vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulAccident la Cojani 16 Dec 2017

Evenimentul rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în satul Cojani şi s-a soldat cu o victimă, care este încarcerată. Primele verificări arată că un bărbat de 54 de ani a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat cu autoturismul pe carosabil. Acesta a fost rănit.Sinucidere din dragoste 15 Dec 2017

Un tânăr de 22 de ani, din Târgu-Jiu s-a sinucis, astăzi, după un eșec în dragoste. În jurul prânzului, acesta a fost găsit spânzurat de o grindă, într-o magazie, din locuința sa de pe strada Tismana, descoperirea șocantă fiind făcută de tatăl său. Deocamdată, nu a fost găsit un bilet de adio. Poliția efectuează cercetări.VIDEO: REȚINERE LA TÂRGU-CĂRBUNEȘTI! Un tânăr s-a făcut de râs după ce a intrat în casa unei bătrâne ca să o violeze 15 Dec 2017

Un tânăr de 20 de ani, din satul Floreșteni, care aparține de orașul Târgu-Cărbunești, a fost reținut în această seară, sub acuzațiile de tentativă de viol și violare de domiciliu. Cătălin Alexandru Trocan, adolescentul fără ocupație, este suspectat că, în noaptea de miercuri spre joi, ar fi intrat în casa unei femei de 61 de ani, din același sat și ar fi încercat să întrețină relații sexuale cu aceasta. Surse au precizat, pentru Gorjeanul, că după ce a lovit-o și a aruncat-o în pat pe vecina care ar fi putut să-i fie bunică, tânărul ar fi avut probleme cu erecția, moment în care bătrâna a început să-l zgârie pe față, bărbatul fiind acum de nerecunoscut. Ulterior, victima a fugit dezbrăcată în curte și a început să țipe, fiind auzită de un vecin care a sesizat Poliția. Femeia locuia singură, copiii acesteia fiind plecați la muncă în Italia. Acum are nevoie de până la șase zile de îngrijiri medicale, după ce a fost agresată de propriul vecin. Mâine, acesta va fi scos din arest pentru a fi audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești.Sedinta de indata a CL Targu Jiu! 15 Dec 2017

Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu se va convoca in aceasta dimineata, de la ora 10:00, într-o ședință de îndată, publică, cu urmatoarea ordine de zi:

Proiect de hotărâre privind participarea Municipiului Târgu Jiu la licitația organizată de SIOMAX SPRL, pentru vânzarea – cumpărarea terenului în suprafață de 2.000 mp.

DIVERSE.

 Dian, nevoit să părăsească ALDE Gorj! A vrut director la o firmă de transport țiței, din subordinea Ministerului Energiei 15 Dec 2017

Liderul ALDE Gorj, Dian Popescu, va părăsi, în următoarele zile, funcția de conducere a organizației politice din județul nostru, asta deoarece Ministerul Energiei i-ar fi pregătit un scaun, la o societate aflată în subordinea acestui organism ministerial. Dian va fi obligat astfel să renunțe la poziția politică, deoarece funcția din ALDE l-ar face incompatibil cu noua poziție de slujbaș la stat. Pentru a renunța la ALDE Gorj, Dian și-ar fi negociat dur plecarea la vârful filialei județene, spun surse de la vârful partidului, dar singurul lucru care l-a făcut să nu-și atingă țelurile fiind condamnarea sa cu supendare pentru corupție.

Numeroasele informații apărute în spațiul public în legătură cu schimbarea președintelui ALDE Gorj, Dian Popescu, sunt reale, liderul Călin Popescu Tăriceanu fiind de acord să-l îndepărteze pe fostul senator de la cârma organizației din județul nostru, fără a-l lăsa totuși din brațe pe cel care i s-a alăturat, printre primii, în acest program politic. Tăriceanu a rezolvat astfel ca Dian să ajungă salariat la o companie aflată în subordinea Ministerului Energiei, punându-l pe ministrul Toma Petcu să stabilească care va fi aceasta. Dian a încercat să-și negocieze plecarea solicitând funcția de director al SC CONPET, firmă specializată în transportul țițeiului, unde Ministerul Energiei deține 58,72% din acțiuni, dar solicitarea i s-ar fi refuzat, susțin surse politice.

Incombatibil cu funcția!
Dian a fost respins deoarece funcția era prea mare pentru capul său, știut fiind că acesta are o condamnare cu suspendare pentru fapte de corupție și un termen de încercare ce nu s-a finalizat încă. În locul funcției respective, i s-a propus o alta la o societate tot aflată în subordinea Ministerului Energiei pe care Dian ar fi acceptat-o, chiar dacă i s-a explicat că noul serviciu nu îi permite să dețină și funcția politică de la ALDE Gorj. În atare condiții, Dian pleacă “de bună voie” de la cârma ALDE Gorj, deși nu mai este un secret că viitoarea conducere a filialei gorjene l-a împins pe Dian din fruntea organizației, asta după ultima discuție extinsă, avută la București, cu Tăriceanu.

Filip, Iordache și Iriza, în noul for de conducere al ALDE Gorj
Robert Filip, primarul orașului Rovinari, edil care a demonstrat maturitate politică și administrativă în scurtul timp trecut de la preluarea mandatului, va fi cel care, cu siguranță, va prelua funcția de președinte al ALDE Gorj, după interimatul ce va fi asigurat de ministrul Toma Petcu. La cârma organizației Filip va fi secondat de Ion Iordache, fostul primar de Turceni, și de Scarlat Iriza, senatorul ALDE căruia i se datorează și creșterea partidului în sondaje la nivel de Gorj, Dian provocând doar repulsie politică, mai ales în rândul membrilor formațiunii politice din județul nostru. Schimbarea va fi benefică ALDE pe toate planurile, partidul urmând să crească în Gorj, spun lideri politici care sunt gata să treacă, masiv, în rândul simpatizanților partidului lui Tăriceanu.
ANAMARIA STOICACâștigătorii tombolei Gorjeanul 2017 15 Dec 2017

Gorjeanul și-a desemnat, joi, câștigătorii la tombola de Crăciun 2017, la care au participat zeci de abonați ai celei mai vechi publicați din Gorj! 14 participanți au fost recompensați cu bunuri, constând în tigăi profesionale pentru gătit, aspiratoare, un telefon mobil performant și un televizor.

Premiul III(tigaie Tefal)
Iancu Sabina-Bumbești-Jiu
Albulescu Victor-Ciuperceni
Popescu Vasile-Târgu-Jiu
Bunget Ion-Polata
Bichea Ion-Tismana
Moraru Octavian-Târgu-Jiu
Trăistaru Elena-Stroiești, comuna Arcani
Bălănescu Ion-Curtișoara
Găvănescu Ioan-Târgu-Jiu
Nedelcu Dumitru-Târgu-Jiu
Premiul II(aspirator)
Voicu Theodor-Târgu-Jiu
Hârșovescu Victor-Turcinești
Premiul I(telefon mobil)
Cincă Ion-Târgu-Jiu
Marele Premiul(Televizor LED)
Calotescu Vasile-Licurici, sat Negreni
Gorjeanul, potrivit conducerii publicației, îi va răsplăti și în anul 2018 pe abonații ziarului, urmând să organizeze alte tombole pentru cititorii loiali. Anul Nou să le aducă tuturor gorjenilor bunăstare, sănătate și mulți ani!
Premiile pot fi ridicate începând de vineri(orele 8.00-16.00), si în următoarele zile lucrătoare, de la secretariatul publicației Gorjeanul, situat vizavi de Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu.
RedacțiaAnchetă la Liceul din Turburea 15 Dec 2017

Cel puțin două anchete sunt în derulare în momentul de față la liceul din Turburea, după ce mama unui elev de clasa a opta a depus plângeri până la Ministerul Educației în care susține că fiul său ar fi fost bătut. Agresorul nu ar fi nimeni altul decât directorul Gheorghe Benegui, acuzat și în trecut de alte scandaluri de acest gen, el respingând categoric toate acuzațiile ce îi sunt aduse. Mama elevului spune că acesta a trebuit să meargă la magazinul din apropierea școlii pentru a-și cumpăra de mâncare, iar la întoarcere a găsit porțile închise. A sărit peste gard împreună cu un alt coleg, iar înainte să intre la clasă, ora de geografie fiind deja începută, a venit directorul Benegui spre el și l-ar fi dat cu capul de pereți. Băiatul nu este nici el ușă de biserică, având o situație școlară proastă, repetând clasa a opta. Benegui spune că nu l-a lovit pe acesta și pune tot scandalul în care este implicat pe seama unor colegi de-ai săi care nu suportă disciplina pe care el încearcă să o impună în cadrul unității de învățământ. Faptele s-au petrecut la mijlocul lunii trecute, iar reclamația a fost înregistrată de abia de curând, mirându-l până și pe directorul adjunct. “După două săptămâni am aflat că am reclamație că l-am luat de ureche. Nu mi se poate imputa așa ceva pentru că eu cu acest elev nu am avut nicio atracție corporală. Nu a fost nicio altercație. El este un elev problemă, elev repetent. A venit în semestrul I anul trecut cu note numai de 2 și 3, fiind transferat ilegal aici. Acele persoane care l-au transferat se gândesc să se răzbune acum pe mine, folosindu-se de copii, de părinți, de oricine. Sunt 2-3 colegi care mă urmăresc”, a menționat directorul Benegui. Plângerile depuse împotriva acestuia au dus la deschiderea unor anchete atât de către IPJ Gorj, cât și de către Inspectoratul Școlar Județean. Inspectorul general adjunct Daniel Mocioi a fost deja la Turburea și a discutat atât cu directorul acuzat, cât și cu elevii. În plus, a urmărit o înregistrare de pe camerele de supraveghere video care par să îi dea dreptate mamei băiatului. “Evenimentul a fost în curtea școlii, lângă terenul de sport. Directorul a constatat că elevul nu era prezent la oră, a sărit gardul școlii și a fost surprins în timp ce alerga spre școală pentru a intra la ore după ce intrase profesorul. Cred că directorul a considerat că a fost necesară această corecție pe care o regretă însă. Din partea noastră ancheta este în derulare deja. Trebuie să mai luăm lămuriri suplimentare nu doar de la copilul implicat, ci și de la cadrele didactice, pe care nu le-am găsit la școală atunci când am fost noi acolo”, spune Mocioi.
Gelu IonescuFlagrant într-un club din Târgu-Jiu! Doi tineri au fost reținuți pentru șantaj și complicitate 15 Dec 2017

O adolescentă de 20 de ani și fostul prieten al acesteia, un tânăr de 26 de ani, din Târgu-Jiu, au fost reținuți, marți, pentru șantaj și complicitate la această infracțiune. Suspciunea este că i-ar fi cerut unui om de afaceri din oraș zeci de mii de euro ca să țină secretă relația extraconjugală pe care tânăra ar fi avut-o cu acesta.
După o noapte de arest, Daiana, suspectată de șantaj şi fostul ei iubit, Ovidiu, acuzat de complicitate la șantaj, au fost arestați la domiciliu, fiind obligați să nu părăsească imobilele în care locuiesc până pe 11 ianuarie, dar și să nu comunice cu ”persoana vătămată”, un om de afaceri din Târgu-Jiu. Decizia nu a fost contestată deocamdată. Flagrantul a avut loc marți, într-un club din municipiu, când afaceristul ar fi mers cu o parte din banii solicitați de suspecți, pentru a nu dezvălui relația sentimentală și faptul că femeia ar fi rămas însărcinată cu acesta, efectuând o întrerupere de sarcină. În fața judecătorilor, suspecta a declarat că ar fi avut o relație sentimentală cu persoana vătămată din data de 15 iunie, după ce bărbatul i-ar fi promis că îi va oferi un apartament în blocul pe care îl construiește în Târgu-Jiu și un autoturism. Înainte de această relație, fata ar fi fost iubita celui care a fost reținut alături de ea și care ar fi încercat să o ajute să obțină banii de la afacerist, tocmai pentru că Daiana ar fi avut o datorie mai veche, de 22.000 de euro la el, sumă pe care în trecut o pierduse la ruletă.
Omul de afaceri implicat a solicitat ca numele său să nu fie făcut public și chiar a negat că ar avea legătură cu cei doi tineri reținuți. ”Am trecut pe acolo și am plecat. Sunt o persoană cumva politician sau persoană public? Nu știu nimic. Nu am nicio treabă.Eu pot să răspund, pot să nu vă răspund. Nu este adevărat nimic. Așteptați să apară rechizitoriul și vedeți atunci, dacă există rechizitoriu. Nu am ce punct de vedere să am. Sunt o persoană particulară. V-aș ruga să nu fie folosit numele meu undeva”, a spus acesta.
Nici procurorul de caz nu dorește să ofere detalii, deocamdată, pentru a nu afecta ancheta. ”Există un dosar înregistrat în care se efectuează cercetări cu privire la fapta de șantaj, dar în acest moment procurorul nu și-a manifestat disponibilitatea de a da date și informații cu privire la dosar”, a declarat Florin Bocai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.
Surse susțin că, deși este cu 35 de ani mai tânără, suspecta ar fi avut o relație cu omul de afaceri și l-ar fi ameninţat că îi va trimite soţiei sale mai multe imagini în ipostaze intime și chiar ar fi mers la domiciliul acesteia să spună că ar fi dus-o la mare și ar fi rămas însărcinată. Ca să scape, bărbatul ar fi anunțat Poliția. Apropiații fetei au o altă variantă. ”I-a dat 27 de mii de euro să-i facă un copil, să rămână însărcinată. Fata n-a putut să ţină sarcina şi acum el îşi cere banii înapoi”, a spus o rudă a acesteia.
Anchetatorii susțin că ar fi la dosar mai multe probe. ”Din cuprinsul acestora nu rezultă faptul că ar fi fost vreodată ameninţat, şantajat sau, într-un fel, constrâns de cei doi inculptaţi pentru a da aceste sume de bani”, a declarat Narcis Nădrag, avocatul bărbatului reținut.Control ministerial la SJU Târgu-Jiu 15 Dec 2017

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, le-a cerut inspectorilor sanitari să facă un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, urmare a informaţiilor din presă conform cărora la maternitatea din această unitate se pun cârpe în geamuri ca să nu intre vântul, instrumentarul este ruginit iar mesele de naşteri, rupte.

“Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, a cerut de urgenţă inspectorilor sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj să efectueze o misiune de control la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, urmare a informaţiilor apărute în mass-media cu privire la maternitatea din această unitate sanitară”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS). Inspectorii sanitari vor verifica condiţiile igienico-sanitare şi de acordare a asistenţei medicale în spital, în special în cadrul secţiei de Obstetrică-Ginecologie, şi vor prezenta conducerii MS un raport cu privire la situaţia existentă, se precizează în comunicat.

Deficiențele, consemnate de DSP Gorj
Prin intermediul unui comunicat de presă, Direcția de Sănătate Publică Gorj a anunțat, ieri, că problemele de la Secția Obstretică Ginecologie a SJU Târgu-Jiu nu au fost ignorate de reprezentanții acestei instituții. Mai mult, în urma controalelor repetate din anul 2017, DSP Gorj a consemnat deficiențele și le-a adus la cunoștință conducerii instituției. “Spitalul Județean de Urgențe Târgu-Jiu are un plan de conformare, valabil până în februarie 2018, care este anexă a Autorizației Sanitare de Funcționare, perioadă în care se impun măsuri de renovare, reparații curente, achiziții de instrumentar și de diverse bunuri necesare desfășurării activității secției în condiții optime”, se arată în comunicatul DSP Gorj. În cadrul documentului se subliniează faptul că “din punct de vedere a condițiilor igienico-sanitare privind curățenia, dezinfecția, dezinsecția și aprovizionarea cu produse biocide și igienico-sanitare în secție nu au fost constatate deficiențe”. În data de 13 decembrie 2017, inspectorii DSP s-au mai deplasat, de altfel, încă o dată în cadrul secției și au constatat deficiențe legate de renovarea acesteia, instrumentar depășit și aparatură depășită, motiv pentru care au solicitat SJU Târgu-Jiu un plan de măsuri urgente pentru remedierea deficiențelor constatate. Planul a fost înaintat noii conduceri a SJU Târgu-Jiu, mai comunică DSP Gorj.
A.STOICAPrimarul Pungan, reconfirmat președinte al PSD Bălănești 15 Dec 2017

Începând de miercuri, mandatul de președinte al PSD Bălănești a fost reînnoit, pentru actualul primar al comunei, Ovidiu Pungan. Edilul social-democrat a fost ales în unanimitate în această funcție, la conferința locală de alegeri din Bălănești, la care a participat și vicepreședintele PSD Gorj, Claudiu Manta. “La invitația domnului primar Ovidiu Pungan și a colegului Chepeneag Valentin am participat, împreună cu colegii seniori, la conferința PSD Bălănești. M-am simțit ca acasă pentru că așa e, la Bălănești sunt acasă. Felicitări domnului primar pentru reconfirmarea dumnealui în funcția de președinte al PSD Bălănești”, a transmis Costi Dumitrașcu, liderul TSD Gorj. Invitat la conferința de la Bălănești a fost și primarul comunei Scoarța, Ion Stamatoiu.
A.STOICADecizie a MAP: În 2018 se va finaliza o investiţie importantă în Gorj! 15 Dec 2017

Comisiile reunite de specialitate din Parlament au avizat marţi favorabil bugetul pentru 2018 al Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP), cu 13 voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi o abţinere. Potrivit proiectului avizat, anul viitor se va finaliza o investiţie a MAP, aflată în derulare în judeţul nostru. Din sinteza planurilor ministerului de resort pentru anul viitor reiese că, în 2018, vor fi finanţate, printre altele, 27 de obiective pentru înfiinţarea perdelelor forestiere care totalizează 656,87 hectare, din care trei obiective în execuţie, care totalizează 63,39 hectare şi 24 de obiective noi care totalizează 587,48 de hectare. De asemenea, din obiectivele de investiţii care vor fi finalizate în cursul anului viitor sunt enumerate: Amenajare râu Vaser (în localitatea Vişeu de Sus, judeţul Maramureş), Amenajare Valea Nimăieşti (judeţul Bihor), Acumulare nepermanentă Ginta, pe râul Crişul Negru (judeţul Bihor), Regularizare şi apărare de mal râu Orăştie pe sectorul Costeşti Orăştie (judeţul Hunedoara), Consolidare şi reprofilare canal descărcare Bega-Timiş, pe sectorul Topolovăţ, confluenţă râu Timiş (judeţul Timiş), Punerea în siguranţa la priza cu barare Rovinari (judeţul Gorj), Amenajarea pârâu Baraolt pe sectorul Biborţeni, confluenţă râu Olt (judeţul Covasna), Punerea în siguranţă a barajului Iezer (judeţul Călăraşi), Reabilitare dig râu Prut în incinta Brateşu de Jos (judeţul Galaţi) şi Supraînalţare dig oraş Sulina (judeţul Tulcea). Conform proiectului de buget pentru a anul viitor, Ministerul Apelor şi Pădurilor ar urma să beneficieze de o alocare din credite bugetare de 438,878 milioane de lei, în creştere cu 26,84% faţă de anul 2017. În acelaşi timp, valoarea creditelor de angajament anunţată pentru 2018 se ridică la 2,150 miliarde de lei. Totodată, cheltuielile curente estimate pentru anul viitor sunt în cuantum de 339,678 milioane de lei (credite bugetare), mai mari cu 33,84% comparativ cu execuţia preliminată din anul precedent. Creditele de angajament prevăzute la capitolul Cheltuieli curente se ridică la 1,940 miliarde de lei.
I.M.Stadionul Municipal, gata spre vară? 15 Dec 2017

Compania Naţională de Investiţii a predat, în urmă cu câteva săptămâni, noul stadion de fotbal clubului CS Universitatea Craiova. Lucrurile se mişcă mai greu la Târgu Jiu, numeroase termene de finalizare fiind avansate, fără sens, până acum. De altfel, municipalitatea va prelua noua arena atunci când lucrările din exteriorul stadionului vor fi gata. Presa din Dolj a scris că, la Craiova, finanţatorul Mihai Rotaru a cumpărat mobilier de peste 100 de mii de euro, iar astfel clubul său, CS Universitatea, a reuşit să inaugureze mai repede arena, fără licitaţii. La Târgu Jiu se vehiculează că aceste procese vor dura, şi s-ar putea să avem parte de vreme mult mai calduroasă când va fi gata “Municipalul”. Principalul creditor de la Pandurii, Marin Condescu, care a estimat că lucrările se vor prelungi până în 2018, se întreabă dacă nu este vorba şi de rea voinţă. “Cred că ar fi în stare să amâne darea în folosință a stadionului până în 2020 când se termină contractul de comodat cu Pandurii. Dar, ceea ce nu înțeleg ei este că justiția va prelungi contractul de comodat după 2020”, a declarat Condescu la un post de radio local. Fostul preşedinte de la echipa de fotbal a tras şi un semnal de alarmă, spunând că vor fi costuri foarte greu de suportat pentru a întreţine arena.“O să vedeți un lucru care se va întâmpla. Compania Națională de Investiții vrea să predea obiectivul, fiindcă spun că au terminat toate lucrările. Compania spune: încălziți stadionul să nu se degradeze. Nefiind încă finalizată rețeaua de gaze naturale, vor încălzi cu energie electrică. Vor fi costuri atât de mari, încât își vor da seama că această structură trebuie să producă bani ca să nu devină o povară”, a precizat Condescu. În schimb, un alt om de sport, antrenorul emerit de la CS Pandurii, Ion Bură, a declarat că stadionul va fi inaugurat în luna mai. “Din punctul meu de vedere, vă spun, garantat, stadionul va fi dat în folosinţă în luna mai. E părerea mea, oricum merge mai greu în lunile de iarnă. Noi, cei de la atletism, împreună cu Primăria, am vrea să inaugurăm stadionul cu un concurs adevărat, cu anumite probe, să deschidem aşa cum trebuie pista de atletism”, a spus Bură. Lucrările de modernizare au început în toamna anului 2015.Elevii ŞPA Târgu-Jiu, premiaţi la Concursul Naţional de Pictură şi Grafică 15 Dec 2017

Consiliul Judeţean Sibiu prin Şcoala Populară de Artă şi Meserii „Ilie Micu” a organizat în cadrul proiectului „Festivalul Şanselor Tale”, în perioada 4-15 decembrie, ediţia a III-a a Concursului Naţional de Pictură şi Grafică. Anul acesta, tema concursului a fost „De vis”. Concursul s-a adresat elevilor Şcolilor Populare de Artă din ţară şi a fost structurat pe 3 secţiuni: pictură (tineri şi adulţi); grafică (tineri şi adulţi); pictură şi grafică (copii)
Juriul a fost alcătuit din personalităţi sibiene cunoscute în domeniul artei. În evaluarea lucrărilor de pictură, juriul a ţinut cont de creativitatea, originalitatea şi imaginaţia elevilor. La acest concurs, elevii ŞPA Târgu Jiu au obţinut două premii: Locul I – secţiunea pictură-grafică (copii) – Popescu Teodor Mihai, coordonator Nicolcea Loreta; Locul III – secţiunea pictură-grafică (copii) – Tămîrşi Teodora Paraschiva, coordonator Nicolcea Loreta. Conducerea instituţiei felicită pe elevii participanţi şi premianţi şi pe profesorul coordonator Nicolcea Loreta şi le doreşte succes pe mai departe asigurându-i, totodată, de sprijinul său permanent pentru promovarea artelor vizuale!
I.M.A 12-a ediție a Coralei Gorjene de la Târgu-Jiu 15 Dec 2017

O nouă ediţie a Festivalului-concurs „Corala Gorjeană” se desfăşoară săptămâna viitoare, mai exact marţi 19 decembrie începând cu ora 18.00 la Colegiul Naţional Spiru Haret din municipiul Târgu-Jiu.

Anul acesta, la festivalul „Corala Gorjeană” participă 10 coruri şi grupuri corale. Această manifestare este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, iar partener este Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”. Scopul acestui festival este acela de a revitaliza corala de amatori, atât la nivelul şcolilor gimnaziale, cât şi al liceelor şi aşezămintelor de cultură.
Festivalul se desfăşoară pe trei secţiuni: coruri mixte mari şi de cameră, coruri pe voci egale şi grupuri corale mixte şi grupuri pe voci egale.
Fiecare cor trebuie să interpreteze câte trei piese: o piesă din repertoriul naţional, o piesă din repertoriul internaţional şi o piesă din repertoriul sărbătorilor de iarnă.
M.S.Hoțul de geci, eliberat 15 Dec 2017

Tânărul de 21 de ani, din Mehedinți, care a ajuns marți seara în arest, sub acuzația de furt calificat, a scăpat de cătușe după o noapte de reținere. Acesta va rămâne sub control judiciar, fiind acuzat că, în noaptea de 7 spre 8 decembrie, ar fi intrat în casa unei femei din Preajba, reușind să fure 28 de geci. ”Acesta ar fi pătruns, fără drept, într-o casă nelocuită, aflată în construcție, din cartierul Preajba, ce aparţine unei femei, de 49 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, de unde ar fi sustras mai multe articole de îmbrăcăminte dintr-un dulap. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Gorj.
Dosarul se află la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Prejudiciul a fost recuperat.Andrei Ivan, în stand-by 15 Dec 2017

Atacantul de la FC Krasnodar Andrei Ivan nu doreşte să revină în România. Deşi Universitatea Craiova insistă pentru împrumutul fostului vârf, Ivan este convins că se poate impune în Rusia. Totuşi, fotbalistul de 20 de ani a declarat că ar accepta să se întoarcă în ţară doar la trupa din Bănie. “Nu mă întorc în România, sunt plecat abia de șase luni. Vreau să mă impun în Rusia. M-am acomodat, îmi place orașul, mă simt foarte bine. Îmi mai trebuie puțin timp să prind încredere în mine. Am învățat și limba. Pentru mine, în România există doar Universitatea Craiova. De ce să accept o altă ofertă? Sunt la Krasnodar, îmi e foarte bine acolo. Nu e vorba ca eu aș refuza Steaua, o să o refuze cei de la Krasnodar. Momentan nu vreau în România!”, a spus Ivan, pentru Pro TV. În ciuda acestei declaraţii, preşedintele “juveţilor”, Marcel Popescu nu a exclus o “repatriere” a lui Ivan. “Să lăsăm timpul să-şi ducă la bun sfârşit menirea. Ce pot să vă spun e că încercăm, pe cât este posibil, ca în 2018 să fim mai puternici şi mai performanţi. Nu vă spun acum că-l luăm pe Andrei Ivan, dar s-ar putea să vă spun pe 22 decembrie, aşa cum nu v-am spus că opţiunea de cumpărare a lui Alex Mitriţă era până la 30 mai, dar am executat-o în decembrie”, a declarat oficialul clubului. Andrei Ivan a marcat 19 goluri și a reușit 13 pase decisive în cele 101 meciuri jucate pentru Universitatea.Moș Crăciun a ajuns la Complexul de Servicii Alternative la Protecția Rezidențială Târgu-Jiu 15 Dec 2017

Complexul de Servicii Alternative la Protecția Rezidențială (CSAPR) Târgu-Jiu, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj a găzduit, joi, 14 decembrie 2017, o emoționantă serbare de Crăciun. Copiii au primit și vizita Moșului, ajutorul acestuia fiind Laurențiu Diaconescu, directorul general al DGASPC Gorj.

Complexul de Servicii Alternative la Protecția Rezidențială (CSAPR) Târgu-Jiu cuprinde Centrul maternal Târgu-Jiu, Centrul de zi Târgu-Jiu și Serviciul de monitorizare asistență și sprijin al femeii gravide predispuse să își abandoneze copilul Târgu-Jiu. În ultima lună din an, numeroase persoane cu suflet mare ajung aici cu daruri pentru copii. „În luna decembrie, luna cadourilor, beneficiarii noștri de la Complexul de Servicii Alternative la Protecția Rezidențială (CSAPR) Târgu-Jiu, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, au parte de multe bucurii. Aș începe cu sărbătorirea zilei de Moș Nicolae, când au primit cadouri de la domnul Dan Ilie Morega-președintele Institutului de Analize și Investigații Publice și Politice, care au constat în dulciuri, sucuri, fructe și s-au simțit foarte bine. Au început să vină și grădinițe și școli generale și licee, care probabil vor veni și în perioada următoare”, a precizat Gheorghe Milosteanu, șeful CSAPR Târgu-Jiu.
În centrul de zi sunt 24 de copii, iar în centrul maternal se află 7 mame cu 8 copii.

Zi de sărbătoare la Centrul Maternal
Mămicile din Centrul Maternal, conducerea și angajații CSAPR Târgu-Jiu, au asistat la un spectacol de Crăciun, susținut de copii din centrul de zi. Evenimentul a fost precedat de tradiționala tăiere a porcului, după cum a subliniat Gheorghe Milosteanu, șeful Complexului: „ieri, cu sprijinul DGASPC Gorj, am primit un porc, care a fost sacrificat în unitatea noastră, împreună cu copii și salariații. Astăzi avem această serbare de sfârșit de an, copii vor beneficia de un meniu îmbunătățit, având, pe lângă meniul de la firma de catering, și pomana porcului tradițională; am pus și noi câțiva bani și am cumpărat sucuri și cozonac și apă minerală, pentru ca acești copii să se bucure cum se cuvine de aceste zile.”
După ce au interpretat colinde și poezii specifice acestei perioade, copiii au primit vizita Moșului, care a venit încărcat cu daruri dulci. „Moș Crăciun a fost ajutat de domnul director general al DGASPC, Laurențiu Diaconescu”, a spus Gheorghe Milosteanu, șeful CSAPR Târgu-Jiu.
Și în următoarea perioadă, beneficiarii Complexului de Servicii Alternative la Protecția Rezidențială (CSAPR) Târgu-Jiu, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, vor avea parte de zile speciale, în care vor simți cu adevărat spiritul sărbătorilor de iarnă.
Minodora SuceaVictorie pentru o iarnă liniştită! 15 Dec 2017

Universitatea Craiova îşi propune să termine anul 2017 cu un succes, chiar dacă pe terenul din Bănie vine liderul campionatului, CFR Cluj. Oltenii au de luat şi o revanşă după meciul tur, când rezultatul final a fost influenţat de un arbitraj care i-a avantajat pe ardeleni. Cele două formaţii sunt despărţite în clasament de 9 puncte, şi ambele vor intra în intersezon de pe poziţiile actuale, 1 şi 3. Cel mai probabil, suporterii olteni vor umple “OZN”-ul la meciul de sâmbătă, iar atmosfera va fi una încinsă. “Sentimentul meu este că se va juca cu casa închisă după ritmul în care se vând biletele. Cred că vom avea parte de un fotbal de înaltă calitate, cum a fost meciul cu Viitorul, un joc care a fost catalogat la unison ca fiind cel mai frumos de până acum, din actuala ediție de campionat. E clar că ne vom da tot concursul în meciul de sâmbătă ca să câștigăm. Nu știu dacă noi sau ei suntem mai omogeni sau mai buni ca în tur. Știu însă că avem un meci cu CFR Cluj, actualul lider, echipa care a primit cele mai puține goluri, și noi ne dorim victoria, ca de fiecare dată“, a declarat preşedintele “juveţilor”, Marcel Popescu, pentru gds.ro. Jucătorii Universităţii nu sunt impresionaţi de echipa ce se află în fruntea Ligii 1, declarând că formaţia olteană este la fel de valoroasă ca trupa lui Dan Petrescu. “Pe mine nu mă sperie CFR-ul, chiar dacă este pe primul loc. Alte echipe cred că joacă mai bine, dar ei sunt pe primul loc, aşa că nu avem ce să comentăm. Eu am încredere, dacă practicăm acelaşi joc din partida cu Viitorul, cu siguranţă vom câştiga. Este cel mai important joc, sperăm să ne împingă suporterii de la spate şi vom face un meci mare”, a spus mijocaşul Alexandru Mateiu. “Nu este neapărat o victorie obligatorie, dar trebuie să tratăm meciul cu maximă seriozitate, cu maximă concentrare, şi să trecem peste remiza din partida cu Mediaş. Ei au o echipă bună, dar şi noi suntem la fel de buni. Dan Petrescu a fost în tribună la ultimul joc, să ne studieze de aproape”, a declarat extrema Cristian Bărbuţ. Partida Universitatea Craiova – CFR Cluj va începe de la ora 20.30.Ca la noi, la nimeni – Violenţa – refugiul incompetenţei! 15 Dec 2017

Într-o zi tristă, în care o ţară întreagă aflase că o psihopată cu origini craiovene împinsese la metroul bucureştean o tânără de 25 de ani înaintea trenului sau mai exact a metroului, iată că o pretinsă deputată renumită pentru violenţele ei de limbaj, parcă rupt dintre cei mai inculţi protestatari “#rezist” şi-a ameninţat o colegă, pe Steluţa Cătăniciu (ALDE) că “ne întâlnim la metrou!” Un fel de ameninţare cu moartea.
Individa parvenită deputat pe listele partiduleţului soroşito-SRIst botezat USR (Uniunea Sabotaţi România!) poartă numele de Cosette Chichirău şi e renumită pentru batjocura şi bălăcărelile la care-şi supune colegii parlamentari.
Numita Cosette Chichi&rău îi mai făcuse de ocară cu vorbe grele şi pe alţi colegi. Evident, precum protestatarii, nu recunoaşte nimic.
În nimicnicia ei, Cosette Chichirău iotă că ea însăşi transmitea în direct pe Facebook dialogurile ei spurcate cu aceia pe care-o jignea.
Şi deci înregistrările deveniseră virale, adică publice şi o contraziceau!
Pe deputatul George Rădulescu îl filma şi tot ea comenta: “Iată-l pe hoţ. S-a mai îngrăşat un porc. Îi merge bine de când fură. Seamănă cu un porc în păpuşoi”. Ba îl face hoţ, ba porc.
Şi asta când nu protesta în Camera Deputaţilor, acolo unde un electorat de teapa domniei sale cu nume rar – Cosette, eroina lui Victor Hugo din “Mizerabilii”, se ocupa cu transmisiuni în direct pentru prostimea Facebook-istă!
Dar înainte de a o ameninţa cu moartea la metrou pe deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu.
“Mizerabila” de Cosette Chichirău îl mai ameninţase cu puşcăria pe deputatul PSD Eugen Nicolicea.
Cum că “mă voi ocupa personal să ajungeţi la pulcărie”. Iată cum “mizerabila” Cosette se dă mare, cu relaţii sus puse. Cine ştie, la DNA sau chiar la președinţie?! Uşor-uşor, limbajul agresiv şi violenţa de limbaj își fac loc sub cupola Parlamentului.
Dacă la Metrou există pază plătită degeaba, oare va fi cazul din cauza unor USR-işti de joasă speţă să se introducă pază şi în sălile Camerei Deputaţilor?
La dialogul suburban şi ameninţător cu moartea produs de “mizerabila” Cosette, eroină a romanului “Mizerabilii” de Victor Hugo, a fost martor şi deputatul PSD Liviu Pleşoianu, un om de mare curaj şi intransigenţă.
El propune ca specimene precum Cosette Chichirău să nu mai aibă acces în Parlament.
Ion PREDOŞANU

P.S. La Liceul din Turburea Gorjului există un profesor de matematică tare tulburat la minte care-şi bate elevii. Şi mai este şi director adjunct. Poziţie din care îşi permite să blocheze camerele de supraveghere, ca să nu fie probe. Chiar mai rău decât la Metrorex.(Ion Predoşanu)Cabanierii din Rânca, în ajutorul șoferului rămas fără permis 15 Dec 2017

Șoferul din Pitești care duminica trecută a rămas fără permisul de conducere pentru că a urcat cu autocarul spre Rânca, ignorând interdicția de 7,5 tone de la baza muntelui, va fi ajutat de cabanierii din stațiune în procesul cu autoritățile. Șeful Asociației Cabanierilor din Rânca, Constantin Pănescu, spune că circa 30 de investitori din stațiune au convenit să cotizeze cu câte 100 de lei pentru a strânge suficienți bani încât să îl tocmească pe avocatul Doru Viorel Ursu. Fostul ministru de interne din 1990 ar urma să pledeze cauza șoferului pentru a-l ajuta să își recupereze permisul ce i-a fost ridicat acum. “Polițiștii văzuseră că autocarul era cu copii în Rânca. Vorbim de olimpici din București care au fost urcați până în stațiune, că doar nu era să fie lăsați să vină pe jos. Așa cum urcă deseori camioanele cu zeci de tone de lemne, așa a urcat și autocarul, mai ales că drumul era la negru. Când au văzut că se pregătește de coborâre, polițiștii au luat-o înainte și au stat la pândă, în loc să vină să vorbească să ajute la coborârea în siguranță a copiilor. Oricum drumarii împrăștiaseră 30 de tone de antiderapant și drumul era bun. Noi am decis să îl ajutăm pe acest șofer pentru că vrem să dăm un semnal clar de susținere a celor care vor să vină la noi în stațiune. Dacă îi îndepărtăm pe copii îndepărtăm viitorul acestei stațiuni. Și așa nu ne iubește nimeni. Parcă s-a format un grup infracțional organizat menit să ne împiedice pe orice cale să ne dezvoltăm și tocmai de aceea facem tot ce e posibil pentru a-l ajuta pe bietul șofer”, a explicat Pănescu.
Gelu IonescuPoveste de iarnă 15 Dec 2017

A plecat Moș Nicolae… s-au stins luminițele de la sărbătorirea tuturor celor cărora le-a fost dăruit numele acestui sfânt bun și darnic…
Am trăit, ca în fiecare an, amintirile adunate și păstrate cu drag, într-un lăcaș sfânt al inimii mele. Acest Moș iubitor și generos a venit an de an de când eram copil… A venit la generația următoare și a fost la fel de îndrăgit. Copiii mei îl așteptau cu emoție să le pună în pantofiori ceea ce ei cereau cu respect, într-o scrisoare scrisă îngrijit, pe o hârtie puțin afumată și arsă pe contur. Acum, sunt martor la bucuria noii generații, a nepoțeilor, care își așează cu grijă cizmulițele lângă șemineu și lasă acolo câte un desen pentru Moș. Cât este de frumoasă copilăria! Și ce puțin îți trebuie să fii fericit! Și ce păcat că unii părinți și bunici nu mai știu să fie copii, nu mai știu să se bucure de lucruri mici!
A plecat Moș Nicolae, după ce și-a făcut cu drag datoria față de toți cei mici și mari. Locul este liber acum pentru Moș Crăciun, care nu se lasă mai prejos. Câtă forfota în magazine, câtă agitație cu împodobirea bradului, cu amplasarea ghirlandelor de lumini și a plaselor cu beculețe…
Străzile centrale ale orașelor sunt bogat împodobite cu lumini, vitrinele fac loc unui brad încărcat cu globulețe, jucării și dulciuri. În cartiere se zăresc, prin ferestrele caselor, brazii luminați, care așteaptă sărbătoarea Crăciunului. Brazii adună în jurul lor familia, să depene amintiri și să savureze bucate tradiționale, făcute cu sufletul pentru această sărbătoare.
Îmi amintesc de bucuria cu care ne duceam, cu toată familia, la Orășelul Copiilor, amenajat în Parcul Orașului, să admirăm bradul imens, care era împodobit cu globuri mari și beculețe. Lângă brad, stătea falnic Moșul, îmbrăcat într-o mantie lungă, roșie, bordată cu alb. Și-mi mai amintesc că erau presărate prin parc câteva chioșcuri desprinse din povești, de unde puteai să cumperi o turtă dulce, o napolitana, o acadea… Era o zi de neuitat.
Într-o iarnă a copilariei mele am fost, de sărbători, la București. Am vizitat muzeul Grigore Antipa, dar n-am lipsit nici de la Orășelul Copiilor. Bradul enorm parcă atingea norii, așa îl vedeam eu, copil fiind. Iar Moșul era și mai impunător. Comercianții își vindeau cu succes vata de zahăr, o mare atracție pentru copii. Era un ger năprasnic, dar îl simțeam abia când ajungeam la căldură, unde mâinile și picioarele începeau să se dezghețe.
Pentru mine, sărbătorile de iarnă au rămas, așa cum au fost întotdeauna, un vis frumos. Un vis cu daruri, cu voie bună, cu zâmbete și multe luminițe care se înmănunchează cochet într-o lumină cu o strălucire aparte. Un vis care aș vrea să dureze aievea…
Pe fețele copiilor se citește bucuria cu care trăiesc sărbătoarea Crăciunului, așteptând cu nerăbdare să împartă și să deschidă darurile pe care Bătrânul Moș le-a așezat sub pom, cu grijă să nu uite pe cineva.
Simt o împăcare imensă că Moș Crăciun și-a reluat identitatea, după ce ani mulți a cutreierat țara sub numele pe care a fost obligat să-l poarte, acela de Moș Gerilă.
Vremurile se schimbă, dar datinile rămân. Să ne bucurăm de ele și să le transmitem în stare cât mai pură, din generație în generație. Peste zeci și zeci de ani, copiii de astăzi și de mâine ne vor fi recunoscători pentru amintirile frumoase.
Trimit o rază de lumina și multă, multă recunoștință acelora care, chiar în vremuri grele, mi-au dat ocazia să simt bucuria acestor momente. Am vegheat an de an ca datina străbuna să nu piară, iar acum stau la gura sobei și privesc cu nostalgie cum copiii mei o dau mai departe copiilor lor…
V. B.Percheziții în Gorj și București 15 Dec 2017

Poliţiştii și un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au efectuat, ieri dimineaţă, șapte percheziţii la persoane acuzate că ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 100.000 de lei, prin evaziune fiscală.
”La data de 14 decembrie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea procurorilor, efectuează șapte percheziţii, la sediile unor firme și la locuințele unor persoane, pe raza județului Gorj și a municipiului București, bănuite de săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.
Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada ianuarie 2014 – februarie 2015, administratorii societăţilor comerciale, din București, ar fi efectuat operaţiuni fiscale nereale, realizând achiziții de la societăţi comerciale, cu un comportament tip fantomă, cu sediul social în județul Gorj.
Ca urmare a sustragerii de la plata taxelor și impozitelor aferente mai multor achiziții intracomunitare, cu obiecte de vestimentație și încălțăminte, a fost produs bugetului consolidat al statului, un prejudiciu de 97.500 de lei”, se precizează într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.MESAGIUL DE ANUL NOU ADRESAT POPORULUI ROMÂN DE CĂTRE M.S. REGELE MIHAI I 15 Dec 2017

ROMÂNI,
Neînduplecatele sforţări ale unei mari puteri de a subjuga Ţara noastră, ne-au despărţit pentru un timp, dar nicio forţă din lume nu poate rupe trainicile legături ce le-am avut. Deşi inimile noastre sunt pătrunse de durerile Ţării noastre, desnădejdea nu ne-a copleşit niciodată iar, astăzi, speranţele noastre sunt mai puternice decât oricând. Suferinţele grele pe care poporul român le-a îndurat şi le îndură cu multă bărbăţie sunt astăzi un învăţământ pentru multă lume. Neștirbită conştiinţa poporului Român, solidaritatea sa firească, energia pe care a manifestat-o de atâtea ori, dovedesc, azi, tuturora că Naţiunea Română merită a fi sprijinită în dorinţa sa vie de libertate. În cursul veacurilor trecute, Poporul Român a suferit şi alte încercări dintre cele mai grele, dar el a rezistat, căci nimeni nu a putut doborî voinţa sa vie de viaţă naţională. El a rămas întotdeauna credincios datinilor şi idealurilor sale, prietenilor şi ocrotitorilor săi astăzi ca şi în trecut. Români, o tiranie ce ameninţă lumea întreagă ne-a cotropit pământul strămoşesc, în faţa lui stau însă puterile spiritului şi credinţei, forţele materiale ale marilor democraţii apusene şi pretutindeni nobila conştiinţă a omului. „Este sigur” că în această luptă uriaşă, dreptatea universală va birui şi cu ea dreptatea poporului român va fi răzbunată, dreptul său la o viaţă liberă va fi din nou respectat. Din inimile noastre curate să nu piară nădejdea, iar voinţa noastră de unitate naţională să rămână nebiruită! Să fim întotdeauna un exemplu de integritate naţională. Ştim că în faţa acestei mari tragedii, Poporul Român rămâne unit cu credinţa în Dumnezeu, Adevăr şi Dreptate!
TRĂIASCĂ ROMÂNIA!
Ss/ Mihai I. Rege al Românilor

O pagină – mesaj de o indiscutabilă măreţie istorică
“Gorjeanul’’ devine, prin gestul editorial de faţă, beneficiarul unui text de o indiscutabilă măreţie istorică. În anul 1951, eroul gorjean, al luptelor anticomuniste şi antisovietice, căpitanul Grigore Brâncuşi, a transcris discursul Regelui Mihai I, adresat de Anul Nou poprului român, din exil. Grigore Brâncuşi se afla la conacul lui Dincu Gheorghe din Topeşti, dimpreună cu ordonanţa sa Gheorghe Martău şi recepţionând un post de radio din Occident, a considerat demersul său o datorie de conştiinţă şi onoare. Mesajul în sine reprezintă un desăvârşit model de patriotism pur, care îşi întrepătrunde trăirea sinceră cu o asmare simbolică, de către Casa Regală, a destinului ales al naţiei româneşti. Dar, totodată, strigătul Regelui Mihai I semnifică sensul luptei împotriva oricărei tiranii şi, acum la 100 de ani de Românie modernă, îndemnul-chemare de a păstra Unitatea Naţională nebiruită.
(Dan Pupăză şi I.P.Brădiceni)Termen limită la APIA Gorj pentru subvenţia la motorină 15 Dec 2017

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că fermierii pot depune cererile de acord pentru ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură până la începutul anului 2018.

Astfel, până la data de 3 ianuarie 2018 inclusiv, se depun Cererile de acord pentru finanţare pentru ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură aferente anului 2018, conform prevederilor OMADR nr. 1727/2015, cu completările şi modificările ulterioare. Cererile de acord pentru finanţare aferente anului 2018 se depun la Centrul Judeţean al APIA Gorj. Persoanele fizice pot fi acceptate ca potențiali beneficiari ai prezentei scheme dacă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul pentru finanţare, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală, conform OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare. Condiţiile de acordare în funcţie de sectorul/sectoarele vegetal, zootehnic şi/sau îmbunătăţiri funciare în care îşi desfăşoară activitatea potenţialii beneficiari sunt următoarele: să fie înscrişi în Registrul unic de identificare (RUI) al APIA (să deţină ID fermier); să fie înscrişi în evidenţele APIA cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul plantaţiilor viticole, după caz; să fie înscrişi în Registrul agricol cu suprafețele agricole aflate în exploatare, inclusiv pentru spațiile protejate (sere și solarii), precum și cu efectivele de bovine/ovine/caprine/porcine/ păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz; să fie înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE) al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sau să deţină document de înregistrare/autorizare sanitară veterinară pentru porci/păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz; suprafeţele de teren pe care le exploatează să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, cu excepţia suprafeţelor aferente legumelor cultivate în spaţii protejate. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha; să exploateze/să deţină/să crească animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase în vederea obţinerii producţiei agricole pentru care solicită ajutorul de stat; să utilizeze instalaţii de irigat acţionate cu motoare termice. Cererea de acord pentru finanţare se depune însoţită de următoarele documente: copie a documentelor de identitate și a documentelor de înregistrare; adeverinţă eliberată de Primărie cu suprafețele agricole aflate în exploatare, inclusiv pentru spaţii protejate /cu efectivele de animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz; adeverinţă eliberată de către Oficiul Național al Viei și al Produselor Vitivinicole pentru suprafețele cu vie, după caz; situația suprafețelor și a structurii estimative a culturilor pentru care solicită ajutorul de stat si/sau producția de ciuperci estimată; copia documentului care atestă înregistrarea/autorizarea sanitară veterinară pentru porci/ păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz; situația privind calculul efectivului rulat /mediu estimat anual, în funcție de specie, întocmită de beneficiar; dovada că solicitantul nu figurează ca debitor la organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare, precum şi la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, furnizorul de apă şi de electricitate, după caz; copie de pe contractul de irigaţii/furnizare a apei, după caz; cantitățile de motorină pentru care se solicită ajutorul de stat sub formă de rambursare pentru sectorul îmbunătățiri funciare; angajamentul solicitantului persoana fizică cu privire la autorizarea ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală, conform OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, conform modelului anexa 5 din Ordin.
Izabella MolnarGeantă cu bani, carduri și documente, găsită pe bancă, în parcul din Rovinari 15 Dec 2017

O tânără de 30 de ani, din orașul Rovinari, a mers, miercuri, la sediul Poliţiei, după ce a găsit o geantă pe o bancă din parcul central. În interior se aflau un portofel cu suma de 630 de lei, o eşarfă, carduri bancare şi alte documente personale. Proprietara se prezentase deja la Poliție, pentru a anunța că și-a pierdut poșeta. ”Din primele verificări efectuate de poliţişti s-a stabilit că geanta aparţine unei femei, pensionară, de 67 de ani, din localiatate, care se prezentase deja la sediul poliţiei, pentru a informa despre pierderea genţii, în acea zonă. Geanta, conţinând toate bunurile, a fost restituită de către organele de poliţie, aparţinătoarei de drept, aceasta mulţumindu-i personal tinerei care a găsit-o”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Gorj.Pensii mai devreme pentru gorjeni! 15 Dec 2017

Veste bună pentru pensionarii gorjeni! Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Gorj a demarat plata drepturilor aferente acestei luni astfel încât vârstnicii să aibă timp să-şi facă cumpărăturile necesare pentru Sărbătorile de iarnă. Viramentele către bănci pentru pensionarii gorjeni care îşi primesc pensiile pe carduri au fost deja efectuate astfel că beneficiarii au în aceste zile conturile alimentate. Decizia a fost luată de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). “Având în vedere apropiatele Sărbători de iarnă şi din dorinţa de a veni în sprijinul beneficiarilor sistemului public de pensii, Casa Naţională de Pensii Publice şi C.N. Poşta Română S.A. şi-au manifestat disponibilitatea de a achita drepturile băneşti în avans, după cum urmează: drepturile de pensie din sistemul public precum şi alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special, se vor achita la domiciliul beneficiarilor în perioada 12 – 22 decembrie; drepturile restante de pensii precum şi alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special se vor achita în intervalul 19 – 22 decembrie; drepturile veteranilor de război se vor achita în perioada 12 – 22 decembrie la domiciliul acestora. În cazul tuturor beneficiarilor care au fost avizaţi la domiciliu (persoane care nu au fost găsite acasă) plata se face până la data de 28 decembrie, la ghişeele poştale. Referitor la drepturile achitate prin intermediul băncilor cu care Casa Naţională de Pensii Publice are încheiate convenţii, acestea vor fi încasate de la aceeaşi dată, respectiv 14 decembrie”, se arată în comunicatul emis de conducerea Casei Naţionale de Pensii Publice.
Izabella MolnarAproape 1200 de gorjeni, diagnosticați cu viroză și pneumonie 15 Dec 2017

În ultima săptămână, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 800 de persoane au fost diagnosticate cu viroze și 366 cu pneumonie. Cel mai probabil, în următoarea perioadă va crește numărul îmbolnăvirilor, dar fiind faptul că meteorologii anunță o perioadă cu temperaturi foarte scăzute și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Viroza respiratorie este o boală infecțioasă virală a căii respiratorii superioare ce afectează îndeosebi zona nazală. În popor i se spune răceală. Simptomele care apar pot include tuse, dureri la nivelul gâtului, secreții nazale și senzația de strănut. Uneori este prezentă și febra, care în mod obișnuit dispare în decurs de cel mult 7-10 zile. Cu toate acestea, unele simptome pot continua să persiste până la trei săptămâni. Pneumonia reprezintă infecţia ţesutului pulmonar, cauzată, în principal, de bacterii, virusuri, fungi şi paraziţi.

1166 de îmbolnăviri, într-o săptămână
Aproape 1200 de persoane s-au îmbolnăvit în ultimele zile. „În ultima săptămână au fost raportate 800 cazuri de viroză, 36 de persoane fiind internate și 366 cazuri de pneumonie, 74 bolnavi necesitând internare”, a precizat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate.
Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Minodora SuceaMasă rotundă cu tema: «IN MEMORIAM – Regele Mihai I» 15 Dec 2017

Miercuri, 13 decembrie 2017, UCB Tg. Jiu a organizat la Complexul Debarcader o masă rotundă cu tema: «IN MEMORIAM – Regele Mihai I», la care au participat cadre universitare, oameni de cultură, cercetători, pentru a aduce un pios omagiu marelui dispărut, omul de mare anvergură morală care spunea că «Politica este o armă cu două tăişuri», figura emblematică ce reprezintă ultima mare personalitate a istoriei României din secolul al XX-lea, unul dintre ultimii foști lideri de stat din perioada celui de-al doilea război mondial, omul care a cunoscut în toți acești ani, foarte multe schimbări politice, interne și externe, dintre care multe i-au schimbat lui însuși viața. Cu acest prilej, Domnul prof. univ. dr. Adrian Gorun, Preşedintele Senatului UCB Tg. Jiu a subliniat faptul că ultimul rege al României s-a născut în interbelic, cei mai frumoși și înfloritori ani din istoria țării şi a trăit perioada grea a războiului, o istorie care abundă întotdeauna prin evenimente imprevizibile, cel care a trăit izolat în exil, departe de țară, aproape jumătate de veac. Regele Mihai, ca un rege decent, dar, uneori comemorat indecent, s-a născut la Sinaia, pe 25 octombrie 1921, la șapte luni după căsătoria părinților săi, Principele Moștenitor Carol și Prințesa Elena a Greciei. Relația dintre părinții săi n-a fost una fericită, marcată de incompatibilitatea dintre Elena și Carol și infidelitățile acestuia. În 1925, tatăl regelui Mihai a părăsit România și și-a anunțat familia că nu intenționează să mai revină în țară, renunțând, așadar, la tron. În aceste condiții, în ianuarie 1926, printr-un act al Parlamentului, Mihai a fost proclamat moștenitor al tronului. Un an și jumătate mai târziu, la vârsta de 6 ani, Mihai a urcat la tron după moartea bunicului său, Regele Ferdinand, iar potrivit legii, o regenţă a preluat prerogative regale, urmând a guverna în numele regelui până la majoratul său. Vorbitorul a precizat că monarhia are o triplă legitimitate: sacră, carismatică şi raţională. Mihai a fost proclamat prinț moștenitor și a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia, iar în următorii ani, prințul a trăit în izolare la Palat, când mama sa era exilată la Florența, iar copilului i se permitea să o viziteze doar o dată pe an. Domnul prof. univ dr. Toader Nicoară, Rectorul UCB Tg. Jiu a spus că: Regele Mihai a povestit în multe rânduri despre suferința acelor ani, cauzată de despărțirea de Regina-mamă Elena și relația rece cu tatăl său, care nu i-a permis fiului să se apropie de nimeni și nici să învețe ceva despre modul cum se conduce o țară, de aceea, să înţelegem că: “avem aceste zile triste pentru ieşirea din scenă a unui personaj cheie din istoria secolului al XX-lea şi nu pot uita anul 2003, când Majestatea Sa a primit titlul de DHC al Universităţii «Babeş Bolyai». S-a subliniat că la momentul celei de-a doua urcări pe tron, la 6 septembrie 1940, Mihai avea 19 ani, iar ca rege, i-a acordat generalului Ion Antonescu puteri depline, acesta din urmă declarând că este doar un simbol şi nu are dreptul să se amestece în conducerea statului. În încheierea mesei rotunde, d-l prof. dr. Gheorghe Gorun a susţinut un documentat demers istoric, subliniind şi faptul că Regele Mihai a venit şi în Gorj, la Dobriţa, în noaptea de 23 august 1944 şi a stat acolo până la 11 septembrie 1944. Regele a jucat un rol central în planul de înlăturare a lui Antonescu de la conducerea statului, plan concretizat prin lovitura de la 23 august. În perioada august 1944 – martie 1945, Regele Mihai s-a confruntat cu presiuni mari din partea comuniștilor și a forțelor sovietice, care sprijineau aducerea la putere a membrilor partidului comunist, cei care au fost incluși în guvernele Sănătescu 1 și 2, iar apoi în guvernul Rădescu, momente care au marcat începutul sfârșitului pentru rege, iar lipsit de autoritate în fața guvernului s-a ajuns la abdicarea Regelui Mihai I şi la plecarea sa în exil.
Prof. univ. dr. NICULESCU GEORGEUltimul meci de baschet al anului 15 Dec 2017

ACS Târgu Jiu vrea să-şi menţină şansele de a trece în faza următoare a competiţiei în liga secundă. Formaţia pregătită de Laurenţiu Răuţ şi Claudiu Alionescu va da o ultimă reprezentaţie în faţa suporterilor gorjeni, duminică, de la ora 16.00, adversară fiind SCM Timişoara 2. Antrenorul secund al gazdelor a declarat că urmează o partidă foarte dificilă, decisivă pentru echipa din oraşul lui Brâncuşi. “Este o partidă foarte grea, Timişoara este o echipă incomodă, drept dovadă a câştigat toate meciurile pe teren propriu împotriva echipelor non-satelit şi a pierdut destul de greu la Mediaş. Şi noi, la rândul nostru, am avut un meci foarte greu la Timişoara, am pierdut la 7 puncte. Au o echipă tânără, cu jucători talentaţi, dornici de afirmare, cu un antrenor sârb care a implementat o mentalitate de învingători acolo. Va trebui să fim foarte concentraţi şi va trebui să prestăm un baschet bun pentru a câştiga acest meci. N-aş putea să spunem care este favorita, dar noi, fiind pe teren propriu, cred că avem un avantaj. Am disputat meciuri bune anul acesta la Târgu Jiu, chiar dacă nu am reuşit să le câştigăm pe toate, însă dorim să învingem pentru a ne menţine şansele de calificare”, a spus Alionescu. Fostul component al Energiei a precizat că jucătorii tineri pe care îi are clubul în componenţă arată progrese, iar o dovadă în acest sens sunt rezultatele obţinute cu echipa U18 a Clubului Şcolar Sportiv Târgu Jiu. De altfel, proiectul şi-a propus să se axeze pe tinerii din Gorj, implicit pe progresul baschetbaliştilor autohtoni în următoarea perioadă. CSS U18 a obţinut trei victorii consecutive în turneul de calificare de la Târgu Jiu. “Sunt succese foarte importante. Este adevărat, e un program infernal pentru sportivii care evoluează în ambele competiţii, însă, încă o dată, ne-am asumat acest lucru la început. Drept dovadă, meciurile mai grele din liga a doua şi- au pus amprenta pe meciurile de la juniori, unde încrederea a fost la un nivel foarte ridicat, rezultatele au început să apară şi acolo, şi noi vrem să mergem cât de sus putem în ambele competiţii. Prioritare sunt, pe final de an, meciurile de Divizia B, însă la începutul anului viitor debutează şi campionatul de U18, unde, şi în funcţie de grupa în care vom fi repartizaţi, dorim să ne calificăm spre turneul final”, a spus Alionescu. Reprezentanţii clubului aşteaptă cât mai mulţi oameni la Sala Voievod Litovoi din municipiu, pentru că au demarat şi o acţiune caritabilă pentru copiii din centrele DGASPC Gorj. Spectatorii sunt rugaţi să vină la meci cu dulciuri sau jucării, iar, în schimb, vor primi calendare cu baschetbaliştii gorjeni. “Vrem să aducem şi noi o mică bucurie copiilor cu posibilităţi mai puţine, acum în perioada sărbătorilor. Suntem convinşi că oameni prezenţi la meci vor fi în asentimentul nostru şi la final vom putea duce un mic zâmbet pe chipul acestor copii. Am hotărât ca în schimbul eforturilor dumnealor de a fi alături de aceşti copii, să oferim un calendar personalizat cu echipa noastră. Sperăm să adunăm un număr cât mai mare de jucării, şi la final să ne bucurăm de o victorie care ne-ar putea menţine în lupta pentru calificare”, a afirmat Alionescu.Invitație 15 Dec 2017

Avem bucuria de a vă invita la două evenimente culturale cu o aleasă încărcătură spirituală, prilejuite de sărbătorile sfârșitului de an.
– Luni, 18 decembrie, de la 19.00, Corala Bisericii Sfinții Apostoli ”Petru și Pavel” va susține Recitalul de colinde și cântece religioase ”Așteptăm Nașterea Domnului”, chiar în incinta Bisericii Sfinții Apostoli ”Petru și Pavel”. Cu acest prilej, veți putea asculta soliștii Maria Diana Neagoe, Maria Platzner și Lucian Ion Medar, care vor evolua sub bagheta dirijorală a Prof. Dr. Mihaela Sanda Popescu.
– Marți, de la 15.30, la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”, va avea loc ”Audiția clasei Prof. Dr. Mihaela Sanda Popescu”.
Elevi ai Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” și ai Școlii Populare de Artă vor interpreta piese din creația compozitorilor J. S. Bach, J. Haydn, W. A. Mozart, L. v. Beethoven, A. Diabelli, Fr. Chopin, C. Czerny, Cl. Debussy, S. Rachmaninov și S. Prokofiev.
Vor participa, ca invitați, și elevi ai claselor Prof. Alina Diana Betej, Prof. Norica Voicu și Prof. Viorica Sîrbu. Vă mulțumim anticipat pentru participare și vă urăm sărbători fericite și un an nou mai bun!
Prof. Dr. Mihaela Sanda PopescuIn memoriam – Artistul imaginii Traian Dădălău, în Eternitate! 15 Dec 2017

Adolescentul de numai 17 ani Traian Dădălău plecase cu o mătuşă la Timişoara pentru o recreere de Revelion. Era un eminent elev de liceu, cu preocupări artistice în domeniul Artei vizuale şi se visa absolvent al unei facultăţi de profil şi mai apoi fotoreporter la celebra revistă ilustrată National Geographic. A fost ultimul său drum în scurta lui viaţă curmată de un cumplit accident de maşină.Adolescentul de numai 17 ani Traian Dădălău plecase cu o mătuşă la Timişoara pentru o recreere de Revelion. Era un eminent elev de liceu, cu preocupări artistice în domeniul Artei vizuale şi se visa absolvent al unei facultăţi de profil şi mai apoi fotoreporter la celebra revistă ilustrată National Geographic. A fost ultimul său drum în scurta lui viaţă curmată de un cumplit accident de maşină.Nenorocirea se petrecea în apropiere de Lugoj, când Cel de sus l-a chemat la El. O durere mare i-a lovit părinţii care şi-au pierdut unicul Fiu. Chemat la Domnul ca un băiat cuminte şi talentat să se alăture Îngerilor. Nimic şi nimeni nu-l va putea înlocui niciodată în sufletele cuprinse de tristeţe ale părinţilor săi Teodor şi Rodica.De atunci, bunul meu prieten Teodor Dădălău, un Mare Artist al Imaginii cu recunoaşteri naţionale şi internaţionale, nu pridideşte să-l iubească şi să-i memurească amintirea pământească.Astfel, Teodor Dădălău a ridicat din marmură, în apropierea Mânăstirii Crasna, o Troiţă ca Omagiu. Bunul şi blândul Traian, cel cu aripile frânte la numai 17 ani are o Troiţă de închinare şi rugăciune în memoria sa. Tot în amintirea Unicului Fiu . Traian, Teodor Dădălău a captat un izvor ce curgea în zona Cârligul Întors din Defileul Jiului. Şi a amenajat o Fântână a lui Traian Dădălău în amintirea celui care a fost şi rămâne în sufletele noastre Fiul şi elevul minunat prea devreme chemat la Domnul. La Fântâna închinată lui Traian Dădălău este un loc de popas pentru cei însetaţi de pe drum. O fântână în marmura căreia sunt încrustate cuvintele: “Cu dragoste, pentru totdeauna”.Ca artist fotograf şi colecţionar de pictură Traian Dădălău a lăsat o moştenire din care tatăl său Teodor Dădălău a prezentat publicului din Târgu-Jiu, Craiova şi Chişinău câteva expoziţii. Lui Traian Dădălău îi sunt dedicate un ciclu de 11 Albume editate sub inspiratul titlu “Acasă la gorjeni”, dintre care majoritatea au şi fost lansate la Târgu-Jiu, Craiova, Chişinău, iar anul acesta şi la Tel Aviv, în Israel. Albumele “Spectacolul lemnului” şi “Ia gorjenească”, sunt printre primele. Au urmat sau vor mai apare “Cusături, ţesături şi împletituri în Gorj”, “Viaţa la stână”, “Gorj – ceramică şi piatră” ori “Cartea prietenilor”. Toate aceste fapta de inimă şi suflet sunt dedicate eternităţii lui Traian Dădălău, albumul “Spectacolul lemnului” fiind  realizat şi conceput de Teodor Dădălău împreună cu Traian şi la ideea tânărului Traian. La mai bine de cinci ani de la trecerea la cele veşnice a lui Traian Dădălău ne vom întâlni şi depăna amintiri şi proiecte pentru păstrarea vie a memoriei sale.Nu-l vom uita niciodată!
Ion PREDOŞANUAgricultura pe înţelesul tuturor – Tăierile tehnologice la vie 15 Dec 2017

3 – Tehnologia efectuării tăierilor la vie
Tehnica tăierii viei este relativ diferită de tăierile tehnologice la pomii și arbuștii fructiferi. În general această tehnologie este destul de simplă și ușor de însușit. Mecanic aceasta presupune efectuarea tăieturii propriuzise perpendicular pe axul plantei sau corzii supuse acestei operațiuni. Spre deosebire de pomi, la vie tăierile se fac de la exterior către interior și se folosesc aceleși utilaje ca în pomicultură. Corzile se retează perpendicular la 1,5 – 2 cm după ultimul mugure (ochi) viabil ales. Corzile mai groase se taie cu fierăstrăul iar cele subțiri cu foarfecele. Dacă această tăietură se va face prea aproape poate provoca pornirea mai timpurie în vegetație a acestuia, avantaj față de restul plantei, sau chiar uscarea lui ori desprinderea, despicarea lăstarului ce va apărea din acesta la o sarcină de rod mai mare sau la vănt mai puternic și precipitații mai abundente. Tăierea la distanță mai mare conduce sigur la întârzierea pornirii în vegetație a mugurelui la care s-a efectuat tăietura și chiar la pătrunderea uscătturii. De aceea trebuie foarte bine ales locul unde se face aceasta. Toate tăieturile trebuie să fie făcute într-un singur plan, nu în două planuri ca la pădure, iar direcția de executare a ei va fi de sus în jos având grijă să respectăm pozițiia acesteia descrisă mai sus. Agrotehnic tăierile sunt categorisite astfel: tăieri în uscat sau în verde în funcție de momentul efectuării lor. Tăierile în uscat se fac în repausul vegetativ ( din decembrie până în martie ) și sunt cele mai importante iar tăierile în verde se fac în perioada de vegetație și au rolul de a corecta eventualele neplăceri apărute după efectuarea sau nu a celor în uscat. Tăierile în verde sunt de mai mică amploare și nu vizează formațiuni groase, de lemn vechi ale plantelor ci numai lăstari tineri și practic constau în plivitul lăstarilor de prisos cu scopul de a rămâne pe plantă numai corzile de care avem nevoie, care trebuie să se dezvolte bine, fără concurență inutilă; ciupitul care constă în eliminarea vârfului de creștere al acelor lăstari care trebuie să ramifice anticipat spre a grăbi constituirea unui butuc, a unei verigi de rod (ansamblu alcătuit dintrun cep de înlocuire și coarda lui de rod) unei plante normale și scurtarea intrării pe rod a plantei; cârnitul operațiune ce constă în eliminarea unei părți importante din volumul plantei în faza de început a coacerii strugurilor, prin ruperea de la nod a coardelor la treimea superioară, dar nu mai mult de șase frunze, cu scopul de a întrerupe creșterea în continuare a plantelor, a favoriza acumularea unei cantități mai mari de zahăr în struguri precum și o mai bună maturizare a țesuturilor plantei ceea ce îi va imprima acesteia o rezistemță mai mare la gerul de peste iarnă. Toate aceste tăieri se execută fără foarfeci, pur și simplu cu mâna goală prin smulgerea sau retezarea lăstarilor tineri la plivit și ciupit sau prin retezarea de la nod a vârfurilor corzilor la cârnit. Este bine ca aceste operații să se facă pe vreme caldă, uscată pentru a evita ruperea și a altor lăstari, prin simplă atingere a acestora, dacă plantele sunt turgescente.
După lungimea corzilor rămase pe plantă acestea sunt lungi (corzi de rod sau de schelet) când se lasă pe acestea mai mult de 8 ochi; mijlocii când se lasă pe ele 4 – 8 ochi șiscurte (cepi sau speroane) când se lasă primii 2 – 3 ochi viabili de la baza corzii. Tăierile scurte, în cepi, se aplică tuturor soiurilor sau tipurilor de vițe și vizează dezvoltarea pe aceștia a viitoarelor formațiuni de schlet sau rod. Din acești ochi se vor dezvolta viitoarele corzi de rod și cepi de înlocuire pentru anul următor. Sunt unele soiuri nobile sau așazisa vie hibridă Italiană care au creșteri scurte și mugurii de rod în partea inferioară a acestora și deci impun numai tăieri scurte. Alte soiuri au mugurii de rod dispuși în treimea de mijloc a corzilor și impun tăieri medii pe când soiurile cu dispunere a mugurilor de rod în jumătatea superioară a corzilor impun tăieri lungi și eventual plivitul lăstarilor vegetativi, fără rod și utilitate din partea inferioară a corzilor. Trebuie avut în vedere că strugurii cei mai valoroși se obțin pe coardele de un an amplasate pe cepi de doi ani iar aceștia la rândul lor pe formațiuni de trei ani, adică L1 / L2 / L3. Aceasta se poate realiza prin utilizarea cepilor de 2 ochi din care vor rezulta 2 corzi; cea superioară se va tăia coardă de rod (de 4 – 6 ochi la viile hibride) iar cea inferioară se taie cep de înlocuire de 2 ochi, operațiune ce se execută astfel în fiecare an. Începând din anul trei se realizează formula de mai sus. Se urmărește ca pe fiecare plantă să se lase perechi de cepi și cordițe, de preferat cepii plasați inferior în raport cu corzile de rod și chiar un cep mai mult drept cep de siguranță. După scop tăierile sunt tăieri de formare a coroanei aplicate plantelor tinere, înainte de intrarea acestora pe rod, cu scopul de a da plantei un anumit aspect, o anume conformație în funcție mai ales de sistemul de susținere; tăieri de rodire care se aplică anual plantelor pe toată durata de exploatare în producție a acestora cu scopul de a regla, stimula și menține capacitatea de fructificare a acestora, lăsând în condițiile Gorjului pe fiecare butuc o încărcătură de până la 20 – 30 ochi, pe cepi și coarde, funcție de calitatea condițiilor agrotehnice și vigoarea plantelor. Chiar și pe cepi pot apărea lăstari fertili, care vor forma struguri de bună calitate dar nu va fi afectat scopul pentru care au fost lăsați cepii; tăieri de reîntinerire aplicate plantelor aflate în declin de producție dar suficient de viguroase spre a mai fi productive economic un timp destul de lung; tăieri de refacere aplicate plantelor după un accident de producție (grindină, îngheț, furtună, secetă, epidemii etc) cu scopul de a evita distrugerea plantelor și a favoriza refacerea și repunerea acestora în circuitul productiv. După momentul efectuării acestea pot fitimpurii efectuate în decembrie – ianuarie, normale făcute în februarie – martie și întârziate făcute voit numai acelor plante de la care se urmărește recoltarea sevei pentru scopuri terapeutice. Tăierile timpurii induc plantelor o pornire timpurie în vegetație cu efect benefic asupra calității strugurilor (aceștia acumulează mult mai mult zahăr) iar materialul lemnos rezultat (noile corzi) va avea o mai mare concentrație de zahăr în sucul celular și deci va rezista mai bine peste noua iarnă, dar sunt și riscante căci brumele târzii de primăvară pot afecta lăstarii deja porniți.
Organizatoric tăierile se fac de echipe alcătuite din două persoane din care una cunoscătoare a acestei lucrări și un ajutor, începător mai puțin inițiat în aceasta. Ajutorul va desface legăturile și tăia cârceii care ancoreză corzile de alte corzi sau de sistemul de susținere. Tăierile se încep totdeauna de la marginea plantei spre interior prin limitarea extinderii acesteia urmată de alegerea cepilor amplasați rarefiat pe plantă și pe cât se poate de echidistant, apoi fiecărui cep i se lasă perechea sa, cordița de rod. După aceasta se elimină tot materialul de prisos, inclusiv cârceii vechi. Este bine ca o dață cu tăierile să se facă și primul legat al viei pentru care se recomandă folosirea fâșiilor textile și nu a sforilor sau sârmei deoarece acestea porvoacă rănirea corzilor prin frecare la bătaia vântului etc. Tăierile, de orice fel, trebuie să aibă ca efect crearea unor plante, butuci, echilibrați, aerisiți care să faciliteze pătrunderea aerului și luminii în interiorul lor spre a favoriza obținerea de struguri de calitate, a frâna dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. O vorbă înțeleaptă spune căvinul este lacrimă se soare. Evitați întârzierea efectuării acestei lucrări căci lăstarii abia porniți în vegetație, căpușile, cad la cea mai ușoară atingere ceea ce este total păgubos pentru plantă și viticultor.
Dacă toate astea fi-vor respectate …
Ing. Ion VELICIMaria Loga, premiată în cadrul Galei Femeilor de Succes din România 15 Dec 2017

Celebra interpretă gorjeancă de muzică populară, Maria Loga a fost distinsă recent cu Premiul de Excelenţă în Folclor, în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Galei Femeilor de Succes din România, anul 2017. Evenimentul a avut loc în data de 11 decembrie, la unul dintre cele mai renumite restaurante din Bucureşti.
“Am primit cu bucurie acest premiu al Galei Femeilor de Succes din România, Autentică. Am fost distinsă cu Diploma de Excelenţă în Folclor la cea de-a XV-a ediţie a acestui eveniment. Anul trecut, la această gală, a luat trofeu regretata Stela Popescu. La ediţia de zilele trecute, amintirea acesteia a fost adusă printre noi, fiind aplaudată de cei prezenţi timp de minute bune”, a declarat îndrăgita cântăreaţă de muzică populară Maria Loga.
Trecerea prematură în nefiinţă a actriţei Stela Popescu şi amintirea acesteia a fost evocată şi de organizatorii Galei de la începutul acestei săptămâni. Stela Popescu a fost aplaudată timp de 7 minute de către publicul prezent la eveniment, şi chiar premiată post-mortem. “În cadrul Galei Femeilor de Succes 2017, marea actriţă Stela Popescu a fost aplaudată timp de 7 minute continuu, pe fondul unor imagini extraordinare, în care actriţa lua premiu în ediţiile trecute! Producătorii galei Professional Celebrity au adus în deschiderea galei imagini de arhivă, extraordinare, cu regina comediei româneşti, de pe scenă, care arătau cât de mult actriţa aprecia adevărata Gală a Femeilor de Succes. De fiecare dată, era aplaudată la scenă deschisă şi aniversată ca o adevărată regină a scenei româneşti! În acest an, marea actriţă Stela Popescu a fost premiată post mortem, în lacrimi, de către juriu şi organizatori. Te vom iubi întotdeauna, doamna Stela Popescu!”, au transmis organizatorii evenimentului.
Izabella MolnarConcurs pe un post vacant la Primăria Turceni 15 Dec 2017

Primăria oraşului Turceni organizează concurs de recrutare pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a funcţiei publice de execuţie vacante, de inspector asistent în cadrul Biroului Achiziţii. Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare. Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei publice sunt: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul ştiinţe economice, juridice sau tehnice; vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice de minimum un an.
Concursul se va organiza conform calendarului următor: 28 decembrie 2018, ora 15.00 – termenul limită pentru depunerea dosarelor; 10 ianuarie 2018, ora 10.00 – proba scrisă; 15 ianuarie 2018, ora 10.00 – proba interviu. Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor prezenta un dosar care va conţine următoarele documente: cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorităţii sau instituţiei publice organizatoare; copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz; copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor şi ale altor acte care dovedesc efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituţia publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverinţele care arată vechimea în muncă, în meserie şi/sau în specialitatea studiilor, în copie; cazierul judiciar sau o declaraţie pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcţia pentru care candidează; adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unităţile sanitare abilitate; curriculum vitae.
I.M.Doliu regal opreşte iluminatul ornamental! 15 Dec 2017

Primăria Municipiului Târgu Jiu anunţă că iluminatul ornamental amplasat pe clădirea Prefecturii şi cea a Primăriei va fi oprit pe perioada celor trei zile de doliu naţional, respectiv până pe 16 decembrie 2017, stabilite de Guvern în memoria Regelui Mihai I. De asemenea, municipalitatea a decis ca în aceste trei zile să fie oprită şi instalaţia care formează bradul amplasat în zona centrală a municipiului.Președintele Cosmin Popescu a semnat contractul pentru modernizarea DJ 675 C 15 Dec 2017

Joi, 14 decembrie 2017, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020), președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu, a semnat contractul de finanțare pentru proiectul ”Modernizare drum județean (675C) cu originea în DN 67B, ce traversează localitățile Târgu Logrești, Popești, Bustuchin, Poiana Seciuri, Seciurile, Roșia de Amaradia, Becheni, Corsoru, Alimpești, Sârbești, Ciupercenii de Olteț, până în DN 67”. Din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020), contractul de finanțare a fost semnat de către directorul general Marilena Bogheanu.

Proiectul pentru modernizarea DJ 675C a fost depus spre finanțare, încă din luna februarie a.c., în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătățirea infrastructurii, prioritatea de investiții 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale, proiectul: ”Modernizare drum județean (675C) cu originea în DN 67B, ce traversează localitățile Târgu Logrești, Popești, Bustuchin, Poiana Seciuri, Seciurile, Roșia de Amaradia, Becheni, Corsoru, Alimpești, Sârbești, Ciupercenii de Olteț, până în DN 67”.
Județul Gorj va beneficia de o investiție de 90.447.004,32 pentru modernizarea infrastructurii de transport rutier. Lungimea drumului supus modernizării este de 36,55 km, iar durata de implementare a proiectului este de 44 luni, de la data semnării contractului de finanțare. Investiția în modernizarea infrastructurii de transport va contribui la: îmbunătățirea gradului de acces a populației aflate în zonele de pe traseele drumurilor județene la serviciile de sănătate, sociale şi educative din orașele şi municipiile din zonă, ceea ce va determina o creștere a adaptabilității populației la nevoile pieței forței de muncă de la nivel regional/local; creșterea mobilității populaţiei şi a bunurilor, reducerea costurilor de transport de mărfuri şi călători, îmbunătăţirea accesului pe pieţele regionale, creşterea eficienţei activităţilor economice, economisirea de energie şi timp, creând condiţii pentru extinderea schimburilor comerciale şi implicit a investiţiilor productive; punerea în valoare și creşterea potenţialului economic și social al arealului adiacent drumului judeţean, prin atragerea de investitori, în prezent descurajaţi de starea de viabilitate a drumului judeţean; creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei; reducerea timpului de călătorie atât pentru persoanele care tranzitează zona în scop turistic/afaceri/personal, cât şi pentru transportul de marfă; îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător. Prin modernizarea drumului județean 675C se vor rezolva următoarele deficiențe: zonele nu vor mai fi considerate deficitare din punct de vedere al volumului şi al calității transportului datorită conectării infrastructurii de transport rutier judeţean la reţeaua TEN-T; satisfacerea nevoilor de deplasare a cetățenilor şi a mărfurilor; dezvoltarea transportului prin asigurarea conectivităţii prin intermediul drumurilor judeţene a zonelor cu potenţial economic, determinând îmbunătăţirea comerţului şi creşterea competitivităţii la nivel regional; asigurarea securităţii în transport, a siguranţei rutiere pentru toţi participanţii la trafic şi a protecţiei mediului înconjurător; asigurarea securității în transport, a siguranței rutiere pentru toți participanții la trafic și a protecției mediului înconjurător; îmbunătățirea comerțului și creșterea competitivității la nivel regional; energie și timp, creând condiții pentru extinderea schimburilor comerciale și implicit a investițiilor productive;
Având în vedere situația actuală a drumului județean 675 C, investiția propusă urmărește: realizarea unui profil transversal tip, conform prevederilor legale – drum judeţean cu două benzi de circulaţie; realizarea unei structuri rutiere rezistente la traficul greu, de perspectivă; asigurarea siguranței circulației auto şi pietonale; asigurarea scurgerii apelor pluviale; asigurarea durabilităţii în timp a podurilor, crescând durata de exploatare; asigurarea semnalizării corespunzătoare a drumului: marcaje transversale și longitudinale, indicatoare de circulație.
Minodora SuceaVezi cine sunt câștigătorii TOMBOLEI Gorjeanul! 14 Dec 2017

Gorjeanul și-a desemnat, astăzi, câștigătorii la tombola de Crăciun 2017, la care au participat zeci de abonați ai celei mai vechi publicați din Gorj! 14 participanți au fost recompensați cu bunuri, constând în tigăi profesionale pentru gătit, aspiratoare, un telefon mobil performant și un televizor.

Premiul III(tigaie Tefal)

Iancu Sabina-Bumbești-Jiu

Albulescu Victor-Ciuperceni

Popescu Vasile-Târgu-Jiu

Bunget Ion-Polata

Bichea Ion-Tismana

Moraru Octavian-Târgu-Jiu

Trăistaru Elena-Stroiești, comuna Arcani

Bălănescu Ion-Curtișoara

Găvănescu Ioan-Târgu-Jiu

Nedelcu Dumitru-Târgu-Jiu

 

Premiul II(aspirator)

Voicu Theodor-Târgu-Jiu

Hârșovescu Victor-Turcinești

 

Premiul I(telefon mobil)

Cincă Ion-Târgu-Jiu

 

Marele Premiul(Televizor LED)

Calotescu Vasile-Licurici, sat Negreni

Premiile pot fi ridicate începând de vineri(orele 8.00-16.00), si în următoarele zile lucrătoare, de la secretariatul publicației Gorjeanul, situat vizavi de Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu.

 Flagrant la Mozart, încheiat cu reținerea finului lui Coco Păun! Mascații au intervenit după ce un afacerist a pus 27.000 de euro pe masă 14 Dec 2017

Cei doi tineri reținuți marți pentru șantaj și complicitate la această infracțiune au fost arestați la domiciliu. Decizia a fost luată azi-noapte, de magistrații Judecătoriei Târgu-Jiu. Instanța a respins propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Daiana, suspectată de șantaj şi finul lui Coco Păun, Ovidiu Laurențiu, acuzat de complicitate la șantaj sunt obligați ”să nu părăsească imobilul în care locuiesc” până pe 11 ianuarie, dar și să nu comunice cu ”persoana vătămată”, un om de afaceri din Târgu-Jiu. Decizia nu a fost contestată deocamdată. Flagrantul a avut loc marți, în jurul orei 17.00, la Mozart, când afaceristul ar fi mers cu cei 27.000 de euro solicitați de suspecți, pentru a păstra secret faptul că femeia ar fi rămas însărcinată cu acesta. Omul de afaceri implicat a solicitat ca numele său să nu fie făcut public  și chiar a negat că ar avea legătură cu cei doi tineri reținuți. ”Am trecut pe acolo și am plecat. Sunt o persoană cumva politician sau persoană publică? Nu știu nimic. Nu am nicio treabă. Eu pot să răspund, pot să nu vă răspund. Nu este adevărat nimic. Așteptați să apară rechizitoriul și vedeți atunci, dacă există rechizitoriu. Nu am ce punct de vedere să am. Sunt o persoană particulară. V-aș ruga să nu fie folosit numele meu undeva”, a spus acesta.

Nici procurorul de caz nu dorește să ofere detalii, deocamdată, pentru a nu periclita ancheta. ”Există un dosar înregistrat în care se efectuează cercetări cu privire la fapta de șantaj, dar în acest moment procurorul nu și-a manifestat disponibilitatea de a da date și informații cu privire la dosar”, a declarat Florin Bocai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.

Surse susțin că, deși este cu 35 de ani mai tânără, tânăra reținută, o adolescentă de 20 de ani, ar fi avut o relație cu omul de afaceri și l-ar fi ameninţat că îi va trimite soţiei sale mai multe imagini în ipostaze intime. Ca să scape, bărbatul ar fi anunțat Poliția. Apropiații fetei au o altă variantă. ”I-a dat 27 de mii de euro să-i facă un copil, să rămână însărcinată. Fata n-a putut să ţină sarcina şi acum el îşi cere banii înapoi”, a spus o rudă a acesteia.

Anchetatorii susțin că ar fi la dosar mai multe probe.

Din cuprinsul acestora nu rezultă faptul că ar fi fost vreodată ameninţat, şantajat sau, într-un fel, constrâns de cei doi inculptaţi pentru a da aceste sume de bani”, a declarat Narcis Nădrag, avocatul bărbatului reținut.A găsit o geantă pe bancă, în parc și a mers la Poliția Rovinari. Ce au găsit oamenii legii înăuntru 14 Dec 2017

O tânără de 30 de ani, din orașul Rovinari, a mers, aseară, la sediul Poliţiei, după ce a găsit o geantă pe o bancă din parcul central. În interior se aflau un portofel cu suma de 630 de lei, o eşarfă, carduri bancare şi alte documente personale. Proprietara se prezentase deja la Poliție, pentru a anunța că și-a pierdut poșeta.

Din primele verificări efectuate de poliţişti s-a stabilit că geanta aparţine unei femei de 67 de ani, pensionară, din localitate, care se prezentase deja la sediul poliţiei, pentru a informa despre pierderea genţii, în acea zonă. Geanta, conţinând toate bunurile, a fost restituită de către organele de poliţie aparţinătoarei de drept, aceasta mulţumindu-i personal tinerei care a găsit-o”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.PERCHEZIȚII ÎN GORJ 14 Dec 2017

Poliţiştii și un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj efectuează, în această dimineaţă, șapte percheziţii la persoane acuzate că ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 100.000 de lei, prin evaziune fiscală.

La data de 14 decembrie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea procurorilor, efectuează șapte percheziţii, la sediile unor firme și la locuințele unor persoane, pe raza județului Gorj și a municipiului București, bănuite de săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada ianuarie 2014 – februarie 2015, administratorii societăţilor comerciale, din București, ar fi efectuat operaţiuni fiscale nereale, realizând achiziții de la societăţi comerciale, cu un comportament tip fantomă, cu sediul social în județul Gorj.

Ca urmare a sustragerii de la plata taxelor și impozitelor aferente mai multor achiziții intracomunitare, cu obiecte de vestimentație și încălțăminte, a fost produs bugetului consolidat al statului, un prejudiciu de 97.500 de lei”, se precizează într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.

 Este Ziua Porţilor Deschise! 14 Dec 2017

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj organizează astăzi evenimentul Ziua Porţilor Deschise, la sediul instituţiei.Întreruperi energie electrică astăzi! 14 Dec 2017

GORJ

• Între orele 14.00 – 16.00, Târgu Jiu, PTA 47 – cartier Obreja, străzile: Ioan Budai Deleanu, Măgura, Mihail Kogălniceanu, Dimitri Cantemir, Aurel Vlaicu (parțial), PTCZ nr. 6 Târgu Jiu – str. Comuna din Paris, Blocuri Comuna din Paris, str. Prahova, str. General Dragalina (parțial), PTS 194 (terț), PTCZ 39 (terț).Cod galben de ceață 14 Dec 2017

Județul Gorj se află sub avertizare cod galben de ceață. Vizibilitatea este redusă sub 200 metri și izolat sub 50 metri, în localitățile: Târgu Jiu, Bumbești-Jiu, Novaci, Rovinari, Târgu Cărbunești, Tismana, Albeni, Alimpești, Arcani, Baia de Fier, Bălănești, Bălești, Bengești-Ciocadia, Bumbești-Pițic, Bustuchin, Câlnic, Ciuperceni, Crasna, Dănești, Drăguțești, Godinești, Lelești, Mușetești, Padeș, Peștișani, Polovragi, Prigoria, Roșia de Amaradia, Runcu, Săcelu, Schela, Scoarța, Stănești, Telești, Turcinești .Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, conducătorii auto care se deplasează pe drumurile publice trebuie să manifeste prudenţă sporită la volan, să menționă distanţa de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu se avânte în efectuarea unor manevre riscante în trafic.Se închid gazele! 14 Dec 2017

Distrigaz Sud Reţele anunţă sistarea alimentării cu gaze naturale la consumatorii casnici şi non-casnici pentru modernizarea reţelei de distribuţie pentru judetul GORJ  pentru data de 14.12.2017 pentru strada Petreşti din municipiul Târgu Jiu, între orele 08.00-15:00.Anchetă a Direcției de Sănătate Publică Gorj la grădinița din Ciuperceni! – Unitatea de învățământ nu are toaletă, iar olițele preșcolarilor stau lângă lapte și corn 14 Dec 2017

Mama unei fetițe care frecventează grădinița din satul Ciuperceni, din comuna cu același nume, a sesizat, ieri, Direcția de Sănătate Publică Gorj, dar și Gorjeanul explicând o situație ieșită din comun prin care ar trece, zilnic, copilul său. Părintele susține că unitatea de învățământ nu are toaletă, iar fiica sa, dar și alți copii ar fi nevoiți să parcurgă, neînsoțiți, 50 de metri, zilnic, fie până la corpul școlii gimnaziale, aflat în aceeași curte, fie până la toaleta veche(cu wc turcesc), aflată în aer liber, ca să își facă nevoile fiziologice. Mama preșcolarului susține, de asemenea, că în curtea neîngrijită și plină de fecale sunt permanent câini, iar educatoarea pentru a evita ieșirea copiilor din sala de clasă, ar ține olițele copiilor lângă laptele și cornul pe care îl oferă zilnic celor mici. Reprezentanții DSP Gorj au anunțat că, astăzi, vor trimite o echipă de control la grădinița din Ciuperceni.

Părintele a transmis în reclamația sa publică faptul că fiica sa, aflată în grupa mijlocie la grădinița din Ciuperceni, grupă în care învață doar trei micuți, nu are minimul de condiții în unitatea în care învață. “Grădinița nu are în același corp o toaletă proprie, iar doamna educatoare le-a amenajat celor de grupa mică o oliță lângă o chiuvetă. Dar restul trebuie să meargă la toaletă neînsoțiți de un cadru didactic sau de un adult, asta prin curtea plină de câini maidanezi, cățele gestante spre un spațiu de toaletă total insalubru, plin de dejecții pe jos, gunoaie, resturi de bitum, fără ferestre și fără uși. Iarba este plină de excremente de câini, de fecale umane de la copiii care nu mai ajung la toaletă”, explică, îngrijorată, mama fetiței respective. Cele spuse de acest părinte este susținut și de alți localnici care arată cu degetul spre primarul comunei care, deși conduce localitatea de 9 ani, nu a reușit să realizeze o toaletă în acest corp de clădire, în timp ce fenomenul câinilor nu îl ține deloc sub control. Șocant este că, deși unii părinți ai preșcolarilor și elevilor de la școala primară, care funcționează în aceeași clădire au vrut să construiască pe cheltuiala lor o toaletă în școală, ei au fost opriți de administrația locală. Un cetățean s-a oferit să doneze școlii câteva corpuri sanitare și acest demers s-a lovit de refuzul primarului liberal Dumitru Tăloi, care s-a mulțumit că școala gimnazială are grup sanitar și nu l-a mai interesat și școala veche.

Curățenia în curte, un lux!
“Direcțiunea nu se ocupă de absolut nimic, bănuiesc că măcar curățenia în așa-zisa toaletă din curtea școlii se poate întreține. Pot face o diferență foarte clară între condiții, am avut copil și în mediul urban la grădiniță”, a completat mămica respectivă pomenind că educatoare ar face “favoritisme“ între copii, la acest capitol. “Să nu mai vorbim de favoritismele pe care le practică direcțiunea față de trei VIP-uri din sat: nepoata unei patroane: Mayra(fiica patroanei de la restaurantul Azur), care este sub 3 ani și poartă scutec, Luana, dar și nepoata veterinarei din comună, Alexia pentru care există oliță specială.
Exceptând faptul că olițele se află în spațiul unde sunt depozitate suplimentele de lapte și corn și ele ca și toaletă reprezintă un focar de infecție”, a completat părintele din Ciuperceni.

DSP: “Joi, verificăm cazul!”
Reprezentanții Direcței de Sănătate Publică Gorj, contactați de Gorjeanul, au specificat că acest caz va fi analizat chiar, astăzi, prin trimiterea unei echipe de control la grădinița din Ciuperceni. Localnicii explică faptul că în aceeași curte funcționează două clădiri, în una este școala gimnazială, dotată cu grup sanitar modern, iar în alta grădinița și școala primară fără toaletă, în spațiu existând chiuvete. Preșcolarii și elevii mai mici, pentru a ajunge la toaletă, trebuie să parcurgă curtea instituției pentru a intra în clădirea nouă, dar mulți aleg să-și facă nevoile direct în curte ori la toaleta veche, dezafectată, aflată în aer liber, neigienizată de ani buni.
A.STOICASondaj IAIPP: PSD și Cârciumaru, pe primele locuri la nivel județean 14 Dec 2017

Un sondaj al Institutului de Analize și Investigații Publice și Politice(IAIPP), realizat în Gorj în perioada 1-9 decembrie 2017, a testat nu numai gusturile politice ale gorjenilor, ci și felul în care parlamentarii din județul nostru sunt vizibili pentru cetățeni.

Întrebați “dacă duminica viitoare ar fi alegeri cu ce partid ar vota” aproape 900 de intervievați au răspuns următoarele: 47,1% și-ar da votul PSD, 17,3% PNL, 4,3% PMP, 7,6% ALDE, 3,3% PRM, 3,5% USR, 3,2% Pro România, 7,2% altui partid, în timp ce 6,1% au spus că nu știu ori au refuzat să răspundă. Morega a sesizat o creștere a ALDE în preferințele gorjenilor lucru care, spune acesta, s-ar datora activității senatorului Scarlat Iriza, pe linia mineritului și a energiei.

PSD, PNL, PSRo, în topul de la Motru
Sondajul IAIPP a scos în evidență că PSD-ul conduce și la Motru. Cetățenii acestui municipiu ar vota PNL în procent de 18,9%, dacă duminică ar fi alegeri, conform acestui sondaj. PSD-ul la Motru este cotat la 48,2%, PMP cu 4,3%, ALDE cu 6,8%, PRM cu 3%, PSRo cu 7,3% și Pro România cu 3,5%. Activitatea actualului primar PNL este considerată foarte bună de 9% dintre motreni, bună de 11% și satisfăcătoare de alți 9% dintre cei intervievați. În sondaj a fost vehiculat și fostul primar al municipiului Dorin Hanu, care are 19,8% și actualul viceprimar Cosmin Morega care are 26,8%, Ilie Petrescu cu 14,8%, Gigel Jianu cu 21,4%, Tudor Dobrică cu 6%, Corcoață Eugen cu 3,6% și Iorga Cristian cu 4%. În ceea ce privește parlamentarii, cel mai votat este Florin Cârciumaru, senatorul PSD apreciat de 61% dintre cei intervievați, urmat de deputatul PSD Mihai Weber cu 49%, Scarlat Iriza, senatorul ALDE cu 31%, Ponta cu 23%, Alin Văcaru cu 26%, Dan Vîlceanu cu 23% și Elvira Șarapatin cu 10%. Marja de eroare a sondajului este de plus, minus 4%.
A.STOICAO delegație a Consiliului Județean Gorj și fostul senator Costoiu au adus un ultim omagiu Regelui Mihai, la Peleș 14 Dec 2017

Vicepreședintele CJ Gorj, Gheorghe Nichifor și consilierul președintelui Cosmin Popescu, Pasti Toader Cristian, i-au adus, miercuri, un omagiu Regelui Mihai, al cărui sicriu cu trupul neînsufleţit a fost depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Separat și fostul senator de Gorj, Mihnea Costoiu, a făcut același demers.

Cei doi au depus o coroană de flori în faţa intrării principale de la Peleş, după care au intrat în Holul de Onoare, unde au prezentat condoleanţe. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş, unde reprezentanţi ai Preşedinţiei şi Guvernului României şi Republicii Moldova, membri ai Parlamentelor celor două ţări, reprezentanţi ai instituţiilor statului şi ai corpului diplomatic, ai UE, NATO şi ai altor organizaţii internaţionale și-au prezentat, ieri, condoleanţe membrilor Familiei Regale.
A.S.Polițistul acuzat de luare de mită rămâne sub control judiciar 14 Dec 2017

Agentul din cadrul Poliției Municipiului Târgu-Jiu, trimis în judecată pe 27 septembrie, pentru luare de mită, va rămâne sub control judiciar în timpul procesului. Decizia a fost luată, ieri, de magistrații Tribunalului Gorj, care nu au stabilit deocamdată când va începe procesul. ”Menține măsura preventivă a controlului judiciar luată față de inculpatul Negoiță Gabriel. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare”, au decis, ieri, judecătorii. Pe 25 octombrie, prima instanță a respins cererile şi excepţiile formulate de omul legii și a dispus începerea judecăţii în cauză. Decizia a fost contestată, urmând ca verdictul să fie stabilit la Curtea de Apel Craiova, pe 19 ianuarie.
Bărbatul a fost și reținut, în timpul cercetărilor, însă a fost pus în libertate după cele 24 de ore petrecute în arestul IPJ Gorj. În urma audierilor, procurorul de caz a dispus faţă de acesta măsura preventivă a controlului judiciar. Omul legii este acuzat că ar fi comis 12 fapte. ”La data de 12 decembrie 2016 martorul denunţător I C a sesizat că în vara anului 2014 a avut o altercaţie minoră cu două persoane care în timp ce se jucau cu o minge au lovit autoturismul unui vecin. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie, iar I C a apreciat că lucrurile au fost lămurite, considerând că a fost mai mult o discuţie între locatarii aceluiaşi cartier. După o lună, I C a fost contactat de Negoiţă Gabriel – agent de poliţie la Poliţia Municipiului Târgu-Jiu, care i-a adus la cunoştinţă că este cercetat într-un dosar penal cu referire la incidentul mai sus menţionat. Agentul de poliţie i-a solicitat o întâlnire, spunându-i să vină în târgul de maşini. I C a acceptat şi s-a întâlnit în locul respectiv cu agentul Negoiţă Gabriel care era îmbrăcat în uniformă. În cadrul întâlnirii, agentul Negoiţă Gabriel l-a asigurat că nu sunt probleme în cadrul dosarului întrucât o cunoaşte pe CC – mama uneia din cele două persoane cu care avusese altercaţia cu o lună în urmă şi va vorbi personal cu ea. La circa trei săptămâni, agentul de poliţie l-a contactat din nou telefonic pe I C solicitându-i o nouă întâlnire, împrejurare în care i-a cerut suma de 200 de lei pentru a vorbi cu CC şi a rezolva astfel favorabil dosarul pe care-l avea în cercetări. I C i-a înmânat numitului Negoiţă Gabriel suma de 200 de lei. După aproximativ o lună, agentul de poliţie Negoiţă Gabriel l-a contactat telefonic pe I C şi s-au întâlnit. Cu ocazia întâlnirii Negoiţă Gabriel l-a asigurat pe I C că a discutat cu C C, că dosarul s-a finalizat, asigurându-l că nu mai sunt probleme şi i-a mai cerut suma de 200 lei pentru motorină întrucât îi trebuie să meargă la fiica sa. De asemenea, Negoiţă Gabriel l-a mai contactat ulterior pe I C şi i-a mai solicitat 200 de lei pentru motorină, sumă pe care a primit-o de la denunţător. Suma de bani i-a fost înmânată agentului de poliţie pe strada Comuna din Paris unde a venit cu autoturismul de serviciu şi fiind însoţit de un coleg”, aceasta este doar una dintre acuzațiile prezentate în cadrul comunicatului de presă întocmit de reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
Bărbatul se află la dispoziția IPJ Gorj.Se anunţă majorări şi în alte localităţi! – Polaris a crescut tarifele lunare la gunoi, la Bîlteni! 14 Dec 2017

Începând din această lună, locuitorii comunei Bîlteni care au contract cu societatea de salubrizare Polaris M Holding – punct de lucru Târgu Jiu, achită mai mult cu câţiva lei factura lunară la gunoi.

Majorarea a fost luată la nivel de societate şi a fost trecută prin şedinţa de Consiliu Local al comunei Bîlteni din luna octombrie. Astfel, dacă până în această lună, localnicii plăteau facturi lunar de 8,4 lei fără TVA, facturile pe noiembrie, dar trimise cetăţenilor la începutul acestei luni s-au majorat la 11,5 lei fără TVA/lună/gospodărie. Directorul Polaris Târgu-Jiu, Ion Pătrașcu, explică faptul că decizia majorării a fost luată la Bîlteni, deoarece este comuna unde s-a mers mult pe pierdere în ultima perioadă. Acesta a precizat că majorarea tarifului lunar la colectarea deşeurilor se va face în curând şi la nivelul comunei Negomir. “S-a mărit tariful la gunoi la Bîlteni, acesta renegociindu-se cu Primăria. La Bîlteni este prima localitate unde s-a mărit, dar urmează o majorare şi la Negomir când va fi şedinţa de Consiliu Local. La Bîlteni a fost necesară o majorare datorită faptului că am ieşit foarte mult pe pierdere acolo, deoarece nu toată lumea face contract. Mai este şi distanţa, dar problema este de cantitate. Omul nu înţelege că trebuie să scoată numai europubela, mulţi scoţând europubela şi câţiva saci sau o europubelă şi o altă grămadă de deşeuri lângă. Astfel de situaţii ne-au adus pe pierderi pentru că, dacă intrăm pe cântar, noi pierdem. Astfel de probleme sunt şi la Târgu-Jiu, şi la Bumbeşti-Jiu, dar şi la Peştişani. Noi mergem pe pierdere de vreo trei luni de zile peste tot din cauza cantităţii. La Bîlteni vorbim de o majorare astfel încât tariful a ajuns la aproximativ 14 lei cu tot cu TVA. La Ţânţăreni renunţăm şi acolo din cauză că nu se mai poate. Anul trecut, acolo am reziliat contractul, dar am închiriat Primăriei maşina şi ne-a spus doamna primar că nu mai poate suporta din cauza cantităţii mari de deşeuri. Acum de acolo se ridică vreo trei maşini. Toată lumea scoate în duşmănie afară. Fiecare contract cu primăriile se negociază în funcţie de distanţă, de modul de colectare. Sunt mai multe criterii. Problema la Bîlteni este cu acele blocuri unde sunt containere şi toată lumea deversează fără a se şti cine o face. Îmi pare rău că la Bîlteni deşi este o perioadă mare de când lucrăm, tot nu am putut să facem puţină ordine. Sunt şi cetăţeni care respectă totuşi. În ceea ce priveşte majorările, putem spune că se va renegocia şi la Negomir contractul, iar la Dăneşti cred că reziliem contractul, deoarece trimitem facturi chiar şi prin poştă, iar oamenii nu le primesc. Acolo, oamenii scot gunoiul la poartă, iar când le trimitem facturile nu ne răspund pentru a ne face plata”, a declarat Ion Pătraşcu.
Izabella Molnar

 Pănescu, o nouă supărare pentru Rânca 14 Dec 2017

Incidentul de la sfârșitul săptămânii trecute de pe Transalpina, când un șofer a rămas fără permis pentru că a urcat cu autocarul pentru a prelua un grup de elevi olimpici veniți la Rânca, îl nemulțumește în continuare pe Constantin Pănescu. Șeful Asociației Cabanierilor din stațiune spune că nimeni nu i-a întrebat și pe operatorii din turism despre ce cred dacă este interzis accesul vehiculelor cu masă mai mare de 7,5 tone. Până anul trecut interdicția era de 3,5 tone, iar masa a fost mărită în toamnă tocmai pentru ca să fie permis accesul microbuzelor. Nu au voie însă și autocarele care ar putea aduce turiști în stațiune. Pănescu spune însă că până în vârful muntelui urcă fără probleme camioane care transportă zeci de tone de lemne și nimeni nu le oprește vreodată pentru control. Asta îl face pe șeful cabanierilor să ia din nou atitudine publică față de situația respectivă, pe care nu o consideră normală. “Acum s-a amendat și ridicat permisul unui biet șofer care aducea la pârtiile din Rânca pentru recreere un grup de elevi OLIMPICI! După două zile urcă un CAMION cu lemne de două – trei ori mai greu decât miniautocarul cu elevi cu tot! Unde credeți….tocmai la cei care au interzis tonajul respectiv !!! Oare îi amendează cineva? Dacă autoritățile continuă să agreseze această zonă, noi cei care ne desfășurăm activitățile aici considerăm că se formează un grup infracțional împotriva noastră, a zonei, dar și a TURISMULUI din Gorj, deoarece Rânca – Transalpina aduce jumătate din turiștii care vizitează Gorjul ! Având în vedere că se apropie sărbătoarea Crăciunului, să vă aducă MOȘUL gânduri mai bune sau ”demisiile” unora !!!”, a comentat Pănescu pe pagina sa de Facebook.
Gelu IonescuMorega: ”Mai ușor cu presiunea politică asupra CEO. Le recomand celor care îl susțin pe Ciurel să-l ia consilierul lor!” 14 Dec 2017

În cadrul ultimei conferințe de presă pe acest an a Institutului de Analize și Investigații Publice și Politice(IAIPP), președintele acestui for, Dan Morega, a prezentat pe larg situația economică a țării înainte și după ultimele modificări legislative, promovate de actualul Guvern. Morega s-a arătat de părere că măsurile respective nu provoacă decât dezastru, criticând totodată faptul că România în loc să crească în topul țărilor civilizate, scade vertiginos. În acest context, Morega a vorbit și despre imixtiunea politicului în Complexul Energetic Oltenia, despre mult discutata revenire în companie a fostului manager Laurențiu Ciurel, PE LINIA Partidului Social-Democrat, dar a și prezentat un sondaj de opinie care poziționează PSD pe un loc fruntaș, la nivel județean.

Morega a făcut publică și o informație vehiculată, pe surse, la nivel județean, cum că, în urmă cu ceva timp, directorul general al CE Oltenia, Sorin Boza, și-ar fi scris și înaintat demisia din funcție. Cu greu, Boza, sătul de ordinele politice primite de pe mai multe paliere, a fost făcut să se răzgândească, a mai anunțat Morega, aflat de partea managerului companiei de stat. Cel care l-ar fi făcut pe Boza să dea înapoi ar fi fost secretarul de stat, Doru Vișan, a mai anunțat președintele IAIPP. “Atrag atenția foarte serios în legătură cu imixtiunea politică din Complexul Energetic Oltenia, imixtiune care, în ultima perioadă, se vede tot mai bine, nu doar de mine și de dumneavoastră, ci de mulți alți cetățeni. Au adus aici(n.r. în Complexul Energetic Oltenia) mai mulți indivizi de la Dolj, atât de la ALDE pe linia deputatului Cupă, cât și de la PSD pe linia Olguța Vasilescu -Manda. Vreau să le atrag atenția liderilor PSD de la Gorj să pună capăt acestor angajări, a tot felul de fripturiști și de lipitori de afișe. Mai mult, să-și aducă aminte de perioada lui Ciurel când de fapt, folosind complexul politic, Ponta, Ciurel și Călinoiu au dus compania în dezastru. Cer, de asemenea, să se termine cu presiunile asupra managementului superior, deoarece probabil știți majoritatea, dar o spun și eu din sursă sigură, și am discutat asta și cu secretarul de stat, Doru Vișan, care mi-a spus că abia l-a lămurit pe Boza să-și retragă demisia din funcție. Sorin Boza și-a înaintat demisia și a spus, de altfel și public, că el nu a venit să rămână aici definitiv și oricând poate pleca din Gorj”, a spus Morega.

Ciurel, șef de cabinet?!
Președintele IAIPP a explicat că o revenire a lui Ciurel în CEO nu se putea face în funcția de director al SE Rovinari, deoarece anchetatorii i-au interzis acestuia să reocupe o funcție de decizie în această structură energetică. “Nu înțeleg de ce atâta preocupare pentru asigurarea lui Ciurel cu un loc de muncă în CEO când justiția a stopat numirea sa într-o funcție de conducere, nu actualii conducători ai societății de stat”, a subliniat Morega. De altfel, fostul deputat le-a indicat senatorului Florin Cârciumaru și președintelui CJ Gorj, Cosmin Popescu, să-l angajeze pe Ciurel la cabinetele lor, dacă tot consideră că fostul manager trebuie să fie angajat într-o poziție de răspundere și vizibilitate.
ANAMARIA STOICALa ce casa de pariuri este recomandat sa joci biletul zilei la tenis? 14 Dec 2017

Iti place tenisul? Obisnuiesti sa pariezi biletul zilei la tenis atunci cand sunt evenimente importante? Ai vrea sa stii cum iti poti imbunatati sansele de castig al acestor bilete? Daca raspunsul este pozitiv la cele trei intrebari de mai sus, atunci continua sa citesti acest articol, urmatoarele informatii iti sunt dedicate!

L-am contactat in acest sens pe George Marin, specialistul in ponturi la pariuri din tenis al celei mai mari comunitati de pariori din Romania, pentru a afla o opinie de expert in aceasta privinta. Acesta ne-a raspuns cu amabilitate intrebarilor, mai ales ca pariurile din teins devin tot mai populare in ultima vreme printe pariorii romani. De altfel, tenisul, ca si sport, ocupa locul doi, dupa fotbal, ca preferinte in cadrul publicului roman, odata cu performantele deosebite inregistrate de Simona Halep sau Horia Tecau, ca sa dam doar cateva exemple.

La ce casa de pariuri este recomandat sa joci biletul zilei la tenis?

„Tenisul este un sport extrem de imprevizibil, mai ales pentru acei pariori care atunci cand pariaza iau in considerare doar numele jucatorilor sau locul ocupat de ei in clasamentele ATP sau WTA. Circumstantele in care se desfasoara partidele (suprafata, forma sportiva si fizica, raportul H2H etc ) sunt mult mai importante atunci cand ei decizia de pariere. Atunci cand plasezi biletul zilei, dupa ce analizezi toate aspectele de mai sus, este foarte important sa alegi corect si casa de pariuri potrivita. In ultimul timp oferta de pariere in general, si pe tenis in special, s-a diversificat foarte mult, atat ca acoperire de evenimente sportive, cat si ca optiuni de pariere pe partide. De asemenea pariurile speciale pe competitii sunt mult mai prezente in ofertele de pariere ale bookmakerilor licentiati in Romania.” spune George.

De ce este important sa alegem cu grija casa de pariuri la care jucam biletul zilei din tenis

Principalul motiv este legat de oferta de pariere. O oferta variata, cu multe meciuri, atat live, cat si pre-match si optiuni multiple de pariere la fiecare meci in parte, inseamna o sansa in plus pentru pariori de a obtine castiguri. Apoi, un alt aspect care ii preocupa pe pariori este legat de cote. Evident, o casa ce ofera cote cat mai avantajoase va fi preferata mereu de pariori. Apoi, este foarte important ca optiunea cashout sa se regaseascca in oferta respectivei case de pariuri. Poti inchide in orice moment pariul si sa marchezi profitul inainte de incheierea meciului sau meciurilor de pe bilet.

Asadar, la ce casa de pariuri recomanda specialistii sa pariezi pe tenis?

Sa il ascultam in continuare pe George. „In opinia mea, Betfair (licenta nr. L1160655W000329), cea mai mare casa de pariuri online la nivel mondial, este cea mai potrivita pentru cei care pariaza pe tenis. Acoperirea turneelor, chiar si a celor Futures sau Challenger, este excelenta. Optiunile de pariere sunt pe toate gusturile. Pariurile pre-turneu sunt cele mai bune din piata, iar cotele de pariere si optiunea de cash-out sunt punctele forte ale acestei case de pariuri. Unde mai punem ca, la unele meciuri dezechilibrate, betfair ofera Cote Marite pe care se pot inregistra castiguri interesante. Si, nu in ultimul rand, pentru pariorii mai avansati, la Betfair ai posibilitatea de a plasa pariuri de tip Exchange, fiind singura agentie de pariuri online care ofera aceasta posibilitate de pariere pe teritoriul Romaniei.”

ATENTIE! Jocurile de noroc NU reprezinta o sursa sigura de venituri!!! Joaca responsabil, nu mai mult de 10% din veniturile lunare! Daca simti ca pierzi controlul, apeleaza la siteuri si institutii de specialitate pentru consiliere!

 Tânărul acuzat că și-a lovit soția, pus în libertate 14 Dec 2017

Bărbatul de 28 de ani, acuzat că, luni seara, și-ar fi lovit soția cu pumnii, a fost eliberat după o noapte petrecută în arest.
Acesta a fost pus sub control judiciar de procurori, în urma audierilor. Poliția a fost sesizată de soția acestuia, care a anunțat că, în timp ce se afla în casa în care locuieşte cu soţul său, ar fi fost agresată de acesta, în urma unor discuţii contradictorii.
Bărbatul ar fi lovit-o pentru că ar fi refuzat să-i dea bani din indemnizația de creștere a copilului, ca să-și cumpere o cafea.
”În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie”, a precizat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.Pios omagiu, la CJ Gorj, în memoria Majestății Sale Regele Mihai I 14 Dec 2017

În deschiderea ședinței extraordinare programată miercuri, 13.12.2017, la propunerea președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu, consilierii județeni au ținut un moment de reculegere în memoria M.S. Regele Mihai I.

Ședința extraodinară din 13 decembrie a debutat cu o succintă prezentare a vieții Regelui Mihai, urmată de un moment de reculegere. ”În ziua de 5 decembrie a încetat din viață la reședința din Elveția M.S. Regele Mihai I. Născut în 1921 din ilustra familie Hohenzollern, este fiul lui Carol al II-lea, regele României în perioada 1930-1940 și nepot al regelui Ferdinand, de a cărui domnie (1914-1927) se leagă înfăptuirea României Mari. Regele Mihai a domnit sub coordonarea unei regențe în perioada 1927-1947. A cunoscut ambele faze ale participării României la cel de-al Doilea Război Mondial și a fost avansat în ierarhia militară până la gradul de mareșal. Părăsit de aliați, este obligat să abdice la 30 decembrie 1947, plecând într-un lung exil. A purtat cu demnitate în lume numele țării sale și înainte și după 1989. Va fi înmormântat lângă strămoși, de numele cărora se leagă înfăptuirea României moderne. Vă propun în memoria M.S. Regele Mihai I, un moment de reculegere. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a declarat Cosmin-Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj. În cursul zilei de ieri, o delegație a Consiliului Județean Gorj a depus o coroană de flori la Castelul Peleș, fiind adus un pios omagiu Majestății Sale Regele Mihai și transmise sincere condoleanțe Familiei Regale.
M.S.Sute de spectatori, așteptați la spectacolul “La Suseni cu Moș Crăciun” 14 Dec 2017

Obștea Straja Grivele, Obștea Valea Susenilor, Primăria și Consiliul Local Runcu organizează un spectacol extraordinar de colinde și cântece gorjenești autentice “La Suseni cu Moș Crăciun”. Aproximativ 400 de persoane și-au manifestat dorința de a participa la eveniment, astfel că gazdele au decis să schimbe locația spectacolului, care inițial era la Căminul Cultural din Satul Suseni. Astfel, manifestarea artistică va avea loc la Căminul Cultural Frătești, cu această ocazie inaugurându-se instituția de cultură, care recent a beneficiat de lucrări de modernizare pe fonduri europene.

Spectacolul “La Suseni cu Moș Crăciun” se va desfășura duminică, 17 decembrie, începând cu ora 14.00, la Căminul Cultural din satul Frătești. Nu mai puțin de 400 de persoane sunt așteptate în public. Pe scenă vor evolua tineri și talentați artiști, cum ar fi: Elena Popescu, Constantin Logofetescu, Antonia Stoian, Yasmine Polacek, Sabina Dabelea, Ana Gheorghițoaia, Roberta Gîrbaci, Maria Platzner, Melinda Mitran, Maria Vătavu și Maria Medeleanu.
Realizatorul spectacolului este Dorin Brozbă, director artistic fiind Radu Popovici.
Potrivit organizatorilor, participanții vor pleca acasă cu cadouri de la Moș Crăciun, acesta fiind susținut de Obștea Straja Grivele. Cu ocazia desfășurării spectacolului “La Suseni cu Moș Crăciun”, se va inaugura și Căminul Cultural Frătești, recent modernizat de către autoritățile locale, printr-un proiect cu finanțare europeană.
Minodora SuceaAlimentație sănătoasă în stil italian pentru elevii și profesorii de la Liceul Tehnologic Baia de Fier 14 Dec 2017

În perioada 20 – 24 noiembrie 2017 un grup format din opt elevi și trei cadre didactice au participat la activitatea de formare, predare și învățare desfășurată în cadrul Proiectului Erasmus+ ”Attitude de vie et sante”, activitate desfășurată la școala parteneră IIS Francesco Orlioli din Viterbo – Italia. La mobilitate, alături de echipa din România, a participat un grup de profesori și elevi din cadrul școlii Lycee des métiers du val d Authie din Doullens – Franța.
Principalele obiective ale acestui proiect sunt :
-promovarea activităților fizice pentru prevenirea excesului de greutate și obezității și menținerea capitalului de sănătate pe termen lung;
-dobândirea de către elevi a unor obiceiuri sănătoase de viață și transmiterea acestora în special în viața lor profesională viitoare și în lupta împotriva neofobiei alimentare;
-redarea sensului alimentației și recrearea legăturii dintre producție și consum, între sănătate și nutriție;
-lupta împotriva abandonului școlar prin promovarea formării profesionale, în special pentru realizarea acestui proiect, şi prin realizarea de activități de sprijin interpersonal;
-abordarea și descoperirea profesională inovatoare pentru toate instituțiile din proiect și, de asemenea, pentru toți partenerii externi, datorită dimensiunii europene.
Programul de lucru a fost următorul:
Ziua I: La școala gazdă au fost întâmpinați de echipa de proiect a Italiei, de elevi și de către directorul școlii. După vizitarea școlii a avut loc ”Sărbătoarea bucătăriei, a dansului și a muzicii internaționale”. Această activitate s-a desfășurat în sala de sport și elevi de diferite naționalități au realizat standuri cu mâncare tradițională. Echipa din România a prezentat ”Cozonacul” ca și produsul tradițional. A urmat cu spectacol realizat de elevii școlii gazdă. Petrecerea s-a încheiat cu muzică și dansuri specifice fiecărei țări. După-amiază a urmat vizitarea orașului Viterbo, a unei Mori de ulei de măsline și a Muzeului „IL PARADOSSO” împreună cu elevii francezi de la filiera turistică.
Ziua a II-a: Toate cadrele didactice și elevii participanți la mobilitate au vizitat o Moară de cereale ce practică o măcinare specifică. Cultivarea cerealelor este bio, iar făina obținută este integrală. Ne-au fost prezentate procesele de cultivare, recoltare, uscare și măcinare a cerealelor, prepararea pastelor şi ambalarea acestora. A urmat apoi o vizită la ”Fabrica didactică La Gioconda” unde elevii au învățat să prepare pizza și un desert specific italian. După-amiază, a urmat vizitarea ”Orașului care moare – Civita di Bagnoregio”, unul din cele mai frumoase orașe din Italia.
Ziua a III-a: La școala gazdă elevii și cadrele didactice au participat la seminarul privind importanța activităților fizice, seminar realizat de doamna coordonatoare a proiectului. A urmat aplicarea unui chestionar pregătit de elevii italieni de la filiera socio-sanitară. A urmat vizitarea satului de pescari Marta. Prânzul a fost servit pe malul Lacului Bolsena, iar elevii și cadrele didactice au discutat despre beneficiile consumului de pește. De-a lungul lacului s-au putut admira cele două insule ”Martana” și ”Bisentina”. Ziua s-a încheiat cu pregătirea activității pentru ziua următoare.
Ziua a IV-a: Ziua a fost dedicată activităților fizice. Echipele s-au deplasat, pe jos, de la Viterbo la Montefiascone pe drumul vechi al pelerinilor către Roma , ”La via Francigena” – 10 km. Montefiascone este un sat cu tradiție agricolă în producerea vinului și a uleiului de măsline. S-au vizitat Castelul Papilor și Turnul Pelerinului. Prânzul a fost servit la Castelul Papilor si a constat în preparate simple și tradiționale. A urmat apoi vizitarea Cantinei Sociale din Montefiascone și studierea produselor gastronomice tipice regiunii ”TUSCIA”.
Ziua a V-a: Elevii au participat la două ore de curs și apoi au pregătit muzica pentru vizita la Casa de bătrâni ”Giovanni XXIII”. Cadrele didactice au participat la un atelier de lucru în care s-a realizat bilanțul mobilității și s-au stabilit activitățile pentru perioada următoare. A urmat vizita la Casa de bătrâni ”Giovanni XXIII” unde au fost realizate următoarele activități: vizitarea locației, aplicarea unui chestionar de către elevi bătrânilor, dansuri specifice cu bătrânii. Ziua s-a încheiat cu cină festivă.
Activitatea și-a atins obiectivele propuse prin realizarea unui schimb de bune practici în ceea ce privește atitudinea pentru o viață sănătoasă.
Responsabil proiect, prof. Turbăceanu Dana Simona
Prof. Ionașcu Ana MirabelaSe distribuie tichetele sociale pentru nevoiaşi! 14 Dec 2017

Până vineri inclusiv, Direcţia Publică de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu va împărţi tichetele sociale destinate Sărbătorilor de iarnă pentru persoane defavorizate din municipiu.

Sărbătorile de iarnă din această lună vor aduce mici bucurii şi târgujienilor cu venituri reduse ori care au o stare de sănătate precară. Primăria şi Consiliul Local Târgu-Jiu, prin DPPS acordă în aceste zile tichete sociale, care deja au fost comandate încă de săptămâna trecută şi a căror distribuire a început pe 11 decembrie. “Cererile pentru acordarea acestor tichete s-au primit în perioada 6-24 noiembrie, la sediul DPPS Târgu-Jiu. Pentru primirea acestor tichete, solicitanţii trebuie să aibă venituri sub 300 de lei/membru de familie, precum şi să îndeplinească alte condiţii. Valoarea unui tichet social este de 30 de lei. Împărţirea tichetelor a debutat luni, 11 decembrie, şi se va încheia vineri. În total, în aceste zile se împart 727 de tichete pentru cei care au depus solicitări, cât şi pentru beneficiarii de ajutor social din evidenţele noastre”, a declarat Anamaria Ianc, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Ca şi condiţii de eligibilitate a persoanelor care solicită aceste tichete amintim: limita de venit de 300 de lei, să nu deţină maşini mai noi de 10 ani sau două locuinţe ori două proprietăţi. Prin DPPS, se vor acorda familiilor cu venituri de până la 300 de lei net/membru de familie tichete sociale, cu o valoare nominală de 30 de lei, bugetul disponibil pentru acordarea tichetelor de Crăciun fiind de 63.190 de lei.
Izabella MolnarRecrutare pe un post vacant la Primăria Rovinari 14 Dec 2017

Primăria oraşului Rovinari organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei publice de execuţie vacantă, de consilier, clasa I, grad profesional debutant – Compartiment Protecţia Muncii – Birou Investiţii, Servicii Curente, Protecţia Muncii. Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare. Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei publice sunt: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, în domeniile: ştiinţe juridice, ştiinţe economice, ştiinţe inginereşti; vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice nu este necesară. Concursul se va organiza conform calendarului următor: 27 decembrie 2017, ora 16.00 – termenul limită de depunere a dosarelor; 10 ianuarie 2018, ora 11.00 – proba scrisă; 15 ianuarie 2018, ora 11.00 – proba interviu. Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor prezenta un dosar care va conţine următoarele documente: cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorităţii sau instituţiei publice organizatoare; copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz; copiile documentelor care să arate nivelul studiilor şi ale altor acte care dovedesc efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituţia publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverinţele care arată vechimea în muncă, în meserie şi/sau în specialitatea studiilor, în copie; cazierul judiciar sau o declaraţie pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcţia pentru care candidează; adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unităţile sanitare abilitate; curriculum vitae.
I.M.Un Mare Român 14 Dec 2017

Într-una din toridele zile ale lui iulie 1967, ieşeam de la ultimul examen, din anul V de la Facultatea de Drept din Bucureşti. M-am îndreptat spre uşa principală de ieşire, însă am fost oprit de către portar, spunându-mi să ies pe uşa din spate, pentru că din clipă în clipă, trebuie să sosească Henri Coandă, care era aşteptat în aula mare a facultăţii, de către spuma ştiinţei româneşti, de la acea vreme. Politicos, i-am cerut voie să aştept şi eu sosirea savantului, pentru a-l privi cu emoţie, portarul ascultându-mi rugămintea.
Citisem, prima dată, despre inventatorul Coandă într-un Almanah al Satelor, din anul 1956, ceea ce m-a impresionat, ulterior aflând de mai multe realizări ale acestui cutezător român.
Am coborât treptele scării principale, iar când am ajuns la ultima treaptă a sosit un autoturism, de culoare neagră, care a oprit chiar lângă mine, eu rămânând pironit locului. Am zărit prin parbrizul uşii din dreapta autoturismului pe distinsul om de ştiinţă, la care mă uitam ca la un Zeu. Şoferul a coborât din autoturism, a ocolit prin spatele autoturismului şi i-a deschis portiera. Când a coborât Coandă, acesta l-a bătut pe umăr pe şofer, rugându-l să meargă la hotelul de unde venise şi să îi aducă o mapă, care rămăsese pe masă. Şoferul s-a conformat, iar organizatorii întâlnirii l-au întâmpinat şi l-au condus în aula mare a Facultăţii de Drept. Postul naţional de televiziune a redat în emisiunea de seară unele secvenţe interesante de la acea întâlnire şi îndeosebi relatările savantului despre realizarea avionului cu reacţie, cât şi a altor invenţii, precum şi încurajările adresate oamenilor de ştiinţă români.
Este una din cele mai frumoase ocazii ce mi le-a oferit viaţa.
A mai avut, ulterior, şi alte întâlniri cu oamenii de ştiinţă români, care l-au înconjurat cu admiraţie şi respect.
Presa vremii a relatat despre activitatea savantului Henri Coandă, mai ales când a stat o perioadă bună în ţară. I s-au luat interviuri, dar trebuie să remarcăm aprecierile sale pozitive la adresa multor români.
Publicistul Carol Roman a intervievat mai mulţi laureaţi ai premiului Nobel, de pe toate continentele, pe tema: „Laureaţii premiului Nobel răspund la întrebarea: EXISTĂ UN SECRET AL CELEBRITĂŢII ?”. Ediţia a III-a a acestei cărţi datează din 1981 şi în ea este redată, ca o prefaţă a acesteia, intitulată „Un punct de vedere” a lui Henri Coandă, atât dactilografiat, cât şi olograf, datat: iunie 1971.
Îmi permit să redau câteva remarci ale savantului:
„Întreprinzând această anchetă, autorul ei a mizat pe un mare şi frumos adevăr: tinerii şi tinereţea constituie un subiect de dialog unanim acceptat din motive lesne de înţeles. În mod special, asemenea temă se află la ordinea zilei astăzi, căci asemenea abordări ale acestei problematici privesc viitorul însuşi al acestei lumi, perspectivele ei. Problemele tineretului sunt strâns contopite cu cele ale viitorului omenirii…..
Tinereţea este şlefuită de secole în a şti să contopească elanurile cu cele ale generaţiilor înaintaşe, căci nu poţi îndrăzni, nu poţi năzui spre nimic dacă n-ai sub picioare edificiul de cunoştinţe ori de valori morale lăsate de înaintaşi; nu neapărat în chip de model, cum se vorbeşte atât de mult, ci cu ambianţă şi mediu cultural-spiritual în care se dezvoltă generaţiile. Poate că nici eu n-aş fi putut visa cu ochii deschişi dacă o seamă de oameni de mare valoare nu m-ar fi făcut să înţeleg – nu neapărat prin intermediul unor lecţii, ci prin modul în care lucrau şi se realizau – că fără a visa cu ochii deschişi nu există nici imaginaţie ştiinţifică, nici fantezie creatoare, nici intuiţia, inegalabila intuiţie…
Aş mai apela la un argument în explicaţia pe care încerc s-o dau succesului acestei anchete: românii au dat omenirii, mai cu seamă în epoca contemporană, o mulţime de celebrităţi, înscrise cu majuscule în forul de cultură şi de civilizaţie al epocii. Ancheta nu porneşte dintr-o ţară anonimă, cu vacuum de aport la inteligenţa mondială, ci dimpotrivă, de pe meleaguri pe care au trăit şi de pe care şi-au luat zborul către înălţimi iluştri inventatori, descoperitori, mari oameni de cultură şi de artă, adevărate genii cu care omenirea se făleşte. Aş dori să amintesc numai câţiva dintre aceşti oameni celebri români, pe care i-am cunoscut şi apreciat. La începutul secolului (1906), Traian Vuia, constructorul aviator, primul în lume, s-a înălţat de la sol prin forţa motorului instalat pe propriul avion, zbor celebru pentru acele vremuri. Îl pomenesc apoi pe Aurel Vlaicu, un alt aviator constructor, „om al zilei”, la Viena, încă în anul 1912. În cortegiul evocărilor îmi amintesc de renumitul inginer Anghel Saligny, făruitor al sistemului de poduri metalice de peste Dunăre şi Borcea, precum şi iniţiator al reaşezării pe baze moderne a portului Constanţa. Îl numesc apoi pe prietenul meu de faimă mondială M. Costinescu-Ghica şi pe inginerul Gogu Constantinescu, părintele ştiinţei sonicităţii, cu care m-am întreţinut deseori în laboratorul său de pe o insulă de pe Tamisa. Şi matematicienii Gh. Botezatu, Serghiescu…În această sumară evocare o amintesc pe sensibila poetă care a fost Elena Văcărescu, care a desfăşurat o lungă şi susţinută muncă în diplomaţie, la Liga Naţiunilor, la Geneva, alături de un alt mare diplomat român, pe care atât eu, cât şi întreaga Europă raţională l-am apreciat: Nicolae Titulescu.
Pânza timpului îmi cerne pe dinainte alte şi alte figuri remarcabile… Genialul Brâncuşi, părinte al artei moderne pe plan mondial, alături de care m-am aflat deseori în atelierul lui Rodin; doctorul Gheorghe Marinescu, acel mare om de ştiinţă care e întemeietorul şcolii româneşti de neurologie; ilustrul sociolog Dimitrie Gusti, preţuit peste hotare, solicitat să devină profesor la diverse universităţi şi colegii din America, animator al sectorului României la Expoziţia universală din 1937 de la Paris; gigantul Nicolae Iorga, ale cărui servicii aduse ţării, culturii româneşti şi celei universale i-au atestat virtuţile pe plan internaţional, l-au făcut celebru…la care se adaugă generaţiile mai noi de cultură şi de ştiinţă, zămisliţi pe pământ românesc…”.
Cred că alte comentarii de ale noastre ar fi de prisos.
Jurist, Ion M Ungureanu-ŢicleniManagerul Ciochină: “Toți angajații din Spitalul de Pneumoftiziologie sunt îndreptățiți să primească sporul pentru condiții periculoase” 14 Dec 2017

Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu este de părere că toți angajații trebuie să beneficieze de sporul pentru condiții periculoase, bacilul Koch având o răspândire anaerobă. La nivelul acestei unități sanitare, aproximativ 30 de persoane ar trebui să beneficieze de sporul menționat. Și conducerea SANITAS Gorj consideră că sporul de 85% trebuie să fie acordat și tehnic-economic-secretariat-administrativ (TESA) din cadrul Spitalelor de Pneumoftiziologie.

Personalul TESA din cadrul Spitalelor de Pneumoftiziologie (TBC) ar putea să beneficieze de sporul pentru condiţii deosebit de periculoase – reprezentând 85% din salariul de bază. Acest sport a fost scos, odată cu intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare. Propunerea legislativă pentru modificarea prevederilor art.7, alin.(1), din Cap.II al ANEXEI II la LEGEA-CADRU nr.153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere. „Salariații TESA au fost scoși din rândul celor care beneficiază de acest spor de legea 153/2017. În urma negocierilor purtate de SANITAS cu Guvernul României ei beneficiază în continuare de acest spor până la 1.03.2018, data până la care sperăm să rezolvăm problema, în sensul continuării acordării sporului și acestei categorii de personal. Dacă nu vom reuși asta în negocierile directe cu guvernul, vom participa direct la dezbaterile din Parlament în vederea modificării legii”, a declarat Valentin Popa, președintele SANITAS Gorj.

„Microbul nu selectează funcțiile angajaților”
Ion Măruță, șeful Biroului de Resurse Umane de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, spune că riscul de îmbolnăvire este foarte mare pentru toți salariații unității: „încă mai sperăm că mai sunt și oameni raționali care înțeleg că la un loc de muncă pericolul de îmbolnăvire este general și microbul nu ‘’selectează’’ funcțiile” .
Și Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu consideră că personalul TESA este îndreptățit să primească sporul pentru condiții deosebit de periculoase: „era normal ca toți angajații să primească sporul, pentru că toți sunt supuși aceluiași risc. Bacilul Koch se transmite pe cale anaerobă (prin aer); fiind un spital monopavilionar, toți cei din unitate riscă să se îmbolnăvească. Ar trebui să fie acordat sporul pentru condiții periculoase, conform determinărilor efectuate de către specialiștii de la Medicina Muncii. Consider că sunt îndreptățiți toți angajații din spitalele de pneumoftiziologie să beneficieze de acest spor”.
Prin reglementările Legii-cadru nr. 153/2017, în prezent beneficiază de acest spor doar personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare și unitățile medico-sociale. Potrivit proiectului legislativ, în raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea, pot fi acordate, pentru întregul personal din unitățile sanitare și unitățile medico-sociale, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri: „b) pentru condiții deosebit de periculoase: leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, (…), epidemii deosebit de grave și alte asemenea, stabilite de Ministerul Sănătății, cuantumul sporului este de până la 85% din salariul de bază. Nivelul sporului se stabilește de conducerea fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de sistem sanitar și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli; h) pentru activități care se desfășoară în condiții deosebite, cum ar fi stres sau risc, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.” La nivelul județului nostru, de acest spor ar urma să beneficieze angajații Spitalului de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.
Minodora SuceaCa la noi, la nimeni – Mişcarea “#rezist” şi Soros îşi fac nestingherite de cap! 14 Dec 2017

Evenimentul trist al zilei de 13 decembrie 2017 a fost revenirea Regelui Mihai I în Ţara ce-i fusese furată de bolşevici la 30 decembrie 1947! Ţară de care nu s-a putut apropia ani de zile nici după Marea Învălmăşeală din Decembrie 1989. Multimiliardarul George Soros a aterizat la Otopeni cu primul avion privat, iar avionul care-l aducea pe Regele Mihai în Ţara în care s-a născut şi pe care-a iubit-o atât de mult n-a fost primit decât cu greu, abia prin 1992!
CALVARUL ULTIMULUI DRUM. Un drum din Elveţia la Aeroportul Henri Coandă, apoi la Castelul Peleş de la Sinaia, de unde va reveni astăzi la Palatul Regal din Bucureşti şi pe 16 decembrie Ultimul drum cu trenul regal spre Curtea de Argeş, la Mănăstirea unde-şi dorm somnul de veci, în linişte, Regele Carol I, Regele Ferdinand Întregitorul, Regina Maria şi Regina Ana. Şi astfel, ne vom lua rămas bun de la Ultimul Rege al României, Mihai I, unul dintre cei mai mari şi mai importanţi bărbaţi de stat ce au marcat decisiv al Doilea Război Mondial. Datorită căruia România se află în hotarele actuale şi se pregăteşte pentru Centenarul Marii Uniri, la 1 Decembrie 2018.
TĂCEREA E CA MIEREA ORI CA FIEREA? Guvernul Tudose a decis ca zilele de 14-15-16 Decembrie 2017 să fie de Doliu Naţional. Totuşi, nu strica mai multă decenţă în viaţa politică, dar şi în societatea civilă. Nu ne pierdem vremea cu scandalurile de luni încoace în Parlament, provocate de parlamentarii USR – un fel de Uniunea Sabotaţi România – şi nici cu ieşirile scandaloase ale deputatei Cosette Chichirău(USR), care l-a ameninţat pe deputatul Eugen Nicolicea(PSD) că “se va ocupa personal ca el să intre la puşcărie”. Dacă luni, USR a blocat lucrările Camerei Deputaţilor, acelaşi lucru a intenţionat fără succes şi lidera Noului PNL, Raluca Turcan. Rămâne de neînţeles neimplicarea autorităţilor în actele de violenţă ale mişcării “#rezist”, atât luni în faţa Parlamentului, cât şi anterior, sâmbătă şi duminică, în Piaţa Victoriei. Dar ce să ne mai mirăm din moment ce între ONG-urile soroşiste şi Noul PNL au intervenit documente semnate, deci parafate şi legale pentru proteste total ilegale! Probabil că principalii politicieni de la Bucureşti ori n-au auzit despre declaraţiile Preşedintelui Statelor Unite ale Americii despre “#rezist” ori se tem să nu afecteze relaţiile României cu cel mai important Partener Strategic al ei. Pe scurt, cel mai puternic om al planetei, Donald Trump, a declarat: “Ei rezistă progresului, ei rezistă schimbării pentru că lucrul de care le pasă este să protejeze ce au reuşit să facă până acum, adică să controleze ţara şi asta nu în beneficiul nostru.” Cum se vede, în discursul liderului de la Casa Albă revine expresia “ei rezistă”! Niciunul dintre oamenii de stat ai României aflată într-un Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii de 20 de ani nu s-a sinchisit. De teamă, din laşitate sau din calcule meschine? Cine ştie!Chiar dacă Ambasadorul Hans Klemm are nenumărate demersuri şi declaraţii nepotrivite cu calitatea sa de diplomat, România are un Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii şi nu cu George Soros!
AUTORITĂŢI TIMORATE, AUTORITĂŢI VINOVATE! Şi în Statele Unite ale Americii şi în România, acţiunile protestatarilor mişcării “#rezist” beneficiază de foarte consistentul sprijin moral şi, mai ales, financiar al lui George Soros. Numai că, spre deosebire de autorităţile din Statele Unite ale Americii, unde autorităţile s-au mobilizat şi fac demersuri clare şi concrete, dând riposta cuvenită anarhismului şi presiunilor aşa-zişilor rezistenţi, la noi autorităţile sunt paralizate şi timorate că, vezi Doamne, dacă ar aplica legile statului român riscă să afecteze relaţiile cu Statele Unite ale Americii şi Parteneriatul Strategic. Nimic mai fals!
ION PREDOŞANUCondamnați pentru un furt inexistent 14 Dec 2017

Verdict al judecătorilor pentru patru tineri care au fost trimiși în judecată pentru un furt pe care susțin ei că nu l-au comis. Constantin Cărăgui, Ion Romică Pănescu, Ion Mocioi și Alexandru Toma au fost acuzați că au furat cărbune de la Complexul Energetic Oltenia, dar CEO nu s-a constituit parte civilă în dosar, motivând că nu are înregistrat nici un prejudiciu. Altfel spus, hoții nu au furat cărbunele, lucru pe care aceștia l-au susținut și în fața judecătorilor. Ei au menționat că în 2014, când au fost faptele, au avut un incident cu paznicii unei cariere de lignit, dar au plecat acasă fără nici un gram de cărbune. Instanța i-a găsit totuși vinovați pe aceștia, iar pedeapsa cea mai mare i-a fost aplicată lui Cărăgui, care este și recidivist. El a primit 2 ani de închisoare în actualul dosar, iar la pedeapsa respectivă i s-au mai adăugat alți doi ani pe care îi avea dintr-o condamnare anterioară. Alți doi inculpați au primit câte 6 luni cu suspendare, în timp ce Pănescu a fost sancționat cu 2200 de lei. Dosarul l-a mai vizat și pe un al cincilea inculpat, Constantin Laurențiu Cătălina, care însă a decedat între timp, pentru el procesul încetând din această cauză. Colegii săi spun că decesul a fost produs tocmai pentru că tânărul se considera nevinovat și nu a putut trăi cu povara acuzațiilor ce îi erau aduse. Verdictul dat acum de instanță nu este definitiv, putând fi contestat.
Gelu IonescuOlimpiada Gimnaziilor la șah 14 Dec 2017

În data de 09.12.2017, la Şcoala Gimnazială Scoarţa s-a desfăşurat faza pe Cerc Pedagogic a Olimpiadei Gimnaziilor la Șah, echipe mixte. Au participat echipele mai multor şcoli din judeţ.
La faza pe Cerc Pedagogic a Olimpiadei Gimnaziilor la Șah, desfăşurată la Şcoala Gimnazială Scoarţa, au participat următoarele echipe: Şcoala Gimnazială Scoarţa – profesor Marcel Bălaşa, Şcoala Gimnazială Bălăneşti – profesor Aurel Chiriac; Şcoala Gimnazială Hurezani – profesor Ion Andrei; Şcoala Gimnazială Bălcești – profesor Nicolae Lăpădat; Şcoala Gimnazială Negreni – profesor Ingrid Chițac Brdnasch; Liceul Tehnologic Turburea –Laurentiu Vijulan. Pentru faza județeană, Olimpiada Gimnaziilor Șah, echipe mixte, s-au calificat următoarele școli: Școala Gimnazială Hurezani, Școala Gimnazială Bălănești și Școala Gimnazială Scoarța. Buna organizare a fost asigurată de următorii profesori: Ion Săvulea, inspector şcolar, Ion Andrei, Mărtescu Florin,Vochia Violeta,Oana-Maria Stelea şi Marcel Bălaşa.
Marcel BălașaACS Târgu Jiu, iniţiativă inedită de sărbători! 14 Dec 2017

Echipa de baschet ACS Târgu Jiu vine în sprijinul copiilor aflaţi în dificultate. Pentru a le îndulci sărbătorile celor nevoiaşi, trupa gorjeană va oferi calendare, cu însemnele sale, tuturor celor care donează dulciuri sau jucării. “Schimbul” se va produce la ultimul meci de acasă al gorjenilor din 2017, confruntarea cu SCM Timişoara 2. Partida va avea loc duminică, 17 decembrie, începând cu ora 16.00. Nu este pentru întâia oară când jucăriile de pluş îşi vor face loc pe parchet, tradiţia preluată de peste Ocean fiind respectată şi de Energia Târgu Jiu. “Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, dorim să aducem o bucurie copiilor aflați în centrele DGASPC Gorj, fapt pentru care vă rugăm să ne fiţi alături cu o jucărie de pluș sau dulciuri care vor fi împărțite acestor copii de jucătorii echipei noastre! În semn de recunoştinţă, în schimbul jucăriilor și dulciurilor donate de dumneavoastră veți primi un calendar cu ACS Târgu Jiu!”, se arată pe pagina de facebook a clubului.Comisarii Protecţiei Consumatorilor Gorj îndeamnă la precauţii gorjenii care cumpără jucării 14 Dec 2017

Mădălin Giurcău, comisarul-şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj, a transmis o serie de recomandări pentru consumatorii gorjeni cu prilejul apropierii Sărbătorilor de iarnă.  Astfel, comisarii Protecţiei Consumatorilor le transmit gorjenilor care achiziţionează cadouri sub formă de jucării următoarele: să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie; să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici; trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni; să ştie (şi să verifice acest lucru) că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil coordonatele producătorului şi/sau importatorului, numărul unic de identificare a jucăriei, marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură; să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării (acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română). “Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi, în caz de nerezolvare, puteţi sesiza Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Gorj, având următoarele posibilităţi: prin intermediul formularului de sesizări online disponibil pe site-ul www.anpc.ro; la sediul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Gorj – Târgu Jiu, str. Victoriei, nr. 2; e-mail: reclamatii.gorj@anpc.ro; fax: 0253 217 776”, a declarat Mădălin Giurcău, şeful CJPC Gorj.
Izabella MolnarTolbă plină de premii pentru elevii ŞPA Târgu-Jiu 14 Dec 2017

Patru premii I au obţinut câţiva elevi ai Şcolii Populare de Artă (ŞPA) Târgu-Jiu, în cadrul Festivalului Naţional de Coregrafie pentru Copii şi Tineret de la Râmnicu Vâlcea.

În perioada 8-9 decembrie, la Râmnicu Vâlcea, a avut loc Festivalul Naţional de Coregrafie pentru copii şi tineri, sub genericul “Mărgăritare” – ediţia a XIV-a. Evenimentul s-a desfăşurat în foaierul sălii mari a Consiliului Judeţean Vâlcea. Festivalul se înscrie într-un program cultural complex de revigorare a mişcării artistice de tineret într-un dialog fecund între arta coregrafică profesionistă şi arta coregrafică de amatori. Juriul festivalului, format din specialişti, a avut o misiune dificilă, deoarece toţi participanţii au fost foarte bine pregătiţi. Genurile de dans admise în concurs au fost: dans clasic, dans contemporan, dans de societate, latino show, dans caracter, musical, dans modern, free style, dans tematic, show dance. Două grupuri ale Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, coordonate de profesorii Camelia şi Gabriel Costea, au câştigat premii importante, numai de primul loc, la acest festival. Astfel, s-a obţinut locul I la secţiunea open master dance – Grupul Galactic Crew, coordonator Gabriel Costea. De asemenea, acelaşi grup a ocupat aceeaşi poziţia la secţiunea dans tematic sub coordonarea profesorului Gabriel Costea. Totodată, la secţiunea dans contemporan grupul Galactic Junior, coordonator prof. Camelia Costea, a obţinut prima poziţie, urmat de un alt prim loc pentru acelaşi grup la secţiunea show dance. De asemenea, profesorii coordonatori Camelia Costea şi Gabriel Costea au primit Diplome de Onoare pentru contribuţia deosebită la Festivalul Naţional de coregrafie pentru copii şi tineri şi pentru promovarea, afirmarea şi susţinerea artei coregrafice în rândul elevilor.
Izabella Molnar„Mereu aproape”, Tichete și asigurări de malpraxis pentru sindicaliștii de la „Sănătatea” 14 Dec 2017

Moş Crăciun vine, astăzi, la membri Sindicatului „Sănătatea” Gorj cu tichete în valoare de 200 de lei de persoană. Mai mult decât atât, conducerea Sindicatului “Sănătatea” Gorj rămâne alături de membrii săi, plătindu-le şi de această dată poliţele de malpraxis pentru 2018. Sindicatul suportă în integralitate contravaloarea poliţelor pentru medicii şi asistentele care fac parte din organizaţie.

Sindicatul “Sănătatea” Gorj dovedeşte şi de această dată că este alături de membrii săi. Pentru anul 2018 asigurările de malpraxis ale medicilor şi asistenţilor medicali care fac parte din această organizaţie sindicală sunt plătite integral de sindicat. „Tot personalul medical, mai exact: medici, asistenţi medicali şi alt personal cu studii superioare, care fac parte din sindicatul nostru, beneficiază de plata integrală a asigurărilor de malpraxis pentru anul 2018. În fiecare an am procedat la fel și este normal să fim alături de membrii noștri”, a explicat Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.

Sindicatul “Sănătatea”, mereu aproape!
În prag de sărbători, fiecare sindicalist de la “Sănătatea” Gorj primeşte ajutoare sociale în valoare de câte 200 de lei de persoană. „Și în acest an oferim tichete în valoare de câte 200 de lei de persoană, tuturor membrilor noştri de sindicat; avem peste 600 de membri în toate spitalele din judeţ şi în dispensarele şcolare. Este un ajutor binevenit acum, în prag de sărbători, când toată lumea are de făcut cumpărături pentru masa de Crăciun”, a mărturisit Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului “Sănătatea” Gorj.
Conducerea Sindicatului „Sănătatea” demonstrează prin fapte că este „Mereu aproape” de membrii săi.
Minodora SuceaDeşeurile din Târgu-Jiu, ridicate după un orar special, de Sărbători 14 Dec 2017

S.C. Polaris M Holding S.R.L. aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că graficele de colectare a deşeurilor menajere din data de 25 decembrie 2017, respectiv din data de 1 ianuarie 2018, se vor modifica. Astfel, persoanele fizice care stau la case şi erau programate în aceste zile pentru colectarea deşeurilor menajere vor trebui să scoată pubela în faţa porţii după cum urmează: pentru data de 25 decembrie 2017 în data de 23 decembrie 2017; pentru data de 1 ianuarie 2018 în data de 30 decembrie 2017. Străzile care sunt afectate de această modificare sunt următoarele: str. Preajba Mare; str. Aluniţei; str. Aviatorilor; str. Elvira Godeanu; str. Frăsinet; str. Făgetului; str. Calea Severinului; str. Cernădia; str. Mehedinţi; Aleea Mehedinţi; str. Luncilor; str. Victoria (zona cuprinsă între magazinul Parâng şi benzinăria Petrom, de lângă ITM); str. Prelungirea Motrului; str. Făgăraş; str. Agriculturii; str. Prelungirea Panduri; str. Aleea Panduri; str. Olteniţa; str. Crişan; str. Mihai Eminescu; str. Cerbului; str. Măgura; str. Aurel Vlaicu; str. Lalelelor; str. Măceşului; str. Mesteacănului; str. Narciselor; str. Ecaterina Teodoroiu; str. Comuna din Paris; str. Trandafirilor; str. Căpitan Buzatu; str. Liliacului. De asemenea, în prima zi de Crăciun şi în prima zi a anului viitor, se vor colecta deşeurile menajere de la platformele amplasate în cartierele oraşului, iar în noaptea de Revelion se lucrează cu două maşini de salubrizare. Restul graficelor de ridicare a deşeurilor menajere rămân neschimbate.
Izabella MolnarReținut pentru furt de geci 14 Dec 2017

Un tânăr de 21 de ani, din Mehedinți, a ajuns, marți seara, în arest, sub acuzația de furt calificat. Dragoș Brebu este acuzat că, în noaptea de 7 spre 8 decembrie, ar fi intrat în casa unei femei din Preajba, reușind să fure 28 de geci. ”Acesta, în noaptea de 7-8 decembrie, ar fi pătruns, fără drept, într-o casă nelocuită, aflată în construcție, din cartierul Preajba, ce aparţine unei femei, de 49 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, de unde ar fi sustras mai multe articole de îmbrăcăminte dintr-un dulap. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Gorj. În urma audierilor de la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, procurorii au stabilit măsurile preventive care se impun în timpul cercetărilor. Prejudiciul a fost recuperat.După Mitriţă, Craiova vrea să-l repatrieze şi pe Ivan 14 Dec 2017

Universitatea Craiova a început deja “cumpărăturile” de iarnă. La începutul săptămânii, presa din Italia a scris că oltenii au făcut deja prima achiziţie din intersezon. Oficialii clubului dojean nu au stat mult pe gânduri, şi s-au înţeles cu clubul Pescara în ceea ce priveşte cedarea definitivă a jucătorului ofensiv Alexandru Mitriţă. Jurnaliştii de la “Il Centro” au anunțat că președintele de la Pescara, Daniele Sebastiani, s-a întâlnit la Bucureşti cu reprezentanţii Craiovei, unde s-a parafat înţelegerea. Cele două părți ar fi ajuns la un numitor comun pentru 700.000 euro. “În timp ce Zeman încearcă să scoată echipa din criză, președintele Daniele Sebastiani șochează în această perioadă de transferuri, care se va deschide oficial pe 3 ianuarie. În urmă cu două zile, acesta a fost la București, unde a realizat transferul lui Mitriță la Craiova. Aceștia le vor plăti 700.000 euro celor de la Pescara”, a anunţat publicaţia. Afirmaţia vine în sprijinul spuselor lui Marcel Popescu, preşedintele oltenilor fiind convins că Mitriţă îşi va continua cariera în alb-albastru: “Acum nu îl mai ratăm pe Mitriţă. În iarnă, prima investiţie care se va face cu siguranţă va fi achitarea clauzei de cumpărare a lui Mitriţă. Clauza poate fi dusă până în primăvară, dar o facem în decembrie”, spunea oficialul clubului. Pentru a-şi betona atacul, Craiova se află în negocieri şi cu formaţia FC Krasnodar. Vizată este revenirea lui Andrei Ivan. Din nefericire, ca mulţi dintre românii plecaţi, Ivan nu s-a adaptat peste hotare, dar la 20 de ani are viitorul în faţă. Astfel, vârful ar putea îmbrăca din nou tricoul alb-albastru, din iarnă, venind sub formă de împrumut. Potrivit Fanatik, conducerile celor două cluburi au ajuns la un acord pentru cedarea atacantului, iar rușii ar urma să suporte integral salariul de 500.000 euro al jucătorului cumpărat pentru 3 milioane euro. Aceiaşi jurnalişti au scris că Ivan ar trebui să joace un număr minim de meciuri pentru Craiova, iar negocierile încă nu s-au încheiat. Fostul căpitan al oltenilor a anunţat că va fi în tribune la meciul cu CFR Cluj, care se va desfăşura sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 20.30. “Nu putem vorbi acum de anumiți jucători, cum fac conducătorii altor cluburi, și nu dau nume pentru că noi vrem să ne ferim de scandaluri și să avem o ținută academică, dar e clar că și noi vrem să ne întărim lotul. Asta nu înseamnă neapărat să mai luăm cinci jucători, că tot unsprezece joacă. Nu, noi încercăm să facem o politică bună, coerentă, și jucătorii care vin să fie pe profilul jocului Universității Craiova. Echipa noastră vrea să personalizeze în timp acest joc-spectacol, care a început de anul trecut și continuă anul ăsta, pentru că stadionul ăsta superb nu poate fi plin numai la performanță. Deci dacă suntem pe locul întâi cu un șut la poartă sau dacă suntem pe doi, cu zece ocazii de gol, eu spun că stadionul se umple la cea de-a doua variantă. Lumea vine la spectacol. E mult mai simplu să mutilezi fotbalul, decât să-l faci să strălucească. Încercăm să aducem jucători care să facă spectacolul și mai mare, și mai frumos. Noi trebuie să corectăm ceea ce am greșit și să vedem cum putem îmbunătăți”, a declarat Marcel Popescu, pentru gds.roUn scenariu NOIR – o povestire satirică de Ion Popescu-Brădiceni 14 Dec 2017

1.Am intrat într-un sat cu uliţele desfundate, roţile maşinii s-au împotmolit în noroi. Şi era într-o joi. Pe marginile lor arborii erau goi.Urma să încerc un experiment îngrozitor. Tragicomic poate. Am scos lopata şi-am îndepărtat mocirla de pe drum. De pe coşurile cocioabelor ieşea ici-acolo câte un fum înecăcios. Am scos o valiză-diplomat şi-am lăsat-o la o intersecţie. Erau în ea cărţi, bani, manuscrise rare, condeie, carduri, o brăţară de aur, un inel cu briliant… M-am îndepărtat preţ de un minut-două. O familie – soţ, soţie (şi trei copii) – s-au oprit în loc, s-au uitat în jur şi crezându-se nevăzuţi şi-au însuşit ispititorul obiect (posibilă sursă de îmbogăţire, nu?). Calm, coborând din automobil, i-am strigat pe toţi cinci rugându-i să-mi înapoieze ceea ce desigur îmi aparţinea negreşit. Au tulit-o la fugă, le sfârâiau călcâiele, împroşcând în stânga şi-n dreapta bălţile răzleţe. Nu i-am urmărit, era inutil, cătunul trebuia pedepsit crunt: să-mi aducă pe hoţi, altfel o să ucid toţi copiii. Mi-am chemat garda personală înarmată ca pentru represalii cumplite. Au invadat teritoriul. Dintr-o clădire au ieşit doi poliţişti ameţiţi. I-am silit să ia măsuri urgente. Mă priveau tâmp. Pe câmp se lăsaseră păsări ce aşteptau să devore cadavrele celor ce vor fi executaţi în faţa şcolii primare. Au fost găsite câteva zeci de puşti şi puştoaice. Au fost legate la ochi şi am ordonat să se întârzie o vreme după ultimatumul dat. Am răcnit însă prevăzător: „Dacă într-o oră nu mi se restituie, cu conţinutul intact, geanta-diplomat, toţi aceşti băieţi şi toate aceste fetiţe vor plăti cu vârf şi îndesat”. Stresat, primarul – un ins cu chelie, graseind libidinos – mi s-a înfipt în faţă. Parcă avea şi mustaţă pe oală, dar corpul îi suferea de o boală… incurabilă. Pielea avea culoarea plumbului. Poate, în athanorumul său, Hades va obţine în fine aurul, cu disperare râvnit, din carnea şi oasele ticălosului cu hoit putrefact.
2.Am rămas de veghe. A trecut pe lângă mine o jumătate de om pe un cărucior de invalid. Se prelingea ca o umbră pe lângă zidul unei biserici. Între timp, gardienii mei în verde – un soi de „legionari” reconvertiţi – umpluseră piaţa în case se edificase (tot prin osârdia unui dascăl „legionar”) şcoala pentru clasele 0 – IV cu băieţei drăgălaşi şi frumuşele fetiţe, fragede ca fragile vara. Biserica, pe lângă care nenorocitul ce-şi pierduse picioarele pe undeva prin Orient – graţie unui terorist arab – se strecura îngândurat – ca de un iminent suicid, trona impetuoasă sub cer. Lăcaşul avea acoperişul ocupat până la saţietate de corbi şi vulturi şi ciori sidefii, croncănind sinistru. Ca atunci când pe Nistru românii din Basarabia erau mitraliaţi de sovieticii soldaţi cu creierii îmbâcsiţi de votcă rusească. Cătunul urma să fie îngropat de întuneric într-o linişte mormântală, oarecum oripilantă. De pe o pantă a dealului, scăldată de luna plină, se furişau spre incinta inevitabilului masacru, ce avea a fi sancţionat de către onuişti şi tot felul de convenţionişti evident falşi, perverşi şi profitori ordinari ai unui „kairotic” concurs de împrejurări, nişte umbre. Trecuseră nu o oră, ci vreo douăsprezece când am poruncit să fie executate primele zece suflete. Lupii începuseră a urla în imensul codru de dincolo de lizieră. Cadavrele au fost strânse, puse în saci de plastic şi depuse într-o groapă comună, spre a fi finalmente, incinerate. Fiinţele lor se vor transforma în îngeri (izbăvitori, să zicem, ai groaznicelor fărădelegi comise de puternicii zilei)?! Aşa au afirmat unii filosofi-metafizicieni. Io mi-s mai sceptic, pentru că încă n-am văzut vreun înger (transaparent?). Ce vreţi, ticălos ori nu, aşa sunt (agent al Răului Absolut?). savant transdisciplinar, probabil avatar al lui Toma Necredinciosul?
3.Dar după primul val secerat de pistoalele date pe foc automat, dinspre negura satului a ţâşnit înarmaţi cu furci, topoare, securi, sape, răngi, satâre, berde, bâte, târnăcoape, lopeţi, cuţitoaie, secere, coase etc. o droaie de cetăţeni pe care hoţii genţii-diplomat îi asmuţiseră asupră-mi. Curat manipulare, nu? Se lăsaseră instigaţi împotriva adevărului gol-goluţ, care desigur lor li se păruse neverosimil. „Cum adică să fi furat vecinul lor o geantă-diplomat? Şi, dacă cumva chiar o luase, cine şi de ce s-o fi lăsat la răspântie? Ce voise Acela să arate? Că oricare dintre ei ar fi semănând cu hoţul? Deci revolta li se părea justificată! Ia să-i lase Străinul cel bogat în pace! Dacă are avere să le-o împartă lor, autenticii robi ai pământului întrucât Domniilor parveniseră fraudulos, furaseră inteligent prin tot soiul de „inginerii financiare” etc.” I-am barat mulţimii înfuriată înaintarea cu o duzină de tanchete. I-a îngheţat sângele în vine. Cu ochii holbaţi, sătenii au înţepenit uluiţi de cutezanţa mea infrenabilă. Le-am răcnit ca să m-audă dracului: „Împrăştiaţi-vă pe la bârlogurile voastre, altfel…” N-am mai terminat fraza căci au şters-o ca şi cum nici n-ar fi fost acolo, îngroziţi de încrâncenata ură şi dorinţă de răzbunare. Sesizaseră că s-ar fi putut întâmpla ceva ireparabil. Liderul lor, ad-hoc, le-a murmurat: „S-o lăsăm pe altădată! Să trec pe la amărâtul acela să-i cer geanta-diplomat. Dă-l în mă-sa că-i fiu de curvă! Din neam prost. Să restituie „marfa”, futu-i mama lui de «impotent social»! Că ne-a băgat în rahat! Până mâine dimineaţă nebunul acesta ne lichidează pe toţi!” Abia spre zori, s-a întors liderul „răsculaţilor”. Mi-a înmânat geanta-diplomat mut şi îndârjit. Nu i-am mulţumit. Mi-am retras forţele desfăşurate frontal, m-am cuibărit în limuzina-mi luxoasă şi-am dispărut brusc din peisaj. Am mai apucat să aud o imputaţie a liderului de conjunctură: „Dar cu mine cum rămâne?” Am ridicat din umeri, zâmbind pervers.19 posturi vacante, la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti 14 Dec 2017

Continuă seria angajărilor la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti. Unitatea organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcțiilor contractuale de execuție, vacante, astfel: asistent medical generalist debutant – 2 posturi vacante – Secţia Pediatrie; asistent medical generalist debutant – 1 post vacant Secţia Cardiologie; asistent medical generalist debutant – 2 posturi vacante – C.P.U.; asistent medical generalist – 4 posturi vacante – C.P.U.; registrator medical debutant – 1 post vacant – Secţia A.T.I.; secretar debutant – 1 post vacant – Secţia A.T.I.; infirmieră debutantă – 1 post vacant – Compartiment Neonatologie; infirmieră debutantă – 1 post vacant – Secţia Obstetrică-Ginecologie; infirmieră debutantă – 1 post vacant C.P.U.; îngrijitor curăţenie – 1 post – vacant C.P.U.; brancardieri – 2 posturi – vacante C.P.U.; portar – 1 post vacant – Serviciul Administrativ; spălătoreasă – 1 post vacant – Serviciul Garderobă – Spălătorie.

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant candidații trebuie să îndeplinească toate condițiile generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare.
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt: diplomă de absolvire a şcolii sanitare postliceale, diplomă de absolvire a învăţământului superior de 3 ani în specialitate sau diplomă de licenţă în specialitate, pentru posturile de asistent medical generalist; pentru postul de infirmieră debutantă – diplomă de absolvire a şcolii generale sau liceu şi curs de infirmiere absolvit – fără vechime; pentru posturile de registrator medical debutant – diplomă de absolvire studii medii şi să deţină certificat/atestat/adeverinţă absolvire cursuri de competenţă operator calculator; pentru postul de secretar debutant – diplomă de studii medii; pentru posturile de brancardier – diplomă de studii medii şi curs de prim – ajutor; pentru postul de portar – certificat de calificare profesională pentru exercitarea profesiei de portar/agent de pază şi să deţină atestat privind absolvirea cursului de calificare profesională pentru exercitarea profesiei de agent de pază; pentru postul de spălătoreasă – diplomă de absolvire a şcolii generale sau liceu.
Condiţiile de vechime pentru participarea la concurs sunt: asistent medical generalist – minimum 6 luni vechime în domeniu sau adeverinţă de susţinere a examenului de asistent medical generalist debutant; asistent medical generalist debutant – fără vechime; registrator medical debutant – fără vechime; secretar debutant – fără vechime: pentru postul de portar – fără vechime; pentru postul de spălătoreasă – fără vechime; pentru postul de brancardier – fără vechime.

Concurs în luna ianuarie
Concursul se va organiza conform calendarului următor: 08 ianuarie 2018, ora 09.00: proba scrisă; 11 ianuarie 2018, ora 09.00: proba interviu.
Dosarele de înscriere se depun la sediul instituției în termen de 10 zile de la publicarea anunțului. Conform art. 6 al Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, pentru înscrierea la concurs candidații vor prezenta un dosar de concurs care va conține următoarele documente: cererea de înscriere adresată conducătorului autorității sau instituției publice organizatoare; copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz; copiile documentelor care să dovedească nivelul studiilor și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care arată îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie; cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează; adeverință medicală care să dovedeascăstarea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate; curriculum vitae. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Spitalului Orăşenesc de Urgenţă din Târgu-Cărbuneşti, Judeţul Gorj, str. Eroilor nr. 51, telefon: 0253/378.165; e-mail: sp_carb@yahoo.com.
Minodora Sucea15 ianuarie, termen pentru înscrierea la munca sezonieră în Portugalia 14 Dec 2017

EURES România oferă 300 locuri de muncă vacante în Portugalia (campania 2018) pentru munca sezonieră în agricultură, la recoltarea zmeurei. Selecţia candidaţilor se va desfăşura în două localităţi din ţară, astfel: Roman (judeţul Neamţ) – 17 ianuarie 2018; Brăila (judeţul Brăila) – 19 ianuarie 2018.

Durata contractului este de aproximativ 3 luni, timpul de lucru este de 40 de ore/săptămână, cu posibilitatea ca în timpul campaniei, în funcţie de producţie, să se efectueze ore suplimentare. Data estimată de angajare este sfârşitul lunii februarie/începutul lunii martie 2018. Sunt solicitate persoane fără cazier, apte pentru munca la câmp. Constituie avantaj experienţa în agricultură / experienţa în recoltarea zmeurei / experienţa în munca în sere. Cazarea va fi asigurată de angajator contra sumei de 2 euro/zi. De asemenea, angajatorul asigură transportul către Portugalia, costul acestuia urmând să fie dedus din primele salarii. Chenzina de bază variază între 603 şi 1199 euro brut/lună. Una dintre companiile angajatoare, JBI Group – Nuvem Maravilha, Lda., plăteşte 4.52 euro / zi lucrătoare, pentru alocaţia de hrană, plată efectuată la sfârşitul lunii împreună cu salariul. Constituie avantaj cunoaşterea limbii engleze/portugheze/spaniole, dar nu reprezintă o cerinţă obligatorie. Persoanele cu domiciliul în judeţul Gorj, care corespund cerinţelor posturilor oferite, trebuie să se adreseze consilierului EURES din cadrul Agenției Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru muncă în străinătate. Înscrierea în baza de date pentru muncă în străinătate se realizează pe baza următoarelor documente: copie CI/BI; adeverinţă medicală (apt pentru muncă); CV EUROPASS în limba română. Termenul limita pentru depunerea dosarelor este 15 ianuarie 2018.
Izabella MolnarSfântă Liturghie Arhierească la resfinţirea Bisericii din Parohia Lupoaia, Protopopiatul Târgu-Jiu Nord 14 Dec 2017

În ziua de 10 decembrie 2017, în Duminica a 27-a după Rusalii (Sf. Ev. Luca 13, 10-17), Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ajutat de un sobor ales de preoţi şi diaconi în frunte cu Preacucernicul Părinte Protopop, Pr. Marian Mărăcine, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a oficiat slujba de resfinţire a Bisericii cu Hramul «Sfântul Ier. Nicolae» din Parohia Lupoaia, Comuna Cătunele, Protoieria Târgu-Jiu Nord. Sfântul locaş a fost construit între anii 1705 – 1706, de către boierul Nicolae Săvoiu şi este una dintre cele mai vechi biserici de zid din judeţul Gorj, iar slujba a fost prilejuită de finalizarea lucrărilor de consolidare şi de restaurare interioară şi exterioară, executate în perioada 2015 – 2017, prin strădania enoriaşilor păstoriţi de preotul paroh Ion Murgilaş, cu sprijinul Consiliului local al Primăriei Cătunele. Ca urmare a strădaniilor sale, pentru implicarea deosebită în lucrările de consolidare şi renovare a sfântului locaş, preotul paroh Ion Murgilaş a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, când a spus: “Biserica noastră, de-a lungul celor peste 300 de ani, a fost un «stâlp călăuzitor» care a luminat sufletele credincioşilor care i-au trecut pragul! Iată, că astăzi, biserica noastră frumoasă, împodobită în haine de sărbătoare, ne face să trăim clipe de bucurie, dar şi de emoţie”, a apreciat Preacucernicia sa, iar domnul Primar, Florinel Ţuilă a continuat: “Astăzi, trăim aceste momente importante pentru localitatea noastră, pentru că, în acest fel, intrăm în istorie, iar în această zi de sărbătoare, am posibilitatea să-i mulţumesc Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit, dr. Irineu, care se află pentru a patra oară în localitatea noastră”, a conchis edilul localităţii Cătunele. De asemenea, pentru că au fost alături de părintele paroh în finalizarea lucrărilor de restaurare a bisericii din Lupoaia, au primit Gramate chiriarhale de mulţumire din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei: d-l Primar Florinel Ţuilă, împreună cu domnii: Mihail Chircu, Ion Ţigăran, Ilie Niţulescu şi Virgil Tutunaru.

“Biserica este pentru noi, creştinii ortodocşi, «centrul» de viaţă şi de rugăciune, de sfinţenie şi de binecuvântare”
La finalul oficierii Sfintei Liturghii, prin cuvântul său de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a picurat stropi de lumină şi de înţelepciune duhovnicească în inimile credincioşilor, spunând că resfinţirea acestei biserici este un moment de mare bucurie pentru întreaga parohie, având în vedere că Sfânta Liturghie este momentul binecuvântat în care venim la sfânta biserică pentru ca să-I mulţumim Lui Dumnezeu, să aducem jertfa cea fără de sânge înaintea Tatălui Ceresc şi să primim, în schimb, puterea şi lucrarea Duhului Sfânt, care se aşează nevăzut în sufletele noastre, ne curăţeşte şi ne întăreşte ca să ducem mai departe viaţa noastră, spre împlinirea poruncilor Lui Dumnezeu şi spre împlinirea vieţii veşnice. “Numai în biserică se pot săvârşi asemenea minuni cereşti, pentru că Biserica este «Casa» Tatălui Ceresc, este lucrarea Fiului şi sfinţirea Duhului Sfânt. Biserica este pentru noi, creştinii ortodocşi, «centrul» de viaţă şi de rugăciune, de sfinţenie şi de binecuvântare! În biserică, Dumnezeu îl primeşte pe fiecare, ne aşteaptă pe fiecare, ca să ne dăruim sufletele şi inimile noastre înaintea Lui, pentru a fi curăţite, pentru a fi luminate şi pentru a primi binecuvântare cerească. Toate aceste daruri pe care noi le primim în biserică sunt de folos atât pentru viaţa aceasta, cât şi pentru Împărăţia Cerurilor, întrucât, atunci când ne miluieşte Dumnezeu şi ne sfinţeşte, aceste bunătăţi le păstrăm în sufletele noastre, iar ele ne ajută ca să ne întărim viaţa noastră, ca să dobândim apoi Împărăţia Cerurilor. Biserica ne sfinţeşte în tot timpul, ea nu epuizează niciodată binecuvântările şi darurile sale, «darul» sănătăţii, «darul» înţelepciunii, «darul» cugetului curat şi al smereniei, «darul» postului, al rugăciunii, pentru că toate aceste «daruri» sunt cu prisosinţă dăruite tuturor celor care îşi deschid larg sufletele lor, inimile lor, pentru că aşa cum raza de lumină pătrunde pe fereastră în interiorul camerei, iar noi vedem toate lucrurile de acolo, la fel şi puterea Duhului Sfânt pătrunde în sufletul omului, al omului care lasă deschis acest suflet, inima sa, ca Dumnezeu să vină şi să se sălăşluiască, în el, ca să-l curăţească de toată întinăciunea. Deci, când noi deschidem inimile noastre la Dumnezeu, sufletele noastre se luminează, inimile se înnobilează iar mintea ajunge să fie luminată în aşa fel încât să cunoască Tainele Lui Dumnezeu, să cunoască înţelepciunea omenească, să primească o clarificare a existenţei noastre” a precizat Părintele Mitropolit, apreciind că noi, credincioşii, cu cât ne luminăm mai mult de «lucrarea» Duhului Sfânt, cu atât suntem mai înţelepţi, mai prevăzători şi mai veghetori asupra vieţii noastre.

“Gârbovirea înseamnă boală, iar pe de altă parte este şi un semn al păcatului”
În continuare, s-a aprofundat conţinutul Evangheliei acestei Duminici, în care Sf. Evanghelist Luca vorbeşte despre vindecarea unei femei bolnave, a unei femei gârbove, o femeie care de multă vreme era «asuprită» de diavolul, încovoiată de spate şi care nu putea să mai vadă frumuseţea cerului. Diavolul o asuprise şi o pedepsise cu această suferinţă, pentru că orice boală este o mare durere şi o mare suferinţă în viaţa noastră. “Aceste boli, aceste suferinţe sunt «roada» păcatului, căci, dacă noi am fi curaţi sufleteşte, nu am suferi de vreo boală în lumea aceasta, dar, întrucât greşim cu vorba, cu mintea, cu fapta, ajungem să fim aplecaţi spre patimi, pentru că gârbovirea de care vorbeşte Sfântul Evanghelist Luca, înseamnă boală, iar pe de altă parte este şi un semn al păcatului, înseamnă că omul, cu gândul său, s-a aplecat mai mult spre plăcerile trupeşti. Când omul se încovoaie spre părţile de jos, el «gândeşte trupeşte», fără să vadă că mintea, când se lasă în partea de jos a trupului, devine «sclava» plăcerilor pământeşti şi numai când se ridică la Dumnezeu prin rugăciune, prin cântare suntem iertaţi. Femeia din Evanghelia de astăzi este robită păcatului, legată de patimi, legată de plăceri convertite în patimi, cele care ne îndreaptă mintea şi sufletul spre iad. Venind în lume, Mântutorul Hristos ne-a ridicat din această «alunecare» a noastră şi ne-a arătat pe Tatăl Cel Ceresc, deci, ne-a îndreptat din aplecarea noastră spre pământ. Dacă Domnul n-ar fi venit, robia noastră ar fi fost veşnică, iar satana ne-ar fi dus în întunericul iadului. Deci, cei care suntem eliberaţi prin Spovedanie şi Împărtăşanie, aceia suntem îndreptaţi spre Tatăl Cel Ceresc, suntem îndreptaţi ca să vedem lumina cea cerească, pentru că ne arată Mântuitorul nostru Calea. Şi aşa cum spunem în rugăciunea noastră: «Arată-mi calea pe care voi merge, ca să îndreptez inimile spre înţelepciune», deci, ne arată calea, pentru că El este Calea, Adevărul şi Viaţa” a subliniat cu elocinţă duhovnicească Arhieria sa. Deci, femeia din Evanghelie a fost «lovită» cu suferinţă, ca să nu mai poată să vadă Împărăţia Lui Dumnezeu. Omul păcătos primeşte această lovitură de la cel rău, ca să vadă numai lucrurile pământeşti! Noi, să înţelegem că prin rugăciune, intră în sufletul nostru şi învăţătura cea bună, iar dacă acestea intră în sufletul nostru, vom simţi eliberarea de sub asupreala celui rău, cel care caută permanent să ne întunece la minte, ca să treacă viaţa pământească şi să vină moartea care ne va opri să ne îndreptăm. Satana vrea ca să pierdem Împărăţia Cerurilor, deci, ca să pierdem totul pe pământ, a precizat atât de eclatant Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit, dr. Irineu.

“Să ne sârguim cât mai este lumină, cât mai avem viaţă pe pământul acesta”
În încheierea cuvântului de aleasă învățătură duhovnicească, rostit de către Mitropolitul Olteniei în faţa credincioşilor din Parohia Lupoaia, s-a mai precizat că trebuie să avem grijă de sufletele noastre, iar în Postul Naşterii Mântuitorului Hristos, trebuie să ne pregătim de rugăciune, să ne spovedim şi să ne curăţim de păcate, căci toate ne sunt date pentru folosul vieţii noastre. “Să ne sârguim cât mai este lumină, cât mai avem viaţă pe pământul acesta, ca nu cumva să ne fure sufletul înşelătorul, când nu vom mai putea trece de vămile văzduhului, pentru că la fiecare vamă stau înfricoşătorii iadului, ca să găsească ceva în viaţa noastră şi să ne arunce în focul cel veşnic! Prin sfinţirea acestei lucrări a Bisericii din Lupoaia, le facem bucurie strămoşilor noştri, care de la 1706 şi până astăzi au vegheat şi s-au îngrijit de sufletele noastre, fiindcă şi ei se roagă pentru noi! Felicităm pe toţi cei care s-au ostenit şi au contribuit la această lucrare frumoasă, pe toţi cei care, cu inima bună au dat ceva pentru biserică şi rugăciunea bisericii spune: «Binecuvintează Doamne, pe cei iubesc podoaba Casei Tale»! Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă înfrumuseţeze sufletele şi să vă dăruiască sănătate, cu sărbători binecuvântate şi fericite de Crăciun, Amin”!
Profesor, Vasile GOGONEAPlanuri mari pentru cei mai valoroşi atleţi gorjeni 14 Dec 2017

Sportivii de la CS Pandurii Târgu Jiu Andreea Pîşcu şi Adrian Garcea au uitat deja de performanţele obţinute în 2017. Anul ce vine, atleţii pregătiţi de antrenorul emerit Ion Bură şi-au propus să doboare recorduri, şi să se perfecţioneze în probele care îi reprezintă cel mai bine. Adrian va debuta în competiţii din luna ianuarie. “Adi are un concurs pe 13 ianuarie, după care va fi şi Campionatul Naţional de Sală. În 24 martie, avem concurs la Valencia, Campionatul Mondial. El va merge la Campionatele Naţionale de Juniori, Tineret şi Seniori, şi va încerca să bată unul sau două recorduri naţionale, după care, în vară, are de bătut un record naţional vechi de 20 de ani, un record al băiatului meu, Ionuţ Bură, la 3.000 de metri”, a declarat profesorul Ion Bură. Antrenorul a spus şi că Andreea se va axa mai mult pe semimaraton şi maraton, deşi multipla campioană este o sportivă completă.“Obiectivul principal pentru anul viitor va fi ascensiunea Andreei în proba de semimaraton, am vrea să alerge sub 1 oră şi 12 minute, este important şi pentru Jocurile Olimpice, şi pentru proba de maraton. Andreea are o uşurinţă în alergare, aici e viitorul ei. O fată dacă ai făcut-o senioară, să fie bună, poate să concureze uşor până la 40 de ani”, a mai spus Bură.Pandurii, trei “recorduri” la final de an 14 Dec 2017

Principala echipă de fotbal din Gorj nu are prea multe motive de mândrie în 2017. Pandurii Târgu Jiu s-a afundat în subsolul ligii secunde, după 21 de runde formaţia noastră contabilizând doar 18 puncte. Din nefericire, trupa gorjeană a izbutit să câştige doar 3 meciuri în Liga a 2-a, fiind formaţia cu cele mai puţine victorii din eşalonul secund. Echipa condusă acum de Adrian Bogoi se poate “lăuda” şi cu cele mai multe rezultate de egalitate, 9 la număr, o linie de clasament completată şi de 9 înfrângeri. Din păcate, formaţia fanion a judeţului mai conduce un tabel, fiind cea mai slabă gazdă din serie. La Motru, pandurii au bifat 5 egaluri şi 5 înfrângeri, fiind singurii, din tot campionatul, care nu au reuşit să câştige acasă. Fotbaliştii noştri stau mult mai bine la meciurile de pe teren advers, dar asta graţie unui început mai bun de sezon. În acest top, pandurii ocupă locul 7, cu un bilanţ de 3 victorii, 4 egaluri şi 4 înfrângeri. Din cele 27 de goluri marcate de fosta vicecampioană a României, 13 au fost reuşite de Gabriel Dodoi (7) şi Bogdan Dănăricu (6), doi jucători formaţi de club. În acest moment, golgheterul campionatului este tot un fotbalist care a trecut pe la Târgu-Jiu, Valentin Alexandru (14 reuşite), care evoluează la Dunărea Călăraşi. Acesta împarte prima poziţie cu Bogdan Rusu de la FC Hermannstadt şi Ndiaye Mediop de la Ripensia.Un fost pandur şi-a deschis şcoală de fotbal 14 Dec 2017

Ajuns la 37 de ani, şi revenit în Liga 1 la FC Voluntari, fostul internaţional român Lucian Sânmărtean investeşte în viitor. Fotbalistul care a trecut şi pe la Pandurii Târgu Jiu, în ultimul sezon petrecut de trupa gorjeană în Liga 1, şi-a inaugurat, miercuri, şcoala de fotbal. Este un proiect destinat tuturor copiilor pasionați de fenomen, cu vârste începând de la 6 ani, fete și băieți. Școala va beneficia de antrenori de specialitate, licențiați UEFA, absolvenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport, iar copiii vor avea cele mai bune condiții de antrenament și vor fi pregătiți pentru a participa la competiții corespunzătoare vârstei. La inaugurare au fost prezenți, printre alții, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, și ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca. “Acest proiect demonstrează că se poate. Mediul privat poate încuraja sportul și vă mulțumesc că vă gândiți la sport. Deschiderea Școlii de fotbal Lucian Sânmărtean e un model de bună practică. Societatea are nevoie de modele pe care să le promovăm, să le dam încredere tinerilor. Lucian Sânmărtean este un model. Am încredere în acest proiect. Vă sunt partener și susținător”, a declarat Dunca.
Şcoala de fotbal va colabora cu Instituțiile de Invățământ Lumina. “Am fost încântat să-i cunosc pe cei care conduc aceste instituții de învățământ performante. Să vă asumați același obiectiv și în fotbalul de performanță. Lucian e un model. Combinația Lucian Sănmărtean – Lumina reprezintă un parteneriat model. Vrem să regăsim acest model în cât mai multe locuri”, a precizat şeful FRF. Lucian Sânmărtean a declarat că se va implica direct în buna funcționare a acestui proiect, care îşi propune să formeze şi caracterul viitorilor sportivi: “Ne dorim educație și sport pentru noua generație, să-i ajutăm să-și descopere drumul în viață. La 6 ani, tatăl meu m-a luat de mână și m-a dus la fotbal, ajutându-mă să-mi găsesc drumul în viață. La această școală de fotbal vreau să îi ajutăm și noi pe copii să fie mai buni. Faptul că această instituţie are o bază şi noi venim cu partea tehnică, sper să reuşim să facem diferenţa. Aşteptăm ca părinţii să-şi aducă copiii, să-i educe pentru un fotbal serios şi să beneficieze de aportul unei şcoli serioase”, a spus Sânmărtean.

Nu exclude revenirea la naţională!
Deşi a declarat că a pus ghetele în cui în ceea ce priveşte prima reprezentativă, creativul mijlocaş a dezvăluit că ar lua în considerare o ofertă de la Cosmin Contra. Sânmărtean are 21 de selecţii la echipa naţională, şi ar avea 40 de ani în 2020, când va avea loc următorul turneu final la care România poate lua parte. “Vom vedea ce se va întâmpla. Vorbeam și cu băieții și mă întrebau ce se întâmplă dacă joc bine (nr. la Voluntari) și mă cheamă la națională. Asta este, ștergem retragerea, continuăm și mă mai retrag încă o dată, nu e niciun fel de problemă” a declarat Sânmărtean.Accident produs de un bărbat beat și fără permis 14 Dec 2017

Evenimentul rutier a avut loc, marți, pe DJ 661, în orașul Târgu-Cărbuneşti. Conducătorul unui autoturism înmatriculat în Suedia s-a oprit cu mașina în stâlp. Ulterior, în urma testării cu etilotestul, agenții de la Rutieră au descoperit că bărbatul se afla în stare de ebrietate.
”Din primele cercetări efectuate de poliţişti la faţa locului a reieşit faptul că un bărbat de 45 de ani, din comuna Bengeşti-Ciocadia, în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în Suedia, pe DJ 661, într-o curbă uşoară spre dreapta, a pierdut controlul volanului şi a părăsit partea carosabilă, în partea stângă a drumului, în direcţia de mers, izbindu-se cu autoturismul de un stâlp de beton, fără a suferi vreo vătămare corporală. În urma verificărilor s-a stabilit că bărbatul nu deţine permis de conducere, iar în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care acesta a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.Grigore Cartianu și-a lansat cartea ,,600.000″ la Târgu-Jiu 13 Dec 2017

Cunoscutul jurnalist gorjean Grigore Cartianu și-a lansat acum la Târgu-Jiu ultima sa carte, intitulată ,,600.000″, volumul ieșind de sub lumina tiparului în urmă cu exact o lună de zile. Sala Muzeului Județean Gorj, locul unde are loc lansarea, este aproape plină.

Subtitlul volumului „600.000” este edificator: “Fenomenul #Rezist. Povestea celei mai ample rezistențe civice din istoria României”.Cuplu reținut pentru șantaj: I-ar fi cerut 27.000 de euro unui afacerist din Târgu-Jiu, ca să ascundă că femeia ar fi rămas însărcinată cu acesta 13 Dec 2017

Un cunoscut afacerist din Târgu-Jiu este ”parte vătămată” într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru șantaj. Surse apropiate anchetei au precizat, pentru Gorjeanul, că o tânără de 20 de ani și iubitul ei i-ar fi cerut 27.000 de euro, după ce femeia ar fi rămas însărcinată cu omul de afaceri. Suma ar fi fost solicitată de aceasta, pentru a renunța la sarcină. Cuplul va fi prezentat, peste puțin timp, în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Reacția procurorilor și alte detalii în ediția de mâine!

Tânărul reținut aseară a ajuns în arest alături de iubita luiPSD rămâne favorit în Gorj cu 47,1%! 13 Dec 2017

Sondajul IAIPP, realizat în Gorj în perioada 1-9 decembrie 2017, a testat și gusturile politice ale gorjenilor. Întrebați ,,dacă duminica viitoare ar fi alegeri cu ce partid ar vota” aproape 900 de intervievați au răspuns următoarele: 47,1% și-ar da votul PSD, 17,3% PNL, 4,3% PMP, 7,6% ALDE, 3,3% PRM, 3,5% USR, 3,2% Pro România, 7,2% altui partid în timp ce 6,1 au spus că nu știu ori au refuzat să răspundă.Sondaj IAIPP: PNL 18,9% la Motru 13 Dec 2017

Un sondaj al IAIPP, dar publicității acum arată că motrenii ar vota PNL în procent de 18,9% dacă duminică ar fi alegeri. PSD este cotat la 48,2%. Activitatea actualului primar PNL este considerată foarte bună de 9%, bună de 11%, satisfăcătoare de alți 9% dintre cei intervievați. Marja de eroare este de plus, minus 4%.Imixtiune politică masivă la CEO! Vezi cine spune asta 13 Dec 2017

În cadrul conferinței IAIPP, aflată în desfășurare la Târgu-Jiu, Dan Morega a subliniat că CE Oltenia are parte de o imixtiune politică masivă din partea ALDE, pe aripa deputatului Cupă, și a PSD pe aripa Olguța Vasilescu- Manda. Președintele IAIPP atrage însă atenția liderilor politici că situația nu este una favorabilă CEO, motiv pentru care Boza ar fi intenționat să plece din funcție. Potrivit lui Morega, compania mișună de personal TESA, de lipitori de afișe și de fripturiști, lucru negativ.Bădița, reales lider sindical la Lupoaia 13 Dec 2017

În urma scrutinului sindical de ieri de la Lupoaia, Nicolae Bădița a obținut 3o4 voturi și un nou mandat de președinte al sindicatului din carieră. Gabi Vilă a luat 179 de voturi iar Scurtu doar 34 de voturi. Aproape 600 de membri ai Sindicatului Liber Cariera Lupoaia și-au exercitat ieri dreptul la vot în unitatea minieră.Accident la Târgu-Cărbunești! La volan se afla un bărbat beat și fără permis 13 Dec 2017

Evenimentul rutier a avut loc ieri, pe DJ 661, în Târgu-Cărbuneşti. Șoferul unui autoturism Volkswagen  Passat, înmatriculat în Suedia, s-a oprit cu mașina în stâlp. Ulterior, în urma testării cu etilotestul, agenții de la Rutieră au descoperit că Nicolae Brebenel se afla în stare de ebrietate.

Din primele cercetări efectuate de poliţişti la faţa locului a reieşit faptul că un bărbat de 45 de ani, din comuna Bengeşti-Ciocadia, în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în Suedia, pe DJ 661, într-o curbă uşoară spre dreapta, a pierdut controlul volanului şi a părăsit partea carosabilă, în partea stângă a drumului, în direcţia de mers, izbindu-se cu autoturismul de un stâlp de beton, fără  a suferi vreo vătămare corporală. În urma verificărilor s-a stabilit că bărbatul nu deţine permis de conducere, iar în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care acesta a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.Patroană din Târgu-Jiu, prădată de un hoț din Bala 13 Dec 2017

Un tânăr de 21 de ani, din Mehedinți, a ajuns aseară în arest, sub acuzația de furt calificat. Dragoș Brebu este acuzat că, în noaptea de 7 spre 8 decembrie, ar fi intrat în casa patroanei unei fabrici care produce haine de firmă, din Preajba, reușind să fure 28 de geci. ”Acesta, în noaptea de 7-8 decembrie, ar fi pătruns, fără drept, într-o casă nelocuită, aflată în construcție, din cartierul Preajba, ce aparţine unei femei, de 49 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, de unde ar fi sustras mai multe articole de îmbrăcăminte dintr-un dulap. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.Întreruperi energie electrică astăzi 13 Dec 2017

GORJ

• Între orele 9.00 – 14.00, Târgu Jiu, PTA 128 și PTA 129 Cartier Preajba, PTAM 258 – Cartier Nou Preajba – str. Elvira Godeanu, PTCZ nr. 210, Sediu Universitatea „Constantin Brâncunşi“, Drăgoieni, Hotel Enigma, consumatori casnici între sediul UCB, PTAB Enigma (terț), staţia de astfalt Metal Colect, PTCZ nr. 114 şi PTCZ nr. 115 cartier nou Drăgoieni, PTCZ nr. 187 societăţi comerciale în incinta fostului IVV, PTA nr. 21- localitate componentă Drăgoieni, PTA 250 (terț), PTA 256 (terț), PTA 153 (terț), PTA 264 (terț), PTA 221 (terț) Succes, PTA Orange Bălănești, PTA 257 – Calea București.

• Între orele 12.00 – 17.00, Bălănești, PTA Bălănești nr. 1, PTA Bălănești nr. 2, PTA Bălănești nr. 3, PTA Bălănești nr. 4, PTA Bălănești Vii – sat Bălănești, PTA Voitești Vale nr. 1, PTA Voitești Vale nr. 2, PTA Voitești Vale nr. 3, PTA Voiteşti Deal – sat Voitești Vale, PTA Ohaba – sat Ohaba, PTA Glodeni – sat Glodeni.Se închid gazele! 13 Dec 2017

Distrigaz Sud Reţele anunţă sistarea alimentării cu gaze naturale la consumatorii casnici şi non-casnici pentru modernizarea reţelei de distribuţie pentru judeţul GORJ  pentru data de 13.12.2017 strada Măceşului din municipiul Târgu Jiu, în intervalul orar 08:00-15:00.Medserv Min a scurtat de două ori lista de candidați la postul de director executiv 13 Dec 2017

Selecția celor trei candidați înscriși în competiția pentru postul de director executiv al Medserv Min, subunitate a Complexului Energetic Oltenia, s-a amânat până acum de două ori. Deși lista scurtă a candidaților care se luptă pentru funcția de conducere trebuia făcută publică pe 4 decembrie, procedura s-a amânat, din motive necunoscute, până pe 5 decembrie, iar apoi până pe 14 decembrie.

Administrația companiei de stat pare că nu este de acord cu numele celor trei candidați care își dispută funcția, toți trei candidând și prima dată când concursul, ajuns la final, a fost închis cu respingerea tuturor candidaților. Altfel nu se poate explica de ce Medserv Min a amânat de două ori publicarea listei scurte cu candidații, care și-au depus dosare, înscriindu-se la concursul pentru funcția de conducere.
Dosarele s-au depus de altfel pe 24 noiembrie, dar nici până acum nu se cunoaște cine e trecut de prima etapă de selecție. În competiție s-au înscris Ion Neamțu, Eftemie Popescu și Ion Cojocaru, ultimii doi fiind membri ai ALDE Gorj.
Gorjeanul a criticat, în septembrie, felul cum s-a organizat primul concurs, considerat drept “făcătură”, după ce, cei patru candidați au fost puși să dea un extemporal scris în locul celebrului interviu de la finalul competiției. Sorin Boza, directorul general al CEO, îl agrea la acel moment pe candidatul Ion Neamțu, universitar de la “Titu Maiorescu”, pe care, la ultima probă l-a și “asistat” la extemporal. Neamțu a picat și el concursul, dar s-a înscris iar pentru cel aflat în desfășurare acum.

Cosneanu o comite iar!
Reamintim că, din anul 2013 și până acum Medserv Min a rulat opt directori interimari, dar mai mult provizorii, la șefia societății, șefi care și-au pus fiecare, într-un fel sau altul, amprenta asupra acesteia, aducând-o în prezent într-o situație financiară dificilă.
În ce o privește pe Lavinia Cosneanu, bunul executant de la CEO, aceasta a rămas stabilă pe funcție din 2013, urmând să mai îngroape și alți directori până în 2019, când i se termină cel de-al doilea mandat de președinte al CA-ului Medserv Min.
Cosneanu este implicată și de data aceasta în organizarea concursului, amânat deja de două ori.
A.STOICAOmul care a construit cu mâna sa Căminul Cultural din Curtișoara, propus cetățean de onoare la Bumbești-Jiu 13 Dec 2017

Consilierul ALDE, Eftemie Popescu, a propus Consiliului Local din Bumbești-Jiu să îi acorde titlul de cetățean de onoare al orașului fostului învățător și director al Școlii Curtișoara, Iulian V. Dascălu. Fostul director are 87 de ani și merită apreciat, crede alesul local, convins fiind că în ședința ordinară din această lună proiectul va trece.

Eftemie Popescu susține că fostul învățător a ridicat cu mâna sa Căminul Cultural din Curtișoara, acesta participând și la lucrările de realizare a școlii gimnaziale din această localitate. Din păcate, școala din Curtișoara, de anul școlar viitor va fi închisă, dispărând din rețeaua școlară a localității, asta urmare a scăderii populației școlare.
“Având în vedere faptul că pe raza localităţii Curtişoara, Bumbeşti-Jiu, avem onoarea de a fi concetăţeni cu domnul învăţător Iulian Dascălu, omul ce reprezintă o parte din istoria vie a acestui sat, Curtişoara, dar şi prin biografia dumnealui fiind un exemplu de viaţă, legat în mod direct de toate activităţile publice din zonă, dar mai ales prin activitatea didactică de peste 33 de ani, contribuind astfel la formarea a generaţii de elevi ce au reprezentat şi au adus plus valoare imaginii localităţii Bumbeşti-Jiu, sat Curtişoara, consider că se impune acordarea acestei distincţii pentru domnia sa”, a declarat Popescu.
De altfel, Iulian V. Dascălu este tatăl doctorilor Dascălu, unul legist și altul ortoped în Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.
A.STOICADelegație din Gorj, la o întâlnire de bilanț cu liderii Pro România în București! Simionescu: “Suntem pe locul 8 pe țară în privința numărului de simpatizanți înscriși în partid!” 13 Dec 2017

Reprezentanți ai Pro România, organizație aflată în proces de înscriere la instanța de apel, au fost prezenți, ieri, la București pentru o ședință de bilanț a celor șapte luni de când proiectul respectiv a fost inițiat. În prezidiul ședinței s-au aflat cei doi deputați de Gorj, Victor Ponta și Alin Văcaru, ultimul având unica funcție din partid, mai exact cea de secretar general al Pro România.

Reprezentanți ai Pro România din toate județele țării s-au întâlnit la București, luni seara, pentru o discuție cu caracter informal, a liderilor partidului cu colegii din teritoriu. Din partea Gorjului, la întâlnire au fost prezenți doi coordonatori, Călin Simionescu și Dănuț Chirilă, în sală fiind prezenți însă și doi simpatizanți de la Motru. “Echipa Pro România, în frunte cu liderii Victor Ponta, Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu, avându-i alături pe deputații Alin Văcaru, Mircea Banias și Eugen Durbacă, s-au întâlnit pentru a face un bilanț al primelor 7 luni de activitate și pentru o discuție informală, în cadrul căreia au fost prezentate strategiile și direcțiile privind proiectele Pro România, pentru anul 2018. În urma pozițiilor exprimate rezultă că strategia Pro România este una fermă, de a reprezenta cu eficiență interesele cetățenilor români, într-un context politic de blocaj, în care România pare că a intrat, cu puțină vreme înainte de sărbătorirea Centenarului. Prea mulți români sunt dezamăgiți astăzi, la un an de la alegerile parlamentare, iar circul de pe scena politică pare să nu mai ia sfârșit”, comunică reprezentanții Pro România. Călin Simionescu susține că ședința a fost una de bun augur în care s-a centralizat și numărul de membri ai partidului, Gorjul situându-se pe locul opt pe țară la acest capitol. Viitoarea întâlnire a celor de la Pro România va avea loc pe 24 ianuarie la Iași.
A.STOICAPostul de șef birou Achiziții de la DGASPC Gorj, scos din nou la concurs 13 Dec 2017

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei contractuale de conducere, vacante de şef birou, gradul II la Biroul achiziţii publice şi contractare. Postul a mai fost scos la concurs, însă candidații nu au reușit să promoveze proba scrisă.

În urmă cu mai bine de o lună, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a organizat concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei publice de conducere, vacante de şef birou, gradul II, la Biroul Achiziţii Publice şi Contractare Servicii Sociale. Nu mai puțin de opt persoane s-au înscris la concurs, două dosare fiind respinse la selecție. La scris s-au prezentat patru candidați, dar niciunul nu a reușit să obțină punctajul necesar promovării acestei probe. Procedura a fost reluată. Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt: absolvenţi de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv de studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul ştiinţe economice sau ştiinţe juridice; vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice de minimum 2 ani; absolvenţi de studii de masterat sau de studii postuniversitare în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice.

Calendarul concursului de recrutare
Concursul se va organiza conform calendarului următor: 27 decembrie 2017: termenul limită pentru depunerea dosarelor; 16 ianuarie 2018, ora 10:00: proba scrisă; 19 ianuarie 2018: proba interviu.
Conform art. 6 al Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, pentru înscrierea la concurs candidații vor prezenta un dosar care va conține următoarele documente: cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorității sau instituției publice organizatoare; copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz; copiile documentelor care să dovedescă nivelul studiilor și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care arată îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie; cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează; adeverință medicală care să dovedească starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate; curriculum vitae. Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială. Informaţi suplimentare se pot obţine la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, din Târgu Jiu, Str. Siretului nr. 24, camera 36, judeţul Gorj, telefon 0253/212.518.
M.S.Condescu cere vânzarea datoriilor acționarilor la Pandurii! 13 Dec 2017

Demers inedit pe care creditorii principali de la Pandurii vor să îl facă pe final de an. Marin Condescu și portarul Răzvan Stanca, din partea jucătorilor care au de încasat bani de la club, i-au cerut administratorului judiciar Emanoil Ciobanu să convoace o adunare extraordinară a creditorilor pentru data de 14 decembrie în cadrul căreia să se discute nici mai mult nici mai puțin decât vânzarea prin licitație publică a creanțelor pe care le au acționarii către echipa de fotbal.
E vorba de peste 4 milioane euro pe care Complexul Energetic Oltenia, Consiliul Județean, Artego, USMO și Consiliul Local Târgu-Jiu trebuiau să le achite către club în anii anteriori în baza angajamentelor de finanțare pe care fiecare acționar în parte le-a luat. Neplata acelor bani a fost una din cauzele care au generat situația actuală de la club, iar acum Condescu crede că lucrurile trebuie lămurite, mai ales că s-a încheiat și sezonul fotbalistic, anul este ca și încheiat, iar acționarii nu dau vreun semn că ar fi interesați de soarta echipei.
“Atunci când s-a terminat inventarierea activelor clubului, administratorul judiciar nu a înregistrat o creanță certă și exigibilă de 4 milioane euro. Prin recuperarea acestor sume clubul va ieși din insolvență și va plăti toate datoriile. Aceste sume sunt asumate de fiecare acționar în conformitate cu statutui clubului. Dacă ne uităm bine, acționarii au vrut la un moment dat să nu mai plătească aceste lichidități ca să ducă clubul în insolvență. Avem să recuperăm acești bani, asta e clar. Rămâne de văzut dacă unii dintre membri au fost sau nu legal în acționariatul clubului în această perioadă și au luat decizii conforme cu statutul la care au aderat atunci când au intrat în această structură”, spune Condescu, referirile sale la statut vizând faptul că în acesta se precizează că neplata cotizației de membru timp de trei luni duce la excluderea unui acționar din cadrul AGA. Decizia luată de Condescu și Răzvan Stanca de convocare a unei ședințe extraordinare a Adunării Creditorilor de la Pandurii e luată cam cu o lună înainte ca la Tribunalul Gorj să se discute cererea de intrare în faliment a clubului. Un eventual faliment al echipei ar șterge urmele multor milioane de euro care s-au cheltuit în ultimii ani la Pandurii, o echipă care din postura de vicecampioană a ajuns acum în situația de a fi la un pas nu doar de retrogradarea în Liga a III-a, ci și de a dispărea complet din viața sportivă.
Gelu IonescuCandidatul unic este ”vechiul și noul” șef al Serviciului Criminalistic 13 Dec 2017

Comisarul de poliție Petre Cristian Sprîncenatu, împuternicit șef al Serviciului Criminalistic, a participat, ieri, la concursul pentru ocuparea acestei funcții. Fiind singurul candidat, acesta a reușit să obțină 7,10, după susținerea unui interviu structurat pe subiecte profesionale, notă pentru care a fost declarat ”admis”. Concursul a avut loc la ora 11.00, la sediul IPJ Gorj. Petre Cristian Sprîncenatu a fost împuternicit șef al Serviciului Criminalistic, după pensionarea lui Ionuț Crăc, cel care a candidat, pe 11 iunie, din partea PNL la fotoliul de primar din Drăguțești.
Serviciul criminalistic este structura de specialitate care desfăşoară activitatea de cercetare la faţa locului, dispune realizarea expertizelor şi constatărilor tehnico-ştiinţifice criminalistice, precum şi a lucrărilor specifice necesare identificării criminalistice.Romanescu continuă întâlnirile cu angajatorii gorjeni 13 Dec 2017

Reprezentanţii a 50 de angajatori din oraşul Turceni şi zonele limitrofe au participat în data de 8 decembrie 2017 la prima întâlnire cu inspectorii de muncă ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, organizată în cadrul Campaniei Naţionale de Informare şi Conştientizare cu privire la modificarea salariului brut în contextul transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, aplicarea prevederilor derogatorii de la Legea 62/2011, reglementate prin art. VII din OIG nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, registrul general de evidenţă a salariaţilor şi transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată.
De asemenea, ieri, reprezentanţii instituţiei conduse de George Romanescu au dezbătut prevederile şi modificările legislative amintite împreună cu angajatorii din oraşul Novaci şi comunele învecinate, urmând ca astăzi, aceştia să fie prezenţi, la orele 10.00, în municipiul Motru, în Sala de Şedinţe a Casei Multiculturale – Parc Central – pentru o nouă întâlnire cu angajatorii din oraş şi localităţile din jurul acestuia.
“Punctul culminant al campaniei de informare la care ia parte Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va fi atins miercuri, 13 decembrie 2017, când inspectorii de muncă vor fi prezenţi la întâlnirea programată pentru orele 13.00 în Sala C a Instituţiei Prefectului – Judeţul Gorj, unde au fost invitaţi angajatori din municipiul Târgu-Jiu şi comunele din apropierea acestuia, dar şi delegaţi din partea celor mai importante confederaţii patronale cu filiale în judeţ şi ai sindicatelor cu un număr semnificativ de membri”, a declarat George Romanescu, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.
Întâlnirile din această săptămână se vor încheia la Târgu-Cărbuneşti, unde inspectorii de muncă vor fi prezenţi vineri, 15 decembrie 2017, pentru a răspunde întrebărilor angajatorilor din oraş şi comunele din apropiere.
Concomitent cu acţiunile de informare şi conştientizare continuă şi controalele efectuate de către inspectorii de muncă. Astfel, pe parcursul săptămânii trecute, în domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate 33 de controale, din care 18 au vizat munca nedeclarată.
Au fost aplicate amenzi în valoare de 6.500 de lei şi s-au dispus 21 de măsuri pe care angajatorii vor trebui să le ducă la îndeplinire.
De asemenea, inspectorii de muncă cu atribuţiuni în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au întreprins 7 controale aplicând o sancţiune în valoare de 4.000 de lei şi două avertismente.
Izabella MolnarCa la noi, la nimeni – Circ cu Stan şi Bran sau Orban şi Turcan!? 13 Dec 2017

Chiar dacă apropierea numelor marilor artişti şi comedianţi ai lumii – Stan şi Bran – de numele jenanţilor pretinşi liberali: trubadurul Ludovic Orban şi schimbătoarea după cum bate vântul Raluca Turcan este forţată, toţi patru ar fi făcut faţă şi la circ. Deşi, Stan şi Bran am îndoieli că s-ar fi coborât într-atâta. Cei doi penibili au ieşit şi mai ies în stradă, amestecându-se cu protestatarii. N-aş fi crezut că sunt aşa de josnici şi să încheie un pact scris cu cei din mişcarea #rezist, creată în România de ONG-ul Declic. O mişcare #rezist existentă şi în Statele Unite ale Americii. Despre #rezist-ul american, preşedintele Donald Trump a spus limpede că nu-i decât “o pânză de păianjen ce acoperă mai multe ţări ale lumii!” Ce este în mintea protestatarilor? S-ar putea să nu fie nimic, iar ei să se lase manipulaţi de aceia care-i plătesc. În Statele Unite ale Americii, susţinătorul financiar cel mai important şi dovedit este multimiliardarul George Soros. Şi alţii ca el, care-au investit în campania prezidenţială a democratei Hillary Clinton şi au rămas cu buza umflată. În România, se acreditează ideea că finanţatorii ar fi acelaşi George Soros şi SRI. Marţi, cei de la Declic au transmis mesaje pe internet şi pe Facebook prin care solicită ajutoare să facă bannere cu numele senatorilor din toate judeţele ţării. Mai ales că în Camera Deputaţilor s-a votat Legea nr. 303, privind Statutul magistraţilor şi urmează votul în Senat. Raluca Turcan conduce organizaţia Noului PNL a judeţului Sibiu, uitând pare-se că ea provine din PDL, unde şlefuia soclul statuii nevinovatei Elena Udrea! Ea, Raluca Turcan, a schimbat doar stăpânul: pe Traian Băsescu cu ex-primarul Sibiului Klaus Werner Iohannis. Şi ea şi stăpânul nu vor schimbarea legilor Justiţiei, ci menţinerea acelora clocite de ex-procurorul comunist de la Sectorul 1 al Capitalei – Monica Macovei. Cât de Ludovic Orban, ce să mai zic? El are tot interesul să se pună bine cu Laura Codruţa Kovesi, altă sibiancă fiică de fost Procuror şef comunist la Mediaş, dar şi cu judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie unde face drumuri ca inculpat într-un dosar de luare de mită necesară în campania electorală pentru Primăria generală a Bucureştilor. Campanie din care s-a retras tocmai din cauza dosarului penal. Şi ieri, protestatarii au venit la chemarea deputatei USR Cosette Chichirău: “Am auzit acest zvon. Ieşiţi în stradă!” O zicală populară grăieşte astfel: “Rău cu rău, dar mai rău e fără rău”. La noi, e mult mai rău că parlamentari USR-isto-soros-işti de teapa Madamei Cosette Chichirău încearcă fără minte să blocheze Parlamentul. Tuturor acestor politicieni şi protestatari de mucava le-a răspuns ferm Preşedintele Senatului şi preşedinte al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu: “Pentru cei care protestează, eu am un mesaj: în afară de reţelele de socializare de unde preiau de foarte multe ori informaţii care nu sunt controlate şi verificate, să facă un efort să se informeze, să citească legile justiţiei, pe care dorim să le facem, care urmăresc un singur scop, consolidarea statului de drept, consolidarea independenţei magistraţilor, astfel încât să nu mai putem vorbi de dosare politice, de justiţie selectivă, de abuzuri şi excese care au afectat oameni şi vieţi, să nu ne mai trezim în situaţia în care oameni care sunt condamnaţi în România îşi găsesc dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.
ION PREDOŞANUPrimăria Runcu recrutează un şofer 13 Dec 2017

Primăria comunei Runcu organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei contractuale de execuţie, vacante de şofer din cadrul Compartimentului de întreţinere şi Gospodărire Comunală al Aparatului de Specialitate al Primarului Comunei Runcu. Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant, candidaţii trebuie să îndeplinească toate condiţiile generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei contractuale sunt: absolvent şcoală profesională; vechime în muncă de minimum 10 ani; permis de conducere categoriile B, C şi D; card tahograf; atestat profesional marfă şi persoane. Concursul se va organiza conform calendarului următor: 21 decembrie 2017, ora 16.00 – termenul limită de depunere a dosarelor; 8 ianuarie 2018, ora 10.30 – proba scrisă; 10 ianuarie 2018, ora 12.00 – proba interviu.
Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor prezenta un dosar care va conţine următoarele documente: cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorităţii sau instituţiei publice organizatoare; copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz; copiile documentelor care să arate nivelul studiilor şi ale altor acte care dovedesc efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituţia publică; carnetul de muncă sau, după caz, adeverinţele care arată vechimea în muncă, în meserie şi/sau în specialitatea studiilor, în copie; cazierul judiciar sau o declaraţie pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcţia pentru care candidează; adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unităţile sanitare abilitate; curriculum vitae.
I.M.MEDIA