vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulÎncă o înfrângere ruşinoasă pentru Energia 19 Dec 2014

Energia încheie anul în genunchi, echipa de baschet fiind învinsă categoric în deplasare de BC Mureş Târgu Mureş, scor 83-62 (24-24, 25-12, 16-10, 18-16). Trupa lui Constantinides acuză oboseala acumulată într-un sezon încărcat pentru gorjeni, însă ultimele înfrângeri sunt fără scuză, scorurile înregistrate fiind usturătoare. Turner a făcut un nou joc penibil, însă pe aceeaşi listă a jucătorilor cu evoluţii slabe se înscriu la acest meci şi Watson, Karpelesz şi chiar şi Darby, doar Milosevic şi Troupe putând fi evidenţiaţi.

 Arest pentru trei hoţi de cărbune 19 Dec 2014

Aseară, trei tineri din comuna Fărcăşeşti au ajuns după gratii pentru 24 de ore, fiind cercetaţi pentru furt calificat şi tâlhărie. Aceştia, la finele lunii octombrie, au fost prinşi în timp ce încercau să fure cărbune de la Cariera Roşia. Bărbaţii vor ajunge astăzi în faţa judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.Trichineloză la Bumbeşti-Jiu 19 Dec 2014

Porcul tăiat de o familie din oraşul Bumbeşti-Jiu nu a mai ajuns pe masa de Crăciun a proprietarilor şi asta deoarece la analizele de laborator a reieşit faptul că animalul era infestat cu trichineloză. Conducerea Direcţie Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj face cercetări pentru a se şti dacă oamenii au consumat din carnea porcului, precum şi provenienţa acestuia.Vacanţă pentru elevii gorjeni 19 Dec 2014

Oficial, de astăzi, preşcolarii, elevii din clasele primare, gimnaziale şi liceale, intră în vacanţa de iarnă, urmând să revină la cursuri pe 5 ianuarie 2015. Următoarea vacanţă va fi cea intersemestrială programată între 31 ianuarie şi 8 februarie.Cod galben de ceaţă în Gorj 19 Dec 2014

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare de Cod Galben de ceaţă, până la ora 11.00, valabilă pentru arii extinse în judeţul Olt (inclusiv municipiul Slatina), local în judeţele Dolj, Vâlcea şi Gorj (inclusiv municipiile Craiova, Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu), precum şi drumurile naţionale şi europene aferente. Se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m.Zornăie cătuşele: Negrescu, reaudiat la DNA Craiova 19 Dec 2014

În cursul zilei de miercuri, directorul Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, a fost audiat la sediul DNA Craiova, în dosarul privind obţinerea ilegală de către acesta a peste 4 miliarde şi jumătate de lei vechi, bani publici, în urma încheierii de către el, fapt constatat de ANI, a 42 de contracte cu instituţia culturală pe care o conduce. Negrescu a mai fost audiat în acest dosar şi cu două săptămâni în urmă, de data aceasta el temându-se însă că va fi şi reţinut în Bănie. Contractele lui Negrescu cu Teatrul Dramatic au fost ridicate de anchetatori şi se află deja la DNA Craiova. În ciuda acestei anchete la DNA, Negrescu continuă însă să stoarcă, pentru propriul interes bani din teatrul municipal, organizând şi în această lună Balul Teatrului, mai precis duminică, eveniment la care participanţii achită o taxă, dar pe care managerul îl prezintă pentru suma de aproape 5000 de lei.

Ancheta Agenţiei Naţionale de Integritate, care a demonstrat cu documente că Marian Negrescu şi-a însuşit din Teatrul Dramatic, în perioada 2008-2013, peste 4 miliarde şi jumătate de lei, aprobându-şi singur încasarea banilor pe drepturi de autor, s-a mutat de luna trecută la DNA Craiova. Mai mulţi angajaţi ai teatrului au fost audiaţi la IPJ Gorj în acest dosar instrumentat de un procuror DNA de la Craiova. La începutul acestei luni i-a venit rândul lui Negrescu să dea explicaţii în faţa anchetatorilor, el fiind audiat atunci prima oară în acest dosar. Vinerea trecută au dat explicaţii la DNA şi Magdalena Bălan, referent personal al teatrului, şi Luminiţa Greculescu, contabilul şef al instituţiei. Ambele au fost întrebate dacă îşi recunosc semnăturile pe contractele aprobate şi plătite lui Negrescu.

teatrul elvira godeanu nouBalul, preocuparea managerului Teatrului
Declaraţiile lui Negrescu nu au fost suficiente procurorilor, motiv pentru care l-au mai chemat o dată miercuri dimineaţa. În cursul zilei respective, Negrescu nu a fost de găsit, deşi a fost sunat insistent de jurnalişti în legătură cu balul teatrului pe care îl organizează contra cost, nu voluntar, ci contra unei sume generoase de bani. De altfel, şi angajaţii de la TESA ai teatrului vor fi angrenaţi în acest eveniment de duminică, urmând să aibă chiar prestaţii artistice deşi unii nu au astfel de veleităţi.
După audierile de la Craiova, Negrescu nu a mai revenit miercuri în teatru, venind la muncă abia joi dimineaţa.

DNA a cerut acte de la Curtea de Conturi
Anchetatorii DNA au cerut Curţii de Conturi acte legate de contractele lui Negrescu, săptămâna trecută. În mod ciudat vinerea trecută această instituţie nu a putut răspunde solicitării DNA Craiova. Au făcut-o, se pare, în final, cu ceva întârziere.
Negrescu riscă trimiterea în judecată în acest dosar dar şi restituirea sumelor încasate ilegal în perioda 2008-2013.
Anamaria StoicaCălinoiu, cadonat de consilierul Banţa 19 Dec 2014

În ultima şedinţă pe acest an în care s-au întrunit membrii Consiliului Judeţean Gorj, preşedintele acestei instituţii a primit un cadou simbolic din partea lui Victor Banţa. Consilier judeţean din partea PNL, Victor Banţa i-a înmânat lui Ion Călinoiu, chiar înainte ca proiectele de pe ordinea de zi să fie citite şi supuse aprobării, cartea autobiografică a lui Klaus Iohannis, “Pas cu pas”. Banţa a mai adus cu el încă un exemplar spre a i-l dărui edilului de Târgu-Jiu, Florin Cîrciumaru, care însă nu a fost prezent la şedinţa de Consiliu Judeţean de ieri.

pas cu pas“În calitatea mea de consilier judeţean, am avut discuţii cu cetăţeni ai judeţului care mi-au solicitat să vin şi să vă spun pentru anul 2015 să începem să demarăm un proiect, să începem să schimbăm la faţă judeţul Gorj (…) M-am gândit că aici, într-un cadru festiv, fără să sugerez eu obiective, să vă fac cadou dumneavoastră şi domnului primar Cîrciumaru o carte. Se numeşte «Pas cu Pas», pe care cu bune intenţii şi prietenie, vă rog să o citiţi, iar în puţina perioadă pe care o mai aveţi din acest mandat să şi aplicaţi ce este aici”, a spus Victor Banţa.
Preşedintele CJ Gorj a primit cadoul, iar mai apoi a continuat să dea citire proiectelor din şedinţa de ieri, menţionând că judeţul Gorj s-a schimbat mult în ultimii ani: “Orice carte este binevenită şi în orice carte se găsesc lucruri bune. Aş vrea să vă spun că proiecte au fost realizate la nivelul judeţului, Gorjul s-a schimbat pe fiecare zi la faţă, devenind un judeţ apreciat la nivel naţional. Avem o strategie proprie de dezvoltare economică şi socială a judeţului Gorj şi o să avem până la finele anului 2020 un judeţ prosper, un judeţ antreprenorial, un judeţ verde şi un judeţ solidar”.
Izabella MolnarTigăile la promoție, atractive în continuare pentru gorjeni 19 Dec 2014

Poate părea greu de crezut dar tigăile oferite la preț redus la inaugurarea magazinelor rămân în continuare de interes pentru clienții din Gorj, deși ieri dimineață, la inaugurarea unui astfel de market de cartier “fața” acestora a fost luată de oferta la ceaune. Oamenii au venit cu noaptea-n cap și s-au pus la ușa magazinului, sperând că vor fi primii, la opt fix când s-a permis accesul clienților vacarmul iscat și la alte inaugurări de acest gen repetându-se aproape la indigo. Clienții au uitat de bunele maniere și au început să se împingă și să își dea coate exact din aceleași motive pentru care la alte inaugurări alții făceau exact la fel ca ei.
“Domnule, ce lume nebună. Parcă ne dă unul câte un milion ca să fim primii în magazin”, a spus un pensionar luat pe sus de valul care îl împingea din spate, oamenii repezindu-se ca magneții la metal spre rafturile cu tigăi și vase emailate sau ceaune. Cele din urmă, deși au costat 10 lei, au fost și cele mai căutate, dispărând de pe rafturi înaintea altor produse. “E mai bun un ceaun pentru că tigăi mai avem pe acasă, dar astea sunt chiar ieftine. Fierbem acum caltaboșii în ele, facem o mămăliguță, ceva, sunt numai bune și nici nu sunt scumpe”, a spus un pensionar care a stat ceva timp până s-a decis dacă să își dea banii pe ceaun sau pe o tigaie.
tigaiOamenii au luat tigăi, dar nu au mai plecat acasă cu mai multe bucăți, semn că prin Târgu Jiu lumea și-a cam făcut stocurile prin bucătării, ieri fiind momentul ceaunelor și al vaselor emailate. Clienții au avut însă posibilitatea să cumpere și ceapă sau cartofi la 79 de bani kilogramul, dar și mașină de tocat carne la 89 de lei. “E nemaipomenită, acum că vine Crăciunul tocăm carnea cu ea și facem cârnații. Nu e scumpă și de asta am luat-o. La prețul pe care îl are chiar e la ofertă”, a spus un domn care luase acasă o asemenea mașină de tocat carne, deși putea să cumpere direct carne tocată, prețul pentru un kilogram fiind de doar 11 lei.
Gelu IonescuŞi-au reclamat patronii la ITM Gorj! 19 Dec 2014

Peste 500 de sesizări au ajuns pe birourile şefilor din Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj în acest an. Cele mai multe reclamaţii au fost pentru neplata orelor suplimentare, plata salariilor cu întârziere ori pentru neîncheierea contractelor individuale de muncă.

La nivelul ITM Gorj, de la 1 ianuarie şi până la 1 decembrie 2014, au fost înregistrate un număr total de 512 sesizări. Din totalul acestora, un număr de 459 au fost în domeniul relaţiilor de muncă, iar 53 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
“Din cele 459 de sesizări adresate în domeniul relaţiilor de muncă, 88 de petiţii priveau neplata orelor suplimentare lucrate sau neacordarea zilelor libere în compensare, 98 de petiţii se refereau la neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă sau practicarea muncii la negru, 37 de petiţii semnalau neplata drepturilor privind indemnizaţia de concediu de odihnă ori a concediului medical pentru boală, 36 de petiţii au fost pentru desfacerea abuzivă a contractelor individuale de muncă, 118 sesizări priveau neplata la timp sau pe durată mai îndelungată a salariilor, 102 alte situaţii, respectiv 37 privind încălcarea altor prevederi legale privind relaţiile de muncă, 35 au fost clasate şi 30 redirecţionate spre verificare altor instituţii competente”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma.

Multe reclamaţii în minerit
În intervalul 1 ianuarie – 1 decembrie a.c., la sediul ITM Gorj, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în cele 53 de sesizări înregistrate, petiţionarii au reclamat nerespectarea obligaţiilor de către angajatori privind asigurarea condiţiilor de muncă în următoarele domenii de activitate: minerit, construcţii civile şi industriale, forestier şi exploatare a lemnului, comerţ, transporturi de marfă sau de persoane, neasigurarea echipamentului individual de lucru şi de protecţie, neefectuarea instructajului la locul de muncă şi alte situaţii privind securitatea şi sănătatea în muncă.

Numele petiţionarilor, secret
“Toate aspectele semnalate au fost cercetate de către inspectorii de muncă în conformitate cu prevederile legale în domeniul de competenţă. Termenul legal prevăzut de O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor este de 30 de zile, iar acolo unde situaţia impune o cercetare mai extinsă, acesta se poate prelungi cu 15 zile. Când faptele sesizate s-au dovedit reale au fost dispuse măsuri cu termene concrete de soluţionare a problemelor sau au fost aplicate şi amenzi contravenţionale. Conform prevederilor legale,numele persoanei care face sesizarea este secret şi nu poate fi făcut cunoscut administratorului sau altor persoane neavenite”, a declarat George Romanescu, inspectorul-şef al ITM Gorj.
Izabella MolnarGura târgului / Dian îl readuce în prim plan pe Iordache 19 Dec 2014

Primarii de Turceni şi de Bumbeşti-Jiu nu mai sunt agreaţi de Dian Popescu, copreşedintele PNL Gorj, a cărui supendare din partid a fost parafată de noul statut al formaţiunii politice. Dian a organizat chiar şi în această postură un BPJ în care, pe ordinea de zi a fost excluderea celor doi. Aceasta este una dintre multele răzbunări pe care le pregăteşte Dian în fostul PNL, pentru cei care au îndrăznit să i se pună împotrivă. Excluderea lui Gâlceavă din PNL îl va readuce pe Ion Iordache în fruntea PNL Turceni, cel din urmă războindu-se mediatic cu Dan Vâlceanu pentru viceprimarul din localitatea afaceristului.În comuna Scoarţa, Vanghelie, Moş Crăciunul copiilor de la Şcoala Primară Bobu 19 Dec 2014

Marin Vanghelie, un om de afaceri cu suflet mare, a făcut un gest mai mult decât lăudabil pentru elevii şi preşcolarii de la Şcoala Primară Bobu din comuna Scoarţa. Acesta le-a oferit cadouri, transformându-se în Moş Crăciunul micuţilor. Autorităţile locale ale comunei Scoarţa apreciază gestului lui Vanghelie şi speră ca exemplul său să fie urmat de mai multe persoane cu dare de mână.

Prilej de bucurie pentru copiii de la Şcoala Primară Bobu. Moşul a venit la ei cu sacul încărcat cu daruri. Ajutorul Moşului a fost un om de afaceri din zonă, care a dorit să aducă bucurie pe chipurile micuţilor. „Domnul Vanghelie Marin, locuitor al statului Bobu, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a oferit cadouri preşcolarilor şi elevilor de la Şcoala Primară Bobu, după un frumos spectacol de colinde”, a declarat Marcel Bălaşa, directorul Şcolii Generale Scoarţa.
IMG_0010Instruiţi de cadrele didactice, copiii de la Şcoala Primară Bobu au pregătit un frumos spectacol de colinde pe care l-au pus în scenă, în semn de mulţumire, pentru Marin Vanghelie. Aurelian Cotârlău, primarul comunei Scoarţa, apreciază gestul lui Vanghelie şi speră ca exemplul său să fie urmat şi de alte persoane. „Domnul Vanghelie a făcut un gest deosebit de frumos, motiv pentru care îi mulţumim şi noi; am fost invitat la eveniment, însă am preferat să nu IMG_0016particip pentru că era iniţiativa dumnealui şi era păcat să îi dăm o altă conotaţie unui gest de suflet. Apreciem iniţiativa domnului Vanghelie şi sperăm ca şi alţi oameni să procedeze la fel”, a mărturisit Aurelian Cotârlău, primarul comunei Scoarţa.

Daruri dulci pentru colindătorii din Scoarţa
Şi administraţia publică locală din comuna Scoarţa s-a gândit la elevii şi preşcolarii din localitate.
Astfel, au fost pregătite în jur de trei sute de pachete pentru toţi copiii care sunt înscrişi la unităţile de învăţământ de IMG_0021pe raza comunei. „Am pregătit pachete pentru elevii şi preşcolarii de la unităţile de învăţământ din comună, care ne vor trece pragul şi ne vor colinda. Valoarea fiecărui pachet este de 15 lei şi sperăm că micuţii se vor bucura de tot ce le-am pregătit. Cu această ocazie, le urăm copiilor, familiilor lor şi cadrelor didactice din comună, sărbători fericite, sănătate şi un An Nou cu împliniri”, spune Aurelian Cotârlău, edilul comunei Scoarţa.
Minodora SuceaCEO a tăiat finanţarea pentru EMC Berbeşti 19 Dec 2014

Complexul Energetic Oltenia a anunţat oficial autorităţile judeţene din Vâlcea că mai are finanţare pentru UMC Berbeşti doar pentru luna ianuarie. Peste 2000 de vâlceni sunt în pericol să-şi piardă locurile de muncă.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Persu, a prezentat în cadrul şedinţei de miercuri o scrisoare venită de la Complexul Energetic Oltenia prin care se anunţa că Unitatea Minieră de Carieră Berbeşti mai are finanţare doar pentru luna ianuarie a anului viitor. Pe scurt, dacă, în următoarea lună, nu se va face transferul Exploatării Miniere Berbeşti-Alunu de la CE Oltenia la CET Govora şi nu se va forma Complexul Energetic Vâlcea, cele două mine vor intra în conservare şi peste 2000 de oameni vor rămâne fără loc de muncă, 1300 care lucrează efectiv la cele două mine, plus alte sute care sunt angajate la diverse societăţi comerciale deservite de acestea. Mai mult decât atât, CET Govora este în mare pericol, având în vedere că nu va mai avea de unde să-şi achiziţioneze cărbunele necesar. Noul preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Vâlcea va avea pe umeri responsabilitatea rezolvării problemei!
A.StoicaDosar penal pentru evaziune fiscală 19 Dec 2014

Poliţiştii din Motru au întocmit dosar penal pentru evaziune fiscală pe numele unui localnic din Borăscu, gestionar la un magazin alimentar din localitate.

Potrivit poliţiştilor, în perioada octombrie-decembrie 2014, bărbatul de 39 de ani nu a înregistrat în evidenţele financiar contabile ale societăţii veniturile obţinute din activitatea de comercializare a produselor accizabile, alimentare şi de panificaţie. Oamenii legii continuă acum cercetările pentru stabilirea prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.
R.L.Oferte de excepţie: ”alege ACR în 2015” 19 Dec 2014

La 110 ani de la înfiinţare, ACR este lider în asistenţa rutieră din România, gestionând o flotă proprie şi a partenerilor de peste 230 autovehicule de intervenţie şi cu o acoperire teritorială completă prin cele 40 sucursale şi 80 de agenţii şi staţii de asistenţă tehnică din România. ACR desfăşoara o serie de programe de educaţie rutieră la nivel naţional cum ar fi “O secundă pentru viaţa ta” , în parteneriat cu FIA Foundation, fiind, de altfel, şi promotorul Decadei Mondiale a Siguranţei Rutiere 2011–2020 în România. În 2014, ACR a relansat Şcoala de instruire auto, funcţională deja în 5 locaţii din România. În calitatea sa de Autoritate Sportivă Naţională, atribuită de Federaţia Internaţională a Automobilului, ACR s-a implicat în organizarea a numeroase evenimente sportive automobilistice de nivel naţional şi internaţional.
Prin demersurile sale, ACR îşi propune să protejeze interesele automobiliştilor români şi să ofere pachete cu beneficii valoroase şi utile pentru şoferi.
Începând cu 1 Decembrie 2014, ACR a pregătit un pachet complet de beneficii pentru membrii săi: asistenţă rutieră non-stop cu tractări şi depanări auto pe teritoriul României şi în străinătate, revizii auto gratuite, reduceri de până la 20% la ITP, şcoala de şoferi auto ACR, discount de 10% la serviciile SANADOR, reduceri la achiziţii de combustibil şi alte avantaje.
În plus, ACR oferă o reducere de 150 RON pentru toate înscrierile de membrii din intervalul 1 decembrie 2014 – 31 ianuarie 2015, alături de şansa de a câştiga premii de excepţie prin participarea la Tombola “Alege ACR în 2015”, pentru toate persoanele care îşi plătesc cotizaţia de membru în 2015, în perioada mai sus menţionată. Detalii despre aceste oferte la adresa www.acr.ro şi pe Facebook/ACR.
Luna decembrie aduce şi noile pachete ACR de servicii pentru vehiculele comerciale uşoare cu avantaje competitive: asistenţă rutieră gratuită în România şi Europa, cazare şi alte servicii menite să redea mobilitatea autovehiculelor din flotele companiilor.
Şi pentru că sezonul vacanţelor se apropie şi destinaţiile preferate de ski par uneori prea scumpe, ACR în parteneriat cu Federaţia Internaţională a Automobilului, propune o ofertă de sejur avantajoasă: 50% discount la cazarea pentru minim 2 zile în oricare din hotelurile Grupului Intercontinental Hotels din Europa: Intercontinental Hotels&Resorts, Crowne Plaza Hotels & Resorts, Hotel Indigo, Holliday Inn, Hollyday Inn Express şi Staybridge Suites. Cu ACR puteţi petrece clipe de neuitat în locaţii cu târguri tradiţionale de cadouri cum ar fi: Viena, Salzburg, Amsterdam, Paris sau Barcelona. Oferta este valabilă pentru membrii ACR activi la data efectuării rezervării acestui sejur, adică de la sfârşitul lunii noiembrie-14 decembrie 2014 pentru un sejur între 19 decembrie-15 februarie 2014.
În decursul călătoriilor, membrii ACR beneficiază de programul internaţional “Show Your Card!” care oferă discount-uri atractive la restaurante, hoteluri şi muzee din întreaga lume.
În România, membrii ACR şi ai cluburilor auto partenere, au posibilitatea să se cazeze la tarife preferenţiale în locaţiile aflate în baza turistică a ACR-ului din Olăneşti, Nehoiu, Delta Dunării, Arad şi Alba Iulia. Rezervările se realizează pe mail la adresa travel@acr.ro, iar înscrierile pentru noii membrii se realizează prin e-mail: membrii@acr.ro, prin Call Center: (021)222 22 22 sau în reţeaua de sucursale ACR din întreaga ţară.
NICU GÎTANDuel cu CSM Bucureşti în Cupa României 19 Dec 2014

Ieri, la sediul Federaţiei Române de Handbal, a avut loc tragerea la sorți a sferturilor de finală ale Cupei României.
Energia Târgu Jiu, calificată în această fază a competiţiei după victoria în faţa celor de la CS U Suceava, va da piept în dublă manşă cu CSM Bucureşti, primul meci urmând a se disputa la Târgu Jiu, pe 7 februarie, returul jucându-se la Bucureşti, pe 11 februarie.
Comentând tragerea la sorţi, antrenorul Energiei, Liviu Andrieş spune că orice adversar ar fi fost la fel de dificil şi că echipa sa este dezavantajată de ordinea partidelor: “Avem meciul tur acasă, nu e prea bine. Era mai bine returul, decisivul, să fie la Târgu Jiu. E clar că orice adversar pe care îl întâlneam era greu. Ținând cont de situația din clasament ei au prima șansă, dar noi vrem revanșa după meciul din campionat”, spune tehnicianul târgujienilor. Având în vedere că meciurile sunt programate după pauza de iarnă, Andrieş crede că va câştiga echipa care se va reacomoda mai repede la ritmul jocurilor oficiale: “Echipa care va intra mai repede în formă sportivă are prima șansă, se va juca la începutul sezonului de primăvară, imediat după pregătire”. Antrenorul Energiei nu ştie dacă echipa sa va primi întăriri în această iarnă considerând că în această perioadă orice transfer înseamnă un risc mare: “Să vedem dacă reușim ceva în această iarnă, aria de selecție este redusă, toți jucătorii sunt sub contract. E greu să găsești soluții, dar cum e situația acum nu se prea întrevede ceva. De afară estre o loterie să transferăm un jucător”, a mai declarat Liviu Andrieş.

Programul sferturilor de finală:
HCM Constanța – Poli Timișoara
Minaur Baia Mare – Dinamo București
HC Odorhei – HC Vaslui
Energia Târgu Jiu – CSM București
Cristi ConstantinescuUn nou concurs pentru elevi 19 Dec 2014

În luna aprilie a anului viitor, elevii din judeţul Gorj vor putea participa la un nou concurs. „Franglais” este o competiţie ce se adresează elevilor de gimnaziu şi liceu, pasionaţi de studiul limbilor moderne.

Concursul se va desfăşura în data de 8 aprilie, la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu iar cei interesaţi se pot înscrie până la data de 15 martie. „Franglais” se adresează elevilor claselor V-XII şi urmăreşte stimularea şi antrenarea elevilor cu aptitudini, înclinații şi interese în studiul limbilor moderne. Elevii vor trebui să treacă de două probe şi vor lucra în echipe a câte patru persoane. Prima probă constă în susţinerea unui test de limbă, cultură și civilizație engleză şi franceză. Testele vor cuprinde 10 exerciţii cu alegere multiplă și 10 exerciții de completare a spațiilor lacunare. Cea de-a doua probă va consta în audierea/ vizionarea unui scurt videoclip (de aproximativ 2, 3 min), urmată de completarea unor sarcini de lucru atât în scris cât şi oral, în funcţie de nivelul elevilor. Plecând de la audierea/vizionarea videoclipului vor fi formulate diferite tipuri de exerciţii cu grade diferite de dificultate. În alcătuirea şi evaluarea tuturor probelor se vor avea în vedere cerinţe care să permită valorificarea creatoare a cunoştinţelor dobândite de elevi despre cultura şi civilizaţia celor două ţări, precum şi a capacităţilor de analiză, de sinteză, de evaluare, de soluţionare şi de utilizare a cunoştinţelor dobândite. De asemenea, se va pune în valoare spiritul creativ şi de echipă al participanţilor. La fiecare nivel, gimnazial şi liceal, se va acorda un premiu I, un premiu II, un premiu III și trei mențiuni. În cazul egalităţii punctajelor, premiul se împarte între participanţii cu acelaşi punctaj. Toţi elevii vor primi diplome de participare.
R.L.Minor prins cu petarde 19 Dec 2014

Un alt minor este cercetat de poliţişti după ce a fost prins folosind petarde. De această dată este vorba de un adolescent în vârstă de 15 ani, din Târgu-Jiu.

Miercuri seara, poliţiştii din cadrul Poliției muncipiului Târgu Jiu au depistat un adolescent în vârstă de 15 ani, din localitate, care folosea petarde.
De asemenea poliţiştii au constatat că minorul avea asupra sa o cutie cu 37 bucăţi petarde.
Materialele pirotehnice au fost indisponibilizate de poliţişti iar în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii operaţiuni cu articole pirotehnice, fără drept.
R.L.Ultimele partide, ultimele teste 19 Dec 2014

Echipa de baschet a Energiei este ultima dintre echipele gorjene care mai au programate meciuri oficiale în 2014, elevii lui Constantinides urmând a evolua astăzi, în deplasare, cu BC Mureş Târgu Mureş, dar şi pe 23 decembrie, foarte aproape de Crăciun, la Târgu Jiu, cu Gaz Metan Mediaş.

După calificarea cu emoţii din EuroChallenge, Energia revine în campionatul intern pentru ultimele două confruntări din Liga Naţională. Echipa gorjeană nu are un parcurs prea bun în campionat, unde numărul victoriilor este egal cu cel al înfrângerilor, însă are ocazia de a îmbunătăţi procentajul dacă va închide anul 2014 cu două victorii.
Prima dintre cele două partide pe care Energia le mai are de jucat este programată în deplasare, la Târgu Mureş, unde trupa lui Constantinides va întâlni o echipă care are şi ea o primă parte de sezon regulat departe de aşteptări. Constantinides vrea ca echipa sa să uite ce s-a întâmplat în meciurile de la Cluj Napoca şi din Bulgaria şi să poată să treacă peste oboseala acumulată: “E o deplasare foarte dificilă, mai ales că avem deja în spate un program infernal, abia dacă am putut face două antrenamente normale înaintea acestui joc. Abia ce am venit din Bulgaria, iar acum suntem la drum din nou, sper ca băieții să se fi refăcut cât de cât fizic. Este adevărat, echipa este foarte obosită… Am spus după meciul cu Lukoil că vreau să uit cât mai repede ce s-a întâmplat atunci, așa că acum avem nevoie de o foarte multă concetrare, atitudinea e cea care ar putea face diferența în jocul de la Târgu Mureș. Trebuie să dăm totul să câștigăm meciul acesta”, a declarat antrenorul Energiei.

Importantă, dar nu decisivă
Energia şi-a propus în acest an să termine sezonul regulat pe o poziţie de play-off, însă una cât mai apropiată de podium cu putinţă, conducerea dorind chiar în primele patru pentru a putea juca mai multe jocuri pe teren propriu în play-off. În momentul de faţă, echipa a ratat câteva oportunităţi mari de a fi acolo unde şi-a propus, iar un eşec la Târgu Mureş ar îndepărta-o şi mai mult de primele 4, însă Constantinides crede că a pierde la Târgu Mureş nu înseamnă că războiul va fi pierdut: “Dacă pierdem nu ar fi deloc o tragedie, dar ar fi cu mult mai bine dacă am câștiga pentru că ne-ar menține în primele 4-5 poziții în campionat. Am vorbit cu jucătorii, le-am explicat importanța acestei partide, sper să treacă peste oboseală, dar mai ales peste ultimele două meciuri. Avem nevoie din nou de o apărare foarte bună, numai așa am putea câștiga”, a mai spus antrenorul cipriot al Energiei.

Îi vrea pe Darby şi Kremen pe teren
Echipa gorjeană a suferit mult în faza ofensivă după accidentarea lui Louis Darby, fără jucătorul american Energia fiind învinsă categoric în unele partide de campionat, iar în EuroChallenge, chiar dacă Darby a fost pe teren la meciul cu Lukoil, s-a simţit în jocul acestuia absenţa din ultima vreme de pe teren. Constantinides îşi doreşte ca americanul să revină rapid la forma iniţială, în plus îl vrea şi pe Kremen pe teren după ce la Samakov a fost absent: “Louis mai are nevoie de timp pentru a-și regăsi forma sa obișnuită. Dar, în acest meci sunt sigur că va avea o evoluție mai bună. El vine după o pauză mai mare, sper ca odată cu acest meci să își dea drumul mai bine la joc. Este un jucător cheie pentru faza noastră de atac. Sper să putem conta și pe Kremen, deplasarea a făcut-o toată lumea în afară de Bratoloveanu. Voi vedea înaintea partidei dacă voi miza cu adevărat pe Kremen sau îl voi folosi pe Sullivan”, a mai spus Constantinides.

Mureşenii, sub linia play-off-ului
Formaţie cu pretenţii în baschetul românesc, participantă în mai multe rânduri în play-off, BC Mureş Târgu Mureş îşi propune şi în acest an accesul în primele opt formaţii din campionatul intern, însă în acest moment se află doar pe locul 11. Deşi Energia este pe locul 6, diferenţa dintre cele două echipe este de doar un punct, o înfrângere pentru trupa lui Constantinides aducând echipele la egalitate în clasament. În schimb, dacă Energia se va impune pe terenul “tigrilor”, echipa gorjeană va lua un avantaj substanţial în lupta directă cu elevii lui Sekulovic.
Meciul dintre BC Mureş Târgu Mureş şi Energia Târgu Jiu este programat a se disputa astăzi, în Sala Sporturilor din Târgu Mureş, cu începere de la ora 18:00, şi va fi arbitrat de trioul Fabiana Martinescu, Ciprian Stoica, Cosmin Prişcă.
Cristi ConstantinescuTânăr de 18 ani, cercetat penal după ce a accidentat un adolescent şi a fugit 19 Dec 2014

Un tânăr de 18 ani, din Turceni, a fost reţinut pentru 24 de ore după ce a fost implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea unui adolescent iar apoi a fugit de la faţa locului, fără a mai aştepta sosirea poliţiştilor.

Accidentul rutier a avut loc miercuri, în jurul orei 23:00, pe raza oraşului Turceni. După ce l-a acroşat pe adolescentul de 17 ani, şoferul a fugit de la locul accidentului. Un alt tânăr l-a văzut însă părăsind locul accidentului şi a sunat la 112. „La data de 17.12.2014, ora 23:13, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Turceni au fost sesizaţi prin apelul 112 de S.C., de 20 ani, cu privire la faptul că pe raza localităţii a avut loc un accident rutier soldat cu victime, iar conducătorul autoturismului a părăsit locul faptei. Din primele cercetări efectuate de poliţişti la faţa locului, s-a constatat faptul că L.A.D., de 18 ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 673, sat Valea Vii, a acroşat pe C.Ş., de 17 ani, după care a părăsit locul accidentului fără încuviinţarea  poliţiştilor. Conducătorul auto a fost identificat pe raza satului Strîmba Jiu, iar în urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o alcoolemie de 0,59mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, în urma verificărilor,  s-a stabilit faptul că autoturismul pe care îl conducea nu era înmatriculat”, a anunţat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliţie, vătămare corporală din culpă, conducerea unui autovehicul neînmatriculat pe drumurile publice şi conducere sub influenţa alcoolului. Ieri, tânărul de 18 ani a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând ca astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu cu propunere de arestare preventivă.
Roxana LupuIPJ Gorj continuă campania „Copilărie fără delincvenţă” 19 Dec 2014

Poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat miercuri o activitate informativ-educativă la Şcoala Gimnazială „Voievod Litovoi” din Târgu-Jiu, în cadrul campaniei „Copilărie fără delincvenţă”.

În perioada octombrie 2014 – martie 2015, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj se desfăşoară Campania „Copilărie fără delincvenţă”, proiect iniţiat de către Inspectoratul General al Poliţiei Române – Institutul Pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Miercuri poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu reprezentanţii D.G.A.S.P.C. Gorj, I.S.J. Gorj, mediatorul şcolar cu etnia romă şi conducerea Şcolii Gimnaziale nr. 5 „Voievod Litovoi”, au desfăşurat o activitate informativ – educativă pe linia prevenirii delincvenţei juvenile şi victimizării minorului.

untitled2Au fost distribuite pliante cu informații și recomandări, în vederea diminuării riscului victimal, prevenirii abandonului şi a absenteismului şcolar. De asemenea, elevii au participat la un spectacol de colinde, muzică şi dans. La aceste activităţi au participat aproximativ 400 de elevi, cadre didactice şi părinţi.
R.L.Luana-Lavinia Popescu, o nouă stea a muzicii ușoare 19 Dec 2014

Deși are numai zece ani și este în clasa a III-a la Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu, Luana-Lavinia Popescu se poate mândri cu un impresionant curriculum vitae.
A început studiul muzicii ușoare la vârsta de şapte ani, la Palatul copiilor, în toamna anului 2012, sub îndrumarea domnului profesor Laurențiu Pănoiu, ”însă a dovedit talent încă de mică, pentru că asculta piese muzicale în timpul deplasărilor cu maşina şi până la al doilea refren deja cânta cu solistul”, povestește mama sa cu mândrie și mulțumire sufletească.
”Are şi talent actoricesc pe care l-a dovedit la serbările şcolare, este deosebit de sensibilă şi profundă, cel mai bine îi reuşesc piesele pe care le percepe şi le filtrează prin prisma propriilor sentimente, imaginându-şi şi mişcările scenice”, conchide aceasta.
Privind-o pe Luana într-o întreagă desfășurare de forțe pe scenă, cântând, dansând, trăind și gesticulând, după propriile-i scenarii, țesute de o minte ageră, creativă, o imaginație bogată și o ordine impecabilă în coordonarea tuturor acestora, mica artistă dovedește că este deja o steluță a muzicii ușoare românești.
Piesele pe care le abordează, atât din repertoriul internațional, cât și din muzica ușoară românească, demonstrează maturitate în selecție, ea intuind piesele care i se potrivesc.
A participat prima dată la un concurs în martie 2013, cu Palatul copiilor, unde a obţinut locul III.
Ce conține impresionantul CV al unui copil de numai 10 ani?
Locul III la concursul judeţean de muzică uşoară Târgu-Jiu, martie 2013; menţiune la concursul de muzică uşoară ”Coloana Infinitului”, Târgu-Jiu – iunie 2013; locul II la concursul de muzică uşoară ”Portativul veseliei”, Craiova – iunie 2013; menţiune la concursul de muzică uşoară ”Zâmbet de copil”, Herculane – august 2013; ”Gala micilor artişti”-2013, Craiova-menţiune; concursul interjudeţean de muzică şi dans ,,Artă sau violenţă! Tu alegi!” 2014, Târgu-Jiu, premiul III; ”Ghiocelul de Argint” 2014, Arad, locul II; ”Concursul judeţean de muzică uşoară şi folk” 2014, Târgu-Jiu-locul I; participare la ”Ursuleţul de aur” 2014, Baia Mare; ”Un talent înnăscut” 2014, Râmnicu Vâlcea-locul I; ”Cununa petrolului” 2014, Moreni- premiul special al juriului; ”Coloana Infinitului” 2014, Târgu-Jiu-locul I; Festivalul Naţional de Muzică Pop pentru Copii şi Tineret ”Glasul Copiilor ” 2014 , Bucureşti – locul I;
”Gala cântecelor de iarnă” 2013, Craiova – trofeul grupei la categoria campioni.
Cel mai recent premiu adăugat în CV-ul său, Luana l-a obținut la ”Gala cântecelor de iarnă” pe 14 decembrie 2014 la Craiova, unde a câștigat trofeul categoriei de vârstă.
Eugenia-Liliana-ȘtefănescuDulciuri şi fructe pentru 28 de preşcolari 19 Dec 2014

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a vizitat ieri dimineaţă Grădiniţa “Ecaterina Teodoroiu” din municipiul Târgu-Jiu pentru a participa la serbarea de Moş Crăciun a celor 28 de copii înscrişi la unitatea de învăţământ respectivă. După ce au recitat o serie de colinde, micuţii au primit din partea lui Ion Călinoiu pachete cu dulciuri, sucuri şi fructe, preşcolarii fiind încântaţi că au fost cadonaţi în avans de sărbătoarea Crăciunului.
I.M.Ca la noi, la nimeni / Enigma Iohannis 19 Dec 2014

La omul sărac să nu te duci cu sacul mare, zice o veche vorbă populară. În cazul de care ne vom ocupa în continuare nu este vorba despre un om sărac. Nici material şi nici cu duhul. Căci pe-aici se-nvârte preşedintele ales Klaus Iohannis. Domnia sa este, totuşi, sărac în ceea ce priveşte experienţa politică.
Ceea ce nu l-a împiedicat să-şi plaseze persoana favorită – pe deputata Alina Gorghiu (ex-prim-vicepreşedinte al aceluiaşi partid fost liberal în ALDE, dar trecut cu arme şi bagaje în PPE-ul, din care face parte şi Traian Băsescu!) în fruntea partidului pe care tocmai l-a părăsit, depunându-şi demisia din vechiul PNL, anunţată ieri, urmare a alegerii domniei sale în funcţia de preşedinte al României. Cu toate că la funcţia respectivă râvneau Ludovic Orban şi Alina Gorghiu, ambii având funcţia de primvicepreşedinţi în vechiul PNL, la recomandarea lui Klaus Iohannis, care şi-a manifestat susţinerea sa pentru deputata Alina Gorghiu, câştig de cauză a avut propunerea viitorului locatar al Palatului din Dealul Cotrocenilor. Există aici, deci în acest vot, o similitudine cu susţinerea afişată de preşedintele în funcţie – Traian Băsescu – pentru şefia PDL a pupilei sale Elena Udrea, în contra Buldogului Vasile Blaga.
Ajuns, efectiv, ca prim-vicepreşedinte al PNL la propunerea preşedintelui de atunci, Crin Antonescu, cu încălcarea statutului, la fel ca şi la alegerea sa ca preşedinte al vechiului PNL, Klaus Iohannis primeşte atacuri exact din partea aceluia care l-a remarcat şi adus la Bucureşti. Mă refer la senatorul Crin Antonescu, retras fără un motiv plauzibil din fruntea partidului. El rămâne, orice s-ar spune, un orator redutabil ce l-a descris pe Iohannis că « Vorbeşte puţin şi gândeşte cât vorbeşte». Adăugând că ar şti mult mai multe despre acela pe care l-a adus în discuţie şi ca propunere de prim ministru susţinut de USL. Efectiv, Klaus Iohannis nu i-a dat nicio replică. Aşa ceva şi-a permis caricaturistul Jurnalului Naţional, Puiu Găzdaru, cu umor în desenul său satiric în care imagina un posibil răspuns: «…Bine… că… vorbeşte el – mult – şi – doarme… cum vorbeşte… ».
Ce-i drept, Crin Antonescu îl susţinuse pe Ludovic Orban, culmea, pe acela trecut pe linie moartă în PNL în mandatul său de preşedinte. Şi cum Alina Gorghiu fu aleasă ieri cu 48 de voturi pentru în cadrul Biroului Politic Naţional al vechiului PNL şi copreşedinte al noului PNL până-n anul 2017, faţă de numai 27 de voturi ale lui Ludovic Orban e limpede. Deocamdată, jocurile enigmaticului Klaus Iohannis îi ies de minune !
E greu de presupus că de luni, imediat după ce va preda pe 21 decembrie mandatul de preşedinte al României, Traian Băsescu se va înscrie în PMP. Aşa cum a fost invitat de preşedintele PMP-ului, Elena Udrea. Nu este exclus ca pe Traian Băsescu să-l regăsim în noul PNL, unde nu credem că va fi refuzat de aparent apoliticul viitor preşedinte Klaus Iohannis şi nici de preşedintele interimar al vechiului PNL, deputata Alina Gorghiu.
Ion Predoşanu
P.S. Cu întârziere, fac o corectură necesară. Dosarul POSDRU, în care-i implicată şi puşcăria Târgu Jiu, pentru volatilizarea a vreo 80.000 de euro, a fost instrumentat de tismăneanul după obârşii – procurorul Dănuţ Volintiru(şi nu Verboncu, aşa cum l-am botezat din fuga condeiului). În proporţie de 80% dosarul e gata. Numai că Dănuţ Volintiru are treabă multă ca Şef adjunct al unei secţii penale din DNA şi a fost extrem de ocupat. (Ion Predoşanu)Iordănescu jr. duce Pandurii la Izvorani 19 Dec 2014

Noul antrenor al Pandurilor vine şi cu o nouă locaţie pentru cantonamentele echipei gorjene. În această iarnă, pe lângă tradiţionalul stagiu din Turcia, Pandurii va avea şi un cantonament la Izvorani.

Programul de pregătire din această iarnă al Pandurilor este structurat pe două stagii, unul intern şi altul extern, Edi Iordănescu optând pentru cantonamentul din România pentru Complexul Olimpic de la Izvorani.
“În mare parte avem bătut calendarul. Am început să lucrez la el de câteva zile. Va fi un prim stagiu de pregătire în România, foarte probabil la Centrul Olimpic de la Izvorani, unde ne vom concentra pe acumulări fizice şi, în paralel, vom face şi pregătire tactică”, a anunţat antrenorul Pandurilor la conferinţa de presă de la prezentarea oficială. Complexul Olimpic “Sydney 2000”, unde Pandurii vor face primul stagiu de pregătire, este amplasat la 33 km nord de Bucureşti, pe malul lacului Snagov, în satul Izvorani, şi dispune de o bază de pregătire la nivel internaţional, având cele mai moderne mijloace de comunicare şi confort. Locaţia este destinată în primul rând pregătirii loturilor naţionale şi olimpice, dar şi a echipelor de club, atât din ţară cât şi din străinătate.

stadion izvorani“Nu lucrez mecanic!”
Tehnicianul Pandurilor vrea să-şi pună jucătorii să lucreze şi cu mintea, nu doar cu piciorul, Iordănescu junior anunţând deja pentru stagiul de la Izvorani o serie de şedinţe în care doreşte să îşi prezinte filosofia jocului şi sarcinile tactice pe care vrea să le impună: “Este foarte important, din punctul meu de vedere, să reuşim să avem un numitor comun, să fie o filosofie comună, jucătorii să înţeleagă exact ce aşteptări am de la ei, să vadă filosofia de joc, să nu facă nimic întâmplător. Pentru asta nu vor lipsi şedinţele teoretice, practic cu asta vom începe. Jucătorii trebuie să înţeleagă, să conştientizeze, nu sunt genul de antrenor care să lucreze mecanic, dacă se lucrează mecanic, nu poate să apară progresul. Lucrăm şi analitic, dacă este nevoie, individual, cu fiecare. Este foarte important ca ei să înţeleagă ce doresc de la ei, cum interpretăm jocul, cele patru faze ale jocului, apărare, atac, tranziţie pozitivă şi tranziţie negativă. Pun foarte mult preţ pe disciplină, în general, dar şi pe disciplina tactică. Pentru mine un jucător poate să fie de valoare, dar trebuie să ţină cont de sarcinile tactice şi să le respecte”, a mai declarat Edi Iordănescu.

Şase jocuri în Turcia
După ce lucrurile vor fi puse la punct în pregătirea fizică şi cea teoretică în stagiul de la Izvorani, Edi Iordănescu va trece la proba practică a jocului. Noul antrenor al Pandurilor şi-a creionat un program care include şase jocuri de verificare pentru cantonamentul ce va avea loc în Antalya: “Al doilea stagiu va fi în Turcia, atunci foarte mult accent se va pune pe partea tehnică-tactică şi vom avea un număr de jocuri amicale. Şase jocuri de verificare am reuşit eu să creionez, să le încadrez în acea perioadă. Mi-aş fi dorit unul sau două în plus, dar în acelaşi timp avem şi alte priorităţi. Vreau ca atunci când începe seria de jocuri deja în mare echipa, jucătorii, să înţeleagă ce vreu de la ei, să putem să punem în practică şi atunci când este nevoie să intervenim şi să corectăm. Apoi ne întoarcem pentru Cupa Ligii şi debutul în campionat”, a explicat fiul selecţionerului României.
Cristi ConstantinescuProgram special de Sărbători pentru transportul în comun 19 Dec 2014

SC Transloc SA, societatea care asigură transportul în comun pe raza municipiului Târgu-Jiu şi-a definitivat ieri graficul după care maşinile vor circula în preajma Sărbătorilor de iarnă.

Astfel, în perioada 22-24 decembrie, autovehiculele vor circula după programul normal pe traseele: 9 Mai – Bârseşti, 9 Mai – Preajba – Drăgoieni, 9 Mai – Iezureni, 9 Mai – Ursaţi, Romaneşti – Preajba. După un program de duminică, vor circula însă maşinile pe traseul 9 Mai – Artego. Pe acest ultim traseu menţionat, troleele şi autobuzele vor circula pe 25 şi 26 decembrie la intervale de 24 de minute, urmând ca pe traseul 9 Mai –preajba acestea să circule din oră în oră în intervalul 07:30 – 13:00. De asemenea, în prima şi a doua zi de Crăciun, pe traseul spre Dedeman vor fi doar trei curse. În cea de-a treia zi de Crăciun, adică pe 27 decembrie, însă şi pe 28 decembrie, maşinile de pe toate traseele vor circula după programul de sâmbătă obişnuit.
De altfel, în zilele de 29, 30 şi 31 decembrie, va exista un program de duminică doar pe traseul 9 Mai-Artego, iar cursele spre celelalte localităţi componente ale municipiului sunt programate conform unui program normal de zi lucrătoare. În primele două zile ale noului an, autovehiculele de transport în comun vor circula pe ruta 9 Mai-Artego, în intervalul orar 08:00 – 23:00 la câte 24 de minute, iar a doua zi, pe 2 ianuarie, între orele 5:30 şi 24 la interval tot la câte 24 de minute. De asemenea, pe ruta 9 Mai – Preajba – Drăgoieni se va circula din oră în oră, dar numai în intervalul 07:30 – 13:00, spre Dedeman fiind programate doar trei curse. Este de menţionat că în primele două zile din 2015, pe traseele 9 Mai – Bârseşti, 9 Mai – Iezureni, 9 Mai – Ursaţi şi spre Romaneşti – Preajba, nu va circula nicio maşină din dotarea Transloc. Din data de 3 ianuarie, toate troleele şi autobuzele vor circula după un program normal de week-end, respectiv pe 5 ianuarie se va trece la orarul de luni-vineri.
Izabella MolnarApel umanitar, Flavian are nevoie de ajutor pentru a învinge leucemia 19 Dec 2014

Voican  Flavian, în vârstă de 7 ani, domiciliat în municipiul Târgu-Jiu, era un băiat vesel, energic, sănătos, până la sfârşitul lunii noiembrie, când a fost diagnosticat de Leucemie acută mieloblastică M1. În doar câteva zile boala a evoluat  la M3, deşi  lui Flavian i se administrează tratament cu citostatice.   Părinţii au reuşit să facă demersuri pentru a-l duce pe băiat în Italia unde i se va face un transplant de măduvă. Practic, aceasta este singura şansă de vindecare a băiatului. Pentru ca intervenţia să se poată realiza, familia Voican are nevoie de sprijin financiar.
Cei care pot şi doresc să-l ajute pe  Flavian o pot face fie în contul în lei  RO36RNCB0149143953920001 şi în cel în euro RO09RNCB0149143953920002.
Ambele conturi sunt deschise la BCR pe numele Voican Flavian.Hunedorenii redeschid “drumul poştalioanelor” spre Gorj 19 Dec 2014

Un drum judeţean cu o lungime de 3,7 kilometri, ce duce spre zona turistică Pasul Vulcan, din Valea Jiului, a fost recepţionat joi de către Consiliul Judeţean Hunedoara, investiţia în valoare de 12,06 milioane lei fiind realizată în baza unui proiect cu finanţare europeană derulat de autorităţile judeţene. Drumul pleacă din imediata vecinătate a telegondolei care urcă spre zona turistică Pasul Vulcan şi ajunge până la cabanele construite acolo. Turiştii pot ajunge acum în Pasul Vulcan cu maşina, pe o şosea asfaltată. Potrivit autorităţilor, drumul poate continua, pe timp de vară, spre judeţul Gorj, pe un vechi traseu cunoscut ca “drumul poştalioanelor”. Investiţia are o garanţie de cinci ani, a costat 12,06 milioane lei, din care 9,5 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile atrase de la Comunitatea Europeană (FEDR) şi bugetul naţional, iar diferenţa reprezintă cofinanţarea CJ Hunedoara.
Zona turistică Pasul Vulcan este cuprinsă într-un proiect de dezvoltare derulat de Municipalitatea din Vulcan ce îşi propune să construiască o staţiune de schi modernă, cu legătură spre staţiunea Straja.
A.S.CJ Gorj a dus cadouri de Crăciun copiilor internaţi la SJU Târgu-Jiu 19 Dec 2014

Ca în fiecare an, conducerea Consiliului Judeţean nu a uitat nici de această dată de micuţii internaţi în cadrul secţiei Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Ion Călinoiu a fost Moş Crăciunul acestor copii, ducându-le pachete cu dulciuri. Tiberiu Tătaru, managerul SJU Târgu-Jiu, mulţumeşte conducerii CJ Gorj pentru frumosul gest.

În această perioadă, zeci de copii se află internaţi la secţia de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Joi, micuţii au primit plăsuţe cu dulciuri din partea Consiliului Judeţean. Nu au fost uitaţi nici micii pacienţi suferinzi de diabet, reprezentanţii CJ oferindu-le şi lor daduri dulci. „An de an, conducerea Consiliului Judeţean aduce bucurie pe chipurile copiilor internaţi la noi. La fel s-a întâmplat şi acum, fiind oferite 60 de pachete. Mulţumim domnului preşedinte Ion Călinoiu pentru tot ceea ce face pentru pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu”, a mărturisit managerul Tiberiu Tătaru. Pentru preşedintele Consiliului Judeţean, bucuria copiilor care au primit daruri este mai importantă decât orice. „Cred că e un lucru nemaipomenit pentru aceşti copii, care sunt internaţi, să primească darul lui Moş Crăciun şi să le dorim să fie sănătoşi şi cuminţi”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj. Toţi cei care au primit cadouri au mulţumit conducerii Consiliului Judeţean Gorj şi reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu pentru bucuria pe care le-au făcut-o în prag de sărbători.
M.S.În ultima săpămână, 760 de gorjeni s-au imunizat împotriva gripei 19 Dec 2014

Campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2014-2015 a debutat cu succes la nivelul judeţului Gorj, în luna noiembrie. Până în prezent au fost imunizate peste trei mii de persoane. La ora actuală, în teritoriu mai sunt 1.665 doze de vaccin, stocul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj fiind epuizat.

Aproape şase mii de doze de vaccinuri antigripale au ajuns, în luna noiembrie, la Direcţia de Sănătate Publică Gorj. Odată distribuite în teritoriu, acestea au început să fie solicitate de cei ce au dorit să se imunizeze. La ora actuală mai sunt disponibile 1.665 doze în teritoriu. Numai în ultima săptămână au fost imunizate 760 de persoane. „În ultima săptămână s-au vaccinat 760 de persoane, dintre care 233 bolnavi cronici, 116 cadre medicale şi 411 persoane peste 65 de ani”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Categorii de persoane vizate de campanie
Categoriile de persoane precum: copiii, vârstnicii de peste 65 de ani, femeile gravide, bolnavii ce suferă de afecţiuni cronice şi personalul sanitar trebuie imunizate cu prioritate. Astfel că, autorităţile recomandă medicilor de familie ca până la primirea vaccinului antigripal să întocmească liste pentru aceste categorii de persoane.
Campania de imunizare împotriva gripei se desfăşoară, ca de fiecare dată, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
Pentru acest an, în total, pentru judeţul nostru sunt necesare 25.648 vaccinuri antigripale. „Persoane cu vârsta cuprinsă între  6 luni şi 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astmă sau virusul imunodeficienţei umane – 10.828: 6 luni – 4 ani – 111; 5-14 ani – 353; 15-29 ani – 623; 30- 64 ani – 9.741; 231 gravide: 15-29 ani – 162 şi 30 64 ani – 69; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor – 1.731; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor cu risc înalt – 169; persoane de peste 65 de ani – 12.689”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Minodora Sucea“GORJ – spectacolul lemnului”, începutul unui proiect măreţ marca Teodor Dădălău 19 Dec 2014

Rar mi-a fost dat să cunosc un om mai pasionat de etnografia şi cultura tradiţională a Gorjului, cum este artistul imaginii, dar şi al cuvântului, inspectorul sau instructorul Centrului de Creaţie – Teodor Dădălău. Mă aflu în faţă cu un album unic în România, semnat de domnia sa, şi intitulat „GORJ – spectacolul lemnului”, ce a văzut lumina tiparului la editura craioveană REVERS, datorită doamnei Eleonora Sârbu, plasticiană cu obârşii gorjene dar stabilită în Statele Unite ale Americii.

Primul pas, cu dedicaţia meritată
Extrem de bogat în ilustraţii, albumul are pe o primă pagină, de gardă, binevenita dedicaţie: „Fiului meu, Traian, alături de care am realizat documentaţia acestui album!” Şi el un talentat artist al imaginii, luat la Domnul când nici măcar nu împlinise vârsta majoratului, la numai 17 ani. O minune de flăcău, care visa la o facultate în domeniul vizualului şi, apoi, să devină Fotoreporter la celebra revistă „National Geografic”. De la pierderea unicului fiu, Doru Dădălău trăieşte aproape numai pentru al omagia pe dragul de Traian. În onoarea căruia a înfiinţat şi Asociaţia Culturală TRAIAN.

Un proiect în 11 volume
Dacă acest prim volum îl putem pipăi şi admira, ei bine, următorul este aproape gata de tipărit şi se numeşte „Călător img582în Gorjul de odinioară”, ce va apărea în Editura Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Păstrarea Culturii Tradiţionale Gorj, al cărui director este scriitorul Ion Cepoi. Care va semna şi prefaţa celui de-al doilea volum de albume, ce va număra în final 11 – unsprezece – chintesenţe ale artei şi gândirii etnografice a artistului Teodor Dădălău.
Vor urma, până prin luna mai a anului 2015, apariţiile: „Acasă la gorjeni”, „Ţesături, cusături şi împletituri”, „Gorjul ca o grădină”, „Ceramică şi viaţă”, „Acasă la Brâncuşi”, „Biserici de lemn”, „Documente inedite”, dacă le-am reţinut bine titlurile.
img583Scriitorul Dinu Săraru -prefaţator Bijuterie de faţă este prefaţată de Patriarhul prozei româneşti contemporane – Dinu SĂRARU. Un oltean cu buletin de Bucureşti, dar trăitor în Slătioara vâlceană, care este şi comuna în care s-a născut plinul de har şi generozitate – Marele Maestru al slovei tipărite care este Dinu Săraru.
Cu permisiunea autorului acestui album, ne vom adăpa din înţelepciunea prefaţatorului. Între altele, Dinu Săraru dixit: „Cercetând atent, răbdător şi ,mereu mai cucerit albumul domnului Teodor Dădălău, mi-am dat seama că mă aflu în faţa unui artist al fotografiei, dar neapărat şi etnograf profesionist, consacrat. În acest caz, universului spiritual gorjenesc. N-am întâlnit încă o carte anume care să închidă cu atâta har între copertele ei o lume de gânduri img585şi sentimente şi înzestrări artistice capabile să ne trimită la acea tulburătoare identitate ţărănească, naţională şi de spirit, care a născut sigur şi Mioriţa.
Arta lemnului îţi află o viguroasă şi unică tradiţie în spaţiul spiritual gorjenesc şi – în ipostaza mea de vâlcean din Oltenia de sub munte – nu pot să nu-mi recunosc, fireşte cu nobilă bucurie, gelozia: această artă a lemnului şi-a găsit fericit în arta fotografică a domnului Teodor Dădălău o oglindă de zile mari.”

Un final de mare tristeţe
Sfârşitul acestei prefeţe se încheie aşa cum a scris marele prozator:
„Nu pot să închei însă, astfel, eu însumi adânc tulburat, decât cu acest dialog care m-a lăsat fără grai:
- Aţi mai întâlnit în peregrinările dumneavoastră etnografice şi fotografice, vreunul dintre bătrânii care au făcut aceste minuni în trupul sfânt al lemnului?
- Nu !
- În nici un sat ?
- Mai sunt, azi, măcar câţiva dintre urmaşii genialilor ţărani poeţi ai cioplitului lemnului?
- Nu!”
Post Scriptum
Şi acest uluitor POST SCRIPTUM îi aparţine tot inimitabilului prozator de mare talent care este DINU SĂRARU:
„Păstraţi, aşadar, acest album ca pe un Dar pe care să vi-l faceţi şi dumneavoastră, şi celor pe care îi iubiţi”
Ce-ar mai fi de adăugat? Nimic. Poate doar invitaţia să priviţi fotografiile reproduse în această pagină şi să vă procuraţi albumul.
Sincere felicitări scrise autorului – Teodor Dădălău.
Ion PredoşanuSindicaliştii “Salvamed Ambulanţa Gorj”, cadorisiţi de sărbători 19 Dec 2014

Sindicatul “Salvamed Ambulanţa Gorj” a oferit membriilor cadouri, în valoare de 170 de lei, pentru fiecare, înaintea sărbătorilor de iarnă. Sindicatul reprezentativ de la Serviciul de Ambulanţă are 160 de membrii la această unitate şi încă 40 de la celelalte unităţi sanitare. “Ca în fiecare an am fost, şi de aceste sărbători, alături de membrii noştii de sindicat, din dorinţa de a le face Crăciunul mai uşor. Cadourile nu sunt singurul nostru sprijin oferit membrilor de sindicat care, în tot acest an, au fost susţinuţi de noi în toate greutăţile pe care le-au întâmpinat pe linie de serviciu sau personală. Le promitem că şi anul viitor vom fi la fel de aproape de ei, sindicatul urmând să-şi majoreze numărul de membrii în 2015”, a declarat Ionel Ianc, liderul Sindicatului “Salvamed Ambulanţa Gorj”.
A.StoicaRoman spre Steaua? 19 Dec 2014

Mihai Roman a devenit tentant pentru campioana României, Steaua Bucureşti, după ce jucătorul adus de Pandurii în vară a reuşit să înscrie de opt ori în turul campionatului, în 15 partide, şi după ce Anghel Iordănescu l-a convocat pe tânărul atacant la meciul cu Danemarca, partidă în care însă nu a jucat niciun minut.
Presa centrală l-a dat deja transferat pe Mihai Roman la Steaua vehiculându-se şi suma de 500.000 de euro pentru trecerea din vară a atacantului sub comanda lui Costel Gâlcă, însă oficialii Pandurilor nu confirmă nici transferul şi nici discuţiile cu Steaua.
Impresariat de Anamaria Prodan Reghecampf, Mihai Roman se pare că ar mai avea o ofertă de la un club din străinătate. Impresara spune că după sărbători va reveni cu detalii despre un eventual transfer precizând că un “club serios” va pune pe masă 600.000 de euro. De asemenea, aceasta spune că Steaua nu a făcut o ofertă concretă şi că şi-ar dori ca pe lângă o sumă mult mai mică, în schimbul jucătorului Pandurilor ar fi dorit să trimită la schimb la Târgu Jiu unul sau mai mulţi jucători.
În momentul investirii sale ca antrenor principal la Pandurii, Edi Iordănescu vorbea despre posibilitatea ca echipa pe care de acum o conduce să fie nevoită să se despartă de 1-2 jucători, care ar avea oferte din partea altor cluburi. Unul dintre aceştia ar putea fi celălalt vârf al gorjenilor, lituanianul Deyvidas Matulevicius, jucător care intră în ultimele şase luni de contract şi pe care Pandurii l-ar putea pierde din vară gratis dacă nu îl va vinde în această iarnă sau nu îi va oferi prelungirea contractului scadent.
Cristi ConstantinescuLocalnicii din zona Suseni, aşteptaţi la un spectacol de colinde 19 Dec 2014

Consiliile de Administraţie ale obştilor „Valea Susenilor” şi  „Muntele Straja Grivele” organizează, în colaborare cu Asociaţia „Doruleţ din România”, în data de 21 decembrie, la Căminul Cultural  din satul Suseni, comuna Runcu, spectacolul extraordinar de colinde şi cântece gorjeneşti autentice „La Suseni cu Moş Crăciun”. Organizatorii îi aşteaptă pe toţi locuitorii satelor din împrejurime şi promit că fiecare participant va pleca acasă cu cadouri de la Moş Crăciun.

Căminul Cultural din satul Suseni găzduieşte, duminică, un eveniment în premieră: spectacolul extraordinar de colinde şi cântece gorjeneşti autentice „La Suseni cu Moş Crăciun”.
Director artistic, dar şi prezentator al spectacolului este Andreea Măruţă, tânăra profesoară care a conceput şi spectacolul „Cântec de copil pentru suflet de bunic”, desfăşurat în ajun de Moş Niculae, la Căminul de Bătrâni din Suseni. Pentru Andreea, acest eveniment are o puternică încărcătură emoţională, ea fiind legată sufleteşte de locul şi oamenii de aici, bunicii său fiind locuitori ai satului Suseni.
Realizator al spectacolului este omul de cultură Dorin Brozbă, iar responsabil mass-media este Tiberiu Tătaru, un tânăr fiu al Susenilor, acesta reuşind să se integreze perfect în comunitatea locală din zonă.

Cadouri pentru fiecare
Organizatorii spectacolului „La Suseni cu Moş Crăciun” au reuşit nu doar să atragă nume importante ale scenei foclorului gorjenesc, ci şi să pregătească o mulţime de cadouri pe care le vor oferi participanţilor la eveniment. Astfel, duminică, începând cu ora 15:00, locuitorii satelor din imprejurimea Susenilor sunt aşteptaţi la spectacol, în final fiecare primind un cadou de la Moş Crăciun. Invitaţii speciali ai evenimentului sunt: Maria Corlan Mischie, Luciana Ene, Elena Popescu, Angelica Mirea, Neluţu Trandafir, Melinda Mitran, Mara Vătavu, Ionela Trandafir, Yasmine Polacek şi Daria Trandafir. „Vinovaţi” pentru toate aceste surprize sunt reprezentaţii Consiliilor de Administraţie ale obştilor „Valea Susenilor” şi  „Muntele Straja Grivele”, care organizează spectacolul în colaborare cu Asociaţia „Doruleţ din România”.
Minodora Sucea1.500 de job-uri în UE pentru şomerii gorjeni 19 Dec 2014

Cei aproape 10.300 de şomeri din judeţul Gorj îşi pot încerca norocul într-unul din statele Uniunii Europene. În funcţie de calificări, aceştia se pot angaja ca şi bucătari, asistenţi medicali, şoferi, cameriste, sudori şi multe alte posturi puse la dispoziţie prin reţeaua de ocupare EURES.
Astfel, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă prin intermediul reţelei EURES România nu mai puţin de 1.511 locuri de muncă vacante, după cum urmează: Austria – 20 locuri de muncă (10 coordonatori echipă pentru munca în domeniul forestier; 5 zugravi; 5 finisori faţade clădiri); Germania – 239 locuri de muncă (81 asistenţi medicali; 40 lucrători în domeniul prelucrării hârtiei; 25 ospătari; 20 lucrători în industria gastronomiei de sistem; 20 bucătari; 11 electricieni; 10 educatoare; 8 faianţari-mozaicari; 6 cameriste; 6 ajutori bucătar; 3 sudori instalaţii; 3 electricieni în industrie etc.); Irlanda – 125 locuri de muncă (100 însoţitori de zbor şi stewarzi; 14 asistenţi medicali; 10 psihiatri; 1 doctor oftalmolog); Malta – 3 locuri de muncă (dulgher şef; dulgher; operator maşini); Marea Britanie – 66 locuri de muncă (36 asistenţi medicali generalişti; 15 asistenţi sociali; 10 infirmiere; 2 pedagogi sociali etc.); Norvegia – 27 locuri de muncă (20 şoferi autobuz; 3 bucătari sushi; 2 bucătari wok; 1 bucătar şef; 1 bucătar).
Izabella MolnarAdrian Gorun, premiat la Gala Celebrităţilor anului 2014 19 Dec 2014

Preşedintele Senatului Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, prof.univ.dr. Adrian Gorun, a fost premiat pentru domeniul Învăţământ, în cadrul Galei Celebrităţilor anului 2014. Evenimentul s-a desfăurat la Bucureşti, pentru Educaţie acordându-se un singur premiu, cel primit de Adrian Gorun.

Miercuri, 17 decembrie 2014, începând cu ora 19.30, la Ambasad’or din Bucureşti, s-a desfăşurat  Gala Celebrităţilor anului 2014. Într-un spaţiu de excepţie, au fost decernate premiile celor mai importante personalităţi ale anului în domeniile: televiziune, actorie, muzică, diplomaţie, sănătate, învăţământ, sport, cercetare, modă, cultură, eleganţă, administraţie, afaceri. De asemenea, juriul a fost unul de excepţie, fiind  format din: Florina Kendrick – actriţă la Hollywood (preşedinte), Cristian Ţopescu (vicepreşedinte), profesor Mihaela Şerban (realizator, moderator) şi Daniel Ganea – actor Hollywood (vicepreşedinte). Juraţii au desemnat câştigătorii şi au înmânat premiile.
Au fost premiate personalităţi de prim rang ale României, precum actorii Florin Zamfirescu, Cezara Dafinescu, Radu Beligan, Sebastian Papaiani, Claudia Motea, realizatorii de emisiuni TV, Cătălin Măruţă, Rareş Bogan, Cristi Brancu, Mădălin Ionescu, Simona Gherghe, sportivii Leonard Doroftei, Simona Halep, Octavian Bellu, Ruxandra Dragomir, Elisabeta Lipă, artiştii Gheorghe Turda, Elena Merişoreanu, Petrică Mâţu Stoian, Andra, Inna, medicul Radu Zamfir, diplomatul Doris Mircea s.a.
Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a fost desemnat în unanimitate de către componenţii jurului Galei Celebrităţilor ca personalitatea anului 2014.

Gorjeanul Adrian Gorun, la Gala Celebrităţilor
Juriul a nominalizat şi a înmânat premiul pentru domeniul Învăţământ preşedintelui Senatului Universităţii ,,Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, secretar general al Comisiei Naţionale de Prognoză – prof. univ. dr. Adrian Gorun. „Am dedicat acest premiu tuturor dascălilor care au făcut din profesia lor un ideal de viaţă, trudind într-un spaţiu eminamente cultural al învăţământului pentru a clădi caractere, oameni. M-am simţit onorat să fiu acolo, într-o companie atât de selectă. Mă onorează acest premiu, fiind singurul pe Educaţie. Este o răsplată a muncii mele, propunând o analiză a legislaţiei din domeniul învăţământului, de care sper ca factorii de decizie să ţină cont în elaborarea viitoarei legislaţii”, a declarat, pentru Gorjeanul, Adrian Gorun – preşedintele Senatului Universităţii ,,Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, secretar general al Comisiei Naţionale de Prognoză – prof. univ. dr. Adrian Gorun.
Realizatoarea Galei, Mihaela Şerban, a argumentat acordarea premiului domnului Adrian Gorun: ,,Astăzi, l-am invitat alături de noi pentru a-l premia pentru un proiect inedit, de relansare a identităţii educaţiei româneşti, concretizat în 5 volume publicate la Editura Didactică şi Pedagogică (1) şi Editura ProUniversitaria (4), volume ce conţin studii sociologice, istorice şi de filosofia educaţiei asupra întregii legislaţii din învăţământul românesc (de la Legea instrucţiunii publice din 1864 la Legea 1 / 2011).
Autorul propune o schiţă a unui proiect pentru o posibilă lege a educaţiei naţionale care să asigure funcţionalitatea sistemului în condiţii de compatibilizare atât cu sine, cât şi cu sistemele statelor modernizate”.
Minodora SuceaStaţiunea Rânca, pregătită să-şi întâmpine turiştii 19 Dec 2014

Iubitorii sporturilor de iarnă sunt aşteptaţi şi în acest sfârşit de săptămână la Rânca. În staţiune se schiază, iar cei care nu cunosc, încă, plăcerile acestui sport pot opta pentru săniuş sau plimbări cu ATV-urile. Cabanierii s-au pregătit corespunzător, iar drumarii şi-au făcut treaba, curăţând carosabilul şi lărgind intrările laterale. Şi  salvamontiştii sunt la datorie, astfel că turiştii pot merge liniştiţi la Rânca.

Acest sfârşit de săptămână corespunde cu începutul vacanţei de iarnă. Cel mai probabil, numărul turiştilor care urcă la munte va fi numeros, motiv pentru care proprietarii de cabane şi pensiuni s-au pregătit cum se cuvine. Preţurile sunt accesibile oricărui buzunar. Şi administratorii pârtiilor de schi din staţiune au muncit pentru ca iubitorii acestui sport să aibă condiţii optime în acest sfârşit de săptămână.

Distracţie în condiţii de siguranţă
Pentru ca turiştii să petreacă un sejur de neuitat, s-au luat măsurile necesare din timp. Astfel, drumarii au intervenit pe drumul de acces spre staţiune şi au lărgit şi intrările laterale, amenajând inclusiv locurile de parcare.
Şi angajaţii Salvamont Gorj sunt la datorie, în staţiune asigurându-se şi permanenţa ambulanţei Salvamont pentru ca, în caz de accidente, victimele să poată fi transportate în timp util la spital.
Practic, la ora actuală, în staţiunea montană Rânca sunt create toate condiţiile pentru ca turiştii să se simtă bine, să se bucure de aerul curat şi de oportunităţile pe care le oferă staţiunea gorjeană pentru petrecerea timpului liber.
M.S.Comasare pentru ITM şi AJPIS Gorj 19 Dec 2014

Guvernul a decis că Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) vor fi desfiinţate, iar în locul acestora va fi formată, prin comasare, o structură unică, denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, ce va funcţiona tot în subordinea Ministerului Muncii. Odată cu intrarea în vigoare a noii Agenţii, schimbări se vor produce şi în teritoriu, astfel că actualii angajaţi de la Compartimentul de Inspecţie a Muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj vor forma echipă cu cei de la structura judeţeană a AJPIS. La ora actuală, aceasta din urmă este condusă de Viorica Roşianu, iar la cârma ITM Gorj se află George Romanescu.
Conform ordonanţei de urgenţă privind noua configuraţie a Guvernului, în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială vor fi create, la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, direcţii judeţene de muncă şi securitate socială. Agenţia va fi condusă de un secretar de stat numit de premier la propunerea ministrului Muncii şi va prelua personalul celor două structuri comasate, dar cu încadrarea în numărul maxim de posturi.
I.M.Lumina, şi Adevărul, şi Viaţa – «Hristos se Naşte, slăviţi-L cu toți! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L» 19 Dec 2014

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului este Sărbătoarea Sfinților Părinți după trup ai Domnului (Ev. Matei 1, 1-25) Genealogia Mântuitorului, ca un prilej minunat de a   cunoaște și a recunoaște faptul că Duminica aceasta şi cea următoare sunt menite pomenirii tuturor sfinţilor strămoşi şi părinţi care din veac au bineplăcut Lui Dumnezeu, de la Adam până la dreptul Iosif Logodnicul.

De aceea, pomenindu-I și lăudându-I, Sfânta Biserică zugrăveşte felul în care ei, de la mare depărtare de timp, mai înainte văzând arătarea Lui Dumnezeu întrupat pentru a noastră mântuire, Îl aşteptau cu dorire şi iubire, adâncindu-se în cugetarea la El, pentru care se bucurau dinainte atât pentru sine, cât şi pentru toţi cei ce aveau a se învrednici de vederea sau de cunoaşterea acestei minunate lucrări a pogorământului dumnezeiesc faţă de noi!

“Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, femeia ta, căci Cel zămislit într-însa este din Duhul Sfânt. Ea va naşte Fiu şi-I vei pune numele: Iisus”
În marea Taină a unei trăiri simțitoare și pline de Har, Sfinţii strămoşi şi Părinţi aşteptau naşterea Mântuitorului Hristos, așa cum noi aşteptăm acum apropierea prăznuirii în cinstea Naşterii Fiului Lui Dumnezeu! Prin urmare, așa cum ei se adânceau în contemplarea tainei întrupării Lui Dumnezeu Cuvântul şi se pregăteau prin aceasta de primirea Lui, aşa şi noi, înaintea praznicului Naşterii lui Hristos, amintindu-ne de ei, să ne închinăm cuviincios și cu smerenie adâncă zilele acestea, mai ales evlavioasei cugetări la aceeaşi taină a întrupării şi să refacem în noi toată puterea încredinţării că nu avem mântuire în altceva sau altcineva decât în Domnul Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul, ca nu numai cu gura, ci cu gândul, cu inima şi cu toată fiinţa noastră să mărturisim taina aceasta, iar cu inimă largă să primim cu bucurie ziua Naşterii Lui Hristos! Privind retrospectiv și cu multă acribie istorică și biblică genealogia, vedem că Avraam a născut pe Isaac, Isaac a născut pe Iacob, iar Iacob a născut pe Iuda şi pe fraţii săi. Iuda a născut pe Fares şi pe Zara din Tamar, iar Fares a născut pe Esrom; Esrom a născut pe Aram. Aram a născut pe Aminadav, Aminadav a născut pe Naason, iar Naason a născut pe Salmon. Salmon a născut pe Booz din Rahav; Booz a născut pe Obed din Rut; Iobed a născut pe Iesei. Iesei a născut pe David împăratul. David împăratul a născut pe Solomon din femeia lui Urie; Solomon a născut pe Roboam; Roboam a născut pe Abia, iar Abia a născut pe Asa. Asa a născut pe Iosafat; Iosafat a născut pe Ioram, iar Ioram a născut pe Ozia. Ozia a născut pe Ioatam; Ioatam a născut pe Ahaz, iar Ahaz a născut pe Ezechia. Ezechia a născut pe Manase; Manase a născut pe Amon; Amon a născut pe Iosia, Iosia a născut pe Iehonia şi pe fraţii lui, la strămutarea în Babilon. Iar după strămutarea în Babilon, Iehonia a născut pe Salatiil; Salatiil a născut pe Zorobabel; Zorobabel a născut pe Abiud; Abiud a născut pe Eliachim; Eliachim a născut pe Azor. Azor a născut pe Sadoc; Sadoc a născut pe Achim; Achim a născut pe Eliud; Eliud a născut pe Eleazar; Eleazar a născut pe Matan; Matan a născut pe Iacob, iar Iacob a născut pe Iosif, bărbatul Mariei, din care S-a născut Iisus, Care Se cheamă Hristos. Așadar, toate neamurile, de la Avraam până la David, sunt paisprezece, de la David până la strămutarea în Babilon, sunt de asemenea paisprezece şi de la strămutarea în Babilon până la Hristos, tot paisprezece neamuri sunt. Iar Naşterea Lui Iisus Hristos, aşa a fost: după ce mama Sa, Maria, a fost logodită cu Iosif, şi înainte de a fi ei împreună, s-a aflat că ea are în pântece din Duhul Sfânt, iar Iosif, bărbatul ei, fiind om drept şi nevoind să o vădească, a vrut să o lase în ascuns. Dar, pe când cugeta el acestea, iată că îngerul Domnului i s-a arătat în vis, grăind: “Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, femeia ta, căci Cel zămislit într-însa este din Duhul Sfânt. Ea va naşte Fiu şi-I vei pune numele: Iisus, căci El va mântui pe poporul Său de păcate”! Iar toate acestea s-au făcut, ca să se împlinească ceea ce vestise Domnul prin proorocul, care zice: «Iată, femeia va avea în pântece şi va naşte fiu şi-I vor pune numele Emanuil, care înseamnă Dumnezeu este cu noi!».

«Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Cântaţi Domnului tot pământul»
După ce s-a deşteptat din somn, Iosif a făcut aşa cum i-a poruncit îngerul Domnului şi a luat la el pe femeia sa. Dar n-a cunoscut-o pe ea, până ce a născut pe Fiul său Cel Unul Născut, Căruia I-a pus numele Iisus! Fecioara Maria a găsit loc de naştere pentru Fiului Lui Dumnezeu, în peştera din Betleem, că nimeni n-a vrut s-o primească. Dar, oare, noi, românii, ne-am pregătit să-L găzduim pe Hristos în inimile noastre, așa cum se cuvine? Să luăm aminte că El nu intră să se sălăşluiască în inimile pline de ură, de răutate, de mândrie şi desfrânare. Hristos nu sălășluiește în casele unde stăpâneşte beţia, uciderea de copii, desfrâul, fariseismul şi necredinţa, pentru că Iisus Hristos nu se naşte prin Duhul Sfânt în inimile robite de patimi şi mai ales de duhul mândriei şi al deznădejdii! Aşadar, să ne pregătim că vine Hristos în lumea noastră, ca s-o împace şi s-o înnoiască, fiindcă lumea aceasta aflată în criză morală, nu mai poate iesei[1]trăi fără El. Vine în casele şi în inimile noastre să ne nască din nou, să ne ierte păcatele, să ne dăruiască Trupul şi Sângele Său, să ne prefacă inima împietrită în Biserică vie, în altar de rugăciune şi de jertfă mântuitoare! Deci, nimeni să nu fie trist şi tulburat, să nu zacă în beţii şi în desfrîu, în tristă nepăsare şi apăsătoarea necredinţă a treburilor lumești! Nimeni să nu-I închidă uşa sufletului său, ci, s-o deschidă larg, cu dragoste și bucurie, ca să ne curăţim şi să ne împăcăm, să ne înnoim duhovniceşte, împăcându-ne unii cu alţii, iar în cor cu îngerii să cântăm: «Hristos se Naşte, slăviţi-L cu toți! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Cântaţi Domnului tot pământul»! Deci, să fim bine înțeleși, bine încredințați că Acela Care ne-a mântuit pe noi este Însuşi Fiul Lui Dumnezeu, iar mântuirea ne-a înfăptuit-o prin întruparea Sa ca om!

“Cuvântul Lui Dumnezeu a venit în persoană, ca unul care este chipul Tatălui”
Multă iubire ne-a arătat Dumnezeu prin facerea lumii şi a oamenilor, dar dovada cea mai mare a iubirii nemărginite ce ne-o poartă ne-a arătat-o prin aceea că pe Însuşi Fiul Său L-a trimis în lume, ca om. Pentru că Sfântul Atanasie ne spune: “Fiindu-I milă de neamul nostru şi înduioşându-Se de slăbiciunea noastră, mişcat de stricăciunea noastră şi nesuferind stricăciunea morţii asupra noastră, ca să nu piară ceea ce a făcut şi ca să nu se zădărnicească lucrarea Tatălui, îşi ia trup şi acesta nu deosebit de al nostru” (Sfântul Atanasie cel Mare, Scrieri, partea I, trad. Pr. prof. Dumitru Stăniloae). În vremuri aprige, oamenii nu puteau să-şi dea ei înşişi mântuirea din această stare, căci, deși ei sufereau de răul care-i stăpânea, nu puteau scăpa de el, firea lor fiind slăbită de păcat, pentru că erau robii păcatului. Această stare chinuitoare o descrie Sfântul Apostol Pavel astfel: “Nu fac binele pe care-l voiesc, ci răul pe care nu-l voiesc, pe acela îl săvârşesc. Iar dacă fac ceea ce nu voiesc eu, nu eu fac aceasta, ci păcatul care locuieşte în mine” (Romani 7, 19-20). De aici, noi înțelegem că niciun om nu putea mântui pe ceilalţi de păcat, căci fiecare era “rob legii păcatului” (Romani 7, 23), şi nu se putea scăpa nici pe sine însuşi din această robie. Oamenii, trăind în comunități, nu puteau face aceasta toţi la un loc, pentru că iată ce ne spune același Sfânt Atanasie: “Căci după ce toţi au fost loviţi în suflet şi tulburaţi de înşelăciunea diavolească şi de deşertăciunea idolilor, cum era cu putinţă ca omul să întoarcă sufletul şi mintea oamenilor? Dar, poate să zică cineva că lumea întreagă ar fi putut face aceasta? Dar dacă lumea ar fi putut, nu s-ar fi făcut atâtea mari rele. Căci lumea există şi, totuşi, oamenii se tăvăleau în atâtea mari rele” (Sfântul Atanasie, Despre întruparea Cuvântului, Cap. 14, după trad. cit., p. 29). Deci, în asemenea împrejurări, pe oameni nu-i putea mântui niciun înger și trebuia să vină Însuşi Fiul Lui Dumnezeu, pentru că împăcarea cu Dumnezeu trebuia să fie o faptă la care să ia parte Însuşi Dumnezeu Tatăl, Stăpânul lumii! De asemenea, oamenii trebuiau să fie scăpaţi şi de moarte, care nu putea fi înlăturată decât prin viaţa fără de sfârşit, care e numai la Dumnezeu! Să fie clar pentru toată lumea, numai Dumnezeu a putut da prima dată viaţă oamenilor, fiindcă numai El o putea da şi a doua oară. Sfântul Atanasie continuă cu aceeași persuasiune: “Nu era cu putinţă nici prin îngeri, deoarece ei nu sunt chipuri după care omul să fie creat după asemănarea lor. De aceea, Cuvântul Lui Dumnezeu a venit în persoană, ca unul care este chipul Tatălui, ca să poată reînnoi pe omul cel creat după chipul Lui” (Sf.Atanasie cel Mare, Scrieri, Partea I, trad. Pr. prof. Dumitru Stăniloae).

“Prin firea noastră zidită în Dumnezeu, toţi putem fi zidiţi întru Hristos”
Ce putem desluși din aceste învățături minunate? Că nu putea să facă toate aceasta Fiul Lui Dumnezeu, stând în cer şi nefăcându-Se om! Dumnezeu, în marea Sa înţelepciune a socotit că nu e potrivit să mântuiască pe oameni de departe, din cer! Aceasta, pentru că dreptatea cerea ca, precum un om a călcat legea ascultării de Dumnezeu, un Om se cădea să şi ispăşească, împlinind această lege prin ascultare şi plătind cu viaţa Sa nevinovată călcarea celorlalţi! Deci: “Precum prin neascultarea unui om s-au făcut păcătoşi cei mulţi, tot aşa şi prin ascultarea Unuia, se vor face drepţi cei mulţi” (Romani 5, 19). E bine să înțelegem că ascutarea împreună cu împăcarea între Dumnezeu şi om, putea să se facă numai prin fapta Lui Dumnezeu, dar și cu aportul omului însuși! În această ordine de idei, să avem în vedere că Fiul lui Dumnezeu S-a mai întrupat ca, unind firea noastră cu firea Sa dumnezeiască, făcând-o firea Lui Însuşi, ca ea să nu mai poată să se depărteze de Dumnezeu, să nu mai poată să lucreze împotriva Lui, ca acest templu să nu se mai poată ruina, ci să fie de acum înainte mereu plin şi străbătut de Dumnezeu. Altfel, ar fi fost cu putinţă ca firea noastră, odată mântuită, iarăşi să se piardă. În acelaşi timp, numai aşa a putut să scape cu adevărat şi pentru totdeauna firea omenească de stricăciune şi de moarte, unind-o strâns cu Sine, Cel ce era izvorul nestricăciunii şi al nemuririi. Numai prin firea noastră zidită acum în Dumnezeu, toţi putem fi “zidiţi întru Hristos” (Efeseni 2, 10), fiindcă noi putem acum să stăm mai uşor, dacă vrem, în legătură cu Fiul Lui Dumnezeu, căci El e şi om ca noi, nu numai Dumnezeu. Iar, stând prin credinţă şi prin dragoste în legătură cu El, ne aflăm zidiţi în El, împreună cu firea Sa omenească, aflată în El! În concluzie, în Evanghelia din această Duminică se cuprinde «Cartea neamului lui Iisus», care ne arată că a trebuit o perioadă lungă de veacuri pentru primirea Lui Iisus Hristos, iar praznicele cele mari trebuie aşteptate cu pregătiri sufleteşti, pentru că fiecare praznic închipuie o lucrare şi un dar al Mântuitorului Hristos pentru mântuirea noastră, iar darul praznicului trebuie înţeles şi primit cu folos sufletesc. Numai cu o pregătire sufletească trebuie să aşteptăm Crăciunul, Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos!
Prof. Vasile GogoneaVocaţie şi dăruire pentru a-ţi dovedi că eşti confuz ori vuvuzea rău sunătoare – Eseu despre plurivalenţa îndeletnicirilor umane: a şti 19 Dec 2014

În comunicarea umană cotidiană există mite truisme devenite axiome, şi asta pentru că omul secolelor din urmă pledează pentru valori perene şi deloc echivoce. Omul de azi este stăpânit de ambiţia nobilă să depăşească starea ruşinoasă a lui. „Eu ştiu că nu ştiu nimic” de care vorbea Socrate. El vrea să ştie pentru a nu-l birui ignoranţa, pentru a privi departe, apropiindu-şi ontologic şi axiologic Viitorul, îmblînzindu-1, umanizîndu-1, fâcându-l al lui. Tudor Arghezi îi spunea omului: „Mîntuirea ta e întreagă în meserie, mîngîierea ta şi pîinea ta”. Dăltuind aceste coordonate umaniste de cunoaştere şi libertate în rebegitul nostru ontos şi cu satisfacţia datoriei nobil împlinite, în istoria culturii şi civilizaţiei întîlnim îndemnuri-axiome de neîntrecută fecunditate cognitivă, creatoare, antropologică şi înălţare umană.
Sîntem datori şi împinşi de vremurile căutătoare în care trăim să obiectivăm polivalent vrerile teleologice ale marilor patrioţi: „Mai întîi sântem datori/Şcoalele să le cătăm/Şi să fim Îndemnători/Cu daruri să le-nzestrăm” (Barbu Paris Mumuleanu). „În şcoală stă şi însăşi mărimea şi slava statului” (Gh. Bariţiu). „Şcoala [...] e sufletul naţiunii… Toată naţiunea fără şcoală piere.” (I.Codru Drăguşanu). „Şcoala face [...j omul om/Şi altoiul [...] pomul pom.” (A.Pann). „Meşteşugul vreme cere/Nu se-nvaţă din vedere.” (A.Pann). „Meşteşugul la om o brăţară de aur.” (A.Pann). „Alege-ţi meseria care să-ţi placă.” (T.Arghezi). „Ai carte, ai parte!” (L. Ariosto). „Viitorul omului depinde aproape în întregime de studiile sale.” (Alvin Toffler). „Cartea are calitatea – de neînlocuit — de a fi cel mai stimulator instrument pentru gîndirea omenească.” (M.Maliţa). „Cine nu iese din EU nu atinge absolutul şi nu descifrează viaţa.” (C. Brâncuşi). „Există un sens în toate lucrurile. Pentru a ajunge la el trebuie să ne detaşăm de noi înşine.” (C. Brâncuşi) etc., etc. Fii îngăduitor cititorule, nu mă certa! Nu vreau să te obosesc” Doresc, doar, să vorbesc despre verbul „a şti”. Fără cunoaştere nu există libertate, ignorant fiind eşti lipsit de demnitate, eşti surdo-mut în relaţiile interumane. Sîntem ţara în care au fost demolate şcoli, închise biblioteci, zăvorite ori pustiite case de cultură, cinematografe. Sânt pe la noi despoţi care urăsc şcoala, ştiinţa şi cultura, adorînd alcoolul şi înjurătura, grobianismul şi behăitul dement.
Ştii, dragă cititorule, că la noi oamenii se pricep, în anii din urmă, la orice: la politică, indubitabil, la fotbal, bineînţeles, la soluţii pentru slăbit, îngrăşat, înţărcat, la tratat diferite maladii, la muzică, la făcut bani din învîrteli şi meditaţii, la driblat Fiscul şi furat, la bîrfit şi linguşit, la gastronomie şi ghiftuit curcani, la economie, whisky şi curechi cu slană. Mama Omida ne învaţă la „şcoala” ei cum să ghicim şi să şparlim, cum să facem să avem „succesuri” în minciună şi bălmăjală. Brăzdaţi de retorica inconfundabilă a „cultivatei” Omida căutăm fantome, căpcăuni, strigoi şi moroi… logodnici ori logodnice cu punga doldora de euroi precum capra rîioasă de lapte covăsit. Căutăm cai verzi pe pereţi, că doar sîntem inventivi şi buni de dus la şcoală. (Ce ignoranţă!! Ce ruşine!!) Cultura, instrucţia, educaţia nu trebuie nimănui şi ca urmare „putrezesc” sub molozul pus la vedere de criminalii demolatori. Au apărut cu ghiotura critici „profesionişti” care habar n-au ce a scris bietul autor, ce a pictat sărmanul artist, ce a compus jerpelitul compozitor, ce savurează susurul odihnitor şi catartic al izvorului cristalin, cum a jucat actorul în piesa „Oameni şi şoareci”, dar el „ştie” sigur, precis şi exact, că nu a fost bine. De ce? Aşa a visat el cucăind la televizor! Posibil, „după o noapte de filosofice meditaţii, petrecută cu Nuţica la „Cireşica!”
Este de înţeles, profesiunile şi-au pierdut competenţa, conturul şi chiar bunul simţ, rătăcirile au orientare frivolă, căci azi nu poţi fi encicloped ori Mafalda. Numai omida chilopoadă le ştie pe toate! De aceea, ai noştri tineri nu mai fac o facultate, ci două, trei, ba chiar patru. Se lustruiesc băncile, se înghesuie visele, futilităţile şi nădejdile lipsite de valoare cognitivă. Nu se obţine un masterat, ci două-trei, ca să fie, căci contează „kilogramul”, nu profunzimea şi calitatea. Nu te mai miri! Peste noapte scribălăul plictisit şi somnolent ajunge diplomat, ba chiar ministru la interne, are el ce are cu „braNconiştii”, ciobanul – controlor de calitate în automatizări, dacă nu chiar dresor de oi pe deal sau europarlamentar, profesorul – taximetrist ori vînzător de ouă, profesoara de fizică -  păţiseră, poate chiar bonă, doctoranda în fiilosofie – pedichiuristă şi făcătoare de masaj erotic, inspectorul la centrale termice este întronat maestru de cor şi dirijor, vaporeanul urcă „meterezele biruinţei” însoţit de zeul Bacchus ori whisky pentru a nu-1 părăsi curajul bădărăniei şi demolării demente, medicul vinde, ambulant, papucii, maseuza e profesoară de muzică, kinetoterapeutul cumpără şi vinde metale preţioase, inginerul mecanic încarcă şi descarcă ambalaje, ori umblă cu roaba după fier vechi în loc să meargă la căpşuni în Spania. Şi uite aşa, cîte şi mai cîte frustrări care împing oamenii la uitarea de sine şi pocinoage abominabile. Cum e posibil? Se poate chestiona omul normal, deşi nu se întreabă şi se obişnuieşte cu harababura şi răul ce i-a adus disperarea, ba chiar şi hăhaie ca un smintit ce şi-a pierdut dreapta judecată, ori înjură sau scrie pamflet ce provoacă rîsu-plînsu.
O meserie e, într-adevăr, „brăţară de aur” dacă ai competenţa pentru ea, vocaţie, dăruire, abnegaţie şi plăcere să ţi-o asumi şi perfecţionezi mereu. Altfel devine o vuvuzea rău sunătoare, urît mirositoare, obositoare şi extrem de periculoasă pentru că frînează progresul şi împinge societatea înapoi în ghearele umilinţei şi sărăciei, îl supun atenţiei şi reflecţiei, din nou, pe Tudor Arghezi: „Meseria are timpuri de chin: chinul învăţatului şi apoi chinul cel de toate zilele, al perfecţionării”.
Oamenii împinşi într-o meserie ce nu-i a lor sînt sau frustraţi sau, la început, flataţi, dar toţi, la grămadă, ajung în cele din urmă confuzi, bizari, ba chiar mormoloci duşi de valurile nepriceperii, ignoranţei şi indiferenţei, îşi pierd motivaţia, interesul, se blazează, se înăcresc, devin dezrădăcinaţi, meditează la nemurirea sufletului şi viaţa de apoi, îşi iau cîmpii, sau bat cîmpii, se simt de prisos, bătuţi de Dumnezeu, rătăciţi şi abandonaţi în spaţiu.
Ne mai mirăm că pîinea şi roşia n-au gust, asfaltul se macerează după cîteva luni, taximetristul, chelnerul şi omul de la ghişeu se uită la tine ca la pocitanie, gunoierul e mereu vexat şi toţi aşteaptă bacşiş pentru munca lor plătită din banii mei, ai tăi, ai noştri.
Observăm şi ne crucim că „şmecheraşii” prosperă, că toţi vor să-ţi tragă „ţepe” cu „meditaţii” şi „succesuri” în lupta cu „braNconierii”. Ai minciuni neruşinate, de la politicieni la aurolaci, de la Uioreanu şi Apostu, la Băsescu Traian şi întreaga şleahtă de borfaşi ce s-au îmbogăţit furîndu-ne. Trebuie înţeleasă profunzimea maximei ce ne-a fost lăsată de J.W.Goethe: „Nimic mai penibil decît o ignoranţă activă”.
Ne mai mirăm de brain-drain-ul ăsta năucitor căci scurgerea de creier ca şi hunt hunting, vînătoarea de creire, sînt alte metode malefice ce aruncă România cu multe decenii înapoi, căci inteligenţele pleacă în Lume, numai să li se ofere ce n-au aici, adică un strop de speranţă că va fi mai bine. îmbărbătîndu-ne cărturarul spaniol M.De Cervantes nota: „Oricărei nenorociri soarta îi mai lasă o poartă deschisă pentru a-şi afla leacul”.
Avem poartă deschisă pentru alungarea călăilor şi ticăloşilor puşcăriabili. Marş la coteţ, javrelor!
Liniştea şi unitatea, libertatea autentică şi civismul vor trona, de acum, România. Discordia şi ura să rămînă fenomene de tristă amintire. Visez să văd în ţară înfăptuită aspiraţia lui A. Păunescu:
„Să fim oameni, pentru oameni. Mai curaţi, mai calzi, mai buni Să fim mereu aproape Ca români, pentru români.”
Sînt convins că preşedintele României şi guvernul ei vor reflecta la toate acestea şi nu vor cheltui, cum a procedat BĂSE şi camarila, de el păstorită, aproape întreaga energie pentru luptele între culori, ocupaţii, vârste şi zone.
Ştim din Fizică: toate culorile fac, laolaltă culoarea albă, lumina albă a armoniei şi omeniei demnităţii şi prosperităţii. La urma urmei, prioritar este progresul României şi al românilor, fără tagma jefuitorilor şi fariseilor. Altfel nu putem avea viitorul real, senin şi bun, ci cel mult o nălucă goală.
Prof.univ.dr. Grigore DrondoeReuniţi în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean 19 Dec 2014

Consilierii judeţeni s-au întrunit ieri în ultima şedinţă din anul curent. Cu 10 proiecte de hotărâre pe ordinea de zi, preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu a supus aprobării proiectele, care nu au ridicat probleme, toate primind vot pozitiv din partea consilierilor judeţeni. Înainte ca proiectele să fie citite şi supuse aprobării, preşedintele Ion Călinoiu şi cei doi vicepreşedinţi Robert Filip şi Ciprian Florescu, alături de consilierii judeţeni prezenţi la şedinţa de ieri, au fost colindaţi de un grup de colindători de la Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu. După interpretarea colindelor, colindătorii au primit cadouri din partea reprezentanţilor CJ Gorj, preşedintele Călinoiu lăudând activităţile din cadrul instituţiilor de cultură ale judeţului, care au dus Gorjul pe culmi înalte la nivel naţional şi chiar internaţional.
I.M.Ion Ruşeţ şi-a depus mandatul de preşedinte executiv al SMEO 18 Dec 2014

În cadrul unei şedinţe care a avut loc la Sindicatul Mine Energie Oltenia, Ion Ruşet, preşedinte executiv al SMEO din octombrie 2014, şi-a depus mandatul din această funcţie. Demisia lui Ruşeţ va deveni operabilă din  ianuarie 2015. Gestul lui Ruşeţ vine la scurt timp după ce acesta a avertizat public că s-ar putea retrage din această organizaţie sindicală. Nu se cunoaşte deocamdată dacă postul lui Ruşeţ ar fi dorit de altcineva din SMEO.Listă câştigători Tombola de Crăciun “Gorjeanul 90″ din 18.12.2014 18 Dec 2014

Marele premiu
DOLOC Emil – PRIGORIA, Sat Prigoria, jud.Gorj – Televizor LED Samsung, 80 cm, Full HD

Premiul I
DAVIDESCU Constantin – TG-JIU, Str.Energeticienilor, Bl.3, Sc.1,Ap.34, jud.Gorj – Telefon mobil Samsung Galaxy

Premiul II
IANCU Ioana – BUMBEŞTI-JIU nr.152, jud.Gorj – Aspirator de praf
DĂNCIULESCU Elena – TG-JIU, Str.Sf.Nicolae, jud.Gorj – Aspirator de praf
RĂDESCU Ilarion – BAIA-DE-FIER, Jud.Gorj – Aspirator de praf

Premiul III
DRĂGUȚ Florin – CURTEANA, jud.Gorj – Blender
ȘOȘOI Minodora – BOROȘTENI, jud.Gorj – Blender
VEZURE Maria – ARCANI, jud.Gorj – Blender
SULEA Paraschiva – RUNCU, jud.Gorj – Blender
CRĂSNARU Aretia – CRASNA, jud.Gorj – Blender

NICULESCU Gheorghița – STOLOJANI, jud.Gorj – Mixer bucătărie
PÎRVULESCU Ion – TG-JIU, Str.Victoriei nr.327, jud.Gorj – Mixer bucătărie
CRĂETE Nicolae – TG-JIU, Str.23 August, Bl.49, jud.Gorj – Mixer bucătărie
MĂLĂESCU Grigore – TG-JIU, Str.11 Iunie nr.102, jud.Gorj – Mixer bucătărie
FUGARU Ecaterina – VLADIMIR, jud.Gorj – Mixer bucătărie

Premiile se pot ridica începând de vineri, între orele 8-16.00, de la secretariatul “Gorjeanul” din strada T. Vladmirescu nr. 17, Târgu-Jiu, situat în incinta Centrului de Calcul.UPDATE Moartea fotomodelului Anca Roventa-ipoteza familiei 18 Dec 2014

Una din primele ipoteze lansate ieri, de surse apropiate anchetei, privind motivul mortii neasteptate a tinerei targujience Anca Roventa se referea la efectul ucigator al unor pastille de slabit . Astazi, insa, mama fotomodelului Anca Rovenţa, găsită moartă în casă, sustine ca moartea nu ar fi fost provocată de un infarct, ci că ar fi fost cauzată de o electrocutare, potrivit SpyNews.ro. „Anca abia ieşise din baie. Avea părul ud. S-a îmbrăcat sumar şi s-a apropiat de pat, unde avea telefonul. A realizat că se descărcase bateria şi a vrut să îl pună la încărcat. Lângă pat avea un prelungitor, iar când s-a aplecat după cablul încărcătorului, i s-a scurs apa din păr direct în priza prelungitorului şi s-a curentat. A murit electrocutată. Acesta este adevărul!”, declara mama Ancăi Rovenţa, director adjunct la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj.Tânăr de 18 ani, cercetat pentru fugă de la locul accidentului 18 Dec 2014

Un tânăr de 18 ani a lovit cu maşina un adolescent de 17 ani iar apoi a fugit de la locul accidentului. A fost prins însă de oamenii legii iar acum este cercetat pentru vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului. Accidentul a avut loc azi-noapte, pe raza oraşului Turceni.Cod Galben de ceaţă 18 Dec 2014

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare de Cod Galben de ceaţă valabil până la ora 11:00 pe arii relativ extinse în judeţul Olt, inclusiv zona localităţilor Slatina şi Caracal, local în judeţele Dolj şi Gorj, precum şi pe drumurile naţionale şi europene aferente. Potrivit meteorologilor, se va semnala ceaţă ce va determina scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m.O dată cu “Sărăcie, corupţie şi poliţie politică” / Acuze de fals, uz de fals şi raportări fictive la adresa conducerii CEO 18 Dec 2014

Şeful Institutului de Analiză, Investigaţii şi Politici Publice (IAIPP), Dan Morega, a tras ieri un semnal de alarmă legat de situaţia financiară precară în care s-ar afla, la final de 2014, Complexul Energetic Oltenia(CEO), unitate care, potrivit acestuia, anul viitor, ar urma să se debaraseze de peste 4000 dintre actualii salariaţi. Mai mult, Morega susţine că preţul de cost cu care se vinde tona de cărbune ar fi fost subevaluat, de la 80 de lei la 53 de lei, la cererea managerului companiei, acelaşi care ar fi cerut ca toate cheltuielile pe ultimele luni ale CEO să nu se raporteze organelor financiare pentru ca astfel, în documente, unitatea să nu apară cu pierderile reale de peste 60 de milioane de euro, avute în prezent. Morega îi avertizează, totodată, pe reprezentanţii Curţii de Conturi, aflaţi la CEO în control, să verifice situaţia de fapt şi să nu cedeze unor oferte financiare tentante care ar putea să le fie propuse ca să ascundă situaţia financiară reală a CEO. Directorul de Resurse Umane al CEO, Cosmin Popescu, susţinea ieri că anul viitor CEO va rămâne fără 1600 de salariaţi, o mie fiind salariaţii externalizaţi de la Berbeşti iar 600 pensionabilii şi angajaţii care se vor retrage din unitate, la cerere, acesta nefiind în măsură să comenteze însă şi situaţia economică a unităţii.

Dan Morega a pus iar tunurile pe şefii Complexului Energetic Oltenia, după ce în mass-media au apărut mai multe informaţii, unele certificate, potrivit cărora compania vitală pentru Gorj ar fi financiar, pe tobogan. Deşi, Laurenţiu Ciurel, a negat în media că CEO ar avea probleme finaciare, spunând chiar că unitatea ar termina anul pe profit, Morega contestă spusele managerului structurii, pe care îl acuză însă că ar intenţiona să ascundă datele financiare reale ale companiei, asta pentru a arată că CEO e profitabil sub conducerea sa. De altfel, datele în cauză, decid, printre altele, şi salariul managerului şi a celor care au contracte de mandat.
Acuzele se fac pe fondul lansării ultimei cărţi a lui Morega, “Sărăcie, corupţie şi poliţie politică”

Cristea dat exemplu lui Ciurel
“Să spună Ciurel dacă este adevărat că le-a cerut şefilor de cariere să subevalueze preţul de cost al cărbunelului, al producţiei, de la peste 80 de lei pe tona de cărbune, preţ real de vânzare, la un preţ de până la 53 de lei pe tonă. De asemenea, tot Ciurel le-a cerut subalternilor să nu raporteze cheltuielile şi veniturile reale ale CEO pe ultimele luni, patru-cinci, pentru a ascunde pierderile de peste 300 de milioane de lei, pe care le are până acum Complexul Energetic Oltenia. El vrea să rostogolească cheltuielile CEO în 2015 ca să arate că unitatea pe care o conduce este pe profit. Reprezentanţii Curţii de Conturi, aflaţi acum în control la CEO, trebuie însă să cuprindă în raportul de control situaţia reală a unităţii, mai ales că asupra conducerii planează acuze de fals, uz de fals şi raportări fictive”, a declarat Morega, într-o conferinţă de presă, felicitând presa care a scos la iveală o serie de “hoţii” de la CEO. “Ciurel să nu creadă că va scăpa de responsabilitate, în tot ce a făcut, chiar dacă l-a pus pe Medinţu să semneze. Să nu uite că şi Cristea la Turceni, cu buldotancul, nu a semnat nimic, dar va fi tras la răspundere şi asa. Compania se îndreaptă, din păcate, spre dezastru. Dragi procurori şi poliţişti ce faceţi cu corupţia asta din Gorj, din minerit şi energie. Cred că este timpul ca Ciurel să părăsească CEO-ul, iar PSD să pună în locul lui un om competent”, a completat Morega.

Răuţ, acuzat de abuz în serviciu
Şeful IAIPP nu l-a iertat nici pe Ion Răuţ, şeful Diviziei de Pază, căruia i-a reamintit că a anunţat că va renunţa la firmele private de pază ca să formeze acest organism pe care îl conduce. “Nu a făcut ce a spus, dimpotrivă. A decis că o firmă de pază trebuie să presteze în Gorj, una în Dolj, una în Vâlcea şi una în Mehedinţi. Mai mult, el face şi caietul de sarcini împreună cu firma care va câştiga la Gorj, firmă căreia îi comunică să se mai doteze cu nişte maşini şi specialişti”, a completat Morega, făcând publică adresa în cauză către firma de pază, considerată astfel, de Morega, câştigătoare a licitaţiei pentru Gorj.
Pe Răuţ, Morega l-a acuzat, ieri, de abuz în serviciu, deoarece nu ar fi atribuţiile lui să facă caietul de sarcini pentru licitaţie, atâta timp cât CEO are un Departament de Achiziţii. “Îmi pun întrebare, chiar aşa pe gratis face Răuţ caietul de sarcini firmei de pază care sigur va câştiga. Face, de asemenea, el, adresă pentru firma respectivă deşi actul e semnat de Ciurel”, mai subliniază Morega, spunând totodată că 15 miliarde de euro au fost date, anul acesta, prestatorilor, firme private din mai multe judeţe.

A scris despre corupţie, sărăcie acum şi despre poliţie politică
Nu este însă pentru prima dată când Morega face publice mai multe nereguli din CEO aduse la cunoştinţa Institutului pe care îl conduce. De data aceasta, Morega a făcut aceste dezvăluiri completând astfel atmosfera lansării ultimului său volum “Sărăcie, corupţie şi poliţie politică”, o carte în care autorul prezintă “date exacte despre dispariţia a 1.256 de întreprinderi din România care asigurau locuri de muncă pentru milioane de oameni şi familiile lor, furtul a mii de miliarde de euro săvârşite de politicieni aflaţi în funcţii-cheie ale statului – miniştrii din toate guvernările post-decembriste, împreună cu mafia judeţeană şi locală”.
Cartea, o completare la volumul “Corupţie şi sărăcie”, a fost lansată în prezenţa jurnaliştilor şi a profesorului dr.Ion Mocioi. “Am dorit numai în prezenţa dumneavostră să fac această lansare, ca să transmiteţi publicului o esenţă a acestei lucrări şi o continuare a volumului al treilea în care am scris despre corupţie. Al doilea volum a privit guvernarea PSD-ului dar aceasta priveşte guvernarea lui Băsescu. Cărţile sunt singurele care rămân după noi, singurele care pot arăta tineretului cât a fost România de bogată şi cum a ajuns acum”, a spus Morega, mulţumindu-le tuturor celor care l-au susţinut în publicarea acestui volum.

morega carteCarte neobişnuită, plină de calităţi
Ion Mocioi a lăudat autorul şi cartea, considerată drept “o minune a tipăriturilor politice din ultimii 25 de ani”. “Are la bază o concepţie complexă, asupra vieţii, societăţii, asupra gândirii.. O personalitate complexă, despre care veţi citi chiar în carte, începând cu pagina 117, deoarece acolo se face o sinteză a vieţii şi activităţii autorului, un om cu deosebite pregătiri, care a ştiut, de-a lungul vieţii să le aplice în dezvoltarea unui judeţ şi asupra ţării. Este o carte care arată şi profilul complex al autorului care este un spirit panduresc care provine din locul unde Tudor Vladimirescu a început o primă manifestare într-o societate nouă. Deşi a pornit de la funcţii mărunte a ajuns până la cea de deputat, se poate spune că dr. Morega este cel mai bine pregătit să-şi spună în scris părerea legat de societatea românească şi judeţul unde ne-am născut”, a declarat Mocioi.
Cartea lui Morega va ajunge şi aceasta la bibliotecile din judeţ, în cele universitare şi în cele publice. Recent, Morega, a făcut o donaţie semnificativă de carte, instituţiilor în care cărţile de specialitate, scrise de acesta în ultimii ani, constituie baza lucrărilor de specialitate atât ale studenţilor cât şi ale celor care vor să se specializeze în management.
Anamaria StoicaFiica medicului şef de la CJAS, găsită moartă în apartament 18 Dec 2014

Dramă fără margini în familia medicului şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, Luciana Rovenţa, după ce fiica acesteia, fotomodel internaţional, a fost găsită moartă în locuinţa acesteia din Bucureşti. Nu se cunosc până în prezent cauzele morţii, dar se ia în calcul ipoteza unui infarct. Poliţia a deschis o anchetă pentru moarte suspectă.

Anca Rovenţa era unicul copil al familiei Rovenţa din Târgu-Jiu, lucru care i-a afectat extrem pe părinţii acesteia plecaţi de urgenţă la Bucureşti. Din spusele prietenilor, Anca Rovenţa nu mai dăduse nici un semn de viaţă în ultimele două zile şi trebuia să participe la o şedinţă foto. Căutată la domiciliu, aceasta a fost găsită în locuinţa ei, întinsă pe hol, unii spun că părinţii ar fi intrat în apartament, alţii că prietenii apropiaţi. Cert este însă că tânăra de 26 de ani a fost găsită fără suflare, decesul fiind confirmat. Tânara este verişoara iubitei lui Alexandru Maxim, fotbalist la VfB Stuttgart.
Anca Rovenţa a urcat pe cele mai celebre podiumuri din lume. De ceva timp, ea se întorsese în România, după ce a locuit o perioadă bună de timp la Milano. Aici urma să petreacă sărbătorile de iarnă. Nimeni nu înţelege care sunt motivele pentru care modelul s-a stins din viaţă.
A.StoicaÎn spaţiul închiriat de afaceristul Lemnaru: Un nou magazin Carrefour la Târgu-Jiu, inaugurat astăzi 18 Dec 2014

Carrefour deschide astăzi un nou supermarket în oraşul Târgu-Jiu, în paralel cu o inaugurare a unui nou magazin la Braşov, grupul ridicând numărul total de magazine, în acest format, la 91. Noul magazin se află situat pe strada Ecaterina Teodoroiu, un spaţiu de 860 de mp fiind închiriat Carrefour de către afaceristul Călin Lemnaru. Acesta a declarat că terenul pe care a ridicat construcţia, închiriată acum Carrefour, a fost cumpărat de la trei familii, două de etnie rromă, la preţul zonei. Afaceristul a investit apoi, ridicând noua construcţie, peste 200 de mii de euro.

calin lemnaru“Nu am ridicat-o pentru Carrefour ci am realizat spaţiul cu intenţia clară de a-l închiria. Am cumpărat terenul de la trei familii, la preţul zonei”, a declarat Călin Lemnaru, afaceristul care a mai bifat astfel încă o afacere imobiliară de succes în municipiu. De altfel, nu este un secret, că pe ce pune mâna Lemnaru, produce instant bani, chiar dacă investiţia este amortizată în timp.
DSC_0009Noul supermarket Carrefour era necesar în zona în care nu existau decât magazine alimentare de mici dimensiuni. Noul supermarket îşi așteaptă de azi clienții cu o echipă de profesioniști gata să ofere o experiență de cumpărături cât mai plăcută. “Modelul comercial se axează pe o gamă de aproximativ 5.500 de produse, iar oferta include peste 1.000 de articole Carrefour cu minimum 20% mai ieftine ca mărcile naționale”, se arată într-un comunicat de presă al grupului. Noul magazin este mai mare decât cel din zona Hotel Gorj, spaţiul de expunere al produselor fiind de 600 de mp.

DSC_0010Carrefour, pe locul doi mondial
Cu peste 10.100 de magazine în 34 de țări, Grupul Carrefour este al doilea retailer mondial și numărul unu în Europa. De peste 50 de ani, Carrefour este un partener pentru viața de zi cu zi. În fiecare zi, acesta primește în magazinele sale peste 10 milioane de clienți din lumea întreagă, oferindu-le o gamă largă de produse și servicii la prețuri echitabile.
În România, Grupul Carrefour va număra 172 de magazine dintre care 27 hipermarketuri “Carrefour”, 91 supermarketuri “Market”, 46 magazine de proximitate “Express”, 7 magazine de proximitate “Contact” și un magazin de comerț online: www.carrefour-online.ro.
Anamaria StoicaCopil de 4 ani, rănit în urma unei explozii dintr-un bloc din Sadu 18 Dec 2014

Un băieţel în vârstă de doar 4 ani, din Bumbeşti-Jiu,  a ajuns la spital cu arsuri pe 15% din suprafaţa corpului după ce în garsoniera în care se afla s-a produs o explozie, cel mai probabil din cauza unor scurgeri de gaze.

Explozia s-a produs ieri dimineaţa, în jurul orei 08:00, într-o garsoniera situată la ultimul etaj al unui bloc din Bumbeşti-Jiu. În garsonieră se aflau băieţelul în vârstă de 4 ani şi tatăl acestuia. Deflagraţia a fost urmată de un incendiu de mici proporţii, ce a afectat tocăria locuinţei, obiecte de mobilier şi articole de îmbrăcăminte.
Incendiul a fost stins în scurt timp de către pompierii sosiţi la faţa locului. „La faţa locului s-au deplasat trei autospeciale cu apă şi spumă, precum şi o ambulanţă SMURD, încadrate cu 4 ofiţeri şi 19 subofiţeri. Incendiul a fost lichidat în fază incipientă, limitând pagubele. Nu a fost afectată structura de rezistenţă a blocului şi nu a fost necesară evacuarea celorlalţi locatari ai imobilului. Cauza probabilă a evenimentului este: „Flacără – scurgeri de gaze provenite de la mijloace de încălzire cu improvizaţii (convector)”, a precizat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

Băieţelul, transportat la spital cu arsuri de gradul I şi II pe faţă şi braţe
În urma exploziei, băieţelul în vârstă de 4 ani a suferit arsuri de gradul I şi II la nivelul feţei şi a membrelor superioare, fiind transportat la spitalul din Bumbeşti Jiu pentru acordarea ajutorului de specialitate. Ulterior, copilul a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, de unde a fost transferat la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. „Copilul a fost adus de la Spitalul din Bumbeşti-Jiu la Unitatea de Primiri Urgenţe Târgu-Jiu şi trimis apoi la Bucureşti cu arsuri pe faţă şi mâini, bilateral, arsuri de gradul I şi II pe aproximativ 15% suprafaţă corporală. Băieţelul era stabil hemodinamic şi respirator”, a precizat Ramona Oprea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu.

Familia va fi sprijinită financiar de Primăria Sadu
Primarul oraşului Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru, a declarat că familia va fi sprijinită financiar pentru refacerea locuinţei. „După ce se vor face primele evaluări vom susţine financiar familia, apartamentul nu este distrus, vom apela la specialişti pentru a vedea dacă a fost afectată structura de rezistenţă, vom înlocui uşile şi ferestrele. Nu a mai fost afectată nicio altă locuinţă din bloc”, a spus Constantin Bobaru.
Roxana LupuGura târgului – Anchetatorii încă audiază elevi care au dat bacul în vară 18 Dec 2014

Mai mulţi elevi din Gorj au dat în această săptămână declaraţii iar la organele de poliţie legat de dosarul privind mita de la examenul de bacalaureat. Elevii au mai dat declaraţii într-un alt dosar aflat deja pe rolul instanţelor.Un miner de la Lupoaia, căutat în râul Coşuştea 18 Dec 2014

Mai multe echipe de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi voluntari au început miercuri căutarea în zona riverană a râului Coşuştea a unui bărbat de 54 de ani dispărut de la domiciliu din 7 decembrie. Purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinţi, Ramona Nistor, a declarat că Gheorghe Udrescu din comuna Corcova, miner la Mina Lupoaia, a fost văzut ultima oară în preajma albiei cursului de apă menţionat, ţinând de lesă un câine.
,,Familia l-a dat dispărut şi a solicitat autorităţilor să întreprindă o acţiune de căutare a cadavrului acestuia, toată suflarea satului presupunând că s-ar fi înecat”, a afirmat Nistor. Familia a descoperit absenţa bărbatului când mai mulţi colegi au reclamat faptul că acesta lipseşte nemotivat de la locul de muncă. ,,Sunt mobilizate câteva zeci de persoane. Căutările au demarat din locul unde a fost zărit în timp ce se îndrepta spre râul Coşuştea. Sperăm, dacă nu a fost dus departe de apele care au depăşit cota de inundaţie, să-l găsim prin apropierea localităţii de domiciliu, în eventualitatea în care acesta s-a înecat”, a precizat Nistor.
A.S.Închisoare cu suspendare pentru fostul şef al UM Sadu 18 Dec 2014

Fostul director al UM Sadu, Lori Boian, acuzat de ucidere din culpă, a fost condamnat ieri de Judecătoria Târgu-Jiu la închisoare cu suspendare. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi la închisoare cu suspendare fostul director tehnic, Gabriel Lucian Bogdan, şi şeful de secţie Dumitru Toloargă.

Cei trei au fost trimişi în judecată în urma exploziei din 2011 de la UM Sadu, în urma căreia două salariate au murit şi un alt angajat a fost grav rănit. Ieri, aceştia au fost condamnaţi de magistraţii de la Judecătoria Târgu-Jiu la câte doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. „Condamnă inculpatul Boian Gheorghe Lori la (…) 2 ani şi 6 luni închisoare. (…) Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate. (…) Stabileşte în sarcina inculpatului un termen de încercare cu durata de 4 ani şi 6 luni, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţei penale. (…) Condamnă inculpatul Bogdan Gabriel-Lucian (…) 2 ani şi 6 luni închisoare. (…) Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate. (…) Stabileşte în sarcina inculpatului un termen de încercare cu durata de 4 ani şi 6 luni, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţei penale. (…) Condamnă inculpatul Toloargă Dumitru la (…) 2 ani şi 6 luni închisoare. (…) Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate. (…) Stabileşte în sarcina inculpatului un termen de încercare cu durata de 4 ani şi 6 luni, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale”, au decis judecătorii. Hotărârea instanţei nu este însă una definitivă, putând fi atacată cu apel.

boianDespăgubiri de peste 600.000 lei pentru rudele victimelor exploziei
Prin aceeaşi sentinţă, magistraţii au dispus ca Boian, Bogdan, Toloargă, în solidar cu UM Sadu, să plătească rudelor victimelor exploziei din 2011 despăgubiri civile în valoare totală de peste 600.000 lei. „Admite în parte acţiunile civile formulate în cauză de către părţile civile Andriţoiu Marius, Andriţoiu Dragoş, Andriţoiu Anca Mădălina, Mirulescu Alexandra Emanuela şi Mutafela Viorica şi obligă inculpaţii Boian Gheorghe Lori, Bogdan Gabriel-Lucian şi Toloargă Dumitru în solidar cu partea responsabil civilmente Societatea Uzina Mecanică Sadu-Filiala CN Romarm SA la plata următoarelor sume de bani către părţile civile: – 30.000 lei către partea civilă Andriţoiu Marius, reprezentând despăgubiri civile. – 150.000 lei către partea civilă Andriţoiu Dragoş, reprezentând despăgubiri civile. – 150.000 lei către partea civilă Andriţoiu Anca Mădălina, reprezentând despăgubiri civile. – 30.000 lei către partea civilă Mutafela Viorica, reprezentând despăgubiri civile. – 250.000 lei către partea civilă Mirulescu Alexandra Emanuela, reprezentând despăgubiri civile. (…) Respinge acţiunea civilă formulată în cauză de către partea civilă Negrescu Viorica, Negrescu Daniel, Mirulescu Dorin”, se arată în hotărârea instanţei. Lori Boian, Gabriel Bogdan şi Dumitru Toloargă vor mai trebui să plătească şi despăgubiri materiale în valoare de circa 181.177 lei către Societatea Uzina Mecanică Sadu-Filiala CN Romarm SA.
R.L.Şofer beat, implicat într-un accident de circulaţie 18 Dec 2014

S-a urcat beat la volan şi s-a oprit cu maşina într-un gard. Este vorba de un târgujian în vârstă de 35 de ani, cercetat acum pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului.

Accidentul de circulaţie a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 03:00, pe strada Slobozia din municipiul Târgu-Jiu. Din primele cercetări efectuate de poliţişti la faţa locului, s-a stabilit faptul că bărbatul în vârstă de 35 ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism pe strada Slobozia, a pierdut controlul direcţiei, a părăsit partea carosabilă şi a lovit gardul unui imobil. Poliţiştii au mai descoperit şi că şoferul era beat. „Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentraţie de 0,72 mg/l, alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului”, a anunţat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.
R.L.Încasări record la Finanţe Gorj 18 Dec 2014

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice  (AJFP) Gorj încheie anul cum nu se putea mai bine. După o depăşire a programului de încasări, acţiuni de combatere a evaziunii fiscale, finanţiştii gorjeni au întocmit şi o serie de sesizări penale.

În vederea realizării obiectivelor strategice stabilite în baza planului de activităţi, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj şi-a intensificat acţiunile pe recuperarea arieratelor prin aplicarea tuturor măsurilor de executare silită, realizarea indicatorilor de performanţă stabiliţi prin planul anual de eficientizare a activităţii, simplificarea procedurilor de îndeplinire a obligaţiilor fiscale de către contribuabili, precum şi pe desfăşurarea întregii activităţi la un nivel ridicat de profesionalism. Potrivit ultimului raport al AJFP Gorj, din programul de încasări repartizat de Ministerul Finanţelor Publice în luna noiembrie 2014 în sumă de 58.070.000 lei, a fost realizat un volum al încasărilor în valoare de 60.563.584 lei, ceea ce reprezintă un grad de realizare de 104,29%. În structură, pe bugete, încasările realizate la bugetul general consolidat pe luna noiembrie, se prezintă astfel: la bugetul de stat s-au încasat 26.984.818 lei, reprezentând 45% din volumul total al încasărilor; la bugetul asigurărilor sociale şi fondurilor speciale s-au încasat 33.578.766 lei, reprezentând 55% din volumul total al încasărilor.
Luna trecută, inspectorii AJFP Gorj au efectuat 64 de acţiuni de inspecţie fiscală şi 30 controale inopinate, încrucişate şi cercetări la faţa locului. „Acţiunile de control ale inspectorilor fiscali au vizat verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili, precum şi prevenirea, descoperirea şi combaterea actelor şi faptelor care au ca efect evaziunea fiscală. Urmare a acestor acţiuni de inspecţie fiscală au fost constatate sume suplimentare la bugetul general consolidat în valoare totală de 6.441.251 lei, fiind totodată aplicate 25 de amenzi contravenţionale în sumă de 62.500 lei. De asemenea, au fost dispuse măsuri legale ce constau în instituirea sechestrelor asiguratorii în vederea recuperării sumelor datorate de către contribuabili”, a declarat Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt în cadrul AJFP Gorj.
Pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscală, la un număr de 11 contribuabili, au fost întocmite sesizări penale privind încălcarea legislaţiei fiscale sancţionată de Legea nr241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, prejudiciul estimat fiind în sumă de 3.431.955 lei. Totodată, au fost efectuate alte 11 inspecţii fiscale în vederea soluţionării deconturilor de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, fiind respinsă la rambursare taxă pe valoarea adăugată în sumă de 169.604 lei.
Izabella MolnarCentrul de Calcul a primit colindători 18 Dec 2014

În prag de sărbători, angajaţii Centrului de Calcul Târgu-Jiu au fost colindaţi de preşcolarii Grădiniţei cu Program Prelungit „Mihai Eminescu” din Târgu-Jiu. Ca de fiecare dată, micuţii au fost răsplătiţi cu daruri dulci.

Un grup de colindători ai Grădiniţei cu Program Prelungit „Mihai Eminescu” din Târgu-Jiu au continuat tradiţia colindatului de sărbători.
Preşcolarii au trecut şi în acest an pragul Centrului de Calcul. Micuţii au susţinut un frumos program de colinde foto 022pentru angajaţii celor două instituţii. Coordonaţi de profesoarele lor, în frunte cu Mary Simona Deaconu, care an de an îi însoţeşte pe copii la colindat, băieţeii şi fetiţele de la Grădiniţa „Mihai Eminescu” au dorit să ne facă o surpriză plăcută, colindându-i pe angajaţii Centrului de Calcul şi reuşind să îi impresioneze. Vizibil emoţionaţi, micuţii au foto 040reuşit să-şi realizeze programul de colinde stabilit şi să ne bucure, totodată, inimile cu vocile lor calde şi privirile gingaşe.
Pentru frumosul şi sensibilul lor gest, conducerea Centrului de Calcul le mulţumeşte şi le transmite, atât micuţilor, foto 046cât şi colectivului de cadre didactice de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Mihai Eminescu” din Târgu-Jiu, multă sănătate, succes în activitate şi Sărbători fericite şi liniştite!
Minodora SuceaEveniment comemorativ la Târgu-Jiu 18 Dec 2014

8 noiembrie 2014, Ziua Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril. În parcul Grigore Cătălin Haidău, din strada cu acelaşi nume se sfinţeşte troiţa – ridicată pe cheltuiala familiei – Eroului martir sublocotenent Grigore Cătălin Haidău căzut la Revoluţia din Decembrie 1989, pentru libertate şi demnitate naţională.
„Astăzi este sărbătoarea Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, în jurul cărora Biserica noastră strămoşească adună şi serbează tot soborul Sf. Îngeri laolaltă, toate cetele cereşti ale Sf. Îngeri. Această sfântă Troiţă, pe care o vor sfinţi preoţii Mircea Muscă şi Matei Popescu este ridicată de familia mea: Elena – Doina şi Grigore Haidău şi este închinată memoriei fiului nostru Haidău Grigore Cătălin, Erou sublocotenent şi tuturor tinerilor, care au murit pentru dreptate, libertate şi demnitate naţională, în Decembrie 1989.
Troiţa este o pioasă şi curată aducere aminte şi deschide pridvorul inimilor noastre, spre a revărsa prinosul recunoştinţei, spre aceşti tineri, care în Decembrie 1989 şi-au împuţinat anii lor pentru a ne înălţa în libertate, demnitate şi mândrie naţională.
Untitled1Eroii din Decembrie 1989 sunt mărturii, adevăruri şi coloane de susţinere, care ne fac să rămânem drepţi, demni şi încrezători în faţa furtunilor istoriei.”
Clipe solemne, momente cu o mare încărcătură emoţională. Prezenţă numeroasă: prieteni, profesori, medici, pensionari, oameni simpli, care locuiesc în blocurile ce mărginesc parcul, în care copilul, Cătălin s-a jucat, a alergat nevinovat, dând bineţe „celor mari”, acum prezenţi la eveniment.
La baza Troiţei, într-o margine, mama eroului martir – profesor Elena Doina Haidău – lăcrimează în tăcere, emoţionată de aduceri aminte. Nu este uşor să-ţi pierzi propriul copil. Mărturisesc, că, de câte ori ne întâlneam (am fost colegi de liceu) şi o întrebam pe Doina despre copii – înainte de evenimentele din Decembrie 1989 – îmi răspundea cu mândrie: «Fata este la facultate, iar pe băiat l-am dat ţării». Pe atunci Cătălin era elev la Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Artilerie Antiaeriană şi Rachete Braşov. Câtă mândrie maternă, ce avea să se transforme, peste ani, într-o dramă cumplită!
După slujba religioasă, de pomenire, susţinută de către cei doi preoţi prezenţi la eveniment, profesorul Grigore Haidău, tatăl Eroului Martir, a spus în încheiere: „Mulţumesc Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, Consiliului Local, pentru că a acceptat să ridic această Troiţă de pomenire, în acest parc, ce poartă numele lui Cătălin. Vă mulţumesc tuturor că sunteţi alături de familia mea, în acest moment de suflet. Dumnezeu să ne ajute! ”
Comemorarea s-a încheiat cu o bogată paletă culinară, pregătită impecabil de către familie şi oferită tuturor participanţilor.
A consemnat Florian Văideianu, juristComemorare 18 Dec 2014

Sâmbătă, 13 decembrie 2014, la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov a avut loc comemorarea a 25 de ani de la trecerea în eternitate a fostului student Haidău Grigore Cătălin, luptător cu arma în mână pentru idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989.

img576La biserica din lemn construită în stil maramureşean din incinta Academiei, preotul militar a oficiat slujba religioasă de pomenire a Eroului sublocotenent Haidău Grigore Cătălin şi depunerea unei coroane de flori la monumentul acestuia.

img578Pe melodia Imnului Eroilor un pluton de studenţi ai Academiei Forţelor Aeriene au prezentat onorul. În sala ce poartă numele eroului sublocotenent Haidău Grigore Cătălin a fost dezvelit bustul din bronz al eroului. Au urmat alocuţiunile foştilor colegi, ale altor cadre militare şi prezentarea cărţii „Baladă pentru Cătălin”.
Colonel Cosmin TeiuşanuAcoperişul unei case, distrus din cauza unei afumători 18 Dec 2014

Afumătoarea improvizată de un târgujian în podul casei aproape că l-a lăsat fără acoperiş deasupra capului după ce acesta a ars parţial într-un incendiu.

Două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu-Jiu au intervenit marţi, în jurul orei 18:43, în cartierul Ursaţi din municipiu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei case de locuit. Intervenţia promptă a pompierilor militari a limitat propagarea incendiului, arzând aproximativ 20 mp. din acoperişul casei de locuit, acolo unde fusese amenajată o afumătoare pentru carne. Pentru a preveni astfel de incendii, izbucnite ca urmare a folosirii de afumători improvizate, ce pot avea consecinţe din cele mai grave, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Gorj reaminteşte cetăţenilor faptul că este interzis amenajarea de afumători în magazii, poduri etc..
R.L.Alimente şi brăduţi de Crăciun pentru familiile cu probleme din Târgu-Jiu 18 Dec 2014

Prin Direcţia Publică de Protecţie Socială, Primăria municipiului Târgu-Jiu a împărţit ieri 50 de pachete cu alimente tradiţionale pentru Sărbătorile de iarnă şi brăduţi împodobiţi pentru tot atâtea familii cu condiţii materiale precare din municipiu.

Şi în acest an, Primăria Târgu-Jiu a continuat tradiţia, aceea de a oferi zeci de pachete cu alimente tradiţionale Sărbătorilor de iarnă şi brăduţi gata împodobiţi pentru familiile cu mulţi copii din municipiu, cu situaţii de sănătate şi financiare precare. Potrivit Laviniei Truşcă, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei municipiului Târgu-Jiu, în acest an s-au acordat 50 de pachete alimentare şi brăduţi, valoarea fiecărui pachet fiind de 200 de lei.

Bucurie în ochii Alexandrei
Un caz ce a fost intens susţinut de viceprimarul Iulia Vână a fost cel al Alexandrei Ciobanu, elevă în clasa a III-a, care şi-a petrecut până acum copilăria ţintuită într-un scaun cu rotile. După ultima intervenţie chirurgicală, fetiţa poate sta în picioare şi chiar păşi, autorităţile făcând demersuri pentru ca familia să se poată muta într-un alt apartament.
Un brăduţ şi câteva plase cu alimente au ajuns ieri şi la familia Alexandrei, fetiţa fiind impresionată de cele primite şi nedorindu-şi de la Moş Crăciun decât sănătate. “Copilăria şi-a trăit-o în cărucior dar luptăm să facem tot ce trebuie ca s-o putem ridica din cărucior. A fost un an foarte greu, dar am luptat şi am depăşit. A fost operată de trei ori la picioare, mai urmează o altă operaţie pentru vara anului următor, dar suntem mulţumiţi de rezultatele ultimei intervenţii pentru că acum Alexandra poate merge, susţinută, dar merge pe picioarele ei. În prezent, ne este greu că nu am putut să facem un schimb de locuinţe să stăm undeva la parter, sau să vindem actualul apartament pentru a achiziţiona un altul. Ne luptăm zi de zi cu ea, soţul o urcă şi o coboară în spate de câteva ori pe zi deoarece stăm la etajul patru. Acum, înainte de Sărbători, pachetele de la Primărie sunt bine-venite deoarece stăm prost cu banii; încă mai avem datorii la bănci, la asociaţia de proprietari”, a spus mama Alexandrei.
Iulia Vînă, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, este cea care a fost alături de Alexandra în ultimii ani, devenind o bună prietenă a micuţei. “Alexandra a făcut anul acesta un progres extraordinar; dacă anul trecut nu se putea ridica din scaunul cu rotile, acum se ridică în picioare după intervenţia din această vară. A fost optimistă, matură şi ca un adult avea încredere în ceea ce va fi. Sigur că vor mai urma nişte intervenţii, dar îi vom fi alături. La nivelul Primăriei am ridicat acum câteva zile problema mutării, iar domnul primar Florin Cârciumaru a promis că cu siguranţă vom găsi o variantă prin care familia Alexandrei să se poată muta mai jos şi astfel fetiţa să iasă afară fără ca părinţii ei să facă un efort aproape supraomenesc”, a declarat Iulia Vînă.

caz social1Alături de cei năpăstuiţi
Cazul Alexandrei este doar unul din zecile de familii cu probleme, cu posibilităţi limitate, dar ai căror copiii sunt dornici de a învăţa şi a merge la şcoală, care au primit alimente şi brăduţi, în prag de Sărbători. “Nu avem posibilităţi materiale şi ne descurcăm foarte greu. Fetiţa este bolnavă de astm şi trebuie să îi cumpărăm medicamente; trăim dintr-o pensie de handicap de 200 de lei şi alocaţia. Fiica mea are un cheag de sânge la mână şi are astm de la o răceală. Ne bucurăm mult pentru aceste ajutoare din partea Primăriei şi pentru a pune ceva pe masa de Crăciun ar fi trebuit să ne împrumutăm”, a spus Elena Manuela Teszdrobitiu.
Camela Popescu este altă târgujiancă cu două fiice care şi-au pierdut auzul, iar al căror tratament implică cheltuieli lunare: “Alimentele primite din partea autorităţilor locale sunt un ajutor binevenit pentru că am două fetiţe cu probleme auditive şi tratamentul lunar este peste 250 de lei. Ne descurcăm greu, pentru că veniturile sunt mici dar nu avem ce face”.
Izabella MolnarElevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, evaluaţi în mai şi iunie 18 Dec 2014

În 2015, startul Evaluărilor Naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a va fi dat în luna mai. Primii evaluaţi vor fi elevii de clasa a II-a, urmaţi de cei de clasa a IV-a şi cei de clasa a VI-a.

Ministerul Educaţiei a publicat Metodologia de organizare şi desfăşurare a Evaluărilor Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2014-2015, precum şi calendarul acestora. Aceste evaluări vor debuta în luna mai iar primii testaţi vor fi elevii de clasa a II-a. Pe 18 şi 19 mai, aceştia vor fi testaţi la Limba română, scris şi citit, iar pe 20 mai la Matematică. Competenţele fundamentale dobândite în ciclul primar de elevii de clasa a IV-a vor fi evaluate în perioada 26 – 28 mai. Aceştia vor fi testaţi la Limba română, Matematică şi Limba maternă. Ultimii evaluaţi vor fi elevii de clasa a VI-a. Pe 2 iunie aceştia vor susţine testul la Limbă şi comunicare, iar pe 3 iunie pe cel la Matematică şi Ştiinţe ale naturii. Elevii de clasa a II-a vor avea 30 de minute la dispoziţie pentru a rezolva testele, iar cei de clasele a IV-a şi VI-a 60 de minute.

Testele elevilor, evaluate de profesorii din şcoală
Evaluările se desfăşoară în timpul orelor de curs, în funcţie de programul fiecărei şcoli. La clasa a VI-a, comisiile judeţene trebuie să stabilească un interval orar unic pentru desfăşurarea testelor, pentru toate şcolile din judeţ. La clasa a II-a, elevilor le vor fi date testele şi vor fi supravegheaţi de învăţătoarea de la clasă. La clasele a IV-a şi a VI-a, administratorul de test este un profesor care nu preda la clasa respectiva. Sălile în care se desfăşoară evaluările sunt, de regulă, sălile de clasă în care elevii clasei învaţă în mod obişnuit, iar copiii se aşează în bănci în aceeaşi ordine pe care o respectă la ore. Testele la care au răspuns copiii sunt evaluate în şcoală, de către profesorii din şcoala respectivă. Fiecare test de la clasele a II-a şi a IV-a este evaluat de către doi profesori, dintre care unul este învăţătorul de la clasă. La clasele a VI-a, testele de „Limbă şi comunicare” sunt evaluate de echipe formate din doi profesori – unul cu specialitatea Limba şi literatura română şi celălalt cu specialitatea Limba modernă. Tot la clasele a VI-a, testele de „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” sunt evaluate de echipe formate din trei cadre didactice, unul cu specialitatea Matematică, al doilea cu specialitatea Fizică, iar al treilea cu specialitatea Biologie.

Notele nu vor fi trecute în catalog
Ca şi anul trecut, rezultatele acestor evaluări nu vor fi făcute publice şi nici nu vor fi trecute în catalog, însă vor fi valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde aceasta se impune, şi informarea elevilor şi a părinţilor/reprezentanţilor legali ai acestora asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.
Roxana LupuPentru a şasea oară, Oameni de afaceri, absolvenţi, studenţi şi cadre didactice, reuniţi la UCB 18 Dec 2014

În cursul zilei de 16 decembrie 2014, la sediul Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, s-a desfăşurat o sesiune de informare în cadrul proiectului „Construieşte-ţi o carieră de succes!”. Au fost prezenţi studenţi,  absolvenţi UCB, oameni de afaceri şi cadre didactice.

Începând cu luna mai 2014 Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti în parteneriat cu Universitatea ”Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu derulează proiectul „Construieşte-ţi o carieră de succes!”. Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
A şasea sesiune de informare InfoStud, a avut loc în data de 6, începând cu ora 15:30. „Au fost prezenţi studenţi, absolvenţi, cadre didactice care au studiat la noi şi oameni de afaceri”, a declarat Liviu Cîrţînă, coordonator proiect U.C.B.
În cadrul reuniunilor InfoStud s-au organizat dezbateri privind importanţa consilierii şi orientării profesionale în vederea construirii unei cariere de succes. La aceste reuniuni au fost invitaţi să participe studenţi din grupul ţintă, absolvenţi din diferite promoţii de la specializări din domeniul ştiinţelor inginereşti, cadre didactice, persoane de succes din diferite companii.
De asemenea, a fost purtat un dialog interactiv cu studenţii despre procesul de muncă, lucrul în echipă, raporturile de muncă, studiu de caz privind activitatea economică.
Campania InfoStud s-a derulat în sprijinul activităţii de consiliere şi orientare profesională prin care proiectul oferă membrilor grupului ţintă competenţe profesionale şi informaţii concrete despre aşteptările angajat-angajator, despre cadrul legal şi economic la care să se raporteze absolvenţii universităţii.
M.S.Educaţia…şi Lecţia de viaţă – «Atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiții mișună pretutindeni» 18 Dec 2014

Dacă stăm să cumpănim cu multă luare aminte la ceea ce înseamnă fascinanta “Lecție de viață” a vremurilor de răscruce în evoluția societății omenești, poate că ar fi bine să medităm pentru câteva momente la cuvintele tulburătoare și pline de o adâncă reverberație deconcertantă a sensului și a semnificației conținutului textului din Psalmul 11(8), ca un citat pilduitor pe care am vrea să-l vedem expus deasupra fotoliului oricărui demnitar din zilele noastre și chiar din toate timpurile, pentru că ni se spune: «Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiții mișună pretutindeni», aceasta constituind chezășuirea înțelepciunii potrivit căreia există cuvinte care sunt scrise în inimi cu litere de foc, dar şi cuvinte gravate pe cerul înstelat al căutărilor absolutului, care de multe ori pălesc şi se sting în labirintul fără de sfârșit al nopţii sufleteşti a omenirii!

“De îndată ce politicienii încep să urce scara, brusc devin regi”
Pentru a exemplifica un aspect relevant al imaginii care ilustrează modestia funcției de rang înalt, mai ales a demnității de președinte al statului, dar și pentru a continua ideea pe care o dezvoltasem în articolul anterior, atunci când vorbeam despre stânjenitoarea “Lecție de viață” a «celui mai sărac Președinte», fiind vorba de Președintele Uruguayului, Jose Mujica, fără a supralicita o eventuală interpretare speculativă, prin care s-ar deduce că un asemenea caz atipic demonstrează urcușul în ierarhia politică și socială a «oamenilor de nimic», poate ar merita să înțelegem că în multe privințe, cu cât noaptea cugetului se dovedește mai adâncă, revelația duhovnicească a credinței și fulguirea inefabilă a lucidității parcă luminează şi mai tare drumul pe care mergem, fiindcă momentele sau clipele sunt ele însele calea, adevărul şi viaţa! Am evocat acest aspect, fiindcă modestul președinte al statului sud-american, care a spus deschis, că nu intenționează să facă apologia sărăciei, când afirmă destul de clar următoarele: “De îndată ce politicienii încep să urce scara, brusc devin regi! Nu ştiu de ce, dar eu cred că republicile au fost date lumii pentru a avea o garanţie că nimeni nu e mai presus decât celălalt. Urăsc locurile fastuoase, covoarele roşii, precum şi oamenii din spatele tău care îţi spun: Da, domnule!”(sic!!), parcă amintindu-ne de diplomatul, filosoful, omul politic și scriitorul Florentin Niccolo Machiavelli, cunoscut și recunoscut celor mai mulţi dintre noi, prin prisma unei butade a timpurilor moderne și post-moderne potrivit căreia: «Scopul scuză mijloacele»! Iar dacă înțelesul termenului «machiavelic» face referire expresă, poate prea mult și pe nedrept speculat în ceea ce-l privește pe autor, doar la butada amintită, care se voiește a însemna: duplicitar, fals, fariseic, fățarnic, ipocrit, mincinos, perfid, prefăcut, șiret, viclean și parvenit, fie și pentru simplul motiv că ne aflăm cu doar două zile înainte de instalarea noului Președinte al României, poate merită să cugetăm la mirobolanta expresie «când se ridică sus oamenii», așa cum spune psalmistul, dar și la momentul când «politicienii încep să urce scara», cum clamează “Pepe” Mujica, tocmai pentru a face ca fâlfâirea aripilor clipei să nu fie decât o înălțare «pe aripile vântuluil» a imaginii ca atare, dar și o proiectare a demnitarului ales, tocmai pe traiectoria desăvârșirii absolutului.

“Iohannis este un om care vorbeşte puţin şi gândeşte cât vorbeşte”(??!)
În privinţa noului preşedinte al României, Klaus Iohannis, domnul Crin Antonescu candidat la titlul deloc de invidiat, prin care l-am numi «demisionarul anului», a spus că ştie mai multe despre acesta, deoarece: “Iohannis este un om care vorbeşte puţin şi gândeşte cât vorbeşte”(!!!), iar mai întotdeauna, când vorbim despre oamenii politici care încep un mandat, e bine să înțelegem că în spatele unui om, dacă o anumită speranţă e pusă într-un singur om, ea e o speranţă nesăbuită şi nedreaptă. Dacă ne vom aştepta ca Iohannis să rezolve toate problemele, este o aberaţie! Deci, dacă societatea românească va aştepta să rezolve Iohannis toate treburile, se va rezolva rău! Lumea ţine cu cei autentici şi cu cei slabi la modul general. Iohannis a emanat forţă.
Dar, nu va putea rezolva toate problemele societăţii româneşti”, a punctat fostul lider liberal, atrăgând atenția că “Domnul Iohannis are dificila misiune de «a amenaja» după epoca post-Băsescu un raport cu Guvernul”! Nu știm cât de inspirit sau cât de îndreptățit se dovedește Crin Antonescu să facă asemenea declarații pertinente și persiflante, dar zgomotoase și cu ecou publicitar, cum s-ar spune, așa cum nu ne putem adjudeca reflecția unui comentator politic de la un post de televiziune, care spunea că românii au avut de ales “între un profesor și un elev”, deoarece Victor Ponta “a suplinit lipsa de carismă prin disciplină și antrenament.
În schimb, Klaus Iohannis a încercat să o suplinească printr-un soi de prezență de spirit de tip ardelenesc, fiind omul care întoarce din două vorbe o ditamai frază a candidatului”, lucru care ar putea fi sintetizat prin termenii de «cultură politică» și de «educație politică», doi termeni oarecum cosubstanțiali, dar și mult deosebiți, când au în vedere și aspecte care privesc două personalități cu tipuri de temperament diferite. E necesar și mai ales potrivit să se înțeleagă faptul că mai întotdeauna, demnitarul care deține cea mai înaltă funcție în stat, nu numai prin angajament electoral, dar și prin proiectul său politic, trebuie să fie pregătit pentru ţară şi nu ţara pentru el, pentru că nu se poate face educaţie cu un întreg popor în două săptămâni dintre două tururi prezidențiale și nici chiar în primul an de mandat, iar oamenii politici ar trebui să facă un gen de «educație politică» în fiecare zi, nu din 4 în 4 ani şi apoi să se mire de ce o anumită categorie votează cu un anume candidat, mai ales că accesul cetățenilor la informațiile care țin de structura statului, de drepturile și responsabilitățile celor care ne conduc și de mecanismele prin care vocea lor poate fi auzită la nivelul factorilor decidenți, sunt probleme care necesită acumulări calitative și cantitative.

“Decât să fiu mârlan, mai bine pierd”
Comentatorii din mass-media vorbesc savuros despre «oamenii de nimic» pe care îi consideră lipsiți de o «educație politică» temeinică, dar să facem o scurtă referire la faptul că domnul Klaus Iohannis, fiind atenționat la un moment dat, că el nu a lansat atacuri la adresa familei contracandidatului său din turul al doilea, chiar dacă asta l-a făcut să piardă în planul «impresiei artistice», Iohannis a răspuns: “Decât să fiu mârlan, mai bine pierd”, ceea ce până la urmă s-a dovedit a fi metafora unei butade cu zbor de bumerang, fiindcă am trăit-o și pe aceasta, când a învins votul “celor cu speranță pentru schimbare”, votul celor care consideră că au scăpat țara de «invazia mârlăniei», chiar dacă nu putem anticipa că poate fi vorba și de un mod nou de a face politică în România! Cât despre vocația și despre morala «oamenilor de nimic», se cade să fie vorba numai de bine, chiar dacă asemenea indivizi se dovedesc niște oameni images[3]ratați și asaltați de ambiție și prostie, care își imaginează că sunt în stare să bată din gură! Iar, la categoria aceasta, suntem siguri că fiecare dintre noi are de criticat o grămadă de persoane și fiecare dintre noi știe ce prost ne simțim, când încercăm să facem ceva și eșuăm sau dăm totul ca să reușim parțial, cel puțin să ne menținem pe linia de plutire a speranțelor și a bucuriilor sărbătorilor de iarnă, indiferent de situație! Să câștigi la un moment dat, poate fi ajutorul Providenței sau poate semnul hazardului, dar să știi să pierzi cu demnitate este o artă a diplomației de a rămâne «în cărți», cum se spune! Nu credem că este cazul și nici locul să dezvoltăm acum «filosofia oamenilor de nimic», mai ales dacă aceștia sunt indivizi care nu fac niciodată nimic pentru semenii lor, iar dacă vom rămâne în sfera gesturilor de iresponsabilitate socială, putem afirma că singurele explicații ale acestui sindrom halucinant al scenei politice și sociale românești sunt inerția, nesimțirea și lipsa de implicare, fiind vorba despre persoane care nu sunt în stare nici de cel mai mic efort pentru nimeni, deoarece nimic altceva nu caută, decât confortul personal! Bietule «om de nimic», biet muritor, trăiești într-un glob de sticlă în care crezi că ești deștept, important, valoros, sănătos și voios, pentru că ai o viață confortabilă. Nici prin cap nu-ți trece să faci vreun efort ca să ajuți pe cineva, orice ar însemna ajutorul și oricine ar fi persoana, pentru că “empatia”, “solidaritatea” sau “implicarea” îți sunt niște concepte cu desăvârșire străine! Lumea ta nu plutește undeva, în neant, iar globul tău se rostogolește zilnic într-o lume și în niște vremuri grele, pentru foarte mulți dintre noi! Dar, nu uita, «omule de nimic», că globul tău se află în România, în Europa, pe planeta Pământ, iar multe care se întâmplă în vreuna dintre aceste locații, te privesc și te judecă mereu!

«Tu, Doamne, ne vei păzi şi ne vei feri de neamul acesta în veac»
Dacă am extrapola aria de cuprindere a temei de față, prin afirmația tranșantă, că «atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiții mișună pretutindeni»(alin.8), să amintim că expresia la care ne referim este precedată de alineatul 7 al psalmului al 11-lea, în care se spune: «Tu, Doamne, ne vei păzi şi ne vei feri de neamul acesta în veac!», ceea ce ne prilejuiește un motiv în plus de reflecție, deoarece mulți dintre noi suntem ademeniți și prea ușor amăgiți de impresii electorale, pentru că neamul nelegiuiților este un factor care stăpâneşte minţile îngerilor răi şi prin planuri bine puse la punct, prin maşinaţii pricepute, el luptă împotriva adevărului îndumnezeit, pentru a împiedica mântuirea sufletelor. Printre aceia care poartă numele de creştini şi chiar printre slujitorii Evangheliei, rareori se aude vreo referire la demonii nelegiuirii și ai fărădelegilor, afară de o menţionare incidentală la amvonul jurământului prezidențial, deoarece nelegiuiții trec prea ușor cu vederea dovezile activităţii şi succesului omului manipulat continuu! Mulți entuziaști ai momentului neglijează unele avertismente cu privire la viclenia nelegiuitului și par să ignore chiar şi existenţa lui. Iar, în timp ce oamenii sunt recunoscători cu privire la planurile alesului, speranța spulberată, acest duşman veghetor este în orice clipă pe urmele lor, fiindcă omul care la un moment dat întruchipează speranța convertită în iluzie, se amestecă subtil cu prezenţa lui în toate domeniile, pe toate străzile oraşelor noastre, în biserici, în consiliile naţionale, în tribunale, încurcând, amăgind, seducând, ruinând pretutindeni sufletele şi trupurile bărbaţilor, femeilor şi copiilor, distrugând familii, semănând ură, concurenţă, luptă, răzvrătire, crimă și anarhie, iar lumea debusolată pare să privească aceste lucruri ca şi când Dumnezeu le-ar fi rânduit şi ele trebuie să existe!
Dar, pentru că suntem în preajma Sărbătorii Nașterii Mântuitorului, care ne invită să reflectăm profund asupra existenţei de dincolo de fărădelegile lumii acesteia secularizate și bântuite de criză, să reflectăm îndeaproape și să conștientizăm suficient, dar nu marcați de autosuficiență, de unde a venit pentru noi și pentru viața noastră acest Prunc Sfânt, pentru că venirea Lui în materie şi în istorie este un eveniment unic, irepetabil, cu consecinţe majore asupra întregii omeniri! Dincolo de meandrele fărădelegilor vieții cotidiene, noi trebuie să dovedim, cât de realişti şi de credibili suntem, când mărturisim, în Crez, că «aşteptăm viaţa veacului ce va să fie», mai ales că adevărata existenţă a noastră, adevărata viaţă trăită pe deplin este dincolo de materie, în lumea spiritelor educate, în universul imaterial și cuprinzător al valorilor culturale autentice, al valorilor noastre românești, atât de bogate în obiceiuri și tradiții care ne demonstrează că lumea fărădelegilor este departe de lumea unde domină iubirea infinită a Lui Dumnezeu şi unde este stăpână Lumina cea sfinţitoare a Lui!
Profesor, Vasile GOGONEADe sărbători / Donaţie de suflet de la Asociaţia Medico-Socială a SJU Târgu-Jiu 18 Dec 2014

La final de an 2014, când Sfintele Sărbători se apropie, Asociaţia Medico-Socială a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu vine din nou în sprijinul salariaţilor spitalului printr-o donaţie de suflet. Banii din care s-au achiziţionat obiectele donate provin din redirecţionarea procentului de 2% al impozitului anual pe venit.

Graţie Asociaţiei Medico-Sociale a SJU, unitatea a fost dotată cu: două sisteme PC (computer şi multifuncţională ataşată), destinate secţiei Neurologie, respectiv serviciului R.U.O.N.S; un aer condiţionat destinat Serviciului de Sterilizare, un frigider şi termometre speciale necesare bunei desfăşurări a activităţii în Unitatea de Transfuzii a spitalului. “Este o donaţie de suflet şi din suflet pentru acei oameni minunaţi – salariaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu – fără de care Asociaţia nu ar fi putut să funcţioneze”, susţin reprezentanţii Asociaţiei.
Banii din care s-au achiziţionat cele enumerate mai sus sunt rezultaţi din redirecţionarea procentului de 2% al impozitului anual pe venit, redirecţionare realizată de o parte din salariaţii spitalului, din proprie iniţiativă.

Donaţii anterioare
În trecut Asociaţia Medico-Socială a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a donat Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu o etuvă de sterilizare extrem de necesară la acea vreme, fără de care Sterilizarea din locaţia “700” nu ar mai fi putut funcţiona.
De altfel, Asociaţia s-a remarcat prin organizarea mai multor campionate inter-instituţionale de fotbal, prilej de recreere şi efectivă coeziune socială între salariaţii spitalului şi cei ai altor instituţii. “Asociaţia Medico-Socială a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu urează Sărbători fericite şi pline de lumina salariaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi tuturor gorjenilor! Vom continua să existăm pentru dumneavoastră, dar mai ales cu sprijinul dumneavoastră”, transmit reprezentanţii Asociaţiei.
Toţi cei care pot şi doresc să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit în contul acestei Asociaţii o pot face. De asemenea, este binevenită orice donaţie şi sponsorizare.
Toate sumele adunate în contul Asociaţiei vor fi utilizate pentru dotarea Spitalului Judeţean Târgu-Jiu cu cele necesare unei bune desfăşurări a activităţii la nivelul acestei instituţii.
M.S.Campanie pentru sprijinirea copiilor proveniţi din familii defavorizate social 18 Dec 2014

Persoanele fizice, firmele şi companiile private sunt invitate să se alăture campaniei de strângere de fonduri „Să le dăruim Crăciunul”, campanie demarată de Asociaţia Vasiliada pentru a veni în ajutorul copiilor proveniţi din familii defavorizate social.

„De ce nu vine Moş Crăciun?”. Este gândul  fiecărui copil care trăieşte în familii nevoiaşe şi care aşteaptă să simtă bucuria sărbătorilor de Crăciun, specifică tuturor copiilor. În perioada de pregătire a sărbătorilor de iarnă, Asociaţia Vasiliada propune două metode de sprijin pentru ca Moş Crăciun să poată ajunge la cât mai mulţi dintre ei. Una dintre aceste metode se adresează firmelor şi companiilor private, iar cealaltă persoanelor fizice. Firmele şi companiile private sunt invitate să sponsorizeze acţiunile Asociaţiei Vasiliada, având posibilitatea de a deduce valoarea sponsorizării din impozitul datorat statului în limita a 20% din impozitul pe profit sau 3‰ din cifra de afaceri, conform Codului Fiscal. În ceea ce priveşte persoanele fizice, acestea pot solicita Asociaţiei Vasiliada una sau mai multe scrisori către Moş Crăciun, scrise de copiii care provin din familii sărace şi pot pregăti cadouri pentru aceştia. „Ne dorim să implicăm companii şi persoane fizice în această campanie pentru a strânge cât mai multe fonduri, ajutând astfel copiii care provin din familii nevoiaşe. Cunoaştem familiile şi ştim că perioada sărbătorilor de iarnă este uneori încărcată cu un sentiment de neputinţă pentru că nu au cum să le explice copiilor faptul că nici anul acesta, Moş Crăciun nu vine. Astfel, putem aduce bucurie fără a face un efort financiar prea mare. Împreună putem să dăruim Crăciunul şi lumina acestei sărbători copiilor care din cauza lipsurilor materiale cu care se confruntă părinţii, cadourile de Crăciun rămân doar o dorinţă”– a declarat Casangiu Anca Maria, Coordonator Fundraising şi PR. Cei care doresc să aducă zâmbete pe chipurile celor mici pot afla mai multe detalii despre această campanie pe site-ul www.asociatiavasiliada.ro sau la numărul de telefon 0749.402. 147.
R.L.Ca la noi, la nimeni – Minciuni “Made in Iohannis” 18 Dec 2014

Departe de noi gândul de a-i da un cec în alb preşedintelui ales, mai ales că şi în Campania electorală ne-a dezamăgit şi chiar mai apoi. Chiar dacă face progrese în relaţia cu Regele Mihai, cu acceptarea invitaţiei la Timişoara, unde-a ţinut un discurs scurt despre România şi Eroii Revoluţiei. Scris sau nescris de alţii, cel puţin la nivel declarativ lasă impresia că va fi un altfel de preşedinte.
La alegerile prezidenţiale din 2004 se făcea mare caz şi se lansase sloganul “Năstase patru case!”. Numai că Iohannis are vreo şase-şapte! Din banii pe meditaţii le-ar fi luat, minţea el, pentru cine avea timp să-l creadă. Că se şi înghesuie lumea să se mediteze la fizică. Sunt un optimist din fire, dar nu pot să nu constat că el riscă să păstreze sistemul Regimului Băsescu şi „Cip”-ul american. Cică ar fi pierdut vreo două case în justiţie şi, totuşi, având probleme cu casele se aseamănă mai mult cu acela care şi-a dat singur Casa din strada Mihăileanu. Nu are un mare necaz cu instanţele supreme precum acela al predecesorului, cu Dosarul Flota, dar CCR a decis marţi, că articolul din Legea 161-2003, în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, printre care şi pe fostul primar al Sibiului – Klaus Iohannis – este constituţional. Normal într-o pretinsă „justiţie independentă” ca şi în mult trâmbiţatul „stat de drept” se va găsi un complet de judecători strâmb care să nu lase România fără preşedinte.
Foarte frumos şi fain că s-a dus la Timişoara, dar are un vot de blam pentru că nu a luat nicio poziţie faţă de declaraţiile iredentiste ale lui Kelemen Hunor şi acoliţilor lui. Mă rog, Traian Băsescu e ”pretin” de pahar popular cu Viktor Orban. Premierul are obligaţii faţă de UDMR, care l-a susţinut în Parlament. Cât despre tăcutul Klaus Iohannis, ce să mai zicem. Pe el l-au ajutat Tokes  Laszlo şi mai toată maghiarimea din România în turul doi. Aşa se face că niciun om politic sau de stat român nu apără interesele României!
Din 21 decembrie încolo, Klaus Iohannis se va aşeza pe Tronul regal. Sfătuit prost de consilieri, ori chiar aşa gândind el ne-a mai spus încă una gogonată „ne-am luat ţara înapoi!” Păi pe ce lume trăieşti domnule Klaus Werner?
Dacă tot ai păcălit lumea cu sloganul bun „ţara lucrului bine făcut” ar fi bine să ştii câte ceva. Klaus Iohannis şi PNL-ul încă al lui nu au cum să-şi ia ţara înapoi. Chiar şi după 16 noiembrie, petrolul şi jumătate din producţia de gaze naturale sunt ale austriecilor, distribuţiile de energie – acelea care strâng banii de la cei săraci lipiţi pământului – rămân la nemţi, francezi în cazul gazelor, la italieni, nemţi şi cehi în cazul electricităţii, la austrieci, kazahi şi ruşi carburanţii, iar băncile la austrieci, greci, israelieni şi francezi, telefonia la nemţi, britanici şi francezi, pădurile – mai mult de jumătate din ele, bănuiesc – la unguri, austrieci şi nemţi, în vreme ce terenurile agricole rămân la italieni, unguri, danezi şi arabi. Şi aşa vor rămâne toate acestea.
Se ştie, străinii vând scump şi nu dau nimic înapoi. Nici măcar redevenţele nu le cresc, indiferent de guverne. Nimic nu va fi gratis pentru statul român! Românilor li s-au luat şi banii ca să nu aibă cu ce cumpăra.
ION PREDOŞANUCalificare cu capul plecat 18 Dec 2014

Energia a reuşit performanţa de a intra între cele mai bune 16 echipe din acest sezon al FIBA EuroChallenge, însă meciul disputat în deplasare cu Lukoil Sofia este unul care ar trebui repede uitat, nu însă fără a învăţa din greşelile făcute.

Partida, disputată la Samakov, la circa 50 de km de Sofia, a iscat un interes mult mai mare din partea târgujienilor, care au dublat numărul spectatorilor prezenţi cu cele două autocare care au făcut deplasarea în Bulgaria pentru susţinerea echipei lui Constantinides. În ciuda acestei susţineri, a efortului suporterilor şi a celor din conducerea clubului, care a asigurat transportul, Energia a prestat un joc slab şi a fost chiar la un pas de dezastru. Ce ar fi însemnat un dezastru? Un eşec la 30 de puncte, care ar fi aruncat Energia pe locul 3, după ce Kormend s-a impus în deplasarea de la Tartu Rock cu scorul de 81-83. Din fericire, Lukoil Sofia nu a avut nicio motivaţie, iar pe final a redus din turaţia motoarelor, iar Energia a pierdut la “doar” 23 de puncte, diferenţă care i-a permis în cele din urmă accesul în “Last 16” în EuroChallenge.

Constantinides subliniază calificarea
În spatele unui joc modest, asta ca să nu fim prea duri cu echipa gorjeană, antrenorul Antonis Constantinides vrea ca toată lumea să aprecieze această calificare obţinută de Energia la prima sa participare în competiţiile europene: “Trebuie felicitați jucătorii pentru că ei au împins echipa în ultimele 16. E cel mai rău meci făcut în Europa, dar nu trebuie uitate cele cinci meciuri în care echipa a jucat bine, peste oponent. După atitudine și joc merităm să fim în primele 16 din EuroChallenge. Dacă eram mai concentrați, eram calificați încă cu 1-2 jocuri înainte de ultima etapă. Felicitări jucătorilor, fanilor care au fost extraordinari și ne-au ajutat să câștigăm meciurile de acasă”, a declarat cipriotul de la conducerea Energiei.

Cauzele unui eşec usturător
Energia trece printr-o perioadă foarte slabă, iar aceasta a culminat cu jocul de la Samakov, unde echipa a fost extrem de obosită, spune Constantinides, care recunoaşte că se aştepta la această scădere de formă: “Echipa nu e într-o formă bună. Eu sunt singurul responsabil cum joacă echipa. Sunt două motive. Primul când am făcut pregătirea am stabilit să avem un nivel mai scăzut în luna decembrie pentru că o echipă trebuie să înceapă puternic, apoi să coboare după care să urce în lunile de play-off. Nu căutăm scuze, dar când rotația este scurtă… Al doilea motiv este oboseala, ce am făcut în ultima lună ne-a stors. Am avut 9-10 meciuri în 20-30 zile, cele mai multe în deplasare. În acest moment petrecem mai mult timp pe drumuri decât pe teren, în cel mai bun caz avem o zi la dispoziție să pregătim următorul meci. Nu sunt scuze, trebuie ca jucătorii să se trezească imediat înaintea ultimelor două meciuri din acest an. Indiferent de probleme trebuie să jucăm bine”, a mai spus antrenorul Energiei.

Absenţa lui Kremen a contat
Michael Kremen a început să devină un jucător extrem de important pentru echipa gorjeană, asta în ciuda faptului că nu este unul dintre principalii marcatori. Cehul este în opinia antrenorului Energiei un pion important, a cărui lipsă din echipă s-a resimţit serios la ultima partidă din Grupa B a EuroChallenge: “La Sofia ne-a lipsit Kremen, este unul din liderii echipei, este un al doilea point-guard în teren, este foarte important. Din păcate am avut mari probleme fără el, la Sofia nu a jucat iar la Cluj nu a fost la un nivel ridicat”, a mai spus Constantinides. Un alt aspect care a influenţat negativ evoluţia echipei a fost jocul lui Darby, mult în scădere după accidentarea suferită: “Darby are nevoie de timp după accidentare, nu mai este același jucător, a fost principalul marcator, recuperator și care ne-a ajutat foarte mult”, a completat Constantinides.

Grupă puternică pentru Energia
Energia va avea parte în grupele principale ale EuroChallenge de confruntări cu echipe extrem de puternice. Gorjenii vor face parte din Grupa I, alături de Enel Basket Brinidis, din Italia, câştigătoarea Grupei A, olandezii de la Okapi Aastar, câştigătoare a Grupei C, şi BC Astana, echipa din Kazakhstan terminând pe locul 2 din Grupa D.
Primul meci pe care Energia îl va juca în Grupa I principală a EuroChallenge va avea loc la Târgu Jiu, pe 13 ianuarie, contra belgienilor de la Okapi Aalstar.

constantinides 1712“Singurul lucru pozitiv e că ne-am calificat în ultimele 16 echipe din Europa, suntem pe 6 în campionat. Eu sunt responsabil, eu voi rezolva situația. Dar priviți în trecut și vedeți pe 17 decembrie unde era echipa și unde este acum”, Antonis Constantinides, antrenor Energia Târgu Jiu.

Lukoil Academic Sofia – Energia Târgu Jiu 97-74 (27-20, 25-19, 20-22, 25-13)
Sala Sporturilor, Samakov, spectatori 200
Lukoil Sofia: Iliev, Curry (16), Smith (27), Kolev, Minkov (8), Banev (7), Francis (4), Thomas (21), Veselinov (12), Grozev (2). Antrenor: Jovica Arsic.
Energia: Watson (18), Troupe (24), Ştefan, Darby (3), Milosevic (12), Minea, Vlaicu (2), Sullivan (1), Karpelesz (6), Aktaş, Turner (8). Antrenor: Antonis Constantinides.
Arbitri: Milan Mazic (SRB), Zafer Yilmaz (TUR), Sergei Beliakov (RUS)

Clasament Final Grupa B:
1. Tartu Rock 6 4/2 428-420 10
2. Energia Târgu Jiu 6 3/3 428-435 9
3. Egis Kormend 6 3/3 447-460 9
4. Lukoil Academic Sofia 6 2/4 447-435 8

Rezultatele ultimei etape:
Lukoil Academic Sofia – Energia Târgu Jiu 97-74
Tartu Rock – Egis Kormend 81-83
Cristi ConstantinescuIordănescu nu vrea multe modificări în vestiar 18 Dec 2014

Lotul Pandurilor nu va suferi prea multe modificări, anunţă noul tehnician al echipei gorjene. Nici la capitolul plecări nu se anunţă mari modificări, aşa cum nici nou veniţii nu vor fi prea mulţi, Iordănescu spunând că are încredere în grupul actual.

Pandurii are nevoie de o schimbare majoră în retur pentru a evita comportări similare cu cele din prima parte a sezonului, cea soldată cu rezultate mediocre şi o clasare mult sub aşteptări. Dacă schimbările au venit deja la nivel de conducere administrativă şi tehnică, odată cu instalarea preşedintelui Eugen Pîrvulescu şi a antrenorului Edi Iordănescu, în ceea ce priveşte lotul nu vor fi modificări spectaculoase.
Noul antrenor al Pandurilor leagă însă campania de achiziţii de posibile plecări din echipa gorjeană: “Nu-mi doresc modificări mari la nivelul grupului deşi sunt anumite probleme de reglat. Există o serie de jucători care sunt la final de contract, sperăm să rezolvăm aceste probleme. Există interes pentru 1-2 jucători, vom vedea şi vom sprijini din toate punctele de vedere, există şi nevoi pentru completarea lotului cu câţiva jucători, însă, trăgând linie, nu-mi doresc să modificăm mult la nivelul grupului. Este grupul pe care eu mă bazez, am încredere şi sunt conştient că dacă perioada de pregătire din ianuarie va fi parcursă aşa cum ne propunem şi etapele vor fi parcurse aşa cum trebuie, vom fi apţi la ora debutului şi vom arăta ca o echipă competitivă”, a explicat Edi Iordănescu.

Axa prioritară: eficienţa
Coordonatele pe care Edi Iordănescu vrea să-şi clădească prima parte a mandatului său la Pandurii, respectiv returul campionatului în curs, includ un fotbal pe care tehnicianul îl vrea eficientizat la maxim. Iordănescu jr. explică şi de ce va pune pe primul loc punctele şi abia apoi spectacolul: “Ceea ce-mi doresc şi este o prioritate, şi trebuie să ne înţelegeţi pentru că este un moment dificil, este eficienţa. Îmi doresc ca de la fiecare meci să scoatem punct sau puncte. Acesta va fi targetul principal, apoi, în limita în care vom putea, vom încerca să mulţumim şi publicul spectator”, a declarat antrenorul pandurilor. Acesta cere înţelegere din partea publicului dacă uneori jocul nu-i va satisface din punct de vedere estetic: “E un public, din câte am văzut, pretenţios, dar bun cunoscător al fenomenului, un public care are aşteptări, care a fost şi tensionat în anumite momente, care nu a aprobat exprimarea echipei. Fac un apel la dânşii şi sper să înţeleagă că echipa traversează un moment dificil şi numai cu sprijinul dumnealor putem să ne ridicăm, dar prioritatea este un joc eficient. Sper să avem un debut bun, să ieşim din această zonă periculoasă pentru că va fi un retur de foc, retrogradează şase echipe, va fi o presiune mult mai mare decât a fost în tur. În tur te gândeai la orice joc că ai timp să recuperezi. Dacă vor fi critici, aş vrea să le îndreptaţi către mine, să cadă pe umerii mei şi nu pe ai jucătorilor. Sunt tânăr, pot să duc, am forţă şi de acum şi mult înainte pot să duc”, a mai adăugat tânărul tehnician al Pandurilor.

Pretenţii mai mari de la anul
Dacă în acest sezon obiectivele iniţiale, cele de performanţă, au fost ratate, fiind greu, dacă nu chiar imposibil, ca Pandurii să mai poată ajunge să prindă un loc de cupe europene, lucrurile se vor schimba radical în ceea ce priveşte ţintele sezonului viitor. Edi Iordănescu a discutat înainte de semnarea contractului condiţiile acestuia şi a solicitat ca echipa să aibă susţinere materială pentru motivarea jucătorilor pentru atingerea unor obiective de performanţă: “Vom încerca în paralel să construim şi pentru sezonul următor, când obiectivele sunt mai îndrăzneţe. Ne dorim un loc cât mai sus şi, de ce nu, să evoluăm într-o cupă europeană. Personal, am solicitat bonus şi pentru Cupa României şi pentru campionat. Cred că acest lucru se poate şi sper să fim susţinuţi din acest punct de vedere”, a declarat cel de la care, pentru moment, se aşteaptă scoaterea echipei din zona fierbinte a clasamentului şi tranziţia spre prima jumătate a acestuia.
Sunt dornic să încep munca. Unii văd vârsta ca şi un dezavantaj, este adevărat, poate să fie o lipsă de experienţă până la un anumit punct, dar vreau să vă sigur de pregătirea mea, pe cea a staff-ului meu şi credem că putem să valorificăm la maxim potenţialul acestei echipe.

Bucuros să lucreze cu Pîrvulescu
Aflat practic la ora debutului ca antrenor al unei echipe de Liga 1, până acum având doar calitatea de secund la Steaua sau SC Vaslui şi interimar pentru câteva jocuri la echipa bucureşteană, Edi Iordănescu speră să aibă parte de un debut bun la Pandurii, acolo unde se declară încântat să aibă ocazia de a lucra cu Eugen Pîrvulescu. “Mă bucură foarte tare şi mulţumesc conducătorilor pentru efortul care s-a făcut pentru a-l convinge pe domnul preşedinte Pîrvulescu să se întoarcă aici. Este conducătorul pe care orice antrenor şi l-ar dori să-l aibă, este un om de fotbal care înţelege fenomenul, care cunoaşte foarte bine şi grupul de jucători care în trecut a făcut performanţă aici şi sper ca împreună să reuşim să avem rezultate bune şi să mulţumim pe toată lumea”, a declarat fiul selecţionerului în legătură cu relaţia pe care o va avea cu preşedintele grupării târgujiene.
Cristi ConstantinescuAlaiul obiceiurilor de iarnă, la Târgu-Jiu 18 Dec 2014

Circa 260 de colindători din toate zonele judeţului sunt aşteptaţi anul acesta să participe la „Alaiul obiceiurilor de iarnă” de la Târgu-Jiu, manifestare devenită deja o tradiţie.

Organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, „Alaiul obiceiurilor de iarnă” este un eveniment anul ce şi-a propus să readucă în prim plan obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă, obiceiuri păstrate încă cu mult drag în diferite părţi ale judeţului nostru. Potrivit maestrului coregraf Iulian Malea, anul acesta din alai vor face parte 16 formaţii şi ansambluri. „Vom avea cam 260 de colindători din toate zonele judeţului: Tismana, Cloşani, Baia de Fier, Bengeşti-Ciocadia, Prigoria, Bălceşti, Teleşti, Bărbăteşti, etc”, a precizat Iulian Malea. Ca în fiecare an, alaiul va pleca de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, va defila prin centrul municipiului Târgu-Jiu şi se va opri în Piaţa Prefecturii, unde colindătorii vor pune în scenă obiceiurile tradiţionale practicate în perioada sărbătorilor de iarnă în zonele din care provin.
R.L.Cumpănașu, îngrijorat 18 Dec 2014

Preşedintele secţiei de baschet a clubului Energia, Dan Cumpănaşu, nu vede cu ochi buni această scădere de formă a echipei şi este extrem de îngrijorat după ce echipa gorjeană a pierdut la diferenţe foarte mari ultimele două jocuri, cel din campionat de la Cluj şi acest meci cu Lukoil Sofia. Cumpănaşu cere explicaţii antrenorului şi atenţionează că Energia trebuie să câştige ultimele două meciuri din acest an, în deplasare la Târgu Mureş şi acasă cu Gaz Metan Mediaş, pentru a nu ieşi din obiectivul impus pentru acest sezon: “Jocul echipei la Sofia m-a dezamăgit. Nu știu ce se întâmplă, vom face o analiză. Ultimele două meciuri au fost foarte slabe. Poate fi vorba de oboseală, a cântărit și lipsa lui Kremen. Vom vedea. Asta este, când joci în Europa trebuie să te bați. Și adversarii au călătorit, au fost în Ungaria, la Tartu, au jucat în campionat. Și Clujul a jucat în cupele europene, poate au avut deplasări mai lungi și ne-au umilit. În momentul acesta e greu. Trebuie analizat. Teamă nu mi-a fost la 24 de puncte pentru că mai era timp puțin de jucat. Diferența este enormă, aștept un raport de la antrenor. Toate competițiile sunt importante, iar dacă vom pierde următoarele două meciuri ieșim din obiectivul din campionat”, a declarat preşedintele echipei gorjene.
Cristi ConstantinescuPentru decembrie, CJAS a alocat aproape 9.000.000 lei spitalelor gorjene 18 Dec 2014

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a alocat suma de 8.910.975,96 lei pentru finanţarea serviciilor spitaliceşti ce vor fi efectuate în luna decembrie 2014 de către unităţile sanitare cu paturi. Conducerea CJAS susţine că pentru luna decembrie 2014 este mai mare decât media finanţării lunare a utilităţilor spitaliceşti din cursul acestui an.

Sumele contractate de unităţile sanitare cu paturi din judeţul Gorj pentru anul 2014 se prezintă astfel: Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu – 48.864.315,94 lei; Spitalul Municipal Motru – 7.717.739,75 lei; Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti – 15.047.997,75 lei; Spitalul Orăşenesc Novaci – 5.269.187,00 lei; Spitalul Orăşenesc Rovinari – 4.970.883,09 lei; Spitalul Orăşenesc Turceni – 5.319.436,88 lei; Spitalul de Pneumoftiziologie Runcu – 9.569.248,15 lei; Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu – 4.574.978,50 lei.

Mai mulţi bani pentru decembrie
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a alocat suma de 8.910.975,96 lei pentru finanţarea serviciilor spitaliceşti ce vor fi efectuate în luna decembrie 2014 de către unităţile sanitare cu paturi. Potrivit conducerii CJAS Gorj, suma a fost repartizată astfel: Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu – 4.359.560,11 lei; Spitalul Municipal Motru –663.733,80 lei; Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti – 1.325.213,90 lei; Spitalul Orăşenesc Novaci – 463.889,38 lei; Spitalul Orăşenesc Rovinari – 428.762,49 lei; Spitalul Orăşenesc Turceni – 472.362,95 lei; Spitalul de Pneumoftiziologie Runcu – 797.162,77  lei; Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu – 400.290,56 lei. Conducerea CJAS susţine că pentru luna decembrie 2014 este mai mare decât media finanţării lunare a utilităţilor spitaliceşti din cursul acestui an.
Minodora SuceaFinal de an la Primăria Târgu-Jiu 18 Dec 2014

Sfârşitul anului 2014 a fost marcat ieri la Primăria municipiului Târgu-Jiu, în cadrul ultimei conferinţe de presă din anul curent. Colindători de la Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu au călcat pragul administraţiei locale târgujiene pentru a-i colinda pe reprezentanţii mass-media.

Edilul municipiului, Florin Cârciumaru, a tras linie, şi a spus că anul 2014 a fost unul bogat în realizări pe plan local. “Anul 2014 a fost un an plin de realizări pentru Primăria municipiului Târgu-Jiu, an în care cetăţenii din oraşul nostru au văzut că oraşul prin serviciile de specialitate a fost bine gospodărit de către Primărie, că prin serviciile de specialitate în continuu am avut o preocupare pentru promovarea şi realizarea de noi investiţii şi pregătirea de proiecte pentru anii următori. Cu ajutorul presei am reuşit să cunoaştem foarte bine realităţile oraşului şi ale cetăţenilor, şi, împreună, să informăm corect cetăţenii cu preocupările şi acţiunile noastre. Aţi făcut o bună punte de legătură între cetăţean şi Primăria Târgu-Jiu”, a spus primarul Cârciumaru.

Mobilizare pentru Sărbători
În ultima conferinţă din acest an, Florin Cârciumaru a spus că a purtat discuţii cu toate instituţiile judeţene pentru a nu exista probleme în preajma Sărbătorilor de iarnă la nivel de municipiu: “Noi am stat de vorbă cu toate instituţiile implicate în bunul mers al activităţii la nivel de municipiu, plecând de la aprovizionarea populaţiei şi până la ordinea publică; am avut întâlniri organizate cu toate instituţiile care trebuie să se implice în această perioadă ca la nivelul municipiului să putem fluidiza circulaţia în perioada Sărbătorilor, să putem menţine ordinea publică. Avem un program bine stabilit pentru toate serviciile de specialitate ale Primăriei pentru aceste săptămâni. Suntem organizaţi şi credem că nu vor fi evenimente privind ordinea publică sau alte probleme de natură organizatorică”.

Planuri pentru 2015
Anul 2015 se anunţă la fel de bogat ca şi 2014 privind proiectele de investiţii. Edilul municipiului spune că se doreşte începerea lucrărilor de modernizare a Sălii Sporturilor, a stadionului, dorindu-şi atragerea de noi fonduri europene. “Deja sunt pregătite foarte multe proiecte pentru a fi atacate anul următor. Avem în programul nostru să realizăm la Târgu-Jiu modernizarea Sălii Sporturilor pentru care s-a ţinut deja licitaţia, să modernizăm stadionul, să reabilităm multe blocuri din municipiu, să finalizăm hala de la Piaţa Centrală; de asemenea, suntem pregătiţi să depunem toate proiectele pregătite pentru atragerea de fonduri europene. Aş aminti de proiectul foarte important privind transportul în comun, de la dotarea cu noi autobuze şi până la modernizarea infrastructurii staţiilor Transloc din oraş”, a mai spus Florin Cârciumaru.
Izabella MolnarMenţiune pentru Colegiul Tehnic „G-ral Gheorghe Magheru” la concursul „Lider European” 18 Dec 2014

Colegiul Tehnic „G-ral Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu se numără printre câştigătorii ediţiei din acest an a concursului de proiecte „Lider European”. Echipa liceului din Târgu-Jiu s-a înscris în concurs cu proiectul „Sunt cetăţean european, sunt educat!” şi a obţinut o menţiune în valoare de 100 de euro.

Concursul de proiecte „Lider European” derulat de Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în cadrul campaniei “Europa, casa noastră” și-a desemnat câștigătorii celei de-a patra ediții. În urma evaluării proiectelor înscrise în concurs, au fost selectate cele mai reușite 24 de proiecte ai căror profesori coordonatori vor merge într-o vizită de studiu la Comisia Europeană din Bruxelles. Dintre acestea, au fost alese 8 proiecte ale căror echipe și-au prezentat proiectele la București, în fața juriului alcătuit din Dana Deac (jurnalist), Mircea Vasilescu (redactor-șef Dilema Veche) și Mirela Meiță (Director General Chelgate România). În urma evaluării finale, care a avut loc în data de 15 decembrie 2014, la Spațiul Public European din București, au fost selectate echipele câștigătoare. Premiul I (700 euro) a fost înmânat echipei Colegiului Național „Virgil Madgearu” Ploiești, pentru proiectul „Nu vreau să fiu șomer”, premiul II (500 euro) a revenit echipei Liceului Teoretic „Emil Racoviță” Baia-Mare, pentru proiectul care promovează lectura „Aripi de poveste”, iar premiul III a ajuns la Brașov, la echipa Colegiului Național „Andrei Șaguna”, pentru proiectul „Stația Spațială Internațională Șaguna”. Au mai fost acordate 5 mențiuni a câte 100 euro pentru: Colegiul Economic Buzău (cu proiectul „Ne protejăm, informându-ne”), Colegiul Tehnic “G-ral Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu (cu proiectul „Sunt cetățean european, sunt educat!”), Colegiul Tehnic “Petru Poni” Roman (cu proiectul „Patrula de reciclare”), Colegiul Național “Ion Minulescu” Slatina (cu proiectul „Fii responsabil, votează!”) şi Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” Alexandria („EU pentru Europa- UE prin și pentru tineri”). Echipele câștigătoare vor folosi premiile în bani pentru continuarea proiectelor începute. Premierea câştigătorilor programului “Lider European” s-a făcut în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Spațiul Public European, centrul de informare al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Concursul de proiecte „Lider European” are rolul de a dezvolta abilităţile de leadership ale elevilor şi de a le pune în valoare în contextul unor activităţi legate de valorile şi temele europene.
Roxana LupuPreocupări locale – Svsu Tg-Jiu – în sprijinul cetăţenilor şi în anul 2014 18 Dec 2014

O serie de activităţi specifice sezonului rece dintre care am putea enumera acţiuni  de informare preventivă în pieţele municipiului Tg Jiu precum şi într-o serie de unităţi şcolare din acelaşi perimetru toate având ca scop conştientizarea populaţiei şi a elevilor asupra riscurilor folosirii improvizaţiilor ori a focului deschis în această perioadă, desfăşurate de SVSU Tg-Jiu precum şi tenacitatea tânărului coordonator al acestui serviciu jr. Radu Truşcă prezent în mai multe locaţii şi cu care am avut privilegiul să mă întâlnesc de mai multe  ori pe teren, admirându-i sincer implicarea în acest gen de activităţi m-au determinat să creionez pentru cititorii noştri câteva repere ale serviciului pe care-l conduce, precum şi  năzuinţele sale  pentru viitor.

Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tg-Jiu a fost înfiinţat prin HCL  Tg-Jiu  nr.333/31.10.2005  iar începând cu anul 2011, prin reorganizare  să funcţioneze ca Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
Acesta îşi desfăşoară activitatea în baza mai multor  acte normative:
O.M.A.I. 192/2012, OMAI 160/2007,OMAI 483/2008, Legea 182/2002,  Planul de pregătire în domeniul  situaţiilor de urgenţă Gorj avizat de Instituţia Prefectului Gorj precum şi ordine ori dispoziţii legale  primite de la ISU Gorj.
1AStructurile de protecţie civilă de la nivelul  municipiului şi operatorilor economici au fost constituite şi îşi desfăşoară activitatea având ca scop principal, asigurarea protecţiei cât mai eficiente a populaţiei şi salariaţilor în caz de dezastre, criză ori conflicte armate.
Astfel, în anul ce s-a scurs au fost
planificate, pregătite şi desfăşurate următoarele activităţi:
-pregătirea formaţiunilor de protecţie civilă municipale prin executarea  şedinţelor de pregătire conform ordinului specific şi a planificărilor anuale;
-pregătirea inspectorilor de protecţie civilă prin desfăşurarea  instructajelor specifice.
2-pregătirea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi a personalului ce
încadrează grupurile de suport tehnic pe domenii de specialităţi prin  convocări de pregătire anuale şi o convocare de pregătire specifică în vederea desfăşurării exerciţiului de specialitate.
- desfăşurarea activităţilor de control şi îndrumare la operatorii.
economici şi gospodăriile cetăţeneşti conform planificării  pe linie de  protecţie civilă şi P.S.I.;
- efectuarea de  instructaje cu membrii Componentei de Prevenire  având ca scop îndrumarea şi controlul la gospodăriile populaţiei şi la asociaţiile de proprietari;
- participarea la convocările de pregătire şi instructajele organizate de
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj;
La ora actuală structurile de protecţie civilă municipale cuprind:
-Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă încadrat cu 1 şef S.V.S.U;
-Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă compus din 25 membri;
3-Componenţa de prevenire compusă din 52 de salariaţi cu atestat în acest domeniu;
-9 grupuri de suport tehnic pe domenii de specialităţi totalizând 34 membri.
Cât priveşte întreţinerea şi asigurarea bazei logistice activitatea a fost canalizată spre următoarele obiective :
-lucrări de întreţinere şi reparaţii la un număr de 29 sirene electrice şi 2 electronice de alarmare ale municipiului;
-reabilitarea sediului Centrului Operativ.
-achiziţionarea  unor hidranţi supraterani necesari în cartierele din mun. Tg-Jiu
4Pe baza planului de activităţi pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor aprobat de Primarul Municipiului Tg-Jiu, au fost desfăşurate:
- actualizarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tg Jiu;
- actualizarea componenţei Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă;
- actualizarea Componentei de Prevenire, instruirea, repartizarea pe teritoriul municipiului şi a localităţilor componente şi efectuarea activităţilor de îndrumare şi control  necesare la gospodăriile cetăţeneşti şi asociaţiile de proprietari;
5- instruirea cadrelor tehnice P.S.I. din unităţile arondate SVSU.
- participarea la activităţi de control în parteneriat cu echipe din cadrul I.S.U.Gorj;
- efectuarea în colaborare cu I.S.U. Gorj a  exerciţiilor de evacuare în situaţia producerii unei situaţii de urgenţă la şcolile  mun. Tg Jiu.
De asemenea, în colaborare cu cadrul tehnic de specialitate  şi persoanele abilitate din  APAREGIO  s-au efectuat printre altele activităţi specifice privind identificarea, marcarea şi verificarea stării hidranţilor stradali, reuşind în 7acest an şi achiziţionarea unei părţi a acestor dispozitive  necesare  în zonelor deficitare ale minicipiului.
Activităţile desfăşurate în cursul anului ce s-a scurs au fost apreciate de organele de control din cadrul inspecţiei de specialitate  ca fiind  foarte bune ca urmare a preocupărilor factorilor de decizie şi acordarea atenţiei cuvenite de către cei abilitaţi   în domeniu.
Pentru anul  2015 se va avea în vedere:
- Ridicarea capacităţii de acţiune  a comitetului local pentru situaţii de urgenţă.
8- Reevaluarea  modalităţilor de intervenţie în concordanţă cu natura tipurilor de risc;
- Achiziţionarea de tehnică performantă pentru intervenţie în caz de situaţii de urgenţă şi nu în ultimul rând modernizarea celei existente;
- Realizarea sistemului integrat de alarmare publică în Punctul de comandă al municipiului cu locaţia în cadrul sediului S.N.L.O.;
- Realizarea pregătirii personalului din cadrul structurilor S.V.S.U. la un nivel  superior.
- Achiziţionarea în continuare a hidranţilor supraterani, avându-se în vedere că mai sunt zone deficitare la nivelul municipiului Tg-Jiu.
Mugurel PetrescuMisiune grea pentru înlocuitorul lui Grigoraş 18 Dec 2014

Chiar dacă Pandurii nu a mai avut rezultatele pe care şi le doreau, mulţi dintre susţinătorii echipei gorjene i-au rămas fideli fostului antrenor, Petre Grigoraş fiind iubit la Târgu-Jiu îndeosebi pentru parcursul bun al echipei din perioada primului său mandat. Edi Iordănescu este conştient că va avea de luptat cu imaginea pe care predecesorul său a lăsat-o şi spune că îl respectă pe Grigoraş, însă îşi doreşte să-i depăşească performanţele: “Vin după un antrenor pe care eu îl respect şi îl apreciez foarte tare, a făcut performanţă aici, şi-a demonstrat valoarea şi nu cred că ce s-a întâmplat în tur reprezintă valoarea antrenorului Petre Grigoraş. Ştiu că este un antrenor care a fost iubit şi apreciat aici şi sper ca împreună să realizăm şi mai mult decât s-a realizat în trecut”, a declarat noul antrenor al Pandurilor.
Grigoraş este, de departe, antrenorul cu cele mai multe partide alături de echipa gorjeană în Liga 1, având 100 de prezenţe pe banca gorjenilor, el fiind urmat de Eugen Neagoe, cu 73 de meciuri în care a fost antrenor pentru echipa târgujiană, mult în spate ca număr de jocuri, pe locul 3, cu 47 de partide, situându-se Sorin Cîrţu.
Cristi Constantinescu„A FOST SEARA NOASTRĂ!” – Reprezentanţii Montan Club White Wolf, remarcaţi la Gală 18 Dec 2014

În situaţia în care tinerii sunt tot mai puţin vizibili în societatea contemporană, fie prin neimplicare, fie prin marginalizarea lor de către factorii decizionali, gorjenii, printr-o mobilizare exemplară, si-au scos la rampă tineretul voluntar şi sportiv. Gala Tinerilor Sportivi şi Voluntari Gorjeni a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. În lumina reflectoarelor, a fost evidenţiată activitatea de voluntariat şi cea competiţională sportivă desfăşurată pe parcursul anului 2014 de către organizaţiile non-profit şi cluburile sportive din cadrul judeţului Gorj.

Amfitrionul Galei Tinerilor Sportivi si Voluntari a fost, pentru al doilea an consecutiv, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Gorj. S-a dorit să se prezinte publicului atât tinerii care “au luptat pe toate fronturile” naţionale şi internaţionale pentru reprezentarea  cu onoare a Gorjului, cât şi realizările şi performanţele acestora. “Gala Tinerilor Sportivi şi Voluntari Gorjeni premiază şi aduce o recunoaştere publică a celor mai activi şi performeri tineri voluntari şi sportivi din cadrul organizaţiilor neguvernamentale şi sportive care desfăşoară proiecte în judeţul Gorj!” a declarat Tiberiu Horaţiu GORUN – Director Executiv DJST.

Laureaţii Galei
Primii “scoşi la lecţie” au fost voluntarii. În urma evaluărilor, au fost nominalizaţi “Voluntarii anului 2014”, “O.N.G.T.-urile anului 2014” şi “Proiectele de voluntariat local desfăşurate în judeţul Gorj în 2014”.
Tinerii voluntari laureaţi din acest an sunt: Diana Maria BUTIUC / Asociaţia “MONTAN CLUB WHITE WOLF” Baia DSC_8441de Fier; Ioana DUDUIALĂ / Asociaţia de tineret “VIITORUL” Căpreni; Andreea CIORTAN / Consiliul Judeţean al Elevilor Gorj; Ştefania Claudia VIJULAN / Oganizaţia Naţională CERCETAŞII ROMÂNIEI – Filiala ECATERINA TEODOROIU Târgu Jiu; Elena Isabela MITITICA / Asociaţia “DORNA” Tismana; Bogdan Adrian MILEA / Asociaţia “SEMĂNĂTORUL” Tismana; Ariadna PECINGINĂ / Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Gorj; Cristina Alexandra BALEA / Asociaţia “SCOUT SOCIETY” Târgu-Jiu; Aura VLĂDULESCU / Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Rurală.
Organizaţiile Neguvernamentale de Tineret evidenţiate în anul 2014 sunt: Asociaţia “SCOUT SOCIETY” Târgu-Jiu / preşedinte Ciprian Ionuţ Sfîrlogea; Asociaţia “MONTAN CLUB WHITE WOLF” Baia de Fier / preşedinte Gabriel Dan Chiriac; Asociaţia “SEMĂNĂTORUL” Tismana  / preşedinte Antonio Tomoniu;
Proiectele de voluntariat local desfăşurate în judeţul Gorj şi nominalizate ca având cel mai puternic impact în 2014 au fost: “NATURA SUNTEM NOI” organizat de Asociaţia “Montan Club White Wolf”;  “Meşteşuguri vechi la oameni noi” organizat de Asociaţia “AURORA” Hurezani; “Împreună pentru Mihnea” organizată de Asociaţia “Semănătorul” Tismana.

Cei mai buni sportivi
După tinerii voluntari, a venit rândul ieşirii la rampă a sportivilor. Au fost evidenţiaţi şi premiaţi atât cei din cluburile sportive dedicate, cât şi studenţii Facultăţii de Ştiinţe medicale şi Comportamentale specializarea Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi”.
Primii trei sportivi ai judeţului au fost desemnaţi: Staicu Alexandru – antrenor Viorica Dima – CS Pandurii Târgu-Jiu; Mădălin Gheban – antrenor Laurenţiu Ciobanu – Liceul cu Program Sportiv; Andreea Piscu – antrenor Ion Bura – CS Pandurii.
Laureaţi ai galei sportului gorjean pe ramuri au fost:
DSC_8541ATLETISM – Adela Băltoi şi Danile Lupulescu de la  CS Pandurii, antrenaţi de Viorica Dima, Adina Amzucu, antrenată de Ion Bura; Eugen Şorop – antrenor Viorica Dima; Alexandra Creţan – antrenor Ion Bura; fernando Lăutaru – antrenor Onescu Nicolae.
La BASCHET s-a remarcat Clubul  Sportiv  Şcolar Târgu-Jiu, antrenor  GABRIEL BEKES.
La BOX, laureaţi au fost: Roxana Pătraşcu şi Cătălina Morar, antrenor Leontina Geică, David Andreas, antrenor Doru Neamţu; Andrei Văleanu – antrenor Leontina Geică
Categoria LUPTE a avut următorii laureaţi: Amalia Băluţă – antrenor Gheorghe Gorjanu, Adelina Duduială, Anca Burchet, iar la  RADIOGONIOMETRIE: Ramona Manea, Valentina Marcu, Denisa Mija.
Militaru Ionuţ, antrenat de Ionuţ Popescu a fost premiat la SAMBO.
Laureată la Arte marţiale a fost Ada Giugelea, iar la karate Gabriela Mazilu.

SPORTUL PENTRU TOŢI
Categoria „Sportul pentru toţi” i-a avut pe podium, de la  CS MONTAN CLUB WHITE WOLF BAIA DE FIER, preşedinte: Gabriel Dan Chiriac, pe: Verginia Ecovescu – paralutism, antrenor Gabriel Dan Chiriac şi Alexandru Lutan – orientare sportivă, antrenor Gabriel Dan Chiriac. Invitaţi de onoare ai Galei au fost Ion Călinoiu – preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Aurel Popescu – viceprimarul Municipiului Târgu Jiu si Sorin Arjoca – subprefect al Gorjului. Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Gorj mulţumeşte tuturor persoanelor şi instituţiilor implicate în activitatea de sport şi tineret la nivelul judeţului şi le dă întâlnire la ediţia a treia din decembrie 2015.
Minodora SuceaBilanţ festiv la Consiliul Judeţean Gorj 18 Dec 2014

Consiliul Judeţean Gorj a organizat în această dimineaţă o conferinţă festivă de final de an cu reprezentanţii mass-media. Ion Călinoiu, şeful judeţului, a mulţumit presei locale pentru buna cooperare şi a subliniat faptul că datorită mass-media, multe lucruri au fost corectate la nivel de administraţie judeţeană: “Dumneavoastră, mass-media, fiind cu informaţiile calde a făcut mulţi oameni să înţeleagă că sunt multe lucruri bune făcute şi sunt şi lucruri greşite. Pe de altă parte, aţi făcut ca acolo unde era nevoie să corectăm, am şi corectat, acolo unde era nevoie să explicăm am şi explicat”.
În ultima conferinţă de presă din anul curent, Ion Călinoiu a enumerat reuşitele anului 2014 şi speranţele pentru noul an, punctând că este loc şi de mai bine întotdeauna. Preşedintele CJ Gorj a vorbit despre eforturile care s-au făcut la instituţiile din subordinea Consiliului, precum şi problemele cu care s-au confruntat autorităţile din judeţ. “Atunci când ne-am angajat şi am făcut public că până la sfârşitul anului se va întâmpla, putem constata că s-a întâmplat. Drumul european de la Rovinari la Bumbeşti-Jiu este acum bine pregătit pentru circulaţia rutieră, iar până în toamna anului următor vom avea un carosabil bun şi confortabil pentru circulaţie. La podul distrus de la Albeni, acum se pun grinzile, şi podul va fi în mare parte dat circulaţiei pietonale până la finele anului, urmând ca o parte din lucrări care au întârziat să fie terminate în noul an. La Spitalul Judeţean s-au întâmplat lucruri bune, am obţinut fondurile care ne trebuiau pentru o dotare corespunzătoare cu aparatură medicală de ultimă generaţie, ne chinuim acum să le achiziţionăm dar procedura este mai greoaie. La DGASPC avem o serie de proiecte bine făcute, avem servicii de asistenţă socială de calitate pentru judeţ”, a mai spus preşedintele CJ Gorj.
Călinoiu spune că ultima rectificare bugetară i-a ajutat să nu intre cu mari restanţe în anul 2015: “2014 a fost un an care a condus în final să scăpăm de datorii, de obligaţii faţă de dascăli, asistenţii sociali, de multe lucruri care ani în şir erau o povară pentru bugetele anilor următori. De această dată, 2015 va fi anul cu o presiune mai mică a restanţelor anului 2014. Tot ceea ce s-a stabilit prin buget la nivel naţional, avem garanţia că vom realiza şi noi la nivel local pe bugetele noastre în anul viitor”.
Izabella MolnarA intrat cu maşina în gard 17 Dec 2014

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Târgu-Jiu, a pierdut controlul autoturismului la volanul căruia se afla şi s-a oprit în gardul unui imobil. Accidentul s-a produs azi-noapte, pe strada Slobozia, din municipiu, şi s-a soldat doar cu pagube materiale. Potrivit poliţiştilor, şoferul avea o concentraţie de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului.Noii miniștri ai Cabinetului Ponta au depus jurământul de învestitură 17 Dec 2014

Noii miniștri ai Cabinetului Ponta au depus jurământul de învestitură, miercuri, la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Traian Băsescu.

Au fost numiți în funcție: Grațiela Gavrilescu — ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mihai Tudose — ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Andrei Gerea — ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Sorin Grindeanu — ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Cîmpeanu — ministrul Educației și Cercetării Științifice, Ioan Vulpescu — ministrul Culturii, Angel Tîlvăr — ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste hotare și Liviu Pop — ministrul delegat pentru Dialog Social.

Au depus jurământul și trei demnitari din fostul Cabinet care și-au schimbat portofoliile. Este vorba de Liviu Dragnea și Daniel Constantin, care își pierd poziția de vicepremier, dar păstrează ministerele pe care le-au condus anterior (Dezvoltare și, respectiv, Agricultură). Al treilea este Darius Vâlcov — care va conduce Ministerul Finanțelor, după ce până în prezent a fost ministru delegat pentru Buget, domeniu unit cu Ministerul Finanțelor.

Președintele Traian Băsescu a semnat marți decretul privind revocarea din funcție și numirea unor membri ai Guvernului, iar ulterior documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Guvernul propus de premierul Victor Ponta a fost validat luni de plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului cu 377 voturi pentru și 134 de voturi împotrivă.

Noua componență a Guvernului este următoarea:
* Gabriel Oprea (vicepremier, Interne)
* Liviu Dragnea (Dezvoltare Regională)
* Daniel Constantin (Agricultură)
* Rovana Plumb (Muncă)
* Nicolae Bănicioiu (Sănătate)
* Mihai Tudose (Economie)
* Darius Vâlcov (Finanțe)
* Robert Cazanciuc (Justiție)
* Eugen Teodorovici (Fonduri Europene)
* Ioan Rus (Transporturi)
* Ioan Vulpescu (Cultură)
* Bogdan Aurescu (Externe)
* Mircea Dușa (Apărare)
* Gabriela Szabo (Sport și Tineret)
* Sorin Grindeanu (Comunicații)
* Angel Tîlvăr (Diaspora)
* Eugen Nicolicea (Relația cu Parlamentul)
* Sorin Cîmpeanu (Educație)
* Andrei Gerea (Energie și IMM)
* Grațiela Gavrilescu (Mediu)
* Liviu Pop (ministru delegat pentru Dialog Social).
Dupa AGERPRESMoarte suspectă a unei tinere din Târgu Jiu 17 Dec 2014

Fotomodelul Anca Roventa de 26 de ani, din Targu-Jiu, a fost gasita fara viata in apartamentul ei din Bucuresti. Mama acesteia, dr. Luciana Roventa, medic-sef la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Gorj, a intrat in panica intrucat fiica nu-i mai raspunsese la telefon de doua zile, ieri plecand la Bucuresti, unde si-a gasit fiica moarta in propria-I locuinta. In acest moment nu se cunosc cauzele decesului.UPDATE: Turiştii au fost găsiţi de drumari lângă lacul Vidra 17 Dec 2014

Cei trei turişti străini care au alertat echipele Salvamont, în această dimineaţă, au fost găsiţi de drumari în zona lacului Vidra. Potrivit directorului Salvamont Gorj, datele furnizate în alertă au fost eronate, turiştii neaflându-se pe Transalpina, ci pe un drum lateral, în cele din urmă ei fiind găsiţi de angajaţii de la Drumuri.Maşină cu turişti străini, blocată pe Transalpina 17 Dec 2014

Salvamontiştii din trei judeţe au fost alertaţi în această dimineaţă şi au pornit în cautarea unui autoturism rămas blocat pe Transalpina. În maşină se află turişti străini. Salvamontiştii gorjeni s-au deplasat cu un ATV cu şenile, dar şi pe joc, verificând zona până la limita cu judeţul Vâlcea. Accesul în munte este foarte dificil, drumul fiind închis, nedesfăcut şi zăpadă de 50-100 centimetri. Maşina a fost identificată în Vâlcea şi cazul a fost predat la Salvamont Vâlcea.Explozie într-un bloc din Sadu 17 Dec 2014

O explozie a avut loc în această dimineaţă într-un cămin de nefamilişti din Bumbeşti Jiu, din cauza unei butelii. Din primele informaţii, se pare că în urma exploziei la spital au ajuns un copil de 4 ani şi mama acestuia, însă starea lor nu este gravă.Alunecă iar pământul la Poiana-Seciuri dar sinistraţii nu au parte de blocul social 17 Dec 2014

Autorităţile locale din comuna Bustuchin au făcut, la începutul acestei luni, iar demersuri la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru obţinerea finanţării şi promovării proiectului realizat în 2010, legat de construirea blocului de locuinţe sociale pentru sinistraţi din Poiana-Seciuri. Cam zece familii sunt afectate de reactivarea alunecărilor de teren din satele Poiana-Seciuri şi Valea Pojarului, alunecări care au distrus parţial două drumuri comunale, DC29 şi DC31, cât şi structura de rezistenţă a imobilelor în care locuiesc acestea. Construirea unui bloc de locuinţe sociale în centrul Bustuchinului ar rezolva o parte din problemele familiilor sinistrate, dar proiectul, deşi transmis mai multor instituţii competente, nu se bucură de o atenţie deosebită în raport cu gravitatea situaţiei.

DSC_0196“Revenim la repetatele noastre demersuri prin care vă solicităm să ne sprijiniţi în vederea obţinerii finanţării şi promovării proiectului nr. 57/2010 «Construire Bloc de locuinţe sociale din comuna Bustuchin, judeţul Gorj», deoarece, ca urmare a efectelor meteorologice din ultima perioadă, s-au reactivat alunecările de teren din satele Poiana-Seciuri şi Valea Pojarului, afectând imobilele(case de locuit) proprietate a mai multor cetăţeni din zona respectivă, precum şi drumurile comunale DC29 Poiana-Seciuri-Roşia de Amaradia şi DC31 Târgu Logreşti-Valea Pojarului-Bustuchin”, se arată în solicitarea transmisă pe 4 decembrie Ministerului Dezvoltării Regionale şi Adminsitraţiei Publice.

DSC_0157Primarul de Bustuchin, Ion Ciocea, susţine, în cuprinsul documentului, că fenomenul de alunecare şi terasare a terenului a afectat structura de rezistenţă a imobilelor, acestea aflându-se oricând în pericol iminent de prăbuşire. “Construirea unui bloc de locuinţe sociale pe un amplasament stabil, în centrul comunei Bustuchin, în cartierul de blocuri existent, ar rezolva în mare parte problema familiilor sinistrate care ar avea posibilitatea să locuiască în mod civilizat şi totodată să-şi continue activitatea în gospodăriile din care îşi asigură existenţa”, explică edilul local, menţionând însă că deşi s-a adresat mai multor organe abilitate “eforturile au rămas fără rezultat”.

DSC_0199Blocul se poate face repede, banii lipsesc
În Poiana-Seciuri pe drumul comunal se circulă, de la noile alunecări, doar pe o arteră, lucru care irită localnicii. “Nu vedeţi cum arată drumul şi aici s-au băgat bani nu glumă pentru că s-a încercat să se oprească alunecările. S-a băgat o căruţă de bani dar degeaba”, spune supărat unul dintre localnici. “Noi am făcut eforturi să stabilizăm terenul dar şi bugetul local este limitat. Am făcut demersuri în zonă dar fără bani nu putem să facem mai mult”, spune şi edilul local.
DSC_0202Acesta explică faptul că realizarea blocului ar rezolva însă măcar pierderea bunurilor sinistraţilor şi chiar vieţile acestora. “Noi am realizat proiectul, l-am dus peste tot ca să obţinem finanţare dar de fiecare dată ni se spune că nu sunt bani. Nu ne-am pierdut însă speranţa, sigur blocul îl vom face deoarece alunecările, am realizat, că nu le putem opri. Cu natura nu te pui..”, a completat primarul Ciocea.
Acesta susţine că dacă ar avea banii necesari ar realiza blocul din proiect în timp record, dar în lipsă se ocupă de alte investiţii importante pentru comună.

primaria bustuchinCrăciun, în casele aplecate
Cum sărbătorile bat la uşă, sinstraţii din Poiana-Seciuri vor petrece Crăciunul şi Anul Nou tot în casele afectate de alunecări. Asta până când blocul dorit de primar se va ridica în cele din urmă în centrul localităţii.
Anamaria StoicaGura târgului – Sarcină nu mai este sponsor la Pandurii 17 Dec 2014

Nicu Sarcină nu mai este de sâmbătă sponsor al CS Pandurii Târgu-Jiu, echipa de fotbal pierzând sponsorizarea o dată cu ultimul meci din turul Ligii I de fotbal. Nu se cunoaşte motivul retragerii lui Sarcină din această calitate dar este sigur că pe site-ul grupării numele firmei Succes nu mai figurează. De altfel nici pe echipamentele jucătorilor, sigla firmei lui Sarcină nu mai apare tot de sâmbătă.Cârciumaru promite o analiză riguroasă în PSD Gorj 17 Dec 2014

Preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a declarat marţi, în ultima conferinţă de presă a organizaţiei pe 2014, că la începutul anului viitor va fi făcută o analiză riguroasă în cadrul organizaţiei. Dacă în urma analizei va constata că rezultatele puteau să fie mai bune, dar nu s-a depus suficient efort, vor fi luate măsurile necesare cu cei vinovaţi.

Şeful PSD Gorj, Florin Cârciumaru a precizat, ieri, că obiectivul în 2015 al filialei pe care o conduce este o organizare foarte bună şi pregătirea pentru câştigarea alegerilor locale şi parlamentare din anul 2016. “În anul 2014, activitatea politică desfăşurată de organizaţia PSD Gorj a fost o activitate bună, am câştigat toate competiţiile, am avut rezultate bune la alegerile europarlamentare, am avut rezultate bune la alegerile parţiale şi am avut rezultate bune şi la alegerile prezidenţiale. Că s-a întâmplat să nu câştigăm la nivel naţional, asta este cu totul altceva, dar în ceea ce priveşte activitatea organizaţiei judeţene în alegerile prezidenţiale, putem spune că a fost o activitate bună şi că rezultatul a fost bun. Plecăm la drum pentru 2015 cu hotărârea de a face o analiză riguroasă la ceea ce s-a întâmplat în 2014 şi acolo unde vom constata că se putea mai mult şi că rezultatele puteau să fie mult mai bune în activitatea noastră, o să luăm măsurile necesare ca în 2015 să ne organizăm foarte bine, încât să intrăm în forţă în anul 2016 şi să câştigăm alegerile locale”, a afirmat Florin Cârciumaru.

IMG_3074PSD Gorj, la ceas de bilanţ
De altfel, şefii PSD Gorj au organizat ieri la sediul organizaţiei din Târgu-Jiu ultima conferinţă de presă din acest an. Înainte de a le vorbi jurnaliştilor, liderii PSD au invitat jurnaliştii să asculte un grup de colindători de la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu. Liderii PSD le-au urat apoi gorjenilor la mulţi ani şi un an nou mai liniştit, după ce acesta care se termină a fost unul plin pentru politicienii acestui partid. PSD a câştigat însă în Gorj toate alegerile, a subliniat însă preşedintele PSD, Florin Cârciumaru. Ion Călinoiu, preşedintele executiv al PSD Gorj a făcut şi el un scurt bilanţ al anului 2015 care s-a dovedit bun însă pentru orgnizaţia din judeţul nostru. PSD Gorj intră în noul an cu câteva posturi de conducere vacante, care vor fi ocupate însă în 2015.
A.StoicaLa pat după un tratament greșit 17 Dec 2014

Un tânăr din Mușetești a devenit dependent de ajutorul permanent al părinților săi după o injecție care i-a fost administrată anul trecut la Spitalul din Bumbești Jiu, dintr-un student care se pregătea să devină specialist în administrație publică Ionuț Foanene ajungând acum un asistat social, asta în cazul în care statul îl ajută în vreun fel cu ceva. El a mers împreună cu tatăl său pentru a se trata de o răceală, având și o gastrită care îi crea probleme de sănătate. Pe 2 aprilie anul trecut a ajuns la spital aproape de miezul nopții, iar după câteva ore a fost transferat în mare grabă la Târgu-Jiu, unde necazurile nu s-au terminat pentru el.
“I-au făcut o injecție, nu știu de care, că nu mi-au spus nici până în ziua de azi și cred că era alergic pentru că nu i s-a făcut nici un test ca să se vadă înainte dacă are sau nu probleme. A venit o asistentă, l-a înțepat și m-a lăsat cu el, după care i s-a făcut tot mai rău și a început să se zbată. La un moment dat i-am pus eu degetele în gură ca să nu își înghită limba și de abia atunci și-au dat seama că e ceva grav. A venit o doctoriță și a zis că cine a lăsat-o pe asistenta aceea să facă injecții că e începătoare. Ne-au mutat repede la Târgu-Jiu și aici părea că își revine. A stat în comă vreo câteva zile, dar și-a revenit și chiar mi-a cerut copilul o friptură. Am plecat acasă cu soția să îi aducem o friptură de porc de la noi de acasă, iar când am venit l-am găsit aproape țeapăn. Ne-a spus o asistentă că i-a făcut două injecții ca să doarmă că o deranja noaptea pe una dintre ele. Din ziua aia copilul meu nu a mai vorbit niciodată”, povestește cu multă tristețe în suflet Ionel Foanene, tatăl lui Ionuț.
Necazurile acestuia nu s-au oprit însă aici pentru că a fost mutat la Craiova, unde medicii au reușit doar să îl mențină în viață, iar de un an de zile face naveta pe la diferite spitale din țară, inclusiv la Cluj, în speranța că își va recăpăta vigoarea de altă dată. Înainte de aceste injecții, Ionuț era student la Târgu-Jiu, urma cursuri de master în administrație publică locală și se pregătea să devină un om pe picioarele lui. Acum merge doar dacă e ajutat de părinți, părinți care au cheltuit sute de milioane de lei vechi pentru a-și vedea singurul copil în viață. Oamenii speră să își recâștige sănătatea fie și la un nivel minim, dar cel mai mult îi doare că Ionuț al lor nu le mai vorbește de mai bine de un an de zile. S-au învățat să comunice prin semne, tânărul folosind degetele sau palma pentru a arăta anumite dorințe sau gânduri pe care le are. E suficient pentru părinții care speră la mai bine și care se gândesc cu groază că acesta nu își va mai termina studiile niciodată. Săptămâna viitoare, chiar în Ajun de Crăciun, pe 23 decembrie, Ionuț va împlini 27 de ani. Are însă gesturile unui copil de 2-3 ani și nimeni nu are motive să sărbătorească. Cei dragi lui, părinții, se bucură doar că recunoaște mașina din curte, o bicicletă și pe ei. Mai are mult până când va reveni la nivelul intelectual de acum câțiva ani, iar pentru asta speră să primească nu doar ajutor de la specialiști în recuperare, ci și de la Dumnezeu, singurul care le mai poate face viața frumoasă în următorii ani.
Gelu IonescuAproape o jumătate de milion de absenţe, în primele trei luni de şcoală 17 Dec 2014

În primele trei luni ale anului şcolar 2014-2015, elevii gorjeni au strâns aproape 500.000 de absenţe. Cam jumătate dintre acestea au fost însă motivate.

Numărul total de absenţe trecute în catalog în primele trei luni de şcoală de către profesorii gorjeni este de 494.946. Dintre acestea, 241.273 sunt motivate iar 253.673 nemotivate. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, cele mai multe absenţe s-au înregistrat în cursul lunii octombrie, iar cele mai puţine în septembrie, când elevii au avut doar două săptămâni de cursuri. “În luna septembrie s-au înregistrat 34.395 de absenţe, din care 15.672 motivate, în luna octombrie elevii gorjeni au acumulat 251.196 de absenţe, din care 124.051 motivate, iar în luna noiembrie s-au înregistrat 209.355 de absenţe, din care 101.550 motivate”, a precizat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al IŞJ Gorj. Dacă un elev adună 20 de absenţe nemotivate, primeşte preaviz de exmatriculare, iar la 40 de absenţe nemotivate este exmatriculat; numărul mare de absenţe se mai sancţionează şi cu scăderea notei la purtare. De asemenea, în cazul elevilor care provin din familii care beneficiază de alocaţii de susţinere şi care acumulează un anumit număr de absenţe nemotivate, sprijinul financiar este diminuat sau suspendat. Şi elevii care beneficiază de ajutorul financiar acordat prin programul “Bani de liceu” riscă să piardă acest ajutor dacă absentează nejustificat minimum 20 de ore, la diferite discipline de învăţământ. În şcolile din judeţul Gorj învaţă aproximativ 60.000 de elevi.
Roxana LupuCondescu nu scapă de control judiciar 17 Dec 2014

Fostul președinte de la Pandurii, Marin Condescu a contestat la Curtea de Apel Craiova decizia Tribunalului Olt prin care i se menținea măsura controlului judiciar pe perioada procesului pe care îl are la Slatina. Fostul președinte dorea mai multă libertate de mișcare, însă magistrații din Bănie au decis că nu au motive să admită cererea sa și, ca urmare, au respins-o. Măsura respectivă îl obligă pe Condescu să se prezinte periodic la Poliție sau la instanță, să nu ia legătura cu martori din dosar și nici să nu treacă pe la sediul clubului de fotbal, pe la cel al sindicatelor pe care le-a condus sau pe la cel al Complexului Energetic Oltenia, entitate care a și formulat anul trecut plângerea la Poliție în baza căreia s-a constituit actualul dosar penal. Condescu a fost trimis în judecată alături de fostul său vicepreședinte Viorel Temelescu pentru că ar fi prejudiciat Clubul de fotbal cu câteva milioane de lei, lucru pe care el l-a negat permanent, fostul președinte dând asigurări că “la Pandurii nu a fost nimic de natură ilegală sau penală”.
Gelu IonescuMEDIA