vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulIubitul unei artiste, ridicat de mascați 11 Feb 2016

În urma percheziiilor din această dimineață din trei județe, iubitul Ralucăi Elenei Căpitănescu, Iulian Alexandru Ghișe, a fost ridicat de mascați și dus la audieri pentru trafic de droguri. Boxerul este cercetat pentru infracțiuni de trafic de cannabis și substanțe etnobotanice.Cartelă introdusă ilegal în penitenciar 11 Feb 2016

Un bărbat de 34 de ani, din Târgu-Cărbunești, a încercat să introducă ilegal în Penitenciarul Târgu-Jiu o cartelă SIM, în timpul unei vizite la un deținut încarcerat acolo. Cartela a fost însă găsită în urma unui control efectuat de reprezentanții penitenciarului, care au anunțat poliția. În cauză s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducerea în mod ilicit de cartele SIM într-un penitenciar.Evaziune de peste 500.000 lei la o firmă din Gorj 11 Feb 2016

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au reţinut pentru 24 de ore un bărbat, de 60 de ani, din comuna Pietrari, judeţul Vâlcea, bănuit de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că, în perioada 01 octombrie 2010 – 30 septembrie 2011, cel în cauză, în calitate de director economic al unei societăţi comerciale din judeţul Gorj, nu ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii venituri în valoare de aproximativ 19.000 de lei. Aceste venituri ar fi fost rezultate ca urmare a unor tranzacţii derulate cu o întreprindere individuală. Totodată, acesta ar fi evidenţiat în contabilitate facturi fiscale privind achiziţii de bunuri şi servicii efectuate de alte două societăţi comerciale care nu au la bază operaţiuni reale. Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului este de 567.001 de lei.UPDATE: Arme și droguri, ridicate după percheziții 11 Feb 2016

În urma perchezițiilor efectuate în această dimineață de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Gorj, pe raza judeţelor Gorj, Mehedinţi şi Hunedoara, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în cumpărarea şi vânzarea unor droguri de risc și produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, au fost ridicate cantitatea de aproximativ 400 de grame de masă vegetală, 2 arme de foc, deţinute fără drept, un laptop, 9 telefoane mobile şi mai multe dispozitive de mărunţit şi cântărit. Potrivit anchetatorilor, drogurile erau comandate de către suspecți de pe diferite site-uri, după care erau vândute în mai multe județe din țară, inclusiv prin intermediul firmelor de curierat. ”În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada octombrie 2015 – februarie 2016, un număr de 3 suspecţi au constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de droguri de risc (cannabis) şi efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice). In urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că drogurile și substanțele psihoactive erau comandate de către membrii grupului de pe diferite site-uri de internet (în special din Marea Britanie), iar apoi distribuite în țară la mai mulţi consumatori. S-a reţinut că unul dintre membrii grupului distribuia, prin intermediul firmelor de curierat, droguri și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive la mai mulți consumatori de pe raza județelor Sibiu, Mureș, Maramureș, Timiș, Arad și Hunedoara. De asemenea, pe raza județului Hunedoara, în special pe raza municipiului Lupeni și a localităților limitrofe, drogurile și etnobotanicele erau distribuite la diverși consumatori, dintre care unii minori, în schimbul unor sume importante de bani, de către un alt membru al grupului”, precizează DIICOT. Nouă persoane sunt acum audiate la sediul DIICOT Gorj.Drumarii, în acțiune 11 Feb 2016

La această oră, pe DN 67 C Novaci-Rânca se acționează pentru lărgirea și curățarea drumului. Reprezentanții Secției Drumuri Naționale Târgu-Jiu confirmă faptul că accesul spre Rânca se face în condiții de iarnă, utilajele de deszăpezire acționând permanent.Peste 20 de centimetri de zăpadă proaspătă, la Rânca 11 Feb 2016

Ninsorile de ieri si de pe parcursul nopții trecute au contribuit la formarea unui strat nou de zăpadă în stațiunea Rânca. S-au depus aproximativ 25 de centimetri de zăpadă proaspătă. La ora actuală nu mai ninge, însă este posibil ca ninsorile să revină începând de mâine.Droguri vândute în Gorj 11 Feb 2016

În această dimineață, procurorii DIICOT și polițiștii gorjeni efectuează 9 percheziții în Gorj, Mehedinți și Hunedoara, la persoane suspectate de trafic de droguri și substanțe active. În Gorj, unde se pare că erau vândute drogurile, oamenii legii au descins la trei adrese. Din primele informații, cel puțin nouă persoane vor fi duse la audieri.Vicele Serafim a călcat pe bec! Primăria Padeș, transformată în sediu PNL 11 Feb 2016

O ședință de partid a avut loc, marți seara, în incinta Primăriei Padeș, aleșii liberali din comună fiind întruniți în sediul instituției publice de către primarul Antonie Serafim, care se temea că organizația locală îl va lăsa fără sprijin politic. Totul deoarece edilul interimar călcase pe bec chiar, duminică seara, când a întrunit ședința extraordinară de CL Padeș, într-o sală neîncălzită, în timp ce el nu s-a mai prezentat la aceasta, deși a fost sunat de proprii colegi de partid care tremurau de frig în incinta primăriei. Bugetul nu s-a aprobat, în lipsa primarului, iar ședința s-a amânat pentru o dată încă necunoscută. Cert este că în special aleșii PNL au plecat supărați din primărie, ei având grijă să-i transmită lui Serafim că gestul lui nu va rămâne nesancționat. Și restul aleșilor au fost la fel de nemulțumiți, asta pentru că vicele demonstrează și o lipsă crasă de transparență, legat de cheltuirea banului public la final de an, dar și pentru că respectivul face, în ultimul timp, demersuri pentru niște angajări inutile în primărie.

Duminică la ora 17.00 consilierii locali din Padeș au fost convocați, legal, în ședința extraordinară, pe ordinea de zi aflându-se aprobarea bugetului pe 2016. Consilierii, în număr de 12, s-au prezentat la ședință, dar au rămas uimiți că sala în care se desfășoară întrunirea era neîncălzită de vineri, asta deși ședința fusese anunțată cu câteva zile în urmă. Începerea ședinței s-a întârziat aproape o oră, aleșii așteptând prezența la aceasta a viceprimarului cu rang de primar interimar, adică a liberalului Antonie Serafim. În ciuda frigului pătrunzător, liberalii au cerut să se aștepte prezența șefului administrației publice locale, deoarece era nevoie de explicații privind viitoarea cheltuire a banului public.
Juristul primăriei a fost prezent la ședință, Popescu Aurel având atribuții, de o lună de zile, și de contabil-șef al primăriei. Funcționarul nu știa însă să le explice aleșilor felul în care s-au împărțit banii comunei, la fel de paralel fiind și paznicul primăriei, care îl însoțea pe acesta știut fiind că Elena Gheorghe este cel care întocmește documentele contabile ale primăriei, chiar dacă nu are pregătire de specialitate și nu-i prevede asta fișa postului.
Nici secretarul primăriei nu a putut da explicații, nici legat de bugetul local, nici de absența nepotrivită a viceprimarului.

Așteptare în frig 45 de minute…
Cei 12 aleși, dar și cei doi angajați ai primăriei au tremurat astfel de frig 45 de minute tot crezând că Serafim își face, într-un târziu apariția, mai ales că el convocase CL. La inițiativa consilierilor liberali, toți cei 12 aleși locali au părăsit sala de ședințe, întrunirea nemaiavând loc, iar locuitorii comunei fiind lăsați astfel fără buget local. De altfel, cei mai revoltați de țeapa dată de Antonie Serafim au fost chiar cei șase colegi de partid ai acestuia, consilierii PNL Padeș, care au vociferat după ședința eșuată față de modul în care viceprimarul a tratat evenimentul.

Serafim și-a spălat păcatele în primărie
La două zile după ședința catastrofă de CL Padeș și după ce vestea negativă s-a răspândit în toată comuna, vicele Serafim Antonie a făcut primul pas pentru a liniști spiritele liberale încinse de comportamentul său neadecvat. Acesta a adunat astfel aleșii PNL în incinta primăriei, seara la ora 18.00, și a făcut o ședință de partid cu aceștia chiar în sediul instituției publice. Asta probabil și pentru că PNL Padeș nu are un sediu de organizație.
De altfel, o ședință similară în sediul primăriei mai avusese loc și cu o săptămână în urmă tot în sediul primăriei, la aceasta participând și Gheorghe Grivei, membru în structura de conducere a PNL Gorj.

Consilierii, parteneri pentru schimbarea vicelui!
De altfel, Serafim a organizat ședința pentru a-i liniști pe cei șase consilieri locali PNL, mai ales că auzise că aceștia, nemulțumiți fiind, i-ar fi cerut schimbarea din funcție chiar la nivelul organizației județene. Se vehiculează că în urma ședinței nocturne de marți, demersul vicelui nu ar fi avut succes, consilierii fiind și mai pregătiți să-l schimbe pe actualul vice.
De data aceasta, alături de PNL se află și consilierii PSD și PRM, toți nemulțumiți de modul catastrofal de conducere a localității exercitat de vicele liberal. În zilele următoare, la primărie se va depune o solicitare în acest sens care va purta semnătura unei părți însemnate de consilieri locali.
Reamintim că anul trecut, Antonie Serafim a fost uns viceprimar după votul primit și de la consilierii PSD și PRM. Serafim Antonie conduce primăria de doar trei luni, acesta fiind al patrulea viceprimar al localității din 2012 până în prezent.

Comuna Padeș este, deocamdată, singura din județ care aproape la jumătatea lunii februarie nu are buget pentru 2016 aprobat conform legii.
Anamaria StoicaBarbu jignește pentru Lupulescu 11 Feb 2016

Co-președintele Partidului Național Liberal (PNL) Gorj, senatorul Tudor Barbu, a șocat românii după ce a făcut declarații jignitoare la adresa gorjenilor. Asta deoarece, potrivit senatorului, cetățenii care nu sunt de acord cu candidatura lui Octavian Lupulescu la Primăria Târgu-Jiu ar trebui să ia Distonocalm. Tudor Barbu s-a arătat revoltat de părerile unor pensionari, vecini de scară cu liberalul, care susțin că Lupulescu nu corespunde funcției de edil, nefiind capabil să reprezinte interesele urbei. Nu este însă pentru prima oară, când cel care se crede încă jurnalist, aruncă cu noroi la adresa gorjenilor, Barbu, traseist politic cu carnet, permițându-și să ia la ture, în anii săi de mandat, nu numai cetățenii obișnuiți din județul care l-a făcut parlamentar, ci și jurnaliști, aleși și reprezentanți ai instituțiilor statului.
A.StoicaAnchetă pentru lupte cu câini 11 Feb 2016

Părinții unor minori din Bengești-Ciocadia riscă să aibă probleme penale în perioada următoare după ce polițiștii au intrat în posesia unui filmuleț în care cei mici, de 7 și 12 ani, apar în imagini cu niște dulăi pe care îi asmut asupra unor alți câini pentru a se bate. Protagoniștii filmului sunt din rândul minorității rrome, unul dintre cei care apare pe imagini postând pentru o scurtă perioadă de timp filmarea pe contul său de Facebook.
Imaginile au fost șterse de acolo ulterior, însă prea târziu pentru că fuseseră deja salvate și de polițiști, aceștia deschizând un dosar „in rem”, cercetând faptele și urmând să stabilească ulterior și persoanele vinovate. Cum în cazul de față posibilii „infractori” sunt minori, cel mai probabil părinții lor vor fi cei trași la răspundere.
Ancheta vizează relele tratamente aplicate animalelor, imaginile ajungând și la reprezentanții unei asociații de protecție a câinilor fără stăpân care, de asemenea, solicită Poliției să clarifice aspectele penale din acele imagini.
Gelu IonescuFărașe de 2000 de lei pentru Primăria Baia de Fier 11 Feb 2016

Edilul Dumitru Turbăceanu a absentat de la ședința extraordinară de buget a localității, convocată pentru miercuri la ora 14.00. Deși abia marți a anunțat ședința, primarul a preferat să dea bir cu fugiții din fața aleșilor, nemulțumiți de felul în care s-a împărțit bugetul pe anul în curs. Deși unii aleși au cerut ca ședința să se amâne, aceasta s-a organizat totuși, bugetul fiind votat și în lipsa primarului, consilierii fiind nemulțumiți că nu au avut cui cere explicații legate de folosirea banilor publici.
primaria baia de fierDoi consilieri au votat împotrivă, Ion Aguridă spunând că a plecat din spital pentru ședință ca să vadă un buget împărțit total anapoda. “Vă imaginați că Primăria Baia de Fier ajunge să cumpere fărașe de 2000 de lei, de parcă în fiecare lună se strică fărașul femeii de serviciu. Se aruncă banii pe detergenți, soluții de curățat în sume exorbitante. Iar dăm bani la biserici câte un miliard de lei vechi anual în condițiile în care comuna nu are apă și canalizare, în dispensarul uman nu e încălzire, deși există o centrală achiziționată de ani de zile, dar nu a fost nimeni în stare, până acum, să o pună în funcțiune”, a declarat Aguridă.
Alesul local susține că proiectul aprobat de CL legat de realizarea unui padoc în localitate nu a primit niciun ban pentru 2016, în schimb s-au dat bani cu nemiluita pentru investiții neprioritare pentru comună.
A.StoicaAsociația lui Nelu Pavel, sub vizorul DNA pentru cursurile de formare inițiate de deputatul Păun 11 Feb 2016

Consilierul județean Nelu Pavel, totodată președinte al Asociației Partida Rromilor “Pro-Europa”, ar putea da explicații în fața procurorilor DNA care ieri i-au audiat pe parlamentarii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun într-un dosar penal greu pentru care procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut Camerei Deputaților încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a celor doi. Totul deoarece respectivii ar fi beneficiat direct și injust de fonduri europene derulate prin niște proiecte finanțate de UE pentru integrarea rromilor pe piața muncii. În perioada 2010-2013 Proiectul intitulat “Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, cu finanţare din fonduri europene, s-a derulat și în județul Gorj prin asociația condusă de către liderul rromilor, Nelu Pavel. Anchetatorii susțin că beneficiarii cursurilor din Gorj și alte opt județe din țară trebuiau să primească sume între 300-600 de lei la finalul cursurilor, dar unii au primit doar diploma și nu banii, în timp ce persoane care nu au participat la curs ar fi fost însă remunerate.

Nelu Pavel, aflat ieri într-o judecată țigănească, susținea că nu are nicio calitate în acest dosar, neștiind de cele întâmplate cu deputatul Păun, pe care anul trecut îl afișa în fața liderilor PSD Gorj la o întrunire etnică desfășurată la un restaurant de pe Insulița din Târgu-Jiu. “Nu știu nimic, nu m-a chemat DNA-ul, sunt într-o judecată țigănească nu pot să vorbeasc”, s-a scuzat, miercuri, Nelu Pavel, spunând însă că are funcția de președinte la Asociația Partida Rromilor Pro-Europa, care a derulat astfel de proiecte în Gorj.
De altfel, la Gala Participării Politice a Rromilor, desfășurată în februarie anul trecut, Nelu Pavel se lăuda cu proiectele sale făcute în favoarea tinerilor din etnie astfel: “dintotdeauna am fost un promotor al tinerilor romi, atât prin intermediul Fundației pentru Tineret «Del», cât și în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor «Pro-Europa».
Astfel, consider că formarea unei elite de tineri pregătiți din punct de vedere educațional constituie primul pas în schimbarea mentalității majoritarilor asupra populației rome. Prin urmare, am format o echipă de tineri, studenți și absolvenți care, prin acțiuni de voluntariat, se implică activ în viața comunităților de romi la nivelul județului Gorj”.

Bani doar pentru unii cursanți
Cu toate acestea, anchetatorii DNA au constatat, acum, că prin Asociaţia Partida Romilor “Pro Europa”, s-au organizat mai multe cursuri, în timp ce fondurile europene erau scurse spre alte buzunare. Astfel, în perioada 2010 – 2013, s-a derulat, prin asociația condusă la nivel național de către deputatul Păun, proiectul intitulat “Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, cu finanţare din fonduri europene. Obiectivul general al proiectului a constat în sprijin pentru integrarea socio-profesională şi accesul la o calificare relevantă pe piaţa muncii pentru şomerii tineri, de lungă durată şi persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din nouă judeţe ale ţării – Alba, Bacău, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Mureş şi Vaslui. Programele de formare de care urmau să beneficieze cei din grupul ţintă au fost: lucrător în construcţii, lucrător în izolaţii, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerţ, frizer, manichiurist, pedichiurist. DNA precizează că au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost îndrumate să parcurgă programe de calificare profesională, respectiv tineri cu vârsta între 15-24 de ani, şomeri de lungă durată, şomeri tineri şi persoane inactive.
“A rezultat că unii dintre participanţi au urmat câteva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire, precum şi sume între 300 şi 600 de lei, în timp ce alte persoane, deşi s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc. Solicitarea la plată a acestor subvenţii, prin cererile de rambursare, este nejustificată, iar documentele ataşate nu pot justifica modul de cheltuire a banilor”, se spune în comunicat.

Cursuri haotice
DNA menţionează că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanţilor şi fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondul Social European şi din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanţare sunt neeligibile în integralitatea lor. Procurorii au reţinut că a fost creat un prejudiciu de aproape 15 milioane de lei (peste 13,3 milioane de lei din bugetul Fondului Social European şi peste 1,5 milioane de lei din bugetul naţional).

Antreprenoriat pentru rromi, un alt curs de donații
La iniţiativa Asociaţiei Partida Romilor “Pro Europa”, al cărei preşedinte este deputatul Păun, a mai fost realizat, în toate judeţele României, în perioada 2010 – 2013, și proiectul “Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, cu finanţare din fonduri europene. Gorjul nu face excepție motiv pentru care cursul a avut absolvenți și în județul nostru.
Cei de la DNA spun acum că prin implementarea proiectului se urmăreau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă şi implicarea, în iniţiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate. Prin cererea de finanţare s-a stabilit că grupul ţintă va beneficia de servicii şi activităţi care să conducă la creşterea capacităţii de a participa pe piaţa muncii, la creşterea motivaţiei de a deveni persoane active şi a gradului de informare. Din probele administrate a reieşit că grupul ţintă, reprezentând un număr de 3.296 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii, aceştia din urmă neavând cunoştinţă despre faptul că au făcut parte din acest grup.
“În momentul semnării contractului, deputatul Păun a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donaţie organizaţiei Asociaţia Partida Romilor «Pro Europa». Astfel, în contul deţinut de asociaţie, în perioada 27 septembrie 2010 – 19 decembrie 2013 au fost efectuate donaţii în sumă totală de 428.307,11 lei. (…) Obiectivele proiectului nu au fost realizate; majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii susţin că sumele acordate ca finanţare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu total de aproape 12,4 milioane de lei (aproximativ 11 milioane de lei reprezentând fonduri europene şi aproape 1,5 milioane de lei de la bugetul de stat), având în vedere operaţiunile ilicite derulate de conducerea asociaţiei şi de către managementul proiectului.
Anamaria Stoica

Acuzații grave pentru cei doi deputați
Şeful DNA a transmis, ieri, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicitarea şi referatul întocmite în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a celor doi deputaţi. Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălare de bani, toate în formă continuată. Nicolae Păun, care deţine şi calitatea de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată.Gorjean răpus de SIDA 11 Feb 2016

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) relevă o realitate sumbră în privinţa infecţiei cu HIV. În cursul anului trecut, au fost confirmate șapte cazuri de infecție cu HIV, iar un bolnav de SIDA şi-a pierdut viaţa, un altul fiind diagnosticat cu această boală. La sfârșitul anului 2015, au rămas în evidențele medicilor gorjeni 36 de seropozitivi.

HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV.
Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA.
De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia.
A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.

Bolnav de SIDA, decedat
La nivelul judeţului nostru s-a confirmat un caz de SIDA în 2015, înregistrându-se, totodată, şi un deces. A crescut, de asemenea, numărul persoanelor seropozitive. „În cursul anului trecut au intrat în statistică șapte cazuri de infecţie cu HIV şi a fost confirmat şi un caz de SIDA. Tot atunci s-a înregistrat şi un deces la un pacient cu SIDA. În total, la sfârşitul anului 2015 aveam 36 de seropozitivi”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
SIDA (Sindromul imunodeficienței Dobândite) este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecţii oportuniste, neoplasme, disfuncţii neurologice şi o mare varietate de alte sindromuri.

Transmiterea HIV
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare.
HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
Minodora SuceaTârgu-Jiu, locul 21 în atragerea investitorilor 11 Feb 2016

Revista Forbes a publicat, în aceste zile, un clasament al celor mai bune 40 de oraşe pentru punerea pe picioare şi dezvoltarea unor afaceri. Potrivit topului pe 2016 pentru cele mai bune 40 de oraşe pentru afaceri, Timişoara şi Cluj-Napoca ocupă primele două poziţii, pe cea de-a treia situându-se Bucureştiul. În acest top întocmit de Forbes România, municipiul Târgu-Jiu ocupă poziţia cu numărul 21, fiind caracterizat la nivel naţional ca având o economie legată de exploatările carbonifere din zonă. “Complexul Energetic Oltenia S.A. este al doilea mare producător de energie din România. Compania este în proprietatea statului şi a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea mai multor unităţi energetice din zonă. Produce 95% din volumul de lignit al României şi poate furniza până la 30% din consumul intern de energie electrică. Are 15.400 de angajaţi. În 2014, CE Oltenia a avut o cifră de afaceri de 572,4 milioane euro şi pierderi de 154,7 milioane euro”, se arată în descrierea făcută de specialiştii Forbes România.
În 2015, în acelaşi top întocmit de Forbes România, municipiul Târgu-Jiu a ocupat locul 20. Metodologia prin care au fost departajate oraşele – au fost analizate reşedinţele de judeţ, polii de business din fiecare unitate administrativă – este aceeaşi: am luat în calcul zece criterii (Produsul Intern Brut pe judeţ, PIB-ul pe cap de locuitor, societăţile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, şomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuinţe, unităţile de învăţământ). Datele statistice necesare au ca surse Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Ministerul Finanţelor Publice şi portalul listafirme.ro.
Izabella MolnarInspecții pentru gradul II 11 Feb 2016

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Gorj a afișat zilele trecute programul după care se vor desfășura inspecțiile pentru obținerea gradului didactic II, atât pentru sesiunea 2015-2017, cât și pentru sesiunea 2016-2018.

Potrivit datelor publicate pe site-ul IȘJ Gorj, o parte dintre cadrele didactice înscrise pentru obținerea gradului II au susținut deja inspecția curentă. Restul o vor susține până în luna aprilie. Astfel, cadrele didactice care și-au depus dosarele pentru obținerea gradului didactic II în sesiunea 2015 – 2017 vor susține inspecțiile după următorul program: Limba română (10 candidați) – 11-22 aprilie, Limbi moderne (11 candidați) – 15 februarie – 1 aprilie, Matematică (7 candidați) – 15 februarie – 11 martie), Istorie și Socio-umane (4 candidați) – 27 ianuarie – 15 mai, Geografie și Informatică (6 candidați) – 22 ianuarie – 12 aprilie, Fizică, Chimie și Biologie (10 candidați) – 18 februarie – 26 mai, Arte (un candidat) – 29 februarie – 4 martie, Discipline tehnice (14 candidați) – 25 ianuarie – 15 aprilie, Educație fizică și sport (8 candidați) – 7 decembrie – 6 mai, Religie (4 candidați) – 13 aprilie – 25 mai, Învățământ primar (13 candidați) – 22 februarie – 13 mai, Educație timpurie (13 candidați) – 28 ianuarie – 12 aprilie. Programul de desfășurare a inspecției I pentru gradul didactic II, sesiunea 2016 – 2018, este următorul: Matematică (10 candidați) – 15 februarie – 8 aprilie, Învățători (9 candidați) – 22 ianuarie – 31 martie, Istorie și Socio-umane (5 candidați) – 23 martie – 12 mai, Discipline tehnice (9 candidați) – 3 februarie – 20 aprilie, Limbi moderne (12 candidați) – 15 februarie – 8 aprilie, Fizică și Chimie (2 candidați) – 16 – 25 martie, Limba română (12 candidați) 15 februarie – mai), Arte (5 candidați) – 22 februarie – 4 martie.
R.L.Arc peste timp 11 Feb 2016

În fotografia alăturată poate fi văzut fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, Gheorghe Fometescu, şi soţia acestuia, Petruţa, imaginile ilustrându-i pe cei doi chiar la scurt timp după ce aceştia şi-au pus pirostriile. Timpul a trecut, copiii au apărut în familia Fometescu, iar în prezent, Gheorghe şi Petruţa Fometescu se bucură şi le înseninează copilăria nepoţeilor.Pandurii și-a prezentat careul achizițiilor de iarnă – Cei patru căpitani 11 Feb 2016

Pandurii și-a ales un slogan frumos pentru campania de achiziții din această iarnă, la capitolul marketing au punctat spunând că au transferat patru căpitani, lui Edi Iordănescu rămânându-i acum să dovedească și în plan sportiv că cei patru sunt la nivelul imaginii create.

Pandurii nu a transferat mult în această iarnă, însă conducerea clubului gorjean și staff-ul tehnic al echipei susțin că este vorba doar de jucători care cresc în mod cert calitatea echipei. „Sunt patru jucători foarte buni, cu profil de lideri, nu întâmplător toţi au fost căpitani de echipă măcar o parte din carieră”, a declarat președintele Narcis Răducan în deschiderea conferinței de presă în care Pandurii și-a prezentat achizițiile de iarnă.

ropotan 10Oficialul echipei gorjene spune că Ropotan este un jucător cu experiență care își păstrează pofta de victorie și are experiența de a o transmite și noilor săi colegi: „Ropotan nu mai are nevoie de foarte multă prezentare, este un jucător care a trecut la un club mare în România, a atins nivelul echipei naţionale, apoi a făcut pasul în Rusia şi nu este simplu să joci patru ani la Dinamo Moscova, după care s-a întors cu o dorinţă de revanşă în fotbalul românesc, am avut o iniţiativă astă-vară împreună cu Edi să-l luăm, dar am vrut să ne confirme evoluţiile sale că poate să joace la acelaşi nivel. Am regăsit un jucător cu pofta de victorie şi atunci am făcut pasul decisiv”.
antal 10În privința lui Antal, președintele Pandurilor este sigur că va fi un atu important pentru Edi Iordănescu în ceea ce privește jocul ofensiv: „Odată ce acum doi ani a fost golgeterul campionatului, cred că nu mai era nevoie de argumente pentru aducerea lui. Am fost aproape să lucrez cu el la Galaţi, dar a plecat la Vaslui. Şi el a făcut pasul în străinătate, și chiar dacă încă nu are performanţe deosebite în străinătate, are vârsta necesară să adauge la CV-ul său, există şi motivaţia să ajungă la echipa naţională, şi toate lucrurile astea fac să ne ajutăm reciproc”. Narcis Răducan a mai adăugat că o calificare în cupele europene va însemna și o prelungire a înțelegerii semnate cu Hapoel Tel Aviv: „Deocamdată este împrumutat, dar avem opţiunea să prelungim acest împrumut. Chiar zilele trecute m-am întâlnit la Paris cu preşedintele lui şi ne-a promis că dacă vom juca în Cupele Europene au şi ei interesul să ni-l lase în continuare”.
acsinte 10Fundașul stânga Florin Acsinte a fost una dintre prioritățile antrenorului Edi Iordănescu și jucătorul își dăduse deja acordul pentru un transfer din vară, când își încheia contractul cu FC Botoșani, dar plecarea lui Marko Momcilovic la Steaua a grăbit transferul și Acsinte a ajuns deja în curtea Pandurilor.
Cel de-al patrulea nume de pe lista achizițiilor pandurilor vine din Liga a 2-a, dar atât președintele Narcis Răducan, cât și antrenorul Edi Iordănescu văd în Răuță un jucător cu un mare potențial ce poate fi pus în valoare la Pandurii. „Chiar dacă la prima vedere nu are aceeaşi atractivitate transferul, este o surpriză foarte plăcută pentru colegi, pentru staff-ul tehnic, a făcut meciuri bune în pregătire, îl cunosc de câţiva ani, am încercat anul trecut, când eram preşedinte la Astra, să-l duc la Astra. Preţul a fost piperat şi n-am reuşit. Am găsit oportunitatea să-l luăm acum, la 10% din preţul cerut în urmă cu un an, şi nu am stat pe gânduri, Edi îl cunoştea, de asemenea, foarte bine, aşa că ne-am mişcat rapid, pentru că erau şi alte echipe care îl doreau. A fost unul dintre cei mai buni jucători din Liga a 2-a în ultimii ani şi era normal să facă pasul către Liga I”, a comentat președintele Răducan aducerea lui Alexandru Răuță.

rauta 10„Am ales să vin la Pandurii pentru că sunt obiective îndrăznețe. Îmi place să mă lupt pentru ceva. Am venit aici ca să câștig campionatul. Cu siguranță ne vom bate la titlu. Suntem o echipă foarte puternică cu o conducere și un antrenor bun care știe să ne motiveze. Suntem un grup unit, am găsit niște băieți extraordinari, jucători buni. Ne vom lupta pentru campionat. Vreau să fiu sănătos, să iau campionatul cu Pandurii și apoi voi vedea. Îmi place concurența, nu e primul club unde am concurență. Cine e mai bun o să joace. Concurența este benefică pentru echipă. Am luat un titlu cu Dinamo, sper să-l iau și cu Pandurii și să fie al doilea din cariera mea”, Adrian Ropotan, mijlocaș defensiv.

„Sper din tot sufletul să câștigăm campionatul. Dacă ne vom dărui și vom respecta indicațiile antrenorului vom fi acolo unde ne dorim. Este un pas înainte în cariera mea. Pandurii are o echipă foarte bună, joacă un fotbal de calitate. Joc și pe dreapta și pe stânga, iar pe Horică sper să-l ajut să iasă golgheter. Dacă el va marca meci de meci și noi vom câștiga. Aici am găsit o echipă unită, așa cum era la Galați. Acum aici sunt jucători cu o calitate mai mare, sper să ne realizăm obiectivul. Unul din cei care m-au convins să vin aici a fost Edi. Și domnul Narcis m-a convins să vin aici și este un pas înainte”, Liviu Antal, mijlocaș ofensiv dreapta/stânga.

„Un pas important în cariera mea, până acum am jucat doar la Liga 2. Am mai avut oferte de la Liga 1, acum s-a concretizat. Sper să joc și să ducem echipa spre titlu. Aici am găsit oameni tineri, antrenor tânăr și de perspectivă și un grup unit, dornic de performanță. Pentru orice jucător este un salt mare, de la Liga a 2-a spre cupele europene. Avem șanse mari să facem performanță. Toate echipele sunt puternice, dar noi vom fi în primele echipe. M-am adaptat, am fost primit bine, suntem toți o familie”, Alexandru Răuță, mijlocaș defensiv.

„Momci este un jucător foarte bun, l-am urmărit pentru că a jucat pe același post ca și mine. Eu îmi doresc să fac mai multe decât el. Trebuie să luăm totul pas cu pas, fiecare meci în parte, să câștigăm puncte și la final tragem linie și vedem unde ne clasăm. Am venit la o echipă mare, cu jucători buni, valorolși, o echipă unită. Cred că pe viitor vom face o treabă foarte bună aici. Îmi plac antrenorii tineri, își dorește și domnul antrenor multe, ne insuflă multe pentru a da satisfacție pe teren”, Florin Acsinte, fundaș stânga.Sute de copii instituționalizați, În ultimul an, 33 de minori au fost adoptați în Gorj 11 Feb 2016

Pe parcursul anului trecut și în 2016, până la ora actuală, 33 de minori din județul nostru au fost adoptați. În aceeași perioadă, 18 familii au fost atestate ca apte să adopte, pentru 24 de copii fiind deschisă procedura de adopție. La ora actuală, 20 de copii sunt încredințați în vederea adopției, 38 se află în perioada de monitorizare post-adopție. În centrele subordonate Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj sunt instituționalizați 282 de copii.

Conform legislaţiei în vigoare, evaluarea în vederea obţinerii atestatului de familie adoptatoare se desfăşoară pe o perioadă de 120 de zile, fiind analizate atât aspectele materiale ale familiilor, cât şi cele psihologice, la final fiind luată decizia de a acorda sau nu atestatul de adopţie.
La DGASPC Gorj, pe parcursul anului trecut, dar și de la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat 18 au fost atestate ca fiind apte să adopte. Atestatul este valabil un an de zile. Peste 30 de copii și-au găsit o familie, pentru alți 24 fiind deschisă procedura de adopție, iar 20 sunt încredințați în vederea adopției. “În 2015 și în 2016 până în prezent, 33 de copii au fost adoptați, 18 familii au fost atestate ca apte să adopte, pentru 24 de copii fiind deschisă procedura de adopție. La ora actuală, 20 de copii sunt încredințați în vederea adopției, 38 se află în perioada de monitorizare post-adopție”, a menționat Dumitru Cotrună, director general al DGASPC Gorj.
Cu toate acestea, în centrele subordonate Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj sunt instituționalizați 282 de copii.

Criterii necesare pentru a putea adopta
Criteriul definitoriu pentru clasificarea adopţiei în România îl reprezintă reşedinţa obişnuită. Legea din ţara noastră menţionează faptul că adopţia internă este cea în care atât adoptatorul, cât şi adoptatul au reşedinţa obişnuită în România.
În cazul adopţiei internaţionale, aceasta este adopţia în care persoana care adoptă şi copilul ce urmează să fie adoptat au reşedinţa obişnuită în state diferite, iar, în urma încuviinţării înfierii, copilul urmează să aibă aceeaşi reşedinţă cu cea a adoptatorului.
Cei care pot adopta sunt fie familiile, fie persoanele singure (care nu sunt căsătorite, dar care obţin acordul de a înfia). Persoanele care au prioritate la adopţia copilului sunt în primul rând, rudele acestuia până la gradul IV. În al doilea rând, au prioritate tutorele, asistentul maternal profesionist, persoana/familia de plasament sau alte persoane care au convieţuit împreună cu copilul o perioadă de minimum şase luni şi faţă de care micuţul manifestă ataşament.
În al treilea rând, pot adopta persoanele care au înfiat ulterior fraţi ai copilului.

Cine nu poate adopta?
Conform legislaţiei actuale, cei care nu pot adopta sunt: persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri; persoanele ai căror copii beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care sunt decăzute din drepturile părinteşti; persoanele care doresc să adopte singure, ai căror soţi sunt bolnavi psihic sau au handicap mintal.
Minodora SuceaConsilier găsit incompatibil de ANI la Crasna 11 Feb 2016

Agenția Națională de Integritate a dat, ieri, publicității o listă cu mai mulți politicieni locali din țară care au fost găsiți incompatibili, Gorjul fiind prezent acolo cu un consilier local de la Crasna. Inspectorii de integritate au descoperit că unul dintre aleși, Cristian Georgescu, are soția implicată în derularea unor contracte cu Primăria Scoarța, într-o situație de acest gen fiind în trecut, la Târgu Jiu, Nicolae Davițoiu, liderul PMP Gorj, care a și pierdut procesul ulterior cu ANI. Agenția susține că valoarea contractelor derulate de soția consilierului cu Primăria trece de 10.000 de lei, legea interzicând derularea unor astfel de afaceri între aleșii locali sau rudele lor și instituțiile publice în care activează aceștia.
„În perioada exercitării mandatului de consilier local, S.C. FLAVISDADA S.R.L.-D (societate în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator), a furnizat Primăriei comunei Crasna şi Şcolii Gimnaziale Cărpiniş, judeţul Gorj, produse în valoare de 10.513,19 lei, încălcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003 coroborat cu dispozițiile art. 92, alin. (1) din același act normativ”, arată Agenția Națională de Integritate într-un comunicat de presă. Consilierul local are posibilitatea să conteste în instanță raportul inspectorilor de integritate, dar are nevoie de probe solide pentru a putea câștiga un astfel de proces.
Gelu IonescuPieton lovit de două mașini 11 Feb 2016

Un bărbat de 46 de ani, din Peștișani, a scăpat ca prin minune după ce a fost lovit nu de una, ci de două mașini, în timp ce încerca să traverseze strada.

Accidentul s-a produs, marți seara, pe raza satului Frâncești din Peștișani. Bărbatul de 46 de ani, beat fiind, a încercat să traverseze strada fără a se asigura, prin loc nepermis și a fost acroșat cu oglinda de un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din Baia de Aramă, după care a fost proiectat pe contrasens, unde a fost acroșat de o altă mașină, la volanul căreia se afla un bărbat de 36 de ani, din Târgu-Jiu. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
R.L.Manualele pentru ultimii ani de liceu, decontate în continuare 11 Feb 2016

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a declarat într-un interviu că elevii din ultimii ani de liceu ar urma să beneficieze și în anul școlar următor de măsura ce prevede decontarea manualelor.

În acest an școlar, decontarea s-a făcut în limita a 55 de lei pentru fiecare elev, iar numărul cererilor nu a fost foarte mare. La nivelul județului Gorj, de exemplu, au depus cereri de decontare a cheltuielilor de achiziționare a manualelor școlare 272 de elevi, suma totală decontată fiind de 14.960 de lei. Această măsură a fost adoptată în ideea de a contribui la creşterea calităţii procesului educaţional prin accesul elevilor din ciclul liceal superior la resurse educaţionale, ceea ce se va reflecta cu siguranţă şi la nivelul rezultatelor la examenul naţional de Bacalaureat. Pentru a beneficia de decontarea cheltuielilor de achiziţionare a manualelor şcolare, elevilor înmatriculaţi în clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a li s-a cerut să depună la secretariatul unităţii de învăţământ, o solicitare scrisă, însoţită de factura fiscală/facturile fiscale din care reieşeau numele elevului/părintelui sau tutorelui legal instituit, precum şi informaţiile referitoare la manualele achiziţionate – suma achitată, titlul, autorii, editura, după caz. Într-un interviu acordat recent unei agenții de presă, ministrul Educației a declarat că aceste sume vor fi acordate în continuare. ”Pentru manualele de a XI-a şi a XII-a ştiţi bine că s-au dat nişte sume, care se vor da în continuare. Am încredere că vom merge pe calea aceasta. Anul acesta nu pot schimba chiar totul, chiar dacă vreau. Deocamdată avem soluţia pe care o continuăm. Cu siguranţă că vom putea, până în toamnă, să luăm eventuale alte decizii atunci când vom pregăti bugetul pentru anul viitor”, a spus acesta. Reprezentanții elevilor sunt însă de părere că suma de 55 de lei ar trebui majorată pentru a fi un ajutor real.
R.L.UCB organizează casting pentru EcoStudStar 11 Feb 2016

După succesul primei ediții a  spectacolului studenţesc EcoStudStar, din primăvara anului trecut, conducerea Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu sprijină tinerii în organizarea celei de-a doua ediții a competiției. Astfel, cei interesați se pot prezenta la casting miercuri, 17 februarie 2016, orele 14.00-16.00, la Rectoratul UCB.

EcoStudStar a fost gândit nu ca un simplu spectacol, ci ca o invitaţie la dialog deschis iniţiată de studenţi, în special adresată elevilor din judeţ. Prima ediție a fost integrată în programul „Student pentru o săptămână”.
Conducerea Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu sprijină și invită studenții să participe în organizarea și desfășurarea celei de-a doua ediții a spectacolului EcoStudStar, care se dorește a fi una dinamică, încărcată cu momente deosebite de muzică, dans, pantonimă și umor. În acest sens, pe 17 februarie se organizează un casting la Rectoratul UCB, în intervalul orar 14.00-16.00.
Spectacolul EcoStudStar va oferi momente artistice variate, pentru toate gusturile.
M.S.Premii şi spectacole dedicate iubirii! Program special pentru îndrăgostiţi, de Valentine’s Day şi Dragobete 11 Feb 2016

O serie de evenimente sunt pregătite, în aceste zile, pentru tinerii îndrăgostiţi, acestea fiind programate în ziua de 14 februarie, de Valentine’s Day. De asemenea, cuplurile din municipiul Târgu-Jiu care au împlinit sau împlinesc în cursul acestui an 50 de ani de căsătorie neîntreruptă vor fi sărbătorite de către autorităţile locale în ziua de Dragobete.

Duminică, 14 februarie, sărbătoarea importată de la americani, Valentine’s Day, va fi sărbătorită aşa cum se cuvine şi în oraşul lui Brâncuşi. “Programul iniţiat de către Primăria Municipiului Târgu-Jiu va debuta încă de la primele ore ale dimineţii. Între orele 10.00 – 14.00 se va desfăşura concursul Cea mai frumoasă declaraţie de dragoste în cadrul unor emisiuni matinale la posturile locale de radio, iar cele 10 premii oferite de sponsorii noştri vor consta în vouchere de cumpărături şi invitaţii la film. La orele prânzului, în Parcul Central, în zona foişorului va fi oferit un spectacol de muzică de promenadă, urmat de oficierea căsătoriilor de la Poarta Sărutului. Până astăzi (n.r. ieri), avem patru cereri pentru căsătorii la Poarta Sărutului şi una la sediul administraţiei locale. Avem perechi din Harghita, Ialomiţa, Petroşani şi Gorj. De la orele serii, tot în Parcul Central, în intervalul orar 17.00 – 18.30, artistul local Bacio va oferi un spectacol special pentru îndrăgostiţi”, a declarat viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor.

Muzică populară, de Dragobete
Ziua de Dragobete, sărbătoarea tradiţională românească a iubirii, va fi marcată la Târgu-Jiu cu spectacole oferite de elevii Şcolii Populare de Artă în data de 24 februarie, de la ora 17.00, în zona centrală a municipiului. “Vor fi prezenţi în zona amfiteatrului grupuri de tineri din zonele Padeş şi Tismana care vor oferi un spectacol de datini şi obiceiuri populare de Dragobete. De la ora 17.30, în aceeaşi locaţie, Ansamblul Maria Lătăreţu al Şcolii Populare de Artă va oferi un alt spectacol pentru iubitorii de muzică populară”, a precizat Adrian Tudor.

Nunta de Aur, ediţia cu numărul 12
Cuplurile din municipiul Târgu-Jiu care au împlinit sau împlinesc în acest an 50 de ani de căsătorie neîntreruptă vor fi sărbătorite de către autorităţile locale. Evenimentul Nunta de Aur se sărbătoreşte la Târgu-Jiu din anul 2004 încoace, pe data de 24 februarie, în ziua de Dragobete. “Până astăzi (n.r. ieri) avem înscrise 69 de perechi care au împlinit ori împlinesc în curând 50 de ani de la nuntă. Manifestarea va debuta cu oficierea unei slujbe religioase la Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel, va fi urmată de o şedinţă foto de grup şi de o masă festivă oferită de Primăria Târgu-Jiu. Înscrieri se mai pot face inclusiv în ziua de 23 februarie”, a mai spus viceprimarul municipiului Târgu-Jiu. Cuplurile vor primi din partea municipalităţii câte o diplomă şi un dar de 500 de lei.
De 12 ani de când este organizat anual acest eveniment, sute de cupluri din Târgu-Jiu au fost sărbătorite. Astfel, în 2004 au fost sărbătorite 114 cupluri, 140 au fost în 2005, în 2006 alte 74, un număr de 76 de cupluri au fost celebrate în 2007, 77 în 2008, 71 au fost înscrise în 2009, 90 în 2010, câte 64 în anii 2011 şi 2012, anii 2013 şi 2014 au fost motiv de aniversare a nunţii de aur pentru 65, respectiv 78 de cupluri din municipiul Târgu-Jiu, în timp ce anul trecut 54 de cupluri au celebrat Nunta de Aur.
Izabella MolnarAmenzi de 1.800 de lei pentru magazinele din Gorj 11 Feb 2016

În cursul lunii ianuarie 2016, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi cea a municipiului Bucureşti au desfăşurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară. La nivelul judeţului Gorj, au fost verificate unităţi care desfăşoară activităţi în următoarele domenii de activitate: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare pentru produse alimentare, seminţe, legume şi fructe. Controlul unităţilor a vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare ale materiilor prime şi ale produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), inspectorii din judeţul Gorj au aplicat luna trecută sancţiuni contravenţionale în cuantum de 1.800 de lei pentru deficienţe de etichetare a unor produse alimentare, manipularea unor produse vrac (biscuiţi) fără mănuşi de protecţie, nerespectarea condiţiilor de vecinătate şi compatibilitate pentru produsele alimentare. De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
La nivelul întregii ţări, în luna ianuarie au fost efectuate 5.896 de controale, în urma cărora au fost aplicate 71 de amenzi contravenţionale în valoare de 97.400 de lei şi au fost acordate 81 de avertismente.
Izabella MolnarCNSH, gazda Olimpiadei de Limba Română 11 Feb 2016

Colegiul Național ”Spiru Haret” din Târgu-Jiu va găzdui, luna aceasta, faza județeană a Olimpiadei Naționale de Limba și literatura română, pentru gimnaziu și liceu. La această etapă a olimpiadei sunt așteptați să participe câteva sute de elevi de la mai multe unități de învățământ din Gorj.

Etapa județeană a Olimpiadei de Limba și literatura română se va desfășura în data de 27 februarie 2016. Sunt calificați la această etapă toți elevii care au obținut cel puțin 100 de puncte la etapa locală, adică câteva sute. În ziua olimpiadei, elevii vor putea intra în săli până la ora 09.00 şi vor avea asupra lor carnetul de elev/cartea de identitate. Se interzice elevilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor de concurs sau care sunt interzise de regulamentul specific, precum și cu telefoane mobile și cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de concurs, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, precum și frauda sau tentativa de fraudă duc la eliminarea din concurs a candidatului de către președintele comisiei.
R.L.Ninsorile au revenit la Rânca 11 Feb 2016

Meteorologii au prognozat ninsori pentru zona montană, începând de miercuri, ceea ce s-a și întâmplat. La Rânca, după primele ore de ninsoare abundentă s-a așternut un strat de zăpadă de câțiva centimetri. Drumarii au acționat cu șase utilaje de deszăpezire, tone de material antiderapant împrăștiindu-se pe DN 67 C Novaci-Rânca.
rancaIarna nu se dă bătută, ci continuă să-și arate puterea, în zona montană. În stațiunea Rânca a nins începând de miercuri dimineața, depunându-se un strat nou de zăpadă. Drumarii nu au așteptat să apară probleme, ci au acționat din timp pentru a se asigura că turiștii pot ajunge în stațiune fără probleme. “Am acționat cu cinci lame și un încărcător, împrăștiindu-se și material antiderapant. Rămânem în acțiune, pentru a ne asigura că totul este sub control”, a confirmat Ion Tudor, șeful Secției Drumuri Naționale Târgu-Jiu. Pentru a se asigura că traficul rutier se desfășoară în condiții de siguranță pe DN 67C Novaci-Rânca, șase utilaje de deszăpezire acționează permanent. Conducătorii auto sunt rugați să circule cu prudență și să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante.
Minodora SuceaDrum comunal, reabilitat cu agregate minerale exploatate ilegal 11 Feb 2016

Polițiștii au deschis un dosar penal după ce au surprins doi angajați ai unei firme ce reabilita un drum comunal din Schela, în timp ce exploatau ilegal nisip și pietriș din zona lacului Sâmbotin.

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliție Schela şi Poliţiei Oraşului Bumbeşti Jiu i-au identificat în flagrant delict pe cei doi bărbaţi, în vârstă de 39 și 45 de ani, în timp ce sustrăgeau resurse minerale, nisip şi pietriş, din zona lacului Sâmbotin. Cei doi nu ar fi deţinut autorizaţie de exploatare şi nici nu ar fi avut tichet de cântar pentru cantitatea transportată cu două autoutilitare, materiale pe care urmau să le folosească pentru reabilitarea unui drum comunal din comuna Schela. Din acest motiv, în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de exploatarea de agregate minerale fără autorizaţie.
R.L.CED Gorj își așteaptă voluntarii 11 Feb 2016

Persoanele interesate să se implice, în timpul liber, în activități prin care să-și ajute comunitatea, sunt așteptate să intre în rândul voluntarilor Centrului Europe Direct (CED) Gorj. Înscrierile au început deja și vor continua pe aproape tot parcursul anului.

Reprezentanții Centrului Europe Direct Gorj au dat startul înscrierilor voluntarilor în luna ianuarie. Până ieri, numărul celor înscriși depășise deja cifra de 100. ”Începând cu data de 12 ianuarie și până în prezent s-au înscris ca voluntari la Centrul Europe Direct Gorj 133 de persoane. Aproape toți sunt elevi de la licee din municipiul Târgu-Jiu. Foarte mulți au venit la noi pentru prima dată, dar avem și tineri care au desfășurat activități de voluntariat în anii trecuți și vor să continue și anul acesta”, a precizat Marinela Csolti, coordonatoarea voluntarilor CED Gorj. Luna aceasta, tinerii vor participa și la un curs de voluntariat, în cadrul căruia li se va explica ce presupune mai exact activitatea de voluntariat și vor fi ajutați să-și dea seama ce fel de activități li se potrivesc cel mai bine.

ced2Acest ultim punct este destul de important, deoarece CED Gorj oferă voluntarilor săi ocazia de a se implica într-o gamă destul de largă de activități, de la barcodare la cursuri de limba engleză sau franceză, cursuri de utilizare a computerului sau a rețelelor de socializare pentru seniori. De asemenea, voluntarii mai participă și la atelierele de vacanță organizate în lunile de vară de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” la Filiala pentru Copii, o activitate foarte potrivită pentru cei cărora le place să lucreze cu cei mici.

224 de voluntari în 2015
Centrul Europe Direct, Gorj funcționează, începând cu data de 1 ianuarie 2013, în cadrul Bibliotecii Județene ”Christian Tell”. De atunci şi până în prezent, sute de tineri s-au implicat în activitățile organizate de Centru, punându-și astfel amprenta asupra comunității din care fac parte. În 2014, CED Gorj a avut în jur de 180 de voluntari, iar în 2015 numărul acestora a ajuns la 224. Împreună, aceștia s-au implicat în peste 100 de activități, acumulând în total 5.411 ore de voluntariat. Șase dintre voluntari au acumulat peste 100 de ore de voluntariat.
Roxana LupuServiciile financiare, reclamate de 35 de gorjeni 11 Feb 2016

Contractele de credit şi alte servicii financiare au constituit baza a zeci de sesizări ajunse anul trecut pe masa comisarilor din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC).

În cursul anului 2015, la nivelul CJPC Gorj, au fost înregistrate un număr de 34 de reclamaţii având ca obiect serviciile financiare (bancare şi nebancare), din care trei întemeiate drept pentru care au fost aplicate amenzi în valoare totala de 36.000 de lei. De asemenea, alte 17 sesizări au fost considerate ca fiind neîntemeiate, trei s-au soluţionat pe cale amiabilă, iar șase au fost clasate conform prevederilor Procedurii de soluţionare a petiţiilor consumatorilor (disponibilă pe site-ul www.anpc.gov.ro). Totodată, un număr de cinci sesizări sunt în curs de cercetare.
“Deşi au fost aplicate amenzi contravenţionale, comisarii noştri au dispus şi măsuri reparatorii în cuantum de 8.029 de lei. Printre aspectele reclamate enumerăm: indisponibilizare cont, debitare incorectă a disponibilului din cont, asigurare încheiată fără acordul debitorului din contractul de credit, succesorul codebitor solicita executarea asigurării, librete CEC depozit lichidate, tranzacţii nerealizate prin POS, restituire comisioane abuzive, posibile clauze abuzive în contractul de credit. Sfătuim consumatorii ca înainte de a semna un contract: să consulte şi să analizeze mai multe oferte; să se asigure că au înţeles principalele caracteristici ale produselor şi serviciilor, identitatea profesionistului, inclusiv denumirea şi adresa sa, preţul total al acestora cu toate taxele incluse şi modalităţile de plată, durata contractului, condiţiile de încetare a contractului şi eventualele proceduri de prelungire automată”, a declarat Mădălin Giurcău, comisar-şef în cadrul CJPC Gorj.
Izabella MolnarEducaţia…şi Lecţia de viaţă – Scriitorul Constantin Barbu, brâncuşiolog, coautor al Cărţii «BRÂNCUŞI. Marea Operă», apărută la Paris: «Anul BRÂNCUŞI» este sărbătoarea Oraşului Târgu-Jiu şi a României 11 Feb 2016

– Rep. Domnule Profesor, Constantin BARBU, am în faţa mea o lucrare pe care aş considera-o monumentală, de aproape 850 de pagini şi care este sugestiv intitulată: «BRÂNCUŞI. Marea Operă», apărută la Paris, în anul 2011, aşa că v-aş întreba, pentru început, dacă aceasta a fost o aplecare de factură conjuncturală asupra creaţiei brâncuşiene sau, dimpotrivă, una pe care aş numi-o necesară şi stringentă, pornind chiar de la mai vechi preocupări ale dumneavoastră legate de viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi?

Brâncuşi «sparge» orice etichetă

-Domnule Profesor, Cartea «BRÂNCUŞI. Marea Operă» este o simplă antologie. Brâncuşi nu mi-a creat «preocupări», ci, obsesii! Eram elev, aveam vreo 18 ani, când l-am văzut pe…Leonardo da Vinci mergând prin Craiova. Era V.G.Paleolog, prietenul vechi şi statornic al lui Brâncuşi. Intra în clădirea de azi a Primăriei Craiova, unde lucra «Informatica» Brâncuşi. Avea o cămăruţă cu vedere spre stradă. L-am privit cu o mare uimire, eram plăcut şocat. Probabil a «tradus» bine faţa mea şi m-a invitat în «bârlogul» său ştiinţific şi mi-a oferit un ceai («Lipton» galben) a cărui aromă o port şi acum în creier. N-a mai plecat aroma! Atunci mi-a spus cine este! Era fabulos! În biblioteca sa mă simţeam ca în atelierul lui Archaeus. La El am văzut prima dată cartea lui Burnouf despre budhism (citită de Eminescu). De la el am auzit de Milarepa, îndrăgit de Brâncuşi. De aceea, mi-am cumpărat de la Paris tot Milarepa, pe care îl ştiam, cândva, pe de rost…Librăria franceză este la câţiva paşi de actualul Atelier al lui Brâncuşi. Aşadar, au trecut 44 de ani de Brâncuşi…
– Rep. Care consideraţi că sunt reperele esenţiale, definitorii ale biografiei marelui sculptor român?
-Puncte cardinale din viaţa lui Brâncuşi? Mama sa! Vioara de la Craiova! John Quinn! Franţa. Să nu-l uităm pe el Însuşi.Totdeauna Însuşi e mare!
– Rep. Dacă ar fi să optaţi pentru aprecierea lui Brâncuşi, între sintagma de «părinte al sculpturii moderne» şi cea de «pionier al sculpturii moderne abstracte», găsiţi că una dintre aceste «marote» ale criticilor de artă ar fi mai aproape de adevăr şi de faima inegalabilă a lui Brâncuşi?
-Sunt folosite ambele «formule», uneori chiar împreună! Cel mai bun răspuns îl dă Brâncuşi! Într-o notă autografă a lui Brâncuşi se poate citi: “La gran art peu être compare avec l’equilibre stable: et pour la faire on doit etre completement Maestre”! Numai maestrul poate face «arta liberă şi universală»! Brâncuşi «sparge» orice etichetă!

Acordarea titlului de «Doctor Honoris Causa» eminentului savant german, Gunter Stöck, Preşedintele «ALL European Academies»

– Rep. Prin ce fel de activităţi mai importante doriţi o implicare activă în sărbătorirea «Anului BRÂNCUŞI» în România şi în Judeţul Gorj?
-«Anul BRÂNCUŞI» este sărbătoarea Oraşului Târgu-Jiu şi a României! Eu sunt doar un simplu scriitor, invitat de câţiva prieteni să spun ceva, dacă am ceva de spus! Universitatea «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu, prin Preşedintele său, Domnul Adrian Gorun, om excepţional, m-a invitat să public o Arhivă «Brâncuşi». În orizontul Sărbătorii «Brâncuşi», Universitatea «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu îl va avea ca invitat, pentru acordarea titlului de «Doctor Honoris Causa» pe eminentul savant german Gunter Stöck, Preşedintele «ALL European Academies» («ALLEA» cuprinzând cele 57 de academii europene). Împreună cu Prinţul Bogdan Cuza, strănepotul Domnitorului Cuza, l-am rugat pe Domnul Stöck să accepte invitaţia Universităţii «Constantin Brâncuşi» şi chiar a semnat scrisoarea Preşedintelui Gorun, scriind: “Bucuros.Gunter Stöck 19.01.2016”! Domnul Profesor Stöck este şi Preşedintele Fundaţiei «Einstein» şi Preşedintele Academiei Germane (2007-2015). În aprilie 2015, am avut onoarea să donăm Academiei Germane 75 de volume din «Integrala Manuscriselor Cantemir» (Principele român fiind membru al Academiei brandenburgice din anul 1714), 30 de volume din Arhiva «Eminescu» (Eminescu, în studenţia berlineză a avut ca profesori mai mulţi celebri membri ai Academiei Germane) – volume îngrijite de mine – volumul «Alexandru Ioan Cuza – Fondatorul statului român modern», îngrijit de Bogdan Cuza. Am fost bucuros şi onorat, prezentând un Discurs cu titlul: «Cine este Eminescu pentru brancusiGermania?». Delegaţia română a fost o «cvadrigă» neobosită, participând şi prietenii noştri Ion Deaconescu şi Paul Tudor. Prin Preşedintele Stöck, vom transmite tuturor Academiilor Europene că Brâncuşi aniversează 140 de ani de la naştere! În ce mă priveşte, eu sunt un simplu prieten al Sărbătorii. Planuri am. Pe cel mai important, pentru Brâncuşi: Atelierul din urmă, cu cele 74 de lucrări pierdute sau distruse, după schiţele autografe ale Maestrului. Dar, vom vedea…
– Rep. Ştim că la începutul activităţii sale, prin realizarea unor sculpturi cioplite în lemn şi împodobite cu gravuri, fiind inspirat de arta populară a Gorjului, Brâncuşi a deschis ochii asupra lumii, cum s-ar spune, dar, aş dori să ştiu, în ce măsură aceste încercări credeţi că au influenţat unele dintre lucrările sale de referinţă, mai ales că în stilul său de viaţă a păstrat nealterate naturaleţea şi simplitatea originilor gorjeneşti?
-Brâncuşi a şocat arta viitorului, care, după el, va fi ceva cu totul altfel! Nu trebuie să-l «încercuim» pe Brâncuşi în arta Gorjului, trebuie lăsat liber! Mi s-ar părea mult mai productive, dacă Brâncuşi ar putea influenţa Târgu-Jiul şi Gorjul, şi România! Planeta a influenţat-o! Mai rămâne să infuenţeze ţara lui!

Brâncuşi este, poate cel mai mare transfigurator al sculpturii

– Rep. Vă consideraţi un exeget care a reuşit să desluşească, în mare măsură, tainele geniului brâncuşian?
-Nici gând! Doar Brâncuşi trebuie să-şi fi ştiut taina! Şi taina lui trebuie să fi fost aceasta: “Pour faire d’art libre et universelle, il faut être Dieu pour creer, Roi pour comander et esclave pour executer”! Brâncuşi este o enigmă şi «cifrul» său este historial. Gândul meu este să adun măcar 25 de volume de Arhiva «Brâncuşi», cu documente capitale. Am adunat câteva mii bune de pagini, i-am cunoscut pe câţiva dintre prietenii săi. Ştiu destule…neştiute! Dacă mi se va cere cu bună credinţă de înfăptuire, ar putea ieşi lucruri «seculare» Vom vedea! Inspiraţia trebuie să vină din mai multe direcţii ca să avem un sens!
– Rep. Cum comentaţi cuvintele lui Petru Comarnescu, care într-un articol din Revista «Tribuna», din 29 decembrie 1966 spunea următoarele: “Viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi sunt expresia unei înalte meniri de continuare a unei mari tradiţii şi de înnoire în spirit contemporan”?
-Ştiţi cum aş comenta cuvintele lui Comarnescu? Anume, că noi nici nu bănuim ce ne-a lăsat Brâncuşi! Brâncuşi este, poate cel mai mare transfigurator al sculpturii!
– Rep. Tema înălţării spirituale, care transpare în multe dintre lucrările lui Brâncuşi, face parte din tentaţia lui de a desluşi tainele Absolutului sau din efortul suprem de a fi mai aproape de Dumnezeu?
-Trebuie să spun că «desluşire», «taină», «absolut»” sunt cuvinte grele! Trebuie să umblăm gingaş cu ele. Trebuie să învăţăm să ne umilim în faţa lor, iar umilinţa asta se învaţă greu. Aproape întotdeauna, niciodată! Cu Dumnezeu e şi mai greu. Brâncuşi însuşi scria: “Le bon Dieu est mort! C’est Pour quoi, que le mond est en derive! Observaţi, domnule profesor, că nu s-a obosit cu gramatica limbii franceze (şi nici a limbii române!). Brâncuşi a avut gramatica lui. Şi semnele lui. Nu are nevoie Brâncuşi să fie mai aproape de Dumnezeu, din moment ce «Coloana fără sfârşit» ajunge în centrul lumii şi trece mai departe, fiindcă este «fără sfârşit»! Aici, cuvântul «fără» este mai important decât orice…

«Coloana fără sfârşit», «Poarta Sărutului» şi «Masa Tăcerii» sunt o mare şi misterioasă cosmologie

– Rep. Cu mult respect, v-aş ruga să detaliaţi semnificaţia cuvintelor lui Brâncuşi, atunci când spune: “Ceea ce fac, mi-a fost dat să fac. Am venit pe lume cu o menire”!
-Aforismul acesta are variante. Ceea ce este, însă invariant consistă în două semne. Primul semn: creaţia este dată, este un destin ceresc desfăşurat în artă. O dispensaţie «eontică», ar spune filosofia. «Moira», pur şi simplu. Al doilea semn: naşterea sa în lume a creat un sens! «Menirea» este un cuvânt străvechi, păstrat într-adins.
– Rep. Ce trebuie să însemne pentru noi, românii: «Coloana Infinitului sau a recunoştinţei fără sfârşit», «Poarta Sărutului» şi «Masa Tăcerii», tripticul brâncuşian de la Târgu-Jiu, metamorfozate într-un ansamblu monumental care ne adună la fereastra de suflet a marelui sculptor?
-«Coloana fără sfârşit», «Poarta Sărutului» şi «Masa Tăcerii» fac din Târgu-Jiu unul dintre cele mai celebre şi norocoase oraşe din lume! Dar, încă nu ştiţi! Ce să însemne aceste capodopere universale pentru România? Faţă de Brâncuşi, românii sunt analfabeţi şi inconştienţi! Dar, nici nu sunt de vină! Brâncuşi e cumplit de mare! «Coloana fără sfârşit», «Poarta Sărutului» şi «Masa Tăcerii» sunt o mare şi misterioasă cosmologie! Ce poate fi mai greu decât să străbaţi miezul lumii «fără sfârşit» (prin «Coloană», să vezi pe Pământ ce este cuprinderea celuilalt (prin «Sărut»), «Poarta» fiind trecere şi prag (o fereastră, totuna cu «fără») şi apoi să taci în jurul mesei rotunde! «Tăcere» pe malul apei. Numele «Jiului» este stră-străvechi şi înseamnă chiar «apa care curge»! E frumos, nu? Dacă mă veţi crede, vă voi spune că vorba românească «fără» este sinonimă cu cuvântul «Jiu»!
Într-un fel, Brâncuşi ne-a anunţat: “Nici nu ştiţi ce vă las”! El a ghicit ce-a spus! Oare, noi ce vom înţelege?
Profesor, Vasile GOGONEAConcurs pentru liceenii pasionați de sociologie și antropologie 11 Feb 2016

Elevii din clasele a XI-a și a XII-a, pasionați de sociologie și antropologie, sunt invitați să participe la un concurs de eseuri organizat special pentru ei de către Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Participarea este gratuită.

Concursul de sociologie și antropologie “Ion Aluaș” este organizat de către Departamentul de Sociologie a Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității “Babeș-Bolyai” în memoria regretatului profesor Ion Aluaș, care a inspirat și susținut dezvoltarea instituțională a sociologiei și antropologiei sociale în centrul universitar clujean. Concursul este deschis în mod gratuit tuturor elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din ciclul liceal și se desfășoară la nivel național. În cadrul acestui concurs, elevii sunt încurajați să abordeze teme variate, relevante pentru societatea contemporană, într-o manieră originală, dar documentată și coerent argumentată. ”Scopul nu este testarea unor cunoștințe, ci stimularea interesului pentru cunoașterea antropologică și sociologică și dezvoltarea abilităților de documentare autonomă, argumentare și gândire critică. Prin urmare, manualele de liceu pentru disciplina Sociologie constituie doar un reper general, facultative”, precizează organizatorii. Într-o primă fază, liceenii vor trebui să trimită, până la data de 1 aprilie, către comisia de concurs un eseu, însoțit de către formularul de înscriere la concurs completat. Juriul concursului va selecta cele mai bune eseuri (cca 30) prin acordarea calificativului “admis” sau “respins” pentru etapa a II-a a concursului. Rezultatele primei etape vor fi publicate pe site-ul facultății și pe avizier cel târziu în data de 8 aprilie a anului în curs. Cea de-a doua etapă a concursului se va desfășura în incinta Departamentului de Sociologie, în cursul săptămânii 18-22 aprilie, în două secţiuni separate: pentru clasa a XII-a şi clasa a XI-a. Elevii care au ajuns cu succes în această etapă vor răspunde în scris la un set de întrebări privind relevanța socială a temei adresate în eseu și utilitatea demersului antropologic sau sociologic pentru abordarea temei respective. Lucrările scrise vor fi evaluate de către juriu, iar rezultatele concursului vor fi afișate pe site-ul facultății în termen de cel mult trei zile de la data desfășurării acestuia.  Concurenții care vor obține Premiul I se vor putea înscrie la specializările Antropologie sau Sociologie cu nota de concurs 10 în sesiunea de Admitere din anul în care s-a organizat concursul sau în următorul an.  Concurenții care vor obține Premiul II sau III se vor putea înscrie la specializările Antropologie sau Sociologie și nota lor de concurs se va calcula drept media aritmetică dintre media la Bacalaureat și nota 10. Acest avantaj este valabil în sesiunea de Admitere din anul în care s-a organizat concursul sau în anul următor.
Roxana LupuAnaliza optoelectronică pentru operele din piatră ale lui Brâncuşi, finalizată 11 Feb 2016

Specialiştii Institutului Naţional de Optoelectronică au încheiat cercetările non-invazive, începute anul trecut, asupra operelor din piatră ale lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu.

În baza unui protocol între Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare “Constantin Brâncuşi” şi Institutul Naţional de Optoelectronică, operele brâncuşiene de pe Calea Eroilor vor fi monitorizate până în anul 2019 de către o echipă de specialişti. “Anul trecut, în baza unui contract pe care îl avem cu Institutul Naţional de Optoelectronică, INOE, s-a început o cercetare asupra operelor de artă ale lui Brâncuşi, non-invazivă şi în timp real. Acest institut, prin tehnica pe care o are, face nişte analize pe care le interpretează specialiştii”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.
Dacă cercetările au fost deja finalizate la operele din piatră ale lui Brâncuşi, de lucru ar mai fi la Coloana Infinitului acolo unde, atunci când vremea va permite, o dronă va survola zona pentru colectarea de noi date.
“În acest moment, Institutul Naţional de Optoelectronică are finalizate toate datele privind operele de piatră în integralitate şi parte din Coloana Infinitului. În acest ultim caz, în vara anului trecut când au început cercetările, nu aveau achiziţionată o dronă specială pentru a o putea ridica în Parcul Coloanei şi a putea scana Coloana. În acest moment, drona se află în ţară şi atunci când timpul va permite vor veni la Târgu-Jiu să termine de scanat şi de analizat date de la Coloană”, a mai spus viceprimarul de la Târgu-Jiu.

Sequence 10Comisie de specialişti pentru operele brâncuşiene
Datele colectate de Institutul Naţional de Optoelectronică vor fi discutate şi analizate în cadrul unei comisii care va fi constituită de către oficialii din Ministerul Culturii, aceeaşi care au recomandat parteneriatul între autorităţile de la Târgu-Jiu şi INOE.
“Unul din paşii următori ar fi ca Ministerul Culturii să desemneze o comisie de interpretare a acestor date şi să stabilească ce se va face ulterior. Cei de la INOE nu pot stabili concluzii, însă au spus că nu sunt probleme, dar nu pot interpreta datele în amănunt. Probleme de structură nu există.
Astfel, ne aşteptăm ca Ministerul Culturii să înfiinţeze o comisie cu specialişti precum restauratori în piatră, biologi, restauratori în metal, chimişti, geologi. Deocamdată nu este stabilită această comisie”, a adăugat reprezentantul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Staţie meteo în Parcul Central
Următorul pas în observarea proprietăţilor fizico-chimice ale sculpturilor lui Brâncuşi, va fi amplasarea unei staţii meteo în Parcul Central. Aceasta va transmite în timp real toţi parametrii de umiditate şi noxele din jurul operelor. “Şi în această iarnă, cei de la INOE au venit şi au prelevat date în Parcul Central, urmând ca în perioada următoare, să fie amplasată o staţie meteorologică în zona Parcului Central şi a operelor, cu diferiţi senzori care vor transmite în timp real, la Institutul Naţional de Optoelectronică, parametrii, indicatorii, valorile de temperatură, umiditate şi noxele din jurul Ansamblului de la Târgu-Jiu”, a precizat Adrian Tudor.
Serviciile furnizate de către specialiştii Institutului Naţional de Optoelectronică sunt executate gratuit, iar rezultatele cercetărilor vor constitui baza viitoarelor intervenţii asupra sculpturilor brâcuşiene. Singurele cheltuieli ale autorităţilor de la Târgu-Jiu sunt reprezentate de decontarea transportului, a meselor şi a cazării echipelor de experţi ale INOE.
Izabella MolnarCardul de sănătate i-a înnebunit pe farmaciști 11 Feb 2016

Conducerea Colegiului Farmaciștilor Gorj a anunțat că sistemul cardului de sănătate s-a blocat, din nou. Farmaciștii gorjeni sunt revoltați pentru că problema a devenit aproape o rutină, zilnic picând sistemul. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj susțin că le-au explicat farmaciștilor că pot raporta offline rețetele.

Valentin Nănescu, președintele Colegiului Farmaciștilor Gorj, spune că, marți, sistemul informatic al cardului de sănătate a redevenit funcțional la ora 18.00, după ce se blocase la primele ore ale zilei. Miercuri dimineața s-a blocat din nou, la ora 9.30. “Este bătaie de joc ce se întâmplă. Sistemul este la pământ. Când sistemul este picat pacienții nu își pot lua rețetele parțial”, a subliniat Valentin Nănescu.
Chiar dacă farmaciștii sunt puși în situația de a-i convinge pe pacienți că nu este vina lor pentru situația creată, de aceleași explicații au și ei parte când caută soluții.
Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj susține că raportările se pot face offline și că este posibil ca problema să aibă legătură cu conexiunea la internet. “Noi le-am explicat farmaciștilor că se pot face raportări offline, în 72 de ore. Este posibil să fie de vină și conexiunea la internet, pentru că nouă nu ne apare că ar fi o problemă cu cardul”, a declarat Daniel Șurlea, directorul adjunct al CJAS Gorj.
Medicii de familie sunt și ei supărați pentru că sistemul informatic se blochează, însă spun că nu îi afectează cu nimic, întrucât își pot încărca ulterior informațiile în sistem.
Minodora Sucea150 de ani de la Creaţia Cuvântului EMINESCU – I – Medicul târgujian NICOLAE HASNAŞ l-a văzut pe EMINESCU? 11 Feb 2016

În istoricul vieţii medicale din Gorj, doctorul Nicolae Hasnaş, ca şi înaintaşii săi, medicii Culcer, a rămas în memoriile scrise şi legendare, „unul dintre cele mai proeminente figuri ale judeţului şi unui dintre cei mai populari oameni ai acestui ţinut” („Gorjeanul” din 25 sept. 1936).
„A desfăşurat o bogată activitate culturală şi publicistică, a fost preşedintele Ligii Culturale Gorj, a realizat o expoziţie de costume naţionale, a înfiinţat „Lira Gorjului”, o asociaţie cultural – artistică, a sprijinit reînfiinţarea Şcolii Normale de învăţători, extinderea Liceului „Tudor Vladimirescu”, înfiinţarea Liceului Comercial şi a mai multor şcoli primare şi de meserii din multe localităţi ale Gorjului etc.” (Dr. C-tin Şişiroi, „Istoria Spitalului Tg-Jiu”, Ed. Comphys, 2013).
În plan social şi politic a fost în două rânduri prefect al judeţului de mai multe ori deputat şi senator în Parlamentul României etc. După patru decenii de activitate în judeţul Gorj, dr. Nicolae Hasnaş (născut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în localitatea NICŞENI, de lângă Botoşani, pe plaiuri eminesciene, contemporan cu Cel Născut în satul vecin, cu care a fost contemporan un deceniu şi jumătate, dar nu ne relatează şi alte împrejurări de a-l vedea pe Marele Creator), se pensionează în mijlocul „iubiţilor gorjeni, neaoşi români, din care s-a zămislit Eroina de la Jiu şi atâţia conducători de oaste şi multe căpetenii de mare folos ţării şi neamului”, după propriile mărturisiri la 21 septembrie 1936, când mai adaugă: „Acest Gorj are un descântec special, care te atrage, te subjugă ca sirenele mării şi te face să-l iubeşti, să munceşti şi să te sacrifici pentru el…” (dr. C-tin Şişiroi, op.cit.).
Cu ocazia pensionării, în adunarea festivă din sala Căldăruşe, unul dintre fruntaşii oraşului, omagiind cele aproape patru decenii de activitate în Tg-Jiu şi pe front (Dobrogea, Moldova şi Valea Jiului) şi cele trei decenii de conducere (director) al Spitalului Tg-Jiu, a rostit: „Toată viaţa sa, în toată strălucita ascensiune profesională şi politică, nu a avut alt piedestal, alt ajutor decât numai însuşirile şi calităţile sale de agerime, entuziasm şi de intelectualitate, bazate pe multă solidaritate” (op.cit.). La împlinirea vârstei de 90 de ani, în 1965, doctorul Nicolae Hasnaş afirma în faţa celor care participau la sărbătorirea sa, următoarele: „Îndrăznesc să recunosc că în lunga şi trepidanta mea viaţă, o slabă pârtie de lumină am lăsat pe unde am trecut”.
La capătul acestei „dâre” de lumină, eminentul medic târgujian „a izvodit din minte”, la 90 de ani şi povestirea următoare, care a fost transcrisă dintr-o ciornă de redactorul şef adjunct al ziarului „Gorjeanul”, Octavian Ungureanu, de la nepoata MARTA şi soţul său, Gh. Nicolaescu, în ziua de 14 decembrie 1988, pe care intenţiona să o publice în ziua de 15 iunie 1989, la Centenarul comemorării intrării în Memorie a Marelui Vecin al doctorului Hasnaş.
VA URMA
Prof. Virgil CercelaruConcursul ”Arta sau violență? Tu alegi!”, la o nouă ediție 11 Feb 2016

În perioada  martie – aprilie se va desfășura o nouă ediție a concursului regional de muzică ”Arta sau violență? Tu alegi!”, concurs ce vizează promovarea exemplelor de bune practici în scopul prevenirii și combaterii violenței din mediul școlar.

Data limită pentru înscriere este 25 februarie 2016. Profesorii îndrumători vor înscrie elevii participanţi prin trimiterea fișei de participare, completată cu toate datele solicitate, pe adresa electronică concurscjraegorj@yahoo.com. Concursul se va desfășura pe mai multe secțiuni: solişti de muzică uşoară/populară (vocal) – ciclurile primar, gimnazial şi liceal, formaţii de muzică uşoară/populară (vocal) – ciclurile primar, gimnazial şi liceal, solişti de muzică uşoară/populară (instrumental) – ciclurile primar, gimnazial şi liceal formaţii de muzică uşoară/populară (instrumental) – ciclurile primar, gimnazial şi liceal. Până în data de 15 martie 2016, organizatorii vor face programarea pe ore a participanţilor și o vor posta pe site-ul www.cjraegorj.ro. Etapa județeană a concursului se va desfășura în data de 19 martie, cu începere de la ora 10.00, în Amfiteatrul Colegiului Economic ”Virgil Madgearu” Târgu-Jiu, în timp ce etapa interjudețeană este programată în data de 16 aprilie, la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. La etapa judeţeană pot participa elevi ai cercurilor Palatului Copiilor Gorj, ai Cluburilor Copiilor, ai şcolilor şi liceelor din judeţul Gorj (cu excepția elevilor interni ai Liceului de Artă, cu specializarea muzică). În cadrul etapei interjudeţene vor concura numai elevii care s-au calificat în urma etapei judeţene.
R.L.Mai puține hepatite virale 11 Feb 2016

Pe parcursul anului trecut, patru gorjeni au fost diagnosticați cu hepatită virală A și 2 cu hepatită virală B. Cu un an în urmă, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, au fost confirmate cinci cazuri de hepatita virală A şi patru de hepatita virală B.

Hepatita este o inflamaţie a ficatului. Statistic vorbind, la nivelul judeţului nostru, sunt peste patru mii de persoane diagnosticate cu această boală. Din nefericire, medicii constată că incidenţa hepatitelor cronice este în creştere. Hepatitele virale reprezintă un grup de afecţiuni caracterizate prin alterarea funcţiei hepatice ca urmare a multiplicării unor virusuri în celulele acestuia. Afectarea hepatică este iniţial acută, în primele șase luni de la infectare, majoritatea virusurilor hepatice persistând ulterior în organism şi modificând progresiv şi variabil arhitectura şi funcţionalitatea ficatului până la stadii ireversibile. Din fericire, numărul persoanelor diagnosticate cu hepatite virale a scăzut în 2015, comparativ cu 2014. „Din datele centralizate, pe parcursul anului trecut au fost confirmate patru cazuri de infecție cu virusul hepatitei A și două cu virusul hepatitei B”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj.

Cazuri confirmate în 2014
Pe parcursul anului trecut, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, patru persoane au fost diagnosticate cu hepatita B. „Au fost confirmate cinci cazuri de hepatita virală A şi patru de hepatita virală B”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Majoritatea hepatitelor virale sunt benigne, cu vindecare completă şi spontană într-o lună sau două. Acestea pot fi prevenite prin vaccinare. Respectarea regulilor de igienă permite, de asemenea, prevenirea apariţiei hepatitelor virale, spălarea mâinilor fiind cea mai importantă măsură ce ţine această boală a ficatului departe.

Apa şi săpunul, dușmanii hepatitei A
Hepatita A, numită şi “boala mâinilor murdare”, este periculoasă pentru că poate genera contaminări interumane pe fondul unei igiene precare. Transmiterea pe cale fecal-orală şi digestivă a hepatitei A este o situaţie care face vulnerabile colectivităţile închise.
Simptomele care pot indica hepatita A sunt: oboseală, îngălbenirea extremităţilor, a ochilor, stare de epuizare, urină mai închisă la culoare. Hepatita de tip A se poate manifesta agresiv, însă, în ciuda acestor aspecte, Hepatita de tip A nu se cronicizează. Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea, dar există și câteva reguli de igienă care trebuie respectate cu rigurozitate. În primul rând, spălatul mâinilor cu săpun este extrem de important de fiecare dată când este utilizată toaleta sau înainte de a prepara mâncarea ori atunci când se ia masa. În plus, mâncărurile insuficient gătite trebuie evitate. Nu în ultimul rând, nu trebuie uitată protejarea în timpul actului sexual.
M.S.Viitori pompieri, în practică la ISU Gorj 11 Feb 2016

Nouă studenți de la Facultatea de Pompieri își desfășoară, în această perioadă, stagiul de practică la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Lt. Col. Dumitru Petrescu” al județului Gorj.

Pe perioada stagiului de practică, viitorii pompieri vor putea pune în practică ceea ce au învățat în teorie, asta sub îndrumarea unor tutori profesionali. Cei nouă studenți au fost repartizați la detașamentele ISU Gorj. ”Începând cu data de 25 ianuarie și până pe 19 februarie, nouă studenți de la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei ”Alexandru Ioan Cuza” din București” își desfășoară stagiul de practică la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj. Doi dintre aceștia sunt studenți în anul I, trei în anul II, unul în anul III și trei în anul IV. Cei nouă studenți au fost repartizați la detașamentele ISU Gorj din Târgu-Jiu, Motru și Turceni”, a precizat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. La finalul stagiului de practică, studenții vor primi calificative, ce vor fi transmise și Academiei de Poliție.
R.L.Salariaţii CEO au liber la reclamaţii 11 Feb 2016

Ministerul Energiei a lansat, ieri, secţiunea online “Avertizor de integritate”. Disponibilă pe pagina web a instituţiei, www.energie.gov.ro, secţiunea este adresată angajaţilor din cadrul ministerului și din cadrul companiilor aflate sub autoritatea sa. Astfel, de aceasta se pot folosi şi angajaţii Complexului Energetic Oltenia care pot reclama pe noua platformă posibilele abateri de la integritate ale şefilor din cadrul companiei, reclamanţilor fiindu-le păstrată secretă identitatea.
Ministerul Energiei doreşte astfel să crească gradul de implicare a angajaţilor în ceea ce priveşte integritatea instituţiei şi a companiilor aflate sub autoritatea sa şi îi îndeamnă pe cei care deţin informaţii despre fapte de corupţie să utilizeze cu încredere instrumentul “Avertizor de integritate” pus la dispoziţie pe site-ul ministerului. Sesizările vor fi preluate şi verificate de organismele abilitate din cadrul Ministerului Energiei. Totodată, se va asigura confidenţialitatea tuturor comunicărilor care vor fi făcute cu ajutorul “Avertizorului de integritate”.
I.M.Prinși cu lemne furate în căruță 11 Feb 2016

Doi localnici din Căpreni au intrat în vizorul oamenilor legii după ce au fost prinși de polițiști transportând mai mulți arbori a căror proveniență nu au putut-o justifica.

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Stoina i-au depistat în flagrant delict pe cei doi bărbaţi, din comuna Căpreni, în timp ce transportau cu un atelaj hipo, 12 arbori de esenţă plop, fără a deţine documente de provenienţă sau transport. Materialul lemnos a fost confiscat şi lăsat în custodie pădurarului silvic zonal, până la definitivarea cercetărilor în cauză, prejudiciul urmând să fie calculat de către O.S. Hurezani. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere ilegală şi sustragere de material lemnos.
R.L.Pandurii pare să-și fi stabilit formula pentru play-off / Doar oportunitățile mai modifică lotul 11 Feb 2016

Pandurii este cu câteva zile înainte de primul meci oficial din 2016 cu lotul aproape definitivat, președintele gorjenilor declarând că doar oportunitățile îi mai pot convinge să schimbe din mers în acest moment.

Pandurii a transferat în această iarnă un fundaș stânga pentru a acoperi plecarea lui Momcilovic, un jucător de bandă dreapta și doi închizători și chiar dacă nu s-a completat lotul cu un vârf și un fundaș central, așa cum Edi Iordănescu spunea că-și dorește la finalul anului trecut, tehnicianul se declară mulțumit cu ceea ce are în acest moment. Decizia de a nu mai lua încă un atacant central a fost motivată prin faptul că Hora a dat satisfacție pe acest post și nu ar fi nici corect și nici prea nimerit să mai fie adus un alt jucător acolo unde brazilianului Wellington i-a mai fost acordată o șansă de a fi prima rezervă. În cazul fundașului central, conducerea a luat în calcul și numărul jucătorilor de acest profil aflați acum sub contract: “Aceste patru achiziţii deocamdată întăresc lotul echipei, dacă vom reuşi să mai facem vreo mişcare veţi afla imediat. Dacă găsim o oportunitate de a mai aduce un jucător nu vom sta pe gânduri. Deocamdată ne mai gândim câteva zile şi vom vedea dacă este necesar să-l aducem sau nu pe Bălgrădean, iar în ceea ce priveşte un fundaş central, chiar dacă numeric suntem bine, avem ceva probleme medicale, în funcţie de ce vom vedea şi la Târgu-Mureş vom decide. Avem discuţii avansate cu un jucător, dar deocamdată nu am semnat”, a declarat președintele Pandurilor, Narcis Răducan.

Orice venire aduce și o plecare
Așa cum spunea președintele gorjenilor, în cazul în care Pandurii va mai aduce jucători la Târgu-Jiu până la finalul perioadei de mercato, cel mai probabil vor fi și jucători care vor face drumul invers urmând să plece: “Dacă vom aduce un fundaş central probabil că ne vom despărţi de un fundaş central”, a declarat Narcis Răducan. Acesta a mai făcut cunoscut și faptul că unul dintre jucătorii pe care Edi Iordănescu i-a folosit în prima parte a campionatului, dar pe care nu se mai bazează în acest moment, nu și-a găsit încă echipă și trebuie identificată o soluție și în acest caz: “Şandru a intrat în programul echipei a doua şi se caută variante pentru a rămâne la un nivel satisfăcător. În funcţie de ce vom aduce probabil că vor fi şi despărţiri, nu trebuie să încărcăm lotul. Sunt doar 13 jocuri şi cred că pot fi abordate cu 25 de jucători”, a mai spus oficialul pandurilor. În cazul în care Bălgrădean va semna o înțelegere cu Pandurii, este destul de puțin probabil ca echipa gorjeană să continue cu toți cei trei portari avuți în lot în prima parte a campionatului. În plus, Pandurii caută în aceste momente și o rezolvare a cazului lui Valentin Munteanu, jucător la care Edi Iordănescu a renunțat după o deraiere a jucătorului de la regulile impuse de tehnician.

Oportunitatea “Bunoza”
Una dintre oportunitățile pe care Pandurii și-ar dori să le fructifice se numește Gordan Bunoza, este bosniac și a mai evoluat în România pentru o jumătate de an la Dinamo. Fundașul central de 28 de ani este un jucător masiv, care ar putea ajuta mult defensiva pandură și pe care conducerea gorjenilor îl avea deja pe listă chiar de la începutul perioadei de transferuri. Bunoza, ultima dată la Pescara, în Serie B din Italia, a devenit liber de contract și negociază acum venirea la Pandurii: “Este adevărat că suntem în negocieri cu Bunoza. Mai avem de pus câteva lucruri la punct, în primul rând să efectueze vizita medicală și să ne înțelegem apoi, asupra contractului. Ar fi un transfer foarte bun pentru Pandurii, e vorba de un jucător cu experiență, valoros, care ar face un cuplu perfect cu Săpunaru în centrul defensivei. Eu îl știu de când eram la Unirea Urziceni și l-am vrut de atunci. După despărțirea recentă de Dinamo și faptul că e acum jucător liber de contract ne-au creat premisele să-l aducem la Târgu-Jiu. Sper să rezolvăm transferul”, a mărturisit președintele gorjenilor, Narcis Răducan.

Edi nu se mai implică în transferuri
Aflat în ultimele luni de contract cu Pandurii, antrenorul Edi Iordănescu spune că nu va mai participa la selecția jucătorilor pentru viitorul sezon considerând firesc să nu lase viitorului antrenor alte “moșteniri” care poate nu se vor încadra în sistemul noului venit, dacă el nu va semna un nou contract cu echipa târgujiană. “Am intrat în ultimele 90 de zile de contract și am decis să nu mă mai implic în mod concret la selecția echipei. Cred că este moral și normal să nu mai fac asta, atât timp cât există o posibilitate atât de mare ca din vară să nu mai răspund eu de acest grup”, a declarat Iordănescu junior. Acesta spune că va continua să dea sfaturi conducerii în măsura în care i se va cere acest lucru: “Mulțumesc conducerii și lui Narcis (n. red. – Narcis Răducan) pentru transferurile realizate, le-am dorit, însă de acum până la final voi antrena jucătorii puși la dispoziție de către club. Asta nu înseamnă că nu voi avea opinii și chiar recomandări. E posibil să fie prelungite contracte sau chiar semnați jucători de la alte echipe, aflați în ultimele șase luni de contract, care să vină din vară, însă acestea nu îmi vor aparține, dacă se vor întâmpla”, a mai spus tehnicianul Pandurilor.
Cristi ConstantinescuMagistru şi hermeneut al transmodernismului 11 Feb 2016

Continuator demn al celui care a condus Cenaclul „Columna” din Tg,-Jiu peste cinci decenii după 1960, Ion Popescu-Brădiceni, literar şi filozof al culturii cu o operă impresionantă (v. CV.IP-B, Google), este, pe drept cuvânt, un spiritus rector al vieţii culturale gorjene. Acest genius loci, fără îndoială, poate sta în proximitatea marilor valori culturale de la Maiorescu încoace.

Din vasta şi diversa operă a acestui homo culturalis, „Miracol de Brădiceni”, încerc a reţine trei repere importante: Atelierul Naţional de Poezie „Serile de la Brădiceni” pe unde au trecut şi trec mari valori ale literaturii şi culturii române, multe premiate la diferite ediţii, revista Antemeridian/Postmeridian şi masivul tom (684 p.) Cenaclul „Columna”. Şcoala de literatură de la Tg,-Jiu. Generaţia columnistă după cinci decenii, Editura CJCPCT Gorj, Tg.-Jiu, 2015.
Marele tom al literaturii gorjene şi nu numai, format A4, cu 134 de scriitori cu selecţii din operele lor, articole, cronici, eseuri, studii cu note bibliografice, unele semnate de universitarul I.P.-B., fără a fi un dicţionar al scriitorilor sau o istorie literară, sub raport etic şi estetic este o înterprindere nec plus ultra ce nu poate fi la îndemâna oricui.
Metoda pare a fi asemănătoare cu O istorie a muzicii în capodopere comentată, cu ani în urmă, de marele muzicolog George Bălan, profesorul meu, urmat de regretatul Iosif Sava, colegul meu la Conservatorul de pe Ştirbei-Vodă 33.
Cum se ştie, N. Manolescu şi Al. Ştefănescu au realizat istorii literare unde unii confraţi au fost prezentaţi sine ira et studio, iar alţii, cu sau fără intenţie, au fost omişi. Conştient de ce va să fie, N. Manolescu menţiona expresis verbis: „Nimic din ceea ce-i scris aici nu e incontestabil” Şi, evident, reproşuri şi nemulţumiri n-au întârziat să apară, ceea ce a dus la editarea unor noi ediţii de istorii literare de către aceşti mari critici literari contemporani.
Situaţie aemănătoare s-a întâmplat şi cu autorul masivului volum Cenaclul „Columna”. Şcoala de literatură de la Tg.-Jiu… care a nemulţumit pe mulţi; unii dintre ei declarându-se împotriva conceptului de Şcoală de literatură la Tg.-Jiu care, de fapt, nu este altceva decât o continuare firească a ceea ce a fost „Columna” şi columniştii.
Într-un interviu realizat de Ion Popescu Brădiceni, Ion Şoldea şi Vasile Ponea cu un Titu Rădoi aflat pe patul de moarte (şi retras la Câmpofeni), publicat postum, fiind provocat să dea Columnei o definiţie esenţială, maestrul a socotit-o drept „stare de spirit” cu menirea de a genera mereu noul şi înnoirea, deschiderea spre viitor (cf. IP-B, op.cit., p.15)
În condiţiile actuale ale unei autentice efervescenţe culturale gorjene, „aproape explozivă”, depăşind provincialismul şi completând fericit fondul cultural naţional, Şcoala de literatură de la Tg.-Jiu cuprinde un spectru larg de manifestări în artă şi cultură având drept traget integrarea armonioasă în naţional şi universal; coordonatorul acestei nobile acţiuni nefiind altcineva decât Ion Popescu-Brădiceni, magistrul şi hermeneutul omnicunoscut al transmodernismului.
Că există rezerve, invidie şi mefienţă/defetism în această problemă, nimic mai nefiresc. Deosebirea de păreri sincere întotdeauna a dus la progres, fără lovituri însă nemotivate şi de rea intenţie ad personam. Nu o dată, în istoria culturii şi civilizaţiei umanităţii ideile unor înainte-mergători n-au fost primite de contemporani rămânând ca timpul să le confirme valabilitatea sau contrariul ei. Unii, şi nu puţini, au militat o viaţă întreagă pentru o idee! În situaţia de faţă, după cinci decenii de „Columnă”, „Gorj literar” şi multe alte manifestări culturale sui generis în arealul Gorjului „istoric şi pitoresc”, à rebours cu opozanţi declaraţi sau defetişti pentru o vreme sau sine die, nava transmodernă a Şcolii de literatură de la Tg.-Jiu, cu vânt la proră, spre satisfacţia sutelor de călători îmbarcaţi şi a conducătorului vizionar prinde, prinde viteză.
Marin I. ArcuşTelefonul Copilului a sunat de 94 de ori, în 2015 11 Feb 2016

Pe parcursul anului trecut, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, s-au înregistrat 94 de sesizări prin Telefonul Copilului. Acestea făceau referire la 162 de copii, 121 fiind din mediul rural. În 2016, de la începutul anului până în prezent, opt sesizări s-au primit la Telefonul Copilului.

Compartimentul „Telefonul Copilului” 0253/983 din cadrul DGASPC Gorj este disponibil permanent, 24 de ore/zi, 7 zile pe săptămână, inclusiv în perioada sărbătorilor legale, iar taxarea este gratuită pentru clienţi. Telefonul Copilului primeşte semnalările cu privire la situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, asigură consilierea telefonică în aceste situaţii şi intervine prompt în cazurile urgente prin intermediul echipei mobile. Angajaţii acestui compartiment al DGASPC dezvoltă activităţi de informare şi promovare a serviciilor oferite în interesul superior al copiilor expuşi la abuz, neglijare şi exploatare; de asemenea, ei evaluează nevoile imediate ale clientului şi potenţialul de risc privind expunerea copilului la abuz, neglijare şi exploatare şi asigură clienţilor asistenţă şi consiliere pentru depăşirea situaţiilor de criză şi soluţionarea adecvată a cazurilor expuse sau semnalate de către aceştia. În urma fiecărui apel, angajaţii Compartimentului „Telefonul Copilului” semnalează de îndată cazurile sesizate compartimentului de specialitate din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Peste 90 de sesizări
Anul trecut, Telefonul Copilului din cadrul DGASPC Gorj a sunat de 94 de ori. „Pe parcursul anului 2015 s-au preluat 94 de sesizări care au vizat 162 de copii, dintre care 121 au provenit din mediul rural. Din cele 94 de sesizări, 22 au fost referite la alte compartimente din cadrul DGASPC Gorj, compartimente abilitate să soluţioneze sesizările respective. În 2016, de la începutul anului până în prezent, opt sesizări s-au primit la Telefonul Copilului”, confirmă Dumitru Cotrună, director general al DGASPC Gorj.
Potrivit sursei citate, au fost sesizate situaţii de violenţă domestică, abuzuri fizice, abuzuri emoţionale, abuzuri de neglijare manifestate prin abandon sau neasigurarea unor condiţii de viaţă necesare pentru a nu fi periclitată dezvoltarea fizică, emoţională, sănătatea şi educaţia copiilor de către persoanele care se ocupă de îngrijirea lor.
De asemenea, Telefonul copilului (0253-983) a fost accesat şi de părinţii care au dorit să se informeze cu privire la aspectele legislative din domeniul protecţiei copilului, de exemplu drepturile legale pe care le au în privinţa menţinerii legăturii cu copiii după divorţ, procedurile legale pe care trebuie să le urmeze pentru încredinţarea copilului unei alte persoane din familie în situaţia părintelui care pleacă să muncească în străinătate, etc. În situaţiile în care s-au semnalat cazuri de violenţă domestică, Compartimentul Telefonul copilului 0253-893 din cadrul DGASPC Gorj a asigurat consilierea telefonică şi îndrumarea mamelor care sunt victime ale violenţei domestice.

Măsuri dispuse de DGASPC Gorj
În ceea ce priveşte măsurile care au fost luate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, reprezentanţii instituţiei menţionează: evaluarea şi consilierea psihosocială; monitorizarea în familie a copiilor; instituirea unor măsuri de protecţie: plasament la un asistent maternal profesionist, plasament în regim de urgenţă în centre de primire în regim de urgenţă, admiterea cuplului mama-copil în Centru de primire în regim de urgenţă a mamei şi copilului, victime ale violenţei domestice Târgu-Jiu.
Pentru toți copiii pentru care nu s-a impus o măsură de protecție specială, autoritățile locale, în colaborare cu DGASPC Gorj au întocmit planuri de servicii în vederea prevenirii instituționalizării și sprijinirea menținerii lor în familie, în funcție de nevoile identificate.
Minodora SuceaJumătate dintre demisionarii din ALDE, înapoi în PNL 10 Feb 2016

Jumătate din fosta echipă de conducere a ALDE Gorj, toți demisionați pe motiv de Dian Popescu, a revenit la matcă, adică la PNL. Valerică Barbulea și Călin Simionescu sunt câțiva dintre cei reveniți în sânul PNL Gorj, spun surse liberale care dau ca sigură trecerea a peste zece dintre foștii PLR-iști la organizația condusă de Vâlceanu.Vezi ce sumă ar putea primi elevii fără absenţe 10 Feb 2016

Senatorul Ionel Agrigoroaei a inițiat o lege prin care dorește ca fiecare copil din România să primească o alocație lunară de 100 euro din momentul în care se naște și până își termină studiile.
Alesul nu vrea să dea oricum acest stimulent finaciar, ci doar pentru acei copii care nu au deloc absențe de la școală.Vicepreşedinte nou în UNPR 10 Feb 2016

După demisia din ALDE, Radu Angheloiu, a trecut la UNPR, şi nu oricum, ci pe o funcţie de conducere. Fostul copreşedinte al ALDE a fost numit vicepreşedinte în organizaţia progresistă. Alături de acesta şi alţi membri de partid au trecut la UNPR. Aceştia şi-au dat demisia în masă, după ce Dian Popescu “a aterizat” în ALDE.Înfrângere umilitoare 10 Feb 2016

Energia Târgu Jiu a pierdut drastic în deplasare. Formaţia lui Şapera a fost înfrântă de Steaua Bucureşti, scor 62-75.Cere demisia şefilor ANAF 10 Feb 2016

Preşedintele ANAF, Ştefan Gelu Diaconu şi vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, a transmis DNA, astăzi, într-un comunicat. Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, le-a cerut demisia. Cei doi au fost puşi sub acuzare de către DNA în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.Alegerile locale, bătute în cuie! 10 Feb 2016

Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie, a decis miercuri Guvernul. “Guvernul a aprobat 6 hotărâri de Guvern care vizează desfăşurarea alegerilor locale. A fost confirmată data de 5 iunie, data alegerilor locale”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului.Nicolae Păun, la DNA și pentru proiecte făcute la Gorj 10 Feb 2016

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, cere sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Şeful DNA a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicitarea şi referatul întocmite în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a celor doi deputaţi.
Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălare de bani, toate în formă continuată. Nicolae Păun, care deţine şi calitatea de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată. Potrivit unui comunicat al DNA, la iniţiativa Asociaţiei Partida Romilor “Pro Europa”, al cărei preşedinte este deputatul Păun, a fost realizat, în toate judeţele României, în perioada 2010 – 2013, proiectul “Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, cu finanţare din fonduri europene.

Anchetatorii au constatat că tot prin Asociaţia Partida Romilor “Pro Europa”, în perioada 2010 – 2013, s-a derulat şi proiectul intitulat “Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, cu finanţare din fonduri europene. Obiectivul general al proiectului a constat în sprijin pentru integrarea socio-profesională şi accesul la o calificare relevantă pe piaţa muncii pentru şomerii tineri, de lungă durată şi persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din nouă judeţe ale ţării – Alba, Bacău, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Mureş şi Vaslui. Programele de formare de care urmau să beneficieze cei din grupul ţintă au fost: lucrător în construcţii, lucrător în izolaţii, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerţ, frizer, manichiurist, pedichiurist.  DNA precizează că au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost îndrumate să parcurgă programe de calificare profesională, respectiv tineri cu vârsta între 15-24 de ani, şomeri de lungă durată, şomeri tineri şi persoane inactive.
“A rezultat că unii dintre participanţi au urmat câteva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire, precum şi sume între 300 şi 600 de lei, în timp ce alte persoane, deşi s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc. Solicitarea la plată a acestor subvenţii, prin cererile de rambursare, este nejustificată, iar documentele ataşate nu pot justifica modul de cheltuire a banilor”, se spune în comunicat.Găsiţi morţi în casă 10 Feb 2016

Doi soţi din Bărbăteşti au fost găsiţi fără suflare în propria locuinţă. În casă mirosea puternic a gaze, cel mai probabil aceştia murind intoxicaţi cu monoxid de carbon. Ilie şi Adela Chilom aveau 79, respectiv 73 de ani. Bărbatul a fost găsit în cadă, iar femeia la uşa de la intrare în baie. Trupurile celor doi au fost transportate la SML pentru efectuarea necropsiei.Șase utilaje de deszăpezire, în acțiune 10 Feb 2016

Pentru a se asigura că traficul rutier se desfășoară în condiții de siguranță pe DN 67C Novaci-Rânca, șase utilaje de deszăpezire acționează permanent pe acest tronson. Potrivit reprezentanților Secției Drumuri Naționale Târgu-Jiu, se acționează cu 5 lame și un încărcător, împrăștiindu-se și material antiderapant.Strat nou de zăpadă 10 Feb 2016

În stațiunea montană Rânca ninge de câteva ore. Deja s-au depus câțiva centimetri de zăpadă proaspătă și continuă să ningă. Cei mai bucuroși sunt tinerii care își petrec vacanța la Rânca, cei mai mulți rămânând la munte înclusiv în weekend.Gorjean, în sferturi la Rotterdam 10 Feb 2016

Tenismanul gorjean Florin Mergea și Rohan Bopanna, cap de serie numărul 4, au reuşit, marţi seară, calificarea în sferturile de finală ale probei de dublu a turneului ATP de la Rotterdam, Olanda. Florin şi Rohan au învins dublul polonez Lukasz Kubot- Marcin Matkowski, scor 6-7, 6-3, 10-7, în o oră şi 28 de minute de joc, potrivit site-ului ATP.
În sferturile de finală, Mergea si Bopanna vor întalni dublul Nicolas Mahut-Vasek Pospisil, care a disputat doar două partide în turneele de dublu ATP, până în prezent. Competiţia de la Rotterdam este dotată cu premii totale în valoare de 1.722.820 de dolari.20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii 10 Feb 2016

Sentinţă definitivă în cazul torţionarului Alexandru Vişinescu! Primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 20 de ani de închisoare.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, “a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.Au vrut să repare un drum comunal cu pietriș furat 10 Feb 2016

Poliţiştii din Schela şi Bumbeşti-Jiu au identificat în flagrant delict doi bărbaţi, de 39 respectiv 45 de ani, în timp ce sustrăgeau resurse minerale, nisip şi pietriş, din zona lacului Sîmbotin.
Cei doi nu ar fi deţinut autorizaţie de exploatare şi nu ar fi avut tichet de cântar pentru cantitatea transportată cu două autoutilitare, materiale pe care urmau să le folosească pentru reabilitarea unui drum comunal din comuna Schela. Bărbații s-au ales cu dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de exploatarea de agregate minerale fără autorizaţie.Doi din lotul ”Stăncioi”, cercetați într-un nou dosar de furt 10 Feb 2016

Stăniloiu Constantin Viorel și Bubăciosu Aron Valentin, ambii arestați la domiciliu în prezent, sunt cercetați într-un nou dosar de furt, alături de alți doi indivizi. ”Faţă de lipsa de procedură cu inculpaţii Stăniloiu şi Bubăciosu, şi pentru a se face dovada iniţierii procedurii de mediere de către aceştia, acordă termen.”, au decis magistrații din Bănie, următorul termen find programat pe data de 13.03.2016. Cei doi tineri din Fărcășești au ajuns în arestul IPJ Gorj, iar apoi arestați la domiciliu, fiind suspectați că au spart mai multe locuințe din județ ale unor oameni cu bani, de unde au furat bunuri, prejudiciul depășind 250.000 de lei. În acest dosar este arestat la domiciliu și Petre Stăncioi, fostul patron al clubului FTE din municipiul Târgu-Jiu.Decizie în dosarul Condescu 10 Feb 2016

Veste proastă pentru Marin Condescu! Fostul șef al Pandurilor va rămâne tot sub control judiciar, după ce instanța din Bănie i-a respins constetația. „Respinge contestaţia ca nefondată. Obligă inc.la plata sumei de 70 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă“, a decis Curtea de Apel Craiova.Consilier local, declarat incompatibil de ANI 10 Feb 2016

Cristian Georgescu, consilier al comunei Crasna, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională pentru Integritate. ”În perioada exercitării mandatului de consilier local, S.C. FLAVISDADA S.R.L.-D (societate în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator), a furnizat Primăriei comunei Crasna şi Şcolii Gimnaziale Cărpiniş, judeţul Gorj, produse în valoare de 10.513,19 lei, încãlcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003 coroborat cu dispozițiile art. 92, alin. (1) din același act normativ.”, se arată în comunicatul ANI.Probleme cu cardul de sănătate 10 Feb 2016

De aproximativ o oră, sistemul cardului de sănătate s-a blocat, din nou.Farmaciștii gorjeni sunt revoltați pentru că problema a devenit aproape o rutină, zilnic picând sistemul. Valentin Nănescu, președintele Colegiului Farmaciștilor Gorj, spune că ieri sistemul a redevenit funcțional la ora 18:00, iar în această dimineață s-a blocat din nou, la ora 9:30. Nănescu menționează că pacienții sunt deranjați de faptul că își primesc rețetele doar parțial, în sistem ofline.Avertizor de integritate in Energie 10 Feb 2016

Avertizorul de integritate al Ministerului Energiei este funcțional din această dimineață.Ministerul Energiei pune la dispoziția celor care au cunoștință despre fapte de corupție din interiorul sistemului sau al companiilor aflate sub autoritatea ministerului, la care statul este acționar majoritar, “Avertizorul de integritate” – un instrument prin care să le semnaleze sub protecția anonimatului. Identitatea furnizorului de informații prin intermediul “avertizorului de integritate” rămâne confidențială atâta timp cât acesta își dorește.
“Este un proiect la care m-am gândit încă din primele zile la Ministerul Energiei pentru că un astfel instrument ne va ajuta să creștem nivelul de integritate atât la nivelul Ministerului cât și a companiilor sub autoritate” mentioneaza ministrul energiei Victor Grigorescu, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, din aceasta dimineata.
Cadrul legal de siguranță pentru funționarul public sau personalul contractual care dezvăluie fapte de corupție din interiorul structurii sau companiei în care este angajat este asigurat de Legea 571/2004, legea avertizorului de integritate.
Mai multe poti afla de aici : http://energie.gov.ro/avertizor-de-integritate/Obligați la cursuri de securitate / Paznicii de la Sectorul Seciuri, la un pas de revoltă 10 Feb 2016

Cei 35 de paznici de la Sectorul Seciuri al Complexului Energetic Oltenia (CEO) sunt revoltați la culme, deoarece superiorii lor i-au anunțat, luni, că trebuie să urmeze, abia acum, și cursuri de securitate, pentru a putea să rămână în activitate. Foștii mineri, obligați să treacă la pază pentru a scăpa de disponibilizările de anul trecut din CEO, refuză însă sistematic noile ordine trasate de la vârful companiei, aceștia cerând în schimb să fie mutați la unitățile din zona Rovinari, pe fostele meserii. Paznicii susțin că prin Contractul Colectiv de Muncă sunt obligați să suporte contravaloarea cursului impus acum de superiori, în condițiile în care lor li s-au diminuat salariile, pierzând totodată și sporurile, prin îmbrățișarea noii “cariere”. Salariații afectați de la Seciuri sunt însă în pericolul de a-și pierde locurile de muncă, dacă în următoarele patru luni nu vor absolvi noul curs de formare.

La Sectorul Seciuri nu se mai face decât activitate de pază și întreținere, activitatea fiind întreruptă, salariații fiind transformați, anul trecut, sub presiunea disponibilizărilor, fie în paznici, fie în personal de întreținere a ceea ce a mai rămas în urma activității de carieră din zonă. Așa 35 dintre foștii salariați au ajuns paznici, asta în condițiile în care respectivii fac paza utilajelor în fostele salopete de mineri și fără a avea în dotare ceva de speriat hoții măcar, iar restul salariaților au ajuns să răspundă ori să facă parte din echipele de întreținere ale sectorului respectiv.
Trebuie menționat că la Securi au rămas încă, deși inactive, o serie întreagă de utilaje, mai exact trei excavatoare, două abzețere, benzile magistrale și aparatura de acționare a acestora, care ar face oricând cu ochiul hoților de fier vechi.
Aceste obiective sunt păzite însă de cei 35 de paznici, care le protejează cu mâinile goale, dar și de câțiva paznici specializați de la una dintre firmele beneficiare a licitației de pază a CEO, din decembrie.

Rușeț și Olaru, în vizită de lucru
Activitatea paznicilor privați se pare însă că nu este destul de eficientă la Seciurile dovadă că luni, Ion Rușeț, directorul Direcției Administrativ și Servicii a CEO, alături de Sorin Olaru de la Resurse Umane, au fost împreună în unitatea respectivă. Cei doi au încercat să-i convingă pe cei 35 de paznici că trebuie să urmeze cursurile în cauză, în caz contrar în câteva luni vor rămâne și fără actualele locuri de muncă. “Am fost revoltați de felul în care ni s-a pus problema pentru că tot noi vom fi cei care trebuie să achităm contravaloarea cursului și asta pentru că noi vom fi obligați să solicităm în scris să facem cursul respectiv. Noi le-am spus celor doi că nu vom face cererea respectivă și mai mult că îi vom cere managerului Ciobotărică să ne transfere în Bazinul Rovinari pe vechile noastre meserii. Nu este posibil să avem parte de noi presiuni la locul de muncă după ce se știe foarte bine că am mai fost țepuiți o dată atunci când am trecut la Direcția de Pază, crezând în promisiuni care nu s-au materializat nici acum”, a declarat, ieri, unul dintre paznicii din Sectorul Seciuri.
Acesta susține că Ion Rușeț le-ar fi spus celor afectați că cererea lor de redistribuire în Bazinul Rovinari are șanse minime de reușită, directorul indicându-le să ia în calcul serios solicitarea cursului de securitate dacă vor să-și păstreze locurile de muncă.
Cei 35 nu au luat însă o hotărâre în acest sens, unii spunând doar că dacă vor fi forțați să facă cursul respectiv o parte vor ceda..
Anamaria StoicaDeficit de 300.000 de lei, dar protecția muncii de 50.000! Consilierul Fuiorea a contestat la Primăria Peștișani bugetul pe 2016 10 Feb 2016

Alesul Constantin Fuiorea, a contestat, în scris, ieri, la Primăria Peștișani bugetul comunei aprobat luni de zece consilieri, trei fiind împotrivă. Consilierul susține acum că nu este de acord cu felul în care s-a conceput acest buget care pornește, din start, cu un deficit de 300.000 de lei, banul public fiind cheltuit, în opinia acestuia, complet anapoda. Fuiorea subliniază că numai pentru protecția muncii angajaților primăriei se vor plăti anul acesta o jumătate de miliard de lei vechi, în timp ce carburanții, lubrefianții vor fi plătiți cu 350 de milioane de lei vechi. De altfel, poșta, telecomunicațiile, taxa radio-tv și internetul primăriei au alocate și ele 450 de milioane de lei vechi, în timp ce furniturile de birou vor costa, anul acesta, încă 350 de milioane de lei vechi.

Consiliul Local Peștișani s-a întrunit, ieri, în ședință extraordinară pentru a se vota bugetul localității. 13 consilieri au participat la ședința în care s-a supus aprobarea bugetului localității pe 2016. 10 consilieri au votat pentru bugetul care prevedea venituri de 4.875.000 de lei, în timp ce cheltuielile ajungeau la 5.191.000 de lei. În ciuda deficitului înregistrat de peste 300.000 de lei, consilierii au aprobat bugetul, chiar dacă acesta a stârnit discuții în plen. Constantin Fuiorea a declarat în ședință că împărțirea banilor publici nu este, în opinia sa, corectă, el spunând că cei care au împărțit fondurile și-au bătut și acum joc de banii cetățenilor, ca și în anii anteriori. Drept urmare, Fuiorea a depus marți la Primăria Peștișani o contestație scrisă a bugetului, iar alesul așteaptă acum un răspuns, omul nevotând proiectul de hotărâre în cauză.
A.StoicaPSD se înfrățește oficial cu ALDE! Dian jubilează 10 Feb 2016

Senatorul Dian Popescu este, începând de astăzi, partener electoral cu drepturi depline în PSD Gorj. Deși pesediștii nu l-au primit în partid, Dian a reușit astfel să ajungă, pe o cale lăturalnică, lângă Florin Cârciumaru și Ion Călinoiu, cel puțin ultimul lider fiind intens atacat de politicianul din Țicleni, cu ceva vreme în urmă. Dian se va așeza astfel la masa tratativelor cu cei doi, din postura de partener electoral pentru alegerile locale. Acest demers îl face pe senator să jubileze, mai ales că se visează măcar deputat la alegerile din toamnă, și speră că va ieși, iar, parlamentar cu sprijinul PSD, profitând de conjunctură la fel ca în fostul USL. De altfel, PSD şi ALDE vor semna chiar azi un protocol de colaborare electorală, acest lucru fiind subliniat, ieri, chiar de către liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, înaintea şedinţei Consiliului Naţional al formaţiunii. “Am stabilit şi cu domnul Tăriceanu şi cu domnul Daniel Constantin forma finală a protocolului. Mâine (n.r. miercuri), la ora 12,00, aici, la Parlament”, a anunţat preşedintele PSD, înainte de şedinţa Consiliului Naţional al formaţiunii social-democrate. Dragnea a adăugat că va semna un acord care va mări şansele în acest an electoral atât pentru PSD, cât şi pentru ALDE.
A.StoicaParepa i-a predat ștafeta lui Dascălu 10 Feb 2016

Noul șef interimar al IPJ Gorj, Marius Dascălu, și-a preluat, ieri, în mod oficial atribuțiile, instalându-se în fruntea Poliției Județene, Poliția Română dând publicității un comunicat de presă în acest sens, în care menționează inclusiv ce s-a întâmplat cu fostul comandant Gheorghe Parepa. Fostul inspector șef a fost împuternicit să exercite funcţia de director adjunct al Direcției de Ordine Publică, “până la încetarea situației care a determinat vacantarea funcției”, după cum a anunțat IGPR, acesta mutându-se la București, fiind astfel mai aproape de Ploieștiul natal.
În ceea ce-l privește pe noul comandant, “prin ordinul Ministrului Afacerilor Interne, începând cu data de 8 februarie a.c., comisar-şef de poliţie DASCĂLU MARIUS-COSTINEL a fost împuternicit să exercite, cu caracter temporar, funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj”, a informat Poliția Română, ministrul Petre Tobă mai numind, ieri, în funcție șefi ai inspectoratelor de poliție din Galați și Brăila. Noul șef al IPJ Gorj a fost adjunct al IPJ Vâlcea în ultimii cinci ani, iar anterior a condus Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate, precum și Serviciul de Investigare a Fraudelor, înainte de numirea sa în fruntea Poliției Gorj presa din Vâlcea relatând că Dascălu se pregătea să se pensioneze, decizia fiind amânată acum cu cel puțin o jumătate de an, cât durează interimatul de la Târgu-Jiu.
Gelu IonescuGura târgului – Fiul fostului edil Iorga vrea și el la Primăria Motru 10 Feb 2016

Retragerea din cursa pentru un nou mandat de primar al municipiului Motru al edilului Dorin Hanu crește, zilnic, numărul pretendenților la primăria orașului.
Deja al optulea candidat și-a anunțat, pe o rețea de socializare, intenția de a intra în cursa pentru alegerile locale, respectivul fiind chiar fiul fostului primar de Motru, Ion Iorga, ex-consilier local al PDL în municipiu. Fiul lui Iorga ar candida pentru UNPR, spun persoane din localitate.Șantajată cu poze compromițătoare de o falsă profesoară 10 Feb 2016

O tânără de 19 ani a ajuns în arestul IPJ Gorj sub acuzația de șantaj după ce s-a folosit de fotografii compromițătoare pentru a obține bani și bijuterii de la o minoră de doar 13 ani. Tânăra mai este acuzată și de înșelăciune, deoarece s-a dat drept profesoară pentru a obține bani de la două societăți comerciale.

Ștefania Loredana Diaconescu are 19 ani, este elevă în clasa a XII-a la un liceu din Târgu-Jiu și lucra și ca model. În ultima perioadă a găsit însă alte două modalități de a obține venituri: înșelăciunea și șantajul. Folosindu-se de niște fotografii compromițătoare, tânăra a cerut în repetate rânduri bani și bijuterii unei minore de 13 ani, la rândul ei elevă la o altă unitate de învățământ din municipiu, pe care o cunoscuse prin intermediul surorii sale.

santajistaMinora era amenințată că, în cazul în care va refuza să-i dea bani și bijuterii șantajistei, fotografiile în care era surprinsă în ipostaze compromițătoare vor ajunge  pe site-uri de socializare. Tânăra s-a mai dat mai drept profesoară de dans sportiv și, sub pretextul că strânge bani pentru ajutorarea unor copii cu probleme locomotorii, a păcălit reprezentanţii a două societăţi comerciale să doneze diverse sume de bani.

11890970_10153200532564541_2112483594802463207_nPână ca poliția să intre pe fir, aceasta reușise să obțină de la minora aproximativ 13 grame de bijuterii și 200 de lei de la cei doi patroni. ”Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că tânăra ar fi şantajat o minoră, de 13 ani, din municipiul Târgu-Jiu. Aceasta i-ar fi cerut fetei de 13 ani, în repetate rânduri, să-i dea bani şi bijuterii, ameninţând că, în caz contrar ar distribui fotografii cu aceasta, în ipostaze indecente, pe diferite site-uri de socializare.

10626555_761373720592606_5290773910849079781_nÎn cursul zilei de 8 februarie, poliţiştii de investigaţii criminale au organizat un flagrant pe Bulevardul Ecaterina Teodoroiu, din localitate, ocazie cu care făptuitoarea a fost surprinsă când ar fi pretins şi ar fi luat 150 de lei de la persoana vătămată”, a anunțat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. 10609415_775595672503744_3281534287773841419_nTânăra a fost reținută pentru 24 de ore sub acuzațiile de șantaj și înșelăciune, fiind prezentată în cursul zilei, de ieri, Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, care a dispus cercetarea sub control judiciar, ocazie cu care se pare că aceasta și-a și recunoscut faptele. Cercetările continuă acum pentru a vedea dacă tânăra a mai făcut și alte victime.
Roxana LupuAngajați plătiți necorespunzător! ITM Gorj a amendat contravențional Minprest Serv 10 Feb 2016

Condițiile de muncă ale angajaților din Minprest Serv au ajuns în atenția inspectorilor ITM Gorj. De altfel, această instituție a fost sesizată de faptul că o parte dintre salariații unității lucrează în condiții deosebite, în timp ce sunt plătiți pentru condiții ușoare de muncă. Inspectorii s-au deplasat astfel la Minprest, iar cele sesizate luna trecută de către Sindicatul Solidaritatea 2013 s-au confirmat, motiv pentru care unitatea a fost, urgent, amendată.

În numerele trecute ale cotidianului Gorjeanul, se sesiza de către liderul de sindicat din CEO, Nicu Bunoaica, faptul că o parte a salariaților mutați din lămpăriile și spălătoriile carierelor miniere din zona Motru au ajuns la muncă în alte sectoare de activitate, nefiind încadrați corespunzător. Sindicalistul susținea astfel că angajații în cauză au ajuns să lucreze la benzile transportoare de cărbune, în timp ce munca în cauză, deși periculoasă, a ajuns să le fie plătită respectivilor drept activitate fără risc profesional. Acesta sesizase, în concluzie, ITM Gorj, iar inspectorii de muncă s-au și deplasat la fața locului, descoperind, imediat, ilegalitățile în cauză. “În urma verificării unor locuri de muncă prin sondaj au fost identificate neconformități, unitatea a fost sancționată contravențional și au fost stabilite măsuri necesare îmbunătățirii condițiilor de muncă a lucrătorilor”, a transmis ITM Gorj, oficial, luna aceasta, printr-un document ce poartă semnătura inspectorului-șef George Romanescu.

minprestCondiții deosebite, doar pe hârtie!
În același document, se precizează negru pe alb că “această unitate nu a depus la ITM Gorj documentația necesară încadrării locurilor de muncă în condiții deosebite”, unitatea neavând vreodată posturi încadrate astfel.
Cu toate acestea, din 2001 și până în prezent Minprest și-a reînnoit avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, potrivit solicitărilor ITM Gorj.
Reamintim că, nu mai departe de săptămâna trecută, salariații din zona Poiana au reclamat faptul că la una dintre benzile din carieră o lucrătoare a Minprest a suferit un accident de muncă, lopata fiindu-i prinsă în banda transportoare. Accidentul în cauză nu a fost recunoscut de către Minprest, salariata afectată fiind convinsă să nu declare accidentul de teamă că acesta ar provoca repercusiuni grave întregii echipe de lucru din schimbul respectiv, știut fiind faptul că activitățile în cauză nu se pot face cu banda în mișcare.
Anamaria StoicaSpitalul Novaci s-a dotat cu sistem de elongație 10 Feb 2016

Emil Grigore, managerul Spitalului Orășenesc Novaci, s-a ținut de cuvânt și a făcut demersurile necesare astfel încât, începând din această lună, la unitatea sanitară din Novaci să se poată efectua ședințe pentru tratarea durerilor de spate și recuperarea după o hernie de disc cu ajutorul elongaţiei. Sistemul este deja funcțional, la inaugurarea sa fiind prezent și edilul Dumitru Leuștean.

Visul a devenit realitate. Spitalul Orășenesc Novaci și-a diversificat serviciile medicale, completându-și dotările cu un sistem de elongație de ultimă generație.
elongatie spital novaci (3)La inaugurarea acestuia a fost prezent și reprezentantul administrației publice locale din Novaci, primarul Dumitru Leuștean. “Am primit o sponsorizare și am achiziționat o masă de elongație în valoare 11.740 euro fără TVA. Sistemul este deja funcțional, primii pacienți care au beneficiat de ședințe de elongație declarându-se încântați.”, a confirmat Emil Grigore, managerul Spitalului Orășenesc Novaci.
Elongația este procedeul nechirurgical care presupune relaxarea pe un pat special, care îndreaptă coloana, o scapă de presiunea din interiorul discurilor, permiţându-le acestora să se rehidrateze şi, implicit, să se vindece. În plus, s-a descoperit că procedura are ca efect chiar şi creşterea în înălţime.

Ședințe de elongație gratis, la Spitalul Novaci
Gorjenii care suferă de hernie de disc vor putea să se trateze gratuit la Spitalul Orășenesc Novaci, aici elongatie spital novaci (7)făcându-se ședințe de elongaţie, un remediu nechirurgical şi extrem de eficient. Specialiștii spun că această decompresie tridimensioală a vertebrelor reprezintă versiunea tehnologizată a tracţiunii.
Repoziţionarea vertebrelor în ax longitudinal creează mediul de vindecare, iar în scurt timp deblochează discurile intervertebrale şi vertebrale. Totul se face în condiţii de siguranţă şi fără pic de durere.
elongatie spital novaci (8)Prin această procedură se ajunge la reducerea intensităţii durerii şi inflamaţiei, relaxarea musculaturii, starea de bine şi, nu în ultimul rând, o creştere în înălţime de unu-doi centimetri. Procedurile de elongaţie se fac de îndată ce se pune un diagnostic de specialitate asupra pacientului. În mod normal, o astfel de procedură costă câteva sute de lei, ea putându-se face în clinici din Capitală.
Elongaţia este procedura medicală indicată pacienţilor cu afecţiuni ale coloanei vertebrale.
Minodora SuceaMai puține viroze și pneumonii 10 Feb 2016

În perioada 1-8 februarie 2016 s-a înregistrat o scădere a numărului persoanelor diagnosticate cu viroze și pneumonii. Potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 1.206 gorjeni au fost diagnosticați cu viroză și 535 cu pneumonie. În săptămâna anterioară, 1.500 de gorjeni au fost diagnosticați cu viroze, la medicul de familie, și 33 au fost internați. Alte 672 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie și 127 au fost internate.

Dacă în ultima săptămână din luna ianuarie numărul gorjenilor diagnosticați cu viroze și pneumonii a crescut alarmant, în prima săptămână a lunii februarie s-a înregistrat o scădere a numărului îmbolnăvirilor. “În ultima săptămână au fost raportate 1.206 de cazuri de viroze și 51 de internări, dar și 535 de cazuri de pneumonie și 115 internări. Cei mai afectați au fost copiii, în rândul lor înregistrându-se cele mai numeroase cazuri”, confirmă Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Reamintim faptul că, în săptămâna anterioară, 1.500 de gorjeni au fost diagnosticați cu viroze, la medicul de familie, și 33 au fost internați. Alte 672 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie și 127 au fost internate.

Sfaturile medicilor
Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
M.S.Spitalul Județean a încasat peste 25.000 de lei din coplată 10 Feb 2016

De mai bine de doi ani, coplata a devenit o realitate, pacienţii fiind nevoiţi să achite o taxă la externare. Coplata este încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Există şi câteva categorii de pacienţi care nu trebuie să achite aceste taxe. Pe parcursul anului trecut, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu s-au strâns nu mai puţin de 25.020 de lei din coplată.

Persoanele care necesită internare sunt nevoite să achite o taxă în momentul în care părăsesc spitalul. Oamenii deja s-au obişnuit cu coplata, iar vestea bună este că deocamdată valoarea acesteia rămâne neschimbată. Cât priveşte utilizarea banilor obţinuţi de unităţile sanitare din externări, managerii spitalelor susţin că sumele nu sunt foarte mari şi că se folosesc pentru sporirea confortului bolnavilor.

Peste 25.000 de lei a încasat Spitalul Județean
Pe parcursul anului trecut, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu s-au strâns nu mai puţin de 25.020 de lei din coplată. Nici aici nu va majorată coplata, după cum confirmă conducerea unităţii. „25.020 de lei s-au strâns la noi din coplată, pe parcursul anului trecut, de la 5.004 persoane. Noi am decis ca valoarea coplăţii să fie 5 lei şi va rămâne la fel şi în acest an.”, a menţionat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Pacienţi scutiţi de la coplată
Nu se percepe coplata de la: copii până la 18 ani, tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, bolnavi incluşi în programele naţionale de sănătate, cu condiţia să nu aibă venituri din pensie sau alte surse; pensionarii cu pensii sub 740 de lei, care au venituri doar din pensie. Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.
Pentru acest an, spitalele din Gorj anunţă că nu vor modifica valoarea coplăţii.
Minodora SUCEAUCB Târgu-Jiu, în primele 20 de universități din România 10 Feb 2016

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a reuşit performanţa de a ocupa locul 20, la nivel naţional, în clasamentul World Universities Ranking on the Web, dintr-un total de 108 universităţi româneşti. Acest clasamenent cuprinde 12000 de instituţii de învăţământ şi cercetare din lume, pe primul loc aflându-se Harvard University, urmată de Massachusetts Institute of Technology şi Stanford University.

Potrivit reprezentanților UCB, la nivel mondial, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu se află pe poziţia 3002, în condițiile în care în clasamentul anterior a ocupat poziţia 3781. În ceea ce priveşte clasamentul european, UCB ocupă locul 1003, iar dacă ne referim la Universităţile din Europa Centrală se află pe poziția 231, din 3117 de universități clasificate.
Clasamentul World Universities Ranking on the Web cuprinde 12000 de instituţii de învăţământ şi cercetare din lume, pe primul loc aflându-se Harvard University, urmată de Massachusetts Institute of Technology şi Stanford University. Prima Universitate din Europa este University of Oxford (locul 12 mondial), urmată de University of Cambridge (locul 13 în clasamentul mondial).
Webometrics Ranking of World Universities este realizat pe baza conținutului web generat de universități și de relevanța acestui conținut măsurat atât prin numărul de link-uri externe spre instituțiile de învățământ, cât și prin numărul de citări al lucrărilor postate pe site-urile proprii. Pentru realizarea acestui top, Cybermetrics Lab analizează universități din întreaga lume, clasamentul rezultat fiind publicat de două ori pe an, în ianuarie și iulie.

Criterii esențiale pentru top
Criteriile de performanţă ce stau la baza realizării acestui top sunt: Impactul sau Vizibilitatea (50 %). Calitatea conţinutului este evaluată printr-un „referendum virtual”, numărând toate link-urile externe pe care webdomain-ul universităţii le primeşte de la părţile terţe diferite. Aceste link-uri reprezintă recunoaşterea prestigiului instituţional, performanţei academice, valorii informaţiei, precum şi a utilităţii serviciilor introduse pe paginile web, în conformitate cu criteriile a milioane de editori web din întreaga lume; Prezenţa (10 %). Numărul total de pagini web găzduite în webdomain-ul principal al universităţii, indexate de cel mai mare motor de căutare, Google; Deschiderea (10 %). Prin acest indicator, în mod explicit este recunoscut efortul global de a înfiinţa arhive/repozitorii de cercetare instituţionale. Indicatorul ia în considerare numărul de fişiere PDF publicate pe site-urile dedicate, determinate de motorul de căutare Google; Excelenţa (30 %). Lucrările academice publicate în reviste internaţionale cu factor de impact joacă un rol foarte important în clasamentul universităţilor. Utilizarea pur şi simplu a numărului total de lucrări poate fi înşelătoare, de aceea indicatorul ia în calcul doar publicaţiile de excelenţă din perioada anilor 2010-2015, adică producţia ştiinţifică universitară din perioada indicată, care este parte a celor 10% din documentele cele mai citate în domeniile ştiinţifice respective.
Minodora SuceaGruia Stoica, aproape de verdictul final în licitația trucată de la CEO 10 Feb 2016

Omul de afaceri Gruia Stoica mai are două săptămâni de libertate, instanța supremă amânând, ieri, până pe 23 februarie pronunțarea unui verdict final în dosarul în care acesta a primit, pe fond, o condamnare de 4 ani cu executare în urma anchetei făcute de DNA cu privire la trucarea unei licitații la Complexul Energetic Oltenia.
În luna mai 2013 CEO căuta firmă pentru a transporta cărbunele pe calea ferată la Craiova și Turceni, valoarea contractului fiind de peste 100 de milioane euro. Licitația a fost organizată în ianuarie 2014, procurorii acuzându-l pe Stoica de faptul că i-a promis 3 milioane euro avocatului Doru Boștină pentru a afla de la directorul general al CFR Marfă prețul cu care compania de stat se va prezenta la licitația de la CEO. Afaceristul dorea să își facă propria ofertă în funcție de cea a CFR Marfă, nebănuind că procurorii anticorupție aveau un dosar în lucru pe această temă. El a fost arestat preventiv la vremea respectivă, iar un an mai târziu, în martie 2015, a fost condamnat la cei 4 ani cu executare, acum fiind în așteptarea verdictului final.
Gelu IonescuNoi delicte silvice, cercetate de polițiști 10 Feb 2016

Doi gorjeni, unul din Plopșoru, iar celălalt din Baia de Fier, sunt cercetați de oamenii legii pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală și sustragere de material lemnos.

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Plopşoru au fost sesizaţi luni, prin apelul 112, de un bărbat, de 33 de ani, din comuna Plopşoru, cu privire la faptul că un alt bărbat, de 49 de ani, din aceeaşi localitate, ar fi tăiat mai mulţi arbori speciile cer şi gârniţă de pe raza satului Piscuri. Din cercetările efectuate de poliţişti la faţa locului a reieşit faptul că bărbatul de 49 de ani ar fi tăiat de pe picior trei arbori din speciile cer si gârniţă din pădurea ce aparţine Ocolului Silvic Turceni, motiv pentru care acesta este acum cercetat pentru tăiere ilegală şi sustragere de material lemnos. Tot luni, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Baia de Fier au depistat un bărbat, de 44 de ani, din comuna Baia de Fier, în timp ce transporta cu o autoutilitară, pe D.C. Rudărie, cantitatea de 1,8 mc de material lemnos de esenţă fag, fără a deţine documente de provenienţă. Și în acest caz s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi sustragere material lemnos.
R.L.AEP: Cotizația la partid nu poate depăși 4200 de lei 10 Feb 2016

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut publice valorile absolute ale limitelor pentru donații, împrumuturi și cotizații prevăzute de legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Aceasta nu poate depăși astfel, lunar, 4200 de lei, partidele din Gorj neavând impuse sume lunare mai mari decât limita stabilită. De altfel, la PSD Gorj, membrii cu funcții politice, achită între câțiva zeci de lei și maxim 500 de lei de persoană, lunar, în timp ce la PNL se plătește de către aleși o indemnizație semestrială, stabilită de BPJ Gorj. Partidele mai mici din județ nu au impus limite pentru cotizații, sumele destul de mici fiind colectate cu greutate de la aleșii locali.

Conform corelărilor făcute cu salariul minim brut pe țară, la alegerile locale și parlamentare din acest an, valoarea veniturilor maximală a donațiilor pe care un partid politic le poate primi într-un an este de 26,2 milioane de lei la nivel național. Donațiile primite de la o singură persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime, ceea ce înseamnă 210.000 de lei. De asemenea, pentru anul 2016, valoarea maximă a donațiilor primite de la o persoană juridică nu poate depăși valoarea de 525.000 de lei. Valoarea maximă a împrumuturilor primite de la o persoană fizică, de către un partid politic, nu poate depăși valoarea de 210.000 de lei, se arată într-un comunicat de presă remis de AEP.
În ceea ce privește nivelul cotizațiilor primite de către partidele politice, suma cotizațiilor plătite într-un an de un membru de partid nu poate depăși 48 de salarii minime brute pe țară. Pentru anul 2016, valoarea maximă a cotizațiilor primite de un partid politic de la un membru de partid nu poate depăși suma de 50.400 de lei. Ceea ce înseamnă o cotizație lunară de 4.200 de lei de persoană.

PSD și PNL sunt partidele din Gorj unde cotizațiile se strâng cu conștinciozitate, cele două formațiuni având de altfel numeroși aleși locali, județeni și parlamentari. Sumele nu au depășit însă limita impusă, recent, de către AEP, nici măcar atunci când la PNL s-a plătit sondajul pentru municipiu. Suma de 1000 euro s-a acordat în tranșe de către cei cinci intrați în sondaj. Cu banii în cauză, de regulă se achită drepturile salariale la angajații organizațiilor în cauză, bunurile de protocol și utilitățile la sediile respective.
A.StoicaSanda, convocat la lotul național 10 Feb 2016

Unul dintre jucătorii Energiei, component al generației de aur a CSS Târgu Jiu, multiplă campioană națională de juniori, a fost convocat la o acțiune a lotului național U18. Este vorba de Silviu Sanda, care a fost chemat la echipa națională pentru un stagiu de o săptămână în care selecționerul României U18, Eugen Ilie, va căuta să sudeze echipa cu care în vară va participa la Campionatul European U 18. Din acea echipă a CSS Târgu Jiu care a adus o salbă de medalii pentru baschetul gorjean, la echipa națională a mai fost convocat și Camil Berculescu, jucător care de ceva timp îmbracă tricoul celor de la U BT Cluj Napoca. Tot la Gheorghieni, unde sunt cantonate naționalele U15, U16 și U18 ale României, a fost chemat și Horia Lungescu, de la C.N. „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, aflat la dispoziția lotului U15.
Cristi ConstantinescuLaureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – 2015 – In scriptoris Gheorghe Grigurcu honorem! 10 Feb 2016

Afirmându-se, mai întâi, în calitate de cronicar literar la revista „Familia” și prezent în viața literară neîntrerupt pe parcursul unei jumătăți de secol, scriitorul Gheorghe Grigurcu (născut pe 16 aprilie 1936 la Soroca /Republica Moldova) și-a manifestat de timpuriu și disponibilitatea lirică, intrinsecă firii sale introspectiv-reflexive. După o trecere meteorică prin Școala de literatură de la București, de unde fusese exmatriculat pentru că-l vizitase pe Arghezi la Mărțișor, tânărul revine la Cluj ca student, unde avea de a-l cunoaște pe Lucian Blaga, a cărui personalitate, incomodă pentru regimul recent instalat într-o Românie comunizată după „scriptura stalinistă”, era pus la index. În frecventele întrevederi și convorbiri cu Maestrul care i-a citit și apreciat versurile și traducerile din poezia rusă, – recomandându-l la absolvirea facultății (1958)unor literați apropiați din conducerea unor instituții (lui Tudor Vianu pentru angajarea la Biblioteca Academiei ori lui Alexandru Jebeleanu, pentru cooptarea în redacția „Scrisului bănățean”), dl Gheorghe Grigurcu și-a putut forma acele păreri și convingeri nu numai asupra regimului ce făcuse din România o „gubernie sovietică”, ci și despre profesiunea de scriitor, condiție pe care și-o va asuma cu deplină luciditate, consecvență, integritate, spirit critic.
3.bÎntâlnirile și convorbirile cu autorul „Nebănuitelor trepte” au lăsat, desigur, urme formative în desăvârșirea personalității, ca om și artist al cuvântului. Frecvente sunt, în jurnalul său „bibliografic” continuu, ajuns azi la câteva volume, gândurile și exhortațiile amicale ale lui Blaga. Într-un număr trecut al revistei am selectat și noi, cât pentru mai bine de o pagină, un număr infim, din acest corpus memorialistic și ideatic, fără de examinarea căruia viitorul monografist nu i-ar putea înțelege scriitorului Gh. Grigurcu anii formării, ai clădirii de sine.
Punctând această etapă a vieții sale, în detrimentul perioadei orădene cu scurtul ei exercițiu la catedră în învățământul preunivesitar (mai târziu, nici la Tg.-Jiu nu a fost invitat să susțină vreun curs universitar!), vrem să atragem atenția asupra situării sale, încă de la început, pe o platformă de opțiuni moral-civice și axiologice, de la care criticul Gh. Grigurcu nu s-a abătut niciodată.
Nu trebuie uitate paginile de memorialistică, de confesiune și atitudine, în conturarea unui profil cât mai exact. Aparţinând, cronologiceşte, aşa-numitei „generaţii ’60”, dl. Gh. Grigurcu a fost martor şi desigur actor al unei perioade culturale semicentenare, una din cele mai dramatice şi încă neaşezate, faţă de care şi-a clădit propria-i personalitate scriitoricească prin opţiuni clare şi comportamente rectitudinale, toate acestea aducându-i îndepărtarea din slujba redacţională şi „exilul intern” de la Tg.-Jiu.
Răspunzând intervievatorilor, – în multele interviuri date de-a lungul vremii – care uneori îl provoacă delicat şi simpatic, criticul „dizertează” asupra spiritelor formatoare, tinereţii asuprite de ideologia proletcultului, prieteniilor trădate, locurilor şi oamenilor pe care i-a cunoscut. Se exprimă cu nesaț asupra condiţiei literaturii, a eticii scriitoriceşti, neuitând să nuanţeze consideraţiile despre actul receptării critice şi îndeosebi despre condiţia polemicii, ca formă de vivacitate a criticii. Opinii în genere… inconfortabile, după cum sună titlul unei lucrări! Nu crede în distincţia antinomică maioresciană „poeţi” vs. „critici”, distingând cu fineţe raporturile dintre „cultură” şi „politică”. În privinţa „geniului”, criticul îl consideră „un fenomen de hotar”, amintind metafora baudelairiană a albatrosului sau, mai neted, părerea lui Diderot despre reacţia mulţimii în faţa străinului, minoratului şi xenofobiei sui generis! Între marii scriitori pe care i-a cunoscut de-a lungul vieţii, Blaga rămâne una din marile lumini. Pe de altă parte, deşi amendaţi pentru „colaboraţionismul” lor, îşi aminteşte cu simpatie de Arghezi, de Sadoveanu, de Gala Galaction, dar și de I. Agârbiceanu, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Dimitrie Stelaru, Ion Sofia Manolescu… Desigur, nu-i poate uita pe G. Călinescu, T. Vianu, Vladimir Streinu, Perpessicius, Şerban Cioculescu, N. Steinhardt, Petre Ţuţea, Al. Rosetti, Liviu Russu, D.D. Roşca, Melania Livadă… Lista este, desigur, mai lungă şi foarte grăitoare pentru gustul literar şi estetic al celui ce va persevera pe linia criticii artiste (chiar așa îl vedeam și noi într-o cronică din „Ramuri”, nr. 9/1983, la cartea „Între critici”, intitulată: Gheorghe Grigurcu şi mandarinatul criticii artiste).
Cunoscut drept unul din cei mai de seamă critici români, atotprezent în peisajul literar, ale cărui diagnostice valorice privind poezia și critica, mai puțin proza și dramaturgia, au degajat atmosfera îmbâcsită a peisajului literar, supus unor insidioase confuzii și varii veleitarisme, putem spune cu deplină îndreptățire că în istoria literaturii române de azi vocea criticului Gh. Grigurcu, situată pe criteriul estetic al tradiției noastre critice de la Maiorescu și Lovinescu încoace, este una distinctă, clarificatoare și de mare audiență. În ciuda unor insulare orgolii ori rețineri așa-zis academice! Sunt, prin urmare, de neconceput astfel de „istorii literare” ori „panorame” de gen, fără raportarea judecăților de valoare la această magistratură de gust literar sigur.
Pusă oarecum în umbră de afirmarea pe acest palier al creației, poezia domniei-sale a cunoscut un mai dificil și lent proces de receptare, de recunoaștere. Și asta câtă vreme alte voci lirice dominau epoca, uneori pe merit, alteori prin tot felul de strategii de promovare și impunere.
De la debutul surprinzător cu „Un trandafir învață matematica” (1968) până la masivele culegeri de mai târziu (vezi integrala poeziei până în 2000 de la Editura „Vinea”, 2004), iar de aici la plachetele din umă, meditația lirică a înaintat pe linia esențializării și stilizării până la abstractizarea limbajului artistic în ideograme minimalist-glaciale, crochiuri abstractizant-imagistice, desăvârșindu-se sub semnul „cristalizărilor” reflexive. Astfel, contemplațiile, cristalografiile, radiografiile unor existențiale instantanee, cotidiene, semne lecturale, evocarea unor toposuri identitare precum «Amarul Târg» și atâtea texte grele de un preaplin al fiindului cugetător, toate acestea sunt însemne de viață și de carte din care transpare un adevărat complex de trăiri și sentimente, de rememorări îndurerate și regăsiri de sine, specifice unelucide conștiințe scriitoricești.
Recognoscibilă în peisajul liricii noastre de azi, grație unei specificități congruente de fond și formă, poezia dlui Gheorghe Grigurcu și-a recăpătat locul binemeritat în tabloul general de valori, încununată fiind, recent, cu Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – 2015, ediția a XXV-a, pentru Opera Omnia. Dobândind simultan și calitatea de „Cetățean de Onoare” al municipiului Botoșani.
Întru Mulți Ani, maestre Gheorghe Grigurcu –cum perpetua in historia litteris nostris honore!
Zenovie CÂRLUGEAPartidul Național Liberal între tradiție, prezent și viitor 10 Feb 2016

Nimeni nu poate nega că Istoria României moderne se împletește timp de aproape ¾ de veac cu istoria Partidului Național Liberal. PNL a fost încă de la înființarea sa, la 24 mai 1875, inițiatorul programelor politice care au înălțat România la o poziție europeană recunoscută de toate marile puteri ale vremi.
Doctrina liberală, încolțită în România într-un ogor socio-politic fertil, în a doua jumătate a secolul 19 și prima jumătate a sec 20 a fost marcată și aplicată, de liderii politici de atunci în frunte cu I.C. Brătianu. Datorită ideilor progresiste de modernizare a țării, erau numiți de adversarii politici ”roși”. Atât cucerirea independenței României, cât și făurirea României Mari în 1918, recunoscută la Paris și reconfirmată la Trianon. IC Brătianu a făcut între anii 1922 – 1926 marile reforme care au modernizat România.
Datorită cedării de către marile puteri a unei părți a Banatului, IC Brătianu părăsește conferința de pace. Au urmat I.G. Duca, un patriot lucid și ”cinstit de sărac” (la autopsie după asasinarea sa în gara Sinaia, avea lenjeria intimă peticită – și era Prim-Ministru al României), iar în 1937, (ultimul an de democrație) un Guvern condus de liberalul Gh. Tătărescu, care în 1946 ca Ministru de externe în guvernul Groza a condus delegația română la conf. de pace de la Paris dintre 29 iulie – 15 octombrie 1946, luptându-se pentru drepturile României. (ziarul ”Scânteia” îl critica pentru că a vorbit în franceză). A urmat întunericul bolșevic de 43 de ani când PNL dispare din istorie, liderii lui suferind temnița sau moartea I.C. Brătianu, și marele istoric Gh. Brătianu au murit în temniță).
Să fiu iertat dacă greșesc dar se pare că oficial PNL n-a fost desființat, doar PNȚ, însă în condițiile Partidului Unic nu mai putea funcționa.
Poate m-am referit prea mult la trecutul PNL, dar vorba lui Ciciero: ”Cine ar putea cu adevărat să nu cinstească un trecut ce a fost păstrat și transmis prin dovezile cele mai marețe”.
Și a venit 1989 când s-a reînființat PNL sub conducerea lui Radu Câmpeanu (actualmente președinte fondator). Orgoliile personale au făcut să apară multe partidulețe liberale, care sub conducerea actualului președinte de onoare, Ionescu Quintus în 1993 se regrupează în noul PNL. Au urmat mai multi președinți precum Valeriu Stoica(2001), Stolojan(2002), iar în 2004 Călin Popescu Tăriceanu urmat de Antonescu. După încercarea de a introduce pe actualul Președinte al țări Iohannis în guvernul Groza este confirmat șef al PNL propus de Ionescu Quintus.
Pe plan local, domnul Dan Ilie Morega, acest ”argint viu” a fost un bun conducător, organizația Gorj ocupând loc fruntaș pe țară. Morega a luptat împotriva ”bărbieririi pădurilor” și a fugii de capital din județ. Revenind la actualul PNL, prin ”altoirea”cu PDL și având ca fruntaș doi vice-președinți (Gorghiu și Blaga), PNL nu mai seamănă deloc cu partidul Brătienilor, care deși era Partid Liberal, totuși un procent însemnat din programul său era acordat întăririi ”păcii sociale” pe când acum doamna Gorghiu declara fățiș că partidul la care este vice-președinte, va lupta consecvent împotriva oricărei idei de stânga, ceea ce dovedește o judecată falsă, PSD neputând fiind scos din istorie de niște orgolioși vrămelnici aflați la cârma PNL-ului și că în România partidele politice trebuie să rămână rivale, dar nu DUȘMANE cum vrea Gorghiu.
Gh. RĂDULESCUConstantin Brâncuși vorbind despre sculpturile sale 10 Feb 2016

Reflecțiile lui Brâncuși asupra propriilor sculpturi, din ,,Aforismele și textele” sale, date publicității de către Constantin Zărnescu, au un rol covârșitor pentru interpretarea acestora.
,,Sculpturile mele, arată Brâncuși, sunt fecioarele mele! Le gătesc ca de nuntă”. ,,Rugăciunea”, bronz, 1907, ,,Cuminţenia pământului”, piatră, 1907-1908, în care a folosit stilizarea, procedeu existent în vechea artă egipteană, în scenele mitologice de pe vasele greceşti sau în arta populară românească, reprezintă o cotitură a formaţiei sale de artist, era un pas în direcţia independenţei artistice.
,,Cuminţenia pământului”, afirmă Brâncuşi, a fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). ,,Cuminţenia pământului” a fost, pentru mine, ceea ce este mult mai adânc, femeia dincolo de psihologia dumneavoastră!” (45). În textul 82, vine cu precizarea: ,,Înapoi la natură! – şi la naturalitatea filosofică, adică la ,,Cuminţenia pământului”. Creată la Paris, 1908, expusă la Bucureşti, în 1910, făcând parte din colecţia Muzeului de Artă din România, reprezintă, în concepţia lui Petru Comarnescu şi a filosofului Constantin Noica, un simbol al înţelepciunii acumulate pe pământul nostru de-a lungul mileniilor. Sugerează comuniunea cu natura, cu pământul, fapt evidenţiat şi de prietenul său, James Joyce, scriitor irlandez, deschizător de drum nou în proza modernă, aşa cum Brâncuşi este în sculptură, iar Ezra Pound, în poezie: ,,Marile mişcări, care declanşează revoluţiile spiritului, nasc din visurile, viziunile unui cioban de pe coline, pentru care pământul nu e un câmp de exploatare, ci o mamă vie.” Contopirea arhaicului cu modernul, în ,,Cuminţenia pământului”, este sugerată, metaforic, chiar de Brâncuşi (,,fundul oceanului”), fapt constatat şi de Henri Rousseau, supranumit Douanier, ,,Vameşul” (1844-1910) care, în faţa statuii, a exclamat: ,,Tu ai transformat anticul în modern!”
,,Sărutul”, această capodoperă de tinereţe, a reprezentat pentru mine drumul Damascului.” În evul mediu, din Damasc, erau aduse, în teritoriile româneşti, stofe scumpe de mătase numite damasc, precum şi renumitele săbii de Damasc (asemănător cu Drumul mătăsii). În viziunea lui Brâncuşi, ,,Sărutul”, eliminând din sculptură neesenţialul, evocă, prin procedee plastice, eterna iubire: ,,Găsiţi în această sculptură numai o sugerare a braţelor şi a picioarelor, o sugerare a fizionomiilor”. Sculptura ,,Sărutul”, înălțată în cimitirul Montparnasse din Paris și bazată pe folclorul românesc, este compusă în forma literei ,,M” -moartea”(78).
Aproape toate sculpturile lui Brâncuși cunosc mai multe forme, realizate în timp.
Despre sculptura ,,Prometeu”, marmură și bronz polizat, 1911, în formă ovoidală sau oviformă, afirmă: ,,Prometeul meu, dacă este așezat cum trebuie (pe soclu) îi poți vedea capul cum i se lasă pe spate, peste umăr, în vreme ce vulturul îl devorează” (84). (anacolut)
Multe din sculpturile lui Brâncuși au o formă ovoidală. Prețioase precizări ne furnizează și despre sculptura ,,Nou-născutul”, în marmură (1915) și în bronz polizat, 1920: ,,Ce vedem, oare, atunci când privim un Nou-născut? O gură larg deschisă, avidă după aer! Nou-născuții vin pe această lume supărați, pentru că îi aducem fără voia lor”(85).
Oul semnifică începutul lumii, prima celulă din care a luat ființă lumea. ,,Începutul lumii (Oul)” și ,,Sculptură pentru orbi”, șlefuite intens, păreau ,,entități perfecte ale universului”. ,,Cu această formă (,,Oul” sau ,,Începutul lumii”) eu aş putea să mișc Universul. Noi ne aflăm într-o sferă, însă ne jucăm mereu cu alte sfere” (88). Basarab Nicolaescu, în exegeza sa asupra lui Ion Barbu, constată unele similitudini între ,,Oul dogmatic” barbian și sculpturile lui Brâncuși, ,,Începutul lumii” și ,,Nou-născutul”. Oul, simbol al creației, imaginea eternă a increatului, ,,Făcut e să-l privim la soare”, pentru a se putea intui sensurile iniţiatice, în acelaşi timp Oul e ,,Palat de nuntă şi cavou”, adică posedă potenţial viaţa şi moartea. În Ou se află izvorul Creaţiei la scară macroscopică. Cosmogoniile originare susţin naşterea mitică a universului dintr-un Ou.
Sculpturile ce reprezintă animale, temă esenţială, în creaţia brâncuşiană, au o origine mitică. ,,Trăiesc ca într-un deşert singuratic, cu animalele mele” (159).
,,Leda”, bronz polizat, 1920, ca şi ,,Foca”, este montată pe o platformă rotitoare, asemănătoare cu ,,Masa tăcerii”. Despre ,,Leda”, Brâncuşi a spus: ,,E Leda, nu e Jupiter – prefăcut în vreo lebădă. Lebăda, în schimb, ca şi corpul femeii, prezintă unduiri de o mare gingăşie. ;;Leda” este o poezie fără sfârşit.”
,,Foca” mea, în acea rotire electrică (cinetică) fără sfârşit!…”. Brâncuşi regretă că a vândut sculptura ,,Foca”-Miracolul, aflată la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, cealaltă variantă aflându-se expusă la Muzeul Naţional de Artă al Franţei.
Motivul păsării, care apare des cioplită în lemn, pe acoperişuri şi pe porţi, ca aducătoare de noroc, iar în muzica populară, o găsim în cântecul ciocârliei, este esenţial în sculpturile brâncuşiene. Despre sursele folclorice româneşti ale ,,Păsărilor” sale, vorbeşte chiar Brâncuşi: ,,Măiastra aparţine unui basm românesc, pe care toată lumea îl cunoaşte în România: clasica istorisire a unui îndrăgostit, călăuzit de o pasăre măiastră, întru a-şi afla iubita, pe care o regăseşte, în cele din urmă, chiar pe tărâmul acela, în care ea fusese reţinută prizonieră. Pasărea – călăuzitoare, măiastră, nu cântă, ci glăsuieşte, iniţiindu-l pe acel tânăr prinţ, fecior de împărat, de-a lungul vieţii sale”. (99)
Prin urmare, acest cuvânt, ,,măiastra”, n-a existat decât în folclorul românesc, în basme, denumind o pasăre deosebită, excepţională, binefăcătoare, ,,o pasăre miraculoasă, de proporţii neobişnuite, cu penajul de o mare frumuseţe, multicolor sau de aur, luminând ca soarele ori ca focul şi având un viers minunat sau vorbind cu oamenii”. ,,Legenda ciocârliei”, de Vasile Alecsandri, în care se povesteşte despre ,,frumoasa Lia, fecioară-mpărăteasă” îndrăgostită de soare, îşi are obârşia tot în folclor: ,,Lie, Lie,/Ciocârlie, /zbori în soare,/Cântătoare/Şi revină/Din lumină/Pre pământ/Cu dulce cânt”. Ciocârlia, pasăre cântătoare, cu penaj pestriţ, zboară vertical la mari înălţimi. Celebrul cântec popular imită trilul ciocârliei.
brancusi1După mărturisirile sale, a lucrat la ,,Păsări” vreme de peste patruzeci de ani. ,,Eu nu creez ,,Păsări”, ci zboruri.” (105) Brâncuşi a urmărit să exprime, prin aceste sculpturi, ,,jubilaţii ale Spiritului”, esenţa zborului. ,,Zborul – ce fericire!” exclamă sculptorul. ,,Pasărea măiastră, afirmă Brâncuşi, este un simbol al zborului ce îl eliberează pe om din limitele materiei inerte.” Păsările lui Brâncuşi au făcut înconjurul lumii, ,,Măiastrele” şi ,,Coloana fără de sfârşit”…ar putea să umple toată bolta cerească şi s-o susţină.” (109). Atât ,,Păsările” cât şi ,,Cocoşii” lui Brâncuşi sunt nişte simboluri. Cocoşul era ceasornicul oamenilor de la sate, i-auzeai mereu spunând ,,pe la cântatul cocoşilor”, de asemenea, cocoşul anunţă sosirea zorilor, a luminii. ,,Doresc, spune Brâncuşi, ca ,,Păsările” şi ,,Cocoşii” mei să împodobească întreg Universul şi să exprime marea Eliberare!….Păsările zboară, însă Cocoşii cântă.” (163). ,,Păsările” lui Brâncuşi parcă săgetează, creează impresia că ţâşnesc ca nişte săgeţi.
Referindu-se la cele două sculpturi, ,,Leda” şi ,,Cocoşul”, Ion Minulescu afirmă: ,,Prima se întregeşte parcă cu pământul rotund ca şi ea, iar al doilea se desprinde de pe soclul vieţii provizorii, ridicându-se spre soare, în ritmul elocvent al primei.”
,,Broasca ţestoasă” e un simbol al teluricului. Prin ,,Peştele” (1929), Brâncuşi a urmărit să sugereze agerimea peştilor, mişcările fulgerătoare ale acestora.
,,Prinţesa X”, marmură şi bronz polizat (1916), este un simbol al feminităţii, reprezintă ,,eternul feminin al lui Goethe” (92). În legătură cu ,,Domnişoara Pogany” (1912, 1913, 1933) în mai multe variante, vorbeşte despre lupta susţinută cu materialele, marmură şi bronz polizat, pentru a atinge perfecţiunea, în ultima, ,,capul, braţele, părul se unduiesc la unison” (93)
,,Coloana fără de sfârşit”, spune Brâncuşi, este negarea Labirintului construit de Daedalus, este ,,un obelisc.” (142, 143). Motivează rostul construirii ,,Coloanei nesfârşite” în romboedri: ,,Pentru că suişul nu-i un drum neted şi nici calm. Urci trepte, desăvârşite prin muncă şi prin forţă!…” Prin ,,Coloana fără de sfârşit”, ,,O scară spre ceruri”, doreşte ,,să-l apuce pe Dumnezeu”. Dumnezeu reprezintă perfecţiunea, absolutul. ,,Dumnezeu suntem noi înşine, cu mintea, cu munca şi creaţia noastră…”(142).
Brâncuși ne dezvăluie secretul, taina ,,Porții sărutului”: ,,Pe poarta cea mare intră întregul neam frățesc! ” ,,Poarta sărutului” vă vorbește despre marea bucurie că iubirea este nemuritoare. În schimb, ,,Masa tăcerii” este o ,,Masă a frăției ori a păcii” (142), este o altă, o nouă ,,Cina cea de taină” (148). Deși afirmă că nu crede în ,,suferința creatoare” (11), într-unul din texte (169) declară: ,,M-am sacrificat întotdeauna pe mine însumi. Mi-am lăsat dalta și ciocanul și am șlefuit materia cu propriile mâini.”
Un împătimit al perfecțiunii, cu dorința să atingă absolutul, Brâncuși a luptat toată viața pentru desăvârșirea materiei, deviza sa de artă și de viață fiind aceasta: ,,Totul sau Nimic! ”
Brâncuși avea conștiința valorii sculpturilor sale: ,,Nici nu vă puteți, încă, da seama de ceea ce vă las Eu! ”
Parcurgerea ,,Aforismelor și textelor” lui Brâncuși înseamnă un ,,itinerar spiritual”, plin de învățăminte, despre ,,artistul revoluționar”, un însemnat reformator al artelor plastice, un profund gânditor, căpătându-și celebritatea pe toate meridianele!
Constantin E. UngureanuPrins beat la volan 10 Feb 2016

Un bărbat din Novaci s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins de polițiști conducând beat un autoturism pe drumurile publice.

În noaptea de luni spre marți, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Novaci au depistat în trafic un bărbat în vârstă de 54 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism pe raza localităţii, având o concentraţie de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost condus la Spitalul Oraşului Novaci în vederea recoltării de mostre biologice de sânge şi stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, iar în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de o persoană aflată sub influenţa alcoolului. Polițiștii reamintesc conducătorilor auto că legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală. Consumul de alcool reprezintă una dintre cauzele frecvente de conturbare a capacităţii de conducere. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
R.L.Zeci de cadre didactice din Gorj rămân la catedră după pensionare 10 Feb 2016

Zeci de dascăli din județul nostru care au vârsta necesară pentru pensionare au obținut avizul consiliului de administrație al unităților de învățământ în care își desfășoară activitatea pentru a rămâne în continuare la catedră.

În total, în evidențele Inspectoratului Școlar Județean Gorj figurează în momentul actual 141 de cadre didactice pensionabile.  75 dintre acestea au cerut, în perioada prevăzută de lege, menținerea în activitate ca titular în anul școlar 2016-2017, iar 65 au și obținut avizul consiliului de activitate al unității de învățământ în care își desfășoară activitatea. Situația s-ar putea schimba până în toamnă, deoarece dacă până la data de 1 septembrie 2016, se constată că, din cauza reducerii numărului de ore în disciplină, nu mai sunt suficiente posturi, inspectoratul școlar trebuie să revoce decizia privind menţinerea în activitate ca titular a personalului didactic care îndeplineşte condiţiile legale de pensionare. Potrivit metodologiei privind mobilitatea personalului de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2016-2017, personalul didactic din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care dovedește competenţă profesională deosebită, poate fi menținut ca titular, în funcţia didactică până la 3 ani peste vârsta de pensionare, raportată la data de 1 septembrie 2016, la cerere. Pentru ca solicitările de menţinere pe post ale cadrelor didactice pensionabile să poată fi validate, posturile didactice/catedrele pe care sunt titulare, conform actului de numire/transfer/repartizare pe post/catedră, trebuie să fie complete şi viabile în anul şcolar 2016-2017. De asemenea, mai este nevoie şi ca la nivelul unităţii/unităţilor de învăţământ, în care urmează să fie menţinute în activitate ca titulare în funcţia didactică peste vârsta de pensionare, să nu existe reducere de activitate la catedrele pe care cadrele didactice respective sunt titulare şi să nu fie necesară completarea/întregirea normei didactice de predare-învățare-evaluare altor cadre didactice titulare din unităţile de învăţământ respective, cu ore din catedra pe care sunt titulare cadrele didactice care urmează să fie menţinute în activitate în funcţia didactică peste vârsta de pensionare.
Roxana LupuAgricultura pe înțelesul tuturor – Arbuștii fructiferi 10 Feb 2016

14 – Migdalul – 7
12 – Combaterea bolilor. Ca oricare specie pomicolă are și el dușmani, unii mai agresivi decât alții. Astfel cele mai periculoase boli sunt :
A – Bolile criptogamice sunt bolile provocate de ciuperci patogene (fungi).
1 – Monilioza – Monilinia laxa – atacă mai întâi florile, iar mai apoi și ramurile de migdal. Primăvara devreme sporii ciupercii care au iernat în crăpăturile scoarței ramurilor, pe mugurii sau codițele fructelor rămase în pomi sunt aduși de vânt pe stigmatul florilor de migdal unde germinează și pătrund în pistil. Florile acestea se vor brunifica, usca și rămâne în pom. Sunt atacate astfel buchete întregi și chiar și ramurile de suport. Combaterea presupune pe lângă tratamentul de iarnă cu Zeamă albastră, sulfat de cupru, în concentrație de 3 % și tratamente preflorale cu Ziram, Captan sau Benomyl.
2 – Ciuruirea frunzelor, coryneum – Coryneum bejerinskii – atacă frunzele prin puncte mici, roșu-violacei sub care țesuturile se perforează în găuri de 3 – 4 mm diametru. Produce pagube și pe fructe și lăstari care se pot usca. Iernează între solzii mugurilor sau în crăpăturile scoarței. Combaterea presupune tratamente preflorale cu Ziram sau fungicide de sinteză.
3 – Rugina – Tranzschelia pruni – provoacă căderea prematură a frunzelor, mai ales în anii ploioși. Iernează ca miceliu pe rizomii (tulpini subterane) de anemone, se dezvoltă primăvara pe frunzele acestora de unde fructificațiile ajung pe frunzele de migdal sau alte sâmburoase. Vara pe fața superioară a frunzelor de migdal apar mici pete galbene, iar pe dos în dreptul lor acestea au culoare brun-deschis. Aici se dezvoltă formațiuni de fructificare ce vor ierna în frunzele căzute la sol. Primăvara aceste fructificații germinează și pătrund în rizomii de anemone de unde ciclul se reia. Combaterea constă în tratamente repetate cu fungicide organice de sinteză ca Maneb sau Zineb.
4 – Arsura frunzelor – Polystigma rubrum – produce pe frunze pete galben-roșietice de 1 – 2 mm sub care țesutul se usucă, iar frunzele cad. Combaterea presupune tratament de iarnă cu Zeamă albastră și în vegetație cu Mancozeb, după scuturarea petalelor.
5 – Bășicarea frunzelor – Taphrina deformans – atacă frunzele cărora li se îngroașă limbul și în funcție de soi se colorează de la alb la galben sau roșu. Ulterior acesta se umflă deformându-se. Atacă și lăstarii la soiurile sensibile, mai rar fructele. Combaterea presupune tratamente cu Zeamă albastră iarna și prefloral cu Thiuram, Ziram etc.
6 – Rapănul – Venturia carpophila – produce începând din iunie pe ramuri pete ovale, gri-oliv care se pot uni antrenând moartea mai ales a mugurelui terminal. Pe ramurile mai groase coaja crapă . Iernează ca miceliu în ramuri. Sunt atacate mai ales ramurile bazale. Combaterea presupune tratamente repetate de primăvară, după scuturarea florilor, cu Captan, Tiuan sau Ziram.
7 – Fusicocoza – Fusicocum amygdali – provoacă pe ramuri cancere, iar pe frunze necroze. Ciuperca pătrunde primăvara în buchetele de mai și ramurile de 1 an și la muguri produce pete negre în jurul acestora. Partea superioară a ramurii se veștejește și se usucă. La unele frunze produce în centru sau pe margini mari pete negre în care apar puncte albe, fructificațiile care sunt apoi răspândite de ploi sau de vânt. Combaterea presupune igienă culturală și tratamente cu Metiltiofanat sau Benomyl în vegetație după tratamentul de iarnă cu Zeamă albastră.
8 – Antracnoza – Gloeosporium amygdalium – produce primăvara pe frunzele tinere pete circulare, galbene, cam de 10 mm diametru, care se adâncesc și pe care apar gomoze. Apoi aici apar mucilagii portocalii. La soiurile sensibile atacul apare chiar de la sfârșitul lunii aprilie și poate compromite total recolta. Combaterea presupune tratamente postflorale cu Benomyl, Captan, Zineb etc.
9 – Boala plumbului – Stereum purpureum – atacă mai rar migdalul în care pătrunde prin rănile de tăiere și ajunge până la trunchi. Ramurile atacate au creștere mai lentă, iar frunzele prind luciu metalic, de plumb, și la un atac mai puternic se necrozează. Combaterea nu este încă pusă la punct dar igiena culturală, evitarea efectuării tăierilor pe vreme umedă, pensularea cu vopsea de ulei a tăieturilor pot preveni acest atac.
B – Bolile bacteriene pot produce pagube însemnate.
1 – Cancerul bacterian – Agrobacterium tumefaciens – intră în plante prin rănile produse de insectele din sol sau prin cele produse de uneltele agricole. Produce tumori canceroase pe plante care cu timpul se usucă și mor. Combaterea presupune măsuri de igienă culturălă, evitarea terenurilor grele la plantare sau distrugerea vectorilor de propagare, insectele dăunătoare din sol.
2 – Ciuruirea bacteriană a frunzelor – Xanthomonas pruni – pătrunde prin stomate (orificiile de respirare a frunzelor) în frunze și fructe și prin lenticele în lăstarii și ramurile tinere, precum și prin înțepăturile produse de unele insecte. Aici produce tumori canceroase, iar sub cele de pe frunze țesuturile mor și cad provocând orificii în acestea. Combaterea presupune folosirea de soiuri rezistente și aceleași măsuri ca în cazul cancerului bacterian.
C – Virozele migdalului produc de regulă modificarea cromaticii frunzelor, uneori și mici deformări. De regulă se transmit prin altoire.
1 – Mozaicul galben – Tomato ring spot – provoacă primăvara marmorarea clorotică (cu galben) a frunzelor tinere care cu timpul se îngălbenesc total, iar marginile se necrozează. Fructele devin rigide și aspre diminuând mult producția.
2 – Mozaicul – reduce ritmul de creștere la plantele bolnave, provoacă scurtnodarea și alterarea cromatică a frunzelor, simptome ce pot dispărea în timpul căldurilor din vară, dar reapar toamna. Uneori înflorirea este mai abundentă la plante bolnave, dar producția va fi simțitor mai mică.
3 – Virozele de tip Ring Spot – produc inele clorotice pe frunze, necroze pe ramuri, piticirea plantelor afectate și crăpături mai mult sau mai puțin adânci pe trunchiuri.
4 – Line Pattern – produce linii de desen arăbesc pe frunzele soiurilor sensibile. Soiul Ferragnes este sensibil și poate fi ales ca plantă indicatoare pentru acest virus.
Combaterea presupune cultivarea de soiuri rezistente și o puternică igienă culturală din pepiniere până în plantațiile comerciale.
Respectați cu strictețe regulile de protecția muncii, perioada de repaus înainte de recoltare și indicațiile producătorilor menționate pe ambalajele pesticidelor folosite și păstrați-le pe acestea pentru eventuale litigii sau neînțelegeri. Acordaţi atenţie deosebită protecţiei familiilor de albine procedând în mod corespunzător.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICIMunicipalitatea caută agent de turism și doi ghizi 10 Feb 2016

Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Județul Gorj, organizează concurs pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale de execuție, vacantă, de inspector de specialitate debutant (agent de turism) în cadrul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică “Constantin Brâncuşi”, Direcţia Turism şi Evenimente Culturale din Aparatul de Specialitate al Primarului Municipiului Târgu-Jiu. Tot aici sunt vacante și două posturi de referent debutant (ghid de turism). Data limită pentru depunerea dosarelor de concurs este 22 februarie.

Persoanele care vor să participe la concursul pentru cele două posturi de ghid vacante în cadrul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică “Constantin Brâncuşi”, Direcţia Turism şi Evenimente Culturale din Aparatul de Specialitate al Primarului Municipiului Târgu-Jiu, trebuie să îndeplinească o serie de condiții: să aibă studii medii liceale, absolvite cu diplomă de bacalaureat; să fi absolvit un curs de calificare ca ghid de turism, organizat de instituţii autorizate, în condiţiile legii; cunoaşterea limbii engleze – scris – nivel mediu, citit-nivel avansat, vorbit-nivel avansat; cunoaşterea limbii franceze – scris – nivel mediu, citit – nivel avansat, vorbit – nivel avansat.
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale de execuție, vacantă, de inspector de specialitate debutant (agent de turism) în cadrul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică “Constantin Brâncuşi”, Direcţia Turism şi Evenimente Culturale din Aparatul de Specialitate al Primarului Municipiului Târgu-Jiu sunt: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă; cunoaşterea a două limbi de largă circulaţie; obligatoriu limba engleză – scris – nivel mediu, citit – nivel avansat, vorbit – nivel avansat; opţional limba franceză sau limba germană – scris – nivel mediu, citit – nivel avansat, vorbit – nivel avansat; să fie absolvent al unui curs de specializare/calificare ca agent de turism, organizat de instituţii autorizate, în condiţiile legii.

Calendarul concursului de angajare
Data limită pentru depunerea dosarelor de concurs este 22 februarie. Pe 3 martie 2016, ora 10.30 se va susține proba suplimentară eliminatorie de limbă străină, iar pe 9 martie 2016, ora 10.30: proba scrisă. Data şi ora interviului vor fi comunicate ulterior.
Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, Bd. Constantin Brâncuşi nr.19, Compartimentul salarizare, resurse umane şi managementul funcţiei publice, camera 5, telefon 0253/205.088.
M.S.Energia, descoperită pe poziția 4 10 Feb 2016

Echipa de baschet a Energiei joacă în această seară, în Capitală, cu Steaua, un meci în care nu are jucători pe poziția 4 după ce Lazar Radosavljevic și-a reziliat contractul, iar Lamont Mack a fost exclus din lot.

Cele două echipe care au reprezentat România în acest sezon de cupe europene, Energia fiind în continuare angrenată în FIBA Europe Cup, se întâlnesc de pe poziții total diferite. Cu două etape înainte de finalul primei părți a sezonului regulat, Steaua și-a asigurat deja prezența în play-off urmând să evolueze în Grupa A a campionatului pentru a stabili poziția pe care va porni în play-off, în vreme ce Energia nu va mai putea urca în primele șase echipe oricare ar fi rezultatele ultimelor partide.

Își joacă șansa
Duelul cu Steaua este dezechilibrat în acest moment, Energia abordând partida fără cei doi jucători care au acoperit până acum poziția 4 și fără a fi reușit încă să aducă ceva în locul acestora. Fost antrenor al Stelei până nu demult, Hristu Șapera speră ca Energia să producă o surpriză și să se impună la București: „Steaua este o echipă care se bate la titlu anul acesta și pe care noi trebuie să-l abordăm cu încredere și să ne jucăm șansa. Este un meci foarte dificil. Este un moment neprielnic datorită faptului că suntem descoperiți pe poziția 4. Acest meci vine într-un moment dificil al echipei”, a declarat cel care a început sezonul pe banca Stelei și îl continuă la cârma Energiei.

Transferurile, principala problemă
Energia și Dinamo vor porni în faza a doua a sezonului regulat cu primele două șanse la calificarea în play-off, echipele din Galați și Pitești fiind considerate outsidere în vreme ce BC Timișoara și Gaz Metan Mediaș nu pot emite pretenții mai mari decât salvarea de la retrogradare. Cei de la Energia nu concep să rateze prezența în play-off chiar dacă nu au reușit să intre în primele șase la finele primei părți a sezonului regulat, antrenorul gorjenilor considerând că principala problemă este acum găsirea soluțiilor de acoperire a posturilor rămase libere: „Mai sunt foarte multe meciuri până la play-off, acum este important să ne concentrăm pe găsirea unor soluții viabile pentru poziția 4. Piața în acest moment este foarte limitată, dar vom căuta să găsim cea mai bună soluție. Ne trebuie doi jucători”, a mai declarat Hristu Șapera.

N-au găsit înțelegere la federație
Conducerea clubului gorjean a încercat în aceste zile obținerea unei amânări pentru meciul retur din Cupa României pentru a putea pregăti mai bine prezența în faza optimilor de finală ale FIBA Europe Cup. Solicitarea Energiei a primit răspuns negativ, ceea ce conduce la un program extrem de condensat în continuare pentru Troupe & Co. pentru prima dată de când echipa participă în cupele europene, la Târgu-Jiu se pune problema menajării jucătorilor, antrenorul Hristu Șapera având un lot extrem de subțire în acest moment, iar o accidentare a vreunui jucător ar cântări enorm în orice competiție în care gorjenii sunt angrenați: „Pentru noi urmează un program extrem de dificil. Avem săptămâna viitoare două meciuri cruciale pentru acest sezon. Luni și miercuri jucăm în Cupa României și FIBA Europe Cup. Trebuie să ne gândim foarte bine inclusiv la protejarea unor jucători. În plus avem și sâmbătă cu Pitești. Am solicitat Federației să amânăm pentru o dată ulterioară returul meciului cu Dinamo, dar am fost refuzați. Degeaba am motivat noi că ne trebuie timp pentru a pregăti cât mai bine meciul din cupele europene și pentru a avea o prestație bună. E foarte dificil, știu foarte bine asta, dar vom face tot ce putem pentru a avea rezultatele dorite. Sincer, este un program pe care nicio echipă din țară nu l-a avut în ultimii ani de zile. Jucăm efectiv meciuri decisive din două în două zile. E foarte dificil și îmi pare rău că nu am găsit înțelegere”, s-a plâns Hristu Șapera.
Meciul în care Energia va încerca să repete evoluția bună din tur, când a învins Steaua la Târgu-Jiu, se dispută în această seară în Capitală, în Sala „Mihai Viteazul”, cu începere de la ora 18.00, și va fi transmis în direct de Digi Sport 4.

Faza a II-a a Ligii Naționale de Baschet Masculin, mod de desfășurare:
1. După terminarea fazei I, în baza clasamentului, echipele vor fi împărțite în două grupe de câte 6 echipe, Grupa “A” va cuprinde echipele clasate pe locurile 1-6, în vreme ce Grupa “B” va cuprinde echipele clasate pe locurile 7- 2;
2. Punctele totale acumulate de echipe după jocurile din faza I, împreună cu cele acumulate la terminarea jocurilor din faza a II-a contează pentru alcătuirea clasamentelor fazei secunde;
3. Pentru alcătuirea programului fazei a II-a se va utiliza tabela Berger pentru 6 echipe, în care se vor introduce cifrele corespunzând locurilor ocupate de echipe în clasamentul de la terminarea fazei I, în cazul grupei “A”. În cazul grupei “B”, nr. 1 în tabelă va corespunde echipei clasate pe locul 7 și așa mai departe;
4. După terminarea fazei a II–a, echipele din grupa “A” și primele două din grupa “B” vor juca pentru playoff, locurile 1-8, pentru desemnarea campioanei naționale.
5. Echipele clasate pe locurile 3-6 din grupa “B” nu vor mai juca în play-out pentru locurile 9-12 și implicit pentru desemnarea echipelor care vor retrograda.
6. Echipele clasate pe locurile 5 și 6 in grupa “B” (11-12 la general), la terminarea fazei a II-a, vor retrograda în Liga I.
Cristi ConstantinescuPeste 600 de căsătorii și 16 divorțuri administrative, la Târgu-Jiu, în 2015 10 Feb 2016

Peste 600 de cupluri au ales, anul trecut, să-și unească destinele la Starea Civilă din Târgu-Jiu, iar alte 16 să divorțeze. Numărul divorțurilor administrative a scăzut semnificativ în ultimii ani.

Potrivit reprezentanților Direcției Publice Comunitare Locale de Evidență a Persoanelor (DPCLEP) Târgu Jiu, în cursul anului 2015, la nivelul municipiului, au fost înregistrate peste 600 de acte de căsătorie și doar 16 solicitări de divorț pe cale administrativă. “Pe linie de Stare Civilă am avut o activitate destul de bogată în cursul anului 2015, materializată în înregistrarea unui număr de 1074 de acte de naștere, 626 de acte de căsătorie, respectiv 773 acte de deces. La solicitarea persoanelor fizice sau a instituțiilor abilitate, s-au eliberat un număr de 3040 de certificate de naștere, 821 de certificate de căsătorie, respectiv 1119 certificate de deces. De asemenea, în baza documentelor înaintate au fost soluționate 79 de hotărâri de schimbare a numelui pe cale administrativă, sentințe civile de stabilire a filiației, încuviințare purtare nume, declarații de recunoaștere paternitate sau de tăgadă paternitate. De asemenea, s-au soluționat 16 dosare de divorț pe cale administrativă. Tendința este de scădere a acestui număr. Dacă în primii ani am avut solicitări foarte multe, undeva la 30 de solicitări de divorțuri pe cale administrativă, numărul acestora s-a diminuat, anul trecut înregistrându-se 16 asemenea solicitări”, a precizat Dan Laurențiu, directorul DPCLEP Târgu-Jiu. Tot anul trecut, peste 100 de târgujieni au cerut transcrierea actelor de stare civilă încheiate în străinătate. “În 2015 s-au soluționat, prin transcriere, 105 acte de stare civilă încheiate în străinătate. Reamintim cetățenilor că în termen de șase luni de la intrarea în țară sunt obligați să transcrie toate actele de stare civilă încheiate de autoritățile din străinătate – de naștere, de căsătorie sau de deces. Sunt obligați să transcrie aceste documente și în registrele de Stare Civilă românești. Atâta vreme cât nu se transcriu, acestea nu au nicio putere în România”, a mai precizat directorul DPCLEP Târgu-Jiu. Tot pe linie de Stare Civilă, pe parcursul anului 2015, la DPCLEP Târgu-Jiu au fost înscrise în registrele de acte de căsătorie un număr de 51 divorţuri, s-au întocmit 4294 de comunicări de mențiuni la actele înregistrate, au fost eliberate un număr de 202 de adeverințe de celibat, s-au completat și expediat la adresa oficială 343 de extrase pentru uz oficial, de naştere, căsătorie, deces, au fost întocmite și trimise la Serviciul de Evidenţă a unui număr de 1000 comunicări nominale pentru născuţii vii, respectiv modificări intervenite în statutul civil al persoanelor în vârstă de 0-14 ani și s-au întocmit 2317 buletine statistice pentru Direcţia de Statistică (naştere, căsătorie, deces).
Roxana LupuEdi Iordănescu cere unitate între acționarii Pandurilor / “Să lăsăm orgoliile, ambițiile și să susținem Pandurii!” 10 Feb 2016

Pandurii este foarte aproape de a se califica pentru a doua oară în istoria clubului în cupele europene, însă ca și în momentul primei prezențe gorjene pe arenele Europei, în interiorul clubului se duc lupte ce pot afecta negativ performanțele echipei.

Pandurii va debuta în sezonul de primăvară vineri și din cele trei meciuri rămase de disputat din sezonul regulat mai are nevoie de un punct care să-i asigure prezența în play-off-ul campionatului. Participarea la acest mini-campionat ce va da campioana României din acest sezon înseamnă în foarte mare măsură și accederea echipei cel puțin în preliminariile Europa League, dacă nu chiar Champions League, din acest sezon României fiindu-i permis să treacă la start două echipe în cea mai importantă competiție inter-cluburi de pe bătrânul continent. Gândul la această posibilitate de a scoate din nou capul în lumea bună a fotbalului european îi face pe jucătorii de la Pandurii să găsească motivație chiar dacă se trece printr-o mini-criză financiară: “Salut foarte tare caracterul și atitudinea jucătorilor. Nu mai sunt secrete, în pauza de iarnă au fost datorii la jucători care depășiseră trei luni de zile, dar scăpase un pic de sub control situația și exista riscul ca jucătorii să devină liberi de contract. Era o dramă, vorbim de patrimoniul clubului. Am ținut grupul unit, am reușit să-i motivăm, s-au antrenat bine și nu au ținut cont de aceste probleme financiare. S-a achitat un salariu, au venit banii de la Momcilovic, au venit banii de la Ligă și am înțeles că au fost direcționați către datorii mai vechi. Vorbim de bani luați pe seama rezultatelor și care nu au fost direcționați către jucători. Am achitat un salariu din banii intrați de la Steaua și ne-am mai liniștit puțin”, a declarat antrenorul Edi Iordănescu. Acesta avertizează însă că echipa are nevoie acum de sprijinul financiar al acționarilor clubului pentru că restanțele se adună din nou. Tehnicianul pandurilor spune că vrea să-i simtă pe cei care dețin frâiele echipei mai apropiați de jucători solicitând chiar ca aceștia să stea de vorbă cu jucătorii: “Acum ne apropiem de două luni de restanțe, băieții sunt pozitivi, nu dramatizează, dar există o stare de neliniște în cadrul grupului. Și nu că sunt aceste restanțe. Ei doresc să fie asigurați verbal, să simtă sprijin, să simtă că această echipă este susținută financiar și că nu există riscul să se intre în imposibilitatea de plată. Fac un apel ca să fim atenți și să nu stricăm perioada care urmează, să fim uniți și să facem performanță, de ce nu cea mai frumoasă performanță. Sunt trei luni mari și late de competiție, avem nevoie de liniștea necesară”, a mai declarat Edi Iordănescu.

Lipsește respectul
Antrenorul Pandurilor, după ceva mai mult de un an de la preluarea echipei gorjene spune că se simte la Târgu-Jiu ca acasă, că acest lucru l-a convins să-și aducă familia aici, dar are și un mare of, acela de a vedea oarecum din exterior o mare carență a conducerii clubului. Edi Iordănescu vorbește despre absența unității din cadrul celor care conduc clubul, un lucru care atrage după el și o lipsă de încredere și respect din partea celor care nu sunt în interiorul clubului: “Sunt un om venit din afara orașului, am o perioadă lungă de când sunt aici, m-am atașat de oamenii de aici. Am copiii și soția aici, mă bucur că ne-am adaptat destul de bine la viața de aici. Dar e trist că atunci când un om de afară vine și constată că nu este o unitate reală în spatele acestui club. Dacă nu există respect între oameni, apreciere și susținere între oamenii de aici, să nu aveți pretenția niciodată ca și cineva de afară să vă respecte și aprecieze prea mult. Simt multe”, a declarat antrenorul Pandurilor. Acesta lansează o invitație la unitate pentru toți cei care formează familia pandură pentru ca echipa să poată face performanță, aceasta putând umple conturile echipei în cazul atingerii fazei grupelor în Europa League: “Primii care trebuiau să susțină această echipă și să fie uniți sunt cei care au forță să ajute această echipă. Să lăsăm orgoliile, ambițiile și să susținem Pandurii! Dacă Pandurii va fi în Europa va asigura traiul pe doi ani de zile. Nu îmi asigură mie, ci celor care vor fi aici la echipă”, a încheiat Edi Iordănescu.
Cristi ConstantinescuPrimăria Târgu-Cărbunești angajează consilier asistent 10 Feb 2016

Primăria Oraşului Târgu-Cărbuneşti organizează concurs de recrutare pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie, temporar vacantă, de consilier, clasa I, gradul profesional asistent în Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanei. Concursul se va organiza conform calendarului următor: 22 februarie 2016, ora 10.30: proba scrisă; 24 februarie 2016: proba interviu.

Candidaţii care doresc să participe la concursul organizat de Primăria Târgu-Cărbunești pentru ocuparea postului temporar vacant de consilier, clasa I, gradul profesional asistent în Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanei, trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare. Dosarele de înscriere la concurs trebuie să conţină, în mod obligatoriu, documentele prevăzute de art. 49, alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 şi se vor depune în termen de opt zile de la publicarea anunţului. Concursul se va organiza conform calendarului următor: 22 februarie 2016, ora 10.30: proba scrisă; 24 februarie 2016: proba interviu. Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială. Relaţii suplimentare se pot obţine la Serviciul buget contabilitate resurse umane, telefon 0253/378.603.
M.S.CNSH caută paznic 10 Feb 2016

Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu-Jiu organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției contractuale de execuție vacante, de paznic/portar. Cei interesați își pot depune dosarele în vederea participării la concurs până la data de 19 februarie 2016.

Pentru a putea participa la concurs, candidații trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să fi absolvit măcar școala generală, să aibă disponibilitate la efort fizic şi program flexibil, abilitaţi specifice pentru îndeplinirea cerinţelor din fişa postului și atestat pentru exercitarea activităţilor de pază a obiectivelor, bunurilor, valorilor. Dosarele de concurs pot fi depuse până la data de 19 februarie, ora 14.00, și trebuie să conțină mai multe documente: cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorității sau instituției publice organizatoare; copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz; copiile documentelor care să arate nivelul studiilor și ale altor acte care dovedesc efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care atestă îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care arată vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie; cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează; adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult șase luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate; curriculum vitae. Candidații vor susține două probe, o probă scrisă și un interviu. Proba scrisă este programată pe 9 martie, iar interviul pe 14 martie.
R.L.Bătăușul din Valea Jiului a fost mutat din arestul IPJ Gorj 10 Feb 2016

Individul de 33 de ani din Lupeni, care a bătut o tânără ce lucra ca voluntar la Salvamont în stațiunea Straja, a stat doar 24 de ore în arestul IPJ Gorj. El a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile și a fost adus la Târgu-Jiu pe considerentul că în arestul IPJ Hunedoara nu mai existau posibilități pentru cazarea lui. Între timp, lucrurile par să se fi rezolvat și Constantin Sorin Palesică a fost mutat în arestul de la Deva, acolo unde va trebui să se și prezinte la procesul prin care a contestat arestarea sa preventivă. Tribunalul Hunedoara va da o decizie finală la contestația lui Palesică, inculpatul trebuind să fie prezent. El și-a motivat ieșirile violente pe care le-a avut la sfârșitul săptămânii trecute prin faptul că era prea băut ca să știe ce face, anterior Palesică mai fiind prin pușcării tot pentru fapte cu violență.
Gelu IonescuTransportau cărbune cu acte false 10 Feb 2016

Polițiștii din Baia de Fier și Polovragi au depistat la începutul acestei săptămâni doi bărbați care transportau tone întregi de cărbune cu acte false pentru CET Govora.

În cursul zilei de 8 februarie, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Baia de Fier, împreună cu lucrătorii Postului de Poliţie Polovragi, au identificat în trafic, pe D.N. 67 Polovragi, două autovehicule ce tractau câte o semiremorcă, conduse de doi bărbaţi, de 43, respectiv 54 de ani, care transportau cărbune. Cu ocazia cântăririi cantităţii de cărbune transportată au fost constatate diferenţe între cantităţile înscrise pe avizul de însoţire a mărfii şi starea de fapt. Cărbunele a fost predat destinatarului transportului iar în cauză s-a întocmit dosar penal pentru fals și uz de fals. ”S-a procedat la deplasarea autovehiculelor şi a încărcăturii la beneficiarul transportului, C.E.T. Govora, unde s-au predat cantităţile de 11.285 respectiv 9.045 de kg de cărbune. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals”, a precizat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
R.L.Reprezentanții elevilor se întâlnesc la Oradea 10 Feb 2016

Oradea va găzdui în perioada 10-13 februarie 2016 Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor, în cadrul căreia vor fi organizate alegerile pentru o parte din funcțiile Biroului Executiv și diferite dezbateri ce vizează problemele din mediul educațional preuniversitar.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data de 11 februarie 2016, la ora 11.00 în Aula Magna din Oradea. În cadrul Adunării Generale vor fi prezenți trei delegați din fiecare Consiliu Județean al Elevilor, numărul delegaților din București fiind opt. De asemenea, Comisia de Învățământ Gimnazial a fost convocată la acest eveniment pentru a iniția o serie de discuții tematice privind dificultățile întâmpinate în cadrul învățământului gimnazial.
Reprezentanții elevilor vor participa atât la alegerile pentru ocuparea funcțiilor din cadrul Biroului Executiv, dezbateri privind problemele elevilor, cât și la o gală festivă.
Totodată cu ocazia acestui eveniment se vor sărbători 10 ani de la prima întâlnire a reprezentanților elevilor din România.
R.L.Tichete sociale pentru părinții care își duc copiii la grădiniță 10 Feb 2016

Potrivit Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, care a intrat în vigoare duminică, valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educațional este de 0,1 ISR (indicator social de referință), pentru fiecare copil înscris la grădiniță, beneficiar al stimulentului. Cum valoarea ISR este acum de 500 de lei, fiecare copil înscris în program va beneficia de cel puțin 50 de lei pe lună.

Părinții care își duc zilnic copiii la grădiniță vor primi tichete sociale. De prevederile Legii nr. 248/2015 vor beneficia micuții care provin din familii nevoiașe și care frecventează în mod regulat grădinița; doar ei vor primi un stimulent ducațional.
Legea a intrat în vigoare duminică, 7 februarie. Prevederile din actul normativ stabilesc că pentru fiecare copil se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună. De prevederile legii vor putea beneficia toți părinții cu venituri modeste, care își vor duce copiii la grădiniță, acestora fiindu-le oferite tichete sociale condiționate de prezența zilnică a celor mici la cursuri.

Condiții pentru a beneficia de stimulentul educațional
Pentru a putea beneficia de stimulentele educaționale oferite de stat copiilor din familii sărace, vor trebui îndeplinite următoarele condiții: vârsta minimă a copilului să fie de trei ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent – copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de trei ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de trei ani; copilul să nu fie mai mare de șase ani, vârsta împlinită după data de 1 septembrie a anului școlar curent; venitul lunar pe membru de familie să fie de cel mult 284 de lei (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o singură persoană).
Pentru a primi tichetele sociale, absențele copiilor, fie ele și motivate, nu trebuie să depășească 50% din totalul zilelor de grădiniță. Doar în caz excepțional, o singură dată într-un an școlar, copiii vor putea beneficia de tichete sociale și dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de jumătate din zilele de grădiniță, din motive medicale.
Actul normativ interzice transformarea tichetelor în bani și utilizarea acestora pentru achiziționarea băuturilor alcoolice sau a țigărilor. Cei care vor încălca aceste reguli nu vor mai fi sprijiniți, iar titularul dreptului va trebui să returneze banii autorităților.
Minodora SuceaCS U Craiova se pregătește pentru meciul cu Petrolul 10 Feb 2016

CS U Craiova se pregătește intens pentru debutul sezonului de primăvară, unul pe care-l va începe cu un joc pe teren propriu contra celor de la Petrolul.
Față de ultimele etape din sezonul de toamnă, Daniel Mogoșanu consideră că echipa craioveană a simțit o schimbare în atitudinea grupului: „Înainte de a se produce schimbarea pe banca tehnică, eu am petrecut o perioadă atât cu prima echipă, cât și cu echipa a doua. Iar din ianuarie i-am văzut mult mai motivați, mai disciplinați, atenți la tot ceea ce le cer. Fapt care a dus la o pregătire foarte bună”, a declarat directorul tehnic al celor de la CS U Craiova. Acesta nu este deloc îngrijorat de faptul că echipa craioveană a terminat ultimele două jocuri de verificare fără să înscrie: „Eu sunt convins că vom marca. E o meteahnă mai veche, mai ales că media din trecut este sub un gol pe meci. Și în aceste turnee am avut situații multe, foarte clare de a marca. Cu Austria Viena am avut în trei rânduri situații unu la unu cu portarul. Nu am reușit să le gestionăm și să marcăm. Sunt lucruri care mă preocupă. Dar e o utopie să spui că azi lucrăm, iar mâine se va întâmpla să dăm 10 goluri. E o chestiune de timp”, a mai spus Daniel Mogoșanu.
Pe finalul cantonamentului din Antalya, Mogoșanu a urmărit și adversara de duminică a craiovenilor: „Știu că se află într-o perioadă delicată, dar am observat efervescența cu care vin și pleacă jucătorii de la Petrolul. Pulhac, Gavrilă, Varga, Marinescu plus străinii, sunt jucători care au experiență”, a declarat directorul tehnic al echipei craiovene
Cristi ConstantinescuDosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor 10 Feb 2016

Polițiștii au întocmit dosar penal pe numele unui localnic din comuna Bălești, care nu s-a prezentat la timp pentru reînnoirea permisului de armă după expirarea acestuia.

Luni, poliţiştii din cadrul Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase au identificat un bărbat, de 51 de ani, din comuna Băleşti, care a fost autorizat pentru a deţine, purta şi folosi arme şi muniţii neletale, deţinător al unei arme neletale de tir cu aer comprimat, fără a se prezenta în termen de 5 ani la structura de poliţie competentă cu arma şi documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a legii nr. 295/2004, Republicată pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă şi nu a depus arma la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea valabilităţii permisului de armă. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deţinerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării şi nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă. Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – I.P.J. Gorj reamintesc deţinătorilor de arme letale şi neletale din categoria celor supuse autorizării că, potrivit Legii 295/2004 (modificată), privind regimul armelor şi al muniţiilor, au obligaţia să se prezinte la Poliţie, înainte de expirarea termenului de valabilitate a permisului de armă pentru prelungirea vizei. Termenul de valabilitate este de 5 ani de la data primei autorizări sau de la data ultimei vize de prelungire. În cazul în care deţinătorii nu s-au prezentat pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă, au obligaţia ca, în termen de 10 zile de la expirarea acestuia, să predea la un magazin autorizat arma şi muniţia deţinute. În caz contrar, aceste persoane săvârşesc infracţiunea de nerespectarea unor obligaţii prevăzute de lege, faptă pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.
R.L.Noile lifturi ale Spitalului Județean, pe placul pacienților 10 Feb 2016

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu are lifturi noi. Patru dintre ele funcționează la clădirea Spital 700 și două la cea de pe strada Tudor Vladimirescu. Pacienții spun că diferența între vechile lifturi și cele noi este incontestabilă, la fel considerând și liftierii.

Vechile lifturi din dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu au fost înlocuite cu unele noi. Acestea funcționează deja, pacienții fiind foarte mulțumiți de investiție. Ei spun că se simt mai în siguranță în noile lifturi, care funcționează ireproșabil. De aceeași părere sunt și angajații spitalului.
Conducerea SJU Târgu-Jiu spune că valoarea noilor lifturi se ridică la peste 15 miliarde lei vechi. “Noi, împreună cu domnul preşedinte Ion Călinoiu am reuşit să obţinem de la Ministerul Sănătăţii 15 miliarde 200 milioane lei vechi pentru înlocuirea lifturilor de la Spital 700 şi spitalul de pe Tudor Vladimirescu. Noile lifturi sunt funcționale acum. Avem patru la Spital 700 și două la sediul din strada Tudor Vladimirescu”, a menţionat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Investiţia este binevenită şi era chiar necesară, dată fiind vechimea fostelor lifturi, care deşi funcţionau bine şi erau la zi cu reviziile, înlocuirea lor nu mai putea fi amânată.
M.S.Gorjul mai are 2.550 de doze de vaccin antigripal 10 Feb 2016

În ultima săptămână, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 295 de gorjeni s-au imunizat împotriva gripei sezoniere. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru sunt distribuite în teritoriu 2.550 de doze de vaccin antigripal. Campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în spitale.

Campania de imunizare antigripală pentru sezonul rece 2015-2016 a debutat cu succes în judeţul nostru. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit, la mijlocul lunii octombrie, prima tranşă de vaccinuri antigripale, respectiv 3.030 de doze. În prima săptămână a lunii noiembrie, alte 2.000 de doze au ajuns în judeţul nostru, ele fiind deja distribuite în teritoriu.
La sfârșitul lunii decembrie, DSP Gorj a primit cea de-a treia tranșă de vaccinuri, respectiv 4.000 de doze. Peste șase mii de gorjeni au fost imunizați împotriva gripei, de la începutul campaniei până în prezent. La ora actuală, în județul nostru mai sunt disponibile 2.550 de doze. “În ultima săptămână s-au vaccinat 295 de persoane, din care 157 au peste 65 de ani. În teritoriu mai sunt 2.550 de doze de vaccin antigripal”, menționează Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Categorii de persoane vizate de Campania de imunizare

Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire — cele cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide. Ministerul Sănătăţii reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

Recomandările specialiștilor
Măsurile de igienă personală, precum: spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos — alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare, sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii și, în special, prin gripă. De asemenea, medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție sau spital de boli infecțioase se administrează doar la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă. Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, la prima oră de curs, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută.
Minodora SuceaHoț prins de polițiști 10 Feb 2016

Un tânăr de 25 de ani este cercetat de oamenii legii, după ce a fost identificat ca fiind autorul unui furt comis luni, pe raza comunei Drăguțești.

La data de 08 februarie, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Drăguţeşti au fost sesizaţi de un bărbat, de 36 de ani, din localitate, despre faptul că persoane necunoscute ar fi sustras mai multe materiale de construcţii din material lemnos, lăsate neasigurate lângă un imobil proprietate personală, aflat în construcţie, situat pe raza localităţii.
În urma investigaţiilor şi cercetărilor efectuate de poliţişti a fost identificat autorul furtului în persoana unui tânăr, de 25 de ani, din comuna Drăguţeşti.
Bunurile au fost recuperate în totalitate şi restituite părţii vătămate, iar în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.
R.L.Concurs pentru elevii pasionați de limba franceză 10 Feb 2016

Institutul Francez din Timișoara propune elevilor din clasele V-XII un joc-concurs menit să pună în valoare  competențele acestora de înțelegere în limba franceză, organizate pe primele patru niveluri ale Cadrului European de Referință pentru Limbile străine: A1, A2, B1, B2. Concursul se numește ”Comunică în franceză și noi îți spunem ce DELF ești”! și vine cu premii atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Înscrierile se pot face până la data de 15 februarie 2016, pe grupe/clase de elevi de către profesorul de limba franceză din fiecare școală participantă, prin completarea unui formular de înscriere expedierea acestuia, prin e-mail, la adresa: iftcours@gmail.com, cu subiectul : «jeu-concours DELF2016». Profesorul de limba franceză va stabili, împreună cu grupul/clasa de elevi data și ora concursului, cu condiţia să se încadreze în perioada de desfășurare stabilită de organizatori, respectiv 22 – 26 februarie 2016. Competiţia este individuală, iar testele vor fi corectate în școală, de către profesorul de limba franceză, pe baza baremului comunicat de către Institutul Francez după perioada de desfășurare a competiţiei. Punctajele individuale ale elevilor vor fi apoi comunicate organizatorilor, până la data de 7 martie, urmând ca elevii cu cele mai bune punctaje (cel puţin 40 de puncte din 50) să participe la o tragere la sorţi organizată la Institutul Francez din Timișoara. Numele câștigătorilor vor fi comunicate în data de 11 martie.

Premii pentru elevi și profesori
Concursul vine cu premii atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Premiile pentru elevi constau în patru înscrieri gratuite la examene: 1xDELF A1, 1xDELF A2, 1xDELF B1, 1xDELF B2 (pentru fiecare judeţ participant, în sesiunea din luna mai 2016 sau într-o sesiune ulterioară, în funcţie de calendarul sesiunilor în centrele de examinare delocalizate). Profesorii vor primi un atestat de participare și abonament Culturethèque (bibliothèque numérique) pentru o lună.
R.L.MEDIA