vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulBucureştence cercetate de poliţiştii gorjeni pentru evaziune fiscală 17 Apr 2015

La data de 16 aprilie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat cu privire la faptul că în perioada 2010 – 2012, două femei, de 47 respectiv 48 de ani, ambele din municipiul Bucureşti, în calitate de asociat respectiv administrator, ale unei societăţi comerciale din municipiul Târgu Jiu, au înregistrat în contabilitatea societăţii, facturi fiscale care nu reflectă operaţiuni reale.
Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului este în valoare de aproximativ 700.000 de lei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.Cercetaţi pentru furt calificat 17 Apr 2015

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Novaci au identificat, în data de 16 aprilie, patru minori cu vârste cuprinse între 7 şi 13 ani, toţi din comuna Baia de Fier, care, în perioada 01-05 martie a.c., ar fi sustras bunuri din două case de vacanţă situate pe raza localităţii Baia de Fier, proprietate a două persoane de 40 respectiv 48 de ani, din municipiul Craiova, judeţul Dolj.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.
De asemenea, un dosar penal pentru furt calificat au întocmit şi poliţiştii din Mătăsari, care la data de 16 aprilie au identificat un tânăr, de 18 ani, din localitatea Mătăsari, care ar fi sustras portofelul unui bărbat, de 80 de ani, din aceaşi localitate, ce avea suma de 40 lei şi cartea de identitate.Dosar penal pentru executarea de lucrări pe ape fără avizul legal şi evaziune fiscală 17 Apr 2015

La data de 16 aprilie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice împreună cu reprezentanţi din cadrul Serviciului de Gospodărire a Apelor, au acţionat pe raza judeţului Gorj, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite ce se comit în domeniul exploatării şi comercializării agregatelor minerale.
Cu această ocazie, pe raza comunei Albeni, au fost identificaţi angajaţii unei societăţi comerciale, împreună cu administratorul acesteia, de 54 de ani, din municipiul Craiova, judeţul Dolj, care exploatau agregate minerale din albia minoră a râului Gilort, fără a deţine autorizaţie sau permis de exploatare.
De asemenea, agregatele minerale exploatate ilegal erau comercializate, fără ca veniturile realizate să fie înregistrate în evidenţele contabile ale societății.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de executarea de lucrări pe ape fără avizul legal şi evaziune fiscală.Tânăr fără permis auto, prins la volan 17 Apr 2015

La data de 16 aprilie, poliţiştii din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Târgu Cărbuneşti au identificat în trafic un tânăr, de 23 de ani, din comuna Schela, în timp ce conducea un autoturism pe raza comunei Aninoasa, fără a poseda permis de conducere.
Din verificările efectuate de poliţişti s-a stabilit faptul că autoturismul i-a fost încredinţat spre a fi condus de o tânără, de 21 de ani, din oraşul Bumbeşti-Jiu, care se afla în autoturism şi avea cunoştinţă că tânărul nu posedă permis de conducere.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a deţine permis de conducere şi încredinţarea unui vehicul pentru care legea prevede obligaţia deţinerii permisului de conducere, unei persoane care nu deţine permis de conducere.Lovită de o autoutilitară 17 Apr 2015

La un pas de tragedie. O fetiţă în vârstă de 9 ani, din Căpreni, a ajuns, aseară, la Spitalul din Târgu-Cărbuneşti, după ce a fost accidentată de o autoutilitară. Potrivit poliţiei, micuţa se deplasa în afara carosabilului, pe o bicicletă., moment în care s-a dezechilibrat şi a ajuns pe stradă. Minora a fost lovită de o maşină, la volanul căreia se afla un conducător auto de 63 de ani, din Licurici. Şoferul este cercetat pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

 S-au finalizat negocierile la Minprest 17 Apr 2015

Negocierile de la Minprest au luat sfârşit. După nenumărate contre şi discuţii aprinse, conducerea şi sidicatele au căzut de acord privind Contractul Colectiv de Muncă. Drepturile salariaţilor vor fi aceleaşi şi în acest an. Contractul este valabil până la sfârşitul lui 2015.Minerii protestează din nou la Peşteana Sud 17 Apr 2015

Zeci de angajaţi de la cariera Peşteana Sud protestează. Aceştia sunt nemulţumiţi că administraţia doreşte închiderea acestei unităţi. Salariaţii vor să ştie câţi vor fi nevoiţi să plece acasă şi câţi vor fi transferaţi la alte cariere. Acesta este cel de-al doilea protest din această lună.Gorjenii, aşteptaţi să-şi testeze glicemia gratuit 17 Apr 2015

Pentru a sublinia importanţa depistării precoce a diabetului, în cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, la Târgu-Jiu este organizată o amplă acţiune de testare gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicozilate. Testările se fac în ziua de 18 aprilie 2015, interval 09.00 – 16.00, în faţa Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu.17 aprilie – Ziua Internaţională a Hemofiliei 17 Apr 2015

Astăzi este Ziua Internaţională a Hemofiliei. Cu această ocazie, medicii ne îndeamnă să ne îndreptăm atenţia spre cei care suferă de Hemofilie. “În judeţul Gorj, situaţia pacienţilor hemofilici este dramatică, sechelele lor fiind cronicizate şi multiple, terapia de până acum fiind insuficientă. În Spitalul Judeţean Târgu Jiu, avem în evidenţă 1 copil cu hemofilie severă tip A şi 9 hemofilici adulţi, dintre care 7 pacienţi au hemofilie A, 2 pacienţi au hemofilie B”, susţine Dr. Sanda Mischie, medic primar medicină internă, coordonator al Programului Naţional de Hemofilie pentru judeţul Gorj.Contractul pe picior de reziliere: Sârbii nu mai vor să plătească pentru cărbunele din Gorj 17 Apr 2015

Contractul Complexului Energetic Oltenia(CEO) cu Serbia ar putea deveni amintire, urmare a faptului că utilizatorii cărbunelui din Gorj refuză să mai plătească pentru marfa furnizată din România. Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, a făcut public miercuri că structura ia în calcul să rezilieze contractul controversat de livrare a cărbunelui cu firma din Serbia după ce reprezentanţii societăţii respective nu au achitat o nouă tranşă de bani şi nici transportatorii.

Firma sârbă trebuia să achite o nouă tranşă de bani până la sfârşitul săptămânii trecute, tranzacţie care nu a fost, însă, nici până în prezent, efectuată. Din acest motiv, CEO a trecut la aplicarea de penalităţi. “Dânşii încearcă să demonstreze costuri de 25 euro pe tonă, ei au spus este anormal să cumperi o marfă cu 13 euro şi să o transporţi cu 25 euro, referitor la faptul că firma intermediară le vinde tona de cărbune cu 25 euro. Oricum, ar fi trebuit ca vineri înainte de Paşte să livreze o tranşă de bani şi acum sunt în penalităţi. Nu mai răspund la telefoane, nu au plătit nici transportatorii, s-ar putea să fie probleme cu acest contract şi să ne dispară una dintre sursele importante pentru zona Motru”, a spus Laurenţiu Ciurel.

tren_carbune_inscriptContractul generează pagube
Managerul a mai menţionat că printre consecinţele unei eventuale rezilieri a contractului cu firma sârbă se numără închiderea, în luna mai, a unui grup din cele două funcţionale în prezent – Işalniţa şi Craiova 2 – acestea funcţionând cu cărbune din zona Motru.
“Consecinţele imediate sunt că nu avem decât două grupuri funcţionale la Işalniţa şi Craiova 2, cu perspectiva ca în luna mai să rămână un singur grup, Craiova 2. Pentru cariera Husnicioara, care e foarte bună şi foarte bine condusă, se pare că, dacă nu mai rămâne în funcţiune RAAN-ul, nu ştiu ce perspectivă mai are. RAAN-ul plăteşte în avans şi ne dă o oarecare speranţă că până în toamnă am putea să livrăm de acolo, însă ar fi prins extraordinar de bine acest contract şi prelungirea lui, cu sârbii. Înţeleg că cei din Serbia ar fi găsit cărbune de livrat în Slovenia”, a mai afirmat managerul CEO.

ciurel insLaurenţiu Ciurel declara în luna martie că CEO a înregistrat, în primele două luni ale anului, un profit de 500.000 euro din livrările de cărbune către firma din Serbia. Contractul încheiat cu firma sârbă prevede livrarea a 1,2 milioane tone de cărbune din producţia CEO, fiind transportate până la momentul respectiv circa 400.000 de tone la preţul de 13 euro/tonă. În cazul în care firma respectivă nu va respecta termenii contractului de preluare a întregii cantităţi de cărbune, reprezentanţii CEO pot aplica penalizări în sensul recuperării sumelor aferente direct din contul societăţii străine.
A.StoicaPersoane cu notorietate la nivel judeţean bat la uşa partidului lui Morega 17 Apr 2015

Doar şi-a anunţat intenţia de a crea o nouă formaţiune politică care să activeze în Gorj la alegerile locale că deja are solicitări de la cei interesaţi. Este vorba despre noua structură politică a lui Dan Ilie Morega, care, potrivit acestuia, are deja adepţi din lumea bună a judeţului. S-au arătat interesaţi şefi de instituţii publice, persoane cu notorietate la nivel judeţean, care sunt pregătiţi să adere la un nou partid care să-i facă câştigători la localele de anul viitor. Morega este convins de o reuşită, şi deja ia în calcul şi o strategie pentru parlamentare.

Anunţul că Morega îşi face partid judeţean pentru alegerile locale a stârnit interesul la nivel de Gorj, numeroşi politicieni fiind interesaţi să-şi părăsească formaţiunile unde activează de formă, pentru a intra sub umbrela unei structuri noi şi nepătate pentru electorat. “M-au contactat deja persoane cu funcţii importante şi cu un rol benefic în viaţa publică din Gorj pentru a adera la acest partid pe care vreau să-l realizez în perioada următoare. Anunţ deja că formaţiunea nouă va primi în rândurile ei membrii de la toate partidele, cu condiţia ca persoanele venite să nu fi furat din banii statului. Vreau în partid persoane cu credibilitate la nivel local şi judeţean şi cu integritate morală”, a declarat Dan Morega.
Iniţiatorul consideră că Gorjul are nevoie de un partid care să ofere alternative reale la variantele moarte sau fără strategie aflate pe eşicherul politic din judeţul nostru. “Pentru parlamentare iau deja în calcul o alianţă cu alte formaţiuni pentru că intenţionez să creez un front al partidelor naţionale anti-sistem, adică anti-partide care au guvernat şi distrus România”, a subliniat Morega care susţine că partidul va avea candidaţi atât pentru consiliile locale, municipale şi pentru Consiliul Judeţean Gorj.
Anamaria StoicaPrimăriţa de Stoina plantează 2000 de salcâmi 17 Apr 2015

Ioana Buşe, primarul de Stoina, a luat iniţiativa de a planta pe raza localităţii 2000 de puieţi de salcâmi, copacii fiind deja plantaţi mai bine de jumătate pe o suprafaţă de 50 de ari, lângă gospodăria de apă a comunei. “Mai avem de plantat doar 500 de salcâmi, care vor fi băgaţi în pământ de către angajaţii noştri de la 416, în aceste zile”, a explicat primarul Buşe iniţiativa pusă în practică deja în preajma Sărbătorilor Pascale. Noua perdea de salcâmi are, printre altele, rolul de a stabiliza şi consolida solul, în zona în care puieţii au fost plantaţi.
A.S.Podaru: „Candidatul pentru postul de manager al Spitalului Rovinari a luat nota 4,6 la testul grilă” 17 Apr 2015

Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari a organizat, joi, 16 aprilie 2015, concurs pentru funcţia de manager. Unicul candidat înscris a reuşit să obţină doar nota 4,6, fiind respins. Constantin Podaru, preşedintele comisiei de examen, a declarat că probabil concursul va fi reluat.

Urologul arab Kadour Aksan a fost singurul candidat înscris în cursa pentru postul de manager al Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari. Joi, acesta a susţinut prima probă a concursului, pe care a şi picat-o. „Proba s-a constantin podaru rovinaridesfăşurat în condiţii normale. S-a prezentat unicul candidat înscris, care a avut de ales un test grilă din patru. L-a ales pe cel cu numărul 3, iar în urma analizării răspunsurilor date, comisia a notat lucrarea cu 4,6. Astfel, candidatul a fost respins. Ar fi avut nevoie de minimum nota 7 la această probă şi un total de 8 pentru a promova concursul”, a menţionat Constantin Podaru, preşedintele comisiei de concurs.
Potrivit aceleiaşi surse, cel mai probabil concursul va fi reluat. Între timp, la cârma Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari rămâne Constantin Talabă, al cărui interimat poate fi prelungit prin dispoziţia autorităţilor locale.
Minodora SuceaNegocieri la Minprest, administraţie-sindicate pentru noul CCM 17 Apr 2015

Conducerea Minprest Serv Rovinari a chemat la masa negocierilor, marţi, după Paşte, liderii de sindicat din unitate, în vederea iniţierii unor discuţii pe marginea Contractului Colectiv de Muncă. La întâlnirea formală au participat peste 15 lideri sindicali, lucru care denotă fărâmiţarea mişcării sindicale de aici. În urma întrevederii s-au stabilit, verbal, anumite priorităţi în noul CCM, legat de majorări salariale şi de încadrarea oamenilor pe meseriile lor, cu contracte pe perioade nedeterminate. S-a discutat aprins pe marginea salarizării, a cheltuielilor unităţii, a găsirii de variante pentru lucrările Minprest. Au fost discuţii între lideri pe marginea sindicatului majoritar din Minprest, solicitându-se informaţii privind numărul de membrii de acolo. Sindicatul Solidaritatea 2013 a propus prin liderul Nicu Bunoaica o creştere salarială consistentă în noul CCM şi garantarea locului de muncă pentru angajaţii Minprest. O nouă întâlnire administraţie-sindicate va avea loc posibil săptămâna viitoare, pentru propuneri pe marginea programului de negociere. O parte a liderilor de sindicat au părăsit sala, pe marginea discuţiilor apărute pentru sindicatul majoritar. S-a vorbit şi despre procesul pe care Federaţia “Univers” îl are cu Minprestul, aflat la Curtea de Apel Craiova.
A.Stoica“Dorel” a lăsat Poliţia Peştişani fără apă 17 Apr 2015

Postul de Poliţie din Peştişani a fost lăsat, joi dimineaţă, fără apă asta după ce un angajat al unei firme care a efectuat unele lucrări la staţia Peco din localitate a avariat conducta secundară a comunei. Poliţiştii nu au fost singurii care s-au plâns de lipsa apei, au făcut-o la primărie şi alţi cetăţeni nemulţumiţi că autorităţile nu au găsit pe nimeni, la timp, să repare conducta spartă. Reamintim că, autorităţile din Peştişani au rămas fără societatea care se ocupa de astfel de lucrări, Util Bonus fiind în insolvenţă, iar angajaţii în şomaj.
Deşi, situaţia societăţii Consiliului Local este cunoscută de un an de zile, nu s-au găsit soluţii şi pentru acoperirea unor astfel de incidente, cu personal specializat. Util Bonus Peştişani se ocupa de încasarea costurilor la apă şi gunoi de la Peştişani, consilierii nefiind de acord ca aceste servicii să treacă, pe viitor, de Polaris Târgu-Jiu.
A.StoicaConstantin Preoteasa: “Trei milioane euro pentru Gorj de la Fundaţia Sera România” 17 Apr 2015

Fundaţia Sera România s-a implicat pentru prima dată în acţiunile umanitare din judeţul Gorj în anul 1997. În cei 18 ani care au urmat, reprezentanţii acestei organizaţii au investit sume considerabile în ajutorarea instituţiilor de protecţie a copilului din Gorj, finanţând atât copii din centrele de plasament, cât şi pe cei din familii, aflate în dificultate. Fostul director general al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Gorj, Constantin Preoteasa, actualmente colaborator al Sera România, a făcut un bilanţ al activităţii Fundaţiei, demonstrând astfel că acest organism a susţinut proiecte pentru judeţul nostru în valoare de peste trei milioane euro.

DGASPC Gorj s-a înfiinţat în 1996, la nivelul judeţului nostru, ca serviciu social susţinut de Fundaţia Sera România, atât în privinţa dotărilor, cât şi a funcţionării. Mai exact, cei de la Sera România s-au implicat financiar acordând acestei instituţii şi centrelor componente un suport bănesc considerabil, prin construcţia de obiective cu scop de protecţie a copilului, cât şi prin dotările acestor centre cu toate cele necesare în vederea funcţionării. Sera România a furnizat instituţiei şi centrelor componente, în cei 18 ani, autoturisme, mobilier, cât şi aparatura necesară tratării beneficiarilor. Pentru susţinerea activităţii DGASPC Gorj, fundaţia a achitat astfel, până acum, 403.154 euro, în timp ce pentru Centrul de Plasament din Târgu-Cărbuneşti, care a fost reabilitat şi reformat, a mai acordat suma de 199.990 euro. Investiţiile nu s-au oprit aici: Căminul Spital Bâlteni a fost reabilitat şi reformat cu suma de 464.292 euro, iar Centrul de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu-Jiu a avut investiţii, de la fundaţia în cauză, în sumă de 424.576 euro. Închiderea căminului spital de la Bâlteni, dar şi construcţia şi dotarea Centrului de servicii pentru copilul cu handicap Târgu-Jiu a beneficiat de alţi 1.120.922 euro, în timp ce CRRN Târgu-Jiu, prin închiderea spitalului pentru adulţi de la Bâlteni, să primească alţi 589.988 euro în ceea ce priveşte investiţia.
Dezinstituţionalizarea tinerilor din căminul spital Bâlteni a mai impus o cheltuială pentru Fundaţie de 116.141 euro. Astfel, totalul sumelor alocate timp de 18 ani de Fundaţia Sera România către Gorj se ridică la aproape trei milioane şi jumătate euro.

Fundaţia menţine legăturile cu Gorjul!
“Un merit deosebit în alocarea acestor fonduri îl are domnul doctor Bogdan Simion, directorul general al Fundaţiei Sera România, care este unul dintre fondatorii acesteia şi care s-a dedicat în totalitate copiilor cu dizabilităţi atât din Gorj, cât şi din alte judeţe ale ţării. Aceste fonduri provin de la donatori atât din Franţa, cât şi din America, pentru a ajuta aceşti copii năpăstuiţi de soartă. În aceste fonduri nu sunt incluşi şi banii alocaţi copiilor trimişi în Franţa la tratament, în decursul acestor ani copii din Gorj au necesitat un număr de 12-13 operaţii pentru a-i ajuta să devină câtuşi de puţin normali”, a declarat Constantin Preoteasa, cel care se ocupă de interesele Fundaţiei în judeţul Gorj.
“Legăturile strânse dintre Fundaţia Sera şi autorităţile din Gorj se vor menţine şi vor lua amploare în anii viitori urmare şi a deschiderii pe care o are în această privinţă domnul Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Asta, cu atât cu atât mai mult cu cât, şi în prezent, Fundaţia Sera România a alocat, pentru Gorj, suma de circa 800.000 euro pentru construirea unui centru de recuperare a copiilor cu dizabilităţi, centru care va funcţiona ca un fel de policlinică, unde copii vor merge la tratament, în diferitele cabinete, iar apoi vor merge în familie. Noul centru este în construcţie, el urmând să fie dat în folosinţă în circa trei, patru luni, locaţia fiind situată lângă spitalul de la pasarelă”, a completat Preoteasa.
Acest centru va avea un personal compus din 43 de oameni specializaţi, cum ar fi asistent medical, asistent social şi logoped. Salariile specialiştilor vor fi pe grila celor de la Consiliul Judeţean, centrul urmând să fie preluat de CJ Gorj, după finalizare şi nu de către DGASPC Gorj.
Anamaria StoicaFără permis, la volanul unui tractor neînmatriculat 17 Apr 2015

Un localnic din Turceni s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins de poliţişti conducând un tractor neînmatriculat pe drumurile publice, fără a avea permis.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Turceni au identificat miercuri în trafic un bărbat de 41 de ani, din localitate, în timp ce conducea un tractor pe D.J. 674, fără să deţină permis de conducere şi fără ca autovehiculul să fie înmatriculat sau înregistrat în circulaţie. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană ce nu posedă permis de conducere şi conducerea pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat.
R.L.Performanță majoră pentru Energia și în campionat – Trupa lui Constantinides, prima semifinalistă 17 Apr 2015

După ce a uimit lumea baschetului european cu evoluțiile, rezultatele și calificarea obținută în Final Four-ul EuroChallenge, Energia face pași importanți spre o performanță majoră și în competiția internă, acolo unde a ajuns în semifinale fără a fi învinsă în primul tur din play-off.

După cele două victorii de la Târgu Jiu, echipa de baschet a Energiei a reușit să încline definitiv balanța în favoarea sa în sfertul de finală cu BCM U Pitești câștigând și primul meci disputat în Trivale, un joc care a și încheiat seria cu echipa argeșeană, elevii lui Constantinides mergând în semifinale după un sec 3-0 obținut în fața ocupantei locului 5 din clasamentul sezonului regulat.

Încă un start foarte slab
Energia a început foarte slab meciul, gazdele au condus cu 9-0 și 20-4, dar jucătorii echipei gorjene au găsit puterea de a reveni în joc și primul sfert s-a terminat cu scorul de 24-14. Aruncările de trei puncte reușite de gazde i-au pus pe gorjeni în postura de a nu se putea apropia foarte mult de BCM U Pitești în ciuda faptului că încă din sfertul doi Energia a dat semne de revenire. Reușitele de la distanță semnate de Sutalo și duelurile câștigate sub panou de Stevan Milosevic au făcut ca la pauza mare să consemnăm o diferență de 15 puncte între cele două echipe. Energia a ieșit însă mult mai determinată de la cabine, a avut un sfert trei senzațional, câștigat cu 29-15, iar ultimele minute se anunțau extrem de încinse. Elevii lui Constantinides au preluat conducerea în sfertul patru, s-au detașat la şapte puncte cu două minute înainte de final și mai aveau cinci puncte în fața piteștenilor și cu 17 secunde înainte de final. Totuși, gazdele au cedat greu și doar după ce au dat emoții fanilor gorjeni cu o serie de coșuri de trei puncte ce au încins ultimele secunde. Energia a găsit însă resurse să-și păstreze un avantaj minim până la final, avantaj care o trimite între cele mai bune patru echipe ale campionatului și îi oferă în același timp și posibilitatea de a pregăti în liniște, cu câteva zile în plus de antrenament, Final Four-ul din EuroChallenge.
Pentru semifinale, Energia așteaptă un adversar din confruntarea dintre Asesoft Ploiești și BC Timișoara.

BCM U Pitești – Energia Târgu Jiu 85-86 (24-14, 24-19, 15-29, 22-24)
Sala “Trivale”, Piteşti, spectatori: 1.000.
BCM U: Stevan Milosevic (27), Sutalo 20, Ross 18, Maric 10, Kovac 5, Djapa 3, Orbeanu 2, Stănescu, Neguţ, Alexiu, Chirof, Fraseniuc.
Antrenor: Hristu Şapera.
Energia: Watson (18), Glyniadakis (18), Troupe (16), N. Milosevic (14), Karpelesz (11), Mack (9), Darby, Aktaș, Vlaicu, Minea, Bratoloveanu, Omer. Antrenor: Antonis Constantinides.
Arbitrii: Marius Ciulin, Laszlo Bukuresti, Dragoş Nicolae.

Rezultatele Energiei în Turul 1 al play-off-ului:
Energia Târgu Jiu – BCM U Pitești 76-74 (13-19, 21-15, 19-22, 23-18)
Energia Târgu Jiu – BCM U Pitești 89-77 (25-25, 28-21, 17-9, 19-22)
BCM U Pitești – Energia Târgu Jiu 85-86 (24-14, 24-19, 15-29, 22-24)

Programul semifinalei Energiei în LNMB:
Meciul 1 – 29 aprilie (miercuri)
Meciul 2 – 30 aprilie (joi)
Meciul 3 – 6 mai (miercuri)
Meciul 4 – 7 mai (joi)
Meciul 5 – 11 mai (luni)
Dacă adversară va fi Asesoft, primele meciuri se vor disputa la Ploiești, iar dacă semifinalistă va fi BC Timișoara, seria va începe la Târgu Jiu.
Cristi Constantinescu

 Foștii șefi de la Minprest pot fi judecați 17 Apr 2015

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu au refăcut, la cererea instanței, rechizitoriul prin care foștii directori de la Minprest Serv SA Rovinari, Elena Vintilescu și Dumitru Corcoveanu, au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Cei doi au fost trimiși în judecată la începutul anului, după ce în 2014 au și fost reținuți pentru 24 de ore, judecătorul de cameră preliminară constatând însă că rechizitoriul nu era tocmai în regulă, motiv pentru care a cerut Parchetului să clarifice unele aspecte, lucru care s-a și întâmplat acum.
„Ia act că au fost remediate neregularităţile constatate. În baza art. 346 alin. (2) C. proc. pen. constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu cu numărul 4831/P/2013, privind pe inculpaţii Vintilescu Elena şi Corcoveanu Dumitru, trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art.297 alin. 1, art.321, art.323 cod penal, toate cu aplicarea art. 35 alin. 1 şi art.38 alin.1 cod penal  Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Vintilescu Elena şi Corcoveanu Dumitru”, se arată în decizia de acum a instanței.
Cei doi foști directori sunt acuzați că au prejudiciat unitatea pe care au condus-o cu peste 333.000 de lei prin încheierea unor contracte dezavantajoase, anchetatorii constatând că Elena Vintilescu și-a reparat mașina proprie într-un service, iar factura a fost decontată la Minprest, anchetatorii vorbind de un prejudiciu de 2000 de lei și în acest caz.
Procesul celor doi este programat să înceapă la sfârșitul acestei luni și, cel mai probabil, cel mai devreme spre sfârșitul anului vom avea parte de un prim verdict în acest dosar, până la pronunțarea unei sentințe definitive mai fiind cale lungă de parcurs.
Gelu IonescuPlante medicinale din Farmacia Domnului – Păpădia (Taraxacum officinale) 17 Apr 2015

Plantă erbacee perenă cu frunze în rozetă bazală şi tulpini nefoliate, de 10-60 centimetri înălţime. În pământ are un rizom cărnos, vertical. Florile sunt ligulate şi de un galben auriu, au un parfum dulce, se deschid dimineaţa şi se închid seara. Are fructe globuloase. Ca denumiri populare i se mai zice lăptucă, păpălungă, guşa găinii şi floarea turcului.

Răspândire. Păpădia creşte pretutindeni în România – pe pajişti, pe fâneţe, pe terenurile necultivate, pe maidane, pe marginea drumurilor, fiind o plantă extrem de iubită de albine, deci este meliferă.
Valoare medicinală au rădăcinile şi frunzele de păpădie, din care se prepară, în primul rând infuzie şi decoct. În practica medicinală populară curentă, păpădia se utilizează şi sub alte forme. Aşa, de pildă, o cură cu mestecarea a nouă-zece tije vreme de 30-60 de zile face bine şi detoxifică ficatul şi fierea. Din florile ajunse la maturitate se poate prepara un gem sau dulceaţă ce va avea culoarea mierii de albine polifloră, fiind plină de vitamine.
Substanţe active importante. Conţine taraxacină şi taraxosterină – compuşi specifici, pectină, glucide, vitaminele A, B, C şi D, inulină, rezine, fitosteroil, acizi. Rădăcina e foarte bogată în latex, substanţă care conţine, desigur, cauciuc.
Recomandări. Preparatele din păpădie sunt folositoare în special în afecţiunile hepato-biliare. Se recomandă în tulburări digestive dureroase, insuficienţă hepatică, icter cataral, colecistită şi în inflamaţia căilor biliare.
Păpădia e una dintre cele mai la îndemână şi mai cunoscute plante medicinale. Infuzia şi decoctul de păpădie reduc aciditatea din stomac, sporesc diureza, tonifiază şi detoxifică întreg organismul, potenţează activitatea ficatului şi a vezicii biliare prin stimularea secreţiilor acestor două organe, precum şi secreţiile intestinale, stomacale şi salivare, contribuind la refacerea şi menţinerea echilibrului endocrin.
Preparatele din păpădie ajută la eliminarea colesterolului rău din organism, dar se utilizează şi în constipaţii, afecţiuni renale, eczeme, gută, diabet, lipsă de poftă de mâncare, ateroscleroză, varice, reumatism. În combinaţie cu alte plante medicinale dă rezultate şi în combaterea obezităţii.
Frunzele sale se pot folosi şi drept salată, iar florile şi capitulele se pot prelucra şi obţine din ele un valoros vin medicinal.
Mod de preparare şi administrare. Din planta întreagă – frunze şi rădăcini – se prepară o infuzie din două linguriţe la o cană de apă fiartă clocotită, din care se beau câte două căni pe zi. Se prepară şi sub formă de decoct concentrat prin fierbere (cinci-zece minute) a două linguriţe de plantă la o cană de apă şi se vor lua câte două linguri la un interval de patru ore.
Fiind folosită ca materie primă în industria farmaceutică, există numeroase produse fitoterapeutice pe bază de Păpădie.
Ion PredoşanuGogoşele pufoase cu mere 17 Apr 2015

NGREDIENTE
3 mere golden mari
300 g aluat foietaj
1 ceasca unt
1 1/2 ceaşcă zahăr brun
1 linguriţă scorţişoară
opţional
50 g stafide

Mod de preparare:
Încinge cuptorul la 180 de grade şi unge o tavă cu ulei.
Taie fiecare măr în 8 felii şi taie aluatul de foietaj în triunghiuri. Umple fiecare pacheţel de aluat cu câte o felie groasă de măr şi presează cu degetele astfel încât să închizi mărul ca într-un plic. Dacă vrei, poţi adăuga înăuntru şi stafide sau puţină pudră de ghimbir.
Topeşte untul într-o tigaie adâncă şi amestecă cu zahăr şi scorţişoară. Toarnă peste gogoşelele din tavă şi dă la cuptor până se rumenesc, circa 30-40 minute.Angajări la Ambulanţa Gorj 17 Apr 2015

Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Gorj va organiza în perioada următoare concursuri pentru ocuparea a trei posturi în cadrul unităţii, pe perioadă nedeterminată. Managerul unităţii, Marinică Niculescu spune că sunt vacante posturi de medic, asistent medical şi ambulanţier.

Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj face eforturi pentru a scoate la concurs mai multe posturi vacante. Potrivit managerului Marinică Niculescu, înscrierea pentru posturile de medic specialist, asistent medical şi ambulanţier va începe după ce Ministerul Sănătăţii îşi va da acordul în acest sens. Prin ocuparea celor trei posturi, SJA Gorj va rezolva parţial problema deficitului de personal cu care se confruntă, în prezent instituţia având vacante opt funcţii, trei fiind numai pentru medici specialişti. „Vom scoate la concurs în următoarea perioadă un post de medic, unul de ambulanţier şi un post de asistent. Procedurile durează 90 de zile. După cele trei luni de zile vom putea scoate şi alte posturi la concurs. Noi am făcut demersuri pentru opt posturi vacante, dar aşteptăm răspunsuri de la Ministerul Sănătăţii”, a precizat Marinică Niculescu.
Managerul Niculescu a subliniat că, pe lângă deficitul de personal, instituţia se mai confruntă şi cu probleme privind parcul auto, mare parte dintre ambulanţe fiind foarte vechi şi cu un rulaj mare.
Minodora SuceaExploatare ilegală de balast pe albia pârâului Brătuia 17 Apr 2015

Doi angajaţi ai unei societăţi comerciale au fost prinşi în flagrant în timp ce efectuau ilegal lucrări de exploatare a agregatelor minerale pe raza oraşului Ţicleni.

Cei doi bărbaţi, unul în vârstă de 43 de ani, iar celălalt de 52 de ani, sunt angajaţi ai unei societăţi comerciale din Târgu Mureş, în funcţiile de conducător auto şi deservent buldoexcavator. În cursul zilei de 15 aprilie, aceştia au fost depistaţi de poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Ţicleni în timp ce efectuau lucrări de exploatare a agregatelor minerale în zona de protecţie a albiei pârâului Brătuia, din oraşul Ţicleni, fără să deţină autorizaţie sau aviz legal în acest sens. Verificările au fost efectuate împreună cu reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj, prejudiciul cauzat fiind în curs de estimare. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de executarea de lucrări pe ape fără aviz legal.
R.L.Pas spre retrogradare?… 17 Apr 2015

Echipa de handbal a Energiei continuă să dezamăgească și în play-out după ce sezonul regulat a fost unul dintre cele mai slabe din ultimii zece ani.
Trupa lui Liviu Andrieș a început cu stângul seria partidelor din play-out, Energia pierzând cu 26-21 (10-10) partida susținută în deplasare cu CSU Suceava. Gorjenii au condus cu 3-1 în debutul partidei și 6-2, dar gazdele au echilibrat și egalitatea a fost cea care a predominat pe tabelă, scorul pauzei fiind 10-10. Tot un scor egal era între cele două echipe în minutul 44, când tabela arăta 16-16, însă în următoarele patru minute gazdele s-au desprins, scor 20-17 în minutul 48. Energia nu a mai reușit să revină și Suceava a câștigat trei puncte importante. Acest eșec al Energiei pune echipa gorjeană într-o situație extrem de delicată. CSU Suceava a reușit să se distanțeze de gorjeni la patru puncte, iar lupta pentru evitarea ultimului loc, cel care duce la retrogradarea directă se dă acum doar între Energia și Steaua. Trupa lui Andrieș are un avantaj de trei puncte, însă suporterii echipei gorjene nu mai au niciun motiv să se creadă favoriți în vreo confruntare. Decisive par acum întâlnirile cu Steaua, prima fiind programată la Târgu Jiu pe 6 mai, cea de-a doua urmând a se disputa în capitală, pe 23 mai. Din păcate, modul în care evouează lucrurile la echipa de handbal ne fac să ne gândim din ce în ce mai serios dacă Târgu Jiul va mai avea sau nu o echipă în Liga Națională și în sezonul următor. Chiar dacă va evita ultimul loc, ceea ce nu este deloc sigur, Energia ar putea avea probleme serioase și în baraj dacă va continua să joace la fel de slab. În cel de-al doilea meci din play-out, Poli Timișoara a dispus cu 27-22 de Steaua, echipă care ocupă ultimul loc în acest moment. Cu această victorie asupra Energiei, Suceava ajunge la 13 puncte, în timp ce trupa gorjeană rămâne cu nouă puncte, cele două fiind urmate în clasament de Steaua, cu şase puncte.

CSU Suceava-Energia Pandurii Tg. Jiu 26-21 (10-10)
Sala LPS, Suceava
CSU Suceava: Marocico, Spiridon – Burlacu (8), Davidovic (5), Trifkovic (4), Gavrilovic (3), Tîrzioru (3), Bursuc (1), Popovici (1), Preda (1), Eros, Petrea, Tcaciuc. Antrenori: Petru Ghervan și Răzvan Bernicu.
Energia: Antonaru, Șelaru – Sifre (11), Kekezovic (2), Acatrinei (2), B. Mănescu (1), Dragnea (1), Ilieș (1), Mota (1), Stankevicius (1), Stoica (1), Popescu, Enache, Rodrigues. Antrenor: Liviu Andrieș.
Cristi ConstantinescuIdei de afaceri – schimbarea uleiului la autoturisme 17 Apr 2015

Suntem într-o continuă mişcare, într-o societate al cărei scop pare să fie însăşi mişcarea, de dimineaţă şi până seara târziu, când încercăm să ne odihnim, să fim apţi pentru deplasările din ziua următoare, când vom porni motoarele şi  ne vom înscrie  într-o nouă etapă din cursa vieţii, toate acestea cu ajutorul automobilului, prieten şi unealtă docilă deopotrivă.

O veche zicală românească zice că „domnia se plăteşte”, aşa cum şi deplasarea cu automobilul are preţul său, condiţie pe care o acceptăm  ca pe ceva de la sine înţeles: benzină, piese, uleiuri schimbate la un număr de kilometri. De alimentarea cu benzină ne ocupăm singuri, piesele uzate se schimbă la un service auto, iar cu schimbul de ulei ne putem ocupa şi singuri, cu riscul de a face o mică baie de ulei sau să ne adresăm unui service unde vom putea fi refuzaţi politicos, din lipsă de timp sau de interes pentru o operaţiune de mică amploare, cu un cost direct  proporţional.
În Occident, acolo unde serviciile sunt clar diferenţiate, există firme specializate numai în schimbul uleiului şi al filtrelor, operaţiune rapidă şi la preţuri convenabile. În municipiul Târgu-Jiu aceste servicii sunt asigurate prin service-urile auto, cu inconvenientele enunţate anterior, de aceea, înfiinţarea unui asemenea centru ar constitui o bună oportunitate de afaceri într-un oraş în care creşte de la un an la altul numărul autovehiculelor din circulaţie. Un investitor local ar putea adopta ideea de afaceri pe care ar putea să o realizeze cu un efort financiar rezonabil.
Pentru realizarea investiţiei este nevoie de o parcelă de teren de aproximativ 100 mp., într-un cartier de la marginea oraşului, de preferat în apropierea unei staţii de alimentare cu carburanţi. Construcţia va avea o suprafaţă de aproximativ 60mp., cu o înălţime  la cornişă de 5-6 metri şi va fi realizată din panouri sandwish cu stâlpi metalici în fundaţie din beton, pe o platformă betonată, prevăzută  cu un canal central de 4 m lungime, cu o adâncime de 1,8 m de la cota pardoselei, şarpantă din ferme metalice uşoare cu învelitoare din tablă ondulată sau panouri de acoperiş.
Se vor achiziţiona rafturi metalice, rezervoare metalice pentru uleiurile arse care vor fi predate ulterior unei firme specializate în colectare, unelte şi scule specifice. Costurile necesare realizării  afacerii vor fi următoarele: chirie lunară teren – 2000 de lei, cheltuieli pentru înfiinţare firmă – 1800 lei, construcţie – 30 000 de lei, rafturi şi rezervoare – 1 200 de lei, scule şi dispozitive  – 1500 de lei, platformă pneumatică – 6 000 de lei, total 42 500 lei, sumă pe care o puteţi obţine de la o bancă interesată de planul dvs. de afaceri. Presupunem că veţi avea o medie de 60 de clienţi zilnic, iar preţul mediu pentru înlocuirea uleiului şi al filtrului va fi de 18 lei.
Veţi încasa  780 de lei pe zi, respectiv 19 300 de lei lunar şi 231 600 de lei anual, sumă deloc neglijabilă, care vă va ajuta la amortizarea investiţiei în 1- 2 ani şi la dezvoltarea firmei, dacă veţi considera oportună trecerea la un nivel superior. Merită să încercaţi, o  afacere bine unsă nu poate avea decât sorţi de izbândă.
A. PopCa la noi, la nimeni – Restaurarea legalităţii 17 Apr 2015

Multă apă va mai curge pe Jiu, Olt şi pe firava Dâmboviţa până vom avea legi sănătoase, complete şi oameni adevăraţi care să vegheze la respectarea lor. Deocamdată, ne aflăm într-un haos instituţional şi legislativ fără precedent după zece ani de dictatură în Regimul Băsescu.
Bine zicea analistul militar Radu Tudor referindu-se la acest subiect. Asupra căruia voi reveni. Doar că dacă facem apel la siguranţa naţională pe care Radu Tudor o vede ca sigură, prin simpla apartenenţă la NATO, eu sunt mai sceptic. E limpede că România este ţintă clară pentru bezmeticii din Federaţia Rusă. Şi la fel de clar este că Ungaria a rămas revanşardă, având relaţii excelente cu Rusia. Faptul că şi România şi Ungaria fac parte din NATO nu este o linişte. În următorii ani sau peste 30 de ani pericolul pierderii Ardealului există. Şi Grecia şi Turcia erau ţări cu vechi ştate de membre NATO, războindu-se în Cipru.
Unde Alianţa Nord Atlantică n-a intervenit! Dea Domnul să n-am dreptate.
Aici mă despart de Radu Tudor, căruia îi dau dreptate când afirmă: „Separaţia puterilor în stat e făcută praf, procurorii se cred putere judecătorească (Kovesi, cu DNA-ul ei arestează şi fără judecători!, n.m. I. P.), Parlamentul (cam bleg, recunosc!) este batjocorit şi supus presiunilor de tot felul (şi interne şi externe, n.m. I.P.), Băsescu vorbeşte acum de un sistem judiciar abuziv şi totalitar pe care chiar el l-a creat, puterea judecătorească se declară mână-n mână cu DNA (preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu afirma că este parteneră a DNA!!!, n.m. I.P.), ce reprezintă puterea executivă.”
Avem un talmeş-balmeş constituţional pe care vaporeanul mahmur l-a creat şi în care a navigat prin ape tulburi, de capul lui, fără ca să-l deranjeze cineva. Mă rog, nici acum DNA, DIICOT sau Parchetul General – Ministerul Public, cum ar veni – nu-l deranjează cu nimic. Mii de magistraţi sunt şi au fost numiţi prin decret prezidenţial şi îi sunt datori, cumva, başca faptul că a plecat de la Cotroceni cu dosarele lor cărate de câteva autoutilitare la Scroviştea şi se tem!!!
Normal, preşedintele Iohannis, prim-ministru Victor Ponta şi Parlamentul au de lucru enorm pentru revenirea la normalitate şi la restaurarea legalităţii în România. Chit că, Traian Băsescu îşi face pe mai departe de cap.
Atât Iohannis, cât şi Victor Ponta se spălau pe mâini ca Pilat din Pont, de pildă, privind ocuparea Scroviştei de ex-preşedintele-jucător Băsescu Traian.
Individ ce se dovedeşte a fi mai presus de lege!
ION PREDOŞANU

P.S. Curtea Constituţională a României l-a salvat odată, în 2012, de la demitere pe preşedintele suspendat Traian Băsescu. Aceeaşi CCR se bagă peste Parlament şi impune schimbarea regulamentelor.
Şi totuşi, cine-i va veni în ajutor sărmanei Românii? În Săptămâna luminată fiind am impresia că numai credinţa în Dumnezeu şi în minuni ne mai pot da o fărâmă de optimism (Ion Predoşanu)Lumina, şi Adevărul, şi Viaţa – “Învierea Domnului Iisus Hristos rămâne pentru noi, oamenii, o enigmă tulburătoare, dar plină de bucurie” 17 Apr 2015

Duminica a 2-a a Sfintelor Paști, numită și a Sfântului Apostol Toma, luminează în sufletul nostru ziua binecuvântată care ne ajută să înțelegem străfulgerarea aspră a dojanei necredinței fiecăruia dintre noi, iar știind acest lucru, să nu rămânem împietriți în limitele rațiunii omenești, mai ales că păcatul apăsător poate răni sufletul, dar Îl rănește mai ales pe Mântuitorul Iisus Hristos, cu atât mai mult, cu cât și Toma necredinciosul din firea noastră omenească, va căuta în sfintele taine acea încredinţare că aceste răni au fost asumate de El! Abia când ne convingem că El ne iubeşte atât de mult încât Îşi asumă toată rana produsă în noi de păcat, exclamăm, o dată cu Toma, plini de uimire şi de recunoştinţă: «Domnul meu şi Dumnezeul meu!».

“Este întâlnirea sfântă şi mântuitoare cu Însuşi Cel Înviat, Mântuitorul nostru Iisus Hristos”

- Rep. Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit, dr. IRINEU, astăzi avem praznicul «Izvorul Tămăduirii», iar bucuria Învierii Domnului este atât de mare încât nu poate fi epuizată în Sfânta Liturghie care se citește în a 2-a Duminică, «a Paştelui», pentru că împreună cu celelalte şase Duminici, până la Rusalii, acest timp de 50 de zile trebuie văzut ca o singură zi. Iată motivul pentru care Biserica ne invită să medităm asupra marelui eveniment care stă la baza credinţei noastre: Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos!
-Încă de la început, noi trebuie să înțelegem că întreaga lucrare iconomică a Mântuitorului Iisus Hristos este un complex de sentimente şi atitudini divine şi umane în acelaşi timp, că infinitatea şi reali¬tatea acestor acţiuni au un caracter tainic, ce depăşesc tot ceea ce este omenesc. Într-un asemenea context, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos rămâne pentru noi, oamenii, o enigmă tulburătoare, dar plină de bucurie şi în acelaşi timp mângâietoare, iar tot ceea ce Dumnezeu ne-a descoperit prin Însuși Fiul Său înomenit este minunat şi mântuitor, Domnul fiind prezent în cuvintele și faptele Sale.
- Rep. Așadar, să păstrăm vie în suflet bucuria Învierii!
-De bună seamă, pentru că este întâlnirea sfântă şi mântuitoare cu Însuşi Cel Înviat, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, cu Domnul Slavei, Cel Care, pentru noi, oamenii şi pentru a noastră mântuire a răbdat patimile cele înfricoşătoare, Crucea de viaţă dătătoare şi a Înviat a treia zi după Scripturi. Taina Învierii Lui ne pune în lumină iubirea Sa nesfârşită faţă de om şi faţă de întreaga creaţie. Sfântul Evanghelist Ioan, copleşit de măreţia iubirii Sf Apostol TomaTatălui Ceresc, spune că «atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Unicul Său Fiu L-a dat, că oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică». Iată că și Duminica aceasta poate însemna, mai întâi de toate, praznicul iubirii negrăite a Lui Dumnezeu pentru noi şi pentru a noastră mântuire. Căci, Fiul lui Dumnezeu Cel veşnic S-a pogorât din ceruri, S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara şi S-a făcut om, pentru ca apoi, prin Jertfa Sa de pe Cruce şi prin Înviere, să dăruiască oamenilor, păcătoşi, iertarea păcatelor şi viaţa veşnică!

“Toma este un Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos, care nu poate fi considerat necredincios”

- Rep. ÎPS Voastră, omul zilelor noastre pare marcat de propria sa mefiență, un gen de neîncredere în structurile materiale ale societății post-moderne, ceea ce înseamnă un efort suplimentar pentru a înlătura pe «Toma necredinciosul» din noi, cum spunea vrednicul întru pomenire, ÎPS Bartolomeu!
-Păi, tocmai îndoiala, aceasta e problema! Deci, nu neapărat «necredinciosul», pentru că e greu de spus că Sfântul Toma a fost necredincios! Toma este un Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos, care nu poate fi considerat necredincios, ci, el face această cerere către Dumnezeu și spune: “Doamne, eu vreau ca să mă conving, sau poate nu neapărat să mă conving, ci să demonstrez că din punctul de vedere al existenței, Tu ești viu, dar și eu sunt viu”! Această îndoială, pe care noi o avem, vine dintr-o slăbiciune a firii noastre omenești!
- Rep. Este necesar ca întotdeauna să respectăm cu sfințenie canoanele Bisericii, prin anumite reguli pe care unii le consideră coercitive?
-Nu canoanele Bisericii Ortodoxe trebuie noi să le respectăm, ci, pe noi înșine! În primul rând, trebuie să ne dăm seama că suntem oameni, și că a fi om, înseamnă a avea o importanță în Planul Lui Dumnezeu, și în același timp, a avea o dimensiune veșnică. Nu poți să te ascunzi niciodată în Planul Lui Dumnezeu și iată că, prin urmare, de îndată ce ne-am născut, suntem sortiți veșniciei. Nu mai putem să murim niciodată. Așadar, secularizat nu înseamnă a fi după un ritual, ci, înseamnă a fi om conștient și a crede în Dumnezeu! Credința în Dumnezeu presupune atașamentul față de trupul Său, care este Biserica. Dacă nu ești în biserică și n-ai credință în Dumnezeu, atunci este ca în «pariul lui Pascal: Ai pierdut totul».
- Rep. Prin urmare, devine foarte important să înțelegem și să ne asumăm efortul acesta de a învinge pe «Toma necredinciosul» din sufletul nostru și din mintea noastră?
-Învierea Mântuitorului Iisus Hristos nu este o problemă despre care omul de astăzi poate să-și dea părerea! Ea există, și dacă vrem, și dacă nu vrem! Iar Învierea este în noi, și noi vom învia! Nici nu putem să scoatem din noi înșine învierea, pentru că nici n-a fost introdusă prin voința noastră. Și învierea este în viață, și atâta vreme cât există viață, există și înviere! Că vor fi oameni care vor spune, ca și cel din Psalmi: Zis-a cel nebun în inima sa «Nu este Dumnezeu», însă aceștia se vor contrazice tocmai prin existența lor. Că existența contrazice tocmai opusul existenței, neexistența, așa cum diavolul a încercat să arate prin Mântuitorul Iisus Hristos, că mântuirea este imposibilă pentru lume!

“Natura ne transmite această înțelepciune a Lui Dumnezeu, iar sufletul nostru se aprinde de dragostea Lui”

- Rep. Care este hrana îmbelșugată a vieții noastre, cea care dă sens existenței fiecărui om care tinde spre desăvârșire?
-Numai Dumnezeu are dreptul asupra vieții, asupra existenței noastre! Desăvârșirea este un proces care nu se sfârșește niciodată! Dacă cineva vrea să meargă mai departe, crește fizic, pentru că această creștere este înscrisă în existența noastră, pentru că permanent noi creștem și acumulăm în dimensiuni fizice, dar esențială este creșterea necredinta-sf-ap-toma[1]spirituală! Dacă rămânem mici din punct de vedere spiritual, degeaba avem un corp solid. Dacă n-ai o creștere spirituală, și ai numai una materială, nu dezvolți decât biologicul, dar se pierde ceea ce este mai consistent, hrana spirituală. Pentru hrana spirituală, noi nu vorbim doar de a avea, ci, vorbim de «a fi», pentru că prin «a avea», ne raportăm doar la trupul nostru, iar atunci când ne referim la spirit, noi spunem: «eu sunt»!
- Rep. Nu putem uita că, totuși, îndoiala, neîncrederea, un gen de mefiență maladivă, fac parte din zbuciumul sufletesc al fiecărui om!
-Noi nu socotim planul acesta al mântuirii, realizat de Mântuitorul Iisus Hristos, cu ceea ce se întâmplă cu fiecare în parte! Fiecare este responsabil prin voința sa, de faptele sale. Dumnezeu ne pune în posibilitatea de a gândi, de a judeca, ne dă speranță, ne dă nădejde, ne dă curaj, dar dacă noi refuzăm toate «medicamentele Doctorului» și dorim ca în continuare să fim bolnavi și chiar să fim în prag de moarte, aceasta este responsabilitatea noastră, și vom da socoteală de acest lucru înaintea Lui Dumnezeu! Așadar, că unii aleg să fie într-o parte sau alta, este o alegere liberă a lor, și de bună seamă că Dumnezeu, cum am spune într-o formă omenească: «îi pare rău de moartea păcătosului», dar, în același timp, îi respectă voința!
- Rep. Cum putem descoperi Înțelepciunea Lui Dumnezeu?
-Așadar, când natura ne vorbește despre Dumnezeu, deodată, atât de mult se înflăcărează sufletul omului, că el sporește! Natura ne transmite această înțelepciune a Lui Dumnezeu, iar sufletul nostru se aprinde de dragostea Lui!

“Trebuie să dorim ca focul Învierii Mântuitorului Hristos să intre în viaţa noastră”

- Rep. Există un «medicament» sau un balsam care să vindece spaima de moarte a omului păcătos, așa cum ne dovedim fiecare dintre noi, mirenii?
-Pentru că vorbim despre moarte şi înviere, trebuie să înţelegem că spaima de moarte a omului nu este un lucru cu totul natural, ci s-a produs ca un fenomen contrar firii noastre, ca o slăbire a comuniunii omului cu Dumnezeu, Izvorul vieţii. Teoriile de astăzi referitoare la distrugerea întregului om prin moarte, ascund neînţelegerea păgânilor cu privire la valoarea persoanei umane. Orice om este o realitate unică, un semn unic al iubirii Lui Dumnezeu şi rămâne ca mărturie unică a creaţiei Sale. Dumnezeu nu poate uita în veci pe cineva, iar dacă nu-l poate uita, îl şi menţine pe fiecare veşnic în existenţă. Deci, fără să ne anuleze libertatea noastră ca persoane, noi rămânem într-o legătură intimă cu Mântuitorul Hristos. În felul acesta, ne mărturisim dependenţa noastră faţă de Dumnezeu şi suntem într-un dialog cu El, chiar dacă uneori nu răspundem la chemarea Lui. Desigur, în virtutea acestei raţiuni, dovedim prin însăşi viaţa noastră că Învierea Mântuitorului Hristos este absolut necesară pentru noi. În felul acesta, intrăm, prin Învierea Domnului, în zarea de lumină şi de viaţă infinită a Împărăţiei Cerurilor în care ne vom afla deplin la a doua venire a Lui, când va veni să judece viii şi morţii!
- Rep. Ce trebuie să facem pentru a-l învinge pe «Toma necredinciosul» din sufletul nostru frământat de grijile cotidiene?
-Trebuie să dorim, aşadar, ca focul Învierii Mântuitorului Hristos să intre în viaţa noastră, iar pe El să-L simţim ca pe Părintele nostru, cu încredere, căci El este viaţa noastră! Dacă până acum am fost departe de El, să facem un mic pas spre El, ca să ne primească în braţele Sale deschise. Dacă ni se pare dificil să-L urmăm, să nu ne fie frică să ne încredem în El, căci este aproape de noi, El este cu noi şi ne va da pacea de care avem nevoie pentru a trăi aşa cum vrea El. Deci, să nu ne închidem în faţa noutăţii pe care Dumnezeu vrea s-o aducă în viaţa noastră! Suntem adesea obosiţi, dezamăgiţi, trişti, simţim povara păcatelor noastre, ne gândim că n-o să reuşim. Să nu ne închidem în noi înşine şi să nu ne pierdem încrederea! Nu există situaţii pe care Dumnezeu să nu le poată schimba în bine, nu există păcate pe care să nu le poată ierta, dacă ne deschidem Lui!
Profesor, Vasile GogoneaMotrean reţinut pentru furt calificat 17 Apr 2015

Un bărbat de 29 de ani, din Motru, suspectat că ar fi comis mai multe furturi din autoturisme, a fost reţinut, miercuri, de poliţiştii gorjeni.

În cursul zilei de 15 aprilie, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Motru au reţinut pentru 24 de ore şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Gorj, un bărbat în vârstă de 29 de ani, din localitate, bănuit de săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Mai exact, tânărul este acuzat că a spart trei autoturisme şi a sustras mai multe bunuri. „Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că în noaptea de 12/13 aprilie a.c., acesta a pătruns în trei autoturisme parcate pe raza municipiului Motru, de unde a sustras bunuri în valoare de aproximativ 1.100 de lei. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi predat persoanelor vătămate”, a declarat Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Joi, bărbatul a fost prezentat magistraţilor cu propuneri legale.
R.L.Reprezentanţii Sanitas s-au întâlnit cu oficialii Guvernului 17 Apr 2015

Conducerea Federaţiei Sanitas s-a întâlnit, pe 15 aprilie, cu miniştrii Nicolae Bănicioiu, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici şi reprezentanţii structurilor asociative ale autorităţilor publice locale. Discuţiile s-au finalizat cu nemulţumirea sindicaliştilor, fiind posibilă reluarea protestelor.

Aşa cum au stabilit la protestul din 7 aprilie, la care au participat şi sindicalişti din judeţul Gorj, reprezentanţii Federaţiei Sanitas s-au întâlnit, pe 15 aprilie, cu miniştrii Nicolae Bănicioiu, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici. Din păcate, sindicaliştii nu sunt mulţumiţi deloc de modul în care au decurs discuţiile, fapt pentru care urmează să decidă un plan de acţiuni.
La întâlnirea de miercuri au participat ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop. În cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre extinderea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate, creşterea procentului acordat spitalelor publice din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi adoptarea unui nou regulament de acordare a sporurilor. Ministrul pentru Dialog Social a precizat, într-un comunicat de presă, că următoarea întâlnire va avea loc în perioada 20-25 mai.
M.S.Elevii gorjeni, premiaţi şi la olimpiadele şcolare la disciplinele din aria curriculară “Tehnologii” 17 Apr 2015

Elevii gorjeni au reuşit să obţină rezultate foarte bune şi la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare la disciplinele din aria curriculară “Tehnologii”.

Olimpiadele şcolare la disciplinele din aria curriculară „Tehnologii” se adresează elevilor din învăţământul liceal, filiera tehnologică şi celor din învăţământul gimnazial capabili de performanțe deosebite în domeniile studiate. Etapele naţionale ale acestor olimpiade s-au desfăşurat săptămâna trecută, iar elevii care au reprezentat judeţul Gorj au reuşit să obţină rezultate foarte bune la mai multe dintre acestea. Astfel, la olimpiada pentru domeniul Electronică-Automatizări-Telecomunicaţii, ce s-a desfăşurat la Bacău, Leontin Nedeloiu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic Motru, a obţinut premiul III, în timp ce o altă elevă de la acelaşi colegiu, Nataşa Adelina Mărăcine (clasa a XII-a), a obţinut o menţiune la Olimpiada de Industrie Alimentară de la Craiova. Tot menţiune a obţinut şi o altă elevă din Gorj, Maria Mirabela Gordin (clasa a XI-a, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu). Judeţul Gorj a fost reprezentat cu succes şi la olimpiada la disciplinele din aria curriculară ”Tehnologii” – profil servicii, ce s-a desfăşurat chiar la Târgu-Jiu. Laura Ionela Petrescu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Târgu-Jiu, a obţinut premiul I la domeniul Turism şi alimentaţie. Un alt elev de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Grigore Teodor Stancu (clasa a XII-a), a obţinut, de asemenea, un premiu I la olimpiada de construcţii, instalaţii şi lucrări publice, organizată la Prahova. Olimpiadele la disciplinele din aria curriculară „Tehnologii” urmăresc să stimuleze elevii cu performanţe înalte sau care au interes şi aptitudini deosebite în domeniul ştiinţific şi tehnico-aplicativ.
R.L.Fabrică de confecții fără muncitoare… 17 Apr 2015

Situație inedită într-o comună vâlceană, în apropiere de Horezu, unde o firmă de confecții a deschis o fabrică într-o fostă școală, dar afacerea nu merge așa cum ar trebui pentru că nu există salariate.
Primarul din Bărbătești a sperat că vor veni la un moment dat femei din comunele învecinate, poate chiar și din Gorj, pentru a lucra acolo, dar acest lucru nu s-a întâmplat, deși pentru cele care nu doreau să facă naveta edilul era dispus să transforme o fostă școală într-un cămin pentru a le caza pe salariate. Acum, primarul Constantin Bânacu a ajuns cu căutările pentru a face rost de angajate tocmai în Bangladesh, reprezentanți ai Ambasadei de la București asigurându-l că 300 de femei sunt dispuse să vină de la zeci de mii de kilometri pentru a lucra în localitatea vâlceană.  Edilul spune că pe el nu îl interesează cine va lucra la fabrică, ci doar să meargă producția pentru ca investitorii să nu își ia catrafusele și să caute o altă locație. „Și din Bangladesh dacă vin e foarte bine. Mă interesează mai puțin acest aspect. Am vrut să creez locuri de muncă, am sperat că vor veni femeile să lucreze, inclusiv, din localități învecinate nouă, chiar și din afara județului, dar uite că nu e așa. Femeile astea din Bangladesh primesc acolo la ele cam 38 de dolari pe lună, iar aici dacă vin vor avea minimul pe economie, plus tichete, ceea ce înseamnă o leafă de vreo zece ori mai mari decât la ele în țară. Să vină ele să muncească dacă la noi lumea s-a boierit și nu mai vrea decât salarii mari”, spune edilul.
Gelu IonescuCJ Gorj sprijină Campania naţională „Controlează-ţi Diabetul” 17 Apr 2015

În calitate de partener local, Consiliul Judeţean Gorj sprijină manifestările organizate la Târgu-Jiu în cadrul campaniei „Controlează-ţi Diabetul”. Activităţile derulate în acest sens au drept principal scop informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi cunoaşterea factorilor de risc, care determină apariţia bolii, precum și îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet.

Societatea Română de Diabet, Nutriție şi Boli Metabolice în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Târgu-Jiu organizează cea de-a VIII-a ediţie a Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, în perioada 18-19 aprilie, la Târgu-Jiu.
Conform Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din Europa (11,6%), cap de listă fiind Turcia (14,85%). Astfel, numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, care suferă de această afecțiune este de aproximativ 2 000 000 de persoane.
Regiunea Sud Vest, din care face parte şi judeţul Gorj, se află pe locul patru în topul regiunilor cu cele mai multe persoane cu diabet din România (12,1%).
„Statisticile îngrijorătoare cu privire la persoanele diagnosticate cu diabet, ne fac pe noi, medicii de specialitate, să continuăm cu şi mai multă fervoare Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul” începută în anul 2011. Dorim, în primul rând, să îi facem pe oameni să conştientizeze faptul că această boală poate fi prevenită printr-o serie de acţiuni la îndemâna fiecăruia, dorim să îi determinăm să îşi facă anual analizele de rutină, prin care pot depista boala în faza incipientă şi, nu în ultimul rând, dorim ca pacienţii diagnosticaţi cu diabet să ştie că nu luptă singuri, ci depunem eforturi concrete pentru a găsi noi metode de a ţine sub control această afecţiune” a declarat Prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Acţiune de testare gratuită, la Târgu-Jiu
Pentru a sublinia importanţa depistării precoce a acestei afecţiuni, în cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, la Târgu-Jiu, se va organiza o amplă acţiune de testare gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicozilate în ziua de 18 aprilie 2015, interval 09.00 – 16.00, în faţa Prefecturii judeţului Gorj, din municipiul Târgu-Jiu (Str Victoriei nr 2 – 4).
Duminică, 19 aprilie 2015, începând cu ora 15.00, în incinta Shopping City Târgu-Jiu, se va desfăşura o activitate dedicată adoptării unui stil de viaţă sănătos prin practicarea mişcării zilnice. Astfel, trupa de dans Galactic Crew Junior a Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu va face o demonstraţie de dans, un îndemn la practicarea exerciţiului fizic zilnic.
Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Internaţionale a Diabetului, practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2.

Activităţi pentru profesioniştii din sănătate
Pe lângă activităţile destinate publicului larg, Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Târgu-Jiu, cuprinde şi o manifestare dedicată exclusiv profesioniştilor din sănătate. Astfel, în prima zi a campaniei naţionale, sâmbată, 18 aprilie, între orele 08.45 – 17.00, nume de referinţă în diabetologia românească vor fi prezente la Cursul Diabet, Sindrom metabolic şi alte boli legate de nutriţie (DIAMOND – Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition – related Diseases), organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Evenimentul adresat medicilor se va desfăşura la Complex Anna Events (zona Insula Jiului, Str. Bicaz, Târgu-Jiu).  Scopul acestei manifestări ştiinţifice este de a dezbate problematica diabetului zaharat în România, precum şi de a oferi informaţii actuale medicilor gorjeni privind cele mai noi soluţii terapeutice în managementul acestei afecţiuni.
Înscrierea medicilor la cursul DIAMOND este gratuită şi se va face online, pe site-ul campaniei: www.controleaza-diabetul.ro.
Evenimentul este creditat cu puncte EMC. Organizator ştiinţific: Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Partener local: Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Târgu-Jiu.
Parteneri Instituționali: Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Instituția Prefectului – Județul Gorj, Consiliul Județean Gorj
Minodora SuceaPagini monografice – Cultură, eroism şi patriotism în Aninoasa anului 1935 17 Apr 2015

S-au împlinit zilele acestea opt decenii de la subscripţia Ligii Antirevizioniste Române cu sediul la Căminul Cultural „Bibescu-Vodă” din Aninoasa, Gorj.

„La 14 aprilie 1935 s-a făcut sfinţirea drapelului de către Centrul Pastoral Regional format din 14 preoţi, precum şi o grandioasă manifestare patriotică. De la Bucureşti a participat secretarul general al Ligii, Gheorghe Lungulescu, iar din Târgu-Jiu a venit preşedintele secţiei judeţene, avocat Miron Constantinescu. Tot  ceea ce Valea Gilortului a avut mai select şi conştient a luat parte în fruntea a sute de săteni şi sătence, veniţi din toate satele vecine. Muzica militară a Regimentului 18 Infanterie Gorj, cuvântările înflăcărate şi pline de avânt, corurile patriotice ale Căminului Cultural „Bibescu-Vodă” din Aninoasa, Gorj, ale tinerilor premilitari şi ale şcolilor primare din regiune au făcut să vibreze adâncul sufletesc şi să nască elan şi abnegaţie, ca dovadă a capacităţii de jertfă ale zilelor următoare dacă împrejurările vor cere. Manifestarea a avut aspect de înălţătoare sărbătoare, vrednică de admiraţia celor veniţi din nenumărate părţi ale judeţului şi ale delegaţiilor din Capitală. Toată mulţimea avea ochii umeziţi de lacrimi la amintirea sângelui vărsat în lupta de întregire a neamului, iar înflăcărarea participanţilor te duce cu gândul la rezistenţa eroică a gorjenilor în luptele de pe malul Jiului.
img846Săteanul din Aninoasa este preocupat să-şi muncească bucăţica de pământ pe care o are fiecare ca rod al sângerării de veacuri, precum şi în cel mai crâncen război din ultima vreme, când au murit pe câmpul de luptă, numai din satul Aninoasa, 143 de eroi”. Astfel notează sublocotenentul învăţător Ilie Iscrulescu, participant şi rănit în Războiul Întregirii Neamului, în „Monografia comunei Aninoasa”, Ed. Ramuri, Craiova, 1935, paginile 43, 44, 50, 51.
Marea manifestare eroică şi patriotică de la 14 aprilie 1935 s-a validat peste numai zece ani, când în Al Doilea Război Mondial, au murit în luptele din Est şi Vest 174 de eroi din satul Aninoasa. Este de datoria noastră să-i comemorăm pe aceşti eroi prin instituirea grabnică a Zilelor Eroilor Patriei.
Virgil CercelaruTotul pentru randament și eficiență 17 Apr 2015

Pandurii ocupă locul 5 în clasamentul meciurilor din Liga 1 disputate în 2015, ceea ce îl face pe antrenorul Edi Iordănescu să fie mulțumit în mare măsură de rezultatele muncii depuse la Pandurii, însă tânărul tehnician vrea mai mult decât atât.

Seria ultimelor trei partide disputate de Pandurii a reușit să pună din nou echipa gorjeană într-o poziție ceva mai sigură, dar Edi Iordănescu nu este încă liniștit. “Programul în continuare este destul de apăsător, nu putem să lucrăm în totalitate aşa cum ne dorim, însă eu voi apela la orice mijloace regulamentare ca să îmi ajut jucătorii şi echipa să aibă randament şi eficienţă”, spune tehnicianul Pandurilor, care și-ar dori un succes contra “șepcilor roșii”, o victorie gorjeană în partida de luni de la Târgu-Jiu urmând a pune între cele două combatante o diferență de nouă puncte, greu de surmontat de către ardeleni în etapele ce mai rămân de disputat.

Regrete pentru două eșecuri
Per ansamblu, Pandurii are în această primăvară rezultate mai bune decât cele înregistrate în turul campionatului și Edi Iordănescu spune că acel loc 5 în clasamentul neoficial al returului arată exact ceea ce a cerut la sosire jucătorilor săi și ceea ce vrea și în continuare, eficiență: “În clasamentul strict al returului, în acest moment echipa Pandurii se află pe locul 5, deci e clar că asta înseamnă şi eficienţă. Există foarte mult regret în continuare pentru punctele pe care le-am pierdut cu Viitorul şi cu Gaz Metan, dar sunt lucruri pe care nu le mai putem întoarce, am învăţat din greşeli şi trebuie să mergem înainte conectaţi, motivaţi, ca să putem cât mai repede să adunăm punctele necesare şi automat după aceea să eliminăm şi presiunea care este la mijloc”, a declarat Edi Iordănescu. Acesta spune faptul că echipa sa a adunat în retur mai multe puncte de pe terenuri străine decât acasă nu se traduce printr-o ineficiență în jocurile de acasă, ci că acest lucru a depins foarte mult de adversarii întâlniți: “Nu pot spune că suntem mai eficienți în deplasare decât acasă. Contează jocurile, adversarii sunt mulți factori care influențează rezultatul final și exprimarea”, a mai spus antrenorul Pandurilor.

Oboseala, principalul adversar
Ritmul în care echipa gorjeană a fost nevoită să joace în ultima vreme este unul care a lăsat urme. Echipa gorjeană are deja destul de multe probleme de lot, cu jucători accidentați. Acum însă programul revine la un ritm care-i convine mai mult tehnicianului, care spune că acum va avea timp nu doar pentru refacere, dar și pentru pregătirea mai minuțioasă a partidelor: “Noi trebuie să ne redresăm, să ne revenim fizic și mental, să intrăm bine în teren la ora jocului. Noi am făcut Paștele în cantonament. Orice jumătate de zi în plus este un avantaj. Am jucat luni, marți i-am lăsat liberi, miercuri am făcut un antrenament mai ușor, iar joi am făcut primul antrenament mai tare. Este un ciclu săptămânal, dar nu l-am avut în totalitate. Decât din trei în trei zile e mai bine așa, atunci nu poți lucra nimic!”, a mai spus Edi Iordănescu.

Pintilii, incert pentru meciul cu U Cluj
Accidentat în partida cu Oțelul Galați, Mihai Pintilii ar putea rata confruntarea cu Universitatea Cluj, după ce a fost nevoit să stea pe tușă și la meciurile cu Petrolul și Astra. “Mihai Pintilii nu s-a antrenat. Are o entorsă destul de păcătoasă, resimte dureri. Este sub atenția staff-ului medical, este limitat în ceea ce lucrează. Vedem cum se va simți în zilele viitoare, iar dacă va fi apt 100%, este posibil să joace. Dacă nu, nu o să ne asumăm riscuri. Este un jucător important, dar sunt și alți jucători care pot suplini”, a explicat antrenorul Edi Iordănescu situația internaționalului pandur. Dacă prezența lui Pintilii este incertă, echipa gorjeană nu se va putea baza pe Shalaj nici la meciul cu Universitatea Cluj: “Shalaj și-a depășit perioada de refacere. Estimam să fie la antrenament, nu intră în planuri pentru meciul cu U Cluj. S-a prelungit perioada de recuperare, el a pierdut și la capitol fizic”, a mai spus antrenorul Pandurilor, Edi Iordănescu.
Cristi ConstantinescuEdi Iordănescu despre Eric: “Nu poate înlănțui efortul” 17 Apr 2015

Idolul suporterilor gorjeni, Eric de Oliveira, nu este încă folosit așa cum jucătorii și fanii și-ar dori, însă antrenorul Edi Iordănescu explică și de ce Eric joacă acum mai puțin de o repriză.
“Eric muncește, se pregătește. E un jucător cu multă calitate în care am mare încredere. Și-a demonstrat valoarea. Eu la toate jocurile cer agresivitate, pressing avansat, travaliu, să fim agresivi, iar pentru asta trebuie să alergi. Eu nu spun că el nu ar putea să o facă ca și colegii lui. Acum el s-ar epuiza și prin consumul defensiv l-ar limita din punct de vedere ofensiv. El nu poate înlănțui efortul. A făcut anumiți pași, cu Astra a jucat 45 de minute. Dacă până la final l-am câștiga și să-l folosim din primul minut ar fi bine și pentru noi, dar și pentru el, pentru că din vară viitorul lui ar putea fi în altă parte. Eric nu putea alerga în iarnă, venea după recuperare, acum se antrenează la 100%”, a declarat Edi Iordănescu analizând modul în care Eric a evoluat în pregătire și în jocurile oficiale de la revenirea sa la Pandurii. Tehnicianul Pandurilor ține să precizeze și că niciunul dintre jucătorii Pandurilor nu are un statut special, toți fiind egali pentru el: “Toți jucătorii sunt sub monitorizarea mea. Nu avem tratament special pentru nimeni”, a încheiat Edi Iordănescu.
Cristi ConstantinescuProiectele inițiate anul trecut continuă în săptămâna “Școala altfel” 2015 cu elevii Liceului de Arte “Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu 17 Apr 2015

Un grup de muzicieni și plasticieni ai Liceului de Arte “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, dornic de creație și aventură a demonstrat că nu e greu să fii elev la un liceu vocațional și să creezi, atunci când dai frâu liber ochiului și imaginației. Au demonstrat-o elevi ai liceului nostru, în cadrul excursiei tematice “Muzica, artele vizuale și natura”, desfășurată în săptămâna “Școala altfel” 2015.

Traseu mirific
Chiar dacă teoretic este primăvară în aprilie, în prima zi a excursiei noastre ne-a întâmpinat o iarnă rece, cu zăpadă și viscol, dar cu un peisaj mirific la Castelul Peleș, de parcă ne regăseam în poveștile de odinioară. La fel și a doua zi, vizita la Lacul Sfânta Ana, creat de natură într-un crater vulcanic în inima munților, într-o liniște absolută, a scos la iveală zăpada albă, imaculată, dintr-o zonă nepoluată, care scârțâia sub pașii noștri, tulburând liniștea. Peisajul misterios al pădurii de conifere care înconjoară lacul, protejându-l de privirile curioase ascunde, parcă, prin tăcerea absolută, o poveste numai de el știută. Pe măsură ce ne depărtam de lac, razele soarelui își făceau tot mai pregnant simțită prezența.
A urmat vizitarea Cetății Râșnov, unde, atât ruinele cetății, cât și Munții Bucegi și Făgăraș ne-au întâmpinat semeți, oferindu-ne o priveliște minunată și povești și legende medievale care mai de care mai interesante, păstrate până astăzi, care au ajuns acum și la urechile noastre.
Nici Castelul Bran nu s-a lăsat mai prejos, chiar dacă ne înfățișează un aspect rustic, în contrast cu opulența Peleșului. Centrul de atracție este, desigur, Dracula, alias Vlad Țepeș.
Mulțumim ghizilor noștri de la Castelul Peleș și Cetatea Râșnov pentru deosebita pasiune și prestație de care au dat dovadă și care știu să capteze atenția vizitatorilor și să le stârnească curiozitatea! Elevii au dat dovadă de o receptivitate ieșită din comun!

Scopul proiectului
Inițiat pentru a se desfășura în săptămâna “Școala altfel” 2014, “Să știi mai multe, să fii mai bun!”, proiectul “Muzica și natura” a adăugat în acest an și artele vizuale, devenind “Muzica, artele vizuale și natura”. Acest proiect are drept scop dezvoltarea sensibilității și creativității elevilor, aspecte specifice îndeosebi activității elevilor din liceele vocaționale și, cel mai probabil, la ediția următoare va căpăta titulatura “Artele și natura”.

11149526_1598489350364879_5950697827899393769_nDerularea și finalitatea proiectului
Proiectul se desfășoară sub forma unei excursii tematice de două zile, în zone pitorești din țară, pentru a stimula creativitatea elevilor în specialitatea studiată și sensibilitatea acestora față de mediul înconjurător. Sub îndrumarea profesorilor inițiatori și însoțitori, elevii specialității muzică, încântați de frumusețea panoramică și mai ales de coeziunea echipei de proiect, au ca sarcină de lucru crearea unei piese muzicale izvorâtă din interiorul tineresc, dornic de aventură, specific vârstei adolescentine.
Spre deosebire de anul trecut, când s-au organizat echipe de trei elevi, care au pus pe note scurte piese muzicale la alegere, cele mai bune fiind premiate, în acest an, echipa specialității muzică a fost compusă din șapte elevi, dintre care șase au decis să pună pe un beat o strofă hip-hop în limba română și un refren cântat în limba engleză. Dragoș Mutulescu și Leo Cercelaru, interpreții principali, alături de Cristina Lăcătușu și Illy Bîțu, care au asigurat cover voices, au fost cei mai implicați, cei mai creativi și cei mai prolifici, motiv pentru care vor fi premiați corespunzător. Au mai participat: Alexandru Bușoniu și Nicu Constantin.
Luana, mezina grupului, a preferat să compună o piesă de primăvară, specifică vârstei sale și a demonstrat că la numai zece ani poate fi creativă, curajul nu îi lipsește, iar vârsta nu este o piedică în calea creației. Și a compus singură muzica și versurile unei piese!
Cert este faptul că muzica ușoară este cea mai apropiată de sufletul tinerilor la această vârstă, iar metodele didactice aplicate în mai multe școli europene, pun preț pe stimularea și dezvoltarea creativității elevilor, făcând apel la genul ușor și la instrumente muzicale accesibile care, pur și simplu, izvorăște din interiorul ființei umane la tinerețe.
Elevilor specialității arte vizuale le-a revenit sarcina să fotografieze obiectivele vizitate: peisaje, Castelele Peleș și Bran și Cetatea Râșnov, Lacul Sfânta Ana, Biserica Neagră din Brașov. Cu cele mai reușite fotografii ale echipei de proiect se va organiza o expoziție, pe fondul muzical al piesei compuse de muzicieni. Cei mai pasionați elevi vor putea picta după una din fotografiile preferate și vor expune picturile alături de celelalte fotografii.
Deja participanții și-au descărcat online creațiile și așteaptă cu nerăbdare jurizarea. Echipa de plasticieni a fost compusă din: Gabriela Grozavu, președinta elevilor pe școală, Codruț Mutulescu, Ana Maria Licăreți, Alexandra Buică, George Ujică, Maria Stănciugelu, Nicu Cîlcioi, Ovidiu Mircescu.
Cele mai reușite creații vor fi premiate, elevii fiind recompensați cu diplome personalizate pentru meritul și contribuția aduse proiectului în derulare.
Mulțumiri și profesorilor participanți la acest proiect: Elena Dan, Emil Lăcătușu, Cosmin Oproiu și Emilia Diaconescu!

Al doilea proiect, “Spectacolul clasei”
Tot anul trecut, elevii clasei a X-a A a Liceului de Arte “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu au fost invitați să susțină un program artistic la Școala Gimnazială din Ciuperceni. Anul acesta, elevii clasei a XI-a A au fost invitați din nou la această școală, unde, prin organizarea și desfășurarea programului artistic “Spectacolul clasei” au dat dovadă de maturitate, experiență și au reușit să transmită publicului mesajul lor artistic.
Delia Bejat, prezentatoarea acestei ediții și absolventă a școlii din Ciuperceni a prezentat momentele artistice ale colegilor săi în rime, invitându-i pe scenă într-o atmosferă detensionată, aproape glumeață, ce a adus zâmbete pe buzele tuturor. La cererea foștilor săi profesori a interpretat o piesă populară la nai.
Alexandru Bușoniu, al doilea prezentator al ediției, deși un tip tăcut, retras și ușor timid la prima vedere, a știut cum să evidențieze punctele forte ale colegilor după ce aceștia își susțineau momentul artistic.
Felicitări artiștilor pentru prestație! Au evoluat rând pe rând: Ileana Bîțu și Irina Cioclei la pian cu lucrări clasice, Dragoș Mutulescu voce și chitară, Denis Gavrilescu, la pian – muzică ușoară, Alexandru Straț la chitară și voce, Gabriel Brîndușoiu la flaut – muzică de relaxare, George Popescu și Delia Bejat la nai – muzică populară. Responsabil foto-video a fost Nicu Constantin.
Ne revedem anul viitor, cu clasa a XII-a A!
Eugenia-Liliana ȘtefănescuDuplicatul cardului de sănătate costă 15,50 lei 17 Apr 2015

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj informează asiguraţii din judeţul nostru că pentru eliberarea, tipărirea şi distribuirea unui duplicat al cardului de sănătate costurile sunt de 15,50 lei.

Având în vedere prevederile art.2 alin. 1 din Ordinul preşedintelui CNAS nr. 98/2015, în sistemul de asigurări sociale de sănătate se eliberează cardul duplicat urmare a solicitării persoanei asigurate. Acesta poate fi solicitat în următoarele situaţii: în cazul pierderii, furtului sau deteriorării cardului naţional emis iniţial; în cazul modificării datelor personale de identificare ulterior datei de emitere a cardului naţional emis iniţial; alte situaţii justificate.

Procedura eliberării duplicatului
Asiguratul va depune o cerere de eliberare a cardului duplicat, la sediul CJAS Gorj, însoţită de o copie a cărţii de identitate a asiguratului. Tot aici se achită şi contravaloarea duplicatului. „Contravaloarea cardului duplicat este 15,50 lei şi se achită la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Gorj”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.
Noul card emis se va preda destinatarilor personal de către reprezentanţii Poştei Române, la domiciliul acestora.
Minodora SuceaÎncep înscrierile la concursul pentru posturile de inspector şcolar 17 Apr 2015

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj va da săptămâna viitoare, startul înscrierilor la concursul pentru ocuparea funcţiilor vacante de inspector şcolar. Cei care doresc să ocupe aceste funcţii au termen până pe 5 mai pentru a-şi depune dosarele la secretariatul IŞJ Gorj.

Începând cu data de 20 aprilie 2015, cadrele didactice care doresc să ocupe funcţia de inspector şcolar se pot înscrie la concursul organizat în acest sens de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj. La acesta se pot înscrie însă doar cadrele didactice care  îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: sunt absolvenţi ai unei instituții de învățământ superior de lungă durată cu diploma de licență sau al ciclului II Bologna cu diploma de master; sunt titulari, având încheiat contract de muncă individual pe perioadă nedeterminată în învățământul preuniuversitar, cu gradul didactic I sau titlul științific de doctor, cu vechime efectivă la catedră de minimum şapte ani în învățământul preuniversitar; au obținut calificativul anual „Foarte bine” în ultimii 5 ani și nu au fost sancționaţi disciplinar în aceeași perioadă, până la înscrierea la concurs; nu au fost condamnaţi penal pentru săvârșirea unei infracțiuni sau nu au fost lipsiţi de dreptul de a ocupa o funcție de conducere, îndrumare ori control prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă de condamnare penală; sunt apţi din punct de vedere medical; sunt membri al Corpului național de experți în management educațional. Candidaţii care doresc să ocupe funcția de inspector școlar pentru învățământul preșcolar, respectiv pentru cea de inspector școlar pentru învățământul primar, trebuie să fie absolvenţi cel puțin ai ciclului I Bologna, având funcția didactică de profesor pentru învățământul preșcolar, respectiv profesor pentru învățământul primar.
5 mai – data limită de depunere a dosarelor

Dosarele de înscriere pot fi depuse până la data de 5 mai 2015. Acestea trebuie să conţină următoarele documente: cererea de înscriere; curriculum vitae; copia certificatului de naştere şi, dacă este cazul, certificatului de căsătorie; copia actului de titularizare într-o unitate de învăţământ preuniversitar; copia dovezii calităţii de membru al corpului naţional de experţi în management educaţional; copia adeverinţelor/certificatelor/diplomelor de acordare a gradelor didactice/a titlului ştiinţific de doctor; copia hotărârilor judecătoreşti, pentru persoanele care şi-au schimbat numele din diferite motive; copia adeverinţelor/certificatelor/diplomelor care să ateste participarea la cursuri de formare continuă/în grupuri de lucru sau comisii constituite la nivel judeţean ori naţional; copii legalizate ale actelor de studii (legalizarea acestora se face la notariat sau la alte autorităţi investite cu acest drept); adeverinţa de vechime la catedră, în specialitate, în învăţământul preuniversitar, în original; adeverinţa cu calificativele din ultimii cinci ani, în original; recomandare/aviz/certificat pentru anumite posturi/specialităţi – teologie, minorităţi, învăţământ special, alternative educaţionale ş.a.; certificat medical; cazier judiciar în original; declaraţie pe propria răspundere că nu a desfăşurat activităţi de poliţie politică; declaraţia pe propria răspundere privind veridicitatea conţinutului dosarului de candidatură; opisul dosarului, în dublu exemplar.
Concursul se va desfăşura în perioada 20 mai – 5 iunie 2015. Lista posturilor vacante de inspector şcolar poate fi consultată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.
Roxana LupuUdrea rămâne în arest 16 Apr 2015

Elena Udrea rămâne în arest în dosarul “Gala Bute”, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) i-a respins,astăzi, contestaţia la decizia aceleiaşi instanţe din 10 aprilie, când i-a respins o cerere de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar.

Potrivit DNA, Ion Ariton i-ar fi determinat pe reprezentanții companiilor de stat aflate în subordinea sa, adică Hidroelectrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, CE Turceni, CE Rovinari, Romgaz, Oil Terminal, IAR Ghimbav și Societatea Națională a Apelor Minerale, să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 de lei, organizarea galei internaționale de box profesionist. Aceşti bani constituie prejudiciu pentru companiile menționate, susţine DNA.

 Incendiu la Turcinești 16 Apr 2015

O anexă gospodărească din satul Rugi, comuna Turcinești, a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii intervin pentru stingerea incendiului.Tecău și Rojer au pierdut la Monte Carlo 16 Apr 2015

Perechea formată din tenismanul român Horia Tecău și olandezul Jean-Julien Rojer a fost învinsă de cuplul italian Simone Bolelli/Fabio Fognini, cu 3-6, 7-5, 13-11, joi, în optimile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului ATP World Tour Masters 1.000 de la Monte Carlo, dotat cu premii totale de 3.255.530 euro.

Perechea româno-olandeză, care va primi un cec de 12.670 euro și 60 de puncte ATP, va încerca să își apere săptămâna viitoare, la București, titlul cucerit în 2014 la BRD Năstase Țiriac Trophy, informează Agerpres.Contractul de livrare a cărbunelui către sârbi ar putea fi reziliat 16 Apr 2015

Complexul Energetic Oltenia (CEO) ar putea rezilia contractul de livrare a cărbunelui cu o firmă din Serbia după ce reprezentanții societății respective nu au achitat o nouă tranșă de bani și nici transportatorii, a declarat, astăzi, managerul Laurențiu Ciurel. Potrivit acestuia, firma sârbă trebuia să achite o nouă tranșă de bani până la sfârșitul săptămânii trecute, tranzacție care nu a fost, însă, efectuată. Din acest motiv, CEO a trecut la aplicarea de penalități. “Dânșii încearcă să demonstreze costuri de 25 de euro pe tonă, ei au spus este anormal să cumperi o marfă cu 13 euro și să o transporți cu 25 de euro, referitor la faptul că firma intermediară le vinde tona de cărbune cu 25 de euro. Oricum, ar fi trebuit ca vineri înainte de Paște să livreze o tranșă de bani și acum sunt în penalități. Nu mai răspund la telefoane, nu au plătit nici transportatorii, s-ar putea să fie probleme cu acest contract și să ne dispară una dintre sursele importante pentru zona Motru”, a spus Laurențiu Ciurel.

Şeful companiei a mai menționat că printre consecințele unei eventuale rezilieri a contractului cu firma sârbă se numără închiderea, în luna mai, a unui grup din cele două funcționale în prezent — Ișalnița și Craiova 2 — acestea funcționând cu cărbune din zona Motru.Conducea tractorul fără permis 16 Apr 2015

La data de 15 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Turceni au identificat în trafic un bărbat, de 41 de ani, din localitate, în timp ce conducea un tractor pe D.J. 674, fără să deţină permis de conducere şi fără ca autovehiculul să fie înmatriculat sau înregistrat în circulaţie. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană ce nu posedă permis de conducere şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, se arată în comunicatul IPJ Gorj.Complexul Energetic Hunedoara, la un pas de a primi banii 16 Apr 2015

Comisia Europeană ar putea aproba săptămâna viitoare ajutorul de stat de 100 milioane lei pe care Guvernul vrea să-l acorde Complexului Energetic Hunedoara, ceea ce va permite companiei să cumpere certificate de emisii de gaze şi să evite astfel o amendă de la forurile europene.

“Complexul Energetic Hunedoara este un mare poluator şi de aceea trebuie să cumpere certificate de emisii de gaze, dar dacă nu le cumpără va primi o amendă foarte mare. Complexul însă nu are bani şi de aceea s-a decis acordarea unui ajutor de stat pentru a cumpăra aceste certificate. Comisia Europeană a fost notificată şi aşteptăm ca săptămâna viitoare aprobarea acesteia privind ajutorul de stat”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

 

 Cercetaţi pentru exploatare ilegală de agregate minerale 16 Apr 2015

Doi bărbaţi în vârstă de 43 şi 52 de ani, angajaţi ai unei societăţi din Târgu Mureş, sunt cercetaţi penal după ce au fost depistaţi de oamenii legii în timp ce exploatau agregate minerale de pe albia pârâului Brătuia, în Ţicleni, fără să deţină autorizaţie sau aviz legal în acest sens.Reţinut pentru furturi din maşini 16 Apr 2015

Un bărbat în vârstă de 29 de ani, din Motru, acuzat că în noaptea de 12 spre 13 aprilie a furat bunuri în valoare de aproximativ 1.100 lei din trei autoturisme parcate pe raza municipiului, a fost reţinut ieri de poliţişti. În cursul acestei zile, bărbatul va fi prezentat magistraţilor cu propuneri legale.Poliţia economică, pe urmele pastilelor de Viagra dispărute din Spitalul Rovinari 16 Apr 2015

Cu doar o zi înainte de concursul pentru postul de manager al Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari, Poliţia Economică a ajuns la instituţia  sanitară pentru a face verificări în cazul pastilelor de Viagra care au dispărut din farmacia  unităţii medicale. Managerul Constantin Talabă a declarat că oamenii legii au ridicat documente şi au luat declaraţii. Din verificările proprii, Talabă a concluzionat că Viagra a fost luată chiar de urologul arab, Kadour Aksan, singurul candidat la şefia spitalului.

Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari primea, în urmă cu mai bine de un an şi jumătate, o donaţie de medicamente în valoare de 30.000 de lei. Dăruite de o fundaţie din Capitală, medicamentele în cauză au fost îndreptate spre spitalul din Gorj, la intervenţia lui Robert Calotescu, care la momentul respectiv era manager al unităţii. Acesta spunea că donaţia a constat într-o „gamă largă de medicamente, de la aspirină la zovirax, de la ctin-talaba-inscriptantialgice la antiinflamatoare, antihistaminice şi antibiotice”. Între medicamentele respective se regăseau şi pastile de slăbit, dar şi Viagra.
În toamna anului trecut, noua conducere a Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari sesiza dispariţia pastilelor de potenţă din farmacia unităţii. Iniţial, suspiciunea plana chiar asupra lui Calotescu, cel care a atras donaţia, însă managerul Constantin Talabă a făcut verificări în urma cărora s-a aflat că Viagra a fost luată de urologul Kadour Aksan.

Cercetări pentru Viagra
Miercuri, 15 aprilie 2015, cu doar o zi înainte de concursul pentru şefia Spitalului Rovinari, reprezentanţi ai Poliţiei Economice au ajuns la unitatea sanitară rovinăreană pentru a verifica dispariţia pastilelor de creştere a potenţei. „Astăzi au venit cei de la Poliţia Economică pentru a verifica dispariţia Viagrei. Se ridică documente cu proces verbal şi se iau şi declaraţii, conform procedurilor legale. Eu am făcut verificări la momentul respectiv şi am concluzionat că pastilele au fost luate de urologul Aksan. Prejudiciul nu este mare, fiind vorba despre două milioane şi ceva lei vechi”, a confirmat Constantin Talabă, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari.
Directorul unităţii medicale a menţionat că nu are nicio problemă în a pune la dispoziţia oamenilor legii toate documentele solicitate. Potrivit aceleiaşi surse, cel mai dificil va fi să se identifice hârtiile prin care bolnavii au semnat pentru primirea medicamentelor respective.
Din verificările conducerii spitalului, pastilele de Viagra au fost luate de urologul Kadour Aksan, singurul candidat la şefia Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari. Concursul pentru postul de manager are loc chiar astăzi.
Minodora SuceaMorega: “Acţiunea de control, legată de Transalpina are iz politic” 16 Apr 2015

Fostul preşedinte al PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a criticat, ieri, acţiunea Corpului de Control al premierului legată de Transalpina. Morega consideră că demersul în cauză ar avea iz politic, asta deoarece fostul liberal îşi aminteşte că Victor Ponta ar fi lăudat, cu ani în urmă, investiţia de pe Transalpina ca acum să încerce să-i îngroape cu ea pe foştii miniştri, Ludovic Orban şi Varujan Vosganian, ameninţându-i pe liberali cu transmiterea raportului de control la DNA. Ex-preşedintele liberal reaminteşte, de asemenea, de nenumăratele drumuri făcute de el la Bucureşti pentru demararea acestei investiţii, un rol important în începerea lucrărilor avându-l, după Morega, şi actualul primar de Novaci, Dumitru Leuştean, pe atunci director la Secţia de Drumuri Naţionale Gorj.

Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Gorjului a ajuns subiect de dispută politică atât la nivel central, cât şi judeţean, după ce Corpul de Control al premierului a depistat, acum, existenţa unor nereguli la finanţarea investiţiei de pe Transalpina. Potrivit raportului, contractul de reabilitare a drumului naţional 67C Bengeşti-Sebeş, cunoscut sub denumirea de Transalpina, pe care CNADNR l-a încheiat cu firma omului de afaceri Nelu Iordache în 2008, ar fi păgubit bugetul general consolidat al statului cu 388,7 milioane de lei (91 de milioane euro).
În acelaşi document se arată că paguba rezultă din faptul că acest contract a fost finanţat în sistem de credit-furnizor, suma de 91 de milioane euro reprezentând costuri suplimentare de finanţare rezultate din rambursarea ulterioară a creditului-furnizor.

Lezat de raport
Prezentarea raportului a creat, cum era de aşteptat, deja discuţii aprinse la nivel politic naţional, dar nu a rămas fără ecou la nivel de Gorj, asta mai ales că şi aici sunt persoane care s-au implicat în demararea acestei investiţii necesare pentru judeţul nostru. Unul dintre cei care se vede lezat de constatările raportului este fostul preşedinte al PNL Gorj, Dan Morega, care a declarat următoarele: “Consider că acţiunea Corpului de Control al primului ministru este una dirijată politic. Se doreşte astfel începerea unei lupte, şi pe această cale, împotriva lui Ludovic Orban, prim-preşedinte al PNL, un politician destul de vocal şi împotriva PNL. Această verificare este însă un afront care mă deranjează enorm, asta deoarece ştiu câte drumuri am făcut la Bucureşti, în calitate de preşedinte al PNL Gorj, pentru Transalpina. Şi nu sunt singurul deranjat, asta deoarece ştiu ce aport a avut aici şi primarul Leuştean de la Novaci, care a fost cu mine”.

transalpinaNu crede că există vreun prejudiciu
Morega crede astfel că prejudiciul legat de Transalpina nu are cum să existe, atâta timp cât cei doi foşti miniştri şi-au asumat răspunderea. “Sunt ferm convins că şi un ministru şi celălalt nu şi-ar fi permis să semneze o hotărâre de Guvern fără ca aceasta să nu fi trecut prin colegiul de conducere ministerial, şi fără o analiză profundă şi pertinentă pentru acest drum. Din câte ştim, proiectul a avut studii de fezabilitate, de prefezabilitate şi întreaga documentaţie tehnico-economică şi a respectat procedurile de rigoare legale. Faptul că firma în cauză, a lui Nelu Iordache, nu şi-a onorat obligaţiile contractuale ar fi trebuit ca însăşi guvernarea PSD şi PDL din 2009 să fi constatat acest lucru. Pare astfel că premierului îi este însă mai uşor să găsească vinovaţi pentru nerealizarea integrală a acestui drum, fost al romanilor, care leagă Muntenia şi Oltenia cu Ardealul, un drum de o importanţă turistică deosebită, decât să continue acest drum şi să-l facă circulabil pe toată perioada anului”, mai completează Morega.

Corpul de Control al premierului a anunţat că va trimite raportul despre Transalpina către Direcţia Naţională Anticorupţie. Reabilitarea Transalpina se află în blocaj de mai bine de doi ani, în contextul în care CNADNR nu a putut rezilia contractul încheiat cu Romstrade, constructor aflat în prezent în insolvenţă, deşi lucrările au fost întrerupte de mai bine de doi ani. Abia recent CNADNR a preluat provizoriu amplasamentul Transalpina de la Romstrade, anunţând că “întreprinde demersuri” pentru a putea rezilia contractul cu constructorul controlat de Nelu Iordache, aflat în prezent în arest la domiciliu.
Anamaria StoicaIe veche de un secol, cadou pentru interpretul Sanfira 16 Apr 2015

O fostă învăţătoare din comuna Stejari, acum pensionară, i-a oferit în marţea Paştelui, interpretului de muzică populară Valentin Sanfira, o ie veche de peste o sută de ani. Fostul cadru didactic l-a recompensat pe membrul Ansamblului Folcloric “Doina Gorjului” pentru interpretarea deosebită de după slujba de sfinţire a unei noi construcţii realizate în curtea bisericii din Băceşti. Construcţia în cauză s-a datorat bunăvoinţei unui fiu al satului, stabilit la Craiova, care a sponsorizat lucrările la noua investiţie realizată pentru enoriaşii din Băceşti.

604168_834195003284225_3137754179980253189_nLocalnicii satului Băceşti, din comuna Stejari, s-au adunat, marţi, în a treia zi de Paşte, la biserica din localitate, loc unde s-a inaugurat şi sfinţit o construcţie realizată din fondurile puse la dispoziţie de Robert Păiuş, om de afaceri din Craiova. După ritualul religios, enoriaşii au servit masa chiar la umbra noii construcţii realizate în curtea bisericii, de bucatele în cauză servindu-se peste o sută de persoane. Masa a fost completată cu muzică, Valentin Sanfira cântându-le localnicilor în zi de sărbătoare. Interpretul a fost recompensat într-un mod inedit pentru prestaţia sa. Asta deoarece Lenuţa Cârlugea, fostă învăţătoare, acum pensionară i-a oferit cadou artistului o ie bărbătească valoroasă, având o vechime de peste un secol. Cadoul a fost bine primit de către cântăreţul de muzică populară care a invitat fericit toţi participanţii la eveniment la horă.
11149299_834194873284238_2500291414475719396_nBucuroşi de cele întâmplate, marţi, au fost însă toţi enoriaşii din Băceşti, care au prin bunăvoinţa omului de afaceri Păiuş, un spaţiu necesar pentru desfăşurarea unor astfel de evenimente.
A.Stoica

11156191_834190169951375_5630378809725429100_n 17385_834189999951392_2411646524322767026_n 11146272_834196949950697_1524644776968448173_nManţog a încercat să-şi grăbească eliberarea din închisoare 16 Apr 2015

Ionel Manţog a percutat, miercuri, la Judecătoria Târgu-Jiu împotriva deciziei instanţei de judecată de a-i amâna discutarea cererii sale de eliberare condiţionată din penitenciarul municipal, stabilită pentru data de 22 aprilie. Demersul lui Manţog nu a grăbit însă analizarea solicitării sale, ci a îngreunat-o, instanţa stabilind, ieri, ca aceasta să fie discutată nu pe 22, ci pe 29 aprilie, cu o întârziere de încă o săptămână. Fostul politician demonstrează astfel că nu mai suportă regimul de detenţie, deşi nu mai împarte, de anul trecut, o celulă cu zeci de deţinuţi, acesta dorindu-şi cu ardoare eliberarea din detenţie. Manţog se bate astfel pentru fiecare zi pe care poate să şi-o petreacă în libertate.
A.S.

facs mantogGura târgului – Primăriţa din Craiova vrea firmă cu CEO 16 Apr 2015

În vederea distribuirii viitoare a agentului termic în Craiova, primăriţa Lia Olguţa Vasilescu a luat în calcul înfiinţarea unei societăţi împreună cu Complexul Energetic Oltenia. Reamintim că, fuziunea dintre Termo Craiova SRL, firma primăriei şi CEO nu s-a putut realiza, întrucât Fondul Proprietatea, care are drept de veto, s-a opus.Peste 4.000 de miei au ajuns pe mesele gorjenilor 16 Apr 2015

Dacă anul trecut, pe mesele din zilele de Paşte ale cetăţenilor din Gorj, au ajuns nu mai puţin de 3.000 de miei sacrificaţi, de această dată, numărul a fost cu mult depăşit. Potrivit lui Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, pentru Paştele din acest an, la nivelul judeţului, au fost autorizate patru puncte, Piaţa Litovoi din Târgu-Jiu şi Pieţele Agroalimentare din Rovinari, Motru şi Novaci. “În total, în săptămâna premergătoare Sărbătorilor Pascale, au fost sacrificate peste 4.000 de ovine. Din numărul total, circa 180 de miei au fost sacrificaţi la Motru şi Novaci, restul fiind tăiaţi doar pentru cumpărătorii care şi-au ales mielul de Paşte din Piaţa Litovoi din Târgu-Jiu. De aceasta dată, nu ştim de ce, la Rovinari nu s-a sacrificat niciun miel, deşi au fost crescători de miei prezenţi acolo. Cel mai probabil, oamenii din acea zonă au preferat să vină la Târgu-Jiu pentru cumpărarea mielului”, a declarat şeful DSVSA Gorj, Ion Iliuţă. Acesta a precizat că în zilele când s-au sacrificat miei la punctele din Târgu-Jiu, Novaci şi Motru, medicii veterinari nu s-au confruntat cu probleme, toţi mieii care au fost tăiaţi respectând normele în vigoare, iar crescătorii acestora având asupra lor certificatele medicale veterinare aferente. “Nu am avut absolut nicio problemă ori o eventuală abatere de la legislaţia sanitar-veterinară în vigoare privind sacrificarea mieilor. În schimb, cu câteva zile înainte de Sărbătorile Pascale, am aplicat amenzi de ordinul zecilor de mii de lei şi am retras de la comercializare sute de kilograme de carne de porc şi pasăre din carmangeriile din judeţ”, a mai spus Ion Iliuţă.
Izabella MolnarControl judiciar prelungit pentru Condescu și Temelescu 16 Apr 2015

Foștii șefi de la Pandurii, trimiși în judecată pentru că ar fi prejudiciat bugetul clubului cu câteva milioane de lei, rămân sub control judiciar, Tribunalul Olt dispunând prelungirea măsurii respective atât pentru Marin Condescu, cât și pentru Viorel Temelescu. Verdictul nu este final, putând fi contestat, până acum Curtea de Apel Craiova confirmând toate deciziile date în acest sens de către magistrații de la Slatina. Prelungirea controlului judiciar presupune, printre altele, și interdicția ca Temelescu şi Condescu să ia legătura cu martorii din dosar și să treacă pe la sediile Complexului Energetic Oltenia, Federației Naționale Mine Energie, precum și cel al Clubului Sportiv Pandurii Târgu-Jiu.
Pentru Viorel Temelescu decizia este luată de judecători și în contextul în care acesta are la activ o sentință definitivă prin care este condamnat la plata unei amenzi penale de 4000 de lei, după ce a fost prins conducând un autoturism sub influența băuturilor alcoolice. Fostul lider sindical din minerit și energie a contestat acum sancțiunea dispusă de instanță, dar demersurile sale au fost în zadar. “Respinge cererea de înlocuire a amenzii penale aplicată prin s.p.nr.1272/07.05.2014 a Judecătoriei Târgu-Jiu, condamnatului Temelescu Viorel. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în decizia magistraților gorjeni.
Gelu IonescuDumitru Călugăru, pe prima treaptă a podiumului la Olimpiada Naţională de Chimie 16 Apr 2015

Olimpicul gorjean Dumitru Călugăru a reuşit şi anul acesta performanţa de a urca pe prima treaptă a podiumului la etapa naţională a Olimpiadei de Chimie. Nu este însă singurul elev gorjean care s-a remarcat prin rezultatele obţinute la această competiţie. De asemenea, mai mulţi elevi din Gorj au reuşit să obţină rezultate bune la Olimpiada Naţională de Fizică.

În perioada 5 – 10 aprilie 2015, s-a desfăşurat la Galaţi etapa naţională a Olimpiadei de Chimie. Judeţul Gorj a fost reprezentat la această competiţie de un lot format din şapte elevi, iar patru dintre aceştia au obţinut rezultate foarte bune. Astfel, Dumitru Călugăru, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, a obţinut Premiul I şi s-a calificat primul în lotul lărgit al României la etapa internaţională a olimpiadei de chimie. De asemenea, acesta a mai obţinut Premiul Special pentru cea mai bună lucrare practică şi Premiul Special pentru cea mai bună lucrare teoretică. O altă elevă de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, Ioana Patricia Işfan, a obţinut la aceeaşi competiţie Menţiune Specială şi Premiul Special pentru cea mai bună lucrare practică. Menţiune Specială la Olimpiada Naţională de Chimie au mai obţinut elevii Simona Barac (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu) şi Vladimir Tecşa (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu).

Medalii la Olimpiada Naţională de Fizică
Tot săptămâna trecută, mai exact în perioada 4 – 9 aprilie, la Vaslui s-a desfăşurat etapa naţională a Olimpiadei de Fizică. Lotul care a reprezentat judeţul Gorj la această competiţie a fost format din 12 elevi iar mai mulţi dintre aceştia au obţinut medalii şi menţiuni. Astfel, Vlad Ioan Ţîr, elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu a obţinut o Menţiune şi o Medalie de Aur. Tot la clasa a VII-a, Eric Vîlcu, elev la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu, a obţinut o Medalie de Bronz. La clasa a VIII-a, Andreea Georgiana Amza, elevă la Şcoala Gimnazială Nr.1 Motru, a obţinut o Medalie de Bronz, în timp ce Ştefan Tufiş Lastoveschi, elev la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” a obţinut o Menţiune de Onoare. O altă medalie, de această dată de argint, i-a fost acordată elevului Adrian Mihai Radu de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” (clasa a XI-a). Un alt component al lotului gorjean, David Ionuţ Beuran, elev la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu (clasa a XII-a), a obţinut o Menţiune de Onoare. Premiile şi menţiunile au fost acordate  de MECŞ, iar medaliile de Societatea Română de Fizică.
Roxana LupuExpoziţie de costume populare gorjeneşti, în oraşul Markrodach, aprilie-mai 2015 16 Apr 2015

Printr-o cooperare între Fundaţia Ianza-Art Inter-Cultural din Deva, judeţul Hunedoara şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, la sfârşitul acestei săptămâni, pleacă spre Germania mai multe costume populare gorjeneşti, ii, oprege şi vâlnice, precum şi obiecte etnografice sau produse artizanale vechi.
Expoziţia se va vernisa, vineri, 21 aprilie 2015, la Galeria IANZA-ART Inter-Cultural din oraşul Marktrodach şi va rămâne deschisă până pe 20 mai. Din partea CJPCT Gorj, de expoziţie s-a ocupat artistul audiovizualului Teodor Dădălău, iar pe nemţeşte titlul expoziţiei este „Geschichte und Tradition”.
ION PREDOŞANUBătut la locul de muncă 16 Apr 2015

Un agent de pază al unei firme private a ajuns la spital, în noaptea de marți spre miercuri, după ce doi indivizi l-au luat la bătaie. Incidentul a avut loc în zona petrolieră de la Bustuchin, agentul de pază, în vârstă de 26 de ani, încercând să îi oprească pe hoți și să prevină furtul de combustibil din rețeaua pe care o avea în zona sa de activitate. El a reușit să prevină furtul, hoții renunțând la planurile lor numai după ce l-au bătut pe agent, tânărul ajungând în cele din urmă la spital, cu mai multe lovituri pe corp. Ieri pe zi acesta a părăsit unitatea medicală de la Târgu-Cărbunești și a mers la Poliție pentru a depune plângere și a fi audiat, oamenii legii reușind să identifice doi indivizi despre care se crede că sunt autorii agresiunii. Suspecții au fost aduși la audieri, fiind posibil ca unul dintre ei să fie reținut și pus sub acuzare, o decizie urmând să fie luată doar după finalizarea cercetărilor, cel mai probabil în cursul acestei zile.
Gelu IonescuFOTBAL, Liga a 3-a – Etapă bună pentru gorjeni 16 Apr 2015

Echipele gorjene dau liber Bătrânei Doamne spre liga a doua. După ce etapa trecută Minerul Motru a reușit să obțină un succes surprinzător în deplasarea de la Sebiș, o altă grupare gorjeană le-a pus piedică foștilor lideri ai seriei a IV-a din liga a 3-a.

Știința Turceni a furnizat o nouă surpriză învingând cu 2-1 pe teren propriu pe cei de la Național Sebiș. Fotescu a deschis scorul, Slavu a dublat avantajul echipei gorjene, iar Bozian a redus din handicap cu cinci minute înaintea finalului partidei. Acest nou eșec înregistrat de Național Sebiș a tulburat apele în rândul grupării din Sebiș, echipă care se întărise cu jucători precum Străuț sau Mardare cu gândul la o promovare care acum se îndepărtează. De altfel, Sebișul s-a despărțit deja de Străuț și este pe cale să rupă contractul și cu Mardare.
Profitând de acest succes al Științei, UTA Bătrâna Doamnă s-a detașat în fruntea clasamentului în ciuda faptului că și echipa din Arad a făcut un pas greșit pe teren propriu, doar 1-1 cu Millenium Giarmata.
Minerul Motru a legat două victorii, după succesul de la Sebiș din runda trecută, acum s-a impus pe teren propriu, cu 1-0, în fața celor de la ACSO Filiași, singura reușită a partidei venind la capătul unei ore de joc, golul fiind semnat de Trifu.
Meciul disputat de cea de-a treia echipă gorjeană din Liga a 3-a, Pandurii II Târgu-Jiu, a avut un scor stabilit de la punctul cu var. Două penaltiuri transformate de fiecare parte au făcut ca meciul să se termine cu o remiză, scor 1-1. Stănaia a deschis scorul pentru gazde în ultimul minut al primei reprize, iar Shamsin a egalat cu cinci minute înainte de final.
Mâine, în cadrul rundei a 20-a, Pandurii II va primi la Rovinari vizita celor de la Nouva Mama Mia Becicherecul Mic, Știința Turceni se va deplasa pentru partida cu ACSO Filiași, iar Minerul Motru va evolua și ea în deplasare, contra celor de la Millenium Giarmata.

Clasament Liga a 3-a, seria a IV-a:
1. UTA Bătrâna Doamnă 17 12 4 1 38-14 40
2. Naţional Sebiş 18 11 4 3 29-11 37
3. Nuova Mama Mia 17 10 5 2 45-13 35
4. Vulturii Lugoj 18 10 2 6 14-12 32
5. Millenium Giarmata 18 8 4 6 20-18 28
6. Pandurii II Târgu Jiu 18 7 5 6 28-24 26
7. ACSO Filiaşi 18 6 7 5 23-16 25
8. CS Ineu 17 6 2 9 13-30 20
9. FC Hunedoara 17 5 4 8 14-23 19
10. CS Minerul Motru 17 4 6 7 20-26 16
11. Ştiinţa Turceni 17 3 6 8 15-26 15
12. ACS Viitorul Craiova 18 2 5 11 15-31 11
13. Minerul Mehedinţi 18 2 2 14 6-36 8
Cristi ConstantinescuGranturi pentru reducerea ratei de abandon şcolar şi creşterea numărului absolvenţilor 16 Apr 2015

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice vrea să reducă rata abandonului şcolar în licee şi universităţi prin acordarea unor granturi instituţiilor de învăţământ. Subvenţiile ar urma să fie date începând cu luna septembrie a acestui an, în cadrul proiectului „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”.

Programului naţional „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” îşi propune implementarea unor măsuri de suport pentru elevii de liceu și studenții din primul an, în vederea creșterii ratei de promovare a examenului național de bacalaureat și a retenției studenților în învățământul superior, precum și reducerea părăsirii timpurii a studiilor. Sprijinul constă în acordarea de granturi liceelor și instituțiilor de învățământ superior de stat, în baza unor criterii de eligibilitate care urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Educaţiei. Perioada de acordare a sprijinului este de maximum patru ani pentru licee și de maximum trei ani pentru instituțiile de învățământ superior. Din datele Institutului Naţional de Statistică (INS) reiese că rata brută a înscrierilor în învăţământul superior a crescut de la 75% la 94,9% din 2005 până în 2012. În anul şcolar 2012-2013 erau înscrişi 776.616 de elevi în 1.605 de licee din România. Cu toate acestea, media abandonului şcolar la nivelul liceelor a crescut de la 2,2% la 3,8% din 2009 până în 2011, în procent mai mare în cele tehnologice (5,3% în 2011), precum şi în liceele din mediul rural, respectiv aproximativ 7% în clasa a XI-a în 2012. În aceeaşi perioadă, rata de absolvire cu diplomă de bacalaureat a elevilor în vârstă de 18 ani s-a diminuat de la 63,4% la 39,2%, în mare parte din cauza modificării procedurilor de derulare a examenului. În medie, rata de absolvire la bacalaureat a scăzut de la 78% la 58% din 2009 până în 2013, rezultate mai scăzute fiind înregistrate la liceele tehnologice (aproape 20% în unele cazuri). Datele mai arată că, în anul şcolar 2013-2014, 100.000 de elevi fie nu au promovat bacalaureatul, fie nu au participat la acest examen. De asemenea, 20.000 de studenţi au abandonat studiile universitare în anul academic 2013-2014, în primii doi ani de studiu. Studenţii consideraţi în situaţie de risc de abandon a universităţii fac parte, de regulă, din următoarele categorii: cei care au intrat la universitate cu note mici la examenul de bacalaureat, cei care provin din mediul rural sau grupuri socio-economice dezavantajate şi studenţi de etnie romă.
R.L.CS U Craiova vrea în Europa 16 Apr 2015

„Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu!”, acesta este motto-ul pe care CS U Craiova caută să meargă în relația cu forul european, după ce UEFA a anunțat că nu-i va permite înscrierea în cupele europene în sezonul 2015-2016.
Gruparea craioveană a precizat într-un comunicat de presă că va ataca conform regulamentelor decizia luată de forul european în speranța că CS U Craiova va putea până la urmă să evolueze în Europa League: „Universitatea a primit răspunsul din partea UEFA privitor la solicitarea de a participa în competiţiile europene. Este un răspuns nefavorabil, deşi forul continental precizează că Universitatea Craiova a respectat toate regulamentele. UEFA rămâne însă consecventă regulii ca pentru a participa în cupele europene, toate cluburile trebuie să aibă trei ani consecutivi de afiliere la federaţiile naţionale, motivând astfel decizia. Potrivit regulamentelor, Universitatea Craiova are dreptul de a ataca hotărârea UEFA la TAS. Din respect faţă de dorinţa suporterilor noştri de a vedea cât mai repede echipa revenită în competiţiile europene, acolo unde a reuşit performanţe fantastice, fiind prima formaţie din România care a atins semifinalele unei cupe europene, clubul nostru va face acest demers. Vrem să reuşim în demersul nostru deoarece ştim că fotbalul craiovean, Ştiinţa noastră dragă, Craiova Maxima, Campioana Unei Mari Iubiri, merită această şansă”, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial al celor de la CS U Craiova.
Până să primească un răspuns de la TAS, CS U Craiova își vede de partidele din campionat, acolo unde seria de 19 meciuri fără înfrângere a fost ruptă de eșecul de la Târgu Mureș. Craiovenii țin ca echipa să-și revină rapid și să obțină o nouă victorie, mai ales că, duminică, la Craiova, va veni Dinamo. Sorin Cîrțu, antrenorul celor de la CS U Craiova știe cum sunt duelurile cu Dinamo și își dorește ca și noua echipă a Băniei să simtă ce înseamnă un duel cu „câinii roșii”: „Meciurile cu Dinamo sunt speciale, indiferent care e situația, că ești la mijlocul clasamentului, că ești deasupra lor sau sub ei, că te bați la campionat. Meciurile cu Dinamo au altă încărcătură, sunt sentimente puse în joc. Cine îmbracă tricoul Universității într-un astfel de joc trebuie să să adapteze și să înțeleagă starea de spirit specifică Olteniei. O victorie nu ar echivala cu seria invincibilitate de 19 meciuri, dar ar fi frumoasă“, a declarat Sorinaccio pentru site-ul oficial al craiovenilor.

Clasament Liga 1:
1. Steaua 26 18 3 5 45-15 57 (+18)
2. ASA Tg Mureș 26 16 7 3 37-15 55 (+16)
3. Petrolul Ploiești 26 13 7 6 36-19 46 (+4)
4. CS U Craiova 26 12 9 5 32-25 45 (+6)
5. Astra Giurgiu 26 10 11 5 38-19 41 (-1)
6. Dinamo 26 11 6 9 37-34 39 (0)
7. Viitorul 26 10 8 8 36-34 38 (-1)
8. FC Botoșani 26 10 7 9 29-30 37 (+1)
9. PANDURII 26 8 8 10 32-33 32 (-7)
10. CSMS Iași 26 8 7 11 25-31 31 (-5)
11. Concordia Chiajna 26 6 12 8 28-33 30 (-9)
12. FC Brașov 26 7 7 12 25-36 28 (-11)
13. U Cluj 26 6 8 12 23-33 26 (-13)
14. Gaz Metan Mediaș 26 5 10 11 22-31 25 (-14)
15. Ceahlăul P. Neamț 26 5 8 13 20-42 23 (-16)
16. Rapid 26 5 7 14 13-32 22 (-17)
17. CFR Cluj * 26 12 6 8 30-19 18 (+3)
18. Oțelul Galați 26 2 9 15 9-36 15 (-24)
*echipă penalizată cu 24 de puncte
Cristi ConstantinescuSe pregăteşte o lege a vaccinării 16 Apr 2015

Pe fondul scăderii încrederii populaţiei în campaniile de imunizare, Ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect de lege a vaccinării. Anunţul a fost făcut, marţi, de ministrul Nicolae Bănicioiu. Specialiştii în Sănătate spun că există riscul de izbucnire a unor epidemii, deoarece acoperirea vaccinală a scăzut.

În România, rata de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a ajuns la 75%, cu 20 de procente mai mică decât nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Şi rata de vaccinare împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive este mult sub nivelul recomandat de specialişti. În România sunt imunizaţi împotriva acestor boli aproximativ 90 la sută dintre copii.

Părinţii nu mai cred în importanţa vaccinurilor
Specialiştii atrag atenţia că numărul mamelor care îşi imunizează copiii este în continuă scădere. Cei mai mulţi dintre părinţi consideră că serurile incluse în schema obligatorie de vaccinare mai mult le dăunează copiilor decât să îi ajute. Pe bună dreptate, reacţia părinţilor este întemeiată. Numai în acest an au fost semnalate probleme serioase privind vaccinarea elevilor, inclusiv în judeţul Gorj, unde mai mulţi copii au ajuns la perfuzii după ce au fost imunizaţi.

MS reacţionează
Din 1 aprilie 2015, Ministerul Sănătăţii derulează şi finanţează 15 programe naţionale cu impact major asupra sănătăţii publice, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine alte 14.
Vaccinările cuprinse în calendarul naţional de imunizare, precum şi vaccinarea la grupele de risc vor fi asigurate exclusiv de către medicii de familie. Această decizie este justificată de faptul că vaccinarea prin campanie şcolară prezintă dezavantaje cauzate de lipsa cabinetelor de medicină şcolară, dificultăţile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existenţa unor copii neşcolarizaţi, existenţa, în cadrul aceleaşi clase, a copiilor cu ani de naştere diferiţi, repetenţi, veniţi prin transfer din alte unităţi de învăţământ.
Minodora SuceaPintilii: “La 40 de puncte ar cam fi gata lupta!” 16 Apr 2015

Fost căpitan al Pandurilor, acum doar jucător împrumutat de la Al Hilal ce-și dorește să ajute echipa gorjeană în tentativa ei de a salva un sezon modest, Mihai Pintilii declară că un succes acasă contra celor de la U Cluj ar ajuta Pandurii să fie mai aproape de atingerea obiectivului. “E bine că am câştigat, că am luat trei puncte, esenţiale pentru noi. Acum urmează un meci dificil acasă cu U Cluj, dacă vom lua trei puncte cred că vom lua o opţiune serioasă de a evita retrogradarea. În tur s-au făcut foarte puţine puncte, iar acum încercăm să scoatem echipa din subsol. Dar uşor, uşor urcăm, dacă am ajunge la 40 de puncte ar fi cam gata lupta”, a declarat încrezător mijlocașul defensiv al Pandurilor. Pintilii mai spune că de această dată misiunea pandurilor a fost mai ușoară, echipa gălățeană acuzând șocul problemelor financiare din ultima vreme: “Mereu când veneai la Oţelul te aşteptai la meciuri foarte grele, tribunele sunt aproape de gazon, dar acum din păcate pentru ei, trec printr-o perioadă dificilă, cu insolvenţa şi cu tot”. Legat de aceeași partidă, câștigată de gorjeni cu 2-0 pe terenul Oțelului, Pintilii spune că speră ca accidentarea suferită să nu fie de natură să-l împiedice să evolueze, luni, contra șepcilor roșii: “Chiar mi-am dorit să joc în partida de la Galați şi să ajut echipa să obţină cele trei puncte puse în joc, e păcat că m-am lovit, dar sper să nu fie nimic grav. Toată lumea zice că nu ăsta este locul pe care trebuie să fie Pandurii, şi noi, jucătorii, simţim asta”, a mai declarat Pintilii. Jucătorul ce a mai evoluat și pentru Steaua după despărțirea de Pandurii a mai dezvăluit și care sunt atuurile pe care mizează atunci când susține că echipa se va salva de la retrogradare: “Suntem o familie unită şi contează foarte mult asta, ne ajutăm foarte mult între noi, fini-naşi cum suntem aici la echipă”, a mai declarat Mihai Pintilii, care-i este naș lui Dan Nistor.
Cristi ConstantinescuScrisoare de dragoste 16 Apr 2015

Am fost atât de îndrăgostit de o fată, care să fi tot avut 14 ani, eu aveam cred că optsprezece şi eram ca un cal bălan liber de frâu.

Nu ştiu, e adevărat şi azi sau e numai literatură a la Cervantes, cine n-a citit pe Don Quijote şi Sancho Panza cel ce s-a luptat cu morile de vânt prin toată Spania şi cu o turmă  de oi de pe la noi, pe aici prin Brădiceni.
Ce-mi amintesc doar că acest cavaler al tuturor neamurilor m-a trimis cu o scrisoare la Dulcinea, Măria ta i-am spus nu ştiu să scriu şi nici să citesc, nu-i nimic, mi-a zis Cavalerul, învaţ-o pe de rost şi eu care pe vremea aceea nu aveam nopţile tulburi ca acum, am învăţat scrisoarea pe de rost şi i-am spus-o lui Dulcinea, ei cum a fost m-a întrebat Cavalerul când m-am întors, ei, cum, păi eu când i-am spus-o Dulcineei am şi şters-o din memorie, uitarea fiindu-mi necesară apoi să-mi umplu mintea cu alte date.
Totul mi s-a întâmplat apoi exact ca în literatură, întâlnind o fată de 14 ani la nedeie la Stroieşti, pe atunci puţină lume ştia să citească şi să scrie, atât de beat fiind de frumuseţea ei, eu ca Prinţul care n-a putut să şi-o mai reamintească de atunci în toate zilele care au urmat i-am scris o scrisoare pe genunchi în faţa ei atât fiind de fermecătoare, Draga mea, aşa mi se pare că începea scrisoarea pe care chiar atunci trecând un stol de porumbei pe deasupra noastră, unul din ei a luat-o şi s-a dus.
Îmbătat şi el de frumuseţea ei ca şi eu rămas de atunci în genunchi şi fără să mai uit.
Azi mi-aş aminti-o numai dacă aş mai putea trăi acele zile la care mă rog la Dumnezeu să se mai întoarcă o clipă chiar dacă ar fi clipa cea mai de pe urmă.
Îmi amintesc, repet, doar atât, ca prin vis, nedeia de la Stoişeti era într-un zăvoi străjuit de plopi şi de arini cu vreo zece hori de lăutari în jurul cărora se învârteau horile din Gorj, mirosea poate a mici pe grătar şi a gogoşi, dar mie mi-a ieşit înainte o fată, nu ştiu brunetă sau blondă care desculţă fiind în marginea Jaleşului se încălţa cu nişte sandale romane, moştenite nu ştiu de la care ofertă ca roua pe iarbă dimineaţa şi ea decât ele mai deasupra c-o palmă ca o floare de liliac.
Bună ziua, am date eu să-i spun şi ea a deschis nişte ochi mari şi negri spre mine de parcă atunci ar fi înflorit Magnolia prima oară pentru mine.
Am luat-o de mână fără să mai aştept răspunsul ei şi-am intrat împreună în hora de mână care se învârtea cu pământ cu tot aproape de noi şi parcă visam eu în visul ei şi ea în visul meu cu Sfântul Ilie care ne apăra dragostea.
Seara, nu până apune soarele, am dus-o acasă, mi-a zis mama mi-a spus, şi acesta era obiceiul pe atunci la ţară ca fata să vină acasă până la apusul soarelui, dar mai înainte, sunt sigur, am sărutat-o o dată, de două ori şi, nu ştiam să număr decât până la o mie, mâna ei a rămas în mâna mea, o mână micuţă, caldă, mărturie că şi azi când îi şoptesc numele inima mea încă mai bate.
Să-mi scrii, mi-a strecurat o adresă pe buze că mama sa a strigat-o iute să-i aud eu numele.
Şi i-am scris, de atunci în fiecare zi, în fiecare noapte, uneori numai un rând sau un cuvânt, pe toate stelele şi pe toate frunzele de stejar, de nuc când sufeream de amar şi le dăruiam unor porumbei să le ducă departe, departe pe unde credeam eu că ea rătăceşte de mine şi eu de ea.
Aşa mulţi ani au trecut, anii sunt doar să treacă precum părul alb de pe pomii plini de promoroacă.
Uitasem de toate că nici astăzi nu îmi aduc aminte cum o chema, scrisorile adunate într-un scrin le-a luat vântul, aşa mi-a spus ea când i le-am cerut să mi le dea înapoi, eu ştiind că ea minte, un vânt sălbatic ca şi toate întâmplările uitate pentru care eu o iert şi le-a dus, le-a împrăştiat în lumea largă, pierzându-se eu de ele şi ele de mine şi de ea.
De aceea azi, când văd o fată frumoasă mă întreb nu cumva e Era? Ea cea mai frumoasă care mă ruga, Ioane, dragul meu, te rog să-mi scrii, să pot adormi pe un cuvânt al tău – singurul care poate să facă un suflet să mai existe.
ION CĂPRUCIU

N.R. Povestirea de faţă, de un realism magic, ca şi celelalte face parte din volumul al doilea al cărţii “Amintiri din Casa Amintirilor”, aflat în pregătire. Soţul fostei fete de 14 ani mi-a zis că încă mai păstrează doamna sa două dintre scrisorile pline de dragoste şi de har literar precoce ale prietenului şi colaboratorului Gorjeanului – scriitorul Ion Căpruciu (I. Predoşanu)Ultimele zile de înscriere în programul „Euro 200” 16 Apr 2015

Elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat care doresc să beneficieze anul acesta  de sprijin financiar în vederea achiziţionării unui calculator prin intermediul programului “Euro 200”, mai au doar câteva zile la dispoziţie pentru a depune cereri în acest sens.

Programul „Euro 200” este destinat elevilor şi studenţilor din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 150 de lei pe membru de familie. La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile realizate de membrii familiei în luna precedentă depunerii cererii, cu excepţia: alocaţiei de stat, alocaţiei familiale complementare şi a alocaţiei de susţinere pentru familia monoparentală, bugetului personal complementar acordat tuturor persoanelor cu handicap, burselor de studii şi burselor sociale, precum şi a tuturor drepturilor sociale care, potrivit legii, sunt exceptate de la stabilirea altor drepturi şi obligaţii. Elevii şi studenţii care doresc să beneficieze de acest sprijin financiar pot depune cereri în acest sens până la data de 21 aprilie. Solicitările acestora vor fi evaluate în perioada 19 aprilie – 19 mai, de către comisiile din unităţile şi instituţiile de învăţământ, împreună cu comisiile de anchetă socială, urmând ca în data de 1 iunie să fie afişată lista beneficiarilor pe portalul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Elevii şi studenţii vor avea apoi cinci zile la dispoziţie pentru a depune contestaţii. Acestea vor fi soluţionate până pe 23 iunie, iar a doua zi va fi afişată lista finală a beneficiarilor, atât pe portalul MECS, cât şi în fiecare unitate de învăţământ. Eliberarea bonurilor valorice se va face în intervalul 23 iunie – 30 iulie, iar calculatoarele vor putea fi achiziţionate în perioada 24 iunie – 31 august. Anul trecut, peste 200 de elevi din Gorj au beneficiat de acest sprijin financiar.
Roxana LupuLa Târgu-Jiu / 90 de căsătorii şi şase divorţuri, încheiate pe cale administrativă 16 Apr 2015

Târgujienii se iubesc mult, în acest an, dovada stând în cele circa o sută de acte de căsătorie încheiate la Starea Civilă din municipiu. Fie că sunt tineri ori trecuţi de prima tinereţe, oamenii încă mai aleg convieţuirea prin căsătorie, la polul opus fiind divorţurile pe cale administrativă, acestea nefiind semnificative numeric.

Ofiţerii Stării Civile din Târgu-Jiu au rezolvat în perioada 1 ianuarie – 15 aprilie 2015 doar şase divorţuri pe cale administrativă. Şeful Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţa Populaţiei (DPCLEP) Târgu-Jiu spune că cifrele sunt mici în comparaţie cu numărul actelor de căsătorie încheiate. “De la începutul acestui an, am eliberat 90 de certificate de căsătorie şi am încheiat pe cale administrativă şase divorţuri. În anul 2014 am soluţionat 32 de divorţuri pe cale administrativă, numărul lor fiind cu cinci mai puţine faţă de 2013 când am înaintat acte de desfacere a căsătoriei pentru 37 de cupluri. Totodată, este îmbucurător că divorţurile au fost în scădere, iar căsătoriile în creştere. Astfel, anul trecut am înregistrat 707 cununii civile, cu 18 mai multe faţă de anul anterior”, a declarat Laurenţiu Dan, directorul DPCLEP Târgu-Jiu.
dan laurentiu insCuplurile care înaintează actele pentru desfacerea căsătoriilor pe cale administrativă au şi dreptul de a renunţa la divorţ în termen de 30 de zile de la depunerea actelor aferente, astfel că, cererea cu pricina se clasează de către autorităţi. Pentru divorţul la ofiţerul Stării Civile, ambii soţi trebuie să fie prezenţi, să completeze o declaraţie şi o cerere şi să nu aibă copii minori în întreţinere.
După ultima declaraţie completată de cei doi în timpul procesului de divorţ, hotărârea, respectiv certificatul de divorţ se eliberează în termen de 15 zile, în trei exemplare. Dintre acestea, două vor ajunge la parteneri şi unul va rămâne la Primăria Târgu-Jiu.
Şi în 2015, taxele pentru cununia civilă, dar şi pentru desfacerea căsătoriei au rămas neschimbate la Târgu-Jiu. Astfel, taxa pentru divorţul pe cale administrativă este de 500 de lei, iar căsătoriile în timpul săptămânii până în ora 16.00 sunt gratuite, cei care vor să-şi oficializeze relaţia în week-end vor plăti 160 de lei, iar îndrăgostiţii care vor să-şi lege destinele sub Poarta Sărutului trebuie să achite 400 de lei.
Izabella MolnarCercetat pentru distrugere din culpă 16 Apr 2015

Un bărbat de 46 de ani, din Aninoasa, este cercetat pentru distrugere din culpă, după ce a provocat un incendiu în care au ars mai mulţi baloţi de fân.

Bărbatul a dat foc unor resturi vegetale pentru a curăţa un teren din apropierea unei anexe gospodăreşti însă, din cauza vântului, flăcările au cuprins şi anexa respectivă. „La data de 14 aprilie, poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Târgu-Cărbuneşti au fost sesizaţi prin apelul 112 de un bărbat de 26 de ani, din comuna Aninoasa, cu privire la faptul că la o anexă gospodărească, în care erau depozitaţi baloţi de fân, a izbucnit un incendiu. Din primele verificări efectuate de poliţişti se pare că un bărbat de 46 de ani, din comuna Aninoasa, a curăţat un teren din apropierea anexei respective, proprietatea unui alt  bărbat, de 54 de ani, din comuna Turburea şi a dat foc resturilor vegetale. În jurul orei 17:45, din cauza vântului, focul s-a reaprins, iar scântei din acesta au ajuns la saivanul din apropiere care a luat foc şi a fost distrus în totalitate”, a declarat Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.  Pentru izolarea şi stingerea focului s-a intervenit cu o autospecială I.S.U. Gorj, Secţia Turceni.  În urma incendiului nu au fost victime şi nu au fost puse în pericol alte bunuri. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă.
R.L.Fără victorii legate 16 Apr 2015

Pandurii este una dintre cele șase echipe din Liga 1, care nu a reușit să lege în acest sezon un succes de altul, trupa gorjeană fiind singura din prima jumătate a clasamentului care nu are victorii consecutive în campionat.

Pandurii a avut evoluții extrem de oscilante începând din sezonul trecut, rezultatele nesatisfăcătoare apărând în dreptul echipei gorjene fie că a fost vorba de Cristi Pustai, fie că a fost rândul lui Grigoraș să se afle pe banca tehnică și chiar și acum, când Edi Iordănescu pare să mai fi redresat cât de cât corabia. Un aspect foarte interesant și revelator în ceea ce privește inconstanța îl reprezintă faptul că Pandurii nu a reușit să profite de un succes obținut și în etapa imediat următoare să adune alte trei puncte. Dintre cele șase echipe care nu știu încă ce este o dublă victorioasă în acest sezon, Oțelul Galați se detașează în mod evident de celelalte echipe, fostă campioană fiind echipa cu cele mai puține victorii obținute în acest sezon, doar două. Două echipe, Rapid și Gaz Metan, au câștigat de cinci ori în acest sezon, însă niciodată victoriile nu au fost consecutive, la fel cum s-a întâmplat și în cazul celor de la Concordia și U Cluj, ambele bifând câte șase succese, însă răsfirate pe parcursul celor 26 de etape scurse.
Cu opt victorii obținute în acest campionat, Pandurii este echipa cu cele mai multe succese care nu a reușit însă să lege măcar două victorii între ele.

Blestemul terenului propriu
În mod normal, fiecare echipă și-ar pune speranțe cu precădere pe punctele pe care le-ar obține pe teren propriu, acolo unde, cel puțin teoretic, ar beneficia de un set de avantaje precum suporterii sau suprafața de joc. Nu însă și Pandurii, echipă care de multă vreme nu reușește să transforme terenul propriu într-un atu. După ce și în returul campionatului precedent s-a confruntat cu o problemă similară, Pandurii câștigă extrem de greu pe teren propriu și în această ediție de campionat. Trupa gorjeană a bifat doar trei victorii la Târgu-Jiu și cinci în deplasare în acest sezon. După trei reuşite obținute pe terenuri străine și una la Târgu-Jiu, Pandurii a trăit cu speranța că va răzbi în următorul meci pe care l-a disputat pe teren propriu, numai că niciodată visul jucătorilor gorjeni nu s-a împlinit.
După șapte dintre succesele obținute, Pandurii a înregistrat trei remize și patru înfrângeri, cea de-a opta victorie, cea obținută în această săptămână la Galați putând deveni prima pe care trupa lui Edi Iordănescu ar putea să o dubleze cu încă o reușită în cazul în care U Cluj ar pleca învinsă de la Târgu-Jiu.

Cluj, învingătoare în campionat și în cupă
Deși, Pandurii are un avantaj de șase puncte față de Universitatea Cluj, echipa ce se află imediat sub linia retrogradării, gorjenii nu au reușit să scoată nimic din confruntările din acest sezon cu clujenii. Șepcile roșii au reușit să-i învingă pe panduri de două ori în decurs de două luni, U Cluj impunându-se în campionat cu 2-0, dar și în Cupa României, scor 1-0, ambele partide disputându-se pe terenul ardelenilor. Cu aceste înfrângeri în spate, Pandurii se vede în postura de a răzbuna aceste eșecuri, cel din Cupa României fiind probabil cel care a durut cel mai mult, echipa gorjeană mizând pe această competiție, una care îi putea aduce cel mai ușor accesul într-o cupă europeană. U Cluj, deși a trecut și de turul următor și a ajuns în finala competiției alături de Steaua, nu va putea evolua în cupele europene din cauza problemelor financiare ale clubului, unul aflat de ceva vreme în insolvență.

Ce a urmat după fiecare victorie a Pandurilor:
2-0 Gaz Metan (d) -> 1-1 Petrolul (a)
4-0 Oțelul (a) -> 0-2 U Cluj (d)
3-0 FC Brașov (d) -> 1-2 FC Botoșani (a)
2-0 Rapid (a) -> 0-1 CSU Craiova (a)
4-0 CFR Cluj (d) -> 1-1 Ceahlăul (a)
3-1 Steaua (a) -> 0-4 Viitorul (d)
1-0 Petrolul (d) -> 1-1 Astra (a)
2-0 Oțelul (d) -> ?
Cristi ConstantinescuCondamnat pentru delapidare 16 Apr 2015

Un gorjean, care a lucrat pentru o firmă din Brașov, a fost la un pas de a plăti cu libertatea pentru că “a băgat mâna” în banii care nu îi aparțineau, la începutul anului, procurorii trimițându-l pe acesta în judecată sub acuzația de delapidare. Nicolae Cristian Anița și-a primit, ieri, pedeapsa, magistrații condamnându-l pentru delapidare în formă continuată, sancţiunea stabilită de instanță fiind de un an de închisoare. Bărbatul nu va ajunge însă după gratii, pentru că magistrații au decis ca executarea pedepsei să fie suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de trei ani, el fiind obligat, în schimb, să dea înapoi banii pe care i-a delapidat.
“Admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă S.C. FOERCH S.R.L. şi obligă inculpatul să plătească părţii civile suma de 6.273,54 lei cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale. În baza art. 274 alin. 1 Cod pr. pen., obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, suma de 200 lei reprezentând onorariul apărătorului din oficiu din cursul judecăţii rămânând în sarcina statului. În baza art. 276 alin. 1 Cod pr. pen., obligă inculpatul să plătească părţii civile S.C. FOERCH S.R.L. suma de 700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, reprezentând contravaloare expertiză contabilă”, se arată în decizia instanței, care nu este una definitivă.
Gelu IonescuDGASPC Gorj a reluat procedura de achiziţie mâncare preparată 16 Apr 2015

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj  a invitat persoanele interesate să participe la procedura de achiziţie de mâncare preparată. Termenul limită de depunere a ofertelor era 14 aprilie, însă cum nu s-a depus nicio ofertă, procedura s-a reluat. Noul termen este 22 aprilie.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, cu sediul în Târgu-Jiu, strada Dumbrava, nr.34 (fosta str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 365 bis), invită persoanele interesate  să participe la procedura: negociere fără publicarea prealabilă a unui  anunţ de participare  pentru  achiziţia de mâncare  preparată, ce se va desfăşura  în data de 22.04.2015, ora 12.00.
Valoarea estimată a prezentei achiziţii este de 616.178,50 de lei fără TVA.  Ofertele  vor fi depuse până la data de 22.04.2015, ora 09.00.  Ataşat prezentului anunţ este şi documentaţia de atribuire. Eventualele solicitări de clarificări  vor fi transmise la fax nr.0253222035 până la data de17.04.2015, ora 12.00.
Această procedură este reluată, dat fiind faptul că la termenul iniţial, din 14 aprilie, nu a fost depusă nicio ofertă.
Minodora Sucea32 de gorjeni, concediaţi de la Hidroelectrica-serv Porţile de Fier 16 Apr 2015

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj anunţă noi concedieri la nivelul judeţului nostru. De această dată, angajatorul care va face disponibilizări este Hidroelectrica-Serv Porţile de Fier, care va băga peste 100 de salariaţi în preaviz începând cu data de 23 aprilie, dintre aceştia 32 fiind gorjeni.
Lista completă cu numărul angajaţilor care îşi vor pierde joburile în această lună din toate punctele de lucru din ţară ale Hidroelectrica-Serv Porţile de Fier din țară, a ajuns şi la conducerea AJOFM Gorj. “Am primit o notificare de la Hidroelectrica-Serv Porţile de Fier în care ni se comunică faptul că un număr de 105 angajaţi vor intra în preaviz începând ziua de 23 aprilie. Din judeţul Gorj vor fi 32 de persoane, respectiv conducători auto, electricieni, lăcătuşi mecanici, controlori la poartă şi economişti. Ei practic vor pleca acasă de la 15 mai. Cele mai multe persoane disponibilizate din cadrul Hidroelectrica-Serv Porţile de Fier vor fi din Drobeta Turnu Severin şi anume 73 de persoane”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.
Cei 32 de angajaţi din judeţul Gorj care lucrează în cadrul companiei Hidroelectrica-Serv Porţile de Fier vor putea beneficia după încheierea perioadei de preaviz de o indemnizaţie de şomaj pe parcursul a şase luni de zile. Se pare că administraţia motivează decizia concedierilor celor 105 angajaţi prin faptul că echipamentele au fost retehnologizate şi nu mai au nevoie de reparaţii un anumit interval de timp, reducându-se astfel şi volumul lucrărilor de mentenanţă la hidrocentralele de pe Dunăre şi de pe Jiu.
Izabella MolnarProblematica Diabetului la nivelul judeţului Gorj, dezbătută la Prefectură 16 Apr 2015

La sfârşitul acestei săptămâni, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Târgu-Jiu organizează o conferinţă de presă despre problematica diabetului la nivelul judeţului Gorj. Manifestarea va avea loc vineri, 17 aprilie 2015, ora 11:00, la Prefectura din Târgu-Jiu, sala Maură.

Potrivit Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), România se situează printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat din Europa (11,6%), cap de listă fiind Turcia (14,85%). Astfel, numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani, care suferă de această afecţiune este de aproximativ 2.000.000 de persoane. Regiunea Sud Vest, din care face parte şi judeţul Gorj, se află pe locul 4 în topul regiunilor cu cele mai multe persoane cu diabet la nivel naţional (12,1%).

Specialişti şi oficialităţi locale, la conferinţă
În acest context, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Târgu-Jiu organizează o conferinţă de presă despre problematica diabetului la nivelul judeţului Gorj. Manifestarea va avea loc, vineri, 17 aprilie 2015, ora 11.00, la Prefectura din Târgu-Jiu, sala Maură.
La conferinţa de presă vor fi prezenţi: prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice; dr. Lucreţia Pîrcălăboiu, şef Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Târgu-Jiu, dr. ing. Florin Cârciumaru, primarul Municipiului Târgu-Jiu; Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj; Daniel Titu Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj; Alin Vasile Văcaru, prefectul judeţului Gorj.

Controlează-ţi Diabetul, la Târgu-Jiu
Evenimentul face parte din cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul” care se desfăşoară în perioada 18-19 aprilie 2015, la Târgu-Jiu.
Manifestările organizate în cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul” au ca principal scop informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi cunoaşterea factorilor de risc, care determină apariţia bolii, precum şi îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet.
Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul” include o serie de manifestări dedicate publicului larg, pacienţilor, reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi cu diabet, medicilor. Aceasta vizează implicarea autorităţilor şi mass-media cu privire la promovarea mesajelor legate de prevenţia, diagnosticarea precoce şi controlul eficient al diabetului zaharat.
Minodora SuceaAlocaţii de susţinere de peste 100.000 de lei 16 Apr 2015

În cursul acestui an, peste 600 de şomeri din judeţ au încasat de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj indemnizaţii lunare în cuantum de 30% din valoarea şomajului, pentru că şi-au găsit un loc de muncă înainte de expirarea perioadei de şomaj.
Potrivit prevederilor Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, persoanele care se angajează în perioada în care primesc indemnizaţie de şomaj beneficiază din momentul încadrării în muncă şi până la sfârşitul perioadei la care erau îndreptăţiţi să primească indemnizaţie de şomaj, de o sumă lunară neimpozabilă, în cuantum de 30% din indemnizaţia de şomaj. “De la începutul acestui an şi până în prezent, au fost acordate alocaţii de susţinere pentru 682 de persoane, valoarea sumelor plătite acestora fiind de 103.182 de lei”, a declarat Diana Văduva, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj. Şi anul trecut a fost unul bogat în acordarea de alocaţii de susţinere gorjenilor care şi-au găsit un job în perioada indemnizaţiei de şomaj. În 2014, AJOFM Gorj a acordat alocaţii de susţinere pentru nu mai puţin de 1.830 de şomeri, valoarea sumelor acordate fiind de peste 271.000 de lei.
Izabella MolnarCalificări profesionale pentru salariaţii din Gorj 16 Apr 2015

Asociaţia Smart Projects implementează în perioada 30 martie – 31 decembrie a.c., proiectul “FPC – Format, Promovat, Calificat!”. Peste 400 de angajaţi din mai multe judeţe, printre care şi Gorjul, vor putea participa la cursuri de formare profesională ori la recalificări în baza programului derulat prin fonduri europene.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea accesului angajaţilor din fostele zone industrializate din regiunile Sud Muntenia (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa şi Prahova) şi Sud-Vest Oltenia (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea), în vederea dobândirii de noi competenţe sau dezvoltarea competenţelor profesionale deja dobândite, în vederea obţinerii de către aceştia, a unei calificări/recalificări, prin participare la programe de formare profesională continuă în diverse ocupaţii.
Astfel, vizate vor fi: domeniul Turism şi ecoturism – Curs Camerista (curs de nivel 1 – 360 de ore); domeniul Textile şi Pielărie – Curs Operator Confecţioner Industrial (curs de nivel 1 – 360 de ore); domeniul Lemn şi Mobilă – Curs Lucrător în Tâmplarie (curs de nivel 1 – 360 de ore); domeniul Industrii Creative – Curs Peisagist – Floricultor (curs de nivel 1 – 360 de ore); domeniul Industria Auto şi Componente – Curs Tinichigiu – Carosier (curs de nivel 1 – 360 de ore); domeniul Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor – Curs Operator Introducere, validare şi prelucrare date (curs de nivel 2 – 720 de ore); domeniul Procesarea alimentelor şi băuturilor – Curs Lucrător în alimentaţie, Curs Lucrător în comerţ (curs de nivel 1 – 360 de ore); domeniul Agricultură/Silvicultură/Biotehnologii – Curs Lucrător în cultura plantelor (curs de nivel 1 – 360 de ore); domeniul Sănătate şi Produse Farmaceutice – Curs Îngrijitoare bătrâni la domiciliu (curs de nivel 1 – 360 de ore).
În total, aproximativ 30 de grupe, respectiv 420 de angajaţi din judeţele menţionate mai sus vor fi calificaţi/recalificaţi în domeniile menţionate. Diplomele eliberate la absolvirea cursurilor sunt recunoscute de către Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC), de Ministerul Educaţiei Naţionale şi de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. De asemenea, cursurile sunt subvenţionate. Proiectul “FPC – Format, Promovat, Calificat!” este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013”. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.304.140,00 de lei.
Izabella MolnarSindicaliştii din Sănătate solicită creşteri salariale reale 16 Apr 2015

Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj – membru al Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România – susţine introducerea unei noi legi a salarizării personalului din sistemul sanitar, care să aibă în vedere creşterea veniturilor tuturor categoriilor profesionale din sistem. Poziţia şi solicitările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, înaintate Ministerului Sănătăţii, au fost susţinute de reprezentaţii organizaţiei care au fost prezenţi la întâlnirea din 15.04.2015, de la Palatul Victoria.

Analizând propunerile de modificări legislative prezentate public de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România consideră că acestea nu reprezintă soluţii de creştere a salariilor angajaţilor din sectorul public de sănătate, antrenând totodată o serie de efecte negative asupra pacienţilor şi salariaţilor.
Proiectul de lege pe care ministrul Sănătăţii îl invocă drept o măsură destinată creşterii salariilor angajaţilor din sistemul sanitar vizează de fapt altceva decât creşterea salariilor, respectiv: legalizarea plăţilor informale; plata suplimentară pentru activitatea (suplimentară) desfăşurată de medici, în regim privat, în spitalele publice; posibilitatea finanţării unor creşteri salariale de către autorităţile locale. „Considerăm regretabil faptul că nu am fost consultaţi privind acest proiect, ministrul Sănătăţii încălcând prevederile legale privind dialogul social prin introducerea lui direct în Parlament, în baza calităţii domniei sale de deputat. Consultarea noastră privind acest proiect de lege ar fi condus la eliminarea numeroaselor erori pe care le conţine”, se arată într-un comunicat al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

Măruţă: „Dorim majorarea salariilor pentru toţi angajaţii”
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită creşterea salariilor tuturor angajaţilor din unităţile sanitare publice, aceasta trebuind să fie realizată în baza activităţii din cadrul programului normal de lucru, prin finanţarea adecvată a spitalelor publice. Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj – membru al Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România – susţine introducerea unei noi legi a salarizării personalului din sistemul sanitar, care să aibă în vedere creşterea veniturilor tuturor categoriilor profesionale din sistem. „Noi vrem să crească salariile tuturor categoriilor profesionale din sistem, de la portar până la şeful de secţie”, confirmă liderul sindical Ion Măruţă.
Cu alte cuvinte, creşterea, justificată, a veniturilor salariaţilor din Sănătate trebuie realizată pentru activitatea desfăşurată în cadrul normei de bază din spitalele publice. În acest sens, sindicaliştii solicită următoarele măsuri de reformă: Creşterea procentului acordat spitalelor publice la 60% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate; Introducerea asigurărilor complementare de sănătate, care să asigure finanţarea serviciilor medicale publice care nu sunt decontate din pachetul de bază; O lege de salarizare a angajaţilor din sectorul sanitar, care să aibă la bază salariile minime din Sănătate (la un nivel echivalent celui prevăzut de Legea 284/2010) şi salarizarea suplimentară în funcţie de performanţă; Scoaterea salariaţilor din unităţile sanitare, care realizează venituri prin contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, din categoria salariaţilor bugetari.
Poziţia şi solicitările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, înaintate Ministerului Sănătăţii, au fost susţinute de reprezentaţii organizaţiei care au fost prezenţi la întâlnirea din 15.04.2015, de la Palatul Victoria.
Minodora SuceaSexagenar găsit mort în casă 16 Apr 2015

Trupul neînsufleţit al unui bărbat de 64 de ani, din Târgu-Jiu, a fost descoperit, ieri dimineaţă, în propria-i locuinţă. Sexagenarul era cunoscut cu afecţiuni cardiace.

Cadavrul a fost descoperit de o nepoată a bărbatului, care a alertat apoi poliţiştii. „La data de 15 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Târgu Jiu au fost sesizaţi de o femeie de 34 de ani despre faptul că l-a găsit pe unchiul său, în vârstă de 64 de ani, din localitate, decedat în locuinţă. Cu ocazia examinării cadavrului nu au fost identificate urme de violenţă la nivelul capului trunchiului sau membrelor. Cadavrul bărbatului a fost transportat la S.M.L. Gorj, în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzei decesului”, a anunţat Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru moarte suspectă.
R.L.Măruţă: „Tot personalul asigurat poate beneficia de bilete de tratament” 16 Apr 2015

Pentru că se apropie cu paşi repezi perioada vacanţei de vară, conducerea Sindicatului „Sănătatea” Gorj a pregătit deja o serie de facilităţi pentru membrii organizaţiei sindicale. Mai mult decât atât, potrivit preşedintelui Ion Măruţă, personalul asigurat poate beneficia de bilete de tratament prin Casa de Pensii.

În urma unor discuţii cu conducerea Casei de Pensii Gorj, Ion Măruţă – preşedintele Sindicatului „Sănătatea” – a reuşit să ajungă la un acord privind posibilitatea ca şi salariaţii, în speţă membrii de sindicat, să poată beneficia în acest an de bilete de tratament. „Datorită relaţiei instituţionale pe care o avem cu Casa de Pensii şi cu doamna director Ioana Talău, am reuşit să oferim membrilor noştri bilete de tratament. Ofertele sunt foarte bune şi diverse”, a confirmat Ion Măruţă – preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.

Serii de 16 zile
Staţiunile în care se pot deplasa sindicaliştii cu bilete de tratament de la Casa de Pensii sunt: Bala, Buziaş, Covasna, Geoagiu, Moneasa, Olăneşti. Seriile sunt de 16 zile, după cum confirmă conducerea Sindicatului „Sănătatea” Gorj.
Cât priveşte modalitatea de calcul, beneficiarul va achita 50 % din valoarea biletului, daca venitul brut realizat în luna anterioară plecării în staţiune nu depăşeşte 2410 lei sau valoarea integrală a tichetului dacă venitul brut realizat depăşeşte 2415 lei. În anul 2015 valoarea integrală a unui bilet de tratament este: 1.388 – hotel de 2 stele  şi 1.452 – hotel de 3 şi 4 stele.
Minodora SUCEASe caută tinere talente 16 Apr 2015

Federația de Artă, Muzică și Sport, acreditată de Camera Deputaților (Parlamentul României) și Parlamentul European, a dat startul Olimpiadei de Primăvară Online, în cadrul căreia și-a propus să descopere, să îndrume, să promoveze și să lanseze tineri talentați și nu numai.

Organizatorii au pregătit mai multe secțiuni, iar participanții se pot înscrie la două sau mai multe secțiuni, după cum urmează: muzică ușoară, populară, etno, doine, balade, romanțe, clasică, religioasă, karaoke, rock, folk, hip-hop, jazz, country, instrumenală, dans, teatru, poezie, pictură, desen, sculptură, grafică, caricatură, foto-video, umor, poezie, ecologie, modeling sau sport. Pentru înscriere, tinerii talentați trebuie să trimită materialele (audio, video, inclusive link de Youtube și poze în format jpg), până la data de 1 iunie, la adresa artamuzicasport@gmail.com. Acestea vor fi postate pe pagina de eveniment https://www.facebook.com/events/1584021268506985/, pentru a fi notate de juriu. Acesta va fi format din: compozitori, realizatori radio-TV, interpreți consacrați, ziariști, profesori de specialitate, precum și reprezentanți ai organizatorilor, dar și votul comunității Facebook. Juriul va ține cont de calitatea interpretării, calitățile vocale, mișcarea scenică, precum și de vestimentație și de creații artistice. Notele juriului vor fi afișate pe pagina Federației de Artă, Muzică și Sport, în data de 3 iunie 2015. Cei selecționați vor fi premiați la Gala Laureaților, programată a se desfăşura în data de 21 iunie 2015 și vor reprezenta România în concursuri și spectacole naționale și internaționale. „Există foarte mulți tineri în România care sunt talentați, însă nu găsesc prilejul să-și demonstreze aptitudinile speciale. Considerăm că această Olimpiadă de Primăvară reprezintă o bună oportunitate să ne descoperim talentele, iar câștigătorii vor avea ocazia să ne reprezinte la spectacole naționale și internaționale. Partea frumoasă este că aceștia nu vor trebui să străbată toată țara pentru a participa la audiții, ci este suficient să ne transmită materialele pe e-mail sau Facebook, iar acestea vor fi postate și jurizate”, consideră organizatorii.
R.L.Amenzi pentru firmele care nu au specialişti în colectarea deşeurilor 16 Apr 2015

Comisarii Gărzii de Mediu din fiecare judeţ trec la aplicarea de sancţiuni pentru o lege intrată în vigoare încă din 2011, republicată anul trecut, care obligă firmele şi instituţiile publice din ţară să aibă cel puţin un angajat specializat în managementul deşeurilor. Valoarea amenzilor poate merge până la suma de 30.000 de lei pentru firmele care nu respectă legislaţia. Potrivit Legii 211/2011, “deţinătorii/producătorii de deşeuri persoane juridice, comercianţii, precum şi operatorii economici au obligaţia să desemneze o persoană din rândul angajaţilor proprii care să urmărească şi să asigure îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de prezenta lege sau să delege această obligaţie unei terţe persoane”. Lista deşeurilor pentru care este nevoie de un specialist include becuri, ambalaje de carton şi plastic, componente de calculator sau hârtie pentru imprimantă, adică obiecte pe care le utilizează orice firmă. Un statut special, definit de alte legi, au doar cei care lucrează cu deşeuri foarte poluante cum ar fi anvelopele, resturile de origine animală, substanţele toxice sau materialele radioactive.
Tot conform legislaţiei, omul desemnat ca “responsabil cu gestionarea deşeurilor” trebuie să parcurgă un curs de specialitate ţinut de persoane în domeniu. Preţul variază între 250 şi 350 de lei în funcţie de firmă şi de perioada în care este înscris salariatul. Prelegerile sunt ţinute de angajaţi ai Gărzii de Mediu, iar organizatorul nu trebuie să îndeplinească criterii specifice pentru a putea ţine astfel de cursuri.
I.M.Ca la noi, la nimeni – Kovesi arestează(?!), nimănui nu-i pasă! 16 Apr 2015

Duduia Luluţa, cum mai este alintată Laura Codruţa Kovesi de prieteni (mă şi mir că are aşa ceva, poate din interes!) este, orice s-ar spune, creaţia Regimului Băsescu. Ba chiar a lui Băsescu Traian personal. Faptul că e lăudată la Washington, primind şi o diplomă din partea Departamentului de Stat al SUA, nu o face mai aptă pentru funcţia ce o deţine. Dar dintre oamenii lui T. Băsescu nu doar şefa DNA este păstrată şi susţinută de preşedintele Klaus Iohannis, semn că autorul cărţii “Pas cu pas” e demnul continuator al primului şi al intereselor americane ori străine în România noastră. Care, întâmplător sau nu, este şi a lui. Dac-ar ţine cu România nu ar fi retrimis la Parlament nepromulgatul Cod Silvic, unul niţel mai restrictiv pentru o anume firmă din Austria. Oricâte păcate reale sau imaginare i s-ar găsi lui Nicolae Ceauşescu nu se poate afirma că n-a fost patriot, România dinainte de ‘89 având una dintre cele mai restrictive Legi a silviculturii din Europa. Probabil, lui Iohannis termenul de patriot i se pare desuet şi preferă globalismul distrugător de naţiuni adevărate şi sănătoase la cap.
În vremea asta, Laura Codruţa Kovesi bate câmpii: “Vom continua să arestăm!” Cu 10.000 de arestaţi pe an, după cum ne ameninţă. Vorba unui forumist: “De ce ai închis Dosarul Flota madam Justiţie??? Unde s-a mai pomenit ca o instituţie să raporteze şi să se laude că a arestat miniştrii, senatori  şi altele de acest gen. Toţi sunt egali în faţa justiţiei madam şi se raportează faptele pe care le-ai combătut ca instituţie, nu funcţiile.  Cel puţin aşa ar trebui… Altfel, seamănă a poliţie politică, ceea ce de fapt şi este”!, zice anonimul Maxim.
Oare duduia Luluţa nu ştie că nu procurorii arestează? Judecătorii sunt aceia care decid cine, când şi cum şi dacă trebuie arestat. Sau, mă rog, ar trebui. Deocamdată, ea se comportă la fel ca Traian Băsescu, care-a făcut din Laura Codruţa Kovesi noua Ana Pauker a României mileniului trei. Se continuă arestările, la fel ca-n epoca stalinistă, pe delaţiuni şi nu pe bază de probe. Ci bazându-se pe suspiciuni de vinovăţie. Iar preşedintele Iohannis are impresia că e bine.
Recent, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a participat la Comisia de Control Bugetar a Parlamentului European, unde a elogiat contribuţia esenţială a Uniunii Europene şi a diplomaţilor occidentali acreditaţi la Bucureşti, ăia de se amestecă în treburile ţărişoarei încă numită România, la retragerea de pe agenda Parlamentului României a unor iniţiative legislative care, gândeşte Lulutza, lezau independenţa magistraţilor. Printre care şi iniţiativa legislativă a celor 47 de senatori semnatari care viza modificarea Legii 3030/2004 privind răspunderea patrimonială a magistraţilor care au săvârşit erori judiciare cauzatoare de prejudicii. Prejudicii de imagine, de carieră profesională ori politică şi material. Se ştie că pentru numeroasele erori judiciare România este obligată să plătească reci şi sute de milioane de euro în urma pierderii unor procese la CEDO.
Ion Predoşanu

P.S. Este cu totul regretabil că Gorjul n-a marcat aşa cum se cuvenea împlinirea a 85 de ani de la naşterea marelui regizor, scenarist şi actor Sergiu Nicolaescu, om născut şi înmormântat la Târgu Jiu. Autorităţile s-au mulţumit cu trecerea sa pe Aleea Celebrităţilor, unde i-au acordat o stea şi nefiind an electoral l-au trecut repede în uitare!(Ion Predoşanu)Prinşi morţi de beţi la volan 16 Apr 2015

Doi gorjeni s-au ales cu dosare penale după ce au fost prinşi de poliţişti conducând autoturisme pe drumurile publice deşi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.

Unul dintre şoferii cercetaţi penal de poliţişti este un bărbat de 64 de ani, din comuna Dăneşti. Acesta a fost depistat, marţi, de poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu – Biroul Rutier în timp ce conducea un autoturism pe strada Victoriei, din municipiul Târgu-Jiu, având o concentraţie de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pe numele său a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului. Un alt dosar penal a fost întocmit pe numele unui bărbat de 41 de ani, din comuna Urdari, depistat, ieri, de poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier în timp ce conducea un autoturism pe D.J. 674, având o concentraţie de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cum bărbatul a  refuzat recoltarea de probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
R.L.Energia a pierdut în faţa celor de la CSU Suceava 15 Apr 2015

Echipa de handbal Energia este tot mai aproape de retrogradare. Formaţia gorjeană a pierdut la Suceava, scor 26-21 (10-10). Următorul meci oficial al handbaliştilor la Târgu-Jiu va fi pe 6 mai, cu Steaua Bucureşti.Andreea Munteanu, în finalele de la bârnă și sol 15 Apr 2015

Andreea Munteanu a prins finalele de la bârnă și sol, în urma calificărilor desfășurate, astăzi, la Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Montpellier (Franța). Gorjeanca a avut a patra notă la bârnă (14,233), devansată de Harenkova (15,033), britanica Rebecca Downie (14,366) și de germanca Schaefer (14,333). Andreea Iridon are a noua notă (14,100) și este prima rezervă în finală. Bulimar s-a clasat doar a 14-a (13,700), iar Jurca pe 39 (12,466). Finala la individual compus va avea loc, vineri, iar finalele pe aparate sunt programate sâmbătă și duminică.Energia Târgu-Jiu este în semifinale! 15 Apr 2015

Baschetbalistii antrenati de Antonis Constnatinides au câştigat dramatic în această seară, pe terenul echipei BCM U Piteşti, meciul trei al seriei de play-off, scor 86-85. După 3-0 la general, Energia s-a calificat în premieră în semifinalele Ligii Nationale de Baschet Masculin.

După un parcurs european de exceptie, unde a ajuns în Final 4 EuroChallenge, Energia atinge şi faza semifinalelor din campionatul national, unde va intalni câştigătoarea meciului BC Timişoara -Asesoft Ploiesti.Medicul gorjean Brădişteanu, achitat definitiv în dosarul privind licitaţia de la ANP 15 Apr 2015

Medicul gorjean Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca din Capitală, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, instanţa respingând, astfel, acţiunea civilă formulată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor ca nefondată. Acesta a fost achitat, joi, atât pentru abuz în serviciu, cât şi pentru primire de foloase necuvenite, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit mită patru milioane şi jumătate de euro privind o licitaţie pentru echiparea spitalelor penitenciar.Vezi ce a decis instanţa în cazul lui Manţog 15 Apr 2015

Ionel Manţog rămâne în închisoare, după ce instanţa de la Judecătoria Târgu-Jiu a respins cererea de eliberare formulată de politician. următorul termen de judecată este 29 aprilie. “Respinge cererea formulată de petentul Manţog Ionel, în prezent deţinut în Penitenciarul Tg-Jiu. Stabileşte termen de rediscutare a cererii la data de 29.04.2015. Obligă petentul la 20 lei cheltuieli judiciare statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.”. se arată în decizia instanţei.Incediu de pădure la Stejari în punctul Lazul, lângă puţurile de extracţie a Romgaz 15 Apr 2015

De ieri, la Stejari, în punctul Lazul a izbucnit un incendiu provocat de proprietarii de păşuni din zonă care au dat foc la mărăcinişul de pe terenurile lor. Focul nesupravegheat s-a extins spre pădure aceasta nefiind stins nici măcar în prezent. Asta deşi în apropierea pădurii se află instalaţiile de extracţie ale Romgaz. Potrivit martorilor nimeni a intervenit la faţa locului pentru stingerea incendiului.Durata dosarului “Turceni-Rovinari”, contestată 15 Apr 2015

Senatorul PSD Dan Şova a depus o contestaţie la instanţa supremă în care a reclamat durata de desfăşurare a anchetei procurorilor anticorupţie în ceea ce priveşte dosarul “Turceni-Rovinari”.Contestaţia a fost depusă de Şova în 9 aprilie, urmând să fie analizată, joi, de un judecător de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaşie şi Justiţie. Senatorul cere, astfel, accelerarea procedurilor de urmărire penală.

Dan Şova este urmărit penal, din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma “Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

 Ce pregăteşte CFR pentru minivancanţa de 1 Mai 15 Apr 2015

Gorjenii care vor să petreacă 1 Mai pe litoralul românesc şi nu au mijloc de transport, trebuie să ştie că CFR Călători suplimentează, în perioada 29 aprilie – 4 mai 2015, capacitatea de transport cu 16 trenuri InterRegio și Regio. Cele mai multe dintre acestea au trasee spre și dinspre Litoral. “Rugăm toți pasagerii să țină cont de acest aspect când își planifică deplasările cu trenul și să consulte, pentru informații actualizate, fie pagina de internet a companiei, fie să telefoneze la biroul de informații din stația de plecare. În data de 1 mai 2015 agențiile de voiaj CFR vor fi închise’, precizează compania de transport.Condescu şi Temelescu rămân sub control judiciar 15 Apr 2015

Marin Condescu şi Viorel Temelescu rămân sub control judiciar. Asta a decis Tribunaul Olt. Cei doi sunt acuzaţi de spălare de bani. “Constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a „controlului judiciar” privind pe inculpaţii CONDESCU MARIN şi TEMELESCU VIOREL, În baza art.208 alin.3 C.p.p. rap. la art.207 alin.4 C.p.p: Menţine măsura preventivă faţă de inculpaţi. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare pentru inculpaţi şi procuror”, se arată în decizia instanţei.Şoferi beţi, depistaţi în trafic 15 Apr 2015

Doi gorjeni sunt cercetaţi penal după ce au fost prinşi conducând autoturisme pe drumurile publice în timp ce se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. Unul dintre aceştia, un bărbat de 41 de ani, din Urdari, a fost depistat de poliţiştii rutieri în timp ce conducea un autoturism, având o concentraţie de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cum bărbatul a refuzat să-i fie recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, pe numele său a fost întocmit dosar penal. Cu dosar penal s-a ales şi un bărbat de 64 de ani, din Dăneşti, depistat de poliţişti în timp ce conducea un autoturism pe strada Victoriei din municipiul Târgu-Jiu, deşi avea o concentraţie de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat.88 de locuri de muncă vacante în Gorj 15 Apr 2015

Potrivit datelor rezultate din declarațiile agenților economici privind locurile de muncă vacante, în evidentele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) sunt înregistrate 15.204 locuri de muncă. Situația locurilor de muncă vacante, în fiecare județ: 2395 București, 1841 Cluj, 1354 Prahova, 1038 Arad, 638 Iași, 638 Timiș, 592 Ilfov, 567 Bistrița-Năsăud, 514 Alba, 494 Harghita, 414 Satu-Mare, 405 Vâlcea, 400 Sibiu, 349 Neamț, 314 Mureș, 309 Maramureș, 272 Argeș, 258 Constanta, 237 Galați, 231 Olt, 216 Bihor, 169 Brașov, 150 Dâmbovița, 128 Covasna, 121 Botoșani, 120 Tulcea, 116 Dolj, 111 Giurgiu, 105 Teleorman, 103 Brăila, 103 Vaslui, 96 Buzău, 88 Gorj, 80 Călărași, 71 Vrancea, 37 Ialomița, 35 Suceava, 31 Sălaj, 28 Mehedinți, 25 Caraș-Severin, 11 Bacău.Găsit mort în apartament 15 Apr 2015

Un târgujian în vârstă de 64 de ani a fost găsit mort în această dimineaţă în apartamentul său. Bărbatul era cunoscut cu afecţiuni psihice şi cardiace.Ce spune Orban despre modernizarea Transalpinei 15 Apr 2015

Potrivit fostului ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, contractul de tip credit-furnizor prin care a fost modernizată Transalpina este legal și reglementat. Acesta susține că decizia Corpului de control al prim-ministrului de a sesiza DNA în cazul modernizării “Transalpina” este absurdă, adăugând că premierul Victor Ponta se folosește de funcție pentru a se răfui cu adversarii politici.

“Din ceea ce am văzut prezentat public din acel raport al Corpului de control nu am reușit să înțeleg de ce a fost trimis la DNA acest raport. Nu văd exact ce ilegalitate mi se reproșează. (…) Sunt total nelămurit ce elemente au stat la baza deciziei Corpului de control de a trimite acest raport către DNA. Probabil dorința lui Ponta de a mă mânji și pe mine. Nu este prima oară când Victor Ponta își folosește funcția de prim-ministru pentru a obține avantaje personale sau pentru a se răfui cu adversarii politici. În cazul în speță, chiar este complet absurd nu neapărat ce este cuprins în raport, deși și ceea ce este cuprins în raport are o anumită absurditate, dar mai ales decizia de sesizare a DNA”, a declarat Ludovic Orban.

 Rămân fără energie electrică 15 Apr 2015

Între orele 09.00 – 16.00, Cruşeţ PTA Sondă 4794 Slăvuţa (terţ), PTA Sondă foraj (terţ), PTA Sondă 4450 Slăvuţa (terţ), PTA Sondă 3779 (terţ).

Între orele 09.00 – 17.00, Bumbeşti Piţic  PTA Cârligei nr. 1 – sat Cârligei.

Între orele 11.00 – 12.00, Scoarţa PTA Cerătu de Copăcioasa, PTA SMA Copăcioasa – sat Copăcioasa, PTA CAP Scoarţa (Lintea) – sat LinteaVezi câţi gorjeni au peste 5000 de lei pe lună 15 Apr 2015

299 de gorjeni se pot lăuda cu salarii de peste 5000 de lei pe lună, în timp ce 20455 de persoane primesc 975 de lei brut, alte 34.030 între 975 şi 2415 lei şi 6074 de angajaţi au lefuri cuprinse între 2415 şi 5000 de lei, potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar.În aceste condiţii, Gorjul ocupă locul 38.

 Noii Panduri îşi revendică la OSIM marca luată de Succes 15 Apr 2015

Succes, firma care a fost până în ianuarie sponsor al echipei Pandurii, ar putea fi lăsată, pe 28 aprilie, fără marca solicitată în 2013 Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci(OSIM). Asta deoarece noua conducere a clubului a făcut o contestaţie împotriva Succes, la OSIM, la finalul lunii decembrie, iar reprezentanţii acestui organism au stabilit să dea un nou termen solicitării, pentru finalul acestei luni. Curios este că, solicitarea Pandurii la OSIM survine după ce Succes a cesionat marca Pandurii clubului pentru 49 de ani, la cererea fostei conduceri.

La începutul lunii decembrie 2014, Mihai Prunariu demisiona din funcţia de preşedinte al CS Pandurii, la puţin timp clubul numindu-şi o nouă conducere care ia decizii rapide şi în ceea ce priveşte problema mărcii luate de Succes. Deşi, firma lui Nicu Sarcină era la momentul respectiv încă sponsor al clubului de fotbal, acest lucru nu împiedică noua conducere a Pandurii să înceapă demersurile la OSIM împotriva acestei societăţi. O contestaţie este depusă la OSIM, prin avocatul clubului, acest organism stabilind să ia o decizie în acest sens în luna februarie. La termenul de acum două luni, cei de la OSIM stabilesc să amâne luarea unei decizii în ceea ce priveşte contestaţia CS Pandurii împotriva Succes, firmă care renunţă între timp la contractul de sponsorizare al clubului, urmând să se întâlnească iar cu părţile pe 28 aprilie.

sarcina insCesionarea gratis a mărcii nu convine
Interesant este că deţinerea mărcii Pandurii de către firma Succes nu convine actualei conduceri a clubului, deşi foştii lideri păreau că ar fi ajuns la o înţelegere convenabilă cu Nicu Sarcină. Acordul în cauză a fost făcut public în aprilie 2014 de fostul preşedinte, Mihai Prunariu astfel: “firma Succes a demarat obţinerea denumirii de Pandurii. Pe lângă contractul pe care l-am semnat cu firma Succes ca principal sponsor, am semnat şi drepturile de cesiune ale mărcii Pandurii, pe care le-a dat pe 49 de ani clubului Pandurii Lignitul Târgu-Jiu. L-a cesionat gratuit”. Abia două luni mai târziu, Succes avea însă şi acordul OSIM pentru marca Pandurii, după ce acceptase să nu folosească dreptul acum primit. De fapt, Sarcină solicitase marca Pandurii la OSIM în decembrie 2013 şi a primit-o pe 13 iunie 2014, deoarece intenţionase să scoată pe piaţă produse proprii de panificaţie şi băuturi care să se vândă sub cunoscuta denumire. Mai exact, Succes deţine în prezent marca Pandurii pe care o poate folosi doar pentru următoarele produse: cafea, ceai, cacao şi înlocuitori de cafea, orez, tapioca, sago, făină şi preparate făcute din cereale, pâine, produse de patiserie şi cofetărie, îngheţată comestibilă; zahăr, miere, sirop de melasă; drojdie, praf de copt; sare, muştar; oţet, sosuri (condimente); mirodenii, gheaţă; cereale şi produse agricole, horticole, forestiere, necuprinse în alte clase; animale vii; fructe şi legume proaspete; seminţe, plante şi flori naturale; alimente pentru animale, malţ, bere, ape minerale şi gazoase şi alte băuturi din fructe şi sucuri, servicii de cercetare şi de creaţie referitoare la acestea, servicii de analiză şi cercetare industrială, crearea şi dezvoltarea calculatoarelor şi programe de calculator.

condescu3Probleme cu mărcile
Pandurii nu şi-a reglat nici în prezent problema apărută cu înregistrarea mărcii “CS Lignitul Pandurii Târgu-Jiu 1963”. Aceasta este deţinută de Marin Condescu, fostul preşedinte al clubului şi de încă două persoane din 1995. Toni Greblă este cel care şi-a cedat municipalităţii dreptul asupra mărcii, dar ceilalţi trei nu au făcut asta nici în prezent, cu un an în urmă fiind dispuşi la negocieri care nu s-au materializat nici până acum.
Anamaria StoicaScandal cu polițiști “distrați” 15 Apr 2015

Doi agenți ai postului de Poliție din Scoarța vor avea de dat explicații în fața superiorilor lor, dar și a procurorilor care se vor ocupa de dosarul penal deschis pe numele lor. Marian Ionuț Vârjan și Dan Sorin Trancă au fost într-un local din centrul orașului și, la un moment dat, agenții de pază ai localului au intervenit pentru a-i da afară, la cererea unor clienți nemulțumiți de comportamentul oamenilor legii. Polițiștii erau în timpul lor liber, dar chiar și așa n-au avut un comportament demn pentru uniforma pe care o poartă atunci când vin la serviciu, ei luându-se la harță cu agenții de pază. În cele din urmă s-au urcat în mașină, deși, probabil, în local nu consumaseră doar apă plată cu lămâie, iar după câțiva zeci de metri, pe strada Popa Șapcă, au lovit o mașină cu o echipă de intervenție a firmei de pază. Cei doi polițiști și-au continuat drumul, dar nu pentru mult timp pentru că alți colegi de-ai lor, de la Rutieră, i-au luat la întrebări, culmea fiind că agentul care era la volan, Vârjan, a refuzat să sufle în etilotest sau să îi fie recoltate probe biologice, rutieriștii având suspiciunea rezonabilă că acesta ar fi consumat alcool. Acum el s-a ales cu dosar penal, un dosar care îi poate lăsa pe ambii petrecăreți fără locuri de muncă.
Gelu IonescuMEDIA