vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulApa potabilă de la Berlești, plină de rugină și impurități! Autoritățile nu își asumă responsabilitatea 27 Apr 2017

De câteva zile, locuitorii comunei Berlești au observat că apa de la robinet, considerată de autorități drept potabilă, este murdară. Locuitorii au refuzat să mai consume apa, fiindu-le teamă să o mai folosească chiar și la spălat, ei luând acum în calcul să solicite Direcției de Sănătate Publică Gorj să ia probe din rețeaua publică. În timp ce o parte a cetățenilor se tem să nu se îmbolnăvească, reprezentanții autorităților susțin că apa este bună, chiar plată, iar tulburarea ei s-ar fi datorat doar unor defecțiuni tehnice, destul de dese în ultima perioadă, pentru care nu se fac vinovați însă oficialii Primăriei Berlești.

Rețeaua de apă din comuna Berlești a fost realizată în proporție de peste 80% de fosta administrație publică a localității, asta cu doi ani de zile în urmă. Acum însă noul primar a continuat investiția pe o porțiune de trei kilometri și jumătate, în partea de nord a localității. Investiția nu a fost recepționată, dar cu toate acestea consumatorii, apa ajungând în peste 400 de gospodării din Berlești, au fost asigurați că aceasta este potabilă și poate fi consumată fără temeri de către beneficiari.
Mai mult, localnicii au aflat că unul dintre cele două izvoare captate le-ar furniza la robinete un fel de apă plată, fapt dovedit de analizele făcute în momentul în care robinetele au fost puse în funcțiune.
Dar ca orice lucru bun care ține însă puțin, apa pură a fost înlocuită, în ultimul timp, cu un lichid de o culoare bizară.
Apa cu miros de mâl, care curge la robinetele din Berlești, a împărțit comunitatea în două, unii cetățeni au criticat acid autoritățile pentru lipsă de interes în rezolvarea acestei probleme, iar alții au făcut haz de necaz pe tema dată.

Făcuți instalatori la apelul de seară!
“În comuna Berlești așa arată apa «potabilă» din Rețeaua Publică. Oare de ce nu se sesizează nimeni, cei ce au în administrare rețeaua de ce se joacă cu sănătatea oamenilor?! Rușine!!!”, susține, revoltat, unul dintre dascălii comunei Berlești. “Bine, este de înțeles situația. Apa este la firma GOSPOBER PREST, din subordinea Primăriei Berlești, angajații acestei firme stau prin cârciumi, nu au timp de apă! Păcat de sănătatea locuitorilor din comună!”, continuă acesta. “Până o să se îmbolnăvească cineva, bani pentru alte activități are Primăria, dar ca să repare instalația de apă să nu mai vină cu impurități nu are. Păcat”, susține un altul. “Când mai iei apă, pui și o strecurătoare”, comentează, pe o rețea de socializare, un alt cetățean revoltat, în timp ce un alt localnic susține că apa potabilă trebuie tratată cu o soluție cunoscută de curățat, înainte de a fi consumată.
Polemica cetățenilor pe marginea apei de culoarea cafelei cu lapte, care le curge de după Paște la robinete, nu sensibilizează însă în niciun fel reprezentanții primăriei. Viceprimarul comunei, Cosmin Matei, a declarat, marți, că nu are timp să stea pe rețelele de socializare pentru a vedea nemulțumirile localnicilor, acesta menționând și că defecțiunile care apar pe rețeaua de apă nu are cum să le comunice “din casă în casă” beneficiarilor.

Bună chiar și tulburată
“Când se întrerupe apa și revine, aceasta este un pic tulbure. Cu două săptămâni în urmă s-a ars o pompă și din cauza acestei defecțiuni au fost ceva probleme cu calitatea apei. Eu am anunțat cetățenii, dar nu puteam să fac asta din casă în casă. Apa este potabilă, a fost analizată, dar mai este afectată calitatea ei, deoarece se execută, în prezent, lucrări în nordul comunei. Investiția nu a fost încă recepționată pentru că mai sunt mici retușuri de facut”, a declarat viceprimarul Matei.
“Apa când e oprită de la vreo defecțiune revine în bazinul de 200 de tone se barbotează și atunci când este repornită intră în rețea cu depuneri. Dar apa, în general, este clorinată, avem senzori care sesizează că apa are nevoie să fie clorinată și se intervine prompt. În ce privește personalul GASPOBER PREST, acesta a fost redus, dar persoanele care se ocupă de apă sunt tot două”, a mai menționat vicele.

Berleștiul este comuna unde autoritățile locale mențin iluminatul aprins la stadion și noaptea, asta pentru că astfel apără de hoți construcția în incinta căreia s-ar afla depozitate materiale de construcții. Stadionul este cel mai luminat edificiu al comunei, aici fiind puse cele mai puternice becuri chiar și din rețeaua stradală de iluminat public, adică becuri de 100 de wați.
Anamaria StoicaDisponibilizații din CE Oltenia, relocați la Timișoara de Mitropolitul Banatului 27 Apr 2017

Cei 1000 de disponibilizați ai Complexului Energetic Oltenia, dar și colegii lor care vor fi trimiși acasă din Complexul Energetic Hunedoara ar putea să-și găsească locuri de muncă în județul Timiș. Cel puțin asta intenționează autoritățile din acest județ, care organizează, luna viitoare, o masă rotundă la Timișoara în scopul diminuării deficitului de forță de muncă de aici. La eveniment va participa și ministrul Energiei, Toma Petcu, Sorin Boza, managerul CEO, dar și reprezentanți ai autorităților județene din județul Gorj, însă și din Hunedoara. Evenimentul se va bucura de sprijinul nemijlocit al Mitropolitului Banatului, Ioan Selejan.

Pe data de 4 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, cu sprijinul Î.P.S Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, va organiza în Timișoara un eveniment destinat angajatorilor din județul Timiș ce caută personal calificat, în scopul diminuării deficitului de forță de muncă din acest județ. “Societatea Complexul Energetic Oltenia și Hunedoara SA derulează un amplu program de restructurare și relocare a unui număr de peste 2400 de salariați calificați cu experiență în meserii precum: electrician, sudor, lăcătuș, mecanic, mașinist, excavatorist, vulcanizator, precum și salariați cu studii superioare în domeniul tehnic și economic”, se arată în invitația organizatorilor, postată pe site-ul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.
La eveniment va participa conducerea superioară a celor două societăți energetice, oficiali ai administrației publice din județele Timiș și Gorj, Camera de Comerț și Industrie Gorj, directori de instituții publice din domeniul forței de muncă, cluburi și asociații ale oamenilor de afaceri străini din jud. Timiș, mass-media, invitatul special fiind Toma Petcu, ministrul Energiei.
Din Gorj va fi prezent la eveniment Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj, și Viorel David, directorul ARTEGO.
A.StoicaIoniță și Dafinoiu, al doilea an în CEO cu salarii de boși, dar fără niciun fel de răspundere 27 Apr 2017

Iustin Ioniță, actualul director al EMC Roșia-Rovinari, fost șef al Sucursalei Miniere Roșia-Rovinari, și Mihai Dafinoiu, actualul director al EMC Motru, fost șef al Sucursalei Miniere Motru-Jilț, sunt, pentru al doilea an, cei mai tari șefi din CE Oltenia. Ambii nu au niciun fel de responsabilitate în fruntea structurilor mamut, care li se subordonează, neavând nici de data aceasta structuri în subordine la nivel de EMC, cum nu au avut nici la nivel de sucursală. În ciuda acestei situații ieșite din comun, cei doi “alintați” ai CE Oltenia nu au intrat în programul de disponibilizare pentru că nu îndeplinesc criteriul prepensionării. Ei încasează în schimb fiecare, lunar, retribuții grase care depășesc 20.000 de lei.

Iustin Ioniță, protejatul directorului Direcției Miniere Daniel Antonie, cel din urmă fiind, cândva, subordonatul actualului director al EMC Roșia-Rovinari, a avut un parcurs profesional interesant după ce fostul său subaltern a ajuns să conducă mineritul din CEO. Asta deoarece, Antonie nu și-a uitat fostul șef de la Tismana și i-a inventat acestuia un post de conducere la nivelul Bazinului Rovinari, de pe urma lui Ioniță beneficiind și Mihai Dafinoiu în Bazinul Motru-Jilț.
Mai exact, la începutul anului 2016, directorul Antonie a înființat două sucursale(că nu putea face doar una pentru Ioniță), în bazinele Motru-Jilț și Rovinari, asta deși specialiștii în minerit au spus că astfel de structuri sunt ineficiente, dat fiind faptul că fostele combinate miniere Rovinari și Jilț, pe structura cărora au funcționat cele două sucursale, au fost desființate ca ineficiente.
Cu toate acestea, Antonie decide cu de la sine putere că ele sunt necesare, le înființează, anul trecut, și îi amplasează pe cei doi în fruntea lor, oferindu-le salarii mari și niciun fel de responsabilitate. Anul acesta, structurile, care își dovedesc pe parcursul unui an ineficiența, dat fiind faptul că nu au avut nicio structură în subordine, neputând să ajute cu nimic unitățile miniere, care au funcționat fără sprijinul acestora, nu se desființează, ci își modifică denumirea.

Aceeași Mărie, cu altă pălărie
Astfel, fostele sucursale devin noile EMC-uri, cu aceiași oameni la conducere, fără structuri, dar tot cu salarii grase. Șocant este că actualul manager al CEO tolerează situația și nici nu pare că intenționează să îi întrebe pe cei doi care le este, în final, obiectul muncii, ori care le este contribuția la eficientizarea activității din cele două bazine. Asta, în condițiile în care atât la Roșia, cât și la Lupoaia nu au fost rezolvate problemele de mediu, în perioada în care aceștia au condus cele două sucursale existând chiar pericolul închiderii celor două unități.

Ioniță plin de fiță!
Probabil tot pe relația lui Antonie, Ioniță face ce vrea la locul de muncă, recent arătând că poate să ignore chiar și deciziile directorului general Sorin Boza. Este vorba despre o decizie de-a managerului CEO dată luna aceasta privind numirea unui șef de sector la conducerea unei cariere, în condițiile în care vechiul ocupant al postului a decedat, iar unul dintre adjuncți a plecat cu programul de disponibilizări, la cerere, lăsând sectorul respectiv să funcționeze fără conducere.
Comportamentul lui Ioniță naște întrebări esențiale, una fiind dacă managerul Sorin Boza cunoaște sau nu că directorul Ioniță refuză, fără explicații, să pună în aplicare decizia nr. 608/9731 din 3.04 2017, asta mai ales că acest comportament discreționar pune în pericol activitatea de la unitatea în cauză. Și asta nu de azi și de 23 de zile…
Anamaria StoicaÎmpart același avocat: Situație încurcată în procesele lui Condescu și Ciobotărică 27 Apr 2017

Procesele în care sunt judecați fostul lider sindical Marin Condescu și fostul director general de la Complexul Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, au ajuns în faza în care depind unul de celălalt, în ambele fiind obligatorie prezența avocatului fiecărui inculpat. Unul dintre procese are loc la Slatina, iar celălalt la Târgu-Jiu, avocatul Radu Marinescu fiind cel care pledează cauza celor doi la Tribunalul Olt și, respectiv, Tribunalul Gorj. La ultimele termene ambele procese au fost amânate pentru că acestea s-au suprapus ca zi de desfășurare, culmea fiind că și data viitoare lucrurile stau la fel.

Data de 9 mai a fost stabilită mai întâi de instanța gorjeană pentru procesul lui Ciobotărică, iar acum și judecătorii olteni au ales aceeași dată din calendar pentru continuarea procesului lui Condescu. Este clar că avocatul celor doi va lipsi la unul dintre procese, ceea ce va duce la o nouă amânare. Laurențiu Ciobotărică ar trebui însă audiat la Tribunalul Gorj, audierea sa fiind amânată de câteva săptămâni, după care procesul în care este judecat pentru plățile compensatorii acordate fostului director Aurel Medințu se poate încheia. Și procesul lui Condescu la Slatina este aproape de pronunțarea unei sentințe, dar diverse proceduri au îndepărtat mereu momentul în care judecătorii vor da un verdict. Fostul sindicalist este acuzat de prejudicierea Clubului Pandurii cu câteva milioane de lei, între timp el fiind readus la cârma echipei pentru a ajuta la redresarea acesteia, clubul fiind în procedură de insolvență și la un pas de faliment, situație în care a ajuns după plecarea lui Condescu din funcția de președinte.
Gelu IonescuCasa Gănescu devine Muzeul Național „Constantin Brâncuși” 27 Apr 2017

Casa „Barbu Gănescu“, de lângă Palatul Administrativ din Târgu-Jiu, devine Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, după cum confirmă Cosmin Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj. Amenajarea acestui muzeu în municipiul nostru a fost aprobată de către Parlament.

Autorităţile județene au transmis Ministerului Culturii două propuneri de imobile în care ar putea funcţiona Muzeul „Brâncuşi“. Una dintre clădiri este Casa de oaspeţi „Barbu Gănescu“, monument istoric aflat în Patrimoniul Naţional, iar cealaltă este Muzeul de Artă din Parcul Central, fosta casă a lui Nicolae Ceauşescu, cum este cunoscută gorjenilor.
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, este sigur că Ministerul Culturii va opta pentru Casa „Gănescu“, însă răspunsul oficial urmează să fie transmis oficialităților. „Aşteptăm un răspuns săptămâna aceasta. Din câte am discutat la Ministerul Culturii, Muzeul Naţional «Constantin Brâncuşi» va funcţiona în Casa «Barbu Gănescu». Mai este de efectuat evaluarea tehnică, dar avem semnale că decizia va fi în sensul acesta. Este bine că vom putea pune în valoare acest imobil care are o încărcătură istorică şi este legat la propriu de sculptorul Constantin Brâncuşi“, a spus Cosmin Popescu.
De precizat că în Casa „Barbu Gănescu“ a locuit chiar sculptorul Constantin Brâncuşi în perioada 1937 – 1938, în care s-a aflat la Târgu-Jiu pentru realizarea Ansamblului „Calea Eroilor“. Acesta este şi motivul pentru care autorităţile locale şi judeţene insistă ca Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ să fie amenajat în casa de oaspeţi a judeţului.
M.S.Bătrână imobilizată la pat, violată în propria casă de un tânăr 27 Apr 2017

O femeie de 75 de ani, din satul Sâmbotin, al comunei Schela, a avut parte de clipe de coșmar, în noaptea de duminică spre luni. Imobilizată la pat, bătrâna a fost violată în propria casă de un bărbat de 37 de ani, din aceeași localitate. ”În noaptea de 23 spre 24 aprilie 2017, în jurul orelor 23.30- 00.00, inculpatul Braia Vasile a pătruns, fără drept, în locuința persoanei vătămate, în vârstă de 75 de ani, din comuna Schela și, profitând de faptul că este imobilizată la pat, deplasându-se doar cu însoțitor, a întreținut prin constrângere raport sexual cu aceasta. Victima a fost examinată medico-legal și a prezentat leziuni traumatice, care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale”, a declarat pentru Gorjeanul, Camelia Caragea, prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Vasile Braia, tânărul fără ocupație, nu are antecedente penale, fiind arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile, de magistrații de la Judecătoria Târgu-Jiu, pentru viol și violare de domiciliu. ”Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Braia Vasile. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare”, a stabilit instanța. Fapta bărbatului l-a surprins și pe edilul-șef, care speră să fie aspru pedepsit.
”Nu se ocupa cu nimic. Era văcarul satului. Probleme nu a mai făcut până acum. Bătrâna are un băiat care locuiește în apropiere, la casa lui, iar cel care locuiește cu ea, de obicei, lucrează în Norvegia. Cum să nu ne șocheze, el are 37 de ani și femeia 75 de ani. Anul trecut, a sunat cineva de la Bumbești-Jiu la 112, că era dezbrăcat într-un sat din zonă. În situația în care era femeia, acesta merită pedeapsa maximă”, a spus Aristide Șerbănescu, primarul comunei Schela.
Loredana FîciuGorjul, locul trei pe țară la promovabilitatea de la examenul de definitivare în învățământ 27 Apr 2017

Județul Gorj ocupă un loc fruntaș la promovabilitatea de la examenul de definitivare în învățământ. Potrivit Ministerului Educației, ponderea mediilor între 8 şi 10 atinge procente de peste 70% în judeţele Bistrița-Năsăud (76,9%), Botoșani (70,9%), Gorj (70,6%), Mureș (70,2%) și în municipiul București (73,7%). Valori sub 50% apar în judeţele Caraș-Severin (49,2%) şi Călărași (45,7%). ”32 din 109 candidați prezenți la proba scrisă nu au obținut media 8, calculată conform metodologiei, necesară promovării examenului”, a precizat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Gorj.
La nivel național, procentul de promovare înregistrat de candidaţii care au susţinut proba scrisă a examenului, sesiunea 2017, este de 63,71%, înainte de soluționarea contestațiilor. Astfel, din totalul de 5.235 de candidaţi evaluați la proba scrisă, 3.335 au obținut medii între 8 şi 10, promovând examenul. Dintre aceștia, 34 de candidaţi au promovat examenul cu media 10, iar doi dintre ei sunt din județul Gorj. Doi profesori de Educație Fizică și Sport, un fost atacant de la Extensiv Craiova și un fost portar de la Pandurii Târgu-Jiu, au obținut 10 pe linie. Dorin Hîrsu, un profesor în vârstă de 44 de ani, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, fostul portar al echipei Pandurii Târgu-Jiu, este unul dintre cei cu care se poate mândri Gorjul. Acesta a susținut proba scrisă a examenului de definitivat de ziua lui, reușind să obțină 10, la fel ca și la celelalte probe. ”Am fost portar la Pandurii, am jucat zece ani la Pandurii, atât în Liga a II-a, cât și în Liga I, am fost și antrenor cu portarii. Chiar am învățat pentru definitivat, a fost vacanță, pentru mine nu a fost Paște. De ziua mea, pe 20 aprilie, am dat examenul, proba scrisă. A fost cu noroc”, a declarat fostul portar Dorin Hîrsu.
Celălalt dascăl de nota 10 este Cătălin Bucă, fostul atacant de la Extensiv Craiova, cel care a jucat și la Pandurii Târgu-Jiu, alături de Hîrsu. Acesta este profesor la Școala Gimnazială „Voievod Litovoi ” din Târgu-Jiu. Sunt însă și candidați aflați la polul opus, care au obținut la probele scrise notele 2.05 și 2.8.
Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului, media la examenul de definitivare este constituită din nota la proba scrisă (70%), nota pentru portofoliul profesional personal (10%) și notele obținute la inspecțiile de specialitate (20%). Candidaţii care au obţinut medii peste 8 dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Rezultatele finale se afişează pe 30 aprilie. O persoană poate să susțină proba scrisă de cel mult trei ori fără a plăti taxă. Ulterior, susținerea examenului va fi condiţionată de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educaţiei Naționale.
De asemenea, persoanele care nu au promovat se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an şcolar.
Loredana FîciuȘofer din Bâlteni, amendat cu 5.000 de lei: Polițiștii i-au confiscat și marfa din mașină 27 Apr 2017

Polițiștii din Padeş au depistat, marți, în trafic, pe Drumul Județean 671, o autoutilitară încărcată cu lemne, condusă de un tânăr de 24 de ani, din comuna Bâlteni. În urma verificării avizului de însoţire s-a stabilit că are modificări în conținut, care nu erau certificate de emitent. ”Având în vedere aspectele constatate a fost aplicată o sancţiune contravenţională în cuantum de 5000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010, iar cantitatea de 6,77 metri cubi de material lemnos a fost confiscată şi predată Ocolului Silvic Padeş”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj.
Loredana FîciuCondamnări pentru hoți recidiviști din Vulcan 27 Apr 2017

Doi indivizi din Valea Jiului, implicați în spargeri și în zona respectivă, au fost condamnați acum de Judecătoria Târgu-Jiu pentru furturi pe care le-au comis pe raza județului nostru, faptele având loc la începutul lui 2016. Aceștia sunt de loc din Vulcan, iar acolo au dat spargerile chiar în noaptea de Anul Nou, în zilele următoare mutându-se în Gorj, în speranța că li se pierde urma, deși mai fuseseră la noi în județ și înainte de Crăciun. Polițiștii i-au prins însă destul de repede, iar acum au fost pronunțate condamnările, unul dintre ei recunoscând în fața judecătorilor gorjeni faptele de care a fost acuzat, beneficiind de o pedeapsă mai blândă.
“Aplică pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare la care se adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv, 4 luni, urmând ca inculpatul Stan Jan Georgel să execute o pedeapsă rezultantă de 1 an şi 10 luni închisoare, pedeapsă ce se va executa în regim de detenţie. În baza art.72 Cod pen., deduce din durata pedepsei perioada reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu din data de 08.01.2016 până la data de 22.04.2016 şi de la 28.09.2016 la zi. În baza art.399 alin.1 şi alin.4 C.proc.pen., revocă măsura preventivă a arestului preventiv dispusă prin încheierea nr.430/28.09.2016 în dosarul nr. 2707/318/2016 de Curtea de Apel Craiova şi menţinută prin încheierea nr.41/04.04.2017 a Judecătoriei Târgu-Jiu şi dispune punerea în libertate a inculpatului dacă nu este arestat în altă cauză”, a decis instanța.
“Condamnă pe inculpatul Hurezanu Cristian Constantin, privind fapta din data de 05.01.2016, la pedeapsa de 1 an închisoare. (…) condamnă pe inculpatul Hurezanu Cristian Constantin, privind fapta din data de 07.01.2016, la pedeapsa de 1 an închisoare. (…) Aplică pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 2 luni închisoare la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv, 8 luni, urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 1 an şi 10 luni închisoare. Revocă liberarea condiţionată pentru restul de 346 zile neexecutate din pedeapsa de 4 ani din care a fost liberat condiţionat la data de 08.09.2015 prin sentinţa penală 1971/02.09.2015 a Judecătoriei Tg-Jiu. În baza art.43 alin.2 C.pen, adaugă restul de 346 zile la pedeapsa rezultantă de 1 an şi 10 luni, urmând ca inculpatul Hurezanu Cristian Constantin să execute o pedeapsă finală de 1 an, 10 luni şi 346 zile, pedeapsă ce se va executa în regim de detenţie”, a decis instanța, din pedeapsa respectivă fiindu-i dedusă perioada în care a fost arestat preventiv, ca și celălalt inculpat. În privința despăgubirilor, cei doi s-au împăcat cu administratorii firmelor de la care au furat, instanța obligându-i la plata unor diferențe de despăgubiri civile cuprinse între 1200 și 2500 de lei.
Gelu IonescuNouă cazuri de scarlatină, în primul trimestru 27 Apr 2017

Scarlatina a fost confirmată, anul trecut, la zeci de copii din județul nostru. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a continuat să monitorizeze situația îmbolnăvirilor, în primul trimestru al anului în curs fiind confirmate alte nouă cazuri.

Boală infecțioasă, scarlatina apare în epidemii, școlile și grădinițele fiind terenul preferat al acestei boli deosebit de contagioase. Spre deosebire de varicelă, rubeolă, rujeolă și oreion, scarlatina – și ea o boală a copilăriei – este cauzată de o bacterie și nu de un virus. Responsabil de apariția ei este streptococul beta-hemolitic de grup A. O receptivitate mare pentru scarlatină au copiii sub 10 ani, grupa de vârstă cel mai frecvent atacată fiind 5-9 ani. S-a constatat că băieții sunt mai des afectați decât fetele și că boala apare cu o frecvență de 4-5 ori mai mare în mediul urban decât în mediul rural.
Pe parcursul anului trecut, la nivelul județului Gorj, s-au efectuat 186 de testări pentru depistarea scarlatinei, în 43 de cazuri confirmându-se boala. În primul trimestru al anului 2017, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj s-au confirmat încă nouă cazuri de scarlatină.

Simptome şi tratament
Scarlatina debutează cu febră – care poate atinge valori de 39-40°C, dureri în gât și vărsături; copilul devine agitat, refuză mâncarea și are dureri puternice la înghițit. Erupția pe corp se instalează după 24-48 de ore de la debut; aceasta este difuză, stacojie și e punctată de mici bubițe roșii, aspre la pipăit. După un interval de 7-14 zile, apare descuamarea furfuracee (cu fulgi ca de tărâțe) la nivelul feței și lamelară (în foițe) la nivelul extremităților.
Pentru tratarea scarlatinei se administrează antibiotic, timp de minimum zece zile. “Este o afecțiune care se tratează cu antibiotic și, după cum se știe, antibioticul se administrează numai la recomandarea medicului. Noi le recomandăm tutoror părinților să fie foarte atenți la mediul în care se află copiii și dacă aceștia sunt bolnavi, ei trebuie ținuți la domiciliu, pentru că includerea lor în colectivitate determină răspândirea bolii”, menționează Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj. Copiii, care au contactat boala, vor fi scoși din colectivitate, puși pe tratament și monitorizați de medicul specialist sau de medicul de familie, iar după tratament este necesar avizul medicului pentru intrarea în colectivitate.
Minodora SuceaCJ Gorj a pregătit proiecte pentru modernizarea drumurilor județene 27 Apr 2017

Infrastructura reprezintă una dintre prioritățile Consiliului Județean Gorj, investițiile în acest domeniu continuând și în 2017. Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj a întocmit proiecte pentru reabilitarea a trei tronsoane de drumuri judeţene.

Pentru modernizarea drumurilor județene au fost depuse proiecte la Ministerul Dezvoltării şi în cadrul programelor de dezvoltare a localităţilor. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Mihai Popescu, a declarat că documentaţiile sunt gata, fiind nevoie doar de aprobarea sumelor necesare. Drumurile, ce urmează a fi modernizate sunt cele care traversează localitatea Padeş, şoseaua care leagă comuna Runcu de localitatea Teleşti şi drumul judeţean Bâlteni – Ioneşti. „Este nevoie de zeci de milioane de euro pentru modernizarea drumurilor, dar prioritate pe noul Program Naţional de Dezvoltare Locală au anumite proiecte de modernizare a drumurilor judeţene. Este vorba de un tronson de 18 kilometri în localitatea Padeş, de la Apa Neagră la Valea Mare. Drumul ce leagă Arcani – Câmpofeni – Teleşti este pus pe PNDL. De asemenea, Drumul Judeţean ce leagă localităţile Bâlteni – Urdari – Turceni – Ioneşti – limită cu Mehedinţi. Sunt trei tronsoane de drum pe care le-am depus şi sperăm să obţinem finanţare“, a declarat Cosmin Mihai Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Președintele Consiliului Judeţean Gorj susține că alte zeci de proiecte ale autorităţilor locale aşteaptă să primească finanţare. Cosmin Mihai Popescu a precizat că, în prezent, se încearcă o centralizare a proiectelor existente la nivelul primăriilor pentru a se vedea care este suma necesară pentru implementarea acestora. „Mai este un program care acum este în evaluare pe componentele sale: este vorba de şcoli, alimentări cu apă, canalizare şi infrastructură. Cred că, de săptămâna viitoare, putem să ştim suma şi numărul de proiecte pe fiecare Unitate Administrativ – Teritorială (UAT) din judeţul Gorj“, a precizat Cosmin Mihai Popescu, președintele Consiliului Judeţean Gorj. Conducerea CJ Gorj face demersurile necesare pentru a obține cât mai multe fonduri pentru proiectele ce urmează a fi implementate la nivelul județului nostru.
M.S.Modificări pentru programul destinat finanţării antreprenorilor 27 Apr 2017

Start-up Nation, programul prin care statul ar urma să acorde ajutoare nerambursabile de până la 200.000 de lei (circa 44.000 euro) firmelor mici și mijlocii (IMM) foarte noi, a fost modificat printr-o lege adoptată în aceste zile de Parlament. Amendamentul USR, care prevede excluderea de la finanţare a unor antreprenori care mai au sau au mai avut afaceri în domeniul pentru care vor să aplice în program cu o firmă nouă, a fost şi el inclus în forma finală a legii.
Pentru a intra în vigoare, legea care modifică Programul Start-up Nation înainte ca acesta să fi început, are nevoie să fie promulgată de preşedintele ţării şi publicată în Monitorul Oficial. Ulterior, ministrul pentru Mediul de Afaceri trebuie să emită un ordin pentru aprobarea normelor de aplicare. Guvernul ar vrea să deschidă sesiunea de înscrieri în program în a doua jumătate a lunii mai. Legea modifică astfel Ordonanţa de urgenţă 10/2017, prin care se instituia programul Start-up Nation. Deşi ordonanţa a intrat în vigoare din 30 ianuarie 2017, în urma consultărilor publice care au urmat, Guvernul a cerut în Parlament modificarea propriului program înainte să îl pornească propriu-zis.
I.M.Ca la noi, la nimeni / Avertisment de la CEDO! Am scăpat oare de amenzi? 27 Apr 2017

Situaţia din închisorile de pe întreg cuprinsul ţării, inclusiv cea de la Târgu-Jiu, este una cât se poate de îngrijorătoare. Eram sub ameninţarea unei decizii pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care să ne alegem, ca ţară, cu o amendă anuală de circa 80 de milioane euro.
Şi totuşi, România mai are la dispoziţie o jumătate de an, începând de la 25 iulie 2017, pentru a găsi soluţii la starea dezastruoasă a penitenciarelor. Acesta este termenul anunţat, marţi, dinspre Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a stabili un calendar de soluţionare a numeroaselor probleme privind condiţiile din închisori reclamate de către deţinuţi la CEDO, în sfera supraaglomerării sau problemelor la nivel de igienă ori de insuficienţa hranei.
Fireşte, este vorba de o decizie pilot a CEDO, cu mult mai blândă decât ne-am fi aşteptat, judecătorii acestui for european ajungând la concluzia aceasta despre condiţiile de detenţie din penitenciarele autohtone, condiţii ce contravin Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
Prima condamnare a României la CEDO, cu privire la condiţiile de detenţie din penitenciarele româneşti. A avut loc în anul 2003. Cu toate acestea, condamnarea din 2003 nu a fost un semnal de alarmă pentru autorităţile din România. Nici a doua şi nici a zecea condamnare!
După şase luni, România va fi obligată să prezinte un program concret de reabilitare totală a vieţii din penitenciare. De data aceasta, toată lumea politică s-a bucurat că am scăpat ieftin. Trăim cu speranţa că în luna ianuarie 2018 programul va fi gata.
Ştim cu toţii că situaţia din penitenciarele României este catastrofală. Teoretic şi chiar practic, ar trebui eliberaţi cam 9000 de deţinuţi spre a se ajunge la normele minime de spaţiu impuse de Uniunea Europeană. Însă graţierea, încă nevotată în Parlament şi nedorită de stradă –care nici măcar nu ştie care-i diferenţa dintre graţiere şi amnistie, aşa cum susţine sociologul Marius Pieleanu, de la agenţia de sondare a opiniei publice Avangarde – ar scoate din puşcării abia vreo 2.700 de deţinuţi.
Există, desigur, şi varianta construirii unor penitenciare moderne. Pe lângă costurile ridicate, la care n-am putea face faţă fără accesarea de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, ar dura cam patru ani pentru ridicarea fiecărui penitenciar nou construit şi ne-ar trebui vreo patru-cinci. Dar România plăteşte anual 825 milioane de lei pentru întreţinerea celor 27.500 de deţinuţi şi pentru schimbarea situaţiei nu s-a mişcat nici măcar un deget.
Anul trecut, murea un deţinut la fiecare patru zile în puşcăriile din România. Timp în care ministrul Justiţiei de atunci, tehnocrata Raluca Prună, recunoştea că a minţit CEDO. Nici protestele gardienilor şi nici revoltele deţinuţilor nu au determinat-o pe ex-ministresa Raluca Prună să renunţe le ideea năstruşnică şi costisitoare, totuşi, de a schimba uniformele magistraţilor. Un fel de ţara arde şi baba se piaptănă!
În vremea Guvernului Cioloş, România a avut un an pierdut. Din toate punctele de vedere. Trebuie să recunoaştem că am fi avut un avans de patru luni, dacă, în luna ianuarie 2017, preşedintele Klaus Werner Iohannis nu bloca Ordonanţa nr. 13/2017 ieşind în stradă la un miting neautorizat, cu un discurs ieftin, de politicianist şi mai ieftin. A forţat mâna CSM şi a Avocatului Poporului de a contesta Ordonanţa 13 la Curtea Constituţională a României.
Dar cetăţeanul mai presus de lege ajuns Preşedintele României nu şi-a cerut scuze pentru că s-a înşelat în privinţa ordonanţei care prevedea graţierea, nici chiar după ce Curtea Constituţională a României a decis că Ordonanţa 13 este legală. Deci constituţională.
Preşedintele Klaus Werner Iohannis a avut o piruetă în discurs, cam negru de furie, abia atunci când reprezentanţii Comisiei de la Veneţia i-au atras atenţia că se impune graţierea, împreună cu alte măsuri alternative, profilactice.
Ion Predoșanu
P.S. Nu că aş fi vreun harnic, dar tare am fost surprins, ieri, când amicul Tică Mac(alias Dumitru Maxim Sprâncenatu) a aruncat o vorbă că ar fi sărbătoare şi nu se munceşte. Întrebându-l ce sărbătoare, pe un ton glumeţ, mi-a spus de Cuviosul Somn şi Preacinstita Lene. (Ion Predoşanu)Memorialul Victor Perescu, din nou, la Târgu Jiu 27 Apr 2017

Asociaţia Județeană de Baschet Gorj păstrează tradiţia şi în acest an, şi va organiza, la Târgu-Jiu, Memorialul “Prof. Victor Perescu”. Evenimentul va fi posibil şi datorită Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Gorj, Asociaţiei Baschet Club Târgu-Jiu şi sponsorilor Dechatlon Târgu-Jiu şi S.C. Aprilia S.R.L. Târgu-Jiu. Meciurile din cadrul competiţiei vor avea loc în perioada 29 aprilie – 1 Mai 2017. Turneul, care a ajuns la ediţia cu numărul 11, se va desfăşura în Sala de Sport a Şcolii Gimnaziale “Voievod Litovoi” şi este dedicat sportivilor născuţi în anul 2005 sau mai tineri. Şapte echipe şi-au anunţat prezenţa la întrecerile de minibaschet: Clubul Sportiv Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu (fete), Clubul Sportiv Star 2010 Târgu-Jiu, Baschet Club Lions Craiova (două echipe), Clubul Sportiv Şcolar Târgu-Jiu, KK Djerdap Kladovo (Serbia) şi Asociaţia Baschet Club Târgu-Jiu. Organizatorii şi sponsorii vor oferi premii sportivilor. “În acest an, datorită protocolului de colaborare sportivă-baschetbalistică între Asociaţia Baschet Club Târgu-Jiu şi KK Djerdap Kladovo, reluăm după opt ani colaborarea cu un Club Sportiv din Republica Serbia. Această competiţie are rolul de a pregăti viitoarele generaţii de baschetbalişti din judeţul nostru, dar este utilă şi în vederea participării la Liga Naţională de Minibaschet, care va avea loc la Mangalia în perioada 2-8 iulie 2017. Le dorim mult succes la aceste meciuri de pregătire tuturor participanţilor” a declarat Marius Vlaicu, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Baschet Gorj.
Cătălin PasăreMulţescu schimbă sistemul în Cupă: “E o situaţie grea” 27 Apr 2017

Universitatea Craiova şi FC Voluntari se întâlnesc, în această seară, în jocul tur din semifinalele Cupei României. Aşa cum e normal, cu doar 4 echipe rămase în competiţie, ambele formaţii vor să câştige unul dintre trofeele importante ale fotbalului românesc. Din nefericire pentru doljeni, gazdele nu se vor putea baza, la Severin, pe trei piese grele: Băluță, Mateiu şi Zlatinski. Partida este programată de la ora 20.30. Antrenorul Universităţii, Gheorghe Mulţescu, a declarat că nu va juca, din nou, cu trei fundaşi centrali, şi speră ca absenţele de la mijlocul terenului să nu se cunoască în această partidă. “Va fi o dublă dificilă cu FC Voluntari. Se anunță un prim episod greu, date fiind accidentările, suspendările cu care ne confruntăm. Voluntariul este o echipă aflată într-o formă crescândă, au urcat ca joc. Astfel încât va trebui concentrare maximă, un efort deosebit din partea tuturor celor care vor intra în teren. Ideal ar fi să câștigăm fără să primim gol.Trebuie să recunosc că la acest meci este o situație grea cu care mă confrunt: nu voi putea folosi trei jucători care-și creaseră relații de joc, asigurau un echilibru, dar vom căuta o formulă care să dea randament.Voi schimba sistemul față de cel folosit în meciul cu Dinamo, pentru că nu se mai justifică. Atunci am jucat cu doi stoperi, pentru că Dinamo a avut două vârfuri”, a precizat Mulţescu.

Cernat vs Screciu!
În meciul de joi, unul dintre cei mai experimentaţi mijlocaşi din Liga 1, Florin Cernat (37 de ani), va da piept cu unul dintre cei mai tineri jucători din compartimentul median, Vladimir Screciu (17 ani). Aşa cum ne-a obişnuit însă, Screciu nu dă semne de emotivitate şi este încrezător că-l va anihila pe fostul internaţional. “Este un meci dificil, este bine că jucăm acasă. Chiar dacă avem trei jucători suspendați, sunt jucători în lot care-i pot suplini. Mergem la victorie, sper să nu primim gol. Voluntari va veni cu moral bun, toate echipele sunt cu gândul să câștige Cupa. Chiar dacă îl voi avea ca adversar direct pe Cernat, cel mai experimentat jucător al lor, nu am emoții. Voi găsi mijloacele să-l contracarez”, a declarat Screciu.
O veste îmbucurătoare pentru olteni este că Marius Briceag, fundaşul de bandă stângă, va reveni pe gazon. Acesta a evoluat sub formă de împrumut şi pentru FC Voluntari şi a declarat că partida se anunţă una extrem de dificilă. “Va fi un meci greu, Voluntari are jucători cu experiență, dar suntem motivați și avem forța să facem un meci bun și să ne apropiem calificarea încă din partida de joi. Eu sunt bine, m-am recuperat, am făcut antrenamente normale, alături de coechipieri. Abia aștept să intru pe teren să-mi ajut echipa. În cele două meciuri de la Pitești, la mine acasă, am avut parte de accidentări. Deci nu prea mi-a purtat noroc. Bancu a avut evoluții bune și ca fundaș central, echipa nu a avut deloc de suferit cu el în această poziție”, a declarat Briceag.

Săndoi e optimist
Ultimul căpitan al Universităţii Craiova dintr-o finală de Cupă câştigată, Emil Săndoi, este încrezător că formaţia lui Gheorghe Mulţescu poate ajunge în ultimul act al competiţiei. Săndoi a declarat că actualii componenţi ai Craiovei trebuie să fie conştienţi că pot fi în faţa unui moment unic, iar în semifinale “sorţii” puteau fi mai aspri. “Craiova este echipa mai valoroasă. Sper la un rezultat foarte bun în tur, important fiind să câștigăm fără gol primit. Știința are în față un posibil parcurs european, spre deosebire de Voluntari, care nu și-a depus dosarul de licențiere. Băieții trebuie să dea totul și să se califice! Și, bineînțeles, să aducă trofeul la Craiova! Gândiți-vă ce înseamnă Cupa României pentru noul stadion! Am tot respectul pentru ce s-a făcut la Voluntari, dar gândiți-vă cât de greu ar fi fost o semifinală împotriva celor de la Steaua, Dinamo sau CFR Cluj? Și mai sunt doar trei meciuri până la ridicarea trofeului. Asta e foarte important, asta trebuie să aibă în minte jucătorii. Cât de aproape sunt de o mare performanță… Nu ai șansa ca în fiecare zi să joci cu trofeul pe masă”, a declarat Săndoi pentru csuc.ro. Fostul antrenor de la Pandurii şi Craiova a mai spus că fotbaliştii gazdelor trebuie să fie extrem de motivaţi. “Voluntari are trei jucători cu experiență uriașă. Cernat, Marinescu și Lazăr pot juca la echipe din fruntea clasamentului, dar ei nu au ce avem noi… publicul! Suntem ceva special. Aici evoluezi cu inima!”
Cătălin PasăreLipsa medicamentelor poate fi reclamată de pacienți la 0727.341.434 27 Apr 2017

Pacienții din țara noastră vor putea reclama lipsa medicamentelor la numărul 0727.341.434, printr-un program în sprijinul celor care au nevoie de ele și nu le găsesc. Acest număr este disponibil unei aplicații care va conecta în timp real părțile implicate în circuitul medicamentelor. Valentin Nănescu, președintele Colegiului Farmaciștilor Gorj, spune că aplicația este binevenită.

Lansată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) împreună cu Asociația Bolnavilor de Cancer (ABC), aplicația software denumită MedARP, care conectează în timp real părțile implicate în circuitul medicamentelor pentru ca acestea să ajungă în cel mai scurt timp posibil la bolnavi, va beneficia și de call center pentru pacienți la numărul 0727.341.434, unde pot reclama lipsa medicamentelor, cere informații despre cum funcționează aplicația și alte aspecte, dar și de un call center pentru farmacii la numărul 0730.203.523, unde pot cere mai multe informații despre cum funcționează aplicația sau despre cum se pot înscrie etc.
Valentin Nănescu, președintele Colegiului Farmaciștilor Gorj, spune că aplicația este binevenită. „Această aplicație este binevenită, cu condiția să fie funcțională și să se implice cum trebuie toți factorii, în sensul de a declara date reale”, precizează Nănescu.
Softul este gratuit, că aplicația este deschisă și terapiilor din alte arii terapeutice.
Potrivit APAA și ABC, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți pacienți reclamă faptul că nu găsesc sau găsesc foarte greu medicamentele de care au nevoie pentru a-și menține boala sub control.
M.S.Antrenorul Pandurilor, suspendat 3 jocuri 27 Apr 2017

Omul care se ocupă de pregătirea portarilor la Pandurii, Valentin David, a fost aspru sancţionat de către Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal. Pe lângă o suspendare de trei jocuri, antrenorul a primit şi o amendă usturătoare din partea forului autohton. David a fost “încadrat” la “abateri împotriva oficialilor”, evenimentul având loc după meciul Pandurilor din ultima rundă. “CS Pandurii Tg.Jiu vs. FC Botoșani – Eliminare – În baza art. 65.a din RD, se sancționează dl. David Valentin (antrenor cu portarii la CS Pandurii Tg. Jiu) cu suspendare pentru trei jocuri și o penalitate sportivă de 4.500 lei”, se arată pe lpf.ro
Cătălin PasăreRomânia între legionarism și comunism!? 27 Apr 2017

„Epurarea masivă” efectuată în administraţie şi învăţământ a avut o lipsă acută de cadre. Se impunea imperios înlocuirea lor. Dar se dorea numirea unor persoane „de încredere”, devotate noii orânduiri sociale care se profila la orizont. De aceea, în anii 1944 – 1946, Partidul Comunist şi-a pus problema creşterii sale numerice (se ştie că înainte de 1944 numărul membrilor săi nu depăşea 1000)!1000!?
Atunci s-au grăbit lichelele, simţind din ce parte bate vântul, să se înscrie în partid. Au reuşit mai ales cei cu origine muncitorească sau aceia care suferiseră, într-un fel sau altul, consecinţele politice ale mişcării legionare şi ale regimului antonescian. Dar au izbutit să se strecoare în Partidul Comunist şi mulţi foşti legionari, obscuri, mai ales cei care între timp îşi schimbaseră domiciliul şi nu erau cunoscuţi în noua localitate. Ajunsese să circule în popor „o vorbă”: Căpitane, nu fi trist Garda merge înainte prin Partidul Comunist.”1
Dar TIMPUL, TIMPUL este cel care are principala „funcţie” de a dezvălui ADEVĂRUL:
„Au trebuit ani de zile pentru a avea o conştiinţă completă asupra nazismului, pentru că depăşea ceea ce se credea posibil şi pentru că imaginaţia omenească nu putea să-l perceapă. S-ar putea întâmpla la fel cu comunismul, ale cărui acţiuni au deschis o prăpastie atât de profundă şi au fost protejate, cum a fost şi Auschwitz-ul în 1945, de neverosimil, de incredibil, de negândit. Timpul, a cărui funcţie este de a dezvălui adevărul, îşi va face, poate, încă o dată DATORIA!”2
Despre ce a însemnat comunismul pentru România, se exprimă foarte plastic şi pe înţelesul tuturor istoricul Neagu Djuvara, în capitolul: „Instalarea forţată a sistemului comunist”.
„Regimul, desigur, a avut realizările lui: a redus considerabil analfabetismul, dar când pui învăţământul în slujba exclusivă a unei ideologii străine şi mincinoase, şi suprimi cu sălbatică brutalitate orice libertate de gândire, nu anulat- oare TOT câştigul alfabetizării? S-a întins reţeaua şoselelor asfaltate (de calitate submediocră, s-au dublat liniile de cale ferată, mai cu seamă s-au construit multe uzine, accelerând forţat industrializarea ţării, ceea ce a dus în mod fatal la o urbanizare precipitată şi de calitatea cea mai proastă. Într-un cuvânt, totul s-a făcut PROST. Afirmaţia că realizările din această perioadă n-ar fi fost posibile fără regimul comunist e ridicolă. De pildă, pentru reconstrucţia Europei de Vest, după cumplitele distrugeri ale războiului, americanii au promovat faimosul „Plan Marshall” (după numele generalului fost şef de stat Major, apoi secretar de stat – adică ministru de externe).
Acest plan de ajutorare economică, eşalonat pe mai mulţi ani, a permis revenirea la normalitate a jumătăţii apusene a Europei. Când unele state din zona comunistă, de pildă Cehoslovacia, au vrut şi ele să beneficieze de acest program, Uniunea Sovietică s-a opus categoric. Închipuiţi-vă ce ar fi devenit ţara noastră, dacă ar fi putut profita şi ea de această MANĂ CEREASCĂ!
În schimb, sovieticii ne-au stors cât au putut cu celebrele lor SOVROM-uri şi ne-au silit să avem o economie de tip sovietic, cu o industrie nesănătoasă”.3
„Pe termen lung, Dej aduce însă o grea lovitură mentalităţii politice româneşti. Împiedicând orice destabilizare în anii ’50, el menţine partidul comunist într-o scleroză de grup mafiot orb şi nepăsător la orice altceva decât propria menţinere la putere, cu orice preţ.
Un corolar este că atitudinile civice, oricum foarte slabe, sunt practic desfiinţate pe încă zece ani.
În fine, tot Dej inventează spre sfârşitul perioadei, cum vom vedea, compensaţia mitică la totală prăbuşire a politicului românesc în obedienţă: „PATRIOTISMUL”.4
Despre guvernarea Gheorghe Gheorghiu – Dej întâlnim unele „amintiri” ale pensionarului de 79 de ani, din satul Bolboceşti, comuna Albeni, fost diacon de biserică şi apoi diriginte de poştă în anii comunismului.
Iată ce-şi „aminteşte” despre colectivizarea din Albeni, Raionul Gilort, Regiunea Oltenia:
„Din 1945 şi până în 1962 s-a dus o luptă crâncenă pentru a forţa pe tovarăşi să se înscrie la colectiv, modelul sovietic.
Metoda a fost copiată de la Uniunea Sovietică, moşierii şi chiaburii fiind arestaţi sau deportaţi. Pământurile lor fiind împărţite la ţăranii săraci prin Legea sau Decretul 308, după care au fost forţaţi să treacă şi să se înscrie în G.A.C. Pentru a părea mai înfiorătoare lupta pentru colectivizare, PARTIDUL trimitea delegaţi din fabrici, securişti şi activişti de partid, ca să ducă muncă de „lămurire” a ţărănimii pentru a intra în colectiv. Acest „război” nedeclarat, urmărea lichidarea proprietăţilor şi implicit a ţărănimii, cea mai numeroasă clasă a R.P. Română, în vremea respectivă, mi-aduc aminte că într-o zi din anul 1962 a intrat la noi în casă o echipă de activişti de partid, în frunte cu securiştii Haita şi Ştefănescu (nu aveau aceste nume – erau sub acoperire!), Greere Nicolae, Preşedintele Sfatului Popular, Iancu Maria – moaşa comunală, Popescu Elena – învăţătoare şi alţii.
I-am invitat să ia loc, dar m-au refuzat. Unul dintre ei, se pare securistul Haita, mi s-a adresat mie, ca să fac cerere de a intra în G.A.C. Eu i-am răspuns timid că nu pot, pentru că pământul este al soacră-mii!/ I-am explicat, din nou, politicos, că nu pot să fac acest lucru, pentru că nu eu sunt stăpân, la care acesta, răstindu-se, a zis:
– Mă, tâlharule! tu scuzi bătrânii, ca să nu te înscrii în colectivă? La picioarele mele aveam un scaun mic, cu patru picioare de lemn, din care unul se desprinsese şi căzuse. Securistul Haita a pus mâna pe piciorul de lemn al scaunului, ce era căzut, şi a vrut să-mi „croiască” capul cu el. Noroc cu moaşa comunală – Iancu Maria – ce a intervenit spunând:
-Lăsaţi-1, tovarăşe Haita, că este tânăr şi nu ştie ce vorbeşte! O să-l lămurească tovarăşa învăţătoare Popescu Elena, despre „avantajele” intrării în colectivă…
Seara am făcut cerere de intrare în colectivă, şi eu şi soacră-mea, pe care i le-am dat preşedintelui Sfatului Popular Albeni – Greere Nicolae. Alt drum sau cale nu aveam! A urmat dezastrul adus de colectivizare, în loc să culegem roadele şi holdele promise, am ajuns că adunăm „minciunile” şi să
răbdăm foametea şi sărăcia”5
„Comuniştii şi-au demonstrat lipsa de scrupule prin intentarea unui proces șefului Partidului Țărănesc, Iuliu Maniu, în vârstă de 74 de ani, prin condamnarea lui la închisoare pe viață (Maniu a murit la închisoarea de la Sighet, în 1953).
1. Adrian Neculau, Viaţa cotidiană în communism, Editura Polirom, Iaşi, 2004, pp. 49-50
2. Besançon, A., Mémoire et oubli du communisme, 1997 – 1998, p.793.
3. Neagu Djuvara, O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, Bucureşti, Humanitas, 2000, pp. 223 – 224.
4. Magazin istoric, anul XXXVII-serie nouă-nr.6 (435), iunie 2003, p. 35.
5. Popescu Ion, născut 1 iunie 1930, satul Bolbocești, comuna Albeni, pensionar, Amintiri despre colectivizare (Manuscris)
prof. filosofie-istorie Voicu T. TeodorCu sprijinul senatorului Iriza / Elevii Școlii Gimnaziale Negreni, din comuna Licurici, au vizitat Parlamentul României 27 Apr 2017

Încă de la venirea mea la Şcoala Gimnazială Negreni, în urma concursului cu directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar, am promis colegilor mei, cadre didactice, că voi susţine toate activităţile şcolare şi extraşcolare care sunt în beneficiul elevilor. O astfel de activitate s-a organizat la şcoala noastră în data de 21.04.2017, la propunerea domnului învăţător COJOCARU ION-NICOLAE, un om deosebit, un om care iubeşte meseria pe care şi-a ales-o în viaţă şi care a împărtăşit din experienţa dumnealui şi colegilor mai tineri. Mulţumesc pe această cale celor doi organizatori ai excursiei din data de 21.04.2017: domnul învăţător COJOCARU ION-NICOLAE şi doamna învăţătoare DODENCIU OANA-LILIANA, dar şi cadrelor didactice însoţitoare: BUTOI SIMONA, PETRICĂ ALINA, VAROAGEA LARISA. Aşa cum, în data de 09.01.2017, dată la care am ajuns la Şcoala Gimnazială Negreni, şi întâlnindu-l pe domnul învăţător COJOCARU ION-NICOLAE, mi-am dat seama că Dumnezeu mă iubeşte şi mi-a scos în cale oameni minunaţi, alături de care pot face lucruri importante pentru elevi, aşa şi acum mi-am dat seama că Dumnezeu mi-e alături pentru că ne-a scos în cale un om cu suflet mare, un om deosebit, un adevărat gorjean, un om pentru oameni, domnul SCARLAT IRIZA, senator de Gorj.

Cu ajutorul dumnealui, împreună cu elevii noştri am vizitat impunătoarea clădire a Palatului Parlamentului. Mulţumirile mele şi tot respectul pentru domnul senator, SCARLAT IRIZA! Cu ocazia organizării acestei excursii elevii noştri au putut vizita metroul şi Parcul Izvor. Bucuria din ochii copiilor m-a făcut să cred că această activitate a noastră şi-a atins scopul. Voi susţine astfel de activităţi şi în viitor. Ţin să mulţumesc şi domnului primar DRĂGULESCU LIVIU-DORU, care ne este alături şi ne sprijină în tot ceea ce facem! De asemenea, mulţumesc pentru modul cum s-au implicat domnilor conducători auto: BÎRZEIANU RELU şi ROMEL MURGU. Am alături o echipă minunată. Tuturor celor care m-au înţeles, le mulţumesc şi îi asigur de tot sprijinul meu, în continuare!
Director CHIŞAMERA MIRONMunicipalitatea acordă locuințe medicilor de la Spitalul Județean Târgu-Jiu 27 Apr 2017

Primăria Municipiului Târgu-Jiu va oferi locuinţe medicilor care profesează la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Târgu-Jiu şi care provin din alte localităţi. În acest sens, în şedinţa de luni a Consiliului Local Târgu Jiu a fost aprobat un proiect de hotărâre privind repartizarea apartamentelor numerele 1 și 2 din blocul 2, din strada Lotrului.

Destinația apartamentelor oferite de municipalitate medicilor va fi în mod exclusiv pentru locuințe de serviciu pentru personalul medical de specialitate aflat în relații contractuale cu Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, Tiberiu Tătaru, susține că mai mulţi medici din alte judeţe vor să vină să profeseze la unitatea sanitară din municipiul, motiv pentru care a ajuns la un acord cu primăria în vederea repartizării unor locuinţe de serviciu în blocurile ANL sau în alte imobile administrate de municipalitate. Potrivit managerului Tiberiu Tătaru, lipsa unei locuinţe îi descurajează pe medici să vină la Târgu-Jiu pentru a ocupa specialităţile, unde Spitalul Judeţean de Urgenţă înregistrează deficit de personal. “Alocarea acestor locuințe reprezintă un ajutor mare pentru noi pentru că, în momentul în care le spunem că primesc şi locuinţă de serviciu, deja 99% sunt convinși să se mute la Târgu-Jiu. Idealul nostru este ca pe viitor să avem o scară de bloc pentru medici sau, de ce nu, chiar un bloc. Este nevoie de cadre bine calificate. Sunt bolnavi care nu îşi permit să meargă la spitale din afara judeţului”, precizează managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu.
Conform HLC, locuințele oferite de municipalitate medicilor nu pot fi înstrăinate chiriașilor, acestea rămânând în proprietatea municipiului Târgu-Jiu.
M.S.Debutează la Târgu-Jiu, pe 6 mai! Regal de spectacole şi actori de renume, la Festivalul Naţional de Teatru “Zilele Elvira Godeanu” 27 Apr 2017

6 mai va fi prima zi din ediţia cu numărul XVI a Festivalului Naţional de Teatru “Zilele Elvira Godeanu”. Actori cunoscuţi de la teatre de renume din ţară îşi vor susţine reprezentaţiile pentru publicul târgujian, evenimentele urmând a fi încheiate chiar de marele Florin Piersic.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute, ieri, conducerea teatrului din Târgu-Jiu a prezentat programul complet al ediţiei din acest an a Festivalului Naţional de Teatru “Zilele Elvira Godeanu”. “Aceasta este cea de-a XVI-a ediţie a festivalului, ce se va desfăşura în perioada 6-28 mai 2017. Va fi o sărbătoare a teatrului în municipiul nostru, o sărbătoare a teatrului românesc. Vin spectacole şi actori care reprezintă cu adevărat chintesenţa teatrului românesc. (…) Preţul unui bilet este de 60 de lei, iar biletele vor fi puse în vânzare începând de mâine (n.r. astăzi) la casa noastră de bilete. Programul acesteia este de luni până sâmbătă în intervalul orar 09.00-13.00 şi 16.00-19.00, duminică de la 09.00 până la 13.00”, a declarat Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Teatrului “Elvira Godeanu”.

Programul se încheie cu eternul Piersic
Programul din acest an al evenimentelor este următorul: 6-7 mai, de la ora 20.00 – Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” – “O noapte furtunoasă”; 10 mai, ora 20.00 – Teatrul Odeon – “Family Affairs” cu Pavel Bartoş, Rodica Mandache; 12 mai, ora 20.00 – Teatrul Aureliu Manea din Turda – “Insomniacii” cu Radu Botar, Cătălin Grigoraş; 19-20 mai, ora 20.00 – Teatrul Metropolis cu piesa “Buzunarul cu pâine” cu Oana Pellea şi Sandu Mihai Gruia; 22-23 mai, ora 20.00 – Teatrul Buleandra, “Cafeneaua” cu Horaţiu Mălăele, Emilia Popescu şi Dana Dogaru; 24-25 mai, ora 20.00 – Teatrul Act – “N-ai tu treabă”, cu Marcel Iureş; 28 mai, ora 20.00 – Gala Premiilor Elvira Godeanu, recital extraordinar Nicu Alifantis şi Fragile Band; 16-17 iunie, ora 20.00, “Florin Piersic… Pur şi simplu!”.
“Anul acesta, zilele Teatrului se întind pe o perioadă mai lungă. Sunt spectacole care se joacă de câte două ori, motivul fiind că solicitările de fiecare dată la aceste spectacole au depăşit cu cel puţin 200-300 de locuri. Sala noastră neavând decât 200 de locuri, încercăm să oferim practic 400 de locuri pentru aceste spectacole pentru ca aceste spectacole reprezentative să poată fi văzute de cât mai multă lume. Pe data de 28 mai, la ora 20.00, va avea loc Gala Premiilor Elvira Godeanu. Sunt premiile profesionale acordate pe anul anterior actorilor Teatrului «Elvira Godeanu». În cadrul acestei gale, va fi un recital absolut minunat şi consistent al lui Nicu Alifantis şi Fragile Band. Nicu Alifantis a ales Fragile Band şi nu trupa Zang cu care cântă de obicei datorită sound-ului mult mai acustic al acestei trupe care se potriveşte mult mai bine cu sala noastră. Mai există un spectacol puţin excentrist ca şi numele artistului. Florin Piersic va veni la Târgu-Jiu numai că datorită programului său foarte încărcat nu poate veni în cadrul Zilelor Elvira Godeanu şi aşa am convenit, de comun acord, să susţină două spectacole în zilele de 16 şi 17 iunie.
Florin Piersic revine la Târgu-Jiu după 7 ani şi sunt convins că vor fi două spectacole memorabile. Zilele Elvira Godeanu au o dimensiune mai largă în timp în acest an, motivul fiind acela că în zilele de 15, 16, 17 şi 18 mai, ca să bucurăm şi copiii, vom juca spectacole şi pentru cei mici în aceste zile. Spectacolele pe care le vom prezenta vor fi Scufiţa Roşie şi Sânziana şi Pepelea, ca să putem acoperi gusturile tuturor generaţiilor. Vrem să-i bucurăm în fapt aşa cum o facem de 16 ani cu spectacole reprezentative, cu actori minunaţi şi, foarte importanţi din România. Ediţia din anul acesta va fi una absolut reuşită. Sunt regizori foarte importanţi care stau în spatele acestor spectacole, iar asta spune foarte multe de calitatea pe care aceste teatre o au. Această ediţie va fi una de antrenament pentru că ediţia a XVII-a, cea de anul viitor, va fi una care va dura o lună de zile datorită faptului că teatrul va împlini anul viitor 25 de ani drept pentru care, anul viitor va fi un adevărat regal.
De-a lungul unei luni întregi, vom avea tot felul de spectacole, şi stradale, la care deja am început să lucrăm, în care Zilele Elvira Godeanu şi Festivalul Naţional de Teatru se vor transforma în Festivalul Internaţional de Teatru”, a declarat Marian Negrescu, managerul Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”.
Izabella MolnarUn nou concert marca Lyra Gorjului 27 Apr 2017

Dorind să aducă muzica clasică mai aproape de oameni, Consiliul Judeţean Gorj, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” organizează astăzi, 27 aprilie 2017, la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”, începând cu ora 19.00, concertul cameral susţinut de Orchestra de Cameră Lyra Gorjului.
Sub bagheta dirijorului Ilie Cetean, Orchestra de Cameră va pune în valoare lucrări cunoscute ce se bucură de admiraţia iubitorilor muzicii clasice.
În program iubitorii muzicii clasice vor avea parte de piese de mare popularitate din creaţia compozitorilor: Giuseppe Verdi, Piotr Ilici Ceaikovski, Johann Sebastian Bach, Johann Strauss Jr., Constantin Dimitrescu şi Gioachino Rossini.
Preţul unui bilet este de 15 lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 7 lei.
I.M.A crescut numărul gorjenilor diagnosticați cu sifilis 27 Apr 2017

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, pe parcursul anului trecut, la nivelul judeţului nostru, au fost confirmate șase cazuri de sifilis, fiind o infecţie cu transmitere sexuală cauzată de o bacterie. La sfârșitul anului, în evidențele medicilor gorjeni nu mai rămăsese niciun pacient diagnosticat cu această boală. În primele trei luni ale anului 2017, au fost confirmate nu mai puțin de nouă cazuri de sifilis, în Gorj. Tratamentul în această afecțiune se face sub îndrumarea şi recomandarea medicului.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a centralizat cazurile de sifilis confirmate pe parcursul anului trecut, comparativ cu anii anteriori înregistrându-se o scădere a incidenței acestei boli. Astfel, zece gorjeni au primit acest diagnostic în 2013 şi 17 în 2014, ei urmând a efectua tratamentul specific. De asemenea, în cursul anului 2015 au mai fost confirmate șase cazuri. În 2016, au fost confirmate șase cazuri de sifilis. În primul trimestru al anului în curs, au fost confirmate alte nouă cazuri. “Pe parcursul anului 2013 au fost confirmate zece cazuri noi de sifilis, iar în 2014 s-au confirmat alte 17 cazuri. În 2015, au fost confirmate şase cazuri de sifilis, din care trei cu sifilis congenital. Și în 2016, au fost confirmate șase cazuri de sifilis, la sfârșitul anului nemairămânând niciunul în evidențele medicilor. În primele trei luni ale anului 2017, au fost confirmate alte nouă cazuri”, susţine Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Sifilis este o boală cu transmitere sexuală (BTS) cauzată de bacteria Treponema pallidum. Semnele şi simptomele sifilisului nu sunt specifice acestei boli, ele putând imita numeroase alte afecțiuni.

Simptomele şi tratamentul sifilisului
Medicii spun că de multe ori transmiterea sifilisului se face de la persoane care nu ştiu că au boala. Netratat, sifilisul evoluează în trei faze. În timpul primei faze, după o perioadă de incubaţie de 21 de zile (3-90 de zile), la locul de infectare (pe penis, rect, vagin sau gură), apare şancrul primar, o rană nedureroasă, curată. La un interval de 1-4 săptămâni de la apariţia şancrului, prin testare, se poate determina dacă organismul este infectat. Această roşeaţă (şancru) dispare după 3-6 săptămâni fără tratament, dar infecţia rămâne în organism şi se poate transmite altor persoane. A doua fază începe după 6-12 săptămâni de la infectare. Uneori apar erupţii pe piele (de obicei pete roşiatice) pe organele genitale sau gură. Unii bolnavi pot avea dureri de cap, febră, dureri de stomac şi senzaţie de oboseală. Deseori semnele trec neobservate sau dispar fără tratament. Persoana infectată transmite infecţia. Chiar dacă nu au fost evidente indiciile din primele două faze, în primii patru ani de la infectare, sifilisul poate fi transmis altor persoane. A treia fază apare după o perioadă cuprinsă între 2 şi 40 de ani. Atunci, pe lângă piele, poate fi afectat tot corpul: oasele, ficatul, sistemul nervos (paralizii, tulburări de personalitate şi comportament), inima, ochii. În această fază, infecţia nu se mai transmite altor persoane. Sifilisul congenital este transmis intrauterin fătului de către mamă. Sifilisul matern poate provoca: naştere prematură, moarte intrauterină a fătului, infecţie congenitală sau moarte neonatală (după naştere). Pentru a nu transmite infecţia copilului, mama trebuie să urmeze un tratament strict. Pentru a fi eficientă, medicamentaţia trebuie începută în primele trei luni de sarcină. Tratamentul în sifilis se face sub îndrumarea şi recomandarea medicului. Penicilina este antibioticul de elecţie folosit şi singurul care poate fi utilizat în neurosifilis şi la femeile gravide; pentru stadiile primare ale sifilisului, se utilizează benzatin-penicilină; în stadiile tardive şi în sifilisul congenital, se preferă penicilina G; pentru pacienții alergici la penicilină, se administrează doxiciclină şi tetraciclină.
Minodora SuceaTragedia română 27 Apr 2017

Operele celebre ale scriitorilor antici greci în care erau prezentate într-un mănunchi diferite epoci ale Greciei înmănunchiate într-un tot unitar numit: “Tragedia Greacă”, ne-au trezit prin istora contemporană trăită acest titlu simbolic “Tragedia Română”.
Într-adevăr, recenta cedare a ministrului Justiției, Tudorel Toader, în fața intervențiilor brutale ale ambasadorului american și altor tipuri de reprezentanți ai colonialismului contemporan, confirmă pe deplin afirmațiile dl. Șerbănescu.
Nu credeam că acest “aristocrat” al dreptului românesc, supercalificat, va fi în stare să trădeze ceea ce chiar forul în care lucrase odinioară , Curtea Constituțională, oglindea în răspunsul dat la cererea dl Tăriceanu, amestecul brutal al doamnei Kovesi, șefa DNA și a prim-procurorului de pe lângă Curtea Constituțională a Justiției, care au încălcat grav Constituția României, sfidând constituția și pe românii cinstiți din această patrie română ajunsă colonie.
Ba se făceau pariuri între diferite personalități că acest ministru va evalua în modul cel mai echitabil această încălcare a constituției.Vedeam în seara aceasta când se transmitea așa-zisa conferință a ministrului, care într-o frazeologie de două parale, caută să mascheze trădarea sa, purtându-ne prin fraze lungi cât Dunărea sau Mississippi, care însă se vărsau anulându-se prin vărsarea lor în “Marea Moartă“ a ideilor vii pe care le-a trădat.
Dacă înainte pe vremea guvernării Obama și sub influența doamnei Clinton și a altei doamne cu numele de Victoria, referendumul de destituire a lui Băsescu a fost călcat în picioare datorită influenței acestor doamne de peste baltă, cât și a Monicăi Macovei și a altor trădători români, speram ca odată cu noua guvernare Trump (care cred că e complet schimbată în bine pentru România), influența ambasadorului lor în sens negativ va înceta.
Dar nu a fost să fie așa, acest emisar vechi, de peste ocean care vorbește limba lui Iohanis s-a amestecat grosolan în treburile românești,vorbind timp îndelungat cu ministrul Justiției, cu lideri ai PSD-ului (în care PSD, din păcate, chiar șeful partidului susține abuzurile lui Kovesi), fapt ce a influențat considerabil decizia ministrului Justiției, care deși încearcă să o scalde între o frazeologie ieftina, decizia sa este contrară voinței majorității românilor, confirmând ziua de 29 martie ca o zi penibilă așa cum a prevăzut-o un membru marcant al PSD-ului.
Închei întrebând pe românii ce conduc această patrie ce “aur poartă, dar noi cerșim din poartă-n poartă” va mai rămâne mult timp așa cum o numea dl. Șerbănescu…colonie.
Gh. RădulescuGrevă de avertisment la Garda de Mediu Gorj 27 Apr 2017

Salariaţii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Gorj au declanşat, ieri, o acţiune de protest ce a constat în oprirea activităţii timp de două ore, în intervalul orar 14.00-16.00. Acţiunea de protest a fost una de avertisment, salariaţii GNM Gorj susţinând că săptămâna viitoare va fi declanşată o grevă generală. Nemulţumirile acestora se datorează diferenţelor salariale între veniturile lunare ale comisarilor de mediu şi cele ale angajaţilor Gărzilor Forestiere.
“Am decis să ne alăturăm acţiunilor de protest din ţară organizând o grevă de avertisment ce a constat în oprirea activităţii timp de două ore şi strigându-se nemulţumirile paşnic în faţa sediului instituţiei noastre. Dacă nemulţumirile nu ne vor fi auzite, suntem hotărâţi ca de săptămâna viitoare să declanşăm o grevă generală pe termen nelimitat. În cadrul Comisariatului Gărzii de Mediu – Judeţul Gorj lucrează 14 salariaţi, dintre aceştia 12 fiind comisari. Nemulţumirea principală este legată de inechităţile salariale existente şi egalizarea salariilor cu cele ale colegilor din cadrul Gărzii Forestiere care au aceleaşi atribuţii ca şi noi, de monitorizare şi control. Decizia grevei de avertisment a fost una luată la nivel naţional, deoarece discuţiile purtate de sindicatul nostru cu doamna ministru Graţiela Gavrilescu şi promisiunile primite nu s-au concretizat”, a declarat Daniela Ionescu, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Gorj.
Izabella MolnarGorjenii joacă, din nou, luni 27 Apr 2017

ISB Media Holding și Liga Profesionistă de Fotbal au stabilit programul etapei a 10-a din Liga 1 Orange. Astfel, vineri, 12 mai, de la ora 20.30, etapa va debuta cu meciul din play-out Gaz Metan Mediaș – FC Voluntari. Sâmbătă, 13 mai, este programat meciul Poli Timișoara – CSM Poli Iași, ora urmând a fi confirmată după încheierea meciurilor din etapa a 9-a. Duminică, 14 mai, sunt programate toate cele trei meciuri din play-off, la aceeași oră, 20.30, cu mențiunea că dacă unul sau două dintre aceste meciuri nu vor conta în lupta pentru titlu, ele vor fi reprogramate, după disputarea meciurilor din etapa a 9-a, într-una din zilele de sâmbătă, 13 mai, respectiv, luni, 15 mai. Este vorba de meciurile Dinamo București – Astra Giurgiu, FC Viitorul – CFR Cluj, FCSB – CS U Craiova.
Luni, 15 mai, este programat să se dispute meciul Pandurii Târgu-Jiu – Concordia Chiajna, urmând ca ora să fie confirmată după încheierea meciurilor din etapa a 9-a. Meciul ASA Târgu Mureș – FC Botoșani va fi programat sâmbătă, 13 mai, sau luni, 15 mai, în funcție de programarea meciurilor din play-off, stabilită după încheierea partidelor din etapa a 9-a. Meciul devans din etapa a 11-a dintre Concordia Chiajna și Poli Timișoara, va avea loc miercuri, 10 mai, de la ora 17.30.
Cătălin PasăreExerciţiul proiectării maşinilor pentru recuperarea timpului trecut 27 Apr 2017

Căutând printre amintiri, am reuşit să găsesc proiectul ascuns într-o scenografie simbolică explicativă, concentrată în jurul mecanismelor de măsurare a timpului. Sisteme create special, pentru recompunerea timpului trecut, acţionează asupra imaginilor declanşând emoţia memoriei personale.
Semnificaţia reprezentărilor despre timp domină compoziţia dezvoltând un raport dimensional cosmic. Prezenţa figurativului, dizolvat în forme ale trecutului, analizează dimensiunile abisale ale cosmosului folosind aluzii formale şi elemente simbolice recognoscibile. Obiectele devin semne ale unor instalaţii perfect funcţionale, formele reale, imaginare şi abstracte susţin semantica acestei autonomii estetico-po(i)etice.
Bogăţia detaliilor analitice fertile susţine ca o necesitate sistemul abstract de exprimare a stărilor mecanice. Revelaţia devine imagine pictată pe pânză, gândită şi elaborată până în cele mai subtile detalii. „Dumnezeu este în detalii”, încărcătura simbolurilor şi a semnelor dezvoltă interesul pentru lucrarea realizată minuţios şi echilibrat.
Toată această acumulare de imagini suprapusă peste redarea coerentă a temei propuse face mult mai uşoară explicarea în cuvinte a imaginilor, vorbele vor curge simplu din conceptul iniţial al compoziţiei.
Mitul lui Kronos, tratat ca un criteriu al revelaţiei, analizează evenimente miraculoase care forţează firescul fixând termenul simbolic al timpului sub influenţa puterilor cereşti şi a graţiei divine.
Afirmaţia ,,timpul este un zeu blând” aparţinând lui Sofocles, apare în opera Electra. Alte minţi luminate în timp au analizat timpul ca pe un judecător suprem care, prin legea lui, alege, culege, analizează şi sortează.
Sper să nu fie ultimul experiment raţional despre infinitul temporal raportat la principiul existenţei efemere a peştilor de apă sfinţită. Chiar sper!
FLORIN HUTIUM, artist plasticUn adevărat fiu al Gorjului, PROFESORUL DUMITRU D. DIJMĂRESCU-HUSARU,-un destin împlinit- 27 Apr 2017

II.HUREZU MARE- veche vatră istorică din Gorj (continuare) de D.D.Dijmărescu- Husaru
Relieful predominant la noi: gruiuri, ponoare şi vâlcele cu jidovini; stoguri şi piscuri, greu accesibile piciorului omenesc şi animalelor de povară.
Pe aceste locuri predomină terenurile argiloase, nisipoase şi pietrişuri sărăcăcioase mai ales pentru cultura cerealelor şi grădinărit. Nici aspectul climatologic nu-i de invidiat.
Vara se caracterizează prin călduri toride şi vânturi uscate ce bat din toate direcţiile, plimbând aerul dintr-o parte în alta. Uneori uscă totul în calea lor.
Alteori, în anii roditori, grindina şi vijeliile culcă la pământ fâneţele şi zarzavaturile din grădini, distrug viile şi doboară fructele date în pârgă ale pomilor.
În urma lor, truditorii ogoarelor rămân şi azi ca şi altă dată cu „mâinile la burtă”, cu lacrimi în ochi şi cu multă amărăciune în suflet.
În multe ierni, termometrele marchează temperaturi scăzute, iar precipitaţiile abundă în zăpezi ce reuşesc să dărâme acoperişurile caselor, în timp ce viscolul le ridică în aer.
Primăvara, de obicei apare brusc şi cum arătam, topeşte zăpezile mari, dând naştere la şuvoaie de apă care degradează terenurile agricole, adâncesc râpele şi duc la alunecări care ameninţă însăşi existenţa satului cu frumoasele lui plantaţii de pomi şi vie. Aşa bunăoară se întâmplă cu pârâul Burducului care duce la prăbuşirea Grui-Scurtului; cu Hududoiul şi tranşeele din câmp, cu pârâul Trecătorii care asaltează Padina. Alunecările grave de teren din pârâul Brătoiului – sunt aproape gata să lichideze Livezul, singurul loc care a mai rămas în sat pentru fâneţe. Râpa Dinii pune în pericol drumul principal şi locuinţele din mijlocul satului, devenind o „Vale Tennesse” de proporţii catastrofale.
Cu 20-30 de ani în urmă, Direcţia de hidroamelioraţii din Târgu-Jiu a desfăşurat o acţiune serioasă de combatere a degradărilor de teren prin zăgazurile din beton şi a plantaţiilor forestiere – puieţi de salcâmi, molizi, etc.- pe râpele din valea Cartiului şi a dealurilor din Arsuri. Ce păcat că acţiunea de hidroamelioraţii a adormit!.
Îndărădnicia neprimitoare a naturii vitrege şi locurile pe care s-au aşezat primii întemeietori ai Hurezului, nu i-a putut opri să renunţe, să le părăsească.
Până la urmă, străbunii au reuşit să întemeieze o aşezare sătească, iar ei să devină „moşneni” (cuvânt de origine tracă).
„Per aspera ad astra” – prin greutăţi spre stele; concepţie latină, care i-a sprijinit pe romani ca dintr-un mic trib de păstori, să ajungă unul dintre cele mai puternice imperii ale lumii vechi.
Sub loviturile barbarilor care au început să se dezlănţuie de la nord la sud, de la răsărit spre apus lovindu-l puternic, imperiul s-a destrămat, dar dârzenia şi demnitatea romană înfiptă în sufletul acestui neam nobil n-a pierit. Moş – strămoşii hurezenilor urmaşi direcţi şi ai viteazului neam latin, n-au descurajat. Au rezistat vremurilor de restrişte şi s-au fixat puternici şi pentru totdeauna pe aceste meleaguri, unde au arat ogorul, l-au apărat şi s-au înmulţit.
La romani, agricultura era considerată ca ocupaţie de frunte. În timpul Republicii, consulii, care conduceau destinele ţării şi ale bătăliilor în vreme de război; în timp de pace nu se ruşinau ca alături de ţărani să prindă coarnele plugului şi să scoată rodul pământului din brazdă, cot la cot cu ţăranul.
Muncile herculiene de desţelenire a ogoarelor noastre, au acordat străbunilor dreptul să-şi aroge şi să li se recunoască de către stăpânire titlul de „Moşnean” – ţăran liber, stăpân pe ogorul câştigat cu sudoare şi păstrat cu sânge, ca şi acela de moştean – moştenitorul de drept al pământului moşneanului, continuator şi păstrător al numelui familiei, – „al ştiompului casei”, cum se spune în Banat sau al „stâlpului casei”, ca la noi.
Seniorii din apusul Europei îşi câştigau titlurile nobiliare cu spada. Prin crimă şi jaf deposedau de pământ pe cei slabi şi-i transformau în iobagi – ca în Ardeal.
Boierii şi călugării foloseau abuzul de putere spre a-şi extinde moşiile pe seama ţăranilor vecini pe care-i transformau în clăcaşi sau birnici, sărăcindu-i şi umilindu-i.
Pentru bravurile lor, stăpânirea îi înnobila prin hrisoave înscrise pe pergament. Acolo le preamăreau faptele şi cu multe sigilii, le confirmau dreptul de proprietate lor şi urmaşilor peste pământurile „furate”.
Moşnenilor, dreptul de proprietate şi titlul, nu le-au fost date la nimeni; l-au câştigat singuri prin muncă şi jertfă; L-au înscris pe pergamentul palmelor aspre, tăbăcite de sapă, de coasă şi de secure; pe degetele lor butucănoase crăpate de ger şi de vânt. Îl mai aveau ei înscris acel drept şi titlu, pe tălpile picioarelor desculţe prin pălămizi, ţepi şi mărăcini; al tălpilor goale care călcau pământul de la primele raze ale soarelui primăverii, când zăpada încă nu se luase şi până târziu, toamna, după ce cădeau primii fulgi. Pământurile pe care se aşezau erau libere. Cu ei se începea ISTORIA.
Starea de iobăgie şi şerbie ca şi cea de sclav era considerată că i se datora celui de „Sus”, lui Dumnezeu. Ca să argumenteze „dreptatea cerească”, Martin Luther scria că „Biblia o recunoaşte, arătându-ne că toţi patriarhii au avut robi, iar apostolul Pavel în „Noul Testament” zice că domnia lumii acesteia ar fi cu neputinţă, dacă toţi ar fi deopotrivă.
Moşneanul, spre deosebire de Luther, de nobili şi de boieri, ştie că ogorul pe care-l are, i se datora mâinilor lui şi ale familiei. Nu jefuia şi nu nedreptăţea pe nimeni. Proprietatea individuală şi proprietatea obştească asupra păşunilor, pădurilor şi apelor din plai şi munte era un drept sfânt. Fără hrisoave scrise, drepturile lui erau în „Legea pământului”, iar dreptatea se făcea după „Obiceiul pământului”– complex de reguli, transmise oral din tată în fiu, privind proprietatea pământului, relaţiile dintre oameni… Şi astăzi la Biserică, stă BÂRNA judecăţii şi împăciuirii.
Dacă cineva încălca această lege ca să-i ştirbească moşia, privea la „Cel de sus”. Îşi făcea cruce, scuipa în palme să fugă dracul, apoi punea mâna pe topor şi-l pocnea pe impostor drept la „Mir”. La nevoie, lua calea haiduciei. Aşa a reuşit el ŢĂRANUL să-şi păstreze moşia, onoarea şi ţara.
Proprietatea individuală a ţăranului asupra pământului apare încă din timpul stăpânirii romane.
Mai târziu, bizantinii care stăpâneau ambele maluri ale Dunării, pe la finele secolului al VII-lea (700-725) au elaborat Legea agrară „NOMOS GEORGIKOS” – ale căror prevederi, apărau bunurile mobile şi imobile ale ţărănimii.
„Legea” atestă totodată că pământurile de cultură constituie o proprietate individuală deplină, iar păşunile, apele şi pădurea erau stăpânite împreună de întreaga comunitate – „obştea sătească”. La noi erau în număr de 4, după primele FAMILII DE MOŞNENI: Dijmăreştii, Pătrăşcoii, Ţiliveştii şi Ciobeştii. La noi se numeau „TEIURI”.
Comunitatea rămânea solidară la pata impozitului.
În felul acesta, mica proprietate prezenta avantaje deosebite pentru stat prin plata impozitelor şi recrutarea ţăranilor la serviciul militar.
Ţărănimea liberă, proprietară de pământ, a jucat un rol însemnat nu numai în apărarea Imperiului Bizantin, ci şi în Ţările Române.
Mircea cel Mare, Ştefan cel Mare au învins pe turci şi au apărat independenţa ţării cu oastea mare a moşnenilor şi răzeşilor.
Pentru moşneni şi răzeşi, cuvântul „ŢARĂ”, exprima vatra satului – pământul, vitele şi familia lor, pentru care-şi dădeau viaţa ca să le scape de primejdie.
Mihai Viteazul… a legat ţărănimea de „pământul boierului”, apărarea a bazat-o pe mercenari. Lui i-au adus sfârşitul, iar lui Matei Basarab, alungarea de pe tron.
Copiii şi nepoţii MOŞNENILOR şi RĂZEŞILOR au continuat ocuparea unor gruiuri, dealuri, plaiuri şi munţi cu ierburi bogate pentru vite. Au întărit gospodăriile, şi-au întins ogoarele, şi-au făcut case trainice din lemn pe care le acopereau cu şindrilă, adăposturi pentru vite.
Încercarea de a construi un model cibernetic pas cu pas, în evoluţia satului Hurezu nu poate pleca decât din „PÂRÂUL OBÂRŞIEI”. Cuvântul „Obârşie” exprimă locul unde s-a născut cineva din care se trage o familie sau un neam. La jumătatea distanţei aval – amonte a Pârâului, pe primul tăpşan se află o fântână. Izvorul este captat între patru dale mari de piatră cioplite destul de primitiv, care înfipte în pământ, se încheie ermetic, păstrând între ele circa 1 m.c. de apă. Piatra din faţa fântânii este tăiată ca ogiva, adică atât cât să intre ulceaua de pământ. În faţa fântânii, se află un jgheab descoperit de cca. ½ ca dimensiune – faţă de înălţimea fântânii. Este făcut tot din dale de piatră. Aici se adapă atât vitele, cât şi sălbăticiunile pădurii. Acoperişul îl formează un bloc de piatră care cuprinde întreg corpul fântânii. Se încheie şi el ermetic. Apa rămâne la acelaşi nivel şi permanent, limpede şi curată, incoloră şi inodoră, atât în timpul secetei cât şi al ploilor. Animalele nu se pot adăpa decât prin jgheab.
Vai, de păcătosul care ar „fura ulcica” sau „spurcă izvorul”, toate blestemele stau pe capul lui, dar mai ales ferească-l Dumnezeu, să nu-l prindă careva, că nu-l mai scapă nimeni.
Construcţia denotă nu numai inteligenţa, dar şi vechimea îndepărtată a fântânii care, la timpul ei servea o arie destul de largă a satului. Fântâni asemănătoare mai sunt încă în Trecătoare: Fântâna Rece din Brătoi ş.a.
În jurul fântânii din Obârşie, „Vatra satului” cuprindea cele două familii: Pătrăşcoii şi Dijmăreştii, ce pot fi considerate cele mai vechi.
Din acest loc spre gruiurile şi dealurile din jur: Grui-Scurt, Grui-Lung, Gruiul Bradului, etc. s-au îndreptat noi generaţii de moşteni ce sunt şi astăzi stăpânii acestor pământuri.
Evoluţii similare s-au petrecut şi cu cei aşezaţi în văile pe care le-am amintit ai căror moşteni au ocupat dealurile Hurezului şi pe cele de dincolo de valea Cartiului- Arsuri, Păjiştele, Porceni, Sâmbotin, trecând chiar peste albia Jiului spre răsărit şi spre Şuşiţa în apus. (va continua)Start la Bienala Naţională de Arhitectură 27 Apr 2017

Filiala Târgu-Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”, O.A.R. şi U.A.R., organizează astăzi, 27 aprilie 2017, ora 17.00, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu, vernisajul expoziţiei de arhitectură “Bienala Naţională de Arhitectură 2016”, ediția a XII- a, a Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Oltenia & Uniunea Arhitecţilor din România – Filiala Judeţeană Gorj.
Curatori ai expoziţiei sunt artiştii Doru Pasăre, Mihai Maicovschi şi Vasile Fuiorea. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 27 aprilie – 17 mai 2017.
I.M.Petrecere de Ziua Muncii în Dumbrava Drăgoieni 27 Apr 2017

Ziua de 1 Mai va fi marcată aşa cum se cuvine de autorităţile de la Târgu-Jiu care vor organiza în Dumbrava de la Drăgoieni o serbare câmpenească, cu muzică şi voie bună, distracţii pentru cei mari şi pentru cei mici.

Programul va debuta chiar de duminică, atunci când zeci de comercianţi sunt aşteptaţi să-şi amplaseze terasele şi tarabele în pădurea de la Drăgoieni. “Luni, pe 1 mai se va organiza o serbare câmpenească în Dumbrava de la Drăgoieni, acolo unde gorjeni, târgujieni, toţi cei aflaţi în trecere, pot veni şi pot avea parte de distracţie, de muzică, de voie bună, de mâncare tradiţională. Acest eveniment va fi urmat de Sărbătoarea Narciselor şi de Zilele Municipiului Târgu-Jiu. Startul distracţiei se va da încă din după amiaza zilei de duminică şi asta ca urmare a faptului că în dimineaţa acelei zile va avea loc amplasarea teraselor, se vor împărţi spaţiile solicitate de fiecare agent economic. Să sperăm că vremea va fi una favorabilă. Sunt deja circa 30 de solicitări din partea agenţilor economici care îşi doresc să desfăşoare activitatea de comercializare a diferitelor produse în Dumbrava de la Drăgoieni; va exista şi un parc de distracţii pentru copii. Iar pentru ziua de luni, 1 mai, la ora 13.00 va fi susţinut un program artistic cu muzică de promenadă de către Fanfara Armonia pentru ca de la ora 14.00 până la ora 16.00 să fie susţinut un spectacol de dansuri şi muzică populară de către Ansamblul Profesionist «Doina Gorjului». De asemenea, în premieră, după aceste programe artistice, se va organiza Târgul Meşterilor Populari în parteneriat cu Şcoala Populară de Artă, iar prin intermediul acestei serbări câmpeneşti, meşterii populari vor avea ocazia de a-şi promova şi comercializa obiectele tradiţionale. În paralel, în aceste zile, în funcţie de obiectul de activitate pe care îl au, reprezentanţii direcţiilor de specialitate din Primăria Municipiului Târgu-Jiu lucrează şi intervin pentru asigurarea condiţiilor de bună desfăşurare a activităţii de către agenţii economici şi aici mă refer la alimentarea cu energie electrică, la asigurarea căilor de acces, a marcajelor pentru parcări, se va asigura şi partea de salubritate pentru cele două zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, Loredana Covei.
Şi programul mijloacelor de transport în comun ale societăţii Transloc va fi unul special pentru traseul 9 Mai – Drăgoieni, frecvenţa de circulaţie fiind una mai intensă faţă de zilele obişnuite. Astfel, pe traseul 9 Mai – Artego, programul de circulaţie va fi unul specific zilei de duminică, iar program de sâmbătă şi duminică va fi pe traseele 9 Mai – Bârseşti, 9 Mai – Preajba, 9 Mai – Ursaţi – Iezureni, 9 Mai – ANL, 9 Mai – Artego – Preajba. În ceea ce priveşte traseul 9 Mai – Drăgoieni, luni, 1 mai, frecvenţa de ciculaţie a autovehiculelor Transloc va fi următoarea: 06.30 – 08.30 – la 60 minute; 08.30 – 09.30 la 30 minute; 09.30 – 11.00 la 15 minute; 11.00 – 19.40 la 10 minute; 19.40 – 21.30 la 15 minute. Ultima plecare din Drăgoieni va fi la ora 22.00.
Pentru sărbătoarea dedicată Zilei Muncii, Primăria Târgu-Jiu a alocat din bugetul local suma de 1.000 de lei. Comercianţii, care vor fi prezenţi în Dumbrava de la Drăgoieni, vor achita o taxă de 1,7 lei per metru pătrat.
Izabella MolnarÎncă 72 de gorjeni au fost diagnosticați cu TBC 27 Apr 2017

În cadrul Programului de supraveghere și control al  tuberculozei, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj monitorizează la nivel judeţean derularea activităţilor acestui domeniu, în colaborare cu medicul coordonator judeţean TB. Astfel, în primele trei luni ale acestui an au fost confirmate încă 72 de cazuri de TBC.

Peste două sute de persoane din județul nostru au fost diagnosticate cu tuberculoză pe parcursul anului trecut. DSP Gorj derulează Programul de supraveghere și control al tuberculozei, asigurând, împreună cu coordonatorul tehnic judeţean, repartiţia fondurilor alocate programului, pentru preluare și centralizare date privind bolnavii de tuberculoză înregistrați în județ. În primele trei luni ale acestui an au fost confirmate 72 de cazuri de TBC. Pe parcursul anului trecut, în Dispensarul TBC s-au confirmat 203 cazuri de TBC, iar în anul anterior au fost confirmate 285 cazuri de TBC la persoane de peste 15 ani şi 11 la copii cu vârste de până în 14 ani. Tot anul 2016, potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 18 gorjeni şi-au pierdut viaţa din cauza tuberculozei. La sfârşitul lui 2016, în Gorj au rămas în evidențe 203 bolnavi de tuberculoză.

Diagnosticarea precoce, esențială în tratarea tuberculozei
În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate. Este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni.
Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog.
Medicii spun că, tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.
Minodora SuceaSe încheie Campionatul Dolce Vita 27 Apr 2017

ajuns la final, iar organizatorii competiţiei le-au pregătit participanţilor momente speciale. Sâmbătă, se vor consemna jocurile ultimei etape din sezonul 2016-2017, la festivitatea de premiere urmând să fie prezenți primarul municipiului Târgu Jiu, Aurel Popescu, prefectul județului Gorj, Ciprian Florescu, precum și antrenorul echipei Pandurii, Flavius Stoican. În urma unui sezon palpitant, formaţia Dream Team a reuşit să-și apere titlul şi a bifat al cincilea trofeu consecutiv în competiţiile de la Dolce Vita. Astfel, echipa pregătită de Ion Cănăvoiu și Bogdan Chiriac va reprezenta Gorjul la Campionatul Regional Sud-Vest de la Drobeta Turnu Severin, turneu ce va avea loc în perioada 30 iunie – 2 iulie. La Severin va merge și vicecampioana ultimelor două sezoane, Peppy Dolce Vita. Ultima etapă nu poate influența ierarhia la vârf, pe locul 3 urmând să încheie ISU Gorj, pe locul 4, Real Târgu Jiu și pe locul 5, Farmacia Victoria. Jocurile din ultima rundă vor începe la ora 13.00 și se vor încheia la ora 18.00. Premiile de final de ani vor fi oferite de invitaţii speciali prin partenerii Asociației Club Sportiv Minifotbal Gorj, Decathlon, Carrefour și Ursus. După festivitatea de premiere, toată lumea va avea ocazia să se destindă și să socializeze la banchetul de final de sezon în Complexul Dolce Vita.

Programul zilei de sâmbătă în Complexul Dolce Vita, Campionatul Județean de Minifotbal Dolce Vita, ediția XI, etapa 18:
13.00 Karma Târgu-Jiu – Minprest Rovinari
14.00 Peppy Dolce Vita – Ecologiștii Târgu-Jiu
15.00 Primăria Bîlteni – ISU Gorj
16.00 Farmacia Victoria – Real Târgu-Jiu
17.00 Primăria Rovinari – Dream Team
18.00 – Festivitatea de premiere
19.00 – Banchetul de final de sezon

Tot sâmbătă au loc și jocurile contând pentru etapa a 20-a din Campionatul Primăriilor din județul Gorj. Lupta pentru titlu se dă între Primăria Telești și Primăria Motru, cele două fiind despărțite de numai un punct cu 3 etape înainte de final. Primăria Turburea este favorită la ocuparea locului 3 dar ultimul loc pe podium este țintit și de Primăriile Bălești, Fărcășești și Albeni. Jocurile de sâmbătă se vor disputa în două sesiuni, de dimineață și de seară.

Program etapa 20, Campionatul Primăriilor din județul Gorj, sâmbătă:
10.00 Primăria Bălăneşti – Primăria Târgu Cărbuneşti
11.00 Primăria Godineşti – Primăria Teleşti
12.00 Primăria Turburea – Primăria Albeni
19.00 Roşia de Amaradia – Primăria Negomir
20.00 Primăria Fărcăşeşti – Primăria Muşeteşti
21.00 Primăria Băleşti – Primăria Motru
Cătălin PasăreLăcătușul judecat pentru trafic de persoane face pușcărie 26 Apr 2017

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au stabilit, astăzi, sentința în dosarul lui Aristică Bejinaru. Hotărârea este definitivă. Instanța din Bănie a schimbat încadrarea juridică a unor fapte și a decis ca fostul lăcătuș de la Cariera Roșiuța să stea șapte ani după gratii. „Aplică inculpatului Bejinaru Aristică Benoni pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare la care se adaugă o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite urmând ca inculpatul Bejinaru Aristică Benoni să execute pedeapsa de 7 ani închisoare”, a stabilit instanța. Și colegul său de dosar, fostul pompier Casian Bejat, a fost condamnat. Acesta a primit    3 ani, 6 luni şi 20 de zile de închisoare. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Gorj au fost cei care au stabilit că tânărul s-ar fi ocupat, încă din 2010, de racolarea tinerelor şi plasarea lor, atât în străinătate, cât şi pe litoralul românesc, pentru a întreține relații sexuale contra cost.
Fetele ar fi primit asigurări că vor obţine note mari la bacalaureat sau la alte examene. Una dintre tinere a spus că, la 14 ani, a făcut un avort, după ce ar fi rămas însărcinată cu unul dintre clienți care o plătise cu 50 de lei. (L.F.)Sancțiuni pentru doi jucători de la Craiova 26 Apr 2017

Comisia de Disciplină din cadrul LPF a sancționat drastic faultul comis de mijlocașul echipei CS Universitatea Craiova, Alexandru Mateiu, asupra dinamovistului Dan Nistor, soldat cu un cartonaș roșu, în disputa din cadrul rundei a 7-a din play-off-ul Ligii, indicând o suspendare de trei etape. Zlatinski a primit însă o singură etapă de suspendare după conflictul verbal cu staff-ul dinamovist.

„În baza art. 63.1.g + art. 63.2.1 din Regulamentul Disciplinar se sancționează jucătorul Zlatinski Hristo (CSU Craiova) cu suspendare pentru un joc și o penalitate de 740 lei. În baza art. 63.1.b + 63.2.4.a din RD, se sancționează jucătorul Mateiu Alexandru (CSU Craiova) cu suspendare pentru trei jocuri și o penalitate de 5.000 lei”, se arată într-un comunicat postat, astăzi, pe lpf.ro.

„Am văzut și eu acum pe site-ul LPF și sunt surprins. E mare suspendarea, pentru că nu a fost un fault dur, abia l-am atins. Sper să se facă recurs și să-mi fie redusă suspendarea la două etape”, a spus Mateiu, pentru GdS.

„Facem recurs, nu o să stea trei etape. Dacă îl prindea pe adversar cu picioarele pe pământ era un fault destul de grav, dar nu a fost cazul, nu a protestat și în momentul ăsta nu cred că se justifică suspendarea de trei etape. Să vină motivarea de la Comisie și facem recurs”, a afirmat Pieleanu, pentru GdS.

 Incendiu în Târgu-Jiu 26 Apr 2017

Un echipaj al ISU Gorj a fost solicitat să intervină, în aceste momente, la o locuință aflată în apropiere de Penitenciarul Târgu-Jiu. Din primele informații, se pare că incendiul a pornit de la o tigaie uitată pe foc. La fața locului s-a deplasat și o ambulanță. Revenim cu detalii!(A.C.)Antrenor de la Pandurii, sancționat 26 Apr 2017

Antrenorul, care se ocupă de portarii echipei Pandurii, a fost sancționat de Comisia de Disciplină din cadrul FRF, după ce la meciul cu FC Botoșani s-a certat cu arbitrii. David Valentin a fost sancționat cu o amendă de 4500 de lei și a primit și o suspendare pentru trei jocuri. ”Eliminare – În baza art. 65.a din RD, se sancționează dl. David Valentin (antrenor cu portarii la CS Pandurii Tg. Jiu) cu suspendare pentru trei jocuri și o penalitate sportivă de 4.500 lei”, a hotărât Comisia de Disciplină din cadrul FRF. (A.C.)Bătrână de 75 de ani, imobilizată la pat, violată în propria casă 26 Apr 2017

O femeie de 75 de ani, din satul Sâmbotin, al comunei Schela, a avut parte de clipe de coșmar, în noaptea de duminică spre luni. Imobilizată la pat, bătrâna a fost violată în propria casă de un bărbat de 37 de ani, din aceeași localitate. Vasile Braia, tânărul fără ocupație, se află la prima abatere, fiind arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile, de magistrații de la Judecătoria Târgu-Jiu. ”În noaptea de 23 spre 24 aprilie 2017, în jurul orelor 23.30- 00.00, inculpatul Braia Vasile a pătruns, fără drept, în locuința persoanei vătămate, în vârstă de 75 de ani, din comuna Schela și, profitând de faptul că este imobilizată la pat, deplasându-se doar cu însoțitor, a întreținut prin constrângere raport sexual cu aceasta. Victima a fost examinată medico-legal și a prezentat leziuni traumatice, care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de  îngrijiri medicale”, a declarat pentru Gorjeanul, Camelia Caragea, prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.Vezi unde se poate reclama lipsa medicamentelor! 26 Apr 2017

Bolnavii vor putea reclama lipsa medicamentelor la numărul 0727.341.434, printr-un program în sprijinul celor care au nevoie ele și nu le găsesc. Acest număr este disponibil unei aplicații care va conecta în timp real părțile implicate în circuitul medicamentelor. Detalii în ediția de mâine a cotidianului Gorjeanul.Se închid gazele! 26 Apr 2017

Distrigaz Sud Reţele anunţă sistarea alimentării cu gaze naturale la consumatorii casnici şi non-casnici pentru modernizarea reţelei de distribuţie pentru judetul GORJ.pentru data de 26.04.2017 pentru localitatea componentă Romaneşti între orele 08:00 – 15:00.

(I.M.)Fecalele deversate în farmacia Spitalului “Tudor Vladimirescu”, băgate înapoi în canalizare 26 Apr 2017

Conducta de canalizare, care trece prin interiorul farmaciei Spitalului “Tudor Vladimirescu”, aparținând SJU Târgu-Jiu, s-a fisurat, săptămâna trecută, unitatea medicală fiind transformată, imediat, într-un focar de infecție. Personalul tehnic al Spitalului Județean de Urgență(SJU) a intervenit însă imediat, asta la cererea farmaciștilor, nemulțumiți de mirosul urât din spațiul septic, dar și îngrijorați că produsele farmaceutice și materialele sanitare depozitate aici ar putea fi afectate de ceea ce supura din canalizare. Oficialii SJU dau acum asigurări că problema a fost rezolvată, totul din cauza unei canalizări înfundate, asta deși probleme similare se înregistrează aici dinainte de 2010, mai exact de după modernizarea Secției ORL a unității de pe strada Tudor Vladimirescu.

Farmacia aflată în curtea Spitalului “Tudor Vladimirescu” a fost închisă imediat ce canalizarea s-a înfundat, iar în interior s-au deversat resturi din canalizarea unității medicale. Farmaciștii au apelat îngrijorați personalul tehnic al SJU, spunând că în farmacie s-au deversat materii fecale din canalizarea care trece prin incinta farmaciei. La fața locului s-a deplasat imediat o echipă tehnică, care a remediat problema, susține acum directorul tehnico-administrativ al SJU, Cristi Toma.
“Canalizarea s-a înfundat, săptămâna trecută, la Spitalul «Tudor Vladimirescu», fapt care a creat mici probleme în farmacia unității medicale. Este vorba despre o conductă care trece chiar prin farmacie, iar într-un anumit loc a supurat. Nu pot spune că s-au deversat acolo chiar materii fecale, mai degrabă, cred că au fost resturi din canalizare. Confirm însă că s-a intervenit, iar defecțiunea a fost remediată. Pentru a evita însă un incident similar, în maximum două săptămâni vom scoate conducta din farmacie în exteriorul clădirii”, a declarat directorul tehnico-administrativ al SJU Târgu-Jiu, Cristi Toma.

Canalizarea face probleme de 8 ani!
Reprezentantul SJU a explicat că problemele cu canalizarea, în zona farmaciei, au apărut abia în ultimii 7-8 ani, după ce canalizarea veche a spitalului a fost înlocuită, o dată cu reabilitarea Secției ORL a unității medicale.
“Nu vă imaginați că în fiecare zi apar astfel de incidente, asta deoarece nu cedează canalizarea spitalului așa des. Și dacă apar probleme avem personalul necesar pentru a rezolva deficiențele. Oricum, de luna viitoare, farmacia spitalului nu va mai avea astfel de probleme cu canalizarea, pentru că o scoatem afară de acolo”, a dat asigurări directorul Toma.
În ce privește autorizările, Toma susține că o astfel de lucrare nu necesită o autorizare specială a Primăriei Târgu-Jiu, chiar dacă spitalul se află pe Axa Brâncuși.
“Doar la lucrările mari se cere avizul primăriei, am făcut asta când s-a înlocuit acoperișul spitalului de exemplu, dar și pentru alte investiții de proporții. Poate o să fie nevoie de o astfel de autorizare, dacă reabilităm toată farmacia”, a mai explicat oficialul SJU.

Tătaru: “Farmacia va fi reabilitată în curând”!
Contactat telefonic, managerul SJU Târgu-Jiu, Tiberiu Tătaru, a menționat că nu cunoștea nimic despre incidentul petrecut, săptămâna trecută, în farmacia spitalului de pe strada Tudor Vladimirescu. Managerul a subliniat în schimb că farmacia funcționează, în prezent, fără probleme, dar și faptul că se intenționează reabilitarea spațiului respectiv. Tătaru nu știa nici ca farmaciștii să fi raportat pagube, după ce în incinta farmaciei spitalului canalizarea a făcut probleme.
Farmacia Spitalului “Tudor Vladimirescu” alimentează zilnic cu medicamente și materiale sanitare secțiile unității medicale, știut fiind că aici funcționează Chirurgia SJU, Unitatea de Primiri Urgențe, Secția ORL, Oftalmologia, Ortopedia și Urologia.
A.StoicaGorjean suspect de Boala Lyme 26 Apr 2017

Potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în primul trimestru al acestui an, la nivelul județului nostru s-a înregistrat un caz de suspiciune de Boală Lyme. Gorjenii sunt sfătuiți să fie atenţi la animalele de companie, dar şi la locurile pe care le frecventează, dat fiind faptul că ne aflăm, deja, în plin sezon al căpuşelor.

Conform datelor din sinteza stării de sănătate a populației și activității medico-sanitare din județul Gorj pe anul 2016, o persoană a fost diagnosticată cu Boala Lyme. În primul trimestru al anului în curs, s-a înregistrat o altă suspiciune de Boală Lyme. Specialiștii spun că pericolul există în continuare, acesta fiind sezonul căpușelor, motiv pentru care cetăţenii sunt sfătuiţi să-şi ia o serie de măsuri de precauţie. “Odată cu venirea primăverii a reapărut pericolul înţepăturilor de căpuşe. Le recomandăm oamenilor să aibă grijă cu animalele de companie, să le verifice după ce acestea sunt plimbate în spaţiile verzi; de asemenea, cei care merg la iarbă verde trebuie să fie atenţi unde se aşază”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Boala Lyme necesită tratament îndelungat
Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă, dacă nu este tratată corespunzător. Este o boală care necesită tratament îndelungat, nefiind obligatorie internarea.
Boala Lyme, cum este denumită afecțiunea dată de muşcătura de căpuşă, evoluează în mai multe stadii, cel iniţial este cu eritem local şi după aceea este migrator. Pot să apară complicaţii în timp, iar dacă nu se tratează poate duce chiar la decesul persoanei respective.
Specialiştii DSP Gorj recomandă persoanelor care stau un timp îndelungat în zone cu iarbă înaltă să poarte pantaloni lungi, şosete şi bluze cu mâneca lungă. În cazul în care au fost muşcaţi de căpuşă, ar fi bine să se prezinte la medic.
M.S.Focare de rujeolă și varicelă, în mai multe localități din Gorj 26 Apr 2017

În trimestrul I al anului 2017, în județul Gorj au fost deschise trei focare de boli transmisibile, din care două de rujeolă la Școala Generală Vlăduleni din comuna Bîlteni și în comunitățile de romi din satele Budieni și Pișteștii din Deal – comuna Scoarța – și un focar de varicelă la Grădiniția “Mihai Eminescu” din Târgu-Jiu. În evidențele Direcției de Sănătate Publică Gorj au intrat 16 cazuri de rujeolă în luna ianuarie, 11 în februarie și 43 în martie.

Epidemia națională de rujeolă nu este nici pe departe încheiată. La ora actuală, la nivelul județului Gorj este în evoluție un focar de rujeolă, conform datelor centralizate de către DSP Gorj. Este vorba despre un focar localizat în localitatea Scoarța, în comunitățile de romi din satele Budieni și Pișteștii din Deal. Focarul a fost deschis în data de 24.03.2017, primul caz fiind depistat pe 7.03.2017, iar ultimul caz depistat până în prezent a fost confirmat pe 23.03.2017 “Șase cazuri au fost depistate în focar până în acest moment, focarul este în evoluție”, a declarat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
De precizat că luna trecută, respectiv pe 24 martie, a fost închis un alt focar de rujeolă, care fusese deschis la data 6.01.2017; primul caz depistat în acest focar a fost confirmat pe 4.01.2017, iar ultimul caz depistat a fost în data de 25.01.2017, fiind înregistrate 10 cazuri în focar.

Focar de varicelă la o grădiniță din Târgu-Jiu
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj monitorizează, la ora actuală și un focar de varicelă la Grădinița “Mihai Eminescu” din Târgu-Jiu. Focarul a fost deschis la data de 29.03.2017, primul caz fiind depistat în 12.03.2017, iar ultimul caz depistat până în prezent fiind la data de 31.03.2017; cazuri depistate până în acest moment sunt 24, focarul fiind în evoluție.
În evidențele Direcției de Sănătate Publică Gorj au intrat 16 cazuri de rujeolă în luna ianuarie, 11 în februarie și 43 în martie.
Minodora SuceaRăsturnare de situație! Niculae și-a cerut singur insolvența, folosind Cerealcom Alexandria, nu firma de la Târgu-Jiu 26 Apr 2017

Fosta Societate Națională Tutunul Românesc, actuală Galaxy Tobacco, aparținând afaceristului Ioan Niculae, este în insolvență, urmare a unei solicitări făcute, culmea, de o firmă controlată tot de Niculae. Cel care a desfăcut ițele acestei controversate cerințe a Cerealcom SA a fost chiar afaceristul gorjean Nicu Sarcină, acuzat pe nedrept de mass-media centrală că ar fi cerut falimentul celei mai vechi firme din industria tutunului românesc. Sarcină susține astfel că nu a deschis nicio acțiune împotriva Galaxy Tobacco, firma care a făcut asta nefiind Cerealcom SA Târgu-Jiu, unde afaceristul deține 49%, ci Cerealcom SA Alexandria, lucru neprecizat în acțiune, judecată în martie de Tribunalul București.

În martie, Cerealcom SA deschide, potrivit Tribunalului București, o acțiune împotriva Galaxy Tobacco, firma afaceristului Ioan Niculae, care este proprietar și al fostei fabrici de țigarete de la Târgu-Jiu. După doar un termen de judecată, firma în cauză obține insolvența celei mai vechi societăți din industria tutunului românesc. Deși nu se precizează, nici în cererea de judecată și nici în sentință, unde este sediul firmei respective, presa centrală consideră că vinovată de acest lucru ar fi Cerealcom SA Târgu-Jiu. În fapt însă, debiterul era tocmai Cerealcom SA din județul Teleorman, firmă controlată tot de Niculae.

Interagro, împotriva Interagro!
Mai exact, Cerealcom Alexandria este controlată în proporţie de 48,4% de grupul Interagro, construit de Ioan Niculae, Interaction cu 23,4% şi Interagro SRL cu 10%, în timp ce alţi acţionari controlează 18,1%.
Galaxy Tobacco a fost preluată tot de compania Interagro, controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, afaceristul deținând 53,8% din acțiuni, ca participaţiile CTS Tabacco Limited şi CTS SRL să se reducă la 24,59%, respectiv 21,6%.
Astfel, deși firma lui Ioan Niculae(Cerealcom SA Alexandria) cere insolvența firmei lui Niculae(Galaxy Tobacco), în spațiul public murdăria este aruncată în ograda Cerealcom SA Târgu-Jiu.
“Doi dintre creditorii societății au cerut intrarea în insolvență a acesteia, respectiv de Administrația Fondului pentru Mediu coordonată de ministerul de resort și de compania Cerealcom SA, controlată de consilierul local PSD de Târgu-Jiu Petrișor Dincă Roibu și de omul de afaceri Nicolae Sarcină, patronul grupului de firme Succes, care era cu câțiva ani în urmă cel mai bogat om din județul Gorj”, relata postul de televiziune B1, pe 22 aprilie.
Informația preluată luni și de Gorjeanul l-a bulversat pe acționarul majoritar al Cerealcom SA Târgu-Jiu, Dincă Roibu Petrișor, consilier municipal al PSD Târgu-Jiu, care a crezut totuși că partenerul său, Nicu Sarcină, ar fi deschis acțiunea în instanță împotriva Galaxy Tobacco.

Lumină la Cerealcom SA Târgu-Jiu
Acționarul s-a lămurit însă ieri, acesta menționând că, cu siguranță, s-a creat o confuzie la nivel central în legătură cu firma debitoare Cerealcom SA, care nu este din Gorj, ci din Teleorman. “Am crezut, pe moment, că domnul Sarcină a deschis acțiunea dar am realizat apoi că nu putea face asta în numele societății. Am discutat apoi cu dânsul și am înțeles că s-a făcut o confuzie. Noi nu avem nimic cu cererea de intrare în insolvență a firmei lui Niculae”, a precizat, ieri, Dincă Roibu Petrișor.
“Am verificat buletinul de insolvență și am văzut că este vorba despre firma cu același nume din Alexandria. Eu nu puteam să trec peste acționarul majoritar”, a explicat și Nicu Sarcină, pregătit să lămurească, cu aceste argumente, confuzia creată de presa centrală.
A.StoicaZeci de profesori din Gorj au promovat definitivatul: Doi foști fotbaliști de la Pandurii au obținut 10 pe linie 26 Apr 2017

77 dintre cele 109 cadre didactice, care au susținut proba scrisă a examenului de definitivat, sesiunea 2017, au obţinut note de promovare. Din cele 120 de persoane înscrise, 11 fie s-au retras, fie au lipsit fără să-și justifice decizia. În perioada 25-26 aprilie pot fi depuse contestații, iar pe 30 aprilie vor fi afişate rezultatele finale. ”32 din 109 candidați prezenți la proba scrisă nu au obținut media 8, calculată conform metodologiei, necesară promovării examenului. Marți și miercuri se înregistrează contestațiile, la Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu”, acolo unde au susținut proba scrisă”, a precizat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Gorj. Doi profesori de Educație Fizică și Sport, un fost atacant de la Extensiv Craiova și un fost portar de la Pandurii Târgu-Jiu, au obținut 10 pe linie. Dorin Hîrsu, un profesor în vârstă de 44 de ani, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, fostul portar al echipei Pandurii Târgu-Jiu, este unul dintre cei cu care se poate mândri Gorjul. Acesta a susținut proba scrisă a examenului de definitivat de ziua lui, reușind să obțină 10, la fel ca și la celelalte probe. ”Am fost portar la Pandurii, am jucat zece ani la Pandurii, atât în Liga a II-a, cât și în Liga I, am fost și antrenor cu portarii. Chiar am învățat pentru definitivat, a fost vacanță, pentru mine nu a fost Paște. De ziua mea, pe 20 aprilie, am dat examenul, proba scrisă. A fost cu noroc”, a declarat fostul portar Dorin Hîrsu.
Celălalt dascăl de nota 10 este Cătălin Bucă, fostul atacant de la Extensiv Craiova, cel care a jucat și la Pandurii Târgu-Jiu, alături de Hîrsu. Acesta este profesor la Școala Gimnazială „Voievod Litovoi” din Târgu-Jiu. Sunt însă și candidați la polul opus, care au obținut notele 2.05 și 2.8.
Prima etapă a examenului de definitivare în învățământ a constat în susținerea inspecțiilor de specialitate și evaluarea portofoliului profesional al candidaților.
Spre deosebire de anii precedenți, la proba scrisă candidații au avut de soluționat doar două subiecte: un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului (cu o pondere de 60%), iar celălalt subiect pe metodica predării specialității (cu o pondere de 30%), 10% din punctaj fiind acordat din oficiu. Nota minimă de promovare a întregului examen a rămas 8, dar spre deosebire de sesiunile anterioare, în care nota la examen era rezultatul obţinut la proba scrisă, în sesiunea 2017 nota va fi calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecţiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal şi nota la proba scrisă.
Loredana FîciuCiprian Florescu, investit prefect al judeţului Gorj! 26 Apr 2017

Marţi, la sediul Palatului Administrativ din Târgu-Jiu, a avut loc ceremonia de investire a noului prefect al judeţului Gorj, Ciprian Florescu.

Prezent la eveniment, directorul general din cadrul MAI, Teodor Gheorghe, a dat citire ordinului primului-ministru de numire în funcţie a lui Florescu, momentul fiind urmat de rostirea jurământului de către proaspătul reprezentant al Guvernului în teritoriu. “Domnule prefect vă urez bun venit la conducerea Instituţiei Prefectului Judeţul Gorj, în rândul înalţilor funcţionari publici, vă doresc putere de muncă, sănătate. Am vrea să ştim că şi cu dumneavoastră la conducerea Prefecturii Gorj se va monitoriza şi respecta aplicarea legii în favoarea locuitorilor acestui judeţ”, a declarat reprezentantul MAI.
În acelaşi timp cu numirea lui Florescu, de la funcţia de prefect şi-a luat rămas-bun Gheorghe Paraschivu, care a încheiat o etapă profesională, mulţumind colegilor, instituţiilor cu care a colaborat şi tuturor primarilor din judeţ. “Este un moment important pentru cariera mea astăzi; se încheie o parte din evoluţia mea profesională, dar şi din viaţa mea. A fost o perioadă plină de evenimente şi plină de realizări, zic eu, o perioadă în care lucrurile s-au derulat cu repeziciune. N-aş fi putut realiza toate acestea fără sprijinul Guvernului, fără sprijinul colegilor din Instituţia Prefectului, din Consiliul Judeţean, din Primăria Municipiului Târgu-Jiu, tuturor primarilor din unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului Gorj, şefilor de instituţii deconcentrate şi, nu în ultimul rând, tuturor cetăţenilor acestui judeţ şi, acum la final de mandat, vă mulţumesc din suflet”, a subliniat Paraschivu.

Planurile lui Florescu
Până săptămâna trecută, Ciprian Florescu ocupa funcţia de vicepreşedinte în cadrul Consiliului Judeţean Gorj. Din noua poziţie pe care o ocupă, acesta îşi doreşte definitivarea unor lucrări importante de la nivelul judeţului şi adunarea de cât mai multe reuşite pe care să le pună pe tapet atunci când îşi va încheia mandatul.
“Este într-adevăr un moment dominat de emoţie pentru că, întâi de toate, e vorba de o schimbare în cariera mea profesională. În aceeaşi măsură, recunosc că această funcţie, dincolo de onoarea pe care ţi-o dă, impune şi o uriaşă responsabilitate pe care sper din suflet, cu ajutorul colegilor, cu ajutorul şefilor de instituţii publice deconcentrate, să o duc la bun sfârşit, să am acele realizări de care judeţul Gorj are nevoie şi, bineînţeles, sfârşitul mandatului atunci când va fi, să fie unul cu plusuri. Emoţii sunt evident pentru că am întâlnit astăzi în sală, oameni extraordinari, care mi-au deschis drumul spre administraţie, oameni care au fost alături de mine de-a lungul anilor şi este firesc să simţi încărcătura emoţională pe care ţi-o transmit astfel de întâlniri. În aceeaşi măsură, este un moment care înseamnă deschiderea spre un alt drum. Trag nădejde că tot ceea ce se va întâmpla în perioada următoare, chestiuni ce vor implica Instituţia Prefectului, va reprezenta exact cursul firesc pentru o aşezare a lucrurilor şi pentru o evoluţie pe care ne-o dorim cu toţii pentru judeţul Gorj şi pentru gorjeni. Deşi e începutul, problemele sunt deja pe tapet. Sunt multe chestii care aşteaptă intervenţie. Întâi de toate, din postura pe care o am din acest moment mă gândesc la a respecta într-adevăr jurământul pe care l-am depus astăzi şi a fi reprezentantul legalităţii în judeţul Gorj. Voi veghea la implementarea corectă a politicilor guvernamentale în judeţul nostru, iar în ceea ce priveşte chestiunile punctuale, le vom lua pe fiecare rând cu rând şi vom căuta rezolvarea lor. Sunt multe chestiuni care aşteaptă rezolvare, şi DN 66, şi centura ocolitoare a oraşului şi, mai nou, podul peste Jiu din zona Turcineşti, dar mă gândesc şi la legea fondului funciar, la chestiuni ce au necesitat stoarceri grele de minţi şi de creiere în ultima perioadă, dar nu şi-au găsit soluţionarea aşa cum şi-ar fi dorit cetăţeanul”, a declarat noul prefect al judeţului Gorj.
Gheorghe Paraschivu a îndeplinit funcţia de prefect al judeţului Gorj din februarie 2016 şi până în prezent, acesta urmând a se întoarce la fostul său loc de muncă din cadrul Trezoreriei. Hotărârea de Guvern privind numirea lui Ciprian Florescu a fost aprobată în şedinţa de săptămâna trecută.
Izabella Molnar“Consilierul” Dian salvează energia! Cu povești nemuritoare… 26 Apr 2017

Dian Popescu, fost senator de Gorj, autointitulat consilier al ministrului Energiei, a participat, ieri, în Capitală, la un eveniment dedicat strategiei, securității și independenței energetice a țării. La Conferinţa PRIA Energy, la care a fost prezent și fostul ministru Victor Grigorescu, Dian le-a vorbit celor prezenți, în general, despre piața liberă a energiei, care nu se poate realiza, în opinia respectivului, deoarece “companiile se omoară între ele”, despre băieții deștepți care au lovit Hidroelectrica și despre calamitatea pe care a ocolit-o țara în iarna acestui an. Despre viziunea sa legată de salvarea energiei, Dian nu a vorbit nimic și nu a abordat nimic nici măcar despre viziunea ministrului Toma Petcu, legat de îmbunătățirea acestui sector.

După critici aduse fostului guvern tehnocrat, legat de strategia energetică, Dian Popescu a încercat să arate audienței că este un cunoscător al energiei, acesta dând de înțeles că doar el a muncit pentru cea mai importantă lege din sectorul energetic, în fostul legislativ. Dian nu a pomenit nimic aici de echipa care a lucrat la modificările legii, el nespunând vreun cuvânt măcar despre actualul său coleg, Scarlat Iriza ori de fostul director al CEO, Ionel Ilie.
“Strategia energetică a țării este un document foarte important și este bine că oamenii din piață se apleacă asupra acestui document. Lucram în legislativ și când m-am aplecat asupra Legii 123, cea mai importantă lege din sectorul energetic, am observat un lucru: din 2012 și până anul trecut când am făcut modificările legislative, nimeni, dar nimeni, și cred că a fost cu rea intenție, nu avea definită siguranța energetică națională, astfel încât s-a dus în piață o luptă din punctul meu de vedere sălbatică. Avem multe entități energetice în țară, iar acele entități lăsate în bătaia vântului, nereglementate prin legislație, și țara nereglementată, puteau duce la blocări ale sistemului energetic, blocări care, după cum știți, căderea sistemului energetic în ‘77 ce pagube uriașe a adus. În iarnă nu am fost prea departe de a se întâmpla același lucru, de a fi obligați să oprim consumatorii energetici tocmai din această cauză”, a spus, destul de ambiguu, la conferință Popescu.

Discurs de …noaptea minții
“Strategia energetică a fost lansată de Guvernul tehnocrat pe picior, cu multe, multe greșeli, dar nu înseamnă că oamenii aceia au fost incapabili, nu fac judecăți de valoare. S-au confundat în strategie carierele cu minele… este ceva de noaptea minții, dacă te uiți ca om care cunoaște aceste lucruri. Dar, ca document care este în piață, avem obligația să intervenim asupra lui”, a completat fostul senator, subliniind că este un cunoscător al energiei.
“Ați spus: lăsați piața liberă să se regleze. Dar nu, în domeniul energiei, nu poate fi piață liberă. Se vor omorî unii pe alții. Când participă la serviciile de sistem și se licitează unii pe alții, să nu intrăm în date tehnice, și se duc la 6 lei pe MWh pe echilibrare de sistem, aceea nu mai e piață, pentru că se omoară companie pe companie și, din păcate, toate companiile sunt ale statului care asigură siguranța energetică a țării. Deci piață liberă nu poate fi în acest moment. Trebuie reglementată de Ministerul Energiei și de stat”, a mai susținut așa-zisul reprezentant al Ministerului Energiei.
În acest context, Dian a abordat și subiectul legat de băieții deștepți care au lovit Hidroelectrica. “Băieții deștepți sunt băieți din piață, oameni care vor să facă profituri mari și care vin cu un contract. Dacă Hidro a semnat, Hidro trebuie să răspundă, nu băieții ăia. Ăia vin și se duc, în locul lor apar alții. Dar se pare că pe un vid legislativ, (…) contractele acestea au cam fost legale”, a mai spus Popescu, mândru că măcar la nivelul capitalei nimeni nu se întreabă dacă vorbitorul este sau nu ceea ce se pretinde a fi.
A.StoicaStudenții UCB pot depune dosarele pentru burse speciale până pe 15 mai 26 Apr 2017

La sfârșitul săptămânii trecute, în ședința Senatului Universității “Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu a fost aprobat regulamentul privind acordarea burselor aferente semestrului II al anului universitar 2016-2017. Până pe 15 mai se pot depune dosarele pentru acordarea recompenselor financiare speciale. Vestea bună este că s-au majorat cuantumurile tuturor burselor.

În semestrul II al acestui an universitar, UCB are un buget mai mare pentru burse. Deși cei care beneficiază de aceste stimulente nu și-au încasat, până în prezent, banii pe lunile martie și aprilie, situația se pare că s-a rezolvat. Vineri, senatorii UCB au aprobat regulamentul pe care rectorul Luminița Popescu l-a transmis Senatului săptămâna trecută. Astfel, până la mijlocul lunii mai studenții pot depune dosarele pentru acordarea burselor speciale.
Până în prezent, la nivelul UCB, bursa socială a fost în cuantum de 300 de lei, cea de merit 400, iar cea de performanță 600 de lei. Cuantumul burselor a fost majorat pentru semestrul II, din anul universitar 2016/2017, astfel: bursa socială: 600 de lei, bursa socială ocazională: 600 de lei, bursa merit: 800 de lei, bursa performanță științifică: 1100 de lei, bursa specială: 400 de lei, bursa pentru stagii de studii (mobilități): 600 de lei, bursa de sprijin financiar pentru continuarea studiilor: 300 de lei.

480 de bursieri, în 2016
În anul 2016, în Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, s-au acordat următoarele categorii de burse conform regulamentului în vigoare: burse de merit (289 beneficiari): 969.303 lei; burse sociale (47 beneficiari): 113.784 lei; burse sociale orfani (8 beneficiari): 30.600 lei; burse de performanță (4 beneficiari): 23.400 lei; burse speciale (2 beneficiari): 5.880 lei; burse ocazionale (93 beneficiari): 37.819 lei; burse merit orfani (11 beneficiari): 6000 lei; burse merit străini (1 beneficiar): 1097 lei; burse sociale plasament familial (2 beneficiari): 1800 lei; burse sociale – conform HG nr.558/1998 (1 beneficiar): 900 lei; burse moldoveni (22 beneficiari): 53.600 lei.
În total, au fost 480 de beneficiari, suma totală acordată sub formă de burse fiind de 1.244.184 de lei.
Minodora SuceaSuplimentare de fonduri pentru CNTV Târgu-Jiu 26 Apr 2017

După ce luna trecută, Consiliul Local Târgu-Jiu a aprobat alocarea sumei de 25.000 de lei pentru Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu pentru organizarea Olimpiadei Naţionale de Fizică pentru clasele VI-XII, şi în şedinţa ordinară de luni, 24 aprilie, consilierii municipali au aprobat o suplimentare de fonduri pentru acelaşi eveniment.

Astfel, CNTV Târgu-Jiu a mai primit din bugetul local suma de 50.000 de lei pentru derularea în bune condiţii a evenimentului ce are loc în aceste zile la Târgu-Jiu, când circa 700 de elevi şi profesori din întreaga ţară participă la Olimpiada Naţională de Fizică pentru clasele VI-XII. Probele de concurs pentru elevii de gimnaziu sunt susţinute la Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu“, iar probele de concurs pentru elevii de liceu vor fi susţinute la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“.
La această competiţie, judeţul Gorj este reprezentat de un lot format din următorii elevi: Işfan Ştefan Alexandru (clasa a VI-a, Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, prof. îndrumător Dănău Rodica Maria), Bratu Alexandru Mihai (clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu, prof. îndrumător Voiculescu Simona), Osnaga Octavian Alexandru (clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Motru, prof. îndrumător Buşe Lavinia), Covei Denis (clasa a VII-a, Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu, prof. îndrumător Săvescu Monica Juliana), Tilea Andrei Corneliu (clasa a VII-a, Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, prof. îndrumător Dănău Rodica Maria), Sprîncenatu Bogdan Andrei (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Nr. 2 Motru, prof. îndrumător Diaconu Angela), Nedelcu Alexandru (clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu, prof. îndrumător Voiculescu Simona), Ţîr Vlad Ioan (clasa a IX-a, Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, prof. îndrumător Dănău Rodica Maria), Vîlcu Eric (clasa a IX-a, Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, prof. îndrumător Ţigănele Mihaela Ana), Guţoiu Alexandru (clasa a IX-a, Colegiul Tehnic Motru, prof. îndrumător Racoceanu Constanţa), Amza Andreea Georgiana (clasa a X-a, Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, prof. îndrumător Dănău Rodica Maria), Vasile Mădălin (clasa a X-a, Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, prof. îndrumător Papa Voichiţa), Cojocaru Adrian Cosmin (clasa a XI-a, Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, prof. îndrumător Dănău Rodica Maria) şi Dobrescu Adrian (clasa a XII-a, Colegiul Naţional ”Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, prof. îndrumător Neamţu Gheorghe).
Suplimentarea sumei alocate CNTV Târgu-Jiu cu 50.000 de lei din bugetul local al anului 2017 va fi suportată din capitolul 65.02 „Învăţământ”. Competiţia naţională de la Târgu-Jiu se va încheia pe 29 aprilie.
Izabella MolnarDe Zilele Municipiului Motru / Primarul Jianu elimină scutirea de la plată a agenților economici locali 26 Apr 2017

De Zilele Municipiului Motru, desfășurate în perioada 22-28 mai și de Ziua Minerului, agenții economici locali participanți ar putea să fie nevoiți să scoată pentru prima dată, după ani buni, bani din buzunar. Este vorba despre sume cuprinse între 1500-2000 de lei, asta pentru că respectivii vor comercializa, cu aceste ocazii, mici și bere pentru cetățeni. Cel puțin asta propune primarul Gigel Jianu, în ședința de joi de Consiliu Local Motru.

Agenții economici din Motru, printr-o decizie a autorităților locale, date cu ani în urmă, au fost scutiți de la plata închirierii spațiului pentru activitățile economice desfășurate la cele două evenimente de maximă importanță pentru oraș. Facilitatea oferită afaceriștilor locali va fi însă o amintire în curând, asta deoarece actuala administrație vrea să renunțe la această modalitate de susținere a mediului de afaceri. Propunerea primarului Jianu, care s-a plâns că trebuie colectați bani la bugetul local sărăcit al localității, va fi supusă aprobării aleșilor în ședința de Consiliu Local Motru, de joi. Nu se cunoaște dacă, de data aceasta, consilierii PSD-ALDE-PSRo-UNPR și cel independent vor aproba proiectul, asta mai ales că ei sunt permanent acuzați că se opun proiectelor inițiate de primarul Jianu.

Supărare printre patroni!
Afaceriștii din Motru nu privesc însă cu ochi buni acest demers, mai ales că au și uitat de când nu au plătit pentru spațiile ocupate la aceste evenimente, autoritățile locale considerând astfel că ajută mediul de afaceri. Asta pentru că agenții economici ar putea achita 8 lei pe mp pentru produsele alimentare și 5 lei pentru cele industriale, pe zi. La 100 de mp ocupați pe 3 zile, un agent ar ajunge să plătească aproximativ 2500 de lei.
A.StoicaBani de la AFIR pentru GAL-uri 26 Apr 2017

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă lansarea sesiunii continue de depunere a cererilor de finanţare începând din 20 aprilie 2017 pentru implementarea strategiei de dezvoltare locală a Grupurilor de Acţiune Locală (GAL), până la epuizarea fondurilor alocate.

Finanţarea nerambursabilă se acordă solicitanţilor selectaţi de Grupul de Acţiune Locală în cadrul unui apel de selecţie, lansat conform prevederilor din Strategia de Dezvoltare Locală a respectivului GAL. “Un proiect depus în cadrul apelurilor de selecţie lansate de GAL-uri poate beneficia de o sursă de finanţare alternativă faţă de fondurile puse la dispoziţie direct de AFIR, în funcţie de ceea ce a fost prevăzut în Strategia fiecărui GAL în parte. Este o oportunitate deosebită mai ales pentru solicitanţii care au depus proiecte eligibile direct la AFIR şi care nu au mai reuşit să obţină finanţare din cauza epuizării fondurilor.
Astfel, cei care doresc să primească finanţare nerambursabilă trebuie să se informeze şi să propună proiecte în momentul în care GAL-ul lansează anunţul pentru selectarea acestora” a declarat Adrian-Ionuț Chesnoiu, directorul general al AFIR.
În general, Strategiile de Dezvoltare Locală au inclus multe dintre submăsurile care susţin dezvoltarea rurală în funcţie de specificul şi de nevoile concrete ale teritoriului GAL, corespondente ale celor prevăzute în PNDR 2020. Astfel, de exemplu, un solicitant poate obţine finanţare prin submăsuri similare cu 6.1 – Instalarea tânărului fermier, 4.1 – Investiţii în exploataţiile agricole sau 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole. Fondurile totale disponibile pentru finanţarea proiectelor depuse la GAL prin submăsura (sM) 19.2 “Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală” sunt de 440.116.655 euro pentru întreaga perioadă de programare. Suma maximă nerambursabilă ce poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect este de 200.000 euro.
I.M.Mergea, în sferturi la Barcelona! 26 Apr 2017

Cuplul format din Florin Mergea şi Aisam-ul-Haq Qureshi a acces în sferturile de finală ale turneului de dublu de la Barcelona. Cei doi i-au învins pe Marcus Daniel şi Marcelo Demoliner, veniţi din calificări, scor 6-4, 6-4, la capătul unei dispute care a durat o oră şi 22 de minute. Mergea şi Qureshi au servit doi aşi, au comis trei duble greşeli, iar procentajul de reuşită la serviciu a fost de 76 la sută cu prima minge şi 39 la sută cu cea de-a doua. Cei doi au avut şapte şanse de break, dintre care au concretizat patru şi şi-au cedat serviciul de două ori, din şapte posibilităţi ale adversarilor. Pentru prezenţa în sferturile de finală ale turneului de la Barcelona, Mergea şi partenerul său şi-au asigurat un cec în valoare de 19.000 euro şi 90 de puncte ATP. În sferturi, perechea româno-pakistaneză va întâlni câştigătoarea duelului dintre Kontinen/Peers şi Boppana/Cuevas. Meciul ar urma să se dispute joi, la ora 12.00, dar se poate juca şi mai devreme, în funcţie de durata celorlaltor partide, şi dacă vremea o va permite. Mergea îşi doreşte un parcurs lung la competiţia ce se dispută în Spania, pe zgură, lucru confirmat şi de postarea sa de pe Facebook, venită după prima victorie. “Început bun aici, la Barcelona, unde ne dorim de atâta timp sa ajungem”, a scris gorjeanul.
Cătălin PasărePrins la volan beat și fără permis 26 Apr 2017

Un tânăr de 26 de ani, din comuna Brănești, a fost prins, luni, de polițiști, în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Comunal 55, în localitatea Plopşoru, deși nu avea permis de conducere. Mai mult, agenții au stabilit și că șoferul se afla în stare de ebrietate. ”Conducătorul auto a fost testat cu etilotestul, rezultând o concentrație de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui autoturism pe drumurile publice de o persoană aflată sub influența alcoolului și fără permis de conducere”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj.
Loredana FîciuDSP Gorj celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării 26 Apr 2017

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în colaborare cu Societatea Naţională de Cruce Roşie  – Filiala Gorj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, spitalele din judeţ, medicii de familie, cabinetele de medicină şcolară, reţeaua de asistenţă medicală comunitară din judeţul Gorj, celebrează în perioada 24-30 aprilie 2017, Săptămâna Europeană a Vaccinării.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.
Scopul SEV 2017 este de a creşte gradul de conştientizare al populaţiei în privinţa importanţei vaccinării, şi de a creşte acoperirea vaccinală; accentul este pus pe activităţile destinate populaţiilor vulnerabile.

”Vaccinurile sunt benefice”
Tema globală a campaniei din anul 2017 este ”Vaccinurile sunt benefice”. Prin mesajul ”Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii”, Campania SEVS 2017 îşi propune sensibilizarea populaţiei în privinţa importanţei imunizării pe tot parcursul vieţii şi asupra necesităţii imperative de creare şi susţinere a unei imunităţi de grup în toate comunităţile.
O acoperire vaccinală crescută în toate grupurile de populaţie este esenţială şi va oferi şi o imunitate a comunităţii pentru indivizii susceptibili.
Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani, a condus la o reducere importantă a cazurilor de boală şi a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
Regiunea Europeană a OMS a fost certificată “fără poliomielită” în anul 2002, iar cazurile de rujeolă din regiune au fost reduse cu mai mult de 90% între anii 1993 şi 2007. Cu toate acestea, aproape 650.000 din cei 10,7 milioane de sugari născuţi în fiecare an în Europa, nu primesc seria completă de trei doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, până la vârsta de un an.
Factorii de decizie politică trebuie să înţeleagă importanţa vaccinării pe tot parcursul vieţii şi necesitatea de a asigura vaccinuri pentru persoanele de toate vârstele. Sprijinul politic puternic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate.
Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este, de fapt, a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Epidemie de rujeolă în România
În prezent, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. În perioada 2016-2017, au fost confirmate 3446 de cazuri de rujeolă. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 37 judeţe, cele mai multe cazuri în judeţele: Caraş-Severin (728), Timiş (711), Arad (640), Mureş (321), Dolj (175), Bistriţa Năsăud (129), Cluj (90). 3317 din cazurile confirmate au fost persoane nevaccinate, 89 au fost persoane vaccinate cu o doză de vaccin RRO, 33 au fost persoane vaccinate cu două doze de vaccin RRO, iar 7 cazuri cu status vaccinal necunoscut. S-au înregistrat 23 de decese (5 în judeţul Arad, 7 în judeţul Timiş, 5 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş-Severin, 1 în judeţul Satu Mare, 1 deces Călărași şi 1 deces în Bucureşti). Ca măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel naţional a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet imunizați. Campania de vaccinare continuă. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică.
În perioada 24-30 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă, şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.
În România, Campania pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.
La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Direcţia de Sănătate Publică Gorj.
Minodora SuceaO antologie lirică / SUI GENERIS 26 Apr 2017

După o activitate literar-artistică de peste trei decenii de la debut (Ramuri, 1974), la o vârstă rotundă, din operele publicate, privighetoarea de Bălăneşti realizează o antologie lirică cu un titlu simbolic „Diavol cu coarne de melc”, Editura Timpul, Iaşi, 2017.
O antologie lirică sui generis, întrucât cele peste 130 de poeme reprezentative pentru creaţia şi arta sa apar în ediţie multilingvă: română, franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă şi greacă, ceea ce, până acum, n-am întâlnit la vreun poet român.
Cosmoidul spiridonpopescian (opera rotundă, T. Vianu) începe, pe verso la prima copertă, cu poemul „Priviţi această ghilotină” şi o poză din romantica tinereţe, pentru ca pe interiorul de la coperta a doua să apară poemul „Pagini de jurnal” cu o poză din perioada maturităţii aşezate.
În interior, o celebră de-acum prefaţă Spiridon Popescu sau Despre poezie semnată de scriitorul Ion Cepoi, poemele în cele şapte limbi, un interesant interviu realizat de Adina Andriţoiu şi Muhai Tudor, urmat de Date biografice şi vasta sa activitate literară (colaborări, cărţi publicate, referinţe…, p. 300-307), apoi Referinţe critice relevante ale unor scriitori şi critici literari români (22 poziţii, p.308-316) şi la final, nu se putea altfel, de trei ori mulţumiri aceluiaşi Viorel David, managerul general al S.C. Artego S. A. Gorj, generosul sponsor al acestui minunat proiect literar.
Citind şi recitind poemele lui Spiridon Popescu poţi constata că ai a face cu un mare sufletist, o inepuizabilă sursă lirică inimitabilă, o voce de aur în concertul veritabilior poeţi contemporani. Îl regăsim printre zeii din Olimp, în dialog perpetuu cu cel mai mare dintre ei, cu moartea lirică sau cu sine însuşi, îl regăsim printre clasici, romantici şi moderni torturat de marile drame existenţiale, îl observăm trist, sărac, luând în răspăr poezia leneşă şi realităţi incomode, oferind mereu prin discursul liric plăceri estetice şi un fericit prilej de meditaţie şi încântare pentru lector.
Cuvintele-cheie sau simbolurile-laitmotive din universul său liric, cu sensuri şi semnificaţii în noi ipostaze, sunt cele fundamentale: pasăre, Dumnezeu, diavol stea, zăpadă, frunze, trandafiri, spini, lumină, beznă, iubită, moarte, toamnă, zei, tristeţe, dragoste, nemurire ş.a.
Pasărea măiastră este omniprezentă, dar şi ascunsă. Ea „Străbate ruta Târgu-Jiu-Zenit” sau stă undeva „între sărut şi piatră” şi…”Cu ochi de fontă soarbe infinitul”.
Unele poeme surprind în câteva note caracteristice profiluri de scriitori români şi străini precum: Arghezi, Bacovia, Eminescu, N. Stănescu, M. Dinescu, Baudelaire, Homer, François Villon în versuri de-a dreptul memorabile. Doar două fragmente:

„Sunt mai bacovian ca tine, Doamne,
Tristeţea-n mine umple-un vas mai mare
Femeia care-mi cântă-i mai barbară
Decât femeia ta şi-n felinare
Lumina mi-e aşa de slabă-încât
Nu pot să scriu „Lacustră” de urât”.
(Scrisoare către Bacovia)

Şi/sau

„Sunt un François Villon , născut din flori
În jurul meu roiesc spânzurători
Cu frânghii, putrezind de nerăbdare
Să mă strivească, Doamne, ca pe-o floare”.
(Sunt un François Villon)
Umorul său jovial din multe poeme îl arată ca pe un poet ludic, un poeta civitatis care mângâie cu flori sau înţeapă cu spini. În volumul „Înger între scaeţi”( Poeme în vers gri) se dovedeşte un veritabil critic al vremurilor moderne. Prin distihul-diatribă „Guvernanţi nemernici, ţara noastră are/ Şi prevăz prin secoli tot întunecare” aruncă mănuşa drept pretext sau temă pentru un travaliu în cele peste 35 de filipice de mână şi de tipar care conţin vocabule, sintagme, propoziţii sau fraze ce oferă un vast poem avangardist de secol XXI, un peisaj cubisto-expresionist Pablo Picasso şi Edwward Münch sau imagini muzicale create de părintele atonalismului Arnold Schömberg şi emulii acestuia în care stridenţele şi dizarmoniile evidenţiază urâtul, scabrosul, trivialul ori spasmele societăţii omeneşti nedrepte din primele decenii ale secolului trecut, aspecte care sunt mereu actuale. Dar, pentru a se descotorosi de ciulini şi griul vieţii cotidiene, poetul se retrage cu arme şi bagaje în turnul său de fildeş, departe de vrajbă, impostură, fărădelegi şi mediocritate şi, în final, ca o codă a unei reexpoziţii muzicale stă mărturie un catren de un suveran umor şi o francă dezinvoltură:
„Aş fi vrut, desigur, să mai stau
Dar, văzând că sunteţi neamuri proaste,
Mă retrag în turnul meu de fildeş
Şi vă bag în aia mamii voastre”.
Multe poeme ar putea face parte din mari antologii mundane, dar poemele „Doamna, dacă-mi eşti prieten” şi „Eminescu”, capodopere ale genului, au o valoare emoţional-estetică cu totul deosebită.
Poemul „Doamne, dacă-mi eşti prieten” este cântat de menestrelul Tudor Gheorghe, Victor Socaciu o are pe un CD, o recită actorii Florin Piersic, Eusebiu Ştefănescu, Adriana Trandafir, Horaţiu Mălăele; în iulie 2011 a apărut pe frontispiciul revistei „Vatra veche”, redactor şef Nicolae Băciuţ.
Aprecierile critice la adresa operei lui Spiridon Popescu sunt de-a dreptul impresionante prin farmecul teluric şi celest al acestora.
Pentru Gheorghe Grigurcu, criticul stabilit în „Amarul Târg” de pe Jiul de Sus, aedul de Bălăneşti este „haiducul bacovian” care lucrează „cu sârguinţă la instrumentul folcloric până îi smulge sunete moderne (…) O delicioasă ţărănie se distilează în textele sale până la rafinament, iar rafinamentul se întoarce, neliniştit, la obârşii (…) Ferindu-se de instinct, de excesul de artificiu, scrie stihuri de-o nobleţe tăioasă, aşa cum ai şuiera, ori ai chiui, ori ai plânge. Cele mai multe dintre ele sugerează acea nebunie solemnă a vântului, a ploii, a furtunii în care, ne place a ne oglindi ca-n forme fantaste ale sufletului nostru”.
Ion Hirghiduş notează expresis verbis: „Spiridon Popescu este un poet aparte, cu o tonalitate rar întâlnită. Pentru cine nu-l cunoaşte în carne şi oase, prin lirismul său firesc ruşeşte să estompeze orice moment prozic al vieţii. Viaţa lui este, de altfel, un poem unic, o trăire în interiorul acestuia până la extazul pe care-l poate crea poezia ca drog. Grija lui faţă de cuvântul scris este precum grija râului care-şi lustruieşte pietrele pentru că-nu-i aşa?- nu se poate prezenta în faţa mării cu pietrile imperfecte”.
„Spiridon Popescu este o maree lirică sui generis. Fragmentele de maree iscate sunt diamante lustruite cu migală de fin bijutier pe toate feţele (…) Un joc secund inimitabil, poezia lui Spiridon Popescu este o autentică desfătare, o taină anume între tainele spiritului care cântă şi încântă” (Marin Arcuş, în volumul „Ipostaze”, Editura „Scrisul Românesc”, Craiova, 2008 ).
Doriţi a vă desfăta? Citiţi versurile acestui mefistofel cu coarne de melc!

La 13 luştri de viaţă şi muncă, Societatea Cultural-Ştiinţifică „Rădineşti-Gorj” al cărei membru este şi revista „Interfluvii” din conducerea căreia face parte îi urează să fie „sănătos şi vesel” (I L Caragiale) şi să obţină noi şi importante succese în plan cultural completând şi înnobilând această lucrare antologică atât de valoroasă.
Ad multos annos, Spiridon Popescu!
Marin I. ArcuşConcursul național de eseuri de la UCB, la linia de start a ediției cu numărul doi 26 Apr 2017

Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității “Constantin Brâncuși” organizează a doua ediție a concursului naţional de eseuri “Economia privită prin ochii mei”. Concursul se va organiza în două etape, este vorba despre selectarea eseurilor depuse, care vor fi evaluate de către o comisie formată din profesori ai Facultăţii de Ştiinţe Economice, și despre prezentarea acestora. Conf.univ.dr. Aniela Bălăcescu se va ocupa, și de data aceasta, de buna organizare a acestei competiții.

Lucrările vor trece de prima etapă doar dacă se încadrează în tema concursului, sunt originale și respectă instrucțiunile de redactare. Etapa a doua se va desfășura pe 18 mai, în fața unei comisii de jurizare formată din 5 cadre didactice ale facultăţii. Aici vor fi prezentate eseurile care trec de prima etapă, fie sub formă de prelegere, fie sub formă de poster. 10 mai 2017 este însă termenul limită de depunere a eseurilor la adresa de e-mail: eseuri.economie.ucb@gmail.com.
Anunţarea lucrărilor selectate, spre a fi prezentate în cadrul etapei a doua a concursului pe site-ul Facultăţii de Ştiinţe Economice la rubrica Noutăţi, va avea loc, potrivit organizatorilor, două zile mai târziu. Data limită pentru depunerea eventualelor contestaţii a fost stabilită pentru 13 mai, ca pe 14 mai să aibă loc afişarea finală a lucrărilor selectate, spre a fi prezentate în cadrul etapei a doua a concursului.
Mai multe detalii despre această competiție se pot vedea pe site-ul UCB sau la adresa http://www.utgjiu.ro/conferinte/2017/concurs_economia/index.html

Premii în bani
La prima ediție a concursului naţional de eseuri “Economia privită prin ochii mei”, desfășurat la UCB, au fost înscrise 49 de eseuri, 13 fiind premiate. Concursul de eseuri are ca scop promovarea excelenței, viziunii și spiritului creator al elevilor din clasele a IX-a – a XII-a, care sunt interesați de domeniul științelor economice, administrarea afacerilor, management, finanțe sau contabilitate. Participarea la eveniment reflectă conectarea tinerilor la realitățile sociale și economice ale lumii în care trăiesc, dar și capacitatea lor de a identifica critici constructive ale acestei realități, oportunități și perspective de evoluție pozitivă și durabilă. Diversitatea ideilor, pornind de la elemente de tip fundamental în construcția economico-socială precum capitalul sau munca și până la aspecte privind consumul și schimbările la nivelul stilului de viață al omului actual, atestă cât de ample sunt preocupările tinerilor privind prezentul în care trăiesc și cât de mari sunt întrebările și provocările pe care le lansează pentru viitor.
A.StoicaCa la noi, la nimeni / Când economia merge, vine deficitul lui Cioloş, pe 2016! 26 Apr 2017

Motto: “Şi ce se mai poate/ Când totul se poate?” Adrian Păunescu, în Istoria unei secunde
După atâtea retrocedări frauduloase, privatizări impuse de Uniunea Europeană şi un Guvern Cioloş paraşutat de la Bruxelles, peste capul lui Klaus Werner Iohannis, dar şi cu voia lui, care n-a făcut nimic vreme de mai bine de un an, a venit ca un trăznet ştirea de luni, transmisă de EUROSTAT.
Globalizarea cu iz tehnocrat marca mediocrului Dacian Julien Cioloş a continuat, ZERO fonduri europene accesate, în dauna României care şi-a plătit birurile la Uniunea Europeană, fără creşteri de salarii sau de pensii, fără investiţii ceea ce nu l-a deranjat pe Herr Iohannis şi cu o gaură la încasările bugetare pe anul 2016 de peste 10 miliarde de lei. Prin refuzarea primei nominalizări la funcţia de prim ministru înaintată de Alianţa PSD-ALDE, apoi prin tărăgănarea acceptării lui Sorin Grindeanu s-au mai pierdut nişte luni bune şi Bugetul României pe 2017 a întârziat.
Aparent scrupulosul, dar parşivul preşedinte Klaus Werner Iohannis le tot freca ridichea primului ministru Sorin Grindeanu şi ministrului Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, că Bugetul e prea optimist şi se va depăşi limita impusă de 3% din partea Comisiei Europene.
În sfârşit, Bugetul s-a adoptat cu mari întârzieri, iar Guvernul Grindeanu a trecut la treabă. Fără a se plânge de greaua moştenire. Şi totuşi, luni, EUROSTAT a anunţat că Românie a depăşit deficitul limitat la 3% pe anul 2016! Iohannis l-a lăsat pe Dacian Julien Cioloş să-şi facă de cap. În schimb a dat buzna peste o şedinţă de guvern la Palatul Victoria, apoi a ieşit în stradă la un miting neautorizat cu gândul de a debarca Guvernul Grindeanu, Spre a-l aduce înapoi pe şomerul de lux Dacian Julien Cioloş, care şi acum primeşte o stipendie lunară de 8.400 euroi de la Bruxelles!
Cu un deficit de peste 3% în 2016, evident că băncile sunt mai prudente şi oferă împrumuturi cu dobânzi mai mari. Iar agenţiile de rating se pot atinge de performanţele anterioare ale României. De pildă, cele de pe vremea Guvernului Ponta.
Rămâne totuşi întrebarea pe ce a cheltuit Guvernul Cioloş banii României dacă tot n-a făcut chiar nimic? Păi să ne aducem aminte de pomenile electorale dinaintea alegerilor parlamentare, în special spre primarii PNL – singurul partid ce l-a susţinut necondiţionat pe Cioloş, la fel ca şi preşedintele Iohannis!
În acea vreme, Guvernul Cioloş a comis o rectificare pozitivă a Bugetului pe 2016, ştiind foarte bine că stă prost la încasări! Şi tot atunci punea la cale nişte privatizări frauduloase: Aeroportul Otopeni şi Portul Constanţa. Bine măcar că n-a apucat să le mai facă!
Pe primele trei luni ale anului 2017, Guvernul Grindeanu are o sumă de realizări: creşterea salariului minim pe economie la 1.450 de lei, a pensiilor crearea a 47.000 de noi locuri de muncă cu contract nedeterminat şi a altor 97.000 cu contract determinat şi altele. Iar investiţiile străine au crescut cu 45% față de aceeaşi perioadă a anului 2016!
Ion Predoșanu
P.S. Circulă zvonul că acest cuplu catastrofal pentru România – Iohannis-Cioloş – ar pune la cale înfiinţarea unui partid gen Liga Nordului din Italia, secesionistă, care să-i propulseze pe Klaus Werner Iohannis spre un nou mandat la Palatul Cotroceni şi pe calamitatea de agronom mediocru Dacian Julien Cioloş iarăşi la Palatul Cotroceni. Ca să vezi ce le mai trece prin scăfârlie. (Ion Predoşanu)Stoican nu-i pedepseşte pe gafeuri: “Îşi vor lua revanşa” 26 Apr 2017

Pandurii ocupă, în acest moment, locul care duce la baraj cu o divizionară secundă, iar gorjenii au făcut greşeli şi în play-out. Antrenorul Flavius Stoican este un optimist convins şi crede chiar şi în salvarea directă, dar, chiar el a spus-o, pandurii se bat de multe ori singuri. Fie că e vorba de lipsă de valoare sau pur şi simplu de lipsă de experienţă la acest nivel, jucătorii de la Târgu-Jiu nu trebuie să mai greşească dacă vor să recupereze punctele pierdute. În ultimul meci de campionat, apărarea gazdelor a dat chix, şi nu numai o dată. Florin Ilie a făcut cel mai slab meci în tricoul pandurilor, iar Samson a completat dezastrul printr-o intrare care putea să-l trimită la cabine mai devreme. De altfel, cei doi au fost “darnici” cu formaţia din Botoşani, care a obţinut două penaltiuri după faulturi la Golofca. Samson şi-a mai lăsat echipa în inferioritate numerică şi în meciul de coşmar cu Timişoara, deşi aici arbitrul Colţescu poate fi acuzat că a dictat prea uşor cele două cartonaşe galbene. În ciuda acestor lucruri, antrenorul Flavius Stoican îşi apără elevii şi spune că vor avea şansă să-şi îndrepte greşelile. Un exemplu în acest sens este portarul Daniel Popescu, unul dintre evidenţiaţii antrenorului după ultima partidă. “Aşa cum la partida de la Botoşani, Daniel Popescu a primit un gol foarte uşor, acum el s-a revanşat. Fiecăruia îi va veni rândul să se revanşeze. Cu siguranţă, Samson, a făcut o greşeală, cu siguranţă l-am schimbat pentru că avea şi un cartonaş galben. N-a prins o zi bună, dar au fost şi meciuri în care şi-a făcut bine treaba. Sunt încrezător că în meciurile următoare se va revanşa”, a declarat Stoican.

Intră Erico şi Batin?
Erico da Silva ar putea îmbrăca, din nou, tricoul Pandurilor după o lungă perioadă de timp. Deşi la ora acestui articol, problemele cu actele nu erau 100% rezolvate, se pare că fundaşul brazilian va putea fi în lot pentru meciul de duminică, împotriva formaţiei FC Voluntari. Din nefericire, fratele acestuia, Elton da Silva, s-a întors acasă, unde, se pare, va evolua pentru o formaţie din oraşul natal. Pandurii pierde astfel un jucător util la centrul terenului, dar, deocamdată, cele mai mari probleme par în defensivă şi atac. Este interesant de urmărit dacă “renegatul” Paul Batin va fi rechemat, pentru că, evident, Pandurii se chinuie să înscrie. Ultimele două goluri ale formaţiei noastre au fost din penalti, Negruţ marcând la Mediaş, iar Păcurar în partida de la Severin cu Botoşani. Oricum, Batin este singurul atacant veritabil, iar un plus de experienţă ajută. Rămâne de văzut dacă “vestiarul” îl va accepta pe fostul vârf de la Dinamo şi CFR, iar Stoican va risca să-l introducă pe teren.

ASA, deja retrogradată?
Formaţia ASA Târgu Mureş a obţinut un punct mare, luni, pe terenul liderului din play-out, CSM Poli Iaşi. Deşi gazdele au dominat partida nu şi-au creat ocazii clare, iar la ultima fază, mureşenii puteau obţine chiar victoria. Fostul vârf al Pandurilor Valentin Lemnaru nu l-a putut învinge însă pe Grahovac. Curios lucru, portarul ieşenilor a venit de două ori în careul advers, în minutele de prelungire, la două cornere succesive ale Politehnicii?! Asta deşi echipa sa nu juca nicio finală de Cupă, iar locul 1 din play-out nu se premiază. În altă ordine de idei, se zvoneşte că formaţia din Târgu-Mureş nu ar solicita licenţa pentru prima ligă, în sezonul viitor. Vom vedea…

Play-out, Etapa 7
Poli Timișoara 1 – 0 Gaz Metan Medias
Concordia Chiajna 0 –2 FC Voluntari
Pandurii Târgu-Jiu 1 – 1 F.C. Botoşani
Poli Iaşi 0 – 0 ASA Târgu Mureş

Clasament Play-out
1 Poli Iaşi 7 8-2 30
2 Gaz Metan Mediaş 7 8-7 29
3 F.C. Botoşani 7 9-6 25
4 FC Voluntari 7 7-8 24
5 Poli Timişoara 7 7-3 21
6 Pandurii 7 5-8 17
7 Concordia 7 4-10 16
8 ASA Târgu Mureş 7 3-7 12
Cătălin PasăreLa împlinirea unui an de când ne-a părăsit minunatul om de aleasă omenie, TITU PÂNIŞOARĂ, am realizat acest interviu cu d-l prof.dr. ION-OVIDIU PÂNIŞOARĂ / “M-am gândit mult la portretul pedagogic al tatălui meu, în anii din urmă” 26 Apr 2017

– Rep. Domnule profesor, care sunt, în opinia dumneavoastră, coordonatele care definesc, în esenţă, portretul unui om de cultură, în orice tip de societate?
-Întrebarea dumneavoastră cuprinde mai multe nuanțe. Un portret general valabil este dficil de realizat, dar aș putea spune că un om de cultură «funcționează» cu două viteze: (a) este un element de referință, un «păstrător» al valorilor fundamentale și un factor de rezistență la orice influență nefastă care se abate asupra societății din care face parte și (b) este un factor de inovare, de deschidere spre nou, de promotor al schimbării.
– Rep. O, Doamne, dar, cât este de controversată şi cât de incertă este poziţia omului de cultură în societatea modernă sau postmodernă!
-Din această perspectivă, el produce – de multe ori – contradicții în modul în care societatea îl percepe, generează poziții pro- și contra. Ceea ce trebuie, însă, luat în calcul este faptul că perspectiva tradițională în care omul de cultură era izolat undeva într-un «turn de fildeș» este depășită de societățile moderne, unde omul de cultură – cum îl numiți dumneavoastră, trebuie să se afle printre oameni, să fie un agent de schimbare socială, să aibă proiecte și să vină în întâmpinarea nevoilor celor din jurul lui. Așa cum există o dietă din care nu trebuie să lipsească o alimentație echilibrată, tot la fel cultura este cea care oferă un echilibru lumii noastre (desigur în alt plan, să îmi fie scuzată comparația dacă este sau pare forțată).
– Rep. Comparaţia cu «dieta» mă face să mă gândesc la societatea de consum şi chiar la cultura de consum, dar, în ce măsură cultura individului, a cărui personalitate se conturează în mediul familial, constituie o îmbinare între biologic şi social, între însuşirile înnăscute sau moştenite şi cele dobândite prin învăţare?
-Vedeţi, perspectiva aceasta: ereditate versus mediu a preocupat lumea pedagogică o perioadă lungă de timp. Cumva, s-a ajuns la un compromis: ereditatea (zestrea cu care te naști) este nu este un dat/un factor definitiv, ci doar un potențial. Acest potențial poate să fie adus la îndeplinire de condițiile de dezvoltare în care se află persoana. Totuși, mediul este mai important pedagogic, decât ereditatea, pentru simplul fapt că îl putem controla.
– Rep. Puteţi oferi şi un exemplu relevant în acest sens?
-Da, îmi aduc aminte de un experiment în care un grup de copii dintr-o instituție de îngrijire publică au fost împărțiți în două: primii au fost mutați într-un mediu educațional mai bun, cea de-a doua subgrupă a rămas pe loc. Prin comparație cu cei rămași în respectiva instituție, cei care au reușit să «scape» de un astfel de mediu neprielnic au înregistrat o dezvoltare accelerată (măsurată prin intermediul unor teste de inteligență). Și – lucru care poate să uimească – studiul i-a urmărit și la vârsta adultă, când copiii care rămăseseră în instituția de îngrijire publică nu reușiseră să aibă o viață bună decât în proporție mică, prin comparație cu cei care schimbaseră un mediu educațional negativ cu unul pozitiv. Întrebarea care se pune acum este următoarea: facem noi suficient – ca societate – pentru dezvoltarea maximală a potențialului copiilor noștri, avem o strategie națională în acest sens sau mergem la întâmplare?

“Corectitudinea, fermitatea blândă, încrederea în oameni, răbdarea, încrederea în noi (copiii lui), perseverența și asumarea propriului destin”

– Rep. Într-un recent articol sugestiv intitulat: «Eu şi tatăl meu: lecţii învăţate – Iertarea», prilejuit de împlinirea unui an de când ne-a părăsit minunatul dumneavoastră părinte, d-l primar Titu Pânişoară, vorbeaţi atât de patetic şi plin de emoţie despre faptul că «lecţiile pe care părinţii le-au sădit în sufletul copiilor sunt cele care rămân», de aceea, aş dori să ne vorbiţi ceva mai detaliat despre asemănările şi chiar deosebirile dintre iertarea părintească şi iertarea creştinească.
-Pe undeva, vorbim despre un sigur concept – care are nuanțe în funcție de cel care îl pune în practică. Iertarea este un exercițiu de spiritualitate, tocmai pentru că este dificil de exprimat și menținut în multe dintre situațiile noastre de viață. Trăim într-o lume agitată și răspunsul agresiv este primul care «intră» în funcțiune, atunci când cineva /ceva ne frustrează.
– Rep. Poate că e mult mai uşor de dat un astfel de răspuns pentru mulţi dintre noi, mai ales că iertarea se dovedeşte…
-Totuși, nu doar pentru cei din jur, ci și chiar pentru noi este mult mai important să iertăm! Un autor american – care a fost pe parcursul vieții negociator de ostatici – spune că atunci când lăsăm pe cineva să ne scoată din starea noastră pozitivă, îi dăm voie să ne ia «ostatici». De pildă, suntem la volan și un «grăbit» ne taie calea și ne face să punem frână. Ne stresăm, ne enervăm și … în final, ne-am stricat ziua (sau cel puțin o parte din ea). În schimb «grăbitul»” este de mult plecat, nici nu știe ce a cauzat – și astfel, spune Kohlrieser, ne-am lăsat luaţi «ostatici» de respectiva persoană. Nu mai bine îl iertăm și ne dăm voie să avem o zi frumoasă?
– Rep. Ce altă «lecţie de viaţă» aţi învăţat de la domnul Titu Pânişoară şi care v-a marcat viaţa cu aceeaşi putere «săditoare» de sfaturi şi de învăţătură?
-Când tatăl meu a murit, am scris pe site-ul pe care îl coordonez (www.performante.ro) valorile pe care le-am deprins de la el (de fapt, cele mai importante, cred că sunt mai multe, unele de care probabil că nici nu îmi dau seama). Nu o să repet in extenso, dar o să le amintesc aici: corectitudinea, fermitatea blândă, încrederea în oameni, răbdarea, încrederea în noi (copiii lui), perseverența și asumarea propriului destin.
– Rep. Foarte interesantă această tablă de valori, dar, de la publicistul scriitor până la pedagogul social care putea să predea cu blândeţe şi chiar cu măiestrie «lecţia faptelor», pe care dintre aceste două ipostaze ale exprimării identitare a tatălui dumneavoastră o apreciaţi cel mai mult?
-A fost o îmbinare fericită, dar nu numai atât. De multe ori râdeam acasă, deoarece ne întrebam, care dintre noi a scris mai multe cărți. Era un om cu o putere de muncă extraordinară, era un exemplu de punctualitate, implicare și pasiune. Făcea lucrurile pas cu pas, avea o încredere nețărmurită că poate să învingă orice obstacol, dacă dă dovadă de perseverență și dăruire.
– Rep. Un om exigent cu sine însuşi, pentru a oferi un exemplu şi celorlalţi!
-Exact! A fost «actorul social», cel care făcea schimbarea și apoi a trecut la teoretician, la cel care o povestește, o ilustrează și o consemnează. Avea și o naturalețe a comunicării care făcea să fie ușor să colaborezi cu el într-un proiect (deși nu abdica niciodată de la exigența pe care și-o autoimpunea).
– Rep. Putem vorbi de o cosubstanţialitate între «instrumentul» iertării şi «obiceiul» generozităţii, într-o lume marcată de sindromul egoismului şi al degradării morale?
-Știți, ne referim la această lume, de parcă este ceva exterior nouă și putem să o analizăm la microscop. Dimpotrivă, facem parte din lumea aceasta și de aceea, atât succesul ei, cât și eșecul, ne aparțin în egală măsură. De multe ori, ceea ce vedem la suprafață, ceea ce se ridică uşor ca uleiul deasupra apei sunt lucrurie negative, egoismul, nepăsarea, vulgaritatea.

“Avea o gândire pozitivă, desprinsă, parcă, din cărțile de profil”

– Rep. Pe care nu merită să le luăm în seamă!
-Merită, însă, să «săpăm» mai adânc, pentru că sunt și lucruri bune pe care riscăm să nu le băgăm în seamă și tocmai acest lucru să le subțieze, să le facă să-și piardă din consistență. Sunt mulți oameni buni în jurul nostru și există multe lucruri bune și în cei pe care tindem să-i punem la zid, uneori. Dar, oferim încredere?
– Rep. Ei, dar, problema aceasta a încrederii care se câştigă atât de greu şi se pierde atât de uşor, mi se pare destul de complicată!
-Dacă acționăm instinctiv, cu lipsă de încredere, o să-l facem și pe celălalt să ne ofere partea lui cea mai întunecată. Există o creștere a percepției selective! Uneori, dacă vrem să vedem ceva frumos, o facem, dacă vrem să vedem lucrurile în negru, o să ni se pară că nu mai există alb nicăieri. Există experimente care spun că putem să ne «restartăm» creierul printr-un simplu gest: să ne forțăm să zâmbim, chiar şi atunci când nu avem nici un chef să o facem. Există adevărate școli de «terapie» prin zâmbet.
– Rep. Vă consideraţi un optimist în promovarea «terapiei» prin zâmbet?
-Haideți să încercăm asta: să păstrăm zâmbetul pe buze, cât mai mult! (și apropos – unele teorii spun că oamenii care zâmbesc sunt considerați mai inteligenți).
– Rep. Trebuie să vă mărturisesc faptul că m-am bucurat cândva de cuvântul mângâietor şi încurajator al domnului Titu Pânişoară, atunci când mă aflam în «vizorul» unor «politruci» semidocţi şi lipsiţi de scrupule, de aceea, omagiul meu şi respectul pe care îl port acestui om, nu se poate exprima în cuvinte! În acest sens, vă rog respectuos să-mi spuneţi, dacă şi în familie avea aceeaşi blândeţe, chiar şi atunci când venea acasă obosit şi chiar supărat?
-Mulți l-au cunoscut pe tata din perspectiva calităților de lider care emana putere, încredere și determinare. Alții – cum sunteți dumneavoastră – au întâlnit o persoană caldă, înțeleaptă, generoasă. Noi, acasă, am avut parte de toate acestea, și ceva mai mult! M-am gândit mult la portretul pedagogic al tatălui meu, în anii din urmă!
– Rep. Un astfel de portret, poate că are la bază un cuvânt pilduitor!
-Cred că echilibrul este cuvântul care poate să fie o «umbrelă» a tot ceea ce a însemnat tata pentru noi și pentru comunitate. A știut să găsească întotdeauna un drum al armoniei, care le oferea celor din jur un spațiu de exprimare pozitivă. Știu că era foarte relaxat cu noi, copiii lui, atunci când ne doream ceva care poate depășea posibilitățile sau calculele familiale. Făcea imposibilul posibil, găsea soluții, inventa opțiuni!
– Rep. Care era latura predominantă a gândirii domnului Titu Pânişoară?
-Avea o gândire pozitivă, desprinsă, parcă, din cărțile de profil. De fiecare dată, la fiecare îngrijorare a noastră, știa să ne încurajeze și să ne facă să mergem mai departe cu forțe proaspete. Așa ceva este rar și de astfel de oameni avem nevoie să creștem în generațiile viitoare. De oameni care nu doar că reușesc prin propriile forțe, ci și au puterea să le insufle altora curajul de a reuși, să le întrețină motivația și să le dea încredere.
Profesor, Vasile GogoneaNoi verificări printre angajatori 26 Apr 2017

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfăşurat săptămâna trecută mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Din fericire, deşi controalele demarate au fost în număr mare, nici un angajator nu a fost prins fără forme legale de angajare. Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă din cadrul ITM Gorj au efectuat în ultima săptămână 21 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost depistate nouă neconformităţi pentru care s-au aplicat doar avertismente. Controalele efectuate au urmărit în principal modul de realizare a măsurilor dispuse în verificările anterioare. Principalele nereguli pentru care s-au aplicat avertismentele au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (EIP).
I.M.Se ia apa la Ţicleni! 26 Apr 2017

Conducerea societăţii Aparegio Gorj aduce la cunoştinţa cetăţenilor din oraşul Ţicleni că joi, 27 aprilie 2017, între orele 8.00 – 16.00, se va sista furnizarea apei potabile pe toată raza localităţii, întrucât se va spăla rezervorul de apă de 1.000 mc.
(I.M.)Gilortul s-a resemnat: “Nu mai putem fi campioni” 26 Apr 2017

Deţinătoarea titlului de la judeţ, Gilortul Târgu Cărbuneşti, mai are doar şanse teoretice să-şi apere trofeul. Formaţia condusă de Mihai Dinu a pierdut jocul cu Ştiinţa Turceni din ultima rundă, iar liderul Internaţional Băleşti s-a dus la 6 puncte. Deşi în etapa cu numărul 27, Internaţional vine la Cărbuneşti, antrenorul Dinu spune că echipa sa a dat cu piciorul unui nou titlu. Cu toate acestea, tehnicianul a declarat că presiunea nu şi-a spus cuvântul, pentru că obiectivul nu era cucerirea Ligii a 4-a.
“Şansele sunt minime, consider că nu mai putem fi campioni. În meciul cu Turceni nu a fost presiunea mare, am avut doi jucători suspendaţi pentru cumul de cartonaşe şi trei accidentaţi, aşa că nu am putut să mă folosesc de niciun mijlocaş central. La mijloc, inclusiv la închidere, am folosit atacanţi, dar asta este, nu caut scuze. Eu zic că dacă Internaţional nu a pierdut niciun joc până aici, au 100 de goluri marcate, nu mai pot pierde titlul la judeţ”, a declarat Dinu. Antrenorul de la Cărbuneşti susţine că actualul lider din Gorj ar putea intra şi în Liga a 3-a, dar nu ştie dacă echipa lui Dan Vasilică va avea resursele necesare: “E o echipă bună, eu zic că au şanse foarte mari şi la barajul pentru promovare. Anul trecut noi am fost luaţi cu o săptămână înainte, cu Hermannstadt Sibiu, numai să nu se intâmple lucrul acesta. Dacă există implicare şi vor să promoveze, vor promova, dar, din câte am înţeles, nici ei nu vor”. Gilortul se concentrează în schimb pe Cupa de la judeţ. Campioana în exerciţiu are meci cu Triumful Borăscu, în faza sferturilor. “Cupa României este un obiectiv care s-a format pe traseu. Nici campionatul nu a fost un obiectiv, noi trebuie să terminăm pe locurile 2-6”, a mai spus Dinu.
Cătălin PasăreÎn primul trimestru, DSP Gorj a derulat 127 de acțiuni de monitorizare a apei 26 Apr 2017

În primele trei luni ale anului în curs au fost realizate 127 de acțiuni de supraveghere și de monitorizare a calității apei, de identificare și de comunicare a riscurilor înregistrate, precum și comunicarea  operatorilor instalațiilor de apă potabilă a programelor de monitorizare – corespunzătoare anului 2017.  Totodată s-au prelevat un număr de 124  de probe de apă pentru examen de laborator organoleptic, chimic și bacteriologic.

În cadrul sintezei naționale, la nivelul județului nostru, au fost realizate 72 de acțiuni de monitorizare a calității apei, 14 acțiuni de comunicare a riscurilor identificate, 28 acțiuni de comunicare a progamelor anuale de monitorizare și 7 acțiuni de comunicare și raportare conform metodologiei sintezei naționale. “În cadrul programului de monitorizare s-au constatat următoarele neconformități: dezinfecția necorespunzătoare a apei cu substanță clorigenă la instalațiile de apă Tismana, Ciuperceni, iar la instațiile de apă: Turceni, Văgiulești, Stoina, Bengești-Ciocadia, Săulești, Glogova, Stănesti, Preajba, Bustuchin-Poiana Seciuri, Bustuchin Zevelcești, Bustuchin Peste Apă, Albeni , Urdari s-au înregistrat depășiri ale C.M.A. pentru parametrul amoniu (proveniență telurică). Facem mențiunea că neconformitățile calitative ale apei procesate și distribuite consumatorilor, înregistrate în cadrul acțiunilor de monitorizare, s-au datorat tratării necorespunzătoare a apei brute (situații datorate neasigurării unei dezinfecții corespunzătoare permanente și funcționarii neconforme a treptelor de reducere a amoniului, la instalațiile care dețin această treaptă de tratare a apei)”, a declarat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Prin adresă, s-au comunicat operatorilor de apă riscurile și neconformitățile constatate, s-au făcut recomandări sanitare pentru funcționarea corespunzătoare a instalațiilor și asigurarea la consumatori a apei, conform normelor naționale de potabilitate. Totodată, prin adresă, s-a solicitat implicarea autorităților locale în soluționarea deficiențelor structurale și funcționale ale sistemelor de apă, recomandând reabilitarea și modernizarea acestora.
În situațiile în care s-au constatat neconformități a fost informată conducerea instituției și Serviciul de Control în Sănătate Publică, pentru stabilirea măsurilor sanitare în conformitate cu legislația emisă de Ministerul Sănătății.
În cursul trimestrului I 2017, în județul Gorj nu au fost înregistrate epidemii cu calea de transmitere hidrică, fapt datorat și activității de medicină preventivă desfășurată de Direcția Județeană de Sănătate Publică, impunându-se operatorilor sistemelor publice de apă respectarea normelor și legislației sanitare referitoare la prevenirea apariției situațiilor cu impact negativ asupra sănătății consumatorilor.
M.S.Agricultura pe înțelesul tuturor – Graficul lucrărilor agricole în luna mai 26 Apr 2017

Mai întâi efectuați lucrările restante din luna aprilie și apoi.

În sectorul vegetal:
În cultura plantelor de câmp:
a)– ierbicidarea în vegetație a porumbului – este extrem de important să se facă în perioada optimă, stadiul de 4 – 8 frunze adevărate, pentru aceasta ca să se asigure astfel protecția culturii la efectul fitotoxic al ierbicidelor. În afara acestui interval majoritatea ierbicidelor recomandate pentru porumb devin fitotoxice pentru culturile pe care s-au aplicat. Buruienile au și ele sensibilitate sau rezistență la aceste ierbicide și cunoașterea exactă a sortimentului existent (bonitarea buruienilor) ajută la alegerea corectă a produselor de folosit. Astfel pentru lanurile cu buruieni sensibile la acidul 2,4 D (rapiță, lobodă, pălămidă etc) la toate culturile de cereale păioase se utilizează DMA 6 sau Sardem; pentru lanurile infestate cu buruieni rezistente la 2,4 D (roman, pelin, mac, turiță, susai, volbură etc) recomandăm Oltisan, Icedin, Lancet, Sansac, Ring + Extravon, Lompar, Buctril, Sanrom, Cambio, Sarden sau Tazostomp simultan cu fertilizarea suplimentară fazială extraradiculară cu îngrășăminte complexe foliare sau cu uree. Se vor folosi cantitățile de îngrășăminte foliare recomandate de producător sau până la 10 kg de uree / ha dizolvată separat în apă și adăugată în rezervorul mașinii de erbicidat când acesta este umplut pe jumătate cu soluția de ierbicid. Sistemul de balbotare, amestecare a soluției, al instalației de ierbicidare trebuie să funcționeze permanent pentru a menține omogenitatea soluției de ierbicidat. Cantitatea de soluție nu trebuie să depășească 200 – 250 l / ha, dar nici să nu fie mai mică de 100 l / ha spre a asigura o probalitate suficient de mare de punere în contact a plantelor de cultură sau buruieni cu doza optimă de erbicid și a avea astfel un efect garantat al operațiunii. La această lucrare trebuie respectate regulile de protecția muncii în sensul că nu pot participa la aceste lucrări minorii, bolnavii sau gravidele. De asemenea, nu se bea, nu se mănâncă și nu se fumează la locul unde se alimentează utilajele de ierbicidat. Punctul de alimentare nu trebuie să fie în apropierea surselor de apă de orice fel, a viilor sau altor culturi sensibile la aceste produse, iar în timpul alimentării utilajelor operatorul trebuie să stea cu spatele în vânt spre a evita contaminarea sa cu soluțiile toxice manipulate. Ambalajele acestor produse nu se refolosesc, ci se distrug prin ardere.
b) – prășitul – manual sau mecanic – al tuturor culturilor de câmp prășitoare pentru a elimina concurența buruienilor cu plantele de cultură pentru apă și substanțe nutritive.
c) – semănatul culturilor de porumb întârziate, fasole pentru boabe, dovleac etc. după ce a fost pregătit foarte bine patul germinativ.
d) – cositul și depozitarea în cele mai bune condiții mai ales a lucernierelor și a trifoiștilor. Operațiunea începe când cam 25 % din plante au înflorit. Declanșarea prematură sau întârziată a acestei operațiuni provoacă suferințe plantelor de cultură care își pierd astfel din vigoare ceea ce conduce la reducerea duratei de exploatare a culturii.
În legumicultură, se vor semăna și planta în câmp fasolea verde, fasolea uscată, castraveții, dovleceii, tomatele, ardeii și vinetele. Se face treptat călirea răsadurilor prealabilă plantării în câmp.
În pomicultură, se vor efectua tratamentele de la începutul sau scuturatul înfloririi (acolo unde este cazul) pe cer senin, fără vânt cu zeamă bordeleză sau alte fungicide și insecticide recomandate pentru această etapă. Nu uitați să adăugați în soluții 0,2 % aracet de lipit sau 4 – 5 linguri de zahăr la 10 litri de soluție pentru a asigura o bună aderență a soluției pe ramuri.. Pomii tineri, neintrați pe rod se tratează acum sau la avertizare cu aceleași produse ca și pomii roditori.
În viticultură, se reface sistemul de susținere de pe spalieri, cercuitul sau legatul corzilor pe spalieri și chiar plivitul lăstarilor de prisos, se aplică sapa mare sau motosapa pe toată suprafața după ce în prealabil s-au aplicat îngrășămintele chimice sau organice. Pentru combaterea pirului și a altor buruieni problemă din vii se poate ierbicida cultura cu Roundup cu grijă deosebită ca produsul să nu ajungă pe frunzele sau lăstarii tineri ai vițelor și apoi nu se mai intervine asupra acestor buruieni timp de 4 – 5 săptămâni pentru a permite translocarea (mutarea) substanței active până la perișorii absorbanți și a asigura astfel combaterea eficientă a tuturor buruienilor pe care s-a aplicat ierbicidul.

În sectorul zootehnic:
În fermele de bovine se vor continua activitățile cotidiene ca și până acum, se vor scoate animalele la pășunat, se face tratamentul obligatoriu de primăvară. Se poate face dezinfectarea pășunilor cu soluție de sulfat de cupru 3 %.
În fermele de ovine și caprine se fac tratamentele obligatorii de primăvară, înainte de pășunat atât la tineret, cât și la animalele adulte, se tund dacă vremea permite aceasta și au împăiat, se face tratamentul oilor și caprelor tunse contra paraziților externi, prin îmbăiere. Se poate face dezinfectarea pășunilor cu soluție de sulfat de cupru 3 %. Spre finele lunii se duc oile pe pășunile alpine.
În fermele de porcine se va continua activitatea cotidiană cu grijă deosebită pentru protejarea animalelor din toate categoriile contra frigului și intemperiilor știut fiind că această specie este destul de sensibilă la factorii climatici.
În fermele de păsări – mă refer la cele gospodărești – se va continua activitatea cotidiană cu un spor de preocupare la protejarea păsărilor contra frigului și a intemperiilor. Se pregătesc clocitorile și se obțin puii.
În stupine se va verifica rezerva de hrană a familiilor și se va completa cu turte de zahăr apicol sau siropuri. De asemenea, se va face curățenie în zona de amplasare a stupilor și pregătirea stupinei și a familiilor pentru culesul de la salcâm și alte plante melifere, se identifică și obțin repartițiile pentru stupăritul pastoral. Tot acum se urmărește roitul natural. Se pot face și primele extracții de miere dacă a fost rodnic culesul.
Acest grafic de lucrări agricole se adresează micilor fermieri, gospodăriilor agricole familiale care de fapt reprezintă aproape totalitatea exploatațiilor agricole gorjene.
Dacă toate astea fi-vor respectate …
Ing. Ion VELICICinci candidați, în cursa pentru cele două posturi de la arestul Poliției Gorj 26 Apr 2017

Înscrierile la concursul pentru ocuparea a două funcţii de ”șef schimb II”, la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, s-au încheiat. În total, cinci angajați vor să ocupe aceste posturi. ”Funcţiile sunt prevăzute cu gradul profesional maxim de agent șef principal de poliţie, iar recrutarea se realizează cu personal din sursă internă”, se precizează într-un comunicat al IPJ Gorj.
Candidații trebuie să nu fie cercetați disciplinar, să aibă calificativul de cel puţin «bine» la ultimele două evaluări anuale de serviciu și să fie agenţi de poliţie, absolvenţi de studii medii, cu diplomă de bacalaureat.
Concursul va avea loc la sediul IPJ Gorj, pe 18 mai, la ora 12.00, iar examenul va consta într-un interviu structurat pe subiecte profesionale. ”Evaluarea interviului pe subiecte profesionale se face cu note de la 1 la 10. Nota de promovare este minim 7,00, fiind declaraţi admiși primii doi candidați, în ordinea descrescătoare a notelor obţinute la interviul structurat pe subiecte profesionale”, au mai precizat reprezentanții Poliției Gorj.
Loredana FîciuSăptămâna voluntariatului, sărbătorită de studenții UCB 26 Apr 2017

Liga Studenţilor Târgu-Jiu  organizează, în perioada 21-28 aprilie 2017, o serie de activităţi, în cadrul evenimentului Săptămâna Voluntarului UNSR. Studenţii au derulat deja o parte dintre activităţi, în aceste zile desfășurându-se campania de donare de sânge şi câteva competiţii sportive.

Entuziaşti şi inimoşi, studenţii gorjeni nu au ezitat să li se alăture colegilor din ţară pentru a sărbători Săptămâna Voluntariatului. Astfel, începând din data de 21 aprilie ei au dat start manifestărilor organizate în cadrul acestui eveniment.
Între activitățile derulate se regăsesc: Campania „Sângele înseamnă viaţă! Donează sânge!”, Campanie de donare obiecte de îmbrăcăminte, Acțiune de curățenie – Campus Debarcader; Seară de film în Universitate | ora 20.00, amfiteatrul 016 (FIDD); Cupa LSUCB la fotbal – Campus Debarcader.
Mai mult decât atât, studenții Universității „Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu s-au implicat și în acțiuni de plantare.
Urmează Cupa LSUCB la tenis de masă și Cupa LSUCB la tenis de câmp, care se vor desfășura în Campusul Debarcader. Competițiile sportive se desfășoară vineri, 28 aprilie.
M.S.Evaluare finală pentru managerii de la Teatru şi Centrul Brâncuşi 26 Apr 2017

În şedinţa ordinară de Consiliu Local din 24 aprilie, consilierii municipali au aprobat două hotărâri ce se referă la rezultatul final al evaluării managementului pe anul 2016 al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” şi al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu.
Evaluarea managementului s-a făcut pe baza rapoartelor de activitate întocmite de managerii instituţiilor publice de cultură, potrivit formatului cadru aprobat, fiind organizată în două etape, astfel: prima etapă – analiza raportului de activitate; a doua etapă – susţinerea raportului de activitate de către manager în cadrul unui interviu, desfăşurat la sediul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
Conform comisiei de evaluare, Doru Strâmbulescu, managerul Centrului Brâncuşi a obţinut nota 9,74 la analiza raportului de activitate, nota 10 la susţinerea aceluiaşi raport în cadrul unui interviu, rezultând o notă finală de 9,87. Şi Marian Negrescu, directorul Teatrului „Elvira Godeanu”, a obţinut nota 10 la interviu şi 9,90 la analiza raportului de activitate pe anul anterior, având în final o notă de 9,95.
Izabella MolnarAccident mortal pe Dealul Bujorăscu: Ambulanța trimisă la fața locului a lovit o căprioară 26 Apr 2017

Un bărbat de 41 de ani, din comuna Câlnic, și-a pierdut viața, ieri dimineață, în urma unui accident spectaculos produs pe Dealul Bujorăscu. Cristian Șerban a fost angajat al Complexului Energetic Oltenia, iar de câțiva ani nu avea ocupație. Bărbatul nu era căsătorit și locuia cu părinții. Ieri, acesta a fost pasager într-un autoturism condus de un tânăr de 31 de ani, din comuna Ciuperceni, în momentul în care șoferul a pierdut controlul volanului și s-au răsturnat într-o prăpastie. Conducătorul auto se afla sub influența băuturilor alcoolice.

”Un bărbat de 31 de ani, din comuna Ciuperceni, în timp ce se deplasa cu un autoturism pe DN 67 Ciuperceni, din direcția Motru spre Ciuperceni, într-o succesiune de curbe, nu a adaptat viteza la condițiile de drum, a pierdut controlul direcției și s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma impactului un bărbat de 41 de ani, din comuna Câlnic, pasager în autoturism, a decedat, iar conducătorul auto a suferit leziuni, fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale. De asemenea, acesta a fost testat cu etilotestul, rezultând o concentrație de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj. Autoritățile din comuna Câlnic, în care a locuit pasagerul care și-a pierdut viața, au anunțat că vor sprijini financiar familia acestuia, dacă va fi nevoie.

Ambulanţa aflată în misiune, implicată într-un accident provocat de o căprioară
Salvarea trimisă la locul accidentului de la Ciuperceni nu a mai ajuns la solicitare, întrucât a fost implicată într-un eveniment rutier. Autospeciala a lovit o căprioară. În urma impactului, şoferul şi medicul nu au fost răniţi, însă salvarea a fost avariată.
Căprioara ar fi sărit brusc în fața ambulanței, iar șoferul nu a mai putut evita impactul, din cauza vitezei cu care se deplasa pentru a ajunge cât mai repede la victimele care aveau nevoie de îngrijiri medicale. A fost chemat imediat un alt echipaj din cadrul SJA, pentru preluarea medicului. Reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță susțin că decesul pasagerului în vârstă de 41 de ani nu are nicio legătură cu întârzierea, întrucât la fața locului erau deja echipajele SMURD și ISU Gorj.
”Ambulanța a fost implicată într-un alt accident. Au avut impact cu căprioara, deci nu au mai putut continua cursa și am chemat alt echipaj suplimentar ca să preia doctorul să-l ducă la locul solicitării. Mașina nu s-a mai putut deplasa de pe loc”, a precizat Florentina Motea, directorul medical al SJA Gorj.
Loredana FîciuCraiova are “mari emoţii” cu Voluntari 26 Apr 2017

Craiova nu a mai jucat o finală de Cupă din anul 2000, atunci când echipa din Bănie era învinsă de rivala Dinamo Bucureşti, scor 0-2. Ultimul act al competiţiei pare foarte aproape în acest sezon pentru CS Universitatea, dar formaţia lui Gheorghe Mulţescu nu va avea viaţă uşoară cu FC Voluntari. Doljenii şi-au complicat singuri primul tur, asta după ce Zlatinski şi Mateiu au văzut cartonaşul roşu în ultimul meci din campionat. De altfel, preşedintele Craiovei, Marcel Popescu, a recunoscut că situaţia nu este una grozavă în Cetatea Banilor, iar echipa fanion a Olteniei pare tot mai obosită. “Cu Voluntari este doar primul meci de acasă, se joacă în dublă manșă semifinalele Cupei, așa că avem timp să strângem rândurile. Trebuie să ne gândim ce am avut bun cu Dinamo și ce am făcut rău. Jocul scârțâie și lucrul ăsta e o alarmă, pentru că mi se pare că este o lipsă de potență fizică, extrem de stranie și de ciudată, iar dacă vin și intermediarele, și mă refer la meciul cu Voluntari, nu știu dacă au benzină suficientă sau dacă pregătirea le permite să nu avem alte surprize”, a spus oficialul clubului potrivit gds.ro. Suspendat pentru primul meci din Cupă, mijlocaşul Alexandru Mateiu a recunoscut că se teme de partida tur. Mateiu a declarat, în cadrul emisiunii “Divizia Locală”, de la Digi 24 Craiova, că urmează un joc foarte greu. “Am mari emoţii, sper să câştigăm. Nu contează dacă o vom face la două-trei goluri, important este să câştigăm. Eu sunt sigur că orcine va intra îşi va face treaba, mai ales că jucăm acasă. Nu vreau să mă găndesc la egal, chiar dacă ar fi 0-0. Trebuie să batem. Dacă batem şi nu primim gol, e formidabil”, a spus fotbalistul. Mateiu a precizat că scorul din ultimul meci cu ilfovenii a fost exagerat, şi a recunoscut că ar fi foarte afectat dacă ar pierde ocazia de a juca în finală. “Rezultatul de 5-0 a fost unul mincinos după părerea mea. Am avut 5 ocazii, le-am dat 5 goluri, ne-au intrat toate. Au jucători de mare valoare. Cernat e de clasă mondială, Marinescu e şi el foarte bun. FC Voluntari e într-o formă foarte bună. Aş fi distrus să nu joc o finală. Nu am jucat în viaţa mea, şi îmi doresc foarte mult un trofeu. Este un moment foarte bun să câştigăm Cupa României. Oriunde jucăm, fie că este Naţional Arena sau Ploieşti, stadionul va fi alb-albastru”, a precizat mijlocaşul în cadrul aceleiaşi emisiuni.

Biletele s-au pus în vânzare
Tichetele de acces la meciul cu FC Voluntari, din primul tur al semifinalei Cupei României, s-au pus în vânzare, marţi, la magazinul mobil al Universităţii. Acestea pot fi achiziţionate între orele 10.00-19.00. Biletele se găsesc şi la casele de la Stadionul Extensiv, joi, în acelaşi interval orar. Meciul cu Voluntari este programat pe 27 aprilie, de la ora 20.30, la Severin. În oraşul din Mehedinţi casele de bilete vor fi deschise, miercuri, de la ora 12.00 până la 18.00 și joi de la ora 12.00. Bilete pot fi cumpărate online şi de pe eventim.ro.

Prețurile biletelor sunt:
Peluze = 10 lei
Tribuna 2 = 20 lei
Tribuna 1 = 30 lei
Tribuna 0 = 50 lei
Cătălin PasăreCalificare pentru Mergea 25 Apr 2017

Cuplul format din Florin Mergea şi Aisam-ul-Hag Qureshi s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de dublu de la Barcelona.

Cei doi i-au învins pe Marcus Daniel şi Marcelo Demoliner, scor 6-4, 6-4, la capătul unei dispute care a durat o oră şi 22 de minute. Pentru prezenţa în sferturile de finală ale turneului de la Barcelona, Mergea şi partenerul său şi-au asigurat un cec în valoare de 19.000 euro şi 90 de puncte ATP.

În sferturi, perechea româno-pakistaneză va întâlni câştigătoarea duelului dintre Kontinen/Peers şi Boppana/Cuevas. (A.C.)Grevă de avertisment, la Garda Națională de Mediu 25 Apr 2017

Timp de două ore, mâine, între 14.00 şi 16.00, angajaţii Gărzii Naţionale de Mediu vor înceta lucrul şi vor fi în grevă de avertisment. Măsura extremă vine ca urmare a faptului că nu le-au fost rezolvate revendicările de creştere a salariilor.

„Doamna Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, a promis că susţine egalizarea salariilor, aşa cum este normal şi corect, între salariaţii gărzii de mediu şi cei ai gărzii forestiere, având deopotrivă atribuţii de monitorizare, inspecţie şi control. Deoarece până la această dată nu s-a materializat această promisiune şi gravă disfuncţionalitate la nivelul Ministerului Mediului, Biroul Executiv al Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu a hotărât declanşarea grevei de avertisment, în data de 26 aprilie, între orele 14.00 şi 16.00. În această perioadă, nu se vor desfăşura activităţile specifice gărzii de mediu şi nu se va lucra cu publicul în niciun comisariat al gărzii de mediu la nivel naţional”, explică Valentin Neagoe, preşedintele Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu, citat de presa centrală. (A.C.)Un director de liceu, în Consiliul Județean Gorj 25 Apr 2017

Dumitru Fârță, directorul Colegiului ”Gheorghe Tătărescu” din Rovinari, va deveni membru în Consiliul Județean Gorj, după demisia lui Ciprian Florescu, noul prefect al județului Gorj. Fârță își va depune jurământul în şedinţa de vineri, de la ora 14,00. Înaintea sa  pe lista de membri supleanți era însă primarul din Tismana, Marian Slivilescu, care nu a dorit să intre în Consiliul Judeţean. În privinţa alegerii unui nou vicepreşedinte, o decizie în acest sens va fi luată în şedinţa din luna mai. (A.C.)REZULTATELE LA EXAMENUL DE DEFINITIVAT, ÎN JUDEȚUL GORJ 25 Apr 2017

77 dintre cele 109 cadre didactice din județul Gorj, care au susținut  examenul de definitivat, sesiunea 2017, au obţinut note de promovare. Din cele 120 de persoane înscrise, 11 fie s-au retras, fie au lipsit fără să-și justifice decizia.  În perioada 25-26 aprilie pot fi depuse contestații, iar pe 30 aprilie vor fi afişate rezultatele finale. ”32 din 109 candidați prezenți la proba scrisă nu au obținut media 8, calculată conform metodologiei, necesară promovării examenului. Marți și miercuri se înregistrează contestațiile, la Școala Gimnazială Constantin Săvoiu, acolo unde au susținut proba scrisă”, a precizat pentru Gorjeanul, Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Gorj. Doi profesori de Educație Fizică și Sport au obținut 10 pe linie. Unul dintre ei este Ionuț Cătălin Bucă, un profesor de la Școala Gimnazială „VOIEVOD LITOVOI” din Târgu-Jiu. Sunt însă și candidați care nu au reușit să obțină nici măcar 3. (L.F.)

VEZI AICI REZULTATELE! Este oficial! Măriri de salarii! 25 Apr 2017

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți OUG 9/2017, cu două amendamente prin care se măresc soldele și salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.

(I.M.)Nou-născut, preluat de elicopterul SMURD 25 Apr 2017

Un nou-născut este preluat, în aceste momente, de un elicopter SMURD. Acesta a fost născut prematur și a prezentat complicații. Bebelușul va fi transportat la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.(A.C.)Se ia apa la Ţicleni! 25 Apr 2017

Conducerea APAREGIO Gorj aduce la cunoștința cetățenilor din orașul Țicleni că joi, 27 aprilie 2017, între orele 8.00-16.00, se va sista furnizarea apei potabile pe toată raza localității, întrucât se va spăla rezervorul de apă de 1000 mc.

(I.M.)PSD a stabilit șefii de campanie pentru parțialele din Gorj 25 Apr 2017

Cosmin Popescu va conduce campania electorală pentru Târgu-Jiu pentru alegerile parțiale din această vară, în timp ce Gheorghe Milosteanu va conduce campania electorală a PSD pentru Drăguțești.Ambulanță implicată în accident, în Gorj 25 Apr 2017

Ambulanța care se îndrepta către locul accidentului de la Ciuperceni a fost implicată într-un eveniment rutier. O căprioară a sărit brusc în fața autospecialei, iar șoferul nu a mai putut evita impactul, din cauza vitezei cu care se deplasa pentru a ajunge cât mai repede la victimele care aveau nevoie de îngrijiri medicale. A fost chemat imediat un alt echipaj din cadrul SJA, pentru preluarea medicului. Din fericire, acesta și șoferul nu au fost răniți. Reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță susțin că decesul pasagerului în vârstă de 41 de ani nu are nicio legătură cu întârzierea, întrucât la fața locului erau deja echipajele SMURD și ISU Gorj. Detalii în ediția de mâine! (L.F.)Cine este bărbatul care a murit în accidentul de la Ciuperceni: Șoferul era beat 25 Apr 2017

Cristian Șerban, un bărbat de 41 de ani, din comuna Câlnic, și-a pierdut viața, în această dimineață, în urma accidentului care a avut loc pe Dealul Bujorăscu. Acesta a fost angajat al Complexului Energetic Oltenia, iar de câțiva ani nu avea ocupație. Bărbatul nu era căsătorit și locuia cu părinții. Autoritățile locale au anunțat că vor sprijini financiar  familia acestuia. ”Un bărbat de 31 de ani, din comuna Ciuperceni, în timp ce se deplasa cu un autoturism pe DN 67 Ciuperceni, din direcția Motru spre Ciuperceni, într-o succesiune de curbe, nu a adaptat viteza la condițiile de drum, a pierdut controlul direcției și s-a răsturnat în afara parții carosabile. În urma impactului un bărbat de 41 de ani, din comuna Câlnic, pasager în autoturism, a decedat, iar conducătorul auto a suferit leziuni, fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale. De asemenea, acesta a fost testat cu etilotestul, rezultând o concentrație de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj.

 

La volanul autoturismul Audi A4 se afla Florin Neațu, un tânăr de 31 de ani, din Ciuperceni, iar Cristian Șerban era pasager. (L.F.)

 La 12:00, investirea noului prefect 25 Apr 2017

Ciprian Florescu, noul prefect de Gorj va fi investit în funcţie pentru numai câteva ore, la 12:00, la sediul Palatului Administrativ din Târgu-Jiu. Până de curând, Florescu a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj.

(I.M.)Săptămâna Europeană a Vaccinării, celebrată la Gorj 25 Apr 2017

Direcţia de Sănătate Publică Gorj, în colaborare cu Societatea Naţională de Cruce Roşie  – Filiala Gorj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, spitalele din judeţ, medicii de familie, cabinetele de medicină şcolară, reţeaua de asistenţă medicală comunitară din judeţul Gorj, celebrează în perioada 24-30 aprilie 2017, Săptămâna Europeană a Vaccinării.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

Scopul SEV 2017 este de a creşte gradul de conştientizare al populaţiei în privinţa importanţei vaccinării, şi de a creşte acoperirea vaccinală; accentul este pus pe activităţile destinate populaţiilor vulnerabile. Detalii în ediția de mâine a cotidianului Gorjeanul.Se închid gazele! 25 Apr 2017

Distrigaz Sud Reţele anunţă sistarea alimentării cu gaze naturale la consumatorii casnici şi non-casnici pentru modernizarea reţelei de distribuţie pentru judetul GORJ pentru data de 25.04.2017 pentru Aninoasa şi Sterpoaia între orele 08:30 – 11:30, precum şi pentru următoarele zone din municipiul Târgu-Jiu, între orele 08:00 – 17:00: Aleea Smârdan, strada 22 Decembrie 1989,Aleea Ioan Slivici, Aleea Energeticienilor, strada Theodor Aman.

(I.M.)Accident la Ciuperceni 25 Apr 2017

Evenimentul rutier a avut loc în urmă cu puțin timp, pe Dealul Bujorascu. Într-o curbă,  şoferul unui autoturism Audi A4 a pierdut controlul volanului şi a părăsit partea carosabilă. În maşină erau două persoane, iar una a decedat, fiind vorba despre un bărbat de 41 de ani, din Câlnic. (L.F.)Pensionabilii din CEO au primit preavizele! Termenul de preaviz se scurge din 26 aprilie și se termină după 20 de zile lucrătoare 25 Apr 2017

Peste 600 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia, care îndeplinesc condițiile de pensionare și vor fi disponibilizați din 1 mai, au intrat în posesia, ieri, a preavizelor. Începând din 26 aprilie, respectivii angajați vor mai presta, pe hârtie, doar 20 de zile lucrătoare. Practic însă, salariații respectivi, de la jumătatea acestei săptămâni, nu vor mai veni la muncă. Angajații care vor părăsi CEO în mod voluntar nu mai au nevoie de preaviz.

Salariații de la Resurse Umane din CEO au pregătit documentele legate de intrarea în preaviz a pensionabililor din companie, încă dinainte de sărbătorile pascale. Abia ieri însă au fost trimise către persoanele vizate primele plicuri, conținând preavizele, adică faptul că aceștia vor mai fi plătiți din 26 aprilie, doar 20 de zile lucrătoare. Peste 600 de salariați din compania care numără peste 14.300 de angajați au primit aceste notificări, acești salariați urmând să nu mai revină la locurile de muncă, în aceste zile ei făcându-și lichidările, adică predând ceea ce au în inventar la unitățile unde au prestat.
Printre cei vizați de preavize sunt însă și 70 de salariați de la Cariera Husnicioara din Mehedinți, care nu se încadrează însă în niciunul dintre criteriile stabilite de administrație și sindicate, în urma negocierii adiționalului la CCM. Acești angajați vor fi, cu siguranță, scoși din calculele administrației care a pus în discuție reducerea astfel a activității unității miniere Husnicioara. Sindicatele nu sunt însă de acord cu acest demers și susțin că disponibilizați de aici vor fi doar pensionabilii.
A.StoicaOpt asociaţii de proprietari din Târgu-Jiu, datorii record către Aparegio 25 Apr 2017

Operatorul Aparegio Gorj a publicat pe pagina de internet lista asociaţiilor de proprietari din municipiul Târgu-Jiu programate a fi debranşate în cursul acestei săptămâni de la reţeaua de alimentare cu apă ca urmare a debitelor vechi şi în cuantum mare acumulate din cauza facturilor neplătite de târgujieni.

Mai multe acţiuni de debranşare de la sistemul de alimentare cu apă vor fi derulate de echipele Aparegio Gorj în cursul acestei săptămâni, facturile neachitate ajungând la sume mari, la fel ca şi vechimea debitelor. Astfel, astăzi, pentru asociaţiile nr. 174 (str. 23 August) şi nr. 219 (str. Teilor) se va tăia apa, urmând a avea de suferit de pe urma acestei lucru locatarii a opt blocuri alocate celor două asociaţii. În aceste cazuri, cea din zona 23 August are o datorie acumulată de peste 11.500 de lei, vechimea datând din august 2016. De altfel, şi asociaţia din zona Teilor înregistrează datorii de peste 17.300 de lei către Aparegio Gorj, vechimea debitelor fiind din luna iulie a anului trecut.
Debranşările vor continua şi miercuri pentru: asociaţia nr. 44 (str. Unirii) – debite de 42.287 de lei cu o vechime din iulie 2016, afectate de debranşări urmând a fi locatarii a circa 120 de apartamente; asociaţia nr. 66 (str. Teilor) – datorii de peste 22.900 de lei, 168 de apartamente urmând a rămâne fără apă la robinete; asociaţia nr. 73(zona Sâmboteanu) – 33.832 de lei este valoarea neachitată a facturilor, târgujienii din opt scări urmând a avea de suferit din pricina sistării alimentării cu apă. Totodată, şi joi, echipele Aparegio Gorj vor merge mai departe cu debranşările pentru următoarele asociaţii: nr. 50 (str. 23 August) – debite de peste 69.000 de lei, afectate fiind 13 blocuri cu 220 de apartamente; nr. 125 (str. Confederaţiei) – datorii totale către operator de 11.517,34 lei, sistându-se alimentarea cu apă pentru 140 de apartamente unde locuiesc 280 de persoane; nr. 129 (str. Lotrului) – trei blocuri cu peste 200 de garsoniere, a căror valoare cumulată a datoriilor către operatorul de apă este de peste 40.600 de lei.
Potrivit conducerii societăţii Aparegio Gorj, tarifele practicate de operator pentru serviciile prestate, în toată aria de operare din judeţul nostru, sunt tarife unice, astfel: 2,64 lei /mc pentru apă furnizată (inclusiv TVA 9%); 3,07 lei/mc pentru canalizare (inclusiv TVA 19% ). Numai pe parcursul anului trecut, la nivel de operator judeţean, volumul de apă captat a fost de 7.600.099 mc, volumul de apă potabilă facturat de 5.841.842 mc, iar volumul de apă uzată facturat s-a înregistrat la 4.267.871 mc.
Izabella MolnarLa Rânca s-a schiat ca-n plină iarnă 25 Apr 2017

În cel de-al treilea weekend din luna aprilie, în stațiunea montană Rânca s-a schiat ca în plină iarnă. Stratul consistent de zăpadă, care s-a depus pe parcursul săptămânii trecute, a făcut ca pârtia din centrul stațiunii să fie perfectă pentru schi. Pentru ca turiștii să se bucure de un weekend perfect la munte, drumarii au curățat traseul de acces și au lărgit parcările. De asemenea, salvamontiștii s-au asigurat că turiștii sunt în siguranță.

Câteva sute de persoane au profitat de revenirea iernii la Rânca şi au schiat pe pârtia din centrul staţiunii turistice. Încă de joi, administratorii pârtiei au început amenajarea pârtiei, iar de vineri după-amiază s-a putut schia. Sâmbătă și duminică, vremea a fost perfectă pentru practicarea sporturilor de iarnă, atât adulții, cât și copiii bucurându-se de un weekend reușit la munte. Cabanierii au profitat și ei de noul val de turiști, întâmpinându-i pe aceștia cu preparate specifice zonei și cu condiții de cazare optime.
Pentru ca turiștii să fie în siguranță, în zona stațiunii Rânca s-au aflat două echipe de salvamontişti, specializate în intervenţiile pe pârtie şi în afara acesteia.

Drumarii și-au făcut treaba
Reprezentanții Secției Drumuri Naționale (SDN) Târgu-Jiu au venit şi ei în sprijinul turiştilor şi au reuşit să curăţe drumul dintre Novaci şi Rânca. DN 67 C a fost complet curățat, turiștii urcând la munte fără probleme. A fost folosit material antiderapant în zona releului de comunicaţii, astfel încât nu au existat probleme în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor bune de trafic pe drumul naţional respectiv. „Am lărgit parcările pe marginea şoselei, să nu fie probleme. Cine iubeşte sporturile de iarnă a ales foarte bine Rânca, pentru că pârtia a fost foarte bună“, a confirmat Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu-Jiu.
Cei care nu au practicat sporturi de iarnă, s-au putut bucura de plimbări în aer liber, peisajul de la Rânca fiind unul de basm.
Minodora SuceaLiderul Bunoaica: “Sustragerea de la disponibilizare, verificată în aceste zile de comisiile de control din CEO!” 25 Apr 2017

Deoarece există suspiciuni că numeroși salariați ai Complexului Energetic Oltenia, cu vârste de peste 55 de ani, și-ar ascunde vechimea în muncă și grupa, pentru a evita disponibilizările din companie, în aceste zile, mai multe comisii din CEO se vor deplasa pe la toate unitățile pentru a discuta cu cei de la Resurse Umane dar și cu cei vizați. La baza acestor controale se află o solicitare a Sindicatului Solidaritatea 2013 din cadrul Carierei Lupoaia, adresată managerului Sorin Boza, în care se avertizează administrația că la această unitate minieră, și nu numai, ar exista cel puțin 20 de persoane cu funcții de conducere în TESA ori la sindicat, care își ascund vechimea și grupa de muncă pentru a scăpa de disponibilizări.

În adresa respectivă, liderul sindical Nicu Bunoaica avertiza că 20 de persoane de la Cariera Lupoaia și EMC Motru s-ar sustrage de la disponibilizare, prin simplul fapt că fie și-ar fi luat de la dosarele de angajare adeverințele, care atestă că au vechime mai mare în muncă și grupă, ori aceștia ar fi ascuns cu bună știință acest lucru. Mai mult, susține Bunoaica, respectivii, deși s-ar afla în situația amintită, vizează și funcții de conducere la EMC Motru, fapt care l-a determinat pe acesta să solicite conducerii CEO să nu mai accepte promovarea în funcții a persoanelor aflate în această situație, și cu vârste apropiate de pensionare.
“Nu mi se pare normal să plece din CEO peste 600 de pensionabili, pentru că doar lor li se aplică criteriile de pensionare, în timp ce alții, aflați în aceeași situație, nu numai că rămân nestingheriți în companie, ci sunt și promovați în funcții de conducere, pe criterii care nu țin de profesionalism, ci de rubedenii, prietenii și grupuri de interes”, a spus liderul de la Lupoaia.

Să plece singuri
De altfel, Nicu Bunoaica așteaptă prezența comisiilor de verificare la unitățile miniere din Motru, deoarece este convins că situația de la Lupoaia se regăsește în toată Direcția Minieră, mai exact la toate exploatările aflate în subordine.
“Verificatorii sper să le explice omenește persoanelor care îndeplinesc condițiile de pensionare, dar ascund asta, că ar fi corect și de bun-simț să plece singuri și să-i lase pe muncă pe cei tineri și cu copii în întreținere”, a completat Bunoaica.
Sindicalistul explică faptul că situații ca și cele de la Lupoaia s-au mai întâlnit aici, la Resurse Umane, dar s-au reglat, după ce lucrurile au fost sesizate la vârf.

Criterii inventate pentru Husnicioara?!
Acesta menționează că va ridica problema Husnicioara la viitoarele întâlniri sindicate-administrație, asta deoarece nu i se pare corect ca angajații de aici să fie trimiși acasă chiar dacă nu sunt pensionabili.
“Salariații de la Husnicioara pot fi redistribuiți pe la alte cariere, la Jilț, Roșiuța, Lupoaia, Roșia, pe unde este lipsă de personal productiv, nu să fie trimiși acasă pe criterii care nu există. Cum să fie oare criteriile de disponibilizare pentru acești salariați? Să fie cântăriți, măsurați..? Asta în timp ce anumiți directori și lideri sindicali își țin în sistem soți, copii, frați, nepoți doar pe considerentul că sunt rudele lor”, a subliniat sindicalistul.
Anamaria StoicaDecizia procurorilor în cazul profesorului acuzat că a făcut sex cu o elevă de 12 ani 25 Apr 2017

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu au anunțat că profesorul de Economie și Educație Antreprenorială, de la Colegiul Național “Tudor Arghezi”, din Târgu-Cărbunești, acuzat de act sexual cu o minoră, în formă agravantă, va fi trimis în judecată, în această săptămână. Bărbatul a fost arestat la domiciliu, pe 3 martie, timp de o lună, iar măsura a fost prelungită și în aprilie, până pe 1 mai. ”Urmează în cursul acestei săptămâni să fie trimis în judecată. Se lucrează la rechizitoriu”, a precizat, ieri, pentru Gorjeanul, Camelia Caragea, prim procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Pe 4 aprilie, dascălul a cerut instanței ”părăsirea temporară a domiciliului, unde execută măsura preventivă a arestului la domiciliu, în data de 08 aprilie 2017, între orele 07.00 – 16.00, pentru a se prezenta la Universitatea din Petroşani, din județul Hunedoara”. Solicitarea a fost admisă la Judecătoria Târgu-Jiu.
Surse din rândul anchetatorilor susțin că tânărul de 35 de ani ar fi recunoscut fapta, însă acesta a precizat că s-ar fi întâmplat o singură dată. Bărbatul ar fi fost filmat de camerele de supraveghere montate în scara unui bloc din localitate, în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu o elevă în vârstă de 12 ani. Infracțiunea se pedepseşte cu închisoare de la doi la șapte ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. “În legătură cu acest profesor, noi facem în continuare cercetări, pentru infracțiunea de act sexual cu o minoră, în formă agravantă. Am formulat propunere de arestare preventivă, judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Târgu-Jiu a dispus măsura arestului la domiciliu. Parchetul a formulat contestație împotriva hotărârii judecătorului de drepturi și libertăți. Contestația Parchetului a fost respinsă și s-a menținut măsura arestului la domiciliu. Faptele sunt săvârșite în urmă cu un an, deci noi am reținut formă continuată la infracțiunea de act sexual cu o minoră. A început de la vârsta de 12 ani să aibă raporturi sexuale cu minora și a continuat timp de aproximativ un an. În continuare se efectuează cercetări. Există indicii temeinice și presupunerea rezonabilă că a săvârșit infracțiunea respectivă. O parte a recunoscut-o, o parte din actele sexuale, nu tot, dar este obligația noastră să probăm și susținerile minorei. Și el recunoaște în parte, un singur act sexual”, a precizat Camelia Caragea, prim procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, la începutul anchetei. “Domnul profesor a fost ridicat, într-adevăr, din instituția noastră, în timpul orelor de curs. Știm că este acuzat de niște lucruri destul de grave. Nici colegii nu ar fi bănuit un astfel de comportament și nici elevii nu ar fi avut semnale că ar putea fi posibilă o asemenea situație”, a precizat Iulia Tatomir, profesor la Colegiul Național “Tudor Arghezi”, din Târgu-Cărbunești, după arestarea colegului său, la domiciliu. Inculpatul este obligat nu părăsească imobilul unde locuieşte, situat în municipiul Târgu-Jiu și să nu comunice cu ”persoana vătămată”. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Gorj i-au suspendat bărbatului contractul de muncă. Minora este elevă la un liceu din Târgu-Jiu.
Loredana FîciuÎn numele Cerealcom SA / Sarcină a cerut intrarea în insolvență a firmei afaceristului Ioan Niculae 25 Apr 2017

Fosta Societate Națională Tutunul Românesc, actuală Galaxy Tobacco, aparținând afaceristului Ioan Niculae, cel care deține și fosta Fabrică de Țigarete de la Târgu-Jiu, a intrat în insolvență, urmare a solicitării făcute de gorjeanul Nicolae Sarcină, în calitate de acționar al SC Cerealcom SA. De altfel, o instanță a Tribunalului București a aprobat, luna trecută, solicitarea Cerealcom și a Administrației Fondului pentru Mediu. Acționarul majoritar al Cerealcom SA, Roibu Dincă Petrișor, susține că nu cunoaște pentru ce debite a cerut Sarcină insolvența Galaxy Tobacco, dar bănuiește că este vorba de niște datorii mai vechi neplătite de firma controlată de Niculae.

În februarie, cei doi creditori Cerealcom SA, deținută în proporție de 51% de Roibu Dincă Petrișor, consilierul municipal PSD, și 49% de afaceristul Nicolae Sarcină, dar și Administrația Fondului de Mediu s-au adresat Tribunalului București solicitând intrarea în insolvență a Galaxy Tobacco, fostă Societatea Naţională Tutunul Românesc. Este vorba despre firma care a fost reprivatizată la începutul anului 2004, cumpărătorul fiind consorţiul Tobacco 2003/UE, format din Galaxy Energy International şi CTS, societate care deține și fosta fabrică de țigarete din municipiul Târgu-Jiu. De altfel, firma, în urma unei majorări de capital, a fost preluată de compania InterAgro, controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, afaceristul deținând 53,8% din acțiuni, ca participaţiile CTS Tabacco Limited şi CTS SRL să se reducă la 24,59%, respectiv 21,6%.

Declarație de creanță
Pe 23 martie, instanța din Capitală dă, după doar un termen, câștig de cauză, pe fond, creditoarelor, stabilind intrarea în insolvență a Galaxy Tobacco. Instanța “califică cererea formulată de către creditoarea CEREALCOM SA drept declaraţie de creanţă”, se mai arată în sentința ce poate fi atacată cu apel.
Despre succesul reputat în instanță de Cerealcom SA nu știa nimic însă, până ieri, tocmai acționarul majoritar al firmei, Roibu Dincă Petrișor. Acesta a explicat că nu cunoștea procesul deținut de acționarul Nicolae Sarcină, care are 49% din acțiunile societății, acesta explicând că firma mai are doar patru salariați, acesta trăind doar din închirieri. “Eu dețin 112.000 de acțiuni și 51% din Cerealcom SA. Nu știam de procesul în cauză, dar vă spun că domnul Sarcină, pe care nu l-am mai văzut de o lună de zile, a deschis, cu siguranță, acțiunea. Noi, la Cerealcom SA nu mai suntem decât patru oameni, trăim din închirieri. Silozul are deasupra antenele tuturor televiziunilor din țară, care ne plătesc chirie, și avem închiriate 3 magazii. Sarcină a dat în judecată pentru că firma Galaxy Tobacco are cu siguranță datorii către acesta”, a explicat consilierul municipal PSD.

La finalul anului trecut, potrivit presei centrale, Galaxy Tobacco SA avea datorii restante doar la bugetele statului în sumă totală de 277,5 de milioane lei (circa 62 milioane euro). Asta, în timp ce Ioan Niculae controlează compania printr-un offshore cipriot, Whitbread Holdings Limited. Firma trăia de mai mulți ani aproape exclusiv din închirierea de spații comerciale și industriale, după ce, în 2011, a fost oprită activitatea la ultima unitate de producție funcțională, Fabrica de Țigarete de la Sfântu Gheorghe, unde se produceau celebrele țigări populare Carpați. Acest lucru a dus la prăbușirea cu 95% a cifrei de afaceri a Galaxy Tobacco în acel an, de la 15,53 milioane de lei în 2010 la doar circa 820.000 de lei în 2011.
A.StoicaContactul fizic cu operele brâncuşiene, interzis 25 Apr 2017

În şedinţa ordinară de luni, Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu a aprobat instituirea unui regulament pentru protejarea Ansamblului Monumental “Calea Eroilor”.

Odată ce noile reguli propuse de conducerea Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi” vor fi avizate şi de Ministerul Culturii, se va institui un perimetru de protecţie pentru fiecare sculptură, se va utiliza un cordon de protecţie în cazul unui flux mărit de vizitatori, se va interzice contactul fizic al cetăţenilor cu operele, precum şi accesul în preajma acestora a persoanelor cu animale, biciclete, role, dar şi a altor vehicule cu sau fără motor.
Deşi consilierii locali din partea PNL şi PMP au solicitat scoaterea proiectului de pe ordinea de zi a şedinţei, după lungi dezbateri, acesta a fost supus votului membrilor Consiliului Local, obţinând voturi împotrivă doar din partea consilierilor celor două partide menţionate.
Odată ce noul regulament de protecţie a Ansamblului brâncuşian de la Târgu-Jiu va fi aprobat şi de Ministerul Culturii, cetăţenii care nu vor respecta noile norme riscă sancţiuni contravenţionale cuprinse între 500 şi 2.500 de lei, iar în funcţie de gravitate se pot considera şi infracţiuni intrând sub incidenţa Codului Penal.
Secretarul municipiului Târgu-Jiu, Grigore Jianu, a subliniat că măsurile propuse nu sunt de natură să limiteze accesul vizitatorilor, ci au rolul de a stabili anumite reguli de protecţie şi sancţiuni pentru nerespectarea acestora, toate menite să conducă la protejarea şi conservarea operelor. Măsurile luate de conducerea Primăriei Municipiului Târgu-Jiu au venit ca urmare a recentelor fapte de deteriorare a Coloanei fără Sfârşit de către minori lăsaţi nesupravegheaţi şi profitând de neatenţia agenţilor de la Poliţia Locală.
Izabella MolnarPrimăria Târgu-Jiu plăteşte 40.000 de lei pentru pictura unei biserici 25 Apr 2017

În şedinţa ordinară de Consiliu Local de ieri, ce a avut loc la sediul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, s-a aprobat alocarea sumei de 40.000 de lei de la bugetul local pentru plata execuţiei picturii în tehnică frescă a Parohiei Sfânta Treime din municipiu. Suma urmează a fi alocată de la capitolul 67.02.20 “Cultură, recreere şi religie (cheltuieli materiale)” din bugetul local al anului 2017.
Lucrările de pictură în tehnică frescă la Parohia Sfânta Treime au fost demarate de mai multă vreme, iar ceea ce mai este de executat, în prezent, se referă la o suprafaţă de pictat de 155 mp din totalul de 635 mp. Pentru pictarea celor 155 mp rămaşi, costurile estimate, în care sunt incluse manopera şi materialele, se ridică la suma de 41.695 de lei.
I.M.MEDIA