vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulPRIMA REACȚIE A PROCURORILOR DNA ÎN CAZUL LUI ANTONIE 25 Jul 2016

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au făcut primele precizări, după ce au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a fostului director al Diviziei Miniere, Daniel Antonie,  pentru șapte infracțiuni de abuz în serviciu, în formă continuată. Alături de acesta au fost deferite Justiției alte trei persoane, printre care și Vasile Ghimiș, director la Direcția Economică a Sucursalei ”Divizia Minieră” din cadrul CEO. Ceilalți doi sunt administratori ai firmelor de la care au fost cumpărate trusele sanitare și furtunurile pentru stingerea incendiilor.

”În perioada octombrie 2013-martie 2014, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile, în calitate de directori în cadrul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, au dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea de la două firme, printre care și SC TFR Teminvest SRL, controlate de inculpații Giurcău Daniel Sever și Temelie Florin, la prețuri supraevaluate, a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor și 170 truse sanitare de prim ajutor. În același context, pe de o parte „ajutorul” acordat de inculpații Temelie Florin și Giurcău Daniel Sever a constat în depunerea de oferte pentru produsele respective, în numele societăților pe care le administrau, la prețuri supraevaluate de circa 6-7 ori față de prețurile lor de achiziție.
Pe de altă parte, aceeași inculpați au depus oferte în numele altor societăți, fără consimțământul administratorilor acestora sau în numele unor societăți administrate de rude sau prieteni apropiați, dezavantajoase față de ofertele firmei câștigătoare. Prin această conduită infracțională, profitând și de faptul că la nivelul unităților miniere din subordine era necesară achiziționarea de truse medicale și furtunuri pentru pompieri, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile au prejudiciat bugetul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA cu suma de 415.240,66 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile controlate de cei doi oameni de afaceri. SC CEO SA a comunicat că se va constitui parte civilă în procesul penal cu suma de 415.240,66 lei. În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Antonie Daniel și Ghimiș Vasile”, se precizează într-un comunicat al DNA.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Gorj.Fetița de 10 ani, căutată de pompieri 25 Jul 2016

Căutările în cazul fetiței de 10 ani, din Drăguțești, au fost reluate în această dimineață. Minora se afla, ieri, la scăldat cu sora ei mai mare și cu părinții săi, iar la un moment dat a dispărut.

”În această dimineață au fost reluate căutările în aval de locul unde martorii și părinții au arătat că ar fi dispărut”, a precizat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. La fața locului a fost trimis și un elicopter SMURD de la Craiova, care a survolat zona.Expoziție de arhitectură la Târgu-Jiu 25 Jul 2016

Filiala Târgu Jiu a U.A.P. din România, în parteneriat cu O.A.R. și U.A.R., organizează joi, 28 iulie 2016, ora 18.00, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, vernisajul expoziției de arhitectură „EXPO CARBFORM” a Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Oltenia & Uniunea Arhitecților din România – Filiala Județeană Gorj. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 28 iulie – 10 august 2016, de luni până vineri.Audieri la Poliție după împușcături 25 Jul 2016

Șase persoane sunt audiate în acest moment la sediul Poliției Municipiului Târgu-Jiu, după scandalul care a avut loc aseară, în cartierul Pandurașul, în urma căruia o femeie de 30 de ani a fost împușcată. Victima a fost supusă unei intervenții chirurgicale și se află în afara oricărui pericol. Suspiciunile sunt de lovire, distrugere, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept. Conflictul a avut loc între familiile Bârcină și Anghel, în plină stradă. Primele verificări arată că prima altercație a avut loc în urmă cu câteva luni, în străinătate, când cele șase persoane s-au certat pentru mai multe bunuri.

 

 UCB a prelungit perioada de înscriere 25 Jul 2016

Universitatea „Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu va prelungi perioada de înscriere pentru Concursul de Admitere 2016, sesiunea iulie, până vineri, 29 iulie 2016, ora 14:00, la următoarele facultăți: Facultatea de Inginerie și Dezvoltare Durabilă; Facultatea de Științe ale Educației și Management Public; Facultatea de Științe Economice; Facultatea de Științe Juridice.
Informații complete despre admiterea 2016 la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu se găsesc pe site-ul http://admitere.utgjiu.ro/DNA a finalizat cercetările în cazul lui Antonie – Fostul director al Diviziei Miniere, trimis din nou în judecată 25 Jul 2016

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au finalizat rapid cercetările în cazul fostului director al Diviziei Miniere, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Daniel Antonie, aflat în prezent sub control judiciar, a fost deferit, din nou, Justiției. Dosarul a fost trimis, vineri, la Tribunalul Gorj, bărbatul fiind judecat pentru abuz în serviciu, alături de alte trei persoane, printre care se află administratorul firmei de la care compania a cumpărat furtunuri pentru stingerea incendiilor și un alt director din CEO. Magistrații au decis ca directorul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia să nu mai exercite această profesie, timp de 60 de zile. ”Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Antonie Daniel trebuie să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, să nu exercite profesia în exercitarea căreia a săvârșit faptele, respectiv director al Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA”, au stabilit procurorii DNA. La primul termen, judecătorul de caz, de la Tribunalul Gorj, va decide dacă se impune această măsură și în timpul procesului. De această dată, anchetatorii îl acuză că ar fi prejudiciat bugetul companiei prin cumpărarea, la prețuri mult mai mari decât în realitate, a unor furtunuri și truse medicale. ”Nu vă pot da nicio declarație. Așteptăm să vedem ce spune instanța. Nu sunt vinovat”, a declarat Daniel Antonie. Procurorii au o altă variantă.

print screen antonie

”În perioada octombrie 2013-martie 2014, inculpatul Antonie Daniel, în calitate de director al Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, beneficiind de complicitatea și a altor persoane, a dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea la prețuri supraevaluate de către societatea pe care o conducea a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor şi 170 truse sanitare de prim ajutor. Prin această conduită infracțională, profitând și de faptul că la nivelul unităților miniere din subordine era necesară achiziționarea de truse medicale și furtunuri pentru pompieri, inculpatul Antonie Daniel a prejudiciat bugetul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA cu suma de 415.240,66 de lei”, susțin procurorii DNA. De această dată, Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă în proces.

Prima reacție după ancheta DNA: ”Mi se pare o porcărie!”
Florin Temelie, administratorul societății TFR TEMINVEST SRL, trimis în judecată, alături de Daniel Antonie, a precizat, pentru Gorjeanul, că nu știe motivul pentru care a fost deferit Justiției, declarându-se nevinovat. ”Mi se pare o porcărie. Am fost chemat la DNA, la Craiova. Am dat o declarație. M-am depus la CEO, am depus oferta, a fost acceptată, am dus marfa. Asta a fost tot! A fost cu încredințare directă. Interesul meu a fost să obțin acel contract, eu am stabilit niște prețuri. Unde e vina mea? Acelea au fost prețurile firmei mele. Nu înțeleg unde s-a greșit și ce anume este ilegal? Am oferit furtunurile pentru pompieri. Nu doar la CEO. Nu am avut nicio reclamație vreodată. Nu este vorba despre suprapreț. Firma mea a avut contracte și cu alte societăți. Nu știu nici măcar ce acuzație mi se aduce, pentru ce infracțiune am fost trimis în judecată. Eu nu am mai fost niciodată la DNA. Pe mine clar m-a afectat, mai ales când voi merge să închei alte contracte, pentru că voi fi asociat cu acest dosar. Pe domnul Antonie l-am văzut o singură dată în viața mea, pe hol, când mi-a sunat telefonul și mi-a făcut observație că aveam ca sonerie imnul Craiovei. Nu am avut treabă niciodată cu acesta. ”, a declarat Florin Temelie, în exclusivitate pentru Gorjeanul. În aceeași cauză, inculpat este și cumnatul său. ”Este soțul surorii mele de 15 ani. Era șoferul meu. Nu văd ce legătură are în acest dosar”, a mai spus Florin Temelie.
În celălalt dosar, supranumit ”Bani pentru Medințu”, Daniel Antonie a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, pe 8 iunie, alături de Laurențiu Ciobotărică, fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, acuzat de abuz în serviciu și Dorina Jianu, șefa de la Legislație și Guvernanță Corporativă, suspectată de complicitate. Cei trei sunt acuzați că i-ar fi acordat, prin hotărâre de Directorat, 128.100 de lei lui Aurel Medințu, pentru a demisiona din funcția de director al Diviziei Energetice.
Loredana FîciuFiliala, în evaluare! Davițoiu, președinte interimar la PMP Gorj 25 Jul 2016

Fuziunea PMP – UNPR s-a încheiat atât la nivel central, cât şi la nivel judeţean, iar conducerile interimare ale organizaţiilor din teritoriu, desemnate în funcţie de scorul electoral obţinut la alegerile locale, vor fi evaluate peste două luni, a anunţat, sâmbătă, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă la Poiana Braşov. PMP Gorj îl are astfel pe Nicolae Davițoiu, președinte interimar, organizația nescăpând de evaluare chiar dacă fuziunea cu UNPR nu a provocat niciun fel de probleme în județ.

Băsescu a anunțat că pentru fuziune s-a aplicat matematica, adică scorul obținut la locale. Astfel dacă UNPR Gorj ar fi avut un procent la locale mai mare decât PMP, președintele noului partid ar fi fost Cocină nu Davițoiu. Cum UNPR nu a trecut însă pragul electoral, PMP a absorbit UNPR Gorj “dintr-o înghițitură”, iar lider a rămas Nicu Davițoiu care a intrat în interimat până după parlamentare.
De altfel, la Brașov, Băsescu a anunțat că toţi preşedinţii de organizaţii, după fuziune, sunt interimari şi au fost deja anunţaţi că, după două luni, se va face o evaluare a funcţionării filialelor reunite. “Acolo unde se va considera că domnii preşedinţi, după ce s-au văzut preşedinţi, s-au culcat, îi schimbăm, pentru că sunt interimari numiţi de Consiliul Executiv Naţional”, a precizat Băsescu. Potrivit acestuia, alegerile în organizaţiile judeţene PMP se vor face după parlamentare, anul viitor, pentru că în 2016 nu mai este timp. “Dacă întâmplător unii dintre ei au plecat în concediu şi se mai întorc prin septembrie nu va fi bine”, a punctat preşedintele PMP.
A.StoicaDecizie definitivă după crima din parc 25 Jul 2016

După trei luni petrecute în arest, Tudorică Mircea Albu, bărbatul de 46 de ani, acuzat că l-ar fi omorât în bătaie pe rivalul său în dragoste și l-ar fi lăsat într-o baltă de sânge, în parcul din apropierea Unității de Primiri Urgențe din Târgu-Jiu, a fost prezentat din nou în fața judecătorilor. Astăzi, bărbatul ar fi putut fi eliberat, dacă procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj nu ar fi solicitat instanței prelungirea măsurii privative de libertate, în timpul cercetărilor. Magistrații au admis cererea și au stabilit ca târgujianul să rămână după gratii, de pe 24 iulie, până pe 22 august. Acesta a contestat decizia, însă nici la Curtea de Apel Craiova nu a primit vestea pe care o aștepta. ”Respinge contestaţia ca nefondată. Obligă contestatorul să plătească 50 lei, cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, a stabilit, miercuri, instanța din Bănie. Târgujianul zis “Noni” a ajuns după gratii pe 24 aprilie, sub acuzația de omor. Scandalul între suspect și Ion Călugăru ar fi pornit după ce ar fi consumat băuturi alcoolice, la o petrecere de Sfântul Gheorghe. Anchetatorii au descoperit urme de sânge de la un magazin din zonă, până în parc, unde victima a fost găsită fără suflare de un trecător în parc. Conflictul ar fi pornit după ce victima ar fi intrat în discuție cu concubina agresorului, iar femeia ar fi încercat să îi despartă. Cei doi bărbați au început să se certe pe trotuarul din faţa magazinului cu program non stop din zonă. “Conflictul a fost aplanat de martora P.M.L., care l-a luat în braţe pe inculpat pentru a-l împiedica să mai lovească victima, cerându-i totodată victimei să plece. Victima s-a ridicat de la pământ şi, cât timp era ţinut inculpatul de martoră, s-a deplasat pe trecerea de pietoni în parcul din faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Inculpatul a plecat în urmărirea victimei pe care a prins-o din urmă şi i-a dat un pumn în faţă, victima a căzut pe spate, a încercat să se ridice, moment în care inculpatul i-a aplicat un picior în piept, victima căzând fără a se mai ridica, moment în care inculpatul a abandonat-o”, au stabilit, la scurt timp după comiterea faptei, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.
Loredana FîciuCum a scăpat consilierul parlamentar din Senat de arestul la domiciliu 25 Jul 2016

Expertul parlamentar la Senatul României, Vasile Zosim, a reușit să scape de măsura prin care era obligat să nu plece din locuința sa, din Capitală. După ce a fost deferit Justiției pe 29 iunie pentru trafic de influență, bărbatul s-a prezentat în fața magistraților de la Tribunalul Gorj pe 5 iulie. Judecătorul de caz a decis ca bărbatul de 56 de ani, din București, să rămână în arest la domiciliu în timpul procesului. Decizia a fost contestată ulterior de consilier, solicitarea fiind acceptată la Curtea de Apel Craiova, pe 15 iulie.
”Admite contestaţia formulată de inculpatul Zosim Vasile. Înlocuieşte măsura arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. Dispune ca pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Poliţia sector 4 Bucureşti Secţia 15 Poliţie, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte este chemat; să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar. Definitivă”, a stabilit instanța din Bănie.
Vasile Zosim nu are voie să se apropie de afaceristul târgujian Ion Rădulescu, zis Ciupilan, în caz contrar măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu una mai aspră.
Consilierul din cadrul Direcţiei Generale de Control Juridic şi Securitate Internă a fost reținut și ulterior arestat preventiv pe 11 mai, suspiciunea fiind că ar fi pretins și primit băuturi alcoolice și parfumuri, în valoare de 1.500 de lei, dar și bani de la omul de afaceri de etnie romă din Târgu-Jiu, Ion Rădulescu, zis Ciupilan, pentru a-l ajuta la încheierea unor contracte. Pe 18 mai, instanța a dispus o măsură mai blândă și a hotărât ca expertul parlamentar să nu plece din locuința din Capitală. ”Funcționarul public de execuție, respectiv consilier parlamentar în cadrul Senatului României, în perioada 2013-2014, ar fi pretins și primit bunuri în valoare de 1.500 de lei, lăsând să se creadă că are influență asupra conducerii unei societăți comerciale din București, pentru achiziționarea la prețuri preferențiale a unor transformatoare scoase din uz și, de asemenea, a pretins suma de 42.000 de lei, lăsând să se creadă că are influență asupra unui director comercial de la o societate din Ploiești, pentru încheierea unor contracte, având ca obiect achiziționarea unor deșeuri industriale feroase și neferoase”, a precizat în timpul anchetei, Michaela Teodorescu, prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Procurorii au efectuat și o percheziție în locuința bărbatului din Capitală, ridicând mai multe probe din calculatorul său. Acesta a recunoscut că a încasat acele sume, cu precizarea că nu a făcut promisiuni.
Rechizitoriul întocmit de procurori arată că întâlnirile dintre Vasile Zosim și Ion Rădulescu aveau loc și la Senatul României. Cei doi s-ar fi cunoscut prin intermediul unui prieten comun, “Cezar”, din Râmnicu Vâlcea. Anchetatorii susțin că omul de afaceri din Târgu-Jiu controla activitatea a două societăți comerciale în 2013 și era interesat de încheierea unor contracte cu diferite firme pentru achiziționarea și valorificarea de fier vechi. “De la primele întâlniri, R.I. a avut reprezentarea că inculpatul Zosim Vasile, prin funcția pe care o îndeplinește la o instituție importantă a statului român, poate să-i faciliteze încheierea unor contracte de achiziționare fier vechi. Inculpatul Zosim Vasile, prin modul în care a acționat, i-a întărit această convingere, lăsând să se creadă că are influență pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul unor unități de pe teritoriul țării, chiar cu capital majoritar de stat. Cei doi s-au întâlnit frecvent în București, fie în anumite localuri, fie la locul de muncă al inculpatului, respectiv Senatul României”, se precizează în rechizitoriu.
Procurul de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, a mai precizat că, pentru a i se permite să intre în curtea instituției cu mașina, Vasile Zosim îl suna pe ofițerul de la poarta de acces și transmitea datele de identificare ale afaceristului din Târgu-Jiu, care are calitatea de martor în dosar: “Unele întâlniri au avut loc chiar în sediul Senatului României, împrejurare care a avut un impact deosebit asupra martorului R.I, acesta având convingerea că inculpatul Zosim Vasile este o persoană influentă”.
Prima faptă ar fi fost comisă în 2013, când Ciupilan și-ar fi manifestat intenția de a încheia contracte cu SC Electrica Muntenia SUD SA pentru a achiziționa transformatoare scoase din uz.

Banii, la jocurile de noroc
Anchetatorii susțin că a doua faptă de trafic de influență ar fi fost comisă la sfârșitul anului 2013, începutul anului 2014, când angajatul Senatului s-ar fi oferit să intervină pe lângă conducerea unei societăți din Ploiești, care are ca acționar și statul roman, prin Ministerul Energiei, “afirmând că îl cunoaște pe directorul general” și “cel care îi poate intermedia această intervenție este senator de Prahova”. “În schimbul acestor intervenții, inculpatul Zosim Vasile a pretins și primit de la martorul R.I. suma totală de 42.000 de lei, promițându-i că îi va intermedia încheierea unui contract cu SC CONPET SA Ploiești (…) Relevant este faptul că sumele de bani erau înmânate de către R.I. inculpatului Zosim Vasile în mașina cu care martorul venea și pe care o parca în curtea Senatului României”, au stabilit procurorii. Tot în rechizitoriu se precizează că banii primiți de consilierul parlamentar au ajuns, în mare parte, la jocurile de noroc.
Cearta între cei doi ar fi pornit după ce Ion Rădulescu a constatat că a plătit degeaba, întrucât înțelegerea nu s-a materializat în încheierea unor contracte certe, motiv pentru care familia acestuia i-a cerut să restituie banii, însă nu ar mai fi primit înapoi decât 10.000 de lei. Mai mult, cei doi ar fi căzut de acord să întocmească o chitanță în care să precizeze că Zosim ar fi împrumutat 7.000 euro de la acesta, pe care să-i restituie pe 25 aprilie 2016, termenul fiind prelungit ulterior până la 16 mai. Consilierul din cadrul Direcţiei Generale de Control Juridic şi Securitate Internă a fost reținut și ulterior arestat preventiv pe 11 mai. Pe 18 mai, instanța a dispus o măsură mai blândă și a hotărât ca expertul parlamentar să nu plece din locuința din Capitală.
Ciupilan a devenit cunoscut în 2007 când şi-a comandat avion de 16 milioane euro. Porecla lui l-a inspirat până şi pe manelistul Nicolae Guţă în compunerea unei melodii.
Loredana FîciuRemus Borza, învins de băieții deștepți: “CEO va intra în insolvență în șase luni” 25 Jul 2016

Remus Borza, respins, vineri, de către Adunarea Generală a Creditorilor a CET Govora, din funcţia de administrator judiciar al societăţii, a declarat că în maxim șase luni “CEO va intra în insolvență”.

Borza a prevestit un viitor sumbru pentru compania de stat din Gorj după ce a rămas fără funcția de administrator judiciar al CET Govora.
“Am fost învins de băieţii deştepţi din jurul CET Govora şi din jurul Complexului Energetic Oltenia. De fapt, de cei care aveau alte interese decât însănătoşirea acestei societăţi. Azi, Vâlcea a fost învinsă, din punctul meu de vedere, prevăd un scenariu sumbru, în maxim 6 luni CET Govora va intra în faliment, CEO va intra în insolvenţă tot în 6 luni, iar CE Hunedoara va intra în faliment într-o lună. Eu am preluat CET Govora acum două luni cu 120.000 de lei în cont şi o las cu 58 de milioane. Am reuşit în două luni să aduc profit de 5 milioane pentru că am dorit să demonstrez că se poate face profit şi la o societate termo”, a declarat Borza.
În urmă cu două luni, judecătorul sindic a ales firma Euroinsol să se ocupe de insolvenţa CET Govora, iar Remus Borza a fost desemnat administrator judiciar.
Vineri, Adunarea Generală a Creditorilor a respins onorariul de 30.000 euro plus 5% din veniturile suplimentare solicitate de Euroinsol, implicit şi calitatea de administrator judiciar al lui Remus Borza, urmând ca săptămână viitoare, judecătorul sindic să aleagă un alt administrator judiciar pentru CET Govora.
A.StoicaCEO face profit după ce disponibilizează 11% din personal 25 Jul 2016

Disponibilizarea celor 2000 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia(CEO), care reprezintă 11% din personalul companiei, va aduce CEO pe profit, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG de aprobare a bugetului CE Oltenia pe 2016. Reprezentanții CEO au estimat și o reducere a cheltuielilor cu personalul din momentul în care disponibilizarea colectivă va fi parafată, toate cheltuielile societății urmând să scadă, față de anul trecut, cu 1,688 miliarde de lei. Profitul prognozat al CEO pe 2016 se cifrează la circa 600.000 de lei.

CEO a înregistrat în 2015 o pierdere de 961 milioane de lei, în timp ce în prima parte a acestui an cifrele nu au fost extrem de încurajatoare. Cu toate acestea, până la finalul anului conducerea companiei estimează nu numai că va finaliza 2016 fără pierderi, ci ia în calcul și un profit de 600.000 de lei. Totul s-ar datora disponibilizărilor operabile de luna viitoare, și reducerii semnificative a cheltuielilor cu munca vie, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG de aprobare a bugetului CE Oltenia pe 2016. “Se propune un buget de venituri și cheltuieli cu profit, în condițiile în care realizările anului 2015 înregistrează o pierdere de 961 milioane de lei. (…) la fundamentarea cheltuielilor cu personalul s-a avut în vedere eficientizarea activității societății prin aplicarea unor măsuri de reducere a numărului de personal, astfel: reducerea cu 2.000 de salariați, atât din activitatea de exploatare a cărbunelui, prin închiderea sau restrângerea activității de exploatare a cărbunelui în subteran, cât și din activitatea de producere de energie. Reducerea numărului de personal se efectuează prin aplicarea unui program de concedieri colective, program care presupune măsuri de protecție socială prin acordarea de plăți compensatorii, indemnizație de șomaj și venit de completare”, se precizează în document.
Astfel, personalul CEO va scădea cu peste 11%, de la 16.400 la 14.493, iar cheltuielile de personal se vor reduce cu un procent similar, la 906,16 milioane de lei, potrivit proiectului de buget.
În comparație cu rezultatele consemnate în 2015, cheltuielile totale ale CE Oltenia sunt programate să scadă cu mai mult de 31% (1,688 miliarde de lei), de la 5,333 la 3,645 miliarde lei. Veniturile sunt bugetate să se reducă cu peste 16%, de la 4,373 la 3,646 miliarde de lei. Profitul prognozat pe 2016 se cifrează la circa 600.000 de lei.
Proiectul de buget este fundamentat pe o estimare de producție totală de energie de 14 TWh, din care 11,8 TWh de energie electrică livrată netă, la care se adaugă producția proprie de cărbune, estimată pentru anul acesta la 23 milioane tone.

Profit la sfert
Complexul Energetic Oltenia (CEO) a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit de 144,2 milioane de lei, după o pierdere de 20,03 milioane de lei, în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat al complexului.
Totodată, cifra de afaceri a companiei a scăzut, în perioada menţionată, cu 11,4%, de la 719 milioane de lei la 637 milioane de lei, iar câştigul înainte de dobânzi, rate, depreciere şi amortizare (EBITDA) a crescut cu 40,5%, ajungând de la 228,2 milioane de lei la 320,7 milioane lei, conform raportului. Cantitatea de energie produsă a scăzut faţă de primul trimestru din 2015 cu 3,8%, coborând la 3,32 TWh şi producţia de cărbune a suferit un declin de 14,8%, de la 6,10 milioane tone la 5,20 milioane tone, au anunțat oficialii CEO. Conform acesteia, tot în această perioadă, comparativ cu perioada similară a anului anterior s-au înregistrat reduceri ale cheltuielilor totale cu 14%, ale celor de exploatare (11%), cu energia şi apa (20%), cu materiale si piese de schimb (20%), scăderi ale consumului cu păcură şi gaze (20%), prestaţiilor externe (16%), a costului unitar de producţie al unui MWh (0,9%) şi reducerea costului unitar al tonei de lignit (5,6%).
A.StoicaToți pescarii au avut fir întins de Zilele Orașului Turceni 25 Jul 2016

Mari sau mici, pescarii înscriși în competiția organizată de autoritățile locale din Turceni, cu ocazia Zilelor Orașului, au avut de câștigat prin participarea la concursul organizat de autoritățile locale. De altfel, indiferent de ce au prins în undițe, toți pescarii au fost premiați, cu diplome și tricouri de la organizatori, primarul Cristina Cilibiu felicitându-i personal pentru performanță și participare. Cei mai buni au plecat acasă cu trofeele competiției, și asta deoarece au reușit să prindă exemplare de mari dimensiuni.

DSC_0029Competiția de pescuit sportiv, organizată, duminică, pe una din bălțile de la Murgești a adus zeci de participanți la linia de start a concursului, prins în program de noile autorități locale din oraș. Timp de peste patru ore, pescarii de vârste diferite, și-au arătat măiestria la prins pești, balta mustind de înotători care mai de care dornic să iasă la suprafață, măcar pentru o fotografie și o măsurare rapidă. Peștii prinși astfel s-au întors toți în apă, în timp ce pescarii s-au lăudat cu prăzile, dar și cu modalitatea folosită pentru prinderea lor. “Am dat cu mămăligă, mai merge și la râmă..”, a spus unul dintre pescari, trăgând atent de undița pusă chiar atunci în mișcare.
13680507_10154394063227320_1400072925679848441_n“Din fericire, am reușit să prind câțiva mici. Am senzația că peștii sunt sătui, deoarece, câteodată trage și de multe ori, nu”, a declarat un altul.
“Am venit pentru relaxare. Nu contează ce prind, îmi place competiția și atmosfera de pe baltă”, a spus și un pensionar venit la Murgești alături de nepot.

DSC_0108Primarul Cilibiu: “Ne-am gândit la toată lumea”!
Primărița de Turceni, Cristina Cilibiu, a urmărit personal competiția, încurajându-i pe participanți. “Am pregătit totul în trei săptămâni, dar ne-am gândit și la copii, și la adolescenți și la cei pasionați de sport și la pensionari. Am încercat să antrenăm toate categoriile de persoane în manifestările de Zilele Orașului și cred că ne-a reușit. Suntem o echipă tânără, care are idei și care chiar vrea să le pună în practică pentru binele locuitorilor acestei localități”, a declarat primarul Cristina Cilibiu.

DSC_0028 DSC_0048 DSC_0115 DSC_0192

De altfel după concursul de pescuit, după-amiază a avut loc în oraș o paradă de port popular și cea a plecării mașinilor de epocă, prestația artistică a Fanfarei Steaua Sudului și un spectacol la Casa de Cultură a orașului. Seara de duminică s-a încheiat cu spectacolul artiștilor Lidia Buble, Alina Irimia și Dorian Popa.
A.StoicaFinanţiştii gorjeni au transmis ce servicii la distanţă oferă 25 Jul 2016

Conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj a transmis contribuabililor din judeţ ce servicii la distanţă oferă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Astfel, serviciile oferite electronic sunt: „Spaţiul privat virtual” – serviciu destinat persoanelor fizice care deţin un Cod Numeric Personal, prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informaţiilor şi înscrisurilor privind situaţia fiscală a contribuabilului, precum şi depunerea formularelor 200, 220 şi 230; „Acces controlat la dosarul contribuabilului” – serviciu prin intermediul căruia contribuabilii au acces la informaţii cu privire la: vectorul fiscal, situaţia sintetică, declaraţii depuse; „Depunere declaraţie on-line” – serviciu disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, ce poate fi accesat prin utilizarea unui certificat digital calificat; „Asistenţă prin e-mail” – prin intermediul formularului de asistenţă postat pe site-ul ANAF, contribuabilii pot obţine informaţii cu caracter general în legătură cu modul în care trebuie să procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligaţii fiscale; „Buletin informativ fiscal” – conţine informaţii cu privire la actele normative cu incidenţă în materie fiscală care au fost publicate în Monitorul Oficial al României în săptămâna anterioară; „Ghiduri curente” – secţiune pe site-ul ANAF în care sunt publicate ghiduri, orientate pe grupuri ţintă, care au scopul de a facilita îndeplinirea obligaţiilor fiscale declarative şi de plată ale contribuabililor. La parterul AJFP Gorj, se va pune la dispoziţia contribuabililor un calculator conectat la Internet, într-un spaţiu special amenajat, în scopul îndrumării în mod corespunzător a contribuabililor în utilizarea serviciilor la distanţă.
Nu doar serviciile electronice au fost dezvoltate de către ANAF, ci şi cele telefonice. Este vorba despre: „Call-center” – prin intermediul numărului de telefon 031.403.91.60, contribuabilii primesc răspunsuri prompte şi de calitate la întrebările formulate. Astfel, pentru a beneficia de îndrumare şi asistenţă în domeniul fiscal contribuabilii selectează tastele 1 şi 2 pentru asistenţă în domeniul Tehnologiei Informaţiei (IT) selectează tasta 3; „TelVerde”- prin intermediul numărului 0800.800.085, contribuabilii pot sesiza refuzul operatorilor economici de a elibera bon fiscal ori actele de corupţie înfăptuite de către funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi instituţiile subordonate (numărul de telefon 0800.800.085 poate fi apelat gratuit, 24 de ore din 24); „Acces date prin SMS” – prin transmiterea unui mesaj (SMS) la numărul 1300, contribuabilii obţin următoarele informaţii publice despre un anumit agent economic – codul de identificare fiscală, denumirea agentului economic înregistrat/neînregistrat în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, starea de inactivitate fiscală a agentului economic, aplicarea sistemului de taxă pe valoarea adăugată la încasare.
I.M.Constantina Diţă a dat startul Maratonului Pachamama Roşia Montană 25 Jul 2016

Originară din judeţul Gorj, din comuna Turburea, campioana olimpică la maraton Constantina Diţă a fost prezentă week-end-ul trecut în comuna Roşia Montană, unde sâmbătă dimineaţă a dat startul celei de-a IV-a ediţii a Maratonului Pachamama Roşia Montană.

Maratonul Pachamama Roşia Montană a fost structurat pe patru categorii de alergare: maraton, semimaraton, cros 10 km şi cursa copiilor. Competiţia a cuprins diferite variaţii de altitudine şi s-a desfăşurat pe poteci înguste, drumuri comunale şi porţiuni de asfalt, adresându-se atât iubitorilor de alergare montană, stradală, cât şi împătimiţilor de istorie şi geografie a României care au putut admira cadrul natural deosebit din această zonă.
Startul curselor s-a dat în dimineaţa zilei de 23 iulie, de la ora 7.30 de la Monumentul Eroilor şi a fost oficiat de campioana Constantina Diţă. Câştigătorii competiţiei s-au bucurat de diferite premii oferite de sponsori, între care se regăsesc produse locale, diferite alimente şi băuturi naturale.
dita2“Am ales Roşia Montană ca punct de organizare a maratonului, deoarece considerăm această localitate locul de renaştere a conştiinţei ecologice din România. Acest maraton oferă alergătorilor un sentiment de libertate, de abandonare a sinelui şi de trăire la unison cu natura, simţindu-se una cu întregul datorită energiei emanate de cadrul natural, de bogăţiile din subsol şi de iubirea localnicilor pentru pământul lor. Maratonul Pachamama Roşia Montană oferă: cadrul natural extraordinar; istoria milenară a acestei localităţi minunate; prezenţa campioanei noastre olimpice la maraton, doamna Constantina Diţă; seara energizantă de după eveniment cu Pasta Party, concert de muzică folk şi foc de tabără; turul de a doua zi al celor mai frumoase monumente naturale ale Roşiei Montane; întâlnirea cu localnicii şi cunoaşterea proiectelor locale, precum Made in Roşia, Adoptă o Casă sau Vizitaţi Roşia Montană”, au transmis organizatorii cu câteva zile înaintea competiţiei.
Constantina Diţă este campioana olimpică de la Beijing la proba de Maraton, din anul 2008. Aceasta s-a născut în comuna Turburea, însă de câţiva ani este stabilită în Statele Unite ale Americii.
Izabella MolnarConcurs în august pentru un post vacant la Permise 25 Jul 2016

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor organizează în data de 12 august proba scrisă în vederea ocupării pe perioadă nedeterminată a unui post vacant aferent unei funcţii contractuale de analist (programator) ajutor debutant IA în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor al judeţului Gorj. Termenul limită pentru depunerea dosarelor de înscriere este 1 august, ora 16.00. Proba scrisă se va derula pe 12 august, de la ora 10.00, la sediul Direcţiei din Bucureşti, urmând ca proba de interviu să fie susţinută de candidaţi pe 17 august.
Candidaţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii specifice: studii liceale finalizate cu diplomă de bacalaureat; curs de analist programator ajutor sau curs operare PC; condiţii minime de vechime în muncă. Dosarele de înscriere la concurs trebuie să conţină: cererea de înscriere la concurs; copia actului de identitate; copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor şi ale altor acte care dovedesc efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituţia publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverinţele care arată vechimea în muncă; cazierul judiciar; adeverinţă medicală; curriculum vitae.
Izabella Molnar“Hora norocului”! Pandurii s-a impus cu şansă în derbiul Olteniei 25 Jul 2016

Pandurii Tg-Jiu a început cu dreptul noua ediţie de campionat. Elevii lui Petre Grigoraş s-au impus, dramatic, la Severin în faţa Universităţii Craiova, după un meci în care “minerii” au profitat din plin de erorile din tabăra adversă. Gorjenii s-au dovedit a fi echipa mai pragmatică şi au plecat de la Severin cu 3 puncte mari având în vedere problemele pe care le are echipa din Tg-Jiu în startul sezonului.

Filmul meciului
Peste 4.000 de spectatori au asistat la un meci care promitea mult din punct de vedere al spectacolului. Cu toate acestea, prima parte a fost extrem de săracă în faze de poartă. Oaspeţii au dictat tonul jocului, dar fie nu au găsit ultima pasă, fie nu s-au dovedit inspiraţi în faţa porţii. Cele mai mari ocazii au venit din partea lui Băluţă (31) şi Ivan (37), cei doi craioveni ratând oportunităţi bune din careu. Gorjenii s-au mişcat mai bine în partea secundă. Nou-venitul Herea a deschis scorul după o gafă colosală a lui Apostol Popov, care i-a pus mingea pe tavă fostului mijlocaş rapidist (`53). Vătăjelu a egalat din penalti în minutul 89 după un fault neglijent a lui Stanca asupra lui Nuno Rocha. Ultimele secvenţe ale meciului au fost interzise cardiacilor. Rambe a ratat o ocazie uriaşă, iar gorjenii au profitat de altă gafă impardonabilă, de data asta a lui Zlatinski, pentru a marca reuşita victoriei prin Hora (90+3).

hora panduriiGrigoraş: “E un rezultat de moral”
La finalul partidei, Petre Grigoraş a subliniat importanţa succesului.
“Am înscris într-adevăr un gol norocos, fotbalul greşeala aşteaptă, dar le-am dat cadoul înapoi. A fost un meci de luptă, să nu uităm că echipa Craiovei este mult mai omogenă ca a noastră. Au plecat suficient de mulţi jucători importanţi. E nevoie de timp pentru a-i integra pe ceilalţi, mulţi dintre ei nu sunt 100% din punct de vedere fizic. E primul meci şi este un rezultat de moral pentru meciurile următoare. Am întâlnit un adversar foarte puternic, n-am vrut să ne aruncăm prea mult în atac, au jucători buni acolo. Ne-au surprins de câteva ori, dar este bine că am rezistat”, a spus Grigoraş.
Antrenorul Craiovei, Gigi Mulţescu, a fost negru de supărare la finalul meciului.
“A fost sinucidere în direct. Ce pot să spun mai mult decât atât. Eu nu înţeleg nimic din ce se întâmplă. În loc să atacăm poarta lor, noi dăm pasă invers. Ne-am înscris singuri golurile şi am ratat multe ocazii. Şi ce dacă am fost mai ofensivi şi am stat mai mult în terenul lor şi am avut acţiuni mai multe, dacă îţi dai singur goluri? Ce să fac, m-am descurcat cu ce am putut şi cu ce a fost la echipă. Eu sunt pur şi simplu stupefiat. Şi-au pierdut capul, emoţii, e prima etapă şi trebuie să vorbesc cu ei. Era bine să fi fost egal, că era un punct în deplasare, dar aşa nu ne-am ales cu nimic“, a declarat tehnicianul Universităţii.
“O victorie mare, trebuie să recunoaştem că ei au jucat mai bine, dar ăsta este fotbalul. Mă bucur că am debutat cu dreptul, mă bucur foarte mult pentru Petre Grigoraş. Efectiv a făcut minuni în ultima lună fără zece jucători şi, cu o filosofie diferită, a reuşit să obţină această victorie”, a declarat preşedintele gorjenilor, Narcis Răducan.

bucurie pandurii craiovaPandurii Târgu Jiu – CS Universitatea Craiova: 2-1
Stadion: Municipal, Turnu Severin.
Pandurii Târgu Jiu: Stanca – Unguruşan, Vasiljevic, Bunoza, Grecu – Răuţă, Mrzljak (Piţian 82`) – Voiculeţ, Herea (Munteanu 73`), Pârcălabu (Trifu 70`) – Hora. Antrenor: Petre Grigoraş.
CS Universitatea Craiova: Calancea – Briceag, Popov, Acka, Vătăjelu – Zlatinski, Mateiu (Surugiu 77`) – Băluţă (Rocha 46`), Bancu, Andrei Ivan – Măzărache (Rambe 62`). Antrenor: Gheorghe Mulţescu.
Cartonaşe galbene: Unguruşan 37`, Hora 43`, Herea 53`, Voiculeţ 60`, Trifu 75`, Stanca 88` / Vătăjelu 48`.
Cătălin PasăreDGASPC Gorj face angajări 25 Jul 2016

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei publice de execuţie vacante de inspector, clasa I, grad profesional asistent la Serviciul management de caz pentru copilul în plasament familial. De asemenea, au fost scoase la concurs mai multe posturi de muncitor, dar și de medici și şef birou, gradul II, clasa 74 de salarizare, din cadrul Biroului Achiziții Publice și Contractare Servicii Sociale.

Candidaţii care doresc să participe la concursul organizat de DGASPC Gorj pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei publice de execuţie vacante de inspector, clasa I, grad profesional asistent la Serviciul management de caz pentru copilul în plasament familial trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare.
Concursul se va organiza conform calendarului următor: 09 august 2016: termenul limită pentru depunerea dosarelor; 30 august 2016, ora 10.00: proba scrisă; 02 septembrie: proba interviu.
Dosarele de înscriere la concurs trebuie să conţină, în mod obligatoriu, documentele prevăzute de art. 49, alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008.

Post de șef birou, vacant
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției publice de conducere vacantă de şef birou, gradul II, clasa 74 de salarizare, din cadrul Biroului Achiziții Publice și Contractare Servicii Sociale.
Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare. Concursul se va organiza conform calendarului următor: 09 august 2016: termenul limită pentru depunerea dosarelor; 23 august 2016, ora 10.00: proba scrisă; 26 august 2016, ora 10.00: proba interviu.

Se caută medici și muncitori
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcțiilor contractuale de execuție, vacante, astfel: un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de medic la Complexul de servicii comunitare pentru copilul în dificultate Novaci – Centrul materaal – Novaci; un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de medic la Complexul de îngrijire şi asistenţă – Dobriţa – Centrul de îngrijire şi asistenţă Dobriţa; un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de muncitor calificat I (sudor) la Complexul de servicii comunitare pentru copilul în dificultate Tg. Jiu – Serviciul de întreţinere şi reparaţii; un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de muncitor calificat(mozaicar/faianţar) la Complexul de servicii comunitare pentru copilul în dificultate Tg. Jiu – Serviciul de întreţinere şi reparaţii; un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de muncitor calificat III (întreţinere – instalator) la Complexul de servicii comunitare pentru copilul în dificultate Tg. Jiu – Serviciul de întreţinere şi reparaţii; un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de muncitor calificat (fochist) la Complexul de servicii comunitare pentru copilul în dificultate Tg. Cărbuneşti – Compartimentul administrativ-contabilitate; un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de muncitor calificat I (fochist) la Complexul de servicii alternative la protecţia rezidenţială Tg. Jiu – Compartimentul administrativ-contabilitate.
Concursul se va organiza conform calendarului următor: 3 august 2016, ora 16.30: termenul limită de depunere a dosarelor; 16 august 2016, ora 9.00: proba scrisă; 19 august 2016: proba interviu.
Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială. Relații suplimentare la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj din Târgu Jiu, str. Siretului nr. 24, județul Gorj, telefon 0253212518, interior 214.
Minodora SuceaŞcoala de Literatură de la Târgu-Jiu/Iunian T.Ciobanu „Eu cânt Frumosul, Natura şi Iubirea” 25 Jul 2016

Cu Radu Ciobanu sunt prieten de multă vreme. Cu soţia lui, e prietenă soţia mea, Gabriela I.Popescu. Ştiam că tatăl ei este unul din întemeietorii columnismului în Gorj, fiind vorba desigur de Sergiu Cosciud, poetul, romancierul, dramaturgul, nuvelistul.
Dar habar n-aveam că tatăl lui Radu Ciobanu, Iunian T.Ciobanu, a fost un harnic poet, un prozator laborios, scriitor deci în toată puterea cuvântului.
Fiind eu elev la Liceul „Tudor Vladimirescu”, l-am avut profesor de geografie. Şi ce profesor! Din galeria de aur, alături, de pildă, de Ştefan Petrescu, de Titu Rădoi, de Nicolae Ghinoiu, de Emil Isac ş.a. Era o somitate în materie, uluindu-ne prin talentul său de desenator, cu crete colorate, a tot felul de hărţi, din memoria-i fabuloasă, pe tablă. Acum, oarecum, „bătrân”, înţeleg că memoria sa era doar rezultatul unui temeinic şi cotidian efort hermeneutic şi metodologic. Îl îndrăgisem şi, precum un alt mare profesor, Cornel Alexandrescu, îmi aducea cărţi din propria-i bibliotecă, pe care le parcurgeam pe nerăsuflate. Mă aflam la vârsta când absorbeam tot, din orice lectură, ca un burete mereu uscat.
Însă, repet, neieşit din uriaşa surpriză, că nici măcar nu bănuiam că exigentul, cerebralul, calculatul meu profesor de geografie era poet. Şi ce poet, mă dumiresc, vai, atât de târziu, la an 2016, din aceeaşi spiţă cu Iulian Paveloiu, pe care tot eu l-am… debutat în Gorjul cultural-literar-istoric de după 1990, dimpreună cu Dumitru Bunoiu.
Prin urmare, la solicitarea-mi expresă, Radu Ciobanu mi-a împrumutat cărţile de poezie pregătite de Iunian T.Ciobanu, pentru tipar la o aşa-zisă editură „Aurora Mehedinţi” în 1981 sub titlul/ genericul „Eu cânt frumosul” (în două volume) şi sub un altul, simplu, de „Poezii” şi acesta fiind alcătuit după model rebrenian, din două secţiuni: I. Poezia naturii; II. Poezia iubirii. Sunt, presupun, cel dintâi exeget căruia-i destinul i-a hărăzit să se aplece, cu dragoste şi aplicaţia de specialitate, asupra celor câteva sute de compoziţii liricoidale, de consecventă simbologie şi tipologie literară.
Şi fiindcă Iunian T.Ciobanu a fost un pionier al poeziei columniste, iată-mă-s şi pe mine în postura de pionier al promovării operei sale liricoepice postume, fericitul explorator al unor texte aurorale, rămase în manuscris din cauza cumplitei cenzuri stalinisto-dejisto-ceauşiste.
POETUL Iunian T.Ciobanu trebuie a fi repus la locul său, recuperat axiologic obligatoriu, căci demersul e perfect posibil şi motivat. Desigur, tributar simbolismului, parnasianismului, modernismului de provenienţă romantică, a practicat cu o plăcere discursivă pastelul, madrigalul, mărţişorul, în genere descrierea după natură. A recurs la naraţiunea în versuri, ieşindu-i o poezie pentru copii oricând editabilă („Iureş într-o zi de vară”). Căzând într-un manierism, azi defazat, graţie acestei atitudini constante, poetul, monocord, îngână mereu „un cânt/ monoton, în suflet strecurat” sau reînvaţă a doini, prizonier al dicţiunii de tip Vasile Alecsandri (Pastel). Ca unul care şi-a însuşit ştiinţa ritmurilor, poetul le cultivă cu o voluptate a „diegezei epopeice” („Dimineaţa-n crâng”), cu versuri în falduri largi, învăluitoare, cu umor bucolic şi picaresc ori dimpotrivă cu avânt cosmic („Aspect marin”).
Poetul din cea mai veche generaţie columnistă se pierde în vreun afund de codru unde „o băciţă şi o copilă adormiseră-mpreună,/ Îmbrăcate în cojoace, trase până pe sprâncene,/ pe un pat făcut din cetini, chiar alăturea de turmă/ şi visau că mâni vrăjite se lăsau plăcut pe gene.” Şi unde răsare şi zâna cea bună dintre trestii: „Îmbrăcată-n haină albă, s-a ivit o zână bună,/ Flori de-argint încununase chipu-mpodobit cu plete;/ Era-n zori de dimineaţa. Prinsă parcă-n vrăji de lună./ Se făcea că zâna zboară, se pleca pe îndelete,/ Mângâind uşor cu voalu-i străjile pe păr şi frunte.” (Mâini vrăjite)
Îndrăgostit de fel de fel de animale şi păsări, de faună şi floră, de natură şi fenomenele-i caracteristice, Iunian T.Ciobanu sfârşeşte în pastoral-bucolic, clasicizând neclintit din poziţia-i de homo culturalis, dar „sub cer de basm, cu stele presărat”, evazionist din când în când în regimul fabulos-fantastic (Vis de primăvară).
La intersecţia dintre poveste şi legendă urbană, naşterea unei viorele, bătrânul bondar cobzar venit s-o laude ţin de acest ireal alternativ personificat, descins din Aristotel şi Platon, din Horaţiu şi Vergiliu în aceeaşi atent supravegheată paradigmă lirico-epică. În acest sens, „Vis de primăvară” e o poemă onirică reuşită: „Floarea-a fost astfel purtată,/ Ca pe-o aripă de vis,/ Prin poveste minunată,/ Pân’ ce ochii şi-a deschis.”
De altfel, formula ut pictura poesis este soră geamănă cu ut musica poesis în scriitura lui Iunian T.Ciobanu. Ploaia „cadenţat cântă pe casă”, fusul „zice un cânt drag” (Între vaduri); „glas de caval răsună-n cale”, copiii horesc, valea răsună, „glas de cobzar/ răsună-n noapte/ un dor hoinar/ doineşte-n şoapte” (Valea răsună).
Furat de melancolia peisajelor sublunare ori entuziasmat de priveliştea însorită poetul, eleat, are, ca şi Heraclit, sentimentul curgerii ireversibile a timpului. Meditaţia, oarecum umbrită de conştiinţa scurgerii strop cu strop a timpului – se reculege atunci când „greieri cântă la vioară/ închegând concert pe mal.” iar „sub cupola argintată/ se lasă tăcerea grea” când greierii tac.
În poeziile de-o asemenea celebrare a elementelor naturii, iată, nedezminţindu-ne aşteptările din orizontul relectural, fagii doinesc, miroase-a crin, apele cântă, iar „astrul grăbeşte, e pelerin” (Adie vântul) sedus şi el de simfonia elementelor diamantine, smaraldice, euforice, vibratile, policrome etc. O stare poetică neîntreruptă i-a guvernat profesorului meu de geografie întreaga viaţă. Din cele patru culegeri (câte mi-a împrumutat Radu Ciobanu) s-ar putea încropi o carte de-sine-stătătoare.
Compuse probabil între Clujul anului 1936 şi Târgu-Jiul lui 1978, poeziile erotice sunt posteminesciene, au coloratură net simbolistă (ca la Sina Dănciulescu ori Traian Demetrescu). Câte-o „Scrisoare pentru tine, Lia” se întinde pe vreo trei pagini şi datează din 1936 (Cluj) şi are ca punct de decolare în eterul Poeziei „povestea unei frunze îngălbenite” bacovian pe post de sol al iubirii însărcinat să-i dea răvaşul ce iubita-i va fi scris: „Sărmana biată frunză/…/ A stat de geam lipită/ aproape până-n zori/ şi n-a putut să-ţi spună/ secretul/ ce i se-ncredinţase./…/ De frig şi de durere,/ s-a strâns spasmodic,/ s-a rupt în două/ şi astfel s-a sfârşit,/ ca ea ducând/ o taină,/ pe care n-ai s-o ştii/ nicicând”.
În vreo altă „bucată” reveriantă, „Ochii, – cu reflex de mare/ licăresc ca două stele/ şi-oglindesc Întinsa Mare” (Vrea să-ţi spun o taină, Lună!). Ori în vreo alta onirică „tăcerea picură seara/…/ şi licuricii joacă-n aer”. Neputându-şi înfrâna ispita ludică, poetul se lasă furat de orice „gând ştrengar” ce i se furişează în suflet prin ferestrele „cu storuri negre peste geamuri” (A fost un vis).
Poetul când nu e „muzician” pare să haşureze mereu în vreo „oglindă fermecată” vreo „corolă de lumină” ori chiar „umbra nopţii” care i-au comunicat, în vis, (iar el a tresărit) „când petale de sulfină/ sărutau un fir de mărgărit”. (Umbra nopţii, Craiova, 1974). Răzgândindu-se însă, iute, iar îşi asumă, ca avatar al „bătrânului rapsod”, riscul să-i fie vorba „sunet de vioară/ pe care-alunecă duios arcuşul/…/ târziu în seară/ când Luna ţese vise-n tot oraşul” (Jerbă de lumină).
Mătasea textului urzit de frenetica/ năzdrăvana/ reflexiva fire a poetului columnist (întemeietor de marcă al Şcolii de Literatură de la Târgu-Jiu) e trans(a)parentă, coboară din folclorul literar, dintr-un romantism generalizat ca trăire perpetuă într-un „vis de dor”, ascensional: „şi gândul dor/ porneşte-n zbor,/ se-nalţă-n sus,/ se lasă dus/ de-o flacără nestinsă,/ în sufletu-mi aprinsă;/ grăbeşte şi ajunge,/ pereţii îi străpunge,/ se-apropie de tine,/ se crede-n paradis,/…/ cu diamantele din vis” (Un vis de dor).
Printre legendele onorabile, care şi-ar găsi locul în postumul volum de debut semnat, în eternitate, de Iunian T.Ciobanu, eu aşez, cuminte, emoţionat de-aşa revelaţie, „Voinicul şi castelana”: o dramă/ o tragedie a doi frumoşi îndrăgostiţi. Ori mă las în voia altui vers cu o ciocârlie măiastră care „înfiripa un cânt ca pentru zei” ori în voia unei metafore metonimice cu sufletul-altar „bătrân şi părăsit,/ în care s-a deschis un mugur”: iubirea (S-a deschis un mugur, Aurora, 1974) cea nemuritoare „îmbujorată de vântul de pe luncă”, şi căreia poetul i-a căutat surâsul „în infinitul hău,/ lângă luceafăr şi stele călătoare” dar l-a găsit întrupat în vreo Sandă „soră bună cu-o Ileană Cosânzeană” (Vis).
Când abordează romanţa, cantabilitatea strofelor e salvată liric de o prozodie împrospătată a unui pârâu de munte răsărind vioi din prag de piatră în alt pripor de stâncă: „Poate numai vântul îmi va prinde gândul/ şi mi-l va purta/ până-n uşa ta” (Cine poate şti?). Apoi încă o legendă – cea a Muntelui Păpuşa – mă convinge că, într-adevăr, s-ar putea încropi de-un volum negreşit cu asemenea compuneri sedate de paradisuri montane, proiectate în visuri cosmogonice (Păpuşa, Doar fulg de nea?), sau febril căutătoare „printre icoane/ într-un lăcaş, sub semn creştin,/ înzăbrelit cu vechi obloane/ deschise doar la vreun festin” a celei frumoase (fără corp? doar fulg de nea? şi care poate fi văzută cu adevărat?).
Ah, şi când era să-mi închei modesta prezentare, o altă romanţă, de o stranie vizualitudine/ şi de o melodicitate de o insuportabilă ontologie, mă obligă să nu pun codeiul jos. E vorba despre frageda-filmica „Firişor”: „Firişor de busuioc/ poate îmi aduci noroc,/ firişor!/ Firişor de busuioc/ mi-ai ghicit aseară-n cort,/ despre dorul ce îl port,/ că cea dragă m-a uitat,/ de mine s-a-ndepărtat./ Firişor de busuioc/ poate îmi aduci noroc,/ firişor./ Firişor de busuioc/ du-te spune-i că o rog,/ să vină aici la Jii,/ în zile trandafirii,/ să mă uit în ochii ei/ sub coroana unui tei./ Firişor de busuioc/ poate îmi aduci noroc,/ firişor!/ Firişor de busuioc/ du-te s-o aduci de loc, / să-i ascult pe înserat/ glasu-i dulce, tremurat,/ zâmbetul să i-l privesc,/ să-i spun cât o preţuiesc./ Poate îmi aduci noroc,/ firişor de busuioc,/ firişor!” (Târgu-Jiu, 1975).
Aceeaşi enigmatică Sandă revine ca muză idiolectală şi poetul-visător iremediabil – iar vreo arteziană a subconştientului face să ţâşnească sub formă inedită încă o poemă notabilă, şarmantă, cuceritoare-izbăvitoare: „Dintr-o materie stelară,/ Covor cu firul aurit,/ voi ţese în această seară/ pe fond desprins din infinit.// Te-aştept mereu seară de seară;/ te rog să faci doar primul pas;/ mi-oi face mâna caldă seară;/ te voi primi pe voal de-atlaz” (Cobori odată).
Din poema „Când de vis” pot fi reţinute primele două strofe: „Noaptea ca întotdeauna,/ am întârziat sub stele/ şi am tăinuit cu Luna/ despre gândurile mele./// Stelele, împrăştiate,/ încercau să fie treze/ – unele clipind mirate -/ taina să mi-o descifreze.” De reţinut dubletul a tăinui (cu sensul de a sta de vorbă în secret) şi taină (ca adevăr ascuns).
„Legenda unei stele” ar putea fi încă o piesă pentru posibila aventură editorială „cu structură crudă”, alături de altele „încă nebuloase” precum: „Naiada”, „Un bard şi-o castelană” pe care le tipăresc integral şi în premieră absolută în finalul acestei extinse „recenzii” (vezi paginile 146-147; pag.148, pp.156-157).
Ion Popescu-Brădiceni

Legenda unei stele
S-a ivit în noapte, – printre nori albaştri,
Încărcaţi de vrajă, – o steluţă rară;
Nimb de strălucire a cuprins toţi aştrii.
… Dintr-o zare-n alta, cer aprins de pară
Aura toţi munţii, pletoşi ca sihaştrii
… Coborât-a steaua pe un colţ de piatră;
A prins chip de zână şi-a suflat agale
Nori să risipească. – Jos, de lângă şatră
Dinspre soare-apune, sunet de cavale
Aducea un cântec din străbună vatră.

Lunecând pe boltă, păreau curioase
Stele-ndepărtare, cu structură crudă;
Unele din ele, încă nebuloase,
O-nsoţeau pe drumuri, luminând cu trudă
Mersul zânei noastre, mândră-ntre frumoase.
… Erodat de vreme, un pisc alb, – de munte, –
A-mbiat-o-n noapte, leagăn să-i devină.
Steaua, de-acum zână, – i-a spus trei cuvinte:
– Râzând, poate-n glumă, – : „Piscuri sunt destule.”
Era mândră zâna şi-a mers înainte.

Noaptea se scursese cam pe nesimţite.
Vântul aţipise către dimineaţă.
Nimbul cu lumină, iată-l că trimite,
– Din tării albastre, – scânteiri de viaţă,
Argintind pe munte tăuri liniştite.
Steaua cea vrăjită, transformată-n zână,
Rămasă pe plaiuri, colindă pe luncă,
Urcă noaptea iarăşi către munţi în pripă.
… De-ar vrea să-nnopteze lângă pisc pe stâncă
Ar fi liniştită măcar doar o clipă.
Tg. Jiu 1977

Naiada.
Legendă
Steluţe mici, ce-şi fluturau mantia de argint
Au apărut sfioase pe bolta infinită
Naiada, – făptură de legendă, – din labirint
De ape şi-a părăsit castelul liniştită.
Sosită la lumină, l-a implorat pe Zeus,
– Rupându-i vraja rece, – să-i dea în schimb căldură,
Un pic să-i dea din focul furat de Prometeus,
– Un sacru foc de viaţă, cu dragoste şi ură.

Lumină orbitoare s-a-mbujorat în zare
Ecranul lumii vaste. Încununat de laur,
– Tronând prin nori albaştri, – a răsărit pe mare.
Un zeu cu faţa-aprinsă. Privind spre fiecare,
Naiadei, chip de fată i-a hăzărit pe lume.
…De-atunci, apare mândră, ca zână muritoare,
Într-un chenar spre seară, făptură cu un nume.
Tg. Jiu 1977

Un bard şi-o castelană
Legendă
Un bard, prin lume tot umblând,
A întâlnit spre seară-o fată,
– Într-o cetate crenelată, –
Cu ochii galeşi surâzând.

Lângă castel, bătrânul bard,
Cu-a lui chitară fermecată,
Un cânt a-nfiripat îndată
Şi a simţit cum ochii-i ard.

De după geamuri, asculta
Frumoasa-n casă zăvorâtă
Şi nu credea că e-ndrăgită
De cel ce-n versuri o cânta.

Şi trubaduru-a tot cântat,
Purtând-o pe-un covor albastru,
Spre cerul ca de albastru,
Cu stele multe presărat.

I-a dat din cer un comitat
Şi-ntr-o caleaşcă aurită,
– Din Ursa-mare construită,-
O vreme bună-au colindat.

În zbor, pe păr i-a aşezat
Din diamante-o coroniţă,
Pe frunte-o vie luminiţă
Că-ntregul cer s-a luminat.

Priveau din slăvi peste Pământ
Doi ochi, – steluţe-aprinse-n noapte,-
Le fredona bardul în şoapte
Un cântec, ca un jurământ.

Rapsodul braţul i-a întins,
Dar castelanei i-a fost teamă:
– Era, de fapt, din altă tagmă,-
Sfioasă, braţul i-a respins.
Tg. Jiu 1978Cămătari condamnați cu suspendare! 25 Jul 2016

Verdict al magistraților gorjeni într-un dosar judecat la secret la Judecătoria Târgu-Jiu și în care acuzațiile aduse inculpaților au fost de cămătărie. Nici nu e de mirare că judecata s-a făcut “la secret” întrucât cei trimiși acum în judecată, romi din cartierul Obreja, au primit condamnări cu suspendare, fiind trimiși să presteze muncă în folosul comunității și să își caute o slujbă…Constantin Luță, zis Cutai, a fost considerat capul mafiei cămătarilor din Obreja, dar condamnarea primită acum nu prea îi oferă acestuia motive de îngrijorare, poate doar cu privire la faptul că va trebui să își schimbe profilul de activitate.
“Condamnă pe inculpatul Luţă Constantin ,la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de cămătărie. (…)Condamnă pe inculpatul Luţă Constantin, la pedeapsa 1200 lei amendă penală, echivalentul a 120 zile-amendă înmulţit cu suma de 10 lei corespunzătoare unei zile-amendă.(…) Contopeşte pedepsele astfel încât inculpatul va executa pedeapsa 2 ani închisoare, la care se adaugă pedeapsa amenzii penale de 1200 lei. În temeiul art. 91 C.p. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani. (…)Impune inculpatului Luţă Constantin să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin 3 CP, pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Luţă Constantin va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, obligaţie ce se va executa în cadrul Primăriei Târgu Jiu, jud.Gorj sau Colegiul Auto Traian Vuia Tg-Jiu, jud.Gorj”, au decis judecătorii.
O pedeapsă similară a primit un alt inculpat din dosar, reținut și el împreună cu Cutai în februarie 2014, în urma unui flagrant. “Condamnă pe inculpatul Bonculescu Marian Bogdan, la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de cămătărie. (…) Condamnă pe inculpatul Bonculescu Marian Bogdan la o pedeapsă de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. (…) Contopeşte pedepsele astfel încât inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 4 luni închisoare, inculpatul având în total de executat 2 ani şi 4 luni închisoare. În temeiul art. 91 C.p. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 4 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani(…) Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Bonculescu Marian Bogdan va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, obligaţie ce se va executa în cadrul Primăriei Târgu Jiu, jud.Gorj sau Colegiul Auto Traian Vuia Tg-Jiu, jud.Gorj”, a decis instanța.
Judecătorii i-au obligat pe cămătari să își despăgubească o parte din victime, cap de afiș pe listă fiind faimosul Ciupilan, aflat după gratii în baza unor condamnări pentru evaziune fiscală.
“Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Rădulescu Ion zis Ciupilan faţă de inculpatul Luţă Constantin şi obligă inculpatul Luţă Constantin la plata sumei de 30.000 lei către partea civilă, reprezentând dobânda achitată. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Mihai Ion zis Mălai Mare faţă de inculpatul Luţă Constantin şi obligă inculpatul Luţă Constantin la plata sumei de 20.000 lei către partea civilă, reprezentând dobânda achitată. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Rădulescu Ion zis Ciupilan faţă de inculpatul Bonculescu Marian Bogdan şi obligă inculpatul Bonculescu Marian Bogdan la plata sumei de 38.400 lei către partea civilă, reprezentând dobânda achitată”, au hotărât magistrații, ei stabilind și confiscarea de la cămătari a unor sume de bani. “Dispune confiscarea de la inculpatul Luţă Constantin a următoarelor sume de bani: 8000 lei (pentru Rădulescu Ioan zis Cioabă), 30.000 lei (pentru Mihai Mariţa). În baza art.112 alin.1 lit.e cp dispune confiscarea de la inculpatul Bonculescu Marian Bogdan a următoarelor sume de bani: 17.000 lei (pentru Mihai Lucia). Constată că la data de 01.11.2013 inculpatul Bonculescu Marian Bogdan a împrumutat persoana vătămată Stănescu Mariţa zisă Lili cu suma de 75 000 lei nerestituită. Constată că la data de 23.05.2012 inculpatul Bonculescu Marian Bogdan a împrumutat persoana vătămată Mihai Lucia cu suma de 25 000 lei nerestituită”, se mai arată în decizia instanței, verdictul putând fi contestat.
Gelu IonescuOmul cu multe fețe (IV) de Sabin Velican 25 Jul 2016

(Fragment din volumul inedit Amintiri despre oameni și neoameni, în curs de apariție, sub îngrijirea lui Sorin Popescu)

– Să pleci la Paris. Studiile le faci acum cât mai ești tânăr și când ți se ivește șansa acestei burse, indiferent de dedesubturile ei. Deputat vei fi mereu după aceea, o viață întreagă, dar studiile numai acum se pot realiza în mod real și util.
– Ai dreptate, dar și tu ești și mai tânăr și știu că vrei să mai înveți. La Chișinău este o școală de viticultură care primește și absolvenți ai școlii normale. O termini și intri la facultate. Vei fi inginer, ci nu un amărât de dascăl.
– Și bursa mea? Eu nu-s președinte la nici un fel de tineret.
– Vorbesc astăzi cu prefectul Petrică Petrescu.
A doua zi chiar, sunt chemat la prefectură, unde mi se înmânează bursa pe luna septembrie. Sunt felicitat și mi se urează succes.
Prevăzător ca totdeauna, îi spun prefectului:
– Dar dacă nu reușesc la admitere ori nu se mai primesc învățători în anul al V-lea ca până acum, ce trebuie să fac cu bursa aceasta?
– Sunt banii dumneatale. Dacă intri, școala ne confirmă că ești elev și te vom ajuta mereu. Când ajungi la facultate vei semna un angajament că vei lucra în viticultura județului care îți acordă bursa …
… “Dacă guvernul de azi va mai fi la putere atunci”, am gândit suspicios ca de obicei, iar cu glas tare, am mulțumit, plecând spre noile locuri.
La școala de viticultură de pe meleagurile pline cu vii ale Chișinăului nu mai primeau înscrieri de elevi în anul V – dintre absolvenții școlii normale. Deci am intrat în învățământ.
Grigore Geamănu a plecat la Paris, a studiat cu sârguința ce-l caracteriza și și-a luat doctoratul în drept cu celebra teză Dreptul la revoluție.
Însuși acest titlu era o răbufnire a omului care țintea sus, hotărât ca prin orice mijloace să ajungă acolo unde crede că merită …
… fiindcă nimeni nu s-a putut urca, dacă el însuși cel dintâi n-a dorit și n-a vrut s-o facă.
Au trecut ani.
Despre celebra teză a lui Geamănu am aflat din gazeta Gorjanul. Nu ne scriam. Ultima mea scrisoare am aflat că a aruncat-o la lada de gunoi împreună cu tot ce-l lega de trecutul mediocru al Gorjului de dinainte de Paris.
Tot din presa locală eram la curent cu activitatea politică și socială a avocatului Geamănu.
Când regele Carol al II-lea a creat un partid nou Frontul Renașterii Naționale, cu dublul scop, acela de a dezbina vechile partide politice și în același timp spre a-și avea propriul său mijloc de organizație cu pretenții democratice, prin care să guverneze, printre figurile gorjene pe care le-am văzut în Gorjanul, îmbrăcate în uniforma aproape militară a acestui partid personal al lui Vodă, a fost și aceea a lui Grigore Geamănu.
Atunci am înțeles că omul a început ascensiunea.
Se rupsese de partidul național-țărănist.
Mergea pe propriile sale picioare.
Și pentru asta, i s-a dat primul mare post – conducător al asigurărilor sociale – , post echivalent ca acela de ministru.
Trădările se plătesc uneori cu capul, alteori cu ridicări în rang. Depinde de noroc. Iar Geamănu, după cum se va vedea, a fost un norocos. Cel puțin în politică.
A început al Doilea Război Mondial.
Am aflat că sub regimul generalului Antonescu, Geamănu a căzut în dizgrație, ca unul ce ținuse trena camarilei lui Carol al II-lea, prin activitatea depusă în Frontul Renașterii.
Găsindu-mă în București, m-am dus sa-l revăd după atâția ani despărțitori. Trăia într-un bloc, unde își cumpărase un apartament. Stradă centrală, umbroasă, cartier aristocratic. Avea gust. Avusese și parale, altfel gustul n-ar fi putut însemna nimic.
Am sunat. Mi-a deschis chiar maistrul. Puțin mai brăzdat pe chip, dar nelipsindu-i surâsul de ironică superioritate, sub care, de fapt, își camufla teama, nemulțumirea de a nu putea fi ceea ce credea că i se cuvine în societate, în lume.
Mi-a strâns totuși mâna cu aceeași nesinceră euforie, de parcă ne-am fi despărțit doar în ajun.
Când am intrat în casă, am observat cum o doamnă destul de simpatică s-a retras după un paravan și apoi a dispărut în altă cameră. Crezându-mă inoportun, am vrut să mă retrag cu scuze, dar vechiul prieten m-a reținut.
Mai târziu am aflat că doamna era soția căpitanului Pârcălăboiu, și el gorjean. Îi făcea dese vizite lui Geamănu. Probabil îi sesizase posibilitățile de ascensiune și se vroia mare doamnă.
Până la urmă și-a părăsit bărbatul, căsătorindu-se cu micul om cu perspective mari. Era și ea gorjeancă, fiica preotului Oprișan, dintr-un sat de sub munte.
Din spusele oamenilor, Pârcălăboiu, cu care Geamănu era prieten, o iubea atât de mult, încât în ziua căsătoriei lor i-a adus un buchet de flori și printre lacrimi, l-a rugat pe noul soț:
– S-o iubești Gore și să ai grijă de ea!
Deocamdată Geamănu o ținea camuflată. Când am intrat eu, viitoarea și singura sa consoartă a dispărut.
După ce ne-am cercetat o clipă reciproc, gazda m-a întrebat cu nelipsita-i ironie în glas:
– Ce cauți la mine acum când nu mai însemnez nimic? De ce n-ai venit ieri când eram pe post aproape de ministru?
– Ieri nu mi-ai trebuit, fiindcă n-am avut nevoie de mărimea dumneatale. Eu am convingerea că omul om înseamnă ceva nu prin efemera funcție ce-o deține, ci prin el însuși.
– Și astăzi?
– Nici acum nu–ți cer nimic. Te-am căutat, fiindcă știu că ești singur, părăsit ca toți cei care pierd puterea, și vulgul nu mai are ce-i solicita. Eu nu sunt un solicitant, ci un vechi prieten, chiar dacă pentru dumneata prietenia nu înseamnă nimic.
Deodată i-am văzut chipul înroșindu-se, parcă de furie, parcă străfulgerat de un sentiment mai înalt de omenie pe care totdeauna și l-a strangulat. A șoptit scrâșnind oarecum:
– Mă voi ridica din nou. Timpurile acestea vor trece. Războiul se va termina. Altă epocă o să înceapă în istoria României și chiar a lumii. Văd totul clar. Am și oameni tari care să mă susțină. Nașul meu Ralea…
– Adică de fapt confunzi interesele dumneatale cu ale țării.
– Ai rămas tot în faza infantilă a visătorului. Eu sunt conștient că ce este în jur e în funcție de ființa mea. Singurul adevăr, unica realitate e ceea ce pot și vor să perceapă simțurile mele.
– Înțeleg și te admir, dar nu te aprob. Rămân la linia rectilină că trebuie să fiu de acord numai cu ceea ce poate fi de folos poporului și patriei mele.
– De aceea vei rămâne un pârlit de apostol de tip haretian, depășit demult de vreme.
Așa ne-am despărțit, mult mai despărțiți unul de altul decât cu peste zece ani în urmă.
Nu ne-am mai întâlnit decât după al Doilea Război Mondial, când eu m-am stabilit la Târgu Jiu.
Știam că Grigore Geamănu este între conducătorii unei formații politice denumită ”Frontul Plugarilor”, condus de doctorul Petru Groza, căruia eram informat că îi intrase bine pe sub piele.
După câte se vede, micul viitor bărbat de stat avea predilecție pentru ”fronturi”. Iar frontul de azi nu era altceva decât o ramură camuflată a comunismului pentru țărani.
Deci Grigore Geamănu făcuse pasul decisiv suprapunându-și dorințele realităților sociale impuse de suflul răsăritean al rusismului învingător în război, comunismul.
Venind cu organizarea și propaganda prin Gorj, într-o zi l-am întâlnit pe strada Tudor Vladimirescu. Se ducea la sediul organizației ”Frontul Plugarilor”. Eram pe trotuare opuse. M-am făcut că nu-l văd. Vroiam să trec mai departe, când l-am observat că a traversat strada și mi-a spus:
– Știu că ești supărat, moncher, pentru ceea ce am făcut, dar n-ai dreptate. Ba mai mult. Pentru sacrificiul acesta, ar trebui să-mi mulțumești.
Am ridicat ochii admirându-i cinismul și gândind: ”Va ajunge, va ajunge sus acest mic-mare farsor”.
L-am lăsat să continue:
– Dacă n-aș fi făcut ce-am făcut eu și alții ca mine (adică să treacă în slujba rușilor), tu și alții ca tine demult ați fi în pușcărie.
(Va urma)Sanitas continuă demersurile pentru rezolvarea inechităţilor salariale 25 Jul 2016

Conducerea Federaţiei SANITAS din România a înaintat adrese Comisiilor pentru Sănătate din Camera Deputaţilor şi Senat. Potrivit lui Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj, este convins că acest demers va avea succes.

Sindicaliştii de la SANITAS nu renunţă la demersurile lor şi fac tot ceea ce este posibil pentru eliminarea inechităţilor salariale din sistemul sanitar. “S-au rezolvat unele inechităţi şi s-au creat adevărate discriminări pentru personalul tesa din spitale şi direcţii sanitare. Cel mai simplu mod de a le rezolva este ca atunci cand ordonanţa de urgenţă ajunge în Parlament să fie modificată în sensul rezolvării discriminărilor. De aceea am trimis punctele noastre de vedere comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor. Sunt convins că vom avea sorţi de izbândă”, a menţionat Valentin Popa, preşedintele Sindicatului SANITAS Gorj.
În perioada imediat următoare, reprezentanţii Federaţiei SANITAS se vor întâlni cu preşedinţii celor două Comisii pentru Sănătate din Senat şi Camera Deputaţilor pentru a-i convinge de justeţea demersului lor şi a obţine sprijinul acestora pentru modificarea Ordonanţei 20/2016 în Parlament.
Ordonanţa 20/2016 a rezolvat parţial inechităţile salariale existente în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, dar a creat alte inechităţi întrucât în ordonanţă nu se regăsesc următoarele categorii profesionale: personalul TESA, personalul din unităţile de asistenţă socială, funcţionarii publici din cadrul DSP-urilor şi personalul din creşe, motiv pentru care au fost efectuate demersuri către cele două Comisii pentru Sănătate din cadrul Parlamentului României (Camera Deputaţilor şi Senat).
M.S.Ca la noi, la nimeni/Criza Sănătăţii şi Războiul vin peste noi?! 25 Jul 2016

Situaţia precară a sistemului de sănătate publică este jalnică. Şi nu de azi, de ieri. Subfinanţarea cronică a Sănătăţii a ajuns politică de stat a tuturor guvernelor postdecembriste, încât anual mii de medici şi alte mii de asistente medicale iau calea străinătăţii pentru un salariu mai bun. Desigur, spre a se bucura de pregătirea lor şi a duce un trai pe măsură.
Dacă gafele şi proasta gestionare a sistemului de sănătate publică din vremea „tehnocratului” clujean Achimaş Cadariu s-ar fi petrecut pe vremea Guvernului Ponta şi nu în timpul „Guvernului meu”, cu siguranţă că preşedintele Klaus Iohannis ar fi urlat ca din gură de şarpe, cerând demisii.
N-o face nici acum, de când avem un alt „tehnocrat” la Sănătate. În schimb, preşedintele ne oferă „Declaraţia zilei”, conform obedientei Agerpres. Klaus Iohannis dixit: “Dacă vrem o populaţie cu o mai bună stare de sănătate, dacă vrem mai multă siguranţă în materie de sănătate şi dacă vrem o societate prosperă, răspunsul este unul singur: sănătatea în toate politicile. Acest lucru presupune o abordare integrată şi interdisciplinară care nu mai priveşte doar sănătatea individului, a populaţiei şi pe cea a ecosistemului.”
Numai că, pe lângă aceste vorbe frumoase, dar goale de conţinut, faptele concrete lipsesc cu desăvârşire. Cu bani puţini, medicii şi asistentele medicale continuă să părăsească ţara. Despre absenţa medicilor de familie în mediul rural nici nu mai este cazul să amintim. Dacă Guvernul PreşBăsescu-Boc era unul incapabil, iată că Guvernul Cioloş poate fi şi mai incompetent. Chit că primul ministru Dacian Cioloş este mai preocupat de viitorul mandat decât de vreo performanţă a celui actual. Remaniat după principiul: nu vă convine ministru cutare? Nu-i nimic. Aducem altul şi mai prost!
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” propune ca medicii să nu mai facă gărzi suplimentare. Pe ce se bazează? Conform unui studiu, 76% dintre medicii români au fost de gardă între 30.36 de ore neîntrerupt. Aceeaşi Federaţie a „Solidarităţii Sanitare” recomandă medicilor să nu mai semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor, aceasta fiind o formă de protest după ce pe 22 iulie nu s-a ajuns la o înţelegere cu Ministerul Sănătăţii în privinţa drepturilor doctorilor.
„Contractele individuale de muncă cu timp parţial de efectuarea gărzilor suplimentare, prevăzute în OUG nr. 20/2016, să nu fie semnate dacă nu le sunt respectate şi menţionate expres în aceste contracte: dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75% (25% fiind un minim obligatoriu!); dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă cumulate pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore.”
Toate acestea sunt surprinse într-un Comunicat transmis de Federaţia “Solidaritatea Sanitară” către 12.000 de doctori din spitalele publice, cu precizarea că: “În condiţiile în care medicii pun în practică această recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sănătăţii în privinţa activităţilor specific gărzilor”
ION PREDOŞANU

P.S. Fostul prim-ministru, deputatul de Gorj Victor Ponta, susţine, pe Facebook, într-un mesaj de solidaritate faţă de victimele atacului de la Munchen, în care arată că evenimentele din Germania îi întăresc convingerea că: „Suntem într-un război, de alt tip, dar la fel de periculos.”(Ion Predoşanu)Lucrări pe ultima sută de metri, pe DN 66 Rovinari – Bumbești-Jiu 25 Jul 2016

Sectorul de drum Rovinari – Bumbești-Jiu este aproape finalizat. Potrivit reprezentanților Secției Drumuri Naționale (SDN) Târgu-Jiu, s-a realizat sectorul experimental pentru marcajele orizontale. Au fost finalizate rosturile de dilatație pe sectorul Târgu-Jiu – Rovinari, lucrându-se deja la cele de pe tronsonul Târgu-Jiu – Bumbești – Jiu.

13820815_1340288832652306_1098494600_nPe DN 66, sectorul Rovinari – Târgu-Jiu, lucrările de modernizare sunt aproape finalizate. “Sunt pe ultima sută de metri lucrările pe acest tronson. S-a făcut sectorul experimental pentru marcajele orizontale. A început montarea de borne kilometrice și hectometrice; au fost finalizate rosturile de dilatație pe sectorul de sud Târgu-Jiu – Rovinari și se lucrează la rosturile de dilatație între Târgu-Jiu și Bumbești – Jiu”, confirmă Cristi Tudor, reprezentantul SDN Târgu-Jiu.
Drumul E79 face parte din reţeaua de drumuri europene. Începe în Ungaria, iar în România trece prin Oradea, Deva, Petroşani, Târgu-Jiu, Craiova şi Calafat, intră apoi în Bulgaria şi se termină în Grecia. Face parte din reţeaua globală a transporturilor europene. Este un drum format dintr-o serie de drumuri judeţene, printre care şi DN66.
M.S.Ponta nu renunță la vacanța din Turcia 25 Jul 2016

Cel puțin unul dintre parlamentarii gorjeni va merge vara aceasta la turci în concediu de odihnă, fostul premier Victor Ponta dând asigurări că nu va renunța la deplasarea pe care o are programată pe litoralul Turciei, așa cum va merge în continuare în Franța sau Belgia, țări afectate de atentate teroriste. Deputatul este oricum un apropiat al președintelui Erdogan, cel care a instituit starea de urgență pe teritoriul Turciei după lovitura de stat de acum zece zile, Ponta fiind în Turcia nu doar pentru relaxare, ci și pentru diverse intervenții chirurgicale de care a avut nevoie în trecut pentru a-și reface starea de sănătate. El a postat acum pe internet un comentariu în care își reafirmă decizia de a face concediul la turci, menționând că în caz contrar teroriștii ar avea de câștigat de pe urma fricii pe care vor să o instaureze.
„Dacă frica ne va domina înseamnă că au câștigat teroriștii. Voi merge în vacanță cu familia în Turcia. Voi merge cu plăcere în Franța (unde este stare de urgență ca și în Turcia de mai multe luni). Voi merge la Bruxelles! Prudența este un semn de inteligență, dar frica este arma teroriștilor (nu doar cei de la ISIS, avem și noi în România „teroriștii” noștri de alt tip, dar la fel de fanatici și răi) și nu trebuie niciodată să cedăm în fața ei! Update – acum am văzut tragedia din Germania. Dincolo de compasiune și solidaritatea cu victimele ororilor din această seară de la Munchen, îmi confirmă că suntem într-un nou război, de alt tip, dar la fel de periculos!”, a scris fostul premier pe contul său de Facebook.
Gelu IonescuBătaie între frați 25 Jul 2016

Alcoolul și discuțiile în contradictoriu s-au încheiat cu dosar penal într-o familie din comuna Borăscu. Un bărbat de 38 de ani, din localitate, a sunat, joi, la 112 și a anunțat că a fost bătut de fratele său mai mare. ”Din cercetările efectuate de poliţişti la faţa locului a rezultat faptul că bărbatul de 38 de ani ar fi fost agresat fizic de fratele său de 40 de ani, din aceeaşi localitate, în urma unor discuţii contradictorii şi pe fondul consumului de băuturi alcoolice. Victima a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale”, se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului Județean de Poliție Gorj. Pe numele agresorului a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Loredana FîciuRânca şi Transalpina, atracţie pentru turişti 25 Jul 2016

Iubitori ai muntelui din întreaga ţară au ajuns pe Transalpina, la sfârşitul săptămânii trecute. La Rânca, aceştia s-au bucurat de aer curat şi distracţie în aer liber, atracţia principală fiind tubing park-ul din centrul staţiunii montane. Circuitul de tubing are o lungime de 75 de metri la urcare şi 85 de metri la coborâre. A fost amenajat cu trei curbe, dintre care o turnantă. Sunt disponibili 30 de colaci din cauciuc.

Cine nu a vizitat, încă, staţiunea montană Rânca, trebuie să o facă în acest sezon. Aici turiştii se pot plimba cu ATV-urile, se pot bucura de zboruri cu parapanta, drumeţii montane, tenis de câmp, tenis de picior, fotbal, ciclism pe Transalpina şi mountain bike.
La sfârşitul săptămânii trecute, cei care au ales să-şi petreacă weekend-ul la Rânca s-au bucurat de distracţie maximă pe circuitul de tubing din centrul staţiunii, care are o lungime de 75 metri la urcare şi 85 la coborâre.

Transalpina, “magnet” pentru turişti
Încă de când a fost redeschisă circulaţiei publice, Transalpina este una dintre cele mai căutate destinaţii pentru turiştii de weekend. Aceştia vin din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare.
Vizitatorii pot degusta produse tradiţionale la o stână din apropierea “Drumului Regelui” –cum i se mai spune Transalpinei.

Pregătiri în linie dreaptă pentru Transalpina Bike Fest 2016
Cea de-a doua ediţie a celui mai mare eveniment dedicat bicicliştilor se va desfăşura anul acesta în perioada 19-20 august. Transalpina Bike Fest 2016 aduce o serie de spectacole şi evenimente distractive pentru cei care vor fi prezenţi la Rânca.
Cel mai aşteptat moment al evenimentului va fi concertul trupei Cargo. La cea de-a doua ediţie a celui mai important festival de la Rânca ar putea susţine un concert şi Trooper.
După succesul ediţiei de debut, din vara anului trecut, autorităţile judeţene şi locale şi-au propus să continue şi în anii următori Transalpina Bike Fest, la Rânca.
Minodora SuceaLa Spitalul Turceni/Radiologii dentare la jumătate de preț, pentru minori 25 Jul 2016

Locuitorii oraşului Turceni şi cei ai localităţilor învecinate nu mai sunt nevoiţi să facă un drum până la Târgu-Jiu sau Craiova pentru a-şi face radiografii dentare. Un aparat de radiologie dentară funcţionează la Spitalul Orăşenesc Turceni, costul unei radiografii fiind 28 de lei. Până în prezent au fost efectuate 96 de radiografii, spitalul încasând 2.688 de lei. Conducerea Spitalului Orășenesc Turceni a hotărât ca, din această lună, minorii să beneficieze de o reducere de 50% la radiologiile denatare.

La nivelul oraşului Turceni funcţionează două cabinete stomatologice. Unul dintre stomatologi are un spaţiu concesionat în clădirea Spitalului Orăşenesc Turceni. Destul de mulţi pacienţi trec pragul acestor cabinete zilnic. Până nu demult, ei erau nevoiţi să facă zeci de kilometri pentru radiografii dentare. Din fericire, punerea în funcţiune a unui aparat de radiologie dentară, în cadrul spitalului, a venit în sprijinul cetăţenilor. Costurile investigaţiilor sunt destul de reduse. “Aparatul de radiologie dentară face 3-4 dinţi pe clişeu. Este funcţional, iar costul unei radiografii este 28 de lei. De la începutul anului şi până în prezent avem 96 de radiografii dentare, încasând 2.688 de lei. Costul unei radiografii este 28 de lei, iar pentru copiii care nu au împlinit 18 ani costul radiografiei este redus la jumătate”, a confirmat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.
Aparatul de radiologie dentară funcţionează în cadrul Laboratorului de Radiologie al Spitalului Orăşenesc Turceni.
Minodora SuceaElevii corigenți se pregătesc de examene 25 Jul 2016

De săptămâna viitoare se va da startul examenelor de corigență. Primii care vor susține aceste examene vor fi elevii din clasele terminale de liceu, urmați de elevii de clasa a VIII-a. Ultimii care își vor da corigențele vor fi elevii din învățământul primar, învățământul gimnazial, liceal și profesional, precum și cei din școlile postliceale și de maiștri.

Potrivit calendarului de desfășurare stabilit de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, elevii din clasele terminale de liceu, stagii de pregătire practică și învățământul profesional vor susține examenul de corigență în perioada 2-3 august.
Elevii din clasele terminale de liceu, care vor susține și promova acest examen se vor putea înscrie la sesiunea de examen august – septembrie a examenului de Bacalaureat în data de 5 august 2016. De asemenea, elevii claselor terminale de liceu, ai învățământului profesional și ai stagiilor de pregătire practică, care vor susține și promova examenul de corigență se vor putea înscrie la examenul de certificare a competențelor profesionale, sesiunea august 2016. Elevii de clasa a VIII-a își vor da corigențele în perioada 10 – 12 august, urmând ca elevii din învățământul primar, învățământul gimnazial, liceal și profesional, precum și cei din școlile postliceale și de maiștri să susțină aceste examene în perioada 29 august – 2 septembrie. Elevii din clasa a VIII-a, care au susținut și promovat examenul de corigență, se pot înscrie la admiterea în clasa a IX-a, pe locurile rămase libere, în a treia etapă de admitere în învățământul liceal, respectiv în a doua sau în a treia etapă de admitere în învățământul profesional.
Elevii corigenți din clasele terminale de gimnaziu, de liceu, din învățământul profesional și cei care au parcurs stagiile de pregătire practică, care s-au prezentat la sesiunea de corigențe pentru aceste clase din perioada 10-12 august, respectiv 2-3 august și nu au promovat examenul de corigență vor fi declarați corigenți și nu mai au dreptul să se prezinte la sesiunea din 29 august – 2 septembrie.

Modificări la examene
Reglementarea care prevede ca notele la examene să se modifice după contestații doar dacă diferența este mai mare de 0,5 puncte față de nota inițială nu se va mai aplica.
Anunțul a fost făcut, vineri, de Mircea Dumitru, ministrul Educației, printr-o postare pe o rețea de socializare. „Am luat decizia ca, pentru examenele viitoare, să renunțăm la reglementarea de a limita șansele elevilor, prin neacordarea punctajului meritat, dacă nu este egal, sau nu depășește 0,5 puncte. La finalul lunii august, după un dialog public pe care mi-l doresc consistent, vom emite metodologiile de examen pentru anul școlar 2016- 2017, care să aducă o abordare sistemică pentru toate concursurile și examenele naționale, nu doar pentru cel de Bacalaureat. Îmi doresc ca efortul să fie recunoscut și orice punctaj să poată fi îmbunătățit, dacă e cazul, în favoarea elevului”, a scris pe Facebook ministrul Educației, Mircea Dumitru.
Roxana LupuNistor şi Acsinte, ca şi plecaţi! 25 Jul 2016

Petre Grigoraş a declarat la finalul partidei de vineri că nu a mizat pe Dan Nistor şi Florin Acsinte, deoarece sunt şanse bune ca aceştia să plece. Deşi a încercat să ajungă la o înţelegere cu jucătorii, clubul gorjean nu a reuşit să-i determine pe cei doi să renunţe la litigii. Grigoraş este dezamăgit că este pe cale să-şi piardă unul dintre “copiii de suflet”, Dan Nistor având un rol important în echipa gândită de tehnician: “Îmi pare rău că nu a fost aici. Era căpitanul echipei şi jucătorul pe care l-am folosit în toate meciurile de verificare. Ştiţi situaţia lui şi a lui Acsinte, ei şi-au depus memorii pentru a-şi lua banii şi pentru a deveni jucători liberi de contract. Sunt de acord cu lucru ăsta, dar noi am încercat o mediere, măcar să-şi retragă memoriile şi banii pe care trebuie să îi ia, să îi ia în mai multe rate. Dacă ei îşi vor schimba opţiunile, şi vor dori în continuare să fie la echipă, îi aştept cu braţele deschise, fără niciun fel de problemă sau reţinere. Şi în campionat, şi pe lista UEFA. Voi ştiţi foarte bine că am avut o afinitate destul de mare pentru Dan Nistor de-a lungul timpului şi am făcut tot posibilul să revină la echipă. Asta e situaţia, eu nu-l condamn. E viaţa lui în joc, e cariera lui, dar trebuie să înţeleagă, şi el, că şi eu trebuie să mă gândesc la viitorul echipei”.
Cătălin PasăreDonaţii prin SMS de peste 10.000 euro pentru „Cuminţenia Pământului” 25 Jul 2016

Corina Şuteu, ministrul Culturii, a anunţat, sâmbătă, pe pagina sa oficială de Facebook că în 24 de ore de la lansarea campaniei de donaţie pentru “Cuminţenia Pământului” prin SMS s-au strâns peste 10.000 euro.

Începând de vineri, gorjenii pot dona şi prin intermediul unui SMS ce conţine cuvântul “BRÂNCUŞI” trimis la numărul 8833 pentru a participa la subscripţia naţională pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, “Cuminţenia Pământului”. Numărul este valabil în reţelele Digi Mobile, Orange, Telekom Romania Mobile şi Vodafone până în data de 30 septembrie 2016. Donaţiile prin SMS au fost facilitate de ONG-urile Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) şi Asociaţia Culturală “Patrimoniu pentru Viitor”, implicate pro bono în campanie. Prin trimiterea unui mesaj text ce conţine cuvântul “BRÂNCUŞI” la numărul de SMS 8833 sunt donaţi doi euro pentru achiziţia sculpturii “Cuminţenia Pământului”. Pentru donaţiile de pe abonament nu se percepe TVA, iar în reţelele Orange şi Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.
Achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi se poate face printr-un efort conjugat al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane euro a fost alocată deja de Guvern şi e nevoie ca şase milioane euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi cele juridice, până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016. În prezent, sculptura Cuminţenia Pământului este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911. În cazul în care statul român nu reuşeşte să recupereze această lucrare, ea va intra în posesia unuia dintre colecţionarii privaţi dispuşi să o cumpere, riscând să nu mai fie accesibilă publicului larg.
Printre personalităţile care şi-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripţie publică se regăsesc: Doina Lemny, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, François Saint-Paul, ambasadorul Franţei, Răzvan Burleanu, Oana Manea, Alexandru Dedu şi Cosmin Alexandru. De asemenea, în spotul publicitar îşi declară susţinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleşu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoş Bucurenci, Părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv şi Virgil Stănescu.
“Peste 10.000 euro s-au strâns în doar 24 de ore de la lansarea donaţiei prin SMS. Scrieţi BRÂNCUŞI la 8833 şi contribuiţi cu 2 euro la subscripţia pentru Cuminţenia Pământului”, a scris, sâmbătă, ministrul Corina Şuteu pe pagina sa oficială de Facebook.
Izabella Molnar30 de turişti constănţeni, recuperaţi de către salvamontişti, de pe Transalpina 25 Jul 2016

Salvamontiştii gorjeni au intervenit, sâmbătă seara, pe Transalpina pentru a acorda ajutor unor turişti aflaţi în excursie. Aceştia veneau de la Constanţa şi se îndreptau spre Voineasa, însă autocarul cu care se deplasau s-a defectat pe “Drumul Regelui”. Din fericire, totul s-a încheiat cu bine.

Un autocar cu 30 de turişti din Constanţa s-a defectat, sâmbătă seara, pe Transalpina şi nu şi-a mai putut continua cursa către staţiunea Voineasa, unde excursioniştii aveau cazarea. Salvamontiştii gorjeni au intervenit în sprijinul turiştilor.
“Salvamontiştii au analizat împreună cu turiştii care sunt priorităţile grupului şi au asigurat cazarea, în baza salvamont Rânca, unei familii care avea un copil de cinci luni. Restul grupului a rămas la autocar, de unde turiștii au fost preluaţi în timpul nopţii şi duşi la o locaţie de cazare din municipiul Târgu-Jiu”, a confirmat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj.
În cursul dimineţii de duminică grupul de turişti din Constanţa s-a reunit, continuându-şi excursia programată.
Minodora SuceaConcursul ”Juvenes Translatores”, la a X-a ediție 25 Jul 2016

Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene (DG Traduceri) organizează cea de-a X-a ediție a concursului de traducere ”Juvenes Translatores”, care se adresează școlilor din Uniunea Europeană. Anul acesta, startul înscrierilor se va da în prima zi a lunii septembrie, iar testul se va desfășura pe 24 noiembrie.

Școlile care doresc să participe trebuie să se înscrie on-line pe site-ul concursului, în perioada 1 septembrie – 20 octombrie 2016. Pentru a se putea înscrie în competiție, unitățile de învățământ trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să fie situate într-un stat membru, să fie recunoscute de către autoritățile naționale în domeniul învățământului din unul sau mai multe state membre, să selecteze între 2 și 5 elevi născuți în anul 1999, să aibă acces la internet, să dispună de calculatoare care pot deschide și tipări fișiere în format PDF (textele-sursă și foile de concurs se vor transmite în acest format) și să aibă acces la un scaner pentru a transpune lucrările în format PDF, acestea urmând să fie încărcate în baza de date a DG Traduceri. Formularul de înscriere (unul singur pe școală) trebuie să conțină: numele și adresa școlii, numele unei persoane de contact și cel puțin o adresă de e-mail valabilă. Prin trimiterea formularului de înscriere, școala se angajează să respecte regulamentul și instrucțiunile acestui concurs și, în cazul în care va fi selectată, să organizeze testul de traducere în incinta sa. Aceasta presupune: să selecteze și să înscrie elevi născuți în 1999, să pună la dispoziție structuri adecvate și personalul necesar pentru testul de traducere, să imprime și să distribuie foile de concurs și textele care urmează a fi traduse, să permită participarea la test a elevilor selectați, să se asigure că elevii selecționați și părinții/tutorii lor au citit și și-au exprimat acordul cu privire la regulamentul și instrucțiunile de față, să se asigure că testul se desfășoară în condiții echitabile și imparțiale și să motiveze absența de la cursuri a elevului câștigător, pentru a-i permite să participe la ceremonia de decernare a premiilor. De asemenea, școala este de acord ca numele său să figureze pe site-ul Juvenes Translatores, în cazul în care este selectată să participe. Școlile care nu își onorează aceste angajamente pot fi excluse din concurs.

EU_Parlament1Școlile participante, selectate prin tragere la sorți
După finalizarea perioadei de înscrieri va avea loc o tragere la sorți în rândul școlilor care s-au înscris, în vederea selectării celor care vor participa la concurs. Lista școlilor selectate va fi publicată pe site-ul ”Juvenes Translatores” până la sfârșitul lunii octombrie 2016. Fiecare dintre școlile selectate va trebui să aleagă între doi și cinci elevi participanți și să introducă în baza de date numele lor și combinațiile de limbi alese de aceștia, până cel târziu la data de 21 noiembrie 2016. Elevii pot traduce în/din orice limbă oficială a UE. Limbile oficiale ale UE sunt: bulgara (BG), ceha (CS), croata (HR), daneza (DA), olandeza (NL), engleza (EN), estona (ET), finlandeza (FI), franceza (FR), germana (DE), greaca (EL), maghiara (HU), irlandeza (GA), italiana (IT), letona (LV), lituaniana (LT), malteza (MT), polona (PL), portugheza (PT), româna (RO), slovaca (SK), slovena (SL), spaniola (ES) și suedeza (SV). Organizatorii recomandă însă ca elevii să efectueze traducerea în limba lor maternă sau în limba pe care o cunosc cel mai bine. În orice caz, limba aleasă trebuie să fie una din limbile oficiale ale UE, menționate mai sus.

Testul, în noiembrie
Testul va avea loc la data de 24 noiembrie 2016, simultan în toate școlile participante. În această zi, DG Traduceri le va trimite școlilor textele care urmează a fi traduse (textele-sursă). Testul se va desfășura în conformitate cu modalitățile prevăzute de către școli. Testul de traducere trebuie să se desfășoare simultan în toate școlile participante, între orele 10.00 și 12.00, ora Belgiei (11.00 și 13.00, ora României), în incinta școlilor. Acestea trebuie să ia toate măsurile necesare pentru ca testul să se desfășoare în condiții echitabile și imparțiale. Elevii trebuie să traducă individual. Fiecare traducere va fi evaluată de către un comitet alcătuit din traducători și revizori din cadrul DG Traduceri. În urma evaluării, juriul, prezidat de directorul general al DG Traduceri, va alege cea mai bună traducere din fiecare stat membru. Criteriile pe care le vor aplica membrii comitetului sunt cele folosite pentru evaluarea traducerilor și în cadrul DG Traduceri, respectiv: corectitudine capacitatea de a scrie corect (alegerea expresiilor potrivite, respectarea regulilor gramaticale), capacitatea de a scrie fluent și creativitatea soluțiilor găsite.

Câștigătorii, anunțați în februarie 2017
Lista celor 28 de câștigători va fi publicată la începutul lunii februarie 2017. Câștigătorii, împreună cu un adult însoțitor și un profesor, vor fi invitați la ceremonia de decernare a premiilor care va avea loc la Bruxelles.
Concursul ”Juvenes Translatores” a luat naștere în 2007 și se dorește a fi o provocare tinerilor pasionați de limbi străine. Anul acesta, din România vor fi selectate pentru a participa la competiție 32 de unități de învățământ.
Roxana LupuAgricultura pe înțelesul tuturor/Arbuștii fructiferi 25 Jul 2016

22 – Trandafirul de dulceață – 2,3
Întreținerea trandafirilor este ușoară, lucrările agrotehnice fiind cele specifice tuturor arbuștilor fructiferi și constă în distrugerea buruienilor pe rând și cositul ierbii pe interval, căci este bine ca acestea să fie înierbate. Odată la 4 – 5 ani aceste intervale se desțelenesc și se înierbează din nou. Înierbarea facilitează accesul la plante pe orice vreme. Pentru combaterea buruienilor pe rând pot fi folosite și unele ierbicide, dar… este mare păcat și de aceea nu le amintim. Pentru stimularea lăstăririi și creșterii acestora se pot aplica până la 100 kg s a azot / ha primăvara și pentru a nu suferi de secetă se udă. Tăierile sunt importante pentu a forma tufe aspectuoase și a realiza recolte bune de flori. După plantarea trandafirilor din specia R rugosa în primii 4 ani după aceasta se aleg anual primăvara câte 3 – 4 lăstari sau drajoni viguroși și bine plasați și se scurtează la 40 – 50 cm, iar ceilalți de vârsta lor se elimină, iar lăstarii, drajonii din anii anterioari se mențin. Începând cu anul cinci se procedează astfel: – se elimină ramurile (lăstarii, drajonii) mai în vârstă de cinci ani, precum și cei din interiorul tufei care o îndesesc; – se elimină ramurile uscate, rupte; – se aleg 3 – 4 ranuri, lăstari, drajoni tineri bine plasați și viguroși pentru înlocuire și se scurtează la 40 – 50 cm; – se elimină lăstarii sălbatici și cei lacomi care îndesesc tufa. La R centifolia (o sută de petale) prin tăieri se urmărește stimularea lăstăririi și înfloritului. Pentru aceasta și florile se recoltează cu receptacul căci aceasta stimulează înflorirea.
Recoltarea și valorificarea petalelor se face manual, cu receptacul, pe timp senin, uscat, după ce s-a ridicat roua, pentru a preveni deprecierea petalelor pe durata de păstrare. La R rugosa recoltarea se face zilnic sau la 2 zile. La R centifolia florile se recoltează în același mod, dar la interval de 3 – 4 zile căci înflorirea este mai redusă. Florile se culeg în coșulețe și se depozitează în camere răcoroase, aerisite, ventilate la nevoie, pe paturi, în strat gros de 10 – 15 cm. Dacă atmosfera este bogată în vapori de apă se procedează la răvășirea stratului de flori. De pe un hectar de trandafir de dulceață se pot recolta și 4 to de flori utilizate în industria alimentară, farmaceutică sau cosmetică.
trandafiriBolile trandafirului nu sunt prea multe, dar sunt destul de păgubitoare și pot afecta toate părțile supraterane ale plantei.
1 – Făinarea trandafirului produsă de ciuperca Sphaerotheca pannosa rosae atacă predilect frunzele tinere și lăstarii din partea superioară a tufei. Pe ele apare un puf cenușiu-albicios care se extinde ușor în zilele toride și uscate urmate de nopți răcoroase și umede. Boala pornește de la vârful frunzelor și se extinde spre baza acestora. Picături de apă pe frunze pot reduce intensitatea acestei boli, dar pot favoriza atacul de mucegai. Combaterea chimică presupune tratamente cu unul din următoarele produse: Captan, Captadin, Daconil-2787, Phyton-27, Funginex, Orthenex, Mirage 45 EC etc.
2 – Pătarea neagră a trandafirului produsă de ciuperca Displocarpon rosae atacă începând de la baza tufei frunzele și ramificațiile tinere. Pe frunze apar pete relativ circulare, de culoare neagră. Cu timpul frunzele se îngălbenesc și cad. Pe ramificații apar pete violaceu-roșietice. Atacul este amplificat de ploaie sau udarea prin aspersiune urmate de stagnarea apei pe frunze mai multe ore consecutiv. Deci trebuie adoptată udarea prin picurare sau pe brazde concomitent cu stropirea cu unul din următoarele produse: Daconil-2728, Phyton-27, Mancozeb, Vondozeb, Funginex, Orthenex, Mirage 45 EC, etc.
3 – Rugina trandafirilor produsă de Sphaeroteca macularis sau / și de Phragmidium disciflorum identificată prin pete ruginii pe dosul frunzelor sau pe lăstarii verzi. Poate conduce la defolierea lăstarilor. Chimic se combate prin tratamente cu unul din următoarele produse: Topas, Impact, Mystic, Mirage 45 EC, Systhane 12 E etc.
4 – Putregaiul comun produs de ciuperca Botrytis cinerea care atacă în principal florile, dar nu numai, pe care pe vreme umedă le îmbracă cu o pâslă gri-albicioasă. Se poate combate cu: Captan, Captadin, Daconil-278, Mancozeb, Vondozeb, Metoben 70 PU, Topsin 70 PU etc.
5 – Mozaicul trandafirului produs de un virus și se identifică prin pete galben-luminoase cu bordură violet pe frunze. Nu există tratament specific, ci doar igienă culturală și combaterea insectelor transmițătoare, vector, mai ales a afidelor (păduchi de frunze).
6 – Cancerul bacterian produs de Agrobacterium tumefaciens care supraviețuiește în sol și 15 – 20 de ani și atacă legume și pomi fructiferi. La trandafiri provoacă tumori de culoare închisă la baza tufei, în apropierea solului. Plantele atacate nu se dezvoltă armonios, ci pipernicit, deformat. Combaterea se poate face numai prin igienă culturală, adică eliminarea și arderea plantelor atacate, evitarea cultivării trandafirilor în apropierea sau printre plantele sensibile la această boală.
7 – Cancerul lăstarilor este provocat de mai multe ciuperci care provoacă pe lăstari felurite manifestări ca pete scorojite de culoare maro, ovale sub care țesutul vegetal este scufundat. Combaterea constă în igienă culturală prin eliminarea lăstarilor bolnavi mult de sub zona afectată și realizarea unor tufe rare, aerisite și acoperirea cu pământ a tufei pentru iernare la timp, nu prea devreme.
8 – Trandafirul rozetă sau Mătura vrăjitoarei este o boală provocată de un virus transmis de un acarian (păianjen foarte mic). Virusul provoacă o lăstărire abundentă și creșterea rapidă și fantastică a lăstarilor roz-violacei, uneori lipiți și cu smocuri dese de frunze deformate, de aceeași culoare. Ca urmare planta se dezvoltă haotic și cu inflorescențe deformate, urâte. Combaterea constă în igienă culturală prin eliminarea plantelor cu sol cu tot și arderea lor căci combaterea acarianului vector nu a dat rezultate mulțumitoare.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VeliciO nouă luptă cu ţânţarii 25 Jul 2016

În dimineaţa zilei de 23 iulie, de la ora 04.30, Serviciul Gospodărire Comunitară din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu a aplicat un nou tratament contra căpuşelor şi a populaţiei larve şi adulte de ţânţari, prin pulverizarea aeriană, în zonele cu vegetaţie abundentă din municipiu şi în zona râului Jiu. Acţiunea s-a desfăşurat respectând normele sanitare specifice, cu substanţe avizate de Ministerul Sănătăţii, care nu sunt dăunătoare oamenilor şi animalelor. Aceasta a fost cea de-a doua etapă a acţiunii de dezinsecţie programată la Târgu-Jiu de către autorităţi pentru vara acestui an.
Contractul pentru dezinsecţia ce va fi executată în acest an la Târgu-Jiu este de 80.000 de lei, pentru toate cele trei etape. Până în acest an, contractul de dezinsecţie era uşor mai mic, deoarece era o singură etapă de dezinsecţie aeriană, anul acesta fiind programate două astfel de intervenţii. Acţiunile au drept scop reducerea densităţii insectelor la nivelul municipiului, înainte de fiecare acţiune Primăria Târgu-Jiu recomandând apicultorilor luarea măsurilor necesare pentru protejarea albinelor. Substanţele ce stau la baza acţiunii de dezinsecţie se vor aplica atât în spaţiile verzi, cât şi în apropierea oazelor de apă şi a gardurilor vii.
Izabella MolnarConectaţi la meciul cu Maccabi! Grigoraş: “Nu avem ce pierde” 25 Jul 2016

După succesul din prima etapă, pandurii se gândesc deja la încleştarea europeană cu Maccabi Tel Aviv.
Meciul din turul 3 preliminar al Europa League îşi va consuma prima manşă tot la Severin. Partida este programată joi, 28 iulie, returul urmând a se disputa pe 4 august în Israel.
Maccabi a trecut cu emoţii de formaţia kazahă Kairat Almaty după 1-1 în deplasare şi 2-1 pe teren propriu.
Adversarul Pandurilor este cel mai titrat club din istoria Israelului, cu 21 de titluri, ultimele trei, consecutive, cucerite în 2013, 2014 şi 2015. În sezonul precedent, trupa din Tel Aviv a jucat în grupele Ligii Campionilor, însă nu a adunat niciun punct în grupa cu Chelsea, Dinamo Kiev şi Porto.
Antrenorul Petre Grigoraş a declarat că astfel de dueluri sunt speciale pentru formaţia gorjeană, care a mai simţit într-un singur sezon gustul competiţiilor europene: “În astfel de meciuri trebuie să te motivezi singur, pentru că nu joci în fiecare an. Noi nu suntem Real Madrid sau Barcelona să fim învăţaţi cu astfel de meciuri. E o şansă pentru fiecare de a vedea ce înseamnă Europa. Întâlnim un adversar cotat mai bine ca noi, este clar. Un adversar cu jucători foarte valoroşi. Joi, nu avem ce pierde, avem numai de câştigat, trebuie să avem dezinvoltură”. Tehnicianul Pandurilor a precizat că programul echipei sale va suferi modificări din cauza numărului mare de jocuri ce urmează: “O să avem o perioadă de vreo două-trei săptămâni în care baza va fi jocul şi refacerea, nu antrenamentele. Vom juca din trei în trei zile, vom avea nevoie de absolut toţi jucătorii din lot. Sperăm să fie sănătoşi şi eu să fiu inspirat să-i aleg pe cei mai în formă”.

Narcis Răducan : “E o încercare la nivelul clubului”
Situaţia financiară este în continuare apăsătoare pentru clubul din Tg-Jiu. Preşedintele Narcis Răducan ştie că accederea în grupele Europa League ar fi o gură mare de oxigen, dar este conştient de dificultatea duelurilor internaţionale: “Nu este simplu deloc. Adversarul este mai puternic, într-adevăr dacă îl punem alături de Spartak Moscova sau Celtic suntem norocoşi, dar nu cred că se poate numi noroc când adversarul are jucători care au jucat la cel mai înalt nivel, dar ne vom bate. Primul meci este acasă şi aşteptăm tot oraşul (Severin), toţi gorjenii, să ne sprijine pentru că avem nevoie de ajutorul lor. Toată lumea din momentul acesta se va capacita pe această dublă. E o încercare la nivelul clubului, nu este simplu deloc, vorbim de o cu totul altă situaţie faţă de echipa de acum 3 ani, când lucrurile mergeau mult mai bine cel puţin din punct de vedere financiar. Consider că prin aceste evoluţii îi vom atrage din nou pe cei care ne-au susţinut şi vom fi steagul Olteniei în Cupele Europene”.
Răducan este satisfăcut că oamenii de gol ai Pandurilor, Herea şi Hora, au găsit ţinta chiar din prima rundă şi speră ca acest lucru să fie un avantaj în meciurile cu israelienii: “Este extrem de important în perspectiva jocului de joi cu Maccabi. Mă bucur mult pentru Herea pentru că a marcat şi este nou. Şi «Horică» a marcat. Nu este uşor pentru un golgheter al campionatului, după ce se tot vehiculează în presă plecarea lui, să se remotiveze şi să fie la acelaşi nivel”.
Întors în Liga I cu gol, mijlocaşul Pandurilor, Ovidiu Herea, se aşteaptă la un prim meci dificil la Severin. Experimentatul fotbalist al gorjenilor a declarat că elevii lui Grigoraş vor face vizionări pentru a-şi cunoaşte mai bine adversarul de joi. “Mă bucur foarte mult că am reuşit să înscriu. Ne doream foarte mult să plecăm la drum cu o victorie. Cu siguranţă că o să fie un meci greu, întâlnim o echipă foarte puternică, nu am avut timp să-i studiem până acum, dar în perioada asta, 4-5 zile cât avem până la meci, cu siguranţă o să-i vizionăm”, a spus Herea.
Golgheterul din sezonul trecut, Ioan Hora, a subliniat că succesul din debutul campionatului a sporit încrederea în vestiar: “Această victorie ne dă și moralul să fim pozitivi pentru acel meci și sperăm într-o calificare”.
Cătălin PasăreLumea cu adevărat 25 Jul 2016

Trăim într-o lume a vitezei. Copiii se nasc prin cezariană (e mai șic!), străzile se lărgesc pentru vitezomani, crainicii sunt analfabeți, iar gramatica plânge de cât de stâlcită este. Marii oameni sunt pierduți printre și pentru reviste de scandal și porno. Faptele bune nu mai sunt puse la panoul de onoare, ele devin banale. Parcurile vor deveni muzee, pentru că pădurile se transformă în butuci sterpi și emigrează în alte țări, iar cioturile rămase nu mai au „guvern”. Minciuna stă la loc de cinste, îmbrăcată în stofă englezească și se scălâmbăie trufașă la cei ce o aplaudă în numele nu știu cărui partid sau ins plin de bani și ifose, ce se pretinde moral.
Suntem atât de prinși în iureșul vieții, încât nu mai auzim strigătul din noi atât de dureros și trist: opriți-vă, oameni buni, că alunecați la vale pe grohotiș!
Poveștile stau uitate pe raft. Copiii devin încruntați, izolați și războinici, ca la desenele animate. Filmele sunt gloanțe ce ne șuieră pe ecrane și în cerebel, iar frumosul, binele, toleranța, iertarea, valoarea, căldura zâmbetului, sfioșenia atingerii dintre doi îndrăgostiți se pierd în fața unor ecrane, tv și calculator. În ce lume ne ducem traiul?
Nu mai știm. Sau credem că așa e normal. Atunci când anormalul, nefirescul și urâtul devin normale, iar noi la rândul nostru ne schimbăm precum anotimpurile aiurite, căci clima temperată nu mai e temperată, ci „hipertensivă”, presiunea atmosferică și presiunea grijilor se contopesc și ne apasă pe creștet. Ne schimbăm la față, la statură, la gândire, ne schimbăm în toate. Devenim „liberschimbiști”… Unde ești, Caragiale? Cum le-ai știut tu pe toate, bibicule!
Marieta Căprăruși„Produsele montane” vor ajunge pe masa gorjenilor 25 Jul 2016

Guvernul a aprobat la mijlocul, săptămânii trecute, un act normativ care prevede că producătorii, cultivatorii, apicultorii care îşi desfăşoară activitatea de producţie în zona montană îşi vor promova produsele alimentare inscripţionând pe etichetă “produs montan”. Pentru etichetarea produselor provenite din zona montană, agricultorii care optează pentru acest lucru trebuie să respecte o serie de condiţii, menţionate în caietul de sarcini, drept garanţie a faptului că produsul este realizat în zona montană. Astfel, produsul va putea fi distins pe piaţă ca având origine certificată “produs montan”. Mai exact, etichetarea alimentelor cu menţiunea “produs montan” se poate aplica doar produselor obţinute din animale crescute cel puţin două treimi din viaţa în arealul montan şi ale căror produse sunt prelucrate tot în zonele de munte. La producţia vegetală se poate aplica menţiunea produs montan doar dacă acestea sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane acesta nu trebuie să deţină o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi autoritatea competentă responsabilă cu verificarea conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a menţiunii facultative de calitate “produs montan”. De asemenea, va gestiona Registrul Naţional al Produselor Montane şi va verifica respectarea legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii economici care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative “produs montan”. Adoptarea hotărârii de guvern referitoare la produsul montan este prima etapă în ceea ce priveşte implementarea politicii de calitate a UE referitoare la denumirea facultativă de calitate produs montan.
I.M.CCD Gorj caută formatori 25 Jul 2016

Casa Corpului Didactic (CCD) Gorj a anunțat că luna viitoare va demara procesul de selecție a formatorilor pentru Oferta programelor de formare destinată cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2016-2017.

La procesul de selecție pot participa cadrele didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: studii universitare cu diplomă de licență și/sau master, cel puțin gradul didactic II în învățământ/titlul științific de doctor în disciplina predată, deține competențe în domeniul tematic al programului de formare, deține un certificat de Formator recunoscut de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (obligatoriu), are vechime în învățământ de minimum 6 ani, să posede calități de comunicare interpersonală, să posede cunoștințe pentru nivelul mediu de operare PC (procesare text, calcul tabelar, internet), să aibă spirit creativ. Persoanele interesate își pot depune dosarul de înscriere la secretariatul CCD Gorj, în perioada 16 – 30 august. Dosarul respectiv trebuie să conțină mai multe documente: CV-ul în format Europass, cu indicarea funcției pentru care candidează, datat și semnat de titular pe fiecare pagină, diplomă de licență, certificat de formator, certificat ultimul grad didactic, CI/BI, certificat de căsătorie (dacă este cazul) și portofoliul personal care să cuprindă dovezi referitoare la îndeplinirea criteriilor de selecție (documente relevante în domeniul tematic al programului de formare. Curiculumul programului va fi transmis și electronic pe adresa ccdgorj@hotmail.com. ”Propunerile de programe vor fi elaborate respectând prevederile Legii educaţiei nr. 1/2011, OMEN nr. 5561/7.10.2011 pentru aprobarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar, OMEN nr. 5554/7.10.2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a casei corpului didactic și se vor încadra în următoarele domenii educaționale: Didactica specialității, Management educațional/instituțional, Management de proiect, TIC și utilizarea calculatorului, Tehnici documentare în CDI, Educație pentru drepturile omului, Educație pentru dezvoltare durabilă, Educație pentru egalitate de șanse, Educație antreprenorială, Educație interculturală, Educație anticorupție, Educație pentru egalitate de gen, Educație pentru noile mass-media audiovizuale, Programe destinate educației adulților (părinți, tineri, rromi din zonele defavorizate și altor grupuri țintă din comunitatea locală), Programe de formare destinate personalului didactic auxiliar (secretari, bibliotecari, laboranți, contabili, etc.)”, se precizează într-o adresă a CCD Gorj.
Roxana LupuGorjul a fost în acest weekend gazda Regionalei TSD Oltenia, întâlnire la care a participat și președintele TSD, Gabriel Petrea 25 Jul 2016

Tinerii sociali democrați din județele Dolj, Olt, Mehedinți și bineînțeles Gorj, precum și președintele TSD, Gabriel Petrea, dar și secretarul general TSD, Adrian Rândunică, au avut o întâlnire de lucru, Regionala TSD Oltenia, eveniment găzduit de către organizația TSD Gorj.
De la eveniment nu au lipsit președintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, președintele executiv, Ion Călinoiu și președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu.
P1100583S-a făcut o analiză a activității tineretului social democrat în urma alegerilor din iunie, unde tinerii au avut o contribuție importantă. Un alt subiect abordat în cadrul regionalei TSD a fost cel legat de strategia pentru alegerile parlamentare, dar și despre problemele pe care le au tinerii.
“Este o întâlnire regională dintr-o serie de întâlniri, pentru că ne propunem să consolidăm echipa TSD pentru alegerile din toamnă, dar și pentru a identifica și dezbate problemele pe care tinerii le au. Primul lucru pe care îl vom face este să inițiem o consultare națională pentru toți tinerii din România. Fiecare organizație va trebui să consulte tinerii cu privire la probleme pe care aceștia le au. Noi, avem o listă de proiecte pe care vrem să o introducem în programul de guvernare de la toamnă, dar cel mai bine e să îi întrebăm pe tinerii din România care le sunt prioritățile. Vom demara și o serie de dezbateri cu tot ce înseamnă societatea civilă, cu tinerii din afara partidului pentru ceea ce noi am propus, astfel ca forma finală să fie agreată de toată lumea.”, a declarat Gabriel Petrea, președinte TSD.
Gazda, TSD Gorj, se bucură de prezența a aproximativ 70 de tineri din cele trei județe invitate.
P1100590“Discuțiile la această întâlnire regională vizează teme grave cu care se confruntă tinerii din România. Este încă un mesaj că TSD rămâne cea mai puternică organizație politică la nivel de tineret din țară, cea mai serioasă pentru că atacă o serie de proiecte importante pentru tineri. De asemenea, pregătim campania pentru parlamentare. Acestea sunt principalele motive pentru care am decis să facem această conferință regională”, a declarat Claudiu Manta.

P1100600“Tragem un semnal de alarmă ministrului Muncii și premierului Cioloș”
Președintele tineretului social democrat a criticat Guvernul Cioloș pentru pierderea finanțării în cadrul proiectului “Garanția pentru tineri”.
“Vreau să trag un semnal de alarmă și îi solicităm ministrului Muncii și premierului Cioloș să ne dea explicații cu privire la «Garanția pentru tineri». Există în strategia Comisiei Europene o politică foarte clară pentru tinerii care nu sunt în sistemul de educație, care nu sunt angajați și nici nu sunt înscriși în alte programe. Există fonduri speciale pentru aceștia, iar România a primit pentru acest program, pentru tinerii neangajați, circa 30 milioane euro pe care nu i-a folosit și a trebuit să îi returnăm. Vrem să știm de ce am ajuns în situația în care, noi, ca țară, unde șomajul în rândul tinerilor este peste 20%, să returnăm acești bani. Vrem să știm care este politica acestui guvern cu privire la angajabilitatea tinerilor.”, a adăugat Gabriel Petrea, președintele TSD.
M.P.La plimbare cu o mașină furată 25 Jul 2016

Un bărbat de 53 de ani, din comuna doljeană Sadova, a fost prins, joi, în trafic de polițiștii din Plopșoru, în timp ce conducea un autoturism care figura ca fiind furat din Bulgaria.
Bărbatul a refuzat să coopereze cu oamenii legii, fiindu-i întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire. Mai mult, mașina de lux a fost confiscată, iar șoferul a fost nevoit să se întoarcă la domiciliu cu un mijloc de transport în comun. ”În urma verificărilor s-a constatat faptul că autoturismul figurează urmărit de către autorităţile din Bulgaria, ca vehicul furat, acesta fiind ridicat în vederea depunerii la camera de corpuri delicte a IPJ Gorj”, a precizat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Cercetările vor fi continuate pentru stabilirea circumstanțelor în care mașina a ajuns în România.
Loredana FîciuScandal cu impuscaturi in cartierul Pandurasul 24 Jul 2016

O femeie de etnie roma a ajuns la spital, in urma cu putin timp, dupa ce a fost ranita in urma unui scandal cu un vecin. Barbatul ar fi folosit si un pistol. Mai multi indivizi au fost condusi la a Politie pentru audieri. Oamenii legii sustin ca este vorba despre un conflict spontan, intre doua familii din cartierul Pandurasul. Revenim cu detalii!Elicopter SMURD, chemat pentru a ajuta la găsirea minorei luată de apele Jiului 24 Jul 2016

Un elicopter SMURD a fost chemat de urgență pentru a ajuta la găsirea fetiței de 10 ani, luată de apele Jiului. Acesta va survola zona, în ideea că micuța va fi zărită. Fata se afla cu mama și sora sa la scăldat.Fetiță căutată de pompieri după ce a căzut în Jiu 24 Jul 2016

ISU Gorj intervine, în aceste momente, pentru a găsi o fetiță, care a căzut în Jiu. Evenimentul a avut loc în satul Iași Gorj, localitatea Drăguțești.Vezi prognoza ANM pe trei luni 24 Jul 2016
Prognoza meteo pentru următoarele 3 luni, realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM), nu aduce veşti bune. În august, ultima lună de vară, temperatura medie a aerului se va situa peste normalul perioadei în sud-estul ţării şi local în sud, est şi în vestul extrem, iar în rest vor fi valori termice apropiate de media climatologică. Meteorologii spun că în august, temperatura aerului se va situa peste medie în sud-est şi, local, în sud şi vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de media climatologică, stabilită la valoarea de 19,7 grade Celsius. Temperaturile medii vor de până la 23 de grade Celsius în Moldova, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii se vor menţine deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepţia regiunilor nordice, unde se vor apropia de norma multianuală, de 64,7 litri/metrul pătrat. În zonele Transilvaniei şi Munteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea 90 — 95 litri/metrul pătrat. În acelaşi timp, în Dobrogea estimările variază între 28 şi 40 de litri/metrul pătrat.
În septembrie, regimul termic al aerului va avea valori peste normele climatologice în sud-estul şi local în sudul, estul şi extremitatea de vest a ţării, iar în rest temperaturile medii lunare vor fi apropiate de norme, media multianuală lunară fiind de 14, 8 grade Celsius. Cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, exceptând centrul ţării, unde acestea vor fi apropiate de valorile normale, adică de 55 l/mp.
În octombrie, temperatura medie lunara a aerului va înregistra valori mai ridicate decât normalul perioadei în sud-estul ţării şi local în sudul şi vestul extrem, iar în rest aceasta se va apropia de media climatologică de 9,6 grade Celsius. Cantităţile totale de precipitaţii vor fi normale în sud-estul şi local în sudul ţării, iar în nord-estul, centrul şi vestul extrem precipitaţiile pot fi peste mediile acestei luni, măsurate la 43,5 l/mp.


Mergea şi Tecău, eliminaţi din turneul de la Washington 24 Jul 2016

Perechea Florin Mergea/Horia Tecău, cap de serie numărul 3, a fost învinsă în semifinale, scor 3-6, 4-6, de cuplul Daniel Nestor/Edouard Roger-Vasselin (Canada/Franţa), cap de serie numărul 2, şi a ratat calificarea în finala probei de dublu din cadrul turneului ATP de la Washington. Partida a durat o oră şi 6 minute. Pentru parcursul de la Washington, Mergea şi Tecău vor primi un cec în valoare de 25.370 de dolari şi 180 de puncte ATP. Florin Mergea şi Horia Tecău vor face pereche la Jocurile Olimpice de la Rio, care se vor desfăşura în perioada 5-21 august.Debut cu dreptu pentru Pandurii 22 Jul 2016

Pandurii a câştigat derby-ul Olteniei cu CSU Craiova, scor 2-1. Singura ocazie de gol a primei reprize i-a aparţinut lui Andrei Ivan. Scorul a fost deschis în minutul 57. Popov a gafat incredibil, iar Ovidiu Herea a profitat şi a înscris chiar la debutul în tricoul gorjenilor.

Gorjenii nu au mai scăpat pe final. Stanca l-a faultat în careu pe Nuno Rocha, iar arbitrul a acordat penalty. Căpitanul lui CSU, Vătăjelu, a înscris de la punctul cu var. În al treilea minut de prelungiri, Hora a înscris golul victoriei gorjenilor.Victorie pentru cuplul român la Washington 22 Jul 2016

Tenismenii români Florin Mergea şi Horia Tecău au câştigat meciul cu dublul Olivier Marach/Fabrice Martin, scor 6-1, 6-4, în sferturile de finală ale turneului de la Washington, SUA, disputat pe hard şi dotat cu premii totale de 1.877.705 de dolari.

În semifinalele turneului de la Washington, dublul gorjeanul Florin Mergea și Horia Tecău vor juca împotriva perechii Daniel Nestor/Edouard Roger-Vasselin, favoriţii doi la câştigarea trofeului.Vezi cu cine se va dulea Pandurii în turul trei preliminar al Europa League 22 Jul 2016

Pandurii Târgu Jiu a aflat adversarul pe care în va întâlni în turul trei preliminar ai UEFA Europa League după e s-au disputat jocurile din turul doi al competiţiei. Este vorba de Maccabi Tel Aviv care a trecut în turul doi de Kairat Almaty, din Kazahstan, scor 2-1.

Meciul din manşa tur este programat pe data de 28 iulie, la Drobeta Turnu Severin, iar returul se va disputa pe 4 august, în deplasare. Maccabi dispută meciurile de pe teren propriu la 35 de km de Tel Aviv pe un stadion de 24 de mii de locuri, în oraşul Netanya.O nouă dezinsecție la Târgu-Jiu 22 Jul 2016

Municipalitatea a luat o nouă măsură de înlăturare a țânțarilor, care s-au înmulțit, în ultimele zile. Așa se face că mâine dimineață, începând cu ora 04.30, se va aplica un tratament contra căpuşelor şi a populaţiei larve şi adulte de ţânţari, prin pulverizarea aeriană, în zonele cu vegetaţie abundentă şi în zona râului Jiu. Este cea de-a doua acțiune organizată, anul acesta, la nivelul municipiului Târgu-Jiu.Angajări la DGASPC Gorj 22 Jul 2016

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcțiilor contractuale de execuție, vacante, astfel: un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de medic la Complexul de servicii comunitare pentru copilul în dificultate Novaci – Centrul materaal – Novaci; un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de medic la Complexul de îngrijire şi asistenţă – Dobriţa – Centrul de îngrijire şi asistenţă Dobriţa; un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de muncitor calificat I (sudor) la Complexul de servicii comunitare pentru copilul în dificultate Târgu Jiu – Serviciul de întreţinere şi reparaţii; un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de muncitor calificat(mozaicar/faianţar) la Complexul de servicii comunitare pentru copilul în dificultate Târgu Jiu – Serviciul de întreţinere şi reparaţii; un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de muncitor calificat III (întreţinere – instalator) la Complexul de servicii comunitare pentru copilul în dificultate Târgu Jiu – Serviciul de întreţinere şi reparaţii; un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de muncitor calificatt (fochist) la Complexul de servicii comunitare pentru copilul în dificultate Târgu Cărbuneşti – Compartimentul administrativ-contabilitate; un post corespunzător funcţiei contractuale de execuţie de muncitor calificat I (fochist) la Complexul de servicii alternative la protecţia rezidenţială Târgu Jiu – Compartimentul administrativ-contabilitate.
Înscrierile se fac în perioada 21 iulie – 3 august. Detalii în ediția de luni a cotidianului nostru.Meteorologii anunță temperaturi caniculare 22 Jul 2016

Pentru zilele următoare, meteorologii anunță temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Spre mijlocul săptămânii viitoare sunt prognozate temperaturi caniculare, mercurul urcând în termometre până la 35-36 grade Celsius. Ploile vor lipsi din peisaj.Donații prin sms pentru „Cumințenia Pământului” 22 Jul 2016

Începând de astăzi se poate face donații și prin SMS pentru achiziția „Cumințeniei Pământului”. Doritorii pot trimite SMS cu textul „Brancusi” la numărul 8833 și contribuie, astfel, cu 2 euro la campania națională de subscripție publică.Infracțiuni rutiere cercetate de polițiști 22 Jul 2016

Multiple infracțiuni rutiere au fost depistate de polițiștii gorjeni, în ultimele două zile. Astfel, aa data de 22 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Târgu-Jiu au identificat în trafic un bărbat de 36 de ani, din comuna Băleşti, în timp ce conducea un autoturism pe raza cartierului Bârseşti, fără a deține permis de conducere. În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, de o persoană fără a poseda permis de conducere.
De asemenea, joi, 21 iulie, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Târgu-Jiu au identificat în trafic un bărbat de 37 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității, având autorizația provizorie de circulație expirată.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul neînmatriculat pe drumurile publice.
Pe 22 iulie, poliţiştii din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Novaci au identificat în trafic un tânăr de 24 de ani, din comuna Roșia de Amaradia, în timp ce conducea un autoturism pe raza localităţii, iar în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, de o persoană aflată sub influenţa alcoolului.
Și poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Turceni au identificat în trafic, joi 21 iulie, un bărbat de 46 de ani, din municipiul Medgidia, judeţul Constanţa, în timp ce conducea o autoutilitară pe D.J. 673, localitatea Turceni, iar în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat.Bătaie între frați 22 Jul 2016

În cursul zilei de 21 iulie, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Motru au fost sesizaţi prin apelul 112 de un bărbat de 38 de ani, din comuna Borăscu, despre faptul că fratele său l-a agresat fizic.
Din cercetările efectuate de poliţişti la faţa locului a rezultat faptul că bărbatul de 38 de ani, din comuna Borăscu, ar fi fost agresat fizic de fratele său de 40 de ani, din aceeaşi localitate, în urma unor discuţii contradictorii şi pe fondul consumului de băuturi alcoolice. Victima a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe.Bomba care poate arunca în aer CEO și Ministerul Energiei: Vendeta de budoar care a dus la demiterea unui membru al Directoratului 22 Jul 2016

Că în Complexul Energetic Oltenia găștile divergente se sfâșie între ele, nu mai e o noutate. Partizanii foștilor și actualilor șefi acționează mârșav, pe toate căile, pentru a-și păstra funcțiile actuale, sau pentru a avansa în structura companiei, în funcție de poziționarea față de polii de putere care controlează CEO. Unii membri ai Consiliului de Supraveghere operează decapitări din răzbunare, fără să se gândească la bunul mers al companiei. Tonul este dat de la București chiar de ministrul Energiei, Victor Grigorescu, prin intermediul vechiului său prieten Valeriu Ștefan Ivan, impus membru în Consiliul de Supraveghere, în decembrie, anul trecut, după câteva zile de la preluarea portofoliului.

Grigorescu și Ivan, CV-uri paralele
Relația dintre Victor Grigorescu și Valeriu Ivan s-a închegat în perioada iunie – decembrie 2014, pe când ambii erau consilieri ai ministrului Energiei de la acea vreme, Răzvan Nicolescu. Pe parcursul anului 2015, Ivan a rămas în structurile Executivului, în timp ce Grigorescu a revenit în mediul privat, singura legătură cu energia fiind poziția de membru în CA al Electrica.
foto grigorescu ivanÎn octombrie, anul trecut, cu doar trei săptămâni înainte ca Grigorescu să fie numit ministrul Energiei, cei doi au apărut împreună în fața studenților de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Ivan menționându-l în fotografii pe Grigorescu ca ”prieten”.
La scurt timp după ce Grigorescu a preluat portofoliul la Energie l-a adus pe Valeriu Ivan ca și consilier al său și l-a trimis să conducă CEO, din postura de membru în Consiliul de Supraveghere. De la începutul acestui an, Ivan deține și funcția de președinte al CA la Societatea Națională a Uraniului SA.

Ministrul Energiei și Consiliul de Supraveghere vor să îngroape, definitiv, CEO
După șapte luni de când Valeriu Ivan conduce, de facto, CEO situația companiei e una fără precedent, blocaj financiar și pierderi uriașe pe primul semestru al acestui an. Întrebarea unanimă a factorilor de decizie din Gorj este: ce vrea să facă ministrul Grigorescu cu această companie, în contextul în care omul său, Valeriu Ivan, prin deciziile pe care le-a luat a adus numai deservicii complexului energetic?
Ultima dintre acestea, și cea mai recentă, a bulversat activitatea companiei energetice. La data de 15 iulie, Directoratul CEO avea doi membri trimiși în judecată, Laurențiu Ciobotărică și Daniel Antonie, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și cu măsura preventivă a controlului judiciar instituită, iar în cazul șefului mineritului DNA începuse urmărirea penală într-un alt dosar, în schimb, ministrul Grigorescu și CS, prin Valeriu Ivan, au găsit de cuviință să-l revoce pe Adrian Teodorescu.
ilie ivanPotrivit unor surse din companie, dintre toți membrii Directoratului, Teodorescu era singurul care-și asuma deciziile, exemplul cel mai clar fiind dat chiar de președintele organismului de conducere, Ilie Ionel, care i-a aruncat, public, pisica în ograda lui Daniel Antonie, când a fost vorba despre reorganizarea mineritului, evitând să aibă o poziție clară în privința modului cum vor funcționa subunitățile miniere ale CEO în viitor. Cu capul la cutie stă și un alt membru al Directoratului, Ovidiu Bălăcescu, încă afectat de ancheta DNA, din trecut, și de procesul care a durat 7 ani. Teodorescu suplinea decizia până și la Direcția Juridică și Guvernanță Corporatistă, după ce Dorina Jianu, complicea lui Ciobotărică și Antonie, a pierdut șefia acesteia din cauza măsurilor preventive dispuse împotriva sa în dosarul penal ajuns la Tribunalul Gorj.

Ivan a propus, CS-ul a probat
În acest context, Valeriu Ivan s-a gândit să propună Consiliului de Supraveghere revocarea lui Teodorescu, iar în ședința din 15 iulie să și obțină, prin votul supraveghetorilor, înlocuirea sa. Pretextul, după cum precizează aceleași surse, este numai de ei doi știut însă, voalat, o variană destul de credibilă a apărut și pe blogul lui Laurențiu Ciurel. Speculațiile din companie pe seama motivelor care au determinat revocarea lui Teodorescu converg spre ideea că au fost unele strict de ordin personal, o vendetă de budoar, și îi aparțin lui Valeriu Ivan.
Supraveghetorul-intelligence, trimis de prietenul său Grigorescu la CEO, este, deocamdată în avantaj, Teodorescu nesupraviețuind crizei, însă dacă acesta se va decide să vorbească deschis despre motivele reale care au dus la revocarea sa, cu siguranță ar crea un cutremur la nivelul Ministerului Energiei și un scandal de presă uriaș, fiind vorba de numiri pe neaplicarea OUG 109/2011, privind guvernanța corporativă a intreprinderilor publice.

Morega: Ivan și Grigorescu ar trebui trași la răspundere
Președintele Institutului de Analiză și Investigații Publice, Dan Morega, s-a arătat critic la adresa demersului recent al lui Ivan, privind eliminarea lui Teodorescu din Directorat, când avea multe alte opțiuni. “Cred că ministrul Energiei, Victor Grigorescu, împreună cu Ivan «cel Groaznic» ar trebui deopotrivă trași la răspundere de către organele statului pentru complicitate și abuz în serviciu, neluând măsurile legale de suspendare a celor care sunt trimiși în judecată din Directorat. Este regretabil că, în continuare, acest Ivan, coada de topor a lui Grigorescu, neavând niciun fel de pregătire în domeniul managementului minier și energetic, menține într-un haos și o degringoladă totală Complexul Energetic Oltenia. Mai mult, este șocant că lui Grigorescu nu-i pasă de una dintre cele mai importante companii din țară, care este producător continuu de energie electrică nu ca energia produsă solar sau eoliană. Se știe că trebuia să-i facă loc neamțului la CEO, dar avea și alte opțiuni. Cei care se fac vinovați de tragerea acestor sfori ar trebui să fie trași la răspundere pentru subminarea economiei naționale și să-și primească pedepsele cuvenite pentru jocul mizerabil făcut în conducerea de vârf a CEO”, a declarat Morega.

Sindicatele au opinii similare
“Ivan s-a răzbunat, cel puțin asta s-a vehiculat prin CEO, mai ales că acesta ar fi trebuit să ia măsuri în Directorat cu cei trimiși în judecată. Teodorescu a picat la mijloc. Oricum în Directorat trebuie oameni integrii”, a declarat în contextul schimbării de la vârful CEO, liderul de sindicat de la UMC Lupoaia, Nicu Bunoaica în timp ce Constantin Crețan a fost, de asemenea, foarte tranșant. “Combinațiile bucureștene au fost cele care au decis și decid în CEO. Eu nu îl plâng pe Teodorescu, care era apropiat unora din sindicaliști, dar nu neg că Ivan avea de unde alege pentru a elimina un om din acest organism, eu mizez pe integritate nu și cel care conduce CS”, a declarat Crețan.
A.StoicaCuraj dus la extreme! S-a filmat la Târgu-Jiu, pe un turn înalt de peste 200 de metri 22 Jul 2016

Un tânăr s-a filmat în timp ce se plimba pe marginea turnului CET Târgu-Jiu. Imaginile în care își arată curajul dus la extrem au fost surprinse de o cameră montată pe capul său, iar ulterior au fost postate pe internet, în această lună, reușind să strângă deja sute de vizualizări.

cet 2”O să dedic această filmare pentru mama, pentru tata, pentru fratele meu, pent-ru prietena mea și toate neamurile ei invidioase. (…) O să vă arăt că pot! Urați-mi baftă să traversez la 256 de metri o grindă de metal, chiar să mă joc! Ca să rămâneți fără cuvinte o să vă arăt pe ce scară am urcat, legată cu plastic, cu drod, cu funie de legat vaci, scara se mișcă oricum. Suntem la răsărit, la Târgu-Jiu, e un spectacol (…)

cet 1 Avem aici floricele, putem să ducem la iubite. Asta e dragoste adevărată. Să urci la 256 de metri ca să iei un buchet de flori să duci la fată acasă, că nu ai mai fost de trei săptămâni”, a spus bărbatul aflat la înălțime.
Loredana FîciuPeste 100 de absolvenţi din Gorj, înregistraţi în baza de date a AJOFM 22 Jul 2016

Socotelile iniţiale ale conducerii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj pare-se că nu se vor potrivi cu cele ale proaspeţilor absolvenţi de studii liceale ori universitare. Dacă în urmă cu o lună, specialiştii AJOFM estimau că numărul absolvenţilor care se vor înscrie în baza de date a instituţiei până la termenul limită 2 august va fi de circa 2.000 de persoane, numărul real nici măcar nu se apropie de cel estimat.

Absolvenţii gorjeni se mai pot înscrie la AJOFM Gorj până la termenul limită de 2 august pentru a primi indemnizaţie de şomaj. Aceştia au obligaţia să se prezinte cu documentele necesare, în termen de 60 de zile de la data finalizării studiilor. “Până la această dată, s-au înregistrat în baza de date a AJOFM Gorj un număr de 108 absolvenţi, ca fiind persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Îi aşteptăm în continuare pe aceştia să se adreseze instituţiei noastre, având posibilitatea să beneficieze de cursuri de calificare şi indemnizaţie de şomaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj, Diana Văduva.
Gorjenii absolvenţii de studii medii liceale ori universitare, dar care reuşesc să îşi găsească un job au parte şi de stimulente financiare: prima de încadrare ca absolvent – 500 de lei, dacă se încadrează în interval de 12 luni de la data absolvirii; prima de încadrare dacă se încadrează la mai mult de 50 km de localitatea de domiciliu (doar dacă este şi beneficiar de indemnizaţie de şomaj); prima de instalare dacă se încadrează într-o localitate alta decât cea de domiciliu şi urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul stabil (doar dacă este şi beneficiar de indemnizaţie de şomaj şi cu excepţia absolvenţilor de medicină care au fost admişi în programe de rezidenţiat).
De asemenea, în sprijinul absolvenţilor, AJOFM Gorj acordă subvenţii acelor angajatori care încadrează în muncă absolvenţi în interval de 12 luni de la absolvire, indiferent dacă sunt sau nu beneficiari de indemnizaţie de şomaj, subvenţii care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul de studii: 500 de lei/lună pentru absolvenţii învăţământului profesional; 600 de lei/lună pentru absolvenţii de liceu (cu sau fără bacalaureat) sau a absolvenţilor de studii superioare fără examen de licenţă; 750 de lei/lună pentru absolvenţii de studii superioare cu examen de licenţă. Subvenţia se acordă timp de 12 luni de la data semnării convenţiei, iar angajatorul este obligat să menţină raporturile de muncă sau de serviciu timp de 18 luni.
Izabella MolnarPandurii îi oferă un salariu “colosal” lui Săpunaru 22 Jul 2016

Oficialii Pandurilor au rămas impresionaţi de evoluţiile lui Cristi Săpunaru din sezonul trecut şi nu exclud posibilitatea de a-l convinge din nou să îmbrace tricoul alb-albastru. Narcis Răducan spune că i-a pregătit o ofertă “beton” lui Săpunaru, deşi crede că sunt şanse mici ca internaţionalul român să revină la Tg-Jiu. “Are o ofertă consistentă din partea noastră, dar suntem conştienţi că nu ne putem ridica la înălţimea campioanei sau a unei oferte din străinătate. Cu toată inima, i-am făcut o ofertă peste ceea ce câştigă orice jucător de la Tg-Jiu, în semn de respect pentru ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Între timp, bineînţeles că ne-am luat un jucător pe acest post, dar un jucător de genul lui Cristi Săpunaru este binevenit în orice moment al anului, aşa că n-o să ne supărăm dacă, peste o lună, vrea să vină la Pandurii. Sunt şanse minime, bineînţeles că primează partea financiară pentru că este la sfârşit de carieră”, a precizat Răducan.
Cătălin PasăreAccident pe DN 67 D: Cinci răniți și trei mașini implicate 22 Jul 2016

Graba unui șofer în vârstă de 25 de ani, din comuna Castranova, din Dolj, a dus ieri la producerea unui grav accident rutier, în comuna Câlnic. Tânărul care conducea un microbuz încărcat cu pepeni nu a acordat prioritate unui tir și a intrat în coliziune cu acesta, iar apoi a ricoșat într-un autoturism Dacia Logan, care era parcat în fața unei gospodării. ”Dubița cu lubeniță venea dinspre Rovinari și trebuia să oprească la Stop, când a ieșit în principală. Nici nu s-a asigurat. Cel cu tirul având viteză mare l-a lovit și l-a dus la circa 30 de metri, proiectându-l în Loganul staționat. S-a auzit o bubuitură puternică”, a spus unul dintre martori.
lubenita accidentÎn urma impactului, șoferul autoutilitarei, doi minori, pasageri pe scaunele din dreapta sa, dar și un pasager în vârstă de 61 de ani, din autocamion au fost răniți. Cele patru victime au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe din Târgu-Jiu.
”Din cercetările efectuate de poliţişti la faţa locului a rezultat faptul că un tânăr de 25 de ani, din comuna Castranova, judeţul Dolj, în timp ce conducea o autoutilitară pe DJ 674, din direcţia Rovinari spre Târgu-Jiu, în intersecţia cu DN 67 D, în localitatea Câlnic, nu a acordat prioritate de trecere unui autocamion condus regulamentar de un bărbat de 37 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, intrând în coliziune cu acesta, după care a ricoşat într-un alt autoturism staţionat în afara părţii carosabile.accident2

În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto si a doi pasageri de 16, respectiv 17 ani, aflaţi în autoutilitară, precum şi a unui bărbat de 61 de ani, pasager în autocamion. Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. ”După primele verificări s-a constatat că victimele au fost accidentate ușor. Am fost anunțați inițial că sunt trei victime, iar la fața locului au fost găsite cinci victime, dintre care una a refuzat să fie transportată la spital”, a precizat Marinică Niculescu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj.

accident 1
Conducătorul tirului a refuzat să fie transportat la spital, după ce a suferit leziuni ușoare. ”A ieșit de pe drumul unde trebuia să aibă stop și nu am avut timp să mai fac ceva. Mi-a ieșit în față. Am luat stânga de volan să-l evit, dar nu am putut mai mult de atât. S-a dus pe roată direct în mașina parcată”, a spus șoferul tirului.
Polițiștii au întocmit dosar penal și efectuează cercetări pentru vătămare corporală din culpă.
Loredana FîciuLiceeni cu medii de 2 sau 3 22 Jul 2016

Numai cine nu a vrut sau nu a completat suficiente opțiuni nu a intrat la liceu anul acesta. În Gorj, zeci de absolvenți de gimnaziu au devenit liceeni cu acte în regulă chiar dacă nu se poate spune că s-au omorât cu învățatul. Unii dintre ei nu au avut nici măcar media 3.

Media de admitere la liceu se calculează ca medie ponderată între cea de la Evaluarea Națională și cea a notelor din gimnaziu. Această medie nu este însă importantă decât pentru absolvenții de gimnaziu care vor să intre la licee de top, unde concurența este foarte mare. Pentru mulți dintre cei care au participat anul acesta la admiterea la liceu, media de admitere nu are absolut nicio valoare, știind că, fie că s-au omorât sau nu cu învățatul, vor deveni liceeni. Așa s-a ajuns în situația ca un număr destul de mare de absolvenți de gimnaziu să fie repartizați la liceu cu medii de 4, 3 sau chiar 2. În Gorj, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, pe site-ul admitere.edu.ro, în această situație se află 277 de proaspeți liceeni. Dintre aceștia, 196 au avut medii de admitere cuprinse între 4.00 și 4.99, iar 70 au intrat la liceu cu medii cuprinse între 3.00 și 3.98. Alți 11 absolvenți de gimnaziu au devenit liceeni fără a avea nici măcar media 3. Cea mai mică medie de admitere cu care a fost repartizat un elev la liceu în județul Gorj anul acesta este 2.31. Liceele la care au fost repartizați cei 277 de absolvenți de gimnaziu cu medii de admitere sub 5 sunt: Colegiul Tehnic Motru, Liceul Tehnologic Turceni, Liceul Energetic Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic Bustuchin, Liceul Teoretic Novaci, Colegiul ”Mihai Viteazul” Bumbești Jiu, Liceul Tehnologic Roșia Jiu, Fărcășești, Liceul Tehnologic Stoina, Liceul Tehnologic Baia de Fier, Liceul Tehnologic Bîlteni, Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic Mătăsari, Colegiul Tehnic ”G-ral Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu, Colegiul Național ”Tudor Arghezi” Târgu-Cărbunești, Colegiul Auto ”Traian Vuia” Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani, Liceul Tehnologic Bustuchin, Liceul Tehnologic Țicleni, Liceul Tehnologic Tismana, Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia, Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” Rovinari și Liceul Tehnologic Bîrsești. Candidații repartizați au termen până pe 29 iulie să-și depună dosarele de înscriere la liceele la care vor învăța din toamnă. Aceste dosare trebuie să conțină următoarele documente: cerere de înscriere, carte de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere, în copie legalizată, adeverință cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a. foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale) și fișa medicală.) Candidaţii care nu îşi depun dosarele de înscriere în perioada rezervată în acest sens se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisia de admitere judeţeană. Acești candidaţi vor fi repartizaţi de comisia de admitere judeţeană pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale.

A doua etapă de admitere a început deja
Pentru locurile rămase libere după prima repartizare la liceu se organizează o a doua etapă de admitere. Aceasta a și început deja, candidații care nu au participat la prima repartizare sau care au rămas nerepartizați având termen până pe 25 iulie pentru completarea fișei de opțiuni. Până pe 26 iulie se desfășoară introducerea datelor în calculator, verificarea fișelor listate și corectarea eventualelor erori de către părinți și elevi, urmând ca, potrivit calendarului de admitere în învățământul liceal de stat, cea de-a doua repartizare computerizată a candidaților să aibă loc pe 28 iulie. Reamintim că, după prima repartizare, în liceele din Gorj au rămas neocupate 490 de locuri, după cum urmează: Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” Rovinari – 30 de locuri, Colegiul ”Mihai Viteazul” Bumbești Jiu – 17 locuri, Colegiul Auto ”Traian Vuia” Târgu-Jiu – 37 de locuri, Colegiul Național ”Tudor Arghezi” Târgu-Cărbunești – 13 locuri, Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” Târgu-Jiu – 55 de locuri, Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Târgu-Jiu – 33 de locuri, Colegiul Tehnic Mătăsari – 42 de locuri, Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu – 16 locuri, Liceul Energetic Târgu-Jiu – 68 de locuri, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani – 9 locuri, Liceul Tehnologic Bîlta – 3 locuri, Liceul Tehnologic Baia de Fier – 8 locuri, Liceul Tehnologic Bîlteni – 31 de locuri, Liceul Tehnologic Bîrsești – 25 de locuri, Liceul Tehnologic Bustuchin – 18 locuri, Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia – 9 locuri, Liceul Tehnologic Roșia Jiu – 15 locuri, Liceul Tehnologic Stoina – 13 locuri, Liceul Tehnologic Țicleni – 13 locuri, Liceul Tehnologic Tismana – 4 locuri și Liceul Tehnologic Turceni – 3 locuri. A treia repartizare computerizată a absolvenților clasei a VIII-a, care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizați în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapelor anterioare, va avea loc pe 1 și 2 septembrie.
Roxana LupuPănescu solicită o salvare pentru Rânca! 22 Jul 2016

Preşedintele Asociaţiei concesionarilor de terenuri din zona Rânca le-a cerut în mod oficial reprezentanților Ministerului Sănătății, și în mod special, Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, deplasarea pe perioada sezonului estival a unui echipaj care să asigure intervenția promptă în stațiune în cazul unor nevoi medicale. Constantin Pănescu le-a spus șefilor de la sănătate că în iulie și august sunt șanse ca zilnic să fie câteva mii de turiști în stațiune și, ca urmare, la un număr atât de mare de persoane se impune prezența unui echipaj medical care să aibă și dotările corespunzătoare. El a pus probleme dotărilor, inclusiv cu ser antiviperin, întrucât, recent, unei studente i s-a făcut rău, după ce a aflat de moartea unei verișoare de-a sa. O ambulanță s-a deplasat de la Novaci spre Rânca, însă mașina era goală, iar echipajul a făcut drumul aproape degeaba.
“Ambulanța care s-a deplasat la intervenție era dotată doar cu aparat de tensiune punând astfel în pericol viața studentei, nefăcând altceva decât s-o transporte la spitalul din Novaci în stare de inconștiență, iar de acolo a fost transferată de urgență la Craiova”, spune reprezentantul cabanierilor din Rânca în documentele înaintate către Ambulanța Gorj și Ministerul Sănătății. Pănescu își argumentează demersurile și prin faptul că anul acesta, chiar de Paști, un turist venit în stațiune a murit în cabana în care era cazat întrucât ambulanța care a venit să îi acorde primul ajutor era la fel de “dotată”. Președintele Asociației concesionarilor de terenuri spune că în cazul în care s-ar accepta un astfel de demers, asociația ar urma să asigure gratuit masa caldă pentru personalul medical, cazarea putând fi asigurată tot gratuit în cabana în care sunt găzduiți și jandarmii sau la sediul Salvamont Gorj, cu care Ambulanța, de altfel, colaborează foarte bine. Răspunsul pe care l-a primit Pănescu din partea Serviciului Județean de Ambulanță Gorj nu a fost unul pe placul acestuia sau al proprietarilor de cabane pe care îi reprezintă. Directorul Salvării, Marinică Niculescu, i-a transmis lui Pănescu faptul că nu există nici personal suficient și nici mașini disponibile care să fie permanent prezente în Rânca, singura variantă fiind deplasarea unui echipaj de la Novaci atunci când există solicitări prin 112. Niculescu îi mai oferă o “soluție” lui Pănescu, aceea a inițierii unor demersuri pentru înființarea la Rânca a unui Centru de Permanență, lucru destul de puțin probabil a se realiza. “Am putea face așa ceva dacă am avea medici aici, cu cabinete medicale, dar știți foarte bine că nu există. Ferească Dumnezeu să avem vreo urgență mai gravă că ne dăm seama de pe acum care va fi finalul”, a menționat reprezentantul cabanierilor din stațiune.
Gelu IonescuLumina, şi Adevărul, şi Viaţa / «Să nu preferi nimic IUBIRII LUI HRISTOS»! 22 Jul 2016

În Duminica a 5-a după Rusalii se va citi la Sfânta Evanghelie despre minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei, care locuiau în morminte şi care îi îngrozeau adeseori pe localnici şi pe toţi cei ce treceau prin ţinuturile acelea, pentru că avem înaintea ochilor minții o Evanghelie care la prima vedere ar putea părea un eşec pentru misiunea Domnului, pe Care ne-am obişnuit să-L vedem predicând cu strălucire și învăţând mulţimile care în general îl ascultau, admirându-I învăţătura şi puterea nemaiîntâlnită, spre deosebire de ceea ce se întâmplă acum, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos, în loc să fie admirat şi ovaţionat pentru minunea săvârşită, este poftit de către localnici să plece din ţinutul acela! De aceea, am ales pentru azi «o gură de rai», care contrastează fundamental cu ținutul Gadarei!

Dialog pe fila calendarului la Mănăstirea «Sfânta Treime» Strâmba-Jiu
“Dumnezeu să ne dea sănătate și putere de muncă, pentru ca să putem să împlinim acestea…”

– Rep. Maică Stareță, Monahia Nicodima Scripcariu, cum lucrați și mai ales, cum vă descurcați cu obștea de măicuțe de la această liniștită și frumoasă mănăstire, după mai bine de un an de stăreție?
-Acum suntem în număr mai mic și fiecare ostenitoare este rânduită ca să cuprindem toate ascultările, pentru că maicile au mai multe ascultări, dar fiecare facem prin rotație, săptămânal. Așa este mai ușor pentru datoria pe care o avem fiecare.
– Rep. Sunt și oameni care vor să știe mai multe despre viața de mănăstire. Ce le puteți spune credincioșilor care intră pe poarta acestei mănăstiri și care nu cunosc prea multe despre Mănăstirea «Sfânta Treime» de la Strâmba-Jiu?
-În primul rând, i-aș ruga pe oamenii credincioși, măcar din curiozitate să vină la noi și vor fi primiți cu mult respect. Cei care au venit, mai întâi din curiozitate, au revenit după aceea, pentru că aici au găsit multă liniște, deschidere și multă dragoste, față de alte mănăstiri unde se face referire la o anumită «răceală», pentru că maicile noastre sunt binevoitoare, primitoare și smerite. Așa am fost formate de către Maica Proestareță Marina Gligor, să fim deschise față de oameni, pentru că ei vin cu multe necazuri, cu multe probleme. În acest caz, oamenii nu vor să afle o maică sobră sau îmbufnată, pentru că omul vine ca să-și descarce sufletul…
– Rep. Un suflet atât de împovărat de grijile cotidiene…
-Exact! Și dacă i-ai dat un sfat bun, un cuvânt bun, o alinare a necazurilor, i-ai recomandat o carte de rugăciune sau i-ai dat o îndrumare să meargă la părinte la Sfânta Spovedanie, contează mult! Iar pentru un om, înseamnă mult lucrul de folos, pentru că pleacă de aici încărcat cu multă energie duhovnicească, poate cu mai mult curaj ca să poată să biruiască ispitele din lume. Ba, mai mult, sunt credincioși, nu puțini, care aduc și alte persoane la mănăstire, fac «misiune», pentru că aceasta e datoria noastră, să încurajăm și să facem această «misiune» la mănăstire.

Fotografie cu Maica Stareță“Fac o «misiune» cu cărțile, pentru că îmi place foarte mult să citesc”

– Rep. Îmi puteți oferi un exemplu concret de o astfel de «misiune» pe care o promovați cu deplină ascultare?
-De exemplu, fac o «misiune» cu cărțile, pentru că îmi place foarte mult să citesc, chiar dacă nu am timp, tot citesc «pe apucate», pentru că orice carte pe care o citesc, o recomand și credincioșilor care vin la mănăstire. Mulți oameni s-au întors cu fața la Dumnezeu datorită cărților!
– Rep. Într-o epocă în care se vorbește mult despre criza lecturii, deveniți un mesager al slovei așternută în carte!
-Mai ales, cei care vin la Sfântul Maslu și au probleme de sănătate, le recomand și eu, ca și Maica Matroana, care e acolo la magazinul de la poartă, pentru că de aceea am și pus-o acolo, ca să le recomande tuturor câte o carte legată de problemele pe care oamenii le au. În acest fel, omul cumpără o carte în care găsește cuvintele Sfinților Părinți, oameni care s-au folosit și au beneficiat de sfaturile și îndrumările duhovnicilor din biserici și din mănăstiri. De aceea, noi trebuie să facem și un anumit misionarism, iar omul vine la sfânta mănăstire ca să fie îndrumat, pentru că nu întotdeauna știe ce să cumpere!
– Rep. Să știți, Maică Stareță, că și eu am mers astăzi la maica Matroana și am întrebat-o dacă are ceva din Cuviosul Paisie Aghioritul. Degrabă, cu multă atenție, mi-a și pus dinainte o carte pe care am cumpărat-o cu plăcere.
-Mă bucur că ați beneficiat de un astfel de «misionarism», cum îmi place să-i spun. Recomandăm lucrarea Cuviosului Părinte Paisie Aghioritul, pentru că este de actualitate în fiecare clipă, deși a fost scrisă mai demult, pentru că Părintele a avut o inspirație dumnezeiască și a văzut multe, privind în adâncul sufletului fiecăruia.
– Rep. Are atâtea învățături din care izvorăște multă înțelepciune!
-Iar, acum, mai nou, pentru călugări, aș vrea să vă spun despre Părintele Schiarhimandrit Ioachim Parr, care are cele două volume: «Să nu preferi nimic IUBIRII LUI HRISTOS», vol. I și II, în care sunt sfaturi minunate, nu doar pentru monahi, pentru călugări, dar și pentru mireni. Ca urmare, din ceea ce citim noi și găsim bun și folositor pentru oameni, le recomandăm cu mare interes.
– Rep. Vă rog să mă iertați, mă sună telefonul! Da, e Domnul profesor, Petre Popescu, de aici, din Strâmba-Jiu.
-A, da, cu Doamna Octavia!
– Rep. De fapt, înainte de a începe dialogul nostru, vă scuzați că nu prea aveți ce să-mi spuneți, iar acum constat că aveți atâtea lucruri minunate la această sfântă mănăstire.
-Nu vrem să ne lăudăm cu nimic pe noi, pentru că laudele se cuvin numai Lui Dumnezeu!
– Rep. Ce proiecte de viitor aveți și ce sperați să realizați pentru a afirma și a confirma un mod oarecum nou de a duce la împlinire activitatea în fruntea obștei de măicuțe din mănăstire?
-În primul rând, avem atâtea de făcut împrejurul mănăstirii, pentru că vrem să înnoim acoperișul și să punem tablă peste toate clădirile din incinta sfântului lăcaș, iar cu ajutorul Lui Dumnezeu, poate rezolvăm acest lucru, pentru că avem nevoie de vreme bună, să ne dea Dumnezeu sănătate și putere de muncă, pentru ca să putem să împlinim acestea, pentru că suntem puține și nu știu câte am reuși să le împlinim. În privința celor duhovnicești, pentru că acolo vrem să facem ceva mai deosebit, în această direcție aș dori să acționăm, pentru că și Părintele Vladimir, părintele duhovnic, mi-a confirmat faptul că fiecare maică a început să vadă mai bine «linia» pentru care a venit la mănăstire, ca să ne ocupăm ceva mai mult de suflet! În fiecare Duminică avem sinaxă, Duminică seara, și le-am dat la fiecare câte o carte din care să consemneze ceea ce au reținut mai mult sau ceea ce le-a impresionat, o frază, o idee sau altceva. În fiecare Duminică seara ne întâlnim la trapeza mănăstirii și fiecare prezintă ceea ce a citit, pentru că fiecare și-a ales un părinte, un sfânt, iar atunci îmi dau seama cât lucrează fiecare pentru suflet.
Fotografie Monahia Nicodima– Rep. E chiar un semn de noutate acest îndemn al apropierii de carte!
-Da, un îndemn către studiul duhovnicesc, în primul rând, iar în ultima vreme, am recomandat studiul unui capitol din Noul Testament, fiecare să citească din Evanghelie și să prezinte ceea ce i-a plăcut mai mult, să comenteze la trapeză, la masă. Eu aș vrea să aibă în vedere fiecare, cu prioritate, studiul duhovnicesc, pentru că le-am reținut și telefoanele. Poate că telefoanele sunt bune și tehnica e bună și utilă, dar nu pentru călugări! Pentru că uită de cele duhovnicești, uită de rugăciune! Acum, dacă nu mai au telefoane, se ocupă mai mult de studiul duhovnicesc.

“Suntem o mănăstire «modernă» din punct de vedere duhovnicesc, și așa mi-aș dori să fim”

– Rep. Și măicuțele nu au voie să folosească nicidecum telefonul?
-În postul Paștilor, am interzis folosirea telefoanelor, numai dacă au ceva urgent în familie sau dacă trebuie să comunice un lucru, fac binecuvântare, folosesc pentru moment telefonul, iar în rest, le țin pe toate în sertar la cancelarie. Iar sâmbăta și duminica, în timpul cuvenit, au voie să vorbească ceea ce doresc, să contacteze rudele, cunoștințele, dar în rest, nu! Pentru că pe noi nu ne reprezintă telefonul, pe noi ne reprezintă rugăciunea, comportamentul nostru monahal, viața noastră monahală! Noi n-am venit la mănăstire pentru telefon. Când am venit la mănăstire, nu existau telefoane, decât un telefon fix, prin care țineam legătura cu familia, cu prietenii. Deci, am «rupt» această legătură cu lumea și noi trebuie să ajutăm lumea prin rugăciune! Rugăciunea este «telefonul» nostru! M-ați înțeles?
– Rep. E musai să fac aceasta și mă străduiesc să vă înțeleg, până la urmă, dar mă uimiți, maică Stareță, prin aceste lucruri!
-Înaltul chiar s-a bucurat de acest lucru, că le-am luat telefoanele, pentru că e o ascultare arhierească să nu se mai vorbească la telefon și noi trebuie să punem accentul pe studiul duhovnicesc! Cine vrea să vină la această mănăstire, cu toată dragostea o primim în obște, dar fără telefon, fără mașină, fără obligații…
– Rep. Desigur, fără televizor!
-Nuuu..! Televizor nici nu avem, nici nu se pune problema, nici internet nu avem!
– Rep. Sunteți o mănăstire…modernă!
-Daaa…! Suntem o mănăstire «modernă» din punct de vedere duhovnicesc, și așa mi-aș dori să fim, dar, pentru că am o nepoțică minunată care îmi spune: «Tușica, tu ești cam…antică!». Dar, ce înseamnă «antică», dacă tot îmi spui astfel, am întrebat-o eu! «Așa, mai învechită, pentru că tu stai acolo într-o pădure și nu prea știi multe!». I-am spus că, da, îmi place să stau acolo, lângă pădure, pentru că sunt mai aproape de Dumnezeu! «Da, să știi că ai dreptate!». Pentru că așa este, iar în încheiere, vă pot spune că vreau să fiu mai «antică» și mai mult să ne ocupăm de cele duhovnicești!
– Rep. Maică Stareță Nicodima, vă doresc să aveți multă sporire duhovnicească în lucrarea pe care o faceți și îndelungă slujire în fruntea obștei de măicuțe de la Mănăstirea «Sfânta Treime» Strâmba-Jiu!
Profesor, Vasile GOGONEAOmul cu multe fețe (III) 22 Jul 2016

(Fragment din volumul inedit Amintiri despre oameni și neoameni, în curs de apariție, sub îngrijirea lui Sorin Popescu)
Toamna trebuia să intru în învățământul propriu-zis. Popasul de un an ca pedagog se termina peste două luni. Geamănu s-a oferit să mă ajute să ocup un post în județul nostru, în acea vreme când serii întregi de absolvenți ai școlilor normale șomau în casele sărace ale părinților țărani mirați că după amarul cheltuielilor făcute cu copiii lor prin școli, aceștia nu-s puși la lucru spre a fi de folos țării și a-și câștiga singuri pâinea.
M-a dus la deputatul național-țărănist Vasile Arjoceanu, căruia i-am lăsat diploma de capacitate pentru învățător și o cerere către Ministerul Învățământului, spre a mă numi în Gorj.
Știindu-mă bolnav de reumatism, Geamănu îmi spune într-o zi:
– Am un prieten, Bubi Sadoveanu, coproprietarul băilor Săcelu. Cred că ai auzit de el.
– Da.
– Are un băiat mai tânăr ca tine. E zvăpăiat, și acolo la țară nu i se oferă tovărășia vreunui tânăr de la care să ia și el o învățătură. Tatăl m-a rugat să îi caut pentru lunile când fiul său vine acasă de la liceul de aici din Târgu-Jiu. Vrea ca vara să aibă un bun prieten, un bun exemplu. M-am gândit la tine. Îți vei trata și reumatismul și vei fi în casa Sadovenilor în rând cu zburdalnicul lor Ionel, ca un al doilea fiu.
I-am mulțumit, primind și n-am regretat.
Revenind pe la sfârșitul lui august, ne-am dus iarăși împreună la deputatul cu făgăduielile. Acesta a răscolit două serviete uriașe, umflate cu cererile cetățenilor votanți necăjiți, cereri care stăteau acolo cine știe de când, mărturia demagogiei, a făgăduințelor neîmplinite.
Începusem a mă teme că biata mea diplomă de învățător s-o fi pierdut într-o atât de bogată arhivă politică. Până la urmă a găsit-o. Mototolită ca vai de ea, strivită sub un maldăr de petiții către toate ministerele.
Mi-a dat-o chiar fără să se scuze.
Geamănu, e adevărat, s-a strâmbat urât pe drum amenințându-l: ”Mincinosul. O să-i vin eu și lui odată de hac!”. În față însă nu i-a reproșat nimic.
Mergând alături, mă gândeam totuși cu recunoștință la sprijinul pe care Grigore Geamănu mi-l da. De ce-o făcea, când în general nu era sentimental și nici mare preț nu punea pe calitățile celorlalți oameni, singura lui preocupare fiind fructificarea propriilor sale calități?
Cred că numai ciudățenia firii sale complexe și complicate îl făcea să aibă și accese de generozitate, pe care în timpul acela eu nu le sesizam.
Trebuia să ne despărțim.
Eu plecam în Basarabia. Știam că pe acele locuri nu va fi nevoie de nici un stâlp politic spre a ocupa un poet de învățător. Nu vroiam să mă mai rog de nimeni. Porneam în lumea largă, convins că, oriunde mă voi duce, am să lucrez tot cu copiii și tot între oameni.
În ziua despărțirii, Grigore Geamănu m-a privit lung, așa cum se uită un frate mai mare la altul mai tânăr, atunci când fiecare din ei e gata să părăsească poate pentru totdeauna casa părintească.
Din uitătura lui intensă, răscolitoare, am înțeles că mă cântărea întrebându-se dacă totuși sunt destul de ridicat spre a-l putea înțelege în ceea ce urma să-mi propună.
Și când a început a vorbi, am priceput cât de singur este, dacă a cerut sfatul unui tânăr aproape copil:
– Tu pleci în Basarabia, dar cu mine problema e mai complicată. Știi, fără îndoială, că sunt președintele tineretului național-țărănist din țară…
Acum mi-am dat perfect seama de unde avea mijloacele să scoată gazeta ”independentă” Curentul Nou și de ce izbutea atât de bine să execute numai caricaturile șefilor liberali, marii dușmani ai național-țărăniștilor.
Mi-am mai amintit că într-un număr al gazetei a luat apărarea lui Bubi Sadoveanu, în legătură cu un evreu pe care îl botezase cu un nume românesc, un individ ajuns personaj mare în străinătate … Fapte obscure, ciudate. Sadoveanu fusese blamat. Coloanele Curentului Nou îi sprijiniseră, amândoi fiind țărăniști. De aici prietenia cu Geamănu și popasul meu de-o vară la Săcelu. Erau elucidări nedorite.
Geamănu a continuat reținut, concis:
– Vicepreședintele tineretului național țărănist e Nestor Badea, nepotul lui Mihalache. Guvernul îmi oferă o bursă la Paris, la Sorbona, spre a-mi lua doctoratul. În același timp, în primul loc devenit vacant, mi se va pune candidatura de deputat.
– Adică președintelui tineretului național-țărănist, sau dacă acesta pleacă la Paris – beneficiind de bursa special oferită -, candidatura se va deschide pentru nepotul marelui Mihalache.
– Ai sesizat perfect. Ce părere ai? Ce să fac?
(Va urma)
Sabin VelicaUltima zi de înscriere la Bacalaureat 22 Jul 2016

Astăzi este ultima zi în care elevii care nu au reușit să promoveze BAC-ul în sesiunea iunie-iulie 2016 și cei care au picat în alți ani se pot înscrie la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului.

Înscrierile pentru cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului au început luni, 18 iulie, şi se încheie astăzi. Numărul exact al candidaților care vor participa la această sesiune a examenului se va știi cu exactitate după data de 5 august, deoarece în ziua respectivă se vor putea înscrie la Bacalaureat și elevii din anii terminali de liceu care au susținut și promovat examenul de corigență programat în perioada 2-3 august. Cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului se va desfășura în perioada 16 august – 1 septembrie. În zilele de 16 și 17 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 17-19 august evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar în zilele de 18 și 19 august evaluarea competenţelor digitale. Din 22 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la limba şi literatura română, urmată în 23 august de limba şi literatura maternă, 24 august – proba obligatorie a profilului şi 26 august – proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 29 august, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În 30-31 august vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 1 septembrie vor fi afişate rezultatele finale. Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale sau lingvistice, de evaluare a lucrărilor scrise sau de afişare a rezultatelor, precum şi reducerea perioadei de afişare a rezultatelor, la solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene sau a municipiului Bucureşti ori din proprie iniţiativă, potrivit Ordinului privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat din 2016. Comisiile de bacalaureat judeţene trebuie să asigure camere de supraveghere audio-video în sălile în care se desfăşoară probele examenului, în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise. Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, ori în cazul în care există sesizări, verificarea se va face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învăţământ respectivă. Dacă se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia de bacalaureat din centrul de examen va lua măsurile necesare, care pot merge până la eliminarea candidaţilor din examen. Lucrările scrise ale candidaţilor la Bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, prin decizie a Comisiei Naţionale de Bacalaureat. Transportul lucrărilor scrise dintr-un judeţ în cel desemnat şi aducerea lor înapoi, precum şi consemnarea în catalogul electronic a rezultatelor obţinute de candidaţi se fac în conformitate cu procedurile elaborate de Comisia Naţională de Bacalaureat. Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise. Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat.
Roxana LupuModificări la eliberarea actelor de stare civilă 22 Jul 2016

Mecanisme mai simple şi mai clare pentru întocmirea actului de naştere pentru copiii ale căror mame nu deţin un act de identitate sau nu au deţinut niciodată un certificat de naştere şi nu îşi pot dovedi identitate. Despre asta este vorba în OUG nr. 33/2016 publicată deja în Monitorul Oficial. Prin noul act normativ, demersurile pentru înregistrarea naşterii copilului trebuie finalizate în termen de 30 de zile de la naştere, comparativ cu 15 zile cât era până acum, iar în caz de depăşire a acestui termen procedura se va realiza pe cale administrativă, eliminându-se procedura de înregistrare tardivă a naşterii pe cale judecătorească. Astfel, înregistrarea naşterii se va face cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale şi cu avizul prealabil al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor.
O altă noutate legislativă este legată de faptul că expertiza medico-legală care era obligatorie până acum în situaţia înregistrării tardive a naşterii este solicitată numai dacă nu există un certificat medical constatator al naşterii. Şi în ceea ce priveşte copiii instituţionalizaţi, se vor elibera acte de identitate în care să se înscrie domiciliul sau reşedinţa la adresa instituţiei sau a centrului unde sunt instituţionalizaţi. De asemenea, persoanele care sunt internate într-o unitate sanitară pot solicita eliberarea unui nou act de identitate Serviciului de Evidenţă a Persoanelor pe raza căruia se află instituţia sanitară.
I.M.Scădere a petiţiilor ajunse la Casa de Pensii Gorj 22 Jul 2016

Pensionarii gorjeni par a fi mulţumiţi de serviciile furnizate de Casa Judeţeană de Pensii Gorj. Acest lucru reiese din numărul scăzut de petiţii ajunse în ultimul an pe birourile funcţionarilor acestei instituţii.

Astfel, dacă în 2014, aproximativ 4.000 de petiţii şi scrisori au fost rezolvate de salariaţii Casei Judeţene de Pensii, următorul an a fost unul slab numeric în sesizări. Potrivit reprezentanţilor CJP Gorj, anul trecut, au fost înregistrate un număr de 1.704 petiţii. Toate acestea îşi au obiectul cu privire la: cuantumul pensiei, încadrarea în grupe superioare de muncă pentru anumite activităţi, sporuri cu caracter permanent, recalculări drepturi de pensie.
Potrivit Legii nr. 263/2010, următoarele categorii de persoane sunt asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii: persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari; funcţionarii publici; cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale; persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil. Asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii mai sunt şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii pensiilor, cu cele ale persoanelor menţionate anterior. Cei care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt la rândul lor asiguraţi obligatoriu, ca şi cei care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de patru ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se afla în una dintre situaţiile următoare: administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; membrii ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale; persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice; persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora; alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale. Mai sunt asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii cadrele militare trecute în rezervă, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii.
I.M.1.452 de joburi, vacante în statele UE 22 Jul 2016

Şomerii gorjeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă în afara graniţelor ţării, pot consulta cea mai nouă ofertă pusă la dispoziţie de reţeaua EURES România, aceasta cuprinzând 1.452 de joburi vacante în statele Uniunii Europene.

Astfel, în Spania se caută 800 de muncitori în agricultură, Norvegia are nevoie de 80 de dulgheri, 30 instalatori, 10 montatori acoperişuri, 12 tâmplari şi 4 dulgheri cofraje. Germania pune la bătaie 121 de locuri de muncă: 20 şofer camion, 18 asistent medical, 15 ospătar, 9 bucătar, 5 ospătar pentru banchete, 5 brutar, 3 medic specialist ortopedie, 3 manipulant mărfuri, 3 operator CNC, 3 ajutor în producţie, 3 lăcătuş mecanic, 3 operator maşini prelucrare mase plastice, 3 mecanic maşini şi utilaje, 3 integrator software, 3 bucătar grill, 3 ajutor în producţie alimentară, 2 ingineri software, 2 dezvoltatori software, 2 barman, 2 recepţioner, 2 ospătar pentru restaurant, un dezvoltator IT – aplicaţii mobile, un demichef de rang, o persoană servire mic dejun, un şofer profesionist, un excavatorist, un vopsitor auto, un inginer automatist, doi măcelari.
Şi oferta Marii Britanii are vacante posturi de îngrijitori persoane la domiciliu – 60, 5 laminatori, 5 operatori CNC şi trei asistenţi medicali, în timp ce angajatorii din Cehia oferă posturi pentru 20 de operatori maşini-unelte-sculer (presă de mână), 20 manipulant marfă, 15 şlefuitor/pilitor, 10 şofer profesionist camion, 5 tractorist-operator maşină de recoltat şi expeditor. În Italia nu sunt vacante decât 30 de posturi de asistent medical şi tot atâtea de îngrijitor persoane; Suedia a declarat vacante 20 de posturi de femei de serviciu, 15 de vopsitori auto şi 10 de tinichigiu auto. Firmele din Slovacia au nevoie de 7 îngrijitori persoane, 5 sticlari, doi bucătari şi 30 de şoferi autocamion transport internaţional. În Lituania sunt vacante posturi de asfaltatori, tehnicieni, Finlanda caută măcelari şi operatori CNC, în timp ce Olanda angajează sortatori de fructe, ambalatori carne de pasăre şi tranşatori. Alte locuri de muncă vacante în UE mai sunt: Bulgaria – 10 operatori în industria de prelucrare a lemnului; doi dulgheri–tâmplar, un baby sitter; Franţa – un dezvoltator Full Stack, un inginer dezvoltare în informatică, un dezvoltator front-end; Austria – un ofiţer proiecte europene.
Izabella MolnarRecord de echipe participante la “Trofeul Munţilor” 22 Jul 2016

“Trofeul Munţilor”, cea de-a III-a etapă în cadrul Campionatului Naţional de Turism Sportiv “Ştafeta Munţilor”, organizat de către Asociaţia de Turism “Gașka” Bucureşti, a fost un real succes. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 15 – 17 iulie 2016 în Munţii Bucegi, mai exact în comuna Bran, adunând peste 500 de persoane din întreaga ţară şi înregistrând un număr de 118 echipe la start, ceea ce a constituit un record al campionatului.
Cele 27 de cluburi participante au format echipe de câte trei persoane care, încurajate de către cei care au ales să rămână în tabără, au avut de străbătut un traseu destul de dificil, ajungând până pe Vârful Lancia, la 2.288 m înălţime. Cei care au participat la categoria “Family” au avut parte de un traseu special, ajungând la Cascada “Moara Dracului”, una dintre cele mai spectaculoase, sălbatice şi frumoase cascade din România. Proba de raid montan/drumeţie a fost o adevărată provocare pentru foarte mulţi, dar o echipă din Iaşi care a participat la categoria de profesionişti (“Elite”) a realizat un timp total de 2 ore şi 42 minute.
Categoria cea mai dorită de către participanţi rămâne în continuare categoria “Open”, cu 42 de echipe înscrise, urmată de către categoria “Family”, cu 31 de echipe înscrise. “Ştafeta Munţilor” este o competiţie specializată, al cărei clasament general este alcătuit exclusiv din probe ce pot fi cuantificate obiectiv şi în cadrul căreia concurenţii au posibilitatea să participe la categoria corespunzătoare vârstei şi nivelului de pregătire. Nu se percep taxe de participare.
I.M.Școală Internațională de Artă, în perioada 20-30 iulie 22 Jul 2016

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, în parteneriat cu Clusterul Inter-Regional pentru Industrii Culturale “Tara Litua”, Academia Internațională “Mihai Eminescu” și Centrul Internațional pentru Artă și Creație Constantin Brâncuși organizează Școala Internațională pentru Artă “Reflecții ale moștenirii culturale în arta lui Constantin Brâncuși”, manifestare care va avea loc în perioada 20-30 iulie, în localitățile: Craiova, Mușetești, Peștișani, Bumbești-Jiu, Târgu Jiu și Drobeta-Turnu Severin.

În data de 21 iulie, în cadrul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”, a avut loc deschiderea oficială a școlii Internaționale pentru Artă.
Școala Internațională pentru Artă este un proiect pilot al Clusterului Inter-Regional pentru Industrii Culturale “Tara Litua” și își propune să promoveze arta și cultura locale. Anul acesta proiectul este dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși, contribuindu-se astfel la potențarea obiectivelor asumate de către autoritățile publice prin proiectul “Anul Brâncuși”.
Școala Internațională pentru Artă reunește tineri artiști alături de personalități ale lumii culturale din: Moldova, Serbia, Italia și România.
Proiectul se bucură de sprijinul Consiliului Județean Dolj, Consiliului Județean Gorj și al Primăriei Bumbești-Jiu.
M.S.Post temporar vacant la Oficiul Judeţean de Cadastru 22 Jul 2016

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă determinată (36 luni) a funcţiei contractuale de execuţie temporar vacante, de referent treapta IA. Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant candidaţii trebuie să îndeplinească toate condiţiile generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei contractuale sunt: studii medii, absolvite cu diplomă de bacalaureat; vechime în muncă de minimum 6 ani şi 6 luni; cunoştinţe operare calculator; posesor permis de conducere categoria B. Concursul se va organiza conform calendarului următor: 2 august 2016, ora 16.00 – data limită pentru depunerea dosarelor; 10 august 2016, ora 10.00 – proba scrisă; 17 august 2016, ora 10.00 – proba interviu.
Dosarele de înscriere trebuie să conţină: cererea de înscriere la concurs; copia actului de identitate; copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor şi ale altor acte care dovedesc efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituţia publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverinţele care arată vechimea în muncă; cazierul judiciar; adeverinţă medicală; curriculum vitae.
Izabella MolnarElevii pasionați de teatru sau film, așteptați să se înscrie la ”Histroniada Liceenilor” 22 Jul 2016

Elevii pasionați de teatru sau film pot să se înscrie pentru a participa la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de teatru si film ”Histrioniada Liceenilor”, ce se va desfășura în perioada 5-9 septembrie 2016, la Cluj-Napoca.

Festivalul se va desfășura pe trei secțiuni: trupe, one-man show și scurtmetraje. Pentru secțiunea dedicată trupelor, înscrierea se face până la data de 1 august, printr-un formular pe care participanții îl pot găsi accesând: https://docs.google.com/forms/d/1GBPQT_bwrfg5L5dx5Xl35FOC-GtX7nrFRVTZ-Weg4dg/viewform, însoțit de un dosar care trebuie să cuprindă 10 poze și un filmuleț de maximum 5 minute cu reprezentația, trimis la adresa cjecluj@gmail.com. Pot participa trupe formate din cel puțin cinci și maxim 11 liceeni. Piesele prezentate trebuie să fie interpretate exclusiv în limba română. Durata unei reprezentații trebuie să fie cuprinsă între 15 și 40 minute. Nerespectarea acestei cerințe se penalizează prin depunctare. Și pentru secțiunea one man show data limită de înscriere este 1 august. Înscrierea se face printr-un formular pe care participanții îl pot găsi accesând: https://docs.google.com/forms/d/1cLE2_xFH9PZCHkdABa1njGPM6o01S3JJWepTfSdk04w/viewform, însoțit de un dosar care trebuie să cuprindă 10 poze și un filmuleț de maximum 5 minute cu momentul, trimis la adresa cjecluj@gmail.com. Durata unui moment trebuie să fie cuprinsă între 5 și 15 minute. Nerespectarea acestei cerințe se penalizează prin depunctare. Pentru secțiunea scurtmetraje înscrierea se face printr-un formular pe care participanții îl pot găsi accesând: https://docs.google.com/forms/d/18siqomw5kfp5ayYL01mQxA-A9pWlpflYDDyNvAxAdSY/edit, însoțit de un trailer de maxim 2 minute sau câteva cadre la alegere din acesta, trimis la adresa cjecluj@gmail.com. Durata unui scurtmetraj trebuie să fie cuprinsă între 7 și 30 minute. Pentru toate secțiunile, taxa de înscriere este în valoare de 30 lei/persoană pentru participanții din Cluj-Napoca și 100 de lei/persoană (cazare + 3 mese pe zi; transportul nu este inclus) pentru participanții din afara orașului. Taxa de înscriere trebuie achitată doar de către participanții care au trecut de faza preselecțiilor. Materialele trimise vor face baza unei preselecții în urma căreia un juriu desemnat de organizatori va alege un număr limitat de scurtmetraje care se vor rula în cadrul festivalului. Rezultatele acestei selecții vor fi anunțate până la data de 15 august 2016.
R.L.“Jiul Dunăre-l făceam!” Derbiul Olteniei îşi consumă un nou episod la Mehedinţi 22 Jul 2016

După un turneu final care nu le-a dat prea multe motive de bucurie fanilor din România, suporterii sportului rege se întorc, de astăzi, la tumultosul campionat intern. Chiar la debutul Ligii I, vineri, Pandurii Tg-Jiu şi Universitatea Craiova dau piept în cel mai interesant meci al etapei. Până la finalizarea “super-arenelor” din Craiova şi Tg-Jiu, rămâne de văzut dacă Municipalul din Severin va fi luat cu asalt de spectatorii avizi de fotbal sau dacă atmosfera va fi la fel de apatică ca la un meci obişnuit de pe acest stadion. Cert este că formaţia din Dolj este mai simpatizată în Mehedinţi, dar rezultatele craiovenilor din ultimul timp i-au îndepărtat şi pe fanii “juveţilor” de la stadion. Cu toate acestea, se anunţă un meci foarte atractiv, având în vedere că tehnicienii ambelor formaţii sunt antrenori cunoscuţi pentru fotbalul ofensiv pe care îl practică. Jocul începe de la ora 21.00.

Pandurii se aşteaptă la un debut dificil
Derbiul Olteniei pare să fi venit cam devreme pentru cele două formaţii, atât Petre Grigoraş, cât şi omologul său, Gigi Mulţescu, declarând că echipele mai au de lucrat din punct de vedere fizic. Făcând referire la adversarul de vineri, antrenorul Pandurilor a admis că şi-ar fi dorit să întâlnească alt oponent în prima rundă: “Prima etapă nu ne surâde chiar atât de mult pentru că întâlnim un adversar valoros şi un adversar de tradiţie. Ştiu că este cea mai iubită echipă din zonă, chiar dacă, poate, cota Pandurilor a mai crescut în ultimii ani. Îmi aduc aminte de prima mea venire aici, a fost un meci în Cupa României şi la înscrierea golurilor craiovene a fost delir. Rezultatele Pandurilor au mai echilibrat puţin situaţia, cu toate acestea, ne aşteaptă un meci extrem de dificil, un derbi”.
Chiar dacă este foarte probabil ca Pandurii să nu beneficieze de aportul unor jucători importanţi ca Dan Nistor, care a declarat că vrea să plece de la Tg-Jiu, şi Christian Obodo, în urmă cu pregătirea fizică, Grigoraş a spus că are încredere în formaţia sa: “Normal că ne-ar conveni să începem cu dreptul. Nu va fi uşor, dar am încredere în echipă, am încredere în pregătirea pe care am făcut-o, chiar dacă nu suntem toţi la 100%. Nu este o scuză şi voi încerca să folosesc un prim 11 care să ne aducă succesul vineri”.
Preşedintele Pandurilor, Narcis Răducan, s-a ferit să nominalizeze o favorită pentru acest joc: “Este foarte echilibrată partida din toate punctele de vedere. Mai punem şi faptul că suntem la debut de sezon şi mai toate echipele pleacă mai greu, aşa că ne aşteptăm la un meci mai dificil. Avem şi noi punctele noastre forte, m-aş bucura foarte mult să le punem în practică. Craiova e un adversar bun, care are jucători interesanţi, beneficiază de o stabilitate financiară, şi probabil că va avea şi o susţinere mai mare a publicului”.
“Este un meci important pentru noi. Trebuie să mergem acolo să câştigăm, chiar dacă este derbiul Olteniei”, a spus şi noua achiziţie a Pandurilor, Ovidiu Herea.

Craiova promite că va juca pe atac
După un stagiu de pregătire în care au dovedit echipe precum Zenit St. Petersburg şi Slovan Liberec, fotbaliştii antrenaţi de Gheorghe Mulţescu vor încerca să repete forma bună şi în Liga I. “Studenţii” spun că sunt decişi să nu mai repete greşelile din trecut şi au un obiectiv clar: accederea în play-off. “Suntem pregătiți de prima etapă, dar nu cu motoarele turate la maxim. Suntem în continuă transformare, îmbunătățim lotul calitativ, oferim alternative pentru a crea concurență, iar foarte important, ne aplecăm asupra tinerilor din pepinieră. Și nu sunt vorbe goale: deja doi juniori fac parte din lotul de 18 pentru meciul cu Pandurii. Vrem ca în derby-ul Olteniei să jucăm dinamic și ofensiv, să fim combativi și determinați. Pentru moral, pentru clasament, este importantă victoria. Dar la fel de important este să vină în urma unui joc consistent. Sunt mulțumit de lot, cu încă un jucător ne vom putea îndeplini primul obiectiv: calificarea în play-off. În acest sezon nu ne interesează doar campionatul, ci ne vom bate și pentru cele două cupe, mai ales că e un drum scurt, de patru-cinci meciuri până la trofee”, a spus Mulţescu.

Christoph_Daum_1Daum, aşteptat la Severin!
Noul antrenor al României, Christoph Daum, are şanse mari să fie prezent pe Municipalul din Severin. Ambele formaţii au jucători care au cochetat cu prima reprezentativă, iar neamţul s-a declarat dornic de a-l vedea pe vârful Craiovei, Andrei Ivan, pe viu.
“Am înţeles că există posibilitatea să vină la meci, ceea ce ne-ar bucura. Nu avem încă o confirmare, dar am înţeles că şi-a exprimat intenţia să vadă partida. Eu sunt convins că dacă echipa va juca bine va genera şi selecţionabili. Avem jucători foarte buni şi ar fi o urmare normală a lucrurilor dacă echipa are evoluţii. N-avem idei preconcepute legate de antrenor străin, cum n-am avut legate nici de tatăl fostului nostru antrenor”, a declarat preşedintele Pandurilor, Narcis Răducan.

Echipe probabile:
Pandurii: Stanca – Unguruşan, Vasiljevic, Bunoza, Acsinte – Pârcălabu, Răuţă, Piţian, Voiculeţ – Herea – Hora.
“U” Craiova: Calancea– Briceag, Popov, Acka ,Vătăjelu – Zlatinski, Mateiu – Băluță, Bancu, Ivan– Măzărache.
Cătălin PasăreÎncă două zile libere, începând din 2017 22 Jul 2016

Parlamentarii își doresc ca salariații români să stea acasă pe 24 ianuarie și pe 1 iunie, fiind posibil ca aceste zile să fie incluse în curând în lista liberelor legale din Codul Muncii. Dacă prima propunere mai are nevoie doar de votul deputaților, a doua trebuie să treacă de ambele Camere parlamentare pentru a se aplica. Codul muncii este, în momentul de față, singurul act normativ prin care se stabilește care sunt zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

La Parlament se află, în procesul de legiferare, două propuneri legislative care vizează introducerea unor noi zile nelucrătoare de sărbătoare legală. Prima dintre ele și, totodată, cea cu șanse mari de a deveni lege face referire la data 24 ianuarie și se află la Camera Deputaților, unde urmează să ajungă pe lista de vot decisiv, cu propunere de adoptare. Mai exact, acest proiect de lege pentru modificarea Codului muncii prevede că 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, va fi zi liberă legală. În momentul de față, 24 ianuarie este, în mod oficial, doar sărbătoare națională, așa cum se arată în Legea nr. 171/2014, aceasta fiind celebrată la nivelul întregii țări din anul 2015. Cu această ocazie, autoritățile administrației publice centrale și locale pot să organizeze și/sau să sprijine manifestări cultural-artistice dedicate Unirii Principatelor Române, însă angajații trebuie să lucreze. Unirea Moldovei cu Țara Românească a avut loc la data de 24 ianuarie 1859, aceasta fiind cunoscută și sub denumirea de “Mica Unire”.
Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Liberi de Ziua Copilului
Al doilea proiect de lege face referire la stabilirea ca zi nelucrătoare de sărbătoare legală a Zilei Copilului, 1 iunie. Documentul urmează să ajungă pe ordinea de zi a Senatului, ca primă Cameră sesizată (Forul decizional fiind tot Camera Deputaților), cu propunere de adoptare. Proiectul de act normativ propune, de asemenea, modificarea Codului muncii, în sensul introducerii zilei de 1 iunie pe lista liberelor legale. Potrivit inițiatorilor acestui act, stabilirea zilei de 1 iunie ca zi liberă ar încuraja părinții să petreacă mai mult timp liber alături de propriii copii. “Trăim într-o societate dominată de valori materiale. Lucrurile care ne presează sunt adesea prioritare și împingem involuntar spre finalul listei timpul pe care îl petrecem cu copiii. A acorda timp copiilor se transformă, de cele mai multe ori, într-un alt lucru adăugat pe lista cu lucruri de făcut. Petrecerea timpului cu copiii în weekend sau în vacanțe nu substituie faptul că în restul timpului le acordăm prea puțin din programul nostru. Pentru copii este important ca părinții să fie lângă ei în momentele pe care vor să le împărtășească”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
Inițiatorii subliniază că, potrivit specialiștilor, copiii care nu petrec destul timp de calitate cu părinții lor pot prezenta unele tulburări de comportament. Mai exact, se face referire la neadaptarea familială/socială și la dezvoltarea de relații proaste cu cei din jur. Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de Senat și de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Zile libere pe parcursul anului
Codul muncii este, în momentul de față, singurul act normativ prin care se stabilește care sunt zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Cele 12 libere legale existente în prezent sunt următoarele: 1 și 2 ianuarie; prima și a doua zi de Paște; 1 mai – Ziua Muncii; prima și a doua zi de Rusalii; 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Andrei; 1 decembrie – Ziua Națională a României; 25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.
De asemenea, potrivit legii, persoanele care aparțin cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, au dreptul și la două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale proprii. În aceste zile, angajatorii sunt obligați să dea liber salariaților. Totuși, prin intermediul contractului colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite și alte zile libere. De reținut este că, indiferent că este vorba de libere legale sau de libere stabilite prin contractul colectiv, acestea nu se includ în durata concediului de odihnă anual.

Compensarea activității profesionale din zilele libere
Unele categorii de salariați trebuie să lucreze chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. Astfel, regula se aplică unităților sanitare și celor de alimentație publică, precum și locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Persoanele care trebuie să lucreze cu ocazia liberelor legale au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acest lucru nu este posibil, salariații trebuie să primească un spor de minimum 100% din salariul de bază (corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru).
În ultimii ani, în afară de 24 ianuarie, parlamentarii au mai declarat, prin lege, ca sărbători naționale, zilele de 19 februarie și 10 mai. Însă, la fel ca Ziua Unirii Principatelor Române, și acestea sunt zile lucrătoare pentru salariați.
Minodora SuceaRecentul număr al revistei NOVĂCEANUL/100 de ani de la moartea lui Dumitru Brezulescu (1878-1916) 22 Jul 2016

Dragostea faţă de oamenii locului, prezenţi sau mai ales aceia care-au marcat devenirea oraşului Novaci, impresionează cititorii revistei NOVĂCEANUL. Cu fiecare prilej.

De această dată, numărul pe luna iulie este dedicat aproape în întregime, personalităţii lui Dumitru Brezulescu, care a trăit puţin şi a realizat mult pentru localitatea Novaci.
Constantin Dârvăreanu îi dedică un editorial de trei sferturi de pagină în deschiderea revistei, plus pagina a treia în întregime. Pentru cei care nu ştiu, Dumitru Brezulescu este considerat pe bună dreptate iniţiatorul celui mai important proiect de dezvoltare durabilă a unei localităţi gorjeneşti. Ba chiar făuritorul Novaciului modern.
Cristian Grecoiu reia fără comentarii un articol memorialistic „Boala şi înmormântarea lui Dumitru Brezulescu”, scris de Al. Grigorescu – consilier administrativ la Banca „Gilortul”, publicat în periodicul „Unirea neamului”, an III, nr. 145, din 24 iulie 1916.
Parlamentar, fondator de bancă şi reformator în modernizarea urbei Novaci, avem să aflăm şi alte valenţe: „Dumitru Brezulescu – gazetarul”, de Prof. Ion Zorilescu, „Dumitru Brezulescu – folcloristul”, de Prof. Ion Novăcescu.
Mai sunt şi alte studii: „Un document istoric despre Vama Novaci”, de Prof.univ.dr. N. Vinţanu, „Profesorul novăcean Petre Anghel din Bistriţa”, de C. Dârvăreanu şi altele. Ne oprim cu consemnările şi felicitările scrise la adresa realizatorilor revistei minunate NOVĂCEANUL.
ION PREDOŞANUCa la noi, la nimeni – Bomboana de pe coliva fuziunilor! 22 Jul 2016

Sintagma statul de drept i-a fost dragă expiratului Traian Băsescu, dar au preluat-o şi urmaşii. Nu doar preşedintele Klaus Iohannis şi prim ministrul Dacian Cioloş se dau de ceasul morţii în lupta anticorupţie. Strategia Naţională Anticorupţie le mănâncă practic tot timpul şi nu mai au vreme de altceva. Cel mult de nişte vizite cu caracter mai mult turistic, pe care nu le scapă neam! Herr Klaus şi draga lui Carmen cică ar merge şi la Olimpiada de la Rio. Bineînţeles, pe bani publici.
M-a pufnit râsu-plânsu auzindu-l pe primul ministru Dacian Cioloş cum lăuda iniţiativele Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Ba chiar Cioloş a spus cu guriţa lui următoarele: „Tăierile ilegale de păduri este un subiect care mă preocupă”. Nu pricep cine-l opreşte chiar să ia măsuri ferme pentru oprirea acestora! În vremea aceasta, o Decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene ne anunţă că România a încălcat dreptul Uniunii Europene într-un caz privind prevenirea poluării.
Mai înainte de a vedea ce risipitoare sunt partidele cu campania electorală locală să amintim că la noi continuă cele mai stupide fuziuni. Mai anii trecuţi, PP-DD-ul fu înghiţit cu totul de UNPR, mai puţin pe Dan Diaconescu, ajuns după gratii. Nici Gabriel Oprea, fostul preşedinte al UNPR, generalul făcut la apelul de seară nu se simte prea bine şi are niscaiva belele penale. Nu-i vorbă, UNPR s-a constituit ca un partid de strânsură şi de scursură din ce-a picat de prin alte partide. De unde principii, de unde ideologii la făcături precum UNPR, PP-DD sau PMP. Ori la Nou creatul PNL, trecut cu arme şi bagaje la Partidul Popularilor Europeni, deşi fuziunea dintre vechiul PNL şi PDL a rămas cu buricul netăiat!
Culmea ruşinii, PMP a înghiţit ce-a mai rămas din UNPR. Senatorii trecuseră în bloc la PSD, ca şi o parte din deputaţi, iar Organizaţia de Tineret a UNPR a intrat întreagă în PSD. Care, orice s-ar zice, este cel mai mare partid din România şi singurul cu doctrină neschimbată. Social-democraţia nu poate să dispară, fiind singurul partid care se preocupă de problemele sănătoase ale ţării şi de nevoile cetăţenilor.
Tusea şi cu junghiul, adică PMP şi UNPR au comis o fuziune prin absorbţie. Din care-au profitat primii, de sediile din capitalele de judeţ ale României este vorba! Că, în rest, ideologii şi programe de guvernare nu au nici măcar unul. UNPR-istul Valeriu Steriu s-a ales cu funcţia de preşedinte executiv şi s-a lăudat că el va merge la preşedintele Klaus Iohannis ca să-l propună pe Traian Băsescu pentru funcţia de prim ministru al României. Asta ne-ar mai trebui. Bomboana pe coliva a două partiduleţe muribunde. Cine îl poate asigura pe Valeriu Steriu că PMP va trece pragul electoral?
Am aflat şi cât de mult ne-a costat un singur tur al alegerilor locale: 11.000.000 euro! Nici mai mult, nici mai puţin. Cele mai mari cheltuieli aiurea le-a comis Noul PNL, în sumă de 4,1 milioane euro!!! Pentru 53.257 candidaţi. Mai cumpătaţi, cei de la PSD au cheltuit numai 3,2 milioane euro pentru 53.360 de candidaţi. Social-democraţii au avut eficienţă maximă, ei câştigând detaşat alegerile locale. La mare distanţă se situează ALDE, al preşedintelui Călin Popescu Tăriceanu, cu doar 1,2 milioane euro pentru37.638 de candidaţi. La cheltuieli mari se remarcă şi PMP-ul, cu 833.000 euro pentru 29.975 candidaţi.
În general, despre Noul PNL şi PMP se poate spune că a fost vorba de mulţi chemaţi şi puţini aleşi. Zvonurile că Vasile Blaga va media o alianţă postelectorală între Noul PNL şi PMP rămân, deocamdată, numai bârfuliţe. Cine garantează că PMP va intra în Parlamentul României?

ION PREDOŞANU
P.S. Cititoarea Rodica Neamţu, din Tismana, ne-a întrebat ce se întâmplă cu Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Exact ceea ce era normal: Curtea Constituţională a României a respins-o ca fiind neconstituţională, după ce a admis a doua sesizare a Guvernului. (Ion Predoşanu)Șofer beat criță, acuzat de furt 22 Jul 2016

Un tânăr de 29 de ani, din comuna Slivilești, s-a ales, miercuri seara, cu dosar pentru furt calificat şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului. Acesta a fost prins, în trafic, la scurt timp după ce a sustras de pe terasa unui bar din localitate două scaune din plastic, în valoare de 100 de lei. Bunurile au fost găsite în autoturism, iar în urma testării bărbatului cu etilotestul a rezultat o concentraţie de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul riscă să stea până la șapte ani după gratii.

Călătorie încheiată cu dosar penal
Tot miercuri, poliţiştii de la Rutieră au depistat în trafic un tânăr de 25 de ani, din comuna Iancu Jianu, din judeţul Olt, în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Județean 665, în localitatea Polovragi, fără să aibă carnet de șofer.
Acesta a recunoscut că s-a urcat la volan pentru a merge la cel mai mare târg anual de Sfântul Ilie, din țară. ”În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de o persoană care nu posedă permis de conducere”, se precizează într-un comunicat de presă al Poliției Gorj.
Loredana FîciuPeste 3.500 de consultații, acordate în centrele de permanență 22 Jul 2016

Pe parcursul lunii iunie, în cele 19 centre de permanenţă din județul nostru s-au acordat 3.558 de consultaţii. Potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în luna februarie s-a dat în folosinţă centrul de permanenţă de la Căpreni, în ultima lună 156 de persoane fiind consultate acolo.

În anul 2014, numărul centrelor de permanenţă din Gorj a crescut; în luna martie s-a dat în folosinţă cel de la Câlnic, iar în iunie a devenit funcţional şi cel de la Scoarţa. În luna februarie 2016 s-a dat în folosinţă şi centrul de permanenţă de la Căpreni. Astfel, la ora actuală, 19 centre de permanenţă sunt funcţionale în judeţul nostru, în localităţi precum: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Tetila, Bîlteni, Târgu-Cărbuneşti, Ţicleni, Câlnic, Scoarţa şi Căpreni. “În luna iunie am avut 3.558 de prezentări la centrele de permanenţă. La cele trei centre de permanenţă din Târgu-Jiu s-au prezentat 747 persoane”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Programul şi cheltuielile centrelor de permanenţă
În localităţile unde sunt centre de permanenţă este asigurată asistenţa medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se efectuează în intervalul 08.00-08.00 a doua zi. Potrivit legislaţiei în vigoare, cuantumul sumelor primite de către cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate. Spre exemplu, pentru medici, contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este de opt lei. În plus, medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat, doctorul care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră pentru acoperirea cheltuielilor administrative.
Minodora SuceaChiajna, adversara Pandurilor în Cupa Ligii 22 Jul 2016

La sediul LPF a avut loc, joi, tragerea la sorți pentru ediția 2016/2017 a Cupei Ligii României.
Pandurii Tg-Jiu va juca în optimile competiţiei cu finalista din sezonul trecut, Concordia Chiajna. Ilfovenii au ratat chiar acum câteva zile şansa de a obţine primul trofeu din istoria clubului, după ce au fost învinşi în ultimul act de Steaua Bucureşti, scor 1-2. Meciul se va disputa pe arena din Chiajna, tot de o deplasare urmând a avea parte Pandurii şi dacă se califică în faza următoare a competiţiei. Interesant este faptul că şi gorjenii au pierdut finala Cupei Ligii, acum două sezoane, tot într-un joc cu formaţia bucureşteană. Preşedintele Narcis Răducan a declarat că vrea orice trofeu, dar fanii trebuie să ţină cont că parametrii s-au schimbat faţă de campionatul trecut: “Suntem angrenaţi în mai multe competiţii şi ne-am dori foarte mult. Şi sistemul de bonusare este pe aceeaşi linie. Eu aş vrea să fim echilibraţi de la început şi să precizez că Petre Grigoraş nu beneficiază de acelaşi buget. Va avea susţinerea clubului indiferent ce se va întâmpla în primele etape. Avem mijloace mult mai austere decât anul trecut şi asta trebuie luat în calcul atunci când pui un obiectiv”.
Cătălin Pasăre

Programul complet:
Optimi de finală (8-10 august):
FC Voluntari – Dinamo Bucureşti
Concordia Chiajna – Pandurii Târgu Jiu
CFR Cluj – CS Universitatea Craiova
FC Botoşani – CSMS Iaşi
Gaz Metan Mediaş – ASA Târgu Mureş
Rapid Bucureşti/ACS Poli Timişoara – FC Viitorul Constanţa
Sferturi de finală (7-8 septembrie):
Meci 1: CFR Cluj/CS Universitatea Craiova – Gaz Metan Mediaş/ASA Târgu Mureş
Meci 2: Astra Giurgiu – FC Voluntari/Dinamo Bucureşti
Meci 3: Rapid Bucureşti (ACS Poli Timişoara)/FC Viitorul Constanţa – Concordia Chiajna/Pandurii Târgu Jiu
Meci 4: FC Botoşani/CSMS Iaşi – Steaua Bucureşti
Semifinale (21-22 decembrie, 1-2 martie 2017):
Câştigătoarea M1 – câştigătoarea M3
Câştigătoarea M2 – Câştigătoarea M4Gorjeanul prins după urmărire internațională nu vrea să stea în arest 22 Jul 2016

Bărbatul de 56 de ani, din oraşul Tismana, care era urmărit la nivel internațional, din luna iulie a anului 2012, a cerut să fie pus în libertate, după prima zi petrecută în arestul Poliției Gorj. Acesta a fost prins, marți, de polițiștii din localitate, în timp ce își ajuta vecinii la muncă. Gorjeanul se întorsese recent acasă, după ce autorităţile judiciare din Italia l-au condamnat pentru comiterea unor infracţiuni de lipsire de libertate şi tâlhărie comise în străinătate. ”Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare. Persoana în cauză a fost condusă la Parchetul Curţii de Apel Craiova în vederea dispunerii măsurilor legale necesare predării persoanei către autorităţile italieneşti”, a precizat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, miercuri, arestarea provizorie a lui Viorel Bonculescu, pe o perioadă de 15 zile și au fixat termen pentru prezentarea mandatului european de arestare tradus în limba română, la data de 2 august. Decizia a fost contestată de suspect. Verdictul va fi stabilit de instanța supremă, însă, până la primul termen, acesta va rămâne după gratii.
Loredana FîciuPeste 70 de gorjeni suferă de scleroză multiplă 22 Jul 2016

La nivelul judeţului Gorj, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), la sfârşitul trimestrului III al anului trecut au rămas în evidenţele medicilor 82 de bolnavi cu scleroză multiplă, 15 dintre ei fiind diagnosticaţi cu această boală chiar în cursul respectivului trimestru. La sfârșitul anului 2015 au rămas în evidențele medicale 69 de cazuri. În primul trimestru din 2016 au intrat în evidențele medicilor 5 cazuri noi și au ieșit două, rămânând 72 de bolnavi cu scleroză multiplă.

Scleroza multiplă este o maladie care, în prezent, este incurabilă. Este o boală progresivă a sistemului nervos central (SNC), caracterizată prin episoade de inflamaţie şi demielinizare focală cu localizări multiple diseminate în timp. Simptomele sunt imprevizibile, în ansamblu incluzând oboseala, pierderea vederii, slăbiciune în picioare şi braţe, rigiditate, spasme musculare, ameţeală, încetinirea vorbirii şi altele, potrivit www.smromania.ro.
Numărul persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă este din ce în ce mai mare. Numai la nivelul judeţului nostru, în trimestrul III al anului trecut au primit acest diagnostic 15 persoane, la finalul perioadei de analiză rămânând în evidenţele medicilor 82 de pacienţi cu scleroză multiplă, conform statisticii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. La final de an, însă, au rămas în evidențele medicale 69 de cazuri, numărul acestora crescând în primul trimestru al anului 2016. “La începutul anului trecut erau în evidenţele noastre 75 de persoane cu scleroză multiplă; pe parcursul anului au intrat în evidenţe alţi 28 de bolnavi, timp în care 34 au ieşit din evidenţe. Astfel, la finele anului 2015, au rămas în evidenţe 69 de bolnavi diagnosticaţi cu scleroză multiplă. În primul trimestru din 2016 au intrat în evidențele medicilor cinci cazuri noi și au ieșit două, rămânând 72 de bolnavi cu scleroză multiplă”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Diagnosticare în rândul tinerilor
Scleroza multiplă afectează sistemul nervos central şi este diagnosticată, în general, la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Scleroza multiplă (SM), numită și scleroză în plăci, scleroză diseminată, este o boală inflamatorie în care tecile izolatoare ale celulelor nervoase din creier și măduva spinării sunt deteriorate. Numele de scleroză multiplă se referă la cicatricile (sclerele —mai cunoscute sub numele de plăci sau leziuni) aflate în special în substanţa albă a creierului și măduvei spinării.
Minodora SuceaLiga Studenților din UCB, la Campionatul Național de Fotbal UNSR 22 Jul 2016

Liga Studenților din Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu va participa în perioada 21-24 iulie 2016, la Campionatul Național de Fotbal UNSR. Competiția sportivă, organizată de Uniunea Națională a Studenților din România la Universitatea Politehnica din București, va reuni echipele tuturor centrelor universitare, membre UNSR: Târgu-Jiu, Iași, București, Timișoara, Craiova, Constanța, Târgu Mureș, Bacău, Galați, Târgoviște, Pitești și Ploiești.

Proiectul Campionatul Național de Fotbal UNSR încearcă să promoveze în rândul tinerilor necesitatea unui stil de viață sănătos, îndemnându-i pe aceștia să facă mișcare. Totodată, acesta reprezintă un prilej de a reuni voluntarii UNSR din întreaga țară într-un spirit de colegialitate, competitivitate și fair-play.
Cea de-a IV-a ediție a Campionatului Național de Fotbal UNSR a debutat ieri, 21 iulie 2016, și se desfășoară după următorul program: 21 Iulie 2016, până în ora 19.00 Sosirea participanților, iar la 21.30 – Ședință tehnică; 22 Iulie 2016: 09.00 – 09.30 Deschiderea Oficială, 9.30 – 13.30 Desfășurarea meciurilor din grupele A, B, C, D – etapa I, 16.00 –20.00 Desfășurarea meciurilor din grupele A, B, C, D – etapa II; 23 Iulie 2016: 09.00 – 13.00 Desfășurarea meciurilor din grupele A, B, C, D – etapa III. 19.00 – 22.00 Desfășurarea sferturilor de finală; 24 Iulie 2016: 09.00 – 10.00 Desfășurare semifinale, 10.00 – 11.00 Meci demonstrativ, 11.00 – 12.30 Desfășurare finale, 12.30 – 13.30 Festivitatea de premiere, 14.30 Plecarea participanților.
M.S.Fals procuror lăsat liber, după ce și-a ispășit din pedeapsă 22 Jul 2016

Gorjeanul, care în urmă cu trei ani se prezenta ca fiind un procuror din partea DIICOT pentru a-l convinge pe un student că îi poate pune pile să promoveze un examen în schimbul primirii a 230 de lei, e acum la un pas de a redeveni liber, după ce a executat mare parte din pedeapsa pe care a primit-o din partea instanțelor de judecată. Constantin Bogdan Hotoboc a fost condamnat pentru aceste fapte la 1 an și 8 luni de închisoare, el primind pedeapsa în contextul în care era recidivist. Între timp a cerut instanțelor de judecată să îi contopească pedepsele într-una singură și așa a ajuns anul trecut să aibă o singură condamnare, de 1 an și 10 luni.
Hotoboc a fost încarcerat în aprilie anul trecut, iar între timp a formulat mai multe cereri pentru a fi pus în libertate, reușind acum să obțină un răspuns pozitiv din partea judecătorilor, falsul procuror așteptând acum ca verdictul magistraților să rămână definitiv. “Admite cererea formulată de petentul condamnat Hotoboc Constantin Bogdan,în prezent deţinut în Penitenciarul Tg-Jiu. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Hotoboc Constantin Bogdan, aflat în executarea mandatului nr.3319/2015, emis de Judecătoria Tg-Jiu, în baza sentinţei penale nr.2770/2015. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, din care suma de 130 lei reprezentând onorariul avocatului din oficiu, va fi suportată în avans din fondurile Ministerului Justiţiei”, a stabilit instanța.
Gelu IonescuNistor, influenţat de agenţi: “Este exclus să plece în orice condiţii” 22 Jul 2016

Unul dintre cei mai importanţi fotbalişti ai Pandurilor, Dan Nistor, nu vrea să mai evolueze la Tg-Jiu. Nistor vrea să plece liber de contract, iar atitudinea sa a suferit o schimbare drastică de la cantonamentul din Slovenia, până astăzi. Nistor părea unul dintre liderii echipei şi îşi lăuda colegii pentru că au rezistat în condiţiile financiare de la Tg-Jiu. Deşi a respectat programul de pregătire şi după ce le-a comunicat decizia sa oficialilor clubului, conducerea Pandurilor este nedumerită în ceea ce îl priveşte pe fostul jucător de la Evian.
“Nu ştiu dacă ajunge la Dinamo. Indiferent ce jucători pleacă de la Pandurii la Steaua sau Dinamo au aceeaşi soartă, sau viaţă grea, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Deocamdată, mai are un an de contract. Într-adevăr, şi-a exprimat dorinţa să plece, să devină jucător liber, dar cât timp are contract cu noi va fi tratat ca un jucător al Pandurilor. Situaţia lui este incertă pentru că este dificil să colaborezi cu un jucător peste voinţa lui”, a declarat Narcis Răducan.
Preşedintele Pandurilor nu a exclus posibilitatea ca Nisor să fie influenţat şi de persoane din anturajul său: “Nu ştiu dacă este decizia lui sau a agentului, dar asta este decizia pe care şi-a exprimat-o zilele trecute, aceea de a depune un memoriu, nu numai pentru că nu are banii la zi, dar vrea să devină şi jucător liber şi sigur că este o notificare importantă pe care o analizăm foarte atent. Vom lua în zilele următoare o decizie, dar este exclus să plece în orice condiţii la Dinamo sau alt adversar din prima ligă”.
Cătălin PasăreUn nou concurs la Primăria Târgu-Jiu 22 Jul 2016

Cea de-a doua parte a lunii august va aduce un nou examen organizat de Primăria Municipiului Târgu-Jiu care a anunţat organizarea unui concurs de recrutare pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie vacantă de inspector, clasa I, gradul profesional asistent, din cadrul Compartimentului Evenimente Culturale, Direcţia Turism şi Evenimente Culturale. Concursul se va desfăşura la sediul Primăriei Târgu-Jiu, proba scrisă fiind deja programată pentru data de 24 august, de la ora 10.30, urmând ca data şi ora interviurilor să le fie comunicate ulterior viitorilor candidaţi. Aceştia din urmă trebuie să îndeplinească toate condiţiile prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Condiţiile specifice de ocupare a postului vacant din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu sunt: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul fundamental al Ştiinţelor Economice; vechime de minim un an în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice.
I.M.Alarmant! Sute de cazuri de violență în familie, sesizate în Gorj 22 Jul 2016

Bătaia nu e ruptă din Rai, nici măcar în familie! O spun polițiștii, care îi sfătuiesc pe gorjenii care devin victime ale agresorilor să nu îndure loviturile și să ceară ajutor. Numai în acest an au fost sesizate 343 de infracțiuni de violență în familie, dintre care 143 de cazuri au fost în mediul urban și 200 în mediul rural. Copiii au fost victimele, de cele mai multe ori, dovadă că din cele 373 de persoane, 213 sunt minori. Oamenii legii au și câteva recomandări. ”Evitaţi certurile în familie, în special cele generate de consumul de alcool, gelozie sau lipsuri financiare, care pot avea consecinţe grave. În familie fiţi un exemplu pozitiv pentru copilul dumneavoastră, respingeţi consumul abuziv de alcool şi evitaţi violenţa. Dacă situaţia devine critică părăsiţi locuinţa imediat şi cereţi sprijinul poliţiei, apelând numărul unic de urgenţă 112. În aceste situaţii poate fi pusă în pericol atât integritatea şi viaţa dumneavoastră, cât şi a copiilor. Victima violenţei în familie se poate adresa Poliţiei, pentru a depune o plângere; Unităţii de Primiri Urgenţe pentru a primi îngrijiri medicale; Laboratorului de Medicină Legală, pentru a obţine un certificat medico-legal; Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales în cazul în care sunt implicaţi şi minori; Asistenţei sociale din cadrul primăriei din localitate, pentru a beneficia de găzduire temporară, asistenţă socială, consiliere psihologică şi juridică”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj.
violentaÎn cazurile grave este prevăzută și instituirea ordinului de protecţie. Acesta este emis de instanţă și constă în evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; reintegrarea victimei în locuinţa familiei; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează, precum și interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima.
Ordinul de protecţie este executoriu. ”El se comunică de îndată structurilor Poliţiei Române în a căror rază teritorială se află locuinţa victimei şi a agresorului. La nivelul judeţului Gorj, este înfiinţată Echipa Intersectorială Locală, cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, care poate interveni în cazurile de violenţă în familie la solicitarea victimelor sau la sesizarea instituţiilor abilitate. Solicitarea se depune la secretariatul Consiliului Judeţean Gorj”, a mai precizat Andrei Lazăr.
În primele șase luni ale anului 2016 au fost emise și 27 de ordine de protecție în județul Gorj.
Loredana FîciuAproape 200 de copii, în grija asistenților maternali gorjeni 22 Jul 2016

La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj sunt previzionate 160 de posturi de asistent maternal profesionist (AMP). La ora actuală, sunt ocupate 133 de posturi de AMP, 131 de asistenţi fiind activi. Aceştia au în îngrijire 198 de copii.

Pentru a deveni asistent maternal profesionist, o persoană trebuie să adreseze o cerere de evaluare a capacităţii sale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Solicitarea va menţiona în mod obligatoriu numărul de copii pentru care solicitantul consideră că poate asigura simultan condiţii optime de îngrijire, grupa de vârstă şi sexul acestora, disponibilitatea de a îngriji copii cu handicap sau dizabilităţi, infectaţi HIV sau bolnavi SIDA. Cererea va cuprinde curriculum vitae al solicitantului, precum şi motivele pentru care doreşte să devină asistent maternal profesionist.
Aproape două sute de copii din judeţul nostru se află la AMP. “La ora actuală, sunt ocupate 133 de posturi de asistenţi maternali profesionişti, 131 de asistenţi fiind activi şi îngrijind 198 de copii. Avem previzionate 160 de posturi de asistent maternal profesionist”, a confirmat directorul general adjunct al DGASPC Gorj, Andrei Dumitru-Mircea.
Potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, un asistent maternal profesionist are un salariu de aproximativ 900 de lei pe lună.

Atribuţiile asistentului maternal profesionist
Asistentul maternal profesionist are următoarele obligaţii privind copiii primiţi în plasament sau încredinţaţi: a) să asigure creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, în vederea asigurării unei dezvoltări armonioase fizice, psihice, intelectuale şi afective ale acestora; b) să asigure integrarea copiilor în familia sa, aplicându-le un tratament egal cu al celorlalţi membri ai familiei; c) să asigure integrarea copiilor în viaţa socială; d) să contribuie la pregătirea reintegrării copiilor în familia lor naturală sau la integrarea acestora în familia adoptivă, după caz; e) să permită specialiştilor serviciului public specializat pentru protecţia copilului sau organismului privat autorizat supravegherea activităţii sale profesionale şi evaluarea evoluţiei copiilor; f) să asigure continuitatea activităţii desfăşurate şi în perioada efectuării concediului legal de odihnă, cu excepţia cazului în care separarea de copiii plasaţi sau încredinţaţi pentru această perioadă este autorizată de către angajator; g) să păstreze confidenţialitatea informaţiilor pe care le primeşte cu privire la copii.
Minodora Sucea

 Două aventuri extraordinare ale vieţii mele academice – un comentariu de Ion Popescu-Brădiceni – 22 Jul 2016

Au început înscrierile la Facultatea de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale şi la Pedagogia Învăţământului primar şi preşcolar (prescurtat FŞMC şi PIPP). Mi-s două facultăţi familiare, din simplul motiv că ţin cursuri universitare, şi la una şi la cealaltă. Ba, la PIPP, am condus 12 lucrări de licenţă şi chiar cu o comisie de la Târgovişte, „fetele mele” – cum le alintam eu la discuţiile prilejuite de fiecare etapă de elaborare a fiecărei teze în parte – au ieşit bine şi foarte bine.
Am avut mână liberă de la decan, domnul Sorin Purec, ne-am înţeles asupra exigenţelor pe care contextul, mai special, le impunea. A fost o aventură aproape incredibilă, întrucât, invitat de decan şi de comisia de la Târgovişte, să asist la examenul de prezentare susţinut de „absolventele” mele, mai fiind de faţă şi Livian Rădescu, am realizat că ne-a ieşit exact ce-am preconizat, şi eu şi ele. Apoi, fericite de izbândă, „fetele mele” m-au sunat ca să-mi mulţumească, le simţeam încă emoţia în suflet şi vibraţia invizibilă în voce, dar şi eliberarea survenită, firesc, după luni întregi de febrilitate a muncii intelectuale, a cercetării, de aplicaţii la clasă etc.
Şi iată mi se comunică (de către domnul prorector Ştefan Ghimişi, Sorin Purec ş.a.) că la PIPP e concurenţă reală la înscriere: doi pe loc. Aşadar exact acolo unde am fost – şi cred că voi fi în continuare şi din toamnă în virtutea rezultatelor obţinute ca modest lector universitar doctor (pe când şi promovarea la titlul de conferenţiar? – îmi stăruie în cap obsesia-mi şi nemulţumirea-mi dată pe faţă zilele acestea – n.m., I.P.B.).
La Facultatea de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale, am fost transferat fără de voia mea de la Litere, printr-o măsură administrativă pe care iniţial am dezavuat-o. Ulterior, aveam să constat, am dat peste foştii mei colegi de la Colegiul Universitar înfiinţat, ca ministru, de marele meu mentor de azi, Andrei Marga, un filozof de talie europeană şi un excelent om de dialog. Eram acolo: doamna Monica Bîcă, domnul Bolovan-Durbăcea, George Badea Miss, Camelia Plăstoi, Oana Păstaie, Daniel Chivu ş.a. Toţi, admirabili comilitoni, de caracter, de ispravă, alcătuind un colectiv exemplar, încât, normal, rezultatele de excepţie n-au întârziat să apară, în fotbal, baschet, handbal, atletism, ştiinţele comunicării. M-am lăsat antrenat în cea de-a doua aventură a vieţii mele academice: parteneriatul, absolut fabulos, cu doamna conferenţiar Cami Plăstoi, în domeniul hermeneuticii şi al filosofiei sportului (gimnastică, ski, înot etc.) încât cu seria de comunicări şi studii scrise în comun şi publicate în diverse reviste şi volume de gen am putea scoate împreună încă o carte ce ar inaugura în România o nouă paradigmă de referinţă.
Dar consistenţa activităţii mele la FŞMC mi s-a rotunjit graţie încrederii totale, necondiţionate, pe care doamna decan Monica Bîcă, fiica fostului meu profesor de educaţie fizică de la Liceul „Tudor Vladimirescu”, astăzi bun amic, mi-a acordat-o. Aşa s-a făcut că la Editura „Academica Brâncuşi”, unde am o coechipieră deosebită, doamna Nicoleta Iordănescu, oarecum brădiceneancă de-a mea prin „alianţă”, am tipărit patru tomuri masive din „Facerea şi Corpul în Ştiinţă şi Artă”.
Pe urmă, la insistenţele domnului prodecan Marian Durbăcea, de care n-am scăpat în nici un chip (mi-amintesc că într-o zi mi-a spus-o ferm, cum îi e stilul: „mai fugi mult de mine, dom’ profesor?”; „Oh – am oftat, căci era vorba de revista „AnteMeridian&PostMeridian”, pe care, deşi eu o înfiinţasem, dimpreună cu Valentin Taşcu, o considerasem o cauză pierdută – fie, mă înham la jug”.) Şi a fost, iarăşi, o perioadă fastă, numerele au ieşit unul după altul până când, pe 8 septembrie 2015, Juriul Atelierului Naţional de Poezie „Serile la Brădiceni” a decernat revistei „AnteMeridian&PostMeridian” premiul pentru cea mai bună revistă de cultură, literatură şi artă din Gorj şi din România (vezi diploma de alături).
Aşa că tinerii proaspăt bacalaureaţi se pot înscrie până pe 26 iulie la această facultate prestigioasă. Apropo: locurile nu sunt prea multe, să se grăbească: la „Educaţie fizică şi sportivă” (15+36), la Kinetoterapie şi motricitate specială (10+20), la Moaşe (10+20), la Asistenţi de farmacie (10+20) – la programele de licenţă; la programele de masterat (10+15). Mai ales că semnatarul acestui articol le va conferenţia despre ştiinţele comunicării în conformitate cu imperativele Uniunii Europene, căci România e un stat în U.E.Săpunaru a părăsit Pandurii. Vezi cu cine a semnat! 21 Jul 2016

Chiar și cu oferta deloc de neglijat făcută de conducerea Clubului Pandurii, Cristian Săpunaru a părăsit formația gorjeană. Fostul fundaş al Pandurilor a semnat un contract pe două sezoane cu Astra Giurgiu, echipa lui Marius Şumudică.

24 de meciuri a jucat Cristian Săpunaru pentru ultima sa echipă, Pandurii, marcând 6 goluri.Programul Cupei Ligii 21 Jul 2016

Liga Profesionistă de Fotbal a dat publicităţii programul Cupei Ligii. Pandurii va intra în focuri începând cu manşa optimilor de finală urmând a evolua în deplasare la Concordia Chiajna. Dacă va trece de Concordia, Pandurii va da piept cu câştigătoarea disputei ACS Poli Timişoara – Viitorul Constanţa.

OPTIMILE DE FINALĂ 
1) FC VOLUNTARI – DINAMO
2) CHIAJNA – PANDURII
3) CFR CLUJ – CSU CRAIOVA
4) FC BOTOȘANI – CSMS IAȘI
5) GAZ METAN – ASA TG. MUREȘ
6) ACS POLI – VIITORUL

SFERTURILE DE FINALĂ
A) CFR CLUJ / CSU CRAIOVA – GAZ METAN / ASA TG. MUREȘ
B) ASTRA – FC VOLUNTARI / DINAMO
C) ACS POLI / VIITORUL- CHIAJNA/PANDURII
D) FC BOTOȘANI / CSMS IAȘI – STEAUA

SEMIFINALELE
1) A – C
2) B – D

FINALA

1- 2Cât trebuie să scoți din buzunar pentru a vedea derby-ul Olteniei 21 Jul 2016

Suporterii, care doresc să procure bilete pentru meciul din prima etapă a Ligii I Orange dintre Pandurii Târgu Jiu şi CSU Craiova, pot merge începând de azi la casele de bilete ale Stadionului Municipal din Severin. Acestea s-au deschis de azi, de la ora 14.00 şi vor fi deschise şi mâine până la ora de disputare a meciului, ora 21.00.
Preţurile biletelor pentru acest joc:

– 5 lei la peluze
– 10 de lei la Tribuna II
– 15 de lei la Tribuna I
– 20 de lei la Tribuna 0
”Reamintim spectatorilor că accesul în stadion se face pe la porţile specificate pe tichetul de meci şi îi rugăm să se prezinte la timp la porţile de acces pentru a nu se crea aglomeraţie la intrări”, este mesajul conducerii Clubului Pandurii.IMAGINI CARE ÎȚI TAIE RESPIRAȚIA, FILMATE LA TG-JIU, PE UN TURN ÎNALT DE PESTE 200 DE METRI 21 Jul 2016

Un tânăr s-a filmat în timp ce se plimba pe marginea turnului CET Târgu-Jiu. Imaginile în care își arată curajul dus la extrem au fost surprinse de o cameră montată pe capul său, iar ulterior au fost postate pe internet, în această lună, reușind să strângă deja sute de vizualizări. ”O să dedic această filmare pentru mama, pentru tata, pentru fratele meu, pentru prietena mea și toate neamurile ei invidioase. (…) O să vă arăt că pot! Urați-mi baftă să traversez la 256 de metri o grindă de metal, chiar să mă joc! Ca să rămâneți fără cuvinte o să vă arăt pe ce scară am urcat, legată cu plastic, cu drod, cu funie de legat vaci, scara se mișcă oricum. Suntem la răsărit, la Târgu-Jiu, e un spectacol (…) Avem aici floricele, putem să ducem la iubite. Asta e dragoste adevărată. Să urci la 256 de metri ca să iei un buchet de flori să duci la fată acasă, că nu ai mai fost de trei săptămâni”, a spus bărbatul aflat la înălțime.Călătorie încheiată cu dosar penal 21 Jul 2016

Poliţiştii de la Rutieră au depistat, aseară, în trafic un tânăr de 25 de ani, din comuna Iancu Jianu, din judeţul Olt, în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Județean 665, în localitatea Polovragi, fără să aibă carnet de șofer. Acesta a recunoscut că s-a urcat la volan pentru a merge la cel mai mare târg anul de Sfântul Ilie, din țară.

”În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de o persoană care nu posedă permis de conducere”, au anunțat reprezentanții IPJ Gorj.Vezi mesajul lui Grigorescu pentru energeticieni 21 Jul 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a ținut să felicite toți angajații din sistemul energetic cu ocazia Zilei Energeticianului. Angajații din energie din cadrul CEO vor primi și o primă în valoare de 700 de lei, dar nu se știe când. Asta din cauza datoriilor pe care le are gigantul energetic, salariații fiind puși pe lista de așteptare. ”Vreau să mulțumesc tuturor energeticienilor din România pentru efortul lor dedicat funcționării permanente a Sistemului Energetic Național. Prea puțină lume știe câtă muncă stă în spatele gestului simplu de a aprinde lumina în fiecare seară. Și pentru a îndrepta această nedreptate care vi se face prin omisiune, vă rog să primiți cu ocazia Zilei Energeticianului mulțumirile mele și ale colegilor mei.

Sunt convins că profesionalismul şi devotamentul de care dați dovadă vor garanta și pe viitor funcţionarea eficientă a sistemului, siguranța energetică și servicii de calitate pentru toți consumatorii din România. Scopul meu și al colegilor din minister este ca la finalul acestui mandat să lăsăm sistemul energetic într-o stare mult mai bună, cu societăți în domeniu mai puternice, conduse de manageri care să respecte valorile morale de integritate, transparență și profesionalism, cu o Strategie pe termen mediu și lung care să ne ghideze în procesul de dezvoltare și cu un plan clar de investiții în infrastructură. Sper ca dumneavoastră, energeticienii, să ne fiți alături în acest proces de restructurare și reformare a sistemului.

Vă doresc sănătate, prosperitate şi multe realizări pe plan profesional! La mulți ani!”, a postat pe facebook ministrul Energiei, Victor Grigorescu.Șofer mort de beat, cercetat pentru furt 21 Jul 2016

Un tânăr de 29 de ani, din comuna Slivilești, s-a ales aseară cu dosar pentru furt calificat şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului. Acesta a fost prins, în trafic, la scurt timp după ce a sustras de pe terasa unui bar din localitate două scaune din plastic, în valoare de 100 de lei.

”Persoana în cauză a transportat bunurile sustrase cu un autoturism, iar în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.Accident pe DN 67: Un tir a intrat într-un microbuz 21 Jul 2016

Evenimentul rutier a avut loc în urmă cu puțin timp, pe Drumul Național 67, în comuna Câlnic. Un microbuz de marfă, încărcat cu pepeni, a fost  acroșat de un tir. În urma impactului, microbuzul a ricoșat într-un autoturism Dacia Logan, care era parcat în fața unei gospodării. Primele verificări arată că vinovat este conducătorul autoutilitarei, care nu ar fi acordat prioritate autocamionului. Trei persoane din microbuz și un pasager din autocamion au suferit leziuni. Medicii spun că se află în afara oricărui pericol. Cele patru persoane au fost transportate la spital. Șoferul microbuzului are 25 de ani și este din Castranova, din Dolj, iar cel al tirului are 37 de ani și este din municipiul Târgu-Jiu. Printre victime se află și doi adolescenți  în vârstă de 16, respectiv 17 ani.

 

accident2 accident 1 13833048_574495519404733_187602539_o 13816862_574495526071399_753423846_n

Detalii în ediția de mâine!

 

 MEDIA