vila cerbul ziare, reviste, radio, televiziuni
televiziuniradio
Ziare Ziare si Stiri Radio Televiziuni Reviste Stiri Evenimente Bancuri Contactati-neFabrica de incompetenti
Fabrica de incompetenti
A trecut si Bacalaureatul de anul asta, prima "editie". Rezultatele au fost, ca in fiecare an, controversate. 20 la suta dintre elevi nu au luat examenul, iar asta e o cifra destul de mare. Desigur, nu spun ca toata lumea ar trebui sa promoveze, insa ceea ce se petrece in sistemul de invatamant e de-a dreptul haotic. Si asta nu de ieri, de azi, ci de 17 ani. Romania democrata se apropie de majorat, este o tara europeana cu un sistem de invatamant bolnav.

Doar in Romania anului 2007 e posibil mai bine de 10.100 de liceeni care au avut medii generale de peste 9 in cei patru ani de liceu sa nu ia examenul. Fie erau intr-adevar elevi buni, si atunci subiectele au fost prea dificile, fie profesorii le-au dat note mai mari decat meritau, ca sa isi ascunda propria incompetenta. Si nu o spun numai eu, o spune un fost ministru al Educatiei, Mircea Miclea.

Nu am fost un elev "silitor", media mea generala, in cei patru ani de liceu, n-a sarit peste 7. S-a intamplat sa iau note mici pentru ca indrazneam s-o corectez pe profesoara de engleza, care avea o pronuntie jalnica. In patru ani, am avut nu mai putin de trei profesoare la aceasta materie; veneau din facultate direct la liceu, sa predea. Iar dupa un an, fie plecau prin alte parti, fie cereau sa predea la alte clase. In clasa a IX-a, diriginta mea, un fel de Madam Isoscel - care preda, insa, limba romana -, m-a lasat corijenta la gramatica. Doar pe un trimestru, dar am fost corijenta.
Acum ma amuz copios cand imi amintesc, cu atat mai mult cu cat, o buna perioada de timp, am facut corectura pentru mai multe ziare locale. Notele luate in liceu nu corespund aproape niciodata cu realitatea, nu dau masura cunostintelor unui elev. Altfel, cum putea un elev de 7 sa ia BAC-ul cu o medie mai mare de 9?

Explicatia e destul de simpla. Nu conteaza cat de mult te-ai pregatit, totul tine de noroc. Daca ai nesansa sa prinzi o comisie de supraveghere formata din profesori "speriati" si eventual si un subiect dificil, o sa scrii atat cat stii si cu asta, basta. Daca, in schimb, profii sunt "de treaba", vor inchide ochii atunci cand te "inspiri" din vreo fituica sau de la colegii care stiu mai mult. In cazul meu, profii au fost "de treaba" pentru ca fusesera bine tratati inainte, de catre parintii unor colegi. Era obligatoriu sa ia note mari. Si au luat. Am luat toti, de fapt.

Oricat de mult s-ar schimba regulile, metodele de examinare, numarul de materii la care se sustin probele, atata timp cat profesorii sunt aceiasi, sistemul va avea de suferit. Degeaba le-au interzis elevilor sa le cumpere gustari, cafele si sucuri profesorilor din comisii, spaga se poate da si in cadru neoficial. Iar cat timp profesorii care fac parte din acele comisii care supravegheaza si corecteaza lucrarile vor lua spaga, notele obtinute la examenul de bacalaureat nu vor fi relevante.

Pe mine nu m-a ajutat prea mult nota mare obtinuta la acest examen. E inutil sa spun acum cat de lipsita de valoare este, pentru mine, o diploma de licenta. Dar sunt atat de multi elevi care, odata ce au promovat examenul de bacalaureat, urmeaza studii superioare. Si primesc diplome care le asigura angajarea pe posturi caldute, dinainte rezervate tot de parintii iubitori. In felul acesta, multe institutii se umplu de functionari care stiu prea multe, nu fac prea multe, dar trebuie sa ocupe pozitiile pentru care parintii vor fi cotizat.

Nu cred ca gresesc daca spun ca sistemul romanesc de invatamant, pana in momentul in care va fi reformat total si in mod real, produce incompetenti pe banda rulanta.

Autor: Denisa Lala - Afisari: 7306
Editorialele din ultimele 7 zile
stiri proaspete Fabrica de incompetenti
stiri proaspete Birocratia... rimeaza cu Romania
stiri proaspete Anotimpul examenelor
stiri proaspete Medici, spitale, cozi. Cand o sa se termine?
stiri proaspete Nici o surpriza: Romania nu castiga Eurovisionul
stiri proaspete UE se integreaza in Romania
stiri proaspete « Femeie presedinte » contradictie in termeni
stiri proaspete Lucrurile care ne consuma timpul
stiri proaspete Heroina, referendum si-o demisie
stiri proaspete 3 mai, Ziua Libertatii Presei
MEDIA

STIRI pe Categorii

REVISTE Pe Domenii