vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulA plecat de la Craiova 24 Mar 2017

Oficialii CS Universitatea Craiova au anunțat, astăzi, întreruperea colaborării cu mijlocaşul Madson Henrique Nascimento Santos. Închizătorului brazilian îi expira pe 30 iunie contractul cu gruparea alb-albastră şi nu a dorit să-şi prelungească înțelegerea. Madson, alături de Acka, plecat între timp de la echipă, Kay şi Rocha, au fost trimişi la echipa a doua să se pregătească, după ce au petrecut într-un club din Capitală înfrângerea din campionat contra lui Dinamo. Madson a cerut rezilierea după această decizie, iar începând de astăzi a devenit liber de contract. (A.C.)411 joburi vacante în Gorj 24 Mar 2017

Potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă vacante, în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 23.540 locuri de muncă, în data de 24 martie 2017. Situația locurilor de muncă vacante, în fiecare județ: București — 4.068, Sibiu — 2.323, Arad — 1.453, Timiș — 1.237, Vâlcea — 751, Prahova — 737, Cluj — 729, Dolj — 726, Iași — 689, Mureș — 668, Bihor — 654, Brașov — 637, Ilfov — 581, Hunedoara — 578, Maramureș — 523, Bistrița — 468, Teleorman — 463, Alba — 441, Neamț — 437, Satu Mare — 434, Argeș — 429, Gorj — 411, Harghita — 382, Brăila — 324, Buzău — 295, Galați — 279, Constanța — 248, Tulcea — 239, Vaslui — 231, Dâmbovița — 230, Sălaj — 222, Ialomița — 200, Vrancea — 194, Olt — 191, Botoșani — 188, Bacău — 167, Covasna — 144, Călărași — 130, Mehedinți — 125, Giurgiu — 116, Suceava — 113, Caraș-Severin — 85.

(I.M.)Gorjean, mort într-un accident de muncă produs în Timişoara 24 Mar 2017

Un tânăr în vârstă de 19 ani, originar din comuna Teleşti, a murit pe un șantier din Timișoara. Bărbatul era angajat la o firmă de construcţii, iar în urmă cu două zile, în timp ce se afla la locul de muncă a căzut de pe o schelă, impactul cu solul fiindu-i fatal. Trupul răposatului a fost adus noaptea trecută în comuna natală.

(I.M.)Simona Halep, la Miami Open 24 Mar 2017

Meciul Simonei Halep, ocupanta locului 5 în clasamentul WTA, cu Naomi Osaka (Japonia, 49 WTA), din turul secund al turneului de la Miami (SUA), dotat cu premii în valoare totală de 6,993,450 de dolari, este programat astăzi, cu începere de la ora 17:00, ora României. Partida celei mai bine clasate jucătoare din România în ierarhia mondială va fi prima pe terenul central din cadrul complexului de la Miami, conform ordinii de joc prezentate de organizatorii turneului, fiind urmată de întâlnirea dintre Garbine Mugurza şi Christina McHale. Pentru Halep va fi primul meci la turneul american, sportiva de 25 de ani având primul tur liber.

(I.M.)Demisie la ANCOM 24 Mar 2017

Cătălin Marinescu şi-a înaintat demisia din funcţia de Preşedinte al Autoritaţii Naţionale de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). În calitatea de preşedinte, Cătălin Marinescu a supravegheat implementarea politicii naţionale în domeniul comunicaţiilor electronice, audiovizual şi al serviciilor poştale.

(I.M.)Tradiţii mâine, de Buna Vestire 24 Mar 2017
Buna Vestire, cunoscută şi sub numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului, se sărbătoreşte pe data de 25 martie a fiecărui an şi este o sărbătoare dedicată Maicii Domnului. Tradiţia spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul. În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se consideră că puii ar putea ieşi cu două capete şi patru picioare. În anumite zone, pentru a avea roade bogate, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsarile boabele de sub brazdă. Tot atunci, gospodinele din Maramureş adună lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curţi şi le dau foc. Acest ritual este cunoscut drept Noaptea focurilor şi este practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau chiar până în zori. De Buna Vestire este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă. Străbunii credeau că pescarii nu au voie de Buna Vestire să arunce mamaligă în apă, pentru că mor peştii. Ziua de Buna Vestire este cunoscută şi ca Ziua Cucului, deoarece cucul începe să cânte şi astfel anunţă sosirea efectivă a primăverii. De asemenea, în anumite părţi, oamenii numără de câte ori a cântat cucul pentru a şti câţi ani va mai trăi. În plus, în alte zone ale ţării, se obişnuieşte ca fetele de măritat şi flăcăii să întrebe cucul când se vor căsători: “Cucule voinicule/Câţi ani îmi vei da/Până m-oi însura (mărita)?”. Dacă se întâmpla ca după rostirea acestor cuvinte să cânte cucul, înseamnă că va mai aştepta un an. Dacă nu se auzea, înseamnă că va urma o căsătorie în acel an. Mai mult, craca pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, în speranţa că flăcăii nu le vor ocoli. De asemenea, în această zi este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.


Pătrăşcoiu de la Aparegio, la raport! 24 Mar 2017

Luni, 27 martie, directorul general al operatorului Aparegio Gorj, Traian Pătrăcoiu, va fi prezent în cadrul Comisiei lunare de Dialog Social ce se va desfăşura la Palatul Administrativ din Târgu-Jiu. Tema raportării va fia activitatea desfășurată de S.C. Aparegio Gorj S.A., în aria de operare, pe anul 2016.

(I.M.)Colegul de serviciu i-a furat telefonul 24 Mar 2017

La data de 23 martie a.c., poliţiști din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu-Jiu au fost sesizați de  un tânăr de 24 de ani, din comuna Roşia de Amaradia, despre faptul că în timp ce era de serviciu în cadrul unei societăți de transport din Târgu-Jiu, persoane necunoscute i-au sustras telefonul mobil, pe care l-a lăsat nesupravegheat pe birou, cauzându-i un prejudiciu de 1300 lei. În urma investigațiilor efectuate de către polițiștii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Târgu-Jiu, a fost identificat autorul, un tânăr de 22 de ani, din comuna Crasna, coleg de serviciu cu persoana vătămată, acesta oferind telefonul spre vânzare pe un site de socializare. Bunul a fost recuperat și predat persoanei vătămate, iar autorul este cercetat în stare de libertate. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de furt.

(I.M.)

 Dosar penal pentru un târgujian prins fără permis auto 24 Mar 2017

La data de 23 martie a.c., poliţiști din cadrul Postului de Politie Arcani au depistat în trafic un bărbat de 48 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, fara ocupație, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat pe raza comunei Arcani, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

 

(I.M.)Comunicat CFR Călători 24 Mar 2017

„CFR Călători informează că începând cu data de 26 martie 2017, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03.00 devenind ora 04.00. Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia urmând a se efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor. Trenurile de călători vor circula după ora acutală (de iarnă) până în noaptea de 25/26 martie a.c. la ora 03.00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile de călători aflate în circulație după ora 03.00, care devine ora 04.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul când orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului. Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 26 martie 2017, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare. Înainte de călătorie, recomandăm tuturor pasagerilor să se asigure că au achiziționat bilet pentru evitarea taxării suplimentare în tren și/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare. Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, călătorii sunt rugați să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro, să ne contacteze la numerele de telefon 021/9521 (pentru traficul intern), 021.314.5528 (pentru traficul internațional Gara de Nord București) sau să se adreseze personalului nostru din stații”.

(I.M.)FOTO: Mâine, Earth Hour 24 Mar 2017

Sâmbătă, 25 martie 2017, la ora 20.30, omenirea va sărbători Ora Pământului (Earth Hour), eveniment prin care se doreşte conştientizarea globală despre impactul negativ asupra mediului înconjurător, cauzat de consumul exagerat de resurse energetice. Ora Pământului constă în stingerea luminii şi oprirea aparatelor electrocasnice neesenţiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât şi de către instituţii şi unităţi economice. În intervalul orar  20:30 – 21:30, România se va alătura astfel celor peste 7.000 de oraşe din mai mult de 160 de ţări, în dorinţa de a atrage atenţia asupra impactului pe care noi oamenii îl avem asupra mediului.Evenimentul este promovat de 10 ani de  World Wide Fund for Nature Australia  un grup internaţional de lobby pentru mediu. . În acest an, mesajul şi îndemnul WWF pentru comunitatea Earth Hour din România este „Dăruieşte naturii energia ta”.

(I.M.)Debutează a doua etapă de înscrieri în învăţământul primar 24 Mar 2017

Cea de-a doua etapă a înscrierilor în învăţământul primar începe astăzi şi se va finaliza pe 30 martie. Rezultatele finale vor afişate în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare în data de 6 aprilie. În perioada 7-13 aprilie vor fi soluţionate, la nivel local, toate cazurile nerezolvate. În prima etapă pentru înscrierea copiilor în învăţământul primar în anul şcolar 2017-2018, au fost depuse şi validate, la nivel naţional, 154.102 cereri, fiind admise 99,2% din totalul solicitărilor, anunţă Ministerul Educaţiei.

(I.M.)Sărbători religioase astăzi 24 Mar 2017

Ortodoxe
Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri; Sf. Ier. Artemon, episcopul Seleuciei; Sf. Cuv. Zaharia

Greco-catolice
Sf. cuv. Zaharia

Romano-catolice
Sf. Ecaterina a Suediei, călug.

(I.M.)Azi, Ziua mondială de luptă împotriva TBC 24 Mar 2017

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, evidențiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC. Anul 2017 este al doilea din campania începută în 2016, numită „Uniți pentru a pune capăt tuberculozei”. În acest an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își va concentra atenția asupra unirii eforturilor pentru a nu lăsa pe nimeni în afara activităților care previn discriminarea sau marginalizarea din cauza bolii, pentru a preveni dificultățile în accesul la tratament.

(I.M.)FOTO: Târg de Nunţi, la Mall-ul din Târgu-Jiu 24 Mar 2017

Târgul de nunți Wedding Days ia startul de astăzi, în parcarea Shopping City Târgu Jiu, evenimentul derulându-se până pe 26 martie. Viitoarele mirese pot trece pragul târgului pentru achiziţionarea rochiei perfecte, a accesoriilor de nuntă ori pentru contractarea unor servicii destinate marelui eveniment din viaţa fiecărui cuplu.

(I.M.)Costume gorjeneşti, la Romanian Fashion Philosophy 24 Mar 2017

O colecție specială de costume populare de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a fost prezentată joi seara la Romanian Fashion Philosophy, care se desfășoară la Palatul Bragadiru. „Instituție de referință în peisajul cultural al Bucureștiului, al României, dar și în peisajul cultural din străinătate, muzeul își prezintă zestrea patrimonială. Din cele 16.000 de piese din colecția muzeului prezentăm zece ansambluri vestimentare care reprezintă cele mai variante etnografice: Maramureș, Timiș, Gorj, Olt și un costum special din zona Pădureni, din Munții Apuseni, așa care nu se mai găsește în zile noastre. Acestea arată creativitatea deosebită a femeii din satul tradițional și prin cromatică și motive decorative prezintă locul, vârsta și statutul social al celor care îl purtau”, a declarat Paula Popoiu, directorul Muzeului Satului „Dimitrie Gusti”.

(I.M.)Două cutremure în România! 24 Mar 2017

Două cutremure cu magnitudinea 3,3, respectiv 3 pe scara Richter au avut loc, în noaptea de joi spre vineri, în Buzău, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Primul seism, cu magnitudinea 3 pe scara Richter, a avut loc la ora 1.22 şi s-a produs la o adâncime de 141,3 kilometri. Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,3 pe scara Richter, s-a produs la ora 4.02, tot în judeţul Buzău. Al doilea seism s-a produs la o adâncime de 84,1 kilometri.

(I.M.)Instanța a deblocat unitatea CEO prin suspendare provizorie a executării! Proprietarul Mănescu vrea totuși sere de flori în incinta Carierei Lupoaia 24 Mar 2017

Procesul dintre Nicolae Mănescu, motreanul care cu două săptămâni în urmă a blocat Cariera Lupoaia, pe motiv că este proprietar al unei suprafețe de teren din incinta unității miniere, a pierdut, joi, pe fond, procesul cu Complexul Energetic Oltenia. Instanța Judecătoriei Motru a decis, de altfel, suspendarea provizorie a cauzei. Cetățeanul a contestat însă sentința care dă câștig de cauză CEO, dar chiar și în această situație, până la o nouă soluție, accesul pe terenul său se poate face de către salariații unității miniere. Mănescu nu vrea să permită însă accesul salariaților carierei pe pământul său și chiar susține că își va amplasa sere de flori pe proprietatea din incinta unității miniere.

O instanță a Judecătoriei Motru a dat câștig de cauză CEO, în problema Carierei Lupoaia, după doar două termene. Nicolae Mănescu, persoana care nu se aștepta la această sentință, consideră însă că soluția este aberantă, putând fi influențată, în opinia sa, chiar de reprezentanți ai CEO. “Cei de la companie au despăgubit cu zeci de miliarde persoane care le-au oferit în schimb avantaje financiare. Eu nu am făcut asta și de asta nu mă despăgubesc. Din acest motiv nici instanța nu mi-a făcut dreptate. Dar fac contestație și nu renunț la demersul meu”, a declarat Mănescu.

facs ceoDepozitul afectează viitoarea cultură?!
Acesta susține că în final își va îngrădi terenul, el spunând că are 3 hectare și jumătate din incinta Carierei Lupoaia, pentru un hectar și jumătate având și titlu de proprietate, și chiar va ridica acolo niște sere de flori.
“Dreptul meu de proprietate nu mi-l poate lua nimeni. Aștept noul termen din proces și apoi îmi fac o seră acolo. Dacă florilor nu le merge, voi solicita să mute depozitul de cărbune din vecinătate”, a declarat Mănescu.
Reprezentanții carierei susțin că nu știu nimic despre planurile lui Mănescu, dar îi transmit că ar trebui să respecte decizia instanței date pe 23 martie și să suspende deocamdată executarea terenului său.
Urmare a deciziei instanței, livrarea cărbunelui către Turceni și Ișalnița nu mai este pusă în pericol, ea trebuind să fie reluată.
A.StoicaAvocatul Poporului s-a sesizat în legătură cu situația bătrânilor de la Suseni 24 Mar 2017

Avocatul Poporului s-a sesizat, din oficiu, cu privire la situaţia de la Căminul de bătrâni din localitatea Suseni, după ce a fost semnalat faptul că acest centru este alimentat cu apă contaminată. Direcţia de Sănătate Publică Gorj a decis amendarea cu 2.000 de lei a Căminului de bâtrâni de la Suseni. În urma unui control care a avut loc la instituţia unde sunt internaţi 86 de bătrâni, au fost depistate mai multe deficienţe la reţeaua internă de alimentare cu apă. Aceasta nu are autorizaţie sanitară.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, transmis joi, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolelor 34 şi 47 din Constituţie privind dreptul la ocrotirea sănătăţii şi nivelul de trai. Avocatul Poporului precizează că, potrivit presei conducerea Consiliului Judeţean Gorj a demarat deja o anchetă, după ce la nivel local a fost semnalat faptul că acest centru ar fi alimentat cu apă contaminată. “De asemenea, analizele de laborator efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Gorj ar fi indicat în apă prezenţa de materii fecale, E.coli, stafilococi şi streptococi. (…) Conform materialului de presă, «conducerea Căminului de bătrâni de la Suseni a recunoscut că apa care curge la robinetele centrului social nu este potabilă şi spune că problema a apărut din cauza modului în care a fost executată instalaţia de alimentare cu apă din incinta instituţiei»”, se mai arată în comunicat.
Reamintim că, cei din conducerea căminului de bătrâni nu au reuşit să rezolve din 2014 încoace problema alimentării cu apă potabilă. “A fost aplicată o amendă directorului Luca Stelian şi a fost acordat un termen de 30 de zile pentru a se prezenta un plan de măsuri pentru remedierea problemelor la reţeaua de apă. Planul trebuie să aibă ca obiectiv reabilitarea aprovizionării cu apă potabilă în unitate. Apa de la reţeaua internă nu este potabilă şi o utilizau doar pentru uzul menajer. Este folosită o sursă de suprafaţă, iar apa nu este supusă unui proces de tratare. Conducta de transport este metalică şi uzată. Această apă nepotabilă este folosită pentru igiena bătrânilor, toaletă, spălarea lenjeriei şi pentru spălarea veselei. S-a mai constatat că nu există infiltraţii în apa folosită la reţeaua internă”, a făcut public Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
A.StoicaElevele Şcolii Postliceale “Ion Mincu”, nemulţumite de creşterea bruscă a taxei anuale de şcolarizare 24 Mar 2017

Aproximativ 200 de elevi ai Şcolii Postliceale “Ion Mincu” din municipiul Târgu-Jiu sunt nemulţumiţi de creşterea bruscă a taxei de şcolarizare pentru anul curent, majoritatea dintre aceştia gândindu-se serios la declanşarea unor acţiuni de protest. Conducerea Colegiului Tehnic “Ion Mincu” spune că această majorare este una justificată şi legală.

Majorarea taxei pentru anul şcolar 2016-2017 a stârnit revoltă printre elevii care nu au prins loc la buget la Şcoala Postliceală “Ion Mincu”. Decizia de creştere a taxei de la 1.800 de lei cât era pentru elevii din anii II şi III, respectiv de la 2.000 de lei pentru cei de anul I, la 2.300 pentru toţi elevii, a creat nenumărat reacţii, majoritatea negative din partea elevilor care recunosc că deşi majorarea este legală conform contractului de şcolarizare, nu trebuie să se aplice pentru toţi elevii, ci doar pentru cei care nu-şi achitaseră taxa ori înregistrează restanţe, acuzând-o de altfel pe directoarea adjunctă că pune presiuni în special pe cei din ultimul an.
“De la profesori am auzit că s-a făcut această majorare de taxă, de la 1.800 la 2.300 de lei. Pentru anul acesta era 1.800 de lei, s-a făcut o şedinţă şi s-a stabilit că trebuie să se majoreze taxa, noi nu am fost anunţaţi; în contractul nostru scrie că suma reprezentând taxa de şcolarizare se poate modifica o singură dată pe parcursul anului şcolar în condiţiile unor schimbări esenţiale legate de creşterea salariilor, a cheltuielilor de întreţinere şi de modernizare a şcolii, în concordanţă cu acestea. Noi nu am fost anunţaţi de această modificare, dar ne-am plătit taxele pentru că am fost înştiinţaţi de profesori să achităm integral cât mai repede. Am încercat să discutăm cu doamna directoare, dar ne-a zis că n-o interesează şi că cei care şi-au achitat integral până săptămâna trecută vor fi scutiţi de noua majorare. Avem şi colegi la buget care nu achită taxă, cu toţii suntem mai multe clase pe fiecare an. Cei din anul I au 20 milioane de lei vechi, iar noi avem 18 milioane de lei vechi. Eu sunt la taxă, anul III. Am încercat să vorbim cu doamna director şi ne-a spus că suntem obligaţi să achităm pentru că suntem ultimul an şi trebuie să plătim taxa pentru a intra în licenţă. Vrem să protestăm pentru că nu suntem de acord ca noi cei care deja ne-am plătit taxa să dăm bani în plus. Să dea cei care nu şi-au plătit ori cei care au restanţe. Suntem decişi să nu mai intrăm la ore, dacă nu se va lua o decizie favorabilă şi pentru noi. Acum suntem la zi, dar ei au spus că trebuie să achităm şi diferenţa până la 2.300 de lei. În contract termenul limită de plată a anului de şcolarizare pentru cei 1.800 de lei era 31 aprilie. Acum, pentru că s-a mărit taxa, ni s-a transmis că ne vor lăsa până în luna iunie, poate chiar iulie. Unii dintre noi au şi copii acasă, familii, alţii sunt încă întreţinuţi de părinţi. Per fiecare clasă, am rămas undeva între 20 şi 25 de elevi, deoarece unii au renunţat din cauza problemelor financiare ori pentru că au plecat să lucreze în străinătate”, a declarat o elevă din anul III din cadrul Şcolii Postliceale “Ion Mincu”.

Bani în plus de la circa 200 de elevi
Conducerea Colegiului Tehnic “Ion Mincu” spune că este perfect legală majorarea şi se adresează celor care nu şi-au achitat taxa până la data de 17 martie, când a suferit modificarea contractuală prin care taxa anuală a crescut până la 2.300 de lei. Totodată, directorul unităţii de învăţământ afirmă că asupra elevilor din ultimul an nu s-au pus presiuni şi nici nu au fost ameninţaţi că nu le va fi încheiată situaţia şcolară.
“Cadrele didactice sunt salarizate chiar şi la învăţământul cu taxă conform Legii salarizării din învăţământ. Aici au fost două creşteri salariale, una anul trecut şi una de la 1 ianuarie 2017. Din această cauză am fost nevoiţi să facem majorarea de taxă proporţional cu aceste creşteri salariale. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de Consiliu de Administraţie din data de 17 martie.
Decizia se adresează celor care nu şi-au plătit taxa integral până la data noii decizii luate de Consiliul de Administraţie. Prin această majorare s-ar acoperi o mare parte din problema salarizării cadrelor didactice şi urmează să mai luăm câteva măsuri complementare pentru a nu ajunge în situaţia unei incapacităţi de plată. Noul termen de achitare a taxei de 2.300 de lei a fost prelungit până la 1 iunie. Cei din anul I plăteau o taxă de 2.000 de lei şi creşterea s-a făcut cu 300 de lei, iar pentru elevii din anul II şi III majorarea s-a făcut cu 500 de lei, de la 1.800 la 2.300 de lei. În contractul de şcolarizare scrie foarte clar că taxa se poate mări dacă sunt modificări legate de creşterea salariilor, a cheltuielilor de întreţinere şi modernizare a unităţii şcolare. (…) Nu poate fi vorba de ameninţări sau de altceva. Salariile nu mai puteau fi plătite dacă se mergea pe actuala schemă. Am solicitat un raport de la Contabilitate, s-au făcut calculele şi am avut recomandări pentru a depăşi situaţia, astfel că am luat măsurile care se impun. Elevii nu au discutat cu noi şi soluţia nu este protestul ce vor să-l organizeze. Voi merge să vorbesc problema cu elevii de la toate clasele, deoarece realitatea financiară este alta”, a declarat Leontin Hăinaru, directorul Colegiului Tehnic “Ion Mincu” din municipiul Târgu-Jiu.
La ora actuală, în cadrul Şcolii Postliceale sunt înscrişi 530 de elevi, pe toţi cei trei ani de învăţământ, cu taxă fiind 234 de persoane. Deoarece 40 dintre acestea au achitat taxa de şcolarizare în avans nu vor fi afectaţi de măsura majorării taxei până la 2.300 de lei, astfel că diferenţa de taxă va fi achitată de 194 de elevi din cei 234 înscrişi la forma de şcolarizare cu taxă.
Izabella MolnarAre nevoie urgentă de ajutor 24 Mar 2017

Situație disperată pentru părinții unui băiat de 16 ani din Plopșoru, aceștia trebuind să strângă în următoarele săptămâni aproape 20.000 euro pentru a-i salva viața acestuia. Ionatan Florea s-a accidentat în urmă cu aproape trei ani la un meci de fotbal pe care îl juca împreună cu niște colegi. S-a dus la spitalul din Turceni pentru a se trata de hematomul cu care s-a ales la piciorul stâng, la o săptămână după prima întâlnire cu medicii fiind supus unei intervenții chirurgicale. Medicul care l-a tratat, Radu Martin, spune că l-a mai văzut pe băiat doar o dată după operație și că evoluția lui era bună. Ionatan nu s-a mai dus la control decât după câteva luni, când a ajuns în UPU Târgu-Jiu, medicii de aici descoperind că suferise o infecție cu stafilococul auriu, fiind vorba de o infecție intraspitalicească pe care putea să o ia doar în timpul intervenției chirurgicale.
Băiatul a ajuns în cele din urmă la Târgu Mureș și la București, acum fiind în situația în care rana pe care o are la picior este purulentă, iar din oase îi sunt eliminate resturi. Ca să scape de infecția cu stafilococul auriu, adolescentul are nevoie de o nouă intervenție chirurgicală și de tratament medical pe parcursul câtorva luni. Totul costă însă o grămadă de bani, medici de la o clinică privată din Târgu Mureș putând să îi salveze viața lui Ionatan, dacă îi sunt plătite cheltuielile. Tatăl băiatului spune că a fost dispus inclusiv să își vândă un rinichi pentru a face rost de bani, dar starea de sănătate nu i-a permis acest lucru. Ionel Florea s-a gândit apoi să se disponibilizeze, dar nici plățile compensatorii nu îi erau de mare folos, acum colegii săi din Complexul Energetic Oltenia mobilizându-se pentru a-l ajuta cu bani.
20170323_111011Liderul sindical Manu Tomescu, precum și Cristi Lădaru, au făcut apel la colegii lor din minerit și energie pentru a fi alături de Ionatan, la acțiunea de strângere de fonduri aderând și administrația CEO, toți directorii companiei arătându-se dispuși să ajute cu diverse sume de bani. “Este perioada în care la CEO se dau salariile pe martie și cred că fiecare putem să rupem o mică sumă de bani de acolo pentru a fi alături de colegul nostru care riscă să își piardă fiul. Dumnealui a vrut să doneze ba un rinichi, ba să se disponibilizeze, dar i-am spus că niciuna dintre variante nu este bună pentru că mai are doi copii acasă în afară de Ionatan. Plus că soția nu are loc de muncă. Trebuie să îi fim alături în aceste momente”, afirmă Manu Tomescu. Donațiile pot fi făcute până în luna iunie, când Ionatan ar trebui să meargă la medicii din Târgu Mureș pentru a se face bine, tratamentul durând apoi câteva luni.
Conturile în care cei interesați pot ajuta sunt deschise pe numele lui Florea Gabriel Ionel și sunt următoarele : RON: IBAN RO12INGB0000999906698448 – deschis la ING Bank. EUR: IBAN RO43INGB0000999906638817 – Cod SWIFT: INGBROBU, Cod BIC; 606410008 deschis la ING Bank N.V Sucursala București.
Gelu IonescuEconomia stinge luminile în centrul orașului Motru! Primarul, certat că stă cu mâna pe întrerupător 24 Mar 2017

Zona centrală a municipiului Motru, din județul Gorj, nu mai este iluminată public, pe timpul nopții, de o săptămână. Măsura a fost luată de către autoritățile locale, care susțin că sunt obligate acum să facă economie, iluminatul costând municipalitatea 100.000.000 de lei anual. Decizia controversată este criticată de aleșii locali, din cauză că aceasta a fost aprobată la mai puțin de o lună de când primarul localității a majorat, la aproape 6000 de lei, salariul bibliotecarei orașului.

Municipiul Motru, cu 23.000 de locuitori, majoritatea angajați în minerit, care este așezat pe un munte de cărbune, mai are iluminat stradal nocturn doar parțial, și asta pe anumite străzi ale orașului. Zona centrală a localității, supranumită drept “orașul trandafirilor”, a rămas de o săptămână în beznă, decizia fiind luată pe motiv că bugetul municipiului este mic și nu mai poate acoperi această cheltuială considerată “constisitoare” pentru autorități. În ce privește restul străzilor din localitate, și acestea ar fi afectate, iluminatul stradal fiind pornit cu o jumătate de oră mai târziu și oprit, către dimineață, cu o jumătate de oră mai devreme.

Buget auster, lumină mai puțină
Primarul Gigel Jianu nu vede însă nimic greșit în decizia luată săptămâna trecută, acesta menționând că, doar 100 de becuri din cele 1000 existente pe stâlpii din oraș sunt stinse în fiecare seară. “Am trecut la un program de economisire și unde am constatat că sunt multe becuri pe același stâlp, pentru iluminat, chiar dacă era frumos, am luat decizia să mai facem economie, pentru că avem un buget foarte, foarte mic și trebuie să facem economie, să mai putem face și altceva, să funcționăm măcar. Am făcut o comisie de la primărie, am stabilit care bec poate fi stins, că avem zone în care este și iluminatul pietonal, deci sunt și becuri pe stâlpi mici și pentru stradal și am făcut în așa fel încât să optimizăm, să facem economie, în niciun caz stins tot cartierul. Prin tot orașul s-a luat măsura, pe străzile principale, bineînțeles că am avut grijă să nu afectăm parcările dintre blocuri, unde sunt multe mașini, să nu afectăm. Acolo unde iluminatul era doar ca să creeze feerie, e adevărat e frumos, toată noaptea, dar pentru că avem un buget auster am fost nevoiți să luăm mai multe măsuri. Din o mie și ceva de corpuri, cred că 100 și ceva au fost oprite. Plătim aproape 10 miliarde de lei vechi pe an. Nu am umblat la zona de sate, pentru că acolo există și alte riscuri. O comisie constituită de mine a decis care dintre becuri poate fi stins, ca să nu afecteze iluminatul în oraș. Am optimizat iluminatul, astfel încât să putem să mai facem o economie și de aici. Noi suntem într-un program de strâns cureaua, strâns șurubul, suntem la limita funcționării”, a declarat, miercuri, Gigel Jianu, primarul municipiului Motru.

Val de reclamații
Optimizarea consumului de energie electrică din zona centrală a Motrului afectează însă, potrivit viceprimarului localității, numeroși cetățeni care au reclamat deja lipsa iluminatului public, nu numai în zona centrală a orașului, ci și în apropierea gării și a supermarketului din localitate. “Nu pot sta nepăsător când văd că municipiul Motru, de la o zi la alta, se îndreaptă spre Evul Mediu. Din acest motiv am luat deja legătura cu conducerea Direcției Publice Motru, aducându-le la cunoștință acest lucru și, după discuții mai aprinse, am aflat că, neinspirata idee de a se întrerupe funcționarea parțială a iluminatului public, a venit direct din partea domnului primar Gigel Jianu. Am solicitat remedierea urgentă a problemelor semnalate, dar nu s-a întâmplat acest lucru, salariații fiind obligați să respecte ordinul domnului primar. Vreau să le reamintesc însă celor care au dispus și realizat acest lucru că este pusă în pericol siguranță cetățeanului și a bunurilor pe timpul nopții”, a declarat viceprimarul Cosmin Morega, arătând că nu este deloc de acord cu decizia luată de primarul Jianu.

motruPoliția Motru cere păstrarea iluminatului public inițial
De altfel, și reprezentanții Poliției Municipiului Motru au avertizat, în scris, conducerea primăriei municipale că decizia nr.9347 a primarului Jianu, luată pe 17 martie 2017, este una care ajută infractorii, nu cetățenii orașului. “Vă comunicăm că din analiza situației operative a rezultat că majoritatea faptelor de natură penală și contravențională care aduc atingere siguranței cetățenilor se produc pe timp de noapte, motiv pentru care apreciem ca oportună menținerea iluminatului stradal la nivelul actual”, se arată în adresa semnată de șeful Poliției Motru, Florin Preda.
De altfel, și reprezentanții Poliției Locale au transmis și ei o adresă similară Primăriei Motru, deoarece întreruperea iluminatului public afectează, în opinia agenților, sistemul de supraveghere video al orașului, pus în funcțiune cu 6 ani în urmă, dar bazat pe iluminatul public existent. Mai precis, camerele video ale orașului nu sunt atât de performante încât să filmeze cu infraroșii, astfel că acum acestea nu ar putea surprinde mai nimic de pe străzile neiluminate.

Ședință extraordinară
O parte a consilierilor locali din oraș intenționează să solicite întrunirea, în curând, a unei ședințe extraordinare de Consiliu Local Motru pentru a se discuta în plen problema iluminatului public, aleșii motivând că ei “au menirea de a asigura toate serviciile de calitate și confort pentru cetățeni”. Consilierii sunt pregătiți să ceară astfel explicații primarului localității, asta deoarece aceștia nu înțeleg cum, tot printr-o decizie a primarului, luată cu mai puțin de o lună în urmă, s-au găsit bani la buget pentru majorarea salariului bibliotecarei orașului cu 25%, angajata încasând de acum 5562 de lei brut.
Anamaria StoicaVîlceanu amenință Primăria Târgu-Jiu cu inspectorii Curții de Conturi 24 Mar 2017

Deputatul PNL, Dan Vîlceanu, este de părere că Primăria Târgu-Jiu trebuie presată pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân din oraș. Acesta solicită, în acest sens, public autorităților municipale să răspundă cum cheltuie și cât pentru aceste patrupede, după cele 14 zile cât acestea pot fi ținute în padoc. “Fac o solicitare publică acum, o să o fac și în scris Primăriei Târgu-Jiu referitor la costurile pe care autoritățile municipale le fac pentru câinii fără stăpân după ce 14 zile când aceste animale stau în padocuri. Deoarece după cele 14 zile câinii nu mai pot sta în padocuri și trebuie eutanasiați.(..) Orice cheltuială după cele 14 zile este nelegală. Mai mult, dacă după 30 de zile nu primesc un răspuns de la Primăria Târgu-Jiu eu voi sesiza Curtea de Conturi pentru a merge acolo în control și a verifica această cheltuială. Vreau să se impute acești bani de la conducerea primăriei”, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, Dan Vîlceanu.
O verificare a Curții de Conturi privind problema câinilor fără stăpân din municipiu nu este însă suficientă pentru parlamentarul liberal, care vrea, cu adevărat, ca problema patrupedelor să nu aducă doar avantaje electorale celor care spun doar că se implică în rezolvarea ei.
Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, o fetiță din Târgu-Jiu a fost mușcată grav în zona feței de un câine fără stăpân, în timp ce se afla pe stradă.
A.StoicaFostul șef al Spitalului Turceni, luat cu elicopterul SMURD 24 Mar 2017

Incident grav la Turceni, ieri după-amiază, fostul director al spitalului din oraș fiind preluat de urgență de un elicopter SMURD, după ce și-a tăiat două degete de la mâna dreaptă. Dragoș Hațegan era în concediu de odihnă, dar în prima parte a zilei a venit până la spital pentru a-i preda niște documente actualului director al unității, după care a plecat spre casă. Surse apropiate acestuia spun că la un moment dat fostul director s-a decis să își scoată motocicleta din garaj pentru a-i unge lanțul, urmând cel mai probabil să o folosească în zilele următoare, mai ales că vremea e numai bună pentru așa ceva. Hațegan a pornit motorul și a început ungerea lanțului cu motorul în funcțiune. O cunoștință care a trecut pe lângă el l-a întrebat ce face, fiind suficientă o clipă de neatenție pentru ca lanțul în mișcare să îi prindă mâna și să îi secționeze două degete. Accidentul a fost anunțat imediat la 112, un elicopter SMURD de la Craiova sosind în grabă la Turceni pentru a-l prelua pe fostul director și a-l transporta în Capitală. Echipajul de urgență a luat și cele două bucăți secționate din degete, în speranța că la București chirurgii vor reuși să îi refacă mâna pacientului.
Gelu IonescuZiua Porților Deschise, la Poliția Gorj 24 Mar 2017

Ziua Poliției Române va fi sărbătorită și astăzi, în județul Gorj. După ce miercuri și joi, oamenii legii au desfășurat „Caravana prevenirii criminalităţii” la mai multe școli, pe traseul Bâlteni-Plopșoru și Târgu-Cărbuneşti –Turburea – Săuleşti – Aninoasa, astăzi, la ora 10.00, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj va avea loc ”Ziua Porţilor Deschise”, constând în vizitarea birourilor, a Serviciului Criminalistic, acțiune în cadrul căreia elevii vor putea afla secretele profesiei de polițist şi informații despre tehnica din dotare. Ulterior, târgujienii sunt așteptați în Piața Prefecturii.elevi2
”În data de 24 martie, între orele 11.00 – 13.00, în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu, va avea loc prezentarea tehnicii din dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, vor fi distribuite pliante şi materiale promoționale cu caracter informativ – preventiv, pentru informarea cetăţenilor privind istoria Poliţiei Române și semnificația zilei de 25 Martie. Va fi și o expoziţie cu lucrări de pictură, realizate de lucrători din cadrul inspectoratului”, mai precizează reprezentanții IPJ Gorj.elevi3
Pe 25 martie, între orele 09.00 – 12.00, tot în Piaţa Prefecturii, va fi prezentată, din nou, tehnica din dotarea IPJ Gorj, iar la 12.00, la Catedrala Ortodoxă din municipiul Motru, va fi organizată o festivitate de premiere a participanţilor la salonul de pictură „Arte Mici”, concurs dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 13-15 ani. ”Activitatea va fi organizată de comisarul șef Florin-Preda Dochinoiu, șeful Poliției Municipiului Motru, împreună cu alţi parteneri. În data de 25 martie, la ora 13.00, în Foaierul Casei de Cultură din municipiul Motru va avea loc Vernisajul lucrărilor din salonul de pictură «Arte Mici»”, a încheiat Andrei Lazăr.
În 2017, Poliția Română împlinește 195 de ani.
Loredana FîciuComisie pentru medici, înființată de către Federația SANITAS 24 Mar 2017

Federaţia SANITAS a înfiinţat, pe 22 martie 2017, Comisia pentru medici din cadrul Departamentului Profesional, o structură prin intermediul căreia organizaţia sindicală îşi propune să reprezinte cât mai corect interesele şi drepturile legate de raporturile de muncă ale acestei categorii profesionale, care devine din ce în ce mai interesată de activitatea sindicală pe care SANITAS o desfăşoară în interesul membrilor săi.17425127_1260259334070214_7470661744455559953_n

Prin structura nou înfiinţată, SANITAS pune la dispoziţia medicilor, care sunt sau vor fi membri de sindicat, un instrument prin intermediul căruia pot să-şi exprime mai vizibil punctele de vedere pe diferite teme de interes profesional şi sindical. „Membrii acestei comisii vor avea posibilitatea să participe direct la toate discuţiile, dezbaterile şi negocierile pe care conducerea SANITAS le are cu diferite instituţii şi factori de decizie”, spune Valentin Popa, preşedintele SANITAS Gorj.
Din partea SANITAS Gorj, la înfiinţarea acestei comisii au participat dr. Tatiana Grecu – medic primar ATI în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi dr. Roxana Marica – medic la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti.17457530_1260259174070230_5700175385625446963_n Cadrele medicale prezente la întâlnirea ocazionată de înființarea Comisiei pentru medici au identificat, împreună cu conducerea Federației SANITAS, câteva teme de actualitate: proiectul Legii salarizării unitare, propuneri de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sanitar, în special secțiunile referitoare la funcționarea sistemului public de sănătate, și cele referitoare la exercitarea profesiei de medic.
Comisia de medici nou înființată va colecta punctele de vedere, argumentele, opiniile medicilor referitoare la aceste subiecte și va sintetiza, împreună cu conducerea Federației SANITAS, propuneri solide, pertinente, ancorate în realitate, pe care, ulterior, Federația le va susține în dialogul cu instituțiile publice decidente.
Minodora SuceaTrecerea la ora de vară ne dă viaţa peste cap 24 Mar 2017

Duminică, 26 martie 2017, ora 03.00 devine ora 04.00, această zi devenind cea mai scurtă din an. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. Organismul uman resimte din plin aceste modificări, perioada de adaptare durând până la două săptămâni.

În ultimul weekend al lunii martie, România va trece la ora de vară, astfel că ziua de 26 martie va deveni cea mai scurtă zi din an. Ora de vară 2017 pică în noaptea de 25 spre 26 martie, când ora 03.00 va deveni ora 04.00. Astfel, ziua de 26 martie 2017 va avea 23 de ore în loc de 24.

Schimbarea orei ne afectează
Din cauza acestei schimbări ce presupune trecerea la ora de vară poate apărea tulburarea somnului, pot dispărea pofta de mâncare, capacitatea de muncă şi concentrarea. Pentru a diminua efectele adverse, specialiştii ne recomandă ca sâmbătă seara să ne punem la somn cu o oră mai târziu sau duminică dimineaţă să ne trezim mai devreme.
Schimbarea orei ne dă peste cap ritmul de zi cu zi şi ne afectează sănătatea timp de două săptămâni, atât cât durează adaptarea completă a organismului. „Teoretic, se petrec nişte modificări pe care organismul le percepe. În această perioadă am putea resimţi o stare permanentă de oboseală şi vom fi lipsiţi de energie. Din fericire, trecerea la ora de iarnă se face în weekend. Adaptarea organismului la noua oră se face în câteva zile”, explică medicul de familie Mihai Moisescu.

Istoria orei de vară
Prima ţară care a adoptat trecerea la ora de vară este Germania, care a luat această decizie în 1916, după care au urmat Marea Britanie, Belgia şi Danemarca. În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00.00 şi prima duminică din octombrie, ora 1.00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00.00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03.00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.
Minodora SuceaAgricultura pe înțelesul tuturor – Alegerea corectă a hibrizilor de porumb 24 Mar 2017

Mai este doar o jumătate de lună până când va trebui să semănăm porumbul și este absolut necesar să purcedem la procurarea seminței adecvate posibilităților noastre tehnologice și așteptărilor. Fiecare dintre noi își dorește să obțină producții cât mai mari și mai bune de la orice cultură agricolă, specie sau categorie de animale. Cei mai mulți cum aud că se află un hibrid sau soi de plante cultivate care a realizat undeva în țară producții mari fac ,,și pe dracu-n patru ”ca să pună mâna pe sămânța respectivă fiind convinși că vor obține neapărat și ei acele rezultate. Nu mare le va fi uimirea să constate că de fapt au alergat cu sacul la pomul lăudat. Poate că în lan, datorită unor condiții naturale excelente, ceea ce se întâlnesc doar odată la 10 – 12 ani, au avut o producție mai mult decât mulțumitoare, poate chiar impresionantă cantitativ, dar care după depozitare, și asta nu în cele mai bune condiții, recolta lor minunată a devenit de neutilizat căci deoarece nu s-a copt complet în mod natural în lan aceasta s-a alterat și nu de puține ori a fost total compromisă. Te întrebi în acest caz, de fapt ce producție a obținut fermierul?. Pe cea cărată cu greu acasă, cea care i-a umplut până la refuz pătulul sau pe cea care a putut să o folosească ? Desigur ceea ce a utilizat cu adevărat este ceea ce de fapt a obținut în lan, restul a fost balast, insucces, rezultatul orientării după ureche, auzite, în alegerea soiului potrivit. Știința agricolă românească, și nu numai, a stabilit exact cerințele fiecărui soi și hibrid de plante cultivate față de condițiile de mediu și le-a ierarhizat pe acestea după aceste nevoi. La porumb acestea se numesc grupe de maturitate și sunt ierarhizate după Suma Unităților Termice Utile, adică suma gradelor de temperatură rezultate prin scăderea a 10 grade Celsius din temperatura medie a zilelor cuprinse de la semănat la maturizarea plantelor și măsurată la orele 1, 7, 13 și 19. Cifra astfel obținută se cheamă că este Potențialul Caloric Zilnic al Zonei și dacă este mai mare de 30 sau mai mic de 10 grade Celsius se înregistrează aceste cifre și nu cele reieșite din calcul. Datele se obțin de la Stațiile Meteo în a căror rază de activitate se află teritoriul în cauză. În funcție de această sumă se procedează la alegerea grupei F A O potrivită pentru zonă și în cadrul ei hibrizii în funcție și de alte criterii. Redăm în continuare clasificarea hibrizilor de porumb în grupele de maturitate F A O unde S U T U = Suma Unitățilorn Termice Utile . F A O este Organizația Mondială pentru Agricultură și Alimentație, Food and Agricultural Organization. Aceste grupe sunt general valabile și este bine să ținem și noi cont de acestea dacă dorim să nu aruncăm banii și munca noastră ,,pe apa Sâmbetei”.

Nr.

crt

Specificare U M Grupa de maturitate  F A O
100 200 300 400 500 600 700 800
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 S  U  T  U gr. C 1.230 1.300 1.340 1.365 1.400 1.450 1.520 1.600
2 Durata vegetației – maximă

–          medie

–          minim

zile 133 143 144 145 149 152 170 170
,, 121 127 130 133 136 140 140 153
,, 100 106 110 112 115 117 120 126

În Gorj Suma Unităților Termice Utile pe durata vegetației porumbului este de 1.300 – 1.340 grade Celsius și ca atare fermierii trbuie să aleagă pentru cultură hibrizi de porumb din grupele 200 și cel mult 300, ceea ce nu este greu, deoarece la toți hibrizii românești după inițialele hibridului urmează un număr de trei cifre care arată exact grupa sa de maturitate. La alegerea hibridului mai trebuie ținut cont și de regimul de cultură, (irigat sau neirigat), de rezistența la frângere, de sensibilitatea la erbicidele hormonale (de tip Icedin etc), de viteza de creștere în prima parte a vegetației căci acestea ne arată capacitatea hibridului de a lupta cu buruienile în această fază, de modul de recoltare (în boabe sau în știuleți), de destinația producției, pentru mămăligă, pentru ulei, pentru spirt, pentru amidon, pentru floricele, pentru fiert, pentru hrana porcilor, pentru păsări, pentru vaci de lapte sau la îngrășat, pentru însilozare etc, etc, etc. Un al indicator util în alegerea corectă a hibrizilor de porumb este și Cold Testul sau Testul Rece, care ne arată capacitatea soiului de a lupta cu temperaturile mai reduse în primele zile după semănat și răsărire ceea ce ne indică faptul că putem sau nu să semănăm la începutul sau mai în interiorul perioadei optime de semănat a culturii.
Dacă un hibrid are un mare potențial de producție și este și din grupa de maturitate specifică zonei noastre, dar solicită o fertilizare abundentă însă noi nu ne permitem financiar acest lucru este cu mult mai util să alegem un alt hibrid, cu un potențial productiv chiar mai mic, dar și cu pretenții agrotehnice mai reduse pe care totuși ni le permitem. Este contraindicat a se utiliza pentru producția de boabe a seminței din cultura anilor anteriori, deoarece la hibrizi ( valabil pentru orice cultură care are hibrizi ) fenomenul heterozis, adică producție foarte mare, scade cam cu 20 % în anul următor de cultură și apoi cu cca 10 % anual, astfel că după 4 – 5 ani acesta nu numai că dispare, dar și plantele degenerează și practic nu mai sunt bune de luat în cultură nici măcar pentru fân sau siloz. O excepție totuși se face pentru culturile de porumb siloz la care se poate utiliza la semănat sămânță din F1, adică din primul an de producție al hibridului. La amplasarea culturii trebuie ținut cont de faptul că polenizarea porumbului este anemofilă, adică se face prin vânt, și impurificarea hibridului se poate face ușor de la o altă cultură de porumb aflată la mai puțin de 300 m distanță. Acest lucru trebuie avut în vedere la cultivarea porumbului pentru floricele, a celui zaharat (porumb de fiert sau pentru murat) sau a celui pentru ulei unde boabele trebuie să aibă un embrion cât mai mare deoarece din acesta se extrage uleiul. Cereți furnizorului dumneavoastră de semințe informații detaliate despre hibrizii de porumb pe care vi-i oferă și alegeți în cunoștiință de cauză. Ar trebui să preferați semințele produse în condiții de climă și sol similare cu cele din zona dumneavoastră. Aș recomanda Stațiunile de Cercetare Șimnic din Dolj, Albota din Argeș, Turda (hibrizii Turda 165, Turda 200, Turda 201, Turda Star, Turda 332) din Cluj, Podul Iloaiei din Moldova sau Institutul Fundulea (hibridul F- 376) și altele amplasate în zone de deal sau submontane căci în aceste locuri condițiile de mediu sunt apropiate de cele ale Gorjului. Mai recomand hibrizii marca Du Pont Pioneer personalizați cu litera P urmată de un număr din patru cifre care să fie cuprinse între 8500 și 9500, ca de exemplu: P-8523, P-9175, P-9241 sau P-9486, dar sămânța să fie produsă în România, adică în condițiile pedoclimatice specifice nouă. Pentru un succes sigur în această problemă apelați la specialiștii Camerei Agricole din zona dumneavoastră, ei vă pot sfătui autorizat.
Dacă toate astea fi-vor respectate …
Ing. Ion VELICIAmendă de 15.000 de lei în urma unui control în trafic 24 Mar 2017

O simplă acțiune desfășurată, miercuri, de polițiștii din Gorj, pentru prevenirea şi combaterea transportului ilegal de material lemnos, s-a încheiat cu depistarea în trafic, pe DN 67 D Tismana, a unei autoutilitare cu remorcă, care era încărcată cu lemne de fag. În urma verificărilor a reieșit faptul că datele din avizele de însoţire prezentate pentru control nu corespundeau cu specificaţiile materialului lemnos din autoutilitară și nu aveau completate toate rubricile obligatorii. ”În urma celor constatate a fost luată măsura sancţionării contravenţionale a societății comerciale care efectua transportul, cu amendă în cuantum de 15.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii 171/2010, iar ca măsură complementară s-a procedat la confiscarea cantităţii de 22,90 metri cubi de material lemnos, care a fost predat Ocolului Silvic Tismana”, a precizat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj.
Loredana FîciuSalonul de pictură Arte Mici – Buna Vestire a Poliției Române 24 Mar 2017

Cu toate că societatea românească este imprevizibilă se lasă “mânjită” de cultură. Mai mult, un strop de cultură nu dezbină, ci doar uneşte orgolii, ambiţii, care scot în evidenţă frumosul, interesantul, spectaculosul, originalitatea şi puritatea. Salonul de Pictură “ARTE MICI” este un eveniment clandestin de pată, formă şi culoare. A fost o reacţie şi o alternativă. Este un unicat.

Acum opt ani, la 25 martie, lua fiinţă Salonul de Pictură „ ARTE MICI” cu un format neobişnuit al geografiei de organizare şi expunere: sediul Poliţiei municipiului Motru (spaţiul nefiind ales întâmplător, ci datorită aniversării a 188 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române şi ca un semnal faţă de atitudinea neobişnuit de refractară a unor reprezentanţi ai culturii gorjene care tratează arta ca un pamflet cotidian, punând în spaţiul artistic evenimentele din lumea politică).
A fost o reacţie împotriva la ceva, o alternativă a spontaneităţii şi a fanteziei. O evadare, o eliberare de regulile impuse, a fost un simbol de Buna-Vestire a Poliţiei Române. Anul acesta au fost înscrişi peste 450 de artişti, care au pus pe hârtie, pânză sau carton propria personalitate, care exprimă perspectiva spaţiului unde trăiesc. Ei au inventat o lume unică, cu întâmplări banale ridicate la nivel de simbol, cu personaje care fac incursiuni în fantasticul ironiei şi umorului… Chiar dacă lucrările prezente la Salonul de Pictură „ARTE MICI” sunt realizate de „prichindei”, acestea au (pe lângă tumult, calităţi şi efecte) multă, multă puritate. Pictura prin excelenţă transmite sensibilitate fiindcă se realizează prin mângâiere. Mângâierea copilăriei şi copilăriile artistice sunt necunoscute celor neiniţiaţi în paralelisme sufleteşti şi celor care emit teorii de comparare despre ce au vrut să spună sau ce au făcut artiştii prezenţi la acest salon. Salonul de Pictură „ARTE MICI” se vrea un elogiu spiritual dedicat copilăriei. Se vrea nu numai un descoperitor de imagini, dar şi un interpret corect al acestora, capabil să pună în valoare, fără a distruge, construcţia simbolurilor pure.
„Spre deosebire de alte manifestări de artă, Salonul de Pictură ARTE MICI (eveniment clandestin de pată, formă şi culoare) este un eveniment important, care şi-a făcut loc în agenda culturală internaţională, fiind dedicat artiştilor români de pretutindeni, cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani. Este o mişcare artistică ce va lua o şi mai mare amploare în ediţiile viitoare, pe fiecare an, de Buna-Vestire a Poliţiei Române…”
Florin Preda-Dochinoiu

Stimate Domnule Preda-Dochinoiu,
Observ pe facebook verva cu care se pregătește deschiderea salonului de pictură „ARTE MICI“ și regret nespus că nici de data aceasta nu voi fi prezent la vernisaj.
Țin însă să vă mulțumesc pe această cale pentru privilegiul de a fi făcut parte din juriul acestui eveniment de înaltă ținută și doresc să transmit câteva cuvinte onoratului public.
Imaginația se manifestă în actul de creație, raportându-se la o realitate ce nu este reprodusă, ci făurită. În ziua de azi, confruntați cu o avalanșă de imagini, ne-am obișnuit să comunicăm prin imagini. Educația estetică este calea potrivită pentru a înțelege imaginea ca mijloc de exprimare a propriilor emoții. Că acest lucru poate fi realizat, ne dovedesc exponatele prezentate în această expoziție. Este uimitor în câte moduri diferite se manifestă inspirația și la ce rezultate artistice impresionante poate duce. Dincolo de linii, puncte, forme și culori, limitate doar de posibilitatea materialului folosit și de procesul tehnic ales, lucrările expuse documentează bogata tematică ce preocupă copiii de azi.
Nu de puține ori schițele, desenele, acuarelele elevilor dispar după terminarea școlii în mape, sertare sau cartoane, fiind date uitării. Mă bucur mult, că prin conlucrarea mărinimoasă a cadrelor didactice, a organizatorilor, a părinților, lucrările prezentate aici vor fi scutite de această soartă tristă, bucurându-se de atenția unui public numeros și interesat. Puțini dintre artiștii sărbătoriți azi aici se vor decide în viitor pentru o carieră artistică. Le doresc însă tuturor să își păstreze o viață întreagă înclinarea spre creativitate și bucuria de a trăi cu arta.
Cu cele mai bune gânduri și urări de succes expozanților și organizatorilor
Michael LasselLumina, şi Adevărul, şi Viaţa – Dumnezeu ne înalţă pe scara urcuşului şi puterea credinţei 24 Mar 2017

După ce vom fi sărbătorit cu evlavie praznicul Buneivestiri, în Duminica a patra din Postul Paştilor, Sfânta Evanghelie ne pune înaintea ochilor minţii o minune săvârşită de Mântuitorul Hristos în contextul celei de-a treia vestiri a Patimilor Sale (Matei 4, 25-5, 1-12 şi Marcu 9, 17-23), deoarece evenimentul a avut loc la întoarcerea de pe Muntele Taborului, locul Schimbării la Faţă a Domnului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi şi a Sfinţilor Prooroci Moise şi Ilie. Totodată, se aminteşte în această Duminică binecuvântată despre Sfântul Ioan Scărarul, cel care a scris, aşa cum a trăit, dar a şi a trăit, aşa cum a scris, iar el este pomenit ca o «scară» sau ca un «întăritor» al celor care se nevoiesc pe scara urcuşului, prin puterea credinţei, fiindcă sfântul ne arată cum urcă duhovniceşte, atât prin pilda vieţii sale, prin scrisul său, cât şi prin rugăciunile sale pentru cei ce se luptă duhovniceşte.

«Cred, Doamne, ajută necredinţei mele»
Pericopa Evanghelică ne spune că în vremea când Mântuitorul nostru Iisus Hristos umbla pe pământ cu ucenicii săi, prin părţile Palestinei, lumea era plină de multe feluri de duhuri necurate. Demonii iadului erau încuibaţi în sufletele şi trupurile multor oameni chinuindu-i îngrozitor. Aşadar, ni se istoriseşte despre suferinţele unui copil surd şi mut, pe care duhul necurat îl arunca în foc şi-n apă, îl făcea să scrâşnească din dinţi, să spumege, îl trântea la pământ unde rămânea ca un mort sub povara groaznicelor chinuri.
De aceea, a venit un om la Iisus şi, îngenunchind înaintea Lui şi I-a zis: «Învăţătorule, am adus la Tine pe fiul meu care are un duh mut. Şi, oriunde-l apucă, îl zdrobeşte; şi face spume la gură şi scrâşneşte din dinţi şi înţepeneşte. Şi am rugat pe ucenicii Tăi să-l scoată, dar n-au putut», iar atunci, El, răspunzând lor, a zis: “O, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceţi-l la Mine”! Şi l-au adus la Dânsul. Dar duhul, văzându-L pe Iisus, îndată l-a scuturat pe copil şi acesta, căzând la pământ, se tăvălea şi spumega. Şi l-a întrebat pe tatăl copilului: “Câtă vreme este de când i-a venit aceasta”? Iar el a răspuns: «Din copilărie; şi de multe ori l-a aruncat şi în foc şi în apă, ca să-l piardă; şi de poţi ceva, ajută-ne nouă, fie-ţi milă de noi»! Iar Iisus i-a zis: “De poţi crede, toate sunt cu putinţă pentru cel credincios”. Atunci tatăl copilului a strigat cu lacrimi şi I-a zis: «Cred, Doamne, ajută necredinţei mele». Văzând că dă năvală poporul, Iisus a certat duhul cel necurat, zicându-i: “Duh mut şi surd, Eu îţi poruncesc: ieşi afară din copil şi să nu mai intri în el”. Atunci duhul, răcnind şi scuturându-l cu putere, a ieşit afară, iar copilul a rămas ca mort, încât mulţi ziceau că a murit. Dar Iisus, apucându-l de mână, l-a ridicat, iar el s-a sculat în picioare. După ce a intrat Iisus în casă, ucenicii Săi L-au întrebat deoparte: «Pentru ce noi n-am putut să-l izgonim»? Iar Dânsul le-a zis: “Acest neam de diavoli, cu nimic nu poate fi izgonit, decât numai cu rugăciune şi cu post”. Ieşind apoi de acolo, treceau ei prin Galileea, iar Iisus nu voia să ştie nimeni. Căci învăţa pe ucenicii Săi şi le spunea că Fiul Omului se va da în mâinile oamenilor şi-L vor omorî; iar după ce-L vor omorî, a treia zi va învia. Dar ei nu înţelegeau cuvântul şi se temeau să-L întrebe, aşa cum ne prezintă Sfântul Evanghelist Marcu, cel care mai relatează că ceilalţi ucenici ai Domnului, aflaţi la poalele muntelui, erau în sfadă cu cărturarii, cu acel prilej, subiectul tulburării fiind neputinţa ucenicilor de a vindeca un tânăr demonizat. De fapt, Pericopa Evanghelică este o imagine clară a îndoielii unora dintre noi în credinţă şi a învingerii necredinţei noastre, iar dacă ne gândim bine, oare, câţi dintre creştinii noştri nu cârtesc înaintea Lui Dumnezeu când sunt în suferinţă şi la necaz? Câţi nu vin la biserică şi se roagă mai mult din interese pământeşti, rostind cam aceleaşi cuvinte îndoielnice: «Doamne, dacă eşti bun, ajută-mi!», «Doamne, dacă m-ai iertat, miluieşte-mă!», «Doamne, dacă poţi şi vrei, vindecă-mă şi pedepseşte pe vrăjmaşii mei!», însă, aceasta nu e rugăciune primită de Dumnezeu!vindecarea lunaticului

«Întărind ca nişte trepte virtuţile, spre cer te-ai suit cu adevărat luminând, prin dreapta credinţă»
După ce am desluşit înţelesul Pericopei Evanghelice, atenţia ne este reţinută de faptul că dincolo de puterea dumnezeiască a Mântuitorului se face referire la necesitatea credinţei tatălui pentru vindecarea fiului său, fapt valabil şi pentru noi, în multe situaţii de încercare pe care le întâmpinăm în viaţă. Credinţa este un izvor de putere fiinţială, este soluţia salvatoare la problemele pe care le întâmpinăm, însă, trebuie să înţelegem că este vorba despre credinţa cea adevărată în Dumnezeu care înlesneşte lucrarea Sa în viaţa noastră, mai precis, este încrederea în puterea Lui Dumnezeu şi, totodată, încrederea că Dumnezeu vrea şi poate interveni în viaţa noastră, în ajutorul nostru. Deşi credinţa este la îndemâna noastră, numai Dumnezeu ne înalţă pe scara urcuşului, prin puterea credinţei noastre, iar, din slăbiciunea sau din ezitarea noastră, nu este simplu să credem. Pentru că nu este o simplă mişcare a minţii, ci, tocmai depăşirea ei şi încredinţarea într-o realitate dincolo de noi, o realitate spirituală, un fapt care adesea contravine logicii cu care ne-a obişnuit raţiunea. Aceasta nu înseamnă că raţiunea încorsetată în prejudecăţi şi credinţa se exclud reciproc. De altfel, toată creaţia poartă în fiecare element al ei o anume raţionalitate, iar aceasta arată funcţiunea şi scopul pentru care orice lucru sau fiinţă au fost create de Dumnezeu, mai ales când avem senzaţia că inteligibilitatea tuturor este asemenea unei cărţi deschise pentru raţiunea omului, fapt valabil şi pentru credinţă care, până la un punct, se lasă citită de raţiune. În acest fel, raţiunea poate proba veridicitatea credinţei, distingând-o de falsele credinţe şi fetişuri. Poate şi pe fondul confirmării acestui lucru, pomenirea Sfântului Ioan Scărarul în Duminica a patra din post, ca fiind un dascăl al pocăinţei, să mai reţinem că se numeşte Scărarul, pentru că a scris o carte deosebită pe care a intitulat-o «Scara virtuţilor» sau «Scara paradisului», prin care ne arată cum, prin lepădarea de patimi şi prin dobândirea virtuţilor, oamenii urcă duhovniceşte, în sufletul lor, spre învierea sufletului şi spre întâlnirea cu Hristos Cel Răstignit şi Înviat, adică prin comuniunea cu Dumnezeu, semenii noştri dobândesc Raiul sau Paradisul, mai ales că «Scara» a fost şi încă mai este în multe lăcaşe de cult şi de închinăciune, o călăuză duhovnicească în lupta împotriva patimilor şi în dobândirea virtuţilor. Cu certitudine, Sfântul Ioan Scărarul, amintit în Duminica a patra din Postul Sfintelor Paşti, îi ajută mult pe toţi cei care se luptă duhovniceşte, aşa după cum ne arată cartea Triodului: «Întărind ca nişte trepte virtuţile, spre cer te-ai suit cu adevărat luminând, prin dreapta credinţă, la adâncul cel nemăsurat al privirii la cele de sus, biruind toate pândirile demonilor, şi păzeşti pe oameni de vătămarea lor, o Ioane, scara virtuţilor; şi acum te rogi, să se mântuiască robii tăi»(Utrenia Duminicii a IV-a).

scara-raiului-lupta-cu-demonii[1]«Suiți-vă, fraților, suiți-vă, punând suișuri în inimile voastre»
Viața lui a fost ascunsă, smerită și aprinsă de dumnezeiască dorire, fiindcă patruzeci de ani a trăit sihăstrește, pururea fiind aprins de râvna înflăcărată și de focul dumnezeieștii iubiri. Toată petrecerea lui era în rugăciunea neîncetată și în nemăsurata dragoste de Dumnezeu. De aceea s-a făcut pildă a toată virtutea și doctor sufletesc iscusit, plin de înțelepciune, căci Duhul Sfânt vorbea prin gura lui, ajungând ca o «stea nerătăcită și luminând până la marginile lumii» (Condac). Bogăția înțelepciunii sale a adunat-o în vistieria duhovnicească numită «Scara Raiului», pe care a făcut-o darul cel mai de preț al vieții călugărești. Alcătuită din 30 de trepte, după cei 30 de ani ai vieții smerite a Domnului, «Scara» sa ne urcă din treaptă în treaptă, de la cele pământești la cele cerești. Fuga de lume, adică lepădarea de avuții, de rudenii și de sine însuși, intrarea sub ascultarea unui povățuitor iscusit, căința cu lacrimi și aducerea aminte de moarte, tăcerea, înfrânarea și lepădarea de toată grija cea lumească ne vor ajuta să smulgem din rădăcină mulțimea patimilor din noi: lăcomia, iubirea de argint, mândria, trândăvia și celelalte și ne vor ridica spre agonisirea virtuților duhovnicești: blândețea, curăția, sărăcia, privegherea, smerenia, trezvia și rugăciunea, liniștea și nepătimirea și cele trei mari virtuți teologice: credința, nădejdea și dragostea. După ce el a urcat mai întâi aceste minunate trepte și a ajuns la capătul de sus, Sf. Ioan ne îndeamnă și pe noi: «Suiți-vă, fraților, suiți-vă, punând suișuri în inimile voastre!». (Is. 2, 3). Plină de dumnezeiască înțelepciune, «Scara» este o povățuire iscusită pentru cei retrași din lume, care voiesc să se lase scriși cu degetul Lui Dumnezeu. De-a lungul celor 30 de trepte ale ei, vedem ca într-o oglindă uneltirile drăcești ale păcatului, înlănțuirea virtuților și pe aceea a patimilor, ca să învățăm meșteșugul cunoașterii de sine și al despătimirii, lucrarea virtuților, de la smerita ascultare până la plinătatea cea mai de sus a dumnezeieștii iubiri. Prin «Scara Raiului», Sfântul Ioan Scărarul este slujitorul Domnului, cel care a ajuns ca să vadă suişul omului, din iad până la Ceruri, în Rai. El a ajuns ca să vadă scara de la pământ la Ceruri, scara care se întinde din adâncurile iadului omenesc până în vârful Raiului, al Ierusalimului Ceresc. A ajuns ca să vadă şi a scris ca un sfânt educat, foarte învăţat, care şi-a condus mereu sufletul pe cărările Lui Hristos şi i-a călăuzit pe toți cei din iad până la Rai, de la diavol la Dumnezeu, de la păcat la nepătimire. Şi cu dumnezeiasca-i înţelepciune, ne-a descris toate acestea, ne-a descris ce ajunge să trăiască omul, luptându-se cu fiecare diavol ascuns în spatele păcatului. În esenţă, pentru că Dumnezeu ne înalţă pe scara urcuşului, până la puterea credinţei, «Scara Raiului» mai înseamnă şi sfintele virtuţi evanghelice: smerenia, credinţa, postul, blândeţea, răbdarea, bunătatea, bunăvoinţa, milostenia, dragostea adevărată, iubirea şi mărturisirea Lui Hristos, pătimirea pentru Domnul Hristos şi încă multe alte sfinte virtuţi ale Noului Legământ.
Profesor, Vasile GOGONEADiamantul de la Dănciuleşti! Micuţa interpretă Daiana Ion şi ascensiunea sa spre premii 24 Mar 2017

Deşi are doar 13 ani, Daiana Ion, originară de pe plaiurile comunei Dănciuleşti, a impresionat lumea muzicii populare a judeţului, apariţia sa pe scenele diverselor festivaluri de profil fiind din ce în ce mai prezentă.

Academia de Muzică din Cluj se va îmbogăţi pe viitor cu o voce de aur a meleagurilor gorjene. Daiana Ion are doar 13 ani, este elevă în clasa a VIII-a B la Colegiul Naţional “Spiru Haret” din Târgu-Jiu şi este o stea în devenire pe scena muzicii populare. Originară din comuna Dănciuleşti, Daiana este deja posesoare a numeroase diplome şi premii la festivalurile de folclor locale.
daiana 2“Am început să cânt de la vârsta de 9 ani, sora mea fiind cea care m-a descoperit. Sunt în anul trei la Şcoala Populară de Artă, la clasa doamnei profesoare Camelia Argint. Prima pornire am avut-o cu doamna profesoară Cristina Olteanu, în cadrul Palatului Copiilor din Târgu-Jiu. Am câştigat multe premii de-a lungul timpului: premiul I la Festivalurile Mariana Ionescu Căpitănescu de la Dănciulesti, Vis de copil de la Lesile, Cântecele şi dansurile Amaradiei. De asemenea, am luat premiul II la următoarele festivaluri: Mărţişoare Folclorice, La poalele cetăţii şi multe altele. Am multe premii obţinute, unde se regăsesc şi premii speciale şi pentru cele mai frumoase costume. Timpul liber îmi place să mi-l petrec cântând alături de mama mea căreia îi mulţumesc pentru tot. Pe viitor îmi doresc să urmez Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Visul meu este să particip la festivaluri naţionale şi internaţionale, dar cel mai mult vreau să cânt alături de doamna Mariana Ionescu Căpitănescu care este idolul meu şi alături de Orchestra Lăutarii din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros”, a declarat interpreta originară de pe meleaguri comunei Dănciuleşti.
Izabella MolnarCopil înecat la Stănești 24 Mar 2017

Incident grav produs, ieri după-amiază, la Stănești, în satul Bălani, acolo unde un copil de 1 an și 3 luni a murit înecat într-un pârâu, ce trece prin spatele gospodăriei în care locuia cu părinții și bunicii. David, așa cum îl strigau cei din familie, a rămas acasă cu bunica, femeia scăpându-l la un moment dat de sub observație, fiind convinsă că micuțul s-a dus să se culce. Bătrâna și-a dat seama ulterior că David nu era în casă și atunci a început să îl caute pentru a vedea dacă se ascunde pe undeva. A mers împreună cu un vecin și l-a găsit în pârâul ce trece prin spatele gospodăriei. Nimeni nu știe cât a stat copilul acolo, echipajul SMURD chemat la fața locului preluându-l și aducându-l la Unitatea de Primiri Urgențe Târgu-Jiu pentru a i se acorda primul ajutor. Medicii au făcut manevre de resuscitare și la fața locului, însă toate eforturile lor au fost zadarnice, în cele din urmă fiind declarat decesul micuțului. Moartea băiețelului este acum investigată de polițiști, oamenii legii deschizând dosar pentru ucidere din culpă.
Gelu IonescuSentință amânată în dosarul ”Sex cu polițiști” 24 Mar 2017

Judecătorii de la Tribunalul Gorj au amânat, ieri, din nou, sentința în dosarul supranumit ”Sex cu polițiști”. Instanța a decis ca pronunțarea să fie făcută pe 6 aprilie. În total, patru persoane au fost trimise în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Unul dintre suspecți este acuzat și că ar fi șantajat un polițist de la Rutieră cu un film porno ca să nu aibă probleme în trafic. Implicat în acest caz a fost și un agent care le-ar fi pus casa la dispoziție pentru partidele de amor. proxenet 2Principala suspiciune este că inculpații ar fi exploatat sexual, chiar și în Austria, Italia, Germania şi Anglia, mai multe tinere. Anchetatorii au stabilit că prin această metodă ar fi obținut peste 150.000 euro, iar printre clienți s-ar fi numărat și oameni ai legii. Interceptările din dosarul în care unul dintre inculpați, Bogdan Șalapa, este judecat pentru comiterea infracţiunilor de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, a scos la iveală faptul că se lăuda prietenilor săi că este dus acasă de un agent cu mașina de poliție.
Tânărul se lăuda cu persoanele influente pe care le cunoaște în alte convorbiri telefonice: ”N. – Mă luai şi pe mine de acasă?
Ş.- Nu am cum acum că şi eu mă duc acum cu maşina de poliţie, mă duce un prieten de al meu.
N. – Hăăă? Ş. – Cu girofaru, nino, nino. (…) Ş. – Îl sunai pe ăsta că-i şi vecin cu mine, e garcioi, ştii ?”. Şalapa a deschis în anul 2013 și un club de noapte chiar în faţa sediului Direcţiei Finanţelor Publice.
Loredana FîciuLiceul de Arte, gazda Olimpiadei Interjudețene de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale 24 Mar 2017

Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu va găzdui, astăzi, etapa interjudețeană a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale, clasele III-VIII, la care sunt așteptați să participe 167 de elevi din șapte județe. Deschiderea olimpiadei va avea loc la ora 9 .00, în Sala de Audiție a Liceului de Arte ,,Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu.

Etapa interjudețeană a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale pentru clasele III-VIII este organizată de Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Liceul de Arte ,,Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu. Dintre cei 167 de elevi ce vor participa la olimpiadă, 25 sunt din Gorj. ”În competiție s-au calificat 167 de elevi de la liceele vocaționale din: Târgu-Jiu, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Câmpulung Muscel, Drobeta Turnu Severin, Pitești, Slatina și Târgoviște, organizați pe următoarele instrumente: pian, vioară, violoncel, chitară, flaut, oboi, clarinet, trompetă, trombon, corn, țambal, nai, percuție. Alături de aceştia se vor afla peste 100 de profesori însoţitori, profesori acompaniatori şi distinşii membri ai Comisiei Naţionale  de Evaluare. Liceul de Arte ,,Constantin Brăiloiu” este reprezentat de un număr de 25 de elevi ai Secției de muzică, dintre care amintim: Secțiunea Pian – Botănel Melisa, cls. a III a, prof. Popescu Mihaela, Țîrvelea Andreea –Denisa, cls. a III-a , prof. Ștefănescu Eugenia Liliana, Frățilescu Andra, cls. a IV-a, prof. Ciupag Carmen, Roșu Ionuț Angeles-Beatrice, cls. a IV-a, prof. Popescu Mihaela Sanda, Firoiu Cristian Andrei, cls. a VI-a, prof. Mănescu Mariana, Neagoe Maria, cls. a VI-a, prof. Popescu Mihaela Sanda, Tăuz Andrei Alexandru, cls. a VII-a, prof. Berculescu Florin, Chirițoiu Robert Florin, cls. a VIII-a,  prof. Berculescu Florin, Roșu Ionuț Carla Belen, cls. a VIII-a, prof. Popescu Mihaela Sanda; Secțiunea Vioară – Bărănescu Sebastian Ionuț, cls.a III-a, prof. Cealîcu Ilie, Chirițoiu Eduard Alexandru, cls.a III-a, prof. Cealîcu Ilie, Gogan Denis Marcel, cls. a VI-a, prof. Păducel Georgiana; Secțiunea corzi grave (chitară) – Zsigmond Timea, cls. a V-a, prof. Ciobanu Tudor; Secțiunea suflători(flaut) – Florea Cosmina, cls. a VII-a, prof. Dumitrescu Iulia, Platzner Maria, cls. a VII-a, prof. Schileru Daniela, Botănel Adina, cls. a VIII-a, prof. Dumitrescu Iulia;  Secțiunea suflători alamă(trompetă, corn, trombon) – Botănel Emanuel, cls. a IV-a, prof. Dumitrescu Florin, Dumitrescu David Emanuel, cls. a V-a, prof. Dumitrescu Florin, Dumitrescu Marc Denis, cls. a III-a, prof. Dumitrescu Florin; Secțiunea percuție – Pupăzan Radu, cls. a V-a, prof. Savu Aurelia Carmen, Tulpan Levi, cls.a V –a, prof. Savu Aurelia Carmen; Instrumente populare (nai) – Argeșanu Liviu, cls. a VI-a, prof. Pasăre Dumitru, Ciobanu Daniel, cls. a VI-a, prof. Pasăre Dumitru, Savin Andreea, cls. a VII-a,  prof. Pasăre Dumitru, Ciobanu Andrei, cls. a VIII-a, prof. Pasăre Dumitru”, se arată într-un comunicat emis de Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu.
Roxana Lupu”Marșul pentru viaţă”, la Târgu Jiu 24 Mar 2017

Filialele din Târgu-Jiu ale Asociaţiei Pro Vita și Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) organizează sâmbătă, 25 martie, cea de-a şaptea ediţie a evenimentului „Marşul pentru viaţă”, sub genericul „Ajută Mama şi Copilul! Ei depind de tine!”. La Târgu Jiu, marşul va începe la ora 14.00 şi se va desfăşura pe următorul traseu: Biserica „Înălţarea Domnului” – strada Victoriei – Piaţa Prefecturii – Masa Tăcerii – Calea Eroilor – Coloana fără sfârşit. „Marşul pentru viaţă” se va desfăşura în ziua praznicului Buna Vestire, în peste 285 de localităţi din România şi Republica Moldova. El reprezintă una dintre cele mai importante iniţiative civice prin care se contribuie la lupta împotriva avortului, un flagel al societăţii contemporane care, în România, în perioada 1958 – 2014, a curmat circa 22 638 755 de vieți, ţara noastră aflându-se pe locul doi în lume, după Rusia, în ceea ce priveşte numărul de avorturi raportat la populaţia existentă.
R.L.Italian prins la volan în stare de ebrietate 24 Mar 2017

Un cetățean italian a fost prins, miercuri, de polițiștii din Rovinari, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Termocentralei, din localitate, având o concentrație de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului.
Fapta se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă.
Loredana FîciuKrypton, din nou la Târgu-Jiu 24 Mar 2017

Trupa Krypton va fi prezentă, luni, din nou, la Târgu-Jiu. Membrii trupei vor susține un recital extraordinar, alături de numeroși folkiști de renume. Spectacolul este organizat cu ocazia lansării proiectului ”România Perpetuă”.

Luni, 27 martie 2017, ora 17.00, la Hotel Brâncuşi, din Bulevardul Constantin Brâncuşi nr. 10, Târgu-Jiu (sala mică) la împlinirea a 99 ani de la Unirea Basarabiei cu România, va avea loc lansarea Proiectului „România Perpetuă”, având ca obiective cunoaşterea valorilor naţiunii române, a capitalului uman şi natural, promovarea şi conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti. Evenimentul de lansare a Proiectului „România Perpetuă” va fi onorat cu prezența și recitalurile extraordinare ale artiștilor: Adrian Beznă, Adrian Mărgineanu, Andrei Maftei, Andrei Păunescu, Cătălin Stepa, Dan Vană, Emeric Imre, Felicia Pop, Florin Camen, Narcis Tran, Nicu Zotta, Ovidiu Mihăilescu, Ștefan Gheraksiev, Krypton, Vasile Mardare. „Romania Perpetuă”, prin Asociaţia Unitate de Suport Pentru Mediu şi Arii Protejate, şi Soft Tehnica, este un cadru de exprimare al tuturor celor care iubesc tradiţiile şi obiceiurile româneşti, ca mijloc de promovare a României, o reflecție iconică și originală a autenticității neamului românesc.
R.L.Stoican crede în România: “Vom câştiga fără emoţii” 24 Mar 2017

Antrenorul Pandurilor, Flavius Stoican, este foarte optimist înaintea partidei România-Danemarca. Tehnicianul gorjenilor crede în naţionala antrenată de Christoph Daum şi spune că “tricolorii” se vor impune fără emoţii în jocul de la Cluj. România are până acum doar o victorie în primele patru meciuri şi a suferit un eşec dureros cu Polonia la Bucureşti, scor 0-3. Partida cu nordicii este programată duminică, de la ora 21.45. “Vă spun cu toată încrederea şi cu tot entuziasmul că vom câştiga. Cel puţin aşa simt, că va fi o partidă în care nu vom avea emoţii. Nu cred că o să fie un rezultat strâns, eu aşa simt. Mă bazez că avem jucători care, în momentele când ne va fi greu, vor face diferenţa”, a declarat Stoican. Întrebat dacă ar miza pe o formulă cu doi atacanţi, antrenorul Pandurilor a declarat că este datoria selecţionerului să ia cea mai bună decizie. “Sunt mai mult decât o echipă, sunt o familie. Keşeru este un jucător care marchează goluri, în timp ce Alibec este mai mult un jucător pe combinaţii. Rămâne ca selecţionerul să decidă, mi-e greu să dau eu sfaturi”. Stoican a comparat şansele de salvare ale formaţiei sale cu cele ale României de a ajunge la Mondialul din Rusia. “Eu mi-aş dori ca şansa cea mai mare să o avem noi, să ne salvăm de la retrogradare. Sper până în ultimul moment, dar sper să câştige şi echipa naţională”, a spus antrenorul.

Daum vrea o echipă mai ofensivă
După ce în meciul cu Polonia, România a dezamăgit crunt, selecţionerul Christoph Daum a declarat că va miza pe o formulă axată pe atac. Neamţul vrea să introducă mai mulţi fotbalişti ofensivi încă din primul minut, dar a precizat că trebuie să găsească şi o strategie echilibrată. “Aş vrea să joc cu şase atacanţi. Da, toţi şase în acelasi, timp pe teren. Trebuie să atacăm din prima şi până în ultima secundă. Cu Polonia nu am văzut pe teren echipa pe care vreau să o văd, pentru că jucătorii au un potenţial mult mai mare şi m-am întrebat cu ce am greşit şi cum să-i fac pe aceşti jucători să ajungă la potenţialul lor maxim. Avem în echipa noastră campioni cu trofee câştigate. Este un proces mental care nu trebuie neglijat. Nu vreau să vorbesc despre rezultate, ci de performanţă, ca fiecare jucător să dea totul pe teren. Nu trebuie să aleg cei mai buni unsprezece jucători, ci trebuie să aleg o echipă, care să joace bine ca un întreg”, a spus Daum.

Adi Popa: “Este un meci decisiv”
Mijlocaşul lui Reading, Adrian Popa, a declarat că România nu se teme de nordici, însă rezultatul de duminică poate fi hotărâtor. Fostul jucător al Stelei a mai spus că “tricolorii” nu simt nicio presiune înaintea jocului. “Din punctul meu de vedere, este un meci decisiv, deoarece ne aflăm într-o situaţie nu tocmai roz în grupă şi avem nevoie de victorie neapărat. I-am studiat aproape în fiecare zi de când suntem aici, am studiat atât punctele lor slabe, cât şi punctele lor forte, ştim foarte bine ce avem de făcut, iar cei care vor fi pe teren cu siguranţă îşi vor îndeplini sarcina. Nu este o presiune, oricum, şi dacă am fi câştigat cu Polonia, tot ar fi trebuit să câştigăm duminică, pentru că dacă vrei să ajungi la Campionatul Mondial, trebuie să mergi de pe primul loc. Acum, şansele de pe primul loc nu mai sunt aşa mari, dar vor lupta pentru ele până la capăt. Pentru locul doi avem şanse reale şi chiar sperăm să obţinem la final calificarea”, a precizat cel poreclit “Motoreta”.

Arbitru britanic
Partida de la Cluj-Napoca va fi arbitrată de englezul Martin Atkinson. În vârstă de 45 de ani, acesta va fi ajutat la cele două tușe de asistenții Stephen Child și Stuart Burt și de al patrulea oficial Anthony Taylor, cel care a condus meciul România – Muntenegru din debutul preliminariilor. Arbitru FIFA din 2006, Martin Atkinson are în palmares prezența la Campionatul European 2016 și o finală de Europa League, în 2015. Adi Popa, legitimat acum în liga a doua engleză, se aşteaptă la un joc bărbătesc. “Stilurile de joc sunt destul de apropiate, ce jucăm în Anglia şi ce joacă Danemarca, iar diferenţa este foarte mare între Liga I şi chiar liga a doua de acolo”, a declarat internaţionalul.17393124_10154974037806397_1230032697_n

Jucăm fără Stancu
Din cauza problemelor medicale cu care s-a prezentat la reunirea lotului, atacantul lui Bursaspor, Bogdan Stancu, nu a putut fi recuperat în timp pentru partida România – Danemarca, programată pe 26 martie. Din nefericire, nici vârful de la Deportivo, Florin Andone, nu poate fi folosit din cauza suspendării. Danezii au probleme similare, Kasper Dolberg, atacantul lui Ajax, fiind accidentat.

Lotul României pentru acest joc este următorul:
Portari: Ciprian Tătărușanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Florin Niță (FC Steaua București)
Fundași: Cristian Săpunaru (Astra), Romario Benzar (FC Viitorul), Vlad Chiricheș (Napoli), Alin Toșca (Betis), Dragoș Grigore (Al Sailiya), Cosmin Moți (Ludogorets), Iasmin Latovlevici (Karabukspor)
Mijlocași: Răzvan Marin (Standard Liege), Andrei Prepeliță (FC Rostov), Mihai Pintilii (FC Steaua București), Eric Bicfalvi (FC Ural), Nicolae Stanciu (Anderlecht), Sergiu Hanca (Dinamo), Dorin Rotariu (Club Brugge), Constantin Budescu (Astra)
Atacanți: Andrei Ivan (CSU Craiova), Adrian Popa (Reading), Denis Alibec (FC Steaua București), Alexandru Chipciu (Anderlecht), Claudiu Keșeru (Ludogorets), Gheorghe Grozav (Terek Groznyi).

Clasamentul grupei E
Echipă Puncte
1. Polonia 10
2. Muntenegru 7
3. Danemarca 6
4. România 5
5. Armenia 3
6. Kazahstan 2
Cătălin Pasăre

 600 de kilograme de fructe și legume, confiscate de polițiști 24 Mar 2017

O femeie de 39 de ani, din orașul Rovinari, a fost depistată, miercuri, în trafic, pe strada Trandafirilor, din localitate, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 600 de kilograme de legume şi fructe, fără să aibă documente legale de provenienţă.
”Conducătoarea auto a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 500 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 600 de kilograme de legume şi fructe, în valoare de 3.000 de lei”, se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Gorj.
Loredana FîciuModificările la contract negociate de dr Mihai Moisescu, aplicabile medicilor de familie din Gorj 24 Mar 2017

Dr. Mihai Moisescu – preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj a reuşit să obţină, la negocierile de anul trecut, 15 modificări la contractul semnat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. În acest an, cei peste 160 de medici membri ai APMF Gorj vor beneficia de aceste modificări, ele regăsindu-se în contractele lor.

Înainte de intrarea în vigoare a contractului-cadru, medicul Mihai Moisescu a purtat negocieri cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj, obținând o serie de modificări. „Am obţinut 15 modificări, dintre care 12 din contract şi 3 introduse de mine. Toate acestea se pot regăsi în contractele colegilor mei, dacă ei doresc, prin acte adiţionale”, confirmă preşedintele APMF Gorj.
În acest an, când valabilitatea contractelor se prelungește prin acte adiționale, modificările negociate de preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj se vor regăsi și în contractele colegilor săi. Mai mult decât atât, se pare că județul nostru este singurul din țară care are contracte negociate pentru medicii de familie.

Puncte negociate de dr. Moisescu
Potrivit medicului Mihai Moisescu, conform noului contract, „CJAS nu va mai putea să reţină bani de la medici fără o notificare argumentată. De asemenea, Casa va avea obligaţia de a prezenta medicului de familie, la cererea acestuia, documentul original în baza căruia s-a operat mutarea unui pacient pe lista altui medic. O altă modificare prevede înlocuirea expresiei „formele cele mai eficiente de tratament” cu expresia „formulele cele mai eficace”. În privinţa reţetelor prescrise pacienţilor care figurau ca internaţi în spital, în noul contract este prevăzut ca medicul să solicite o declaraţie pe proprie răspundere de la pacient cum că acesta nu este internat, iar dacă se va depista că acesta nu a spus adevărul, va fi bun de plată, prejudiciul recuperându-se de la el”. Acestea sunt câteva dintre modificările obţinute de medicul Mihai Moisescu, preşedintele APMF Gorj, care spune că toţi colegii săi pot să încheie acte adiţionale cu CJAS Gorj, prin care să poată beneficia de aceste modificări şi completări ale contractului.
M.S.Începe Cupa Old Boys 24 Mar 2017

Cupa Old Boys Dolce Vita a ajuns la ediția a IV-a. Asociația Club Sportiv Minifotbal Gorj a organizat tragerea la sorți și ședința tehnică cu delegații echipelor participante. Competiţia va debuta pe 25 martie, la ora 14.00, cu meciurile din grupe. Sâmbătă vor avea loc primele două etape, urmând ca duminică să se joace etapa a treia din grupe. Pe 1 aprilie sunt programate semifinalele competiției, aceasta urmând să se încheie duminică, 2 aprilie, odată cu cele două finale. La Cupa Old Boys vor participa numai jucători născuți înainte de sau în anul 1978, iar organizatorii vor oferi cupe, diplome, dar și alte premii surpriză. În plus, câștigătoarea din acest an va participa la competiția națională organizată de Federația de Minifotbal din România. Ca un bonus, Asociația Club Sportiv Minifotbal Gorj va asigura învingătorilor taxa de participare la competiția națională, precum și transportul dus-întors în localitatea unde se va desfășura.

Grupa A:
1. Karma Târgu Jiu
2. Peppy Dolce Vita
3. Artego
4. Macofil

Program jocuri:
Sâmbătă, 25.03.2017:
Ora 14 – Karma Târgu Jiu – Macofil
Ora 15 – Peppy Dolce Vita – Artego
Ora 18 – Macofil – Artego
Ora 19 – Karma Târgu Jiu – Peppy Dolce Vita
Duminică, 26.03.2017:
Ora 15 – Peppy Dolce Vita – Macofil
Ora 17 – Artego – Karma Târgu Jiu

Grupa B:
1. Old Boys Bîlteni
2. Compact Târgu Jiu
3. Minprest Rovinari
4. Primăria Rovinari

Program jocuri:
Sâmbătă, 25.03.2017:
Ora 16 – Old Boys Bîlteni – Primăria Rovinari
Ora 17 – Compact Târgu Jiu – Minprest Rovinari
Ora 20 – Primăria Rovinari – Minprest Rovinari
Ora 21 – Old Boys Bîlteni – Compact Târgu Jiu
Duminică, 26.03.2017:
Ora 16 – Compact Târgu Jiu – Primăria Rovinari
Ora 18 – Minprest Rovinari – Old Boys Bîlteni
Cătălin Pasăre“Festivalul Basarabia”, la UCB Târgu-Jiu 24 Mar 2017

Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, în parteneriat cu Asociația Studenților Basarabeni din Târgu-Jiu organizează în perioada, 26-27 martie 2017, „Festivalul Basarabia”.

Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România și va debuta duminică, 26 martie 2017, la ora 13.00, în Amfiteatrul din zona centrală și se va desfășura după următorul program:
Duminică, 26 martie 2017: 13.00 – Expoziție cu degustare de bucate tradiționale moldovenești „Gustul Basarabiei”; 14.00 – Deschiderea oficială a evenimentului cultural „Festivalul Basarabia”; 14.30 – „Vin din Basarabia”; 17.00 – Lansare baloane în culorile tricolorului românesc; 20:00 – Basarabian Party. Locația: Zona Centru a Municipiului Târgu-Jiu (în fața Facultății de Științe Economice).
Festivalul continuă luni, 27 martie 2017, având următorul program: 16.00 – Simpozion sub genericul „Încâlcită-ți este viața, Basarabiei”; 18.00 – Proiecție de film „Afacerea est”, regizor Igor Cobileanski. Locația: Sediul Facultății de Științe Medicale și Comportamentale (str. Tineretului, nr. 4).
M.S.La aniversară – 75 de ani / O CEAŞCĂ DE CAFEA, închinată Anei Blandiana 24 Mar 2017

Mereu atent şi generos, actorul şi poetul George Drăghescu, Fondatorul minilunarului cultural, literar, artistic nu putea să-i scape că pe 25 martie, Poeta Ana Blandiana închearbă 75 de cotolani. Aşa că, numărul 160, pa luna martie îi este închinat în întregime distinsei Ana Blandiana.
Pe copertă, în linii fine şi sobre este reprodus un desen de Eugen Drăguţescu, din tinereţea Anei Blandiana. În cele 24 de pagini sunt reproduse referiri critice semnate de Gheorghe Grigurcu cu titlul: „Recitind poezia Anei Blandiana”, apoi Nicolae Manolescu, Alex. Ştefănescu, Ion Pop, George Ivaşcu, mare făcător de gazete precum „Contemporanul” şi „Gazeta literară”, dar surprinde plăcut şi scoaterea de la naftalină a criticului literar reputat şi a universitarului cu obârşii oltene Alexandru Piru, un hâtru ce se lua în serios şi saluta „Un volum excepţional de versuri Octombrie, noiembrie, decembrie (1972).
Ana Blandiana mai semnează şi două poeme; „În teacă” şi „De dragoste”, restul paginilor având fotografii color cu Poeta Ana Blandiana la Festivalul Internaţional „Tudor Arghezi”, Târgu-Cărbuneşti, în 2012 şi 2014, sau de la recitalul de poezie la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu – 2013.
Şi cele două poeme ale Anei Blandiana, dar şi referinţele critice sunt lecturi plăcute, ce fac o imagine despre trecerea prin viaţă şi literatură a poetei Ana Blandiana, cândva laureată cu premiul OPERA OMNIA la Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi”.
Ion PredoșanuTrei ajutoare de deces, plătite de AJOFM Gorj 24 Mar 2017

Potrivit legislaţiei în vigoare, nu numai familiile pensionarilor din sistemul public care au decedat, dar şi familiile şomerilor care au trecut în lumea celor drepţi, pot beneficia de ajutor de înmormântare. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a plătit de la începutul anului şi până în prezent peste 6.700 de lei pentru acest tip de ajutor.

Conform Legii nr. 6/ 2013, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, şomerii pot beneficia de ajutor de deces. În acest an, cuantumul ajutorului este de 3.131 de lei, în cazul decesului şomerului, iar când moare un membru al familiei acestuia ajutorul este de 1.566 de lei. Se consideră membru de familie soţul, copiii proprii sau adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creşterea şi educarea familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora fără a depăşi vârsta de 26 de ani, dar şi părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi. În cazul decesului şomerului, beneficiază de ajutor o singură persoană care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul sau persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Asiguratul, în speţă persoana care primeşte indemnizaţia de şomaj, beneficiază de ajutor de deces în cazul morţii unui membru de familie aflat în întreţinerea sa şi care are un drept propriu de asigurări sociale.
Potrivit reprezentanţilor AJOFM Gorj, în anul curent, doar trei ajutoare de deces au fost acordate. “În ianuarie am plătit un ajutor în sumă de 2.681 de lei, în februarie unul la aceeaşi valoare, iar în martie am achitat un ajutor pentru înmormântarea unui membru de familie al şomerului, în cuantum de 1.341 de lei”, a declarat Ana-Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj.
Ajutorul de deces se acordă la cerere, pe baza certificatului de deces şi a actului de identitate al solicitantului, în original şi copie. Mai sunt necesare, în funcţie de situaţie: acte de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul sau, după caz, actul care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator, în original şi copie, acte din care să rezulte că s-au suportat cheltuielile ocazionate de acest eveniment; certificatul de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia. În cazul decesului şomerului sau al unui membru de familie al acestuia, AJOFM achită ajutorul în termen de 24 de ore de la solicitare.
Izabella MolnarCa la noi, la nimeni / Liiceanu şi Macovei cu pâra la Bruxelles! 24 Mar 2017

Ce le-or fi venit europarlamentarilor dreptei româneşti Monica Macovei şi Marian-Jean Marinescu să plătească din propriul buzunar participarea la o dezbatere într-o comisie a Parlamentului European a unor reprezentanţi ai protestatarilor din Piaţa Universităţii, plătindu-le biletele de avion dus-întors pe ruta Bucureşti-Bruxelles, cheltuielile cu masa şi cazarea, başca niscaiva bani de buzunar.
L-au avut vârf de lance pe pretinsul filosof Gabriel Liiceanu şi pe un gazetăraş Liviu Avram, de la Adevărul (fost în echipa care-a falimentat Cotidianul băsist finanţat de Sorin Ovidiu Vântu, actualul puşcăriaş!), care a spus numai baliverne din investigaţiile lui, fluturând şi o bancnotă de 20 Euro, minţind că el îşi plăteşte impozitele către statul român. Din păcate, ziarul patronat de un vânzător de copii nu şi-a plătit datoriile la fisc niciodată. Fiind exceptat încă de pe vremea lui Băsescu!
Nu au lipsit precum martie din post marile speranţe ale tehnocraţiei româneşti Raluca Prună şi Vlad Voiculescu, ambii din avanposturile protestatarilor Pieţei Universităţii şi, apoi, ai Pieţei Victoriei. S-a făcut că este doar în trecere fostul prim-ministru Dacian Julien Cioloş, care trecuse pe la casierie să-şi ridice simbria de 8.000 euro, după propriile declaraţii, şi a intrat cu totul întâmplător să vadă ce se petrece.
Marea urzeală fusese pusă la cale de şefa orchestrei de reclamagi ai României la Bruxelles, fosta procuroare comunistă Monica Macovei. Tupeişti din fire, protestatarii veniseră cu întreaga recuzită din Piaţa Victoriei, cu acel „Rezist” scris cu câte o literă pe câte o coală A4. Echipa de zgomote adusă de la Bucureşti a fost pusă la punct de Preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European.
Cum spuneam scandalul politic din România, ca o nouă fază a războiului româno-român, s-a mutat, miercuri, la Bruxelles. Fiind exportat din nou, ca în anul 2012, peste graniţele ţării. Noroc cu Preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, care l-a întrerupt pe Gabriel Liiceanu, invitat special(!!!”) ce depăşise 11 minute, faţă de opt minute cât aveau la dispoziţie europarlamentarii membri ai Comisiei.
Singurul aşezat şi la locul lui a fost ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent la dezbateri şi care a făcut o informare corectă a situaţiei din ţară. Şi au mai luat cuvântul europarlamentari din Germania, Franţa şi Italia, buni cunoscători ai lumii politice româneşti, care l-au pus şi ei la punct pe Gabriel Liiceanu. Istericalele Monicăi Macovei n-au avut nici un efect, fiind întreruptă.
Minciunile lui Gabriel Liiceanu s-au referit la „pungaşii” din PSD, care se-mbogăţesc pe banii statului, dar n-a suflat nicio vorbuliţă despre modul de-a dreptul fraudulos prin care el a devenit gratuit patronul Editurii Politice a PCR, pentru că-l avea prieten pe Andrei Pleşu, membru al CFSN şi ministru al Culturii. Una peste alta, am fost martorii celei mai antiromâneşti prestaţii făcută de români la Bruxelles. Dar legală. Ne-am ales cu o imagine niţel şifonată ce se va lăsa cu noi controale din partea Parlamentului European, anunţate deja.
Minciunile lui Gabriel Liiceanu, ofiţerul acoperit ce răspundea de supravegherea marelui filosof Constantin Noica, au culminat cu afirmaţia ireală şi absurdă că: «Iată declaraţia explicită a şefului PSD rostită la un post de televiziune săptămâna trecută: “Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi”», a susţinut ipochimenul!
Total surprins, Liviu Dragnea a declarat după atacul lui Gabriel Liiceanu, poreclit ca Liicheanul, declaraţie din Parlamentul European că: “Mă gândesc serios să fac o plângere penală. Am aflat asta cu stupoare. Este foarte grav.”
Ion PredoșanuPlângerea fostului șef al AJOFM Gorj, respinsă definitiv 24 Mar 2017

Fostul director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, Ion Târlea, aflat în prezent la pensie, va rămâne sub control judiciar, în timpul cercetărilor. Magistrații Judecătoriei Motru i-au respins plângerea formulată împotriva deciziei procurorilor, care au prelungit măsura atât în cazul său, cât și pentru colegii de dosar. ”Respinge plângerea împotriva ordonanţei prin care s-a dispus prelungirea controlului judiciar. Definitivă”, a stabilit instanța. Bărbatul a decis să se retragă la pensie, anticipat, în timpul cercetărilor efectuate de polițiști, după ce superiorii săi au anunțat că în timpul anchetei va avea raporturile de serviciu suspendate. Acesta și patru consilieri superiori, trei femei și un bărbat, actuali și foști funcționari din cadrul instituției, sunt acuzați de fraudă informatică, fals informatic şi abuz în serviciu. Doi dintre consilieri nu mai lucrează la AJOFM Gorj din 2010. Faptele ar fi fost descoperite după ce Damian Horcea, fostul şef al biroului AJOFM Târgu-Jiu, s-a sinucis, în anul 2012. Anchetatorii susțin că infracțiunile ar fi fost comise în perioada 2002 – 2012, când suspecţii ar fi întocmit în fals 140 de dosare de șomaj. ”În perioada 2002-2012 au introdus în aplicația informatică a agenției date nereale privind condițiile de obținere a indemnizațiilor de șomaj, pentru mai multe persoane, creând o aparență de legalitate a datelor introduse, care a avut drept consecință juridică acordarea acestor indemnizații și însușirea lor de către unii dintre angajați. Prejudiciul efectiv cauzat agenției este în sumă de 607.246 de lei, reprezentând indemnizații de șomaj, în sumă de 473.544 de lei și contribuții sociale aferente acestor obligații, în cuantum de 133.702 lei”, a declarat Constantin Stică Costescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, la începutul anchetei. Constantin Stică Costescu a confirmat, ieri, că măsura controlului judiciar a fost prelungită și că dosarul se află încă la Poliție. Alte două dintre persoanele cercetate au formulat plângere împotriva măsurii, însă, luni, Judecătoria Motru le-a respins acțiunea împotriva ordonanţei Parchetului, prin care s-a dispus prelungirea controlului judiciar. Hotărârea este definitivă.
Loredana FîciuDinamo cere suspendarea craiovenilor! Marcel Popescu: “Nu le e ruşine?” 24 Mar 2017

Meciul de Cupă dintre Universitatea Craiova şi Dinamo Bucureşti are toate premisele pentru a deveni un duel foarte crâncen. Cele două formaţii sunt “în război” înainte de partida din 29 martie, iar motivul este reprezentat de injuriile aduse de jucătorii Craiovei echipei bucureştene, după jocul din campionat. Marți, 21 martie, la două zile după meci, Dinamo a făcut o plângere la Comisia de Disciplină pe numele a 5 jucători olteni. Alex Băluţă, Andrei Ivan, Simon Măzărache, Vladimir Screciu și Apostol Popov sunt vizaţi de conducerea “câinilor” pentru a nu juca în Cupă, iar dinamoviştii ameninţă şi cu o pângere în instanţă. Marcel Popescu, preşedintele oltenilor, a avut o reacţie dură la acţiunea dinamovistă, şi spune că trupa din Ştefan cel Mare vrea suspendarea celor cinci “de frică”. “Chiar ne sare somnul până la meciul de Cupă. Dar nu le e puţin ruşine? Îşi trimit jucătorii la naţională să se îmbete, dar fac plângere în justiţie. Sunt consternat. Aţi văzut filmările din vestiarul lui Dinamo? Nu-mi permit să vi le arăt. Ar fi josnic să vă arăt ce scandează jucătorii lui Dinamo la adresa Stelei, inspiraţi de Marius Şumudică. Le-a intrat frica în oase şi trebuie să mergem în justiţie. Când îi înjură ai lor nu mai sunt probleme?”, a declarat oficialul Craiovei.

Clubul îşi cere scuze
Chiar şi cu poziţia tranşantă pe care a avut-o Popescu, clubul din Bănie şi-a cerut scuze pentru acţiunile jucătorilor săi, prin intermediul unui comunicat oficial. “Având în vedere evenimentele întâmplate la sfârșitul jocului din etapa a doua din play-off-ul Ligii 1 Orange, dintre Dinamo București și Universitatea Craiova, în zona dedicată suporterilor Universității Craiova, ne cerem scuze față de suporteri, telespectatori, față de partenerii de competiție și față de mass-media”, scrie pagina csuc.ro. “Există şi măsuri, şi o zonă educaţională în care trebuie să intrăm. Dar, dacă vă uitaţi pe clasamentul sportivităţii, Universitatea Craiova e pe primul loc”, a mai spus Popescu.

Păreri pro şi contra
Gesturile fotbaliştilor craioveni au fost comentate şi la televiziunile de profil. Doi dintre “specialiştii” Digisport, Helmuth Duckadam şi Claudiu Niculescu, şi-au dat cu părerea despre măsurile care ar trebui luate. “Atunci Steaua trebuie să facă 3-4 acțiuni din acestea. Și contra Astrei, și contra lui Dinamo. Dinamo la fiecare meci… Nu ne iartă niciodată. Toate meciurile sunt înregistrate. Cum să nu avem și noi înregistrări cu jucători și cu galeria care înjură Steaua. De ce să le căutăm mereu scuze? Șumudică a plătit sau a fost amenințat că va plăti cea mai mare amendă pentru că a scandat contra Stelei”, a spus Duckadam. “Eu când jucam știu că dacă înjuram echipa adversă cu galeria eram și suspendați o etapă sau două. De aia la un moment dat doar dădeam din mână când ajungeam în fața galeriei și puneam mâna la gură”, a declarat Niculescu.
Cătălin PasăreÎncă două certificate de acreditare au ajuns la Salvamont Gorj 24 Mar 2017

În această săptămână, Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Gorj i-au fost înmânate încă două certificate de acreditare. Este vorba despre cel privind  desfăşurarea de activităţi de furnizori de formare profesională pentru stagiul de aspirant la profesia de salvator montan şi Certificatul  privind capacitatea operativă de intervenţie cu echipaj canin pentru căutarea-salvarea în avalanşă.

Serviciul Salvamont Gorj alături de structurile similare din Mureş, Bihor, Neamţ şi Sibiu sunt primele structuri din ţară care au întrunit cerinţele impuse de procesul de acreditare privind desfăşurarea de activităţi de furnizor de formare profesională pentru stagiul de aspirant la profesia de salvator montan şi alături de cele din judeţele: Argeş, Alba, Mureş, Suceava, Caraş, Bacău şi Sibiu a întrunit cerinţele de obţinere a Certificatului privind capacitatea operativă de intervenţie cu echipaj canin pentru căutarea-salvarea în avalanşă, prin echipajul Taşcău Carlos cu câinele Recco.IMG_20170320_0002
Procesul de acreditare al structurilor salvamont, similar cu cel al celorlalte instituţii din sistemul medical şi cel de urgenţă, a debutat în ţara noastră în anul 2016, an în care salvamontiştii gorjeni au fost din nou fruntaşi obţinând acreditarea ca structură de intervenţie a Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj şi certificarea capacităţii operative de intervenţie pentru toate cele patru echipe de salvare montană din subordine Parâng, Vâlcan, Cerna şi Gorj. „Este o nouă recunoaştere a modului foarte bun de desfăşurare a activităţii salvamontiştilor gorjeni, Consiliul Judeţean Gorj, cel care, în conformitate cu prevederile legale, asigură integral susţinerea acestei structuri, fiind felicitat pentru modul în care a reuşit să organizeze şi să susţină activitatea de salvare montană la nivelul judeţului nostru”, confirmă Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
În anul 2016 salvamontiştii gorjeni au avut un grad de răspuns de 100% la intervenţii, fiind solicitaţi sa intervină la un număr de 261 de evenimente în care au fost salvate 284 persoane, iar de la începutul acestui an intervenind la un număr de 84 de cazuri.
Minodora SuceaCriteriile ediţiei 2017 a Programului Casa Verde 24 Mar 2017

Guvernul a aprobat în această săptămână suma de 109,3 milioane lei pentru Programul “Casa Verde”. Prin intermediul acestuia, gorjenii pot primi bani de la stat pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoane fizice.

Potrivit programului, finanţările pe care le pot obţine ce interesaţi sunt până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.
Criteriile de eligibilitate a solicitantului: este persoană fizică şi are domiciliul pe teritoriul României; este proprietar/coproprietar al imobilului-teren şi al imobilului-construcţie pe care se implementează sistemul de încălzire pentru care se solicită finanţare; imobilele nu trebuie să facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică; nu are obligaţii restante la bugetul de stat, bugetul/bugetele local/locale, conform legislaţiei naţionale în vigoare; în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului nu a fost condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă; nu a mai primit finanţare în cadrul aceluiaşi program pentru acelaşi imobil în sesiunile derulate anterior. Categoriile de cheltuieli eligibile: achiziţia de sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv a celor destinate înlocuirii sau completării sistemelor clasice de încălzire; cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului; taxa pe valoarea adăugată (TVA). Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.
Odată ce startul sesiunii de primire a dosarelor pentru Programul Casa Verde va fi dat, acestea pot fi depuse de către gorjenii potenţiali beneficiari la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.
I.M.Echipă de liceeni din Gorj, în incubatorul educațional JA BizzFactory 24 Mar 2017

Peste 150 de start-up-uri, create de elevi și studenți cu potențial antreprenorial crescut, au intrat în incubatorul educațional de afaceri incubatorul JA BizzFactory™. În cadrul acestuia, tinerii se pregătesc pentru finala națională a JA Compania Anului 2017 – cea mai mare competiție europeană de antreprenoriat dedicată tinerilor. Printre echipele calificate pentru incubatorul JA BizzFactory™ se numără și una formată din elevi gorjeni.

Echipa din Gorj calificată pentru incubatorul JA BizzFactory™ este formată din liceeni de la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu, coordonați de prof. Morjan Cristina Antoaneta, iar denumirea companiei propusă de aceștia este ”Alpha builders”. În prima etapă a incubatorului educațional de afaceri JA BizzFactory™, echipele vor trece de la realizarea unei cercetări de piață și crearea unei versiuni de test a produsului/serviciului oferit sau a prototipului, la interacțiunea cu piața și clienții. Această etapă se va finaliza cu realizarea unui plan detaliat de afaceri și a unui business pitch video. În a doua etapă a incubatorului vor intra doar echipele semifinaliste, care, sub îndrumarea profesorului coordonator, a echipei JA și a consultanților voluntari din business, își vor consolida ideea de afacere, partea de vânzare și/sau investiție și vor realiza un stand de prezentare a produsului/serviciului/prototipului pentru finala națională a competiției. ”Anul acesta, echipele de elevi și studenți propun start-up-uri dintr-o gamă largă de domenii, de la agribusiness și industrii creative, până la inginerie și științe aplicate. Pe durata de incubare, pentru pilotarea ideilor de afaceri, elevii și studenții vor beneficia de consultanță (tip blended learning: sesiuni de lucru, office hours, webinarii) de la specialiști din business. Echipele cu cea mai bună evoluție în incubator vor participa la Finala Națională JA Compania Anului 2017, care va avea loc pe 24 mai, în București. Aici, tinerii își vor expune produsele sau serviciile și își vor prezenta planurile de afaceri, prin intermediul unui pitch, în fața juriului format din profesioniști din mediul business. Premiile competiției sunt: burse de participare la JA European Company of the Year 2017, Bruxelles, Belgia, iulie 2017 – secțiunea elevi, burse de participare la JA Europe Enterprise Challenge 2017, Helsinki, Finlanda, iunie 2017 – secțiunea studenți, Investiția anului – în valoare de 5.000 USD și Premii speciale (cel mai bun plan de afaceri, cel mai bun produs/serviciu)”, au anunțat organizatorii. Anul trecut, România a câștigat marele premiu la JA Europe Enterprise Challenge 2016 (secțiunea studenți, detalii aici), pentru dezvoltarea unei prize inteligente care împiedică alimentarea cu energie electrică a diferitelor aparate atunci când acestea sunt în stand-by, și premiul de excelență în IT la JA European Company of the Year 2016 (secțiunea elevi, detalii aici), pentru dezvoltarea unor ochelari inteligenți care ajută nevăzătorii sau persoanele cu deficiență mare de vedere să se integreze mai ușor în mediul înconjurător.
R.L.FOTO: Un bărbat a murit carbonizat, locatarii blocului au fost evacuați 23 Mar 2017

În urma incendiului, izbucnit la garsoniera din Rovinari, un bărbat în vârstă de 37 de ani, proprietarul imobilului, și-a pierdut viața. Acesta a fost găsit de pompieri carbonizat. Mai multe echipaje ale ISU se află la fața locului și au evacuat toți locuitorii blocului, pentru a fi evitate și alte tragedii. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz.received_1182587221840272(A.C.)Incendiu la Rovinari 23 Mar 2017

Pompierii intervin, în aceste momente, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o garsonieră, aflată la etajul 4, pe Aleea Școlii, din Rovinari. Intervin două echipaje de la ISU Târgu-Jiu. Revenim cu detalii! (A.C.)UPDATE: Băiețelul, care a căzut în pârâu, a decedat 23 Mar 2017

După ore de resuscitare, medicii de la SJU Târgu-Jiu s-au dat bătuți și au declarat decesul băiețelului, care a căzut în pârâu. Micuțul în vârstă de 1 an și 3 luni, din satul Bălani, comuna Stănești, era în grija bunicii când s-a întâmplat tragedia, însă bătrâna l-a scăpat din ochi câteva clipe, moment în care s-a întâmplat tragicul eveniment. (A.C.)UPDATE: Hațegan și-a tăiat două degete de la mâna dreaptă 23 Mar 2017

Dragoș Hațegan, fostul manager al Spitalului Motru, a fost preluat, în urmă cu puțin timp, de un elicopter SMURD de pe stadionul din Turceni și transportat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București. Potrivit medicului Claudia Popescu acesta și-a tăiat două degete de la mâna dreaptă. (A.C.)Copil de 1 an, resuscitat după ce a căzut într-un pârâu 23 Mar 2017

Un băiețel în vârstă de 1 an și 3 luni, din Stănești, a fost preluat de către Ambulanță în stop cardio respirator și transportat la UPU, după ce ar fi căzut într-un pârâu, aflat în apropierea casei. Potrivit reprezentanților SJA Gorj, micuțul este în continuare resuscitat. Tatăl băiețelului susține că nu știe cum s-a întâmplat tragedia. Familia mai are acasă doi copii. În acest, caz a fost sesizată și Poliția. Revenim cu detalii!(A.C.)Vezi ce funcție a mai primit Gorun 23 Mar 2017

Adrian Gorun, președintele Senatului UCB, a fost primit în Academia Oamenilor de Știință din România. Acesta a devenit de astazi membru asociat al acestui forum care reunește personalități ale lumii academice si științifice. (A.C.)Fostul director al Spitalului din Turceni, preluat de elicopter 23 Mar 2017

Dragoș Hațeganu, fostul director al Spitalului din Turceni, va fi preluat de un elicopter SMURD și transportat la un spital din Capitală.  Acesta și-a tăiat două degete de la o mână, după ce a încercat să ungă lanțul unei motociclete, dar cu motorul în funcțiune. (A.C.)Elevi din șapte județe, la Târgu-Jiu 23 Mar 2017

Mâine, la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu se va desfășura faza interjudețeană a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale, clasele III-VIII. Sunt așteptați să participe 167 de elevi de la liceele vocaționale din următoarele localități: Târgu Jiu, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Câmpulung Muscel, Drobeta Turnu Severin, Pitești, Slatina, Târgoviște. Deschiderea olimpiadei va avea loc la ora 9.00, la Sala de Audiție a Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu.”Marșul pentru viață”, la Târgu-Jiu 23 Mar 2017

Filialele din Târgu Jiu ale Asociaţiei Pro Vita și Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) organizează sâmbătă, 25 martie, cea de-a şaptea ediţie a evenimentului „Marşul pentru viaţă”, sub genericul „Ajută Mama şi Copilul! Ei depind de tine!”. La Târgu Jiu, marşul va începe la ora 14.00 şi se va desfăşura pe următorul traseu: Biserica „Înălţarea Domnului” – strada Victoriei – Piaţa Prefecturii – Masa Tăcerii – Calea Eroilor – Coloana fără sfârşit.Balul Liceelor, la a doua ediție 23 Mar 2017

În data de 30 martie 2017, Universitatea”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și Liga Studenților din Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează cea de-a doua ediție a evenimentului BALUL LICEELOR, începând cu ora 20:00, la Complex Anna Summer Events, pentru a-i desemna pe cei mai reprezentativi elevi ai Gorjului.

 Sute de kilograme de fructe și legume, confiscate de polițiști 23 Mar 2017

O femeie de 39 de ani, din orașul Rovinari, a fost depistată, aseară, în trafic, pe strada Trandafirilor, din localitate, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 600 de kilograme de legume şi fructe, fără să aibă documente legale de provenienţă.

”Conducătoarea auto a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 500 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 600 de kilograme de legume şi fructe, în valoare de 3.000 de lei”, se precizează într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.Întreruperi energie electrică astăzi 23 Mar 2017

GORJ

• Între orele 11.00 – 13.00, Târgu Jiu PTCZ nr. 187 – Societăți Comerciale în incinta fostului IVV, PTCZ nr. 210 – Sediu Universitatea „Constantin Brâncuşi“ Drăgoieni, Hotel Enigma, consumatorii casnici între sediul UCB și Enigma Drăgoieni, stația de astfalt Metal Colect, PTCZ nr. 114 și PTCZ nr. 115 – Cartier Nou Drăgoieni, PTA 21 – Drăgoieni (intersectie Preajba), magazine Tara.

• Între orele 15.00 – 19.00, Târgu Jiu PTCZ nr. 5 Târgu Jiu – str. Zambilelor blocurile: 5, 7 și 12, bulevardul Ecaterina Teodoroiu – sediul APIA Gorj.

(I.M.)Se opresc gazele! 23 Mar 2017

Distrigaz Sud Reţele anunţă sistarea alimentării cu gaze naturale la consumatorii casnici şi non-casnici pentru modernizarea reţelei de distribuţie pentru judetul GORJ.pentru data de 23.03.2017 pentru satele Ceauru şi Tămăşeşti între orele 08:00-17:00, precum şi pentru strada Eroilor din Târgu-Cărbuneşti între orele 09:00-15:00.

(I.M.)Stația de asfalt din Drăgoieni, executată silit! Proprietarul cere 2 milioane euro 23 Mar 2017

Pentru realizarea Variantei de ocolire a municipiului Târgu-Jiu, stația de asfalt din Drăgoieni, aparținând municipiului Târgu-Jiu, a fost executată silit, marți, 21 martie, de către Secţia de Drumuri Naţionale, în vederea exproprierii. Activitatea staţiei va trebui să fie oprită şi cei 70 de angajaţi să fie mutaţi cu tot cu echipamente în altă parte.

Terenul pe care este amplasată staţia de asfalt, pe care au executat-o silit drumarii, se află pe traseul variantei de ocolire a municipiului Târgu Jiu: “În prezent, suntem în faza de executări silite. Nu a avut loc nici un fel de despăgubire pentru că pe rolul instanţei de judecată este un dosar, iar judecătorii urmează să decidă cuantumul total şi final al despăgubirilor. Până atunci, nu au fost făcute nici un fel de plăţi”, a declarat Cristi Tudor, reprezentant al Secţiei Târgu-Jiu a Drumurilor Naţionale.
statie asfalt dragoieni 2Proprietarul stației de asfalt de la Drăgoieni a solicitat instanței despăgubiri în valoare de două milioane euro.
Proiectul Variantei de ocolire a municipiului Târgu-Jiu presupune construcţia a 19,957 km de drum, a patru poduri, a opt pasaje şi a trei intersecţii la nivel. Valoarea totală a proiectului este de 96.651.483,87 de lei din care valoarea totală eligibilă este de 74.424.126,80 de lei. Contribuţia Comisiei Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 85% din valoarea totală eligibilă a Proiectului respectiv 63.260.507,78 de lei, restul sumei fiind asigurat de la Bugetul de Stat.
Varianta de ocolire a municipiului Târgu-Jiu presupune realizarea unui traseu rutier atât prin estul oraşului, cât şi prin vestul acestuia: varianta est (cei mai mulţi kilometri de centură) va asigura legăturile între Filiaşi (DN66), Râmnicu Vâlcea (DN67) şi Petroşani (DN 66) şi are o lungime de 14,9 kilometri. Varianta vest asigură legăturile între Filiaşi (DN66), Drobeta Turnu Severin (DN67) şi Băile Herculane (DN 67D) şi are o lungime de cinci kilometri. În proiect sunt cuprinse lucrări de amploare, precum poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supraterane, ce vor trece peste Drumul Naţional 67. Varianta va fi construită pe DN 66, care traversează municipiul Târgu-Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67 D, incident în nord-vest. Termenul pentru finalizarea centurii Târgu-Jiu, amplasată pe DN66, va fi de doi ani, la care se adaugă o perioadă similară pentru notificarea defecţiunilor.
Minodora SuceaZăpadă de 5 metri pe Transalpina 23 Mar 2017

Reprezentanții Secției Drumuri Naționale (SDN) Târgu-Jiu s-au ținut de cuvânt și au început acțiunea de deszăpezire a Transalpinei. Ei și-au propus ca în două săptămâni să se finalizeze această activitate. Stratul de zăpadă depus pe Drumul Regelui, pe parcursul iernii, măsoară 5 metri în anumite zone.

transalpina zapadaÎn plină primăvară, drumarii gorjeni se luptă cu nămeții pe Transalpina. De ieri, utilajele au intrat pe Drumul Regelui și au început să îndepărteze zăpada de pe carosabil. Întrucât pe versanți există acumulări de zăpadă, care au ajuns pe carosabil, în anumite zone stratul de omăt de pe Transalpina măsoară chiar și 5 metri. “În anumite locuri autofreza de mare capacitate, ZIL, nu poate înainta din cauza zăpezii prea mari și tasate, se oprește ca într-un zid, și trebuie intrat cu vola să spargă, după care se aruncă zăpada”, a explicat Cristi Tudor, reprezentantul Secției Drumuri Naționale Târgu-Jiu.
utila transalpinaTransalpina este şoseaua situată la cea mai mare altitudine din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele, la 2.145 de metri. Drumul face legătura între oraşele Novaci, din judeţul Gorj, şi Sebeş, din judeţul Alba, fiind anual închis pe perioada iernii.
Minodora SuceaPlângere, după prelungirea controlului judiciar în cazul fostului șef al AJOFM Gorj 23 Mar 2017

Fostul director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, Ion Târlea, aflat în prezent la pensie, a fost așteptat, ieri, în fața magistraților Judecătoriei Motru, după ce a formulat o plângere împotriva deciziei procurorilor, care au prelungit măsura controlului judiciar, atât în cazul său, cât și pentru colegii de dosar. Bărbatul a decis să se retragă la pensie, anticipat, în timpul cercetărilor efectuate de polițiști, după ce superiorii săi au anunțat că în timpul anchetei va avea raporturile de serviciu suspendate.tarlea

Acesta și patru consilieri superiori, trei femei și un bărbat, actuali și foști funcționari din cadrul instituției, sunt acuzați de fraudă informatică, fals informatic şi abuz în serviciu. Doi dintre consilieri nu mai lucrează la AJOFM Gorj din 2010. Faptele ar fi fost descoperite după ce Damian Horcea, fostul şef al biroului AJOFM Târgu-Jiu, s-a sinucis, în anul 2012. Anchetatorii susțin că infracțiunile ar fi fost comise în perioada 2002 – 2012, când suspecţii ar fi întocmit în fals 140 de dosare de șomaj. ”În perioada 2002-2012 au introdus în aplicația informatică a agenției date nereale privind condițiile de obținere a indemnizațiilor de șomaj, pentru mai multe persoane, creând o aparență de legalitate a datelor introduse, care a avut drept consecință juridică acordarea acestor indemnizații și însușirea lor de către unii dintre angajați. Prejudiciul efectiv cauzat agenției este în sumă de 607.246 de lei, reprezentând indemnizații de șomaj, în sumă de 473.544 de lei și contribuții sociale aferente acestor obligații, în cuantum de 133.702 lei”, a declarat Constantin Stică Costescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, la începutul anchetei. Constantin Stică Costescu a confirmat, ieri, că măsura controlului judiciar a fost prelungită și că dosarul se află încă la Poliție. Alte două dintre persoanele cercetate au formulat plângere împotriva măsurii, însă, luni, Judecătoria Motru le-a respins acțiunea împotriva ordonanţei Parchetului, prin care s-a dispus prelungirea controlului judiciar. Hotărârea este definitivă.
Loredana FîciuGrevă și la Gara Târgu-Jiu! Două trenuri au circulat! 23 Mar 2017

Angajații CFR Infrastructură au întrerupt, ieri, lucrul în toată țara, declanșând o grevă spontană pe care au organizat-o cu ajutorul rețelelor de socializare. Pe raza regionalei Craiova au fost însă două trenuri care, cu mici pauze, și-au văzut de destinația finală, aceasta fiind gara din Târgu-Jiu. E vorba despre un tren interregio Săgeata Albastră și un regio care venea de la Craiova spre Târgu-Jiu, în vagoane aflându-se peste 100 de copii, care veneau în vizită la operele lui Brâncuși în cadrul programului „Școala altfel”. “Altfel” a fost și excursia lor, după ce trenul a făcut o oprire undeva între Craiova și Filiași.

“Ne-am speriat un pic când am văzut că oprește fără să fie stație, dar am găsit înțelegere și din fericire au înțeles că este un grup foarte mare de copii, de peste 100. Noi aveam călătoria programată din 4 martie și tocmai de aceea ne-au înțeles. După ce ne-au ținut un pic la Coțofeni, probabil au discutat la comandamentul dumnealor de criză, ne-au lăsat să ne vedem de drum”, a povestit Camelia Ghira, unul dintre dascălii care însoțeau copiii. Elevii erau de școală generală și, spre norocul lor, în trenul, alături de ei, au fost și două reprezentante ale CFR Călători, care însoțeau grupul.
“Eu sunt șefa agenției CFR Voiaj de la Craiova și chiar de la mine au luat cu toții biletele. Vă dați seama, noi îi încurajăm ca în cadrul acestor deplasări grupurile de elevi să cumpere binele și să meargă cu trenul și, acum, tot noi să le creăm probleme. Pentru grupul acesta s-a făcut un efort de către conducerea mea și sperăm că nu vor mai fi probleme, așa cum sperăm că și cei de la Infrastructură își vor rezolva problema cu salariile”, a spus Cristina Mirică, șefa agenției CFR Voiaj Craiova.
De la gară spre centrul orașului copiii au mers pe jos, încolonați câte doi, elevii străbătând câțiva kilometri pe jos până la intrarea în parcurile în care se află operele brâncușiene. Odată cu ei în Gara Târgu-Jiu au ajuns și călătorii dintr-un alt tren, Săgeata Albastră, care, la Filiași, au aflat că vor mai avea de așteptat până se încheie protestul și că în acest timp doar trenul cu copii merge. După ce trenul s-a pus în mișcare, protestul pe Regionala Craiova s-a încheiat, iar Săgeata Albastră și-a văzut de drum, ajungând prima la Târgu-Jiu pentru că avea prioritate. A adus în gară doar un călător care mai rămăsese prin vagoane, acesta recunoscând că el nu a aflat la timp de trenul cu copii că ar fi coborât și el din “Săgeată” pentru a veni “mai repede”.
Gelu IonescuFostul manager Khraibani, la judecată cu Consiliul de Administrație al Spitalului Motru: “Vreau dreptate, nu funcția”! 23 Mar 2017

Camelia Khraibani, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Motru, a dat în judecată Consiliul de Administrație al unității medicale, pe motiv că acest organism a refuzat să o repună în funcția de manager, deținută anterior accederii sale ca deputat, în Parlamentul României. Khraibani cere anularea actului dat de CA-ul Spitalului Motru, procesul urmând să înceapă la Judecătoria Motru, miza nefiind însă repunerea în fosta funcție de manager.

Decizia luată de Consiliul de Administrație al Spitalului Motru de păstrare în funcția de manager interimar a doctorului Alin Efrim și stabilirea unui concurs pentru post i-a adus acestui for de conducere un proces. Actele au fost depuse deja la Judecătoria Motru de către reclamanta Camelia Khraibani, pe data de 1 martie, instanța nestabilind încă o primă înfățișare în acest dosar.
facs khraibani“Eu vreau să știu dacă mi se dă dreptate sau nu de către instanță. Nu vreau funcția de director, ci vreau doar să văd, dacă am sau nu dreptate”, a declarat fostul manager al Spitalului Motru.
În ceea ce privește viitorul concurs pentru postul de manager, autoritățile din Motru nu au stabilit încă data la care va avea loc acesta.

Spitalul Motru are, în prezent, un personal de peste 200 de persoane, deși se confruntă, în continuare, cu un deficit de medici specialiști. Unitatea plătește lunar, din fonduri de la Ministerul Sănătății, salariul a 25 de doctori, a 15 rezidenți, a 135 de asistenți și infirmieri, a 26 de muncitori și a 14 salariați TESA. Deși numărul este mare, spitalul încă mai necesită personal, RMN-ul adus anul trecut în unitatea medicală neavând tot personalul specializat, aparatul nefiind pus în funcțiune, de câteva luni, și din acest motiv. În ceea ce privește conducerea, spitalul are un director interimar de peste o jumătate de an.
Anamaria StoicaPercheziții în două localități din Gorj 23 Mar 2017

Poliţiştii timișeni au efectuat, ieri, 48 de percheziții în 15 județe, printre care și Gorjul, la persoane suspectate de contrabandă și fals în înscrisuri private. Descinderi au fost făcute la Târgu-Jiu și Telești.descinderi1

”În urma perchezițiilor efectuate pe raza județelor în Gorj au fost ridicate peste 20 de kilograme de tutun, prelucrat pentru confecționarea țigaretelor, de la persoane care ar fi achiziționat produsele încălcând dispozițiile legale”, a declarat pentru Gorjeanul, Ancuța Morariu, purtătorul de cuvânt al Poliției Timiș.descinderi 2
În urma perchezițiilor din cele 15 județe au fost ridicate peste 70 de kilograme de tutun prelucrat pentru confecționarea țigaretelor, mașini electronice de injectat tutun, mașini de tocat tutun, unități de calculator, laptopuri și documente falsificate.descinderi 3
”Au fost vizate persoane bănuite de deținere în afara antrepozitului fiscal și comercializarea produselor accizabile, fără a fi marcate, peste limita de un kilogram de tutun de fumat, contrabandă și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În fapt, începând cu anul 2015, un bărbat de 29 de ani, din comuna Coșteiu, sprijinit de alte persoane, ar fi comercializat pe teritoriul României, prin intermediul internetului, 105 kilograme de tutun, fără ca produsul să fie supus marcării și fără a se achita accizele aferente acestor operațiuni.descinderi 676

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au stabilit că mai multe persoane ar fi achiziționat, în repetate rânduri, tutun prelucrat de cel în cauză, încălcând dispozițiile legale. Totodată, s-a stabilit că bărbatul, sprijinit de alte persoane, ar fi falsificat polițe de asigurări pentru autovehicule înmatriculate în alte state, permise de conducere, documente de proprietate pentru vehicule și diplome de calificare în câmpul muncii.descinderi 5

Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Timiș şi al poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene: Caraș-Severin, Hunedoara, Cluj, Iași, Tulcea, Mehedinți, Dâmbovița, Covasna, Harghita, Mureș, Prahova, Alba, Brașov și Gorj. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române”, se precizează într-un comunicat de presă al IGPR.
Anchetatorii au pus în aplicare trei mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse pentru audieri la sediul Poliţiei Municipiului Lugoj.
Loredana FîciuSimpozion la Parlament cu 300 de specialiști din domeniul Apelor! Modernizarea stațiilor de tratare din Gorj, adusă în discuție 23 Mar 2017

Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP), împreună cu Administrația Națională “Apele Române” (ANAR), au organizat, ieri, la Palatul Parlamentului, un simpozion dedicat Zilei Mondiale a Apei, care anul acesta a avut ca temă apa și apa uzată. La eveniment, alături de nenumărate personalități ale vieții politice, mai exact alături de 300 de specialiști în domeniul apelor, a participat și fostul secretar de stat de la Ministerul Comunicațiilor, vicepreședintele PSD Gorj, Bebe-Viorel Ionică.

Evenimentul de miercuri din Capitală s-a bucurat de prezența marcantă a multor personalități, printre care: fostul președinte al României, Ion Iliescu, ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Grațiela Gavrilescu, fost ministru al Mediului, fostul Prim-ministru al României, Petre Roman, fostul ministru al Mediului, deputat Attila Korodi, fostul ministru delegat pentru Ape și Păduri, deputat Doina Pană, fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu și directorul general al ANAR, Nicolae Bărbieru. “În acest moment, România face eforturi susţinute pentru a dezvolta și implementa proiecte şi se întreprind acţiuni îndreptate atât către protejarea resurselor de apă, cât şi asupra asigurării accesului la o apă de calitate bună şi în cantitate suficientă, pe baza celor stabilite prin Programul de Guvernare.(..) Sunt convinsă că evenimentele organizate în această săptămână la nivelul celor 11 Administrații Bazinale de Apă, precum și în cadrul evenimentului central din 22 martie 2017, de la Palatul Parlamentului, reprezintă un bun prilej pentru gospodarii de apă de a discuta cu toți factorii interesați despre aceste cerințe și obligații, în vederea identificării și implementării soluțiilor și acțiunilor comune”, a declarat, la deschiderea evenimentului, ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu.

IMG_1593Proiecte importante
Ion Iliescu a luat, de asemenea, cuvântul aici vorbindu-le celor prezenți de investițiile majore care s-au făcut în România cu ani în urmă, prin construirea marilor baraje, dar și de necesitatea abordării proiectului Siret-Bărăgan. În finalul discursului, Ion Iliescu a pledat pentru mesele rotunde în care specialiștii să se pună de acord pentru reamenajarea barajelor din România.
Bebe-Viorel Ionică a fost la acest eveniment alături de fostul președinte al țării, Ion Iliescu, menționând că în acest cadru “s-a reluat problematica sistemului de irigații Siret-Bărăgan și viitoarele probleme europene care duc la o apă de o mai bună calitate pentru populația țării. S-a discutat despre economisirea apei potabile, resursă epuizabilă, și despre condițiile în care apa ajunge, în final, la beneficiar. S-a discutat și despre Bazinul Jiului și de programele europene necesare pentru modernizarea stațiilor de epurare din Oltenia și bineînțeles că și din județul Gorj”, a declarat Bebe-Viorel Ionică, la finalul evenimentului.

Începând din anul 1993, comunitatea internațională sărbătorește, în fiecare an, pe 22 martie, Ziua Mondială a Apei. Evenimentele își propun în fiecare an să aducă în atenția oamenilor problemele legate de gestionarea corectă a resurselor de apă. În 2017, tema principală a campaniei este “De ce risipim apa?”. Prin această campanie, organizațiile internaționale încearcă să transmită un mesaj referitor la risipirea apei. Mai exact, ei consideră că este foarte important ca oamenii să învețe noi modalități de a reutiliza apa, tehnici prin care să se reducă consumul, dar și practici care să oprească poluarea prin deversarea de apă menajeră.
Anamaria StoicaŢucudean, capitol încheiat! 23 Mar 2017

Fostul atacant al Pandurilor George Ţucudean a fost prezentat oficial, miercuri, la FC Viitorul. Ţucudean şi clubul gorjean au ajuns la un numitor comun în ceea ce priveşte “restanţele” salariale, iar fotbalistul a primit undă verde pentru transfer. De altfel, în data de 20 martie, Tribunalul Gorj “a anulat” contractul de cesiune creanţe prin care fostul jucător de la Steaua sau Dinamo urma să-şi încaseze salariul. Pe scurt, vârful a renunţat la bani pentru a putea juca la reluarea Ligii 1. Atacantul de 25 de ani a semnat un contract valabil până în iunie 2019 cu formaţia antrenată de Gheorghe Hagi. La prezentarea sa, jucătorul, care a fost dorit şi de Vicenza, a declarat că vrea să câştige campionatul cu formaţia de la malul mării. “Am ales să vin aici pentru proiectul acesta și Viitorul vinde foarte bine. Jucătorii au parte de un antrenor foarte bun. Am auzit numai cuvinte de laudă despre el. Sper să ajut echipa să ia titlul. Viitorul este singura echipă care are o idee de joc. Indiferent de rezultat ei joacă la fel și de aceea am ales echipa lui Hagi. Avem cele mai mari șanse la titlu, depindem doar de noi”, a spus Țucudean. În tricoul Pandurilor acesta a reuşit 5 goluri și 3 pase de gol în 16 meciuri. Ţucudean este cotat la 600 de mii euro pe transfermarkt.
Cătălin PasăreProcesul lui Surupăceanu mai durează 23 Mar 2017

Dosarul în care fostul deputat Mugurel Surupăceanu este acuzat de complicitate la instigare în abuz în serviciu va fi judecat în continuare la Tribunalul Gorj, deși avocata acestuia a cerut instanței să ia act că procesul se poate încheia în baza deciziei de anul trecut a Curții Constituționale care aduce noi precizări cu privire la abuzul în serviciu. Hotărârea Curții Constituționale a fost invocat la termenul anterior, la cel de ieri judecătorul Ioana Mălăescu anunțând că va lua o decizie în această privință la final, atunci când va trebui să dea verdictul cu privire la acuzațiile aduse inculpatului. Acest lucru fusese cerut și de reprezentantul DNA în proces, ca urmare martorii neaudiați până acum în dosar urmând să se prezinte la următoarele termene pentru a răspunde întrebărilor.
Avocata lui Surupăceanu a invocat la termenul anterior faptul că persoanele acuzate de abuz în serviciu și instigate cu complicitatea lui Surupăceanu să comită faptele respective au deja hotărâre judecătorească definitivă prin care instanța stabilește că nu au încălcat o lege, ceea ce, conform practicii de până acum generată de decizia Curții Constituționale, poate duce la achitarea inculpatului. În acest dosar Surupăceanu a cerut încă de la începutul procesului ca instanța să ia act de faptul că acuzațiile ce îi sunt aduse sunt bazate pe o lege care a intrat în vigoare la câteva săptămâni după producerea faptelor care îi sunt imputate lui. Cererea respectivă a rămas și ea în soluționare la finalul procesului. Fostul prefect este acuzat de DNA că ar fi stat în spatele afacerii Buldotancul, cea prin care Romsilva a achiziționat un utilaj la un preț mare și nefuncțional, asta deși un mecanic audiat în dosar a susținut că fumul dens pe care îl scotea tancul respectiv era o funcție specială pe care acesta o avea pentru a se putea crea diversiuni pe front, dacă era folosit la război.
Gelu IonescuÎncepe greul pentru panduri 23 Mar 2017

Fotbalul din Liga 1 a intrat în vacanţă până pe 31 martie, dar elevii lui Flavius Stoican trebuie să rămână în joc de glezne. Pandurii ar putea să-şi joace soarta într-o singură săptămână, întâlnind în decurs de 7 zile principalele contracandidate la salvare. Echipa noastră are două deplasări consecutive la Chiajna şi Târgu-Mureş, iar Timişoara vine la Severin pentru a completa perioada de foc. Antrenorul echipei noastre consideră însă că aceste 3 dueluri nu sunt încă hotărâtoare. “Nu ştiu dacă sunt meciuri decisive, dar sunt meciuri foarte importante, pentru că mai sunt atâtea etape. Ca antrenor trebuie să gestionez situaţia, cu 3 meciuri în 7 zile nu este uşor. Avem două deplasări, nu ştiu dacă putem să facem un antrenament aşa cum mi l-aş dori eu. O să fie unul mai mult de revenire, de relaxare, mai mult tactic. Sunt meciuri importante, dar nu determinante. În ceea ce priveşte programarea mi-ar fi convenit să nu fie această etapă intermediară, mai ales când întâlnim echipele cu care ne batem la retrogradare, dar asta este programarea, o respectăm. Sunt convins că şi celorlaltor echipe nu le convin programările lor”, a spus Stoican. Din cauza programului aglomerat, tehnicianul Pandurilor a recunoscut că va apela la cât mai mulţi fotbalişti în următoarea perioadă. “Important este ca noi să dăm totul atunci când intrăm pe teren. O să fiu atent să odihnesc câţiva jucători, nu am posturi care sunt bătute în cuie, şi atunci cei care vor intra trebuie să dea totul”, a precizat Stoican. Mijlocaşul Pandurilor Olivian Surugiu a spus că nu problemele de ordin fizic îi apasă pe gorjeni, ci mai degrabă lipsa de omogenitate. “Fiecare meci este important şi din fiecare meci sperăm să obţinem maximum, dar, având în vedere că sunt 3 meciuri în 7 zile, o să ne pregătim foarte bine în aceste două săptămâni în care o să fie pauză şi sperăm ca la startul primului meci să fim 100%. Eu zic că nu am avut probleme cu pregătirea fizică, dar ţinând cont că suntem noi, am avut oarecum probleme de adaptare. Nu au fost relaţiile de joc aşa cum ar fi trebuit să fie la o echipă închegată, care joacă de mult dimp, dar uşor intrăm pe o pantă ascendentă. Sperăm ca după ultimul meci să fim deja salvaţi”, a declarat fotbalistul. Preşedintele USMO, Marin Condescu, încă are speranţe că echipa sa îşi va recupera din puncte. Optimist de fel, oficialul grupării gorjene a estimat că elevii lui Stoican vor obţine cel puţin 5 puncte din seria cu “rivalele”. Firesc, pentru a obţine puncte trebuie să şi marchezi… “Sper ca din următoarele 3 meciuri să vină şi golurile. E bine că nu am pierdut în ultimele două etape, iar acum sperăm să facem şi următorul pas. Suntem înaintea Concordiei, pentru că avem 3 puncte în litigiu. O să facem 5,7 sau 9 puncte din aceste jocuri”.
Cătălin PasăreElevi de la Virgil Madgearu, participanți la concursul “Fără ură, cu toleranță” 23 Mar 2017

Elevii Colegiului Economic “Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu au spus într-un glas: “Fără ură, cu toleranţă”. Coordonați de profesorii: Aurelia Dan, Aurora Dumitrescu, Izabela Giorgi, Adriana Richiter și Silvana Stanca, elevii participanți la concursul inițiat de Organizaţia Salvaţi Copiii s-au întâlnit cu polițiști și psihologi, cu care au discutat despre riscurile violenței în cadrul școlar.

u2 u3

Concursul național „Fără ură, cu toleranţă” a ajuns la ediţia cu numărul şapte, iar copiii învaţă, participând la diferite activități, ce înseamnă bullying-ul şi cum se pot feri să devină victime ale atitudinii ostile, violente emoţional sau fizic ale altor persoane îndreptate împotriva lor. Elevii Colegiului Economic “Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu s-au alăturat colegilor lor din țară, intrând în competiție. În vederea participării la acest concurs, elevii înscriși împreună cu profesorii coordonatori: Aurelia Dan, Aurora Dumitrescu, Izabela Giorgi, Adriana Richiter și Silvana Stanca au organizat o întâlnire cu poliția orașului Târgu-Jiu și doi psihologi: Claudiu Brânzan și Minela Popescu, la Colegiul Economic “Virgil Madgearu”. Aceștia au discutat cu elevii despre riscurile violenței în cadrul școlar și conștientizarea acestora, cu referire la repercusiuni. Elevii au realizat postere, filmulețe și prezentări pe această temă. Pentru a combate fenomenul de bullying în grupurile de copii, indiferent de forma în care se produce, Salvaţi Copiii România a lansat o competiţie de proiecte adresată elevilor, desfăşurată sub titulatura ”Fără ură, cu toleranţă”. Aflat la a şaptea ediţie, concursul derulat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet se încadrează în mişcarea globală de combatere a discursului instigator la ură ”No hate speech movement”. Miza asumată a concursului este cea a conştientizării efectelor pe care situaţiile de bullying le au asupra tuturor celor implicaţi, fie că vorbim despre victimă, despre agresor sau despre martor.
M.S.Stoican i-ar antrena pe gorjeni şi în “B” 23 Mar 2017

Antrenorul Flavius Stoican pare să fi prins drag de meleagurile gorjeneşti. Fostul internaţional român a declarat că ar rămâne la Târgu-Jiu chiar dacă formaţia fanion a Gorjului ar retrograda. Stoican a mai spus că are o relaţie foarte bună cu preşedintele Marin Condescu, deoarece acesta i-a prezentat situaţia reală de la club atunci când a preluat echipa. “Sunt dispus să rămân în Divizia B, şi rămân în Divizia B. Am venit, vă spun sincer, pentru domnul Condescu, pentru că mi-a plăcut cum a pus problema. Faptul că nu mi-a spus lucruri <astronomice>, ci mi-a spus situaţia, m-a determinat să vin aici să muncesc”. Fără îndoială unul din motivele care l-ar ţine pe Stoican la Târgi-Jiu este reprezentat şi de noua arenă. “Gândiţi-vă că oamenii care susţin această echipă, şi sper să fie din ce în ce mai mulţi, şi cu siguranţă, vor fi dacă noi ne salvăm, o să vină la Târgu-Jiu pe acel stadion deosebit”, a mai spus tehnicianul. Pe de altă parte, Stoican este convins că Pandurii ar putea alinia jucători care să facă faţă în Liga a 2-a, şi ar dori un meci de verificare cu liderul din eşalonul secund, Juventus Bucureşti. “Juventus defilează în <Divizia B> şi şi m-ar interesa un meci amical. Eu consider că atâta timp cât suntem greu de bătut cu echipe mult mai bine cotate, ca Iaşi şi Voluntari, cred eu că putem face faţă şi cu cei de la Juventus”.

Accent pe posesie şi finalizare
Pauza competiţională este benefică pentru panduri, care vor lucra, în această perioadă, la exprimarea în teren, dar şi la eficacitate. “După acest rezultat jucătorii trebuie să înţeleagă, să-şi dorească, să fie atenţi în anumite situaţii. Dacă nu greşeşti mingi uşoare şi nu le faci cadouri adversarilor, cu siguranţă cei din urmă o să aibă probleme în a câştiga acea partidă. Îmi doresc mult mai mult să avem o posesie mai bună, să nu ne mai fie teamă atunci când avem mingea. Să nu mai pierdem cu atâta uşurinţă, şi să fim mult mai lucizi în momentele în care ne creăm ocazii. Nu suntem Barcelona sau vreo echipă mare încât să avem multe situaţii de a marca, acelea pe care ni le creăm, trebuie să le marcăm”, a spus Stoican. Antrenorul a precizat că principala calitate a echipei sale o reprezintă forţa grupului. “Sper să fac o echipă, o familie, din jucători care au caracter. Sigur că în anumite momente mi-aş dori să am jucători care fac diferenţa, sau jucători cu execuţii senzaţionale, dar în sufletul meu cred că putem să ne salvăm de la retrogradare chiar dacă nu va fi uşor. Cu atât mai mare va fi bucuria dacă vom reuşi acest lucru pentru că, realist vorbind, marea majoritate a specialiştilor sunt îndreptăţiţi să creadă că suntem principalii favoriţi la retrogradare”.
Cătălin PasăreÎncepe a doua etapă de înscriere în învățământul primar 23 Mar 2017

Începând de mâine, părinții copiilor care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățământ în prima etapă de înscriere în învățământul primar sau care nu au participat la această etapă vor putea completa o nouă cerere-tip de înscriere. Listele finale ale copiilor înscriși în învățământul primar vor fi afișate pe 6 aprilie.

În cadrul etapei a doua de înscriere în învățământul primar Cererile-tip de înscriere pot fi completate doar pentru unitățile de învățământ la care există locuri disponibile. În cererea-tip de înscriere pentru etapa a doua, părinții vor completa, în ordinea descrescătoare a preferințelor, maximum trei opțiuni. Ca și în cadrul primei etape, cererile pot fi completate online sau la secretariatul unității de învățământ la care se dorește înscrierea copilului. Validarea cererii este obligatorie și se face la unitatea de învățământ la care părintele dorește înscrierea, în prezența părintelui și a cel puțin unui membru din comisia de înscriere, conform programării realizate de către unitatea de învățământ, zilnic, în intervalul orar 08.00 – 18.00, (luni – vineri), respectiv 09.00 – 13.00 (sâmbătă). Depunerea și validarea cererilor de înscriere are ca termen data de 30 martie. Între 31 martie și 5 aprilie va avea loc procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile, și completarea, în aplicația informatică, a datelor din cererile-tip de înscriere pentru candidații admiși în această etapă, urmând ca pe 6 aprilie să fie afișate la fiecare unitate de învățământ listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare. În perioada 7 – 13 aprilie, inspectoratul școlar va centraliza și soluționa cererile părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ; în aceeași perioadă, inspectoratul școlar va soluționa oricare altă situație referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului. Reamintim că, potrivit metodologiei de înscriere în învățământul primar, pot fi înscriși în clasa pregătitoare copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2017 inclusiv, dar și cei care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie — 31 decembrie 2017, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.
R.L.În doar 20 de zile / Peste 3.600 de cereri unice de plată, depuse la APIA Gorj 23 Mar 2017

Fermierii gorjeni îşi pot depune în continuare cererile de plată pe suprafaţă, campania 2017 demarând la 1 martie. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj au lucrat la foc continuu pentru primirea documentelor.

Angajaţii APIA Gorj au primit de la 1 martie şi până la 20 martie, nu mai puţin de 3.655 de cereri unice de plată, aferente sectorului vegetal pentru o suprafaţă de peste 9.900 de hectare. “Cereri s-au primit până acum doar pe sectorul vegetal, pentru că pe cel animalier nu am început încă să primim, deoarece nu este dezvoltat deocamdată sistemul. Programul nostru pe 2017 cuprinde un număr de 18.333 de fermieri programaţi să depună cerere de plată. S-au depus 3.655 de cereri până acum, ceea ce înseamnă 19,94% din totalul fermierilor programaţi să depună cereri de plată. La această dată, am avut programaţi să depună cereri de plată 4.491 de fermieri, din care au depus 3.655 conform planificării, asta înseamnă un procent de 81,38% din fermierii programaţi în această perioadă. În ceea ce priveşte suprafaţa, totalul suprafeţei care face obiectul programării noastre şi care este alocată fermierilor este 73.450 de hectare. Din aceasta, s-a realizat până acum conform cererilor depuse 9.994,83 hectare, adică 13,61% din suprafaţa programată a se depune cereri în campania 2017”, a declarat Mihai Versin, directorul adjunct al APIA Gorj.
Sesiunea de depunere a cererilor unice de plată din campania 2017 se desfăşoară în perioada 1 martie – 15 mai 2017. Solicitările pot fi depuse şi după această dată, în termen de 25 de zile calendaristice, dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul în cazul în care cererea unică de plată ar fi fost depusă până la 15 mai. Pe Centre Locale ale APIA, situaţia cererilor depuse stă astfel: Târgu-Jiu – 900, Târgu-Cărbuneşti – 674, Novaci – 577, Turceni – 521, Motru – 500 şi la Hurezani 429. Pe localităţi, cei mai mulţi fermieri care au depus la APIA până la 20 martie cereri unice de plată aferente campaniei 2017 au fost din localităţile: Tismana, Runcu, Samarineşti, Plopşoru, Crasna, Novaci, pe fiecare din aceste localităţi depunându-se circa 100-110 cereri.
Izabella MolnarBăluţă regretă că i-a înjurat pe dinamovişti 23 Mar 2017

Unul dintre cei mai în formă jucători ai Universităţii Craiova, Alexandru Băluţă, a fost protagonistul unui episod nu tocmai plăcut. Mijlocaşul ofensiv al oltenilor a fost surprins de camerele TV în timp ce le adresa cuvinte jignitoare rivalilor de la Dinamo. Băluţă, alături de alţi colegi ai săi, au comis-o după meciul direct cu dinamoviştii din ultima rundă. Deşi am putea spune că ritualul se practică la cele mai multe echipe, chiar şi peste hotare, Băluţă nu s-a simţit tocmai confortabil, după ce a fost surprins de cameramani. Acesta a declarat pentru ziarulring.ro că a fost luat de val. “După ce s-a terminat meciul, am mers împreună cu colegii mei să salutăm galeria, așa cum obișnuim să facem mereu. Am mers acolo lângă ei să cântăm, să ne bucurăm. Fanii noștri au venit în număr mare și acest lucru ne-a bucurat enorm, ne-a făcut să dăm tot ce avem mai bun pe teren. La început, suporterii noștri m-au chemat lângă ei, mi-au dat o portavoce și am cântat împreună cu ei. După s-a dat tonul din peluza noastră, a început manifestația împotriva celor de la Dinamo, iar noi, jucătorii, am fost puși într-o situație în care nu aveam ce să facem…și am scandat cu ei”, a povestit Băluţă. Fotbalistul Craiovei a recunoscut că regretă cuvintele jignitoare pe care le-a adresat dinamoviştilor, asta deşi fanii bucureşteni nu i-au primit cu braţele deschise pe olteni în Capitală. “Sincer, îmi pare rău că s-a ajuns aici, însă s-a exagerat mult. De-a lungul carierei mele am primit suficiente înjurături și cuvinte urâte, așa este în fotbal nu sunt nici primul, nici ultimul. Cei care au fost acolo știu că nu a fost chiar așa, manifestația nu a pornit de la mine, a fost un lucru…de echipă, să zic așa. Am fost pus și eu într-o situație dificilă pentru că eram în fața propriilor suporteri, ne bucuram toți, s-a exagerat mult! Şi noi suntem înjurați și jigniți, dar mergem mai departe. Nu poți fi pe placul tuturor, sunt sigur că nu voi mai ajunge într-o situație de acest gen, iar dacă tot se va mai întâmpla, voi știi ce am de făcut pentru a nu se mai ajunge atât de departe”. Revenind la fotbal, Craiova luptă pe două fronturi, iar următoarea partidă a “juveţilor” este tot cu Dinamo. Doljenii dau piept, în Cupă, cu “câinii” pe 29 martie. “Aștept cu nerăbdare meciul de Cupa României și, mai apoi, meciul de campionat. Sunt două partide importante care vor decide multe lucruri. Vreau să mă pregătesc și mai bine și să rămân pe aceeași pantă ascendentă, pentru a-mi ajuta echipa să câștige”, a spus Băluţă.

clsCătălin PasăreZi de sărbătoare la CJCPCT Gorj 23 Mar 2017

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj a sărbătorit, ieri, împlinirea a 49 de ani de la înființarea instituției. Momentul a fost marcat prin expoziții, lansări de carte, dar și acordarea de diplome de excelență și trofee unor personalități culturale și administrative din județ.expo2

Zi importantă pentru Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale! Instituția a marcat, ieri, împlinirea a aproape jumătate de secol de la înființare, eveniment pe care l-a sărbătorit alături de colaboratori. ”Se împlinesc 49 de ani de când a fost înființată această instituție, o instituție care, de-a lungul a aproape jumătate de secol, și-a găsit locul și rostul în rândul instituțiilor culturale din Gorj, reușind să fie, reușind să rămână în același timp cea mai creativă instituție culturală a Gorjului. (…) A avut și noroc, de-a lungul timpului, de directori majoritatea mari personalități, cum ar fi George Barabacea, Antonie Dijmărescu, George Manoniu, Nicolae Vânătoru, Constantin Popescu, ș.a.m.d.. A avut, de asemenea, norocul ca în toată această perioadă de aproape 50 de ani la Centru să lucreze cu adevărat personalități ale culturii gorjene. Aș aminti, foarte pe scurt, pe Anton Bădiță, pe Ion Cănăvoiu, pe Viorel Gârbaciu, aș aminti toată pleiada de angajați ai Centrului de după 1990, unii dintre dânșii cu o experiență uriașă în cultură, precum coregraful Iulian Malea, care își continuă și astăzi activitatea, (…) Stelian Florescu, Pompiliu Ciolacu, Teodor Dădălău, ceilalți colegi ai mei din acest moment ș.a.m.d.. (…) Este instituția care are, dacă vreți, cea mai mare vizibilitate internațională pentru că în decursul timpului, mai exact după 2005 încoace, această instituție a stabilit relații cu creatori de literatură și artă plastică din peste 40 de țări ale lumii. (…) Este singura instituție a Consiliului Județean care are o editură la care, în decursul timpului, au apărut cărți fundamentale pentru cultura populară, pentru istoria și cultura națională. Este singura instituție care își are propriile sale reviste (…) Așadar, o instituție care a încercat să-și facă treaba și și-a făcut treaba, de la început și până astăzi, cu decență, cu simțul măsurii, cu bun-simț”, a spus Ion Cepoi, managerul CJCPCT Gorj.expo3

”Nu suntem o instituție vocală, nu suntem o instituție agresivă. N-am spus niciodată că uneori poate lucrurile nu au fost catalogate așa după cum meritau. Nu am spus niciodată faptul că, deși producem aproape 70% din ceea ce se numește proiect cultural în Gorj, avem o pătrime sau o cincime din bugetul altor instituții. N-am spus faptul că personalul acestui Centru reprezintă o pătrime sau o cincime din personalul altor instituții. Am preferat pur și simplu să ne facem treaba, să nu cerem nimic în plus de ceea ce ni se dă, să căutăm surse astfel încât proiectele acestei instituții nu doar să fie puse în lucru, ci în fiecare an să fim capabili să propunem și să producem și alte proiecte.expo6

Acest lucru a fost posibil, pe de o parte, datorită sprijinul efectiv pe care instituția l-a primit din partea Consiliului Județean Gorj, datorită unor colegi cu adevărat excepționali care au încercat să fie creativi, să-și aibă propriile proiecte, să le urmărească de la început și până la sfârșit și, deopotrivă, colegilor din teritoriu, directorilor de cămine culturale și case de cultură și datorită unei bune părți a primarilor din aceste localități. Am avut norocul, de asemenea, unor colaboratori excepționali din mai toate domeniile vieții culturale gorjene, care au fost alături de noi, s-au simțit bine alături de noi, au venit cu proiecte și, în măsura posibilităților, au dus aceste proiecte la sfârșit. Am vrut să spun toate aceste lucruri pentru că suntem în anul 49. Anul viitor instituția va face 50 de ani, deci o jumătate de veac. Sper să fim cu toții sănătoși și să reușim să facem ca anul 2018 să fie cu adevărat un an aniversar pentru această instituție”, a mai completat acesta.expo4

Expoziții, lansări de carte și diplome de excelență
În programul evenimentului au fost incluse prezentarea expoziției ”Dansul”, de Eric Perjovschi, și a unei expoziții de icoane semnată de Pompiliu Ciolacu, lansarea albumului foto ”Gorj – Portul popular”, realizat de Teodor Dădălău, dar și lansarea volumelor ”Novaci – Lada de zestre”, de Constatin Dârvăreanu, și ”Hora-i obicei străbun”, de Mircea Tutunaru. Un alt punct din programul manifestărilor dedicate sărbătoririi împlinirii a 49 de ani de la înființarea CJCPCT Gorj l-a reprezentat acordarea de Diplome de excelență și trofee. O astfel de Diplomă de excelență a fost acordată CJCPCT Gorj și managerului acestuia din partea Consiliului Județean. ”Pentru mine este o zi specială astăzi. Din partea Consiliului Județean Gorj se acordă o Diplomă de excelență Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, pentru întreaga activitate, și, de asemenea, dumneavoastră, domnule director, pentru coordonarea întregii activități a instituțiilor de cultură gorjene și aportul adus la păstrarea și îmbogățirea patrimoniului cultural al județului Gorj. Vreau să vă spun că veți beneficia în continuare de tot sprijinul nostru în activitatea dumneavoastră de promovare a culturii și a tradiției și a obiceiurilor expo5tradiționale. Să știți că un popor care nu-și promovează cultura și tradițiile consider că-și pierde identitatea”, a spus Florin Muja, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj. În ceea ce privește Diplomele de excelență și trofeele acordate de CJCPCT Gorj, acestea au ajuns la reprezentanți ai unor administrații publice locale din județ care s-au implicat în actul cultural din localitățile respective. ”Aproximativ 70% dintre localitățile județului Gorj sunt viabile din punct de vedere cultural. Mai există procentul acela de 30% în care, din diverse motive, obiective sau subiective, lucrurile nu merg bine. (…) Se pare că în acele localități, oricâte eforturi s-ar face, domeniul acesta, al culturii, este considerat a fi unul să spunem în minoritate. Evident, nu este corect, dar la fel de evident este că existența acelui procent de 70% de așezăminte culturale viabile este mult mai mare expo7decât în alte județe ale țării. (…) Trebuie să recunosc că în ultimii ani, în multe dintre localitățile Gorjului, a apărut o generație de primari tineri, de primari care, pe lângă multe alte lucruri pe care le au de făcut în localitatea respectivă, au depus o parte de suflet și în domeniul acesta cultural, pornind fie de la proiecte pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea așezămintelor de cultură, pornind fie de la proiecte care presupun crearea unei anume baze materiale de practică culturală pentru așezămintele respective, de la evenimente, de la manifestări pe care le-au propus și pe care le susțin și în care ne-au avut pe noi drept parteneri”, a precizat managerul CJCPCT Gorj. Cei doi primari cărora le-au fost înmânate Diplome de excelență și trofee în semn de recunoștință pentru ceea ce fac sunt Gheorghe Epure, de la Polovragi, și Gigel Jianu, de la Motru. Au mai primit Diplomă de excelență Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, dar și Constantin Dârvăreanu și Mircea Tutunaru, autorii celor două volume lansate ieri.
Roxana LupuLoredana Niculete a adus în Gorj premiul „Asistentul social din domeniul persoanelor cu dizabilități” 23 Mar 2017

Specialiști în asistență socială cu performanțe deosebite, persoane și instituții care susțin acest domeniu au fost premiați, marți, la o gală organizată de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România. În cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială, Loredana Niculete, asistent social în cadrul Centrului de Zi “Christian” din Târgu-Jiu, a fost desemnată “Asistentul social din domeniul persoanelor cu dizabilități”.

Loredana Niculete își desfășoară activitatea în domeniul asistenţei sociale de aproape cinci ani şi este hotărâtă să ajute, în continuare, persoanele defavorizate. Ea a fost nominalizată la ediția din acest an a Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială la secțiunea „Asistentul social din domeniul persoanelor cu dizabilități”. În urma votului, Loredana s-a calificat în finală, întorcându-se de la Gală cu premiul la această categorie. “Sunt extrem de fericită. Am câștigat premiul pentru asistentul social din domeniul persoanelor cu dizabilități la Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială 2017! Acum câteva momente am coborât de pe scenă și emoțiile sunt copleșitoare. Acest premiu este al nostru, al celor de la Centrul de Zi «Christian», acolo unde ne dedicăm persoanelor cu dizabilități, unde zâmbim mereu și dăm naștere momentelor unice, acolo unde oferim necondiționat iubirea și dăruirea noastră celor aflați la nevoie. Vă mulțumesc tuturor pentru susținere!”, a scris Loredana Niculete pe un site de socializare.
La ediția din acest a Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială au mai reprezentat județul nostru și Corina Măruțoiu (la secțiunea Premiul pentru asistentul social din domeniul sănătății – servicii medicale), precum și Gheorghe Epure, actualul primar al comunei Polovragi, nominalizat la Premiul politicianul anului.
Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială s-a desfășurat, marți seara, la Ateneul Român. În cadrul galei, Ion Caramitru, Horațiu Mălăele și Adrian Naidin au susținut un recital, din programul artistic făcând parte și trupa Holograf.
Minodora SuceaGânduri de martie -Meditaţii- 23 Mar 2017

Străbătând în trecut vremurile care au fost, ne oprim la 6 martie 1945 când a fost instaurat guvernul Dr. Petru Groza.
A fost bine? A fost rău?
A fost o consecinţă firească a trădării “Aliaţilor” care conform repartiţiei geopolitice a lui Churchill de la Yalta, România a căzut în spaţiul sovietic.
Menţionez că datorită numirii lui Groza ca Prim Ministru, Stalin a recunoscut Ardealul ca pământ românesc.
Victor Hugo spunea: “Există meditaţii în care dacă te afunzi îţi trebuie timp ca să ieşi la suprafaţă”.
Astfel comparând anul 1945 cu 2017, observăm că şi acum România e pândită de mari primejdii.
Intrarea României în NATO a fost un fapt benefic însă intrarea în UE pe care am salutat-o toţi românii în 2007, trebuie să recunoaştem că a fost o păcăleală mare, intrarea fiind condiţionată de omorârea zestrei industriale, financiare şi comerciale a României care a rămas o “masă goală”, iar acum România e tratată ca o colonie de marginea imperiului precum a fost tratată Dacia în anul 271 când a fost părăsită de Aurelian, lăsând-o pe mâna barbarilor.
Cu deosebirea că acum am rămas descoperiţi de orice putere economică, am fost goliţi de o industrie care aşeza România printre primele ţări de industrie medie din Europa. Şi acum vor să ne arunce ca pe o măsea stricată după ce ne-a adus economic la nivelul anului 1700. Înfiinţarea UE a avut loc la 25 martie 1957, când s-a semnat: “Tratatul de la Roma” în frunte cu 12 părinţi fondatori, primul preşedinte al comisiei europene fiind Walter Holstein, cel care în 1938 negocia (ce coincidenţă) tot la Roma cu regimul Musolini, viitorul Europei Postbelice, unde Germania s-ar confunda (sperau ei) cu Europa.
Comisia europeană a decretat puteri depline şi nelimitate pentru toate deciziile ducând la subjugarea economică a estului şi acum ne paşte primejdia luării unei decizii ca UE să se împartă în ţări de gradul 1 şi de gradul 2.
Pe 8 martie 2017, parlamentul României a dat o declaraţie care proclamă dreptul poporului român la condiţii egale de tratament în cadrul UE. (Având în vedere că la 25 martie curent, tot la Roma va avea loc o conferinţă privind crearea unei Europe cu 2 viteze).
Deci am fost păcăliţi, lăsându-ne fără Bankorex, fără Reşiţa, fără calea ferată spre Vâlcea, şi fără terminarea canalului Dunăre-Bucureşti.
La noi în ţară Guvernul Grindeanu a fost sabotat de către preşedintele Iohanis, tergiversandu-se numirea unui premier, iar apoi aprobarea bugetului şi alte atacuri mârşave pentru că tot dreapta românească să acuze guvernul PSD că nu şi-ar îndeplini promisiunile.
Menţionez că acest guvern ales în mod legal la 11 decembrie 2016 a avut cele mai uriaşe piedici, în primul rând, din partea şefului statului care s-a pus în fruntea manifestanţilor din Piaţă Victoria spunând că guvernul este o “gaşcă de penali”. În toată istoria modernă a României nu s-au întâmplat asemenea manifestații, cele din Victoria luând o turnură chiar fascistă care să împiedice guvernul să lucreze în linişte.
În plus de asta guvernul PSD, prin ministrul Justiţiei a căutat să reformeze justiţia punând de acord codul penal cu prevederile Curţii Constituţionale.
O altă ciumă au fost arestările făcute de DNA care au devenit cel mai sigur agent electoral al dreptei româneşti şi al lui Iohanis care a săvârşit sute de arestări, iar cei supuşi torturii fizice şi morale săvârşite de procurorii DNA au devenit denunţătorii foştilor colegi. O declaraţie a departamentului de stat american confirmă neregulile DNA-ului dând exemplu două cazuri de cercetări ilegale.
În acest început de martie poporul român îşi pune speranţa în bună credinţă a guvernului PSD şi a unei bune părţi a opoziţiei care a devenit conştientă de fătul că pentru salvarea României trebuie să existe un consens între putere şi opoziţie.
Dă Doamne că delegaţia română să se întoarcă cu rezultate benefice pentru România şi să existe o împăcare între prezidenţia ţării şi guvernul ales de popor, astfel că odată cu Paştele ce se apropie să crească speranţa în români într-un viitor mai bun, într-un viitor normal.
Gh.RădulescuDosarele pentru tichetele de Paşte, în analiza echipelor DPPS 23 Mar 2017

Primăria Municipiului Târgu-Jiu, prin Direcţia Publică de Protecţie Socială (DPPS), a încheiat, ieri, campania de depunere a cererilor pentru solicitarea de tichete sociale de Paşti, destinate cetăţenilor din municipiu cu venituri sub 300 de lei net pe membru de familie.

Aceste tichete sociale se acordă pornind de la Legea nr. 416, adică, nu numai că beneficiarii trebuie să aibă venituri sub 300 lei net pe membru de familie, dar trebuie respectate şi anumite condiţii: acele familii care solicită nu trebuie să deţină mai mult de locuinţa de domiciliu, mai mult de 1.000 mp teren intravilan, să nu deţină o maşină cu o vechime mai mică de 10 ani sau cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 de centimetri cubi. “22 martie a fost ultima zi pentru primirea cererilor pentru acordarea de tichete sociale destinate Sărbătorilor Pascale. În perioada 22 – 24 martie se vor verifica solicitările depuse, iar apoi cei de la DPPS vor da comandă. Valoarea fiecărui tichet este de 30 de lei şi se vor împărţi în Săptămâna Floriilor adică în perioada 3-7 aprilie. Până la 21 martie, s-au înregistrat 89 de solicitări aferente unui număr de 300 de tichete sociale. De asemenea, 574 de tichete sociale vor ajunge către beneficiarii de ajutor social care figurează în evidenţele instituţiei noastre”, a declarat Loredana Covei, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
În 2016, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, la Târgu-Jiu s-au împărţit 1.269 de tichete sociale, iar de Crăciun alte 1.010 tichete au ajuns la beneficiarii târgujieni.
Tot în săptămâna premergătoare Sărbătorilor Pascale, municipalitatea de la Târgu-Jiu va oferi şi 50 de pachete alimentare tradiţionale pentru familiile cu condiţii materiale ori de sănătate deosebite.
“Vom oferi, ca în fiecare an, şi 50 de pachete alimentare. Acolo avem alte criterii şi ne adresăm acelor familii cu probleme deosebite, cu probleme de sănătate, copii mulţi, venituri foarte mici. Pachetele alimentare vor conţine produse tradiţionale: carne, drob, pască, ouă, cozonac, sucuri, cârnaţi. Anul trecut valoarea per pachet a fost de 168 de lei. Noi avem anumite familii în evidenţă pe care le luăm în considerare la fiecare sărbătoare pentru acordarea de pachete cu alimente tradiţionale. Avem părinţi văduvi cu mulţi copii, oameni în vârstă fără venituri, cu boli grave”, a spus directorul adjunct al DPPS Târgu-Jiu, Alina Toader.
Izabella MolnarEdiţia 2017 a Programului Prima Casă a luat startul 23 Mar 2017

Din această săptămână, gorjenii îşi pot depune la sucursalele instituţiilor bancare dosarele pentru creditare în vederea accesării normelor Programului Prima Casă. 16 bănci se pregătesc să înceapă creditarea pentru Prima Casă 2017. Circa 30.000 de împrumuturi vor fi acordate anul acesta, o singură bancă anunţând oficial până acum că a dublat avansul la Prima Casă, de la 5 la 10%. Suma alocată de Guvern anul acesta este de 2,5 miliarde de lei, la care se adaugă cele 175 de milioane rămase de anul trecut. Cei care intră în Programul Prima Casă pot lua împrumuturi de cel mult 57.000 euro pentru locuinţe vechi şi 66.000 euro pentru cele noi. Garanţia oferită de stat pentru bănci este de 40% din preţul unei locuinţe vechi şi 60% din cele noi.
I.M.Fir întins spre subvenţia guvernamentală! 33 de solicitări pentru subvenţia la tomate, la DAJ Gorj 23 Mar 2017

Până la epuizarea fondurilor puse la bătaie la nivel naţional, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Gorj continuă primirea dosarelor din partea agricultorilor gorjeni care solicită sprijinul financiar pentru cultivatorii de tomate în spaţii protejate. Guvernul oferă 3.000 euro pe an celor care cultivă roşii pe o suprafaţă de minim 1.000 mp.

Potrivit conducerii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Gorj, în judeţul nostru există 40 de posibili legumicultori care ar putea beneficia de schema de minimis destinată cultivatorilor de tomate, lansată recent de Guvernul României. Până ieri dimineaţă, la sediul DAJ Gorj erau depuse 33 de dosare din partea agricultorilor gorjeni care îşi doresc accesarea măsurii destinate cultivării tomatelor în spaţii protejate. “Avem 33 de dosare depuse, dar ne aşteptăm ca numărul total al solicitanţilor să fie de vreo 40. Sesiunea nu se închide, merge până în ciclul doi, noi până atunci facem verificări şi între timp ar mai putea apărea solicitanţi. Mai am persoane care vor să întocmească dosare. Am doi solicitanţi care au 800 de mp şi s-au mai apucat de construit pentru că nu le dă adeverinţă primăria dacă nu au 1.000 mp, am pe cineva care s-a apucat de la zero de construcţie”, a precizat şeful DAJ Gorj, Dan Tănăsescu.

Gorjul, slab cotat la cereri
Judeţul din Oltenia care este fruntaş la primirea acestor dosare este Oltul. “În urma videoconferinţei ce o avem în fiecare zi de vineri cu Ministerul Agriculturii, am aflat că judeţul Olt stă cel mai bine având peste 1.100 de dosare depuse. Mai stau bine cei de la Giurgiu, Dolj, Galaţi, Teleorman. E altă climă şi ei au tradiţie, asta fac, pe când la noi agricultorii nici n-au ştiut de program. Ei au solariile pline cu salată, cu ceapă, cu usturoi, pătrunjel, ridichi şi cu spanac. Până nu eliberează nu pot pune roşii. Dar eu sunt mulţumit că am discutat cu toţi agricultorii şi i-am convins pe unii să intre în program, să ia banii puşi la dispoziţie. Aş fi vrut să avem în fiecare localitate cel puţin câte unul, dar nu poţi să te duci la munte şi să pună roşii, sau la Polovragi, deşi îi dai 3.000 euro nu se poate lăsa de tradiţionalele căpşune şi să treacă pe tomate. Mai sunt unii care au solarii cu flori şi nu vor să renunţe pentru roşii. Ei când fac două tone, ne anunţă, iar noi trimitem actele la Bucureşti şi agricultorii îşi vor primi banii. Important este să pună mâna pe primii bani, iar apoi se vor obişnui cu programul. Este îmbucurător faptul că şi numărul tinerilor din judeţ interesaţi să facă agricultură de calitate este în creştere”, a mai spus Dan Tănăsescu.
Cei 32 de agricultori care deja au solicitat sprijinul financiar lansat de Guvern sunt din localităţile componente municipiului Târgu-Jiu precum Slobozia şi Romaneşti, dar şi din următoarele comune: Aninoasa, Dăneşti, Stoina, Drăguţeşti, Bengeşti-Ciocadia, Băleşti, Căpreni, Motru, Bumbeşti-Piţic, Muşeteşti, Mătăsari, Teleşti, Ioneşti, Turceni, Bâlteni, Crasna, Târgu-Cărbuneşti şi Cruşeţ.

3.000 euro, puşi la bătaie
Pentru a accesa ajutorul de minimis, fermierii trebuie să depună o cerere-tip la DAJ Gorj, aceasta urmând a fi însoţită de copia buletinului de identitate, copie a atestatului de producător, copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, dovada contului bancar, adeverinţa în original care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol şi suprafaţa de teren utilizată de solicitant în 2017 în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză.
Schema de minimis destinată producătorilor de tomate în spaţii protejate (sere, solarii) prevede acordarea sumei de 3.000 euro pentru producerea de tomate pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Izabella MolnarMarfă în valoare de 55.000 de lei, confiscată în urma unui control în trafic 23 Mar 2017

Un bărbat de 33 de ani, din localitatea Bumbeşti-Jiu, administrator al unei societăţi comerciale din municipiul Bucureşti, a fost depistat marți, în timp ce transporta produse alimentare şi industriale cu o autoutilitară, pe strada Trandafirilor, din oraşul Rovinari.
Pentru bunurile în valoare de aproximativ 55.000 de lei, acesta nu deținea documente legale de provenienţă.
Conducătorul auto a primit o amendă de 1.000 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea mărfurilor.
Loredana FîciuCardurile europene, din ce în ce mai solicitate 23 Mar 2017

Pe parcursul anului 2015 s-au eliberat 2.155 carduri europene de asigurări de sănătate pe baza cererilor depuse la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj. În 2016, 2607 gorjeni au solicitat carduri europene. Pentru anul în curs, până în prezent, s-au înregistrat, la sediul CJAS Gorj, 544 cereri pentru eliberarea cardului european de asigurări de sănătate, remarcându-se o creştere semnificativă a numărului gorjenilor care au solicitat aceste documente.

Cardul european de sănătate este din ce în ce mai solicitat de către gorjeni. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj, nu mai puțin de 2.155 de asigurați au solicitat eliberarea cardului european în 2015, în 2016 crescând numărul acestora la 2607, iar de la începutul anului 2017 până în prezent au fost deja eliberate 544 carduri europene.
Utilizatorii de telefoane inteligente (smartphone-uri) pot descărca gratuit ghidul de utilizare a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) de pe App Store, Google Play şi Windows Phone Store. Ghidul este o aplicaţie disponibilă în 24 de limbi şi este util celor care călătoresc prin Europa. Acesta include următoarele: informaţii generale cu privire la card; numere telefonice de urgenţă; tratamente acoperite de asigurare şi costuri; modalităţi de solicitare a rambursării costurilor; contacte utile în cazul pierderii cardului.

Valabilitate şase luni
Cardul european reprezintă documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Acesta se eliberează asiguratului gorjean de către CJAS Gorj, în urma unei solicitări depuse la sediul instituţiei sau prin e-mail. Eliberarea cardului european se face la cererea persoanei asigurate. Acesta poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre UE/SEE. Pentru a obţine acest document, persoanele asigurate trebuie să facă o solicitare în acest sens către Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţin. Cardurile au o valabilitate de şase luni de la data emiterii şi acoperă acordarea îngrijirilor medicale de imediată necesitate. Cardul european nu acoperă situaţia în care o persoană pleacă într-un alt stat membru al UE/SEE pentru a beneficia de tratament medical.
M.S.Ultimele zile de înscriere la concursul “Ion Aluaș” 23 Mar 2017

Elevii din ultimul an de liceu, care vor să participe la Concursul Naţional de Antropologie Socială “Ion Aluaș”, organizat de către Departamentul de Sociologie al Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității ”Babeș-Bolyai”, mai au doar câteva zile la dispoziție pentru a se înscrie. Participanții, care vor obține Premiul I, Premiul II sau Premiul III la concurs, vor fi declarați admiși la specializarea Antropologie cu nota de admitere 10 la sesiunea admiterii din anul în curs.

Concursul este deschis în mod gratuit tuturor elevilor de liceu din clasa a XII-a, cât și proaspeților absolvenți de liceu care au obținut Bacalaureatul în anul școlar anterior celui în care este organizat concursul. Pentru a se înscrie în concurs, liceenii trebui să scrie un eseu în care să descrie cum își imaginează că va arăta lumea noastră peste treizeci de ani – din punctul de vedere al relațiilor sociale (familiale, de prietenie, de muncă etc.), relațiilor cu tehnologia, organizării politice a societății, relațiilor cu mediul natural, influenței mass-media sau a rețelelor de socializare online. Lungimea eseului trebuie să fie de 800 – 1.000 cuvinte (cca 3 pagini, Times New Roman 12, aliniere la un 1.5 rânduri). Eseul și fișa de înscriere completată se trimit prin e-mail la adresa concurs@socasis.ubbcluj.ro, până la data de 25 martie 2017. Juriul concursului va selecta cele mai bune eseuri prin acordarea calificativului “admis” sau “respins” pentru etapa a II-a a concursului. Rezultatele primei etape vor fi publicate pe site-ul facultății și pe avizier cel târziu în data de 30 martie a anului în curs. Toți participanții la concursul de eseuri, indiferent de calificativul obținut, vor primi o adeverință de participare în prima etapă a concursului și materiale informative privind specializările oferite la Departamentul de Sociologie. Participanții, care vor obține Premiul I, Premiul II sau Premiul III la concurs, vor fi declarați admiși la specializarea Antropologie cu nota de admitere 10 la sesiunea admiterii din anul în curs, cu condiția să confirme locul obținut în perioada de înscriere prin prezentarea diplomei de Bacalaureat, completarea formularelor de înscriere și plata taxei de admitere. Participanții, care vor obține cel puțin nota 8 la concurs, vor fi declarați admiși la specializarea Antropologie, în ordinea descrescătoare a notelor obținute, cu condiția să confirme locul obținut prin concurs în perioada de înscriere prin prezentarea diplomei de Bacalaureat, completarea formularelor de înscriere și plata taxei de admitere.
R.L.Activităţi în „Cuibul democraţiei” pentru 17 tineri gorjeni 23 Mar 2017

În perioada 18-19 martie în cadrul „Cuibului democraţiei” de la Biblioteca Judeţeană “Christian Tell” din municipiul Târgu-Jiu, Asociaţia Scout Society a organizat pentru 17 tineri din multiple localităţi, o activitate de scriere şi management al proiectelor, având utilitate la nivel personal, pentru o comunitate sau organizaţie.
În decursul celor două zile, participanţii au avut şansa să se cunoască şi să lucreze în echipe pentru a atinge scopul comun pentru care s-au înscris la eveniment. În prima zi a cursului tinerii au fost implicaţi în jocuri de cunoaştere, de fuzionare a unei echipe, dar au fost informaţi şi despre cum se scrie un proiect şi părţile pe care acesta trebuie să le conţină. A doua zi a fost “testul de înţelegere” pentru participanţi, deoarece aceştia au pus în practică toate informaţiile primite. Pe lângă partea de “predare-aplicare” participanţii au învăţat să lucreze în echipă, săactivitate2 definească mult mai uşor problemele care există în societate şi să le analizeze pentru a scrie proiecte pentru soluţionarea lor. În ciuda timpului scurt, echipa Asociaţiei Scout Society a reuşit să sintetizeze informaţia transmisă către participanţi încât aceştia să o înţeleagă, pentru ca ulterior prin aplicarea cunoştinţelor tinerii să devină tineri activi în comunităţile lor.
I.M.Recital de vioară și pian la Teatrul ”Elvira Godeanu” 23 Mar 2017

Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu va găzdui în acest weekend un eveniment special dedicat melomanilor. Este vorba de un recital extraordinar de vioară și pian, susținut de violonistul Ilie Cealicu și pianistul Florin Berculescu.

Recitalul face parte dintr-un program al Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” și se va desfășura sâmbătă, începând cu ora 19.00. ”Următorul eveniment pe care îl găzduiește și îl organizează Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” este un recital extraordinar susținut de doi prieteni dragi ai instituției noastre, doi profesioniști, oameni care nu au nevoie de nicio prezentare. (…) Ilie Cealicu și Florin Berculescu sunt ”vinovați” pentru evenimentul care se va întâmpla sâmbătă, 25 martie, de la ora 19.00, la noi, la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu. Acest recital extraordinar face parte din program, din seria celor propuse de domnul Marian Negrescu, managerul instituției noastre, în perioada 2016 – 2021, face parte din programul ”Recital extraordinar” (…) În acest program a fost gândit un spectacol undeva la două luni în cadrul stagiunii noastre”, a precizat Iani Gârbaciu, consultant artistic și PR al Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” Târgu-Jiu. Mai multe detalii despre programul recitalului a oferit violonistul Ilie Cealicu. ”Este vorba de două lucrări din perioada romantică spre sfârșitul romantismului muzical, două lucrări a doi autori francezi, Cesar Franck și Gabriel Faure, două sonate care se disting prin frumusețea și melodicitatea lor, precum și printr-o paletă foarte largă dinamică. O să vă mai spun că sunt lucrări deosebit de dificile, pe care, împreună cu colegul, sper să le ducem la un fericit sfârșit. Vă mai pot spune că am planificat oarecum destul de mult timp această manifestare artistică și că dorim din tot sufletul să ne comportăm ca adevărați profesioniști și să mulțumim pe cât se poate publicul care sperăm că va fi prezent în sală și să-i bucurăm prin ceea ce facem noi”, a declarat acesta. Despre recitalul de sâmbătă a vorbit și pianistul Florin Berculescu. ”Sunt puțin mai acomodat cu această colaborare, această relație de prietenie cu teatrul și oamenii de artă, de muzică, de teatru din Târgu-Jiu deoarece proiectele mele cu această instituție au început, cred, în 2010 sau 2011. Îmi propusem niște recitaluri pe genuri, tematice, sau pe naționalități (…) Până acum am concertat singur; o să continui și acest proiect de a susține recitaluri singur, dar (…) am zis (…) să încercăm din nou să susținem și recitaluri de muzică de cameră, deocamdată în duo. Repet, eu o să continui și recitalurile personale, dar am ales de data aceasta o seară de muzică franceză împreună cu colegul meu, Ilie Cealicu, cu care colaborez foarte bine și la Orchestra de cameră ”Lyra Gorjului”. Și eu am credința, nădejdea, că va fi o seară reușită și sperăm să mulțumim publicul meloman care va veni, sâmbătă, la ora 19.00, în sala Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”, a spus acesta.  Prețul unui bilet este de 15 lei pentru adulți și de 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari.
Roxana LupuTir încărcat cu materiale de construcții, confiscat la Rovinari 23 Mar 2017

Poliţiștii din Rovinari au depistat, aseară, în trafic, un bărbat de 34 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, angajat al unei societăţi comerciale din oraşul Tismana, în timp ce conducea o autoutilitară cu semiremorcă, pe strada Trandafirilor, înmatriculată în Germania, transportând cantitatea de 22.326 de kilograme de prefabricate, fără a deţine licenţă de transport. ”Societatea comercială a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 9.000 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea dreptului de a utiliza autoutilitara pentru o perioadă de șase luni. Tot cu această ocazie i-au fost retrase plăcuţele cu numerele de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj.
Loredana FîciuScrisoare deschisă Excelenţei Sale, Domnului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog 23 Mar 2017

Excelenţă, înţeleg că venirea Domniei-Voastre la conducerea Ministerului Sănătăţii şi programul Guvernului pentru asigurarea sănătăţii este în măsură să determine o nouă abordare în practica Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate ceea ce nu poate fi decât benefic pentru întreaga activitate medicală.
Fără să abuzez de timpul dumneavoastră cu analiza sistemului de sănătate, mai puţin decât aproximativă, îmi permit, Excelenţă, să vă aduc în atenţie o situaţie care, cred eu, are un impact determinant asupra furnizării de servicii medicale în general şi, în mod particular, în cadrul medicinii primare; este vorba de prevederile legale şi modalitatea practică de elaborare a Contractului-cadru şi a Normelor metodologice de aplicare a sa, precum şi rugămintea ca veniturile furnizorilor de servicii medicale în medicina primară, aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, să se armonizeze cu actualele măriri de salarii propuse şi practicate în sistemul public de furnizare de servicii de sănătate.
Voi încerca, Domnule Ministru, să fiu succint şi la obiect.

Legea.95/2006 titlul VIII Cap.I Art.220 pct.(4) stabileşte:”Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate propune, cu avizul conform al Ministerului Sănătăţii, proiecte de acte normative pentru asigurarea funcţionării sistemului de asigurări sociale de sănătate”. Această prevedere legislativă m-a determinat să mă adresez Domniei-Voastre cu speranţa că veţi dori să clarificaţi, o dată pentru totdeauna, cine, în ce calitate şi pe palier de expertiză poate participa la elaborarea Contractului-cadru, alături de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, instituţie desemnată prin lege pentru elaborarea acestui document. Acum, un enunţ confuz al Legii 95, alături de o interpretare „vinovată” a textului normativ, creează posibilitatea unor “aranjamente” între Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, Colegiul Medicilor din România şi ”reprezentanţii” medicilor de familie, cu impact negativ asupra activităţii de medicină primară.
1.Să începem cu Colegiul Medicilor din România, remarcând domeniul pentru care Colegiul Medicilor din România este indrituit de lege să se exprime normativ şi jurisdicţional (având în vedere diversitatea subiectelor cuprinse în prevederile Contractului-cadru) şi, pe cale de consecinţă, posibilitatea participării la negociere pentru adoptarea unor subiecte doar din acest domeniu, (fiindcă orice negociere presupune existenţa expertizei şi a dreptului legal de a susţine o anumită poziţie).
Conform Legii 95/2006, Titlul XII, Cap.III, Art.412, pct.(1) ” Colegiul Medicilor din România este organism profesional, apolitic, fără scop lucrativ, de drept public, cu responsabilităţi delegate de autoritatea de stat, în domeniul autorizării, controlului şi supravegherii profesiei de medic ca profesie liberală, de practică publică autorizată”. Domeniul activităţii Colegiul Medicilor din România, sub aspectul acestei definiri, este evident ”profesia de medic ca profesie liberală, de practică publică autorizată” şi are în vedere trei activităţi distincte: autorizarea, controlul şi supravegherea; acestea ar putea să fie subiectele de negociere între Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi Colegiul Medicilor din România, dacă se regăsesc între prevederile Contractului-cadru. Pe de altă parte, Art.412, pct.(4), stabileşte din cine este constitut Colegiul Medicilor din România; „Colegiul Medicilor din România cuprinde toţi medicii care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 376 alin. (1) lit. a), c) şi e), precum şi medicii stabiliţi în România care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 376 alin. (1) lit. b), d), f) şi g) şi care exercită profesia de medic în condiţiile prezentei legi”. Este evident că, în conformitate cu acest articol, Colegiul Medicilor din România nu are vreo legătură directă şi nemijlocită cu furnizorul de servicii medicale, cel care va fi partener al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate în derularea contractului de furnizare de servicii şi care, în această calitate, este supus respectării prevederilor contractuale derivate din conţinutul Contractului-cadru.
Legea 95/2006, Titlul XII, Cap.III Art. 414, pct.(1) este explicită atât în ceea ce are de făcut Colegiul Medicilor din România, cât şi asupra cui îşi exercită autoritatea. În acest sens, dintre atribuţiile Colegiului Medicilor din România, cu interes pentru subiectul în discuţie sunt:
a) asigură aplicarea regulamentelor şi normelor care organizează şi reglementează exercitarea profesiei de medic, indiferent de forma de exercitare şi de unitatea sanitară în care se desfăşoară;
b) apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi (medici) în toate sferele de activitate; apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională ale medicului, precum şi dreptul acestuia de decizie în exercitarea actului medical;
c) atestă onorabilitatea şi moralitatea profesională ale membrilor săi;
Din lecturarea articolelor din Legea 95/2006 Art.412 pct.(2) este evident că Colegiul Medicilor din România are autonomie instituţională în domeniul său de competenţă, sub aspect normativ şi jurisdicţional profesional (autorizarea, controlul şi supravegherea profesiei de medic ca profesie liberală, de practică publică autorizată) şi îşi exercită atribuţiile fără posibilitatea vreunei imixtiuni, sub controlul legalităţii exercitat de Ministerul Sănătăţii (Art.412, pct.(3), atribuţii în raport cu membrii săi, medici, în nici un caz furnizori de servicii medicale în medicina primară.

Sub acest aspect nu pot înţelege logica negocierii între o instituţie ce contractează servicii (Casa de Asigurări de Sănătate) de la o altă instituţie (furnizorul de servicii) pentru adoptarea unor prevederi ce nu se aplică subiectului preocupărilor Colegiului Medicilor din România, medicul, ci furnizorului de servicii medicale în medicina primară.

2. Al doilea punct esenţial pentru derularea procesului de elaborare a Contractului-cadru este consultarea de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a organizaţiilor patronale sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical.
Sigur, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate poate demara consultări cu orice organisme crede de cuviinţă (de altfel postarea proiectului Contractului-cadru pe transparenţă decizională este o formă generală de consultare a celor interesaţi) doar că, în situaţia impusă de lege, trebuie să existe o raţiune, alta decât libera exprimare de păreri în cadrul unei discuţii (CONSULTÁ, consúlt, vb. I. Tranz. 1. A întreba, a cere o părere, un sfat; a lua avizul unei persoane autorizate. t Refl. A se sfătui cu cineva. 2. A cerceta, a examina un text, un izvor etc. pentru a se informa sau a se documenta.) Având în vedere definiţia din DEX a vocabulei „consultă”, consultările privind elaborarea unui act normativ trebuie să se facă având la bază criteriul expertizei pe domeniul în discuţie. Remarc însă cu îngrijorare că, cel puţin aparent, criteriul avut în vedere de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, este doar cel al reprezentativităţii, concept preluat din metodologia de lucru a ”dialogului social”, bi şi tripartit, utilizat la elaborărea ”Contractului Colectiv de Muncă”, document normativ fără vreo legătură cu Contractul-cadru. Din această perspectivă, cred că este cazul să analizaţi prezenţa la consultări a organizaţiilor amintite şi să constataţi în ce măsură corespunde unei necesităţi sau măcar unei aparenţe de legalitate.
„Reprezentativitatea organizaţiilor” este element definitoriu în cazul participanţilor la elaborarea Contractului Colectiv de Muncă, (potrivit Legii nr.130 din 16 octombrie 1996) act normativ cu adresabilitate particulară, definit ca ”reprezentând convenția încheiată între patron sau organizația patronală, pe de o parte, și salariați, reprezentați prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condițiile de muncă, salarizarea, precum și alte drepturi și obligații ce decurg din raporturile de muncă”, în timp ce Contractul-cadru este definit în Noul Cod Civil. Art 1176, pct.(1) ”acordul prin care părţile convin să negocieze, să încheie sau să menţină raporturi contractuale ale căror elemente esenţiale sunt determinate de acesta”. Este evidentă diferenţa între cele două tipuri de contracte, Contractul-cadru nefiind sub nicio formă un Contract Colectiv de Muncă, ceea ce face ca metodologia folosită în elaborarea Contractului Colectiv de Muncă (ce prevede reprezentativitatea organizaţiilor) să nu poată fi utilizată în cazul Contractului-cadru, neavând vreo justificare. Chiar şi aşa, utilizarea termenului în contextul prevederilor Art.280, pct.(1), lit.g, şi Art.229, pct.(2) şi pct.(4) ar fi necesitat şi definirea sa, în acelaşi mod în care Art.283, pct.(1), lit.b îl utilizează, dar îl şi explică la pct.(2) ca fiind similar sensului prevăzut de Legea 130/1996. (aici este vorba de componenţa „adunării reprezentanţilor”, organ de conducere al CNAS). Astfel, nedefinit în mod explicit, termenul „reprezentativ” îmbracă caracterul limbajului comun; DEX: ”Ai cărei membri aleși reprezintă o colectivitate și acționează în numele ei”. Şi atunci, de ce aceste organizaţii şi nu altele fiindcă, materializând sensul de mai sus, sunt o mulţime de asemenea organizaţii. Sub acest aspect criteriul „reprezentativităţii” este lipsit de soliditate argumentativă.

În acest sens, cred că reprezentativitatea (în sensul definirii în Legea 130/1996) organizaţiilor solicitate la consultări, în cazul MP cel puţin, este o barieră în exprimarea unei alte condiţii benefice în procesul de consultare, expertiza. Motiv pentru care trebuie eliminată ca şi condiţie de prezentare la consultările pentru elaborarea Contractului-cadru sau, dacă se doreşte menţinerea conceptului, acesta trebuie definit în raport cu particularităţile Contractului-cadru.

3. O altă problemă generată de textul Art.229 pct.(2) privind elaborarea Contractului-cadru, cel puţin în cazul medicinii primare, este relaţia contractuală între Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate şi furnizorii de servicii, ”părţi” implicate în acordul convenit pentru derularea ulterioară a contractelor de furnizare de servicii, raportată la structura şi activitatea Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.
La o primă observaţie, se poate crede că Societatea Naţională de Medicină de Familie ar putea fi o organizaţie ce reprezintă (din motive de operativitate) aceşti furnizori, sau măcar o parte dintre ei, conform L.95, Art.221, pct.(1), lit b) ”furnizorii – persoane fizice sau juridice autorizate de Ministerul Sănătăţii pentru a furniza servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale”. Realitatea însă este alta:
În primul rând, Societatea Naţională de Medicină de Familie nu reprezintă furnizorii de servicii medicale în sensul stipulat în Contractul-cadru, Anexa 2, pct.1 unde contractant este una din formele de organizare a activităţii în medicina primară, prin reprezentantul său legal, şi nu medicul de familie, membru al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, participant la activitatea contractată de către furnizorul de servicii medicale în medicina primară. Conform definirii, Societatea Naţională de Medicină de Familie ca ”asociaţie profesională”, (dicţionar juridic) SNMF este ”organizație cu personalitate juridică, cu scop nepatrimonial, constituită de persoane fizice, denumite membri, ce aparțin aceleiași profesiuni sau unor profesiuni înrudite, care contribuie atât material, cât și prin cunoștințele și munca lor la realizarea obiectivelor specifice”.
În al doilea rând, activităţile principale asumate de Societatea Naţională de Medicină de Familie sunt două: una profesional-ştiinţifică şi cealaltă de tip sindical (de reprezentare a intereselor economice ale membrilor săi, medici de familie). Din păcate, exceptând înscrierea în curicula de specialitate şi calitatea actului medical, niciuna dintre prevederile acordului dintre ”părţi” nu are în vedere expertiza asumată de Societatea Naţională de Medicină de Familie.

În aceste condiţii, consider că prezenţa la consultări, în vederea elaborării Contractului-cadru a acestei organizaţii a medicilor de familie, este una limitată la prevederile Anexei 1 la „H.G de aprobare a pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru”.

4. Un alt consultant invitat la elaborarea Contractului-cadru de către Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate este Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a cărei prezenţă cred că este corectă, cu amendamentul că organizaţia nu reprezintă nici pe departe toate patronatele constituite din furnizorii de servicii medicale în medicina primară, situaţie care obligă Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate la invitarea tuturor patronatelor la consultări, acestea fiind singurele purtătoare de cuvânt legale ale furnizorilor de servicii din medicina primară privind condiţiile de contractare.

5. Acestea fiind spuse, îmi permit, Excelenţă, să vă sugerez că un Contract-cadru mai puţin stufos, elaborat conform Art.1176 pct. 1 din Noul Cod Civil, dacă se poate separat pentru serviciile medicale de medicină primară, Norme metodologice al căror rol să se rezume la explicitarea aplicării Contractului-cadru fără a se constitui într-un normativ confuz, contradictor prevederilor Contractului-cadru şi care adaugă, prin prevederile sale, la Hotărârea de Guvern, precum şi un „Contract de furnizare de servicii medicale în medicina primară” echilibrat în prevederi şi temperat în sancţiuni, la care să se adauge posibila revenire la Contractul de asigurări de sănătate între Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate şi asigurat, în vederea cunoaşterii directe şi nemijlocite a drepturilor şi obligaţiilor asiguratului în raport cu furnizorul de servicii medicale, ar putea rezolva o parte importantă a problemelor generate de actualele acte normative privind furnizarea de servicii medicale în medicina primară, probleme ce au dus în timp la instalarea unei stări de nemulţumire cu potenţial exploziv.

6. N-aş putea Excelenţă să închei acest demers fără a vă aduce în atenţie lipsa preocupării Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pentru creşterea veniturilor furnizorilor de servicii medicale în medicina primară, cel puţin la nivelul pe care, cu generozitate l-a oferit Guvernul României salariaţilor din sistemul public al serviciilor de sănătate. Avem Domnule Ministru, la fel ca orice furnizor din sistemul public, obligaţii financiare faţă de personalul nostru, furnizorii noştri de resurse, administraţiile locale, alte obligaţii ce ne permit susţinerea activităţii profesionale la care, prin creşterea preţurilor, nu mai putem face faţă într-un mod onorabil. În acest sens, sunt convins că o evaluare a proiectului de buget pe care vi-l prezintă spre avizare, conform L.95, Art.291, pct.1, lit.g, Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, cu ocazia unei noi sesiuni de contractare sau în preajma rectificărilor de buget, ar conduce irefutabil la o reevaluare a veniturilor furnizorilor de servicii de sănătate în medicina primară cu creşterea acestora, până la o ţintă cât mai apropiată de ceea ce, îndeobşte se numeşte venit decent.
Vă rog Excelenţă, să acceptaţi expresia distinselor mele sentimente.
Dr. Mihail Moisescu
Preşedinte A.P.M.F. GorjRujeola impune carantină la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu 23 Mar 2017

Instituirea carantinei pe secţiile de Boli Infecţioase şi Pediatrie ar putea fi luată, în scurt timp, la SJU Târgu-Jiu, asta din cauza numărului mare de cazuri de rujeolă. Acum în cadrul unității medicale din municipiu sunt internaţi 12 copii la Secţia de Boli Infecţioase, opt dintre aceştia având sub 11 luni.

“Creşterea numărului de cazuri la populaţia de copii sub 11 luni şi prezentarea lor în Secţia de Boli Infecţioase – avem 12 copii, iar opt au sub 11 luni – sunt cazuri de contact, la adulţi, care au fost deja vaccinaţi, ne-a dus la concluzia că ar trebui cerută carantina pentru secţiile de Boli Infecţioase şi Pediatrie. Propunerea a fost înaintată şi se va face o analiză. Cert este că numărul cazurilor de copii bolnavi a crescut foarte mult, iar 95% dintre ei au fost internaţi în urmă cu două săptămâni la Pediatrie şi trataţi pentru alte afecţiuni. De aceea vrem să cerem măsuri de carantină până la dispariţia incidenţei. Aceeaşi situaţie este valabilă şi la Pediatria de la Târgu-Cărbuneşti”, a făcut public, ieri, Costinel Popescu, şeful Secţiei de Boli Infecţioase.
Managerul SJU Târgu-Jiu, Tiberiu Tătaru, a afirmat că în cazul apariţiei şi altor cazuri de îmbolnăvire se va lua în considerare instituirea carantinei în cele două secţii.
“În prezent, există 12 cazuri de rujeolă la Secţia Boli Infecţioase. Sunt cazuri internate în urmă cu două săptămâni la Cărbuneşti şi aduşi aici şi internări care au fost iniţial la Pediatrie şi acum sunt la Secţia de Boli Infecţioase la Târgu-Jiu. Pacienţii existenţi sunt sub vârsta vaccinării. În cazul apariţiei altor cazuri se va lua în considerare şi instituirea carantinei, care va însemna izolarea cazurilor, interzicerea vizitelor, dezinsecţie terminală. Dar se va lua măsura doar dacă se va impune”, a spus Tătaru.
A.StoicaMEDIA