trebuie să se bucure în exercitarea funcţiei. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile denigratoare lansate în spaţiul public la adresa domnului Grecu Laurențiu Marius, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, sunt de natură a-i afecta reputaţia profesională”, se precizează în comunicatul CSM.

”Au făcut afirmații mincinoase”
Laurențiu Grecu a precizat, pentru Gorjeanul, că va decide, în perioada următoare, dacă va da în judecată cele două publicații.
”În urma cererii mele, adresată Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară a efectuat verificarea tuturor aspectelor care au apărut în mass-media, în sensul că eu aș fi fost implicat în activități infracționale și că aș fi instrumentat dosare cu substrat politic sau de alt interes, iar în urma acestor verificări Inspecția Judiciară a constatat că toate aceste aspecte sunt nereale și au fost de natură să-mi afecteze reputația profesională. Imaginea bineînțeles că mi-a fost prejudiciată, atât cea personală, cât și cea de procuror, urmând să apreciez dacă voi chema în fața instanțelor de judecată publicațiile care au făcut afirmații mincinoase față de mine. Nu mi-au luat puncte de vedere atunci, nici mie, nici Parchetului”, a declarat Laurențiu Grecu, în exclusivitate pentru Gorjeanul.
Loredana FîciuProces câștigat de CNADNR, Continuă lucrările la varianta de ocolire a municipiului Târgu-Jiu 30 Jun 2016

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a obținut o decizie definitivă, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în procesul intentat de notarul Silvia Badea, cu privire la exproprierea imobilelor aflate pe amplasamentul noii variante de ocolire a municipiului Târgu-Jiu. Notarul Badea și alți proprietari de terenuri din zonă solicitau în instanță anularea autorizației de construire a centurii.

Târgujienii din Drăgoieni au cerut, anul trecut, schimbarea amplasamentului variantei de ocolire a municipiului Târgu-Jiu. Inițiativa a aparținut notarului Silvia Badea, unul dintre proprietarii afectați de construirea drumului, care în doar două zile a strâns peste o sută de semnături în acest sens.
Silvia Badea deține un teren de 30.000 mp, pe care l-a achiziționat cu 6 euro/mp, dar i s-a oferit o despăgubire de 1,29 lei.
După un an, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a obținut o decizie definitivă, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în procesul intentat de notarul Silvia Badea. “Lucrarea a fost suspendată în urmă cu mai bine de un an. Podul era realizat 50% atunci când s-au stopat lucrările, existând riscul major de a se degrada, asta însemnând costuri suplimentare pentru finalizare. Până acum ar fi fost gata.”, a confirmat Cristi Tudor, reprezentantul Secției Drumuri Naționale Târgu-Jiu.

Ședință la Prefectură pentru soluționarea problemelor privind exproprierea
În cursul acestei zile va avea loc, la sediul Prefecturii Gorj, o întâlnire cu reprezentanți ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, ai primăriilor și ai altor instituții. Aceștia vor căuta soluții pentru problemele privind exproprierile. „În continuare, joi avem ședință la prefectură pentru soluționarea tuturor problemelor apărute la exproprierea imobilelor de pe culoarul variantei de ocolire a municipiului; vor participa 2 consilieri ai premierului, reprezentanți ai ANCPI, ai CNADNR și ai primăriilor”, a precizat Tudor.
Varianta de de ocolire are o lungime totală de circa 20 de km și presupune două tronsoane: varianta Est asigură legăturile pe partea de est între Filiași (DN66), Râmnicu Vâlcea (DN67) și Petroșani (DN 66) și are o lungime de 14.909 metri; varianta Vest asigură legăturile pe partea de vest între Filiași (DN66), Drobeta Turnu Severin (DN67) și Băile Herculane (DN 67D) și are o lungime de 5.078 metri.
M.S.Iriza, mai energic decât Dian pe legea care avantajează CEO 30 Jun 2016

Scarlat Iriza, deputatul PMP de Gorj, susține că el, alături de alți colegi, este cel care a inițiat modificările pe Legea Energiei și nu neapărat senatorul Dian Popescu, care s-a împăunat, public, cu acest demers. Iriza aduce și probe în acest sens, punând la dispoziția publicului ordinea celor care au pus umărul la legea respectivă.

“Inițiatorii acestei legi sunt în ordinea în care s-a contribuit la ieșirea legii respective. Este vorba despre Scarlat Iriza, Dian Popescu, Petre Petrescu și Popeangă Vasile”, a declarat, ieri, Iriza spunând că ar fi mult mai corect să spui că toți patru au avut o contribuție nu neapărat senatorul ALDE. “Eu pot demonstra prin acte demersurile pe care le-am făcut pentru această lege. Dar a început campania electorală pentru parlamentare”, a completat parlamentarul PMP, care recunoaște însă și meritul lui Dian ca legea să trecă la Senat, ca apoi el și Popeangă să intervină la Camera Deputaților. De altfel, și deputatul întărește că sunt patru inițiatori ai actului normativ, inițiativa aparținând tuturor celor patru. “Directorul Ilie, care cunoștea chestiunile ce trebuiau puse sub formă de amendamente și directorul Bălășoiu au contribuit și ei la realizarea acestei legi. Chiar și sindicatele au un rol important, dar meritul este, în mod egal, al celor patru”, a declarat și Popeangă.
În final și Dian a recunoscut că Legea Energiei nu este chiar “Legea Dian” cum singur a numit-o.
“O lege se promovează de către Parlament. Eu am spus că toți parlamentarii au sprijinit legea. Eu m-am ocupat la Senat, și am trecut-o cu majoritate. Legea are patru inițiatori, exact cum a spus Iriza”, a menționat, ieri, și Dian Popescu.
A.Stoica

expunere motive partea1 expunere motive partea2 semnaturiCAZ ŞOCANT, la Drăguţeşti: A simţit nişte ÎNŢEPĂTURI în talpă! / Ce i s-a întâmplat după două ore! Tânărul de 23 de ani TRĂIEŞTE o DRAMĂ! 30 Jun 2016

Valentin are 23 de ani, este din comuna Drăguţeşti şi este student în ultimul an la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Facultatea de Inginerie. Tânărul străbate spitalele din ţară de mai bine de două luni.
„Problema lui Valentin a început pe data de 23 aprilie 2016, când a simţit nişte dureri în zona rinichilor şi înţepături în talpă, iar în câteva ore nu şi-a mai putut controla piciorul stâng. A mers la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, unde i-au făcut un RMN la cap şi i s-a spus că are o tumoră undeva Valentin Cicanîn partea dreaptă a capului. A fost trimis de urgenţă la Institutul de Neurologie din Bucureşti, unde a fost operat la coloană, deoarece, în urma altui RMN s-a ajuns la concluzia că problema ar fi la coloană si i-a fost extirpată o tumoră. După operaţie a paralizat complet de la mijloc în jos, iar acum nu-şi mai simte picioarele si depinde de o persoană ca să se poată descurca, mai exact de mama lui, care este internată cu el în permanenţă. Momentan este internat la Institutul Oncologic Bucureşti pentru radioterapie. Diagnosticul medicilor este Ependimom Anaplazic, o tumoră care îi pune viaţa în pericol. Şansa lui să se facă bine ar putea fi o clinică din străinătate, dar, pentru a putea ajunge acolo, este nevoie de foarte mulţi bani, chiar de ordinul zecilor de mii de euro” a povestit colegul nostru, jurnalistul Iuliu Goiceanu, cumnatul lui Valentin, care face apel către toţi oamenii cu suflet ce doresc să-l ajute pe tânăr.
Contul disponibil pentru cei care vor să doneze orice sumă de bani este:
Cont în lei: RO78RZBR0000060016929369, deschis la Raiffeisen BANK, titular: Goiceanu Camelia.
Cont în Euro: RO50RZBR0000060018718262 deschis la Raiffeisen BANK, titular: Goiceanu Camelia.
Nr. de telefon disponibil: 0731347835Ghid pentru reprezentanții elevilor 30 Jun 2016

Consiliul Național al Elevilor a lansat Ghidul Reprezentantului Elevilor în Consiliul de Administrație- „Cu cine, cum și ce trebuie să facă un reprezentant al elevilor”.

Potrivit Consiliului Național al Elevilor, ghidul respectiv cuprinde informații privind legislația în vigoare în domeniul educației, cele mai frecvente probleme ale sistemului de învățământ și cum pot solicita și influența elevii reprezentanți remedierea acestora la nivel local, abuzuri cu care se confruntă elevii, opinii rezultate din chestionarele aplicate de Consiliul Național al Elevilor, cât și metode de dezbatere, persuasiune, presiune, negociere pentru elevii reprezentanți.
”Invităm elevii reprezentanți la nivel local, dar și orice elev sau actor social interesat de sistemul de învățământ și de pozițiile elevilor reprezentanți la nivel național să citească ghidul care se poate accesa la linkul https://www.scribd.com/doc/316860693/Ghidul-Elevului-Reprezentant#!”, au anunțat reprezentanții CNE.
R.L.Dezbaterea publică privind structura anului școlar, aproape de final 30 Jun 2016

Perioada de transmitere a propunerilor de îmbunătățire privind structura anului școlar 2016-1017 se apropie de final. Cei care doresc să-și exprime opinia cu privire la proiectul propus de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice mai pot face acest lucru doar până pe 4 iulie.

Potrivit proiectului propus, anul şcolar 2016-2017 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, şi se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017) şi semestrul al II-lea (13 februarie 2017 – 23 iunie 2017). Ziua de 15 septembrie este dedicată festivităţilor pentru deschiderea anului şcolar 2016-2017. Elevii vor avea cursuri în perioadele 12 septembrie – 16 decembrie 2016, 9 ianuarie – 3 februarie 2017, 13 februarie – 14 aprilie 2017 şi 2 mai – 23 iunie 2017, iar vacanţele sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (17 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017), vacanţa de primăvară (19 – 30 aprilie 2017) şi vacanţa de vară (24 iunie – 10 septembrie 2017). De asemenea, în săptămâna 29 octombrie – 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 2 iunie 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 16 iunie 2017. Cea mai importantă noutate o reprezintă însă extinderea programului naţional „Şcoala altfel” la o durată de 8 zile, în două etape distincte: la începutul anului şcolar (12-14 septembrie) şi în interiorul anului şcolar, pe durata a 5 zile consecutive, la alegerea unităţilor de învăţământ. Prima etapă (12-14 septembrie 2016) este destinată acomodării elevilor şi a profesorilor cu programul şcolar şi cu procesul de predare-învăţare. A doua etapă presupune alocarea a 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar, în urma unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Astfel, în funcţie de ciclurile de învăţământ şcolarizate, unităţile de învăţământ pot opta pentru unul dintre următoarele segmente: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal). Proiectul de ordin privind structura anului şcolar 2016-2017 este în dezbatere publică până pe 4 iulie 2016. Toţi cei interesaţi sunt invitaţi să transmită propuneri de îmbunătăţire pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.
R.L.Absolvenții de gimnaziu, testați și la Matematică 30 Jun 2016

Absolvenții de gimnaziu au susținut, ieri, cea de-a doua și ultima probă din cadrul Evaluării Naționale – proba scrisă la Matematică. Acum nu pot decât să aștepte afișarea rezultatelor, programată pentru data de 1 iulie.

Elevii au putut intra în sălile de examen până la ora 08.30 iar proba a început la ora 09.00. Subiectele de Matematică au fost structurate pe trei mari cerințe, fiecare cu mai multe sub-puncte, iar candidații au avut două ore la dispoziție pentru soluționarea acestora. Nu au avut voie să intre în săli cu ”manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare”, regulamentul de organizare și desfășurare a examenului precizând clar că nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de clasă ”duce la eliminarea elevului din clasă de către preşedintele comisiei, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi la notarea cu nota 1 a lucrării elevului eliminat. În situaţia în care frauda este dovedită după evaluarea lucrării, nota obţinută prin fraudă se anulează şi se înlocuieşte, de asemenea, cu nota 1”. De asemenea, sălile de examen, sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și sălile în care se preiau, evaluează și depozitează lucrările scrise au fost supravegheate cu camere video-audio funcționale.

Mai mulți absenți la a doua probă
La nivelul județului Gorj nu au fost raportate incidente la Evaluarea Națională la Matematică, niciun candidat nefiind eliminat din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă. A crescut însă numărul de absenți. Astfel, dacă la proba la Limba și literatura română s-au înregistrat 68 de absenți, la proba scrisă la Matematică s-au prezentat 3095 dintre cei 3169 de candidați înscriși, înregistrându-se un număr de 74 de absenți.

Vineri se afișează rezultatele
Potrivit calendarului examenului, primele rezultate vor fi afișate vineri, 1 iulie, până la ora 16.00. Eventualele contestaţii pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie. Anul acesta, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a decis ca lucrările candidaților să fie corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele. Reamintim că media generală de la Evaluarea Națională va avea și anul acesta o pondere de 75% în calculul mediei de admitere la liceu. Prima repartizare computerizată în învățământul liceal de stat pentru absolvenții de gimnaziu este programată pe 19 iulie. Între 8 și 12 iulie vor fi completate opțiunile în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora asistați de diriginți. Pe 20 iulie se vor afișa de către fiecare unitate de învățământ liceal listele candidaților repartizați în acea unitate. Pe 28 iulie va avea loc a doua repartizare computerizată și se va afișa de către fiecare unitate de învățământ liceal de stat lista candidaților repartizați în acea unitate în a doua etapă. A treia repartizare computerizată a absolvenților clasei a VIII-a, care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizați în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapelor anterioare, va avea loc pe 1 și 2 septembrie. În ceea ce privește admiterea candidaților pentru învățământul seral și pentru cel cu frecvență redusă repartizarea acestora se va face în perioada 27 – 29 iulie. Între 11 și 13 iulie se va face repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru romi, iar între 14 și 16 iulie înscrierea și repartizarea candidaților pentru învățământul special.
Roxana LupuÎncasări record la bugetul local 30 Jun 2016

Conducerea Direcției Publice de Venituri Târgu-Jiu a constatat că în acest an, până la ora actuală, s-au realizat încasări record din plata taxelor și impozitelor. Potrivit directorului Mariana Budulan, s-au încasat 27 miliarde din 38 de miliarde debit, respectiv 71% din buget. Aceste încasări au fost influențate și de modificările legislative apărute la începutul anului.

Până la 31 iunie, târgujienii pot să-și achite impozitele pentru a beneficia de bonificație. Legislația actuală a prelungit termenul pentru plata taxelor și impozitelor. “Ordonanța 8 din martie 2016 a venit în sprijinul administrațiilor publice locale în ceea ce privește stabilirea și încasarea taxelor și impozitelor locale, prelungind termenul de plată de la 31 martie la 30 iunie și, în același timp, și termenul de a achita cu bonificație impozitul pe clădiri, teren și mijloace de transport s-a prelungit de la 31 martie la 30 iunie. Așa stând lucrurile, contribuabilii noștri au beneficiat de acest termen și și-au depus declarațiile, cu mici excepții, pentru a beneficia și de un calcul al impozitului pe clădiri cu o cotă care îi favorizează; vorbim de cei care au clădiri nerezidențiale, adică cu o altă destinație, care, dacă nu depun rapoartele de evaluare până la 30 iunie vor plăti impozit pe clădiri cu o cotă majorată de 2% la o valoare stabilită de către noi, administrațiile publice locale, conform prevederilor Codului Fiscal”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcției Publice de Venituri Târgu-Jiu.

Încasări record
Potrivit directorului Mariana Budulan, s-au încasat 27 miliarde din 38 de miliarde debit, respectiv 71% din buget. Un procent și mai bun a fost realizat la impozitul pe clădiri, terenuri și mijloace de transport. “Bugetul local al municipiului Târgu-Jiu, la 30 iunie, deși mai avem și aceste două zile pentru a face un comunicat clar cu debitele și încasările, pentru că la categoria contribuabililor persoane juridice, plățile se fac în ultimele zile cu ordin de plată și extrasele vor apărea în săptămâna următoare și mai sunt în curs de comunicare extrasele de la Trezorerie pe ultimele zile; cu această excepție, pot să vă spun astăzi avem 71% din bugetul pe 2016 realizat. Am încasat 27 de milioane din 38 de milioane debit. Este anul în care stăm cel mai bine din punct de vedere al realizării bugetului. Ne-a ajutat prelungirea termenului până la 30 iunie. Pe clădiri, teren și mijloace de transport, din 21 milioane 500, cât este debitul, am încasat 16 milioane, deci 74%, adică un procent superior procentului de încasare la nivel general al bugetului, trăgându-ne în jos amenzile, ca de fiecare dată, dar și taxele judiciare și extra-judiciare”, a confirmat Mariana Budulan, directorul Direcției Publice de Venituri Târgu-Jiu.
Cu toate acestea, la nivelul municipiului Târgu-Jiu încă mai există dificultăți în procesul de încasare a taxelor și impozitelor și, mai ales a amenzilor. Cele mai mari sume sunt datorate de către cetățenii romi, aceștia având de achitat peste 70 de miliarde de lei vechi.
Minodora Sucea25 de firme din Gorj, anul acesta în insolvență 30 Jun 2016

Numărul societăţilor intrate în insolvenţă s-a redus în primele cinci luni ale anului cu 21,8%, la 3.720 de firme, cea mai mare scădere fiind în judeţul Maramureş (-65%), iar cea mai mare creştere în Vâlcea (56%), potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Judeţele cu cele mai multe insolvenţe noi au fost Bucureşti, cu 795 firme (-10%), Bihor, cu 234 firme (-4,4%) şi Iaşi, 222 firme (2,7%). La polul opus s-au aflat Călăraşi, cu 20 de societăţi intrate în insolvenţă în primele cinci luni (-31%), Gorj, cu 25 firme (-28%) şi Harghita, cu 28 firme (-15%). Pe sectoare de activitate, scăderi importante au fost consemnate în zona intermedierilor financiare şi asigurărilor (-41%), producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică (-35%) şi sănătăţii şi asistenţei sociale (-30%). În schimb, în industria extractivă numărul insolvenţelor a crescut cu 31%, iar în agricultură cu 18%.
A.S.Jandarmul și polițiștii bătăuși, condamnați definitiv la închisoare cu executare 30 Jun 2016

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au stabilit, aseară, sentința definitivă în cazul celor trei oameni ai legii, doi angajați ai IPJ Gorj și unul al IJJ Gorj, trimiși în judecată pentru tentativă de omor. Doar jandarmului Alin Ion Văduva i s-a micșorat pedeapsa de cinci ani și șase luni de închisoare. Acesta va sta patru ani și trei luni în închisoare, în timp ce polițistul Nelu Popescu va petrece următorii șapte ani în penitenciar, iar colegul său, Radu Ionuț Cătălin a rămas cu pedeapsa de șase ani și șase luni. Aceștia au fost obligați să plătească 3.000 euro daune materiale, cu dobânzile legale aferente şi câte 10.000 euro daune morale, către Cucăilă Ion.nelu popescu
”În cazul inculpatului Vaduva Alin Ion recontopeşte pedepsele, urmând ca inculpatul să execute în final o pedeapsă principală de 4 ani şi 3 luni de închisoare. (…) Reduce sumele stabilite de prima instanţă cu titlu de cheltuieli judiciare pentru fiecare inculpat de la 8.500 lei la 2.000 de lei . Menţine restul dispoziţiilor. Respinge apelul declarat de partea civilă ca nefondat. Obligă partea civilă la plata sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în faza de apel. Restul cheltuielilor judiciare se vor avansa de stat. Definitivă”, a stabilit instanța. Verdictul l-a nemulțumit pe Ion Cucăilă. ”Pe mine, pedepsele lor nu mă mai fac așa cum am fost. Am burta spartă, trebuie să îmi pun placă. Ei se vor întoarce de la pușcărie sănătoși și eu rămân terminat pe viață. După un an în care m-am mai plimbat pe la Craiova aflu că trebuie să plătesc și cheltuieli judiciare. Numai în România se întâmplă așa ceva. Au stat liniștiți la serviciu, au încasat bani în anii de procese și eu nu am avut nici de pastile. Este dureros. Asta e legea!”, a spus Ion Cucăilă, pentru Gorjeanul.
Unul dintre avocații victimei susține că s-au făcut presiuni și asupra sa, referindu-se la colegi ai agenților de Poliție. ”Este strigător la cer, după un an de judecată, cât a durat apelul, să plătească Ion Cucăilă expertiza solicitată de inculpați, apoi să fie pus să plătească și cheltuieli judiciare. E ceva care dă motive de legitimă bănuială, de îndoială. Văduva, în mod normal, dacă nu ascundea tot ceea ce știa și spunea adevărul de prima dată devenea martor, dar pentru că a ascuns înseamnă că i-a favorizat pe inculpați și a devenit complice, trebuia să primească o pedeapsă și mai mare ca să înțeleagă că nu trebuia să facă așa ceva. Să fie un exemplu pentru alții. E o dovadă de rea credință și din partea Ministerului că nu trebuia să mai accepte să lucreze în timpul procesului, chiar dacă le-a schimbat sarcinile. Și noi, apărătorii, am fost terorizați, s-au făcut presiuni foarte mari asupra noastră, au încercat să pună colegi să ne urmărească, să ne oprească în trafic, pe orice căi să ne intimideze, am cerut și instanței să fim lăsați liniștiți”, a declarat avocatul Ionel Ordean. Altercația a avut loc pe 5 septembrie 2013, după ce bărbatul de 39 de ani ar fi refuzat să se legitimeze, în timp ce se afla în apropierea unui local din centrul orașului, iar ulterior scandalul s-ar fi continuat în sediul Poliției Municipiului Târgu-Jiu. Medicii legiști au stabilit că „leziunile traumatice suferite de Ion Cucăilă i-au pus viața în primejdie, salvarea lui datorându-se intervenției medico-chirurgicale oportun efectuate”.
Loredana Fîciu30 de studenţi UCB pleacă în tabără 30 Jun 2016

Pentru vara anului 2016, Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu pune la dispoziţia studenţilor un număr de 30 de locuri gratuite în taberele studenţeşti din staţiunile Costineşti şi Păltiniș. Tinerii vor pleca în tabără în luna august.

Conform Metodologiei privind repartizarea locurilor în taberele studenţeşti pe perioada vacanţei de vară 2016, pentru studenţii înscrişi la cursurile de zi în instituţiile de învăţământ superior de stat, aceştia beneficiază de locuri gratuite în tabere în limita locurilor repartizate pentru fiecare facultate, în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătură şi de activitatea depusă în cadru organizat la diverse manifestări culturale, artistice, ştiinţifice sau sportive, excepţie făcând cazurile sociale. În perioada taberelor, studenţii beneficiază în mod gratuit de cazare şi masă.
Beneficiarii pot fi studenţi înmatriculaţi la forma de învăţământ de zi, ce sunt finanţaţi de la bugetul de stat, din ciclurile licenţă şi masterat, integralişti, în vârstă de până la 35 de ani, în conformitate cu Legea Tineretului 350/2006. Excepţie de la criteriul de integralitate fac cazurile sociale, respectiv studenţii orfani de ambii părinţi, cei proveniţi din casele de copii sau plasament familial, romi, absolvenţi ai liceelor din mediul rural sau din oraşe cu mai puţin de 10 000 de locuitori şi cei care beneficiază de burse sociale.
Repartizarea celor 30 de locuri, pe facultăţi, s-a realizat în mod proporţional cu numărul de studenţi înscrişi la cursurile de zi şi înmatriculaţi pe locurile finanţate de la bugetul de stat.
Prima serie de studenţi urmează să plece în perioada 02.08-07.08.2016 în staţiunea Costineşti, iar cea de-a doua între 17.08-22.08.2016 la Păltiniș.
M.S.Ponta, la câteva minute distanță de atentatele din Istanbul 30 Jun 2016

Călătorie cu peripeții în Turcia pentru fostul premier Victor Ponta, marți seara, în timp ce teroriștii au creat haos pe aeroportul din Istanbul, acesta fiind la câteva minute distanță de momentul producerii exploziilor ce s-au soldat cu zeci de morți și sute de răniți. Deputatul de Târgu-Jiu a reacționat imediat după nenorocirea respectivă și și-a asigurat prietenii că este bine, el precizând pentru agenția Mediafax că mai avea puțin de mers și ajungea la aeroport pentru a se îmbarca în avionul ce urma să îl aducă spre casă. Ponta era în mașină și mai avea circa 10 minute până la destinația finală, norocul lui fiind că nu s-a grăbit.
Polițiștii turci au instituit filtre pe șosele și l-au întors pe Ponta din drum, acesta amintindu-și cu această ocazie că și soția sa, Daciana Sârbu, a avut un noroc asemănător când au fost atentatele sângeroase de la Bruxelles, și ea nimerindu-se în zona în care s-au produs acestea. Vestea că Ponta era în Turcia în momentul producerii atentatelor de la Istanbul a generat diverse speculații cu privire la prezența acestuia acolo, informația cea mai interesantă fiind cea privitoare la faptul că deputatul ar fi devenit consilier al președintelui turc Erdogan. Ponta a dezmințit informația, spunând că nu e nimic adevărat, adepții teoriei conspirației aducându-și aminte că fostul premier era și acum un an în Turcia. El s-a operat atunci la picior chiar în momentul în care avea probleme cu legea și opoziția îi cerea demisia din fruntea guvernului. Intervenția chirurgicală s-a produs la o clinică medicală la care, printre acționari, se află și soția lui Erdogan, fostul premier având oricum relații foarte bune cu actualul președinte al Turciei.
Gelu IonescuDe la 1 iulie se depun cererile pentru prelungirea sau reluarea concediului pentru creșterea copilului 30 Jun 2016

Acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se vor face de la 1 iulie după proceduri mai simplificate. Nu va mai necesita legalizarea documentelor justificative, ci doar în copii xerox, eliminându-se costurile notariale; în cazul copiilor născuţi în străinătate certificatul sau extrasul de naştere, după caz, se solicită în traducere autorizată nu şi prin legalizare în condiţiile legii. De la 1 iulie, va exista disponibilitatea formularelor necesare acordării drepturilor pe site-urile ministerului, ANPIS, AJPIS, primării.

Persoanele care se află în plată și care au optat inițial pentru concediul de creșterea copilului și plata indemnizației lunare până la împlinirea de către copil a vârstei de un an și care doresc rămânerea în concediu și plata indemnizației (prelungire) până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, trebuie să depună următoarele documente, după data de 01 iulie 2016, la AJPIS Gorj: CERERE PENTRU PRELUNGIREA/ RELUAREA concediului de creştere a copilului şi a plăţii indemnizaţiei lunare (cererea se depune cu cel puţin 30 zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, altfel spus, copilul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 0-11 luni la data de 01 iulie 2016); ACTE DOVEDITOARE PRIVIND SUSPENDAREA ACTIVITĂŢII până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap eliberate de către angajator sau de entităţile asimilate acestuia şi care au furnizat actele la stabilirea iniţială a dreptului.
Persoanele care se află în concediu de creșterea a copilului și plata indemnizației și doresc intrarea în stimulentul de inserție până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani, respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap, trebuie să depună următoarele documente, după data de 01 iulie 2016, la sediul Primăriei: CERERE PENTRU ACORDAREA STIMULENTULUI DE INSERŢIE (cererea se depune cu cel puţin 30 zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, altfel spus, copilul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 0-11 luni la data de 01 iulie 2016); acte doveditoare privind reluarea activității.
Gorjenii care se află în plata stimulentului de inserție și doresc reluarea concediului și a plății indemnizației lunare, până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, trebuie să depună următoarele documente, după data de 01 iulie 2016, la AJPIS GORJ: CERERE PENTRU PRELUNGIREA/ RELUAREA CONCEDIULUI DE CREŞTERE A COPILULUI ŞI A PLĂŢII INDEMNIZAŢIEI LUNARE(cererea se depune oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani); ACTE DOVEDITOARE PRIVIND SUSPENDAREA ACTIVITĂŢII până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap eliberate de către angajator sau de entităţile asimilate acestuia şi care au furnizat actele la stabilirea iniţială a dreptului.

Prevederi pentru părinții copiilor cu handicap
Conducerea AJPIS Gorj face precizarea că cei care se află în plata stimulentului de inserție și doresc continuarea plății stimulentului de inserție (prelungire) până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani, respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap: NU TREBUIE SĂ DEPUNĂ NICIUN DOCUMENT, prelungirea se face automat, de către sistemul informatic.
Cei care se află în concediu fără plată și doresc reluarea concediului și a plății indemnizației lunare, până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, trebuie să depună următoarele documente, după data de 01 iulie 2016, la AJPIS Gorj: CERERE PENTRU PRELUNGIREA/RELUAREA concediului de creştere a copilului şi a plăţii indemnizaţiei lunare; ACTE DOVEDITOARE PRIVIND SUSPENDAREA ACTIVITĂŢII până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap eliberate de către angajator sau de entităţile asimilate acestuia şi care au furnizat actele la stabilirea iniţială a dreptului.
Cererile şi actele doveditoare se transmit la AJPIS/ APISMB care a plătit dreptul: prin e-mail la gorj_icc@mmanpis.ro, în format scanat sau prin poştă cu specificaţia pe plic “prelungire/reluare drepturi ICC” sau direct la sediul/ghişeul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Gorj.
Programul de lucru cu publicul este următorul: Luni şi Miercuri: 8.30-18.00; Marţi, Joi şi Vineri: 8.30-16.00.

Noutăți și pentru părinții care au optat pentru concediul de doi ani
Persoanele care se află în plată și care au optat inițial pentru concediul de creșterea copilului și plata indemnizației lunare până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani și care se află în concediu de creșterea copilului și plata indemnizației și doresc rămânerea în concediu şi plata indemnizaţiei până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani: NU TREBUIE SĂ DEPUNĂ NICIUN DOCUMENT, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului.
Persoanele care se află în concediu de creștere a copilului și plata indemnizației și doresc intrarea în stimulentul de inserție până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani, respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap, trebuie să depună următoarele documente, după data de 01 iulie 2016, la sediul Primăriei: CERERE PENTRU ACORDAREA STIMULENTULUI DE INSERŢIE, în situaţia în care persoana îndreptăţită realizează venituri supuse impozitului cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap; ACTE DOVEDITOARE PRIVIND RELUAREA ACTIVITĂŢII;
Persoanele care se află în plata stimulentului de inserție și doresc reliarea concediului și a plății indemnizației lunare, până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani trebuie să depună următoarele documente, după data de 01 iulie 2016, la AJPIS GORJ: CERERE PENTRU PRELUNGIREA/ RELUAREA concediului de creştere a copilului şi a plăţii indemnizaţiei lunare; ACTE DOVEDITOARE PRIVIND SUSPENDAREA ACTIVITĂŢII până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap eliberate de către angajator sau de entitățile asimilate acestuia şi care au furnizat actele la stabilirea inițială a dreptului.
Gorjenii care se află în plata stimulentului de inserție și doresc continuarea plății stimulentului de inserție (prelungire) până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani, respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap NU TREBUIE SĂ DEPUNĂ NICIUN DOCUMENT, prelungirea se face automat, de către sistemul informatic.
Minodora SuceaGrig, ofertat pentru doi ani la Pandurii 30 Jun 2016

Petre Grigoraș este deja de câteva zile în Slovenia alături de Pandurii și speră să semneze cât mai curând noul său contract cu echipa gorjeană. Prioritățile sunt însă altele acum, Grig concentrându-se, împreună cu Narcis Răducan, pe transferurile de jucători.

Grigoraș și-a început munca în al treilea mandat la Pandurii cu o zi specială pentru el, ziua numelui. Nu a fost însă cadonat și cu un contract, dar Grigoraș spune că discuțiile s-au purtat, propunerile conducerii sunt cunoscute, dar semnătura poate să mai aștepte câteva zile, până când lotul va fi și el complet: „Încă nu am semnat contractul pentru că evident, prioritățile sunt altele. Însă, propunerea conducerii de la Pandurii pe care mi-au făcut-o mie se referă la o durată de 2 ani de mandat. Probabil în zilele următoare o să și semnăm actele, dar sincer, întâi aș vrea să semnăm cu vreo 5-6 jucători noi!”, a declarat noul antrenor al Pandurilor, Petre Grigoraș.
Petre Grigoraș are la activ nu mai puțin de 110 meciuri la conducerea echipei gorjene în Liga 1 în cele două mandate anterioare, Pandurii fiind a doua echipă ca număr de jocuri din CV-ul tehnicianului, după Oțelul Galați, care l-a avut antrenor pentru 138 de partide, 121 în perioada 2005-2009 și 17 în 2013. În primul mandat la Pandurii, Grigoraș a adunat 83 de partide, între 13 octombrie 2010 și 15 ianuarie 2013, și încă 27 de partide, între 25 aprilie 2014 și 7 decembrie 2014. Între antrenorii care au condus echipa gorjeană în Liga 1, 13 la număr de la promovarea din 2015 și până în prezent, Petre Grigoraș este singurul care primește un al treilea mandat. Eugen Neagoe și Sorin Cîrțu au fost de câte două ori preferați ai președintelui Marin Condescu, iar Emil Săndoi, Viorel Hizo, Nicolae Ungureanu, Joaquim Texeira, Liviu Ciobotariu, Ionuț Badea și Edi Iordănescu au avut la dispoziție doar un singur mandat. Florin Bejinariu și Gabi Zahiu au fost interimari pentru perioade foarte scurte, iar Dorian Gugu a prins doar un meci în Cupa Ligii în această perioadă, 2005-2016. Dintre toți antrenorii ce s-au perindat la conducerea Pandurilor, în cei 11 ani de prezență pe prima scenă a fotbalului românesc, unul singur, Edi Iordănescu, și-a dus mandatul la capăt. Edi Iordănescu a semnat la venirea la Târgu-Jiu un contract pe un an și jumătate, contract pe care nu l-a reînnoit în această vară, fapt care a condus la revenirea lui Petre Grigoraș la Pandurii.
Cristi ConstantinescuITM verifică unitățile de producere și distribuție energie electrică 30 Jun 2016

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj demarează o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă în unitățile de producere și distribuție energie electrică. Campania se va derula în perioada iunie-noiembrie 2016.

În perioada iunie-noiembrie 2016, Inspecția Muncii organizează acțiunea de verificare a respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă în unitățile de producere și distribuție energie electrică. Campania își propune: creșterea gradului de conștienizare a angajatorilor și al lucrătorilor din domeniul producției, transportului și distribuției energiei electrice în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, pentru promovarea stării de bine la locul de muncă, cu consecințe benefice în plan social și profesional; încurajarea unei abordări participative prin implicarea angajaților și angajatorilor în diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, aplicabile în domeniul producției, transportului și distribuției energiei electrice; promovarea bunelor practici în acest sector de activitate.
Între obiectivele specifice ale campaniei se regăsește verificarea cu prioritate a angajatorilor din domeniul producției, transportului și distribuției energiei electrice care desfășoară: lucrări de mentenanță în unitățile de producție a energiei electrice; servirea operativă a unităților de producție și distribuție a energiei electrice; lucrările în instalații electrice aflate în exploatare, cu scoaterea de sub tensiune; lucrările în instalațiile electrice aflate în exploatare, fără scoaterea de sub tensiune; lucrări la înălțime la liniile electrice aeriene; lucrări în cazul deranjamentelor și avariilor la instalații electrice; lucrări în stații electrice, posturi de transformare, puncte de alimentare și altele.
M.S.Patru eleve din Gorj, printre laureații concursului ”Tinere Condeie” 30 Jun 2016

Numele a patru eleve din Gorj figurează pe lista celor 80 de laureați de anul acesta ai concursului național de creație literară ”Tinere condeie”. Trei dintre acestea vor participa, gratuit, la tabăra anuală, unde vor prezenta creațiile cu care au câștigat și vor participa la atelierele de creație.

Concursul ”Tinere Condeie” se desfășoară anual, pe etape (locală, județeană, națională) și se adresează elevilor din clasele VII-XII, aceștia având posibilitatea de a se înscrie la patru secțiuni literare: poezie, proză, dramaturgie și eseistică. Anul acesta, au intrat în concurs 270 de elevi din 27 de județe, 190 de elevi la secțiunea IX-XII și 64 de elevi la secțiunea VII-VIII. Din rândul acestora au fost selectați cei 80 de laureați (25 de la clasele mici și 55 de la liceu). Printre ei se numără și patru eleve din Gorj: Para Bianca (clasa a X-a, Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu), Cojocaru Ionela (clasa a XII-a, Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu-Jiu), Ungureanu Andreea (clasa a X-a, Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu-Jiu) și Racoviță Ana Maria (clasa a VII-a, Școala Gimnazială ”Ion Grigoroiu” Lelești. Toți elevii declarați laureați ai concursului vor primi, în tabăra de creție de la Muncel, Iași, diplome de laureați. Dintre aceștia, 13 elevi de la școala gimnazială și 26 de elevi de la liceu (primii de pe listă, în ordinea mediilor) vor participa, gratuit, prin grija ministerului, la tabăra anuală, unde vor prezenta creațiile cu care au câștigat și vor participa la atelierele de creație. Din Gorj, vor merge în tabără laureatele de la secțiunea IX-XII. Juriul a fost format din: Petre Crăciun – președinte, scriitor, membru USR, filiala Literatură pentru copii și tineret; prof. Anca Oprea; Nicolae Rotaru – scriitor, membru USR; Ion C. Ştefan – profesor, scriitor, membru USR; Adriana Ene – realizator emisiunea Bucuria poveștilor, Radio Trinitas și Andreea Marin – realizator emisiuni culturale Radio România. Concursul ”Tinere Condeie” a fost organizat pentru prima oară în anul 1967, ca o continuare a competiției ”Tinerimea română” (1877 – 1944), la iniţiativa fostului Minister al Învățământului și cu sprijinul Uniunii Scriitorilor. Obiectivele acestui concurs sunt ”descoperirea, cultivarea și stimularea talentului literar al elevilor, pentru formarea unor cetățeni culți, iubitori de literatură de calitate, valorificarea activității cenaclurilor literare de toate tipurile din învățământul preuniversitar, cunoașterea, la nivel național, a potențialului de creativitate literară a copiilor și adolescenților și încurajarea schimburilor de experiență culturală între elevi și între elevi și profesori”.
R.L.Tabăra de cercetare etnofolclorică ”Constantin Brăiloiu”, la a XI-a ediție 30 Jun 2016

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj va organiza în perioada 4 – 10 iulie 2016 cea de-a XI-a ediție a Taberei de cercetare etnofolclorică ”Constantin Brăiloiu”, tabără ce are ca scop cercetarea, protejarea și valorificarea patrimoniului imaterial al Gorjului și crearea unei Bănci de date și valori reprezentative pentru județ.

Anul acesta, zona de cercetare va fi formată din localitățile: Berlești, Târgu-Logrești, Roșia de Amaradia, Bustuchin, Scoarța și Bumbești-Jiu (și localitățile componente). Din echipa de cercetare vor face parte: Corina Mihăescu (cercetător principal, Institutul Național al Patrimoniului, etnologie, artă populară), Stelian Florescu (consilier artistic muzică, CJCPCT Gorj, director tabără), Viorel Surdoiu (redactor Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, folclor literar, înregistrări audio-video), Dan Popescu (sociolog, referent CJCPCT Gorj), Ion Popescu Brădiceni (antropolog, conf. univ. dr. Universitatea ,,Constantin Brâncuși”), Vasile Ciora (Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, coregrafie).

Obiectivele taberei
Pe parcursul săptămânii viitoare, membrii echipei de cercetare vor merge în localitățile menționate mai sus pentru a identifica tradițiile și obiceiurile specifice zonei respective și a cerceta stadiul în care se află acestea, pentru a culege folclor zonal (literar, muzical, coregrafic), dar și pentru a cerceta și a evalua stadiul în care se află creația interpretativă tradițională (basm, poveste, snoavă, ghicitoare, legendă, orație, bocet, incantație, cântec, dans popular etc.). De asemenea, membrii echipei de cercetare și-au mai propus ca obiectiv și identificarea meșteșugurilor tradiționale păstrate și/sau practicate, precum și cercetarea, evaluarea și înregistrarea stadiului în care se află în acest moment. Se vor urmări cu precădere: activitățile care au ca scop obținerea de produse, prestarea de servicii ori efectuarea de lucrări folosind doar unelte, instrumente și materii prime tradiționale, cu respectarea caracteristicilor expresiei culturale tradiționale; creația artizanală prin desen și model decorativ, obiecte, unelte și instalații, rețete sau instrucțiuni de pregătire a unei substanțe chimice, material ori aliment; identificarea informatorilor; inventarierea meșterilor populari; inventarierea caselor cu arhitectură tradițională; întocmirea Fișelor de evidență pentru informatori, meșteri populari, rapsozi, interpreți; înregistrarea creatorilor populari percepuți de comunitate ca reper pentru un domeniu sau ocupație tradițională (tezaure vii); identificarea modalităților de conservare a memoriei culturale locale: colecții, reviste, monografii, pliante, alte forme; cercetarea și evaluarea stadiului de valorificare, promovare și înregistrare a formelor de expresie artistică a obiceiurilor și tradițiilor locale: formații artistice, muzee, colecții diverse, târguri ale meșterilor populari, târguri de produse tradiționale, bâlciuri, festivaluri și concursuri de gen, sărbători comunitare, zile ale localității, întâlniri ale fiilor satului etc.; colecționarea/copierea de documente și fotografii vechi care conservă evenimente, personalități, obiceiuri, tradiții, obiective arhitecturale etc.; completarea unui Chestionar privind necesitățile culturale ale zonei cercetate; culegerea de date fundamentale pentru întocmirea Fișei culturale a localităților cercetate.

Organizatori
Cea de-a XI-a ediție a Taberei de cercetare etnofolclorică ”Constantin Brăiloiu” este organizată de CJCPCT Gorj, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, precum și cu primăriile și căminele culturale din zona de cercetare.
Roxana LupuBărbuț, sub semnul întrebării 30 Jun 2016

Mijlocașul Cristian Bărbuț nu a semnat nici el contractul cu echipa gorjeană. Jucătorul care a evoluat în sezonul precedent la ACS Poli Timișoara a ajuns în tabăra gorjeană fiind deja accidentat, motiv pentru care oficialii gorjeni sunt încă nehotărâți. Un control medical mai amănunțit îi va lămuri însă pe gorjeni în privința stării de sănătate a lui Bărbuț și a faptului dacă va fi util sau nu ca acestuia să i se ofere un contract la Pandurii: „Pe Bărbuț l-am găsit în cantonament, dar l-am găsit accidentat. E suspect de ruptură musculară și în zilele următoare va fi supus unui examen medical amănunțit pentru a ne da seama sigur despre ce e vorba. Încă nu a semnat, probabil ne vom lămuri asupra viitorului său la Pandurii după acel examen medical. Eu unul știu ce posibilități de joc are, ce știe să facă și ce nu, mai ales că l-am avut elev la Timișoara, de aceea spun că trebuie să așteptăm acum răspunsul medicilor”, a declarat Petre Grigoraș, antrenor care l-a avut sub comanda sa pe Bărbuț la ACS Poli Timișoara.
Cristi ConstantinescuFoto: Redacția 30 Jun 2016


Violatorul tinerei din Logrești, judecat în libertate 30 Jun 2016

Decizie surprinzătoare a judecătorilor din Bălceşti, judeţul Vâlcea, după ce tânărul, acuzat de violarea şi lipsirea de libertate a unei adolescente de 17 ani din Logrești, a scăpat de toate măsurile restrictive, care au fost luate asupra sa. Magistraţii Judecătoriei din Bălceşti au decis că Dragoş Petre Chiliban, poate fi judecat în stare de libertate, revocând şi măsura controlului judiciar.

„În baza art. 242 C.pr.pen., Revocă măsura controlului judiciar luată faţă de inculpatul CHILIBAN DRAGOŞ-PETRE, prin încheierea nr.10 din 28.06.2015, pronunţată de Judecătoria Tg. Cărbuneşti în dosarul nr. 3677/317/2015 si prelungită succesiv. Conform art. 215 alin. 5C.pr.pen., Dispune comunicarea, de îndată, a unei copii de pe minută inculpatului Chiliban Dragoş Petre, Politiei comunei Logreşti, judeţul Gorj si Serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor. În baza art. 275 alin. (3) C.pr.pen.; Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru părţile prezente si de la comunicare pentru cele lipsă, în ceea ce priveşte măsura preventive. Pronunţată în şedinţa publică din 09 iunie 2016, ora 13:20 la sediul Judecătoriei Bălceşti, judeţul Vâlcea”, au decis magistraţii din Bălceşti.

Viol, sex oral cu o minoră şi lipsire de libertate
Povestea datează din vara anului trecut, mai precis din data de 29 iulie 2015, când doi tineri de 19, respectiv 27 de ani, din Gorj şi Vâlcea, au fost acuzaţi de privarea de libertate şi violarea unei tinere de 17 ani, din comuna Logreşti. Iniţial, cei doi tineri au primit mandate de arestare preventivă de 30 şi 15 zile, însă pe măsura derulării procesului, aceştia au primit măsuri restrictive mai blânde.
Totul a plecat de la o seară în discotecă, care s-a sfârşit într-un apartament din Vâlcea. Tânăra de 17 ani din comuna Logreşti, judeţul Gorj, a plecat la discotecă, împreună cu iubitul ei. La un moment dat, în timpul distracţiei, iubitul i-a propus fetei să meargă la Vâlcea, la locuinţa unuia dintre prietenii lui. Au plecat toţi patru, iar acolo, tânăra susţine că ar fi fost de acord sa întreţină raporturi sexuale doar cu prietenul său. Târziu în noapte, însă, el ar fi plecat şi a lăsat-o singură cu amicii lui.

Au mai abuzat şi alte tinere
Fata a povestit că a acceptat să meargă la Vâlcea, împreună cu prietenul ei, dar nu s-a gândit nicio clipă violatori3 copycă ceilalţi doi i-ar putea face rău. Aceasta a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu iubitul ei, însă susţine că a refuzat orice contact sexual cu acuzaţii, care au abuzat-o.
De partea cealaltă, cei doi bărbaţi au declarat în faţa instanţei că sunt nevinovaţi şi că totul este o înscenare, pentru că nu s-ar fi înţeles la preţ. În replică, mama minorei acuză justiţia că este prea blândă cu violatorii, afirmând că fata a avut şi în trecut probleme cu cei doi bărbaţi, însă poliţia nu ar fi dat importanţă cazului. “Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit că au întreţinut relaţii sexuale cu o tânără de 17 ani din comuna Logreşti, împotriva voinţei acesteia”, a declarat, însă, anul trecut, Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Tânăra de 17 ani nu ar fi singura lor victima. O altă fată a depus plângere pe numele lor, după ce în aceeaşi seară ar fi bătut-o şi pe ea, dar şi pe fratele ei, care a încercat s-o scoată din mâinile agresorilor. „Mi-a dat mie un pumn în faţă, apoi a venit şi fratele lui şi a zis de ce l-am bătut eu pe fratele lui. Apoi, mi-a dat un pumn de m-a aruncat în aer”, povesteşte tânără de 20 de ani. „M-a aruncat în şanţ şi au bătut-o pe sora mea, i-au dat doi pumni în gură”, spune fratele ei.
A.STOICAArestat la domiciliu pentru lovirea unui polițist 30 Jun 2016

Tânărul din comuna Vladimir, acuzat că, pe 19 iunie, l-ar fi lovit cu pumnii pe șeful Postului de Poliție Săulești, a scăpat, marți, de cătușe, după ce magistrații Judecătoriei Târgu-Cărbunești au respins propunerea procurorilor.

Instanța a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o durată de 20 de zile, timp în care trebuie să nu comunice cu ”persoana vătămată” Ciriperiu Ionuţ şi cu martorii. Hotărârea poate fi contestată. Scandalul a avut loc pe 19 iunie, la un magazin din Vladimir, la care este angajată soția omului legii. Bărbatul în vârstă de 36 de ani se afla în timpul liber și susține că a intervenit să-i despartă pe clienții care s-au certat în unitatea comercială, moment în care unul dintre ei l-ar fi lovit. Șeful de post este convins că a fost o răzbunare, întrucât în anul 2014 i-a întocmit dosar penal suspectului pentru tăiere și sustragere de material lemnos. „Am intervenit datorită faptului că prin Legea 218 suntem obligați, nu putem să-i lăsăm să degenereze într-un conflict mai grav. Mai ales că îmi desfășuram activitățile prin zona respectivă și mă știa foarte multă lume, iar acea persoană trebuia să își vadă de treaba dumneaei, să nu mă agreseze în niciun fel, atâta timp cât eu nu am deranjat pe nimeni. A fost un act de răzbunare din partea dumnealui, dat fiind faptul că dumnealui se afla sub influența băuturilor alcoolice și spunea tuturor că îmi arată mie, că mă omoară”, a declarat șeful Postului de Poliţie Săuleşti, pentru Gorjeanul. Rudele suspectului spun însă că tânărul angajat al Primăriei Vladimir, ca șofer pe microbuzul școlar, este nevinovat.
Loredana FîciuRolul preotului în spital – „Actul medical în sine este un act de credinţă, căci fără Dumnezeu nu putem face nimic” 30 Jun 2016

Dumnezeu este cel care cunoaşte cel mai bine şi începutul şi sfârşitul, El este cel care ne-a cunoscut încă pe când ne ţeseam în sânul maicii noastre. Totodată, este important ca bolnavul să ştie că nu este niciodată singur, fiindcă Dumnezeu este mereu lângă cei aflaţi în suferinţă . Rolul preoţilor în capelă este cel de a încuraja bolnavii, de a-i ajuta să înţeleagă că Dumnezeu este mereu aproape de ei.
Sunt trei mijloace prin care preoţii pot conduce bolnavii la Dumnezeu:
1. Împăcarea cu Dumnezeu: în timpul bolii este importantă curăţarea sufletului, pentru a înţelege lucrarea lui Dumnezeu în sufletele noastre şi pentru aceasta preotul trebuie să fie mereu disponibil, mereu la dispoziţia bolnavilor pentru ca ei să poată primi harul mântuitor.
2. Spovedania sau mărturisirea păcatelor – este căinţa penitentului de a se întoarce la Dumnezeu.
3. Euharistia, prin care ni se oferă darul vieţii veşnice, după cuvântul Mântuitorului: Cel ce Mânâncă Trupul Meu şi bea Sângele Meu, acela are viaţa veşnică. Este un antidot al morţii – cum îl numesc Părinţii Bisericii, care poate să ne aducă sănătatea sufletului- condiţia esenţială pentru sănătatea trupului.
În cele ce urmează, Iconom Stavrofor Gheorghe Stoichin preot de spital din 01.04.1995, ne împărtăşeşte din experienţa Sfinţiei Sale, despre specificul acestui gen de pastoraţie.
Prin preot de caritate se înţelege preotul ortodox, ce îşi desfăşoară activitatea într-un spital, ce are ca scop asigurarea asistenţei religioase pentru bolnavii credincioşi internaţi în acel spital, care urmează să aibă operaţie sau fac tratament pentru alinarea suferinţei, spre tămăduire. În această lucrare a preotului de caritate intră şi pastoraţia familiilor celor bolnavi, care sunt practic cei ce împlinesc lucrarea prietenilor slăbănogului, aducând pe preot la capul celui bolnav. Primul mijlocitor al celui bolnav este cel din familie. Cu ajutorul acestuia, preotul ia legătura, merge la bolnav, îl spovedeşte, împărtăşeşte, săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, de multe ori întâmplându-se ca şi însoţitorii celui bolnav să se mărturisească şi ei şi să participe la slujbele bisericii din cadrul spitalului. Este un câştig deosebit duhovnicesc pentru că preotul de caritate are şi rolul de a alina suferinţa familiei celui bolnav. Suferinţa nu aparţine doar celui bolnav, ci se răsfrânge şi asupra familiei.
Preotul de caritate dintr-un spital se implică şi în pastoraţia medicilor, a tuturor cadrelor medicale, asistente, infirmiere, personal administrativ şi auxiliar al spitalului, păstrând o legătură deosebită, devenind duhovnicul unora dintre ei, săvârşind unele slujbe cum ar fi Sfinţirea Mare a Apei de Bobotează şi stropirea tuturor saloanelor şi a credincioşilor, ei aduc colindătorii de Crăciun… Apoi preotul se mai implică şi în activităţile culturale din spital, organizarea de simpozioane, catehizarea personalului administrativ al spitalului.
În jurul preotului de caritate se formează şi o comunitate de oameni credincioşi care îl ajută pe preot în săvârşirea anumitor lucrări filantropice. Pentru că este nevoie şi de un ajutor material pentru cei bolnavi, pentru cei care nu mai au banii necesari pentru a ajunge acasă, pentru cei cărora le lipsesc banii de medicamente. Unii din comunitate devin şi fiii duhovniceşti ai preotului. Nu sunt mulţi, dar ei aduc un plus de putere.
În ceea ce îi priveşte pe cei bolnavi din spital, ei sunt cei care au venit temporar pentru tămăduirea trupului şi se bucură că au găsit chiar la spital biserică, Sfânta Liturghie şi scaun de spovedanie pentru sufletul lor.
Pentru cât stau la spital, cei bolnavi au ca duhovnic pe preotul de caritate. Sigur că există şi varianta ca bolnavul să devină fiu duhovnicesc, dacă este aproape de spital, al preotului pe care l-a întâlnit când a fost la necaz

O zi obişnuită din viaţa unui preot de caritate:
Dimineaţa devreme mergem în spital, în saloanele bolnavilor care ne au anunţat că doresc să primească Sfintele Taine. Nu obligăm pe oameni să aibă o legătură mai intensă cu Dumnezeu, dacă ei nu doresc aceasta. În spital nu se face prozelitism, ci, după îndemnul Mântuitorului: Dacă voieşte cineva să Mă urmeze, să-şi ia crucea, să se lepede de sine şi să vină după Mine… Urmează catehizarea pe care preotul o face celor care se pregătesc pentru operaţii mai grele, pentru a fi încurajaţi spre rugăciune, adresându-se şi familiei, pentru că aceştia să postească, să se roage intens, să facă milostenie pentru ajutorul celui bolnav. Trebuie pomeniţi la slujbe şi numele doctorilor care săvârşesc actul medical.
Este împreună o lucrare a celui bolnav, a familiei lui, a preotului de unde vine acesta, a comunităţii din care face parte, a parohiei, chiar şi a celor din salonul unde se află cel grav bolnav. Aceasta este Biserica, şi când un mădular s-a îmbolnăvit, el trebuie vindecat atât trupeşte, cât şi sufleteşte. Pentru că atunci când se îmbolnăveşte un trup, în el se află un suflet şi atunci biserica întreagă, indiferent cum se află ea aşezată, e nevoie să se roage pentru cel suferind.
Pentru dimineaţa zilei în care se face intervenţia, însoţitorii bolnavului aduc la Altarul Capelei: prescură, vin, apă, lumânări şi tămâie, pentru a se săvârşi Sfânta Liturghie.
Credinciosul aflat în suferinţă îi mulţumeşte lui Dumnezeu că L-a cercetat, că nu L-a uitat, că L-a mişcat puţin din amorţeala duhovnicească în care era şi boala l-a trezit să-şi facă o analiză serioasă a conştiinţei şi să poată să-şi dea seama că este păcătos, că nu a devenit un sfânt, că nu a devenit mai bun şi că trebuie să mărturisească tot timpul că este cel dintâi dintre păcătoşi.
Oamenii necredincioşi, o parte din ei, rămân necredincioşi şi în faţa bolii. Cei care au acest ajutor al familiei ca să fie îndemnaţi spre spovedanie gustă puţin din mireasma harului Dumnezeiesc. Pentru a înţelege, a trăi şi a realiza ce se întâmplă cu adevărat în sufletul lor trebuie să se implice şi să se pregătească de primirea Sfintelor Taine, să citească cărţi ziditoare de suflet…
Toate acestea sunt medicamente care ajută trupului şi sufletului totodată.
Unii oameni care nu s-au spovedit niciodată, care nu au călcat pragul Bisericii, se întorc la Dumnezeu şi , având această încercare a suferinţei trupului, se trezesc din punct de vedere sufletesc.
Aici nu e lucrarea omului, ci a lui Dumnezeu, care mişcă inima omului, preotul este doar vasul prin care se pogoară harul, prin care lucrează Domnul. Nu ştim câte minuni poate să facă Dumnezeu prin harul care se împărtăşeşte omului în Biserică.
Credincioşii ortodocşi practicanţi care se îmbolnăvesc au un privilegiu de analiză a conştiinţei şi de primire de bucurie a suferinţei, iar ceilalţi, dacă nu văd că acesta este un semnal pentru pocăinţă, pentru schimbarea vieţii lor, pentru o altă haină a sufletului, aceia pot rămâne împietriţi în continuare.
Medicii ajută preoţii recomandând bolnavilor să ne cheme pe noi, preoţii de caritate, pentru a săvârşii Tainele Sfintei Spovedanii, Împărtăşaniei, Sfântul Maslu, acatistele Sfinţilor Doctori fără de arginţi, Paraclisul Maicii Domnului, rugăciuni la patul bolnavilor(dezlegări, rugăciuni la felurite neputinţe şi boli).
Slujirea bolnavului reprezintă deopotrivă pentru preot şi medic o şansă, aceea de a-L descoperi pe Hristos ascuns în semenul nostru şi de a ne manifesta întreaga atenţie, culminând cu iubirea.
Ea este cu atât mai necesară, cu cât vorbim mai profund despre suferinţa, percepută de cei bolnavi ca dureroasă.
Din acest unghi, spitalul, ca instituţie, devine spaţiul interrelaţionării medicinei cu credinţa, iar vindecarea bolnavului dintr-o perspectivă bipolară, realizată prin administrarea tratamentului şi prin activarea lucrării energiilor dumnezeieşti necreate, care fortifică trupul şi sufletul, devine scopul principal şi punctul de interferenţă al celor două mâini pe care Dumnezeu le pune în slujba alinării suferinţei celor bolnavi.
Preot Gheorghe StoichinExpoziție și lansare de carte la Galeriile Municipale de Artă 30 Jun 2016

Gorjenii sunt invitați, mâine după-amiază, la un dublu eveniment la Galeriile Municipale de Artă – vernisajul unei expoziții și lansarea unui volum de proză scurtă.

Joi, 30 iunie 2016, ora 18.00, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu, va avea loc vernisajul expoziției de arte plastice ”IPOSTAZE” al artiștilor Viorel Penișoară Stegaru, Aurora Speranța Cernitu, Ovidiu Bărbulescu, membrii ai UAP Craiova. Invitată va fi și Gabriela Boangiu.
expo (2)În cadrul acestui eveniment va fi lansat și volumul de proză scurtă ”PROZĂ 9” al scriitoarei Liliana Hinoveanu, realizator emisiuni la Radio România Oltenia – Craiova. Prezintă Petrișor Militaru și Marius Iorga.
R.L.Ocazie unică de a traversa Canalul Mânecii împreună cu Avram Iancu! 30 Jun 2016

Sportivul din Valea Jiului, care a înotat 11 ore fără întrerupere în apa Jiului pentru a ajuta fetița bolnavă a unor gorjeni, lansează acum o provocare pentru toți cei care îl simpatizează și îl susțin în demersul său de a traversa fără costum de protecție Canalul Mânecii. Avram Iancu a scris pe blogul său despre faptul că vrea să ia cu el o persoană care să îi fie susținător în demersul pe care îl va face peste o lună, singura condiție fiind ca persoana respectivă să aibă și o minimă contribuție financiară. Donațiile, oricât de mici ar fi, făcute în contul lui Iancu, vor da șansa oricărei persoane să fie inclusă în urna din care sportivul va trage la sorți numele însoțitorului pe care îl va lua cu el în Anglia.
„Toţi cei care mă vor susţine în această încercare extremă, vor intra într-o tragere la sorţi, ce va avea loc în data de 5 iulie 2016, ora 19.00, în prezenţa câtorva reprezentanţi ai presei, pentru o transparenţă totală. Câştigătorul va avea şansa să vadă marea traversare, nu din faţa calculatorului, televizorului, ci chiar de pe barca Sea Leopard, LIVE. Da, chiar tu poţi să faci parte din echipa mea de suport. Transportul, cazarea şi masa vor fi asigurate. Ştiu că sunt foarte mulţi români alături de mine şi care-mi doresc reuşita. Tocmai din acest motiv, îmi doresc să cunosc acest român, fericit câştigător, într-un mod inedit. De asemenea, îmi doresc să răsplătesc, în acest mod, susţinerea voastră, ce contribuie la strângerea celor aproximativ 6000 de lire cât costă acest proiect. Câştigătorul trebuie să fie disponibil în perioada 26-31 iulie. Vă doresc mult succes!”, a scris Iancu pe blogul său.
Înotătorul va face publice numele tuturor celor care îl vor ajuta financiar, dorind astfel să asigure transparență maximă în privința sumelor ce îi sunt donate. El a făcut publice deja numele primilor săi susținători financiari, sumele donate variind între 100 de lei și 150 euro. Iancu a mai avut până acum două încercări de a traversa Canalul Mânecii fără costum de protecție, însă de fiecare dată a fost oprit de organizatori pentru a nu-și pune viața în pericol. Curenții puternici îi determină cel mai adesea pe reprezentanții oficiali care omologhează traversarea canalului să îi oprească din cursă pe pretendenți, Iancu făcându-și un țel în viață dintr-o astfel de reușită. De meserie, el este bibliotecar la Petroșani, iar atunci când nu este în apă timpul și-l petrece printre rafturile pline cu cărți.
Gelu IonescuIncendiu de proporții, simulat lângă Peștera Polovragi 30 Jun 2016

Pompierii din două județe, Gorj și Vâlcea, au programat, astăzi, o simulare de incendiu de proporții la fondul forestier, pe raza Ocolului Silvic Polovragi, pentru a-și testa capacitatea de intervenție și pentru a vedea cum ar decurge operațiunea de salvare a turiștilor. Exercițiul va avea loc în apropiere de Peștera Polovragi și de mănăstire, conform unui scenario bine stabilit. ”Zona comunei Polovragi dispune de o serie de obiective turistice cunoscute la nivel naţional, ceea ce conduce la apariţia unui număr mare de turişti în această zonă. Obiectivele exercițiului sunt: verificarea viabilităţii documentelor operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, verificarea modului de cooperare între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi, organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi acordarea primului ajutor persoanelor afectate de evenimentul produs, verificarea viabilităţii Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Gorj”, anunță reprezentanții ISU Gorj, într-un comunicat de presă.
Pe lângă faptul că vor afla cât de repede pot să intervină în zonă în cazul în care fondul frostier ar fi cuprins de flăcări, exercițiul are ca scop și pregătirea psihologică a pompierilor într-o astfel de situație.
Loredana FîciuCa la noi, la nimeni – Dispariţia statelor-naţiuni, aventură franco-germană!? 30 Jun 2016

Motto: „Trebuie să construim un fel de Statele Unite ale Europei. Este unicul mijloc de a permite sutelor de milioane de muncitori de a regăsi bucuriile simple şi speranţele care fac ca viaţa să merite a fi trăită… De ce n-ar exista un grup de patriotism extins şi de cetăţenie comună popoarelor înspăimântate ale acestui continent turbulent şi puternic.” – Winston Churchill, Ridică-te Europa, Zurich, septembrie 1946

Aş fi dorit să reamintesc despre sărăcia noastră în care ne-au afundat toţi liderii politici, foşti şi actuali, de după Marea Învălmăşeală din Decembrie 1989. Deficitul comercial în care-am intrat datorită proastei administrări a ţării de Cabinetul Cioloş, „Guvernul meu” cum îl alinta preşedintele Klaus Werner Iohannis până nu demult. Inundaţiile şi seceta ne vor obliga să importăm produse agricole şi ale industriei alimentare mai abitir decât în alte ierni grele sau în alţi ani cu calamităţi naturale. Semne bune nu sunt.
Numai că m-a deturnat un alt subiect, de fapt un scenariu cutremurător. Mijloacele de informare în masă m-au făcut şi mai trist. Se afirmă că miniştrii de Externe ai Franţei şi Germaniei ar fi dezvăluit, în faţa ţărilor membre ale Grupului de la Vişegrad, încă de marţi, un plan secret de a transforma statele Uniunii Europene într-un super-stat gigant în care ţările membre să renunţe la armata proprie sau la banca naţională. Aşa a anunţat postul polonez public TVP Info, potrivit Express.co.uk, preluat de Mediafax şi de Ziarul Financiar.
Recapitulând, Franţa şi Germania vor să transforme UE într-un „stat gigant”, după ce Marea Britanie va ieşi din Bloc. TVP Info a publicat fragmente din documentul de nouă pagini şi anunţa că propunerea ar fi fost prezentată, marţi seara, în faţa Grupului de la Vişegrad, din care fac parte Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia, de către ministrul german de Externe, Frank Walter Steinmeier. Planul este descris drept un ultimatum şi ar reduce puterea statelor membre.
Astfel, statele membre ale Uniunii Europene şi-ar pierde dreptul de a avea propria armată, propriul Cod Penal, propriul Cod Fiscal şi Bancă Naţională. Aceste puteri ar urma să fie transferate la Bruxelles. Statele membre ale Uniunii Europene vor mai pierde controlul pe care îl mai au asupra propriilor graniţe, inclusiv dreptul de a aplica proceduri naţionale – cum a procedat anul trecut, dar şi anul acesta Guvernul Viktor Orban în Ungaria -, cu privire la primirea şi relocarea refugiaţilor.
Cei doi miniştri de Externe, al Franţei şi al Germaniei, au afirmat: „Ţările noastre împărtăşesc un destin comun de valori care dau naştere unei uniuni şi mai puternice între cetăţenii noştri. Prin urmare, vom depune eforturi pentru o uniune politică în Europa şi ăîi invităm pe ceilalţi europeni să participe la această aventură.”
Cura aventură, Coane Fănică, n-am ce zice. Şi dacă în ceea ce-i priveşte pe preşedintele Klaus Werner Iohannis nu-mi pun mari speranţe că va avea curajul s-o contrazică pe doamna cancelar al Germaniei, Angela Merkel, trag totuşi nădejdea ca alţi lideri europeni s-o facă.
La fel cum nutresc speranţa ca secretarul de stat american, John Kerry să aibă dreptate când declară: „Brexitul ar putea să nu se realizeze niciodată.”, cum a transmis AFP. Şeful diplomaţiei Statelor Unite ale Americii, prezent la o reuniune a serviciilor secrete în statul Colorado a mai adăugat: „Este un divorţ complicat!”, la numai o zi după ce fusese primit la Londra de primul ministru al Marii Britanii, David Cameron. În aceste condiţii, anunţata schimbare radicală după Brexit ar rămâne doar o idee prost gândită.
ION PREDOŞANUHora, încotro? 30 Jun 2016

Golgheterul Pandurilor și al ultimei ediții a Ligii 1, Ioan Hora, încă nu s-a hotărât unde să pună semnătura și există riscul ca ofertele pe care gorjenii le-au avut până acum să cadă pe rând, una după alta.
Dat ca aproape sigur la un moment dat, transferul găselniței lui Edi Iordănescu pentru atacul Pandurilor în sezonul trecut la Lech Poznan pare să fi căzut deja dacă luăm de bună declarația vicepreședintelui polonezilor din presa sportivă din Polonia: „Dacă ne uităm pe lot putem vedea că avem deja trei atacanţi. Ofensiva noastră arată bine, nu doar cantitativ, ci şi calitativ. Vom vedea ce se va mai întâmpla”, ar fi declarat Piotr Rutkowski. Cele 19 goluri marcate de Hora în Liga 1 sunt însă în continuare o bornă ce stârnește interes pentru o echipă din Elveția. FC Will, din a doua ligă helvetă, echipă care recent l-a achiziționat și pe Paul Papp și care prezintă un proiect interesant și-și propune să promoveze în acest sezon, ar pune pe masa Pandurilor 400 de mii de euro și un salariu extrem de tentant pentru jucător, 350.000 euro în primul sezon și alte bonusuri legate de promovare. Pandurii ar fi dorit ca Hora să semneze cu polonezii, care la un moment dat erau dispuși să dea o jumătate de milion euro în schimbul atacantului, însă jucătorul avea un salariu mai mic decât cel propus de echipa din Țara Cantoanelor, ceea ce a dus la blocarea pe moment a discuțiilor. Din păcate, cei care pierd din aceste negocieri purtate doar până la un anumit punct sunt gorjenii, care sunt apăsați de nevoia de lichidități, salariile restante ale jucătorilor, dar și ale celorlalți angajați ai clubului, oameni cu salarii mici și neprimite de luni bune, așteptând un răspuns pozitiv al lui Hora la una dintre ofertele primite de afară, transferul său fiind existențial pentru Pandurii în acest moment.
Cristi ConstantinescuStoc de antiviperin asigurat la SJU Târgu-Jiu 30 Jun 2016

De la începutul acestui an şi până în prezent, la nivelul judeţului nostru nu s-a înregistrat niciun caz de persoană muşcată de viperă. Cu toate acestea, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu dispune de doze de vaccin antiviperin. Cele mai multe vipere sunt în munţii Vâlcan, Godeanu şi Mehedinţi, fiind recomandată evitarea zonelor cu expunere la soare.

Viperele se întâlnesc mai ales vara, deoarece atunci ies de la hibernat şi se aşează pe stânci, la soare. În plus, lunile iunie-august reprezintă perioada lor de împerechere. Vipera are corpul cenuşiu deschis sau cafeniu, cu o bandă negricioasă în zig-zag pe spate. Pe cap se găseşte o pată negricioasă în formă de V întors. Corpul este scurt şi gros, putând atinge maxim 80 cm în lungime; coada se termină brusc. Vârful cozii este portocaliu pe partea inferioară.
De la începutul acestui an, până în prezent, nicio persoană din judeţul nostru nu a fost muşcată de viperă, însă conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu s-a asigurat că are pe stoc ser antiviperin. „Avem vaccin antiviperin, astfel că, dacă vor apărea persoane muşcate de viperă, le vom administra acest ser”, confirmă Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Ajutor medical de urgenţă pentru victimele viperelor
Muşcăturile de viperă sunt rareori letale. Totuşi, ajutorul medical de urgenţă este necesar. Astfel, vipera 2016persoana muşcată nu trebuie să se agite şi nici să facă mişcări, deoarece ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; este recomandat să se ia o aspirină, să se înlăture veninul din jurul muşcăturii şi să se dezinfecteze rana cu apă oxigenată.
De asemenea, este foarte important să se pună un garou, recomandându-se mutarea acestuia dinspre rană spre inimă din 10 în 10 minute, pentru a preveni cangrena. Între timp, este foarte important să se ajungă cât mai repede la o unitate medicală pentru administrarea serului antiviperin.

Zone intens populate cu vipere
Potrivit directorului Salvamont Gorj, zona cu cea mai mare afluenţă de vipere este de la Jiu până în Valea Cernei, în munţii Vâlcan, Godeanu şi Mehedinţi. „Viperele stau în zonele cu expunere la soare; practic, ele se încarcă cu căldură pentru a rezista pe timpul nopţii. De regulă, atacă atunci când omul încearcă să o prindă sau când nu este încălzită suficient să poată fugi, dar destul încât să poată muşca”, menţionează Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.
Pentru a se proteja de muşcătura de viperă, oamenii trebuie să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, adică bocanci, care să fie înalţi; nu pantofi sport şi cu atât mai puţin papuci; dacă poartă pantaloni scurţi, pot fi luate jambiere care să protejeze gambele împotriva unei posibile muşcături. Trebuie evitate tufişurile şi este necesară precauţie în privinţa locului unde se păşeşte. În zonele cu vipere sunt recomandate plimbările doar pe timpul zilei. Directorul Salvamont Gorj a mai precizat că la nivelul judeţului Gorj nu mai există alţi şerpi veninoşi în afara viperelor. Potrivit statisticilor, la nivelul judeţului nostru au fost în jur de zece cazuri de muşcături de viperă, înregistrate în ultimii 20 de ani.
Minodora SuceaCu toată arşiţa de afară – „Juniorii” se antrenează intens 30 Jun 2016

La fel ca şi în trecut  de-a lungul  drumului,  ce traversează perimetrul Teleşti – Şomăneşti, de mai mulţi ani încoace, după cum îmi povesteau  nişte localnici,  berzele vin îşi repară cuiburile lăsate în urmă  şi îşi cresc puii ce trebuie să se „antreneze” serios pentru că nu peste mult timp urmează să plece în traseele lor de iarnă migraţie ce ajung după cum opinau nişte cunoscători până în nordul Africii.

Recent pe când citeam într-o publicaţie că pentru berze este chiar o directivă europeană ce le monitorizează efectivele precum şi şederea în ţara noastră îmi zic că ar fi nimerit să dau o tură prin perimetrul mai sus menţionat ca să văd cum mai evoluează tinerele vieţuitoare, pe care ultima dată le
2
văzusem în cuiburile plasate pe stâlpii electrici şi unde spre lauda lor lucrătorii montaseră un fel de grilaje pentru ca odată construite cuiburile să nu încurce distribuţia curentului electric în zonă.

Spre surpriza mea cuiburile în cea mai mare parte a lor erau pline de puii ce aşteptau (la ora prezenţei mele acolo) întoarcerea adulţilor de pe locurile mlăştinoase din împrejurimi (unde chiar din primăvară îmi exprimasem opinia că aceste înaripate îşi pot găsi facil hrana pentru ele, cât şi pentru puii care acum erau mărişori cu poftă de mâncare pe măsură).
Intrând în vorbă cu nişte localnici ce se odihneau la porţi, am fost convins de către aceştia să mai stau puţin că urmează ca adulţii să vină să-şi hrănească puii şi o să am parte de un spectacol pe cinste.
3Într-adevăr nu după mult timp au venit bărzoii de la baltă probabil cu hrana îngurgitată şi au început să o împartă la puii ce până atunci stătuseră cuminţi parcă ştiind că peste puţin timp or să primească de mâncare. Trebuie să mărturisesc că iarăşi am fost impresionat de jocul aripilor şi „toaca” din plisc a acestor simpatice păsări şi acum la sosirea în cuib în prezenţa puilor ce probabil cunoşteau ritualul, adulţii au avut un program de-a dreptul mistic, ce m-au dus cu gândul la şamanii amerindieni şi incantaţiile lor ancestrale.
4Ce să mai spun. În faţa spectacolului oferit m-am simţit ca un personaj din producţiile supranaturale ale canalelor de călătorie dedicate existenţei pe teritoriul american a Păsării Tunetului. Poate că de aceea berzele au fost iubite de comunităţile umane în preajma cărora au poposit de-a lungul vremurilor. Am auzit că acestea erau considerate sfinte pe vremea romanilor, în multe culturi aflându-se în ipostaze de-a 5dreptul mistice uciderea unei astfel de vietăți fiind un păcat capital.
Bineînţeles că nu vor putea vreodată să audă (ori mai ştii ?) dar din partea noastră nu le putem ura “juniorilor “ce zi de zi fac exerciţii de zbor decât să aibă puterea să străbată ruta lor de migraţie ce merge tocmai până în Egipt şi să se întoarcă sănătoase acasă.
Mugurel PetrescuPandurii are nevoie de upgrade-uri în fiecare compartiment / Grigoraș vrea măcar cinci transferuri 30 Jun 2016

Chiar dacă încă nu și-a pus semnătura pe contract, Petre Grigoraș știe ce vrea la Pandurii. După pierderile masive de jucători față de sezonul trecut, echipa gorjeană are urgentă nevoie de întăriri, vizate fiind aproape toate compartimentele.

Pandurii are nevoie de întăriri pe toate posturile de la portar în sus. Chiar dacă l-a pierdut pe Mingote față de sezonul precedent, în cazul în care lui Stanca îi va fi prelungit contractul, echipa gorjeană poate rămâne cu portarii pe care îi are acum în lotul din Slovenia, fără a mai aduce un altul. Lazar poate fi portarul din spatele lui Stanca la fel de bine cum îi poate lua și locul de titular, iar Negrilă poate crește din postura de al treilea portar din lot.
Vorbind de linia de fund, Pandurii stă cel mai bine dintre toate compartimentele, un singur post nefiind acoperit, cel de fundaș central de picior drept. Aici este o gaură mare ce trebuie acoperită de cuplul Răducan-Grigoraș. Pandurii are șanse minime de a-l mai convinge o dată pe Săpunaru să semneze cu ei, iar Erico și-a încheiat contractul și nu a fost luat în Slovenia, semn că nu mai este dorit la echipa gorjeană, deci, pe acest post, Pandurii are nevoie de doi jucători cu experiență, măcar unul de mare valoare, forța echipei venind și de la oamenii care-i asigură spatele. Ungurușan și Pleașcă, pe dreapta, și Acsinte și Grecu, pe stânga, asigură flancurile defensivei, în vreme ce Bunoza și Vasiljevic reprezintă două variante foarte bune pentru postul de fundaș central de picior stâng.
Soluții interne pentru postul de fundaș central de picior drept ar putea veni de la ASA Târgu Mureș, echipă la care Narcis Răducan, dar și Petre Grigoraș au lucrat cu Marius Constantin și cu Ionuț Balaur. Ionuț Larie, de la CFR Cluj, a fost mai mult timp printre jucătorii doriți la Pandurii, însă până acum nu s-a putut efectua acest transfer. Jucătorul mai are un an de contract cu ardelenii, dar situația dificilă de la CFR Cluj l-ar putea convinge să plece de acolo. Rămâne de văzut dacă Larie este gata să facă pasul și să vină la o altă echipă care are probleme. Totuși, Pandurii are avantajul de a juca în preliminariile Europa League, ceea ce, să recunoaștem, rămâne o vitrină excelentă.

Acoperiți la mijloc în 4-3-3
Din linia mediană a pandurilor au plecat oameni importanți, iar lotul a rămas oarecum descoperit. Rezolvarea problemelor depinde foarte mult și de sistemul pe care Petre Grigoraș va alege să-l folosească în noul mandat pe care l-a primit la Pandurii. În trecut, Grigoraș a fost adeptul sistemului 4-3-3, de la care arareori s-a abătut. Dacă și în sezonul 2016-2017 Grigoraș va continua să folosească acest sistem, cei trei mijlocași ar putea fi Nistor, Mrzljak și Voiculeț, cu variante de rezervă Pițian și Răuță. Dacă se va merge pe sistemul 4-2-3-1, probabil va mai fi nevoie de 1-2 jucători care să acopere zona mediană a Pandurilor.

Ofensiva are nevoie de implanturi
Pentru un trident ofensiv, conducerea echipei gorjene are de făcut cele mai multe transferuri. Cel mai bine acoperit este Grigoraș pe flancul drept. Bărbuț, Buleică, Munteanu și Trifu sunt jucători de picior drept și Grigoraș are de unde alege. Marile probleme apar în zona centrală și la aripa stângă. Grigoraș rămâne fără niciun atacant central dacă Hora va fi vândut în această vară, ceea ce impune două trasferuri pentru acoperirea acestui post. La fel de ocupați trebuie să fie conducătorii Pandurilor și în ceea ce privește postul de aripă stânga, un alt post descoperit, dar pe care se pot descurca unii dintre cei care în mod normal joacă pe partea opusă. Șendroiu ar putea fi și el o soluție acolo, însă este evident că ar fi nevoie de cel puțin un jucător pe acest post care să vină din start cu pretenții de titular.

Jucătorul under 21, marea problemă
O mare problemă, nu doar pentru Pandurii, ci și pentru majoritatea echipelor din Liga 1, va fi jucătorul sub 21 de ani care să joace ca titular, dar și cei care vor trebui să fie pe bancă pentru a fi gata oricând a-l înlocui pe titular. Decizia FRF de a ține permanent pe teren un jucător sub 21 de ani creează mari probleme și la Pandurii. Cele mai la îndemână variante pentru Grigoraș sunt Andrei Pițian și Rodemis Trifu, jucători tineri, din propria pepinieră, în care fostul antrenor, Edi Iordănescu, a avut mare încredere. Pițian a jucat destul de mult, iar Trifu a ratat mai multe partide din cauza unei probleme medicale, un fel de intoxicație alimentară ce l-a ținut multă vreme departe de gazon. De la echipa a doua au fost luați în Slovenia mai mulți jucători, Dănăricu și Mărgărit putând reprezenta și ei soluții pentru Pandurii în condițiile date. Problema este că acești jucători under 21 ai Pandurilor evoluează pe posturi diferite, iar dacă titularul de la un meci trebuie schimbat, antrenorul va fi obligat la o altă modificare în echipă, cel puțin de ordin tactic, dacă nu chiar o schimbare suplimentară de jucători, ceea ce ar putea fi o pierdere importantă în economia unei partide.

“E clar că, la câți jucători au plecat, pe toate posturile, trebuie să acoperim echipa. Ideal ar fi să luăm tot zece înapoi, dar eu unul m-aș mulțumi și cu minim cinci. În primul rând, vreau un fundaș central de picior drept, un om pentru fiecare bandă, un mjlocaș central coordonator și cel puțin un atacant, mai ales dacă va pleca Hora. Sper să reușim să-i aducem, în ciuda problemelor financiare pe care le cunoașteți și dumneavoastră”, Petre Grigoraș, antrenor principal Pandurii Târgu Jiu.
Cristi ConstantinescuRemiză în primul amical 29 Jun 2016

Pandurii Târgu Jiu nu a reușit decât o remiză cu NK Osjek, scor 0-0. Atât gorjenii, cât și croații au avut ocazii. Grigoraș și-a folosit toți jucătorii, cu excepția lui Bărbuț, care este accidentat.Marciuc: Sunt probleme cu exproprierile la Jilț, nu cu avariile! 29 Jun 2016

Adrian Marciuc, prim-vicepreședintele Federației Univers, a declarat, în urmă cu scurt timp, că la Jilț nu s-ar fi înregistrat vreo avarie, ci au fost doar discuții la sediul fostului EMC Jilț, astăzi, legat de exproprierile pentru Jilț Sud. La discuția cu președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, a fost prezent și managerul CEO, Ionel Ilie, dar și primarii din Mătăsari, Slivilești, Dragotești și Negomir. ,,Angajații au văzut mașini mulțte la fostul EMC și s-au gândit că este vreo averie, știut fiind că UMC Jilț Sud se confruntă cu probleme legate de exproprieri”, a declarat Marciuc.Mare avarie pe circuitele de încărcare cărbune a UMC Jilț? 29 Jun 2016

Din cauza unei surpări de teren, benzile de încărcare cărbune ale UMC Jilț ar fi fost afectate în timpul schimbului unu, de astăzi. La fața locului nu a ajuns directorul Diviziei Miniere a CEO, care a declarat că nu a fost informat de vreo defecțiune de proporții.Doi polițiști și un jandarm din Târgu-Jiu, trimiși în închisoare pentru tentativă de omor 29 Jun 2016

Curtea de Apel Craiova a stabilit, în urmă cu puțin timp, sentința în cazul celor trei oameni ai legii, doi angajați ai IPJ Gorj și unul al IJJ Gorj, trimiși în judecată pentru tentativă de omor. Jandarmul Alin Ion Văduva va sta patru ani și trei luni în închisoare, în timp ce polițistul Nelu Popescu va petrece următorii șapte ani în închisoare, iar colegul său, Radu Ionuț Cătălin a rămas cu pedeapsa de șase ani și șase luni. Aceștia au fost obligați să plătească 3.000 euro daune materiale, cu dobânzile legale aferente şi câte 10.000 euro daune morale, către Cucăilă Ion. Aceștia au fost obligați să plătească 3.000 euro daune materiale, cu dobânzile legale aferente şi câte 10.000 euro daune morale, către Cucăilă Ion.

Altercația a avut loc pe 5 septembrie 2013, după ce bărbatul de 39 de ani ar fi refuzat să se legitimeze, în timp ce se afla în apropierea unui local din centrul orașului, iar ulterior scandalul s-ar fi continuat în sediul Poliției Municipiului Târgu-Jiu.

Declarații în exclusivitate făcute de victimă și de unul dintre avocații lui Ion Cucăilă, în ediția de mâine!

 Pompierii se pregătesc pentru ”incendiu”, lângă Peștera Polovragi 29 Jun 2016

Mâine, de la 10.30, pe raza Ocolului Silvic Polovragi, pompierii din Gorj și Vâlcea vor desfăşura un exerciţiu pentru a observa cum ar acționa în cazul un incendiu complex la fondul forestier. Simularea va avea loc în apropiere de Peștera Polovragi și de mănăstire.

”Zona comunei Polovragi dispune de o serie de obiective turistice cunoscute la nivel naţional, ceea ce conduce la apariţia unui număr mare de turişti în această zonă. Obiectivele exercițiului sunt: verificarea viabilităţii documentelor operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, verificarea modului de cooperare între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi, organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi acordarea primului ajutor persoanelor afectate de evenimentul produs, verificarea viabilităţii Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Gorj, verificarea vialibităţii Planului Judeţean de Protecţie împotriva Incendiilor la Fondul Forestier, verificarea cooperării între instituţiile cu atribuţii în gestionarea unui astfel de eveniment, verificarea pregătirii pentru intervenţie a unităţilor participante, verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin Planul Organizării şi Desfăşurării Exerciţiului, pregătirea psihologică a efectivelor și acordarea asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească”, se precizează într-un comunicat al ISU Gorj.CSM apără reputaţia profesională a procurorului Grecu 29 Jun 2016

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public referitoare la activitatea procurorului Laurențiu Grecu, din cadrul Parchetului de pe  lângă Judecătoria Târgu-Jiu, sunt ”nefondate şi au afectat reputaţia profesională a magistratului”. Acesta a precizat, pentru Gorjeanul, că va decide, în perioada următoare, dacă va da în judecată cele două publicații în care a fost denigrat.

”Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a acestora. (…) Prin opiniile exprimate în cuprinsul materialelor de presă menţionate s-a indus ideea că procurorul Grecu Laurențiu Marius a efectuat acte de urmărire penală cu încălcarea dispoziţiilor legale într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, acesta fiind instrumentat la ordin politic. S-a mai susţinut că magistratul s-a aflat în stare de incompatibilitate la momentul instrumentării cauzei penale, dar şi faptul că, după dobândirea calităţii de magistrat, procurorul ar fi desfăşurat activităţi economice, fiind implicat în săvârşirea unor fapte de natură penală.Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că acuzaţiile referitoare la activitatea și cariera domnului procuror în sensul efectuării unor acte de urmărire penală cu încălcarea dispoziţiilor legale, existenţa unei incompatibilităţi, desfăşurarea de activităţi economice şi implicarea în săvârșirea a numeroase fapte penale, sunt nereale şi lipsite de suport probator. Atât sesizările disciplinare cât şi cauzele penale  privindu-l pe domnul procuror au fost soluţionate de organele competente prin clasare, anterior publicării materialelor de presă în discuţie. S-a constatat că modul de prezentare de către mass media a unor informaţii privind activitatea profesională a unui magistrat, fără verificarea realităţii datelor publicate, prin deformarea situaţiei de fapt şi folosirea unui limbaj agresiv, creează o imagine şi o percepţie publică negative asupra domnului procuror, afectându-i autoritatea de care trebuie să se bucure în exercitarea funcţiei. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile denigratoare lansate în spaţiul public la adresa domnului Grecu Laurențiu Marius, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, sunt de natură a-i afecta reputaţia profesională”, se precizează în comunicatul CSM.

Reacția procurorului Laurențiu Grecu va fi prezentată, în exclusivitate, în ediția de mâine!Rămâne la Pandurii încă doi ani 29 Jun 2016

Fundaşul echipei Pandurii Târgu Jiu, Marian Pleaşcă, a prelungit contractul cu Clubul Pandurii pentru încă doi ani, noul contract fiind valabil până în 2018. Noul antrenor, Petre Grigoraș, a ajuns în Slovenia, unde și-a și testat elevii la primul antrenament sub comanda sa.Angajatul Primăriei Vladimir, arestat ”acasă” după ce a fost acuzat că a bătut un șef de post de Poliție 29 Jun 2016

Tânărul din comuna Vladimir, acuzat că, pe 19 iunie, l-ar fi lovit cu pumnii pe șeful Postului de Poliție Săulești, a scăpat aseară de cătușe, după ce magistrații Judecătoriei Târgu-Cărbunești au respins propunerea procurorilor.

Instanța a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o durată de 20 de zile, timp în care trebuie să nu comunice cu ”persoana vătămată” Ciriperiu Sorinel Ionuţ şi cu martorii. Hotărârea poate fi contestată. Scandalul a avut loc pe 19 iunie, la un magazin din Vladimir, la care este angajată soția omului legii. Bărbatul în vârstă de 36 de ani se afla în timpul liber și susține că a intervenit să-i despartă pe clienții care s-au certat în unitatea comercială, moment în care unul dintre ei, fiind vorba despre tânărul reținut, l-ar fi lovit. Șeful de post este convins că a fost o răzbunare, întrucât în anul 2014 i-a întocmit dosar penal suspectului pentru tăiere și sustragere de material lemnos. „Am intervenit datorită faptului că prin Legea 218 suntem obligați, nu putem să-i lasam să degenereze într-un conflict mai grav. Mai ales că îmi desfășuram activitățile prin zona respectivă și mă știa foarte multă lume, iar acea persoană trebuia să își vadă de treaba dumneaei, să nu ma agreseze în niciun fel, atâta timp cât eu nu am deranjat pe nimeni. A fost un act de răzbunare din partea dumnealui, dat fiind faptul că dumnealui se afla sub influența băuturilor alcoolice și spunea tuturor că imi arata mie, că mă omoară”, a declarat șeful Postului de Politie Saulesti, pentru Gorjeanul. Rudele suspectului spun însă că tânărul angajat ca șofer pe microbuzul școlar este nevinovat, iar prietenii susțin că polițistul ar fi consumat alcool în barul în care lucrează soția sa.CNADNR a câștigat procesul cu notarul Badea 29 Jun 2016

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a obținut o decizie definitivă, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în procesul intentat de notarul Silvia Badea, cu privire la expropierea imobilelor aflate pe amplasamentul noii variante de ocolire a municipiului Târgu-Jiu, Notarul Badea solicita în instanță anularea autorizației de construire a centurii.Dacă nu a mers cu recuzarea, Fostul șef de la Pandurii vrea să-și mute dosarul 29 Jun 2016

Marin Condescu a luat o nouă decizie după ce instanța i-a respins cererea de recuzare a judecătorului de caz. Fostul președinte al Clubului Pandurii Târgu-Jiu solicită acum strămutarea procesului de la Tribunalul Olt. Hotărârea va fi stabilită la Curtea de Apel Craiova pe 6 iulie, când instanța din Bănie va decide dacă dosarul va fi mutat în alt județ.condescu

Condescu a solicitat pe 16 iunie recuzarea magistratului de caz, care este chiar președintele instanței, căruia timp de 40 de termene i-a recunoscut competența. Solicitarea a fost respinsă de un alt complet. A doua zi, pe 17 iunie, a apelat la ”strămutare”. Acesta este judecat pentru mai multe infracțiuni, printre care și cea de spălare de bani, în timp ce colegul său de dosar, Viorel Temelescu, a fost trimis în judecată pentru complicitate la înşelăciune şi uz de fals. „În sarcina inculpatului Marin Condescu s-a reţinut că, în perioada 23 martie 2011 – 29 septembrie 2011, în calitate de președinte al CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu, a semnat în fals la rubrica Cesionar şi a uzat de un număr de trei înscrisuri denumite contract de cesiune creanţe, cunoscând că acestea sunt false, pe care ulterior, prin intermediul inculpatului Viorel Temelescu, le-a prezentat spre semnare factorilor de conducere din cadrul SNLO Târgu-Jiu, inducându-i pe aceştia în eroare, obţinând în acest mod un folos material injust în sumă totală de 2.503.933 de lei. În sarcina aceluiaşi inculpat s-a reţinut că, în perioada 23 martie 2011 – 29 septembrie 2013, în mod repetat şi în baza aceleiași rezoluţii infracţionale, în calitate de președinte al CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu, prin folosirea unor contracte de împrumut fictive, care nu reflectă realitatea, acordate în calitate de persoană fizică către CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu şi-a însuşit personal în mod necuvenit suma de 1.551.156 de lei, la care se adaugă suma transferată sistematic către o firmă din Târgu-Jiu de 1.080.000 de lei, prejudiciind astfel interesele clubului sportiv“, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Surse judiciare susțin că motivul pentru care Condescu a apelat la cererea de recuzare ar fi fost acela că nu i s-a admis efectuarea unui nou raport de expertiză în dosar. La ultimul termen, judecătorul a menținut măsura controlului judiciar, însă instanța a făcut câteva modificări. Următorul termen va avea loc pe 12 iulie, tot la Tribunalul Olt, dacă va fi respinsă cererea de strămutare.
Loredana FîciuPatru dintr-o lovitură! Deputatul Rotaru a renunțat și la partidul lui Vanghelie pentru UNPR 29 Jun 2016

Răzvan Rotaru este cel mai plimbăreț parlamentar de Gorj dacă ne gândim că, din 2012 de când a fost ales deputat în colegiul 1 a trecut, cu adeziune, pe la patru partide politice, și asta în numai un mandat. Mai exact, Rotaru a fost ales în 2012 din partea PP-DD, a trecut la PC, apoi s-a făcut independent până aproape de alegerile locale când a trecut în barca PDS-Partidul Dreptății Sociale, formațiune înființată de Marian Vanghelie, ca acum să treacă, înainte de parlamentare, la UNPR. În ciuda acestei pendulări politice, manifestate de politicianul din Gorj, șeful UNPR îl vede pe Rotaru drept un parlamentar valoros. Președintele UNPR, Valeriu Steriu, l-a felicitat astfel pe Răzvan Rotaru pentru decizia luată și i-a urat bun venit în rândurile progresiștilor. “Răzvan Rotaru este un parlamentar valoros și este un mare câștig pentru grupul nostru parlamentar. Îi mulțumesc că a luat decizia de a ni se alătura. Este un moment bun pentru UNPR, care acum poate merge înainte cu oameni de valoare, care-și au locul lor bine definit în proiectul UNPR”, a declarat Steriu.
A.S.A trecut linia de start și la examenul de capacitate! Elevul de aur Bălan-Tribus, admis în clasa olimpicilor la Liceul Teoretic Internațional de Informatică 29 Jun 2016

În timp ce colegii săi de clasa a VIII-a susțin, în aceste zile, examenul de capacitate, elevul Leon Roland Bălan Tribus, de la Școala Gimnazială “Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu, își savurează vacanța, încurajându-și, telefonic, prietenii să treacă cu succes peste probele și emoțiile Evaluării Naționale. Asta deoarece elevul de zece, care a obținut recent medalia de argint la faza națională a Olimpiadei de Matematică, a fost deja promovat, pe baza rezultatelor astfel obținute, în clasa a IX-a a olimpicilor de la o unitate de învățământ de prestigiu din Capitală. De altfel, doar Leon, alături de un alt elev din Gorj, la fel de sclipitor la învățătură, a reușit să fie admis în clasa geniilor de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, în care va studia, timp de patru ani și gratuit, în limba engleză.

Elevul din Târgu-Jiu, Leon Roland Bălan Tribus, medaliat de patru ori și de tot atâtea ori, urcat pe podium, la concursuri naționale de matematică și informatică, a trecut de admiterea la liceu încă de la începutul acestei luni. Leon a reușit să intre cu brio în clasa celor 20 de olimpici la cele două discipline, creată la liceul internațional din Capitală, unitate ce are, anual în palmares, zeci de medalii la olimpiadele şi concursurile internaţionale. Leon va studia, aici, materiile în limba engleză, și deși liceul din Capitală este unul privat, taxa anuală fiind de 10.000 euro, el nu va plăti nimic, nici pentru studiu și nici pentru cazarea din campusul unității educaționale, de care va avea parte din luna septembrie. Rezultatele sale din ultimii ani, dar și rezolvarea unei probleme extrem de dificile la matematică l-au făcut cunoscut, deja, pe elevul din Gorj, la vârful liceului internațional, profesorii transmițându-i că doar doi elevi au reușit, acum, performanța rezolvării dilemei în cauză.

DSC_0007“Nu îmi este teamă să schimb mediul de studiu”!
Spre deosebire de familia sa care este emoționată de plecarea lui Leon la școala din Capitală, acesta pare detașat de noul început educațional, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică. “O să fie altceva, asta știu sigur. Dar nu îmi fac griji, deoarece eu, toată viața, am schimbat mediul în care am trăit și studiat. De altfel, am trăit până la șase ani în Germania, apoi am venit și am studiat în România. Mă voi adapta repede”, a spus, sigur pe el, Leon Bălan Tribus.
Întrebat spre ce se va îndrepta apoi, după anii de liceu, Leon a declarat simplu că, deocamdată nu știe, dar se va decide abia în clasa a XI-a. Tot atunci va știi dacă va rămâne sau nu să facă o facultate în țară ori va lua drumul străinătății. “Ați văzut ce s-a întâmplat în Marea Britanie recent. Așa că și să vreau nu îmi mai pot face planuri de pe acum”, a declarat adolescentul, foarte conectat la realitatea cotidiană.
De altfel, absolvenții Liceului Teoretic Internațional de Informatică sunt admişi, de regulă, la universităţi de prestigiu precum Harvard, Princeton, MIT, Oxford, Cambridge. Mai mult, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti face parte dintr-un complex educaţional format din: două licee (Liceele Teoretice Internaţionale de Informatică Bucureşti şi Constanţa – cu învăţământ liceal si gimnazial), o şcoală internaţională (The International School of Bucharest – cu învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal), cinci şcoli internaţionale Spectrum în oraşele: Bucureşti, Constanţa, laşi, Cluj şi Ploieşti – cu învăţământ preşcolar şi primar – şi o universitate (Universitatea Europei de Sud-Est Lumina).

DSC_0006Profesori foarte buni pentru elevi străluciți
Leon Roland Bălan Tribus, absolvent de zece al clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială “Constantin Săvoiu”, a fost pregătit, la disciplina matematică, de prof. Simona Stoicoiu, iar la informatică de prof. Mihaela Runceanu, cărora elevul le mulțumește pentru dăruire și profesionalism.

tribus balan (3)Apreciat la școală, doar cu o diplomă!
La finalul anului școlar, în ciuda ultimei medalii obținute și a calificării, după baraj, în lotul național lărgit pentru Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, Leon și alți colegi de-ai lui, cu rezultate foarte bune la competiții școlare, au primit la Târgu-Jiu fiecare doar câte o diplomă. Premiile în bani au lipsit, din păcate, la finalul anului școlar, deși unitatea de învățământ deține o fundație care ar fi putut recompensa elevii merituoși pentru medaliile primite care contribuie, evident, și la prestigiul școlii din Târgu-Jiu.
Mai mult, nici autoritățile locale și nici reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj nu au schițat, din nefericire, nici ele vreun gest financiar pentru acești elevi extrem de buni la învățătură care creează prin ei imagine județului și învățământului de aici.
Anamaria StoicaArtego le plătește acționarilor dividende de 5 milioane de lei 29 Jun 2016

Începând de joi, producătorul de benzi de cauciuc Artego Târgu-Jiu (ARTE) va începe să le plătească dividende de 0,52 de lei acționarilor săi. Procedura se va derula până pe 30 noiembrie, suma utilizată fiind de 5 milioane de lei.

Artego va plăti începând cu 30 iunie până pe 30 noiembrie dividende de 0,52 de lei, ceea ce înseamnă un randament de 7,9%. Compania a raportat profit de 11 milioane de lei în 2015, mai mult de două ori faţă de 2014, iar suma ce urmează a fi distribuită acţionarilor este de circa 5 milionae de lei. Rata de distribuţie a dividendului este de 46,7%. În primul trimestru, compania a raportat profit de 0,7 milioane lei, mai mic cu 70% faţă de T1/2015, în timp ce cifra de afaceri s-a diminuat cu 13%, la 29 milioane de lei. Titlurile producătorului din judeţul Gorj s-au apreciat cu 18,% de la începutul acestui an, la 6,58 de lei. Capitalizarea bursieră a Artego Târgu-Jiu este în prezent de 66,4 milioane de lei (14,75 milioane euro). Compania este controlată în proporţie de 70% de Asociaţia Salariaţilor Artego, în timp ce compania Gotera deţine 14,7% din ARTE, restul acţiunilor fiind împărţite de ceilalţi investitori de pe piaţa de capital de la Bucureşti.
A.S.Mihai Weber: “Nu sunt de acord cu disponibilizările masive!” 29 Jun 2016

Zvonurile legate de actuala situație cu care se confruntă Complexul Energetic Oltenia nu sunt deloc îmbucurătoare pentru parlamentarul de Gorj, Mihai Weber. Social-democratul ripostează public, specificând că adresele nenumărate depuse la cabinetul ministrului Energiei, legate de acest aspect, dar și de viitorul companiei nu au primit un răspuns concret, de fiecare dată, explicațiile primite ocolind adevărul. “În ultimul răspuns, domnul Ministru susține că la această dată, atât Consiliul de Supraveghere, cât și Directoratul au în vedere elaborarea unui plan de eficientizare și reorganizare, precum și un proiect de eficientizare care vor duce la realizarea unui act managerial mai simplu, reduceri de costuri în toate zonele, costuri cu prestatorii, costuri cu energia, în final ajungându-se și la reducerile de personal. De altfel, afirmă că CEO trebuie să parcurgă un amplu proces de restructurare atât din punct de vedere tehnologic, cât și din punct de vedere al numărului de personal, în urma căruia vor rămâne în funcțiune doar capacitățile cele mai eficiente, atât în zona de energie, cât și în zona de minerit”, susține deputatul Mihai Weber. “Dacă de la 1 septembrie se vor face concedierile propuse, vom participa la un adevărat haos la nivelul întregului județ. Trebuie găsite soluții benefice duse spre implementare, astfel încât să se facă doar disponibilizările stipulate în acordul semnat, cele referitoare doar la angajații ce urmează a fi pensionați. Consider că ar trebui mult mai mult lucrat la stabilirea unei strategii energetice naționale, la stabilirea unei cote de piață pentru anumite tipuri de energie, precum și la reglementarea unui mix energetic, astfel încât să nu se ajungă la aceste disponibilizări. În cursul acestei zile(n.r. marți) voi purta discuții pe probleme de energie cu reprezentantul Ministerului Energiei, urmând ca zilele următoare să vă comunic noutăți cu privire la această situație”, a conchis parlamentarul de Gorj.
A.StoicaMarian Rotaru nu spune NU postului de director la Direcția de Patrimoniu 29 Jun 2016

Președintele PSRo Gorj, Marian Rotaru, se arată interesat de postul de director executiv al Direcției Publice de Patrimoniu, scos la concurs pentru luna viitoare de către Primăria Târgu-Jiu. Rotaru susține că negocierile sale cu PSD pentru majoritatea în CL Târgu-Jiu nu au inclus și această funcție, scoasă la concurs pentru a doua oară, dar faptul că a fost întrebat deja de mai multe ori dacă va concura pentru postul vacant, i-ar fi stârnit interesul. Liderul PSRo susține că se va interesa, în aceste zile, de probele de concurs, deoarece se consideră capabil să conducă o direcție a unei primării, după ce a condus ani de zile o primărie.

Rămas doar cu mandatul de consilier județean, după alegerile din 5 iunie, șeful PSRo Gorj, Marian Rotaru, ar putea primi, la pachet, și funcția de director executiv de la Patrimoniu, scoasă la concurs de Primăria Târgu-Jiu. Deși Rotaru nu poate declara că funcția a fost negociată, asta deoarece postul trebuie ocupat prin concurs, acesta nici nu a negat, ieri, că postul respectiv de conducere îi face cu ochiul. “Nu știu ce presupune concursul că nu m-am interesat, dar să fim serioși, am condus o primărie, pot conduce și o direcție, fie ea și de Patrimoniu”, a declarat Rotaru, lipsit total de modestie.
Cert este că promovarea lui Rotaru în subordinea lui Florin Cârciumaru nu ar fi de mirare dacă ne gândim că PSRo nu a cerut nici postul de viceprimar la municipiu și nici cel de vicepreședinte la județ, în ciuda majorității făcute cu PSD în aceste organisme.
De altfel, până acum, Rotaru a punctat doar la Lelești, unde și-a promovat nepotul viceprimar, acesta fiind singurul consilier al PSRo ales în localitate, și posibil să prindă un post de viceprimar la Dănești.
A.StoicaExproprieri cu scandal în Meteor 29 Jun 2016

Zi cu nervi întinși la maximum, ieri, pentru locuitorii din Meteor, după ce zeci de polițiști și jandarmi au descins în cartier pentru a acorda sprijinul necesar unui executor judecătoresc venit de la Craiova pentru a evacua patru dintre casele în care stau romii. Aceștia s-au judecat ani de zile cu proprietarii de drept ai terenurilor și au pierdut procesele încă de prin 2007, unii dintre ei primind și condamnări cu suspendare pentru că au încălcat dreptul de proprietate. Ieri, ar fi trebuit să fie ultima zi în care aceștia mai stau în casele pe care le-au ridicat pe pământul ce nu le aparține, palatele cu turnuleț fiind acum la un pas de demolare. Tocmai asta le-a revoltat în special pe țigănci, care s-au baricadat în spatele porților ferecate, refuzând accesul executorului judecătoresc în curțile lor.

Prezența în număr mare a jandarmilor și polițiștilor a făcut ca lucrurile să nu degenereze, mai ales că mascații veniți de la Craiova sunt luptători antitero bine antrenați. Puștile acestora au fost la vedere, la fel ca și un câine lup special dresat pentru astfel de situații, doamnelor din Meteor nerămânându-le altceva de făcut decât să stea după porți și să își spună nemulțumirile de acolo. “Ei vor să facă afaceri cu casele noastre. Păi de unde să avem noi bani să îi despăgubim? Pe pământul pe care ne-am făcut casa ne cer vreo 8 miliarde și ceva. Păi de unde atâta bănet? Noi nu o să plecăm de aici decât dacă o să ne ia pe sus. Același executor a fost care a făcut executarea și la casa aia de pe strada Jiului, acum câțiva ani, iar omul ăla a murit atunci de inimă rea. Casa i-a luat-o Coco Păun și cred că și astea ale noastre tot la el vor ajunge”, a spus una dintre “protestatare”, numele lui Păun fiind extrem de des rostit, ieri, în Meteor, deși o implicare directă în tranzacțiile respective nu a fost dovedită de nimeni în mod concret.
mascati meteor (2)Executorul judecătoresc Dragoș Ivanovici a negociat cu romii modalitățile de stingere a litigiului mai bine de o oră, la finalul discuțiilor acesta anunțând că, în ciuda desfășurării de forțe, îi mai păsuiește pe locatari timp de o săptămână. Până atunci, familiile din cele patru case care trebuie evacuate ar trebui să ajungă la un compromis cu proprietarii de drept ai terenurilor, deși e puțin probabil să se întâmple așa ceva pentru că toți se plâng de faptul că nu mai au bani. “Era 7 euro metrul pătrat acum 10-15 ani, iar ei vor acum să le dăm și 60 euro pe metrul pătrat. Păi ce, suntem în București aici? Nu are nimeni atâția bani pentru a-i da că altfel am fi plătit demult. Data viitoare nu o să mai fim însă doar noi cei de aici de pe stradă. O să-i chemăm pe prietenii noștri din Obreja, cu furci și topoare, și o să fim 2000 de oameni. Să vină atunci jandarmi din trei județe care să ne dea afară din casele noastre. Atunci cred că va fi și mai complicată treaba”, a spus Mihai Istrate, unul dintre cei care ar urma să fie evacuați săptămâna viitoare.
Gelu Ionescu

mascati meteor (3)Sărbătoarea Mănăstirii «ICOANA» cu hramul Nașterea Sf. Ioan Botezătorul 29 Jun 2016

Astăzi, de marea Sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe toți ne poartă mintea și sufletul către sfinții cei îndeaproape slujitori ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos, mai ales că după revenirea din Grecia, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit, dr. Irineu, va fi prezent în Gorj, pentru a săvârși Sfânta Liturghie prilejuită de resfințirea Bisericii cu hramul «Adormirea Maicii Domnului» din Parohia Șomănești1, filia Buduhala, Comuna Telești. Întru slava credinței noastre dreptmăritoare, să reamintim că la 24 iunie, când creștinătatea a sărbătorit nașterea Sf. Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, Mănăstirea «Icoana» din Comuna Crasna a îmbrăcat haine alese de sărbătoare duhovnicească, iar în acest an, Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al sfântului lăcaș, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit dr. Irineu, de către Preacuviosul Părinte arhimandrit, Ioachim Pârvulescu, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei, starețul Mănăstirii «Lainici», ajutat de un ales sobor de preoți și diaconi în frunte cu protopopul Ioan Popescu, de la Biserica «Icoana» din București, protopopul Iulian Mărgineanu, protopopiatul Tg. Cărbunești și protopopul Marian Mărăcine, protopopiatul Tg. Jiu-Nord.

Biserica din lemn a Mănăstirii a fost donație a familiei Preacucernicului părinte Pr. Ioan Popescu
Așa cum este aşezată, într-un minunat cadru pitoresc de la poalele muntelui Parâng, în Depresiunea Subcarpatică a Olteniei, pe raza comunei Crasna, satul Cărpiniş, judeţul Gorj, la aproximativ 40 km de Tg-Jiu şi 10 km de Novaci, Biserica din lemn a Mănăstirii a fost sfinţită în anul 1996, ca donație a familiei Preacucernicului părinte Pr. Ioan Popescu, de la Biserica «Icoana» din București, cu binecuvântarea ÎPS. Nestor Vornicescu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, avându-l ca ocrotitor pe Sf. Ioan Botezătorul, a cărui naştere o sărbătorim pe 24 iunie. La 5 aprilie 2008 s-a pus piatra de temelie pentru începerea construirii unei noi biserici de zid, cu hramul «Sfinții Martiri Brâncoveni», sfințită la rândul său în anul 2014, când s-au finalizat lucrările de construcţie și pictură a Icoana 3bisericii, cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a ÎPS Părinte dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

“Ceata cea mare a sfinților este ceata mucenicilor, a martirilor care au murit pentru Hristos”
După ce au fost oficiate Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a ctitorilor sfântului lăcaș, în cuvântul de învățătură duhovnicească, exarhul mănăstirilor din Eparhia Craiovei a evocat viața plină de har a Înaintemergătorului Domnului, care a îndurat, în cele din urmă, «viața de martiraj», făcând parte din ceata mucenicilor, a martirilor care au murit pentru Hristos. De aceea, ne-a spus preacuviosul părinte arhimandrit: “Ceata cea mare a sfinților este ceata mucenicilor, a martirilor care au murit pentru Hristos! Deci, martirii sunt cei mai apropiați de dumnezeire! În sfânta masă, când se sfințește o biserică, se pun sfinte moaște de sfinți martiri mucenici. Deci, mucenicii sunt cei mai aproape de Dumnezeu! Așa, Ioan Botezătorul a luat această cunună a muceniciei și a martirajului. Ca să contextualizăm viața Sfântului Ioan Botezătorul, să spunem că el s-a născut după multă rugăciune de a face copii, după zeci de ani de nerodire și de rugăciune. În mod paradoxal, în secolul al XXI-lea, anul 2016, după Hristos, se consemnează faptul că numai în ultimii 25 de ani au fost omorâți prin avort aproape 20 de milioane de copii. Deci, o altă Românie moartă în «baza de sânge», iar acest lucru e cutremurător, fără precedent în decursul istoriei noastre. Deci, nici în războaie mondiale nu au murit atâția români câți au omorât ne-oamenii, de bunăvoie! Discutam cu o tânără pe care am întrebat-o ieri, de ce nu se căsătorește, pentru că are 32 de ani, și mi-a răspuns: «Nu, părinte, că vreau să fac și eu carieră!!». Bine, dar la ce vârstă crezi că mai poți face copii? «Copiii sunt greu de crescut, părinte!». Deci, așa a ajuns mentalitatea unor tineri, că nu mai vor copii, iar acest lucru e ceva apocaliptic. E foarte dureros că tinerii nu mai vor o viață de familie, iar numărul mare de avorturi, parcă arată că sângele copiilor strigă mereu răzbunare.

“Numai necazurile, suferința, dragostea, acestea ne apropie de Dumnezeu”
La Cuviosul Paisie Aghioritul a venit cineva, iar în spatele chiliei avea o tavă cu nisip în care punea lumânări. Și l-a întrebat: de ce pui, Părinte Paisie, atâtea lumânări? «Fiilor, pun lumânări pentru copiii omorâți, pentru pruncii avortați»! Deci, atâta durere avea Părintele Paisie Aghioritul, din Muntele Athos, pentru copiii avortați. Foarte mult ne confruntăm cu această desacralizare, cu această globalizare, ateismul și modernismul, toate se abat și ne arată că omul și-a pierdut din firesc, s-a dezaxat! Deci, la nivel mondial sunt sute de milioane sau chiar miliarde de copii avortați. Acesta e paradoxul, că unii oameni vor să aibă copii, cum sunt chiar sfinții, iar alții sunt cei care avortează, pentru că printre cei avortați puteau să fie milioane de medici, de preoți, de aceea se degenerează ființa umană! Mai apare câte un copil și acela se dovedește bolnav, handicapat, pentru că lumea trăiește în neștire și fără rugăciune.
Icoana 4Lumea fuge de nevoință, dar, nevoința este dumnezeiască. Deci, smerenia, dragostea, postul, rugăciunea – egal smerenie! Dacă răbdăm necazurile întru Duhul Sfânt, ne ducem spre sfințenie! Deci, numai necazurile, suferința, dragostea, acestea ne apropie de Dumnezeu! Restul, nu! Nu trebuie să fugim de aceste lucruri dureroase care vrând-nevrând sunt inevitabile în viața noatră și trebuie să le ducem, pentru că nimic nu e întâmplător și totul este cu Voia Lui Dumnezeu! Adică, Dumnezeu îngăduie orice, pentru noi, pe pământ! Nu trebuie să cârtim, ci, să primim ca pe Voia Lui Dumnezeu! De aceea, sfinții se nasc din multă nevoință, din multă durere. Nici noi, să nu fugim de suferință, de durere, de necazuri, ci să alergăm la Maica Domnului, la Sf. Ioan Botezătorul, la sfinții ale căror nume le purtăm, și ne vom împărtăși la rândul nostru de sfințenia lor, ne vom întâlni «față către față» în Împărăția Lui Dumnezeu! Sfântul Ioan Botezătorul să ne ocrotească, să ne lumineze și să ne însoțească, să ne ajute pentru mântuirea noastră, în vecii vecilor, Amin”!
La finalul slujbei, obștea de maici ostenitoare, conduse cu aleasă pricepere de către Maica Stareță, Monahia Teodora Ilie, a oferit pachete credincioșilor pelerini și masă îmbelșugată în trapeza mănăstirii.
Profesor, Vasile GOGONEARAR, pregătit să elibereze noile cărţi de identitate ale maşinilor 29 Jun 2016

Registrul Auto Român va elibera clienților actualul model al Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV) până la epuizarea stocului existent de formulare. Abia după ce se va epuiza stocul existent de formulare din vechiul model, cel mai probabil până la sfârşitul acestui an, se vor elibera noile CIV.

Conform prevederilor legale, se va recurge la eliberarea modelului nou de document după ce vor fi consumate Cărțile de Identitate ale Vehiculului deja tipărite. RAR estimează că stocul actual de formulare CIV permite desfășurarea corespunzătoare a activității până la sfârșitul anului în curs. „Menționăm că, indiferent de modul în care se va face tranziția către următorul CIV, posesorii de vehicule nu sunt și nici nu vor fi afectați financiar sau în vreun alt mod”, se arată într-un comunicat al RAR.
Schimbarea vechilor documente se va face treptat, pe măsură ce şoferii vin la Registrul Auto Român pentru diverse verificări sau documente. Registrul Auto a propus modificări ale formularului CIV ce vizează în primul rând structurarea unor date deja existente în CIV, precum rubrici dedicate pentru numărul de omologare CE de tip, norma de poluare CE, cod naţional de emisii şi valoarea CO2.
Noul document va conţine şi informaţii noi privind vehiculul, precum masa maximă tehnic admisibilă a ansamblului de vehicule, masa reală, distanţa dintre axe, sistem de propulsie şi suspensie. De asemenea, vor fi renumerotate rubricile în concordanţă cu cele din certificatul de înmatriculare şi pentru creşterea lizibilităţii înscrisurilor.
Cartea de identitate a vehiculului este cel mai important document pe care îl emite Registrul Auto Român şi cuprinde principalele caracteristici constructive şi date de identificare ale unei maşini. Informaţiile din CIV reprezintă în acelaşi timp datele oficiale ale vehiculului, pe care le utilizează toate celelalte instituţii din România care efectuează activităţi legate de maşini, precum serviciile de taxe şi impozite, de autorizări sau de verificări tehnice.
Minodora SuceaMii de gorjeni își sărbătoresc onomastica de Sf. Petru și Pavel 29 Jun 2016

La nivel național, peste 500.000 de români își aniversează onomastica de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Potrivit statisticilor existente la nivelul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în Gorj există aproape șapte mii de persoane care poartă numele sfinților apostoli sau derivate ale acestora.

Cele mai frecvente nume întâlnite la bărbații care-și sărbătoresc onomastica astăzi sunt: Petru, Petre și Paul, iar la femei: Paula, Petronela și Petruța. În Gorj, potrivit Direcției Comunitare Județene de Evidență a Persoanelor (DCJEP), 2.918 persoane poartă numele Petre, 709 Paul, 380 Petru, 585 Petrișor, 205 Pavel, 249 Petrică, 159 Pătru. Gorjencele sărbătorite astăzi se numesc: Paula – 541, Paulina 331, Petruța – 368, Petronela 233, Paulica – 16, Petrica – 12 și Petrița 6.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt prăznuiţi în aceeaşi zi, deoarece amândoi s-au săvârşit la Roma, din porunca împăratului Nero, Petru fiind răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel tăindu-i-se capul. Moaştele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse împreună. Tradiţia a consemnat ziua de 29 iunie ca data a martirajului Sfinţilor Apostoli Petru si Pavel. Cercetările mai noi au stabilit cu o anume precizie că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserica între textele canonice ale Noului Testament (Pavel – 14; Petru – 2).
Sfântul Luca împarte cartea „Faptele Apostolilor” în funcţie de personalităţile şi de contribuţia marilor apostoli Petru şi Pavel, cei doi stâlpi ai Bisericii creştine, care au propovăduit, prin lucrarea lor misionară, învăţătura lui Hristos în lume.
Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia. Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos în timpul împăratului Nero, la 29 iunie, anul 67. Pe locul unde a fost răstignit Sfântul Petru se află astăzi, Bazilica San Pietro din Vatican.
Sfântul Apostol Pavel, spre deosebire de Petru care s-a numărat printre cei care au petrecut alături de Mântuitor, s-a adăugat cetei apostolilor după Înălţarea Domnului la cer şi Pogorârea Duhului Sfânt. Pe drumul Damascului, el a fost chemat la noua slujire a lui Hristos.
După Sfintele Evanghelii, Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona şi frate mai mare al lui Andrei, cel dintâi chemat de Domnul la lucrarea apostoliei. El s-a numit Simon până când Mântuitorul i-a schimbat acest nume în Chefa sau Petru.
Sfântul Apostol Pavel, supranumit „apostolul neamurilor” pentru că a predicat Evanghelia mai ales păgânilor, s-a născut într-o familie de iudei bogaţi în Tarsul Ciliciei, primind o educaţie strălucită în şcoala rabinului Gamaliel. La început, Saul, căci aşa fusese numit la naştere, a fost un adept înfocat al legii mozaice şi un duşman de moarte al creştinilor.
Minodora SuceaPrimăria Tismana angajează tractorist 29 Jun 2016

Primăria Orașului Tismana organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției contractuale de execuție, vacante, de muncitor calificat I (tractorist). Dosarele de concurs se depun până pe data de 11 iulie.

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare.
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale de execuție, vacante, de muncitor calificat I (tractorist), în cadrul Primăriei Tismana, sunt: nivelul studiilor: profesionale sau medii; permis de conducere categoriile B, BE, C, CE, D, DE; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului: 10 ani.

Calendarul concursului
Concursul pentru ocuparea postului de muncitor calificat I (tractorist), în cadrul Primăriei Tismana, se va organiza conform calendarului următor: 11 iulie 2016: termenul limită de depunere a dosarelor; 18 iulie 2016, ora 10.00: proba scrisă; 20 iulie 2016, ora 10.00: proba interviu.
Conform art. 6 al Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, pentru înscrierea la concurs candidații vor prezenta un dosar care va conține următoarele documente: cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorității sau instituției publice organizatoare; copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz; copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor și ale altor acte care dovedesc efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care atestă îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care arată vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie; cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează; adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult șase luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate; curriculum vitae.
Bibliografia, documentele necesare dosarului de concurs şi alte relaţii suplimentare se pot obţine de la sediul Primăriei Tismana, str. Tismana nr. 153, județul Gorj, sau telefon 0253/206101.
M.S.Ion Sanda şi volumul său de poeme „Pelerin pe cărările anotimpurilor” 29 Jun 2016

Multiplu dotat, Ion Sanda a fost şi este multiplu productiv. Aşa i-a fost destinul, acesta i-a fost rostul. Fiu de abagiu – ca şi mine – a croit-o în viaţă şi pe calea guvernată de muze (ca şi mine) şi cultura fiind domeniul în care a dat roade. Căci Ion, precum Ion Gură-de-Aur, a fost hărăzit să aibă o veritabilă „gură-de-aur”, concretizată în variate formule: să fie om al literelor, adică al Cuvântului, al Frumosului, al Imaginaţiei. Adică, a fost căutat de ursitoare să fie – pe toate liniile – Poet şi Pedagog social.
Omul – social şi cultural – Ion Sanda, de multă vreme „om al Jaleşului”, a fost şi om al culturii de pe Jiu, iar prin talent şi operă, şi al Ţării.
În ziua de 27 septembrie 2015, în cadrul simpozionului „Satul românesc tradiţional şi european”, desfăşurat la Arcani, Ion Sanda mi-a oferit cu autograf noul său volum de poeme „Pelerin pe cărările anotimpurilor”, acesta conţinând 260 de titluri, operă selectivă, prodigios comentată de experţi, ca: Aurel Goci, Ilie Purcaru, Nicolae Dragoş, Dumitru Bădescu, Mihai Ungureanu, Mircea Tomuş ş.a.
Volumul este structurat pe temele: autobiografia, poeme închinate Limbii Române, poezia satului, poezia naturii, poezii cu tematică religioasă, patriotice, mioritice, brâncuşiene, din timpul Revoluţiei, colinde, poezii de dragoste, poeme cu dedicaţie, poezia meditaţiei.
În ziua de 28 septembrie 2015, am deschis volumul în cauză, l-am lecturat captivat şi, cu imensă bucurie, am schiţat câteva adnotări pe care i le-am comunicat imediat autorului. I-am spus (la telefon): 1. Anotimpurile din poemele prezentate nu sunt doar patru. În poemele mele se găsesc formulate cinci, acest 5 însemnând anotimpul Erosului, pe când la Ion Sanda anotimpurile sunt mai multe, respectiv: Primăvara, Vara, Toamna, Iarna, Erosul, Patria şi Limba Română, Timpul, Misterul şi Moartea (Viaţa trăind în toate). Pelerinajul prin toate acestea însemnând trăire deplin estetică a existenţei. 2. În toate aceste anotimpuri, Poetul este ubicuu, totalizator, enciclopedic…
Ulterior, intrând în inima operei, mi-am notat impresiile/ constatările, după cum urmează: a) faptul, evenimentul, întâmplarea, chiar dacă, aparent, sunt „banale”, în poezia lui Sanda capătă semnificaţii de simbol, întrucât nararea lor se face la o înaltă tensiune de trăire, emoţia estetică nefiind aceea trăită doar de Poet, ci transmisă „viral” (aşa se zice acum) şi cititorului; b) opera lirică a Poetului este plină şi de inimă, şi de suflet, şi de gând, dar, mai ales, de multă substanţă ontologică. Mă uimeşte la el capacitatea şi lejeritatea lingvistico-metaforică de a realiza o imagistică afectivă adecvată momentului sau stării care au fecundat inspiraţia poetică, pentru că, inspirat de natura – terestră sau astrală a acestora – poezia sandiană musteşte de domestic, natural, social şi ideatic; c) un lucru este sigur: Ion Sanda a acumulat în mintea, memoria şi sufletul său de poet tot ceea ce este semnificativ estetico-retoric în poezia modernă (română şi universală); d) precum marele mandarin valah Petre Pandrea, şi Ion Sanda se dovedeşte un juvete al jovialităţii şi mirificului, iar când este scos din ţâţâni, ia foc şi trece la blesteme şi imprecaţii devastatoare; e) Timpul care, implacabil, mereu rămâne în urmă, la Sanda revine în pagină ca o realitate a paradisului încă nepierdut…
Ceea ce nu i-am comunicat Poetului au fost următoarele concluzii (evident, subiective, dar sub impactul operei sale poetice): 1. În poezia sa, comunicarea este energetică, fapt provenit dintr-un prea-plin al trăirii emoţionale; 2. Tehnic, Poetul stăpâneşte, manipulatoriu, toate mijloacele profesioniste de versuire, care vin direct din fluidul misterului artei; 3. Memoria, cultura, hystronismul artistului contribuie la efectele scenice ale naraţiunilor; 4. Chiar dacă – rar – cuvintele vin dintr-un univers abstract/ al abstracţiunilor, ele îşi găsesc pe parcurs vadul concretului spumos, senzorial, poezia reliefându-se stenic; 5. Subiectele poemelor sandiene sunt comune existenţei comune, dar la Poet devin categorii emoţionale cu ambiţia de a deveni gnoze; 6. Esenţialmente rapsodic, baladesc şi, pe alocuri, eroico-ditirambic, Ion Sanda iese la scenă deschisă aşa cum este el: frust, sentimental ca orice artist autentic…
Mare poet acest Ion Sanda. Mă încântă că s-a stabilit, prin căsătorie, aici, pe Jaleş, fiindu-mi şi vecin, şi prieten.
Dumitru DănăuGala Premiilor UCB, la o nouă ediție 29 Jun 2016

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu va organiza joi, 30 iunie, ora 10.00, Gala Premiilor Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, ediţia 2016. Festivitatea de premiere se va desfăşura la sediul Universității din str. Calea Eroilor, nr. 30, Amfiteatrul A016.

Premiile UCB vor fi acordate în acest an șefilor de promoţie de la programele de studii de licenţă şi de masterat, dar și studenților care au obținut performanțe remarcabile în activitățile de cercetare științifică și sportive. Astfel, vor fi premiați 45 de șefi de promoție, membrii echipei de handbal a UCB Târgu-Jiu – campioana națională universitară în 2016, reprezentanta României la Campionatele Europene Universitare – Croația 2016, medaliații cu aur la Campionatele Naționale Universitare de Atletism, dar și studenții care au obținut locul al II-lea la secțiunea Mecatronică a concursului studențesc „Să cunoaștem Mecatronica și Robotica”, ediția a II-a, desfășurat în cadrul Universității din Craiova, în perioada 21-22 aprilie 2016.
M.S.Mulțescu, extrem de mulțumit după remiza cu campioana Austriei – „Este un rezultat pe care putem construi” 29 Jun 2016

CS U Craiova a reușit un rezultat meritoriu în fața unei echipe puternice, Red Bull Salzburg, remiza fiind considerată o bază bună pe care antrenorul Gigi Mulțescu poate construi frumos în viitor.

Chiar dacă echipa craioveană are mulți jucători foarte tineri în lot, CS U a făcut față asaltului celor de la Red Bull Salzburg și a încheait meciul cu un scor alb, ceea ce, consideră Gigi Mulțescu, este un lucru bun. Tehnicianul craiovenilor apreciază în special evoluția juniorilor care în partea a doua a meciului au avut de înfruntat titularii austriecilor: „Sunt bucuros că avem un asemenea program, că jucăm contra unor echipe puternice și astfel ne putem forța limitele. A fost un examen tare. Am încercat să ne ridicăm la valoarea adversarului. În prima repriză consider că am reușit să echilibrăm jocul, numai că încă suntem deficitari la finalizare, nu putem să materializăm anumite perioade bune de joc. Ținând cont că în repriza a doua ei au jucat cu 8-9 titulari, iar noi am introdus 4-5 juniori, cred că am reușit să ne descurcăm. Ei au condus jocul în partea secundă pentru că au calitate și jucători de mare valoare, dar și în aceste condiții, am avut o perioadă în care i-am ținut în terenul lor și asta a însemnat mult pentru moralul juniorilor care s-au aflat pe teren”, a declarat antrenorul celor de la CS U Craiova. Mulțescu spune că au fost și greșeli, probleme în jocul echipei sale, însă nu sunt lucruri care nu se pot îndrepta, așa că se declară mulțumit de ceea ce a jucat CS U contra austriecilor și mai ales de rezultat: „Am văzut și problemele pe care le avem, trebuie să le îndreptăm. Acest lucru se poate dacă jucătorii vor fi mai autocritici, mai exigenți cu ei și atunci echipa va arăta din ce în ce mai bine. De rezultat sunt foarte mulțumit. Poate că ei meritau mai mult, dat fiind câte ocazii au avut. Numai că noi am avut un portar în zi de grație. Am achiziționat un portar de top, de mare valoare. Este un rezultat pe care poți să construiești, oferă moral”, a mai declarat Gigi Mulțescu, portarul la care a făcut referire fiind moldoveanul Calancea, de netrecut în confruntarea cu echipa austriacă.
Între jucătorii remarcați de Gigi Mulțescu s-a aflat Screciu, titularizat în centrul liniei mediene: „Este un jucător care mi-a arătat în primul meci lucruri frumoase, este maturizat atât fizic, cât și tactic mai devreme. A jucat bine meciul trecut și a meritat locul. L-a ajutat și situația celorlalți jucători din zona centrală: pe Zlatinski l-am protejat după o accidentare, Madson nu este pregătit la nivelul echipei și am convenit să joace la final, 20 de minute, iar Mateiu a fost destul de reținut în primul meci. În aceste condiții, Screciu și-a câștigat dreptul de a juca. Poate să aibă și 16, și 40 de ani, la mine joacă fotbalistul care merită, care este în formă“, a mai declarat antrenorul craiovenilor.
Cristi ConstantinescuGorjenii, invitați la lectură publică 29 Jun 2016

Iubitorii de literatură sunt invitați, joi după-amiază, la Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, la o lectură publică susținută de scriitorul Lazăr Popescu.

Scriitorul Lazăr Popescu se va întâlni cu iubitorii de literatură în sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Christian Tell”, începând cu ora 17.00. În program este inclusă lectură de poezie, proză scurtă și chiar fragmente de roman. Evenimentul este organizat prin programul de lecturi publice al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Craiova, reluat de curând.
R.L.Direcţia de Sănătate Publică nu a depistat nereguli la ştranduri 29 Jun 2016

În ciuda faptului că până în prezent am avut o vară destul de capricioasă, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au început monitorizarea bazinelor de înot încă de la debutul sezonului estival. Din fericire, nu au fost depistate nereguli, însă controalele vor continua pe tot parcursul verii.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj confirmă faptul că până în prezent nu au fost depistate nereguli la ştranduri, însă subliniază că acţiunile de control vor continua pe tot parcursul verii.
Prin Serviciul de supraveghere a stării de sănătate – birou igiena mediului şi Serviciul de control în sănătate publică din cadrul DSP Gorj se monitorizează, în sezonul estival, calitatea apei din bazinele de înot. Ca urmare, se verifică: respectarea normelor igienico-sanitare de funcţionare conform OMS 119/2014 şi se recoltează probe de apă; se verifică dacă unitatea este autorizată sanitar; verificarea execuţiei bazinelor de înot conform normelor igienico-sanitare; ambianţa termică, ventilaţia naturală şi artificială şi iluminatul, bazinelor acoperite vor fi asigurate în aşa fel încât să se evite îmbolnăvirea şi accidentările celor care le folosesc.
De asemenea, sunt verificaţi parametrii determinaţi din apa bazinului de înot în cadrul controalelor analitice prin analize de laborator microbiologice şi fizico-chimice şi anume: a) limpezime b) concentraţia clorului rezidual liber în bazinele de înot/piscine acoperite trebuie să fie între 0,5 şi 1 mg/l, iar în bazinele/piscinele descoperite între 0,5 mg/l şi 1,5 mg/l; c) pH între 7,2 şi 8,2; d) indicatori microbiologici: număr total de colonii ce se dezvoltă la 37 grade Celsius, bacterii coliforme, Escherichia coli, enterococi, Pseudomonas aeruginosa; verificarea documentelor de autocontrol.

Autorizarea funcţionării ştrandurilor
Administratorii băilor publice, ai bazinelor de înot şi piscinelor  trebuie să deţină registre în care vor fi înscrise rezultatele buletinelor de analiză a apei, concentraţiilor clorului rezidual liber, periodicitatea de primenire a apei şi de dezinfecţie a bazinelor, precum şi modalitatea de dezinfecţie a bazinelor, inclusiv substanţele dezinfectante folosite.
Autorizarea funcţionării ştrandurilor aparţinând societăţilor comerciale se face conform legii nr. 359 din 8 septembrie 2004, actualizată – lege privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice.
Procedura de autorizare a funcţionării pe baza declaraţiei-tip pe propria răspundere se desfăşoară în cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, la care solicitantul are obligaţia înregistrării sediului social sau secundar. Oficiul Registrului Comerţului transmite către DSP Gorj declaraţiile-tip în copie, şi, pe cale electronică, datele de identificare ale persoanelor juridice înregistrate în registrul comerţului. Compartimentul de avize şi autorizare din cadrul DSP Gorj înregistrează declaraţiile pe propria răspundere şi le transmite Serviciului de control în sănătate publică în vederea efectuării controlului privind conformitatea celor declarate în termen de 30 de zile.
Din evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Gorj rezultă că, la nivelul judeţului nostru, sunt autorizate din punct de vedere sanitar 18 bazine de înot (ştranduri, piscine) de folosinţă publică. Acestea se găsesc în localităţi precum: Târgu-Jiu (5) – localizate în Parcul Central (2), strada Crângului, strada Dumbrava, Baza sportivă; Turcineşti (1); Drăguţeşti(1); Rovinari (1); Motru (1); Ţicleni(2); Arcani(1); Turceni –Murgeşti (1); Târgu Cărbuneşti (1); Bârseşti(1); Bumbeşti Jiu-Vişina (1); Săcelu-2 –bazine termale, piscină.
Minodora SuceaPostfaţă la volumul „Întâlniri la Arlechin” – Aplauze prin cuvinte 29 Jun 2016

Personajele acestei cărţi, personaje care intră în scenă spre a interpreta roluri numai aparent de mică întindere, se confesează şi mărturisesc în fapt, propunând concentrate şi emoţionante profesiuni de credinţă. De credinţă faţă de teatru. Ele sunt provocate de întrebări atent gândite, de legitim interes, privitoare la rolul teatrului şi al actorului în viaţa Cetăţii, raporturile dintre teatru şi poezie, locul întâmplării în devenirile actoriceşti, prezenţa tinerilor actori în peisajul scenic de azi, şi multe altele, ale căror răspunsuri, diverse, se completează reciproc, spre a deveni un colectiv document de epocă.
Celebre, personajele cărţii nu mai au nevoie de prezentare. Numele spun totul despre cei ce le poartă, iar darurile făcute celor ce ştiu să preţuiască nobleţea artei teatrale sunt destinate neuitării. E vorba, se înţelege, de mari actori ai scenei româneşti, de reputaţi regizori şi critici teatrali, cărora poetul şi actorul George Drăghescu a avut inspiraţia inteligentă de a le adresa întrebări ce au dus la răspunsuri care, înmănuncheate într-o carte, se constituie în linii ferme pentru conturarea unui portret colectiv, surprinzându-se astfel trăsături esenţiale ale artistului şi schiţându-se o elocventă configurare a omagiului ce se cuvine a le fi adus oamenilor scenei pentru rodul peren al devoţiunii lor întru gloria Thaliei. Se împlineşte astfel mesajul testamentar, al vizionarului înaintaş care, dintr-un veac, profeţea o luminoasă speranţă: „V-am dat teatru, vi-l păstraţi/ Ca pe-un lăcaş de muze/Prin el curând veţi fi vestiţi/Prin veşti departe duse”.
Care ar putea fi, simplificând, meritele acestei cărţi? Mai întâi, cum deja am sugerat, acela de a aduna mărturiile unor recunoscute, reputate personalităţi ale lumii teatrului, cu precădere actori de mare şi luminos har, iviţi din generaţii diferite, avându-şi locuri distincte în cununa cuprinzătoare, cunună de aur a numelor ce se pot alătura unei îndelungi şi glorioase tradiţii.
Iniţiatorul, „regizorul editorial” al cărţii, are autoritatea spirituală a unui poet care şi-a ilustrat vocaţia prin versuri de sensibilă şi densă emoţie, aşa cum s-au înfăţişat ele de-a lungul unui rodnic exerciţiu liric, început în 1992, prin cartea de debut „Infern de cuvinte” şi continuat cu „Zestre pentru înălţare”, „Urme de înger”, „Tăcerea din cupă”, titluri – metaforă inspirat alese, prin aforismele de profundă meditaţie, din „Jurnalul unui cabotin”, prin mai recenta antologie, „Acasă la greieri”, cărţi girate de comentariile prestigiosului critic literar Gheorghe Grigurcu. Totodată, autorul, şi preţuit actor, cu prezenţe scenice ce-l secondează, ca o oglindă în care se întâlnesc imagini simetrice pe poet, şi-a dovedit devoţiunea pentru teatru, pe lângă rolurile întruchipate, realizând antologii menite să demonstreze că în lumea actoricească sunt prezenţi numeroşi actori şi regizori ce şi-au pus în relief cultul pentru vers, pentru nesfârşitele înfăţişări ale cuvintelor prin merituoase pagini lirice sau epice. Aşa cum o atestă antologiile „Un actor, o poezie”, „Masca de cerneală”, „Actorul şi epigrama”, „Din cuşca epigramistului” întocmite de poetul-actor George Drăghescu.
Acum, iată, la iniţiativa sa, dovedind că a înţeles, dinlăuntrul exprimării lor, exigenţele luminilor scenei, pornesc către cititori, prin răspunsurile a 33 de actori sau oameni de teatru, idei preţioase vizând probleme esenţiale privitoare la misiunea actorului şi a teatrului în general, prin care se deschide o fereastră luminoasă către miracolul unei arte şi a nobililor săi slujitori.
Îmi îngădui să le consider memorabile replici de răspuns la întrebări esenţiale, replici rostite de actori de aleasă vocaţie, care au ştiut să dea viaţă, emoţionând, unor personaje de prim-plan sau de plan secund ale dramaturgiei naţionale şi universale. Memorabile replici de dincolo de scenă, ce aduc noi şi edificatoare argumente, dând astfel legitimitate sentimentelor de respect, de admiraţie ale iubitorilor de teatru pentru cei ce-şi dăruiesc talentul, energiile, viaţa păstrării în puternică şi adevărată lumină a teatrului românesc.
Nicolae DragoşAnunțul făcut de procurori în cazul afaceristului Nicolaie Crețu, după achitare 29 Jun 2016

După mai bine de o lună de la stabilirea sentinței în dosarul omului de afaceri Nicolaie Crețu, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj au luat o nouă decizie în acest caz. Hotărârea prin care patronul unui cunoscut restaurant din municipiul Târgu-Jiu a fost achitat, după ce a fost judecat pentru dare de mită, alături de trei foști directori de liceu, i-a nemulțumit pe anchetatori, formulând apel. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Craiova, iar instanța din Bănie a stabilit deja primul termen, însă după vacanța judecătorească, pe 21 septembrie. Hotărârea va fi definitivă. Suspiciunea procurorilor a fost de fraudă la Bacalaureatul și la Evaluarea Națională, din anul 2014. Unul dintre profesori, Vasile Udroiu, a fost acuzat de luare de mită, pentru faptul că ar fi intervenit pe lângă un membru al comisiei de examen pentru a-i ajuta pe băieții gemeni ai afaceristului Nicolaie Crețu să obţină note mari la examenul Bacalaureat. Și acesta a fost achitat. ”Achită inculpatul Udroiu Vasile, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită. Achită inculpatul Crețu Nicolaie. Constată încetată de drept măsura controlului judiciar față de Udroiu Vasile și Crețu Nicolaie. Cu apel în 10 zile de la comunicare”, a decis instanța.

”Continuu am spus că sunt nevinovat”
Anchetatorii au precizat în rechizitoriu că atât la limba română, cât şi la matematică, cei doi candidați ar fi fost învăţaţi să facă anumite semne pe lucrări, pentru a fi identificate. Omul de afaceri a negat acuzațiile de la început. ”Continuu am spus că sunt nevinovat. Am doi băieți, gemeni, de care sunt mândru, pentru că sunt niște băieți educați și cuminți. Am și o fetiță care e mai mică, urmează și ea să ajungă la vârsta de maturitate. Nu mă interesează dacă mi-a fost afectată imaginea, nu mă interesează acest aspect. Eu știu ceea ce sunt, știu ceea ce am făcut și știu cine sunt, deci nu mă interesează imaginea, pentru mine nu este relevant acest lucru. Mulțumesc lui Dumnezeu că există domnii judecători care sunt Dumnezeu pe pământ și mulțumim că încă mai există și să sperăm că vor exista în continuare”, a declarat Nicolaie Crețu, după aflarea sentinței din data de 22 aprilie.
Și ceilalți trei inculpați, Elena Popescu, fost director adjunct al Liceului Tehnologic Bustuchin și Claudiu Ion Perescu, fost director al Liceului Tehnologic Bustuchin, au fost achitați. Aceștia au fost trimiși în judecată în același dosar, pentru luare de mită la Evaluarea Naţională, fiind suspectați că, în calitate de preşedinte, respectiv membru în comisia de examen din sesiunea iunie –iulie 2014, ar fi acceptat să strângă bani de la elevi, înainte de probe. Procurorii au mai precizat că ar fi rezolvat o parte din subiectele la limba şi literatura română sau ar fi determinat un alt profesor să le rezolve subiectele la matematică şi să le dicteze elevilor în timpul examenului.
Loredana FîciuO nouă serie de bilete de tratament pentru pensionarii gorjeni 29 Jun 2016

Conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj a anunţat faptul că au fost primite biletele de tratament pentru seria cu numărul 10 din acest an, cu plecare în perioada 9 – 12 iulie 2016. Noua serie de bilete de tratament are valabilitate pentru următoarele staţiuni: Amara, Bala, Buziaş, Căciulata, Călimăneşti, Covasna, Eforie Nord, Felix, Geoagiu, Govora, Herculane, Mangalia, Neptun, Olăneşti, Saturn, Vatra Dornei.

Peste două sute de pensionari din județul nostru vor pleca la tratament în luna iulie. Biletele repartizate, cât și cele rămase nerepartizate, se eliberează în zilele de 27, 28, 29, 30 iunie si 04 iulie, conform programului de eliberare afișat la sediul Casei de Pensii, cât și pe pagina de internet a instituției; titularii se pot prezenta pentru ridicarea biletelor având asupra lor cuponul de pensie pe luna anterioară plecării în stațiune, actul de identitate şi bilet de trimitere de la medicul de familie pentru staţiunea repartizată, iar locurile ce nu vor fi valorificate se vor redistribui pe 5 iulie. Pentru această serie au rămas două locuri nerepartizate care se pot elibera la cei interesaţi de stațiunea Moneasa.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Gorj aduc la cunoştinţa pensionarilor faptul că, având în vedere că tratamentul balnear şi pentru recuperare a capacităţii de muncă este un serviciu medical, iar din septembrie 2015 a devenit obligatoriu folosirea cardului de sănătate, la momentul prezentării în staţiunea balneară, beneficiarii trebuie să aibă asupra lor cardul de sănătate, activat la medicul de familie şi să cunoască codul PIN al acestuia.
M.S.PSD are majorități în 26 de orașe și comune din Gorj 29 Jun 2016

Social-democrații au reușit să ocupe 26 de posturi de viceprimari la nivelul județului Gorj, impunându-și, până acum, 27 de consilieri locali în posturi de viceprimari. PSD are astfel doi viceprimari la Târgu-Jiu și câte unul la Motru, Bumbești-Jiu, Turceni și Țicleni. În ce privește viceprimarii de comune, PSD a bifat funcțiile de conducere în: Aninoasa, Baia de Fier, Bărbătești, Bengești-Ciocadia, Bustuchin, Cătunele, Crușeț, Dănciulești, Glogova, Godinești, Logrești, Negomir, Peștișani, Runcu, Schela, Scoarța, Slivilești, Stoina, Telești, Turburea și Țânțăreni.
Procedura de creere a majorităților nu s-a încheiat încă în județul Gorj, dar chiar și așa numărul viceprimarilor PSD este destul de mic, dacă luăm în calcul că sunt 70 de localități, iar la votul politic social-democrații au bifat aproape 50% la nivel de județ.
A.StoicaMajoritatea candidaților la BAC, de nivel mediu sau experimentați la proba de competențe digitale 29 Jun 2016

Majoritatea absolvenților de liceu din județul Gorj se descurcă atunci când vine vorba de utilizarea calculatorului. Cel puțin asta reiese după rezultatele obținute de aceștia la proba de evaluare a competențelor digitale din cadrul examenului de Bacalaureat.

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Gorj, la proba de evaluare a competențelor digitale, organizată în perioada 21 – 24 iunie, s-au prezentat 2807 dintre cei 2923 de candidați înscriși, înregistrându-se un număr de 116 absenți. Dintre cei care au participat la probă, cei mai mulți s-au dovedit fie utilizatori de nivel mediu (887), fie utilizatori experimentați (799). Alți 533 de candidați au fost evaluați ca fiind utilizatori de nivel ”începător”, iar 539 de nivel ”avansat”. De asemenea, 49 dintre candidați nu au reușit să obțină niciun calificativ. Reamintim că, absolvenții de liceu susțin zilele acestea ultima probă orală din cadrul examenului de Bacalaureat, cea de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Evaluarea la acest examen se face prin trei tipuri de probe: proba de înţelegere a unui text audiat, cu o durată de 20 de minute; proba scrisă, cu o durată de 120 de minute, în cadrul căreia se evaluează competenţele privind receptarea de mesaje scrise şi interacţiunea orală; proba orală, cu durata de 10-15 minute, în cadrul căreia se evaluează competenţele privind producerea de mesaje orale şi interacţiunea orală. Nici la această probă rezultatele nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi. Profesorii examinatori vor nota elevii cu niveluri de competenţă de la A1 – începător la B2 – avansat.
Probele scrise vor începe pe 4 iulie și se vor încheia pe 8 iulie, urmând ca primele rezultate să fie afișate pe 12 iulie, iar cele finale pe 16 iulie.
R.L.Parteneriat între ICR și Mitropolia Olteniei 29 Jun 2016

În intervalul 1-7 iulie, la Mănăstirea Tismana, în județul Gorj, se va desfășura prima ediție a taberei ”Matrice culturală și spirituală românească”, organizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Mitropolia Olteniei. Cu această ocazie va avea loc și semnarea parteneriatului dintre cele două instituții.

Deschiderea taberei va avea loc vineri, 1 iulie, ora 18.00, la Mănăstirea Tismana, în prezența ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, și a președintelui Institutului Cultural Român, domnul Radu Boroianu, care vor susține o conferință de presă, în cadrul căreia se va semna și parteneriatul între Institutul Cultural Român și Mitropolia Olteniei. În această vară, în cele două serii ale taberei organizată la Mănăstirea Tismana (1 – 7 iulie; 27 august – 2 septembrie), peste 100 de tineri din comunitățile istorice din vecinătatea României vor avea prilejul de a se familiariza cu personalitățile marcante ale culturii române. Tabăra își propune pregătirea culturală și dezvoltarea personală a tinerilor români aflați dincolo de hotarele țării prin prezentarea unor modele românești, prin susținerea unor activități privind limba, istoria și prezentarea unor aspecte legate de etnologie, folclor, management cultural, precum și prin desfășurarea unor activități artistice. Programul taberei cuprinde o serie de conferințe susținute de prof. univ. dr. Nicu Panea și de pr. conf. univ. dr. Picu-Nelu Ocoleanu, dar și ateliere de meșteșuguri tradiționale susținute de Filomena Tiștere, maestră în țesături populare. ”Proiectul are ca scop reunirea reperelor spirituale și culturale care dau sens identității noastre și se încadrează în strategia anuală a Institutului Cultural Român și în programul ICR ”140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși” fiind, de asemenea, prilejuit de declararea anului 2016 drept An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, se precizează într-un comunicat al ICR. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Mitropolia Olteniei, Consiliul Județean Gorj și Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”.
R.L.Candidații la Definitivat, așteptați la sediul IȘJ Gorj 29 Jun 2016

Cadrele didactice, care vor susține vara aceasta Definitivatul, sunt așteptate să treacă zilele acestea pe la sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Gorj pentru validarea fișelor pentru examen.

Inspectoratul Școlar Județean Gorj a anunțat că validarea fișelor pentru examenul de Definitivat, sesiunea august 2016, va avea loc la sediul instituției, etajul 1, cam. 40, și se va desfășura în zilele de miercuri, 29 iunie, în intervalul orar 13.30 – 17.00, și joi, 30 iunie, în intervalul orar 8.30 – 15.00. Anul acesta, la examenul de definitivare în învățământ s-au înscris 189 de candidați. Aceștia vor susține proba scrisă pe 4 august, însă numai dacă îndeplinesc anumite condiții, respectiv: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine” şi minimum media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar. Primele rezultate vor fi afişate în cursul zilei de 11 august, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, precum şi în cursul zilei de 12 august. Pentru soluţionarea contestaţiilor a fost rezervată perioada 12 – 17 august, iar afişarea finală este programată pe 18 august. Nota minimă de promovare a probei scrise este tot 8. Profesorii susţin Definitivatul pentru a dobândi dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Aceştia se pot prezenta la Definitivat doar în maximum trei sesiuni, susţinute în cel mult cinci ani. Cei care pică examenul pot fi angajaţi în învăţământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanţi. În cazul în care un profesor care a luat Titularizarea pică Definitivatul în această perioadă de maximum trei sesiuni, el pierde calitatea de titular, pentru că i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată.
Roxana LupuGrigoraș își începe astăzi al treilea mandat la Pandurii / “Primul obiectiv e să stabilizăm lotul” 29 Jun 2016

Petre Grigoraș a ajuns, ieri, în Slovenia, la Maribor, în cantonamentul Pandurilor, iar de astăzi și-a intrat în pâine la echipa gorjeană. Grig speră să poată menține performanțele echipei la nivelul trecutului și spune că totul depinde de lotul pe care va reuși să-l încropească. Noul tehnician al grupării târgujiene vrea ca în termen de 4-5 zile să completeze lotul și în locul jucătorilor plecați să poată pune ceva de aproximativ aceeași valoare.

Reporter: Principala problemă pare a fi lotul echipei în acest moment. Cunoașteți jucătorii, v-ați făcut o idee despre ceea ce ar mai trebui adus la echipă?
Petre Grigoraș: Știu în principiu lotul, dar trebuie să vedem cine mai rămâne, cine mai pleacă. Până acum am discutat strict detalii legate de contract, restul problemelor urmează să le discutăm după asta.

Reporter: Cu ce gânduri reveniți la Pandurii, v-ați stabilit un obiectiv?
Petre Grigoraș: După ce ți-au plecat aproape 10 jucători, nu îți e prea ușor. Acum să vedem ce posibilități avem să înlocuim, dacă se poate cu jucători de valori apropiate, ca să menții cât de cât standardele ridicate. Dacă reușești să treci mai departe în cupele europene, ar fi o realizare. Un prim obiectiv este să stabilizăm lotul, apoi stabilim și obiectivele. Până nu stabilești lotul… Eu zic că săptămâna asta trebuie pus la punct lotul. Apoi mai ai trei săptămâni și începe campionatul. Obiectivele le poți stabili în funcție de ce reușești să completezi. Nu e așa ușor să îi înlocuiești pe Săpunaru, pe Ropotan, pe Răduț sau ceilalți jucători.

Reporter: Conducerea Pandurilor are un obiectiv stabilit. Narcis Răducan spune că după ce echipa s-a clasat pe podium, este obligatoriu să îți propui un obiectiv de performanță și cere echipei o calificare în play-off.
Petre Grigoraș: Să termini în primele șase, să te califici în play-off cu lotul actual e foarte greu. Trebuie să fii realist înainte de a face declarații foarte optimiste. E normal să fixezi un obiectiv foarte bun dacă îți completezi lotul. Dacă îl completezi cu jucători de calitate, e realizabil acel obiectiv, cum să nu fie? Dar să vedem ce găsim în lot, ce discutăm, ce are și președintele în vizor cu oamenii lui, să discutăm și să vedem cu ce ne putem completa până sâmbătă-duminică, cel târziu. Abia apoi discuțiile despre obiectiv pot fi mai concrete.

Reporter: Care va fi staff-ul tehnic cu care veți lucra în acest mandat la Pandurii?
Petre Grigoraș: Preparator fizic va fi Ciprian Prună, dar Marius Popa nu va veni, antrenor cu portarii va fi tot Dan Moței, nu știu exact ce s-a întâmplat cu Popa, probabil nu a reușit să rezilieze contractul cu ultima echipă.

Reporter: Radu Paligora va face parte și el din acest staff?
Petre Grigoraș: Nu știu prea multe detalii legate de Radu Paligora, știu doar că nu este în cantonament cu echipa în acest moment, dar se încearcă păstrarea lui, dacă s-ar putea. Este un om foarte important pentru echipă și pentru mine personal.

Reporter: Prima zi la echipă și primul joc. Ce urmăriți la acest joc amical? Vor juca toți jucătorii din lot?
Petre Grigoraș: Prima zi pentru mine în cantonament și primul meci… E primul joc și le voi oferi câte o repriză fiecăruia. S-a pus accentul pe latura fizică în prima perioadă și e normal să nu îi bagi să joace mai mult de 45 de minute, să vedem câți sunt sănătoși.

Reporter: Sunt printre jucătorii aflați sub contract cu Pandurii și cunoștințe mai vechi, jucători pe care i-ați mai antrenat la această echipă. Așteptați un ajutor din partea lor?
Petre Grigoraș: Într-adevăr, am și vechi cunoștințe în lot. Eu, în primul rând, aștept să se ajute pe ei și dacă au simțit gustul performanței, trebuie să păstreze un stadard ridicat. Normal că vreau să ne ajutăm reciproc. De asta am și venit. Ne ajutăm reciproc și sperăm să fie conducerea alături de noi. Sunt convins că așa va fi, din moment ce s-a apelat la serviciile noastre și ne-au dat încrederea lor. Trebuie să răspundem și noi prin ceea ce facem: profesionalism, seriozitate și jucătorii să-și facă treaba la locul de muncă.
Cristi ConstantinescuEnergia a transferat și un pivot 29 Jun 2016

Echipa de baschet a Energiei începe să capete contur. După ce a transferat doi jucători pe pozițiile mici, sârbul Petrovic și americanul Howell, acum a sosit rândul acoperirii unui post important, cel de pivot.

Deși nu a obținut ceea ce și-a propus, adică să primească un wild-card din partea federației pentru a putea juca în sezonul 2016-2017 în Liga Națională de Baschet Masculin, conducerea Energiei își continuă proiectul și construiește o echipă pentru Liga 1.
Sârbul Neamanja Petrovic a fost primul jucător adus la BC Collazen Energia, noua denumire a echipei, ulterior fiind transferat și conducătorul de joc american Joe Howell.
Al treilea jucător străin a fost anunțat de staff-ul echipei gorjene ieri, Energia urmând a avea pe poziția 5 un alt jucător american, pe Sean Sheldon.
Acesta are 23 de ani, o înălțime de 2,06 metri și vine din NCAA, unde în sezonul trecut a evoluat pentru echipa Colegiului William & Mary. Jucând în 31 de partide în ultimul sezon pentru echipa americană, Sean Sheldon a avut medii de 8,5 puncte, 4,8 recuperări, 1,7 pase decisive și 0,5 capace pe meci.
Rămâne acum de văzut care va fi regulamentul de desfășurare a competiției în Liga 1 și numărul de jucători străini pe care echipele îl vor putea rula la meciuri, BC Energia Collazen ajungând odată cu ultimul transfer la cota 3 în ceea ce privește jucătorii străini din lot. De asemenea, rămâne de văzut și care va fi formula de conducere tehnică a echipei târgujiene, în trecut nefiind permis echipelor să aibă antrenori străini.
Grecul Iannis Diamantakos reprezintă prima opțiune pentru conducerea Energiei pentru banca tehnică a echipei, secund fiind ales Claudiu Alionescu, acesta continuând să ocupe această poziție după ce a fost secund pentru Constantinides, Șapera și chiar Diamantakos.
În cazul în care federația nu va permite un antrenor străin, conducerea Energiei ar putea uzita de un tertip numindu-l pe Diamantakos director tehnic și pe Alionescu antrenor principal.
În ceea ce privește lotul Energiei, conducerea a semnat contracte și cu trei jucători autohtoni, doi târgujieni, Alexandru Berca (1998, 1,85 m, poziția 1) și Răzvan Bratoloveanu (1992, 1,88 m, pozițiile 1-2), și un severinean „adoptat” la Târgu Jiu, Marc Popescu (1999, 1,96 m, pozițiile 3-4).
Cristi ConstantinescuReținere la Vladimir! Angajat al primăriei, acuzat că a bătut un șef de post de Poliție 29 Jun 2016

Tânărul din comuna Vladimir, acuzat că, pe 19 iunie, l-ar fi lovit cu pumnii pe șeful Postului de Poliție Săulești, a ieșit, ieri dimineață, din arest, pentru a fi prezentat în fața magistraților de la Judecătoria Târgu-Cărbunești. Scandalul a avut loc pe 19 iunie, la un magazin din Vladimir, la care este angajată soția omului legii. Bărbatul în vârstă de 36 de ani se afla în timpul liber și susține că a intervenit să-i despartă pe clienții care s-au certat în unitatea comercială, moment în care unul dintre ei, fiind vorba despre tânărul reținut, l-ar fi lovit. Șeful de post este convins că a fost o răzbunare, întrucât în anul 2014 i-a întocmit dosar penal suspectului pentru tăiere și sustragere de material lemnos. „Am intervenit datorită faptului că prin Legea 218 suntem obligați, nu putem să-i lăsăm să degenereze într-un conflict mai grav. Mai ales că îmi desfășuram activitățile prin zona respectivă și mă știa foarte multă lume, iar acea persoană trebuia să își vadă de treaba dumneaei, să nu mă agreseze în niciun fel, atâta timp cât eu nu am deranjat pe nimeni. A fost un act de răzbunare din partea dumnealui, dat fiind faptul că dumnealui se afla sub influența băuturilor alcoolice și spunea tuturor că imi arată mie, că mă omoară”, a declarat șeful Postului de Poliţie Săulesti, pentru Gorjeanul. Rudele suspectului spun însă că tânărul angajat ca șofer pe microbuzul școlar este nevinovat, iar prietenii susțin că polițistul Ionuț Ciripiriu ar fi consumat alcool în barul în care lucrează soția sa. Primarul comunei Vladimir, Ion Ianăși, a confirmat că este angajatul instituției pe care o conduce și că nu a creat niciodată probleme. Polițiștii îl acuză de două fapte. ”Tânărul de 25 de ani, din comuna Vladimir, a amenințat și a exercitat acte de violență asupra șefului de Post Poliție Săulești, provocându-i leziuni ce au necesitat îngrijiri medicale, fiind întocmit dosar penal pentru ultraj și lovire sau alte violențe”, a spus Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj.
Loredana FîciuSe caută director executiv la Primăria Târgu-Jiu 29 Jun 2016

Primăria Municipiului Târgu Jiu organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției publice de conducere vacantă, de director executiv la Direcţia Publică de Patrimoniu Târgu Jiu. Proba scrisă va avea loc pe 26 iulie.

Candidaţii pentru funcția publică de conducere vacantă, de director executiv la Direcţia Publică de Patrimoniu Târgu-Jiu trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare.
Concursul se va organiza conform calendarului următor: 26 iulie 2016, ora 10.30: proba scrisă; data şi ora interviului vor fi comunicate ulterior.
Dosarele de înscriere la concurs trebuie să conţină, în mod obligatoriu, documentele prevăzute de art. 49, alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 şi se vor depune în termen de 20 zile de la publicarea anunţului.
Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Municipiului Târgu Jiu, Județul Gorj, b-dul C. Brâncuși, nr.19, telefon 0253/205.087.
Minodora SuceaCostă 20.000 euro fiecare! Patru câini din SUA, donați Jandarmeriei 29 Jun 2016

Patru labradori antrenați în Statele Unite ale Americii vor fi trimiși în România, pentru a fi folosiți în diverse misiuni de jandarmi. Fiecare câine, care costă aproximativ 20.000 euro, va ajuta la descoperirea materialelor explozibile, în zone aglomerate şi în bagajele suspecte. Patrupedele ar putea fi văzute și în Gorj, mai ales la meciurile de fotbal cu grad ridicat de risc sau la evenimentele care participă un număr mare de oameni. Guvernul SUA va dona labradorii Jandarmeriei Române, după ce patru angajați vor participa la cursuri peste ocean.
”La invitația Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București și în parteneriat cu Biroul de Securitate Diplomatică din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite, patru conductori câini din cadrul Jandarmeriei Române se află în Statele Unite pentru parcurgerea cursului de inițiere și dobândire a abilităților necesare la standarde internaționale pentru câini specializați în detectarea explozibilului. Timp de patru săptămâni, conductorii – câini serviciu ai Jandarmeriei se antrenează și se pregătesc alături de specialiștii Unității de Asistență Antiterorism a Biroului de Securitate din Statele Unite. Pe durata celor patru săptămâni de curs, jandarmii dobândesc cunoștințe avansate despre identificarea explozibililor, coordonarea câinilor, operațiunile în teren cu câini de serviciu, inspectarea vehiculelor, a clădirilor și a stadioanelor, precum și în domeniul asistenței veterinare de urgență. La finalul acestei sesiuni de pregătire în comun, Jandarmeria Română va primi, ca donație din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, patru câini specializați în detectarea explozibililor care să fie folosiți în misiunile specifice Jandarmeriei”, anunță reprezentanții IJJ Gorj, în cadrul unui comunicat de presă.
Cursul organizat la Centrul de Pregătire al Biroului de Securitate Diplomatică din West Virgina a început pe 6 iunie și se va încheia pe 1 iulie. Printre cei patru câini care vor fi donați Jandarmeriei Române se află și o femelă, rasa Labrador Retriever auriu, născută pe 21 aprilie 2014. Ceilalți trei sunt un mascul Labrador Retriever auriu, de trei ani, un mascul rasa Labrador Retriever auriu, născut pe 31 ianuarie 2014 și un mascul rasa Labrador Retriever negru, născut pe 18 aprilie 2014.
Loredana FîciuGreenpeace cere alternative la exploatările miniere din Gorj 29 Jun 2016

Activiștii de mediu de la Greenpeace, tot mai prezenți în ultima vreme pe meleagurile Gorjului, au făcut public, ieri, un reportaj despre o localitate din România unde autoritățile au renunțat la extracția lignitului, reușind însă să creeze și alternative suficiente pentru oamenii care o viață întreagă munciseră în minerit. Localitatea respectivă nu este, din păcate, din județul nostru, ci de la Prahova și se numește Filipeștii de Pădure. Conform materialului respectiv, 6000 de oameni lucrau în 1990 la mina de lignit de aici din cei 10.000 de locuitori ai comunei. Acum mai sunt “pe baricade” doar zece, iar în pământ 2 milioane de tone de lignit au devenit rezerve, după ce statul nu a mai alocat fonduri pentru exploatarea lor.
Cei de la Greenpeace spun însă că în zonă s-au dezvoltat suficient de multe afaceri încât mii de oameni să aibă un loc de muncă asigurat și să nu mai fie interesați de minerit. Numărul de șomeri în localitate trece puțin de 500, în condițiile în care numărul locuitorilor a rămas același ca și în urmă cu 27 de ani. Foștii mineri care nu au ieșit la pensie s-au recalificat și au devenit măcelari sau sudori, de exemplu, iar femeile lucrează în confecții textile. Liceul din localitate și-a schimbat și el profilul și pregătește absolvenți specializați în domeniile menționate mai sus, tinerilor venindu-le mult mai ușor să își găsească o slujbă la firmele care activează în Filipeștii de Pădure. Multe dintre firmele respective au fost înființate în perioada în care localitatea a avut statut de zonă defavorizată. Același statut l-au avut și zeci de comune din Gorj, însă aici nu au apărut nici un fel de alternative, cei de la Greenpeace menționând în articol că și în aceste condiții la Complexul Energetic Oltenia vor fi făcute disponibilizări cel puțin în următorii zece ani.
Gelu IonescuPrimul amical în Slovenia 29 Jun 2016

După o săptămână de antrenamente fizice, de acumulări pentru noul sezon, Pandurii trece în a doua parte a perioadei de pregătire, una în care se trece ușor și spre latura tehnico-tactică, prin jocuri amicale de verificare. Trupa lui Petre Grigoraș va da piept în această seară cu echipa croată NK Osijek, echipă ce a terminat sezonul precedent din prima ligă croată pe locul 8. Partida de verificare este programată a se disputa pe terenul echipei Železničar Maribor, cu începere de la ora 19.00, ora României.
Cristi ConstantinescuGorjencele încă mai pot beneficia de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin 29 Jun 2016

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj continuă derularea programului de screening pentru depistarea cancerului de col uterin. Gorjencele pot beneficia de gratuitate, adresându-se medicului de familie. Aproape 31.000 de femei din judeţul nostru sunt eligibile pentru efectuarea gratuită a Testului Babeş-Papanicolau.

Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului de screening gratuit, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după 5 ani.

Aproape 31.000 de gorjence, eligibile pentru testarea gratuită
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, aproape 31.000 de femei din judeţul nostru sunt eligibile pentru efectuarea gratuită a Testului Babeş-Papanicolau. Câteva mii şi-au făcut deja testul, în ultimii doi ani. “Pentru cancerul de col uterin au fost catagrafiate la început 30.982 de persoane eligibile. În continuare, gorjencele au posibilitatea de a-şi face gratuit Testul Babeş-Papanicolau, la nivelul judeţului nostru testarea gratuită făcându-se la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Scopul programului de testare gratuită este de a preveni şi a combate cancerul de col uterin. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale.
M.S.Ziua Universală a Iei 29 Jun 2016

Vineri, 24 iunie, s-a sărbătorit şi la Tg-Jiu, Ziua Universală a Iei Tradiţionale Româneşti. Au participat câteva sute de tineri din întreg judeţul, în superbe costume populare.

Festivitatea a început la Masa Tăcerii cu prezentarea străvechiului obicei “Drăgaica”, de către elevii din Valea Sadului. A urmat o suită de dansuri populare prezentată de Ansamblul Profesionist “Doina Gorjului”.
Cercul Cultul Eroilor “Ioan, fost învăţător” de la Colegiul Naţional “Spiru Haret” a răspuns şi de această dată “Prezent!”. Au participat circa 40 de elevi, voluntari ai Cercului, însoţiţi de prof. Felicia Păunescu, pr. prof. Anghel-Nicolae Păunescu şi prof. Ion Pinţa, alături de voluntari din mai multe Cercuri Cultul Eroilor din judeţ: Bălăneşti, Căpreni, Dăneşti, Leleşti, Liceul de Arte, Colegiul Naţional “Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” şi altele. Purtători ai Drapelului au fost desemnaţi Cristian Drăghici (cl. X H) şi Roxana Băltăreţu (IX E). Din conducerea Filialei Gorj a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” au fost prezenţi col.(r) dr. ing. Walter Loga, preşedinte, lt. col.(r) Ovidiu Ghindă, prim vicepreşedinte şi prof. Grigore Haidău, vicepreşedinte. Dl Doru Dădălău a căutat şi a fotografiat numeroase costume populare autentice. De o atenţie deosebită s-a bucurat costumul elevei Bianca Săpunaru ( IX-a E) “Îl am de la străbunica mea…”. Pentru cei care nu au avut ie, Ionuţ Bianchi (X H) a creat un ecuson cu ia românească îmbrăţişată de o buclă tricoloră. Activitatea a continuat cu o procesiune pe Calea Eroilor, de la Masa Tăcerii la Coloana Recunoştinţei fără Sfârşit. Voluntarii de la “Spiru Haret” au cântat tot timpul atât Imnul “Bravi Eroi”, cât şi alte cântece patriotice: Tricolorul, Cunoaşteţi voi o ţară, Imnul Dacilor, Fişa personală, Lancea lui Horea, Jurământ la Putna…
Acţiunea a culminat cu o horă uriaşă în care s-au prins toţi participanţii şi care a înconjurat Coloana.
Voluntarii de la “Spiru Haret” s-au grăbit să ajungă la şcoală: urmând festivitatea de încheiere a anului şcolar, mulţi dintre ei fiind premianţi…
Ion PinţaModificări în lista centrelor pentru Bacalaureat 29 Jun 2016

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Gorj a modificat lista centrelor în care candidații vor susține probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat. Mai exact, două dintre centrele de examen anunțate inițial au fost închise, iar candidații au fost redistribuiți la alte centre din județ.

Inițial, Inspectoratul Școlar Județean Gorj a decis ca la nivelul județului nostru probele scrise să se desfășoare în 12 centre de examen, aceleași ca și cele de anul trecut. După finalizarea înscrierilor la prima sesiune a Bacalaureatului, IȘJ Gorj a decis însă ca examenul să se desfășoare în doar zece centre: Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Târgu-Jiu, Colegiul Comercial ”Virgil Madgearu” Târgu-Jiu, Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu, Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” Târgu-Jiu, Liceul Teoretic Novaci, Liceul Tehnologic Turceni și Colegiul Tehnic Motru. La centrul de la Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” vor susține probele scrise 375 de candidați: 89 de la Colegiul Tehnic ”Ion Mincu”, 91 de la Colegiul Tehnic ”G-ral Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu, 60 de la Liceul Tehnologic Bîrsești și 135 de la Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” Rovinari. La centrul de la Colegiul Comercial ”Virgil Madgearu” sunt așteptați să intre în sălile de examen 330 de candidați: 33 de la Liceul Tehnologic Bustuchin, 38 de la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani, 25 de la Liceul Tehnologic Baia de Fier și 234 de la Colegiul Comercial ”Virgil Madgearu”. Centrul de examen de la Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu” va găzdui 326 de candidați, absolvenți ai Liceului Roșia Jiu (65), ai Licelului Tehnologic ”G-ral Constantin Sandru” Bîlta (29) și ai Colegiului Național ”Ecaterina Teodoroiu” (232). 349 de candidați vor susține probele scrise la Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu-Jiu (124 de la Liceul Teologic Târgu-Jiu şi 225 de la Colegiul Național ”Spiru Haret”), în timp ce alți 325 de candidați vor susține examenul la Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu (22 de la Liceul Tehnologic Stoina, 146 de la Liceul Energetic Târgu-Jiu, 42 de la Liceul Tehnologic Tismana și 115 de la Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu). La centrul de examen cu numărul 6, Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, sunt așteptați să susțină probele scrise 393 de candidați (63 de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu, 93 de la Liceul cu Program Sportiv și 237 de la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu”), în timp ce la centrul de examen cu numărul 7, Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” vor susține probele 310 candidați: 76 de la Liceul Tehnologic Țicleni, 39 de la Colegiul Auto ”Traian Vuia” Târgu-Jiu, 44 de la Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia, 93 de la Colegiul ”Mihai Viteazu” Bumbești-Jiu și 58 de la Colegiul Tehnic ”Henri Coandă”. 284 de candidați sunt așteptați la centrul de la Liceul Teoretic Novaci, 91 de la Colegiul Național ”Tudor Arghezi” Târgu-Cărbunești și 193 de la Liceul Teoretic Novaci, iar alți 469 la centrul de la Liceul Tehnologic Turceni (282 de la Liceul Tehnologic Turceni, 94 de la Colegiul Tehnic Mătăsari și 93 la Liceul Tehnologic Bîlteni). La ultimul centru de examen, cel de la Colegiul Tehnic Motru, vor susține probele scrise 505 candidați (190 de la Colegiul Național ”George Coșbuc” Motru și 315 de la Colegiul Tehnic Motru).
Roxana LupuTârg şi sărbătoare populară, la Peştişani – Sfântul Petru, hramul din Nucet 29 Jun 2016

De când mă ştiu, la târgul şi sărbătoarea populară din Nucet, comuna Peştişani, am participat cu mare bucurie la o petrecere pentru toţi. Sfântul Petru sau Sân’Petru este un bâlci ca toate bâlciurile. Cu de toate: şi pentru cei mici dar şi pentru cei mari. Totdeauna are o dată fixă în calendarul creştin ortodox – 29 iunie al fiecărui an.

Încă de ieri, adică de marţi, târgoveţii şi-au întins tarabele unde se găsesc unelte agricole, hamuri pentru cai, confecţii de tot felul, dulciuri şi sucuri pentru cei mici, dar s-au instalat şi tiribombe sau altele pentru joaca celor mici, dar şi multe tarabe cu mici, frigărui şi multă, multă bere.  balci nucet (2)Faţă de alţi ani, uliţa spre Bâlciul de la Nucet este asfaltată, drumurile interioare pietruite şi serile nu doar că este un iluminat de pomină, dar există şi prize la care fiecare să se racordeze. Meritul este al Primăriei comunei Peştişani, care mizează şi pe încasări record din chirii.
balci nucet (3)De seara trecută a început muzica şi vânzările sunt în toi. Fiind un Bâlci cu mare tradiţie, se înţelege că muşterii vin cam din toate judeţele învecinate. Iar sătenii, cu mic cu mare, nu ratează Bâlciul de Sân’Petru.
În copilăria mea erau renumite bomboanele din zahăr ars cu nuci şi halviţa produse de un om minunat şi blând poreclit Mutu. Pentru că, realmente este mut. Un mut cu maşină şi şofer, care nu cere milă la nimeni din societatea românească. El trăieşte din ceea ce produce. Numai bunătăţuri.
ION PREDOŞANUCa la noi, la nimeni – Falsa problemă a Brexitului britanic! 29 Jun 2016

Ca de obicei, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană dă apă la moară celor slobozi la gură şi care, neavând ce face, sunt preocupaţi de soarta britanicilor. Cică nouă, românilor, ne-ar fi bine. Aşa au vorovit, desigur înţeleşi, preşedintele Klaus Werner Iohannis, primul ministru tehnocrat, vai mama lui, Dacian Julien Cioloş şi Guvernatorul pe viaţă al BNR, Mugur Isărescu.
Chiar nimeni nu vede că, după un excedent în perioada ianuarie-aprilie 2016, România a trecut pe deficit în ultimele cinci luni? În plus, chemat în Parlament, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a făcut un circ şi i-a ameninţat pe cei care-i puneau întrebări incomode cu dosare penale! Deşi pe site-ul Uniunii Europene România este codaşa cu ZERO EURO la absorbţia fondurilor nerambursabile el pretinde că stăm bine. Alţii îşi văd de treburile lor, iar la noi gâlceava e pe ordinea de zi.
Economistul şef al Saxo Bank, Steen Jakobsen analizează Brexitul şi zice: „Până la urmă este o veste bună pentru europeni, chiar dacă primele efecte sunt dureroase: procesul de reformă al Uniunii Europene va răbufni, pentru că uniunea Europeană, iată, nu-şi mai poate ignora alegătorii. Ascultam, azi noapte, BBC – <<O ţară divizată, frica i-a determinat pe proeuropeni să-şi schimbe opinia, un gest urât la adresa Parlamentului, un contract social rupt, odată cu trei partide principale care s-au luptat împotriva Brexitului şi au eşuat…>>, Este exact mesajul pe care am vrut în permanenţă să-l scot în evidenţă înainte de Brexit.”
Acelaşi Steen Jakobsen, economist şef şi CIO al Saxo Bank, anticipează că votul pro-Brexit va da aripi mişcărilor antisistem din Spania(cu alegeri săptămâna viitoare) şi Franţa(cu alegeri în 2017). Doar Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este mai rezervat şi are răbdare să vadă ce se va întâmpla şi când se va petrece evenimentul votat la Referendumul din Marea Britanie. Care a strâns 3 milioane de semnături pentru organizarea unui nou referendum. Brexitul ar putea rupe Anglia de cele două colonii care i-au mai rămas şi care au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.
Ce este mai grav, deficitul României va fi în creştere, întrucât scăderea lirei sterline le aduce pagube exportatorilor români pe piaţa Marii Britanii zilnic un milion de euro!
Pretinşii conducători ai României ar trebui să aibă suficiente motive de îngrijorare. Nu doar din pricini financiare, ci şi pentru că ieşirea Scoţiei, ca să dau un singur exemplu, din Marea Britanie le-ar da apă la moară secesioniştilor: celor din Catalunia(Spania), Lombardia(Italia) şi poate chiar celor care susţin existenţa unui Ţinut Secuiesc!
ION PREDOŞANUÎnscrierile la selecția pentru CNS, aproape de final 29 Jun 2016

Cadrele didactice care vor să facă parte din comisiile naționale de specialitate (CNS) pe discipline/domenii de pregătire/activităţi educative/niveluri de învăţământ mai au doar câteva zile la dispoziție pentru a se înscrie la selecția organizată în acest sens.

Potrivit prevederilor ordinului de ministru nr. 4.774/2014, comisiile naţionale de specialitate au următoarele atribuții: analizează proiectele programelor şcolare pentru disciplinele/modulele de pregătire din cadrul curriculumului naţional obligatoriu, în vederea acordării avizului consultativ, analizează proiectele programelor şcolare pentru disciplinele/module de pregătire opţionale (CDŞ) ofertate la nivel naţional şi proiectele programelor pe domenii ale activităţii extraşcolare din cercurile care funcţionează în palatele şi cluburile copiilor, la nivel naţional, în vederea acordării avizului consultativ, avizează standardele de pregătire profesională aferente calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea profesională prin învăţământul preuniversitar, avizează proiectele programelor pentru examenele naţionale, avizează programele pentru concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, avizează proiectele programelor pentru obţinerea definitivării în învăţământ şi proiectele programelor de perfecţionare pentru obţinerea gradelor didactice, elaborează/avizează strategii în domeniul programelor/proiectelor educaţionale care se derulează în învăţământul preuniversitar, elaborează documente referitoare la statutul disciplinei sau al domeniului de pregătire/activităţii educative/nivelului de învăţământ, după caz, pe care le înaintează conducerii ministerului şi altor instituţii cu atribuţii în domeniul elaborării curriculumului. La mijlocul acestei luni, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a lansat un apel pentru selecţia cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar în vederea constituirii acestor comisii, anunțând că persoanele interesate se pot înscrie în sistemul informatic MONMedu până la data de 3 iulie, termen ce va expira la sfârșitul acestei săptămâni. Selecţia se desfăşoară în perioada 16 iunie – 31 august şi vizează stabilirea următoarei structuri pentru toate cele 64 de comisii naţionale: preşedinte (obligatoriu cadru didactic universitar) şi un număr de 5 – 21 membri (cadre didactice de specialitate din învăţământul preuniversitar şi universitar). Între 4 şi 18 iulie, candidaturile vor fi verificate şi validate la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene şi universităţilor. Lista propunerilor validate de inspectorate şi universităţi va fi transmisă la minister pe 19 iulie. Între 20 iulie şi 31 august, Ministerul Educaţiei va evalua şi selecta candidaturile propuse şi va stabili componenţa finală a comisiilor naţionale de specialitate, pe care o va anunţa în 5 septembrie. Selecţia membrilor CNS se va face pe baza portofoliului profesional al candidatului care cuprinde curriculumul vitae, în format Europass, însoţit de documente doveditoare şi o scrisoare de intenţie. Componenţa fiecărei comisii se stabileşte în funcţie de punctajele finale acordate în urma evaluării, ierarhizate în ordine descrescătoare potrivit numărului de locuri stabilit de MENCŞ, astfel încât: să existe reprezentativitate la nivelul regiunilor macroeconomice/naţional, să se asigure reprezentativitate la nivelul statutului de cadru didactic/inspector, să cuprindă cel puţin un reprezentant al minorităţilor naţionale în cazul comisiilor naţionale de specialitate pe disciplinele cu predare şi într-o limbă a minorităţilor naţionale, iar ponderea cadrelor didactice din învăţământul universitar din componenţa comisiilor, având calitatea de membri, să fie de maximum 10% din numărul de membri. În cazul în care pentru o comisie numărul de membri este sub 10, în componenţa comisiei va fi inclus maximum un cadru didactic universitar. Reamintim că instrucţiunile privind utilizarea aplicaţiei MONMedu în procesul de înscriere se regăsesc la adresa https://mon.edu.ro, secţiunea Manuale şi ghiduri.
R.L.Perlele, nelipsite de la Evaluarea Națională. Vezi ce au scris elevii! 28 Jun 2016

Și anul acesta, elevii din țară s-au întrecut în greșeli și exprimări care de care mai haioase, iar unii dintre ei au reușit să amuze.
Iată câteva din „perlele” găsite de profesori la proba de la Limba română de la Evaluarea Națională:
„Genul liric este atunci când autorul nu are chef să scrie cărți lungi, cum ar fi romanele și scrie poezii.”
„În genul liric se cască gura la plante, insecte și animale, iar poezia se scrie ușor.”
„Omul spune că e frate cu copacii pentru că nu-și suporta rudele când era mic.”
„Omul ăla era atât de singur că vorbea cu pomii, gen salcâmii, care nici nu-i răspundeau.”
„Poezia este despre diverse buruieni în care a copilărit poetul.”

Și rolul cratimei a fost interpretat în fel și chip.
„Cratima se pune ca să mai lăbărțeze rândul, când nu se înțelege nimic din text.”

Un alt elev a avut și un mesaj pentru cei care au elaborat subiectele.

„Întrebarea asta cu cratima pică în fiecare an. Am scris rolul, dar vă recomand să mai schimbați că e chiar plictisitor.”
„Poetul bagă repetiții când nu mai știe ce să scrie, de exemplu „scuturându-le, scuturându-le”. Doamna profesoară spunea că cine repetă ca papagalul e bâlbâit sau prostovan.”
„Nu pot să vă scriu o insulă, pentru că n-am atlasul la mine și eu stiam că dau examen LA ROMÂNĂ!!!”
„Familia mea a fost anul trecut în Bulgaria, dar acolo nu se vorbește în limba română deci nu am ce să povestesc. Îmi pare rău.”
„Aici în stațiunea asta turistică eu m-am întâlnit cu Donald Trump, care era președintele SUA și mi-a propus să lucrez cu el la Casa Albă.”
„Am 17 cuvinte în plus la compunere, vă rog frumos să-mi dați un bonus.”Cod galben de furtuni în Gorj 28 Jun 2016

ANM anunţă că până la ora 17.30, local în sud-estul judeţului Gorj, îndeosebi în zona localităţilor Bustuchin, Tg. Cărbuneşti, Bărbăteşti, Turburea, Hurezani, Turceni, Stoina, Dănciuleşti se vor semnala: frecvente descărcări electrice, averse ce vor depăşi 20-25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de dimensiuni mici.Deputatul Weber, contra disponibilizărilor masive 28 Jun 2016

„Noile zvonuri  legate de actuala situație cu care se confruntă  Complexul  Energetic  Oltenia nu sunt deloc îmbucurătoare.  Am încercat de nenumărate ori, prin adresele depuse la cabinetul domnului Ministru, să obțin un răspuns concret în ceea ce privește viitorul complexului, însă, de fiecare dată, a fost ocolit adevărul. În ultimul răspuns, domnul Ministru susține că la această dată, atât Consiliul de Supraveghere, cât și Directoratul au în vedere elaborarea unui plan de eficientizare și reorganizare, precum și un proiect de eficientizare care vor duce la realizarea unui act managerial mai simplu, reduceri de costuri în toate zonele, costuri cu prestatorii, costuri cu energia,  în final ajungându-se și la reducerile de personal. De altfel, afirmă că C.E.O. trebuie să parcurgă un amplu proces de restructurare atât din punct de vedere tehnologic, cât și din punct de vedere al numărului de personal, în urma căruia vor rămâne în funcțiune doar capacitățile cele mai eficiente, atât în zona de energie cât și în zona de minerit”, a declarat ast[zi deputatul PSD, Mihai Weber. ,,Dacă de la 1 septembrie se vor face concedierile propuse, vom participa la un adevărat haos la nivelul întregului județ. Trebuie găsite soluții benefice duse spre implementare, astfel încât să se facă doar disponibilizările stipulate în acordul semnat, cele referitoare doar la angajații ce urmează a fi pensionați. Consider că ar trebui mult mai mult lucrat la stabilirea unei strategii energetice naționale , la  stabilirea unei cote de piață pentru anumite tipuri de energie, precum și la reglementarea unui mix energetic, astfel încât să nu se ajungă la aceste disponibilizări. În cursul acestei zile voi purta discuții pe probleme de energie cu reprezentantul Ministerului Energiei, urmând ca zilele următoare să vă comunic noutăți cu privire la această situație”, a completat parlamentarul.Modificările aduse Legii Energiei, aprobate 28 Jun 2016

Legea Energiei a fost aprobată, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, cu 213 voturi pentru şi două împotrivă. Legea va intra în vigoare după promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis.
Modificările facilitează accesul Complexului Energetic Oltenia pe piaţa de energie.Deputatul Răzvan Rotaru a trecut la UNPR 28 Jun 2016

Deputatul Răzvan Rotaru, ales în alegerile parlamentare din 2012 în județul Gorj, a semnat, astăzi, adeziunea la Uniunea Națională pentru Progresul României și va activa în calitate de deputat în cadrul grupului UNPR. Președintele UNPR Valeriu Steriu l-a felicitat pe Răzvan Rotaru pentru decizia luată și i-a urat bun venit în rândurile progresiștilor. Rotaru a fost ales parlamentar, în 2012, în Gorj, din partea PPDD, a trecut apoi la PC, a rămas independent și acum a intrat în UNPR.Mascații, în cartierul Meteor 28 Jun 2016

Mai multe familii din cartierul Meteor sunt evacuate din locuințe, pentru că și-ar fi construit casele pe terenul unor alte persoane. La fața locului se află polițiștii și jandarmii, întrucât romii amenință că vor recurge la gesturi extreme. Detalii în ediția de mâine!

 

 

 

 

 Vezi când are loc primul amical al Pandurilor 28 Jun 2016

Primul meci amical pe care Pandurii Târgu Jiu îl are programat în cantonamentul din Slovenia este programat miercuri 29 iunie. Pandurii Târgu Jiu va întâlni în acest prim joc de verificare formaţia croată NK Osijek care a încheiat ultimul sezon pe locul opt în campionatul primei ligi din Croaţia. Partida se va disputa pe terenul formaţiei NK Železničar Maribor, miercuri după-amiază, cu începere de la ora 18.00, ora Sloveniei, ora 19.00 în România.EXCLUSIV/ FOTO: Reacția polițistului care susține că a fost bătut 28 Jun 2016

Tânărul din Vladimir, acuzat că l-ar fi lovit pe șeful Postului de Poliție Săulești, a fost prezentat, în urmă cu puțin timp, în fața judecătorilor de la Târgu-Cărbunești, cu propunere de arestare preventivă. Scandalul a avut loc pe 19 iunie, la un magazin din Vladimir, la care este angajată soția omului legii. Omul legii, în vârstă de 36 de ani, se afla în timpul liber și susține că a intervenit să-i despartă pe clienții care s-au certat în unitatea comercială, moment în care unul dintre ei l-ar fi lovit. Rudele suspectului spun însă că tânărul angajat ca șofer pe microbuzul școlar este nevinovat și că polițistul Ionuț Ciripiriu consumase alcool. „Fiecare persoană poate să declare orice. Am intervenit datorită faptului că prin Legea 218 suntem obligați, nu putem să-i lasam să degenereze într-un conflict mai grav. Mai ales că îmi desfășuram activitățile prin zona respectivă și mă știa foarte multă lume, iar acea persoană trebuia să își vadă de treaba dumneaei, să nu ma agreseze în niciun fel, atâta timp cât eu nu am deranjat pe nimeni. A fost un act de răzbunare din partea dumnealui, dat fiind faptul că dumnealui se afla sub influența băuturilor alcoolice și spunea tuturor că imi arata mie, că mă omoară”, a declarat șeful Postului de Politie Saulesti, în exclusivitate pentru Gorjeanul.

Reacții în exclusivitate în ediția de mâine!Sucursalele Rovinari și Motru-Jilț, tăiate de pe lista ministrului Energiei 28 Jun 2016

Vlad Grigorescu, ministrul Energiei, a renunțat, după discuțiile de luni cu patru lideri de sindicat din CEO, la planul de realizare a celor două sucursale, Rovinari și Motru-Jilț, considerate drept verigi suplimentare în lanțul de conducere al companiei. Ministrul a agreeat însă dorința sindicaliștilor de a unii cele două cariere din Motru, Roșiuța și Lupoaia, Cariera Jilț Nord cu Jilț Sud, Tismana cu Pinoasa, dar și Roșia cu Peșteana Nord. Grigorescu a anunțat încă o dată că, cu aceste comasări va urma și o reducere drastică de personal, vizat fiind îndeosebi personalul TESA. În ce privește Craiova, sindicaliștii au propus desființarea sucursalei din Bănie și alipirea acesteia la Turceni ori Rovinari.

Patru lideri de sindicat din CE Oltenia, care fac parte din “sindicatele independente”, afiliate Federației Univers, au avut, luni, la ora 11.00, o întrevedere cu ministrul Energiei, la invitația acestuia. Pe parcursul a două ore, cei patru, i-au explicat ministrului Grigorescu că sunt nemulțumiți de faptul că o parte a conducerii CEO insistă prea mult cu realizarea ineficientă a celor două sucursale din companie, care în loc să diminueze lanțul “birocrației” din societate, îl lungesc cu două structuri care nu își au locul în aceste momente de restriște. Ministrul a fost de acord, în cadrul discuțiilor, cu opiniile liderilor de sindicat, spunându-le că nici el nu vede drept oportună realizarea Sucursalei Rovinari și a celei Motru-Jilț. “Ministrul a ajuns la concluzia că CEO ar trebui să aibă structuri mult mai simple, fiind de acord cu unirea celor opt cariere, în perechi de două, rezultând astfel doar patru structuri miniere cu un personal TESA mult diminuat. Noi am cerut chiar desființarea Diviziei Miniere, noile cariere astfel formate urmând să fie subordonate unei direcții din CEO. Am mai cerut să se deschidă o carieră de piatră a companiei, pentru ca acest material să nu mai îmbogățească diferiți privați din județul Gorj. Am mai cerut ierarhizarea salarizării cu coeficientul de 1 la 5, cel mai mare salariu urmând să fie plafonat la 5300 de lei”, a declarat Constantin Crețan, președinte al Sindicatului “Lignitul” Oltenia.

Cărbune la vânzare, energie pentru uz intern
Potrivit acestuia, ministrul ar fi fost de acord cu alimentarea exploatărilor miniere, direct de la termocentrala din Rovinari la prețul de producție, evitându-se astfel plata unor certificate verzi suplimentar.
“Ministrul a promis că ne va transmite, în scurt timp, raportul Corpului de Control, în urma verificărilor făcute la sesizarea noastră, legată de fostele unități, intrate în componența CEO”, a mai spus Crețan, menționând că Grigorescu s-a arătat interesat de ideea legată de punctul de încărcare al cărbunelui la Cariera Tismana 1. Mai exact, este vorba despre deschiderea unui punct de încărcare, selectare și vânzare a cărbunelui, cu amănuntul, către populație și alți agenți economici interesați.

Șefii cu probleme de integritate, pe lista de disponibilizare
Sindicaliștii i-au cerut ministrului să impună administrației acceptarea între criteriile de disponibilizare a salariaților din CEO, anul acesta, și cel privind trecerea în listă a angajaților certați cu legea și care au prejudiciat compania, în ultimii ani. “Ministrul a fost de acord cu acest lucru, el știind că CEO are în funcții persoane urmărite penal, sub control judiciar ori trimise în judecată”, a declarat și Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013 de la UMC Lupoaia.
Anamaria StoicaInculpata Vintilescu nu face bine la imaginea primarului Jianu 28 Jun 2016

Pentru prima oară, de la instalarea în funcție, primarul de Motru, Gigel Jianu, a venit la operativa din incinta instituției publice fără cei doi consilieri personali de care nu se despărțea. Deși colega de partid Elena Vintilescu a sosit în primărie pentru ședință, edilul i-ar fi spus să facă pași, deoarece respectiva nu este sub contract și are și o imagine pătată, ea fiind inculpată într-un dosar penal. De altfel, Jianu a realizat că Vintilescu îi știrbește autoritatea în instituție, de aceasta debarasându-se inclusiv partidul său, PNL refuzând-o în lista de consilieri locali, pe motive de integritate.

Inculpata Elena Vintilescu și-a luat prea în serios rolul de consilier personal al primarului de Motru, aceasta mutându-se, de la finalul săptămânii trecute, deși nu este sub contract, cu tot cu bagaje în primăria condusă de colegul său de la PNL, Gigel Jianu. Vintilescu, din egoism sau prea puțină ocupație, nu a realizat însă că imaginea sa nu-i face bine primarului ales, care pare fără mâini și picioare când o are pe aceasta în dreapta și pe postacul de serviciu al partidului, renumitul Matei, în stânga.
Dacă nu a vrut să vadă imaginea distorsionată, Vintilescu și Matei, a făcut-o însă Jianu, care ieri, a tăiat sforile care îl legau de cei doi, trimițându-i pe ambii la partid și nu în sala în care s-a desfășurat operativa de dimineață. Jianu a arătat că se descurcă și fără țiitori, desfășurând lucrările ședinței în termeni normali.

vintilescuJianu a tăiat sforile
În ceea ce o privește pe Vintilescu, aceasta a primit un respiro de la instanță, în procesul penal în care a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu. Abia pe 7 septembrie, liberala va da ochii iar cu judecătorul la Judecătoria Târgu-Jiu, pauza fiind impusă de vacanța judecătorească care bate la ușă.
Reamintim că, în 2015, liberala Elena Vintilescu a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, pentru că a prejudiciat Minprest Serv cu peste 330.000 de lei, prin contracte dezavantajoase. Pentru fapta în cauză, Vintilescu a ajuns și 24 de ore în arestul IPJ Gorj, ca și subalternul ei Dumitru Corcoveanu. Imaginea proastă a respectivei l-a făcut pe Militaru să nu o mai pună pa lista de consilieri a PNL Motru, dar, acum, pare că a pasat “coletul” spre Primăria Motru. Jianu s-a arătat consiliat de Vintilescu doar câteva zile, realizând și edilul că autoritatea sa, în fața subalternilor, are de suferit.
A.StoicaPonta nu vede cu ochi buni fuziunea dintre PNL și UNPR 28 Jun 2016

Fostul premier Victor Ponta nu crede că o fuziune între liberali și partidul fondat de Gabriel Oprea ar putea face bine cuiva, cu excepția mișcărilor “antisistem”. Deputatul a “lăudat”, ieri, mișcarea pe care PNL vrea să o facă pe scena politică, fiind convins că, de fapt, liberalii vor pierde în urma unei asemenea manevre. Ca “simplu cetățean”, spune parlamentarul gorjean, o astfel de fuziune va mări dezastrul electoral de care liberalii vor avea parte în toamnă, mai ales dacă alături de PNL va fi atras și partidul lui Mircea Geoană.
“Mă bucur (răutăcios) pentru PNL – un partid în disoluție din cauza unei conduceri sinucigașe, fără cuvânt, principii, ideologie sau viziune. Unirea cu UNPR (partid de stânga, având culoarea roșie și lideri foști pesediști) va mări scârba și dezamăgirea electoratului propriu și va consolida dezastrul electoral care se prefigurează în toamnă. Aducerea și lui Geoană în combinație este bomboana pe colivă – își merită soarta! Îmi pare rău pentru UNPR – au fost aliați serioși și de încredere în guvernarea 2012-2015. Au construit un partid de la zero și au mulți oameni valoroși. Au supraviețuit ca identitate într-un USL câștigător și acum vor dispărea rapid într-un PNL pierzător”, susține Ponta.
Deputatul de Târgu-Jiu are însă și motive de îngrijorare în privința alianțelor pe care le mai poate face partidul său într-un astfel de context politic. Ponta ridică mingea la fileu pentru ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu fiind considerat un aliat serios pentru PNL, așa cum era și UNPR până nu de mult. “Sunt îngrijorat pentru PSD – întotdeauna cel mai mare pericol pentru PSD a fost izolarea. E rău să fi cel mai mare partid, dar singur e foarte ușor să scapi de aliați și e foarte greu să îți câștigi alții (mai ales dacă impresia de aroganță și comportament de «vătaf județean» este transmisă către parteneri). Sunt bucuros pentru ALDE – arătând consecvență și răbdare, dar și profitând de greșelile catastrofale ale celorlați devine din ce în ce mai mult un actor indispensabil atât pentru electoratul liberal (dezamăgit de PNL), cât și pentru PSD (care nu mai are alt aliat compatibil și credibil în afară de ALDE)! Ce bine se văd acum lucrurile de pe margine!”, susține Ponta pe contul său de Facebook.
Gelu IonescuMEDIA