vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulÎn cadrul unui protest organizat/Salariaţii Penitenciarului Târgu-Jiu au cerut demisia ministrului Justiţiei 30 Sep 2016

70 de salariaţi ai Penitenciarului Târgu-Jiu au protestat joi, timp de două, în curtea unităţii. Printre mai multe drepturi strigate, la Târgu-Jiu s-a cerut şi demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pentru incapacitate profesională.

Condiţii de muncă îmbunătăţite, eliminarea inechităţilor salariale, angajarea unui personal suficient pentru restrângerea orelor suplimentare prestate de actualii angajaţi şi demisia Ralucăi Prună! Acestea au fost revendicările scandate, joi, la Târgu-Jiu, în curtea Penitenciarului, de către 70 de salariaţi ai acestei unităţi de detenţie.

protest penitenciar (4) protest penitenciar (5) protest penitenciar (6)

“Continuăm acţiunile pe care le-am declanşat în urmă cu două luni, prin care notificam conducerile unităţilor că nu mai suntem de acord să muncim suplimentar în sistemul penitenciar. Acest lucru ca urmare a faptului că nu avem condiţii de muncă, nu avem personal suficient şi suntem trataţi ca o altă categorie de personal decât cea în cadrul căreia ne e locul, în structura de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Continuăm protestele colegilor de luni, de la Penitenciarele Gherla, Giurgiu, Poarta Albă şi vom continua până când ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, şi ministrul Justiţiei, cel care ar trebui să pună în practică şi să fie garantul aplicării legii în România, ne vor trata ca și cetăţeni şi ca salariaţi oneşti, drepţi şi corecţi cum suntem. Nu acceptăm statutul de salariaţi de mâna a doua. Din octombrie, am notificat angajatorul, nu vom fi la serviciu mai mult decât numărul legal de ore pe care trebuie să le facem şi vor fi mari probleme în planificarea personalului, vor trebui să renunţe la foarte multe activităţi, noi obligându-ne doar să asigurăm paza şi siguranţa, dar şi drepturile persoanelor private de libertate. Restul vor trebui să le facă, cu cine vor şi cu cine ştiu”, a declarat Florin Şchiopu, reprezentant al Sindicatului “Solidaritatea” 2004 şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

protest penitenciar (3) protest penitenciar (1) protest penitenciar (2)

Sindicaliştii ameninţă că protestele vor continua şi în octombrie, numărul extraordinar de mare de ore suplimentare efectuate aducându-i pe aceştia la epuizare şi saturaţie şi lăsându-i fără timp liber. “Protestăm pentru condiţiile de muncă ale lucrătorilor din sistemul penitenciar şi pentru numărul imens de ore suplimentare nerecuperate prin timp liber. Conform legii, aceste ore suplimentare nu se pot plăti, trebuie să fie compensate doar cu timp liber, dar nu avem personal suficient. La ora actuală avem salariaţi, între 0 şi 49, care au făcut până în 80 de ore suplimentare, avem 20 de salariaţi care au făcut peste 120 de ore, avem circa 50 de salariaţi care au ajuns la plafonul maxim de 180 de ore. La noi, la Târgu-Jiu, reuşim să luăm o mare parte timp liber, să compensăm aceste ore suplimentare, dar în postul de pază lucrează cinci oameni la patru posturi de pază. Cerem să ne fie îmbunătăţite condiţiile de muncă, să fie respectate regulamentele de planificare în serviciu ale personalului, să fie angajat personal suficient şi să fie aplicată Ordonanţa 20/2016 şi la nivelul sistemului penitenciar”, a spus şi Marius Măceşanu, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare.

protest penitenciar (8) protest penitenciar (7) protest penitenciar (10)

În prezent, Penitenciarul Târgu-Jiu numără 233 de salariaţi. La nivel de ţară, mişcările de protest au demarat încă de la începutul acestei săptămâni, în mai multe unităţi de detenţie.
Izabella Molnar

protest penitenciar (9)Fiul viceprimarului din Runcu, implicat în accident la Bâltișoara 30 Sep 2016

Un bărbat în vârstă de 66 de ani, din comuna Runcu, a ajuns ieri dimineață, la Unitatea de Primiri Urgențe din Târgu-Jiu, în urma unui accident rutier. Polițiștii au stabilit că victima se deplasa pe marginea drumului cu mai multe animale, iar la un moment dat una dintre bovine a fost acroșată de un autoturism VW Golf, condus de Mădălin Târban, fiul viceprimarului din localitate. În urma impactului, vaca ar fi fost aruncată direct în zona în care se afla pietonul, lovindu-l pe acesta. Șoferul în vârstă de 24 de ani a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind negativ. Pietonul însă avea o concentrație de 0,38 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat.accident 2

”Polițiștii din Târgu-Jiu au fost sesizați, prin apelul la 112, de un participant la traficul rutier, despre faptul că, pe raza comunei Runcu, a avut loc un eveniment rutier, soldat cu o victimă. Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit faptul că un tânăr de 24 de ani, din Runcu, în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Comunal 672, în localitatea Bâltișoara, a acroșat o bovină care se afla pe partea carosabilă, iar în urma impactului bovina l-a lovit pe bărbatul în vârstă de 66 de ani din localitate, care a suferit leziuni, fiind transportat la spital, pentru îngrijiri. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj. Cercetările vor fi continuate pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care a avut loc evenimentul rutier.
Loredana FîciuCaravana “Managementul destinațiilor online și offline”, la Târgu-Jiu 30 Sep 2016

În cursul zilei de 29 septembrie, Caravana “Managementul destinațiilor online și offline” a ajuns la Târgu-Jiu. Conferința a fost organizată de Autoritatea Națională pentru Turism, cu susținerea Google România, în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj, Camera de Comerț și Industrie a României și Federația Patronatelor din Turismul Românesc.

Autoritatea Națională pentru Turism (A.N.T) va derula, în perioada 19 septembrie – 3 noiembrie 2016, Caravana “Managementul destinațiilor: online și offline”, proiect susținut de Google România, cu scopul de a pune în valoare oportunitățile pe care le oferă instrumentele de marketing online pentru dezvoltarea conceptului de management integrat al calității unei destinații turistice, de a contura profilul călătorului digital și de a prezenta viziunea Autorității Naționale pentru Turism cu privire la înființarea Organizațiilor de Management al Destinației.
caravana (2)Sala Maură a Palatului Administrativ din municipiul Târgu-Jiu a fost ocupată la capacitate maximă de invitații la conferința “Managementul destinațiilor online și offline”. Raluca Anghel, director management brand, a precizat că „Autoritatea Națională pentru Turism este foarte mândră că, în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj și cu susținerea Google România, a reușit să organizeze cea de-a doua ediție a caravanei; am început la Constanța, continuăm la Târgu-Jiu și urmează Timișoara. Este foarte important ca la nivelul României, la nivelul regiunilor tradiționale, istorice, și la nivelul fiecărui consiliu local sau județean, să existe o organizare corectă în ceea ce privește promovarea. Gorjul are un caravana (3)potențial fabulos în ceea ce privește turismul, Craiova, de asemenea. Și este păcat să nu afle lumea întreagă ce avem de oferit”.
Promovarea turistică în mediul virtual este deosebit de importantă pentru atragerea unui număr cât mai mare de turiști. Pentru ca autoritățile locale și județene din Gorj să învețe cum se poate realiza acest timp de promovare, la conferința “Managementul destinațiilor online și offline” au participat și reprezentanții Google România. “Google România se află alături de noi să povestească celor prezenți cum se poate face promovarea în mediul virtual, care sunt uneltele marketingului digital, cum arată călătorul digital al anului 2017 și ce anume caută străinii atunci când dau search pe Google și caută caravana (4)România. Vreau să caute din ce în ce mai mult Gorjul și Craiova. Vreau să atragem un număr cât mai mare de turiști străini către România și către regiunea Oltenia, pentru că ei trebuie să descopere aici că aveți 2.000 de peșteri, că există Polovragi, Transalpina, Brâncuși”, a subliniat Raluca Anghel.
De asemenea, la conferința “Managementul destinațiilor online și offline” au participat și Victor Maxim – președintele Asociației Descoperă Constanța, Rasty Petzalis Gabriel – creator platforma 100Tracks și OMD_Tg_Jiu_vizualGabriela Enescu – managing partner la Exprimo Marketing, precum și Ana Sipciu – industry manager Google Romania. La final, cei prezenți au avut ocazia de a adresa întrebări specialiștilor prezenți la eveniment.
Minodora SuceaPreședintele CJ Gorj, prezent la recepția lucrărilor de reabilitare a DJ 675C 30 Sep 2016

Compania OMV Petrom a finalizat  lucrările  de consolidare  și reabilitare a drumului  DJ 675C,  la km 2+150,  din localitatea Logrești Moșteni, tronson ce fusese afectat de alunecări de teren, ca urmare a precipitațiilor abundente și a creșterii aportului de apă în sol. Delegația Consiliului Județean Gorj, împreună cu  reprezentanți ai  companiei petroliere și ai Primăriei Logrești, a participat, pe 28.09.2016,  la recepția lucrărilor.

Valoarea totală a investiției din zona Logrești a fost de 3,7 milioane de lei, intervenindu-se pentru cj, omv (1)consolidarea terenului pe o lungime de aproximativ 150 de m și adâncime de peste 20 m, realizarea de drenuri longitudinale, șanțuri betonate, refacere terasamente, sistem rutier armat cu plasă sudată, montare parapeți metalici.
cj, omv (3)În luna septembrie a anului trecut, Consiliul Județean Gorj a emis o hotărâre conform căreia administrația județeană a cedat către OMV PETROM S.A. dreptul neexclusiv și temporar de folosință asupra unui sector al DJ 675 C Târgu Logrești-Baia de Fier, în vederea realizării unor lucrări de interes public.
Ca urmare a efectuării recepției lucrărilor, în perioada imediat următoare, se va realiza procedura legală de preluare de către Consiliul Județean Gorj a sectorului de drum, ce a făcut obiectul respectivei cj, omv (4)investiții, în vederea administrării. Potrivit datelor furnizate de OMV Petrom privind investițiile pentru județul Gorj, din bugetul total aproximativ 365 milioane de euro pentru perioada 2008-2018, 310 milioane euro au fost deja investite. Principalele trei proiecte sunt sistemul de livrare a gazelor în comuna Hurezani, dezvoltarea zăcământului Totea Deep și FRD Bustuchin, pentru creșterea producției de gaze.
Minodora SuceaProfi LOCO şi-a deschis porţile la Bîlteni 30 Sep 2016

Sute de oameni s-au îmbulzit încă de la primele ore ale dimineţii de ieri la inaugurarea primului magazin Profi din mediul rural din judeţul nostru. Profi LOCO şi-a deschis porţile pentru clienţii din comuna Bîlteni joi dimineaţă, de la orele 10.00. Primii clienţi au primit plase cu cadouri constând în produse ale magazinului în valoare de 50 de lei/plasă, şi s-au putut bucura de zeci de promoţii la produse alimentare şi non-alimentare.

profi bilteni (8) profi bilteni (2) profi bilteni (3)

Spaţiul din Bîlteni în care Profi îşi va desfăşura activitatea a fost închiriat de societatea timişoreană care deţine acest lanţ de magazine pentru o perioadă de 15 ani. Recrutările de personal au fost făcute în luna august, iar persoanele angajate au făcut practică timp de o lună de zile la magazinul companiei din oraşul Rovinari. Retailerul va deservi mii de locuitori de pe întreaga rază a comunei Bîlteni, fiind primul magazin deschis în mediul rural din judeţul Gorj. Compania care deţine brandul Profi mai are deschise patru magazine în municipiul Târgu-Jiu, unul în oraşul Rovinari şi un altul la Turceni, precum şi un altul în municipiul Motru.
Izabella MolnarDin 10 octombrie, APM Gorj primeşte dosarele pentru Casa Verde 30 Sep 2016

Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a lansat, miercuri, Programul Casa Verde Clasic, atât pentru populaţie, cât şi pentru persoanele juridice, urmare a publicării Ghidului de Finanţare în Monitorul Oficial şi dispoziţiei AFM privind perioadele în care se pot depune proiectele în vederea obţinerii finanţării.

În acest sens, gorjenii persoane fizice şi juridice pot începe pregătirea dosarelor de finanţare care vor fi depuse, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, în sesiunea programată între 10 şi 24 octombrie. Prin Programul Casa Verde populaţia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice.
Echipamentele finanţate pentru populaţie prin Casa Verde sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 de lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 de lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 de lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer. “Procedural, după depunerea dosarelor de către populaţie la APM Gorj şi transmiterea acestora la Administraţia Fondului pentru Mediu, se va evalua fiecare cerere în parte şi se vor aproba în Program cele care respectă cerinţele Ghidului de Finanţare. După publicarea listei pe site, AFM va întocmi contractele de finanţare şi le va transmite în teritoriu, tot la noi, pentru a fi semnate de cei admişi în program. Ulterior, beneficiarii vor avea la dispoziţie, pentru semnarea contractului de finanţare cu AFM, un termen de maximum 60 de zile de la publicarea, pe site-ul AFM, a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor”, au transmis reprezentanţii APM Gorj.

Câţi bani obţin primăriile şi firmele
În ceea ce priveşte persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult. Beneficiarii persoane juridice din judeţul Gorj pot solicita finanţare pentru mai multe imobile/obiective în cadrul aceleiaşi cereri de finanţare, însă cuantumul acesteia nu poate depăşi: 2.000.000 de lei pentru instituţiile publice; 500.000 de lei pentru unităţile de cult; 4.000.000 de lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mare de 100.000; 3.000.000 de lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 şi 100.000; 2.000.000 de lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000 şi 50.000; 1.000.000 de lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 3.000 şi 20.000; 500.000 de lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mic de 3.000. În cazul persoanelor juridice, finanţarea nerambursabilă, asigurată de Autoritate, se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
Izabella MolnarRăsturnare de situație! Motivul pentru care cei trei directori din CEO, Ciobotărică, Antonie și Jianu, rămân sub control judiciar 30 Sep 2016

O singură zi s-au bucurat cei trei directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la această faptă, de decizia Tribunalului Gorj, prin care s-a dispus revocarea controlului judiciar. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au contestat, miercuri, hotărârea, urmând ca verdictul să fie stabilit săptămâna viitoare, la Curtea de Apel Craiova. Până atunci însă, Laurențiu Ciobotărică, Daniel Antonie și Dorina Jianu sunt obligați să respecte toate obligațiile impuse de anchetatori. Marți, la primul termen, Laurențiu Ciobotărică a cerut, la Tribunalul Gorj, să se amâne judecarea procesului în care este acuzat de abuz în serviciu, solicitarea depusă prin intermediul avocatului său fiind admisă de magistratul de caz, care a stabilit ca următoarea înfățișare să aibă loc pe 18 octombrie. Fostul manager al companiei, antonie_insLaurențiu Ciobotărică, a fost trimis în judecată pe 8 iunie, alături de Dorina Jianu, șefa de la Legislație și Guvernanță Corporativă, acuzată de complicitate și Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere. Suspiciunea este că i-ar fi acordat, prin hotărâre de Directorat, 128.100 de lei lui Aurel Medințu, pentru a demisiona din funcția de director al Diviziei Energetice. ”La data de 22 decembrie 2015, inculpații Ciobotărică Ion Laurențiu, în calitate de președinte al Directoratului SC CEO SA Târgu-Jiu și Antonie Daniel, în calitate de membru al Directoratului SC CEO SA Târgu-Jiu, au aprobat și acordat în mod nelegal, unei persoane, o compensație financiară constând în cinci remunerații fixe lunare avute de aceasta din urmă în calitate de membru al aceluiași Directorat, respectiv 128.100 lei. Cei doi au beneficiat de sprijinul inculpatei Jianu Dorina, director al Direcției Juridice și Guvernanță Corporatistă, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora. Concret, inculpatul Ciobotărică Laurențiu, în înțelegere cu inculpata Jianu Dorina, nu a făcut altceva decât să amestece/să suprapună în mod intenționat diverse prevederi legale și situații de fapt pentru a crea confuzie și a da o aparență de legalitate acțiunilor lor ilicite”, se precizează în comunicatul DNA. Jianu Dorina
Daniel Antonie este judecat într-un alt dosar, tot pentru abuz în serviciu, alături de Vasile Ghimiș, fost director la Direcția Economică a Sucursalei ”Divizia Minieră” din cadrul CEO și de doi administratori ai firmelor de la care au fost cumpărate truse sanitare și furtunuri pentru stingerea incendiilor. Suspiciunea este că, în perioada octombrie 2013-martie 2014, Antonie și Ghimiș, în calitate de directori în cadrul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul CEO, ar fi dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea de la două firme, la prețuri supraevaluate, a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor și 170 truse sanitare de prim ajutor.
Prejudiciul stabilit de de procurorii DNA este 415.240,66 de lei. Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă în proces.
Loredana FîciuObsesii autumnale – Protecţia hidranţilor stradali – o atitudine sau o necesitate ? 30 Sep 2016

Sustragerea componentelor, deteriorarea marcajelor şi, nu în ultimul rând, graba unor societăţi ce efectuează lucrări specifice de construcţii ori modernizări pe străzi sau trotuare şi îi obturează, iată numai câteva dintre „traumele” dacă le putem spune aşa (despre care nu o dată am mai relatat în scopul sensibilizării opiniei publice) la care sunt supuşi hidranţii stradali din urbea noastră (şi nu numai).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hidranţii se utilizează în principal pentru alimentarea cu apa necesară stingerii incendiilor şi pentru alte scopuri secundare în cadrul cărora este nevoie de apă. Unii opinează însă că nu ar fi tocmai normal (şi nici legal spun alţii) ca respectivii hidranţi să fie folosiţi în alte scopuri decât cele de intervenţie la incendii (cum ar fi stropitul ori alimentarea cu apă a unor recipienţi mari) pentru că fiind până la urmă nişte mecanisme cu piese în mişcare se pot bloca ori decalibra taman când e mai mare nevoie de ele, adică la intervenţia pentru stingerea vreunui incendiu şi atunci paguba este înzecit mai mare decât „bungheala” de a rezolva o treabă de moment.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pe raza municipiului Tg Jiu şi a localităţilor sale componente ne mărturisea dl. Pisc Dumitru maistru în cadrul sectorului de profil din cadrul operatorului regional apă-canal au fost montaţi odată cu construirea şi dezvoltarea cartierelor şi astfel de dispozitive (bineînţeles conform tehnicilor de atunci), iar în anii de acum prin achiziţionare de către autoritatea locală ori în cadrul unor lucrări desfăşurate pe finanţări europene atât din cei subterani, cât şi modelele nou apărute pe piaţă respectiv hidranţi supraterani cu facilităţi, ce le fac să blocheze presiunea apei din ei atunci când sunt retezaţi ori loviţi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

accidental sau care golesc coloana de apă automat, după folosire pentru a nu îngheţa în timpul gerurilor.
Toată această modestă prezentare a respectivelor dispozitive de primă intervenţie la incendii a fost făcută pentru a sensibiliza dacă se poate spune aşa şi pe cei care din diverse motive fură capacele de fontă de la casetele celor subterani ori componentele de aluminiu de la cei supraterani nu de puţine ori pentru a fi vândute, iar respectivii să aibă „de una mică” pentru ceva timp.
Este necesară o atitudine a fiecăruia dintre noi de ce nu chiar la nivel de comunitate, sublinia interlocutorul meu pentru a stopa distrugerea ori furtul componentelor acestor mijloace de intervenţie la incendii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru că funcţionarea în bune condiţii a lor în cazuri reale poate însemna nu de puţine ori scurtarea timpului de intervenţie a forţelor specializate într-o situaţie de incendiu şi, nu în ultimul rând, reducerea pagubelor ori salvarea de vieţi omeneşti surprinse în nedoritele evenimente.
Mugurel PetrescuFemeie prinsă în timp ce conducea un moped, cercetată pentru două infracțiuni 30 Sep 2016

Poliţiştii din Polovragi au depistat în trafic o femeie de 56 de ani, din comuna Polovragi, în timp ce conducea un moped neînregistrat în circulație. În urma verificărilor s-a stabilit faptul că nu deține nici permis de conducere. ”În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice de o persoană care nu deține permis de conducere auto”, a precizat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Loredana FîciuCrește valoarea tichetului de masă 30 Sep 2016

Deputații din Comisia de muncă au adoptat, marți, amendamentul care permite creșterea valorii tichetului de masă până la 15 lei, față de 9 lei cât este în prezent, raportul urmând să ajungă în plen săptămâna viitoare.

Valoarea tichetului de masă va crește la 15 lei, ca urmare a aprobării unui amendament adoptat de deputați, fapt confirmat de deputatul PSD de Bârlad Adrian Solomon, președintele Comisiei de muncă.
Acesta a precizat că raportul ar urma să ajungă în plenul Camerei Deputaților săptămâna viitoare. Cât privește impactul bugetar de până la 300 de milioane de lei, președintele Comisiei de muncă a susținut că nu este vorba despre un impact pe bugetul consolidat al țării, pentru că nu bugetul de stat acordă aceste tichete.
Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă a fost adoptat de Senat, în data de 27.06.2016. În forma adoptată de Senat, proiectul prevedea că valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 13 lei la data aplicării prevederilor prezentei legi. Camera Deputatilor este for decizional.
M.S.Intrare liberă la Festivalul 6 Continente de la Târgu-Jiu 30 Sep 2016

În perioada 1-2 octombrie, municipiul Târgu-Jiu găzduiește Festivalul 6 Continente. Evenimentul este pentru prima dată în orașul lui Brâncuși. Victor Troacă, președintele Rotary Club Târgu-Jiu, confirmă faptul că intrarea este liberă la toate manifestările derulate în cadrul festivalului.

Clubul Rotary din Târgu-Jiu organizează, pentru prima dată în municipiul nostru, Festivalul 6 Continente. “Festivalul este pentru prima dată la Târgu-Jiu și se află la a treia ediție la nivel mondial și pentru a doua oară în România. Festivalul debutează, sâmbătă, cu niște lansări de cărți, respectiv cu o expoziție de carte portugheză, care va avea loc la Biblioteca Județeană, sâmbătă dimineață, va continua cu alte două lansări de cărți, după care, la Muzeul de Artă va avea loc o conferință publică pe care o va susține brâncușologul Ion Mocioiu. Intrarea este liberă la toate evenimentele, iar spectacolul de sâmbătă va fi unul special”, a confirmat Victor Troacă, președintele Rotary Club Târgu-Jiu.
Doina Iovănel Spineanu, reprezentanta în România a Festivalului 6 Continente, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că “Festivalul a început în Brazilia ca un festival de muzică rusofonă, apoi a fost mutat în Portugalia și, treptat, s-a transformat într-un festival de cultură în care au fost cuprinse foarte multe țări și se desfășoară în foarte multe orașe, aproximativ 120 de orașe din toată lumea. Pe noi ne motivează să promovăm acest festival în România, iar România este promovată, prin acest festival, în alte țări. Organizarea festivalului se desfășoară datorită colegilor de la Rotary Târgu-Jiu și mă bucur că am fost inspirată să mă adresez lor pentru acest festival. Eu sunt gorjeancă. M-am născut la Padeș, am făcut o parte din școală la Peștișani, la Liceul «Constantin Brâncuși»; am debutat ca scriitor la Revista Columna din Târgu-Jiu, la vârsta de 11 ani. Mă voi întoarce întotdeauna cu mare bucurie aici”.
Festivalul 6 Continente va fi foarte generos ca și desfășurare de evenimente, după cum confirmă organizatorii. Partenerii festivalului sunt: Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Biblioteca Județeană Gorj “Christian Tell”, Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, Asociația Autorilor și Cercetătorilor de Carte Gorjeni, Palatul Copiilor Târgu-Jiu, Ansamblul “Dor și cânt” – Peștișani; Tipografia prod Com Târgu-Jiu; Hotel “Brâncuși” Târgu-Jiu și Clubul Interact Târgu-Jiu.
Minodora SuceaCu participarea gorjenilor din Bucureşti/Clubul seniorilor din parcul Plumbuita 30 Sep 2016

Am aderat la acest club în luna septembrie 2012, cu ocazia vernisajului expoziţiei de ţesături decorative executate de sora mea Iustina Băluţeanu şi donate primăriei Sectorului II.
Acest gest al meu a fost determinat de faptul că sora mea, Iustina Băluţeanu (1923-1981), textilistă şi interpretă de muzică populară din Gorj şi de cântece de nuntă, a locuit în sectorul II şi a activat la fabrica Suveica (fostă Donca Simo).
Domnul primar de atunci, Nicolae Onţanu, foarte amabil, a fost de acord şi a avut frumoasa idee de a se organiza în club această mică expoziţie. Îi mulţumesc!
La vernisaj a participat un public numeros şi entuziast format din obişnuiţii clubului şi din persoane care o cunoscuseră pe Iustina.
Festivitatea a fost deschisă de doamna Maria Georgescu, cea care s-a ocupat de organizarea vernisajului, apoi s-a vorbit despre Iustina şi despre activitatea ei de către domnii: Alexandru Păsărin (Preşedintele “Ligii Culturale Fiii Gorjului”), Ion Filipoiu, (Vicepreşedinte cultural al Ligii), Mihai Lazăr (fost coleg al interpretei) şi Dan Tudor (nepotul ei).
Apoi, publicul a fost delectat de îndrăgiţii artişti de muzică populară Ileana Constantinescu şi Mihai Lazăr, care au interpretat, cu talentul lor cunoscut, cântece din repertoriul lor şi al Iustinei.
La plecare, am fost abordată de una dintre coordonatoarele activităţii clubului care m-a invitat să iau parte la “Cercul literar”, ce se ţine în fiecare, marţi dimineaţa, fiind urmat de repetiţii ale “Grupului coral Seniorii”. Am fost de acord şi, de atunci, cu mare plăcere iau parte la aceste manifestări culturale foarte instructive şi relaxante.
c2La Cercul literar, condus de distinsa doamnă prof. Ştefania Bruteanu, s-a vorbit despre: Tudor Arghezi, Munţii Carpaţi, Iulia Haşdeu, Elena Văcărescu, Maria Rosetti, Regina Elisabeta, Regina Maria, Zi de poezie – Lucian Blaga, bogăţiile toamnei, pictorul Rosenthal, Sfinţii Andrei şi Nicolae, Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu, Omar Khayyam etc. etc., iar la corul dirijat, pe atunci, de distinsa doamnă Adriana Popescu (coropetitor la pian şi acordeon fiind domnul D. Carpovici şi solist domnul Gheorghe Mihai) s-au repetat cântece patriotice, de veselie şi colinde.
Astfel, în “Ziua pensionarului”, apoi la aniversarea unui an de la înfiinţarea Grupului coral şi de “1 Decembrie – Ziua Naţională a României”, corul a interpretat cântece patriotice şi de veselie, iar de Sfintele sărbători ale Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, s-au cântat colinde.
Distinsa doamnă prof. Ştefania Bruteanu a fost de părere ca în cadrul “Cenaclului literar” condus de domnul Zbârcea să aibă loc lansarea G. cărţii mele “Întâmplări adevărate cu animale”, apărută la Editura Vergiliu din Bucureşti. Cu această ocazie, ambele stimate doamne coordonatoare, precum şi domnul Oprescu au luat cuvântul şi au rostit aprecieri frumoase despre modesta mea operă. Le mulţumesc foarte mult! Mulţumesc, de asemenea, distinsului public foarte receptiv şi în mod special doamnei Lucia care m-a emoţionat oferindu-mi un buchet de flori.
În noiembrie 2014, s-a serbat aniversarea clubului înfiinţat în anul 2008, festivitate la care a participat şi domnul primar ce a ţinut un frumos discurs şi a împărţit Diplome de excelenţă membrilor deosebiţi. De asemenea, corul, dirijat de distinsa doamnă prof. Doina Veronica Ghiordunescu a interpretat câteva cântece de petrecere, iar talentata actriţă Doina Ghiţescu a rostit un scurt discurs şi a interpretat apoi, cu vocea sa strălucitoare, un potpuriu de cântece de muzică uşoară mai veche, pe placul ascultătorilor seniori.
c1În ziua de 15 iunie 2016, s-a comemorat trecerea în eternitate a Poetului Naţional Mihai Eminescu. Au vorbit doamna prof. Ştefania Bruteanu şi subsemnata despre viaţa şi activitatea poetului, s-au recitat poezii iar corul, dirijat de distinsa doamnă prof. Doina Veronica Ghiordunescu a interpretat cântece pe versuri eminesciene. Pe data de 31 august 2016, în cadrul “Cenaclului literar” al clubului, s-a serbat „Ziua Limbii române”, desfăşurându-se, sub conducerea distinsei doamne prof. Ştefania Bruteanu, o frumoasă manifestare culturală. Au vorbit domnul Oprescu despre originea, formarea şi conservarea limbii române şi subsemnata despre „rolul bisericii în păstrarea şi cultivarea limbii române”. S-au recitat poezii adecvate, iar Corul Seniorilor, dirijat de aceeaşi distinsă doamnă Doina Veronica Ghiordunescu, a interpretat cântece patriotice şi de veselie.
A participat şi distinsa doamnă Viorica Lazăr, Directoare la Direcţia Coordonare Servicii Comunitare, care a rostit cuvinte de apreciere şi de încurajare pentru participanţii clubului. Având în vedere prodigioasa, diversificată şi instructivă activitate a clubului, adresez felicitări celor care se preocupă de buna funcţionare a acestuia şi anume, distinselor doamne Paula Catană, psiholog, Șef al Centrului de zi Clubul Seniorilor, Alina Ţibrea şi Ştefania Marin şi domnului Timur Manolescu, Inspector de specialitate, precum şi domnului Cristian Roateş, Agent de pază.
În încheiere, le urez tuturor membrilor şi personalului multă sănătate şi putere de muncă pentru a duce mai departe valoroasa activitate a „Clubului Seniorilor” din parcul Plumbuita, care are un important rol de socializare şi oferă, pensionarilor, numeroase mijloace de a petrece timpul liber în mod plăcut.
Dr. Despina Tudor1 octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice – O sărbătoare tradiţională 30 Sep 2016

Sărbătorim şi în acest an, la 1 octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, zi stabilită în urmă cu 26 de ani de către Organizaţia Naţiunilor Unite care a considerat necesar ca toate statele lumii, guvernele lor, să omagieze generaţiile vârstnice pentru contribuţia lor la dezvoltarea societăţii, la progresul omenirii. De atunci, la 1 octombrie, au loc manifestări variate, care au ca scop cinstirea vârstnicilor, precum şi aducerea în prim-planul autorităţilor statelor, a opiniei publice, a problemelor vârstnicilor, deloc uşoare şi deloc puţine, care le fac viaţa grea.
Sărbătorirea acestui eveniment a devenit o tradiţie pentru membrii Consiliului persoanelor vârstnice din judeţul nostru, organism constituit din toţi preşedinţii organizaţiilor pensionarilor şi persoanelor vârstnice, ca în fiecare an, fiind organizate activităţi culturale, concursuri de şah şi table, excursii la monumentele istorice din judeţul nostru şi din alte zone ale ţării.
Folosind acest prilej, Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice, adresează tuturor persoanelor de vârsta a treia, sincere urări de sănătate, fericire şi viaţă lungă alături de cei dragi. Alăturăm acestor urări tot respectul şi preţuirea pe care v-o purtăm.
LA MULŢI ANI!
Preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice Gorj, Petre RădulescuCa la noi, la nimeni – Noul PNL decapitat caută Cioloş reşapat! 30 Sep 2016

S-a iscat întrebarea dacă-i vreo legătură între autodenunţul deputatului Sebastian Ghiţă, la acea vreme – în 2012 – simplu cetăţean – şi a unor demnitari ai statului român în legătură cu măsluirea Raportului asupra Tezei de doctorat a Procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi chemarea la DNA a „Buldogului” Vasile Blaga, copreşedinte al Noului PNL. Unul dintre răspunsuri ar fi acela că s-a creat un scandal mai mare ca să nu se mai vorbească despre plagiatul lui Kovesi.
Ieri, deputatul Sebastian Ghiţă a fost chemat la Parchetul general să probeze cu argumente solide cele afirmate în autodenunţ. Desigur, pentru opinia publică este important să afle dacă la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie se află cu doctor în justiţie sau o impostoare manevrabilă şi din interiorul ţării, dar şi din exterior. Laura Codruţa Kovesi primind o Diplomă din partea Departamentului de stat al Statelor Unite ale americii, prin intermediul Ambasadei acestei superputeri pe care o considerăm, pe drept sau pe nedrept, adevărat partener strategic al României.
Faptul că Vasile Blaga a condus campaniile PDL şi cele pentru alegerile prezidenţiale – măcar una dintre ele vehement contestată, deşi îl avea în preajmă pe controversatul Cosmin Guşă -, fiind acuzat, de pildă, de ministrul Gabriel Sandu că percepea sume imense pentru banii de campanii ca să-l menţină în funcţie, dar el a ajuns să fie cercetat penal doar acum este scandalos. Una peste alta, Vasile Blaga are arest la domiciliu timp de 60 de zile, a demisionat din funcţia de copreşedinte al Noului PNL, din aceea de Şef al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare lasă un loc gol.
Politicieni ce nu erau în ţară, la aflarea veştii, îl somează pe Musiu Dacian Julien Cioloş să se decidă mai repede şi să intre într-un partid. Cea mai vocală este Alina Gorghiu-Dej, copreşedinte, care-l aşteaptă în fruntea Noului PNL. Bătălia-i mare, întrucât şi foştii grei ai PDL râvnesc la scaunul lăsat liber de dispariţia din peisajul politic a lui Vasile Blaga. Om politic ce câştigase toate campaniile electorale conduse de el, mai puţin pe aceea în care-a candidat el însuşi la Primăria Generală a Bucureştilor când a fost învins de Sorin Oprescu.
Pierderea copreşedintelui Vasile Blaga este, fără doar şi poate, o piatră de moară ce-l trage-n jos pe Noul PNL. Aducerea primului ministru Dacian Julien Cioloş în loc este şi nesigură, dar şi cu impact negativ. El pretinde că nu se va înscrie în lupta pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, cu jumătate de gură. Asta pentru că nici nu se dă plecat din România, pretinzând că mai are multe de făcut aici. Într-un mandat limitat la un an şi-a arătat limitele.
Nu ştie să facă o echipă şi nu are anvergură de mare politician. Mai susţine că este politician pentru că face politica economică a României, adică o administrează. Prost, după cum se vede. Rezultatele fiind protestele diverselor categorii socio-profesionale, deficitul care-a luat-o razna şi ineficienta ori incorecta campanie pentru achiziţionarea lucrării lui Brâncuşi – Cuminţenia Pământului.
Cu sau fără Cioloş, Noul PNL va trebui să-şi ducă crucea. Stă rău în sondaje, îi lipsesc ideile şi programul de guvernare. Fiind, pe scurt, destul de neajutorat!
Cine pariază că Noul PNL va fi resuscitat de un Dacian Julien Cioloş reşapat riscă să piardă pariul!
ION PREDOŞANUPost vacant la Primăria Dăneşti, scos din nou la concurs 30 Sep 2016

Primăria comunei Dăneşti organizează din nou concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei contractuale de execuţie vacantă de inginer cadastru, gradul II. Un concurs similar pentru ocuparea acestui post a fost organizat şi la finele lunii iunie a acestui an, însă, din păcate, funcţia nu a fost ocupată. Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant, candidaţii trebuie să îndeplinească toate condiţiile generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei contractuale sunt: studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă în domeniul ingineriei geodezică, specialitate măsurători terestre şi cadastru; trebuie să deţină autorizaţie în categoria B, conform Ordinului nr. 107/2010; cunoştinţe operare PC – MapSzs, Word, Excel, Autocad, Access; vechimea minimă în specialitatea studiilor este de minimum trei ani. Concursul se va organiza conform calendarului următor: 5 octombrie 2016, ora 14.00 – termenul limită pentru depunerea dosarelor; 12 octombrie 2016, ora 10.00, proba scrisă; 17 octombrie 2016, ora 10.00 – proba interviu.
Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor prezenta un dosar care va conţine: cererea de înscriere la concurs; copia actului de identitate; copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor şi ale altor acte care dovedesc efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituţia publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverinţele care arată vechimea în muncă; cazierul judiciar; adeverinţă medicală; curriculum vitae.
I.M.Cârciumaru a aprobat includerea în ADIA a altor două localităţi 30 Sep 2016

Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu a luat la cunoştinţă în cadrul şedinţei ordinare lunare, hotărârea de aderare a UAT Leleşti şi UAT Cruşeţ la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Alimentare cu Apă şi Canalizare – ADIA Gorj. Florin Cârciumaru, edilul de Târgu-Jiu, în calitate de reprezentant în Adunarea Generală a Asociaţilor ADIA Gorj, a fost cel care a aprobat includerea acestor UAT-uri în asociaţia judeţeană.
“În conformitate cu Statutul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADIA Gorj, art. 13 – Pentru a vota hotărârea de acceptare a noi membri, reprezentanţii asociaţilor în adunarea generală a Asociaţiei au nevoie de un mandat special, prealabil, din partea unităţilor administrativ-teritoriale pe care le reprezintă, acordat prin hotărâre a consiliului local sau judeţean, după caz – vă rog să dispuneţi demersurile necesare în vederea aderării la ADIA Gorj a UAT – comuna Leleşti şi UAT – comuna Cruşeţ”, se arată în adresa trimisă către Primăria Târgu-Jiu de către directorul executiv al ADIA Gorj, Mihai Gherghe. Fiind la rândul său consilier local în cadrul Consiliului Local Târgu-Jiu, Mihai Gherghe nu a votat proiectul de hotărâre a includerii UAT Cruşeţ şi UAT Leleşti la ADIA Gorj, el abţinându-se de la supunerea la vot a deciziei.
În vara acestui an, la ADIA Gorj a mai aderat şi UAT Runcu, iar în toamna anului trecut, în structura cu pricina au mai fost incluse: UAT Novaci, UAT Peştişani, UAT Scoarţa, UAT Turceni, UAT Bălăneşti, UAT Bumbeşti-Piţic şi UAT Fărcăşeşti.
I.M.Profeția lui Ponta pentru Blaga s-a adeverit! 30 Sep 2016

Ieșirea de pe scena politică a co-președintelui PNL, Vasile Blaga, în urma implicării sale într-o anchetă a DNA, a fost prezisă în urmă cu fix un an de zile de către deputatul Victor Ponta. Premier la vremea respectivă, acesta se confrunta cu o moțiune de cenzură a PNL, la dezbaterea în Parlament a moțiunii respective fostul prim-ministru având o intervenție în care i-a prezis lui Blaga ce îl va aștepta în viitor, “profeția” respectivă adeverindu-se acum.
“Momentul trist a fost reprezentat de domnul Blaga, din păcate, care a zis că dânsul m-a scos din politică. Cu tot respectul, am și eu un labrador acasă care mereu se crede tigru. Cei care m-au scos pe mine din politică, din păcate, cred că vă vor scoate și pe dumneavoastră și nu e corect nici pentru mine, nici pentru dumneavoastră. Să țineți minte acest lucru”, i-a spus Ponta lui Blaga pe 28 septembrie 2015. Un an mai târziu, liderul PNL a fost pus oficial sub acuzare de DNA pentru fapte de corupție, ceea ce l-a determinat să se retragă din viața publică și să renunțe inclusiv la candidatura pe care și-o pregătise pentru această toamnă, rămânând să își dovedească nevinovăția în fața instanțelor de judecată.
Gelu IonescuCondamnat pentru coruperea sexuală a unei minore 30 Sep 2016

Verdict al magistraților într-un dosar în care un bărbat din Brănești e acuzat că a încercat să își bată joc de fiica minoră a unor consăteni de-ai săi. Marin Grigoroiu a primit o pedeapsă care nu îl trimite în spatele gratiilor, dar îl obligă la muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei Brănești. “Condamnă inculpatul Grigoroiu Marin la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de corupere sexuală a minorilor. În baza art. 91 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit şi calculat conform art. 92 Cod penal, de la rămânerea definitivă a prezentei”, a decis instanța de judecată.
În perioada în care se află sub supraveghere bărbatul trebuie să fie permanent la dispoziția autorităților, să își justifice sursele de existență și să anunțe orice schimbare a domiciliului sau o deplasare mai mare de 5 zile. În plus, instanța “aplică inculpatului pe o perioadă de 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a fi tutore sau curator şi a dreptului de a comunica cu partea civilă Zamfira Cătălina-Mihaela, ce se va executa conform art. 68 Cod penal”, a stabilit instanța. Judecătorii au mai decis ca individul să suporte despăgubiri civile de 3500 de lei către victima sa, acestea fiind cu titlu de daune morale. Grigoriu are de suportat 800 de lei și cheltuieli judiciare către statul român, verdictul de acum nefiind unul final.
Gelu IonescuAlex Răuţă: “Mai jucăm o etapă, două, trei…” 30 Sep 2016

Fără bani în cont, fără prime şi fără certitudini, fotbaliştii de la Pandurii au tot mai puţină încredere în proiectul de la Tg-Jiu. Pentru moment, jucătorii au decis să nu se gândească decât la performanţele sportive, dar situaţia s-ar putea schimba cât de curând. După George Ţucudean, care spunea că acţionarii mai au răgaz o săptămână pentru a rezolva o parte din probleme, un alt fotbalist al gorjenilor, Alexandru Răuţă, a oferit un ultimatum.
“Nu este o atmosferă foarte bună, nu suntem liniştiţi. Orice jucător care nu are bani la zi nu este liniştit. Avem promisiuni că se vor îndrepta treburile şi totul va merge cum trebuie. Ne-a ţinut Lucică (Lucian Sânmărtean) o şedinţă, am vorbit toţi între noi, suntem o familie unită, nu vom da înapoi chiar dacă avem greutăţi sau dacă lucrurile nu merg. Trebuie să ne vedem de treaba noastră, suntem jucători profesionişti, şi de la Chiajna trebuie să venim cu 3 puncte. Şi anul trecut am avut probleme financiare, chiar mai multe luni, am mai luat nişte prime, ne-au mai <păcălit> cumva, dar şi noi avem familii acasă. Unii au copii, este foarte greu. Mai jucăm o etapă, două, trei… şi vedem ce va fi”, a spus mijlocaşul Pandurilor.
Cătălin PasăreLumina, şi Adevărul, şi Viaţa – Dumnezeu ne învaţă prin Iubirea sfântă esenţa nemuririi! 30 Sep 2016

În Duminica a 19-a după Rusalii se va citi la Sfânta Evanghelie «Predica de pe Munte» sau Iubirea vrăjmaşilor, Sf. Ev. Matei (3 capitole, de la 5 la 7; la Sfântul Luca, o jumătate de capitol: 6, 20 49), o minunată pledoarie pentru ceea ce am putea numi «declaraţia de dragoste» sfântă şi negrăit sfinţitoare pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-o face fiecăruia dintre noi, învăţându-ne ce înseamnă esenţa nemuririi!

Sărbătoarea împărătească «Acoperământul Maicii Domnului»
Mâine, în prima zi a lunii octombrie, vom avea Sărbătoarea împărătească «Acoperământul Maicii Domnului», rânduită de către Biserica noastră dreptmăritoare în amintirea arătării Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne, pe 1 octombrie 911, când se făcea priveghere pentru salvarea cetăţii care era asediată de păgâni. Astfel, la ora patru dimineaţa, Maica Domnului S-a arătat înaintea mulţimii disperate, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi pentru salvarea cetăţii. Sfânta Fecioară şi-a întins veşmântul, omoforul Său sfinţit asupra poporului şi a Oraşului Constantinopol, continuând a se ruga către Iubitul Său Fiu, Iisus Hristos, pentru ocrotirea oamenilor. Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieşte Biserica de mai bine de o mie de ani, iar prin biserică, noi toţi, spre a ne aminti că în nevoinţă şi rugăciune, putem primi şi noi neîncetatul ajutor prin mijlocirea de taină a Maicii Domnului.

“Iubiţi pe vrăjmaşii voştri”
Ca să trecem la Pericopa Evanghelică a Duminicii acesteia, să luăm aminte, la citirea Evangheliei, la mesajul pe care îl transmite Bunul Dumnezeu, în speranţa că aşa vom face fiecare dintre noi, pentru a înţelege cu adâncă desluşire ceea ce ne spune Sfântul Evanghelist Luca în capitolul 6, versetele 31-36, când ne redă Cuvântul Domnului, tocmai pentru a realiza faptul că Dumnezeu ne învaţă prin Iubirea cea Sfântă esenţa nemuririi: “Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea; Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Căci şi păcătoşii acelaşi lucru fac. Şi dacă daţi cu împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai. Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut fără să nădăjduiţi nimic în schimb şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi. Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv”, pentru a ilustra o temă foarte delicată, din multe puncte de vedere, mai ales că noi, păcătoşii, de-abia dacă reuşim, şi nu întotdeauna, să-i iubim pe cei apropiaţi, pe cei care ne iubesc, care ne vor binele, care ne ajută, care ne susţin, fără a avea curajul să mărturisim cu adevărat că suntem recunoscători celor care nu ne fac bine! Dumnezeu nu ne cere imposibilul şi pentru aceasta ne-a dat o pildă prin Însuşi Fiul Său, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, pentru a conştientiza cum se cuvine expresia emblematică şi de mare profunzime dumnezeiască: “Iubiţi pe vrăjmaşii voştri”, mai ales că înainte de toate, trebuie spus limpede că această poruncă a lui Hristos este cea mai grea dintre toate şi poate părea, din multe puncte de vedere, imposibil de împlinit. Dar, înainte de a încerca să-i desluşim înţelesul adânc – lucru deloc lesne – se cuvine să-l integrăm în contextul Pericopei Evanghelice care face parte din ceea ce se numeşte «Predica de pe Munte», dar care constituie, de fapt, Cuvântul de început pe care-l rosteşte Mântuitorul Hristos în Galileea, mergând către misiunea Sa. Aşadar, Fiul Domnului, după porunca Tatălui Său, iese din tăcerea Sa la vârsta de 30 de ani şi merge mai întâi la Ioan pentru a fi botezat, şi astfel, arătat ca Mesia. În Calea sa este ispitit de satana, pe care îl biruie, ca om. Se întoarce apoi la Nazaret, unde nu este primit ca Mesia, motiv pentru care pleacă să se aşeze definitiv la Capernaum, la nord de marea Galileii. Aici, Îşi cheamă ucenicii care vor deveni Sfinţii Apostoli şi începe să predice şi să vindece. Curând devine vestit prin minunile Sale, iar din clipa în care există un auditoriu, adică poporul, pentru a-L asculta, Domnul îşi rosteşte cuvântul «program» sau cuvântul Său de început. Pentru aceasta, urcă pe un munte cu ucenicii Săi şi înconjurat de mulţimile care Îl urmează, ceea ce are deja în sine un înţeles duhovnicesc: îi înalţă pe oameni către Dumnezeu. Ajuns în vârful muntelui, Se aşează El, cosmosul fiind «trupul» lui Dumnezeu, Hristos este Cuvântul Tatălui, Dascălul dumnezeiesc, Învăţătorul, înconjurat de ucenicii Săi şi de mulţimea de oameni.

“Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea”
Ca să conchidem, acest Cuvânt al Domnului este extrem de lung, pentru că durează aproape o zi viata spirituala (2)întreagă, poate şi greu de înţeles, deoarece conţine întreaga învăţătură creştină. Dar, trebuie să reţinem că nu este vorba despre un cod moral: este vorba de o învăţătură pur duhovnicească, o iniţiere care are drept scop să ne facă desăvârşiţi, aşa cum Dumnezeu este desăvârşit. Mai exact, e vorba despre Legea cea nouă, ştiindu-se că Legea veche, conţinută în cele zece porunci, avea drept scop să-i facă pe oameni mai puţin răi, după cum spune Sfântul Apostol Pavel. Însă, Legea cea nouă, cea a Fericirilor, are drept scop să-i aducă pe oameni la asemănarea cu Dumnezeu, adică la sfinţenie. Din toate acestea, noi trebuie să reţinem că vrăjmaşii cei mai periculoşi nu sunt ai noştri, personali, ci ai Bisericii, ai neamului, ai familiei noastre, sunt vrăjmaşii care periclitează viitorul copiilor noştri, iar pe aceştia nu-i cunoaştem întotdeauna, dar le simţim prezenţa, mai ales când sunt «înrolaţi în cete», să zicem aşa, mafioţi, când subminează integritatea persoanei sau chiar economia ţării, subminează moralitatea ţării, subminează credinţa noastră ortodoxă, pentru că «lucrează» subteran sau «la negru», dar asiduu, iar aceştia sunt cu adevărat vrăjmaşii care trebuie să ne preocupe. Desigur, ne punem întrebarea: trebuie să-i iubim şi pe aceştia? Pentru că o să întrebe cineva, cum să-i iubesc pe cei care îmi subminează ţara, neamul, biserica şi credinţa, familia? Cum să-i iubesc? Îi iubesc pentru că altfel nu urmez pilda Mântuitorului, dar cum îi iubesc, asta e problema! Adică, iubiţi creştini, chiar dacă suntem porniţi să facem dreptate, s-o căutăm, dar de îndată s-o şi sacrificăm ca să facem loc milei, acelei dragoste care merge până la iubirea de vrăjmaşi. Pentru că ne spune Mântuitorul: “Fiţi milostivi precum şi Tatăl vostru este milostiv”, iar prin aceasta, Mântuitorul stabileşte că raporturile dintre oameni trebuie să fie cârmuite nu numai de dreptate, ci şi de îngăduinţă, care poate înlătura cu totul neînţelegerile dintre ei. De ce spunem că e bine aceasta? Pentru că legile omeneşti, nefiind desăvârşite, ele pot face şi jertfe de prisos. Nu se cade să întemeiem dreptul întru totul pe ele, ci să le îndulcim prin milă. Pentru a înlătura asemenea greşeli, Mântuitorul ne-a învăţat să fim întotdeauna «milostivi», adică, îngăduitori, iertători cu cei ce ajungem în dispută şi cât mai miloşi cu neputinţele firii omeneşti. Poate de multe ori, dacă nu chiar întotdeauna, vrăjmăşia ţine de condiţia noastră umană, pentru că este alimentată de Vrăjmaşul cel dintâi, Diavolul. Pentru că Domnul a spus: “Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea”, iar, la urma urmelor, dacă vrem ca oamenii să nu ne fie duşmani, să nu le fim nici noi lor. Dacă e adevărat faptul că oricine pe lumea aceasta are duşmani, atunci, de bună seamă că şi noi suntem duşmanul cuiva! Dar, cum să-ţi fie omul prieten, dacă tu îi eşti duşman? Smulge, aşadar, rădăcina duşmăniei din inima ta, şi abia după aceea numără-ţi duşmanii. Cu cât mai desăvârşit ai să-ţi smulgi din inimă rădăcina cea rea şi toate vlăstarele care puiesc dintrînsa, cu atât mai puţini duşmani au să-ţi iasă în cale şi îi pui la socoteală! Dacă vrei, deci, ca oamenii să-ţi fie prieteni, încetează ca tu a le fii lor duşman, fă-te tu mai întâi prietenul lor! De îndată ce le vei fi semenilor tăi prieten, numărul duşmanilor tăi va scădea şi chiar va dispărea cu totul.

“Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv”
Dar nu acesta e câştigul cel mai mare, ci doar Iubirea care te învaţă esenţa nemuririi, iar în felul acesta, ţi-L faci Prieten pe Însuşi Dumnezeu. E lucrul cel mai de seamă pentru mântuirea ta, ca să nu fii duşmanul nimănui, şi nici să nu ai vreun duşman. Dacă îi eşti cuiva duşman, lucrul acesta împiedică şi mântuirea ta, şi pe a lui, iar dacă eşti altora prieten, atunci până şi duşmanii tăi îţi vor ajuta, vrând-nevrând, să te mântuieşti. De aceea, porunca Lui Hristos de a face noi oamenilor ceea ce voim să ne facă şi ei nouă este atât de firească, atât de neîndoielnic bună, încât e de mirare şi e o ruşine că ea nu este obişnuinţă de zi cu zi a vieţii noastre. Nimeni pe lume nu vrea să i se facă rău, dar, să nu facă nici el rău altora! Oricine vrea să i se facă bine, să facă şi el bine altora! Orice om vrea să fie iertat când greşeşte, să ierte şi el pe alţii! Fiecare vrea să-şi împărtăşească durerile şi bucuriile cu alţii, deci, să se întristeze şi el de durerile altora, să se bucure şi el de bucuriile altora! Omul vrea ca alţii să vorbească bine despre el, să-l cinstească, să-l hrănească dacă e flămând, să-l cerceteze dacă e bolnav şi să-l apere dacă e prigonit, atunci se cade ca să facă şi el altora toate acestea. A ne cere drepturile noastre în aşa fel încât să fie împăcate cu drepturile altora este o «lecţie» de învăţătură care, pornind de la Evanghelie, a înrâurit lumea şi a schimbat chiar legile omeneşti, făcându-le mai blânde şi mai îngăduitoare, tocmai pentru a înţelege că Dumnezeu ne învaţă prin Iubirea cea sfântă esenţa nemuririi! Mijlocul de a înfăptui o vieţuire între oameni, nu este doar dreptatea singură, ci, dreptatea covârşită de dragoste şi milă, iar ceea ce a făcut şi face Dumnezeu cu noi, iertându-ne şi îngăduindu-ne, deşi ar fi drept să ne piardă, trebuie să facem şi noi cu cei lângă care vieţuim pe pământ, iertând, îngăduind şi făcând binele şi nimic nădăjduind ca o răsplată a faptei noastre. În acest fel, putem spune că iubirea de vrăjmaşi nu este împotriva firii, ci, dimpotrivă, o însuşire superioară a cuiva, ea având şi o mare valoare socială. Dacă am aplica, atât cât ne este omeneşte posibil, această poruncă a Mântuitorului Iisus Hristos, relaţiile dintre noi, dintre oameni şi popoare s-ar schimba fundamental şi poate că noi înşine am fi mai buni!
Profesor, Vasile GOGONEAPolițiștii locali au verificat chioșcurile din incinta unităților de învățământ preșcolar 30 Sep 2016

Poliția Locală a Municipiului Târgu Jiu acționează, în temeiul dispozițiilor stabilite prin Legea nr. 155/2010 a poliției locale, actualizată, cu modificările și completările ulterioare  pentru crearea unui climat de siguranță publică a elevilor. Astfel, polițiștii locali din cadrul Biroului Control Comercial, au efectuat în data de 29.09.2016, o acțiune de verificare a agenților economici care desfășoară activități comerciale în incinta spațiilor destinate învățământului preuniversitar, precum și pe trotuarele sau pe aleile de acces în aceste unități.

La acțiunea de joi s-a verificat deținerea autorizației de funcționare, afișarea la loc vizibil din exterior, la intrarea în unitate a sintagmei “servirea cu băuturi alcoolice a minorilor este strict interzisă”, afișarea orarului de funcționare aprobat, afișarea prețurilor, comercializarea băuturilor alcoolice pe perioada desfășurării orelor de curs, servirea cu băuturi alcoolice sau produse din tutun în rândul minorilor, informarea scrisă cu privire la orarul de desfășurare al cursurilor unităților de învățământ, documentele de proveniență a mărfurilor, expunerea spre vânzare sau vânzarea de mărfuri sau orice alte produse fără specificarea termenului de valabilitate ori cu termenul de valabilitate expirat și efectuarea de publicitate pentru produsele din tutun și băuturi alcoolice. “Activitatea de control are ca principal scop conștientizarea agenților economici cu privire la riscurile la care sunt supuși minorii și înlăturarea neconformităților”, a confirmat Alexandra Petrița, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Târgu-Jiu.
Poliția Locală a Municipiului Târgu-Jiu va continua astfel de acțiuni pentru respectarea normelor legale privind activitățile comerciale desfășurate de agenții economici în apropierea sau in incinta unităților de învățământ din municipiul Târgu-Jiu.
Minodora SuceaNoi premii pentru Gorj la Festivalul ”Arte și tradiții românești” 30 Sep 2016

Mai mulți copii și tineri din Gorj, toți elevi ai Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu, s-au întors recent cu premii importante de la Festivalul ”Arte și tradiții românești” de la Slatina.

În perioada 25-27 septembrie 2016, când s-a desfășurat Festivalul ”Arte și tradiții românești”, municipiul Slatina a fost capitala folclorului şi tradiţiilor populare. Evenimentul din acest an a reunit peste 300 de concurenţi din zece judeţe ale ţării, care s-au întrecut în a-și demonstra talentul. Județul Gorj a fost reprezentat de o delegație formată din aproximativ 50 de membri, elevi și profesori din cadrul Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu. Aceștia s-au întors acasă cu șapte premii importante, adjudecate la secțiunile Dans Modern, Canto Popular și Instrumente Populare. Printre instructorii care i-au însoțit pe elevi s-a numărat și Camelia Argint. ”Eu am participat la acest festival cu trei eleve, la fiecare categorie de vârstă: 9 – 14 ani, 14 – 18 ani și 18 – 30 ani. La prima categorie, 9 – 14 ani, am obținut locul II, la cea de-a doua categorie de vârstă, 14 – 18, am obținut locul I, și la ultima categorie, 18-30 (…), am obținut locul III. Am participat cu Matei Izabela, de 12 ani, Maria Mihăilă – 15 ani și Nicolița Stoichin – 18 ani”, a precizat aceasta. ”Pentru mine a fost o experiență foarte frumoasă deoarece cu cât particip la mai multe festivaluri capăt experiență și evoluez. Mă bucur de fiecare festival în parte”, a declarat Nicolița Stoichin, una dintre elevele premiate la secțiunea Canto Popular. La secțiunea Instrumente Populare, elevii Școlii Populare de Artă și-au adjudecat un premiu II și un Premiu I. Primul a fost obținut de Ilina Narcis, iar cel de-al doilea, de Popescu Răzvan. ”A fost un concurs foarte strâns la Slatina, având în vedere că au participat toate școlile populare din Oltenia. Soliștii vocali și instrumentiști au fost foarte bine pregătiți la toate categoriile de vârstă. A fost o experiență plăcută”, a declarat acesta din urmă. ”La ora actuală, cred că Răzvan Popescu se numără printre cei mai buni naiști din țară, părere nu numai a mea, ci și a altor muzicieni (…) La caval (…), la un an de studiu, a luat premiul II Ilina Narcis și el a luat premiul I. (…) Am fost cei mai tari, am luat cele mai multe premii la folclor, și instrumentiștii și vocalii. Pentru noi este o mare bucurie. (…) Pe unde mergem, Școala Populară din Târgu-Jiu este cea mai tare”, a declarat și instructorul Ștefan Popescu, care, de asemenea, a făcut parte din delegația ce a mers la Slatina. La secțiunea Dans modern, premiile au fost obținute de trupele Galactic Junior și Galactic Crew, din Târgu-Jiu. Ambele s-au clasat pe locul I. ”Ne-am distrat foarte mult și am avut foarte multe emoții. Concursul a fost greu, dar și frumos”, a descris experiența Gabriel Costea, liderul trupei Galactic Crew. În total, în cadrul Festivalului ”Arte și tradiții românești” au fost acordate în total 79 de premii la cele 14 secţiuni din concurs, între care 28 premii I, 12 premii II şi 20 premii III. Valoarea totală a premiilor acordate a fost de 21.050 de lei.
Roxana LupuPoeți gorjeni de altădată: Tasia Gârbaciu (1909 – 1992) 30 Sep 2016

Între dascălii gorjeni de altădată ce au lăsat o urmă de vie amintire se numără și familia inimoșilor teleșteni Tasia și Gheorghe Gârbaciu. În evocarea sa de acum două decenii, profesorul Marin Arcuș, fiu al satului de la izvoarele pârâului Plosca – el însuși monografist al tradițiilor rădineștene și publicist de vocație – încerca o situare a acestei familii în istoria școlii din Rădinești, înființată încă din 1831 și cunoscând apoi etapele unei reale afirmări:
„Între anii 1941 și 1945, în timpul războiului, școala și satul Rădinești au cunoscut o perioadă de mare înflorire, cu rezultate exemplare pe toate planurile, grație inimoșilor și devotaților dascăli TASIA și GHEORGHE GÂRBACIU, din Teleștii Gorjului. Știința de carte și cultura propagate de acești apostoli ai neamului, într-o perioadă de grea încercare pentru țară, sunt de-a dreptul impresionante.” (Terra Litua, Tg.-Jiu, Nr. 1/1997, p. 36).
Rezultatele „excepționale” obținute „în vreme de război” nu au rămas neobservate și nerecunoscute. Vizitată în 1943 de revizorul școlar al Județului Gorj, Școala din Rădinești (la care funcționau doar două cadre didactice din cele patru posturi existente) era găsită într-o „exemplară stare de curățenie”, ținuta elevilor fiind una „aleasă”, iar a doamnei învățătoare „ireproșabilă”. „Este o învățătoare de elită”, consemna în Registrul de inspecții didactice același revizor, remarcând existența unor cercuri funcționale („de gospodărie” cu fetele și de „sericicultură”), precum și implicarea inimoșilor dascăli în organizarea unor reușite serbări școlare și manifestări culturale. Nu putea fi trecută cu vederea existența aici a unei cooperative școlare cu buget propriu, a cantinei școlare și bibliotecii, precum și contribuția de 3000 de lei a acestei unități școlare pentru Palatul Invalizilor.
Răsplătită în 1945 cu gradul I pentru aceste realizări școlare și acțiuni extrașcolare, de Inspectoratul Școlar al Regiunii Craiova, Tasia Gârbaciu își înțelegea misiunea de dascăl cu acea responsabilitate de mai largi ecouri în rosturile comunității, așa cum detaliază în lucrarea sa de grad intitulată „Rolul social și național al școalei de azi”.
Îmbinând „râvna” pe terenul educației cu „dragostea de copii” și „dragostea pentru pământul strămoșesc”, apreciata dăscăliță a Rădineștilor din anii războiului a rămas în istoria acestor locuri drept „o figură pilduitoare, un model demn de urmat.”
Revenită în Teleștii Gorjului, Tasia Gârbaciu s-a apropiat încă din decembrie 1945 de mișcarea literară a ziarului „Gorjanul” din Tg.-Jiu, editat cu mari eforturi începând din 1924 de către Jean Bărbulescu. Îi găsim numele în pagina a 3-a, „Gorjul literar-artistic și cultural”, alături de condeieri mai cunoscuți (Sabin Velican, Ilarie Popescu, C. Uscătescu, Dumitru Tătăroiu, Victor Hortopan ș.a.), îndeosebi între poetesele ce publicau frecvent în acest ziar cu circulație națională: Verona Brateș, Aurelia Stamatoiu-Novaci, Ella Frunză, Ana Barbu, Ileana Busuioceanu, Sanda Rareș, Ecaterina Șt. Manole, Lelița Catrina, Lydia Ganciu ș.a.).
Adăugând profilului său tușele unei reale sensibilități, poeziile Tasiei Gârbaciu pun în evidență o adâncă vibrație melancolică, generată fie de suferința adusă de anii războiului și anii de „pribegie” profesională, fie de trecerea timpului care-i amintește de „pridvorul înflorit/ și mândru-al tinereții” ori de icoana mamei ce visează „comori pe frunte-mi de fecioară”… E o suferință reală, trăită și asumată, exprimând o conștiință a predestinării, ca în poezia populară, ale cărei ritmuri îi decantează aleanurile:
„Foarte verde fir de iarbă
Fir de busuioc,
Tare m-ai născut, măicuță,
Fără de noroc…”
(Cântec, „Gorjanul”, 1-8 decembrie 1945, p. 3)
Nu e suferința austeră a traiului zilnic din viața dimierilor de pe Jaleș din poezia lui Dumitru Tătăroiu, nici cea a unui gorjenism autentic din versurile doctorului Ilarie Popescu, ci îndurerarea unui suflet încercat de-a lungul vieții, a unei condiții feminine aflate „sub steaua nenorocului”:
„Trec anii mei pustii și goi,
Parcă râzând de-al soartei joc;
Trec anii mei purtând cu ei,
Al stelei mele nenoroc!”
(Trec anii!…, „Gorjanul”, 1 – 8 februarie 1946, p. 3)
Amintindu-ne de dictonul horațian conform căruia poezia izvorăște din suferință (Versus indignatio fecit), poeziile Tasiei Gârbaciu au izvorât dintr-o organică nevoie de exprimare, coagulând în imagini poetice și ritmuri clasice, cu tradiție îndelungată în epocă, ca o mărturisire sensibilă și despovărătoare a unui suflet curat și retras în propriu-i destin.
Zenovie CÂRLUGEAPost vacant la Liceul Tehnologic Tismana 30 Sep 2016

Liceul Tehnologic din Tismana organizează concurs pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale de execuție, vacante, de informatician cu 0,5 normă. Postul se adresează doar persoanelor cu studii superioare.

Cei interesați își pot depune dosarele de concurs până la data de 12 octombrie. Potrivit regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, pentru înscrierea la concurs candidații vor prezenta un dosar de concurs care va conține următoarele documente: cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorității sau instituției publice organizatoare, copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz, copiile documentelor care să dovedească nivelul studiilor și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care atestă îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică, carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care arată vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie, cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează, adeverință medicală care să dovedească starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult șase luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate și curriculum vitae. Candidații vor susține trei probe: o probă scrisă, una practică și un interviu. Toate trei se vor desfășura în cursul zilei de 20 octombrie.
R.L.DJST Gorj, obligată să deruleze programe sportive naţionale 30 Sep 2016

În şedinţa din această săptămână, Guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru a încuraja implicarea copiilor şi tinerilor juniori în activităţi şi competiţii sportive, pentru stimularea interesului pentru practicarea în mod organizat a activităţilor de educaţie fizică şi sport, în vederea formării de performeri. Concret, Executivul a aprobat finanţarea activităţilor sportive plecând de la selecţie, instruire, pregătire şi realizarea de competiţii sportive ale copiilor şi juniorilor mici, precum şi ale persoanelor cu nevoi speciale, în baza unor proiecte şi programe ale federaţiilor sportive naţionale.
Potrivit noilor reglementări, Programele Sportive Naţionale vor fi promovate, dezvoltate şi implementate prin competiţii sportive organizate la nivelul judeţului nostru, prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST).
Astfel, şi în Gorj, vor fi derulate şi puse în aplicare un set de activităţi cu rol educativ, social, de sănătate şi recreere, precum: jocuri de mişcare cu rol în dezvoltarea fizică şi psihică a copiilor: podul de piatră, ştafeta cu mingea, treci peste rău, lupul şi oile; jocuri sportive bilaterale care implică dezvoltarea spiritului de echipă, competitiv, sentimentului de sacrificiu, dorinţei de a câştiga şi de autodepăşire, prezenţa de spirit: fotbal, baschet, handbal, volei; trasee utilitar-aplicative (târâri, căţărări, escaladări, transport de greutăţi etc.) ce conduc la dezvoltarea deprinderilor motrice, îmbunătăţirea capacităţii de coordonare, creşterea vitezei de reacţie; crearea unor grupuri de tip team-building pentru creşterea gradului de participare individuală şi formarea capacităţii de lucru în echipă; jocuri sportive pentru persoanele cu nevoi speciale: baschet în fotoliu rulant, fotbal redus, futsal (fotbal pentru nevăzători), global, para-triatlon; sport în cartiere: minifotbal, baschet 3×3, minihandbal.
I.M.Universitatea nu se teme de Steaua: “Avem forţa să învingem!” 30 Sep 2016

Derbiul etapei cu numărul 11 se desfăşoară, duminică, de la ora 20.30, pe Arena Naţională şi le pune faţă în faţă pe ocupantele primelor două locuri, Steaua şi Craiova. Deşi pleacă din postura de outsider în acest meci, echipa din Bănie ştie că are atuurile necesare să învingă în Capitală. Antrenorul oaspeţilor, Gheorghe Mulţescu, a declarat că, în ciuda absenţelor, formaţia sa poate pune probleme oricui, singura condiţie este ca oltenii să dea totul pe teren. “Este un meci special. Suntem echipa care se bate la podium. Avem ceva probleme de lot, dar cei care intră pe teren trebuie să fie concentrați la miza meciului, să fie performanți la ora jocului. Am căutat să-i motivez pe băieți prin discuții, nu cu discursuri. Toți știu că e nevoie de sacrificiu, de disciplină de joc pentru a învinge. Ne dorim să câștigăm ca urmare a unui joc bun. Vom păstra tenta ofensivă, dar și echilibrul. Mă bazez pe muncă, disciplină, realism, nu pe ajutor divin”, a spus antrenorul. Formaţia din Bucureşti a avut meci, joi, în Europa League, dar Mulţescu nu crede că acest lucru va influenţa foarte mult forma roş-albaştrilor. “Faptul că Steaua joacă din trei în trei zile implică plusuri și minusuri. Au un ritm bun de joc, au întâlnit adversari puternici, ceea ce le aduce un plus de experiență. Noi ar trebui să fim mai proaspeți la ora jocului. Dar, având în vedere metodele moderne de refacere, nu cred că se vor simți mari diferențe între cele două echipe”, a punctat Mulţescu.

Vor cât mai mulţi suporteri la Bucureşti
Mulţescu a recunoscut că fanii au avut o contribuţie majoră la succesele Craiovei din acest sezon şi speră ca pe Arena Naţională “sectorul craiovean” să fie plin: “Suporterii Universității pot face diferența. Ați observat că pe teren propriu suntem invincibili, și acest lucru se datorează în mare măsură suporterilor noștri. E adevărat că în proporție de 90% jocul se tranșează pe teren, dar acel 10% pe care-l dă tribuna poate fi de multe ori decisiv. Faptul că se anunță un număr mare de fani reprezintă o apreciere a jocului constant bun și spectaculos al echipei”.
Mijlocaşul Alexandru Băluţă a declarat că un eventual succes va fi sărbătorit alături de pătimaşii susţinători ai “Ştiinţei”: “Ne bucurăm că suporterii vor fi lângă noi. Va fi fantastic să avem mai mulți fani în tribune decât ei, ne mobilizează scandările galeriei noastre. Vom lupta pentru suporteri, vrem să-i vedem fericiți la final.”

Galeria Universitatii Craiova

Băluță a mai spus că “juveţii” sunt într-o formă bună şi vor să demonstreze că poziţia din clasament nu e întâmplătoare: “Așteptăm de mult un astfel de meci. Ne-am pregătit bine, suntem pe o pantă ascendentă și vom da totul pentru a învinge. Am crescut de la joc la joc și apreciez că avem forța să învingem, să arătăm de ce suntem capabili”.

Probleme în defensivă
Principalele dificultăţi pe care le întâmpină Gigi Mulţescu în a alcătui primul 11 sunt în apărare. Axul central al defenivei craiovene este şubred după ultimele jocuri, iar închizătorul Madson are şanse minime de a evolua contra Stelei.
“Mă bucură faptul că echipa a jucat foarte bine cu Botoșaniul, dar, din păcate, sunt ceva probleme cu Popov și Acka. Mai e și Kay, care a avut probleme cu piciorul și a suferit foarte mult pe margine. Pot să spun că 80% nu joc cu Steaua. Problema pe care am avut-o la Voluntari a fost o întindere la coapsă. Dacă intru și joc cu Steaua aș putea să fac ruptură și asta ar însemna să stau după cam două luni să mă recuperez. Mai bine stau un meci, cel cu Steaua, și revin la partida cu Dinamo, un joc foarte important pe care îl susținem acasă”, a spus brazilianul.
Mijlocaşul sud-american a adăugat că Universitatea va avea un sezon diferit faţă de anul trecut: “E bine că avem rezultate și chiar dacă meciul contra Stelei va fi foarte greu, cred că suntem pregătiți. Echipa are acum un stil de joc, e mai bun decât anul trecut, e mult mai ofensiv. Cred că Steaua ne respectă mai mult acum, pentru că acum suntem clar o certitudine în ceea ce privește play-off-ul și lupta pentru titlu”.
Cătălin PasăreGrevă la Pandurii? Jucătorii au ţinut o şedinţă în vestiar! 30 Sep 2016

Lipsa banilor şi lipsa perspectivelor nu mai pot fi trecute cu vederea la Pandurii. Jucătorii şi antrenorii au răbdarea limitată, iar următoarele săptămâni par decisive în ceea ce priveşte soarta echipei. Antrenorul Petre Grigoraş a vorbit, la ultima conferinţă de presă, despre o posibilă grevă, şi spune că jucătorii nu ar fi de blamat dacă nu s-ar mai întoarce la antrenamente.
“E o situaţie foarte grea, tot am ascuns, tot am sperat că lucrurile se vor îndrepta. De când am venit, sunt doar promisiuni, nu s-a rezolvat mai nimic. Este purul adevăr. Se încearcă, dar din păcate nu se ajunge la o finalitate în a rezolva măcar o parte din problemele care sunt. Mi-e din ce în ce mai greu, şi mie, să îi motivez pentru a evolua la un nivel foarte înalt. Nici ei nu se mai pot concentra 100%, dar mă bucur că şi căpitanul echipei a rămas în cabină, chiar dacă noi am ieşit, şi a avut o discuţie cu ei să treacă peste orice obstacol şi să se concentreze, în această săptămână, pentru a reuşi să facem un rezultat bun la Chiajna. Nu știu dacă o să plece, nu știu dacă se vor mai antrena, pentru că există și această posibilitate, dacă nu se va rezolva nimic după această partidă, există posibilitatea să fie o situație de genul acesta. Nu știu la ce se va ajunge…eu ştiu, la o grevă generală prin care nu o să mai am pe cine să antrenez”, a spus tehnicianul.

Totul are o limită!
Grigoraş a precizat că este foarte dificil ca actualul nucleu de jucători să rămână intact în condiţiile în care banii nu vin la echipă, iar pericolul de a pierde puncte este mai mare ca oricând. Nu sunt nici măcar semne că situaţia s-ar ameliora, a mai spus tehnicianul.
“Sunt probleme, după câte am înţeles, chiar la limita depunctării şi dacă se ajunge acolo, deja este situaţia foarte gravă. Situaţia financiară este una total nesigură, fără speranţe mari. Nu este deloc uşor să lucrezi într-o asemenea atmosferă. Dacă se vede o intenţie, să plăteşti un salariu, două, vă daţi seama că lucrurile vor deveni mai liniştite. Unii au restanţe mai mari de 3-4 luni, unii au bonusuri restante, prime de anul trecut. Deocamdată sunt de apreciat cum s-au prezentat până acum, dar totul are o limită”.

Pleacă şi Grigoraş?
După “dezertarea” lui Edi Iordănescu, nici Petre Grigoraş nu pare convins să mai rămână în condiţii de austeritate deplină. Mai mult, actualul antrenor spune că sunt condiţii mai dificile decât în mandatul predecesorului său. “Nu ştiu ce a fost înainte, nu ştiu dacă a fost vreodată situaţia de acuma, părerea mea e că n-a fost niciodată o situaţie de genul acesta, după câte am înţeles de la jucători. Chiar dacă nu aveau salariile, măcar aveau altceva de luat, luau primele. Deci nu putem compara situaţiile, sub nicio formă. Dacă se luau, şi la noi, primele la zi, nu ştiu dacă era o situaţie la fel de dramatică”.
În ciuda numeroaselor dificultăţi, Grigoraş nu regretă că s-a întors la Tg-Jiu. “Nu-mi pare rău de absolut nimic, nu discutăm de păreri de rău aici. Discutăm de situaţia la zi a echipei şi de posibilitatea de a se îndrepta pe parcurs. Nu-mi pare rău de absolut nimic de ce am făcut în viaţă şi nu o să-mi pară rău nici că am venit înapoi. Sub nicio formă.”
Cătălin PasăreDinamica alegerilor legislative pentru Camera Deputaților din județul Gorj (1992-2012) 30 Sep 2016

“Un partid este calificat drept relevant de fiecare dată când existenţa sau prezenţa lui are influenţă asupra tacticilor de competiţie dintre partide şi, în mod special, dacă alterează direcţia competiţiei… fie spre stânga, fie spre dreapta sau în ambele direcţii, partidelor orientate să guverneze”, în Giovanni Sartori, Ingineria constituţională comparată: structuri, stimulente şi rezultate, Bucureşti, Ars Docendi, 2006 [2000], pp. 99-101.
Care este definiția unui partid politic pe care o putem aplica pe o anumită perioadă de timp, validată cu ocazia fiecărui scrutin electoral? În ce măsură alegerile sunt menite să identifice acele partide capabile să se prezinte în mod succesiv la alegeri cu propuneri în faţa electoratului? Care este volatilitatea electorală generată de existența partidelor/candidaților efemeri, datorită cărora un număr important de voturi sunt irosite?
Cred că aceste întrebări ar merita o reflecție îndelungată din partea actorilor politici implicaţi în competiția electorală, dar și din partea cetățenilor… Pentru că în absența acestor reflecții, există riscul apariției a două efecte care contribuie la pervertirea principiilor democratice: absenteismul și votul irațional. Pe de o parte, absenteismul contribuie la nereprezentarea unui segment important al societății, în timp ce votul irațional produce efecte pe viitor, în momentul în care beneficiarii acestuia decid asupra unor măsuri cu efect direct asupra cetățeanului.
Având în vedere absența unei analize substanțiale pe acest subiect, mi-am propus să identific modul în care a evoluat dinamica electorală în județul Gorj cu privire la alegerile legislative pentru Camera Deputaților în perioada 1992-2012.
O primă observație vizează numărul deputaților aleși. În perioada 1992-2012, județul Gorj a fost reprezentat în fiecare mandat de către 6 deputați, în timp ce la ultimul scrutin electoral, ca urmare a votului majoritar, au fost aleși 8 deputați. În mod surprinzător, potrivit legislației în vigoare, în acest an, vor fi aleși doar 5 deputați. Bineînțeles, în funcție de numărul formațiunilor politice care nu reușesc să treacă pragul electoral, Gorjul poate primi încă un mandat de deputat.
În schimb, o constatare izbitoare este reprezentată de diferența majoră dintre numărul de formațiuni politice care au candidat la scrutinurile electorale față de numărul formațiunilor politice care au obținut cel puțin un mandat în Camera Deputaților. Cele mai mari diferențe au fost înregistrate cu ocazia scrutinurilor electorale organizate în 2000 și 2012. Spre exemplu, în anul 2000, au candidat 38 de formațiuni politice, dar doar 5 dintre acestea au primit cel puțin un mandat în Camera Deputaților, în timp ce în anul 2012 au candidat 33 de formațiuni politice și doar 4 dintre acestea au trimis cel puțin un deputat în Camera Deputaților. Se observă astfel dimensiunea voturilor irosite și a partidelor efemere, care nu au reușit să devină partide relevante pe scena politică, ținând cont de definiția oferită de Giovanni Sartori. În timp ce numărul formațiunilor politice care au prezentat candidaţi la alegerile legislative pentru Camera Deputaților în județul Gorj au variat între 24 și 38, numărul formațiunilor politice care au trimis cel puțin un deputat în Parlament a variat între 3 și 5.
Un alt indicator relevant de care am ținut cont a fost reprezentat de migrația deputaților aleși în județul Gorj în timpul mandatului. În mod surprinzător, în primele 3 legislaturi, migrația deputaților a prezentat valori reduse (1 deputat/legislatură), în timp ce în perioada 2004-2012, valoarea migrației a prezentat o creștere medie de 2,5 deputați/legislatură. Cu toate acestea, ultima legislatură a oferit cel mai izbitor exemplu, întrucât, din cei 8 deputați aleși în județul Gorj, 6 dintre aceștia au părăsit la finalul legislaturii formațiunea politică cu ajutorul căreia au dobândit mandatul de parlamentar. Chiar dacă mandatul de parlamentar nu este unul imperativ, aleșii dispunând de libertatea de a părăsi formațiunea politică sub care au candidat la alegeri, valoarea ridicată a migrației politice reliefează o problemă asupra reprezentării intereselor alegătorilor.
Simultan cu observațiile prezentate mai sus, în ceea ce privește rata participării la vot, constatăm o scădere constantă de la 67,55% la scrutinul electoral din 1992, până la 41,21% la scrutinul electoral din 2008, urmată de o creștere în 2012 la 52,96%. Interpretarea acestor valori este întotdeauna problematică, teoriile științei politice identificând drept factori determinanţi dezinteresul alegătorilor, precum și lipsa identificării unei mize în cadrul competiției electorale.
În același timp, dacă ne raportăm la voturile anulate, constatăm faptul că acestea au influențat în numărate rânduri numărul de mandate primite de formațiunile politice în urma redistribuirii voturilor. În acest sens, la scrutinul electoral organizat în 1992, procentul voturilor anulate a fost de 16,18%, în timp ce în perioada 1996-2004, acesta a înregistrat o scădere constantă de la 7,82% la 5,22%. Pentru ultimele două scrutinuri legislative, procentul voturilor anulate s-a situat între 2 și 3%.
Ținând cont de aceste aspecte, remarcăm o tendință de a considera votul drept un instrument prin intermediul căruia cetățenii să ia decizii raționale, beneficiind ulterior de posibilitatea sancționării celor cărora le-au încredințat votul în condițiile în care sunt nemulțumiți de activitatea acestuia din timpul mandatului.
Prin urmare, disiparea votului către formațiunile politice care nu au reușit de-a lungul fiecărui scrutin electoral să trimită cel puțin un deputat în Parlamentul României, alterează atât competiția electorală, cât și norma de reprezentare a alegătorilor în cadrul legislativului. Ținând cont de modul de atribuire al mandatelor deputaților – conform prevederilor Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente – rațiunea scrutinului electoral de tip proporțional este aceea de a identifica principalele formațiuni politice relevante care pot influența direcția guvernării.
În concluzie, indiferent de numărul formațiunilor politice angrenate în competiția electorală, rețeta succesului poate fi reprezentată de un nivel ridicat al instituționalizării formațiunilor politice, determinat de un nivel ridicat al adaptabilității succesiuni liderilor; precum și de capacitatea de a-și construi o identitate proprie. Competiția electorală este destinată cu precădere partidelor relevante de pe eșicherul politic, întrucât însăși funcționarea eficientă a Parlamentului României este determinată de gradul de instituționalizare al partidelor politice.

tabel deputati
Adrian-Vladimir COSTEAPeste o mie de kilograme de struguri, confiscate de polițiști 30 Sep 2016

Polițiștii au depistat, joi, doi tineri de 25 şi 29 de ani, din localitatea Slobozia Bradului, din judeţul Vrancea, în timp ce comercializau struguri, dintr-o autoutilitară, pe raza localităţii Negomir.
Din verificările efectuate a reieşit faptul că intenționau să vândă cantitatea de 1.220 de kilograme de struguri, fără să deţină documente legale de provenienţă. Oamenii legii le-au aplicat o amendă în valoare de 500 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea mărfii.
Loredana FîciuȘcoala Populară de Artă își așteaptă viitorii cursanți 30 Sep 2016

Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu îi așteaptă cu porțile deschise pe toți cei care doresc să urmeze cursurile instituției începând cu acest an, punând la dispoziția celor interesați o paletă largă de discipline, atât la sediul central, cât și la secțiile externe.

Anul acesta, înscrierile se pot face până la data de 1 noiembrie, chiar dacă anul școlar va începe pe 1 octombrie. Cei care vor să urmeze cursurile Școlii Populare de Artă au la dispoziție o paletă largă de discipline, precum și posibilitatea de a plăti taxele de școlarizare în rate. “Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu are deschise, în acest moment, (…) porțile pentru cei care doresc să vină și să se înscrie la cursurile noastre. (…) Am amânat data limită de înscriere de la 1 octombrie la 1 noiembrie. (…) Cei care vor să vină să se înscrie la Școala Populară de Artă pot să studieze următoarele discipline: orgă electronică (taxa pentru anul școlar este de 450 de lei, plătibilă în trei rate), vioară, violoncel, pian, chitară, clarinet, saxofon și nai (taxa este de 350 de lei, la fel, toate taxele sunt plătibile în rate), fluier și alte instrumente populare de suflat – caval, ocarină cimpoi (170 taxa), țambalul, contrabasul și braciul sunt instrumente scutite de taxă, sunt instrumente pe cale de dispariție, care, din păcate, în ultimii ani nu mai au foarte mulți doritori (…) care vor să vină ca să învețe să cânte la aceste instrumente. Apoi avem canto muzică populară, una din disciplinele cele mai căutate din paleta de discipline pe care Școala Populară de Arte Târgu-Jiu o oferă. Taxa la canto muzică populară este de 500 de lei, canto muzică ușoară – 400 de lei, canto muzică clasică – 400 de lei, pictură – 350 de lei, artă decorativă – 250 de lei, balet, dans modern, dans de societate, dans sportiv – 280 de lei, la dansuri populare se percepe o taxă de 50 de lei pe an, la meșteșuguri tradiționale pe cale de dispariție – olărit, sculptură în lemn, iconărit, țesături, cusături, construcție de instrument muzicale populare, la fel, nu se percepe taxă (…), artă fotografică – 250 de lei, teatru de păpuși – 250 de lei, actorie – 250 de lei, instrumente de percuție – 350 de lei”, a precizat Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu.

Cursuri și la secțiile externe
Școala Populară de Artă are secții externe și prin multe dintre localitățile județului: Alimpești, Arcani, Baia de Fier, Bălănești, Bălcești, Bălești, Bîlteni, Borăscu, Bumbești-Jiu, Căpreni, Crasna, Padeș, Dragotești, Fărcășești, Peștișani, Jupânești, Licurici, Motru, Mușetești, Negomir, Novaci, Polovragi, Rovinari, Runcu, Scoarța, Stănești, Stejari, Stoina, Târgu-Cărbunești, Telești, Tismana, Țicleni și Vladimir. Și la aceste secții se organizează diverse cursuri la care se fac și acum înscrieri. “Avem (…) secții externe prin mai tot județul. Și la aceste secții doritorii pot să vină să se înscrie și să facă cursurile Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu. La secțiile externe, se percep următoarele taxe și se pot face cursuri de: dansuri moderne, balet și dans sportiv – 75 de lei, dansuri populare – 50 de lei, canto muzică ușoară, populară – 250 de lei, ansambluri de datini și obiceiuri – scutite de taxă, grup vocal muzică populară – 60 de lei, instrumente muzicale tradiționale (fluier, ocarină, caval) – 100 de lei, instrumente muzicale clasice (vioară, chitară, saxofon, clarinet, nai, acordeon) – 220 de lei, orgă electronică – 350 de lei, artă decorativă, pictură – 50 de lei, ceramică – 50 de lei, meșteșuguri tradiționale pe cale de dispariție (olărit, sculptură, arta lemnului, iconărit) – la fel, scutite de taxă”, a mai precizat Iani Gârbaciu.

Cursuri noi
Pentru anul școlar 2016 – 2017, oferta educațională a Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu s-a îmbogățit cu noi cursuri. Unul dintre acestea este cursul “Inițiere fanfară”, ce se va desfășura la Novaci, fiind organizat de Școala Populară de Artă în colaborare cu Casa de Cultură Novaci și Primăria Novaci. Tot de anul acesta, Școala Populară de Artă organizează, în premieră, la Târgu-Jiu, cursuri de dans interpretativ și balet cu balerina Liliana Tăbuș.
Roxana LupuUniversitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu dă startul anului academic 2016-2017 30 Sep 2016

Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu își deschide porțile, vineri. După ședința festivă se vor desfășura mai multe cursuri inaugurale, la sediul fiecărei facultăți.

Festivitățile care vor marca deschiderea noului an academic la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu se vor desfăşura în data de 30 septembrie 2016, începând cu ora 10.00, la sediul Universității din Campusul Studențesc Debarcader, strada Tineretului, nr. 4, conform următorului program: 10.00 – 12.00 Ședința festivă a Senatului Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu: Mesajul Preşedintelui Senatului Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, prof.univ.dr. Adrian Gorun; Mesajul Rectorului Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, prof.univ.dr.ing. Luminiţa Georgeta Popescu; Alocuţiuni ale invitaților.

Cursuri inaugurale la facultățile UCB
În intervalul orar 13.00 – 18.00 se vor desfășura cursuri inaugurale la facultăți, după cum urmează: Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi Management Public – „Educația și științele sociale în lumea de azi” – Decan, prof.univ.dr. Sorin Vasile Purec – Sala D, str. Griviței, nr.1; Facultatea de Inginerie şi Dezvoltare Durabilă – „Energia viitorului” – Decan, prof.univ.dr.ing. Cristinel Racoceanu – Amfiteatrul 016, str. Calea Eroilor, nr. 30; Facultatea de Ştiinţe Economice: – „Educația economică – factor determinant al bunăstării” – Decan, prof.univ.dr. Cecilia Irina Răbonţu – Sala B 110, str. Victoriei, nr. 24; Facultatea de Ştiinţe Juridice – „Evoluția istorică a învățământului superior juridic în România” – Decan, conf.univ.dr. Laura Magdalena Trocan – Amfiteatrul B 010, str. Victoriei, nr. 24; Facultatea de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale -„Rolul științelor medicale și comportamentale în dezvoltarea umană” – Decan, prof.univ.dr. Monica Delia Bîcă – Sala CDC 1, str. Tineretului, nr. 4.
Minodora SuceaA fost anunțat calendarul Definitivatului 30 Sep 2016

Metodologia și calendarul de desfășurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ în anul şcolar 2016-2017 au fost publicate, zilele trecute, în Monitorul Oficial. Cadrele didactice, care au de gând să susțină examenul, trebuie să se pregătească, deoarece termenul limită pentru înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ, transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul şcolar, verificarea şi avizarea acestora este 7 octombrie 2016.

Potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de definitivare în învățământ, înscrierea candidaților se face la nivelul unităţilor de învăţământ, pe baza dosarului de înscriere, care conţine următoarele documente: fişa de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ, completată şi confirmată de conducerea unităţii de învăţământ şi semnată de candidat; copii ale actelor de studii în baza cărora se face înscrierea la examen, însoţite de foaia matricolă/suplimentul la diplomă, certificate „conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ; document certificat „conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor legale privind absolvirea programului de pregătire psihopedagogică şi metodică; copii ale următoarelor documente, certificate „conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ: decizia de repartizare pe post, buletin/carte de identitate, certificat de naştere, document privind schimbarea numelui; adeverinţă privind calificativul „Bine” sau „Foarte bine” acordat pentru anul şcolar precedent anului în care se susţine proba scrisă. Termenul limită pentru înscriere este 7 octombrie; tot până la aceeași dată va avea loc transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul școlar și verificarea și avizarea acestora. Pe 7 octombrie se va da startul înregistrării în aplicație a candidaților care susțin proba scrisă în sesiunea 2017 și înștiințării acestora cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere. Această etapă se va încheia pe 21 octombrie.

Examenul, structurat în două etape
Examenul va avea două etape, din care prima este eliminatorie. Aceasta va consta în susținerea, până la data de 31 martie, a două inspecții de specialitate și evaluarea portofoliului profesional. Inspecţiile de specialitate se susţin în perioada prevăzută în calendar, în unitatea de învăţământ la care este încadrat candidatul sau, după caz, într-o altă unitate de învăţământ, cu avizul inspectorului şcolar pentru dezvoltarea resursei umane şi al directorului unităţii de învăţământ primitoare. Inspecţiile de specialitate se efectuează la 4 activităţi didactice, se evaluează prin note de la 1 la 10 care nu pot fi contestate şi sunt valabile numai în sesiunea pentru care candidatul s-a înscris. Portofoliul profesional este alcătuit de fiecare candidat, pe parcursul unui semestru și cuprinde: curriculum vitae, o scrisoare de intenţie, având între 200 şi 400 de cuvinte, în care se prezintă motivaţia participării la examenul de definitivat, obiectivele şi aşteptările proprii în formarea personală ca profesor, autoaprecierea activităţii/experienţei câştigate pe parcursul semestrului, autoaprecierea portofoliului profesional şi propuneri de ameliorare, un raport de progres şcolar, însoţit de planificările anuale, semestrială şi pe unităţi de învăţare, minimum 10 proiecte didactice, pentru tipuri de lecţii diferite, instrumente de evaluare (un test predictiv, cu baremul aferent, rezultatele testării, măsuri), catalogul profesorului și resursele didactice adaptate nivelului clasei/grupei și autoevaluarea portofoliului profesional. Evaluarea portofoliului profesional personal este realizată în ziua în care este efectuată cea de-a doua inspecţie de specialitate, de către comisie.

Proba scrisă, în aprilie
Completarea dosarelor şi validarea datelor de înscriere existente în aplicaţia electronică se va face în perioada 31 martie-10 aprilie, iar proba scrisă se va desfășura pe 20 aprilie. Pentru a se putea prezenta la această probă, candidaţii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: să aibă calificativul: „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar precedent anului în care se susţine examenul; media aritmetică a notelor finale la inspecţii şi portofoliu să fie minimum 8, dar nu mai puţin de 7 la fiecare dintre probele respective; să îndeplinească condiţiile privind vechimea de predare efectivă la catedră. În calculul vechimii efective la catedră, pentru obţinerea definitivării în învăţământ, se ia/iau în calcul întreaga perioadă/toate perioadele consecutive sau nu în care s-a prestat activitate de predare efectivă, ca personal didactic calificat, respectiv după absolvirea studiilor de specialitate cu examen de diplomă sau de licenţă, după caz, şi îndeplinirea condiţiilor de formare iniţială pentru profesia didactică, conform legii, precum și orele de predare echivalente normei de un an se calculează înmulţind numărul de săptămâni ale anului şcolar cu numărul de ore din norma didactică a funcţiei didactice ocupate. Stagiul de practică obligatoriu pentru obţinerea definitivării în învăţământ are o durată de un an şcolar (sau ore de predare echivalente normei de un an), fiind un stagiu efectiv de predare la catedră, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite. Cadrele didactice aflate pentru prima oară în situaţia efectuării stagiului de practică se pot înscrie la examen pentru sesiunea din anul şcolar următor şi pot susţine probele etapei eliminatorii în anul şcolar în care se face înscrierea. Datele din fişa de înscriere a candidaţilor sunt introduse în sistemul informatizat în anul şcolar în care aceştia susţin proba scrisă. Cadrele didactice care au efectuat stagiul de practică obligatoriu, dar nu s-au înscris sau nu au promovat examenul se pot înscrie în condiţiile prevăzute de art. 241. alin. (4) şi (5) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, având obligaţia de a susţine toate probele examenului în anul şcolar în care se înscriu.

Primele rezultate, publicate pe 25 aprilie
Primele rezultate ale probei scrise vor fi afișate în data de 25 aprilie. În aceeași zi, dar și în cursul zilei de 26 aprilie, candidații nemulțumiți de notele obținute vor putea depune contestații. Acestea vor fi soluționate în perioada 26 – 29 aprilie. În metodologie se prevede că ”în cazul în care diferenţa – în plus sau în minus – dintre nota acordată de comisia de soluţionare a contestaţiilor şi nota acordată de comisia de evaluare este mai mică de 1 punct sau egală cu 1 punct, rămâne definitivă nota acordată de comisia de contestaţii. Dacă diferenţa dintre nota finală acordată de comisia de soluţionare a contestaţiilor şi nota finală stabilită în urma evaluării iniţiale este mai mare de 1 punct, se constituie, prin decizia inspectorului şcolar general, o nouă subcomisie de recorectare, alcătuită din 2 membri evaluatori, unul dintre evaluatori provenind din comisia de evaluare, iar celălalt evaluator provenind din comisia de contestaţii”. Rezultatele finale vor fi publicate în cursul zilei de 30 aprilie 2017. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, acesta pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar. Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant. Candidaţii care au început activitatea didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar anterior anului şcolar 2012 – 2013 se pot înscrie la examen în 3 sesiuni, în cel mult 5 ani de la începerea primului stagiu de practică, fără a depăşi 7 ani de predare efectivă la catedră cu statut de cadru didactic calificat, până la sfârşitul anului şcolar în care se susţine examenul. Candidaţii care desfăşoară activitate didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar începând cu anul şcolar 2012 – 2013 se pot înscrie la examen în 3 sesiuni, în cel mult 5 ani de la începerea primului stagiu.
Roxana LupuPoliția, la mall 30 Sep 2016

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj, îşi aduce, astăzi, angajații Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Serviciului Rutier, începând cu ora 16.00, în mall-ul din Târgu-Jiu, în cadrul unei acţiuni organizate în ultima zi a campaniei intitulate „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, aflată la cea de-a unsprezecea ediţie. Până la ora 18.00, clienții vor primi de la oamenii legii pliante cu recomandări pentru prevenirea accidentelor rutiere. Înainte de acest eveniment, la ora 12.00, elevii de la Liceul Sportiv din Târgu-Jiu vor face demonstraţii privind traversarea regulamentară, iar printre cei care vor asista la exercițiile de pe trecerea de pietoni din apropierea instituției se vor afla și profesorii. Tema va fi „Traversez în siguranţă!”.politia

Ulterior, la ora 13.00, este programat un concurs de biciclete, la Şcoala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu. ”Copiii vor fi anunțați că pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare. Persoanele care circulă cu bicicletele pe drumurile publice trebuie să le conducă pe un singur rând, conform regulamentului pentru aplicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului Nr. 195/2002 și sunt obligate să aibă asupra lor actul de identitate”, a precizat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
De asemenea, bicicliștii nu au voie să transporte o altă persoană, în afară de copiii de până la șapte ani, însă doar dacă vehiculul are montat în față un suport special.
Loredana Fîciu14,5 milioane de lei, achitate pentru prestaţiile sociale din judeţ 30 Sep 2016

Potrivit ultimei informări transmise de conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), valoarea plăţilor efectuate în septembrie şi aferente lunii august cu titlu de prestaţii sociale, depăşeşte suma de 14,5 milioane de lei.

Conform reprezentanţilor AJPIS Gorj, pe parcursul lunii septembrie s-au făcut plăţi ce reprezintă prestaţii sociale, pentru un număr de 93.539 de beneficiari, valoarea totală a sumelor fiind de 14.522.688 de lei. “Luna trecută s-au plătit 5.509.748 de lei pentru alocaţiile de stat pentru copii pentru 56.533 de minori din judeţ. De asemenea, 1.918 gorjeni au primit indemnizaţii de creştere a copilului în valoare de 2.285.421 de lei, iar valoarea stimulentelor achitate către 752 de prestatori a fost de 403.923 de lei”, a declarat Viorica Roşianu, director executiv al AJPIS Gorj.
Totodată, AJPIS Gorj a plătit puţin peste 69.000 de lei pentru 133 de beneficiari din judeţ îndreptăţiţi să primească beneficii sociale având în grijă ori aflându-se în concediu de creştere a copilului cu dizabilităţi, conform OUG nr. 111/2010 art. 31 şi 32. Tot în septembrie s-au făcut plăţi de 3.990.000 de lei pentru 23.344 de gorjeni ce reprezintă drepturi acordate persoanelor cu handicap conform Legii nr. 448/2006.
De asemenea, tot în această lună, AJPIS Gorj a plătit peste 1,1 milioane de lei pentru 4.657 de beneficiari de venit minim garantat din judeţ, alţi 334.500 de lei au mers către alocaţiile de plasament pentru 503 gorjeni, 793.647 de lei s-au achitat pentru 5.598 de beneficiari ce primesc alocaţii pentru susţinerea familiei, iar 2.900 de lei au fost alocaţi pentru 55 de persoane din judeţ care primesc subvenţii conform Legii 34/1998. Tot în septembrie AJPIS Gorj a plătit şi 17.820 de lei pentru 46 de beneficiari de indemnizaţii lunare de hrană pentru bolnavii de HIV/SIDA.
Izabella MolnarGrigoraș: Se poate ajunge la grevă generală 29 Sep 2016

Situație dificilă la Pandurii! Antrenorul gorjenilor, Petre Grigoraș, se teme de o eventuală grevă generală, din cauza problemelor financiare. Jucătorii nu și-au mai primit salariile de luni bune, iar cei noi nu au încasat niciun ban de la clubul gorjean. Tehnicianul recunoaște că nici el nu și-a primit chenzina. ”Deocamdată sunt de apreciat pentru cum s-au prezentat până acum și ce au încercat să facă, dar totul are o limită și chioar dacă nu voit în subconștient e înfiripat acest lucru…Nu știu dacă o să plece, nu știu dacă se vor mai antrena, pentru că există și această posibilitate, dacă nu se va rezolva nimic după această partidă (partida cu Chiajna). există posibilitatea să fie o situație de genu acesta…Nu știu ce se va ajunge…eu știu la grevă generală prin care nu o să mai am pe cine să antrenez…Și eu ce-o să fac în situația asta?”, a declarat într-o conferință de presă tehnicianul Pandurilor, Petre Grigoraș.Vârstnicii, sărbătoriţi astăzi la Târgu-Jiu 29 Sep 2016

În această după-amiază, Primăria şi Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu, organizează la restaurantul de pe Insuliţa Jiului, evenimentul ”Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice”. La festivitate vor participa circa 1.500 de pensionari târgujieni, înscrişi în cluburile vârste a treia din municipiu, precum şi membri ai organizaţiilor locale pentru vârstnici.Mergea a anunțat cu cine va face pereche 29 Sep 2016

Florin Mergea (numărul 16 mondial la dublu) şi vicecampion olimpic la Rio, a anunţat că începând cu anul 2017 va face echipă cu britanicul Dominic Inglot (34 ATP la dublu), alături de care a mai evoluat în perioada septembrie 2014 – iulie 2015.
Este omul alături de care am obţinut cea mai importantă victorie”, a spus Florin Mergea. Mai mult, tenismenul de 31 de ani spune că are o relaţie specială cu Dominic Inglot, iar asta va conta mult şi pe teren.
„Am ales ca anul viitor să joc cu cel mai bun prieten al meu. Consider că momentul în care ne-am întâlnit în trecut nu a fost cel mai potrivit pentru niciunul dintre noi, şi astfel am lăsat lucrurile neterminate. Este omul alături de care am obţinut cea mai importantă victorie pentru mine, prima din cariera mea împotriva fraţilor Bryan. S-a întâmplat într-un Grand Slam, când ei se aflau într-un moment de vârf al carierei lor şi chiar în ziua în care am împlinit 30 de ani. Acel moment va rămâne pentru totdeauna în inima mea, iar dacă ţin cont de relaţia excelentă pe care o avem şi în afara terenului, sunt suficiente elemente care formează o bază solidă pentru parteneriatul din 2017. Bine ai revenit în Team Mergea, Dom Inglot”, a scris Mergea pe Facebook, arătându-se entuziasmat de noul parteneriat.
Mergea are amintiri frumoase alături de Inglot! Pe lângă victoria contra gemenilor Bryan despre care vorbeşte mai sus, obţinută în optimi la Australian Open 2015, cei doi au reuşit să atingă două finale în circuit, ambele pierdute: Auckland şi Montpellier! Dominic, proaspăt campion la Moscova în echipă cu Henri Kontinen, are un CV impresionant dacă ne raportăm la competiţia inter-ţări din tenis. Acesta este campion en-titre în Cupa Davis cu echipa Marii Britanii, din care au mai făcut parte Andy Murray şi Jamie Murray.Femeie condusă la Poliție, după ce a fost prinsă pe un moped 29 Sep 2016

Poliţiştii din Polovragi au depistat în trafic o femeie de 56 de ani, din comuna Polovragi, în timp ce conducea un moped neînregistrat în circulație. În urma verificărilor s-a stabilit faptul că nu deține nici permis de conducere auto. ”În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice de o persoană care nu deține permis de conducere auto”, a precizat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.Peste o tonă de struguri, confiscată de polițiști 29 Sep 2016

Polițiștii au depistat doi tineri de 25 şi 29 de ani, din localitatea Slobozia Bradului, din judeţul Vrancea, în timp ce comercializau struguri, dintr-o autoutilitară, pe raza localităţii Negomir. Din verificările efectuate a reieşit faptul că intenționau să vândă cantitatea de 1.220 de kilograme de struguri, fără să deţină documente legale de provenienţă. Oamenii legii au aplicat o amendă în valoare de 500 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de struguri.

 Protest la Penitenciarul Târgu-Jiu 29 Sep 2016

Zeci de angajați ai Penitenciarului Târgu-Jiu protestează la această oră, în fața unității, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de salarii, dar şi de lipsa personalului.FOTO – Inaugurare magazin Profi LOCO, la Bîlteni 29 Sep 2016

La această oră, primul magazin din mediul rural din judeţul nostru, deschis de retailerul Profi, este inaugurat la Bîlteni. Deja, peste o sută de oameni se află în faţa magazinului, aceştia vânând promoţiile de inaugurare, retailerul pregătind şi zeci de plase cu cadouri pentru primii clienţi.Accident la Runcu 29 Sep 2016

Un tânăr de 24 de ani, fiul viceprimarului din comuna Runcu, a lovit cu autoturismul un pieton în vârstă de 66 de ani, care ar fi ieșit în fața mașinii pentru a îndepărta o vacă aflată pe mijlocul drumului. La fața locului a fost trimis un echipaj de la Ambulanță, iar polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care s-a produs accidentul din localitatea Bâltișoara. Revenim cu detalii!Scandal la o școală din Târgu-Jiu! Elevii întrebați pe cine vor să “execute” 29 Sep 2016

Un nou scandal îi are ca protagoniști pe elevi și dascăli de la Școala Generală Ecaterina Teodoroiu din municipiu, acolo unde la începutul anului o învățătoare se plângea că i-au fost dați în clasă prea mulți elevi de etnie romă. Acum jurnaliștii au primit imagini în care directoarea unității de învățământ apare la un banchet al elevilor de clasa a opta din vară în care îi întreabă pe cine ar dori aceștia “să execute” în ultima lor zi de viață. Elevii au dat diverse răspunsuri, politicieni ca Traian Băsescu sau Victor Ponta fiind pe lista lor de “preferințe”, dar și maneliști ca Florin Salam. Unii dintre ei nu au ezitat să îi spună directoarei Livia Zamfir că “pe tine”, în timp ce o profesoară a spus că ea se gândește să execute “persoanele constipate”.
Totul s-a întâmplat la petrecerea de final de an a absolvenților de clasa a opta, iar asta pare să fie și scuza preferată a directoarei. Ea spune că dascăli care vor răul școlii pe care ea o conduce și cu care este în conflict s-ar afla în spatele acestor dezvăluiri, Zamfir negăsind nimic anormal în întrebarea pe care le-a adresat-o elevilor ei. “Să veniți să vedeți rezultatele de la școală, la cum arată unitatea, nu să le dați crezare celor care nu știu decât să denigreze și să reclame. În acele imagini se vede că elevii ar fi vrut ca distracția să fie mai altfel și eu am fost un pic rea. De aici a pornit totul și așa am ajuns să îi întreb pe cine ați omorî sau executa pentru că eram convinsă că prima sunt eu și ați și văzut dacă ați urmărit imaginile că unii au și spus că pe mine m-ar executa. Eu cred că am dus răspunsurile lor într-o direcție bună. Sunt și eu om, muncesc de la opt dimineața la opt seara, iar unii stau și se leagă de orice vorbă a mea”, spune directoarea.
Șefa de la “Ecaterina” nu găsește nimic nefiresc în conținutul întrebării adresate elevilor, dar superiorii săi de la Inspectoratul Școlar sunt de altă părere. Purtătorul de cuvânt al instituției, Georgeta Popescu, spune că personalul didactic trebuie să fie mereu un bun exemplu pentru elevi, în cazul de față urmând să fie sesizată o comisie de disciplină ce funcționează în cadrul fiecărei școli, inclusiv la “Ecaterina Teodoroiu”. Problema e că în fruntea unei astfel de comisii se află chiar directorul unității de învățământ, ceea ce face aproape imposibilă o eventuală sancționare a sa. “Considerăm că este o întrebare deplasată cea adresată elevilor, iar dacă a fost o glumă a fost o glumă nepotrivită. Inspectoratul Școlar nu poate să aplice sancțiuni. Singura care poate aplica sancțiuni în asemenea situații este comisia de cercetare disciplinară de la nivelul școlii”, a explicat reprezentantul IȘJ Gorj.
Gelu IonescuFostul manager al CEO a cerut amânarea procesului în care este acuzat de abuz în serviciu 29 Sep 2016

La primul termen, Laurențiu Ciobotărică a cerut, marți, la Tribunalul Gorj, să se amâne judecarea procesului în care este acuzat de abuz în serviciu, solicitarea depusă prin intermediul avocatului său fiind admisă de magistratul de caz, care a stabilit când va avea următorea înfățișare. ”Amână judecarea cauzei la data de 18 octombrie 2016, la cererea apărătorului inculpatului Ciobotărică Ion Laurenţiu”, a stabilit instanța. Tot marți, judecătorii le-au dat o veste bună celor trei inculpați din dosar. ”Dispune revocarea controlului judiciar cu privire la inculpații Ciobotărică Ion Laurenţiu, Jianu Dorina, Antonie Daniel. Cu drept de contestație”, au mai decis magistrații. Fostul manager al companiei, Laurențiu Ciobotărică, a fost trimis în judecată pe 8 iunie, alături de Dorina Jianu, șefa de la Legislație și Guvernanță Corporativă, acuzată de complicitate și Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere. Suspiciunea este că i-ar fi acordat, prin hotărâre de Directorat, 128.100 de lei lui Aurel Medințu, pentru a demisiona din funcția de director al Diviziei Energetice. ”La data de 22 decembrie 2015, inculpații Ciobotărică Ion Laurențiu, în calitate de președinte al Directoratului SC CEO SA Târgu-Jiu și Antonie Daniel, în calitate de membru al Directoratului SC CEO SA Târgu-Jiu, au aprobat și acordat în mod nelegal, unei persoane, o compensație financiară constând în cinci remunerații fixe lunare avute de aceasta din urmă în calitate de membru al aceluiași Directorat, respectiv 128.100 lei. Cei doi au beneficiat de sprijinul inculpatei Jianu Dorina, director al Direcției Juridice și Guvernanță Corporatistă, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora. Concret, inculpatul Ciobotărică Laurențiu, în înțelegere cu inculpata Jianu Dorina, nu a făcut altceva decât să amestece/să suprapună în mod intenționat diverse prevederi legale și situații de fapt pentru a crea confuzie și a da o aparență de legalitate acțiunilor lor ilicite”, se precizează în comunicatul DNA.
Daniel Antonie a fost deferit Justiției de două ori, bărbatul fiind judecat pentru abuz în serviciu într-un alt dosar, alături de Vasile Ghimiș, fost director la Direcția Economică a Sucursalei ”Divizia Minieră” din cadrul CEO și de doi administratori ai firmelor de la care au fost cumpărate truse sanitare și furtunuri pentru stingerea incendiilor. ”În perioada octombrie 2013-martie 2014, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile, în calitate de directori în cadrul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, au dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea de la două firme, printre care și SC TFR Teminvest SRL, controlate de inculpații Giurcău Daniel Sever și Temelie Florin, la prețuri supraevaluate, a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor și 170 truse sanitare de prim ajutor. În același context, pe de o parte „ajutorul” acordat de inculpații Temelie Florin și Giurcău Daniel Sever a constat în depunerea de oferte pentru produsele respective, în numele societăților pe care le administrau, la prețuri supraevaluate de circa 6-7 ori față de prețurile lor de achiziție”, au precizat procurorii DNA, în timpul cercetărilor.
Loredana Fîciu16 instructori auto, amendați după un control al Poliției 29 Sep 2016

Polițiștii din Târgu-Jiu au organizat, marți, o acțiune de amploare pe raza municipiului, la care au participat reprezentanţi ai primăriei, angajați ai Registrului Auto Român Gorj şi ai Biroului Judeţean de Metrologie, pentru verificarea transportului de persoane în regim de taxi și a instructorilor școlilor de șoferi. ”Obiectivele acestei acțiuni au fost: diminuarea pirateriei în domeniu şi depistarea persoanelor care practică ilegal activitatea de taximetrie, conștientizarea persoanelor care practică activitatea de taximetrie, cu privire la respectarea normelor legale care reglementează această activitate, diminuarea riscului de victimizare prin accidente rutiere produse pe fondul nerespectării legislaţiei rutiere, existenţa documentelor prevăzute de legislaţia rutieră, atât pentru conducătorul auto, cât şi pentru autovehicul, respectarea obligaţiei de a efectua pregătirea practică a cursanților școlilor de șoferi, numai în intervalele orare şi pe traseele stabilite de către Serviciul Rutier Gorj”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Instructorii auto nu respectau programul stabilit
În urma controlului au fost aplicate 33 de sancțiuni, în valoare de 11.150 lei, fiind dispusă și reținerea unui permis de conducere. Instructorii auto verificați au fost amendați. ”Au fost identificati 16 instructori auto care nu au respectat obligaţia de a efectua pregătirea practică a cursantului numai în intervalele orare şi pe traseele stabilite de către Serviciul Rutier Gorj, fapt pentru care au fost sancţionaţi contravenţional, cu amenzi în valoare de 2.500 lei. Acțiunile vor continua și în perioada următoare, pentru prevenirea accidentelor rutiere și conștientizarea persoanelor care practică activitatea de taximetrie, cu privire la respectarea normelor legale”, a mai precizat Andrei Lazăr.
Loredana FîciuSentințe contopite pentru un fost primar și un ex-secretar de primărie! 29 Sep 2016

Fostul primar de la Padeș, Haralambie Stoicănel, precum și fostul secretar de la Bumbești Jiu, Victor Șolea, vor avea de acum încolo doar câte o condamnare în cazierul lor, deși fiecare dintre ei a suferit în ultimii ani câte două condamnări pentru problemele penale pe care le-au avut. Biroul de Executări Penale din cadrul Tribunalului Gorj a solicitat instanței și a și obținut, o contopire a condamnărilor pe care le-au suferit cei doi, magistrații stabilind astfel câte o nouă pedeapsă pentru fiecare condamnat în parte.
Stoicănel Haralambie a avut două condamnări după ce a falsificat adeverințe, ca angajat al Registrului Agricol de la Primăria Padeș, adeverințele fiind folosite pentru obținerea unor subvenții ilegale de la APIA Gorj. El a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare, respectiv un an și 8 luni în alt dosar, ambele fiind cu suspendare. După contopire acesta a rămas cu o condamnare de 2 ani și 8 luni, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani. Lucrurile stau aproape la fel și pentru Șolea, care are acum o pedeapsă finală de 3 ani, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani. El a fost anterior condamnat la 3 ani de închisoare, respectiv 2 ani și 6 luni, ambele cu suspendare, în dosare în care era acuzat de fapte de corupție. La începutul lui 2012 el a fost arestat preventiv vreme de câteva luni, ulterior primind condamnările cu suspendare, motiv pentru care nu s-a mai întors în spatele gratiilor.
Gelu IonescuAfacerist din Târgu-Jiu, cercetat pentru împiedicarea circulației pe drumurile publice 29 Sep 2016

Un bărbat din comuna Crasna a sunat la 112 și a anunțat că, pe raza localității, angajații unei firme au săpat un șanț transversal pe drumul comunal și nu se mai poate circula. În urma verificărilor s-a întocmit dosar penal. Firma este administrată de un om de afaceri din Târgu-Jiu, care este fratele patronului unui cunoscut club din municipiu. ”Din cercetările efectuate de poliţişti la faţa locului a reieşit faptul că o societate comercială din municipiul Târgu-Jiu, administrată de un bărbat de 32 de ani, a executat lucrări, în perioada 26-27 septembrie, pe drumul comunal Crasna, în cadrul unui contract cu finanțare europeană, pentru construirea unor podețe transversale pe drumul comunal, fiind excavat un șanț cu adâncimea de un metru și lățimea de doi metri, pe toată lățimea drumului comunal, blocând accesul pe drumul public. În zonă urmează să se efectueze o cale temporară de acces care va fi semnalizată corespunzător. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice”, a precizat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Loredana FîciuRovinărean reținut în urma unei percheziții 29 Sep 2016

Un bărbat de 56 de ani, din orașul Rovinari, a fost reținut de polițiști, marți seara, pentru furt şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, având permisul de conducere anulat. Acesta a fost încătușat în urma unei descinderi a oamenilor legii. Reprezentanții IPJ Gorj susțin că au deschis ancheta după ce suspectul a fost depistat în trafic, în timp ce transporta cu o mașină peste 40 de tone de cărbune, ignorând faptul că nu mai are carnet de șofer. În plus, nu avea nici documente pentru marfa care ar fi fost luată de la una dintre carierele Complexului Energetic Oltenia. ”La data de 27 septembrie, polițiști din cadrul Poliţiei Oraşului Rovinari, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe Lângă Judecătoria Târgu-Jiu, au continuat cercetările față de un bărbat de 56 de ani, din localitate, cercetat într-un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt de cărbune şi conducerea unui autovehicul având permisul de conducere anulat, fiind efectuată o percheziţie domiciliară la locuinţa suspectului. În baza probatoriului administrat în dosar a fost dispusă măsura reținerii suspectului pentru o perioadă de 24 ore. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Gorj. Ieri, suspectul a fost prezentat în fața procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. În urma audierilor s-a stabilit să fie cercetat în libertate. Acesta va rămâne sub control judiciar în următoarele 60 de zile. În fața camerelor de filmat, bărbatul a spus inițial că este nevinovat, ulterior susținând că ”regretă” cele întâmplate.
Loredana FîciuFirme private din judeţ respinse! AJOFM Gorj, gir pozitiv la finanţare prin Programul Rabla 29 Sep 2016

Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat în aceste zile rezultatul celei de-a treia etape de evaluare şi validare a dosarelor depuse de persoanele juridice în Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Programul Rabla) şi în Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic (Programul Rabla Plus) 2016. În această serie, a primit aviz pozitiv la finanţare dosarul depus de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, în timp ce dosarele altor câteva societăţi private din judeţ au fost respinse.

În această a treia etapă, pentru Programul Rabla au fost analizate la nivel de ţară un număr de 330 dosare depuse de persoane juridice. Din acestea, 197 dosare au fost acceptate pentru 540 autovehicule şi 133 dosare au fost respinse. De asemenea, au fost aprobate 7 contestaţii pentru 22 de autovehicule aferente dosarelor respinse în cea de-a doua etapă de evaluare. Pentru Programul Rabla Plus au fost analizate un număr de 10 dosare depuse de persoane juridice. Din acestea, 7 dosare au fost acceptate pentru 15 autovehicule şi alte 3 dosare au fost respinse.
Conform listelor postate pe site-ul AFM, finanţare prin Programul Rabla a primit şi o instituţie publică din judeţul Gorj. Este vorba de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dosarul său primind o finanţare de 6.500 lei drept sprijin pentru achiziţionarea unui nou autoturism. Dosarul AJOFM Gorj a fost depus pentru analizare în vederea finanţării, la AFM din Bucureşti, în data de 28 iulie a.c. de asemenea, tot pe lista persoanelor juridice acceptate, figurează şi o societate privată din judeţul nostru SC Larmira COM, al cărui dosar depus pe 22 iulie 2016, a primit de asemenea, o finanţare tot de 6.500 lei.

dacia-ocazieMotive diverse de respingere
La polul opus, lista persoanelor juridice respinse la Programul Rabla, conţine şi câteva societăţi din Gorj. Este vorba despre SC Seres Prod Com SRL, unitate din Bumbeşti-Jiu de fabricare a platformelor de cântărire industrială şi a altor dispozitive pentru maşini şi utilaje. Motivele care au stat la baza respingerii dosarului de finanţare sunt: “Deşi în documentele autovehiculului uzat este menţionată o altă adresă decât cea care apare în certificatul constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerţului, nu a fost depus documentul din care să rezulte modificarea adresei sediului. Potrivit declaraţiei prevăzute în anexa nr. 7 la ghid, valoarea totală a ajutoarelor de minimis de care a beneficiat solicitantul pe o perioadă de 3 ani consecutivi (2 ani fiscali precedenţi şi anul fiscal în cursul căruia depune dosar de acceptare în program), cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în baza schemei de minimis, depăşeşte echivalentul în lei a 200.000 euro, la data depunerii dosarului de acceptare”.
O altă societate din Gorj respinsă din Programul Rabla este SC Apa Vie SRL, dosarul având la baza nealocării finanţării mai multe motive: “Cererea de finanţare depusă nu respectă formularul prevăzut în anexa nr. 6 la ghid¹. Din cartea de identitate a vehiculului nu rezultă anul primei înmatriculări în România (copie ilizibilă). Nu a fost depus certificatul constatator emis de către Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are sediul social proprietarul, în original sau în copie legalizată, nu mai vechi de 30 de zile la data depunerii dosarului de acceptare. Având în vedere lipsa declaraţiei pe proprie răspundere din cererea de finanţare, nu se poate stabili eligibilitatea solicitantului în ceea ce priveşte cerinţele impuse de art.37 lit. e) şi f.) din Ghidul de finanţare aferent Programului. Certificatul de cazier fiscal nu a fost depus. Certificatul de atestare privind obligaţiile la Fondul pentru mediu nu a fost depus. Declaraţia privind ajutoarele de minimis obţinute în ultimii 3 ani, respectiv 2 ani fiscali precedenţi şi anul fiscal în cursul căruia proprietarul se înscrie în program nu a fost depusă. Declaraţia pe propria răspundere a reprezentantului legal conform formularului prevăzut în anexa nr. 10 la ghid nu a fost depusă. Nu se poate stabili suma solicitată deoarece nu a fost depusă cererea de finanţare”.
Persoanele juridice care au fost respinse au posibilitatea să depună contestaţii până luni, 3 octombrie. De asemenea, solicitanţii respinşi pot depune un nou dosar, la sediul AFM până la data de 21 octombrie 2016.
Izabella MolnarConducerea Spitalului Turceni face demersuri pentru suplimentarea personalului 29 Sep 2016

Conducerea Spitalului Orășenesc Turceni a reușit să aducă în echipa de cadre medicale a unității un medic ATI, luna trecută, însă nu este suficient. Managerul Dragoș Hațegan spune că va continua demersurile pentru atragerea de noi cadre medicale, fiind nevoie atât de medici, cât și de asistente și infirmere.

Spitalul Orăşenesc Turceni asigură acordarea asistenţei medicale complete populaţiei din comunele: Turceni, Brăneşti, Borăscu, Ioneşti, Plopşoru, Ţânţăreni şi Urdari. De-a lungul timpului, unitatea a beneficiat de investiţii importante, fapt ce a făcut ca la ora actuală condiţiile hoteliere să se ridice la nivelul standardelor actuale din domeniu.
În ultimii ani, managerul Dragoș Hațegan a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a atrage medici. În luna august s-a angajat un medic pe ATI, însă este nevoie de mai mulți specialiști. „Ne mai trebuie un medic ATI, un psihiatru, pentru care am și făcut solicitare la Consiliul Local pentru suplimentare de personal. De asemenea, la Cardiologie, Interne și Pediatrie avem medici pensionari cărora le-am prelungit contractele până reușim să angajăm alți specialiști. Avem nevoie și de un neurolog, întrucât am creat un cabinet de Neurologie în Ambulatoriu și nu avem medic care să lucreze în el”, a confirmat Dragoș Hațegan, managerul Spitalului Orășenesc Turceni.

Posturi vacante la CPU
Și la Compartimentul Primiri – Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Orășenesc Turceni este nevoie de angajări. „Ne mai trebuie un asistent și o infirmieră, aceste posturi urmând a fi scoase la concurs, întrucât la ora actuală avem doar cinci persoane pe CPU și este foarte greu să asigurăm turele atunci când se pleacă în concediu, spre exemplu. De asemenea, tot la CPU aveam în organigramă 4 posturi de medici urgentiști, pe care le-am transformat în medici de familie cu competențe în urgențe, pentru a putea găsi mai ușor medici care să lucreze în CPU”, a explicat Dragoș Hațegan, managerul Spitalului Orășenesc Turceni.
Conducerea Spitalului Turceni face tot ceea ce se poate pentru ca posturile vacante să fie scoase la concurs și să se întregească echipa de cadre medicale a unității.
Minodora SuceaSemnal editorial, cu lansare la Biblioteca Judeţeană Gorj, vineri, 30 septembrie, ora 11.00 – „Amintiri despre oameni şi neoameni”, de Sabin Velican 29 Sep 2016

Cuvânt înainte, note, comentarii şi îngrijirea ediţiei de Sorin Popescu, Editura AMAMAROL, Bucureşti – 2016
Am avut şansa de a citi o parte dintre minunatele povestiri cu iz memorialistic cuprinse în volumul „amintiri despre oameni şi neoameni”, scris de Sabin Velican – pseudonimul literar al prozatorului de mare talent Sabin Popescu-Lupu, dar interzis în perioada comunistă -, cu un Cuvânt înainte, note, comentarii şi îngrijirea ediţiei de gorjeanul Sorin Popescu.
Volumul apare în excelente condiţii grafice, cu peste 328 de pagini, conţine povestiri de un puternic realism şi dramatism, având la final o coală de fotografii da familie ale autorului dispărut. NU lipsesc reproducerile unei Diplome prin care Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu i-a acordat Titlul de Cetăţean de Onoare al urbei de pe Jii, din 1996, semnată de Primarul Târgu Jiului de la acea vreme, Victor Murea, şi o alta Gramată de binecuvântare, oferită de Arhiescopia Chişinăului ziaristului neobosit şi patriot Sabin Popresc-Lupu, la data de 31 decembrie 1943.
Lansarea volumului va avea loc vineri, 30 septembrie 2016, orele 11.00, în Sala Mihai Eminescu a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” din Târgu Jiu.
Ion PREDOŞANUGorjul, din nou prezent la Concursul naţional al cercurilor de lectură Lecturiada elevilor, Cluj, 1-5 septembrie 2016 29 Sep 2016

Lecturiada elevilor este un concurs de portofolii organizat de ANPRO Cluj (Asociaţia Profesorilor de Limba Română ,,Ioana Emilia Petrescu” ) în parteneriat cu diferite instituţii în cadrul Programului naţional ,,Cercuri de lectură” care se pregăteşte pe parcursul unui an şcolar, din octombrie până în iunie. Echipajul care a reprezentat judeţul Gorj la această competiţie naţională a fost compus din cinci eleve de la Şcoala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu” din Târgu – Jiu : Popescu Teodora, Popescu Ecaterina, Popescu Nicola, Calotă Rebeca din clasa a VII-a şi Gavrilescu Alexandra din clasa a VIII-a, însoţite fiind de ,,consilierul de lectură”, profesorul coordonator al cercului.
Lectură, cultură şi cuvânt este un proiect educațional iniţiat de Şcoala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu”, în colaborare cu ANPRO Cluj, I.S.J Gorj, Biblioteca Judeţeană ,,Christian Tell” şi alte instituţii din Gorj şi din ţară. Proiectul se adresează elevilor, cadrelor didactice, părinţilor şi tuturor iubitorilor de lectură preocupați de iniţierea în tainele cititului. De fiecare dată acest concurs s-a desfăşurat sub diferite denumiri, în funcţie de tema aleasă de organizatori: ,,Citeşte cu mine!”, ,,Călători în Galaxia lecturii”, ,,Poveşti călătoare” Anul acesta, activităţile Lecturiadei elevilor de la Cluj au debutat sub semnul ,,Şcolii Solomonarilor/Şolomanţă”, ca un modest omagiu adus memoriei unuia dintre cei mai bravi solomonari ai timpurilor noastre, Solomon Marcus. Iar noi, laolaltă, elevi şi profesori, am devenit ucenici solomonari în slujba lecturii şi scrierii creative. Iubiţi Ucenici Solomonari, junior şi seniori, vă felicităm că aţi trecut cu bine primele încercări la care aţi fost supuşi în ţinuturile din care proveniţi şi că sunteţi voi cei aleşi dintr-un şir lung de pretendenţi. Vă urăm ,,Bun venit la Şolomanţa/Şcoala Solomonarilor!” – acestea au fost cuvintele de întâmpinare pentru toţi participanţii la competiţia naţională a Lecturiadei elevilor din anul acesta.
lecturiada1,, (…) Ne naştem cu nevoia de a învăţa şi cu ea trăim pe tot parcursul vieţii. Este pentru fiinţa umană ceea ce este respiraţia pentru corpul uman”, spunea marele Academician Solomon Marcus. Organizatorii au avut ca reper cele zece nevoi umane semnalate de marele Academician în 2015: 1.Nevoia de a da un sens vieţii; 2. Nevoia de împrospătare; 3.Nevoia de întrebare şi mirare; 4. Nevoia de îndoială şi suspiciune; 5.Nevoia de greşeală şi eşec; 6.Nevoia de joc; 7.Nevoia de identitate; 8.Nevoia de omenesc şi de omenie; 9.Nevoia de cultură; 10.Nevoia de transcendenţă. Aceste afirmaţii se înscriu în ţintele/ obiectivele Lecturiadei elevilor: ,,conştientizarea complexităţii identităţii noastre ca fiinţe umane care avem posibilitatea să trăim în mai multe timpuri şi în mai multe realităţi care funcţionează pe principiul vaselor comunicante; experimentarea unor principii educative vechi de care se vorbeşte tot mai mult în epoca noastră bântuită nu numai de criza lecturii, ci şi de cea a educaţiei; înţelegerea diferenţei de calitate dintre încercările şcolare şi munca de profesorat; experimentarea, din interior, a bucuriei trăite prin creaţie.”
De regulă, o mare parte dintre elevi citesc din ,,constrângerea” notei din catalog sau la insistenţa părinţilor, astfel, de multe ori lectura se transformă în asimilarea de cunoştinţe noi fără ca majoritatea cititorilor să fie cu adevărat pasionaţi de conţinutul cărţii. Prin urmare, este absolut necesar să-i învăţăm pe elevi cum să citească de plăcere, cum să se relaţioneze cu textul şi cum să acţioneze ca răspuns la ceea ce au citit, cum să treacă de la reproducerea naivă la analiza complexă a textului.
Promovarea lecturii de plăcere în rândul elevilor, organizarea de activităţi care să aibă ca scop îmbunătăţirea comunicării inter- şi intra- disciplinare, exersarea scrierii creative şi a jurnalismului narativ prin alcătuirea unor compuneri care au o anumită temă au fost câteva repere urmărite în acest proiect. Întâlnirea de la Cluj de la începutul lui septembrie 2016 a avut ca temă alcătuirea de compuneri care să aibă protagonişti personaje mitologice româneşti inspirate din bibliografia pusă la dispoziţia concurenţilor cu mult timp înaintea concursului. În funcţie de vârstă, au fost recomandate pentru documentare, parcurgerea integral sau parţială a următoarelor titluri: Îngeri, zmei şi joimăriţe, Mitologie pe înţelesul copiilor (Carmen Mihalache, Ana Pascu, Cosmin Manolache, Ciprian Voicilă), Humanitas, 2008; Ovidiu Bârlea, Mică enciclopedie a poveştilor româneşti, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1976; Marcel Olinescu, Mitologie românească, Saeculum I.O. ALL, Bucureşti, 2001; Victor Kernbach, Dicţionar de mitologie, Editura Albatros, 2004(se găseşte şi în format online); Simion Florea Marian, Mitologie românească, Paideia, Bucureşti, 2001; Tudor Pamfile, Mitologie românească, ALL, Bucureşti, 1997, Adina Popescu, O istorie secretă a Ţării Vampirilor. Vol 1, Cartea Pricoliciului. Sub genericul D’apoi cum să nu fie dac’o fost?, elevii au avut de realizat un Volum antologic care trebuia să conţină cel puţin 12 poveşti ,,inventate” sau ,,adevărate” cu personaje mitologice precum zmei, spiriduşi, pâca, solomonari, blajini, pricolici ş. a. şi un Jurnal de bord de cel puţin 12 pagini care să descrie pregătirea volumului, lansarea lui, impacul la nivelul şcolii şi alte evenimente culturale dedicate cărţii. Selecţia textelor a ţinut cont de respectarea tematicii şi de calitatea prezentării, de documentare, creativitate şi originalitate. Eleva Calotă Rebeca din clasa a VII-a a fost printre cei zece finalişti la concursul de scriere creativă şi invitată să participe la concursul Lecturiadei de la Cluj alături de reprezentanţii cercului de lectură (20 de cercuri de lectură selectate la nivel de ţară).
Concursul cercurilor de lectură, adevărată tabără de creaţie, s-a desfăşurat sub forma unor ateliere de scriere şi lectură pe două secţiuni: Scriem împreună cu autorul (conduse de scriitoarea Adina Popescu) şi Poveşti adevărate. Poveşti minunate (conduse de profesorii şi studenţii de la UBB Cluj, Departamentul de Jurnalistică) alături de talentatul grafician, profesorul Adrian Barbu. Acesta ne-a iniţiat în tainele ilustratorului de carte, conturând chipuri de personaje mitologice selectate din cartea Adinei Popescu precum pâca şi pricoliciul sau alte făpturi din cartea care urmează să apară cât de curând. În acest fel am aflat că ilustratorul trebuie să fie şi un bun povestitor şi… un bun cititor, trebuie să pătrundă spiritul cărţii pentru a fi pe placul autorului, dar mai ales al cititorului. Din dialogul elevilor cu scriitoarea Adina lecturiada2Popescu aceasta a mărturisit că inspiraţia vine din viaţa de zi cu zi, că e acea ,,stare de graţie care ţâşneţete din mine fără încetare”, că scriitorul trebuie să înţeleagă celelate arte, că schiţa/ciorna este locul unde ai voie să greşeşti, că fiecare personaj are ceva din sufletul scriitorului, iar cititorul îşi vrea povestea. În cele cinci zile ale Lecturiadei atelierele s-au desfăşurat fie la Biblioteca Judeţeană ,,Octavian Goga” din Cluj , fie la la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, la Book Corner Librarium sau în inima Parcului Etnografic ,,Romulus Vuia” unde copiii au putut să intre în contact cu spaţiul tradiţional românesc şi să descopere indiciile din cartea Adinei prin jocurile pe echipe coordonate de doamna prof. Corina Dindelegan. Fiecare dintre organizatorii solomonari ne-au condus, în felul lor, spre mirajul poveştilor scrise şi spuse: Monica Onojescu, sufletul Lecturiadei, Luminiţa Medeşan, Corina Dindelegan, Anica Revnic, Tatiana Zlătior , Victor Cenuşe şi aţii.
Un eveniment deosebit , de o înaltă ţinută intelecturlă s-a desfăşurat în spaţiul cărţii, la Librarium, unde a avut loc lansarea cărţii doamnei profesor universitar Alina Pamfil – Didactica literaturii. Reorientări, Editura Art, Bucureşti 2016, referent prof. Luminiţa Medeşan. ,,Cartea se doreşte a fi un reper în ceea ce priveşte demersul didactic al profesorului care trebuie să acorde mai multă atenţie dezvoltării personale a elevului”, a spus autoarea. Doamna profesor Monica Onojescu, coordonatoarea proiectului Cercuri de lectură a conturat câteva direcţii ale publicaţiilor ANPRO – revistele Consilierul de lectură, Perspective şi Lecturiada.
În cele cinci zile ale acestei competiţii naţionale care a reunit elevi şi profesori din diferite colţuri ale ţării am avut prilejul să interacţionăm, să dezvoltăm proiecte, să fim creativi, să învăţăm să ne documentăm, să învăţăm prin joc, să ne mirăm şi să trăim bucuria unei întâlniri inedite, cu oameni deosebiţi, inimoşi, pasionaţi de lectură şi dornici de a ne împărtăşi din experienţa lor cele mai noi tendinţe în domeniul lecturii şi scrierii creative. Mirarea, întrebarea, căutarea în cărţi, în ceilalţi şi în noi înşine, având drept unelte stiloul/creionul, creioanele colorate, internetul, telefoanele, aparatele de fotografiat şi înregistrat, camerele de filmat au fost căile şi uneltele prin care am pătruns în universul lecturii şi al cunoaşterii.
Impactul pe care evenimentul de la Cluj l-a avut asupra elevilor este rezultatul unei activităţi susţinute de a găsi strategia adecvată şi puntea de comunicare prin care să cultivăm elevilor plăcerea de a citi. Acesta este şi scopul prezentului demers didactic. Cercul de lectură,,Lectură, cultură şi cuvânt” de la Şcoala ,,Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu oferă posibilitatea de a-i convinge pe elevi să devină prietenii cărţilor. Aşadar, consider că este de datoria şcolii şi cu atât mai mult a profesorului de limba şi literatura română să găsească pârghiile adecvate pentru a le insufla dragostea faţă de carte.
Prof. Georgeta Grivei, coord. cerc de lectură Şcoala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu”, Târgu-JiuAgricultura pe înțelesul tuturor – Să fertilizăm corect cerealele păioase 29 Sep 2016

La sugestia domnului Bibi Popescu din Scoarța, un permanent abonat al ziarului nostru, dar mai ales un împătimit al agriculturii de bună calitate, patimă pe care a deprins-o pe vremea când aceasta se efectua la scară mare dar mai ales de calitate, trebuie să detaliez tehnica fertilizării cerealelor păioase. Aceasta după ce vom insista puțin asupra modului de pregătire a patului germinativ pentru aceste culturi care de regulă în țara noastră se înființează acum, toamna. Spuneam mai demult că tehnologia de cultură se poate exprima foarte concis în triada casă – masă – rasă prin care se rezumă condițiile de amplasare a culturilor și de calitate a lucrărilor agrotehnice – modul și nivelul de asigurare a substanțelor nutritive de care plantele au nevoie pentru a răspunde prompt cerințelor noastre privind cantitatea și calitatea recoltei – și de la cine așteptăm recolta dorită, adică soiurile cultivate. Ocolind problema amplasării acestor culturi pe care am tratat-o întrun articol anterior mă voi opri asupra lucrărilor agrotehnice de pregătire a patului germinativ. Arătura nu trebuie să fie prea adâncă, să nu depășească 25 cm, dar mici prea superficială, să nu fie mai la suprafață de 18 cm, pentru a permite rădăcinilor de cereale păioase să străbată ușor stratul fertil. Se știe că peste 80 % din rădăcinile culturilor cerealiere păioase se cantonează în stratul 0 – 30 cm de sol, în funcție și de grosimea acestuia. Ea trebuie efectuată cu 2 – 3 săptămâni înainte de semănat, dacă se păoate cu grapă stelată, pentru ca solul să se așeze și să stocheze suficientă apă pentru a facilita germinarea boabelor și răsărirea plantelor, să încorporeze total și uniform resturile vegetale și să fie uniformă ca relief ea însăși. Patul germinativ trebuie să satisfacă pretențiile boabelor de a avea un pat tare – o saltea moale – și a fi acoperite cu o plapumă pufoasă.
Patul tare este asigurat de calitatea arăturii și de modul său de așezare, bătătorit, normal sau afânat. Semințele se vor așeza corect cu cca 2 cm deasupra acestui pat tare, adică prin lucrările de pregătire a patului germinativ, preponderent doar cu grapa cu discuri, acesta trebuie să fie doar cu 2 cm mai adânci decât adâncimea de semănat. Salteaua moale desemnează modul de fărâmițare a bulgărilor de sol în care se va amplasa sămânța. De regulă această lucrare se face prin treceri repetate cu grapa cu discuri, niciodată de două ori succesiv pe aceeași direcție, ci corect perpendicular una pe alta, la o adâncime mai mare cu cca 2 cm decât adâncimea de semănat. Fă aceasta dragul meu fermier dacă poți în parceluța ta lată de 6 – 8 m și lungă de 200 – 250 m. Plapuma pufoasă se realizează prin ultima lucrare de discuit sau cu combinatorul la adâncimea de semănat. Această triadă are rostul de a facilita urcarea apei prin capilare și oprirea ei la adâncimea de semănat spre a nu se risipi prin evaporație și a asigura condițiile corecte de germinare a boabelor. Patul germinativ se realizează în săptămâna de semănat iar ultima lucrare cu 1 – 2 zile înainte de semănat. Se va avea în vedere să nu se facă exces de mărunțire a soluilui căci sporește conținutul de praf și argilă ceea ce are ca efect imediat și de durată compactarea solului, îngreunarea pătrunderii apei și aerului în sol, dar și a rădăcinilor plantelor de cultură. Rezultatul imediat este reducerea și scumpirea recoltelor. Fertilizarea se rezumă la administrarea de substanțe chimice spre a completa oferta naturală a solului în acest domeniu căci peste tot culturile au potențial biologic de producție mai mare decât ceea ce pot realiza doar prin consumul celor din sol. Pentru producerea unei tone de producție principală împreună cu producția secundară aferentă acesteia culturile agricole extrag din sol cantități însemnate de substanțe chimice denumite elemente nutritive. Redăm în tabelul de mai jos consumurile specifice de elemente nutritive pentru principalele culturi agricole păioase specifice Gorjului, unde s.a. înseamnă substanță activă.
Să nu uităm că azotul din sol se regenerează mult mai ușor decât celelalte elemente nutritive (din apa de precipitații, prin putrezirea materiei organice încorporată în sol, din activitatea unor microorganisme etc) și de aceea fertilizarea unilaterală cu azot a culturilor provoacă sărăcirea solului în celelalte elemente nutritive, deci reducerea potențialului productiv natural al acestuia. De aceea recomandăm utilizarea pentru toate culturile a îngrășămintelor chimice complexe, cu mai multe elemente nutritive. Administrate fazial, în mai multe reprize, foliar sau la sol, efectul nutritiv al îngrășămintelor chimice sporește cu peste la 30 % la azot, cu 20 – 25 % la fosfor și cu 15 – 20 % la potasiu. Aceasta înseamnă că și sporul de recoltă poate cerște cu aceste procente dacă recurgem la administrarea localizată și fazială a îngrășămintelor chimice, tehnologie diferită de la o cultură la alta. Totodată astfel se reduc cheltuielile pentru fertilizare și se evită pierderile de azot prin levigare ( spălare în profunzime ) de către apa de precipitații sau de irigare, ceea ce poate conduce ușor la poluarea apelor subterane.
Fertilizarea de bază a cerealelor păioase se poate efectua atât înainte de arat când este bine să administrăm fosforul, potasiul și o treime sau jumătate din doza de azot ( dar nu mai puțin decât azotul necesar descompunerii resturilor vegetale, 7 kg N s.a. / to de materie organică încorporată ) însă aceasta se poate face și la pregătirea patului germinativ cu încorporare prin lucrarea de discuit. Pentru o recoltă de grâu de 4 to boabe și cam 2 to paie încorporabile / ha cultura aceasta necesită cam 115 – 155 kg azot, 50 – 75 kg fosfor și 80 – 120 kg potasiu. În aceste condiții ar trebui ca înainte de semănat să administrăm cam 150 kg complexe de tipul 16.48.00 urmând ca restul dozei de azot, cam 90 kg s.a. / ha să fie administrată fazial iarna și la ierbicidare. La ierbicidare se pot administra maximum 5 kg N s.a. / ha obținut prin dizolvarea a 10 kg uree / ha în soluția de ierbicidat. Ureea este singurul fertilizant chimic ce poate fi administrat foliar alături de fretilizanții foliari speciali. Orice alt sortiment de fertilizant chimic este toxic pentru culturi dacă este administrat foliar. Deocamdată potasiul rezultat din calcul poate fi neglijat căci solurile noastre nu duc lipsă de acest element chimic. De fapt calcularea necesarului de fertilizanți este la fel de complicat precum o plăcintă. Gunoiul de grajd nu se recomandă a fi administrat cerealelor păioase ci culturilor ante sau postmergătoare. De obicei provoacă ușor căderea plantelor, înfrățirea excesivă și sensibilitate la bolile foliare.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICIEducaţia…şi Lecţia de viaţă – Simpozionul național: «Sfântul Antim Ivireanul – ctitor de cultură și spiritualitate românească», Gorj, 2016 29 Sep 2016

În organizarea Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova și a primăriei din localitate, în zilele de 26-27 septembrie 2016, la Tg-Cărbunești(Gorj) s-a desfășurat Simpozionul național: «Sfântul Antim Ivireanul – ctitor de cultură și spiritualitate românească», un eveniment de înaltă ținută academică, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei și împlinit prin strădania neobosită a Preacucernicului Părinte, lector univ. dr Ioan Sorin Bora, cu sprijinul comunității locale.

Personalitatea celui mai mare tipograf din cultura medievală românească
În cele două zile, în sala de consiliu a Primăriei Orașului Tg. Cărbunești au conferențiat cadre didactice de la facultăți de teologie din Craiova și din țară, o serie de profesori și cercetători, inclusiv de la bisericaUniversitatea «Constantin Brâncuși» din Tg.-Jiu, care au evocat personalitatea celui mai mare tipograf din cultura medievală românească, având un rol important în introducerea completă și definitivă a limbii române în slujbele bisericești, în ciuda faptului că limba română nu era limba sa nativă. În cadrul dezbaterilor care s-au ținut după fiecare dintre cele șase sesiuni ale simpozionului, participanții au relevat faptul că fiind și un dascăl neîntrecut al pocăinței, un ierarh înțelept și bun liturghisitor, o personalitate a cărții și un spirit al artelor, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul (aprox. 1640/1650 – 1716) a reușit să creeze o limbă liturgică românească extrem de coerentă, care a fost înțeleasă de contemporanii săi și care este folosită până astăzi în practicile de cult din bisericile noastre ortodoxe. Atât în prima, cât și în cea de-a doua zi, lucrările simpozionului au fost deschise printr-o slujbă de Te Deum săvârşită de către părinţii profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova în Biserica «Sfântul Antim Ivireanul» din vecinătatea primăriei orașului, la care au luat parte și credincioși din parohie.

Având ca deziderate: luminarea poporului, instruirea și îndrumarea preoţilor, propovăduirea dreptei-credinţe în toate limbile pe care le știa
Referindu-ne la prima zi a lucrărilor simpozionului, putem aprecia marea varietate a temelor abordate în legătură cu viața și activitatea Sfântului Antim Ivireanul, teme circumscrise unei arii largi de probleme cum ar fi: «Tinerețea și formația intelectual-artistică a Sfântului Antim» (prof.univ.dr. Radu-Ștefan Fotografie0828Vergatti), «Fundamentarea scripturistică și patristică a Didahiilor Sfântului Antim Ivireanul» (PS Nicodim), «Antim Ivireanul ca spirit critic» (conf.univ.dr. Gabriel Coșoveanu), «Sfântul Antim Ivireanul în opera lui Nichifor Crainic» (pr.conf.univ.dr. Picu Ocoleanu), «Patru documente de la Antim Ivireanul 1707-1716» (dr. Laurențiu-Ștefan Szemkovics), «Antim Ivireanul, influențe și confluențe în spațiul geocultural sud-est european» (prof.univ.dr. George Niculescu), «Sf. Antim Ivireanul și receptarea sa în istoriografia românească veche» (dr. Toma Rădulescu), «Idei apologetice în opera Sfântului Antim Ivireanul» (arhid.lect.univ.dr. Ioniță Apostolache), «Poezia românească în vremea Sfântului Antim Ivireanul» (prof.dr. Ion Mocioi), «Particularități în apariția lăcașurilor de cult din Oltenia-ierarhizarea spațiilor geografice cu încărcătură religioasă» (lect.univ.dr. Camelia Teodorescu, prof. drd. Iuliana Bora) și altele, în care a fost eviențiat faptul că marele prăznuit a fost cel care a lucrat peste 26 de ani în ogorul Bisericii, cu precădere în domeniul tipografiei, având ca deziderate: luminarea poporului, instruirea și îndrumarea preoţilor, propovăduirea dreptei-credinţe în toate limbile pe care le știa, dar ceea ce fascinează, de fapt, reprezintă nu doar ceea ce se vede și se poate deduce din puternica și roditoarea sa personalitate, dar și prin ceea ce nu se vede, prin tainele pe care numai Dumnezeu le știe despre el și care ne atrag sufletele într-o căutare însuflețită de o mirare sfântă, îndatoritoare și profund recunoscătoare. De aceea, putem spune că aflați la trei secole distanță de la plecare sa la cele veșnice, nu putem vedea decât parțial acea lumină descoperită sub vălul smereniei sfântului de pronia Lui Dumnezeu, deoarece o mare parte din viața și opera Sfântului Antim, cel care a devenit în 1708 Mitropolitul Țării Românești, rămâne încă, cel puțin în prima jumătate a ei, o taină greu de deslușit pentru cei mai mulți dintre noi. Am reținut pentru cititori, chiar din prima zi de dezbateri, o serie de referiri privitoare la «agonisirea spirituală» a sfinților, faptul că sfinții au fost la vremea lor și oameni de aleasă cultură, iar în esență, ei sunt chiar simbolul relației Lui Dumnezeu cu multitudinea creațiilor Sale, că domeniul culturii e mai presus de toate un spațiu al disputelor spirituale. S-a reiterat, cu acest prilej, că Sf. Antim Ivireanul a fost și un veritabil reformator bisericesc și cultural pentru că a văzut dincolo de «surogatul euharistic» circumscris luminilor și umbrelor sufletului omenesc, de aceea, personalitatea sa trebuie apreciată şi evaluată într-un context mai larg. Deşi predicile sau «Didahiile» sale s-a încercat să fie studiate în ultimul timp, mai mult din punctul de vedere al valorii lor istorico-literare şi al influenţei asupra dezvoltării ulterioare a limbii române, merită să fie apreciate, mai ales din punctul de vedere al Fotografie0833conţinutului, valoarea lor dogmatică şi omiletică fiind fundamentată pe Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament, aceasta detaliindu-se în pericopele evanghelice ale duminicilor şi sărbătorilor mai importante, pe Sfânta Tradiţie şi Sfinţii Părinţi ai Bisericii din Răsărit.

Devenit un bun român a fost și bun chivernisitor al bunurilor bisericești
În cea de-a doua zi a lucrărilor simpozionului au fost abordate în continuare o serie de teme, dintre care amintim: «Tipografia Râmnicului, de la Sfântul Antim Ivireanul la Damaschin Dascălul» (pr.lect.univ.dr. Sergiu-Grigore Popescu), «Sfinții Părinți în Didahiile Sfântului Ierarh Antim Ivireanul» (pr.conf.univ.dr. Constantin Băjău), «Antim Ivireanul și procesul de românizare a slujbelor și a cărților bisericești» (pr.conf.univ.dr. Marin Cojoc), «Sfântul Antim Ivireanul și epoca marilor doctrine pedagogice» (pr.conf.univ.dr. Adrian Ivan), «Sfântul Antim Ivireanul și logosul desăvârșirii morale în viața comunității» (prof.drd. Vasile Gogonea), «Situația cercetării biblice în vremea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul» (pr.lect.univ.dr. Ioan-Sorin Bora), «Circulația polieleului în Țările Române în secolul al XIX-lea» (arhid.prof.drd. Nicușor-Daniel Lăzărică) și altele, în care vorbitorii au căutat să demonstreze că prin viaţa sa înalt duhovnicească oglindită şi în activitatea tipografică și culturală de cleric și predicator, georgianul naturalizat și devenit un bun român a fost și bun chivernisitor al bunurilor bisericești în perioadele sale de stareț al mănăstirii Snagov (1694 – 1701), episcop la Râmnic (1705 – 1708) și Mitropolit al Țării Românești (1708 – 1716), în această din urmă demnitate înalt- arhierească dovedindu-se un săvârşitor şi iconom al Tainelor dumnezeieşti şi al podoabelor Bisericii, Fotografie0835pentru care dau mărturie, atât cei care i-au păstrat amintirea vie chiar și după moartea sa, dar şi icoanele, sculpturile în lemn şi în piatră, bisericile şi mănăstirile construite sau restaurate în eparhiile Râmnicului și Bucureștilor.

Predicatorul exemplar care a izbutit să transmită învăţăturile de credinţă creştină într-un stil unic
Cei care au conferențiat în cea de-a doua zi a simpozionului au arătat că traducerile cărţilor bisericeşti de cult şi de cultură din limba greacă şi tipărirea lor în limba română au reprezentat o altă lucrare prin care Sfântul Antim Ivireanul a îmbogăţit viaţa Bisericii Ortodoxe Române, deoarece se folosesc și azi aceleaşi formule şi expresii liturgice precum le-a lăsat el, iar dintre cărțile tipărite de el şi puse la îndemâna credincioşilor au fost amintite: «Antologhionul» (1697), «Liturghierul greco-arab» (1701), prima carte imprimată cu caractere arabe, «Ceaslovul greco-arab» (1702), «Noul Testament» (1703), «Psaltirea» (1694, 1710), «Evholohion» (1706), «Octoihul» (1712), «Liturghierul» (1713), «Catavasierul» (1715), «Ceaslovul» (1715). Deşi avem şi alte traduceri în limba română ale «Liturghierului», de exemplu cea a Fotografie0840Mitropolitului Dosoftei al Moldovei, din 1679, în limbajul liturgic românesc s-au păstrat termenii şi formulele liturgice folosite de Sfântul Antim în «Liturghierul» din 1713, pentru că rugăciunile «Împărate ceresc», «Tatăl Nostru», «Dumnezeul duhurilor şi a tot trupul… » şi «Crezul», ca şi alte rânduieli din «Liturghier» şi din «Molitfelnic» păstrează formularea Înaltului Ierarh. Acesta este motivul pentru care în finalul simpozionului, Preacucernicul Părinte, pr.lect.univ.dr. Ioan-Sorin Bora, cel care s-a dăruit cu pasiune pentru proiectarea și desfășurarea manifestării, să spună că a fost un simpozion reușit, cu multe comunicări importante care ne determină să nu trecem cu vederea valorile noastre românești. Așadar, putem concluziona că toți cei care au prezentat comunicări au apreciat că avem înaintea ochilor minții o adevărată «Lecție de Viață» prin care Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a rămas în Biserica Ortodoxă Română ca fiind predicatorul exemplar care a izbutit să transmită învăţăturile de credinţă într-un stil unic, îmbinând sensibilitatea duhovnicească şi experierea adevărurilor creştine cu erudiţia și iscusinţa interpretării, cu persuasiunea artei oratorice.
Profesor, Vasile GOGONEAAurel Rău şi Constantin Cubleşan, marii laureaţi ai A.Na.P. „S.L.B.”, 2016 29 Sep 2016

1. Precum Arhimede în Cartagena
Aurel Rău este adeptul elogiului, al ritualului liric. Are o scriitură farmakonică şi o nobleţe impecabilă a dicţiunii poetice.
Înzeit sau terestru, limbajul său frapează mereu orizontul de aşteptare întrucât poeţii vor fi sfinţii Rostirii, pururi Revenitorii. Căci ei revin ca anotimpurile.
În viziunea sa metapoetică poemele sunt „flori lungi peste izvoare adânci”. Sunt păstrători „în etern românesc” însă atât la nivelul minţii cât şi la cel al imaginarului literar ca atare.
Însă poetul el e cel care trebuie să rămână cu orice preţ. Când „vine un curent din pădurea verde. Povestind, (şi) ne prinde târziul”, poetul, scrib şi trezorier al naturii şi culturii, deci cu dublă factură spiritual-creatoare, are cutezanţa să îmbrace avatarul „grădinarului” inventator de cu totul alte lumi în cu totul alte spaţiotimpuri. Pentru că, iată, viaţa se scrie singură în grădină şi-i zău, „mai bună decât moartea, oricum încă pe pământ” viind.
„Lucrările gospodăreşti” ale lui Aurel Rău caută acordurile fine, se simte atras de „fotografiile la minut”, contemplă „jocurile de apă” precum Ion Barbu, practicând, finalmente, un sincretism revoluţionar în ultimă instanţă „în ale sale regăsite grădini ale marii poezii”.
Reveriile, horele, terţinele sunt mărci ale unei personalităţi cu experienţă dar parcă şi cu o veşnică tinereţe.

2. Din mansarda lui Cioran
Constantin Cubleşan este realmente un ilustru critic, istoric şi cercetător literar ba şi un redutabil teoretician. Apoi este un intelectual cu brazdă înaltă şi adâncă. Şi în plus de toate ne cunoaştem de peste 20 de ani.
Mi-a trimis din când în când câte o carte şi am ajuns să-i cunosc opera până la a-i rezerva un capitol masiv într-o viitoare carte a mea, dedicată în exclusivitate criticii şi teoriei literare. Comentându-i de pildă studiul despre „Moara cu noroc” care este o exemplară aplicaţie meto- şi meta-didactică ori pe cel despre Pavel Dan, o exemplară restitutio in integrum pe planul recitirii recuperatoare.
Preocupat de clasicii „Junimii” îl revizuieşte catafatic pe Eminescu în orizontul criticii, ba deopotrivă şi sub semnul consecvenţei cu sine însuşi în orice demers întreprins cu devoţiune şi atentă investigaţie documentară, ştiinţifică, epistemologică, estetică. Şi tot în conştiinţa criticii este readus în actualitate Ion Creangă. Discursul tot metacritic al lui Cubleşan, un magister impecabil al metadicţiunii „translucide” până la atât de cioraniana nuanţă infinitezimală (de altfel universitarul prodigios îşi mărturiseşte atracţia faţă de Cioran – o carte chiar se numeşte „Din mansarda lui Cioran”) are distincţie academică şi rectitudine morală, pe linia către un orizont mereu deschis, mereu provocator. Fiecare carte a sa este o operă aparte, căci modelul trădat (in)voluntar – vorba lui Eugen Negrici – este unul european dar de un patriotism şi de un românism de o rară nobleţe sufletească. Şi fiecare aplicaţie metacritică – de la un timp încoace şi transcritică – e de un eroism pilduitor şi in/formativ. Dar şi de o naturalitate de invidiat în stil, metaforă, textele fiindu-i mirabile „efigii pe nisipul vremii” (aşa se cheamă o altă carte de-a sa).
Personal, îl felicit pentru studiul dedicat lui Urmuz şi apoi pentru cel dedicat lui Delavrancea, un clasic decisiv al literaturii române dar şi un temut publicist al epocii sale. Dar mai ales pentru cărţile în care îi cronicăreşte cu acelaşi rafinament pe poeţii contemporani, gest deseori riscant într-o reinventată paradigmă postcălinesciană şi în ton cu alţi mari critici actuali precum Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Gheorghe Grigurcu, Mircea A. Diaconu, Mircea Bârsilă, Vasile Spiridon (ultimii patru fiind laureaţi ai Atelierului – n.m.).
Un comentariu de prof.dr. Ion Popescu-BrădiceniHandbal şi baschet de primă ligă? 29 Sep 2016

Dacă handbalul a fost revitalizat în oraş prin apariţia C.S.U. Constantin Brâncuşi, care evoluează în eşalonul secund, baschetul a dispărut din peisajul local. Cu toate acestea, primarul Florin Cârciumaru speră ca, odată cu finalizarea investiţiilor de la baza sportivă, echipele de primă ligă să-i bucure din nou pe suporterii gorjeni. “Nu trebuie să abandonăm ideea de a promova din nou handbalul şi baschetul pe prima scenă. La vară, avem Sala Sporturilor modernizată şi este păcat să nu avem handbal pe prima scenă, să nu avem baschet pe prima scenă. Facem demersuri în acest sens, să găsim soluţii pentru viitor”, a dezvăluit edilul.
Cum în România sportul şi politica merg mână în mână, primarul din Tg-Jiu şi-a exprimat convingerea că un nou Guvern va avea o deschidere mai mare către activitatea formaţiilor reprezentative din oraş. Cârciumaru a mai spus că este foarte probabil ca viitorul Executiv să dea undă verde finanţării sportului în regiune: “Eu sunt sigur că prin alegerile din decembrie vom avea la conducerea ţării un guvern politic, un guvern care va privi cu alţi ochi activitatea desfăşurată de CEO, şi cu alţi ochi susţinerea sportului din judeţul Gorj”.
Cătălin PasăreRecepţia locuinţelor sociale, decalată pentru octombrie 29 Sep 2016

Lucrările la cele două blocuri de locuinţe sociale din zona Ciocârlău a municipiului Târgu-Jiu încă nu au fost încheiate. Deşi, iniţial, municipalitatea anunţase că acestea vor fi recepţionate la sfârşitul lunii august, acum Primăria Târgu-Jiu dă ca termen de finalizare a investiţiei finele lunii octombrie. “Cele două blocuri de locuinţe sociale sunt în fază de finalizare, astfel încât spre sfârşitul lunii octombrie să putem face recepţia şi conform anunţurilor care au fost date prin intermediul mass-media privind reactualizarea dosarelor să putem avea un punctaj final pe dosarele depuse şi să se treacă efectiv la efectuarea repartiţiilor”, a declarat directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu, Marius Ionescu.
locuinte1 insValoarea totală a investiţiei este de circa 6 milioane de lei, majoritatea sumei provenind din fonduri guvernamentale. Odată cu ridicarea celor două noi blocuri din zona Ciocârlău, se conturează un mic cartier în partea de nord a municipiului Târgu-Jiu, cu toate utilităţile şi facilităţile necesare. La ora actuală, la Primăria Târgu-Jiu se află în aşteptare peste 700 de dosare şi cereri pentru atribuirea unei locuinţe, fie de tip social, fie prin programul ANL. De asemenea, de-a lungul ultimilor ani, municipalitatea a repartizat circa 900 de unităţi de locuinţe, atât prin programul ANL, cât şi prin cel de locuinţe sociale.
Izabella MolnarPoliţiştii locali primesc 50% din norma de hrană 29 Sep 2016

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa din 26 septembrie, hotărârea privind aprobarea alocării normei de hrană în procent de 50% Poliţiei Locale a Municipiului Târgu-Jiu, până la sfârşitul anului.

Conducerea Poliţiei Locale Târgu-Jiu a înaintat Primăriei un referat privind acordarea normei de hrană poliţiştilor locali şi majorarea prevederilor bugetare cu suma de 440 mii lei, din care suma de 324 mii lei necesară pentru plata nromei de hrană la nivelul actual până la sfârşitul anului 2016, iar supa de 116 mii lei pentru majorarea normei de hrană conform Ordinului 776/2015. Reprezentanţii municipalităţii au concluzionat că veniturile bugetului local nu permit asigurarea în totalitate a sumelor solicitate de poliţiştii locali: „conform adresei Poliţiei Loclae care a stat la fundamentarea bugetului pe anul 2016 s-a estimat că va fi încasată de către Poliţia Locală şi virată la bugetul local suma de 752 mii lei reprezentând venituri din permise de liberă trecere şi amenzi, până la data de 19.09.2016, fiind virată la bugetul local suma de 555.397 lei, ceea ce nu permite rectificarea bugetului pe aceste surse de venituri…”. Astfel, consilierii locali au aprobat, în şedinţa din 26 septembrie, hotărârea privind aprobarea alocării normei de hrană în procent de 50% Poliţiei Localea Municipiului Târgu-Jiu, până la sfârşitul anului. La articolul 2 al HCL se precizează că se respinge acordarea normei de hrană a Poliţiei Locale a Municipiului Târgu-Jiu, în cuantum de 116.000 lei, aferentă lunilor septembrie, octombrie şi noiembrie 2016, actualizată, conform Ordinului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 776/2015.
M.S.Vătăjelu şi Calancea, printre integraliştii începutului de sezon 29 Sep 2016

Căpitanul Universităţii Craiova, Bogdan Vătăjelu, şi portarul echipei din Bănie, Nicolai Calancea, se află printre cei mai folosiţi jucători din Liga I după primele 10 etapte. Alături de alţi 11 fotbalişti, Vătăjelu şi Calancea au fost integralişti în toate meciurile din actualul sezon. Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi dintre protagoniştii acestei liste sunt portari, iar treapta a doua a podiumului este ocupată de jucători de profil defensiv. LPF a postat, pe site-ul oficial, numele fotbaliştilor care au bifat toate cele 900 de minute. Dintre aceştia, patru au încasat deja trei cartonașe galbene şi sunt la limita suspendării. Echipa din Gorj, Pandurii, nu are niciun jucător printre “performerii” din primele 10 runde.

Lista jucătorilor integralişti:
Romario Benzar (Viitorul / 2 galbene);
Nicolai Calancea (CS U Craiova / 0 galbene);
Bogdan Vătăjelu (CS U Craiova / 3 galbene);
Plamen Ivanov Iliev (FC Botoşani / 1 galben);
Laurenţiu Brănescu (Dinamo / 1 galben);
Azer Bušuladžić (Dinamo / 3 galbene);
Cristian Bălgrădean (Concordia / 3 galbene);
Andrei Artean (Poli Timişoara / 3 galbene);
Mircea Bornescu (FC Voluntari / 0 galbene);
Petre Ivanovici (FC Voluntari / 1 galben);
Ionuţ Larie (CFR Cluj / 0 galbene);
Milan Mitic (CSM Poli Iaşi / 1 galben).
Cătălin PasăreCa la noi, la nimeni – Cu înţelepciune şi răbdare, în vremurile „Partidului DNA”! 29 Sep 2016

Vrem-nu vrem şi noi, ca şi opinia publică suntem obligaţi aproape zilnic să discutăm despre tot felul de evenimente-scandal. Majoritatea în strânsă legătură cu acţiunile DNA. Ba, în ultima vreme i se spune chiar „Partidul DNA”.
Şi asta din pricină că acele personalităţi politice care sunt chemate la DNA, deşi se bucură în continuare de prezumţia de nevinovăţie, au mari probleme în a mai candida la viitoarele alegeri parlamentare din 11 decembrie 2016.
Mă rog, aşa a păţit şi Ludovic Orban înaintea alegerilor locale din luna iunie, când se înscrisese cu şanse la candidatura domniei sale pentru funcţia de Primar General al Bucureştilor. Nici până astăzi nu se cunoaşte verdictul instanţelor de judecată. Aşa că, vinovat sau nevinovat, deşi deţinea funcţia de vicepreşedinte al Noului PNL, Ludovic Orban nu va avea acces nici pe listele ce se fac în vederea alegerilor parlamentare!
Cineva, nu spun cine, avea impresia că la DNA vor fi chemaţi numai membri ai Partidului Social Democrat. În cazul primarului municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu – vicepreşedinte al PSD, deocamdată, vreo cinci instanţe au achitat-o. Deşi deciziile instanţelor nu sunt definitive, Primarul Craiovei şi-a anunţat candidatura la alegerile parlamentare!
Cu toate că faptele pentru care este acuzat Senatorul Vasile Blaga s-au petrecut prin anii 2011-2012, deci acum patru-cinci ani, abia ieri i-a venit rândul. Iar din cauza Codului de Integritate stabilit în interiorul Noului PNL, Vasile Blaga a demisionat de la conducerea Noului PNL, unde era copreşedinte şi, culmea!, Coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, după cum a transmis Agerpres. Citându-l pe ex-copreşedintele Noului PNL, Vasile Blaga, însuşi!
Reacţia sa vine după ce DNA a anunţat că procurorii anticorupţie au dispus urmărirea penală faţă de Senatorul Vasile Blaga, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare – PDL -, pentru trafic de influenţă, cu acuzaţia că a primit foloase necuvenite în valoare de 700.000 euro!!! Tot ieri, Senatorul Vasile Blaga a fost audiat timp de două ore la DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti.
*
Multă vâlvă a stârnit şi autodenunţul deputatului Sebastian Ghiţă cu privire la implicarea sa şi a unor înalţi demnitari în falsificarea Raportului Comisiei de Etică referitor la presupusa Teză de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, susţinută la Universitatea de Vest Timişoara. Culmea este că, prin 2012, în aceeaşi zi Comisia de Etică declarase că Tezele de doctorat ale lui Victor Ponta şi Laura Codruţa Kovesi nu sunt plagiate. Şi, totuşi, asupra lucrării fostului prim ministru Victor Ponta s-a revenit, iar de Laura Codruţa Kovesi nu s-a mai atins nimeni. Probabil pentru că este Procurorul şef al DNA.
Nu se ştie încă adevărul, autodenunţul deputatului Sebastian Ghiţă nefiind lămuritor. Madam Kovesi îşi susţine nevinovăţia, iar deputatul Sebastian Ghiţă susţine că a făcut autodenunţul acum din pricină că-i este frică să nu fie arestat şi să nu mai poată aduce argumentele pe care susţine că le are. Başca faptul că, fiind an de campanie electorală, DNA va urgenta dosarele sale.
*
Mi-a mers la inimă o afirmaţie a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, valabilă şi pentru domnia sa dar şi pentru deputatul de Gorj Victor Ponta căruia ăi recomanda „înţelepciune şi răbdare”. În fond, nu contează numele viitorului candidat la funcţia de prim ministru ci, mai ales, ce vor face miniştrii şi viitorul Guvern pentru binele oamenilor din România. Şi tot Liviu Dragnea a mai zis o vorbă mare: „Data de 11 decembrie este foarte importantă pentru România!”
Mai multe întrebări pe adresa Guvernului Cioloş, unul al Distrugerii fiinţei naţionale a Coloniei numită România, în numerele următoare.
ION PREDOŞANUPalatul Copiilor își deschide porțile pentru un nou an școlar 29 Sep 2016

Un nou an școlar va începe de săptămâna viitoare la Palatul Copiilor Târgu-Jiu. Debutul acestui nou an școlar va fi marcat printr-un spectacol la care își vor da concursul elevi ai cercurilor de muzică ușoară, populară și folk, de dansuri moderne, gimnastică aerobică și gimnastică ritmică din cadrul instituției.

Spectacolul se va desfășura astăzi, în amfiteatrul din centrul municipiului Târgu-Jiu, începând cu ora 17:00. “Am pregătit un spectacol de excepție cu ocazia deschiderii anului școlar. Spectacolul va cuprinde muzică ușoară, muzică populară, muzică folk, dansuri moderne, gimnastică aerobică și gimnastică ritmică. Celelalte cercuri vor organiza o expoziție cu ceea ce fac în cadrul acestora. Expoziția va avea loc la Palatul Copiilor”, a anunțat Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor Târgu-Jiu. Pentru acest an școlar, numărul elevilor înscriși la cercurile organizate de Palatul Copiilor Târgu-Jiu a depășit cifra de 3.500. “Avem peste 3.500 de copii înscriși în acest an școlar la Palat. Dacă acum 10 ani, profesorii trebuiau să meargă prin școli și să se roage de copii să se înscrie, acum părinții au venit singuri să-i înscrie. Au înțeles și școlile că activitatea non-formală este importantă”, a precizat directorul Palatului Copiilor Târgu-Jiu. În cadrul instituției își desfășoară activitatea 23 de cadre didactice, care coordonează tot atâtea cercuri: Cultură și civilizație engleză, Cultură și civilizație românească, Radiogoniometrie, Jocuri logice, Oratorie și dezbateri, Fotocineclub, Muzică populară, Dans modern, Gimnastică ritmică, Dansuri populare, Gimnastică aerobică, Informatică, Matematică aplicată în tehnica de calcul, Studii europene, Muzică Ușoară, Muzică Folk, Protecția mediului, Pictură, Anticipație Științifică, Educație civică, Tenis de masă, Etnologie și etnografie.
R.L.Verificări la construcţiile hidrotehnice pentru prevenirea inundaţiilor 29 Sep 2016

În perioada 28 – 30 septembrie 2016 în judeţul Gorj, se desfăşoară acţiunea anuală de verificare a stării tehnice şi funcţionale a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, indiferent de deţinător. Verificarea se va face de către delegaţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Administraţiei Naţionale “Apele Române”, Administraţia Bazinală de Apă Jiu împreună cu reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, S.C. Hidroelectrica S.A. sucursala Târgu Jiu şi ai ANIF – Filiala Gorj, în baza tematicii stabilite de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
“Se vor verifica următoarele: starea tehnică şi funcţională a digurilor longitudinale (asigurarea continuităţii liniei de apărare) din administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj şi ANIF – Filiala Gorj; starea tehnică şi funcţională a barajelor şi digurilor de contur din administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj şi S.C Hidroelectrica S.A. sucursala Târgu Jiu; evidenţierea zonelor cu eroziuni active de mal care pot pune în pericol zone locuite sau stabilitatea liniei de apărare, cursuri de apă colmatate; modul în care sunt întreţinute cursurile de apă şi secţiunile la poduri şi podeţe pentru asigurarea capacităţii de scurgere a acestora; situaţia stocurilor de materiale şi mijloace de apărare împotriva inundaţiilor existente. Constatările şi măsurile stabilite vor fi consemnate într-un proces verbal, însuşit de conducerea unităţilor deţinătoare şi vizat de Prefectul judeţului Gorj, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, se arată într-un comunicat transmis de conducerea SGA Gorj.
I.M.Seminar de formare eTwinning la Craiova 29 Sep 2016

Cadrele didactice și directorii unităților de învățământ preuniversitar din județul Gorj se pot înscrie până la sfârșitul acestei săptămâni în vederea participării, la începutul lunii noiembrie, la un seminar de formare eTwinning ce se va desfășura la Craiova.

În perioada 4 – 6 noiembrie 2016, Institutul de Științe ale Educației (NSS România) va organiza, la Craiova, un seminar de formare dedicat cadrelor didactice și directorilor de instituții de învățământ preuniversitar din zona de sud-vest a României, mai precis din județele Argeș, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Timiș și Vâlcea. Seminarul face parte dintr-o serie de 3 evenimente regionale și își propune familiarizarea cadrelor didactice participante cu portalul și cu instrumentele eTwinning, precum și explorarea potențialului proiectelor de colaborare școlară care utilizează noile tehnologii. De asemenea, își propune să evidențieze exemple de bune practici eTwinning și să creeze cadrul pentru schimb de experiențe în domeniu. Sunt invitate să se înscrie cadre didactice din județele anterior menționate, ale căror instituții nu au derulat până acum proiecte eTwinning sau care au experiență redusă în implementarea de parteneriate online (maxim 3 proiecte personale/12 proiecte la nivelul școlii până la data lansării apelului). Cadrele didactice interesate să participe sunt invitate să completeze formularul de candidatură până la data de 02 octombrie 2016. Pentru a fi eligili, candidații trebuie: să predea într-o instituție de învățământ preuniversitar din județele: Argeș, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Timiș și Vâlcea, să aibă cont pe platforma eTwinning la data completării formularului de candidatură, să aibă experiență redusă în implementarea de parteneriate online (maxim 3 proiecte personale/ 12 proiecte la nivelul instituție până la data lansării apelului), să aibă competențe de utilizare a tehnologiei informației și comunicării (TIC), să demonstreze interes pentru susținerea și promovarea parteneriatelor școlare europene și să nu fi beneficiat de o altă finanțare eTwinning în ultimii 3 ani (de ex., evenimente naționale sau europene). Cei care se înscriu pe locurile alocate directorilor trebuie să aibă funcție de conducere în instituția din care provine (director, director adjunct, responsabil cu programe și proiecte, fapt care se va demonstra, la solicitarea ISE, prin adeverință). Înscrierea participanților se va face în ordinea primirii formularelor, dar respectându-se criteriile de eligibilitate menționate. Se va urmări distribuția geografică la nivelul județelor eligibile, distribuția rural-urban, distribuția de gen; vor fi realizate posibile ajustări, în funcție de numărul de înscrieri. Comisia de selecție va fi formată din reprezentanți NSS și din ambasadori ai acțiunii eTwinning în România. Rezultatele selecției vor fi anunțate prin intermediul siteului național eTwinning – www.etwinning.ro. Sunt disponibile 55 de locuri (în medie, șase cadre didactice pe județ: câte trei participanți din mediul rural și trei participanți din mediul urban, respectiv doi profesori și un director din fiecare zonă). Participanții vor primi un certificat de participare la atelier.
R.L.Festivalul 6 Continente, la Târgu-Jiu 29 Sep 2016

În perioada 1-2 octombrie 2016, Clubul Rotary Târgu Jiu organizează Festivalul 6 Continente. În cadrul acestui eveniment se va promova cultura lusitană în Gorj şi cultura tradiţională din judeţul nostru în spațiul de limbă portugheză.
În cadrul Festivalului 6 Continente vor avea loc mai multe manifestări, printre care concert cu Gabriela Costa & Alex Man, în Amfiteatrul din centrul municipiului Târgu-Jiu, prezentare de carte, expoziții, dar şi un spectacol de muzică tradiţională gorjenească. Toate aceste evenimente, care se vor desfăşura în cadrul Festivalului 6 Continente, sunt organizate de Clubul Rotary Târgu-Jiu.
M.S.Un nou început pentru handbalul gorjean! Alex Mănescu: “Suntem o familie” 29 Sep 2016

Handbalul a prins din nou viaţă la Tg-Jiu, iar echipa de la C.S.U. Constantin Brâncuşi îşi propune să crească frumos în peisajul autohton. Formată în mare parte din tineri care vor face tranziţia spre handbalul mare, trupa gorjeană pare că s-a făcut după principii sănătoase, şi din jucători care ştiu ce înseamnă să evoluezi pentru clubul din propriul oraş. Căpitan este tânărul Alex Mănescu, care, la 20 de ani, poartă cu mândrie banderola.
“Sunt onorat să fiu căpitanul băieţilor, dar tot timpul deciziile le luăm împreună. Nu suntem o echipă, suntem o familie, împreună cu antrenorul nostru Adrian Gorun. Toţi am avut oferte de la echipe de primă ligă şi de la alte echipe de liga a doua, dar ne-a plăcut proiectul şi am zis să rămânem aici, să facem ceva pentru noi şi să nu devenim jucătorii altor formaţii”, a spus Mănescu.
“Universitarii” au bifat o victorie şi o înfrângere în primele două etape din Divizia A, dar liderul echipei spune că este satisfăcut de parcursul din rundele inaugurale: “A fost un început greu, Oradea fiind o echipă care vrea să promoveze. Trac nu cred că a fost, prin jocul nostru bun am reuşit să trecem peste. De atâţia ani suntem colegi, vă daţi seama că există omogenitate. După aceea, a venit meciul cu Sighişoara. Scorul nu arată exact ce a fost în teren. Meciul a fost foarte strâns până în minutul 45, la 2-3 goluri, dar valoarea individuală, valoarea echipei, şi-a spus cuvântul. Chiar suntem mulţumiţi de începutul acesta”.
Echipa are ca obiectiv, în acest sezon, să consolideze relaţiile de joc şi să facă meciuri cât mai bune, asta deşi handbaliştii şi-au propus să termine în primele 6. “Avem posibilitatea de a juca fără o presiune suplimentară pe umeri, fără să ne intereseze foarte mult rezultatul final”, a adugat Mănescu. Alex are şi un regret, acela că nu a apucat să joace, şi la noua echipă, cu fratele său, Bogdan. Cel din urmă şi pivotul Mihai Becheru au semnat cu CSM Bucureşti. “Cu ei era echipa completă. Era greu să refuze oferta de la CSM, dar Bogdan îşi doreşte ca peste trei ani, când îi expiră contractul, să se întoarcă. Dacă lucrurile merg cum trebuie, şi totul este cum trebuie, se va întoarce acasă”, a spus căpitanul formaţiei gorjene.
C.S.U Constantin Brâncuşi stă în această rundă, urmând ca săptămâna viitoare să se deplaseze la ACS Avram Iancu Arad: “Cred că ne ajută pauza competiţională, putem pregăti meciul mult mai bine. Noi ne dorim personal să câştigăm şi vom da tot ce ţine de noi. Echipa din Arad a avut un început foarte bun, a bătut echipa din Sibiu, echipă cu jucători buni, dar şi ea este nouă în competiţia asta”.

Are o clauză specială!
Tânărul inter stânga de la Tg-Jiu are stipulat în contract că nu va evolua în oraşul lui Brâncuşi decât sub comanda mentorului său, profesorul Adrian Gorun. Acest amănunt a fost dezvăluit de decanul Facultăţii de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale din cadrul UCB, Monica Bîcă. Membră în Consiliul de Administraţie al noului club sportiv, Bîcă a spus că handbaliştii sunt foarte ataşaţi de antrenorul lor: “Domnul profesor Adrian Gorun este cel care a crescut aceşti copii, este meritul lui că au ieşit vicecampioni naţionali. Vreau să vă spun că sportivii îl iubesc tare mult, şi chiar Alex şi-a dorit să treacă în contract faptul că nu va lucra niciodată cu un alt antrenor. Dacă vom merge mai departe pe aceleaşi criterii de onestitate şi de încredere nu se vor schimba lucrurile în conducerea echipei”.
Cătălin PasăreReia CEO finanţarea la Pandurii? Cârciumaru: “Am insistat!” 29 Sep 2016

Pandurii Tg-Jiu trebuie să treacă, rapid, de o situaţie apăsătoare. Datoriile către ANAF sunt uriaşe, iar termenul limită se apropie fără ca echipa de fotbal să aibă certitudinea că nu va suferi în perioada următoare. Actualul preşedinte al clubului, Narcis Răducan, a admis că formaţia fanion a Gorjului a reuşit, în ultimele momente, să evite depunctarea, dar pe panduri îi aşteaptă cel mai greu hop în luna octombrie. Unul dintre susţinătorii sportului gorjean, primarul municipiului Tg-Jiu, Florin Cârciumaru, recunoaşte că formaţia se confruntă cu probleme financiare delicate, dar speră, în continuare, într-o schimbare de “politică” la Complexul Energetic Oltenia.
“Se fac eforturi substanţiale din partea acţionarilor, din partea cetăţenilor, iubitorilor de fotbal din municipiul Tg-Jiu, să găsim o soluţie, soluţie îngreunată, bineînţeles, de faptul că CEO nu a mai vrut, şi nu mai vrea să finanţeze. Am insistat, şi insistăm în continuare la domnul ministru Grigorescu să fie de acord ca CEO să finanţeze sportul din judeţul Gorj. Eu sunt sigur că nu vom avea probleme, în sensul ca echipa va mai evolua în prima ligă şi în campionatul viitor. Este adevărat, avem probleme de moment, şi vom avea probleme foarte mari din punct de vedere financiar.
Avem promisiunea din partea constructorului că în aprilie 2017 stadionul va fi finalizat. Mai greu este în momentul de faţă cu susţinerea echipei. Trebuie să găsim o soluţie pentru salvare”, a declarat Cârciumaru la un post de radio local.
Edilul a mai spus că există “obligaţii morale” pe care Complexul Energetic Oltenia trebuie să le îndeplinească, iar actuala situaţie de la gigantul energetic nu a fost cauzată de finanţarea echipelor din Tg-Jiu.
“Pierderile de la CEO nu sunt din cauza susţinerii activităţii sportive, iar, până la urmă, activitatea din minerit, cât şi activitatea din energie, prin modul de organizare şi desfăşurare, au avut, şi au o obligaţie faţă de gorjeni pe această linie, pentru că prin activitatea din minerit noi am răscolit sate, am răscolit vetre de sat, şi părerea mea e că, din respect pentru acei oameni care au fost obligaţi să plece dintr-o parte într-alta, trebuie să dăm o mână de ajutor să susţinem activitatea sportivă. Este un angajament luat prin contractul colectiv de muncă, un angajament moral până la urmă”, a mai spus Cârciumaru.
Cătălin PasăreAdio liste de așteptare, CJAS Gorj a transmis către asigurați 490 de decizii pentru dispozitive medicale 29 Sep 2016

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a transmis prin poștă, miercuri, 490 de decizii pentru dispozitive medicale, în valoare de 500.000 lei. Gorjenii care au depus cereri pentru dispozitive medicale sunt rugați să ia legătura cu poștașii, sau să aștepte și după ce intra în posesia deciziei de la CJAS, sunt sfătuiți să meargă urgent la furnizorii de dispozitive medicale.

Listele de așteptare pe care le avea Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj pentru dispozitive medicale au fost eliminate, ieri, o dată cu trimiterea a 490 de decizii către asigurați. „Azi (n.red.: 28 septembrie) am trimis, prin poștă, 490 de decizii de aprobare pentru dispozitive medicale, în valoare de 500.000 lei. Asigurații care au depus cereri pentru dispozitive trebuie să fie atenți în zilele următoare, când vin poștașii, și după ce primesc deciziile să meargă la furnizori urgent”, a declarat Daniel Șurlea, președintele CJAS Gorj.

Bani suficienți până la sfârșitul anului
Odată cu trimiterea celor 460 de decizii, listele de așteptare pentru dispozitive medicale au fost eliminate. Vestea bună este că CJAS Gorj are fonduri suficiente pentru a onora solicitările de dispozitive, care vor fi făcute până la sfârșitul anului. „Acum nu mai avem liste de așteptare pentru dispozitive și nici nu vom mai avea, întrucât avem bani până la sfârșitul anului, 3.157.000 lei”, a confirmat Daniel Șurlea, președintele CJAS Gorj. Cele mai multe cereri au fost depuse pentru proteze auditive, cristaline, cadre de mers, fotolii rulante, cârje și altele.
Minodora SuceaBugetul lunar al spitalelor gorjene se ridică la 100 miliarde lei vechi 29 Sep 2016

Daniel Șurlea, președintele interimar al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, confirmă faptul că spitalele din județul nostru au bugete mai mari în acest an, chiar dacă numărul de paturi a scăzut. S-a reușit alocarea unor sume mai bune, după calcularea altor indicatori, între care spitalizarea de zi. Bugetul spitalelor gorjene ajunge la 100 miliarde lei vechi, din care 50 miliarde îi revin Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Începând din vara acestui an, numărul de paturi de spital contractate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj este cu 15 mai mic față de anul trecut. Din fericire, această măsură nu afectează spitalele, conducerea CJAS Gorj confirmând faptul că în acest an unitățile sanitare gorjene au bugete mai bune decât cele de anul trecut. “Am calculat bugetele spitalelor și pot să spun că acestea sunt un pic mai mari decât anul trecut, dar nu sunt diferențe semnificative. La nivelul județului s-a redus numărul de paturi, dar din ceilalți indicatori, între care și spitalizarea de zi, am reușit să calculăm sume mai bune la bugetul fiecărei unități”, a menționat Daniel Șurlea, președintele interimar al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Din cele opt unități sanitare din județul nostru, doar Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu nu furnizează servicii de spitalizare de zi.

Bani suficienţi pentru spitale
Bugetul spitalelor gorjene ajunge la 100 miliarde lei vechi, din care 50 miliarde îi revin Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. „Pentru spitale avem suficienţi bani până la sfârşitul anului. Este, practic, primul an în care la data aceasta avem bugetul necesar pentru spitale până la final de an. Lunar alocăm spitalelor cam 100 de miliarde lei vechi, din care 50 miliarde sunt pentru Spitalul Judeţean, 14,5 miliarde pentru Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti, 8, 3 miliarde pentru Spitalul de Pneumoftiziologie şi 7,8 miliarde pentru Spitalul Municipal Motru, restul unităţilor având între 4,6 miliarde şi 5,6 miliarde lei vechi”, a confirmat Daniel Șurlea, președintele interimar al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Minodora SuceaSentință pentru tânărul acuzat că cerea bani și favoruri sexuale pentru ascunderea unor fotografii 29 Sep 2016

Magistrații de la Judecătoria Târgu-Jiu au stabilit, marți, sentința în cazul bărbatului de 31 de ani, din orașul Rovinari, acuzat că a cerut bani și favoruri sexuale unor minore din Gorj, ca să ascundă imagini compromițătoare. Acesta a fost trimis în judecată pentru șantaj. Magistratul de caz l-a condamnat la trei ani și două luni de închisoare, Bogdan Buzatu fiind obligat să plătească victimelor și 60.000 de lei daune morale. Hotărârea nu este definitivă, însă prima instanță menţine starea de arest la domiciliu a inculpatului, până la verdict.
Acesta a fost reținut pe 5 iulie, iar a doua zi Judecătoria Târgu-Jiu i-a impus “să nu părăsească imobilul din orașul Rovinari, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi să se supună unor restricţii stabilite de acesta, dar și să nu comunice cu persoanele vătămate”. Faptele ar fi fost comise în perioada iunie-iulie. Tânărul fără ocupație le-ar fi cerut elevelor sume cuprinse între 150 și 200 de lei, avertizându-le că, în caz contrar, vor fi postate pe rețelele de socializare imagini intime, din dormitor, cu acestea și foști prieteni ai adolescentelor.
“Inculpatul Buzatu Bogdan Dumitru a pretins și primit favoruri de natură sexuală și materială de la trei persoane vătămate, în schimbul împiedicării divulgării unor date compromițătoare pentru acestea. Procurorul a dispus reținerea și, fiind propus instanței pentru arestare preventivă, Judecătoria Târgu-Jiu a dispus arestarea la domiciliu a acestuia”, a precizat, în timpul cercetărilor, procurorul Laurențiu Grecu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, pentru Gorjeanul. Trei minore s-au constituit ”parte vătămată” în dosar, acestea fiind reprezentate de părinții lor.
Loredana FîciuGabriela Szabo face selecţie la Tismana! 29 Sep 2016

Fosta campioana mondială la atletism, Gabriela Szabo, va fi prezentă la începutul lunii octombrie în Gorj. Sportiva care deţine în palmares mai multe titluri olimpice va participa la evenimentul “Aleargă pentru România”, organizat în data de 8 octombrie 2016 la Tismana. Concursul este organizat de o companie care furnizează servicii de telecomunicaţii pe piaţa autohtonă şi Asociaţia Club Sportiv „ZSOLT GYONGYOSSY, în parteneriat cu Primăria oraşului Tismana. La competiţie vor participa elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, ce aparţin şcolilor din Tismana şi localităţilor învecinate. Campania îşi propune să descopere viitoarele stele ale atletismului românesc, care să participe la concursuri de anvergură continentală şi mondială.
“Este vorba de un cros, care are obiectiv selecţia unor posibili participanţi la Olimpiada din 2020. Doamna Gabriela Szabo împreuna cu soţul dânsei şi o firmă realizează această acţiune în care este implicată şi şcoala din Tismana, respectiv elevii din clasele I-XII, care vor participa la o testare ce se va desfăşura pe strada principală, cu lungimi ale traseelor diferite, în funcţie de vârstă. Cei care vor obţine timpii cei mai buni vor fi selectaţi în loturi care vor fi în atenţia antrenorilor de atletism, inclusiv în atenţia doamnei Gabriela Szabo”, a declarat primarul din Tismana, Marian Slivilescu.
Zona de start va fi amenajată pe DN 67D, în dreptul Liceului Tehnologic Tismana, iar festivitatea de premiere se va desfăşura la “Monumentul Eroilor” din piaţa centrală. La sfârşitul cursei, cei mai buni alergători vor fi premiaţi de către compania de telecomunicaţii şi autorităţile locale.
“Crosul acesta se desfăşoară în mai multe localităţi din ţară, Tismana este una dintre ele. Din câte am înţeles, orientarea principală este spre fetele care au potenţial în ceea ce priveşte atletismul şi dorinţa ar fi să descopere astfel de viitoare talente care să ne reprezinte la competiţiile internaţionale. Profesorii de sport împreună cu conducerea şcolii îndeplinesc formalităţile necesare, respectiv obţinerea acordului părinţilor pentru copiii care vor participa la cros, e vorba de situaţia lor medicală, şi pregătesc şi o premiere a celor care vor obţine rezultatele cele mai bune”, a mai spus edilul Slivilescu.
Cătălin PasăreOctombrie, termen limită pentru stabilirea calendarului programului “Școala Altfel” 29 Sep 2016

Unitățile de învățământ din județul Gorj au termen până în luna octombrie pentru a stabili perioada în care se va desfășura programul “Școala Altfel” în acest an școlar.

În anul școlar 2016-2017, programul “Școala Altfel” se va desfășura pe o perioadă de cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ, în intervale diferite: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal). În perioada alocată programului “Școala altfel” nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unității de învățământ. Programul se va desfășura în conformitate cu un orar special, în fiecare dintre cele 5 zile. Participarea la programul “Școala altfel” este obligatorie atât pentru copiii preșcolari/elevi, cât și pentru toate cadrele didactice din unitatea de învățământ. Unitățile de învățământ trebuie să decidă în ce perioadă vor desfășura acest program până în luna octombrie, pentru a putea fi realizate planificările. Potrivit proiectului de metodologie privind organizarea programului național “Şcoala altfel”, publicat în luna august, proiectarea acestuia se va realiza în patru etape: investigarea intereselor copiilor preșcolari/elevilor, alcătuirea ofertei „Școala altfel” (totalitatea activităților educative din care preșcolarii/elevii pot să aleagă), colectarea opțiunilor copiilor preșcolari/elevilor privind activitățile educative la care vor să participe dintre cele prezentate în oferta „Școala altfel” și elaborarea detaliată a programului pe baza opțiunilor individuale ale copiilor preșcolari/elevilor. Activitățile cuprinse în programul „Școala altfel” vor fi proiectate și facilitate/implementate de cadre didactice în parteneriat cu elevi, alte cadre didactice, părinți, reprezentanți ai instituțiilor, autorităților, companiilor sau organizațiilor non-guvernamentale locale, ținând cont și de resursele disponibile în unitatea de învățământ. Orarul programului „Școala altfel” și distribuția copiilor preșcolari/elevilor pe activități vor fi afișate în școală și comunicate elevilor și părinților cu cel puțin 2 săptămâni înainte de perioada pentru care s-a planificat programul. La cel târziu trei săptămâni după încheierea programului „Școala altfel”, în fiecare unitate de învățământ, în cadrul primului consiliu profesoral, se va analiza: satisfacția cadrelor didactice privind activitățile experimentate și rezultatele observate, schimbările percepute privind așteptările, atitudinile, motivația și preocupările observate în rândul copiilor preșcolari/elevilor, nevoile și dificultățile identificate în rândul copiilor preșcolari/elevilor și măsurile de prevenire, sprijin sau remediere necesare pentru buna desfășurare a activității didactice, soluții de adaptarea activităților experimentate în cadrul programului „Școala altfel”, pentru a putea fi folosite pe tot parcursul anului școlar, în cadrul proceselor educative organizate pe discipline școlare și soluții de îmbunătățire a modului de organizare a programului „Școala altfel” în următorul an. Unitățile de învățământ sunt încurajate să promoveze activitatea și rezultatele programului „Școala altfel” în rândul părinților și publicului larg. Și în acest an școlar ar urma să fie reluată competiția celor mai de succes activități derulate în cadrul acestui program. Fiecare unitate de învățământ va selecta o activitate din cele desfășurate, cu care să participe la competiția „Școala altfel”, activitate pe care o va încărca pe site-ul inspectoratului școlar, la rubrica dedicată competiției. La nivel județean, competiția își propune să selecteze și să promoveze pe site-ul inspectoratului 10 activități care s-au desfășurat în cadrul programului „Școala altfel” și s-au dovedit eficiente în dezvoltarea competențelor de învățare și a abilităților socio-emoționale. Selecția activităților se va face de către o comisie constituită la nivel de județ, în baza unor criterii stabilite de inspectoratul școlar printr-o procedură transparentă, prin implicarea consiliului județean al elevilor, a organizațiilor reprezentative ale părinților și a consiliului consultativ al cadrelor didactice. Criteriile și modul de evaluare vor fi stabilite de fiecare inspectorat și comunicate unităților de învățământ din subordine și publicului larg în timp util, dar nu mai târziu de data de 10 octombrie 2016. Termenul limită de trimitere a dosarelor activități lor selectate de fiecare școală este 20 iunie 2017. Cele 10 activități desfășurate în cadrul programului „Școala altfel” și selectate la nivelul fiecărui județ și al municipiului București vor participa la competiția organizată la nivel național, de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, conform unei proceduri ce va fi transmisă inspectoratelor școlare, până la data de 1 aprilie 2017. „Școala altfel” este un program național menit să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor preșcolari/elevilor. Cadrele didactice vor proiecta, testa și evalua abordări eficiente pentru dezvoltarea acestor competențe și abilități. Prin acest program se dorește oferirea unui spațiu de experimentare în care atât cadrele didactice, cât și elevii sunt încurajați să își manifeste creativitatea și să lege într-un mod atractiv teoria cu aplicațiile ei din viața de zi cu zi, învățarea cu preocupările individuale într-un context favorabil dezvoltării socio-emoționale.
Roxana LupuNoul stadion de la Târgu-Jiu prinde contur 29 Sep 2016

Investiţia de modernizare şi extindere a Stadionului Municipal Târgu-Jiu continuă şi în sezonul rece. Proiectul este finanţat de Guvernul României şi are o valoare de circa 20 de milioane de euro.

În prezent, la Stadionul Municipal sunt executate lucrări la partea supraterană, în timp ce în partea subterană, investiţia este finalizată într-un procent de 80%. “Este o investiţie care are câteva obiective destul de importante. Este vorba de realizarea unui hotel cu 40 de camere în partea stângă a hotelului existent; de asemenea va fi şi corpul administrativ care este destul de avansat ca şi lucrare, în partea dintre Bulevardul Brâncuşi – tribuna 0, unde sunt vestiarele, sălile de conferinţe, parcarea subterană. Odată cu modernizarea acestui stadion vom beneficia şi o parcare cu circa 300 de locuri. Este destul de utilă pentru a realiza fluidizarea traficului în zona centrală a municipiului Târgu-Jiu. Capacitatea stadionului este de circa 12.500 de locuri, acoperite în totalitate. Se observă că partea de infrastructură a fost realizată, se lucrează la partea de acoperiş, de gradene, la peluze, cât şi în stânga şi dreapta hotelului şi a zonei administrative, urmând ca până în primăvară să putem discuta de ultimele retuşuri la această mare investiţie”, a declarat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

santier stadion (3) santier stadion (1) santier stadion (2)

Lucrările la noul stadion de la Târgu-Jiu ar urma să fie încheiate la finele primăverii 2017. Ca la orice investiţie cu finanţare din alte surse, Primăriei Târgu-Jiu îi va reveni partea de executare a racordurilor la utilităţi. “Primăria Municipiului Târgu-Jiu, pe lângă co-finanţarea pe care trebuie să o asigure de 2%, deci o sumă destul de mică în comparaţie cu volumul investiţiei, trebuie să asigure utilităţile, alimentare cu energie electrică, cu apă, cu gaze naturale, canalizare menajeră. Aceste lucrări parţial sunt făcute urmând ca după ce se termină tot ce înseamnă parte de infrastructură şi se eliberează perimetrul stadionului, să putem finaliza aceste racorduri de utilităţi. Sperăm ca în perioada mai-iunie să fie gata şi să trecem la partea de retuşuri”, a precizat directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu.
De modernizarea şi extinderea Stadionului de la Târgu-Jiu se ocupă două firme, una din Sibiu şi o alta din Cluj, care au recrutat aproximativ 180 de muncitori numai de pe teritoriul municipiului.

santier stadion (6) santier stadion (8) santier stadion (5)

Credit pentru co-finanţare
Primăria Târgu-Jiu va asigura co-finanţarea investiţiei de modernizare şi extindere a Stadionului Municipal cu luna trecută, consilierii municipali au aprobat un proiect de hotărâre care prevede contractarea unei finanţări rambursabile în cuantum de 10 milioane de lei. “Este vorba de o sumă de zece milioane de lei, bani pe care ne-am angajat noi, ca şi primărie, să-i folosim pentru cofinanţarea care ne revine pentru investiţia pe care o avem la Stadionul Municipal şi partea noastră de investiţie, care înseamnă amenajare peisagistică şi celelalte obligaţii pe care le are Primăria Târgu-Jiu pentru finalizarea acestei investiţii. Este o sumă cu care Primăria Târgu-Jiu se împrumută, gradul de îndatorare nu este nici pe departe unul foarte mare, deoarece primăria are un grad de îndatorare de 5,7%, iar cu acest credit gradul de îndatorare creşte undeva la 7%. (…) Creditul este contractat pe o perioadă de trei ani”, declara luna trecută Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

santier stadion (7)50.500 de euro, achitaţi pentru obiecte deţinute de Brâncuşi 29 Sep 2016

O serie de obiecte care i-au aparţinut sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi au fost adjudecate la suma de 50.500 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate marţi de Artmark. Sesiunea a constituit un demers de susţinere a campaniei de subscripţie publică pentru achiziţionarea operei “Cuminţenia Pământului”, în urma căruia colecţionarul Emilian Radu şi Artmark vor dona o parte din câştigul licitaţiei.
Cel mai bine vândut lot al colecţiei “Brâncuşi – omul şi lucrurile” a fost o valiză franţuzească de voiaj, utilizată de artist în celebrele călătorii din Statele Unite. Acest lot a fost adjudecat la suma de 7.000 de euro. Printre obiectele cumpărate la licitaţie s-au numărat şi cădelniţa lui Constantin Brâncuşi, obiect creat de sculptor şi utilizat în atelierul din Impasse Ronsin, la 6.000 de euro, un pardesiu Burberry, posibil folosit de artist drept halat de lucru, la 4.250 de euro, un obiect creat pentru pictoriţa Natalia Dumitrescu, format dintr-un set de andrele cu dopuri de vermut Ballor Torino, la 6.500 de euro, un costum de zi şi unul de seară purtate de artist în perioada pariziană, fiecare la 4.950 de euro, o fotografie cu Brâncuşi lucrând la joagăr pentru ridicarea “Porţii Sărutului”, din 1938, la preţul de 3.000 de euro.
I.M.454 de elevi noi în școlile profesionale din Gorj 29 Sep 2016

454 de absolvenți de gimnaziu au optat ca, începând din acest an școlar, să fie elevi ai școlilor profesionale din județul Gorj. Cele mai solicitate calificări au fost cea de tinichigiu vopsitor auto, mecanic auto sau mecanic utilaje și instalații în industrie.

Pentru anul școlar 2016-2017, admiterea în învățămâtul profesional cu durata de 3 ani s-a realizat în trei etape. Prima s-a desfășurat în perioada 13 iunie – 20 iulie, cea de-a doua în perioada 16 – 31 august, iar cea de-a treia în perioada 1 – 7 septembrie. În prima etapă, absolvenții de gimnaziu au putut opta pentru oricare dintre calificările profesionale pentru care există ofertă şi la oricare dintre şcolile care oferă învăţământ profesional, în cea de-a doua au trebuit să aleagă dintre calificările profesionale oferite de şcolile unde au rămas locuri neocupate în urma primei etape, iar cea de-a treia etapă a fost destinată candidaților care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizați în etapele anterioare, nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau și-au încheiat situația școlară după finalizarea etapelor anterioare. În cele trei etape, în școlile profesionale din județul Gorj au fost admiși, în total, 454 de elevi. Aceștia au optat pentru calificări precum: bucătar (17), comerciant vânzător (13), electronist aparate și echipamente (12), frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist (15), instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze (23), lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic (35), lucrător hotelier (23), mecanic auto (49), mecanic utilaje și instalații în industrie (45), operator cazane, turbine cu aburi, instalații auxiliare și de termoficare (28), operator la extracția, tratarea, transportul și distribuția gazelor (15), operator sonde (15), ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație (24), strungar (14), sudor (33) și tinichigiu vopsitor auto (93). În ceea ce privește unitățile de învățământ pentru care au optat elevii, acestea sunt: Liceul Tehnologic Baia de Fier (30), Liceul Tehnologic Turburea (28), Liceul Tehnologic Roșia Jiu (13), Colegiul Tehnic Mătăsari (21), Liceul Tehnologic Bustuchin (23), Liceul Tehnologic Stoina (24), Liceul Teoretic Novaci (23), Liceul Tehnologic Țicleni (30), Liceul Tehnologic Turceni (35), Colegiul Tehnic Motru (33), Colegiul ”Mihai Viteazul” Bumbești Jiu (20), Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” Rovinari (26), Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu (43), Colegiul Auto ”Traian Vuia” Târgu-Jiu (30), Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” Târgu-Jiu (58) și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (17). Învățământul profesional cu durata de 3 ani se desfășoară după clasa a VIII-a și cuprinde clasele a IX-a, a X-a, și a XI-a. În primul an de organizare, pregătirea teoretică reprezintă aproximativ 80% în ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea teoretică de specialitate și pregătirea practică vor reprezenta 20%. În al doilea an de învăţământ profesional, ponderea pregătirii teoretice va scădea la aproape 40% din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în şi mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de circa 60%. În anul al treilea de învăţământ profesional se va aloca de asemenea mai mult timp pregătirii practice, aproximativ 72% din totalul formării și pregătirea teoretică va avea o pondere de aproximativ 28%. Finalitatea programului constă în dobândirea unui certificat de calificare profesională cu care absolvenții se pot angaja imediat după terminarea studiilor, în România sau în oricare altă țară din Uniunea Europeană. De asemenea, în urma finalizării programului, aceștia dobândesc certificatul de absolvire a învăţământului obligatoriu, certificat care le permite să continue studiile în învăţământul liceal (din clasa a XI-a), unde există locuri disponibile în clase de liceu. Pot opta pentru înscrierea în învăţământul profesional: elevii care promovează clasa a VIII-a în anul curent, absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare anului școlar în curs, dar și elevii din învăţământul special care finalizează învăţământul secundar inferior, cu respectarea reglementărilor în vigoare.
Roxana LupuPrins pescuind ilegal 28 Sep 2016

Un bărbat, în vârstă de 67 de ani, din Târgu-Cărbunești, este cercetat penal pentru braconaj piscicol. Acesta a fost prins, de un echipaj de jandarmi, în timp ce pescuia cu o undiță tip lansetă, având atașată la fir o plasă monofilament tip parașută cu ochiul de plasă sub dimensiunile minime legale. Bătrânul mai avea alte patru plase de pescuit monofilament.Cunoscut afacerist din Târgu-Jiu, cercetat pentru împiedicarea circulației pe drumurile publice 28 Sep 2016

Un bărbat din comuna Crasna a sunat ieri la 112 și a anunțat că, pe raza localității, angajații unei firme au săpat un șanț transversal pe drumul comunal și nu se mai poate circula. În urma verificărilor s-a întocmit dosar penal. Firma este administrată de omul de afaceri Liviu Tîrvuică, fratele patronului clubului Caractere. ”Din cercetările efectuate de poliţişti la faţa locului a reieşit faptul că o societate comercială din municipiul Târgu-Jiu, administrată de un bărbat de 32 de ani, a executat lucrări, în perioada 26-27 septembrie, pe drumul comunal Crasna, în cadrul unui contract cu finanțare europeană, pentru construirea unor podețe transversale pe drumul comunal, fiind excavat un șanț cu adâncimea de un metru și lățimea de doi metri, pe toată lățimea drumului comunal, blocând accesul pe drumul public. În zonă urmează să se efectueze o cale temporară de acces care va fi semnalizată corespunzător. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice”, anunță reprezentanții Poliției Gorj.Verdict pentru bărbatul care cerea bani și sex pentru ascunderea unui secret 28 Sep 2016

Magistrații de la Judecătoria Târgu-Jiu au stabilit, aseară, sentința în cazul bărbatului de 31 de ani, din orașul Rovinari, acuzat că a cerut bani și favoruri sexuale unor minore din Gorj, ca să ascundă imagini compromițătoare. Acesta a fost trimis în judecată pentru șantaj. Magistratul de caz l-a condamnat la 3 ani si 2 luni de închisoare, Bogdan Buzatu fiind obligat să plătească victimelor și 60.000 de lei daune morale. Hotărârea nu este definitivă, însă prima instanță menţine starea de arest la domiciliu a inculpatului.

Acesta a fost reținut pe 5 iulie, iar a doua zi Judecătoria Târgu-Jiu i-a impus “să nu părăsească imobilul din orașul Rovinari, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi să se supună unor restricţii stabilite de acesta, dar și să nu comunice cu persoanele vătămate”. Faptele ar fi fost comise în perioada iunie-iulie. Tânărul fără ocupație le-ar fi cerut elevelor sume cuprinse între 150 și 200 de lei, avertizându-le că, în caz contrar, vor fi postate pe rețelele de socializare imagini intime, din dormitor, cu acestea și foști prieteni ai adolescentelor.
“Inculpatul Buzatu Bogdan Dumitru a pretins și primit favoruri de natură sexuală și materială de la trei persoane vătămate, în schimbul împiedicării divulgării unor date compromițătoare pentru acestea. Procurorul a dispus reținerea și, fiind propus instanței pentru arestare preventivă, Judecătoria Târgu-Jiu a dispus arestarea la domiciliu a acestuia”, a precizat, în timpul cercetărilor, procurorul Laurențiu Grecu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, pentru Gorjeanul. Trei minore s-au constituit ”parte vătămată” în dosar, acestea fiind reprezentate de părinții lor.

Bărbatul a spus că, în realitate, nu avea imagini compromițătoare cu minorele pe care le șantaja.

 Vezi ce anunţă PSD Gorj 28 Sep 2016

PSD te cheamă să semnezi pentru ieftinirea medicamentelor cu 35%

Guvernul Cioloș a amânat deja în iunie o decizie care ar fi ieftinit cu 35% medicamente importante pentru zeci de mii de bolnavi. Ministrul Sănătăţii intenționează să amâne din nou decizia. Semnează petiția dacă vrei ca de la 1 noiembrie  prețul la medicamentele originale pentru care expiră patentul și trec în categoria medicamentelor generice să scadă cu 35%.

De ce să semnezi?

Conform unui Ordin al Ministrului Sănătății emis în perioada fostei guvernări PSD, începând cu 1 iulie 2016, ar fi trebuit să intre în vigoare o reglementare privind alinierea prețurilor medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice echivalente. Prin această măsură, prețul medicamentele originale care își pierd patentul ar trebuie să scadă cu 35%. Pentru a ne da seama ce înseamnă acest lucru, este suficient să spunem că românii cheltuiesc anual 4,2 miliarde lei pe generice și 9,8 miliarde lei pe originale. Pe data de 28 iunie 2016, actualul ministru al Sănătății a emis un ordin prin care a amânat, până la data de 1 noiembrie, aplicarea prevederii de mai sus.

http://www.petitieonline.com/psd_te_cheam_sa_semnezi_pentru_ieftinirea_medicamentelor

Biroul de presă al PSD GorjFOTO: Reținut după percheziție 28 Sep 2016

Ștefan Dimieru, un bărbat de 56 de ani, din Rovinari, a fost reținut pentru 24 de ore, sub acuzațiile de furt și conducerea unui autovehicul fără permis. Deși avea carnetul de șofer anulat, acesta a fost depistat în timp ce transporta cu o autoutilitară peste 40 de tone de cărbune sustras de la o carieră a Complexului Energetic Oltenia. Polițiștii au efectuat ieri și o percheziție la domiciliul acestuia. Detalii în ediția de mâine!490 de decizii pentru dispozitive medicale au plecat de la CJAS Gorj către asigurați 28 Sep 2016

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a transmis prin poștă, astăzi, 490 de decizii de aprobare pentru dispozitive medicale, în valoare de 500.000 lei. Gorjenii care au depus cereri pentru dispozitive medicale sunt rugați să ia legătura cu poștașii, sau să aștepte verirea acestora, și după ce intra în posesia deciziei de la CJAS, sunt sfătuiți să mearga urgent la furnizorii de dispozitive medicale.Fost șef al OPC Argeș, gunoier în Penitenciarul Târgu-Jiu 28 Sep 2016

Mărturie impresionantă, ieri, a unui fost șef al Oficiului pentru Protecția Consumatorului de la Argeș, aflat în Penitenciarul Târgu-Jiu, unde execută o pedeapsă privativă de libertate. Dan Cristian Libertatu a fost nevoit să își dea drumul la gură și să discute sincer cu judecătorul de caz în dorința de a-l convinge pe magistrat că trebuie să îi aprobe cererea de eliberare înainte de termen, el având o condamnare de trei ani cu executare pentru luare de mită. Fostul director a cerut instanțelor gorjene să fie lăsat să plece mai repede din pușcărie pentru că întrunește condițiile legale, el având deja o sentință favorabilă din partea Judecătoriei Târgu-Jiu. Procurorii DNA au contestat însă decizia și așa s-a ajuns ca Libertatu să fie nevoit să aștepte o hotărâre și din partea Tribunalului Gorj.
El le-a cerut magistraților să respingă contestația pe care au formulat-o procurorii anticorupție, mărturisind că fiecare oră de muncă este una de activitate efectivă, ceea ce îl îndreptățește în a primi recompensa respectivă. “Am ieșit la muncă în fiecare dimineață la ora 5.00. Nu m-a obligat nimeni, am făcut lucrul acesta conștient că voi redeveni liber mai repede. Am golit toate coșurile de gunoi de fiecare dată, mi-am făcut treaba așa cum trebuie gândindu-mă că am acasă o soție și copii la care vreau să mă întorc. Am pregătirea necesară pentru a munci după ce voi fi pus în libertate pentru a-mi întreține familia și de aceea vă rog domnule președinte să respingeți contestația depusă de DNA”, a spus Libertatu.
penitenciar (3)Decizia instanței de judecată i-a fost una favorabilă, până la urmă magistrații stabilind că nu au motive să admită contestația depusă de DNA. Ca urmare, de acum încolo fostul director argeșean va reveni lângă familia sa, rămânând cu amintirea celor peste 100 de zile de muncă prestate în cadrul Penitenciarului din Târgu Jiu. Fostul șef al OPC Argeș a fost încarcerat în februarie anul trecut, după ce instanțele au dispus condamnarea lui în același dosar în care a fost condamnat și fostul patron de la PIC SA Pitești, Cornel Penescu, dar și mai mulți arbitri și oameni de fotbal. Libertatu a fost acuzat că a primit 4000 euro de la Penescu pentru a-l anunța despre eventuale controale și pentru a nu amenda magazinele PIC, fostul director de la Protecția Consumatorilor negând permanent că ar fi luat vreo șpagă.
Gelu IonescuSentință desființată la Craiova! Verdict pentru frații acuzați că și-au violat vecina văduvă 28 Sep 2016

Magistrații de la Curtea de Apel Craiova au analizat sentința stabilită în iunie, la Judecătoria Motru în cazul celor doi frați suspectați că, în ianuarie, au abuzat o văduvă din comuna Slivilești. Acuzați de lipsire de libertate în mod ilegal și viol, Constantin și Mihail Cîrstenoiu au formulat apel, la fel ca și procurorii, iar instanța din Bănie a decis pedepse mai mari pentru inculpați. Dacă prima instanță l-a condamnat pe unul dintre cei doi bărbați la trei ani și opt luni de închisoare și pe celălalt la doi ani cu executare, la Craiova, Constantin Cîrstenoiu a primit șase ani de închisoare. ”Contopeşte pedepsele principale aplicate în pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare la care se adaugă un spor de o treime din pedeapsa de 3 ani, urmând ca inculpatul să execute 6 ani închisoare”, au stabilit judecătorii. Fratele său, Mihail, va sta patru ani în închisoare, hotărârea fiind definitivă. Instanța din Bănie a redus cuantumul cheltuielilor judiciare din cursul judecății și a dedus durata arestării preventive. Aceștia sunt obligați de prima instanță să plătească și daune morale: “Admite cererea persoanei vătămate de a se constitui parte civilă. Obligă pe cei doi inculpaţi în solidar să plătească persoanei vătămate 10.000 lei daune morale pentru prejudiciul de imagine suferit de aceasta”.

“Am luat bătaie ce n-am luat în viața mea, de când sunt pe pământ”
Inculpații au recunoscut că au întreținut relații sexuale cu femeia îndoliată, însă au precizat că și ea ar fi fost de acord. Cei doi frați în vârstă de 43, respectiv 48 de ani, din comuna Slivilești, sunt acuzați că au profitat de vecina lor, după ce femeia de 55 de ani i-a vizitat la domiciliu ca să le dea de pomană și să-i plătească pentru că au ajutat-o să-și înmormânteze tatăl. “M-am dus să le dau banii, 250 de lei, pentru că m-au ajutat la înmormântarea tatălui meu. Au zis că dacă nu, atunci îmi vor lua gâtul. M-au ținut de la ora 15.00, până la 17.00. Am țipat. M-a bătut unul dintre ei. Amândoi și-au bătut joc de mine, întâi Costică și apoi fratele lui. Am luat bătaie ce n-am luat în viața mea, de când sunt pe pământ. Când mi-a dat un pumn în cap, nu am mai știut de mine”, a declarat victima, în momentul comiterii faptei. Cu o seară înainte, unul dintre frați și-a bătut soția și a alungat-o. Femeia a plecat de acasă cu cei cinci copii. “Dacă el și-a făcut-o cu mâna lui, nu am ce să-i fac. Mie îmi pare rău că am cinci copilași și nu vreau să-i am pe drumuri, dar nu am ce să-i fac”, a spus aceasta.
Loredana FîciuCârciumaru şi-a certat subalternii şi va întruni o şedinţă extraordinară 28 Sep 2016

O şedinţă extraordinară de Consiliu Local s-ar putea derula în aceste zile la Primăria Târgu-Jiu. Edilul Florin Cârciumaru, iniţiatorul unui proiect de hotărâre, a decis, luni, scoaterea acestuia de pe ordinea de zi la şedinţa ordinară de Consiliu Local, pentru ca şefii din aparatul său să clarifice şi să aducă îmbunătăţiri referatului întocmit în vederea aprobării unei hotărâri.

În şedinţa din 26 septembrie, Cârciumaru şi-a manifestat acid supărarea faţă de subalternii săi, constatând că proiectul de hotărâre şi referatul avea numeroase lipsuri, fapt sesizat de consilierii municipali din opoziţie, respectiv de cei de la ALDE, PMP şi PNL. Proiectul de hotărâre prevede ca MAPN să ofere administraţiei de la Târgu-Jiu, în folosinţă, un teren de 40 de hectare, însă numai dacă autorităţile locale vor reface împrejmuirea fostei unităţi militare şi căile de acces. “Să fie o lecţie şi pentru dumneavoastră şi pentru toată lumea, eu îmi doresc doar corectitudine şi ca acest consiliu să funcţioneze foarte bine, aşa că propun să o scoatem de pe ordinea de zi. Pentru că, domnule viceprimar, domnule secretar şi domnilor consilieri, trebuia să veniţi la comisii, să fiţi prezenţi şi să daţi explicaţiile care trebuie. Asta v-am cerut, asta vă cer! Vă cer să fiţi prezenţi şi să daţi toate explicaţiile, să faceţi treaba cum trebuie şi nu să veniţi pe ultima sută de metri. (…) Domnilor consilieri, ca să îmi ştiţi punctul de vedere, niciodată nu am cerut altceva decât să se muncească aşa cum trebuie în comisii, să vină cu materiale de calitate şi să dea explicaţii cum trebuie pentru ca împreună să facem o echipă şi să funcţionăm pentru comunitate. Eu nu vin aici după 16 ani de administraţie şi să primesc lecţii de la X şi Y, trebuie să explicaţi cu lux de amănunte”, li s-a adresat Florin Cârciumaru atât consilierilor locali, cât şi şefilor de Direcţii din subordinea sa.
Edilul de la Târgu-Jiu nu exclude întrunirea într-o şedinţă extraordinară pentru ca proiectul scos luni de pe ordinea de zi să fie votat: “În şedinţa de Consiliu Local, personal am constatat că sunt neclarităţi în ceea ce priveşte conţinutul referatului şi al hotărârii şi am luat decizia, cu aprobarea consilierilor bineînţeles, ca acest material să fie scos de pe ordinea de zi urmând să clarificăm şi să facem modificările care trebuie; specialiştii din Primărie să explice pentru ca toţi consilierii locali să înţeleagă proiectul, într-o viitoare şedinţă. Nu exclud să fie chiar şi în cadrul unei şedinţe extraordinare deoarece lucrurile trebuie urgentate”.
Mai precis, proiectul de hotărâre ce trebuie să fie votat are ca obiect aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investiţii “Refacere împrejmuire şi căi de acces din incinta imobilului 341”. Potrivit proiectului, valoarea investiţiei este de peste 2,6 milioane de lei, iar durata de execuţie a lucrărilor ar fi de maxim 12 luni de la debutul acestora.
Izabella MolnarRânca, stațiunea montană unde apa la robinet vine gratis 28 Sep 2016

Stațiunea montană Rânca este singura de acest fel din țară unde cabanierii și patronii pensiunilor și a unităților hoteliere, peste 800 la număr, nu achită niciun leu pentru apă și canalizare. Motivația este simplă, canalizarea nu funcționează, deși este folosită parțial, în timp ce apa nu este contorizată, lucrările nefiind finalizate, și astfel nu poate fi plătită. Problema Rânca a fost pusă în discuțiile autorităților, la Târgu-Jiu, de Ziua Mondială a Turismului.

Situată la poalele Munților Parâng, Rânca a început să se dezvolte vertiginos în ultimele două decenii. Terenul pe care se întinde actuala stațiune montană a început să fie astfel concesionat masiv, atât la Primăria Baia de Fier, cât și la Primăria Novaci, ambele unități administrativ teritoriale, dar și Obștea Banca Gilortul revendicându-și, în ultimii ani, proprietățile din zonă. Așa s-au înregistrat 1600 de concesiuni la ambele instituții din județul Gorj, pe terenuri ridicându-se însă 800 de cabane, pensiuni și hoteluri, 600 fiind finalizate și deschise, deja, pentru turiști, restul de 200 fiind încă în lucru.

Dacă nu cade, pică
În ciuda faptului că în luna august, într-o singură seară din weekend, în Rânca erau înregistrați, potrivit cabanierilor, între 5000-7000 de turiști, stațiunea nu este una la care utilitățile sunt optime și funcționale.
Canalizarea, realizată pe un proiect cu fonduri europene, în valoare de peste trei milioane euro, nu funcționează decât parțial, și asta pentru cabanele unde procedura nu are nevoie de ajutor. Totul în condițiile în care lucrarea a fost recepționată deja cu ani în urmă. De altfel, nefuncționarea canalizării a creat un scandal mare în Rânca, în luna martie, după ce un copil de patru ani a fost găsit mort în fosa septică a unei cabane din stațiune. Cabanierii motivau că dacă această canalizare ar fi funcționat, incidentul nu ar fi avut loc, imobilul neavând nevoie de fosa respectivă.

Canalizare naturală și apă de la Dumnezeu
În ce privește apa, aceasta curge deocamdată natural, la robinete, fără să fie însă taxată la utilizatori, deși respectivii sunt, în cea mai mare parte, agenți economici. Una dintre conductele care alimenta Rânca, aparținând Primăriei Novaci, a fost sigilată anul trecut, instituția nemaifiind autorizată să furnizeze apă pentru Rânca, în timp ce conducta Băii de Fier furnizează apă la liber, cabanele și unitățile hoteliere nefiind contorizate pe motiv că lucrarea nu a fost încă finalizată și astfel nerecepționată.
Situația a fost semnalată, de mai multe ori, chiar autorităților județene, asta de către Constantin Pănescu, afaceristul gorjean care face turism la Rânca deja de peste un deceniu. De altfel, afacerea lui Pănescu, care a împlinit de curând chiar 12 ani, a fost înregistrată la ministerul de resort, respectivul fiind unul dintre cei 57 de agenți economici din stațiunea montană care fac turism omologat la Rânca. Acest lucru, dar și multe alte neajunsuri l-au determinat pe Pănescu să spună lucrurilor pe nume, el subliniind, inclusiv în fața autorităților Consiliului Județean că în Rânca se înregistrează, în continuare, un paradox în ceea ce privește utilitățile.
ranca bun“Canalizarea nu este funcționabilă, deși a avut la bază un proiect cu fonduri europene, iar apa nu se mai plătește de aproape doi ani. Înainte de a se sigila conducta, în costul concesiunii, deținătorii plăteau, la Primăria Novaci și apă și utilități. O perioadă s-a plătit paușal, ca de mai bine de un an să nu mai plătim nimic. Acum avem apă din conducta Primăriei Baia de Fier, dar lucrarea nefiind recepționată nu putem fi taxați”, a explicat, afaceristul Pănescu, subliniind că, din fericire, canalizarea la Rânca este “naturală”, în timp ce apa “este de la Dumnezeu”.
“Sunt de 12 ani în Râncă și toată lumea mă minte. Primarul, parlamentarul și ministrul mi-au spus, în funcție de alegeri, că o să facă în stațiune pistă de elicoptere, drumuri, parc de supraviețuire dar nu a făcut nimeni nimic din ce a promis. Bine că avem măcar apă din munte”, a mai spus Pănescu.

Problemele aduc costuri mai puține
De altfel, problema utilităților din Rânca a fost ocolită de autoritățile din Novaci, care săptămâna trecută au decis, în ședința de Consiliu Local, să treacă doar apa și canalizarea orașului de la poalele muntelui către Aparegio.
Pentru aproape 6 lei pe mc, locuitorii din Novaci vor avea apă și canalizare de la noul furnizor, primăria nemaiputând să se ocupe de acest aspect, lucru care a stârnit nemulțumiri în localitate, mai puțin în stațiune unde posesorii de cabane au scăpat de costuri.
S-a motivat că deocamdată la Rânca sunt probleme cu investițiile, lucru care a scăpat concesionarii localității de costurile suplimentare la apă și canal.
A.StoicaCantine din Târgu-Jiu şi Săcelu, amendate pentru că funcţionau ilegal 28 Sep 2016

În cursul ultimei săptămâni, echipele Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat inspecţii, controale tematice şi fizice în sectorul alimentar şi al sănătăţii animalelor, în unităţi supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situate pe raza teritorială a mai multor localităţi din judeţ. Controalele au fost demarate în vederea verificării conformităţii cu cerinţele legislaţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, în toate etapele de recepţie, manipulare, depozitare, prelucrare primară, preparare, procesare, desfacere, transport şi valorificare a produselor alimentare, precum şi în domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor.
“În timpul controalelor organizate în această perioadă au fost constatate abateri de la respectarea legislaţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, care au fost sancţionate prin aplicarea a trei sancţiuni contravenţionale în cuantum de 6.000 de lei, conform HG 924/2005 cu modificările şi completările ulterioare: două amenzi în cuantum de 4.000 de lei în două cantine din Târgu-Jiu şi Săcelu pentru funcţionarea fără documente de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; o amendă de 2.000 de lei, aplicată într-o unitate de comerţ cu amănuntul din satul Peşteana-Jiu pentru funcţionarea fără document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor”, se arată în informarea transmisă de conducerea DSVSA Gorj.
I.M.Nu a mai făcut pe Duru, Antonie a aruncat prosopul și săpunul la mineri 28 Sep 2016

Minerii din cadrul Complexului Energetic Oltenia au primit, ieri, prosoapele și săpunurile, prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, deși nu au mai beneficiat de aceste produse de o perioadă îndelungată. În funcție de meserie, angajații carierelor au primit fiecare între patru și șase săpunuri și câte un prosop. Acordarea acestora vine după mesajul transmis, în mai multe etape, public, șefului Diviziei Miniere, Daniel Antonie, de câțiva lideri sindicali.
Sindicaliștii mai cereau, de altfel, și echipamente de protecție și detergenți.
A.S.Zeci de poștași au întrerupt activitatea din cauza salariilor mizere 28 Sep 2016

Peste 70 de membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), filiala Gorj, s-au strâns, timp de o oră în faţa sediului instituţiei, din zona Gării Târgu Jiu. Lor li s-a alăturat liderul sindical Radu Bălan, care a confirmat că nemulțumirile lucrătorilor poștali sunt motivate, salariile fiind foarte mici, iar condițiile de muncă foarte grele.

Poştaşilor gorjeni „le-a ajuns cuțitul la os”, fapt pentru care au decis să iasă în stradă. Ei vor condiţii mai bune de muncă și s-au declarat nemulțumiți de faptul că aproape jumătate dintre angajații Poștei Române au salarii minime pe economie, deși au o vechime în muncă de zeci de ani, iar aparatura cu care lucrează este cu mult depășită. „Peste 45% din salariați au sub minimul pe economie, între 900 și 1150 de lei. Ca volum de muncă, eu am în jur de 300 de recomandate zilnic, bani mărunți pentru pensii și vă dați seama că, practic, un factor poștal pleacă și cu 10 kilograme la el”, a declarat unul dintre protestatari.
postasi protest (1)Condițiile de muncă îi nemulțumesc pe poștași, aceștia făcând eforturi pentru a se descurca cu tehnica pe care o au la dispoziție: “Eu am 15 ani de Poștă și pot spune că s-ar impune o creștere salarială, deoarece condițiile în care lucrăm sunt foarte rele, tehnica de clacul pe care o folosim este depășită; nu știu dacă se mai poate lucra pe o imprimantă care are peste 20 de ani”.
De multe ori, angajații Poștei sunt nevoiți să scoată bani din propriile buzunare pentru a se asigura că activitatea se desfășoară în condiții optime. „Sunt de 21 de ani șofer la Poștă. Am ajuns să cumpărăm cauciucuri în fiecare an, becuri și tot ce trebuie. Ne descurcăm singuri. Am ajuns să cumpărăm noi, deoarece nu interesează pe nimeni de nimic”, a precizat unul dintre angajații poștei gorjene.

Sindicalistul Bălan: „Ne-am săturat!”
Liderul sindical Radu Bălan a fost prezent la protestul spontan de ieri și a confirmat că nemulțumirile lucrătorilor poștali sunt justificate, salariile fiind foarte mici, iar condițiile de muncă foarte grele. postasi protest (2)„Neacordarea majorării salariale este una dintre revendicările SLPR. La Consiliul de Administrație din 13 septembrie, reprezentanții Guvernului au venit cu un mesaj foarte clar: Nu măriri salariale! (…) În momentul de față oamenii muncesc foarte mult. Peste 50% din lucrătorii poștali din cei 26.000 din țară,
au salarii nete cuprinse între 900 și 1100 de lei; condițiile de muncă nu sunt tocmai favorabile, aparatura este de peste 15 ani de zile și totul este la pământ. Așteptăm sprijinul Companiei Naționale Poșta Română și pe cel al ministerului”, a declarat Radu Bălan, președintele SLPR Gorj.
Sindicaliștii susțin că un rol important în distrugerea Companiei Poșta Română îl are și Consiliul Concurenței care aplică amenzi nejustificate pe bandă rulantă. Angajații Poștei sunt nemulțumiti că dupa 7 luni de negocieri nu li s-au onorat următoarele revendicări: majorarea cu 200 de lei, în sumă fixă, a salariilor; îmbunătățirea condițiilor de muncă; obligarea conducerii Poștei Române, de către acționarul majoritar – Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională – de a crește veniturile companiei.
SLPR a mai transmis că se va alătura tuturor manifestațiilor care vor avea ca revendicări “creșterea nivelului de trai, îmbunătățirea condițiilor de muncă și siguranța locurilor de muncă ale salariaților din România”.
Minodora SuceaSalvamontist gorjean, într-o acțiune de pregătire pentru salvarea cu elicopterul 28 Sep 2016

În această săptămână în zona montană a judeţului Caraş – Severin se va desfăşura o acţiune de pregătire pentru salvarea cu elicopterul în operaţiuni ce implică trolierea sau coborârea în locurile greu accesibile din zona montană. Acţiunea este organizată de către Detaşamentul Aeromedical din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului  Afacerilor Interne în colaborare cu Serviciul de Salvare Aeriană REGA al Elveţiei.

Timp de cinci zile, sub coordonarea specialiştilor în salvarea aero elveţieni, piloţii de elicopter români, personalul SMURD şi zece salvamontişti vor fi pregătiţi în salvarea aero şi lucrul în comun în vederea interoperaţionalizării acestor structuri ca etapă intermediară în procesul de standardizare a intervenţiilor de salvare aero. “Alături de colegi din alte șapte judeţe la această acţiune participă şi un salvamontist din Gorj, judeţ recunoscut pentru suprafaţa mare de zonă montană pe care o deţine, diversitatea, dificultatea şi numărul mare de evenimente ce se înregistrează anual. Este o bună oportunitate de asigurare a pregătirii salvatorilor în acest segment al salvării montane, segment ce permite intervenţii în regim de urgenţă maximă, realizate în timpi mult mai scurţi decât intervenţia terestră, acest fapt mărind semnificativ şansele de supravieţuire ale victimelor”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Acţiunea va continua şi în anii viitori încercându-se asigurarea unui număr cât mai mare de salvamontişti pregătiţi pentru salvarea aero şi care, împreună cu echipajele elicopterelor şi personalul medical, să reuşească să constituie echipe de intervenţie capabile să realizeze acţiuni de salvare în condiţiile dificile existente în zona montană.
Minodora SuceaZiua Mondială a Turismului, marcată în Gorj 28 Sep 2016

Ziua Mondială a Turismului  a fost marcată la nivelul județului nostru, marți, 27 septembrie 2016,  printr-o serie de activități dedicate domeniului turistic. Încă de la primele ore ale zilei, autoritățile locale și județene s-au întâlnit cu reprezentanții ANT, ai primăriilor și GAL-urilor din județ, dar și cu profesori și studenți din cadrul Universității „Constantin Brâncuși”. Evenimentul s-a desfășurat în Sala Maură a Palatului Administrativ, în prezența vicepreședintelui CJ Gorj – Ciprian Florescu, a prefectului Gheorghe Paraschivu, precum și a viceprimarului municipiului Târgu-Jiu – Adrian Tudor.

Ziua Mondială a Turismului a fost marcată de autoritățile gorjene prin organizarea unui simpozion, care s-a bucurat de o participare numeroasă a factorilor de decizie din turism și nu numai. Derulat sub egida „Redescoperă Gorjul turistic”, simpozionul derulat în Sala Maură a Palatului Administrativ a reunit reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Turism (ANT), ai primăriilor și consiliilor locale din Gorj, ai GAL-urilor, ai Centrelor Naționale de Informare și Promovare Turistică din Oltenia; membri ai Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului „Acasă la Brâncuși”, investitori în turism, dar și profesori și studenți din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. „Sperăm ca lucrările turism2acestui simpozion să fie de bun augur și să ducă la realizarea unor proiecte în parteneriat cu consiliile locale, care să ducă la o și mai bună cunoaștere a județului nostru în România și în Europa. Eu consider că Gorjul a început deja să fie promovat destul de bine, odată cu înființarea asociației de promovare „Vino acasă la Brâncuși”. S-au pus bazele unui for care se ocupă în mod direct și conștient profesional de această dezvoltare și promovare a turismului gorjean. Până acum, inițiativele au fost destul de plăpânde, ocupându-se doar anumiți agenți economici cu activitate în turism. Considerăm că intrăm pe un făgaș mai bun și de acum înainte Gorjul va fi promovat la adevărata valoare”, a declarat Radu Ciobanu, președintele ANTREC Gorj.

Gorjul are un important potențial turistic
Șeful Serviciului Public Județean Salvamont Gorj le-a mărturisit jurnaliștilor că județul nostru are un ziua turismului 2016 (1)potențial turistic important. „Zona județului Gorj este cea mai bine reprezentată din punct de vedere al obiectivelor turistice; știm că este atractivă pentru cei care ne vizitează județul și atunci acordăm o atenție deosebită promovării acestei zone și asigurării elementelor de securitate pentru cei care vin în zona montană a județului nostru. Pe turiști îi atrage frumusețea zonei, faptul că zona montană a Gorjului are un climat mediteranean și vremea e mult mai bună; avem aceste elemente de atracție turistică: peșterile, zonele de cățărat, traseele turistce de drumeție, de mountain bike, dar și faptul că munții Gorjului se diferențiază față de cei din Mehedinți și cei din Vâlcea, au un alt aspect și o altă înfățișare, ceea ce îi face pe turiști să vină mai mult către noi”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
O contribuție importantă în promovarea turismului gorjean o au salvamontiștii. “Numai în ultimele săptămâni am montat cam 14 panouri de informare turistică. Avem o bază de trasee turistice montane foarte bine reprezentată și foarte bine amenajată, zone de alpinism, zone de speologie și zone de practicare a sporturilor montane și încercăm să fim alături de turiști, astfel încât să prevenim producerea ziua turismului 2016 (25)unor evenimente neplăcute. Considerăm că și prin activitatea noastră putem să contribuim la promovarea unui turism civilizat în Gorj și să putem să fim alături de toți cei care ne vizitează județul”, a subliniat șeful Salvamont Gorj.

„Gorjul turistic”, concurs pentru elevi
Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, Consiliul Județean Gorj a realizat, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, concursul „Gorjul turistic”, la care au participat echipe de elevi din școli și licee gorjene, de la clasele cu specializarea turism.
Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Turismului au fost organizate de Consiliul Județean Gorj în ziua turismului 2016 (26)parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Turism, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, Serviciul Public Județean Salvamont Gorj, Muzeul Județean “Alexandru Ștefulescu” Gorj, Biblioteca Județeană „Christian Tell”, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului „Acasă la Brâncuși”, Palatul Copiilor din Târgu-Jiu.
Minodora SuceaS-a tras Cupa! 28 Sep 2016

AJF Gorj a stabilit meciurile din 16-imile de finală ale fazei județene din Cupa României. Câştigătoarea de anul trecut, Internaţional Băleşti, a beneficiat de retragerea Științei Telești, din competiţiile organizate în Gorj, şi va fi calificată direct în turul următor. Meciurile sunt programate joi, 6 octombrie 2016, cu începere de la ora 16.00.

Dumbrava Cîlnic – AS Scoarța
Triumful Borăscu – CS Novaci
Avântul Baia de Fier – Vulturii II Fărcășești
Minerul II Mătăsari – Gilortul Tg. Cărbunești
Știința Peștișani – Gilortul Bengești
Flacăra Roșia de Amaradia – Petrolul Stoina
Viitorul Cătunele – Parângul Bumbești Jiu
Știința Godinești – Știința Hurezani
Petrolul Țicleni – Petrolul Bustuchin
AS Aninoasa – Viitorul Negomir
Unirea Dragotești – Jiul Rovinari
Viitorul Brănești – Unirea Crușeț
Bradul Polovragi – Foresta Văgiulești
Viitorul Plopșoru – AS Stejari
Energetica Tismana – Știința Turceni.
Cătălin PasăreCa la noi, la nimeni – Demisia fără onoare! 28 Sep 2016

Mi-e greu să cred că demisia directorului Serviciului de Informaţii Externe nu a fost drămuită şi gândită din timp. Oricât de antipatic şi simpatic ne-ar fi Mihai Răzvan Ungureanu nu putem să nu-i recunoaştem o mare doză de isteţime. Dacă nu chiar de deşteptăciune. A fost şi ministru de Externe într-un guvern al României, chiar prim ministru pentru, ce-i drept, doar 78 de zile, apoi director al SIE pentru al doilea mandat şi lucrurile păreau a curge firesc.
Veţi spune că a făcut şi lucruri bune şi lucruri mai puţin bune. Ca-n zicala aceea că numai cine nu munceşte nu greşeşte. Normal, are şi destui inamici. Unii dintre ei chiar foarte puternici. Nu se ştie exact ce l-a apucat, dar prin primăvară şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2019. Şi cam tot de atunci datează şi nişte acuze la adresa domniei sale. Însuşi Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat încă de prin luna aprilie 2016, că de când se află la cârma DNA „nu a primit nici o sesizare de la Serviciul de Informaţii Externe”, precizând că este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi Direcţia Naţională Anticorupţie!
În motivarea demisiei sale, Mihai Răzvan Ungureanu a invocat motive medicale. Aşa cum susţine şi Şeful Comisiei Parlamentare pentru controlul activităţii SIE, deputatul Mihăiţă Calimente, care a afirmat că Mihai Răzvan Ungureanu i-a comunicat telefonic că a plecat, din fruntea SIE, „strict din motive medicale”. Pe surse, s-a aflat că în aceeaşi zi, Mihai Răzvan Ungureanu ar fi fost văzut pe la o facultate unde s-a dus să-şi rezolve nişte probleme personale.
Culmea coincidenţei, la câteva ore după demisia lui MeReU, pe postul public TVR 1, a fost programată o emisiune specială în care invitată era Procurorul Şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Care a reluat, în linii mari cam aceleaşi acuze la adresa fostului Director SIE pe care le anunţase încă din luna aprilie, cum aminteam mai sus.
Motivele reale ale demisiei cam fără onoare din fruntea unui important serviciu de informaţii rămân, totuşi, secrete. Se vorbeşte, pe surse, că ar intenţiona să se replieze în politică la Partidul Mişcarea Populară, la început ca strateg şi, mai târziu, cine ştie. Unii susţin că l-ar susţine pe ex-preşedintele Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, ba chiar că şi-ar dori un mandat de prim-ministru al României. Chestiune cam greu de realizat dacă nu va reuşi să se înscrie în Noul PNL, el fiind un mai vechi membru al Vechiului PNL, de pe timpul lui Călin Popescu Tăriceanu.
Indiferent ce se va întâmpla, nu putem bănui cu precizie care-i va fi drumul politic al lui Mihai Răzvan Ungureanu. Cu imensă susţinere externă şi cu mari implicaţii în viaţa politică a românilor de peste Prut orice este posibil! Deci, inclusiv o susţinere a lui Traian Băsescu, deja cu cetăţenie moldovenească, cel interesat să scape de eventuale probleme penale şi dorit de o nouă imunitate.
Ion PREDOŞANUOfițer din IPJ Gorj iertat de subordonați pentru depășirea limitei de viteză 28 Sep 2016

Amănunte picante ies la iveală în dosarul polițiștilor inculpați în ancheta ce vizează “Mafia Cărbunelui”, dosar în care mai mulți agenți ai IPJ Gorj din zonele Rovinari și Turceni au fost trimiși în judecată pentru că erau pe mână cu hoții de cărbune. Ofițerii sub acoperire care îi monitorizau pe cei judecați acum la Tribunalul Gorj au descoperit pe lângă furturile de cărbune și alte ilegalități pe care le săvârșeau polițiștii, așa ieșind la iveală și felul în care a fost iertat un șef din IPJ Gorj de amenda pe care o risca pentru că se deplasa cu viteză prin localitate. Acesta a fost audiat, ieri, la instanță, fiind prezentat ca șef în cadrul Serviciului de Investigații Financiare.
Prezența sa în fața magistraților a fost impusă de faptul că doi dintre polițiștii care sunt inculpați în dosar l-au tras pe dreapta pentru că ar fi depășit limita de viteză, dar nu l-au mai sancționat. “Nu s-a înregistrat”, asta i-au spus agenții superiorului al cărui nume nu s-a auzit foarte bine în sala de judecată. Ofițerul a spus că după ce a aflat de la polițiști că nu există dovezi conform cărora ar fi depășit limita de viteză și-a continuat deplasarea spre Târgu-Jiu. Cazul său este unul destul de rar pentru că în ultimii ani polițiștii nu mai iartă nici un șofer care depășește limita de viteză pe motiv că “se înregistrează totul”.
Gelu IonescuMEDIA