vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulSculpturile de la Hobiţa, batjocurite din neglijenţă şi delăsare 16 Apr 2014

Se pare că spirite malefice sălăşuiesc de ceva timp pe malul Bistriţei la Hobiţa în preajma fostei tabere de sculptură din anii ‘80 ale cărei lucrări încă există.

Căci altfel cum s-ar putea explica distrugerea continuă a lucrărilor artiştilor plastici de atunci cu toate că şi anul trecut s-au strâns aşchiile de piatră (o parte chiar de mine care le-am adunat şi depozitat pe malul Bstriţei) iar locul părea curat.

Iată că acum în proximitatea începerii sezonului turistic tot felul de “netoţi” aflaţi (probabil) în lipsă de ocupaţie au deteriorat din nou sculpturile plăsmuite acum mai bine de trei decenii astfel încât dacă cei veniţi pentru vizitarea casei memoriale a Titanului de la Hobiţa vor dori să vadă şi lucrările din luncă ar fi total dezamăgiţi de modul cum este respectată memoria maestrului (căci să nu ne ascundem după deget manifestrile gen Brâncuiana s-au dorit a fi un omagiu adus celui ce avea să fie numit peste timp Printele Sculpturii Moderne ).

Să nu mai vorbim de faptul că respectivele lucrări de artă (pe care se mai poate vedea numele artiştilor ce au trudit vrând să-şi lase amprenta artistică pe aceste locuri) par să se încadreze cum nu se poate mai bine cu peisajul format din câţiva pomi crescuţi dintr-o singură rădăcină cu un aspect ciudat , tufe viguroase de fructe ale pădurii ori brusturi cu frunzele cât pălăria de paie şi nu în ultimul rând poieniţa în care au fost amplasate sculpturile totul dând locului un aspect mistic făcut parcă “la comandă” pentru respectivul ansamblu sculptural.

Din discuţiile cu o localnică aflată cu caprele la păscut am reţinut că respectivul teren ce găzduieşte sculpturile nu ar fi fost revendicat de nimeni şi chiar de-ar fi ce bucurie să ai tu potenţalul proprietar al locului să distrugi nişte lucări de artă plastică cărora (s-o spunem pe româneşte) nu le dai de mâncare şi după părerea mea nu ar putea să afecteze cu nimic pământul. Doar dacă vrei cu tot dinadinsul să faci rău pentru că repet sculpturile se armonizează fericit cu locaţia aflată pe malul Bistriţei. Cred că pe o ceaţă ce dă să se destrame sub razele din ce în ce mai puternice ale soarelui împreună cu pomii şi tufele din jur ori chiar în contralumină nişte fotografii făcute “cu spirit de răspundere” ar putea concura cu succes la orice manifestare dedicată memoriei lui Brâncusi din ţară şi nu numai.

Îndemnul meu ar fi ca respectivul ansamblul sculptural să nu ajungă prin neglijenţă ori delsare (căci mi-ar fi greu să cred că distrugerile sunt făcute chiar de cei ce sunt urmaşii Printelui Sculpturii Moderne ) în stadiul în care să fie nevoie ca el să fie spart şi transformat în piatră pentru construcţii. Căci semnul lui Brâncuşi este atât pe acesta cât şi în lucrările ediţiilor mai noi ale Simpozionului Internaţional de Sculptură Brâncuiana unde vrednicii săi discipoli îşi lasă amprenta plastică din anul 2000 pe plaiurile Cetăţii Jiului de Sus.

Mugurel PETRESCU.Se fură şi se aruncă resturile în ,,parohia” lui Mazilu 16 Apr 2014

Se pare că furtul cablurilor electrice, desfacerea mantalei de protecţie din plastic şi mai apoi valorificarea acestora sunt activităţi încă rentabile pe plaiurile Cărbuneştilor. Căci altfel cum s-ar explica bucăţile de izolaţie desfăcute la repezeală şi abandonate pe malul Gilortului undeva între blocurile ANL şi Mănăstirea Cămărăşeasca, zonă aflată în gesionarea edilului Mihai Mazilu. Indivizi fără căpătâi au furat cablurile cine ştie de unde iar ce loc mai prielnic aveau unde să le „dezghioare” de izolaţie decât pe malul Gilortului unde nu-i vede nimeni? Iar apoi probabil le-au vândut pe la vreun centru de recuperare a metalelor că doar cuprul ori aluminiul din ele este mai scump decât fierul iar afacerea mai bănoasă.

Nu contează dacă poate o să auzim la ştiri ori o să vedem la televizor că nu ştiu ce instalaţie ori automatizare nu a funcţionat iar cei în drept or să spună că nu a mers pentru că s-a furat cablul de conectare ori control (cum poate ne mai aducem aminte accidentul în lanţ de pe Autostrada Soarelui – A2 când din cauza fumului gros provenit de la arderea unei pajişti din apropiere s-a produs evenimentul iar oficialii întrebaţi de ce nu au semnalizat starea de urgenţă prin panourile de afişaj existente pe autostradă au răspuns „senini” că nu se putea fiindcă fuseseră furate cablurile şi automatizările de la respectivele dispozitive montate cu nici un an înainte).

Ce să-i facem să sperăm că o să se modifice odată legislaţia , poate nici la centrele cu pricina nu o să le mai dea voie să primească orice şi de oriunde pentru că pe lângă paguba propriu zisă care se produce şi care de cele mai multe ori este mult mai mare ca valoarea respectivelor cabluri mai sunt şi alte deficienţe corelate ce se pot manifesta cu urmări adesea dramatice. Să nu mai vorbim că abandonarea ori arderea acestor izolaţii la întâmplare produce şi o adevărată traumă asupra ecosistemului local care se reface abia după un timp şi nu în totalitate.

Este nevoie aşa cum subliniam în repetate rânduri de o conştientizare în rândul populaţiei că acele furturi de cabluri ori componente de la locurile lor ( căci să nu credeţi cumva că toate acestea cresc pe câmp ori pe malul Gilortului ) pot produce prejudicii mult mai mari prin nefuncţionarea poate a unor sisteme de securitate ori alarmă ce pot pune în pericol vieţi omeneşti ori poate cauza avarii. Şi apoi haideţi să-i spunem pe româneşte nici noi ceilalţi nu „întoarcem banii cu lopata” dar asta nu înseamnă să ne apucăm să furăm tot ce vedem în faţa ochilor.

Mugurel PETRESCU.Când subalternii lui Troacă dorm, gunoaiele se înmulţesc pe Motru-n Sus 16 Apr 2014

Cu câteva zile în urmă am dat o tură pe valea Motrului în sus să fac nişte fotografii cu renaşterea naturii odată cu venirea primăverii. Soare, frumos, drumul prin pădure pe lângă lacul Valea Mare închis fără a fi afişată nici o explicaţie (vream să văd pe la coada lacului cum mai stau treburile că anul acesta pe la începutul lui martie văzusem aruncate tot felul de resturi de la bucăţi de beton şi faianţă spartă la corzi tăiate de vie şi saci cu moloz). Nu trebuie să uităm că perimetrul la care fac referire intră în componenţa Parcului Naţional Domogled -Valea Cernei iar obiectele de care vă povesteam mai înainte nu au ce căuta pe acolo sub nici o formă.

Ei şi pe când mă întorceam spre oraş trecând prin Padeş, localitate condusă de primarul Mihai Troacă, în dreptul unui teren de fotbal văd de pe drum nişte locuri la umbră în vecinătatea Motrului lângă o punte şi zic să poposesc acolo. Dar pe când mă apropiam deziluzia era din ce în ce mai mare. Pe malul Motrului (care dacă nu mă înşel prea mult este printre puţinele cuvinte de origine dacică şi înseamnă apă limpede) nimerisem într-o veritabilă groapă de gunoi unde se aflau aruncate la grămadă de la coroane cu lumânări arse la corzi de viţă, bureţi de scaune, bare şi piese de maşini precum şi de acum omniprezentele PET uri şi navete de plastic în cantităţi de invidiat. Puntea ce traversa râul şi care dădea în nişte poieniţe pe malul celălalt era flancată cu grămezi de gunoaie ,plăci de azbociment şi tot felul de resturi ce dădeau locului un aspect dezolant.

„Uite dom-le vorbesc de unul singur şi ce frumos se vedeau din drum poieniţele şi apa lucind în soare. Cine m-a pus pe mine să vin mai aproape ca să văd realitatea „ Că după cantităţile ce se aflau aruncate acolo nimeni nu putea spune că era ceva întâmplător. Acolo este un fel de zonă-tampon a parcului şi se interzicea cu desăvârşire orice deversare cu efect de poluare a factorilor ambientali locali. Că atunci degeaba mai vrem să avem perimetre protejate cum vedem pe la televizor şi (de ce să ne ascundem după deget) ne-ar plăcea să fie şi la noi. Dar să vină alţii care să facă şi să menţină curăţenia în aceste zone. Iar noi numai să ne uităm. Ca la TV.

Mugurel PETRESCU.Punctul de la relaxare de la Socu cere ajutor 16 Apr 2014

Apropierea sezonului estival m-a făcut să-mi aduc aminte de un loc aflat pe cursul Gilortului descoperit pe la jumătatea anului trecut şi care mi-a rămas în minte.

În dreptul satului Socu aparţinând comunei Bărbăteşti râul parcurge o porţiune de o frumuseţe şi un pitoresc aparte. Vegetaţia abundentă de pe maluri şi cursul apei când lin şi adânc urmat de o succesiune de praguri si repeguşuri iar mai apoi din nou o succesiune de „toaie „cum se spune în zonă desfată privirea şi poate oferi fie chiar pentru puţin timp relaxarea pe care o dorim cu toţii în mijlocul naturii.

Localnicii au amenajat pe malul Gilortului un izvor şi chiar o mică troiţă cu icoane pictate pe lemn iar în apropierea apei pe un banc de nisip cu o fineţe ce ar putea fi folosită fără probleme la construcţia clepsidrelor o masă cu băncuţe de lemn pentru cei care veniţi prin aceste locuri să-şi poată organiza un picnic în toată regula. Am trecut cu puţin timp în urmă prin acele locuri şi încă o dată am fost impresionat de pitorescul locurilor ce ar putea fi lesne introduse în orice program de relaxare ori pescuit pe râuri la nivel local şi nu numai.
Păcat că datorită umidităţii permanente ori a viiturilor din toamnă şi primăvară băncuţele şi masa s-au deteriorat iar intervenţia sătenilor ori poate a oamenilor pădurii din zonă ar fi necesară dacă s-ar putea pentru repararea ori înlocuirea trunchiurilor de lemn putrezite. Ar fi un lucru benefic şi nu în ultimul rând o faptă bună care va atrage cu certitudine un gând bun atât din partea noastră cât şi a multora din cei care probabil poposi nu peste mult timp prin acele locuri la plaje , pescuit ori pur şi simplu pentru o relaxare la iarbă verde.

Mugurel PETRESCU.Peştera Muierilor trebuie ecologizată 16 Apr 2014

În apropierea platoului din faţa Peşterii Muierilor, puţin amonte pe râul Galbenul, există mai multe poieniţe unde cei ce doresc să petreacă fie chiar şi câteva ore la aer liber cu clipocitul vesel al Galbenului pe fundal, pot să o facă.

Locul mai retras este preferat de mulţi turişti chiar din alte judeţe care probabil au mai fost pe aici, căci de pe platoul şi trotuarul betonat ce duce spre intrarea în Peştera Muierilor nu se vede chiar şi iarna fiind ascuns ochiului de vegetaţia deasă. Mai ales în lunile de vară, atunci când canicula pune stăpânire şi pe aceste locuri cu toată altitudinea şi pădurile din jur, poieniţele cu umbra lor aflate în vecinătatea firului de apă aduc o boare binefăcătoare de răcoare pentru cei veniţi la munte.
Zilele trecute am poposit într-una din aceste poieniţe unde, spre neplăcuta mea surpriză, am putut vedea o sumedenie de gunoaie, haine vechi şi nu în ultimul rând, resturi de la turişti aruncate prin spatele tufelor şi în vecinătatea unui pârâiaş ce se varsă la capătul poieniţei în Galbenul. Ce cred eu că ar putea fi făcut pentru o potenţială rezolvare? Am văzut prin faţa motelului şi teraselor ce probabil peste puţin timp îşi vor deschide porţile la afluxul de turişti ce vor veni odată cu sezonul estival nişte containere ori mai corect spus eurocontainere de 1,1 mc.
Cred că unul sau două dintre acestea, puse discret în poieniţele menţionate mai sus, chiar dacă nu va face turiştii să pună resturile în el de prima dată, încet, încet îi va determina poate şi pe cei mai reticenţi să nu mai arunce resturile la întâmplare, ci în acele recipiente. Poate ajutaţi un pic şi de agenţii poliţiei locale, ai căror membri i-am mai văzut şi anul trecut prin zonă şi care în mod civilizat să avertizeze turiştii asupra cerinţelor de protejare a factorilor ambientali locali de mediu în acele locuri.
Cred că totul va fi în beneficiul nostru, atât al comunităţii locale, cât şi a turiştilor veniţi chiar din toată ţara dacă vor locui, ori petrece o parte a timpului liber într-o atmosferă curată, lipsită de factori poluanţi, iar indirect, întreaga zonă va putea fi promovată la un nivel superior, atât pentru formele şi fenomenele carstice existente aici, cât şi pentru demersurile realizate cu scopul protecţiei ambientului şi a biodiversităţii naturale a locurilor.

Mugurel PETRESCU.NATO consolidează apărarea aeriană, maritimă şi terestră în Europa de Est 16 Apr 2014

NATO consolidează apărarea aeriană, maritimă şi terestră în ţările din Europa de Est, a anunţat miercuri Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

“Vom avea mai multe avioane în spaţiul aerian, mai multe nave pe mare, iar pregătirea forţelor terestre va fi consolidată”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen la finalul unei reuniuni a ambasadorilor celor de 28 de state membre, la Bruxelles.

Consolidarea măsurilor de “apărare colectivă” a fost solicitată de către cele 28 de state membre, după alipirea Crimeei la Rusia şi agravarea crizei în estul Ucrainei.

“Rolul central al NATO este să protejeze şi să-i apere pe aliaţii noştri. Noi am luat deja o serie de măsuri, şi anume consolidarea misiunilor de poliţie aeriană în ţările baltice şi zboruri de supraveghere cu (avioane dotate cu sistemul) AWACS în spaţiul aerian al Poloniei şi României”, a declarat Rasmussen.

“Astăzi (miercuri), am convenit asupra unor noi măsuri militare cu scopul de a ne consolida apărarea colectivă şi a demonstra soliditatea solidarităţii aliaţilor”, a adăugat el.

Rasmussen nu a citat ţările vizate de aceste măsuri, dar a anunţat, cu titlul de exemplu, o multiplicare a misiunilor aeriene în spaţiul aerian al ţărilor baltice şi mobilizarea de nave în Marea Baltică şi estul Mării Mediterane. “Planurile noastre de apărare vor fi revizuite şi consolidate”, a precizat el.

Aceste măsuri, care “sunt întru totul conforme angajamentelor noastre internaţionale”, vor intra în vigoare imediat, a subliniat secretarul general al NATO. “Altele vor urma, dacă va fi necesar, în săptămânile şi lunile viitoare”, a adăugat el.

Rasmussen a repetat că, pentru statele membre NATO, “singura cale posibilă” faţă de criză este “o soluţie politică”. NATO “susţine” atât reuniunea care urmează să aibă loc joi, la Geneva, între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), cât şi “toate eforturile comunităţii internaţionale de găsire a unei soluţii politice”, a spus el.
Sursa: MEDIAFAXDN 67, blocat 16 Apr 2014

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliţie Vâlcea, DN 67, între Horezu şi Târgu Jiu, este blocat în acest moment, în comuna vâlceană Slătioara, satul Milostea, în urma unui accident rutier în care o persoană a fost rănită.

Accidentul s-a produs în condiţiile în care dintr-un camion s-a desprins o piesă de mari dimensiuni, folosită la construcţia unui pod, piesa respectivă căzând peste un autoturism. Femeia aflată la volanul autoturismului a fost rănită, fiind lovită de airbag-ul maşinii, care s-a declanşat în momentul impactului. Şoferiţa a fost preluată de un echipaj medical şi transportată la spital.298 de locuri pentru viitorii jandarmi 16 Apr 2014

Pentru sesiunea de admitere 2014 în instituţiile de învăţământ ale M.AI. şi M.Ap.N., Jandarmeriei Române i-au fost aprobate în vederea scoaterii la concurs un număr de 298 de locuri, după cum urmează: 40 de locuri la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, 125 de locuri la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani, 125 de locuri la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, 2 locuri la Academia Tehnică Militară Bucureşti şi 6 locuri la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu. Relaţii suplimentare se pot obţine de la sediul I.J.J. GORJ, Târgu-Jiu, Str. Calea Bucureşti nr. 9 H, zilnic (Luni-Miercuri) între orele 12.00 – 20.00 sau accesând pagina de internet a I.J.J. GORJ – www.jandarmeriagorj.ro.MEDIA