vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulFirma nevestei fostului primar de Peștișani rămâne fără două mașini! ANAF-ul le scoate la licitație 20 Oct 2017

Serviciul Colectare și Executare Silită Persoane Juridice din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Gorj a scos, miercuri, la licitație două bunuri mobile ale firmei CFC AGREGAT SRL, din Hobița, comuna Peștișani. Firma este de fapt cea a nevestei fostului primar de Peștișani, Florin Pavel, pe care o administrează însă Florin Chilea, fost şef al punctului de lucru din Peştişani al firmei Tech Safety, care a prestat la campusul din localitate. Firma deține balastieră şi s-a ocupat, prin 2012, cu regularizarea râului Bistriţa, acum firma prestând însă de zor o lucrare de amploare pentru Obștea Peștișani.

Firma Lidiei Pavel și a lui Florin Chilea este executată silit în dosarul nr.9/57, ANAF prin Serviciul Colectare și Executare Silită Persoane Juridice din cadrul AJFP Gorj, stabilind că trebuie să recupereze de la aceasta, în primă fază, în jur de 50.000 de lei, debite neachitate la bugetul statului. Din acest motiv, două dintre autoutilitarele SC CFC AGREGAT SRL au fost scoase, la jumătatea acestei săptămâni, la mezat, pentru una cerându-se 29.800 de lei, iar pentru alta 16.500, inclus TVA. Mașinile respective, una din 2002, adică o autoutilitară marca IVECO DAILY, și cea de-a doua FIAT DUCATO din 2004 nu au avut cumpărători la prima strigare. Ambele bunuri vor fi scose iar la licitație, într-o etapă ce va fi anunțată de Finanțele Gorj.

Firmă cu probleme mari!
În 2012, reamintim că firma respectivă, realizată în 2009 de Chiliea și Pavel, a intrat în atenția procurorilor, aceștia căutând la sediul societății o parte a materialelor de construcții dispărute atunci de la campusul școlar de la Peștișani. Doi ani mai târziu, urmare a unei datorii în valoare de 11.000 de lei, staţia de sortare deţinută în acte de soţia primarului de Peştişani, Florin Pavel, doctoriţa Lidia Pavel, şi de Florin Chilea, fostul şef de lucrări al firmei lui Dan Floarea, a fost scoasă la mezat. Executorul judecătoresc a scos atunci, prima oară, bunurile firmei la licitaţie publică, în comună, pornind de la suma de 150.000 de lei. Staţia funcţiona pe firma CFC Agregat SRL, iar societatea a apărut şi în dosarul penal al primarului de Peştişani şi a fost sancţionată contravenţional, în 2013, de către ITM Gorj, sancţiunea aflându-se, un an mai târziu, pe rolul instanţelor de judecată. În 2012, când primarul liberal Pavel îi atribuia direct, fără licitaţie, firmei soţiei lucrări cu nemiluita, firma a avut un profit de 264.277 de lei, deşi, potrivit Ministerului Finanţelor, nu avea niciun angajat.
A.STOICAZamfiroiu Titus îi răspunde colegului Pătrașcu: “Îi propun doar să-și aducă aminte că a obținut nota 3,6 la titularizarea pe disciplina Istorie”! 20 Oct 2017

După atacul incorect, de joi, la adresa șefului său direct, muzeograful Muzeului Județean Gorj, Valentin Dumitru Pătrașcu, primește replica de la Titus Zamfiroiu, șeful Secției de Istorie și Arheologie a instituției de cultură. Zamfiroiu susține că nu vrea să se certe public cu colegul mai tânăr, ci doar vrea să-i aducă aminte că rezultatele profesionale ale lui Pătrașcu nu sunt tocmai unele lăudabile, dacă ne gândim că, în 2009, în urma concursului de titularizare în învățământ, pe disciplina Istorie, respectivul a obținut o notă rușinoasă de 3,6.

“În urma contestării activității mele ca istoric, de către colegul meu Valentin Pătrașcu, îmi rezerv doar dreptul de a-l acționa în judecată, considerând că afirmațiile acestuia sunt unele de natură calomnioasă. Valentin Pătrașcu ar fi trebuit să-și facă public, dacă a dorit, o autoevaluare a activității sale profesionale nu să împroaște cu noroi la adresa mea și a altor colegi din instituție”, a declarat Titus Zamfiroiu, șeful Secției de Istorie și Arheologie a Muzeului Județean Gorj.
Trebuie menționat că, dezastrul de la titularizare nu l-a împiedicat pe Pătrașcu, în urma oricăror norme morale, să își susțină, apoi, teza de doctorat în Istorie. Pătrașcu ar trebui să știe însă că nota rușinoasă respectivă nu s-a prescris. Reamintim că, în numărul trecut al publicației Gorjeanul, Valentin Pătrașcu a simțit nevoia să riposteze supărat că ziarul a scris despre posibilitatea că un post de șef, creat în instituție, ar fi fost pregătit pentru el.
În loc să-și apere propria imagine în această problemă, Pătrașcu și-a atacat, în mod surprinzător, șeful de Secție, pe Titus Zamfiroiu, legat de activitatea profesională a acestuia. Ieșirea publică a muzeografului este criticată nu doar de către Zamfiroiu, ci și de alți colegi de-ai lui Pătrașcu, din Muzeul Județean Gorj.
A.STOICAPSD Gorj îl taxează pe primarul Romanescu în privința managerului public “Drăgușin” 20 Oct 2017

Primarul Municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, a scăpat porumbelul, spun social-democrații gorjeni prin intermediul unui comunicat de presă. “Într-o emisiune tv, la un post local de televiziune a spus, în direct, că și-ar dori pentru funcția de city manager/administrator public al Primăriei Târgu-Jiu pe colegul său de partid, liberalul Virgil Drăgușin”, se arată în document.Primarul “ține cu tot dinadinsul să creeze postul de administrator public pe care vrea să îl ofere, pe tavă, colegului de partid, liberalului Virgil Drăgușin. În acest fel, blochează accesul oricărui târgujian de a participa la concurs. Consilierii municipali ai PSD Gorj s-au opus acestui proiect pentru că au înțeles, de la bun început, acest demers al primarului liberal”, se mai transmite în comunicatul în care i se atrage atenția primarului Romanescu că toți consilierii municipali ai PSD Gorj nu vor să participe la “piesa de teatru pusă în scenă la ședințele PNL”. Marcel Romanescu declară, în schimb, că proiectul inițial de angajare a unui city manager, cel respins de majoritatea PSD-ALDE, era extrem de permisiv și a arătat cât se poate de clar că postul nu poate fi dat cu dedicație. De aceea, cataloghează drept ”puerile” acuzațiile de acum ale social-democraților.
A.S.Cu indicatorii tehnico-economici aprobaţi – Modernizarea Căii Eroilor, în linie dreaptă 20 Oct 2017

Consilierii municipali au aprobat, miercuri după-amiaza, în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Local, mai multe hotărâri care vizau aprobarea indicatorilor tehnico-economici la o serie de proiecte care au primit finanțare, în urmă cu câteva luni, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

 

Mai multe proiecte care se referă la modernizarea unor unități de învățământ din municipiul Târgu-Jiu au primit în urmă cu câteva luni finanțare prin PNDL 2. Alături de acestea, se regăsește pe lista proiectelor avizate la finanțare și complexul obiectiv denumit “Modernizarea și reabilitarea zonei protejate a Ansamblului Monumental Calea Eroilor”, etapa I, căreia i-a fost aprobată o finanțare parțială de circa 8,5 milioane de lei. Acum, în ședința de miercuri, membrii Consiliului Local al Municipiului Târgu-Jiu au aprobat proiectele ce vizau indicatorii tehnico-economici pentru obiectivele de investiții ce au primit finanțare prin PNDL 2, inclusiv și pentru prima etapă din proiectul de modernizare a Căii Eroilor. “Sunt o parte dintre proiectele aprobate în lista de proiecte finanțate prin Programul Național, pentru cea mai mare parte urmează semnarea contractelor de finanțare. Pentru a semna contractele de finanțare, trebuie să depunem hotărârea de Consiliu privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și hotărârea privind asumarea cheltuielilor aferente UAT-ului, respectiv taxe, avize. Mare parte din investiție este finanțată de CNI, nouă ne rămâne finanțarea cheltuielilor legate de taxe, avize. La Calea Eroilor, noi aveam deja proiectul finalizat pentru tot ansamblul, însă am primit finanțare doar pentru prima etapă și atunci a trebuit să facem documentația aferentă acesteia”, a explicat Raul Chiriac, șeful Serviciului Investiții din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Potrivit proiectului de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de modernizare a ansamblului brâncușian de la Târgu-Jiu, valoarea totală a acestuia ar depăși 11,6 milioane de lei, perioada de execuție a lucrărilor ar fi de 12 luni de la momentul debutului acestora, iar suprafața totală ce ar intra în modernizări și reabilitări este de circa 13.700 metri pătrați. “Lucrări noi – garduri metalice ce înglobează mobilierul urban, corpuri de iluminat stradal și ambiental; refacere infrastructură pietonală și carosabilă pe tot traseul Căii Eroilor și în piața Bisericii Sf. Apostoli; reconfigurări – pe traseul Căii Eroilor, pe lungimea gardurilor propuse, în spațiul rămas între gardurile noi și limitele de proprietate, se va planta vegetație; scuarul verde din piața Bisericii Sf. Apostoli; rampe de racord între porțiunile carosabile; spațiile verzi din jurul Bisericii Sf. Apostoli se desființează cu excepția arborilor pentru care se propune protejarea cu grătare de metal și borduri”, se arată în referatul întocmit de reprezentanții Serviciului Investiții din cadrul Primăriai Municipiului Târgu-Jiu.

3,1 milioane de lei, alocați din bugetul local
De asemenea, în ședința de acum două zile, consilierii municipali au aprobat un alt proiect de hotărâre care se referă la asigurarea finanțării din bugetul local a unor categorii de cheltuieli pentru același obiectiv de investiții. Mai precis, aleșii locali au aprobat finanțarea sumei de 3.172.392 de lei, din care 962.120 de lei în anul 2017 și 2.210.272 de lei în intervalul 2018-2020, reprezentând valoarea cheltuielilor prevăzute în devizul general pentru categoriile de cheltuieli care se finanțează de la bugetul local. Aici enumerăm: cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului, studiile de fezabilitate/documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenții, studiile de teren, studiile de specialitate, expertizele tehnic și/sau audit energetic, proiect tehnic și detalii de execuție, asistență tehnică, consultanță, taxe pentru obținerea de avize/acorduri/autorizații, organizarea procedurilor de achiziții, active necorporale, lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier, cheltuieli conexe organizării de șantier, comisioane, cote, taxe, costuri credite, cheltuieli diverse și neprevăzute, cheltuieli pentru probe tehnologice, teste și predare la beneficiar, parțial cheltuieli pentru investiția de bază.
Izabella MolnarUltimele lucrări pe Defileul Jiului înainte de venirea iernii 20 Oct 2017

Șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, Bogdan Bratu, spune că drumul național ce străbate Defileul Jiului va arăta “cum trebuie” până la venirea sezonului rece. Prezent, ieri, în Valea Jiului pentru a inspecta șantierul care este la intrarea în Defileu dinspre Petroșani, acesta a menționat că în următoarele zile drumarii vor trece la trasarea marcajului ce delimitează sensurile de mers și, în plus, vor fi instalate indicatoarele rutiere. Mai mult, Bratu a dat asigurări că în iarnă nu vor fi probleme cu materialul antiderapant. “Săptămâna aceasta le-am dat ordinul pentru marcajele rutiere. Le-am spus că vreau urgent marcajele. Nu intrăm în sezonul rece fără marcaj pentru că țin foarte mult la siguranța traficului. Avem contractele de deszăpezire semnate pentru toate zonele, stocul de material antiderapant îl avem în baze. Săptămâna viitoare vom băga utilajele necesare pentru zonele de munte și sper să ne ajute Dumnezeu să trecem cu bine peste această iarnă, iar turiștii care merg la Rânca, la Voineasa, pentru schi, să circule pe un drum bun și sigur în acest an”, afirmă șeful DRDP Craiova. Mare parte din lucrările de modernizare a DN 66 ce traversează Defileul Jiului sunt executate, chiar dacă acestea trebuiau finalizate de vreo doi ani. Lucrările vor continua însă și anul viitor. “Va mai rămâne podul de la Lainici pentru că nu ne mai permite timpul. Tot ce ține însă de partea carosabilă, acum venim cu stratul de uzură, marcajele rutiere, indicatoare, parapeții se montau și azi. Am venit din 2 în 2 zile pe aceste șantiere”, a dat asigurări Bogdan Bratu.
Gelu IonescuEducaţia… şi Lecţia de viaţă – Interviu cu d-na CRISTINA CILIBIU, Primarul Oraşului Turceni   “Cu cât pui suflet şi iubeşti ceea ce faci, cu atât îţi este mai bine!” 20 Oct 2017

– Rep. D-na Primar, care sunt activităţile importante ce încununează primul mandat al dumneavoastră în fruntea administraţiei Oraşului Turceni?

-Sunt chiar la un an şi trei luni de mandat, pentru că de la început mi-am luat o cărticică, la fel ca o a doua «Biblie» pentru mine, pentru că îmi place să consemnez, să fiu om de cuvânt şi ceea ce am promis, vreau să duc la îndeplinire…

– Rep. Deci, lucraţi «ca la carte», d-na primar!

-Da, «ca la carte», iar, ceea ce scriu acolo, cu ajutorul Lui Dumnezeu, măcar 90% să se poată realiza, pentru că noi vrem, iar, când spun cuvântul «noi», am în vedere o întreagă echipă, şi încercăm să ne împărţim atribuţiile, pentru a funcţiona ca un «tot unitar», cum se zice, iar dacă fiecare îşi face treaba, ne mişcăm ca «acele» unui ceasornic şi fiecare piesă trebuie să funcţioneze. Totul trebuie să funcţioneze pentru a merge înainte!

“Sunt conştientă că de la fiecare om poţi învăţa ceva, mai ales că avem nevoie de o experienţă pozitivă”

– Rep. Ca să aflăm cum a funcţionat «ceasornicul», v-aş ruga să ne prezentaţi câteva dintre realizările mandatului dumneavoastră!

-În primul rând, aşa cum am spus, doresc să investim în lucrurile «mari» din infrastructură, pentru că suntem în secolul al XXI-lea, iar satele aparţinătoare Oraşului Turceni, nu au apă şi canal.

Este proiectul pe care îl avem în vedere de un an şi jumătate! Am depus documentaţia la Ministerul Dezvoltării, urmează doar să ridicăm dosarul de la «ape», fiind vorba de o finanţare de la bugetul de stat, plus partea noastră de cofinanţare. După licitaţie, sperăm ca în primăvară să înceapă lucrările. Suntem în stadiu avansat cu proiectul de canalizare, ca să mergem în paralel cu «apă» şi «canal» şi să nu facem operaţiuni de două ori. În altă ordine de idei, Consiliul Judeţean sprijină proiectul nostru de modernizare a DJ 774, pe traseul: Vlăduleni, Urdari, Turceni, până la Ioneşti. Acesta e drumul care străbate localitatea noastră. Deci, avem aceste proiecte în care ne punem speranţe mari, mai ales că drumul va include piste pentru biciclişti, acces pietonal şi staţii de autobuz, deci, un sistem integrat armonios! Avem, de asemenea, în derulare un proiect pentru Spitalul de la Turceni, printr-o reabilitare termică şi energetică ce priveşte încălzire, iluminat, faţade, acoperiş, la care aş adăuga un proiect de la Ministerul Sănătăţii, în ceea ce priveşte dotarea, tot pentru spital, cu un computer tomograf, cu o contribuţie 10 % din partea primăriei şi 90 % de la Ministerul Sănătăţii. Vrem ca oamenii să aibă încredere că atunci când vin la Turceni la spital, să avem aparatura necesară.

– Rep. Cum se desfăşoară un dialog «viu» al d-nei primar, Cristina Cilibiu, cu un cetăţean care vine la dumneavoastră pentru rezolvarea unei probleme?

-Vreau ca tinereţea mea să-şi spună cuvântul, iar eu sunt conştientă că de la fiecare om poţi învăţa ceva, mai ales că avem nevoie de o experienţă pozitivă, iar, marele meu regret, ca primar, îl constituie faptul că nu pot întotdeauna să fiu prezentă la dialogul cu oamenii, deşi îmi doresc acest lucru, ca să pot cunoaşte mai bine problemele cu care se confruntă, datorită faptului că trebuie să fiu, uneori, şi la Bucureşti, şi la Târgu-Jiu, şi la Craiova, deci, de multe ori sunt plecată din instituţie! Aş dori să vă mai spun că avem în derulare amplasarea noului mobilier urban, ca să «întinerim» puţin oraşul, cu nişte «băncuţe» din lemn masiv şi fier forjat, cu coşuri stradale care te determină să păstrezi curăţenia, să prezinţi un semn al civilizaţiei!

– Rep. Cine v-a întocmit şi realizat acest proiect?

-Să ştiţi că acest proiect l-am realizat chiar eu, aşa cum am crezut că e mai bine şi mai aspectuos pentru imaginea oraşului, cu «măsuţe», «băncuţe» şi coşuri stradale!

“Sunt o perfecţionistă şi îmi place ca totul să fie pus la «punct»”

– Rep. Nu se poate! Chiar sunteţi şi un creator de astfel de modele?

-Da, sunt o perfecţionistă şi îmi place ca totul să fie pus la «punct», de aceea, m-am implicat personal în lucrul acesta! Aş dori amplasarea unor «utilităţi», chiar la fiecare scară de bloc, acele «măsuţe» şi «băncuţe» despre care vorbeam!

– Rep. Gorjenii vor afla cu surprindere, ce poate face o primăriţă tânără şi harnică!

-Dacă nu-ţi place şi nu pui suflet în ceea ce faci…Cu cât pui suflet şi iubeşti ceea ce faci, cu atât îţi este mai bine!

– Rep. Şi, ce iubiţi mai mult în această lume, d-na primar?

-E grea întrebarea…

– Rep. Dar, şi mai greu răspunsul…!

-Pe lângă faptul că sunt primar, mai sunt mamă şi soţie, deci, e clar că pe primul plan în lumea aceasta e familia mea, copilul meu, Raul, dar, cred că iubesc cel mai mult pe lume BUNĂTATEA, pentru că, din păcate, văd că de la o zi la alta, unii oameni devin mai răutăcioşi, mai ranchiunoşi, nu mai avem răbdare, iar ca să poţi face un lucru bun, să schimbi cursul unor lucruri, trebuie să conştientizezi ceea ce se întâmplă datorită greutăţilor cu care ne confruntăm în fiecare zi! Răutatea şi criza de încredere ne face nouă rău ca persoane şi ca mod specific de a trăi în comunitate! Să lăsăm puţin câte puţin de la noi, să fim şi mai buni, pentru a schimba mentalitatea! Eu am încredere că multe lucruri pot fi mai bune şi la Turceni! Cu încredere şi cu multă răbdare!

– Rep. Vă consideraţi o fire optimistă?

-Da, sunt o fire optimistă, pentru că am încredere în oamenii mei, chiar dacă trăim într-o ţară în care birocraţia e destul de mare şi totul se face cu multe sacrificii! Dacă uneori ai tendinţa de a «claca», de a spune, nu mai pot, mă consider un om optimist şi cu multă răbdare, aşa ajungem să le facem pe toate!

– Rep. În ce direcţie se îndreaptă privirea dumneavoastră cea mare?

-Bineînţeles, către Dumnezeu, fiindcă El ne îndreaptă pe Calea cea bună, iar fără Dumnezeu, nu putem face nimic! Personal, atunci când mi-a fost mai greu, am simţit ajutorul Lui Dumnezeu!

– Rep. Frumoase cuvinte, parcă aţi vorbi despre ceea ce înseamnă Calea, Adevărul şi Viaţa!

-Acesta este spiritul în care îmi cresc şi îmi educ propriul meu copil! Dacă vei crede în Dumnezeu, atunci El este acolo unde trebuie, şi te ajută atunci când îţi este mai greu!

– Rep. Aţi primit de la părinţi această educaţie?

-Da, am primit educaţia aceasta de la părinţi, chiar dacă provin dintr-o familie cu patru fraţi care au muncit şi muncesc foarte mult! Am trăit la ţară, cu animale, cu munca la câmp, în grădină! Mama ne spunea uneori: chiar dacă nu ai timp întotdeauna să mergi la biserică, important este ceea ce ai acolo în suflet! În orice colţişor din lumea aceasta, e prezent Dumnezeu şi trebuie să crezi în El, să te rogi Lui cu încredere! Când merg la Târgu-Jiu, la Prefectură, cobor la biserica din faţa Prefecturii şi mă închin la icoane, mai aprind o lumânare şi atunci îmi găsesc liniştea! Seara, acasă, îmi iau copilul şi merg la biserica de parohie sau merg chiar la mănăstire, la «Sfânta Treime» Strâmba-Jiu, pentru că acolo îmi găsesc liniştea, acolo îmi vin idei noi, acolo îmi creşte «doza» de optimism!

– Rep. Câte biserici de parohie aveţi în Turceni?

-Avem biserică în fiecare sat aparţinător, la Strâmba-Jiu, unde avem şi mănăstirea, mai avem la Gârbov, la Murgeşti, la Turceni biserica din centru, la fel, la Turcenii de Jos şi la Stolojani!

“Vrem să-i îndrumăm pe tineri spre activitatea artistică şi creativă”

– Rep. Mergeţi, Duminica, la Sfânta Liturghie?

-Sunt sinceră şi vă spun că destul de rar! Activitatea mea din ultimii şase ani mă restricţionează, aş spune, pentru că am fost viceprimar patru ani şi după aceea primar! Aş spune că sunt ocupată «24 de ore din 24», iar unele duminici chiar sunt plecată cu diferite probleme stringente! În timpul săptămânii, mă trezesc pe la cinci şi jumătate, iar Duminica, simt uneori oboseala, chiar dacă mă consider tânără!

– Rep. Cât de mult iubiţi Biserica de parohie de la Strâmba-Jiu!

-La Strâmba-Jiu am fost «adoptată», pentru că aici e casa mea, unde sunt căsătorită, şi vă pot spune că Părintele Antonie Făinişi este «sufletul» acestei comunităţi! Rar sunt oameni atât de implicaţi, care să ostenească pentru ceea ce înseamnă valori morale, religioase, aplicative şi creatoare, iar tinerii îl consideră un «mentor» care îi îndrumă!

– Rep. Mai aveţi proiecte pentru Turceni, pe care nu le-aţi amintit în discuţia noastră?

-Cum v-am spus, marile proiecte sunt pe «apă» şi «canal», apoi, drumul 673 de la  «Termo», aşa cum îl ştie toată lumea, drumul 674 care străbate localitatea, mai avem un studiu de fezabilitate pentru străzile rămase neasfaltate, deoarece după cei 13 km de străzi finalizate, mai sunt şi străzile laterale.

Mai dorim să investim în educaţie, în sport, pentru că în primăvară doresc să demarăm proiectul de reabilitare a Casei de cultură, unde am aşteptat după un proiect de vreo trei ani de zile, dar, acoperişul instituţiei este distrus, iar, noi vrem să le oferim o alternativă celor aproape trei sute de copii care îşi desfăşoară activitatea la cursuri de instrumente populare, fluier, nai, pictură, desen, teatru. Vrem un cinematograf modern, cu toate utilităţile de care au nevoie tinerii de astăzi şi de mâine! Vrem să-i îndrumăm pe tineri spre activitatea artistică şi creativă, pentru a-şi petrece timpul plăcut şi util, nu prin baruri şi discoteci!

– Rep. În încheiere, d-na primar, Cristina Cilibiu, vă doresc să rămâneţi la fel de tânără şi de frumoasă în tot ceea ce faceţi spre binele comunităţii, să fiţi neobosită şi mereu cu inima deschisă către marea «familie» a oamenilor din Turceni! Mult succes în activitate!
Profesor, Vasile GOGONEA

 Gorjul, în coada clasamentului privind imobilele vândute 20 Oct 2017

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat 451.072 de vânzări în toată ţara, în primele nouă luni ale anului 2017. În luna septembrie a anului curent, numărul imobilelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel naţional, a fost de 57.778, cele mai multe fiind vândute în Bucureşti – 9.352. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în primele nouă luni ale anului 2017, în Bucureşti – 57.116, Cluj – 30.533 şi Ilfov – 26.582. De altfel, judeţul nostru se găseşte în celălalt capăt al clasamentului. Mai precis, potrivit ANCPI, judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Sălaj – 2.961, Gorj – 3.436 şi Caraş-Severin – 2.677. Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în perioada ianuarie – septembrie 2017, a fost de 181.047. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate în luna septembrie în Bucureşti – 5.317, Bihor – 2.154 şi Ilfov – 1.591. La polul opus, se află judeţele Caraş-Severin – 40, Sălaj – 55 Harghita – 69 şi Covasna – 60. Cele mai multe terenuri agricole au fost vândute, în primele nouă luni din 2017, în judeţele Timiş – 6.377, Dolj – 5.343 şi Arad – 5.185.
I.MUCB Târgu-Jiu recrutează director general administrativ 20 Oct 2017

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale de conducere vacante, de director general administrativ I (S), în cadrul Direcţiei Generale Administrative.

 

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare: are cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România; cunoaște limba română, scris și vorbit; are vârsta minimă reglementată de prevederile legale; are capacitate deplină de exercițiu; are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate; îndeplinește condițiile de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerințelor postului scos la concurs; nu a fost condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt: nivelul studiilor superioare; domeniul studiilor, juridic, administrativ, economic sau tehnic; vechime în specialitatea studiilor: minimum 10 ani; nu a avut încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 5 ani şi nu se află sub interdicţia de a ocupa funcţii de conducere ca urmare unei sancţiuni disciplinare; alte competenţe (cunoaşterea unei limbi străine, cunoştinţe operare PC; carnet de conducere, alte abilităţi şi deprinderi, experienţă managerială în domeniul învăţământului sau într-o funcţie de conducere similară, etc.).

Calendarul concursului de angajare
Concursul se va organiza conform calendarului următor: 31 octombrie 2017, ora 16.00: data limită pentru depunerea dosarelor; 08 noiembrie 2017, ora 10.00: proba scrisă; 14 noiembrie 2017, ora 10.00: proba interviu.

Conform art. 6 al Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, pentru înscrierea la concurs candidații vor prezenta un dosar care va conține mai multe documente.

Relații suplimentare se pot obține la sediul Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, din Bulevardul Republicii nr. 1, județul Gorj, telefon 0253/223.971.
Minodora Sucea

 Anchetă la Obştea Hărăborul Valea Mică 20 Oct 2017

Polițiștii din cadrul  Bumbeşti-Jiu s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că reprezentanţii Obştii de pădure Hărăborul Valea Mică ar fi exploatat, în perioada iulie – octombrie 2017, cantitatea de 200 de metri cubi de material lemnos, pe raza comunei Schela, la preţul de 100 lei pe metru cub, ”omiţând în parte evidenţierea în actele contabile a veniturilor realizate, în valoare de 7.600 de lei”. ”În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de omisiune, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”, au precizat reprezentanții IPJ Gorj.
Loredana FîciuCâştigaţi şi la Motru! 20 Oct 2017

Pandurii întâlneşte, sâmbătă, ASU Poli Timişoara, iar stările de spirit sunt diferite în cele două tabere. Gazdele vin după o mini-grevă, iar bănăţenii după o victorie în derbiul vestului. Gorjenii încă nu au bătut la Motru, iar trupa lui Marcel Ploaie nu a mai simţit victoria de 5 etape. Succesul trebuie să vină acum sau fotbaliştii pot să-şi ia adio, şi pe plan sportiv, de la salvarea clubului. Antrenorul gorjenilor a declarat că nu există probleme de efectiv, iar echipa sa va încerca să obţină 3 puncte vitale. “Avem toţi jucătorii valizi, nu există suspendaţi, Vlad Bujor s-a antrenat normal săptămâna aceasta, dar nu ştiu dacă va juca de la început, o să fie în lot. Vrem să câştigăm, cum am vrut şi la Snagov, dar nu s-a putut. Nu cred că jucătorii se concentrează foarte mult pe acest aspect, că nu s-a câştigat la Motru, am avut şanse, cu Târgovişte, de exemplu, am condus 3-2, dar am avut şi ghinion. Sper să avem acum şi puţin noroc, şi începând de sâmbătă să câştigăm toate jocurile de la Motru. Cu un eventual succes, sperăm să ieşim din partea a doua a clasamentului, şi, uşor, să urcăm spre primele locuri. Eu asta îmi doresc, şi cred că şi suporterii din Gorj vor ca echipa aceasta să se bată la promovare”, a declarat Ploaie. Tehnicianul nostru a avertizat că bănăţenii stau foarte bine în compartimentul ofensiv. “Politehnica este o echipă bună, am văzut două jocuri ale lor, cu Satu Mare şi cu UTA. Au jucători tehnici şi rapizi la mijloc şi în atac, mi-au lăsat o impresie foarte bună, şi cred că o să avem un joc foarte dificil. Ca joc se aseamănă cu formaţia din Arad”.

Andone: “Jucătorii trebuie să rămână concentraţi”
Antrenorul timişorenilor, Bogdan Andone, a trecut deja peste euforia succesului din runda trecută, şi a declarat că şi-a mobilizat fotbaliştii pentru confruntarea de sâmbătă. Timişorenii au tot lotul valid, cu excepţia căpitanului Ioan Mera, eliminat în meciul cu UTA. “Venim după o serie de trei meciuri cu victorii, ultima foarte importantă pentru club şi pentru noi. Până sâmbătă trebuie să dispară tot entuziasmul şi să ajungem concentraţi la ora meciului. Pandurii e o echipă imprevizibilă, cu tineri de perspectivă, cu calităţi. Trebuie să fim foarte atenţi, concentraţi, să nu facem greşeli, să îi forţăm noi să facă greşeli şi să profităm de ele. Eu îmi pregătesc echipa pentru ce avem noi de făcut, nu mă interesează ce face adversarul. Jucătorii trebuie să rămână concentraţi la ce ne propunem şi în funcţie de asta, să vină şi rezultatul pe care ni-l propunem”, a declarat Andone.

Golea visează la fotbalişti de la Târgu Mureş
Vestea că ASA Târgu Mureş s-a desfiinţat l-a pus în gardă pe administratorul special de la Pandurii, Marin Golea. Deşi echipa fanion a Gorjului este cu un picior în groapă, Golea crede că i-ar putea convinge pe unii dintre jucătorii mureşenilor să vină la Târgu-Jiu. Vorba aceea din popor “Să scapi de dracu ca sa dai de ta-su’”. “Odată ce ASA are falimentul, intenţionăm să luăm câţiva jucători de acolo, linia de fund şi un vârf. Ducem tratative cu câţiva jucători. Toată lumea spera să intrăm noi în faliment şi să ia jucători de la Pandurii”, a afirmat Golea în presa locală. Pe de altă parte, administratorul special a mai făcut o declaraţie interesantă, sugerând că Adrian Iencsi îi “menaja” pe jucători la antrenamente. Spusele lui Golea sunt cel puţin ciudate, în contextul în care Pandurii nu a beneficiat de un stagiu centralizat de pregătire. “Pe vremea lui Iencsi făceau o pregătire aşa, mai lejeră. Ştiu de la Teja, că a avut un preparator fizic care mi-a spus că jucătorii erau încărcaţi doar 35-40%. Aveau mult de recuperat. În condiţiile astea, trebuie să-i încarce un pic domnul Ploaie, domnul Gugu, cu două antrenamente pe zi şi asta o să facă”, a spus Golea. Fostul conducător de la Pandurii II a recunoscut că au existat probleme la echipă, dar a declarat că jucătorii trebuie să aibă rezultate, şi mai apoi pretenţii. “Aşteptăm victoria. N-am reuşit să învingem încă acasă, dar trebuie să spargem gheaţa. Trebuie ca jucătorii să facă lucrul acesta, pentru că altfel este inutil efortul meu pe aici, să fac rost de bani. Şi termenul de amânare pe care l-am luat mă pune într-o situaţie delicată, dacă ei nu au rezultate şi au numai revendicări, nu am făcut nimic”. Meciul dintre Pandurii şi ASU Poli se dispută sâmbătă, de la ora 11.00, şi nu va fi televizat.114 suspendări a plăţii pensiei, instituite de CJP Gorj 20 Oct 2017

Mai mulţi pensionari din judeţul Gorj au rămas în acest an fără pensii, majoritatea din cauza unor stări de incompatibilitate. Potrivit unei situaţii furnizate de conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj, au existat şi patru cazuri de suspendare în cazul unor însoţitori ai pensionarilor invalizi de gradul I.

 

La nivelul CJP Gorj, în cursul acestui an au existat 110 cazuri de suspendare a plăţii pensiei în care pensionarii s-au aflat într-o situaţie de incompatibilitate, adică nu au respectat prevederile prevăzute de art. 14 şi anume: 21 de cazuri când beneficiarul unei pensii anticipate sau a unei pensii anticipate parţiale a realizat diverse venituri; 38 de cazuri când beneficiarul unei pensii de invaliditate gradul I şi II a realizat diverse venituri; 30 de cazuri când beneficiarul unei pensii de invaliditate gradul III a desfăşurat activitate cu normă întreagă; 21 de cazuri când soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, a realizat venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie, dacă acestea sunt mai mari de 35% din câştigul salarial mediu brut care a stat la baza fundamentării bugetului de asigurări sociale de stat, în anul respectiv, ori soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş s-a căsătorit sau a optat pentru o altă pensie.

Prejudicii de peste 480.000 de lei
“Lunar, CJP Gorj verifică potenţialele situaţii de incompatibilitate prin suprapunerea bazelor de date la nivel naţional şi analizează motivele acestora.  În cazul în care se constată o asemenea situaţie, adică cumularea veniturilor realizate cu categoriile de pensie enumerate mai sus, plata pensiei respective se suspendă până la clarificarea incompatibilităţii pe bază de documente emise de angajatorul în cauză sau de către altă entitate. Pentru cele 110 cazuri prezentate, au fost create debite în valoare de 481.737 de lei, iar soldul rămas de recuperat este de 297.112 lei”, a declarat Ioana Talău, directorul executiv al CJP Gorj.

De asemenea, tot în acest an, CJP Gorj mai înregistrează şi alte 4 cazuri când plata indemnizaţiei pentru însoţitorul pensionarului invalid de gradul I a fost suspendată pe perioada în care acesta este internat într-o instituţie de asistenţă socială sau într-o unitate medicală specializată, în care se asigură supraveghere şi îngrijiri permanente, cu excepţia situaţiilor în care pensionarul este nevăzător.
Izabella Molnar

 Mai este o săptămână până la trecerea la ora de iarnă 20 Oct 2017

Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. Astfel, în anul 2017, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 28 spre 29 octombrie. Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

În noaptea de 28 octombrie spre 29 octombrie 2017, respectiv sâmbătă spre dumincă, ora 4.00 devine ora 3.00. Vestea bună este că trecerea la ora de iarnă înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră, ceasurile fiind date înapoi. Prin urmare, duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.
Trebuie precizat că mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a aderat la ora de vară în 1932. Ora de iarnă este ora legală oficială standard şi este legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor. Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.
De menționat că nu toate ţările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 70 de ţări din întreaga lume. În plus, nu toate ţările au aceleaşi perioade pentru schimbarea orei de vară.
Ora de vară şi ora de iarnă au un rol important în calculele astrologice. Ora de vară a fost reintrodusă în anul 1979 şi recalculată în 1997, dar a funcţionat şi la mijlocul secolului XX. În programele de astrologie, ora de vara apare sub numele „Daylight Saving”. Modificarea fusului orar, prin revenirea la ora oficială, GMT, se face din raţiuni ce ţin şi în cazul schimbării orei de vară: dacă atunci era necesară adaptarea programului de muncă la condiţiile de lumină naturală, care vara se găseşte în abundenţă, în acest caz, iarnă, nu se face decât o revenire la ora oficială mondială, cea pe care noi o numim ora de iarnă.

Organismul uman, influențat de trecerea la ora de iarnă
Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. Trecerea la ora de iarnă poate declanșa scăderea vigilenței și instalarea unei oboseli accentuate. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală.
S-au evidenţiat mai multe efecte negative ale trecerii la ora de iarnă, printre care se numără: irascibilitatea, tulburările de somn şi creşterea nivelului de stres; perturbarea rutinei zilnice, care ne ajută să fim organizaţi şi să ne dozăm energia corespunzător; instalarea asteniei de toamnă.
Pentru alte persoane apar, însă, şi efecte negative la trecerea la ora de iarnă: insomniile, oboseală, nervozitatea sau depresia sunt doar câteva dintre efectele secundare ale revenirii la ora de iarnă. Specialiștii spun că schimbările orare, fie înainte, fie înapoi nu sunt private de modificări psihico-fizice. Acesta este momentul în care se instalează Seasonal Affective Disorder, sau astenia de toamnă, care loveşte de obicei femeile între 30 şi 40 de ani.
Simptomele sunt diferite de la o persoană la altă, printre cele mai frecvente numărându-se dificultatea în a se trezi dimineaţă, stări de rău general, astenie, nervozitate generală.
Pentru următorii ani, trecerea la ora de vară şi la cea de iarnă se va face la următoarele date: 2019 – 31 martie – 27 octombrie; 2020 – 29 martie – 25 octombrie.Ca la noi, la nimeni – Complicitate devastatoare!             20 Oct 2017

Ne face plăcere sau nu, în aşa-zisa democraţie românească se găsesc foarte multe cazuri de complicitate. Unele vizibile de către toată lumea, altele mai abil ascunse, dar şi aceste ies la iveală. Spuse de unii aleşi, nu neapărat de condamnat, ci chiar onorabili. Fie ei politicieni sau nu. În popor se spune că “gura prostului adevăr grăieşte”. Numai că adevărul poate fi rostit şi de unul niţel mai înţelept decât ceilalţi aleşi. Pe site-ul www.remusborza.ro am găsit două propoziţii care mi-au întărit încrederea în domnia sa: “Tot ceea ce faci în viaţă trebuie să faci pentru cei din jurul tău. Pentru oameni. Numai aşa poţi simţi cu adevărat bucuria împlinirii tale ca om.” Normal, Remus Borza a ajuns deputat pe listele ALDE, care ALDE a beneficiat în alegeri de înţelegerea cu PSD. Şi tot ALDE l-a exclus din partid, pe motiv că Remus Borza şi-ar fi negociat un post de ministru al Energiei într-un iluzoriu Guvern Grindeanu II. Din păcate, la noi nu mai există votul uninominal, iar actualul deputat independent Remus Borza îşi permite să gândească liber. Ca un independent, în speranţa că se vor trezi la realitate mai mulţi cetăţeni. Şi totuşi, într-un prim interviu găzduit pe site-ul DCNews, Remus Borza atinge nişte puncte fierbinţi ale unor complicităţi între partide. De parcă i-ar fi treaz în minte un fragment de citat din filozoful nihilist Emil Cioran, sibian la Paris şi renegat de comunişti. Citatul din Emil Cioran este valabil şi astăzi: “Nu înţelegeţi că fiecare slujbă acceptată în statul acesta e o complicitate?” În ţara scandalurilor de orice fel, cel din justiţie ţinând de departe primul loc, fiind cum mai spuneam pe axa KKK – Klaus, Klemm, Kovesi, pare-se că din această săptămână vom avea în Parlament pentru dezbatere, amendare şi votare pachetul de legi ale Justiţiei promis de ministrul Tudorel Toader. Să avem puţintică răbdare. Până atunci să aflăm câteva dintre cugetările clare ale deputatului independent Remus Borza. Domnia sa acuză PSD-PNL-ALDE de complicitate şi mai susţine că nu există o opoziţie reală, iar UDMR ar fi ca mai totdeauna varianta de rezervă. Tot Remus Borza ne reaminteşte că toate partidele au oameni în autorităţile-cheie ale României.  El a explicat, oferind exemplul concret al ANRE-ului. Unde, pe lângă PSD – marele câştigător al alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, chiar şi UDMR-ul are un om, probabil, într-o mişcare strategică a social-democraţilor. “Şi ALDE are un om, Gabriel Gheorghe, în comitetul de reglementare de la ANRE. UDMR-ul are un vicepreşedinte, PNL-ul îl are pe Teodor Atanasiu încă de acum trei luni de zile. PSD-ul a luat caimacul, prin preşedinte, vicepreşedinte şi doi membri. Constatăm o încercare de apropiere a PSD-ului faţă de UDMR, Îi ţin la cald tot timpul, nu se ştie cum va evolua relaţia cu ALDE şi îi ţin ca variantă de rezervă pe cei de la UDMR. Tot timpul, UDMR-ul a fost la datorie când i s-a cerut serviciul”, a mai afirmat Remus Borza la interviurile DCNews. Borza susţine că nu va exista opoziţie reală atât timp cât există un câştig din partea tuturor partidelor în cadrul autorităţilor aşa-zis independente. Reluând ideea, acelaşi Remus Borza continuă să afirme: “Opoziţia nu există. Au orbul găinilor. E o complicitate şi aici. Nu putem vorbi de opoziţie reală în România, câtă vreme toţi câştigă. Toţi au după cum vedeţi, la Curtea de Conturi şi PNL-ul are la BNR, la ANRE. În toate instituţiile, la toate autorităţile acestea, chipurile independente, şi PNL-ul şi-a trimis oameni tot numiţi politic, nu neapărat pe competenţe. Nici la USR nu a venit nimeni să explice că nu au fost creşteri de preţ la energie”, a spus mai Remus Borza. Iar PNL-ul de sub pulpana preşedintelui României – Klaus Werner Iohannis -, dacă ne luăm după declaraţiile fanfaronului preşedinte al Noului PNL, numai din luna ianuarie 2017 încoace s-a sucit de trei ori. L-a vrut pe Dacian Julien Cioloş, apoi l-a refuzat şi acum îi face iarăşi curte.  Bulibăşeala asta se mai poate numi democraţie? Sau complicitate voită şi, evident, interesată a aşa-ziselor partide în detrimentul cetăţenilor acestei necăjite ţări numită încă România?!
ION PREDOŞANUA găsit pe stradă portofelul unui preot 20 Oct 2017

Un tânăr de 22 de ani, din Mehedinți, a găsit, ieri, pe stradă, un portmoneu în care se aflau mai multe documente și 700 euro. Acesta a mers la Poliție, unde a fost chemat și proprietarul, un preot din Motru. “Faptul că există oameni oneşti în zilele noastre a demonstrat-o un bărbat, de 22 de ani, din  comuna Corcova, județul Mehedinți, care a venit astăzi, (nr.ieri) la sediul Poliției Municipiului Motru, pentru a aduce un portofel care conținea suma de 700 de euro, pe care l-a găsit pe strada Macului, din localitate. Acesta a cerut ajutorul oamenilor legii pentru identificarea persoanei care şi-a pierdut portofelul, care, pe lângă suma de bani, mai conținea actul de identitate al proprietarului și soției sale, precum și carduri bancare. Potrivit actelor de identitate, polițiștii au identificat și luat legătura cu proprietarul portofelului, în vârstă de 30 de ani, din municipiul Motru. Acesta s-a prezentat la sediul poliției, ocazie cu care și-a recuperat bunul pierdut. Inspectoratul de Poliție Județean Gorj salută gestul bărbatului care a prezentat poliției portofelul găsit și încurajează cetățenii la astfel de fapte”, se precizează într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.
Loredana FîciuFurt la supermarket 20 Oct 2017

O femeie de 58 de ani, din Motru, a cerut, ieri, ajutorul polițiștilor, sesizând faptul că, în urmă cu două zile, o persoană necunoscută i-ar fi sustras o sacoşă cu mai multe bunuri, în timp ce se afla la cumpărături în incinta unui supermarket, din municipiu.
”În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt. În urma investigaţiilor şi cercetărilor efectuate în cauză a fost identificat autorul furtului în persoana unui localnic de 43 de ani. Bunurile sustrase au fost recuperate în totalitate şi restituite părţii vătămate”, a anunțat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.Craiova merge să răpună şi Concordia! 20 Oct 2017

După victorii în ultimele două deplasări, Universitatea speră să încheie, en-fanfare, seria de trei meciuri jucate afară. În această seară, de la ora 20.45, Craiova merge la Chiajna, unde întâlneşte cea mai în formă echipă a campionatului, Concordia. Oaspeţii au şi avantajul terenului propriu, unul sintetic, pe care oltenii nu se simt tocmai confortabil. “Ne aşteaptă un meci foarte greu la Chiajna, dar vrem să ne facem jocul nostru şi să ne impunem. Vrem să ne clasăm cât mai sus pe podium, acesta este obiectivul şi de ce nu, să luăm şi titlul. Ştim că vom avea superioritate în tribune, fanii ne susţin în număr mare. Nu ne-a mers prea bine la Chiajna pe sintetic, am făcut 0-0, şi cu Concordia, şi în returul semifinalei de Cupă cu FC Voluntari, dar acum avem altă echipă şi alte speranţe”, a spus mijlocaşul “juveţilor”, Vladimir Screciu. “Chiajna vine după o serie de victorii și trebuie să mergem acolo foarte concentrați și atenți, ca să facem un meci bun. Nu mă gândesc la titlu, trebuie să pregătim fiecare meci, iar acum vine cel de la Chiajna. Sunt fericit că am șase goluri marcate și am mai spus-o că este meritul întregii echipe. Mă bucur foarte mult că am fost inclus și în primii unsprezece în echipa turului de campionat“, a comentat şi brazilianul Gustavo.
Craiova nu se va putea baza în această rundă pe Fausto Rossi, care a stat mai mult accidentat de când a venit în Bănie, şi nici pe Alex Mitriţă, suspendat. “Pentru meciul de la Chiajna, Rossi nu este disponibil, este accidentat, Zlatinski este incert și Mitriță este suspendat. Cu o victorie ne-am putea apropia de locul întâi, dar în momentul acesta nu mă interesează clasamentul, ci să dăm maximum în meciul cu Chiajna“, a declarat Devis Mangia, antrenorul turului Ligii I într-o anchetă a LPF. Deşi se află în fruntea clasamentului, tehnicianul italian a precizat că jocul cu ilfovenii va fi unul foarte greu, iar suprafaţa artificială nu îi este pe plac.
“În momentul acesta, Concordia este una dintre echipele în formă ale campionatului, a avut patru victorii consecutive, deci este un meci important și complicat. Trebuie să fim foarte atenți și să punem în valoare atuurile și să ne urmăm ideile noastre. Mie îmi place să jucăm pe un teren cu iarbă naturală, dar în cazul acesta nu se poate, este un teren artificial, dar este la fel pentru ambele echipe. Cu siguranță, că va trebui să facem o evaluare pentru jucătorii pe care îi vom introduce în teren, pentru că avem un calup de trei meciuri și trebuie să gestionăm cât mai bine lotul”, a declarat antrenorul.Condamnați cu suspendare pentru evaziune fiscal 20 Oct 2017

Decizie a magistraților în dosarul în care doi gorjeni au fost acuzați de comiterea infracțiunii de evaziune fiscală prin folosirea unor facturi pentru operațiuni fiscale fictive. Dragoș Roșianu și Rodica Mogoș au primit fiecare câte o condamnare de câte 2 ani închisoare, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani. În această perioadă, ambii inculpați trebuie să fie permanent la dispoziția autorităților judiciare. Firma pe care Roșianu o administra, Prometeu SRL Târgu Jiu, a fost și ea trimisă în judecată și condamnată acum pentru evaziune fiscală în formă continuată. “Condamnă pe inculpata persoană juridică SC PROMETEU SRL Tg-Jiu, reprezentată de mandatar Roşianu Gheorghe, (…) la: – 5.000 lei amendă penală, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Aplică inculpatei persoană juridică pedeapsa complementară a obligării de a difuza hotărârea de condamnare, prevăzută de art. 531 alin. 3 lit. e C.pen. din 1969. În baza art. 717 C.pen. din 1969, hotărârea de condamnare va fi difuzată în extras într-un cotidian local, o singură dată, pe cheltuiala inculpatei persoană juridică. Atrage atenţia inculpatei persoană juridică asupra dispoziţiilor art. 713 alin. 2 C.pen. din 1969, în sensul că, în caz de neexecutare, cu rea-credinţă, a pedepsei complementare, instanţa dispune suspendarea activităţii sau a uneia dintre activităţile persoanei juridice până la punerea în executare a pedepsei complementare, dar nu mai mult de 3 luni”, se arată în decizia magistraților. Cei doi afaceriști au fost obligați să plătească și prejudiciul de circa 25.000 de lei adus bugetului de stat prin folosirea unor facturi fictive, pe care instanța le-a anulat acum. Fiecare inculpat are, de asemenea, de achitat câte 800 de lei cheltuieli de judecată statului român.
Gelu Ionescu„Hoţii sunt creativi, fii preventiv!” 20 Oct 2017

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au continuat, ieri, acțiunile pe linia prevenirii delincvenței juvenile și a victimizării minorilor. De această dată, oamenii legii s-au oprit la Rovinari.


”Polițiștii au desfășurat o serie de activități informativ-preventive la Colegiul Gheorghe Tătărăscu şi Şcoala Gimnazială Nr. 1, din Rovinari, ocazie cu care au prezentat elevilor consecinţele ce decurg din comiterea unor infracţiuni, răspunderea penală a minorului, precum şi măsurile educative pe care instanţa de judecată le poate lua faţă de persoanele minore, în situaţia în care comit fapte penale.


Totodată, au fost purtate discuţii cu elevii, referitoare la pericolele la care se expun în situaţia în care «leagă prietenii» cu persoane necunoscute, contactate pe reţelele de socializare. Activitatea a continuat pe tema modului de comportare în societate, familie, la şcoală, precum şi cu privire la obligaţiile ce le revin în momentul când se deplasează pe drumurile publice, în calitate de pieton sau biciclist”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.


De asemenea, oamenii legii au distribuit pliante pe străzile din Rovinari, în cadrul Campaniei Naţionale de Prevenire a furturilor din locuinţe „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”.
”Prezenți în mijlocul cetățenilor, polițiștii i-au informat cu privire la modurile de operare cele mai frecvent utilizate de infractori, pentru comiterea furturilor din locuinţe, fiind făcute recomandări, referitoare la adoptarea unor măsuri minime de protecţie pentru siguranţa locuinţei şi a bunurilor personale”, a mai spus Miruna Prejbeanu.Polițiștii donează sânge 20 Oct 2017

20 de angajați ai Inspectoratului de Poliție Județean vor trece, astăzi, pragul Centrului de Transfuzie Sanguină Gorj, pentru a dona sânge. Oamenii legii au decis să facă un gest de mare omenie, pentru îmbunătățirea stocurilor sanguine. În urma vizitei, polițiștii vor primi o zi liberă de la serviciu, vor efectua analize gratuit și vor primi câteva bonuri, pe care ulterior le vor dona unui cămin de copii.
Numărul donatorilor a scăzut în ultima perioadă, iar cererea de sânge din spitale este foarte mare. „În 2014 aveam 7.500 de donatori pe an, iar în 2016 am avut 5.892. De la începutul acestui an și până în prezent avem 4.108 donatori care au salvat vieți cu sângele donat. Aveam, în anii trecuți, doar 15% donatori noi, care veneau o dată și donau. Ca să vă dați seama care este situația donatorilor fidelizați: acum avem 62% dintre donatori noi! Facem un apel la gorjeni să vină să doneze sânge. Printr-un simplu gest, pot salva vieți!”, a declarat, recent, medicul Nicoleta Călina Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzii Gorj.Joburi de măcelari în Marea Britanie, prin EURES România 20 Oct 2017

Marea Britanie vine cu o nouă ofertă de muncă atractivă pentru gorjenii care îşi doresc venituri consistente! Persoanele care au experienţă minimum doi ani în măcelărie pot obţine un loc de muncă în străinătate. Marea Britanie caută printre gorjeni 50 de măcelari, tranşatori, fasonatori carne. Printre cerinţe la locul de muncă se numără sacrificarea animalelor, procesarea şi împachetarea cărnii. Este nevoie de experienţă în domeniu cel puţin doi ani. Contractul de muncă poate fi permanent, dar şi temporar, pe o perioadă de 3-6 luni pentru sezonul de vânat. Angajatorul nu impune drept condiţie obligatorie cunoaşterea limbii engleze, însă acest lucru poate reprezenta un avantaj. Compania asigură asistenţă în găsirea primei chirii. De asemenea, oferă un avans pentru cei ce nu pot acoperi costurile călătoriei, care ulterior va fi dedus din salariu. Câştigul este de cel puţin 7,5 lire pe oră, însă poate ajunge chiar la 15 lire. Oferta de lucru este valabilă până pe 30 ianuarie 2018. Persoanele interesate de aceste oferte vor trebui să treacă în prealabil pe la consilierul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj pentru a se înregistra în baza de date şi a fi îndrumate ce au de făcut. Pentru a se înregistra în baza de date a serviciului EURES, doritorii gorjeni trebuie să se prezinte la sediul AJOFM Gorj cu un dosar care să conţină cazierul judiciar, o adeverinţă de la medic «apt de muncă, clinic sănătos» şi buletinul.
Izabella MolnarPost vacant de consilier juridic la Primăria Baia de Fier 20 Oct 2017

Primăria comunei Baia de Fier organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei publice de execuţie, vacante, de consilier juridic, clasa I, gradul profesional debutant în cadrul Compartimentului Juridic. Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare. Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei publice sunt: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul juridic; cunoştinţe de operare pe calculator, nivel de bază; nu este necesară vechimea în specialitatea studiilor. Concursul se va organiza conform calendarului următor: 16 noiembrie 2017, ora 11.00 – proba scrisă; 21 noiembrie 2017, ora 11.00 – proba interviu. Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor prezenta un dosar care va conţine următoarele documente: cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorităţii sau instituţiei publice organizatoare; copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz; copiile documentelor care să dovedească nivelul studiilor şi ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care arată îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituţia publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverinţele care atestă vechimea în muncă, în meserie şi/sau în specialitatea studiilor, în copie; cazierul judiciar sau o declaraţie pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcţia pentru care candidează; adeverinţă medicală care să dovedească starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unităţile sanitare abilitate; curriculum vitae.
Izabella MolnarTânăr din Argeș, la Judecătoria Târgu-Jiu! A cerut eliberarea condiționată, după ce i-a vândut droguri unui polițist 20 Oct 2017

Valentin Gaiță, bărbatul de 39 de ani, din comuna Bascov, din județul Argeș, filmat în luna ianuarie a anului 2015, în timp ce vindea droguri unui ofiţer sub acoperire, din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, cere eliberarea condiționată. Acesta se află în Penitenciarul Târgu-Jiu. Hotărârea finală a rămas în pronunțare, ieri, la Tribunalul Gorj, după ce prima instanță, Judecătoria Târgu-Jiu i-a respins acțiunea: ”Respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Gaiţă Valentin, deţinut în Penitenciarul Târgu-Jiu. Stabileşte termen de rediscutare a situaţiei condamnatului Gaiţă Valentin la data de 13.12. Cu drept de contestaţie în termen de trei zile de la comunicare”. Flagrantul s-a derulat în 2015, la miezul nopţii, în parcarea unui hotel din centrul orașului Piteşti. Gaiță și alți doi bărbați au încercat să vândă droguri unor ofiţeri sub acoperire. Oamenii legii aveau informația că îi alimentează pe consumatorii din Piteşti. Anchetatorii au cumpărat 100 grame cannabis. În loc de bani, polițiștii le-au pus cătușele.
Tribunalul Argeş l-a condamnat pe Valentin Gaiță la patru ani de închisoare, pe 5 iunie 2015, iar sentința a fost menținută de Curtea de Apel Pitești, pe 5 octombrie.
Instanța a redus din pedeapsă perioada reţinerii şi arestului preventiv de la data de 16 ianuarie 2015, la zi.AEP face un apel către societatea civilă de a participa la realizarea unei monografii a alegerilor pentru primul Parlament al României Mari 20 Oct 2017

Autoritatea Electorală Permanentă invită societatea civilă să se implice în realizarea unei monografii a alegerilor din anul 1919 pentru primul Parlament al României Mari, AEP propunându-și să marcheze Centenarul Marii Uniri printr-un demers colectiv de reconstituire a unui moment de referință pentru istoria democrației țării.

“Pentru a reda imaginea completă a configurației primului legislativ ales după înfăptuirea Marii Uniri este nevoie, pe lângă referințe istorice specifice, și de date referitoare la fiecare deputat și senator. În acest sens, este utilă orice informație validă care poate completa fișa biografică a fiecărui parlamentar (fotografii, nume și prenume, studii, carieră profesională și politică, stare civilă, ideologie, surse bibliografice etc). Multe astfel de informații pot fi găsite în presa vremii, locală și centrală, în arhivele publice locale, în arhivele personale sau în memoria urmașilor. Accesul personalului AEP la aceste surse fiind limitat, invităm pe toți cei care dețin informații despre oricare dintre parlamentarii aleși în anul 1919 să le transmită Autorității Electorale Permanente la adresa de e-mail centenar.alegeri@roaep.ro”, transmite AEP, printr-un comunicat de presă.Aici se menționează, de asemenea, că aportul cetățenilor la realizarea acestei monografii în format print și electronic va fi recompensat cu menționarea numelor acestora în caseta colectivului redacțional și în publicarea lor pe pagina oficială de Internet a AEP.
A.S.Reținuți după ce și-au schimbat declarațiile 20 Oct 2017

Doi tineri de 18 și 22 de ani, din Târgu-Jiu, au ajuns miercuri seară în arest, fiind acuzați de comiterea infracţiunii de favorizare a făptuitorului. Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale susțin că suspecții au sesizat faptul că au fost tâlhăriți, în luna aprilie, în timp ce se aflau într-o mașină de taxi, după care și-ar fi schimbat declarațiile.
”În sarcina acestora s-a reţinut că, la data de 10 octombrie, cu ocazia audierii în calitate de persoane vătămate, într-un alt dosar penal, instrumentat de Judecătoria Târgu-Jiu, în care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, au declarat aspecte ce sunt în neconcordanţă evidentă cu aspectele declarate în faza urmăririi penale, cu privire la împrejurări esenţiale ale cauzei, având drept scop favorizarea inculpatului, în sensul de a evita tragerea la răspundere penală a acestuia pentru două infracţiuni de tâlhărie, care fac obiectul judecăţii.
Cei în cauză, la data de 23 aprilie, au sesizat organele de poliție cu privire la faptul că, în timp ce se deplasau pe ruta Ţicleni –Târgu-Jiu, într-un autoturism tip taxi, ar fi fost agresaţi fizic şi, sub ameninţarea cu acte de violenţă, au fost deposedaţi de telefoanele mobile de către un bărbat, de 37 de ani, din municipiul Motru. Acesta, la data respectivă, a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe și tâlhărie calificată, a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu cu propunere de arestare preventivă, propunere respinsă prin ordonanță, fiind dispusă față de acesta măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile”, se precizează într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.
Suspecții au fost prezentați, ieri, din nou în fața procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, pentru noi audieri.Probleme pentru ACS Târgu Jiu înaintea debutului! 20 Oct 2017

Echipa de baschet ACS Târgu Jiu va debuta, oficial, astăzi în eşalonul secund. Primul meci din campionat se va disputa, în deplasare, împotriva formaţiei CSM Mediaş, de la ora 18.00. Din nefericire, formaţia noastră se luptă cu accidentările, mai mulţi baschetbalişti fiind indisponibili pentru întâia confruntare din serie. Cu toate acestea, antrenorul principal al clubului, Laurenţiu Răuţ, spera ca formaţia pe care o pregăteşte să treacă peste dificultăţi. “Toate meciurile le vom trata la victorie, consider că aşa este normal. Din păcate, avem probleme de lot, pentru că, în urmă turneului de la U18, unul dintre cei mai buni jucători de la juniori a suferit o accidentare foarte urâtă, rupere de ligamente şi menisc, şi a devenit indisponibil pentru tot sezonul competiţional. Este vorba despre Iulian Lilă. Mai am încă doi-trei jucători care au probleme de sănătate, răceli, şi vom avea indisponibili pentru meciul de la Mediaş, dar cu toate acestea vom încerca să câştigăm. Probleme de sănătate a avut şi Eduard Bălcescu, a început de câteva zile o uşoară alergare, dar o să-l luăm cu noi în lot”, a precizat Răuţ. “Principalul” gorjenilor a recunoscut că nu ştie foarte mult lucruri despre echipa din Ardeal, dar proiectul oaspeţilor se aseamănă cu cel de la Târgu-Jiu. Răuţ a apreciat că trupa noastră a fost repartizată într-o serie echilibrată, cu adversari valoroşi pentru acest nivel. “Din păcate, nu cunoaştem prea mare lucru despre adversari. În comparaţie cu prima ligă, la Divizia B este greu să afli informaţii foarte multe, mai ales că este prima etapă. Ca şi noi, Mediaşul este o echipă nou-înfiinţată, au şi ei 3-4 jucători cu experienţă, şi în rest se bazează pe jucători tineri. Seria o consider una echilibrată. Sunt cei trei sateliţi care au loturi foarte puternice, vorbim despre echipele secunde de la Timba Timişoara, BC Timişoara şi CSM Oradea. Mai este o echipă din Sighet, tot nou înfiinţată, dar care am văzut că a făcut achiziţii importante, au şi 2 jucători americani, dar şi baschetbalişti experimentaţi”, a spus Răuţ. În ceea ce priveşte relaţiile de joc ale echipei din Târgu-Jiu, fostul preşedinte al Energiei a declarat că a observat îmbunătăţiri. “În afară de echipa U18, care a avut primul turneu, implicit 5 meciuri disputate, ceilalţi jucători sunt la început. Aştept şi eu debutul oficial, să vedem unde suntem, eu spun că mergem pe drumul cel bun. Am mai reuşit să mai îndreptăm anumite lucruri pe care nu le-am făcut bine în partidele de verificare. Ideea este că, în acest an, avem obiectiv să formăm această echipă, să facem o formaţie competitivă, pentru ca în anii următori să încercăm să atacăm promovarea”, a punctat Răuţ.Peste 100 de sindicaliști gorjeni, la mitingul organizat de Federația SANITAS 20 Oct 2017

Federația SANITAS a organizat joi, 19 octombrie,  în Piața George Enescu din Capitală, un miting de protest față de tergiversările practicate de guvernanți privind problemele cu care se confruntă sănătatea și asistența socială din România, conform unui comunicat al Federației. Mitingul a fost urmat de un marș de protest către Piața Victoriei, desfășurat în intervalul orar 12:00 — 14.00 pe traseul Piața George Enescu — Bulevardul Gheorghe Magheru — Piața Romană — Piața Victoriei. La acest protest au participat și reprezentanți ai Sindicatului SANITAS Gorj.

 

Principalele solicitări ale sindicaliștilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar și de asistență socială, aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială începând cu 1 martie 2018, renunțarea la creșterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

La mitingul organizat, joi, în Capitală au participat peste 100 de sindicaliști din județul nostru, aceștia deplasându-se în București cu două autocare, dar și cu autoturismele personale.

Programul de proteste al Federației SANITAS a început în a doua jumătate a lunii septembrie.

Reprezentanții Federației Sanitas au participat, miercuri, la întâlnirea propusă de Guvernul României cu organizațiile sindicale din domeniul sănătății și asistenței sociale. Conform unui comunicat al federației, premierul Mihai Tudose, viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia — Olguța Vasilescu, ministrul Sănătății, Florian-Dorel Bodog, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea și consilierii acestora au încercat să găsească puncte de vedere comune cu partea sindicală, pentru soluționarea problemelor privind salarizarea în sistem, acordarea tichetelor de masă, regulamentul de sporuri și alte inechități și omisiuni ale Legii-cadru nr. 153/ 2017 privind salarizarea bugetară.

Vineri, 20 octombrie, urmează să aibă loc o nouă întâlnire, în care se vor analiza principii și variante de modificare a Anexei 2 a legii – cea referitoare la salarizarea personalului inclus în Familia ocupațională de funcții bugetare “Sănătate și Asistență Socială”.
Minodora SuceaZiua Educației- Pe meleagurile rurale – Ziua Educației – sărbătorită și pe meleagurile rurale , în satul Albeni 20 Oct 2017

Confucius afirma “Natura ne aseamănă, educația ne deosebește!” Pornind de la această afirmație plină de înțelepciune, am desfășurat activități de Ziua Internațională a Educației, la Școala Gimnazială Nr.1 Albeni. În ultima perioadă, cel puțin în ceea ce mă privește, sunt nevoită să mă gândesc de multe ori înainte de a demara un proiect cu elevii cărora le predau, de teama unor eventuale neplăceri care s-ar putea răsfrânge asupra mea.
Cu toate acestea, am răspuns afirmativ inițiativei doamnei bibliotecar Vasile Popescu Ileana atunci când a propus un proiect educațional intitulat Donează cartea dragă copilăriei tale. Dumneaei a prezentat materiale deosebit de interesante adaptate nivelului de comprehensiune al elevilor de la ciclul primar și gimnazial, iar aceștia au intrat în dialoguri constructive, jocuri de rol și dramatizări ale unor piese de teatru din literatura română.
Tema centrală a acestuia a fost promovarea culturii generale și a valorilor etice în conștiința tinerilor noștri elevi, dar și încurajarea de a dona o carte favorită din biblioteca personală în cea a școlii.
Domnul profesor Vasile Popescu Ion Sorin, implicat în coordonarea activităților afirma: ”Elevii și-au așternut gânduri alese, povețe și diferite citate pe primele pagini ale cărților donate, gândindu-se la viitorii copii din instituție care de multe ori, fiind și rude cu aceștia, se vor bucura să descopere lecturi savuroase oferite cu drag de cei mai mari decât ei.” Domnul diriginte al clasei a VIII-a, Voicu Teodor, a participat activ cu elevii săi la această campanie de promovare a ideii de educație prin cunoaștere (lifelong learning), remarcând: “Titluri grăitoare ca Micul prinț, Cărțile junglei, Doamna Doubtfire, Copiii de făină, Jim Năsturel, Basme și legende românești, Baba Iarnă intră în sat etc. se pot împrumuta din biblioteca noastră, deoarece ele au fost donate de școlarii implicați.”
Am atașat doar câteva fotografii cu o parte din elevii care au fost cei mai receptivi, de unde reiese veridicitatea afirmației lui Cicero: “O cameră fără cărti, e ca un trup fără suflet!”
Prof. Pânișoară Elena Ștefania- Școala Gimnazială Nr. 1 AlbeniJudețul Gorj se înfrățește cu Raionul Ungheni 20 Oct 2017

După vizita din luna august efectuată de către vicepreședintele Raionului Ungheni, Alexandru Brînză, și primarul Vasile Casian, în județul nostru, oficialii gorjeni s-au deplasat la Ungheni pentru a concretiza discuțiile demarate la Târgu-Jiu. Până la sfârșitul acestei luni va fi parafat protocolul de colaborare între cele două regiuni.

În perioada 14-15 octombrie, o delegație a Consiliului Județean Gorj, formată din vicepreședintele Gheorghe Nichifor, vicepreședinte Ninel Muja, Ovidiu Popescu – consilier personal al președintelui Consiliului Județean Gorj și Constantin Pănescu – președintele Asociației Concesionarilor din Rânca.
Această vizită a fost efectuată în urma invitației primite din partea Consiliului regional Ungheni și a avut ca scop discutarea parteneriatului de cooperare dintre cele două regiuni, parteneriat ce urmează a fi aprobat în ședința de Consiliu Județean care va avea loc la sfârșitul lunii. „Regiunea Moldova este una preponderent agricolă, fiind axată pe cultura cerealelor, legumelor, fructelor și viței de vie. În industria Raionului Ungheni, cea mai importantă pondere o au pregătirea fibrelor și fabricarea de covoare, care fabrică de covoare este renumită peste hotarele Moldovei. În cadrul Raionului sunt înregistrate peste 3600 de intreprinderi mici și mijlocii, cu obiective de activitate în toate ramurile de comerț și producție”, a declarat Ninel Muja, vicepreședintele CJ Gorj.
Delegația județului Gorj a participat și la deschiderea oficială a Festivalului recoltei, vinului și promovării tradițiilor naționale, fiind vizitate standurile de prezentare ale comunelor din Ungheni.
Vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, confirmă că protocolul de colaborare între raionul Ungheni și județul Gorj va fi semnat în cursul acestei luni. „Avem un protocol de înfrățire cu Raionul Sângerei, care funcționează și acum este în curs de eleborare și finalizare proiectul de înfrățire cu Raionul Ungheni. Proiectul a primit avizul de la Ministerul Dezvoltării de la noi; mai așteptăm avizele de la Ministerul de Interne și de Externe; dacă acestea vor fi realizate, chiar în cursul lunii, va fi aprobată înfrățirea, atât la Ungheni, cât și la noi. Raionul Ungheni se bucură un interes aparte datorită poziției sale extrem de interesante.
Se află la circa 20 km de Iași. (…) Discuțiile care s-au purtat acolo au fost foarte ample. Această zonă dispune de un potențial turistic bogat și variat; am văzut o rezervație naturală: „Plaiul Fagului”, unde se protejează 900 specii de plante cu circa 210 specii de animale protejate de lege. Aici cresc copaci seculari, cel mai vestit fiind Stejarul lui Ștefan cel Mare, care are peste 500 de ani. Există aici și cea mai lungă alee cu castani, care are 4 kilometri, fiind realizată în anii Comunismului”, a precizat Gheorghe Nichifor, vicepreședinte CJ Gorj.

Stațiunea Rânca, promovată la Ungheni
Din deleagția gorjeană care s-a deplasat la Raionul Ungheni a făcut parte și Constantin Pănescu – președintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca. Acesta a promovat potențialul turistic al județului nostru, cu accent pe stațiunea Rânca. „Cei de acolo s-au arătat interesați să vină în zona noastră, la Rânca, de Crăciun și de Revelion, care sunt la circa șapte zile diferență de sărbătorile noastre. (…) pentru mine fost ceva deosebit. Acolo am găsit oameni deschiși; sunt puțin mai săraci decât noi, dar mai bogați la suflet”, a menționat Pănescu.
La Raionul Ungheni s-au purtat discuţii privind eventuale posibilităţi de colaborare în domeniile educaţiei şi învăţământului, muncii şi protecţiei sociale, dar nu numai.
Minodora SuceaStudenții gorjeni dezaprobă ultimele decizii ale Guvernului 20 Oct 2017

Liga Studenţilor din Universitatea „Constantin Brâncuşi”, în parteneriat cu Uniunea Naţională a Studenţilor din România și Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, organizează în perioada 16-22 octombrie 2017, Festivalul Naţional „Studenţiada”. Prin deschiderea festivalului din acest an, Uniunea Națională a Studenților din România își exprimă dezacordul față de ultimele hotărâri luate de Guvernul României, prin ministerele de resort, în relația cu studenții. Începând cu anul universitar 2017-2018, studenții care au vârsta de peste 26 de ani nu mai beneficiază de gratuitate pe liniile feroviare.

 

În cadrul Festivalului Studențiada, studenţii UCB vor avea ocazia să participe la diverse activități, precum: „Bicicliada”, „Seară de film în Universitate”, training-uri și dezbateri pe diferite teme, campanie de donare de sânge, campionat de fotbal, tenis de masă, tenis de câmp și șah. “Festivalul „Studențiada” are în vedere rolul important pe care creativitatea și inovația îl au în viața noastră de zi cu zi, atât în ceea ce privește dezvoltarea noastră ca indivizi, cât și ca societate. Evenimentul se va organiza în 18 centre universitare de către cele peste 100 de organizații membre UNSR și cuprinde activități domenii precum: educație (inițiative legislative și educație non-formală), sănătate (competiții sportive, training-uri, donare de sânge, prim ajutor)”, menționează reprezentanții Ligii Studenților din UCB Târgu-Jiu.

Studenții, nemulțumiți de deciziile Guvernului
De menționat este faptul că prin deschiderea festivalului din acest an, Uniunea Națională a Studenților din România își exprimă dezacordul față de ultimele hotărâri luate de Guvernul României, prin ministerele de resort, în relația cu studenții. Începând cu anul universitar 2017-2018, studenții care au vârsta de peste 26 de ani nu mai beneficiază de gratuitate pe liniile feroviare, după câteva luni (februarie-septembrie) în care toți au avut parte de acest drept. La nivel național, Festivalul este organizat de Uniunea Naţională a Studenţilor din România și este unul dintre cele mai mari evenimente studențeşti din România. Inițiat în anul 2006, festivalul a determinat 5.000 de tineri să participe timp de o săptămană la diverse activități extracurriculare. În 2007 Studențiada s-a desfășurat în 10 orașe, având 10.000 de participanți, în 2008 și 2009 au fost vizate 11 centre universitare și 20.000 de participanți, iar în 2012, festivalul s-a desfășurat în 16 orașe, vizând peste 40.000 de participanți. Până în anul 2016 festivalul a avut un impact în peste 18 orașe, cu peste 50.000 de participanți.
M.S.

 A găsit pe stradă portofelul unui preot 19 Oct 2017

Un tânăr de 22 de ani, din Mehedinți, a găsit astăzi, pe stradă, un portmoneu în care se aflau mai multe documente și 700 de euro. Acesta a mers la Poliție, unde a fost chemat și proprietarul, un preot din Motru. ”Faptul că există oameni oneşti în zilele noastre a demonstrat-o un bărbat, de 22 de ani, din  comuna Corcova, județul Mehedinți, care a venit astăzi, la sediul Poliției Municipiului Motru, pentru a aduce un portofel care conținea suma de 700 de euro, pe care l-a găsit pe strada Macului, din localitate.

Acesta a cerut ajutorul oamenilor legii pentru identificarea persoanei care şi-a pierdut portofelul, care, pe lângă suma de bani, mai conținea actul de identitate al proprietarului și soției sale, precum și carduri bancare. Potrivit actelor de identitate, polițiștii au identificat și luat legătura cu proprietarul portofelului, în vârstă de 30 de ani, din municipiul Motru. Acesta s-a prezentat la sediul poliției, ocazie cu care și-a recuperat bunul pierdut. Inspectoratul de Poliție Județean Gorj salută gestul bărbatului care a prezentat poliției portofelul găsit și încurajează cetățenii la astfel de fapte”, se precizează într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.

 Vestea bună dată de Petcu angajaților CEO 19 Oct 2017

”Am reușit să acordăm angajaților CE Oltenia sumele pe care le-am promis pentru plata orelor suplimentare pe care le-au depus în acest an. A fost o mobilizare a întregului Guvern, care a înțeles pe deplin că energia produsă din cărbune este vitală pentru economia națională. Angajații CEO au fost în această perioadă pe deplin dedicați, stând peste program, pentru a putea constitui stocurile de cărbune pentru iarnă. Suma totală care va ajunge la salariații CE Oltenia este de aproximativ 25 de milioane de lei, asigurată din veniturile companiei”, se arată în mesajul transmis de ministrul Energiei, Toma Petcu, pe o rețea de socializare.

 Târgujieni reținuți pentru favorizarea fătuitorului 19 Oct 2017

Doi tineri de 18 și 22 de ani, din Târgu-Jiu, au ajuns aseară în arest, fiind acuzați de comiterea infracţiunii de favorizare a făptuitorului. Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale susțin că suspecții au sesizat faptul că au fost tâlhăriți, în timp ce se aflau într-o mașină de taxi, după care și-ar fi schimbat declarațiile.

În sarcina acestora s-a reţinut că, la data de 10 octombrie, cu ocazia audierii în calitate de persoane vătămate, într-un alt dosar penal, instrumentat de Judecătoria Târgu-Jiu, în care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, au declarat aspecte ce sunt în neconcordanţă evidentă cu aspectele declarate în faza urmăririi penale, cu privire la împrejurări esenţiale ale cauzei, având drept scop favorizarea inculpatului, în sensul de a evita tragerea la răspundere penală a acestuia pentru două infracţiuni de tâlhărie, care fac obiectul judecăţii.

Cei în cauză, la data de 23 aprilie, au sesizat organele de poliție cu privire la faptul că, în timp ce se deplasau pe ruta  Ţicleni –Târgu Jiu, într-un autoturism tip taxi, ar fi fost agresaţi fizic şi, sub ameninţarea cu acte de violenţă, au fost deposedaţi de telefoanele mobile de către un bărbat, de 37 de ani, din municipiul Motru. Acesta, la data respectivă, a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe și tâlhărie calificată, a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu cu propunere de arestare preventivă, propunere respinsă prin ordonanță, fiind dispusă față de acesta măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile”, se precizează într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.

 Mobilier nou pentru mai multe unitati de invatamant din Targu Jiu 19 Oct 2017

Primăria Municipiului Târgu Jiu a achiziționat mobilier școlar pentru nouă unități de învățământ. Au fost cumpărate 11 catedre, în valoare de 3.010,7 lei inclusiv TVA, care au fost distribuite către: Școala Gimnazială Al. Ștefulescu și Școala Gimnazială C-tin Săvoiu.

Către Grădinița nr 1 au fost furnizate 63 de pătuțuri stivuibile cu saltea, în valoare de 9.890,79 lei inclusiv TVA. Colegiului Tehnic Gheorghe Magheru i-au fost furnizate 120 de pupitre individuale. Alte patru unități de învățământ din oraș au fost dotate cu 320 de pupitre individuale, valoarea totală a acestora fiind de 47.647,6 lei inclusiv TVA.
De asemenea către Colegiul Auto Traian Vuia și Liceul cu Program Sportiv au fost furnizate 120 de pupitre duble, al căror cost a fost de 16.564,8 lei inclusiv TVA. Școlilor Gimnaziale Gheorghe Tătărăscu, C-tin Săvoiu și Alexandru Ștefulescu le- au fost livrate câte 30 de seturi constând în banca și scaun, concepute pentru elevii clasei 0, costul acestora fiind de 21.312,9 lei inclusiv TVA.
Totodată șapte unități de învățământ vor fi dotate cu scaune în valoare de 39.900 de lei fără TVA.Furt la PROFI 19 Oct 2017

O femeie, de 58 de ani, din Motru, a cerut ieri ajutorul polițiștilor, sesizând faptul că, în urmă cu două zile, o persoană necunoscută i-ar fi sustras o sacoşă cu mai multe bunuri, în timp ce se afla la cumpărături în incinta supermarketului PROFI, din municipiu.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt. În urma investigaţiilor şi cercetărilor efectuate în cauză a fost identificat autorul furtului în persoana unui localnic de 43 de ani.Bunurile sustrase au fost recuperate în totalitate şi restituite parţii vătămate”, a anunțat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al PJ Gorj.Anchetă la Obştea Hărăborul Valea Mică 19 Oct 2017

Polițiștii din cadrul Bumbeşti Jiu s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că reprezentanţii Obştii de pădure Hărăborul Valea Mică ar fi exploatat, în perioada iulie – octombrie 2017, cantitatea de 200 de metri cubi de material lemnos, pe raza comunei Schela, la preţul de 100 lei pe metru cub, ”omiţând în parte evidenţierea în actele contabile a veniturilor realizate, în valoare de 7.600 de lei”.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de omisiune, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”, au precizat reprezentanții IPJ Gorj.Gorjenii de la SANITAS, la miting în Capitală 19 Oct 2017

Federația SANITAS organizează astăzi, în Piața George Enescu din Capitală, un miting de protest față de tergiversările practicate de guvernanți privind problemele cu care se confruntă sănătatea și asistența socială din România, conform unui comunicat al Federației. Mitingul este urmat de un marș de protest către Piața Victoriei, ce se va desfășura în intervalul orar 12:00 — 14:00 pe traseul Piața George Enescu — Bulevardul Gheorghe Magheru — Piața Romană — Piața Victoriei.

La acest protest participă și reprezentanți ai Sindicatului SANITAS Gorj. Principalele solicitări ale sindicaliștilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar și de asistență socială, aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială începând cu 1 martie 2018, renunțarea la creșterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.Filmat în timp ce vindea droguri unui polițist, în centrul orașului. CE LE CERE JUDECĂTORILOR TRAFICANTUL! 19 Oct 2017

Valentin Gaiță, un bărbat de 39 de ani, din comuna argeșeană Bascov, cere eliberarea condiționată din Penitenciarul Târgu-Jiu. În luna ianuarie a anului 2015, acesta a fost filmat în timp ce vindea droguri unui ofiţer sub acoperire, din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti.

Hotărârea finală privind solicitarea de eliberare condiționată va fi anunțată astăzi, la Tribunalul Gorj, după ce prima instanță, Judecătoria Târgu-Jiu, i-a respins acțiunea: ”Respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentului condamnat Gaiţă Valentin, deţinut în Penitenciarul Târgu-Jiu. Stabileşte termen de rediscutare a situaţiei condamnatului Gaiţă Valentin la data de 13.12.2017. Cu drept de contestaţie în termen de trei zile de la comunicare”.

Flagrantul s-a derulat în 2015, la miezul nopţii, în parcarea Hotelului Muntenia, din centrul orașului  Piteşti. Gaiță și alți doi bărbați au încercat să vândă droguri unor ofiţeri sub acoperire. Oamenii legii aveau informația că îi alimentează pe consumatorii din Piteşti. Anchetatorii  au cumpărat 100 grame cannabis. În loc de bani, polițiștii le-au pus cătușele.

Tribunalul Argeş l-a condamnat pe Valentin Gaiță la patru ani de închisoare, pe 5 iunie 2015, iar sentința a fost menținută de Curtea de Apel Pitești, pe 5 octombrie.

Instanța a redus din pedeapsă perioada reţinerii şi arestului preventiv de la data de 16 ianuarie 2015, la zi.Întreruperi energie electrică astăzi 19 Oct 2017

GORJ

• Între orele 10.00 – 18.00 – Godinești – PTA Godinești nr. 3 – sat Godinești – parțial, PTCZ Pompe Apă Jilț (terț).

• Între orele 10.00 – 13.00 – Târgu Jiu – PTCZ nr. 238 – Stație Peco Petrom Castelul de Apă.A întrat în vigoare legea privind compensarea detenţiei în condiţii necorespunzătoare. 19 Oct 2017

Legea privind recursul compensatoriu, care prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate intră în vigoare joi, urmând că primii deţinuţi beneficiari ai noului act normativ, să fie deja puşi în libertate.Se închid gazele! 19 Oct 2017

Distrigaz Sud Reţele anunţă sistarea alimentării cu gaze naturale la consumatorii casnici şi non-casnici pentru modernizarea reţelei de distribuţie pentru judetul GORJ pentru data de 19.10.2017 pentru oraşul Bumbeşti Jiu, între orele 08:00 şi 15:00.Violează viața privată! – Managerul Expert Petroleum, acuzat că își spionează vecina din Țicleni cu șapte camere de luat vederi 19 Oct 2017

O ingineră din Țicleni susține că este terorizată de vecinul cu care împarte un imobil cu intrare comună, în localitate. Femeia declară că din mai 2015 și până în prezent, vecinul său, inginer, de asemenea, totodată manager de Operațiuni la Expert Petroleum în Țicleni, și-a montat pe locuința pe care o împart cei doi proprietari, el la parter și ea la etaj, nu mai puțin de 7 camere de luat vederi. Femeia a cerut prima oară explicații vecinului în cauză abia în vara anului trecut, iar Emil Burlacu a tratat-o, în schimb, cu pușca! Mai exact a amenințat-o pe aceasta cu moartea, asta cu propria armă, abia luna trecută confiscată de la respectivul, prin hotărâre a instanței de judecată. De un an și jumătate, cauza deschisă de femeie nu a fost soluționată încă în favoarea acesteia, deși inginera dovedește că îi este violată, zilnic, viața privată. Emil Burlacu susține, în schimb, că acuzațiile vecinei sale la adresa sa ar fi nefondate, camerele de luat vederi fiind amplasate ,,legal” și doar pe pereții locuinței sale.

Caz fără precedent la Țicleni, unde o ingineră se luptă de un an și jumătate pentru a-și face dreptate într-un litigiu creat de comportamentul ilegal și pare-se ușor deviant al vecinului său, Emil Burlacu, șeful pe Țicleni al Expert Petroleum, compania petrolieră care a preluat, în septembrie 2016, activitatea Petrofac. L.B. susține că face aiurea drumuri, din vara anului trecut, între Poliție și Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești pentru a dovedi că vecinul Burlacu a amplasat ilegal camerele performante de luat vederi și pe pereții locuinței sale, fără acordul său, violându-i dreptul fundamental la viață privată. Trebuie menționat că “directoru’petroliștilor”, cum lui Burlacu i-ar place, potrivit vecinei, să i se spună în localitate, a avut tupeul să monteze o cameră de luat vederi pe peretele exterior al bucătăriei femeii, dar și una pe zidul balconului acesteia.
Deși spusele femeii se confirmă în fotografiile de la fața locului, Burlacu a declarat, ieri, pentru Gorjeanul că acele camere de luat vederi ar fi amplasate legal pe proprietatea sa și asta doar pe zidurile sale. Camerele video puse însă pe zidurile exterioare ale clădirii la etaj, contestă spusele acestuia. “Sunt idioțenii! Nu este nimic adevărat. Eu am un proces cu dânsa. Camerele de luat vederi sunt amplasate pe locuința personală, am proiect avizat de firma care le-a montat, aprobate de poliție, nu este nimic adevărat. Camerele sunt pe zidurile mele personale de la locuința personală. Comportament deviant are, de fapt, dânsa, hărțuindu-mă permanent, la poliție, la ziar, peste tot. Asta, pe motiv că în urma unei restructurări la societatea pe care o conduc a rămas fără serviciu. Oricum termin cu litigiul pe care îl am pe rol și îi deschid și eu proces pentru hărțuire”, a declarat Burlacu, când i s-a cerut un punct de vedere vizavi de acuzațiile grave ce i se aduc de către vecina sa.

Dosar penal după 6 luni!
Burlacu vorbește de actualul dosar penal pentru care a primit în primăvară un NUP. Menționăm că, la sesizarea femeii, pe numele lui Burlacu s-a întocmit, cu greu, acest dosar penal, ce a fost înaintat spre soluționare Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești. Asta deoarece, pentru constituirea dosarului penal a fost nevoie de o jumătate de an. Șocant este că deși femeia demonstrează că, deține probe relevante în susținerea reclamației sale, acestea nu i-au făcut pe polițiști și nici pe procurorul de caz Radu Dumitru Bondoc să îl trimită, încă, pe Burlacu în judecată, subliniază vecina.
“Procesul verbal întocmit în momentul în care vecinul meu, Emil Burlacu, m-a amenințat cu arma, a dispărut de la dosar, fiind sustras de către agenții de poliție din Țicleni care trebuiau să facă cercetarea în dosar. Mai mult, din dosar au dispărut și imaginile surprinse de camerele de luat vederi ale lui Burlacu, la momentul incidentului, iar în cuprinsul acestuia apar că se află la fila cu nr.. și este trecut în loc de numărul paginii doar o liniuță”, a declarat L.B. Cu toate acestea, în aprilie 2017, Parchetul Târgu-Cărbunești decide că dosarul trebuie clasat, procurorul de caz adresându-se apoi Judecătoriei Târgu-Cărbunești în care cere instanței renunțare la urmărirea penală în cazul managerului Expert Petroleum Țicleni.

Jumătate din strada Stejarul, monitorizată permanent!
Deși femeia prezintă anchetatorilor fotografii cu camerele amplasate pe imobilul pe care îl împarte cu Burlacu, o fostă locuință de serviciu, cu etaj, pentru inginerii petroliști, anchetatorii nu văd nimic ilegal în demersul vecinului de a vedea cine intră și cine iasă din clădire, deși construcția nu se află nici măcar în apropierea locului de muncă al reclamantului. Practic, potrivit femeii, vecinul său monitorizează toată activitatea din împrejurul clădirii, cine intră și iasă din imobil, și, evident, curtea comună care permite accesul spre anexe. De asemenea, camerele lui Burlacu supraveghează și o parte importantă din strada Stejarului, nemulțumiți fiind mai mulți vecini, dar care nu fac reclamații, deoarece au rude angajate ori lucrează chiar ei la Expert Petroleum Țicleni și se tem pentru locul lor de muncă.
Trebuie menționat că vecina lui Burlacu și-a pierdut locul de muncă de la această companie, după incidentul cu șeful său, în aprilie 2017 a fost notificată că i s-a desființat postul de la unitatea în care lucrase timp de aproape 20 de ani.
“Am declarat la poliție că sunt marginalizată de societate, deoarece toate cunoștiințele mele, apropiații și rudele evită să mă viziteze, din teama că sunt filmați fără acordul lor. Toți spun: vino tu la noi, că ne vede ăla pe camere”, mai declară L.B.

Proiectul tehnic al sistemului video, neimportant pentru anchetatori
În mod șocant, proiectul tehnic al sistemului de supraveghere, făcut de SC IT SECGUARD SOURCE SRL, realizat abia pe 19 iulie 2016, după conflictul dintre cei doi vecini care are loc pe 4 iulie 2016, în care Burlacu a amenințat-o pe femeie cu o armă, nu este important pentru polițiștii din Țicleni, asta deși atunci respectivul avea cinci camere montate, iar acum a mai amplasat încă două. În ancheta polițienească, nu este luată în seamă nici declarația pârâtului și a soției acestuia, ambii recunoscând că primele cinci camere pe vilă s-au pus în mai 2015, deși proiectul tehnic și l-a făcut posesorul, cu un an mai târziu, adică pe 19 iulie 2016. Nici proiectul și nici declarațiile celor doi soți nu au niciun fel de relevanță nici pentru patru polițiști din Țicleni și nici pentru procurorul de caz de la Cărbunești, totul spre stupoarea femeii.

Filmare fidelă non-stop pentru “studioul” lui Burlacu!
Mai mult, anchetatorii se fac că nu văd că din proiectul tehnic al sistemului de supraveghere numele femeii nu apare, deși este și ea proprietară la etajul clădirii, că acolo nu apare nimic și despre locuința de la etaj a acesteia și nici faptul că se scrie aici doar despre “accesul în unitate” și “la ghișeu”, dar și la zonele de relații cu publicul care trebuie să asigure doar o imagine în detaliu a persoanelor care intră și iasă în și din unitate. Aceste detalii din proiect sunt aberante și ireale, deoarece vorbesc nu de o locuință privată unde sunt amplasați “spionul de ocazie”, așa cum îi numește legea, ci de o unitate cu ghișeu care ar lucra cu publicul. De asemenea, anchetatorii nu iau în considerare nici alte detalii tehnice relevante din proiect, adică faptul că aceste camere au înaltă rezoluție și înregistrează non-stop, arhivarea imaginilor făcându-se pentru 20 de zile, acestea bătând pe o rază de 35 de metri.

Plângere penală pentru patru polițiști din Țicleni
Ca atare, inginera le-a făcut plângere penală și alor patru polițiști care au anchetat plângerea sa, respectivii fiind salariați ai Poliției Țicleni, agenții Deaconu Gheorghe, Daniel Toropu, Păsărin Adrian și Matei Ovidiu fiind acuzați de către aceasta de mușamalizarea anchetei, de favorizare a infractorului și de sustragere a probelor din dosar. Cauza de plângere penală împotriva polițiștilor este clasată însă pe 12 octombrie 2017, paradoxal cu amânarea în aceeași zi a amânării pronunțării în dosarul privind NUP-ul lui Burlacu privind amenințarea femeii cu arma și violarea vieții private a acesteia. Pocurorii consideră că polițiștii nu trebuie trași la răspundere penală că au sustras probe importante din dosar, deși reclamanta sesizează că agenții au comis chiar fals în acte, completându-i procese verbale care nu au fost semnate de către aceasta. Procurorul Constantin Cătălin Bîjnea, de la Parchetul Târgu Cărbunești, consideră că aceste carențe din procesele verbale ar fi “omisiuni comise de agenți, dar nu cu rea-credință chiar dacă favorizau făptuitorul”.

Arma lui Burlacu, confiscată pe 21 septembrie!
Arma cu care Burlacu și-a amenințat vecina, anul trecut, când femeia i-a reproșat că a pus camere video pe pereții săi, a ajuns să fie confiscată de la deținător abia în urma unei sentințe judecătorești, dată pe 21 septembrie 2017. Instanța Judecătoriei Târgu-Cărbunești “admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Cărbuneşti. În baza art. 549 ind.1 alin. 3 lit b C.p.p. corob. cu disp. art. 112 alin. 1 lit f C.pen. confiscă de la intimatul Burlacu Emil arma – puşcă cu aer comprimat (marca GAMO, seria 04 – 1C – 165416 – 10 cal. 5,5 mm), aflată în custodia intimatei SC HUNTER SRL,,.
Această armă, din declarațiile soților Burlacu, ar fi fost predată poliției la începutul anului 2016, chipurile că acesta nu ar fi avut-o la momentul incidentului, dar procesul-verbal de predare la poliție nu există. Într-un cuvânt, soții Burlacu par că au mințit în declarație, deoarece sentința din septembrie arată negru pe alb că arma s-a aflat în custodia firmei private.Burlacu susține însă că “povestea cu arma” ar fii doar o născocire a vecinei sale.
“Dânsa are povești de pe lună, câte-n lună și în stele. De la arme de foc, la grenade.. Arma cu care spune că a fost amenințată, eu, personal, am predat-o Serviciului Arme și Muniții la începutul anului 2016. Doamna spune verzi și uscate, legate de faptul că am amenințat-o în vara acelui an, când arma nici măcar nu era la mine. Într-un cuvânt nimic nu este adevărat, sunt doar scenariile unei persoane care nu este în toate mințile”, a completat Burlacu, spunând că nu deține acte medicale prin care să se arate că vecina sa suferă de vreo boală psihică, dar pentru că aceasta l-a acuzat “în toate felurile” consideră că poate și el să facă la fel.

Atacă NUP-ul primit de Burlacu!
Reamintim că în vară, inginera atacă la Judecătoria Târgu-Cărbunești, NUP-ul primit de Burlacu. Primul termen al procesului are loc abia pe 21 septembrie, zi în care, paradoxal, lui Burlacu i se confiscă arma, motiv pentru care atunci cere prima amânare în dosarul cu NUP, în vederea pregătirii apărării. La termenul din 12 octombrie al acestui dosar, instanța care rămăsese în pronunțare amână pronunțarea pentru data de 26 octombrie când se va decide dacă dosarul “Burlacu” revine sau nu la procuror. Din dovezile prezentate de către petentă, dovezile fiind completate cu faptul că vecinul a avut tupeul să-și monteze între timp încă două camere de luat vederi, inginera pare că are șanse să obțină reîntoarcerea dosarului la Parchet, în vederea reînceperii urmăririi penale pentru cel care a atentat la viața și integritatea fizică a persoanei, a amenințat-o și i-a violat viața privată.

O altă pată pe obrazul justiției gorjene!
Inginera așteaptă sentința Judecătoriei Târgu-Cărbunești din 26 octombrie și urma acesteia va decide dacă își va continua demersul spre CSM. “Apreciez obiectivitatea de care a dat dovadă judecătorul de caz, fost coleg de instanță, la Târgu-Jiu, cu judecătorul Emil Mărgulescu, al cărei soție este tocmai avocata pârâtului Burlacu. Este vorba despre avocat Alina Mărgulescu, care îl apără pe vecinul meu, subliniind de fiecare dată că nu mie mi se violează viața privată, ci clientului său i se pătează, de fapt, cariera profesională, cerându-mi cheltuieli de judecată. Mai mult, coincidență sau nu, verișoara primară a lui Emil Burlacu, Nicoleta Burlacu, este președinta Secției Penale a Judecătoriei Timișoara, iar soțul avocatei Mărgulescu este președintele Secției Penale de la instanța din Târgu-Jiu. Deși am prezentat caracatița formată în jurul lui Burlacu, aștept cu ardoare sentința prin care nu o să mai stau ca la pușcărie în propria casă”, a declarat inginera.

Burlacu: “Instanța o să dea pe 26 octombrie respingerea acuzațiilor”!
Emil Burlacu susține, în schimb, că deja cunoaște finalitatea acestui dosar, adică faptul că demersul vecinei va fi respins de instanța Judecătoriei Târgu-Cărbunești pe 26 octombrie. “Instanța o să dea pe 26 octombrie respingerea acuzațiilor și atunci o să încep eu un alt dosar în care o să o apelez pe doamna respectivă pentru hărțuire și pentru fel de fel de chestii de genul…” a conchis Burlacu.
ANAMARIA STOICAGrădiniţa de la Bustuchin, construită pe fonduri externe, a fost recepţionată 19 Oct 2017

În cadrul Proiectului Reforma Educaţiei Timpurii în România (P.R.E.T.), derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare (UMPMRSU), a fost finalizată, în intervalul 1 iulie — 20 septembrie 2017, construcţia a 13 grădiniţe.

 

Recepţia lucrărilor a vizat grădiniţe construite în judeţele Arad (Grădiniţa cu program normal nr. 1 Ineu şi Grădiniţa cu program prelungit Sântana), Bacău (Grădiniţa cu program normal Palanca şi Grădiniţa cu program normal Urecheşti), Buzău (Grădiniţa cu program normal nr. 1 Pârscovul de Sus), Gorj (Grădiniţa cu program normal Bustuchin), Maramureş (Grădiniţa cu program prelungit Fărcaşa), Mehedinţi (Grădiniţa cu program normal nr. 24 Drobeta Turnu Severin), Olt (Grădiniţa cu program normal Crâmpoia), Satu Mare (Grădiniţa cu program normal Negreşti Oaş), Vâlcea (Grădiniţa cu program normal Călimăneşti şi Grădiniţa cu program normal Băbeni) şi Vrancea (Grădiniţa cu program normal Angheleşti). De asemenea, în aceeaşi perioadă, în cadrul Proiectului Reabilitarea Infrastructurii şcolare (P.R.I.S.) a fost finalizată construcţia a două unităţi de învăţământ: Şcoala cu clasele I — VIII din Păun (judeţul Iaşi), respectiv Şcoala cu clasele I — VIII din Şinca Veche (judeţul Braşov). Concomitent s-a realizat şi reabilitarea a altor trei unităţi de învăţământ gimnazial: Şcoala cu clasele I — VIII nr. 2 din localitatea Nicolae Călinescu şi Şcoala cu clasele I — VIII nr. 4 din Storeşti (ambele în judeţul Botoşani) şi Şcoala cu clasele I — VIII nr. 3 din localitatea Ciprian Porumbescu (judeţul Constanţa). Este de precizat faptul că, Ministerul Educaţiei Naţionale (prin UMPMRSU) implementează două proiecte privind construcţia de şcoli şi grădiniţe: Proiectul Reabilitarea Infrastructurii şcolare (P.R.I.S.) şi Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii în România (P.R.E.T.). Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.), cofinanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Guvernul României, are ca obiective principale construirea a 380 de grădiniţe noi şi dotarea lor cu mobilier. Data de finalizare: 31 decembrie 2019.
Izabella MolnarSoția lui Potîrcă a refuzat audierea în dosarul lui “Obama” 19 Oct 2017

Soția lui Constantin Ninel Potîrcă a refuzat, ieri, în fața instanței de judecată să depună mărturie împotriva acestuia, audierea trebuind să aibă loc într-un nou proces de evaziune fiscală pe care fostul candidat la Președinția României îl are la Tribunalul Gorj. Legislația îi permite unuia dintre soți să refuze să dea declarații împotriva celuilalt, iar nevasta lui “Obama de Meteor” s-a prelevat de acest drept, deși nu prea știa exact despre ce este vorba în dosar. Dreptul de a nu da declarație a fost acordat chiar și în condițiile în care Gabriela Radu nu a fost căsătorită cu acte cu cel cu care și-a împărțit viața până în 2014. Atunci, Potîrcă a fost arestat pentru a executa pedeapsa de 8 ani și jumătate de închisoare dispusă în trei dosare deschise împotriva sa.

Gabriela Radu a menționat că nu dorește să dea vreo declarație, deși pe parcursul cercetărilor penale a dat o astfel de declarație la Poliție. Decizia ei a fost în conformitate cu legislația românească, care prevede că soții pot să refuze să depună mărturie unul împotriva celuilalt. Instanța l-a audiat, în schimb, pe tatăl unui alt inculpat din dosar care, la rândul său, a precizat că nu îl cunoaște pe Potîrcă decât din auzite. În dosar mai este inculpat și un al treilea bărbat, Ion Mihai, pe care autoritățile l-au identificat acum ca fiind stabilit în Franța. Acesta a comunicat Tribunalului Gorj că nu se va prezenta la proces, lucru care l-a nemulțumit în boxa acuzațiilor pe Constantin Ninel Potîrcă. În acest nou dosar de evaziune fiscală, fostul candidat la Președinția României a declarat încă de la începutul procesului că recunoaște toate faptele care i se impută de către anchetatori. El a menționat că, astfel, speră să scape cu o pedeapsă cât mai mică în cazul în care va fi găsit vinovat.
Gelu IonescuSute de doritori vor să lucreze la fabrica de volane din Rovinari 19 Oct 2017

Vestea că la Rovinari va funcționa în curând o fabrică de volane a atras ca un magnet sute de persoane interesate de recrutările pe care angajatorul le-a început, ieri, și le va încheia azi. Fabrica va aparține unei firme din Brașov ai cărei reprezentanți au venit aici după ce li s-a oferit ca spațiu de desfășurare a activității fosta cantină la care serveau masa minerii din zonă. Restrângerea activității miniere a făcut ca numărul locurilor de muncă să fie tot mai mic, în creștere fiind doar numărul șomerilor și al celor care își caută zilnic o slujbă. Oamenii se plâng că nu au unde să lucreze, deși ar vrea să facă acest lucru chiar dacă sunt în prag de pensionare. “Am 62 de ani, stau cu soțul meu într-o garsonieră cu chirie. Nu avem lunar nici 300 de lei, ne-au murit trei copii de-a lungul vieții, vai de capul nostru. E foarte greu și măcar femeie de serviciu dacă m-ar angaja aici și tot aș fi mulțumită. Trebuie să avem o sursă de câștig de undeva pentru că așa nu se mai poate”, a spus o rovinăreancă. La coadă pentru preselecții s-au așezat și soții Ciucu, cântăreți la nunți și botezuri. Ambii consideră că la 30 și ceva de ani trebuie să se gândească la un loc de muncă mai sigur decât cel pe care l-au avut până acum. “Soția e cântăreață, iar eu sunt cu orga. De mic copil m-am ocupat cu asta, dar mi-am dat seama, acum, la 35 de ani, că vremea trece și nu am avut și eu un contract de muncă. Vin aici să fac volane, ce să fac, dacă altă șansă nu este. Se duc anii și mâine poimâine mă uit după o pensie și ia-o de unde nu-i. Nu am mai lucrat în așa domeniu, vă dați seama, dar sper să învăț cât mai repede și să fac față cerințelor”, a spus bărbatul. Primarul Robert Filip s-a implicat în a asigura angajatorilor toate condițiile de care aceștia au nevoie pentru ca afacerea să demareze, iar investiția să rămână la Rovinari. Coada pe care a văzut-o, ieri, edilul la poarta viitoarei fabrici l-a pus pe gânduri. “Sperăm să fie angajați până în 250 de oameni într-o primă fază. S-ar deschide o primă linie și apoi ar urma a doua linie de fabricație dacă lucrurile merg bine. Poate oricine să vină să se prezinte la angajări. Am văzut coada de la intrare și pot să spun că e dureros. Eu sper ca până la finalul mandatului meu să rezolv această problemă pentru că, așa cum știți, până acum oamenii au fost disponibilizați fără să le fie oferită o alternativă. De aceea dorim să le creăm toate condițiile investitorilor în așa fel încât să nu ne ocolească. Dacă sunt 1500 de cereri depuse doar pentru angajările la această fabrică vă dați seama care este situația în privința șomajului din oraș”, spune Filip.
Gelu IonescuMorega: “Secretarul de stat Vișan și managerul Boza au propulsat CE Oltenia în topul companiilor profitabile”! 19 Oct 2017

Președintele  Dan Morega a făcut, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, o analiză pertinentă a situației Complexului Energetic Oltenia, societate aflată pe profit în prezent, unitatea fiind pe un trend vizibil ascendent. Șeful Institutului de Analize și Investigații Publice a subliniat astfel, în acest context, meritul lui Sorin Boza, directorul general al CEO, dar și cel al secretarului de stat Doru Vișan.

 

“În acest an a fost o oarecare creștere economică la nivelul Gorjului. 10% a înregistrat doar CEO, companie care raportează un profit de 300 de milioane pe cele 9 luni de activitate. Compania funcționează cu toate grupurile în continuare și are contracte, vorbesc de cele 11 grupuri, și a finalizat reparația capitală a grupului 7 de la Ișalnița. De altfel, am informații de la specialiștii din interior că urmare a acestei reparații aici s-ar face o economie, pe 24 de ore, de aproape 1000 de tone de cărbune. Iată că, minerii și energeticienii se pricep să repare structuri care oferă parametrii mult mai buni decât s-ar înregistra dacă s-ar construi un grup nou la Ișalnița. Această economie pentru CEO se produce ca urmare a reparațiilor de bună calitate de la Ișalnița. De asemenea, CEO știu că mai are un grup în lucru și un altul va intra într-o reparație dezvoltată”, a precizat Morega. Potrivit președintelui IAIPP “este foarte important că la CEO nu s-au mai aruncat pe fereastră banii, cum s-a întâmplat pe vremea lui Ciurel și a altora.”

Vișan, de nota 10!
“Apreciez, în mod deosebit, preocuparea secretarului de stat Doru Vișan de la Ministerul Energiei, care este un specialist desăvârșit, un om cinstit și corect și un mare patriot pentru Gorj, care s-a preocupat de binele acestei companii de parcă el ar fi fost directorul general al CEO. Inclusiv consilierul său personal l-a luat din rândul salariaților CEO, nu a luat nici surata, nici cumnata și nici pe nepoata cum fac alți demnitari. Mai mult decât atât, lucrează la un proiect de lege pentru îmbunătățirea mineritului și la statutul minerului, și a atras aici sprijinul a trei parlamentari de Gorj, Iriza, Cârciumaru și Weber. Este un lucru extrem de bun că Vișan este sprijinit de echipa managerială de la nivelul CEO,, a completat președintele IAIPP. Morega a menționat apoi că apreciază și activitatea managerului Boza, care nu credea că se va adapta rapid la problemele mineritului și ale energiei. “Experiența managerială a lui Boza și-a spus cuvântul la CEO. Vorbim de un management bun. Încă sunt probleme însă cu exproprierile și aș vrea să-i atrag atenția doar lui Dan Vîlceanu în legătură cu terenul împădurit care ar aparține familiei sale”, a completat Morega, criticându-l pe deputatul PNL că nu-și lămurește ,,unchiul,, să ajungă la o înțelegere cu CEO în legătură cu păduricea respectivă.
A.STOICAFinul lui Hortopan îl atacă pe șeful Secției de Istorie a Muzeului Județean Gorj: ,,Zamfiroiu nu are activitate ştiinţifică de cercetare, publicând mai puţin de 10 articole şi neparticipând la reuniuni ştiinţifice!” 19 Oct 2017

Muzeograful Valentin Pătrașcu, finul directorului Muzeului Județean Gorj ,,Al.Ștefulescu”, s-a arătat deranjat ieri, că colegi din instituție consideră că noul post de șef de Secție, creat de ruda sa în organigramă, ar fi pentru el. De fapt, Pătrașcu, care dă de înțeles că are calitățile profesionale să ajungă în această funcție, este mai mult deranjat că, respectivii leagă o potențială avansare profesională a sa pe acea funcție cu legătura de rudenie existentă între el și Hortopan(legătură despre care subliniază că s-a creat după ce respectivul a fost angajat în instituție). Mai mult, Pătrașcu înțelege că trebuie să-și atace șeful direct, pe Titus Zamfiroiu, șeful Secției de Istorie a Muzeului Județean, despre care dă de înțeles că își ia cam aiurea leafa, neexercitând prerogativele funcției pe care o ocupă.

Într-un așa-zis drept la replică transmis publicației Gorjeanul, Valentin Pătrașcu încearcă să dea de înțeles că legătura de naș-fin existentă între directorul Hortopan și el, pe care nu o neagă, i-ar afecta cariera profesională și mai ales promovările viitoare în funcție. ,,Înţeleg că cea mai mare <<vină>> a mea este aceea că sunt finul directorului Dumitru Hortopan. Din această cauză, orice am făcut sau voi face, pe linie profesională, nu mă va califica niciodată să aspir la o avansare în carieră. Menţionez că sunt angajat în cadrul secţiei de Istorie, pe funcţia de muzeograf „simplu“ încă din data de 11 septembrie 2006, dată la care nu eram căsătorit şi – pe cale de consecinţă – nu eram finul de cununie al actualului director al Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu-Jiu”, a scris Pătrașcu, asta după ce Gorjeanul în ediția de miercuri a titrat că ,,Nașul Hortopan vrea să-și promoveze finul în Muzeul Județean Gorj”.

Atac la unul dintre vechii șefi de Secție!
Pătrașcu dă apoi de înțeles că în perioada 2006-2017 de când lucrează ca muzeograf în Muzeul Județean a participat la numeroase simpozioane științifice naționale și internaționale publicând peste 100 de articole științifice în publicații de specialitate din țară și străinătate, asta spre deosebire de șeful său direct, Titus Zamfiroiu care a cam frecat menta, în 9 ani de șefie scriind doar 10 articole științifice.
,,Şeful secţiei Istorie, Titus Zamfiroiu, este un muzeograf cu aproape 15 ani de vechime în Muzeul Judeţean Gorj, 9 ani din această perioadă fiind şef. Asta în condiţiile în care respectivul nu are activitate ştiinţifică de cercetare, publicând mai puţin de 10 articole ştiinţifice şi neparticipând la reuniuni ştiinţifice nici în plan local, nici naţional”, mai susține Pătrașcu, supărat că în materialul publicat de Gorjeanu cei doi șefi de secții ai muzeului nu sunt criticați, deși, în opinia angajatului, ar fi trebuit asta. Gorjeanul, potrivit lui Pătrașcu, ,,nu îl critică pe directorul instituţiei, nici pe cei doi şefi de secţie în funcţie, autoarea articolului are o problemă cu reorganizarea muzeului”.
Deși pare de-a răsu-plânsu, Pătrașcu, care susține că este posesorul unui doctorat și se consideră o victimă a relației sale de rudenie cu directorul Hortopan, dă de înțeles că este pregătit profesional pentru a fi șef de Secție la Muzeu, confirmând oarecum că dacă va ocupa noul post creat în organigramă, considerat drept unul cu dedicație pentru el, o va face doar pe baza calităților sale profesionale.
,,Din păcate, cei pasionaţi, cu studii de specialitate, cu rezultate confirmate în plan local şi naţional nu-şi găsesc locul într-una dintre cele mai importante instituţii de cultură gorjene, deoarece avansarea mea – un pas firesc, în opinia mea – ar afecta buna desfăşurare a activităţii acesteia”, mai crede Pătrașcu, arătând că o promovare a sa pe postul respectiv nu ar trebui să fie pusă pe seama vreunei ilegalități.

Colegii din Muzeu, acuzați de invidie!
Muzeograful Pătrașcu are grijă să-și acuze apoi colegii din Muzeul Județean Gorj că l-ar fi executat public, Gorjeanul preluând, în opinia sa, doar ,,alegaţiile unor angajaţi ai muzeului, care ocupă funcţii de conducere de ani buni în ciuda faptului că nu au activitate ştiinţifică şi sunt invidioşi pe un coleg mai tânăr, care – apreciez eu – a reuşit să se specializeze şi să se integreze curentului naţional privind cercetarea în domeniul istoriei”.
Problema de mai sus, ca multe altele semnalate de Gorjeanul în ultimul timp, ar trebui să pună pe gânduri conducerea Consiliului Județean Gorj, dar mai ales pe vicepreședintele Gheorghe Nichifor, care se ocupă cu partea de cultură, asta deoarece situația de la Muzeul Județean pare scăpată de sub control de către directorul Dumitru Hortopan. Angajații instituției se critică public, fără menajamente, considerând că unul este mai bun ca altul, în timp ce toți îl arată cu degetul pe Hortopan.Senatorul Cârciumaru: ,,Medicii şi profesorii vor putea depune cereri pentru locuinţele ANL şi după 35 de ani 19 Oct 2017

Comisia pentru Administraţie Publică şi Organizarea Teritoriului din cadrul Senatului României, condusă de senatorul Florin Cârciumaru, a acordat raport favorabil unui amendament propus la Legea nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia. Potrivit senatorului PSD Florin Cârciumaru, președintele Comisiei pentru Administraţie Publică şi Organizarea Teritoriului, inițial a fost aprobat un amendament la proiectul de lege, astfel că medicii rezidenţi şi medicii specialişti pot depune cereri pentru obținerea locuinţelor construite prin programele ANL şi după ce împlinesc vârsta de 35 de ani.
În plenul Senatului, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a propus însă ca amendamentul să fie completat cu cadrele didactice, atât profesorii, cât şi învăţătorii şi educatorii, astfel că şi aceştia vor putea depunde cereri pentru a beneficia de locuinţe ANL şi după împlinirea vârstei de 35 de ani. „Prin excepţie de la prevederile art. 8 alin (1), medicii rezidenţi şi medicii specialişti pot depune cereri pentru repartizarea locuinţelor construite prin programele ANL şi după împlinirea vârstei de 35 de ani”, potrivit amendamentului adoptat cu 90 de voturi „pentru”, 0 abţineri şi 0 voturi „împotrivă”.
De asemenea, senatorii au votat Proiectul de lege inițiat de Guvern privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.28/2017 pentru completarea art.6 din Legea nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia cu 89 de voturi pentru, 0 abţineri şi 0 voturi „împotrivă”. Astfel, prin aceste modificări, Agenția Națională pentru Locuințe a fost autorizată să utilizeze, pentru cheltuieli de funcționare, 5% din resursele constituite pe anul în curs, rezultate din închirierea și vânzarea de locuințe.Poliția, în acțiune la școlile din Motru 19 Oct 2017

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și oamenii legii din Motru au desfășurat, marți, o serie de activități la colegiul tehnic și la școala gimnazială din municipiu. În cadrul întâlnirii cu elevii din unităţile de învăţământ au fost distribuite pliante și au fost purtate discuții libere privind măsurile de autoprotecție pe care trebuie să le adopte școlarii, pentru prevenirea victimizării acestora, fiind prezentate și consecințele legale asociate faptelor antisociale. ”180 de persoane au participat la aceste activități.

De asemenea, au fost desfășurate activităţi stradale de distribuire pliante cu informații și recomandări, în municipiul Motru, în cadrul Campaniei «Hoții sunt creativi – fii preventiv» și «Aripi frânte», în scopul prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului și a violenței domestice, fiind purtate discuții cu cetățenii și oferite recomandări pentru prevenirea înșelăciunilor, a furturilor din locuințe, furturilor din buzunare, poșete și genți și a violenței domestice.

Prevenirea delincvenței juvenile și victimizarea minorilor, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și a violenței domestice sunt priorități pentru Poliția Română în anul 2017”, se precizează într-un comunicat de presă al Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității.Peste 170 de copii  abuzaţi şi exploataţi, în atenţia DGASPC Gorj 19 Oct 2017

Un fenomen de-a dreptul îngrijorător ia amploare în judeţul nostru. De la an la an creşte numărul minorilor abuzaţi, neglijaţi şi exploataţi. Compartimentul de intervenţie în situaţii de abuz, neglijenţă, trafic, migraţiune, repatriere şi violenţă în familie, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a instrumentat 173 de astfel de cazuri, de la începutul anului, până în prezent.

 

Compartimentul de intervenţie în situaţii de abuz, neglijenţă, trafic, migraţiune, repatriere şi violenţă în familie, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, are o activitate intensă, deşi în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea doar cinci angajaţi. Potrivit conducerii DGASPC Gorj, de la începutul acestui an, până în prezent, 173 de cazuri de copii abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi au intrat în atenţia acestui compartiment. Au fost dispuse 12 măsuri de protecţie şi anume, plasament în regim de urgenţă în centre de tip rezidenţial.Violenţa este considerată violare generală a drepturilor fiinţei umane: dreptul la viaţă, la securitate, la demnitate şi la integritate fizică şi mentală. Violenţa afectează orice categorie socio-economică a populaţiei şi nu depinde de: rasă, cultură, sex, religie, educaţie. Violenţa domestică are multiple forme de manifestare, după cum urmează: violenţa psihică (inclusiv cea verbală)/emoţională, violenţa fizică, violenţa sexuală şi violența socială.

Urmări grave pe termen lung
Urmările violenţei în familie asupra copilului sunt multiple. Pe plan emoţional, copilul simte frică şi ruşine, neajutorare şi neputinţă, vinovăţie, nelinişte, tristeţe şi depresie şi chiar gânduri de suicid. Pe plan somatic, micuţii care sunt victime ale violenţei în familie au dureri de cap, de burtă, altele; au ticuri; prezintă bâlbâială, roaderea unghiilor, întreruperi ale somnului; enuresis (pipi în pat noaptea). Pe plan comportamental, copilul prezintă: tulburări de atenţie, hiperactivitate, agresivitate, dependenţa exagerată faţă de unul dintre părinţi, izolare, preluarea unor responsabilităţi şi roluri neadecvate vârstei.
Minodora SuceaAlexandru Băluță, fotbalistul momentului! 19 Oct 2017

Căpitanul Universităţii Craiova, Alexandru Băluţă, a fost declarat de către Liga Profesionistă de Fotbal cel mai în formă jucător din campionat. Potrivit statisticilor lpf.ro, 139 dintre cei 345 de jucători, cu minute în primele 14 runde, au contribuit la cele 226 de reuşite de până acum, cu cel puţin un gol, o pasă decisivă sau un penalty transformat de un coleg de echipă. Ciprian Deac este pe locul doi, iar fostul pandur Paul Batin încheie podiumul.
Cei mai în formă fotbalişti după disputarea a 98 de meciuri din ediţia 2017-2018:
1. Alexandru Băluţă (CS U Craiova): a contribuit decisiv la 9 goluri (6 goluri, 3 pase decisive în 10 meciuri).
2. Ciprian Deac (CFR Cluj): a contribuit decisiv la 9 goluri (două goluri, 6 pase decisive, un penalty obţinut în 14 meciuri).
3. Paul Batin (Concordia): a contribuit decisiv la 8 goluri (7 goluri, o pasă decisivă în 12 jocuri).
4. George Ţucudean (Viitorul): a contribuit decisiv la 8 goluri (7 goluri, o pasă decisivă în 13 jocuri).
5. Laurențiu Buş (FC Botoşani): a contribuit decisiv la 8 goluri (6 goluri, două pase decisive în 13 meciuri).
6. Gustavo Vagenin (CS U Craiova): a contribuit decisiv la 8 goluri (6 goluri, două pase decisive în 14 meciuri).
Alţi șase jucători au contribuit decisiv la câte șapte goluri înscrise de formaţiile pentru care au evoluat. Aceşţia sunt: Siviu Balaur (Astra / 5 goluri, două pase decisive), Alexandru Ioniţă II (Astra / 4 goluri, 3 pase decisive), Andrei Burlacu (CS U Craiova / 4 goluri, două pase decisive, un penalty obţinut), Eric de Oliveira (3 goluri, 4 pase decisive), Ionuț Costache (Dinamo / 3 goluri, două pase decisive, două penalty-uri obţinute) şi Diogo Salomao (Dinamo / (două goluri, 5 pase decisive).
“Mă bucur că am fost ales de Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) ca fiind jucătorul momentului în Liga I Betano. Am muncit în fiecare zi pentru lucrul acesta, am progresat de la meci la meci și sunt pe o pantă ascendentă. Am demonstrat totul numai și numai în teren. Trebuie să îmi ajut echipa cât mai mult, să aduc un plus când sunt în teren, să înscriu goluri și să fiu mai concentrat în fața porții. Suporterii să fie lângă noi ca și până acum, să ne susțină indiferent de circumstanțe”, a declarat Alex Băluţă.Primăria Aninoasa recrutează un consilier debutant 19 Oct 2017

Primăria comunei Aninoasa organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei publice de execuţie vacante, de consilier, clasa I, grad profesional debutant, Compartimentul Finanţe, Contabilitate, Impozite şi Taxe. Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare. Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei publice sunt: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă; cunoştinţe de operare calculator, nivel avansat. Concursul se va organiza conform calendarului următor: 1 noiembrie 2017 – termen limită de depunere a dosarelor; 13 noiembrie 2017, ora 11.00 – proba scrisă; 16 noiembrie 2017, ora 10.00 – proba interviu. Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor prezenta un dosar care va conţine următoarele documente: cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorităţii sau instituţiei publice organizatoare; copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz; copiile documentelor care să dovedească nivelul studiilor şi ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care arată îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituţia publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverinţele care atestă vechimea în muncă, în meserie şi/sau în specialitatea studiilor, în copie; cazierul judiciar sau o declaraţie pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcţia pentru care candidează; adeverinţă medicală care să dovedească starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unităţile sanitare abilitate; curriculum vitae.
Izabella Molnar157 de cazuri de rujeolă, confirmate în Gorj 19 Oct 2017

Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România, raportate până la data de 13 octombrie este de 9.626. Cele mai multe sunt în judeţul Braşov. În Gorj au fost confirmate 157 de cazuri.

 

Rujeola sau pojarul este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), afecțiunea este mortală. Până în prezent, la nivel național au fost înregistrate 34 de decese cauzate de această boală. În judeţul Gorj, sunt evidenţiate 157 de îmbolnăviri cu rujeolă, fără a fi întregistrat vreun caz nou, în ultima săptămână și fără niciun deces, din fericire. Cele mai multe decese au fost în Timiş (9), Arad (7), Dolj (3) şi câte unul în Caraş-Severin, Bihor, Cluj, Călăraşi, Neamţ, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi în Bucureşti. Situaţia îmbolnăvirilor pe judeţe se prezintă astfel: Timiș – 1228, Caraș-Severin – 1112, Arad – 1014, Satu Mare – 847, Brașov 753, Dolj – 505, Mureș 449, Sibiu – 382, Călăraşi – 348, Cluj – 324, din care  30 în ultima săptămână; Bihor – 245, Harghita – 236, Hunedoara – 199, Vaslui – 188, Alba – 187, Dâmboviţa – 157, Gorj – 157, Bucureşti – 148, din care  7 cazuri confirmate în ultima săptămână;  Olt – 139, Bistriţa-Năsăud – 131, Mehedinţi – 117, Teleorman – 115, Sălaj – 76, Galaţi – 74, Neamţ – 73, Iaşi – 67, Covasna – 65, Ilfov – 54, Suceava – 40, Brăila – 36, Vâlcea – 30, Giurgiu – 23, Bacău – 21, Argeş – 20, Ialomiţa – 20, Buzău – 13, Botoşani – 9, Prahova – 8, Vrancea – 7, Constanţa – 5, Maramureş – 4. În total au fost confirmate 9626 de  cazuri de rujeolă, din care 87 în perioada 9-13 octombrie.

Epidemie națională
Începând de anul trecut, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, care a afectat în special copiii cu vârste de până la 4 ani, situație generată de scăderea ratei de vaccinare în cazul imunizării împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului. Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a fost adoptat, miercurea trecută, de Guvern. Proiectul a fost transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare. Actul normativ ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018. Vaccinul împotriva rujeolei, sau pojarului protejează copiii împotriva acestei boli. În România, potrivit statisticilor, 9 din 10 părinți își vaccinează copiii.
Minodora SuceaCa la noi, la nimeni – Oamenii lui Soros, de râsul Europei! 19 Oct 2017

Noi, românii, avem marele talent de a ne face de râs nu numai acasă, ci şi în străinătate. Ori de câte ori apare câte un prilej. Marţi, a avut loc o dezbatere organizată de Parlamentul European, la Bruxelles, în care Laura Codruţa Kovesi urma să-i înveţe pe ucraineni cum luptă ea şi DNA-ul pe care-l conduce cu corupţia. Din păcate, aşa cum era de aşteptat,  a ieşit pe dos! La un moment dat, europarlamentarul Maria Grapini a făcut un gest de revoltă, după ce sorosistei Monica Macovei i s-a dat cuvântul a doua oară ca s-o tămâieze pe criticata Laura Codruţa Kovesi, care nu răspundea întrebărilor unor europarlamentari români şi ziarişti. Maria Grapini a declarat pentru DCNews că ce s-a petrecut acolo este “Absolut inadmisibil”. Să-i aflăm argumentele şi descrierea faptelor inadmisibile. Laura Codruţa Kovesi a luat cuvântul, marţi, în Parlamentul European. La acest eveniment au participat mai mulţi politicieni și europarlamentari precum Siegfried Mureşan, Cezar Predea şi eu, Maria Grapini. La un moment dat am părăsit sala, şi povestesc de ce am făcut acest gest. În ciuda regulamentului, singura care a avut dreptul să vorbească de două ori a fost Monica Macovei, despre care se spune că este adevărata organizatoare a evenimentului. “Fiecare dintre participanţi a luat cuvântul, singura problemă a fost că moderatorul (unul dintre ei fiind europarlamentarul german Rebeca H. despre care presa din Germania susţine că este în echipa lui George Soros!) a zis că toată lumea are dreptul să vorbească doar două minute. Eu şi ceilalţi vorbitori ne-am conformat, însă la terminarea rundei de întrebări, s-a mai dat o dată cuvântul doamnei Monica Macovei. I-am întrebat pe moderatori dacă doamna Monica Macovei are alt statut, de ce i s-a permis să aibă o a doua intervenţie. Nu au ştiut să îmi răspundă. În semn de protest am ieşit din sală. Mâine(azi, n.m. I.P.) voi face şi un protest în scris pentru că regulamentul dezbaterilor este foarte clar şi se acordă timp egal tuturor participanţilor la dezbatere. În momentul în care nu îţi ajunge timpul pentru dezbatere, nu poţi să îi dai unei persoane a doua oară cuvântul, pentru a trage concluzii. Dezbaterea era pentru întrebări, organizatorii, care s-au dovedit a fi extrem de părtinitori, ar fi trebuit să tragă concluziile. În spatele organizatorilor se pare că a fost doamna Monica Macovei, care s-a pozat cu Laura Codruţa Kovesi, a plecat cu echipa la final. Moderatorul mi-a spus că au fost prea multe critici la adresa doamnei Kovesi şi, de aceea, i-a mai dat, încă o dată, cuvântul doamnei Macovei pentru a o lăuda. Tu, la o dezbatere, nu trebuie să procedezi aşa. Este absolut inadmisibil”, a zis Maria Grapini pentru DCNews. Între altele, euro-deputatul Siegfried Mureşan a cerut menţinerea MCV pentru România. Maria Grapini a mai adăugat: “Doamna Kovesi a răspuns paralel întrebărilor. De fapt, nu a răspuns. A venit cu nişte cifre inexacte. A prezentat că are 90% rată de succes la condamnări după arestări, ceea ce nu este adevărat. A mai zis că nu are nici un acord secret cu  SRI şi că face treaba şi că este cea mai bună în rezultate din Uniunea Europeană. La întrebarea mea „de ce românii câştigă, la CEDO, procese şi ţara noastră este pe primul loc, în a plăti din bugetul naţional?” Kovesi a zis: “Cauzele de la CEDO sunt câştigate din cauza imperfecţiunii legilor”. Total absurd! Această dezbatere a fost un scenariu grotesc. Este inadmisibil să se facă acest simulacru de expunere. În ţară se cunoaşte rata extrem de mare a rateurilor în dosarele DNA, multe reîntoarse pentru a se completa cu probe, iar majoritatea se termină cu achitări. În plus, se ştie că Laura Codruţa Kovesi se opune cu îndârjire pachetului de legi pe care le pregăteşte Ministerul Justiţiei.
ION PREDOŞANUMergea renunţă la Cupa Davis după un presupus conflict! 19 Oct 2017

Tenismenul gorjean Florin Mergea a anunţat că nu va face parte din echipa României de Cupa Davis, care va juca în Israel un meci decisiv pentru rămânerea în Grupa I a Zonei Europa/Africa. Jucătorul clasat pe locul 47 ATP la dublu a lăsat să se înţeleagă că motivul deciziei sale ar fi legat de neînţelegeri cu staff-ul echipei. “Din păcate, nu voi face deplasarea în Israel. Ştiu că foarte mulţi dintre voi abia aşteptaţi să mă vedeţi din nou sub culorile naţionalei. Am muncit foarte mult, alături de echipa mea, în ultimele săptămâni pentru a fi pregătit pentru acest meci. Motivul pentru care nu voi juca nu ţine de sănătate, ci de anumite lucruri de ordin intern pe care nu pot să le fac publice fără a crea un conflict. Cupa Davis a fost şi rămâne unul din motivele pentru care joc tenis şi îmi doresc să revin cât mai repede în echipă, însă sub alte circumstanţe”, a scris Mergea pe contul său de Facebook. România va disputa, între 27 şi 29 octombrie, meciurile pentru menţinerea în Grupa I a Zonei Europa/Africa. Mergea nu a fost prezent nici la meciul cu Austria, pierdut de România cu 4-1, în urmă cu o lună.Amenzi de 3.800 de lei, aplicate de inspectorii sanitar-veterinari 19 Oct 2017

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis un comunicat de presă cu privire la acţiunile de control întreprinse luna trecută de Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Astfel, au fost efectuate 8.070 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar şi a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor şi fructelor. Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislaţie şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, la nivel naţional au fost acordate 92 de avertismente, precum şi 94 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 170.900 de lei. La nivelul judeţului nostru, DSVSA Gorj a aplicat în septembrie sancţiuni contravenţionale în cuantum de 3.800 de lei, pentru: nerespectarea normelor privind etichetarea produselor alimentare; nerespectarea condiţiilor de depozitare a produselor alimentare; depozitarea nesectorizată a produselor alimentare fără a respecta vecinătăţile impuse de natura şi tipul acestora. De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
I.M.

 Ajutoare de deces de peste 7,7 milioane de lei, achitate gorjenilor 19 Oct 2017

Peste 7,7 milioane de lei a achitat Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Gorj de la 1 ianuarie şi până la începutul acestei luni, cu titlu de ajutor de deces. Sumele sunt unele mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi ca urmare a majorării indemnizaţiei, ce s-a făcut potrivit unui act normativ la data de 20 februarie 2017.

 

Cuantumul ajutorului de deces a crescut considerabil, potrivit prevederilor Legii nr. 7/2017 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017. Conform acesteia, pentru decesul asiguraţilor sau pensionarilor se acordă, începând de la 20 februarie 2017, suma de 3.131 de lei, iar pentru membri de familie ai acestora se acordă suma de 1.566 de lei. Până în a doua jumătate a lunii februarie, valoarea cuantumului ajutorului de deces era cea aplicabilă încă de anul trecut, adică la decesul asiguratului sau pensionarului se acorda suma de 2.681 de lei, în timp ce pentru un membru de familie se plătea 1.341 de lei.

“De la 1 ianuarie şi până la 30 septembrie 2017, instituţia noastră a plătit 2.620 de ajutoare de deces. Cuantumul total al ajutoarelor de deces este de peste 7,7 milioane lei. Ajutorul de deces se acordă în aceeaşi zi în care cel care îl solicită depune actele. Banii se dau la casieria unităţii”, a declarat Daniela Negoiţă, directorul adjunct al CJP Gorj. Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut. În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor financiar o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.  Potrivit conducerii CJP Gorj, ajutorul de deces poate fi solicitat în termen de maximum trei ani de la data decesului şi se plăteşte în cel mult 24 de ore de la momentul solicitării. Actele care trebuie depuse alături de cererea de solicitare sunt: acte de stare civilă din care să reiasă gradul de rudenie cu decedatul, dovada suportării cheltuielilor ocazionate de decesul pensionarului, declaraţie pe propria răspundere că a suportat cheltuielile, copie după certificatul de deces, certificatul de deces în original, copie act de identitate. Dreptul asiguraţilor la ajutorul de deces nu este condiţionat de îndeplinirea stagiului de cotizare.
Izabella Molnar

 O săptămână plină de activități interesante pentru studenții gorjeni 19 Oct 2017

Cel mai mare festival studențesc, la nivel național, a cuprins și județul nostru. Astfel, în aceste zile, studenții gorjeni au parte de o săptămână plină de activități interesante. Au fost programate mai multe competiții sportive, dar și o campanie de donare de sânge.

 

Studențiada a debutat, la Târgu-Jiu, luni, 16 octombrie, când a avut loc și începutul campaniei de  donare de sânge “Sângele înseamnă viață”, campanie ce se va desfășura în fiecare zi, până la sfârșitul săptămânii.  Marți, a avut loc Campionatul de fotbal, iar miercuri a fost Bicicliada – Piața Prefecturii, ora 13.00, ziua încheindu-se cu Seară de film în universitate, ora 20.00, amfiteatrul 016, str. Calea Eroilor, nr. 30; Astăzi, 19 octombrie, studenții continuă să se implice în Campania de donare de sânge “Sângele înseamnă viață”, după care vor fi prezenți la StudTalks. Vineri,  20 octombrie, se desfășoară: Campionatul tenis de masă și Campionatul de tenis de câmp, dar și un Campionat de șah. Sâmbătă – duminică sunt programate alte  activități sportive și de recreere.
M.S.Hoți de lemne, prinși în flagrant 19 Oct 2017

Doi tineri, în vârstă de 25, respectiv 26 de ani, din comuna Brănești, au fost prinși în flagrant, marți, în zona cu vegetație forestieră situată pe raza comunei, care aparţine Ocolului Silvic Turceni, în timp ce încărcau material lemnos, specia gorun, în două atelaje. Atelajele şi motoferăstrăul folosite la săvârşirea faptelor au fost confiscate, iar lemnele au fost lăsate în custodia Ocolului Silvic Turceni.
Cei doi s-au ales cu dosar penal pentru săvârșirea infracţiunilor de tăiere fără drept şi sustragere de material lemnos.Tone de cărbune furate de la Cariera Pinoasa 19 Oct 2017

Un bărbat de 43 de ani, din comuna Negomir, a fost prins, marți, de polițiști în timp ce conducea un autocamion, pe Drumul Județean 674 Roşia Jiu, cu care transporta cantitatea de 16.820 de kilograme de cărbune, fără documente legale de proveniență.


”În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a constatat că întreaga cantitate de cărbune a fost sustrasă din depozitul unei unități miniere, fapt pentru care a fost luată măsura indisponibilizării autovehiculului și a încărcăturii. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt”, se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Gorj.Pauză forţată pentru UCB Târgu Jiu! 19 Oct 2017

Handbaliştii gorjeni au intrat în “vacanţă”. După ce Satu Mare nu a mai ajuns la Târgu Jiu la sfârşitul săptămânii trecute, şi meciul ce urma să se dispute în această rundă, la CNE Sighişoara, nu va mai avea loc. Dacă echipa sătmăreană a pierdut la masa verde, reprezentanţii Centrului Naţional de Excelenţă au cerut amânarea partidei din cauza unei acţiuni a “tricolorilor”. Antrenorul de la CSU Constantin Brâncuşi Târgu Jiu, Adrian Gorun, s-a declarat deranjat de această întrerupere, dar spune că nu are ce face.
“Cei de la Satu Mare ne-au anunţat foarte târziu, chiar cu câteva ore înaintea jocului, că nu mai vin, iar acesta nu este un lucru fair-play. Am apucat şi noi să facem reclamă, să punem afişe pentru jocul acesta. În al doilea rând, nu cred că ne avantajează acest 10-0, noi ne doream să facem şi golaveraj, să câştigăm mai categoric. În plus, era important să jucăm, eu nu sunt adeptul câştigării meciurilor în felul acesta. Am văzut în ziarele lor că e scandal, ar fi avut bani alocaţi pentru deplasarea asta, şi ar fi hotărât antrenorii şi jucătorii să nu se prezinte chiar în seara premergătoare jocului, şi nu ştim dacă au aşa probleme mari, cred că nu. La Sighişoara s-a amânat jocul pentru că e o acţiune a lotului naţional de tineret, ne-au sunat de acolo că nu se poate desfăşura acum meciul, şi ar trebui amânat, probabil se va juca după ultima etapă, când avem la Sibiu”. Aşadar, partida de la Sighişoara va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie, iar următorul meci al gorjenilor se dispută pe data de 5 a aceleiaşi luni. Gorun a declarat că nu ştie încă dacă va apela la un meci de verificare, şi spune că singura parte bună este că liderul “universitarilor”, Ionuţ Acsinia, ar putea să-şi revină după o accidentare.
“Nu ne-am gândit încă dacă vom face un amical în această perioadă, e o pauză lungă şi nu ne convine. Pentru Acsinia această întrerupere e binevenită, are o ruptură musculară, poate se reface până atunci, pentru că avem două jocuri foarte importante, cu Clujul acasă şi la Oradea, meciuri pe care trebuie să le câştigăm neapărat”, a afirmat antrenorul.

Clasament Liga 1 – Seria B
1 CS UCB Târgu Jiu 4 4 0 0 140 103 37 12
2 CSM Oradea 4 4 0 0 132 103 29 12
3 HC Sibiu 5 4 0 1 150 137 13 12
4 CS Universitatea Cluj 4 3 0 1 144 108 36 9
5 CS UP Timisoara 5 3 0 2 142 142 0 9
6 CSM Scolar Resita 4 1 2 1 124 128 -4 5
7 Universitatea Craiova 5 1 2 2 123 133 -10 5
8 CS Minaur Baia Mare II 5 1 1 3 139 134 5 4
9 HCM Sighişoara 4 0 1 3 101 121 -20 1
10 ADEP Satu Mare 4 0 0 4 94 135 -41 0
11 CNE Sighişoara 4 0 0 4 111 156 -45 0Şcoala Gimnazială „Cornelius Radu” caută contabil 19 Oct 2017

Şcoala Gimnazială „Cornelius Radu”, cu sediul în satul Rădineşti, din comuna Dănciulești, județul Gorj, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea, pe perioadă determinată, a funcției contractuale temporar vacante, de administrator financiar (contabil). Concursul se va desfășura în luna noiembrie.

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare: are cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România; cunoaște limba română, scris și vorbit; are vârsta minimă reglementată de prevederile legale; are capacitate deplină de exercițiu; are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate; îndeplinește condițiile de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerințelor postului scos la concurs; nu a fost condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt: studii: studii superioare de specialitate în domeniul finanţe – contabilitate; vechime: nu se solicită; cetăţenia română, cetăţenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi domiciliul în România; cunoaşterea limbii române, scris şi vorbit; vârsta minimă reglementată de prevederile legale (18 ani); capacitate deplină de exerciţiu.

Proba scrisă și interviu, în noiembrie
Concursul se va organiza conform calendarului următor: 01 noiembrie 2017, ora 09.00: proba scrisă; 01 noiembrie 2017, ora 14.00: proba interviu. Dosarele de înscriere se depun la sediul instituției în termen de 5 zile de la publicarea anunțului. Conform art. 6 al Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, pentru înscrierea la concurs candidații vor prezenta un dosar care va conține următoarele documente: cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorității sau instituției publice organizatoare; copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz; copiile documentelor care să arate nivelul studiilor și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care dovedesc îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie; cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează; adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate; curriculum vitae.
Relații suplimentare se pot obține la sediul Şcolii Gimnaziale „Cornelius Radu“, cu sediul în satul Rădineşti, comuna Dănciuleşti, judeţul Gorj, telefon 0760.386.310, e-mail: seoalageneraladanciulesti@gmail.com.Bronz preţios pentru sportivele din Gorj 19 Oct 2017

Atleta antrenată de Viorica Dima la CS Pandurii, Adela Bălţoi, a obţinut o medalie de bronz la semimaratonul internaţional desfăşurat la Salonic, la sfârşitul săptămânii trecute. Deşi a fost deranjată de o accidentare, sportiva din Gorj a declarat că rezultatul este unul satisfăcător, iar pentru ea urmează competiţii extrem de importante.
“Am zis ca în România, la Bucureşti, am tot fugit, m-am gândit sa văd cum e şi în afara ţării. A fost un traseu uşor, o experienţă nouă, numai că eu nu am fost în cea mai bună formă. Am avut nişte probleme de sănătate, o problemă mai veche la piciorul drept. Sunt totuşi mulţumită că am venit pe podium, am reuşit să trec şi de o sportivă din Kenya. M-au impresionat organizatorii, daca ai o problemă se implică foarte atent, am avut parte de sprijin până când mi-am revenit. Sunt mai mult decât mulţumită de primirea şi susţinerea lor. Urmează o perioadă foarte importantă pentru mine. Alerg la Campionatul Naţional de Cros, care va avea loc sâmbătă, pe 21 octombrie, la Craiova. Dacă prind primele 4 locuri merg la Balcaniadă, si în funcţie de Balcaniadă, pot ajunge la Europene”, a declarat Adela pentru cotidianul Gorjeanul.
De asemenea, o altă sportivă din Gorj, care s-a stabilit acum la Cluj-Napoca, Laura Popescu (3:08:40) a reuşit să termine pe locul trei Campionatul Naţional de Maraton, desfăşurat la Bucureşti. Laura a ieşit şi campioană națională cu echipă, şi a obţinut şi un loc 5 la maratonul internaţional. Mai mulţi atleţi din judeţul nostru şi din ţară vor lua parte la Campionatul Național de cros pentru seniori, tineret și juniori 1, care va avea loc la sfârşitul săptămânii în Cetatea Banilor.Termen prelungit pentru încheierea contractelor de finanţare cu AFIR 19 Oct 2017

Conducerea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat că a fost modificat Manualul de procedură pentru evaluarea şi selectarea cererilor de finanţare depuse de către solicitanţi pentru a obţine fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Conform recentelor modificări, beneficiarii au posibilitatea de prelungire a termenelor prevăzute în “Notificarea beneficiarului privind selectarea cererii de finanţare şi semnarea contractului de finanţare” pentru depunerea documentelor solicitate, în cazuri justificate şi care pot fi demonstrate în mod concret.  Pentru obţinerea prelungirii privind imposibilitatea depunerii în termen a documentelor solicitate de AFIR pentru încheierea contractului de finanţare, iar experţii din cadrul structurilor teritoriale cărora li s-a repartizat solicitarea, vor analiza posibilitatea acordării unei prelungiri şi o vor supune aprobării managementului superior. Această prelungire se acordă doar dacă este justificată şi însoţită de documente doveditoare. Orice prelungire nu va depăşi termenul de 90 de zile calendaristice precizat în notificarea beneficiarului privind selectarea cererii de finanţare şi semnarea contractului de finanţare. În cazul în care nici în urma prelungirii acordate, solicitantul nu depune documentele necesare contractării, AFIR transmite notificarea de neîncheiere a contractului de finanţare şi astfel, solicitantul nu va mai putea obţine fondurile alocate conform raportului de selecţie.
I.M.

 Eveniment artistic gorjean, în Bănie – Expoziţie EX LIBRIS – Elvira Godeanu la Teatrul Dramatic „Marin Sorescu” din Craiova 19 Oct 2017

Joi, la ora 17,00, în holul Teatrului Dramatic din Craiova are loc vernisajul unui eveniment artistic sută la sută gorjenesc.
După ce a încântat ochii şi sufletul iubitorilor de artă din Târgu Jiu, fiind deschisă mai multă vreme în holul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, expoziţia EX LIBRIS – ELVIRA GODEANU are vernisajul şi la fratele mai mare – Teatrul Dramatic „Marin Sorescu” din Craiova.
Lucrările de grafică EX LIBRIS, cu tematica patroanei spirituale a teatrului din Târgu-Jiu, expoziţia cu lucrări din Colecţia poetului şi actorului târgujian George Drăghescu îi va încânta şi pe oltenii din Bănie.
ION PREDOŞANUÎn septembrie, Corpul de Control al CJAS Gorj a imputat 4.936 de lei 19 Oct 2017

În urma controalelor efectuate de Corpul de Control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, în luna septembrie, furnizorilor de servicii medicale din judeţul nostru li s-au imputat peste 4.936 de lei. În această perioadă au fost efectuate 20 de controale, patru dintre ele fiind tematice, restul operative.

În fiecare lună, Corpul de Control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj efectuează verificări la furnizorii de servicii medicale din judeţul nostru. Pe parcursul lunii septembrie, au fost efectuate nu mai puţin de 20 controale, patru fiind tematice, iar trei operative. Acolo unde au fost depistate nereguli s-au impus şi sancţiuni, valoarea sumelor imputate fiind de 4.936,51 de lei.
În luna septembrie, Corpul de Control al CJAS Gorj a întreprins 17 controale la medicii de familie din judeţul nostru, sumele imputate fiind de 4.930,93 lei. Din această sumă s-a reuşit recuperarea a 4.595,81 de lei.Jocuri spectaculoase la Dolce Vita 19 Oct 2017

În Complexul Dolce Vita din Târgu Jiu a mai avut loc o rundă de jocuri în cele trei campionate majore organizate de Asociația Club Sportiv Minifotbal Gorj. Etapa a doua din Campionatul Primăriilor din județul Gorj a fost etapa “oaspeților”. Toate echipele considerate oaspete, conform țintarului stabilit la începutul sezonului, s-au impus în această rundă.
În Campionatul Județean de Minifotbal, două echipe, Dream Team Târgu Jiu și Farmacia Victoria, continuă să conducă în clasament, cu 10 puncte din 12 posibile.
Și în Campionatul Firmelor și Instituțiilor Publice din Gorj s-au desfășurat jocurile etapei a doua. La fel ca în prima rundă, golurile și spectacolul sportiv au fost la ordinea zilei.

Rezultate, etapa 2, Campionatul Primăriilor din județul Gorj
Primăria Albeni – Primăria Turburea 3-8
Primăria Turceni – Primăria Bălănești 0-4
Primăria Telești – Primăria Fărcășești 5-8
Primăria Drăguțești – Primăria Bumbești Jiu 3-7
Roșia de Amaradia – Primăria Motru 4-5
Primăria Cîlnic – Primăria Târgu Cărbunești 3-10

Rezultate, etapa 4, Campionatul Județean de Minifotbal Dolce Vita Târgu Jiu
Karma Târgu Jiu – Dream Team Târgu Jiu 1-9
Minprest Rovinari – Farmacia Victoria 2-6
Provincialii – ISU Gorj 2-6
Real Târgu Jiu – Primăria Bîlteni 7-0
Peppy Dolce Vita Târgu Jiu – Mica Frăție 1-3
Profi Târgu Jiu – Primăria Rovinari 4-3

Rezultate, etapa 2, Campionatul Firmelor și Instituțiilor Publice din Gorj
România Hidroservice – Succes Nic Com 2-16
Acvila – Macofil 2-5
Marckon – Carrefour Târgu Jiu 2-6
I.J.J. Gorj – FC Anna 6-2Tatăl care și-ar fi agresat copiii a scăpat de cătușe 19 Oct 2017

Bărbatul de 40 de ani, din Aninoasa, care a fost reținut, luni seara, după ce și-ar fi agresat cei doi copii, minori, de 11, respectiv 14 ani, pe o bază sportivă din localitate, a fost eliberat după o noapte de arest. Anchetatorii au dispus punerea sa sub control judiciar, pe o perioadă de 30 de zile, fiind anunțat că, dacă va mai încălca Ordinal de protecție, va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au emis documentul prin care i se interzice să se apropie de fosta soție și cei doi copii, dar și de locuința lor. Luni însă, suspectul nu a mai ținut cont de această hotărâre. ”La data de 16 octombrie, Poliţia Oraşului Ţicleni a fost sesizată, prin apelul 112, de o femeie de 41 de ani, din localitate, cu privire la faptul că un bărbat de 40 de ani, din comuna Aninoasa, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, şi-a agresat cei doi copii minori aflaţi pe o bază sportivă din centrul oraşului Ţicleni, după care a plecat spre domiciliul fostei soţii, existând riscul să o agreseze şi pe aceasta.
La faţa locului s-a deplasat imediat o patrulă de poliție care l-a identificat pe agresor în faţa domiciliului fostei soţii, o femeie de 36 de ani, din oraşul Ţicleni. Întrucât persoana în cauză se manifesta agresiv, aceasta a fost imobilizată şi condusă la sediul poliţiei pentru continuarea cercetărilor, ocazie cu care s-a stabilit că se afla sub efectul unui ordin de protecție emis de Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, care îi interzicea să se apropie de fosta soţie, cei doi copii minori și de domiciliul acestora”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Bărbatul este cercetat, în libertate, pentru nerespectarea măsurilor impuse prin ordinul de protecție, violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice.
În prezent, la nivelul județului Gorj se află în monitorizare 26 de astfel de ordine de protecție. ”Facem apel la toate persoanele care se află sub protecția unui astfel de ordin să anunțe imediat organele de Poliție, în cazul în care măsurile impuse nu sunt respectate”, a mai precizat Miruna Prejbeanu. Bărbatul nu a scos niciun cuvânt în fața jurnaliștilor.Control în trafic încheiat cu dosar penal la Borăscu 19 Oct 2017

Un bărbat de 52 de ani, din comuna Borăscu, a fost depistat, marți, în timp conducea, pe raza localității, un tractor la care era atașat un atelaj încărcat cu lemne.
”În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a constatat că bărbatul transporta 1,5 metri cubi de material lemnos, specia frasin și plop, fără documente legale de proveniență și nu avea permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul. Materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării, iar cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.30 de laptopuri pentru două şcoli din Gorj, finaliste în competiţia “Let’s be ECO!” 19 Oct 2017

Garda Naţională de Mediu, în parteneriat cu “Let’s Do It, Romania!”, a încheiat concursul “Let’s Be Eco!”. În cadrul competiţiei, 40 de şcoli vor primi în această perioadă calculatoare, laptopuri şi birouri. Pe listele cu unităţile de învăţământ desemnate câştigătoare, se regăsesc şi două şcoli generale din judeţul Gorj.

 

Competiţia se adresează unităţilor de învăţământ din mediul rural, în scopul reutilizării resurselor. Concursul s-a desfăşurat în perioada 10 ianuarie – 30 aprilie 2017 şi a avut ca obiectiv distribuirea unor calculatoare/laptopuri şi birouri alocate în urma disponibilizării, în şcolile din mediul rural. Astfel, fiecare dintre cele mai implicate 40 de şcoli primesc câte 15 calculatoare/laptopuri şi 7 birouri. Calculatoarele/laptopurile şi obiectele de mobilier oferite în cadrul competiţiei sunt obiecte folosite, dar aflate în perfectă stare de funcţionare. În acest scop, Garda Națională de Mediu va disponibiliza câteva sute de calculatoare şi laptopuri pentru a fi reutilizate în cadrul unităţilor şcolare. De la nivelul judeţului nostru, două unităţi de învăţământ au fost desemnate câştigătoare, acestea fiind dotate în această perioadă cu câte 15 laptopuri fiecare. “Astăzi, (n.r. ieri) decernăm nişte premii la două şcoli generale care au trecut cu brio ediţia din acest an a concursului lansat de Garda de Mediu şi Let’s do it Romania. E vorba de Şcolile Generale de la Ciuperceni şi de la Hurezani. Premiile constau în laptopuri, pe care noi le înmânăm copiilor. Practic, sunt câte 15 laptopuri pentru fiecare şcoală. De la noi din judeţ, doar cele două şcoli au fost câştigătoare. Laptopurile vor fi folosite de fiecare şcoală pentru dotarea laboratoarelor de informatică. Premiile sunt dedicate în exclusivitate copiilor pentru iniţiere în tainele informaticii”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj. Proiectul “Let’s Be ECO!”, organizat de echipa “Let`s Do It, Romania!”, în parteneriat cu Garda Naţională de Mediu, este dedicat şcolilor din mediul rural din toată ţara şi urmăreşte ca elevii să înţeleagă importanţa protejării mediului înconjurător şi a conservării resurselor.
Izabella MolnarSe caută femeie de serviciu pentru Școala Nr. 1 Motru 19 Oct 2017

Şcoala Gimnazială Nr. 1, cu sediul în Motru, județul Gorj, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale vacante, de îngrijitor (femeie de serviciu). Vechimea în muncă nu este obligatorie, dar constituie un avantaj.

Potrivit legislației în vigoare, pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant candidații trebuie să îndeplinească toate condițiile generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare.
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale de femeie de serviciu la Școala nr. 1 Motru sunt: studii medii; apt medical pentru postul de îngrijitor; să nu aibă antecedente penale; vechimea nu este obligatorie, dar constituie avantaj.

Calendarul concursului de angajare
Concursul se va organiza conform calendarului următor: 07 noiembrie 2017, ora 09.00: proba scrisă; 09 noiembrie 2017, ora 12.00: proba practică.
Dosarele de înscriere se depun la sediul instituției în termen de 10 zile de la publicarea anunțului. Conform art. 6 al Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, pentru înscrierea la concurs candidații vor prezenta un dosar care va conține mai multe documente.
Relații suplimentare se pot obține la sediul Şcolii Gimnaziale Nr. 1, cu sediul în Motru, Strada Minerului nr. 3, judeţul Gorj, telefon 0745/455.957, fax 0253/410.507, e-mail: scoalaunumotru@yahoo.com.A adormit la volan 19 Oct 2017

Trei persoane au fost transportate, ieri dimineață, la spital, după ce au suferit răni ușoare în urma unui accident rutier, care a avut loc la intrarea pe Defileul Jiului. Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliție Gorj, a declarat că vinovat de producerea evenimentului ar fi un bărbat de 41 de ani, din Lupeni, care ar fi ațipit la volan, a pierdut controlul direcției și a intrat cu autoturismul Dacia Logan într-un cap de pod.
Cei trei răniți erau pasageri în mașina acestuia.Deputatul Weber dă o veste importantă pentru Gorj: ,,DN 67 B, Scoarța – Pitești, va fi reabilitat în perioada următoare” 19 Oct 2017

În urma mai multor interpelări făcute către Ministerul Transporturilor, deputatul Mihai Weber a primit confirmarea că s-au alocat fondurile necesare pentru reabilitarea tronsonului DN 67B Scoarța – Pitești, care face legătura între județul Gorj și județul Argeș.

În anul 2015, acest proiect a primit fondurile necesare pentru începerea lucrărilor de reabilitare (9.500 mii lei, conform Legii nr. 186/2014 a Bugetului de Stat ), fiind considerat de către Guvernul PSD de la acea vreme un obiectiv de importanță națională, drumul trecând prin 4 județe. Cu toate acestea, în anul 2016, Ministerul Transporturilor, în perioada Guvernului Cioloș, a întâmpinat anumite probleme în ceea ce privește contractul încheiat cu firma câștigătoare în urma licitației, drept pentru care nu s-a mai făcut nimic în vederea realizării acestei lucrări de reabilitare.
De curând, Ministerul Transporturilor a soluționat problema, ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a tronsonului DN 67 B, Scoarța – Pitești, urmând să fie dat în zilele următoare.
,,După ani de insistențe, se face posibilă realizarea acestui proiect de reabilitare, de maximă importanță pentru județul Gorj, dar și pentru celelalte trei județe pe care acest tronson le traversează, în acest fel lucrând și la dezvoltarea infrastructurii, economiei celor 4 județe”, susține deputatul PSD.Agricultura pe înţelesul tuturor – Motive întemeiate pentru arat terenul toamna (II) 19 Oct 2017

Nu numai clima este un aliat natural al fermierului, când este folosită corespunzător, ci şi unele organisme şi microorganisme din sol. În majoritatea situaţiilor o dată cu arătura trebuie introduse în sol şi importante cantităţi de materie organică vegetală ca rădăcini sau tulpini ale plantelor de cultură sau din flora spontană. Dacă acestea vor fi lăsate peste iarnă la suprafaţa solului degradarea, descompunerea lor va fi pe lângă foarte înceată şi prea puţin utilă fermierilor. Introduse în sol acestea vor fi preluate de o mulţime de animale existente aici, râme, insecte, rozătoare şi microorganisme dintre care cele mai importante sunt bacteriile nitrificatoare care începând cu lignina şi continuând cu celelalte grupe de substanţe componente ale materiei organice vegetale sunt prelucrate de acestea şi restituite solului, din care sunt originare, pot participa la îmbogăţirea acestuia în humus, sursa fertilităţii naturale a solului. De asemenea, introduse în sol aceste materii îmbunătăţesc structura şi textura acestuia facilitând pătrunderea apei, aerului şi rădăcinilor în sol. Prin natura lor râmele, consumatoare numai de materie organică moartă, o prelucrează prin tubul lor digestiv şi restituie solului pe lângă faptul că săpând galeriile proprii în căutarea acesteia contribuie foarte mult la afânarea solului, la îmbunătăţirea insuşirilor fizice, şi nu numai, ale sale. Dacă arăturile vor fi efectuate toamna aceste vieţuitoare nu vor fi afectate de organele active ale plugurilor căci la data efectuării acestor lucrări ele sunt retrase adânc în sol pentru hibernare. Dacă arăturile vor fi efectuate primăvara, şi mai ales primăvara târziu, râmele sunt deja active în statele superioare ale solului unde se află materialul organic şi deci vor fi afectate, distruse de organele active ale plugurilor, precum şi de aerul, dar mai ales de radiaţiile solare ce pătrund în sol. Aşadar ne ucidem poate cel mai important sprijin din sol în loc să beneficiem gratuit de ajutorul lui. Prin introducerea în sol a materiilor organice odată cu putrezirea, descompunerea lor, vor dispărea şi agenţii patogeni cantonaţi pe ele, mai ales ciupercile patogene. La suprafaţa solului aceste resturi vegetale sunt adăposturi foarte bune pentru multe specii de insecte şi ciuperci patogene împotriva vicisitudinilor iernii. Totodată arând toamna şi lăsând terenul în ,,brazdă crudă” adică foarte afânat, cu multe goluri în care va pătrunde apa, zăpada şi frigul care vor conduce sigur la distrugerea formelor de rezistenţă peste iarnă, spori, ouă, larve, pupe sau adulţi ale multor agenţi patogeni, se uşurează mult păstrarea la cote superioare a stării de sănătate a plantelor de cultură.
Ogoarele de toamnă se execută obligatoriu cu plugul singur, fără grapă stelată tocmai pentru a facilita realizarea unei arături foarte afânată. Nu trebuie să ne sperie apariţia unor brazede mari căci acestea vor fi sfărâmate de îngheţ–dezgheţ pe parcursul iernii. Reducând pe cale naturală rezerva din sol de agenţi patogeni se va reduce mult virulenţa, frecvenţa şi intensitatea atacului acestora şi astfel culturile fiind mai sănătoase vor produce recolte mai bogate şi de calitate mai bună şi se va reduce mult cantitatea de pesticide, produse artificiale, de sinteză, ce se vor aplica pe plante şi sol. În acest mod contribuim indirect la diminuarea poluării mediului înconjurător în general şi a solului în special. In marile goluri din arătura de toamnă se acumulează şi o cantitate mult mai mare de apă din precipitaţii şi printr-o simplă grăpare la zvântarea solului primăvara timpuriu se va păstra apa timp mai îndelungat în sol. Unii fermieri consideră că arătura de toamnă este o cheltuială suplimentară când de fapt ea este doar o cheltuială anticipată extrem de profitabilă. Comparativ cu arătura de primăvară cea de toamnă aduce un spor de producţie de 10 – 15 %. Iată un alt motiv pentru efectuarea ei. Arând primăvara pentru însămânţările de primăvară nu se poate realiza nici un pat germinativ de calitate şi astfel este afectat negativ potenţialul de producţie al seminţelor folosite, precum şi efectul îngrăşămintelor chimice, de altfel tare scumpe, administrate. Să luăm ca exemplu cultura de porumb şi să schiţăm ,,un scenariu de coşmar ” privind agrotehnica acesteia. Casa – amplasăm cultura pe un teren impropriu, cu exces deseori stagnant de apă, cu multe resturi vegetale mari, uneori neîncorporate, o arătură de primăvară târzie, pe sol umed, neuniformă şi cu multe înfundături ale plugului. Patul germinativ va fi pregătit necorespunzător, cu mulţi bulgări şi la adâncimi variabile de la 0 la 12 cm. Adâncimea de semănat va fi şi ea extrem de neuniformă, de la 0 cm la 12 cm când de fapt pe terenurile noastre trebuie să fie de 5 – 6 cm. Practic unele boabe vor rămâne pe afară şi vor fi distruse de soare sau consumate de păsările sălbatice, iar altele vor fi încorporate la adâncimi chiar duble faţă de cele specifice şi, cu siguranţă, plantulele nu vor putea străbate un strat de sol atât de gros şi vor pieri înainte de răsărire. Masa – o vom ,,asigura” prin neîncorporare de gunoi de grajd sau de îngrăşăminte chimice, nici măcar cele 7 kg azot substanţă activă / to de resturi vegetale încorporate pentru stimularea nitrificării acestora, ci doar prin ceea ce asigură ,,mama natură” adică fertilitatea naturală a solului. Rasa– o vor asigura boabele din pătul când se ştie bine că la soiurile şi hibrizii aflaţi acum în cultură potenţialul de producţie scade cu 10 % în fiecare an ulterior hibridării. Dacă hibridul respectiv este şi unul tardiv, căci am auzit că dă producţii foarte mari, dar nu este adecvat zonei noastre, avem algoritmul total al risipei de fonduri şi rezultatelor mai mult decât nesatisfăcătoare. Acesta este exemplu perfect de ,,aşa nu”. Este uşor de înţeles că procedând exact invers decât în acest scenariu rezultatele pot fi mulţumitoare. Iată de ce mă văd nevoit să insist din nou asupra efectuării ogoarelor de toamnă. Nu uitaţi că ,,cea mai proastă arătură de toamnă dă rezultate net superioare celei mai bune arături de primăvară”.
Dacă toate astea fi-vor respectate …
Ing. Ion VELICISCRISOARE DESCHISĂ – Domnului Sorin BOZA- Manager CEO 18 Oct 2017

Domnule Boza,
Sunt pensionar din anul 2011 și doresc să vă completez comentariile la adresa firmei Artego. Dacă ați avea gândirea corectă, cinstită și competentă ați cunoaște că în urmă cu cca. 20 de ani, datorită pericolului stocului uriaș de covoare cauciuc uzate, CEO a condiționat furnizorul de covoare de cauciuc să preia stocul în timp. Deoarece fabricile de ciment au refuzat arderea covoarelor din motive tehnologice (Domnul Boza trebuie să cunoască că în cuptorul rotativ covorul cu cord datorită formei și greutății nu se deplasează, fiind exclusă arderea lui) Artego, fiind interesată, a rezolvat problema prin gândirea unei tehnologii inedite și realizare de utilaje specific, aspect nerezolvat de firmele străine concurente. Soluția finală a fost precedată de experimentarea altor instalații pilot(prin frig cu ajutorul azotului lichid, ardere cu cif, ardere în două trepte). Patronul de la firma Pyroinvest Oradea, după o documentare, a dorit o colaborare cu Artego în tehnologie și utilaje, pentru a putea să prelucreze 20.000 tone deșeu cauciuc aflate la fabrica din Telechiu, (aproape de fabrica de ciment Alesd care a refuzat aceste deșeuri de cauciuc), deoarece reactorul de piroliză, fabricat după licență în Ungaria, nu avea productivitate necesară. Incendiul uriaș care a urmat, efortul de stingere, poluarea și cheltuielile de producție au condus la abandonarea pirolizei deșeurilor de cauciuc. Vă sugerez să faceți o vizită la Artego, pentru a vedea o instalație unicat în țară, care recuperează cauciucul separat de cord, pentru a vă schimba sentimentul de milă în unul de admirație pentru personalul Artego. Prin hotărârea luată de a atribui contractul de achiziție unei firme străine, soluția pentru recuperarea covoarelor uzate o excludeți cu bună știință, din care cauză dați vina pe hotărârea consiliului de administrație. Faptul că Artego a cumpărat pe un preț bun toată cantitatea de covoare uzate recuperate, iar acum este tratată cu răutate și dezinteres este o atitudine părtinitoare.
Ing. Crăc VasileFurt la Cariera Pinoasa 18 Oct 2017

Un bărbat de 43 de ani, din comuna Negomir, a fost prins, ieri, de polițiști  în timp ce conducea un autocamion, pe Drumul Județean 674 Roşia Jiu, cu care transporta cantitatea de 16.820 de kilograme de cărbune, fără documente legale de proveniență.

În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a constatat că întreaga cantitate de cărbune a fost sustrasă din depozitul unei unități miniere, fapt pentru care a fost luată măsura indisponibilizării autovehiculului și a încărcăturii. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt”, se precizează într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.Accident pe Defileul Jiului 18 Oct 2017

Evenimentul rutier a avut loc în această dimineață, la intrarea pe Defileul Jiului. Un bărbat de 41 ani, din Lupeni ar fi ațipit la volan, a pierdut controlul direcției și a intrat cu autoturismul Dacia Logan într-un cap de pod. În urma impactului, trei persoane aflate în mașina acestuia, în vârstă de 25, 45 și 65 ani, au fost rănite ușor.Două cutremure, în această dimineaţă 18 Oct 2017

Două cutremure cu magnitudinea de 2,6 și 3,4 grade pe scara Richter au avut loc miercuri dimineață, la ora 1:41 și, respectiv, 5:25, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Primul seism, de 2,6 grade pe Richter, s-a produs la adâncimea de 72,2 kilometri, iar cele mai apropiate localități de epicentru au fost: Nehoiu (23 de kilometri), Covasna (27 de kilometri), Întorsura Buzăului (34 de kilometri), Târgu Secuiesc (42 de kilometri) și Vălenii de Munte (56 de kilometri). Cel de-al doilea cutremur, de 3,4 grade, a avut loc la o adâncime de 126,9 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: Nehoiu (32 de kilometri), Covasna (49 de kilometri), Buzău (53 de kilometri), Întorsura Buzăului (57 de kilometri) și Mizil (59 de kilometri).Se inaugurează stadionul! 18 Oct 2017

Consiliul Local Municipal Craiova, convocat azi, în şedinţă de îndată, a aprobat proiectul de hotărâre privind organizarea evenimentului de inaugurare a stadionului din Craiova. Evenimentul va conține proiecții video, spectacol de laser și lumini, iar la inaugurare vor fi invitate marile glorii ale Universității Craiova.Se închid gazele! 18 Oct 2017

Distrigaz Sud Reţele anunţă sistarea alimentării cu gaze naturale la consumatorii casnici şi non-casnici pentru modernizarea reţelei de distribuţie pentru judetul GORJ pentru data de 18.10.2017 pentru străzile Gării şi Pieţei din oraşul Târgu-Cărbuneşti, între orele 09:00 şi 14:00.A murit actrița Olga Tudorache 18 Oct 2017

Îndrăgita Olga Tudorache a murit, în cursul nopții de marți spre miercuri, în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias. Aceasta a fost internată la începutul săptămânii trecute la Spitalul Elias, în urma unei suspiciuni de atac vascular cerebral. Actrița avea 88 de ani/Elev bătut în Școala Gimnazială Albeni de un aparținător! Incidentul, mușamalizat de directorul unității 18 Oct 2017

Un elev de clasa a V-a de la Școala Gimnazială nr.1 Albeni a fost agresat de mama unei colege, înainte de începerea orelor. Totul s-a întâmplat, joi dimineața, sub ochii îngroziți ai elevului P.V. și ai colegilor acestuia, șocați că părintele nu s-a limitat să-l muștruluiască doar verbal pe școlarul respectiv. Ieșit din comun este însă că elevul agresat s-a adresat imediat după incident directoarei școlii, dar Oana Botanciu a considerat că nu este cazul să intervină. Problema apărută la clasa a V-a nu s-a discutat, cum ar fi fost normal, nici acum cu diriginta clasei și nici măcar, apoi, cu părinții celor doi elevi.

Mama unei eleve de la clasa unde învață elevul P.V. a considerat joi, 12 octombrie 2017, că este cazul să intervină și să-l pună la punct pe colegul fiicei sale, în urma unor nemulțumiri la adresa acestuia, ce i-au fost aduse la cunoștiință de către odrasla sa. Loredana Râbu a decis, probabil, că problema nu trebuie rezolvată la clasă de către diriginta Floarea Șuncă, asta deoarece se știe că profesoara respectivă are o jumătate de normă și într-o școală din Prigoria, cadrul didactic împărțindu-se, săptămânal, între cele două unități de învățământ. Astfel, aparținătoarea elevei, l-a luat singură la întrebări pe elevul de a cincea, joi, la ora 7.30, în sala de clasă din Școala Gimnazială Albeni. Femeia, s-a plâns copilul respectiv, nu s-a limitat doar să-l certe serios, ci l-a și agresat, luându-l de urechi și de păr, de față cu colegii acestuia și cu fiica respectivei.

Șifonat, elevul a cerut explicații…
În clasă profesorii nu erau, iar dirigintele nu era în școală. Cu toate acestea, elevul s-a adresat imediat după ce a scăpat din mâinile mămicii Râbu, directorului școlii, povestindu-i acesteia cele întâmplate. Fără să trădeze însă vreun semn de empatie, directoarea Botanciu s-a mulțumit să dea din umeri și să trimită elevul reclamant la clasa sa. Profesorii școlii spun însă, că elevul și-a plâns necazul și fostului său învățător, Valer Iosu, în legătură cu cele întâmplate. Directoarea, nici în aceste condiții, nu a mimat vreun interes față de subiect, considerând că evenimentul este unul minor.

…a făcut-o și mama acestuia, a doua zi!
Băiatul, întors acasă, le-a povestit părinților cele întâmplate de dimineață în sala de clasă, dar și refuzul directoarei școlii de a investiga incidentul. Drept urmare, vineri, pe 13 octombrie, mama elevului P.V. s-a prezentat la școală, alături de copilul ei, pentru o discuție cu directoarea Botanciu. Elevul i-a spus directoarei, din nou, cele întâmplate cu o zi în urmă, iar acum Botanciu a părut că s-a luminat. Directoarea a spus că nu a înțeles că s-a întâmplat acest conflict, dar chiar și acum, după ce aflase iar, nu a luat nicio măsură. Mai mult, a rugat mama elevului să nu facă vreo plângere în acest sens, deoarece ea are nevoie de un calificativ pe care nu îl mai poate lua. Aceasta se referea la calificativul personal și nu la vreunul al școlii. Nici astăzi, Botanciu nu a considerat că profesia o obligă să investigheze cazul petrecut în școala pe care o conduce, aceasta nedorind clarificarea problemei nici cu cei doi părinți, nici cu diriginta clasei și nici nu a informat Consiliul de Administrație al școlii că în cauză trebuie luate măsuri.

ISJ Gorj face anchetă!
După ce Gorjeanul a cerut, ieri, explicații legate de existența acestui incident, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj au aflat de încercarea de mușamalizare a evenimentului, de către directoarea Botanciu. Drept urmare, cazul va fi investigat de reprezentanții instituției educaționale județene. Potrivit purtătorului de cuvânt al IȘJ Gorj, Georgeta Popescu, directoarea școlii trebuia să informeze Inspectoratul Școlar imediat după producerea incidentului.
“Inspectoratul Școlar Gorj va face o anchetă la Școala Gimnazială Albeni în legătură cu cazul elevului agresat”, a declarat Georgeta Popescu.

Botanciu a contestat calificativul bine
Oana Botanciu, directoarea Școlii Gimnaziale nr.1 Albeni, a primit calificativ “bine” de la Inspectoratul Școlar Județean Gorj, după ce aceasta își dăduse calificativul “foarte bine”, în ciuda nenumăratelor reclamații la adresa ei, făcute la superiori de subalternii săi din unitatea de învățământ. Directoarea nu a fost de acord cu scăderea calificativului său și l-a contestat. În Consiliul de Administrație al IȘJ s-au prezentat însă documente suplimentare vizavi de contestația lui Botanciu, documente care sunt în atenția comisiei de evaluare a instituției.
ANAMARIA STOICA

Orele de dirigenție, date pe ochi frumoși
În școala din Albeni sunt însă mai multe neajunsuri, multe fiind reclamate deja de dascăli la IȘJ Gorj. Unul privește refuzul directoarei de a acorda ore de dirigenție profesorilor care au normă întreagă în școală. A preferat să facă diriginți, profesori care se împart între două unități, cum este cazul profesoarei Șuncă Floarea.

Profesoara de 5 la română predă engleză și informatică
O altă problemă reclamată este cea privind predarea orelor de informatică și de engleză de către profesoara Oana Ștefănescu, intrată în toamnă pe ușa din dos a unității de învățământ. Asta deoarece, Ștefănescu a obținut la titularizarea pe limba română nota 5. Cu acordul inspectorului de Resurse Umane al IȘJ, profesoara de 5 îi învață pe elevii școlii din Albeni și engleză și informatică.Ministrul Economiei are consilier personal un gorjean 18 Oct 2017

Ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, și-a luat în echipa de consilieri personali și un gorjean, în urmă cu câteva săptămâni el cooptându-l pe Claudiu Preoteasa, așa cum reiese și din declarația de avere pe care acesta a trebuit să o depună la angajare. Preoteasa a fost în ultimul an director adjunct al unei societăți din cadrul Teletrans SA, o companie de stat implicată în telecomunicații. Anterior, el a mai fost în posturi de conducere la nivel central, fiind inclusiv vicepreședinte al Administrației Fondului de Mediu. De asemenea, vreme de mai mulți ani, Claudiu Preoteasa a fost consilier la Bruxelles al europarlamentarului Daciana Sârbu.
Gelu IonescuPropunere la simpozionul de la Scoarța: Pompiliu Marcea, pe Aleea Celebrităților de la Târgu-Jiu 18 Oct 2017

Ediția cu numărul cinci a Simpozionului Național Pompiliu Marcea, găzduit și de data aceasta de comuna Scoarța, a adunat la un loc, ieri, oameni de cultură și educație, reprezentanți ai autorităților locale și județene, localnici și jurnaliști. În acest cadru, s-a discutat mult despre viața și opera lui Pompiliu Marcea, de amprenta pusă de acest critic literar în viața curmată mult prea brusc, cât și de viitorul lui Marcea, atât în localitatea sa de baștină, cât și la nivelul municipiului Târgu-Jiu, reprezentanții fundației care poartă numele acestuia oferind chiar câteva sugestii autorităților, prezente la evenimentul cultural.

“Pompiliu Marcea a fost un erou!” a spus-o profesorul Ion Popescu Brădiceni în cadrul Simpozionului de la Scoarța, dedicat marelui critic literar. Acesta, ca și restul invitaților prezenți la manifestarea culturală de tradiție în comuna Scoarța, a vorbit în termeni elogioși despre omul Pompiliu Marcea, despre marele om de litere Pompiliu Marcea, dar și despre profesorul Pompiliu Marcea. De altfel, pentru a completa evenimentul de ieri, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Fundația Pompiliu Marcea au scos de sub lumina tiparului o “foaie de suflet” dedicată criticului și istoricului literar Pompiliu Marcea. În cuprinsul acesteia apar fragmente din scrierile lui Pompiliu Marcea, dar și materiale semnate de persoane care l-au cunoscut pe acesta, îi știu opera incredibilă și profesionalismul acestui om de carte din Gorj.

Lacrimi și emoții la Simpozion!
Din eveniment nu au lipsit emoțiile, lacrimile și propunerile lui Ion Marcea, nepotul criticului, la adresa autorităților, după ce acesta a dat citire unor fragmente din viața unchiului său decedat prematur și dubios, acesta fiind găsit mort, înecat în lacul Herăstrău din Capitală. Ion Marcea le-a făcut apoi trei propuneri oficialităților prezente la Scoarța, una privește oferirea anul viitor, la 90 de ani de la nașterea lui Pompiliu Marcea a unei stele pe Aleea Celebrităților de la Târgu-Jiu acestui mare om de litere. Propunerea s-a bucurat de acceptul vizibil al vicepreședintelui Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor. O altă propunere privește transformarea Școlii Colibași în muzeu Pompiliu Marcea, prin trecerea acestuia de Consiliul Județean, iar ultima este mai mult o rugăminte a lui Ion Marcea la adresa autorităților județene pentru ca acestea să sprijine autoritățile locale în reabilitarea clădirii culturale din centrul comunei Scoarța, care poartă numele lui Pompiliu Marcea.

Primarul Stamatoiu vrea statuie
În acest context, primarul comunei Scoarța, Ion Stamatoiu, a propus chiar ca în fața căminului cultural unde s-a organizat simpozionul să fie amplasat un bust Pompiliu Marcea, fapt agreat de toți cei prezenți, mai ales de reprezentanții Fundației “P. Marcea”.
A.STOICATată reținut după ce a încălcat ordinul de protecție 18 Oct 2017

Vasile Dănescu, un bărbat de 40 de ani, din Țicleni, a fost reținut, luni seara, după ce și-ar fi agresat cei doi copii, minori, de 11, respectiv 14 ani, pe o bază sportivă din localitate. Pe numele său, la solicitarea fostei soții, instanța a emis un ordin de protecție, prin care i se interzicea să se apropie de aceasta și cei doi copii, dar și de locuința lor. Femeia a primit o locuință socială din partea primăriei.
”La data de 16 octombrie, Poliţia Oraşului Ţicleni a fost sesizată, prin apelul 112, de o femeie de 41 de ani, din localitate, cu privire la faptul că un bărbat de 40 de ani, din comuna Aninoasa, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, şi-a agresat cei doi copii minori aflaţi pe o bază sportivă din centrul oraşului Ţicleni, după care a plecat spre domiciliul fostei soţii, existând riscul să o agreseze şi pe aceasta.
La faţa locului s-a deplasat imediat o patrulă de poliție care l-a identificat pe agresor în faţa domiciliului fostei soţii, o femeie de 36 de ani, din oraşul Ţicleni. Întrucât persoana în cauză se manifesta agresiv, aceasta a fost imobilizată şi condusă la sediul poliţiei pentru continuarea cercetărilor, ocazie cu care s-a stabilit că se afla sub efectul unui ordin de protecție emis de Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, care îi interzicea să se apropie de fosta soţie, cei doi copii minori și de domiciliul acestora. În baza probatoriului administrat în dosar a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore a agresorului, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj”, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat instanței cu propuneri legale”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Bărbatul este cercetat pentru nerespectarea măsurilor impuse prin ordinul de protecție, violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice.
În prezent, la nivelul județului Gorj se află în monitorizare 26 de astfel de ordine de protecție. ”Facem apel la toate persoanele care se află sub protecția unui astfel de ordin să anunțe imediat organele de Poliție, în cazul în care măsurile impuse nu sunt respectate”, a mai precizat Miruna Prejbeanu. Bărbatul nu a scos niciun cuvânt în fața jurnaliștilor.Pe ultima sută de metri – Candidații PNL, PSD și PSRo și-au depus candidaturile pentru Primăria Telești 18 Oct 2017

Constantin Croicu, Ion Mischie și Alecsandru Dodenciu, de la PNL, PSD și PSRo, au fost ultimii trei candidați care, ieri, s-au adresat Biroului Electoral din Telești cu actele necesare pentru intrarea în cursa pentru alegerile parțiale din localitate, de luna viitoare. Însoțiți de colegii de partid, cei trei s-au declarat pregătiți să câștige primăria pe care doar unul o va conduce însă timp de trei ani de zile.

Doar candidatul ALDE și-a grăbit înscrierea la candidatură, restul candidaților preferând să intre în ultima zi în cursa alegerilor parțiale pentru scaunul vacant de primar de Telești. Alecsandru Dodenciu, reprezentantul PSRo, fost viceprimar al localității, a declarat că este pregătit să câștige, având experiența în a conduce administrația publică locală, acesta fiind însoțit la biroul electoral de președintele organizației, de consilieri județeni și de aleși ai partidului din Gorj.
A.S.Nașul Hortopan vrea să-și promoveze finul în Muzeul Județean Gorj 18 Oct 2017

Organigrama Muzeului Județean “Al.Ștefulescu” a fost modificată cu o săptămână în urmă, documentul fiind completat cu Secția de Case Memoriale, structură care va necesita un șef. În cărți ar fi chiar finul directorului muzeului, muzeograf în cadrul instituției de cultură, Valentin Grigore Pătrașcu urmând să fie avansat, în curând, șef de către nașul Hortopan și să beneficieze și de o majorare salarială de 30%, bani suportați de Consiliul Județean Gorj.

Muzeul Județean Gorj, care îl are în frunte pe Dumitru Hortopan, a avut până săptămâna trecută doar două secții în subordine, una condusă de Albinel Firescu, aceasta fiind Muzeul Curtișoara, și o alta condusă de Titu Zamfiroiu, aceasta fiind cea de Istorie. De ani de zile, de când Hortopan e directorul, muzeul a funcționat fără probleme cu doi șefi de secție, până recent însă când respectivul director s-a gândit că mai trebuie să aibă un șef în subordine, asta pentru a-l promova în funcție pe finul său Pătrașcu, simplu muzeograf în cadrul Secției de Istorie a muzeului. Și astfel, Hortopan începe să dea din coate și convinge la vârful CJ Gorj să i se aprobe modificarea organigramei instituției, prin completarea cu încă un șef care impune costuri suplimentare muzeului aflat în subordinea autorităților județene. Deși în muzeu, personalul vorbește că secția respectivă nu era deloc necesară în contextul actual, atât timp cât muzeul a funcționat ani la rând fără probleme cu două secții, Hortopan și-a continuat demersul și și-a văzut visul cu ochii. Organigrama muzeului are încă un post de șef nou creat, funcție în care va fi promovat, fără dubii, cel pe care Hortopan l-a condus la altar, cu ani în urmă.Nașul îl va mulțumi astfel pe finul Pătrașcu cu un post în care salariul pentru conducere este cu 30% mai mare decât al muzeografului respectiv.

Angajări și promovări dubioase…
Dacă Pătrașcu va fi promovat pe șestache, cum se vehiculează în muzeu, autoritățile pot fi trase la răspundere pentru faptul că în cauză nu s-a organizat concurs. Deja, Hortopan are multe bile negre la conducerea CJ Gorj, iar scaunul său a început să se clatine, personalul instituției întorcându-se împotriva acestuia. Se cunoaște că directorul l-a angajat într-un mod dubios și pe Aristică Ciucă, fost agent de pază la o firmă privată aflată sub contract cu muzeul, care acum a ocupat postul de fochist al instituției de cultură a județului.
A.STOICAPoarta Ocolului Silvic Târgu-Cărbunești, pusă la pământ de un “Dorel” 18 Oct 2017

Un șofer din Târgu-Cărbunești a reușit, ieri, performanța de a doborî poarta principală a ocolului silvic din localitate. “Dorel” a vrut să întoarcă mașina plină cu tâmplărie PVC, folosindu-se de calea de acces spre Ocolul Silvic Târgu-Cărbunești, fără să țină seama că în mașină avea și un panou care era mai înalt decât poarta tradițională a acestei instituții. Într-o fracțiune de secundă, partea de sus a porții ocolului silvic a aterizat pe bordul mașinii lui “Dorel”, acesta fiind obligat să suporte acum și costurile reparației mașinii pe care o conducea, cât și pe cele ale porții dărâmate. “Îl cunoaștem pe șofer. Este cineva din vecinătatea ocolului. A vrut să întoarcă mașina, dar avea ceva supradimensionat în autovehicul și nu a realizat, pe moment, asta. O să repare poarta, deși o să fie greu să-i monteze partea de sus pentru că va avea nevoie de o macara. Nu pot estima cât costă poarta, pentru că acea construcție tradițională este veche”, a precizat șeful Ocolului Silvic Târgu-Cărbunești, Flavian Tufiș.
A.STOICACum am publicat un anunt în ziare cu acoperire națională? 18 Oct 2017

Legislatia în vigoare în Romania, impune atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, publicarea de tot felul de anunturi în ziare locale sau naționale. De exemplu, pentru persoanele fizice este obligatorie publicarea de anunturi provind anunțarea pierderilor de acte (legitimație și carnet student, autorizații, licențe, acte studii, certificate), anunturi de mediu, schimbări de nume, comunicări judecătorești (citații, somații, pierdere cec, cambie sau bilet la ordin), iar în cazul persoanelor juridice: anunturi de licitatii, adunări generale ordinare, extraordinare și hotărâri,  citații, concursuri contractual, funcționari publici sau didactice, anunturi de mediu, pierderi acte si diverse, anunțuri de cadastru).

Pentru a publica un astfel de anunț sau alte de oricare alt gen, recomandăm Anunturi Jurnalul National, unde se pot publica rapid anunturi în doar 4 pași.

Este foarte simplu! Trebuie să urmăm și să respectăm cerințele de mai jos:

  1. Completați câmpurile: rubrica (se încadrează anunțul la rubrica corespunzătoare), text anunt, opțiuni publicare (se selectează doar în cazul în care clientul dorește o opțiune extra, de ex: Vreau să primesc ziarul acasă) și datele de aparitie (consecutive -anunțul se publică în prima ediție liberă, sau selective: se alege data dorită de pe un calendar);
  2. Verificați corectitudinea datelor introduse și alegeți tipul de persoană pentru facturare (fizică sau juridică);
  3. Introduceți datele de facturare;
  4. Se emite automat factură proformă, pe baza căreia puteți achita cash sau prin transfer bancar, CARD, SMS, poștă sau Trezorerie. Dacă ați inchis pagina din greșeală, un email se va transmite automat către dvs, iar acolo veti găsi toate informațiile necesare.

Publicarea anunțurilor se poate face de pe o zi pe alta, cu condiția să transmiteți confirmarea plății până maxim ora 14.00, cu o zi înainte de apariție. Trebuie să luați în calcul, că această regulă este valabilă doar în zilele lucrătoare de luni până vineri, în caz contrar publicarea se va face în următoarea ediție liberă, ce va fi comunicată pe email sau telefonic de către un operator.

Dacă procedura vi se pare una greoaie, puteți transmite textul anunțului dvs pentru ofertare la adresa: office@anunt-jurnalul-national.ro, iar în maxim o oră, în timpul orelor de program (L:V – 09.00-17.00), veți primi un răspuns.

În cazul în care aveți o anumită preferință și doriți publicare într-un alt ziar, puteți accesa Anunturi Ziare Nationale, iar acolo veți găsi toate informațiile necesare despre ziarele tipărite existente pe piață, pașii de publicare fiind aceiași.S-au revizuit indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea termică a Spitalului Județean 18 Oct 2017

Consilierii județeni au aprobat, marți, 17 octombrie 2017, un proiect de hotărâre prin care au fost revizuiți indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiție “Reabilitarea energetică a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu – locația str. Tudor Vladimirescu”.

Consiliul Județean și-a propus să modernizeze Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu. Un proiect în acest sens prevede “Reabilitarea energetică a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu – locația str. Tudor Vladimirescu”, pentru care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici. “La SJU suntem în perioada de evaluare. A venit cea de-a doua solicitare de clarificări, pentru care astăzi am adoptat anexa privind descrierea investiției. Contractul va fi semnat până în luna decembrie și lucrările vor fi demarate imediat după semnanrea contractului de finanțare”, a declarat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.
M.S.Festivalul Internaţional de Umor “Ion Cănăvoiu” se desfășoară în perioada 19-22 octombrie 18 Oct 2017

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, Şcoala Populară de Artă, Asociaţia Epigramiştilor din România, Asociaţia Naţională a Caricaturiştilor, Grupul de publicaţii “Flacăra”, Liga Culturală “Fiii Gorjului”, Consiliul local şi Primăria Runcu, Muzeul Judeţean Gorj, Societatea Umoriştilor Gorjeni, organizează, în perioada 19-22 oct. 2017, ediţia a XXV-a a Festivalului Internaţional de Umor “Ion Cănăvoiu”.

Festivalul Internaţional de Umor “Ion Cănăvoiu” are următoarele secţiuni: 1. concurs pentru cea mai bună carte de umor a anului; 2. epigramă, 3. fabulă, 4. proză umoristică scurtă, 5. parodie/poezie satirică şi 6. caricatură/fotografie umoristică.
Potrivit organizatorilor, un juriu local va selecta lucrările pentru fiecare secţiune şi vor fi propuse spre ierarhizare juriului naţional al Festivalului, care include personalităţi ale umorului românesc pentru fiecare din cele patru secţiuni.
În cadrul Festivalului vor fi organizate diverse manifestări complementare concursului propriu-zis: Salonul internaţional de caricatură – ediţia a VII-a, întâlniri cu epigramiştii gorjeni, recitaluri umoristice, turniruri epigramistice, vernisaje de expoziţii, spectacole, lansări de carte şi reviste, emisiuni radio-tv.

Premiile festivalului
La ediția din acest an a Festivalului Internaţional de Umor “Ion Cănăvoiu” se vor acorda două premii, pentru “Cea mai bună carte de umor a anului” (pentru volum de epigramă – 1 premiu în valoare de 800 de lei şi separat 1 premiu pentru volum de fabulă/ proză scurtă/ poezie umoristică, în valoare de 800 de lei, acordate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.
La Secţiunile epigramă şi fabulă se acordă: două premii l, în valoare de 600 lei fiecare, pentru: epigramă şi fabulă, acordate de CJCPCT Gorj; două premii ll, în valoare de 480 de lei fiecare, acordate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj; două premii lll, în valoare de 320 de lei fiecare, acordate de Liga Culturală “Fiii Gorjului” şi Grupul de Publicaţii “Flacăra” Bucureşti. La Secţiunea proză scurtă se acordă un singur premiu, în valoare de 500 lei, acordat de Consiliul local şi Primăria Runcu, iar la Secţiunea parodie/poezie umoristică – un singur premiu, în valoare de 500 de lei, acordat de Consiliul local şi Primăria Runcu.
La Secţiunea caricatură se vor acorda trei premii, în valoare de 400 de lei, 240 de lei şi respectiv 160 (I, II, III) acordate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Liga Culturală “Fiii Gorjului”.
Premiul anual pentru literatură “Ion Cănăvoiu”, în valoare de 800 de lei, acordat de Biblioteca Judeţeană, îi va reveni unui scriitor gorjean, pentru volumul anului. Organizatorii spun că pentru această secţiune va funcţiona un juriu aparte, format din scriitori gorjeni. Vor exista și șase premii speciale, în valoare de 600 de lei fiecare, acordate de CJCPCT Gorj, pentru caricaturiştii invitaţi de organizatori la Salonul de caricatură, dar și șase premii de excelenţă în valoare de 600 de lei fiecare, acordate de Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu unor promotori şi creatori de umor. Vor mai fi acordate şi alte premii speciale, oferite concurenţilor de instituţii şi firme gorjene, diverse publicaţii, posturi de radio şi tv, persoane particulare etc. Participă creatori de umor din România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina.
Minodora SuceaMai puțini beneficiari de lapte praf gratuit 18 Oct 2017

În această lună, numărul beneficiarilor de lapte praf a scăzut. Astfel, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a distribuit lapte praf gratuit unui număr de 180 de copii, în septembrie, iar în acească lună sunt 178 de beneficiari, cei mai mulți fiind din: Târgu-Jiu, Motru, Rovinari, Târgu-Cărbunești, Ionești, Plopșoru și Turceni.

Potrivit legislaţiei în vigoare, prescrierea laptelui praf se va face gratuit, pe reţetă, de către medicul de familie. Fiecare bebeluş primeşte câte opt cutii pe lună.
Legislaţia actuală prevede că, hrana este distribuită gratuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie). În plus, beneficiază de lapte praf copiii ai căror mame au decedat şi cei instituţionalizaţi sau daţi în plasament.

178 de beneficiari
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj are suficiente cutii cu lapte praf pentru a acoperi solicitările de la primării. În luna septembrie, în județul nostru sunt 180 de beneficiari, iar în octombrie este mai mic. „Avem 178 de beneficiari, din care 23 la Târgu-Jiu, 27 la Motru, 12 la Târgu-Cărbuneşti, 18 la Turceni, 10 la Plopșoru și 11 la Ionești”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj are suficiente doze de lapte praf pentru a acoperi solicitările din județ.
M.S.Noi sancţiuni pentru angajatorii din Gorj 18 Oct 2017

Pe parcursul ultimei săptămâni, inspectorii Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au efectuat 29 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Spre deosebire de acţiunile trecute de control, nu au fost depistaţi angajatori care să presteze activitate cu persoane fără forme legale de angajare. “Au fost aplicate în total 6 sancţiuni contravenţionale la 6 angajatori, în valoare de 19.500 de lei, amenzile fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea 108/1999, Legea 52/2011, Legea 53/2003 republicată cu modificările şi completările ulterioare şi a HG 500/2011 actualizată cu modificările şi completările ulterioare. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: nerespectarea termenului legal de înaintare la ITM Gorj a extrasului lunar din registrul de evidenţă a zilierilor; neîncheierea acordului pe care zilierul si beneficiarul trebuie să-l exprime în scris pentru ca plata remuneraţiei să se realizeze la sfârşitul săptămânii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor; neţinerea la locul de muncă a evidenţei orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea în foile colective de prezenţă”, se arată într-un comunicat transmis de conducerea ITM Gorj. Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au efectuat un număr de 25 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost depistate 14 neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 8.500 de lei. Controalele efectuate au urmărit în principal modul de realizare a măsurilor dispuse în verificările anterioare. Principalele nereguli pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruire necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (EIP).
I.M.Gorjeni condamnați la Constanța pentru trafic de droguri 18 Oct 2017

Mai mulți gorjeni, arestați preventiv pentru că au fost implicați într-o rețea de trafic de droguri, au aflat la începutul acestei săptămâni verdictul definitiv pe care l-au decis judecătorii în cazul lor. Curtea de Apel Constanța a decis anii de închisoare pe care trebuie să îi execute Cătălin Căprăroiu, Petrică Stan, Gheorghe Spiridon, Dumitru Daniel Stănoiu și Manix Lăcătușu. Toți au fost reținuți și arestați preventiv în urmă cu un an într-o parcare din București, după ce au fost prinși în flagrant că au adus ilegal din Italia câteva sute de grame de canabis. Mai toți sunt recidiviști, iar dintre toți cel mai cunoscut este Manix Lăcătușu, după ce, în urmă cu câțiva ani, l-a agresat pe un polițist gorjean în timpul unui scandal produs la o cârciumă din comuna Dănești. Verdictul dat acum de judecătorii de la malul mării ține cont și de condamnarea pe care Manix Lăcătușu o avea deja din dosarul cu polițistul agresat. În final, el s-a ales cu o pedeapsă de 5 ani și 2 luni de închisoare. Ceilalți inculpați au primit condamnări cuprinse între 3 ani și 10 luni și 5 ani și 6 luni. Prin hotărârea judecătorească magistrații au mai dispus confiscarea unui autoturism folosit de traficanții de droguri pentru aducerea canabisului din Italia. De asemenea, telefoanele folosite de cei în cauză au fost confiscate, precum și alte bunuri descoperite asupra lor, fiecare având de plătit și câte 3500 de lei cheltuieli de judecată către statul român.
Gelu IonescuLiber după ce a asmuțit câinii pe polițiști 18 Oct 2017

Bărbatul de 36 de ani, din Motru, care a fost reținut, duminică, pentru 24 de ore, pentru violarea sediului profesional al unei firme și distrugere, a fost eliberat, după o noapte de arest. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru au decis să rămână sub control judiciar, în timpul cercetărilor. Acesta este acuzat că, duminică, ar fi intrat prin efracție în sediul unei societăți din Cătunele și ar fi spart o fereastră, după care, în momentul în care au ajuns polițiștii, ar fi eliberat doi câini periculoși, pentru a scăpa de oamenii legii. Surse susțin că acesta ar fi avut o relație cu patroana firmei și ar fi distrus fereastra pentru că nu i-ar fi permis să intre în imobil. ”La data de 15 octombrie, polițiștii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Motru au fost sesizaţi de o femeie din municipiul Motru, cu privire la faptul că un bărbat de 36 de ani, din aceeași localitate, a pătruns fără drept în incinta unei societăţi comerciale cu punct de lucru în comuna Cătunele și a distrus geamul de la uşa de acces a unui birou. La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă care l-a identificat pe bărbat în curtea societății, acesta eliberând în mod voluntar doi câini periculoşi pentru a nu putea fi prins de polițiști. Ulterior acesta a fost imobilizat și condus la sediul poliției pentru continuarea cercetărilor. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de violarea sediului profesional şi distrugere. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de violarea sediului profesional şi distrugere”, a precizat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
”Nu am pus niciun câine pe niciun polițist. Îmi pare rău, normal. Ce naiba să fur de acolo? Ce să spun? Îmi pare rău!”, a declarat bărbatul în fața camerelor de filmat.Laurențiu Diaconescu și-a început activitatea de director general la DGASPC Gorj 18 Oct 2017

De luni, juristul Laurențiu Diaconescu și-a început activitatea de director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj. Potrivit președintelul Consiliului Județean (CJ) Gorj, Cosmin Popescu, Diaconescu va ocupa această funcție până la organizarea concursului. De asemenea, în următoarele zile va trebui nominalizat și un director adjunct pentru DGASPC.

La două săptămâni după ce consilierii județeni au aprobat numirea lui Laurențiu Diaconescu pe funcția de director general al DGASPC Gorj, a sosit și avizul ANFP. “De ieri (n.r.: luni) a venit avizul domnului Laurențiu Diaconescu. Astfel, domnul Diaconescu îndeplinește temporar funcția vacantă de director general executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, până la organizarea concursului”, a confirmat Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj.
Diaconescu confirmă că și în ultimele două săptămâni s-a implicat activ în activitatea instituției, fiind în continuare nevoie de o implicare serioasă, cu atât mai mult cu cât se apropie sezonul rece, perioadă în care este necesară o mai mare atenție pentru beneficiarii serviciilor DGASPC.

Urmează numirea unui director adjunct
Cât privește postul de director adjunct al DGASPC Gorj, Cosmin Popescu a precizat că “deocamdată nu a fost desemnată nicio persoană pentru postul de director adjunct. Vom face o analiză de comun acord și va fi desemnat și un director adjunct, pentru că este o perioadă de activitate intensă și va trebui să aibă un director adjunct până la organizarea concursului”.
Laurențiu Diaconescu susține că s-a gândit la mai multe nume pentru postul de director adjunct. „M-am gândit la mai mulți funcționari din cadrul instituției, care ar îndeplini condițiile pentru ocuparea acestei funcții și în următoarele zile voi lua o decizie clară, după ce mă voi consulta și cu domnul președinte Cosmin Popescu, și voi solicita avizul ANFP pentru viitorul director adjunct”, a menționat Laurențiu Diaconescu, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj.
Minodora SuceaClubul Rotary Târgu-Jiu promovează alimentația sănătoasă 18 Oct 2017

Clubul Rotary Târgu-Jiu împreună cu Colegiul Național “Tudor Vladimirescu”, Direcția de Sănătate Publică a Județului Gorj și Clubul Interact Târgu-Jiu, au organizat luni, 16 octombrie 2017, un eveniment conceput pentru a marca Ziua Mondială a Alimentației.

Peste 150 de țări marchează, pe 16 octombrie, Ziua mondială a alimentației, declarată de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei. Aproximativ o treime din totalul produselor alimentare din România ajung anual la coşul de gunoi sau sunt irosite. Absolut fiecare dintre noi iroseşte singur în gospodărie în medie 353 g hrană pe zi.
De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată reprezintă o masă completă. Sunt cifrele pe care le prezintă specialiştii, pentru a conştientiza importanţa datei de 16 octombrie, când este marcată Ziua Mondială a Alimentaţiei. Aceştia atrag atenţia că, în România, risipa de alimente reprezintă o problemă socială majoră.

Stop risipei de alimente!
Risipa de alimente a atins o dimensiune atât de importantă încât poate fi considerată o problemă mondială, care are repercusiuni asupra tuturor verigilor din lanţul de aprovizionare cu alimente, de la comerciant până la consumator.
Cu această ocazie, specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Gorj au prezentat elevilor din clasa a IX-a de la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu principiile unei alimentații sănătoase și modul în care alimentația ne poate influența viața. ,,Apreciem că a fost o acțiune reușită elevii Colegiului Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu fiind interesați de prezentările susținute și apreciind tema aleasă. Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentaţiei, îndemnăm tinerii la o alimentaţie sănătoasă şi o mai mare atenţie în gestionarea alimentelor”, a declarat Ștefan Ghimiși – președintele Clubului Rotary Târgu-Jiu – la finalul evenimentului.
La sfârșitul prezentărilor fiecare participant a primit câte un măr pentru a sublinia rolul fructelor într-o alimentație sănătoasă.
Minodora SuceaGeorge Surlea, argint la Maratonul Bucureşti! 18 Oct 2017

Atletul gorjean George Surlea, care reprezintă clubul ACS Run For Agro, s-a clasat al doilea la Maratonul București. Sorin Mîneran a terminat cursa în 2.31.58, fiind urmat de George Surlea (2.34.18), Nicolae Bălan (2.34.28) și Daniel Lupulescu (2.35.20), ultimul legitimat la clubul CS Pandurii Târgu Jiu. Interesant este că învingătorul, Sorin Mîneran, a fost depistat pozitiv în 2016, la finalul aceleiaşi întreceri, cu higenamină, un Beta 2 Agonist, substanță interzisă, și a fost suspendat provizoriu până la o decizie finală. Atletul, la a doua abatere, a făcut apel, în această perioadă putând alerga în competiții oficiale. Dacă decizia va rămâne, și sportivul va fi suspendat și după apel, atunci toate rezultatele îi vor fi anulate, inclusiv aurul de la Bucureşti. Revenind la Surlea, acesta a obţinut şi locul 3 alături de echipa sa, din care mai fac parte Marcel Găman, Ionuţ Ghiţă şi Gabriel Pătru. “A fost o cursă tactică, pentru că nu eram la fel de pregătit ca în alţi ani, când îmi permiteam să plec pe un ritm tare şi să îl susţin. Am fost nevoit să abordez cursa într-un tempo pe care ştiam că pot să-l duc şi să ţin de el. Exact asta am făcut şi mi-a reuşit. Nu întâmplător, în 2011, am ieşit campion naţional, deşi eram la tineret atunci la Pandurii. Am plecat de acolo pentru că nu au fost condiţii, era un club mic care nu a putut să mă susţină. Aş fi vrut să fac baremurile pentru Jocurile Olimpice din 2012. Dezamăgirea a fost apoi că trebuia să plec în armată, să mă angajez, nu poţi să trăieşti numai din atletism în România. Când sunt la Târgu-Jiu mai lucrez cu Mircea Zorilă, fostul meu antrenor de la Pandurii, iar Marcel Găman mă antrenează la Run For Agro. La anul sper să-mi bat <<personal best-ul>>, acesta este obiectivul principal”, a declarat George Surlea. Sportivul din Târgu-Jiu va participa, în perioada 4-7 noiembrie, la cross-ul mondial militar în Ungaria. Şi fetele de la CS Pandurii au fost la înălţime la Bucureşti. Mihaela Cioveie s-a impus în proba de tineret a maratonului, iar Violeta Vlădulescu a obţinut locul 5 la semimaraton. Ambele sportive sunt pregătite de Viorica Dima.Cum se alege praful de o iniţiativă – Cu prețuire, domnului profesor Gheorghe Nichifor 18 Oct 2017

Domnul Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, este profesor de istorie și printre puținii studenți care au avut parte de un profesor care le-a predat în facultate un semestru întreg numai pe Napoleon Bonaparte. Nu-i puțin lucru să studiezi activitatea unuia dintre cei mai mari strategi militari, dar și administrator. Istoricul Gheorghe Nichifor este autor al unei celebre cărți, în două volume, despre viața și activitatea profesională a legendarului doctor gorjean Nicolae Hasnaș, la care a muncit, studiind în arhivele vremii, mulți ani. Dar chiar a ieșit o bijuterie de carte, carte ce ar fi necesar s-o studieze, nu numai s-o citească, fiecare doctor și persoană care muncește în sistemul de sănătate. Din păcate, această carte nu se găsește, acolo unde ar fi nevoie, adică și în librării.
Când, împreună cu doctorul Cornel Munteanu, i-am mărturisit dorința noastră ca unul dintre spitalele din Târgu-Jiu să poarte numele acestui doctor, imediat a dat curs inițiativei noastre și a rugat pe domnul viceprimar Adrian Tudor ca să se ocupe de această propunere. Deși propunerea noastră a fost făcută și în ziarul Gorjeanul prin articolul ”Prețuire înaintașilor: dr. Nicolae Hasnaș”, din data de 15 martie 2017, ea nu și-a găsit rezolvarea nici până acum, consider eu, ca o scuză, și din cauza meandrelor birocratice de care suferă întreaga administrație românească. Ni s-a explicat că propunerea noastră trebuie să fie aprobată mai întâi de comisia de cultură a municipiului, apoi merge în plenul Consiliului Municipal Târgu-Jiu. Dacă este aprobată, este înaintată la comisia de cultură a Consiliului Judeţean. Dacă este aprobată și aici, merge în plenul Consiliului Județean Gorj, ca mai apoi C.J., dacă o aprobă, o trimite la o comisie specială care funcționează în cadrul Prefecturii Gorj, comisie care aprobă denumiri de străzi, cartiere, instituții etc. Și cum la noi, – oare numai la noi în țară? – mișcarea hârtiilor se produce cu viteza cu care merg trenurile la Calea Ferată Română, avem șansa ca propunerea noastră să fie acceptată și aprobată cam prin anul 2020. Revenind la Napoleon Bonaparte, doresc să redau o maximă de-a lui: ”Dacă vrei să îngropi o inițiativă, o propunere bună, fă o comisie și se alege praful de inițiativă”. Știa el Napoleon ce știa! Aș ruga redacția ziarului Gorjeanul să republice articolul ”Prețuirea înaintașilor: Dr. Nicolae Hasnaș”, din data de 15 martie 2017, nu de altceva, dar sunt sigur că domnii consilieri, citind articolul, vor hotărî ca banala denumire de ”Spitalul 700 de paturi”, să poarte, cu fală și respect, denumirea ”Spitalul Dr. Nicolae Hasnaș”.
ȘTEFAN I. STĂICULESCUMEDIA