vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-ne


Stiri din: Gorjeanul



Mențiune la Olimpiada Națională de Istorie – Interviu cu Alexandru Nicolae Negrea 24 Apr 2014

Fiecare olimpic merită promovat! Fie că este din Motru sau din Târgu Jiu, sau din oricare localitate din Județul Gorj, atâta timp cât reprezintă județul la fazele naționale ale Olimpiadelor școlare, mass-media ar trebui, dintr-un gest de normalitate, să-i promoveze.

Din păcate, de unul singur nu pot realiza o promovare echitabilă în articolele publicate. Pe această cale, transmit un mesaj tuturor ziariștilor, profesorilor, olimpicilor: Trebuie să ne mândrim cu rezultatele Olimpicilor! Scriem despre crime, violuri, dispute politice… Este ok, dar dacă ne-am dedica o zi pentru a-i asculta pe acești tineri, atât calitatea articolelor, cât și propria noastră devenire ar avea de câștigat. În ultimul timp, în mod inevitabil, au apărut criticile privind discriminarea olimpicilor, considerându-se că este mai potrivit să nu se mai scrie nimic. Personal, nu agreez această perspectivă.
Chiar dacă în perioada 7-12 aprilie s-au desfășurat majoritatea Olimpiadelor Naționale, în presă, referințele la rezultatele olimpicilor au fost periferice, în ciuda faptului că județul Gorj a fost reprezentat și în acest an cu cinste de către loturile olimpicilor la diverse materii. Însă timpul nu este pierdut. În această scurtă vacanță, când conflictele politice vor intra în vacanță (și sper eu, și crimele, violurile, accidentele), subliniez din nou apelul către jurnaliștii Gorjeni: Avem olimpici de valoare! Scrieți despre ei!
În acest articol, voi prezenta un interviu realizat cu Olimpicul Alexandru Nicolae Negrea, elev la Colegiul Național “George Coșbuc” Motru, care a obținut locul 5, respectiv Mențiune la Olimpiada Națională de Istorie (Maramureș, 7-11 aprilie 2014).
- Bună Alex! Îți mulțumesc pentru bunăvoința de a accepta acest interviu. Te apreciez pentru rezultatul obținut la faza națională a Olimpiadei de Istorie și îți doresc să continui pe acest drum. Mă bucură faptul că și în acest an Olimpicii Motreni se întorc cu rezultate frumoase de la fazele naționale, iar tu ești unul dintre cei care a contribuit la realizarea acestei performanţe, întrucât rezultatul tău reprezintă cea mai bună clasare a lotului olimpic Gorjean la Olimpiada Națională de Istorie. Consider că povestea ta merită promovată și apreciată. Te-aș ruga în acest sens, să spui pentru cititorii gorjeni câteva lucruri despre tine și despre rezultatele tale.
(A.N.) – Bună Adrian. Sunt foarte încântat să realizez acest interviu. Eu sunt o persoană comunicativă, tolerantă și foarte ambițioasă. Pasiunea mea pentru istorie mi-a format un spirit mai vulcanic chiar revoluționar. Am învățat foarte multe lucruri și am reușit să înțeleg cu adevărat ce înseamnă democrația și cum se poate dezvolta o societate care promovează valorile democratice. Orientarea mea spre disciplinele umaniste a început încă din clasa III-a când am luat locul III la olimpiada județeană de Educație Civică, continuând cu locul I în clasa IV-a la faza județeană la această olimpiadă. Prin această olimpiadă am învățat să îmi formez un spirit civic având la baza valori fundamentale precum: toleranţa, egalitatea.
M-am inițiat foarte bine în înțelegerea drepturilor omului și în importanța respectării lor. Această inițiere a mea s-a concretizat în Istorie. De mic am citit despre Alexandru Macedon sau Napoleon Bonaparte. Eram impresionat de importanţa acestor mari conducători. Îmi place să fiu o persoană echilibrată, modestă și înțelegătoare cu cei din jur.
- Referitor la Olimpiada Națională de Istorie, ce ne poți spune despre rezultatul obținut, subiectele pe care le-ai avut de rezolvat și modul în care te-ai pregătit pentru a ajunge aici? Ce a însemnat această experiență pentru tine? Ce înseamnă, la urma urmei, o Olimpiadă Națională?
(A.N.) – Anul acesta am reușit să obțin primul meu premiu la o fază națională prin această mențiune. Însă nu este o mențiune oarecare. Am luat 90 de puncte din 100 fără puncte din oficiu, iar locul 3 a luat 92. M-am clasat pe locul al 5-lea și aș vrea să fac aici o referire la olimpicii de la matematică care pentru locul 30 obțin o medalie de bronz și sunt mândri de asta. Cu atât mai mult clasarea mea cred că face cinste județului și Olteniei care anul acesta nu a prea obținut rezultate satisfăcătoare la olimpiada de Istorie. Subiectele au avut un grad de dificultate destul de ridicat specific olimpiadei naționale, dar mai ridicat decât în alți ani. Aș vrea să spun că la clasa IX-a primul loc s-a luat cu 85 de puncte.
Mă bucur foarte mult de rezultatul meu. Consider că puteam să iau chiar unul din cele 3 locuri fruntașe, dar sper că la anul cu o pregătire și mai bună să aduc un premiu mai important școlii și județului Gorj. Este foarte greu, deoarece o olimpiadă națională este un fel de “Champions League’’ cu niște elevi incredibili. Aici sunt cei mai buni, iar noi cei care ne-am calificat la faza națională facem parte dintre cei mai buni.
- Cum ai reacționat atunci când s-au afișat rezultatele? Ce obiectiv îți propui pentru anul următor?
(A.N.) – Când s-au afișat rezultatele eu m-am uitat de jos în sus fiind o superstiție mai veche de a mea, iar când am văzut clasarea m-am bucurat normal, echilibrat. Am muncit foarte mult și speram să obțin un astfel de rezultat sau chiar unul mai bun.
- Care au fost persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea ta personală și profesională?
(A.N.) – Cel mai mult au contribuit la dezvoltarea mea profesională părinții mei, la istorie am fost pregătit chiar de tatăl meu Negrea Nicolae care întâmplător îmi este profesor. El m-a inițiat în tainele istoriei și a știut foarte bine să mă formeze chiar dacă eu sunt o persoană mai dificil de abordat și mai independentă. De asemenea, mama mea a fost tot timpul în spatele meu, explicându-mi că trebuie să muncesc și să fiu serios pentru a avea rezultate bune. De asemenea, colegii mi-au recunoscut tot timpul talentul la această disciplină și nu numai, în special la disciplinele umaniste și m-au sprijinit prin vorbe bune și încurajări.
- Ca olimpic motrean, cum descrii performanțele motrenilor la Olimpiadele Naționale? Cum este perceput fenomenul olimpic de către cei din jur și cum îți explici această reacție?
(A.N.) – Îmi doresc ca tradiția olimpicilor motreni să continue. Să știți că Motru este un adevărat producător de olimpici. Am avut olimpici naționali și la Filosofie, Logică, Matematică, rezultate foarte bune și la Fizică, Sport. Mă bucur foarte mult că liceul nostru Colegiul Național “George Coșbuc” poate concura cu liceele mari din Tg-Jiu. Astfel, CNGC a câștigat un loc important în județul Gorj.
Performanțele motrenilor la Olimpiadele Naționale se datorează unui colectiv extraordinar de profesori și unor elevi foarte ambițioși și dornici de afirmare. Aș vrea să mulțumesc și domnului primar Hanu care întotdeauna a susținut performanţa și premiază în fiecare an elevii olimpici. Domnul primar este deschis întotdeauna colaborării și cooperării cu elevii și profesorii Colegiului Național “George Coșbuc” susținându-ne în foarte multe demersuri.
- Și totuși.. de unde pasiunea pentru istorie?
(A.N.) – Pasiunea pentru istorie a fost transmisă de tatăl meu care este profesor de istorie. Încă de când eram mic eram pasionat de războaie, de strămoșii noștri cât și de marile personalități istorice. Această disciplină mi-a format o arie foarte largă de a privii lucrurile, mă ajută foarte mult și la Română, Engleză sau în concursurile de dezbateri la care am participat.
- Ce alte pasiuni te caracterizează? Dacă ar fi să alegi o melodie, un cuvânt sau un vers care să te caracterizeze, ce ai alege?
(A.N.) – Îmi place foarte mult Fotbalul și Sportul în general, mă uit la foarte multe meciuri și fac Sport. De asemenea, sunt foarte pasionat de politică și îmi doresc ca în viitor să ajung un om politic, să schimb ceva în țara aceasta prin demersurile mele. O melodie care mă caracterizează este cea a celor de la The Script-Hall of Fame cu versurile: You could beat the world, You could beat the war, You could talk to God go banging on has door.
- Care este modelul tău în viață? Care sunt principiile pe care le urmezi în viață?
(A.N.) – Nu am un model concret în viață. De exemplu, fostul prim-ministru al Marii Britanii Winston Churchill m-a impresionat foarte mult prin abilitatea cu care a condus Marea Britanie în cel de-al Doilea Război Mondial și prin valorile transmise de el: respectarea drepturilor omului, respectarea democrației. În general principiile pe care le urmez sunt cele ale unui bun creștin. Sunt o persoană tolerantă, echilibrată și cinstită. Nu îmi place această tendință de parvenire care se perpetuează în societatea românească.
- Unde îți dorești să ajungi peste 3-5 ani? Ce facultate ți-ai dori să urmezi? Ce îți dorești să realizezi în plan profesional? Care este visul tău?
(A.N.) – Peste 3-5 ani sper să ajung la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, pe secția de Drept. Îmi doresc să devin judecător sau procuror și prin hotărârile mele să ajut societatea să înțeleagă ce este legea și de ce trebuie respectată. Marele meu vis este să ocup o înaltă demnitate în stat, dar știu că nu este compatibilă cu meseria aleasă. Pentru acest lucru aș renunța la meseria mea. Mi-aș dori acest lucru nu neapărat pentru importanța funcției, ci pentru a ajuta la evoluția societății și țării mele. Aș vrea să pot schimba destinul nefericit al unor oamenii care nu au putut avea parte de un context favorabil.
- Ce-ți place și ce ai schimba la Municipiul Motru și la România?
(A.N.) – Municipiul Motru este un oraș curat, îngrijit și bine administrat. Mi-aș dori să se găsească o soluție în ceea ce privește câinii fără stăpân care să fie acceptată de toate părțile.
- Ce mesaj le transmiți tinerilor motreni care oscilează între România și străinătate?
(A.N.) – Aş vrea ca tinerii motreni să aleagă România, chiar dacă deocamdată nu oferă cel mai bun cadru de realizare personală și profesională, tinerii pot ajuta la dezvoltarea țării noastre și se pot realiza și în hotarele acestei țări.
- Îți mulțumesc pentru timpul acordat acestui interviu. Pe viitor, când voi avea neclarități legate de evenimentele istorice, voi ști la cine să apelez. Te felicit încă o dată pentru tot ce faci și sunt convins că vei continua pe acest drum al performanței.
(A.N.) – Şi eu îți mulțumesc Adrian și sper să colaborăm și în viitor.
Sper că ați avut ceva de învățat de la Alex. Dacă olimpiadele naționale se aseamănă cu “Champions League’’, să nu uităm niciodată că nu îl vom vedea pe Cristiano Ronaldo sau pe Lionel Messi marcând dacă antrenorii nu vor avea încredere în ei și îi vor lăsa pe banca de rezervă. Să nu uităm faptul că fiecare antrenor care a avut încredere în Messi sau Ronaldo a contribuit la promovarea acestora. Analog, înainte de a ne plânge că rezultatele olimpicilor nu sunt corect mediatizate, înainte de a critica, dacă vrem să fim corecți față de noi înșine, să facem următorul gest: Căutăm Olimpicii și scriem despre ei!
Înainte de a încheia acest articol, transmit mulțumiri tuturor Olimpicilor Gorjeni care au făcut onoare județului prin rezultatele obținute la Olimpiadele Naționale. Nu în ultimul rând, doresc să precizez că la olimpiadele naționale, Colegiul Național “George Coșbuc” Motru a obținut următoarele rezultate: Alexandru Nicolae Negrea (clasa a XI-a Mențiune, Olimpiada Națională de Istorie, profesor Nicolae Negrea); Pinoşanu Cătălina (clasa a IX-a Mențiune specială și premiul special “La Francophonie” oferite de Centrul de Cultură Francofon – Buzău, Olimpiada Națională de Limba Franceză, profesor Emanuela Crețu); Arjocu Tabita (clasa a X-a, Punctaj 8,70, Olimpiada Națională de Socio-Umane, Logică, profesor Constantina Negrea).
Adrian-Vladimir Costea



Circulaţie cu restricţii semaforizate pe Defileu 24 Apr 2014

În următoarea perioadă, participanţii la traficul rutier se vor putea deplasa pe ruta Târgu-Jiu – Petroşani în fiecare zi. Circulaţia pe Defileul Jiului se va face doar cu restricţii semaforizate.

Ţinând cont de toate sugestiile şi cererile înregistrate la Drumurile Naţionale, precum şi de previziunile meteorologice de timp ploios, programul de restricţii de circulaţie pe Defileul Jiului a fost modificat.
Astfel, în intervalul 22 – 26 aprilie nu se va proceda la închiderea tronsonului km 93+500 – 126+000; lucrările se vor executa cu restricţii semaforizate.
De asemenea, de pe 30 aprilie, ora 19:00, până pe 5 mai, ora 08:00, nu se va proceda la închiderea tronsonului km 93+500 – 126+000; lucrările se vor executa cu restricţii semaforizate.
M.S.



Eveniment artistic – Vernisajul expoziţiei MEMORY, la Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu, astăzi, la ora 18,00 trecute fix, cum ar zice Nenea Iancu 24 Apr 2014

O graficiană extrem de bine apreciată – Ramona Ţopescu vă invită ca astăzi, joi, 24 aprilie, la ora 18,00, să-i fiţi alături la vernisajul unei expoziţii de artă plastică intitulată MEMORY. Domnia Sa fiind membru titular al UAP – Filiala Târgu Jiu, Secţia de grafică.
Desigur, cel mai bine ar fi să participaţi la vernisaj pentru că „nici nu ştiţi ce pierdeţi!”. Dacă nu veţi reuşi, vă mai comunicăm că expoziţie va fi deschisă între 24 aprilie şi 7 mai 2014.
Ion Predoşanu



Gura târgului – Râbu, iar vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj 24 Apr 2014

Vasile Râbu, actualul director al Minei Motru, ar putea reveni iar în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, se vehiculează în PSD.  Promovarea lui Râbu ar putea să se realizeze pe fondul înlocuirii vicepreşedintei Mădălina Ciolocoi, pusă în funcţie pe protocolul rupt acum cu PNL, şi a eliberării astfel al celui de-al doilea post de vice la judeţ.
Pentru numirea lui Râbu ar trebui să-şi dea acordul şi consilierii PPDD, cu care se urmăreşte realizarea unei noi majorităţi la vârful acestui organism.



Iepuraşul a venit cu materiale sanitare la Neurologie 24 Apr 2014

În săptămâna dinaintea Paştelui, Asociaţia Pouzauges-Roumanie a trimis din nou pacienţilor secţiei Neurologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu o donaţie constând în materiale sanitare.

Donaţia făcută în acest an de către Asociaţia Pouzauges-Roumanie a constat în paturi cu telecomandă, saltele cu husă protectoare, saltele anti-escară, scaune – wc, măsuţe mobile speciale, cadre de mers şi aşa mai departe. S-a continuat astfel o tradiţie, dat fiind faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu  a mai fost beneficiarul unor astfel de donaţii în 2013, respectiv în 2011. „Materialele trimise corespund normelor europene. Ca şi în anii precedenţi au fost transportate din Pouzauges în judeţul Gorj cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, domnul  Ion Călinoiu, şi al Societăţii Artego, domnul director Viorel David.  De asemenea, o contribuţie importantă în realizarea donaţiei a avut-o Crucea Roşie Filiala Gorj, condusă de domnul preşedinte Grigore Richter.
Din partea franceză a Asociaţiei Pouzauges-Roumanie un rol important în coordonarea acestei acţiuni l-a avut domnul Jacques Soulard”, confirmă neurologul Cristina Căliman.
Toţi cei care au făcut posibilă această donaţie merită mul-ţumiri pentru efortul depus şi pentru umanitatea de care au dat dovadă.
M.S.



Sărbători Pascale cu cadouri şi activităţi pentru copiii din casele de tip familial Scoarţa şi Răchiţi 24 Apr 2014

Copiii care au petrecut Sărbătorile Pascale în centrele rezidenţiale din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj au simţit spiritul sărbătorilor prin grija personalului care se ocupă de ei. Cei 23 de copii din casele de tip familial „Scoarţa şi Răchiţi” din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Târgu-Jiu au desfăşurat o serie de activităţi specifice acestei perioade.

Conform tradiţiei, în preajma marilor sărbători creştine, toţi copiii care rămân în centrele rezidenţiale din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj primesc meniu special care include şi mâncăruri tradiţionale cum ar fi de Sfintele Paşti: ouă roşii, drob, caşcaval, salata boeuf, cozonac, suc, fructe, prăjituri, tort şi altele şi desfăşoară şi o serie de activităţi specifice. Şi în acest an cei 23 de copiii ocrotiţi în casele de tip familial „Scoarţa şi Răchiţi” din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Târgu-Jiu, în aşteptarea sărbătorilor, au desfăşurat, împreună cu personalul de îngrijire şi educaţie, activităţi de autogospodărire: curăţenia în camere, curăţarea şi amenajarea spaţiilor verzi din incinta unităţilor rezidenţiale; roşitul  ouălor şi pregătirea şi amenajarea meselor festive cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
poza sc 2De asemenea, tinerii au fost la bisericile din localităţile Scoarţa şi Răchiţi unde au participat la slujbele religioase. „Tot în preajma Sfintelor Paşti au fost vizitaţi de doi tineri care urmează să se căsătorească  şi care doresc să-şi păstreze anonimatul. Tinerii au dăruit  copiilor cozonaci, ouă roşii,  iepuraşi şi ouă de ciocolată, portocale, mere, băuturi  răcoritoare şi câte o minge pentru fiecare”, a declarat Gheorghe Zisu.
Minodora Sucea



În perioada Paştelui, La Maternitatea Târgu-Jiu s-au născut 11 bebeluşi 24 Apr 2014

Nu mai puţin de 11 copii au venit pe lume în perioada Sărbătorilor Pascale, opt dintre ei născându-se în prima şi a doua zi de Paşti. Astfel, personalul de la Secţia de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean Gorj nu a avut sărbători prea liniştite. Atât proaspetele mămici, cât şi nou-născuţii sunt bine şi se pregătesc să plece acasă.

Cinci băieţi şi şase fetiţe au venit pe lume în de vineri până luni, la Maternitatea Târgu-Jiu. Trei dintre mămici nu au putut merge la biserică să ia lumină la miezul nopţii pentru că, chiar în acele momente, aduceau pe lume bebeluşii care, se pare, sunt toţi sănătoşi. „Vineri a fost o naştere, sâmbătă două, duminică trei şi luni cinci. În total au fost 11 naşteri, venind pe lume cinci băieţi şi 6 fetiţe. „Toţi sunt sănătoşi, cu stare generală foarte bună”, confirmă Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Proaspetele mămici au decis ca prenumele bebeluşilor să fie, majoritatea, Cristiana sau Cristian, dat fiind faptul că ei au venit pe lume în perioada Sărbătorilor Pascale.
Minodora Sucea



Liceul Tehnologic Baia de Fier participă la „Picături de lumină” 24 Apr 2014

Liceul Tehnologic Baia de Fier s-a înscris la concursul judeţean „Picături de lumină”. Această unitate de învăţământ tinde spre o şcoală europeană prin deschiderea largă pe care o are, prin condiţiile pe care le pune la dispoziţia elevilor dar şi prin faptul că satisface într-o măsură foarte mare cerinţele educative ale acestora.

Una dintre unităţile şcolare participante la concursul judeţean „Picături de Lumină” ediţia 2014 este Liceul Tehnologic Baia de Fier. Acesta este un concurs de responsabilitate socială, dedicat şcolilor care doresc să se implice în programe de educaţie privind drepturile copiilor. Şcoala Gimnazială Novaci s-a înscris în competiţie, elevii săi luptând pentru premiile puse în joc. Concursul, dincolo de premiile puse în joc de Card Blue, oferă posibilitatea implicării şcolii în procesul de cunoaştere şi soluţionare a problemelor privind promovarea şi respectarea drepturilor copiilor, alături de partenerii instituţionali locali.
La începutul secolului al XX-lea se aflau în comuna Baia de Fier doi învăţători, procesul de învăţământ urmând să se îmbunătăţească între cele două războaie mondiale pentru că învăţătorii încadraţi erau absolvenţi de şcoală normală, iar cursurile au început să se desfăşoare centralizat la şcoala elementară din centrul comunei, şcoală dată complet  în funcţiune în anul 1925. După al doilea război mondial s-au construit noi săli de clase ca urmare a creşterii numărului de copii de vârstă şcolară. În anul 1982 a fost înfiinţat Liceul Industrial Baia de Fier. Începând din anul şcolar 1989-1990 unitatea şcolară capătă denumirea de Grup Şcolar Industrial. Ulterior au luat fiinţă clasele de învăţământ profesional, iar mai târziu Şcoala de Arte şi Meserii. Începând din anul şcolar 2007-2008 s-a înfiinţat Şcoala de Maiştrii cu specializarea maistru exploatări şi transporturi forestiere. „Astăzi, Liceul Tehnologic Baia de Fier tinde spre o şcoală europeană prin deschiderea largă pe care o are, prin condiţiile pe care le pune la dispoziţia elevilor dar şi prin faptul că satisface într-o măsură foarte mare cerinţele educative ale acestora. Şcoala noastră se bucură astăzi de trei localuri moderne, o sală de sport, un centru de documentare, care pun la dispoziţia elevilor cele mai bune condiţii pentru a învăţa, precum şi o gamă variată de mijloace şi materiale didactice care vin în sprijinul elevilor noştri în procesul instructiv-educativ”, precizează reprezentanţii Liceului Tehnologic Baia de Fier.
Minodora Sucea



Ziua Internaţională a Cărţii, marcată în Gorj 24 Apr 2014

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Cărţii, celebrată în fiecare an în data de 23 aprilie, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Gorj, a lansat campania ,,Carte în dar”. Cu sprijinul profesorilor consilieri Cristina Crăete, Claudia Iriza, Simona Urluescu, Andreea Mitescu, Aritina Dungă, Reli Ilean, Rodica Piscupu Dobrescu în unităţile de învăţământ preuniversitar s-au organizat şi s-au desfăşurat o serie de activităţi de sensibilizare şi îndrumare spre lectură.

Prima activitate a constat în colectarea de cărţi pentru copii, donate de către cadrele didactice şi elevii de la unităţile de învățământ din județul Gorj. Cărţile donate au fost direcţionate de către şcoli spre Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă EducaţionalaăGorj, prin intermediul profesorilor consilieri. De aici, ele urmează să ajungă la şcolile cu deficit de carte, la elevii de la sate, din centre de plasament şi centre maternale, la copiii defavorizaţi, care nu au acces la cărţile necesare educaţiei lor.
A doua activitate a constat în redactarea de către elevi a unei scrisori adresate cărţii în care să evidenţieze cât de importantă este aceasta pentru dezvoltarea lor personală și profesională. O altă sarcină a constat în elaborarea de către elevi a unei ,,definiții” personale a cărții, răspunzând la întrebarea ,,Ce înseamnă cartea pentru tine?” Scrisorile şi  ,,definițiile” vor servi la editarea volumului ,,Gânduri despre carte“.
Prezentăm mai jos câteva fragmente din scrisorile redactate de elevii participanţi la Campania ,,Carte în dar”.
,,Cărţilor, ne dăruiţi bunăvoinţă, încredere şi câte o lecţie de fiecare dată!  Mă uit la voi şi îmi vine să vă iau pe toate, să vă străng în braţe până la ultima răsuflare. Ce aş fi eu dacă voi nu aţi fi? Vă spun eu: aş fi o fată fără cultură şi cel mai rău este că n-aş şti niciodată motivul pentru care trăiesc.”
( Alexandra Ioniţă- Niculescu, clasa  a VIII – a A, Școala Gimnazială ,,Alexandru Ștefulescu” Tg-Jiu )
,,Tu eşti comoara fără preţ, eşti învăţătorul care te conduce la bine, te face să te bucuri, să râzi şi să plângi. Consider că eşti un instrument fundamental în viaţa omului”
(Mădălina Ciocan, clasa a VII-a D,  Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” Tg-Jiu)
,,Dragă carte, tu nu reprezinţi doar nişte file albe legate într-o copertă pe care autorul şi-a scris sentimentele, ci şi un univers mirific, un univers al fanteziei, în care totul este posibil şi unde orice om îşi găseşte eliberarea de grijile vieţii”
(Anamaria Bălăcescu, clasa a VI-a A, Şcoala  Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” Tg-Jiu)
,,Tu m-ai învăţat să preţuiesc fiecare secundă, minut, oră şi zi. Tu m-ai învăţat că fiecare rază de soare e  importantă. Tu m-ai învăţat să iubesc tot ce este frumos, inclusiv pe tine, care eşti cea mai frumoasă dintre frumuseţiile lumii”
(Daria Cristina Cioagă, clasa a VII-a, Liceul Tehnologic Bustuchin)
,,Am crescut lângă tine, m-am jucat cu tine, te-am îndrăgit și de aceea te iubesc aşa de mult.Of carte! De-ar citi toţi oamenii planetei cuvintele tale pline de iubire, de mângâiere şi de bucurie, ce fericiţi ar fi”
(Gheorghiţa Maria Izabela Andrei, clasa a VII-a, Liceul Tehnologic Bustuchin )
,,O carte este  cel mai preţios  cadou  pe care îl poate primi sau oferi cineva. Este provizia cea mai bună pe care un om  o poate lua în călătoria vieţii. Tu, scumpă carte, eşti micul tezaur care ne umple viaţa de fericire, una dintre marile minuni ale lumii, care împărtăşeşte  fără reţinere toate secretele ei”
(Olivia Diură, clasa a VII-a, Liceul Tehnologic Bustuchin)
,,Astăzi este o zi specială pentru că pot să-ţi spun ce gândesc despre tine. Vreau mai întâi să-ţi mulţumesc pentru că ai fost mereu alături de mine. Cu ajutorul tău, de fiecare dată când am avut nevoie de orice informaţie, am găsit-o tot mai uşor. Am aflat, cu fiecare zi care se scurge că oricine are carte are şi parte”
(Ana-Maria Duduleanu, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială Poiana Seciuri)
,,Aşa cum mama este specială şi de neînlocuit pentru copii, aşa eşti şi tu pentru mine. Eu te consider ca fiind a doua mea mamă! Vreau să mai ştii că te iubesc foarte mult, că îmi eşti cea mai bună prietenă şi că îţi port  foarte mult respect”
(Laura Daiana Cucăilă, clasa a V-a, Şcoala Gimnazială Poiana – Seciuri, comuna Bustuchin)
,,Tu eşti prietena care nu se supără niciodată pe mine aşa cum fac ceilalţi prieteni.Tu nu te superi nici când nu te bag în seamă, nici când te citesc  şi nu prea te înţeleg. Tu îmi eşti tot timpul alături. De multe ori tu eşti cea care adoarme lângă mine sau eu adorm langă tine, cine mai ştie”
(Robert  Daniel Mitroi, clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială Tg.  Logreşti)
,,Cartea este  comoara fără preţ, este învăţătorul care te conduce, orientându-te cu puterea cuvintelor, direcţionându-te prin hăţişul vieţii. Te face să te bucuri, să râzi, să reflectezi şi să plângi”
(Iulian-Andrei Stăiculescu, clasa: a X a B, Liceul Energetic Tg-Jiu)
,,Doresc să-ți mărturisesc că dragostea mea pentru tine a pornit încă din leagănul copilăriei. De când eram mic copil, părinții îmi spuneau tot felul de povești: povești cu “Feți Frumoși” și “Ilene Cosânzene”, balade și snoave. Pe toate le-am auzit rostite într-o singură limbă, iar ceea ce tu ai pus în sufletul meu de mic copil nu poate fi șters niciodată”
(Ștefan Dragu, clasa a III – a B, Școala Gimnazială “C-tin Brâncuși” Tg-Jiu)
,,Sunt mândru că am găsit în tine un prieten adevărat! Sper să descopere și alții prietenia ta și să o păstreze timp îndelungat”
(Raul Constantin Brîncuș clasa a V – a C, Școala Gimnazială “C-tin Brâncuși” Tg-Jiu)
,,Dragă prietenă, tu mă ajuţi ca mintea şi sufletul meu să înflorească, căci eu asemenea unei flori, care este încă mică şi delicată, trebuie să cresc sănătoasă şi mare”
(Larisa Mogoş, cls. a VI-a B, Şcoala Gimnazială. “Sf. Nicolae” Tg-Jiu)
Coordonatori campanie:
Daniela Şcheau – profesor consilier  CJRAE Gorj
Mădălina Istratie – documentarist  CJRAE Gorj



A crescut numărul diabeticilor insulino-dependenţi 24 Apr 2014

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, pe parcursul anului trecut au fost diagnosticate cu diabet zaharat 739 de persoane din judeţul nostru; 340 dintre acestea sunt dependente de insulină. În total, la nivelul judeţului nostru sunt rămaşi în evidenţe aproape 2.400 de insulino-dependenţi.

La ora actuală, la nivelul judeţului nostru sunt prinşi în evidenţele medicilor nu mai puţin de 10.918 diabetici. Dintre cei aproape unsprezece mii de gorjeni diagnosticaţi cu diabet, 2.362  sunt dependenţi de insulină. „Avem 2.362 insulino dependenţi, 6.042 non insulino dependenţi şi 2.508 alte forme de diabet. Din totalul de 10.918 de persoane diagnosticate du diabet, 6.471 provin din mediul urban”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Specialiştii spun că pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, cetăţenii ar trebui să elimine  din viaţa lor factorii de risc:  fumatul, consumul dăunător de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul. Trebuie precizat că evitarea factorilor de risc în relaţie cu diabetul – fumatul, consum excesiv de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi stresul – adică adoptarea unui stil de viaţă sănătos reprezintă o direcţie prioritară de acţiune pentru politica Ministerului Sănătăţii în scopul prevenirii bolilor netransmisibile.
M.S.



MEDIA