vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: GorjeanulBarca unui şef din IGPR, staţionată în curtea unui afacerist din Târgu-Jiu 23 Oct 2014

Un şef serviciu din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române(IGPR) este bănuit că ar deţine o ambarcaţiune care este staţionată, cam de trei ani, în curtea unei societăţi comerciale din Târgu-Jiu. Angajatul IGPR, fost şef în cadrul IPJ Gorj, are legături apropiate cu deţinătorul firmei care se ocupă cu comercializarea fierului vechi şi a spaţiului în cauză, deoarece, potrivit martorilor, acesta i-ar conduce chiar maşinile patronului, implicate în activitatea de transport a deşeurilor. Activitatea în cauză este remunerată de patron, poliţistul muncind pentru acesta în şi după orele de program desfăşurate în Gorj, spun aceleaşi persoane. Cu banii “negrii” ofiţerul ar fi achiziţionat barca, spun apropiaţii afaceristului local, ambarcaţiunea fiind ţinută însă departe de acoperişul şefului din IGPR.

Ofiţerul Dumitru(Gigi) Manolea, şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog, este un apropiat al afaceristului din Meteor. Asta, deşi, în vara acestui an, sub comanda angajatului IGPR, de aici au fost ridicate 37 de persoane, acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Cazul avea legătură cu altul descoperit la Strehaia, firma Clona SRL fiind acuzată că oferea contra cost facturi false, acte care au ajuns să fie tranzacţionate şi în Meteor de cei 37 de rromi implicaţi. În vară, pe numele acestora s-a deschis dosarul penal nr 7258/95/2014.
A scăpat însă de acuzaţii amicul lui Manolea, deşi, se pare că şi firma respectivului ar fi tranzacţionat fier vechi cu facturi false de la firma din Mehedinţi. Patronul nu a fost acuzat şi nici ridicat de la domiciliu pentru că ar fi fost protejat chiar de angajatul IGPR, care ar fi nelipsit de la mesele sale. De altfel, Manolea a ajuns chiar să facă pe şoferul pentru acest afacerist din Meteor, şi chiar să-şi petreacă vacanţele împreună cu acesta, spun aceleaşi persoane care menţionează că ofiţerul “Gigi” ar fi omul de casă al comerciantului din Târgu-Jiu.

foto 006Maşina Ford a poliţistului, în curtea afaceristului
Ambarcaţiunea aflată în curtea afaceristului a fost condusă şi de Manolea pe ape europene şi nu numai, cei doi făcându-şi vacanţe împreună în Ierusalim, în Bulgaria şi în alte ţări, susţin aceleaşi persoane. Din acest motiv, respectivii au suspicionat că barca, care nu figurează în declaraţia de avere a lui Manolea, ar fi de fapt a acestuia, deşi este ţinută în curtea firmei omului de afaceri. Asta deoarece respectivul nu poate fi acuzat că nu ar avea bani să îşi cumpere o astfel de ambarcaţiune. De altfel, în mod suprinzător, în aceeaşi curte s-a aflat, o lungă perioadă de timp, şi maşina lui Manolea, lovită în urma unui accident, acesta având trecută în declaraţia de avere o maşină Ford fabricată în 2001.

deschidere docPlătit pentru transport marfă?!
Manolea a fost văzut astfel des şi la volanul maşinilor afaceristului local. GJ.10.FDY este una dintre autoutilitarele afaceristului la volanul căreia ar fi fost văzut, în trafic, ofiţerul, şi asta de mai multe ori. Asta, în condiţiile în care, maşina respectivă este folosită pentru transportul fierului vechi din mai multe puncte din ţară. Se ştie că afaceristul are contracte în şapte puncte din ţară, în şapte judeţe, de unde aduce fier vechi şi cupru la Târgu-Jiu.
Cert este însă că angajatul IGPR a fost văzut, des, prestând pentru afacerist, munca fiind, cu siguranţă plătită, şi protejată de salariatul în cauză. De altfel, din acest motiv, afaceristul din Târgu-Jiu este cunoscut în Meteor ca fiind unul căruia i se asigură protecţie în activităţile comerciale desfăşurate de acesta. Unii susţin chiar că ofiţerul, bun prieten cu patronul societăţii comerciale din municipiu, chiar l-ar informa pe omul de afaceri, deţinător deja a unei condamnări cu suspendare, de câte ori ar urma să fie controlat, unde se află filtrele de poliţie şi dacă are dosare în lucru.

foto 002Vitezomanului nu i s-a suspendat carnetul
De altfel, afaceristul a fost prins, luna trecută, de aparatele radar pe ruta Severin-Târgu-Jiu. Avea peste 100 de km pe oră, motiv pentru care i s-a suspendat carnetul. În mod surprinzător, astăzi acesta îşi conduce, tacticos, bolidul prin municipiu, fără să se vadă că a suferit vreo suspendare. Cunoscuţii acestuia suspicionează că la mijloc este tot “filtrul” ce i-ar fi fost asigurat de amicul “Gigi”.
Presa locală a mai relatat însă că Dumitru Manolea nu mai are comportamentul “poliţienesc” de altă dată, acesta fiind văzut în compania unor afacerişti cu dosare penale. Nu sunt singurele probleme avute de ofiţer de-a lungul timpului, acceiaşi jurnalişti menţionând că Manolea a avut probleme şi la capitolul amor, făcând parte dintr-un triunghi conjugal.
În ce priveşte suspiciunile care planează la adresa lui Manolea, reprezentanţii IPJ Gorj susţin că nu sunt abilitaţi să comenteze cele relatate mai sus, deoarece instituţia se subordonează IGPR-ului.
Anamaria StoicaVerdict amânat pentru o hârtie 23 Oct 2014

Unul dintre dosarele trimise de DNA Craiova pe rolul Tribunalului Gorj bate pasul pe loc pentru că Primăria Padeș nu reușește să clarifice situația civilă a unuia dintre inculpații din proces. Gheorghe Ogrădeanu este acuzat de anchetatori că a încasat subvenții de la APIA fără să aibă teren pe raza comunei Padeș, cererea sa prin care a primit bani pentru 23 de hectare fiind verificată de o cumnată, Otilia Arjocu, trimisă în judecată și în alte dosare. Avocații bărbatului spun însă că el are în proprietate mai mult decât suprafața amintită, procurorii neverificând la momentul efectuării anchetei o greșeală din actele de stare civilă, un strămoș al acestuia figurând în acte cu prenumele de “Ioan” în loc de “Ion”, ceea ce ar fi dus la acuzarea lui Ogrădeanu că nu este moștenitorul acelor pământuri. Judecătorul de caz a anunțat ieri că, pentru a treia oară, cere Primăriei Padeș să clarifice lucrurile, problema fiind că la primăria respectivă conducerea este una interimară, edilul în funcție, Mihăiță Troacă fiind arestat preventiv și judecat, la rândul său, într-un alt dosar penal.
Gelu IonescuLa UCB Târgu-Jiu, Luminiţa Popescu şi Constantin Căruntu luptă pentru funcţia de Rector 23 Oct 2014

Perioada de depunere a candidaturilor pentru funcţia de Rector al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu s-a încheiat. Doi candidaţi s-au înscris în competiţie. Este vorba despre Luminiţa Popescu – rector interimar, decan al Facultăţii de Inginerie, şi profesorul Constantin Căruntu.

Potrivit calendarului privind alegerile pentru funcţia de Rector al UCB, 10-22 octombrie a fost perioada de depunerea candidaturilor. În ultima jumătate de oră a acestei perioade s-au depus două candidaturi. „Avem doi candidaţi înscrişi în competiţie: doamna Luminiţa Popescu şi domnul Constantin Căruntu. Vineri se va întruni Senatul Universităţii pentru aprobarea candidaturilor”, a explicat Ştefan Ghimişi, prorectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
caruntu 2Constantin Căruntu conduce Doctoratul la nivelul UCB, iar Luminiţa Popescu, decanul Facultăţii de Inginerie, asigură interimatul funcţiei de rector, după încetarea mandatului fostului rector, Moise Bojincă.
Întrunirea Senatului U.C.B. în vederea aprobării candidaturilor pentru funcţia de Rector va avea loc pe data de 24 octombrie.

Alegeri pe 7 noiembrie
În perioada, 30.10.2014 – 05.11.2014, potrivit calendarului privind alegerile pentru funcţia de Rector al UCB, se va desfăşura campania electorală, conform Regulamentului privind alegerea si constituirea organismelor colegiale si ocuparea funcţiilor executive în U.C.B. Scrutinul  pentru alegerea Rectorului  Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu se va desfăşura pe data de 07.11.2014.
Minodora SuceaPrefectul de Gorj, alertat de inundaţii 23 Oct 2014

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a cerut miercuri tuturor prefecţilor să aplice primele măsuri preventive pentru a limita, pe cât posibil, apariţia unor situaţii de urgenţă, în condiţiile în care meteorologii au emis o atenţionare de cod galben de ploi însemnate cantitativ. ANM a transmis o atenţionare meteo cod galben de ploi însemnate cantitativ începând de miercuri seară pentru judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Argeş, Sibiu şi Vâlcea. De joi noaptea, ploi sunt anunţate în toate regiunile, mai accentuat în zonele de munte şi deal. “Pentru orice problemă care apare la nivel local, activaţi grupele operative de la nivelul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi monitorizaţi cu atenţie situaţia. Suntem aici la datorie, ca şi dumneavoastră în teritoriu, toată conducerea MAI”, le-a transmis Gabriel Oprea prefecţilor şi şefilor structurilor pentru situaţii de urgenţă reuniţi în videoconferinţă. Prefectul de Gorj, Alin Văcaru, a intrat deja în alertă şi i-a pus în temă pe subordonaţi, că dacă plouă în această noapte nu vor dormi.
A.S.Şcheau, înlocuitorul lui Cilibiu în CJ Gorj 23 Oct 2014

Mircea Şcheau este următorul în lista aleşilor PDL pentru Consiliul Judeţean, asta dacă Nicolae Cilibiu, trecut la PSD, şi-ar pierde, în urma acestui transfer, mandatul. Cel puţin asta a anunţat preşedintele democrat-liberalilor gorjeni, Dan Vâlceanu, menţionând că nu vrea să piardă un mandat de consilier judeţean, asta deşi Ordonanţa nr. 55 a permis acest transfer. În PDL, deşi procedura nu s-a îndeplinit, a început să se discute despre înlocuitorul lui Cilibiu, unii spunând că Vâlceanu vrea să sară peste Şchiau pentru a-l promova în Consiliul Judeţean Gorj pe secretarul general adjunct, Marius Băcescu.

“Practic tot şase consilieri judeţeni democrat-liberali rămânem, pentru că odată ce Cilibiu îşi va pierde mandatul, va intra următorul supleant”, a declarat, marţi, Dan Vâlceanu, cele spuse creând valuri în cadrul PDL Gorj. Asta pentru că următorul în lista de supleanţi este Mircea Şcheau, fost candidat la Senat al PDL Gorj, dar nepromovat într-o funcţie de conducere de noua echipă de la vârful organizaţiei judeţene a PDL.
Vâlceanu nu l-ar vrea pe Şcheau şi pentru că acesta a avut opinii pozitive legate de activitatea lui Laurenţiu Ciurel, manager al CEO, fost vicepreşedinte al PSD Gorj.
Cu toate acestea, legal, lui Şcheau nu i se poate anula dreptul de a fi următorul supleant în lista de aleşi portocalii, asta deşi Vâlceanu ar vrea să sară peste acesta şi chiar peste încă un membru pentru a ajunge la Băcescu.

Procedură greoaie
Mircea Şcheau a refuzat să comenteze legat de cele ce se discută în rândul colegilor săi de partid, îşi exprimă însă încrederea în aceştia şi doar a confirmat că este următorul în lista de supleanţi, depuse la BEJ în 2012. Şcheau are însă toate motivele să refuze o discuţie pe această temă deoarece cunoaşte că procedura pentru o potenţială înlocuire a lui Nicolae Cilibiu este greoaie şi poate da şi greş. O astfel de decizie trebuie luată în Biroul Permanent Judeţean al partidului, trebuie luat act de aceasta, trebuie operată apoi excluderea lui Cilibiu din PDL Gorj şi abia, în final,se poate apela la organele în drept.
Astăzi la prima şedinţă de Consiliu Judeţean Gorj, PDL va defila cu 5 consilieri, în timp ce PSD va avea 18, PPDD va avea doi şi vicepreşedintele CJ, iar PNL cu unul în minus.
A.StoicaÎn 2015 / Târgu-Jiul va avea o Sală a Sporturilor modernă 23 Oct 2014

După ce în urmă cu o săptămână, Guvernul a alocat bani şi a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea Stadionului Municipal şi a Sălii Sporturilor din Târgu-Jiu, autorităţile locale spun că anul viitor lucrările vor fi definitivate la Sala Sporturilor, urmând ca termenul de execuţie pentru Stadion să fie de 18 luni de la data începerii lucrărilor, lucrări programate a fi demarate în primăvara lui 2015.

În această perioadă s-au demarat deja la Compania Naţională de Investiţii procedurile de achiziţie pentru cele două obiective, investiţii care se finanţează la nivel de Guvern prin Ministerul Dezvoltării şi prin Compania Naţională de Investiţii, urmând ca în primul trimestru al anului 2015 să înceapă execuţia celor două obiective. Potrivit lui Raul Chiriac, directorul de Investiţii al Primăriei municipiului Târgu-Jiu, stadionul municipal se va reconfigura în totalitate prin desfiinţarea tribunelor existente, realizându-se astfel un stadion clasificat la nivelul 4 UEFA, cu posibilitatea de desfăşurare a meciurilor până la faza de semifinale în cadrul competiţiilor europene.

lucrari2Tribune cu 12.386 de locuri
“Ca structură, stadionul va avea două tribune principale cu o capacitate totală de 12.386 de locuri, toate acoperite, renunţându-se la cele două peluze. În locul lor, pe partea de nord se va realiza un hotel de patru stele, iar la sud se va face un corp administrativ pentru birouri şi alte spaţii conexe. Tribuna principală va fi amplasată către Bulevardul Constantin Brâncuşi, pe actualul amplasament al tribunei doi, va avea 5 niveluri, un nivel subteran unde vor fi 230 locuri de parcare, iar mai sus se vor mai crea 80 de locuri, astfel că vor fi 310 locuri de parcare. Acum sunt 92 locuri de parcare, iar prin noua parcare se vor asigura 310 locuri, urmând să fie folosită în afara zilelor de disputare a meciurilor ca parcare publică pentru accesul autoturismelor din municipiu preluând astfel aglomeraţia din zona centrală a Târgu-Jiului. La parter vor fi spaţii destinate sportivilor, spaţii conexe precum şi spaţii de lucru pentru presă. La nivelul doi vor fi spaţii de servire, la nivelul 3 accesul în zona VIP cu 990 de locuri în tribune şi 204 locuri VIP în lojă. Tribuna principală va mai avea încă 5.000 de locuri pentru spectatori. Peste zona VIP, la nivelul 5 va fi zona presei, 280 de locuri pentru presa scrisă, iar pentru comentatori şi presa radio-TV alte 204 locuri. S-a urmărit ca faţada tribunei principale să aibă o calitate cât mai bună ţinând cont că se află în apropierea Ansamblului Brâncuşi”, a declarat şeful de Investiţii al Primăriei Târgu-Jiu.

Hotel nou lângă stadion
De asemenea, tribuna a doua, care se va realiza pe amplasamentul actualei tribune principale, va avea o capacitate de 5.840 de locuri, cu un sector destinat galeriei echipei Pandurii şi un sector destinat oaspeţilor. Va avea 4 niveluri; la primul nivel spaţiile vor fi prevăzute astfel încât să reconfigureze spaţiile care parţial se vor desfiinţa; la parter se va reconfigura bucătăria, spălătoria, sala de forţă, la nivelul doi sala de gimnastică precum şi recepţia actualului hotel; iar la nivelurile 3 şi 4 se vor obţine spaţii în plus faţă de ce este existent, un spaţiu de relaxare, un centru SPA, iar la ultimul nivel va fi o sală de protocol şi alte spaţii conexe.
“Clădirea noului hotel de 4 stele amplasat pe latura de nord, va avea 4 niveluri, vor fi 38 camere simple şi 2 apartamente. Opus, în sud, se va amplasa corpul administrativ, tot cu 4 niveluri. Valoarea estimată a modernizării şi extinderii stadionului este de 21.850.000 euro, din care 1.092.000 euro este co-finanţarea de la bugetul local şi Consiliul Judeţean. Prin reconfigurarea stadionului se va mări şi pista de atletism, ea putând fi ulterior omologată pentru competiţii de nivel naţional. Stadionul va fi prevăzut cu toate instalaţiile, va fi o nouă instalaţie de nocturnă. Totodată, pe faţadele hotelului şi a corpului administrativ se vor monta panouri gigant. Durata estimată de realizare a investiţiei este de 18 luni, cu începere în primul trimestru al anului viitor”, a precizat Raul Chiriac.

Sala Sporturilor, gata la anul
Dacă durata de realizare a investiţiilor privind modernizarea şi extinderea Stadionului Municipal, lucrările la Sala Sporturilor, care vor începe tot în primăvara lui 2015, se vor şi încheia anul următor. Valoarea investiţiei este de aproape 2,7 milioane de euro. “Va fi extinsă zona principală a tribunelor, se va realiza o nouă structură cu 1.230 de locuri, faţă de cele 770 existente. Se va renunţa la spaţiile prezente de intrare care se vor reconfigura. Pe partea opusă se va asigura o zonă de acces pentru VIP şi persoanele cu handicap locomotor; va fi înlocuită întreaga structură a acoperişurilor”, a mai spus Raul Chiriac, şeful Serviciul Investiţii din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Jiu.
Izabella MolnarGorjul a primit vizita ambasadorului Irlandei 23 Oct 2014

În cursul dimineţii de ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a avut o întâlnire cu Gerard Corr, ambasadorul Irlandei la Bucureşti. Ion Călinoiu spune că vizita poate fi una cu potenţial pentru judeţul nostru şi că nu este prima pe care o face ambasadorul Irlandei în judeţul nostru: “Avem un județ atractiv pentru investitori și despre aceste lucruri am discutat cu ambasadorul. Acesta s-a arătat interesat de o colaborare pe teme culturale și economice cu noi. Nu este prima dată când vorbim. Avem practic direcții creionate, de atragere a investitorilor în domeniul turistic, dar și pe alte planuri”. Prezent în Gorj nu pentru prima dată, Gerard Corr, are planuri mari de dezvoltare a unor relaţii economice şi turistice între Gorj şi Irlanda. “Când am fost aici în urmă cu câteva luni cu alţi ambasadori mi s-a părut că există un potenţial ridicat pentru legături între România şi Irlanda. L-am întrebat pe domnul preşedinte Călinoiu dacă este posibil să mă întorc. Aşa cum s-a discutat la întâlnirea din această dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă), Irlanda începe să fie mai activă din punct de vedere al investiţiilor în special în turism şi de aceea orice companie din Irlanda care vrea să investească în România, va primi informaţii pe tema investiţiilor din partea noastră. Zona judeţului Gorj este foarte atractivă pentru că există potenţial şi am aflat că a primit premiul turistic Mărul de Aur, care este un argument în plus pentru turismul din judeţul Gorj, şi este necesar a se construi legături mai strânse între Gorj şi Irlanda, atât din punct de vedere turistic, cât şi economic. Exporturile irlandeze au crescut în ultima perioadă. Subiectul principal al discuţiei a fost acela al creării de punţi şi legături în vederea dezvoltării relaţiilor pe turism între Gorj şi Irlanda. La ultima vizită pe care am făcut-o în Gorj am avut prilejul să vizitez judeţul, să cunosc frumuseţea locurilor, apreciez patrimoniul cultural de la Târgu-Jiu şi din judeţul Gorj, dar şi mănăstirile. Mi-am propus să revin după Crăciun, în Gorj, să stau câteva zile, şi accentuez că zona voastră oferă multe posibilităţi”, a declarat Gerard Corr, ambasadorul Irlandei în România.
Izabella MolnarGuvernul Ponta le dă profesorilor bani pentru material didactic 23 Oct 2014

Guvernul a decis să plătească profesorilor și personalului didactic auxiliar o subvenție de 150 de euro, din fonduri europene, a anunțat miercuri ministrul Educației, Remus Pricopie la lansarea unor proiecte din fonduri europene care a avut loc la Palatul Victoria.

Guvernul a anunţat, miercuri, alocarea a circa 50 milioane, în cadrul Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind “Dezvoltarea carierei didactice”, urmând ca minimum 250.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi minimum 40.000 profesori din mediul universitar să primească suma de 150 euro.
“Un proiect mai vechi care a fost întrerupt în 2010 se numea atunci «Suta de euro pentru cărţi», fiecare cadru didactic primea echivalentul în lei a 100 de euro pentru a-şi achiziţiona cărţi. Acest drept în perioada crizei a fost anulat, iar noi, acum, în urma discuţiei cu colegii din Guvern şi cu sindicatele, am găsit această nouă formulă”, a afirmat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Acesta a arătat că alocarea totală financiară pentru program este de 50 milioane euro, iar banii vor fi plătiţi în câteva săptămâni către universităţi şi inspectorate şcolare, care la rândul lor vor vira banii către cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar.
Ministrul a precizat că, spre deosebire de programul în care profesorii erau obligaţi să justifice suma de 100 euro cheltuită pentru cărţi, de data aceasta cadrele didactice nu vor mai deconta cei 150 de euro.
“De data aceasta, nu există condiţionare strictă de a cumpăra cărţi şi a deconta prin facturi, ci este vorba de o sumă forfetară pe care profesorii o pot folosi pentru achiziţia de materiale didactice, cărţi, participare la cursuri, conferinţe şi aşa mai departe (…) Nu vorbim de deconturi, ci vorbim de o pagină în care fiecare cadru didactic spune cum a folosit cei 150 de euro în raport cu dezvoltarea profesională a fiecărei persoane”, a arătat Pricopie.
El a adăugat că, în viitor, ministerul va încerca să folosească POSDRU şi pentru a creşte alocaţiile bugetare pentru bursa socială “Bani de liceu”, pentru naveta elevilor şi a cadrelor didactice, precum şi pentru bursele studenţilor doctoranzi şi post-doctoranzi.
M.P.Au fost desemnaţi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare 23 Oct 2014

Preşedinţii şi locţiitorii celor 327 de secţii de votare ce vor fi amenajate pentru alegerile prezidenţiale au fost desemnaţi ieri prin tragere la sorţi, în sistem informatic. Aceştia au termen până vineri, la ora 12:00, să meargă să-şi ridice împuternicirile.

Tragerea la sorţi a preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora a avut loc miercuri la sediul Tribunalului Gorj, în prezenţa preşedintelui instituţiei, judecătorului Radu Gheorghe. Pe liste s-au înscris aproape 1.400 de gorjeni, marea lor majoritate cu studii superioare. “Avem un total de 1373 de persoane înscrise, dintre care 620 cu studii juridice, 699 cu alte studii superioare şi 54 cu studii medii”, a precizat Radu Gheorghe. Prioritate au avut persoanele cu studii juridice şi cu domiciliul în localitatea secţiei de votare. “Din cadrul acestor birouri electorale ale secţiilor de votare nu vor face parte magistraţi, neînscriindu-se pe respectiva listă. Raţiunea de a fi cu prioritate jurişti rezidă în faptul că sunt necesare diverse interpretări ale legii potrivit căreia se desfăşoară alegerile prezidenţiale şi atunci este firesc ca oamenii să fie în măsură să dea interpretarea corectă dacă este vreo dispută asupra unei prevederi legislative. De asemenea, un criteriu avut în vedere la crearea acestui program este localitatea de domiciliu, iar în situaţii în care nu este persoană doritoare să participe din respectiva localitate, din cea mai apropiată localitate celei în care se situează biroul secţiei de votare”, a explicat preşedintele Tribunalului Gorj.

foto 032Tragere la sorţi în sistem informatic
Ca şi în anii trecuţi, tragerea la sorţi s-a făcut în sistem informatic, după un program adoptat în prezent şi de alte instanţe din ţară. “Acest program a fost adoptat de alte şase instanţe din ţară. Trageri la sorţi cu acelaşi program se fac şi la Arad, Caraş-Severin, Mureş, Vaslui, Dolj şi Vrancea. E o modalitate mai elegantă, simplă, eficientă, transparentă. În ediţiile trecute a fost verificat şi răsverificat din partea partidelor. Speculaţiile nu vor dispărea niciodată dar programul este atât de transparent încât şi dacă s-ar formula o contestaţie, aplicaţia are un log şi se poate vedea de ce acea persoană a ieşit şi din ce motiv, adică câte persoane au fost disponibile, a câta persoană a fost extrasă, în ce moment. Până în prezent nu au fost formulate contestaţii”, a declarat Dragoş Cambrea, specialistul IT al Tribunalului Gorj. Şi de această dată, numărul persoanelor cu studii juridice care s-au înscris pe liste la nivelul municipiului Târgu-Jiu l-a depăşit pe cel al posturilor disponibile, ceea ce înseamnă că persoanele cu studii superioare în alte domenii sau cu studii medii nu au avut nicio şansă să fie desemnaţi preşedinţi sau locţiitori. Tocmai de aceea, reprezentanţii Tribunalului Gorj recomandă ca pe viitor doritorii cu domiciliul în Târgu-Jiu şi cu studii superioare să se înscrie pentru alte localităţi. “Întotdeauna în Târgu-Jiu se înscriu mai multe persoane cu studii juridice decât numărul de posturi disponibile. Asta înseamnă că persoanele cu studii superioare de altă natură se înscriu degeaba pentru Târgu-Jiu. Recomandarea mea ar fi să încerce în teritoriu, pentru că acolo de multe ori chiar avem deficit de participare. În Târgu-Jiu nu vor ieşi niciodată; sunt suficienţi jurişti care să ocupe aceste posturi”, a explicat Dragoş Cambrea.

Împuternicirile se ridică până vineri
Rezultatele tragerii la sorţi au fost publicate pe site-ul Tribunalului Gorj – www.tgorj.ro. Candidaţii sunt aşteptaţi să-şi ridice împuternicirile de la sediul Tribunalului Gorj până vineri, la ora 12:00. Persoanele care, din varii motive, nu pot ridica împuternicirea şi, implicit, nu pot participa în cadrul comisiei în funcţia investită, sunt obligate să depună o cerere de retragere, precum şi documente justificative pentru motivul retragerii, la Biroul Electoral Judeţean Gorj. Dacă cererile sunt admise, BEJ Gorj transmite o decizie Tribunalului Gorj pentru înlocuirea persoanelor retrase. Neîndeplinirea obligaţiilor participanţilor, de ridicare a împuternicirii sau justificare a retragerii poate fi sancţionată cu amendă administrativă.
Roxana LupuProcesul lui Moșoiu se apropie de sentință 23 Oct 2014

Cel mai greu proces penal pe care primarul Vasile Moșoiu îl are pe rolul instanțelor de judecată are șanse mari să fie finalizat toamna aceasta cu o sentință, ieri magistrații dispunând ca următorul termen de judecată să fie peste doar o săptămână, după ce, până acum, distanța între termene era mult mai mare. La dosar a fost depus la începutul lunii un raport de expertiză, iar apoi obiecțiuni din partea inculpaților, în proces fiind judecate mai multe persoane, instanța dându-le răgaz acestora fix o săptămână pentru a vedea obiecțiunile respective.
Fostul primar din Drăguțești, Vasile Modroiu, dar și omul de afaceri Valentin Frunză și dirigintele de șantier Nicolae Isar, implicat, la rândul său, și într-un alt dosar, cel al afacerilor ilegale de la Primăria Peștișani în care, de asemenea, este judecat. Toți sunt acuzați că au prejudiciat bugetul comunei Drăguțești cu circa 400.000 de lei pentru a construi un pod și niște podețe peste râul Jiu. Anchetatorii au descoperit că s-au plătit lucrări care nu au fost executate, că procedura de achiziții nu a fost respectată și că edilii, atât fostul, cât și actualul, au încercat să acopere ilegalitățile cu acte, edilii fiind acuzați de abuz în serviciu în formă calificată, primarul Moșoiu mai primind toamna aceasta o condamnare cu suspendare de un an de zile într-un alt dosar penal, în care sentința nu este definitivă.
Gelu Ionescu“Ziua Uşilor Deschise” la Tribunalul Gorj 23 Oct 2014

Cu prilejul “Zilei Europene a Justiţiei Civile”, sărbătorită pe data de 24 octombrie, Tribunalul Gorj organizează “Ziua Uşilor Deschise”, evenimentul în cadrul căruia toţi cei interesaţi vor putea vizita Palatul Justiţiei situat în Târgu-Jiu, pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 34, unde instanţa îşi desfăşoară activitatea.

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Gorj, scopul acestei acţiuni este acela de informare a celor interesaţi despre activităţile instanţelor judecătoreşti, precum şi despre modul de desfăşurare a procesului judiciar, urmărindu-se totodată conştientizarea de către cetăţeni a faptului că instanţele de judecată desfăşoară o activitate de interes public, în folosul acestora. Cu ocazia evenimentului vor fi puse la dispoziţia vizitatorilor un set de informaţii cu privire la importanţa “Zilei Europene a Justiţiei Civile”, precum şi un set de materiale care să vină în sprijinul justiţiabililor, respectiv: broşurile “Ziua europeană a justiţiei civile”, “Organizarea sistemului judiciar”, “Admiterea în magistratură” şi “Organigrama CSM”; ghid practic – modele de cereri în materie penală; ghid practic – modele de cereri în materie civilă. “Grupurile de lucru, constituite cu ocazia acestui eveniment, vor asigura vizitatorilor accesul în încăperile care prezintă importanţă pentru activitatea judiciară. Invitaţia se adresează tuturor celor interesaţi şi în special elevilor şi studenţilor dornici să afle aspecte practice ale înfăptuirii justiţiei. Persoanele interesate de vizitarea Palatului de Justiţie, vor lua legătura cu expertul în comunicare, Corina Brăiloiu la numărul de telefon 0253/218.661, până la data de 23 octombrie 2014, ora 15:00”, se precizează într-un comunicat emis de Tribunalul Gorj.
R.L.Gura târgului – Fometescu caută chiriaşi 23 Oct 2014

Gheorghe Fometescu, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, vrea să scoată 180 de euro pe lună din chiria unui apartament. Acesta a postat anunţuri de închiriere pe diverse site-uri de anunţuri renumite la nivel naţional, în speranţa că se vor găsi chiriaşi în cel mai scurt timp posibil. Apartamentul pe care Fometescu vrea să îl închirieze are două camere, 54 mp, este decomandat, şi este situat în centrul municipiului Târgu-Jiu. În anunţul postat, se menţionează că spaţiul este pretabil pentru firme şi birouri, iar proprietarul apartamentului a pus o singură condiţie viitorilor chiriaşi: să îi plătească în avans chiria pe 3 sau 6 luni de zile.Primăriile din tot judeţul primesc cereri pentru ajutoarele la încălzire 23 Oct 2014

Prezentă ieri la şedinţa lunară a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Gorj, directoarea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Viorica Roşianu,a declarat că toate primăriile din judeţul Gorj primesc în această perioadă cereri pentru acordarea ajutorului la încălzirea locuinţelor în sezonul noiembrie 2014 – martie 2015. Ajutorul pentru încălzirea locuinţei este destinat cetăţenilor care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică în sistem centralizat, energie electrică sau cărbune, lemne ori combustibili petrolieri, sau gaze naturale, şi al căror venit net lunar pe membru de familie este de până la: 786 lei în cazul familiilor care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică în sistem centralizat şi 1.082 lei în cazul persoanelor singure care utilizează acest tip de încălzire; 615 lei în situaţia în care încălzirea locuinţei se realizează cu gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni ori combustibili petrolieri.
“Ajutorul se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere. Familiile sau persoanele singure care îndeplinesc condiţiile legale se depun individual la primăria comunei ori oraşului unde cetăţenii au domiciliul. Alături de cerere şi declaraţie, gorjenii trebuie să ataşeze acte doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia, dar şi acte privind situaţia juridică a locuinţei. Pentru a beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinţei începând cu luna viitoare, cererea, declaraţia şi actele aferente trebuie depuse de cetăţeni până la data de 20 noiembrie”, a declarat Viorica Roşianu, şefa AJPIS Gorj.
În sezonul rece 2013 – 2014, AJPIS Gorj a efectuat plata pentru un număr mediu de 15.622 de persoane singure şi familii beneficiare din judeţul nostru, sumele plătite fiind de 4.381.211 lei. Din acestea, 1.526 de ajutoare au fost acordarea pentru încălzirea cu energie termică în sistem centralizat, 6.591 pentru gaze naturale, 172 pentru încălzirea cu energie electrică, şi 7.333 de beneficiari au primit subvenţii pentru încălzirea cu lemne, cărbuni ori combustibili petrolieri.
Izabella MolnarIndemnizaţiile persoanelor cu handicap, achitate pe septembrie 23 Oct 2014

Conducerea Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu a făcut săptămâna trecută plata pe carduri şi prin mandate poştale către toţi asistenţii personali şi beneficiarii de indemnizaţii de însoţitor de pe raza municipiului.

Luna octombrie nu a adus întârzieri la plata sumelor aferente însoţitorilor şi asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap aferente lunii trecute. Astfel, potrivit Rodicăi Tomoială, consilier juridic în cadrul DPPS Târgu-Jiu, în cursul săptămânii anterioare, a fost virată suma de 212.025 lei către cei 319 însoţitori ai persoanelor cu handicap, şi suma de 250.069 lei pentru cei 219 asistenţi personali. Suma totală virată de DPPS Târgu-Jiu, aferentă lunii septembrie, către aceste două categorii de beneficiari a fost de 462.094 lei. Suma este mai mare faţă de lunile trecute şi asta deoarece pe liste au mai intrat noi beneficiari.
Posturile totale aprobate pentru aceste două categorii de persoane de către Consiliul Local Târgu-Jiu este de 550 de locuri, în prezent, la nivelul municipiului existând 538 de asistenţi şi însoţitori, cu patru mai mulţi la plată faţă de luna trecută. “Dinamica este una continuă deoarece numărul acestora diferă de la lună la lună în funcţie de controlul anual pe care trebuie să-l efectueze persoana bolnavă. Dacă, în prezent, un cetăţean este încadrat cu gradul I de handicap, şi la controlul de 12 luni, medicul îl reduce la gradul II, persoana în cauză iese de pe tabelele noastre”, a explicat consilierul juridic din cadrul DPPS Târgu-Jiu.
Diferenţa dintre asistenţii personali şi cei care primesc indemnizaţia de însoţitor, este că cei din urmă beneficiază lunar de suma de 670 de lei, iar asistentul, pe lângă venitul lunar ce îi revine de 900 lei brut şi 670 lei net, are şi contract de muncă, fiindu-i plătite şi contribuţiile către stat.
Izabella MolnarPortal de depunere on-line a documentelor pentru cetăţenii străini 23 Oct 2014

Inspectoratul  General pentru  Imigrări a pus la dispoziţia cetăţenilor din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European, Confederaţia Elveţiană, ţări terţe şi persoanelor juridice, aflate pe teritoriul României, un portal de depunere on-line a documentelor privind regimul străinilor şi al cetăţenilor comunitari. Metoda de lucru lansată urmăreşte scurtarea timpului de aşteptare în faţa ghişeului şi eficientizarea procesului de preluare a cererilor.

Inspectoratul  General pentru Imigrări invită solicitanţii să utilizeze aplicaţia www.portaligi.mai.gov.ro  pentru a beneficia de servicii publice eficiente şi rapide. “Prin lansarea acestui serviciu oferim aplicanţilor oportunitatea de a face dovada îndeplinirii condiţiilor legale prin încărcarea on-line a documentelor justificative, înainte de prezentarea la birourile de lucru cu publicul. Documentele sunt verificate de operatori care asigură un feed-back on-line şi programează solicitantul la o dată şi oră stabilite pentru a se prezenta la ghişeele special amenajate şi dotate, în vederea preluării datelor biometrice şi a confruntării cu documentele originale. De asemenea, aplicaţia oferă utilizatorului posibilitatea de a verifica on-line, în orice moment, statusul cererii sale. Termenul legal de soluţionare al acesteia curge de la data prezentării la ghişeu. Aplicaţia contribuie, în mod semnificativ, la creşterea eficienţei în rezolvarea cererilor adresate structurilor de imigrări din toată ţara. Prelucrarea datelor se realizează în mod organizat şi controlat, existând în permanenţă posibilitatea unei interacţiuni cu solicitanţii pentru obţinerea cât mai rapidă a datelor necesare şi procesarea lor”, informează reprezentanţii Biroului pentru Imigrări Gorj. Portalul poate fi accesat din prima pagină a site-ului oficial al Inspectoratului General pentru Imigrări sau direct la adresa: https://portaligi.mai.gov.ro. Cetăţenii străini care doresc să depună on-line cereri prin intermediul portalului trebuie să urmeze următorii paşi: accesarea portalul la adresa https://portaligi.mai.gov.ro; crearea unui cont în portal utilizând o adresă de email validă şi o parolă; introducerea cererii şi a documentelor anexă necesare, scanate (dimensiunea maximă a fiecărui document este de 5 MB); transmiterea cererii completată şi verificarea datei şi a orei la care au fost programaţi; prezentarea la ghişeu la data şi ora programată în vederea preluării datelor biometrice; verificarea on-line a statusului cererii; prezentarea la termenul prevăzut pentru ridicarea documentului.
R.L.Programul candidatului Ponta, prezentat în cartierele Slobozia şi Bârseşti 23 Oct 2014

Staff-ul de campanie a Alianței PSD – UNPR –PC s-a deplasat ieri după-amiază în cartierele componente Municipiului Tg. Jiu, Bârsești și Slobozia pentru a se întâlni cu cetățenii și a le prezenta programul candidatului Victor Ponta.
barsesti campaniePreședintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, președintele PSD Tg-jiu, Aurel Popescu, consilierii locali Liliana Luca, Gabriel Giorgi și Mihai Gherghe, dar si încă 30 de tineri si militanți PSD au stat de vorbă cu oamenii, care au înțeles că Victor Ponta este cea mai bună opțiune pentru România.
barsesti campanie (2)Victor Ponta își asumă un stil diferit de exercitare a funcției prezidențiale, fără conflict și mai mult dialog și implicare din partea tuturor forțelor politice și sociale dispuse să lucreze pentru un nou proiect de țară.
barsesti campanie (3)Reformele propuse de Victor Ponta sunt în linia celor necesare consolidării economiei, a statului de drept și pentru o societate echitabilă și inclusivă.
barsesti campanie (4)Concluzia unanimă a fost una singură: Alianţa PSD- UNPR- PC are puterea, resursele umane şi forţa de a lupta pentru ca Victor Ponta să devină Președintele României.
M.P.

barsesti campanie (5)Câinii fără stăpân din Gorj, monitorizaţi de autorităţi 23 Oct 2014

Centrul Canin, care funcţionează în subordinea Primăriei Târgu-Jiu, şi adăpostul privat al Asociaţiei Pro Animals, sunt singurele locaţii din judeţ care, la ora actuală, găzduiesc câinii fără stăpân. Potrivit lui Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis în acest an, un ordin privind identificarea câinilor fără stăpân din adăposturi prin microcipare.
“La nivelul judeţului, în perioada următoare, în condiţiile alocării unor sume suficiente, vor fi înfiinţate adăposturi pentru câinii fără stăpân în mai multe localităţi, fiind deja în curs de finalizare lucrările de amenajare în municipiul Motru şi oraşul Rovinari. Deşi în Târgu-Jiu există singurele adăposturi destinate câinilor fără stăpâni, există totuşi un număr considerabil de patrupede care circulă în spaţiul public. Deşi au fost înregistrate numeroase sesizări cu privire la abandonul animalelor, atât la nivelul DSVSA Gorj, cât şi la nivelul asociaţiilor de protecţie a animalelor, identificarea celor care au abandonat câinii respectivi a fost imposibil de realizat”, a precizat şeful DSVSA Gorj. În urmă cu scurt timp, la nivelul DSVSA Gorj, a fost înfiinţat Compartimentul Poliţia Sanitară Veterinară a Animalelor, care va avea următoarele atribuţii specifice: controlează respectarea normelor în vigoare cu privire la protecţia animalelor din adăposturile de câini şi verifică modul de aplicare a legislaţiei în vigoare cu privire la gestiunea câinilor fără stăpâni; verifică planurile de gestiune elaborate şi aplicate de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân; implementează planurile de control privind gestiunea câinilor fără proprietari, controlează completarea registrelor de la sediile adăposturilor pentru câini, constată şi aplică sancţiuni conform prevederilor legale în vigoare.
“În prezent, nu există personal încadrat la Compartimentul Poliţia Sanitară Veterinară a Animalelor, dar, imediat ce legislaţia va permite, se vor organiza concursuri pentru a fi completată organigrama, ceea ce va permite o implicare mai activă a DSVSA Gorj în aplicarea planurilor de gestionare a câinilor fără stăpân”, a declarat directorul instituţiei, Ion Iliuţă.
Izabella MolnarCampania PSD, continuă la Runcu 23 Oct 2014

Echipa de campanie a Alianței PSD- UNPR-PC și-a propus să ajungă în fiecare localitate în parte, astfel încât Gorjul să cunoască în detaliu programul pe care îl are Victor Ponta pentru o Românie Unită.
runcuVicepreședintele PSD Gorj, Bebe Ionică, vicepreședintele PSD Gorj, Alecu Drăgoi, primarul comunei Runcu, Adi Câmpeanu au continuat ieri, discuțiile cu cetățenii comunei Runcu.
Oamenii și-au arătat sprijinul și respectul pe care îl au față de deputatul de Tg.jiu, candidat la alegerile pentru Președinția României.
runcu (3)“Este a cincea sau a șasea zi când, împreună cu vicepreședinții PSD de la nivelul județului Gorj, am procedat la discutarea din casă în casă cu cetățenii comunei Runcu. Astăzi am discutat cu cetățenii satului Runcu, zilele trecute cu cetățenii satelor Răchiți, Valea Mare, Bâlta, Bâltișoara urmând ca în zilele următoare să ajungem la Dobrița și Suseni.

runcu (2)Discutăm cu cetățenii și le explicăm faptul că trebuie să voteze cu Victor Ponta pentru că avem obligația, ca județ, să dăm Președintele României”, a spus Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu.
runcu (4)Victor Ponta își dorește o Românie cu un stat de drept consolidat ireversibil, cu o economie solidă, cu o societate care prețuiește munca și distribuie bunăstarea în mod echilibrat, nu doar pentru un grup privilegiat și clientelar.
M.P.

runcu (8) runcu (7)Ca la noi, la nimeni – Cârcoteli da, programe ba! 23 Oct 2014

Pe aici, pe la porţile Orientului ne-am obişnuit greu cu presupusa democraţie la care am avea dreptul. Măcar acum, după 25 de ani trecuţi de la Marea Învălmăşeală din Decembrie ‘89. N-aş vrea să par plin de tristeţi iremediabile şi lipsit complet de optimism.
Totuşi, deocamdată, candidaţii la alegerile prezidenţiale se dedau – în marea lor majoritate – la cârcoteli şi cârteli mărunte. Să fie vorba de o lipsă crasă de educaţie politică şi economică? Greu de spus. Doar despre actualul prim ministru Victor Ponta am mărturia unui fost ambasador de loc din Baia de Fier, Excelenţa Sa Aurel Turbăceanu, care-mi spunea că, cu vreun an şi jumătate înainte de a se crea USL, preşedintele PSD lua meditaţii de la profesori universitari la ASE. Şi iată că-i folosesc acum, în actul de guvernare, cunoştinţele economice căpătate atunci.
Practic, economia pe care-o cunoaşte incomparabil mai bine decât un fost profesor de fizică – la Klaus Iohannis mă refer -, ce se laudă cu ale lui şase case cumpărate cu banii din meditaţii. Că acesta a fost primul răspuns. De atunci s-a tot răzgândit şi mai ieri-alaltăieri a dat a cincea variantă pentru achiziţionarea caselor. Experienţa din administraţia locală, ca primar al urbei Sibiu, se vede treaba că nu i-a folosit prea mult. Din moment ce la capitolul program economic aduna sume de multe miliarde, ce depăşeau cu mult bugetul României şi, oricum, nu ţineau seama de tratatele semnate de România cu Comisia Europeană pentru anii 2013-2020. Şi mai este ceva. Preşedintele nu are în fişa postului actul de guvernare, acesta revenindu-i primului ministru. Dar la gafe doar Elena Udrea îl întrece.
Unui viitor preşedinte i-ar trebui un program de ţară. Nu faptul sau ştirea lansate de Ziarul de Cluj, pe surse, că între turul unu şi turul doi  al alegerilor prezidenţiale ne-am trezi, aşa, pe nepusă masă, cu Angela Merkel, Cancelarul Germaniei într-o vizită de susţinere a sa, chiar la Sibiu.
Dacă va fi aşa, le-am da apă la moară acelora care pretind că finanţarea lui Klaus Iohannis este aportul unor oameni de afaceri din Germania, aşa cum susţine contracandidatul său Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PRM. Care, evident, ca de obicei, susţine că totdeauna a avut şi are dreptate.
Ca să ne amuzăm niţel, iată ce zice Elena Udrea despre băsism: „Băsistul este cel care se luptă pentru nişte valori, care duce această luptă până la capăt, acesta e băsistul bun”. Măi, să vezi. Chiar nu-şi dă seama că ideea cu „lupta până la capăt” este furată din vocabularul şi programul lui Victor Ponta?  Îl defineşte şi pe băsistul rău, referindu-se la aceia care-au fugit ca şoriceii de pe corabia naufragiată a vaporeanului Traian Băsescu şi n-o votează pe domnia sa.
Chit că, băsiştii – indiferent cum sunt ei – au protecţie din partea Jupânului de la Cotroceni şi nu ajung pe la DNA. Acolo unde fac pârtie doar cei care sunt membri ai PSD.
De ce n-or fi chemaţi şi Radu Berceanu, Adriean Videanu şi alţi şmecheri foşti miniştri în Guvernul PreşBăsescu-Boc, lideri ai PDL ori chiar ginerii preşedintelui? Şi se mai spune că Justiţia este independentă! Dac-ar fi aşa, atunci de ce acuză şi anchetează numai din rândul social-democraţilor?!
ION PREDOŞANUPeste 20 de tone de cărbune, confiscate de poliţiştii gorjeni 23 Oct 2014

Poliţiştii din Motru şi Rovinari au confiscat marţi peste 20 de tone de cărbune fără documente de provenienţă. Şoferii autoutilitarelor în care a fost descoperit cărbunele au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 2.000 lei, respectiv 500 lei.

În cursul zilei de 21 octombrie, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Motru au depistat pe D.J. 673-Bolboşi un bărbat, în vârstă de 40 ani, din comuna Bâlteni, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 15.460 kg bulgări de cărbune lignit, fără să deţină documente necesare efectuării transportului. “Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2.000 lei, conform Legii nr. 12/1990, iar ca măsură complementară s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a întregii cantităţi de cărbune”, a anunţat Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.  În cursul aceleiaşi zile, poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Rovinari au depistat pe strada Tineretului, în localitate, un bărbat, în vârstă de 46 ani, din comuna Fărcăşeşti, în timp ce transporta cu o autoutilitară, cantitatea de 5.160 kg bulgări de cărbune lignit, fără să deţină documente legale de provenienţă. Şi în acest caz s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a întregii cantităţi de cărbune, iar şoferul autoutilitarei a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 500 lei.
R.L.Agricultura pe înţelesul tuturor / Bolile caisului și piersicului 23 Oct 2014

Caisul și piersicul sunt specii pomicole care nu găsesc în Gorj condiții optime de cultură. Durata de viață a acestor plante rareori poate depăși 15 ani iar calitatea fructelor este mai mult decât îndoielnică. Se pare că aceste specii pomicole suferă de o boală care provoacă astuparea vaselor conducătoare de sevă și de aceea viața lor este scurtă pentru o specie pomicolă. De origine orientală, Persia – Iranul de azi, ele sunt puternic atacate de multe ciuperci parazite sau virusuri. Astfel :
1 – Boala plumbului – Stereum purpureum – atacă frunzele care capătă o culoare gri-plumburie, cu luciu argintiu, sunt ondulate și mai subțiri decât cele sănătoase, deseori deformate și bășicate. Cad prematur iar lăstarii se dezvoltă mai greu, rămân mai scurți și ramifică anormal de mult. Multe flori avortează și deci reduc puternic fructificarea. Combatarea se face cu Befran 25 CS – 0,25 %.
2 – Făinarea – Spherotheca pannosa – atacă în special frunzele tinere din vârful lăstarilor tineri care se acoperă pe ambele fețe cu o pâslă albicioasă. Acestea rămân mici, se răsucesc, se usucă și cad prematur și lăstarii tineri sunt acoperiți cu pâslă albicioasă care toamna poate avea și unele puncte negricioase. Ciuperca atacă și fructele care rămân mici, sunt crăpate și cu pete albicioase. Combaterea se face cu : Afugan – 0,05 %, Ardent 50 SC – 0,013 %, Bavistin 50 DF – 0,07 %, Benomyl 50 WP – 0,07 %, Bumper 250 EC – 0,03 %, Benlate 50 WP – 0,07 %, Baycon 25 WP – 0,1 %, Bayleton 25 WP – 0,05 %, Choros 75 WG – 0,02 %, Clarinet – 0,1 %, Derosal 50 WP – 0,07 %, Euparen Multi 50 WP – 0,15 %, Fademorf 20 EC – 0,35 %, Goldazin 500 SC – 0,07 %, Kumulus S – 0,3 %, Kasumin 2 WP – 0,15 %, Labilite 70 WP – 0,2 %, Metoben 75 PU – 0,07 %, Nimrod 0,1 %, Orius 25 EW – 0,05 %, Rubigan 12 CE – 0,04 %, Saprol – 0,125 %, Score 250 EC – 0,01 %, Systhane 12 E – 0,04 %, Shavit 25 EC – 0,05 %, Topsin M 70 – 0,125 %, Trifmine 30 WP – 0,03 %, Vectra 10 SC – 0,03 % sau Zato 50 WG – 0,01 %, Zeamă bordeleză – 1 %.
piersic3 – Monilioza fructelor – Monilinia spp. – atacă frunzele, ramurile, florile și fructele în diverse stadii de creștere, practic întreaga plantă. În primăverile reci, ploioase, atacul este mai puternic și ramurile cu frunze și flori se veștejesc. Pe ramurile atacate frunzele bolnave atârnă în jos dar nu cad, însă florile se brunifică și cad iar ramurile se încovoaie sub formă de cârlig. Foarte multe din fructele atacate se brunifică, se zbârcesc și cad. Fructele coapte atacate prezintă pe suprafață mici zone galben-cenușiu, mai ridicate, iar pulpa putrezește. Coaja fructelor coapte atacate crapă și din fructe se scurge un lichid dulceag, lipicios care provoacă lipirea mai multor fructe între ele în pachete de fructe care se zbârcesc, putrezesc dar rămân lipite de ramuri atârnând de acestea. Combaterea, pe lângă igiena culturală (srtângerea tuturor fructelor din pom), presupune tratamente cu : Alcupral 50 PU – 0,2 %, Zeamă bordeleză – 0,5 %, Bravo 50 SC – 0,25 %, Carbendazin 50 SC – 0,1 %, Captadin 50 PU – 0,25 %, Captan 50 WP – 0,25 %, Dacmancoz 80 WP – 0,2 %, Dithane 50 WG – 0,2 %, Konker – 0,125 %, Merpan 50 PU – 0,25 %, Novozir MN 80 – 0,2 %, Onefung – 0,25 %, Ronila 50 DF – 0,07 %, Rovral 50 PU – 0,1 %, Rubigan 12 CE – 0,04 %, Saprol 190 EC – 0,1 %, Super champ 250 SC – 0,2 %, Sumilex 50 PU – 0,1 %, Score 250 EC – 0,05 %, Tiuram 75 PU – 0,4 %, Topsin 70 PU – 0,07 %, Tripomol -0,3 %, Vondozeb – 0,2 % sau Vondozeb 75 DG – 0,2 %.
4 – Ciuruirea micotică a frunzelor – Stigmina carpophila – atacă ramurile, frunzele și chiar și fructele. Pe frunze apar pete circulare, mici, verde-gălbui mai întâi și brun-roșietice apoi. Sub aceste pete țesuturile frunzelor mor, se desprind și cad imprimând frunzelor aspect ciuruit. Pe fructe apar pete mici, negricioase, circulare, adâncite. Pe ramuri se produc crăpături adânci, deschise. Combaterea constă în tratamente cu : Alcupral 50 PU – 0,2 %, Zeamă bordeleză + 0,5 %, Bravo 50 SC – 0,25 %, Carbendazin 50 SC – 0,1 %, Captadin 50 PU – 0,25 %, Captan 50 WP – 0,25 %, Dacmancoz 80 WP – 0,2 %, Dithane 50 WG – 0,2 %, Konker – 0,125 %, Merpan 50 PU – 0,25 %, Novozir MN 80 – 0,2 %, Onefung – 0,25 %, Ronila 50 DF – 0,07 %, Rovral 50 PU – 0,1 %, Rubigan 12 CE – 0,04 %, Saprol 190 EC – 0,1 %, Super champ 250 SC – 0,2 %, Sumilex 50 PU – 0,1 %, Score 250 EC – 0,05 %, Topsin 70 PU – 0,07 %, Vondozeb – 0,2 % sau Vondozeb 75 DG – 0,2 %.
5 – Bășicarea frunzelor de piersic – Taphrina deformans – atacă ramurile, frunzele, florile și fructele mai ales în primăverile și verile umede și reci. Pe frunze, mai ales pe cele din vârful ramurilor, apar umflături pe fața superioară și adâncituri pe cea inferioară imprimând frunzelor aspect bășicat, încrețit. Frunzele atacate capătă culoare roșiatică, apoi gălbuie și în final brună și se usucă. În adâncituri apare o pulbere fină, alb-gălbuie. Tinerii lăstari atacați se îngroașă și rămân mai scurți iar pe fructele atacate apar zone bășicate, de culoare brună și pielița lor crapă. Netratată boala provoacă plantelor, în timp, scurgeri puternice de clei. Combaterea constă în tratamente cu : Bravo 500 SC – 0,1 %, Carbendazin 500 SC – 0,1 %, Captan 50 WP – 0,25 %, Dithane Neotec 75 WG – 0,2 %, Derosal 50 SC – 0,07 %, Goldazin 500 SC – 0,1 %, Mancozeb 800 – 0,2 %, Merpan 50 PU – 0,25 %, Novozir MN 800 – 0,2 %, Sillit 65 WP – 0,2 %, Systhane CPU – 0,2 %, Vondozeb – 0,2 % sau Zeamă bordeleză – 0,5 %.
6 – Ulcerația bacteriană – Pseudomonas spp. – atacă lăstarii tineri, frunzele și fructele. Pe frunze apar pete circulare, punctiforme, de 1 – 5 mm diametru, de culoare verde închis cu aspect apos. În dreptul acestor pete apare o peliculă umedă de lichid ușor gălbui ieșit chiar din frunză. Țesuturile atacate mor și cad dând frunzei un aspect ciuruit. La un atac puternic multe frunze cad. Mugurii atacați se umflă și se veștejesc iar pe lăstari apar pete alungite, de 7 – 8 mm. Scoarța ramurilor atacate se distruge, devine brună, crapă și prin crăpături se scurge clei. Aceste răni se măresc cu timpul și evoluează în ulcerații deschise. Pe fructele tinere apar excavații pline cu bacterii. Pe fructe apar pete cu crăpături, aceste fructe putrezesc și cad. Boala se poate propaga prin altoire și este favorizată de precipitațiile abundente. Combaterea constă în tratamente cu : Alcupral 50 PU – 0,2 %, Zeamă bordeleză + 0,5 %, Bravo 50 SC – 0,25 %, Carbendazin 50 SC – 0,1 %, Captadin 50 PU – 0,25 %, Captan 50 WP – 0,25 %, Dacmancoz 80 WP – 0,2 %, Dithane 50 WG – 0,2 %, Konker – 0,125 %, Merpan 50 PU – 0,25 %, Novozir MN 80 – 0,2 %, Onefung – 0,25 %, Ronila 50 DF – 0,07 %, Rovral 50 PU – 0,1 %, Rubigan 12 CE – 0,04 %, Saprol 190 EC – 0,1 %, Super champ 250 SC – 0,2 %, Sumilex 50 PU – 0,1 %, Score 250 EC – 0,05 %, Topsin 70 PU – 0,07 %, Vondozeb – 0,2 % sau Vondozeb 75 DG – 0,2 %.
7 – Alternarioza – Alternaria capsici annui – atacă pe frunze prin pete rotunde de culoare brună care pot fi separate sau unite. Aceste frunze se usucă și cad. Pe flori provoacă pete brun alungite pe sepale iar fructele crude se usucă și cad. Pe fructele mature apar pete circulare, negre și profunde în zona codiței. Tratamentul se face preventiv sau la apariție cu: Alcupral – 0,5%, Zeamă bordeleză – 0,75%, Bravo – 1,5 – 2 l / ha, Euparen – 0,15%, Folpan – 0,25%, Konker – 1,25 l / ha, Labilite – 0,2%, Mancozeb – 2 kg / ha, Melody – 0,3%, Novozir – 0,2%, Poliram – 0,2%, Ridomil – 3,5 kg / ha, Systhane – 0,2%, Sancozeb – 2 kg / ha sau Tripomol – 0,2%.
Respectați cu strictețe regulile de protecția muncii, perioada de repaus înainte de recoltare și indicațiile producătorilor menționate pe ambalajele pesticidelor folosite și păstrați-le pe acestea pentru eventuale litigii sau neînțelegeri. Acordaţi atenţie deosebită protecţiei familiilor de albine procedând în mod corespunzător.
Ing. Ion VeliciEnergia vrea victorie în restanţa de la Piteşti 23 Oct 2014

Energia Târgu-Jiu caută să recupereze punctele pierdute în meciul cu SCM U Craiova în partida restantă cu BCM U Piteşti.
Antrenorul Energiei vede în adversarul de astăzi unul extrem de dificil, în opinia sa e a doua echipă ca valoare din campionatul intern, după Asesoft: “Am urmărit toate echipele până acum. Din punctul meu de vedere după Ploieşti, Piteştiul e cea mai bună echipă. din moment ce jucăm în deplasare contra lor e al doilea meci ca dificultate din acest sezon. Ca şi echipă sunt buni în atac, cea mai mare putere e la nivelul conducătorilor, au doi centrii puternici şi buni, dar au şi unul din cei mai buni fundaşi din Ligă”, a declarat Antonis Constantinides. Cu toate acestea, tehnicianul cipriot spune că ştie cum echipa sa se poate impune: “Este o echipă care are multe aspecte negative în atac şi apărare. Încercăm să ne pregătim pentru că mergem la victorie. Am discutat cu jucătorii că nu vom alege meciul la care mergem să câştigăm sau nu, putem câştiga oriunde, şi mergem la Piteşti să câştigăm. Trebuie să facem lucruri bune acolo în atac şi apărare pentru a câştiga, nu este uşor, dar nu avem nimic de pierdut. Presiunea e în partea cealaltă, şi asta am spus şi jucătorilor. Dacă vom câştiga acest meci vom avea mai multe beneficii, nu doar cele două puncte, iar dacă vom pierde e doar un eşec în deplasare. Dacă le anihilăm punctele forte, având probleme defensive putem să câştigăm marcând în momentele oportune”, a spus Constantinides.
Partida se anunţă una echilibrată, piteştenii pornind cu prima şansă privind prin prisma faptului că vor fi gazdele întâlnirii: “Am spus şi jucătorilor şi sper să fi înţeles, chiar dacă Piteşti e o echipă bună, dar nu e mult mai bună ca noi, de exemplu dacă s-ar juca la Târgu-Jiu, noi am fi favoriţi. Acum jucăm în deplasare pe terenul lor, iar din moment ce ţinta noastră e să intrăm în play-off de pe un loc bun, aşa că trebuie să câştigăm şi în deplasare. Putem juca împotriva unor echipe bune”, a mai declarat Constantinides.
Troupe, Kremen şi Turner sunt apţi pentru meciul de la Piteşti deşi ultimii doi, după partida cu BC Timişoara, au acuzat unele probleme. Singurul care nu este 100% apt este Darby, dar Constantinides este sigur că acesta va evolua, cu toate că nu ar dori să forţeze, meciul cu Tartu Rock din FIBA EuroChallenge fiind destul de aproape: “Am discutat cu el, nu e genul să stea deoparte, va trage de el, va încerca să joace, şi apoi având zile libere până la meciul următor va avea timp să-şi revină”, a mai spus antrenorul cipriot al Energiei.
Meciul Energiei de la Pitești este programat a se disputa astăzi, în Sala Sporturilor “Trivale”, cu începere de la ora 18:00, şi va putea fi urmărit live, pe Digi Sport 2.
Cristi ConstantinescuBiserica din lemn din Dealul Ciorăştilor 23 Oct 2014

În dealul Ciorăştilor din satul Glodeni, comuna Bălăneşti, a fost adusă în anul 1869 o biserică din lemn din satul Lilieci, sat desfiinţat în anul 1867. Aducerea bisericii în culmea dealului trebuie înţeleasă ca o necesitate spirituală a oamenilor, ca o întregire a construcţiilor de pivniţe, un adevărat sat unde îşi desfăşurau munca în cea mai mare parte a anului. Biserica, monument istoric, mărturiseşte despre o civilizaţie a lemnului cu rădăcini adânci în timp. Fiind situată într-o zonă izolată, pe deal, i-a asigurat supravieţuirea într-o formă nealterată de intervenţii ulterioare. Dangătul clopotului însemna rugă, alarmă, moarte, nu numai pentru oamenii aflaţi pe culmea dealului, ci şi pentru cei de jos, lăsaţi în vatra satului. Biserica a avut în jurul ei cimitirul care a primit în pământul său atât pe cei morţi pe deal, cât şi pe unii din vale. Astăzi, biserica din lemn se află într-un stadiu avansat de degradare. Acoperişul având învelitoarea din şiţă bătută într-o tehnică anume cu ajutorul cuielor din lemn s-a deteriorat. Ploile şi zăpada au pătruns în interior, degradând icoanele. Acest lăcaş de rugăciune şi meditaţie de o mare bogăţie spirituală ctitorit de oamenii locului unde s-au născut şi Eroii satului care au dus mai departe iubirea de patrie şi neam trebuie reparat şi pus în circuitul turistic, mai ales că dealul Glodenilor e plin de viţă de vie şi pometuri, iar la pivniţele oamenilor se poate ospăta câteva zile.
Grigore HaidăuIrina are nevoie urgent de 25.000 de euro pentru a-i fi salvată viaţa! 23 Oct 2014

Are doar 28 de ani din care ultimii şapte petrecuţi doar prin spitale, în căutarea unui diagnostic şi tratament corect. Ana Irina Tivig a uitat care este cursul normal al vieţii, la o vârstă la care alţii se bucură din plin de tot ce le poate oferi aceasta. După numeroase internări şi intervenţii chirurgicale, medicii de la noi s-au declarat neputincioşi în găsirea unei soluţii salvatoare, singura speranţă fiind în momentul de faţă o clinică din Germania, care a mai tratat cazuri asemănătoare. Cele trei operaţii care ar urma să se desfăşoare în străinătate costă 25.000 de euro, o sumă mult prea mare pentru mama fetei, care nu a făcut altceva în ultimii şapte ani decât să umble cu ea dintr-un spital în altul şi să încerce orice este posibil pentru a o salva.

Boala Irinei a debutat în anul 2007, când fata avea 21 de ani. Nimic din trecutul său nu avea să prevestească cumplita suferinţă de care urma să aibă parte, perioada copilăriei şi adolescenţei fiind una normală, fără mari probleme de sănătate, bântuită doar de banalele răceli cu care se confruntă toată lumea. În jurul acestei vârste, când era studentă în ultimul an la o facultate din Bucureşti, în doar câteva luni a slăbit foarte mult ajungând de la 68 la 48 de kg. Iniţial, a pus totul pe seama stresului cauzat de participarea la cursuri şi angajării la o societate, pentru că în perioada facultăţii a dorit să şi lucreze pentru a putea să se întreţină singură. După un an petrecut între universitate şi locul de muncă a apărut starea de apatie, depresie, motiv pentru care a consultat un medic psihiatru. La trei zile după ce a început tratamentul prescris de acesta i-a apărut o paralizie pe partea dreaptă şi a început să nu mai poată să vorbească. Primul diagnostic, pus de un medic neurolog din Târgu-Jiu, a fost de COREE ACUTĂ SYDENHAM, o boală foarte rară care se manifestă prin mişcări necontrolate ale membrelor inferioare şi superioare. Primul episod acut al bolii s-a desfăşurat în noiembrie 2007, gravitatea situaţiei impunând internarea fetei la Spitalul de boli infecţioase Victor Babeş din Bucureşti. Din cauza mişcărilor necontrolate ale mâinilor şi picioarelor, Irina ajunsese să nu poată fi ţinută nici de trei persoane, dărâmând inclusiv patul de spital unde a fost internată, chiar dacă era legată. La Victor Babeş, unde a fost internată o lună de zile, medicii au confirmat diagnosticul pus de neurologul din Tg-Jiu, unul singur fiind sceptic în privinţa acestuia, suspectând o altă boală, respectiv o encefalită. Pentru stabilirea cu exactitate a unei nou diagnostic de felul acesta trebuia însă recoltat lichid cefalorahidian, lucru imposibil din cauza mişcărilor haotice.

Mama, sprijinul fiicei
La sfârşitul anului 2007, părinţilor li s-a spus că nu mai sunt şanse, tânăra mâncând din ce în ce mai puţin, bând apă doar cu paiul, riscând să intre în insuficienţă respiratorie. Mama fetei nu a acceptat cu seninătate ultimatumul medicilor şi s-a îndreptat spre un alt spital. Medicii de aici i-au prescris un alt tratament care a dus la o ameliorare a bolii în proporţie de 80%, lucru care a permis externarea şi întoarcerea acasă. După câteva luni de zile a revenit acea stare de slăbiciune cu dureri articulare foarte mari. A urmat un nou set de analize, medicul sub îndrumarea căruia s-a făcut investigaţia recomandându-i să meargă de urgenţă la Bucureşti, la Spitalul Clinic Fundeni, fiind suspectă de leucemie. Avea 22 de ani şi primise, din nou, un alt diagnostic cutremurător. La Fundeni i s-au refăcut din nou analizele şi a fost consultată de 2 medici, unul dintre aceştia întrebându-o dacă a făcut testul pentru Lupus. Rezultatul investigaţiilor a confirmat suspiciunea medicilor, diagnosticul principal pus fiind de Lupus eritematos sistemic cu atingerea unor organe sau sisteme, cele secundare fiind în număr de aproape 10, printre care putem enumera: hipertensiunea secundară altor afecţiuni renale, anemia în cursul unor boli cronice clasificate altundeva, acidoză, cistită acută, laringo-faringită acută, insuficienţă aortică.

Lupus eritematos, ultimul diagnostic
Noul diagnostic a picat ca un trăznet, părinţii încercând să rememoreze tot parcursul vieţii de până atunci, încercând să găsească o posibilă cauză a groaznicelor probleme de sănătate de mai târziu. Semnificativ le părea că în adolescenţă fata avusese frecvent probleme cu amigdalele. Nici unul din medicii consultaţi atunci nu le propusese ca şi metodă de eliminare a acestora, extirparea amigdalelor. Aceştia cred că este posibil ca infecţia de la amigdale să fi ajuns la talamus, s-a produs coreea, iar din cauza tratamentului agresiv administrat pentru cedarea acesteia s-a declanşat Lupusul eritematos. Au urmat 6 ani de tratament cu cortizon, medicament care îi conferea o oarecare stare de bine, dar care i-a afectat alte organe: plămânii, inima, rinichii. A făcut pericardită, intrase în insuficienţă respiratorie, iar mai târziu i-au fost afectaţi şi rinichii. Dacă pentru primele afecţiuni generate de tratamentul cu cortizon a fost nevoie de internări la Spitalul Fundeni, unde s-a scos lichidul din pericard, afecţiunile rinichilor au apărut în timp ce era internată la Spitalul Sfânta Maria.Creatinina îi urcase la 2, iar la insistenţele mamei fata a fost transferată la Spitalul de Nefrologie Carol Davila. În decurs de un an, creatinina a urcat la 8, medicul curant luând decizia să fie băgată în dializă la sfârşitul anului 2012. De atunci face 3 prize de dializă a câte patru ore pe săptămână. La un moment dat s-a pus în discuţie posibilitatea efectuării unui transplant de rinichi, mama făcând toate investigaţiile necesare pentru a-i putea dona unul. Medicii de la Bucureşti nu au fost de acord cu această posibilitate din cauza Lupus-ului, care ar fi putut afecta şi mai mult organele vitale. Familia s-a reorientat atunci şi a mers pe ideea de a trata iniţial Lupus-ul, pentru ca apoi să poată face transplantul de rinichi. Le-a fost recomandată o clinică din Germania unde se poate face transplant cu celule stem, care ar putea duce la remisia bolii, urmând ca ulterior să aibă loc transplantul. În Germania este singura clinică din Europa care face transplant de celule stem în cazul Lupusului, intervenţia şi tratamentul post-operatoriu fiind destul de costisitoare. Pentru a putea acoperi cheltuielile de spitalizare, mama fetei a scos inclusiv apartamentul în care locuieşte la vânzare, dar până acum nu s-a găsit un cumpărător. Termenul programat pentru intervenţia chirurgicală se apropie cu repeziciune, iar teama că nu ar putea suporta cheltuielile în Germania o aduce în pragul disperării pe mama fetei, care a încercat să găsească tot felul de soluţii pentru a o salva. Oricine poate aduce un plus de speranţă în acest caz, contribuind cu orice sumă direcţionată spre unul din următoarele conturi RO37BACX0000000401397000, în lei, sau RO10BACX0000000401397001, în euro, conturi deschise la UniCredit Ţiriac Bank, titular de cont Tivig Irina Ana, pentru strângerea fondurilor necesare. Orice gest poate duce la salvarea unei vieţi şi poate alunga din disperarea unor părinţi care se văd neputincioşi în faţa unor boli foarte greu de tratat, dar şi foarte costisitoare, pentru care statul român nu oferă nicio posibilitate de compensare. Din puţinul nostru putem readuce pe linia de plutire o viaţă, conştientizând că de o astfel de încercare, mult prea grea, s-ar putea lovi oricine, iar sprijinul acordat ne-ar dovedi încă o dată, măcar în faţa noastră, solidaritatea şi umanitatea.
M.P.Includerea Ansamblului Brâncuşi în UNESCO, agreată de ambasadorul Franţei 23 Oct 2014

Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, a vorbit despre includerea Ansamblului Brâncuşi de la Târgu-Jiu pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO cu ambasadorul Franţei în România, Francois Saint-Paul. Conform unui comunicat de presă emis de Senatul României la începutul acestei săptămâni, ambasadorul Republicii Franceze în România a fost însoţit la această întâlnire de membri ai Ambasadei Franţei la Bucureşti, respectiv Samuel Richard, consilier diplomatic II, Cristophe Pomez, ataşat cultural, director adjunct al Institutului Cultural Francez din Bucureşti şi Thomas Grand, ataşat pe probleme de audiovizual. În cadrul întrevederii, Georgică Severin a menţionat buna colaborare dintre Comisia pentru cultură şi media şi Ambasada Franţei la Bucureşti.
Totodată, Georgică Severin a amintit de contribuţia esenţială pe care Ambasada Republicii Franceze la Bucureşti a avut-o în vederea asigurării participării ţării noastre la Salonul Internaţional de Carte de la Paris (Salon du Livre) din martie 2013, eveniment la care România a fost invitată de onoare. “Conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului şi colaborarea româno-franceză în domeniu au constituit un alt subiect de discuţii ample. Partea franceză a afirmat interesul şi susţinerea sa pentru Ansamblul Brâncuşi (Ansamblului Monumental «Calea Eroilor») de la Târgu-Jiu, pentru includerea acestei opere a marelui artist român, care a trăit şi a murit în Franţa, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Domnul François Saint-Paul a subliniat că este firesc ca acest monument, de valoare excepţională universală, să devină obiectiv mondial UNESCO”, se arată în comunicatul de presă emis de Senat.
Izabella MolnarSpitalul Turceni a primit avizul pentru Compartimentul de Primiri – Urgenţe 23 Oct 2014

Conducerea Spitalului Orăşenesc Turceni a făcut demersuri pentru înfiinţarea unui Compartiment de Primiri – Urgenţe. Recent s-a primit avizul de la Ministerul Sănătăţii. Totuşi, până să devină funcţional CPU, mai sunt de realizat câţiva paşi, între care şi angajarea unui medic.

La Spitalul Orăşenesc Turceni sunt îndeplinite toate condiţiile pentru a fi înfiinţat un Compartiment de Primiri – Urgenţe. Demersurile au fost iniţiate la începutul acestui an, însă abia acum s-a primit avizul Ministerului Sănătăţii. Chiar şi aşa, mai sunt de parcurs câteva etape până când CPU va deveni funcţional. „Am primit avizul de la Ministerul Sănătăţii. Acum trebuie schimbată autorizaţia sanitară de funcţionare, la Direcţia de Sănătate Publică, după care trebuie să vină Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate să ne evalueze”, confirmă Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.

Se caută medic pentru CPU
În privinţa personalului ce urmează să deservească CPU, managerul Haţegan spune că asistenţii vor fi cei din spital, însă mai este nevoie de medici. Pentru început va fi angajat cel puţin un cadru medical. „Trebuie create posturi pentru medici şi, pentru început, angajăm măcar unul. Cât priveşte asistenţii, îi vom folosi pe cei din spital”, a declarat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni. Spitalul Orăşenesc Turceni asigură acordarea asistenţei medicale complete populaţiei din comunele: Turceni, Brăneşti, Borăscu, Ioneşti, Plopşoru, Ţânţăreni şi Urdari.
M.S.Educaţia…şi Lecţia de viaţă – «Decerebrarea» și «arta simulacrului» în societatea românească de azi 23 Oct 2014

Am revenit cu fervoare și o vom face și de acum înainte, cu aceeași pasiune și cu același interes legitim, care se regăsesc în provocările societății românești de ieri, de azi și de mâine, la ideile acroșante pe care le aflăm detaliate în excepționala lucrare «ROMÂNIA SUB INVAZIA MÂRLĂNIEI – O alertă sociologică», de Nicolae Grosu, Ionel Dănciuc, Cluj-Napoca, Editura “Ecou Transilvan”, 2014, pentru a expune o serie de implicații sociologice privind procesul «decerebrării» conștiinței apartenenței la comunitate și la psihologia grupului social, într-o societate în care «arta simulacrului» vădește resorturi nebănuite și chiar unele efecte devastatoare asupra comportamentului individual educațional, ca să nu mai vorbim despre impactul decisiv asupra mentalului colectiv!

“Folosesc cuvintele vulgare ca să arate că ei sunt într-o situaţie foarte bună”
Conceptul referitor la ceea ce numim «decerebrare» la nivelul segmentului social, desigur, nu se rezumă nicidecum la sensul strict etimologic pe care îl găsim în dicționar și care privește “o îndepărtare a emisferelor cerebrale, practicată experimental pe animale, în cadrul studiilor asupra funcțiunilor diferitelor părți ale creierului” sau acea “stare, de obicei ireversibilă, caracterizată prin rigiditate musculară spontană sau declanșată de stimuli dureroși, prezentă la bolnavii în comă”, deoarece autorii cărții la care facem referire au în vedere aspectul psiho-sociologic prin care unele persoane “folosesc cuvintele vulgare într-un mod direct şi puternic, nu doar ca să se impună, ci ca să arate că ei sunt într-o situaţie foarte bună”(sic??!!), mai ales că la toate palierele vieții sociale, dar mai ales în «cotloanele» politicianismului exasperat de vulgaritatea campaniei electorale, se demonstrează că trăim într-o societate prea sensibilă și dispusă la scandal, telenovelă, indiscreţie picantă, senzaţional şi vulgaritate, în contrast cu ceea ce se mai întâmplă în ţările cât de cât normale, pe fondul unui proces de tabloidizare a ziarelor şi a posturilor de televiziune la cote alarmante, mai ales că extrapolând puțin, parcă ne aflăm la nivelul alienant al simptomului unei primejdioase degradări sociale, morale şi intelectuale, în care decența, bunul gust şi buna cuviinţă sunt aruncate în «bena» produselor reziduale, al containerelor de gunoi, când constatăm că pe aproape toate canalele televizuale se difuzează atâta dejecţie verbală, că ceas de ceas și clipă de clipă suntem invadați de vulgaritate și aproape neverosimil suntem angrenaţi într-o voluptuoasă scormonire prin subteranele sordide ale “cotidianului” de prost gust, că la capitolul «actualități» ni se prezintă situații care supralicitează: moartea, divorţul, adulterul, micile fiţe erotice ale unor persoane decerebrate, violul, crima, accidentul, scandalul sau dihonia «ofițerilor sub acoperire», de parcă principala menire a noastră este să ne spionăm unii pe alții și să râdem de noi înșine! Asiști aproape paralizat la catalogul unei “culturi” autohtone cu parfum balcanic, ce ajunge de multe ori să semene a groapă de gunoi de la periferia societății, cu fluierături și huiduieli la sărbătorile naţionale şi la înmormântări, cu dezvăluiri din alcovul cuplurilor deocheate, cu erotismul și beția celor care ar trebui să asigure ordinea și liniștea publică, cu disputele interlopilor, în condițile în care talk-show-ul politic a decăzut în retorică de mahala, în tacla de bodegă și în sentimentalism turmentat, mai ales când constați că buna-creștere și educația sunt într-o comă profundă ce conduce ireversibil către o problemă psiho-sociologică gravă!

“Procesul de decerebrare este atât de pervers, încât vădesc afinităţi…”
images(4)Autorii cărții «România sub invazia mârlăniei, o alertă sociologică» ne demonstrează că “Procesul de decerebrare este atât de pervers, încât vădesc afinităţi comuniste chiar şi unii membri de vârf ai partidelor istorice şi, respectiv, este atât de inerţial, încât, chiar şi tineri care au absolvit cu unele rezultate universităţi occidentale de faimă se manifestă în cel mai îmbâcsit mod comunist”, ceea ni se pare o viziune unilaterală și cu o tentă politică reducționistă, pentru că alienarea și debusolarea socială sunt vechi de când lumea! Așadar, pentru autori, «decerebrarea» este o marotă a ideologiei comuniste, ceea ce nu epuizează nicidecum întreaga conotație a termenului, pentru că vulgaritatea și dezmățul din lumea de azi, poate că ar face invidioși până și pe «mizerabilii» lui Victor Hugo sau pe «idiotul» lui Dostoievski. De aceea, adresându-le domnilor autori ai cărții o invitație la dialog, am dori să le atragem atenția că publicul românesc nu este nici pe departe «idiot», sau o parte însemnată a publicului, mai bine zis, pentru că acest public nu este unul imbecil, decât dacă te ocupi asiduu, pe termen lung, de imbecilizarea lui, dacă îl hrăneşti ani întregi cu deşeuri și reziduuri verbale și informaționale de slabă factură, iar abia atunci, oamenii noștri ar putea face indigestie la cozonac sau la sărmăluțe cu mămăliguță! Apare, așadar, argumentul «idiotului» din spatele ecranului sau chiar al celui de lângă tine: “dacă nu-ti place de ce te uiţi”? “n-ai decât să-ţi foloseşti telecomanda” sau “ce tot dădăceşti poporul cu palavrele tale? Dar, cum poți răspunde unor asemenea argumente intempestive și pline de acreală? Detașându-te de idiosincrasiile proprii sau de funcţionarea unei instituţii şi de posibilele ei efecte publice, de acești comercianți de informații care se consideră “publiciști” ai “hranei” noastre spirituale care se livrează la minut, până la intoxicare, multor tineri imprudenți și fără o educație bine conturată! Nu poate fi indiferent faptul că sunt puşi să “consume” putreziciuni verbale copiii minori, ca să nu mai vorbim de toţi cei care, cu un cuvânt vag, dar decisiv, se cheamă “electorat”, pentru că ei votează şi hotărăsc, cine va conduce destinele noastre! Iar dacă minţile lor sunt năucite de maculatură, destructurate de manipulări grosolane şi de trivialităţi de gang, “savurând în extaz vomismentele unor televiziuni şi ziare de diversiune politruco-securistică” în care ne simțim vulnerabili la “kitsch” și nu ne putem preface că nu vedem nimic și putem renunța la datoria de a le atrage atenția, ne facem datoria de a le semnala pericolul celor încă educabili!

“Efectele decerebrării – se constată că această stare s-a extins în toată societatea”
Da, pe bună dreptate, autorii cărții la care  facem referire, nu ezită să fie ei înșiși excesiv de onești și de concreți, atunci când redau expresii și fapte care nu pot fi eludate nicidecum. De fapt, ei ne atenționează prin cuvinte care ar trebui rostite mai cu sfială într-o carte care se respectă, chiar dacă ele fac parte din cotidianul cenușiu al vieții noastre, spunând că: “Efectele decerebrării transpunându-se şi sub forma stării de pulime, se constată că această stare s-a extins în toată societatea, diferenţiindu-se, în funcţie de statusul social, la nivelul categoriilor favorizate prin ostentaţie (locuinţe, autoturisme, îmbrăcăminte, podoabe şi consum curent de fiţe) şi vulgaritate, iar la nivelul categoriilor defavorizate, prin promiscuitate (lenevie, sărăcie, mizerie, vicii, depravare, violenţă) şi, desigur, images[3]vulgaritate. Vulgaritatea fiind comună întregii societăţi, se exteriorizează printr-un arsenal de înjurături şi injurii, între care tronează expresiile «ce pula mea», «băga-mi-aş pula», «du-te-n pula mea!», iar din moment ce aceste expresii sunt împroşcate, în pofida absenţei instinctului, de băieţei de vârste din ce în ce mai mici şi, în pofida absenţei organului, de doamne şi domnişoare de condiţie din ce în ce mai bună şi chiar şi de fetiţe de vârste din ce în ce mai mici, rezultă că ele sunt atât de înrădăcinate şi de generalizate, încât au intrat în mentalul naţional ca sloganuri ale identităţii de neam, ceea ce îi face pe mulţi români să considere că «am ajuns un fel de de neam al lui Pulă»”(!). Cam dure expresiile și chiar jenante, dar, nu ne rămâne decât să constatăm cu amărăciune că în ultmă instanță: «Quod erat demonstrandum», ca într-un sofism despre care le vorbeam elevilor la logică, o eroare de limbaj care decurge din universul sordid în care ne afundă! Din fericire, am spune noi, «realul» nu se reduce la sublimităţile vieţii şi ale pseudo-culturii de mahala, mai ales dacă vulgaritatea și promiscuitatea există şi au drept sălaș în perimetrul gazetăriei sau al micului ecran, al mass-media! E adevărat, ne agasează de multe ori mirosul de nespălat sau de cadavru, există şi voma beţivului sau cea verbală a nesimțitului de duzină, așa cum există şi râsul prostesc şi înjurăturile exhibiţioniştilor de pe stadioane, ale pedofililori şi ale tâlharilor, ale sadicilor care ocultează limitele vieții, dar laturile mitocăniei sunt nedefinite!

“În raport cu «pulimea», conceptul politologic de electorat captiv este impropriu”
În concluzia de azi, putem spune că autorii noștri sunt consecvenți cu ei înșiși, perseverenți în tot ceea ce fac, pentru că într-un dialog interesant cu autorul propriu-zis al cărții, d-l Nicolae Grosu, fostul meu coleg de facultate, printr-un citat din paginile cărții, el îmi atrăgea atenția că: “Fiind de aşteptat că un asemenea neam să nu îşi dorească proiecte, ci amăgiri, şi nici soluţii, ci chilipiruri, este cert că, dacă oamenilor li se oferă la alegeri o porţie de fasole şi un ţoi de ţuică este veselă un ciclu electoral, patru ani nefăcând altceva decât să rânjească tâmp, să se scobească în nas, să se scarpine în fund şi/sau la testicule şi în plus să se şi vaite, motiv pentru care se poate considera că în raport cu pulimea, conceptul politologic de electorat captiv este impropriu, cuvântul «electorat» provenind, totuşi, de la a alege, a opta, propriu în acest caz fiind sintagma fixaţie idolatră, ceea ce este de domeniul patologiei”(!), pentru că dincolo de «arta simulacrului», poate că n-ar strica să căpătăm, din partea emisiunilor de informaţii şi de divertisment, poate și din partea unor dezbateri electorale, câte o pauză vindecătoare! Poate o gură de aer tămăduitor și restaurator, iar ideea că realul este nemărginit şi că toate compartimentele sale sunt la fel de “legitime” ne va îngădui, în curând, să transformăm privatul în privată şi, de dragul comodităţii, să umblăm pe stradă în lenjerie intimă, cu scopul de a crea, de a promova și a sprijini o societate civilă în România. Dar, să fie una care să dea glas fiecărei idei bine gândite, menite să aducă îmbunătățiri în satele noastre, în orașe, dar și în ființa națiunii noastre! Am dori ca această lucrare, ca și multe altele sau puține care mai apar de acest gen, să le redea românilor demnitatea și încrederea de care au nevoie în efortul lor de a-și croi drum spre o nouă realitate. Dacă vorbim despre «decerebrarea» și «arta simulacrului» în societatea românească de azi, așa cum o face cartea «România sub invazia mârlăniei – o alertă sociologică», lectura cărții poate fi o platformă menită să împuternicească societatea civilă, una care să dea glas oricărei idei menite să îmbunătățească ceva în comunitatea, în orașul sau națiunea în care trăim. Dorim să creăm inițiative în mentalul nostru individual și colectiv, în oricare dintre oamenii care trăiesc azi în România, fie ei părinți, prieteni, elevi sau colegi de muncă!
Putem spune că toți avem astăzi ocazia de a da o direcție nouă mersului lucrurilor din această țară, indiferent de spațiul geografic unde trăim, dacă fiecare dintre noi poate avea ceva bun de oferit! (VA URMA)
Profesor, Vasile GOGONEA11 dosare depuse, Mai sunt câteva zile de înscrieri la Rezidenţiat 23 Oct 2014

Ministerul Sănătăţii organizează duminica, 23 noiembrie 2014, concurs naţional de intrare în rezidenţiat pe loc şi pe post în domeniile Medicină, Medicină dentară şi Farmacie. Concursul se desfăşoară în Centrele Universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Termenul limită pentru depunerea dosarelor de înscriere este 27 octombrie, ora 16:00. La nivelul judeţului Gorj sunt disponibile 19 posturi pentru rezidenţi, la şase unităţi spitaliceşti. Până în prezent s-au înscris şapte persoane pentru Medicină Generală şi patru pentru stomatologi.

Pentru Rezidenţiatul din 23 noiembrie, la nivelul judeţului Gorj sunt disponibile 19 posturi la 6 spitale. La Spitalul Orăşenesc Turceni sunt scoase la concurs: 4 posturi, respectiv: farmacist, anestezist, psihiatru, radiolog; la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu sunt cele mai multe posturi disponibile: două de neonatolog şi câte unul pentru ATI, Chirurgie, cabinet Medicină Sportivă şi cabinet Neuropsihiatrie Infantilă. Spitalul Municipal Motru are trei posturi: Chirurgie Generală, Compartiment Primiri Urgenţe, şi Interne.
La Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti sunt disponibile patru posturi la: Gastroenterologie (Ambulatoriu), Geriatrie şi Gerontologie (Ambulatoriu), Laborator de Analize Medicale – Hematologie, CPU – Medicină de Urgenţă. Spitalul Rovinari are un post la Compartimentul Neurologie, iar Spitalul Bumbeşti-Jiu are unul pentru Pediatrie.
Termenul limită pentru depunerea dosarelor de înscriere este 27 octombrie, ora 16:00. Doar 11 dosare s-au depus până în prezent. „S-au înscris, până în prezent, şapte candidaţi pentru medicină generală şi patru stomatologi. Înscrierile continuă până pe data de 27 octombrie”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Rezidenţiatul din 23 noiembrie se desfăşoară în centrele universitare: Bucureşti pentru posturile publicate în judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea şi în Capitală şi pentru locurile publicate în centrele universitare Bucureşti şi Constanţa; Cluj-Napoca pentru posturile publicate în judeţele Alba, Bihor, Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu Mare şi pentru locurile publicate în centrele universitare Cluj-Napoca şi Oradea; Craiova pentru posturile publicate în judeţele Braşov, Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea. Concursul va fi susţinut şi în: Iaşi pentru posturile publicate în judeţele Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea şi pentru locurile publicate în centrele universitare Iaşi şi Galaţi; Târgu Mureş pentru posturile publicate în judeţele Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu şi pentru locurile publicate în centrele universitare Târgu Mureş şi Sibiu; Timişoara pentru posturile publicate în judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timişoara şi pentru locurile publicate în centrele universitare Timişoara şi Arad.

Test grilă la Rezidenţiat
Concursul se desfăşoară sub forma de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durata de patru ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor sau a posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Cele 200 de întrebări de concurs sunt de două tipuri, astfel: 25% din total sunt întrebări tip complement simplu, cu un singur răspuns corect posibil din 5, se notează fiecare întrebare cu răspuns corect cu 4 puncte; 75% din total sunt întrebări tip complement multiplu, cu 2 — 4 răspunsuri corecte.

Departajarea candidaţilor,  pe 29 noiembrie
Departajarea candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil se face prin susţinerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă în 100 de întrebări din tematica şi bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susţinerea probei, într-un sediu securizat. Această probă are loc în ziua de sâmbătă, 29 noiembrie, în centrul universitar în care s-a desfăşurat concursul.
Minodora SuceaSimona Halep, susţinută de panduri 23 Oct 2014

Primul antrenament de ieri al Pandurilor s-a suprapus o vreme cu meciul Simonei Halep de la Turneul Campioanelor, însă finalul confruntării cu Serena Wiliams a fost urmărit, cu sufletul la gură, în vestiar, de toţi jucătorii echipei gorjene.

Împătimit al tenisului, acolo unde îl admiră foarte mult pe Roger Federer, antrenorul Pandurilor, Petre Grigoraş, a urmărit cu interes şi emoţie partida pe care Simona Halep a susţinut-o contra liderului mondial în ierarhia WTP. “Mă bucur foarte mult, e o victorie senzaţională. La final, în ochii Simonei se vedea o bucurie imensă că a reuşit să o învingă pe cea pe care spunea că nu credea că o va învinge vreodată pentru că e foarte puternică. A reuşit să câştige, un lucru fantastic, victorie scurtă, un joc senzaţional. Din punctul meu de vedere e o calificare de pe primul loc în grupă, iar dacă va avea acelaşi parcurs şi fizic şi psihic va rezista poate să o bată şi pe Sharapova. Poate câştiga turneul. E o victorie imensă, o bucurie imensă”, a declarat Grigoraş, încântat de victoria obţinută de Simona Halep. Chiar dacă vede în tânăra tenismenă româncă un posibil viitor lider al tenisului feminin mondial, Grigoraş spune că este încă departe de cel pe care-l apreciază atât de mult din lumea tenisului mondial actual: “Mai are mult de lucru până să ajungă la nivelul lui Federer”, este de părere antrenorul Pandurilor, care până nu demult nu ezita să pună mâna pe o rachetă de tenis în timpul liber, acum o problemă la antebraţ împiedicându-l să se destindă jucând tenis de câmp.

Tenisul i-a unit în vestiar
În spatele terenului pe care Pandurii se antrenează zi de zi, de curând au apărut două terenuri de tenis de câmp construite de un comerciant care şi-a legat numele de performanţele Simonei Halep, iar pe gardurile ce împrejmuiesc aceste terenuri tronează bannere cu chipul Simonei ce parcă îi veghează pe jucătorii Pandurilor. Ieri, după terminarea primului antrenament, televizorul din vestiarul echipei gorjene s-a deschis acolo unde Simona Halep avea să treacă de un mare hop al carierei, meciul cu Serena Wiliams, o adversară pe care niciodată până atunci nu reuşise să o învingă. Grigoraş a dezvăluit că partida a fost atât de antrenantă şi evoluţia Simonei atât de convingătoare, încât toţi jucătorii Pandurilor, indiferent de ţara de origine, au susţinut-o pe româncă aşa cum se face pe un stadion, cu multă patimă şi, la final, cu o imensă bucurie: “Toată echipa a văzut finalul meciului în vestiar, a fost o atmosferă de vis în cabină. Chiar şi străinii au ţinut cu Simona, erau uimiţi şi erau alături de Simona. Era ca la coridă, la fiecare punct câştigat erau ole-uri în vestiar, o atmosferă foarte frumoasă. E o victorie frumoasă, e o victorie senzaţională”, a dezvăluit antrenorul Pandurilor. Acesta a adăugat că acest meci, urmărit de întreaga echipă în vestiar, poate provoca o reacţie emoţională cu un puternic caracter motivaţional: “Şi din punct de vedere motivaţional e foarte bine venit. Ne-ar trebui şi nouă 5-6 Halepi!”, a mai declarat antrenorul Pandurilor.
Cristi Constantinescu

Pandurii îşi lansează magazinul oficial
De astăzi, Pandurii va intra în categoria echipelor care beneficiază de un magazin propriu în care să-şi comercializeze materialele promoţionale inscripţionate cu însemnele clubului.
În prezenţa antrenorului principal şi a unora dintre jucătorii echipei, Pandurii îşi va lansa astăzi magazinul care se situează vis-à-vis de Hotel Gorj. Inaugurarea, care pentru presă este programată la ora 14:00, va fi urmată de o conferinţă de presă ce va avea ca subiect principal meciul pe care Pandurii îl va disputa în deplasare în compania celor de la Dinamo, în cadrul etapei a XII-a a Ligii 1, pentru ca după aceasta, suporterii gorjenilor să aibă acces la materialele promoţionale pe care doresc să le achiziţioneze în magazinul oficial al Pandurilor.Lucescu senior, propunerea lui Grig pentru naţională 23 Oct 2014

Antrenorul Pandurilor are un favorit pentru postul de selecţioner, Grigoraş numindu-l pe Mircea Lucescu drept cel mai în măsură să conducă naţionala României.

Într-un moment în care naţionala se găseşte fără selecţioner după plecarea lui Victor Piţurcă, Grigoraş are un sfat pentru preşedintele federaţiei: “Mircea Lucescu este cel mai îndreptăţit şi experimentat să preia naţionala. E cel mai îndreptăţit, are o vârstă, foarte multă experienţă”, spune antrenorul Pandurilor. În mod normal, Grig crede că alesul pentru o echipă naţională ar trebui să se dedice doar acestei misiuni, însă cazul lui Mircea Lucescu ar fi unul special, acesta având capacitatea de a fi şi antrenor la Shahtior, şi selecţioner la naţionala României: “Un antrenor la naţională trebuie să fie doar antrenorul echipei naţionale, trebuie să se concentreze doar pentru naţionala respectivă. Să te împarţi în mai multe locuri nu e normal, indiferent câtă forţă de muncă ai. Mircea Lucescu, la ce experienţă are, ar putea antrena şi trei echipe, fără problemă”, a mai declarat Grigoraş.

Mai are o variantă
Dacă nu Mircea Lucescu va fi cel ales sau dacă acesta nu va accepta, antrenorul Pandurilor spune că naţionala ar putea avea un antrenor tras din “căciulă”. “Dacă ar fi să aleg eu, aş pune 10-15 antrenori care ar fi în calcule într-o urnă şi aş trage la sorţi. Eu nu sunt printre cei 15, sunt antrenori care au merite, au experienţă, au câştigat trofee. Trebuie să am bun simţ, sunt alţii care ar merita să ajungă la naţională. Mă cosnider sincer, sunt mulţi alţi antrenori care au 1-2 paşi în faţa mea”, a explicat Grigoraş, care are încă o condiţie de pus noului selecţioner: “Nu aş pune antrenor până în 40 de ani, sub nicio formă!”, a concluzionat antrenorul Pandurilor.

Ar lua în calcul şi oferte de la arabi
Deşi în urmă cu câţiva ani declara că nu va accepta oferte venite din spaţiul arab, considerând că nu se va putea adapta, acum Grigoraş a dat un pas în spate şi acceptă că, la momentul potrivit, cu o ofertă bună, ar putea face şi acest pas. Nu însă acum: “Deocamdată nu e ţelul meu, poate după 50 de ani aş accepta astfel de propuneri, dacă ar fi. Am avut o ofertă anul trecut, şi acum doi ani, o ofertă din Arabia extrem de tentantă cu cămile şi un rezervor de petrol, dar nu am acceptat dintr-un motiv clar spus de cineva care a lucrat 10-15 ani pe acolo. Nu am acceptat chiar dacă ar fi fost un salariu de 6-7 ori mai mare. Era un motiv peste care nu puteam trece”, a mărturisit Grigoraş. Acesta a mai spus că a mai avut alte două oferte de “afară”, pe care însă le-a refuzat: “Am avut şi din Bulgaria o ofertă acum câţiva ani, eram pe la Farul. Aşa că am avut din Bulgaria, Arabia şi Azerbaidjan. Acestea au fost propuneri, nu ştiu dacă oferte, dar le-am refuzat din start. Nu sunt tipul să spun că am avut 500 de oferte şi 400 contracte şi nu le-am acceptat. Au fost cele trei, dar am refuzat şi nu din punct de vedere financiar. Am refuzat pentru că aveam o cotă bună, mă simţeam bine aici, indiferent unde antrenam, Pandurii, Oţelul sau Farul”, a explicat Grigoraş.
Cristi ConstantinescuGorjean căutat pentru furt în Austria, reţinut de poliţişti 23 Oct 2014

Un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Bâlteni, căutat de autorităţile judiciare austriece pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de furt, a fost depistat marţi de poliţiştii din localitate şi prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Bâlteni au identificat pe raza comunei Bâlteni un bărbat, în vârstă de 30 ani, din localitate, căutat de autorităţile judiciare din Austria. “Persoana respectivă figura urmărită la nivel internaţional în baza unui mandat european de arestare, emis de autorităţile judiciare din Austria, pentru comiterea pe teritoriul acestui stat a mai multor infracţiuni de furt. Acesta a fost condus la sediul Poliţiei oraşului Rovinari şi ulterior prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în vederea emiterii ordonanţei de reţinere”, a anunţat Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
R.L.Modernizare pe fonduri europene, la Spitalul Târgu-Cărbuneşti 23 Oct 2014

Nu doar Spitalul Municipal Motru va fi modernizat pe fonduri europene, ci şi Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti. Conducerea acestuia din urmă intenţionează să supună unitatea unui amplu proces de modernizare, incluzând şi dotarea unităţii cu aparatură de ultimă generaţie.

Recent, Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti a aniversat 122 de ani de existenţă. De-a lungul timpului, unitatea a beneficiat de o serie de investiţii, însă conducerea sa intenţionează să continue procesul de modernizare. În acest sens, managerul Constantin Târziu anunţă că de anul viitor spitalul din Târgu-Cărbuneşti va intra într-un amplu proces de modernizare. Investiţia se va realiza pe fonduri europene, a căror valoare va fi de circa 20 de milioane de euro. Târziu spune că reabilitarea propriu-zisă va costa 10,5 milioane de euro, iar dotarea spitalului cu aparatură de ultimă generaţie alte 8,5 milioane euro. Lucrările de modernizare vor începe în 2015 şi se vor desfăşura pe parcursul a doi ani de zile. „Investiţiile o să fie făcute atât în saloanele în care sunt internaţi pacienţii, cât şi în partea medicală, respectiv o să aducem aparatură nouă, de ultimă generaţie. Ecograf, RMN, angiograf şi altele. Este o investiţie binevenită deoarece spitalul nostru este cel mai vechi din judeţ”, a declarat Constantin Târziu, managerul Spitalului Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti.

Fonduri europene şi la Spitalul Motru
La Spitalul Municipal Motru s-au realizat mai multe investiţii, în ultimii ani, graţie finanţării asigurate de autorităţile locale. Treptat, condiţiile hoteliere pentru pacienţi au fost îmbunătăţite, capitol la care încă se mai lucrează, deoarece se doresc rezultate şi mai bune decât cele actuale. Primăria Motru susţine în continuare modernizarea spitalului, edilul Dorin Hanu fiind dispus să asigure şi cofinanţarea proiectelor europene. „Managerul spitalului a venit la mine împreună cu un consultant care a făcut proiecte şi la alte spitale din judeţul nostru, şi mi-a spus că se vor accesa fonduri nerambursabile pentru modernizarea, reabilitarea şi dotarea Spitalului Motru. Noi suntem de acord să asigurăm cei 2% care reprezintă cofinanţarea proiectului. Odată cu implementarea acestui proiect se va face şi anveloparea spitalului”, a declarat Dorin Hanu, primarul municipiulul Motru. Cu fonduri locale, sau europene, Spitalul Municipal Motru va fi modernizat şi dotat, ceea ce înseamnă că pacienţii se vor bucura de condiţii mult mai bune, aşa cum este normal să fie în orice spital.
Minodora SuceaCondamnare finală pentru evazionistul Brădescu 23 Oct 2014

Unul dintre patronii care ani de zile nu au plătit către bugetul de stat taxe și impozite locale, Mircea Brădescu, a primit acum condamnarea finală din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, magistrații respingându-i recursul prin care el spera să obțină o pedeapsă mai mică decât cea care îi fusese stabilită anul trecut de Curtea de Apel Craiova. Magistrații din Bănie i-au majorat acestuia pedeapsa, în comparație cu sentința de fond de la Tribunalul Gorj, el având de executat, în cele din urmă, 7 ani de închisoare, pentru alți cinci fiindu-i interzise mai multe drepturi civile, deciziile fiind luate în contextul în care individul este recidivist, mai având condamnări cuprinse între șase luni și trei ani tot pentru același gen de fapte.
În plus, el are de plătit statului taxele și impozitele pe care nu le-a achitat. “Obligă intimatul inculpat la plata sumei de 602.172 de lei – reprezentând TVA, impozit pe profit şi accesorii aferente TVA – precum şi a penalităţilor şi a dobânzilor specifice fiecărei obligaţii fiscale până la data achitării lor integrale, calculate potrivit art. 119 alin. 1, art. 120 alin. 1-7 şi art. 1201 alin. 1, 2 şi 3 din O.U.G. nr. 92 / 2003, privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele prev. de Legea nr. 162/2012. Admite cererea de instituire a măsurilor asiguratorii asupra bunurilor inculpatului formulată de partea civilă şi în baza art. 353 alin. 1 cod proc. penală rap. la art. 11 din Legea nr. 241/2005 instituie sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile prezente şi viitoare, aparţinând acestui inculpat, până la concurenţa sumei de 602.172 de lei. Confiscă, în baza art. 118 alin. 1 lit. e cod penal, suma de 354.141,16 de lei de la inculpat”, se arată în decizia rămasă definitivă.
Gelu IonescuAmintiri din Casa Amintirilor(II) – Mili şi Ioana sau dragoste din făcătură 23 Oct 2014

Povestea aceasta mi-a spus-o Mama Eleufteria. E de aici din sat. O ştiu de când eram un copil. Era mică, nu mai mult decât o inimă şi un cap, dar vrednică şi de aia a luat un băiat înalt că ea, de abia îi venea pe la umeri.

Şi azi, după vreo 30 de ani de văduvă, îşi câştigă pâinea zilnică muncind o grădină udată de la sine de un râu ridicat în văzduh pe propriii umeri.
Este mereu cu zâmbetul pe buze şi zilnic întreabă, ei fostul meu soţ cum o duci, ca poarte de uluci, între doi stâlpi, îi răspund şi ea râde, râd şi eu că râsul e lăsat doar, de la Dumnezeu.
Mai ieri, având şi eu puţin timp, trecea pe la poartă, aştepta vaca, şi mă întreabă, vecinul tot aşa casa goală stă să cadă, de mult, spun eu, a murit şi de atunci vieţii nu mai are cine să-i dea socoteală.
Îl ştiţi, cum să nu, că mama lui, soră cu bunică-mea, mă ţinea în poală când eram mai mic şi mă ruga, când îmbătrânise, să-i scot vin dintr-un butoi de vreo 300 de kg, vin de tireaz, negru că unde cădea un strop trebuia să tai cu foarfecele bluza sau cămaşa să nu vadă şi ceilalţi cât de dat eşti la băutură.
Mirele lui Mili învăţase şapte clase primare, fiindcă mamă-sa era văduvă de război şi după ce a împlinit 18 ani s-a angajat la Judecătoria din Plasă, uşier, copist şi până la urmă grefier cu acte în regulă, o ce viaţă de boier, cu trăsură la scară şi ţigani de s-auzeau 5-6 viori în zilele de sărbătoare. Şi la nuntă, ce s-o mai lungim că ne apucă şi astăzi primăvara.
Mireasa era din vecini, frumoasă dar care nu plecase de acasă nici măcar până la fântâna de peste drum după un urcior de apă, nu aşa ca vecină-sa care când îl vedea că era acasă, vărsa ulcioarele odată şi chiar de trei ori numai ca s-o vadă el cât e de vrednică şi cât de mult îl iubeşte ea.
Şi totuşi, nunta s-a făcut, a ţinut bineînţeles zece zile, vă rog să mă iertaţi dacă nu vă mai ţin de vorbă, că doar ştiţi şi Dumneavoastră, boieri mari, cum se făceau nunţile pe atunci cu lăutari, cu socri mici şi ăia mari, şi cu furatul miresii.
După nuntă, seara prima dată tinerii se culcă în podul cu fân că aşa era obiceiul, casa având numai două camere şi adorm repede, ea de prea multe vise şi el obosit, perinile rămănând neatinse.
A doua noapte la fel, ea mereu pe gânduri şi el a căzut în de el după ce o luase uşor de mers şi o sărutase după urechea stângă.
Ce să-i spină mamei sale, a treia zi, a patra, a cincea, după o săptămână îl aştepta slujba, ca grefier procesele nu aşteaptă.
După o lună veni acasă în permisie, că am uitat să vă spun că între timp, ca grefier, cu experienţa şi priceperea sa umbla toată ţara de vestit ce era.
Vine acasă şi nevastă-sa, ia-o de la taică-su i-a spus maică-sa şi când ajunge la socru-său, venea Lenuţa sa a pus divorţul.
Şi el ce să facă?
Mergea pe drum aplecat, când pe o poartă când pe cealaltă şi deodată apare în faţă vecină-sa Ioana, aducea apă cu un urcior nou cumpărat chiar zilele trecute din Bâlciul de Florii.
Şi el, aşa, dintr-odată, a luat-o în braţe şi a început s-o sărute pe obrazul stâng mai întâi, apoi pe cel drept, pe frunte şi când i-a dat de gură nu s-au mai putut dezlipi din braţe.
Păcat că n-au avut copii şi asta pentru că, spun babele, a fost dragoste din făcătură. Dar ei cât au trăit, alţii ca ei nu au trăit mai bine.
ION CĂPRUCIUAproape 170 de persoane cu pneumonie, internate în spitalele gorjene 23 Oct 2014

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj continuă monitorizarea cazurilor de viroze şi pneumonie. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru, există aproape 1.500 persoane diagnosticate cu viroze. Grav este faptul că pneumonia a ţintuit la pat 167 de persoane, care se află internate în unităţile sanitare gorjene.

Pneumonia reprezintă infecţia ţesutului pulmonar, cauzată, în principal, de bacterii, virusuri, fungi şi paraziţi. “Simptomele pneumoniei clasice sunt: febră, tuse asociată cu expectoraţie purulentă, durerea toracică; la pneumonia atipică este un debut progresiv, cu tuse seacă, cu dureri de cap, de muşchi, dureri de gât, vărsături şi diaree, erupţii cutanate”, spune pneumologul Marius-Sorin Ciontea. În ultima perioadă, numărul persoanelor diagnosticate cu pneumonie a crescut, la ora actuală fiind 670 de cazuri. Potrivit statisticilor DSP Gorj, la ora actuală avem 167 de persoane internate, după ce au fost diagnosticate cu pneumonie.
Pneumonia nu reprezintă o boală unică, ci mai degrabă un conglomerat de boli, fiecare boală fiind cauzată de un anumit organism microscopic – fie acesta o bacterie, un virus sau o ciupercă.
De obicei, pneumonia apare după ce microorganismele sunt inhalate în plămâni, însă uneori infecţia ajunge la nivelul plămânilor prin circulaţia sanguină sau migrează la plămâni direct de la nivelul unui focar infecţios de vecinătate. “Microbii ajung în plămâni pe cale aeriană, în general, prin inhalarea particulelor infectate, aspirare a secreţiilor nazo-faringiene; răspândirea pe calea sângelui de la un focar infecţios extrapulmonar, de la nivelul unor catetere intavenoase”, mai spune pneumologul Ciontea.

Prevenirea pneumoniei
Pneumologul Marius Ciontea spune că pneumonia poate fi prevenită prin evitarea expunerii la frig, evitarea zonelor aglomerate, întârirea sistemului imunitar.
Mai multe tipuri de pneumonie pot fi prevenite prin utilizarea vaccinurilor. Există vaccinuri care creează protecţie împotriva pneumoniei pneumococice, a pneumoniei cauzate de bacteria Haemophilus influenzae şi a pneumoniei cauzate de virusul gripal, care conduce de asemenea la producerea unei pneumonii bacteriene.
Minodora SuceaPatron anchetat pentru evaziune fiscală 23 Oct 2014

Un patron din Motru s-a ales cu dosar penal după ce a ieşit la iveală faptul că nu a înregistrat în evidenţele financiar contabile ale societăţii comerciale veniturile obţinute în ultimele luni din vânzarea de produse de panificaţie.

În cursul zilei de 21 octombrie, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Motru au identificat un bărbat, în vârstă de 44 ani, din localitate, care, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, în perioada august-octombrie 2014, nu a înregistrat în evidenţele financiar contabile ale societăţii venituri în cuantum de 18.930 lei, obţinute din activitatea de producere şi comercializare a produselor de panificaţie. Tot cu această ocazie, poliţiştii au identificat două caiete cu evidenţe extracontabile, precum şi suma de 290 lei ce nu a fost înregistrată pe casa de marcat fiscală, sumă de bani ce a fost indisponibilizată. În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.
R.L.Managerul Grigore: „Am reuşit să atragem mai mulţi medici la Spitalul Novaci” 23 Oct 2014

Veşti bune pentru pacienţii Spitalului Orăşenesc Novaci. Conducerea unităţii a reuşit să atragă mai mulţi medici, o parte dintre ei începând deja activitatea. De la 1 noiembrie, la acest spital vor ajunge alţi specialişti.

La Spitalul Orăşenesc Novaci ajung bolnavi din oraşul Novaci, din staţiunea montană Rânca şi din şapte comune, care sunt arondate la această unitate: Alimpeşti, Baia de Fier, Polovragi, Crasna, Bengeşti-Ciocadia, Bumbeşti-Piţic, Roşia de Amaradia. Astfel, spitalul asigură asistenţă medicală completă pentru aproximativ 61.000 de locuitori. Emil Grigore, managerul spitalului, şi-a propus ca serviciile oferite pacienţilor să fie complete şi de calitate. Eforturile sale au fost canalizate pe obiectivele propuse, iar rezultatele nu întârzie să apară.

Medici din Moldova, la dispoziţia novăcenilor
S-au făcut demersuri pentru cooptarea în echipa de cadre medicale  a Spitalului Orăşenesc Novaci a unor noi medici. Din această săptămână, trei medici au ajuns la Novaci, unul dintre ei începându-şi activitatea. „Am reuşit să convingem mai mulţi medici din Republica Moldova să lucreze la noi. Astfel, chiar de săptămâna aceasta şi-a început activitatea ORL-istul, urmând ca anestezistul şi chirurgul să obţină avizele necesare pentru a putea profesa, ceea ce înseamnă că de săptămâna viitoare vor fi activi şi ei. De la 1 noiembrie şi ginecologul şi urologul, dar şi cel de-al doilea anestezist. Deocamdată, toţi aceşti medici vor lucra pe contracte civile; legea ne permite să încheiem contracte cu ei pe o perioadă de un an de zile”, a menţionat Emil Grigore, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci. Mai mult decât atât, managerul Grigore spune că de la 1 ianuarie 2015 vor fi cooptaţi în echipă un psihiatru şi un psiholog, intenţionându-se autorizarea spitalului pentru examinarea viitorilor şoferi.
Minodora SuceaAccident la Iezureni 22 Oct 2014

Un grav accident rutier s-a produs în această seară pe raza cartierului Iezureni din Târgu-Jiu, la intersecția DE 79 cu localitatea Curtișoara. Din primele informații, trei persoane sunt încarcerate.ACL a sesizat BEJ Gorj 22 Oct 2014

Copreşedintele Alianţei Creştin Liberale (ACL) Gorj, democrat-liberalul Dan Vâlceanu, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că a sesizat Biroul Electoral Judeţean (BEJ) în legătură cu distribuirea de către social-democraţi a unor pliante care conţin afirmaţii denigratoare la adresa candidatului ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis. Potrivit acestuia, la nivel naţional a fost creat un precedent în acest sens după ce BEJ Brăila a interzis distribuirea acestor pliante pe raza judeţului.Halep a câştigat partida 22 Oct 2014

Jucătoarea de tenis Simona Halep, locul 4 WTA a câştigat meciul împotriva americancei Serena Williams, locul 1 WTA, în etapa a doua a Grupei Roşii de la Turneul Campioanelor, competiţie care se desfăşoară la Singapore. Simona Halep – Serena Williams 6-0, 6-2.Ambasadorul Irlandei, la Târgu-Jiu 22 Oct 2014

Ambasadorul Irlandei în României a fost prezent în această dimineaţă la Târgu-Jiu unde a avut o întrevedere cu autorităţile judeţene.Hotel nou în Târgu-Jiu 22 Oct 2014

Proiectul de modernizare şi extindere a Stadionului Municipal din Târgu-Jiu prevede şi construirea unui nou hotel în incinta Complexului Sportiv, ce va fi ridicat pe patru nivele. Acesta va avea 38 de camere simple şi 2 apartamente şi va fi destinat în principiu echipelor sportive, dar şi turiştilor. Investiţia face parte din lucrările de modernizare şi extindere ale stadionului, menite să înceapă în primul trimestru al anului 2015. Valoarea totală a investiţiei de la Stadionul Municipal este de peste 21 milioane de euro, din care circa 1 milion de euro reprezintă co-finanţarea asigurată din bugetul local şi Consiliul Judeţean Gorj.Sala Sporturilor, gata la anul 22 Oct 2014

În primăvara anului viitor, se vor demara lucrările de modernizare şi extindere a Sălii Sporturilor din municipiul Târgu-Jiu. Valoarea investiţiei este de circa 2,7 milioane euro, bani alocaţi de Guvernul României, iar municipalitatea crede că lucrările se vor finaliza la finele anului 2015. În prezent, Sala Sporturilor are 770 locuri, iar după lucrările de modernizare, aceasta va avea o capacitate de 1.230 de locuri.Cod galben de ploi în Gorj 22 Oct 2014

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare de Cod Galben de ploi în intervalul 22 octombrie, ora 21.00 – 23 octombrie, ora 23.00, în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Sibiu. În aceste judeţe va ploua, iar cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi izolat 40…60 l/mp.Au fost desemnaţi preşedinţii secţiilor de votare 22 Oct 2014

În această dimineaţă, la Tribunalul Gorj, a avut loc desemnarea, prin tragere la sorţi, în sistem informatic, a preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora. Rezultatele tragerii la sorţi pot fi consultate pe site-ul Tribunalului Gorj, la adresa www.tgorj.ro. Persoanele desemnate sunt aşteptate să-şi ridice împuternicirile de la sediul Tribunalului Gorj începând de astăzi, de la ora 12:00, şi până vineri, la aceeaşi oră.Patron cercetat pentru evaziune fiscală 22 Oct 2014

Un bărbat în vârstă de 44 de ani, din Motru, este cercetat penal pentru evaziune fiscală după ce poliţiştii au descoperit că acesta, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, nu a înregistrat, în perioada august – octombrie 2014, în evidenţele financiar contabile ale societăţii veniturile obţinute din producerea şi vânzarea de produse de panificaţie, în cuantum de peste 18.000 lei.Gorjean căutat de autorităţile austriece 22 Oct 2014

Poliţiştii din Rovinari au depistat un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Bâlteni, pe numele căruia exista un mandat european de arestare emis de către autorităţile judiciare austriece. Bărbatul a fost introdus în arestul IPJ Dolj.De pe carosabil, în plantaţia de meri: Fostul primar de Săcelu, pericol public pe şosele 22 Oct 2014

Ion Voica, fost primar de Săcelu, în prezent consilier local independent, a provocat un nou accident rutier, la finalul săptămânii trecute. Incidentul este al patrulea din “cariera” de conducător auto al alesului din Săcelu, Voica având la activ încă două accidente cu victime, una chiar decedând în urma impactului cu maşina primarului băut la volan, şi un alt accident căruia i-a căzut victimă o cabalină. Doar pentru unul dintre accidente Voica a primit însă o condamnare de un an şi zece luni de închisoare cu suspendare, pentru restul scăpând de rigorile legii şi conducând în continuare pe şosele, deşi a demonstrat că este un adevărat pericol public. De altfel, chiar duminică, şoferul Voica a părăsit carosabilul la Câmpu Mare şi şi-a şifonat serios autoturismul pe care îl conducea, după ce intrat cu maşina într-o plantaţie de meri.

Fostul edil Ion Voica a provocat duminică în jurul orei 18.00, la Câmpu Mare, un accident rutier cu maşina Ford Fiesta, la volanul căreia se afla. Din cauza vitezei, sau, probabil, a “stării” euforice a şoferului, maşina a părăsit partea carosabilă şi a ajuns în câmp, izbindu-se de tufele şi merii aflaţi în plantaţia de pe marginea drumului. De altfel, doar aceste obstacole au reuşit să oprească maşina cu numere de Italia la volanul căreia se afla ex-primarul Voica, de curând consilier local independent la Săcelu.
În calcul se mai poate lua o cauză, starea maşinii, despre care nu ştim dacă avea RCA sau ITP-ul făcut, Voica neraportând în 24 de ore accidentul la cea mai apropaiată secţie de poliţie. Aşa cum ar fi fost legal..

Viu şi nevătămat!
Ca şi în celelalte trei accidente avute în ultimii ani, şoferul Voica a scăpat, ca prin minune, viu şi nevătămat. Maşina a fost însă serios avariată, în timp ce şoferul a ieşit singur din autoturism şi a cerut să îi fie tractată maşina, la domiciliu. Maşina a ajuns astfel, duminică seara, în curtea alesului local, localnicii minunându-se de cât de izbită era aceasta, în timp ce fostul primar nu avea mai nimic.
Oamenii s-au întrebat însă de ce a ascuns alesul accidentul, neraportându-l la poliţie, mulţi dându-şi cu părerea că acesta ar fi fost iar băut.
Au spus iar, deoarece Voica a provocat accidentul de la care i s-a tras şi condamnare tot în stare avansată de ebrietate, astfel că nu ar fi exclus ca fostul primar să fi revenit la vechile metehne. Asta chiar dacă ultima întâmplare a dus la decesul unei femei..

Patru accidente în ultimii ani, Voica liber
Interesant este că deşi are o condamnare cu suspendare, şi un termen de încercare, Voica nu se ţine departe de volanul care i-a adus atâtea necazuri. De altfel, accidentul de duminică l-ar fi putut băga după gratii, dacă poliţia, chemată la faţa locului, ar fi demonstrat că Voica era băut şi un pericol pe şosele. Şi de data asta, însă, Voica a muşamalizat tot, ştiind că ar fi riscat să facă anul şi cele zece luni primite cu suspendare, direct în Penitenciarul Târgu-Jiu.
Este de notat faptul că Voica a avut un accident cu victime la Filiaşi, unul la Drăgoieni în urma căruia a lovit un cal, cel cu femeia moartă, care a avut loc la Săcelu, şi cel de duminică, încă neelucidat.
Alesul local mai are câteva dosare penale, pentru unul fiind trimis deja în judecată.
Anamaria StoicaDSP Gorj amendează Spitalul din Bumbeşti-Jiu dacă nu ia măsuri cu vinovatul chefului de joi 22 Oct 2014

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Gorj va amenda unitatea spitalicească din Bumbeşti-Jiu dacă managerul Aurel Stolojanu refuză să ia măsuri cu dr.Sorin Cincă, urologul care a făcut un chef de zile mari, cu muzică, tutun şi alcool în camera de gardă a unităţii medicale. Asta, la ora 5.00 dimineaţa, în timp ce medicul era, săptămâna trecută, de gardă la spital, iar paznicul unităţii a fost obligat să cheme aici, poliţia. Conducerea DSP a aflat că Stolojanu a ameninţat personalul spitalului cu sancţiuni, pe motiv că a reclamat incidentul presei, deşi pacienţii au făcut asta, în loc să îl sancţioneze pe medicul care a demonstrat că are probleme serioase cu alcoolul, consumându-l în cantităţi mari în timpul serviciului. De altfel, Cincă şi-a recunoscut vina, motivând că ar fi “operat pe muzică”, în timp ce reprezentanţii Poliţiei Locale Bumbeşti-Jiu au făcut public, de asemenea, că au intervenit la camera de gardă, joi noaptea, pentru a-l calma pe medicul băut, care petrecea aici alături de un amic de pahar. Dacă luni, urologului i se oprise accesul în spital, ieri Cincă era la activitate, fără să primească vreun avertisment, asta deşi managerul Stolojanu l-a văzut “în plină acţiune” joi, în camera de gardă.
A.StoicaCinema City la Târgu-Jiu: Un mod excelent de a vedea filme de top 22 Oct 2014

Iubitorii de film din Gorj şi chiar din judeţele limitrofe pot viziona, de acum, la Târgu-Jiu, în cadrul Mall Shopping City, producţii cinematografice pe bandă la cel mai modern cinematograf din regiune. Şase săli de cinema, având aproape 1030 de locuri, sunt deschise pentru doritorii, care pot viziona filme în condiţii deosebite. Tehnologia de redare a producţiilor cinematografice este cea mai modernă, sunetul este cel mai performant, fiind primul de acest tip din rețea, iar condiţiile de vizionare sunt de nota zece. Investiţia de la Târgu-Jiu, loc în care s-a deschis al 17-lea multiplex al Cinema City, a urcat la 3 milioane de euro. Cinema City Târgu-Jiu a creat şi 50 de noi locuri de muncă în oraş.

foto 009Tehnologie, confort şi filme de top într-o ambianţă cu design italian aşa poate fi descris, în câteva cuvinte, noul multiplex al Cinema City de la Târgu-Jiu. Încă de la intrarea la Cinema City, din cadrul mall-ului municipal, iubitorii de film sunt întâmpinaţi de personalul bine pregătit într-un spaţiu larg de aşteptare, extrem de confortabil şi colorat. Băuturi răcoritoare, cafeaua, îngheţata şi popcornul pot fi astfel consumate la barul din incinta cinematografului. Cei veniţi la film au de unde alege, având la dispoziţie o gamă largă de dulciuri și răcoritoare pe care le pot consuma şi în timp ce văd producţia cinematografică dorită. Tradiționalul popcorn este preparat pe loc, nachos-ul vine cu două tipuri de sosuri (cald-brânză și rece-salsa), iar alunele calde în coajă picantă sau înghețata deosebită sunt alte opțiuni puse la dispoziţia clienţilor Cinema City.

foto 021O sală de mari dimensiuni, scaune cu design italian
După ce consumatorii se despart cu greu de bunătăţile de la bar pot alege un film ce rulează, la orele afişate la intrarea în sălile cinematografului. Îşi pot achiziţiona biletul pe loc, de la casa de bilete, complet computerizată, sau online. Preţurile unui bilet sunt destul de mici, în comparaţie cu condiţiile de vizonare puse la dispoziţie de Cinema City, cu atât mai mult cu cât se fac şi reduceri pentru grupuri şi pentru diverse categorii de persoane.
foto 027Prețurile biletelor la Cinema City Târgu-Jiu sunt de altfel competitive în raport cu celelalte cinematografe din regiune. “Costul unui bilet întreg pornește de la 15,5 lei în timpul săptămânii, în prima parte a zilei. Noul cinematograf oferă discounturi pensionarilor, elevilor și studenților, precum și grupurilor”, se precizează într-un comunicat de presă.
În ce priveşte sălile, sunt de diverse dimensiuni, dar generoase pentru public. Cele 6 ecrane din perete în perete sunt cele mai mari ecrane de cinema din întreaga regiune și suportă diferite formate video (standard, widescreen și cinemascope). Sistemul de sunet este completat de cel mai revoluționar sistem de proiecție, constând în proiectoare Christie Digital, lider de piață în industrie. Pentru cea mai bună experiență cinematografică, cele 1.027 de scaune au fost create de designeri italieni și amenajate în formă de amfiteatru.

foto 063Jurnaliştii au testat Cinema City!
De altfel, ieri dimineaţă, jurnaliştii din Târgu-Jiu, au avut ocazia să testeze personal noul cinematograf şi să pună întrebări celor care au luat şi Gorjul în calcul, înaintea Craiovei chiar, pentru proiectul “multiplex”.

IMG_20141021_105427După scurtul timp petrecut în sălile moderne de cinema, membrii echipei Gorjeanul poate spune astfel, cu convingere, că “Cinema City creează dependenţă”, asta deoarece nu ne mai venea să plecăm de acolo, asta, mai ales, când în una din săli, am văzut trailerele noilor producţii care vor rula, în perioada următoare, aici.
foto 090De altfel, sfârșitul anului aduce pe marile ecrane producții celebre. Iubitorii de film din Târg-Jiu se vor bucura de blockbustere precum “Interstellar: Călătorind prin Univers” (Interstellar), cu Matthew McConaughey și Anne Hathaway în rolurile principale, “Jocurile foamei: Revolta partea I” (The Hunger Games: Mocking Jay 1) și „Hobbitul: Bătălia celor 5 oștiri”(The Hobbit: The Battle of the Five Armies). Iar de săptămâna viitoare, la Cinema City Târgu-Jiu rulează alte filme mari, precum “Furia: Eroii anonimi”, cu Brad Pitt în rol de protagonist, “Înainte să adorm” (Before I go to sleep), cu frumoasa actriță Nicole Kidman, precum și comedia autohtonă “Cuscrii”, cu Ioana Blaj and Paul Ipate. Vă invităm la film!
Anamaria Stoica

foto 081 foto 069 foto 076Consilierul Cilibiu a renunţat la PDL pentru PSD 22 Oct 2014

Tolerat cu greu de noua conducere a PDL Gorj, consilierul judeţean Nicolae Cilibiu, care făcuse anterior echipă cu fostul preşedinte, Ion Ruşeţ, a trecut, la finalul săptămânii trecute, la PSD. Mutarea lui Cilibiu este un plus pentru PSD şi pentru Ion Călinoiu, care a reuşit astfel, pe Ordonanţa 55, să-şi majoreze numărul de social-democraţi din Consiliul Judeţean cu patru. În tabăra PDL, pierderea lui Cilibiu, fost secretar general, a fost tratată însă cu răceală şi cu promisiuni de răzbunare, Dan Vâlceanu anunţând că, în opinia sa, fostul ales PDL îşi va pierde scaunul.

Dan Vâlceanu, şeful PDL Gorj, l-a întrebat de mai multe ori pe Nicolae Cilibiu dacă pleacă la PSD, determinându-l să semneze că rămâne în partid şi nu-l părăseşte pe baza Ordonanţei 55. Cilibiu s-a supus, după care a realizat că viitorul său politic în PDL s-a curmat, odată cu influenţa decizională manifestată de Vâlceanu şi de echipa sa în organizaţie. A decis că după numeroşii ani petrecuţi alături de democraţi a venit timpul unei schimbări. Şi-a semnat adeziunea şi a trecut la PSD, urmând ca astăzi să lucreze, pentru prima dată, sub noua titulatură politică, alături de aleşii judeţenei chemaţi la şedinţele pe comisii.

Grupul PSD, cel mai mare!
Ciprian Florescu, vicepreşedinte al PSD Gorj, a salutat alăturarea lui Cilibiu echipei social-democrată din CJ Gorj, Grupul PSD având acum 18 consilieri judeţeni şi o majoritate confortabilă. “Avem doi consilieri judeţeni care au venit dinspre PP-DD, în speţă domnii Petre Nanu şi Gheorghe Neaţă, dinspre PNL a venit spre PSD domnul Cosmin Greci, iar de la PDL a plecat domnul Nicolae Cilibiu, care a avut ca opţiune politică nouă, PSD. Acum PSD are 18 consilieri judeţeni. Aceste veniri nu sunt neapărat cuantificabile în schimbări. Sigur, se poate spune că în acest moment PSD deţine singur majoritatea. Nu acesta a fost obiectivul nostru, pentru că funcţiona foarte bine o majoritate cu PP-DD, dar, fiind opţiunile lor, PSD este deschis pentru aleşii care doresc să vină spre structurile noastre”, a precizat Ciprian Florescu.

Trecerea la PSD, înghiţită greu
În schimb, Dan Vâlceanu, copreşedinte al ACL Gorj, a afirmat că Nicolae Cilibiu a semnat două cereri la CJ Gorj, în una dintre ele menţionând că rămâne la PDL, iar în alta că aderă la PSD, Vâlceanu punctând că acest lucru nu este permis şi duce la pierderea funcţiei de consilier judeţean. “În Ordonanţa 55 se specifică faptul că nu poţi opta decât o singură dată în cele 45 de zile. Am aflat vineri că ar fi posibil să plece, l-am sunat, mi-a spus că nu, nu a plecat, iar marţi am aflat că a plecat. Practic tot şase consilieri judeţeni democrat-liberali rămânem, pentru că odată ce îşi va pierde mandatul, va intra următorul supleant”, a declarat Vâlceanu.
Anamaria StoicaPSD Gorj, cu 91 de aleşi în plus 22 Oct 2014

11 primari, 12 viceprimari şi 68 de consilieri locali au trecut la social-democraţi pe baza Ordonanţei 55/2014, care permite migraţia aleşilor locali. PSD Gorj a înregistrat şi o plecare din partid în rândul aleşilor locali, fiind vorba de un consilier local de la Bolboşi, care a ales să fie independent.
De asemenea, patru consilieri judeţeni au aderat la PSD pe baza Ordonanţei 55/2014, fiind vorba despre doi care au migrat de la PP-DD, unul de la PDL şi unul de la PNL. PSD are în prezent 18 aleşi care îi asigură majoritatea în Consiliul Judeţean Gorj. În Consiliul Local Târgu-Jiu, grupul PSD are cu un consilier în plus, venit de la PPDD.
A.S.Criminalii de la Meriș vor pedepse mai blânde 22 Oct 2014

Deși Curtea de Apel Craiova i-a condamnat, în primăvară, la închisoare pe viață pe trei din cei patru tineri trimiși în judecată pentru uciderea și incendierea, anul trecut, a două persoane în apropiere de Motru, aceștia își încearcă norocul la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde au contestat decizia definitivă a instanței. Ei au introdus un recurs în casație,o formă extraordinară de atac a unui verdict definitiv, la demersul respectiv participând și inculpatul care era minor în momentul comiterii faptelor și care a fost condamnat și el la o pedeapsă grea, de 15 ani, atât cât decisese, pe fond, și Tribunalul Gorj. Bogdan Alexandru Drăgoi este apelant în dosarul înregistrat la instanța supremă, la fel ca și Dorin Mihai Bălan, Claudiu Florin Mînea și Dragoș Ionescu, cei trei condamnați la închisoare pe viață, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj fiind, de asemenea, apelant în acest proces ce va începe lunea viitoare în capitală.
Continuarea procesului respectiv vine după ce Curtea de Apel Craiova a dat în cursul lunii martie o sentință definitivă, prin care majora pedepsele decise în privința celor trei inculpați majori. Aceștia primiseră la Tribunalul Gorj câte 28 de ani de pușcărie pentru faptele lor, numai că la Craiova pedeapsa a fost majorată la maximum, adică detenție pe viață. Magistrații din Bănie au schimbat și cuantumul despăgubirilor ce a fost decis la Târgu Jiu, inculpații fiind obligați să plătească 100.000 de lei soției bărbatului din Filiași, ucis la sfârșitul lunii mai 2013 la marginea municipiului Motru, daunele inițiale, de la Tribunalul Gorj fiind de 250.000 de lei. La Craiova magistrații au menținut doar cuantumul daunelor decise la Târgu Jiu, în privința daunelor de 200.000 de lei decise pentru mama fetei de 19 ani omorâtă la Motru, la suma respectivă adăugându-se și 20.000 de lei despăgubiri materiale.
Pe parcursul procesului toți cei patru inculpați și-au recunoscut faptele, deși inițial i-au lăsat pe anchetatori să îi caute pe agresori. Ei l-au omorât pe Ion Ulăreanu, din Filiași, pentru a-i fura câteva pliculețe cu etnobotanice, traficantul fiind în mașină cu Gabriela Iuliana Dumitrana, de 19 ani, din Turceni, cu care venise la Motru pentru a aduce „marfa”. Trupurile lor carbonizate au fost găsite în apropierea unui lac de pe raza localității mehedințene Meriș, lângă Motru, anchetatorii reușind să dea de urma criminalilor în mai puțin de 48 de ore de la comiterea faptelor, deși cei în cauză erau convinși că nu vor fi prinși vreodată.
Gelu IonescuGura târgului – Mischie, primul la tuns şi frezat 22 Oct 2014

Nicolae Mischie, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, a avut ieri programare la… frizerie. Acesta s-a prezentat la patru ace la o frizerie din centrul municipiului Târgu-Jiu pentru a-şi tunde podoaba capilară.
Se pare că Mischie este un client obişnuit al respectivei unităţi, deoarece a fost recunoscut de îndată de personalul frizeriei, care chiar i-a rugat pe clienţii ce aşteptau o tunsoare să îi permită lui Nicolae Mischie să intre primul sub maşina de tuns.Sentință dură pentru traficanți de droguri 22 Oct 2014

Câțiva gorjeni trimiși în judecată pentru trafic de droguri, spălare de bani și aderare la un grup infracțional organizat de procurorii DIICOT Târgu Jiu și-au primit sentința finală din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce au contestat acolo o hotărâre a Curții de Apel Craiova, care îi trimitea pentru o bună perioadă de timp în spatele gratiilor. Instanța supremă a respins demersurile acestora și, astfel, Ion Evulescu, Dumitru Mărgel, Vasile Alexandru și Dumitru Alexandru au rămas cu sentința decisă la începutul lunii iunie de magistrații din Bănie, sentință care diferă de cea dispusă pe fond de Tribunalul Gorj.
Astfel, Evulescu a primit, prin cumularea pedepselor decise la acuzațiile ce i-au fost aduse, o condamnare de 11 ani și 4 luni, pentru 10 ani urmând să stea în spatele gratiilor și Alexandru Dumitru. Cu două luni mai puțin a primit Mărgel Dumitru, toți cei trei fiind arestați preventiv în acest dosar încă din vara lui 2012. Cel de-al patrulea inculpat, Vasile Alexandru, a primit 3 ani de închisoare, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 6 ani. Magistrații au dispus confiscarea de la aceștia a mai multor telefoane mobile, dar și a unor autoturisme, case și terenuri deținute în Târgu Jiu, fiecare dintre ei având confiscată sumă de 238.340 lei, cheltuielile judiciare pe care, de asemenea, fiecare le are de suportat fiind de peste 25.000 de lei de persoană. De asemenea, o firmă folosită de traficanți ca paravan pentru afacerile ilegale derulate, Daboncons SRL, are de achitat și ea aproape 17.000 de lei cheltuieli judiciare, asta după ce a primit o amendă penală de 100.000 de lei, pe care trebuie să o și afișeze vreme de două luni la sediul Registrului Comerțului Gorj.
Gelu IonescuConcurs pentru elevii de gimnaziu şi liceu 22 Oct 2014

Elevii gorjeni sunt invitaţi să participe la cea de-a VIII-a ediţie a concursului „Protégez la Nature”, organizat de Fundaţia „Pro Henri Coandă” şi Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova.

Acest concurs se adresează elevilor de gimnaziu şi liceu din toate judeţele ţării iar scopul său este acela de a da ocazia tinerilor să-şi exprime gândurile şi opiniile în ceea ce priveşte mediul înconjurător. Concurenţii vor trebui să lucreze pe grupe pentru a crea un proiect – text şi imagini – ghidându-se după următoarele principii: Să nu rănim pământul; Să devenim aliaţii grădinarului; Să favorizăm schimbul între fiinţele umane; Să ştim să economisim apa; Să construim casa omului contemporan; Să salvăm parcurile şi grădinile; Să îngrijim pământul; Să dăm naturii ce i se cuvine; Să producem fără să epuizăm. Lucrările vor fi împărțite pe două secțiuni: prezentare power-point și film şi eseu ilustrat cu lucrare practică. Lucrările vor fi bazate pe noţiunea de natură, aşa cum este trăită şi exprimată, visată şi dorită de ei înşişi. Fiecare lucrare trebuie să fie însoţită de un material scris care să o descrie, în proză sau versuri. Prin acesta elevii trebuie să-şi pună în valoare propriile idei de protejare a naturii. Orice material scris sau audio va fi în limbile franceză şi română. Data limită de trimitere a lucrărilor este 18 noiembrie 2014 iar rezultatele vor fi anunţate pe 26 noiembrie. Juriul va ţine cont de exprimare şi de conţinut, de originalitate, imaginaţie, sensibilitatea de a pune în valoare noţiunea de natură şi reprezentarea sa în viziunea tinerilor. Se va aprecia în mod deosebit punerea în evidenţă a particularităţilor fiecărei zone, ca şi legătura între lucrare, imagine şi sunet. Lucrarea trebuie să corespundă vârstei elevilor şi să fie rezultatul colaborării elevilor.
R.L.IŞJ Gorj caută consilieri şcolari pentru două proiecte 22 Oct 2014

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj a demarat procedura de selecţie a 14 consilieri şcolari în cadrul proiectelor „Elevi mai performanţi, părinţi implicaţi!” şi „Inovaţie şi performanţă în pregătirea elevilor de liceu!”.

La selecţia pentru postul de consilier şcolar poate participa orice persoană care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: să fie absolvent de studii superioare psihologie, să aibă minimum cinci ani de experienţă profesională didactică, să posede cunoştinţe de comunicare interpersonală, să posede cunoştinţe, peste nivel mediu, de operare PC (procesare de date, calcul tabelar, internet), să aibă spirit creativ, să aibă disponibilitate de deplasare şi certificare de formare pentru consiliere şcolară. Se consideră avantaje pentru candidaţi: experienţa în implementarea proiectelor POSDRU, experienţa în consiliere şcolară/dirigenţie şi experienţa IT. Persoanele care doresc să participe la această selecţie sunt aşteptate să depună la secretariatul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, până la data de 27 octombrie, ora 16:00, dosarul de înscriere. Acesta trebuie să conţină: CV-ul în format Europass cu indicarea funcţiei pentru care candidează, acte de studii (copii simple) şi portofoliu personal care să cuprindă dovezi referitoare la îndeplinirea criteriilor de selecţie. Evaluarea se va face în baza CV-urilor şi a actelor doveditoare prezentate, conform cerinţelor prevăzute în proiect. Rezultatele selecţiei vor fi comunicate prin afişarea la avizierul IŞJ Gorj. Vor fi selectaţi patru consilieri şcolari pentru proiectul „Elevi mai performanţi, părinţi implicaţi!” şi zece pentru proiectul „Inovaţie şi performanţă în pregătirea elevilor de liceu!”.
R.L.Managerul Tătaru: „Sperăm ca bugetul de anul viitor să ne permită să facem tot ce trebuie pentru acreditare” 22 Oct 2014

Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu a cerut amânarea vizitei de acreditare pentru trimestrul III al anului 2015. Iniţial, SJU era programat pentru trimestrul IV 2014, însă conducerea unităţii  a solicitat o amânare de câteva luni pentru a putea îndeplini toate obiectivele necesare. În primul rând, este nevoie de bani, managerul Tătaru trăgând speranţă că bugetul anului viitor va fi suficient pentru îndeplinirea indicatorilor.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu au solicitat o amânare a vizitei de acreditare pentru a pune la punct toate problemele şi a se pregăti cum se cuvine. Programată iniţial pentru trimestrul IV 2014, vizita urmează a se desfăşura în trimestrul III 2015. „Am solicitat amânarea vizitei de acreditare pentru trimestrul III 2015, pentru că mai sunt multe de făcut. Sperăm ca bugetul de anul viitor să ne permită să facem tot ce trebuie pentru acreditare”, a menţionat Tiberiu Tătaru, managerul SJU Târgu-Jiu.

Mulţi indicatori de realizat
tiberiu Tataru inscriptManagerul SJU spune că sunt foarte mulţi indicatori care trebuie îndepliniţi şi este nevoie de timp pentru a putea fi realizaţi. „Aceşti indicatori se bazează pe toate segmentele de activitate, începând cu circuitele funcţionale până la circuitul pacientului, circuitul foilor de observaţie şi aşa mai departe. Am cerut Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor o amânare de vreo 10 luni, de la termenul stabilit iniţial, respectiv, trimestrul III al anului 2015, din două motive principale: pe de o parte, bugetul instituţiei nu ne permite să achităm contravaloarea vizei de acreditare care este de 2,4 lei pe pat pe lună, iar pe de altă parte, unitatea funcţionează cu un comitet director interimar şi medici şefi interimari”, confirmă Tiberiu Tătaru, manager interimar al SJU Târgu-Jiu.
Conducerea unităţii este convinsă că, dacă şi angajaţii vor înţelege importanţa acreditării şi vor depune eforturi comune în acest sens, la sfârşitul lui 2015 vom avea un spital de urgenţă acreditat şi cu servicii medicale îmbunătăţite.
Trebuie precizat faptul că dacă până la 31 decembrie 2015 SJU Târgu-Jiu nu va primi acreditarea, conform legii, nu va mai intra în contract cu CJAS începând cu data de 1 ianuarie 2016.
Minodora SuceaRechizite şi uniforme şcolare cu probleme, în pieţele din Gorj 22 Oct 2014

Zeci de controale efectuate la agenţii economici din judeţul nostru privind comercializarea uniformelor şcolare şi a rechizitelor destinate elevilor, au scos la iveală nenumărate nereguli. Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj au dispus aplicarea de sancţiuni şi avertismente pentru problemele constatate.

Luna septembrie s-a lăsat cu sancţiuni pentru mai mulţi operatori economici din Gorj. Comisarii Protecţiei Consumatorilor au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în cazul promoţiilor de rechizite şi uniforme şcolare. Prin febra controalelor au trecut 20 de comercianţi, valoarea produselor controlate ridicându-se la suma de 85.208 lei, 16 operatori economici au fost prinşi pe picior greşit, iar valoarea produselor găsite cu abateri a fost de 4.447 lei.
“Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de distribuţie şi comercializare din mai multe localităţi ale judeţului. Având in vedere cele constatate, au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale, respectiv 9 amenzi în valoare totală de 11.600 lei şi 8 avertismente. De asemenea, s-au dispus măsuri de oprire temporară de la comercializare de produse cu deficienţe de informare, mai precis lipseau informaţiile traduse în limba română, valoarea produselor oprite de la vânzare fiind de 235 lei”, a declarat Mădălin Giurcău, comisar-şef adjunct al CJPC Gorj.

Consumatorii, informaţi incorect
Reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor Gorj au urmărit în timpul controalelor: afişarea în mod vizibil a denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la registrul comerţului; afişarea preţurilor şi tarifelor, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit; informarea consumatorilor despre denumirea produsului, denumirea producătorului/importatorului, cantitatea, compoziţia, dimensiunea caietelor; traducerea în limba română a informaţiilor; respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor; data la care încetează oferta sau faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil; data de începere a perioadei în care se aplică preţul special.
Totodată, în timpul controalelor, comisarii CJPC Gorj au verificat respectarea prevederilor Legii nr. 363 / 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, afişarea la loc vizibil a unei plachete cu numărul de telefon Info-consumator. “Abaterile constatate de noi la agenţii economici, în urma acţiunilor de control, au fost: neafişarea la loc vizibil pentru consumatori denumirea unităţii, codul unic de înregistrare la registrul comerţului, informarea incorectă a consumatorilor cu privire la denumirea sub care era comercializat produsul raportat la ingredientele menţionate pe eticheta produsului, lipsa adresei distribuitorului pe ambalajul produselor, lipsa afişării preţurilor sau existenţa acestora într-o formă neechivocă”, a precizat comisarul-şef al CJPC Gorj.
Izabella MolnarRecenzia romanului: “Sabia Dreptăţii” de A. J. Cronin 22 Oct 2014

Răsfoind printre manuscrisele mele, am dat întâmplător de o recenzie scrisă în 14 septembrie 1972, asupra romanului: Sabia dreptăţii, de A. J. Cronin, roman a cărui acţiune m-a impresionat, şi am scris recenzia mai mult: Ipse Mihi, -pentru mine- de dragul de a scrie. Recitind-o acum, mi-am amintit acţiunea scriitorului scoţian (medic de profesie, născut în 1896 şi decedat în anul 1981, care a scris 13 romane şi piesa de teatru) descrisă în romanul “Sabia dreptăţii”, acţiune care, din păcate, se petrece în România de azi, de nenumărate ori şi în justiţia noastră…

De aceea am considerat necesar să înfăţişez cititorilor această recenzie din două motive:
-1: Cartea recenzată va face cunoscută această operă deosebită a acestui medic englez de origine scoţiană, care ne dezvăluie multiplele feţe ale societăţii engleze din prima parte a secolului XX, mai ales din lipsa de timp pentru citit din timpul de azi. Şi acest medic care se dedica scrisului, este unul din miile de exemple (vezi Cehov la ruşi, V. Voiculescu la noi) confirmând ipoteza că un medic cunoaşte psihologia sufletul omului mai bine ca ceilalţi muritori.
-2: Cazul tratat în roman se potriveşte ca o mânuşă cu miile de cazuri de la noi.
… Şi acum recenzia:
Romanul “Sabia dreptăţii”, de scriitorul englez, A. J. Cronin, se înscrie printre cele mai însemnate opere literare de analiză a societăţii engleze din prima jumătate a secolului nostru. În acest roman, scriitorul critică anacronismul legilor judiciare engleze, sistemul birocratic, traficul de influenţă care domneşte în justiţia engleză, cât şi alte păcate care-l acuză.
Titlul simbolic: “Sabia dreptăţii”, vrea să scoată în evidenţă că, până la urmă, dreptatea, în ciuda tuturor piedicilor ce i se pun în cale, iese învingătoare, învingătoare dar cu câte sacrificii, şi tocmai acesta este îndemnul scriitorului care reiese ca un leit-motiv, din toate rândurile cărţii: “Luptă pentru dreptate, luptă cu abnegaţie şi sacrificiu, şi vei învinge!”
Eroii romanului sunt de trei categorii: pozitivi, negativi şi încă o categorie care se poate încadra în şirul eroilor negativi, categoria oamenilor laşi, filiştini şi perverşi…
Din prima categorie fac parte Paul Mathry, eroul principal al cărţii, care lupta cu un spirit de sacrificiu demn de admirat, pentru a-şi reabilita tatăl condamnat pe nedrept, Rees Mathry, tatăl său, inspectorul de poliţie James Swan, Lena, o fată demnă şi curajoasă, redactorul A. Dunn de la Cronica, avocatul Grahame şi alţii…
În fruntea eroilor negativi se situează procurorul pus pe parvenire Mattew Sprott, care condamnă fără remuşcare oameni chiar la moarte, numai să parvină el cât mai sus, martorii acuzării Collins şi, în special, Louisa Burt, care pentru un pumn de arginţi, daţi de poliţişti corupţi, nu pregetă să depună mărturie falsă, asasinul Enoch Olswald, cel care făptuieşte crima pentru care tatăl lui Paul fusese condamnat, şi, desigur, şi Comisarul-Şef Dale…
În categoria eroilor laşi, perverşi şi filiştini, se înscriu în primul rând, mama lui Paul, care nu pregeta să-şi renege soţul, fără a face nici cea mai mică mişcare spre a-l salva, Ella Fleming şi pastorul Fleming, Victor Harris care preferă să scoată castanele din foc cu nana lui Paul, şi alţii…
În aria timpului, acțiunea propriu-zisă se întinde pe câteva luni de zile, dar în reactivarea acțiunii, ea cuprinde 15-20 de ani, purtându-ne în cea mai mare parte în orașul Wartley din Midland.
Pe scurt, acțiunea cărții este următoarea:
-Paul Mathry, un tânar student din Belfast, urma să ocupe în vacanța de vară un post.
Întrucât împlinise 21 de ani, majoratul la englezi pe vremea aceea, în perioada interbelică, i s-a cerut de prietenul său Slade, certificatul de naștere. Mama sa a tot tergiversat să îl dea, mințindu-l că l-a pierdut, ca până la urmă doamna Burgers să-i spună adevărul. Adevărul crud pentru Paul a fost următorul: tatăl său, Rees Matthey, nu a murit în America de Sud, cum îl mințise, crezând că-l menajează, până acum, ci fusese condamnat în 1921, în urmă cu 15 ani, pe când Paul avea 6 ani aproape, la moarte pentru crimă, și anume uciderea femeii de moravuri ușoare Mana Spurling din Wartley. Sentința a fost comutată la munca silnică pe viață, și actualmente, tatăl său își face pedeapsa la închisoarea din Staneheath. După arestarea soțului pe care ea l-a crezut vinovat, fără să încerce să cerceteze, să-l salveze, schimbându-și numele în cel de fată: Burghers.
Aflând acestea, Paul se hotărăște să afle adevărul despre tatăl său… Și de aici încolo începe lungul șir al calvarului lui Paul, din care va ieși învingător până la urmă.
Își părăsește mama pe care o anunță printr-un bilet, plecând cu puține haine și puțini bani, ce-i avea din economiile sale la Staneheath. I se interzice să-și viziteze tatăl, află câte ceva despre locul principal al desfășurării acțiunii, care l-a dus pe tatăl său la închisoare, orașul: Warftley din Mindland și pleacă acolo să afle adevărul. Trece printr-o serie de peripeții aproape incredibile, dar rezistă. Rezistă și învinge!
La Wartley se instalează inițial, cât va avea bani, la un hotel și încearcă să ia legătura cu martorii crimei din urmă cu 15 ani. La început, ia legătura cu tutungiul Albert Prusty, dar nu află mare lucru decât ca Mona Spurling a fost ucisă în împrejurări misterioase în urmă cu 15 ani. Cercetează întreaga colecție de ziare din presa zilei la Biblioteca Municipală, unde bibliotecarul Mark, bine intenționat îl ajută foarte mult, și-și dă seama, analizând lucrurile, că tatăl său e nevinovat. Un imn de bucurie îi năpădește simțurile, dar întrebarea este cum să facă pentru a scoate adevărul la lumină… Îl găsește pe fostul inspector de poliție James Swan, acum un bătrân decăzut și ratat care-i povestește că tatăl său este nevinovat.
Din relatarea lui James Swan, reiese că Rees Mathry a fost condamnat pe nedrept la insistențele procurorului regal Matthew Sprot, care, dornic să parvină, nu pregetă să calce pe cadavre.
Procurorul, împreună cu Comisarul-șef Dale influențează martorii Collins și Luisa Bevit pe care-i cumpără cu bani și, în urma depoziției martorilor, Rees Mathry este condamnat. Fostul inspector de poliție, povestește că, la vremea aceea, nu a fost de acord cu concluziile anchetei, fapt pentru care a fost dat afară, găsindu-i-se și un motiv să-l aresteze. Aparatul de stat, această mașină greoaie și rea a zdrobit mulți oameni cinstiți, care se împotriveau procurorului. Ca să aibă din ce trăi, Paul se angajează la un magazin de instrumente muzicale, la Victor Haris, unde o cunoaște pe Lena, o fată bună, care-l va ajuta foarte mult.
În legătură cu fosta martoră Larisa Burt, care-i declara cu cinism cum a mințit în urmă cu 15 ani pentru bani, și că acum este în slujbă la un anume Enoch Oswald, care este stângaci de felul său. Paul face legătura cu o scrisoare găsită în camera crimei, dovedită a fi scrisă de un stângaci, și între actele de filantropie ale stângaciului Oswald, și după un șir de multe căutari ajunge la concluzia că Oswald este criminalul.
Între timp se alarmase procurorul Mathew Sprot, care dă indicații comisarului Dale, să-i pună bețe-n roate lui Paul și să-l distrugă. Paul este arestat în urma unei înscenări, și comisarul îi pune-n vedere să părăsească orașul, fiindcă nici lui, nici procurorului, vinovat nu le convenea să se scormonească trecutul.
Paul nu cedează și ia legătura cu deputatul Georges Birly, căruia îi spune că: Tatăl meu a ajuns la Staneiheath din pricina unui sistem de procedură judiciară bazat pe depoziții ocazionale, ale unor martori nedemni, din pricina unui sistem care permite manipularea faptelor pentru acuzare și a unui procuror a cărui țintă este parvenirea cu orice preț, și să obțină spânzurarea acuzatului din boxă.
Crima este produsul orânduirii sociale a unei țări care a făurit asemenea orânduire, sunt mai vinovați decât așa-zișii criminali… Birly interpretează pe Ministrul de Interne în Camera Comunelor. Ziarele răspândesc faptul și procurorul îi ordonă din nou comisarului să înăbușe vocea lui Paul. Paul o caută din nou pe Louisa care-i spune: Nu mă întreba pe mine, întreabă-l pe procurorul care a tras sforile de la început până la sfârșit. În urma intervențiilor din umbră, Paul este concediat de la magazinul lui Haris, rămânând muritor de foame. Dar nu-și pierde speranța; scapă și de un individ rău intenționat Costles. Paul este apoi ajutat de Lena care-l iubea în taină.
Paul își revine și poartă pe străzile orașului, placarde pe care era scrisă nevinovăția tatălui și… Poliția îl arestează din nou, dar este pus în libertate, ziaristul L. A. Dunn îi plătește cauțiunea. Procurorul turba de furie, că i-a scăpat din nou, Paul, ziaristul-redactor-șef la Cronica, publică un serial de articole în care se cere eliberarea tatălui lui Paul. Această campanie de presă din orașul Wartley, aliază toată presa britanică din toată țara. Se cere atât eliberarea nevinovatului, cât și despăgubirea lui.
Se alarmează Parlamentul și până la urmă reușesc Ministrul de Interne dispune rejudecarea procesului, punerea lui în libertate, și despăgubirea în bani. Grashame, avocatul apărării arată că deși fiul condamnatului este zdrobit sufletește, dar crede cu tărie în puterea legii. Judecătorul care l-a imitat pe procuror, condamnând un om nevinovat în urma depoziției mincinoase a Louisei, care-i spunea acolitului său Collins: Nu pricepi idiotule că nu se poate merge împotriva poliției? Și-apoi trăiesc ca o coconă!
În urma rejudecării, tatăl lui Paul este eliberat și i se acordă despăgubiri. La proces veniseră din Belfast și soția lui și pastorul, care dându-și seama că au greșit, pleacă singuri acasă…
Adevăratul criminal se sinucide!
Rămas singur cu tatăl său, Paul are o convorbire intimă cu acesta, în urma căreia se regăsesc sufletește. Cartea se încheie astfel: Pentru prima oară, după atâtea luni simțea gustul dulce al vieții și făgăduiala zilei de mâine…
Romanul „Sabia dreptăţii” de Cronin este o carte bună care se citeşte cu pasiune şi al cărei final optimist, răsplăteşte din plin pe cititorul celor 298 de pagini ale cărţii scriitorului englez.
Cartea este un aspru rechizitoriu împotriva carieriştilor, a celor care profitând de funcţia încredinţată lor practică traficul de influenţă, fiind totodată un apel fierbinte, o chemare la luptă împotriva nedreptăţilor. “Sabia dreptăţii” încununează prin finalul său, titlul ce-l poartă, concluzia fiind că: Dreptatea învinge până la urmă.
Gh. RădulescuAnchetaţi pentru furt de lemne 22 Oct 2014

Trei gorjeni, doi din comuna Drăgoteşti iar cel de-al treilea din Bolboşi, sunt cercetaţi penal de poliţiştii gorjeni pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de material lemnos.

În după-amiaza zilei de 20 octombrie, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Motru au fost sesizaţi de către o femeie, în vârstă de 61 ani, din comuna Drăgotești, cu privire la faptul că doi bărbaţi din localitate au tăiat ilegal şi sustras material lemnos fără marcă silvică din pădurea acesteia, situată pe raza localităţii. „Din primele cercetări efectuate de poliţişti la faţa locului, în prezenţa unui pădurar din cadrul Ocolului Silvic Motru, aceştia au identificat un număr de 7 cioate, de diferite esenţe şi diametre, care nu aveau aplicată marcă silvică. Totodată, la fața locului a fost identificată si cantitatea de cca. 2 m.c. material lemnos tăiat. În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de material lemnos”, a declarat Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. În seara aceleiaşi zile, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Motru au fost sesizați de către un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Motru cu privire la faptul că un tânăr de 26 ani, din comuna Bolboşi, a tăiat ilegal și sustras material lemnos fără marcă silvică din pădurea situată pe raza satului Bolboasa. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii l-au găsit pe tânărul de 26 de ani şi o căruţă încărcată cu trei arbori de diferite diametre, care nu aveau aplicată marcă silvică. „Materialul lemnos identificat în pădure a fost lăsat în custodia pădurarului. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de material lemnos”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
R.L.Dosar penal pentru un mopedist fără permis 22 Oct 2014

Un bărbat, în vârstă de 55 de ani, din Padeş, s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins de poliţişti conducând un moped pe un drum comunal, deşi nu avea permis.

În seara zilei de 20 octombrie, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Tismana au identificat în trafic un bărbat de 55 ani, din comuna Padeş, în timp ce conducea un moped pe D.C. 118-Motru Sec, fără a poseda permis de conducere. „În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că mopedul este neînmatriculat sau neînregistrat în circulaţie. Totodată, conducătorul mopedului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentraţie alcoolică de 0,39 mg/l alcool pur în aerul expirat”, a precizat Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană ce nu posedă permis de conducere şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.
R.L.Din casă în casă la Cîlnic, pentru Victor Ponta 22 Oct 2014

Staff-ul Alianței PSD – UNPR –PC s-a deplasat ieri în comuna Câlnic acolo unde s-au desfășurat acțiuni de campanie și de susținere a candidatului Victor Ponta.
cilnic (2)Echipa de campanie în frunte cu vicepreședintele PSD Gorj, Bebe Ionică, vicepreședintele PSD Alecu Drăgoi, membrul PSD Tg-Jiu, Gigi Pecingină și încă 50 de membrii și militanți PSD, a mers din casă în casă pentru a sta de vorbă cu cetățenii și a le explica programul electoral al lui Victor Ponta.
cilnic (3)“Mergem din casă în casă pentru a sta de vorbă cu oamenii și a le prezenta programul pe care îl are Victor Ponta pentru că cetățenii trebuie să știe ce vrea Victor Ponta pentru gorjeni, pentru români și sunt convins că localnicii din Câlnic vor vota candidatul Alianței”, a spus Bebe Ionică, vicepreședinte PSD Gorj.
cilnic (1)Cetățenii comunei Câlnic și-au arătat încrederea în Victor Ponta pentru că în calitate de Prim Ministru a pus economia în mișcare, a reparat nedreptățile și a scos țara din izolarea externă.
cilnic (4)Ca președinte, Victor Ponta îi va uni pe români, va aduce bunăstare și pace socială și va lupta pentru construirea României Puternice.
M.P.

cilnic (5)Cârciumaru, în fruntea echipei de campanie de la Târgu-Jiu 22 Oct 2014

Echipa de campanie a Aliantei PSD – UNPR –PC s-a deplasat ieri după-amiază în municipiul Tg.jiu pentru a se întâlni cu cetățenii și a le prezenta programul candidatului Victor Ponta
Președintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, președintele PSD Tg-jiu, Aurel Popescu, consilierii locali Liliana Luca, Gabriel Giorgi și Mihai Gherghe, dar si încă 40 de tineri si militanți PSD au fost prezenți în cartierele componente Municipiului Tg.jiu, Polata și Ursați.
polata (3)Acolo oamenii și-au arătat încrederea în candidatul Alianţei, Victor Ponta şi totodată, mulțumirea că autoritățile locale au demarat o serie de proiecte în zonele respective, astfel încât confortul și nivelul de trai să fie unul ridicat.
polata (2)Staff-ul de campanie va continua să se întâlnească cu oamenii pentru ca toți să afle proiectele pe care Victor Ponta le are pentru o Românie unită.
polata (1)Concluzia unanimă a fost una singură: Alianţa PSD- UNPR- PC are puterea, resursele umane şi forţa de a lupta pentru ca Victor Ponta să devină Președintele României.
M.P.

polata90 de promovări la DGASPC Gorj 22 Oct 2014

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj pregăteşte 90 de promovări. Ele vor fi supuse votului consilierilor judeţeni în şedinţa din luna noiembrie. Dumitru Cotrună,  directorul general al DGASPC Gorj spune că înainte de şedinţa de Consiliu Judeţean, toţi funcţionarii ce urmează să promoveze vor susţine testări.

Pentru că întrunesc condiţiile necesare promovării, zeci de angajaţi ai DGASPC vor promova, în următoarea perioadă. Aceste promovări presupun o suplimentare a veniturilor, conducerea instituţiei confirmând că există fonduri pentru a suporta cheltuielile de personal. „Vrem să  facem nişte promovări; este vorba despre 90 de persoane care vor promova pe treaptă sau în grad, pentru că îndeplinesc condiţiile necesare. În şedinţa de Consiliu Judeţean din noiembrie vom supune aprobării acest proiect”, a confirmat Dumitru Cotrună, directorul general al DGASPC Gorj.

Testări înainte de şedinţă
Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj care urmează să promoveze, vor susţine o serie de testări. „Se vor da testări înainte de şedinţa de Consiliu Judeţean. Promovările înseamnă şi o creştere de salariu, cea ce este foarte bine. Avem buget pentru a susţine cheltuielile de personal. Avem 200 de posturi vacante bugetate, astfel că avem prevăzut buget pentru salarii”, menţionează Cotrună.
La nivelul DGASPC Gorj există deficit de personal, ceea ce face ca activitatea actualilor angajaţi să fie destul de intensă. Tocmai de aceea, directorul Dumitru Cotrună face tot posibilul pentru ca salariaţii Direcţiei să fie plătiţi mai bine.
Minodora SUCEA173 de copii gorjeni, în grija asistenţilor maternali 22 Oct 2014

La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj sunt previzionate 160 de posturi de asistent maternal profesionist (AMP). Dintre acestea sunt ocupate 115 atestate pentru copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani. Din totalul de 115 AMP câte sunt angajate, 112 sunt active, adică au copii în îngrijire. La acestea din urmă se află un număr de 173 de copii.

Pentru a deveni asistent maternal profesionist, o persoană trebuie să adreseze o cerere de evaluare a capacităţii sale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Cererea va menţiona în mod obligatoriu numărul de copii pentru care solicitantul consideră că poate asigura simultan condiţii optime de îngrijire, grupa de vârstă şi sexul acestora, disponibilitatea de a îngriji copii cu handicap sau dizabilităţi, infectaţi HIV sau bolnavi SIDA. Cererea va cuprinde curriculum vitae al solicitantului, precum şi motivele pentru care doreşte să devină asistent maternal profesionist.
La nivelul DGASPC Gorj, există 160 de posturi de asistent maternal profesionist, însă sunt active doar 112 persoane, care au în grijă 173 de copii. În aceeaşi perioadă a anului trecut, la asistenţii maternali se aflau 162 de copii. Potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, un asistent maternal profesionist are un salariu de aproximativ 900 de lei pe lună.

Atribuţiile asistentului maternal profesionist
Asistentul maternal profesionist are următoarele obligaţii privind copiii primiţi în plasament sau încredinţaţi: a) să asigure creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, în vederea asigurării unei dezvoltări armonioase fizice, psihice, intelectuale şi afective a acestora; b) să asigure integrarea copiilor în familia sa, aplicându-le un tratament egal cu al celorlalţi membri ai familiei; c) să asigure integrarea copiilor în viaţa socială; d) să contribuie la pregătirea reintegrării copiilor în familia lor naturală sau la integrarea acestora în familia adoptivă, după caz; e) să permită specialiştilor serviciului public specializat pentru protecţia copilului sau organismului privat autorizat supravegherea activităţii sale profesionale şi evaluarea evoluţiei copiilor;
f) să asigure continuitatea activităţii desfăşurate şi în perioada efectuării concediului legal de odihnă, cu excepţia cazului în care separarea de copiii plasaţi sau încredinţaţi pentru această perioadă este autorizată de către angajator; g) să păstreze confidenţialitatea informaţiilor pe care le primeşte cu privire la copii.
Minodora SuceaCa la noi, la nimeni – Iohannis, comparat cu Adenauer?! 22 Oct 2014

Ne-am obişnuit cu afirmaţiile anapoda ale candidatului la alegerile prezidenţiale din partea Alianţei Creştin Liberale. Mai ales atunci când nu le citeşte de pe prompter. Dacă face conferinţe de presă ori participă la emisiuni televizate în direct – deşi consilierii lui l-au sfătuit să le evite – comite gafe. Precum Băsescu. Una spune acum şi alta peste o zi două.
Ce-i drept, Iohannis mai încearcă să dreagă busuiocul, să se corecteze şi mai rău face. La fel s-au petrecut treburile cu explicarea cuvântului “Politruk”, existent şi-n limba germană şi-n limba rusă, de limba română nu mai vorbesc, dar ne-nţeles corect de domnia sa. S-a mai corectat fără succes şi alteori, cu toate că sintagme de felul “anticomunist privat” sună aiurea rău de tot. În fond, cine se scuză se acuză. După ce-a crezut că păcăleşte lumea cu cele 6 (şase!) case cumpărate din banii pe meditaţii, le-a răspuns profesorilor cu “ghinionul” de a nu-şi putea plăti din salariu măcar chiria pe garsoniera de 18 metri pătraţi că-i pare rău de ei. Şi că-n acea zi fusese “neinspirat, având o zi proastă”. Cine să-l mai creadă?
Tot nelalocul ei este şi compararea lui Iohannis cu Adenauer, de către un individ alergat de fiscul german încă din 2011. Pre numele său Elmar Bork, scăpat de legea din Germania ca europarlamentar ascuns sub imunitatea ce i-o dă apartenenţa la Parlamentul European. Autorul enormităţii făcute într-un exces de zel mai are şi alte bube-n cap: aventuri ba cu prostituate, ba cu crainice.
Hotărât lucru, europarlamentarul creştin democrat german ne ia de proşti. Chiar să nu ştie lumea că fostul primar al oraşului Koln – Konrad Adenauer – nu a avut niciodată şase case, precum Klaus Iohannis şi a condus 9 (nouă) ani de zile Germania, deţinând funcţia de Cancelar, în cei mai grei ani ai ei. Anii de după al doilea război mondial, anii reconstrucţiei din temelii a unei ţări distruse de alianţa antinazistă?
Acelaşi Elmar Bork e recunoscut pentru antiromânismul lui, fiind acel europarlamentar care a declarat la el acasă că “românii care vin în Germania trebuie amprentaţi pentru a proteja statul de ajutoarele sociale”. O gafă imensă, urmată de acuze că declaraţia asta ar fi de sorginte nazistă, comisă de unul care nici măcar nu cunoaşte istoria Germaniei.
Românul Emil Wagner, născut la Cernăuţi, şi membru marcant al PNŢ, Erou în primul război mondial când a fost decorat şi avansat în grad de Împăratul Frantz Josef al Austro-Ungariei, împreună cu Iuliu Maniu, şeful său de batalion, fost translator al Generalului Von Paulus şi căzut prizonier la Stalingrad a avut ocazia să-l cunoască bine pe Cancelarul Konrad Adenauer.
Evadat dintr-un lagăr sovietic, s-a adresat unui Consulat german şi a ajuns la Bonn. Unde un văr de-al său, Frantz Wagner l-a prezentat Cancelarului Konrad Adenauer, căruia i-a fost şofer doi ani de zile. Ei bine, Cancelarul Adenauer a impus restricţii alimentare tuturor cetăţenilor Germaniei Federale. Şi dacă germanul de rând mânca două ouă de găină pe săptămână şi cinci cartofi, acelaşi lucru îl respecta şi Cancelarul Adenauer. În plus, benzina autoturismului o plătea din banii săi şi nu deconta costurile la stat. Ceea ce cred că Iohannis n-ar face. Inclusiv chiria la apartamentul din strada Primăverii nr. 33, de 500 euro lunar, până-n luna mai, o plăteşte PNL!
ION PREDOŞANU

P.S. Planul Marschall a ajutat imens Germania în refacerea ei după urgiile războiului al doilea mondial. Transpunerea în practică a Planului Marschall i-a revenit bravului Cancelar Konrad Adenauer. Ce plan sau ce program are Klaus Iohannis pentru România? Tare mă tem că niciunul. Vrea funcţia de preşedinte al României şi nimic mai mult! (Ion Predoşanu)Zeci de elevi sprijiniţi de “Inimi de Gorjeni” 22 Oct 2014

Asociaţia „Inimi de Gorjeni” este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi non-profit, ce îşi propune îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor defavorizate socio-economic, atragerea atenţiei opiniei publice asupra problemelor semenilor lor şi încurajarea colaborării între sectorul instituţional public şi societatea civilă, care a fost înfiinţată în martie 2007. În ultimul an, nu mai puţin de 25 de tineri au fost sprijiniţi financiar pentru a le facilita participarea la activităţi şcolare sau recreativ – sportive.

„ŞCOALA PENTRU TOŢI” este un program prin care Asociaţia Inimi de Gorjeni desfăşoară activitati de sprijinire a elevilor şi studenţilor care se află în sistemul de protecţie/monitorizare al Directiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Programul finanţează achitarea de taxe de studiu, taxe de cazare, achiziţionarea de uniforme şcolare, rechizite, activităţi sportive şi altele.

Sprijin pentru copii din casele de tip familial
Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Tg-Jiu este o unitate de asistenţă socială în subordinea DGASPC Gorj, care pe perioada vacanţei oferă servicii pentru circa 20 de copii cu dizabilităţi din cadrul Caselor de tip familial ,,Scoarţa” şi ,,Răchiţi”. “În data de 17.08.2014 beneficiarii acestor case au organizat o excursie la Ocnele Mari şi la Grădina Zoologică de la Rm.Vâlcea. Asociaţia Inimi de Gorjeni a sprijinit această activitate cu suma de 300 de lei, pentru a le asigura copiilor plata taxei de intrare la cele două obiective mai sus menţionate, precum şi pentru cheltuieli diverse prilejuite de desfăşurarea excursiei”, spune directorul executiv al Asociaţiei “Inimi de Gorjeni”, Dumitru Cotrună.
În cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate se află cu măsură de protecţie G.A. Ea este elevă a Şcolii Postliceale – secţia birotică, din cadrul Colegiului Naţional ,,Henri Coandă” din Tg-Jiu. În prezent ea este legitimată la un club de karate şi trebuie să participe la o competiţie sportivă ce se va desfăşura în afara judeţului Gorj. “Pentru a participa la acest eveniment, CSCCD Tg-Jiu trebuie să cheltuie bani pentru analize medicale, echipament sportiv adecvat, transport şi cazare. Deoarece CSCCD Tg-Jiu fiind o instituţie publică în subordinea DGASPC Gorj şi neavând fonduri prevăzute pentru astfel de evenimente, Asociaţia Inimi de Gorjeni a sprijinit activitatea sportivă cu suma de 600 lei”, precizează directorul Cotrună.
În total, în ultimul an, Asociaţia “Inimi de Gorjeni” a sprijinit 25 de persoane, valoarea fondurilor alocate fiind de 900 lei, banii provenind din bugetul asociaţiei.
Minodora SuceaProtestul FNME, respins de comisia de avizare a Primăriei Târgu-Jiu 22 Oct 2014

Solicitarea Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) de a protesta în faţa sediului Diviziei Miniere a CEO din centrul municipiului nu a primit aprobarea Comisiei de avizare, organizare şi desfăşurare a Adunărilor Publice din cadrul Primăriei Târgu-Jiu. Asta deoarece locaţia stabilită pentru desfăşurarea unor astfel de manifestări este Insuliţa de pe Jiu.

Într-un comunicat de presă transmis în urmă cu o săptămână, reprezentanţii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) atrăgeau atenţia opiniei publice asupra refuzului managerului privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, de a dialoga cu ei. În acest context FNME anunţa proteste pe perioadă nedeterminată. Solicitarea în cauză, privind protestul, ce se vroia realizat în centrul oraşului Târgu-Jiu, a fost însă respinsă. “Solicitările FNME s-au respins deoarece locaţia stabilită pentru desfăşurarea unor astfel de manifestări sau spectacole electorale este Insuliţa de pe Jiu, dar ei nu au vrut decât în Piaţa Prefecturii. Dacă se răzgândesc, vor trebui să depună o altă solicitare la noi după care se va relua procedura de avizare”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Lavinia Truşcă.
Liderii de sindicat au propus CEO o indexare cu 4% a fondului de salarii începând cu 1 octombrie 2014, având în vedere că bugetul de venituri şi cheltuieli a fost aprobat cu o creştere de 1,1% începând cu 1 ianuarie 2014. Se mai solicită administraţiei şi acordarea către toţi salariaţii a cotei de combustibil în valoare de 1.100 lei şi a primei de sfârşit de an la nivelul cuantumului acordat în 2013, adică 1.000 de lei.
A.S.UCB organizează a patra sesiune InfoStud 22 Oct 2014

Din luna mai 2014, Universitatea POLITEHNICĂ din Bucureşti în parteneriat cu Universitatea ”Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu derulează proiectul„Construieşte-ţi o carieră de succes!”. Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Miercuri, 22 octombrie 2014, are loc a patra sesiune de informare InfoStud, la sediul Facultăţii de Inginerie, sala A016, ora 14:00. Obiectivul general al proiectului „Construieşte-ţi o carieră de succes!” este asigurarea tranziţiei a 360 de studenţi din Regiunea Sud-Vest Oltenia spre piaţa forţei de muncă, facilitând integrarea lor în societatea românească în calitate de membri productivi ai acesteia. Campania InfoStud se va derula în sprijinul activităţii de consiliere şi orientare profesională prin care proiectul oferă membrilor grupului ţintă competenţe profesionale şi informaţii concrete despre aşteptările angajat-angajator, despre cadrul legal şi economic la care să se raporteze absolvenţii universităţii.

Dezbateri privind importanţa consilierii profesionale
În cadrul reuniunilor InfoStud se vor organiza dezbateri privind importanţa consilierii şi orientării profesionale în vederea construirii unei cariere de succes. La aceste reuniuni vor fi invitaţi să participe studenţi din grupul ţintă, absolvenţi din diferite promoţii de la specializări din domeniul ştiinţelor inginereşti, cadre didactice, persoane de succes din diferite companii. Va fi purtat un dialog interactiv cu studenţii despre procesul de muncă, lucrul în echipă, raporturile de muncă, studii de caz privind activitatea industrială şi economică.
M.S.92.000 de euro pentru reabilitarea unei şcoli din Urdari 22 Oct 2014

O şcoală generală din comuna Urdari va fi reabilitată în perioada următoare datorită unei finanţări a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a semnat săptămâna trecută patru contracte finanţate prin Programul Operaţional Regional 2017-2013, DMI 1.2 – “Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe” şi DMI 3.4 “Reabilitarea/modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. La evenimentul de semnare a contractului, au participat Marilena Bogheanu, directoare ADR Sud-Vest Oltenia, Eduard Vârlan, viceprimar al municipiului Râmnicu-Vâlcea, Robert Adrian Schell, primar al oraşului Brezoi, Mihai Calotă, primar al comunei Urdari, şi Ion Ciocan, edilul comunei Osica de Sus.

Lucrări multiple la Urdari
Proiectul aprobat spre finanţare de la Urdari poartă denumirea “Îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie în comuna Urdari, judeţul Gorj prin reabilitare Şcoala Generală cu clasele V-VIII din satul Fîntînele, comuna Urdari, judeţul Gorj”, în valoare de 92.263,47 de euro. Lucrările ce vor fi efectuate în cadrul acestui proiect sunt: demolarea învelitorii, repararea şarpantei şi a podului, îndepărtarea tencuielii la tavane, consolidarea pereţilor exteriori la colţul sud-vest al şcolii cu plasă sudată de 4 mm pe ambele feţe, fixate între ele cu agrafe din oţel beton de 6 mm. Plasa sudată va fi înglobată în tencuială pe bază de multibat. Elementele de şarpantă se vor ancora antiseismic de structura de rezistenţă; învelitoarea se va realiza din ţiglă de tablă roşie cu pantă de 65%; se vor demola sobele de teracotă existente şi se va îndepărta vechiul parchet; se vor reface pardoselile în clase, cu parchet laminat de trafic greu şi în hol cu gresie; se vor monta tavane false din gips-carton de profile metalice; se va reabilita tehnic prin anveloparea clădirii cu termosistem format din polistiren de 10cm, plasă minerală şi tencuieli decorative impermeabile; se vor aplica zugrăveli cu vopsea lavabilă la interior după efectuarea reparaţiilor şi aplicarea unui strat de tinci; se va curăţa lambriul existent şi se va aplica lac incolor, iar pentru preluarea apelor meteorice se va construi un canal betonat pe laturile de est şi sud ale clădirii.
Până la această dată, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, s-au contractat 543 proiecte (din care 42 au fost reziliate). Suma solicitată pentru proiectele aflate în implementare este de 726,28 milioane euro.
Izabella MolnarTatăl a zece copii, acuzat că-şi maltratează proprii părinţi 22 Oct 2014

Vasile Giurma, în vârstă de peste 80 de ani, din localitatea Ceauru, comuna Băleşti, îşi acuză propriul fiu, în vârstă de 60 de ani, că manifestă un comportament execrabil faţă de părinţii săi. Giurma, tatăl lui Dumitru, susţine că atât el ca şi părinte cât şi soţia sa sunt înjuraţi de fiul, care are zece copii, şi care, în urmă cu ceva vreme, i-ar fi şi lovit. Părintele se plânge că copilul său îi cere periodic bani şi băutură fără să îl ajute măcar în gospodărie.

Ultimul conflict între părinţi şi copil ar fi avut loc în urmă cu vreo două săptămâni, fiul refuzând să-şi sprijine părinţii, motivând chiar că unul dintre copii lui nu-l lasă să facă asta. Părinţii i-au făcut însă unuia dintre nepoţi acte pe propria casă din Ceauru, dar nici acesta şi nici tatăl lui nu trec, mai deloc, pe la bunici. Casa a fost dată nepotului fără clauză de întreţinere.
Părintele, Vasile Giurma, susţine că intenţionează să-şi dea în judecată fiul “risipitor”, pe motiv că nu îl îngrijeşte nici pe el şi nici pe mama sa, mai ales că acesta este singurul sprijin al părinţilor. “Noi i-am dat lui Dumitru toată averea, dar acesta nu ne ajută şi nici nu ne apreciază pe amândoi. Nu ne sparge câteva lemne în gospodărie, nu ne aduce o cană de apă, bine că nu îmi ia şi pensia”, spune, supărat, Vasile Giurma. Fiul octogenarului a fost anterior pensionării electrician la termocentrala de la Rovinari, acesta locuind cu familia şi cei zece copii, în Copăcioasa.
“Am apelat la presă pentru că nu mai ştim cum să îl facem pe fiul nostru să înţeleagă că eu şi mama lui avem o vârstă înaintată, că nu ne descurcăm singuri şi că obligaţia fiului nostru este să ne îngrijească. Ori să ne ia o femeie care să aibă grijă de noi, pe care el să o plătească ori să găsească o soluţie, atâta timp cât noi ca şi părinţi i-am dat toată averea noastră, fără vreo clauză de întreţinere. Am făcut un act de vânzare-cumpărare pe care am ajuns să-l regretăm şi eu şi soţia mea”, explică Vasile Giurma, care nu renunţă la ideea de a-şi chema fiul la judecată pentru a-l obliga să se comporte ca un copil responsabil, deşi are 60 de ani.
Din păcate, Dumitru Giurma nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere legat de acuzele pe care i le aduce propriul părinte.
Anamaria StoicaAPIA eliberează adeverinţe de creditare pentru specia bovine şi Măsura 215 22 Oct 2014

Centrul judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj informează beneficiarii ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul animalier, la specia bovine, că eliberează adeverinţe pentru cei care intenţionează sa acceseze credite pentru finanţarea activităţi-lor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. De asemenea, din această săptămână, APIA Gorj eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Măsurii 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – pachet b – păsări, care doresc să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor. Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera o adeverinţă de înregistrare a fermierului prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea unică de plată pentru ANT sectorul zootehnic la specia bovine, pentru anul 2014, că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii  de solicitare a plăţii naţionale complementare sector zootehnic, până la data emiterii adeverinţei, conform reglementărilor în vigoare, precum şi numărul de animale eligibile pentru prima pe cap de animal. De asemenea, în adeverinţă se precizează că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii adeverinţei şi că beneficiarul îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite în cadrul ANT, sectorul zootehnic la speciile bovine şi ovine/caprine, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
“Conform legii, cuantumul de plată înscris în adeverinţă este de 300 de lei pe cap de bovină. Valoarea creditului va fi cuprinsă între 90% – 100% din suma înscrisă în adeverinţă, în funcţie de banca creditoare, pentru beneficiarii ajutoarelor naţionale tranzitorii în sector animalier. În judeţul Gorj, până la termenul limită de 20 iunie 2014, au fost depuse 3.694 cereri, pentru un număr de 22.197 capete bovine. APIA urmează să încheie convenţii privind finanţarea capitalului de lucru pentru activităţi curente cu băncile creditoare şi pentru beneficiarii schemei cuplate de producţie, în sectorul ovine/caprine din cadrul ajutoarelor naţionale tranzitorii, iar cuantumul de plată înscris în adeverinţă este de 20 de lei pe cap de ovină/caprină. Pentru ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) au fost depuse un număr de 885 de cereri pentru un număr de 139.967 capete ovine/caprine”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Credite şi pentru crescătorii de păsări
Tot de la începutul săptămânii curente, la solicitarea scrisă a beneficiarilor Măsurii 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – pachet b – păsări, care vor să acceseze credite, APIA Gorj va elibera o adeverinţă prin care confirmă faptul că solicitantul a depus  cerere de plată pentru Măsura 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – păsări în perioada 16 octombrie – 15 noiembrie 2013, aferentă anului II de angajament, precum şi suma în euro, reprezentând valoarea cererii de plată minus valoarea adeverinţelor emise anterior, aferente  anului II de angajament.
Potrivit conducerii APIA Gorj, suma autorizată la plată, aferentă Măsurii 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – pachet b – păsări, pentru beneficiarii din judeţul nostru care au depus cereri în perioada 16 octombrie – 15 noiembrie 2013, aferentă anului II de angajament, este de 410.478,24 euro, aferentă a trei trimestre.
Izabella MolnarGrigoraș: “Eu nu sunt un norocos!” 22 Oct 2014

Pandurii rămâne într-o situație delicată, cu un bagaj de puncte ce o face să aibă în continuare fiori, iar antrenorul Petre Grigoraș crede că norocul îi lipsește atât lui, cât și echipei pe care o conduce.

Grigoraș și-a efectuat ultima etapă de suspendare la meciul cu ASA Târgu Mureș, trăind în spatele băncii de rezerve a gorjenilor, momente deloc plăcute pentru un antrenor a cărei echipă se vede condusă pe propriul teren. “Orice meci te consumă. După ce în primele 40 de minute, oaspeții nu prea au ajuns în careul nostru, la pauză putea fi 2-0 pentru ei. Sunt oarecum dezamăgit de rezultat, dar mulțumit de atitudinea jucătorilor mei. A fost un meci bun, un meci deschis, cu multe ocazii, a fost o propagandă bună a fotbalului românesc”, a descris Grigoraș, în câteva cuvinte, starea prin care a trecut la ultimul meci al Pandurilor. Tehnicianul Pandurilor recunoaște că nu a avut prea multe de reproșat elevilor săi, deși dezamăgirea rezultatului a fost mare: “La situația în care suntem, mi-aș fi dorit extraordinar de mult să câștigăm. Dar nu pot fi supărat. Cred că nu pot să le reproșez foarte mult. A fost un rezultat echitabil, chiar dacă ne-am fi dorit să adunăm trei puncte. E important ca cei care au fost în tribună să fie mulțumiți. Să fie realiști, să accepte că echipa a încercat, că au vrut. Ai nevoie și de puțină șansă. Eu nu sunt un norocos!”, a concluzionat Grigoraș.

Bilanț prost
Atât locul din clasament, cât și punctajul obținut până acum de echipa gorjeană, pun Pandurii pe lista echipelor ce trebuie să se teamă de retrogradare. Echipa se află pe locul 14 în Liga 1, într-un sezon în care vor retrograda nu mai puțin de șase echipe, iar trupa lui Grigoraș are o medie de doar un punct pe meci, medie cu care se retrograda și atunci când în liga a doua mergeau doar patru echipe. Bilanțul echipei îl deranjează și pe Grigoraș, dar antrenorul Pandurilor crede că, așa cum echipa a jucat bine și a pierdut, lucrurile ar putea sta și invers: “Avem 11 puncte după 11 etape, nu e chiar atât de plăcut, dar sunt mulțumit de atitudinea băieților. În fotbal se întâmplă să joci bine și să pierzi sau să joci prost și să câștigi”, a mai declarat Grigoraș.

De la București, direct spre Galați
Pandurii are programate următoarele două partide în deplasare, după meciul din Liga 1 cu Dinamo, urmând confruntarea din Cupa României cu Oțelul. Pandurii se va pregăti la Târgu-Jiu până sâmbătă, când echipa se va deplasa la Bucureşti pentru meciul cu Dinamo de duminică, Grigoraș luând decizia de a rămâne la București după meci și a pleca apoi direct spre Galați, acolo unde vor juca joia viitoare, pe 30 noiembrie. “Vom rămâne la București după meci, luni vom face o recuperare bună, la cel mai bun centru pe care l-am văzut în România, apoi marți vom mai face un antrenament în București, după care vom merge la Galați, unde avem destul de multe variante pentru a ne antrena. Este o oportunitate bună, să jucăm cu Oțelul în Cupa României, acum când echipa din Galați nu trece prin cele mai fericite momente, și ne dorim să profităm de această ocazie calificându-ne mai departe”, a explicat Grigoraș decizia de a lega cele două deplasări fără a mai reveni la Târgu-Jiu între jocurile din Groapă și de la Galați.

Răduț, apt doar pentru meciul de cupă
Mihai Răduț, una dintre absențele importante din lotul Pandurilor la ultimele partide, ar putea reveni pe teren, însă nu mai devreme de jocul de la Galați din Cupa României. “Pe Răduț l-am putea avea în lot la Galați. Vine după accidentare și nu vrem să forțăm prea mult, este un jucător de care avem nevoie. Va veni cu noi la București, însă vom vedea dacă va putea juca doar la meciul cu Oțelul”, a declarat Petre Grigoraș. Înlocuit de pe teren în meciul cu ASA Târgu Mureș, Pleașcă va reveni de azi la antrenamente dovedindu-se că a fost doar o lovitură oarbă, nu ceva mai grav. Grigoraș speră ca și slovenul Mevlja să poată reveni cât mai curând la antrenamente, în zilele următoare fundașul fiind așteptat de tehnician să se pregătească alături de colegii săi.

Clasament Liga 1:
1. Steaua 11 9 1 1 27-7 28
2. CFR Cluj 11 8 1 2 20-7 25
3. Petrolul 11 7 2 2 22-9 23
4. Astra 11 6 2 3 20-9 20
5. Dinamo 11 5 4 2 19-11 19
6. ASA Târgu Mureş 11 5 4 2 16-9 19
7. FC Botoşani 11 5 3 3 14-16 18
8. FC Braşov 11 4 4 3 14-14 16
9. Gaz Metan 11 3 4 4 13-15 13
10. CS U Craiova 11 3 4 4 10-16 13
11. Viitorul 11 3 3 5 12-14 12
12. Ceahlăul 11 3 3 5 10-18 12
13. U Cluj 11 3 2 6 11-14 11
14. Pandurii 11 2 5 4 11-15 11
15. Concordia 11 2 4 5 9-18 10
16. Rapid 11 2 3 6 6-15 9
17. CSMS Iaşi 11 0 5 6 7-18 5
18. Oţelul 11 1 2 8 4-20 5

Programul etapei a XII-a:
Vineri, 24 octombrie:
Ora 18.30 / Oţelul– Gaz Metan (Look Plus)
Ora 21.00 / FC Braşov – CSU Craiova (Look TV)
Sâmbătă, 25 octombrie:
Ora 16.00 / Ceahlăul– CSMS Iaşi (Look Plus)
Ora 18.30 / U Cluj – Viitorul (Look TV)
Ora 21.00 / FC Botoşani – Rapid (Look TV)
Duminică, 26 octombrie:
Ora 15.30 / Concordia– CFR Cluj (Look TV)
Ora 17.30 / Dinamo – Pandurii (Look Plus)
Ora 20.00 / ASA Tg. Mureş – Steaua (Look TV)
Luni, 27 octombrie:
Ora 21.00 / Astra– Petrolul (Look TV)
Cristi ConstantinescuCursuri pentru angajaţi, subvenţionate de stat 22 Oct 2014

Angajatorii gorjeni care organizează programe de formare profesională pentru proprii salariaţi pot beneficia de subvenţii din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Conform legii, acestea se acordă în scopul prevenirii şomajului şi consolidării locurilor de muncă prin creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale ale persoanelor încadrate în muncă. Potrivit Codului Muncii, formarea profesională a salariaţilor se poate realiza prin participarea la cursuri organizate de angajator sau de furnizorii de servicii de formare profesională din ţară ori din străinătate, prin stagii de adaptare profesională la cerinţele postului şi ale locului de muncă sau prin stagii de practică şi specializare în ţară şi în străinătate. De asemenea, formarea se mai poate realiza prin ucenicie organizată la locul de muncă, formare individualizată, dar şi prin alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.

Nicio solicitare la Gorj
Firmele din Gorj care organizează programe de formare profesională pentru proprii angajaţi, derulate de furnizori de servicii de pregătire profesională autorizaţi, li se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj o sumă reprezentând 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesională organizate pentru un număr de cel mult 20% din personalul angajat. Angajatorii pot beneficia de suma prevăzută pentru derularea unui singur program de formare profesională în cursul unui an. „La nivelul judeţului Gorj, nu avem înregistrat nici un angajator care să fi solicitat în cursul acestui an subvenţionarea din bugetul asigurărilor de şomaj pentru participarea propriilor angajaţi la diverse programe de formare profesională”, a declarat Ana-Maria Niculescu, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj.
Angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor participante la programul de pregătire profesională, pentru care s-a acordat suma prevăzută, cel puţin un an de la data acordării sumei. Firmele care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor care au participat la programele de pregătire profesională, anterior termenului de un an, sunt obligaţi să restituie, în totalitate către AJOFM subvenţia acordată pentru fiecare persoană, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României, în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. 2 din Legea nr. 76/2002 actualizată, şi nu mai pot beneficia de stimulentul financiar menţionat mai sus pentru o perioadă de doi ani de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu ale persoanelor respective.
Izabella MolnarÎncepe Festivalul Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu” 22 Oct 2014

Vineri va debuta cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu”. Acesta se va desfăşura în perioada 24 – 26 octombrie, la Târgu-Jiu şi la Runcu.

Manifestare deschisă umoriştilor  profe-sionişti sau ne-profesionişti, Festivalul Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu” a ajuns la cea de-a XXII-a ediţie şi se va desfăşura pe următoarele secţiuni: concurs pentru cea mai bună carte de umor a anului, epigramă, fabulă, proză umoristică scurtă, parodie/poezie satirică şi caricatură/fotografie umoristică. Festivalul va debuta vineri, 24 octombrie, când se va întruni juriul naţional şi vor avea loc lucrările de jurizare. Ca în fiecare an, în cadrul Festivalului vor fi organizate diverse manifestări complementare concursului propriu-zis: Salonul internaţional de caricatură, întâlniri cu epigramiştii gorjeni, recitaluri umoristice, turniruri epigramistice, vernisaje de expoziţii, spectacole, dar şi lansări de carte şi reviste. În cursul zilei de 25 octombrie, la ora 17:00, la Muzeul Judeţean Gorj va avea loc vernisajul celei de-a III-a ediţii a Salonului Internaţional de Caricatură, cu participanţi din Algeria, Argentina, Brazilia, Franţa, Spania, SUA, Arabia Saudită, Armenia, China, Georgia, Ungaria, Malaezia şi România, şi lansarea albumului de caricatură. De la ora 18:00, în aceeaşi locaţie, va avea loc lansarea mai multor cărţi şi reviste:  „Sonete desuete”, de Grig M. Dobreanu, „Catrene de…8+1”, de Ion Trancău, revista de umor „Hazul”, editată de CJCPCT Gorj, şi periodicul „Ceaşca de cafea”.

Gala Laureaţilor, la Runcu
Duminică, de la ora 10:30, în Căminul Cultural Bâltişoara din Runcu, se vor desfăşura un spectacol de muzică susţinut de Ansamblul Folcloric din localitate şi Gala Laureaţilor. Festivalul Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu” este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, Şcoala Populară de Artă, Asociaţia Epigramiştilor din România, Asociaţia Naţională a Caricaturiştilor, Grupul de publicaţii „Flacăra”, Liga Culturală „Fiii Gorjului”, Consiliul local şi Primăria Runcu şi Societatea Umoriştilor Gorjeni.
Roxana LupuZece premii I pentru elevii Şcolii Populare de Artă la Festivalul „Regio Fest Slatina” 22 Oct 2014

Rezultate de excepţie pentru elevii Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu la prima ediţie a Festivalului-concurs „Regio Fest Slatina”. Aceştia au reuşit performanţa de a se întoarce acasă cu nu mai puţin de zece premii I. Pe lângă aceste zece premii, elevii Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu au mai adus la Târgu-Jiu două premii II şi un premiu III.

În perioada 16 – 18 octombrie, în Olt s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului-concurs „Regio Fest Slatina”, festival dedicat exclusiv elevilor şcolilor populară de artă din întreaga zonă a Olteniei. În cadrul celor 11 secţiuni ale concursului (teatru, balet, dans modern şi popular, muzică clasică vocală şi instrumentală, muzică uşoară şi populară, meşteşuguri populare şi pictură) au fost acordate peste 70 de premii, constând atât în diplome şi trofee, dar şi în bani. Din Gorj, au mers la Slatina 35 de elevi şi profesori ai Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, aceştia 2reuşind performanţa de a-şi adjudeca cam toate premiile importante. „Elevii noştri au reuşit să obţină zece premii I, două premii II şi un premiu III, precum şi diplome de participare. Vreau să-i felicit pe elevi şi pe instructorii acestora, care au depus o muncă susţinută de-a lungul timpului pentru a reuşi împreună să arate că talentul trebuie şlefuit, talentul trebuie să fie recunoscut”, a declarat Alexandru Bratu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.

Patru premii la secţiunea „teatru”
3Patru dintre premii au fost obţinute de elevii Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu la secţiunea „teatru”, secţiune la care au participat cu spectacolul „Femeia ca un câmp de luptă”. Andrada Marilena Dobre a fost declarată cea mai bună actriţă într-un rol secundar, iar premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal i-a revenit Alexandrei Cheroiu. Ambele eleve sunt pregătite de actorul George Drăghescu. La aceeaşi secţiune, elevii Şcolii Populare de Artă au mai obţinut încă două premii: premiul pentru cel mai bun spectacol şi premiul pentru coloana sonoră. „Am obţinut premiul pentru cel mai bun monolog şi, alături de colega mea, premiul pentru cel mai bun spectacol. Sunt mândră de ceea ce am obţinut deoarece am aflat de acest festival cu două săptămâni înainte de participare. Am avut o muncă intensivă, de 4 – 5 ore pe zi, iar rezultatul a fost pe măsura aşteptărilor”, a spus Andrada Dobre. „Nu foto 017premiul este important, ci evoluţia modului de lucru şi punctul în care s-a ajuns în momentul în care am fost acolo şi le-am arătat oamenilor de ce suntem acolo şi ce vrem să spunem”, a completat colega sa, Alexandra Cheroiu.

Trei premii la secţiunile de dans
Fie că este vorba de balet, de dans modern sau dansuri populare, elevii Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu reuşesc să impresioneze la fiecare concurs la care participă. În cazul Festivalului „Regio Fest”, formaţia de dansuri a Ansamblului „Maria Lătăreţu”, instruită de maestrul coregraf Ştefan Mirulescu, a obţinut locul I la secţiunea „dans popular”. Tot pe locul I s-au clasat şi membrii trupei „Galactik Crew”, la secţiunea „dans modern”. Şi colegii lor mai tineri de la „Galactik Crew Junior” au obţinut un loc I, însă la secţiunea „balet”. Ambele trupe sunt pregătite de profesorul Camelia Costea.

Cinci premii I la secţiunile de muzică
Elevii Şcolii Populare de Artă s-au clasat pe primele locuri şi la secţiunile de muzică din cadrul festivalului. Yasmine Polacek, de exemplu, a obţinut locul I la secţiunea „canto clasic”. „A fost o experienţă de neuitat, mai ales că acesta a fost primul concurs la care am cântat muzică clasică. Sper să repet această experienţă”, a declarat aceasta. O altă elevă a Şcolii Populare de Artă, Bianca Croitoru, pregătită de profesorul Viorica Sârbu, a obţinut locul II la secţiunea „instrument clasic – pian”, în timp ce două colege de-ale sale, Irina Cernica şi Loredana Fieraru, ambele pregătite de profesorul Sorin Bivolaru, au obţinut locul I la secţiune „muzică uşoară”, categoriile 12-14 ani, respectiv 15-20 ani. „Ne bucurăm că Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu a fost reprezentată la secţiunea „muzică uşoară” la cele mai înalte culmi. Acesta este rodul unei munci de colectiv. În primul rând meritul le revine elevilor noştri. Nu avem decât să rămânem şi pe viitor consecvenţi în ceea ce priveşte câştigarea de noi şi noi trofee pentru Şcoală”, a spus profesorul Sorin Bivolaru. Şi la secţiunea „canto popular” reprezentanţii Şcolii Populare de Artă au reuşit să-şi adjudece două premii. Maria Mihăilă a obţinut locul II la categoria 9-14 ani, în timp ce colega sa, Cosmina Ungureanu şi-a adjudecat premiul I la categoria 15-18 ani. „A fost o experienţă foarte plăcută, a fost foarte frumos şi iată că am venit cu premii mari acasă”, a spus Cosmina Ungureanu. „A fost un concurs frumos şi mă bucur că am putut participa”, a spus şi Maria Mihăilă. Ambele eleve sunt pregătite de profesorul Camelia Argint. „Am fost alături de aceşti copii de joi şi până sâmbătă, când s-a încheiat festivalul. Nu a fost un festival uşor ţinând cont că au foto 025participat toate şcolile populare de artă din zona Olteniei dar încă o dată am demonstrat că Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu este şcoala numărul 1 pe raza Olteniei, fapt dovedit de premiile pe care le-am obţinut la fiecare secţiune în parte. Unde mergem obţinem premii importante. M-am bucurat pentru fiecare în parte. Emoţiile sunt foarte mari pentru că le trăieşti pentru fiecare în parte şi te bucuri pentru fiecare elev în parte, chiar dacă nu este elevul tău. Sunt elevii şcolii şi atunci trebuie să ne bucurăm cu toţii”, a declarat aceasta.

Cel mai tânăr participant, cel mai important premiu
foto 036Denis Gogan are 11 ani, este din Motru şi a fost cel mai tânăr concurent de la secţiunea „instrumente populare – vioară”, secţiune care nu s-a desfăşurat pe categorii de vârstă, asta însemnând că participanţii au avut vârste cuprinse între 11 şi 40 de ani. Asta nu l-a împiedicat însă să obţină premiul I. „A fost un festival foarte frumos, mi-a plăcut. Toţi concurenţii au fost foarte buni. A fost o experienţă de neuitat”, a declarat acesta. Denis este pregătit de profesorii Gavril Feraru şi Narcis Iacob, până în prezent reuşind să se claseze pe primul loc la toate concursurile la foto 035care a participat. „Denis Gogan este elevul meu de la 6 ani şi ceva. Aveam probleme cu el când era mic că plângea din orice. Are cinci premii I la concursuri naţionale. Sunt mulţumit de el şi îi doresc ca în continuare să o ţină tot aşa”, a spus profesorul Gavril Feraru. Şcoala Populară de Artă şi-a mai adăugat în palmares şi un premiu III, obţinut de foto 041eleva Ana Drăghescu, la secţiunea „meşteşuguri”, precum şi o diplomă de participare, obţinută de elevul Albert Vochescu la secţiunea „instrumente populare – caval-nai”.
Roxana LupuEnergia a mai pierdut un om / Halasz a cerut să plece! 22 Oct 2014

Lucrurile continuă să meargă prost la echipa de handbal a Energiei. Și așa în criză de oameni și în mare criză de rezultate, echipa gorjeană l-a pierdut și pe Levente Halasz, care nu a mai dorit să continue la Târgu Jiu.

Unul dintre jucătorii de perspectivă ce tocmai fuseseră transferați în această vară la Energia, Levente Halasz, a cedat și a cerut conducerii să plece invocând faptul că nu a reușit să se integreze în echipă și că simte că nu poate ajuta echipa așa cum și-ar dori. „Am fost informați de acum două săptămâni de către Halasz că dorește rezilierea contractului motivând că nu s-a adaptat aici. Având în vedere că am avut probleme pe acest post și considerând că jucătorul și-a făcut într-o bună măsură datoria la echipă, noi am dorit să-l păstrăm și l-am întrebat chiar și în ultima zi dacă nu cumva s-a răzgândit. Nu a dorit să mai rămână și nu avea rost să ținem aici un jucător care nu vrea. Probabil el și-a aranjat deja și va juca la o echipă din Ungaria. El este român pentru că s-a născut aici, dar handbal nu a jucat până acum decât în Ungaria și prin Spania”, a declarat Benedict Geamănu, președintele secției de handbal a Energiei. În spatele plecării lui Halasz, dincolo de motivele pertinente și de bun simț invocate, se ascunde o situație destul de proastă în vestiarul echipei, unul care nu mai este atât de unit precum se arăta odată.

Obiectiv pentru antrenor și echipă
Ultima înfrângere a Energiei i-a adus față în față, la discuții, pe cei care răspund de destinele clubului și echipei de handbal. „Am avut o întâlnire cu reprezentatul principalului nostru finanțator. Am avut o discuție, domnul Ciurel, domnul președinte Bădescu și cu mine, și am decis că pentru meciurile ce au mai rămas de jucat în acest an, patru din tur și cele două din retur, antrenorul Liviu Andrieș cu echipa trebuie să obțină măcar 12 puncte din cele 18 posibile. Este greu, pentru unii chiar imposibil, însă altfel nu se mai poate. Dacă nu se vor realiza aceste puncte, vom trece la alt gen de măsuri”, a mărturisit Benedict Geamănu, președintele secției de handbal a clubului gorjean. Acesta a mai declarat că, pentru moment, Andrieș continuă să fie antrenorul echipei, însă lucrurile se pot schimba dacă nu va îndeplini noul obiectiv: „Am discutat și problema înlocuirii lui Liviu Andrieș, însă am ajuns la concluzia că în acest moment nu găsim pe altcineva care să se înhame la această muncă și să ne garanteze că va duce echipa spre obiectiv. Riscăm să aducem pe cineva care să nu poată face mai mult, iar apoi să ne spună că a luat echipa de pe ultimul loc… Andrieș a mai trecut prin astfel de momente dificile, tot cu el echipa a reușit să termine sezonul trecut pe locul 5, iar de numele lui se leagă două participări ale echipei în cupele europene. Rămâne să vedem ce se va întâmpla în aceste meciuri care au mai rămas de disputat, până în iarnă el rămâne antrenorul Energiei”, a explicat Geamănu.
Obiectivul de 12 puncte din cele 18 posibile pare intangibil. Energia are de jucat pe teren propriu cu Minaur, Dinamo și Potaissa, iar în deplasare va da piept cu Suceava, Călărași și Vaslui.

Liberi o săptămână
Din cele trei săptămâni în care campionatul intern este întrerupt, una a fost dedicată de conducere jucătorilor pentru recuperare fizică și mai ales psihică. „Le-am dat liber o săptămână din cele trei de pauză competițională. Poate asta va fi cheia revenirii echipei. Le-am spus să plece acasă, să uite de handbal, să uite tot ce s-a întâmplat până acum, să se încarce pozitiv și să revină cu forțe proaspete și să avem parte de un nou început împreună. Au plecat toți la casele lor, și stranierii, care nu-și mai văzuseră familiile de luni bune. Nu este o „răsplată” pentru rezultate această săptămână liberă, noi sperăm să fie un declic”, a declarat Benedict Geamănu, care speră ca începând cu meciul din deplasare de la Suceava, Energia să pornească pe un alt drum.
Cristi ConstantinescuCotrună: „Reducerea CAS se va regăsi în salariile angajaţilor DGASPC” 22 Oct 2014

Directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj este hotărât să le majoreze salariile angajaţilor săi, dat fiind faptul că CAS-ul s-a redus cu cinci procente. Nu mai puţin de 980 de persoane vor beneficia de creşteri salariale.

Mult disputata măsură de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale la angajator a intrat în vigoare de la 1 octombrie şi se va aplica începând cu salariile aferente aceleiaşi luni. Pentru un angajat care primeşte un salariu mediu brut de 2.000 de lei pe lună, o companie va plăti un CAS de 15,8%, angajatorul realizând în acest caz o economie de 100 de lei pe lună.
Angajatorii au posibilitatea de a direcţiona sumele economisite fie către salariile angajaţilor, fie în realizarea unor noi investiţii. Directorul general al DGASPC Gorj este hotărât să majoreze salariile celor 980 de angajaţi ai Direcţiei. „Vreau să dăm cele 5 procente din reducerea CAS angajaţilor. La noi sunt salarii mici si oamenii chiar au nevoie de bani. Dacă există cadru legal, eu le dau cei 5%”, a confirmat Dumitru Cotrună.

„Preşedintele nu se va opune”
Dumitru Cotrună susţine că a avut discuţii şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, explicându-i acestuia situaţia în care se află angajaţii DGASPC Gorj. „Preşedintele Ion Călinoiu a înţeles situaţia şi a spus că într-adevăr la noi sunt foarte mici salariile. Sunt sigur că preşedintele nu se va opune la ideea de a le da salariaţilor banii rezultaţi din reducerea CAS”, a declarat Dumitru Cotrună, directorul general al DGASPC Gorj.
La nivel naţional, calculele Executivului arată că măsura reducerii CAS la angajator va crea economii de 4,8 miliarde de lei anual. Contribuţia la pensii plătită de angajator, în prezent, este de 20,8% din salariul lunar brut al fiecărui salariat, iar după aplicarea legii reducerii CAS nivelul se va reduce la 15,8% din salariul brut.
M.S.Lumea gorjenească – Cu Dan Puric, originar din Padeş, la omagierea eroului martir Sergiu Mischie, din Hobiţa Peştişanilor 22 Oct 2014

Avea dreptate jurnalistul şi realizatorul de televiziune Grigore Cartianu, născut în Brădiceni, comuna Peştişani, când, ca moderator al lansării cărţii VULTURUL DE MUNTE, ediţie revăzută şi adăugită se exprima despre „dimensiunea culturală, etică şi, aş zice, istorică” a evenimentului petrecut în sala de conferinţe a Obştei Peştişani.

Eroii gorjeni ai rezistenţei anticomuniste
Cu o dezinvoltură şi cunoaştere profundă a realităţilor luptei anticomuniste din rezistenţa românească făcea comparaţii cu Elisabeta Rizea din Nucşoara ori Făgăraşul Eroului Ioan Gavrilă Ogoranu. Vorbind despre rezistenţa din munţii Gorjului, acolo unde existau un căpitan Grigore Brâncuşi şi un adolescent Sergiu Mischie, care încă de la 15 ani, s-a decis nu numai s-o ajute pe mama sa Olimpia spre a le duce de mâncare luptătorilor din munţii Vâlcan, dar să şi înfiinţeze Asociaţia „Vulturul de munte”. Să sprijine cât poate, împreună cu membrii atraşi de el în asociaţie, la dispariţia comunismului şi bolşevismului în patria România, pe care Sergiu Mischie o consideră în carte ca fiind prima lui Mamă, a doua fiind mama naturală Olimpia, fiica lui Sergentu’, şi el la rândul lui Erou al războiului de Independenţă de la 1878. Pe fostul deţinut politic în lupta anticomunistă timp de 40 de ani, 148-1989, l-au mai ajutat învăţătorul Constantin Tabacu, Ion Saragea, Vasile Daicu, Vasile Predoşanu, Ion Blendea şi trădătorul, până la urmă, Gheorghe Cârstoiu, din Câlceşti. Acela care i-a turnat şi i-a dat pe mâinile securităţii pe colegii lui, vreo unsprezece la număr.

Rezistenţa a fost în munţi, Obştea Peştişani este în munţi!
Ca de obicei, apar şi cârtitori, ce aberează pe forumul Gorjeanului, cum că ce legătură ar fi între Obştea Peştişani şi susţinerea acordată apariţiei şi lansării acestei cărţi de memorii trăite în cele mai groaznice chinuri ale temniţelor comuniste de Sergiu Mischie şi camarazii săi. Economistul Ion Poenaru, directorul şi preşedintele Obştei Peştişani, a lămurit lucrurile: „Rezistenţa a fost în munţi, iar Obştea Peştişani este pe munţi, fiind datoare să ofere ocazia unei lansări de mare elită”. În cadrul Obştei lucrează un colectiv bine calificat la o monografie a Obştei Peştişani, dăm şanse de afirmare membrilor obştei – Sergiu Mischie fiind unul dintre acţionarii importanţi -, sunt ajutate familiile nevoiaşe, defavorizate, bisericile şi nu popii”. Ion Poenaru se destăinuia că l-a cunoscut pe Sergiu Mischie în 2008, imediat după ce a fost ales preşedintele Obştei şi de atunci îi trimite scrisori şi-l întreabă: „Ce faceţi?, Cum merge treaba?” Acestea constituie două întrebări ce nu lipsesc din nicio scrisoare. Iar eu îi răspund că ne vom dezvolta şi ţinem seama de toate propunerile domniei sale.

Bunul Dumnezeu a vrut ca Sergiu Mischie să trăiască
Grigore Cartianu remarca faptul că abia dacă mai sunt în viaţă câteva sute dintre luptătorii anticomunişti, dintre cei aproximativ 700 de mii câţi au existat, dar s-au chinuit prin temniţe, pe la canalul Dunăre-Marea Neagră şi s-au prăpădit cu zile, în condiţiile cele mai grele. Muncind şi ducându-şi zilele cu te miri ce, fără hrană şi cu schingiuri groaznice. Nu au lipsit de la lansare dascăli precum Ileana şi Alexandru Daviţoiu, Ionel Nistorescu şi mulţi alţii. Sala fiind arhiplină, nu numai pe scaune, dar mulţi şi în picioare. Dintre consilierii locali i-am văzut pe Joe Ciolofan, Cornel Nicolcioiu Garincea, Mihai Cojocaru şi viceprimarul Ilie Fuiorea.De la Bucureşti a mai venit şi Nicolae Stancu, prieten cu autorul cărţii, pe care-l cunoaşte de 40 de ani, fiindu-i elev. Sergiu Mischie a predat electronica la un  Grup Şcolar, iar peste tot era supravegheat de securitate. Nu doar înainte de 89, ci şi după. Iar la Mineriada din 13.-15 iunie 1990, a fost bătut de mineri la ora 6,25 dimineaţa în Piaţa Universităţii.

Pledoarii pentru dreptate şi libertate
Poetul Ion Căpruciu aprecia că această carte plină de documente este o tragedie pe care-ar fi fost mândru s-o scrie şi Sofocle, dacă subiectul s-ar fi putut petrece şi în vremea sa. Ion Căpruciu aprecia că Sergiu Mischie este unul dintre pionii mişcării de rezistenţă gorjenească a luptei anticomuniste( iar eu aş afirma că, precum la şah, a fost un pion cu valoare de Regină!), căci în carte autorul nu-l uită pe căpitanul Grigore Brâncuşi, condamnat la moarte, apoi pedeapsa a fost comutată cu închisoare pe viaţă, iar din 1964, odată cu amnistia, chipurile iertat dar cu domiciliu forţat în judeţul Iaşi, unde şi-a petrecut restul vieţii. Iar Sergiu Mischie a urmat liceul după închisoare, apoi a terminat cursurile Politehnicii bucureştene, fără a reuşi să lucreze ca inginer, conform pregătirii. De multe ori trudind ca muncitor necalificat, la fel cum soţia domniei sale absolvise ASE-ul la Bucureşti, dar a lucrat ca funcţionară la Primăria Târgu-Jiu, ori pe unde-i aproba securitatea. Amândoi, dimpreună cu copii – care şi ei au avut de suferit – au fost totdeauna urmăriţi.
Pe Rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, prof.univ.dr. Moise Bojincă l-au impresionat patimile Omului Sergiu Mischie şi cel mai mult gândul acestuia: „Nu-i pot uita, dar îi iert.” Mi-e aproape imposibil să relatez şi măcar parţial cuvintele exprimate cu acest prilej, sar peste cuvântul meu, invitat trecut şi pe afişul manifestării, promiţând ca Ion Predoşanu să mai revină asupra subiectului.
Deşi prahovean de origine, prof.dr. Gheorghe Nechifor – istoric marcant şi vicepreşedinte al Filialei Gorj a Societăţii Istoricilor din România – , fiind gorjean prin adopţie încă din 1983. „Ştiţi istorie, sunteţi monarhist. Îmi place că îi luaţi la întrebări şi pe cei din Vest şi pe cei din Est, cu toţii vinovaţi de relele acestei ţări – România. Ca director al Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” vă asigur că elevii au cartea domniei voastre în Biblioteca unde învaţă şi vor putea fi educaţi în spirit patriotic. Iar ca vicepreşedinte la Societatea istoricilor Români voi propune cartea VULTURUL DE MUNTE la un Premiu Naţional pentru istorie pe anul 2014”.

Dan Puric – imensă reverenţă
De la început s-a declarat onorat că a fost invitat la evenimentul creat de Sergiu Mischie şi a spus că e dator cu o „reverenţă mare, iar Domnul Sergiu Mischie face parte din poporul român, nu din populaţie!” Aşa de frumos a glăsuit marele patriot român Dan Puric, încât voi sări peste cele mai numeroase din spusele dominiei sale, întrucât mi-a promis un interviu pentru Gorjeanul. Pe care l-am şi început.
La sugestia consăteanului Vasile Brânzan – contabil şef o viaţă la Primăria Peştişani, dar şi acum neobosit fiind ba contabil la Obştea Topeşti şi casier la CAR CONCORDIA, al Fundaţiei „Casa Brâncuşi-Hobiţa” am îndrăznit să-l întreb pe veşnicul gânditor şi călător – sosise de la Chişinău şi Zimnicea – dacă-i adevărat că are obârşii gorjene. Ei bine, răspunsul este DA! Pe linie paternă provine din Padeş, străbunicul luptând alături de Tudor Vladimirescu, iar tatăl domniei sale şi-a schimbat numele din Purice în Puric, spre a-şi pierde urma sub comunişti.
Fiind un mare iubitor de dreptate şi de libertate, Dan Puric bate ţara-n lung şi-n lat, plus teritoriile locuite de români – Basarabia, în primul rând – şi ne-a spus că va merge la Hobiţa să se-nchine în faţa genialului Brâncuşi, după care se va duce la Mănăstirea Tismana, să se roage şi să se reculeagă, fiind vechi prieten cu Maica Stareţă a Mănăstirii Tismana, cea ctitorită de Sfântul Nicodim.
ION PREDOŞANUAlionescu: „Presiunea s-a mutat de pe umerii noștri!” 22 Oct 2014

Secundul lui Constantinides de la cârma echipei de baschet a Energiei crede că odată cu succesul obținut în compania celor de la BC Timișoara există mai multă liniște în cadrul echipei, deci și o atmosferă care să dea speranțe la o comportare cât mai bună în restanța de la Pitești.
Claudiu Alionescu știe că BCM U Pitești reprezintă una dintre forțele campionatului intern, dar are încredere în propria echipă și crede că Energia se poate întoarce victorioasă din deplasarea de joi: „Este una dintre cele mai grele deplasări pe care le vom face anul acesta, după Ploiești, echipa din Pitești este cea mai periculoasă. Este o echipă cu dubluri pe toate posturile, cu jucători experimentați, care au demonstrat până acum că joacă un baschet de calitate. I-am văzut jucând la turneul disputat la Târgu Jiu. Din păcate, atunci evoluția noastră nu a fost cea pe care o așteptam cu toții, dar acum sperăm să învățăm din acel meci. Le-am studiat și meciurile pe care le-au jucat până acum și mergem la Pitești cu gândul la victorie pentru că presiunea s-a mutat oarecum de pe umerii noștri după victoria cu Timișoara, iar în cazul unui rezultat bun, al unei victorii, ne-am recupera acea înfrângere de acasă cu Craiova”, a declarat antrenorul secund al Energiei. Alionescu are în sprijinul afirmațiilor sale optimiste și buletinul medical al echipei: „Problemele medicale se recuperează, am reușit să-i recuperăm cu ajutorul colegilor de la fizio și pe Larry Turner și pe Kremen, Darby încă mai are unele mici probleme, iar în ceea ce-l privește pe Porter vom vedea în curând dacă și el ar putea reveni pentru acest meci”.
Cristi Constantinescu2 milioane de lei pentru Mănăstirea Lainici 22 Oct 2014

Potrivit unui act normativ publicat luni, 20 octombrie, in Monitorul Oficial, Guvernul Ponta a aprobat în şedinţa din data de 15 octombrie repartizarea din Fondul de rezervă bugetară a 6 milioane de lei pentru finanţarea a două catedrale din Madrid şi Barcelona, a Mănăstirii Lainici din judeţul Gorj, şi a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca. “Se aprobă suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2014 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014, cu suma de 6.000 mii lei, la capitolul 67.01 «Cultură, recreere şi religie», titlul 59 «Alte cheltuieli», pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în vederea susţinerii activităţilor cultelor, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, se arată în Hotărârea de Guvern (HG) publicată la începutul acestei săptămâni în Monitorul Oficial.
Sumele alocate au fost distribuite astfel: Catedrala “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Madrid, Spania, va primi 2.000.000 lei; Catedrala “Sfântu Gheorghe” din Barcelona, Spania, va primi 1.000.000 lei; Mănăstirea Lainici, oraşul Bumbeşti-Jiu, din judeţul Gorj, va primi 2.000.000 lei; Catedrala Greco-Catolică din Municipiul Cluj-Napoca va primi 1.000.000 lei.
Izabella MolnarAvocatul Poporului face anchetă la Penitenciarul Târgu-Jiu 21 Oct 2014

Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu şi efectuează o anchetă cu privire la condiţiile de detenţie din Penitenciarul Târgu Jiu, potrivit unui comunicat al AP.  În presă au apărut informaţii potrivit cărora în Penitenciarul Târgu Jiu este supraaglomerare, iar în unitate ar avea loc “orgii sexuale” între deţinuţi. Conform aceloraşi informaţii, din cauza aglomeraţiei existente deţinuţii servesc masa direct pe jos şi îşi depozitează mâncarea în condiţii insalubre. În plus, în articole este ridicată problema deţinerii de către persoanele condamnate a telefoanelor mobile şi accesul la internet, contrar regulamentelor interne. Din situaţia prezentată în articole există indicii despre o posibilă încălcare a unor articole din Constituţie privind dreptul la viaţă şi integritate fizică şi psihică, respectiv dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică. În funcţie de rezultatul anchetei, AP va acţiona conform prevederilor legale.Guvernul a alocat Mănăstirii Lainici 2 milioane lei 21 Oct 2014

Guvernul a alocat din Fondul de rezervă bugetară suma de 2 milioane de lei pentru Mănăstirea Lainici. De asemenea, alte 2 milioane de lei au plecat spre Catedrala din Madrid, şi câte 1 milion de lei va ajunge la Catedrala din Barcelona şi la Catedrala Greco-Catalociă din Cluj-Napoca.Buletinele de vot ajung în Gorj 21 Oct 2014

În scurt timp, buletinele de vot pentru alegerile prezidenţiale din data de 2 noiembrie, vor ajunge la Prefectura Gorj de la Imprimeria Naţională.INSCOP: Ponta, perceput drept câștigător al prezidențialelor și cel mai potrivit pentru funcția de președinte 21 Oct 2014

Victor Ponta este perceput de majoritatea românilor drept câștigător al alegerilor prezidențiale din noiembrie, fiind considerat și cel mai potrivit pentru a îndeplini funcția de șef al statului, conform Barometrului realizat de Inscop Research la comanda cotidianului “Adevărul”, în perioada 2-8 octombrie.
“La întrebarea “Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale din acest an, 57,2% dintre votanții care au indicat un nume (dintre cei care declară că vin în mod sigur la vot în turul I, fără non-răspunsuri) cred că Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale. Pe poziția secundă, urmează Klaus Iohannis, despre care 33,5% dintre votanții care indică un nume cred că va câștiga alegerile prezidențiale”, precizează INSCOP, într-un comunicat remis marți AGERPRES.

Potrivit sursei citate, urmează Călin Popescu-Tăriceanu, despre care 4,1% dintre votanții care indică un nume spun că va câștiga alegerile prezidențiale, Elena Udrea, cu 2,6% dintre opțiuni, Monica Macovei — 0,7%, Teodor Meleșcanu — 0,7%, Dan Diaconescu — 0,7%, Corneliu Vadim Tudor — 0,3%, Gheorghe Funar — 0,2%.

Kelemen Hunor, Zsolt Szilagyi, Wiliam Brînză, Constantin Rotaru, Mircea Mirel Amariței nu au fost menționați deloc drept posibili câștigători ai alegerilor prezidențiale.

Conform detaliilor suplimentare furnizate de site-ul inscop.ro, votanții lui Victor Ponta sunt “cei fideli prin faptul că peste 90% dintre ei cred că acesta va câștiga alegerile prezidențiale”.

“Restul nu știu sau nu răspund la întrebare. Niciunul nu îl indică pe Klaus Iohannis drept câștigător al alegerilor. Aproape trei pătrimi dintre votanții lui Klaus Iohannis cred că acesta va câștiga alegerile, restul fie indicând pe Victor Ponta drept câștigător al alegerilor, fie alegând opțiunea de răspuns “Nu știu/Nu Răspund”", precizează inscop.ro.
AGERPRESHrebenciuc a demisionat! 21 Oct 2014

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut încuviinţarea arestării preventive în două dosare, a demisionat din Parlament. Acesta a declarat că nu va renunţa şi la funcţia de membru PSD.Mâine se ia apa în Târgu-Jiu 21 Oct 2014

Conducerea  SC APAREGIO SA anunţă cetăţenii din zona Pieței Centrale și parțial strada 14 Octombrie până la intersecția cu Gheorghe Doja, că mâine, 22 octombrie, între orele 9:00 – 12:00 va opri furnizarea apei potabile pentru înlocuirea branșamentelor vechi cu cele noi.Consilierul judeţean Cilibiu a trecut la PSD 21 Oct 2014

Nicolae Cilibiu, ales pe listele PDL, este, începând de la finalul săptămânii trecute, membru PSD. Grupul social-democrat din Consiliul Judeţean a obţinut astfel în urma OUG 55 încă patru aleşi: Nicolae Cilibiu de la PDL, Cosmin Greci de la PNL, Petre Nanu de la PP-DD şi Gheorghe Neaţă, tot de la PP-DD.Hoţi de lemne, cercetaţi de poliţişti 21 Oct 2014

Doi bărbaţi din Dragoteşti sunt cercetaţi penal pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de material lemnos după ce au sustras şapte arbori dintr-o pădure ce se află în administrarea Ocolului Silvic Motru. Pentru săvârşirea aceloraşi infracţiuni este cercetat şi un localnic din Bolboşi, suspectat că ar fi furat trei arbori. În ambele cazuri, prejudiciul este în curs de estimare.Controale la rechizite şi uniforme 21 Oct 2014

În perioada 01.09 – 12.09.2014, comisarii Protecţiei Consumatorilor Gorj au  desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în cazul promoţiilor de rechizite şi uniforme şcolare . Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale , respectiv 9  amenzi în valoare totală de 11.600 lei şi 8 avertismente.MEDIA