vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulPNL Târgu-Jiu, singura organizație liberală cu doi președinți 9 Oct 2015

Partidul Naţional Liberal, filiala Gorj, a încheiat procesul de constituire a Birourilor Politice Locale ale organizaţiilor teritoriale, astfel că,  în acest moment, la nivelul filialei Gorj a Partidului Naţional Liberal, toate organizaţiile locale au conducere unică.
Până în acest moment au fost constituite Birourile Politice Locale şi cele ale Organizaţiilor Secţiilor de Votare, în 69 de localităţi.
O singură organizaţie a filialei  Gorj a Partidului Naţional Liberal are în continuare conducere bicefală, cea de la nivelul municipiului Tg-Jiu, oraş reşedinţă a judeţului.ANAF recrutează 166 inspectori 9 Oct 2015

Agenția Națională de Administrare Fiscală recrutează 166 de inspectori antifraudă. Posturile sunt disponibile în București și în alte 23 de județe din țară. Înscrierile se fac până pe 14 octombrie. Toate informațiile sunt disponibile pe portalul posturi.gov.ro: http://goo.gl/IZu5Lj.Borza în vizită la hidrocentralele Dumitra şi Bumbeşti 9 Oct 2015

Administratorul judiciar al Hidroelectrica SA, Remus Borza, a vizitat, astăzi, cele două hidrocentrale de pe Defileul Jiului, Dumitra şi Bumbeşti. Lucrările de la cele două centrale au o valoare de 77 milioane de euro.Centru de colectare DEEE, inaugurat la Târgu-Jiu 9 Oct 2015

Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec, împreună cu Primăria Municipiului Târgu Jiu, au inaugurat astăzi, 9 octombrie 2015, cel mai nou centru pentru colectarea deșeurilor electrice și electronice (DEEE) din Rețeaua Națională de Colectare RoRec. De acum întreaga comunitate din Târgu Jiu are acces la un serviciu de colectare permanent și gratuit al deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.
Centrul de colectare lansat astăzi reprezintă cea de-a 30-a locație din rețeaua realizată de Asociația RoRec în parteneriat cu autoritățile locale, la nivel național. Centrul din Târgu Jiu oferă servicii de colectare și preluare a deșeurilor electrice atât pentru persoane fizice cât şi juridice.Gorjul, sub cod galben de ploi 9 Oct 2015

În intervalul 10 octombrie, ora 16.00 – 11 octombrie, ora 10.00 se vor intensifica şi se vor extinde în jumătatea sudică a ţării. În Banat, Oltenia, nordul Munteniei, se vor cumula cantităţi de apă de 20…25 l/mp şi izolat, îndeosebi în Munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali, peste 40…50 l/mp. La munte, la peste 1800 m, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică (10/11 octombrie), precipitaţiile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.
Vântul se va intensifica în sud-vestul şi sudul teritoriului, cu viteze la rafală de 50…55 km/h, iar în sudul Bantului şi pe creste, va depăşi temporar 70 km/h, anunță ANM.S-a urcat mort de beat la volan 9 Oct 2015

A fost prins băut la volan. Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 33 de ani, din oraşul Rovinari,care a fost depistat de poliţişti în timp ce conducea autoturismul proprietate personală, pe D.N. 67D în comuna Runcu. Tânărul avea o îmbibaţie alcoolică de 1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta s-a ales cu dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului.Pușcă găsită pe câmp 9 Oct 2015

Poliţiştii din Glogova au fost sesizaţi de o femeie, în vârstă de 42 de ani, din localitate, despre faptul că fiul ei, în vârstă de 22 de ani, a găsit pe un teren din satul Cămuieşti, o armă de vânătoare artizanală, aflată în stare avansată de coroziune şi având mecanismele blocate. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.Campania de vaccinare antigripală începe la 15 octombrie 9 Oct 2015

Campania de vaccinare antigripală va începe la timp, pe 15 octombrie; dozele de vaccin au fost achiziţionate şi se distribuie în teritoriu, după cum susţine ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Dozele de vaccin vor fi administrate gratuit persoanelor la risc, respectiv: bătrânilor, bolnavilor cronici, copiilor şi bătrânilor instituţionalizaţi, femeilor însărcinate şi personalului medical.Un bloc turn din Târgu-Jiu a dat dispărută o scară 9 Oct 2015

Un bloc cu 80 de apartamente din Târgu-Jiu figurează în actele de identitate ale locatarilor ca având doar o scară şi nu două, cum imobilul deţine de fapt atât în realitate, cât şi în acte. Mai exact, pe buletinele membrilor celor 40 de familii din scara cu numărul doi, apare eronat faptul că aceştia ar locui la prima scară a imobilului, lucru care a provocat până acum o sumedenie de probleme pentru toată lumea. În general, corespondenţa pentru respectivii nu ajunge niciodată la ei, ci poposeşte la “unica” scară a blocului, adică la scara 1, în timp ce adresanţii s-au trezit cu debite restante la utilităţi şi chiar cu executare silită, pe motiv că nu şi-au achitat, la timp, diverse taxe pentru care fuseseră informaţi, printr-o scrisoare. Cel mai rău a fost însă când, de mai multe ori, locatarii primei scări s-au trezit ei cu poliţiştii la uşă, în puterea nopţii, unul dintre vecinii din scara alăturată fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni.

DSC_0021Blocul turn situat în zona Lido a municipiului a suferit din 1977 şi până în prezent trei modificări trecute în nomenclator, fiind de trei ori “botezat” de autorităţile locale. Iniţial, fiecare scară a imobilului, a fost câte un bloc, chiar dacă acestea erau lipite una de alta, din construcţie. Mai exact, actuala scară 1 a fost până în 1980 blocul A18 cu o singură scară de bloc, adică cu scara 1, iar actuala scară 2 a fost A17, tot cu o singură scară, şi aceasta cu numărul 1. Din 1980 până în anul 2000, cele două blocuri au devenit unul singur purtând numărul de 24, blocul având astfel două scări. Locatarii s-au obişnuit cu greu că locuiesc pe scara 2, astfel că mulţi nu au declarat asta la Evidenţa Populaţiei Târgu-Jiu, motiv pentru care le-a apărut în buletine că stau la blocul 24, scara 1.

DSC_0004Locatarii s-au cerut la unu!
După anul 2000 şi până în prezent imobilul a mai suferit o rebotezare devenind imobilul cu numărul 58, schimbările din ultimii 38 de ani fiind văzute după urmele plăcuţelor rămase pe bloc. Acum, potrivit aceloraşi plăcuţe, ultimele de fapt şi cele aflate în vigoare, blocul 58 are scara 1 şi scara 2, identitatea fiind stabilită de reprezentanţii Serviciului Urbanism a Primăriei Târgu-Jiu. Scara doi s-a pierdut însă pe drumul spre Evidenţa Populaţiei, locatarii tuturor celor 80 de apartamente din imobil având trecut în cărţile de identitate că locuiesc toţi pe scara 1 a blocului, scara a două nemaiapărând în scripte.
DSC_0019“De circa 15 ani, corespondenţa locatarilor acestui bloc situat pe strada 9 Mai este dusă absolut la întâmplare, total aiurea, când pe o scară când pe cealaltă, în funcţie de ce cred cei care o distribuie. Acte de importanţă deosebită sunt aşteptate astfel de către destinatari până la calendele greceşti, generând uneori adevărate drame. Facturile de utilităţi nu ajung niciodată pe scara vecină, creând un adevărat haos”, povesteşte unul dintre locatari.
“Citaţiile, hotărârile judecătoreşti, invitaţiile la evenimentele de familie, mandatele poştale ajung să stea cu lunile în alte cutii poştale decât în cele în care ar fi trebuit să ajungă. Şi nimeni nu are iniţiativa să ia taurul de coarne”, afirmă şi o altă locatară a blocului 58.

DSC_0018Locatarii, poştaşi pentru vecinii de la scara 2
Din acest motiv, locatarii au încercat să evite o parte dintre incidentele care i-au purtat şi pe ei pe drumuri, făcându-i să scoată şi mai mulţi bani din buzunare.
“Am început să facem noi pe poştaşii pentru vecinii din scara doi. Asta deoarece ştim şi noi ce înseamnă să nu ai factură la utilităţi, ori pentru bancă. Ştim ce înseamnă să nu te prezinţi la instanţă când eşti citat şi, de asemenea, cum îţi cade când eşti executat silit pentru o amendă de care nu ai cunoştinţă. Pentru că s-a tot schimbat numerele blocului şi eu am ajuns să mă judec o jumătate de an pentru o rovinietă”, a declarat un alt vecin, solicitând ajutor mass-mediei pentru a rezolva problema.

DSC_0028“Problema poate fi rezolvată”!
Directorul de la Evidenţa Populaţiei Târgu-Jiu, Dan Laurenţiu, a declarat, ieri, că nu avea cunoştinţă de problema apărută la blocul de la Lido, dar a subliniat că aceasta are însă o rezolvare, care implică, din păcate, o cheltuială pentru proprietarii de pe scara 2. Adică aceştia ar trebui să-şi plătească eliberarea unei noi cărţi de identitate în care să se opereze numărul corect al scării în care domiciliază. “Locatarii de la blocul 58 pot să vină oricând la noi să rezolvăm problema. Încurcătura se poate descurca dacă vin direct la Evidenţa Populaţiei, cu actele de proprietate. Problema a apărut probabil după renumerotarea blocului, poate fi şi vina Urbanismului, dar vă spun sigur că locatarii care au solicitat eliberarea unei cărţi de identitate au făcut asta trecând în cerere greşit scara, asta probabil că au ştiut ani buni că blocul lor are doar o scară. Eroarea se poate repara, dar necesită eliberarea unei noi cărţi de identitate”, a declarat Dan Laurenţiu.
Scara dată dispărută poate apărea astfel din nou pe actele de identitate a celor care domiciliază pe ea, cu rezerva că cei care au găsit-o trebuie să şi plătească pentru actele eliberate în baza unui identităţi greşite. Certificate de naştere şi căsătorie, paşapoarte şi carnete de şofer s-au eliberat deja pentru cei 100 de locatari ai scării dispărute, cu menţiune greşită că respectivii stau la 1 şi nu la 2.
Anamaria StoicaDepozit ilegal de deşeuri, între Arcani şi Rasoviţa 9 Oct 2015

Bucăţi de zid, materiale de construcţii, fragmente de beton, precum şi chesoane în toată regula, şi nu în ultimul rând  tot felul de bucăţi de rigips, sticle şi damigene ori tavane false.

Nu vă speriaţi că nici de această dată nu intenţionăm să vă anunţăm deschiderea unor magazine cu articole de construcţii ori obiecte casnice, precum şi promoţii din partea acestora. Din păcate toate cele prezentate pot fi văzute aruncate pe malul amonte al Sohodolului în porţiunea în care acesta străbate podul rutier dintre Arcani şi Rasoviţa.
Am mai sesizat şi în trecut aruncarea unei cantităţi impresionante de resturi de geamuri tot prin acele locuri. Ne este greu ca să nu spunem jenant să ne facem că nu vedem că la 10-12 km de Târgu-Jiu mai există „tolomaci” care să arunce resturi lângă 2râu (după cantitate se vede că au fost lucrări de montaj serioase resturile de construcţii răspândite sugerând că se ştia probabil de mai mult timp de „cei din zonă” ).
Acum să fim sinceri, gunoaiele aruncate acolo ce formează (fără a exagera prea mult) un fel de minirampă de gunoi nu onorează în nici un fel nici autorităţile locale, nici pe respectivii „deponenţi”, ce cu siguranţă nu au venit din Craiova ori Petroşani cu 3gunoiu-n portbagaj. Nu trebuie să ne ascundem „după deget” şi să inventăm scenarii înainte de a verifica noi autorităţile locale dacă nu cumva din cadrul comunităţii noastre există „şmecheri” ce de cele mai multe ori la adăpostul întunericului 4deversează resturile activităţilor în albia râurilor şi apoi vorba lui Zdreanţă „se jură că nu fură”. Pentru că repet locul cu pricina se află pe malul Sohodolului în apropierea podului ce leagă localităţile Arcani de Rasoviţa la aprox 100 m în amonte de pod.
5Lăsând gluma la o parte aş putea spune că toţi acei care cred că aruncând gunoaiele ori resturile din construcţiile proprii la întâmplare vor face „o afacere oltenească” s-ar putea să aibă cele mai neplăcute surprize. Inclusiv la buzunar unde s-ar putea „pricopsi” cu amenzi usturătoare pentru care vor fi nevoiţi să facă împrumuturi să le plătească ca să nu se transforme în ştim noi ce.
Mugurel PetrescuMorega: ,,Cozile de topor ale lui Ciurel au început să cadă” 9 Oct 2015

Dan Ilie Morega, doctor în management, a comentat acid ultimele schimbări operate în cadrul Complexului Energetic Oltenia, considerând că managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, ar fi început să se debaraseze de cei cu care a făcut echipă, catalogaţi de acesta drept ,,cozi de topor”. Morega s-a referit la Ion Răuţ, a cărui direcție de Pază şi Protecţie a fost transformată, recent, în Serviciu, lucru previzibil după semnele de revoltă date de fostul aghiotant al lui Ciurel, şeful Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice prevestind că următorul pe listă ar fi Ion Ruşeţ.

Răuţ nu mai este director! Pe când Ruşeţ, se întreba, retoric, ieri, Morega reamintind că a spus în numeroase conferinţe de presă că Ciurel prin intermediul ,,cozilor de topor” ar fi făcut cel mai mare rău Complexului Oltenia.
,,Se cunosc destul de bine declaraţiile mele asupra faptelor lui Răuţ, director şi <<cercetător>> în Resurse Umane, care a tăiat, în tandem cu Ciurel, veniturile minerilor şi ale energeticienilor cu peste 40%  făcând o reorganizare pe picior ale căror efecte nu au întârziat să apară, anual. Mai exact, efectele s-au văzut în sutele de miliarde pierdute de CEO, dar minţite în mai multe semestre, Ciurel având tupeul să susţină, de mai multe, ori că a avut profit, spunând doar o mică parte din adevăr. De fapt, chiar şi în 2014 după spusele lui Ciurel CEO era pe profit la 9 luni, dar la 12, în baza bilanţului anual, a fost constatate pierderi peste 7000 de miliarde de lei vechi. De fapt, şi la ultima situaţie economico-financiară mi-am spus părerea chiar în ultima conferinţă de presă, demonstrând că CEO a avut pierdere şi nu profit”, a spus, răspicat, Morega.

Trei au spart mişcarea sindicală, au mai rămas doi..
Criticile lui Morega au continuat, acesta aducând aminte că triada Ciurel-Răuţ-Ruşeţ ar fi distrus, în opinia sa, mişcarea sindicală. ,,Ca să-i facă pe placul stăpânului, respectivii au făcut tot posibilul să spargă mişcarea sindicală, forţa de reprezentare a minerilor şi energeticienilor. Nu în puţine cazuri personajele în cauză erau văzute cu autoturismele prin cariere, la termocentrale, ca să înfiinţeze faimosul sindicat SMEO, condus de umilul Căldăruşe, supusul lui Ciurel. Lucrul acesta a fost extrem de nefiresc, la fel de nefiresc ca trecerea lui Ruşeţ de partea administraţiei. Iată însă că de fapt există o judecată a unei forţe divine. Mâna dreaptă a lui Ciurel, a picat, asta după ce a fost schimbat de la Resurse Umane şi i s-a creat o divizie pe profilul muncii lui din trecut, de pază şi securitate. Divizia în cauză însă cu câteva zile în urmă a dispărut din organigramă, devenind serviciu”, a completat Morega, considerând că şi zilele lui Ruşeţ ar fi numărate, Ciurel ştiind să se debaraseze de cei care îi ies din cuvânt. ,,Nu este exclusă o decapitare cum nu este exclusă însă şi o promovare, deoarece din aceeaşi echipă a făcut parte şi Cosmin Popescu, care mai întâi i-a luat locul lui Răuţ, la Resurse Umane, apoi a fost consilier al lui Ciurel, trădându-şi propriul partid şi trecând la PSD. Acelaşi Popescu, hop, a sărit în pomul cu funcţii de conducere ale PSD, devenind vicepreşedinte”, a mai subliniat şeful IAIPP.

Păpuşarii şi Cosmin Popescu
,,Cred că comportă o dezbatere mult mai largă această problemă, pentru că este foarte clar, păpuşarii şi-au jucat rolul foarte bine. Scopul final al acestei mişcări, a fost, de fapt, aceeaşi nouă păpuşă cu aceiaşi păpuşari, devalizatori ai Gorjului şi ai mineritulului şi energiei de-a lungul timpului”, a mai conchis Morega, nedorind să dezvăluie deocamdată o serie de planuri trasate deja pentru viitor pentru Cosmin Popescu.
Morega s-a arătat dornic să vorbească, în schimb, despre Ion Răuţ, menţionând că gurile rele ar susţine că acesta nu s-ar supăra sa fie disponibilizat individual, pe modelul Diţescu, nu cu 6 salarii, ci cu 16 salarii, acesta fiind şi motivul pentru care se revoltă împotriva fostului partener, Ciurel.
A.STOStrâmbulescu reia procedura de concurs pentru ocuparea posturilor vacante 9 Oct 2015

Funcţiile de inspector şi referent debutant din cadrul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi” din municipiul Târgu-Jiu, scoase la concurs de managerul Doru Strâmbulescu, au rămas neocupate. Motivul este acela că pentru funcţia de inspector, nu şi-a depus dosarul nici un candidat, în timp ce pentru postul de referent candidaţii care s-au prezentat la proba scrisă de la începutul acestei săptămâni nu au reuşit să o promoveze.

Unitatea condusă de managerul Doru Strâmbulescu a scos la concurs, luna trecută, pe perioadă nedeterminată, funcţiile contractuale de execuţie, vacante, la Compartimentul Conservarea, Compartimentul Dezvoltare, Parteneriate şi Proiecte Culturale, de: inspector de specialitate, grad profesional debutant; referent debutant. Conform managerului Centrului “Constantin Brâncuşi”, nu a existat nici un dosar depus pentru postul de inspector debutant, însă până la termenul limită de 23 septembrie, au fost depuse 11 dosare de concurs pentru postul vacant de referent debutant.
“Concursul organizat de noi s-a ţinut pentru postul de referent, deoarece n-a existat niciun candidat pentru funcţia de inspector debutant. Din cei 11 doritori care s-au înscris şi ale căror dosare au fost declarate admise pentru a merge mai departe cu proba scrisă, la aceasta din urmă nu s-au mai prezentat decât cinci candidaţi care au obţinut următoarele rezultate: Corina Lebedinscaia – 7,5 puncte, Costina Pîrvulescu – 5,0 puncte, Iulian-Dumitru Şcheau – 5,0 puncte, Georgiana-Nicoleta Cornoiu – 4,5 puncte şi Constantin Miron Scurtulescu – 3,0 puncte. Toţi aceşti candidaţi nu au reuşit să promoveze proba scrisă a concursului, punctajul minim de trecere fiind pragul de 50 de puncte, iar cel maxim era de 100 de puncte. Mâine (n.r. azi) trebuia să aibă loc proba interviului, însă, desigur că nu se va mai ţine, deoarece nici un candidat nu a trecut de examenul scris. Cel mai probabil, până la mijlocul lunii noiembrie, vom relua procedura de concurs pentru cele două posturi vacante. De asemenea, ne dorim ca pentru la anul să organizăm noi concursuri pentru alte posturi din cadrul instituţiei”, a declarat Doru Strâmbulescu, managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”.
Pentru funcţia de referent debutant, singura condiţie specifică era ca toţi cei 11 candidaţi înscrişi să fie absolvenţi de studii medii liceale, absolvite cu diplomă de bacalaureat. Totodată, pentru ocuparea postului de inspector de specialitate, debutant, pentru care nu s-a arătat nici un candidat interesat să-şi depună dosarul, condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs erau: studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă în domeniul fundamental – Ştiinţe umaniste şi arte, domeniul de licenţă – arte vizuale, specializarea – conservare şi restaurare artă monumentală; cunoştinţe operare calculator nivel avansat, cu certificat de absolvire.
Izabella MolnarAmenzi pentru exploatări ilegale de lemn şi agregate minerale 9 Oct 2015

Extracţia de hidrocarburi, precum şi exploatarea lemnului ori cea de agregate minerale, toate realizate în mod ilegal, le-au adus sancţiuni drastice mai multor agenţi economici din judeţul Gorj. Comisarii judeţeni ai Gărzii de Mediu au derulat luna trecută o serie de controale, iar pentru neregulile descoperite, s-au aplicat sancţiuni în valoare totală de 252.500 de lei. Aceştia au efectuat 79 de inspecţii, din care 32 în domeniul biodiversităţii ariilor protejate şi 47 în domeniul poluării industriale.
“Pentru neregulile descoperite, comisarii instituţiei noastre au aplicat opt sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 252.500 de lei. Din acestea, două sancţiuni în cumul de 37.500 de lei au fost aplicate pentru nerespectarea legislaţiei din domeniul ariilor protejate, în sensul că s-a practicat activitatea de exploatare forestieră în mod ilegal. Alte şase sancţiuni de 215.000 de lei au fost aplicate pentru nerespectarea legislaţiei privind poluarea industrială, acestea fiind aplicate operatorilor economici care exploatau ilegal agregate minerale, precum şi în domeniul extracţiei de hidrocarburi. Toţi agenţii economici sancţionaţi au sediul social în judeţul Gorj”, a declarat Gheorghe Sanda, şeful Gărzii de Mediu Gorj.
Izabella MolnarLiberalii continuă să bată toba împotriva unui proiect cultural benefic pentru Gorj 9 Oct 2015

Proiectul privind alocarea sumei de 18 milioane lei pentru susţinerea municipiului Craiova la titlul de Capitală Culturală Europeană nu-l lasă să doarmă pe copreşedintele PNL Gorj, Dan Vâlceanu. Deşi nu a votat proiectul care va aduce beneficii culturale judeţului, dacă Bănia va fi ridicată la rangul propus, doar pentru că se află în Opoziţie, Vâlceanu a mutat polemica pe acest subiect la propriul partid. Ieri, copreşedintele PNL, a criticat alocarea banilor pentru proiectul respectiv, vorbind de un aşa-zis “plocon politic” oferit de PSD, primăriţei Olguţa Vasilescu. Ion Călinoiu a preferat, în schimb, să combată vorbele lui Vâlceanu în Consiliul Judeţean, reuşind să atragă chiar pe unii aleşi PNL de partea sa. Mădălina Ciolocoi s-a arătat pentru proiectul în cauză, lucru ignorat total de Vâlceanu care nu o mai are, demult, în cărţi pe respectiva.

Craiova-Capitală-Culturală-Europeană-2021-Get-involvedConsiliul Judeţean Gorj a arătat că susţine, în septembrie, proiectul “Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”. În acest sens a fost aprobată o hotărâre privind aderarea judeţului Gorj la Asociaţia “Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”, care a luat ființă în anul 2013, în scopul susținerii candidaturii orașului Craiova la titulatura de mai sus. Responsabilii administrativi și cei ai societății civile au înțeles faptul că eventuala nominalizare a orașului Craiova la titlul de Capitală Europeană a Culturii reprezintă o oportunitate unică pentru cetățeni, pentru întregul oraș, dar și pentru regiunea Oltenia. Din acest motiv, toate judeţele din Oltenia au aprobat o contribuţie la bugetul acestui proiect. CJ Gorj a stabilit să acorde, recent, 18 milioane lei, pentru ca Gorjul să fie promovat cultural alături de Craiova.
Acordarea banilor a stârnit însă doar polemici politice, Dan Vâlceanu făcând ceea ce face de obicei, protestează la fiecare şedinţă a CJ la orice proiect care are el senzaţia că l-ar scoate în faţă. După ce comentează astfel, poartă aceleaşi discuţii şi la partid, precizând, ieri, că municipiul Târgu-Jiu ar fi avut mai multe şanse să obţină respectivul titlu având în vedere că, din punct de vedere cultural şi turistic, judeţul Gorj are mai multe obiective decât Doljul. Totodată, liderul PNL Gorj a mai afirmat că nu este de acord nici cu mutarea a trei biserici din judeţ, dintre care două de patrimoniu, în mai multe localităţi din Dolj pentru a spori numărul obiectivelor de interes cultural din zonă.
A.StoicaVa fi transferat la Jilava! Protestatarul din arestul IPJ Gorj a trecut de controlul psihiatric, în a noua zi de refuz de hrană 9 Oct 2015

Cosmin Dumitru Rostogolea, aflat în stare de arest preventiv după externarea din spital, intrat în refuz de hrană deja de zece zile, a fost scos, ieri, din arestul IPJ Gorj. Nu pentru a fi internat, din nou, într-un spital, ci pentru a fi supus unui control psihiatric, de al cărui rezultat s-a realizat că depinde viaţa lui. Asta deoarece, continuarea protestului în arestul IPJ Gorj, instituţiei care nu deţine un spaţiu potrivit pentru un astfel de demers, îi pune sănătatea lui Rostogolea în pericol. Medicii specialişti care l-au controlat însă pe arestat au decis, joi, că acesta are discernământ, el spunând că protestează pentru a arăta că este nevinovat şi solicitând alături de el prezenţa soţiei, plecată de acasă de câteva luni. Medicul Cristina Rostogolea a înaintat însă actele de divorţ, cerând separarea de soţul acuzat acum de viol, asta după ce respectiva a distrus locuinţa comună a celor doi soţi, spărgând ferestrele imobilului şi mâzgălind construcţia cu vopsea. Rostogolea va fi, cu siguranţă, transferat, la finalul acestei săptămâni la spitalul penitenciar Jilava.

DSC_0039Cosmin Rostogolea încă se ţine pe picioare după zece zile de refuz de hrană şi apă. Au văzut asta, cu uimire, şi psihiatrii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu care l-au supus, ieri, pe arestat la un control psihiatric solicitat de către anchetatori. Rostogolea a spus însă răspicat în faţa medicilor că nu este nebun şi că nu se face vinovat de acuzaţia de viol care i-a fost adusă de către Carmen Martins, respectiva fiind de altfel internată timp de zece luni, la cererea procurorilor, la jumătatea anului trecut, în Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă de la Zebel, din judeţul Timiş.

DSC_0055Nu vrea să renunţe la protest
Psihiatrii au decis, în final, că Rostogolea are discernământ, motiv pentru care se impune doar transferarea lui la spitalul penitenciar Jilava, şi asta urmare a faptului că arestatul este în refuz de hrană.
Avocatul lui Rostogolea, dar şi părinţii acestuia au încercat, şi ieri, să discute cu protestatarul pentru a-l determina să renunţe la refuzul de hrană. Acesta nu vrea însă să facă asta, solicitând doar prezenţa soţiei sale lângă el.

DSC_0044Medicul Cristina Rostogolea şi-a mâzgălit porţile locuinţei
Cristina Rostogolea, medic la Laboratorul SJU Târgu-Jiu, nu este însă de găsit. Doctoriţa se află în concediu şi nu va reveni la locul de muncă decât la finalul acestei luni. Nici pe la domiciliul conjugal nu s-a mai întors, deşi a depus actele de divorţ cerând, între timp, separarea de Cosmin Rostogolea. A avut grijă, în schimb, să distrugă locuinţa comună, să spargă ferestrele casei, dar şi să mâzgălească cu un spray cu vopsea poarta casei şi pereţii unei anexe, folosită drept bar de Cosmin Rostogolea. A scris astfel că şi-a vândut casa, lucru ireal.
DSC_0045În casă, mobilierul a fost distrus, iar în curtea casei se văd urmele dezastrului. Pe unul dintre stâlpii locuinţei a rămas însă tricolorul în care se învelea Rostogolea la nenumăratele sale proteste împotriva justiţiei din Gorj.

DSC_0047Combinată cu fiul judecătorului Păsărin?!
De altfel, nici “victima” lui Rostogolea nu se vede deloc la faţă, cunoscuţii celor doi soţi anunţându-i pe părinţii acuzatului că Carmen Martins ar fi revenit la cel cu care a avut anterior o relaţie foarte tumultuoasă. Adică la Radu Păsărin, fiu al judecătorului Dumitru Păsărin de la Tribunalul Gorj, odrasla în cauză fiind, la rândul ei, o persoană certată cu legea.
Radu Păsărin ar fi de altfel posesorul mai multor dosare penale şi ar fi fost şi el internat într-un spital de boli psihice, persoane care îl cunosc, declarând pe o reţea de socializare că respectivul ar fi bătut-o în mod repetat pe Carmen Martins, divorţată de soţul aflat acum în Florida împreună cu fiica celor doi.

DSC_0048Rostogolea, o nouă luptă cu sistemul
Cosmin Rostogolea nu întreabă nimic însă de cea care l-a băgat după gratii. A avut grijă să facă asta într-un schimb de mesaje telefonice avute cu respectiva înainte ca poliţiştii să-i bată la uşă. Mesajele în cauză, care arată clar, încă de atunci că Rostogolea îşi apăra nevinovăţia şi în faţa lui Martins, vor fi făcute publice în numărul viitor al Gorjeanul.
Anamaria Stoica

r4Lumina, şi Adevărul, şi Viaţa – În «Pilda Semănătorului» deslușim faptul că Semănătorul Hristos este permanent în viața noastră 9 Oct 2015

În Duminica a 21-a după Rusalii, vom desluși la Sfânta Liturghie, ceea ce înseamnă adânca semnificație a sfintelor învățături Evanghelice care se tăinuiesc în Pilda Semănătorului, prin minunata Pericopă care ne înmlădiază sufletul nostru cu acea Lumină binecuvântată a Duhului Sfânt, dătător de viață înțeleaptă!

În Duminica a 21-a după Rusalii, vom desluși la Sfânta Liturghie, ceea ce înseamnă adânca semnificație a sfintelor învățături Evanghelice care se tăinuiesc în Pilda Semănătorului, prin minunata Pericopă care ne înmlădiază sufletul nostru cu acea Lumină binecuvântată a Duhului Sfânt, dătător de viață înțeleaptă!
– Rep. Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit, dr. Irineu, iată-ne, așadar, la Craiova, după Sfânta Liturghie oficiată de ziua Sfinților Mari Mucenici, Serghie și Vah, aici la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitaea din Bănie, cu prilejul deschiderii noului an universitar, chiar în amfiteatrul facultății căreia îi sunteți și decan! Cu ce gânduri marcați acest început de an universitar și de muncă neobosită?

“În biserică, ne regăsim «copii» ai Lui Dumnezeu”

– Vedeți, dumneavoastră, domnule profesor, orice început este legat de ceea ce înseamnă desăvârșirea și de lucrarea care ne îndeamnă la desăvârșire! În viața noastră, căutăm să ne desăvârșim, pe cât este cu putință! Niciodată nu poți spune că ești desăvârșit! Cuvântul «desăvârșire» ne arată că mai avem, încă, multe de săvârșit! Așadar, azi avem începutul anului școlar în învățământul nostru teologic!
– Rep. Și parcă aveți mereu vie puterea de a fi tânăr, cum se spune, o «tinerețe fără bătrânețe», așa cum ne dovediți Arhieria Voastră!
-Fiecare dintre noi, nu mai suntem cei din anul trecut! A mai trecut un an! Am mai îmbătrânit, acesta e un lucru cert! Să ne străduim să fim mai buni, mai performanți, mai aplecați spre ceea ce înseamnă universul spiritual. Facultatea noastră se preînnoiește permanent cu cadre didactice, cu studenți, cu ceea ce e necesar, cu laboratoare de cercetare, dezvoltând și raporturi cu alte facultăți, cu alte universități care ne pot împărtăși din experiența lor.
– Rep. Aș preciza faptul că la finele acestei săptămâni, sunteți din nou oaspetele drag al gorjenilor, pentru că mâine, sâmbătă, 10 octombrie 2015, veți oficia Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a Bisericii cu Hramul «Adormirea Maicii Domnului» din Parohia Slăvuța, comuna Stoina, Protopopiatul Târgu-Cărbunești!
– Așa este, iar precum ne spune psalmistul: «Cât de bine este și cât de frumos este ca Tatăl să-și vadă casa plină de copii, roind în jurul mesei sale», lucrul acesta ne umple inima de bucurie, ceea ce ne spune mult despre resfințirea unei biserici! Așadar, Casa Tatălui Ceresc este această biserică, pe care n-o putem nicicum asemui cu altceva, din tot ceea ce avem noi într-o comună și în județul nostru! Pentru că biserica este fără de asemănare cu altceva! Această calitate și această importanță a bisericii crește tocmai pentru faptul că aici, în biserică, ne regăsim «copii» ai Lui Dumnezeu și stăm unii lângă alții, cum constatăm, cei mici lângă cei mari, bărbați, femei, bătrâni, stăm unul lângă altul, fără ca să ne jenăm unul de altul! Fără ca să avem alte gânduri, ci, gândul la Atotputernicul, pentru că El ne vede cu ochiul Său atoatevăzător!

“Cuvântul Lui Dumnezeu este logos-ul prin care se proclamă toată lucrarea Lui”

– Rep. La Sfânta Liturghie de astăzi, de la Catedrala Mitropolitană din Craiova, am ascultat cuvintele din Pilda Semănătorului.
-În «Pilda Semănătorului» deslușim faptul că Semănătorul Hristos este permanent în viața noastră! Este vorba de Mântuitorul Iisus Hristos, Cel Care seamănă pentru toți, nu numai pentru unii, ci, pentru toți cei care suntem pe pământ, pentru că toți suntem fiii Lui Dumnezeu! Cuvântul Lui Dumnezeu este logos-ul prin care se proclamă toată lucrarea Lui! Fiecare lucru este pecetluit în Domnul, are logica lui, are un logos al lui! Așadar, semănând sămânța Cuvântului, ne umplem de învățătură dumnezeiască, duhovnicească! Semănătorul și sămânța sunt unul și același lucru, deși, fiecare își are lucrarea sa! Cuvântul este acela care ne «vorbește», care zidește, iar «vorba» sa înțelepțește, este constructivă, este ziditoare, sfințește!
– Rep. Cu adâncă smerenie, aș dori să detaliați, pentru cei care vă citesc și vă ascultă, câteva lucruri despre conținutul acestei pilde minunate!
-Domnule profesor, Parabola din Evanghelia Duminicii acesteia, după cum știți, ne spune că Semănătorul a ieşit să-Şi semene «sămânța» Sa, care a fost călcată în picioare, iar păsările cerului venind au mâncat-o de foame, mai ales că alte seminţe au căzut pe loc pietros şi, pentru că nu au putut face rădăcini adânci, încălzindu-le soarele şi topindu-le arşiţa, s-au uscat în lutul sterp. O altă parte din seminţe a căzut între spini şi, crescând şi aceia odată cu ele, le-au copleșit. Abia ultima parte a seminţelor a căzut în pământ bun, aducând rod: unele 100, altele 60, iar altele 30 (Mt. 13, 8). Dar, nu acesta este esențialul, dacă vreți!
– Rep. Oricum, avem o parabolă cu multe subînțelesuri!
-Da, Pilda sau parabola Semănătorului pe care, auzind-o, în mod firesc, ne punem şi noi întrebarea: de ce, oare, Hristos Îşi grăia învăţătura Sa în felul acesta oamenilor din vremea aceea, ca și celor de astăzi? Desigur, nu este singura pildă prin intermediul căreia Mântuitorul alege să-Şi facă auzită învăţătura Sa bogată în trăiri de acest fel. Se cunosc zeci de parabole prin care Domnul a găsit mai potrivit să le transmită oamenilor adevărul în acest fel minunat, aș putea spune, iar nu în mod direct. Oare, din ce motive? Dorea El, oare, ca învăţătura Sa să ajungă numai la urechile unora, iar nu la toţi? Nu vroia, oare, Domnul, ca toţi ascultătorii Săi să ajungă să înţeleagă cuvintele Lui? Bineînţeles că dorea acest lucru!

“Semănătorul este Însuși Dumnezeu, iar sămânţa este Cuvântul Său”

– Rep. Dar, oare, acceptau toți acei oameni, ca și unii trători în zilele noastre, să vadă în Iisus Hristos pe Dumnezeul Însuși?
pilda-Sem¦ân¦âtorului[1]-Evanghelia ne atrage atenţia, prin cuvintele Sfântului Evanghelist, că veneau unii ca să-L asculte cu inimi viclene şi cu gânduri mai puțin curate, ca să-L prindă în cuvânt (Lc.11, 54), poate chiar căutând motive să strige mai târziu: «răstigneşte-L, răstigneşte-L»!(Lc.23, 21). Așadar, Domnul Iisus preferă acest mod de a-Şi propovădui învăţătura Sa, pe de o parte, din cauza fariseilor şi a cărturarilor cu inimi viclene, adică acele «urechi ascuțite» dornice să audă ceea ce voiau ele să audă, iar nu ceea ce le grăia Mântuitorul! Unor farisei și fățarnici pe care îi aflăm și astăzi la tot pasul, cum sunt aceştia, le spune Domnul cuvintele: «Nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor»!(Mt.7, 6). Desigur, această practică de a-Şi rosti învăţătura în pilde, credem că era mult mai la îndemâna poporului de rând, a oamenilor simpli şi necărturari, care nu ar fi putut pătrunde prea uşor profunzimea cuvintelor Sale! Așa se face că în Sfânta Evanghelie, ni se spune că aceia care Îl ascultau pe Mântuitorul Hristos, își spuneau: «Niciodată n-am auzit un om care să vorbească, așa cum vorbește Omul Acesta»!
– Rep. Cum pot rodi «semințele cele sfinte» prin învățăturile dumnezeiești?
-Ei bine, Semănătorul este Însuși Dumnezeu, iar sămânţa este cuvântul Său, pe care-l sădeşte în sufletele noastre întocmai cum este sădită sămânţa în pământ. Cele patru feluri de pământ, respectiv cel de lângă drum, terenul pietros, pământul spinos şi pământul cel bun reprezintă sufletele noastre, dornice şi capabile de a face roditoare Sămânţa cea sfântă în chip diferit. De altfel, Domnul prevedea încă de acum 2000 de ani că doar o parte din omenire va ajunge să îmbrăţişeze învăţătura Sa creştină şi, din păcate, nici aceasta în chip unitar şi uniform, pentru că diferite au fost şi sunt credințele oamenilor, așa cum diferit este modul de asumare a adevărului întreg adus de El.

“Noi avem nevoie de Cuvânt, pentru că altfel, noi nu am avea viață”

– Rep. Cât de mare este nevoia omului de azi de această minunată învățătură a cuvântului dumnezeiesc?
-Este clar că atât Cuvântul rostit de către Mântuitorul Iisus Hristos, cât și percepția Lui, înseamnă ridicarea la o înaltă ținută, iar aceasta a făcut să avem o asemenea apreciere. Noi avem nevoie de Cuvânt, pentru că altfel, noi nu am avea viață și nici nu ne-am putea înțelege! Spunem prin cuvintele noastre și lucruri frumoase, dar avem și cuvinte care sunt de altă natură și care înseamnă cu totul altceva decât «a construi»! Întâi formulăm cuvintele în interiorul nostru și apoi le rostim prin viu grai! Dar, acest cuvânt are nevoie de «putere», ca să fie ascultat și auzit, chiar dacă ne-am gândit foarte mult ca să legitimăm rostirea noastră, aceea care face să ne auzim, să ne înțelegem. Această «putere» este dumnezeiască, e din interiorul nostru, din sufletul nostru îndumnezeit! Dar, Puterea este a Lui Dumnezeu, Cel Care face să ne auzim și să ne înțelegem!
– Rep. Pentru aceste lucruri minunate și atâtea învățături pilduitoare, ce ne sfătuiți, Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit?
-Să-L rugăm pe Semănătorul învăţăturii celei sfinte şi dumnezeieşti să semene şi în sufletele noastre cuvintele Lui cele de viaţă dătătoare, dar să ne ajute şi să ajungem a fi cu toţii «pământul cel roditor», astfel încât darul Lui să nu se reverse peste noi în zadar. Să-L rugăm, deci, să binecuvinteze sufletele noastre, înţelegerea noastră, viaţa noastră, ca să putem rodi şi noi din belşug în ogorul Său, spre folosul semenilor noştri şi spre slava numelui Său celui sfânt, a Cuvântului sfințitor de suflete!
– Rep. În concluzie, avem nevoie de un Cuvânt cu «putere» multă, cu multă credință!
-Întotdeauna, «puterea» care vine de la Dumnezeu, noi vrem să o transmitem, să o comunicăm, să o deslușim și să o împărtășim, pentru că această «putere» se arată și prin experiența personală! Da, da, «puterea» aceasta este dată prin ceea ce noi trăim! Pentru că așa ne transmite Mântuitorul mesajul: «Să-ți dea ție cuvânt cu putere multă»! Dar, ce înseamnă acest «cuvânt cu putere multă»? Exact ceea ce dascălul, profesorul de la clasă sau din amfiteatru dobândește și experimentează în munca sa în fața elevilor și a studenților! De aceea, noi spunem că întotdeauna, cea mai frumoasă și cea mai bună învățătură este aceea pe care o trăiești! Dacă nu avem puterea suficientă, puterea de convingere, evident că nu putem să comunicăm ceva folositor! Să conștientizăm legătura aceasta dintre dascăl și ucenic, dintre «învățător» și cel care își însușește învățătura și o urmează cu bună știință!
Profesor, Vasile GOGONEAWorkshop judeţean pentru reabilitarea habitatelor de castan şi jneapăn 9 Oct 2015

În intervalul 15 – 16 octombrie 2015, începând cu ora 10.00, în piaţa publică a localităţii Tismana, în cadrul Festivalului castanului, va fi organizat un workshop dedicat proiectului „Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* şi 9260 în ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest”.

Evenimentul este organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, în calitate de beneficiar-coordonator al proiectului LIFE11 NAT/RO/825, proiect finanţat de Comisia Europeană, în cadrul programului Life+ Natura şi Biodiversitate și de Guvernul României prin intermediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în colaborare cu Primăria Tismana. În vederea atingerii scopului proiectului, APM Gorj acţionează în parteneriat cu instituţii ce au experienţă în domeniu, şi anume: INCDS Braşov şi Administraţia SCI-ului Nordul Gorjului de Vest prin Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Japoneză.

„Obiectivele proiectului constau în: reabilitarea habitatului distrus 4070*- Tufărişuri cu Pinus mugo şi Rhododendron myrtifolium; reabilitarea habitatului distrus 9260 – Castanea sativa; stabilirea măsurilor de conservare pentru habitatele restaurate; reducerea impactului negativ al turismului asupra zonelor restaurate, inclusiv infrastructurile de mici dimensiuni de vizitatori pentru controlul eco-sistemului; creşterea conştientizării publicului privind conservarea naturii, ca parte a conceptului de dezvoltare durabilă. Evenimentul are drept scop prezentarea obiectivelor şi rezultatelor proiectului, stadiul actual al activităţilor derulate, în special în ceea ce priveşte reabilitarea habitatelor de castan şi jneapăn. Workshop-ul este dedicat autorităţilor publice centrale, regionale şi judeţene de mediu, administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate, administratorilor fondurilor cinegetice, specialiştilor în silvicultură şi biodiversitate, autorităţilor publice judeţene şi locale, operatori economici cu activitate pe amplasamente în interiorul ariei naturale protejate Nordul Gorjului de Vest”, a declarat Elisabeta Juveloiu, manager de proiect.
Workshop-ul se va deschide, începând cu orele 10.00, cu o manifestare în piaţa din Tismana şi va continua cu dezbateri în sala de conferinţe a unui hotel din Târgu-Jiu, începând cu orele 14.30.
Izabella MolnarŞofer cu permisul anulat, depistat în trafic 9 Oct 2015

Un târgujian s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins de poliţişti conducând un autoturism pe drumurile publice, deşi avea permisul anulat.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Târgu Cărbuneşti au identificat, miercuri, în trafic un bărbat, de 46 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, în timp ce conducea un autoturism pe strada Eroilor, având permisul de conducere anulat.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice de o persoană care nu posedă permis de conducere.
R.L.Agricultura pe înţelesul tuturor – Arbuștii fructiferi – 5 – Cătina albă – 3 9 Oct 2015

6 – Înființarea culturii
Cătina albă poate fi plantată atât toamna cât și primăvara dar plantările de toamnă sunt mai reușite deoarece trece suficient timp ca tinerele plante să-și stabilească un contact intim cu solul, stresul mutării este mult mai ușor suportat deoarece plantele se află timp îndelungat în repaus vegetativ, practic o stare similară cu adormirea medicală a pacienților supuși operațiilor chirurgicale. Tehnologia de recoltare și plantare a puieților de cătină albă este cea comună tuturor puieților de pomi și arbuști fructiferi sau a viței de vie. Insist asupra necesității administrării de gunoi de grajd binecompostat și udării din plin la plantare. Schemele de plantare sunt variate, în funcție de destinația plantației și vigoarea plantelor. Trebuie avut în vedere că la 6 – 8 plante femele este necesară o plantă mascul care să asigure polenul necesar, altfel plantele n-au cum să producă fructe. Acestea se plantează intercalat printre plantele femele astfel ca să se asigure uniform polenul în plantație. O plantație de cătină albă intră în declin cam după 20 ani și trebuie înlocuită după vârsta de 25 ani.
1 – Plantațiile ornamentale reclamă de regulă plante izolate, cu coroană globuloasă și pe trunchi înalt. Aici practic schema agrotehnică de plantare se subordonează total rolului decorativ pe care trebuie să-l joace în continuare plantele. Se mai pot organiza și garduri sau ziduri decorative caz în care coroana se aplatizează iar trunchiul este foarte scurt sau lipsește complet, plantele fiind conduse sub formă de tufă, mai mult sau mai puțin rarefiată, iar distanța de plantare între plante pe rând variabilă de la 1,50 la 2,50 m în funcție de vigoarea plantelor. Este recomandabil ca în acest caz să fie alese soiuri diferite, cu vigoare a tufelor și coloratură a fructelor variate, plantate intercalat pentru a imprima zonei un aspect frumos. Cătina albă nu reclamă sistem de susținere și conducere a ramurilor.
catina12 – Gardul viu de protecție de regulă se realizează din unu sau două rânduri de cătină albă de vigoare mică sau mijlocie, cu spini deși, tari și foarte agresivi. Aici distanța între plante pe rând este de 1,50 m, plantarea pe rândul doi se face intercalat față de primul rând, în triunghi, iar la plantare axul puieților se scurtează la cel mult 20 cm înălțime pentru a provoca ramificarea de jos ca să se asigure impenetrabilitatea viitorului gard. Acest gard pe lângă rolul de protector al incintei asigură și cantități importante de fructe. De regulă aceste garduri nu depășesc 1,50 m înălțime, dar nici nu este nevoie de mai mult. Plantele în aceste garduri se conduc în coroane aplatizate.
3 – Plantațiile comerciale adică cele create pentru producția de fructe se înființează cu respectarea cerințelor biologice ale plantei față de sol, apă, lumină, expoziție. De regulă se evită terenurile cu apă stagnantă și pantele cu expoziție nordică sau cele cu risc de umbrire. În rest orice teren, fertil sau nu, este pretabil pentru o plantație de cătină albă. Să nu uităm că această plantă poate stăvili alunecările de suprafață ale terenurilor agricole, caz în care plantarea începe de la baza pantei și se încheie în vârful acesteia. În plantațiile comerciale plantele pot fi conduse cu coroană globuloasă, pe trunchi înalt, caz în care se preferâ plantele cu vigoare mijlocie sau mare și fără spini deoarece la noi recoltatul se face aproape exclusiv manual. Aici schema de plantare prevede distanțe de 3,00 – 3,50 m îmtre rânduri și 2,00 – 2,50 m între plante pe rând pentru a permite deschiderea coroanelor dar și efectuarea mecanizată a lucrărilor de întreținere curate de buruieni sau recoltare. În aceste plantații se introduce o plantă masculă la 6 – 8 plante femele pentru a asigura din plin polenul necesar. La plantare se folosesc puieți mari, viguroși care să permită formarea trunchiului la aceeași înălțime la toate plantele. Trunchiul poate fi de 60 – 80 cm înălțime. Aceste plantații se pretează la recoltarea mecanizată prin scuturare sau vibrație. Plantațiile cu coroană aplatizată pot avea sau nu trunchi și sunt cele mai ușor de întreținut și exploatat și se pot realiza și din soiuri viguroase dar mai bine din cele cu vigoare medie sau redusă și cu țepi puțini sau moi pentru a facilita recoltarea manuală. Este recomandabil ca rândurile să fie orientate pe cât posibil pe direcția nord – sud pentru a asigura condiții egale de iluminare tuturor plantelor. La plantare puieții se scurtează la 20 – 40 cm pentru a provoca trunchiul sau tufa aplatizată, forme de coroană pe care ni le propunem de la început. Și în aceste plantații se introduce o plantă mascul la 6 – 8 plante femele, de preferință rânduri întregi. Este bine ca într-o parcelă să fie plantat un singur soi iar în plantație mai multe soiuri, cu precocități diferite pentru a aplatiza vârful de efort la recoltare.
Plantațiile comerciale de cătină albă nu reclamă împrejmuire deoarece se pot proteja singure contra animalelor, desigur cu excepția omului.
7 – Întreținerea plantației de cătină albă este ușor de realizat căci planta nu este pretențioasă și deci nu suferă la stres. Ideal este ca terenul să fie menținut curat de buruieni, ogor negru, dar este prea costisitor. Acesta se poate realiza rentabil în plantațiile comerciale de pe terenuri relativ plane, care permit efectuarea mecanizată a acestor operațiuni. Dar nu este contraindicată nici menținerea complet înierbată a intervalelor și liber de buruieni pe rând. Plantațiile antierozionale se mențin total înierbate dar se cosesc periodic pentru a nu periclita acțiunea de protecție antierozională și a exclude concurența prea intensă a plantelor de cătină. Practic este exclusă utilizarea ierbicidelor deoarece plantele ramifică de jos, drajonează mult și este pericol ca ierbicidele să ajungă și pe frunzele sau lăstarii tineri de cătină.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICIPost vacant de asistent medical comunitar 9 Oct 2015

Primăria comunei Bustuchin organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a postului contractual de execuție vacant de asistent medical comunitar debutant PL din cadrul Compartimentului asistență socială protecția și drepturile persoanelor cu handicap din aparatul de specialitate al Primarului comunei Bustuchin. Singura condiţie specifică pentru participarea la concurs impusă candidaţilor este ca aceştia să fie absolvenţi de școală postliceală sanitară, specializarea asistent medical generalist.
Termenul limită pentru depunerea dosarelor de concurs este data de 20 octombrie, ora 16.00. proba scrisă a concursului a fost programată pentru ziua de 28 octombrie, ora 11.00, urmând ca pe 30 octombrie să fie susţinute interviurile.
Pentru înscrierea la concurs, candidații vor prezenta un dosar de concurs care va conține următoarele documente: cererea de înscriere, copie act de identitate, adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, curriculum vitae, copii ale documentelor care să dovedească nivelul studiilor şi al specializărilor, adeverinţe de vechime în muncă ori în specialitatea studiilor, cazier judiciar.
I.M.Reţinut după ce şi-a descărcat nervii pe un taximetrist 9 Oct 2015

Un târgujian a fost reţinut de oamenii legii după ce, supărat că pierduse o sumă mare de bani la jocuri de noroc, şi-a descărcat nervii pe un taximetrist, lovindu-i acestuia maşina cu un topor.

8.000 de lei. Atât câştigase târgujianul la păcănele, asta însă înainte să se decidă să-şi încerce norocul şi la ruletă, unde a reuşit să piardă toţi banii câştigaţi anterior şi încă ceva pe deasupra. Supărarea şi faptul că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice l-au făcut pe bărbat să se decidă să distrugă ruleta. Pentru asta a mers acasă şi a luat un topor. I-a cerut apoi primului taximetrist care i-a ieşit în cale să-l ducă înapoi la sala de jocuri de noroc. Refuzul acestuia, motivat de faptul că avea deja un client, l-a făcut pe bărbat să-şi iasă complet din fire şi să înceapă să-l ameninţe pe taximetrist. Nu s-a mulţumit numai cu ameninţările, folosind toporul cu care intenţiona să distrugă ruleta pentru a lovi maşina taximetristului, după care a fugit de la locul faptei. A fost însă prins ulterior de poliţişti, sesizaţi de către taximetrist cu privire la cele întâmplate. „La data de 07 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu-Jiu au fost sesizaţi prin apelul 112 de un bărbat, de 27 de ani, despre faptul că în timp ce se afla cu un autoturism în zona hotelului Gorj, o persoană  necunoscută, aflată în stare de ebrietate, l-ar fi ameninţat şi i-ar fi distrus cu un obiect contondent mai multe elemente de caroserie ale autovehiculului. În urma verificărilor efectuate de poliţişti a fost identificat un bărbat, de 33 de ani, din localitate, care l-ar fi ameninţat pe apelant şi i-ar fi distrus elementele de caroserie ale autoturismului în cauză. Suspectul a fost reţinut pentru 24 de ore şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Gorj, fiind bănuit de săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi distrugere”, a anunţat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Roxana LupuPost vacant la Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu 9 Oct 2015

Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu va organiza luna viitoare concurs pentru ocuparea unui post de conducător auto.

La concurs pot participa persoanele care au studii medii, permis categoria D (minimum cinci ani vechime) şi atestat profesional. Concursul se va desfăşura în data de 3 noiembrie, ora 09.00, la sediul Şcolii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu”. Data limită până la care candidaţii vor depune dosarul de concurs este 26 octombrie, ora 16.00.
R.L.Ca la noi, la nimeni – Schengen, între eșec colectiv și eșecul celor cu “Guvernul meu”! 9 Oct 2015

Visul României lucrului bine făcut este din ce în ce mai îndepărtat. Iar principalul vinovat este, fără doar și poate, acela care ne-a amăgit în campania electorală prezidențială cu mult prea multe gogoși. De felul acesteia, ori a dorinței arzătoare de a face un altfel de politică.
Și care-ar fi acea altfel de politică, din moment ce el îl copiază – în rele! – pe Dictatorul Traian Băsescu. Merge mai departe cu sibianca Laura Codruța Kovesi la cârma DNA, la SRI și-a instalat un director pe amicul Eduard Hellvig, insistând că prim adjunct rămâne generalul Florian Coldea – copilul de suflet al lui Traian Băsescu. Și la conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție o menține pe aceeași abuzivă președinte-judecător Livia Stanciu, în vreme ce la SIE l-a repus pe reșapatul re-director Mihai Răzvan Ungureanu. Iar cât privește încălcarea Constituției, președintele Klaus Iohannis se dovedește tot un președinte-jucător, fiind copia palidă și tăcută a lui Traian Băsescu. Iar când vorbește scrâșnește că-și dorește “Guvernul meu!”
Prea s-a găsit multă lume fraieră și credulă în gogoșile și gogorițele domniei sale. Pe vremea campaniei electorale, unul dintre obiectivele sale prioritare era intrarea României în selectul Spațiu Schengen. Ca etnic german, și cu această poveste demagogică alegătorii i-au crezut bunele intenții, maximizându-i posibilitățile. În realitate, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, abia dacă-l bagă-n seamă. Doar că-și vorbesc în limba germană, alt avantaj nu văd să existe!
Mai mult, dacă în anii trecuți Germania folosea Olanda pe post de paravan, motivându-se că nu există consens spre a intra în Schengen, acum Germania se opune pe față aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Iată că un președinte etnic german nu ne-a folosit la nimic. Pe atunci afirma că principalul său obietctiv ar fi tocmai Schengen-ul.
Numai că, presat de melanjul PDL-PNL, adică de Noul PDL sub sigla și culorile vechiului PNL, președintele României și al Opoziției, Herr Klaus Iohannis vrea doar “Guvernul meu”. Și dăi și dăi și luptă, sprijinit de DNA, de SRI pentru înlăturarea primului ministru Victor Ponta.
ION PREDOȘANUMai mulţi pensionari, mai puţini salariaţi 9 Oct 2015

Angajaţii din sistemul public şi privat al judeţului Gorj nu au mai depăşit de multă vreme numărul pensionarilor din evidenţa Casei Judeţene de Pensii. Conform ultimului buletin statistic transmis de Direcţia Judeţeană de Statistică, la sfârşitul lunii iulie 2015, a fost de 73.777 de persoane, în creştere cu 287 de persoane faţă de sfârşitul lunii precedente, respectiv cu 0,4%. Din totalul salariaţilor înregistrat la nivel naţional, efectivul judeţului Gorj reprezintă o pondere de 1,52%, ocupând astfel locul 26 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător. Din totalul de 73.777 de salariaţi, 40.740 de persoane lucrează în sectorul servicii, 31.859 în industrie şi construcţii, iar 1.178 în agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit.
De asemenea, ultimul buletin emis de DJS Gorj, arată faptul că la nivelul judeţului nostru, în trimestrul II al anului curent, figurau un număr mediu de 76.637 de pensie, cu o pensie medie lunară a pensionarilor de asigurări sociale de stat de 927 de lei.
I.M.Despre practicile vrăjitoriei și ghicitului 9 Oct 2015

Incontestabil, Legea Divină dezaprobă ghicitul și vrăjitoria. Practici oculte de tot felul, cum ar fi vrăjile de dragoste, ghicitul în cafea, ghicitul în cărți sunt condamnate în Biblie, Dumnezeu îndemnându-ne la depărtarea de acestea. Anumite pasaje din Biblie ne cer să condamnăm categoric aceste ritualuri din poziția de creștin dedicat vieții în Hristos.
În zilele noastre, stresul, goana aceasta continuă după ceea ce nu ne aparține ne provoacă, cel mai bine spus, să apelăm la astfel de practici. Libertatea, puterea materialului, se transformă iată în căi către o viață inundată în păcat.
Aceste practici sunt păcate extrem de mari în fața lui Dumnezeu și atrag mari pedepse asupra națiunilor în mijlocul cărora se răspândesc. Chiar și în țara noastră, aceste obișnuințe sunt foarte des întâlnite, ziarele abundând cu publicitatea vrăjitorilor și ghicitorilor. Din punct de vedere religios, la fel considerat este și horoscopul transmis zilnic prin mijloacele menționate mai sus.
‘’ […] Dar dacă un om sau o femeie cheamă duhul unui mort sau se îndeletnicește cu ghicirea să fie pedepsiți cu moartea […]’’ așa spune unul dintre pasajele biblice dedicate vrăjitoriilor de tot felul. Ghicitorii şi vrăjitorii se fac vrednici de pedeapsa cu moartea.
De asemenea, mersul la vrăjitori şi ghicitori nu este pe placul lui Dumnezeu. La fel de vinovați și vrednici de această pedeapsă sunt și cei care apelează la serviciile oferite de aceștia. Deși oamenii nu iau atitudine la timp, sau poate chiar niciodată, Dumnezeu nu va întârzia să aducă la îndeplinire judecățile Sale asupra lor.
De cele mai multe ori, căutarea de căi ușoare, de răspunsuri rapide, îndeamnă la ghicit, dar mai ales căutarea iubirii și a familiei. Cel mai mare dezavantaj în această situație este faptul că urmările ghicitului ajung să fie împărțite chiar în două categorii: o categorie de natură duhovnicească și una psihologică. Urmările psihologice sunt determinate de faptul că informațiile pe care le primim au un anumit efect asupra minții noastre, efect placebo ce seamănă cu cel al unui virus ce ‘’mănâncă’’ încet dar sigur componentele unui computer perfect funcțional. Informațiile primite greșit pot duce la forme grave de depresie, ne pot scoate din minți și ne pot băga chiar în mormânt.
Urmările duhovnicești, cele menționate și mai sus, intervin ca urmare a apelurilor făcute către puterile care ne doresc răul. În lumea duhovnicească acționează legile duhovnicești, conform cărora există bine și rău care nu sunt deloc abstracte, ci absolut concrete.
Psalmistul ne avertizează: ‘’Toţi dumnezeii neamurilor sunt idoli’’ (Ps.95,5); deci, idolii neamurilor sunt demoni. Așadar, ghicitul este nociv pentru sufletul credinciosului, prin faptul ca încalcă legile duhovnicești pe care ni le-a dat Cel care a făcut această lume. Prin astfel de îndeletniciri, fie că le practicăm, fie că participăm la acestea omul Îi întoarce spatele lui Dumnezeu şi se oferă duhurilor întunericului. Prin mirajele date de vrăjitorii, diavolul pune stăpânire asupra sufletului nostru, nu vom aștepta ceea ce ne este dat de la Domnul, nu vom înfrunta ceea ce ne este dat de la Domnul, nu vom îndura ceea ce ne este dat de El.
Vom trăi într-o stare de mulțumire falsă, degradantă pentru sufletul omului și pentru temeiul nostru în viața dedicată lui Hristos. Ghicitul poate deveni o patimă foarte greu de biruit, omul renunțând la rațiunea cu care este înzestrat şi la răspunderea pentru viața sa. Îi va fi mai simplu să aleagă calea ușoară.
Rădăcina necazurilor stă în obiceiurile noastre rele. Suntem proprii noștri stăpâni în ceea ce ne privește obiceiurile și îndeletnicirile. Nici ghicitul şi nici vrăjitoriile nu ne vor înfrumuseța viața, sau nu o vor trăi în locul nostru. Cum dorim, așa ne-o creăm! Alegeți calea cea bună, urmând Legea lui Hristos!
Preot Tomescu IonPrins la volanul unui tractor neînmatriculat 9 Oct 2015

Un sexagenar din Cruşeţ este cercetat de poliţişti după ce a fost prins conducând un tractor neînmatriculat pe un drum comunal.

În cursul zilei de 7 octombrie, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Cruşeţ au depistat un bărbat, de 63 de ani, din localitate, în timp ce conducea pe D.C. 51, localitatea Măiag, un tractor ce tracta o remorcă, ambele vehicule fiind neînmatriculate în circulaţie.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice.
R.L.Săpunaru spune că își dorește o revenire sub tricolor / “Am fost forțat să mă las de echipa națională” 9 Oct 2015

Cristi Săpunaru are foarte puține selecții la echipa națională, deși a avut o perioadă extraordinară pe când evolua la FC Porto. Conflictul său cu Victor Pițurcă l-a determinat să renunțe la convocări, dar acum ar răspunde cu cea mai mare plăcere unei eventuale chemări la echipa națională.
Ultimul jucător înregimentat la Pandurii nu crede în așa numita problemă a fundașului dreapta și spune că sunt destul de mulți jucători ce pot evolua pe acest post cu succes: “Nu cred că a fost o problemă națională postul de fundaș dreapta, ci cred că am făcut-o noi o problemă națională. Au fost 5-6 fundași dreapta, după ce a terminat Cosmin Contra”, a declarat Săpunaru. Acesta evocă și momentul în care a fost nevoit să refuze convocările: “Eu am avut cearta pe care am avut-o cu domnul Pițurcă. Dacă eram și eu altfel, poate că eram la fiecare meci, dar mama m-a făcut să fiu corect și așa o să rămân toată viața mea. Nu eram frustrat când mă uitam la meciurile naționalei, fiindcă știam de ce nu eram convocat și știam că aș merita să fiu. Cel care nu m-a convocat are el motivele lui întemeiate sau neîntemeiate. Am suferit enorm. N-aș lăsa niciodată echipa națională, fiindcă, până la urmă, România e țara mea și nu aș putea să trăiesc în altă țară. Eu am fost forțat să mă las de echipa națională, fiindcă s-au întâmplat niște chestii destul de grave, pe care nu vreau să le comentez. Se știu, erau foarte mulți oameni în jurul echipei naționale care știau ce se întâmplă și nu au zis nimic. Am rămas foarte dezamăgit”, a comentat Săpunaru acest subiect nefericit al carierei sale, altfel una destul de încărcată cu momente fericite precum câștigarea trofeului Europa League cu FC Porto. Săpunaru a precizat și faptul că nu există loc de împăcare cu fostul selecționer: “Nu am mai vorbit cu domnul Pițurcă. Nu am nimic de împărțit cu dânsul, nu m-am căsătorit cu dânsul, nu am de ce să mă împac. Dacă ne întâlnim, îl ocolesc. Sau mă ocolește el”, a încheiat Cristi Săpunaru.
Cristi ConstantinescuPompiliu şi Grigore Marcea – sau viaţa trăită cu demnitate 9 Oct 2015

La 20 octombrie se împlinesc 87 de ani de la naşterea profesorului şi scriitorului Pompiliu Marcea, iar la 30 octombrie se împlineşte un an de la moartea fratelui său Grigore Marcea. Atât Pompilică, cât şi Gore aşa cum le spuneau consătenii, cunoscuţii şi apropiaţii, s-au născut în satul Ştefăneşti, judeţul Gorj. Pompilică s-a născut la 20 octombrie 1928, iar Gore la 20 mai 1931. În toamna anului 1931 părinţii lor, Maria şi Ion Marcea, se stabilesc definitiv în satul Colibaşi, din comuna Scoarţa, sat din care provenea mama lor. Dupa doi  ani, în anul 1933 la începutul lunii august se naşte şi sora lor Polina.

Părinţii fiind ţărani agricultori, oameni simpli fără carte care se confruntau cu lipsurile şi greutăție vremii, şi-au dat copiii să înveţe şapte clase primare în satul natal, iar Pompilică a cărui vocaţie intelectuală de excepţie sa întrevăzut încă din acea perioadă a determinat dascălii satului să insiste pe lângă părinţi pentru a fi trimis la colegiu în scopul de a deveni învăţător. Şi astfel Pompilică în vara anului 1942 pe când tatăl său era concentrat în cel de-al Doilea Război Mondial dă examen la Şcoala Normală din Tg-Jiu unde intră primul pe listă, iar Gore şi sora sa Polina rămân doar cu şapte clase primare. Anii copilăriei şi i-au petrecut pe uliţele satului şi pe malul Blahniţei alături de consatenii lor dragi. Părintii se descurcau din ce în ce mai greu pentru menţinerea fratelui mai mare la gimnaziu şi mai apoi la universitate. Astfel după 8 ani de şcoală la Şcoala Normală, Pompilică termină ca şef de promoţie, fiind un elev eminent al acestei şcoli, aşa cum spuneau dascălii săi.
În anul 1950 Pompilică se înscrie la Universitatea din Bucureşti unde intră primul, instituţie pe care a absolvit-o în anul 1954 tot ca şef de promoţie. În această periodă fraţii săi rămân acasă lângă părinţi unde îi ajută la treburile gospodăreşti. În vara anului 1954 cei 3 fraţi primesc cea mai grea lovitură prin moartea tatălui la vârsta de nici 50 de ani. Orfani fiind în ani următori i-au hotărârea şi se căsătoresc. Gore în anul 1956, iar Pompilică în 1957 din căsătorie fiecare având câte un copil. Urmează o perioadă grea, de transformare a societăţii, Gore luând decizia de a se angaja, în condiţile timpului, la CAP Bengeşti-Ciocadia, în anul 1960. După o perioadă de timp, în anul 1962 îşi schimbă locul de muncă la Schela de Extracţie Ţicleni, unde în anul 1965 se îmbolnăveşte şi este pensionat pe caz de boală. În perioada scursă până aici fratele său Pompilică scrie prima carte în 1962, fiind trimis în acelaşi an să predea Limba şi literatura română la Universitatea Sorbona din Paris. În anul 1965 devine primul scriitor român care publică prima monografie despre scriitorul transilvănean I. Slavici, urmând şi alte ediţii în anii următori devenind primul exeget al lui Slavici în literatura română. Monografia despre Slavici a fost premiată de Academia Română.
În anul 1968 îşi ia doctoratul în filologie într-un mod remarcabil aşa cum preciza preşedintele comisiei profesorul şi criticul literar Constantin Ciopraga. În anii ‘70 pentru o perioadă de 4 ani este trimis să predea în Germania la Universităţile Koln, Bonn, Aachen si Dusseldorf. În această ultimă perioadă fratele său pensionar fiind şi confruntându-se cu greutăţile şi lipsurile din acea vreme ia hotărârea să se reangajeze. Astfel se angajează ca muncitor la fabrica de sticlă din Tg-Jiu iar după numai câţiva ani, în 1978 se angajează la Liceul “Tudor Vladimirescu” din Tg-Jiu, pensionându-se în anul 1994. În anul 1975, la începutul lunii aprilie primesc o lovitură grea prin moartea mamei la numai 72 de ani. În anul 1978 Pompilică urcă toate treptele ierarhiei universitare de la asistent, lector, conferenţiar şi devine profesor universitar, fiind multi ani Şeful Catedrei de Limba si Literatura Română a Universităţii din Bucureşti. În această perioadă scrie mai multe cărţi importante, printre care una se intitulează “Umanitatea sadoveniană de la A la Z” – dicţionar de personaje – lucrare de pionierat în literatura română. Cărţile sale alcătuite cu desăvârşită rigoare profesională, figurează şi astăzi printre instrumentele de lucru ale cadrelor universitare aşa cum spune profesorul universitar doctor Ştefan Cazimir, critic şi istoric literar.
La numai zece 10 ani de la moartea mamei, Gore primeşte o nouă lovitură prin moartea fratelui său Pompilică la vârsta de 56 de ani, în condiţii suspecte. În primăvara anului 1985, la sfârşitul lunii martie, acesta este găsit mort, ziua în lacul Herăstrău. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti, pe Aleea Scriitorilor. În perioada 1978-1994 pe Gore îl găsim angajat la liceul “Tudor Vladimirescu” unde era apreciat de conducerea liceului, cadrele didactice şi cei de la inspectoratul şcolar judeţean. În toată perioada cât au lucrat cei doi frati au avut cultul muncii, o muncă făcută cu rigoare şi responsabilitate. În ultima perioadă Gore Marcea se bucura şi se mândrea că nepoata sa, care a urmat tot cursurile Universităţii din Bucureşti şi de fiecare dată când venea acasă se primenea să o aştepte, iar celor care îl întrebau ce faci Gore la poartă el le răspundea bucuros” îmi aştept nepoata care vine de la Bucureşti ”, aşa cum îşi aştepta şi fratele an de an când venea acasă în Gorj.
Gore Marcea a încercat după puterile lui să ajute comunitatea satului în care trăia, astfel că în anul 2006, alături de alţi consăteni, a făcut parte din comitetul ad-hoc care a întreprins toate demersurile pentru redobândirea dreptului de proprietate al Obştei Moşnenilor Colibăşeni. Fiind la o vârstă foarte înaintată, de 75 de ani, şi-a spus că trebuie să facă un sacrificiu, să facă ceva în redobândirea obştei luată de comunişti în 1945-1947, aşa cum şi fratele său prof. univ. dr. Pompiliu Marcea, critic şi istoric literar, scriitor şi publicist, personalitate marcantă a literelor românesti din a doua jumătate a secolului XX, “un mare Român la Catedra de literatura română a Universităţii din Bucureşti şi a unor importante universităţi europene” aşa cum spunea Dinu Săraru, acesta a mers până la sacrificiul suprem în apărarea vetrei strămoşeşti reuşind stoparea demolarii satului Colibaşi în anul 1975, iar pe plan cultural apărarea operelor lui Eminescu şi a culturii neamului românesc, fiind o “jertfă pe altarul culturii neamului românesc” aşa cum spunea dirigintele său prof. Victor Andriţoiu, a demolării monumentelor istorice şi a bisericilor etc. Pompiliu Marcea s-a manifestat, prin tot ce a întreprins în cursul vieţii sale, ca un mare patriot, un mare Român, nu numai la catedră, dar şi în viaţa socială cât şi prin condeiul său de “polemist”.
La vârsta de 80 de ani, după o perioadă de cinci ani de procese în Vâlcea şi Piteşti, Gore Marcea a fost bucuros că s-a câştigat obştea şi a fost redată comunităţii satului din care face parte. Pe toată durata vieţii cei doi fraţii au fost apreciaţi pentru caracterul lor pozitiv, neconflictual, solidar cu semenii lor. Însă, la 30 octombrie 2014, Gore fiind la cina cu soţia sa şi uitându-se la televizor o moarte fulgerătore l-a luat dintre noi făcând infarct miocardic, omul sănătos de până aci nemaiputând face faţă acestui accident.
Data de 30 octombrie rămâne o dată emblematică, de referinţă pentru familia Marcea din satul Colibasi şi învăţământul gorjean deoarece la 30 octombrie 1998, Şcoala Gimnazială nr.11 din Municipiul Tg-Jiu primeşte denumirea fratelui său profesorul Pompiliu Marcea. În anul 2014, anul decesului lui Gore Marcea, viaţa a mai avut totuşi răbdare cu acesta pentru a participa la dezvelirea bustului fratelui său la şcoala care-i poartă numele din municipiul Tg-Jiu, la data 27 martie, cu ocazia comemorării a 29 de ani de la moartea lui, iar la data de 21 mai lui Gore Marcea i-a fost înmânat de către autorităţile municipale şi judeţene cel mai înalt titlu acordat fratelui său Pompiliu Marcea – Titlul de Cetăţean de Onoare Post-Mortem – al municipiului Tg-Jiu. Menţionez că, Gore Marcea a participat la toate evenimentele culturale care s-au desfăşurat pe perioada a 20 de ani începând cu martie 1995 pentru cinstirea memoriei fratelui său. Pompiliu Marcea se stinge din viaţă în anul 1985 la vârsta de 56 de ani şi cinci luni, vârstă la care îmi spunea că mai are multe de spus în cultura şi literatura română, iar fratele său Grigore Marcea în anul 2014 la vârsta de 83 ani şi cinci luni. Dumnezeu să-i odihnească în pace şi să îi aibă în pază! Amândoi au trăit în demnitate, cinste, corectitudine şi respect faţă de oameni chiar dacă s-au aflat pe trepte diferite ale societăţii iar copiii şi nepoţii le urmează exemplul.
Ion Marcea – fiul lui Grigore Marcea şi nepotul lui Pompiliu MarceaTestări pentru selecţia copiilor supradotaţi 9 Oct 2015

Centrul Gifted Education lansează o nouă sesiune a programului de testări IQ pentru selecţia la nivel internaţional a copiilor cu abilităţi înalte. Cei selectaţi vor putea să înveţe în cadrul a două şcoli dedicate copiilor supradotaţi.

Programul de testări IQ pentru copii de peste 6 ani face parte din cel mai amplu proiect realizat în România, dar şi la nivel internaţional, de susţinere a copiilor cu abilităţi înalte, fiind lansat în ţara noastră în 2010, când 835 de copiii au fost testaţi în cadrul Proiectului Pilot de Testare a Inteligenței copiilor la nivel internaţional, iar 40% dintre aceştia au fost identificaţi cu intelect superior. Acelaşi studiu a arătat că 63% din participanţii la testarea internaţională au obţinut scoruri ce îi situează în primii 5-10% dintre copiii de aceeaşi vârstă, ceea ce denotă un intelect de nivel superior sau capacităţi intelectuale peste medie. Procentul este cu atât mai important cu cât acesta semnalizează nevoia educaţiei diferenţiate şi a unor politici educaţionale care să susţină valorificarea potenţialului înalt al acestor copii. Testările vor avea loc în Bucureşti, pe str. Berzei nr. 22, în următoarele zile: 25.10.2015 (duminică) – ora 14.00, 31.10.2015 (sâmbătă) – ora 9.00, 22.11.2015 (duminică) – ora 14.00, 29.11.2015 (duminică) – ora 14.00, 24.01.2016 (duminică) – ora 14.00, 30.01.2016 (sâmbătă) – ora 9.00, 6.02.2016 (sâmbătă) – ora 9.00, 14.02.2016 (duminică) – ora 14.00, 13.03.2016 (duminică) – ora 14.00, 20.03.2016 (duminică) – ora 14.00, 23.04.2016 (sâmbătă) – ora 9.00, 24.04.2016 (duminică) – ora 14.00. Înscrierile pentru testare se realizează online pe: http://giftededu.ro/calendar-testări-2016, unde se găsesc şi informaţii legate de nevoile copiilor supradotaţi şi un prim punct de informare pentru părinţi. „Statistic vorbind, România are printre cei mai mulţi copii supradotaţi din Uniunea Europeană, iar acest program pe care l-am lansat are menirea de a-i descoperi, pentru a îi susţine cu o educaţie diferenţiată. Parlamentul European recomandă ţărilor membre educaţie diferenţiată şi politici educaţionale care să susţină valorificarea potenţialului înalt al acestor copii. Centrul Gifted Education estimează că există peste 190.000 de copii supradotaţi academic cu vârsta sub 15 ani în România – aproximativ 6% din numărul total al elevilor (…). Un număr impresionant. Care este incidenţa copiilor supradotaţi în România? Estimăm că în fiecare clasă de 30 de copii se pot găsi minim 1-2 copii supradotaţi intelectual”, spune Monica Gheorghiu, preşedintele Centrului Gifted Education. Identificarea supradotării din timp este la fel de esenţială ca şi cu orice altă direcţie de excepţionalitate. Părinţii sunt, de obicei, primii observatori ai comportamentului de supradotare şi tot ei sunt cei care pot lua decizia testării de unde şi importanţa observării şi implicării părinţilor în acest proces, sunt de părere specialiştii. De asemenea, copiii supradotaţi au risc social înalt datorită nevoilor lor speciale care nu sunt asigurate în sistemul obişnuit de educaţie, mai adaugă experţii. Pentru ca un copil să se dezvolte la întregul său potenţial, este nevoie de părinţi activi, bine informaţi şi pregătiţi, care recunosc abilităţile copiilor lor şi îi susţin în învăţare şi le cunosc nevoile speciale.
R.L.Porter Troupe: „Am încă foarte multe provocări în față” 9 Oct 2015

Căpitanul echipei de baschet a Energiei, americanul Porter Troupe, s-a dovedit a fi și în acest debut de sezon un motor pentru echipa sa, un jucător determinant și motivator excelent pentru coechipieri.

Noua echipă a Energiei mai are foarte puține puncte comune cu ceea ce a reprezentat gruparea care a adus cele mai mari satisfacții în sezonul trecut, alături de antrenorul Antonis Constantinides rămânând doar Porter Troupe. Acesta recunoaște că noua echipă nu este încă la un nivel de coeziune ridicat, dar cu timpul este de așteptat ca și în această formulă Energia să obțină rezultate notabile: „Echipa este nouă și mai are nevoie de câteva luni pentru a se omogeniza, pentru a ajunge la coeziunea perfectă, mai ales din punct de vedere ofensiv. În ofensivă trebuie să învățăm fiecare jucător în parte unde-i place să primească mingea și ce acțiuni să urmeze, dar aceste lucruri se pot remedia. Din punct de vedere defensiv e mai mult vorba de filosofie, trebuie să fii într-un anumit loc la momentul respectiv. Nu mulți jucători au mai evoluat împreună și cred că în perioada decembrie-ianuarie vom putea să ne facem o imagine mai bună asupra echipei și fiecare va înțelege și filosofia antrenorului. Defensiv stăm mai bine decât anul trecut, avem mai mulți jucători care pot oferi mai multe lucruri în acest segment al jocului și pot aduce mai multă energie”, a declarat Porter Troupe.
Cu ceva probleme medicale în perioada de pregătire, Troupe simte că nu este la potențial maxim, dar va lupta să ajungă acolo pentru că, așa cum declara la reunire, când spunea că este timpul și pentru un titlu de campion, are multe provocări cărora vrea să le răspundă în acest sezon: „Eu mă simt foarte bine la Târgu-Jiu, sunt de multă vreme aici, îl știu bine și pe antrenor și știu bine ce am de făcut. Mai am de recuperat un pic din ritmul de joc pentru că am fost accidentat în perioada de pregătire. Nici acum nu sunt recuperat 100% din punct de vedere fizic, dar am încă foarte multe provocări în față și vreau să le trec pe fiecare în parte”.
În ceea ce privește noua regulă adoptată în meciurile din Liga Națională, aceea de a avea permanent un jucător autohton pe teren, Porter Troupe recunoaște că îl afectează, dar este de acord cu ea considerând-o benefică baschetului românesc: „Mie nu-mi place această regulă, am mai evoluat cu această regulă și știu să mă adaptez după ea, dar eu îmi voi pierde puțin din ritmul de joc pentru că unul dintre jucătorii noștri de bază este pe aceeași poziție, iar antrenorul nostru trebuie să găsească soluția ca amândoi să jucăm și în același timp. Înțeleg scopul adoptării regulii, acela de a îmbunătăți baschetul românesc, pentru a le oferi jucătorilor autohtoni o șansă de a se dezvolta din punct de vedere sportiv”, a spus, cu sinceritate, căpitanul echipei gorjene, cel mai iubit jucător al Energiei.
Cristi ConstantinescuPregătiți pentru derby 9 Oct 2015

Antonis Constantinides crede că echipa sa este pregătită pentru derby-ul Olteniei, unul care va fi mai dificil acum, după ce echipa din Bănie s-a întărit prin aducerea lui Bogdan Popescu. Tehnicianul cipriot vede însă în trupa sa echipa mai bună, formaţia care ar trebui să câștige duelul de duminică.

După un meci de încălzire în competiția internă, cel cu Phoenix Galați, Energia are parte deja de un prim examen extrem de dificil, la sfârșitul acestei săptămâni fiind programat derby-ul Olteniei. Energia se deplasează în Bănie pentru meciul cu SCM U Craiova, echipă care a produs deja o surpriză câștigând în deplasare, în prima etapă, la Pitești: “Dacă este să fim cinstiți va fi un joc dificil. Am verificat programul primei părți a campionatului, iar acesta va fi cel mai dificil meci pe care îl avem până la finalul turului. Craiova, anul acesta, pare să fie mult mai puternică decât anul trecut, au multă calitate și experiență. În special după ce Popescu a decis să meargă acolo, Craiova a devenit foarte puternică sub panou. Va fi un meci dificil pentru noi”, spune antrenorul echipei gorjene, Antonis Constantinides.

Constantinides, încrezător în succesul Energiei
Chiar dacă spune despre adversar că este unul redutabil, Constantinides pune echipa sa cu o treaptă mai sus: “Noi suntem într-o formă bună ca și performanțe, mai ales din punct de vedere defensiv. Arătăm că suntem mai buni de la meci la meci, totul depinde de noi. Suntem echipa mai bună decât Craiova, dar asta nu e de ajuns pentru a ne asigura victoria. Va trebui pe parcursul celor 40 de minute să avem o concentrare bună, să jucăm bine și să avem același standard defensiv. Avem șanse să ne impunem. Mergem să câștigăm, nu avem nimic de pierdut, presiunea este pe echipa gazdă. Cunoaștem că dacă vom câștiga acolo vom avea o dinamică foarte bună. Există mult respect pentru echipa opusă atât pentru antrenor, cât și pentru jucători, dar vom merge acolo să ne luptăm pentru victorie”, a mai spus tehnicianul cipriot.

Energia, mai bună ca echipă
Antrenorul Constantinides cere mereu să nu mai fie făcute comparații între jucătorii echipei din sezonul trecut și cei din acest sezon și precizează că acum va fi un alt stil de joc și o altă viziune a acestuia, gruparea urmând a fi scoasă în prim plan, nu jucătorii: “Echipa noastră pare mai puternică decât cea de anul trecut, vorbim la nivel de lot nu individual. În acest moment sunt foarte mulțumit de selecția făcută la nivelul jucătorilor români.
Sper să continuăm pe aceeași linie, dacă vrem să avem un sezon la fel ca cel de anul trecut trebuie să continuăm pe aceeași linie. Jucătorii străini se adaptează din ce în ce mai bine, să ofere mai mult de la meci la meci, sunt foarte optimist. Va fi un meci dificil la Craiova, nimeni nu ne poate garanta că ne vom impune la Craiova, dar noi mergem să câștigăm”, a mai spus Constantinides.
Meciul de la Craiova, dintre SCM U Craiova și Energia Târgu Jiu, este programat a se disputa, duminică după-amiaza, de la ora 17.00, confruntarea dintre echipele fanion ale Olteniei urmând a fi transmisă în direct de Digi Sport.

“Craiova este o echipă bună, au o mare experiență, mai ales acum prin aducerea lui Popescu, un alt jucător român bun. Va fi un meci dificil pentru că au o echipă bună și o sală plină, cu multă gălăgie, dar dacă noi ne vom face jocul nostru și vom elimina unele greșeli ne vom putea descurca pentru că suntem o echipă mai bună decât ei”, Porter Troupe, jucător Energia Târgu Jiu.
Cristi ConstantinescuGorjenii punctează și pentru Steaua 9 Oct 2015

La recent desfășuratul Maraton al Bucureștiului, competiție care a prilejuit și Campionatul Național de maraton, pe lângă rezultatele ce au adus medalii pentru CS Pandurii Târgu Jiu, un alt alergător gorjean a reușit să termine cursa cu o medalie la gât. Este vorba de Șurlea Gheorghe Constantin, sportiv care acum este legitimat la Steaua București și care a terminat pe a treia treaptă a podiumului, în spatele lui Daniel Lupulescu, fostul său coleg de la CS Pandurii Târgu Jiu.
„A fost o cursă foarte grea, cu multe pante și viraje, am înțeles că ar fi fost și ceva mai lung traseul. Poate și de asta la nivel de timpi nu am fost la nivelul așteptărilor noastre. Aș dori să-i mulțumesc domnului antrenor Zorilă și domnului profesor Diaconescu, cei doi ocupându-se de pregătirea noastră, a mea și a fratelui meu. Nu aș vrea să-l uit nici pe domnul Prunariu, care m-a ajutat cu cazarea și nici pe domnul George Boroi, președintele de la Steaua, care m-a scos din producție și mă pot antrena acum mai mult”, a declarat sportivul gorjean. Acesta a explicat și cauzele pentru care, din păcate, este nevoit să alerge pentru un alt club decât cel târgujian: „Am plecat de la Pandurii pentru că aveam o vârstă și nu aveam nimic. La Steaua sunt angajat în cadrul armatei și sunt detașat și legitimat la acest club. Asta e meseria mea, din asta îmi câștig banii. Trebuie să ne mai uităm și la viitorul nostru pentru că sportul ne poate ajuta doar o anumită perioadă, nu poți să alergi toată viața”, a mai spus George Șurlea.
Alergătorul gorjean spune că, având în spate câteva performanțe notabile, se gândește la un viitor și mai bun ținând cont că rezultatele din acest an au fost afectate și de o serie de probleme medicale: „În 2011 am fost campion național la tineret, cu un timp mult mai bun, 2 ore și 26 de minute, dar anul acesta am avut un an mai greu, cu accidentări care m-au scos din formă, iar acest lucru s-a văzut. Acum vom merge la un concurs la Drăgășani, după care, pe 24 octombrie vom participa la Campionatul Național de Cros. Îmi doresc o calificare la Campionatele Europene, sper să și reușesc acest lucru”, a punctat George Șurlea.
Interesant este faptul că familia Șurlea are doi reprezentanți în cursele de maraton, fratele lui George, Claudiu Șurlea a terminat cursa disputată la București pe locul 12, dar a revenit la Târgu-Jiu cu o medalie mai strălucitoare decât a fratelui său, CS Pandurii Târgu Jiu, cu el în echipă, devenind din nou campioană națională la maraton.
Cristi ConstantinescuJandarmi gorjeni, la întâlnire cu colegii din Olt, Argeş, Vâlcea şi Dolj 9 Oct 2015

În perioada 7-8 octombrie, Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt a găzduit convocarea zonală de cooperare la care au participat structurile implicate în gestionarea misiunii de pază, protecție, supraveghere și intervenție la conductele de transport produse petroliere. La această activitate au participat şi reprezentanţi ai Jandarmeriei Gorj.

Activitatea a fost coordonată de către specialiști din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și a reunit reprezentanți ai beneficiarului de pază, Poliției Române și Inspectoratelor de Jandarmi Județene Olt, Argeș, Vâlcea, Dolj, Gorj. În cadrul întâlnirii au fost prezentate principalele aspecte referitoare la desfășurarea misiunilor și activităților, punându-se accent pe analiza situației operative din zona de responsabilitate, pregătirea specifică de intervenție a efectivelor și cooperarea între structurile cu atribuții în domeniu. Pe perioada desfășurării convocării, subunitățile operative ale Jandarmeriei Olt au prezentat un exercițiu tactic-aplicativ specific misiunii, care a urmărit perfecționarea modului de acțiune în diferite situații, intervenția structurilor specializate și cooperarea între acestea.
R.L.Portret(e) în acvaforte – Profesor Grigore Pupăză – la centenar 9 Oct 2015

Am fost cel care i-am sugerat prietenului meu, profesorul Dan Pupăză, să publice această strălucită trilogie instructiv-educativă: „O viaţă dăruită Şcolii”, „Dascălii – averea României”, „Contribuţii la monografia folclorică a Văii Jaleşului” în colecţia „Muzeul Grigore Pupăză” – Arcani, în virtutea propriei mele colecţii „Serile la Brădiceni”.

Ideea a prins, iar cele trei volume de restituiri vin să impună gorjenilor figura proeminentă a unui maestru al pedagogiei, în imediată descendenţă haretiană, şi a unui veritabil cercetător, iată la anul 2015.
Cu prilejul celor 100 de ani trecuţi de la naşterea lui Grigore Pupăză, fiul său, cu sprijinul Editurii C.J.C.P.C.T. Gorj şi a unei mâini de comilitoni dăruiţi trup şi suflet actului de cultură, ştiinţă, artă şi literatură, ne-a adunat pe toţi la un altfel de simpozion al reamintirii – exact ca-n Mircea Eliade, model de altfel alături de coperta Monografia Vaii JalesuluiConstantin Noica şi Mircea Vulcănescu ori Petre Ţuţea, pentru acest arcănean ajuns într-o postumitate oarecum glorioasă la măsura unui veac.
A face un rezumat al celor trei cărţi, fie şi sinoptic – fie şi în stilul prescurtat al lui Descartes – nu e productiv.
Aşa că a-mi asuma calitatea de evaluator axiologic e cea mai potrivită atitudine la asemenea tip de manifestare integrativă-iterativă. Ce m-a frapat în „Contribuţii la monografia folclorică a Văii Jaleşului” e cu prioritate răzvrătirea politică: aspect fundamental în redactarea unui şir de studii, articole şi comunicări parcă interminabil.
A te comporta ca un etern tânăr revoluţionar al ideilor şi a te raporta la registrul lor european şi mondial, în plin regim legionaro-comunistoid, reprezintă un risc enorm, pe care, neînfricat, Grigore Pupăză şi l-a asumat. Seara, la lumina lămpii, ori dimineaţa devreme, la răsăritul zorilor, aşezat la masa lui de scris amenajată în pridvorul casei din Arcani – una evident de sorginte tradiţională, dar prevăzută cu o bibliotecă impresionantă pentru acele vremuri, dascălul-scriitor – căci a elaborat şi o piesă de teatru zidindu-se pe sine în propria-i operă, una, vai, postontologică şi postefigială, şi-a clădit vibrotextual un destin de învingător al lui Cronos.
Cum afirmam, celebrarea unor intelectuali de ieri ai României interbelice înseamnă o reinstituire a cultului strămoşilor, cu adânci rădăcini în fiinţa şi în conştiinţa românească. Trăirea autentică şi istoricul peren se determină reciproc şi conturează o epistemologie recurentă, codată şi simultan decodată sub semnul unor evidenţe cognitiv-constructive, care trădează în modelul Grigore Pupăză o paradigmă a speranţei.
coperta O viata daruita scoliiUn alt supravieţuitor al epocii sale, Sabin Velican îmi povestea că a fi învăţător de ţară obligă la a-ţi sluji patria şi în perioade dificile, inclusiv în a fi ofiţer în război, pe linia întâi a frontului. Obligă la a te reînnobila cu aura unei spiritualităţi profunde, răsădită pe pământ ca şi pe cer.
Un asemenea Om a fost Grigore Pupăză şi am scris numele «om» cu «O» mare. Un simplu referat profesional trebuia „supervizat” de alţi cinci-şase colegi spre a putea fi conferinţă în ziua metodică ori publică, în frunte cu Titu Rădoi, Ion Trancău, Ion Blendea, Cornel Cârstoiu ş.a. Când vorbea, în sală / amfiteatru / cabinet metodologic, se făcea linişte. Cuvântătorul îşi manipula ortoretoric auditoriul, îl plimba pe noi căi ale cunoaşterii, era înaintemergătorul şi purtătorul făcliei Noului transfrontalier.
Ca profesor universitar am folosit aceste trei opuri; – restitutio in integrum, drept bibliografie obligatorie la studenţii mei, de la D.P.P.D., pendinte de U.„C.B.” Târgu-Jiu. Am fost implicat în toate aceste trei importante apariţii editoriale ale anului 2015 în varii ipostaze şi mă bucur, dimpreună cu Dan Pupăză şi cu toţi cei care într-un fel sau altul s-au lăsat furaţi de asemenea imbolduri transexistenţiale şi proiecte în act reverberate, pilduitor, dinspre trecut spre viitor.
Ion Popescu-BrădiceniAngajări la Inspectoratul Judeţean de Stat în Construcţii 9 Oct 2015

Luna viitoare, Inspectoratul de Stat în Construcţii organizează la sediul din Bucureşti concurs pentru ocuparea a opt posturi vacante în cadrul unităţilor din teritoriu. Unul dintre posturile scoase la concurs este în cadrul Inspectoratului Judeţean de Stat în Construcţii Gorj, funcţia publică vacantă fiind cea de inspector în construcţii, grad profesional superior, perioadă nedeterminată, din cadrul Compartimentului Control şi Inspecţie pentru Calitatea Lucrărilor de Construcţii – specializarea căi ferate, drumuri şi poduri. Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare. Condiţiile specifice pentru postul de inspector în construcţii, gradul profesional superior, din cadrul ISC Gorj sunt: studii universitare inginereşti de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare inginereşti de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, specializările Căi Ferate, Drumuri şi Poduri şi Construcţii Hidrotehnice; vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice – minimum nouă ani.
Dosarele de concurs pot fi depuse la sediul ISC Bucureşti, str. C.F. Robescu, nr. 23, sector 3, până la finele acestei luni. Atât proba scrisă, cât şi interviurile vor fi susţinute la sediul din Bucureşti al instituţiei, examenul scris fiind deja programat pentru data de 9 noiembrie, ora 10.00, în timp ce interviurile vor avea loc pe 12 noiembrie, începând de la aceeaşi oră.
Izabella MolnarUngureanu, noul primar de Rovinari 8 Oct 2015

Liberalul Florin Ungureanu este, urmare a şedinţei de Consiliu Local din această seară, noul primar al oraşului Rovinari. Acesta i-a luat locul colegului de al PNL, Claudiu Vodislav, care va urma să ocupe locul de viceprimar al localităţii.Chiriţescu, dat afară din partid 8 Oct 2015

Dorel Chiriţescu a fost dat afară din PNL Gorj. Acesta şi-a supărat şefii după ce a declarat la un post de televiziune local că premierul Victor Ponta ar fi mai bun ca preşedinte decât Klau Iohannis. Decizia a fost luată, în această seară, de BPJ al PNL Gorj. Chiriţescu vroia susţinere pentru a candida în 2016 la Primăria Târgu-Jiu.Supraveghetori noi la CEO 8 Oct 2015

Gheorghe Știrbu, fost director general al subsidiarei românești a companiei franceze de construcții, infrastructură și utilități Egis, și Bogdan Hanganu, CEO-ul Alas România, producător de beton și agregate parte a grupului austriac Asamer Holding, au fost propuși pentru funcția de membri ai Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, informează profit.ro.Blaga și Gorghiu vin în Gorj 8 Oct 2015

Liderii PNL, Vasile Blaga și Alina Gorghiu vor veni în Gorj pe 29 octombrie. Anunțul a fost făcut de senatorul Tudor Barbu.Workshop pentru reabilitarea habitatelor de castan şi jneapăn 8 Oct 2015

În intervalul 15 – 16 octombrie 2015, începând cu ora 10:00, în piaţa publică a localităţii Tismana, în cadrul Festivalului castanului, va fi organizat un workshop dedicat proiectului „Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* şi 9260 în ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest”. Evenimentul este organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, în calitate de beneficiar-coordonator al proiectului LIFE11 NAT/RO/825, proiect finanţat de Comisia Europeană, în cadrul programului Life+ Natura şi Biodiversitate și de Guvernul României prin intermediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în colaborare cu Primăria Tismana. În vederea atingerii scopului proiectului, APM Gorj acţionează în parteneriat cu instituţii ce au experienţă în domeniu, şi anume: INCDS Braşov şi Administraţia SCI-ului Nordul Gorjului de Vest prin Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Japoneză.Reţinut pentru distrugere şi ameninţare 8 Oct 2015

Un bărbat de 33 de ani, din Târgu-Jiu, a fost reţinut de poliţişti sub acuzaţiile de distrugere şi ameninţare după ce ieri, pe fondul consumului de alcool, ar fi ameninţat un tânăr de 27 de ani şi ar fi distrus elemente de caroserie ale autoturismului acestuia.CE Oltenia rămâne tractată la maşinile Dogerik, până în 2017 8 Oct 2015

Complexul Energetic (CE) Oltenia a fost solicitat, în scris, în nenumărate rânduri, de către Sindicatul Solidaritatea 2013 de la UMC Lupoaia, să ia măsuri şi să elimine maşinile cu care se efectuează transportul intern al salariaţilor în interiorul carierei, pe motiv că acestea nu fac faţă drumurilor şi nici nu ar fi dotate corespunzător. CEO a răspuns adreselor cu promisiunea că va trimite la Lupoaia o comisie internă care ar urma să verifice toate aceste solicitări, cu rezerva că acel contract încheiat în mai 2015 cu firma Dogerik Trans SRL Târgu-Jiu are o valabilitate până în 2017, contractul neputând fi reziliat fără motive “bine întemeiate”.

masina dogerik 1Dogerik Trans SRL a participat la licitaţia CEO privind transportul pentru UMC Lupoaia, scoasă pe SEAP, în aprilie 2015, la care au mai aplicat şi SC Romferex Import Export SRL Găvăneşti, SC Tepesut SA Mehedinţi, dar şi Eurohod Tour SRL. Deşi CEO ştia că au fost probleme permanente cu transportul în această carieră, licitatorul ar fi prevăzut în caietul de sarcini tot că societatea necesită mijloace de transport care trebuie să opereze pe drumuri de categoria a treia, adică pietruite. “Aceste drumuri nu există în interiorul UMC Lupoaia, dar asta nu a împiedicat licitatorul să solicite mijloace de transport necorespunzătoare. Astfel ne-am ales cu Dogerik care nu poate intra cu maşinile sale NATO în carieră, mai ales în sezonul toamnă-iarnă, din cauza drumurilor nepietruite. Pe lângă benzile de front care au o lungime de o mie de metri maşinile în cauză nu pot intra, astfel că minerii sunt obligaţi să meargă pe jos pe lângă circuitele periculoase până la excavator. Problemele cu transportul sunt îngrijorătoare, pentru că pot apărea şi au apărut de altfel accidente care au pus în pericol viaţa angajaţilor UMC Lupoaia”, trage un semnal de alarmă, liderul de sindicat Nicu Bunoaica.

dogerk (1)Ameninţări cu bătaia dacă mai spune ceva de Dogerik!
De altfel sindicalistul susţine că ar fi fost chiar ameninţat de angajaţii acestei firme de transport care i-au transmis să îşi vadă de treabă, deoarece maşinile în cauză nu vor dispărea. “Mi s-a spus foarte clar că aceste mijloace de transport sunt susţinute de sus şi orice aş face eu nu le pot scoate afară din carieră. Mi s-a explicat că ar trebui să îmi văd de treabă şi să nu mai cer transport corespunzător pentru salariaţii UMC Lupoaia. Eu le-am spus respectivilor, şi spun asta şi public, că nu îmi este teamă de aceste ameninţări şi subliniez că voi lupta până la capăt pentru a obţine condiţii umane de transport pentru salariaţii carierei”, a completat Bunoaica.
De altfel, chiar şi răspunsul CEO la adresa sa se apropie de cele ce i-au fost transmise. Oficialii companiei transmiţându-i sindicalistului că: “contractul în vigoare este valabil pe o perioadă de doi ani neputând fi întrerupt decât pentru neîndeplinirea condiţiilor din caietul de sarcini”.

dogerkLucrurile sensibile de la CEO se subliniază
“Acest lucru poate fi făcut doar în condiţii bine întemeiate”, se mai arată în răspunsul CEO, această parte din document fiind subliniată la propriu.
“Răspunsul CEO mi-a dat de gândit, punându-mi serioase semne de întrebare legate de influenţa politicului în această chestiune care primează înaintea interesului angajaţilor de rând”, a conchis Bunoaica, pregătit să continuie cerând de altfel, recent, o audienţă la Divizia Minieră în acest sens.
Liderul de sindicat aşteaptă ca acea comisie promisă de la vârful CEO să îşi facă totuşi apariţia la carieră deoarece maşinile Dogerik nu îndeplinesc “condiţiile” unui transport intern de calitate şi siguranţă.
De altfel, la UMC Roşiuţa, în urma unui accident de muncă, au rămas doar în număr de două, restul fiind completate cu remorchere de la o altă firmă de transport, din Băleşti.
Anamaria StoicaMega-scandal la Paris pentru un cățel din Bolboși! 8 Oct 2015

Un gorjean de etnie romă din Bolboși este,, în aceste zile, subiectul unui mega-scandal ce are loc în capitala Franței, după ce a ieșit la cerșit fiind însoțit de un cățel. Reprezentantul unei asociații de protecție a animalelor a reacționat și a mers la cerșetor luându-i cu forța câinele, scena fiind filmată cu telefonul mobil și postată pe internet. Imaginile au stârnit însă revolta francezilor, care consideră că gorjeanul are dreptul să cerșească alături de animalul său, pe internet strângându-se acum semnături pentru a i se înapoia omului cățelul de companie.
b2Iulian Văduva este din comuna Bolboși, loc în care este „domiciliat” și cățelul, Lesie având însă un cu totul alt stăpân, pe Ion Văduva, probabil o rudă a bărbatului plecat în Franța. Incidentul cu luatul animalului de lângă gorjeanul cerșetor s-a petrecut pe 19 septembrie, de atunci și până în prezent la Paris și nu numai discuțiile despre soarta lui Lesie fiind de neoprit. Animalul a rămas la asociația care l-a luat de pe stradă, Cause Animal Nord, iar Văduva spune că era în regulă cu cățelul și nu existau motive pentru a-i fi luat. Chiar dacă francezii nu îi iubesc pe cerșetori, mai ales pe cei din România, de data aceasta gorjeanul a reușit să strângă de partea sa mii de oameni, care au semnat pe internet o petiție pentru a-i fi eliberat animalul.
Lesie are actele în regulă, reprezentanții Cause Animal Nord interesându-se la Târgu-Jiu de soarta sa. Așa au ajuns francezii la cabinetul medicului veterinar Vasile Popescu, cel a cărui parafă apare pe actele cu care Lesie a fost scoasă din țară și dusă la Paris. Inițial medicului i-a fost dată o serie greșită de microcip și acesta nu a putut să facă o identificare corectă, însă ieri lucrurile s-au lămurit pentru că acesta a primit fotografii după toate documentele cățelului. Așa s-a ajuns la localizarea zonei din care provine câinele, respectiv comuna Bolboși, loc din care își trage rădăcinile și Iulian Văduva. Singura problemă pe care nu o prea poate clarifica bărbatul este dată de faptul că animalul a fost microcipat și vaccinat la începutul lunii septembrie, legislația obligându-l ca timp de 21 de zile să nu scoată câinele afară din țară. Și totuși acest lucru s-a întâmplat, nefiind exclus ca la vamă Iulian Văduva să fi avut parte de un control mai lejer și, astfel, să fi putut să plece în străinătate cu Lesie fără probleme. Singurele sale probleme au apărut acum la Paris, loc în care bărbatul spune că obișnuiește să cerșească fără să îi deranjeze pe trecători, câștigurile pe care le obține din această „meserie” fiind suficiente cât să îi asigure un trai normal.
Gelu IonescuHală modernă pentru pieţarii din Târgu-Jiu 8 Oct 2015

Societăţile comerciale şi producătorii agricoli din judeţul nostru, care sunt prezente zilnic în Piaţa Centrală din municipiul Târgu-Jiu, pot opta să-şi mute activitatea în noua hală închisă, inaugurată ieri de către autorităţile locale.

Primăria Târgu-Jiu şi societatea Edilitara Public SA au inaugurat, ieri, noua hală destinată comercianţilor de produse agricole, investiţia fiind menită să vină în sprijinul pieţarilor care nu vor mai îndura frigul din timpul iernii pentru a-şi vinde marfa.
DSC_0014“Investiţia face parte din programul Primăriei de modernizare a pieţelor agroalimentare din municipiu şi a avut ca scop realizarea unei incinte moderne care să ofere condiţii corespunzătoare, inclusiv, în ceea ce priveşte climatul interior, optim, pe tot parcursul anului, chiar şi în lunile de iarnă, atât pentru comercianţi, cât şi pentru cumpărători. Obiectivul este dispus pe o suprafaţă desfăşurată de 1.600 metri pătraţi, pe două nivele, având, pe lângă spaţiile destinate comerţului şi prevăzute cu 140 de mese pentru comercianţi, şi alte spaţii conexe, respectiv grupuri sanitare, spaţii administrative, spaţii de depozitare. Hala este prevăzută cu instalaţie de climatizare care oferă confortul termic optim, atât pe timpul iernii, cât şi pe timpul verii. Investiţia a fost finalizată, recepţionată şi a fost dată spre administrare către SC Edilitara Public SA. Valoarea totală a fost de 2,4 milioane lei, fonduri alocate de la bugetul local”, a declarat Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

DSC_0015Deocamdată, taxele rămân aceleaşi
Taxele percepute producătorilor din Piaţa Centrală de către municipalitate vor rămâne aceleaşi şi după mutarea comercianţilor în hala acoperită. Cu aproximativ 500 de contracte încheiate pe toate pieţele din municipiu, Primăria Târgu-Jiu reuşeşte anual să aibă încasări de circa trei milioane de lei. “Taxa va rămâne aceeaşi; acum este 5,6 lei/mp/zi la producători, la societăţile comerciale fiind mai mare adică de 7,1 lei/mp/zi. Ei nu plătesc nimic suplimentar, dacă plătesc una sau două mese afară, primesc şi aici corespondent pentru aceeaşi taxă. Cei care vin cu taxă zilnică, rămân să achite taxă zilnică. Deci, din punctul de vedere al cuantumului, nu este nicio problemă”, a declarat şeful Edilitara Public, Alexandru Zaharia.
Acesta a precizat că în funcţie de costurile care se vor ridica în sezonul de iarnă 2015-2016, se ia în calcul o eventuală majorare a tarifelor comercianţilor: “Nu le luăm nici mesele de afară; în această iarnă vom fi permisivi faţă de aceste lucruri, vom vedea care sunt costurile pe iarnă la hala nouă şi, eventual, vom mări tarifele de anul viitor”.

DSC_0029Capacitate maximă de 170 de mese
Directorul societăţii Edilitara Public mai spune că producătorii şi societăţile pot începe să se adreseze cu solicitări pentru a primi mese aferente comercializării în noua hală. “Activitatea de pieţe este una pe care reuşim să o ţinem pe linia de plutire; avem aproape 500 de contracte pe toate pieţele din municipiu. Ca şi încasări, anual, avem pe pieţe în jur de 30 de miliarde lei vechi. (…) În ceea ce priveşte noua investiţie, rămâne ca dumnealor, comercianţii, să hotărască în cel mai scurt timp în aşa fel încât cumpărătorii să facă aprovizionarea într-un mediu ambiant, să nu mai fie obligaţi ca pe timp de iarnă sau pe ploaie, să stea prin piaţă, să le fie frig. Au posibilitatea să stea mai mult în această incintă, să-şi aleagă produsele cu grijă, să nu fie nevoiţi să cumpere în grabă. Considerăm că hala este funcţională, iar în funcţie de ce doresc şi ei, în cât mai scurt timp le-o punem la dispoziţie. Cu ani în urmă, erau persoane care pe perioada friguroasă, au manifestat dorinţa să închidem hala de afară. Cupola a fost construită pentru cupolă deschisă, din datele tehnice, proiectanţii n-au putut să o închidă pentru că asta a fost prima variantă, adică să închidem acea cupolă. Dacă am fi închis-o, am fi pierdut cam 30% – 40% din capacitate, deci toate mesele care erau pe exterioare nu ar fi fost funcţionabile. Atunci, Consiliul Local şi Primăria au luat hotărârea construirii unei noi hale care s-a şi materializat. Deşi are o capacitate de 140 de mese, ne putem extinde la 160-170 de mese. Se ştie că pe timp de iarnă, producătorii se răresc, deoarece ei îşi vând produsele din gospodăriile proprii şi rămân societăţile comerciale care vin cu mărfuri din import, dar şi câţiva producători care vin cu rădăcinoase. Sunt spaţii suficiente în aşa fel încât, pe perioada timpului friguros, să asigurăm condiţii pentru cei care vin să desfăşoare un comerţ civilizat”, a precizat Zaharia.
Izabella Molnar

DSC_0033Comisie a CEO, la Primăria Cătunele pentru o analiză a exproprierii pentru anumite terenuri 8 Oct 2015

O comisie a Complexului Energetic Oltenia, condusă chiar de Ion Ruşeţ, a ajuns, marţi, la Primăria Cătunele în vederea unei analize a situaţiei terenurilor deja expropriate pentru extinderea UMC Lupoaia, dar şi a viitoarelor proprietăţi de expropriat. În zonă sunt, de altfel, în jur de 84 de proprietăţi aflate în intravilanul localităţii, în timp ce în jur de zece sunt în extravilan, fapt care implică o cheltuială destul de mare pentru companie, mai puţin de 30 dintre terenuri având case construite pe suprafaţa lor.

La discuţiile de marţi a fost chemat şi directorul UMC Lupoaia, Gheorghe Dobriţan, care a explicat că această carieră trebuie să se extindă, pentru că nu mai este front de lucru, excavatorul 01 luând deja din treapta excavatorului 03, aflat mai jos, asta din lipsă de front. Tot directorul i-ar fi sugerat comisiei ca exproprierile să se facă la rând şi să se discute cu fiecare proprietar în parte pentru a nu fi probleme când cariera se extinde spre satul Lupoiţa.

carieraNemulţumiri şi solicitări de locuri de muncă!
Viitorii expropriaţi şi-au prezentat şi ei propriile nemulţumiri în faţa comisiei CEO, punând întrebări legate de plata terenurilor şi achitarea preferenţială pentru persoane a căror proprietăţi se aflau la o distanţă mare de excavatorul 01. Proprietarii întrebau de ce s-au făcut înţelegeri pe sărite, în timp ce terenurile aflate lângă excavator nu au fost negociate până la final.
Membrii comisiei au explicat că ei nu sunt vinovaţi de problemele în cauză, la faţa locului ajungând anterior alte persoane care au compus structura unei noi comisii.
Proprietarii au cerut să le fie angajaţi câte un copil la CEO, în schimbul terenurilor, dar şi să fie plătiţi acceptabil pentru proprietăţile încredinţate unităţii miniere.
De altfel, la una dintre negocieri anumiţi proprietari au cerut, de exemplu, în schimbul unui teren o angajare şi 10.000 de lei. Înţelegerea nu a fost însă agreată de la vârful CEO, dovadă că exproprierile au rămas tot în coadă de peşte, în timp la UMC Lupoaia se exploatează cu limite, din lipsa frontului de lucru. Excavatoarele carierei sapă adânc după cărbunele care mai că nu este de găsit. Acest lucru contrazice astfel declaraţiile pozitive ale conducerii CEO, legat de calitatea cărbunelui exploatat la Lupoaia şi preţul mic obţinut aici.
Anamaria StoicaViitorul gips-carton se scrie la Gorj: Investiţia de 51 de milioane euro a Siniat, inaugurată la Turceni 8 Oct 2015

Belgienii de la Siniat au reuşit să finalizeze o investiţie de proporţii în judeţul Gorj, arătând că pot să ridice, pe un teren pe care cu 18 luni în urmă era doar verdeaţă, şi să pornească deja de o lună, cea mai mare fabrică de gips-carton din România. Investiţia de la Turceni se ridică la 50 de milioane euro, ea fiind inaugurată, miercuri, în prezenţa staff-ului Siniat, dar şi a autorităţilor locale şi judeţene, a reprezentantului Guvernului în teritoriu, adică a subprefectului Sorin Arjoca, şi a secretarului de stat de la Ministerul Economiei, Maricel Popa. Investitorii au completat proiectul şi un drum nou care a costat încă un milion euro, pe care vor circula maşinile companiei, nemaiutilizând astfel artera rutieră care trecea prin oraş.

siniat (11)Fabrica nouă de la Turceni, pusă deja în funcţiune din septembrie, este prima din ţară care foloseşte gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică, investiţia realizată ridicându-se la o valoare de 50 de milioane euro. Fabrica nu produce deşeuri şi este prietenoasă cu mediu, fapt salutat de subprefectul de Gorj, în timp ce secretarul de stat Popa a transmis felicitări nu numai Siniat ci şi lui Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, pentru investiţiile de mediu, de peste un miliard de euro, făcute în termocentralele din Gorj.
siniat (12)Gheorghe Budrugeac, directorul de proiect al Siniat, le-a vorbit celor prezenţi la inaugurarea fabricii că aceasta este una sigură, anunţând de la microfon despre investiţia în noul drum de un milion euro care leagă fabrica de drumul naţional. De altfel, tot Budrugeac a fost cel care anunţa oficial, cu ceva timp în urmă, că Siniat avea în plan ca pe viitor să transporte materia primă de la termocentrala din Turceni la noua fabrică cu ajutorul unui transportor cu bandă ce va avea o lungime de 1.5 km. Asta deoarece în prezent, gipsul este transportat de la termocentrală cu camioanele.

siniat (13)Echipamente aduse din Germania!
Lucrările la noua fabrică au început în urmă cu un an şi jumătate, iar suprafaţa pe care a fost realizată investiţia este de 32 de hectare. În ceea ce priveşte echipamentele, circa jumătate din cele folosite fluxului tehnologic au fost aduse de la o fabrică dezafectată din Germania, iar restul au fost cumpărate special pentru Turceni.
siniat (14)Unitatea de producţie din Turceni are rol strategic atât pentru compania Siniat România, care acoperă 10 pieţe din Europa de Sud-Est, cât şi pentru mediul economic din judeţul Gorj, la noua fabrică fiind angajate 82 de persoane din oraş şi din localităţile învecinate. “Fabrica înseamnă venituri la bugetul local, dar şi un lucru foarte bun pentru mediu, pentru că materia primă pe care o folosesc dumnealor reprezintă un deşeu pe care Termocentrala Turceni îl depozita pe terenurile aparţinând oraşului. Am şi încasat un milion de lei pentru autorizaţii şi ce au mai avut de plătit, iar cam 10% din bugetul local îl reprezintă taxele şi impozitele pe care le vor plăti”, a declarat, ieri, primarul oraşului Turceni, Dumitru Gâlceavă.

siniat (3)Popa vrea o investiţie Siniat la fiecare termocentrală
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Maricel Popa, a aplaudat şi el investiţia, considerând-o drept “cea mai modernă fabrică din Balcani” şi “unica cu automatizare completă”.

siniat (4)Acesta a spus, de asemenea, că o astfel de fabrică ar trebui să existe la fiecare termocentrală din România. “Ar trebui ca la fiecare termocentrală să fie o astfel de investiţie, cred că este foarte greu, dar ceea ce au realizat aici investitorii este un exemplu. Această dinamică a sectorului de construcţii ne dă speranţe pentru mai departe”, a afirmat Maricel Popa.
Reprezentanţii Siniat au declarat însă că deocamdată nu intenţionează să deschidă o nouă fabrică în regiune.

siniat (2)Planuri mari, capacitate sporită!
Cu toate acestea, potrivit investitorilor de la Siniat România, parte a grupului belgian Etex, capacitatea anuală de producţie a fabricii de la Turceni este de 27 de milioane de metri pătraţi, cât suprafaţa a peste 1.000 de kilometri de autostradă. Primul produs fabricat este placa NIDA Standard, singura placă standard de gips-carton din România armată cu fibră de sticlă, iar din 2016 Siniat va produce la Turceni si plăci de gips-carton pentru aplicaţii în medii cu cerinţe speciale, precum umiditate ridicată, rezistenţă la foc şi izolare acustică.

siniat (1)Fabrica Siniat de la Turceni este prima din România care foloseşte gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică. Gipsul obţinut are puritate şi consistenţă ridicate, fiind o materie primă excelentă pentru plăcile de gips-carton. Cu ajutorul echipamentelor speciale, plăcile de gips-carton pot fi reciclate.

DSC_0061Instruiţi în Bucureşti, dar şi în Germania şi Italia
“La noua fabrică, Siniat a creat 82 de locuri de muncă. Noii angajaţi, majoritatea din Turceni şi din zonele învecinate, au fost pregătiţi la fabricile noastre din România, Italia şi Germania. Apreciem în mod deosebit forţa de muncă din România, cu oameni bine instruiţi şi motivaţi. Investim constant în tehnologie şi utilizăm materie primă de foarte bună calitate. Ne dezvoltăm într-un mediu economic stabil, cu potenţial ridicat. Obiectivul nostru este să valorificăm acest potenţial”, a declarat, ieri, în faţa audienţei managerul general al Siniat România, Marc-Andre Fritsche. Acesta a spus că prin noua fabrică se asigură viitorul pentru 300 de persoane, cei 82 de salariaţi întreţinându-şi prin intermediul Siniat familiile de acasă.
siniat (5)Oficialii Siniat au declarat şi că apa folosită în procesul de producţie provine din apa de ploaie adunată de pe acoperişurile fabricii şi din propriile puţuri forate, limitând astfel consumul de resurse din oraşul Turceni.
siniat (6)S-a accentuat mult pe tema că Siniat a dezvoltat la Turceni o platformă industrială deschizând noi perspective şi pentru alţi investitori din zonă.
La finalul discursurilor, participanţii la inaugurare au făcut un tur al fabricii, fiindu-le explicat procesul de producţie. În cadrul fabricii de la Turceni, femeile au o pondere însemnată, aici lucrându-se, de asemenea, în patru ture.

siniat (7)Fabrica este una ecologică fiind unul dintre cele mai sustenabile proiecte din România. Peste 600 de cv-uri s-au depus la Primăria Turceni, de persoanele interesate să lucreze în cadrul noii fabrici de gips-carton. Terenul pe care s-a ridicat fabrica a fost achiziţionat direct de la cetăţenii din zonă.
Anamaria Stoica

siniat (8) siniat (9) siniat (15) siniat (16) siniat (17)Gura târgului – Fostul director de la SE Turceni nu a plecat chiar cu mâna goală de la fostul loc de muncă 8 Oct 2015

Eliberat din postul de conducere la cerere, în luna septembrie, după ce a fost scos de pe lista de disponibilizări colective a CEO din motive uşor de înţeles, Corneliu Diţescu nu a plecat cu buzunarele goale din fruntea structurii  energetice. Foştii săi subalterni şoşotesc în companie că directorul Diţescu ar fi fost disponibilizat individual, prin acordul părţilor, pe o prevedere acceptată tacit de sindicate, motiv pentru care ar fi părăsit CEO luna trecută, nu cu şase salarii compensatorii pentru munca de nici trei ani petrecută la Turceni, ci cu 16 salarii, el fiind astfel recompensat cu peste două miliarde de lei vechi pentru prestaţia sa scurtă la termocentrală. De altfel, Diţescu a fost promovat aici chiar de managerul Laurenţiu Ciurel, după ce acesta mai lucrase la CE Turceni şi se disponibilizase, plecând la privat, nu înainte de a încasa alte salarii compensatorii.Priporeanu primeşte a patra şansă ca să acceadă în fruntea APIA Gorj 8 Oct 2015

Chiar dacă nu a reuşit de câteva ori la rând să promoveze concursul pentru postul de director adjunct în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Gorj, Valentin Priporeanu va avea luna aceasta o nouă şansă. Şi asta deoarece, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a scos la concurs funcţia de director executiv adjunct pe Serviciile Control în teren, Economic şi Recuperare debite din cadrul Centrelor Judeţene ale APIA din Gorj, Hunedoara, Maramureş şi Olt.

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) organizează concurs de recrutare pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere vacante de director executiv adjunct în cadrul APIA, coordonator al Serviciului control pe teren, Serviciului economic, recuperare debite şi al centrelor locale din cadrul – Centrele judeţene Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Olt.
În ceea ce priveşte APIA Gorj, aici există la ora actuală un singur director adjunct în persoana lui Mihai Versin, care coordonează activitatea pe Autorizare Plăţi şi Măsuri Specifice. Funcţia de director executiv al Centrului judeţean APIA este ocupată de mai mulţi ani de Constantin Negrea. Un alt adjunct ar putea veni alături de cei doi directori, chiar de luna viitoare. Nu este exclus ca Valentin Priporeanu, cel care a mai ocupat în interimat vreme de şase luni postul de director adjunct al APIA Gorj, să participe din nou la concursul organizat la nivelul ANFP. Acesta a mai candidat pentru funcţia de director executiv adjunct al APIA Gorj, însă de fiecare dată nu a reuşit să treacă probele concursului. “Funcţia de director adjunct pe Control în teren, Serviciul Economic şi recuperare Debite este vacantă de doi ani de zile. Ultimul care a ocupat acest post a fost Valentin Priporeanu, şi asta pentru numai şase luni de zile”, a declarat şeful APIA Gorj, Constantin Negrea.

21 octombrie, proba scrisă
Candidaţii, care îşi doresc postul de director adjunct în cadrul APIA Gorj scos la concurs, trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare. Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei publice sunt: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă; studii de masterat sau postuniversitare în domeniul administraţiei publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice (în condiţiile prevăzute la art.31 din Legea nr. 284/2010 – Lege – cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare); vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice de minimum trei ani.
ANFP a stabilit că proba scrisă a concursului va avea loc în data de 21 octombrie, data şi ora interviului urmând să fie comunicate ulterior candidaţilor. Ambele probe de concurs se vor desfăşura la sediul ANFP din Bucureşti. Tot acolo, candidaţii îşi pot depune dosarele de concurs, termenul de depunere expirând săptămâna viitoare. Dosarele de înscriere trebuie să conţină: copia actului de identitate; formularul de înscriere, conform anexei nr. 3 la HG nr. 611/2008, modificată; copiile diplomelor de studii şi ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări; copia carnetului de muncă sau adeverinţă care arată vechimea în muncă şi, după caz, în specialitate; cazierul judiciar (poate fi înlocuit cu o declaraţie pe proprie răspundere); adeverinţă care să dovedească starea de sănătate corespunzătoare; declaraţia pe propria răspundere/adeverinţă care atestă că nu a desfăşurat activităţi de poliţie politică.
Izabella MolnarVlăduţescu din Bîlteni a murit cu teama casei cu capelă 8 Oct 2015

În urmă cu cinci ani, inginerul Iosif Vlăduţescu, vărul actorului Ionel Stoica de la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, povestea că nu vrea să-şi finalizeze vila în care locuia, deoarece ar fi auzit într-un vis glasul unei femei care îi prevestea un lucru îngrozitor, legat de casa în cauză. Vocea femeii i-ar fi transmis, spunea Vlăduţescu, că va muri în momentul în care îşi va finaliza locuinţa, ridicată pe forţe proprii şi pe model rusesc. În ultimii ani, inginerul a mai uitat de povestea în cauză astfel că a continuat construcţia chiar şi parţial la exterior, reuşind după 35 de ani să o finalizeze aproape în întregime, casa cu zece camere, două bucătării şi două băi fiind acum însă goală.

Vlăduţescu s-a stins însă din viaţă la 67 de ani, şi asta luna trecută, lăsând în urmă locuinţa pe care o începuse, în localitatea sa de baştină, la doar 32 de ani. Familia proprietarului, stabilit în Bucureşti, i-a amplasat acestuia pe clădire un banner, anunţând astfel că cel care a locuit în vila de inspiraţie rusească a fost “profund credincios în Dumnezeu”, dar şi un “diplomat inginer, erudit, iubitor de ştiinţă, artă, arhitectură, istorie şi geografie”. Familia l-a văzut drept un vizonar, dar acest lucru nu l-a scăpat de ceea ce acestuia i-a fost frică, adică de moarte, decedând chiar şi cu locuinţa din Peşteana Jiu, neterminată.
DSC_0249Vecinii decedatului susţin că proprietarul, pasionat de arhitectură, ar fi spus la toată lumea că ar fi visat că moare dacă îşi termină casa, de inspiraţie rusească, motiv pentru care a lăsat porţiuni nefinalizate. “Trebuie să i se facă parastas de şase săptămâni în curând. Păcat că a murit, a fost un om bun care a vrut o casă ca şi cele pe care le-ar fi admirat el în Rusia”, a spus una dintre vecinele lui Vlăduţescu care povesteşte că acesta a pus piatra de temelie a vilei în 1980. Şapte ani mai târziu a avut visul îngrozitor care i-a mai tăiat din elanul ridicării locuinţei proiectate chiar de el. Atunci a şi stabilit să ridice la etajul casei şi o capelă, poate aşa va fi ocolit de sumbra prevestire, citind totodată cu ardoare Biblia.
Modificarea construcţiei originale nu i-a schimbat soarta, omul decedând până să apuce să-şi termine casa, pe care o privea uneori cu frică.
A.StoicaTânăr solist din Târgu-Jiu, finalist la un concurs naţional de folk 8 Oct 2015

Târgujianul Radu Filip Cârciumaru este unul dintre cei 16 finalişti de anul acesta ai „Festivalului Castanilor – In memoriam Gabi Dobre”, ce se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni, la Ploieşti.

Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a municipiului Ploiești organizează, în perioada 9 – 10 octombrie, la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, cea de-a XVI-a ediţie a „Festivalului Castanilor – In memoriam Gabi Dobre”. În concurs vor evolua 11 soliști și 5 grupuri din mai multe zone ale țării, după cum urmează: Dana Florian (București), Radu Filip Cârciumaru (Târgu Jiu), Liviu Băițel (Eforie Nord), Andrei Bauer (Iași), Șerban Goșa (Alba Iulia), Ana Maria Dumitru (București), Laura Todică (Alba Iulia), Mihaela Stoica (Giurgiu), Iulia Bădulescu (Pitești), Cristian Mihai (Tulcea), Claudiu Palalae (Brașov), Ciprian Cotruță și Claudiu Cârstean (Iași), Grupul “Antic” (Brăila), Grupul “Unda” (Brașov), Grupul “Descântec” (Iași) şi Grupul “Harmonic” (Târgu Ocna). Juriul va fi format din: Titus Andrei – realizator radio la Radio România, Mihai Cosmin Popescu – redactor la Radio România, Viorel Gavrilă – compozitor, Zoia Alecu – cantautor, Iulian Anghel – profesor de chitară clasică. În cadrul festivalului vor susţine recitaluri Florin Carmen, Andrei Păunescu & Trupa Totuși, Zoia Alecu, Trupa Icarus, Ovidiu Mihăilescu&Alex Cismaru, Nicu Alifantis & Zan.
R.L.Consilierii judeţeni au aprobat înfiinţarea Centrului de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu-Jiu 8 Oct 2015

De la 1 noiembrie, copiii cu handicap vor putea beneficia de servicii specializate într-un centru de recuperare modern, ce dispune de dotări de ultimă generaţie. Înfiinţarea Centrului de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu-Jiu s-a aprobat în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, clădirea fiind deja finalizată şi dotată, urmând racordarea sa la utilităţi şi darea în administrare Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj.

Consilierii judeţeni au aprobat, ieri, înfiinţarea Centrului de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu-Jiu ca structură funcţională fără personalitate juridică şi includerea sa în sistemul de servicii sociale de interes judeţean gestionat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, instituţie publică aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj. „Trebuie să preluăm clădirea, deoarece infrastructura legată de racorduri la curent, gaze, va fi pusă la punct şi vom preda centrul spre administrare Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Acest centru are 16 posturi în organigramă, per total corespunzând posibilităţilor noastre de finanţare”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

16 posturi vacante la noul centru
Dumitru Cotrună, directorul general al DGASPC Gorj a explicat că Centrul de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu-Jiu va dispune nu numai de dotări corespunzătoare, ci şi de specialişti care să lucreze cu beneficiarii, urmând a se face angajări. „În urmă cu un an de zile, Fundaţia Sera şi-a exprimat disponibilitatea de a ne construi un centru pentru copii în judeţul nostru. Urmare a discuţiilor dintre Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Consiliul Judeţean şi Fundaţia Sera, având în vedere nevoile judeţului Gorj pe parte de recuperare, am hotărât să facem un centru de recuperare pentru copiii cu afecţiuni neuromotorii. Centrul este în curtea Spitalului Judeţean, lângă Psihiatrie, vizavi de sediul CEO. Capacitatea este de 50 de locuri şi va fi un centru de zi. Vor fi angajaţi 16 oameni, personal de specialitate: psihologi, logopezi, asistenţi medicali şi balneofizioterapie. La 1 noiembrie va fi activ centrul”, a explicat Dumitru Cotrună, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Realizarea acestui centru se impunea întrucât la centrul din Debarcader erau foarte multe solicitări şi deja se crease o supraaglomerare. „Investiţia s-a ridicat la 250.000 – 300.000 euro, clădirea cu tot cu bunurile şi dotările. Clădirea este la cheie, incluzând toate dotările pe fiecare cabinet în parte, respectiv 11 cabinete: kinetoterapie, asistenţă medicală, logoped, medic, psiholog; înăuntru funcţionează şi două căzi pentru recuperarea copilului. Există două microsisteme: partea de recuperare fizică, neuropsihică – motorie şi partea cognitivă, de învăţare”, a subliniat Cătălin Ganea, director Programe, Dezvoltare, Fundaţia Sera România.
Clădirea a fost construită direct pe numele Consiliului Judeţean, patrimoniul centrului urmând să se preia, pe bază de protocol de predare – preluare, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, în termen de 30 de zile de la aprobarea hotărârii de ieri.
Minodora SuceaCJ alocă 18.000 mii lei pentru promovarea potenţialului cultural 8 Oct 2015

Consilierii judeţeni s-au reunit, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, ocazie cu care s-a aprobat şi Proiectul  de  hotărâre privind  aprobarea  unor  măsuri  bugetare,  cu  caracter previzionat,   pentru   anii   bugetari   2016 – 2021  în  considerarea  desemnării Municipiului Craiova „Capitală Europeană a Culturii  2021”. Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj spune că se vor aloca 18.000 mii lei pe o perioadă de cinci ani pentru promovarea potenţialului cultural al judeţului Gorj.

Judeţul Gorj a aderat la Asociaţia Culturală de Promovare a Municipiului Craiova „Capitală Europeană Culturală 2021”. Drept urmare, în şedinţa Consiliului Judeţean din data de 7 octombrie s-a aprobat Proiectul de hotărâre privind aprobarea unor măsuri bugetare, cu caracter previzionat, pentru anii bugetari 2016 – 2021 în considerarea desemnării Municipiului Craiova „Capitală Europeană a Culturii 2021”. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a declarat că „se realizează tot ceea ce este necesar a pune la dosar ca până pe data de 10 să fie îndeplinite condiţiile pentru a obţine ceea ce ne interesează pe toţi: Craiova „Capitală Europeană Culturală 2021”. Noi vom aloca 18.000 mii lei pe perioada a cinci ani de zile, pe proiectele care urmează să fie finalizată în urma obţinerii titlului de „Capitala Culturală Europeană 2021” pentru municipiul Craiova, ceea ce înseamnă că în banii aceştia mai vin 80% fonduri nerambursabile. Pentru Gorj, acest lucru înseamnă punerea în valoare a potenţialului cultural prin modernizarea obiectivelor de patrimoniu, prin realizarea unor proiecte, între care să materializăm Drumul lui Brâncuşi: Hobiţa – Târgu Jiu – Craiova şi cât mai departe”.

Opinii diferite în rândul liberalilor
Proiectul privind desemnarea Craiovei „Capitală Europeană a Culturii 2021” a stârnit, ieri, păreri diferite între aleşii Opoziţiei, Victor Banţa declarând că acesta nu s-ar referi la oportunităţi pentru Gorj, fiind, în opinia sa, doar ,,un obiectiv strict politic”, motiv pentru care Banţa consideră că gorjenii ar trebui consultaţi printr-un referendum. Colega sa de la PNL, Mădălina Ciolocoi a spus, în schimb, că ar avea chiar un proiect pe care i l-a pus la dispoziţie un prieten membru al unei filarmonici, proiect care ar contribui semnificativ la proiectul Craiova „Capitală Europeană a Culturii 2021”.
Ion Călinoiu a asigurat-o pe Mădălina Ciolocoi de susţinerea sa în promovarea acestei idei.
Minodora SuceaLăudabilă reparație morală 8 Oct 2015

Editarea Însemnărilor eruditului poet, dascăl și reputatului jurnalist gorjean, Dumitru Tătăroiu(1914 – 1989), fiu de dimier de pe Valea Jaleșului, o apreciez, după lecturare, ca pe o adevărată reparație morală.
Deși aceste însemnări datează din perioada interbelică, cât și din timpul ultimei conflagrații mondiale, prelungite și câțiva ani după război, ele scot în evidență tragedia trăită de către români, nefericire datorată ”inculților și ambițioșilor” cocoțați la conducere. Totodată, acest mare cugetător își exprimă ”greața de hoinăreala de-a surda pe străzi, de omul fără răspunderi, de cel ce nu-și frământă cutiuța cu pastă cenușie, de cel ce nu cunoaște sarea din sudoare și cârceii foamei, de insul crescut ca o floare într-o seră”. ”…l-au ros sărăcia și boala pe Omul Eminescu, dar frumusețea și adâncimea cugetării lui încălzește inima și frământă spiritul neamului, ca o permanentă glorie a omului cult”.
Dumitru Tătăroiu s-a manifestat, prin tot ce a întreprins în cursul vieții sale, ca un mare patriot, nu numai la catedră, dar și în viața socială, cât și prin condeiul ascuțit al jurnalistului.
Marele merit pentru descifrarea, selectarea și tipărirea Însemnărilor dascălului Dumitru Tătăroiu, la Editura ”Sămănătorul Tismana”, îl are inimosul jurist Florian Văideianu, susținut de către d-l Prof. Nicu Tomoniu, care nu e la prima acțiune de reparație morală pentru cei ce nu mai sunt, dar care au lăsat urme luminoase pentru cei mulți.
De la lansarea cărții, care a avut loc la Biblioteca Județeană ”Cristian Tell”, în ziua de 28 septembrie a.c. , sub egida Asociației județene Gorj a autorilor de carte, am plecat cu un sentiment de mulțumire, pentru cele auzite de la intelectuali de marcă ai județului nostru.
Gazda întâlnirii, D-na Prof. Dr. Olimpia Bratu a exprimat cuvinte de înaltă apreciere a valorii intelectualului gorjean Dumitru Tătăroiu, precum și efortului D-lui Florian Văideianu.
D-l jurist Florian Văideianu a precizat că ”Însemnările dascălului Tătăroiu meritau publicate, acestea reprezentând un adevărat studiu despre viață și preocupările oamenilor, trăitori în orașul nostru și satele gorjene. A exprimat mulțumiri D-nei Maria Talabă, fiica lui Dumitru Tătăroiu, care i-a pus la dispoziție materialul documentar, fără de care această carte nu ar fi existat.
D-l Prof Univ dr Ion Mocioi, care a elaborat postfața cărții, a punctat valoarea gândirii filozofice a lui Dumitru Tătăroiu.
D-l Prof Univ. Ion Popescu Brădiceni a remarcat meritele autorului Însemnărilor, care și acum sunt de actualitate.
Pioase amintiri și muțumiri au prezentat foștii elevi ai dascălului Tătăroiu, ca: Prof Ion Priescu, Col(r) Dumitru Dănău, Col(r) Marian Dobreanu.
D-nii Prof, Dan Pupăză, Prof. Univ. Dr. Moise Bojincă, Dr. Doru Fometescu, juristul Ion M Ungureanu au remarcat învățămintele ce se desprind din gândirea valorosului dascăl și jurnalist Dumitru Tătăroiu, constatând și faptul că unele racile și incompetențe din trecut se perpetuează și în prezent de parcă autorul Însemnărilor ar fi contemporan cu noi. Vicepreședintele Asociației autorilor gorjeni de carte ”Alexandru Doru Șerban”, D-l Ing. Titu Pânișoară a mulțumit gazdei, D-na Director, Prof dr Olimpia Bratu pentru asigurarea condițiilor necesare întâlnirii pentru lansarea cărții, D-nului Florian Văideianu pentru stăruința de a da la iveală aceste prețioase ”Însemnări”ale dascălului, poet și jurnalist Dumitru Tătăroiu.
Heraclt spunea: ”Cultura este al doilea soare pentru oamenii culți”.
Așa că, de la o asemenea întâlnire de lansare de carte, la care a participat spuma intelectualității gorjene, pleci cu o mai bună stare de spirit.
Jurist, Ion M Ungureanu-ȚicleniTalabă a luat 9,7 la proba scrisă a concursului pentru şefia Spitalului Rovinari 8 Oct 2015

Miercuri, 7 octombrie, la Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari s-a desfăşurat proba scrisă a concursului pentru ocuparea postului de manager. Doi candidaţi au susţinut proba, unul singur promovând-o. Este vorba despre actualul manager, Constantin Talabă, care a obţinut nota 9,7.  Contracandidatul său, urologul Aksam Kadour a luat 4,3. Cel mai probabil acesta va depune o contestaţie.

Medicul urolog Aksam Kadour, angajat al Spitalului Orăşenesc Turceni, şi-a încercat din nou norocul la concursul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari. Nici de această dată nu a reuşit să câştige concursul, el picând la proba scrisă cu nota 4,3.
Contracandidatul urologului, Constantin Talabă – actualul manager interimar al Spitalului Rovinari – a obţinut 9,7 la proba scrisă, urmând să susţină interviul. „Proba scrisă s-a desfăşurat conform prevederilor legale în vigoare, iar după corectare s-au afişat rezultatele; eu am obţinut 97 de puncte, iar contracandidatul meu Aksam Kadour 43 de puncte. Mă aştept să depună contestaţie, ca şi data trecută”, a menţionat Talabă.
Din toamna anului trecut, postul de manager al Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari este ocupat de Constantin Talabă, fostul şef al Evidenţei Persoanelor Târgu-Jiu. Postul de manager este scos la concurs, înscrierile făcându-se până la data de 30 septembrie, termen până la care au fost depuse trei dosare.
În cursa pentru postul de manager au rămas doar doi candidaţi: Aksam Kadour şi Constantin Talabă.
Pe 13 octombrie se va susţine proiectul de management şi pe 14 octombrie se va anunţa rezultatul concursului; urmează perioada contestaţiilor, rezultatul final afişându-se pe data de 19 octombrie.
Minodora SuceaSecţie de vot a PSD, în Casa Tineretului din Târgu-Jiu 8 Oct 2015

Pentru alegerile interne de duminică din PSD au ajuns la Gorj peste 13.000 de buletine de vot. Acestea au venit de la centrul partidului, pentru a fi folosite peste trei zile de membrii partidului din judeţ.
Secţiile de vot vor fi organizate în sediile formațiunilor locale a PSD, sau acasă la vreun membru de partid dacă acesta îşi asumă organizarea scrutinului intern, conform legii.
La Târgu-Jiu una dintre secţii se va organiza în Casa Tineretului. Pentru şefia PSD candidează doar Liviu Dragnea.
A.S.Eficiența, cuvântul de ordine pentru Edi Iordănescu 8 Oct 2015

Turul de sezon regulat a fost unul bun pentru Pandurii. Gorjenii sunt în graficele conducerii tehnice, play-off-ul pare din ce în ce mai accesibil, iar returul le oferă elevilor lui Edi Iordănescu un program mai facil.

Pandurii a stat în cele 13 etape ale turului sezonului regulat doar între primele șapte echipe ale clasamentului Ligii 1, locul 7 fiind cea mai slabă clasare a gorjenilor, care au poposit acolo între etapele a 6-a și a 7-a. Dacă trupa lui Edi Iordănescu a stat pe primul loc doar după prima etapă, când a fost singura învingătoare a rundei inaugurale, iar pe locul secund nu a fost niciodată la finalul vreunei etape, Pandurii și-a petrecut turul sezonului regulat stând între locurile 4-6, poziții călduțe, în conformitate cu obiectivul stabilit la începutul actualei ediții de campionat. Având în retur un program ce pare mai ușor, cu mai multe jocuri ce se vor disputa pe propriul teren, Pandurii au șanse mari de a se menține între echipele ce vor merge în play-off.

Mai productivi după pauză
Pandurii a înscris în prima parte a sezonului regulat un număr relativ mic de goluri, doar 15, o medie de 1,15 goluri/meci, fiind una care nu te-ar duce cu gândul la play-off, dar tactica lui Edi Iordănescu este una foarte clară, tehnicianul declarându-se în nenumărate rânduri adeptul victoriilor cu 1-0.
Punând golurile Pandurilor din acest sezon într-un grafic al intervalelor în care s-au marcat se observă în mod evident un apetit ofensiv mai mare al elevilor lui Iordănescu în primele minute de după pauză. Pandurii a înscris în intervalul 45-60 de patru ori. Cum în intervalul 30-45 s-au marcat trei goluri, se poate spune că jumătatea de oră de dinainte și de după pauză dă forța echipei. Pandurii a înscris în aceste 30 de minute la fel de mult cât s-a înscris în restul de 60 de minute, un gol fiind marcat de panduri în prelungirile meciului.
Din păcate, atunci când Pandurii este mai preocupată de atac, echipa gorjeană este și cel mai predispusă la greșeli în apărare. În intervalul 30-60, timp în care pandurii lui Edi au înscris de șapte ori, echipa gorjeană a încasat cinci din cele unsprezece goluri primite în cele 13 etape ale turului sezonului regulat. Dacă în primul sfert de oră Pandurii are poarta intactă până acum, finalurile de meci sunt punctul nevralgic. Pandurii a încasat două goluri în prelungiri, unul fără importanță în ceea ce privește punctele din clasament, golul de 0-3 de la Chiajna, marcat de Pena, și unul care a privat echipa gorjeană de două puncte mari, golul înscris în prelungiri de Gnohere în meciul cu Dinamo, gol cu care bucureștenii au egalat la doi. De altfel, golul încasat de Pandurii în meciul cu Dinamo a privat trupa lui Edi Iordănescu de o clasare pe locul doi în acest moment, între tur și retur.

Program favorabil în retur
Pandurii ar putea tranșa destul de repede în favoarea sa lupta pentru un loc între primele șase echipe la finalul sezonului regulat. În acest moment, Pandurii are un avans de patru puncte față de CS U Craiova, prima echipă aflată în afara zonei de play-off, aceeași distanță fiind și între gorjeni și CFR Cluj, echipă care însă speră să-și recupereze în instanță cele șase puncte de penalizare primite. În confruntarea directă cu CS U Craiova, Pandurii are avantajul de a fi remizat pe terenul echipei din Bănie, în retur urmând a se juca la Severin, acolo unde, cel puțin teoretic, are avantajul terenului propriu. Rămâne de văzut cum vor reacționa la acea vreme severinenii, în general aceștia fiind suporteri ai fostei echipe a Universității, cea a lui Mititelu, care acum nu mai există decât în niște acte ale patronului și în unele litigii aflate pe rolul instanțelor.
Dincolo de acest avantaj teoretic al meciurilor cu CS U Craiova, Pandurii va avea un program cu șapte jocuri pe teren propriu și șase în deplasare. Mai mult decât atât, pe Severin vor veni doar echipe din zona de play-out, singura “intrusă” fiind Astra. În primele șase etape, Pandurii va juca de patru ori la Severin urmând a primi vizita celor de la Poli Timișoara, FC Voluntari, Petrolul și Concordia, meciuri din care trupa lui Edi Iordănescu ar putea obține 12 puncte. Alături de cele 23 pe care Pandurii le-a strâns deja, în etapa a XIX-a, fără a mai pune la socoteală vreun punct din deplasările de la Steaua și Iași, Pandurii ar putea acumula 35 de puncte, un bagaj ce ar putea fi foarte aproape de cel suficient pentru a asigura prezența în play-off.
Cristi ConstantinescuBozo Rudic și-a încărcat elevii pentru etapele viitoare – „Sunt convins că se va vedea o schimbare” 8 Oct 2015

Bozo Rudic și-a început mandatul la cârma Energiei cu un eșec, echipa gorjeană pierzând categoric meciul cu CSM București, dar sârbul vrea să schimbe rapid fața echipei lucrând mult la pregătirea fizică, dar și la atitudinea elevilor săi.

Analizele lui Bozo Rudic s-au terminat și sârbul a început să-și pună în practică ideile și filosofia legată de handbal. Jucătorii Energiei au simțit în zilele trecute pe pielea lor cum înțelege noul antrenor munca și nu le-a fost deloc ușor, după cum o spune chiar Bozo Rudic: „A fost o săptămână foarte grea pentru jucători, dar au răspuns foarte bine. Eu nu sunt niciodată 100% mulțumit pentru că dacă ești 100% mulțumit, atunci nu progresezi. Au fost 3-4 zile grele pentru ei, au văzut ce vreau de la ei, am lucrat mai mult fizic, fără minge, dar au răspuns foarte bine. Sunt convins că se va vedea o schimbare în jocul echipei. Va fi și o schimbare la nivel de atitudine. Eu le spun mereu că așa cum fac la antrenamente, așa vor face și la meci. Le-am cerut să joace foarte tare în apărare și tare și în atac pentru că așa trebuie”, a declarat tehnicianul Energiei despre antrenamentele pe care jucătorii săi le-au făcut în această săptămână la Târgu-Jiu. Rudic mai spune că pregătirea fizică i-a făcut pe gorjeni să piardă unele partide și a dat exemplu chiar ultimul joc disputat și cedat în fața celor de la CSM București după ce la pauză Energia conducea și făcuse un joc foarte consistent: „Eu cred că echipa a avut un minus la pregătirea fizică. Ați văzut la meciul cu CSM. Prima repriză a fost ceva extraordinar, au jucat bine și în apărare și în atac, până în minutul 41 sau 42. După aia au fost niște aruncări nepregătite, venite odată cu oboseala. Așa s-a dus și meciul…”, a concluzionat Bozo Rudic.

Grupul contează, nu individul
Un alt aspect important pentru handbalul pe care Energia va trebui să-l pună în practică în mandatul lui Bozo Rudic este jocul colectiv.
Tehnicianul sârb a atenționat că pentru el nu contează dacă un jucător iese în evidență atâta timp cât echipa pierde, grupul fiind primordial și evoluția echipei, nu a unui jucător sau altul: „Nu știu ce s-a făcut înainte, dar acum fiecare știe ce are de făcut. Nu accept ca cineva să joace pentru ca el să iasă în evidență. Trebuie să facem un grup care câștigă împreună și care pierde împreună”, a ținut să precizeze antrenorul Energiei.

Încă nu știe dacă va sta pe bancă
Meciul cu Steaua ar putea fi primul în care antrenorul Bozo Rudic ar putea să dea indicații elevilor săi de pe banca tehnică, însă în acest moment lucrurile nu sunt rezolvate. „Deocamdată nu știu, conducerea încearcă să rezolve această problemă, poate azi, poate mâine… Mai sigur vom ști vineri”, a declarat Bozo Rudic vorbind despre probabilitatea ca el să se afle alături de jucători, pe bancă, sau în tribună la meciul contra Stelei.
Președintele echipei gorjene spune că actele au fost înaintate instituțiilor statului și se așteaptă ca ele să fie eliberate, dar nu poate spune când ele vor fi primite: „Ar cântări foarte mult absența lui Bozo de pe bancă. Este un meci important și greu cu Steaua, echipa noastră are nevoie de antrenor pe bancă. Actele pentru permisul de ședere în România și permisul de muncă au fost depuse, așteptăm să iasă, să fie eliberate. Este foarte posibil ca până vineri să rezolvăm problema și să ducem actele la Federație, astfel încât la meci să avem antrenorul principal pe bancă. Totul depinde de cum merge treaba cu permisul de muncă. Sper să se rezolve cât mai repede”, a declarat Benedict Geamănu.
Cristi ConstantinescuCălinoiu: „Telescaunul de la Rânca va funcţiona, garantat!” 8 Oct 2015

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj dă asigurări că telescaunul din staţiunea montană Rânca va funcţiona şi în această iarnă. În cursul acestei luni va avea loc o nouă licitaţie pentru telescaun, însă indiferent de rezultat, instalaţia pe cablu din nordul staţiunii Rânca va funcţiona pe timpul sezonului de schi.

Documentaţia pentru concesionare pe o perioadă de zece ani a telescaunului din Rânca s-a aprobat în cadrul şedinţei de CJ din data de 10 februarie.
Contractul de delegare a serviciului de transport public prin cablu – instalaţie telescaun – realizat în zona turistică Rânca va avea forma juridică de contract de concesiune şi va avea ca scop şi obiective concesionarea către operatorul selectat, în condiţiile legii, a sistemului aferent serviciului şi va implica dreptul şi obligaţia operatorului selectat de a administra şi de a exploata acest sistem. O primă licitaţie a avut loc pe 15 septembrie, însă nu a fost selectat niciun operator autorizat. Următoarea licitaţie pentru delegarea serviciului de transport public pe cablu – instalație telescaun – realizat prin proiectul „Dezvoltarea integrată prin optimizarea domeniului schiabil şi a sistemului ecologic de colectare–epurare a apelor uzate menajere în zona turistică Rânca, judeţul Gorj“ este programată luna viitoare, pe 27 octombrie. Indiferent de rezultatul acestei licitaţii, telescaunul va funcţiona şi în această iarnă. „Garantat va funcţiona telescaunul la Rânca, pentru că legea ne permite”, a confirmat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj.
Telescaunul din nordul staţiunii Rânca deserveşte o pârtie de 900 de metri. La început, telescaunul a fost administrat de SC Vârful Păpuşa SA, înfiinţată de Asociaţia „Rânca – Corneşu Mare“, care aparţine Consiliului Judeţean Gorj, Primăriei Novaci şi Primăriei din Baia de Fier. În cei trei ani de funcţionare, Vârful Păpuşa SA a mers numai în pierdere şi a intrat în cele din urmă în faliment. Acum se speră ca un operator privat să facă investiţia rentabilă.
M.S.Din nou, vin americanii 8 Oct 2015

În paralel cu vizita prezidenţială desfăşurată în ultima săptămână în S.U.A., a avut loc şi o vizită a Camerei de Comerţ a României pe tărâm american. Membrii delegaţiei au participat la un forum de afaceri organizat în metropola New York, unde s-au discutat oportunităţi de afaceri şi informări bilaterale referitoare la mediul de afaceri, solvabilitate, corectitudine şi măsuri de înlăturare a fenomenului de corupţie. Partenerii de discuţie americani consideră România o ţară stabilă, însă mai au reţineri faţă de nivelul corupţiei, prezent în viaţa românilor. Numai ultimele 10 amenzi aplicate în S.U.A agenţilor economici incorecţi au cumulat trei miliarde de dolari, pe lângă unele pedepse de privare de libertate. Americanii iau în serios actele de corupţie şi le combat vehement prin legislaţie şi urmărirea respectării legii, iar atunci când legea este încălcată, iau cele mai drastice măsuri. La Washington, delegaţia Camerei de Comerţ a României s-a întâlnit cu reprezentanţii Departamentului Comerţului S.U.A. şi cu membri marcanţi ai unor mari firme şi concerne, interesaţi de oportunitatea deschiderii unor afaceri şi de participarea la marile proiecte de investiţii ale României din viitorul apropiat. Astfel, au fost luate în discuţie proiecte de importanţă majoră pentru ţara noastră, cum ar fi platforma logistică a portului Constanţa cu terminalul pentru produse petroliere (proiect în valoare de 350 milioane euro), proiectele din transporturi, pe Dunăre, autostrăzi şi altele. De asemenea, au fost relevate aspecte privind legislaţia parteneriatului public privat şi necesitatea impulsionării aprobării Legii referitoare la acest important domeniu, în care am fost mereu deficitari. Există o serie de state membre ale U.E. în care această lege funcţionează foarte bine şi ale cărei prevederi ar fi aplicabile în România, fără mari modificări, foarte apreciat fiind în ultimul timp modelul polonez. În timp ce în Statele Unite ale Americii, 80% dintre afaceri sunt finanţate de Piaţa de Capital, în România, capitalul este într-o uşoară descreştere. Potenţialii investitori străini mai au reţineri, aşa cum am mai arătat, în privinţa corupţiei existentă la toate nivelele, cazurile prezentate public din ultima perioadă de timp, fiind relevante. În acelaşi timp, descoperirea şi aducerea în faţa legii a marilor corupţi le dau o notă de încredere celor interesaţi să îşi dezvolte o afacere pe teritoriul României. Legislaţia în domeniu şi interesul marilor învestitori, dintre care, cei americani au o deosebită importanţă, ar constitui intrarea în normalitate a ţării noastre şi un mare pas în privinţă dezvoltării durabile. În cea mai mare parte, delegaţia Camerei de Comerţ în S.U.A. şi-a atins scopul, urmează să observăm rezultatele vizitei de peste ocean. În anii *70, după acordarea de către Statele Unite ale Americii a „Clauzei Naţiunii Celei mai Favorizate” României, nenumărate grupuri de turişti americani au vizitat Municipiul Tg.Jiu, interesaţi în primul rând de operele marelui Brâncuşi. Copii fiind, îi priveam ca pe nişte extratereştri şi le urmăream fiecare mişcare în parcul oraşului, unde rămâneau în contemplare minute în şir în faţa operelor pe care le văzuseră numai în cataloagele de artă. Bunicii noştri, dintre care o mare parte au plecat să se mai odihnească după o viaţă de muncă şi greutăţi, au aşteptat ani în şir să vină americanii, să îi scape de „prietenii” de la răsărit deveniţi musafiri pe nepusă masă. Americanii au venit, sunt aliaţii noştri cei mai importanţi strategic.
Dacă ar deveni şi cei mai importanţi parteneri economici şi comerciali, am aprecia de două ori mai mult noua venire a americanilor.
A.PopProgramul de voluntariat continuă la UCB 8 Oct 2015

Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu continuă programul de voluntariat pentru studenţi, demarat în anul universitar 2014-2015. În cadrul acestui program, studenţii au oportunitatea de a-şi perfecţiona competenţele profesionale în diverse domenii şi de a se integra mai uşor într-o piaţă a muncii care pune foarte mult accentul pe abilităţi practice.

Activitatea de voluntariat este în prezent recunoscută, fiind o experiență care le va permite să înveţe și să dezvolte capacităţi complementare celor dobândite pe parcursul studiilor. În plus, studenţii Universităţii „Constantin Brâncuşi” vor primi maxim 5 credite de studii transferabile/semestru, peste cele 30 ale unui semestru, care sunt condiţionate de promovarea examenelor sau a altor forme de evaluare.

55 de locuri, pentru noul an universitar
Programul de voluntariat desfăşurat în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015 a fost finalizat de 45 de studenți, iar pentru anul universitar în curs sunt disponibile un număr de 55 de locuri.
Studenţii interesaţi vor depune la Secretariat Prorectori o cerere de înscriere, al cărei format este disponibil pe site-ul universităţii, până pe data de 16 octombrie, în care se vor menţiona: departamentul pentru care optează, perioada de lucru, motivul înscrierii în program şi care sunt abilităţile care îi recomandă pentru poziţia pentru care aplică. Selecţia finală a candidaţilor se va realiza în urma unui interviu.
M.S.Mănescu, apreciat și de Rudic 8 Oct 2015

Bogdan Mănescu este handbalistul gorjean de la care toată lumea are mari așteptări în viitorul apropiat. Văzut ca o mare speranță în urmă cu câțiva ani, tânărul handbalist a intrat în circuitul echipei mari din sezonul trecut și acum a fost folosit mai mult, iar evoluțiile sale sunt încurajatoare.
Bozo Rudic, deși are doar o săptămână de la preluarea echipei, vede în Bogdan Mănescu un posibil viitor star al handbalului românesc, îi apreciază calitățile, dar îl atenționează în același timp că doar cu multă muncă va reuși să progreseze și să ajungă acolo unde și-a propus, în elita handbalului: „Îmi place Bogdan Mănescu. Are un talent extraordinar. Am vorbit cu el zilele acestea și i-am spus că e talentat, probabil cel mai bun din generația lui, dar dacă nu muncește, el rămâne acolo și alții cresc! Știu mulți jucători români care au fost foarte, foarte buni, cei mai buni din generația lor, dar fără muncă au rămas acolo. Acum depinde ce vrea el de la viață și de cum muncește”, a explicat Rudic care trebuie să fie, pentru Bogdan Mănescu și nu numai pentru el, rețeta succesului în handbal.
Cristi ConstantinescuUn singur candidat din Gorj, admis la INM 8 Oct 2015

Institutul Naţional al Magistraturii a publicat, la data de 6 octombrie 2015, rezultatele definitive ale concursului de admitere la INM, organizat în acest an. După clasificarea candidaţilor în ordinea descrescătoare a notelor obţinute la concurs, pe lista finală a celor admişi figurează numele unui singur candidat din Gorj.
Concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii s-a organizat pentru ocuparea unui număr de 140 de locuri de auditori de justiţie. Din cele 140 de locuri de auditori de justiţie, 70 sunt alocate pentru ocuparea funcţiei de judecător şi 70 pentru ocuparea funcţiei de procuror. Concursul s-a desfăşurat în perioada 30 iunie – 6 octombrie 2015 şi a constat în susţinerea a trei probe: o probă scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a cunoştinţelor juridice la mai multe materii (drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal), un test de verificare a raţionamentului logic şi un interviu. Proba eliminatorie s-a desfăşurat în data de 30 august 2015, testul de verificare a raţionamentului logic pe 13 septembrie 2015, iar interviul în perioada 25 septembrie – 4 octombrie 2015. Anul acesta, la concurs au participat peste 3000 de candidaţi, însă mai puţin de 300 au reuşit să treacă de prima etapă eliminatorie. Cea mai mare notă de admitere a fost 8,815 şi a fost obţinută de o candidată din Neamţ; ultima nota de admitere a fost 7,643 şi a fost obţinută de o candidată din Dolj. Reamintim că, la concurs s-au putut înscrie persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii: au cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu, sunt licenţiate în drept, nu au antecedente penale sau cazier fiscal şi cunosc limba română.

Din peste 100 de candidaţi, un singur admis
Din Gorj, la concursul de admitere la INM au fost admişi să participe 112 candidaţi, însă doar zece dintre aceştia au trecut de etapa eliminatorie şi doar cinci de proba interviului. După clasificarea candidaţilor în ordinea descrescătoare a notelor obţinute la concurs, numele unui singur candidat din Gorj a rămas pe lista finală a celor admişi: Lorelei Buşu. Aceasta a absolvit în vară Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti şi a promovat concursul de admitere la INM cu nota finală 8,025. Ceilalţi patru candidaţi din Gorj care au promovat toate probele concursului dar, din păcate, nu au avut note suficient de mari pentru a se număra printre primii 140, sunt: Mursoi Diana (7,593), Albă Bogdan Ovidiu (7,518), Andrei Cristian Ion (7,353) şi Popescu Iuliana Cătălina (7,328).

Urmează verificarea bunei reputaţii
În vederea verificării îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii, candidaţii declaraţi admişi la concursul de admitere la INM au obligaţia de a depune la tribunalele, respectiv la parchetele de pe lângă tribunalele în a căror circumscripţie domiciliază, în termen de zece zile de la data publicării rezultatelor definitive ale concursului, următoarele documente: curriculum vitae care să cuprinsă datele de identificare, datele de stare civilă, datele cu privire la studiile absolvite şi locurile de muncă anterioare; caracterizare de la ultimul loc de muncă sau, după caz, caracterizare de la unitatea de învăţământ absolvită, pentru candidaţii care nu au fost anterior încadraţi în muncă, care să cuprindă inclusiv menţiuni privind existenţa ori inexistenţa unor eventuale sancţiuni disciplinare sau administrative; adeverinţe eliberate de primării şi/sau, după caz, de administraţiile financiare de la domiciliile avute în ultimii trei ani anterior datei susţinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului, din care să rezultate, dacă este cazul, natura şi tipul contravenţiilor comise şi sancţiunilor contravenţionale aplicate în această perioadă; declaraţie pe proprie răspundere privind precizarea domiciliului avut în ultimii trei ani anterior datei susţinerii primei probe din cadrul prime etape a concursului; orice alte înscrisuri pe care le consideră relevante pentru verificarea îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii.
La finalizarea primului an de studii auditorii de justiţie vor opta, în ordinea mediilor şi în raport cu numărul posturilor, pentru funcţia de judecător sau procuror, conform dispoziţiilor art. 16 alin.3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. După absolvirea INM, ei vor deveni judecători şi procurori stagiari pentru un an de zile.
Roxana LupuAbsolvenţii de facultăţi neacreditate se pot înscrie la Definitivat 8 Oct 2015

O modificare a metodologiei de desfăşurare a examenului de definitivare în învăţământ le permite absolvenţilor de studii neacreditate sau neautorizate să susţină şi ei acest examen, începând cu sesiunea 2016, chiar dacă au depăşit vechimea prevăzută de lege.
“Candidaţii care depăşesc vechimea prevăzută de lege pentru înscrierea la examenul naţional de definitivare în învăţământ, din cauza restricţionării accesului la examen ca urmare a faptului că specializările/programele de studii absolvite nu au fost acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu în baza unei hotărâri a Guvernului la data înscrierii la facultate, se pot înscrie la examen începând cu sesiunea 2016. În această situaţie, în calculul vechimii efective la catedră – în condiţiile prevăzute la articolul 11, alineatul (1) şi (2) din metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, aprobată prin ordinul ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4.802/2014 – nu se include perioada în care accesul la examen a fost restricţionat”, se precizează în documentul publicat în Monitorul Oficial. Candidaţii care au început activitatea didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar anterior anului şcolar 2012-2013 se pot prezenta la examen în trei sesiuni, în cel mult cinci ani de la finalizarea stagiului, fără a depăşi şapte ani de predare efectivă la catedră, cu statut de cadru didactic calificat.
R.L.Referent debutant nou pentru Primăria Ţicleni 8 Oct 2015

Primăria orașului Țicleni organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției contractuale de execuție, vacante de referent debutant în cadrul Compartimentului Cadastru. Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant candidații trebuie să îndeplinească toate condițiile generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare.
Singura condiţie specifică necesară în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt: candidaţii să fie absolvenţi de studii medii, definitivate cu diplomă de bacalaureat. Termenul limită de depunere a dosarelor este 16 octombrie, ora 16.00. Proba scrisă a concursului va avea loc pe 27 octombrie, ora 10.00, iar interviurile vor fi susţinute pe 29 octombrie, la aceeaşi oră.
Pentru înscrierea la concurs, candidații vor prezenta un dosar de concurs care va conține următoarele documente: cererea de înscriere; copia actului de identitate; copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor și ale altor acte care dovedesc efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care atestă îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care arată vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie; cazierul judiciar; adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult șase luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate; curriculum vitae.
I.M.Tichete de 200 de lei pentru copiii din programul „Şcoală după şcoală” 8 Oct 2015

Proiectul de modificare a Legii educaţiei naţionale, prin care se prevede acordarea unor tichete în valoare de 200 de lei pentru plata serviciilor de tipul „Şcoală după şcoală” pentru copiii din clasele 0 – IV, a fost aprobat, marţi, de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor. Tichetele se vor putea acorda începând cu anul şcolar 2016-2017, dacă proiectul de lege va fi adoptat de plenul Camera Deputaţilor şi apoi de Senat.

„Valoarea tichetului este stabilită în funcție de indicatorul social de referință și se indexează anual cu indicele de inflație. El reprezintă un ajutor pentru fiecare elev și cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parțial, costurile școlii sau ale organizațiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii după finalizarea lecțiilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului. Tichetul se acordă pe baza unei cereri din partea părintelui sau reprezentantului legal al copilului și se realizează pentru fiecare copil în parte, la sfârșitul fiecărui an școlar, sau la momentul înscrierii la școală. Școlile sunt cele care decontează serviciul.
R.L.Evazionistul din Târgoviște nu scapă de cătușe 8 Oct 2015

Omul de afaceri dâmbovițean Petru Blanda rămâne pe mai departe în spatele gratiilor, după ce judecătorii gorjeni i-au prelungit, ieri, mandatul de arestare preventivă. Bărbatul a fost trimis în judecată și acuzat de evaziune fiscală, el sperând ca odată cu finalizarea cercetărilor să fie lăsat și în libertate. Prejudiciul de peste un milion euro estimat de anchetatori este însă unul destul de mare, pentru care și alți afaceriști au ajuns de-a lungul ultimilor ani în spatele gratiilor. Dâmbovițeanul are posibilitatea să conteste măsura dispusă împotriva sa, verdictul de acum nefiind unul definitiv. Menținerea sa în spatele gratiilor vine după ce, în urmă cu câțiva ani, Blanda a fost implicat într-un flagrant ce a dus la arestarea unei judecătoare de la Înalta Curte de Casație și Justiție care îi promisese „sprijin” într-un alt dosar de evaziune fiscală contra a 200.000 euro. Atunci afaceristul a scăpat de problemele pe care le avea, dar acum lucrurile par să stea cu totul altfel, în defavoarea sa.
Gelu IonescuGraficul de desfăşurare a examenelor de certificare a competenţelor profesionale 8 Oct 2015

În Monitorul Oficial a fost publicat, la începutul acestei luni, graficul de desfăşurare a examenelor de certificare a calificării profesionale a absolvenţilor din învăţământul profesional şi tehnic preuniversitar în anul şcolar 2015 – 2016.
Potrivit graficului stabilit de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, absolvenţii învăţământului postliceal – nivelul 5 de calificare vor avea o sesiune de examene în luna februarie. Aceasta se va desfăşura după următorul calendar: 1-5 februarie – înscrierea candidaţilor, 8-9 februarie – desfăşurarea probei practice, 10 februarie – desfăşurarea probei scrise, 11 februarie – afişarea rezultatelor la proba scrisă, 12 februarie – depunerea şi soluţionarea contestaţiilor la proba scrisă, 15-16 februarie – susţinerea proiectului, 17 februarie 2016 – afişarea rezultatelor finale. O altă sesiunea de examene pentru absolvenţii învăţământului postliceal – nivelul 5 de calificare va fi organizată în luna iulie. Înscrierea candidaţilor se va face în perioada 4-8 iulie, proba practică se va desfăşura în perioada 11-12 iulie, proba scrisă pe 13 iulie, iar rezultatele la proba scrisă vor fi afişate pe 14 iulie. Depunerea şi soluţionarea contestaţiilor la proba scrisă este programată pe 15 iulie, susţinerea proiectului în perioada 18-19 iulie, iar afişarea rezultatelor finale pe 20 iulie. Absolvenţii stagiilor de pregătire practică – nivelul 3 de calificare vor avea examene în luna mai. În cazul acestora, înscrierile la examen se vor desfăşura în perioada 11-13 mai, probele de examen vor fi susţinute în zilele de 16 şi 17 mai, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 18 mai. Absolvenţii învăţământului liceal, filiera tehnologică – nivelul 4 de calificare, vor susţine examenul de certificare a calificării în perioada mai – iunie. Astfel, înscrierea candidaţilor este programată în perioada 30 mai – 3 iunie, desfăşurarea probelor de examen în intervalul 6-9 iunie, iar afişarea rezultatelor finale pe 10 iunie. O altă sesiune de examen pentru aceştia este programată în luna august şi se va desfăşura după următorul calendar: 1-7 august – înscrierea candidaţilor, 8-10 august – desfăşurarea probelor de examen, 11 august – afişarea rezultatelor finale. Examenul de certificare a calificării profesionale a absolvenţilor învăţământului profesional – nivelul 3 de calificare va avea loc în perioada iulie – august, înscrierea candidaţilor urmând să se facă în intervalul 25-29 iulie, iar probele de examen să se desfăşoare în zilele de 1 şi 2 august. Rezultatele finale vor fi afişate pe 3 august. O altă sesiune de examene de certificare a calificării profesionale a absolvenţilor învăţământului profesional şi stagiilor de pregătire practică – nivelul 3 de calificare va avea loc în luna august, urmând să se desfăşoare după următorul calendar: înscrierea candidaţilor – 1-7 august, desfăşurarea probelor de examen – 8-10 august şi afişarea rezultatelor finale – 11 august. Absolvenţii din promoţiile anterioare, indiferent de forma de învăţământ absolvită, se pot prezenta pentru susţinerea examenelor de certificare a calificării profesionale în oricare din sesiunile prevăzute pentru anul în curs.
Roxana LupuCa la noi, la nimeni – Iohannis “la pușcărie!?” Nu, alde Mariana Rarinca! 8 Oct 2015

Departe de mine gândul de a le ține isonul celor care, începând de astă vară – la inaugurarea Festivalului Internațional George Enescu – și continuând cu întâlnirea din fața Teatrului Național București dintre președintele României și Ambasadorul Germaniei la București, i-au strigat prea plinului de el “Iohannis, la pușcărie!”
N-o să cad în plasa opoziției ce găsește la orice nu-i convine un singur vinovat – PSD-ul. Care partid nu are ce face mai bun și-i plătește, chipurile, pe unii cetățeni care nu l-au votat pe Klaus Iohannis să scandeze așa ceva. Ei știu din proprie experiență că strigă toată ziulica cerând demisia lui Victor Ponta și au impresia că și alții se comportă aidoma celor din Noul PDL!
Doar că la procesul cu retrocedările ilegale ale unor case – din cele șase imobile ale ex-primarului de Sibiu, obținute de-a lungul mai multelor mandate de primar al Sibiului – de pe urma cărora Klaus Iohannis, soția sa și soacră-sa, unul cu iz penal – în urma clădirilor primindu-se peste 300.000 euro chirie numai de la o bancă ce a pălătit chiria pe trei ani avans -, imunizatul de Iohannis le-a lăsat în proces doar pe cele două doamne. Adică, pe Prima Doamnă Carmen Iohannis, și, dacă putem spune așa, pe Prima Soacră a țării.
În democrație, a scanda Iohannis, la pușcărie! nu este o faptă nepermisă și nici extrem de blamabilă. Președinții dinaintea lui Klaus Iohannis au pățit-o cu mult mai rău. Scăderea în sondaje a actualului locatar al Palatului din Dealul Cotrocenilor e vizibilă de mai multe luni de zile. Mai ales din 5 iunie, de când domnia sa și-a permis să încalce Constituția și să se comporte față de primul ministru, Victor Ponta, precum un președinte al PNL-ului aflat în opoziție firavă. Cum Iohannis un ascunde faptul că-și dorește “Guvernul meu”, evident pe căi nedemocratice – cu DNA și SRI ca puncte de sprijin -, atunci să le dăm dreptul și unor protestatari să-și strige oful față de președintele jucător Klaus Iohannis, ce calcă apăsat pe urmele lui Traian Băsescu.
Faptul că omul Klaus Iohannis tace și nu răspunde la scandările protestatarilor îl arată puțin cu musca pe căciulă. Căci și tăcerea este, vorba aceea, un răspuns. Mai grav mi se pare faptul brutal și total neomenesc în care a răspuns la Cazul Mariana Rarinca, doamna din Galați care a făcut șase luni de pușcărie, nevinovată fiind, numai pentru că așa a vrut Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. Chit că apoi, Curtea de Apel București a declarat-o nevinovată pe Mariana Rarinca, bătută de “ghinion”, după cum s-a exprimat Iohannis. Declarație ce i-a permis Liviei Stanciu, ajutată vârtos de Laura Codruța Kovesi, sibianca șefă a DNA, să comită împreună un nou ABUZ contra Marianei Rarinca.
ION PREDOȘANULucrările la stadion stagnează 8 Oct 2015

Deși ar fi trebuit ca la această dată să se vadă fundațiile noii arene, lucrările de demolare a vechiului stadion “Municipal” din Târgu-Jiu au intrat într-o nouă perioadă de stagnare.
După ce terenul a fost pregătit pentru constructori în ceea ce privește tribuna a II-a, peluzele și cele două părți laterale ale tribunei I, de demolat a mai rămas doar tribuna oficială, demolare care a adus la Târgu-Jiu un ministru și a adunat toate forțele de decizie ale județului pentru rezolvarea unei probleme, cea a evacuării spațiilor de sub tribuna oficială, spații în care au fost vestiare sau birouri ce urmează a fi demolate, dar și mutarea temporară a celor care sunt cazați în Hotelul Sport, care va fi închis în această perioadă. Deși s-a ajuns la un acord în acest sens, Hotărârea de Guvern prin care se va realiza și cadrul legal pentru toate aceste acțiuni nu a fost emisă, iar lucrările stagnează. Tribuna oficială a fost dezafectată, scaunele au fost demontate, lojele au dispărut și ele, la fel cum și masa presei a devenit istorie. Acoperișul tribunei a fost demontat, dar tribuna se află încă în picioare și, constructorul pare a nu se apuca de lucrări până când nu va avea tot câmpul de lucru disponibil. În picioare stau încă și fostele terenuri de tenis cu suprafața de bitum, asta în ciuda faptului că noile terenuri au fost deja date spre folosință, precum și clădirea în care se aflau vestiarele fostului teren sintetic de la intrarea din stadion.
Lucrările de demolare aveau un termen de 45 de zile, acesta a fost depășit și în cazul în care se pontează doar zilele lucrătoare, iar demolarea tribunei oficiale va mai pune la aceste întârzieri alte 2-3 săptămâni.
Cristi ConstantinescuRecviem… 8 Oct 2015

De câteva zile cerul toamnei din Valea Şuşiţei Verde spunea ceva. Şi sâmbătă, 26 septembrie, şi-a încrâncenat fruntea de pe creste carpatine şi a început sa plângă. Si a plâns, a plâns mărunt şi des, cu durerea unui potop, ce părea fără sfârşit, pentru noi toţi curpinenii. Sufletul era apăsat de o grea povară, inexplicabilă. Nu-i găseam explicaţie până când poposeşte în prag preotul satului ca să vadă ce facem şi rosteşte: „Mâine o ducem pe Doamna Educatoare!” Mare nelămurire! Dar repede am înţeles că aceasta era durerea cupolei infinite: plecase spre lumea fără dor Doamna Educatoare a satului Curpen. Tot aşa plânsese şi cu cinci ani în urmă tot într-o septembrie când pornise ca să caute calea luminoasă Domnul Director al Satului Curpen, soţul Doamnei, Domnul profesor Olănescu Constantin.
Ce chipuri frumoase! Ce Oameni frumoşi! Ce exemple minunate au fost! Ce Dascăli minunaţi! Ce apostoli desăvârşiţi! Ce gospodari au fost! Ce etaloane pentru noi toţi!
Ne-au dăruit cu prisosinţă cultul muncii, dându-ne lăudabilul exemplu al gospodarilor neobosiţi şi al unei gospodării de invidiat. Ne-au pus permanent în faţă adevărul cu toată puterea şi tăişul lui. Ne-au dat sfat bun şi exemplu frumos. Sunt convinsă că ne-au iubit pe toţi membrii comunităţii deopotrivă. Nu cred că au supărat pe cineva decât cu goliciunea adevărului, poate. Ne-au dăruit ca amintire două chipuri luminoase şi dragi, chipuri cu dăruire apostolică. Ne-au lăsat ca zestre, nouă, un copil pe măsura lor, pe Tania, care-i desemnează admirabil prin prestaţia persoanei sale şlefuită exact aşa cum au fost dumnealor: robace, modestă, harnică, echilibrată,… şi atât de comunicativă cât să ne amintească al cui copil este.
Mi-aduc aminte că era colegă cu noi la grădiniţă când a fost înfiinţată prima grupă de preşcolari la noi în sat, acum cincizeci şi cinci de ani.
Doamne, ce Doamnă frumoasă ne-a primit în acea toamnă pe toţi piticii satului care s-au adunat la parterul casei lui Conţu din răscruce unde primăria hotărâse să găzduiască grădiniţa din acel timp. În satul în care toate mamele erau preocupate de munca câmpului şi de obligaţiile gospodăreşti şi mai puţin de înfăţişarea lor zilnică, Doamna semăna cu o zână: mereu scoasă din pahar, cu rochii frumoase, dar mai ales era coafată. Şi mai avea şi un zâmbet bun, bun ca o caserolă umplută cu dulceaţă care ţi se oferă fără condiţionare. Cu acest zâmbet ne încuraja, ne evalua pe fiecare, îşi făcea timp pentru fiecare şi pentru toţi la un loc. Cu nesfârşită răbdare, cu îngăduinţă fără măsură repeta la nesfârşit cu noi de toate: cântecele, povestioare, jocuri, ghicitori, poezioare, scenete, dansuri şi câte şi mai câte, fără număr îmi vin în minte azi. Şi parcă toate sunt vii! Eu ştiu că am fost mereu un copil năzdrăvan, pus pe ghiduşii. Dar nu am nici măcar o amintire în care să mă fi certat Doamna. Şi cu siguranţă a trebuit să o facă, dar mă minunez cât tact trebuie să fi avut dacă eu, copilul de atunci, nu-mi amintesc să fi fost vreodată la grădiniţă un copil necăjit. Poate şi de aceea trecerea spre viaţa de şcolar am parcurs-o firesc şi fără praguri.
Ştiu cum o priveam. Parcă avea mii de braţe, ca Buda. Pe toţi ne cuprindea cu braţele când ne punea să repetăm ca să memorăm. Şi ce bine era acolo în subsuoara Doamnei! Mirosea a parfum şi era totdeauna cald şi moale! Şi vocea dumneaei era lângă a mea! Eram fericită!
Ce drag îmi era când ştiam că urmează o poveste! Mi-aduc aminte cum glasul modelat de după imaginea lupului hain ne-a ilustrat răutatea, în „Scufiţa Roşie”, cum reda durerea mamei care-şi pierde copiii în „Capra cu trei iezi”, cum răzbătea cu mare impresie asupra noastră vitejia vreunui făt-frumos din vreo poveste, toate se învălmăşesc în amintire, fără tiparul cuvântului. Prea rnulte!
Ce imagini frumoase ne punea în faţă! Cât de frumos desena doamna atunci când inventa imagini! Cât de dibace era când ne îndruma să desenăm, să colorăm!
Şi cum ne vedea imediat pe care suntem bolnavi sau suparăţi! Şi ora mesei!… O văd aievea cum se îndreaptă spre copilul dumneaei şi frânge suplimentul acesteia şi dă şi vreunui „necăjit” căruia mama lui nu-i pusese din grabă sau din sărăcie nimic de mâncare.
Şi peste toate se impune felul în care a educat. Niciodată şi în nicio împrejurare nu am simţit că “fiica dumneaei este mai aproape de sufletul ei decât mine. Ştiu şi cred cu toată convingerea că şi-a iubit nesfârşit copilul. Dar şi eu am ştiut că sunt a dumneaei, că de aceea era Doamna Educatoare a mea, nu? Toate cărţile de poveşti şi jucăriile copilului dumneaei veneau la grădiniţă şi le savuram şi noi cei care nu aveam acasă aşa ceva.
Azi mulţumesc cerului că mi-a hărăzit să mă strângă în braţe asemenea Om!
Fie ca Dumnezeu să-l aşeze acolo unde a plecat numai bine, linişte, preţuire şi lumină!
odihnească în pace pe Doamna Paraschiva Olănescu!
Prof. Popescu MariţaFinal de proiect, dar nu capăt de drum 8 Oct 2015

Elevii Liceului cu Program Sportiv Târgu-Jiu au finalizat proiectul de voluntariat ”Solidari cu cei de lângă noi”, desfăşurat în cadrul concursului național pentru liceeni EUROSCOLA .

Pe durata derulării proiectului, timp de aproximativ șase luni, cei 22 de elevi coordonați de doamnele profesoare Tașcău Liliana și Tămîși Mirela, cu sprijinul conducerii școlii, au organizat un meci caritabil de handbal, au strâns și au donat haine, alimente şi medicamente unor copii ce se confruntă cu sărăcia din satul Voinigești, comuna Bălești.
lps1Acestia provin din familii numeroase, cu probleme financiare şi de sănătate, pentru care solutia salvatoare ar fi arondarea satului la oraşul Târgu-Jiu. De asemenea, o parte dintre copii, elevi ai liceului, au participat la activități culturale și sportive.
În aceste acțiuni au fost implicate și instituții ale comunitătii locale (Primăria Comunei Bălești, Crucea Roșie Română – Filiala Gorj).
Împreună le-au întins o mână de ajutor, i-au învățat să se ajute și au încercat să-i convingă că așteptarea orașului nu este o solutie.
lps2În paralel, voluntarii au desfășurat o campanie de informare, sensibilizare și stimulare a implicării cetățenilor în acțiuni pentru eradicarea sărăciei și promovarea unui mod de viață sănătos.
Finalizarea proiectului și atingerea obiectivelor propuse nu înseamnă încetarea acțiunilor de voluntariat.
Elevii Liceului cu Program Sportiv se vor ocupa în continuare de acești copii, colaborând cu instituțiile partenere.
Taşcău Liliana, Tămîşi MirelaGiotoiu: „Atitudinea va face diferența” 8 Oct 2015

Căpitan al echipei de handbal a Energiei și unul dintre cei mai vechi componenți ai echipei gorjene, Paul Giotoiu crede că venirea lui Bozo Rudic la conducerea echipei ar putea aduce o schimbare în bine în jocul echipei și evidențiază implicarea mai mare a colegilor săi la antrenamente: „Am purtat toți discuții cu el și cred că echipa a răspuns foarte bine la cerințele dumnealui. S-a văzut o implicare maximă la antrenamente. Suntem conștienți de faptul că vom juca mai bine cu cât ne antrenăm mai mult. Pe lângă partea fizică și tehnico-tactică cred că aduce un plus în atitudine. Vrem să abordăm de aici înainte toate meciurile cu o atitudine de învingători. Din punctul meu de vedere campionatul este destul de strâns, iar echipele sunt destul de apropiate ca valoare și cred că atitudinea va face diferența”, a declarat Paul Giotoiu. Acesta crede că îndeplinirea obiectivului nu este imposibilă considerând că Energia a scăpat de meciurile grele în prima parte a turului, acum urmând o serie de partide abordabile din care echipa gorjeană poate strânge puncte care să o ajute să urce în clasament: „Fiecare antrenor vine cu ideile lui, cu optica lui de joc. Antrenorul Bozo Rudic cred că și le-a implementat foarte bine pentru că ne-a spus clar și concret ce dorește de la noi. Nu este chiar foarte greu de îndeplinit obiectivul. Au trecut doar șapte etape și mai sunt foarte multe meciuri. Noi am jucat mai multe meciuri grele. Am jucat cu Dinamo, cu CSM București, dar nu trebuia pierdute meciurile pe care le-am avut în mână, cum au fost cele de la Vaslui și Călărași. Nu este nimic pierdut”, a concluzionat pivotul Paul Giotoiu.
Cristi ConstantinescuDupă 20 octombrie se depun cererile pentru subvenţia la încălzire 8 Oct 2015

Începând din această lună, gorjenii care fac parte din categoriile vulnerabile pot depune cereri la primăriile de domiciliu în vederea acordării subvenţiei la încălzire pentru sezonul rece noiembrie 2015-martie 2016.

De ajutorul în bani pentru încălzirea locuinţei cu energie termică pot beneficia familiile din Gorj care realizează venituri de până la 786 de lei pe membru şi 1.082 de lei în cazul persoanelor singure. De asemenea, pentru încălzirea locuinţei cu lemne și energie electrică și gaze naturale pot beneficia de sprijin bănesc familiile şi persoanele singure care realizează venituri de până la 615 lei pe membru de familie.
Potrivit conducerii Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu, la nivel de municipiu, cererile pot fi primite începând cu data de 20 octombrie, până atunci fiind în pregătire formularele necesare ce vor fi completate de către solicitanţi. Anul trecut, la nivelul municipiului Târgu-Jiu, aproximativ 5.000 de persoane au beneficiat de subvenţii pentru încălzirea locuinţei. Cererile pot fi depuse de către gorjeni oricând în sezonul rece. O persoană singură care se adresează primăriei până în data de 20 decembrie, de exemplu, primește ajutorul începând cu luna decembrie. Dacă cererea este depusă după data de 20 a lunii decembrie, ajutorul este acordat începând cu luna ianuarie.
Documentele necesare pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece 2015-2016 sunt: acte de identitate; certificate de naştere pentru copiii în vârstă de până la 14 ani; adeverinţă de venit eliberată de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj pentru toţi membrii familiei; acte privind veniturile realizate (adeverinţă cu salariul net, cupon pensie, cupon indemnizaţie şomaj, cupon indemnizaţie creştere copil, cupon alocaţie stat, cupon indemnizaţie de handicap sau alte acte doveditoare ale veniturilor); adeverinţă asociaţie proprietari (nume și prenume persoane luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere) – pentru familiile care locuiesc la bloc; carte de identitate / certificat de înmatriculare autoturism; act doveditor al spaţiului locativ (contract vânzare-cumpărare, certificat moştenitor, contract închiriere, contract de comodat, împuternicire legală etc.); factură de gaze (în cazul încălzirii locuinţei cu gaze naturale); factură de energie electrică (în cazul încălzirii locuinţei cu energie electrică); dosar. Titularul va depune toate documentele precizate pe formularul de Cerere şi declaraţie pe propria răspundere, în vederea susţinerii celor declarate şi asumate sub semnătură.
Izabella MolnarMedalion: Silviu D.Popescu 8 Oct 2015

1. Cronica de carte: Istorisirea clipei în romanul lui Silviu D. Popescu*
„Dorinţa” este titlul noului roman de o sută de pagini al tânărului gorjean Silviu D. Popescu, apărut la Editura „Napoca Star”, Cluj, în 2015. Cum încă mă mai sperie tinereţea scriitorilor de azi, încerc să mă apropii la modul mirat de fiecare producţie literară nouă de pe piaţă. Constat că peisajul este mereu amendat în sus sau în jos. Afirmat în cadrul Cenaclului „Columna”, Silviu D. Popescu – fiu al complexului Ion Popescu-Brădiceni, profesor doldora de carte, poet frugal şi prozator mustind de idei filozoficeşti, pe deasupra geometru al Atelierului de poezie numit „Serile la Brădiceni” – Silviu D.Popescu este, afirm, un prozator talentat fără nici o discuţie. Iar acţiunea cărţii sale cu fructul de măr (biblic!) pe copertă are şi o patrie proprie peste munţi, în minunatul oraş ardelean Cluj-Napoca, unde, probabil, autorul respiră de ceva vreme, nu ştiu în ce context – posibil cel poststudenţesc – deplină tocmai bruma nopţilor, cu aceeaşi sfântă ardoare de imagini ca a plaiurilor natale. O mărturiseşte el însuşi, cu ostentaţie, agăţându-se într-o gheară cu cange de text: „Intrăm cu tancurile în noua provincie a minţii, noi, generalii Ordinului de Lemn. Eu, Marele Înghiţitor, mă arunc asupra unui cuvânt nevinovat ca să îl devorez de viu în timp ce, cu mâna stângă, ţin pixul şi rescriu alte cinci cuvinte pentru fiecare noapte nedormită. În noua provincie a coşmarului, mă regăsesc dormind pe scările de la intrare, gol şi zdrenţuit, şi plin de sânge. În Mercator am adus cu mine cele şapte harpii ale somnului.” Ca să îşi asume funciar, în cheie, Mercatorul 67 de pagini mai încolo, citez: „Andrei era obsedat de un video făcut de oamenii de ştiinţă de la un observator din Spania, numit Mercator, un video făcut cu tehnologia time lapse. Se referă de fapt la o serie de fotografii (să zicem 500 de fotografii) făcute cu o zonă/locaţie/obiect, care apoi sunt editate şi transformate într-un film ale cărui frame-uri sunt derulate foarte repede. Asta crează impresia unui film întrerupt, precipitat…”
Personajul aflat în expansiune, Andrei, studios şi cu chemări de filosof, îşi împrumută viaţa, întocmai acelor tineri ai zilelor acestea, de pe reţele de socializare. Ori, el însuşi nu are de ales o altă existenţă imitativă? Desigur, în tot ceea ce lui i se întâmplă, Andrei a fost proiectat cu umilinţă, cu îndoiala cea de toate zilele, dezafectat şi trist. Legăturile sentimentale, sexuale, îi sunt încărcate de impulsiuni ocazionale, dacă nu cumva – de ce altfel! – în linia poverilor de azi, sprijinite elefanticeşte de primii ani ai mileniului trei, cel atât de hipertehnologizat.
Stranie ca produs literar, istorisirea clipei în cartea lui Silviu D. Popescu pare a căpăta din când în când capcane: „La sfârşitul zilei am făcut sex, am fumat o ţigară, am făcut o plimbare pe bulevardul principal sau prin piaţa centrală, am văzut un film împreună cu ea sau am discutat despre nimicuri, înseamnă că am rămas fidel religiei mele păgâne. Sunt fiul lui Pan. Da, mă fascinează pădurea atât de deasă şi profundă încât te aruncă într-un imaginar vâscos. Sub soarele arzător, ne pierdem în noi şi ne regăsim sub luciul cald al stelelor unei nopţi de vară.” – scrie autorul la pagina 32. Ca să revină la cestiune în aşa faze lapidare: „Să zicem că în scena asta sunt două personaje. Eu – un fotograf de 23 de ani – şi ea – o jurnalistă de 21 de ani. Pe mine mă cheamă Andrei în această scenă iar pe ea, Ana. E simplu până aici. Totul are logică.” – citat de la pagina 51.
Cu această carte, prozatorul îşi justifică scrisul râvnind uneori la cyberspaţii, alteori cu sunete provenind de la metalele cele mai noi, în general însă prin acele frame-uri fotografice la fel de intense, caline, domestice, dintr-o lume cu obloanele trase, în corespondenţă gracilă cu (in)accesibilele personaje feminine, Ana, Cristina, Elena.
Grăbit cu sinele şi neviclean, Silviu D. Popescu face parte dintr-o generaţie intolerantă, fără lideri, deci fără chip, a internetului, ce aruncă fulgere din ce în ce mai puţine pe hârtia de scris şi aşa de multe în mediul virtual supralicitat. Până când un tânăr transmutat – pe nume Silviu D. Popescu -, venit pe lume în perioada abandonării tiparului înalt, pe plumb, promite să iasă din rând, în mod sigur calificat şi cu un foarte bun simţ constructiv, dacă viaţa n-ar fi doar… o colecţie de instant-uri, cum afirmă la un moment dat.
Ce-ar fi romanul „Dorinţa”, scris de autor cu „va urma”, dacă nu o redescoperire, un avertisment de etapă. Având nevoie de spaţii mai mari, salutăm aici curajul cu care talentatul Silviu D. Popescu nu vrea să purceadă în totalitate pe drumurile trasate de alţii…
*ALEX GREGORA
-„Dorinţa”, un roman de Siviu D. Popescu, de 100 de pagini, Editura „Napoca Star”, Cluj, 2015

2. Înaintea timpurilor (minicronică de cititor)
„DORINȚA“ de Silviu D. Popescu
Poate că e vorba de o colecție de instanturi – o ficțiune – cu un metanarator într-o nesfârșită joacă prin anotimpul iubirii, intersectat de planuri paralele, existențiale, iubiri care trebuie să se întâlnească, să se evite, „destine care se fac și se desfac, vieți care încep, altele se termină, sau despre consumatorii de lotus, de fiecare dată altă poveste, alt decor, alte tulburări, îndoindu-se de Teoria corzilor.
Când totul se întâmplă în „orașul de suflet care mereu suie și coboară“ (îmi amintește de drumurile sus-jos dinspre clinica de neurologie și celelalte clinici de inimă, de…) nu știu cum mai sunt băncile… tot colorate? Sau să fi fost în Timișoara, „orașul nou, încă nedescoperit“. Unde îl vei întâlni pe Andrei „aruncat într-un imaginar vâscos… sub luciul cald al stelelor unei nopți de vară“, căutând mereu repere în Cristina care nu e Cristina, în GPS-ul care este în eroare, în Ana, femeia „ivită într-o seară de iunie“, care l-a marcat la un moment dat, în Roxana o iubire de-o vară, în Elena femeia misterioasă…
Cred că te-am motivat… iar cu o exclamație de entuziasm, merită să-ți pui și o dorință, până vei întâlni „sub cerul de iunie, îmbrățișați și goi, doi nebuni și restul lumii…“
ELI GÂLCESCUPrognoza meteo pentru perioada octombrie-decembrie 7 Oct 2015

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul octombrie – decembrie.
În luna octombrie, temperaturile medii lunare vor inregistra valori peste norme în sud-est şi local în sudul şi vestul ţării, iar in rest valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice. Cantităţile lunare de precipitaţii vor avea o tendinţă de excedent în cea mai mare parte a ţării.
În noiembrie, temperaturile medii lunare vor înregistra valori peste norme în sud-est şi local în sudul şi vestul tarii, iar in rest valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice.
Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limite apropiate de mediile climatologice in majoritatea regiunilor, exceptand centrul si local nordul si estul tarii, unde vor fi posibile cantitati medii peste norme.
În luna decembrie, valorile termice vor fi in general apropiate de mediile multianuale, iar în sud-estul şi local în sudul şi vestul ţării vor fi posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât în mod obişnuit. Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa în limitele climatologice în majoritatea zonelor, local în centrul ţării fiind posibile valori peste medii, iar în sud sub norme.Bani pentru copiii din familii defavorizate pentru a merge la grădiniţă 7 Oct 2015

Deputaţii au adoptat proiectul care prevede acordarea de tichete în valoare de 50 de lei pentru copiii din familiile defavorizate pentru a stimula participarea acestora la învăţământul preşcolar. 11.000 de copii ar urma să beneficieze de această măsură, iar costurile ridicându-se la 39 milioane lei. Deputaţii au adoptat proiectul cu 289 voturi “pentru”, unul împotrivă şi 5 abţineri. Proiectul a fost iniţiat de parlamentari ALDE, printre care şi ministrul Daniel Constantin.Meci decisiv în lupta pentru play-off între Energia şi Steaua Bucureşti 7 Oct 2015

Energia Târgu-Jiu se pregătește pentru un nou test extrem de dificil. Echipa de handbal are programată la sfârşitul acestei săptămâni o partidă decisivă în lupta pentru play-off. Sâmbătă, în Sala Sporturilor din Târgu-Jiu, cu începere de la ora 14.15, Energia va juca împotriva echipei Steaua București, ocupanta locului trei în clasament.“Un duel echilibrat. Noi am jucat cu ei de două ori în meciuri amicale. Din punctul meu de vedere au fost meciuri bune. Steaua este un adversar redutabil, dar având în vedere că jucăm acasă cred că vom câștiga.”, a declarat Paul Giotoiu.82 de locuri de muncă, create la Turceni 7 Oct 2015

Fabrica Siniat de la Turceni a creat 82 de noi locuri de muncă în Gorj. Personalul a fost selectat din Turceni și din satele alăturate. Noii angajați au fost instruiți atât la fabrica din capitală cât și la cele din Germania și Italia. Fabrica de plăci de gips carton deja funcționează la Turceni.Drum de 1 milion de euro la Turceni 7 Oct 2015

Investitorii Siniat au realizat pe lângă investiția de 50 de milioane de euro de la Turceni și un drum care a costat încă un milion de euro pentru a nu afecta artera rutieră a localității. Fondurile sunt ale companiei belgiene care deține 17.000 de salariați la nivel mondial.Secretar de stat, la inaugurarea Siniat Turceni 7 Oct 2015

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Maricel Popa, participă acum la Turceni la inaugurarea fabricii de plăci de gips-carton a Siniat, considerată drept cea mai mare fabrică de acest tip din România.Hala modernă din Piaţa Centrală, inaugurată azi 7 Oct 2015

Primăria Târgu-Jiu şi societatea Edilitara Public SA au inaugurat în această dimineaţă noua hală destinată comercianţilor de produse agricole, investiţia fiind menită să vină în sprijinul pieţarilor care nu vor mai îndura frigul din timpul iernii pentru a-şi vinde marfa. Obiectivul este dispus pe o suprafaţă desfăşurată de 1.600 metri pătraţi, cu 140 de mese destinate comercianţilor, cu spaţii conexe, toalete, spaţii administrative şi de depozitare.Păreri diferite la şedinţa CJ Gorj, între consilierii PNL 7 Oct 2015

Proiectul privind desemnarea Craiovei ca şi Capitală Europeană a Culturii 2021 a stârnit astăzi păreri diferite între aleşii Opoziţiei, Victor Banţa declarând că acesta nu s-ar referi la oportunităţi pentru Gorj, fiind, în opinia sa, doar ,,un obiectiv strict politic”, motiv pentru acre cetăţenii ar trebui consultaţi printr-un referendum. Colega sa de la PNL, Mădălina Ciolocoi a spus, în schimb, că susţine ideea şi vine chiar şi cu un proiect pe care i l-a pus la dispoziţie un prieten membru al filarmonicii. În final însă proiectul s-a votat, Ion Călinoiu asigurând-o pe Ciolocoi de susţinerea sa în promovarea ideei expuse azi.

CJ Gorj 18.000 mii de lei pentru acest proiect, în viitorii 5 ani de zile. Banii se vor da pentru promovarea turistică a judeţului Gorj.Secţii de vot, în sediile PSD din Gorj 7 Oct 2015

Pentru alegerile interne de duminică din PSD au ajuns la Gorj peste 13.000 de buletine de vot. Acestea au venit de la centrul partidului, pentru a fi folosite peste 4 zile. Secţiile de vot vor fi organizate în sediile organizaţiilor locale a PSD, sau casă la vreun membru de partid dacă acesta îşi asumă organizarea scrutinului intern, conform legii. Pentru şefia PSD candidează doar Liviu Dragnea.Membru în AGA, pontor fictiv! Juristul UEF Motru, cercetat penal pentru abuz în serviciu 7 Oct 2015

Consilierul juridic al UEF Motru, totodată lider al Sindicatului Salariaţilor din această unitate, dar şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor(AGA) acestei structuri din cadrul Complexului Energetic Oltenia, este şi el posesorul unui dosar penal, la fel ca întreaga conducere a Unităţii de Execuţie Foraje. Mai exact, Cristian Avram Rădulescu este cercetat, de o jumătate de an, de poliţiştii de la IPJ Gorj, ancheta aflându-se sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru, pentru abuz în serviciu, şi asta deoarece ar fi întocmit pontaje fictive pentru câţiva agenţi de pază care prestează pentru UEF, unii fiind, se zice, folosiţi şi în gospodăria sindicalistului. De altfel, chiar luni, doi comisari de la IPJ Gorj au fost prezenţi la UEF, tocmai pentru noi cercetări în dosarele penale aflate în lucru pentru cei şase salariaţi ai TESA acestei unităţi.

Din câte se vede nu numai directorul UEF Motru, Ilie Petrescu, şi alţi patru angajaţi ai TESA de aici, sunt posesorii unui dosar, fiind urmăriţi penal pentru delapidare. Din martie, chiar şi liderul de sindical al unităţii, membru în AGA şi jurist în acte la UEF, are o nouă tinichea de coadă, adică un dosar penal pentru abuz în serviciu!
Spunem o nouă tinichea, deoarece Cristian Avram Rădulescu a mai fost, în perioada 2008-2009, posesorul altui dosar penal, de data aceasta pentru vătămare corporală din culpă, alături de un anume Căruntu Gheorghe, totul în urma unui accident rutier provocat la Filiaşi, cu una dintre maşinile UEF. Accidentul a făcut o victimă, pe Tudoriţa Vrăjitorul, motiv pentru care Rădulescu şi Căruntu au fost trimişi în judecată, în noiembrie 2009, de către procurorii din judeţul vecin, pentru vătămarea din culpă a acestei femei. Procesul s-a finalizat pe fond în septembrie 2010, Rădulescu primind o amendă administrativă în valoare de 2500 de lei, la fel ca şi Căruntu. Interesant este că victima se constituie parte civilă doar în cazul lui Rădulescu, instanţa considerând responsabilă civilmente la proces şi UEF Motru.

desc1 desc2Rădulescu, bun de plată. Petrescu la fel!
De asemenea, instanţa Judecătoriei Filiaşi a obligat “inculpatul Rădulescu Avram Cristian, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC UEF Motru SA şi alături de asiguratorul SC BCR Asigurări Viene Insurance Group SA, la plata sumei de 20.000 lei, cu titlu de daune morale şi 5000 lei, cu titlu de daune materiale către partea civilă Vrăjitoru Tudoriţa. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Obligă în solidar inculpaţii, la plata sumei de 1697,3 lei, cu titlu de despăgubiri materiale către această parte civilă. În temeiul art. 193 alin.1,2 şi 4 C.p.p. Obligă inculpatul Rădulescu Avram Cristian, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC UEF Motru SA, la plata sumei de 1500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată către partea civilă Vrăjitoru Tudoriţa, reprezentând onorariu avocat. În baza art. 191 alin. 1 şi 3 C.p.p. Obligă inculpatul Rădulescu Avram Cristian în solidar cu partea responsabilă civilmente SC UEF Motru SA, la plata sumei de 1000 lei, cheltuieli judiciare către stat”.
Astfel, deşi Rădulescu provoacă un prejudiciu financiar însemnat UEF Motru, directorul unităţii, Ilie Petrescu îl susţine pe subalternul său, societatea plătindu-i acestuia oalele sparte, directorul neîncercând nici măcar să-i pretindă sindicalistului să achite ceea ce a distrus. Mai mult, în 2014, Petrescu îl ajută pe Rădulescu să se poziţioneze în fruntea sindicatului majoritar al unităţii, şi îl lasă pe acesta să desfăşoare activităţi similare celei de administrator al unităţii, facilitându-i posibilitatea de a ponta anumiţi paznici ai UEF, deşi această obligaţie nu este prevăzută în fişa postului de jurist. Salariaţi ai UEF Motru susţin că anul acesta paznicul Ilie Lazăr a fost unul dintre cei cinci pontaţi fictiv de Rădulescu, pentru ca respectivul să ajungă să-i presteze respectivului în gospodăria din Motru.

img147Pontaje fictive pentru membrii săi de sindicat
De altfel, într-o comunicare a IPJ Gorj către unul dintre foştii angajaţi ai UEF Motru, făcută pe 16 martie 2015, se arată că Rădulescu Avram Cristian, acuzat că “în exercitarea atribuţiilor de serviciu întocmeşte în mod fictiv pontaje pentru agenţii de pază” acestuia i s-a întocmit dosarul penal nr. 1031117, din data de 10 martie 2015, “în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii de către respectivul a infracţiunii de abuz în serviciu, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 297 alin.1 din Codul Penal”.
“După definitivarea cercetărilor, dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, cu propunerile corespunzătoare”, se mai arată în documentul care poartă şi semnătura comisarului şef al IPJ Gorj, Gheorghe Parepa.
Anamaria StoicaAccidentat mortal de un șofer grăbit 7 Oct 2015

Un biciclist de 50 de ani din Bîlteni a murit, luni seara, după ce a fost lovit în plin de un bolid de lux condus de un doljean grăbit să ajungă tocmai în Franța. Nicolae Pena mergea spre casă după ce lucrase toată ziua ca sobar la niște consăteni de-ai săi din Cocoreni, la un moment dat, în apropierea unei treceri pentru pietoni, angajându-se în traversarea străzii, însă prin loc nepermis. Un pasager care era în mașina implicată în accident a menționat că șoferul nu a mai apucat să îl vadă pe biciclist la timp întrucât acesta ar fi traversat prin spatele unei mașini aflate în trafic.
accident bicicleta (1)„Eu nu știu exact cum a fost pentru că scriam un e-mail pe telefon, am simțit doar impactul, dar unchiul meu, care era la volan, mi-a spus că din față, pe partea cealaltă, i-a venit o mașină, iar în spatele ei ar fi fost biciclistul care a încercat să traverseze strada. A venit direct spre noi. Se și vede cum e lovită mașina. Unchiul meu a sunat la 112, dar nu mai putea nimeni să facă nimic”, a povestit un nepot al șoferului, aflat și el în mașina ce avea ca destinație finală Parisul. Rude ale doljeanului au venit la locul accidentului și și-au cerut scuze la familia îndoliată, încercând să le explice oamenilor că nimeni nu și-a dorit așa ceva, situațiile de acest gen fiind mai rare la astfel de evenimente.
Pena nu a mai putut fi salvat de echipajul medical care s-a deplasat la fața locului, lovitura suferită de acesta fiind una fatală. Bicicleta cu care bărbatul se deplasa a fost ruptă în două, iar o parte importantă din ea a fost găsită de polițiști tocmai într-un vișin de pe marginea șoselei, la mai bine de zece metri de locul impactului. Și mai departe erau alte resturi din bicicletă și autoturism, polițiștii deschizând o anchetă pentru a afla cum s-a produs nenorocirea. Șoferul bolidului de lux, cu număr de Argeș, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, acum anchetatorii așteptând rezultatele necropsiei pentru a vedea dacă și biciclistul a consumat sau nu băuturi alcoolice înainte de a pleca la drum. Șoferul s-a ales oricum cu dosar penal și este anchetat pentru ucidere din culpă.
Gelu IonescuGura târgului – Roşca a imortalizat cheful SMEO de la Predeal printr-un ospătar 7 Oct 2015

Nelu Roşca, liderul Sindicatului Liber al Carierei Roşiuţa, a participat la Consiliul Federal al ,,Univers” desfăşurat la Predeal, luna trecută, şi-a făcut tot posibilul să imortalizeze greşelile făcute aici de foştii colegi de la SMEO.
Liderul apropiat acum FNME ar fi cerut unui ospătar de la Hotelul Belvedere care îi servea pe sindicalişti la cina festivă din ultima seară a Consiliului Federal să pozeze şi să filmeze cum participanţii din partea SMEO făceau dedicaţii aruncând cu banii pe lăutari.
Evident că Roşca nu şi-a asumat fapta comisă, punând pe altcineva să posteze fotografiile incriminatoare pe Facebook, în condiţiile în care toată lumea l-a văzut pe Roşca în timp ce îi dădea indicaţii ospătarului în cauză. Roşca a fost văzut în compania ,,fotografului” în afara restaurantului, şoşotindu-i la urechi.Cu câteva zile înainte de a se da victimă / “Violata” lui Rostogolea râdea beată în curtea acuzatului 7 Oct 2015

Loredana Carmen Martins, femeia de 35 de ani pentru care a fost băgat Cosmin Dumitru Rostogolea în beciul IPJ Gorj, a fost filmată, cu câteva zile înainte de plângerea de viol la adresa acuzatului, chiar în curtea acestuia. Şocant este că reclamanta, deţinătoare a mai multe dosare penale, ea fiind chiar internată, anul trecut, într-un spital de boli psihice la cererea procurorilor, făcea acolo chiar deliciul inculpatului şi a unor rude, fiind în stare avansată de ebrietate, ea abia ţinându-se pe picioare. În filmare, cea pentru a căror fapte Rostogolea a intrat în refuz de hrană deja de şapte zile, râdea în apropierea celui cu care a avut relaţii sexuale încă de anul trecut, ea mai făcându-i acestuia o plângere pentru lovire, chipurile că respectivul, în 2014, ar fi bătut-o. Ancheta în cauză este şi ea pe rol, lucru care nu a împiedicat-o însă pe reclamantă să revină în patul celui pe care l-a acuzat că a admonestat-o, adunând chiar probe împotriva acestuia. Un prezervativ utilizat la “viol” a fost depus astfel de către aceasta la dosarul lui Rostogolea.

Femeia care l-a denunţat pe Cosmin Rostogolea, la jumătatea lunii trecute, pentru un presupus viol, are un trecut penal care pare neluat însă în calcul de către anchetatori. Asta deoarece Loredana Carmen Martins este o cunoscută a organelor de poliţie şi chiar a unor procurori, ea fiind atât urmărită penal, cât şi trimisă în judecată pentru infracţiuni care îi creionează portretul unei persoane certate cu legea, dar şi cu probleme de sănătate apropiate de cele ale lui Rostogolea. Cel puţin asta reiese dintr-o sentinţă a Judecătoriei Târgu-Jiu, dată în aprilie anul trecut, pentru presupusa victimă a lui Rostogolea. Instanţa admitea astfel cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu în contradictoriu cu intimata Martins Carmen Loredana, dispunând “internarea intimatei, într-un institut medical de specialitate, ori unitate specializată de asistenţă medicală, până la însănătoșire sau până la ameliorarea stării de sănătate”.

Prinsă cu un cuţit în Irish Pub
Aceasta nu este însă singura problemă a respectivei, în data de 10 iunie 2014, la scurt timp după sentinţa penală care o trimite în faţa medicului psihiatru, Loredana Carmen Martins primeşte şi un verdict legat de un incident petrecut în 2013 într-un bar din municipiu. Judecătoria Târgu-Jiu stabileşte astfel pe 10 iunie 2014 că “admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu formulată în dosarul nr.3805/P/1013. Dispune confiscarea de la suspecta Martins Carmen Loredana a unui cuţit folosit în barul Irish Pub, ridicat şi depus la camera de corpuri delicte a Poliţiei Municipiului Tg-Jiu conform dovezii seria H nr. 0125954”. Aceeaşi persoană mai este amendată pentru apel ilegal la 112, dar şi pentru alte fapte pentru care la un moment dat este urmărită penal.
De altfel, problemele în cauză preced divorţul de soţul acesteia, Daniel Martins, fiica celor doi, acum în vârstă de 11 ani, rămânând în grija mamei în 2007, aceasta locuind încă cu părinţii.

rost1Amanta lui Rostogolea încă din 2014
Carmen Martins ajunge astfel să aibă o relaţie cu Rostogolea, spun părinţii acestuia, încă din 2014, pe fondul problemelor de cuplu între cei doi soţi, Cristina şi Cosmin. Martorii susţin că în 2014 cei doi ar fi avut o relaţie, începută în barul lui Rostogolea, relaţie întreruptă, dar reluată anul acesta, după ce Martins şi-ar fi rezolvat problemele de sănătate, scoase în evidenţă de procurorii Parchetului Târgu-Jiu. Relaţia devine mai apropiată în momentul în care soţia lui Rostogolea părăseşte căminul conjugal, Martins ajungând să doarmă şi nopţile în casa celor doi, în prezenţa fiului minor al celor doi soţi. “Intra prin pod peste noi în casă când dormeam cu tati”, povesteşte fiul soţilor Rostogolea, mutat acum la bunici şi consiliat psihologic la şcoala din Runcu.

rostogoleaFilmată în timp ce se clatină pe picioare
De altfel, relaţia bună dintre victimă şi “violator” se vede foarte clar în filmarea realizată pe 6 septembrie, cu o săptămână înainte ca poliţiştii să-i bată în uşă lui Rostogolea, pe proprietatea lui. În filmarea făcută cu telefonul de o rudă de-a lui Rostogolea, Carmen Martins abia se ţine pe picioare, mergând legănat spre amuzamentul lui Cosmin Rostogolea care aflat relaxat pe un scaun râde de starea respectivei. În aceeaşi filmare se vede cu uşurinţă că Martins se loveşte de cei aflaţi în curtea lui Rostogolea pierzându-şi din mână o ţigară. Este ţinută de un bărbat în timp ce se chinuie să ia de jos ţigara respectivă, fiind total dezechilibrată. Filmarea în cauză a fost postată pe o reţea de socializare chiar de mama celui care îşi strigă astfel nevinovăţia de după gratii, refuzând din momentul ajungerii în arest hrana şi apa. “Aceasta este «persoana» care îl acuză pe fiul meu de viol .. Această filmare fiind făcută în curtea fiului meu pe data de 6 septembrie. Fiul meu este cel care stă pe scaun şi cei din curte sunt: nepoatele, fiica, cuscrul şi un prieten al fiului meu. Vreau să vadă lumea în ce stare era acea femeie care după 7 zile l-a acuzat de viol. Astăzi intrând pe nişte site-uri am văzut şi cine este această persoană de fapt ..a avut mai multe condamnări, amenzi şi a fost internată într-un spital de psihiatrie”, scrie Maria Rostogolea lângă filmarea postată, ieri, pe Facebook.

rost2Familia nu vrea împăcare cu presupusa victimă
Tot aici comentează şi tatăl lui Cosmin Rostogolea, transmiţându-i “doamnei” Martins următoarele; “dacă aţi crezut că voi răscumpăra libertatea fiului meu, pe care îl acuzaţi de viol, vă înşelaţi. Nici nu am să mă umilesc să vă rog să vă retrageţi plângerea. Cert este că într-o lună de zile aţi distrus o familie. Cosmin zace în arest în greva foamei, casa a fost devastată de parcă a trecut pe acolo un tzunami, soţia lui bolnavă hălăduieşte pe străzi nemâncată, am înţeles că a introdus acţiune de divorţ, copilul i se află în traumă psihică. Eşti mulţumită?? Dacă ai mustrări de conştiinţă pentru răul ce l-ai făcut retrageţi plângerea. Dacă nu, teme-te de judecata lui Dumnezeu”.
Mesajul vârstnicului nu a primit un răspuns, Carmen Martins nefiind de găsit nici măcar pentru un punct de vedere pentru acuzele ce i se aduc.
În tot acest timp, Cosmin Rostogolea a ajuns la a şaptea zi, oficial, de refuz de hrană, şi a noua neoficial, reprezentanţii Arestului IPJ dând doar asigurări că starea de sănătate a protestatarului se este ‘inut[ sub supraveghere medicală…
Anamaria Stoica

Personajele violului din dosarul RostogoleaAdi Beznă, spectacol la Târgu-Jiu 7 Oct 2015

Iubitorii de folk sunt aşteptaţi, în această seară, să participe la un spectacol de muzică folk, susţinut de artistul Adi Beznă la un club din municipiul Târgu-Jiu.

Adi-Bezna-big
„O seară de poveşti, cu vorbe şi cântec” – asta promit organizatorii celor care vor asista, în această seară, la spectacolul susţinut de folkistul Adi Beznă. Evenimentul se va desfăşura la Club 22 (Hotel Gorj), începând cu ora 19.00, iar preţul unui bilet este 10 lei.
C.P.900 de studenţi, aşteptaţi la CJP Gorj cu adeverinţele de la universitate 7 Oct 2015

Până ieri, la sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj, aproape 400 de elevi au prezentat adeverinţele de la unităţile de învăţământ pe care le frecventează în vederea beneficierii în continuare de pensie de urmaş. Termenul pentru depunerea adeverinţelor a expirat în cazul elevilor, însă suntem în perioada în care cei care trebuie să depună astfel de adeverinţe sunt studenţii care figurează în evidenţele CJP Gorj ca beneficiari de pensie de urmaş, după unul sau după ambii părinţi.

Potrivit conducerii CJP Gorj, aproximativ 390 de elevi au prezentat adeverinţe că s-au înscris în anul şcolar 2015-2016 astfel că vor primi în continuare pensii de urmaş. În cazul elevilor, termenul a expirat la finele lunii septembrie, însă până la 15 octombrie, cei care trebuie să treacă pragul CJP Gorj sunt studenţii. Aceştia vor prezenta adeverinţe din care să rezulte că sunt înmatriculaţi la o instituţie de învăţământ superior pentru anul universitar 2015-2016.
“Ar mai fi de adus circa 900 de adeverinţe, dar aici vorbim despre studenţi, deoarece în cazul elevilor termenul a expirat. Aceştia beneficiază de pensie de urmaş ca urmare a decesului unuia sau al ambilor părinţi”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct în cadrul CJP Gorj. Adeverinţa la care se anexează cuponul de pensie trebuie să cuprindă, obligatoriu, următoarele elemente: denumirea instituţiei de învăţământ, numele şi prenumele beneficiarului, tipul de învăţământ, anul de studiu. Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii. Copiii au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 16 ani, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre primele două situaţii. În cazul orfanilor de ambii părinţi, cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.
Izabella MolnarCornescu reactivează Eurojob şi cere Directoratului CEO control urgent la Minprest 7 Oct 2015

Preşedintele Eurojob, Ion Cornescu, a scos, ieri, din conservare asociaţia în care a activat pe vremea când era şomer chiar şi actualul manager al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel. După o pauză de aproape trei ani de zile, Eurojob cere astfel, în numele angajaţilor Minprest, încetarea ,,abuzurilor” la adresa salariaţilor unităţii. ,,Pornind de la repetate sesizări ale salariatilor S.C. Minprest Serv S.A. Rovinari despre deprinderi ale conducerii societăţii de nesocotire a normelor de legislaţie a muncii şi utilizarea abuzivă a resurselor unităţii, în realizarea obiectivelor sale, Asociaţia „Eurojob” solicită public încetarea acestor practici. Observând că, prin intermediul S.C. Minprest Serv S.A. Rovinari, se scurg, pe cale ocolitoare şi fără transparenţă, resurse financiare ale Complexului Energetic Oltenia(clientul care asigură prin contracte dedicate cvasitotalitatea veniturilor S.C. Minprest) cerem Directoratului să dispună verificarea – prin structurile sale de control – a modului în care sunt cheltuiţi banii, cel puţin pentru consumul de combustibil şi utilizarea parcului auto. Pentru transparenţă, considerăm că rezultatul verificărilor trebuie publicat”, transmite Cornescu, prin intermediul unui comunicat de presă. Contactat telefonic, directorul Minprest, Gabriel Giorgi nu a fost de găsit pentru a comenta solicitarea publică a Eurojob, condus de fostul său subordonat. De altfel, cei de la „Eurojob” susţin că monitorizează continuu, asemenea derapaje, atât în societaţi comerciale cu capital de stat cât, şi în instituţii ale statului, intervenind pentru curmarea practicilor nelegale. ,,Pe calea intervenţiei voluntare accesorii vom sprijini salariaţii care acţionează pentru apărarea drepturilor lor în litigii cu angajatorii”, a transmis Cornescu.
A.STOICANoul an şcolar a adus amenzi comercianţilor de rechizite şi uniforme pentru elevi 7 Oct 2015

Luna trecută a însemnat debutul anului şcolar 2015-2016 pentru elevii din judeţul Gorj, motiv pentru care comisarii Protecţiei Consumatorilor au derulat o serie de controale la comercianţii de uniforme şi rechizite şcolare.

În conformitate cu programul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind tematicile de control pe trimestrul III, în perioada 1 – 11 septembrie 2015, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la comercializarea rechizitelor şi uniformelor școlare. În ceea ce priveşte comercializarea rechizitelor şcolare au fost controlaţi 18 operatori economici, iar valoarea produselor găsite cu abateri a fost de 24.635,50 de lei. Oprite temporar de la vânzare au fost produse în valoare de peste 600 de lei, iar numărul avertismentelor aplicate a fost de cinci, în timp ce nouă comercianţi s-au ales cu amenzi în cuantum de 24.000 de lei. Tot 24.000 de lei a fost şi valoarea sancţiunilor aplicate de comisarii gorjeni de la Protecţia Consumatorilor pentru patru comercianţi de uniforme şcolare. Tot pe acest sector, s-au aplicat şi şapte avertismente celor 13 operatori economici supuşi verificărilor.
Controalele au urmărit informarea consumatorilor cu privire la produsele achiziţionate, traducerea în limba română a informaţiilor, respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor. De asemenea, la comercializarea uniformelor şcolare, controalele au urmărit ca produsele textile să fie puse la dispoziție pe piață numai cu condiția ca acestea să fie etichetate, marcate sau însoțite de documente comerciale cu respectarea Regulamentului (UE) nr. 1007 / 2011 (art. 4), mărcile comerciale sau denumirea întreprinderii pot fi indicate imediat înainte sau după descrierile compoziției fibroase textile menționate în regulament (art. 16 alin 2). De asemenea, la fiecare unitate verificată, comisarii CJPC Gorj au urmărit dacă placheta cu numărul de telefon Telefonul consumatorilor este afişată la loc vizibil, precum şi adresa şi datele de contact ale instituţiei CJPC Gorj, dar şi adresa site-ului oficial al ANPC.
Izabella MolnarAmbulanţele gorjene, puse la punct pentru sezonul rece 7 Oct 2015

Apropierea iernii nu îi sperie pe reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj. Cele peste 30 de autosanitare pe care SJA le are active vor fi echipate corespunzător pentru sezonul rece. Anvelopele de iarnă s-au păstrat în magazia unităţii, iar dacă va fi nevoie de unele noi, acestea se vor achiziţiona la momentul potrivit; de asemenea, unitatea are lanţuri pentru toate ambulanţele.

Montarea anvelopelor de iarnă înainte de începerea sezonului rece este obligatorie pentru toate autoturismele. Această prevedere legală este valabilă şi pentru parcul auto al Serviciului Judeţean de Ambulanţă. La nivelul judeţului nostru, sunt active 35 de ambulanţe, toate urmând a fi echipate corespunzător pentru sezonul rece, cu anvelope specifice şi cu lanţuri. Tot pentru a nu întâmpina dificultăţi pe timpul iernii, se va face o verificare tehnică a tuturor ambulanţelor de către o firmă specializată.

Autoşenilată la Novaci
Pentru a face faţă solicitărilor ce vor veni pe parcursul iernii din staţiunea montană Rânca, Marinică Niculescu, managerul SJA Gorj a solicitat, încă de anul trecut, o autoşenilată pentru substaţia Novaci. “Noi am cerut o autoşenilată pentru substaţia Novaci şi ne-au promis că ne-o vor trimite. Practic, noi avem maşini 4X4, dar dacă ninge mult, nu se poate interveni la Rânca cu ele, astfel că autoşenilata ne este mai mult decât necesară”, a precizat managerul SJA Gorj.
Prin urmare, conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj şi-a luat măsurile de siguranţă pentru depăşirea sezonului rece şi dă asigurări că activitatea se va desfăşura fără probleme în următoarea perioadă.
Minodora SuceaLa nivel local, Se refac marcajele parcărilor de reşedinţă 7 Oct 2015

Până acum aveam impresia că odată cu darea în folosinţă a parcărilor de reşedinţă nu se mai ocupă nimeni de acestea fiind lăsate să funcţioneze atâta timp cât aduc bani la bugetul local. M-am convins că nu e deloc aşa zilele trecute, când am avut ocazia să asist la o acţiune coordonată de George Jerca din cadrul compartimentului Îndrumare Asociaţii aparţinând Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Demersul consta în recondiţionarea marcajelor ce delimitau locurile de parcare şi ce este iarăşi important marcarea spaţiului unde autovehiculele nu au voie să staţioneze într-o astfel de parcare de reşedinţă, respectivul perimetru fiind destinat intrării şi ieşirii autovehiculelor speciale (pompieri, poliţie şi nu în ultimul rând maşina salvării în misiuni pe care nimeni nu şi le doreşte dar care din păcate sunt realităţi ale vieţii noastre citadine).
Mai multe probleme, din fericire, văzute doar la televizor prin diverse locuri din ţară au reliefat importanţa acestor lucrări edilitar -gospodăreşti prin faptul că acţiunile forţelor de intervenţie la situaţii de urgenţă şi nu numai au fost facilitate prin simplul fapt că s-a putut ajunge şi interveni mult mai uşor la cei în nevoie fără a se mai pierde timpul cu mutatul ori împinsul maşinilor ce fuseseră lăsate din inconştienţă taman pe acele locuri de acces în cartiere.
2Despre tactul şi profesionalismul oamenilor din cadrul compartimentului mai sus menţionat condus de dl. Toma Şărămăt am mai scris şi în alte dăţi, ultima oară cu ocazia împărţirii locurilor de parcare din mai multe cartiere ale urbei când au fost dezamorsate tensiuni ori veritabile „râci” între cetăţeni ce nu doreau în ruptul capului să fie vecini de parcare din motive de cele mai multe ori puerile. Am urmărit şi atunci discret (fără a mă băga în seamă ori în vorbă ca mărarul în ciorbă cum spune românul) modul în care tensiunile dintre vecini au fost aplanate, iar până la urmă prin efortul celor de la Îndrumare Asociaţii lumea să fie mulţumită de spaţiul repartizat pentru parcarea maşinii personale. La final ce să mai spun. M-am bucurat sincer că la nivelul urbei noastre tot ce vă istoriseam mai sus este luat în serios facilitându-se prin demersuri specifice accesul forţelor de intervenţie sau de ordine publică la potenţialele situaţii ce pot apărea într-un cartier de blocuri ca zonă cu aglomerări de persoane şi maşini, când chiar de la o mică neatenţie se poate declanşa o catastrofă pe care nimeni nu şi-o doreşte, dar care nu este exclus să apară. Şi atunci pe lângă demarcarea clară a locurilor de parcare de către reprezentanţii administraţiei locale de un real folos aşa cum vă spuneam este şi delimitarea şi păstrarea liberă a benzii de urgenţă (cum mai este numită în limbaj de specialitate) pentru ca la o acţiune reală să se poată interveni în minimum de timp.
Mugurel PetrescuŞcoala Budieni, în straie de sărbătoare la a 50-a aniversare 7 Oct 2015

La sfârşitul săptămânii trecute, Şcoala Gimnazială Budieni a aniversat 50 de ani de activitate. Evenimentul a fost marcat prin organizarea unor activităţi la care au răspuns prezent primarul şi viceprimarul comunei Scoarţa, deputatul Mihai Weber, un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi profesori şi cetăţeni din localitate.

1965 – 2015, 50 de ani de activitate la Şcoala Gimnazială Budieni. Un moment atât de important pentru această unitate de învăţământ nu putea fi trecut cu vederea, ci marcat cum se cuvine. Aşa se face că, în data de 4 octombrie, la ora 09.00, s-a dat startul manifestărilor, ocazie cu care s-a amintit şi de cei 90 de ani de existenţă a Şcolii Primare Pişteştii din Deal (1925 – 2015). Evenimentul a debutat cu un Cuvânt de deschidere, în faţa celor prezenţi vorbind: Marcel Bălaşa, Petre Aremia, Dumitru Popescu, Marioara Pavel, Constantin Marian Păuna, Melania Popescu – reprezentant IŞJ Gorj, Aurelian Cotîrlău – primarul comunei Scoarţa, viceprimarul Ion Stamatoiu, Anghel Popescu, Haralambie Ivan, Dumitru Becheru.
A urmat Premierea elevilor cu rezultate deosebite, după care a început un program artistic prezentat de elevii Şcolii Gimnaziale Scoaţa, sub îndrumarea profesorilor: Valentin Boţoteanu, Cosmin Dragomirescu, Constantin Cătalin Ciurea. Cu această ocazie s-a făcut şi Dezvelirea plăcii comemorative.

Cinci decenii în localul nou
Şcoala Gimnazială Budieni a îmbrăcat haine de sărbătoare. Timp de două zile, în această unitate de învăţământ, s-au organizat diferite activităţi cu elevi şi profesori, cu părinţi şi autorităţi locale, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la construire a noului local al şcolii.
aniversare scoarta1Marcel Bălaşa, directorul Şcolii Gimnaziale Scoarţa spune că „Sărbătoarea din acest an, intitulată «Școala Gimnazială Budieni – 50 de ani în local nou», stă sub semnul responsabilității, întrucât tradiția ne obligă să ducem mai departe realizările generațiilor anterioare.
Încrustarea pe răbojul vremii a celui de-al 50-lea an de existență a localului școlii noastre oferă plăcutul prilej, pentru absolvenții acestei școli și pentru zeci de profesori, din trecut și de azi, să-și îndrepte gândurile spre școala care le-a luminat calea vieții, le-a oferit posibilitatea de a deveni oameni de caracter, prețuiți și respectați la locurile lor de muncă și în viața socială. Retrăind cele mai plăcute crâmpeie din viața de elev sau de profesor, mai tineri sau mai vârstnici, ne simțim fericiți că am ajuns să sărbătorim acest eveniment și să ne bucurăm de progresele și realizările școlii în care am învățat din bănci sau am predat la catedră. Școala Gimnazială Budieni este un nume care vă obligă, iar dumneavoastră ați reușit, an de an, să țineți ștacheta ridicată în calitatea pregătirii elevilor, care s-au făcut remarcați, an de an, prin rezultatele obținute. Vreau să îi salut, cu acest prilej, pe toți cei care lucrează cu elevii și să îi asigur de sentimentele mele de recunoștință pe cei care au pus aniversare scoarta2bazele acestei școli. Într-o școală, fiecare persoană are importanța ei, de la director la personalul nedidactic, pentru că, împreună, formează o echipă ce are pe umeri rolul de a preda elevilor cunoștințe din diferite domenii, dar care are, în primul rând, rol educativ, cel care dă adevăratul contur generației viitoare.
50 de ani de școală în noul local înseamnă 50 de generații, 50 de ani de muncă, dragi colegi de cancelarie și dumnevoastră foști colegi, în care ați trudit și ați clădit valori. Fiecare dintre noi, ca dascăl, ne străduim să aducem o sclipire în ochii copiilor, care să plece în fiecare zi mulțumiți de la școală, cu sentimentul că și astăzi au învățat ceva. Fără colegii noștri născuți mai devreme, mulți plecați în altă lume, dumneavoastră și fără munca dumneavoastră de zi cu zi, nu ar fi existat cei prezenți și toți acei elevi care, prin rezultatele lor și ale dumneavoastră,au transformat școala într-un izvor de valori”.
La aceste activități au participat: Aremia Petre, director al Școlii Gimnaziale Budieni în anul 1965, Popescu Dumitru, fost profesor coordonator al școlii, reprezentanți ai comunității locale, Aurelian Cotîrlău – primar, Ion Stamatoiu – viceprimar, Popescu Anghel – consilier local, reprezentantul I.Ș.J. Gorj inspector de sector prof. Melania Popescu, deputatul de colegiu Mihai Weber, Ivan Haralambie cetățean al satului Budieni, inițiatorul acestei manifestări.
Minodora SuceaMEDIA